Proleko 4/2009. Toimittajat Iiris Kolu Terhen Heikkilä Ilkka Heiskanen Markus Klimscheffskij Iiris Kolu Antti Koulumies

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Proleko 4/2009. Toimittajat Iiris Kolu Terhen Heikkilä Ilkka Heiskanen Markus Klimscheffskij Iiris Kolu Antti Koulumies"

Transkriptio

1

2 Proleko 4/2009 Päätoimittaja Anna Cajanus Ulkoasu Miikka Ahonen Toimittajat Iiris Kolu Terhen Heikkilä Ilkka Heiskanen Markus Klimscheffskij Iiris Kolu Antti Koulumies Jarno Lappalainen Arjo Laukia Nelli Lähteenmäki Eero Palomäki Kitty Saikkonen Lauri Tolvas Keskiaukeaman kollaasi Martti Heikkilä proleko Kiitokset Stock.xchng (www.sxc.hu) Julkaisija Tuotantotalouden kilta Prodeko ry Painatus Picaset Oy Paperi G-Print 100g/m 2 Kannet Multiart Silk 170g/m 2 Painos 100 kpl 19. vuosikerta.

3 3 proleko 4/09

4 Tervehdys rakkaat lukijat, Vuosi on kääntymässä lopuilleen ja uudet toimijat ovat ottamassa killassa vallan. Myös päätoimittajuuden raskas vastuu siirtyy vuoden vaihteessa Mialle. Uusi toimituskunta on sydämeltään kovin kartiomainen, onnea Mialle sen hillintään! pääkirjoitus Tässä numerossa kuitenkin vielä tämän vuoden toimituskunta kantaa kortensa kekoon. Voit muun muassa lukea, mitä ulkomailla oleville toimituskunnan jäsenille oikein kuuluu: Jarno kertoo elämästä Leijonakaupungissa ja Nelli kuulumisia Kalifornian auringon alta. Alex muistuttaa ulkomailla olemisen vaikeasta puolesta kotiinpaluusta fiilistellessään Suomessa viettämäänsä vuotta. Myös Ville fiilistelee puheenjohtajuutta, ja TKY:n päättäjäisistä kertovassa jutussa puolestaan kerrotaan, kuinka TKY:n viimeiset juhlat sujuivat. Läpi vuoden lukijoita inspiroineet tutustumiset eri lajeihin niin toimituskunnan kokeilujen kuin prodekolaisten haastattelujenkin kautta jatkuvat niin ikään. Tällä kertaa vuorossa ovat hot jooga ja suunnistus. Joululomalla on (toivottavasti!) aikaa rauhoittua ja hiljentyä ja kerätä voimia uuden vuoden mukanaan tuomia haasteita varten. Itse aion taistella strategian vetovoimaa vastaan ja keskittyä keväällä työpsykologian opintoihin. Kartiomaisen piparin tuoksuista joulua toivottaen, Anna ps. Mitä jos antaisit tänä jouluna aineettomia lahjoja kaiken tavaran sijaan? Lahjakortteja, lupauksia pienistä palveluksista, huussin kehitysmaahan netistä löytyy ideoita, jos omat eivät riitä. T. pieni maailmanparantaja.

5 5 proleko 4/09

6 Puheenjohtajan tervehdys Mutta koska viisasten kiveä ei ole, on meidän ainoastaan insinöörimäisesti laitettava kädet saveen ja mietittävä, mitä yhtymäkohtia kohta valtavan kv-opiskelijamassan ja kotimaisen tutkinto-ohjelman opiskelijoiden välillä voisi olla. Vaalipuhiksen palsta Pikkujoulukausi on kuumimmillaan. Pipari tuoksuu ja glöginhuurut lämmittävät poskia mukavasti. Kilta on Prodeko elää. Kun katselen tänään, 10. joulukuuta, karvaturkissani kymmenpäistä pikkujoulukansaa, voin nähdä siinä sen, minkä takia kannattaa olla killan toimijana useita vuosia putkeen. Intoa, yhteisöllisyyttä ja mahtavia ihmisiä. Totisesti, kilta on. Nyt, kun oma puheenjohtajakauteni on lopuillaan, on allekirjoittanut lähdössä maailmalle ja varannut jo lennotkin kohti Hong Kongia ja vaihto-opiskelijan elämää. Tulee olemaan mielenkiintoista seurata itseä siinä ympäristössä, joka on herättänyt myös täällä Suomessa suuria kysymysmerkkejä. Tätä tulen kommentoimaan keväällä myös Prolekon ulkomaan kirjeenvaihtajan ominaisuudessa. Vaihto-opiskelijat ja kansainväliset tutkinto-opiskelijat ovat iso kysymysmerkki killan toiminnan kannalta. Killan tarkoitus on palvella ensisijaisesti tuotantotalouden tutkinto-ohjelman opiskelijoita ja muiden ryhmien kuten sivuainelukijoiden, vaihto-opiskelijoiden ja kansainvälisten maisteriopiskelijoiden palveleminen on killan ydintoimintaan nähden toissijaista. Tämä yksinkertaisesti siitä syystä, että pienen porukkamme resurssit ovat valitettavasti rajalliset. Ei kuitenkaan pidä väheksyä kansainvälisyyden merkitystä myös omaan tutkintoomme ja sitä, että ulkomaalaistaustaisten rooli yhteisössämme on ehdottomasti rikastava ja paljon antava. Lähtökohdat ovat kuitenkin kaikilla näillä ryhmillä hyvin erilaiset ja näiden kohtaamispaikkojen järjestäminen onkin miljoonan markan kysymys ja siinä tarvitaan myös laitoksen panos mukaan. Toivottavasti itse osaan vastata reilun puolen vuoden kuluttua tähän paremmin.

7 7 proleko 4/09 kokouskeskusteluissa kuultiin jo mielestäni paljon hyviä avauksia, mistä uudet toimijat varmasti lähtevät viemään asiaa pidemmälle. Mikäli juuri sinulla on asiaan jokin idea, nappaa hallitusta hihasta ja pistä asia vetämään! Kilta on. Uusi vuosi ja joulupukki tulevat varmasti. Lopuksi, on minun nöyrimmästi kiitettävä ja kumarrettava kuluneesta vuodesta. Satoja uusia ihmisiä, lukuisia merkittäviä päättäjiä, taistelua hyvän puolesta pahaa vastaan ja uskomaton hallitus mitä muuta voit toivoa? Uusi hallitus on valittu, itseäni odottavat uudet tehtävät ensi vuodeksi ja kilta on elinvoimainen. Katson, että näin ollen tehtäväni on täytetty ja vuosi paketissa. Tack och adjö! Puheenjohtajanne vielä hetken, Ville

8 Me ei olla mikään ***** kilta! AYY:n edustajistossa on kuluvan syksyn aikana puhuttu paljon killoista, yhdistyksistä sekä vanhojen ylioppilaskuntien perinteitä jatkavista KY ry:stä ja TOKYO ry:stä. Etenkin edellisten klubien vertaaminen Otaniemen kiltoihin sekä osakuntaan on aiheuttanut liian paljon turhaa sanaharkkaa ja jopa tunteenpurkauksia. Kuinka vertailua voi oikeastaan edes tehdä? Kiltoja on yli kymmenen, jäsenmäärät ja budjetit vaihtelevat kuin Norjan sää. Emme tiedä miten KY ja Tokyo tulevat toimimaan, emmekä voi velvoittaa ystäviämmekään ottamaan selvää, mikä se kilta oikeasti on. kolumni Empiiristen tutkimusten perusteella itse kilta on vain ulkokuori. Killan hallinto, kiltahuone, budjetin alijäämä ja Prodekon logo ovat vain karkkipaperia. Kääreen sisällä on linnoitus, jonka suojissa on miellyttävä elää. Yhteisömme jäsenet ovat linnoituksen muurit ja yhteishenki sekä tekemisen meininki sen kunnioitettava puolustus. Linnamme ei pelkää edes kauhistuttavan AYY-katapultin uhkaavaa olemusta, vaan lähettää Ritarinsa taistoon. Arabialainen ystävämme on yksinäinen susi. Hän on yksilö, joka tekee itse eikä tarvitse homogeenista yhteisöä. Toinen ystävämme Töölöstä kokee myös yhteisöllisyyttä, mutta ehkä vähemmän kuin meikäläinen. Syynä tähän ovat luonnollisesti suuren kaupungin houkutukset ja keskinäinen kilpailuhenkisyys. Teekkareiden kaipuu yhteisöön johtuu kenties ammattikuntamme historiasta. Insinöörit ja rakentajat ovat kautta aikain oppineet toisiltaan sekä jakaneet tietonsa ja taitonsa yhteisönsä kesken. Ammattikuntaa yhdistävä kilta on noin tuhat vuotta vanha ilmiö. Eiköhän se vielä yhden Aallon kestä. Henri Lönn

