TRUKIN VALINTAOPAS Toimitus Jukka Kolari Taitto Workshop Pälviä Oy Valokuvat Rocla Oy, Jukka Kolari Copyright 2015 Rocla Oy Oikeus muutoksiin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TRUKIN VALINTAOPAS Toimitus Jukka Kolari Taitto Workshop Pälviä Oy Valokuvat Rocla Oy, Jukka Kolari Copyright 2015 Rocla Oy Oikeus muutoksiin"

Transkriptio

1 TRUKIN VALINTAOPAS

2 TRUKIN VALINTAOPAS Toimitus Jukka Kolari Taitto Workshop Pälviä Oy Valokuvat Rocla Oy, Jukka Kolari Copyright 2015 Rocla Oy Oikeus muutoksiin pidätetään. Tämän teoksen tekstin ja kuvien jäljentäminen ilman kustantajan lupaa kielletään tekijänoikeuslain mukaisesti. 4. uudistettu painos, painosmäärä kpl. Paino Aksidenssi Oy, 6/2015 Helsinki

3 niin Jukka Oksanen Ville Siitonen TRUKIN VALINTAOPAS

4 2 Sisällysluettelo 3 Johdanto 4 Trukin valinta helpoksi 6 Varastotrukit 10 Erikoistrukit 10 Käsikäyttöiset laitteet 11 CASE Vihannespörssi 12 Vastapainotrukit 14 CASE Agco Power 16 Automaattitrukit 17 CASE Valio 18 Käyttövoimavaihtoehdot 20 Valinnaisvarusteet ja lisälaitteet 22 Trukkien käyttöympäristö 22 Tärkeitä termejä 24 Kunnossapito ja turvallisuus 26 Trukin hankintavaihtoehdot 26 Trukin hankinta helpoksi Rocla Solutions Oy markkinoi ja myy Suomessa valmistettuja Roclan varasto- ja automaattitrukkeja sekä sähkökäyttöisiä Cat -vastapainotrukkeja. Myyntimallistoa täydentävät polttomoottorikäyttöiset Cat -vastapainotrukit. Laaja valikoima huollettuja ja tarkastettuja vaihto- ja vuokratrukkeja lisää trukin hankintavaihtoehtoja. Roclan arvostus perustuu trukkien laadun lisäksi yrityksen kykyyn toimittaa räätälöityjä trukkeja asiakkaiden tarpeisiin nopeasti. Rocla Solutions Oy tarjoaa trukkien ja trukkijärjestelmien lisäksi monipuolisia koulutus- ja sisälogistiikan palveluita asiakkaiden toimintojen tehostamiseksi. Yrityksen jälkimarkkinointipalvelu kattaa koko Suomen, ja kenttämekaanikot ympäri maata huoltavat kaikenmerkkisiä trukkeja. Autamme sinua valitsemaan juuri omaan tarkoitukseesi sopivan laitteiston ja palvelut, sekä sopivimman hankinta- ja rahoitusvaihtoehdon. Näin saat itsellesi mahdollisimman luotettavan ja kustannustehokkaan ratkaisun, joka parantaa liiketoimintasi tuottavuutta. Lisätietoa

5 3 JOHDANTO Hyvin suunnitellulla trukkihankinnalla on mahdollista tehostaa varastoinnin tehokkuutta merkittävästi. Logistiikkakustannuksissa voidaan päästä jopa kymmenien prosenttien säästöihin. Kun yritys suunnittelee trukin hankintaa, edessä on yleensä paljon mietittävää. On tärkeää, että ratkaisuja tehtäessä on käytettävissä ajan tasalla olevaa tietoa siitä, millaisia trukkityyppejä on tarjolla, ja minkätyyppinen trukki sopii parhaiten mihinkin käyttöön. Onnistunut hankinta edellyttää etukäteissuunnittelua, jossa etsitään vastausta seuraavanlaisiin kysymyksiin: Minkälaisiin käyttöolosuhteisiin trukkeja ollaan hankkimassa? Tarvitaanko trukkeja sisä- vai ulkokäyttöön vai molempiin? Kuinka korkealle lavoja ja muita kuormia pitää pystyä nostamaan? Minkä painoisia ja muotoisia kuormia on tarvetta käsitellä? Onko toimintaa mahdollista tehostaa erikois- tai automaatti trukkien avulla? Minkälaisia lisävarusteita tarvitaan? Mitä vaihtoehtoja on tarjolla käyttövoiman suhteen? Miten ratkaistaan esimerkiksi akkukäyttöisten trukkien varaamoon liittyvät kysymykset? Miten laitteista pidetään huolta? Kuka vastaa trukkien kunnossapidosta? Trukin valintaoppaan esimerkeissä on käytetty Rocla-varastotrukkeja sekä CAT -vastapainotrukkeja, mutta ohjeet pätevät myös muihin merkkeihin. Pohdittavaa tarjoavat myös elinkaarikustannukset ja rahoitusvaihtoehdot. Uuden trukin ostaminen ei välttämättä ole ainoa vaihtoehto. Jos käyttötarve on satunnaista, kannattaa miettiä, sopiiko omiin tarpeisiin vuokratrukki tai huollettu ja tarkastettu käytetty laite. Trukin valintaoppaan avulla haluamme tarjota konkreettista apua trukin valintaan. Opas sisältää perustietoa yleisimmin käytössä olevista varasto- ja vastapainotrukeista sekä niiden käyttöön ja hankintaan liittyvistä asioista. Tarkoituksena on auttaa lukijaa selvittämään, mitä vaihtoehtoja hänellä on trukkihankintaa suunnitellessaan. Toivomme, että valintaoppaasta on apua trukin hankintaa miettivien yritysten lisäksi mm. logistiikka-alan koulutusta tarjoaville tahoille ja opiskelijoille.

6 4 TRUKIN VALINTA HELPOKSI Erityyppisiä ja -kokoisia trukkityyppejä on tarjolla kymmenittäin sekä sisä- että ulkokäyttöön. Useimmille ihmisille sana trukki tuo ensimmäisenä mieleen varastojen ja tehtaiden pihaalueilla liikkuvat vastapainotrukit. Sisäkäytössä yleisimpiä ovat varastotrukit, joiden avulla tavaraa saadaan kerättyä, siirrettyä ja nostettua joko lavoittain tai yksittäiskappaleina. TRUKKITYYPPEJÄ VARASTOTRUKIT Varastotrukki on sähköllä toimiva, pääasiassa sisäkäyttöön tarkoitettu laite. Sitä voidaan käyttää tavaroiden siirron ja nostamisen lisäksi keräilytyötä tekevien ihmisten turvalliseen nostamiseen. Varastotrukkien käyttötapoja on monia. Trukit suunnitellaan niiden käyttötavan mukaan, joten valikoima on todella laaja. Joukosta löytyy esimerkiksi kävellen ja seisten ajettavia lavansiirtotrukkeja, keräilytrukkeja ja työntömastorukkeja, joilla lavoja voidaan nostaa useiden metrien korkeudella oleville hyllyille. VASTAPAINOTRUKIT Vastapainotrukit ovat monipuolisia materiaalinkuljetuksiin käytettyjä trukkeja. Ne ovat parhaimmillaan, kun trukilta vaaditaan monipuolisuutta ja suurta nostokapasiteettia esimerkiksi autojen lastauksessa ja tavaroiden siirtelyssä piha-alueilla. Sähkökäyttöiset vastapainotrukit sopivat sekä sisä- että ulkokäyttöön, polttomoottorikäyttöiset puolestaan pääasiassa ulkokäyttöön.

7 5 Trukilla tarkoitetaan lähisiirtolaitetta, joka liikkuu oman voimanlähteensä avulla. Haarukkavaunu ei siis tämän määritelmän mukaan ole trukki, koska sen liikuttamiseen käytetään moottorin sijasta lihasvoimaa. Kannattaa huomata, että vaikka trukkeja yleensä käytetäänkin tavaroiden nostoon, niissä ei aina ole haarukoita. Lavojen kuljetuksen ja nostamisen lisäksi trukkia voidaan käyttää esimerkiksi vetotrukkina vaunujen vetämiseen. Erityyppisiä ja -kokoisia trukkeja on kymmenittäin. Trukkeja käytetään sekä sisä- että ulkotiloissa, ja niiden koko ja nostokyky vaihtelevat käyttötarpeen mukaan. Voimanlähteenä trukissa voi olla diesel-, bensiini-, nestekaasu- tai sähkökäyttöinen moottori. Tässä oppaassa keskitytään pääosin varasto- ja vastapainotrukkeihin. Ne muodostavat ylivoimaisesti suurimman osan käytössä olevasta trukkikalustosta. Suomessa on tällä hetkellä käytössä arvioiden mukaan trukkia, joista noin puolet on varastotrukkeja ja puolet vastapainotrukkeja. Uusia trukkeja myydään Suomessa vuosittain noin kappaletta. AUTOMAATTITRUKIT Automaattitrukkijärjestelmä yhdistää tietotekniikan ja trukkitekniikan kustannustehokkaaksi osaksi asiakkaan logistista prosessia. Automaattitrukit tarjoavat kustannusetuja verrattuna esimerkiksi paikalleen asennettuihin kuljetinjärjestelmiin joustavuutensa ansiosta. Joustavuuden merkitys korostuu muuttuvissa prosesseissa ja kasvavilla liiketoiminnan alueilla, joissa kuljetuspalveluja on määrävälein organisoitava uudelleen painopisteiden muuttuessa. ERIKOISTRUKIT Erikoistrukit ovat asiakkaan yksilölliseen tarpeeseen suunniteltuja trukkeja, joissa voi olla esimerkiksi tavallista trukkia suurempi haarukkaleveys tai nostokorkeus. Erikoistrukkien suunnittelu aloitetaan aina asiakkaan materiaalinsiirtotarpeen kartoittamisesta.

8 6 VARASTOTRUKIT Varastotrukit ovat pääasiassa sisäkäyttöön tarkoitettuja akkukäyttöisiä trukkeja. Niitä käytetään esimerkiksi lavojen siirtoon, pinoamiseen ja hyllytykseen sekä keräilyyn. Varastotrukkien valintaan kannattaa kiinnittää huomiota mitä kustannustehokkaammin tavaroita varastossa käsitellään, sitä suuremmat ovat mahdollisuudet tuottavaan toimintaan. Oikeilla trukkivalinnoilla voidaan parantaa varastoinnin tehokkuutta, oli kyse sitten varastoon mahtuvan tavaran määrästä tai tavaravirtojen kulkunopeudesta. Varastotrukit voidaan jakaa käyttötarkoituksensa mukaan esimerkiksi seuraaviin ryhmiin: lavansiirtotrukit, keräilytrukit, pinoamistrukit, työntömastotrukit ja kapeakäytävätrukit.

9 kg kg 6 12 km/t mm LAVANSIIRTOTRUKIT Lavansiirtäjiä käytetään mm. terminaaleissa, jakelukeskuksissa, tuotannossa ja varastoissa tavaroiden siirtoon esimerkiksi kuorma-autojen lastaukseen ja purkuun. Lavansiirtäjän valinnassa ratkaisevia asioita ovat siirtomatkan pituus ja tarvittava kapasiteetti. Pienissä varastoissa, joissa siirtomatkat ovat lyhyitä, paras valinta voi olla käyden ajettava lavansiirtotrukki, jota ajetaan perässä kävellen. Suurin ajonopeus on noin 6 km/h, mikä vastaa ihmisen normaalia kävelyvauhtia. Yli 20 metrin siirtomatkoilla paremmin käytettäväksi soveltuu ajotasolta ajettava lavansiirtotrukki. Suurin ajonopeus on varustelusta ja kuormasta riippuen 9 12 km/h eli selvästi kävelyvauhtia nopeampi. Ahtaissa paikoissa kuljettajan ajotaso voidaan nostaa ylös, jolloin trukkia voidaan käyttää perässä kävellen. Kun lavansiirtotarve on jatkuvaa ja siirtomatkat pitkiä (esimerkiksi useita kymmeniä metrejä), on kuljettajan turvallisuuden ja ergonomian kannalta järkevintä valita seisten tai istuen ajettava lavansiirtäjä. Lisänopeus korostaa huomattavasti trukista saatavaa hyötyä. PINOAMISTRUKIT Pinoamistrukkeja käytetään kuormalavojen kuljettamiseen, pinoamiseen ja hyllytykseen esimerkiksi kaupan ja teollisuuden varastoissa. Ratkaisevia tekijöitä pinoamistrukin valinnassa ovat tarvittava nostokorkeus ja kapasiteetti sekä siirtomatkojen pituus ja työkäytävän leveys. Käyden ajettavat pinoamistrukit sopivat esimerkiksi kaupan ja teollisuuden varastoihin. Seisten ja istuen ajettavat mallit sopivat myös laajempiin logistisiin tarpeisiin ja myös sellaisiin tilanteisiin, joissa siirtomatkat ovat pitkiä. Useat mastovaihtoehdot ja runsas lisävarustevalikoima varmistavat sen, että kulloiseenkin tarpeeseen löytyy oikea pinoamistrukki. Esimerkiksi hydraulisten sivutukien avulla suuretkin kuormat voidaan nostaa turvallisesti korkealle.

