MADAGASKARIN KIERTOMATKA 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MADAGASKARIN KIERTOMATKA 2015"

Transkriptio

1 Suomen Kuvausmatkat oy MADAGASKARIN KIERTOMATKA 2015 Aika: Ryhmäkoko: Hinta: To Pe pv 8 henkilöä + matkanjohtaja eur* * Sis. kansainväliset menopaluulennot Helsingistä. Pääkohteet: Tsingyn maailmanperintöalue Baobab-metsät, kansallismaisema Mosambikin kanavan hiekkarannat Etelän kuivat piikkimetsät Andasiben sademetsät Lajstoa: Ruokailut: Endeemiset lintulajit Rengashäntämaki Tanssivat sifakat Indri - lemurien suurin ja uljain Kameleontit Apinanleipäpuut Aamiaismajoitus / Puolihoito matkaohjelman mukaisesti Kotimaanlennot: * Antananarivo - Fort Dauph * F.Dauphin - Tulear * Tulear - Morondawa * Morondawa - Tana Ajomatkat: Landcruiser tai vastaava, 3 hlö/auto Berenty ja Andasibe: pikkubussi Kohderyhmä: Kaikki luonto- ja kulttuurikohteista kiinnostuneet. Vaativuus: Lisätiedot: Lähtijöiltä edellytetään normaalia terveydentilaa. Retket eivät edellytä tavanomaisesta poikkeavaa kuntoa. Jouni Klinga, puh Vesa Taiveaho, puh Lennot: Kansainväliset lennot Air France: * HEL - Pariisi - Antananarivo * Antananarivo - Pariisi - Helsinki Suomen Kuvausmatkat Oy on Kuluttajaviraston rekisteröimä valmismatkanjärjestäjä, jolla on toiminnan edellyttämät vakuudet. Rek. nro 46/12/Mj. SMAL

2 Madagaskar kissamakit ja kameleontit Kiehtovien lemurien asuttama Madagaskar on luonnonystävän ihmemaa, joka on edelleen varsin huonosti tunnettu. Luontomatkailu on vasta kehittymässä, mutta luontokohteet tarjoavat parastaan. Madagaskarin kiertomatka tutustuttaa yhteen maailman suurimmista saarista, jonka luonto ja kulttuuri ovat eristyneisyyden ansiosta hyvin ainutkertaisia. Saarivaltion eri osissa tavataan hyvin toisistaan poikkeavia luontotyyppejä. Idässä sijaitsevat Madagaskarin trooppiset sademetsät, länsiosissa savannimaiset, jättiläismäisten apinanleipäpuiden metsiköt ja etelässä kuivat piikkipensastot. Maan keskiosia puolestaan värittävät vuoristot rinteille pengerrettyine riisiviljelmineen. Länsirannikolla Mosambikin kanaalin rannoilla matkailijaa odottavat ihastuttavat valkoiset hiekkadyynit. Ja jälleen uutena ääripäänä Tsingyn maailmanperintöalue yllättää veitsenterävillä kalkkikivipinaakkeleilla, geologisilla muodostelmalla, joka jatkuu silmänkantamattomaan. Madagaskar on myös kulttuurinsa puolesta vastakohtaisuuksien maa. Pääkapungissa Antananarivossa (tuttavallisesti Tana) yhteiskunta on varsin pitkälle kehittynyt. Mutta pian maaseudulle lähdön jälkeen astumme aimo harppauksen ajassa taaksepäin. Esimerkiksi länsiosien erämaissa tärkein kulkuväline on edelleen puupyöräinen härkävankkuri. Luontoharrastajalle Madagaskarin luonnon erikoisuutta kuvastaa parhaiten korkea endeemisyysaste. Esimerkiksi puulajeista 90%, matelijoista 95% ja linnuista 40% on sellaisia lajeja, joita tavataan vain ja ainoastaan Madagaskarilla. Matelijoista tunnetuin ryhmä on väriään vaihtavat kameleontit. Niitä tavataan kaikilta luontotyypeiltä, sekä pieniä että suuria. Kameleonttien löytäminen vaatii vähän silmänäppäryyttä, mutta löytymisen jälkeen niiden seuraaminen on melko helppoa. Ne kun luottavat naamioväriinsä. Kuuluisimpia ovat silti puoliapinoihin kuuluvat lemurit. Valtaosa maan nisäkäslajistosta on näitä pitkähäntäisiä puissa asustavia veijareita, joita löytyy suurikokoisesta ja päiväaktiivisesta indristä pienen pieneen ja yöllä elävään hiirimakiin. Matkalla Madagaskarille tulemme syventymään monipuolisesti lemurien kiehtovaan elämään. Indrin tuijotus ei jätä ketään kylmäksi, mutta toisaalta pääsemme nauttimaan myös kissamakien auringonotosta. Oma lukunsa ovat lakkisifakat, joiden tanssinäytökset ovat vailla vertaa. Kuljemme lemurien matkassa niin päivällä kuin yöllä. Osaan voimme tehdä tuttavuutta heti lodgen terassilla, toisista näemme vain vilahduksia otsalamppujen valossa.

3 Madagaskarin kiertomatka jakaantuu kolmeen erilaiseen osioon. Ensimmäiseksi suuntaamme Berentyn yksityiselle suojelualueelle maan eteläosassa. Ajomatka vie kuvauksellisten riisipeltomaisemien halki kuiviin piikkipensastoihin. Berentyn lodge sijaitsee suojelualueen sisällä ja pääkohteemme tulevat toisinaan jopa mökkien terasseille. Kohde on kuuluisa kissamakeista, rengashäntälemureista, jotka kerääntyvät lämmittelemään jäseniään aamuauringossa. Toisaalta alueella asustaa useita lakkisifakoiden perhekuntia, joiden tanssiesitykset ovat vertaansa vailla - monelle koko Madagaskarin matkan kohokohta. Lisäksi lodgen takana alkava galleriametsä on monien lintulajien turvapaikka. Tällä yksityisellä suojelualueella on lupa liikkua myös omatoimisesti. Berentyn jälkeen voimme rentoutua viihtyisässä neljän tähden rantavillassa länsirannikolla ennen matkan seuraavaa vaihetta Madagaskarin syrjäisimpiin kolkkiin. Toisena pääkohteena maasturisafari vie Tsingyn maailmanperintöalueelle ja etsimme parhaita kuvakulmia jättiläismäisten apinanleipäpuiden pilaristoihin. Yksi vaikuttavimmista elämyksistä on seurata tähtien syttymistä baobab-puiden yllä. Toteutamme monipuolisen maasturisafarin länsirannikon vähän kuljetuissa erämaissa. Käytössämme ovat ilmastoidut maasturit (Landcruiser tai vastaava), ja matkustusmukavuuden ylläpitämiseksi kussakin autossa on vain kolme matkustajaa. Näin voimme liikkua ja pysähdellä kuvaamaan sujuvasti. Tsingyn alueella vierailee vuosittain noin 7000 matkustajaa ja heistä suurin osa madagaskarilaisia. Retkeilyn jälkeen hengähdämme vielä hetken Morondavan rantakaupungin kupeessa olevalla villalla ennen kuin sukellamme vielä aivan uudenlaiseen biotooppiin, sademetsiin. Sademetsäretki alkaa ajomatkalla pääkaupunki Antananarivosta itään. Andasiben kansallispuiston ja yksityisten suojelualueiden ikonilaji on hännätön indri, maan suurin lemurilaji. Suomen Luonnonsuojeluliitto on myös vahvasti mukana indrien kotimetsien suojeluhankkeissa Andasibessa. Sademetsissä pääsemme seuraamaan myös muun muassa useita kameleonttilajeja ja teemme retkiä myös taskulamppujen valossa yöllä. Ne tarjoavat aina uutta lajistoa: endeemisiä gekkoja, yöaktiivisia lemurilajeja tai vaikkapa eksoottisia siilimäisiä tanrekkeja.

4 Muutokset ohjelmassa ja ilmoitetuissa lentoreiteissä ovat mahdollisia. To Helsinki Pariisi Suomen Kuvausmatkat oy Madagaskarin kiertomatka Madagaskarin kiertomatka Matka alkaa Helsinki-Vantaan lentokentältä aamulennolla Pariisiin. Uusien lentoaikataulujen myötä pääsemme jatkamaan matkaa sujuvasti kohti Madagaskarin pääkaupunkia Antanarivoa. Suoran lennon operoi Air France. AY 5003 HEL CDG AF 0934 CDG TNR 11:30 22:55 Saapuminen Antananarivon lentokentälle illalla ja kuljetus lentokentän lähellä olevaan hotelliin. Majoittuminen: Hotel Au Bois Vert tai vastaava. Pe Antananarivo - Fort Dauphin - Berentyn yksityinen suojelualue (A, P) Varhain aamulla siirrymme lentokentälle odottelemaan aamulentoa aivan Madagaskarin eteläosassa olevaan Fort Dauphinin kaivoskaupunkiin. TNR FTU 08:20 10:50 Lentokentältä lähdemme suoraan ajomatkalle kohti Berentyä. Ajomatka rannikon rehevistä metsistä sisämaan kuiviin piikkimetsiin tarjoaa upeita maisemia ja samalla sukellamme heti madagaskarilaiseen maaseutuelämään. Ajotie kulkee pienten kylien halki ja matkalla pysähtelemme milloin seuraamaan riisipeltojen kyntämistä härkäpareilla tai kuvaamaan polttopuukuormia päänsä päällä kantavia malakasi-naisia. Parin tunnin ajomatkan jälkeen maisema vaihtuu valtaviksi sisal-viljelmiksi, joita jatkuu aina Berentyn suojelualueen laidalle saakka. Berenty on kuuluisa kissamakeista ja lakkisifakoista - molemmat ovat ehdottomasti kolmen kiehtovimman lemurilajin joukossa. Edelleen nämä ovat lajeja, joiden näkemiseen ja kuvaamiseen ei tarjoudu mahdollisuuksia Madagaskarin normaalilla turistireitillä pääkaupungista länsirannikolle Tuleariin. Niiden vuoksi on lennettävä saarivaltion eteläosiin. Vaiva kuitenkin kannattaa, sillä samalla pääsemme tutustumaan myös hyvin omintakeiseen kulttuuriin.

5 Kissamakien päivä alkaa aina auringonotolla. Ne nousevat näkyvälle paikalle ja asettuvat vatsa aurinkoon imeäkseen nousevan auringon lämmön lihastensa notkistamiseksi. Myöhemmin ne sitten liikkuvat lodgen tuntumassa lajityypillisesti kissamaiset poikkijuovaiset hännät pystyssä sojottaen. Kissamaki on hyvin tuttavallinen, ja monesti niitä voi seurata vain muutaman metrin etäisyydeltä. Toinen Berentyn ylpeys on lakkisifaka. Alueella on muutamia perheryhmiä, joiden vuorokautiset liikkeet toistuvat lähes samalla kaavalla päivästä toiseen. Berentyssä majoitumme aivan suojelualueen keskelle ja voisi jopa sanoa, että eläimet tulevat ennemmin katsomaan majatalon asukkaita kuin päinvastoin! Majoitus on keskitasoa, mutta upea luonto on luksusta. Pitkin päivää eri puolilla lodgea tapahtumat seuraavat toisiaan. Ylittäessään isompia aukioita sifakat laittavat tanssiksi! Seurailemme perheiden liikkeitä, ja meillä on hyvä mahdollisuus osua paikalle, kun perhekunta lähtee kevyesti tanssien ylittämään punaisia hiekkakenttiä. Toisaalta lodgelta lähtee polkuja jykevään galleriametsään, jossa on rikas linnusto ja muun muassa hedelmänsyöjälepakoiden yhdyskunta. Uutena kohteena Berentyssä on erittäin kuvauksellinen piikkimetsä, jossa on hyvät mahdollisuudet puusta toiseen hyppivien sifakoiden kuvaamiseen. Illan yöretkellä tutustumme seudun yöaktiivisiin lemureihin sekä kameleonttilajeihin. Majoittuminen: Berenty lodge. La Berentyn yksityinen suojelualue (A, P) Vietämme koko päivän Berentyn lodgen ympäristössä retkeillen. Tämä on harvoja paikkoja Madagaskarilla, jossa liikkuminen myös suojelualueella on vapaata. Linnuista ja kuvaamisesta kiinnostuneet voivat turvallisesti kulkea heti lodgen takapihalta alkavilla metsäpoluilla ja tarkkailla lintuja tai seurailla sypaattisten lemurien touhuja. Käytössämme on silti koko ajalle myös luonto-opas, ja halukkailla on mahdollisuus osallistua koko päiväksi myös ohjattuun retkeilyyn. Parasta täällä on silti eläinten läheisyys. Toisinaan riittää, että vääntäytyy oman majoitusmökin terassille tekemään tuttavuutta kissamakien kanssa. Olemme kartoittaneet esimerkiksi sifakaperheiden liikkeitä lodgen ympäristössä ja aamupäivien retkiohjelma on laadittu siten, että mahdollisuudet tanssivien sifakoiden suhteen voidaan maksimoida. Vastaavasti jotkin kohteet ovat parhaimmillaan auringonlaskun aikaan; täälläkin tarkemmalla paikkatiedolla on mahdollisuus päästä näkemään mahdollisimman paljon kohteen ainutlaatuista lajistoa ja niiden käyttäytymistä. Uusi ulottuvuus retkeilyssä on lisäksi yösafarit. Illan hämärtyessä esimerkiksi hiiri- ja hoikkamakit tulevat ulos koloistaan ja pienellä ryhmällä voimme päästä katsomaan pienten nappisilmien tuijotusta aivan lähietäisyydeltä. Majoittuminen: Berenty lodge.

6 Su Berentyn yksityinen suojelualue - Fort Dauphin (A, P) Aamupäivän vietämme Benrentyn leppoisassa sifakaparatiisissa retkeillen ja oleskellen. Iltapäivällä lähdemme sitten paluumatkalle kohti Fort Dauphinin kaupunkia. Ajoitamme saapumisemme parhaisiin iltavaloihin, jolloin voimme käyttää paluumatkan ihmisten arkiaskareita kuvaten ja tienvarren kylissä pysähdellen. Majoitumme yhdeksi yöksi Fort Dauphinin keskustassa olevaan hotelliin. Majoittuminen: Croix Du Sud Ma Fort Dauphin - Antananarivo (A) Tiivistahtisten retkipäivien jälkeen vietämme vapaan aamupäivän Fort Dauphinissa. Päivällä jatkamme lentokentälle ja takaisin pääkapunkiin Antananarivoon. Majoitumme kaupungin keskustan laidalla olevaan Tamboho hotelliin ja pääsemme nyt ensi kertaa varsinaisesti tutustumaan pääkaupungin elämään. Toisaalta hotellin toisella laidalla on pieni lintukosteikko ja riisipeltoja. Majoittuminen: Tamboho Hotel tai vastaava. Ti Antananarivo - Tulear - Ifaty (A, P) Aamulla lennämme Madagaskarin länsirannikolle Tulearin kaupunkiin. Itse Tulear on vilkas rannikkokaupunki, mutta jatkamme matkaa edelleen maastureilla pohjoisempana olevaan Ifatyn pieneen kalastajakylään. Majoitumme Mosambikin kanaalin rannalle, dyyneille rakennettuun Dunes de Itatyn rantahotelliin. Rantalomailun ohella paikka tarjoaa monia kiinnostavia aktiviteetteja. Illalla rannassa on mukava seurata, kun kalastajat purjehtivat piroque-kanooteillaan kotiin kalastusretkiltään. Myös kylänraitin tunnelma vie ajatuksen helposti ajassa taaksepäin. Majoittuminen: Dunes de Ifaty -Hotelli.

