Kuluttajapoliittinen ohjelma vuosille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuluttajapoliittinen ohjelma vuosille"

Transkriptio

1 Esityslistan liite nro 8 Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry:n hallitus käsitellään vain, jos liiton sääntömuutosta ei hyväksytä Kuluttajapoliittinen ohjelma vuosille (11)

2 Johdanto Valtionhallinnon toimielimet ovat laatineet kuluttajapoliittisia ohjelmia vuodesta 1983 lähtien. Ensimmäinen ohjelma laadittiin ja hyväksyttiin kauppa- ja teollisuusministeriön alaisessa kuluttajaneuvostossa. Vuodesta 2004 lähtien kuluttajapoliittinen ohjelma on hyväksytty valtioneuvostossa. Nykyinen pääministeri Sipilän johtama hallitus ei ole kuitenkaan laatinut kuluttajapoliittista ohjelmaa, minkä takia Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry on katsonut tarpeelliseksi laatia oman liittokokouksen hyväksymän ohjelmansa. Käsillä olevan kuluttajapoliittisen ohjelman tarkoituksena on koota yhteen Kuluttajaliiton keskeisimmät kuluttajapoliittiset tavoitteet. Monet tässä ohjelmassa mainituista kuluttajapoliittisista tavoitteista ovat pitkän aikavälin tavoitteita ja niiden toteutuminen vaatii todennäköisesti pidemmän kuin yhden liittokokouskauden. Yhteiskunnan nopea muuttuminen merkitsee sitä, että uusia ja hyvin merkittäviä kuluttajapoliittisia tavoitteita syntyy myös liittokokouskauden aikana. Tämän ohjelman ei ole tarkoitus estää liittoa reagoimasta myös näihin yllättäen syntyviin ja kulloinkin ajankohtaisiin edunvalvonnallisiin asioihin. Kuluttajaliitto seuraa aktiivisesti markkinoilla ja yhteiskunnassa tapahtuvia muutoksia sekä, joiden pohjalta tehdään johtopäätöksiä kuluttajapolitiikan kehittämisestä tarvittaessa nopeastikin. Kuluttajapolitiikasta on tullut osa ihmisten arkea 1900-luvulla. Modernin kuluttajapolitiikan merkittävimpänä kannanottona pidetään Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedyn julistusta kuluttajien oikeuksista 1960-luvulla. Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedy kiinnitti kongressille pitämässään puheessa ensimmäisenä merkittävänä poliitikkona huomion kuluttajien oikeuksiin. Puheessaan hän esitteli neljä keskeistä kuluttajan perusoikeutta. Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous täydensi listaa neljällä uudella perusoikeudella vuonna Nämä oikeudet ovat edelleen ajankohtaisia ja Kuluttajaliitonkin kuluttajapoliittisissa tavoitteissa pyritään näiden mahdollisimman laajaan toteutumiseen. Presidentti Kennedyn neljä alkuperäistä perusoikeutta (1962): 1. Oikeus turvallisuuteen 2. Oikeus tietoon 3. Oikeus vaihtoehtoihin 4. Oikeus vaikuttamiseen YK:n yleiskokouksen määrittelemät uudet oikeudet (1985): 5. Oikeus perustarpeiden tyydyttämiseen 6. Oikeus hyvitykseen 7. Oikeus kuluttajakasvatukseen 8. Oikeus terveelliseen ympäristöön. Tässä ohjelmassa ei vaadita toimia pelkästään suomalaisilta lainsäätäjiltä ja viranomaisilta vaan tavoitteita asetetaan myös muille kuluttajapolitiikan toimijoille, kuten elinkeinonharjoittajille sekä kuluttajille. Lisäksi osa tavoitteista edellyttää toimia Euroopan tasolla ja osittain jopa maailmanlaajuisesti. Keskeinen osa kuluttajia koskevasta lainsäädännöstä tulee nykyään Euroopan unionista. Monessa suhteessa unionin sääntely on parantanut suomalaista kuluttajansuojaa, mutta sääntelyyn liittyy myös uhkia. 2(11)

3 Maailma muuttuu Kuluttajien toimintaympäristö on jatkuvan muutoksen tilassa. Teknologiassa tapahtuvat muutokset tuovat kuluttajille uudenlaisia tavaroita ja palveluita, olemassa olevien palvelujen tuottamistapa muuttuu. Samalla osa vanhoista tavaroista ja palveluista käy suurelle osalle kuluttajista tarpeettomiksi eikä näitä enää kannata tarjota kuluttajille. Muutoksen taustalla ei ole pelkästään elinkeinonharjoittajien toiminta, vaan myös kuluttajien omilla valinnoilla on merkitystä. Uudet tuotteet ja palvelut vaativat menestyäkseen kuluttajien hyväksynnän: jos kuluttajat eivät osta niitä, eivät ne pysy markkinoilla. Muutoksiin liittyy sekä mahdollisuuksia että uhkia. Kuluttajaliitto ei vastusta muutoksia uhkien pelossa, vaan suhtautuu niihin ennakkoluulottomasti ja pyrkii vaikuttamaan asioihin siten, että kuluttajan edut turvataan maailman muuttuessa. Olemalla aktiivisesti mukana asioiden kehittämisessä Kuluttajaliitto pystyy osaltaan pienentämään kuluttajille muutoksista koituvia riskejä. Teknologinen muutos mahdollistaa tavaroiden ja palveluiden ostamisen ja tarjoamisen helposti verkossa. Kuluttajat käyttävät verkkokauppaa enenevässä määrin. Huomattava osa verkkokauppaostoksista tehdään ulkomaisista verkkokaupoista. Verkkokaupan lisääntyminen voi heikentää perinteisen kivijalkakaupan asemaa. Toimintaympäristön muuttuessa kuluttajista kerättävän tiedon merkitys kasvaa. Tietoa käytetään nykyisin esimerkiksi markkinoinnin tarkempaan kohdentamiseen ja tulevaisuudessa keksitään todennäköisesti aivan uusia tapoja tiedon hyödyntämiseen. Kuluttajista kerättävä tieto on myös kaupankäynnin kohde. Suuri osa kuluttajista ei ole kovinkaan huolestunut heistä kerättävän tiedon käytöstä, mutta merkittävä osa ihmisistä haluaa tietää ja päättää miten heidän henkilötietojaan käytetään. Kuluttajilla pitää olla oikeus päättää omien henkilötietojensa käytöstä Kuluttajaliito vaatii, että kuluttajilla on oikeus päättää omien henkilötietojensa käytöstä muuhun kuin asiakassuhteen välittömään hoitamiseen. Oikeuden käyttäminen edellyttää, että kuluttajille on tarjolla tietoa mihin ja miten tietoja käytetään. Myös rikolliset ovat kiinnostuneet kerätyistä tiedoista. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi nettipetosten tekemiseen. Kuluttajaliitosta onkin tärkeää, että tietoturvasta huolehditaan riittävästi. Teknologisen muutoksen myötä ihmisten rooli markkinatoimijoina on muuttumassa. Enää yksityiset ihmiset eivät toimi markkinoilla pelkästään kuluttajina, vaan he tarjoavat entistä enemmän palveluita ja muita hyödykkeitä sekä toisille ihmisille että jopa yrityksille. Esimerkkejä ihmisten roolin monipuolistumisesta ovat erilaiset jakamistalouden muodot, kuten Über tai Airbnb. Ilmiö ei sinänsä ole kaikin osin uusi, onhan esimerkiksi kotimajoitusta tarjottu ennen Airbnb:n tuloakin, mutta verkkopohjaiset palvelut, jotka mahdollistavat palvelun tarjoamisen ja hankkimisen merkittävästi entisiä tapoja helpommin, ovat lisänneet sekä kysyntää että tarjontaa merkittävästi. 3(11)

4 Jakamistalouteen kiinnitettävä huomiota sääntelyä kehitettäessä Jakamistalous on monimuotoinen ilmiö, johon nykyinen sääntely ei kaikin osin sovellu kovin hyvin. Yksinkertaisimmillaan kyse on puhtaasti kahden yksityishenkilön välisestä sopimussuhteesta, joka ei välttämättä tarvitse lisäsääntelyä. Usein jakamistaloudessa on mukana ammattimaisesti toimiva välittäjä, joka saattaa palvelun tarjoajan ja ostajan yhteen sekä hoitaa maksuliikenteen ja markkinoinnin. Tällaisessa tilanteessa on usein kyse kolmesta sopimussuhteesta, joissa sekä palvelun tarjoaja että käyttäjä ovat heikommassa asemassa suhteessa välittäjään. Kuluttajaliitto katsoo, että tällaisissa tilanteissa tarvitaan sääntelyä, jolla määritellään selkeästi eri osapuolten oikeudet ja velvollisuudet sekä suojataan suhteen heikompia osapuolia. Sääntelyä kehitettäessä on myös poistettava tarpeettomia esteitä jakamistaloudelta sekä huolehdittava palvelun käyttäjien turvallisuudesta. 4(11)

