Proleko 4/2009. Toimittajat Iiris Kolu Terhen Heikkilä Ilkka Heiskanen Markus Klimscheffskij Iiris Kolu Antti Koulumies

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Proleko 4/2009. Toimittajat Iiris Kolu Terhen Heikkilä Ilkka Heiskanen Markus Klimscheffskij Iiris Kolu Antti Koulumies"

Transkriptio

1

2 Proleko 4/2009 Päätoimittaja Anna Cajanus Ulkoasu Miikka Ahonen Toimittajat Iiris Kolu Terhen Heikkilä Ilkka Heiskanen Markus Klimscheffskij Iiris Kolu Antti Koulumies Jarno Lappalainen Arjo Laukia Nelli Lähteenmäki Eero Palomäki Kitty Saikkonen Lauri Tolvas Keskiaukeaman kollaasi Martti Heikkilä proleko Kiitokset Stock.xchng (www.sxc.hu) Julkaisija Tuotantotalouden kilta Prodeko ry Painatus Picaset Oy Paperi G-Print 100g/m 2 Kannet Multiart Silk 170g/m 2 Painos 100 kpl 19. vuosikerta.

3 3 proleko 4/09

4 Tervehdys rakkaat lukijat, Vuosi on kääntymässä lopuilleen ja uudet toimijat ovat ottamassa killassa vallan. Myös päätoimittajuuden raskas vastuu siirtyy vuoden vaihteessa Mialle. Uusi toimituskunta on sydämeltään kovin kartiomainen, onnea Mialle sen hillintään! pääkirjoitus Tässä numerossa kuitenkin vielä tämän vuoden toimituskunta kantaa kortensa kekoon. Voit muun muassa lukea, mitä ulkomailla oleville toimituskunnan jäsenille oikein kuuluu: Jarno kertoo elämästä Leijonakaupungissa ja Nelli kuulumisia Kalifornian auringon alta. Alex muistuttaa ulkomailla olemisen vaikeasta puolesta kotiinpaluusta fiilistellessään Suomessa viettämäänsä vuotta. Myös Ville fiilistelee puheenjohtajuutta, ja TKY:n päättäjäisistä kertovassa jutussa puolestaan kerrotaan, kuinka TKY:n viimeiset juhlat sujuivat. Läpi vuoden lukijoita inspiroineet tutustumiset eri lajeihin niin toimituskunnan kokeilujen kuin prodekolaisten haastattelujenkin kautta jatkuvat niin ikään. Tällä kertaa vuorossa ovat hot jooga ja suunnistus. Joululomalla on (toivottavasti!) aikaa rauhoittua ja hiljentyä ja kerätä voimia uuden vuoden mukanaan tuomia haasteita varten. Itse aion taistella strategian vetovoimaa vastaan ja keskittyä keväällä työpsykologian opintoihin. Kartiomaisen piparin tuoksuista joulua toivottaen, Anna ps. Mitä jos antaisit tänä jouluna aineettomia lahjoja kaiken tavaran sijaan? Lahjakortteja, lupauksia pienistä palveluksista, huussin kehitysmaahan netistä löytyy ideoita, jos omat eivät riitä. T. pieni maailmanparantaja.

5 5 proleko 4/09

6 Puheenjohtajan tervehdys Mutta koska viisasten kiveä ei ole, on meidän ainoastaan insinöörimäisesti laitettava kädet saveen ja mietittävä, mitä yhtymäkohtia kohta valtavan kv-opiskelijamassan ja kotimaisen tutkinto-ohjelman opiskelijoiden välillä voisi olla. Vaalipuhiksen palsta Pikkujoulukausi on kuumimmillaan. Pipari tuoksuu ja glöginhuurut lämmittävät poskia mukavasti. Kilta on Prodeko elää. Kun katselen tänään, 10. joulukuuta, karvaturkissani kymmenpäistä pikkujoulukansaa, voin nähdä siinä sen, minkä takia kannattaa olla killan toimijana useita vuosia putkeen. Intoa, yhteisöllisyyttä ja mahtavia ihmisiä. Totisesti, kilta on. Nyt, kun oma puheenjohtajakauteni on lopuillaan, on allekirjoittanut lähdössä maailmalle ja varannut jo lennotkin kohti Hong Kongia ja vaihto-opiskelijan elämää. Tulee olemaan mielenkiintoista seurata itseä siinä ympäristössä, joka on herättänyt myös täällä Suomessa suuria kysymysmerkkejä. Tätä tulen kommentoimaan keväällä myös Prolekon ulkomaan kirjeenvaihtajan ominaisuudessa. Vaihto-opiskelijat ja kansainväliset tutkinto-opiskelijat ovat iso kysymysmerkki killan toiminnan kannalta. Killan tarkoitus on palvella ensisijaisesti tuotantotalouden tutkinto-ohjelman opiskelijoita ja muiden ryhmien kuten sivuainelukijoiden, vaihto-opiskelijoiden ja kansainvälisten maisteriopiskelijoiden palveleminen on killan ydintoimintaan nähden toissijaista. Tämä yksinkertaisesti siitä syystä, että pienen porukkamme resurssit ovat valitettavasti rajalliset. Ei kuitenkaan pidä väheksyä kansainvälisyyden merkitystä myös omaan tutkintoomme ja sitä, että ulkomaalaistaustaisten rooli yhteisössämme on ehdottomasti rikastava ja paljon antava. Lähtökohdat ovat kuitenkin kaikilla näillä ryhmillä hyvin erilaiset ja näiden kohtaamispaikkojen järjestäminen onkin miljoonan markan kysymys ja siinä tarvitaan myös laitoksen panos mukaan. Toivottavasti itse osaan vastata reilun puolen vuoden kuluttua tähän paremmin.

7 7 proleko 4/09 kokouskeskusteluissa kuultiin jo mielestäni paljon hyviä avauksia, mistä uudet toimijat varmasti lähtevät viemään asiaa pidemmälle. Mikäli juuri sinulla on asiaan jokin idea, nappaa hallitusta hihasta ja pistä asia vetämään! Kilta on. Uusi vuosi ja joulupukki tulevat varmasti. Lopuksi, on minun nöyrimmästi kiitettävä ja kumarrettava kuluneesta vuodesta. Satoja uusia ihmisiä, lukuisia merkittäviä päättäjiä, taistelua hyvän puolesta pahaa vastaan ja uskomaton hallitus mitä muuta voit toivoa? Uusi hallitus on valittu, itseäni odottavat uudet tehtävät ensi vuodeksi ja kilta on elinvoimainen. Katson, että näin ollen tehtäväni on täytetty ja vuosi paketissa. Tack och adjö! Puheenjohtajanne vielä hetken, Ville

8 Me ei olla mikään ***** kilta! AYY:n edustajistossa on kuluvan syksyn aikana puhuttu paljon killoista, yhdistyksistä sekä vanhojen ylioppilaskuntien perinteitä jatkavista KY ry:stä ja TOKYO ry:stä. Etenkin edellisten klubien vertaaminen Otaniemen kiltoihin sekä osakuntaan on aiheuttanut liian paljon turhaa sanaharkkaa ja jopa tunteenpurkauksia. Kuinka vertailua voi oikeastaan edes tehdä? Kiltoja on yli kymmenen, jäsenmäärät ja budjetit vaihtelevat kuin Norjan sää. Emme tiedä miten KY ja Tokyo tulevat toimimaan, emmekä voi velvoittaa ystäviämmekään ottamaan selvää, mikä se kilta oikeasti on. kolumni Empiiristen tutkimusten perusteella itse kilta on vain ulkokuori. Killan hallinto, kiltahuone, budjetin alijäämä ja Prodekon logo ovat vain karkkipaperia. Kääreen sisällä on linnoitus, jonka suojissa on miellyttävä elää. Yhteisömme jäsenet ovat linnoituksen muurit ja yhteishenki sekä tekemisen meininki sen kunnioitettava puolustus. Linnamme ei pelkää edes kauhistuttavan AYY-katapultin uhkaavaa olemusta, vaan lähettää Ritarinsa taistoon. Arabialainen ystävämme on yksinäinen susi. Hän on yksilö, joka tekee itse eikä tarvitse homogeenista yhteisöä. Toinen ystävämme Töölöstä kokee myös yhteisöllisyyttä, mutta ehkä vähemmän kuin meikäläinen. Syynä tähän ovat luonnollisesti suuren kaupungin houkutukset ja keskinäinen kilpailuhenkisyys. Teekkareiden kaipuu yhteisöön johtuu kenties ammattikuntamme historiasta. Insinöörit ja rakentajat ovat kautta aikain oppineet toisiltaan sekä jakaneet tietonsa ja taitonsa yhteisönsä kesken. Ammattikuntaa yhdistävä kilta on noin tuhat vuotta vanha ilmiö. Eiköhän se vielä yhden Aallon kestä. Henri Lönn

