Käyttöohjeet Moodle 2.2

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Käyttöohjeet Moodle 2.2"

Transkriptio

1 Käyttöohjeet Moodle 2.2 Kun käyt rakentamaan kurssia, ensin kannattaa oppia seuraavat asiat: 1. Kurssin asetuksien hallinta 2. Kurssin avaimen määritys 3. Moodlen muokkaustilan kytkeminen päälle ja tekstin lisääminen kurssin etusivulle 4. Sisällön eli opetusmateriaalin lisäys kurssialustalle 5. Aktiviteettien eli vuorovaikutteisuuden lisäys alustalle 6. Tehtävänpalautuksen sekä arvioinnin toteuttaminen alustalla Lisätietoja: Sari Uski sari.uski(at)kyamk.fi

2 Osa 1: Kurssin asetuksien hallinta Kurssin asetukset näet Asetukset-lohkon alta kohdasta Muokkaa asetuksia. Tärkeimmät kohdat ovat kurssin nimi, lyhytnimi ja aiheiden määrä. Kuvauskohtaan on myös laitettava sisältöä. Muutokset eivät tallennu ennenkuin olet painanut kaikkien asetuskohtien alla olevaa Tallennanappia. Kurssin nimi. Tämä kohta näkyy opiskelijoille kun he etsivät kurssiasi Moodlesta joko kategorioiden tai kurssihaun kautta. Kannattaa siis käyttää kurssin virallista nimeä ja yksilöidä tarvittaessa sitä ryhmän tunnuksella tai opettajan nimikirjaimilla. Kurssin lyhenne. Kurssin lyhenne eli lyhytnimi on aina yksilöllinen, kahta samaa ei voi olla. Kannattaa käyttää kurssin koodia ja vaikkapa opettajan nimikirjaimia yhdistettynä alaviivalla tai sitten hyvin kurssia kuvaavaa lyhyttä sanaa jos keksit sellaisen joka ei ole muilla vielä käytössä. Opiskelija liikkuu kurssialustalla lyhytnimeä klikkaamalla. Siitä pääsee kurssin etusivulle esim. aktiviteeteista. Nimi näkyy sivun ylälaidassa navigaatiopolussa heti kategorioiden jälkeen.

3 Osa 2: Kurssiavaimen määrittäminen Kurssiavain on salasana kurssialustalle. Jos haluat että opiskelijat tulevat itse kurssillesi osallistujiksi, tulee kurssilla sallia itserekisteröinti. Avain pitää tällöin määrittää käyttöön jos haluaa estää ulkopuolisten tulemiset kurssille osallistujiksi. Kurssin asetuksissa ei saa olla sallittuna vierailijoiden kirjautuminen kurssille, tai heillekin pitää olla salasana asetettuna. Avaat olemassaolevan kurssipohjasi, sallit siellä itserekisteröinnin (jos se ei ole sallittuna vielä) ja asetat avaimen. Tämän jälkeen kerrot avaimen opiskelijoille ja he etsivät kurssisi Moodlesta antamasi kurssinimen perusteella ja antavat kurssiavaimen Moodlen sitä pyytäessä. Tämän jälkeen opiskelijat ovat osallistujina kurssialustallasi. Vaihe 1. Tarkista asetuksista että vieraiden tulo kurssillesi ei ole sallittuna. Oletuksena he eivät ole, joten jos et ole muuttanut asetusta, voit ohittaa tämän vaiheen. Kurssin asetukset löydät Asetukset-lohkon alta kohdasta Muokkaa kurssin asetuksia. Vaihe 2. Salli itserekisteröinti jos se ei ole vielä sallittuna. Oletuksena se on sallittuna, mutta joillekin vanhoille pohjille se ei ole ollut aina oletuksena. Itserekisteröinnin tilan näkee Asetukset-lohkon alta kohdasta Käyttäjähallinta. Avaa se omasta kolmiostaan ja avaa myös Osallistujien lisäämistavat -kohta. Jos näet kohdan Itserekisteröiminen (Opiskelija) navigoinnissa vasemmalla, on itserekisteröinti sallittuna. Avaimen määrität samasta kohdasta.

4 Kirjoita avain kohtaan Kurssiavain. Tarkista sen oikeinkirjoitus kohdasta Näytä. Isoilla kirjaimilla on väliä ja kannattaa käyttää yhtä sanaa. Tallenna lopuksi. Vaihe 3. Kerro kurssin nimi ja avain opiskelijoillesi ja pyydä heitä rekisteröitymään kurssillesi Moodlessa. Voit halutessasi vaihtaa kurssiavaimen kun kaikki opiskelijat ovat osallistujina. Tällä estät ylimääräisten opiskelijoiden tulon kurssillesi ilman lupaasi jos opiskelijat sattuisivat jakamaan avainta eteenpäin. Avaimia voi hyödyntää myös ryhmien kanssa. Jos haluat jakaa kurssialustasi opiskelijat ryhmiin, voit jo kurssin alussa määrittää jokaiselle ryhmälle oman avaimen, jolloin he ovat automaattisesti oikeassa ryhmässä heti kurssin alussa. Ryhmätoimintoa voi hyödyntää esimerkiksi keskustelualueella jos opettaja haluaa pitää ryhmäläisten keskustelut toisistaan erillään. Ryhmien käytöstä on omat ohjeensa erikseen. Avaimia on siis kolme erilaista. On avain vieraana kirjautujille, avain kurssin osallistujien itserekisteröintiin sekä ryhmäavain, joka antaa myös itserekisteröityä mutta merkitsee samalla osallistujan tiettyyn ryhmään kuuluvaksi.