9 9 proleko 4/09

10 10 Fortum tulevaisuuden työpaikkasi? Teksti: Anna Cajanus Fortum on yksi Prodeko Networkiin kuuluvista yhdeksästä yrityksestä. Energia-alan yrityksessä on tarvetta myös tutalaisille, joista kaksi Ilari Räisänen ja Ville Karttunen lupautuivat valottamaan hieman tutalaisen työnkuvaa Fortumissa sekä pohtimaan tutaopintojen hyödyllisyyttä työelämässä. Ville on työskennellyt sähkökauppaan ja sähkön siirtoon liittyvien kysymysten parissa: muun muassa ennustanut sähkön markkinahintojen kehitystä sekä tehnyt strategista suunnittelua esimerkiksi sähköverkkoinvestointien suhteen. Ilari puolestaan tutki diplomityössään sähköntuotantomahdollisuuksia Puolassa ja jatkoi dipan jälkeen investointi- ja markkina-analyysien parissa sekä uuden ydinvoimalan riskien hallintaa pohtien ja kustannuksia laskien. Heidän mukaansa Fortum tarjoaa mielenkiintoisia ja monipuolisia töitä. Tutaopintoja pääsee soveltamaan esimerkiksi kehittämismahdollisuuksia pohtiessa tai erilaisia analyyseja tehdessä. Kesätöissä tutalaiset voisivat päästä esimerkiksi tutkimaan eri teknologioiden kaupallistamismahdollisuuksia tai tekemään markkina-analyyseja. Myös diplomityömahdollisuuksia löytyy tutalaisillekin olisiko energiassa sinunkin tulevaisuutesi?

11 11 proleko 4/09 Tutaopintojen hyödyllisyys ja ympäripyöreys ovat Ilarin ja Villen mukaan puhuttanut jo aiempiakin vuosikursseja. Heidän mukaansa viimeistään työelämässä kuitenkin huomaa oppineensakin jotain. Tutaopinnoista saa kattavan yleiskuvan siitä, miten yritys toimii sekä strategian, rahoituksen kuin operatiivisen toiminnankin näkökulmasta. Erilaisia viitekehyksiä käytetään työelämässä oikeastikin ja opintojen ansiosta muistaa edes joskus kuulleensa aiheesta jotain ja tietää, mistä likimainkaan on kyse! Teknistä puolta kyllä oppii Ilarin ja Villen mukaan sitten töissäkin, tekninen sivuaine lähinnä helpottaa uusien, teknisten asioiden omaksumista ja opettaa puhumaan insinöörien kanssa samaa kieltä. Fukseille ja muille perusmatikoiden ja fysiikoiden kanssa kamppaileville alumneilla on myös terveisiä: analyyttisen ajattelun kehittyminen laskareita vääntäessä ei ole vain sanahelinää! Konkreettisista tutalla ja TKK:lla opittavista taidoista Ilari ja Ville mainitsevat Excelin pyörittämisen, makrojen koodaamisen ja Powerpointin hyödyntämisen siten, että Excelillä saadut tulokset saadaan esitettyä myyvästi. Myös teollisuustalouden kvantitatiivisen menetelmät saavat erityismaininnan. Niin ikään he suosittelevat myynnin kurssia käymistä: kaikki työ on myymistä vähintään omien ideoiden myymistä omalle esimiehelle!

12 12 TKY:n 137-vuotisen taipaleen päättäjäiset Teksti: Ilkka Heiskanen Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunta vietti 137-vuotisen taipaleensa päättäjäisiä komeasti Noin 800 henkilöä oli saapunut pääjuhlaan perinteikkääseen Dipoliin. Riehakkaat jatkot järjestettiin puolestaan Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa. Kuten kaikki tiedämme, TKY siis yhdistyy KY:n ja TOKYO:n kanssa uudeksi Aalto yliopiston ylioppilaskunnaksi (AYY) vuoden vaihteessa. Niinpä viimeisiin vuosijuhliin oli selvästi panostettu tavallista enemmän. Juhlapuheen piti Aalto-korkeakoulusäätiön projektijohtaja Jari Jokinen. Hänelle myönnettiin myös teekkarilakin käyttöoikeus. Vararehtori Kalevi Ekman toi Teknillisen korkeakoulun tervehdyksen. Värikkäästä puheesta naiselle vastasi Henri Lönn. Suomen ensimmäinen ja ainoa kunniasopimuspalokunta, Retuperän WBK, soitti tälläkin kertaa wanhojen tanssien tahdit.

13 13 proleko 4/09 Ilta jatkui hieman rennommissa merkeissä Kaapelitehtaalla, jonka Merikaapelihalliin oli saapunut toista tuhatta juhlijaa. TKY:lle voi antaa erinomaisen arvosanan siitä, että sekä jatkoilla että seuraavan päivän silliksellä oli laadukasta elävää musiikkia tarjolla lukuisten esiintyjien muodossa. Juhlakansan fiilis pysyi läpi yön ja seuraavan päivänkin korkealla. Myös silliaamiaisruokien taso oli tällä kertaa erittäin korkea ja tarjonta monipuolista. Koska juhlat olivat viimeiset lajiaan, kunnianosoituksia jaettiin poikkeuksellisen monta. Prodekolaiset olivat näissä erinomaisesti edustettuna killan suhteellisen pienestä koosta huolimatta: rakas lukkarimme, kiltamme entinen puheenjohtaja Tuukka Eloranta sai TKY:n kultaisen ansiomerkin. Toinen rakkaista lukkareistamme, Sebastian Knight sekä tomaattivitseistään kuuluisa Tuomo Pesonen valittiin puolestaan Pyöreän Tornin Killan jäseniksi. Muista palkituista mainittakoon ristiriitaisia tunteita monissa opiskelijoissa vuosien varrella varmasti herättäneiden HOAS:in ja YTHS:n Otaniemen toimipisteiden palkitseminen Pro Teekkari pienoispatsain. Toimitus onnittelee kunnianosoitusten saajia ja toivoo TKY:lle onnea ja menestystä uuden, prodekolaisen puheenjohtajan Jussi Valtosen luotsaaman AYY:n osana!

