HÄMEENLINNAN HST-LANSEERAUSHANKE MERKITTÄVÄ YHTEISTYÖPROJEKTI SÄHKÖISEN ASIOINNIN KEHITTÄMISESSÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HÄMEENLINNAN HST-LANSEERAUSHANKE MERKITTÄVÄ YHTEISTYÖPROJEKTI SÄHKÖISEN ASIOINNIN KEHITTÄMISESSÄ"

Transkriptio

1 1 TIEDOTE Julkaisuvapaa HÄMEENLINNAN HST-LANSEERAUSHANKE MERKITTÄVÄ YHTEISTYÖPROJEKTI SÄHKÖISEN ASIOINNIN KEHITTÄMISESSÄ Hämeenlinnan seudun HST- lanseeraushanke (HST ~ Henkilön Sähköinen Tunnistaminen) on valtakunnallisesti merkittävä pilottihanke, jonka tavoitteena on kehittää Internetin kautta käytettäviä sähköisiä asiointipalveluja käyttäjäystävällisemmiksi ja entistä turvallisemmiksi. Tavoitteeseen pyritään lanseeraamalla seudulla yhtäaikaisesti käyttäjien (asukkaiden, asiakkaiden, kansalaisten) käyttöön sekä sähköisen henkilöllisyyden sisältävä sirukortti, että tämän käyttöä tukeva sähköinen asiointiympäristö sähköisine asiointipalveluineen. Hämeenlinnan seudun HST-lanseeraushanke on valtakunnallisesti merkittävä pilottihanke, jonka tavoitteena on kehittää Internetin kautta käytettäviä sähköisiä asiointipalveluita käyttäjäystävällisempään suuntaan. Väestörekisterikeskus, Hämeenlinnan Seudun Osuuspankki, HPO-yhtymä, Hämeenlinnan kaupunki, Akateeminen tietopalvelu Oy, Poliisi ja Lammin Säästöpankki ovat toteuttamassa yhteistyössä seudullista hanketta, jonka pyrkimyksenä on luoda Hämeenlinnan seudulle aktiivinen sähköisten Internetissä toimivien asiointipalveluiden käyttäjäkunta. Yhteistyökumppanit julkistavat Elomessuilla uudenlaisen sähköisen palveluympäristön asiointipalveluineen, joka avataan seudullisen -palvelun yhteyteen. Monet Internetissä olevat julkiset ja yksityiset palvelut löytyvät näin helposti yhden internetosoitteen kautta. Asiointiympäristön kertakirjautumisominaisuus helpottaa asiointia, koska moni asiointiympäristössä oleva palvelu aukeaa automaattisesti käyttäjän käyttöön asiointiympäristöön sisään kirjautumisen jälkeen. Asiointiympäristöön voi kirjautua sisään helposti ja turvallisesti sirukortille sijoitetulla sähköisen henkilöllisyyden tunnistautumisominaisuudella, eli Väestörekisterikeskuksen myöntämällä kansalaisvarmenteella. Sirukortin lisäksi käyttäjä tarvitsee palveluympäristön käyttämiseen kortinlukijan ja internetyhteydellä varustetun pc-tietokoneen. Sirukorttien ja kortinlukijapakettien saatavuutta voi tiedustella paikallisten yhteistyökumppaneiden toimipisteistä. OP-ryhmä avasi ensimmäisenä pankkina maailmassa jo vuonna 2000 internetpalvelunsa avautumaan Väestörekisterikeskuksen sähköisen kansalaisvarmenteen sisältämän sähköisen henkilöllisyyden avulla. Tulevaisuudessa kansalaisvarmenteella on mahdollista kirjautua myös lukuisten muiden toimijoiden ylläpitämiin palveluihin, mikä helpottaa ja lisää sekä palveluiden käyttöä että niiden saatavuutta.

2 2 HPO-yhtymä kehittää sähköistä asiointiympäristöä ja siinä toimivia palveluja Elomessuilla avattavaa kansalaisvarmenteen sisältämiä henkilön tunnistus- ja allekirjoitusominaisuuksia hyödyntävää asiointiympäristöä kehitetään HPOyhtymään kuuluvien Hämeen tietotekniikkakeskus Oy:n (HTK) ja Graftor Media Production Oy:n (Graftor) yhteistyönä. Yritykset hyödyntävät saamiaan aikaisempia kokemuksia seutuportaalien kehittämisestä muun muassa Centuri 21 - ja SEPPO 2002 projekteista. Seudullisen -palvelun yhteyteen Elomessuilla avattava asiointiympäristö tarjoaa käyttäjälleen selviä käytännön hyötyjä. Näitä ovat muun muassa palveluiden löytyminen helposti yhden internetsivuston kautta ja tämän jälkeen tapahtuva palveluiden automaattinen avautuminen käyttäjän käyttöön. Sähköinen asiointiympäristö sisältää aluksi keskeisiä seudullisia ja valtakunnallisia palveluita. Ensi vaiheessa avattavia palveluita ovat muun muassa yhdistysten sähköinen jäsenrekisteri ja pk-yritysten sekä asunto-osakeyhtiöiden käyttöön suunnattu sähköinen taloushallintojärjestelmä. Palvelutarjonta tarkentuu jatkuvasti Elomessujen lähestyessä. Palvelujen määrä asiointiympäristössä lisääntyy jatkuvasti palveluntarjoajien liittäessään henkilön sähköistä tunnistus- ja allekirjoitusominaisuutta tukevat toiminnot sähköiseen palveluunsa. Hämeenlinnan kaupunki ja HPO-yhtymä kehittävät palveluja yhteistyössä Sähköiseen asiointiympäristöön avataan heti alkuvaiheessa muutama Hämeenlinnan kaupungin ja HTK:n yhteistyönä toteutettu esimerkkipalvelu. Kansalaisvarmenteella toimivia ensimmäisiä palveluja ovat muun muassa koulun ja kodin monikanavainen vuorovaikutussovellus Reissuvihko, kouluun ilmoittautumislomake, palaute / aloitelomake ja luonnonhoitotoimiston kämppävarauspalvelu. Muita palveluita avataan vähitellen kaupungin siirtäessä palvelujaan myös sähköisessä muodossa käytettäväksi. Lisätietoja: Harri Lampela, projektipäällikkö Hämeen tietotekniikkakeskus Oy Puh. (03) Gsm

3 3 Hämeen Puhelin mukana käytännön järjestelyissä ja käyttäjän tukipalveluissa Hämeen Puhelin Oy (HPO) koordinoi palveluntuottajien esiintymistä Elomessuilla. Lisäksi HPO hoitaa yhteistyökumppaneiden Elomessuille osallistumisen käytännön järjestelyjä. Hämeen puhelin Oy vastaa aluksi myös kansalaisvarmenteen sisältämien sirukorttien käyttämisessä vaadittavien kortinlukijoiden jakelusta yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa. Myöhemmin kortinlukijoita on saatavilla yleisesti myös paikallisista tavarataloista ja kodinkoneliikkeistä. Hämeen Puhelin Oy:n teknisen tukiryhmän tehtävänä on sähköisen henkilöllisyyden käyttämiseen liittyvä tekninen neuvonta- ja tukipalvelu sekä kortinlukijapakettien käyttöönottoon liittyvien ohjeiden laatiminen. Kukin palveluntarjoaja vastaa omaan palveluunsa liittyvästä asiakastukipalvelusta. Lisätietoja: Piritta Puranen, markkinointiassistentti Hämeen Puhelin Oy Puh. (03) Gsm Kirjastot mukana kehityksessä Pian varmennetta voidaan käyttää myös kirjastopalveluissa Lähitulevaisuudessa Hämeenlinnan seudulla asiakas voi kansalaisvarmenteen sisältämän sirukortin avulla kirjautua alueen kirjastojen verkkopalveluun, eli Web-Origoon. Kirjautumisen jälkeen Web- Origossa voi katsoa omat lainat ja uusia ne tarvittaessa sekä varata teoksia. Sama sirukortti toimii koko Hämeenlinnan seudun kirjastojen (Hämeenlinna, Janakkala, Hattula, Hauho, Lammi, Kalvola, Renko ja Tuulos) verkkopalveluissa. Samat palvelut ovat käytössä ilman sirukorttiakin kirjastokortin sisältämän asiakastunnuksen ja siihen liittyvän salasanan avulla. Lisäarvoa uudelle palvelulle tuo kansalaisvarmenteen sisältämän sähköisen henkilöllisyyden monikäyttöisyys, visioi toimitusjohtaja Minna Rouhiainen Akateeminen Tietopalvelu Oy:stä. Akateeminen Tietopalvelu ATP Oy on vuonna 1992 perustettu hämeenlinnalainen yritys, joka on erikoistunut kirjastojen tietojärjestelmien tuottamiseen. Yrityksen ATP Origo -kirjastojärjestelmä on käytössä Hämeenlinnan seudun kirjastoissa Lisätietoja: Minna Rouhiainen, toimitusjohtaja puhelin (03) tai Timo Koivu, kirjastotoimenjohtaja puhelin (03)

4 4 Hyppäys seuraavan sukupolven pankkikorttiin Valtion sähköinen henkilötunniste Osuuspankkiryhmän pankkikorttiin OP-ryhmä yhdistää Väestörekisterikeskuksen sähköisen kansalaisvarmenteen pankkikorttiinsa. Tunniste on sama kuin sähköisessä henkilökortissa. Hämeenlinnan Seudun Osuuspankin asiakas voi halutessaan tilata ominaisuuden sirulliseen Visa Electron -korttiinsa jo syyskuussa. Sähköisen kansalaisvarmenteen avulla henkilö voidaan tunnistaa sähköisesti Internetissä ja hän voi käyttää erilaisia tarjolla olevia julkishallinnon ja yksityissektorin tarjoamia verkkopalveluja. OP-ryhmä avasi ensimmäisenä pankkina maailmassa jo vuonna 2000 Internetpalvelunsa avautumaan Väestörekisterikeskuksen sähköisen kansalaisvarmenteen avulla. Nyt tapahtuva pankkikortin ja henkilön sähköisen tunnistamisen yhdistäminen on hyppäys seuraavan sukupolven pankkikorttiin ja kansalaisen sähköiseen palvelukorttiin. OP-ryhmän jakamat 1,9 miljoonaa korttia muunnetaan asteittain sirullisiksi vuoteen 2005 mennessä. Näihin asiakas voi halutessaan saada aikaa myöden sähköisen kansalaisvarmenteen. Ensimmäisenä ominaisuus tulee mahdolliseksi Visa Electron -kortille, tietohallintopäällikkö Rauha Kallasmaa Hämeenlinnan Seudun Osuuspankista kuvailee. Sähköisen kansalaisvarmenteen avulla asiakas voi esimerkiksi allekirjoittaa lainasopimuksen pankin internetpalvelussa. Sähköinen kansalaisvarmenne turvaa asiakkaan tiedot Internet-asioinnissa, kuten laki sähköisestä asioinnista edellyttää. Tunniste mahdollistaa myös asiakirjojen sähköisen allekirjoittamisen. Korttia käytetään tietokoneeseen liitettävän kortinlukijan avulla. Tutkimusten mukaan kansalaiset haluavat maksupalvelut ja sähköiset asiointipalvelut samalle kortille. OP-ryhmän pankkikorttiin tulevan sähköisen kansalaisvarmenteen myöntää valtio ja pankkikortissa se toimii samalla tavalla kuin sähköisessä henkilökortissa. Lisätietoja: Rauha Kallasmaa, tietohallintopäällikkö, Hämeenlinnan Seudun Osuuspankki, puh. (03)

5 5 HST-lanseeraushankkeen toteutus säästöpankeissa Säästöpankit toteuttavat ensimmäisessä vaiheessa kansalaisvarmenteen sisältävällä sirukortilla tapahtuvan tunnistautumisen Internetpankkipalveluihinsa. Aluksi internetpankkiin pääsee pankkitunnusten lisäksi poliisin antamalla HST-kortilla. Voimassa olevan säästöpankkien sisäisen toteutusprojektin aikataulun mukaan HST-kortilla tapahtuva pankin internetpalveluun tunnistautuminen ja toimeksiantojen allekirjoittaminen voi tapahtua myöhäissyksyllä Seuraavassa vaiheessa säästöpankit lisäävät sirulliseen maksukorttiinsa Väestörekisterikeskuksen myöntämän kansalaisvarmenteen, joka osoittaa sähköisesti käyttäjänsä henkilöllisyyden. Hanketta ei ole vielä aikataulutettu, koska meneillään on koko korttikannan vaihtaminen ns. EMV-sirukorttiin. - Säästöpankkiryhmä pitää HST-lanseeraushanketta erittäin tärkeänä. Uskomme, että yhtenäisen ja ehdottoman luotettavan tunnistautumismenettelyn toteutus verkkopalveluihin lisää ratkaisevasti verkkopalveluiden käyttöä. Nykytilanteessa eri palveluntarjoajien omat tunnistusmenetelmät käyttäjätunnuksineen ja salasanoineen ovat monelle verkon käyttäjälle este palveluiden laajalle käyttämiselle, toteaa pankinjohtaja Leena Rautavirta. Lisätietoja: Jouni Tossava, Säästöpankkiliitto, s-posti Leena Rautavirta, Lammin Säästöpankki, s-posti Marko Sinkkonen, Lammin Säästöpankki, s-posti

6 6 TAUSTAT TUTUKSI Valtakunnallisen HST- ryhmän perustajajäseniä ovat Luottokunta Svenska Handelsbanken AB (julk.) Suomen sivukonttoritoiminta Nordea Pankki Suomi Oyj Osuuspankkikeskus OPK osuuskunta Radiolinja Oy Ab Sampo Pankki Oyj Sonera Oyj Oy Samlink Ab säästöpankkien ja paikallisosuuspankkien puolesta Väestörekisterikeskus Tavoitteet Ryhmän tavoitteena on mahdollistaa, että kuluttajalle on tarjolla palveluita, joihin voidaan tunnistautua ja tehdä tarvittaessa sähköisiä allekirjoituksia samalla yleiskäyttöisellä valtion kansalaisvarmenteella, joka on jo käytössä sähköisessä henkilökortissa, eli HST-kortissa. Hämeenlinnan seutu on valittu pilottialueeksi, jolla tavoitteita lähdetään viemään eteenpäin. Päämääräksi on asetettu, että viiden vuoden kuluessa 35 % väestöstä käyttäisi sähköistä henkilötunnistetta verkkoasioinnissaan. Tätä tukee pyrkimys aktivoida palveluiden tarjoajia tuottamaan varmennepohjaisia verkkopalveluja ja poistaa PKI-infrastuktuurin rakentamisen teknologisia esteitä. Käyttäminen Käyttäjän näkökulmasta laatuvarmenteiden laaja-alainen hyödyntäminen esimerkiksi sähköisessä asioinnissa, kaupankäynnissä ja työskentelyssä, helpottaa toimintojen käyttämistä, sillä palvelukohtaisia tunnuslukuja tai salasanoja ei enää tarvita. Käyttäjälle riittävät ainoastaan kansalaisvarmenteen käyttämiseen tarvittavat kaksi 4-8 merkkiä pitkää tunnuslukua. Palveluihin tunnistautumisella on oma tunnuslukunsa (PIN 1) ja sähköisen allekirjoituksen tekoon omansa (PIN 2). Esimerkiksi pankkiasioinnissa PIN 1 tunnusluvun suojaama todentamis- ja salausvarmenne korvaa pankkien verkkotunnukset ja avainlukulistat. PIN 2 tunnusluvun suojaamaa allekirjoitusvarmennetta voidaan käyttää esimerkiksi sopimusten sähköisessä allekirjoituksessa. Tunnusluvut ovat vain kortinhaltijan tiedossa ja haltija voi vaihtaa niitä tarvittaessa. Väärän tunnusluvun syöttäminen kolme kertaa peräkkäin lukitsee kortin, jolloin kortin avaamiseen tarvitaan lukituksen avauskoodi. Lukitus voidaan avata asioimalla

7 7 rekisteröintiviranomaisen (poliisi) luona ja ottamalla mukaan henkilöllisyystodistus, lukkiutunut kortti ja avauskoodin sisältävä sirukortin mukana tullut tunnuslukupaperi. Kortin ja henkilökohtaisten avainten väärinkäyttö vaatii sekä kortin että avaimia suojaavien tunnuslukujen haltuun saamista. Mikäli näin pääsee käymään esimerkiksi varkauden seurauksena, voidaan kansalaisvarmenteen sisältävä sirukortti asettaa Väestörekisterikeskuksen sulkulistalle, jolloin kortti muuttuu hallussapitäjälleen käyttökelvottomaksi. Varmenteita voidaan hyödyntää myös esim. työasemiin kirjautumisissa tai työaseman/verkossa olevien sovellusten käyttöoikeuksien hallinnoinnissa esimerkiksi työpaikalla, etätyöskentelyssä ja liikkuvassa työssä. Varmenteita voidaan myös käyttää tietoliikenteen salauksessa, sekä esim. sähköpostin tai tiedostojen sisällön salaamisessa. Ratkaisuvaihtoehdot sekä toteutustavat ovat sovelluksista, käyttöjärjestelmästä ja varmenteen korttialustasta riippuvaisia. Kansalaisvarmenteen sisältämälle sirukortille voidaan sijoittaa useita sovelluksia tai sirukortilla voi olla sähköisestä käytöstä riippumattomia käyttötarkoituksia esimerkiksi henkilöllisyystodistuksena. Tämä mahdollistaa sen, että sirukorttien jakeluun ja ylläpitoon liittyvät kustannukset voidaan jakaa useampien toimijoiden ja palvelujen kesken. Samoin korttien levittäminen käyttäjille voidaan toteuttaa tehokkaasti ja käyttäjien kannalta mielekkäällä tavalla, kun sähköinen henkilöllisyys liitetään samalle kortille yhdessä muiden jo vakiintuneiden käyttötarkoitusten kanssa. Sirukorttien, kuten pankkikorttien ja operaattoreiden liittymäkorttien jakeluun ja ylläpitoon, on olemassa vuosien varrella turvallisiksi ja tehokkaiksi muodostuneita menettelyjä. Samoin sähköistä henkilökorttia on myönnetty kansalaisille poliisin toimesta useita vuosia. Tekniikka Kansalaisvarmenteen muodostavat sirukortille tallennetut todentamis- ja salaus- sekä allekirjoitusvarmenteet. Nämä perustuvat epäsymmetristen salausavainten käyttöön pohjautuvaan yleismaailmalliseksi standardiksi alalla muodostuneeseen PKI -menetelmään (PKI ~ Public Key Infrastructure). Sirukortti mahdollistaa henkilökohtaisten varmenneavainten turvallisen ja käytännöllisen säilyttämisen sekä kuljettamisen varmenteen haltijan hallinnassa esimerkiksi lompakossa tai matkapuhelimessa. Sirukortin muistin suljetulla alueella sijaitsevat henkilökohtaiset salaiset avainparit on tallennettu kortille niin, että niitä ei voida kopioida sieltä pois. Salaisia avainparien osia käytetään ainoastaan kortin sisällä olevassa suljetussa tilassa ja kortin oman niin sanotun kryptoprosessorin avulla.

8 Tällöin kortin haltija voi olla varma siitä, että kukaan ei pysty esiintymään hänen nimissään kopioidun identiteetin turvin. Käyttäjän salaiseen avainpariin liittyvä julkinen osa on sen sijaan nimensä mukaisesti täysin julkinen. Julkisen avaimen tehtävänä on todentaa aidoksi käyttäjän salaisella avaimella allekirjoittama tieto vastaanottajalle. Julkinen avain voi myös toimia avaimena tiedon salaamisessa, jolloin salatun tiedon saa auki ainoastaan käyttäjän hallussa olevalla kyseiseen julkiseen avaimeen liittyvällä salaisella avainparilla. 8

9 9 SANASTOA Allekirjoittajalla tarkoitetaan luonnollista henkilöä, jolla on laillisesti hallussaan allekirjoituksen luomistiedot ja joka toimii itsensä tai edustamansa luonnollisen henkilön tai oikeushenkilön puolesta. Allekirjoituksen luomistiedoilla tarkoitetaan allekirjoittajan sähköisen allekirjoituksen luomisessa käyttämää ainutkertaista tietokokonaisuutta, kuten koodeja ja yksityisiä avaimia. Allekirjoituksen luomisvälineellä tarkoitetaan ohjelmistoja ja laitteita, joilla yhdessä allekirjoituksen luomistietojen kanssa luodaan sähköinen allekirjoitus. Allekirjoituksen todentamistiedoilla tarkoitetaan sähköisen allekirjoituksen todentamisessa käytettävää tietokokonaisuutta, kuten koodeja ja julkisia avaimia. Kansalaisvarmenne on Väestörekisterikeskuksen luonnolliselle henkilölle myöntämä sähköisen asioinnin laatuvarmenne, jonka tietosisältö on määritelty väestötietolain (507/1993) 20 :ssä. Valtion viranomaisen myöntämä kansalaisvarmenne on valtion takaama sähköinen henkilöllisyys jokaiselle Suomen kansalaiselle tai Suomessa pysyvästi asuvalle ulkomaalaiselle sekä viranomaisasiointiin että yksityisiin palveluihin käytettäväksi. Kansalaisvarmenne on yleiskäyttöinen ja teknisestä alustasta riippumaton, joten varmenne voidaan tallettaa erilaisille korttialustoille tai muuhun tekniseen välineeseen, esimerkiksi matkaviestimeen. Kehittyneellä sähköisellä allekirjoituksella tarkoitetaan sähköistä allekirjoitusta, a) joka liittyy yksiselitteisesti sen allekirjoittajaan, b) jolla voidaan yksilöidä allekirjoittaja, c) joka on luotu menetelmällä, jonka allekirjoittaja voi pitää yksinomaisessa valvonnassaan, tai d) joka on liitetty muuhun sähköiseen tietoon siten, että tiedon mahdolliset muutokset voidaan havaita Laatuvarmenteella tarkoitetaan varmennetta, jonka sisältö vastaa laissa sähköisistä allekirjoituksista laatuvarmenteelle määriteltyä sisältöä ja jonka lain vaatimukset täyttävä laatuvarmenteita tarjoava varmentaja on myöntänyt luonnolliselle henkilölle. Palveluntarjoajan PKI-komponentilla tarkoitetaan palveluja ja sovelluksia, joita palveluntarjoaja tarvitsee laatuvarmenteen ja sähköisen allekirjoituksen hyödyntämiseksi sovelluksissaan. Nämä voidaan toteuttaa palveluntarjoajan sovelluksen osana tai hankkia palveluna sähköisiin allekirjoituksiin liittyviä palveluita tarjoavalta toimijalta.

10 10 Rekisteröijällä tarkoitetaan toimijaa, joka luotettavasti liittää yhteen varmenteen ja sen haltijan. Rekisteröijä voi joissain tapauksissa toimia myös varmenteella varustetun sirukortin jakelijana. Sähköinen asiointitunnus on numeroista ja tarkistusmerkistä muodostettu tietojoukko, jonka avulla yksilöidään Suomen kansalaiset ja kotikuntalain mukaisesti Suomessa vakinaisesti asuvat ulkomaalaiset, jotka on merkitty Väestötietojärjestelmään. Sähköinen henkilöllisyys Väestörekisterikeskus luo kansalaiselle sähköisen henkilöllisyyden samoin kuin se antaa kansalaiselle henkilötunnuksen. Sähköisen henkilöllisyyden tunnuksena turvallisessa verkkoasioinnissa toimii sähköinen asiointitunnus (SATU). Sähköisellä allekirjoituksella tarkoitetaan sähköisessä muodossa olevaa tietoa, joka on liitetty tai joka loogisesti liittyy muuhun sähköiseen tietoon ja jota käytetään allekirjoittajan henkilöllisyyden todentamisen välineenä. Sähköisiin allekirjoituksiin liittyvällä palvelulla tarkoitetaan varmenteiden sekä muiden sähköisiin allekirjoituksiin liittyvien tuotteiden tai palveluiden tarjontaa. Sähköisiin allekirjoituksiin liittyvällä tuotteella tarkoitetaan laitteistoa tai ohjelmistoa tai niiden merkityksellistä osaa, jotka on tarkoitettu palveluntarjoajan käyttöön tämän tarjotessa sähköisiin allekirjoituksiin liittyviä palveluja tai käytettäväksi sähköisten allekirjoitusten luomiseen tai todentamiseen. Varmenteella varustetun sirukortin liikkeellelaskijalla tarkoitetaan toimijaa, jonka omistamalle alustalle voidaan liittää tai toteuttaa laatuvarmenteeseen liittyvät allekirjoituksen luomistiedot ja allekirjoituksen luomisvälineet. Alustana voi toimia esim. pankin liikkeelle laskema sirukortti, matkapuhelinoperaattorin liittymäkortti tai muu vastaava. Sirukortti/Älykortti on mikropiirin sisältävä kortti. Synonyymeja ovat älykortti, sirukortti ja toimikortti. Älykortti voi olla joko ainoastaan muistia sisältävä muistikortti tai prosessorikortti, joka voi sisältää muistin lisäksi erilaisia sovelluksia. Varmenteisiin liittyvät todentamis- ja salaus- sekä allekirjoitusavaimet edellyttävät salausprosessorin sisältävää älykorttia. Kansalaisvarmenteella varustetut sirukortit sisältävät salausprosessorin. Validoinnilla tarkoitetaan sähköisen allekirjoituksen tai varmenteen voimassaolon tarkistamista.

11 11 Varmentajalla tarkoitetaan luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka tarjoaa varmenteita. Varmentajan yksilöintirekisterillä tarkoitetaan sähköisiin allekirjoituksiin liittyvää palvelua, jonka avulla voidaan luotettavasti tarkistaa laatuvarmenteen haltijan henkilöllisyys, esim. varmenteen sisältämien tietojen perusteella voidaan hakea varmenteen haltijan henkilötunnus. Varmenteella tarkoitetaan sähköistä todistusta, joka liittää allekirjoituksen todentamistiedot allekirjoittajaan ja vahvistaa allekirjoittajan henkilöllisyyden. Lue lisää:

Ammattilaisen tunnistaminen ja sähköinen allekirjoitus sosiaalihuollossa

Ammattilaisen tunnistaminen ja sähköinen allekirjoitus sosiaalihuollossa Ammattilaisen tunnistaminen ja sähköinen allekirjoitus sosiaalihuollossa SOSIAALIALAN TIETOTEKNOLOGIAHANKE SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Suomen Kuntaliitto Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Itä-Suomen

Lisätiedot

JHS 164 Tunnistautuminen ja maksaminen sähköisessä asioinnissa VETUMA-palvelun avulla

JHS 164 Tunnistautuminen ja maksaminen sähköisessä asioinnissa VETUMA-palvelun avulla JHS 164 Tunnistautuminen ja maksaminen sähköisessä asioinnissa VETUMA-palvelun avulla Versio: 1.1 5.10.2012 Julkaistu: 19.6.2007 Voimassaoloaika: Toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Soveltamisala...

Lisätiedot

TUNNISTAMINEN JULKISHALLINNON VERKKOPALVELUISSA

TUNNISTAMINEN JULKISHALLINNON VERKKOPALVELUISSA TUNNISTAMINEN JULKISHALLINNON VERKKOPALVELUISSA 12/2006 VALTIONHALLINNON TIETOTURVALLISUUDEN JOHTORYHMÄ Pääotsikko/luku TUNNISTAMINEN JULKISHALLINNON VERKKOPALVELUISSA 12/2006 VALTIOVARAINMINISTERIÖ HALLINNON

Lisätiedot

Raportti julkishallinnon verkkotunnistautumisesta ja -maksamisesta 01.02.2005. Sivu 1 (25)

Raportti julkishallinnon verkkotunnistautumisesta ja -maksamisesta 01.02.2005. Sivu 1 (25) Raportti julkishallinnon verkkotunnistautumisesta ja -maksamisesta 01.02.2005 Sivu 1 (25) Johdanto Pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteistyöhankkeena on lähtenyt liikkeelle yhteinen verkkotunnistautumis-

Lisätiedot

Sonera CA. Varmennuskäytäntö. Voimassa 2.12.2008 lähtien Versio 2.5. Varmenteet yrityskäyttöön

Sonera CA. Varmennuskäytäntö. Voimassa 2.12.2008 lähtien Versio 2.5. Varmenteet yrityskäyttöön 1 (60) 2.12.2008 Sonera CA Varmennuskäytäntö Voimassa 2.12.2008 lähtien Versio 2.5 Varmenteet yrityskäyttöön Sonera Class 1 -varmenne Sonera Class 2 -varmenne Sonera Mobiilivarmenne Tämä suomenkielinen

Lisätiedot

ALKUSANAT. Helsingissä 14. kesäkuuta 2002, Tatu Tuominen Erikoistutkija Liikenne- ja viestintäministeriö

ALKUSANAT. Helsingissä 14. kesäkuuta 2002, Tatu Tuominen Erikoistutkija Liikenne- ja viestintäministeriö ALKUSANAT Suomalainen matkaviestinkulttuuri edustaa maailman huippua. Samoin Suomen kehittyneet sähköiset pankkijärjestelmät ovat monin tavoin pioneereja globaalissa rahoitusmaailmassa. Suomi on osoittautunut

Lisätiedot

Elisa Varmenne Elisa Oyj VARMENNUSKÄYTÄNTÖ Elisa Mobile-Id varmentajan varmenne

Elisa Varmenne Elisa Oyj VARMENNUSKÄYTÄNTÖ Elisa Mobile-Id varmentajan varmenne Elisa Oyj Elisa Varmenne Elisa Oyj VARMENNUSKÄYTÄNTÖ Elisa Mobile-Id varmentajan varmenne Versio 1.2 Voimassa 1.10.2014 lähtien Elisa Oyj 2 / 51 Versionhallinta Muutoshistoria Versio Päivämäärä Kuvaus

Lisätiedot

TEOPKI P1 Varmennepolitiikka terveydenhuollon ammattivarmennetta varten

TEOPKI P1 Varmennepolitiikka terveydenhuollon ammattivarmennetta varten TEOPKI P1 Varmennepolitiikka terveydenhuollon ammattivarmennetta varten Versio 1.02 Terveydenhuollon oikeusturvakeskus (TEO) Varmennepalvelut PL 265 00531 Helsinki Suomi http://www.valtteri.fi TEO 1/44

Lisätiedot

Sähköinen asiointi hallinnossa ja HST-järjestelmä. Joensuun yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos Laudaturseminaari Tapani Reijonen 21.3.

Sähköinen asiointi hallinnossa ja HST-järjestelmä. Joensuun yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos Laudaturseminaari Tapani Reijonen 21.3. Sähköinen asiointi hallinnossa ja HST-järjestelmä Joensuun yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos Laudaturseminaari Tapani Reijonen 21.3.2001 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. VAADITTAVAT OMINAISUUDET

Lisätiedot

Varmennekorttien käyttöönotto ja ylläpito yliopistoissa

Varmennekorttien käyttöönotto ja ylläpito yliopistoissa Opetusministeriö Undervisningsministeriet Varmennekorttien käyttöönotto ja ylläpito yliopistoissa Yliopistojen yhteinen suositus. Loppuraportti Opetusministeriön julkaisuja 2009:15 Varmennekorttien käyttöönotto

Lisätiedot

LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULU Espoo-instituutti, Leppävaara VERKKOLOMAKEJÄRJESTELMÄ SÄTEILYTURVA- KESKUKSEN (STUK) TARKASTUSPÖYTÄKIRJOJEN SÄHKÖISTÄMISEEN

LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULU Espoo-instituutti, Leppävaara VERKKOLOMAKEJÄRJESTELMÄ SÄTEILYTURVA- KESKUKSEN (STUK) TARKASTUSPÖYTÄKIRJOJEN SÄHKÖISTÄMISEEN LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULU Espoo-instituutti, Leppävaara VERKKOLOMAKEJÄRJESTELMÄ SÄTEILYTURVA- KESKUKSEN (STUK) TARKASTUSPÖYTÄKIRJOJEN SÄHKÖISTÄMISEEN Jari Syrjälä Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Opinnäytetyö

Lisätiedot

SÄHKÖISEN KAUPPAPAIKAN TURVALLISUUS

SÄHKÖISEN KAUPPAPAIKAN TURVALLISUUS SÄHKÖISEN KAUPPAPAIKAN TURVALLISUUS Mika Valonen 27.11.2005 Joensuun yliopisto Tietojenkäsittelytiede Pro gradu tutkielma Tiivistelmä Internetissä toimivaan sähköiseen kauppapaikkaan kohdistuu useita turvallisuusuhkia,

Lisätiedot

Sähköinen allekirjoitus ja henkilön tunnistaminen matkapuhelimella. Terveydenhuollon ATK-päivät 30.5.2005

Sähköinen allekirjoitus ja henkilön tunnistaminen matkapuhelimella. Terveydenhuollon ATK-päivät 30.5.2005 Sähköinen allekirjoitus ja henkilön tunnistaminen matkapuhelimella Terveydenhuollon ATK-päivät 30.5.2005 24.03.2013 Mobiilivarmenteet asioinnissa ja työskentelyssä Sähköinen asiointi, itsepalvelu ja kaupankäynti

Lisätiedot

Identiteetin- ja pääsynhallinta

Identiteetin- ja pääsynhallinta Identiteetin- ja pääsynhallinta Luentomoniste Mikael Linden 9.1.2012 Sisällys 1. Johdanto... 4 2. Hyödyistä ja haasteista... 6 2.1. Tietoturvallisuus... 6 2.2. Tehokkuus... 7 2.3. Uudet toimintatavat...

Lisätiedot

Niina Nummelin. TULEVAISUUDEN PANKKIASIOINTI Case: Verkkoneuvottelu käyttöön Länsi-Suomen Osuuspankissa

Niina Nummelin. TULEVAISUUDEN PANKKIASIOINTI Case: Verkkoneuvottelu käyttöön Länsi-Suomen Osuuspankissa Niina Nummelin TULEVAISUUDEN PANKKIASIOINTI Case: Verkkoneuvottelu käyttöön Länsi-Suomen Osuuspankissa Liiketalouden koulutusohjelma 2014 TULEVAISUUDEN PANKKIASIOINTI Case: Verkkoneuvottelu käyttöön Länsi-

Lisätiedot

Sonera CA. Varmennepolitiikka Sonera Class 2 -varmenne. Voimassa 30.5.2005 lähtien Versio 2.2

Sonera CA. Varmennepolitiikka Sonera Class 2 -varmenne. Voimassa 30.5.2005 lähtien Versio 2.2 1 (42) 30.5.2005 Sonera CA Varmennepolitiikka Sonera Class 2 -varmenne Voimassa 30.5.2005 lähtien Versio 2.2 Varmennepolitiikan OID-tunnus: 1.3.6.1.4.1.271.2.3.1.1.2 Ohjelmistovarmenteet yksityinen avain

Lisätiedot

FutuVision Media Oy, tietohallintojohtaja SamuTuomisto

FutuVision Media Oy, tietohallintojohtaja SamuTuomisto Tampereen ammattikorkeakoulu Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Maija Reponen Opinnäytetyö Verkkomaksupalveluiden valinta ja käyttöönotto suomalaisessa verkkokaupassa Työn ohjaaja Työn tilaaja Tampere

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen sähköinen arkistointi

Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen sähköinen arkistointi Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen sähköinen arkistointi Vaatimukset ja toiminnallinen määrittely SOSIAALIALAN TIETOTEKNOLOGIAHANKE SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Suomen Kuntaliitto Terveyden ja hyvinvoinnin

Lisätiedot

Mobiili lähimaksaminen nykykäyttö ja tulevaisuus

Mobiili lähimaksaminen nykykäyttö ja tulevaisuus LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN JULKAISUJA 22/2003 /V Mobiili lähimaksaminen nykykäyttö ja tulevaisuus Liikenne- ja viestintäministeriö Helsinki, 2003 ALKUSANAT Liikenne- ja viestintäministeriö haluaa

Lisätiedot

Valtionhallinnon tietoturvallisuuden johtoryhmä 3/2001 SALAUSKÄYTÄNTÖJÄ KOSKEVA VALTIONHALLINNON TIETOTURVALLISUUSSUOSITUS

Valtionhallinnon tietoturvallisuuden johtoryhmä 3/2001 SALAUSKÄYTÄNTÖJÄ KOSKEVA VALTIONHALLINNON TIETOTURVALLISUUSSUOSITUS Valtionhallinnon tietoturvallisuuden johtoryhmä 3/2001 SALAUSKÄYTÄNTÖJÄ KOSKEVA VALTIONHALLINNON TIETOTURVALLISUUS Salausmenetelmien käyttö valtion tietohallinnossa SISÄLTÖ ESIPUHE... 1 1 JOHDANTO... 2

Lisätiedot

Mobiilimaksamisen mahdollisuudet Suomessa. Lai Yee Kwok

Mobiilimaksamisen mahdollisuudet Suomessa. Lai Yee Kwok Mobiilimaksamisen mahdollisuudet Suomessa Lai Yee Kwok Opinnäytetyö Liiketalouden koulutusohjelma 2014 Tiivistelmä Päiväys 8.12.2014 Tekijä(t) Lai Yee Kwok Koulutusohjelma Liiketalouden koulutusohjelma

Lisätiedot

Korkean käytettävyyden varmennepalvelujärjestelmä hallinnoituna kokonaispalveluna PALVELUKUVAUS

Korkean käytettävyyden varmennepalvelujärjestelmä hallinnoituna kokonaispalveluna PALVELUKUVAUS Korkean käytettävyyden varmennepalvelujärjestelmä hallinnoituna kokonaispalveluna PALVELUKUVAUS Liiketoiminnan kriittisten tietojen suojaaminen, niihin liittyvien prosessien tehostaminen ja uuden liiketoiminnan

Lisätiedot

Laki sähköisistä allekirjoituksista 14/2003 Vaikutusten arviointi

Laki sähköisistä allekirjoituksista 14/2003 Vaikutusten arviointi LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN JULKAISUJA 53/2005 Viestintä Laki sähköisistä allekirjoituksista 14/2003 Vaikutusten arviointi Liikenne- ja viestintäministeriö Helsinki, 2005 KUVAILULEHTI Julkaisun päivämäärä

Lisätiedot

Katso-organisaatiotunniste & WebTaMo

Katso-organisaatiotunniste & WebTaMo Katso-organisaatiotunniste & WebTaMo Sisällysluettelo 1 JOHDANTO...3 2 PERUSTIETOJA KATSO-TUNNISTEESTA JA TAMO-TARKISTUSPALVELUSTA...4 Katso-organisaatiotunniste...4 WebTaMo...5 3 HENKILÖLLISYYDEN VARMENTAMINEN

Lisätiedot

NFC-työryhmän väliraportti

NFC-työryhmän väliraportti NFC-työryhmän väliraportti Kesäkuu 2010 Liikenne- ja viestintäministeriölle Pääministeri Matti Vanhasen II hallituksen hallitusohjelman tavoitteena on luoda Suomesta kansainvälisesti vetovoimainen, ihmisläheinen

Lisätiedot

ESIPUHE. Kaupunkikorttihanke 1993-2000 Loppuraportti

ESIPUHE. Kaupunkikorttihanke 1993-2000 Loppuraportti 5 Kaupunkikorttihanke 1993-2000 Loppuraportti ESIPUHE Tämä raportti kuvaa liikenne- ja viestintäministeriön koordinoimaa kaksivaiheista kaupunkikorttihanketta vuosina 1993 2000. Raportissa on kuvattu hankkeen

Lisätiedot

Korttien sisältämät toiminnot ja 1 (9) sovellettavat ehdot 01.2014

Korttien sisältämät toiminnot ja 1 (9) sovellettavat ehdot 01.2014 Korttien sisältämät toiminnot ja 1 (9) Nordea Pankki Suomi Oyj:n ja Nordea Rahoitus Suomi Oy:n (jäljempänä Nordea) kortit sisältävät yhden tai useampia toimintoja, joiden avulla kortinhaltija voi käyttää

Lisätiedot

Uudet kansainväliset maksukortit ja maksupäätteet. Jo käytössä olevat SEPA-kelpoiset maksukortit. Sirua lukevien maksupäätteiden käyttöönotto

Uudet kansainväliset maksukortit ja maksupäätteet. Jo käytössä olevat SEPA-kelpoiset maksukortit. Sirua lukevien maksupäätteiden käyttöönotto 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Alkusanat Korttimaksaminen uudistuu Muistilista SEPAan siirtymiseen SEPAn käyttöönotto etenee Uudet kansainväliset maksukortit ja maksupäätteet Jo käytössä olevat SEPA-kelpoiset

Lisätiedot

Tietoturvaopas sähköisen palvelun tarjoajalle

Tietoturvaopas sähköisen palvelun tarjoajalle Tietoturvaopas sähköisen palvelun tarjoajalle 1 Tietoturvaopas sähköisen palvelun tarjoajalle ISBN 952-201-788-4 (painotuote), ISBN 952-201-789-2 (verkkojulkaisu), Luoti- julkaisuja 8/2006, Helsinki 2006

Lisätiedot

Tunnistaminen ja maksaminen digi-tv:ssä

Tunnistaminen ja maksaminen digi-tv:ssä ArviD-julkaisuja 02/2005 Tunnistaminen ja maksaminen digi-tv:ssä Toimintaperiaatteita Digi-tv-klusteriohjelma ArviD-julkaisuja 02/2005 Tunnistaminen ja maksaminen digi-tv:ssä Toimintaperiaatteita ISBN

Lisätiedot