5 Osa 3: Kurssisivun muokkaus Muokkaustilan laittaminen päälle Kurssin sisältöjä voi muokata vain silloin kun muokkaustila on päällä. Kurssin käytössä ei siis muokkaustilaa tarvi käyttää, mutta kurssia rakentaessa tai muokattaessa se on oltava käytössä. Muokkaustilan saat päälle kurssin oikeasta ylänurkasta Muokkaustila päälle -napista. Toinen vaihtoehto on käyttää Asetuksetlohkon alla olevaa kohtaa Muokkaustila päälle. Kun olet ottanut muokkaustilan käyttöön, saat näkyviin muokkaustyökalut. Otsikoiden ja tekstin lisääminen aihelaatikoihin Voit lisätä kurssillesi tekstiä klikkaamalla Muokkaa yhteenvetoa -työkalua, joka näyttää kirjoittavalle kädelle. Jokaisella aihelaatikolla on omansa joten ole tarkkana että klikkaat juuri haluamasi aihelaatikon kirjoituskäsikuvaketta. Kun klikkaat kirjoittavan käden näköistä ikonia eli Muokkaa yhteenvetoa-työkalua, saat auki editorin jolla voit työstää tekstisi sopivaksi. Voit jättää Osion nimi -kentän tyhjäksi jos kirjoitat otsikon Yhteenvetotekstikenttään. Jos haluat käyttää kurssillasi Osion nimi -otsikko kenttää, poista silloin valinta kohdasta Käytä osion oletusnimeä ja kirjoita haluamasi otsikko kohtaan Osion nimi. Kirjoita tekstisisältö kohtaan Yhteenveto. Paina lopuksi Tallenna muutokset -nappia. Tee näin jokaisen aihelaatikon kohdalla johon haluat lisätä sisältöä. Aihelaatikoita erottaa kurssialustalla sininen viiva.

6 Editorin käyttö, valmiit tyylit Editorin yleisimmin käytetyt työkalut ovat tyyli-pudotusvalikko, erilaiset yksittäiset muokkaukset kuten lihavointi, sekä linkkityökalu. Tyylit löytyvät pudotusvalikosta, jossa oletuksena näkyy tyylinä kappale. Sieltä kannattaa hyödyntää lähinnä Otsikko1 ja Otsikko2 -tyyliä. Otat tyylin käyttöön valitsemalla valmiin tekstin johon haluat tyylin vaikuttavan ja valitsemalla sitten valikosta oikean tyylin. Editorin käyttö, linkin luominen Kannattaa tutustua myös Lisää/muokkaa linkkiä -työkaluun, jonka kuvake näyttää ketjulle. Linkin luot siten että kirjoitat editoriin teksti jota klikattaessa avautuu haluamasi verkkosivu. Tämän jälkeen valitset kyseisen tekstin editorista ja ketjukuvake tulee näkyviin tummemmalla. Klikkaa linkkityökalua ja anna verkko-osoitte sille varattuun kenttään. Kohde-kohtaan kannattaa valita Avaa uudessa Ikkunassa. Paina lopuksi Lisää-nappia.

7 Osa 4: Kurssisisällön eli opetusmateriaalin lisääminen kurssille Voit luoda kurssillesi opetusmateriaalit Moodlessa tai tuoda valmiit materiaalit Moodleen. Materiaalien luonnissa voit käyttää Lisää aineisto -valikon alta löytyvää Sivu-työkalua tai Kirja-työkalua. Molemmissa luot editorin avulla oman materiaalidokumenttisi, joka on suoraan luettevissa Moodlessa. Tällöin opiskelija ei tarvitse koneellaan erityisiä ohjelmia nähdäkseen materiaalisi. Sivu-työkalu tekee verkkosivuna materiaalin. Kirjatyökalu tekee lukuina jaotellen materiaalisi kirjaksi. Kirja on myös mahdollista tulostaa Moodlesta. Jos haluat käyttää jo valmiita materiaaleja, voit tuoda niitä kurssialustalle Lisää aineisto -valikon alta löytyvällä Tiedosto-toiminnalla. Tällöin annat materiaalille nimen ja lataat valmiin materiaalisi Moodleen samalla. Opiskelija näkee kurssialustalla antamasi nimen ja klikkaa siitä, jolloin hänelle avautuu ponnahdusikkuna josta hän voi avata tiedoston tai ladata tiedoston omalle koneelleen. Tällöin opiskelijalla pitää olla koneella ohjelma, jolla kyseistä dokumenttimuotoa voi avata. Seuraavassa ohjeessa käymme läpi valmiin materiaalin tuomisen Moodleen tiedostona. Jos tuot paljon materiaalia yhteen aihelaatikkoon, kannattaa käyttää Lisää aineisto -valikon Kansio-työkalua. Sillä voit luoda kurssin aihelaatikoon kansion, jota klikkaamalla saa esille kansion tiedostot. Kurssin etusivulla kannattaa välttää pitkiä materiaali- tai linkkilistoja ja kiinnittää huomiota kurssin materiaalien järjestämiseen ja yksinkertaiseen käyttöön. Jos käytät kurssillasi mediaa kuten videoita tai äänitiedostoja, niitä ei kannata linkittää suoraan kurssin etusivulle. Tämä siksi ettei selain joudu lataamaan niitä joka kerta kun opiskelija katsoo kurssia, mikä selkeästi hidastaa kurssisivun toimintaa. Kun laitat mediat Kansion alle tai Sivu-toiminnon avulla, voi opiskelija ladata ne silloin kun tarvitsee niitä ilman että ne rasittavat verkkoyhteyttä.

8 Kurssisisällön tuominen Moodleen Muokkaustilan tulee olla päällä jotta näet Lisää aineisto -pudotusvalikon. Jokaisella aihelaatikolla on oma Lisää aineisto -valikkonsa joten ole tarkkana että otat valikon esiin oikeasta kohdasta. Avaa siis Lisää aineisto -pudotusvalikko ja valitse siitä kohta Tiedosto. Anna aineistolle Nimi ja kirjoita Kuvauskenttään, mitä materiaali sisältää. Näyttökohdassa valitset tavan jolla tiedosto avautuu. Toimivin vaihtoehto on Ponnahdusikkunassa, jolloin opiskelija voi itse päättää lataako hän materiaalin koneellensa vai yrittääkö avata tiedostoa suoraan Moodlesta. Tällöin opiskelijalla pitää olla sallittuna ponnahdusikkunat selaimessaan. Jos ne eivät ole, opiskelijan tulee ladata materiaali koneelleen tai sallia ponnahdusikkunat. Sisältö-kohdasta voit ladata haluamasi materiaalin. Klikkaa Lisää-nappia. Valitse vasemmalta kohta Lataa tiedosto. Lataa liitteeksi haluamasi materiaali painamalla Valitse tiedosto -nappia ja hakemalla materiaali koneeltasi. Määritä tekijänoikeudet ja paina Lataa tämä tiedosto. Mene sitten aineistonlisäyssivun loppuun ja paina Tallenna ja palaa kurssille.

9 Osa 5: Aktiviteetin eli vuorovaikutteisuuden lisäys kurssialustalle Voit lisätä kurssille aktiviteetteja, jotka luovat verkossa vuorovaikutteisuutta tai mahdollistavat opiskelijan oppimisen tarkistamisen. Yleisimmin käytetyt aktiviteetit ovat keskustelualue ja tehtävänpalautus. Paljon käytetään myös tentti-työkalua ja wikiä. Keskustelualueella opiskelija voi keskustelun lisäksi lähettää myös tiedostoja. Ne ovat kaikille julkisia. Tehtävä-työkalussa opettaja voi antaa opiskelijoille tehtävänannon ja pyytää sen tuloksena tehdyn tuotoksen Moodleen. Opettaja voi myös arvioida palautuksia. Nämä palautukset ja arvioinnit ovat yksityisiä, eli ne näkee vain opettaja ja kyseinen opiskelija. Kannattaa tehdä hyvä tehtävänanto, jossa itse tehtävän ohjeistamisen lisäksi kerrotaan tarkasti missä muodossa ja millaisena tuotos pitää palauttaa ja milloin. Kerro myös aiotko arvostella palautusta ja milloin se tapahtuu. Mainitse myös että arviointi näkyy tässä samassa kohdin. Sopikaa palautteen käsittelystä yhdessä tarvittaessa. Käymme seuraavaksi läpi keskustelualueen luomisen kurssialustalle. Voit halutessasi käyttää sitä myös tehtävänpalautuksena, jos palautukset saavat olla julkisia. Keskustelualue on hyödyllinen esimerkiksi luokassa tai verkossa tehtävissä ryhmätöissä. Keskustelualuetta voi käyttää yleisenä

10 keskustelupalstana, jossa opiskelija voi kysyä vaikeista asioista opettajalta ja muilta opiskelijoilta. Sitä voi käyttää myös ajankohtaisten asioiden käsittelyyn tai ryhmätöiden läpikäymiseen. Keskustelualue toimii myös tehtävänpalautuksena tai oppimispäiväkirjana, jonne jokainen voi tietystä opetuskerrasta avautua. Keskustelualueen luominen kurssialustalle Sinulla täytyy olla muokkaustila päällä, jotta näet Lisää aktiviteetti -valikon. Jokaisella aihelaatikolla on oma Lisää aktiviteetti -valikko, joten ole tarkkana että otat sen esille oikean aihelaatikon kohdalta. Valitse Lisää aktiviteetti -valikosta Keskustelualue. Anna keskustelualueelle nimi. Keskustelualueella kannattaa käyttää tyyppia Keskustelualue yleiseen käyttöön. Mahdollisia ovat myös Jokainen avaa uuden keskustelun, Kysymys- ja vastausalue, blogimainen keskustelualue sekä yksi keskustelu, jossa siis opiskelijat eivät voi aloittaa omaa keskusteluketjuaan vaan vain vastata opettajan omaan. Keskustelualueen johdanto -kenttään merkitset tehtävänannon keskustelulle. Tehtävänanto kannattaa olla tarkka ja hyvin mietitty. Kerro selvästi mitä toivot keskustelun tuottavan ja toivotko jotain tiettyä näkökulmaa viesteihin. Mainitse tarvittaessa että liitetiedostoja voi halutessaan palauttaa. Jos jokaisen on oltava aktiivinen keskustelussa, mainitse sekin.

11 Osa 6: Tehtävänpalautus kurssialustalla Moodleen on mahdollista ottaa vastaan tiedostoja opiskelijoilta. Tällöin ne tulevat näkyviin opettajalle ja ovat aina tallessa verkossa. Opettaja voi myös ladata ne koneelleen halutessaan. Kaikki tehtävä-aktiviteetin palautukset ovat yksityisiä eikä niitä näe muut opiskelijat. Moodlessa on useita tehtävätyyppejä. Yleisin on Yhden tiedoston palautus. Tällöin opiskelija palauttaa yhden liitetiedoston Moodleen. Tiedostojen palautus -tyyppi antaa opiskelijan palauttaa useamman tiedoston kerralla, mutta palautus on monimutkaisempaa. Verkkoteksti-tyyppi antaa opiskelijan tuottaa vastauksensa editorilla suoraan. Verkkoteksti sopii vain lyhyisiin teksteihin, sillä Moodle kirjaa käyttäjän ulos jos sivustolla ei liikuta pariin tuntiin. Tällöin opiskelija voi menettää keskeneräisen työnsä, sillä se ei ole tallessa missään. Verkkoteksti-tehtävään voi liittää kopioidun tekstin, joten opiskelijoille voi suositella tehtävän tekemistä esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmassa kotona ja sieltä sitten kopioimaan tekstinsä verkkotekstitehtävään. Verkkoteksti-tehtävä sopii hyvin esimerkiksi palautteiden ottamiseen opiskelijoilta. Tehtävänanto-tehtävätyyppi ei ota tiedostoa vastaan Moodleen. Siinä annetaan vain tehtävänanto ja itse tehtävä tehdään esimerkiksi luokassa. Tehtävänannon ollessa Moodlessa, mahdollistuu kuitenkin tehtävän arviointi Moodleen jossa mahdollisesti muutkin kurssin tehtävien arvosanat ovat. Tällä tavoin kaikki arvioinnit pysyvät samassa paikassa ja näkyvillä opiskelijalle.

12 Tehtävänpalautuksen lisäys kurssialustalle Sinulla täytyy olla muokkaustila päällä, jotta näet Lisää aktiviteetti -valikon. Jokaisella aihelaatikolla on oma Lisää aktiviteetti -valikko, joten ole tarkkana että otat sen esille oikean aihelaatikon kohdalta. Valitse Lisää aktiviteetti -valikosta Yhden tiedoston palautus. Anna tehtävälle nimi. Kirjoita kuvauskenttään tehtävänanto. Tehtävänanto kannattaa olla tarkka ja opiskelijoita hyvin ohjaava. Kerro selvästi mikä on tehtävän tarkoitus, millaisen tuotoksen haluat ja missä muodossa sekä kuinka pitkä sen tulee olla. Kerro myös arvioinnista ja aikatauluista. Määritä kuvauksen jälkeen tehtävälle aikaraja tai varmista että aikavälit ovat poissa käytöstä (poista siis valinta Ota-kohdista). Huomaa että voit valita pystyvätkö opiskelijat palauttamaan tiedoston vain kerran vai pystyvätkö he korvaamaan tiedostonsa uudella. Arvioinnin antamisen jälkeen tiedosto on lukittu siihen versioon, joka oli palautettuna arvioinnin antamisen aikaan. Määritä myös Arviointi-kenttään, miten aiot arvioida kurssia. 100 tarkoittaa että tehtävästä annetaan pisteitä nollasta sataan. Asteikoista yleisimmin käytettyjä ovat Hylätty/Täydennettävä/Hyväksytty, kouluasteikot 4-10 ja KSAO:n 0, T1-K3. Kun olet valinnut arvioinnin, paina Tallenna ja palaa kurssille -nappia. Kun opiskelijat ovat palauttaneet tehtäviä. Näet niiden lukumäärän tehtävän oikeassa yläreunassa. Klikkaa tekstiä Katso palautettuja tehtäviä (x kpl). Tehtävän arvioinnissa näet osallistujalistan. Jos taulukko ei mahdu näkymään sivulla kokonaan, levennä sivua tai käytä vierityspalkkia sen alla. Taulukon oikeassa reunassa on otsikon Tilanne alla jokaisen osallistujan kohdalla teksti Arviointi. Sitä klikkaamalla pääset valitsemaan tehtävänpalautuksella arvioinnin valitsemasi arviointiasteikon vaihtoehdoista sekä antamaan kirjallisen palautteen tehtävänpalautukselle. Paina lopuksi Tallenna muutokset. Arvosana ja palaute näkyvät opiskelijalle tehtävä-sivulla eli samassa paikassa missä hän palautti tiedoston. Sari Uski, Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Kehitysehdotuksia ohjeista otetaan mielellään vastaan sähköpostitse. Tätä materiaalia saa ladata, kopioida ja jakaa sekä muokata, kunhan muistatte mainita että se on alunperin minun tekemääni ja ette tee tuotoksilla tai jakamisellanne rahaa.

Tehtävän lisääminen ja tärkeimmät asetukset

Tehtävän lisääminen ja tärkeimmät asetukset Tehtävä Moodlen Tehtävä-aktiviteetti on tarkoitettu erilaisten tehtävien antamiseen verkossa. Tehtävä-aktiviteettia ei ole tarkoitettu ainoastaan tehtävien palautukseen, kuten moni sen sellaiseksi mieltää,

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit.

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Tehtävä Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Uusi tehtävä näkyy Lisää aineisto tai aktiviteetti - valikossa muiden

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015

Pauliina Munter/Suvi Junes Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015 Ryhmät Moodlessa voi jakaa opiskelijoita pienempiin alaryhmiin, joilla toimitaan esim. keskustelualueella tai työskennellään wikissä. Ryhmätoiminto on hyödyllinen, jos kurssilla on paljon osallistujia

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aktiviteetti tai aineisto - linkin. Valitse linkin takaa avautuvasta listasta, millaisen aineiston haluat alueelle tuoda, ja paina

Lisätiedot

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen 1. Verkko-osoite: http://moodle.metropolia.fi 2. Kirjautuminen: omat verkkotunnukset 3. Oma Moodlessa näkyvät

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

TEEMA 2 Aineistot. Kirjautuminen Moodleen. Sisältö. Kirjaudut Moodleen sivulta http://moodle.pkamk.fi/. Voit vaihtaa kielen valikosta.