14 Mitä jäi käteen? Tämänkertaista, vuoden viimeistä kolumniani miettiessäni totesin, että TKK-aikani loppu häämöttää. Edessä on suuria muutoksia ensin opinnot päättävä vaihto Sveitsissä, sitten työelämä. Niinpä ajattelin tällä kertaa pohdiskella, mitä tästä Otaniemessä vietetystä elämänvaiheesta oikein on jäänyt käteen. kolumni Verratessa aikanaan aloittanutta fuksiporukkaamme nykyhetkeen, huomaan, että meissä on tapahtunut huimaa kehitystä. Fuksipalleroista on tullut pian isojen poikien ja tyttöjen maailmassa pärjääviä ammattilaisia. Miten tämä kehitys on näin huomaamatta tapahtunut? Päähän on taottu paljon teoriaa tuotantotalouden eri osa-alueista sisältäen monia näin vien yrityksessä strategisen muutoksen läpi -listoja sekä matemaattisista aineista. Jälkimmäisten osalta mietinnässä on ehkä turhan usein ollut, miten selviän tästä kunnialla mahdollisimman vähällä työllä. Teoreettinen taito ei useista hyvistä kursseista ja opettajista huolimatta ole kuitenkaan se päällimmäinen seikka, joka on jäänyt mieleen. Opiskeluaikana harjoitetut ja kehitetyt vuorovaikutus- ja elämänhallintataidot ovat mielestäni se oleellinen tekijä, joka erottaa minut aikanaan aloittaneesta fuksi-antista. Näitä taitoja on pystynyt kehittämään monessa tilanteessa. Käytännön harjoitustyöt yrityksille ovat vieneet teoriaa pidemmälle miten voisin ihan oikeasti ratkaista yrityksen jonkun ongelman, ja vielä esittää sen toimeksiantajalle niin, että hän uskoo 21-vuotiaan ymmärtävän asiasta jotain? Toiminta killassa on opettanut työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa miettimään, miten voidaan tehdä vapaaehtoinen, välillä raskaskin työ sen tekijöille hauskaksi ja mielekkääksi. Ennen kaikkea haasteena on ollut, miten saadaan toimintaan käytetty aika suhteutettua päälle painaviin harkkadeadlineihin ja tentteihin siten, että muillekin ystäville jäisi aikaa. Myös kansainväliseen työhön on tullut mahdollisuuksia, niin ESTIEMin kuin Prodekolle tulleiden työpaikkailmoitusten kautta.

15 15 proleko 4/09 Ennen kaikkea olen pitänyt siitä, että tutalla tehdään niin paljon yhdessä. Vaikka kurssi ei sinänsä ryhmätyötä edellyttäisikään, niin kulttuuriimme on luotu auttamisen ja yhdessä tekemisen henki. Tästä kokemuksesta ja siitä periytyneestä asenteesta uskon minulle olevan paljon hyötyä, kun aikanaan aloitan työt. Lähes joka työpaikassa kun tunnutaan korostavan, että töihin halutaan tiimipelaajia. Mielestäni tutalla on mahdollista tehdä opiskeluajastaan juuri sellaista kuin itse haluaa löytää ne tavat, joilla kehittää itseään niin persoonana kuin ammattilaisenakin. Tämä on mielestäni myös yksi suurimmista tutan vahvuuksista. Koen, että käytännön harjoitteet, aktiivinen toiminta, kansainvälisyys ja hyvä maine työnantajien keskuudessa ovat niitä seikkoja, jotka ovat antaneet minulle vahvat pohjan siirtyä eteenpäin, ja joita tutalla tulee vaalia myös tulevaisuudessa. Toivonkin, että näistä pidetään kiinni samalla, kun mietitään, miten tästä päästään vielä eteenpäin Aallon suomien mahdollisuuksien myötä. Oikein mukavaa joulua kaikille Prolekon lukijoille! Antti

16 16 Tytöt delegaatteina CM:ssä Tiistaina suuntasimme Helsinki- Vantaan lentoasemalle. Siellä laukut chekattuamme, pizzat naamaan heitettyämme ja turvatarkastuksesta selvittyämme hyppäsimme koneeseen kohti Zürichiä ja Estiemin Council Meetingiä. Vain tieto majapaikkamme, bunkkerin, osoitteesta johdatti meidät perille muutamien mutkien kautta. Zürichin maastonmuodot kävivät tutuiksi raahatessamme keveitä kantamuksiamme. Epämääräisen autotallin perukoilta löysimme vihdoin jyrkät portaat maan alle, jossa meitä odotti tiivis kerrossänkymajoitus 30 hengen huoneessa, jossa matkalaukun auki levittämisestä (tai suihkusta ) sai vain haaveilla. Ensimmäisen illan bileiden jälkeen kahvin ja murojen voimin aloitimme todellisen edustuksen delegaatteina neuvoston täysistunnossa. Paikallaolo-

17 17 proleko 4/09 huutojen jälkeen keskityimme lähinnä kuuntelemaan, mitä hallituksella ja muilla Estiemin jäsenillä oli sanottavaa. Täysistunnoissa tosiaan istuttiin aika paljon, mutta omia aivojaan pääsi käyttämään myös pienemmissä työpajoissa. Itse osallistuimme työpajoihin Europe3D-tapahtumasta sekä Estiemin laulukirjan kehittämisestä. Työpajat olivat todella antoisia ja oli mielenkiintoista päästä kehittämään Estiemin toimintaa ruohonjuuritasolla kansainvälisessä ympäristössä. Saimme esimerkiksi ainutlaatuisia mahdollisuuksia puhua eri kansallisuuksien tabuista avoimessa ilmapiirissä. Virallisten edustustehtävien lisäksi myös vapaa-ajan ohjelma oli kunnossa. Jokaiselle illalle löytyi bileet, joista kohokohdat olivat ehdottomasti Neonbileet Party Bunkerissa sekä viimeisen illan gaalaillallisen jatkot. Nukkumista ei viikon aikana paljon arvostettu, sillä Estiemerit todella tiesivät, kuinka juhlia. Pienen alkushokin ja kaiken hämmennyksen jälkeen pääsimme nopeasti mukaan menoon. Voimme molemmat todeta saaneemme Estiem-kärpäsen pureman! Emma Nermes Suvi Sillanpää

18 18 Oasis of the Seas -ekskursio Teksti: Iiro Lunki Maailman isoin ajoneuvo painaa 568 tonnia, pituus on 14,5 ja korkeus 7,5 metriä. Maailman suurin helikopteri Mi-12 on 37 metriä pitkä ja 12,5 metriä korkea sekä painaa 69 tonnia. Maailman suurin lentokone Antonov An-225 on 84 metriä pitkä, 88,6 metriä leveä, 18,1 metriä korkea sekä painaa 285 tonnia. Maailman suurin laiva on pituudeltaan sekä korkeudeltaan nelinkertainen Antonov An-225 koneeseen verrattuna ja painoa on hulppeat tonnia. Kyseessähän on the one and only Oasis of the Seas. Ja kirkkaana lokakuisena päivänä Prodekolla oli suuria kunnia lähteä morjestamaan kyseistä soutuvenettä. 25 innokasta prodekolaista astui aamulla bussiin ja matka kohti Turun telakkaa sai alkaa. Kaikki tiesivät tulleensa ekskursiolle mutta eivät tienneet tulleensa yhdelle parhaista sellaisista ikinä. Ensimmäiset ihmiset huusivat jo laivan nimeä kun pelkkä savupiippu näkyi bus-

19 19 proleko 4/09 sin ikkunasta puisen metsikön takana. Ja lähemmäksi päästyään ihmiset tajusivat, että isohan se on! Siinäpä leuat auki möllöttäen ihmiset lopettivat korttipelailut ja toivotettiin ekskursion isäntä tervetulleeksi bussiimme, ja tämä isäntä tunnettiin myös nimellä Ilonan faija. Telakalle päästyämme ja kuvausluvan saatuamme astuimme sisään massiiviseen laivaan ja söimme isännän piikkiin miehistöruokalassa. Ja ruokia oli joka lähtöön, oli filippiiniläistä ja kiinalaista ja perussettejä ja tietenkin croissanteja! Kuvausmestari Lunki pääsi siis paratiisiin. Ja kyseisessä ruokalassa ruokaili satoja ihmisiä, eli kokoa ruokalalla oli. Miehistöäkin laivalla tulee olemaan vaatimattomat 2100 kun merellä ollaan. Ruokailun jälkeen olikin sitten kiva suunnistaa kerrokseen numero 18 mahat täynnä kävellen. Ylimmäisellä kannella olikin sitten kaikkea, lähtien uima-altaista ja surffilautapenkeistä ja päättyen koripallokenttään ja minigolf rataan. Myös surfaukseen suunniteltu FlowRider tuli nähtyä, muttei valitettavasti koettua. Yläkannella myös huomasi, että kyllä korkeuttakin laivalla on, sillä kyseinen alushan ei mahdu Tanskan Ison-Beltin sillan ali ilman, että ylimmät piiput lasketaan 7 metriä alaspäin ja että sattuu olemaan laskuveden aika. Yläkannelta riemu jatkui virallisella pre-

20

21

22 siksellä. Muutamaa hyttiä siinä päästiin myös ihailemaan ja presis tietenkin keskittyi esittelemään yritystä. Varsinkin esitys suurimpien laivojen evoluutiosta oli mielenkiintoinen. Kun presiksen loppuvaiheessa paikalle tuli itse entertainment director, niin hänen jenkkiläisyytensä pystyi heti tunnistamaan kun jenkkislangia alkoi pukkaamaan. Mutta heppuna kuitenkin tämä kaveri oli aivan mahtava ja hänen johdollaan sitten kierrettiinkin kaikki viihteelliset osa-alueet laivalla. 22 Kierrokseen kuului muun muassa yöklubeja, karuselli, amfiteatteri, jääkenttä luistelua varten, koomikkoklubi, jazzklubi, teatteri sekä kahden kerroksen väliä pörräävä liikkuva baari. Varsinkin amfiteatteri on varmasti hieno, kun saadaan se Karibian maisema vielä siihen taustalle. Kyllä siinä sitten kelpaisi olla ja maiskutella. Amfiteatteri oli varsin oiva keksintö. Laivan perä on aukaistu ja muokattu kyseiseksi teatteriksi. Amfiteatterin takana olevilla korkeilla seinillä on myös kiipeilymahdollisuus, ja seinillä oli myös mukavan näköinen pajautusmaja, jonne pääsee vaan kiipeämällä noin 20 metrin korkeuteen. Laivan takana sijaitsivat myös laivan kalleimmat hytit, joten ainakin reissulla olleet tietävät missä se honeymoon sitten pidetään. Mutta mistä pystyy arvaamaan, että laivan kotitanner tulee olemaan Amerikan yhdistetyt osavaltiot? No siitä kasinosta tietenkin. Kasinolle saavuttuamme pelikoneet ja vempeleet laittoivat luxit aivan maximukseen, sen verran säihkyvää oli. Myös pääravintolan vetoisuus oli vain vaivaiset 3000 ihmistä ja kattokruunu oli sen kokoinen, että siitä olisi saanut kyllä timantteja vähän extranakin. Pieni oli

23 boxi, mutta katsojille kyllä riitti tilaa. Kasinon ja lätkämestan jälkeen oli mukava mennä Opaali-teatteriin. Paikkoja oli vain 1400 ihmiselle, eli kyllä sinne yhden Siljan verran saadaan poppoota mahtumaan. Kaiken kaikkiaan viihdettä laivalla riittää, mutta varsinaisia yöklubeja oli vain yksi ja sekin oli pieni, joten ehkä ne Tallinnan reissut pysyvät edelleen juomapelien ykkösristeilynä. Mutta kaikki hyvä loppuu aikanaan, ja niin loppui tämäkin kierros. Vaikka eräs kuvausryhmän jäsen mietti jo piiloutumista ja Atlantin ylitystä, niin kaikki 23 proleko 4/09 kuitenkin löysivät tiensä takaisin bussiin. Kun lopun traditiot ja Pitkäsen perheen keskinäinen keskustelu oli saatu päätökseen, oli aika suunnata nokka kohti itää. Bussiinkin tuli kivasti tilaa kun puolet ihmisistä jäivät Turkuseen turkulaisuutensa vuoksi. Bussissa sitten tehtiin lopulliset laskelmat ja keskeinen puheenaihe olikin diskontattu rahavirta ja nettonykyarvo, eli selvää teekkarikyytiä oli. Mutta eiköhän kaikkien mietteet olleet lopussa yhtenäiset jos 900 miljoonaa euroa ois takataskussa, niin laivan omistaja vaihtuisi.

24 24 Kuulumisia Leijonakaupungista Singapora (Lion city) Singaporessa on nyt vierähtänyt ohikiitävät neljä kuukautta. Lukukausi ja samalla omat vaihto-opinnot National University of Singaporessa alkavat olla lopuillaan ja sen huomaa myös kampuksella. Vai miltä kuulostavat ylioppilaskunnan jakamat kahvipaketit (in the name of student welfare) sekä tenttiviikon johdosta myös yöajaksi avatut lukusalit ja McD, tuo hampurilaisten hautausmaa? Käynnissä on luonnollisesti mugging, mikä singlishiä taitamattomalle tuo lähinnä mieleen vastentahtoisen transaktion pimeällä kujalla, mutta näyttäisi tarkoittavan sellaista opiskelua, jossa päiväunetkin otetaan tenttikirjan päällä. Kun koko lukukauden tentit isketään samaan kasaan, on jälki aikamoista. Näin etenkin, kun uusintamahdollisuus hylsylle tarjotaan kerran ja tällöinkin voi heti kättelyssä heittää hyvästit hyvälle arvosanalle. Noin yleisesti ottaen Singapore on kaupunki, saari ja valtio sekä sanalla sanoen eriskummallinen paikka. Singapore on himoshoppaajan paratiisi, josta löytyy eräitä överimpiä ostoskeskuksia, mitä allekirjoittanut on missään nähnyt. Viikonloput tuntuvat vetävän koko kansakunnan, joka on ostovoimaltaan maailman rikkaimpia henkeä kohden, ostoskeskuksiin harjoittamaan kansallisurheiluaan eli kulutusta. Kääntöpuolena on heikohko ympäristötietoisuus: Eräs mieleenpainuvimmista pääuutisista oli Kaakkois-Aasian ensimmäinen pullonpalautusautomaatti. Kulttuurisesti Singaporen voi sanoa olevan todellinen kansojen sulatusuuni, joka syleilee niin enemmistössä olevaa

25 kiinalaisväestöään kuin merkittävää malay- ja intialaisvähemmistöäänkin. Tämä näkyy loistavassa kirjossa etnisiä juhlapäiviä, jotka täyttävät kadut Chinatownissa ja Little Indiassa värivaloilla, paraateilla ja juhlivilla perheillä. Muun muassa tämän kansojen harmonian turvaamisella perustellaan myös varsin tiukkoja rajoituksia sananvapaudelle sekä sitä, että käytännössä kaikki tiedotusvälineet ovat valtio-omisteisia, enimmäkseen supervillain-hengessä nimetyn MediaCorp:n omistamia, ja näin suoraan paikallisen yksipuoluejärjestelmän oikkujen armoilla, mikä on johtanut äärimmäisen steriiliin mediatarjontaan. Unettomuudesta kärsiville voin lämpimästi suositella Singaporen televisiotarjontaa. Miksikö yksipuoluejärjestelmä? Edellisissä vaaleissa johtava puolue sai n. 66% äänisaaliista, mutta pääministerin kanslian alaisuudessa tehdyn luovan vaalipiirijaon seurauksena 82 edustajapaikkaa parlamentin 84 paikasta. Mutta palataanpa liberaalin länsimaalaisen kummasteluista vielä opiskelijain maailmaan. Millainen mesta Singapore 25 proleko 4/09 on vaihtokohteena? Madventuresia lainaten tätä voisi kuvalla sanalla päräyttävä. Yliopiston kampuksella ei tarvitse aikaansa kuluttaa, sillä Malesiaan pääsee junalla, bussilla ja lentäen taskurahoilla ja muuallekin Kaakkois-Aasiaan hävyttömän helposti ja ennen kaikkea halvalla. Jos opiskelu ei ime kaikkia mehuja, voi viikonloppureissuja tehdä hyvinkin pienellä budjetilla etenkin, jos on malttanut tehdä matkasuunnitelmat edes kuukauden verran etukäteen. Toisaalta,