9 9 proleko 4/09

10 10 Fortum tulevaisuuden työpaikkasi? Teksti: Anna Cajanus Fortum on yksi Prodeko Networkiin kuuluvista yhdeksästä yrityksestä. Energia-alan yrityksessä on tarvetta myös tutalaisille, joista kaksi Ilari Räisänen ja Ville Karttunen lupautuivat valottamaan hieman tutalaisen työnkuvaa Fortumissa sekä pohtimaan tutaopintojen hyödyllisyyttä työelämässä. Ville on työskennellyt sähkökauppaan ja sähkön siirtoon liittyvien kysymysten parissa: muun muassa ennustanut sähkön markkinahintojen kehitystä sekä tehnyt strategista suunnittelua esimerkiksi sähköverkkoinvestointien suhteen. Ilari puolestaan tutki diplomityössään sähköntuotantomahdollisuuksia Puolassa ja jatkoi dipan jälkeen investointi- ja markkina-analyysien parissa sekä uuden ydinvoimalan riskien hallintaa pohtien ja kustannuksia laskien. Heidän mukaansa Fortum tarjoaa mielenkiintoisia ja monipuolisia töitä. Tutaopintoja pääsee soveltamaan esimerkiksi kehittämismahdollisuuksia pohtiessa tai erilaisia analyyseja tehdessä. Kesätöissä tutalaiset voisivat päästä esimerkiksi tutkimaan eri teknologioiden kaupallistamismahdollisuuksia tai tekemään markkina-analyyseja. Myös diplomityömahdollisuuksia löytyy tutalaisillekin olisiko energiassa sinunkin tulevaisuutesi?

11 11 proleko 4/09 Tutaopintojen hyödyllisyys ja ympäripyöreys ovat Ilarin ja Villen mukaan puhuttanut jo aiempiakin vuosikursseja. Heidän mukaansa viimeistään työelämässä kuitenkin huomaa oppineensakin jotain. Tutaopinnoista saa kattavan yleiskuvan siitä, miten yritys toimii sekä strategian, rahoituksen kuin operatiivisen toiminnankin näkökulmasta. Erilaisia viitekehyksiä käytetään työelämässä oikeastikin ja opintojen ansiosta muistaa edes joskus kuulleensa aiheesta jotain ja tietää, mistä likimainkaan on kyse! Teknistä puolta kyllä oppii Ilarin ja Villen mukaan sitten töissäkin, tekninen sivuaine lähinnä helpottaa uusien, teknisten asioiden omaksumista ja opettaa puhumaan insinöörien kanssa samaa kieltä. Fukseille ja muille perusmatikoiden ja fysiikoiden kanssa kamppaileville alumneilla on myös terveisiä: analyyttisen ajattelun kehittyminen laskareita vääntäessä ei ole vain sanahelinää! Konkreettisista tutalla ja TKK:lla opittavista taidoista Ilari ja Ville mainitsevat Excelin pyörittämisen, makrojen koodaamisen ja Powerpointin hyödyntämisen siten, että Excelillä saadut tulokset saadaan esitettyä myyvästi. Myös teollisuustalouden kvantitatiivisen menetelmät saavat erityismaininnan. Niin ikään he suosittelevat myynnin kurssia käymistä: kaikki työ on myymistä vähintään omien ideoiden myymistä omalle esimiehelle!

12 12 TKY:n 137-vuotisen taipaleen päättäjäiset Teksti: Ilkka Heiskanen Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunta vietti 137-vuotisen taipaleensa päättäjäisiä komeasti Noin 800 henkilöä oli saapunut pääjuhlaan perinteikkääseen Dipoliin. Riehakkaat jatkot järjestettiin puolestaan Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa. Kuten kaikki tiedämme, TKY siis yhdistyy KY:n ja TOKYO:n kanssa uudeksi Aalto yliopiston ylioppilaskunnaksi (AYY) vuoden vaihteessa. Niinpä viimeisiin vuosijuhliin oli selvästi panostettu tavallista enemmän. Juhlapuheen piti Aalto-korkeakoulusäätiön projektijohtaja Jari Jokinen. Hänelle myönnettiin myös teekkarilakin käyttöoikeus. Vararehtori Kalevi Ekman toi Teknillisen korkeakoulun tervehdyksen. Värikkäästä puheesta naiselle vastasi Henri Lönn. Suomen ensimmäinen ja ainoa kunniasopimuspalokunta, Retuperän WBK, soitti tälläkin kertaa wanhojen tanssien tahdit.

13 13 proleko 4/09 Ilta jatkui hieman rennommissa merkeissä Kaapelitehtaalla, jonka Merikaapelihalliin oli saapunut toista tuhatta juhlijaa. TKY:lle voi antaa erinomaisen arvosanan siitä, että sekä jatkoilla että seuraavan päivän silliksellä oli laadukasta elävää musiikkia tarjolla lukuisten esiintyjien muodossa. Juhlakansan fiilis pysyi läpi yön ja seuraavan päivänkin korkealla. Myös silliaamiaisruokien taso oli tällä kertaa erittäin korkea ja tarjonta monipuolista. Koska juhlat olivat viimeiset lajiaan, kunnianosoituksia jaettiin poikkeuksellisen monta. Prodekolaiset olivat näissä erinomaisesti edustettuna killan suhteellisen pienestä koosta huolimatta: rakas lukkarimme, kiltamme entinen puheenjohtaja Tuukka Eloranta sai TKY:n kultaisen ansiomerkin. Toinen rakkaista lukkareistamme, Sebastian Knight sekä tomaattivitseistään kuuluisa Tuomo Pesonen valittiin puolestaan Pyöreän Tornin Killan jäseniksi. Muista palkituista mainittakoon ristiriitaisia tunteita monissa opiskelijoissa vuosien varrella varmasti herättäneiden HOAS:in ja YTHS:n Otaniemen toimipisteiden palkitseminen Pro Teekkari pienoispatsain. Toimitus onnittelee kunnianosoitusten saajia ja toivoo TKY:lle onnea ja menestystä uuden, prodekolaisen puheenjohtajan Jussi Valtosen luotsaaman AYY:n osana!

