Almut (Zakat) Ketkä maksavat?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Almut (Zakat) Ketkä maksavat?"

Transkriptio

1 (Almu on varsinkin uskonnollisissa yhteyksissä käytetty sana, jolla tarkoitetaan lähimmäisten auttamista jonkin ruumiillisen laupeudentyön, tavallisesti rahalahjoituksen avulla. Monet uskonnot kehottavat tunnustajiaan antamaan köyhille almuja tai katsovat sen suorastaan uskonnolliseksi velvollisuudeksi.) Almut (Zakat) Zakat (arab. (زكاة eli almuvero on yksi viidestä islamin peruspilareista. Sanan "Zakat" kirjaimellinen merkitys on puhdistaminen. Periaatteessa se maksetaan kerran vuodessa yksityiskohtaisten sääntöjen mukaan eri omaisuudesta lajeista maksetaan erisuuruisia määriä almuveroa. Käytännössä almuvero on pyrkinyt muuttumaan historian myötä viranomaisten keräämäksi tavanomaiseksi veroksi. Ketkä maksavat? Muslimin tulee ryhtyä maksamaan almuveroa kun hän on mennyt naimisiin. Rikkaiden tulee osoittaa kiitollisuutta Jumalalle antamalla almuja heikompiosaisille. Almut voidaan antaa myös islamin yhteiseksi hyväksi, kuten moskeijan rakentamiseen. Almuveroa maksetaan vain muslimien välillä eikä muiden uskontojen edustajien tarvitse maksaa sitä. Almuvero toimii sosiaaliturvan tavoin ja tasaa tuloja rikkaiden ja köyhien välillä. Islam ei suhtaudu yleensäkään omaisuuteen kielteisesti. Vauras muslimi voi maksaa runsaasti almuveroa ja saada täten itselleen paljon uskonnollisia ansioita. Valtiovalta on muuttanut almuveroa historiassa tavanomaiseksi veroksi, mutta periaatteessa jokaisen muslimin tulee silti huolehtia sen maksamisesta itse. Almuveroa kuitenkin kerätään edelleen esimerkiksi Saudi-Arabiassa. Almuveroa maksetaan sekä omaisuudesta että käteisvaroista. Islamilaisen lain vakiintuneen tulkinnan mukaan sen suuruus on 10 % maan tuotosta, 2,5 % kullasta ja arvotavaroista ja 2,5 % vuosittaisista tuloista. Mihin verot menevät? Almut jakaa joko muslimi itse suoraan tai hän voi antaa sen jakamisen jonkin yhteiskunnallisen laitoksen tehtäväksi. Koraanin mukaan kerätyt varat on jaettava seuraavasti:

2 "Almut ovat vain köyhiä ja puutteessa olevia varten, sekä niille, jotka toimivat hyväntekeväisyyden palveluksessa; myös niitä varten, joiden sielut on voitettava (Jumalan) rakkauteen; edelleen orjien ja velkaorjien lunnaiksi; avustukseksi Jumalan retkelle ja niin ikään maankulkijalle." (Koraani 9:60) Käytännössä tämä tarkoittaa, että seuraavat muslimit ovat oikeutettuja almuihin: 1. köyhät ja puutteenalaiset muslimit, 2. uudet muslimikäännynnäiset (islamiin palanneet), 3. sotavangit, 4. velalliset muslimit, 5. ne muslimivirkamiehet, jotka muslimihallitsija on määrännyt keräämään almuja, 6.ne muslimit, jotka tutkimuksen, opiskelun tai islamilaisen tiedon levittämisen kautta työskentelevät Jumalan asian hyväksi 7. matkustavaiset muslimit, jotka tarvitsevat vieraassa maassa apua Sadaqa vapaaehtoiset almut Pakollisen almuveron lisäksi muslimeita kehotetaan antamaan vapaaehtoisia almuja (sadaqa). Vapaaehtoisten almujen antamista pidetään ansiokkaana, mutta se ei poista velvollisuutta maksaa itse almuveroa Ryhmänne esitelmässä teidän tulee vastata omin sanoin seuraaviin kysymyksiin: 1. Mitä muslimien almuverolla tarkoitetaan? 2. Kenelle almuvero on tarkoitettu? 3. Miten paljon muslimin pitää maksaa almuveroa?

3 Paasto (Saum) Saum (arab. (صوم eli paasto on yksi islamin viidestä pilarista. Muslimit voivat paastota eri syistä ja eri ajankohtina, mutta pääsääntöisesti muslimit paastoavat Ramadanin pyhän kuukauden aikana. Ramadan on islamilaisen kuuvuoden yhdeksäs kuukausi. Paaston tarkoituksena on tuoda muslimia lähemmäksi Jumalaansa luopumalla asioista, josta hän itse nauttii. Paaston aikana muslimien tulee välttää syömistä, juomista, tupakoimista ja sukupuolista kanssakäyntiä vaimon ja miehen välillä aamunkoiton ja auringonlaskun välisenä aikana. Auringon laskiessa perheet kokoontuvat usein syömään yhdessä (kuva). Ramadan voi olla erityisen haastava kesäaikana. Koraani vapauttaa paastoamisesta sellaiset muslimit, joiden terveyttä se voi vahingoittaa sekä vanhukset, jotka ovat liian heikkoja paastotakseen pitkiä aikoja. Esimerkiksi diabeetikkojen sekä imettävien tai raskaana olevien naisten ei kuulu paastota. Lasten ei tarvitse paastota, mutta kun he alkavat tulla murrosikään ja heidän katsotaan olevan uskonnollisessa mielessä varttuneita, rohkaistaan heitä kokeilemaan paastoamista ainakin muutaman päivän ajan tai osan päivästä. Paasto Koraanissa Paastoa kuvaillaan Koraanissa suuran 2 jakeissa : "Teidän, jotka uskotte, tulee paastota, samoin kuin piti paastota niidenkin, jotka ennen teitä elivät, jotta karttaisitte pahaa. (Paastottava on) määrätyt päivät. Mutta jos joku teistä on sairas tai matkoilla, on hänen paastottava joinakin muina päivinä, ja niiden, jotka siihen pystyvät, on paaston korvaukseksi ravittava joitakin köyhiä. Jos joku vapaaehtoisesti tekee hyvän työn, on se hänelle parempi. Mutta paastoaminen on teille kuitenkin kaikkein parasta (s.o. paastoamalla parhaiten täytätte Jumalan tahdon); tämä olkoon sanottu teille tiedoksi. "Ramadan" on se kuukausi, jolloin Koraani annettiin opastukseksi ihmisille ja selväksi todistukseksi (Jumalan) johdatuksesta, jotta hylättäisiin paha ja valittaisiin hyvä; tämän kuukauden aikana paastotkoon se teistä, joka on kotioloissaan, mutta jos joku on sairas tai

4 matkoilla, on hänen sen sijaan (muuna aikana) paastottava yhtä monta muuta päivää. Jumala tahtoo tehdä sen teille helpoksi eikä tarkoita sitä teille taakaksi, - jotta paastopäivienne luku täyttyisi ja te ylistäisitte Jumalaa Hänen johdatuksensa tähden sekä olisitte Hänelle kiitollisia." (Koraani 2: ) Koska islamissa noudatetaan kuukalenteria, ajoittuu paastokuukausi aurinkovuoteen nähden vuosi vuodelta aikaisemmaksi. Päätösjuhla Ramadanin päättymistä seuraava päivä on suuri juhlapäivä. Tämä paaston päätösjuhla on toinen islamin kanonisista juhlista, jota vietetään kolmen päivän ajan. Silloin tehdään sukulaisvierailuja ja lähetetään kortteja Ryhmänne esitelmässä teidän tulee vastata omin sanoin seuraaviin kysymyksiin: 1. Mitä paastolla tarkoitetaan islamissa? 2. Miksi muslimit paastoavat? 3. Milloin muslimit paastoavat? 4. Ketä paastoaminen ei koske?

