VIII Erityisliikunnan päivät

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VIII Erityisliikunnan päivät"

Transkriptio

1 VIII Erityisliikunnan päivät Jyväskylän Agora

2 OHJELMA Tiistai Keskiviikko Puheenjohtajana Taru Lintunen, Liikuntatieteellinen Seura 8.00 Ilmoittautuminen, aamukahvi ja näyttelyt 9.30 Erityisliikunnan päivien avaus Puheenjohtaja Taru Lintunen, Liikuntatieteellinen Seura Opetus- ja kulttuuriministeriön tervehdys Adapted Physical Activity in Europe: Comparative views and perspectives in professional education Dr. Martin Kudlacèk, European Federation of Adapted Physical Activity Jatkuuko liikuntakulttuurin eriytyminen? Professori Hannu Itkonen, Jyväskylän yliopisto Lounastauko ja ulkopelit (Mattilanniemi) Teemaseminaarit Kahvitauko, postereihin ja näyttelyihin tutustuminen Teemaseminaarit jatkuvat Työpajat Erityisliikunnan ilta (Ravintola Piato, Agora) Aamuvirkkujen ulkoilulenkki Jyväsjärven ympäri (lähtö hotelli Alexandran aulasta klo 7.00) Puheenjohtajana Jukka Ukkola, Valtion liikuntaneuvoston erityisliikunnan jaosto 8.30 Kuntien erityisliikunnan tilannekatsaus Tutkija Timo Ala-Vähälä, Jyväskylän yliopisto Projektipäällikkö Saku Rikala, Liikuntatieteellinen Seura No fear no limits nuorisonäköaloja liikuntaan Haastattelussa extremistit Aleksi Kirjonen ja Henry Manni Liikkeellä voimaa vuosiin - Ikäihmisten liikunnan toimenpideohjelma Pirjo Kalmari ja Ulla Salminen, Ikäinstituutti 9.45 Kahvitauko ja näyttelyihin tutustuminen Teemaseminaarit Lounastauko (Mattilanniemi) Teemaseminaarit jatkuvat Kahvitauko ja näyttelyihin tutustuminen Pääseekö sinne, entä pystyykö toimimaan? Arkkitehti Nina Kilpelä, Kynnys ry Teemaseminaarien suositukset Erityisliikunnan päivien päätössanat Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Jukka Ukkola Kuvaaja: Rami Marjamäki Ohjelma:

3 TEEMASEMINAARIT Tiistai klo ja Täällä kuntalainen kuuleeko kunta? (Kari Koivumäki & Toni Piispanen) Liikuntamahdollisuuksien kannalta ei ole yhdentekevää mihin kuntaan syntyy ja missä asuu. Kuntien suhtautuminen liikuntaan vaihtelee huomattavan paljon luvun alussa vain kolmasosa kunnista raportoi kuntalaisten liikuntaaktiivisuudesta osana lakisääteistä hyvinvointikertomusta. Suurin osa kunnista jättää keräämättä asiakaspalautetta liikuntapaikoista ja -palveluista. Vain puolet kunnista on määritellyt tavoitteet erityisryhmien liikunnalle. Seminaarissa tarkastellaan mahdollisuuksia parantaa eri toimialojen yhteistyötä, asukkaiden kuulemista ja kuntalaisten liikuntaaktiivisuuden arviointia mm. kesällä 2014 julkaistavan uuden kuntia koskevan erityisliikuntaselvityksen pohjalta. 3. Psykomotoriikka ja Sherborne avaimet kokonaisvaltaiseen kasvuun ja kehitykseen (Anita Ahlstrand & Susanna Miettunen) Seminaarin keskiössä ovat psykomotoriikka ja Sherborneharjoitusohjelma, jotka tarjoavat kokonaisvaltaisen lähestymistavan kasvun ja kehityksen sekä oppimisvalmiuksien ja arjen taitojen tukemiseen. Motoristen harjoitusten lisäksi pyritään liikunnan keinoin tukemaan sosiaalisten taitojen kehittymistä sekä harjoitellaan rauhoittumista ja rentoutumista. Monipuolisuutensa ja muunneltavuutensa ansiosta psykomotoriikka ja Sherborne-harjoitusohjelma antavat työvälineitä niin kasvatus- kuin kuntoutusalan ammattilaisille. Teemaseminaari koostuu luennoista ja toiminnallisista työpajoista. 2. Vammaisurheilijan polku on yksilöllinen (Riikka Juntunen & Tiina Kivisaari) Menestyminen vammaisurheilussa edellyttää yksilöllisiä ratkaisuja. Seminaarissa pohditaan yksilöllisten tarpeiden, edellytysten ja ratkaisujen merkitystä vammaisurheilijan kokonaisvaltaisessa valmentautumisessa. Aihepiiriä lähestytään tosielämän urheilijaesimerkkien kautta; niiden olosuhteiden ja edellytysten näkökulmasta, jotka mahdollistavat vammaisurheilijoiden hyvän valmentautumisen esimerkiksi omalla paikkakunnalla. Kuva: VAU Kuva: VAU 4. Tutkimuksella ja kehittämisellä hieno historia entä tulevaisuus? (Pauli Rintala & Minna Paajanen) Suomalaisen erityisliikunnan tutkimuksen juuret ulottuvat 1970-luvulle. Sen jälkeen on tapahtunut paljon. Ensin haettiin oppia kansainvälisiltä kentiltä. Nykyään suomalainen osaaminen on kysyttyä maailmalla. Seminaarissa kysytään miten tämä onnistui ja voimmeko muuttuvassa maailmassa jatkaa samoilla linjoilla vai onko syytä tarkistaa suuntaa ja toimintatapoja? Mitä pitäisi tutkia ja kenen kanssa kehittää? Miten alan tutkimus- ja kehittämisresurssit käytetään tehokkaimmin?