10 kg kg mm mm mm mm TYÖNTÖMASTOTRUKIT Työntömastotrukit ovat monipuolisia lavojen hyllytys- ja kuljetustrukkeja. Niiden avulla on mahdollista nostaa erimuotoisia lavoja korkealle, ja masto taakse vedettynä ne pystyvät kääntymään huomattavasti kapeammissa hyllyväleissä kuin esimerkiksi vastapainotrukit. Masto eteen työnnettynä pinoaminen on helppoa, koska tukijalat eivät haittaa kulkua kuten pinoamistrukissa. Työntömastotrukkia ajetaan istuen sivuttain kulkusuuntiin nähden. Kuorman valvonta on helpompaa ajettaessa kuorman suuntaan. Näkyvyys on parempi ajettaessa kuljettajan suuntaan. KAPEAKÄYTÄVÄTRUKIT Kapeakäytävätrukit ovat loistavia työkaluja maksimaalisen hyötysuhteen saavuttamiseksi varaston tilankäytössä. Nimensä mukaisesti kapeakäytävätrukki pystyy työskentelemään erittäin kapeassa, jopa mm:n levyisessä käytävässä ja suurin nostokorkeus voi olla yli 16 metriä. Kuljettaja ohjaa toimintoja trukkimallista riippuen joko alhaalla tai ylhäällä istuen. Alhaalta ohjattaessa lavojen käsittelyä voidaan seurata esimerkiksi haarukoihin asennettavan kameran ja monitorin avulla. Kombitrukissa, jota voidaan käyttää myös keräilyyn, kuljettaja nousee ylös ohjaamon mukana.

11 kg mm KERÄILYTRUKIT Keräilytrukkeja käytetään kokolavakuormia pienempien tilauserien keräilyyn. Keräily on aikaa vievin ja useimmiten kallein vaihe materiaalin käsittelyssä varastoissa. Keräily trukkia hankittaessa onkin syytä kiinnittää huomio sekä trukkien suorituskykyyn että käyttöergonomiaan, joilla molemmilla on ratkaiseva osuus keräilyn tehokkuudessa. Matalakeräilijät on tarkoitettu ensimmäisen ja toisen tason keräilyyn, ja niitä on tarjolla sekä aisa- että rattiohjattuina malleina. Välitason keräilytrukeissa optimaalinen keräilykorkeus on 3,5 6,5 metriä. Korkeakeräilijöillä päästään yli 10 metrin nostokorkeuteen (optimaalinen alue alkaa 5 metrin korkeudesta). Keräilytrukeissa optimaalisen keräilykorkeuden määritelmä on yleensä ajotason nostokorkeus +1,5 metriä. VETOTRUKIT Vetotrukki on hyvä vaihtoehto keräilyyn ja kuljettamiseen monenlaisissa käyttöympäristöissä niitä on käytössä mm. lentokentillä, sairaaloissa ja tehtaissa. Vetotrukin avulla kuljettaja saa siirrettyä esimerkiksi rullakot, kärryt ja muut kuormat paikasta toiseen tehokkaasti pidemmilläkin kuljetusmatkoilla kg max 12 km/t

12 10 ERIKOISTRUKIT Erikoistrukki tarkoittaa tiettyyn tehtävään esimerkiksi paperirullien käsittelyyn tai muuhun asiakkaan tarpeeseen suunniteltavaa trukkia. Erikoistrukit vastaavat asiakkaan erityistarpeisiin. Niiden valmistuksessa on kyse aina suunnittelutyöstä, ja muutokset vaihtelevat hyvinkin pienestä lisävarustelusta suuriin runkomuutoksiin asti. Pieniä muutoksia ovat mm. poikkeavat haarukkamitat tai rungon galvanointi ja suuria trukin muokkaaminen paperirullakuljetukseen sopivaksi. KÄSIKÄYTTÖISET LAITTEET Trukkien lisäksi varastotyössä tarvitaan usein myös käsikäyttöisiä tuotteita, kuten haarukka-, saksi- ja pinoamisvaunuja. Haarukkavaunut ovat kestäviä työkaluja päivittäiseen kuormalavojen siirtelyyn, kun siirtomatkat ovat lyhyitä. Punnitsevilla haarukkavaunuilla materiaalien siirto ja punnitus voidaan hoitaa samanaikaisesti. Saksivaunut ovat apuvälineitä pakkaamiseen, purkamiseen tai lavojen käsittelyyn. Saksivaunusta saa helposti oikeankorkuisen ergonomisen työtason, mikä vähentää selän kuormittumista ja nopeuttaa työtä. Akulla toimiva saksivaunu soveltuu usein toistuviin nostoihin. Nostamiseen ja kuljettamiseen tarkoitetut pinoamisvaunut tuovat tehokkuutta tuotantotiloissa, pienissä varastoissa ja myymälöissä. Ne parantavat myös työergonomiaa. Pinoamisvaunuja on saatavilla käsikäyttöisinä ja sähköisellä nostolla varustettuina.

13 CASE Vihannespörssi 11 TRUKIT KÄYTÖSSÄ AAMUSTA ILTAAN Vihannespörssi Oy on Suomen suurimpia yksityisiä tuoretukkuja. Yrityksen trukit on hankittu Rocla Solutions Oy:ltä kattavalla vuokrasopimuksella. Ravintoloille ja suurkeittiöasiakkaille tuoretuotteita toimittavalla Vihannespörssillä on toimipisteet Helsingin Sörnäisissä, Turussa ja Tampereella. Kaikissa toimipisteissä kuormalavojen siirtoon käytetään Roclan toimittamia trukkeja. Yritys toimittaa asiakkailleen kaikenlaisia tuoretuotteita perunoista ja sipuleista syötäviin kukkiin. Tuotevalikoimaan kuuluu myös suurtalouskeittiöiden tarvitsemia säilykkeitä. Asiakkaat saavat tuotteet aina nopeasti tilauksen tehtyään. Yöllä kun tilaa, aamulla saa tavarat. Toimintaa meillä on ympäri vuorokauden, toteaa Vihannespörssin Helsingin varaston esimies Visa Koskinen. Tavaraa liikkuu sisään ja ulos Pääosa yrityksen trukkikannasta on Helsingissä, jossa on käytössä viisi lavansiirtotrukkia, yksi pinoamistrukki sekä yksi Humanic-työntömastotrukki. Ahkerimmassa käytössä ovat lavansiirtäjät, joilla hoidetaan muun muassa lavojen käsittely lattiatasolla ja tuotteiden siirto varastosta autoihin asiakkaille toimittamista varten. Tavaraa liikkuu molempiin suuntiin koko ajan, lavansiirtäjät ovat käytössä niin yöllä, aamulla kuin päivälläkin, toteaa Visa Koskinen. Kun lavoja tarvitsee nostaa tai hyllyttää, käytettävissä ovat pinoamistrukki ja työntömastotrukki, joiden molempien nostokorkeus on 5400 mm. Raskaimmat lavakuormat ovat kilon luokkaa, ja painavimpien lavojen nostoon käytämme työntömastotrukkia. Lavansiirtäjiä ja pumppukärryjä käyttävät meillä käytännössä kaikki työntekijät, niin naiset kuin miehetkin, ja työntömastotrukkiakin käyttää henkilöä. Kuljettajista kokeneimmat opastavat uusia käyttäjiä alkuun, kertoo Visa Koskinen. Lavansiirtäjät ja pinoamistrukki on varustettu ylöstaittuvalla ajotasolla ja taittuvilla sivutuilla, jotka suojaavat kuljettajaa ajon aikana. Ajotasolta pääsee helposti ja nopeasti keräämään tavaroita, ja taittuvan ajotason saa nopeasti nostettua ylös silloin, kun trukkia ei hetkeen käytetä tai lastausta tehdään ahtaassa paikassa, toteaa vuorovastaava Hannu Koskinen. Trukit on hankittu Rocla Solutions Oy:ltä Extended Rent -sopimuksella, joka sisältää niin huollot kuin vikakorjauksetkin. Vuosihuolto on kerran vuodessa tai kun tietty tuntimäärä tulee täyteen. Vuokraus sopii meille hyvin se on helppoa ja vaivatonta. Vaihdamme trukit noin neljän vuoden välein, eikä silloin tarvitse miettiä, mitä teemme vanhoille, käytetyille trukeille. Me teemme omat hommamme, ja Rocla hoitaa laitteet, tiivistää Visa Koskinen. Ahkerimmassa käytössä Vihannespörssin varastossa ovat lavansiirtotrukit, joilla hoidetaan mm. lavojen käsittely lattiatasolla ja tuotteiden siirto varastosta autoihin asiakkaille toimittamista varten.

14 12 VASTAPAINOTRUKIT Vastapainotrukit ovat yleisin trukkityyppi. Ne soveltuvat useisiin eri käyttötarkoituksiin: eri malleja käytetään sekä sisällä että ulkona muun muassa tavaroiden varastointiin, purkuun ja lastaukseen. Vastapainotrukki toimii nimensä mukaisesti vastapainoperiaatteella: mitä suurempi vastapaino trukin takana on, sitä painavampaa kuormaa sillä pystyy nostamaan. Vastapainotrukkien valikoima on laaja. Pienimpien mallien nostokyky on kilon luokkaa, kun taas suurikokoisimmissa ja tehokkaimmissa dieselmalleissa kapasiteetti voi olla moninkertainen. Vastapainotrukkien pääasiallisia valintakriteerejä ovatkin useimmiten nostokapasiteetti sekä käyttöympäristö ja käyttövoima.

15 13 Käyttövoimavaihtoehdot Vastapainotrukeissa käyttövoimana on yleensä joko sähkö, nestekaasu tai diesel. Sisätiloissa käytetään pääosin hiljaisia ja vähäpäästöisiä sähkötrukkeja. Varastojen ja muiden sisätilojen lisäksi sähkökäyttöiset mallit sopivat myös satunnaiseen ulkokäyttöön esimerkiksi kuorma-autojen lastaukseen. Nestekaasutrukkeja voidaan käyttää sekä sisällä että ulkona. Dieselkäyttöisiä vastapainotrukkeja käytetään pääasiassa ulkona. Dieseltrukit voidaan varustaa suodattimella, mikäli niitä käytetään sisätiloissa. Jos trukkia käytetään yleisillä kulkuväylillä, on se rekisteröitävä ja trukilla on oltava liikennevakuutus. Hankintaa tehtäessä on hyvä ottaa huomioon trukkiakkujen lataamiseen ja polttoaineiden täydennykseen liittyvät järjestelyt. Sähkötrukki Cat EP15PNT Valinnanvaraa riittää Polttomoottorilla varustetut vastapainotrukit ovat tavallisesti nelipyöräisiä. Sähkökäyttöisiä vastapainotrukkeja on tarjolla sekä kolme- että nelipyöräisinä. Kolmipyöräinen trukki kääntyy nelipyöräistä näppärämmin ja kykenee liikkumaan ketterämmin ahtaissa tiloissa. Nelipyöräinen trukki on jonkin verran vakaampi käyttää. Vastapainotrukkeja voidaan räätälöidä eri tarkoituksiin runsaan lisälaite- ja varustevalikoiman avulla. Esimerkiksi vastapaino- ja työntömastotrukkeihin on saatavana lämmitetty tai ilmastoitu kuljettajan hytti, mikä suojaa kuljettajaa ulkona avo-ohjaamoa paremmin. Saatavilla on myös paalipihtejä, mattopuomeja, rullapihtejä, asetinlaitteita jne. Tärkeimpiä tehtäviä trukkeja valittaessa on oikean nostokorkeuden määrittäminen. Nestekaasutrukki CAT GP-25N(2) Dieseltrukki CAT DP-35N(2)

16 CASE Agco Power 14 FAKTAA YRITYKSESTÄ: Aikaisemmin Sisu Diesel -nimellä tunnettu AGCO Power on valmistanut dieselmoottoreita jo 70 vuoden ajan Nokian Linnavuoressa. Yritys kuuluu nykyisin amerikkalaiseen AGCO-konserniin ja on yksi maailman merkittävimmistä dieselmoottoreiden valmistajista.

