PERTUNMAAN KIRKONKYLÄN KULTTUURIYMPÄRISTÖSELVITYS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PERTUNMAAN KIRKONKYLÄN KULTTUURIYMPÄRISTÖSELVITYS"

Transkriptio

1 PERTUNMAAN KIRKONKYLÄN KULTTUURIYMPÄRISTÖSELVITYS Luonnos, täydennetty Arkkitehtuuripalvelu Nina Könönen

2

3

4 1. ESIPUHE Arvokkaat maisemat ja rakennusperintö ovat osa koko Etelä-Savon ja Pertunmaan kulttuuriperintöä. Kulttuuriympäristö maisemineen on merkittävä taloudellinen voimavara, jota voidaan käyttää hyväksi elinkeinotoiminnassa. Rakennettua kulttuuriympäristöä kehitetään sen omilla ehdoilla, esimerkiksi osana elinvoimaista kulttuurimatkailua sekä erilaisina toimintaympäristöinä. Rakennettu kulttuuriympäristö antaa maiseman, luonnon ja muinaishistorian kanssa paikalle arvon ja luonteen. Maankäyttö ja rakennuslaki edellyttää kulttuuriympäristön huomioimista maankäytön suunnittelussa sekä muissa ympäristöä muuttavissa suunnitteluprosesseissa. Selvitys luo pohjan paikalliselle maankäytön suunnittelulle sekä rakentamisen ohjaamiselle. Tämä rakennus- ja maisemainventointi on tehty perusselvitykseksi Pertunmaan kuortin yleiskaavaa varten. Selvityksen teki Arkkitehtuuripalvelu Nina Könönen marraskuun 2015 ja maaliskuun 2016 välisenä aikana. Kiitokset työn edesauttamisesta Pertunmaan kulttuuritoimen KSKT-Consulting Oy Laura Laitinen. 2. TYÖN TAUSTAA Pertunmaalla on tehty paikallisesti arvokkaan rakennetun kulttuuriympäristön inventoinnit 1980-luvulla ja toisessa erässä vuosina 1996 ja Maakuntakaavassa esitettyjen kulttuuriympäristöjen listauksessa Kuortin alueelle osuu valtakunnallisesti arvokas Suuren Savontien linjaus. Tässä Pertunmaan kirkonkylän selvityksessä on käyty läpi taajama-aluetta ja sen reunoja. Työssä on käyty läpi aikaisemmin inventoituja kohteita tietojen päivittämiseksi sekä otettu joukkoon mukaan joitakin uusia kohteita. Tulosten käsittelyssä on painotettu rakennetun ympäristön kokonaisilmettä ja rakennusten muodostamia kokonaisuuksia ja niiden suhdetta maisemaan, sekä maisemaa itsessään.

5 3. INVENTOINTIMENETELMÄT JA TULOSTEN TARKASTELU Inventointityön vaiheet olivat seuraavat: 1. Suunnittelu kartoitettiin aiemmat inventoinnit, paikallishistoriaa koskeva lähdeaineisto ja alustava kohdekartoitus 2. Kenttätyöt kohteiden ja alueiden dokumentointi, mahdolliset haastattelut 3. Raportointi tietojen kirjoittaminen, mahdolliset lisähaastattelut, kuvien järjestäminen, raportti Inventoitavien kohteiden alustava kartoitus perustui lähinnä aikaisemmin inventoituihin kohteisiin sekä saatuihin vihjeisiin. Inventointikohteiden valintaan vaikuttivat seuraavat seikat - miten rakennus ilmentää rakennusaikaansa tai arkkitehtonisia pyrkimyksiä - minkälainen on kohteen käyttöhistoria - millainen on kohteen ympäristö Inventointikohde voi olla yksittäinen rakennus/pihapiiri tai alue. Aluekohteita voivat olla esimerkiksi taajaman keskusta-alue tai asuinalue, tietyn aikakauden rakentamista edustava alue tai rakennusten käyttötarkoituksen rajaama alue. Kenttätyön aikana inventoija kirjasi kohteissa niitä koskevat inventointitiedot ja haastatteli asukkaita mahdollisuuksien mukaan sekä valokuvasi kohteen. Jos kohteen omistajaa ei tavoitettu paikan päällä Inventoinnin yhteydessä, jätettiin paikalle inventointityöstä kertova esite, josta ilmenivät inventoijan yhteystiedot ja hankkeen tausta. Valokuvat otettiin digitaalisina värikuvina. Kohteen tietoja täydennettiin kirjoitusvaiheessa kirjallisista lähteistä ja puhelinhaastatteluissa saaduilla tiedoilla. Inventointitiedot tullaan kirjaamaan internet-tietokantaan, jossa ne ovat luettavissa tilattavilla selaajatunnuksilla. Aineisto on tarkoitettu virkamieskäyttöön maankäytön suunnittelussa ja rakentamisen ohjaamisessa. Inventoinnin lopputuotteena tietokannan lisäksi on tämä raportti korjattuna, sekä kuvamateriaali. Raportti ja kuvat luovutetaan digitaalisessa muodossa Pertunmaan kunnalle, kaavoittajalle ja Etelä-Savon museolle.

6 4. KUORTIN RAKENNETUN KULTTUURIYMPÄRISTÖN SELVITYS Tämän inventoinnin aineisto jakautuu tietokannassa alueisiin, kohteisiin ja rakennuksiin. Aineisto painottuu alueisiin ja kohteisiin. Alueet sisältävät usein kohteita. Jotkut kohteet ovat historiallisesti, rakennushistoriallisesti tai maisemallisesti arvokkaita yksinään. Jotkut kohteet ovat esimerkkejä alueen sisältämästä rakennuskannasta ja ne saattavat olla arvokkaita osana kokonaisuutta. Aineisto sisältää kuvamateriaalia alueesta tai kohteesta. Kohteet on merkitty karttapohjaan. Kartat ovat kuvamuodossa. PERTUNMAAN JA KUORTIN HISTORIAA Pertunmaan asutushistoria ulottuu jo tuhannen vuoden taakse. Peruveden länsirannan hautaröykkiö Kuuselan mäellä sijaitsee kirkonkylän itäpuolella. Alueella ovat kulkeneet ja kesällä erää käyneet pääosin hämäläiset talonpojat. Varhaisin pysyvä asutus lienee tullut Sysmästä Peruveden itärannalle mahdollisesti jo 1300-luvulla. Räävelin kautta on kulkenut vanha vesireitti kohti Savoa ja yhä suuremmaksi muodostunut Suuri Savontie todennäköisesti jo 1400-luvulta alkaen luvulla tie muutettiin kulkemaan Kuortista nykyisen Pertunmaan kirkonkylän kautta. Pertunmaan kunta on muodostettu Hartolan, Joutsan ja Mäntyharjun osista, kun takamaiden asukkaat halusivat oman hallinnollisen keskuksen lähemmäs. Ensimmäisen rukoushuoneen Pertunmaa sai vuonna 1907 yksityislahjoituksena ja se vihittiin kirkoksi vuonna 1925 ja seuraavana vuonna itsenäistyi Pertunmaan kunta. Heimollisesti Pertunmaa on Savon ja Itä-Hämeen rajamailla. Rakennuskulttuuriltaan Pertunmaan tienoo kuitenkin enemmän itäistä kulttuurialuetta avoimempine pihoineen. Maisemamaakunnallisesti Pertunmaa kuuluu Lounais-Savon järviseutuun. Sille tyypillistä on laaksomuodostelmien ja ruhjelaaksojen suunnan vaihtelu ja kierto. Tämä on ehkä helpoimmin nähtävissä vesistöjen suunnissa. Järvet ovat pääosin pienimuotoisia. Pertunmaan tarkastelualueella pääasiallisena metsätyyppinä on kangasmetsä, mutta ranta-alueilla kasvillisuus on rehevämpää. Kyläalueet ovat Lounais-Savon järviseudulla tyypillisesti sijoittuneet vesireittien varsille, mutta Pertunmaalla asutuksen sijoittumiseen on vaikuttanut myös Suuri Savontie. Asutus sijaitsee tyypillisesti kumpareella ja viljelykset tilakeskuksen ympärillä ja usein loivassa rinteessä.

7 Kuortin seutua vahoissa kartoissa Kuninkaan kartastosta nähdään, että Pertunmaan kirkonkylän tarkastelualueella asutusta on ollut Kuuselan ja Tapiolan mäellä ja Hottolassa. Pankakoskessa on ollut jo tuolloin jo mylly myllytupineen. Peruveden länsirannalla on ratsupolku Kohti Suurta Savontietä ja toisaalle Hottolasta kohti Hartolaa. Kuninkaan kartasto Etelä-Suomesta , karttalehti 147a.

