BRASILIAN PANTANAL & IGUASSU 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "BRASILIAN PANTANAL & IGUASSU 2015"

Transkriptio

1 Suomen Kuvausmatkat oy BRASILIAN PANTANAL & IGUASSU 2015 Aika: Su Su pv Ryhmäkoko: 8-10 henkilöä + matkanjohtaja Hinta: eur* * Sis. kansainväliset menopaluulennot Helsingistä. Pääkohteet: Pantanalin maailmanperintöalue Iguassun maailmanperintöalue Rio de Janeiron upeat maisemat Lajstoa: Jaguaari Hyasinttiara, jabiru, tukaanit Kaimaanit, jurumi, tapiiri Ruokailut: Täysihoito / aamiaismajoitus matkaohjelman mukaisesti: A, aamiainen, L= lounas P= päivällinen Kansainväliset lennot: * Helsinki - Rio de Janeiro - Helsinki Kotimaanlennot: * Rio de Janeiro - Cuiaba * Cuiaba - Fog do Iguassu * Fog do Iguassu - Rio Ajomatkat: Pikkubussi Venesafarit: Vain 4-5 henkilöä / moottorivene. Kohderyhmä: Kaikki luonto- ja kulttuurikohteista kiinnostuneet. Vaativuus: Lähtijöiltä edellytetään normaalia terveydentilaa. Retket eivät edellytä tavanomaisesta poikkeavaa kuntoa. Hotellit: Rio, Copacabana (****), 3 yötä Cuiaba, Deville-hotelli (****), 1 yö Pantanal, Pouso Alegre, 2 yötä Pantanal, Porto Jofre (***), 3 yötä Iguassu, Argentiina (****), 2 yötä Iguassu, Brasilia (****), 1 yö Lisätiedot: Jouni Klinga, puh Vesa Taiveaho, puh Suomen Kuvausmatkat Oy on Kuluttajaviraston rekisteröimä valmismatkanjärjestäjä, jolla on toiminnan edellyttämät vakuudet. Rek. nro 46/12/Mj. SMAL

2 BRASILIA: PANTANAL, IGUASSU & RIO Brasilian Pantanal on maailman suurimpia kosteikkoalueita. Sadekaudella suuri osa maisemasta jää veden valtaan, mutta kuivalla kaudella avovedet kuihtuvat pieniksi allikoiksi. Luontoharrastajalle tämä on parasta retkeilyaikaa. Linnut ja nisäkkäät hakeutuvat veden äärelle, ja yksilötiheydet voivat olla suuria. Samoin vesissä elävät kaimaanit sinnittelevät uuteen sadekauteen kutistuvissa lammikoissa. Pantanal on ainoa paikka maailmassa, jossa jaguaarin kohtaaminen on hyvin todennäköistä elokuulta syyskuun loppuun saakka jatkuvan kuivan kauden aikana. Jaguaareja löytääkseen on kuitenkin matkattava Pantanalin keskiosiin. Elo-syyskuussa Pantanalissa voi päästä kokemaan myös upeaa kukkaloistoa, kun eri väriset tabebuiapuut puhkeavat värien ilotulitukseen. Brasilian luontomatkalla tutustumme maan kahteen arvokkaimpaan ja toisistaan poikkeavaan alueeseen. Pantanalin suunnaton kosteikkoalue on kuuluisa paitsi rikkaasta eläimistöstä, myös eläinten luottavaisuudesta. Vaikka suurin osa Pantanalista on näihin päiviin saakka ollut karjan laidunmaita, niin ihmistoiminta on rajoittunut karjan kasvatukseen ja villieläimet ovat saaneet elää suhteellisen rauhassa. Luontomatkailu on saanut jalansijaa vasta muutaman viime vuoden aikana ja nyt yhä useampi karjatila on keskittymässä luontomatkailijoiden palvelemiseen. Jo nyt Pantanalissa on hyvät puitteet luontomatkailulle, mutta matkailijoiden määrät ovat edelleen hyvin vähäisiä. Yhtenä Etelä-Amerikan parhaista villieläinkohteista Pantanalin suosio tulee kuitenkin kasvamaan nopeasti. Erityisen Pantanalista tekee hyasinttiarojen, jurumien eli muurahaiskarhujen ja muiden eksoottisten lajien ohella juuri mahdollisuus jaguaarien kohtaamiseen. Taustalla on jo vuosien ajan Cuiaba-joella liikkuneet urheilukalastajat. Kuivana kautena jokivarsille kerääntyvät jaguaarit ovat tottuneet moottoriveneiden liikkeisiin joella eivätkä välitä moottoroidusti liikkuvista ihmisistä. Erityisellä jaguaarisafariosuudella tulemme partioimaan jokivarsia moottoriveneellä, mutta jaguaarien ohella joella on paljon muutakin nähtävää. Sympaattisia jättiläissaukkojen perhekuntia, kapypadoja eli jokisikoja, kaimaaneja ja monipuolinen lajisto kosteikkolinnustoa.