17 15 SUJUVAA YHTEISTYÖTÄ AGCO Power on yksi maailman merkittävimmistä dieselmoottoreiden valmistajista. Yrityksen Nokian tehtailla ja varastoissa on käytössä kymmenittäin Roclan trukkeja. Yhteistyötä on tehty jo yli 20 vuoden ajan ja vuonna 2013 solmittu huoltosopimus takaa su juvan toiminnan. AGCO Powerin tehtaalla Nokialla on useita tehdas- ja varastohalleja. Yrityksellä on käytössä yli 80 trukkia. Pääosa trukeistamme on pinoamistrukkeja niitä meillä on yli 50 kappaletta. Sähkö- ja dieselkäyttöisiä vastapainotrukkeja meillä on noin 15 kappaletta, ja lisäksi käytössä on työntömastotrukkeja, muita varastotrukkeja sekä lavansiirtäjiä. Viimeisin hankinta on uudessa kapeakäytävävarastossa keräilykäytössä oleva Rocla PNA11 -kapeakäytävätrukki, kertoo AGCO Powerin kunnossapitoinsinööri Jukka Punkari. AGCO Powerin trukeista yli 90 prosenttia on yrityksen omistuksessa, ja lisäksi käytössä on muutamia leasingkoneita. Trukeista pääosa on Rocla-merkkisiä, ja vastapainotrukitkin ovat CAT- ja Mitsubishi-merkkisiä eli tulevat Roclan kanssa samasta konsernista. ACGO Power on erittäin tyytyväinen yhteistyöhön Rocla Solutionsin kanssa. Kaikki on pitänyt, mitä on sovittu, ja esimerkiksi huollon puolella vasteaajat ovat lyhyitä, kertoo kunnossapitoinsinööri Jukka Punkari. Jukka Punkari on erittäin tyytyväinen yhteistyöhön Rocla Solutionsin kanssa. Kaikki on pitänyt, mitä on sovittu, ja esimerkiksi käyttöönotot ovat aina menneet hienosti yhteistuumin, toteaa Punkari. Yhteistyötä Roclan kanssa on tehty todella pitkään, ainakin 25 vuotta, muistelee trukkien kunnossapidosta AGCOlla vastaava Kalevi Luojukoski. Huoltosopimus helpottaa ennakointia Trukkien huolto hoidetaan yhdessä Rocla Solutionsin kanssa. Huoltoyhteistyötä on tehty jo pitkään, ja vuonna 2013 yritykset solmivat Basic-huoltosopimuksen. Basic-sopimuksella haettiin sitä, että painopiste siirtyisi korjaavasta huollosta ennakoivaan huoltoon. Huoltosopimuksen myötä Rocla käy kaikki trukit läpi kerran vuodessa. Samalla saamme aikaisempaa paremmin tietoa myös siitä, minkälaisessa kunnossa kalustomme on ja minkälaisia ovat trukkikohtaiset huoltokustannukset. Tämä helpottaa kaluston uusimisen suunnittelua, kertoo Jukka Punkari. Säännöllinen huolto myös pidentää trukkien käyttöikää ja parantaa työn tehokkuutta ja taloudellisuutta, selventää Rocla Solutions Oy:n aluemyyntipäällikkö Tommi Rannanvirta Tampereelta. Trukkien päivittäisistä huoltotoimenpiteistä vastaa AGCOlla Kalevi Luojukoski. Hoidamme itse perushuoltotoimenpiteet, kuten pyörien ja hydrauliikkaletkujen vaihtamiset, kertoo Luojukoski. Rocla Solutionsin puolelta trukkien vuosihuolloista vastaa huoltomekaanikko Ari Salmi Tampereelta. Hänet kutsutaan paikalle myös silloin, jos tarvitaan esimerkiksi sähköpuolen huoltotöitä, ja vasteajat ovat lyhyitä, Jukka Punkari kertoo. Tämä on toimiva järjestely, ja takaa, että meillä itsellämmekin on tietotaitoa asioiden hoitoon, selventää Punkari.

18 16 AUTOMAATTITRUKIT Automaattitrukki (AGV, Automated Guided Vehicle) on ilman kuljettajaa toimiva lähisiirtolaite. Automaattitrukit tarjoavat tehokkuutta ja luotettavuutta päivittäiseen tavarankäsittelyyn niin erilaisilla teollisuusaloilla kuin jakelukeskuksissakin. AGV-järjestelmässä tietotekniikka ja trukkitekniikka yhdistyvät kustannustehokkaaksi osaksi asiakkaan logistista prosessia. Paikalleen asennettuihin kuljetinjärjestelmiin verrattuna automaattitrukit tarjoavat kustannusetuja esimerkiksi joustavuutensa ansiosta. Automaatio on varteenotettava vaihtoehto esimerkiksi toistuviin, rutiininomaisiin lavojen, häkkien, kuljetusalustojen tai rullien siirtoihin ja keräilyyn, sekä tuotannon ja varaston väliseen liikenteeseen. Erityisen hyvin automaattitrukki sopii kaksi- ja kolmivuorotyöhön. Rutiinisiirtojen automatisointi vapauttaa osaavat trukinkuljettajat vaativampiin ja monipuolisempiin tehtäviin. Automatisointi vähentää myös virheiden ja vahinkojen määrää. Automaattitrukit toimivat rajatulla alueella pääasiassa sisätiloissa. Ohjaus voi tapahtua esimerkiksi laserin ja seinille sijoitettavien heijastimien avulla tai lattiaan sijoitetun sähköjohtimen induktiokenttää seuraamalla. Edullista ja nopeaa Automaatioon siirtyminen on edullista ja nopeaa. Takaisinmaksuaika pystytään laskemaan tarkasti, ja esimerkiksi muutaman kuljetustehtävän sisältämä järjestelmä maksaa itsensä takaisin parhaimmillaan neljässä kuukaudessa. Automaatio on nykyisin realistinen vaihtoehto pienemmillekin yrityksille ja myös sellaisiin tilanteisiin, joihin tarvitaan vain yksi automaattitrukki. Automaattitrukin kuukausikulu vastaa yhden trukki-kuljettaja-yksikön kuukausikulua. Yksittäisen automaattitrukin voi myös vuokrata. Koko logistinen prosessi AGV-järjestelmineen on mahdollista ulkoistaa.

19 CASE OLVI CASE Valio 17 AGV TOI TEHOKKUUTTA JA TURVALLISUUTTA JUUSTOTEHTAALLE Valion Vantaan juustotehtaalla käy kuhina. Siellä valmistuvat konsernin sulatejuustot ja pakataan juustoraasteet. Vantaan tehtaalta lähtee päivittäin kymmeniä juustokuormia ympäri Suomea ja vientiin mm. Venäjälle ja Yhdysvaltoihin. Vuodessa erilaisia juustotuotteita valmistuu kaiken kaikkiaan 35 miljoonaa kiloa. Valio Vantaan tehdas valitsi Roclan automaattitrukin hoitamaan täysien tuotelavojen kuljetusta tuotannosta kelmunkäärintäpisteelle. Aiemmin sama lavansiirto tehtiin trukilla. Tila on ahdas ja siirrettävä matka vain muutamia metrejä. Tehtävä oli stressaava ja työsuojelullisesti haasteellinen, muistelee logistiikkavastaava Tiina Kujala alkutilannetta. Työn yksitoikkoisuutta lisäsi myös se, että lavoja valmistuu muutaman minuutin välein eikä valmiita lavoja voi jättää pitkäksi aikaa seisomaan, jottei linja tukkeudu. Niinpä manuaalisesti siirtoja tehtäessä kuskin piti koko ajan olla valmiina siirtämään valmis lava käärintäkoneelle. Pohdimme, että miksi pitäisi pistää ajatteleva ihminen tekemään yksitoikkoista työvaihetta. Halusimme löytää asiaan jonkun uuden ratkaisun, kertoo puolestaan tehtaanjohtaja Heikki Mäkelä. Mäkelä otti yhteyttä Roclaan. Tarve ja palvelu löysivät nopeasti toisensa, sillä Roclan ammattilaiset ottivat Valion haasteen vastaan. Yhdessä löytyikin ratkaisu, joka sopi Valion tilanteeseen. Nyt lavoja siirtelee Roclan automaattitrukki. Roclan ratkaisumyyjät kävivät meillä pariinkin otteeseen mittanauhojen kanssa mittaamassa työtilan. He todella paneutuivat meidän tilanteeseen ja niihin tarpeisiin, joita meillä on, Kujala kiittelee. Nyt Penaksi nimetty Rocla ATX on ollut käytössä reilun vuoden ajan. Pena on täyttänyt odotukset. Henkilöstö on ottanut automaattitrukin hyvin vastaan. Automaattitrukki on lisännyt työturvallisuutta, sillä turvalaitteiden ansiosta trukki ei törmää. Sen käyttäminen on helppoa. Koko tuotantohenkilöstö kävi peruskoulutuksen ja muutama henkilö kustakin vuorosta koulutettiin erikseen pääkäyttäjiksi. Alussa Roclan HelpDesk -palvelu oli kovassa käytössä, mutta alkukankeuden jälkeen kaikki on mennyt todella hyvin, Kujala kehuu. Tehtaanjohtaja on ylpeä ATX:n tuomasta imagoarvosta. Amerikkalaiset kollegamme huomioivat heti automaattitrukin vierailullaan, heillä kun on yhä käytössä vanhaa tekniikkaa, Mäkelä lisää. Rocla automaattitrukkien voittokulku Valion tehtailla on saanut jatkoa. Oltermanni-tehdas on ottanut käyttöönsä useamman automaattitrukin järjestelmän Haapavedellä. Rocla ATX on ollut käytössä Valion Vantaan tehtaalla reilun vuoden ajan. Henkilöstö on ottanut automaattitrukin hyvin vastaan. Automaattitrukki on lisännyt työturvallisuutta, sillä turvalaitteiden ansiosta trukki ei törmää. Sen käyttäminen on helppoa, toteaa logistiikkavastaava Tiina Kujala.