8 Pertunmaalta Suomen Posti- ja tiekartassa Pertunmaan maamerkkinä kartassa Ahvenniemi. Suomen yleiskartta , karttalehti E3

9 PERTUNMAAN KIRKONKYLÄN ALUEET JA KOHTEET Merkkien selitykset (s) (s2) Rakennus, pihapiiri tai kokonaisuus, Rakennus, pihapiiri tai kokonaisuus, jonka ominaispiirteet tulisi säilyttää. jonka ominaispiirteitä tulisi vaalia. Rakennuksia ei saa purkaa tai kohteen Mainittuja rakennuksia ei saa purominaispiirteitä muuttaa ilman pakottavaa syytä. kaa ilman pakottavaa syytä. 1. Tapiolan/Kuuselan viljelymaisema, paikallisella tasolla maisemallisesti, rakennushistoriallisesti ja historiallisesti arvokas viljelymaisema ja alue (s) Muinaisjäännökset, muinaismuistolailla suojeltu 1.1. Vanha-Rantala, seudullisella tasolla historiallisesti ja rakennushistoriallisesti arvokas. (s) 1.2. Tapiola, paikallisella tasolla (s2) 2. Lääninmylly, paikallisella tasolla rakennushistoriallisesti ja maisemallisesti arvokas (s) 3. Pertunmaan kirkko, seudullisella tasolla rakennushistoriallisesti ja historiallisesti arvokas (s) 4. Pertunmaan pappila, seudullisella tasolla rakennushistoriallisesti ja maisemallisesti arvokas rakennus (s) 5. Pertunmaan kylänraitti Pankaharjulla, ominaispiirteiltään paikallisesti maisemallisesti arvokas 5.1. Sahan omistajan asuinrakennus, paikallisella tasolla historiallisesti, rakennushistoriallisesti ja maisemallisesti arvokas (s2) 5.2. Kirkonkylän koulu, seudullisella tasolla historiallisesti, rakennushistoriallisesti ja maisemallisesti arvokas (s) 5.3. Asutus kirkon luona, paikallisella tasolla rakennushistoriallisesti ja maisemallisesti arvokas kokonaisuus (s2) 6. Pertunmaan entinen Osuusmeijeri, seudullisella tasolla rakennushistoriallisesti, historiallisesti ja maisemallisesti arvokas (s) 7. Seurantalo/Juhlatalo, seudullisella tasolla rakennushistoriallista, historiallista ja maisemallista arvoa. (s) 8. Kukkamäki, paikallisella tasolla rakennushistoriallista ja maisemallista arvoa (s2) 9. Vuorela, entinen kauppa, paikallisella tasolla rakennushistoriallista ja maisemallista arvoa (s2) 10. Kuortintie harjulla ja Pertuntie Pienveden rannassa, paikallisella tasolla maisemallisesti ja historiallisesti arvokas (s)

10 11. Hottolan viljelykset ja tie kumpareilla, paikallisella tasolla maisemallisesti arvokas (s2) 12. Itsellisen asutus Hartolan tien varrella, paikallisella tasolla maisemallisesti ja rakennushistoriallisesti arvokas

11 1. Tapiolan/Kuuselan viljelymaisema, Peruveden itärannan harjanteen asutushistoria ulottuu jo tuhannen vuoden taakse. Honkaniementien mutkasta, laidun- ja peltomaalta löytynyt kiviröykkiöitä, joista ainakin yksi on tunnistettu rautakautiseksi hautaröykkiöksi. Paikka on suojeltu muinaismuistolailla. Alueen pysyvä asutus saattaa olla peräisin mahdollisesti jo rautakaudelta. Kuninkaan kartastossa lukujen vaihteesta alueella näkyy neljä taloa ja laajat, koko mäen yli ulottuvat viljelykset. Viljelymaisemassa on kolme tilakeskusta. Alueelta on johtanut ratsupolku Hottolan kautta Peruveden itärantaa myötäillen kohti Suurta Savontietä. Kuuselan tilan rakennuskanta on pääosin uusiutunut. Tapiolan tilakeskuksessa on jäljellä rakennuksia ilmeisesti 1700-luvulta 1930-luvulle. Tapiolan vieressä on kotiseutumuseona toimivan Vanha-Rantalan pihapiiri. Alueen viljelymaisema on maisemallisesti ja historiallisesti arvokas (s2) 1.1. Vanha-Rantala

12 Vanha-Rantalan talomuseo sijaitsee Tapiolan/Kuuselan viljelymaisemassa lähellä Peruveden rantaa. Tila on perustettu vuonna 1665 ja se on ollut asuttuna vuoteen Päärakennus on seudulle tyypillinen 1800-luvulla rakennettu talonpoikaistalo. Luonnonkiviladelmalle perustetun päärakennuksen tupaosa on rakennettu luvulla, mahdollisesti 1750-luvulla. Rakennusta on jatkettu avokuistista oikealle ilmeisesti 1850-luvulla. Nykyinen ulkoasu on pääosin 1800-luvun jälkipuoliskolta. Sen erityispiirteenä on räystäiden alla ja kuistilla kiertävä pykällyskoristelu. Aikaisemmin paikalla oli ollut savutupa, jonka hirsiä on käytetty aittojen rakentamiseen. Päärakennuksessa on toiminut alakansakoulu vuosina ja kiertävä kotiteollisuuskoulu vuosina Lisävalon saamiseksi 6-ruutuiset ikkunat on vaihdettu 9- ruutuisiksi. Pihapiiri muodostaa rakennushistoriallisesti yhtenäisen kokonaisuuden, johon kuuluvat kaksi harmaata luhtiaittaa, sauna ja hirsinavetta. Vanha-Rantala on lahjoitettu Pertun säätiölle vuonna 1964 ja nyt rakennukset omistaa Pertunmaan kunta. Pihapiiri on maakunnallisella tasolla historiallisesti ja rakennushistoriallisesti arvokas ja paikallisesti osa maisemallisesti arvokasta aluetta. (s) 1.2. Tapiola Tapiola on yksi Pertunmaan vanhoista tiloista. Se sijaitsee Tapiolan/Kuuselan viljelymaisemassa. Siihen on joskus yhdistetty Tillola niminen tila ja ilmeisesti luvulla tila on jaettu Kaupin veljesten kesken kolmeen osaan, joista yksi on naapuritila Kuusela. Tilalla oli 20-luvulla tyylillisesti 1800-luvun puoliväliin ajoittuva päärakennus, jonka pääjulkisivua oli ilmeisesti muodistettu 1900-luvun vaihteessa. Rakennuksessa toimi Pertunmaan ensimmäinen kansakoulu vuodesta 1883 vuoteen 1890 saakka, jolloin Lihavanpäähän rakennettiin koulurakennus luvun alussa naapurissa Kuuselassa puitiin ylivuotista viljaa, jolloin sieltä olisi tarinan mukaan lentänyt kipinä 1700-luvulta peräisin olevan aitan katolle, josta tuli olisi levinnyt päärakennukseen. Pihapiirin matalan aitan päärakennuksen puoleinen pääty on hiiltynyt. Palanutta päärakennusta vastapäätä rakennettiin pieni asuinrakennus vuonna 1932 ja nykyinen päärakennus valmistui lohkokiviperustalle vuonna Rakennuksen ulkoasua on muutettu mm ikkunavaihdoin ensimmäisen kerran 1950-luvulla. Pihapiiriin kuuluu asuinrakennusten lisäksi iso luhtiaitta tai 1800-luvulta, matala aittarakennus sekä 1950-luvulta peräisin oleva navetta. Tapiolan pihapiiri on paikallisella tasolla historiallisesti ja rakennushistoriallisesti arvokas kokonaisuus ja osa maisemallisesti arvokasta aluetta (s2)

13 2. Läänin mylly ja myllytupa, Peruveden myllypalsta Pankajoen suulla Peruveden luoteisrannalla on ollut 1700-luvun lopulla ilmeisesti kaksikin myllyä. Nyt jäljellä on 1800-luvulla, toisen tiedon mukaan ja toisen tiedon mukaan 1880-luvulla rakennettu entinen ratasmylly. Mylly oli 10 talon yhteinen kotitarvemylly. Joen eteläpuolella sijaitseva myllyrakennus on lyhytnurkkainen ja vuoraamaton. Sen alimmat hirret ovat kahdelta sivulta kohonneen maan sisässä ja lahovaurioiset. Myllyn toiminta loppui vuonna 1955 myllärin hukuttua myrskyssä Peruveteen. Myllärin leski asui vuonna 1925/1927 rakennetussa myllytuvassa vuoteen 1982 saakka, jolloin pihapiirin rakennusten katot uusittiin ja myllytuvan ikkunat vaihdettiin. Nyt myllytupa on yksityisessä asuinkäytössä. Myllyn ja myllytuvan lisäksi pihapiirissä on sauna ja aitta. Myllyrakennus on rakennustyyppinä harvinaistunut. Se muodostaa pihapiirin rakennusten kanssa maakunnallisella tasolla rakennushistoriallisesti ja maisemallisesti arvokkaan kokonaisuuden. (s) 3. Pertunmaan kirkko Pertunmaan seurakunnan perustamisesta oli puhuttu ensimmäisen kerran tiettävästi jo vuonna Talollinen Emil Pulier puuhasi Pertunmaalle rukoushuoneen vuonna Mäntyharjun kirkkoherran K.V. Petrellin toimesta Pertunmaalle saatiin oma Mäntyharjun papistoon kuulunut pappi, pastori Emil Jokiranta, vuonna 1917 ja pappila Pertunmaan seurakunta perustettiin Se muodostettiin osista Mäntyharjun, Joutsan ja Hartolan seurakuntia. Vuonna 1925 rukoushuone vihittiin kirkoksi. Seurakunta aloitti virallisesti toimintansa vuoden 1926 alussa. Samana vuonna perustettiin Pertunmaan kunta. Pertunmaalla nykyään oleva kirkko rakennettiin Hartolaan vuosina Rakentajaksi on mainittu David Juhonpoika. Kirkkorakennus ostettiin pilkkahintaan Hartolan seurakunnalta ja siirrettiin Pertunmaalle vuosina Syystalvella

14 1927 tuotiin kellotapuli ja sisusta. Kevättalvella 1928 tuotiin loppukirkko. Pulierin rukoushuoneesta tuli kirkon poikkilaiva ja kirkon sisustus on peräisin Hartolan ajalta. Kirkko on ristikirkko päädyssä olevalla kellotapulilla. Vuonna 1958 kirkkoon uusittiin katto tukirakenteineen, lattia tiivistettiin ja penkkien selkänojat asetettiin viistompaan. Vuonna 1970 kirkosta poistettiin kaminat ja sinne asennettiin ilmapuhalluslämmitys. Pertunmaan kirkko sijaitsee Pankaharjun päällä kirkonkylän kylänraitin varrella. Klassistisia tyylipiirteitä omaavaa kirkkoa ympäröi Pertunmaan uusi hautausmaa. Hautausmaan toisella laidalla on vaja ja toisella seurakuntatalo. Lähituntumassa samalla Pienveteen pistävällä niemekkeellä on paloasema, koulu, kunnantalo ja asutusta 1900-luvun alkupuolelta 1970-luvulle. Tien toisella puolen on 1960-luvun liikerakennus. Pertunmaan kirkko on vanhan Mikkelin läänin vanhin toiminnassa oleva puukirkko. Se on maakunnallisella tasolla rakennushistoriallisesti ja historiallisesti arvokas. (s)