4 TEEMASEMINAARIT Keskiviikko klo ja Kaikki pelaa myös varhaiskasvatuksessa ja koulussa? (Terhi Huovinen & Satu Niemelä) Lapsuuden perhe ja nuoruuden kaverit ovat tärkeitä liikunnan määrittäjiä. Niiden rinnalla korostuvat päiväkotien ja koulujen käytännöt erityisesti soveltavan liikunnan alueella. Seminaarissa pureudutaan tukea tarvitsevien lasten ja nuorten liikunnan haasteisiin varhaiskasvatuksessa ja koulussa: kuinka hyvin toteutuu tukea tarvitsevan lapsen ja nuoren oikeus riittävään päivittäiseen fyysiseen aktiivisuuteen leikkiin ja liikuntaan? Samalla tarkastellaan mahdollisuuksia lisätä aikuisten osaamista kaikkien lasten liikuttamisessa sekä pohditaan toimintamahdollisuuksien ja säädösten ajantasaisuutta. Kuvaaja: Ossi Gustafsson 6. Liikkeen mielekkyyttä ja mielen liikettä (Satu Turhala & Esa Nordling) Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja hyvään mielenterveyteen liittyy myös mielekäs liikkuminen. Monissa tutkimuksissa on todettu liikunnan myönteiset vaikutukset mielen hyvinvointiin ja kuntoutumiseen. Tule hakemaan uusia ideoita ja näkymiä elämääsi ja työhösi. Löydä asiakaslähtöisiä keinoja ja mahdollisuuksia kuntoutujien ja vähän liikkuvien kohtaamiseen, ohjaamiseen ja motivoimiseen. Tule mukaan verkostoitumaan ja vaikuttamaan. Yhdessä olemme enemmän! 7. Öljyä palveluketjuun joustavasti kuntoutuksesta liikuntaan (Anne Taulu & Jyrki Komulainen) Hallintorajojen ylittämiseksi on tehty 2000-luvulla runsaasti työtä niin valtio- kuin kuntatasoilla. Terveyttä edistävän liikunnan alueella yhteistyö on tiivistynyt erityisesti sosiaalija terveyssektorin sekä liikuntasektorin välillä. Seminaarissa tarkastellaan STM:n ja OKM:n yhteisiä liikuttamisen linjauksia Muutosta liikkeellä! ja linjauksiin liittyvää toimenpideohjelmaa myös soveltavan liikunnan näkökulmasta. Erityisesti tarkastellaan liikuntapalveluketjua kuntoutuksesta liikuntaan sekä pohditaan vaikutusten ja vaikuttavuuden arviointia. Samalla seminaarissa työstetään soveltavan liikunnan toimenpideohjelmaa. 8. Liikuntaa ennen ja jälkeen keinutuolin (Ulla Salminen & Pirjo Kalmari) Myös vanheneminen tuo uutta. Eläkkeelle jääminen, kotona pärjäämisen vaikeutuminen sekä hoivan piiriin siirtyminen ovat elämänkulun taitekohtia, joissa liikkumisen ehdot ja mahdollisuudet muuttuvat. Seminaarissa perehdytään liikuntaneuvonnan, -toiminnan ja liikkumisolosuhteiden hyviin toimintatapoihin, jotka edistävät tasa-arvoisia mahdollisuuksia liikkua suositusten mukaisesti. Kohderyhmäkohtaisissa, ennakkoon valittavissa työpajoissa (Eläkeikä edessä/ Kotona kiikun kaakun/elämää hoivan piirissä) ideoidaan Ikäihmisten liikunnan kansallisen toimenpideohjelman toteuttamista erityisliikunnan näkökulmasta. Teemaseminaari koostuu luennoista ja toiminnallisista työpajoista. Teemaseminaareihin ilmoittaudutaan ennakkoon ilmoittautumisen yhteydessä.