14 Mitä jäi käteen? Tämänkertaista, vuoden viimeistä kolumniani miettiessäni totesin, että TKK-aikani loppu häämöttää. Edessä on suuria muutoksia ensin opinnot päättävä vaihto Sveitsissä, sitten työelämä. Niinpä ajattelin tällä kertaa pohdiskella, mitä tästä Otaniemessä vietetystä elämänvaiheesta oikein on jäänyt käteen. kolumni Verratessa aikanaan aloittanutta fuksiporukkaamme nykyhetkeen, huomaan, että meissä on tapahtunut huimaa kehitystä. Fuksipalleroista on tullut pian isojen poikien ja tyttöjen maailmassa pärjääviä ammattilaisia. Miten tämä kehitys on näin huomaamatta tapahtunut? Päähän on taottu paljon teoriaa tuotantotalouden eri osa-alueista sisältäen monia näin vien yrityksessä strategisen muutoksen läpi -listoja sekä matemaattisista aineista. Jälkimmäisten osalta mietinnässä on ehkä turhan usein ollut, miten selviän tästä kunnialla mahdollisimman vähällä työllä. Teoreettinen taito ei useista hyvistä kursseista ja opettajista huolimatta ole kuitenkaan se päällimmäinen seikka, joka on jäänyt mieleen. Opiskeluaikana harjoitetut ja kehitetyt vuorovaikutus- ja elämänhallintataidot ovat mielestäni se oleellinen tekijä, joka erottaa minut aikanaan aloittaneesta fuksi-antista. Näitä taitoja on pystynyt kehittämään monessa tilanteessa. Käytännön harjoitustyöt yrityksille ovat vieneet teoriaa pidemmälle miten voisin ihan oikeasti ratkaista yrityksen jonkun ongelman, ja vielä esittää sen toimeksiantajalle niin, että hän uskoo 21-vuotiaan ymmärtävän asiasta jotain? Toiminta killassa on opettanut työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa miettimään, miten voidaan tehdä vapaaehtoinen, välillä raskaskin työ sen tekijöille hauskaksi ja mielekkääksi. Ennen kaikkea haasteena on ollut, miten saadaan toimintaan käytetty aika suhteutettua päälle painaviin harkkadeadlineihin ja tentteihin siten, että muillekin ystäville jäisi aikaa. Myös kansainväliseen työhön on tullut mahdollisuuksia, niin ESTIEMin kuin Prodekolle tulleiden työpaikkailmoitusten kautta.

15 15 proleko 4/09 Ennen kaikkea olen pitänyt siitä, että tutalla tehdään niin paljon yhdessä. Vaikka kurssi ei sinänsä ryhmätyötä edellyttäisikään, niin kulttuuriimme on luotu auttamisen ja yhdessä tekemisen henki. Tästä kokemuksesta ja siitä periytyneestä asenteesta uskon minulle olevan paljon hyötyä, kun aikanaan aloitan työt. Lähes joka työpaikassa kun tunnutaan korostavan, että töihin halutaan tiimipelaajia. Mielestäni tutalla on mahdollista tehdä opiskeluajastaan juuri sellaista kuin itse haluaa löytää ne tavat, joilla kehittää itseään niin persoonana kuin ammattilaisenakin. Tämä on mielestäni myös yksi suurimmista tutan vahvuuksista. Koen, että käytännön harjoitteet, aktiivinen toiminta, kansainvälisyys ja hyvä maine työnantajien keskuudessa ovat niitä seikkoja, jotka ovat antaneet minulle vahvat pohjan siirtyä eteenpäin, ja joita tutalla tulee vaalia myös tulevaisuudessa. Toivonkin, että näistä pidetään kiinni samalla, kun mietitään, miten tästä päästään vielä eteenpäin Aallon suomien mahdollisuuksien myötä. Oikein mukavaa joulua kaikille Prolekon lukijoille! Antti

16 16 Tytöt delegaatteina CM:ssä Tiistaina suuntasimme Helsinki- Vantaan lentoasemalle. Siellä laukut chekattuamme, pizzat naamaan heitettyämme ja turvatarkastuksesta selvittyämme hyppäsimme koneeseen kohti Zürichiä ja Estiemin Council Meetingiä. Vain tieto majapaikkamme, bunkkerin, osoitteesta johdatti meidät perille muutamien mutkien kautta. Zürichin maastonmuodot kävivät tutuiksi raahatessamme keveitä kantamuksiamme. Epämääräisen autotallin perukoilta löysimme vihdoin jyrkät portaat maan alle, jossa meitä odotti tiivis kerrossänkymajoitus 30 hengen huoneessa, jossa matkalaukun auki levittämisestä (tai suihkusta ) sai vain haaveilla. Ensimmäisen illan bileiden jälkeen kahvin ja murojen voimin aloitimme todellisen edustuksen delegaatteina neuvoston täysistunnossa. Paikallaolo-

17 17 proleko 4/09 huutojen jälkeen keskityimme lähinnä kuuntelemaan, mitä hallituksella ja muilla Estiemin jäsenillä oli sanottavaa. Täysistunnoissa tosiaan istuttiin aika paljon, mutta omia aivojaan pääsi käyttämään myös pienemmissä työpajoissa. Itse osallistuimme työpajoihin Europe3D-tapahtumasta sekä Estiemin laulukirjan kehittämisestä. Työpajat olivat todella antoisia ja oli mielenkiintoista päästä kehittämään Estiemin toimintaa ruohonjuuritasolla kansainvälisessä ympäristössä. Saimme esimerkiksi ainutlaatuisia mahdollisuuksia puhua eri kansallisuuksien tabuista avoimessa ilmapiirissä. Virallisten edustustehtävien lisäksi myös vapaa-ajan ohjelma oli kunnossa. Jokaiselle illalle löytyi bileet, joista kohokohdat olivat ehdottomasti Neonbileet Party Bunkerissa sekä viimeisen illan gaalaillallisen jatkot. Nukkumista ei viikon aikana paljon arvostettu, sillä Estiemerit todella tiesivät, kuinka juhlia. Pienen alkushokin ja kaiken hämmennyksen jälkeen pääsimme nopeasti mukaan menoon. Voimme molemmat todeta saaneemme Estiem-kärpäsen pureman! Emma Nermes Suvi Sillanpää

18 18 Oasis of the Seas -ekskursio Teksti: Iiro Lunki Maailman isoin ajoneuvo painaa 568 tonnia, pituus on 14,5 ja korkeus 7,5 metriä. Maailman suurin helikopteri Mi-12 on 37 metriä pitkä ja 12,5 metriä korkea sekä painaa 69 tonnia. Maailman suurin lentokone Antonov An-225 on 84 metriä pitkä, 88,6 metriä leveä, 18,1 metriä korkea sekä painaa 285 tonnia. Maailman suurin laiva on pituudeltaan sekä korkeudeltaan nelinkertainen Antonov An-225 koneeseen verrattuna ja painoa on hulppeat tonnia. Kyseessähän on the one and only Oasis of the Seas. Ja kirkkaana lokakuisena päivänä Prodekolla oli suuria kunnia lähteä morjestamaan kyseistä soutuvenettä. 25 innokasta prodekolaista astui aamulla bussiin ja matka kohti Turun telakkaa sai alkaa. Kaikki tiesivät tulleensa ekskursiolle mutta eivät tienneet tulleensa yhdelle parhaista sellaisista ikinä. Ensimmäiset ihmiset huusivat jo laivan nimeä kun pelkkä savupiippu näkyi bus-

19 19 proleko 4/09 sin ikkunasta puisen metsikön takana. Ja lähemmäksi päästyään ihmiset tajusivat, että isohan se on! Siinäpä leuat auki möllöttäen ihmiset lopettivat korttipelailut ja toivotettiin ekskursion isäntä tervetulleeksi bussiimme, ja tämä isäntä tunnettiin myös nimellä Ilonan faija. Telakalle päästyämme ja kuvausluvan saatuamme astuimme sisään massiiviseen laivaan ja söimme isännän piikkiin miehistöruokalassa. Ja ruokia oli joka lähtöön, oli filippiiniläistä ja kiinalaista ja perussettejä ja tietenkin croissanteja! Kuvausmestari Lunki pääsi siis paratiisiin. Ja kyseisessä ruokalassa ruokaili satoja ihmisiä, eli kokoa ruokalalla oli. Miehistöäkin laivalla tulee olemaan vaatimattomat 2100 kun merellä ollaan. Ruokailun jälkeen olikin sitten kiva suunnistaa kerrokseen numero 18 mahat täynnä kävellen. Ylimmäisellä kannella olikin sitten kaikkea, lähtien uima-altaista ja surffilautapenkeistä ja päättyen koripallokenttään ja minigolf rataan. Myös surfaukseen suunniteltu FlowRider tuli nähtyä, muttei valitettavasti koettua. Yläkannella myös huomasi, että kyllä korkeuttakin laivalla on, sillä kyseinen alushan ei mahdu Tanskan Ison-Beltin sillan ali ilman, että ylimmät piiput lasketaan 7 metriä alaspäin ja että sattuu olemaan laskuveden aika. Yläkannelta riemu jatkui virallisella pre-

