VIII Erityisliikunnan päivät

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VIII Erityisliikunnan päivät"

Transkriptio

1 VIII Erityisliikunnan päivät Jyväskylän Agora

2 OHJELMA Tiistai Keskiviikko Puheenjohtajana Taru Lintunen, Liikuntatieteellinen Seura 8.00 Ilmoittautuminen, aamukahvi ja näyttelyt 9.30 Erityisliikunnan päivien avaus Puheenjohtaja Taru Lintunen, Liikuntatieteellinen Seura Opetus- ja kulttuuriministeriön tervehdys Adapted Physical Activity in Europe: Comparative views and perspectives in professional education Dr. Martin Kudlacèk, European Federation of Adapted Physical Activity Jatkuuko liikuntakulttuurin eriytyminen? Professori Hannu Itkonen, Jyväskylän yliopisto Lounastauko ja ulkopelit (Mattilanniemi) Teemaseminaarit Kahvitauko, postereihin ja näyttelyihin tutustuminen Teemaseminaarit jatkuvat Työpajat Erityisliikunnan ilta (Ravintola Piato, Agora) Aamuvirkkujen ulkoilulenkki Jyväsjärven ympäri (lähtö hotelli Alexandran aulasta klo 7.00) Puheenjohtajana Jukka Ukkola, Valtion liikuntaneuvoston erityisliikunnan jaosto 8.30 Kuntien erityisliikunnan tilannekatsaus Tutkija Timo Ala-Vähälä, Jyväskylän yliopisto Projektipäällikkö Saku Rikala, Liikuntatieteellinen Seura No fear no limits nuorisonäköaloja liikuntaan Haastattelussa extremistit Aleksi Kirjonen ja Henry Manni Liikkeellä voimaa vuosiin - Ikäihmisten liikunnan toimenpideohjelma Pirjo Kalmari ja Ulla Salminen, Ikäinstituutti 9.45 Kahvitauko ja näyttelyihin tutustuminen Teemaseminaarit Lounastauko (Mattilanniemi) Teemaseminaarit jatkuvat Kahvitauko ja näyttelyihin tutustuminen Pääseekö sinne, entä pystyykö toimimaan? Arkkitehti Nina Kilpelä, Kynnys ry Teemaseminaarien suositukset Erityisliikunnan päivien päätössanat Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Jukka Ukkola Kuvaaja: Rami Marjamäki Ohjelma:

3 TEEMASEMINAARIT Tiistai klo ja Täällä kuntalainen kuuleeko kunta? (Kari Koivumäki & Toni Piispanen) Liikuntamahdollisuuksien kannalta ei ole yhdentekevää mihin kuntaan syntyy ja missä asuu. Kuntien suhtautuminen liikuntaan vaihtelee huomattavan paljon luvun alussa vain kolmasosa kunnista raportoi kuntalaisten liikuntaaktiivisuudesta osana lakisääteistä hyvinvointikertomusta. Suurin osa kunnista jättää keräämättä asiakaspalautetta liikuntapaikoista ja -palveluista. Vain puolet kunnista on määritellyt tavoitteet erityisryhmien liikunnalle. Seminaarissa tarkastellaan mahdollisuuksia parantaa eri toimialojen yhteistyötä, asukkaiden kuulemista ja kuntalaisten liikuntaaktiivisuuden arviointia mm. kesällä 2014 julkaistavan uuden kuntia koskevan erityisliikuntaselvityksen pohjalta. 3. Psykomotoriikka ja Sherborne avaimet kokonaisvaltaiseen kasvuun ja kehitykseen (Anita Ahlstrand & Susanna Miettunen) Seminaarin keskiössä ovat psykomotoriikka ja Sherborneharjoitusohjelma, jotka tarjoavat kokonaisvaltaisen lähestymistavan kasvun ja kehityksen sekä oppimisvalmiuksien ja arjen taitojen tukemiseen. Motoristen harjoitusten lisäksi pyritään liikunnan keinoin tukemaan sosiaalisten taitojen kehittymistä sekä harjoitellaan rauhoittumista ja rentoutumista. Monipuolisuutensa ja muunneltavuutensa ansiosta psykomotoriikka ja Sherborne-harjoitusohjelma antavat työvälineitä niin kasvatus- kuin kuntoutusalan ammattilaisille. Teemaseminaari koostuu luennoista ja toiminnallisista työpajoista. 2. Vammaisurheilijan polku on yksilöllinen (Riikka Juntunen & Tiina Kivisaari) Menestyminen vammaisurheilussa edellyttää yksilöllisiä ratkaisuja. Seminaarissa pohditaan yksilöllisten tarpeiden, edellytysten ja ratkaisujen merkitystä vammaisurheilijan kokonaisvaltaisessa valmentautumisessa. Aihepiiriä lähestytään tosielämän urheilijaesimerkkien kautta; niiden olosuhteiden ja edellytysten näkökulmasta, jotka mahdollistavat vammaisurheilijoiden hyvän valmentautumisen esimerkiksi omalla paikkakunnalla. Kuva: VAU Kuva: VAU 4. Tutkimuksella ja kehittämisellä hieno historia entä tulevaisuus? (Pauli Rintala & Minna Paajanen) Suomalaisen erityisliikunnan tutkimuksen juuret ulottuvat 1970-luvulle. Sen jälkeen on tapahtunut paljon. Ensin haettiin oppia kansainvälisiltä kentiltä. Nykyään suomalainen osaaminen on kysyttyä maailmalla. Seminaarissa kysytään miten tämä onnistui ja voimmeko muuttuvassa maailmassa jatkaa samoilla linjoilla vai onko syytä tarkistaa suuntaa ja toimintatapoja? Mitä pitäisi tutkia ja kenen kanssa kehittää? Miten alan tutkimus- ja kehittämisresurssit käytetään tehokkaimmin?

4 TEEMASEMINAARIT Keskiviikko klo ja Kaikki pelaa myös varhaiskasvatuksessa ja koulussa? (Terhi Huovinen & Satu Niemelä) Lapsuuden perhe ja nuoruuden kaverit ovat tärkeitä liikunnan määrittäjiä. Niiden rinnalla korostuvat päiväkotien ja koulujen käytännöt erityisesti soveltavan liikunnan alueella. Seminaarissa pureudutaan tukea tarvitsevien lasten ja nuorten liikunnan haasteisiin varhaiskasvatuksessa ja koulussa: kuinka hyvin toteutuu tukea tarvitsevan lapsen ja nuoren oikeus riittävään päivittäiseen fyysiseen aktiivisuuteen leikkiin ja liikuntaan? Samalla tarkastellaan mahdollisuuksia lisätä aikuisten osaamista kaikkien lasten liikuttamisessa sekä pohditaan toimintamahdollisuuksien ja säädösten ajantasaisuutta. Kuvaaja: Ossi Gustafsson 6. Liikkeen mielekkyyttä ja mielen liikettä (Satu Turhala & Esa Nordling) Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja hyvään mielenterveyteen liittyy myös mielekäs liikkuminen. Monissa tutkimuksissa on todettu liikunnan myönteiset vaikutukset mielen hyvinvointiin ja kuntoutumiseen. Tule hakemaan uusia ideoita ja näkymiä elämääsi ja työhösi. Löydä asiakaslähtöisiä keinoja ja mahdollisuuksia kuntoutujien ja vähän liikkuvien kohtaamiseen, ohjaamiseen ja motivoimiseen. Tule mukaan verkostoitumaan ja vaikuttamaan. Yhdessä olemme enemmän! 7. Öljyä palveluketjuun joustavasti kuntoutuksesta liikuntaan (Anne Taulu & Jyrki Komulainen) Hallintorajojen ylittämiseksi on tehty 2000-luvulla runsaasti työtä niin valtio- kuin kuntatasoilla. Terveyttä edistävän liikunnan alueella yhteistyö on tiivistynyt erityisesti sosiaalija terveyssektorin sekä liikuntasektorin välillä. Seminaarissa tarkastellaan STM:n ja OKM:n yhteisiä liikuttamisen linjauksia Muutosta liikkeellä! ja linjauksiin liittyvää toimenpideohjelmaa myös soveltavan liikunnan näkökulmasta. Erityisesti tarkastellaan liikuntapalveluketjua kuntoutuksesta liikuntaan sekä pohditaan vaikutusten ja vaikuttavuuden arviointia. Samalla seminaarissa työstetään soveltavan liikunnan toimenpideohjelmaa. 8. Liikuntaa ennen ja jälkeen keinutuolin (Ulla Salminen & Pirjo Kalmari) Myös vanheneminen tuo uutta. Eläkkeelle jääminen, kotona pärjäämisen vaikeutuminen sekä hoivan piiriin siirtyminen ovat elämänkulun taitekohtia, joissa liikkumisen ehdot ja mahdollisuudet muuttuvat. Seminaarissa perehdytään liikuntaneuvonnan, -toiminnan ja liikkumisolosuhteiden hyviin toimintatapoihin, jotka edistävät tasa-arvoisia mahdollisuuksia liikkua suositusten mukaisesti. Kohderyhmäkohtaisissa, ennakkoon valittavissa työpajoissa (Eläkeikä edessä/ Kotona kiikun kaakun/elämää hoivan piirissä) ideoidaan Ikäihmisten liikunnan kansallisen toimenpideohjelman toteuttamista erityisliikunnan näkökulmasta. Teemaseminaari koostuu luennoista ja toiminnallisista työpajoista. Teemaseminaareihin ilmoittaudutaan ennakkoon ilmoittautumisen yhteydessä.