5 TYÖPAJAT Työpajoissa keskustellaan ja työstetään kolmen eri teeman aiheita. Työpajat järjestetään tiistaina 26.8 klo VAMMAINEN NUORI TOIMII, TEKEE, OHJAA JA VAIKUTTAA Käytännön työpajassa perehdytään vammaisten nuorten toimijapolkuihin vapaaehtoistoimijoiksi liikunnan ja urheilun parissa. Nuori Toimija on VAU:n koulutus, jolla lisätään valmiuksia yhdessä tekemiseen, osallistumiseen ja vaikuttamiseen urheiluseuroissa, vammaisyhdistyksissä ja erilaisissa liikuntatapahtumissa ja -leireillä. Liikuntapainotteinen valmentava ja kuntouttava Valkku-koulutus antaa valmiuksia liikunta-alan ammatillisiin koulutuksiin ja vapaaehtoistoimijoiksi sekä opettaa itsenäisen elämisentaitoja. Työpajassa pelataan ja leikitään mm. Angry Birdsiä ja muita sovellettuja pelejä sekä kuullaan nuorten omia tarinoita liikunnan ja urheilun toimijaksi. Verkostoidu nuorten toimijoiden kanssa! Voit saada heistä vertaisohjaajan paikallisiin liikuntaryhmiin. Työpajan vetäjät: Virpi Remahl ja Tuomas Törrönen 2. VAIKEAVAMMAISET LAPSET JA AIKUISET MUKANA LIIKUNTAPALVELUISSA Työpajassa pohditaan vaikeavammaisten lasten ja aikuisten osallistumista kunnan liikuntapalveluihin. Keskustellaan millaisia toimivia käytäntöjä kunnissa on, millaista yhteistyötä ja mikä puolestaan on haastavaa? Tarvitaanko lisäkoulutusta? Tutustumme myös Malike-toimintaan, soveltuviin toimintavälineisiin, välineet.fi sivustoon sekä henkilökohtaiseen apuun. Tule kuulemaan asiasta ja jakamaan kokemuksiasi! Työpajan vetäjät: Tanja Tauria ja Susanna Tero 3. SOVELTAVAN LIIKUNNAN TUTKIMUS- JA KEHITYSHANKKEET TYÖPAJA Työpajassa keskustellaan soveltavan liikunnan tutkimuksesta ja kehityshankkeista Suomessa ja Euroopassa. Työpajan vetäjät: Toni Piispanen ja Martin Kudlacèk. Työpajoihin ilmoittaudutaan ennakkoon ilmoittautumisen yhteydessä. Kuva: VAU Jyväskylän kaupunki