20

21

22 siksellä. Muutamaa hyttiä siinä päästiin myös ihailemaan ja presis tietenkin keskittyi esittelemään yritystä. Varsinkin esitys suurimpien laivojen evoluutiosta oli mielenkiintoinen. Kun presiksen loppuvaiheessa paikalle tuli itse entertainment director, niin hänen jenkkiläisyytensä pystyi heti tunnistamaan kun jenkkislangia alkoi pukkaamaan. Mutta heppuna kuitenkin tämä kaveri oli aivan mahtava ja hänen johdollaan sitten kierrettiinkin kaikki viihteelliset osa-alueet laivalla. 22 Kierrokseen kuului muun muassa yöklubeja, karuselli, amfiteatteri, jääkenttä luistelua varten, koomikkoklubi, jazzklubi, teatteri sekä kahden kerroksen väliä pörräävä liikkuva baari. Varsinkin amfiteatteri on varmasti hieno, kun saadaan se Karibian maisema vielä siihen taustalle. Kyllä siinä sitten kelpaisi olla ja maiskutella. Amfiteatteri oli varsin oiva keksintö. Laivan perä on aukaistu ja muokattu kyseiseksi teatteriksi. Amfiteatterin takana olevilla korkeilla seinillä on myös kiipeilymahdollisuus, ja seinillä oli myös mukavan näköinen pajautusmaja, jonne pääsee vaan kiipeämällä noin 20 metrin korkeuteen. Laivan takana sijaitsivat myös laivan kalleimmat hytit, joten ainakin reissulla olleet tietävät missä se honeymoon sitten pidetään. Mutta mistä pystyy arvaamaan, että laivan kotitanner tulee olemaan Amerikan yhdistetyt osavaltiot? No siitä kasinosta tietenkin. Kasinolle saavuttuamme pelikoneet ja vempeleet laittoivat luxit aivan maximukseen, sen verran säihkyvää oli. Myös pääravintolan vetoisuus oli vain vaivaiset 3000 ihmistä ja kattokruunu oli sen kokoinen, että siitä olisi saanut kyllä timantteja vähän extranakin. Pieni oli

23 boxi, mutta katsojille kyllä riitti tilaa. Kasinon ja lätkämestan jälkeen oli mukava mennä Opaali-teatteriin. Paikkoja oli vain 1400 ihmiselle, eli kyllä sinne yhden Siljan verran saadaan poppoota mahtumaan. Kaiken kaikkiaan viihdettä laivalla riittää, mutta varsinaisia yöklubeja oli vain yksi ja sekin oli pieni, joten ehkä ne Tallinnan reissut pysyvät edelleen juomapelien ykkösristeilynä. Mutta kaikki hyvä loppuu aikanaan, ja niin loppui tämäkin kierros. Vaikka eräs kuvausryhmän jäsen mietti jo piiloutumista ja Atlantin ylitystä, niin kaikki 23 proleko 4/09 kuitenkin löysivät tiensä takaisin bussiin. Kun lopun traditiot ja Pitkäsen perheen keskinäinen keskustelu oli saatu päätökseen, oli aika suunnata nokka kohti itää. Bussiinkin tuli kivasti tilaa kun puolet ihmisistä jäivät Turkuseen turkulaisuutensa vuoksi. Bussissa sitten tehtiin lopulliset laskelmat ja keskeinen puheenaihe olikin diskontattu rahavirta ja nettonykyarvo, eli selvää teekkarikyytiä oli. Mutta eiköhän kaikkien mietteet olleet lopussa yhtenäiset jos 900 miljoonaa euroa ois takataskussa, niin laivan omistaja vaihtuisi.

24 24 Kuulumisia Leijonakaupungista Singapora (Lion city) Singaporessa on nyt vierähtänyt ohikiitävät neljä kuukautta. Lukukausi ja samalla omat vaihto-opinnot National University of Singaporessa alkavat olla lopuillaan ja sen huomaa myös kampuksella. Vai miltä kuulostavat ylioppilaskunnan jakamat kahvipaketit (in the name of student welfare) sekä tenttiviikon johdosta myös yöajaksi avatut lukusalit ja McD, tuo hampurilaisten hautausmaa? Käynnissä on luonnollisesti mugging, mikä singlishiä taitamattomalle tuo lähinnä mieleen vastentahtoisen transaktion pimeällä kujalla, mutta näyttäisi tarkoittavan sellaista opiskelua, jossa päiväunetkin otetaan tenttikirjan päällä. Kun koko lukukauden tentit isketään samaan kasaan, on jälki aikamoista. Näin etenkin, kun uusintamahdollisuus hylsylle tarjotaan kerran ja tällöinkin voi heti kättelyssä heittää hyvästit hyvälle arvosanalle. Noin yleisesti ottaen Singapore on kaupunki, saari ja valtio sekä sanalla sanoen eriskummallinen paikka. Singapore on himoshoppaajan paratiisi, josta löytyy eräitä överimpiä ostoskeskuksia, mitä allekirjoittanut on missään nähnyt. Viikonloput tuntuvat vetävän koko kansakunnan, joka on ostovoimaltaan maailman rikkaimpia henkeä kohden, ostoskeskuksiin harjoittamaan kansallisurheiluaan eli kulutusta. Kääntöpuolena on heikohko ympäristötietoisuus: Eräs mieleenpainuvimmista pääuutisista oli Kaakkois-Aasian ensimmäinen pullonpalautusautomaatti. Kulttuurisesti Singaporen voi sanoa olevan todellinen kansojen sulatusuuni, joka syleilee niin enemmistössä olevaa

25 kiinalaisväestöään kuin merkittävää malay- ja intialaisvähemmistöäänkin. Tämä näkyy loistavassa kirjossa etnisiä juhlapäiviä, jotka täyttävät kadut Chinatownissa ja Little Indiassa värivaloilla, paraateilla ja juhlivilla perheillä. Muun muassa tämän kansojen harmonian turvaamisella perustellaan myös varsin tiukkoja rajoituksia sananvapaudelle sekä sitä, että käytännössä kaikki tiedotusvälineet ovat valtio-omisteisia, enimmäkseen supervillain-hengessä nimetyn MediaCorp:n omistamia, ja näin suoraan paikallisen yksipuoluejärjestelmän oikkujen armoilla, mikä on johtanut äärimmäisen steriiliin mediatarjontaan. Unettomuudesta kärsiville voin lämpimästi suositella Singaporen televisiotarjontaa. Miksikö yksipuoluejärjestelmä? Edellisissä vaaleissa johtava puolue sai n. 66% äänisaaliista, mutta pääministerin kanslian alaisuudessa tehdyn luovan vaalipiirijaon seurauksena 82 edustajapaikkaa parlamentin 84 paikasta. Mutta palataanpa liberaalin länsimaalaisen kummasteluista vielä opiskelijain maailmaan. Millainen mesta Singapore 25 proleko 4/09 on vaihtokohteena? Madventuresia lainaten tätä voisi kuvalla sanalla päräyttävä. Yliopiston kampuksella ei tarvitse aikaansa kuluttaa, sillä Malesiaan pääsee junalla, bussilla ja lentäen taskurahoilla ja muuallekin Kaakkois-Aasiaan hävyttömän helposti ja ennen kaikkea halvalla. Jos opiskelu ei ime kaikkia mehuja, voi viikonloppureissuja tehdä hyvinkin pienellä budjetilla etenkin, jos on malttanut tehdä matkasuunnitelmat edes kuukauden verran etukäteen. Toisaalta,

26 jos viihtyy suurkaupungin sykkeessä, on Singaporen yöelämä myös varsin monipuolinen siitäkin huolimatta, että iloliemi on baareissa ja yökerhoissa Suomeakin kalliimpaa. Opiskelijabileitä ei toisaalta juurikaan ole vaihtariporukoiden järjestämiä baarikokoontumisia lukuunottamatta hiljaiselta vaikuttavan järjestökentän takia. Vaikka Singaporella on osittain ansaittu tiukkapipoinen maine, on yliopiston puolesta sanottava, että sen joustavuus yllätti, kunhan oli ensimmäisen viikon käyttänyt eri toimistojen välillä eksymiseen. Avuliaita tietopaketteja 26 on insinööriopiskelijan, joita siis myös tutalaiset National University of Singaporessa ovat, turha odottaa ja ensimmäiset päivät saa kulumaan poukkoillessa ympäri yliopistoa etsien ihmistä, joka osaisi vastata edes yhteen lukuisista kysymyksistäsi. Loppupeleissä kursseja sai kuitenkin valita varsin liberaalisti ja allekirjoittaneellekin kertyi kursseja laidasta laitaan, aina teknologiastrategiasta ja interaktiivisesta mediasta mandariinikiinaan ja Japanin kulttuuriin. Tiukempi koulujärjestelmä takasi myös sen, että akateemisen vapauden veltostuttama eilisen opiskelija-aktiivi oppi vääntäytymään luennoille, vaikka kuinka väsytti. Toisaalta, pienellä vaivalla onnistui myös järjestämään kaikki kurssit tiistaista torstaille, mikä jätti mukavasti reissuaikaa pidennettyjen viikonloppujen muodossa. Singaporea vaihto- tai työkohteena voi lämpimästi suositella ihmisille, jotka haluavat ns. helpon sisäänpääsyn Aasiaan. Kaikki puhuvat englantia, kadut ovat turvallisia, joukkoliikenne toimii ja isoimmista ruokakaupoista saa jopa juustoa. Ja jos suurkaupungin vilske tai isoveljen valvova silmä alkaa ahdistaa, aina voi hypätä lentokoneeseen ja huilahtaa surfaten Balilla tai snorklaten Thaimaassa. 再 见! Jarno Lappalainen

27 27 proleko 4/09 Palvelkaa minua! tarinoita Kaliforniasta Teksti: Nelli Lähteenmäki Alan hiljalleen tottua ajatukseen siitä, että olen oikeassa. Olen Asiakas Amerikassa: kuningas, kuningatar ja lehdistön ihannetyttö. Kukapa ei tällaiseen tottuisi. Sitä saat mitä mittaat Kalifornialaiset ovat mukavaa, iloista ja avointa porukkaa, asiakaspalvelijoina erinomaisia. Tämä näkyy kahvilassa, kännykkäkaupassa ja huoltoasemalla. Ja ravintolassa ja autokaupassa ja baarissa. Saavuin Kaliforniaan lokakuun alussa puolen vuoden komennukselle tekemään diplomityötäni IBM Almaden Research Centeriin. Olen hyvin tyypillinen piilaakson palveluista nauttija: ulkomaalainen, joka haluaa hetken fiilistellä alueen ainutlaatuista tunnelmaa, kuitenkin tietäen muuttavansa pian pois. Minulla on auto, asunto, sosiaaliturvatunnus ja pankkitili. Maksan vuokrani kiltisti shekillä, kuuntelen automatkoilla äänikirjoja (self management -oppaita, tietenkin!) ja suosin runsaskuituisia luomuruokia. Vaikka Suomessa ovat kaikki rakkaat ja ystävät, alkoi kotiinpaluu jo kahden viikon kuluttua saapumisestani tuntua aavistuksen epämukavalta. Syitä on monia: Kalifornian ilmasto tekee hyvää vanhoille luille, piilaaksossa on yritteliäs ja innostunut meininki, ihmiset ovat ystävällisiä ja niin, ne palvelut.

28 Duunipaikan ruokalassa ja kirjakaupassa. Jopa puhelinoperaattorin automaattinen asiakaspalvelijaneiti on aivan uskomattoman mukava. Vaikka täydestä sydämestäni uskon, että jengillä on täällä iloisempi meininki ihan luonnostaan, ei asiakaspalvelun taidokasta johtamista voi missään tapauksessa aliarvioida. Täytin hiljattain 15 % alennuksen kiilto silmissäni suosikkikirjakauppani Bordersin sähköisen asiakaspalautelomakkeen. Minulta kysyttiin mm. tervehtikö asiakaspalvelija minua a) 0-15 sekunnin b) sekunnin c) sekunnin... kuluttua liikkeeseen saapumisestani, ohjasiko asiakaspalvelija minut kohteliaasti etsimäni kirjan luo, tekikö asiakaspalvelija sitä ja sanoiko tuota. Tajusin koko ystävällisen ja miellyttävän ostoskokemukseni olevan silmieni alla, osiin pilkottuna. Kaikki nuo minut iloiseksi tehneet pikku jipot. Tyytyväisen asiakkaan kaava, wau! Vaikka Bordersin kaltainen ohjelmoitu asiakaspalvelu saattaa tuntua ajatuksena varsin muoviselta, asiakkaan näkökulmasta se tuntuu ainoastaan ja vain hyvältä. Suomessa palveluprosessin pilkkomista tarkkoihin toimenpiteisiin pidettäisiin varmasti naurettavana holhouksena, minkä takia ohjeistukset ovat usein paljon suurpiirteisempiä. Jopa asiakaspalvelustaan tunnetun Stockan työntekijät evästetään palvelutilanteisiin fraaseilla asiakas on aina oikeassa ja asiakaskokemuksen tulee olla miellyttävä ohjeiden tulkinta jää asiakaspalvelijan oman harkinnan varaan. 28 Isosiskot ja -veljet valvovat Paitsi että pomo kyttää, tervehtiikö asiakaspalvelija asiakasta 15 sekunnin kuluessa hänen liikkeeseen astumisestaan, myös kuka tahansa davejohnsoni, susanhamiltoni tai nellilähteenmäki voi nykyään olla armoton kriitikko, jonka arvosteluita tuhannet ja tuhannet käyvät lukemassa. Sosiaalisen median ja palveluarvosteluiden mehukasta sekoitusta edustaa mm. mainio yelp.com, jossa kuka tahansa voi ryhtyä kriitikoksi ja antaa ääneensä tai älähdyksensä lähestulkoon mistä tahansa palvelusta. Toisin kuin koti-suomessa, myös erinomaisista kokemuksista käydään raportoimassa - amerikkalaiseen tapaan superlatiiveja säästämättä. Itse koen yelp.comin kaltaisen sosiaalisen median loistavana palvelutason arvioijana ja ylläpitäjänä. Viimeksi tänään San Franciscon paras pihviravintola löytyi muutaman napin painalluksella. 4,5 tähteä ja lähes 500 arvostelua puhuivat puolestaan. Make it personal Amerikkalaiseen palvelukulttuuriin on usein sisäänleivottuna henkilökohtaisuus, niin asiakkaaseen kuin asiakaspalvelijaan päin. Lähikahvilassa hyvin nopeasti muistetaan että Maggien lempijuoma on the usual White Chocolate Mocha Frappuccino Light Blended Coffee with low-fat milk, whipped cream and just a tiny little pump of sugar-free vanilla syrup. Myös hammashoitajan tekemä diplomityöntekijän vointia ky-

29 sellyt lyhyt puhelu viisaudenhampaan poiston jälkeisenä päivänä tuntui erityisen mukavalta ja henkilökohtaiselta. Asiakaspalvelijat myös olettavat asiakkaiden muistavan heidän nimensä. Esimerkiksi monissa vaatekaupoissa kassoilla kysytään, kuka liikkeessä oli eniten avuksi. Bonarit ja työntekijöiden jatko kyseisessä liikkeessä riippuvat paljolti näistä palautteista. Tuliaisia kotiin Jurossa suomalaisessa palvelukulttuurissa on toki oma viehätyksensä. Erityisen hellyttäviä ovat myös monet palveluiden kuluttajat: jos asiakkaan ainoa suustaan päästämä sana Kampin K-Supermarketin palvelutiskillä on kahvi, ei asiakaspalvelijaltakaan voida odottaa kummoista suoritusta. 29 proleko 4/09 Tunnenkin itseni usein aikamoiseksi kermapersus-hannuhanheksi, kun olen päässyt hetkeksi ihmettelemään miltä tuntuu tulla erinomaisesti palvelluksi. Vaikka jenkkilässä monet asiat ovat vielä retuperällä, ei huolellista hyvän mielen asiakaspalvelukulttuuria voi kuin ihailla. Erinomainen asiakaspalvelu ei todella ole tähti, eikä rakettitiedettä: Se vaatii lähinnä hemmetin tarkkaa johtamista ja työntekijöiden heittäytymistä. Ystävät, ei muuta kuin fiilistelemään ja opiskelemaan tyytyväisen asiakkaan kaavaa jännään Amerikkaan!

anna minun kertoa let me tell you

anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa I OSA 1. Anna minun kertoa sinulle mitä oli. Tiedän että osaan. Kykenen siihen. Teen nyt niin. Minulla on oikeus. Sanani voivat olla puutteellisia mutta

Lisätiedot

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Tiistilän koulu English Grades 7-9 Heikki Raevaara MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Meeting People Hello! Hi! Good morning! Good afternoon! How do you do? Nice to meet you. / Pleased to meet you.

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Huoltajan / seuraohjaajan palautelomake Kokonaisvastaajamäärä: 25

Huoltajan / seuraohjaajan palautelomake Kokonaisvastaajamäärä: 25 Huoltajan / seuraohjaajan palautelomake Kokonaisvastaajamäärä: 25 1. Olen Kysymykseen vastanneet: 24 (ka: 1,8) (1.1) tapahtuman osallistujan vanhempi 37,5% 9 (1.2) seuraohjaaja 45,8% 11 (1.3) järjestäjä

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Alppilan lukio on järjestänyt yhdessä Espoonlahden ja Kauhavan lukioiden sekä Europaschule Langerwehen kanssa yhdessä Opetushallituksen osin tukeman kurssin

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry Tässä kyselyssä järjestötoiminta = Rauman Friski Tuult ry:n toiminta Kyselyitä lähetettiin marraskuussa yhdistyksen jäsenkirjeen mukana kappaletta. Kyselyn vastausprosentti oli, % JÄRJESTÖTOIMINTAAN OSALLISTUMINEN

Lisätiedot

TYÖHAASTATTELU- OPAS

TYÖHAASTATTELU- OPAS TYÖHAASTATTELU- OPAS Työhaastattelu Työhaastattelu on työnhakijan ja rekrytoivan tahon vuorovaikutteinen kohtaaminen. Haastattelussa käydään yleensä läpi sekä työnhakijan persoonaan että ammattitaitoon

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Virpi Hämäläinen, Hanna Maula, Kimmo Suominen DIGIAJAN STRATEGIA

Virpi Hämäläinen, Hanna Maula, Kimmo Suominen DIGIAJAN STRATEGIA Virpi Hämäläinen, Hanna Maula, Kimmo Suominen DIGIAJAN STRATEGIA Copyright 2016 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kansi: Janne Harju Taitto: Maria Mitrunen 978-952-14-2494-6 978-952-14-2495-3 (sähkökirja)

Lisätiedot

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta a/a aamiainen aamiaisen aamiaista aamiaisia aamu aamun aamua aamuja aamupäivä aamupäivän aamupäivää aamupäiviä aatto aaton aattoa aattoja ahkera ahkeran ahkeraa ahkeria ai aihe aiheen aihetta aiheita aika

Lisätiedot

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011 Bond University KTA Henkilötiedot Koulutusohjelma: Kiinteistötalous Vaihtoyliopisto: Bond University Sijainti: Gold Coast, Queensland, Australia Ajankohta: 1.9.2010 30.4.2011

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa. Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio

Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa. Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio Päättääkö opettaja ohjelmasta? Vai voisivatko opiskelijat itse suunnitella

Lisätiedot

OPS-seminaari: Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi. Hanna Laitinen, yliopistonopettaja Psykologian laitos

OPS-seminaari: Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi. Hanna Laitinen, yliopistonopettaja Psykologian laitos OPS-seminaari: Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi Hanna Laitinen, yliopistonopettaja Psykologian laitos Jyväskylän yliopiston linjaukset opetussuunnitelmiin ja opetusohjelmiin lukuvuosille 2017-2020

Lisätiedot

SERVEREIDEN ESITTÄYTYMISET

SERVEREIDEN ESITTÄYTYMISET SERVEREIDEN ESITTÄYTYMISET SISÄLLYSLUETTELO SERVEREIDEN ESITTÄYTYMISET... 1 YHTEINEN TERVEHDYS... 2 OMAT TERVEHDYKSET... 3 Eronen Ville... 3 Husso Oki... 4 Karjalainen Maiju... 5 Malkavaara Heikki... 6

Lisätiedot

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita!

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Vuoden 2013 aikana 359 Turun yliopiston opiskelijaa suoritti yliopiston rahallisesti tukeman harjoittelun. Sekä harjoittelun suorittaneilta opiskelijoilta

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi MILLAINEN? vertailu -mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi kevyt - kevyen - kevyempi siisti - siistin - siistimpi iloinen - iloisen hidas hitaan - iloisempi - hitaampi -mpi (komparatiivi) KAKSITAVUISET,

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

Orientaatioviikon aikataulu

Orientaatioviikon aikataulu Aalto yliopisto Perustieteiden korkeakoulu Fuksit 2013 Orientaatioviikon aikataulu 2. 6. syyskuuta 2013 Hyvä uusi opiskelija, kädessäsi on orientaatioviikon ohjelmaesite, josta löydät tiedot orientaatioviikon

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

ELINA HILTUNEN. matkaopas TULEVAISUUTEEN TALENTUM, HELSINKI 2012

ELINA HILTUNEN. matkaopas TULEVAISUUTEEN TALENTUM, HELSINKI 2012 ELINA HILTUNEN i matkaopas TULEVAISUUTEEN TALENTUM, HELSINKI 2012 Copyright 2012 Talentum Media Oy ja Elina Hiltunen Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi: Päivi Koipijärvi Kuvat: Elina Hiltunen, Virpi Lehtinen

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

EPT 4/2016. tiedottaa

EPT 4/2016. tiedottaa EPT 4/2016 tiedottaa ESPOON PARTIOTUKI RY Puheenjohtaja Lippukuntakoordinaattori Toimisto Pankkitili Martta Jämsén (050 551 4815) Tarja Vartiainen Töölönkatu 55 00250 Helsinki puh. 8865 1212 s-posti ept@partio.fi

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

LähiTapiola vuonna 2020 miten menestymme?

LähiTapiola vuonna 2020 miten menestymme? LähiTapiola vuonna 2020 miten menestymme? LähiTapiola vuonna 2020 Palautekysely 22.8.2014 miten menestymme? Palautekysely 22.8.2014 Vastasiko asiaosuus odotuksianne? 4,96 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5 5,5

Lisätiedot

Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista

Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista Uudet opiskelijat/ Johdatus akateemisiin opintoihin 1op to 1.9.2011 Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista Uudet opiskelijat/ Johdatus akateemisiin opintoihin 1op To 1.9.2011 Kansainvälistymismahdollisuudet

Lisätiedot

Vertaispalaute. Vertaispalaute, /9

Vertaispalaute. Vertaispalaute, /9 Vertaispalaute Vertaispalaute, 18.3.2014 1/9 Mistä on kyse? opiskelijat antavat palautetta toistensa töistä palaute ei vaikuta arvosanaan (palautteen antaminen voi vaikuttaa) opiskelija on työskennellyt

Lisätiedot

Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma

Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma Vaihtokohden: Pietarin polyteknillinen yliopisto Vaihtoaika: syyslukukausi 2015 Opetuskieli: Englanti Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Osallistuja: Eräkeskus Wildernes Lodge Nurmijärvi-Sveitsi Northern Star Wildernes Lodge Vieki-Sveitsi Kaatrahovi Hotelli- Lieksan keskusta-venäjä

Osallistuja: Eräkeskus Wildernes Lodge Nurmijärvi-Sveitsi Northern Star Wildernes Lodge Vieki-Sveitsi Kaatrahovi Hotelli- Lieksan keskusta-venäjä Osallistuja: Eräkeskus Wildernes Lodge Nurmijärvi-Sveitsi Northern Star Wildernes Lodge Vieki-Sveitsi Kaatrahovi Hotelli- Lieksan keskusta-venäjä Master Pizza- Lieksan Keskusta-Turkki Pizzeria Slemani

Lisätiedot

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville Alankomaat, Groningen Selviytymisopas vaihtoon lähteville Topi Dahlström & Janne Väänänen (LVI4SN) 2007 Matkat Helpoiten pääsee lentämällä Amsterdamiin ja sieltä junalla (n.2h) Groningeniin. Halvimmalla

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Lapin Susirastit 2011 Viimeksi päivitetty 23.09.2011

Lapin Susirastit 2011 Viimeksi päivitetty 23.09.2011 Lapin Susirastit 2011 Viimeksi päivitetty 23.09.2011 {tab=esittely} Lapin Sudet järjestää jo perinteisiksi muodostuneita Lapin Susirasteja Inarin kunnan alueella. Kaudella 2007 Susirasteilla kirjattiin

Lisätiedot

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta 7.9. ja 7.10. 2015 Timo Tapola Opintopsykologi Aalto-yliopisto LES Student services Yhteystieto: timo.tapola@aalto.fi Opiskelukyky http://www.opiskelukyky.fi/video-opiskelukyvysta/

Lisätiedot

Miks toi sai enemmän?! - millintarkkaa sisarusrakkautta monikkoperheessä. Janna Rantala Lastenpsykiatri Pari- ja perhepsykoterapeutti Helmikuu 2017

Miks toi sai enemmän?! - millintarkkaa sisarusrakkautta monikkoperheessä. Janna Rantala Lastenpsykiatri Pari- ja perhepsykoterapeutti Helmikuu 2017 Miks toi sai enemmän?! - millintarkkaa sisarusrakkautta monikkoperheessä Janna Rantala Lastenpsykiatri Pari- ja perhepsykoterapeutti Helmikuu 2017 Ennakkokäsityksiä Mitä sisarussuhteelta ylipäätään odotetaan

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Työtä nuorille ja hyvinvointia ikääntyneille kulttuurista- hanke

Työtä nuorille ja hyvinvointia ikääntyneille kulttuurista- hanke Työtä nuorille ja hyvinvointia ikääntyneille kulttuurista- hanke Toivotamme hyvää kesää ja kiitämme yhteistyöstä tästä on kiva jatkaa. Eri puolella Kaakkois-Suomea pilotoitiin luovia osallistavia ryhmätoimintoja

Lisätiedot

ESITTELY. Valitse oppilas jonka haluaisit esitellä luokallesi ja täytä alla oleva kysely. Age Grade Getting to school. School day.

ESITTELY. Valitse oppilas jonka haluaisit esitellä luokallesi ja täytä alla oleva kysely. Age Grade Getting to school. School day. ESITTELY Valitse oppilas jonka haluaisit esitellä luokallesi ja täytä alla oleva kysely NOTES ON McMath student s name Age Grade Getting to school School day Favorite subjects Least favorite subjects Electives

Lisätiedot

Henkilöpeli Uusia kasvoja viestintätiimissä

Henkilöpeli Uusia kasvoja viestintätiimissä Henkilöpeli Uusia kasvoja viestintätiimissä Posted on 14.8.2015 by helehilt Kirjaston viestintätiimi sai kesän lopulla lisäystä, kun Sofia Blanco Sequeiros aloitti korkeakouluharjoittelunsa viestinnän

Lisätiedot

ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa. Aloitustapaaminen 11.4.2016. Osa II: Projekti- ja tiimityö

ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa. Aloitustapaaminen 11.4.2016. Osa II: Projekti- ja tiimityö ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa Aloitustapaaminen 11.4.2016 Osa II: Projekti- ja tiimityö Sisältö Projektityö Mitä on projektityö? Projektityön tekeminen: ositus, aikatauluhallinta, päätöksenteon

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

OPETTAJA! Takki tyhjä? Pakki sekaisin? Koulutusta: Työrauhapakki

OPETTAJA! Takki tyhjä? Pakki sekaisin? Koulutusta: Työrauhapakki OPETTAJA! Takki tyhjä? Pakki sekaisin? Koulutusta: Työrauhapakki Työrauhaprojektin taustaa Pohjois-Haagan yhteiskoulun oppilashuoltotyöryhmä alkoi keväällä 2009 valmistella projektia, jonka tarkoituksena

Lisätiedot

asiantuntijuutta kohti kouluprojektia rakentamalla

asiantuntijuutta kohti kouluprojektia rakentamalla Määränpää tuntematon. Kielenopettajan asiantuntijuutta kohti kouluprojektia rakentamalla Leena Kuure Oulun yliopisto Humanistinen tiedekunta Englantilainen filologia Language Learning and New Technologies

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Esimiehen opas kehityskeskusteluihin. Irma Meretniemi

Esimiehen opas kehityskeskusteluihin. Irma Meretniemi Esimiehen opas kehityskeskusteluihin Irma Meretniemi Talentum Helsinki 2012 Copyright 2012 Talentum Media Oy ja Irma Meretniemi Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi: Lapine Oy Taitto: Anni Palotie ISBN

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Ilves 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana 0 1 2 3 4 5 6 7 8 Ringettekoulu F E D C B 2. Vastaaja isä 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Lisätiedot

Miesten kokema väkivalta

Miesten kokema väkivalta Miesten kokema väkivalta Lahden ensi- ja turvakoti ry; Jussi-työ 1 * Suomessa on toteutettu yksi tutkimus, jossa on tarkasteltu erikseen ja erityisesti miehiin kohdistunutta väkivaltaa (Heiskanen ja Ruuskanen

Lisätiedot

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio REIPPAAN TYTöN URAPOLKU Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio Olipa kerran reipas tyttö, joka oli niin reipas ettei hänestä tarvinnut huolta kantaa. Hän piti puolensa, ilmaisi asiansa, lunasti lupauksensa

Lisätiedot

Suunnistuskausi 2013 Viimeksi päivitetty 18.09.2013

Suunnistuskausi 2013 Viimeksi päivitetty 18.09.2013 Suunnistuskausi 2013 Viimeksi päivitetty 18.09.2013 {tab=esittely} Lapin Sudet järjestää jo perinteisiksi muodostuneita Lapin Susirasteja Inarin kunnan alueella. Kaudella 2007 Susirasteilla kirjattiin

Lisätiedot

Osallistuin luennoille, n=16

Osallistuin luennoille, n=16 Ohjelmointi, C# & Jypeli, kevät Antti-Jussi Lakanen, Tero Jäntti, Tomi Karppinen Kurssin loppupalautekysely, vastaajaa Osallistuin luennoille, n= En juuri lainkaan Noin puoleen Jokaiselle tai lähes jokaiselle

Lisätiedot

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen sekä Leena Kuusisto Alkuperäisidea: Julieta Lehto 01 INT. RAVINTOLAVAUNU - ALKUILTA Tyttö istuu junan ravintolavaunussa pienen baaripöydän

Lisätiedot

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kansi, ulkoasu ja kuvitus: Maria Mitrunen 978-952-14-2411-3 978-952-14-2412-0

Lisätiedot

AYYE 9/ HOUSING POLICY

AYYE 9/ HOUSING POLICY AYYE 9/12 2.10.2012 HOUSING POLICY Mission for AYY Housing? What do we want to achieve by renting apartments? 1) How many apartments do we need? 2) What kind of apartments do we need? 3) To whom do we

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

KATTAVA ERIKOIS- PAINOS! Matkaopas vireämpään elämään

KATTAVA ERIKOIS- PAINOS! Matkaopas vireämpään elämään KATTAVA ERIKOIS- PAINOS! Matkaopas vireämpään elämään 4event - vireämmän elämän puolesta vuodesta 2001 2 3 Löydä energinen ja vireä elämä Hyvinvointi ja energinen elämä ovat kaikkialla. Mutta ne pitää

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Kv suunnitelmat teoriassa ja käytännössä

Kv suunnitelmat teoriassa ja käytännössä Kv suunnitelmat teoriassa ja käytännössä Yleissivistävän koulutuksen kansainvälisyyspäivät 21.11.2013 Kuopio Vararehtori, KTT Lauri Tuomi, HAAGA HELIA ammattikorkeakoulu Tavoite Ideoita, ajatuksia, oivalluksia

Lisätiedot

4 ensimmäistä sähköpostiasi

4 ensimmäistä sähköpostiasi 4 ensimmäistä sähköpostiasi 1 Ohjeet Nyt rakennetaan neljä viestiä, jotka voit lähettää sähköpostilistallesi. Jos et vielä osaa rakentaa sähköpostilistaa, lue tämä kirjoitus: http://www.valmentaja-akatemia.fi/sahkopostilista/

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Uran rakennuspuita ja toimintasuunnitelma hyvinvointiin

Uran rakennuspuita ja toimintasuunnitelma hyvinvointiin Uran rakennuspuita ja toimintasuunnitelma hyvinvointiin 4.11.2016 klo 15-16 Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu Seija Leppänen psykologi, uraohjaaja Aalto-yliopiston oppimispalvelut,

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data

Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data Multi-drug use, polydrug use and problematic polydrug use Martta Forsell, Finnish Focal Point 28/09/2015 Martta Forsell 1 28/09/2015 Esityksen

Lisätiedot

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Etelä-Savon RAMPE osahankkeessa toteutettiin moniammatillisen tiimityön valmennusta simulaatio oppimisympäristössä

Lisätiedot

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013 BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013 Titta Lumiaho 25.07.2013 JOHDANTOA Minun yksi unelmista on ollut se, että pääsen ulkomaille työharjoitteluun. Tämä unelma toteutui, kun opettajani ilmoitti, että Espanjassa

Lisätiedot

Kehitysyhteistyön ABC

Kehitysyhteistyön ABC Kehitysyhteistyön ABC järjestöille Oletko kiinnostunut kansainvälisistä asioista? Vaikuttamisesta? Yhteiskunnallisista kysymyksistä? Oletko miettinyt, mikä on roolisi globaalissa maailmassa? Millainen

Lisätiedot

Lapin Susirastit. {tab=esittely}

Lapin Susirastit. {tab=esittely} Lapin Susirastit Viimeksi päivitetty 22.06.2014 {tab=esittely} Lapin Sudet järjestää jo perinteisiksi muodostuneita Lapin Susirasteja Inarin kunnan alueella. Kaudella 2007 Susirasteilla kirjattiin yli

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Lapsen vahvuuksien ja terveen kehoitsetunnon tukeminen

Lapsen vahvuuksien ja terveen kehoitsetunnon tukeminen Lapsen vahvuuksien ja terveen kehoitsetunnon tukeminen Erityisopettaja Anne Kuusisto Neuvokas perhe Syömisen ja liikkumisen tavat lapsiperheen arjessa Tämän hetken lapset kuulevat paljon ruoka- ja liikkumiskeskustelua

Lisätiedot

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Rauhala on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Yrityksen perustiedot Omistajat: Ismo ja Miika Takkunen Ismo vastaa tilanjohtaminen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Ihmisten johtaminen asiantuntijaorganisaatiossa. Heikki Wiik 15.3.2016

Ihmisten johtaminen asiantuntijaorganisaatiossa. Heikki Wiik 15.3.2016 Ihmisten johtaminen asiantuntijaorganisaatiossa Heikki Wiik 15.3.2016 Johtajan paikka? 4 5 Johtaminen on palvelutehtävä. Palvelutehtävän ytimessä on kyky ja halu auttaa toisia ihmisiä kasvamaan täyteen

Lisätiedot

Kannelmäen peruskoulun lehti

Kannelmäen peruskoulun lehti Kannelmäen peruskoulun lehti Tämä lehti on kannelmäen peruskoulun oppilaiden tekemä lehti Tässä lehdessä esitetään oppilaiden tekemiä eri töitä, piirroksia ja sarjakuvia sekä raportti Super Schools viikosta

Lisätiedot

Tiivistelmä opiskelijapalautteista (n=51)

Tiivistelmä opiskelijapalautteista (n=51) Tiivistelmä opiskelijapalautteista (n=51) 1. Minkä vuoksi hakeuduit keskustelemaan Hyviksen kanssa? Opiskeluun liittyvät asiat (esim. ajanhallinta, opiskelutaidot, oppimisvaikeudet) 25 % Elämäntavat (esim.

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

Millainen maailmani pitäisi olla?

Millainen maailmani pitäisi olla? Millainen maailmani pitäisi olla? Luomme itsellemme huomaamattamme paineita keräämällä mieleen asioita joiden pitäisi olla toisin kuin ne ovat. Tällä aiheutamme itsellemme paitsi tyytymättömyyttä mutta

Lisätiedot

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Niklas Sillander Luksia Marraskuu, 2015 Matkaan mars! Laukku on pakattu ja kaikki tarvittava varmistettu moneen kertaan olevan mukana joten nyt vain odotellaan kyytiä lentokentälle,

Lisätiedot

Agility Games Gamblers

Agility Games Gamblers Agility Games Gamblers Games-lajeista ehkä hieman helpommin sisäistettävä on Gamblers, jota on helppo mennä kokeilemaan melkein ilman sääntöjä lukematta. Rata koostuu kahdesta osuudesta: 1. Alkuosa, jossa

Lisätiedot

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä Valmentaja-Akatemia opettaa sinulle kuinka valmentajana pystyt kasvattamaan bisnestäsi, auttamaan useampia ihmisiä ja ansaitsemaan enemmän. www.valmentaja- akatemia.fi

Lisätiedot

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Missä Neuvokas perhe työvälineet ja ideologia voivat auttaa ammattilaista? Asiakas ei ymmärrä miten tärkeä

Lisätiedot

Millainen Pekka on? Kumpi on kauniimpi? Kuka on paras? Mikä on maailman korkein vuori?

Millainen Pekka on? Kumpi on kauniimpi? Kuka on paras? Mikä on maailman korkein vuori? MILLAINEN? vertailu Millainen Pekka on? Kumpi on kauniimpi? Kuka on paras? Mikä on maailman korkein vuori? Sää oli ihana viikonloppuna! Pekka on komea mies. Kumpi teistä haluaa tulla ensin? Kumpi on parempi,

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Matkustaminen Yleistä

Matkustaminen Yleistä - Olennaiset Voisitko auttaa minua? Avun pyytäminen Puhutko englantia? Tiedustelu henkilöltä puhuuko hän englantia Can you help me, please? Do you speak English? Puhutteko _[kieltä]_? Tiedustelu henkilöltä

Lisätiedot

Matkustaminen Yleistä

Matkustaminen Yleistä - Olennaiset Can you help me, please? Avun pyytäminen Do you speak English? Tiedustelu henkilöltä puhuuko hän englantia Voisitko auttaa minua? Puhutko englantia? Do you speak _[language]_? Tiedustelu henkilöltä

Lisätiedot