7 Ke Ifaty (A, P) Vapaapäivä Ifatyssa. Mahdollisuus viettää omaa aikaa hotellilla tai tutustua ympäristöön omatoimisesti. Halukkailla on mahdollisuus osallistua lisäretkelle läheiselle yksityiselle suojelualueelle, joka on harvinaisen luonnontilaisena säilynyt esimerkkikohde kuivista piikkimetsistä. Retkelle lähdetään perinteitä vaalien: aamun hämärissä hotellimme taksitolpalla odottavat autojen sijaan härät vankkureineen. Normaalin päiväretken sijaan teemme etenkin lintuihin painottuneen ja vain pienien ryhmien kanssa onnistuvan yksityisen aamuretken. Näemme monia endeemisistä lintulajeja, kuten useita vanga-lajeja. Erikoisuuksiin kuuluvat myös uhanalainen pyrstömarhi ja arokyyhkyrääkkä, joiden etsinnässä käytämme erillisiä jäljittäjiä. Lintujen ohella voimme toki tutustua myös eksoottiseen kasvillisuuteen, kuten yli tuhat vuotta vanhoihin apinanleipäpuujättiläisiin. Vaihtoehtoisina retkikohteina Ifatyssa on mahdollisuus lähteä myös snorklausretkelle. Iltapäivällä voimme vierailla lähiseudun kalastajakylissä. Majoittuminen: Dunes de Ifaty -Hotelli. To Ifaty - Tulear - Morondava (A) Aamulla palaamme takaisin Tuleariin ja jatkamme aamulennolla pohjoisemmaksi Morondavan pikkukaupunkiin. Morondava on lähtöpiste Tsingy de Bemarahan maailmanperintöalueelle tehtävälle maasturisafarille. Majoitumme ensimmäiseksi yöksi kaupungin parhaaseen rantavillaan nauttimaan auringonlaskusta Mosambiqin kanaalin rannattomalle ulapalle. Illalla halukkailla on mahdollisuus osallistua lisäretkenä järjestettävälle tähtiretkelle apinanleipäpuiden avenidalle. Tähtiretki tarjoaa mahdollisuuden kuvata apinanleipäpuiden rivistöjä ja taivaita kurottelevia latvustoja yötaivaan ja linnunradan alla - näkymä, jota vain harva on nähnyt saati kuvannut. Samat jättiläispuurivistöt tullaan kuitenkin sittemmin kokemaan kaikkien kesken myös päivänvalossa. Majoittuminen: Palisandre Morondava Resort & Spa.

8 Pe Morondava - Bekopaka (A) Tänään lähdemme seikkailulle Madagaskarin rannikon erämaihin. Teemme tarvittavat eväshankinnat vielä Morondavan torilla ja sitten sukellamme Madagaskarin maaseudulle. Reittimme kulkee aluksi kuuluisan apinanleipäpuiden avenuen halki Kirindyn suojelualueelle. Baobab avenue on Madagaskarin kuuluisin nähtävyys ja vanhimmat puut ovat yli tuhatvuotiaita. Voi olla, että ryhmämme kädet eivät yhdessäkään riitä yksittäisen puun ympäri! Pysähdymme jättiläisten äärelle aamuvaloissa. Seuraavana pysähdyksenä on Kirindyn yksityinen, noin 100 km2:n reservaatti, joka suojelee Madagaskarin harvinaista, kuivaksi kaudeksi lehtensä pudottavaa metsätyyppiä. Luontotyypistä ja sen omintakeisesta lajistosta on jäljellä enää kolme prosenttia. Pysähdymme suojelualueella olevalle lähinnä tutkijoiden käyttämälle metsänvartijan majalle, josta käsin teemme pienen aamuretken metsäpoluille. Monipuolisen linnuston ohella kohtaamme ehkä uuden sifakalajin, sekä hyvällä onnella jopa Madagaskarin suurimman petoeläimen fossan. Sitten on aika suunnata kuoppaisia erämaareittejä kohti pohjoista. Tiet ovat huonoja ja maisemat erämaisia. Ohitamme matkan aikana myös monia perinteisiä malakasikyliä ja paikallisia ihmisiä omissa askareissaan. Päivän pitkä ajomatka tulee olemaan täynnä tapahtumia auton ulkopuolella ja matkanteko onkin perinteisen sanonnan mukaan osa perillä olemisesta, jossa aika harvoin tulee pitkäksi. Lokakuussa on edelleen kuiva kausi, ja tieura kohtuullisessa ajokunnossa. Välillä ajonopeus silti tippuu minimiin, ja matkanteko muistuttaa offroad-ajoa. Keskipäivällä saavumme Belo-Tsihiribinan erämaakaupunkiin, josta löytyy länsimaisillekin soveltuva lounasravintola. Kuvauspysähdyksistä huolimatta tavoittelemme illan hämärtymiseen mennessä perille Bekopakan kylälle. Majoitumme hyvätasoiseen neljän tähden hotelliin, jonka ravintolasta ja uima-altailta avautuu kaunis metsäinen näköala. Vuosi sitten avattu maisemahotelli on nostanut Bekopakan majoituksen uudelle tasolle. Majoittuminen: Soleil du Tsingy.

9 La Tsingy de Bemarahan maailmanperintöalue ja kansallispuisto (A) Maasturisafarin tavoitteena on vierailu Tsingy de Bemarahan kansallispuistossa, joka on samalla Madagaskarin ensimmäinen maailmanperintöalue. Sadan kilometrin pituinen kalliomuodostelma on yksi Madagaskarin suurimmista ja kansainvälisesti merkittävin suojelualue. Siinä yhdistyy sekä ainutlaatuinen geologia, eliölajisto että kulttuurihistoria. Alue on tullut matkailijoiden tietoisuuteen vasta viimeisten kymmenen vuoden aikana kallioille rakennetun retkeilyreitin myötä. Vielä nykyisinkin alueella vierailee vuodessa vain noin matkailijaa, joista ehkä neljännes ulkomaalaisia. Tsingy on kokonaisuudessaan valtaisia kalkkikivimassiivi, joka on muotoutunut miljoonien vuosin kuluessa, osin aikana, jolloin seutu on ollut veden vallassa. Nyt sen tunnusomaisin maisema on laaja karstialue, jossa silmänkantamattomana jatkuvat, jopa 60 metrin korkuiset terävät kalkkikivipinaakkelit seuraavat toisiaan. Väleissä on kapeita kanjoneita, kanjoneiden varsilla laajoja luolia, metsäisiä kallioiden ympäröimiä saarekkeita ja mitä mainioin ympäristö monien lemureiden taitaville hyppynäytöksille. Tsingyn kansallispuistossa on mahdollisuus tavata jopa 11 eri lemurilajia! Aloitamme päivän auringonnousun veneretkellä Manambolojoella. Safariajon jälkeen hiljainen veneretki on aistien nautintoa: voimme kaikessa hiljaisuudessa seurata mustapapukaijojen aamukonserttia ja bongata ehkä jopa harvinaisen merikotkan jokivarresta kohoavilta Tsingyn jyrkänteiltä. Keskipäivän siestan jälkeen vierailemme eteläisillä Pikku-Tsingyn retkipoluilla. Täällä on kiehtovien pienmaisemien ohella hyvät mahdollisuus myös lemurien ja sifakoiden kohtaamiseen. Majoittuminen: Soleil du Tsingy. Su Tsingy de Bemarahan maailmanperintöalue ja kansallispuisto (A) Lähdemme koko päivän retkelle Suuren Tsingyn poluille. Tänään käytettävä reitti edellyttävää hyvää peruskuntoa ja lisäksi reittiä ei suositella korkean tai ahtaan paikan kammoisille. Reitillä on kanjonin ylittävä riippusilta ja välillä polku laskeutuu kapean rotkokanjonin pohjalle. Lisäksi matkalla on joitakin lyhyitä luolia, joista osassa on edettävä joitakin metrejä kumartuneena/kontaten. Palkintona perillä on huikeat näköalat. Lähdemme ennen auringon nousua ja palaamme takaisin puolenpäivän jälkeen. Iltapäivän vietämme palautuen maisemahotellin uima-altaalla ja terassilla.

10 Vaihtoehtoisesti halukkaat voivat viettää vapaapäivää hotellin upeissa maisemissa ja uima-altaalla. Lisäretkikohteena lodgelle jääville on mahdollista sopia myös vierailusta läheisellä Bekopakan kylällä seuraamassa ihmisten aamuaskareita. Tsingyn kansallispuistossa on mahdollista toteuttaa pidempi lähes koko päivän vaellusretki, joka kulkee loputtomassa kalliolabyrintissä nousten välillä maisemapaikoille ja sukeltaen hetkeä myöhemmin kallioiden keskellä oleville keitaille. Tässä retkivaihtoehdossa on joitakin ahtaita luolaosuuksia, jonka vuoksi reitti edellyttää hieman enemmän ketteryyttä. Lisäksi luolien koosta johtuen reitille osallistujille on kokorajoituksia. Pyydä tarkemmat tiedot, jos olet kiinnostunut pidemmän retkiversion toteutuksesta (lyhyempi perusversio toteutetaan, vaikka osa haluaisi lähteä myös pidemmälle reitille). Iltapäivällä rentoudumme lodgen maisema-altailla auringonlaskusta nauttien. Majoittuminen: Soleil du Tsingy. Ma Bekopaka - Morondava (A) Aamiaisen jälkeen lähdemme paluumatkalle Morondavaan. Teemme pysähdyksiä kiehtoviin kohteisiin matkan aikana ja nautimme lounaan jo tutussa Belo-Tsihiribinan erämaakaupungissa. Tavoittelemme iltavaloihin mennessä kuuluisalle apinanleipäpuiden avenidalle. Puiden siluetit luovat vastavalomaisemaan aivan uudenlaisen ilmeen. Tunnelmaa lisää baobab-puiden varjossa oleva pieni kylä, jossa illan hämärtyessä kyläläiset sytyttelevät nuotiotulia kotieläinten ympäröimänä. Yövymme Morondavan kylällä jo tutussa Palisandre Resort & Spa -hotellissa. Majoittuminen: Hotel Palisandre Resort & Spa