6 SEMINAARIN TIEDOT Seminaarin hinta Osallistumismaksu 225. LTS:n henkilö- ja yhteisöjäsenet 175 (yhteisöjäseniltä edellytetään yhteisilmoittautumista koskee varsinaisia yhteisöjäseniä). LTS:n opiskelijajäsenet 125 (koskee perustutkinto-opiskelijoita). Opiskelijahinta 150 (koskee perustutkinto-opiskelijoita) Kysy edullisia opiskelijahintoja ryhmille. Hinnat sisältävät seminaarimateriaalin, ohjelmaan merkityt lounaat ja kahvit sekä iltatilaisuuden aterian. Osallistumismaksu laskutetaan etukäteen. Seminaaripaikka ja iltatilaisuus Seminaari järjestetään Jyväskylän yliopiston Agorassa (Mattilanniemi 2, Jyväskylä). Ilmoittautuminen Viimeinen ilmoittautumispäivä on perjantai Ilmoittaudu osoitteessa puhelimitse tai sähköpostilla Majoitus Osanottajat varaavat ja maksavat majoitukset itse. Majoituskiintiöitä on varattu mm. seuraavista hotelleista. Hotelli Alba, kiintiö voimassa asti, varaukset tunnuksella: ERLI14, tel , inva 2 kpl, 96 / hlö 1HH standard 96 / huone tai superior 108 / huone 2HH standard 118 / huone tai superior 126 / huone Hotelli Scandic, kiintiö on voimassa asti, varaukset tunnuksella: , tel , inva 2 x 2HH, 125 / huone 1HH, 105 / huone 2HH, 125 / huone Sokos Hotel Alexandra, kiintiö on voimassa asti, varaukset tunnuksella: ERLI14 tel , inva 2 kpl Osoitelähde: Liikuntatieteellisen Seuran sidosryhmärekisteri Liikuntatieteellinen Seura ry, Olympiastadion Eteläkaarre, Helsinki, puh HH (standard) 98,50 / huone 2 HH (standard) 108,50 / huone Muissa Jyväskylän hotelleissa on varattuna invahuonekiintiöitä seuraavasti: viimeinen voimassaoloaika , varaukset tunnuksella: ERLI14 viimeinen voimassaoloaika , varaukset tunnuksella: Erityisliikunnan päivät viimeinen voimassaoloaika , Varaukset tunnuksella: Erityisliikunnan päivät Peruutusehdot Viimeinen veloitukseton peruutuspäivä on perjantai Sen jälkeen tehdyistä peruutuksista veloitetaan koko seminaarimaksu. Maksu veloitetaan myös siinä tapauksessa, että peruutusta ei ole tehty eikä osallistuja ole saapunut paikalle. Laskun maksamatta jättämistä ei tulkita peruutuksena. Osallistumisen voi siirtää toiselle henkilölle (siirrosta ilmoitus Posterinäyttely Päivillä voi esitellä erityisliikuntaan liittyviä tutkimustuloksia sekä hankkeita. Posterit voivat olla joko tieteellisiä, käytännöllisiä/ammatillisia tai menetelmiä/hankkeita esitteleviä. Suomenkieliset abstraktit julkaistaan Erityisliikunnan päivillä osallistujille jaettavassa ennakkomateriaalissa. Abstraktit tulee jättää sähköpostitse maanantaina klo mennessä. Lisätietoja ohjelmasta: Toni Piispanen p Lisätietoja ilmoittautumisista: Linda Raivio p Mainostoimisto Soihtu Oy

Kuntotestauspäivät 21. 22.3.2012 MITTAA, KOHTAA JA KUUNTELE TESTAAJA KIPEÄN KEHON JA TUNTOJEN TULKKINA SEMINAARITIEDOT

Kuntotestauspäivät 21. 22.3.2012 MITTAA, KOHTAA JA KUUNTELE TESTAAJA KIPEÄN KEHON JA TUNTOJEN TULKKINA SEMINAARITIEDOT SEMINAARITIEDOT Seminaarin hinta Majoitus Osallistumismaksu 220 LTS:n henkilö- ja yhteisöjäsenet 170 (yhteisöjäseniltä edellytetään yhteisilmoittautumista) LTS:n opiskelijajäsenet (opiskelijakortti tai