26 jos viihtyy suurkaupungin sykkeessä, on Singaporen yöelämä myös varsin monipuolinen siitäkin huolimatta, että iloliemi on baareissa ja yökerhoissa Suomeakin kalliimpaa. Opiskelijabileitä ei toisaalta juurikaan ole vaihtariporukoiden järjestämiä baarikokoontumisia lukuunottamatta hiljaiselta vaikuttavan järjestökentän takia. Vaikka Singaporella on osittain ansaittu tiukkapipoinen maine, on yliopiston puolesta sanottava, että sen joustavuus yllätti, kunhan oli ensimmäisen viikon käyttänyt eri toimistojen välillä eksymiseen. Avuliaita tietopaketteja 26 on insinööriopiskelijan, joita siis myös tutalaiset National University of Singaporessa ovat, turha odottaa ja ensimmäiset päivät saa kulumaan poukkoillessa ympäri yliopistoa etsien ihmistä, joka osaisi vastata edes yhteen lukuisista kysymyksistäsi. Loppupeleissä kursseja sai kuitenkin valita varsin liberaalisti ja allekirjoittaneellekin kertyi kursseja laidasta laitaan, aina teknologiastrategiasta ja interaktiivisesta mediasta mandariinikiinaan ja Japanin kulttuuriin. Tiukempi koulujärjestelmä takasi myös sen, että akateemisen vapauden veltostuttama eilisen opiskelija-aktiivi oppi vääntäytymään luennoille, vaikka kuinka väsytti. Toisaalta, pienellä vaivalla onnistui myös järjestämään kaikki kurssit tiistaista torstaille, mikä jätti mukavasti reissuaikaa pidennettyjen viikonloppujen muodossa. Singaporea vaihto- tai työkohteena voi lämpimästi suositella ihmisille, jotka haluavat ns. helpon sisäänpääsyn Aasiaan. Kaikki puhuvat englantia, kadut ovat turvallisia, joukkoliikenne toimii ja isoimmista ruokakaupoista saa jopa juustoa. Ja jos suurkaupungin vilske tai isoveljen valvova silmä alkaa ahdistaa, aina voi hypätä lentokoneeseen ja huilahtaa surfaten Balilla tai snorklaten Thaimaassa. 再 见! Jarno Lappalainen

27 27 proleko 4/09 Palvelkaa minua! tarinoita Kaliforniasta Teksti: Nelli Lähteenmäki Alan hiljalleen tottua ajatukseen siitä, että olen oikeassa. Olen Asiakas Amerikassa: kuningas, kuningatar ja lehdistön ihannetyttö. Kukapa ei tällaiseen tottuisi. Sitä saat mitä mittaat Kalifornialaiset ovat mukavaa, iloista ja avointa porukkaa, asiakaspalvelijoina erinomaisia. Tämä näkyy kahvilassa, kännykkäkaupassa ja huoltoasemalla. Ja ravintolassa ja autokaupassa ja baarissa. Saavuin Kaliforniaan lokakuun alussa puolen vuoden komennukselle tekemään diplomityötäni IBM Almaden Research Centeriin. Olen hyvin tyypillinen piilaakson palveluista nauttija: ulkomaalainen, joka haluaa hetken fiilistellä alueen ainutlaatuista tunnelmaa, kuitenkin tietäen muuttavansa pian pois. Minulla on auto, asunto, sosiaaliturvatunnus ja pankkitili. Maksan vuokrani kiltisti shekillä, kuuntelen automatkoilla äänikirjoja (self management -oppaita, tietenkin!) ja suosin runsaskuituisia luomuruokia. Vaikka Suomessa ovat kaikki rakkaat ja ystävät, alkoi kotiinpaluu jo kahden viikon kuluttua saapumisestani tuntua aavistuksen epämukavalta. Syitä on monia: Kalifornian ilmasto tekee hyvää vanhoille luille, piilaaksossa on yritteliäs ja innostunut meininki, ihmiset ovat ystävällisiä ja niin, ne palvelut.

28 Duunipaikan ruokalassa ja kirjakaupassa. Jopa puhelinoperaattorin automaattinen asiakaspalvelijaneiti on aivan uskomattoman mukava. Vaikka täydestä sydämestäni uskon, että jengillä on täällä iloisempi meininki ihan luonnostaan, ei asiakaspalvelun taidokasta johtamista voi missään tapauksessa aliarvioida. Täytin hiljattain 15 % alennuksen kiilto silmissäni suosikkikirjakauppani Bordersin sähköisen asiakaspalautelomakkeen. Minulta kysyttiin mm. tervehtikö asiakaspalvelija minua a) 0-15 sekunnin b) sekunnin c) sekunnin... kuluttua liikkeeseen saapumisestani, ohjasiko asiakaspalvelija minut kohteliaasti etsimäni kirjan luo, tekikö asiakaspalvelija sitä ja sanoiko tuota. Tajusin koko ystävällisen ja miellyttävän ostoskokemukseni olevan silmieni alla, osiin pilkottuna. Kaikki nuo minut iloiseksi tehneet pikku jipot. Tyytyväisen asiakkaan kaava, wau! Vaikka Bordersin kaltainen ohjelmoitu asiakaspalvelu saattaa tuntua ajatuksena varsin muoviselta, asiakkaan näkökulmasta se tuntuu ainoastaan ja vain hyvältä. Suomessa palveluprosessin pilkkomista tarkkoihin toimenpiteisiin pidettäisiin varmasti naurettavana holhouksena, minkä takia ohjeistukset ovat usein paljon suurpiirteisempiä. Jopa asiakaspalvelustaan tunnetun Stockan työntekijät evästetään palvelutilanteisiin fraaseilla asiakas on aina oikeassa ja asiakaskokemuksen tulee olla miellyttävä ohjeiden tulkinta jää asiakaspalvelijan oman harkinnan varaan. 28 Isosiskot ja -veljet valvovat Paitsi että pomo kyttää, tervehtiikö asiakaspalvelija asiakasta 15 sekunnin kuluessa hänen liikkeeseen astumisestaan, myös kuka tahansa davejohnsoni, susanhamiltoni tai nellilähteenmäki voi nykyään olla armoton kriitikko, jonka arvosteluita tuhannet ja tuhannet käyvät lukemassa. Sosiaalisen median ja palveluarvosteluiden mehukasta sekoitusta edustaa mm. mainio yelp.com, jossa kuka tahansa voi ryhtyä kriitikoksi ja antaa ääneensä tai älähdyksensä lähestulkoon mistä tahansa palvelusta. Toisin kuin koti-suomessa, myös erinomaisista kokemuksista käydään raportoimassa - amerikkalaiseen tapaan superlatiiveja säästämättä. Itse koen yelp.comin kaltaisen sosiaalisen median loistavana palvelutason arvioijana ja ylläpitäjänä. Viimeksi tänään San Franciscon paras pihviravintola löytyi muutaman napin painalluksella. 4,5 tähteä ja lähes 500 arvostelua puhuivat puolestaan. Make it personal Amerikkalaiseen palvelukulttuuriin on usein sisäänleivottuna henkilökohtaisuus, niin asiakkaaseen kuin asiakaspalvelijaan päin. Lähikahvilassa hyvin nopeasti muistetaan että Maggien lempijuoma on the usual White Chocolate Mocha Frappuccino Light Blended Coffee with low-fat milk, whipped cream and just a tiny little pump of sugar-free vanilla syrup. Myös hammashoitajan tekemä diplomityöntekijän vointia ky-

29 sellyt lyhyt puhelu viisaudenhampaan poiston jälkeisenä päivänä tuntui erityisen mukavalta ja henkilökohtaiselta. Asiakaspalvelijat myös olettavat asiakkaiden muistavan heidän nimensä. Esimerkiksi monissa vaatekaupoissa kassoilla kysytään, kuka liikkeessä oli eniten avuksi. Bonarit ja työntekijöiden jatko kyseisessä liikkeessä riippuvat paljolti näistä palautteista. Tuliaisia kotiin Jurossa suomalaisessa palvelukulttuurissa on toki oma viehätyksensä. Erityisen hellyttäviä ovat myös monet palveluiden kuluttajat: jos asiakkaan ainoa suustaan päästämä sana Kampin K-Supermarketin palvelutiskillä on kahvi, ei asiakaspalvelijaltakaan voida odottaa kummoista suoritusta. 29 proleko 4/09 Tunnenkin itseni usein aikamoiseksi kermapersus-hannuhanheksi, kun olen päässyt hetkeksi ihmettelemään miltä tuntuu tulla erinomaisesti palvelluksi. Vaikka jenkkilässä monet asiat ovat vielä retuperällä, ei huolellista hyvän mielen asiakaspalvelukulttuuria voi kuin ihailla. Erinomainen asiakaspalvelu ei todella ole tähti, eikä rakettitiedettä: Se vaatii lähinnä hemmetin tarkkaa johtamista ja työntekijöiden heittäytymistä. Ystävät, ei muuta kuin fiilistelemään ja opiskelemaan tyytyväisen asiakkaan kaavaa jännään Amerikkaan!