11 Ti Morondava - Antananarivo - Andasibe (A) Aamupäivällä lennämme Morondavasta takaisin pääkaupunkiin Antananarivoon. MOQ TNR Kiertomatkamme viimeisenä kohteena vierailemme vielä saarivaltion itärannikon sademetsissä. Lähdemme heti lentokentältä noin kolmen tunnin ajomatkalle hyväkuntoisia teitä myöten kohti Andasiben kansallispuistoa. Andasiben vuoristosademetsät ovat kuuluisia lemureista ja kameleonteista, mutta erityisesti kiinnostuksen kohteena on suurin puoliapinalaji Indri. Lajisto on muutoinkin täysin poikkeava aikaisempiin kuiviin luontotyyppeihin verrattuna. Ajomatkalla pysähdymme matelijapuistoon tutustumaan Madagaskarin rikkaaseen kameleontti- ja liskolajistoon. Samalla tämä on myös hyvä paikka saada lähikuvia monista harvinaisista lajeista. Pääsemme aitauksiin sisälle, joten voimme kuvata kohteita luontaisilla taustoilla. Andasiben kansallispuisto on yksi edustavimmista, noin metrin korkeudelle sijoittunut näyte Madagaskarin vuoristosademetsistä. Metsissä on runsaasti epifyyttejä, satoja orkideoja sekä rikas linnusto. Majoittuminen: Andasibe Hotel Ke Andasibe (A) Andasiben noin 170 km2:n kansallispuisto koostuu useammasta osa-alueesta ja niillä on runsas polkuverkosto koluttavana. Aamu- ja iltapäiväretkien lisäksi joillekin poluille voimme tutustua myös hämärän laskeuduttua ja yöaktiivisten eläinten heräillessä. Lähdemme aamuretkelle hämärän vielä peittäessä maisemaa, sillä alueen tunnetuin lemuri, indri, aloittaa reviirihuutonsa pian auringonnousun jälkeen. Ja silloin tulisi olla jo metsässä valmiina. Kansallispuiston ohella vierailemme myös yksityisillä suojelualueilla, joissa aktiivisemman luonnon havainnoinin ja tutkimuksen vuoksi mahdollisuudet lajien löytämiseksi voivat olla vieläkin paremmat. Vierailemme esimerkiksi samoilla reviireillä, joissa indrejä on kuvattu BBC:n Madagaskar-dokumentteihin. Parhaimmillaan olemme saaneet tutustua pienen ryhmäkokomme ansiosta tähän viidakon harvinaiseen kuninkaalliseen vain muutaman metrin etäisyydeltä.

12 Vaikka indrit ja muut lemurit helposti ovat retkiemme pääkohteina, viidakkopoluilla kohtaamme myös paljon monenlaista muuta kiehtovaa kulkijaa. Kuten isokokoisia kameleontteja, lehteä muistuttavia gekkoja, tenrekkejä tai erikoisia hyönteisiä. Retket on suunniteltu peruskuntoisille matkustajille ja liikkuminen metsässä tapahtuu poluilla. Etenemisemme on hidasta, jolloin jokainen peruskuntoinen pysyy hyvin matkassa mukana. Iltapäivällä teemme retken lemurien saarelle, jossa pääsemme tutustumaan villeihin, mutta ruokinnan turvin luonnontilaisella saarella pidettäviin lemureihin lähietäisyydeltä. Uteliaimmat tulevat tekemään ehkä tuttavuutta jopa olkapäällä istuen. Toisaalta täällä on mahdollista harjoitella myös lemurien lentokuvausta. Illan hämärtyessä lähdemme sitten vielä halukkaiden kanssa iltaretkelle. Kohteena ovat yöaktiiviset lemurilajit ja kameleontit. Monesti myös kameleonttien havainnointi on helpointa juuri yöllä taskulampun valossa. Majoittuminen: Andasibe Hotel To Andasibe - Antananarivo (A, P) Kiinnostuksen mukaan halukkailla on mahdollisuus lähteä vielä lisäretkelle joko indien pariin tai seurailemaan vari-lemurien heräilyä lemurisaarella. Viimeistään lounasaikaan on kuitenkin aika lähteä paluumatkalle kohti pääkaupunkia. Iltapäivällä vierailemme kuuluisilla käsityöläismarkkinoilla, joka on kiistatta Madagaskarin paras paikka tutustua kattavasti maan käsityöperinteeseen. Ja tietenkin sopiva ajankohta pakata laukkuun myös muutamia Madagaskarin tuliaisia. Illalla kokoonnumme vielä yhteiselle päivälliselle. Käytössämme on illan ajaksi ryhmähuoneet, joissa voimme käydä jaksotetusti suihkussa ja vaihtamassa vaatetusta lentomatkaa varten. Kuljetus lentokentälle lähtee noin ilta yhdeltätoista ja yölento Pariisiin starttaa puolen yön jälkeen klo 01:40. Pitkien retkipäivien jälkeen uni toivottavasti maittaa indrin huudon kaikuessa vielä mielissämme... Pe Pariisi - Helsinki AF :40 11:25 TNR CDG AF CDG HEL Saapuminen Helsinki-Vantaalle klo Pariisi - Helsinki -lennon aikataulu varmistetaan varausajankohdan mukaisen saatavuuden mukaan.

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta Kevätretki Maltalle 23 27.4.2017 Matkalla nähdään pääsaaren lisäksi Gozon vihreämpää luontoa ja tutustutaan monipuolisesti historiaan ja nähtävyyksiin. Saaren etelä-osan retkellä nähdään mm. Zurrieq laakso

Lisätiedot

Löydä päivävaelluksen hauskuus

Löydä päivävaelluksen hauskuus Päivävaelluksen suunnittelu FValitse jokin hauska ja mielenkiintoinen retkikohde. Jos liikutte ryhmänä, ota muut huomioon retkikohteen valinnassa. FOta selvää vaellusreitin pituudesta ja siitä, kuinka

Lisätiedot

SAARISELKÄ TALVI SAFARIT 2015-2016 Tule sellaisena kuin olet, me huolehdimme loput!

SAARISELKÄ TALVI SAFARIT 2015-2016 Tule sellaisena kuin olet, me huolehdimme loput! SAARISELKÄ TALVI SAFARIT 2015-2016 Tule sellaisena kuin olet, me huolehdimme loput! 1. KELKKASAFARI TUNTURIIN (14:00-16:00) päivittäin (paitsi su) Tällä vauhdikkaalla safarilla kiertelemme Saariselän lähiympäristössä

Lisätiedot

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN MÖKILLE SAMMALNIEMEEN Lähde kaupungin kiireestä Sammalniemen luontoon viettämään unohtumaton loma! Raision Seudun Lasten Tuen mökki on avoinna ympärivuoden, mökki sijaitsee Juupajoella Sammalniemen leirikeskuksen

Lisätiedot

Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016

Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016 Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016 24.10. 31.10.2015 Sisilia on hedelmällinen saari, jossa on ihanteellinen ilmasto luomuviininviljelyyn. Matkan aikana vierailemme monilla luomuviinitiloilla, tutustumme

Lisätiedot

Guyanas Ranskan Guyana, Guyana, Surinam

Guyanas Ranskan Guyana, Guyana, Surinam Guyanas Ranskan Guyana, Guyana, Surinam 15.11-29.11.2014 Tässä se vihdoin tulee! Matkaohjelma, jonka valmistuminen kesti kauemmin kuin talon rakentaminen. Guyanas on pioneerimatka Etelä-Amerikkaan, poluille,

Lisätiedot

BRASILIA: PANTANAL & IGUASSU 27.8. - 11.9.2016

BRASILIA: PANTANAL & IGUASSU 27.8. - 11.9.2016 BRASILIA: PANTANAL & IGUASSU 27.8. - 11.9.2016 Suomen Kuvausmatkat oy BRASILIAN PANTANAL & IGUASSU 2016 Aika: Ryhmäkoko: Hinta: La 27.8. - Su 11.9.2016 16 pv 8 henkilöä + matkanjohtaja 5 540 eur* Ajomatkat:

Lisätiedot

Espanjan petolinnut. Lisätietoja: Vuorikotka

Espanjan petolinnut. Lisätietoja: Vuorikotka Espanjan petolinnut Kohde: Espanja Teema: Espanjan petolinnut Vaativuus: Pääsääntöisesti kojukuvausta Ryhmäkoko: 5 8 valokuvaajaa Aika: 31.3. 6.4.2017 Hinta: 1920 Lisämaksusta 1hh 195 Vuorikotka Munkkikorppikotka

Lisätiedot

Maidontuottajien ammattimatka USA, Wisconsin, 1.10 8.10.2015

Maidontuottajien ammattimatka USA, Wisconsin, 1.10 8.10.2015 Maidontuottajien ammattimatka USA, Wisconsin, 1.10 8.10.2015 Vuoden 2015 World Dairy Expo ammattimatka lähestyy. Matkan pituus on kahdeksan päivää. Ohjelman mukaan matkaan sisältyy yhteensä 8 tilavierailu,

Lisätiedot

Ulkoilua Kuolimon äärellä!

Ulkoilua Kuolimon äärellä! Ulkoilua Kuolimon äärellä! Kuolimon ympäristö tarjoaa loistavat mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Rantametsissä on kilometreittäin merkittyjä retkipolkuja ja monin paikoin myös laavuja

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 3 4. luokkien elämyspäivä Rantokankaalla Tavoitteet edistää ryhmäytymistä yhteistoiminnallisilla aktiviteeteilla luontoelämysten kokeminen Kohderyhmä ja koko 9 10-vuotiaat oppilaat, 36 lasta ja neljä

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Harjut ja kalliot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Harjut ja kalliot Harjut ja kalliot 52. Sotavallan harju Pinta-ala: Kylä: Omistaja: Status Metso soveltuvuus: 10,7 ha Sotavalta Yksityinen Arvokas harjualue, Pohjavesialue, Opetuskohde, Arvokas luontokohde Kyllä Merkittävä

Lisätiedot

TAJ MAHAL PORUKKAKUVA

TAJ MAHAL PORUKKAKUVA 1 Kuva: Markus Keskitalo TAJ MAHAL PORUKKAKUVA Reissuporukka Taj Mahalilla 26.1.2010: Markus, Vinod, Ville, Harri, Seppo, Marja, Jouni ja Saana 2 Intian lyhyt oppimäärä Valtiomuoto: tasavalta Pääkaupunki:

Lisätiedot

IRLANNIN KIERTOMATKA 11. - 18.6. JA 19. - 26.8.2016

IRLANNIN KIERTOMATKA 11. - 18.6. JA 19. - 26.8.2016 IRLANNIN KIERTOMATKA 11. - 18.6. JA 19. - 26.8.2016 Limerick - Galway - Westport - Sligo - Vihreän saaren kierroksella matkataan kauniissa maisemissa, osin paljon kehuttua "Wild Atlantic Way" -reittiä

Lisätiedot

SUOMI Graafinen ohjeistus

SUOMI Graafinen ohjeistus SUOMI ohjeistus ovellukset. inen värilogo valkoisena juhla-asussaan. värinen. inari.fi Inari on Suomen suurin kunta. Sen voimavara on mahtava luonto, josta voi olla aidosti ylpeä. Inarin helmi ja aarreaitta

Lisätiedot

Tarjous 5 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Tarjous 5 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Tarjous 5 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI P9 ALKUSARJA, LYHYT 1 5.9.2014 5 VRK ALK 650 SUORA LENTO HELSINKI HINTAAN SISÄLTYY SUORA

Lisätiedot

Kairankutsun luonto- ja linturetket

Kairankutsun luonto- ja linturetket Kairankutsun luonto- ja linturetket Luonnon ja lintujen tarkkailu retkeilymuodossa on yksi parhaista rentoutumiskeinoista kiireisen maailmanmenon keskellä. Tähän Pyhä-Luoston kansallispuisto ja Itä-Lapin

Lisätiedot

Hyvä tietää. Norja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Norja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Norja Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Huippuvuorista Kieli Uskonto Valuutta Norja Evankelisluterilainen Norjan kruunu Mitä erityistä on risteilymatkassa arktisille alueille? Risteily

Lisätiedot

Kokoontuminen hotelliimme Brisbanessa. Yhteinen päivällinen kello 19:00 mennessä saapuneille.

Kokoontuminen hotelliimme Brisbanessa. Yhteinen päivällinen kello 19:00 mennessä saapuneille. Tongatapu Tyynen valtameren saaristo 28.3-17.4.2014 27.3-16.4.2015 Unohda Ahvenanmaan saaristo ja lähde suuremmille vesille. Tongatapu on vertaansa vailla oleva saariseikkailu, jonka perusajatus on nähdä

Lisätiedot

Visbyn risteily Helsingistä

Visbyn risteily Helsingistä Visbyn risteily Helsingistä Reitti: Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä (menoon mahdollista saada liityntäkuljetukset myös Keuruulta ja Petäjävedeltä -> kysy lisää toimistoistamme!) Lähdöt: 3.7 ja 24.7

Lisätiedot

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa Leimaus 2011 Kisakeskuksessa ma 6.6. Lähdimme perinteisesti Lappia talolta kimpsuinemme klo 12 kohti etelää. Martti ja Mauri otettiin kyytiin Keminmaasta. Onneksi autossa oli DVD laite ja ilmastointi,

Lisätiedot

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA Joulunajan viikko-ohjelma on voimassa 23.12.2011 8.1.2012 PERJANTAI 23.12. / 30.12. / 6.1. 12:00 MOOTTORIKELKKASAFARI ERÄMAAHAN Nauti ulkoilmaelämästä moottorikelkkasafarilla luonnon sydämeen. Reittimme

Lisätiedot

Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016

Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016 Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016 Matkaoppaana legendaarinen Italian asiantuntija Silja Tuominen Matkaemäntänä Hanna Ekola, musiikissa Hannan tilaisuuksissa mukana

Lisätiedot

Aktiviteetit ryhmille

Aktiviteetit ryhmille Aktiviteetit ryhmille Tiimihenkeä nostattavaa kisailua ja hauskanpitoa Puhalletaan yhteen hiileen 60 min, max 30 hlöä 135 Kisaillaan tiimin nostatus hengessä hauskojen tehtävien parissa. Aktiviteetti toteutetaan

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro luontomatkailun kehittämisestä Satakunnassa

Kommenttipuheenvuoro luontomatkailun kehittämisestä Satakunnassa Kommenttipuheenvuoro luontomatkailun kehittämisestä Satakunnassa Luontomatkailun mahdollisuudet Satakunnassa seminaari 31.3.2016 Anne Savola Ympäristöasiantuntija Satakuntaliitto Satakunta luontomatkailun

Lisätiedot

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Kuvittele että voisit saada parhaat palat sekä maaseudusta että kaupungista. Luonto ja historia olisivat lähellä,

Lisätiedot

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT TYÖMATKAPYÖRÄILIJÄ SATUNNAINEN PYÖRÄILIJÄ RETKIPYÖRÄILIJÄ MAANTIEPYÖRÄILIJÄ MAASTOPYÖRÄILIJÄ

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus 2015

TAK Rajatutkimus 2015 Vuosiraportin liite: Ulkomaalaiset matkailijat Porvoon-Loviisan seudulla Valtakatu 51 :: FIN-53100 LAPPEENRANTA :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO Yöpymiset ja matkat...

Lisätiedot

BALANSSIN JOOGAPAKETIT 2016

BALANSSIN JOOGAPAKETIT 2016 BALANSSIN JOOGAPAKETIT 2016 Esim. kokous-, tyky-, tyhy- ja virkistyspäivien ohjelmaan liitettäviä palveluita. Virkisty joogakävelyllä 60min 100 kävelyä hiljaisuudessa hiekkadyyneillä pitkospuita pitkin.

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Maastoon matalalla kynnyksellä. Tiiina Riikonen

Maastoon matalalla kynnyksellä. Tiiina Riikonen Maastoon matalalla kynnyksellä Tiiina Riikonen PyöräPolku hanke 2014-2015 Hanke keskittyi maastopyöräilyyn luontoympäristössä. Maastopyöräily on monipuolinen laji. Kuntoliikuntana, ulkoiluna, retkeilynä

Lisätiedot

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Rayong Marriott Resort Rayongin alue tuli vähän yllättäen osaksi tämän kertaista Thaimaan matkaamme. Olemme niin intohimoisia hiekkarantakävelijöitä eli varpaistelijoita,

Lisätiedot

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA JAKSO ❶2 3 4 5 6 KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA 4 OLETKO MIETTINYT: Miten sinä voit vaikuttaa omalla toiminnallasi ympäristöösi? Miten kasvit voivat kasvaa niin monenlaisissa paikoissa? Miten kasvien

Lisätiedot

Vaellusviikonloppu Baijerin Alpeilla

Vaellusviikonloppu Baijerin Alpeilla Vaellusviikonloppu Baijerin Alpeilla Hoi sinä luonnosta, liikunnasta ja luomusta kiinnostunut yksilö! Tervetuloa meidän kanssamme Müncheniin ja sen jälkeen Alpeille patikoimaan! Luvassa upeita vaellusreittejä

Lisätiedot

Kouvolan seudun ABC-asemat

Kouvolan seudun ABC-asemat Nykyään ABC on S-ryhmän ketju, joka on sekä matkailijan viihtyisä taukopaikka että lähiseudun asukkaan päivittäisiä palveluja tarjoava palvelukeskus. ABC-ketjuun kuuluu ABC-palveluasemia, ABC-automaattiasemia

Lisätiedot

Suomen Ladun Yhdessä-teema käyntiin vuonna 2009

Suomen Ladun Yhdessä-teema käyntiin vuonna 2009 Suomen Ladun Yhdessä-teema käyntiin vuonna 2009 Silloin tutkimusten mukaan 40 % asuinkunnista on sinkkutalouksia Yli viidennes suomalaisista kokee yksinäisyyttä Yli puolet suomalaisista liikkuu pääsääntöisesti

Lisätiedot

HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN *, **, **, , JA

HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN *, **, **, , JA HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN 13.-19.4.*, 15.-21.5.**, 1.-7.8.**, 22.-28.8., 3.-10.9. JA 14.-20.9.2017 Hurtigruten on Norjan rannikon alkuperäinen laivareitti, joka

Lisätiedot

Lähdöt lähes päivittäin (ei lauantaisin) klo 21:30 tai 20:00 (sunnuntaisin) Helsingistä.

Lähdöt lähes päivittäin (ei lauantaisin) klo 21:30 tai 20:00 (sunnuntaisin) Helsingistä. Sivu 1 / 7 Esittely 23h Päivä Tallinnassa risteily Lähdöt lähes päivittäin (ei lauantaisin) klo 21:30 tai 20:00 (sunnuntaisin) Helsingistä. Suositulla Ostosristeilyllä vietät yön laivalla ja Tallinnassa

Lisätiedot

Luomuviinimatka Andien juurille

Luomuviinimatka Andien juurille Luomuviinimatka Andien juurille 24.02. - 08.03.2017 Chile & Argentiina luomuviinimatka Chile ja Argentiina ovat upeita valtioita, jotka ovat täynnä toinen toistaan loistavampia nähtävyyksiä. Matkamme alkaa

Lisätiedot

Tulokset syksyllä 2012 toteutetusta Sipoonkorven kansallispuiston kehittämiseen liittyvästä pehmogis-kyselystä

Tulokset syksyllä 2012 toteutetusta Sipoonkorven kansallispuiston kehittämiseen liittyvästä pehmogis-kyselystä Tulokset syksyllä 2012 toteutetusta Sipoonkorven kansallispuiston kehittämiseen liittyvästä pehmogis-kyselystä 1 Kyselyn y sisältö 1. Etusivu, jolla tietoa alueen suunnittelusta ja kyselystä 2. Taustatiedot

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

PUIJO. Kuopion kaupunki 2009

PUIJO. Kuopion kaupunki 2009 uijon näkötornista voi ihailla Kallaveden saariston kauniita maisemia. Noin kilometrin päässä näkötornista on Konttilan vanha torppa, jossa on uijon luonnosta kertova näyttely ja kahvila. uijon laen palveluista

Lisätiedot

Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015. Ohjelma

Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015. Ohjelma Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015 Ohjelma Ounaksen Retkiviikko 27.7. 1.8.2015 Muutokset ja lisäykset ohjelmaan mahdollisia, päivitetty ohjelma löytyy myös Facebookista ja osoitteesta

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin!

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! SAUNASEURA 27.12.2016 1/5 KOKOUKSET + MUITA ASIOITA - To 18.2. TAPAHTUMAT 2016 SAUNASEURA SAUNAMAFIA ry TÄYTTI 7 VUOTTA. Kuumat Onnittelut Maailman Aktiivisimmalle Saunaseuralle! - Ti 26.4. Klo 17:30-19:00

Lisätiedot

Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014

Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014 Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014 Vaasan Retkeilijät ry:n 30 hengen iloinen joukko Tuomo Perkiön johdolla teki ikimuistoisen matkan Montenegroon (Crna Gora) jota voidaan kutsua Välimeren helmeksi. Montenegro

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla.

Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla. HIPPOS Nro 8/2010 Melkein paratiisissa Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla. Teksti ja kuvat TONY ILMONI Snappertuna 90 kilometrin

Lisätiedot

Työharjoittelu Kreikassa, Korfun kunnassa!

Työharjoittelu Kreikassa, Korfun kunnassa! Työharjoittelu Kreikassa, Korfun kunnassa! Olimme Korfulla työharjoittelussa 5.8-17.9.2012, Jokilaaksojen koulutuskunta yhtymän JEDUn Kalajoen yksikön ammattiopisto ARTEMAn kautta. Korfu kuuluu Kreikan

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON ALMANAKKATOIMISTO KUVA SANNA-MARI TERVO. Lukijoiden luontokuvat

HELSINGIN YLIOPISTON ALMANAKKATOIMISTO KUVA SANNA-MARI TERVO. Lukijoiden luontokuvat HELSINGIN YLIOPISTON ALMANAKKATOIMISTO KUVA SANNA-MARI TERVO Lukijoiden luontokuvat 2017 KUVA JAANA PAANANEN Tammikuu VK 52 1 2 3 4 5 MA TI KE To PE LA SU 26 27 28 KK 30 31 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Lisätiedot

Luettelo luontokohteista. Naantalin kaupunki. Luonnonmaan ja Lapilan ym. saarien osayleiskaavan tarkistus SU

Luettelo luontokohteista. Naantalin kaupunki. Luonnonmaan ja Lapilan ym. saarien osayleiskaavan tarkistus SU Luettelo luontokohteista 67050263.SU 3.3.2008 Naantalin kaupunki Luonnonmaan ja Lapilan ym. saarien osayleiskaavan tarkistus Sisältö 1 1 LUONTOKOHTEIDEN LUOKITTELU YLEISKAAVASSA 2 2 LUONNONSUOJELUALUEET

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

LAPLAND HOTEL BEAR S LODGE VIIKKO-OHJELMA Tule sellaisena kuin olet, me huolehdimme loput!

LAPLAND HOTEL BEAR S LODGE VIIKKO-OHJELMA Tule sellaisena kuin olet, me huolehdimme loput! LAPLAND HOTEL BEAR S LODGE VIIKKO-OHJELMA 2016 2017 Tule sellaisena kuin olet, me huolehdimme loput! 1. KELKKASAFARI LUONTOON (14:30-16:30) ma, ti (9:00-11:00) su, to Tutustu Lapin luontoon moottorikelkkaillen.

Lisätiedot

KOULUKULJETUKSET Tarjouspyynnön LIITE 1

KOULUKULJETUKSET Tarjouspyynnön LIITE 1 Sivu 1/8 Tällä liitteellä määritellään kohteen nro 1 aikataulut ja reitit ja mahdollinen ostajan Aikataulu: Kaukjärven koulu alkaa klo 8.30. Iltapäiväkuljetuksia on seuraavasti: ma klo 12.30 ja 14.30,

Lisätiedot

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Niklas Sillander Luksia Marraskuu, 2015 Matkaan mars! Laukku on pakattu ja kaikki tarvittava varmistettu moneen kertaan olevan mukana joten nyt vain odotellaan kyytiä lentokentälle,

Lisätiedot

Myös järjestävän seuran sivuilla on tietoa:

Myös järjestävän seuran sivuilla on tietoa: Ensi vuoden Jukolan viesti juostaan Harpatinvaaran maastoissa Joensuun Enossa 17.- 18.6.2017. Kaikilla Rasti-Nokian jukola- ja venlajoukkueiden juoksijoilla, heidän tukijoukoillaan sekä kisaturisteilla

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

RETKI VAPAA-AIKA REIPPAILU LIIKUNTA AKTIIVI KUNTO

RETKI VAPAA-AIKA REIPPAILU LIIKUNTA AKTIIVI KUNTO PYÖRÄMATKAILU JA RETKEILY /AKTIIVI LIIKKUJA RETKI VAPAA-AIKA REIPPAILU LIIKUNTA AKTIIVI KUNTO Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen PYÖRÄMATKAILU JA -RETKEILY VAPAA-AIKA=

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA MAANANTAI 9:00-12:00 KESÄAAMUN MAASTOPYÖRÄILYRETKI Nauti raikkaasta kesäaamun tuulesta sekä Oulun kaupungin kauniista luonnosta korkealuokkaisen maastopyörän ohjaksissa. Retki lähtee kauppatorilta ja jatkuu

Lisätiedot

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry Taitajaa taitavammin Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry 6. Miten hyvin kilpailulajisi järjestelyt mielestäsi sujuivat? 1=erittäin huonosti 2=huonosti 3=kohtalaisesti 4=hyvin 5=erittäin

Lisätiedot

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 31.10.2012 VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 3 3 Kaava-alueen luonnonolot...

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

ALAKÖNKÄÄN KOSKIMAISEMA. Maisema-alueen aikaisempi nimi ja arvoluokka: Ehdotettu arvoluokka: Valtakunnallisesti arvokas maisemanähtävyys

ALAKÖNKÄÄN KOSKIMAISEMA. Maisema-alueen aikaisempi nimi ja arvoluokka: Ehdotettu arvoluokka: Valtakunnallisesti arvokas maisemanähtävyys ALAKÖNKÄÄN KOSKIMAISEMA Maisema-alueen aikaisempi nimi ja arvoluokka: Ehdotettu arvoluokka: Valtakunnallisesti arvokas maisemanähtävyys Kunta: Utsjoki Pinta-ala: 780,1 ha Maisemaseutu: Pohjois-Lapin tunturiseutu

Lisätiedot

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKOTI Päiväkotimme sijaitsee Tahiniemessä, Pieksäjärven rannalla, rauhallisella omakotialueella. Lähistöllä on uimaranta ja metsikköä,

Lisätiedot

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden talven viikko-ohjelmassa nautitaan luonnon rauhasta, uusista kokemuksista, yhdessä tekemisestä ja Lapin tarinoista!

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Suot ja kosteikot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Suot ja kosteikot Suot ja kosteikot 47. Mantereenrahka Pinta-ala: Kylä: Omistaja: Status: Metso soveltuvuus: 4,2 ha Hulaus Yksityinen Arvokas luontokohde Kyllä Mantereenrahka sijaitsee Hulausjärven rannalla Vesilahden ja

Lisätiedot

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Peltolan uutiset Peltola Golfin jäsenlehti Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Kädessäsi on Peltola Golfin ensimmäinen jäsenlehti. Sähköpostiin ja Peltolan nettisivuille

Lisätiedot

LEPAKOITA TARKKAILEMAAN!

LEPAKOITA TARKKAILEMAAN! Tiedote 17.8.2009 Risto Lindstedt LEPAKOITA TARKKAILEMAAN! EUROOPAN LEPAKKOYÖTÄ VIETETÄÄN LOPPUKESÄLLÄ Mikä on Lepakkoyö? Euroopan lepakoidensuojelusopimus EUROBATS suojelee lepakoita lainsäädäntöön vaikuttamalla,

Lisätiedot

Suomen metsien kasvutrendit

Suomen metsien kasvutrendit Metlan tutkimus 3436, vetäjänä prof. Kari Mielikäinen: Suomen metsien kasvutrendit Suomen metsien kokonaiskasvu on lisääntynyt 1970-luvulta lähes 70 %. Osa lisäyksestä aiheutuu metsien käsittelystä ja

Lisätiedot

LIITE 10. 5.5.2014, lisätty 18.11.2015. Uudet/Muuttuneet luonnonsuojelualueet:

LIITE 10. 5.5.2014, lisätty 18.11.2015. Uudet/Muuttuneet luonnonsuojelualueet: LIITE 10 Kemiönsaaren kunta Dragsfjärdin itäisen saariston rantaosayleiskaavan muutos Luonnonsuojelukohteet Aineiston alkuperä: http://wwwp3.ymparisto.fi/lapio/lapio_flex.html# Lataus pvm. 5.5.2014, lisätty

Lisätiedot

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI VASU TAVOITTEET Tasapainoinen, tyytyväinen ja hyvinvoiva lapsi Lapsen tulee tuntea, että hänestä välitetään Haluamme välittää lapselle tunteen, että maailma on hyvä ja siihen uskaltaa kasvaa VIHREÄ LIPPU

Lisätiedot

VARAA MATKASI NOPEASTI!

VARAA MATKASI NOPEASTI! EXTREME PELIMATKA Paketin sisältö ETELÄ-AFRIKKA, LIMPOPO 21.1. 31.1.2017 VETÄJÄNÄ TOIMII PGA tournament professional TEEMU PUTKONEN LENNOT 21.1.2017 Helsinki Johannesburg (via Ams) 7:05 22:05 (KL 1164/KL

Lisätiedot

Taustaa puustoisista perinneympäristöistä

Taustaa puustoisista perinneympäristöistä Taustaa puustoisista perinneympäristöistä Laitila 4.- 5.9.2012 Hannele Kekäläinen ylitarkastaja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Ympäristö- ja luonnonvarat vastuualue Maatalousympäristöt Suomen viidenneksi

Lisätiedot

SissiSuosikit Äänestys toteutettiin Tulokset näet tästä raportista.

SissiSuosikit Äänestys toteutettiin Tulokset näet tästä raportista. SissiSuosikit 2016 ToimistoSissit ovat sihteereitä ja assistentteja, joista valtaosa vastaa työssään yritystapahtumien järjestelyistä. ToimistoSissit tietävät, missä palvelu pelaa! ToimistoSissit on kollegaverkosto,

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Finrelax - luonnollista hyvinvointia. Suomi kansainvälisesti tunnetuksi hyvinvointimatkailukohteeksi

Finrelax - luonnollista hyvinvointia. Suomi kansainvälisesti tunnetuksi hyvinvointimatkailukohteeksi Finrelax - luonnollista hyvinvointia Suomi kansainvälisesti tunnetuksi hyvinvointimatkailukohteeksi Sisältö Finrelax -hyvinvointimatkailustrategia: Visio Missio Ydinviesti Painopistealueet Finrelax -kasvuohjelma

Lisätiedot

ClubOne-alennus edellyttää 1 kortti / hytti. Samaa korttia ei voi hyödyntää useammassa hytissä.

ClubOne-alennus edellyttää 1 kortti / hytti. Samaa korttia ei voi hyödyntää useammassa hytissä. Ikaalisten Matkatoimisto Taru Malmström 03-4580203 taru.malmstrom@ikaalistenmatkatoimisto.fi Matti Ristimäki 040-5025917 matti.ristimaki@luukku.com Tässä tarjouksemme Visbyn risteilystä 7.-9.8.2016 Matkaohjelma

Lisätiedot

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Junassa on tunnelmaa siitä ei pääse mihinkään. Ja yöjunassa sitä on moninverroin enemmän. Aamulla puoli kahdeksan aikaan astuimme yön rytkytyksen jälkeen Oulun

Lisätiedot

Syötteen PSM-tempon yleisopastus ja reittikuvaukset

Syötteen PSM-tempon yleisopastus ja reittikuvaukset 1 Syötteen PSM-tempon yleisopastus ja reittikuvaukset Lähtö/maalialueen vieressä on isot sorapintaiset paikoitusalueet. Kilpailulähtöjen ollessa käynnissä lämmittely teillä ajaen onnistuu ainoastaan Syötekyläntiellä

Lisätiedot

SAVUSILAKKAKULINARISTIN MATKASSA

SAVUSILAKKAKULINARISTIN MATKASSA Illalla pääni kun tyynyyn pistin väsyneet kädet rinnalle ristin pyysin Herralta isolta ett suojelisi myrskytuulen vihoilta samalla vielä, aivan kuin salaa pyysin ett saisin sopivasti kalaa ei niin paljon

Lisätiedot

BOTSWANA & ZIMBABWE

BOTSWANA & ZIMBABWE BOTSWANA & ZIMBABWE 25.3. -5. 4.2017 Suomen Kuvausmatkat Oy BOTSWANA & VIKTORIAN PUTOUKSET Aika: La 25.3. - Ke 5.4.2017 Kesto: 12 pv Hinta: 6.260 eur Ryhmäkoko: Max 12 henkilöä 1hh -lisämaksu: Oma penkkirivi

Lisätiedot

HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ

HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ Yhteinen seurakuntatyö NÄKÖVAMMAISTYÖ Kesäohjelma 2016 Helsingin Seurakuntayhtymä Näkövammaistyö Seurakuntien talo, 4 krs. Kolmas linja 22, 00530 Helsinki Toimisto 09-2340 2538

Lisätiedot

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti Tehtävät 1 Elämänpolku opettaa A. Miten olet selvinnyt vaikeista hetkistä elämässäsi? Voit palata tarkastelemaan ensimmäisessä luvussa piirtämääsi elämänjanaa ja pohtia tehtävää sen avulla. B. Kirjoita

Lisätiedot

TIEDEKESKUS TIETOMAA, OULU. KOKO PERHEEN TOIMINNALLINEN VIERAILUKOHDE

TIEDEKESKUS TIETOMAA, OULU.  KOKO PERHEEN TOIMINNALLINEN VIERAILUKOHDE TIEDEKESKUS TIETOMAA, OULU 2013 www.tietomaa.fi UUTUUSNÄYTTELY KOKO PERHEEN TOIMINNALLINEN VIERAILUKOHDE YLEISÖN PYYNNÖSTA Musiikki koskettaa meitä jokaista. Encore-näyttelyssä voit tutustua monipuolisesti

Lisätiedot

MAUKKAAT HYVÄN MIELEN

MAUKKAAT HYVÄN MIELEN MAUKKAAT HYVÄN MIELEN TERVEISET Kansainvälisen solidaarisuussäätiön CAFE BOACO-kampanjan tavoitteena on edistää reilua kauppaa eli suoraa kaupankäyntiä kehitysmaiden pienviljelijöiden kanssa. Reilu kauppa

Lisätiedot

Punaisenmeren eteläinen safari 8.- 16.11.2013

Punaisenmeren eteläinen safari 8.- 16.11.2013 Punaisenmeren eteläinen safari 8.- 16.11.2013 Kohteina: Brother Islands, Daedalus ja Elphinstone Divetravel Finland kutsuu sinut mukaan maailman luonnonkauneimmille sukellusvesille! Suuntaamme Egyptin

Lisätiedot

Kouvolan seurakunta Lapset ja perheet

Kouvolan seurakunta Lapset ja perheet Kouvolan seurakunta Lapset ja perheet Kevät 2016 Sisällysluettelo Lapsityönjohtajan tervehdys 3 Perhekerhot 4 Avoinkerho Musaperhekerho Päiväkerho 5 Musiikkitoimintaa 6 Musapäiväkerho Lapsikuoro Koululaisten

Lisätiedot

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014 Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014 Sunnuntai 5.10.2014 17:50 Suora lento Ryanair FR1922 Tampere Frankfurt-Hahn 19:25 19:45 Matka 120 km

Lisätiedot

LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014. VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi

LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014. VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014 VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi Sisältö 1 JOHDANTO JA MENETELMÄT 1 2 TULOKSET 2 2.1 Yleiskuvaus 2 2.2 Suojelullisesti huomionarvoiset

Lisätiedot

KOLIN ARVOISESTI. Nyt ja tulevaisuudessa

KOLIN ARVOISESTI. Nyt ja tulevaisuudessa KOLIN ARVOISESTI Nyt ja tulevaisuudessa Kolin arvo-ohjeet 2014 1 HUOLEHDI PARHAASTA LAADUSTA Asetamme riman entistäkin korkeammalle! YRITTÄJÄ Ota omat arvosi näkyväksi osaksi toimintaasi. Kerro ne nettisivuillasi

Lisätiedot

ROMANTTINEN ITÄVALTA. Wien-Wachau-Salzburg-Salzkammergut-Graz- Burgenland-Neusiedlersee-Eisenstadt

ROMANTTINEN ITÄVALTA. Wien-Wachau-Salzburg-Salzkammergut-Graz- Burgenland-Neusiedlersee-Eisenstadt OHJELMALLINEN KIERTOMATKA ROMANTTINEN ITÄVALTA Wien-Wachau-Salzburg-Salzkammergut-Graz- Burgenland-Neusiedlersee-Eisenstadt Tiesitkö, että Mozart sai yhden etunimistään Wolfgangsee -järven mukaan? Tai

Lisätiedot

TERVEYTTÄ LUONNOSTA Hoivaa ja voimaa hämäläisestä luonnosta Green Care seminaaripäivä 25.4.2012 Titta Jylhänkangas Metsähallitus/Hämeen luontokeskus

TERVEYTTÄ LUONNOSTA Hoivaa ja voimaa hämäläisestä luonnosta Green Care seminaaripäivä 25.4.2012 Titta Jylhänkangas Metsähallitus/Hämeen luontokeskus TERVEYTTÄ LUONNOSTA Hoivaa ja voimaa hämäläisestä luonnosta Green Care seminaaripäivä 25.4.2012 Titta Jylhänkangas Metsähallitus/Hämeen luontokeskus Terveyttä luonnosta Metsähallitus/Luontopalvelut Kansallispuistot

Lisätiedot

Kattopedagogiikka moninkertaista liikuntatilat päiväkodissa!

Kattopedagogiikka moninkertaista liikuntatilat päiväkodissa! Kattopedagogiikka moninkertaista liikuntatilat päiväkodissa! Jyrki Reunamo, Helsingin yliopisto, Opettajankoulutuslaitos Ideoijina Liikunnan iloa päiväkoteihin kehittämishankkeen osallistujat Päätösseminaari

Lisätiedot

Ympäristöluotsikoulutus sisältö ja menetelmät. Reeta Rönkkö, Kris.ina Ljokkoi ja Kaisa Kervinen

Ympäristöluotsikoulutus sisältö ja menetelmät. Reeta Rönkkö, Kris.ina Ljokkoi ja Kaisa Kervinen Ympäristöluotsikoulutus sisältö ja menetelmät Reeta Rönkkö, Kris.ina Ljokkoi ja Kaisa Kervinen 11.2.2015 Ympäristöluotsikoulutuksella on selkeät teemat ja sisältöalueet, jotka käsitellään jokaisen koulutuksen

Lisätiedot

Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari. RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen

Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari. RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari 28.12.2014 RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen K-1 Punainen reitti on hieman pidempi, mutta lähtö seuraavalle rastille on sujuvampi Sininen reitti on hieman

Lisätiedot

Mikä on Evossa arvokkainta? Hämeenlinnan luonnon helmet- tapahtuma Henrik Lindberg, HAMK/Evo

Mikä on Evossa arvokkainta? Hämeenlinnan luonnon helmet- tapahtuma Henrik Lindberg, HAMK/Evo Mikä on Evossa arvokkainta? Hämeenlinnan luonnon helmet- tapahtuma 13.12.2016 Henrik Lindberg, HAMK/Evo Evo? Evon alue? N 7 200 hehtaarin Evon valtionmaa liikamaasta Evon kruununpuistoksi ja Metsähallituksen

Lisätiedot

Saimaa Geomatkailukohteeksi Saimaa Geopark -valmisteluhanke projektipäällikkö Minna Kähtävä-Marttinen Geopark Saimaalle, Mikkeli 12.5.

Saimaa Geomatkailukohteeksi Saimaa Geopark -valmisteluhanke projektipäällikkö Minna Kähtävä-Marttinen Geopark Saimaalle, Mikkeli 12.5. Saimaa Geopark -valmisteluhanke projektipäällikkö Minna Kähtävä-Marttinen Geopark Saimaalle, Mikkeli 12.5.2015 Saimaa geomatkailukohteeksi miksi? Saimaa on kansainvälisesti ainutlaatuinen ja kiinnostava

Lisätiedot

Tykköön kylän ympäristökatselmus. Jämijärvi

Tykköön kylän ympäristökatselmus. Jämijärvi Tykköön kylän ympäristökatselmus Jämijärvi 6.2.2014 Kankaanpään kaupunki Ympäristökeskus Tykköön kylän ympäristökatselmus Katselmus suoritettiin 6.2.2014. Kartasta yksi nähdään tuulivoimapuiston sijoittuminen

Lisätiedot

2

2 1 2 3 4 Liitetaulukko 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 LIITETAULUKKO Tuulivoima-alueittaiset arviot voimalarakentamisen vaikutuksista linnustoon ja luonnonympäristöön Pohjois-Savossa Vaikutukset kohdistuvat

Lisätiedot

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö Toimintasuunnitelma 2016 Päivitetty 25.3.2016 Keskiviikkomelonnat ovat 1-2 tunnin kestoisia porukalla tehtäviä kevyitä melontalenkkejä. Peruskurssien jälkeiset neljä ovat ohjattuja. Voi myös lähteä koskeen

Lisätiedot