20 18 KÄYTTÖVOIMAVAIHTOEHDOT Sähköakut Varastotrukit ja muut sisäkäyttöön tarkoitetut trukit saavat käyttövoimansa sähköakuista, joiden jännite on volttia. Normaalisti akun valinnassa pyritään siihen, että akku kestää yhdellä latauksella vähintään yhden työvuoron. keen sen kennot on vaihdettava. Akkuvaraajien tulee soveltua koneiden akuille ja koneiden käyttörytmeille. Varausaika vaihtelee varaajasta riippuen 6 ja 14 tunnin välillä. Varauksen jälkeen akuille suositellaan noin kahden tunnin vuorokautista lepoaikaa, jotta niiden lämpötila ei nousisi liian korkealle. Akut kehittävät varautuessaan vetykaasua, joka on räjähdysherkkää jo pienenä pitoisuutena ilman seassa esiintyessään. Sen tähden akun ja varaamon riittävä tuuletus on syytä varmistaa. Jos luonnollinen ilmanvaihto ei riitä, tarvitaan koneellista tuuletusta. Mikäli akkujen varaaminen tapahtuu erillisessä varaamossa, se on syytä suunnitella yhteistyössä paikallisten paloviranomaisten kanssa. Tupakointi on kielletty akkujen varaamiseen tarkoitetulla alueella. Nestekaasu tai diesel Nestekaasun tai dieselin kohdalla on kiinnitettävä erityishuomiota polttoainetäydennyksen toteuttamiseen. Polttoaineen lisäyksen ajaksi moottori on aina pysäytettävä, seisontajarru tulee kytkeä päälle ja kuljettajan on poistuttava trukista. Nestekaasutrukit Nestekaasu on palava, väritön ja voimakkaasti hajustettu kaasu, joka kaasupullossa on nestemäisessä muodossa. Nestekaasu on 1,5 kertaa ilmaa raskaampaa. Tämä tekee nestekaasuvuodosta erityisen vaarallisen, koska se kerääntyy kaapelikanaviin, lattiakaivoihin yms., joista sitä on vaikea tuulettaa pois. Siirrettäviä nestekaasusäiliöitä tai nestekaasukäyttöisiä trukkeja ei saa varastoida tai pysäköidä lähelle lämmityslaitteita, avotulta tai muita syttymisvaaran aiheuttavia lähteitä eikä lähelle huoltosyvennyksiä, hissikuiluja tai muita vastaavia alu Sähkötrukit ja akkujen käyttö Akun kunnosta huolehtiminen on yksi sähkötrukin tärkeimmistä huoltotoimenpiteistä. Akun kestävyyden kannalta se olisi hyvä purkaa noin 20 prosentin varaustasoon ja varata sitten täyteen, mikäli olosuhteet tai työvuorot sen vain sallivat. Nykyiset trukit säädetään niin, että varaustilan mittari näyttää tyhjää kun akku on varattava uudelleen. Normaali trukkiakku kestää noin sykliä (vastaa noin viiden vuoden käyttöä), jonka jäleita. Kun nestekaasukäyttöinen trukki pysäköidään, säiliön venttiili tulee sulkea. Vain opastettu henkilö esimerkiksi trukinkuljettaja saa vaihtaa trukin nestekaasusäiliön. Dieseltrukit Järeimmissä vastapainotrukeissa käyttövoimana on tavallisesti nestemäinen polttoaine yleisimmin diesel. Palovahinkojen ehkäisemiseksi dieseltrukkien polttoainetäydennys on suoritettava vain tähän tarkoitukseen varustetuilla paikoilla. Täydennyspaikan tulee sijaita ulkona sellaisessa paikassa, jossa syttyvä palo ei pääse leviämään muualle. Avotulen käyttö ja tupakointi on kielletty täydennyspaikan läheisyydessä. Moottoria ei saa käynnistää ennen kuin täyttölaitteisto on poistettu trukista, täyttöaukko suljettu ja mahdollisesti yli valunut polttoaine on pyyhitty.

21 19 AKUN VAIHTO Tarvittaessa yhdelle trukille voidaan hankkia kaksi nimikkoakkua, joista toista varataan sillä aikaa, kun toinen on käytössä. Tämä järjestely tuo etua myös akulle akku puretaan noin 20 prosentin varaustasoon, jonka jälkeen se varataan kerralla täyteen. Akun vaihto vie aikaa muutaman minuutin. Akunvaihtolaitteet ovat tarpeen silloin, kun trukilla ajetaan useassa vuorossa, eikä trukkia haluta seisottaa ladattavana. Yleinen tapa vaihtaa akku on nostaa se pois trukista joko toisella trukilla tai nosturilla. Erillisellä akunvaihtolaitteella vaihto sujuu turvallisesti ja nopeasti. Tyhjä akku vedetään trukista akunvaihtolaitteen rullien päälle ja vierestä työnnetään täysi akku tilalle. Pienimmissä lavansiirtäjissä käytetään akunvaihtokarusellia, johon akku nostetaan roikkumaan ketjuista nousevien haarukoiden avulla. Tämän jälkeen karusellia pyöritetään, jolloin siinä valmiiksi roikkuva, varattu akku voidaan laskea paikalleen trukin nousevien haarukoiden avulla. Vaihtoehtoisesti voi käyttää nosturia. Kun käytettävien trukkien määrä on suuri, puhutaan usein akunvaihtojärjestelmästä, johon on sisällytetty sekä akunvaihtolaitteet, vesitys ja lataus tehokkaasti toimivaksi kokonaisuudeksi. Akkuja saa vaihtaa ja varata vain tehtävään nimetty ja opastettu henkilö esimerkiksi trukinkuljettaja. Varaamisen jälkeen tulee tarkistaa akkuveden riittävyys. Suositeltavaa on lisätä akkuvettä noin kerran viikossa. Akunvaihtolaitetta käyttämällä työntömastotrukkia pystytään käyttämään keskeytyksettä. Tyhjä akku vedetään trukista akunvaihtolaitteen rullien päälle ja vierestä työnnetään täysi akku tilalle. Varaamisen jälkeen tulee tarkistaa akkuveden pinta. Suositeltu tapa on lisätä akkuvettä noin kerran viikossa. Kuvassa automaattinen vesitys. VAIHTOEHTONA HUOLTOVAPAAT GEELIAKUT Yleensä trukeissa käytetyt sähköakut perustuvat rikkihapon käyttöön akkunesteenä. Tällainen akku vaatii jatkuvaa nesteen määrän tarkkailua ja vesitystä, sillä hapon laimennukseen käytetty akkuvesi haihtuu ja sitä täytyy aika ajoin lisätä. Akkuun lisätään ainoastaan puhdistettua akkuvettä ei koskaan akkuhappoa, jotta akkunesteen happopitoisuus ei nousisi liikaa. Tarjolla on myös huoltovapaita akkuja, jotka eivät tarvitse vesitystä. Geeliakussa käytetään akkunesteen sijasta hyytelöä, joka höyrystyy käytössä niin vähän, että haihtumista ei merkittävästi akun elinkaaren aikana tapahdu. Näin akku on mahdollista sulkea lähes ilmatiiviiksi. Huoltovapaita geeliakkuja kutsutaankin joskus suljetuiksi akuiksi. Geeliakku tarvitsee erikoisvaraajan ja sen lataus kestää muutaman tunnin kauemmin kuin tavallisen akun lataaminen. Geeliakku soveltuukin parhaiten lähinnä yksivuorokäyttöön, jolloin akku saa latautua yön yli. Geeliakun hankintahinta on jonkin verran perinteistä akkua korkeampi, mutta elinkaarikustannuksiltaan suljettu akku voi tulla jopa tavallista akkua edullisemmaksi.

22 20 VALINNAISVARUSTEET JA LISÄLAITTEET Trukkien lisälaitteiden ja varusteiden valikoima on erittäin laaja ulottuen akuista, renkaista, haarukoista, mastoista ja muista perusvarusteista käyttöturvallisuuteen ja -ergomiaan vaikuttaviin lisälaitteisiin. Trukin hankinnan yhteydessä on järkevää ratkaista myös varusteiden ja lisätarvikkeiden tarve. Niiden avulla avulla trukkeja voidaan räätälöidä monenlaisiin eri tarkoituksiin. Mastot ja mastojen lisälaitteet Mastoja on valittavissa erilaisilla nostokorkeuksilla. Lisäksi mastoihin on saatavilla erilaisia lisälaitteita, kuten esimerkiksi haarukoita, henkilönostimia, rullapihtejä, paalipihtejä ja kääntölaitteita. Ergonomia ja käyttömukavuus Tarjolla on runsaasti ergonomiaan ja käyttömukavuuteen liittyviä varusteita (esimerkiksi penkit, radiot ja ilmastointi) ja turvallisuuteen vaikuttavia laitteita kuten varoitusvaloja, peruutusvaroittimia, lisävaloja, sammuttimia jne. Varusteet erikoisolosuhteisiin Myös erikoisolosuhteisiin liittyvät varusteet kannattaa valita hankinnan yhteydessä. Esimerkiksi vastapaino- ja työntömastotrukkeihin on saatavana lämmitetty kuljettajan hytti, mikä suojaa kuljettajaa kylmissä käyttöolosuhteissa huomattavasti avo-ohjaamoa paremmin. Renkaat käytön mukaan Akkujen ohella trukkien perusvarustukseen kuuluvat renkaat ovat yksi trukin kuluvimmista osista. Renkaiden käyttöikään vaikuttavat mm. lattioiden kunto, trukilla kuljetettavan kuorman massa ja toimintaympäristön siisteys. Varastotrukkien renkaat on useimmiten tehty kulutusta kestävästä ja elastisesta polyuretaanista. Liukkailla alustoilla, kuten märillä lattioilla tai pakkasvarastoissa, vetopyöräksi voi valita kumisen tai uritetun vetopyörän. Vastapainotrukeissa käytetään yleensä kumipyöriä. Ne voivat tarpeista ja käyttöolosuhteista riippuen olla joko kimmo- tai joustokumia tai ilmatäytteisiä. Yritysilme näkyviin Brändikuoret trukkeihin Roclan varastotrukkeihin on mahdollista hankkia asiakkaan yritysilmeen mukaiset brändikuoret, jotka yhdistävät trukin asiakkaan brändikokonaisuuteen. Brändikuorilla yritys voi vahvistaa omaa yrityskuvaansa myös varastotoiminnoissa niin vierailijoiden kuin omien työntekijöidenkin silmissä. Design-kuoret ovat vaihdettavia, joten yrityksen logon tai värimaailman muuttuessa trukkien ulkoasu saadaan nopeasti vaihdettua uuden yritysilmeen mukaiseksi.

23 21 Reaaliaikaista tietoa Abbot-etädiagnostiikkalaite Abbot on Roclan kehittämä palvelu, joka tuottaa reaaliaikaista tietoa trukkien käyttöasteesta ja käyttötavoista. Trukkiin asennettava Abbot-yksikkö rekisteröi kaikki tarpeelliset trukin käyttöön liittyvät tiedot, kuten esimerkiksi ajon eteen- ja taaksepäin, haarukoiden nostot ja laskut, trukkiin kohdistuneet törmäykset, akun jännitteen ja moottorin tilan. Abbot voidaan asentaa kaiken merkkisiin ja tyyppisiin trukkeihin. Abbotiin voidaan liittää myös kuljettajantunnistus, mikä estää asiattoman trukin käytön ja pitää kirjaa siitä, kuka kulloinkin on trukkia ajanut. Trukissa oleva Abbot-yksikkö lähettää tiedot palvelimelle matkapuhelinverkon tai langattoman lähiverkon kautta. Abbot-palvelimen kautta tiedot ovat helposti selattavissa ja muokattavissa web-selaimen avulla reaaliajassa, ja haluttaessa raportti voidaan toimittaa myös sähköpostilla. Käytöstä saatua tietoa analysoimalla trukkikanta pystytään optimoimaan sekä määrältään että ominaisuuksiltaan oikeanlaiseksi, mikä parantaa sisälogistiikan toiminta- ja kustannustehokkuutta. Abbotin käytön on havaittu myös parantavan työturvallisuutta, sillä se tunnistaa riskialttiin ajokäyttäytymisen ja auttaa tunnistamaan varaston vaaralliset kohdat. Abbot helpottaa laitekannan kunnossapitotarpeiden ennakointia ja mahdollistaa käyttöön perustuvan laskutuksen. Äänikeräilyn tueksi Visual Assistant -keräilynäyttö Roclan keräilytrukkeihin on saatavana Visual Assistant -keräilynäyttö. Perinteisesti äänikeräilyssä keräilijä ajaa trukkia saaden kuulokkeisiin tiedon vain seuraavasta keräyspaikasta, minkä kohdalle hän pysäyttää trukin. Audiovisuaalisessa keräilyssä keräilijä saa tämän lisäksi näytölle tiedot seuraavista keräilykohteista, jolloin hän voi ajaa trukin useamman keräilypisteen keskelle, ja kerätä kaikki kohteet yhdellä pysäyksellä. Näytön hyödyntäminen keräilytyössä vähentää tarpeettomia pysähdyksiä parhaimmillaan 80 % ja lisää keräilytyön tuottavuutta jopa 7 %.

Trukin valintaopas. Jukka Oksanen Ville Siitonen. Toimitus Jukka Kolari. Taitto Workshop Pälviä Oy. Valokuvat. Copyright 2013 Rocla Oy

Trukin valintaopas. Jukka Oksanen Ville Siitonen. Toimitus Jukka Kolari. Taitto Workshop Pälviä Oy. Valokuvat. Copyright 2013 Rocla Oy Trukin valintaopas niin www.rocla.fi Jukka Oksanen Ville Siitonen Trukin valintaopas Trukin valintaopas Toimitus Jukka Kolari Taitto Workshop Pälviä Oy Valokuvat Rocla Oy Copyright 2013 Rocla Oy ISBN 978-952-93-2147-6

Lisätiedot

Turvallisuusasiat ovat tärkeitä meille ja automaattitrukit sisältävät paljon erilaisia turvalaitteita.