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

HELBUS CONDUCT. Welcome to HELBUS. We are happy you are here!

HELBUS CONDUCT. Welcome to HELBUS. We are happy you are here! HELBUS CONDUCT Welcome to HELBUS. We are happy you are here! Our mission is to offer young people a path to a career in international business. Let us be your steppingstone for global opportunities! Explore

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Tiistilän koulu English Grades 7-9 Heikki Raevaara MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Meeting People Hello! Hi! Good morning! Good afternoon! How do you do? Nice to meet you. / Pleased to meet you.

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013

Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013 Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013 Lappeenrannasta osallistui Council Meetingiin tänä vuonna kahden delegaatin lisäksi ennätyksellisesti viisi henkilöä. Lappeenranta oli siis hyvin edustettuna. Lähdimme

Lisätiedot

anna minun kertoa let me tell you

anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa I OSA 1. Anna minun kertoa sinulle mitä oli. Tiedän että osaan. Kykenen siihen. Teen nyt niin. Minulla on oikeus. Sanani voivat olla puutteellisia mutta

Lisätiedot

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Bremenistä bussi Groningeniin (Public Express), joka maksaa

Lisätiedot

Kysely kuntosuunnistajille

Kysely kuntosuunnistajille Kokonaisvastaajamäärä: 13 Kysely kuntosuunnistajille 1. Vastaajan sukupuoli Kysymykseen vastanneet: 13 (ka: 1,5) (1.1) Mies 53,8% 7 (1.2) Nainen 6 2. Vastaajan ikä Kysymykseen vastanneet: 13 (ka: 4,6)

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-suomi

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-suomi Onnentoivotukset : Avioliitto Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Vastavihityn Lämpimät onnentoivotukset teille

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon?

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Kysely Bastian Fähnrich Kansainvälisyys- ja kulttuurisihteeri 2008: N = 35 opiskelijaa (Oulainen) 2007: N = 66 opiskelijaa (Oulainen) + 29 (Oulu) yhteensä = 95 - uusia kokemuksia

Lisätiedot

Lapin Rovaniemen moduuli 2 verkko-opiskelijoiden kysymyksiä tetoimiston virkailijoiden tapaamiseen AC-huoneessa:

Lapin Rovaniemen moduuli 2 verkko-opiskelijoiden kysymyksiä tetoimiston virkailijoiden tapaamiseen AC-huoneessa: Lapin Rovaniemen moduuli 2 verkko-opiskelijoiden kysymyksiä tetoimiston virkailijoiden tapaamiseen AC-huoneessa: Koulutukseen ja Te-toimiston rooliin liittyviä kysymykset: 1. Olen yli 30-vuotias mutta

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Valitse alla olevista tunnetiloista ne 3, jotka PARHAITEN kuvaavat viimeaikaisia vallitsevia fiiliksiäsi töissä.

Valitse alla olevista tunnetiloista ne 3, jotka PARHAITEN kuvaavat viimeaikaisia vallitsevia fiiliksiäsi töissä. Osio 1 - Taustatiedot Toimitko esimiestehtävissä? Kyllä En Osio 2 - Fiilikset Valitse alla olevista tunnetiloista ne 3, jotka PARHAITEN kuvaavat viimeaikaisia vallitsevia fiiliksiäsi töissä. Ihan ok, tässähän

Lisätiedot

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 Torstaina 4.10. saapuivat osallistujat ympäri Suomea ja Norjan Trondheimista. Illalla kokoonnuimme Kaplaakin kiltahuoneelle, jonne

Lisätiedot

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA 12. 16.8.2013 Olipa tosi mukava kurssi. Sopivan rauhallinen tempoltaan ja kuitenkin tarpeeksi jokaiselle sopivia aktiviteetteja ja paikka mitä loistavin! Lähdimme

Lisätiedot

VALITSE LUKIO-OPINNOT

VALITSE LUKIO-OPINNOT VALITSE LUKIO-OPINNOT OVI MAHDOLLISUUKSIEN MAAILMAAN. Lukio on tärkeä ponnahduslauta tulevaisuuteesi. Se tarjoaa Sinulle hyvät valmiudet ja suoran väylän eri alojen jatko-opintoihin sekä lisäaikaa tulevaisuutesi

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Orientaatioviikon aikataulu

Orientaatioviikon aikataulu Aalto yliopisto Perustieteiden korkeakoulu Fuksit 2013 Orientaatioviikon aikataulu 2. 6. syyskuuta 2013 Hyvä uusi opiskelija, kädessäsi on orientaatioviikon ohjelmaesite, josta löydät tiedot orientaatioviikon

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Joonas Hietava. Vaihtoraportti by

Joonas Hietava. Vaihtoraportti by BRNO Czech Republic Vaihtoraportti by Joonas Hietava Alkujännitys Kun sain tietää, tää että lähtö oli varma, oli sisimässä ii äsekaisia kii tunteita. Toisaalta olin todella innoissani, mutta myös pelko

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry Tässä kyselyssä järjestötoiminta = Rauman Friski Tuult ry:n toiminta Kyselyitä lähetettiin marraskuussa yhdistyksen jäsenkirjeen mukana kappaletta. Kyselyn vastausprosentti oli, % JÄRJESTÖTOIMINTAAN OSALLISTUMINEN

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011 Bond University KTA Henkilötiedot Koulutusohjelma: Kiinteistötalous Vaihtoyliopisto: Bond University Sijainti: Gold Coast, Queensland, Australia Ajankohta: 1.9.2010 30.4.2011

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Eötvös-Cup 16.8.-22.8.2015 7.12.2015 7.12.2015 2 1 Jyväskylän ystävyyskaupunkijoukkue Korpilahden Pyrintö Korpilahden yhtenäiskoulu Korpilahden Pyrintö Joukkueen

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Fellmannian kulma 5.10.2013 Virpi Koskela LUT/Lahti School of Innovation

Fellmannian kulma 5.10.2013 Virpi Koskela LUT/Lahti School of Innovation Fellmannian kulma 5.10.2013 Virpi Koskela LUT/Lahti School of Innovation Jokaisessa uudessa kohtaamisessa kannamme mukanamme kehoissamme kaikkien edellisten kohtaamisten historiaa. Jako kahteen! - Ruumis

Lisätiedot

Osallistujan palautelomake

Osallistujan palautelomake Kokonaisvastaajamäärä: 45 Osallistujan palautelomake 1. Ikäni Kysymykseen vastanneet: 42 (ka: 4,9) (1.1) Alle 7 v 9,5% 4 (1.2) 7 v 14,3% 6 (1.3) 8 v 9,5% 4 (1.4) 9 v 9,5% 4 (1.5) 10 v 14,3% 6 (1.6) 11

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

HS:n taitopolku. 1) Visio täydellisestä suorituksesta. 2) Suunnistustaito oma oivallus. 3) Rastiväli kerrallaan ja leuka ylös, HS:n taitokirja

HS:n taitopolku. 1) Visio täydellisestä suorituksesta. 2) Suunnistustaito oma oivallus. 3) Rastiväli kerrallaan ja leuka ylös, HS:n taitokirja HS:n taitopolku 1) Visio täydellisestä suorituksesta 2) Suunnistustaito oma oivallus 3) Rastiväli kerrallaan ja leuka ylös, HS:n taitokirja 4) Vinkkejä Visio täydellisestä suorituksesta Hyvä puhdas suunnistus