5 TYÖPAJAT Työpajoissa keskustellaan ja työstetään kolmen eri teeman aiheita. Työpajat järjestetään tiistaina 26.8 klo VAMMAINEN NUORI TOIMII, TEKEE, OHJAA JA VAIKUTTAA Käytännön työpajassa perehdytään vammaisten nuorten toimijapolkuihin vapaaehtoistoimijoiksi liikunnan ja urheilun parissa. Nuori Toimija on VAU:n koulutus, jolla lisätään valmiuksia yhdessä tekemiseen, osallistumiseen ja vaikuttamiseen urheiluseuroissa, vammaisyhdistyksissä ja erilaisissa liikuntatapahtumissa ja -leireillä. Liikuntapainotteinen valmentava ja kuntouttava Valkku-koulutus antaa valmiuksia liikunta-alan ammatillisiin koulutuksiin ja vapaaehtoistoimijoiksi sekä opettaa itsenäisen elämisentaitoja. Työpajassa pelataan ja leikitään mm. Angry Birdsiä ja muita sovellettuja pelejä sekä kuullaan nuorten omia tarinoita liikunnan ja urheilun toimijaksi. Verkostoidu nuorten toimijoiden kanssa! Voit saada heistä vertaisohjaajan paikallisiin liikuntaryhmiin. Työpajan vetäjät: Virpi Remahl ja Tuomas Törrönen 2. VAIKEAVAMMAISET LAPSET JA AIKUISET MUKANA LIIKUNTAPALVELUISSA Työpajassa pohditaan vaikeavammaisten lasten ja aikuisten osallistumista kunnan liikuntapalveluihin. Keskustellaan millaisia toimivia käytäntöjä kunnissa on, millaista yhteistyötä ja mikä puolestaan on haastavaa? Tarvitaanko lisäkoulutusta? Tutustumme myös Malike-toimintaan, soveltuviin toimintavälineisiin, välineet.fi sivustoon sekä henkilökohtaiseen apuun. Tule kuulemaan asiasta ja jakamaan kokemuksiasi! Työpajan vetäjät: Tanja Tauria ja Susanna Tero 3. SOVELTAVAN LIIKUNNAN TUTKIMUS- JA KEHITYSHANKKEET TYÖPAJA Työpajassa keskustellaan soveltavan liikunnan tutkimuksesta ja kehityshankkeista Suomessa ja Euroopassa. Työpajan vetäjät: Toni Piispanen ja Martin Kudlacèk. Työpajoihin ilmoittaudutaan ennakkoon ilmoittautumisen yhteydessä. Kuva: VAU Jyväskylän kaupunki

6 SEMINAARIN TIEDOT Seminaarin hinta Osallistumismaksu 225. LTS:n henkilö- ja yhteisöjäsenet 175 (yhteisöjäseniltä edellytetään yhteisilmoittautumista koskee varsinaisia yhteisöjäseniä). LTS:n opiskelijajäsenet 125 (koskee perustutkinto-opiskelijoita). Opiskelijahinta 150 (koskee perustutkinto-opiskelijoita) Kysy edullisia opiskelijahintoja ryhmille. Hinnat sisältävät seminaarimateriaalin, ohjelmaan merkityt lounaat ja kahvit sekä iltatilaisuuden aterian. Osallistumismaksu laskutetaan etukäteen. Seminaaripaikka ja iltatilaisuus Seminaari järjestetään Jyväskylän yliopiston Agorassa (Mattilanniemi 2, Jyväskylä). Ilmoittautuminen Viimeinen ilmoittautumispäivä on perjantai Ilmoittaudu osoitteessa puhelimitse tai sähköpostilla Majoitus Osanottajat varaavat ja maksavat majoitukset itse. Majoituskiintiöitä on varattu mm. seuraavista hotelleista. Hotelli Alba, kiintiö voimassa asti, varaukset tunnuksella: ERLI14, tel , inva 2 kpl, 96 / hlö 1HH standard 96 / huone tai superior 108 / huone 2HH standard 118 / huone tai superior 126 / huone Hotelli Scandic, kiintiö on voimassa asti, varaukset tunnuksella: , tel , jyvaskyla@scandichotels.com inva 2 x 2HH, 125 / huone 1HH, 105 / huone 2HH, 125 / huone Sokos Hotel Alexandra, kiintiö on voimassa asti, varaukset tunnuksella: ERLI14 tel , sales.jyvaskyla@sokoshotels.fi inva 2 kpl Osoitelähde: Liikuntatieteellisen Seuran sidosryhmärekisteri Liikuntatieteellinen Seura ry, Olympiastadion Eteläkaarre, Helsinki, puh HH (standard) 98,50 / huone 2 HH (standard) 108,50 / huone Muissa Jyväskylän hotelleissa on varattuna invahuonekiintiöitä seuraavasti: sales.jyvaskyla@sokoshotels.fi; viimeinen voimassaoloaika , varaukset tunnuksella: ERLI14 jyvaskyla.cumulus@restel.fi; viimeinen voimassaoloaika , varaukset tunnuksella: Erityisliikunnan päivät laajavuori.rantasipi@restel.fi; viimeinen voimassaoloaika , Varaukset tunnuksella: Erityisliikunnan päivät Peruutusehdot Viimeinen veloitukseton peruutuspäivä on perjantai Sen jälkeen tehdyistä peruutuksista veloitetaan koko seminaarimaksu. Maksu veloitetaan myös siinä tapauksessa, että peruutusta ei ole tehty eikä osallistuja ole saapunut paikalle. Laskun maksamatta jättämistä ei tulkita peruutuksena. Osallistumisen voi siirtää toiselle henkilölle (siirrosta ilmoitus linda.raivio@lts.fi). Posterinäyttely Päivillä voi esitellä erityisliikuntaan liittyviä tutkimustuloksia sekä hankkeita. Posterit voivat olla joko tieteellisiä, käytännöllisiä/ammatillisia tai menetelmiä/hankkeita esitteleviä. Suomenkieliset abstraktit julkaistaan Erityisliikunnan päivillä osallistujille jaettavassa ennakkomateriaalissa. Abstraktit tulee jättää sähköpostitse (toni.piispanen@lts.fi) maanantaina klo mennessä. Lisätietoja ohjelmasta: Toni Piispanen p toni.piispanen@lts.fi Lisätietoja ilmoittautumisista: Linda Raivio p linda.raivio@lts.fi Mainostoimisto Soihtu Oy