5 Erityyppisiä kuluttajia Kuluttajat eivät ole yhtenäinen ryhmä. Kuluttajien tietotaso on erilainen, heidän asuinpaikkansa poikkeavat toisistaan ja heidän tuloissaan on suuria eroja. Myöskään kaikkien kuluttajien edut eivät ole yhteneväiset. Kuluttajaliitto edustaa kaikkia kuluttajia ja se huomioi toiminnassaan erilaiset kuluttajaryhmät. Liiton kuluttajapolitiikassa tämä merkitsee kohtuullisen tasapainon löytämistä erilaisten kuluttajien etujen ja tarpeiden välillä. Kuluttajat suhtautuvat kulutusympäristön muutokseen eri tavalla. Osa kuluttajista on innostunut muutoksista ja ottaa käyttöön uudet toimintatavat nopeasti. Enemmistö kuluttajista siirtyy uusiin toimintatappoihin siinä vaiheessa, kun ne ovat jo ainakin jossakin määrin vakiintuneita ja osa haluaa kiirehtiä hitaasti. On myös joukko kuluttajia, joka ei halua omaksua uusia toimintatapoja lainkaan. Kuluttajaliitto pitää tärkeänä, että muuttuvassa maailmassa otetaan huomioon myöskin hitaammin etenevät kuluttajat ja heille annetaan riittävästi aikaa omaksua ja opetella uudet toimintamallit. Erityisesti kaupankäynnin ja palvelujen siirtyminen verkkoon on lisäämässä kuluttajien keskinäistä eriarvoisuutta. Niiden kuluttajien, jotka kykenevät ja haluavat käyttää internetiä, asema paranee merkittävästi: heillä on käytössään laajempi ja monipuolisempi hyödykevalikoima, he voivat helposti vertailla tuotteiden hintaa ja laatua sekä hankkia tuotteet edullisemmin; lisäksi he eivät ole sidoksissa myyjien sijaintiin tai aukioloaikoihin. Ne kuluttajat, jotka eivät käytä tietokonetta eivätkä internetiä, ovat syrjäytymässä markkinoilla. Kuluttajilla pitää olla oikeus riittäviin ja luotettaviin viestintäpalveluihin Palveluiden ja kaupankäynnin siirtyessä enenevässä määrin verkkoon Kuluttajaliitto vaatii, että kaikille kuluttajille on asuinpaikasta riippumatta tarjolla riittävän nopeat ja kohtuuhintaiset sähköiset tietoliikenneyhteydet. Palveluiden ja tarjottavan sisällön kehittyessä verkkojen nopeuksien on kasvettava. Yhteiskunnan toiminnan tullessa yhä riippuvaisemmaksi viestinnästä on myöskin varmistettava palvelujen jatkuva toiminta ja häiriöttömyys. Sähköisten viestintäpalveluiden ohella Kuluttajaliitto katsoo kohtuullisten postipalvelujen olevan viestinnän perusasiakaspalvelua, jota on tarjottava kaikille kuluttajille. Kuluttajaliiton mukaan on myös tärkeää, että kuluttajille on tarjolla riittävästi opetusta ja opastusta sähköisten palvelujen sekä tietotekniikan käyttöön. Palvelujen esteettömyys ja käytettävyys varmistettava Käytännössä sähköisten palvelujen käyttäminen on mahdotonta esimerkiksi monille näkövammaisille tai vanhuksille. Tämän vuoksi Kuluttajaliitto katsoo, että palveluiden pitää olla esteettömiä. Lisäksi palvelut ovat usein liian vaikeasti käytettäviä eikä nuori ja tervekään ihminen osaa käyttää niitä ilman kohtuutonta vaivannäköä, joten myös palveluiden käytettävyys on varmistettava. 5(11)

6 Kuluttajien oikeusturva Muuttuvassa toimintaympäristössä kuluttajien oikeusturvasta huolehtiminen on tärkeätä. Oikeusturvan periaatteet kuten sopimuksen sitovuuden periaate ovat pysyviä eikä niitä ole tarvetta muuttaa, on vain huolehdittava, että niitä sovelletaan uudessakin toimintaympäristössä. Oikeusturvan tulee olla riittävän kattava ja oikeussuojajärjestelmän pitää toimia tehokkaasti. Kuluttajien on voitava luottaa kuluttajansuojan johdonmukaisuuteen, toimivuuteen, maksuttomuuteen ja tasa-arvoon sekä kotimaassa että Euroopan sisämarkkinoilla ja laajemminkin maailmassa. Oikeusturvan toimivuus lisää kuluttajien luottamusta uusiin kaupankäyntitapoihin ja edistää niiden käyttöönottoa, mikä on myös elinkeinonharjoittajien etu. Ryhmäkannetta laajennettava Yksittäisen kuluttajan on usein mahdotonta valvoa etujaan tuomioistuimessa oikeudenkäynnin kulujen vuoksi. Lisäksi on usein tapauksia, joissa suuri määrä kuluttajia on kohdannut saman elinkeinonharjoittajan taholta samanlaisia ongelmia tällaisissa tapauksissa ryhmäkanne olisi luonteva tapa kuluttajien etujen valvomiseen. Tällä hetkellä vain Kuluttaja-asiamiehellä on oikeus ryhmäkanteen nostamiseen toimivaltaansa kuuluvissa asioissa. Kuluttajien oikeusturvan varmistamiseksi Kuluttajaliitto esittää, että Suomessa on käynnistettävä ryhmäkannelainsäädännön uudistus, jonka tavoitteena on soveltamisalaltaan laaja ryhmäkannemahdollisuus. Kanneoikeus on viranomaisten ja yksittäisten vahingonkärsineiden lisäksi oltava myös järjestöillä ja muilla edunvalvontaorganisaatiolla. Kuluttajansuojan periaatteet ulotettava julkisiin palveluihin Kuluttajansuojalaki koskee tällä hetkellä vain kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välisiä kulutushyödykkeeseen liittyviä sopimuksia. Elinkeinonharjoittajan ja kulutushyödykkeen määritelmä sulkee lain soveltamisalasta pois kaikki julkisin varoin toteutettavat palvelut esimerkiksi kunnalliset terveyden- ja sairaanhoidon sekä päivähoitopalvelut. Yhteiskunnalliset muutokset ovat aiheuttaneet sen, että raja yksityisten ja julkisten palveluiden välillä on hämärtynyt. Siksi kuluttajansuojan periaatteiden soveltaminen myös julkisiin sekä julkisten ja yksityisten palveluiden rajamailla oleviin palveluihin on tullut välttämättömäksi. Kuluttajan oikeusturvaviranomaisesta yksi kokonaisuus Kuluttajaliitto esittää, että tuomioistuimen ulkopuolista riidanratkaisua tehostetaan. Kuluttajariitalautakuntaan muodostetaan kaksi osastoa: kuluttajariita- ja asuntoasioiden osasto, johon siirretään kaikki nykyiset asumisasiat kuluttajariitalautakunnasta sekä uutena osakkaan ja yhtiön sekä kahden osakkaan väliset asunto-osakeyhtiöasiat. Kuluttaja-asiamiehelle tulee taata itsenäinen asema esimerkiksi oikeusministeriön tai eduskunnan alaisuudessa. Lisäksi kuluttajaoikeusneuvonnan johto, ohjaus ja valvonta pitää siirtää Kilpailu- ja kuluttajavirastolta oikeusministeriölle. Kuluttajansuojaviranomaisten toimivaltuuksia parannettava Nykyisin elinkeinonharjoittajan lainvastaisesta toiminnasta, kuten markkinointisäännösten rikkomisesta, ei tule välttämättä minkäänlaisia seuraamuksia. Kuluttaja-asiamies voi pyytää markkinaoikeutta kieltämään tai joissakin tapauksissa kieltää itse lainvastaisen menettelyn. Valitusoikeuttaan käyttämällä elinkeinonharjoittaja voi lykätä kiellon voimaantuloa. Jos lainvastainen toiminta lopetetaan, kun kielto on tullut voimaan, ei lainvastaisesta toi- 6(11)