15 4. Pertunmaan pappila Kuva vaemmalla, Kirsti Kovanen, Etelä-Savon maakuntaliitto, Kuvat oikealla Rakennusmestari Karppisen suunnittelema pappila rakennettiin lahjoitushirsistä vuonna Se sijaitsee Pienveden kaakonlahden rannalla. Piirustukset pappilaan laati rk, Karppinen Mäntyharjusta. Rakennusta laajennettiin ja se jäi pois käytöstä, kun uusi pappila valmistui 1970-luvulla. Yksityiskäytössä olevaa rakennusta on remontoitu viime vuosina rajusti. Entinen pappila on ollut maakunnallisella tasolla arvokas. Viimeisimmän remontin ja voimakkaan pihapiirin muokkauksen jälkeen paikan arvo on pudonnut niin rakennushistorialliselta kuin maisemalliselta kannalta. 5. Pertunmaan kylänraitti Pankaharjulla

16 Vanhaa hautausmaata ja kyläraittia. Pertunmaan nykyinen keskusta on syntynyt kirkon koillispuolelle Pankahajulle Suuren Savontien varrelle. Suurin osa keskustan alueesta on ollut Pertunmaan vanhimman yrityksen, sahan, aluetta 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Saha on vaihtanut omistajaa ainakin 1920-luvulla, joten se lienee perustettu viimeistään sillä vuosikymmenellä. Entisen sahan alueen pohjoispuolelle raivattiin vanha hautausmaa vuoden 1918 tienoilla. Nyt kylänraitin varrella on kirkon ja hautausmaan lisäksi monen ikäisiä asuin- ja liikerakennuksia, entinen ja uusi terveystalo, sahan omistajan asuinrakennus, tori ja kirkon niemekkeellä kunnantalo, paloasema, koulukeskus ja asuinrakennuksia 1900-luvun alusta 1950-luvulle. Entinen terveystalo lähellä Kaakonlampea valmistui MLL:n toimesta vuonna Rakennus siirtyi Pertunmaan kunnalle Nykyään rakennus toimii nuorisotalona. Paloasema ja entinen Säästopankin talo kirkon vieressä edustavat molemmat omina rakennustyyppeinään puhdaspiirteistä 1960-arkkitehtuuria. Näiden rakennusten ominaispiirteitä tulisi vaalia. Koko alueen ominaispiirteenä on tien kulkeminen harjanteen laella rakennuskannan sijaitessa leveähkön harjanteen sivuilla. Vanhoilla tienvarren männyillä on maisemallista arvoa.

17 5.1. Sahan omistajan asuinrakennus Pertunmaan saha, nykyisin Oy Pertu Components Ltd, on kunnan vanhin yritys. Se on todennäköisesti ollut toiminnassa jo ainakin vuonna Saha on ollut samalla suvulla 1930-luvulta alkaen. Itse saharakennus on sijainnut nykyisen Osuuspankin takaseinän tienoilla. Yritys on työllistänyt parhaimmillaan jopa 50 henkilöä ja sillä on ollut oma puunkuljetusauto jo vuonna Sahan omistaja rakennutti itselleen asuinrakennuksen, jossa on toiminut myös sahan konttori ja lääkärin vastaanotto. Rakennuksessa on sekaisin funktionalistisia piirteitä klassistisin yksityiskohdin, joista näkyvin esimerkki lienee pääsisäänkäynnin portaali. Merkittävimmät muutokset rakennuksessa on tehty 2009 jolloin rungon sisäinen veranta yhdistettiin keittiöön ja vuonna 202, kun rakennuksen länsipäätyyn rakennettiin uusi veranta. Pihapiiriä torilta rajaa piharakennus, jonka päädyssä on ollut sauna. Nykyinen sauna sijaitsee tilaan kuuluvassa Aarresaaressa, jossa myös on ennen sijainnut Pertunmaan museo. Rakennuksella on paikallisella tasolla historiallista, rakennushistoriallista ja maisemallista arvoa. (s2) 5.2. Kirkonkylän koulu Uusklassistisia tyylipiirteitä sisältävä koulurakennus oli tuoreen kunnan toinen julkinen rakennushanke. Koulu sijaitsee kirkon läheisyydessä Pienveden rannalla. Malakias Ahon suunnittelema osittain kaksikerroksinen koulurakennus valmistui vuonna Rakennusta on laajennettu ja peruskorjattu 1960-luvun lopulla sekä vuonna Maakunnallisesti arvokkaalla rakennuksella on rakennushistoriallisia, historiallisia ja maisemallisia arvoja. (s)

18 5.3. Asutus kirkon luona Kirkon ja seurakuntatalon länsi- ja luoteispuoleisella niemekkeellä on väljästi huvilamaista asutusta pääsääntöisesti tyylipiirteistään päätellen noin 1910-luvulta 1950luvulle. Alue on väljästi rakennettu ja puutarhamaisesti hoidettu. Osa rakennuksista on vapaa-ajan käytössä, osa asuinrakennuksina. Yksi kiinteistöistä on entinen kunnanlääkärin talo ja yksi mahdollisesti entinen kanttorila. Kiinteistöjen omistajia ei ole tavoitettu, eikä päästy haastattelemaan. Alueen rakennuskanta sisältää kuitenkin paikallisella tasolla rakennushistoriallisia arvoja on maisemallisesti arvokas kokonaisuus jonka väljyys ja rakennusten tyylipiirteet tulisi säilyttää. (s2)

19 6. Pertunmaan entinen Osuusmeijeri Perunmaan Osuusmeijeri on perustettu vuonna Hirsinen meijerirakennus valmistui Honkaniementien ja Suuren Savontien risteykseen Pankajoen varrelle lähelle Peruveden pohjukkaa vuonna Kokonaisuuteen kuuluva meijerin konttorirakennus on rakennettu 1940-luvulla. Tuotantotiloja on laajennettu mittavasti tiilisellä laajennusosalla ainakin 1950-luvulla. Pihapiirissä on lisäksi vuonna 1967 valmistunut autotallirakennus. Meijerin tiilipiippu on lähimaiseman kiintopiste. Entinen meijeri on Pertunmaan varhaisinta teollisuutta edustava rakennus. Kiinteistö on yksityiskäytössä. Meijerillä on seudullisesti rakennushistoriallisia, historiallisia ja maisemallisia arvoja. (s) 7. Nuorisotalo/Juhlatalo/Liittola Pertunmaan tien varrella kirkonkylän ja Ahvenniemen puolimaissa sijaitsee hirsirakenteinen poikkipäädyllinen nuorisoseurantalo, joka on ollut myös suojeluskuntakäytössä. Alunperin talo on ollut vuoraamaton, ja sen rakenteellisissa yksityiskohdissa on ollut klassistisia piirteitä. Rakennuksen valmistumisajaksi on mainittu Kohteella on seudullisesti rakennushistoriallisia, historiallisia ja maisemallisia arvoja. (s)

20 8. Kukkamäki Pertunmaantien varrella sijaitseva Kukkamäen tila lienee erotettu Vanha-Rantalan tilasta. Tilakeskus sijaitsee tien varrella ja sen kaakkoispuolella avautuu viljelymaisema Peruveden Ahvenlahdelle. Päärakennus ajoittuu ristikarmi-ikkunoineen 1800luvun lopulle tai 1900-luvun alkuun. Pihapiirissä on kulmittain kaksi yksikerroksista riviaittaa ja niiden takana sauna ja sementtitiilinen jälleenrakennuskauden navetta. Metsän laidassa on suuri vuoraamaton riihi. Pihapiirin rakennuskannalla ja viljelymaisemalla on paikallisella tasolla rakennushistoriallista ja maisemallista arvoa. (s2) 9. Vuorela, entinen kauppa Vuorelan kiinteistö sijaitsee Pertunmaantien varrella Ahvenniemen ja Kukkamäen talojen puolivälissä. Päärakennuksen vanhin osa on mahdollisesti 1880-luvulta. Vanhojen karttojen mukaan rakennus on mainittu majatalona. Siinä on toiminut pankki ja vuodesta 1926 kiinteistössä on toiminut kauppa. Kauppa on lopettanut toimintansa

21 lukujen vaihteessa. Rakennuksen laajennus on valmistunut Pääosa piharakennuksista on kauppa-ajalta ja ajallisesti 1950-luvulta. Niissä on toiminut mm. navetta, sikala, betonivarasto ja teurastamo. Yksityiskäytössä olevassa entisessä liikerakennuksessa on havaittavissa sen rakennusvaiheet. Rakennus on paikallisesti arvokas rakennushistoriallisessa ja maisemallisessa merkityksessä. (s2) 10. Kuortintie harjulla ja Pertuntie Pienveden rannassa Suuri Savontie muutettiin 1840-luvulla kulkemaan Kuortista nykyisen Pertunmaan kirkonkylän kautta. Tien linja on luonnollisesti kulkenut harjanteita pitkin vältellen soista maastoa. Pienveden eteläpäässä Kuortista tuleva maantie kulkee pitkin kapean mutkittelevan harjun lakea. Tien molemmin puolin laskeutuu männikköinen rinne kohti suomaata. Kärmelammen eteläpään suo harjun itäpuolella on luonnonsuojelualueena. Harjulta tie laskee kohti Pienveden rantaa. Siitä haarautuu muinaiseen ratsupolkuun pohjautuva tie kohti Hartolaa. Risteyksen jälkeen tie kulkee aivan Pienveden rannassa ja kohdalta lähtee Pankajoki Vehtosuon halki kohti Peruvettä. Tien ympärystä on harjun ja rannan kohdalta maisemallisesti hyvin haavoittuvainen. Maisema on edustava otos alueen maisematyypistä harju-, veistö- ja suovaihteluineen. Kohde on paikallisella tasolla maisemallisesti arvokas ja Suuri Savontie tuo siihen historiallisen arvon. (s)

22 11. Hottolan viljelykset ja tie kumpareilla Hottolan tila esiintyy 1700-luvun lopun Kuninkaan kartastossa. Tilakeskus rajautuu juuri tarkastelualueen ulkopuolelle, mutta pienipiirteisen kumpuilevan viljelymaiseman halki kulkeva tie on ollut polkuna jo yli 200 vuotta. Vanha viljelymaisema tienvarsimäntyineen on paikallisella tasolla maisemallisesti arvokas. (s2) 12. Itsellisen asutus Hartolan tien varrella Hartolantie haarautuu Pertunmaantiestä Pienveden eteläkolkassa. Tie kulkee harjanteelta harjanteelle noudatellen ainakin osittain monisatavuotista ratsupolkua. Ensimmäisen puolentoista kilometrin matkalla tien varrella on useita 1900-luvun alkupuolella rakennettuja pienipiirteisiä asuinrakennuksia, itsellisen asutusta. Ne eivät sinänsä muodosta ajallisesti, tyylillisesti tai nauhamaisesti tiivistä kokonaisuutta, mutta ne antavat alueelle luonteen. Tien varren itsellisen asutuksella on paikallisella tasolla maisemallista ja rakennushistoriallista arvoa ja ne sitä kautta antavat suuntaa mahdollisen täydennysrakentamisen mittakaavalle ja mittasuhteille.