Kuntotestauspäivät 21. 22.3.2012 MITTAA, KOHTAA JA KUUNTELE TESTAAJA KIPEÄN KEHON JA TUNTOJEN TULKKINA SEMINAARITIEDOT

Kuntotestauspäivät 21. 22.3.2012 MITTAA, KOHTAA JA KUUNTELE TESTAAJA KIPEÄN KEHON JA TUNTOJEN TULKKINA SEMINAARITIEDOT SEMINAARITIEDOT Seminaarin hinta Majoitus Osallistumismaksu 220 LTS:n henkilö- ja yhteisöjäsenet 170 (yhteisöjäseniltä edellytetään yhteisilmoittautumista) LTS:n opiskelijajäsenet (opiskelijakortti tai

Lisätiedot

1933-2013. Voiko kansan kuntoa mitata? Mitä mittarit kertovat? Kuntotestauspäivät

1933-2013. Voiko kansan kuntoa mitata? Mitä mittarit kertovat? Kuntotestauspäivät 1933-2013 Voiko kansan kuntoa mitata? Mitä mittarit kertovat? Kuntotestauspäivät 2013 20.-21.3.2013 TAMPERE, UKK-INSTITUUTTI KESKIVIIKKO 20.3.2013 9.00 ILMOITTAUTUMINEN JA KAHVI 9.30 AVAUS VÄESTÖN KUNTOTESTAUS

Lisätiedot

Lasten ja nuorten toiminta- ja suorituskyvyn sekä mittaaminen. Kuntotestauspäivät. 19.3. 20.3.2015 Kisakallion Urheiluopisto, Lohja

Lasten ja nuorten toiminta- ja suorituskyvyn sekä mittaaminen. Kuntotestauspäivät. 19.3. 20.3.2015 Kisakallion Urheiluopisto, Lohja Lasten ja nuorten toiminta- ja suorituskyvyn arviointi sekä mittaaminen Kuntotestauspäivät 2015 19.3. 20.3.2015 Kisakallion Urheiluopisto, Lohja Valmennuksen EXTRA-PÄIVÄ 21.3.2015 9.00 Ilmoittautuminen

Lisätiedot

Liikuntalääketiede suunnannäyttäjänä. Liikuntalääketieteen päivät 9. 10.11.2011 Biomedicum Helsinki

Liikuntalääketiede suunnannäyttäjänä. Liikuntalääketieteen päivät 9. 10.11.2011 Biomedicum Helsinki Liikuntalääketiede suunnannäyttäjänä Liikuntalääketieteen päivät 9. 10.11.2011 Biomedicum Helsinki Keskiviikko 9.11.2011 9:30 Ilmoittautuminen ja kahvi 9:45 Tervetuloa Liikuntayksikön johtaja Harri Syväsalmi,

Lisätiedot

Kuntotestauspäivät #KTP Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Kunnon testaus on (myös) teknologiaa

Kuntotestauspäivät #KTP Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Kunnon testaus on (myös) teknologiaa www.lts.fi Kuntotestauspäivät 2017 15.-16.3.2017 Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Kunnon testaus on (myös) teknologiaa 9.00 Ilmoittautuminen ja kahvi 9.30 Tervetuloa 9.45 Kuntotestin kertomaa totta vai

Lisätiedot

Liikunta. lääkkeestä elämäntavaksi. Liikuntalääketieteen päivät Biomedicum Helsinki. Majoitus

Liikunta. lääkkeestä elämäntavaksi. Liikuntalääketieteen päivät Biomedicum Helsinki. Majoitus Vuoden liikuntalääketieteellinen tutkimus 2010 -kilpailu Kilpailuun voi osallistua 1.1.2010 jälkeen julkaistulla tai toistaiseksi julkaisemattomalla liikuntalääketieteeseen liittyvällä alkuperäistutkimuksella.

Lisätiedot

IX LIIKUNTA- TIETEEN PÄIVÄT

IX LIIKUNTA- TIETEEN PÄIVÄT IX LIIKUNTA- TIETEEN PÄIVÄT 10. 11.6.2015 Jyväskylän yliopisto Lasten Lasten OHJELMA Keskiviikko 10.6.2015 Torstai 11.6.2015 10.00 Avaus: Puheenjohtaja Taru Lintunen, Liikuntatieteellinen Seura 12.30 Lounas

Lisätiedot

RAPORTTI KUNTIEN ERITYISLIIKUNTAHANKKEIDEN KOORDI- NOINTISEMINAARISTA 16.2.2011 KLO 9.30-15.30, Tieteiden talo, Hki

RAPORTTI KUNTIEN ERITYISLIIKUNTAHANKKEIDEN KOORDI- NOINTISEMINAARISTA 16.2.2011 KLO 9.30-15.30, Tieteiden talo, Hki VALTION LIIKUNTANEUVOSTO Erityisliikunnan jaosto LIIKUNTATIETEELLINEN SEURA RAPORTTI KUNTIEN ERITYISLIIKUNTAHANKKEIDEN KOORDI- NOINTISEMINAARISTA 16.2.2011 KLO 9.30-15.30, Tieteiden talo, Hki SEMINAARIN

Lisätiedot

Erityisliikunnan muuttuvat käsitteet ja käytännöt

Erityisliikunnan muuttuvat käsitteet ja käytännöt Erityisliikunnan muuttuvat käsitteet ja käytännöt Pauli Rintala Erityisliikunnan professori Jyväskylän yliopisto Liikuntakasvatuksen laitos ERITYISLIIKUNNAN HISTORIA Ennen v. 1900: Lääketieteellinen voimistelu

Lisätiedot

RAPORTTI KUNTIEN ERITYISLIIKUNNANOHJAAJIEN TYÖSEMINAARISTA, Tieteiden talo Helsinki, 18.8.2011

RAPORTTI KUNTIEN ERITYISLIIKUNNANOHJAAJIEN TYÖSEMINAARISTA, Tieteiden talo Helsinki, 18.8.2011 RAPORTTI KUNTIEN ERITYISLIIKUNNANOHJAAJIEN TYÖSEMINAARISTA, Tieteiden talo Helsinki, 18.8.2011 Yleistä Kuntien erityisliikunnanohjaajien vuosittainen työseminaari toteutettiin Helsingissä 18.8.2011 Liikuntatieteellisen

Lisätiedot

XXV Liikuntalääketieteen päivät 2017

XXV Liikuntalääketieteen päivät 2017 Liikunnan edistämisen monet ulottuvuudet XXV Liikuntalääketieteen päivät 2017 8.-9.11.2017, Hotel Haaga Central Park, Helsinki XXV Liikuntalääketieteen päivät 2017 SEMINAARIOHJELMA KESKIVIIKKO 8.11. 9.00

Lisätiedot

Liikunta ja aivot. XXIV Liikuntalääketieteen päivät , BEST WESTERN PLUS Hotel Haaga, Helsinki

Liikunta ja aivot. XXIV Liikuntalääketieteen päivät , BEST WESTERN PLUS Hotel Haaga, Helsinki Liikunta ja aivot XXIV Liikuntalääketieteen päivät 2016 9.-10.11.2016, BEST WESTERN PLUS Hotel Haaga, Helsinki XXIV Liikuntalääketieteen päivät 2016 9.-10.11.2016, BEST WESTERN PLUS Hotel Haaga, Helsinki

Lisätiedot

Hyvä jäsenyhdistys ja tukipiiri, tapaamme toukokuussa Tampereella!