TEEMA 2 Aineistot. Kirjautuminen Moodleen. Sisältö. Kirjaudut Moodleen sivulta http://moodle.pkamk.fi/. Voit vaihtaa kielen valikosta. TEEMA2 Aineistot Sisältö Moodleen kirjautuminen...1 Aineistot (Lisää aineisto ) - Web-sivu...2 - Linkit ulkoisille sivuille...4 - Valmiit tiedostot...5 Etusivun näkymän jäsennys otsikoilla...7 Tiedostojen

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Linkin lisääminen tehtävänannon yhteyteen. Web-linkin lisääminen

MOODLE-OHJE: Linkin lisääminen tehtävänannon yhteyteen. Web-linkin lisääminen Web-linkin lisääminen Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson etusivulta yläoikealta. Kun muokkaustila

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Työpaja Työpaja on vertaisarviointiin soveltuva työkalu. Työpaja mahdollistaa töiden palautuksen ja niiden jakelun opiskelijoiden arvioitavaksi sekä arvioinnin antamisen. Laita Muokkaustila päälle ja lisää

Lisätiedot

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

Tehtävä. Asetukset. HUOM! Palautukset tulevat vain opettajan nähtäville, kuten muissakin tehtävä-työkaluissa. Kirjoita tehtävän nimi ja kuvaus

Tehtävä. Asetukset. HUOM! Palautukset tulevat vain opettajan nähtäville, kuten muissakin tehtävä-työkaluissa. Kirjoita tehtävän nimi ja kuvaus Tehtävä Uusin tehtävä-työkalu näkyy Lisää aineisto tai aktiviteetti valikossa muiden tehtävien yläpuolella. Vanhat tehtävätyypit (tiedostojen palautus, verkkoteksti, yhden tiedoston palautus ja tehtävänanto)

Lisätiedot

Ryhmät. Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto/ Tietohallinto 2014

Ryhmät. Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto/ Tietohallinto 2014 1 Ryhmät Moodlessa voi jakaa opiskelijoita pienempiin alaryhmiin, joilla toimitaan esim. keskustelualueella tai työskennellään wikissä. Ryhmätoiminto on hyödyllinen, jos kurssilla on paljon osallistujia

Lisätiedot

Moodle 2.2 pikaohje. 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen

Moodle 2.2 pikaohje. 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen Moodle 2.2 pikaohje 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen https://moodle2.pkky.fi Kirjaudu omilla kuntayhtymän verkkotunnuksilla klikkaamalla Kirjaudu linkkiä

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

MOODLE 2.5 OPISKELIJAN PIKAOPAS. Hyvinkään lukiot. Versiota päivitetään myöhemmin

MOODLE 2.5 OPISKELIJAN PIKAOPAS. Hyvinkään lukiot. Versiota päivitetään myöhemmin MOODLE 2.5 OPISKELIJAN PIKAOPAS Hyvinkään lukiot Versiota päivitetään myöhemmin Sisältö 1 Yleistä Moodlen käytöstä 1.1 Oma kotisivu 1.2 Profiilin muokkaaminen 1.3 Viestintäasetukset 1.4 Kurssille rekisteröityminen

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö Moodle opiskelijan opas Verkko oppimisympäristön käyttö Marko Jarva 21.1.2009 Sisällysluettelo 1 Aloitusnäkymä... 3 1.1 Kirjautuminen... 3 2 Kurssin sivu... 4 2.1 Aiheet ja näkymä... 4 3 Omat tiedot...

Lisätiedot

Kurssin asetuksista Kurssin asetukset voidaan muuttaa Kurssin ylläpidon kautta. Moodle ( Mervi Ruotsalainen)

Kurssin asetuksista Kurssin asetukset voidaan muuttaa Kurssin ylläpidon kautta. Moodle ( Mervi Ruotsalainen) 1 Moodle 21.9.2017 ( Mervi Ruotsalainen) Sisällys Kurssin asetuksista... 1 LOHKOT... 3 Sisällön tekemisestä... 4 Lisää aktiviteetti tai aineisto AIHEESEEN... 5 Tekstin ja kuvan, videon, äänitiedoston tai

Lisätiedot

Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön

Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön Tiedoston palauttaminen tiedostona / Office 365 -kirjastosta Tiedoston palauttaminen

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2013

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2013 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aineisto-valikon tai Add an activity or resource valikon (Asetukset lohko Activity chooser on toiminnon ollessa päällä). Valitse

Lisätiedot

MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET

MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET Jos haluat itsellesi tai jollekin ryhmälle uuden kurssipohjan, ota yhteyttä Virpi Järvenreunaan, Leena Kankaanpäähän, Mervi Lehtoseen, Konsta Ojaseen, Jarno

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

Moodlella alkuun. 1. Yleistä. Outi Valkama, mmtdk Päivitetty

Moodlella alkuun. 1. Yleistä. Outi Valkama, mmtdk Päivitetty Outi Valkama, mmtdk Päivitetty 23.7.2015 Moodlella alkuun 1. Yleistä SISÄÄNKIRJAUTUMINEN https://moodle.helsinki.fi à Valitse Kirjaudu/Helsingin yliopiston tunnuksella. Kirjautumisen jälkeen ohjaudut Katsaus

Lisätiedot

moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO

moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO 1 Kirjautuminen moodleen...1 2 Kirjautuminen ulos...2 3 Salasanan vaihtaminen...2 4 Oman kuvan lisääminen moodleen...2 5 Uutiset ja keskustelualueet...4

Lisätiedot

Tietokannan luominen:

Tietokannan luominen: Moodle 2 Tietokanta: Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia, linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat,

Lisätiedot

Learning2 (https://learning2.uta.fi) Uudet työkalut ja ominaisuudet

Learning2 (https://learning2.uta.fi) Uudet työkalut ja ominaisuudet Learning2 (https://learning2.uta.fi) Uudet työkalut ja ominaisuudet Opettaja voi valita kahdesta teemasta: (Asetukset muokkaa asetuksia pakota teema): Oletusteema: (utathemedefault) Vaihtoehtoinen teema

Lisätiedot

pikaperusteet 3.3. versio

pikaperusteet 3.3. versio pikaperusteet 3.3. versio IT-palvelut / Hannele Rajaniemi www.jyu.fi/itp/moodle-ohjeet moodle-support@jyu.fi materiaalin koonnut: Hannele Rajaniemi Alustava sisältö Rakennat omaa Moodle kurssiasi, jossa