7 minnasta aiheudu elinkeinonharjoittajalle mitään seuraamuksia. Kuluttajaliitto vaatiikin, että kuluttaja-asiamies voisi hakea seuraamusmaksun määräämistä elinkeinonharjoittajalle tiettyjen laissa yksilöityjen kuluttajansuojasäännösten rikkomisesta. Kuluttaja-asiamiehen keinovalikoimaa tulee parantaa muullakin tavoin, esimerkiksi mahdollisuudella määrätä liiketoimintakielto. Yrityksiin kohdistuvat pakotteet ja sanktiot ovat osoittautuneet vähemmän tehokkaiksi vastuuhenkilöiden kyetessä nopeasti vaihtamaan toimintatapaa ja toimintaa muodollisesti harjoittavaa yritystä. Myös aluehallintovirastojen toimivaltaa kuluttajansuojalainsäädännön valvonnassa tulee laajentaa. Aluehallintovirastojen tulisi valvoa kulutushyödykkeen hinnan ilmoittamisen lisäksi myös muita markkinointia ja menettelyjä asiakassuhteessa koskevia säännöksiä. Kuluttajansuojan korkea taso säilytettävä Kuluttajaliitto vastustaa kaikkia sellaisia toimia, jotka merkittävästi heikentävät kansallista kuluttajansuojaa. Kuluttajaliitto painottaa, että EU:n perustamissopimuksen mukaan EUlainsäädännön tulee perustua kuluttajansuojan korkeaan tasoon. Sisämarkkinoiden laajentaminen ei saa heikentää kuluttajansuojan tasoa niissä EU-maissa, missä se on EU-sääntelyn minimitasoa korkeampi, vaan sisämarkkinoihin liittyvän harmonisoinnin tulee perustua kuluttajansuojan korkeaan tasoon ja tapahduttava nostaen heikomman kuluttajansuojan maiden tasoa kohti korkeamman kuluttajansuojan maiden tasoa. Kuluttajien turvallisuus Kuluttajaliitto pitää tärkeänä niin kuluttajien taloudellisen kuin fyysisenkin turvallisuuden varmistamista. Turvallisuus pitää varmistaa kaikilla kuluttamisen lohkoilla, esimerkiksi ruoassa, liikennepalveluissa, kulutustavaroissa ja vapaa-ajan palveluissa. Käytännön esimerkkejä kuluttajien taloudellisen turvallisuuden vaarantumisesta ovat mm. pikavippeihin sekä koti- ja puhelinmyyntiin liittyvät ongelmat. Samoin kuluttajien taloudellista turvallisuutta heikentää se, että niillä kuluttajilla, joilla on maksuhäiriömerkintä, on vaikeaa tai jopa mahdotonta saada edes perustason kotivakuutusta. Kuluttajapalveluiden lisäksi on olemassa ihmisten turvallisuudelle ja terveydelle välttämättömiä peruspalveluita (kuten hätämajoitus ja välttämätön terveydenhuolto), joiden tulee aina olla kaikkien maassamme olevien ihmisten saatavilla riippumatta esimerkiksi heidän taloudellisesta tilanteestaan tai maassa olonsa laillisuudesta. 7(11)

8 Mahdollisuus tietoisiin valintoihin Vaikka kuluttajat eivät aina toimi rationaalisesti, heillä pitää olla halutessaan oikeus tehdä perusteltuja valintoja. Kuluttajaliitto katsoo, että luotettavan, selkeän ja ymmärrettävän tiedon saatavuus on keskeistä valinnanvapauden kannalta. Tarjottavan tiedon tulee olla totuudenmukaista ja perustua luotettavaan tutkimukseen ja asiantuntemukseen. Tiedot tulee antaa sillä tavalla selkeästi, että valinnan kannalta olennaiset tiedot löytyvät helposti erityisen tärkeää on kuluttajan turvallisuuden kannalta tärkeän tiedon selkeys. Tiedon on oltava kaikkien, myös esimerkiksi heikkonäköisten saatavilla. Tiedot on esitettävä sillä tavoin, että kuluttajat kykenevät ymmärtämään tarjottavan tiedon ja sen merkityksen. Kuluttajaliitosta on tärkeää, että lainsäädäntöä kehitetään siten, että olennaisen tiedon antamista korostetaan. Tarvittaessa on jopa uskallettava keventää tiedonantovelvollisuutta kuluttajan ostopäätöksen kannalta vähemmän tärkeiden tietojen osalta, koska tärkeä tieto hukkuu helposti vähemmän tärkeän tiedon sekaan. Ruoan alkuperä tulee ilmoittaa nykyistä laajemmin Kuluttajainformaatioasetus (2011) luo puitteet seuraaville vuosille siitä mitä ruoasta kerrotaan kuluttajille, mutta kansallinen lainsäädäntö tuo mahdollisuuden kertoa enemmän. Kuluttajaliiton tavoitteena on ollut jo pitkään esimerkiksi ravintolassa tarjottavan lihan alkuperän ilmoittaminen, mutta tällä hetkellä se ei ole pakollista. Myös muiden eläinperäisten ainesosien alkuperän ilmoittaminen on tärkeää. Kyseessä on kuluttajavalistuksellinen asia sekä tietoisten valintojen tekeminen sekä jäljitettävyys- ja turvallisuusasia. Elintarvikkeiden markkinointi ei saa johtaa kuluttajia harhaan Suomessa elintarvikemarkkinointi on suhteellisen ongelmatonta moneen muuhun maahan verrattuna, mutta se ei tarkoita, että markkinointi olisi moitteetonta tai että harhaanjohtavaa markkinointia ei tapahtuisi. Perinteisen mainonnan lisäksi markkinointia on tuotteiden saatavuus, sijainti kaupassa, tarjoukset, suosittelut esim. sosiaalisessa mediassa, tuotesijoittelut, pakkaukset, mielikuvamarkkinointi, tuotepuhe yms. Ne kaikki vaikuttavat kuluttajien valintoihin. 8(11)

9 Kuluttajien taloudelliset mahdollisuudet Kuluttajien ostovoiman turvaaminen on tärkeää kehittyvälle ja kasvavalle taloudelle. Kuluttajaliiton tavoitteena on, että kuluttajien ostovoima riittää ruokaan, asumiseen, terveyspalveluihin, koulutukseen, liikenteeseen ja muihin välttämättömiin menoihin. Ostovoiman keskeiset tekijät ovat tulot, verot ja hinnat, säästöt ja mahdollisuus lainan saantiin kohtuullisin ehdoin. Kuluttajille yhteinen ostovoimatekijä on välttämättömyyshyödykkeiden hinnat, joiden kohtuullisuus ja vakaus on turvattava. Myös julkiset palvelut vaikuttavat ostovoimaan ja niiden tarjonnalla tasoitetaan muutoin epätasaista toimeentuloa. Hintapolitiikan tärkeimmät välineet ovat taloudellinen kilpailu ja kulutukseen kohdistuvat verot ja maksut. Julkisten palvelumaksujen tai verokantojen korotukset eivät saa olla kohtuuttomia Valtion talouden säästötarpeiden alla hallituksella on paineita korottaa muun muassa eri verokantoja, terveydenhuollon maksuja tai muita palvelumaksuja. Jokaisen tällaisen korotuksen yhteydessä tulee aina selvittää, etteivät korotusten vaikutukset ole kohtuuttomat minkään kuluttajaryhmän ostovoiman kannalta (esim. eläkeläiset, sairaat, pienituloiset lapsiperheet, opiskelijat). Kilpailulta suojatut alat avattava kilpailulle Kilpailu alentaa kuluttajien tavaroista ja palveluista maksamia hintoja. On helppo löytää esimerkkejä tilanteista, joissa kilpailun vapautumisesta on ollut merkittävää hyötyä kuluttajille, tuore esimerkki on linja-autoliikenteessä tapahtunut kilpailun vapauttaminen ja sitä seurannut hintojen aleneminen. Merkittäviä kilpailulta suojattuja aloja ovat tällä hetkellä taksiliikenne ja apteekkipalvelut. Molemmilla aloilla Kuluttajaliitto on jo vaatinut kilpailun avaamista. Samoin keskustelussa on ollut rautateiden henkilöliikenteen avaaminen kilpailulle. Kaikille näille aloille on myös ilmaantunut halukkaita kilpailijoita. Kuluttajaliitto pitää tärkeänä, että kilpailua avattaessa huolehditaan kuluttajien turvallisuudesta ja peruspalveluiden saamisesta koko Suomessa. 9(11)

10 Vastuullista kuluttamista Kuluttajien valinnoilla on merkittävä vaikutus niin ympäristön tilaan kuin ihmisten ja eläinten hyvinvointiin. Tavoitteena on, että kuluttajat voivat yksilöinä ja yhteisöinä käyttää omaa markkinavoimaansa kestävän ja eettisen kuluttamisen edistämiseksi ja, että kuluttajat tuntevat oman vastuunsa ympäristönmuutoksen hillinnässä. Kuluttajaliiton tavoitteena on myös edistää Suomen kehittymistä kohti resurssitehokkuutta ja kiertotaloutta. Yritysten yhteiskuntavastuuta kehitettävä Kuluttajaliitto painottaa, että yrityksillä on vastuu oman toimintansa vaikutuksista koko hankintaketjussa. Suomen tulee edistää yritysten sosiaalista, taloudellista ja ympäristövastuuta yhdessä yritysten ja kansalaisyhteiskunnan kanssa. Kuluttajaliiton mukaan tehokkaan ja toimivan yhteiskuntavastuuraportoinnin tulee olla mahdollisimman laajaa, standardisoitua ja perustua lakiin, jotta noudattamatta jättäminen voidaan myös sanktioida riittävällä tavalla. Jotta raportoinnista olisi kuluttajalle hyötyä, olisi pakollisen raportoinnin katettava myös koko alihankintaketju sekä tytäryhtiöt. Kuluttaja-asiamiehelle tulee osoittaa riittävät resurssit yritysvastuuväittämien todenperäisyyden valvontaan harhaanjohtavan markkinoinnin estämiseksi. Kestävä kehitys huomioitava julkisissa hankinnoissa Kuluttajaliitto vaatii, että julkisissa hankintapäätöksissä otetaan huomioon kestävän kehityksen, ympäristöä säästävän tuotannon, kulutuksen ja niiden vaikutukset laajasti huomioon ottavan tuotesuunnittelun, materiaalien uudelleen käytön, kierrätyksen ja hyödyntämisen periaatteet. 10(11)