Lisätiedot

SOVELI. Ministeri Carl Haglund: "Liikunta osaksi yhteiskunnan muutosta" soveltavan liikunnan asiantuntija 2. 2014

SOVELI. Ministeri Carl Haglund: Liikunta osaksi yhteiskunnan muutosta soveltavan liikunnan asiantuntija 2. 2014 SOVELI soveltavan liikunnan asiantuntija 2. 2014 Kourukeilaaja Liisa Vatanen: "Suunta on tärkein" Ministeri Carl Haglund: "Liikunta osaksi yhteiskunnan muutosta" TEEMA Erityisliikunnan päivät 2014 SOVELI

Lisätiedot

SoveLi-info 1/2014 TOIMINNANJOHTAJALTA. Tilaa SoveLi-Info. Hyvä soveltavan liikunnan ystävä,

SoveLi-info 1/2014 TOIMINNANJOHTAJALTA. Tilaa SoveLi-Info. Hyvä soveltavan liikunnan ystävä, SoveLi-info 1/2014 TOIMINNANJOHTAJALTA Hyvä soveltavan liikunnan ystävä, SoveLin upea 20-vuotisjuhlavuosi Liiku terveemmäksi soveltaen on takana ja vuosi 2014 on lähtenyt vauhdikkaana ja toiminnantäyteisenä

Lisätiedot

www.vammaisurheilu.fi 6,90 4/14 Sanna Leppäjoki tuntee vertaistuen voiman Suomalaisen vammaisurheilun historian lyhyt oppimäärä TEEMA Ilo liikkua

www.vammaisurheilu.fi 6,90 4/14 Sanna Leppäjoki tuntee vertaistuen voiman Suomalaisen vammaisurheilun historian lyhyt oppimäärä TEEMA Ilo liikkua www.vammaisurheilu.fi 6,90 4/14 TEEMA Ilo liikkua Sanna Leppäjoki tuntee vertaistuen voiman Suomalaisen vammaisurheilun historian lyhyt oppimäärä Teneriffalla, Lanzarotella ja Fuengirolassa Hinnat alk

Lisätiedot

SOVELI. soveltavan liikunnan asiantuntija 1. 2014. Mikaela Railo nauttii taas treenaamisesta

SOVELI. soveltavan liikunnan asiantuntija 1. 2014. Mikaela Railo nauttii taas treenaamisesta SOVELI soveltavan liikunnan asiantuntija 1. 2014 Mikaela Railo nauttii taas treenaamisesta POIMI JULISTE SoveLI 2014 SOVELI soveltavan liikunnan asiantuntija Sisältö 1 2014 Soveli-lehti ISSN-L 1795-2255

Lisätiedot

www.vammaisurheilu.fi 6,90 2/14 Keväinen luonto on kaikille avoin Tuomiston paralympiahopea kimmeltää kultaa TEEMA Ulkoilusta hyvinvointia

www.vammaisurheilu.fi 6,90 2/14 Keväinen luonto on kaikille avoin Tuomiston paralympiahopea kimmeltää kultaa TEEMA Ulkoilusta hyvinvointia www.vammaisurheilu.fi 6,90 2/14 TEEMA Ulkoilusta hyvinvointia Keväinen luonto on kaikille avoin Tuomiston paralympiahopea kimmeltää kultaa Makusi mukaan maailmalle ESTEETTÖMÄSTI MM-Fanimatka Sähköpyörätuolisalibandyn

Lisätiedot

Soveli. Jari Tissari tarttui kahvakuulaan. soveltavan liikunnan asiantuntija 2. 2009. Kansanterveysjärjestöjen. rahoitus auki

Soveli. Jari Tissari tarttui kahvakuulaan. soveltavan liikunnan asiantuntija 2. 2009. Kansanterveysjärjestöjen. rahoitus auki Soveli soveltavan liikunnan asiantuntija 2. 2009 Jari Tissari tarttui kahvakuulaan Kansanterveysjärjestöjen liikunnan rahoitus auki Liite: Yhdistykset ja kunnat soveltavat yhdessä Lounais-Suomessa Soveli

Lisätiedot

Erityisryhmien liikunta Eurassa

Erityisryhmien liikunta Eurassa Erityisryhmien liikunta Eurassa Euran erityisliikunnan peruskartoitus 2014 Tekijät: Pia Malja ja Euran Erityisliikunnan kehittämistyöryhmä Saku Rikala 1 Sisällysluettelo 1. PERUSKARTOITUKSEN YHTEENVETO...2

Lisätiedot

Kuntoutusta arjen tukiverkoissa

Kuntoutusta arjen tukiverkoissa Kuntoutussäätiö Ohjelma Kuntoutusta arjen tukiverkoissa 42. Valtakunnalliset kuntoutuspäivät 10. 11.3.2014 Helsingin Messukeskus, Messuaukio 1, Helsinki, kongressisiipi 2 Tervetuloa kuntoutuspäiville Nuoret,

Lisätiedot

www.vammaisurheilu.fi 6,90 4/13 TEEMA Esteettömyys ei voi olla mielipide Liikuntamaa kutsuu Tampereelle 7. 9.11. Esteetöntä liikuntaa

www.vammaisurheilu.fi 6,90 4/13 TEEMA Esteettömyys ei voi olla mielipide Liikuntamaa kutsuu Tampereelle 7. 9.11. Esteetöntä liikuntaa www.vammaisurheilu.fi 6,90 4/13 TEEMA Esteetöntä liikuntaa Esteettömyys ei voi olla mielipide Liikuntamaa kutsuu Tampereelle 7. 9.11. i-puoti Meiltä löydät nyt myös heijastavan liivin ja repunsuojan sekä

Lisätiedot

1/14. Lapset ja nuoret. Aleksi innostui laskemisesta Lumilauantai-tapahtumassa Sotshissa luvassa mahtipontiset paralympialaiset

1/14. Lapset ja nuoret. Aleksi innostui laskemisesta Lumilauantai-tapahtumassa Sotshissa luvassa mahtipontiset paralympialaiset www.vammaisurheilu.fi 6,90 1/14 TEEMA Lapset ja nuoret Aleksi innostui laskemisesta Lumilauantai-tapahtumassa Sotshissa luvassa mahtipontiset paralympialaiset Kokousta & Sporttia! Kokoustilat 10 800 henkilön

Lisätiedot

Pallo avustajalla. soveltavan liikunnan asiantuntija 2. 2011

Pallo avustajalla. soveltavan liikunnan asiantuntija 2. 2011 SOVELI soveltavan liikunnan asiantuntija 2. 2011 Esittelyssä ministeri Paavo Arhinmäki 6 Kala-Pentin pilkkituoli 20 Terveysliikunta uutta seuroille 41 Pallo avustajalla TEEMA: Ilman vapaaehtoisia ja ammattiavustajia

Lisätiedot

KAIKKI MUKAAN. - opas erityisliikunnan toimijoille

KAIKKI MUKAAN. - opas erityisliikunnan toimijoille KAIKKI MUKAAN - opas erityisliikunnan toimijoille Kaikki mukaan - opas erityisliikunnan toimijoille Hannu Itkonen (toim.) Kaikki mukaan opas erityisliikunnan toimijoille ISBN 978-952-68235-2-2 (nid.) ISBN

Lisätiedot

Liikunta ja ikääntyminen. liikkeellä voimaa vuosiin

Liikunta ja ikääntyminen. liikkeellä voimaa vuosiin Liikunta ja ikääntyminen liikkeellä voimaa vuosiin VALTION LIIKUNTANEUVOSTON JULKAISUJA 2013:5 1 LIIKUNNAN MONET HYÖDYT: Hidastaa lihasvoiman vähenemistä Ylläpitää tasapainoa, liikkuvuutta, notkeutta ja

Lisätiedot

SuomiMies- Saska hyvässä vedossa

SuomiMies- Saska hyvässä vedossa 2 2013 Kipinät Tietoa ja kokemuksia terveysliikunnasta 4 SuomiMies- Saska hyvässä vedossa 3 Vahvemmalla hallinnolla liikkumattomuutta vastaan 26 29 Uudet terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan linjaukset