23 LÄHTEET: KIRJALLISET LÄHTEET Favorin Matti, Mäntyharjun historia I, Mäntyharjun kunta Favorin Matti, Mäntyharjun historia II, Mäntyharjun kunta, 1983 Kuninkaan kartasto Etelä-Suomesta , toim. Suomalaisen kirjallisuuden seura, Erkki-Sakari Harju, Saarijärvien Offset Oy, Saarijärvi 2012 Pertunmaan Osuusmeijeri , Veikko Törnroos, Itä-Hämeen Kirjapaino Offset, 1974, Heinola Suomen maatilat, IV osa, Kuopion, Mikkelin ja Viipurin läänit, WSOY, Porvoo 1932 Suuri maatilakirja IV Kymen- ja Mikkelin läänit, Kustannustuote Oy, Helsinki, Kirjapaino Oy Savo, Kuopio 1965 PAINAMATTOMAT LÄHTEET: Asukkaiden antama suullinen tieto Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta Koskinen Vilho, 50-vuotta rakennustelineillä, 1998 Leena Lahdenvesi-Korhonen, Maakunnan Parhaat Maisemat, Etelä-Savon valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointi , Etelä-Savon ELY-keskus Pertunmaan rakennusinventointi , Raija Virtanen Rantayleiskaava ja kyläkaavat, Kulttuurihistoriallinen selvitys, Insinööritoimisto Paavo Ristola Oy, 2004 Suomen Posti- ja tiekartta 1848 Suomen yleiskartta , karttalehti E3 Museoviraston valtakunnallisesti arvokkaat kulttuuriympäristöt aineisto Heikki Vanhatupa, historialliset kartat, Jyväskylän Yliopisto

KUORTIN KULTTUURIYMPÄRISTÖSELVITYS. Luonnos, täydennetty. 15.3.2016 Arkkitehtuuripalvelu Nina Könönen

KUORTIN KULTTUURIYMPÄRISTÖSELVITYS. Luonnos, täydennetty. 15.3.2016 Arkkitehtuuripalvelu Nina Könönen KUORTIN KULTTUURIYMPÄRISTÖSELVITYS Luonnos, täydennetty 15.3.2016 Arkkitehtuuripalvelu Nina Könönen 1. ESIPUHE Arvokkaat maisemat ja rakennusperintö ovat osa koko Etelä-Savon ja Pertunmaan kulttuuriperintöä.

Lisätiedot

Onks tääl tämmöstäki ollu?

Onks tääl tämmöstäki ollu? Onks tääl tämmöstäki ollu? Liedon kulttuuriympäristön dokumentointihanke Nautelankosken museo Kulttuuriympäristö on ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta syntynyt kokonaisuus Dokumentointihanke tallettaa

Lisätiedot

Pyhännän kirkonkylän yleiskaavan kulttuuriympäristöselvitys

Pyhännän kirkonkylän yleiskaavan kulttuuriympäristöselvitys 30.10.2017 Pyhännän kirkonkylän yleiskaavan kulttuuriympäristöselvitys Kulttuuriympäristöselvitys on laadittu yleiskaavatasoisena selvityksenä alueen paikallisesti arvokkaiden rakennuskohteiden ja kulttuuriympäristöjen

Lisätiedot

TERVEISIÄ TARVAALASTA

TERVEISIÄ TARVAALASTA TERVEISIÄ TARVAALASTA TIESITKÖ, ETTÄ TARVAALA ON MAAKUNNALLISESTI ARVOKASTA MAISEMA- ALUETTA. TARVAALASSA ON MYÖS VALTAKUNNALLISESTI ARVOKASTA RAKENNUSPERINNETTÄ. NO NIIN, ASIAAN! eli hieman taustaa Sotilasvirkata-losta

Lisätiedot

RAUMAN SATAMAN LAAJENNUSALUEEN RAKENNUSINVENTOINTI Hanna Partanen syyskuu 2008 Maanpään asemakaava-alueen kohdelistaus

RAUMAN SATAMAN LAAJENNUSALUEEN RAKENNUSINVENTOINTI Hanna Partanen syyskuu 2008 Maanpään asemakaava-alueen kohdelistaus RAUMAN SATAMAN LAAJENNUSALUEEN RAKENNUSINVENTOINTI Hanna Partanen syyskuu 2008 Maanpään asemakaava-alueen kohdelistaus 11. Kesäranta 684-403-1-50 1 Tila on perustettu 1940-luvun puolivälissä kesänviettopaikaksi.

Lisätiedot

kesämökki X X X 2X X X 7 nuorempia 4 1950-l 1+1 Jälleenrakennusajan omakotitalo X X 2 Käyttämätön 5 X X X X X X 6 lopussa torppa) ja liiveri

kesämökki X X X 2X X X 7 nuorempia 4 1950-l 1+1 Jälleenrakennusajan omakotitalo X X 2 Käyttämätön 5 X X X X X X 6 lopussa torppa) ja liiveri 1 VALTAALAN, ORISMALAN JA NAPUENKYLÄN VANHAN RAKENNUSKANNAN ARVOTUSLUONNOS v. 2002 RAKENNUSKANNAN ARVOTUS/ KAJ HÖGLUND, POHJANMAAN MUSEO JA TIINA LEHTISAARI, INVENTOIJA 29.05.2007 määrä 1 1953 1+1 Jälleenrakennusajan

Lisätiedot

Onks tääl tämmöstäki ollu?

Onks tääl tämmöstäki ollu? Onks tääl tämmöstäki ollu? Liedon kulttuuriympäristön dokumentointihanke Nautelankosken museo Kulttuuriympäristö on ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta syntynyt kokonaisuus Dokumentointihanke tallettaa

Lisätiedot

PIRTTIKOSKEN RANTAOSAYLEISKAAVA

PIRTTIKOSKEN RANTAOSAYLEISKAAVA PIRTTIKOSKEN RANTAOSAYLEISKAAVA PAIKALLISESTI ARVOKKAIDEN RAKENNUSKOHTEIDEN TARKISTUSINVENTOINTI 2018 Arvoluokitus Suositusten värikoodit R = rakennushistoriallinen = Suositellaan suojeltavan kaavassa

Lisätiedot

Tykköön kylän ympäristökatselmus. Jämijärvi

Tykköön kylän ympäristökatselmus. Jämijärvi Tykköön kylän ympäristökatselmus Jämijärvi 6.2.2014 Kankaanpään kaupunki Ympäristökeskus Tykköön kylän ympäristökatselmus Katselmus suoritettiin 6.2.2014. Kartasta yksi nähdään tuulivoimapuiston sijoittuminen

Lisätiedot

Turtosen alueen säilynyt rakennuskanta

Turtosen alueen säilynyt rakennuskanta Liite raporttiin Turtosen tilan inventointi Turtosen alueen säilynyt rakennuskanta Turtosen pihapiirissä on tällä hetkellä viisi rakennusta - päärakennus - aittarakennus - entinen sikala - kalustovaja

Lisätiedot

LIITE 6 SUODENNIEMEN KORTTELIEN 100 JA 101 OSAN ASEMAKAAVANMUUTOS. Karttaliite, kulttuuriympäristö Sastamalan kaupunki 24.3.2015

LIITE 6 SUODENNIEMEN KORTTELIEN 100 JA 101 OSAN ASEMAKAAVANMUUTOS. Karttaliite, kulttuuriympäristö Sastamalan kaupunki 24.3.2015 SUODENNIEMEN KORTTELIEN 100 JA 101 OSAN ASEMAKAAVANMUUTOS LIITE 6 Karttaliite, kulttuuriympäristö Sastamalan kaupunki 24.3.2015 1. Maakunnallisesti arvokas kulttuurimaisema Suunnittelualue ja sitä Laviantien

Lisätiedot

LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22

LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22 LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22 Rakennukset, kulttuurihistoria Korpelan tilan entisessä talouskeskuksessa sijaitsevat asuinrakennus,

Lisätiedot

1(54) SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 5A 2. Kunta Kokkola

1(54) SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 5A 2. Kunta Kokkola SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 5A 2. Kunta Kokkola RAKENNUS 5 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo 6.