11 Voimavarojen riittävyys Voimavarojen riittävyys on olennaista Kuluttajaliiton kuluttajapoliittisten tavoitteiden saavuttamiselle. Valtiontalouden säästöpaineet aiheuttaa huolta monilla yhteiskuntamme sektoreilla. Kuluttajaliitto pitää tärkeänä, että valtiontalouden säästöt eivät johda siihen, että kuluttajien asema heikkenee kuluttajaviranomaisten ja muiden kuluttajatoimijoiden voimavarojen riittämättömyyden vuoksi. Esimerkiksi lakisääteiselle talous- ja velkaneuvonnalle sekä kuluttajien kansalaistoiminnan voimavarat on turvattava. 11(11)

Kuluttajapoliittinen ohjelma vuosille

Kuluttajapoliittinen ohjelma vuosille Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry:n valtuusto 17.11.2018 Kuluttajapoliittinen ohjelma vuosille 2019 2020 1(15) Johdanto Valtionhallinnon toimielimet ovat laatineet kuluttajapoliittisia ohjelmia vuodesta

Lisätiedot

Kuluttajien luottamus markkinoihin ja kasvu. Ylijohtaja, kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen KKV-päivä 23.10.2014. kkv.fi. kkv.fi

Kuluttajien luottamus markkinoihin ja kasvu. Ylijohtaja, kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen KKV-päivä 23.10.2014. kkv.fi. kkv.fi Kuluttajien luottamus markkinoihin ja kasvu Ylijohtaja, kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen KKV-päivä 23.10.2014 Kuluttajien vastuu kasvusta? Kuluttajien luottamus on yksi markkinoiden toimivuuden ja taloudellisen

Lisätiedot

Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry:n toiminta- ja taloussuunnitelmaluonnos liittokokouskaudelle

Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry:n toiminta- ja taloussuunnitelmaluonnos liittokokouskaudelle 1 Esityslistan liite nro 6 Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry:n hallitus 27.8.2016 käsitellään vain, jos liiton sääntömuutosta ei hyväksytä Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry:n toiminta- ja taloussuunnitelmaluonnos

Lisätiedot

Mobiilimaksu ja kuluttajansuoja. Viestintäviraston järjestämä teematilaisuus Lakimies Miina Ojajärvi. kkv.fi. kkv.fi

Mobiilimaksu ja kuluttajansuoja. Viestintäviraston järjestämä teematilaisuus Lakimies Miina Ojajärvi. kkv.fi. kkv.fi Mobiilimaksu ja kuluttajansuoja Viestintäviraston järjestämä teematilaisuus 10.2.2016 Lakimies Miina Ojajärvi Kuluttajansuojan toteutumisen edellytykset Kuluttajat tietävät, mikä mobiilimaksu on ja miten

Lisätiedot

HYVÄ PANKKITAPA SUOMEN PANKKIYHDISTYS

HYVÄ PANKKITAPA SUOMEN PANKKIYHDISTYS SUOMEN PANKKIYHDISTYS HYVÄ PANKKITAPA Hyvä pankkitapa on muotoutunut käytännön kokemuksesta. Hyvän pankkitavan säännöt sisältävät asiakkaan ja pankin välistä suhdetta sekä pankkien toimintatapoja koskevia

Lisätiedot

Asia Jatkotoimet EU:n kuluttajansuojalainsäädäntöä koskevassa REFIT:ssä

Asia Jatkotoimet EU:n kuluttajansuojalainsäädäntöä koskevassa REFIT:ssä Oikeusministeriö PERUSMUISTIO OM201700248 LAVO Kummoinen Katri 01.09.2017 JULKINEN Asia Jatkotoimet EU:n kuluttajansuojalainsäädäntöä koskevassa REFIT:ssä Kokous U/E/UTPtunnus E 77/2016 vp Käsittelyvaihe

Lisätiedot

Turvallisuudesta kilpailuetua. Mika Susi Elinkeinoelämän keskusliitto EK Turvallisuus 2.0 valtakunnallinen turvallisuusseminaari 24.1.

Turvallisuudesta kilpailuetua. Mika Susi Elinkeinoelämän keskusliitto EK Turvallisuus 2.0 valtakunnallinen turvallisuusseminaari 24.1. Turvallisuudesta kilpailuetua Mika Susi Elinkeinoelämän keskusliitto EK Turvallisuus 2.0 valtakunnallinen turvallisuusseminaari 24.1.2019 Vastaajien profiili Tutkimuksen tulokset Turvallisuutemme on hyvällä

Lisätiedot

Euroopan finanssivalvontajärjestelmän tarkistus

Euroopan finanssivalvontajärjestelmän tarkistus Euroopan finanssivalvontajärjestelmän tarkistus Talousvaliokunta 24.11.2017 RMO Euroopan finanssivalvontajärjestelmä Kuvan lähde: Finanssivalvonta, http://www.finanssivalvonta.fi/fi/eu-valvonta/pages/default.aspx

Lisätiedot

Taksi 2018 Ajankohtaista alalla ja järjestössä. Tuomo Heino Helsingin taksiautoilijat ry ry:n vuosikokous

Taksi 2018 Ajankohtaista alalla ja järjestössä. Tuomo Heino Helsingin taksiautoilijat ry ry:n vuosikokous Taksi 2018 Ajankohtaista alalla ja järjestössä Tuomo Heino Helsingin taksiautoilijat ry ry:n vuosikokous 28.3.2018 1 Vuosi 2018 on muutoksen vuosi Liikennepalvelulaki muuttaa merkittävällä tavalla alan

Lisätiedot

Eduskunnan talousvaliokunnalle

Eduskunnan talousvaliokunnalle LAUSUNTO 1(5) Eduskunnan talousvaliokunnalle HE 16/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liityviksi laeiksi Eduskunnan

Lisätiedot

Sisäinen turvallisuus Oiva Kaltiokumpu, Kansallisena Veteraanipäivänä

Sisäinen turvallisuus Oiva Kaltiokumpu, Kansallisena Veteraanipäivänä SUOMEN SISÄINEN TURVALLISUUS UHATTUNA! TARUA VAI TOTTA? Sisäisen turvallisuuden merkitys eduskunnan lainsäädäntö- ja budjettityössä Sisäinen turvallisuus nostaa enemmän kysymyksiä, kuin on anta vastauksia

Lisätiedot

O 21/2016 vp Eduskunnan budjetti- ja valvontavalta

O 21/2016 vp Eduskunnan budjetti- ja valvontavalta O 21/2016 vp Eduskunnan budjetti- ja valvontavalta 1990-2020 Leena Juvonen 19.4.2017 Valtiontalouden tarkastusvirasto Eduskunnan tulee omaksua aiempaa merkittävästi aktiivisempi rooli budjetti- ja valvontavallan

Lisätiedot

Asiakkaan valinnanvapaus laajenee alkaen

Asiakkaan valinnanvapaus laajenee alkaen Asiakkaan valinnanvapaus laajenee 1.1.2019 alkaen Uudet maakunnat alkavat vastata sosiaali ja terveyspalvelujen järjestämisestä alueensa asukkaille 1.1.2019. Asiakas voi valita palvelun julkisen, yksityisen

Lisätiedot

Sisällys A YLEISTÄ MARKKINOINNISTA JA SEN SÄÄNTELYSTÄ 13 B KULUTTAJAMARKKINOINNIN KESKEISET PELISÄÄNNÖT 23

Sisällys A YLEISTÄ MARKKINOINNISTA JA SEN SÄÄNTELYSTÄ 13 B KULUTTAJAMARKKINOINNIN KESKEISET PELISÄÄNNÖT 23 Sisällys A YLEISTÄ MARKKINOINNISTA JA SEN SÄÄNTELYSTÄ 13 A1 Mikä on markkinointia? 13 A2 Tärkeimmät markkinointia sääntelevät säädökset 15 2.1 Kuluttajansuojalaki 15 2.2 Valtioneuvoston asetus kuluttajien

Lisätiedot

EHDOTUS UNIONIN SÄÄDÖKSEKSI

EHDOTUS UNIONIN SÄÄDÖKSEKSI EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Istuntoasiakirja 27.2.2015 B8-0210/2015 EHDOTUS UNIONIN SÄÄDÖKSEKSI työjärjestyksen 46 artiklan 2 kohdan mukaisesti yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0404(COD)