Turvallisuusasiat ovat tärkeitä meille ja automaattitrukit sisältävät paljon erilaisia turvalaitteita. Showajat: 11:30, 13:00 ja 14:30 ENSIMMÄINEN ESITELTÄVÄ Automaattitrukki Tervetuloa tänne Roclan osastolle hyvä yleisö! Minun nimeni on Markku Sivonen ja toimin tämän trukkiesittelyn assistenttina ja jututan

Lisätiedot

Pinoamistrukkimallisto SPE10/12(i)/14(i)/16(i)/16s

Pinoamistrukkimallisto SPE10/12(i)/14(i)/16(i)/16s Roclan ajotasolla varustetut Solid-pinoamistrukit lisäävät työn tuottavuutta ja sujuvuutta monikäyttöisyytensä ansiosta. Hyllyttämiseen ja lavansiirtoon pidemmilläkin ajomatkoilla suunnitellut ulkomitoiltaan

Lisätiedot

Pinoamistrukkimallisto

Pinoamistrukkimallisto Roclan käyden ajettavat Solid-pinoamistrukit lisäävät työn tuottavuutta ja sujuvuutta monikäyttöisyytensä ansiosta. Hyllyttämiseen ja lavansiirtoon tarkoitetut ulkomitoiltaan kompaktit ja ketterästi liikkuvat

Lisätiedot

Toyota Material Handling. Työturvallisuus. www.toyota-forklifts.fi

Toyota Material Handling. Työturvallisuus. www.toyota-forklifts.fi Toyota Material Handling Työturvallisuus www.toyota-forklifts.fi Trukkien turvallisuus -Ei mikään pieni asia Yrityksen vastuu trukkien työturvallisuudesta: Suomessa on aktiivikäytössä noin 30 000 trukkia.

Lisätiedot

HSF 14 / HXF 14 HSF 16 / HXF 16 HSC 16 / HXC 16 HSS 16 / HXS 16 HXS 20 / HXX20 HXX 25. Roclan Humanic työntömastotrukit on suunniteltu

HSF 14 / HXF 14 HSF 16 / HXF 16 HSC 16 / HXC 16 HSS 16 / HXS 16 HXS 20 / HXX20 HXX 25. Roclan Humanic työntömastotrukit on suunniteltu Roclan 2 Humanic työntömastotrukit on suunniteltu helpottamaan käyttäjän työtä. Olipa kyseessä uusi kuljettaja tai alan konkari, trukki mukautuu hallitusti kuljettajan ajotapaan - liikkeellelähtö, ajo

Lisätiedot

Iveco Daily. Tee hyvästä pakettiautosta entistäkin parempi.

Iveco Daily. Tee hyvästä pakettiautosta entistäkin parempi. Iveco Daily Tee hyvästä pakettiautosta entistäkin parempi. Olet ostanut pakettiauton, joka voi olla liiketoimintasi tärkein osa pitkänkin aikaa. Pakettiauto on kuitenkin vain kuori, ja sinun tulee miettiä

Lisätiedot

Varastokalusteet. Lisätietoja ulokehyllyistä. Toyota Storage Solutions. www.toyota-forklifts.fi

Varastokalusteet. Lisätietoja ulokehyllyistä. Toyota Storage Solutions. www.toyota-forklifts.fi Lisätietoja ulokehyllyistä Toyota Storage Solutions Varastokalusteet Ulokehyllyt Pylväskorkeus (mm) Ulokepituudet (mm) Kevyt 2000, 2600, 3000 400, 500, 600, 700 ja 800 Keskiraskas 3000, 3600, 4000 400,

Lisätiedot

FIRST -MALLISTO. First -mallisto. Trukit tehtaan perusvarusteilla nopeaan toimitukseen! Mikä on First-mallisto ja mitä se tarjoaa.

FIRST -MALLISTO. First -mallisto. Trukit tehtaan perusvarusteilla nopeaan toimitukseen! Mikä on First-mallisto ja mitä se tarjoaa. First -mallisto Mikä on First-mallisto ja mitä se tarjoaa Nykypäivän hektisessä materiaalinkäsittely-ympäristössä on tärkeää, että trukkikalusto on oikein valittua. Oikein valitulla kalustolla toiminta

Lisätiedot

Korkeatason keräilytrukki 1000 kg 20.5.1998

Korkeatason keräilytrukki 1000 kg 20.5.1998 ROCLA PICKUP PHL-10 TEKNISET TIEDOT Korkeatason keräilytrukki 1000 kg 20.5.1998 Yleistä Kaikki mallit CE-vaatimusten mukaisia. Materiaaleista on n. 95% kierrätettäviä. Kuljettajan tila Ergonomisesti haarukoiden

Lisätiedot

Takeina turvallisuus ja. järkkymätön ammattitaito NOSTOPALVELUJA. Nostetta korkeuksiin. Nostamisen ammattilaiset

Takeina turvallisuus ja. järkkymätön ammattitaito NOSTOPALVELUJA. Nostetta korkeuksiin. Nostamisen ammattilaiset Takeina turvallisuus ja järkkymätön ammattitaito NOSTOPALVELUJA 1982 Nostetta korkeuksiin Nostamisen ammattilaiset 1 Nykyaikainen kalusto ja ammattitaitoinen henkilökunta. Takeina turvallisuus ja järkkymätön

Lisätiedot

FIRST -MALLISTO. First -mallisto. Trukit tehtaan perusvarusteilla nopeaan toimitukseen! Mikä on First-mallisto ja mitä se tarjoaa.

FIRST -MALLISTO. First -mallisto. Trukit tehtaan perusvarusteilla nopeaan toimitukseen! Mikä on First-mallisto ja mitä se tarjoaa. First -mallisto Mikä on First-mallisto ja mitä se tarjoaa Nykypäivän hektisessä materiaalinkäsittely-ympäristössä on tärkeää, että trukkikalusto on oikein valittua. Oikein valitulla kalustolla toiminta

Lisätiedot

Käyttöasetus potilassiirtojen

Käyttöasetus potilassiirtojen Käyttöasetus potilassiirtojen näkökulmasta Ylitarkastaja Riina Perko Valtioneuvoston asetus työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta (403/2008) Käyttöasetus Asetus voimaan 1.1.2009 Käyttöasetuksen

Lisätiedot

Volkswagen Caddy Transporter Crafter

Volkswagen Caddy Transporter Crafter Volkswagen Caddy Transporter Crafter Tee hyvästä pakettiautosta entistäkin parempi. Olet ostanut pakettiauton, joka voi olla liiketoimintasi tärkein osa pitkänkin aikaa. Pakettiauto on kuitenkin vain kuori,

Lisätiedot

MITSUBISHI PBF25N2. Lavansiirtovaunu kiinteällä seisomatasolla

MITSUBISHI PBF25N2. Lavansiirtovaunu kiinteällä seisomatasolla MITSUBISHI PBF25N2 Lavansiirtovaunu kiinteällä seisomatasolla P= Power Pallet B= Battery F= Fixed platform 25 = 2500kg kapasit. PBF25N2 kiinteällä seisontatasolla ja sivusuojilla/selkänojalla. - Max ajonopeus12km/h

Lisätiedot

SÄHKÖTRUKKIMALLISTO 6 11 t

SÄHKÖTRUKKIMALLISTO 6 11 t SÄHKÖTRUKKIMALLISTO 6 11 t VALMISTETTU RUOTSISSA POHJOISMAISIIN OLOSUHTEISIIN MARKKINOIDEN PARAS SÄHKÖTRUKKI Merlinum forkflit on Pohjoismaisiin olosuhteisiin suunniteltu sähkötrukkimallisto, joka soveltuu

Lisätiedot

Maxipackerin oikean aseman tasolla. Yhdellä radiopäätteellä voidaan ohjata useampaa Maxipackeria.

Maxipackerin oikean aseman tasolla. Yhdellä radiopäätteellä voidaan ohjata useampaa Maxipackeria. MAXIPACKER EAB:n Maxipacker on ainutlaatuinen hyllyjärjestelmä, joka mahdollistaa järkevän ja taloudellisen lavavarastoinnin koko varaston tilavuudelta joko normaalilämpötilassa tai pakkasessa. Maxipacker

Lisätiedot

Oikeat osat, oikeassa paikassa, oikeaan aikaan agilon

Oikeat osat, oikeassa paikassa, oikeaan aikaan agilon Teollisuusnosturit Ydinvoimalanosturit Satamanosturit Raskaat haarukkatrukit Kunnossapito Työstökonehuolto MATERIAALINHALLINTA Oikeat osat, oikeassa paikassa, oikeaan aikaan agilon 2 Konecranes Agilon

Lisätiedot

Varoitusjärjestelmä turvallisemman työympäristön puolesta

Varoitusjärjestelmä turvallisemman työympäristön puolesta Varoitusjärjestelmä turvallisemman työympäristön puolesta www.toyota-forklifts.fi Turvallisuus osana päivittäistä liiketoimintaasi Työtapaturmilla on alentava vaikutus tuottavuuteen. Tutkimukset Euroopassa

Lisätiedot

Nostetta kuormankäsittelyyn

Nostetta kuormankäsittelyyn Kuormausnosturit Vaihtolavalaitteet Ajoneuvotrukit Takalaitanostimet Puutavara- ja kierrätysnosturit Nostetta kuormankäsittelyyn www.hiab.com Hiab tuntee kuormankäsittelyn toimialat ja niiden erityispiirteet.

Lisätiedot

Vaijerivinssi DELTA 160-300 kg / 230V

Vaijerivinssi DELTA 160-300 kg / 230V Vaijerivinssi DELTA 160-300 kg / 230V Käyttöohje (Mallit: CWS 160,230 ja 300) Maahantuoja Suomessa : Carl Stahl Oy Jonkankatu 2, 20360 Turku Puh: 02 2750060 e mail: myynti@carlstahl.fi 1. Teknisiä tietoja

Lisätiedot

Siirtohyllystöt renkaiden ja rengassarjojen varastointiin Optimaalinen säilytyskapasiteetti ja turvallinen käsittely

Siirtohyllystöt renkaiden ja rengassarjojen varastointiin Optimaalinen säilytyskapasiteetti ja turvallinen käsittely Siirtohyllystöt renkaiden ja rengassarjojen varastointiin Optimaalinen säilytyskapasiteetti ja turvallinen käsittely Tehokasta tilankäyttöä ja tehokkuutta Renkaiden ja rengassarjojen optimaalinen säilytys

Lisätiedot

ihmiset etusijalle! SANO asettaa Akkutoimiset porraskiipijät

ihmiset etusijalle! SANO asettaa Akkutoimiset porraskiipijät Akkutoimiset porraskiipijät ihmiset SANO asettaa etusijalle! LIFTKAR PT PORRASKIIPIJÄT LIFTKAR PT ON TURVALLINEN PORTAISSA JA HELPPOKÄYTTÖINEN. ELÄMÄNLAATU ON ELÄMÄSTÄ NAUTTIMISTA TÄYSILLÄ JA YHDESSÄ

Lisätiedot

PULLEY-MAN porakonevinssi. Käyttö- ja huolto-ohje

PULLEY-MAN porakonevinssi. Käyttö- ja huolto-ohje PULLEY-MAN porakonevinssi Käyttö- ja huolto-ohje SISÄLLYSLUETTELO 3 4 SUORITUSARVOT JA TIEDOT TURVALLINEN KÄYTTÖ 5 7 8 10 11 LAITTEEN OSAT JA VAIJERIN ASENNUS LAITTEEN KÄYTTÖ NOSTOISSA LAITTEEN HUOLTO

Lisätiedot

Meidän visiomme......sinun tulevaisuutesi

Meidän visiomme......sinun tulevaisuutesi Meidän visiomme... Asiakkaittemme akunvaihdon helpottaminen...sinun tulevaisuutesi Uusia asiakkaita, lisää kannattavuutta ja kehitystä markkinoiden tahdissa Synergy Battery Replacement Programme The Battery

Lisätiedot

KONEET. Rolac VIIHTYISÄN YMPÄRISTÖN YLLÄPITOON MORE CARE. BUILT IN.