5 Pyhiinvaellus (Hajj) Hadž tai hajj (arab. (حج on Mekkaan suoritettava pyhiinvaellus ja yksi viidestä peruspilarista. Jokaisen kykenevän muslimin, jolla on siihen varaa, tulee suorittaa pyhiinvaellus Mekkaan vähintään kerran elämänsä aikana islamilaisen ajanlaskun 12. kuukauden, eli Dhu-l-Hijjah'n, toisella viikolla ( päivänä). Varsinaisen pyhiinvaelluskuukauden ulkopuolella suoritettua pyhiinvaellusta kutsutaan pieneksi pyhiinvaellukseksi, eli umraksi. Monille muslimeille pyhiinvaellus on elämän hartain ja syvin kokemus ja sen suorittaneita kutsutaan arvonimellä hadži (mies) ja hadža (nainen). Vuosittain noin 2,5 miljoonaa muslimia suorittaa pyhiinvaelluksen. Pyhiinvaellusrituaalit Pyhiinvaeltajat tekevät pyhiinvaelluksella ne pyhiinvaellusrituaalit, jotka kuvataan profeetta Muhammedin perimätiedossa. "Ensimmäinen rukoushuone, joka perustettiin ihmisille, oli totisesti se, joka on Mekassa siunauksena ja opastuksena koko maailmalle. Siellä on ilmeisiä tunnusmerkkejä: Aabrahamin rukouspaikka; ja se, joka astuu sinne, on varmassa turvassa. Ja pyhiinvaellus tähän huoneeseen on ihmisten velvollisuus Jumalaa kohtaan, jokaisen, ken suinkin voi matkan tehdä. Mutta jos joku käy uskottomaksi, niin katso, Jumala tulee toimeen vaikkapa ilman koko maailmaa." (Koraani 3:95-96)

6 Pyhiinvaellukselle lähteminen kerran elämässä on jokaisen muslimin (miehen ja naisen) velvollisuus, jos: hänen terveytensä on hyvä ja hän on täysissä sielunvoimissa hän on täysi-ikäinen hänellä on tarvittavat varat ja mahdollisuudet suoriutua matkasta hän on vapaa. Jos yksi näistä edellytyksistä puuttuu, ei pyhiinvaellus ole henkilölle pakollinen. Pyhiinvaellus on ilontäyteinen muslimien veljeyden ja tasa-arvoisuuden näyte. Muslimeja kaikista sosiaaliluokista ja jokaisesta maailman kolkasta kokoontuu Mekkaan. He pukeutuvat kaikki samalla vaatimattomalla tavalla, ovatpa sitten köyhiä tai rikkaita, värillisiä tai valkoihoisia, ja täyttävät samat määrätyt velvollisuudet ja rukoukset. Pyhiinvaellusrituaaleilla käydään läpi niitä rituaaleja, joita Aabraham, hänen poikansa Ismael ja Ismaelin äiti Hagar suorittivat. Pyhiinvaellusta perustellaan usein seuraavalla Koraanin kohdalla: "Herra, minä olen asettanut eräitä jälkeläisiäni asumaan tähän laaksoon, jossa ei ole maanviljelystä, Sinun Pyhäkkösi läheisyyteen, Herra, jotta he saattaisivat suorittaa rukouksensa. Anna siis ihmisten sydänten taipua heidän puoleensa ja suo heille hedelmiä, jotta he olisivat kiitollisia." (Koraani 14:37) Pyhiinvaelluksen rituaalit Mekassa Mekassa pyhiinvaeltaja suorittaa palvontamenoja Kaaban temppelissä, Arafat-vuorella ja Minan laaksossa. Kaaban temppelissä kaikki muslimit rukoilevat saman rukouksen arabiankielellä, riippumatta henkilön kansalaisuudesta ja omasta kielestä. Ihmisjoukko kiertää Kaaban kuutiota. Siihen on muurattu pyhä kivi, joka on upotettu hopeaan. Kaikki pyrkivät koskettamaan sitä. Kaaban temppelin keskellä sijaitseva musta kivi on meteoriitti, eli taivaasta pudonnut kivi, joka islamin mukaan oli alun perin enkeli, joka tuli liian lähelle maata, näki maailman pahuuden, muuttui mustaksi kiveksi ja putosi maahan.

7 Arafat-vuori puolestaan on muslimeille pyhä paikka, sillä siellä sai Muhammed aikoinaan Jumalalta Koraanin jakeet, joiden mukaan islam syntyi. Vuorella muslimit oleskelevat ja rukoilevat, suurimmaksi osaksi kukin omalla kielellään. Saarnoissa ja rukouksissa tulee olla hyvin tarkka, sillä kaikenlainen politikointi ja uskonriidat ovat ehdottomasti kiellettyjä. Minan laaksossa oleskellaan kolme vuorokautta ja siellä kivitetään paholaista ja lopuksi uhrataan eläin. Saatanan symboleina toimivat kiviset pylväät, joita ympäröivät betoniset tasot. Kivityspaikka on laaja ja ihmiset kerääntyvät joukoittain kivittämään Saatanaa. Joka vuosi ihmisiä kuolee kivityspaikalla, kun valtavat määrät ihmisiä tunkee kohti pylväitä. Monet tulevat uskonkiihkoisiksi, kun ajattelevat pääsevänsä kivittämään Saatanaa. Pyhiinvaelluksen neljä ehtoa Jos seuraavat ehdot eivät täyty, niin pyhiinvaellus ei ole muslimien mukaan pätevä eikä Jumalan hyväksymä. 1. Al-Ihram: Tarkoittaa pukeutumista Ihram-asuun, ja "Talbiya"n lausuminen, jonka tarkoituksena on ilmaista aikomus suorittaa pyhiinvaellus. 2. Al-Wuquf bi-arafa: Arafa-vuorella vieraileminen (yksi tärkeimmistä paikoista, joissa pyhiinvaelluksella käydään). 3. Tawaf Al-Ifada: Rituaalinen Kaaban kiertäminen 10:ntenä Dhu Al-Hijjah-kuuta. Tällöin pyhiinvaeltaja kiertää Kaaban seitsemän kertaa vastapäivään. 4. Sai Safan ja Marwan välillä: Rituaalinen useampaan kertaan Safan ja Marwan kukkuloiden välimatkan kulkeminen (nykyisin kuljetaan suuren Haram-moskeijan sisällä). Tämä muistuttaa siitä, kuinka Haagar (Ismaelin äiti) etsi vettä janoiselle lapselleen - Ismaelille. Umra pieni pyhiinvaellus Umrassa tehdään myös pyhiinvaellus Mekkaan ja suoritetaan tietyt rituaalit, samoin kuin Hajjissa, mutta pienemmässä mittakaavassa. Umran voi myös tehdä mihin aikaan vuodesta tahansa, toisin kuin Hajjin, joka voidaan tehdä vain määrättyinä aikoina. Umra ei myöskään ole pakollinen, kuten Hajj, vaan se on vapaaehtoinen Ryhmänne esitelmässä teidän tulee vastata omin sanoin seuraaviin kysymyksiin: 1. Miksi pyhiinvaellus on niin tärkeä muslimeille? 2. Mihin kaupunkiin muslimit pyhiinvaelluksensa tekee? 3. Montako pyhiinvaellusta muslimien tulee elämänsä aikana tehdä? 4. Mitä eroa on Umralla, eli pienellä pyhiinvaelluksella sekä Hajjlla, eli suurella pyhiinvaelluksella?

8 Rukous (Salat) Salat (arab. (صل ة on islamin yksi viidestä uskon peruspilarista. Salat on jumalanpalveluksen kaltainen rukous, jonka muodot ovat tarkkaan määrätyt. Salat-rukous koostuu sarjasta liikkeitä, joiden aikana lausutaan myös Koraanin ensimmäinen suura. Muslimin tulisi suorittaa rukous viidesti päivässä. Rukouksen tarkoitus löytyy islamin pyhästä kirjasta, Koraanista.»Ne ovat uskovia, jotka pitävät rukouksena ja jakavat niitä, mitä olemme heille antaneet.» (Koraani 8:3, suomennos Hämeen-Anttila, 1995) Rukouksien määrä, viisi päivässä, on syntynyt Koraanin maininnan pohjalta, kun Jumalan ja Muhammad kohtasivat Yöllisen matkan suurassa. Tätä yksittäistä mainintaa laajennettiin myöhemmin hadith -perimätietokokoelmissa. Erityisesti islamin mystinen suuntaus suufilaisuus loi tapahtuman ympärille kokonaisen kirjallisuuden. Tarinoissa Muhammad matkasi Buraqilla Mekasta Jerusalemiin ja sieltä vaiheittain taivaaseen. Siellä Muhammad tapasi Mooseksen, jonka kanssa hän neuvotteli rukouksien määräksi viisi päivässä. Rukousten ajankohdat: Muslimin tulee rukoilla viidesti päivässä tarkkaan määriteltyinä ajankohtina. Rukoileminen on mahdollista joko yksityisesti tai moskeijassa. Periaatteessa muslimin on pidettävä kaikki nämä rukoushetket, ellei hänellä ole pakottavaa syytä olla rukoilematta. Hetken voi myös siirtää myöhemmäksi, mikäli on esteellinen. Perjantain keskipäivänrukous on tärkein. 1. Aamunkoiton rukous (arab.,فجر fajr) aamunkajon ja aamunkoiton välisenä aikana 2. Keskipäivän rukous (arab.,ظهر zuhr) Auringon saavutettua lakipisteensä 3. Iltapäivän rukous (arab.,عصر asr) aikana, jolloin esineen varjo on yhtä pitkä kuin esine itse lisättynä sen varjon pituuteen keskipäivän hetkellä 4. Auringonlaskun rukous (arab.,مغرب maghrib) auringonlaskun ja iltaruskon välisenä aikana 5. Iltarukous (arab.,عشاء isha) illan pimennyttyä

9 Rukouskutsu Aiemmin rukouskutsun huusi mu'adhdhin (muezzin), mutta nykyään käytetään useimmiten nauhoitettua rukouskutsua. Ei-islamilaisissa länsimaissa julkista rukouskutsua ei yleensä huudeta, tosin jossain tapauksissa on sallittu perjantain tärkeimmän rukoushetken julkinen huutaminen. Ennen muodollista rukousta muslimin on peseydyttävä vedessä. Mikäli vettä ei ole saatavilla, niin puhdas pöly tai hiekka riittää. Muslimi voi rukoilla yksin, perheen kanssa tai moskeijassa. Rukouskutsu kuuluu näin: 1. Jumala on suurin (Allahu akbar) (toistetaan 2 kertaa) 2. Todistan, ettei ole muuta Jumalaa kuin Allah (toistetaan 2 kertaa) 3. Todistan, että Muhammed on Jumalan sanansaattaja (toistetaan 2 kertaa) 4. Kiirehtikää rukoukseen! (toistetaan 2 kertaa) 5. Kiirehtikää pelastukseen! (toistetaan 2 kertaa) 6. Jumala on suurin (toistetaan 2 kertaa) 7. Ei muuta Jumalaa kuin Allah (1 kerta) Rukoussuunta Rukous suoritetaan aina Kaaban suuntaan, joka on Mekassa. Se on rukoussuunta, Qibla, missä päin maailmaa ollaankin. On olemassa erityisiä qibla-kompasseja, joiden avulla helposti voi selvittää suunnan Mekkaan päin. Rukoussuunta antaa olemassaololle "suunnan" sekä kirjaimellisessa että symbolisessa merkityksessä. Siihen suuntaan rukoillaan, teurastettavat eläimet käännetään siihen suuntaan, muslimit haudataan kasvot Mekkaan päin, moskeijat rakennetaan Mekkaan suunnatuiksi. Moskeija

10 Moskeija on paikka, jossa rukoukset suoritetaan, rukouspaikka. Muhammedin kerrotaan lausuneen: "Koko maa on rukouspaikka ja (rituaalisesti) puhdas". Tämä tarkoittaa, että rukoukset voidaan suorittaa kaikkialla, ne eivät ole sidottuja tiettyihin paikkoihin tai rakennuksiin. Ja niin rukouksia tehdäänkin kaikkialla: kotona, työpaikalla, kadulla. Viisi säädettyä rukousta voidaan suorittaa yksin tai yhdessä muiden kanssa. Mutta perjantain keskipäivän rukous tulee rukoilla yhdessä moskeijassa. Rituaalipesu Rukousta edeltää rituaalinen peseytyminen (Wudu), joka on säädetty Koraanissa. Se suoritetaan seuraavasti: 1. Pese kädet ranteita myöten kolme kertaa. Aloita oikeasta kädestä. 2. Huuhtele suu kolme kertaa ottamalla vettä oikeaan käteen, vedä vettä nenään ja puhalla ulos kolme kertaa. 3. Pese kasvot kolme kertaa, veden tulee kastella kasvot hiusrajasta leukaan ja korvasta korvaan.. 4. Pese oikea käsivarsi kyynärpää mukaan lukien kolme kertaa, tee sama vasemmalle käsivarrelle. 5. Kostuta kädet ja pyyhkäise niillä kevyesti hiukset otsasta niskaan. 6. Kostuta kädet ja pese korvat peukaloita ja etusormia käyttäen. 7. Pese oikea jalka nilkkaa myöten kolme kertaa. Tee sama vasemmalle jalalle. Pesun jälkeen tulee sanoa uskontunnustus. Rukouksen johtaja Rukouksen johtajaa kutsutaan imaamiksi: Imaamina voi periaatteessa toimia kuka hyvänsä aikuinen ja kykenevä muslimi, mutta käytännössä se on usein moskeijassa työskentelevä uskonnollisen koulutuksen saanut henkilö. Saarnan pitäjä, khatib, on useimmiten sama henkilö kuin rukouksen johtaja Ryhmänne esitelmässä teidän tulee vastata omin sanoin seuraaviin kysymyksiin: 1. Montako kertaa päivässä muslimit suorittavat rukouksensa? 2. Mihin eri vuorokauden aikoihin muslimit rukouksensa suorittavat? 3. Mihin suuntaan rukous aina suoritetaan? 4. Missä muslimit rukoilevat? Uskontunnustus "Shahada"

11 "Ei ole muuta Jumalaa kuin Allah, ja Muhammed on Hänen sanansaattajansa" Shahada kuuluu seuraavasti: "ÄSH-HÄDU (todistan) ÄN LÄÄ-ILÄÄHÄ (ettei ole muuta Jumalaa) ILLA-ALLAAH (kuin Allah), WA ÄSH-HÄDU (ja todistan) ÄNNÄÄ MUHÄMMADAN RASUL-ALLAAH (että Muhammed on Hänen sanansaattajansa) " Shahada on islamin keskeisimmät uskonkappaleet sisältävä lause, joka kuiskataan ensimmäiseksi vastasyntyneen muslimin vasempaan korvaan. Todistuksen lausuminen vastaa merkitykseltään kristinuskon kastetta, koska se liittää yksilön osaksi islamilaista yhteisöä, eli ummaa. Uskontunnustus koostuu kahdesta osasta, joista ensimmäinen määrittelee islamin yksijumalaiseksi ل إله إل ا ومحمد (arab. uskonnoksi ja toinen osa sitoo Muhammadin Jumalan sanan välittäjäksi: lā ilāha illā-llāh wa-mu ḥammadun rasūlu-llāh,) "Ei ole muuta jumalaa kuin Jumala ja,رسول ا Muhammad on Hänen lähettiläänsä". Ensimmäinen osa viittaa muslimien pyhään kirjaan Koraaniin ja toinen osa sitouttaa, yleisen tulkinnan mukaan, profeetan elämäntapaan, sunnaan. Uskontunnustus luetaan myös joka päivä osana muslimien rukousta. Rituaali: Aikuisiällä muslimiksi kääntyvä henkilö lausuu shahadan ääneen muslimitodistajien läsnä ollessa osoituksena siirtymisestään islamiin. Perinteisimmän tulkinnan mukaisesti kerran kahden todistajan läsnä ollessa lausuttu shahada riittää muslimiksi tulemiseen. Käytännössä lausuminen suoritetaan tavallisesti moskeijassa. Shahadan ehdot: Al-`Ilm (Tietämys) Al-Yaqeen (Varmuus) Al-Ikhlaas (Vilpittömyys ) Al-Sidq (Totuudenmukaisuus) Al-Mahabbah (Rakkaus) Shahada on islamilaisessa maailmassa suosittu kalligrafian aihe ja se on esitetty myös muun muassa Saudi-Arabian, Talibanien aikaisen Afganistanin ja Somalimaan lipuissa. MUHAMMED - ISLAMIN PERUSTAJA

12 Muhammed syntyi v. 570 Mekassa köyhtyneeseen karavaanikauppiaitten sukuun. Mekka oli jo tuolloin tärkeä beduiinien kauppakeskus, ja pyhälle Kaaban mustalle kivelle tehtiin pyhiinvaelluksia. Kaupunkia hallitsevan jumalan (= Allah) ohella palvottiin muitakin jumalia ja kaikkialla olevia luonnonhenkiä sekä taivaankappaleita. Muhammedin lapsuudesta tiedetään vain vähän. Suku kasvatti jo varhain orvoksi jääneen pojan kamelinajajaksi. Myöhemmin hän solmi avioliiton rikkaan kauppiaanlesken Khadidjan kanssa. Kauppamatkoillaan hän kierteli laajalti Arabian niemimaata ja tutustui myös juutalaisuuteen ja eri kristillisiin ryhmiin. Uskonnollinen pohdiskelu sai yhä enemmän sijaa, ja usein hän vetäytyi Mekan lähellä oleville vuorille mietiskelemään. Noin 40-vuotiaana hän sai ensimmäisen ilmestyksensä. Enkeli Gabriel ilmestyi hänelle ja kehotti häntä ryhtymään Jumalan lähettilääksi, profeetaksi. Ehdottoman monoteismin ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden vaatimus herätti Mekan valtaapitävissä kauppiaissa pelkoa ja suuttumusta, ja niin Muhammed joutui pakenemaan kannattajineen v. 622 Mekasta Yathribiin (joka myöhemmin nimetään Medinaksi, "Profeetan kaupungiksi"). Tästä siirtymisestä (= hijra ) katsotaan islamin syntyvän. Medinassa Muhammedista kehittyi paitsi uskonnollinen myös poliittinen johtaja. Aseelliset yhteenotot profeetan kannattajien ja Mekan asukkaiden välillä johtivat sotaan, jonka päätteeksi Muhammed joukkoineen valloitti kaupungin v Muhammed kuoli v ALLAH Arabian kielen Allah-sana voidaan kääntää suoraan Jumala-sanaksi, koska Allah ei ole erisnimi. Arabian kielessä Allah-sanaa käytetään aina viittaamaan myös juutalaisuuden ja kristinuskon Jumalaan. Allah-sana jätetään usein kääntämättä kun sillä viitataan islamin käsitykseen jumalasta. Tämä voi johtua siitä, että islaminuskoisilla luullaan olevan oma Jumala, jonka nimi olisi Allah. Jotkut taas haluavat korostaa Allah-sanan käytöllä sitä, että islaminuskoiset eivät ajattele Jumalasta aivan samoin kuin kristityt. Koraanissa kuvaillaan jatkuvasti Jumalan ykseyttä, anteliaisuutta ja armoa. Monoteismi on ehdotonta, sillä juuri Jumala on antanut elämän ja herättää ihmisen kuolleista. Jumala on Armollinen, al-rahman. Vastineeksi armosta Jumala tahtoo tunnustuksen, ettei ole ketään Hänen kaltaistaan. Jumalan ykseys on islamissa ehdoton keskeinen periaate ja se kiteytyy Koraanin suuraan 112 eli Vilpittömän uskon suuraan. Muslimit uskovat että Jumalaa ei voi pitää samanarvoisena kuin mitään luotua. Tämä monoteismi on absoluuttista.

13 Korutekstauksella arabiankielinen sana Allah Ryhmänne esitelmässä teidän tulee vastata omin sanoin seuraaviin kysymyksiin: 1. Miten islamin uskontunnustus menee suomeksi? 2. Mitä uskontunnustuksella ilmaistaan? 3. Missä eri yhteyksissä muslimit käyttävät uskontunnustustaan?

Islamin peruspilarit. Viisi asiaa, joita muslimit tekevät. 13. syyskuuta 16

Islamin peruspilarit. Viisi asiaa, joita muslimit tekevät. 13. syyskuuta 16 Islamin peruspilarit Viisi asiaa, joita muslimit tekevät Peruspilarit Uskontunnustus (Shahada) Rukous (Salat) Almut (Zakat) Paasto (Sawm) Pyhiinvaellus (Hajj) Peruspilarit Tapa selittää islamia: mitä muslimit

Lisätiedot

Islam TT. Islamin levinneisyys. Synty

Islam TT. Islamin levinneisyys. Synty Islam TT Islamin levinneisyys Islamin usko lähti alun perin leviämään Arabian niemimaalta, kun profeetta Muhammed perusti uskonnon.islamin usko on levinnyt Aasian eteläosiin Indonesiaan ja Malesiaan. Islamin

Lisätiedot

Aloitan Jumala Armeliaan Armahtavan nimeen. Tämä kirja on tarkoitettu muslimilapsille ramadanin ajaksi. Kirjassa on puuhaa ramadanin jokaiselle

Aloitan Jumala Armeliaan Armahtavan nimeen. Tämä kirja on tarkoitettu muslimilapsille ramadanin ajaksi. Kirjassa on puuhaa ramadanin jokaiselle Oma nimeni: 1 2 3 Aloitan Jumala Armeliaan Armahtavan nimeen. Tämä kirja on tarkoitettu muslimilapsille ramadanin ajaksi. Kirjassa on puuhaa ramadanin jokaiselle päivälle. Kirjasta löytyy myös vähän tietoa

Lisätiedot

Islam & Hyvinvoin ti. LK Anas Hajjar Vantaan terveyskeskus Suomen Islamilaisen neuvoston pj. Helsinki Abdirazak Sugulle Mohamed

Islam & Hyvinvoin ti. LK Anas Hajjar Vantaan terveyskeskus Suomen Islamilaisen neuvoston pj. Helsinki Abdirazak Sugulle Mohamed Islam & Hyvinvoin ti LK Anas Hajjar Vantaan terveyskeskus Suomen Islamilaisen neuvoston pj. Helsinki10.3.2009 Islam Rauha. Alistuminen yhdelle ainoalle Jumalalle. Suunta / Koko elämän laki: Sisältää sekä

Lisätiedot

Sisällys. 1 lk. 2 lk. IV Käyttäytyminen I Islamin merkitys ihmiskunnalle ja yksilölle II Allahin ominaisuudet... 23

Sisällys. 1 lk. 2 lk. IV Käyttäytyminen I Islamin merkitys ihmiskunnalle ja yksilölle II Allahin ominaisuudet... 23 Sisällys IV Käyttäytyminen... 63 1 lk. I Islamin merkitys ihmiskunnalle ja yksilölle... 7 1. Al salamu alaikum!... 8 2. Olemme muslimeja...12 3. Mihin me uskomme...16 4. Muslimeita eri maista...20 14.

Lisätiedot

Assalam aleikum! -johdanto islamiin

Assalam aleikum! -johdanto islamiin Assalam aleikum! -johdanto islamiin Uskontodialogi tarkoittaa uskontojen välistä kohtaamista ja vuoropuhelua. Sitä käydään monin eri tavoin eikä oikeastaan olekaan mitään oikeaa tai väärää tapaa. Uskontojen

Lisätiedot

Mohamed Hassan Turku University of Applied Sciences

Mohamed Hassan Turku University of Applied Sciences Mohamed Hassan Turku University of Applied Sciences Sisällysluettelo TAUSTAA Islam Muslimit Islamin perusopit Islamilainen näkökulma terveydenhoitoon yleisesti Islamilaiset normit Perhesuunnittelusta Vastasyntynyttä

Lisätiedot

>>"Siihen meni varmaan kauan aikaa mennä Mekasta Jerusalemiin sillä eläimellä.

>>Siihen meni varmaan kauan aikaa mennä Mekasta Jerusalemiin sillä eläimellä. ISRA JA MIRAAJ Eräänä yönä, kauan aikaa sitten Mekassa, enkeli Gabriel tuli profeetan (salallaahu äleihi wa sallam) luokse. Hän leikkasi hänen rintansa avoimeksi, otti ulos hänen sydämensä, pesi sen Zam

Lisätiedot

Sisällys. Lukijalle 3. 1. Islam maailmassa. 2. Islamin perusteet. 3. Profeetta Muhammed. 4. Islam ja muut uskonnot

Sisällys. Lukijalle 3. 1. Islam maailmassa. 2. Islamin perusteet. 3. Profeetta Muhammed. 4. Islam ja muut uskonnot Lukijalle 3 1. Islam maailmassa Sisällys 1.1 Islam on maailmanuskonto 10 1.2 Islam Suomessa 14 1.3 Muslimi yhteiskunnan jäsenenä 18 1.4 Naiset islamissa 21 1.5 Islamilainen kulttuuri 25 1.6 Islamin monimuotoisuus

Lisätiedot

Islamin perusteet. ja islamilainen arki. 12. lokakuuta 16

Islamin perusteet. ja islamilainen arki. 12. lokakuuta 16 Islamin perusteet ja islamilainen arki Luennoitsijasta Veijo Fiskaali Valtiotieteiden maisteri Käytännöllinen filosofia (tunnef.) Filosofian maisteri Uskontotiede (islamin synty) Uskonnondidaktiikan tohtoriopiskelija

Lisätiedot

Mikkelissä islamin opetus järjestetään keskitetysti ja yhdysluokkaopetuksena.

Mikkelissä islamin opetus järjestetään keskitetysti ja yhdysluokkaopetuksena. 13.4.6 Uskonto Islam Tässä oppimääräkuvauksessa tarkennetaan kaikille yhteisiä uskonnon sisältöjä. Paikalliset opetussuunnitelmat laaditaan uskonnon yhteisten tavoitteiden ja sisältökuvausten sekä eri

Lisätiedot

Haastattelututkimus: (2009) Miten lastentarhanopettaja ja koulunopettaja kohtaavat muslimilapsen ja hänen perheensä päiväkoti- ja kouluympäristössä?

Haastattelututkimus: (2009) Miten lastentarhanopettaja ja koulunopettaja kohtaavat muslimilapsen ja hänen perheensä päiväkoti- ja kouluympäristössä? Haastattelututkimus: (2009) Miten lastentarhanopettaja ja koulunopettaja kohtaavat muslimilapsen ja hänen perheensä päiväkoti- ja kouluympäristössä? Hannele Karikoski, KT, yliopistonlehtori Oulun yliopisto

Lisätiedot

Moskeija m a s j i d

Moskeija m a s j i d Moskeija masjid Moskeija (Masjid) 2015 Alrisalah Skandinaviska Stiftelse ISBN: 978-91-85557-25-7 Kansikuva: Fittjan moskeija Tukholmassa Moskeija Moskeijan perimmäinen tehtävä on täyttää muslimiyhteisön

Lisätiedot

Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken. Wednesday, August 19, 15

Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken. Wednesday, August 19, 15 Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken Abrahamilaisia uskontoja Juutalaisuus Kristinusko Islam Jumala Kaikilla kolmella on yksi jumala Jumala Kaikkivaltias Luojajumala Juutalaisuus ja islam Juutalaisilla

Lisätiedot

ISLAM YHTEINEN USKOMME TEHTÄVÄSARJA ISLAMIN OPETUKSEN TUEKSI. Harri Laitinen

ISLAM YHTEINEN USKOMME TEHTÄVÄSARJA ISLAMIN OPETUKSEN TUEKSI. Harri Laitinen ISLAM YHTEINEN USKOMME TEHTÄVÄSARJA ISLAMIN OPETUKSEN TUEKSI Harri Laitinen 1 Islam, yhteinen uskomme Sivu Jumala 1 Mitä uskomme Jumalasta 2 Uskon peruskäsitteet 8 Profeetta Muhammed 19 Koraani 27 Hadithit

Lisätiedot

Terhi Utriainen HY, Maailmankulttuurien laitos

Terhi Utriainen HY, Maailmankulttuurien laitos Terhi Utriainen HY, Maailmankulttuurien laitos Uskontotiede Kuolema oman elämän keskellä ja omien arvojen mukaisesti Ars moriendi; kuolemisen taito? Monikulttuurisuuden haasteet: islam ja buddhalaisuus

Lisätiedot

Olen luonut henkiolennot ja ihmiset vain palvelemaan Itseäni. [1]

Olen luonut henkiolennot ja ihmiset vain palvelemaan Itseäni. [1] 2 3 Kaikkivaltias Jumala, Loistavan valtaistuimen Herra, rukoilen, että Hän johdattaisi sinut tässä maailmassa ja seuraavassa, että Hän siunaisi sinua aina, että Hän tekisi sinusta niitä, jotka tunnustavat

Lisätiedot

Jälleen kerran Allah (SWT) on siunannut meitä päästämällä meidät todistamaan ja juhlimaan Eid al-adhan suurta päivää.

Jälleen kerran Allah (SWT) on siunannut meitä päästämällä meidät todistamaan ja juhlimaan Eid al-adhan suurta päivää. Jälleen kerran Allah (SWT) on siunannut meitä päästämällä meidät todistamaan ja juhlimaan Eid al-adhan suurta päivää. Eid al-adha tarkoittaa "Uhrauksen juhlaa". Tänä päivänä muslimeita muistutetaan suuresta

Lisätiedot

JUUTALAISUUDEN TÄRKEÄT KÄSITTEET:

JUUTALAISUUDEN TÄRKEÄT KÄSITTEET: JUUTALAISUUS AP Juutalaisuus syntyi 1200-luvulla ekr Lähi-idässä. Juutalaisuuden syntyyn ovat vaikuttaneet kantaisä Abraham ja juutalaisten johtajana toiminut Mooses. Juutalaisuus on monoteistinen uskonto

Lisätiedot

Ristiäiset. Lapsen kaste

Ristiäiset. Lapsen kaste Ristiäiset Lapsen kaste Ilo palvella! Loimaan seurakunta OHJELMA Alkuvirsi Ristinmerkki Raamatunluku Mark. 10: 13 16 Puhe Uskontunnustus Kaste Virsi Yhteinen esirukous ja Isä Meidän rukous Siunaus Päätösvirsi

Lisätiedot

YHTEISÖT JA INSTITUUTIOT

YHTEISÖT JA INSTITUUTIOT YHTEISÖT JA INSTITUUTIOT Uskonnolliset yhteisöt ovat uskovien ihmisten yhteisöjä, joissa he voivat jakaa ajatuksiaan muiden uskovien kanssa. Uskovia yhteisöjä voi olla uskontojen sisällä monenlaisia. Esimerkiksi

Lisätiedot

ISLAMILAINEN HAUTAUS

ISLAMILAINEN HAUTAUS Suomen Islamilainen Hautausyhdistys (SIHY) ry ISLAMILAINEN HAUTAUS Muslimien hautaustavat Pia Jardi ESIPUHE Suomessa muslimien määrä lisääntyy koko ajan, siksi on tärkeää tietää islamilaisista hautaustavoista,

Lisätiedot

Suomalainen hautaus ja islam. 29. lokakuuta 16

Suomalainen hautaus ja islam. 29. lokakuuta 16 Suomalainen hautaus ja islam Kuolema teologisesti Sielu Kristinuskon ja juutalaisuuden tapaan islamissa ihmisellä on ruumis ja sielu Sielu on kuolematon ja jää odottamaan hautaan tuomiopäivää Tuomiopäivä

Lisätiedot

Niin kuin kaikilla muillakin asioilla, uskonnoilla on hyviä ja huonoja puolia.

Niin kuin kaikilla muillakin asioilla, uskonnoilla on hyviä ja huonoja puolia. JOHDANTO USKONTOON USKONTO ILMIÖNÄ Koska uskontoa on vaikea määritellä, tyydytään usein siihen, että mainitaan uskonnon kolme keskeisintä piirrettä: 1. Uskontoon liittyy käsitys YLILUONNOLLISESTA. Uskontoon

Lisätiedot

tahdotteko yhdessä seurakunnan kanssa huolehtia siitä, että NN saa kristillisen kasvatuksen? Vastaus: Tahdon.

tahdotteko yhdessä seurakunnan kanssa huolehtia siitä, että NN saa kristillisen kasvatuksen? Vastaus: Tahdon. LAEN KATE ELKOMUKAUTU virikemateriaalia lapsen kasteeseen mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan I Johdanto 1. Virsi 2. Alkusiunaus Isän ja ojan ja yhän Hengen nimeen. Herra

Lisätiedot

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN Sisällysluettelo I Usko Vakaumus Uskonto... 2 Käsitteiden määrittely... 2 Käsitteiden soveltaminen... 2 Kappalekohtaiset pienet esseetehtävät... 2 Laajemmat,

Lisätiedot

Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku. Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken.

Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku. Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken. Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken.) Todistan, että ei ole mitään todellista palvomisen arvoista jumalaa

Lisätiedot

Elämää huivin takana - Tutkimus suomalaisen naisen kokemuksista muslimina elämisestä.

Elämää huivin takana - Tutkimus suomalaisen naisen kokemuksista muslimina elämisestä. Elämää huivin takana - Tutkimus suomalaisen naisen kokemuksista muslimina elämisestä. Diakonia-ammattikorkeakoulu Kauniaisten yksikkö Frida Issakainen D13 Opinnäytetyö Syksy 2005 TIIVISTELMÄ Frida Issakainen.

Lisätiedot

Ylistys Jumalalle, maailmojen Valtiaalle 30 FAKTAA ISLAMISTA ISLAMIN NEUVONTAKESKUS RY. Design by TMcrea

Ylistys Jumalalle, maailmojen Valtiaalle 30 FAKTAA ISLAMISTA ISLAMIN NEUVONTAKESKUS RY. Design by TMcrea Ylistys Jumalalle, maailmojen Valtiaalle 30 FAKTAA ISLAMISTA ISLAMIN NEUVONTAKESKUS RY Design by TMcrea 1 1 Sisällysluettelo Johdanto Islam............................... Muslimi..............................

Lisätiedot

SEITSENHAARAINEN KYNTTILÄNJALKA. Pyhä kirja on Raamatun Vanha testamentti. Sen ydin on toora (=Viisi Mooseksen kirjaa). Sen alkukieli on heprea.

SEITSENHAARAINEN KYNTTILÄNJALKA. Pyhä kirja on Raamatun Vanha testamentti. Sen ydin on toora (=Viisi Mooseksen kirjaa). Sen alkukieli on heprea. JUUTALAISUUS JUUTALAISUUDEN TÄRKEITÄ TUNNUKSIA OVAT DAAVIDIN TÄHTI KYMMENEN KÄSKYN LAINTAULUT SEITSENHAARAINEN KYNTTILÄNJALKA Kantaisä Abraham Perustaja Mooses Pyhä kirja on Raamatun Vanha testamentti.

Lisätiedot

Perusopetuksen muiden uskontojen (islamin) opetussuunnitelma

Perusopetuksen muiden uskontojen (islamin) opetussuunnitelma 1 Lanula 14.6.2007 Perusopetuksen muiden uskontojen (islamin) opetussuunnitelma Islamin opetuksessa keskeistä on tutustuttaa oppilas monipuolisesti islamin uskontoon ja vahvistaa hänen islamilaista identiteettiään.

Lisätiedot

Zakan tärkeys Jamal al-din Zarabozo

Zakan tärkeys Jamal al-din Zarabozo Zakan tärkeys Jamal al-din Zarabozo Abdullaah ibn Umar kertoi, että hän kuuli Allahin Lähettilään sanovan: "Islam on rakennettu viidelle (perustalle): Todistukselle, että kukaan ei ole palvonnan arvoinen

Lisätiedot

Miten puhua Jumalasta muslimien kanssa?

Miten puhua Jumalasta muslimien kanssa? 114 Iustitia 15 (2002) 114 119 Miten puhua Jumalasta muslimien kanssa? Miten Jumalasta on ylipäätänsä puhuttava? Minä näin suuren valkean valtaistuimen ja sen, joka sillä istuu. Hänen kasvojensa edestä

Lisätiedot

Voivatko kristityt ja muslimit viettää yhteistä jumalanpalvelusta?

Voivatko kristityt ja muslimit viettää yhteistä jumalanpalvelusta? Iustitia 15 (2002) 132 137 Voivatko kristityt ja muslimit viettää yhteistä jumalanpalvelusta? Muslimeja vieraina kristillisessä jumalanpalveluksessa? Se on joka suhteessa toivottavaa, vaikkakin harvinaista,

Lisätiedot

Yhteinen arki Islam ja suomalainen kulttuuri. 3.11.2011 muslimit Suomessa 1

Yhteinen arki Islam ja suomalainen kulttuuri. 3.11.2011 muslimit Suomessa 1 Yhteinen arki Islam ja suomalainen kulttuuri 3.11.2011 muslimit Suomessa 1 Islam ja muslimit Islam 600-luvulla Arabian niemimaalla syntynyt monoteistinen uskonto Seuraajia, muslimeja, n. 1,5 miljardia

Lisätiedot

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939 RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen Rinnetie 10 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 JÄSENNYS

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Seurakunta vaikeuksissa

Nettiraamattu lapsille. Seurakunta vaikeuksissa Nettiraamattu lapsille Seurakunta vaikeuksissa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET:

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET: 1 + SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + Nimesi: Osoitteesi: Puhelinnumerosi: PERUSOHJEET: Seurakunnan toimintaan tutustumista varten käyt 3-4 kertaa itsenäisesti jumalanpalveluksessa

Lisätiedot

Matka Raamatun kastetilanteisiin. Niko Huttunen Dos., Helsingin yliopisto

Matka Raamatun kastetilanteisiin. Niko Huttunen Dos., Helsingin yliopisto Matka Raamatun kastetilanteisiin Niko Huttunen Dos., Helsingin yliopisto I Kristillinen kaste ja muut puhdistautumisrituaalit Puhdistautumisriitit tavallisia uskonnoissa Puhdistautumisriitti Ganges- virrassa

Lisätiedot

Musliminuoret ja sukupolvien kuilu. Husein Muhammed Lakimies, tietokirjailija Kemi 4.12.2012

Musliminuoret ja sukupolvien kuilu. Husein Muhammed Lakimies, tietokirjailija Kemi 4.12.2012 Musliminuoret ja sukupolvien kuilu Husein Muhammed Lakimies, tietokirjailija Kemi 4.12.2012 Islam ja muslimit 600-luvulla Arabian niemimaalla syntynyt monoteistinen uskonto Seuraajia, muslimeja, n. 1,5

Lisätiedot

EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ SUURET PROKIMENIT. itse juhlapäivän iltana toimitettavassa ehtoopalveluksessa

EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ SUURET PROKIMENIT. itse juhlapäivän iltana toimitettavassa ehtoopalveluksessa 29.1.2007 EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ SUURET PROKIMENIT itse juhlapäivän iltana toimitettavassa ehtoopalveluksessa Tämä ohje löytyy myös netistä osoitteesta: www.ortodoksi.net EHTOO- JA

Lisätiedot

Katse islamiin opas matkailuyrityksille Suomessa

Katse islamiin opas matkailuyrityksille Suomessa Katse islamiin opas matkailuyrityksille Suomessa Katja Ahlström Opinnäytetyö Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma 2018 Tiivistelmä Tekijä Katja Ahlström Koulutusohjelma Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma

Lisätiedot

Hyvä tietää islamista Kirkko ja islam

Hyvä tietää islamista Kirkko ja islam Hyvä tietää islamista Kirkko ja islam Heidi Hirvonen ja Timo Vasko (toim.) KIRKKO JA ISLAM -JULKAISUJA 1 Hyvä tietää islamista Kirkko ja islam Toimittaneet Heidi Hirvonen ja Timo Vasko Julkaisija Kirkon

Lisätiedot

Turun Islamilainen Yhdyskunta Tammikuu (1)

Turun Islamilainen Yhdyskunta Tammikuu (1) Turun Islamilainen Yhdyskunta 2018-- Tammikuu (1) اليوم الفجر الشروق الظهر العصر المغرب العشاء الهجري January Fajr Shuruq Zuhr Asr Maghrib Isha Day Date Dawn Sunrise Noon Afternoon Sunset Night Hijri 1439

Lisätiedot

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa 1 opettaja- Isak Penzev 21.0.3.2013 Jatkamme Johanneksen kirjeen tutkimista. Tämä oppitunti kuuluu opetussarjaan, jossa me tutkimme Uutta testamenttia. Kun me tutkimme

Lisätiedot

PAKOLAISET, MAAHANMUUTTAJAT, ROMANIT Toisen rodun, kultturin, uskonnon omaavien ihmisten kohtaaminen.

PAKOLAISET, MAAHANMUUTTAJAT, ROMANIT Toisen rodun, kultturin, uskonnon omaavien ihmisten kohtaaminen. Koulutuspäivä Pörkenäs 3.5.2011 PAKOLAISET, MAAHANMUUTTAJAT, ROMANIT Toisen rodun, kultturin, uskonnon omaavien ihmisten kohtaaminen. Tausta - pakosta vai vapaaehtoisesti - yksin vai perheen kanssa - traumaattisia

Lisätiedot

Apologia-forum 25.-27.4.2014

Apologia-forum 25.-27.4.2014 Mikä on kristinuskolle luovuttamatonta? Kuvat: sxc.hu Apologia-forum 25.-27.4.2014 Ryttylän Kansanlähetysopisto Pääpuhujana prof. John Lennox (oxfordin yliopisto) Tiede usko luominen evoluutio www.kansanlahetysopisto.fi/apologiaforum

Lisätiedot

Lapsen oikeus fyysiseen koskemattomuuteen pyöreän pöydän keskustelu ympärileikkauksista

Lapsen oikeus fyysiseen koskemattomuuteen pyöreän pöydän keskustelu ympärileikkauksista Lapsen oikeus fyysiseen koskemattomuuteen pyöreän pöydän keskustelu ympärileikkauksista Tyttöjen ympärileikkaus ja poikien ei-lääketieteellinen ympärileikkaus kulttuurisesta näkökulmasta FT Sylvia Akar,

Lisätiedot

Turun Islamilainen Yhdyskunta Tammikuu (1)

Turun Islamilainen Yhdyskunta Tammikuu (1) Turun Islamilainen Yhdyskunta 2017-- Tammikuu (1) اليوم التاريخ الميالدي الفجر الشروق الظھر العصر المغرب العشاء التاريخ الھجري January Fajr Shuruq Zuhr Asr Maghrib Isha Day Date Dawn Sunrise Noon Afternoon

Lisätiedot

Kirjoittanut Imaami & Muhaddith Muhammad Naasirud-Deen Al- Albanee (k. 1420AH - rahimahullaah) Rukoile kuten olet nähnyt minun rukoilevan

Kirjoittanut Imaami & Muhaddith Muhammad Naasirud-Deen Al- Albanee (k. 1420AH - rahimahullaah) Rukoile kuten olet nähnyt minun rukoilevan Kuvaus Profeetan rukouksesta lyhennettynä Kirjoittanut Imaami & Muhaddith Muhammad Naasirud-Deen Al- Albanee (k. 1420AH - rahimahullaah) Rukoile kuten olet nähnyt minun rukoilevan Sisällysluettelo Johdanto...3

Lisätiedot

ISLAM JA SUOMALAINEN KOULU ISLAMILAISET TIEDONLÄHTEET, PERUSPILARIT JA NIIDEN KÄYTÄNNÖN VAIKUTUKSET SUOMALAISESSA KOULUSSA

ISLAM JA SUOMALAINEN KOULU ISLAMILAISET TIEDONLÄHTEET, PERUSPILARIT JA NIIDEN KÄYTÄNNÖN VAIKUTUKSET SUOMALAISESSA KOULUSSA ISLAM JA SUOMALAINEN KOULU ISLAMILAISET TIEDONLÄHTEET, PERUSPILARIT JA NIIDEN KÄYTÄNNÖN VAIKUTUKSET SUOMALAISESSA KOULUSSA Pia Petäjä Sinikka Piispanen Mervi Ropponen Ammatillisen opettajankoulutuksen

Lisätiedot

Usko ja elämä Kristinuskon pääkohdat selkokielellä

Usko ja elämä Kristinuskon pääkohdat selkokielellä 1 Usko ja elämä Kristinuskon pääkohdat selkokielellä SUOMEN EV.LUT. KIRKKO Usko ja elämä Kristinuskon pääkohdat selkokielellä Suomen ev.lut. kirkon kirkkohallituksen julkaisuja 2013 Työryhmä: kehitysvammatyön

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Pitäkää rukouksenne ja antakaa almuja. Mitä hyvää teettekin itsenne puolesta, löydätte sen Jumalan luota. Jumala näkee mitä te teette.

Pitäkää rukouksenne ja antakaa almuja. Mitä hyvää teettekin itsenne puolesta, löydätte sen Jumalan luota. Jumala näkee mitä te teette. R ukousopas ukousopas R Pitäkää rukouksenne ja antakaa almuja. Mitä hyvää teettekin itsenne puolesta, löydätte sen Jumalan luota. Jumala näkee mitä te teette. Pyhä Koraani 2:110 R ukousopas Koonnut: Paula

Lisätiedot

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Oikeus (laki sanoo, että saa tehdä jotakin) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat

Lisätiedot

Raamatun oikea ja väärä IR

Raamatun oikea ja väärä IR Raamatun oikea ja väärä IR Raamattu koostuu 66 eri kirjasta ja jokainen kirja on syntynyt johonkin tarkoitukseen. Raamattu ei ole yksi yhtenäinen kokonaisuus eikä siitä sen vuoksi voi poimia yksiselitteisiä

Lisätiedot

PROFEETTA MUHAMMAD. Ibn Hishamin elämäkerran mukaan. 6. elokuuta 17

PROFEETTA MUHAMMAD. Ibn Hishamin elämäkerran mukaan. 6. elokuuta 17 PROFEETTA MUHAMMAD Ibn Hishamin elämäkerran mukaan ENSIMMÄINEN ELÄMÄKERTA IBN HISHAM Ensimmäisen elämäkerran on kirjoittanut 800-luvun alkupuolella ibn Hisham (k. 833) Muut sadat versiot ovat kopioineet

Lisätiedot

ISMAEL SYNTYY. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Mamren tammistossa

ISMAEL SYNTYY. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Mamren tammistossa Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ISMAEL SYNTYY Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Mamren tammistossa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTO SOSIAALITUTKIMUKSEN LAITOS SUOMALAISET MUSLIMISISKOT KOKEMUKSIA KULTTUURIEN VÄLISSÄ

TAMPEREEN YLIOPISTO SOSIAALITUTKIMUKSEN LAITOS SUOMALAISET MUSLIMISISKOT KOKEMUKSIA KULTTUURIEN VÄLISSÄ TAMPEREEN YLIOPISTO SOSIAALITUTKIMUKSEN LAITOS SUOMALAISET MUSLIMISISKOT KOKEMUKSIA KULTTUURIEN VÄLISSÄ Anne Haataja Pro gradu -tutkielma Sosiaaliantropologia Toukokuu 2010 TAMPEREEN YLIOPISTO Yhteiskuntatieteellinen

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

ISLAMILAINEN TERRORISMI. Monday, January 19, 15

ISLAMILAINEN TERRORISMI. Monday, January 19, 15 ISLAMILAINEN TERRORISMI WAHHABIITIT 1700-luvulla syntynyt islamilainen herätysliike Ihannoi ja pyrkii kohti profeetta Muhammadin aikaista elämää Saudi-arabialainen suuntaus Pyrkimys kehittää katolista

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin c) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt

Lisätiedot

Allahin, Armeliaan Armahtajan nimeen. Artikkelin on koonnut ja suomentanut Ummu Mariam.

Allahin, Armeliaan Armahtajan nimeen. Artikkelin on koonnut ja suomentanut Ummu Mariam. Allahin, Armeliaan Armahtajan nimeen. Palvonta pitkinä päivinä Artikkelin on koonnut ja suomentanut Ummu Mariam. Totisesti kaikki ylistykset ja kiitokset kuuluvat Allahille, ylistämme Häntä, ja pyydämme

Lisätiedot

Israel ja seurakunta. Jumalan kaksi suunnitelmaa

Israel ja seurakunta. Jumalan kaksi suunnitelmaa Israel ja seurakunta Jumalan kaksi suunnitelmaa Ja minä teen liiton sinun kanssasi ja sinun jälkeläistesi kanssa, sukupolvesta sukupolveen, iankaikkisen liiton, (1 Moos.17:7) Jumalan lupaukset Israelille

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

Viidensadan keljarukoussääntö

Viidensadan keljarukoussääntö Viidensadan keljarukoussääntö www.ortodoksi.net Optinan luostarin Viidensadan keljarukoussääntö Rukoussäännön nimi tulee siitä, että se on kehitetty Optinan luostarissa ja siihen kuuluu muiden tekstien

Lisätiedot

KORAANIN KEHITYS. Syntykertomuksia ja historiaa. Tuesday, December 9, 14

KORAANIN KEHITYS. Syntykertomuksia ja historiaa. Tuesday, December 9, 14 KORAANIN KEHITYS Syntykertomuksia ja historiaa Perinteinen uskonnollinen käsitys Taivaassa on Jumalalla taivaallinen Koraani, josta maallinen on kopio Koraani tuli joko kerralla tai monessa osassa profeetta

Lisätiedot

Mitä eroa on nykyisellä kristillisellä ja islamilaisella saarnalla?

Mitä eroa on nykyisellä kristillisellä ja islamilaisella saarnalla? Iustitia 15 (2002) 120 131 Mitä eroa on nykyisellä kristillisellä ja islamilaisella saarnalla? Saarnalla on tärkeä merkitys niin islamin teologiassa kuin jumalanpalveluselämässäkin. Kristillisen ja islamilaisen

Lisätiedot

Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan

Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan 1. syyskuuta Jumala, minun Jumalani, sinua minä odotan. Sieluni janoaa sinua, ruumiini ikävöi sinua ja uupuu autiomaassa ilman vettä. Ps. 63:2 Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan kiihkeästi Jumalan

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Juutalaispoika lukemassa pyhää kirjaa: https://peda.net/oppimateriaalit/eoppi/verkkokauppa/e7lum/8-juutalaisuus

Juutalaispoika lukemassa pyhää kirjaa: https://peda.net/oppimateriaalit/eoppi/verkkokauppa/e7lum/8-juutalaisuus Juutalaisuus NV Juutalaisuus on Lähi-idässä 1200-luvulla ekr. syntynyt uskonto, jolla on noin 15 miljoonaa kannattajaa. Viisi miljoonaa heistä asuu Israelissa. Juutalaisuudella ei ole varsinaisesti perustajaa.

Lisätiedot

Musliminuoret ja sukupolvien kuilu. Husein Muhammed lakimies, tietokirjailija, vapaa luennoitsija husein@husein.fi

Musliminuoret ja sukupolvien kuilu. Husein Muhammed lakimies, tietokirjailija, vapaa luennoitsija husein@husein.fi Musliminuoret ja sukupolvien kuilu Husein Muhammed lakimies, tietokirjailija, vapaa luennoitsija husein@husein.fi Islam ja muslimit Islam 600-luvulla Arabian niemimaalla syntynyt monoteistinen uskonto

Lisätiedot

DOGMATIIKKA. Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde?