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0404(COD) Euroopan parlamentti 2014-2019 Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta 29.5.2017 2016/0404(COD) LAUSUNTOLUONNOS ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden

Lisätiedot

Vastuullisuussuunnitelma 2018

Vastuullisuussuunnitelma 2018 Vastuullisuussuunnitelma 2018 Kelan vastuullisuussuunnitelma perustuu Kelan yhteiskunnalliseen asemaan. Olemme kansallisesti merkittävä toimija, ja toimintamme heijastuu laajasti koko yhteiskuntaan. Yhteiskunnallinen

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 3.1.2011 KOM(2010) 791 lopullinen 2011/0001 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS kuluttajansuojalainsäädännön täytäntöönpanosta vastaavien kansallisten viranomaisten

Lisätiedot

YHTEENVETORAPORTTI TEOLLIS- JA TEKIJÄNOIKEUSRIKKOMUKSISTA Tiivistelmä

YHTEENVETORAPORTTI TEOLLIS- JA TEKIJÄNOIKEUSRIKKOMUKSISTA Tiivistelmä YHTEENVETORAPORTTI TEOLLIS- JA TEKIJÄNOIKEUSRIKKOMUKSISTA 2018 Tiivistelmä kesäkuuta 2018 TIIVISTELMÄ YHTEENVETORAPORTTI TEOLLIS- JA TEKIJÄNOIKEUSRIKKOMUKSISTA 2018 kesäkuuta 2018 2 Tiivistelmä Yhteenvetoraportti

Lisätiedot

Sote-asiakastietojen käsittely

Sote-asiakastietojen käsittely Sote-asiakastietojen käsittely Lainsäädännön asettamat rajat ja mahdollisuudet Pia-Liisa Heiliö 20.5.2015 Säädösten hierarkiset suhteet Kansainväliset valtiosopimukset - YK, EN Kansainväliset säädökset

Lisätiedot

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Helsingin Yrittäjien seminaari 1.3.2011 Kumppanuus Yritysmyönteistä yhteistyötä mikko.martikainen@tem.fi Mikko Martikainen

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 30. toukokuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 30. toukokuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 30. toukokuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0148 (COD) 9565/16 ADD 1 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 26. toukokuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro:

Lisätiedot

Lausunto Linjausten tulisi perustua pilvipalvelujen käyttöön liittyvään yleiseen riskiarvioon

Lausunto Linjausten tulisi perustua pilvipalvelujen käyttöön liittyvään yleiseen riskiarvioon tulli.fi Lausunto 07.09.2018 Asia: VM/276/00.01.00.01/2018 Julkisen hallinnon linjaukset tiedon sijainnista ja hallinnasta Yhteenveto Kommentit yhteenvetoon: Taustaa linjauksille Kommentit taustaan: Tulisiko

Lisätiedot

Työsuhteen ehtoja koskeva direktiiviehdotus. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta

Työsuhteen ehtoja koskeva direktiiviehdotus. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta Työsuhteen ehtoja koskeva direktiiviehdotus Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta 28.2.2018 Direktiiviehdotuksen taustaa Direktiiviehdotuksen taustalla vuonna 1991 annettu todentamisdirektiivi, jonka tarkoituksena

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0245/92. Tarkistus

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0245/92. Tarkistus 5.9.2018 A8-0245/92 92 Johdanto-osan 37 kappale (37) Viime vuosina verkon sisältömarkkinoiden toiminta on monimutkaistunut. Verkkopalvelut, joissa tarjotaan pääsy käyttäjien verkkoon lataamaan tekijänoikeussuojattuun

Lisätiedot

Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa Viestintätoimialan muutostekijät 2010-luvulla

Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa Viestintätoimialan muutostekijät 2010-luvulla Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa Viestintätoimialan muutostekijät 2010-luvulla Tähän joku aloituskuva, esim. ilmapallopoika Digitaaliset palvelut laajemmin käyttöön Tieto digitalisoituu

Lisätiedot

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS,

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2010 KOM(2010)280 lopullinen 2010/0168 (NLE) Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, moottoriajoneuvojen hyväksymistä sähköturvallisuuden osalta koskevan Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan

Lisätiedot

Digitaaliset palvelut kaikille Saavutettavuusdirektiivi verkkopalvelut ja sisällöt kaikille sopiviksi

Digitaaliset palvelut kaikille Saavutettavuusdirektiivi verkkopalvelut ja sisällöt kaikille sopiviksi Digitaaliset palvelut kaikille Saavutettavuusdirektiivi verkkopalvelut ja sisällöt kaikille sopiviksi Maria Nikkilä ja Markus Rahkola, VM, 3.5.2017 ValtioExpo @VM_MariaNikkila Digitalisaatio ja julkinen

Lisätiedot

Tietosuoja KERÄÄTKÖ TALLENNATKO KÄYTÄTKÖ HENKILÖTIETOJA? Mitä henkilötiedot ovat? Paremmat säännöt pienten yritysten kannalta.

Tietosuoja KERÄÄTKÖ TALLENNATKO KÄYTÄTKÖ HENKILÖTIETOJA? Mitä henkilötiedot ovat? Paremmat säännöt pienten yritysten kannalta. 0100101000011010100010001010110101101111000101000 00101000011010100010001010110101101111000101 Paremmat säännöt pienten yritysten kannalta Tietosuoja 01001001010000110101000100010101101011011110001 Tietosuojaa

Lisätiedot

Lähi- ja luomuruoan käytön edistäminen julkisissa hankinnoissa

Lähi- ja luomuruoan käytön edistäminen julkisissa hankinnoissa Lähi- ja luomuruoan käytön edistäminen julkisissa hankinnoissa Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta 27.9.2016 va. kaupunginsihteeri, OTM Tuomo Sallinen Kiuruveden kaupunki Lausunnon lähtökohdat Kiuruveden

Lisätiedot

Saila Eskola Eeva Kiviniemi Tarja Krakau Erkko Ruohoniemi JULKISET HANKINNAT

Saila Eskola Eeva Kiviniemi Tarja Krakau Erkko Ruohoniemi JULKISET HANKINNAT Saila Eskola Eeva Kiviniemi Tarja Krakau Erkko Ruohoniemi JULKISET HANKINNAT Alma Talent Helsinki 2017 3., uudistettu painos Copyright 2017 Alma Talent Oy ja tekijät Yhteistyössä Lakimiesliiton Kustannus

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 6. kesäkuuta 2005 (13.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 6. kesäkuuta 2005 (13.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 6. kesäkuuta 2005 (13.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99 SAATE Lähettäjä: Pääsihteeristö Vastaanottaja: Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 9181/05 SAN 67 Asia: Neuvoston päätelmät

Lisätiedot

Terveydenhuollon tulevaisuus onko yksityinen uhka vai mahdollisuus? Toimitusjohtaja Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Terveydenhuollon tulevaisuus onko yksityinen uhka vai mahdollisuus? Toimitusjohtaja Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliitto EK Terveydenhuollon tulevaisuus onko yksityinen uhka vai mahdollisuus? Toimitusjohtaja Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliitto EK EK-2015 strategian ydin Missio, visio ja arvot Missio = Perustehtävä, olemassaolon

Lisätiedot

EU:n satamapalveluasetuksen valvonta ja muutoksenhaku

EU:n satamapalveluasetuksen valvonta ja muutoksenhaku EU:n satamapalveluasetuksen valvonta ja muutoksenhaku HE liikenteen palveluista annetun lain muuttamisesta 245/2018 Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 23.1.2019 Annaleena Mäkilä Suomen Satamaliitto

Lisätiedot

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS Dnro 77/422/2011 1.6.2011 ASIA Sähkön perusmaksuja koskeva alennus ASIANOSAINEN Fortum Markets Oy TOIMENPIDEPYYNNÖN TEKIJÄ Juha Lustman VIREILLETULO 8.2.2011 SELOSTUS ASIASTA

Lisätiedot

Kuluttajaliiton hallitusohjelmatavoitteet vaalikaudelle

Kuluttajaliiton hallitusohjelmatavoitteet vaalikaudelle Kuluttajaliiton hallitusohjelmatavoitteet vaalikaudelle 2019 23 Eduskuntavaalit järjestetään vuoden 2019 huhtikuussa. Käsillä olevat tavoitteet on laadittu näitä vaaleja varten. Koska vaaleihin on runsaasti

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lshp Lausunto 01.10.2018 Asia: VM183:00/2017 ja VM/1631/03.01.00/2018 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunnonantajan

Lisätiedot

Kilpailulainsäädäntö. Marica Twerin

Kilpailulainsäädäntö. Marica Twerin Kilpailulainsäädäntö Marica Twerin Kilpailulainsäädäntö Yritysostoja Kielletty yhteistyö Laajennetaan ja vahvistetaan koko ajan Markkinaedunvalvonnassa pidettävä mielessä. 2018/Marica Twerin osa tekstistä

Lisätiedot

KYSELYLOMAKE LIITE 1 1 (2)

KYSELYLOMAKE LIITE 1 1 (2) KYSELYLOMAKE LIITE 1 1 (2) Hei! Olemme tekemässä opinnäytetyötä liittyen liiketalouden opintoihimme. Työmme käsittelee kylkiäisiä ja muita lisäetuuksia kuluttajan näkökulmasta. Kyseisellä lomakkeella haluamme

Lisätiedot

Mitä ovat kohtuulliset mukautukset ja kenelle?

Mitä ovat kohtuulliset mukautukset ja kenelle? Mitä ovat kohtuulliset mukautukset ja kenelle? 13.4.2015 Pirkko Mahlamäki Pääsihteeri, Vammaisfoorumi ry Kohtuulliset mukautukset Nykytilanne Uudistettu yhdenvertaisuuslaki voimaan 1.1.2015 Käytäntöjä

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 2009 Oikeudellisten asioiden valiokunta 2007/0248(COD) 19.3.2008 LAUSUNTOLUONNOS oikeudellisten asioiden valiokunnalta sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalle ehdotuksesta

Lisätiedot

Varmaa ja vaivatonta viestintää

Varmaa ja vaivatonta viestintää Varmaa ja vaivatonta viestintää Viestintäviraston toimet kaikille viestinnän Suomessa luottamuksellisuuden turvaamiseksi Tähän joku aloituskuva, esim. ilmapallopoika Asta Sihvonen-Punkka LVM:n keskustelutilaisuus

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0278(COD) työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunnalta

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0278(COD) työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunnalta Euroopan parlamentti 2014-2019 Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta 2016/0278(COD) 5.12.2016 LAUSUNTOLUONNOS työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunnalta oikeudellisten asioiden valiokunnalle

Lisätiedot

MERKKITEKOJA. Kampanjaesittely

MERKKITEKOJA. Kampanjaesittely MERKKITEKOJA Kampanjaesittely Agenda Merkkien esittelyt Kampanjaesittely Yrityskumppanit Reilu kauppa Kaikilla ihmisillä on oikeus tulla toimeen omalla työllään myös kehitysmaissa. Reilun kaupan visiona

Lisätiedot

Henkilötietojen käsittely Tullissa (HE 259/18 vp)

Henkilötietojen käsittely Tullissa (HE 259/18 vp) Henkilötietojen käsittely Tullissa (HE 259/18 vp) Erityisasiantuntija Jaana Vehmaskoski 18.1.2019 Hallintovaliokunta Vero-osasto, tulliyksikkö Tavoitteet ja keskeiset ehdotukset Tavoitteet Tullin henkilötietojen

Lisätiedot

Sote-yrittäjyyden asialla. Susanna Kallama elinkeinoasioiden päällikkö Joensuu

Sote-yrittäjyyden asialla. Susanna Kallama elinkeinoasioiden päällikkö Joensuu Sote-yrittäjyyden asialla Susanna Kallama elinkeinoasioiden päällikkö Joensuu 26.1.2017 Pk-yritykset pyörittävät yhteiskuntaa Yritysrakenne Suomessa 2014 0,2% Keskisuuret yritykset 0,2% Suuryritykset (250

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle painelaitelaiksi. HE 117/2016 vp.

Hallituksen esitys eduskunnalle painelaitelaiksi. HE 117/2016 vp. Eduskunta Talousvaliokunta 15.9.2016 Hallituksen esitys eduskunnalle painelaitelaiksi HE 117/2016 vp. Sami Teräväinen hallitussihteeri, TEM Nykytilanne VOIMASSA OLEVA LAINSÄÄDÄNTÖ 1) Painelaitelaki (869/1999)

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0545/3. Tarkistus. Renate Sommer PPE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0545/3. Tarkistus. Renate Sommer PPE-ryhmän puolesta 9.5.2016 B8-0545/3 3 2 kohta 2. painottaa, että vuoden 2013 Eurobarometri-tutkimuksen mukaan 84 prosenttia unionin kansalaisista piti maidon alkuperän ilmoittamista välttämättömänä myytiinpä maito sitten

Lisätiedot

HE 135/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 :n muuttamisesta

HE 135/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolain (1144/1991) muuttamista siten,

Lisätiedot

Paras sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa Pentti Kananen

Paras sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa Pentti Kananen Paras sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa 1 17.11.2009 Pentti Kananen Valtioneuvoston selonteko 12.11.2009 Hallinnollisten rakenteiden kehittämisen ohella keskeistä on palvelurakenteiden ja palvelujen

Lisätiedot

Eurooppalainen yleishyödyllisten sosiaalipalvelujen laatukehys

Eurooppalainen yleishyödyllisten sosiaalipalvelujen laatukehys Eurooppalainen yleishyödyllisten sosiaalipalvelujen laatukehys Kansalliset edellytykset ja vaatimukset palvelun tarjoajalle 22.8.2014 Sirpa Granö ja Johanna Haaga (käännös) Kansalliset edellytykset ja

Lisätiedot

HANKINTALAKI UUDISTUU. Elise Pekkala

HANKINTALAKI UUDISTUU. Elise Pekkala . HANKINTALAKI UUDISTUU Elise Pekkala 1 Hankintalain uudistustarve Suomen lainsäädäntö perustuu EU:n julkisia hankintoja koskeviin direktiiveihin. Nykyiset hankintalait ovat vuodelta 2007, perusperiaatteet

Lisätiedot

Uudistuva lainsäädäntö mitä laki tiedonhallinnasta ja tietojen käsittelystä julkishallinnossa tuo mukanaan

Uudistuva lainsäädäntö mitä laki tiedonhallinnasta ja tietojen käsittelystä julkishallinnossa tuo mukanaan Uudistuva lainsäädäntö mitä laki tiedonhallinnasta ja tietojen käsittelystä julkishallinnossa tuo mukanaan 10.12.2015 Hannele Kerola Lainsäädäntöneuvos Pääministeri Juha Sipilän hallituksen strateginen

Lisätiedot

KAUPPA VERKKOKAUPAN JURIDISET HAASTEET PARAGRAAFEISTA PÄHKINÄNKUORESSA

KAUPPA VERKKOKAUPAN JURIDISET HAASTEET PARAGRAAFEISTA PÄHKINÄNKUORESSA KAUPPA 2011 30.9.2010 VERKKOKAUPAN JURIDISET HAASTEET PARAGRAAFEISTA PÄHKINÄNKUORESSA Asianajaja Taina Tuohino Asianajotoimisto HH Partners Oy Verkkokaupankäynnin erityispiirteitä Lähtökohtaisesti samat

Lisätiedot

EU:n digiagenda eli hypetyksestä ja höpötyksestä sorvin ääreen. Sirpa Pietikäinen Europarlamentaarikko 2017

EU:n digiagenda eli hypetyksestä ja höpötyksestä sorvin ääreen. Sirpa Pietikäinen Europarlamentaarikko 2017 EU:n digiagenda eli hypetyksestä ja höpötyksestä sorvin ääreen Sirpa Pietikäinen Europarlamentaarikko 2017 EU:n digiagenda Osa Eurooppa 2020 strategiaa, sis: Digitaaliset sisämarkkinat Yhteistoimintakyvyn

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0278/2. Tarkistus. Christel Schaldemose ja muita

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0278/2. Tarkistus. Christel Schaldemose ja muita 6.4.2016 A8-0278/2 2 Johdanto-osan A kappale A. katsoo, että sisämarkkinat ovat keskeinen unionin talouskasvua ja työpaikkojen luomista elvyttävä väline; A. katsoo, että sisämarkkinat ovat keskeinen unionin

Lisätiedot

Palvelujen myynnin aloittaminen

Palvelujen myynnin aloittaminen Palvelujen myynnin aloittaminen Merja Saari Esityksen sisältö Tarjonnan alkaessa? Miten sopimukset on tehtävä? Mitä sopimusten pitää sisältää? Miten sopimuksia voi muuttaa? Miten virheet ja viivästykset

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖKYSELY HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA

LAUSUNTOPYYNTÖKYSELY HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA LAUSUNTOPYYNTÖKYSELY HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Sosiaalijohto - Socialledning ry 2. Vastauksen kirjanneen

Lisätiedot

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2338517-14/07/2014 EUROOPAN KOMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO Toimintaohjeet 1 Bryssel 1.2.2010 - Direktiivin 2001/95/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus. - kuulemistilaisuus valinnanvapauteen liittyen. Outi Antila

Sote- ja maakuntauudistus. - kuulemistilaisuus valinnanvapauteen liittyen. Outi Antila Sote- ja maakuntauudistus - kuulemistilaisuus valinnanvapauteen liittyen Outi Antila 2.11.2016 1 Miksi ja mitä tavoitellaan? Hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen Toimivammat palvelut Hallinnon sujuvoittaminen

Lisätiedot

TARKISTUKSET 1-19. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2015/2074(BUD) 12.5.2015. Lausuntoluonnos Ildikó Gáll-Pelcz (PE554.