KONEET. Rolac VIIHTYISÄN YMPÄRISTÖN YLLÄPITOON MORE CARE. BUILT IN. Rolac KONEET VIIHTYISÄN YMPÄRISTÖN YLLÄPITOON MORE CARE. BUILT IN. Lundberg on erityisesti ympäristönhoitoon kehitetty taajamatraktori, joka on suunniteltu alan töiden monipuolisuus ja erityisvaatimukset

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Ammattikuljettajan työhyvinvointi turvallinen ja ergonominen työpäivä Lastaukseen ja purkuun liittyvän taakkojen käsittelyn ergonomia Kuljettajat & taakkojen käsittely 1 taakkojen käsittelyyn

Lisätiedot

Uudet tekniikat ja palvelut vastaavat sisälogistiikan muuttuneisiin tarpeisiin

Uudet tekniikat ja palvelut vastaavat sisälogistiikan muuttuneisiin tarpeisiin Toyota Material Handling Finland Oy Optiscan-asiakasseminaari Uudet tekniikat ja palvelut vastaavat sisälogistiikan muuttuneisiin tarpeisiin 08.10.2015 1 TOYOTA MATERIAL HANDLING FINLAND - Keitä olemme?

Lisätiedot

Kaasupullojen käsittely.

Kaasupullojen käsittely. Kaasupullojen käsittely. 2 Turvallinen käsittely Turvallinen käsittely. Kiitos, että valitsit AGAn! Autamme sinua turvallisessa kaasunkäsittelyssä, olitpa sitten aloittelija tai jo kokenut käyttäjä. Tärkein

Lisätiedot

Laadukkaalla trukkikalustolla tuottavuutta tehokkuutta turvallisuutta. Yhdessä parempiin tuloksiin. www.rocla.fi

Laadukkaalla trukkikalustolla tuottavuutta tehokkuutta turvallisuutta. Yhdessä parempiin tuloksiin. www.rocla.fi Laadukkaalla trukkikalustolla tuottavuutta tehokkuutta turvallisuutta Yhdessä parempiin tuloksiin www.rocla.fi 3 Rocla Solutions Oy Osaavaa palvelua erilaisiin tarpeisiin Rocla Solutions Oy markkinoi ja

Lisätiedot

Volkswagen Caddy Transporter T6 Crafter

Volkswagen Caddy Transporter T6 Crafter Autokalusteet ammattilaisille Volkswagen Caddy Transporter T6 Crafter Tee hyvästä pakettiautosta entistäkin parempi. Olet ostanut pakettiauton, joka voi olla liiketoimintasi tärkein osa pitkänkin aikaa.

Lisätiedot

Unicarriersin TX-vastapainotrukit määrittelevät energiatehokkuuden, ergonomian ja turvallisuuden uudelle tasolle

Unicarriersin TX-vastapainotrukit määrittelevät energiatehokkuuden, ergonomian ja turvallisuuden uudelle tasolle Unicarriersin TX-vastapainotrukit määrittelevät energiatehokkuuden, ergonomian ja turvallisuuden uudelle tasolle LÖYDÄ TÄYSIN UUSI SUKUPOLVI Quiet Operation ProVision Concept Energy Saving Uusi TX-sukupolvi:

Lisätiedot

A Member of the Constructor Group SATELLIITTIHYLLYSTÖ. Puoliautomaattinen tilaa säästävä varastointiratkaisu

A Member of the Constructor Group SATELLIITTIHYLLYSTÖ. Puoliautomaattinen tilaa säästävä varastointiratkaisu A Member of the Constructor Group SATELLIITTIHYLLYSTÖ Puoliautomaattinen tilaa säästävä varastointiratkaisu Satelliittihyllystömme on ratkaisu tehokkaaseen ja tilaa säästävään varastointiin Hyödyt 130

Lisätiedot

UUSI MOFFETT M4 NX HUIPPUSUORITUSKYKYÄ JA PALJON MUUTA

UUSI MOFFETT M4 NX HUIPPUSUORITUSKYKYÄ JA PALJON MUUTA UUSI MOFFETT M4 NX HUIPPUSUORITUSKYKYÄ JA PALJON MUUTA TUOTE-ESITE M4 TUTUSTU SEURAAVAAN SUKUPOL MOFFETT M4 NX VEEN Seuraavan sukupolven MOFFETT M4 NX nostaa Euroopan luotetuimman ajoneuvotrukin suorituskyvyn

Lisätiedot

Modul-Express JAKELUAUTOIHIN

Modul-Express JAKELUAUTOIHIN Modul-Express JAKELUAUTOIHIN TAITTUVAT HYLLYT TAITTUVAT HYLLYT Järjestelmä on valmistettu erittäin lujasta teräksestä ja on sekä kevyt että kestävä. Järjestelmä sopii yrityksille, jotka tarvitsevat hyvää

Lisätiedot

YDINVOIMALANOSTURIT SATAMANOSTURIT RASKAAT HAARUKKATRUKIT KUNNOSSAPITO TYÖSTÖKONEHUOLTO. CLX-ketjunostin INNOVATIIVISTA KUORMANKÄSITTELYÄ

YDINVOIMALANOSTURIT SATAMANOSTURIT RASKAAT HAARUKKATRUKIT KUNNOSSAPITO TYÖSTÖKONEHUOLTO. CLX-ketjunostin INNOVATIIVISTA KUORMANKÄSITTELYÄ TEOLLISUUSNOSTURIT YDINVOIMALANOSTURIT SATAMANOSTURIT RASKAAT HAARUKKATRUKIT KUNNOSSAPITO TYÖSTÖKONEHUOLTO TYÖPISTENOSTURIT CLX-ketjunostin INNOVATIIVISTA KUORMANKÄSITTELYÄ Konecranes CLX-ketjunostin UUDISTA

Lisätiedot

Suomi English Русский

Suomi English Русский Suomi English Русский Nurmiselle kuljetettavan tuotteen koko tai määränpään kaukaisuus eivät ole ongelma. Kaikki logistiikka-alan palvelut yhdeltä tiskiltä Nurminen Logistics tarjoaa asiakkailleen kaikki

Lisätiedot

Hiab Moffett -ajoneuvotrukit

Hiab Moffett -ajoneuvotrukit Hiab Moffett -ajoneuvotrukit TEKNISET TIEDOT M4 Hiab Moffett -ajoneuvotrukit Kuormankäsittely- ja toimitusratkaisut Ajoneuvotrukit ovat tärkeä työkalu menestyville yrityksille kaikilla teollisuudenaloilla

Lisätiedot

Keräilyrobotit. Helander, Koskimäki, Saari, Turunen. Aalto-yliopisto Insinööritieteiden korkeakoulu Kon Tuotantoautomaatio

Keräilyrobotit. Helander, Koskimäki, Saari, Turunen. Aalto-yliopisto Insinööritieteiden korkeakoulu Kon Tuotantoautomaatio Keräilyrobotit Helander, Koskimäki, Saari, Turunen Aalto-yliopisto Insinööritieteiden korkeakoulu Kon-15.4119 Tuotantoautomaatio 21.10.2015 Agenda 1. Yleistä robotisoinnista 2. Keräilyrobotit - Nivelvarsirobotti

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun valtioneuvoston asetuksen (1257/1992)

Lisätiedot

Bosch-lämpöpumput. Takuu antaa lisäturvaa. Uudella Bosch-lämpöpumpullasi on tehdastakuu, joka kattaa kaikki lämmityslaitteeseen kuuluvat

Bosch-lämpöpumput. Takuu antaa lisäturvaa. Uudella Bosch-lämpöpumpullasi on tehdastakuu, joka kattaa kaikki lämmityslaitteeseen kuuluvat Bosch-lämpöpumput Takuu antaa lisäturvaa Uudella Bosch-lämpöpumpullasi on tehdastakuu, joka kattaa kaikki lämmityslaitteeseen kuuluvat Bosch-osat. Laatua kautta linjan Meille Boschilla laatu on pääosassa

Lisätiedot

ATV-sarja FOREST PRO. kuormainvaunut mönkijään MADE IN FINLAND

ATV-sarja FOREST PRO. kuormainvaunut mönkijään MADE IN FINLAND ATV-sarja kuormainvaunut mönkijään MADE IN FINLAND Forest Pro Forest Pro FL Forest Pro Plus 2016 MALLISTO ON SAAPUNUT! Tee mönkijästäsi metsäkone Mönkijä on mainio kulkupeli monenlaisissa maastoissa, mutta

Lisätiedot

Työvaatepalvelut Hyvää tyyliä Hyvää fiilistä Parasta työtä

Työvaatepalvelut Hyvää tyyliä Hyvää fiilistä Parasta työtä Työvaatepalvelut Hyvää tyyliä Hyvää fiilistä Parasta työtä TYÖVAATE- PALVELUMME pitää huolta Ihmisistä Turvallisuus on taitolaji. Työstä Paras suoja työllesi. Tyylistä Tyylipuhtaasti töihin. 2 Monta hyvää

Lisätiedot

Kallio-, maaperä ja pohjavesitutkimuskoneiden asiantuntija

Kallio-, maaperä ja pohjavesitutkimuskoneiden asiantuntija Kallio-, maaperä ja pohjavesitutkimuskoneiden asiantuntija Kestäviä kallio- ja maaperätutkimuskoneita vaativiin olosuhteisiin Geomachine Oy on vuonna 1984 perustettu kallio- ja maaperätutkimuslaitteiden

Lisätiedot

Yleistietoja polttoaineenkulutuksesta. Yhteenveto PGRT

Yleistietoja polttoaineenkulutuksesta. Yhteenveto PGRT Yhteenveto Yhteenveto Tässä asiakirjassa esitellään ja selitetään lyhyesti ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat tekijät. Ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat useat eri tekijät: Renkaat

Lisätiedot

TAVARANKÄSITTELY TAVARANKÄSITTELY PAREMMAN ERGONOMIAN PUOLESTA

TAVARANKÄSITTELY TAVARANKÄSITTELY PAREMMAN ERGONOMIAN PUOLESTA TAVARANKÄSITTELY PAREMMAN ERGONOMIAN PUOLESTA Uudet tavarankäsittelyyn liittyvät tuotteemme tulevat helpottamaan työtä entisestään. Tarjoamme innovatiivisia ratkaisuja ammattimaiseen tavarankäsittelyyn.

Lisätiedot

Kuljeta ja siirrä kaapelikelat oikein

Kuljeta ja siirrä kaapelikelat oikein Kuljeta ja siirrä kaapelikelat oikein Kaapeli on arvokas tuote. Kaapelin kuljetuspakkaus on yleensä kela. Paksut laipat voivat vaikuttaa särkymättömiltä, mutta yli neljä tonnia painava kela on suhteellisen

Lisätiedot

Mitä keväällä kuuluu tehdä? Odotetaanko vain, että veneily alkaa? Vai pitikö jostain ottaa vastuuta ihan itse?

Mitä keväällä kuuluu tehdä? Odotetaanko vain, että veneily alkaa? Vai pitikö jostain ottaa vastuuta ihan itse? Mitä keväällä kuuluu tehdä? Odotetaanko vain, että veneily alkaa? Vai pitikö jostain ottaa vastuuta ihan itse? Miksi minä? Aluksen omistajalla on laivaisännän vastuu. Aluksen päälliköllä on päällikön vastuu.

Lisätiedot

Teknologiaraportti. Heikki Torvinen. 18/1/11 Metropolia Ammattikorkeakoulu

Teknologiaraportti. Heikki Torvinen. 18/1/11 Metropolia Ammattikorkeakoulu Teknologiaraportti Heikki Torvinen 1 Teknologiaraportti Käsittelee tekniikan näkökulmasta nyt ja tulevaisuuden ajoneuvoratkaisuja Polttoaineet Energian varastointi Lataus Ajoneuvoryhmät Henkilöauto Hyötyajoneuvot

Lisätiedot

keep moving www.toyota-forklifts.fi

keep moving www.toyota-forklifts.fi www.toyota-forklifts.fi keep moving Toyota Li-Ion kustannustehokkuuden optimointi seisonta-aikojen minimointi ympäristövaikutusten minimointi ei akunvaihdon tarvetta Ei akun vesitystä akun täyteen lataus

Lisätiedot

Varastokalusteet.

Varastokalusteet. Varastokalusteet www.toyota-forklifts.fi www.toyota-hyllyt.fi Toyota varastokalusteratkaisut Toyota Material Handling Finland (TM- HFi) tarjoaa samasta osoitteesta sekä materiaalin säilytykseen tarvittavat

Lisätiedot

Vaakahaarukkavaunun HAVA2000V KÄYTTÖOHJE

Vaakahaarukkavaunun HAVA2000V KÄYTTÖOHJE Vaakahaarukkavaunun HAVA2000V KÄYTTÖOHJE Maahantuoja Haklift ABT Oy Asessorinkatu 3-7 20780 Kaarina Kiitos, että valitsit ABT Yellowline vaakahaarukkavaunun. Lue tämä käyttöopas ennen käyttöä. ABT Yellowline

Lisätiedot

Leica Piper 100/200 Maailman monipuolisin putkilaser

Leica Piper 100/200 Maailman monipuolisin putkilaser Leica Piper 100/200 Maailman monipuolisin putkilaser Leica Piper Luotettavaa suorituskykyä maan päällä, putkissa ja kaivoissa Leica Geosystemsin Piper-putkilasersarjaan voi luottaa joka tilanteessa Putkessa

Lisätiedot

Hellman's Production Oy Marjuksenranta 18, 23310 TAIVASSALO email: info@hellmansproduction.fi www.hellmansproduction.fi P. +358 (0) 404846000

Hellman's Production Oy Marjuksenranta 18, 23310 TAIVASSALO email: info@hellmansproduction.fi www.hellmansproduction.fi P. +358 (0) 404846000 S O L U T I O N S MODUULIRAKENNUKSIEN TOTEUTTAJA Hellman s Production Solutions on erikoistunut modulaariseen rakentamiseen. Moduulirakentamisessa yrityksemme panostaa kestäviin materiaaleihin ja projektikohtaiseen

Lisätiedot

Työntömastotrukki t

Työntömastotrukki t Työntömastotrukki 1.4-2.5 t R & E -sarja Kylmävarasto RRE140HC/HEC/ HCC/ RRE160HC/HEC/ HCC/ RRE180HC/HEC/ HCC/ RRE200HC/HEC/ HCC/ RRE250HC/HEC/ HCC/ www.toyota-forklifts.eu Työntömastotrukki, kylmävarasto,

Lisätiedot

AJONEUVOJEN KÄYTTÖ- JA YLEINEN TURVALLISUUSOHJE

AJONEUVOJEN KÄYTTÖ- JA YLEINEN TURVALLISUUSOHJE Hallitus 31.3.2011 LIITE 7 AJONEUVOJEN KÄYTTÖ- JA YLEINEN TURVALLISUUSOHJE Hallitus hyväksynyt x.x.2011 1 / 5 ROVANIEMEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN AJONEUVOJEN KÄYTTÖ- JA YLEINEN TURVALLISUUSOHJE Ajoneuvojen

Lisätiedot

Sepelitie 15 40320 Jyväskylä Puh. 020 798 9210 Fax 020 798 9219 www.stancon.fi JÄÄNHOITOKONEET JÄÄHALLEILLE JA ULKOKENTILLE

Sepelitie 15 40320 Jyväskylä Puh. 020 798 9210 Fax 020 798 9219 www.stancon.fi JÄÄNHOITOKONEET JÄÄHALLEILLE JA ULKOKENTILLE Sepelitie 15 40320 Jyväskylä Puh. 020 798 9210 Fax 020 798 9219 www.stancon.fi JÄÄNHOITOKONEET JÄÄHALLEILLE JA ULKOKENTILLE ICECAT B220 AKKUKÄYTTÖINEN JÄÄNHOITOKONE ICECAT on helppokäyttöinen ja turvallinen

Lisätiedot

Scanclimber Oy Mastolavojen matematiikkaa

Scanclimber Oy Mastolavojen matematiikkaa Koostanut Essi Rasimus Opettajalle Scanclimber Oy Mastolavojen matematiikkaa Kohderyhmä: 8. - 9. -luokka Esitiedot: Ympyrän tasogeometria, kulman suuruus, nopeuden yhtälö Taustalla oleva matematiikka:

Lisätiedot

MACCO BF Haarukkavaunu KÄYTTÖOHJEET. Oy Machine Tool Co

MACCO BF Haarukkavaunu KÄYTTÖOHJEET. Oy Machine Tool Co MACCO BF Haarukkavaunu KÄYTTÖOHJEET Oy Machine Tool Co 1. Käyttökohteet Käsikäyttöinen MACCO BF -haarukkavaunu on matalarakenteinen, vain kuormalavalla olevan, kovilla pinnoilla liikuteltavan tavaran siirtelyyn

Lisätiedot

KUIVAKÄYMÄLÄ RAUTAKAUPASTA HAASTEET JA MAHDOLLISUUDET

KUIVAKÄYMÄLÄ RAUTAKAUPASTA HAASTEET JA MAHDOLLISUUDET KUIVAKÄYMÄLÄ RAUTAKAUPASTA HAASTEET JA MAHDOLLISUUDET Käytä kuivana! Sisäkäymälä hankinnasta käyttöön suomenkielinen seminaari 23.8.2012 21.8.2012 Carita Tuli 1 TULI-SÄHKÖ OY EKOKÄYMÄLÖIDEN EDELLÄKÄVIJÄ

Lisätiedot

10 vinkkiä ympäristötietoisemmasta autoilusta

10 vinkkiä ympäristötietoisemmasta autoilusta FIA:n Make Cars Green kampanjan tavoite on vähentää autojen ympäristövaikutuksia ja auttaa kuljettajia valitsemaan ympäristöystävällisemmät vaihtoehdot autoilussaan. 10 vinkkiä ympäristötietoisemmasta

Lisätiedot

VUOKRAUSRATKAISUT Trukki tarpeesi mukaan

VUOKRAUSRATKAISUT Trukki tarpeesi mukaan LIIKETOIMINNAN TEHOSTA JA VUOKRAUSRATKAISUT Trukki tarpeesi mukaan www.toyota-forklifts.fi VUOKRAUSRATKAISUT Trukki tarpeesi mukaan Miksi sinun tulisi vuokrata trukkisi juuri meiltä? Vastauksen voi kiteyttää

Lisätiedot

Laadukkaalla trukkikalustolla tuottavuutta tehokkuutta turvallisuutta. Yhdessä parempiin tuloksiin. www.rocla.fi

Laadukkaalla trukkikalustolla tuottavuutta tehokkuutta turvallisuutta. Yhdessä parempiin tuloksiin. www.rocla.fi Laadukkaalla trukkikalustolla tuottavuutta tehokkuutta turvallisuutta Yhdessä parempiin tuloksiin www.rocla.fi 2 Sisällysluettelo 3 rocla Solutions Oy Osaavaa palvelua 4 palvelua monenlaisiin tarpeisiin

Lisätiedot

4 YLIVOIMAISTA OMINAISUUTTA

4 YLIVOIMAISTA OMINAISUUTTA 4 YLIVOIMAISTA OMINAISUUTTA Liikkuvuus Tuottavuus Monitoimisuus Ympäristövastuu Luo mahdollisuuksia www.lannencenter.com FI SIIRTYY TYÖMAALTA TYÖMAALLE. Tähän eivät muut pysty. Kaiva, kuormaa, nosta ja

Lisätiedot

MECHRON www.hako.fi. Tekniset tiedot. Malli Mechron 2210 Moottori. 3 syl. nestejäähdytteinen 4-tahti Diesel 16,4 kw (22 hv) Voimansiirto

MECHRON www.hako.fi. Tekniset tiedot. Malli Mechron 2210 Moottori. 3 syl. nestejäähdytteinen 4-tahti Diesel 16,4 kw (22 hv) Voimansiirto Tekniset tiedot Malli Mechron 2210 Moottori malli tyyppi teho iskutilavuus kierrosluku polttoainetankki 3C100LWU 3 syl. nestejäähdytteinen 4-tahti Diesel 16,4 kw (22 hv) 1007 cm³ 2200 rpm 28 litraa Voimansiirto

Lisätiedot

Tailor-made Transportation Solutions FIN

Tailor-made Transportation Solutions FIN Tailor-made Transportation Solutions FIN Tailor-made Transportation Solutions Tyllis Oy Ab on erikoistunut suunnittelemaan ja valmistamaan räätälöityjä rakenneratkaisuja kuljetusalalle. Yritys suunnittelee

Lisätiedot

Yksi kone, monta tapaa työskennellä säästää aikaa ja tarkoittaa katetta urakoitsijalle. Suomalainen konealan asiantuntija.

Yksi kone, monta tapaa työskennellä säästää aikaa ja tarkoittaa katetta urakoitsijalle. Suomalainen konealan asiantuntija. Yksi kone, monta tapaa työskennellä säästää aikaa ja tarkoittaa katetta urakoitsijalle. Suomalainen konealan asiantuntija. Monikäyttöiset tela-alustaiset kaivukoneet 6MCR 8MCR 10MCR 712MC 714MCe Kokonaispaino

Lisätiedot

KUORMALAVAHYLLY ALFA

KUORMALAVAHYLLY ALFA KUORMALAVAHYLLY ALFA EAB KUORMALAVAHYLLY EAB:n kuormalavahylly kattaa vakiona laajan valikoiman eri levyisiä, syvyisiä ja korkuisia hyllyjä. Monipuolisilla lisävarusteilla rakennetaan tehokas ja toimiva

Lisätiedot

Polttomoottorikäyttöinen vastapainotrukki 1,5-3,5 t

Polttomoottorikäyttöinen vastapainotrukki 1,5-3,5 t Polttomoottorikäyttöinen vastapainotrukki 1,5-3,5 t www.toyota-forklifts.eu Polttomoottorikäyttöinen vastapainotrukki 1,5-1,8 t Tekniset tiedot 02-8FGF15 02-8FDF15 02-8FGF18 02-8FDF18 1.1 Valmistaja TOYOTA

Lisätiedot

Scanclimber Oy Mastolavojen matematiikkaa

Scanclimber Oy Mastolavojen matematiikkaa Koostanut Essi Rasimus Opettajalle Scanclimber Oy Mastolavojen matematiikkaa Kohderyhmä: 8. - 9. -luokka Esitiedot: Ympyrän tasogeometria, kulman suuruus, nopeuden yhtälö Taustalla oleva matematiikka:

Lisätiedot

Akkujen ylläpito. Yleistä akkujen ylläpidosta VAROITUS!