Lisätiedot

www.vammaisurheilu.fi 6,90 3/14 Maalipallon MM-kilpailut Espoossa 30.6. 5.7. TEEMA Urheilijaelämää

www.vammaisurheilu.fi 6,90 3/14 Maalipallon MM-kilpailut Espoossa 30.6. 5.7. TEEMA Urheilijaelämää www.vammaisurheilu.fi 6,90 3/14 TEEMA Urheilijaelämää Maalipallon MM-kilpailut Espoossa 30.6. 5.7. Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry ja esteettömiä lomia asiantuntemuksella toteuttava Matka-Agentit

Lisätiedot

Valtion liikuntahallinto terveyttä edistävän liikunnan kokonaisuudessa VALTION LIIKUNTANEUVOSTON JULKAISUJA 2012:1

Valtion liikuntahallinto terveyttä edistävän liikunnan kokonaisuudessa VALTION LIIKUNTANEUVOSTON JULKAISUJA 2012:1 Valtion liikuntahallinto terveyttä edistävän liikunnan kokonaisuudessa Yhteisjulkaisu Liikuntatieteellisen Seuran kanssa Kerkko Huhtanen, Teijo Pyykkönen 1 2 Valtion liikuntahallinto terveyttä edistävän

Lisätiedot

IV valtakunnalliset Lastensuojelun perhehoidon päivät 17. 18.11.2010 Jyväskylä

IV valtakunnalliset Lastensuojelun perhehoidon päivät 17. 18.11.2010 Jyväskylä IV valtakunnalliset Lastensuojelun perhehoidon päivät 17. 18.11.2010 Jyväskylä Tervetuloa neljänsille valtakunnallisille perhehoidon päiville! Perhehoitoliitto ry ja Pesäpuu ry järjestivät ensimmäiset

Lisätiedot

Karkaavat projektit Kasautuvat tutkimukset. Ohjelmat ja katsaukset lasten ja nuorten liikunnan turvaajina?

Karkaavat projektit Kasautuvat tutkimukset. Ohjelmat ja katsaukset lasten ja nuorten liikunnan turvaajina? Karkaavat projektit Kasautuvat tutkimukset Ohjelmat ja katsaukset lasten ja nuorten liikunnan turvaajina? Liikuntatieteellinen Seura I Valtion liikuntaneuvoston liikuntatieteen jaosto I Opetus- ja kulttuuriministeriö

Lisätiedot

2/2011 CP-LEHTI. Tässä numerossa: Monipuolisesti perheestä ja perheille

2/2011 CP-LEHTI. Tässä numerossa: Monipuolisesti perheestä ja perheille 2/2011 CP-LEHTI Tässä numerossa: Monipuolisesti perheestä ja perheille 2 SISÄLLYS CP-LEHTI 2011:2 SUOMEN CP-LIITTO ry Malmin kauppatie 26, 00700 Helsinki puh. 09-540 7540, fax 09-5407 5460 keskus avoinna

Lisätiedot

Valtion liikuntaneuvosto 2007-2011

Valtion liikuntaneuvosto 2007-2011 Valtion liikuntaneuvosto 2007-2011 Yhteenveto liikuntaneuvoston ja sen jaostojen toimikaudesta sekä eväitä tulevaan työhön Toimitus: Antti Vesala Kirjoittajat: Kari Koivumäki, Minna Paajanen, Antti Vesala;

Lisätiedot

Tervetuloa toukokuussa Tampereelle!

Tervetuloa toukokuussa Tampereelle! JÄSENKIRJE 1/2013 VAPAASTI JAETTAVISSA Kokoajat Oili Jyrkämä ja Jaana Teräväinen päivitetty 17.4.2013 oili.jyrkama@kvtl.fi, jaana.teravainen@kvtl.fi Tervetuloa toukokuussa Tampereelle! Keväinen tervehdys.