Lisätiedot

Löytöretkiä Päijät-Hämeen kyliin. Kalhonkylä, Hartola. Kyläajelu 13.6.2013. Auli hirvonen

Löytöretkiä Päijät-Hämeen kyliin. Kalhonkylä, Hartola. Kyläajelu 13.6.2013. Auli hirvonen KYLÄKÄVELYRAPORTTI 2013 Löytöretkiä Päijät-Hämeen kyliin Kalhonkylä, Hartola Kyläajelu 13.6.2013 Auli hirvonen Kalhon kyläajelu toteutettiin 13.6.2013. Ajelulle oli ennakkoilmoittautuminen. Mukaan mahtui

Lisätiedot

https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/kk/kk_alue_raportti.aspx?alue_id=10...

https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/kk/kk_alue_raportti.aspx?alue_id=10... Page 1 of 2 alueraportti Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Purmojärven rantayleiskaavaan liittyvä inventointi KAUHAVA PURMOJÄRVI (KORTESJÄRVI) PURMOJÄRVEN KYLÄNRAITTI pohjakartta Maanmittauslaitos lupanro 001/HTA/08

Lisätiedot

KUORTANEENJÄRVEN POHJOISOSAN OYK- RAKENNUSKULTTUURIKOHTEIDEN ARVOLUOKITUS - ARVOLUOKITUSNEUVOTTELU

KUORTANEENJÄRVEN POHJOISOSAN OYK- RAKENNUSKULTTUURIKOHTEIDEN ARVOLUOKITUS - ARVOLUOKITUSNEUVOTTELU LIITE 6-1 (6) LUKUMÄÄRÄT YHTEENSÄ 46 24 4 Keski-Seppälä 300-401-43-69 1890/RHR. Keski-Seppälän tilan asuinrakennus on perinteistä kaksifooninkista tyyppiä. rakennusentointi 2016-17, Seppälän asutus) Se

Lisätiedot

Miljöö, rakennettu ympäristö sekä vanha rakennuskanta ja rakennetun ympäristön suojelukohteet

Miljöö, rakennettu ympäristö sekä vanha rakennuskanta ja rakennetun ympäristön suojelukohteet 1 Virttaan asemakaava Liite 2 Kyläalueen kuvaus Miljöö, rakennettu ympäristö sekä vanha rakennuskanta ja rakennetun ympäristön suojelukohteet Sr- ja/tai /s-merkityt kohteet ovat luokitukseltaan paikallisesti

Lisätiedot

SELVITYS RANTALAN PAPPILAN ALUEEN MAANKÄYTÖN EDELLYTYKSISTÄ

SELVITYS RANTALAN PAPPILAN ALUEEN MAANKÄYTÖN EDELLYTYKSISTÄ RANTALAN PAPPILAN ALUE SELVITYS RANTALAN PAPPILAN ALUEEN MAANKÄYTÖN EDELLYTYKSISTÄ 1 1. Kaavatilanne 1.1 Maakuntakaava Pohjois-Savon maakuntakaava 2030 on vahvistettu YM:ssä 7.12.2011. Terveyskampuksen

Lisätiedot

https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/sa/sa_kohde_tiedoteraportti.aspx?kohde_id=206442 Page 1 of 3 Rauman Lyseo, 684-2-203-1 Kuvausaika: 26.3.2013 Kuvausaika: 26.3.2013 Kuvausaika: 26.3.2013 https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/sa/sa_kohde_tiedoteraportti.aspx?kohde_id=206442

Lisätiedot

1800-luvun pitäjänkartat. Vuoden 2014 peruskartta

1800-luvun pitäjänkartat. Vuoden 2014 peruskartta 304 Maakirjakartat 1800-luvun pitäjänkartat Karttaa ei ole saatavilla 0 0,5 1 km 1950-luvun peruskartta Vuoden 2014 peruskartta 0 0,5 1 km 0 0,5 1 km 305 Virrat Kihniö Mänttä-Vilppula Parkano Ruovesi Ikaalinen

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN RAUTATIELÄISYMPÄRISTÖT, ASUINALUE

PIEKSÄMÄEN RAUTATIELÄISYMPÄRISTÖT, ASUINALUE Alueraportti https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/es/es_alue_raportti.aspx... 1 / 3 26.11.2018 klo 11.08 PIEKSÄMÄEN RAUTATIELÄISYMPÄRISTÖT, ASUINALUE Maakunta: Etelä-Savo 10494 Kunta: Pieksämäki

Lisätiedot

Rakennushistoriallisesti ja/tai rakennustaiteellisesti arvokkaat kohteet, jotka osayleiskaavalla osoitetaan suojeltaviksi kohteiksi

Rakennushistoriallisesti ja/tai rakennustaiteellisesti arvokkaat kohteet, jotka osayleiskaavalla osoitetaan suojeltaviksi kohteiksi LIITE 14, ARVOKKAAT RAKENNUKSET, ARVOTTAMISPERUSTEET Rakennushistoriallisesti ja/tai rakennustaiteellisesti arvokkaat kohteet, jotka osayleiskaavalla osoitetaan Rakennustaiteellisin, kulttuurihistoriallisin

Lisätiedot

Länsi-Suomen ympäristökeskus Teuvan keskustan ja kauppilan OYK-inventointi

Länsi-Suomen ympäristökeskus Teuvan keskustan ja kauppilan OYK-inventointi Kohderaportti Länsi-Suomen ympäristökeskus n keskustan ja kauppilan OYK-inventointi Säntintien varrella koivukuja Pihapiirin ulkopuolella sijaitsee riihikartano karjarakennus maakellari hirsirunkoinen

Lisätiedot

Modernin rakennusperinnön inventointi ja arvottaminen

Modernin rakennusperinnön inventointi ja arvottaminen Modernin rakennusperinnön inventointi ja arvottaminen Välineitä taajamien elinvoimaisuuteen ja uusiutumiseen -hankkeen Etelä-Savon tulosseminaari 24.05.2019 Rakennusinventoija Laura Vikman Modernin rakennusperinnön

Lisätiedot

Arvokkaat kulttuuriympäristöt

Arvokkaat kulttuuriympäristöt Arvokkaat kulttuuriympäristöt Pirkanmaan Maisema-alueet Maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat maatalousalueet Arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt Kylätontit ja muu arkeologinen kulttuuriperintö

Lisätiedot

HALSUANJÄRVEN OSAYLEISKAAVA

HALSUANJÄRVEN OSAYLEISKAAVA LIITE 2 HALSUANJÄRVEN OSAYLEISKAAVA 20.2.2019 Osayleiskaavan alueella ei ole valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittäviä rakennetun kulttuuriympäristön alueita tai yksittäisiä rakennuksia. Osayleiskaava-alueen

Lisätiedot

Asemanseudun arvoalue=punainen rasteri. Punaiset renkaat viittaavat alueen kiinteistöinventoihin.

Asemanseudun arvoalue=punainen rasteri. Punaiset renkaat viittaavat alueen kiinteistöinventoihin. ARVOALUE: ASEMAN SEUTU Asemanseudun arvoalue=punainen rasteri. Punaiset renkaat viittaavat alueen kiinteistöinventoihin. Kuvaus Arvoalueeksi on rajattu aseman seudulta alue, johon kuuluu Vammalan rautatieaseman

Lisätiedot

Kirkkonummi Öfvergård kiinteistöjen 2:94, 2:8 ja 3:34 muinaisjäännösinventointi 2016

Kirkkonummi Öfvergård kiinteistöjen 2:94, 2:8 ja 3:34 muinaisjäännösinventointi 2016 1 Kirkkonummi Öfvergård kiinteistöjen 2:94, 2:8 ja 3:34 muinaisjäännösinventointi 2016 Timo Jussila Tilaaja: TENGBOM ERIKSSON ARKKITEHDIT OY 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Vanhat

Lisätiedot

Varkauden rakennettu kulttuuriperintö

Varkauden rakennettu kulttuuriperintö Varkauden rakennettu kulttuuriperintö 2005/2007 inventoinnit Kangaslammin kirkonkylä Inventointinumero: Manttu 261 Kohteen nimi: Maatila Lumpeela 262 Maatila Kivenlahti 263 Pappila 264 pajaharju, museo

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN RÄISÄLÄN JA SUOMUN RAKENNETTU KULTTUURIYMPÄRISTÖ

KEMIJÄRVEN RÄISÄLÄN JA SUOMUN RAKENNETTU KULTTUURIYMPÄRISTÖ KEMIJÄRVEN RÄISÄLÄN JA SUOMUN RAKENNETTU KULTTUURIYMPÄRISTÖ TMI LAURI PUTKONEN 25.11.2009 1 Kannen kuvat: Ylhäällä Suomutunturin kotaravintola ja Suomulinnan seuratalo, keskellä Ala-Kumpulan vanhan ulkorakennuksen

Lisätiedot

Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011

Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 1 Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Kustantaja: INSINÖÖRITOIMISTO POUTANEN OY 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kuvia... 4 Kartat...

Lisätiedot

2. Kohde RANTALAN PAPPILA JA MAASEURAKUNNAN VIRASTO- JA ASUINTALO. 5. Kohdetyyppi

2. Kohde RANTALAN PAPPILA JA MAASEURAKUNNAN VIRASTO- JA ASUINTALO. 5. Kohdetyyppi SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Kunta Iisalmi 2. Kohde RANTALAN PAPPILA JA MAASEURAKUNNAN VIRASTO- JA ASUINTALO 3. Numero 204 4. Kiinteistötunnus 140-407-18-339

Lisätiedot

VEDET, METSÄT JA MÄET HUIKONMÄKI - HANKASALMI

VEDET, METSÄT JA MÄET HUIKONMÄKI - HANKASALMI VEDET, METSÄT JA MÄET HUIKONMÄKI - HANKASALMI KIVIJÄRVI - KEURUU PIENET YKSINÄISTALOT - REKOLA - LUHANKA RINTAMAMIESTALOT - SEPÄNKATU HANKASALMEN ASEMANKYLÄ ASEMARAKENNUKSET - HAAPAMÄKI KIRKKORAKENNUKSET

Lisätiedot

Lausuntopyyntö asemakaavoituksen edellytyksistä korttelissa 8093

Lausuntopyyntö asemakaavoituksen edellytyksistä korttelissa 8093 YMPÄRISTÖPALVELUT Kaavoitus Lausuntopyyntö 7.11.2016 Pohjois-Pohjanmaan museo Pohjois-Pohjanmaan liitto Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Lausuntopyyntö asemakaavoituksen edellytyksistä korttelissa 8093 Kempeleen

Lisätiedot

Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011

Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Joulukuu 2011 Juha Rajahalme, rakennusarkkitehti AMK RakennusArkki RA Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Inventoinnin tausta Juankosken keskustaajamassa

Lisätiedot

LIITE 1 RAKENNUSINVENTOINTIKOHTEET

LIITE 1 RAKENNUSINVENTOINTIKOHTEET LIITE 1 RAKENNUSINVENTOINTIKOHTEET Page 1 of 2 kohderaportti Pohjois-Pohjanmaan liitto Hailuodon rakennusinventointi HAILUOTO KIRKONKYLÄ RUONALA Ruonalan porakivinavetta on komealla paikalla Rantatien

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OTE AJANTASA-ASEMAKAAVASTA (KAAVA-ALUEEN RAJAUS) JA ILMAKUVA 1 UUSIKYKÄ III A ASEMAKAAVAN MUUTOS Kohde Asemakaavamuutok-sen tarkoitus Kaavoitus tilanne Asemakaava ja asemakaavan muutos: Uusikylä III A:

Lisätiedot

p/1 (29) PETÄJÄ Petäjän asuinrakennus pihapiireineen luvulta. Pihapiirissä useita, osin huonokuntoisia rakennuksia.

p/1 (29) PETÄJÄ Petäjän asuinrakennus pihapiireineen luvulta. Pihapiirissä useita, osin huonokuntoisia rakennuksia. PAIKALLISESTI ARVOKKAAT RAKENNUSKULTTUURIKOHTEET Liite 8 Numerointi osayleiskaavan mukainen, suluissa inventointinumero (Lapin kulttuuriympäristöt tutuiksi hankkeen inventointitulokset, Lapin ympäristökeskus,

Lisätiedot

Kylmäniemen kalasataman rakennushistorian inventointi / Esko Puijola

Kylmäniemen kalasataman rakennushistorian inventointi / Esko Puijola Kylmäniemen kalasataman rakennushistorian inventointi 18.10.2011 / Esko Puijola Kalasataman nykyinen rakennuskanta vv verkkovaja 14 km kalamaja 2 pääasiallinen runkorakenne rakentamisvuodet harmaa hirsi

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 PUUMALAN KUNTA, KIRKON KORTTELIN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. SUUNNITTELUALUEEN KUVAUS Asemakaavan laaditaan Puumalan taajaman keskustaan.

Lisätiedot

Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012

Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012 Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012 FT Samuel Vaneeckhout TAUSTA Muinaisjäännösselvityksen tavoitteena oli selvittää muinaisjäännösrekisteriin kuuluvia kohteita UPM:n

Lisätiedot

1(36) SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 1A 2. Kunta Kokkola

1(36) SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 1A 2. Kunta Kokkola SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 1A 2. Kunta Kokkola RAKENNUS 7 (s) 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo

Lisätiedot

3 LÄHTÖKOHDAT. 3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista Alueen yleiskuvaus

3 LÄHTÖKOHDAT. 3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista Alueen yleiskuvaus 3 LÄHTÖKOHDAT 3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista 3.1.1 Alueen yleiskuvaus Suunnittelualue sijaitsee Ilmajoen keskustassa rajautuen Ilkantiehen, Keskustiehen ja Kyrönjokeen. Suunnittelualueen pinta-ala

Lisätiedot

Kalliola /10

Kalliola /10 Kalliola- 1/10 Uusikaupunki (895) Kuivarauma (482) Kalliola 1 001 Muu asuinrakennus 002 Kellari, kellarivaja 003 Navetta 004 Muu karjarakennus 005 Sauna Osoite: Postinumero: Postitoimipaikka: Historia

Lisätiedot

Paltamon kunta Oulujärven rantayleiskaava 22.4.2008. Suojeltavat rakennukset ja pihapiirit

Paltamon kunta Oulujärven rantayleiskaava 22.4.2008. Suojeltavat rakennukset ja pihapiirit Paltamon kunta Oulujärven rantayleiskaava.4.008 Suojeltavat rakennukset ja pihapiirit Suojeltaviksi rakennuksiksi tai pihapiireiksi (sr) on kaavassa merkitty seuraavat rakennustaiteellisesti, kulttuurihistoriallisesti

Lisätiedot

AK 471b Haikon kartanon ympäristö Selvitys 2 Selvitys rakennuskannasta ja rakennusaloista

AK 471b Haikon kartanon ympäristö Selvitys 2 Selvitys rakennuskannasta ja rakennusaloista AK 471b Haikon kartanon ympäristö Selvitys 2 Selvitys rakennuskannasta ja rakennusaloista 1. Asuintonttien rakennukset 1-519 135 k-m² (tieto citygisistä) 1964 Kuvat eteläisestä julkisivusta ja huoltotiestä,

Lisätiedot

Punkalaitumen Tuulivoima Oy PUNKALAITUMEN PALOJOEN ASUTUS- JA JOKILAAKSOMAI- SEMAN ARVOJEN SELVITYS

Punkalaitumen Tuulivoima Oy PUNKALAITUMEN PALOJOEN ASUTUS- JA JOKILAAKSOMAI- SEMAN ARVOJEN SELVITYS Punkalaitumen Tuulivoima Oy PUNKALAITUMEN PALOJOEN ASUTUS- JA JOKILAAKSOMAI- SEMAN ARVOJEN SELVITYS 1. JOHDANTO Tarkasteltava Palojoen asutus- ja jokilaaksomaisema sijoittuu Pirkanmaalle Punkalaitumen

Lisätiedot

5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti

5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti 5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti Korkeakoskenhaaran ja Koivukoskenhaaran haarautumiskohdassa on laaja kulttuurikeskittymä vanhoilla kylätonteilla sijaitsevine kylineen ja vanhoine peltoineen. Joen niemekkeet

Lisätiedot

Valtakunnallisesti arvokkaat maisemat miten niistä päätetään? Maisema-alueet maankäytössä

Valtakunnallisesti arvokkaat maisemat miten niistä päätetään? Maisema-alueet maankäytössä Valtakunnallisesti arvokkaat maisemat miten niistä päätetään? Maisema-alueet maankäytössä Anna-Leena Seppälä Varsinais-Suomen ELY/ Anna-Leena Seppälä 29.1.2014 1 Valtakunnallisesti arvokkaat maisemaalueet

Lisätiedot

1800-luvun pitäjänkartat. Vuoden 2014 peruskartta

1800-luvun pitäjänkartat. Vuoden 2014 peruskartta 216 Maakirjakartat 1800-luvun pitäjänkartat Karttaa ei ole saatavilla 0 0,5 1 km 1950-luvun peruskartta Vuoden 2014 peruskartta 0 0,5 1 km 0 0,5 1 km 217 Virrat Kihniö Mänttä-Vilppula Parkano Ruovesi Ikaalinen

Lisätiedot

Rakennuskannan arvottaminen

Rakennuskannan arvottaminen 12.1.2017 (luonnos) YKK62267 12.1.2017 2 (13) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 KARTTATARKASTELU... 3 3 KOHTEET... 4 3.1 Osa-alue 1... 4 3.2 Osa-alue 2... 7 3.3 Osa-alue 3... 9 3.4 Osa-alue 4... 10 3.5 Virtaniemi...

Lisätiedot

Anjalankatu, asemakaavan muutos, rakennusinventointi Karttaliite. Alueen historia

Anjalankatu, asemakaavan muutos, rakennusinventointi Karttaliite. Alueen historia Karttaliite Alueen historia Salon kauppala 1943 Vuoden 1943 kartassa Anjalankadun (Anjalantie) varrella on rakennuksia, jotka sijoittuvat katulinjaan. Tontin takaosassa on talousrakennuksia. Terhinkadun

Lisätiedot

koivuranta-895-472-0007-0003 1/13

koivuranta-895-472-0007-0003 1/13 koivuranta-895-472-0007-0003 1/13 Uusikaupunki (895) Vohdensaari (472) Koivuranta 895-472-0007-0003 1 001 Talonpoikaistalo 002 Navetta 003 Sauna 004 Vaja Osoite: Postinumero: Postitoimipaikka: Historia

Lisätiedot

Pälkäne Äimälä vesihuoltolinjan inventointi 2009

Pälkäne Äimälä vesihuoltolinjan inventointi 2009 1 Pälkäne Äimälä vesihuoltolinjan inventointi 2009 Hannu Poutiainen Timo Jussila Kustantaja: Etelä-Pälkäneen vesiosuuskunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kuvia... 4 Maastokartat... 5 Ilmakuva...

Lisätiedot

Historialliset rakennukset ja kehittyvä kaupunkikuva - Espoon rakennusperinnön vaaliminen

Historialliset rakennukset ja kehittyvä kaupunkikuva - Espoon rakennusperinnön vaaliminen Historialliset rakennukset ja kehittyvä kaupunkikuva - Espoon rakennusperinnön vaaliminen Espoon kaupunginmuseo Tutkimuksen ja kulttuuriympäristön vastuualue 3.11.2015 2 Rakennuskannan ikä Suomessa 2010

Lisätiedot

Tammela Pääjärvi Haukilammi Mäkilän ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013 Timo Jussila

Tammela Pääjärvi Haukilammi Mäkilän ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013 Timo Jussila 1 Tammela Pääjärvi Haukilammi Mäkilän ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013 Timo Jussila Tilaaja: Ympäristösuunnittelu Oy / UPM-Kymmene Oyj 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3

Lisätiedot

Ikaalinen Vanha kauppala kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009

Ikaalinen Vanha kauppala kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Ikaalinen Vanha kauppala kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: AIRIX Ympäristö 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Maastokartta ja ilmakuva... 4 Kartta 1788...

Lisätiedot

Reittiopas. Härkätie Hämeenlinnasta Turkuun. Rauno Huikari

Reittiopas. Härkätie Hämeenlinnasta Turkuun. Rauno Huikari Reittiopas Härkätie Hämeenlinnasta Turkuun Rauno Huikari Alkusanat Reittioppaan tarkoituksena on esittää ymmärrettävässä ja helposti luettavassa muodossa Hämeen Härkätien reitti valmistusajankohdan kartoilla.