Hyvä jäsenyhdistys ja tukipiiri, tapaamme toukokuussa Tampereella! Kehitysvammaisten tukiliitto ry:n liittokokous 2013, Hyvä jäsenyhdistys ja tukipiiri, tapaamme toukokuussa Tampereella! Toimitamme tällä kirjeellä teille liittokokouskutsun, tarvittavat asiakirjat ja tiedot

Lisätiedot

Cross-Border Move for Health 5.-6.6.2013 Joensuu Inkluusion edistäminen liikunnassa ja urheilussa

Cross-Border Move for Health 5.-6.6.2013 Joensuu Inkluusion edistäminen liikunnassa ja urheilussa Cross-Border Move for Health 5.-6.6.2013 Joensuu Inkluusion edistäminen liikunnassa ja urheilussa Aija Saari Tutkimuspäällikkö, Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry aija.saari@vammaisurheilu.fi Sisältö

Lisätiedot

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille 2016-2021 Tommi Yläkangas, Toiminnanjohtaja, Soveltava Liikunta SoveLi ry Esityksen rakenne 1. Soveltava Liikunta

Lisätiedot

Yleissairaalapsykiatrian päivät Oulussa

Yleissairaalapsykiatrian päivät Oulussa Yleissairaalapsykiatrian päivät Oulussa 10. 11.5.2012 Yleissairaalapsykiatrian päivien ohjelma Torstai 10.5.2012 8.15 9.15 Ilmoittautuminen, aamukahvi 9.15 9.30 Yleissairaalapsykiatrian päivien avaus;

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö. www.liikkeellavoimaavuosiin.fi

Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö. www.liikkeellavoimaavuosiin.fi Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö Liikkeellä voimaa vuosiin Kaikki mukaan Ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan! Erityisliikunnan Päivät Jyväskylä 27.8.2014

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö. www.liikkeellavoimaavuosiin.fi

Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö. www.liikkeellavoimaavuosiin.fi Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö Kaikki mukaan Ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaari Turku 16.9.2014 ohjelmakoordinaattori

Lisätiedot

8. Erityisliikunnan päivät. Agora, Jyväskylän yliopisto 26. 27.8.2014 ENNAKKOAINEISTO JÄRJESTÄJÄT

8. Erityisliikunnan päivät. Agora, Jyväskylän yliopisto 26. 27.8.2014 ENNAKKOAINEISTO JÄRJESTÄJÄT 8. Erityisliikunnan päivät Agora, Jyväskylän yliopisto 26. 27.8.2014 ENNAKKOAINEISTO JÄRJESTÄJÄT Liikuntatieteellinen Seura ry Opetus- ja kulttuuriministeriö Valtion liikuntaneuvoston erityisryhmien liikunnan

Lisätiedot

VAHVASTI VERTAISTUKEA. koulutus- ja kohtaamispäivät 14. 15.6.2013

VAHVASTI VERTAISTUKEA. koulutus- ja kohtaamispäivät 14. 15.6.2013 VAHVASTI VERTAISTUKEA koulutus- ja kohtaamispäivät 14. 15.6.2013 Jyväskylä, Kansalaistoiminnan keskus Matara www.matara.fi Virtaako voimaa vertaistoiminnasta? Voiko potilas itse olla terveydenhuollon kumppani?

Lisätiedot

Miten liikunta- ja mielenterveysalan kehittämislinjauksia viedään eteenpäin? 28.8.2015 Satu Turhala (SMS) ja Teijo Pyykkönen (LTS)

Miten liikunta- ja mielenterveysalan kehittämislinjauksia viedään eteenpäin? 28.8.2015 Satu Turhala (SMS) ja Teijo Pyykkönen (LTS) Miten liikunta- ja mielenterveysalan kehittämislinjauksia viedään eteenpäin? 28.8.2015 Satu Turhala (SMS) ja Teijo Pyykkönen (LTS) Kehittämislinjaukset 2/15 27.8.2015 3 Helsingin rautatieasemalla oli meneillään

Lisätiedot

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille 2016-2021 Anne Taulu, Toiminnanjohtaja, FT, TtM, sh (AMK) Soveltava Liikunta SoveLi ry Esityksen rakenne 1.

Lisätiedot

KATSAUS SOVELTAVAN LIIKUNNAN TUTKIMUKSEEN 2010-LUVULLA. Soveltavan liikunnan tutkijatapaaminen , Jyväskylä Saku Rikala, LTS

KATSAUS SOVELTAVAN LIIKUNNAN TUTKIMUKSEEN 2010-LUVULLA. Soveltavan liikunnan tutkijatapaaminen , Jyväskylä Saku Rikala, LTS KATSAUS SOVELTAVAN LIIKUNNAN TUTKIMUKSEEN 2010-LUVULLA Soveltavan liikunnan tutkijatapaaminen 8.12.2016, Jyväskylä Saku Rikala, LTS Liikuntatieteen julkaisumäärän kehitys Lähde: Liikuntalääketieteen yhteiskunnallisen

Lisätiedot

Erityisliikunta OKM/VLN vuonna 2015- Toni Piispanen valtion liikuntaneuvoston suunnittelija

Erityisliikunta OKM/VLN vuonna 2015- Toni Piispanen valtion liikuntaneuvoston suunnittelija Erityisliikunta OKM/VLN vuonna 2015- Toni Piispanen valtion liikuntaneuvoston suunnittelija OKM Opetus- ja kulttuuriministeriö vastaa: liikuntapolitiikan yleisestä johdosta, yhteensovittamisesta ja kehittämisestä

Lisätiedot

SAIRAALOIDEN HOITOTOIMINNAN TUOTTAVUUS- JA VAIKUTTAVUUSSEMINAARI

SAIRAALOIDEN HOITOTOIMINNAN TUOTTAVUUS- JA VAIKUTTAVUUSSEMINAARI Jaakko Herrala/Petra Kokko/Pirjo Häkkinen 6.9.2010 1 (3) SAIRAALOIDEN HOITOTOIMINNAN TUOTTAVUUS- JA VAIKUTTAVUUSSEMINAARI Aika 14.-15.10.2010 Paikka M-talo, iso luentosali, Teiskontie 35, 33520 Tampere

Lisätiedot

Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen

Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen Ylitarkastaja Anu Liljeström Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue, Itä-Suomen aluehallintovirasto Anu Liljeström, ISAVI OKT-vastuualue 5.10.2016

Lisätiedot

62. Työterveyspäivät - Tositarkoituksella työstä

62. Työterveyspäivät - Tositarkoituksella työstä 8.6.2016 62. Työterveyspäivät - Tositarkoituksella työstä Ajankohta 13.9.2016-14.9.2016 Aika 9:00-16:00 Kesto 2 päivää Paikka Tampere Ilmoittautumisaika 7.9.2016 mennessä Miksi osallistua Tavoite Tavoitteena

Lisätiedot

Kuntien erityisliikunnan hankkeet ja työn tulevaisuus

Kuntien erityisliikunnan hankkeet ja työn tulevaisuus Kuntien erityisliikunnan hankkeet ja työn tulevaisuus Toni Piispanen Liikuntatieteellinen Seura ry Erityisliikunnan symposio 29.5.2012 Grand Marina Esityksen teemat 1. Yleisesti kehittämishankemaailmasta

Lisätiedot

Valtion tuki urheiluseuroille ja kunnille

Valtion tuki urheiluseuroille ja kunnille Valtion tuki urheiluseuroille ja kunnille Urheilujohtaminen seminaari 2.9.2015 Tampere ylitarkastaja Sari Virta Lähtökohdat liikuntalain uudistamisessa Yhteiskunnan muutos: kansalaisten vähentynyt päivittäinen

Lisätiedot

Tietoa yhdistyksille Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n liittokokous 2018

Tietoa yhdistyksille Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n liittokokous 2018 Tietoa yhdistyksille Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n liittokokous 2018 Tietoa yhdistyksille Tämän puheenjohtajille ja sihteereille lähtevän Tietoa yhdistyksille -kirjeen liitteenä ohessa ovat liittokokouskutsu

Lisätiedot

Kaipaako vertaistuutoritoimintanne vetoapua; Vai onko teillä draivia vaikka muille jakaa? VETURI I

Kaipaako vertaistuutoritoimintanne vetoapua; Vai onko teillä draivia vaikka muille jakaa? VETURI I Kaipaako vertaistuutoritoimintanne vetoapua; Vai onko teillä draivia vaikka muille jakaa? VETURI I Vertaistuutoritapaaminen Kouvolassa 24.-25.4.2004 Vetoapua ja verkottumista VETURI I on Oped-Exo -hankkeen