Lisätiedot

Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy. Emmi Salo & Mervi Laaksonen

Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy. Emmi Salo & Mervi Laaksonen Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy Emmi Salo & Mervi Laaksonen Historiaa Tyttöjen tila sai alkunsa Tyttöprojekti Helmestä vuonna 2003, jossa koottiin tyttötyötä tekeviä tahoja yhteen ja

Lisätiedot

TYÖHAASTATTELU- OPAS

TYÖHAASTATTELU- OPAS TYÖHAASTATTELU- OPAS Työhaastattelu Työhaastattelu on työnhakijan ja rekrytoivan tahon vuorovaikutteinen kohtaaminen. Haastattelussa käydään yleensä läpi sekä työnhakijan persoonaan että ammattitaitoon

Lisätiedot

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14 Unelmoitu Suomessa Sisällys ä ä ä ö ö ö ö ö ö ä ö ö ä 2 1 Perustiedot ö ä ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ä ö ä ää ö ä ä ä ä ö ä öö ö ä ä ä ö ä ä ö ä ää ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ö ä ä ää ö ä ä ä ää ö ä ä ö ä ä ö ä ä ä

Lisätiedot

OPS-seminaari: Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi. Hanna Laitinen, yliopistonopettaja Psykologian laitos

OPS-seminaari: Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi. Hanna Laitinen, yliopistonopettaja Psykologian laitos OPS-seminaari: Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi Hanna Laitinen, yliopistonopettaja Psykologian laitos Jyväskylän yliopiston linjaukset opetussuunnitelmiin ja opetusohjelmiin lukuvuosille 2017-2020

Lisätiedot

Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa. Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio

Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa. Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio Päättääkö opettaja ohjelmasta? Vai voisivatko opiskelijat itse suunnitella

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

Uudistuva kylä kaupungissa

Uudistuva kylä kaupungissa Uudistuva kylä kaupungissa Uudistuva kylä kaupungissa hankkeessa etsitään uusia tapoja lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen käyttäjälähtöisesti ja perinteisiä sektorirajoja rohkeasti ylittäen. Pilottialueina

Lisätiedot

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Suvi von Becker Miksi yhdessä tekeminen? Johtoporras: Ymmärrys valuu kuin vesi hanhen selästä Ovat niin hankalia, asennevamma. Eikö sana kuulu vai eikö se mene perille?

Lisätiedot

Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A

Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A 1 Otteita osallistujalle jaettavasta materiaalista Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A Nimi Päivämäärä TUTUSTUMINEN NAAPURIIN Naapurin kertomat tiedot itsestään TOTUUDEN HETKI o Totuuden

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

Leiriydy. Iso Kirja Camping. Tervetuloa pelaamaan Pikku Putille!

Leiriydy. Iso Kirja Camping. Tervetuloa pelaamaan Pikku Putille! 1 Tervetuloa pelaamaan Pikku Putille! Rata on tarkoitettu pelattavaksi puttikiekoilla. Muista varoa muita alueella liikkujia sekä autoja yms. Kiekko on aina heittäjän vastuulla. Kiekkoja saa kesäaikaan

Lisätiedot

Kuuttiset. Saapumislehti. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Kuuttiset. Saapumislehti. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kuuttiset Saapumislehti Taipalsaari 28.6.-3.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Leiripäällikön terveiset Vihdoinkin on tulla aika perinteisen pelastusalanliiton vuosittaisen koulutusleirin. Toivotankin

Lisätiedot

Kansainvälisten opiskelijoiden vastaanotto keskushallinnon ja tiedekuntien yhteistyönä

Kansainvälisten opiskelijoiden vastaanotto keskushallinnon ja tiedekuntien yhteistyönä Kansainvälisten opiskelijoiden vastaanotto keskushallinnon ja tiedekuntien yhteistyönä CIMOn kevätpäivät Lahti 22.5.2012 Janna Koivisto, eläinlääketieteellinen tiedekunta 4.6.2012 1 Ensivaikutelma on tärkein

Lisätiedot

SERVEREIDEN ESITTÄYTYMISET

SERVEREIDEN ESITTÄYTYMISET SERVEREIDEN ESITTÄYTYMISET SISÄLLYSLUETTELO SERVEREIDEN ESITTÄYTYMISET... 1 YHTEINEN TERVEHDYS... 2 OMAT TERVEHDYKSET... 3 Eronen Ville... 3 Husso Oki... 4 Karjalainen Maiju... 5 Malkavaara Heikki... 6

Lisätiedot

PALVELUKULTTUURI KASVUN MOOTTORINA. 16.10.2013 2013 3 Step IT Group / Palvelukulttuuri / Artti Aurasmaa

PALVELUKULTTUURI KASVUN MOOTTORINA. 16.10.2013 2013 3 Step IT Group / Palvelukulttuuri / Artti Aurasmaa PALVELUKULTTUURI KASVUN MOOTTORINA 1 Päivän kolme kysymystä Miksi, miten, mitä? Mitä? Miten? Mitä? 1. Oravanpyörästä ulkoilemaan 2. Työntekijät ensin 3. Arvoista asenteeseen 4. Kasvun Kasvot Miksi? 2 KASVUN

Lisätiedot

Patamäen E-tytöt maailman suurimmassa lentopallotapahtumassa POWER CUPissa Raahessa 5-8.6.2014

Patamäen E-tytöt maailman suurimmassa lentopallotapahtumassa POWER CUPissa Raahessa 5-8.6.2014 Patamäen E-tytöt maailman suurimmassa lentopallotapahtumassa POWER CUPissa Raahessa 5-8.6.2014 Pientä 'suurta' jännitystä ilmassa saapuminen majoituspaikkaan liikuntahallille. Makuupaikkojen valinta ja

Lisätiedot

BLUE CAFÉ FIN-10927. Pariin LYS-kisaan vaan vanhojen kavereitten kanssa... Kimmo Lautanen ; MP 25.1.2011

BLUE CAFÉ FIN-10927. Pariin LYS-kisaan vaan vanhojen kavereitten kanssa... Kimmo Lautanen ; MP 25.1.2011 BLUE CAFÉ FIN-10927 Pariin LYS-kisaan vaan vanhojen kavereitten kanssa... Kimmo Lautanen ; MP 25.1.2011 Aiheena tänään: Miten tähän on jouduttu/päästy Kilpapurjehdus on kivaa Blue Cafén synty Miten pärjätä

Lisätiedot

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi MILLAINEN? vertailu -mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi kevyt - kevyen - kevyempi siisti - siistin - siistimpi iloinen - iloisen hidas hitaan - iloisempi - hitaampi -mpi (komparatiivi) KAKSITAVUISET,

Lisätiedot

Seinät puhuvat asukkaat tekemässä tulevaisuuden tiloja

Seinät puhuvat asukkaat tekemässä tulevaisuuden tiloja Seinät puhuvat asukkaat tekemässä tulevaisuuden tiloja ASPA-palveluiden Koti on enemmän -seminaari 16.4.2013 Tutkija Tuuli Kaskinen Demos Helsinki Twitter: @tuulikas Tavoitteena on tukea kehitysvammaisia

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

Ääni toimitukselle. Toimituskyselyt kehitysideoiden kartoittajana

Ääni toimitukselle. Toimituskyselyt kehitysideoiden kartoittajana Ääni toimitukselle Toimituskyselyt kehitysideoiden kartoittajana TOIMI-hanke, päätösseminaari 6.11.2014 Aurora Airaskorpi Projektitutkija, Media Concepts Research Group @aairaskorpi auroraairaskorpi.com

Lisätiedot

Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa

Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Erityistarpeita vai ihan vaan perusjuttuja? Usein puhutaan autismin kirjon ihmisten kohdalla,

Lisätiedot

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi Brno Tsekin 2. suurin kaupunki, noin 400 000 asukasta Opiskelijoita lähes neljäsosa asukkaista (80 000) Kaupungissa kolme yliopistoa: Masaryk

Lisätiedot

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Valmistelut ja hakeminen Haku Etelä-Tanskan yksikköön tehtiin kokonaisuudessaan yliopistosivuilta löytyvällä lomakkeella kv-toimiston

Lisätiedot

Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 1 / 2008

Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 1 / 2008 Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 1 / 2008 TÄSSÄ NUMEROSSA - LIPPUKUNTALEHTI - 36. vuosikerta JULKAISIJA Ä-tervehdys... 3 www.kalevankarhut.net... 4 Ötökän elämää... 5 Silppusäkki... 6 Virkailijat...