3 Iguassu puolestaan on mielikuviamme monipuolisempi retkikohde. Kyse ei ole vain muutamasta valtavasta putouksesta, vaan yli 270 vesiputouksen muodostamasta vesiekosysteemistä. Putouksia ympäröivät tiheät lajirikkaat sademetsät. Koska lukemattomilla retkipoluilla liikkuu säännöllisesti ihmisiä, myös eläimet ovat tottuneet kulkijoihin ja ovat siten helpommin havainnoitavissa. Majoitumme putouspuiston äärelle sekä Argentiinan että Brasilian puolella ja nautiskelemme veden rentouttavasta kohinasta sademetsien siimeksessä. Argentiinan ja Brasilian puolet eroavat monessa suhteessa toisistaan. Argentiinan puolella avautuu enemmän näkymiä pienemmille sademetsän sisällä jyriseville putouksille, kun taas Brasilian puolella pääsemme aivan suurimman putouksen juurelle. Brasilian puolella majapaikkamme on kansallispuiston sisällä, joka mahdollistaa vapaan liikkumisen vesiputouksilla myös illan ja aamun valoissa. Tiiviin retkiohjelman sijaan voi täälläkin viettää myös rentouttavaa hotellilomaa putousten läheisyydessä. Rio de Janeiron jylhät maisemat ja hiekkarannat ovat tärkeä osa brasilialaista identiteettiä. Matkamme alkaa tutustumisella Rion rantoihin ja Sokeritoppavuoren maisemiin. Iltapäivällä nousemme Corcovadon näköalapaikalle ja Kristus-patsaalle odottelemaan kaupungin valojen syttymistä. Halukkailla on mahdollisuus osallistua myös lisäretkelle Tijucan rannikkosademetsiin. Rio on ehdottomasti kokemisen arvoinen kohde myös niille, jotka yleensä ovat tottuneet kiertämään kaupunkikohteet kaukaa. Braslian luontomatkalle on tyypillistä pienen ryhmän mukaan tuoma joustavuus aikatauluihin ja liikkumisiin.

4 Muutokset ohjelmassa ja ilmoitetuissa lentoreiteissä ovat mahdollisia. Su Helsinki Rio De Janeiro Ma Rio De Janeiro Ti Rio De Janeiro (A) Ke Rio De Janeiro - Cuiaba (A) Suomen Kuvausmatkat oy Brasilian Pantanal & Iguassu Brasilian kiertomatka Matka alkaa Helsinki-Vantaan lentokentältä iltalennolla Rio De Janeiroon. Alustavana lentoreittinä on lähtö Finnairin iltavuorolla Pariisiin, josta Air Francen suora jatkoyhteys Rio De Janeiroon. Saapuminen lentoreitistä riippuen joko varhaisaamulla tai aamupäivällä Rio De Janeiroon. Perillä siirrymme Cobacabanan rantojen tuntumassa olevaan neljän tähden hotelliimme aamiaiselle sekä orientoitumaan Rion rentoon elämänrytmiin. Hotellihuoneet saadaan noin puolen päivän aikaan, jonka jälkeen halukkaat voivat viettää joko siestaa tai tutustua elämään Cobacabanan rannoilla. Iltapäivällä lähdemme ensimmäiselle retkelle. Nousemme ratasjunalla Corcovadon Kristus-patsaalle ihastelemaan Rion upeaa kaupunkimaisemaa sekä odottelemaan valojen syttymistä illan hämärtyessä. Majoittuminen: Nejän tähden hotelli Cobacabanalla. Aamulla lähdemme jälleen maisemaretkelle. Nousemme kaapelihissillä Sokeritoppavuoren huikeille näköalapaikoille ja teemme kierroksen kaupungin muilla nähtävyyksillä. Iltapäivällä on vapaata aikaa tutustua Cobacabanan rantoihin, tai mahdollisuus osallistua muille myöhemmin ilmoitettaville lisäretkille. Vapaa aamu Riossa. Halukkailla on mahdollisuus osallistua lisäretkelle Tijucan rannikkosademetsiin Rion eteläpuolella. Itse sademetsien ohella ajomatka vie jälleen uusille hengästyttävän kauniille maisemapaikoille. Keskipäiväksi palaamme takaisin lentokentälle ja lennämme Mato Grosson osavaltion pääkaupunkiin, Cuiabaan. Puolen miljoonan asukkaan kaupunki perustettiin seudun kultaryntäyksen aikaan vuonna Nykyisin Mato Grosso on kuitenkin ennen kaikkea karjankasvatusaluetta. Luontomatkailijoille Cuiaba on satamakaupunki eteläpuolella avautuvalle Pantanalin valtaisalle tasangolle ja kosteikkoalueelle.