Lisätiedot

Pielavesi Kirkonkylän ranta-alueen historiallisen ajan muinaisjäännösinventointi 2017 Arkistoinventointi

Pielavesi Kirkonkylän ranta-alueen historiallisen ajan muinaisjäännösinventointi 2017 Arkistoinventointi 1 Pielavesi Kirkonkylän ranta-alueen historiallisen ajan muinaisjäännösinventointi 2017 Arkistoinventointi Timo Jussila Tilaaja: Pielaveden kunta 2 Sisältö Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Lähteet...

Lisätiedot

Lapinlahti Alapitkän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009

Lapinlahti Alapitkän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Lapinlahti Alapitkän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Lapinlahden kunta 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 3 Kirveen löytöpaikka...

Lisätiedot

https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/sa/sa_alue_inventointiraportti.aspx?alu...

https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/sa/sa_alue_inventointiraportti.aspx?alu... Sivu 1/7 PAKKI - SATAKUNNAN MUSEO / ALUEEN INVENTOINTIRAPORTTI Kreulanrannan inventointialue Merjalan rakennushistoriallisesti, maisemallisesti ja elinkeinohistoriallisesti merkittävä tontti jokirannassa

Lisätiedot

Valtionavustus rakennusperinnön hoitoon 2014

Valtionavustus rakennusperinnön hoitoon 2014 2014 Mihin voidaan hakea avustusta? Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden ja niiden välittömän ympäristön parantaminen Valtakunnallisesti, seudullisesti tai paikallisesti merkittävä rakennus

Lisätiedot

Suunnittelutarveratkaisuhakemus

Suunnittelutarveratkaisuhakemus ALUEARKKITEHDIN LAUSUNTO Suunnittelutarveratkaisuhakemus Diaarinumero: 734/605/2015 Hakija: Karppinen Anna-Mari ja Ossi Tila: Kirstinä Kiinteistötunnus: 859-401-12-14 Kylä: Tyrnävä Asia: Haetaan suunnittelutarveratkaisua

Lisätiedot

Säilyneisyys ja arvottaminen

Säilyneisyys ja arvottaminen RAAHE 5. kaupunginosan korttelin 17 rakennushistoriallinen selvitys ja arvottaminen 20.11.2007 FG Suunnittelukeskus Oy Raahen 5. kaupunginosan korttelin 17 rakennushistoriallinen selvitys 1 Säilyneisyyden

Lisätiedot

Historian ilmiöitä & rakennetun ympäristön piirteitä

Historian ilmiöitä & rakennetun ympäristön piirteitä Historian ilmiöitä & rakennetun ympäristön piirteitä Kulttuuriympäristöt huomion kohteena eri mittakaavoissa MRL-neuvottelupäivät 7.-8.9.2016 Muonio, Olos Mikko Mälkki Intendentti MUSEOVIRASTO Kulttuuriympäristö:

Lisätiedot

PAKKI - SATAKUNNAN MUSEO / INVENTOINTIRAPORTTI. Eurajoen rantayleiskaava-alueen rakennusinventointi

PAKKI - SATAKUNNAN MUSEO / INVENTOINTIRAPORTTI. Eurajoen rantayleiskaava-alueen rakennusinventointi 1 / 5 22.11.2011 14:39 PAKKI - SATAKUNNAN MUSEO / INVENTOINTIRAPORTTI Eurajoen rantayleiskaava-alueen rakennusinventointi Kunta/kunnat: Eurajoki Valmistumisvuosi: 2011 Aluetarkenne: Eurajoen rantayleiskaava-alue

Lisätiedot

Kylämaiseman ja kulttuuriympäristön hoito. Auli Hirvonen Maisemasuunnittelija ProAgria Häme/ Maa- ja kotitalousnaiset

Kylämaiseman ja kulttuuriympäristön hoito. Auli Hirvonen Maisemasuunnittelija ProAgria Häme/ Maa- ja kotitalousnaiset Kylämaiseman ja kulttuuriympäristön hoito Auli Hirvonen Maisemasuunnittelija ProAgria Häme/ Maa- ja kotitalousnaiset Kulttuuriympäristö on ihmisen muokkaamaa luonnonympäristöä ja ihmisten jokapäiväinen

Lisätiedot

Keitele, Pielavesi, Tervo ja Vesanto, kehittämiskeskustelu Kulttuuriympäristön kehittäminen

Keitele, Pielavesi, Tervo ja Vesanto, kehittämiskeskustelu Kulttuuriympäristön kehittäminen Keitele, Pielavesi, Tervo ja Vesanto, kehittämiskeskustelu 8.11.2016 Kulttuuriympäristön kehittäminen Kulttuuriympäristöt Tervo Vesanto - Tervo, Osuusliike Savo, v. 1923 1 Asukasluku 1603, 30.9.2016 tilastokeskuksen

Lisätiedot

Kiuruveden kulttuuriympäristö ja sen hoito ( ) Tihilä

Kiuruveden kulttuuriympäristö ja sen hoito ( ) Tihilä Kiuruveden kulttuuriympäristö ja sen hoito (8.8.2002) 170 Tihilä Pohjoisin Kiuruveden kylä, Tihilä, sijaitsee Pyhännälle johtavan tien varrella noin 30 km etäisyydellä taajamasta. Asutusmaisema rajautuu

Lisätiedot

sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/4 sm/4 sm/4 sm/4 sm/4 sm/4 sm/4 sm/4 sm/4 sm/4 sm/4 sm/4

sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/5 sm/4 sm/4 sm/4 sm/4 sm/4 sm/4 sm/4 sm/4 sm/4 sm/4 sm/4 sm/4 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 6 6 6 6 6 6 6 6 6 7 7 7 7 7 7 7 7 7 8 8 8 8 8 8 8 8 8 1 1 1 1 1 1 1 1 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1

Lisätiedot

Kulttuuriympäristön maastokäynti

Kulttuuriympäristön maastokäynti FCG Finnish Consulting Group Oy Laukon kartano LAUKONSELÄN JA KARTANOALUEEN RANTA- ASEMAKAAVA Kulttuuriympäristön maastokäynti 303461-15872 26.10.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Kulttuuriympäristön

Lisätiedot

laaja kohderaportti Pohjois-Pohjanmaan liitto RAAHE 17. KAUPUNGINOSA HAKALAN KORJAAMO

laaja kohderaportti Pohjois-Pohjanmaan liitto RAAHE 17. KAUPUNGINOSA HAKALAN KORJAAMO 12/4/2018 Pohjois-Pohjanmaan liitto laaja kohderaportti laaja kohderaportti Pohjois-Pohjanmaan liitto RAAHE 17. KAUPUNGINOSA HAKALAN KORJAAMO Idän puoleinen pääty ja julkisivu Ouluntielle. (Kuva: Kaisa

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI KESKI-SUOMEN OPISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS (SUOLAHTI)

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI KESKI-SUOMEN OPISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS (SUOLAHTI) ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI KESKI-SUOMEN OPISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS (SUOLAHTI) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) 2.2.2015 1 SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue sijaitsee noin 1,5 kilometrin etäisyydellä

Lisätiedot

ALAJÄRVI Möksy sähköaseman ympäristö muinaisjäännösinventointi 2015

ALAJÄRVI Möksy sähköaseman ympäristö muinaisjäännösinventointi 2015 1 ALAJÄRVI Möksy sähköaseman ympäristö muinaisjäännösinventointi 2015 Teemu Tiainen Tilaaja: Fingrid Oyj 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Inventointi... 4 Tulos... 4 Kansikuva: Suunnitteilla

Lisätiedot

Levin ympäristön matkailumaiseman ja maankäytön kehittäminen 80 Raporttisarja osa 4, OSAYLEISKAAVA Suunnittelukeskus Oy

Levin ympäristön matkailumaiseman ja maankäytön kehittäminen 80 Raporttisarja osa 4, OSAYLEISKAAVA Suunnittelukeskus Oy Kittilän kunta Levin ympäristön matkailumaiseman ja maankäytön kehittäminen 80 Suunnittelukeskus Oy 25.2.2008 SR-7 3418282, 7538753 Hanhivaara 4:17 1930-l Alkuperäinen, pieteetillä entisöity päärakennus

Lisätiedot

Valkeakoski Jutikkalan itäpuolen osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 Hannu Poutiainen Tapani Rostedt Timo Jussila

Valkeakoski Jutikkalan itäpuolen osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 Hannu Poutiainen Tapani Rostedt Timo Jussila 1 Valkeakoski Jutikkalan itäpuolen osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 Hannu Poutiainen Tapani Rostedt Timo Jussila Kustantaja: Valkeakosken kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi...

Lisätiedot

Määrlahden historiallinen käyttö

Määrlahden historiallinen käyttö Ulrika Rosendahl, Loviisan kaupungin museo 27.5.2019 Määrlahden historiallinen käyttö Loviisan Määrlahden kaupunginosa, eli Loviisan lahden itäpuoli, näyttäytyy historiallisessa kartta-aineistossa asumattomana

Lisätiedot

Kylmäkoski Taipale Tarpianjoen sillan uusimishankkeen vaikutusalueen muinaisjäännösinventointi 2009

Kylmäkoski Taipale Tarpianjoen sillan uusimishankkeen vaikutusalueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Kylmäkoski Taipale Tarpianjoen sillan uusimishankkeen vaikutusalueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Destia Oy 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kartat... 5 Vanhat

Lisätiedot

Kor eli 3. Ai akarinkatu 6 Arvoluokka: A

Kor eli 3. Ai akarinkatu 6 Arvoluokka: A O eita Vanhan Rauman maailmanperintökohteen suoja-alueen rakennusinventoinnista Kirsi Niukko ja Olli Joukio 18.2.-15.6.2013, Satakunnan Museo (sivut 89-93) Tarvonsaaren alueella inventoidut kohteet eivät

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄ Moisio-Hakkarin asemakaavan Kiviahon pohjoisosan laajennusalueen muinaisjäännösinventointi 2015 Johanna Rahtola Timo Jussila

LEMPÄÄLÄ Moisio-Hakkarin asemakaavan Kiviahon pohjoisosan laajennusalueen muinaisjäännösinventointi 2015 Johanna Rahtola Timo Jussila 1 LEMPÄÄLÄ Moisio-Hakkarin asemakaavan Kiviahon pohjoisosan laajennusalueen muinaisjäännösinventointi 2015 Johanna Rahtola Timo Jussila Tilaaja: Lempäälän kunta 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartat...