TARKISTUKSET 1-19. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2015/2074(BUD) 12.5.2015. Lausuntoluonnos Ildikó Gáll-Pelcz (PE554. EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta 12.5.2015 2015/2074(BUD) TARKISTUKSET 1-19 Ildikó Gáll-Pelcz (PE554.943v02-00) vuoden 2016 talousarvioesitystä käsittelevän trilogin

Lisätiedot

Tietosuojalaki sekä muuta ajankohtaista lainsäädännössä - Virpi Koivu. JUDO-työpaja

Tietosuojalaki sekä muuta ajankohtaista lainsäädännössä - Virpi Koivu. JUDO-työpaja Tietosuojalaki sekä muuta ajankohtaista lainsäädännössä - Virpi Koivu JUDO-työpaja 20.5.2019 Yleislait voimaan 1.1.2019 Tietosuojalaki (1050/2018) Laki henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamiseksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamiseksi Luonnos 28.3.2018 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamiseksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi EU-ympäristömerkistä annettua

Lisätiedot

HE 12/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 12/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 2/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle valtion erityisrahoitusyhtiön luotto- ja takaustoiminnasta annetun lain ja 8 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Kasvua ja kilpailukykyä standardeilla. Riskit hallintaan SFS-ISO 31000

Kasvua ja kilpailukykyä standardeilla. Riskit hallintaan SFS-ISO 31000 Kasvua ja kilpailukykyä standardeilla Riskit hallintaan SFS-ISO 31000 Riskit hallintaan SFS-ISO 31000 Elämme jatkuvasti muuttuvassa maailmassa, jossa joudumme käsittelemään epävarmuutta joka päivä. Se,

Lisätiedot

HE laajakaistatukilain muuttamisesta. Katariina Vuorela

HE laajakaistatukilain muuttamisesta. Katariina Vuorela HE laajakaistatukilain muuttamisesta Katariina Vuorela 17.5.2017 1 HE laajakaistatukilain muuttamisesta Esitys laajakaistatukilain muuttamisesta annettiin eduskunnalle 2.2.2017 Laki koskee Nopea laajakaista

Lisätiedot

Komission julkinen kuuleminen, jonka määräaika päättyy

Komission julkinen kuuleminen, jonka määräaika päättyy Oikeusministeriö PERUSMUISTIO OM201600194 LAVO Kummoinen Katri 15.07.2016 Asia Komission julkinen kuuleminen kuluttajansuojalainsäädännön toimivuudesta Kokous U/E/UTPtunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn

Lisätiedot

OPS Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa

OPS Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa OPS 2016 Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa Helsingin kaupungin peruskoulujen opetussuunnitelma LUKU 3 PERUSOPETUKSEN TEHTÄVÄT JA TAVOITTEET 3.1. Perusopetuksen tehtävä 3.2 Koulun kasvatus- ja

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan linjaus

Vapaaehtoistoiminnan linjaus YHDESSÄ MUUTAMME MAAILMAA Vapaaehtoistoiminnan linjaus Suomen Punainen Risti 2008 Hyväksytty yleiskokouksessa Oulussa 7.-8.6.2008 SISÄLTÖ JOHDANTO...3 VAPAAEHTOISTOIMINNAN LINJAUKSEN TAUSTA JA TAVOITTEET

Lisätiedot

Hallituksen ehdotus yhtiökokoukselle: PHP Holding Oy:n omistamien DNA Oyj:n osakkeiden myynti Telenor Mobile Holding AS:lle

Hallituksen ehdotus yhtiökokoukselle: PHP Holding Oy:n omistamien DNA Oyj:n osakkeiden myynti Telenor Mobile Holding AS:lle PHP Holding Oy Tausta-aineistoa Hallituksen ehdotus yhtiökokoukselle: PHP Holding Oy:n omistamien DNA Oyj:n osakkeiden myynti Telenor Mobile Holding AS:lle 5. Hallituksen ehdotus yhtiökokoukselle yhtiön

Lisätiedot

Etelä-Suomen nuorten työpajatoiminnan kehittämispäivä ajankohtaisia asioita. Merja Hilpinen ylitarkastaja

Etelä-Suomen nuorten työpajatoiminnan kehittämispäivä ajankohtaisia asioita. Merja Hilpinen ylitarkastaja Etelä-Suomen nuorten työpajatoiminnan kehittämispäivä 19.11.2015 - ajankohtaisia asioita Merja Hilpinen ylitarkastaja Nuorten työpajatoiminnan ajankohtaisia asioita Nuorisolaki uudistus Nuorisotakuuta

Lisätiedot

EU:n hankintadirektiivejä muutetaan nyt on aika vaikuttaa

EU:n hankintadirektiivejä muutetaan nyt on aika vaikuttaa EU:n hankintadirektiivejä muutetaan nyt on aika vaikuttaa FIHTA ry:n kevätseminaari 7.4.2011 Asiantuntija Jukka Lehtonen, EK Yleistä hankkeesta ja sen aikataulusta EU:n komissio on julkaissut vihreän kirjan

Lisätiedot

SUOMEN KARATELIITON STRATEGIA 2013 2020. Visio Suomi on varteenotettava karatemaa v. 2020, kansallisesti yhtenäinen ja kansainvälisesti menestyvä.

SUOMEN KARATELIITON STRATEGIA 2013 2020. Visio Suomi on varteenotettava karatemaa v. 2020, kansallisesti yhtenäinen ja kansainvälisesti menestyvä. Suomen Karateliitto STRATEGIA 2013-2020 1 SUOMEN KARATELIITON STRATEGIA 2013 2020 YHTEINEN TEKEMINEN ON VOIMAVARAMME Visio Suomi on varteenotettava karatemaa v. 2020, kansallisesti yhtenäinen ja kansainvälisesti

Lisätiedot

Fiksulla kunnalla on. Oikeat kumppanit. parhaat palvelut

Fiksulla kunnalla on. Oikeat kumppanit. parhaat palvelut Fiksulla kunnalla on Oikeat kumppanit & parhaat palvelut Fiksusti toimiva pärjää aina. Myös tiukkoina aikoina. Fiksu katsoo eteenpäin Kuntien on tuotettava enemmän ja laadukkaampia palveluita entistä vähemmällä

Lisätiedot

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa?

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Vastaa sen pohjalta, millaista Ruotsin paras vanhustenhoito sinun mielestäsi olisi. Yritä pohtia, miten haluaisit asioiden olevan

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

1 Miksi tarvitsemme kestävää kehitystä?

1 Miksi tarvitsemme kestävää kehitystä? Kestävä kehitys Kelassa 2012 Sisältö 1 Miksi tarvitsemme kestävää kehitystä? 3 Painopisteenä kestävyys 3 Ohjelman perusta ja tavoite 3 Yhteinen globaali haaste 3 Kestävyys on monien asioiden summa 4 2

Lisätiedot

Verkkokaupan tuoteturvallisuus EU-tasolla - komission toimet Maija Laurila

Verkkokaupan tuoteturvallisuus EU-tasolla - komission toimet Maija Laurila Verkkokaupan tuoteturvallisuus EU-tasolla - komission toimet Maija Laurila Time Magazine 1966 "Online Shopping Will Flop" { Miksi komissio miettii verkkokaupan markkinavalvontaa erikseen? 1. Tuoteturvallisuusdirektiivin

Lisätiedot

Finanssipolitiikkaa harjoitetaan sekä koko maan tasolla että paikallistasolla kunnissa. Mitä perusteita tällaiselle kahden tason politiikalle on?

Finanssipolitiikkaa harjoitetaan sekä koko maan tasolla että paikallistasolla kunnissa. Mitä perusteita tällaiselle kahden tason politiikalle on? !" # $ Tehtävä 1 %&'(&)*+,)**, -./&,*0. &1 23435 6/&*.10)1 78&99,,: +800, (&)**,9)1 +8)**, 7;1*)+,)**, (&6,,77. )0; '?@0?(; (, ',)00&(, &1 9&/9.,*0, (, 0&)*,,70, +,0,7,*0, -./&,*0..*0,A

Lisätiedot

LAKIALOITE ryhmäkannelain muuttamisesta Eduskunnalle

LAKIALOITE ryhmäkannelain muuttamisesta Eduskunnalle LAKIALOITE ryhmäkannelain muuttamisesta Eduskunnalle Aloitteen tarkoituksena on parantaa oikeusturvan saatavuutta lisäämällä ryhmäkannelakiin järjestöille oikeus ajaa kannetta määrätyn ryhmän puolesta.

Lisätiedot

HE 63/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamisesta

HE 63/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi EU-ympäristömerkistä annettua lakia. Ehdotuksen

Lisätiedot

Laajakaista kaikkien ulottuville Selvitysmies Harri Pursiainen

Laajakaista kaikkien ulottuville Selvitysmies Harri Pursiainen Laajakaista kaikkien ulottuville Selvitysmies Harri Pursiainen 1 Markkinoiden muutos Ennen kattavat palvelut syntyivät markkinaehtoisesti eikä valtio puuttunut toimintaan tiukalla sääntelyllä, veroilla

Lisätiedot

Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen

Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen Digitaalisen nuorisotyön strategisessa kehittämisessä tavoitteena on, että organisaatioissa digitaalisen median ja teknologian tarjoamia

Lisätiedot

Uusi tietosuojaasetus. käytännössä. MPY Palvelut Oyj Toni Sivupuro

Uusi tietosuojaasetus. käytännössä. MPY Palvelut Oyj Toni Sivupuro Uusi tietosuojaasetus käytännössä MPY Palvelut Oyj Toni Sivupuro Sisältö EU tietosuoja-asetus Henkilörekisteri Asetuksen tavoitteet Yksilön oikeudet Yksilön oikeudet käytännössä Suostumus henkilötietojen

Lisätiedot

HE 15/2017 ja HE47/2017 Kielelliset oikeudet

HE 15/2017 ja HE47/2017 Kielelliset oikeudet HE 15/2017 ja HE47/2017 Kielelliset oikeudet Perustuslakivaliokunta 31.5.2017 Valtiovarainministeriö Kunta ja aluehallintoosasto Hallitusneuvos Ilkka Turunen 1 Maakuntalaki ja kielelliset oikeudet (HE

Lisätiedot

Julkisen hallinnon linjaukset tiedon sijainnista ja hallinnasta. Yhteenveto. Taustaa linjauksille. Linjausten tavoitteet

Julkisen hallinnon linjaukset tiedon sijainnista ja hallinnasta. Yhteenveto. Taustaa linjauksille. Linjausten tavoitteet Solita Oy Lausunto 07.09.2018 Asia: VM/276/00.01.00.01/2018 Julkisen hallinnon linjaukset tiedon sijainnista ja hallinnasta Yhteenveto Kommentit yhteenvetoon: Taustaa linjauksille Kommentit taustaan: Linjausten

Lisätiedot

K U U L O A L A N J Ä R J E S T Ö J E N LASTEN VAALITEESIT YHDENVERTAISUUS

K U U L O A L A N J Ä R J E S T Ö J E N LASTEN VAALITEESIT YHDENVERTAISUUS K U U L O A L A N J Ä R J E S T Ö J E N OIKEUS APUVÄLINEISIIN Kuulovammaisen lapsen ja nuoren yksilöllisiin apuvälineisiin panostaminen on investointi sujuvaan opiskelupolkuun ja tulevaisuuden työhön.

Lisätiedot

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton tapahtumarekisterissä

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton tapahtumarekisterissä Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton tapahtumarekisterissä 1. Rekisterinpitäjä Kaupan liitto on rekisterinpitäjä ja vastaa henkilötietojen käsittelystä. Rekisterin osalta

Lisätiedot

Maakunnalliset strategiat ja palvelulupaus

Maakunnalliset strategiat ja palvelulupaus Maakunnalliset strategiat ja palvelulupaus Hallituksen esityksessä Maakuntalaiksi 35 :ssä säädetään, että maakunnalla on oltava strategia, jossa maakuntavaltuusto päättää maakunnan toiminnan ja talouden

Lisätiedot

Tietosuoja-asetus ja sen kansallinen implementointi

Tietosuoja-asetus ja sen kansallinen implementointi Tietosuoja-asetus ja sen kansallinen implementointi - Tieteellisen tutkimuksen näkökulma 12.12.2017 Kristiina Hovi Arkistopäällikkö, tietosuojavastaava EU:n yleinen tietosuoja-asetus (GDPR= General Data

Lisätiedot

Liikennekaari Tieto -alatyöryhmä. Kokous

Liikennekaari Tieto -alatyöryhmä. Kokous Liikennekaari Tieto -alatyöryhmä Kokous 11.5.2016 Seuraa https://www.youtube.com/watch?v=c9razyevuhq Kysymykset / kommentit: http://screen.io/lvm Määritelmät 1) kuljetuspalvelulla henkilöiden tai tavaroiden

Lisätiedot

Hankintalain uudistaminen

Hankintalain uudistaminen Hankintalain uudistaminen Oulu 2.2.2015 Juha Myllymäki johtava lakimies Hankintalain valmistelutilanne Uudet direktiivit hyväksytty 4/2014 Implementointiaika 2 vuotta uudet kansalliset lait 4/2016 Työryhmien

Lisätiedot

Kaupan odotukset yhteistyölle elintarvikealan pk-yritysten kanssa

Kaupan odotukset yhteistyölle elintarvikealan pk-yritysten kanssa Kaupan odotukset yhteistyölle elintarvikealan pk-yritysten kanssa Antti Sippola Market-kaupan johtaja SOK Lahti 27.10.2004 Antti Sippola / SOK / 27.10.2004 / dia 0 Asiakkaiden keskeisimpiä odotuksia teollisuudelta

Lisätiedot

HYVÄ ELÄMÄ KAIKILLE! VAIKUTA VALINNOILLASI

HYVÄ ELÄMÄ KAIKILLE! VAIKUTA VALINNOILLASI VAIKUTA VALINNOILLASI Oletko kyllästynyt nykyiseen yltiökapitalistiseen ja keinotteluun perustuvaan talousjärjestelmäämme, joka perustuu aineellisen ja tarpeettoman kulutuksen kasvattamiseen ja kulutuksen

Lisätiedot

Kuluttaja ei voi luopua hänelle tämän direktiivin mukaan kuuluvista oikeuksista.

Kuluttaja ei voi luopua hänelle tämän direktiivin mukaan kuuluvista oikeuksista. Neuvoston direktiivi 85/577/ETY, annettu 20 päivänä joulukuuta 1985, muualla kuin elinkeinonharjoittajan toimitiloissa neuvoteltuja sopimuksia koskevasta kuluttajansuojasta Virallinen lehti nro L 372,

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI. Periaatteita LÄHDE: OTAVAN OPEPALVELU

EUROOPAN UNIONI. Periaatteita LÄHDE: OTAVAN OPEPALVELU EUROOPAN UNIONI Periaatteita LÄHDE: OTAVAN OPEPALVELU INTEGRAATIO = Euroopan yhdentyminen ja EU-maiden tiivistyvä yhteistyö o o o taloudellista poliittista sotilaallista YHDENTYMISEN TAUSTALLA TOISEN MAAILMANSODAN

Lisätiedot

GF Money Consumer Finance Oy:n asiakkuuteen ja asialliseen yhteyteen perustuva rekisteri ( GF Money Consumer Finance Oy:n asiakasrekisteri )

GF Money Consumer Finance Oy:n asiakkuuteen ja asialliseen yhteyteen perustuva rekisteri ( GF Money Consumer Finance Oy:n asiakasrekisteri ) HENKILÖTIETOLAIN 10 :N MUKAINEN REKISTERISELOSTE 1. Rekisterinpitäjä GF Money Consumer Finance Oy Y-tunnus: 2382033-5 Kristiinankatu 3 B 20100 Turku Puhelin: 09 427 05044 Sähköposti: asiakaspalvelu@gfmoney.fi

Lisätiedot

Itsemääräämisoikeuslaki. Oma tupa, oma lupa - itsemääräämisoikeus vanhuspalveluissa

Itsemääräämisoikeuslaki. Oma tupa, oma lupa - itsemääräämisoikeus vanhuspalveluissa Itsemääräämisoikeuslaki Oma tupa, oma lupa - itsemääräämisoikeus vanhuspalveluissa Riitta Burrell 20.5.2014 Hallitusohjelma Pääministeri Jyrki Kataisen hallitusohjelma: Laaditaan lainsäädäntö asiakkaiden

Lisätiedot

Muutama näkökulma talousosaamisen ja neuvonnan kehittämiseen. kkv.fi. Maija Puomila Takuu-Säätiön ajankohtaispäivä kkv.

Muutama näkökulma talousosaamisen ja neuvonnan kehittämiseen. kkv.fi. Maija Puomila Takuu-Säätiön ajankohtaispäivä kkv. Muutama näkökulma talousosaamisen ja neuvonnan kehittämiseen Takuu-Säätiön ajankohtaispäivä Täältä tulen: Kilpailu- ja kuluttajaviraston organisaatio Pääjohtaja Markkinatutkimusyksikkö Hallintoyksikkö

Lisätiedot

Elintarvikeyrityksen rooli arvoketjussa. Mika Ala-Fossi, Toimitusjohtaja, Atria Suomi Oy

Elintarvikeyrityksen rooli arvoketjussa. Mika Ala-Fossi, Toimitusjohtaja, Atria Suomi Oy Elintarvikeyrityksen rooli arvoketjussa Mika Ala-Fossi, Toimitusjohtaja, Atria Suomi Oy 23.11.2016 Isot globaalit muutokset ja valtasiirtymät Teollisuuden työpaikat siirtyneet Kiinaan Kasvun keskukset

Lisätiedot