5 To Cuiaba - Pantanal, Pouso Alegre (A, L, P) Aamulla lähdemme ajomatkalle kohti Pantanalin kuuluisaa kosteikkoaluetta ja maailmanperintöaluetta. Ajomatka käyttöömme varatulla tila-autolla kestäisi suoraan ajettuna noin pari tuntia, mutta meidän tapauksessamme siihen voi kulua pidempään. Lähdemme matkaan aamulla, koska ajomatka Pantanalin ensimmäiselle kohteellemme on jo tärkeä osa tutustumista alueen ekosysteemiin. Heti Pantanalin tasangoille laskeuduttuamme eläimistön runsaus on huikaiseva. Ensimmäisenä huomio ehkä kiinnittyy tietä reunustavilla allikoilla lipuvien kaimaanien runsauteen - ja niiden seassa kahlaileviin haikaroihin, jabiruihin ja muihin kosteikkolintuihin. Lounasaikaan mennessä saavumme perille Pouso Alegren maatilamajoitukselle. Kyseessä on lähes sadan neliökilometrin maatila, jolla perinteitä vaalien edelleen kasvatetaan karjaa. Tilakeskus toimintoineen on muutettu luontomatkailukäyttöön ja savannilla laiduntavasta karjasta vastaavat nyt ulkopuoliset maatilayrittäjät. Pouso Alegren isäntä on matelijoihin erikoistunut biologi, ja siten myös verraton Pantanalin luonnon asiantuntija. Alueella retkeillessämme törmäämmekin toisinaan erikoisiin viritelmiin ja maahan upotettuihn tynnyreihin, joiden avulla seudulta on löydetty viime vuosina myös koko Pantanalille uusia matelijalajeja. Oleskelumme Pouso Alegrella on täysihoidolla ilmastoiduissa ja vaatimattomissa, mutta kuitenkin siisteissä huoneissa / mökeissä. Pouso Alegren nettisivuilta tarkemmin: Maatilan biotooppeja on esitelty täällä: Eläinten ja kasvien luettelot: Majoittuminen: Pouso Alegre Pe Pantanal, Pouso Alegre (A, L, P) Aamuvarhaisella teemme jokimelontaretken läheiselle joelle, jossa meillä on hyvä mahdollisuus päästä seuraamaan jättiläissaukkoperheen elämää. Iltapäivän retkikohteena voi olla esimerkiksi juomapaikka, joka houkuttelee iltahämärässä alueen arempia nisäkkäitä, kuten tapiireja. Pouso Alegren tarkempi päiväohjelma sovitaan kuitenkin vasta matkan aikana, ja sitä on mahdollista muokata toiveiden mukaisesti joustavasti. Voimme myös hajaantua pienempiin ryhmiin, jos osa haluaa keskittyä yksittäisiin aiheisiin.

6 Halukkaat voivat kuitenkin vaihtoehtoisesti nauttia rauhallisesta maalaiselämästä brasilialaisella maatilalla tai keskittyä seurailemaan pihapiirin eläinmaailmaa. Pihapiirissä pesii juhlavia ja kovaäänisiä hyasinttiaroja. Taloa ympäröivät pensaat houkuttevat paikalle runsaan pikkulintulajiston ja toisinaan myös kuningastukaanit voivat lennellä pihan puissa. Samoin pihapiirissä on myös pieniä vesilammikoita, joilla monet linnut käyvät päivän mittaan juomassa ja kylpemässä. Alueen luontoon on mahdollista tutustua myös ratsastamalla. Majoittuminen: Pouso Alegre La Pantanal, Pouso Alegre - Porto Jofre (A, L, P) Tutustumme Pouso Alegren monipuoliseen luontoon vielä aamupäivän ajan ja lounaan jälkeen sitten lähdemme jatkamaan Pantanalin halkovaa Transpantaneira-tietä kohti etelää. Vuonna 1971 rakennettu tie kulkee aivan Pantanalin sydämeen, Cuiaba-joen varrella olevaan Porto Jofren pieneen kalastajakylään saakka. Alkujaan tavoitteena oli rakentaa tie koko Pantanalin alueen halki, mutta rakentamisaikana Mato Grosson osavaltio jakaantui kahtia ja uusi eteläisempi osavaltio ei halunnutkaan jatkaa tien rakentamista Cuiaba-joen eteläpuolella. Tien rakentamista varten molemmin puolin tietä on kaivettu laajoja jokimaisia kaivantoja, jotka sittemmin ovat tasaantuneet maisemassa ja osin myös pitkälti soistuneita. Kuivalla kaudella nämä ihmisen aikanaan rakentamat minnekään johtamattomat joenuomat ovat mitä parhaita villieläinkeitaita, joiden vesialtaat houkuttelevat eläimistöä Transpantaneiran tuntumaan. Paikoitellen tien laiteet ovat jo metsittyneet, mutta toisinaan nämä kosteikot tarjoavat kiehtovia tilanteita seurata villieläimiä lähietäisyydeltä; jokisikoja, kaimaaneja, karakaroja, jabiruja Tulva-aikaa varten tien ali on rakennettu myös valtava määrä alittavia kanavia ja niitä ylittäviä puusiltoja. Suuri osa näistä on edelleen alkuperäisessä asussa ja nämä noin 120 puusiltaa luovat matkantekoon oman tunnelmansa. Käytämme koko aamupäivän tähän reilun sadan kilometrin matkantekoon; pysähdellen tarkkailemaan, mutta toisaalta myös tien kuoppaisuuskin pitää etenemisvauhtimme hitaana. Pieni ryhmäkoko on matkateossa suuresti avuksi. Autosta poistumiset tapahtuvat sujuvasti ja vastaavasti voimme tehdä useampia pieniä pysähdyksiä - myös sen mukaan, missä itse kukin haluaisi pysähdellä kuvaamaan. Seuraavan sivun jalohaikaraparvi antaa hieman viitteitä Transpantaneiran houkutuksista luontoharrastajalle, kuva on otettu tienvarresta. Tällaisten tilanteiden kohtaaminen edellyttää kuitenkin hieman odottelua, johon meillä on varattu riittävästi aikaa. Iltaan mennessä saavumme Cuiaba-joen varteen, josta seuraavana päivänä aloitamme jaguaarisafarit. Majoittuminen: Hotel Porto Jofre

7 Su Pantanal, Porto Jofre (A, L, P) Aikaisen aamiaisen jälkeen noin 5.30 lähdemme ensimmäiselle jaguaarisafarille. Parhaat jaguaarialueet sijaitsevat noin puolen tunnin moottorivenematkan päässä hotellilta, mutta joskus viidakon valtias on löydetty jokivarresta jo varttitunnin ajomatkan jälkeen. Käytössämme on viime aikojen havainnointitiedot, joiden perusteella suunnittelemme tarkemman päiväohjelman. Yhdessä veneessä on neljä-viisi matkustajaa, jolloin kaikilla on optimaaliset tarkkailumahdollisuudet ja pienikokoisten safariveneiden liikuttelu joella on sujuvaa. Tämä takaa jokaiselle riittävän tilan veneessä liikkumiseen ja kuvaamiseen - ja muutoinkin matkustusmukavuutta. Moottoriveneet ovat käytössämme koko päivän. Tarkasta päiväretkiohjelmasta päätetään ryhmän kesken vasta matkan aikana. Yleensä palaamme keskipäivällä takaisin hotellille lounaalle ja viettämään siestaa ja jatkaa iltapäivällä uudelle safarille. Kahdella veneellä liikkuessamme ryhmä voidaan myös jakaa kahtia, jolloin osa jää retkilounaan kanssa joelle koko päiväksi toisen venekunnan tehdessä lyhyemmän aamuretken ja palatessa iltapäivällä uudelle retkelle. Jaguaarisafarilla liikumme jaguaarien suosimilla jokivarsilla ja havainnoimme jokivarsia. Monesti kuivan kauden aikana jaguaarit hakeutuvat jokivarsille juomaan ja viettämään siestaa jokivarren varjostavien puiden suojiin. Itse jaguaareja etsiessämme meillä tulee olemaan möys paljon muuta seurattavaa ja kuvattavaa.

8 Pääuoman ohella alueella on laajoja umpeutuvia joenuomia erinomaisia kosteikkoja jättiläissaukoille, kaimaaneille, haikaroille, käärmekauloille, kuningaskalastajille ja muille kosteikkoeläimille. Viimeistään täällä pääsemme tekemään tuttavuutta myös maailman suurimman jyrsijän, jokisian eli capypadan, kanssa. Jaguaarien kohtaamiseksi emme voi antaa takuuta, mutta mahdollisuudet ovat hyvät. Viime syksyn matkalla parhaana päivänä kohtasimme jaguaarin jokivarsilla jopa kuusi eri kertaa saman päivän aikana. Viimeistään iltapäivän päätteeksi venekunnat palaavat takaisin hotelliin maittavalle päivälliselle ja ilmastoitujen hotellihuoneiden viileyteen. Ma Pantanal, Porto Jofre (A, L, P) Toinen jaguaarisafaripäivä Cuiaba-joella. Ensimmäisen päivän safarikokemusten perusteella jatkamme retkeilyä samoilla tai uusilla alueilla. Ryhmän toiveiden mukaisesti voimme jakautua jälleen kahteen venekuntaan, joista toinen tekee lyhyemmät aamu- ja iltapäiväretket ja toinen venekunta voi viettää safarilla koko päivän retkilounaiden kanssa. Jos onni on ollut myötä heti ensimmäisenä safaripäivänä, niin halukkaat voivat tietenkin viettää myös rentouttavan vapaapäivän nauttien Porto Jofren hotellin palveluista, kuten uima-altaasta, tropiikin lämmössä. Myös hotellin läheisellä kosteikolla on runsaasti elämää, kuten jokisikoja ja hyasinttiaroja. Ti Pantanal, Porto Jofre - Cuiaba (A, L) Pitkien safaripäivien jälkeen nautimme hieman rauhallisemmasta aamusta, mutta kiinnostuneet voivat toki silti kuvailla aamuvaloja myös hotellin ympäristössä jo ennen aamiaista. Lounaan jälkeen lähdemme palaamaan Transpantaneiraa pohjoiseen ja tutustuen jälleen tien varsien kiehtovaan eläimistöön. Käytämme iltapäivän Transpantaneiran varrella ja tavoittelemme auringonlaskuun mennessä Pantanalin pohjoispuolella oleville kosteikoille, jossa on monesti löydettävissä monipuolista linnustoa. Iltapäivän tarkempi rekiohjelma voi myös vielä hioutua matkan aikana sen mukaan, missä päin Pantanalia kuulemme uutisia mahdollisista uusista houkuttelevista pysähdyskohteista. Luonnossa kun tilanteet vaihtuvat aina nopealla tempolla. Joka tapauksessa auto on käytettävissämme aina iltaan saakka, jolloin saavumme takaisin Cuiaban kaupunkiin. Majoitumme keskustassa olevaan hyvätasoiseen Deville-hotelliin.

9 Ke Cuiaba - Fog Do Iguassu (A) Aamiaisen jälkeen starttaamme kohti lentokenttää ja Iguassun putouksia. Suora lento Brasilian Iguassulle kestää noin kaksi tuntia. AD2926 CGB IGU Lentokentältä kuljetus suoraan Argentiinan puolella Iguassun kansallispuiston lähellä olevaan neljän tähden hotelliimme. Lounaan jälkeen suuntaamme jo ensimmäiselle retkelle Iguassun kansallispuistoon. Puiston alueelle on rakennettu oma rautatieverkosto, joka kuljettaa matkustajia puiston sisällä polkujen lähtöpisteille. Ensimmäisenä retkikohteena esimerkiksi vaikuttava paholaisen kurkku. Pääsemme seuraamaan 50 metrin etäisyydeltä, kuinka joki syöksyy 80 metriä syvään rotkoon. Katselupaikkamme on joen ylle rakennettu betoninen kävelysilta. Lisäksi ehdimme koluta myös joitakin pienempiä metsän siimeksestä syöksyviä putouksia putousten varsia kiertäviltä poluilta. Majoittuminen: Loi Suites tai vastaava. To Iguassu, Argentiina (A) Täysi retkipäivä Argentiinan Igussulla. Laajassa putouspuistossa on monipuolinen polkuverkosto, jotka tarjoavat toinen toistaan upeampia näkymiä vesiputouksille. Halukkailla on mahdollisuus keskittyä retkeilyyn myös omatoimisesti. Puiston portilla on useita lounasravintoloita, joissa voimme käydä viettämässä hetken siestaa ja lounasta ennen iltapäivän retkeä. Kiinnostuksen mukaan voimme kuitenkin viettää keskipäivän lounasaikaa ja siestaa myös hotellillamme. Yksi iltapäivän suositeltavista retkikohteista on veneretki San Martin saarelle, jolla on oma polkuverkostonsa jälleen uusille putousmaisemien luokse. Majoittuminen: Loi Suites -Hotelli tai vastaava. Pe Iguassu, Argentiina - Iguassu, Brasilia (A) Iguassun upeimmat putoukset sijoittuvat Argentiinan ja Brasilian puolelle, ja molemmat tarjoavat hyvin erilaisen elämyksen maailman kauneimmista vesiputouksista. Aamuvarhaisella palaamme takaisin Brasilian puolelle. Halukkailla on mahdollisuus varata ennakkoon helikopterilento putousten yllä. Lento pyritään tekemään heti aamun ensimmäisellä lennolla. Normaali helikopterilento kestää n. 10 minuuttia. Valokuvaajille suositeltava vaihtoehto on 30 minuutin yksityislento, johon mahtuu kyytiin kolme matkustajaa. Pyydämme ilmoittamaan jo ilmoittautumisen yhteydessä, jos olet kiinnostunut joko 10 minuutin peruslennosta tai 30 minuutin kuvaajille soveltuvasta yksityislennosta, joka edellyttää vähintään kolmea osallistujaa. Aamulla vierailemme myös kuuluisassa trooppisten lintujen puistossa, jossa on mahdollisuus liikkua samoissa häkeissä esimerkiksi kuningastukaanien kanssa. Puisto tarjoaa oivan mahdollisuuden lintujen lähikuvaukseen. Bird Park,

10 Halukkailla on mahdollisuus osallistua päivällä myös Macuko-venesafarille (lisäretki). Kumivenesafareilla on 100% kastumistakuu, joten kamera kannattaa ottaa mukaan vain, jos se on vesitiivis tai sille on vesitiivis pussi/ kotelo. Kumiveneretkellä noustaan vuolasta virtaa myöten suoraan putousten alapuolelle. Safarin jälkeen meillä on lyhyt matka palata takaisin hotelliin vaihtamaan varusteita. Iltapäivällä tutustumme sitten ehkä kaikista näyttävimpiin putousmaisemiin, joista ensimmäiset avautuvat heti Das Cataratas -hotellimme edustalta. Majoitumme ainoaan ja samalla seudun parhaaseen hotelliin, joka on puiston sisällä. Jokivarren kanjonia seurailevat polut ovat hyvin merkittyjä ja halukkaat voivat kulkea myös omaan tahtiin, jos haluaa edetä hieman nopeammin tai hitaammin. Itse putousten ohella näillä poluilla voi kohdata myös monia kiehtovia eläimiä ja rikasta kasvillisuutta. Yksi erikoisemmista lajeista on vesiputousten takana pesivä kuohukiitäjä, joiden lentoa kuohuissa toisinaan pääsemme seuraamaan. Toistaiseksi halukkailla on ollut mahdollisuus vierailla putouksilla myös illalla, kun tähdet ovat syttyneet taivaalle. Majoittuminen: Das Cataratas -hotelli. La Brasilian Iguassu - Sao Paolo (A) Majoittuessamme puiston sisälle voimme retkeillä upeimmilla putouskohteilla heti auringon noustessa, jolloin valot ovat parhaimmat ja myös putouspoluilla liikkuva eläimistö aktiivisimmillaan. Tai vaihtoehtoisesti voi viettää rauhallisempaa aamua viihtyisän hotellin palveluista ja uima-altaasta nauttien. Heti aamuretken jälkeen on kuitenkin hyvästellä jylhät putousmaisemat ja suunnata Fog do Iguassun lentokentälle. Kotimatkamme alkaa lennolla Sao Paolon ja Pariisin kautta Helsinkiin (muutokset lentoreitissä mahdollisia). Su Pariisi - Helsinki Alustavan lentoaikataulun mukaisesti saapuminen Helsinki-Vantaan lentokentälle Finnairin iltalennolla Pariisista, perillä Helsingissä puolen yön aikaan.

MADAGASKARIN KIERTOMATKA 2015

MADAGASKARIN KIERTOMATKA 2015 Suomen Kuvausmatkat oy MADAGASKARIN KIERTOMATKA 2015 Aika: Ryhmäkoko: Hinta: To 24.9. - Pe 09.10.2015 16 pv 8 henkilöä + matkanjohtaja 5 180 eur* * Sis. kansainväliset menopaluulennot Helsingistä. Pääkohteet:

Lisätiedot

INTIAN TIIKERISAFARI & SARVIKUONOT 17. - 30.3.2016

INTIAN TIIKERISAFARI & SARVIKUONOT 17. - 30.3.2016 INTIAN TIIKERISAFARI & SARVIKUONOT 17. - 30.3.2016 Suomen Kuvausmatkat oy INTIAN TIIKERISAFARI & SARVIKUONOT 2016 Aika: To 17.3. - Ke 30.3.2016 Ryhmäkoko: 8-11 henkilöä Hinta: 4 140 eur Kohdemaat: Intia

Lisätiedot

GALAPAGOSSAARET & ANDIEN PILVIMETSÄT 13. - 27. 11.2016

GALAPAGOSSAARET & ANDIEN PILVIMETSÄT 13. - 27. 11.2016 GALAPAGOSSAARET & ANDIEN PILVIMETSÄT 13. - 27. 11.2016 Suomen Kuvausmatkat oy GALAPAGOS & ANDIEN PILVIMETSÄT Aika: Su 13.11. - Su 27.11.2016 Ryhmäkoko: 15 henkilöä + matkanjohtaja Hinta: Standard-luokan

Lisätiedot

GALAPAGOS & ANDIEN PILVIMETSÄT

GALAPAGOS & ANDIEN PILVIMETSÄT Suomen Kuvausmatkat oy GALAPAGOS & ANDIEN PILVIMETSÄT Aika: Ryhmäkoko: Hinta: Pe 16.10. - Su 1.11.2015 17 pv 15 henkilöä + matkanjohtaja Standard-luokan hytti, 6 160 eur* Sviitti-hytti, 7 140 eur - täynnä

Lisätiedot

Kenian Suuri Migration Safari 2015

Kenian Suuri Migration Safari 2015 : Kenian Suuri Migration Safari 2015 Aika: Hinta: Ryhmäkoko: La 12.9. - Su20.9.2015 4 880 eur 12 henkilöä Oma penkkirivi maastoautossa: + 620 eur Pääkohteet: Amboselin kansallispuisto Masai Maran suojelualue

Lisätiedot

Tansanian Safari Luontoa ja kulttuuria

Tansanian Safari Luontoa ja kulttuuria Tansanian Safari Luontoa ja kulttuuria 2.-14.11.2011 13 päivää / 11 yötä perillä ARUSHA NATRONJÄRVI SERENGETIN KANSALLISPUISTO NGORONGORON SUOJELUALUE EYASIJÄRVI MANYARAN KANSALLISPUISTO TARANGIREN KANSALLISPUISTO

Lisätiedot

PARHAAT. Perhelomat 2010. UUTUUDET Gardaland Italia, Kolmården lentäen KESTOSUOSIKIT Disneyland Resort Paris, LEGOLAND, Visby ja paljon muuta!

PARHAAT. Perhelomat 2010. UUTUUDET Gardaland Italia, Kolmården lentäen KESTOSUOSIKIT Disneyland Resort Paris, LEGOLAND, Visby ja paljon muuta! PARHAAT Perhelomat 2010 UUTUUDET Gardaland Italia, Kolmården lentäen KESTOSUOSIKIT Disneyland Resort Paris, LEGOLAND, Visby ja paljon muuta! Kerää kesän parhaat muistot! Matka-Vekan perhelomalle on helppo

Lisätiedot

KAUPUNKI. ja kiertomatkat 2010 UPEAT UUTUUDET

KAUPUNKI. ja kiertomatkat 2010 UPEAT UUTUUDET KAUPUNKI ja kiertomatkat 2010 UPEAT UUTUUDET Alpit, Alsacen viinimatka, Slovenia Kroatia Italia, Amsterdam ja KESTOSUOSIKIT Tallinna, Pärnu ja Saarenmaa! Elämänmittaisia matkamuistoja. Maailma täynnä kauniita,

Lisätiedot

Tervetuloa turkkiin!*

Tervetuloa turkkiin!* Tervetuloa turkkiin!* KAIKKI TARVITTAVAT TIEDOT LOMAASI VARTEN OPPAASI / ELÄMYKSIÄ / RETKIÄ / KÄYTÄNNÖN TIETOA / KOTIMATKA TERVETULOAANTALYAAN Antalyaa voidaan kuvailla turkkilaisen rivieran sykkivänä

Lisätiedot

Islanti 2011 Grönlanti Färsaaret Hurtigruten-risteilyt

Islanti 2011 Grönlanti Färsaaret Hurtigruten-risteilyt Islanti 2011 Grönlanti Färsaaret Hurtigruten-risteilyt Islanti tulivuoria ja jäätiköitä Sisällys Islanti matkakohteena...3-5 Reykjavik matkakohteena...6 Reykjavik hotellimatkat...7-8 Reykjavik-Akureyri

Lisätiedot

Makusi mukaan. maailmalle. www.matka-agentit.fi

Makusi mukaan. maailmalle. www.matka-agentit.fi Makusi mukaan maailmalle 2014 www.matka-agentit.fi 30. 20. San Francisco Los Angeles 25. 12. Makusi mukaan maailmalle... Matkoja ympäri maailmaa valitse omasi! Pohjois- Amerikka New York Miami Reykjavik

Lisätiedot

Islanti Vastakohtien saari

Islanti Vastakohtien saari Islanti Grönlanti Färsaaret Hurtigruten-risteilyt Islanti Vastakohtien saari Sisällys Islanti matkakohteena...3-5 Reykjavik matkakohteena...6-7 Reykjavik-Akureyri matka...7 Reykjavik hotellimatkat...8-9

Lisätiedot

RYHMÄMATKAN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS

RYHMÄMATKAN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS RYHMÄMATKAN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS Kiertomatka Pohjois-Amerikkaan Heli Lehtinen Opinnäytetyö Lokakuu 2010 Matkailu-, ravitsemis- ja talousala Matkailun koulutusohjelma OPINNÄYTETYÖN KUVAILULEHTI Tekijä(t)

Lisätiedot

Hei, Tervetuloa lukemaan Scandjetin 2015 esitettä

Hei, Tervetuloa lukemaan Scandjetin 2015 esitettä scandjet esite 3 Sisällysluettelo Scandjet Scandjet 4 Haastattelussa Pavel 30 Haastattelussa kohdeoppaamme Karin 78 Hei, Tervetuloa lukemaan Scandjetin 2015 esitettä Tässä esitteessä saatte tutustua meidän

Lisätiedot

Unelmaristeilyt. Aitoa Berliiniä etsimässä

Unelmaristeilyt. Aitoa Berliiniä etsimässä CWT Kaleva Travelin asiakaslehti 3/11 Unelmaristeilyt Aitoa Berliiniä etsimässä CWT Kaleva Travelin kehitystyö jatkuu vahvana suomalaisasiakasta kuunnellen CWT Kaleva Travel Index kertoo lentomatkustuksen

Lisätiedot

SUDAN MUSTIEN FAARAOIDEN VALTAKUNTA

SUDAN MUSTIEN FAARAOIDEN VALTAKUNTA SUDAN MUSTIEN FAARAOIDEN VALTAKUNTA 7.-15.2.2014 8 vrk Upea, suomeksi opastettu matka Sudaniin, mystiseen Mustien Faaraoiden valtakuntaan. Nubian aavikon ääretön autius hiljentää kokeneenkin matkailijan

Lisätiedot

Jäsenlehti 1/2015. http://joensuunlatu.sporttisaitti.com

Jäsenlehti 1/2015. http://joensuunlatu.sporttisaitti.com Jäsenlehti 1/2015 http://joensuunlatu.sporttisaitti.com Sisältö 1/2015 Puheenjohtajan terveisiä...3 Lykynlampi hiihtämään, munkkikahville ja saunomaan...4 Kuhamaja...5 Hiihto...6 Patikkaretket, päiväretket...

Lisätiedot

Vaihtooppilasohjelmat

Vaihtooppilasohjelmat Vaihtooppilasohjelmat Lukuvuonna 2014 2015 sinulle 14 18-vuotias 20 Valitse yli kohdemaasta unohtumaton kokemus vaihtooppilaana! Vastuu Turvallisuus Laatu VUODEsta 1958 WWW.sts.fi Sisältö 2014/2015 Tervetuloa

Lisätiedot

Tervetuloa turkkiin!*

Tervetuloa turkkiin!* Tervetuloa turkkiin!* KAIKKI TARVITTAVAT TIEDOT LOMAASI VARTEN OPPAASI / ELÄMYKSIÄ / RETKIÄ / KÄYTÄNNÖN TIETOA / KOTIMATKA TERVETULOA SIDEEN Side oli Rooman keisarien aikaan kukoistanut elinkeinoelämän

Lisätiedot

KURSSI. Vuoden 2013 kurssiesittelyt LIITE. Monipuolinen kurssikesä tulossa TIETOA JA OHJEITA HAKEMUKSIIN. Lähde Sydänlasten matkalle Legolandiin!

KURSSI. Vuoden 2013 kurssiesittelyt LIITE. Monipuolinen kurssikesä tulossa TIETOA JA OHJEITA HAKEMUKSIIN. Lähde Sydänlasten matkalle Legolandiin! 2013 SYDÄNLAPSET JA -AIKUISET RY KURSSI LIITE Hae uusia kokemuksia ja elämyksiä, vertaistukea ja Tietoa. Ilmoittaudu 1.1. 31.3. Vuoden 2013 kurssiesittelyt Monipuolinen kurssikesä tulossa TIETOA JA OHJEITA

Lisätiedot

Matkaohjelma. Once in the lifetime 15.11. - 4.12. 2014 AUSTRALIAN KIERTOMATKA, MACAO JA SINGAPORE

Matkaohjelma. Once in the lifetime 15.11. - 4.12. 2014 AUSTRALIAN KIERTOMATKA, MACAO JA SINGAPORE Matkaohjelma 15.11. - 4.12. 2014 AUSTRALIAN KIERTOMATKA, MACAO JA SINGAPORE Once in the lifetime HELSINKI HONG KONG / MACAO 2 YÖTÄ - CAIRNS PALM COVE 6 YÖTÄ SUURI VALLIRIUTTA - AYERS ROCK 1 YÖ ALICE SPRINGS

Lisätiedot

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu vuorimarien kannelkansa pv Luontomatka volgan mutkaan Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan Kuvaus Pietari, inkeri Nižni novgorod Vuori-mari volgan mutka tsikmä čavašinmaa Moskova 6:00 Lähtö Suomesta

Lisätiedot

PERHEMATKAN TUOTEKEHITYS

PERHEMATKAN TUOTEKEHITYS Elina Maarit Alho PERHEMATKAN TUOTEKEHITYS SATUMAINEN MATKA SAKSAAN Liiketalous ja matkailu 2011 2 VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Matkailun koulutusohjelma TIIVISTELMÄ Tekijä Elina Maarit Alho Opinnäytetyön

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN JA IMATRAN SEUTU 2013

LAPPEENRANNAN JA IMATRAN SEUTU 2013 LAPPEENRANNAN JA IMATRAN SEUTU 2013 KYLPYLÖIDEN LÄMPÖÖN 4 erilaista kylpylää TAPAHTUMIEN KESKIPISTEENÄ Kulttuuria ja musiikkifestivaaleja SAIMAAN AKTIVITEETIT Loma täynnä elämyksiä lemi, luumäki, parikkala,

Lisätiedot

Tämän jutun nimistö perustuu Japanin lintukäsikirjaan: WBSJ, A Field Guide to the Birds of Japan

Tämän jutun nimistö perustuu Japanin lintukäsikirjaan: WBSJ, A Field Guide to the Birds of Japan Japanin talvi 28.12.1996 5.4.1997 Kari T. Haataja kari.t.haataja@nokia.com Tämä raportti kuvaa reilun kolmen kuukauden tapahtumia lintuharrastajan silmin Japanin talvesta ja sen linnustosta. Alla mainittu

Lisätiedot

Etelä-Intia ja Sri Lanka 19.1.-2.2.2014 14 vrk 12 yötä perillä

Etelä-Intia ja Sri Lanka 19.1.-2.2.2014 14 vrk 12 yötä perillä Etelä-Intia ja Sri Lanka 19.1.-2.2.2014 14 vrk 12 yötä perillä Intiassa kuukin on kuumempi, oo-hiio-hei näin on laulettu jo vuosikymmeniä sitten. Lähde paikan päälle toteamaan asia opastetulla kiertomatkallamme

Lisätiedot

Lähde aurinkoisiin tunturimaisemiin ja Lapin majojemme tunnelmiin

Lähde aurinkoisiin tunturimaisemiin ja Lapin majojemme tunnelmiin TRL 42 vuotta toimintaa Nro 1 11.3.2013 TRL T ule Retke il Liiku! e 16.-17.3. Talviretkeilyn taitoja Inkoon Kopparnäsissa 6.-13.4. Lapin hiihtoviikko Varkhanmukkassa 27.4. TRL-Haastepatikka Lahdessa 1.6.

Lisätiedot

RETKIMELONTASEURA ESPOON ESKIMOT RY:N JÄSENLEHTI 2/2004 ESKIMOTIEDOTE

RETKIMELONTASEURA ESPOON ESKIMOT RY:N JÄSENLEHTI 2/2004 ESKIMOTIEDOTE RETKIMELONTASEURA ESPOON ESKIMOT RY:N JÄSENLEHTI 2/2004 ESKIMOTIEDOTE ESPOOLAISTA MELONTAA VUODESTA 1986 1 ESKIMOTIEDOTE 2/04 Espoon Eskimot r.y. JOHTOKUNTA: Postiosoite: Poste Restante 02270 Espoo Jyri

Lisätiedot

lasketaan! Näin Levillä Kevään tapahtumatärpit Grooving High Allstars loihtii bileet Lemmikin kanssa reissussa tule ja tutustu! FB-kyselyn tulokset:

lasketaan! Näin Levillä Kevään tapahtumatärpit Grooving High Allstars loihtii bileet Lemmikin kanssa reissussa tule ja tutustu! FB-kyselyn tulokset: juhlanumero Numero 20 kevät 2013 FB-kyselyn tulokset: Näin Levillä lasketaan! Levi Official Partnerit 09 / 2012 Kevään tapahtumatärpit tule ja tutustu! Lemmikin kanssa reissussa Grooving High Allstars

Lisätiedot

ISLANTI NÄHTÄVÄÄ VUODEN YMPÄRI

ISLANTI NÄHTÄVÄÄ VUODEN YMPÄRI ISLANTI NÄHTÄVÄÄ VUODEN YMPÄRI s u o m i Islannin matkailuneuvonta www.visiticeland.com Ajattelepa kaupunkia Josta poistetaan - tungos - liikenne - melu - saasteet - stressi - kiire ja johon lisätään +

Lisätiedot