Lisätiedot

Alavus Härkösen alueelle suunnitellun uuden tielinjan muinaisjäännösinventointi 2009

Alavus Härkösen alueelle suunnitellun uuden tielinjan muinaisjäännösinventointi 2009 1 Alavus Härkösen alueelle suunnitellun uuden tielinjan muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Hannu Poutiainen Kustantaja: Alavuden kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Historiallinen

Lisätiedot

LOIMIJOEN MAISEMA JA TEOLLISUUS HISTORIASTA TULEVAAN

LOIMIJOEN MAISEMA JA TEOLLISUUS HISTORIASTA TULEVAAN MAISEMALLINEN SELVITYS LINIKKALAN OSAYLEISKAAVA FORSSAN KAUPUNKI MAANKÄYTÖN SUUNNITTELU LOIMIJOEN MAISEMA JA TEOLLISUUS HISTORIASTA TULEVAAN MAAKIRJAKARTAT 1660-70-LUKU Linikkalan osayleiskaava-alueen

Lisätiedot

Rautavaara, kulttuuriympäristöt

Rautavaara, kulttuuriympäristöt Kulttuuriympäristöt Rautavaara, kulttuuriympäristöt 1 Rautavaara sekä osa Kaavia ja Sonkajärveä kuuluvat Vaara-Karjalan maisemamaakuntaa. Vaara-Karjalan maisemalle antavat leimaansa luoteesta kaakkoon

Lisätiedot

RAUMA Rauman sähköaseman ympäristön muinaisjäännösinventointi 2009

RAUMA Rauman sähköaseman ympäristön muinaisjäännösinventointi 2009 1 RAUMA Rauman sähköaseman ympäristön muinaisjäännösinventointi 2009 Tapani Rostedt Hannu Poutiainen Timo Jussila Kustantaja: Fingrid OYj 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Historiallinen aika...

Lisätiedot

Kirkkonummi Överkurk Kurkgårdin ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2011

Kirkkonummi Överkurk Kurkgårdin ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2011 1 Kirkkonummi Överkurk Kurkgårdin ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Kustantaja: Seppo Lamppu tmi 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi...

Lisätiedot

Korttelin 252 tonttien 7 ja 8 sekä leikkikentän ja Iisaksentien katualueen asemakaavamuutos

Korttelin 252 tonttien 7 ja 8 sekä leikkikentän ja Iisaksentien katualueen asemakaavamuutos Korttelin 252 tonttien 7 ja 8 sekä leikkikentän ja Iisaksentien katualueen asemakaavamuutos Aluerajaus kunnanhallituksen päätös 8.12.2014 268 OAS- ja luonnosvaiheen nähtävilläolo 12.2.-22.2. ja 2.3.-23.3.2015

Lisätiedot

1800-luvun pitäjänkartat. Vuoden 2014 peruskartta

1800-luvun pitäjänkartat. Vuoden 2014 peruskartta 172 Isojakokartat 1800-luvun pitäjänkartat 1950-luvun peruskartta Vuoden 2014 peruskartta 173 Kihniö Virrat PARKANO Linnankylän kulttuurimaisema Mänttä-Vilppula Parkano Ruovesi Ikaalinen Ylöjärvi Juupajoki

Lisätiedot

11. Orrilanmäki, Villähteen koulu

11. Orrilanmäki, Villähteen koulu 34 Villähde Sivu 1 11. Orrilanmäki, Villähteen koulu 28. kesäkuuta 2016 12:54 PDF Orrilan tilakeskus sijaitsee Villähteen keskiaikaisella kylätontilla Ylisen Viipurintien varressa, Villähteen kylämäellä.

Lisätiedot

INVENTOINTIRAPORTTI. Sotkamo. Nivun teollisuusalueen asemakaavan arkeologinen inventointi Arkeologiset kenttäpalvelut.

INVENTOINTIRAPORTTI. Sotkamo. Nivun teollisuusalueen asemakaavan arkeologinen inventointi Arkeologiset kenttäpalvelut. INVENTOINTIRAPORTTI Sotkamo Nivun teollisuusalueen asemakaavan arkeologinen inventointi 5.7.2016 Arkeologiset kenttäpalvelut Vesa Laulumaa Tiivistelmä Sotkamon Nivun teollisuusalueen asemakaavan arkeologinen

Lisätiedot

Kuvia Kauniaisten keskusta-alueen muutoksesta 1900-luvun alusta vuoteen 2010. Muuttuva keskusta

Kuvia Kauniaisten keskusta-alueen muutoksesta 1900-luvun alusta vuoteen 2010. Muuttuva keskusta Kuvia Kauniaisten keskusta-alueen muutoksesta 1900-luvun alusta vuoteen 2010. Muuttuva keskusta GRANKULLA GRANKULLA KAUNIAINEN 1900-1910 (KAUNIAINEN) 1900-luvun alku - noin 1920-luvulle Thurmanin puistotie

Lisätiedot

PIHTIPUTAAN KUNTA. Niemenharjun alueen maisemaselvitys

PIHTIPUTAAN KUNTA. Niemenharjun alueen maisemaselvitys PIHTIPUTAAN KUNTA Niemenharjun alueen maisemaselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P33004P003 Maisemaselvitys 1 (8) Kärkkäinen Jari Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Käytetyt menetelmät... 1 3 Alueen

Lisätiedot

LIITE 3 Asemakaavassa suojeltavat rakennukset ja pihapiirit

LIITE 3 Asemakaavassa suojeltavat rakennukset ja pihapiirit LIITE 3 Asemakaavassa suojeltavat rakennukset ja pihapiirit 1. Haasianmaa Haasianmaa on paikallisesti rakennushistoriallisesti, historiallisesti ja maisemallisesti arvokas tyylillisesti yhtenäinen metsätyönjohtajan

Lisätiedot

Kiuruvesi Taajaman osayleiskaava-alueen historiallisen ajan muinaisjäännösten täydennysinventointi 2017 Arkistoinventointi Timo Jussila

Kiuruvesi Taajaman osayleiskaava-alueen historiallisen ajan muinaisjäännösten täydennysinventointi 2017 Arkistoinventointi Timo Jussila 1 Kiuruvesi Taajaman osayleiskaava-alueen historiallisen ajan muinaisjäännösten täydennysinventointi 2017 Arkistoinventointi Timo Jussila Tilaaja: Kiuruveden kaupunki 2 Sisältö Perustiedot... 2 Inventointi...

Lisätiedot

LEMI kunnan pohjoisosan tuulivoimayleiskaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2015

LEMI kunnan pohjoisosan tuulivoimayleiskaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2015 1 LEMI kunnan pohjoisosan tuulivoimayleiskaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2015 Timo Sepänmaa Ville Laakso Tilaaja: Lemin kunta 2 Sisältö Perustiedot... 2 Kartat... 3 Inventointi... 5 Tulos... 6

Lisätiedot

Jämijärvi Lauttakankaan tuulivoimapuisto Osayleiskaava-alueen arkeologinen inventointi 2014

Jämijärvi Lauttakankaan tuulivoimapuisto Osayleiskaava-alueen arkeologinen inventointi 2014 Jämijärvi Lauttakankaan tuulivoimapuisto Osayleiskaava-alueen arkeologinen inventointi 2014 Tiina Vasko 2014 Satakunnan Museo SISÄLLYSLUETTELO Yleiskartat 2 kpl Arkisto ja rekisteritiedot Tiivistelmä 1.

Lisätiedot

ASEMAKAAVASSA SUOJELTAVAT RAKENNUKSET JA PIHAPIIRIT LIITE 4

ASEMAKAAVASSA SUOJELTAVAT RAKENNUKSET JA PIHAPIIRIT LIITE 4 ASEMAKAAVASSA SUOJELTAVAT RAKENNUKSET JA PIHAPIIRIT 1. Haasianmaa Haasianmaa on paikallisesti rakennushistoriallisesti, historiallisesti ja maisemallisesti arvokas tyylillisesti yhtenäinen metsätyönjohtajan

Lisätiedot

1800-luvun pitäjänkartat. Vuoden 2014 peruskartta

1800-luvun pitäjänkartat. Vuoden 2014 peruskartta 274 Isojakokartat 1800-luvun pitäjänkartat 0 0,5 1 km 1950-luvun peruskartta Vuoden 2014 peruskartta 0 0,5 1 km 0 0,5 1 km 275 Taivallahden-Löytänän kulttuurimaisema Järvenpää Paksula 1) Historiallisesti

Lisätiedot

KANGASLAHTI MAISEMANHOITOSUUNNITELMA

KANGASLAHTI MAISEMANHOITOSUUNNITELMA KANGASLAHTI MAISEMANHOITOSUUNNITELMA Kehittämisyhdistys Kalakukko ry Varpu Mikola 2009 Sisältö Maisemanhoidon tavoitteet 3 Maisemanhoidon painopisteet 5 Maisemanhoitotoimenpiteet 6 Viljelymaisema 6 Avoimena

Lisätiedot

Ilomantsi Mekrijärvi Huohvanala Muinaisjäännösinventointi 2014

Ilomantsi Mekrijärvi Huohvanala Muinaisjäännösinventointi 2014 1 Ilomantsi Mekrijärvi Huohvanala Muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: Farmi Salliset Ay 2 Sisältö Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Kartat... 5 Kansikuva: suunnitellun maanottoalueen

Lisätiedot

SEPÄNKATU 9 70100 KUOPIO

SEPÄNKATU 9 70100 KUOPIO SEPÄNKATU 9 70100 KUOPIO MYYDÄÄN Tarjousten perusteella ARVOKIINTEISTÖ KIINTEISTÖN PERUSTIEDOT KIINTEISTÖTUNNUS 297-1-21-4 TONTIN PINTA-ALA 1206m² PÄÄRAKENNUS 1027m² SAUNA 160m² RAKENNUSTEN PERUSTIEDOT

Lisätiedot