Lisätiedot

ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa. Aloitustapaaminen 11.4.2016. Osa II: Projekti- ja tiimityö

ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa. Aloitustapaaminen 11.4.2016. Osa II: Projekti- ja tiimityö ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa Aloitustapaaminen 11.4.2016 Osa II: Projekti- ja tiimityö Sisältö Projektityö Mitä on projektityö? Projektityön tekeminen: ositus, aikatauluhallinta, päätöksenteon

Lisätiedot

Jokainen voi suunnistaa omalla tasollaan. Jokainen voi suunnistaa omalla tasollaan. Suunnistaja huomioi kanssaharrastajat ja ympäristön

Jokainen voi suunnistaa omalla tasollaan. Jokainen voi suunnistaa omalla tasollaan. Suunnistaja huomioi kanssaharrastajat ja ympäristön Jokainen voi suunnistaa omalla tasollaan 1A Jokainen voi suunnistaa omalla tasollaan 1B Jokaisella lapsella, nuorella ja aikuisella on mahdollisuus suunnistaa kilpailuissa ja kuntorasteilla omalla tasollaan.

Lisätiedot

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 1. Mistä sait tietoa Helsingin Konservatorion ammatillisesta koulutuksesta? 2. Miksi hait Helsingin Konservatorion ammatilliseen koulutukseen? (tärkeimmät syyt) Vastaajien

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN TYÖSSÄOPPIMINEN 1. Neuvottele ensin opettajan kanssa Kerro opettajalle minne työpaikkaan aiot soittaa. Työpaikka: Puhelinnumero: Varaa itsellesi - rauhallinen

Lisätiedot

Puskaputtaajat seurakyselyn yhteenveto

Puskaputtaajat seurakyselyn yhteenveto Puskaputtaajat seurakyselyn yhteenveto Summary1/2 59 vastausta (vastanneista naisia 8 ja miehiä 51) Kysely oli avoinna 2 viikkoa (11.2. 25.2.2015) 78% vastanneista kuului ikäryhmään 18-39 49% vastanneista

Lisätiedot

Palautekysely CE Hki Pietari 2013 festivaalista 11.-15.2.2013

Palautekysely CE Hki Pietari 2013 festivaalista 11.-15.2.2013 Palautekysely CE Hki Pietari 2013 festivaalista 11.15.2.2013 1. Olen Opiskelija Opettaja tai muuta henkilökuntaa 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 2. Sukupuoli Nainen 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

Miten saan käytännössä kaupan käyntiin halutussa. maassa? & Case Intia

Miten saan käytännössä kaupan käyntiin halutussa. maassa? & Case Intia Miten saan käytännössä kaupan käyntiin halutussa maassa? & Case Intia 16.4.2014 / Hannu Rossi Miksi haluat mennä uudelle markkina-alueelle? Nykyinen markkinat ovat täysin hyödynnetty/katettu? Tarvitset

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Aikuisten ryhmäliikunnan palautekysely 2014-2015

Aikuisten ryhmäliikunnan palautekysely 2014-2015 Mäntsälän Voimistelijat Aikuisten ryhmäliikunnan palautekysely 2014-2015 1. TAUSTATIEDOT Kuinka vanha olet? 10 8 6 4 2 58,6 % 31,0 % 10,3 % alle 19 v 19-25 v 26-45 v 45-60 v yli 61 v Kaikki (KA:3.79, Hajonta:0.61)

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

äijäjooga Äijäjoogin kalenteri 2009 jhl:n oma painos

äijäjooga Äijäjoogin kalenteri 2009 jhl:n oma painos äijäjooga ÄIJÄJOOGAN PÄÄSYVAATIMUKSET: Riittävän kankea Lattia on kurkottaessa pelottavan kaukana Sukupuoli: ÄIJÄ Kyky hengittää sisään ja ulos Halu kilpailuvapaaseen vyöhykkeeseen Posketon uteliaisuus

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet Henkinen valmennus -luento Annen Akatemia 27.7.2007 Eerikkilä Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet ITSE- TUNTEMUS ITSE- LUOTTAMUS INTOHIMO & PÄÄTTÄVÄISYYS KORKEAT TAVOITTEET KESKITTYMIS- KYKY SOPIVA

Lisätiedot

Twitter #vvop2012. Suurimpana esteenä tietotekniikan käytölle suomalaiset opettajat pitävät

Twitter #vvop2012. Suurimpana esteenä tietotekniikan käytölle suomalaiset opettajat pitävät Messukeskuksen langaton verkko " Congress" Osallistu tekstiviestillä tai www.viestiseina.fi/ oph Twitter #vvop2012 AVAUS Aulis Pitkälä, pääjohtaja OPH Euroopan laajuinen ESSIE-tutkimus, 27 Euroopan maata

Lisätiedot

Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista

Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista Uudet opiskelijat/ Johdatus akateemisiin opintoihin 1op to 1.9.2011 Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista Uudet opiskelijat/ Johdatus akateemisiin opintoihin 1op To 1.9.2011 Kansainvälistymismahdollisuudet

Lisätiedot

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta a/a aamiainen aamiaisen aamiaista aamiaisia aamu aamun aamua aamuja aamupäivä aamupäivän aamupäivää aamupäiviä aatto aaton aattoa aattoja ahkera ahkeran ahkeraa ahkeria ai aihe aiheen aihetta aiheita aika

Lisätiedot

Myynnin sertifikaatti Palveluprosessin visualisointi Jonna Rothberg-Mikkonen 20.2.2015

Myynnin sertifikaatti Palveluprosessin visualisointi Jonna Rothberg-Mikkonen 20.2.2015 Myynnin sertifikaatti Palveluprosessin visualisointi Jonna Rothberg-Mikkonen 20.2.2015 Case: Hyvän Olon viikonloppu kurssilaisen palvelupolku Vierumäellä VIERUMÄKI KOTISIVUT www.vierumaki.fi - Paljon informaatiota

Lisätiedot

Brasil - Sempre em meu coração!

Brasil - Sempre em meu coração! Brasil - Sempre em meu coração! (Always in my heart) Pakokauhu valtasi mieleni, enhän tiennyt mitään tuosta tuntemattomasta latinomaasta. Ainoat mieleeni kumpuavat ajatukset olivat Rio de Janeiro, pienempääkin

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio REIPPAAN TYTöN URAPOLKU Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio Olipa kerran reipas tyttö, joka oli niin reipas ettei hänestä tarvinnut huolta kantaa. Hän piti puolensa, ilmaisi asiansa, lunasti lupauksensa

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma

Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma Vaihtokohden: Pietarin polyteknillinen yliopisto Vaihtoaika: syyslukukausi 2015 Opetuskieli: Englanti Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde

Lisätiedot

Johda omaa elämääsi! Voi hyvin työssä 2015 20.4.-23.4.2015. Paula Viljanen

Johda omaa elämääsi! Voi hyvin työssä 2015 20.4.-23.4.2015. Paula Viljanen Johda omaa elämääsi! Voi hyvin työssä 2015 20.4.-23.4.2015 Paula Viljanen Valmentaja Paula Viljanen Ekonomi LCF Life Coach Mindfulness Tunnetaitovalmentaja NLP Practitioner (NLP Master opiskelija) 10 vuoden

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - egroupjr - Villihiiret - Karttaketut (aloittelijat) - Karttaketut - Karttaketut aloittelevat - Karttaketut

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot