BRASILIAN PANTANAL & IGUASSU 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "BRASILIAN PANTANAL & IGUASSU 2015"

Transkriptio

1 Suomen Kuvausmatkat oy BRASILIAN PANTANAL & IGUASSU 2015 Aika: Su Su pv Ryhmäkoko: 8-10 henkilöä + matkanjohtaja Hinta: eur* * Sis. kansainväliset menopaluulennot Helsingistä. Pääkohteet: Pantanalin maailmanperintöalue Iguassun maailmanperintöalue Rio de Janeiron upeat maisemat Lajstoa: Jaguaari Hyasinttiara, jabiru, tukaanit Kaimaanit, jurumi, tapiiri Ruokailut: Täysihoito / aamiaismajoitus matkaohjelman mukaisesti: A, aamiainen, L= lounas P= päivällinen Kansainväliset lennot: * Helsinki - Rio de Janeiro - Helsinki Kotimaanlennot: * Rio de Janeiro - Cuiaba * Cuiaba - Fog do Iguassu * Fog do Iguassu - Rio Ajomatkat: Pikkubussi Venesafarit: Vain 4-5 henkilöä / moottorivene. Kohderyhmä: Kaikki luonto- ja kulttuurikohteista kiinnostuneet. Vaativuus: Lähtijöiltä edellytetään normaalia terveydentilaa. Retket eivät edellytä tavanomaisesta poikkeavaa kuntoa. Hotellit: Rio, Copacabana (****), 3 yötä Cuiaba, Deville-hotelli (****), 1 yö Pantanal, Pouso Alegre, 2 yötä Pantanal, Porto Jofre (***), 3 yötä Iguassu, Argentiina (****), 2 yötä Iguassu, Brasilia (****), 1 yö Lisätiedot: Jouni Klinga, puh Vesa Taiveaho, puh Suomen Kuvausmatkat Oy on Kuluttajaviraston rekisteröimä valmismatkanjärjestäjä, jolla on toiminnan edellyttämät vakuudet. Rek. nro 46/12/Mj. SMAL

2 BRASILIA: PANTANAL, IGUASSU & RIO Brasilian Pantanal on maailman suurimpia kosteikkoalueita. Sadekaudella suuri osa maisemasta jää veden valtaan, mutta kuivalla kaudella avovedet kuihtuvat pieniksi allikoiksi. Luontoharrastajalle tämä on parasta retkeilyaikaa. Linnut ja nisäkkäät hakeutuvat veden äärelle, ja yksilötiheydet voivat olla suuria. Samoin vesissä elävät kaimaanit sinnittelevät uuteen sadekauteen kutistuvissa lammikoissa. Pantanal on ainoa paikka maailmassa, jossa jaguaarin kohtaaminen on hyvin todennäköistä elokuulta syyskuun loppuun saakka jatkuvan kuivan kauden aikana. Jaguaareja löytääkseen on kuitenkin matkattava Pantanalin keskiosiin. Elo-syyskuussa Pantanalissa voi päästä kokemaan myös upeaa kukkaloistoa, kun eri väriset tabebuiapuut puhkeavat värien ilotulitukseen. Brasilian luontomatkalla tutustumme maan kahteen arvokkaimpaan ja toisistaan poikkeavaan alueeseen. Pantanalin suunnaton kosteikkoalue on kuuluisa paitsi rikkaasta eläimistöstä, myös eläinten luottavaisuudesta. Vaikka suurin osa Pantanalista on näihin päiviin saakka ollut karjan laidunmaita, niin ihmistoiminta on rajoittunut karjan kasvatukseen ja villieläimet ovat saaneet elää suhteellisen rauhassa. Luontomatkailu on saanut jalansijaa vasta muutaman viime vuoden aikana ja nyt yhä useampi karjatila on keskittymässä luontomatkailijoiden palvelemiseen. Jo nyt Pantanalissa on hyvät puitteet luontomatkailulle, mutta matkailijoiden määrät ovat edelleen hyvin vähäisiä. Yhtenä Etelä-Amerikan parhaista villieläinkohteista Pantanalin suosio tulee kuitenkin kasvamaan nopeasti. Erityisen Pantanalista tekee hyasinttiarojen, jurumien eli muurahaiskarhujen ja muiden eksoottisten lajien ohella juuri mahdollisuus jaguaarien kohtaamiseen. Taustalla on jo vuosien ajan Cuiaba-joella liikkuneet urheilukalastajat. Kuivana kautena jokivarsille kerääntyvät jaguaarit ovat tottuneet moottoriveneiden liikkeisiin joella eivätkä välitä moottoroidusti liikkuvista ihmisistä. Erityisellä jaguaarisafariosuudella tulemme partioimaan jokivarsia moottoriveneellä, mutta jaguaarien ohella joella on paljon muutakin nähtävää. Sympaattisia jättiläissaukkojen perhekuntia, kapypadoja eli jokisikoja, kaimaaneja ja monipuolinen lajisto kosteikkolinnustoa.

3 Iguassu puolestaan on mielikuviamme monipuolisempi retkikohde. Kyse ei ole vain muutamasta valtavasta putouksesta, vaan yli 270 vesiputouksen muodostamasta vesiekosysteemistä. Putouksia ympäröivät tiheät lajirikkaat sademetsät. Koska lukemattomilla retkipoluilla liikkuu säännöllisesti ihmisiä, myös eläimet ovat tottuneet kulkijoihin ja ovat siten helpommin havainnoitavissa. Majoitumme putouspuiston äärelle sekä Argentiinan että Brasilian puolella ja nautiskelemme veden rentouttavasta kohinasta sademetsien siimeksessä. Argentiinan ja Brasilian puolet eroavat monessa suhteessa toisistaan. Argentiinan puolella avautuu enemmän näkymiä pienemmille sademetsän sisällä jyriseville putouksille, kun taas Brasilian puolella pääsemme aivan suurimman putouksen juurelle. Brasilian puolella majapaikkamme on kansallispuiston sisällä, joka mahdollistaa vapaan liikkumisen vesiputouksilla myös illan ja aamun valoissa. Tiiviin retkiohjelman sijaan voi täälläkin viettää myös rentouttavaa hotellilomaa putousten läheisyydessä. Rio de Janeiron jylhät maisemat ja hiekkarannat ovat tärkeä osa brasilialaista identiteettiä. Matkamme alkaa tutustumisella Rion rantoihin ja Sokeritoppavuoren maisemiin. Iltapäivällä nousemme Corcovadon näköalapaikalle ja Kristus-patsaalle odottelemaan kaupungin valojen syttymistä. Halukkailla on mahdollisuus osallistua myös lisäretkelle Tijucan rannikkosademetsiin. Rio on ehdottomasti kokemisen arvoinen kohde myös niille, jotka yleensä ovat tottuneet kiertämään kaupunkikohteet kaukaa. Braslian luontomatkalle on tyypillistä pienen ryhmän mukaan tuoma joustavuus aikatauluihin ja liikkumisiin.

4 Muutokset ohjelmassa ja ilmoitetuissa lentoreiteissä ovat mahdollisia. Su Helsinki Rio De Janeiro Ma Rio De Janeiro Ti Rio De Janeiro (A) Ke Rio De Janeiro - Cuiaba (A) Suomen Kuvausmatkat oy Brasilian Pantanal & Iguassu Brasilian kiertomatka Matka alkaa Helsinki-Vantaan lentokentältä iltalennolla Rio De Janeiroon. Alustavana lentoreittinä on lähtö Finnairin iltavuorolla Pariisiin, josta Air Francen suora jatkoyhteys Rio De Janeiroon. Saapuminen lentoreitistä riippuen joko varhaisaamulla tai aamupäivällä Rio De Janeiroon. Perillä siirrymme Cobacabanan rantojen tuntumassa olevaan neljän tähden hotelliimme aamiaiselle sekä orientoitumaan Rion rentoon elämänrytmiin. Hotellihuoneet saadaan noin puolen päivän aikaan, jonka jälkeen halukkaat voivat viettää joko siestaa tai tutustua elämään Cobacabanan rannoilla. Iltapäivällä lähdemme ensimmäiselle retkelle. Nousemme ratasjunalla Corcovadon Kristus-patsaalle ihastelemaan Rion upeaa kaupunkimaisemaa sekä odottelemaan valojen syttymistä illan hämärtyessä. Majoittuminen: Nejän tähden hotelli Cobacabanalla. Aamulla lähdemme jälleen maisemaretkelle. Nousemme kaapelihissillä Sokeritoppavuoren huikeille näköalapaikoille ja teemme kierroksen kaupungin muilla nähtävyyksillä. Iltapäivällä on vapaata aikaa tutustua Cobacabanan rantoihin, tai mahdollisuus osallistua muille myöhemmin ilmoitettaville lisäretkille. Vapaa aamu Riossa. Halukkailla on mahdollisuus osallistua lisäretkelle Tijucan rannikkosademetsiin Rion eteläpuolella. Itse sademetsien ohella ajomatka vie jälleen uusille hengästyttävän kauniille maisemapaikoille. Keskipäiväksi palaamme takaisin lentokentälle ja lennämme Mato Grosson osavaltion pääkaupunkiin, Cuiabaan. Puolen miljoonan asukkaan kaupunki perustettiin seudun kultaryntäyksen aikaan vuonna Nykyisin Mato Grosso on kuitenkin ennen kaikkea karjankasvatusaluetta. Luontomatkailijoille Cuiaba on satamakaupunki eteläpuolella avautuvalle Pantanalin valtaisalle tasangolle ja kosteikkoalueelle.

5 To Cuiaba - Pantanal, Pouso Alegre (A, L, P) Aamulla lähdemme ajomatkalle kohti Pantanalin kuuluisaa kosteikkoaluetta ja maailmanperintöaluetta. Ajomatka käyttöömme varatulla tila-autolla kestäisi suoraan ajettuna noin pari tuntia, mutta meidän tapauksessamme siihen voi kulua pidempään. Lähdemme matkaan aamulla, koska ajomatka Pantanalin ensimmäiselle kohteellemme on jo tärkeä osa tutustumista alueen ekosysteemiin. Heti Pantanalin tasangoille laskeuduttuamme eläimistön runsaus on huikaiseva. Ensimmäisenä huomio ehkä kiinnittyy tietä reunustavilla allikoilla lipuvien kaimaanien runsauteen - ja niiden seassa kahlaileviin haikaroihin, jabiruihin ja muihin kosteikkolintuihin. Lounasaikaan mennessä saavumme perille Pouso Alegren maatilamajoitukselle. Kyseessä on lähes sadan neliökilometrin maatila, jolla perinteitä vaalien edelleen kasvatetaan karjaa. Tilakeskus toimintoineen on muutettu luontomatkailukäyttöön ja savannilla laiduntavasta karjasta vastaavat nyt ulkopuoliset maatilayrittäjät. Pouso Alegren isäntä on matelijoihin erikoistunut biologi, ja siten myös verraton Pantanalin luonnon asiantuntija. Alueella retkeillessämme törmäämmekin toisinaan erikoisiin viritelmiin ja maahan upotettuihn tynnyreihin, joiden avulla seudulta on löydetty viime vuosina myös koko Pantanalille uusia matelijalajeja. Oleskelumme Pouso Alegrella on täysihoidolla ilmastoiduissa ja vaatimattomissa, mutta kuitenkin siisteissä huoneissa / mökeissä. Pouso Alegren nettisivuilta tarkemmin: Maatilan biotooppeja on esitelty täällä: Eläinten ja kasvien luettelot: Majoittuminen: Pouso Alegre Pe Pantanal, Pouso Alegre (A, L, P) Aamuvarhaisella teemme jokimelontaretken läheiselle joelle, jossa meillä on hyvä mahdollisuus päästä seuraamaan jättiläissaukkoperheen elämää. Iltapäivän retkikohteena voi olla esimerkiksi juomapaikka, joka houkuttelee iltahämärässä alueen arempia nisäkkäitä, kuten tapiireja. Pouso Alegren tarkempi päiväohjelma sovitaan kuitenkin vasta matkan aikana, ja sitä on mahdollista muokata toiveiden mukaisesti joustavasti. Voimme myös hajaantua pienempiin ryhmiin, jos osa haluaa keskittyä yksittäisiin aiheisiin.

6 Halukkaat voivat kuitenkin vaihtoehtoisesti nauttia rauhallisesta maalaiselämästä brasilialaisella maatilalla tai keskittyä seurailemaan pihapiirin eläinmaailmaa. Pihapiirissä pesii juhlavia ja kovaäänisiä hyasinttiaroja. Taloa ympäröivät pensaat houkuttevat paikalle runsaan pikkulintulajiston ja toisinaan myös kuningastukaanit voivat lennellä pihan puissa. Samoin pihapiirissä on myös pieniä vesilammikoita, joilla monet linnut käyvät päivän mittaan juomassa ja kylpemässä. Alueen luontoon on mahdollista tutustua myös ratsastamalla. Majoittuminen: Pouso Alegre La Pantanal, Pouso Alegre - Porto Jofre (A, L, P) Tutustumme Pouso Alegren monipuoliseen luontoon vielä aamupäivän ajan ja lounaan jälkeen sitten lähdemme jatkamaan Pantanalin halkovaa Transpantaneira-tietä kohti etelää. Vuonna 1971 rakennettu tie kulkee aivan Pantanalin sydämeen, Cuiaba-joen varrella olevaan Porto Jofren pieneen kalastajakylään saakka. Alkujaan tavoitteena oli rakentaa tie koko Pantanalin alueen halki, mutta rakentamisaikana Mato Grosson osavaltio jakaantui kahtia ja uusi eteläisempi osavaltio ei halunnutkaan jatkaa tien rakentamista Cuiaba-joen eteläpuolella. Tien rakentamista varten molemmin puolin tietä on kaivettu laajoja jokimaisia kaivantoja, jotka sittemmin ovat tasaantuneet maisemassa ja osin myös pitkälti soistuneita. Kuivalla kaudella nämä ihmisen aikanaan rakentamat minnekään johtamattomat joenuomat ovat mitä parhaita villieläinkeitaita, joiden vesialtaat houkuttelevat eläimistöä Transpantaneiran tuntumaan. Paikoitellen tien laiteet ovat jo metsittyneet, mutta toisinaan nämä kosteikot tarjoavat kiehtovia tilanteita seurata villieläimiä lähietäisyydeltä; jokisikoja, kaimaaneja, karakaroja, jabiruja Tulva-aikaa varten tien ali on rakennettu myös valtava määrä alittavia kanavia ja niitä ylittäviä puusiltoja. Suuri osa näistä on edelleen alkuperäisessä asussa ja nämä noin 120 puusiltaa luovat matkantekoon oman tunnelmansa. Käytämme koko aamupäivän tähän reilun sadan kilometrin matkantekoon; pysähdellen tarkkailemaan, mutta toisaalta myös tien kuoppaisuuskin pitää etenemisvauhtimme hitaana. Pieni ryhmäkoko on matkateossa suuresti avuksi. Autosta poistumiset tapahtuvat sujuvasti ja vastaavasti voimme tehdä useampia pieniä pysähdyksiä - myös sen mukaan, missä itse kukin haluaisi pysähdellä kuvaamaan. Seuraavan sivun jalohaikaraparvi antaa hieman viitteitä Transpantaneiran houkutuksista luontoharrastajalle, kuva on otettu tienvarresta. Tällaisten tilanteiden kohtaaminen edellyttää kuitenkin hieman odottelua, johon meillä on varattu riittävästi aikaa. Iltaan mennessä saavumme Cuiaba-joen varteen, josta seuraavana päivänä aloitamme jaguaarisafarit. Majoittuminen: Hotel Porto Jofre

7 Su Pantanal, Porto Jofre (A, L, P) Aikaisen aamiaisen jälkeen noin 5.30 lähdemme ensimmäiselle jaguaarisafarille. Parhaat jaguaarialueet sijaitsevat noin puolen tunnin moottorivenematkan päässä hotellilta, mutta joskus viidakon valtias on löydetty jokivarresta jo varttitunnin ajomatkan jälkeen. Käytössämme on viime aikojen havainnointitiedot, joiden perusteella suunnittelemme tarkemman päiväohjelman. Yhdessä veneessä on neljä-viisi matkustajaa, jolloin kaikilla on optimaaliset tarkkailumahdollisuudet ja pienikokoisten safariveneiden liikuttelu joella on sujuvaa. Tämä takaa jokaiselle riittävän tilan veneessä liikkumiseen ja kuvaamiseen - ja muutoinkin matkustusmukavuutta. Moottoriveneet ovat käytössämme koko päivän. Tarkasta päiväretkiohjelmasta päätetään ryhmän kesken vasta matkan aikana. Yleensä palaamme keskipäivällä takaisin hotellille lounaalle ja viettämään siestaa ja jatkaa iltapäivällä uudelle safarille. Kahdella veneellä liikkuessamme ryhmä voidaan myös jakaa kahtia, jolloin osa jää retkilounaan kanssa joelle koko päiväksi toisen venekunnan tehdessä lyhyemmän aamuretken ja palatessa iltapäivällä uudelle retkelle. Jaguaarisafarilla liikumme jaguaarien suosimilla jokivarsilla ja havainnoimme jokivarsia. Monesti kuivan kauden aikana jaguaarit hakeutuvat jokivarsille juomaan ja viettämään siestaa jokivarren varjostavien puiden suojiin. Itse jaguaareja etsiessämme meillä tulee olemaan möys paljon muuta seurattavaa ja kuvattavaa.

8 Pääuoman ohella alueella on laajoja umpeutuvia joenuomia erinomaisia kosteikkoja jättiläissaukoille, kaimaaneille, haikaroille, käärmekauloille, kuningaskalastajille ja muille kosteikkoeläimille. Viimeistään täällä pääsemme tekemään tuttavuutta myös maailman suurimman jyrsijän, jokisian eli capypadan, kanssa. Jaguaarien kohtaamiseksi emme voi antaa takuuta, mutta mahdollisuudet ovat hyvät. Viime syksyn matkalla parhaana päivänä kohtasimme jaguaarin jokivarsilla jopa kuusi eri kertaa saman päivän aikana. Viimeistään iltapäivän päätteeksi venekunnat palaavat takaisin hotelliin maittavalle päivälliselle ja ilmastoitujen hotellihuoneiden viileyteen. Ma Pantanal, Porto Jofre (A, L, P) Toinen jaguaarisafaripäivä Cuiaba-joella. Ensimmäisen päivän safarikokemusten perusteella jatkamme retkeilyä samoilla tai uusilla alueilla. Ryhmän toiveiden mukaisesti voimme jakautua jälleen kahteen venekuntaan, joista toinen tekee lyhyemmät aamu- ja iltapäiväretket ja toinen venekunta voi viettää safarilla koko päivän retkilounaiden kanssa. Jos onni on ollut myötä heti ensimmäisenä safaripäivänä, niin halukkaat voivat tietenkin viettää myös rentouttavan vapaapäivän nauttien Porto Jofren hotellin palveluista, kuten uima-altaasta, tropiikin lämmössä. Myös hotellin läheisellä kosteikolla on runsaasti elämää, kuten jokisikoja ja hyasinttiaroja. Ti Pantanal, Porto Jofre - Cuiaba (A, L) Pitkien safaripäivien jälkeen nautimme hieman rauhallisemmasta aamusta, mutta kiinnostuneet voivat toki silti kuvailla aamuvaloja myös hotellin ympäristössä jo ennen aamiaista. Lounaan jälkeen lähdemme palaamaan Transpantaneiraa pohjoiseen ja tutustuen jälleen tien varsien kiehtovaan eläimistöön. Käytämme iltapäivän Transpantaneiran varrella ja tavoittelemme auringonlaskuun mennessä Pantanalin pohjoispuolella oleville kosteikoille, jossa on monesti löydettävissä monipuolista linnustoa. Iltapäivän tarkempi rekiohjelma voi myös vielä hioutua matkan aikana sen mukaan, missä päin Pantanalia kuulemme uutisia mahdollisista uusista houkuttelevista pysähdyskohteista. Luonnossa kun tilanteet vaihtuvat aina nopealla tempolla. Joka tapauksessa auto on käytettävissämme aina iltaan saakka, jolloin saavumme takaisin Cuiaban kaupunkiin. Majoitumme keskustassa olevaan hyvätasoiseen Deville-hotelliin.

9 Ke Cuiaba - Fog Do Iguassu (A) Aamiaisen jälkeen starttaamme kohti lentokenttää ja Iguassun putouksia. Suora lento Brasilian Iguassulle kestää noin kaksi tuntia. AD2926 CGB IGU Lentokentältä kuljetus suoraan Argentiinan puolella Iguassun kansallispuiston lähellä olevaan neljän tähden hotelliimme. Lounaan jälkeen suuntaamme jo ensimmäiselle retkelle Iguassun kansallispuistoon. Puiston alueelle on rakennettu oma rautatieverkosto, joka kuljettaa matkustajia puiston sisällä polkujen lähtöpisteille. Ensimmäisenä retkikohteena esimerkiksi vaikuttava paholaisen kurkku. Pääsemme seuraamaan 50 metrin etäisyydeltä, kuinka joki syöksyy 80 metriä syvään rotkoon. Katselupaikkamme on joen ylle rakennettu betoninen kävelysilta. Lisäksi ehdimme koluta myös joitakin pienempiä metsän siimeksestä syöksyviä putouksia putousten varsia kiertäviltä poluilta. Majoittuminen: Loi Suites tai vastaava. To Iguassu, Argentiina (A) Täysi retkipäivä Argentiinan Igussulla. Laajassa putouspuistossa on monipuolinen polkuverkosto, jotka tarjoavat toinen toistaan upeampia näkymiä vesiputouksille. Halukkailla on mahdollisuus keskittyä retkeilyyn myös omatoimisesti. Puiston portilla on useita lounasravintoloita, joissa voimme käydä viettämässä hetken siestaa ja lounasta ennen iltapäivän retkeä. Kiinnostuksen mukaan voimme kuitenkin viettää keskipäivän lounasaikaa ja siestaa myös hotellillamme. Yksi iltapäivän suositeltavista retkikohteista on veneretki San Martin saarelle, jolla on oma polkuverkostonsa jälleen uusille putousmaisemien luokse. Majoittuminen: Loi Suites -Hotelli tai vastaava. Pe Iguassu, Argentiina - Iguassu, Brasilia (A) Iguassun upeimmat putoukset sijoittuvat Argentiinan ja Brasilian puolelle, ja molemmat tarjoavat hyvin erilaisen elämyksen maailman kauneimmista vesiputouksista. Aamuvarhaisella palaamme takaisin Brasilian puolelle. Halukkailla on mahdollisuus varata ennakkoon helikopterilento putousten yllä. Lento pyritään tekemään heti aamun ensimmäisellä lennolla. Normaali helikopterilento kestää n. 10 minuuttia. Valokuvaajille suositeltava vaihtoehto on 30 minuutin yksityislento, johon mahtuu kyytiin kolme matkustajaa. Pyydämme ilmoittamaan jo ilmoittautumisen yhteydessä, jos olet kiinnostunut joko 10 minuutin peruslennosta tai 30 minuutin kuvaajille soveltuvasta yksityislennosta, joka edellyttää vähintään kolmea osallistujaa. Aamulla vierailemme myös kuuluisassa trooppisten lintujen puistossa, jossa on mahdollisuus liikkua samoissa häkeissä esimerkiksi kuningastukaanien kanssa. Puisto tarjoaa oivan mahdollisuuden lintujen lähikuvaukseen. Bird Park,

10 Halukkailla on mahdollisuus osallistua päivällä myös Macuko-venesafarille (lisäretki). Kumivenesafareilla on 100% kastumistakuu, joten kamera kannattaa ottaa mukaan vain, jos se on vesitiivis tai sille on vesitiivis pussi/ kotelo. Kumiveneretkellä noustaan vuolasta virtaa myöten suoraan putousten alapuolelle. Safarin jälkeen meillä on lyhyt matka palata takaisin hotelliin vaihtamaan varusteita. Iltapäivällä tutustumme sitten ehkä kaikista näyttävimpiin putousmaisemiin, joista ensimmäiset avautuvat heti Das Cataratas -hotellimme edustalta. Majoitumme ainoaan ja samalla seudun parhaaseen hotelliin, joka on puiston sisällä. Jokivarren kanjonia seurailevat polut ovat hyvin merkittyjä ja halukkaat voivat kulkea myös omaan tahtiin, jos haluaa edetä hieman nopeammin tai hitaammin. Itse putousten ohella näillä poluilla voi kohdata myös monia kiehtovia eläimiä ja rikasta kasvillisuutta. Yksi erikoisemmista lajeista on vesiputousten takana pesivä kuohukiitäjä, joiden lentoa kuohuissa toisinaan pääsemme seuraamaan. Toistaiseksi halukkailla on ollut mahdollisuus vierailla putouksilla myös illalla, kun tähdet ovat syttyneet taivaalle. Majoittuminen: Das Cataratas -hotelli. La Brasilian Iguassu - Sao Paolo (A) Majoittuessamme puiston sisälle voimme retkeillä upeimmilla putouskohteilla heti auringon noustessa, jolloin valot ovat parhaimmat ja myös putouspoluilla liikkuva eläimistö aktiivisimmillaan. Tai vaihtoehtoisesti voi viettää rauhallisempaa aamua viihtyisän hotellin palveluista ja uima-altaasta nauttien. Heti aamuretken jälkeen on kuitenkin hyvästellä jylhät putousmaisemat ja suunnata Fog do Iguassun lentokentälle. Kotimatkamme alkaa lennolla Sao Paolon ja Pariisin kautta Helsinkiin (muutokset lentoreitissä mahdollisia). Su Pariisi - Helsinki Alustavan lentoaikataulun mukaisesti saapuminen Helsinki-Vantaan lentokentälle Finnairin iltalennolla Pariisista, perillä Helsingissä puolen yön aikaan.

BRASILIA: PANTANAL & IGUASSU 27.8. - 11.9.2016

BRASILIA: PANTANAL & IGUASSU 27.8. - 11.9.2016 BRASILIA: PANTANAL & IGUASSU 27.8. - 11.9.2016 Suomen Kuvausmatkat oy BRASILIAN PANTANAL & IGUASSU 2016 Aika: Ryhmäkoko: Hinta: La 27.8. - Su 11.9.2016 16 pv 8 henkilöä + matkanjohtaja 5 540 eur* Ajomatkat:

Lisätiedot

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta Kevätretki Maltalle 23 27.4.2017 Matkalla nähdään pääsaaren lisäksi Gozon vihreämpää luontoa ja tutustutaan monipuolisesti historiaan ja nähtävyyksiin. Saaren etelä-osan retkellä nähdään mm. Zurrieq laakso

Lisätiedot

Ulkoilua Kuolimon äärellä!

Ulkoilua Kuolimon äärellä! Ulkoilua Kuolimon äärellä! Kuolimon ympäristö tarjoaa loistavat mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Rantametsissä on kilometreittäin merkittyjä retkipolkuja ja monin paikoin myös laavuja

Lisätiedot

Guyanas Ranskan Guyana, Guyana, Surinam

Guyanas Ranskan Guyana, Guyana, Surinam Guyanas Ranskan Guyana, Guyana, Surinam 15.11-29.11.2014 Tässä se vihdoin tulee! Matkaohjelma, jonka valmistuminen kesti kauemmin kuin talon rakentaminen. Guyanas on pioneerimatka Etelä-Amerikkaan, poluille,

Lisätiedot

SAARISELKÄ TALVI SAFARIT 2015-2016 Tule sellaisena kuin olet, me huolehdimme loput!

SAARISELKÄ TALVI SAFARIT 2015-2016 Tule sellaisena kuin olet, me huolehdimme loput! SAARISELKÄ TALVI SAFARIT 2015-2016 Tule sellaisena kuin olet, me huolehdimme loput! 1. KELKKASAFARI TUNTURIIN (14:00-16:00) päivittäin (paitsi su) Tällä vauhdikkaalla safarilla kiertelemme Saariselän lähiympäristössä

Lisätiedot

Espanjan petolinnut. Lisätietoja: Vuorikotka

Espanjan petolinnut. Lisätietoja: Vuorikotka Espanjan petolinnut Kohde: Espanja Teema: Espanjan petolinnut Vaativuus: Pääsääntöisesti kojukuvausta Ryhmäkoko: 5 8 valokuvaajaa Aika: 31.3. 6.4.2017 Hinta: 1920 Lisämaksusta 1hh 195 Vuorikotka Munkkikorppikotka

Lisätiedot

Tarjous 5 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Tarjous 5 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Tarjous 5 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI P9 ALKUSARJA, LYHYT 1 5.9.2014 5 VRK ALK 650 SUORA LENTO HELSINKI HINTAAN SISÄLTYY SUORA

Lisätiedot

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA Joulunajan viikko-ohjelma on voimassa 23.12.2011 8.1.2012 PERJANTAI 23.12. / 30.12. / 6.1. 12:00 MOOTTORIKELKKASAFARI ERÄMAAHAN Nauti ulkoilmaelämästä moottorikelkkasafarilla luonnon sydämeen. Reittimme

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016

Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016 Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016 24.10. 31.10.2015 Sisilia on hedelmällinen saari, jossa on ihanteellinen ilmasto luomuviininviljelyyn. Matkan aikana vierailemme monilla luomuviinitiloilla, tutustumme

Lisätiedot

Maidontuottajien ammattimatka USA, Wisconsin, 1.10 8.10.2015

Maidontuottajien ammattimatka USA, Wisconsin, 1.10 8.10.2015 Maidontuottajien ammattimatka USA, Wisconsin, 1.10 8.10.2015 Vuoden 2015 World Dairy Expo ammattimatka lähestyy. Matkan pituus on kahdeksan päivää. Ohjelman mukaan matkaan sisältyy yhteensä 8 tilavierailu,

Lisätiedot

Luomuviinimatka Andien juurille

Luomuviinimatka Andien juurille Luomuviinimatka Andien juurille 24.02. - 08.03.2017 Chile & Argentiina luomuviinimatka Chile ja Argentiina ovat upeita valtioita, jotka ovat täynnä toinen toistaan loistavampia nähtävyyksiä. Matkamme alkaa

Lisätiedot

BOTSWANA & ZIMBABWE

BOTSWANA & ZIMBABWE BOTSWANA & ZIMBABWE 25.3. -5. 4.2017 Suomen Kuvausmatkat Oy BOTSWANA & VIKTORIAN PUTOUKSET Aika: La 25.3. - Ke 5.4.2017 Kesto: 12 pv Hinta: 6.260 eur Ryhmäkoko: Max 12 henkilöä 1hh -lisämaksu: Oma penkkirivi

Lisätiedot

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN MÖKILLE SAMMALNIEMEEN Lähde kaupungin kiireestä Sammalniemen luontoon viettämään unohtumaton loma! Raision Seudun Lasten Tuen mökki on avoinna ympärivuoden, mökki sijaitsee Juupajoella Sammalniemen leirikeskuksen

Lisätiedot

Löydä päivävaelluksen hauskuus

Löydä päivävaelluksen hauskuus Päivävaelluksen suunnittelu FValitse jokin hauska ja mielenkiintoinen retkikohde. Jos liikutte ryhmänä, ota muut huomioon retkikohteen valinnassa. FOta selvää vaellusreitin pituudesta ja siitä, kuinka

Lisätiedot

5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti

5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti 5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti Korkeakoskenhaaran ja Koivukoskenhaaran haarautumiskohdassa on laaja kulttuurikeskittymä vanhoilla kylätonteilla sijaitsevine kylineen ja vanhoine peltoineen. Joen niemekkeet

Lisätiedot

Viher-Nikkilä. A-36.1152 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet, MaKa2

Viher-Nikkilä. A-36.1152 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet, MaKa2 Viher-Nikkilä 00 A-36.115 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet, MaKa SELOSTUS Suunnittelemamme alueen valintaan vaikuttivat monet tekijät. Päädyimme alueeseen, joka sijaitsee lähellä Nikkilän keskustaa ja

Lisätiedot

Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016

Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016 Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016 Matkaoppaana legendaarinen Italian asiantuntija Silja Tuominen Matkaemäntänä Hanna Ekola, musiikissa Hannan tilaisuuksissa mukana

Lisätiedot

HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN *, **, **, , JA

HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN *, **, **, , JA HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN 13.-19.4.*, 15.-21.5.**, 1.-7.8.**, 22.-28.8., 3.-10.9. JA 14.-20.9.2017 Hurtigruten on Norjan rannikon alkuperäinen laivareitti, joka

Lisätiedot

Saapuminen Tukholmaan, josta jatketaan välittömästi kohti Kalmaria ja Öölantia

Saapuminen Tukholmaan, josta jatketaan välittömästi kohti Kalmaria ja Öölantia Sunnuntai 11.6.2017 klo 16.30 klo 20.55 Lähtö Nurmijärven kirkon parkkipaikalta kohti Turkua Lähtee m/s Viking Grace kohti Maarianhaminaa ja Tukholmaa Maanantai 12.6.2017 klo 6.30 klo 13.00 klo 16.00 klo

Lisätiedot

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasilia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasiliasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Brasilia 201 milj. Portugali Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolinen ja lukuisia muita uskontoryhmiä

Lisätiedot

ALAKÖNKÄÄN KOSKIMAISEMA. Maisema-alueen aikaisempi nimi ja arvoluokka: Ehdotettu arvoluokka: Valtakunnallisesti arvokas maisemanähtävyys

ALAKÖNKÄÄN KOSKIMAISEMA. Maisema-alueen aikaisempi nimi ja arvoluokka: Ehdotettu arvoluokka: Valtakunnallisesti arvokas maisemanähtävyys ALAKÖNKÄÄN KOSKIMAISEMA Maisema-alueen aikaisempi nimi ja arvoluokka: Ehdotettu arvoluokka: Valtakunnallisesti arvokas maisemanähtävyys Kunta: Utsjoki Pinta-ala: 780,1 ha Maisemaseutu: Pohjois-Lapin tunturiseutu

Lisätiedot

OPINTOPÄIVÄT KUUSAMOSSA

OPINTOPÄIVÄT KUUSAMOSSA 12.12.2013 PALOKUNTANUORTEN OHJAAJIEN JA PALOKUNTANAISTEN OPINTOPÄIVÄT KUUSAMOSSA SPEK Pohjois-Suomi järjestää Pohjois-Suomen ja Lapin pelastusliiton palokuntanuorten ohjaajien ja palokuntanaisten opintopäivät

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Hyvä tietää. Norja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Norja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Norja Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Huippuvuorista Kieli Uskonto Valuutta Norja Evankelisluterilainen Norjan kruunu Mitä erityistä on risteilymatkassa arktisille alueille? Risteily

Lisätiedot

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö Toimintasuunnitelma 2016 Päivitetty 25.3.2016 Keskiviikkomelonnat ovat 1-2 tunnin kestoisia porukalla tehtäviä kevyitä melontalenkkejä. Peruskurssien jälkeiset neljä ovat ohjattuja. Voi myös lähteä koskeen

Lisätiedot

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa Leimaus 2011 Kisakeskuksessa ma 6.6. Lähdimme perinteisesti Lappia talolta kimpsuinemme klo 12 kohti etelää. Martti ja Mauri otettiin kyytiin Keminmaasta. Onneksi autossa oli DVD laite ja ilmastointi,

Lisätiedot

IRLANNIN KIERTOMATKA 11. - 18.6. JA 19. - 26.8.2016

IRLANNIN KIERTOMATKA 11. - 18.6. JA 19. - 26.8.2016 IRLANNIN KIERTOMATKA 11. - 18.6. JA 19. - 26.8.2016 Limerick - Galway - Westport - Sligo - Vihreän saaren kierroksella matkataan kauniissa maisemissa, osin paljon kehuttua "Wild Atlantic Way" -reittiä

Lisätiedot

Visbyn risteily Helsingistä

Visbyn risteily Helsingistä Visbyn risteily Helsingistä Reitti: Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä (menoon mahdollista saada liityntäkuljetukset myös Keuruulta ja Petäjävedeltä -> kysy lisää toimistoistamme!) Lähdöt: 3.7 ja 24.7

Lisätiedot

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 1 SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 Sateenkaaritalon tapahtumia syksyllä 2014 muun muassa: Kuva internetistä. Kuvaaja Teuvo Vehkalahti. BBQ-Elolystit 9.9. klo 10-14 Hietalahden Villassa Sieni- ja marjaretki

Lisätiedot

Aktiviteetit ryhmille

Aktiviteetit ryhmille Aktiviteetit ryhmille Tiimihenkeä nostattavaa kisailua ja hauskanpitoa Puhalletaan yhteen hiileen 60 min, max 30 hlöä 135 Kisaillaan tiimin nostatus hengessä hauskojen tehtävien parissa. Aktiviteetti toteutetaan

Lisätiedot

Punaisenmeren eteläinen safari 8.- 16.11.2013

Punaisenmeren eteläinen safari 8.- 16.11.2013 Punaisenmeren eteläinen safari 8.- 16.11.2013 Kohteina: Brother Islands, Daedalus ja Elphinstone Divetravel Finland kutsuu sinut mukaan maailman luonnonkauneimmille sukellusvesille! Suuntaamme Egyptin

Lisätiedot

Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015. Ohjelma

Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015. Ohjelma Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015 Ohjelma Ounaksen Retkiviikko 27.7. 1.8.2015 Muutokset ja lisäykset ohjelmaan mahdollisia, päivitetty ohjelma löytyy myös Facebookista ja osoitteesta

Lisätiedot

Vuoden 2013 Scandinavian Defendon Suurleiri- Surviving armed assaults Kotkassa 6-7.4.2013

Vuoden 2013 Scandinavian Defendon Suurleiri- Surviving armed assaults Kotkassa 6-7.4.2013 Vuoden 2013 Scandinavian Defendon Suurleiri- Surviving armed assaults Kotkassa 6-7.4.2013 LEIRIN OHJAAJAT: Jyrki Saario pääkouluttaja Scandinavian Defendo Antti Nurmi/Madman Sport Center I.D.D.I- Level

Lisätiedot

Kokoontuminen hotelliimme Brisbanessa. Yhteinen päivällinen kello 19:00 mennessä saapuneille.

Kokoontuminen hotelliimme Brisbanessa. Yhteinen päivällinen kello 19:00 mennessä saapuneille. Tongatapu Tyynen valtameren saaristo 28.3-17.4.2014 27.3-16.4.2015 Unohda Ahvenanmaan saaristo ja lähde suuremmille vesille. Tongatapu on vertaansa vailla oleva saariseikkailu, jonka perusajatus on nähdä

Lisätiedot

KEVON TUNTURIYLÄNGÖN MAISEMAT. Maisema-alueen aikaisempi nimi ja arvoluokka: Ehdotettu arvoluokka: Valtakunnallisesti arvokas maisemanähtävyys

KEVON TUNTURIYLÄNGÖN MAISEMAT. Maisema-alueen aikaisempi nimi ja arvoluokka: Ehdotettu arvoluokka: Valtakunnallisesti arvokas maisemanähtävyys KEVON TUNTURIYLÄNGÖN MAISEMAT Maisema-alueen aikaisempi nimi ja arvoluokka: Ehdotettu arvoluokka: Valtakunnallisesti arvokas maisemanähtävyys Kunta: Utsjoki Pinta-ala: 620,7 ha Maisemaseutu: Pohjois-Lapin

Lisätiedot

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT TYÖMATKAPYÖRÄILIJÄ SATUNNAINEN PYÖRÄILIJÄ RETKIPYÖRÄILIJÄ MAANTIEPYÖRÄILIJÄ MAASTOPYÖRÄILIJÄ

Lisätiedot

TAJ MAHAL PORUKKAKUVA

TAJ MAHAL PORUKKAKUVA 1 Kuva: Markus Keskitalo TAJ MAHAL PORUKKAKUVA Reissuporukka Taj Mahalilla 26.1.2010: Markus, Vinod, Ville, Harri, Seppo, Marja, Jouni ja Saana 2 Intian lyhyt oppimäärä Valtiomuoto: tasavalta Pääkaupunki:

Lisätiedot

Kouvolan seudun ABC-asemat

Kouvolan seudun ABC-asemat Nykyään ABC on S-ryhmän ketju, joka on sekä matkailijan viihtyisä taukopaikka että lähiseudun asukkaan päivittäisiä palveluja tarjoava palvelukeskus. ABC-ketjuun kuuluu ABC-palveluasemia, ABC-automaattiasemia

Lisätiedot

Tansanian suursafari: Serengeti, Ndutu, Ngorongoro, Tarangire Nyt paluumatka Serengetistä lentäen!

Tansanian suursafari: Serengeti, Ndutu, Ngorongoro, Tarangire Nyt paluumatka Serengetistä lentäen! Suomen Kuvausmatkat Oy Tansanian suursafari: Serengeti, Ndutu, Ngorongoro, Tarangire 20.2.-1.3.2017 -Nyt paluumatka Serengetistä lentäen! Aika: Ma 20.2. - Ke 1.3.2017 Hinta: 5.480 eur Ryhmäkoko: max 12

Lisätiedot

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS 2016 Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri 2 OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE

Lisätiedot

HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA *, , , , , , JA

HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA *, , , , , , JA HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA 13.-19.4.*, 15.-21.5., 1.-7.8., 17.-24.8., 22.-28.8., 3.-9.9., 8.-15.9. JA 14.-20.9.2017 Hurtigruten on Norjan rannikon alkuperäinen laivareitti, joka on jo vuodesta

Lisätiedot

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA MAANANTAI 9:00-12:00 KESÄAAMUN MAASTOPYÖRÄILYRETKI Nauti raikkaasta kesäaamun tuulesta sekä Oulun kaupungin kauniista luonnosta korkealuokkaisen maastopyörän ohjaksissa. Retki lähtee kauppatorilta ja jatkuu

Lisätiedot

Tervetuloa kouluun... 4. Nyt vehkeillään...108. Kotiseudun kasveja ja eläimiä..16. Opin ottamaan vastuuta...124. Kartta tutuksi...

Tervetuloa kouluun... 4. Nyt vehkeillään...108. Kotiseudun kasveja ja eläimiä..16. Opin ottamaan vastuuta...124. Kartta tutuksi... Tervetuloa kouluun... 4 1. Kouluvuosi alkaa...6 2. Hyvä yhteishenki on kaikkien vastuulla...8 3. Liikenne on yhteispeliä...10 4. Polkupyörä on ajoneuvo...12 Kotiseudun kasveja ja eläimiä..16 5. Maitohorsma

Lisätiedot

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Rooma Noin 61 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia 90%, muslimeja 2%, muita uskontoja

Lisätiedot

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME MAA OLI AUTIO JA KYLMÄ I minä kävelin poispäin näistä päivistä jätin sudenjälkiä ettei minua etsittäisi polulla kohtasin tytön joka sanoi että on vapaus nauttia ei sitä kiinnostanut

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Suot ja kosteikot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Suot ja kosteikot Suot ja kosteikot 47. Mantereenrahka Pinta-ala: Kylä: Omistaja: Status: Metso soveltuvuus: 4,2 ha Hulaus Yksityinen Arvokas luontokohde Kyllä Mantereenrahka sijaitsee Hulausjärven rannalla Vesilahden ja

Lisätiedot

Pelkosenniemi, Pyhätunturi. Uhriharju ja Pyhänkasteenlampi

Pelkosenniemi, Pyhätunturi. Uhriharju ja Pyhänkasteenlampi Pelkosenniemi, Pyhätunturi Uhriharju ja Pyhänkasteenlampi Kohteen tarkastus Pirjo Rautiainen Metsähallitus Lapin Luontopalvelut PL 8016 96101 Rovaniemi pirj o.rautiainen@metsa.fi 040 5081673 JOHDANTO Pyhä-Luoston

Lisätiedot

toimisto 017 261 2348 gsm 050 537 5857 gsm 0440 576 205

toimisto 017 261 2348 gsm 050 537 5857 gsm 0440 576 205 Toimintakalenteri Lokakuu-Marraskuu 2012 Vuoden teema: YHTEYS Seurakunnan posti- ja käyntiosoite Toimisto avoinna Kemilänrinne 3 tiistaisin ja torstaisin 70340 Kuopio klo 10-12 Pastori, seurakunnan johtaja

Lisätiedot

ROMANTTINEN ITÄVALTA. Wien-Wachau-Salzburg-Salzkammergut-Graz- Burgenland-Neusiedlersee-Eisenstadt

ROMANTTINEN ITÄVALTA. Wien-Wachau-Salzburg-Salzkammergut-Graz- Burgenland-Neusiedlersee-Eisenstadt OHJELMALLINEN KIERTOMATKA ROMANTTINEN ITÄVALTA Wien-Wachau-Salzburg-Salzkammergut-Graz- Burgenland-Neusiedlersee-Eisenstadt Tiesitkö, että Mozart sai yhden etunimistään Wolfgangsee -järven mukaan? Tai

Lisätiedot

Kairankutsun luonto- ja linturetket

Kairankutsun luonto- ja linturetket Kairankutsun luonto- ja linturetket Luonnon ja lintujen tarkkailu retkeilymuodossa on yksi parhaista rentoutumiskeinoista kiireisen maailmanmenon keskellä. Tähän Pyhä-Luoston kansallispuisto ja Itä-Lapin

Lisätiedot

KEMPELEEN TUOHINONOJAN VARREN LUONTO-SELVITYS

KEMPELEEN TUOHINONOJAN VARREN LUONTO-SELVITYS KEMPELEEN TUOHINONOJAN VARREN LUONTO-SELVITYS 2.7.2014 Outi Tuomivaara, hortonomi ylempi AMK Kempeleen kunta 2 JOHDANTO Kempeleen Riihivainiolle on käynnistynyt asemakaavan laajennus, jonka pohjaksi on

Lisätiedot

Vuoden 2016 Scandinavian Defendon Suurleiri- Kotkassa 2.-3.4.2016

Vuoden 2016 Scandinavian Defendon Suurleiri- Kotkassa 2.-3.4.2016 Vuoden 2016 Scandinavian Defendon Suurleiri- Kotkassa 2.-3.4.2016 LEIRIN OHJAAJAT: Jyrki Saario -pääkouluttaja Scandinavian Defendo Antti Nurmi 4.aste musta vyö Defendo -Defendo Blue pääkouluttaja -I.D.D.I-

Lisätiedot

MAJOITUSTARJOUKSET MINI AURORA CUP 2017

MAJOITUSTARJOUKSET MINI AURORA CUP 2017 MAJOITUSTARJOUKSET MINI AURORA CUP 2017 1. Kylpylähotelli Kunnonpaikka 2. Spa Hotel Rauhalahti 3. Rantasipi Atlas 4. Cumulus Kuopio 5. Hotelli IsoValkeinen Kuopio 6. Sokos Hotel Puijonsarvi 7. Scandic

Lisätiedot

Vaellusviikonloppu Baijerin Alpeilla

Vaellusviikonloppu Baijerin Alpeilla Vaellusviikonloppu Baijerin Alpeilla Hoi sinä luonnosta, liikunnasta ja luomusta kiinnostunut yksilö! Tervetuloa meidän kanssamme Müncheniin ja sen jälkeen Alpeille patikoimaan! Luvassa upeita vaellusreittejä

Lisätiedot

Lasten museokesä 2013

Lasten museokesä 2013 Lasten museokesä 2013 Museoiden kesä on täynnä tapahtumia, ja moni niistä on tarkoitettu erityisesti lapsille. Haluaisitko kehrätä, oppia vanhan ajan valokuvauksesta ja otattaa itsestäsi visiittikorttikuvan

Lisätiedot

PERUSTIETOJA KUNNASTA

PERUSTIETOJA KUNNASTA PERUSTIETOJA KUNNASTA Nimi Maaninka on saamenkieltä ja tarkoittaa siikaa. Suomenkielinen asutus on omaksunut nimen, vaikkakin alkuperäinen merkitys on unohtunut. Ensimmäistä kertaa nimi esiintyy jo 1500-luvun

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Harjut ja kalliot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Harjut ja kalliot Harjut ja kalliot 52. Sotavallan harju Pinta-ala: Kylä: Omistaja: Status Metso soveltuvuus: 10,7 ha Sotavalta Yksityinen Arvokas harjualue, Pohjavesialue, Opetuskohde, Arvokas luontokohde Kyllä Merkittävä

Lisätiedot

Pyhäjoen LASTEN- JA NUORTEN KESÄLOMATIEDOTE 2016

Pyhäjoen LASTEN- JA NUORTEN KESÄLOMATIEDOTE 2016 Hyvää kesää toivottaa; Vapaaaikatoimi Pyhäjoen LASTEN- JA NUORTEN KESÄLOMATIEDOTE 2016 Ohjattua leikkikenttätoimintaa 6.-30.06.2016 Kielosaari klo 13-16, Vanhatie 73 Saaren koulu klo 10-13, Koulutie 9

Lisätiedot

Hyvä tietää. Uusi-Seelanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Uusi-Seelanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Uusi-Seelanti Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Uudesta-Seelannista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Wellington Englanti ja maori Kristinusko ja Uudenuseita Seelannin pienempiä dollari

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Maastoon matalalla kynnyksellä. Tiiina Riikonen

Maastoon matalalla kynnyksellä. Tiiina Riikonen Maastoon matalalla kynnyksellä Tiiina Riikonen PyöräPolku hanke 2014-2015 Hanke keskittyi maastopyöräilyyn luontoympäristössä. Maastopyöräily on monipuolinen laji. Kuntoliikuntana, ulkoiluna, retkeilynä

Lisätiedot

KOKKOLAN LATU VUOKRAA. Sisällysluettelo AHKIOT... 2 LUMIKENGÄT... 3 RETKILUISTIMET... 4 ERÄSUKSET... 5

KOKKOLAN LATU VUOKRAA. Sisällysluettelo AHKIOT... 2 LUMIKENGÄT... 3 RETKILUISTIMET... 4 ERÄSUKSET... 5 Sisällysluettelo AHKIOT... 2 LUMIKENGÄT... 3 RETKILUISTIMET... 4 ERÄSUKSET... 5 AHKIOT Lastenvetoahkio (1 kpl) 40 /vko (80 /vko) 8 /vrk (16 /vrk). 1135 Lastenvetoahkiota voivat vuokrata kaikki, Kokkolan

Lisätiedot

ClubOne-alennus edellyttää 1 kortti / hytti. Samaa korttia ei voi hyödyntää useammassa hytissä.

ClubOne-alennus edellyttää 1 kortti / hytti. Samaa korttia ei voi hyödyntää useammassa hytissä. Ikaalisten Matkatoimisto Taru Malmström 03-4580203 taru.malmstrom@ikaalistenmatkatoimisto.fi Matti Ristimäki 040-5025917 matti.ristimaki@luukku.com Tässä tarjouksemme Visbyn risteilystä 7.-9.8.2016 Matkaohjelma

Lisätiedot

PIENTÄ LUKSUSTA VUOKATTI SUITES - HUONEISTOSSA

PIENTÄ LUKSUSTA VUOKATTI SUITES - HUONEISTOSSA PIENTÄ LUKSUSTA VUOKATTI SUITES - HUONEISTOSSA Julkaistu: 29.3.2016, http://www.lumipallo.fi/rinnepesue/2016/03/29/pienta-luksusta-vuokatti-suites-huoneistossa/ Vuoden 2015 Skiexpossa voitimme neljän vuorokauden

Lisätiedot

Tervetuloa. ratsastamaan!

Tervetuloa. ratsastamaan! Tervetuloa ratsastamaan! Miksi ratsastus? Hevoset ovat ihania. Siihen kiteytyy, miksi 170 000 suomalaista ratsastaa. Ratsastus tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia harrastaa monin eri tavoin. Hevosen kanssa

Lisätiedot

Näkövammaistyö Syksy 2015 Kesä

Näkövammaistyö Syksy 2015 Kesä Näkövammaistyö Syksy 2015 Kesä 2016 1 Tervetuloa mukaan! Espoon seurakunnat järjestävät näkövammaisille monenlaisia kohtaamisen paikkoja. Tästä esitteestä löydät kaikki tiedot näkövammaisten syksyn 2015

Lisätiedot

Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014

Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014 Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014 Vaasan Retkeilijät ry:n 30 hengen iloinen joukko Tuomo Perkiön johdolla teki ikimuistoisen matkan Montenegroon (Crna Gora) jota voidaan kutsua Välimeren helmeksi. Montenegro

Lisätiedot

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

KUTSU Esrin kansainvälinen käyttäjäkonferenssi , San Diego

KUTSU Esrin kansainvälinen käyttäjäkonferenssi , San Diego KUTSU Esrin kansainvälinen käyttäjäkonferenssi 27.6.-1.7.2016, San Diego Tervetuloa kanssamme Esrin kansainväliseen käyttäjäkonferenssiin 2016! Maailman suurin paikkatietotapahtuma, Esri User Conference

Lisätiedot

Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys

Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys Hollolan kunta Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys 6.8.2007 Viite 82116099-02 Tarkistanut Tarja Ojala Kirjoittanut Kaisa Torri Ramboll Terveystie 2 FI-15870 Hollola Finland Puhelin:

Lisätiedot

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden talven viikko-ohjelmassa nautitaan luonnon rauhasta, uusista kokemuksista, yhdessä tekemisestä ja Lapin tarinoista!

Lisätiedot

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi 17.1.2013 Willitys tmi Marjo Lindberg Sisältö Selvitysalueen sijainti 3 Yleistä 3 Menetelmät 3 Sysivuoren luonto, yleistä 3 Kartta 4 Kuvaukset Sysivuoren luonnosta

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

KOULUKULJETUKSET Tarjouspyynnön LIITE 1

KOULUKULJETUKSET Tarjouspyynnön LIITE 1 Sivu 1/8 Tällä liitteellä määritellään kohteen nro 1 aikataulut ja reitit ja mahdollinen ostajan Aikataulu: Kaukjärven koulu alkaa klo 8.30. Iltapäiväkuljetuksia on seuraavasti: ma klo 12.30 ja 14.30,

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 25.6.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 25.6.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT HUOMAUTUS Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 TUTKIMUSALUEEN

Lisätiedot

LAPLAND HOTEL BEAR S LODGE VIIKKO-OHJELMA Tule sellaisena kuin olet, me huolehdimme loput!

LAPLAND HOTEL BEAR S LODGE VIIKKO-OHJELMA Tule sellaisena kuin olet, me huolehdimme loput! LAPLAND HOTEL BEAR S LODGE VIIKKO-OHJELMA 2016 2017 Tule sellaisena kuin olet, me huolehdimme loput! 1. KELKKASAFARI LUONTOON (14:30-16:30) ma, ti (9:00-11:00) su, to Tutustu Lapin luontoon moottorikelkkaillen.

Lisätiedot

Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari. RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen

Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari. RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari 28.12.2014 RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen K-1 Punainen reitti on hieman pidempi, mutta lähtö seuraavalle rastille on sujuvampi Sininen reitti on hieman

Lisätiedot

Ecuadorin luontomatka ja Galapagos-risteily 9.-19.11.2016

Ecuadorin luontomatka ja Galapagos-risteily 9.-19.11.2016 Ecuadorin luontomatka ja Galapagos-risteily 9.-19.11.2016 Ecuadorin vuoristo- ja sademetsäalueet sekä tarunomaiset Galapagossaaret ovat monen luontomatkailijan haaveena. Tällä matkalla tutustutaan niin

Lisätiedot

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Peltolan uutiset Peltola Golfin jäsenlehti Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Kädessäsi on Peltola Golfin ensimmäinen jäsenlehti. Sähköpostiin ja Peltolan nettisivuille

Lisätiedot

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014 Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014 Sunnuntai 5.10.2014 17:50 Suora lento Ryanair FR1922 Tampere Frankfurt-Hahn 19:25 19:45 Matka 120 km

Lisätiedot

TALLINNA (OSA 1)

TALLINNA (OSA 1) TALLINNA (OSA 1) 26.-29.5.2016 HOTELLI JA BALETTI SAVOY BOUTIQUE HOTEL VAKIOMESTAMME TALLINNASSA Saavuttuamme Pärnusta luksusbussilla (2 euroa/hlö) kävelimme reilun kilometrin päähän hotelliimme Savoy

Lisätiedot

ma-pe 13:05-13:40 ma-pe 15:05-15:40 (Vornasta palataan joen eteläpuolta Pihkalan sillalle asti, jossa ajetaan joen pohjoispuolelle)

ma-pe 13:05-13:40 ma-pe 15:05-15:40 (Vornasta palataan joen eteläpuolta Pihkalan sillalle asti, jossa ajetaan joen pohjoispuolelle) Joukkoliikenteen (koulukuljetukset, asiointiliikenne) aikataulut Siikalatvan kunnassa ajalla 1.8.2015 31.7.2016 KESTILÄ Koulukuljetukset (koulupäivinä) Kestilä-Hyvölänranta-Kestilä ma-pe 8:05-8:45 ma-pe

Lisätiedot

Jättiputki. Tunnistaminen. Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä.

Jättiputki. Tunnistaminen. Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä. Jättiputki Tunnistaminen Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä. 2-3 vuotiaan kasvin lehtien lehdyköiden reunat ovat karkea- ja terävähampaisia, lehtiruodissa usein punaisia pilkkuja tai se

Lisätiedot

TÄHTÄIMESSÄ NELJÄN TUNNIN AIKA

TÄHTÄIMESSÄ NELJÄN TUNNIN AIKA RANKOULU PUOLI VUOTTA HELSINKI CITY RATHONILLE TÄHTÄIMESSÄ NELJÄN TUNNIN AIKA Kaksikymmentäneljä viikkoa tapahtumaan (vko 10) Juoksu 1h tai muu liikunta, Esim. Pallopeli, uinti, hiihto, kuntopyörä yht.

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4

SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4 kuva SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4 3. PYÖRÄILIJÄNÄ LIIKENTEESSÄ... 5 3.1 PYÖRÄN VARUSTEET... 5 3.2. OHJEITA PYÖRÄIJÄLLE... 6 4.

Lisätiedot

INTIAN TIIKERISAFARI & SARVIKUONOT

INTIAN TIIKERISAFARI & SARVIKUONOT INTIAN TIIKERISAFARI & SARVIKUONOT 23.3. - 5.4.2017 Suomen Kuvausmatkat oy INTIAN TIIKERISAFARI & SARVIKUONOT 2017 Aika: To 23.3. - Ke 5.4.2017 Ryhmäkoko: 8-11 henkilöä Hinta: 4 360 eur Kohdemaat: Intia

Lisätiedot

Kiltauutiset 1/2014. Kaartin Jääkärirykmentin Kilta

Kiltauutiset 1/2014. Kaartin Jääkärirykmentin Kilta Kiltauutiset 1/2014 Kaartin Jääkärirykmentin Kilta Kaartin Jääkärirykmentin Kilta KUTSU Paikka: Perinnetalo/ Jääkärisali Aika: 26.4.2014 klo 11:00 alkaen Tilaisuuden kesto noin tunnin Esityslista Kaartin

Lisätiedot

Tervetuloa Avioparikurssille 5.-7.8.2016. Hartolan Kuningaskuntaan, Ekon historialliseen kartanoon ja Linna-hotelliin!

Tervetuloa Avioparikurssille 5.-7.8.2016. Hartolan Kuningaskuntaan, Ekon historialliseen kartanoon ja Linna-hotelliin! Tervetuloa Avioparikurssille 5.-7.8.2016 Hartolan Kuningaskuntaan, Ekon historialliseen kartanoon ja Linna-hotelliin! Parempi avioliitto ry järjestää Avioparikurssin Itä-Hämeen opistossa Tainionvirran

Lisätiedot

OPINTOPÄIVÄT KALAJOELLA

OPINTOPÄIVÄT KALAJOELLA 1.12.2014 PALOKUNTANUORTEN OHJAAJIEN JA PALOKUNTANAISTEN OPINTOPÄIVÄT KALAJOELLA SPEK Pohjois-Suomi järjestää Pohjois-Suomen ja Lapin pelastusliiton palokuntanuorten ohjaajien ja palokuntanaisten opintopäivät

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA : KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

Kuntokuu. Liiku, osallistu ja voita!

Kuntokuu. Liiku, osallistu ja voita! Liiku, osallistu ja voita! Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n t ovat helmikuu ja syyskuu. Tavoitteena on saada VAU:n jäsenet kuntoilun pariin niin talvella kuin syksylläkin. Raikkaista syys- ja

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan Osuuspankin Elohopeakerhon matkaohjelmat 2008. Tervetuloa!

Etelä-Pohjanmaan Osuuspankin Elohopeakerhon matkaohjelmat 2008. Tervetuloa! Etelä-Pohjanmaan Osuuspankin Elohopeakerhon matkaohjelmat 2008 Tervetuloa! Hyvä elohopeakerholainen Kädessäsi on Etelä-Pohjanmaan Osuuspankin ja Matkatoimisto Matkapoikien ensimmäinen tiedote elohopeakerholaisille

Lisätiedot

SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014

SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014 SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014 Leiri alkaa perjanitaina 5.9. klo 17:00 ja loppuu sunnuntaina 7.9. noin klo 13:30. Eerikkilän urheilukeskuksen osoite on Urheiluopistontie 138, 31370

Lisätiedot

VAIKUTTAVAA VIESTINTÄÄ

VAIKUTTAVAA VIESTINTÄÄ VAIKUTTAVAA VIESTINTÄÄ Parasta Lapsille ry @marjukkak @taru69myth 1. TAVOITE JA SISÄLLÖT KUNTOON MITÄ JA MIKSI? KENELLE MISSÄ, MILLOIN? tavoite vastaanottaja välineet MITEN? viestin sisältö ja formaatti,

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 3-4 lk. Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo 2 Tässä on museon pohjapiirros. Siihen on merkitty numeroilla, millä kohdalla kukin tehtävä tehdään. Pohjapiirros

Lisätiedot

LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA

LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA 2013 LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA 2013 Selvityksen tarkoitus Liito-oravaselvityksessä oli tarkoitus löytää selvitysalueella mahdollisesti olevat liito-oravan

Lisätiedot