DOGMATIIKKA. Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde? DOGMATIIKKA Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde? JUMALA RAKKAUS EHTOOLLINEN KIRKKO PELASTUS USKONTUNNUSTUKSET

Lisätiedot

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan.

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JAAKOBIN PAINI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. b)

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Tänään meillä on kaksi vertausta, joissa kutsutaan väkeä töihin viinitarhaan. 2. Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Kukin

Lisätiedot

Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana

Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana Pyhien isiemme esirukouksien tähden Herra Jeesus Kristus, meidän Jumalamme, armahda meitä. Aamen. Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia

Lisätiedot

Kristus-keskeinen elämä. Osa 4: Majakka-ilta

Kristus-keskeinen elämä. Osa 4: Majakka-ilta Kristus-keskeinen elämä Osa 4: Majakka-ilta 17.10.2009 Antti.Ronkainen@majakka.net Room. 8:29 (KR92) Ne, jotka hän edeltäkäsin on valinnut, hän on myös edeltä määrännyt oman Poikansa kaltaisiksi, niin

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Naisten luonnollinen veri

Sisällysluettelo. Naisten luonnollinen veri Sisällysluettelo Johdanto... 4 Ensimmäinen luku: Kuukautisvuodon tarkoitus... 7 Toinen luku: Ikä jolloin kuukautisvuoto alkaa ja loppuu... 8 Ensin: Onko siihen ikää?... 8 Toinen: Haidin kesto... 9 RASKAANA

Lisätiedot

26. LIPUN SIUNAAMINEN

26. LIPUN SIUNAAMINEN 26. LIPUN IUNAAMINEN Pappi siunaa pyydettäessä lipun. Lipun siunaaminen voidaan toimittaa kirkossa tai muussa sopivassa paikassa. Ennen toimitusta kannetaan kuoriin uomen lippu ja sen jäljessä siunattava

Lisätiedot

Islâmin neljäs pilari: Ramadân-kuukauden paasto

Islâmin neljäs pilari: Ramadân-kuukauden paasto Ramadân Islâmin neljäs pilari: Ramadân-kuukauden paasto Oi te jotka uskotte! Paasto on määrätty teille, kuten se oli määrätty niille jotka olivat ennen teitä, jotta voisitte tulla Jumalaa pelkääviksi (hurskaiksi,

Lisätiedot

Antiikin Kreikan ja Rooman perhe-elämä & naisen asema. HI4 Eurooppalaisen maailmankuvan kehitys

Antiikin Kreikan ja Rooman perhe-elämä & naisen asema. HI4 Eurooppalaisen maailmankuvan kehitys Antiikin Kreikan ja Rooman perhe-elämä & naisen asema HI4 Eurooppalaisen maailmankuvan kehitys Perhe antiikin Kreikassa: Perhe eli oikos Perheeseen kuuluivat myös perheen omistamat orjat Perheessä isä

Lisätiedot

SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI

SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI Päivitetty 26.12.2014 SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI P: Alkusiunaus L: Amen. Kunnia olkoon sinulle... Taivaallinen Kuningas... Pyhä Jumala... Isä meidän...

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Samuel, Jumalan palvelija

Nettiraamattu lapsille. Samuel, Jumalan palvelija Nettiraamattu lapsille Samuel, Jumalan palvelija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Dar al-ifta al Misriyyah Fatwa; Numero: 2806 Aihe Paastoaminen maissa, joissa yö on lyhyt. Päiväys 8/8/2010

Dar al-ifta al Misriyyah Fatwa; Numero: 2806 Aihe Paastoaminen maissa, joissa yö on lyhyt. Päiväys 8/8/2010 Dar al-ifta al Misriyyah Fatwa; Numero: 2806 Aihe Paastoaminen maissa, joissa yö on lyhyt. Päiväys 8/8/2010 Kysymys: Olemme käyneet läpi pyynnön no. 1256 vuodelta 2009, joka sisältää seuraavaa: Mikä on

Lisätiedot

Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä

Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä Kun kaste toimitetaan seurakunnan yhteisessä jumalanpalveluksessa, siihen liitetään tässä esitetyt kohdat. Saarnan jälkeen vanhemmat ja kummit siirtyvät kastettavan

Lisätiedot

Allaahin, Armeliaimman, Armahtajan Nimeen

Allaahin, Armeliaimman, Armahtajan Nimeen Allaahin, Armeliaimman, Armahtajan Nimeen Onni on yhteinen päämäärä, jota jokainen yrittää saavuttaa. Filosofit, intellektuellit, lääkärit ja myös taiteilijat etsivät kaikki onnea ja tapoja paeta ahdistuneisuutta.

Lisätiedot

Kirkkovuosi. Kuva: Seppo Sirkka

Kirkkovuosi. Kuva: Seppo Sirkka Kirkkovuosi Adventti aloittaa kirkkovuoden. Ensimmäisenä adventtina lauletaan Hoosianna ja sytytetään ensimmäinen kynttilä, toisena toinen, kolmantena kolmas ja neljäntenä neljäs kynttilä. Adventti, Adventus

Lisätiedot

Ksenia Pietarilainen -keppinuket

Ksenia Pietarilainen -keppinuket Ksenia Pietarilainen -keppinuket - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti. - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan. - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala jää pöytää vasten. - Liimaa hahmo

Lisätiedot

Kasvatus- ja opetuslautakunta Liite 1 13

Kasvatus- ja opetuslautakunta Liite 1 13 Kasvatus- ja opetuslautakunta 20.6.2017 Liite 1 13 Mikkelin kaupungissa 7-9 luokkien islamin uskonnon opetus järjestetään 7-9-luokkien yhdysryhmissä. Opiskelu tapahtuu vuorokurssiperiaatteella siten, että

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Mary-Anne S. Suomi Kertomus 27/60 www.m1914.org Bible for Children,

Lisätiedot

ISLAMIN SUUNTAUKSIEN ETIIKKAA

ISLAMIN SUUNTAUKSIEN ETIIKKAA ISLAMIN SUUNTAUKSIEN ETIIKKAA Sunnalaisuus, shiialaisuus ja suufilaisuus ISLAMIN SYNTY Uskonnollisessa historiassa islamin synty sijoittuu 600- luvulle jaa. ja sen perusti profeetta Muhammad Tieteellisessä

Lisätiedot

Kuningas Daavid (2. osa)

Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for

Lisätiedot

Liturgiset värit. Vihreä on kesän ja kasvun väri. Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta.

Liturgiset värit. Vihreä on kesän ja kasvun väri. Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta. Kirkkovuosi Vihreä on kesän ja kasvun väri Liturgiset värit Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta. Musta on surun ja murheen väri. Talvi Ensimmäinen

Lisätiedot

Uskontojen maailmassa

Uskontojen maailmassa Uskontojen maailmassa Pelikortit varhaiskasvatukseen JOHDANTO 2 Monikulttuuristuminen on nostanut esille tarpeen uudenlaiseen, käytännönläheiseen uskontodialogiseen keskusteluun ja oman taustansa tuntemiseen.

Lisätiedot

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 ...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 Nyt ei siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa,

Lisätiedot

ODOTUS JA RAUHA Ortodoksinen näkökulma

ODOTUS JA RAUHA Ortodoksinen näkökulma ODOTUS JA RAUHA Ortodoksinen näkökulma Kirkon suuria juhlia edeltää aika jota kutsutaan ortodoksisessa kirkossa paastoksi. Paasto on valmistautumista juhlaan eli odotusta. Ortodoksisessa kirkkovuodessa

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA

JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA 1. Kertomuksen taustatietoja Nyt meillä on poikkeuksellisesti kaksi eri kertomusta. Ne eivät

Lisätiedot

LUTERILAISUUS TÄNÄÄN SCHMALKALDENIN OPINKOHTIEN VALOSSA

LUTERILAISUUS TÄNÄÄN SCHMALKALDENIN OPINKOHTIEN VALOSSA STI, 25.9.2013 DANIEL NUMMELA LUTERILAISUUS TÄNÄÄN OPINKOHTIEN VALOSSA TUNNUSTUSKIRJAT TUTUIKSI JOHDANTO - 1517 Lutherin 95 teesiä - 1530 Augsburgin tunnustus - 1537 Schmalkaldenin opinkohdat 1 JOHDANTO

Lisätiedot