Lisätiedot

www.vammaisurheilu.fi 6,90 2/12 TEEMA Raha ja resurssit Vammaisurheilu saa oman postimerkkiarkin Välineet.fi-verkkopalvelu laajenee entisestään

www.vammaisurheilu.fi 6,90 2/12 TEEMA Raha ja resurssit Vammaisurheilu saa oman postimerkkiarkin Välineet.fi-verkkopalvelu laajenee entisestään www.vammaisurheilu.fi 6,90 2/12 TEEMA Raha ja resurssit Vammaisurheilu saa oman postimerkkiarkin Välineet.fi-verkkopalvelu laajenee entisestään i-puoti on sekä verkkokauppa että myymälä. Meiltä löydät

Lisätiedot

XV VALTAKUNNALLISET PÄIHDE

XV VALTAKUNNALLISET PÄIHDE XV VALTAKUNNALLISET PÄIHDE PÄIVÄT 16. 17.9.2008 KUOPIO, KUOPION MUSIIKKIKESKUS Inhimilliset ihanteet rutisevat rakenteet Rakenteellista voimaa Viimeisen puolentoista vuoden aikana maassamme on työstetty

Lisätiedot

Ilo kasvaa liikkuen. Varhaiskasvatuksen uusi liikkumis- ja hyvinvointiohjelma. Ohjelma-asiakirja

Ilo kasvaa liikkuen. Varhaiskasvatuksen uusi liikkumis- ja hyvinvointiohjelma. Ohjelma-asiakirja Ilo kasvaa liikkuen Varhaiskasvatuksen uusi liikkumis- ja hyvinvointiohjelma Ohjelma-asiakirja Ilo kasvaa liikkuen Varhaiskasvatuksen uusi liikkumis- ja hyvinvointiohjelma Ohjelma-asiakirja Tutkimusmatkalla

Lisätiedot

RATKAISUJA LIIKUNNAN JA URHEILUN HARRASTAMISEN TALOUDELLISTEN ESTEIDEN VÄHENTÄMISEKSI

RATKAISUJA LIIKUNNAN JA URHEILUN HARRASTAMISEN TALOUDELLISTEN ESTEIDEN VÄHENTÄMISEKSI RATKAISUJA LIIKUNNAN JA URHEILUN HARRASTAMISEN TALOUDELLISTEN ESTEIDEN VÄHENTÄMISEKSI Ehdotuksia yhdenvertaisten harrastamisen mahdollisuuksien edistämiseksi Nuori Suomi 2012 Toimittanut: Riikka Lahti

Lisätiedot

Tietoa ja kokemuksia terveysliikunnasta

Tietoa ja kokemuksia terveysliikunnasta Tietoa ja kokemuksia terveysliikunnasta 1 2010 SuomiMies seikkailee seminaareissa Kunnossa Kassulle kutsunnoista liikkumaan Pitäjänmäen Tarmon miehet eivät vapise Kipinät 1 2010 Helsingin liikuntajohtaja

Lisätiedot

Aika haastaa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry PUHEENJOHTAJALTA. www.kvtl.fi Kehitysvammaisten Tukiliitto ry 1

Aika haastaa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry PUHEENJOHTAJALTA. www.kvtl.fi Kehitysvammaisten Tukiliitto ry 1 JÄSENKIRJE 2/2013 VAPAASTI JAETTAVISSA Kokoajat Oili Jyrkämä ja Jaana Teräväinen päivitetty 2.10.2013 oili.jyrkama@kvtl.fi, jaana.teravainen@kvtl.fi Aika haastaa Olen viime aikoina osallistunut useampaankin

Lisätiedot

Ideaopas matalan. kynnyksen liikuntakerhotoimintaan

Ideaopas matalan. kynnyksen liikuntakerhotoimintaan Nuoren Suomen, Suomen Liikunnan ja Urheilun ja Kuntoliikuntaliiton toiminnat siirtyivät 1.1.2013 Valoon. Lisätietoa valo.fi Ideaopas matalan kynnyksen liikuntakerhotoimintaan SISÄLLYS JOHDANTO...3 LASTEN

Lisätiedot

Liikkeelle Osallistumisen mahdollisuuksia vaikeavammaisille ihmisille

Liikkeelle Osallistumisen mahdollisuuksia vaikeavammaisille ihmisille Kehitysvammaisten Tukiliitto ry... Tietoa... Kokemuksia... Tapahtumakalenteri 2015... Lakimiehen artikkeli oikeus apuvälineisiin... MALIKE Liikkeelle 2015 Osallistumisen mahdollisuuksia vaikeavammaisille

Lisätiedot