Lisätiedot

Ikäihmisten liikunnan kansallinen toimenpideohjelma Liikunnasta terveyttä ja hyvinvointia. Kari Koivumäki suunnittelija, OKM

Ikäihmisten liikunnan kansallinen toimenpideohjelma Liikunnasta terveyttä ja hyvinvointia. Kari Koivumäki suunnittelija, OKM Ikäihmisten liikunnan kansallinen toimenpideohjelma Liikunnasta terveyttä ja hyvinvointia Kari Koivumäki suunnittelija, OKM Toimenpideohjelman lähtökohta Terveyttä edistävän liikunnan neuvottelukunta (Teli)

Lisätiedot

MALIKE MALIKE. matkalle - liikkeelle - keskelle elämää. Malike- Keskus, Sumeliuksenkatu 18, Tampere, Puhelin

MALIKE MALIKE. matkalle - liikkeelle - keskelle elämää. Malike- Keskus, Sumeliuksenkatu 18, Tampere, Puhelin MALIKE matkalle - liikkeelle - keskelle elämää Malike- Keskus, Sumeliuksenkatu 18, 33100 Tampere, Puhelin 0206 90 282 Malike aloitti toimintansa 1.12.1997, tukemaan vaikeavammaisen lapsen perheen toimintaa

Lisätiedot

Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu

Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu Alueellinen terveysliikuntasuunnitelma Suunnitelma tehtiin yhdessä: Sairaanhoitopiiri - Normiohjaus - Osaaminen UKK-Instituutti - Informaatio-ohjaus

Lisätiedot

Kaikki mukaan Ikäihmisten liikunnan toimenpideohjelmaan

Kaikki mukaan Ikäihmisten liikunnan toimenpideohjelmaan Kaikki mukaan Ikäihmisten liikunnan toimenpideohjelmaan Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaari Tampere 17.3.2014 ohjelmajohtaja Elina Karvinen,

Lisätiedot

LEVILLÄ Kokous- ja kongressikeskus Levi Summit

LEVILLÄ Kokous- ja kongressikeskus Levi Summit LAPIN SOSIAALI- JA TERVEYSTURVAN SYYSPÄIVÄT 65 VUOTTA LAPPILAISTA HYVINVOINTIA 7.-8.9.2017 LEVILLÄ Kokous- ja kongressikeskus Levi Summit lappilaiset.fi LAPIN SOSIAALI- JA TERVEYSTURVAN SYYSPÄIVÄT 7.-8.9.2017

Lisätiedot

Vammaispalvelujen neuvottelupäivät Toni Piispanen, Valtion liikuntaneuvosto

Vammaispalvelujen neuvottelupäivät Toni Piispanen, Valtion liikuntaneuvosto Liikunnan merkitys osallisuudessa Vammaispalvelujen neuvottelupäivät 4.-5.6.2019 Toni Piispanen, Valtion liikuntaneuvosto Rakenne henkilökohtaisia havaintoja 8 valtakunnallista havaintoa Toiminnallinen

Lisätiedot

ERITYISRYHMIEN VESILIIKUNNAN OHJAAJAKURSSI. Äänekoski 10.-14.1.2011 Suomalainen Vesiliikuntainstituutti Oy WWW.VESILIIKUNTA.COM

ERITYISRYHMIEN VESILIIKUNNAN OHJAAJAKURSSI. Äänekoski 10.-14.1.2011 Suomalainen Vesiliikuntainstituutti Oy WWW.VESILIIKUNTA.COM ERITYISRYHMIEN VESILIIKUNNAN OHJAAJAKURSSI Äänekoski 10.-14.1.2011 Suomalainen Vesiliikuntainstituutti Oy WWW.VESILIIKUNTA.COM Sisältö ja tarkoitus 10.-14.1.2011 Toimintakyvyttömyyson vesiliukoista Suomessa

Lisätiedot

Tervetuloa yhteiselle tutkimusmatkalle pohtimaan päivähoidon uusia liikuntakäytäntöjä!

Tervetuloa yhteiselle tutkimusmatkalle pohtimaan päivähoidon uusia liikuntakäytäntöjä! Tervetuloa yhteiselle tutkimusmatkalle pohtimaan päivähoidon uusia liikuntakäytäntöjä! Helsinki 27.1.2012 Millainen joukko koolla? Päiväkotien varhaiskasvattajia Kuntien varhaiskasvatuksesta vastaavia

Lisätiedot

Kurssikirje VOIKUKKIA-ohjaajakoulutus Paikka x

Kurssikirje VOIKUKKIA-ohjaajakoulutus Paikka x Kurssikirje VOIKUKKIA-ohjaajakoulutus Paikka x AIKA: päivämäärät ja kellonajat PAIKKA: Osoite ja yhteystiedot Tervetuloa koulutukseen! Koulutus antaa valmiudet toimia huostaanotettujen lasten vanhempien

Lisätiedot

LEVILLÄ Kokous- ja kongressikeskus Levi Summit

LEVILLÄ Kokous- ja kongressikeskus Levi Summit LAPIN SOSIAALI- JA TERVEYSTURVAN SYYSPÄIVÄT 65 VUOTTA LAPPILAISTA HYVINVOINTIA 7.-8.9.2017 LEVILLÄ Kokous- ja kongressikeskus Levi Summit lappilaiset.fi LAPIN SOSIAALI- JA TERVEYSTURVAN SYYSPÄIVÄT 7.-8.9.2017

Lisätiedot

Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016

Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016 Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016 Aivoliitto ry Allergia- ja astmaliitto ry Epilepsialiitto ry Hengitysliitto ry Lihastautiliitto ry Mielenterveyden keskusliitto ry Munuais- ja

Lisätiedot

PARASTA OHJELMISTA! VALTAKUNNALLISET OHJELMAT LASTEN JA NUORTEN LIIKKUMISEN LISÄÄMISEEN

PARASTA OHJELMISTA! VALTAKUNNALLISET OHJELMAT LASTEN JA NUORTEN LIIKKUMISEN LISÄÄMISEEN PARASTA OHJELMISTA! VALTAKUNNALLISET OHJELMAT LASTEN JA NUORTEN LIIKKUMISEN LISÄÄMISEEN Lisää liikettä! Perusopetuksen opetussuunnitelma ja varhaiskasvatuslaki edellyttävät lasten ja nuorten aktiivisuuden

Lisätiedot

Terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan uusi strategia 2020. Kari Sjöholm erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto 11.09.2013

Terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan uusi strategia 2020. Kari Sjöholm erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto 11.09.2013 Terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan uusi strategia 2020 Kari Sjöholm erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto 11.09.2013 Terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan linjaukset/visio 2020 VISIO

Lisätiedot

113 x kahden hengen hengen standard huonetta varattuna (huoneista 10 invahuoneita) 57 x kahden hengen superior- huonetta varattuna

113 x kahden hengen hengen standard huonetta varattuna (huoneista 10 invahuoneita) 57 x kahden hengen superior- huonetta varattuna Paperiliitto Ry Os.50 Mika Lahtinen puh. +358 40 5576790 email. mika.lahtinen@ppp.inet.fi TARJOUS 18.7.2017 Restel Hotellit Länsi-Suomen aluemyynti Pekka Laitinen Rautatienkatu 21 B, 9. krs 33100 TAMPERE

Lisätiedot

Ravintolapalveluverkoston Hyvää Pataa tapaaminen ja koulutustilaisuus

Ravintolapalveluverkoston Hyvää Pataa tapaaminen ja koulutustilaisuus Ravintolapalveluverkoston Hyvää Pataa tapaaminen ja koulutustilaisuus Aika 6. 7.6.2012 Paikka Kainuun ammattiopisto - liikelaitos Osoite Opintie 3, 87100 Kajaani, Artti Antilan sali, rakennus Oppi 4 Teema

Lisätiedot

Nuori Suomi ja SLU-alueet Liikkuvan koulun kumppaneina

Nuori Suomi ja SLU-alueet Liikkuvan koulun kumppaneina Nuori Suomi ja SLU-alueet Liikkuvan koulun kumppaneina Hyvien käytäntöjen levittäminen kentälle Kunta- ja koulukohtaisen kehittämistyön tukeminen Osaamisen lisääminen Oppilaiden = vertaisohjaajien koulutus

Lisätiedot

SOSTEtalk! - Hyvinvointikeskustelun kärjessä

SOSTEtalk! - Hyvinvointikeskustelun kärjessä Sivu 1/8 Täsmähaku fi sv eng Ajankohtaista SOSTE Tapahtumat Elinvoimaiset järjestöt Hyvinvoivat ihmiset Hyvinvointitalous Tapahtumat > SOSTEtalk! > Koulutus- ja tapahtumakalenteri M/S SOSTE SOSTEtalk!

Lisätiedot

Erityisen hyvää liikuntaa

Erityisen hyvää liikuntaa Erityisen hyvää liikuntaa Saku Rikala KKI-Päivät 16.-17.3.2016 Soveltava Liikunta SoveLi ry Valtakunnallinen liikuntajärjestö Tavoitteena parantaa pitkäaikaissairaiden ja vammaisten mahdollisuuksia liikuntaan

Lisätiedot

42. Kunnallistieteen päivät 10. 11.10.2013

42. Kunnallistieteen päivät 10. 11.10.2013 42. Kunnallistieteen päivät 10. 11.10.2013 KUNNAT JA JULKISTEN PALVELUJEN TULEVAISUUS Publicum-rakennus (Pub3) Turun yliopisto Assistentinkatu 7, Turku Torstai 10.10.2013 Päivän puheenjohtajana Tutkimusjohtaja

Lisätiedot

Tietoa yhdistyksille Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n liittokokous 2017

Tietoa yhdistyksille Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n liittokokous 2017 Tietoa yhdistyksille Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n liittokokous 2017 Tietoa yhdistyksille Tämän puheenjohtajille ja sihteereille lähtevän Tieto yhdistyksille -kirjeen liitteenä ohessa: Liittokokouskutsu,

Lisätiedot

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan Suunnittelija Laura Sormunen Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan Itä-Suomen Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaari, 6.5.2014 Toimenpideohjelman taustat Terveytensä kannalta

Lisätiedot

SoveLin jäsenjärjestöjen yhdistykset ja kerhot liikunnan palveluketjussa. Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija

SoveLin jäsenjärjestöjen yhdistykset ja kerhot liikunnan palveluketjussa. Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija SoveLin jäsenjärjestöjen yhdistykset ja kerhot liikunnan palveluketjussa Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija Sisältö Esittely SoveLin kansanterveys- ja vammaisjäsenjärjestöt ja järjestöjenliikunnasta

Lisätiedot

Tietoa yhdistyksille Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n liittokokous 2016

Tietoa yhdistyksille Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n liittokokous 2016 Tietoa yhdistyksille Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n liittokokous 2016 Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n liittokokous 2016 Tampereella Tietoa yhdistyksille Hyvä jäsenyhdistys ja tukipiiri, tapaamme toukokuussa

Lisätiedot

10:00-11:30 Luento 1 Marcia Plevin: The transformative container in the varied settings we work in esityskielenä englanti

10:00-11:30 Luento 1 Marcia Plevin: The transformative container in the varied settings we work in esityskielenä englanti SUOMEN TANSSITERAPIAYHDISTYS RY:N 10-VUOTISJUHLASEMINAARI Kehollisuus, suhteessa olo ja muutos 28.-29.8.2010 Lahden Kansanopistossa Harjukatu 46, Lahti * tanssi-liiketerapian (TLT) erityisanti * hyvinvoinnin

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

Liikuntajärjestöt osana palvelurakennetta. Salon Kättä Päälle -ratkaisupaja

Liikuntajärjestöt osana palvelurakennetta. Salon Kättä Päälle -ratkaisupaja Liikuntajärjestöt osana palvelurakennetta Salon Kättä Päälle -ratkaisupaja Riikka Juntunen, Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry 9.11.2015 Suomalaiset liikuntajärjestöt Suomalaisia valtakunnallisia

Lisätiedot

Perhekeskus palvelumallina -seminaari

Perhekeskus palvelumallina -seminaari Perhekeskus palvelumallina -seminaari 28. 29.8.2008 Yhteystiedot: Stakes Verkostotutkimus ja kehittämismenetelmät Postiosoite PL 220, 00531 Helsinki Käyntiosoite Lintulahdenkuja 4, 00530 Helsinki sähköposti

Lisätiedot

Valtio soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun edistäjinä

Valtio soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun edistäjinä Valtio soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun edistäjinä Valtion liikuntaneuvosto, Tutkimus- ja arviointijaosto 30.5.2018 Saku Rikala, Liikuntatieteellinen Seura ry Tehtävä: Valtionhallinnon toimenpiteiden

Lisätiedot

Ilo kasvaa liikkuen - varhaiskasvatuksen liikkumis- ja. hyvinvointiohjelma

Ilo kasvaa liikkuen - varhaiskasvatuksen liikkumis- ja. hyvinvointiohjelma Ilo kasvaa liikkuen - varhaiskasvatuksen liikkumis- ja hyvinvointiohjelma Lasten liikuntapiirakka päiväkodissa klo 8.00-12.00 10,00% 1. Matala istuminen, kynän käyttö, syöminen jne.) 33,80% 56,10% 2. Kohtuullinen

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö. www.liikkeellavoimaavuosiin.fi

Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö. www.liikkeellavoimaavuosiin.fi Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö TOIMENPIDEOHJELMAN VERKOSTOTAPAAMINEN Kotona kiikun kaakun (75+) ja Elämää hoivan piirissä (85+) TERVE-SOS tapahtuma 6.5.2015 Markku Holmi,

Lisätiedot

23. 24.8.2006 Paviljonki, Jyväskylä 6. ERITYISLIIKUNNAN PÄIVÄT

23. 24.8.2006 Paviljonki, Jyväskylä 6. ERITYISLIIKUNNAN PÄIVÄT LIIKUNTA SOVELTUU KAIKILLE! 6. ERITYISLIIKUNNAN PÄIVÄT 23. 24.8.2006 Paviljonki, Jyväskylä LIIKUNTATIETEELLINEN SEURA VALTION LIIKUNTANEUVOSTON ERITYISLIIKUNNAN JAOSTO OPETUSMINISTERIÖ OHJELMA: KESKIVIIKKO

Lisätiedot

TEEMASEMINAARI 6 LIIKKEEN MIELEKKYYTTÄ JA MIELEN LIIKETTÄ

TEEMASEMINAARI 6 LIIKKEEN MIELEKKYYTTÄ JA MIELEN LIIKETTÄ TEEMASEMINAARI 6 LIIKKEEN MIELEKKYYTTÄ JA MIELEN LIIKETTÄ Teemaseminaarin ohjelma 10.15 Kuka olen, mistä tulen, miksi olen täällä? Näkymiä ja unelmia, Esa Nordling (THL) ja Satu Turhala(SMS) 10.45 Puhe,

Lisätiedot

Pohjalainen talo Valtakunnallinen rakennuskulttuuritapahtuma Kuortaneella 23.-24.9.2010

Pohjalainen talo Valtakunnallinen rakennuskulttuuritapahtuma Kuortaneella 23.-24.9.2010 Pohjalainen talo Valtakunnallinen rakennuskulttuuritapahtuma Kuortaneella 23.-24.9.2010 Valtakunnallinen rakennuskulttuuritapahtuma Kuortaneella Pohjalainen talo Aika torstai-perjantai 23.-24.9.2010 Paikka

Lisätiedot

XX Pohjois-Suomen työmarkkinaseminaari Pohjoisen Forum

XX Pohjois-Suomen työmarkkinaseminaari Pohjoisen Forum XX Pohjois-Suomen työmarkkinaseminaari Pohjoisen Forum YhdeSSä on enemmän XVIII Pohjois-Suomen työmarkkinaseminaari PohjoISen Forum 20. 21. tammikuu 2011 Oulu XIV Pohjois-s-SSuomen työm markkiinasem minaari

Lisätiedot

ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN HANKKEEN TULOKSET. Loppuseminaari Saku Rikala

ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN HANKKEEN TULOKSET. Loppuseminaari Saku Rikala ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN 2013-2015 -HANKKEEN TULOKSET Loppuseminaari 3.12.2015 Saku Rikala Esityksen sisältö 1. Hankkeen perustiedot, tavoitteet ja toteutus kunnissa 2. Hankkeen tulokset ja päätöstoimenpiteet

Lisätiedot

T A L V I T Y H Y T - S E M I N A A R I - Turvallisuutta - Terveyttä - Työkykyä -

T A L V I T Y H Y T - S E M I N A A R I - Turvallisuutta - Terveyttä - Työkykyä - 10.- 1 1. 2. 2 0 1 5 V A A S A T A L V I T Y H Y T - S E M I N A A R I - Turvallisuutta - Terveyttä - Työkykyä - Aika: ti 10.2. klo 8-16 ke 11.2. klo 8-14 Paikka: auditorio Levón, Tervahovi Wolffintie

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö

Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö ELÄMÄÄ HOIVAN PIIRISSÄ -VERKOSTOTAPAAMINEN Vanhustyön messut 10.2.2015 Markku Holmi, suunnittelija Ikäihmisten liikunnan kansallinen toimenpideohjelma,

Lisätiedot

Kuva: Iris Eklund. moninaisuus, yhteistyö. ja taidekasvatus. Visuaalisten taiteiden. perusopetuksen kevätpäivät

Kuva: Iris Eklund. moninaisuus, yhteistyö. ja taidekasvatus. Visuaalisten taiteiden. perusopetuksen kevätpäivät Kuva: Iris Eklund moninaisuus, yhteistyö ja taidekasvatus Visuaalisten taiteiden perusopetuksen kevätpäivät 27. 28.4.2017 moninaisuus, yhteistyö ja taidekasvatus Visuaalisten taiteiden perusopetuksen kevätpäivät

Lisätiedot

Valtakunnalliset SAK-päivät Jyväskylän Paviljonki 3. 4.10.2015 Lutakonaukio 12

Valtakunnalliset SAK-päivät Jyväskylän Paviljonki 3. 4.10.2015 Lutakonaukio 12 Ohjelma 8.6.2015 Valtakunnalliset SAK-päivät Jyväskylän Paviljonki 3. 4.10.2015 Lutakonaukio 12 Perjantai 2.10.2015 12.00 18.00 SAK Nuorten seminaari, Sokos hotel Alexandra, Hannikaisenkatu 35 17.00 Jyväskylän

Lisätiedot

Helsinki 27. 28.5. X Kansallinen kaupunkifoorum 2008. miten suomalainen kaupunki voi vastata ilmastonmuutokseen? X KANSALLINEN KAUPUNKIFOORUM 2008

Helsinki 27. 28.5. X Kansallinen kaupunkifoorum 2008. miten suomalainen kaupunki voi vastata ilmastonmuutokseen? X KANSALLINEN KAUPUNKIFOORUM 2008 X KANSALLINEN KAUPUNKIFOORUM 2008 Helsinki 27. 28.5. Marina Congress Center Vastuunkantajia vai vapaamatkustajia miten suomalainen kaupunki voi vastata ilmastonmuutokseen? Kutsu X kansalliseen Kaupunkifoorumiin

Lisätiedot

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan viestintäsuunnittelija Anne Honkanen Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaari, 29.4.2014 Toimenpideohjelman

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen kevätseminaari. Aika: Koulutuskeskus Kuerkievari, Äkäslompolo

Ammatillisen koulutuksen kevätseminaari. Aika: Koulutuskeskus Kuerkievari, Äkäslompolo KUTSU 1 (5) Ammatillisen koulutuksen kevätseminaari Aika: 12. 15.3.2012 Paikka: Koulutuskeskus Kuerkievari, Äkäslompolo SAKU ry järjestää koulutuskuntayhtymien luottamushenkilöiden ja johtavien viranhaltijoiden

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN OHJAUSHENKILÖSTÖN KOULUTUSPÄIVÄT

ITÄ-SUOMEN OHJAUSHENKILÖSTÖN KOULUTUSPÄIVÄT KUTSU 15.9.2014 ITÄ-SUOMEN OHJAUSHENKILÖSTÖN KOULUTUSPÄIVÄT Itä-Suomen ohjaushenkilöstön koulutuspäivät järjestetään 6. 7.11.2014 Kuopiossa. Päivien tavoitteena on edistää ohjausosaamista sekä antaa tietoa

Lisätiedot

Inhimillisesti vaikuttava hoitotyö kenen käsissä tulevaisuudessa?

Inhimillisesti vaikuttava hoitotyö kenen käsissä tulevaisuudessa? II Pohjois-Suomen Hoitotiedepäivät Inhimillisesti vaikuttava hoitotyö kenen käsissä tulevaisuudessa? 4. - 5.11.2009 Oulun Yliopisto, Lääketieteellisen tiedekunnan päärakennuksen auditorio (Aapistie 5 A)

Lisätiedot

Ohjelma. Energiatehokkuuden tuloksellinen johtaminen

Ohjelma. Energiatehokkuuden tuloksellinen johtaminen Energiatehokkuuden tuloksellinen johtaminen Energiatehokkuusjärjestelmästä (ETJ) ISO50001-standardiin Aika ja paikka 19.-21.3.2013, Scandic Rosendahl, Tampere Tavoite Tilaisuudessa valmennetaan yrityksiä

Lisätiedot

Uusi liikuntalaki ja sen merkitys vantaalaiseen liikuntaan

Uusi liikuntalaki ja sen merkitys vantaalaiseen liikuntaan Uusi liikuntalaki ja sen merkitys vantaalaiseen liikuntaan Vantaan Liikuntayhdistys ry juhlaseminaari 21.10.2014 ylitarkastaja Sari Virta Lähtökohdat Yhteiskunnan muutos: kansalaisten vähentynyt päivittäinen

Lisätiedot

Syysseminaari. 11.11.2008 Helsingin Messukeskus

Syysseminaari. 11.11.2008 Helsingin Messukeskus Syysseminaari 11.11.2008 Helsingin Messukeskus Energiateollisuus ry:n syysseminaari 11.11.2008 Helsingin Messukeskus Energia politisoituu Ilmasto-ongelmat ja energian toimitusvarmuus kytkevät energia-asiat

Lisätiedot

Tähtiseura-ohjelma Suunnistusseminaari

Tähtiseura-ohjelma Suunnistusseminaari Tähtiseura-ohjelma Suunnistusseminaari 2.2.2019 Hyödyt seuralle Helpottaa toiminnan kehittämistä Laatuohjelma on seurakehittämisen työväline Seura saa tukea seuran kehittämiseen, joka mahdollistaa entistä

Lisätiedot

Verkosto tutkimusmatkalla päivähoidon uusiin liikkumisen käytäntöihin!

Verkosto tutkimusmatkalla päivähoidon uusiin liikkumisen käytäntöihin! Verkosto tutkimusmatkalla päivähoidon uusiin liikkumisen käytäntöihin! Verkosto tutkimusmatkalla päivähoidon uusiin liikkumisen käytäntöihin! Miksi olemme koonneet verkoston? Olemme yhteisellä tutkimusmatkalla

Lisätiedot

KEOS2019 forum. Kasvatus- ja opetusalan suurtapahtuma

KEOS2019 forum. Kasvatus- ja opetusalan suurtapahtuma KEOS2019 forum Kasvatus- ja opetusalan suurtapahtuma Opetus- ja kasvatusalan suurtapahtuma KEOS järjestetään Jyväskylän Paviljongissa 16.11.2019 Tapahtuma koostuu alan näyttelystä ja seminaareista Tapahtuman

Lisätiedot

KAJAANI 7. 8. 10. 2011 KAUKAMETSÄN SALI

KAJAANI 7. 8. 10. 2011 KAUKAMETSÄN SALI S E H L SYDÄMEN ASIALLA KAJAANI 7. 8. 10. 2011 KAUKAMETSÄN SALI SYDÄMEN ASIALLA KAJAANI KAUKAMETSÄN SALI 7. 8. 10. 2011 Perjantai 7.10 08.00 09.00 KAHVI JA ILMOITTAUTUMINEN 09.00 09.15 PÄIVIEN AVAUS 09.15

Lisätiedot

28.05.2012. Yliopiston vanha juhlasali S212 (S-rakennus), Seminaarinkatu 15, Jyväskylä. Seminaarin tavoitteena on

28.05.2012. Yliopiston vanha juhlasali S212 (S-rakennus), Seminaarinkatu 15, Jyväskylä. Seminaarin tavoitteena on KUTSU LSSAVI/05.12.02/2012 28.05.2012 Hallintopalvelut PIENKOULUSEMINAARI Aika: 09. - 10.10.2012 Paikka: Yliopiston vanha juhlasali S212 (S-rakennus), Seminaarinkatu 15, Jyväskylä Aluehallintovirastot

Lisätiedot

Torstai, 23. elokuuta 2012, Paikka: Kalliolan setlementti, Sturenkatu 11

Torstai, 23. elokuuta 2012, Paikka: Kalliolan setlementti, Sturenkatu 11 NUORISOTYÖN NEUVOTTELUPÄIVÄT 23. 24.8.2012 Helsinki Kalliolan setlementti, Sturenkatu 11, 00510 Helsinki YHTEISTYÖN MERKITYS Torstai, 23. elokuuta 2012, Paikka: Kalliolan setlementti, Sturenkatu 11 9.15

Lisätiedot

POHJOISEN SUOMEN OPPIMISEN TUEN PÄIVÄT 2016

POHJOISEN SUOMEN OPPIMISEN TUEN PÄIVÄT 2016 KUTSU 26.8.2016 POHJOISEN SUOMEN OPPIMISEN TUEN PÄIVÄT 2016 Aika: 18.-19.11.2016 Paikka: Pohto, Ulea-Sali, Vellamontie 12, Oulu Pohjoisen Suomen ensimmäiset oppimisen tuen päivät järjestetään marraskuussa

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö.

Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö. Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö Kaikki mukaan Ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan Lapin Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaari Rovaniemi 2.10.2014 Viestintäsuunnittelija

Lisätiedot

Torstai, 23. elokuuta 2012, Paikka: Kalliolan setlementti, Sturenkatu 11

Torstai, 23. elokuuta 2012, Paikka: Kalliolan setlementti, Sturenkatu 11 NUORISOTYÖN NEUVOTTELUPÄIVÄT 23. 24.8.2012 Helsinki Kalliolan setlementti, Sturenkatu 11, 00510 Helsinki YHTEISTYÖN MERKITYS Torstai, 23. elokuuta 2012, Paikka: Kalliolan setlementti, Sturenkatu 11 9.15

Lisätiedot

Liikuntapolkua pitkin aktiiviseksi liikkujaksi 2012-2014 - kehittämishankkeen prosessikuvaus

Liikuntapolkua pitkin aktiiviseksi liikkujaksi 2012-2014 - kehittämishankkeen prosessikuvaus Liikuntapolkua pitkin aktiiviseksi liikkujaksi 2012-2014 - kehittämishankkeen prosessikuvaus Projektin vaihteet - sopimukset - tiedottaminen 7. Seuranta 1. Käynnistyminen - hankevalmistelut - tiedottaminen

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 2 / 2017

JÄSENTIEDOTE 2 / 2017 JÄSENTIEDOTE 2 / 2017 Tervetuloa Jytyliiton jäsenille suunnatulle toimisto- ja hallintotyöntekijöiden KIILA- kuntoutuskurssille 2017 Mikä KIILA kuntoutus (kurssi numero 69310) Kuntoutuksessa saat tukea

Lisätiedot

kepillä ja porkkanalla,

kepillä ja porkkanalla, 1933 2013 Liikuntatieteellinen Seura Vain aasi liikkuu kepillä ja porkkanalla, liikuntatieto vain vuorovaikutuksessa Tutkijat ja soveltajat kohtaavat XIII Liikuntatieteen Päivillä 12. 13.6.2013 Jyväskylässä

Lisätiedot

Cumulus Hämeenpuisto, Hämeenpuisto 47, 33200 Tampere Email. hameenpuisto.cumulus@restel.fi

Cumulus Hämeenpuisto, Hämeenpuisto 47, 33200 Tampere Email. hameenpuisto.cumulus@restel.fi Tampereen aluemyyntikeskus VAHVISTUS Päivi Laukkanen Rautatienkatu 21 33100 Tampere 13.11.2013 puh. +358 3 2392 2950 email. tampere.aluemyynti@restel.fi Tappara ry Kari Aaltonen Sudenkatu 7 33520 Tampere

Lisätiedot

Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot. tunnistaa laajasti eriikäisten

Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot. tunnistaa laajasti eriikäisten Kasvun tukeminen ja ohjaus Sivu 1(13) Arvioinnin kohde Arviointikriteerit 1. Työprosessin hallinta Suunnitelmallinen työskentely Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot Tutkinnon suorittaja:

Lisätiedot

Kohderyhmäkohtaisten työpajojen yhteenvedot

Kohderyhmäkohtaisten työpajojen yhteenvedot Kevään 2014 Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaarit Kohderyhmäkohtaisten työpajojen yhteenvedot Kevään 2014 Liikkeellä voimaa vuosiin seminaarit Eläkevuodet edessä (60+) Liikkumisympäristöt ja olosuhteet

Lisätiedot

Pk-yrityksen johtamisen ja esimiestyön kehittäminen

Pk-yrityksen johtamisen ja esimiestyön kehittäminen Pk-yrityksen johtamisen ja esimiestyön kehittäminen 13.4. 18.8.2015, sisältää 7 lähiopetuspäivää Esimiehen tehopaketti Hinta alkaen/osallistuja 130,50 (+ alv. 24 %) Esimiehen tehopaketti Pk-yritysten johtamisen

Lisätiedot

Koulutusta 35 vuotta. Laboratorioalan teemapäivät 22. 23.9.2009. www.pohto.fi

Koulutusta 35 vuotta. Laboratorioalan teemapäivät 22. 23.9.2009. www.pohto.fi Koulutusta 35 vuotta. Laboratorioalan teemapäivät 22. 23.9.2009 www.pohto.fi Laboratorioalan teemapäivät Teemapäivistä on muodostunut laboratorioalan ammattilaisten alkusyksyn kohtaamispaikka, missä kuullaan,

Lisätiedot

LASTEN LIIKUNNAN OHJAAJAKOULUTUS

LASTEN LIIKUNNAN OHJAAJAKOULUTUS LASTEN LIIKUNNAN OHJAAJAKOULUTUS Lasten liikunnan ohjaajakoulutus (ent. liikuntakerho-ohjaajan koulutus) Osat: 1. Tervetuloa lasten liikunnan ohjaajaksi 2. Monipuolinen lasten liikunta 3. Fyysinen toimintakyky

Lisätiedot

Kahdeksannet Erityisliikunnan päivät järjestettiin

Kahdeksannet Erityisliikunnan päivät järjestettiin VIII Erityisliikunnan päivät 26. 27.8.2014 Teksti: TONI PIISPANEN VIII Erityisliikunnan päivät: Hyviä käytäntöjä, kokemuksia ja koordinaatteja erityisliikunnan kehittämiseen Kehittämisen kohteet ja keinot

Lisätiedot

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

Liikunnan edistäminen kunnissa - TEA 2016

Liikunnan edistäminen kunnissa - TEA 2016 Liikunnan edistäminen kunnissa - TEA 2016 6.10.2016 Tilastokatsaus 9/2016 1 Johdanto THL ja opetus- ja kulttuuriministeriö keräävät tietoa kuntien toiminnasta ja resursseista kuntalaisten liikunta-aktiivisuuden

Lisätiedot