Lisätiedot

LUT Moodle -opiskelijan opas 2014

LUT Moodle -opiskelijan opas 2014 LUT Moodle -opiskelijan opas 2014 Sisällysluettelo 1. Moodle... 2 1.1 Aloitussivu... 3 1.2 Navigointi ja Asetukset... 4 1.2.1 Navigointi... 4 1.2.2 Asetukset... 6 1.2.3 Murupolku... 7 2. Kurssit... 7 2.1

Lisätiedot

Oulun Aikuiskoulutuskeskuksen. Moodlen pikaopas kouluttajalle

Oulun Aikuiskoulutuskeskuksen. Moodlen pikaopas kouluttajalle Oulun Aikuiskoulutuskeskuksen Moodlen pikaopas kouluttajalle Sisällys Sisällys... 2 Johdanto... 3 Kirjautuminen Moodleen... 3 Moodlen eri käyttäjätasot... 3 Kurssin ylläpito... 4 Kurssin asetukset... 4

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Aineistot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi tiedostot siirtää

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014 Keskustelualue Keskustelualue soveltuu eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelualueelle voidaan lähettää viestejä toisten luettavaksi, ja sitä voidaan käyttää alueena myös ryhmätöiden tekemiseen,

Lisätiedot

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Tervetuloa mukaan rakentamaan yr-blogiamme! Lue seuraavat ohjeet ennen artikkelisi julkaisemista. Pääset kirjautumaan sisään osoitteessa

Lisätiedot

1. Opettaja lisää osallistujat: Opettaja poimii opiskelijat/opettajat alueelle

1. Opettaja lisää osallistujat: Opettaja poimii opiskelijat/opettajat alueelle Käyttäjät Kun sinulle toimitetaan uusi tyhjä kurssialue, sinut on jo liitetty opettajaksi alueellesi. Opettajana voit itse lisätä alueellesi muita käyttäjiä eri rooleihin. Käyttäjiä voit lisätä alueelle

Lisätiedot

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2013

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2013 Keskustelualue Keskustelualue soveltuu eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelualueelle voidaan lähettää viestejä toisten luettavaksi, ja sitä voidaan käyttää alueena myös ryhmätöiden tekemiseen,

Lisätiedot

Xamk Portfolio käyttöopas

Xamk Portfolio käyttöopas Xamk Portfolio käyttöopas Sisällysluettelo 1. YLEISKATSAUS PORTFOLIOON 1 1.1 Portfolion rakenne 1 1.2 Kuvakkeet 2 1.3 Asetukset 2 2. OMA SISÄLTÖ 2 2.1 Profiili 2 2.2. Tiedostot 2 2.3 Oppimispäiväkirjat

Lisätiedot

Keskustelualue. Tampereen yliopisto/ tietohallinto 2017 Suvi Junes/Pauliina Munter

Keskustelualue. Tampereen yliopisto/ tietohallinto 2017 Suvi Junes/Pauliina Munter Keskustelualue Keskustelualue soveltuu eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelualueelle voidaan lähettää viestejä toisten luettavaksi, ja sitä voidaan käyttää alueena myös ryhmätöiden tekemiseen,

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko Simppelit ohjeet Sisällys Päänäkymä... 1 Valikko... 1 Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen... 2 Kurssin haku... 2 Kurssin suorittaminen... 2 Opettajan ohjeet kurssin teko... 3 Kirjautuminen... 3 Kurssin

Lisätiedot

Viestin lähettäminen ja viestien hallinnointi Viestit-lohkon kautta:

Viestin lähettäminen ja viestien hallinnointi Viestit-lohkon kautta: Viestit Moodlessa on mahdollista käyttää Viestit-toimintoa henkilökohtaiseen viestintään opettajan ja opiskelijan välillä tai opiskelijoiden kesken. Jos haluat hyödyntää viestitoimintoa kurssillasi, kannattaa

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Pikaopas Oulun yliopiston Moodle Sisällysluettelo

Pikaopas Oulun yliopiston Moodle Sisällysluettelo Pikaopas Oulun yliopiston Moodle Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen Moodleen... 2 2. Moodle-kurssin perustaminen WebOodissa olevalle opintojaksolle... 2 3. Moodle-kurssin tilaaminen opintojaksolle, jota

Lisätiedot

Uuden Moodle-kurssin luominen

Uuden Moodle-kurssin luominen Uuden Moodle-kurssin luominen Uuden kurssipohjan luomisessa on kolme vaihetta: 1. Kirjauduttuasi Moodleen klikkaa omien kurssien listauksen alta Kaikki kurssit painiketta: 1 (siirry suoraan kohtaan 2 jollet

Lisätiedot

LUT Moodle -opiskelijan opas 2015-16

LUT Moodle -opiskelijan opas 2015-16 LUT Moodle -opiskelijan opas 2015-16 Sisällysluettelo 1. Moodle... 2 1.1 Aloitussivu... 3 1.2 Navigointi ja Asetukset... 4 1.2.1 Navigointi... 4 1.2.2 Asetukset... 5 1.2.3 Murupolku... 6 2. Kurssit...

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

LUT Moodle -opiskelijan opas

LUT Moodle -opiskelijan opas LUT Moodle -opiskelijan opas Sisällysluettelo 1. Moodle... 2 1.1 Aloitussivu... 3 1.2 Navigointi ja Asetukset... 4 1.2.1 Navigointi... 4 1.2.2 Asetukset... 6 1.2.3 Murupolku... 8 2. Kurssit... 8 2.1 Kurssipohjan

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Palaute. Asetukset: Nimeä palaute ja kirjoita kuvaus tai ohjeet.

Palaute. Asetukset: Nimeä palaute ja kirjoita kuvaus tai ohjeet. Palaute Palaute -työkalulla opettaja voi rakentaa kyselyn, johon opiskelijat vastaavat joko anonyymisti tai nimellään. Opettaja voi tarkastella vastauksia koosteena tai yksitellen. Asetukset: Nimeä palaute

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Digitaalisen oppimisen tiimi/ Mia Tele & Kalle Malinen 13.10.2017 Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Sisältö 1. OneDrive... 2 2. Miten voin ottaa OneDriven käyttöön?... 3 3. Mitä OneDrivella voi

Lisätiedot

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2 Mietoisten kyläportaalin käyttöohjeet alasivujen ylläpitäjille Päivitetty 8.4.2011 Sisältö Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2 Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2 Yhdistyksen etusivun muokkaaminen...

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

perusteet kysellen ja keskustellen

perusteet kysellen ja keskustellen perusteet kysellen ja keskustellen IT-palvelut Hannele Rajaniemi www.jyu.fi/itp/moodle-ohjeet moodle-support@jyu.fi Alustava sisältö Rakennat omaa Moodle kurssiasi, jossa yleisimmät työkalut/toiminnot:

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Tero Mononen / Kumppanuuskampus

Tero Mononen / Kumppanuuskampus Yksi tili kaikkiin Googlen palveluihin. Ne joilla on GOOGLE TILI, tutkikaa ja testatkaa sivun 19 valikosta löytyvää GOOGLE DRIVE -palvelua https://accounts.google.com/signup 1 Yksityisille ilmainen palvelu

Lisätiedot

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA:

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: Kyvyt.fi-ohjeita / MR 22.12.2011 1(21) OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: HOPS-RYHMÄÄN LIITTYMINEN, HOPS-POHJIEN KOPIOINTI, SIVUSTON TEKEMINEN JA HOPSIN MUOKKAAMINEN SISÄLLYS JAMK HOPS-RYHMÄÄN

Lisätiedot

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Tässä dokumentissa käydään läpi lukuvuoden aloituksessa tarvittavat toimenpiteet uuden ViLLEopintopolkukurssin aloittamiseksi. Huomaa, ettet voi suoraan käyttää viime

Lisätiedot

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 Sisällys: 1. Onni-oppimispäiväkirja yleisesti... 3 2. Käyttäjätunnuksen luominen... 3 2.1 Itä-Suomen yliopiston Opiskelija

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta.

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta. Sanasto Sanasto -työkalulla voi laatia sanakirjan tapaisen sanaston, jonka hakusanoja (käsitteitä ja niiden määritelmiä) voidaan selata ja opettajan niin halutessa myös kommentoida. Sekä opettaja että

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta.

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta. 1 (14) MOBILOGI-ET Tässä dokumentissa on ohjeita Moodlen Logi-työkalun mobiililaajennuksen (Mobilogi) käyttöön. Dokumentin pohjana on käytetty HAMK:n Teemu Tuurin kirjoittamaa ohjeistusta ja sen sisältö

Lisätiedot

Siun sote Moodle -opas. Ohjeita opiskeluun Verkkarit oppimisympäristössä

Siun sote Moodle -opas. Ohjeita opiskeluun Verkkarit oppimisympäristössä Siun sote Moodle -opas Ohjeita opiskeluun Verkkarit oppimisympäristössä Sisällys Tervetuloa opiskelemaan Verkkarit oppimisympäristöön! 1 Verkkareihin kirjautuminen 2 Verkkareiden etusivu 3 Liikkuminen

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE SISÄLLYS

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE SISÄLLYS AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on Turun yliopiston avoimessa yliopisto-opetuksessa käytettävä verkkooppimisympäristö. Omalta Moodlen kurssialueeltasi löydät

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen)

Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen) Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen) 1. Valitse sivu, jolle haluat lisätä sisältöä tai jota haluat muutoin muokata, ja klikkaa sitä.

Lisätiedot

Suvi Junes Tampereen yliopisto /Tietohallinto 2012

Suvi Junes Tampereen yliopisto /Tietohallinto 2012 Työpaja Työpaja on vertaisarviointiin soveltuva työkalu. Työpaja mahdollistaa töiden palautuksen ja niiden jakelun opiskelijoiden arvioitavaksi, sekä arvioinnin antamisen. Laita Muokkaustila päälle ja

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

KiMeWebin käyttöohjeet

KiMeWebin käyttöohjeet KiMeWebin käyttöohjeet 5.3.2017 Miten saan käyttäjätunnuksen? Jos haluat käyttäjätunnuksen (eli oikeuden muokata sivuja) laita viesti webvelho@kime.fi ja kerro viestissä nimi pesti lippukunnassa (esim.

Lisätiedot

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta.

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Joomla pikaopas Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Paavo Räisänen www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa

Lisätiedot

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Mikäli opintojaksolla käytetään tenttiakvaariotenttiä, avoinna olevat tenttiperiodit löytyvät SoleOPSista opintojaksoselosteelta. Kaikilla opintojaksoilla ei käytetä tenttiakvaariota.

Lisätiedot

Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon

Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon - Elikkä tuo kyseinen kohta löytyy omalta sivultasi oikeasta ylä-laidasta, kuten alla näkyvästä kuvasta näkyy. Sekä tuo kyseinen kohta näkyy luokkien sivuilla

Lisätiedot

LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio

LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio SISÄLTÖ 2 1. Tunnusten luominen 3 2. Ensimmäinen kirjautumiskerta ja kursseille liittyminen 6 3. Opiskelu ja oppituntien sisältö 8 4. Tenttiminen 12 5.

Lisätiedot

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan -osoitteen kautta.