Akkujen ylläpito. Yleistä akkujen ylläpidosta VAROITUS! Yleistä akkujen ylläpidosta Yleistä akkujen ylläpidosta VAROITUS! Akut sisältävät syövyttävää happoa. Tämän vuoksi on oltava varovainen sekä käytettävä asianmukaisia suojavarusteita työskenneltäessä akkujen

Lisätiedot

Lämpöputkilämmönsiirtimet HPHE

Lämpöputkilämmönsiirtimet HPHE Lämpöputkilämmönsiirtimet HPHE LÄMMÖNTALTEENOTTO Lämmöntalteenotto kuumista usein likaisista ja pölyisistä kaasuista tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden energiansäästöön ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen

Lisätiedot

The intelligent way to move. Jukka Oksanen Ville Siitonen TRUKIN VALINTAOPAS

The intelligent way to move. Jukka Oksanen Ville Siitonen TRUKIN VALINTAOPAS The intelligent way to move Jukka Oksanen Ville Siitonen TRUKIN VALINTAOPAS 2 Sisällysluettelo 3 Johdanto 4 Oikean trukin valinta helpoksi 6 Varastotrukit 11 CASE WinWinD 12 Vastapainotrukit 14 CASE Transpoint

Lisätiedot

Eläinlääkintäauto varustelut

Eläinlääkintäauto varustelut Eläinlääkintäauto varustelut Meillä on vuosikymmenien kokemus erikoisautojen rakentamisessa ja varustelussa. Nyt tämä tietotaito on myös sinun käytettävissä suunnitellessasi uutta eläinlääkintäautoa. Lähtökohtana

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS. ver. 1.2

KÄYTTÖOPAS. ver. 1.2 KÄYTTÖOPAS ver. 1.2 VAROITUS Tätä tuotetta ei ole tarkoitettu alle kolme (3) vuotiaille lapsille. VAROITUS Emme kanna mitään vastuuta mahdollisista onnettomuuksista tai vahingoista, jotka johtuvat laiminlyönnistä

Lisätiedot

Suorakulmaiset keraamiset särmiöt yhdeksi kuutioksi

Suorakulmaiset keraamiset särmiöt yhdeksi kuutioksi POHDIN projekti Suorakulmaiset keraamiset särmiöt yhdeksi kuutioksi Teollisuushallissa kasataan keraamisia samankokoisia ja samanmuotoisia suorakulmaisia särmiöitä pakkausta ja kuljetusta varten täysiksi

Lisätiedot

TUOTE-ESITTELY

TUOTE-ESITTELY TUOTE-ESITTELY 24.09.2018 KOKOONPANOKÄRRY IT-Line kokoonpanokärry suurten tuotteiden kokoonpanoon. Korkeussäädettävään kokoonpanokärryyn on vapaasti lisättävissä työtason kallistus- sekä pyöritysominaisuus,

Lisätiedot

Käyttö ja velvollisuudet. Käyttötarkoitus. Kohderyhmä. Edellytykset. Dokumentoidun tarkastuksen vaatimukset

Käyttö ja velvollisuudet. Käyttötarkoitus. Kohderyhmä. Edellytykset. Dokumentoidun tarkastuksen vaatimukset Kohderyhmä Scanian päällirakennetiedot on pääosin tarkoitettu päällirakentajille ja ne koskevat kaikkia Scanian kuorma-autoalustoihin ja valmiisiin kuorma-autoihin tehtyjä päällirakenteita ja muutostöitä.

Lisätiedot

Parhaat käytännöt työvälineasioissa

Parhaat käytännöt työvälineasioissa Jussi Aarnivuo, ABB Oy Turvallisuusmessut 9.9.2010, Tampere Parhaat käytännöt työvälineasioissa September 3, 2010 Slide 1 Parhaat käytännöt työvälineasioissa ABB Suomessa Työturvallisuuslaki taustalla

Lisätiedot

301.4C. Minikaivukone

301.4C. Minikaivukone 301.4C Minikaivukone Moottori Nettoteho 13,2 kw 17,7 hp Paino Työpaino turvakaaren kanssa 1 380 kg 3 042 lb Työpaino ohjaamon kanssa 1 470 kg 3 241 lb Monipuolisuus Helppo kuljettaa ja käyttää erilaisilla

Lisätiedot

Hiab Multilift Matalat XR -koukkulaitteet

Hiab Multilift Matalat XR -koukkulaitteet Hiab Multilift Matalat XR -koukkulaitteet Tuote-esite Korkea laatu, matala asennuskorkeus ja omapaino Käyttöturvallisuus ja helppokäyttöisyys ovat matalien Hiab Multilift XR-koukkulaitteiden tärkeimmät

Lisätiedot

METSÄKONEET 770D HARVESTERIT 770D

METSÄKONEET 770D HARVESTERIT 770D METSÄKONEET 770D HARVESTERIT 770D Tehokkuutta harvennuksille - John Deere 770D John Deere 770D -harvesteri on oikea valinta harvennuksille ja pienten puiden käsittelyyn. Nelipyöräinen ja pienikokoinen

Lisätiedot

y Polttonestetoiminen lämmitin 87

y Polttonestetoiminen lämmitin 87 Klimat 5 1 y Polttonestetoiminen lämmitin 87 912-B, 912-D Op. no. 87516 01- Bensiini 30618 095-1 Diesel 3730 340-1 20000 paitsi AT Bensiini 30618 095-1 912-B edustaa lämmittimien uuttaa sukupolvea. Tämä

Lisätiedot

Polttomoottorikäyttöinen vastapainotrukki

Polttomoottorikäyttöinen vastapainotrukki Polttomoottorikäyttöinen vastapainotrukki 3.5-5,0 t www.toyota-forklifts.eu Polttomoottorikäyttöinen vastapainotrukki 3,5 t Tekniset tiedot 02-7FG35 42-7FD35 1.1 Valmistaja Toyota Toyota 1.2 Malli 02-7FG35

Lisätiedot

Sähköketjutalja DELTA 1000 kg / 230V

Sähköketjutalja DELTA 1000 kg / 230V Sähköketjutalja DELTA 1000 kg / 230V Käyttöohje (Model: DU902) Maahantuoja Suomessa : Carl Stahl Oy Jonkankatu 2, 20360 Turku Puh: 02 2750060 e mail: myynti@carlstahl.fi 1. Teknisiä tietoja Mini sähköketjutalja

Lisätiedot

Käyttöohje. Asiakaspalvelu. Lue tämä käyttöohje aina ennen Stedox. Supportin käyttöä ja asennusta.

Käyttöohje. Asiakaspalvelu. Lue tämä käyttöohje aina ennen Stedox. Supportin käyttöä ja asennusta. Me haluamme tehdä työnteosta helpompaa, tehokkaampaa ja turvallisempaa rakentajille ympäri maailman kehittämällä luovia menetelmiä ja työkaluja, jotka helpottavat rakennusalan asennustöitä. Oikeanlaisilla

Lisätiedot

lindab väliseinärangat Lindab RdBX väliseinärangat

lindab väliseinärangat Lindab RdBX väliseinärangat lindab väliseinärangat Lindab RdBX väliseinärangat lindab väliseinärangat Lindab RdBX jopa puolet asennusajasta säästyy muihin töihin Lindab on yksinkertaistanut seinärakenteet. Tuloksena ovat uudet,

Lisätiedot

keep moving www.toyota-forklifts.fi

keep moving www.toyota-forklifts.fi www.toyota-forklifts.fi keep moving Esittelyssä Toyotan Litium-Ion-teknologiaan pohjautuva, uusi varastotrukkivalikoima, joka toimii pidempään vähemmällä energialla ja pienemmillä kustannuksilla. Ei enää

Lisätiedot

KIINTEISTÖN VUOKRASOPIMUS

KIINTEISTÖN VUOKRASOPIMUS 1 KIINTEISTÖN VUOKRASOPIMUS 1. Sopijaosapuolet Tikkamäen Palvelut Oy (jäljempänä vuokranantaja) ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitoja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä, (jäljempänä vuokralainen) ovat sopineet

Lisätiedot

EAB Built to last Tarkkuus ja laatu ovat mukana kaikessa toiminnassamme, raakamateriaalin valinnassa,

EAB Built to last Tarkkuus ja laatu ovat mukana kaikessa toiminnassamme, raakamateriaalin valinnassa, KUORMALAVAHYLLY EAB KUORMALAVAHYLLY 1 EAB:n kuormalavahylly kattaa vakiona laajan valikoiman eri levyisiä, syvyisiä ja korkuisia hyllyjä. Monipuolisilla lisävarusteilla rakennetaan tehokas ja toimiva varasto.

Lisätiedot

Käyttöohje. Parade 60 Rollaattori

Käyttöohje. Parade 60 Rollaattori Parade 60 Rollaattori 1 2 Sisältö TUOTTEISTAMME...4 KÄYTTÖTARKOITUS...6 TEKNINEN ERITTELY...7 LISÄVARUSTEET...7 KÄYTTÄJÄN OPAS...8 3 Tuotteistamme Tuotetta vastaan otettaessa Tarkista seuraavat asiat ennen

Lisätiedot

KUORMALAVAHYLLY ALFA

KUORMALAVAHYLLY ALFA KUORMALAVAHYLLY ALFA EAB KUORMALAVAHYLLY EAB:n kuormalavahylly kattaa vakiona laajan valikoiman eri levyisiä, syvyisiä ja korkuisia hyllyjä. Monipuolisilla lisävarusteilla rakennetaan tehokas ja toimiva

Lisätiedot

1. YLEISTÄ SC4000 1 SC4000 K Ä Y T T Ö O H J E K I R J A

1. YLEISTÄ SC4000 1 SC4000 K Ä Y T T Ö O H J E K I R J A 1. YLEISTÄ 1. YLEISTÄ... 3 1.1. NOSTOLAVAN KUVAUS... 3 1.2. PERUSLAITEKOKONAISUUS PYÖRÄ- ALUSTAISENA 12.5 M PITKÄLLÄ TYÖLAVALLA... 8 1.3. TAKUUEHDOT... 11 1 2 1. YLEISTÄ 1.1. NOSTOLAVAN KUVAUS Scaninterin

Lisätiedot

Varavoimakoneiden huoltopalvelut

Varavoimakoneiden huoltopalvelut Varavoimakoneiden huoltopalvelut pidämme sen käynnissä! Huolettomuutta toimivalla huollolla Hienoinkaan auto ei säilytä käyttövarmuuttaan ilman säänöllistä, ammattitaitoisesti tehtyä huoltoa. Sama pätee

Lisätiedot

LIITE 1 (5) TYÖSUOJELUPIIRI Sosiaali- ja terveysministeriö / Työsuojeluosasto 16.1.2007

LIITE 1 (5) TYÖSUOJELUPIIRI Sosiaali- ja terveysministeriö / Työsuojeluosasto 16.1.2007 LIITE 1 (5) TORNINOSTUREIDEN OHJAAMOT JA NIILTÄ EDELLYTETTÄVÄ TURVALLISUUSTASO Torninostureiden ohjaamoiden tulee täyttää työssä käytettävien koneiden ja muiden työvälineiden hankinnasta, turvallisesta

Lisätiedot

Innova 55 B. Tehokas, ketterä ja hiljainen yhdistelmäkone, jota voit käyttää missä ja milloin vain. Kasvata tuottavuutta ja vähennä kustannuksia.

Innova 55 B. Tehokas, ketterä ja hiljainen yhdistelmäkone, jota voit käyttää missä ja milloin vain. Kasvata tuottavuutta ja vähennä kustannuksia. Yhdistelmäkoneet Tehokas, ketterä ja hiljainen yhdistelmäkone, jota voit käyttää missä ja milloin vain. Kasvata tuottavuutta ja vähennä kustannuksia. Uusi muotoilu ja uusi ohjauspyörä tekevät käytöstä

Lisätiedot

Lisätietoa tuotteista saa Pemcon nettisivuilta www.pemco.fi, soittamalla Pemcolle p. 03 887410 tai käymällä Finnbuild messuosastollamme 6d31.

Lisätietoa tuotteista saa Pemcon nettisivuilta www.pemco.fi, soittamalla Pemcolle p. 03 887410 tai käymällä Finnbuild messuosastollamme 6d31. [1] Erittäin hiljaisia ja huippulaatuisia puhallinpattereita vaativiin kohteisiin. Pemco Oy on ottanut omia tuotteitaan täydentämään saksalaiset Roller puhallinpatterit. Niiden äänenpainetaso on alhaisimmillaan

Lisätiedot

Uusi siirtohyllystö kevyille kuormille

Uusi siirtohyllystö kevyille kuormille HYLLYSTÖT TEHOKÄYTTÖÖN RFID-TEKNIIKALLA Uusi siirtohyllystö kevyille kuormille Sähköiset hyllyjärjestelmät Kaikki SCHÄFERin varasto- ja hyllyjärjestelmät voidaan asentaa siirrettäville alustoille. Periaate

Lisätiedot

FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje. Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy

FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje. Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy 1 Johdanto FX-pumppu on suunniteltu, valmistettu ja testattu FX Airguns AB:ssä Ruotsissa. Pumpuissa käytetyt kaksi eri järjestelmää

Lisätiedot

KULJETUSALAN TYÖNJOHTOKOULUTUKSEN PERUSTEET KOKEILUA VARTEN

KULJETUSALAN TYÖNJOHTOKOULUTUKSEN PERUSTEET KOKEILUA VARTEN TYÖNJOHTOKOULUTUSKOKEILU LIITE 2 1 KULJETUSALAN TYÖNJOHTOKOULUTUKSEN PERUSTEET KOKEILUA VARTEN 1. Koulutuksen kokonaistavoitteet n työnjohtokoulutuskokeilun tavoitteena on kouluttaa henkilöitä, jotka osaavat

Lisätiedot