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan  -osoitteen kautta. Sisällysluettelo ST-Akatemia Online -palvelun käyttöohjeet... 2 1. Kirjautuminen... 2 1.1 Sisäänkirjautuminen... 2 1.2 Uloskirjautuminen... 2 2. Julkaisujen lukeminen... 2 2.1 Julkaisuista palaaminen palvelun

Lisätiedot

1 Johdanto. 2 Kirjautuminen. Sisällysluettelo. Kanakoirakerho - websivujen ylläpito

1 Johdanto. 2 Kirjautuminen. Sisällysluettelo. Kanakoirakerho - websivujen ylläpito Kanakoirakerho - websivujen ylläpito 1 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Kirjautuminen... 1 2.1 Ylläpitovalikko... 2 3 Käyttäjien hallinta... 3 4 Sisällön muokkaaminen... 4 4.1 Editorin käyttäminen...

Lisätiedot

Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille. Päivitetty

Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille. Päivitetty Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille Päivitetty 27.3.2019 Kirjautuminen & ohjeet Voit kirjautua Skholen verkkopalveluun kahdesta eri paikkaa. Joko Skholen verkkosivulta osoitteesta www.skhole.fi

Lisätiedot

Kotkaliikkuu.fi. Ohjeita seuroile ja yhteisöille palvelun käytöstä

Kotkaliikkuu.fi. Ohjeita seuroile ja yhteisöille palvelun käytöstä Kotkaliikkuu.fi Ohjeita seuroile ja yhteisöille palvelun käytöstä Tunnukset Tarvitset käyttäjätunnuksen ja salasanan käyttääksesi palvelua. Tunnukset ovat usein yhteisölle yhteiset. Henkilökohtaisia tunnuksia

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

Moodle2. Syyskuu Minna Helynen

Moodle2. Syyskuu Minna Helynen Moodle2 Syyskuu 2012 Minna Helynen minna.helynen@tampere.fi twitter.com/minnahelynen fi.linkedin.com/in/minnahelynen PAOK paokhanke.ning.com #paokhanke (Twitter) facebook.com/paok-verkosto Mitä uutta Moodle

Lisätiedot

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2012

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2012 Keskustelualue Uudet ominaisuudet: - Keskustelualueen voi näyttää blogin näköisenä - Viestiin voi liittää useita liitetiedostoja. Opettaja voi määritellä liitteiden maksimimäärän per viesti keskustelualueen

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014 Wiki Wiki-työkalu mahdollistaa dokumenttien työstämisen kurssilla yhteisesti siten, että opettaja ja opiskelija/opiskelijat voivat muokata samaa dokumenttia. Opettaja voi luoda Jokaiselle opiskelijalle

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio

LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio 2.2.2017 LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio SISÄLTÖ 2 1. Tunnusten luominen 3 2. Ensimmäinen kirjautumiskerta ja kursseille liittyminen 6 3. Opiskelu ja oppituntien sisältö 8 4. Tenttiminen

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

Optima käyttöopas opiskelijalle

Optima käyttöopas opiskelijalle Optima käyttöopas opiskelijalle Sisällys 1. Laitteistovaatimukset...3 2. Optimaan kirjautuminen...4 3. Optiman käyttöliittymä...5 4. Työskentely Optimassa...9 Materiaalin avaaminen...9 Tallentaminen ja

Lisätiedot

mtuutori Opiskelijan ohje v 2.0-1.2.2011

mtuutori Opiskelijan ohje v 2.0-1.2.2011 mtuutori Opiskelijan ohje v 2.0-1.2.2011 1 Sisältö Mobiiliominaisuuksien käyttöönotto mtuutorin lataaminen ja asentaminen mtuutoriin kirjautuminen Mobiilimateriaalin katseleminen Mobiilikyselyihin vastaaminen

Lisätiedot

Sisäänkirjautuminen Porfolioon kirjaudut sisään osoitteessa porfolio.edu.hel.fi Käytä omaa edu.hel.fi-tunnusta, samaa jolla kirjaudut esim.

Sisäänkirjautuminen Porfolioon kirjaudut sisään osoitteessa porfolio.edu.hel.fi Käytä omaa edu.hel.fi-tunnusta, samaa jolla kirjaudut esim. Sisäänkirjautuminen Porfolioon kirjaudut sisään osoitteessa porfolio.edu.hel.fi Käytä omaa edu.hel.fi-tunnusta, samaa jolla kirjaudut esim. sähköpostiisi. Seinä Seinällä näet uusimmat tapahtumat ja tiedotukset.

Lisätiedot

YH1b: Office365 II, verkko-opiskelu

YH1b: Office365 II, verkko-opiskelu YH1b: Office365 II, verkko-opiskelu Huom. Suosittelemme tämän harjoituksen 1b tekemistä mikroluokassa, jotta yliopiston mikroluokat tulevat edes hieman tutuiksi. Harjoituksen tavoitteet Harjoituksessa

Lisätiedot

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Teams-ohjelman asentaminen... 3 Kokousten järjestäminen ja omaan kokoukseen liittyminen... 5 Kokouskutsun

Lisätiedot

mtuutori Opettajan ohje v 2.0-1.2.2011

mtuutori Opettajan ohje v 2.0-1.2.2011 mtuutori Opettajan ohje v 2.0-1.2.2011 1 Sisältö Mobiiliominaisuuksien käyttöönotto Mobiilikeskus Mobiilikyselyjen ylläpito ja uuden kyselyn lisääminen Kysymystyypit Mobiilimateriaalit Mobiilimateriaalin

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata ssa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia voi hakea lomakkeella,

Lisätiedot

WILMAN KÄYTTÖOHJE TYÖPAIKKAOHJAAJILLE Lahden diakonian instituutti

WILMAN KÄYTTÖOHJE TYÖPAIKKAOHJAAJILLE Lahden diakonian instituutti WILMAN KÄYTTÖOHJE TYÖPAIKKAOHJAAJILLE Lahden diakonian instituutti Sisällys 1. Wilmaan kirjautuminen... 1 2. Työpaikkaohjaajan etusivu... 1 3. Työssäoppiminen... 2 4. Näytöt/tutkintotilaisuudet välilehti,

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot