MADAGASKARIN KIERTOMATKA 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MADAGASKARIN KIERTOMATKA 2015"

Transkriptio

1 Suomen Kuvausmatkat oy MADAGASKARIN KIERTOMATKA 2015 Aika: Ryhmäkoko: Hinta: To Pe pv 8 henkilöä + matkanjohtaja eur* * Sis. kansainväliset menopaluulennot Helsingistä. Pääkohteet: Tsingyn maailmanperintöalue Baobab-metsät, kansallismaisema Mosambikin kanavan hiekkarannat Etelän kuivat piikkimetsät Andasiben sademetsät Lajstoa: Ruokailut: Endeemiset lintulajit Rengashäntämaki Tanssivat sifakat Indri - lemurien suurin ja uljain Kameleontit Apinanleipäpuut Aamiaismajoitus / Puolihoito matkaohjelman mukaisesti Kotimaanlennot: * Antananarivo - Fort Dauph * F.Dauphin - Tulear * Tulear - Morondawa * Morondawa - Tana Ajomatkat: Landcruiser tai vastaava, 3 hlö/auto Berenty ja Andasibe: pikkubussi Kohderyhmä: Kaikki luonto- ja kulttuurikohteista kiinnostuneet. Vaativuus: Lisätiedot: Lähtijöiltä edellytetään normaalia terveydentilaa. Retket eivät edellytä tavanomaisesta poikkeavaa kuntoa. Jouni Klinga, puh Vesa Taiveaho, puh Lennot: Kansainväliset lennot Air France: * HEL - Pariisi - Antananarivo * Antananarivo - Pariisi - Helsinki Suomen Kuvausmatkat Oy on Kuluttajaviraston rekisteröimä valmismatkanjärjestäjä, jolla on toiminnan edellyttämät vakuudet. Rek. nro 46/12/Mj. SMAL

2 Madagaskar kissamakit ja kameleontit Kiehtovien lemurien asuttama Madagaskar on luonnonystävän ihmemaa, joka on edelleen varsin huonosti tunnettu. Luontomatkailu on vasta kehittymässä, mutta luontokohteet tarjoavat parastaan. Madagaskarin kiertomatka tutustuttaa yhteen maailman suurimmista saarista, jonka luonto ja kulttuuri ovat eristyneisyyden ansiosta hyvin ainutkertaisia. Saarivaltion eri osissa tavataan hyvin toisistaan poikkeavia luontotyyppejä. Idässä sijaitsevat Madagaskarin trooppiset sademetsät, länsiosissa savannimaiset, jättiläismäisten apinanleipäpuiden metsiköt ja etelässä kuivat piikkipensastot. Maan keskiosia puolestaan värittävät vuoristot rinteille pengerrettyine riisiviljelmineen. Länsirannikolla Mosambikin kanaalin rannoilla matkailijaa odottavat ihastuttavat valkoiset hiekkadyynit. Ja jälleen uutena ääripäänä Tsingyn maailmanperintöalue yllättää veitsenterävillä kalkkikivipinaakkeleilla, geologisilla muodostelmalla, joka jatkuu silmänkantamattomaan. Madagaskar on myös kulttuurinsa puolesta vastakohtaisuuksien maa. Pääkapungissa Antananarivossa (tuttavallisesti Tana) yhteiskunta on varsin pitkälle kehittynyt. Mutta pian maaseudulle lähdön jälkeen astumme aimo harppauksen ajassa taaksepäin. Esimerkiksi länsiosien erämaissa tärkein kulkuväline on edelleen puupyöräinen härkävankkuri. Luontoharrastajalle Madagaskarin luonnon erikoisuutta kuvastaa parhaiten korkea endeemisyysaste. Esimerkiksi puulajeista 90%, matelijoista 95% ja linnuista 40% on sellaisia lajeja, joita tavataan vain ja ainoastaan Madagaskarilla. Matelijoista tunnetuin ryhmä on väriään vaihtavat kameleontit. Niitä tavataan kaikilta luontotyypeiltä, sekä pieniä että suuria. Kameleonttien löytäminen vaatii vähän silmänäppäryyttä, mutta löytymisen jälkeen niiden seuraaminen on melko helppoa. Ne kun luottavat naamioväriinsä. Kuuluisimpia ovat silti puoliapinoihin kuuluvat lemurit. Valtaosa maan nisäkäslajistosta on näitä pitkähäntäisiä puissa asustavia veijareita, joita löytyy suurikokoisesta ja päiväaktiivisesta indristä pienen pieneen ja yöllä elävään hiirimakiin. Matkalla Madagaskarille tulemme syventymään monipuolisesti lemurien kiehtovaan elämään. Indrin tuijotus ei jätä ketään kylmäksi, mutta toisaalta pääsemme nauttimaan myös kissamakien auringonotosta. Oma lukunsa ovat lakkisifakat, joiden tanssinäytökset ovat vailla vertaa. Kuljemme lemurien matkassa niin päivällä kuin yöllä. Osaan voimme tehdä tuttavuutta heti lodgen terassilla, toisista näemme vain vilahduksia otsalamppujen valossa.

3 Madagaskarin kiertomatka jakaantuu kolmeen erilaiseen osioon. Ensimmäiseksi suuntaamme Berentyn yksityiselle suojelualueelle maan eteläosassa. Ajomatka vie kuvauksellisten riisipeltomaisemien halki kuiviin piikkipensastoihin. Berentyn lodge sijaitsee suojelualueen sisällä ja pääkohteemme tulevat toisinaan jopa mökkien terasseille. Kohde on kuuluisa kissamakeista, rengashäntälemureista, jotka kerääntyvät lämmittelemään jäseniään aamuauringossa. Toisaalta alueella asustaa useita lakkisifakoiden perhekuntia, joiden tanssiesitykset ovat vertaansa vailla - monelle koko Madagaskarin matkan kohokohta. Lisäksi lodgen takana alkava galleriametsä on monien lintulajien turvapaikka. Tällä yksityisellä suojelualueella on lupa liikkua myös omatoimisesti. Berentyn jälkeen voimme rentoutua viihtyisässä neljän tähden rantavillassa länsirannikolla ennen matkan seuraavaa vaihetta Madagaskarin syrjäisimpiin kolkkiin. Toisena pääkohteena maasturisafari vie Tsingyn maailmanperintöalueelle ja etsimme parhaita kuvakulmia jättiläismäisten apinanleipäpuiden pilaristoihin. Yksi vaikuttavimmista elämyksistä on seurata tähtien syttymistä baobab-puiden yllä. Toteutamme monipuolisen maasturisafarin länsirannikon vähän kuljetuissa erämaissa. Käytössämme ovat ilmastoidut maasturit (Landcruiser tai vastaava), ja matkustusmukavuuden ylläpitämiseksi kussakin autossa on vain kolme matkustajaa. Näin voimme liikkua ja pysähdellä kuvaamaan sujuvasti. Tsingyn alueella vierailee vuosittain noin 7000 matkustajaa ja heistä suurin osa madagaskarilaisia. Retkeilyn jälkeen hengähdämme vielä hetken Morondavan rantakaupungin kupeessa olevalla villalla ennen kuin sukellamme vielä aivan uudenlaiseen biotooppiin, sademetsiin. Sademetsäretki alkaa ajomatkalla pääkaupunki Antananarivosta itään. Andasiben kansallispuiston ja yksityisten suojelualueiden ikonilaji on hännätön indri, maan suurin lemurilaji. Suomen Luonnonsuojeluliitto on myös vahvasti mukana indrien kotimetsien suojeluhankkeissa Andasibessa. Sademetsissä pääsemme seuraamaan myös muun muassa useita kameleonttilajeja ja teemme retkiä myös taskulamppujen valossa yöllä. Ne tarjoavat aina uutta lajistoa: endeemisiä gekkoja, yöaktiivisia lemurilajeja tai vaikkapa eksoottisia siilimäisiä tanrekkeja.

4 Muutokset ohjelmassa ja ilmoitetuissa lentoreiteissä ovat mahdollisia. To Helsinki Pariisi Suomen Kuvausmatkat oy Madagaskarin kiertomatka Madagaskarin kiertomatka Matka alkaa Helsinki-Vantaan lentokentältä aamulennolla Pariisiin. Uusien lentoaikataulujen myötä pääsemme jatkamaan matkaa sujuvasti kohti Madagaskarin pääkaupunkia Antanarivoa. Suoran lennon operoi Air France. AY 5003 HEL CDG AF 0934 CDG TNR 11:30 22:55 Saapuminen Antananarivon lentokentälle illalla ja kuljetus lentokentän lähellä olevaan hotelliin. Majoittuminen: Hotel Au Bois Vert tai vastaava. Pe Antananarivo - Fort Dauphin - Berentyn yksityinen suojelualue (A, P) Varhain aamulla siirrymme lentokentälle odottelemaan aamulentoa aivan Madagaskarin eteläosassa olevaan Fort Dauphinin kaivoskaupunkiin. TNR FTU 08:20 10:50 Lentokentältä lähdemme suoraan ajomatkalle kohti Berentyä. Ajomatka rannikon rehevistä metsistä sisämaan kuiviin piikkimetsiin tarjoaa upeita maisemia ja samalla sukellamme heti madagaskarilaiseen maaseutuelämään. Ajotie kulkee pienten kylien halki ja matkalla pysähtelemme milloin seuraamaan riisipeltojen kyntämistä härkäpareilla tai kuvaamaan polttopuukuormia päänsä päällä kantavia malakasi-naisia. Parin tunnin ajomatkan jälkeen maisema vaihtuu valtaviksi sisal-viljelmiksi, joita jatkuu aina Berentyn suojelualueen laidalle saakka. Berenty on kuuluisa kissamakeista ja lakkisifakoista - molemmat ovat ehdottomasti kolmen kiehtovimman lemurilajin joukossa. Edelleen nämä ovat lajeja, joiden näkemiseen ja kuvaamiseen ei tarjoudu mahdollisuuksia Madagaskarin normaalilla turistireitillä pääkaupungista länsirannikolle Tuleariin. Niiden vuoksi on lennettävä saarivaltion eteläosiin. Vaiva kuitenkin kannattaa, sillä samalla pääsemme tutustumaan myös hyvin omintakeiseen kulttuuriin.

5 Kissamakien päivä alkaa aina auringonotolla. Ne nousevat näkyvälle paikalle ja asettuvat vatsa aurinkoon imeäkseen nousevan auringon lämmön lihastensa notkistamiseksi. Myöhemmin ne sitten liikkuvat lodgen tuntumassa lajityypillisesti kissamaiset poikkijuovaiset hännät pystyssä sojottaen. Kissamaki on hyvin tuttavallinen, ja monesti niitä voi seurata vain muutaman metrin etäisyydeltä. Toinen Berentyn ylpeys on lakkisifaka. Alueella on muutamia perheryhmiä, joiden vuorokautiset liikkeet toistuvat lähes samalla kaavalla päivästä toiseen. Berentyssä majoitumme aivan suojelualueen keskelle ja voisi jopa sanoa, että eläimet tulevat ennemmin katsomaan majatalon asukkaita kuin päinvastoin! Majoitus on keskitasoa, mutta upea luonto on luksusta. Pitkin päivää eri puolilla lodgea tapahtumat seuraavat toisiaan. Ylittäessään isompia aukioita sifakat laittavat tanssiksi! Seurailemme perheiden liikkeitä, ja meillä on hyvä mahdollisuus osua paikalle, kun perhekunta lähtee kevyesti tanssien ylittämään punaisia hiekkakenttiä. Toisaalta lodgelta lähtee polkuja jykevään galleriametsään, jossa on rikas linnusto ja muun muassa hedelmänsyöjälepakoiden yhdyskunta. Uutena kohteena Berentyssä on erittäin kuvauksellinen piikkimetsä, jossa on hyvät mahdollisuudet puusta toiseen hyppivien sifakoiden kuvaamiseen. Illan yöretkellä tutustumme seudun yöaktiivisiin lemureihin sekä kameleonttilajeihin. Majoittuminen: Berenty lodge. La Berentyn yksityinen suojelualue (A, P) Vietämme koko päivän Berentyn lodgen ympäristössä retkeillen. Tämä on harvoja paikkoja Madagaskarilla, jossa liikkuminen myös suojelualueella on vapaata. Linnuista ja kuvaamisesta kiinnostuneet voivat turvallisesti kulkea heti lodgen takapihalta alkavilla metsäpoluilla ja tarkkailla lintuja tai seurailla sypaattisten lemurien touhuja. Käytössämme on silti koko ajalle myös luonto-opas, ja halukkailla on mahdollisuus osallistua koko päiväksi myös ohjattuun retkeilyyn. Parasta täällä on silti eläinten läheisyys. Toisinaan riittää, että vääntäytyy oman majoitusmökin terassille tekemään tuttavuutta kissamakien kanssa. Olemme kartoittaneet esimerkiksi sifakaperheiden liikkeitä lodgen ympäristössä ja aamupäivien retkiohjelma on laadittu siten, että mahdollisuudet tanssivien sifakoiden suhteen voidaan maksimoida. Vastaavasti jotkin kohteet ovat parhaimmillaan auringonlaskun aikaan; täälläkin tarkemmalla paikkatiedolla on mahdollisuus päästä näkemään mahdollisimman paljon kohteen ainutlaatuista lajistoa ja niiden käyttäytymistä. Uusi ulottuvuus retkeilyssä on lisäksi yösafarit. Illan hämärtyessä esimerkiksi hiiri- ja hoikkamakit tulevat ulos koloistaan ja pienellä ryhmällä voimme päästä katsomaan pienten nappisilmien tuijotusta aivan lähietäisyydeltä. Majoittuminen: Berenty lodge.

6 Su Berentyn yksityinen suojelualue - Fort Dauphin (A, P) Aamupäivän vietämme Benrentyn leppoisassa sifakaparatiisissa retkeillen ja oleskellen. Iltapäivällä lähdemme sitten paluumatkalle kohti Fort Dauphinin kaupunkia. Ajoitamme saapumisemme parhaisiin iltavaloihin, jolloin voimme käyttää paluumatkan ihmisten arkiaskareita kuvaten ja tienvarren kylissä pysähdellen. Majoitumme yhdeksi yöksi Fort Dauphinin keskustassa olevaan hotelliin. Majoittuminen: Croix Du Sud Ma Fort Dauphin - Antananarivo (A) Tiivistahtisten retkipäivien jälkeen vietämme vapaan aamupäivän Fort Dauphinissa. Päivällä jatkamme lentokentälle ja takaisin pääkapunkiin Antananarivoon. Majoitumme kaupungin keskustan laidalla olevaan Tamboho hotelliin ja pääsemme nyt ensi kertaa varsinaisesti tutustumaan pääkaupungin elämään. Toisaalta hotellin toisella laidalla on pieni lintukosteikko ja riisipeltoja. Majoittuminen: Tamboho Hotel tai vastaava. Ti Antananarivo - Tulear - Ifaty (A, P) Aamulla lennämme Madagaskarin länsirannikolle Tulearin kaupunkiin. Itse Tulear on vilkas rannikkokaupunki, mutta jatkamme matkaa edelleen maastureilla pohjoisempana olevaan Ifatyn pieneen kalastajakylään. Majoitumme Mosambikin kanaalin rannalle, dyyneille rakennettuun Dunes de Itatyn rantahotelliin. Rantalomailun ohella paikka tarjoaa monia kiinnostavia aktiviteetteja. Illalla rannassa on mukava seurata, kun kalastajat purjehtivat piroque-kanooteillaan kotiin kalastusretkiltään. Myös kylänraitin tunnelma vie ajatuksen helposti ajassa taaksepäin. Majoittuminen: Dunes de Ifaty -Hotelli.

7 Ke Ifaty (A, P) Vapaapäivä Ifatyssa. Mahdollisuus viettää omaa aikaa hotellilla tai tutustua ympäristöön omatoimisesti. Halukkailla on mahdollisuus osallistua lisäretkelle läheiselle yksityiselle suojelualueelle, joka on harvinaisen luonnontilaisena säilynyt esimerkkikohde kuivista piikkimetsistä. Retkelle lähdetään perinteitä vaalien: aamun hämärissä hotellimme taksitolpalla odottavat autojen sijaan härät vankkureineen. Normaalin päiväretken sijaan teemme etenkin lintuihin painottuneen ja vain pienien ryhmien kanssa onnistuvan yksityisen aamuretken. Näemme monia endeemisistä lintulajeja, kuten useita vanga-lajeja. Erikoisuuksiin kuuluvat myös uhanalainen pyrstömarhi ja arokyyhkyrääkkä, joiden etsinnässä käytämme erillisiä jäljittäjiä. Lintujen ohella voimme toki tutustua myös eksoottiseen kasvillisuuteen, kuten yli tuhat vuotta vanhoihin apinanleipäpuujättiläisiin. Vaihtoehtoisina retkikohteina Ifatyssa on mahdollisuus lähteä myös snorklausretkelle. Iltapäivällä voimme vierailla lähiseudun kalastajakylissä. Majoittuminen: Dunes de Ifaty -Hotelli. To Ifaty - Tulear - Morondava (A) Aamulla palaamme takaisin Tuleariin ja jatkamme aamulennolla pohjoisemmaksi Morondavan pikkukaupunkiin. Morondava on lähtöpiste Tsingy de Bemarahan maailmanperintöalueelle tehtävälle maasturisafarille. Majoitumme ensimmäiseksi yöksi kaupungin parhaaseen rantavillaan nauttimaan auringonlaskusta Mosambiqin kanaalin rannattomalle ulapalle. Illalla halukkailla on mahdollisuus osallistua lisäretkenä järjestettävälle tähtiretkelle apinanleipäpuiden avenidalle. Tähtiretki tarjoaa mahdollisuuden kuvata apinanleipäpuiden rivistöjä ja taivaita kurottelevia latvustoja yötaivaan ja linnunradan alla - näkymä, jota vain harva on nähnyt saati kuvannut. Samat jättiläispuurivistöt tullaan kuitenkin sittemmin kokemaan kaikkien kesken myös päivänvalossa. Majoittuminen: Palisandre Morondava Resort & Spa.

8 Pe Morondava - Bekopaka (A) Tänään lähdemme seikkailulle Madagaskarin rannikon erämaihin. Teemme tarvittavat eväshankinnat vielä Morondavan torilla ja sitten sukellamme Madagaskarin maaseudulle. Reittimme kulkee aluksi kuuluisan apinanleipäpuiden avenuen halki Kirindyn suojelualueelle. Baobab avenue on Madagaskarin kuuluisin nähtävyys ja vanhimmat puut ovat yli tuhatvuotiaita. Voi olla, että ryhmämme kädet eivät yhdessäkään riitä yksittäisen puun ympäri! Pysähdymme jättiläisten äärelle aamuvaloissa. Seuraavana pysähdyksenä on Kirindyn yksityinen, noin 100 km2:n reservaatti, joka suojelee Madagaskarin harvinaista, kuivaksi kaudeksi lehtensä pudottavaa metsätyyppiä. Luontotyypistä ja sen omintakeisesta lajistosta on jäljellä enää kolme prosenttia. Pysähdymme suojelualueella olevalle lähinnä tutkijoiden käyttämälle metsänvartijan majalle, josta käsin teemme pienen aamuretken metsäpoluille. Monipuolisen linnuston ohella kohtaamme ehkä uuden sifakalajin, sekä hyvällä onnella jopa Madagaskarin suurimman petoeläimen fossan. Sitten on aika suunnata kuoppaisia erämaareittejä kohti pohjoista. Tiet ovat huonoja ja maisemat erämaisia. Ohitamme matkan aikana myös monia perinteisiä malakasikyliä ja paikallisia ihmisiä omissa askareissaan. Päivän pitkä ajomatka tulee olemaan täynnä tapahtumia auton ulkopuolella ja matkanteko onkin perinteisen sanonnan mukaan osa perillä olemisesta, jossa aika harvoin tulee pitkäksi. Lokakuussa on edelleen kuiva kausi, ja tieura kohtuullisessa ajokunnossa. Välillä ajonopeus silti tippuu minimiin, ja matkanteko muistuttaa offroad-ajoa. Keskipäivällä saavumme Belo-Tsihiribinan erämaakaupunkiin, josta löytyy länsimaisillekin soveltuva lounasravintola. Kuvauspysähdyksistä huolimatta tavoittelemme illan hämärtymiseen mennessä perille Bekopakan kylälle. Majoitumme hyvätasoiseen neljän tähden hotelliin, jonka ravintolasta ja uima-altailta avautuu kaunis metsäinen näköala. Vuosi sitten avattu maisemahotelli on nostanut Bekopakan majoituksen uudelle tasolle. Majoittuminen: Soleil du Tsingy.

9 La Tsingy de Bemarahan maailmanperintöalue ja kansallispuisto (A) Maasturisafarin tavoitteena on vierailu Tsingy de Bemarahan kansallispuistossa, joka on samalla Madagaskarin ensimmäinen maailmanperintöalue. Sadan kilometrin pituinen kalliomuodostelma on yksi Madagaskarin suurimmista ja kansainvälisesti merkittävin suojelualue. Siinä yhdistyy sekä ainutlaatuinen geologia, eliölajisto että kulttuurihistoria. Alue on tullut matkailijoiden tietoisuuteen vasta viimeisten kymmenen vuoden aikana kallioille rakennetun retkeilyreitin myötä. Vielä nykyisinkin alueella vierailee vuodessa vain noin matkailijaa, joista ehkä neljännes ulkomaalaisia. Tsingy on kokonaisuudessaan valtaisia kalkkikivimassiivi, joka on muotoutunut miljoonien vuosin kuluessa, osin aikana, jolloin seutu on ollut veden vallassa. Nyt sen tunnusomaisin maisema on laaja karstialue, jossa silmänkantamattomana jatkuvat, jopa 60 metrin korkuiset terävät kalkkikivipinaakkelit seuraavat toisiaan. Väleissä on kapeita kanjoneita, kanjoneiden varsilla laajoja luolia, metsäisiä kallioiden ympäröimiä saarekkeita ja mitä mainioin ympäristö monien lemureiden taitaville hyppynäytöksille. Tsingyn kansallispuistossa on mahdollisuus tavata jopa 11 eri lemurilajia! Aloitamme päivän auringonnousun veneretkellä Manambolojoella. Safariajon jälkeen hiljainen veneretki on aistien nautintoa: voimme kaikessa hiljaisuudessa seurata mustapapukaijojen aamukonserttia ja bongata ehkä jopa harvinaisen merikotkan jokivarresta kohoavilta Tsingyn jyrkänteiltä. Keskipäivän siestan jälkeen vierailemme eteläisillä Pikku-Tsingyn retkipoluilla. Täällä on kiehtovien pienmaisemien ohella hyvät mahdollisuus myös lemurien ja sifakoiden kohtaamiseen. Majoittuminen: Soleil du Tsingy. Su Tsingy de Bemarahan maailmanperintöalue ja kansallispuisto (A) Lähdemme koko päivän retkelle Suuren Tsingyn poluille. Tänään käytettävä reitti edellyttävää hyvää peruskuntoa ja lisäksi reittiä ei suositella korkean tai ahtaan paikan kammoisille. Reitillä on kanjonin ylittävä riippusilta ja välillä polku laskeutuu kapean rotkokanjonin pohjalle. Lisäksi matkalla on joitakin lyhyitä luolia, joista osassa on edettävä joitakin metrejä kumartuneena/kontaten. Palkintona perillä on huikeat näköalat. Lähdemme ennen auringon nousua ja palaamme takaisin puolenpäivän jälkeen. Iltapäivän vietämme palautuen maisemahotellin uima-altaalla ja terassilla.

10 Vaihtoehtoisesti halukkaat voivat viettää vapaapäivää hotellin upeissa maisemissa ja uima-altaalla. Lisäretkikohteena lodgelle jääville on mahdollista sopia myös vierailusta läheisellä Bekopakan kylällä seuraamassa ihmisten aamuaskareita. Tsingyn kansallispuistossa on mahdollista toteuttaa pidempi lähes koko päivän vaellusretki, joka kulkee loputtomassa kalliolabyrintissä nousten välillä maisemapaikoille ja sukeltaen hetkeä myöhemmin kallioiden keskellä oleville keitaille. Tässä retkivaihtoehdossa on joitakin ahtaita luolaosuuksia, jonka vuoksi reitti edellyttää hieman enemmän ketteryyttä. Lisäksi luolien koosta johtuen reitille osallistujille on kokorajoituksia. Pyydä tarkemmat tiedot, jos olet kiinnostunut pidemmän retkiversion toteutuksesta (lyhyempi perusversio toteutetaan, vaikka osa haluaisi lähteä myös pidemmälle reitille). Iltapäivällä rentoudumme lodgen maisema-altailla auringonlaskusta nauttien. Majoittuminen: Soleil du Tsingy. Ma Bekopaka - Morondava (A) Aamiaisen jälkeen lähdemme paluumatkalle Morondavaan. Teemme pysähdyksiä kiehtoviin kohteisiin matkan aikana ja nautimme lounaan jo tutussa Belo-Tsihiribinan erämaakaupungissa. Tavoittelemme iltavaloihin mennessä kuuluisalle apinanleipäpuiden avenidalle. Puiden siluetit luovat vastavalomaisemaan aivan uudenlaisen ilmeen. Tunnelmaa lisää baobab-puiden varjossa oleva pieni kylä, jossa illan hämärtyessä kyläläiset sytyttelevät nuotiotulia kotieläinten ympäröimänä. Yövymme Morondavan kylällä jo tutussa Palisandre Resort & Spa -hotellissa. Majoittuminen: Hotel Palisandre Resort & Spa

11 Ti Morondava - Antananarivo - Andasibe (A) Aamupäivällä lennämme Morondavasta takaisin pääkaupunkiin Antananarivoon. MOQ TNR Kiertomatkamme viimeisenä kohteena vierailemme vielä saarivaltion itärannikon sademetsissä. Lähdemme heti lentokentältä noin kolmen tunnin ajomatkalle hyväkuntoisia teitä myöten kohti Andasiben kansallispuistoa. Andasiben vuoristosademetsät ovat kuuluisia lemureista ja kameleonteista, mutta erityisesti kiinnostuksen kohteena on suurin puoliapinalaji Indri. Lajisto on muutoinkin täysin poikkeava aikaisempiin kuiviin luontotyyppeihin verrattuna. Ajomatkalla pysähdymme matelijapuistoon tutustumaan Madagaskarin rikkaaseen kameleontti- ja liskolajistoon. Samalla tämä on myös hyvä paikka saada lähikuvia monista harvinaisista lajeista. Pääsemme aitauksiin sisälle, joten voimme kuvata kohteita luontaisilla taustoilla. Andasiben kansallispuisto on yksi edustavimmista, noin metrin korkeudelle sijoittunut näyte Madagaskarin vuoristosademetsistä. Metsissä on runsaasti epifyyttejä, satoja orkideoja sekä rikas linnusto. Majoittuminen: Andasibe Hotel Ke Andasibe (A) Andasiben noin 170 km2:n kansallispuisto koostuu useammasta osa-alueesta ja niillä on runsas polkuverkosto koluttavana. Aamu- ja iltapäiväretkien lisäksi joillekin poluille voimme tutustua myös hämärän laskeuduttua ja yöaktiivisten eläinten heräillessä. Lähdemme aamuretkelle hämärän vielä peittäessä maisemaa, sillä alueen tunnetuin lemuri, indri, aloittaa reviirihuutonsa pian auringonnousun jälkeen. Ja silloin tulisi olla jo metsässä valmiina. Kansallispuiston ohella vierailemme myös yksityisillä suojelualueilla, joissa aktiivisemman luonnon havainnoinin ja tutkimuksen vuoksi mahdollisuudet lajien löytämiseksi voivat olla vieläkin paremmat. Vierailemme esimerkiksi samoilla reviireillä, joissa indrejä on kuvattu BBC:n Madagaskar-dokumentteihin. Parhaimmillaan olemme saaneet tutustua pienen ryhmäkokomme ansiosta tähän viidakon harvinaiseen kuninkaalliseen vain muutaman metrin etäisyydeltä.

12 Vaikka indrit ja muut lemurit helposti ovat retkiemme pääkohteina, viidakkopoluilla kohtaamme myös paljon monenlaista muuta kiehtovaa kulkijaa. Kuten isokokoisia kameleontteja, lehteä muistuttavia gekkoja, tenrekkejä tai erikoisia hyönteisiä. Retket on suunniteltu peruskuntoisille matkustajille ja liikkuminen metsässä tapahtuu poluilla. Etenemisemme on hidasta, jolloin jokainen peruskuntoinen pysyy hyvin matkassa mukana. Iltapäivällä teemme retken lemurien saarelle, jossa pääsemme tutustumaan villeihin, mutta ruokinnan turvin luonnontilaisella saarella pidettäviin lemureihin lähietäisyydeltä. Uteliaimmat tulevat tekemään ehkä tuttavuutta jopa olkapäällä istuen. Toisaalta täällä on mahdollista harjoitella myös lemurien lentokuvausta. Illan hämärtyessä lähdemme sitten vielä halukkaiden kanssa iltaretkelle. Kohteena ovat yöaktiiviset lemurilajit ja kameleontit. Monesti myös kameleonttien havainnointi on helpointa juuri yöllä taskulampun valossa. Majoittuminen: Andasibe Hotel To Andasibe - Antananarivo (A, P) Kiinnostuksen mukaan halukkailla on mahdollisuus lähteä vielä lisäretkelle joko indien pariin tai seurailemaan vari-lemurien heräilyä lemurisaarella. Viimeistään lounasaikaan on kuitenkin aika lähteä paluumatkalle kohti pääkaupunkia. Iltapäivällä vierailemme kuuluisilla käsityöläismarkkinoilla, joka on kiistatta Madagaskarin paras paikka tutustua kattavasti maan käsityöperinteeseen. Ja tietenkin sopiva ajankohta pakata laukkuun myös muutamia Madagaskarin tuliaisia. Illalla kokoonnumme vielä yhteiselle päivälliselle. Käytössämme on illan ajaksi ryhmähuoneet, joissa voimme käydä jaksotetusti suihkussa ja vaihtamassa vaatetusta lentomatkaa varten. Kuljetus lentokentälle lähtee noin ilta yhdeltätoista ja yölento Pariisiin starttaa puolen yön jälkeen klo 01:40. Pitkien retkipäivien jälkeen uni toivottavasti maittaa indrin huudon kaikuessa vielä mielissämme... Pe Pariisi - Helsinki AF :40 11:25 TNR CDG AF CDG HEL Saapuminen Helsinki-Vantaalle klo Pariisi - Helsinki -lennon aikataulu varmistetaan varausajankohdan mukaisen saatavuuden mukaan.

GALAPAGOSSAARET & ANDIEN PILVIMETSÄT 13. - 27. 11.2016

GALAPAGOSSAARET & ANDIEN PILVIMETSÄT 13. - 27. 11.2016 GALAPAGOSSAARET & ANDIEN PILVIMETSÄT 13. - 27. 11.2016 Suomen Kuvausmatkat oy GALAPAGOS & ANDIEN PILVIMETSÄT Aika: Su 13.11. - Su 27.11.2016 Ryhmäkoko: 15 henkilöä + matkanjohtaja Hinta: Standard-luokan

Lisätiedot

GALAPAGOS & ANDIEN PILVIMETSÄT

GALAPAGOS & ANDIEN PILVIMETSÄT Suomen Kuvausmatkat oy GALAPAGOS & ANDIEN PILVIMETSÄT Aika: Ryhmäkoko: Hinta: Pe 16.10. - Su 1.11.2015 17 pv 15 henkilöä + matkanjohtaja Standard-luokan hytti, 6 160 eur* Sviitti-hytti, 7 140 eur - täynnä

Lisätiedot

Kenian Suuri Migration Safari 2015

Kenian Suuri Migration Safari 2015 : Kenian Suuri Migration Safari 2015 Aika: Hinta: Ryhmäkoko: La 12.9. - Su20.9.2015 4 880 eur 12 henkilöä Oma penkkirivi maastoautossa: + 620 eur Pääkohteet: Amboselin kansallispuisto Masai Maran suojelualue

Lisätiedot

Tansanian Safari Luontoa ja kulttuuria

Tansanian Safari Luontoa ja kulttuuria Tansanian Safari Luontoa ja kulttuuria 2.-14.11.2011 13 päivää / 11 yötä perillä ARUSHA NATRONJÄRVI SERENGETIN KANSALLISPUISTO NGORONGORON SUOJELUALUE EYASIJÄRVI MANYARAN KANSALLISPUISTO TARANGIREN KANSALLISPUISTO

Lisätiedot

KAUPUNKI. ja kiertomatkat 2010 UPEAT UUTUUDET

KAUPUNKI. ja kiertomatkat 2010 UPEAT UUTUUDET KAUPUNKI ja kiertomatkat 2010 UPEAT UUTUUDET Alpit, Alsacen viinimatka, Slovenia Kroatia Italia, Amsterdam ja KESTOSUOSIKIT Tallinna, Pärnu ja Saarenmaa! Elämänmittaisia matkamuistoja. Maailma täynnä kauniita,

Lisätiedot

Tämän jutun nimistö perustuu Japanin lintukäsikirjaan: WBSJ, A Field Guide to the Birds of Japan

Tämän jutun nimistö perustuu Japanin lintukäsikirjaan: WBSJ, A Field Guide to the Birds of Japan Japanin talvi 28.12.1996 5.4.1997 Kari T. Haataja kari.t.haataja@nokia.com Tämä raportti kuvaa reilun kolmen kuukauden tapahtumia lintuharrastajan silmin Japanin talvesta ja sen linnustosta. Alla mainittu

Lisätiedot

Hei, Tervetuloa lukemaan Scandjetin 2015 esitettä

Hei, Tervetuloa lukemaan Scandjetin 2015 esitettä scandjet esite 3 Sisällysluettelo Scandjet Scandjet 4 Haastattelussa Pavel 30 Haastattelussa kohdeoppaamme Karin 78 Hei, Tervetuloa lukemaan Scandjetin 2015 esitettä Tässä esitteessä saatte tutustua meidän

Lisätiedot

SUDAN MUSTIEN FAARAOIDEN VALTAKUNTA

SUDAN MUSTIEN FAARAOIDEN VALTAKUNTA SUDAN MUSTIEN FAARAOIDEN VALTAKUNTA 7.-15.2.2014 8 vrk Upea, suomeksi opastettu matka Sudaniin, mystiseen Mustien Faaraoiden valtakuntaan. Nubian aavikon ääretön autius hiljentää kokeneenkin matkailijan

Lisätiedot

KAP VERDE. Afrikan länsipuolella nautitaan valkoisesta hiekasta, turkoosista merestä ja lokoisasta elämänmenosta > 6

KAP VERDE. Afrikan länsipuolella nautitaan valkoisesta hiekasta, turkoosista merestä ja lokoisasta elämänmenosta > 6 1/2013 KAP VERDE Afrikan länsipuolella nautitaan valkoisesta hiekasta, turkoosista merestä ja lokoisasta elämänmenosta > 6 HERKULLINEN SARDINIA VIE KIELEN MENNESSÄÄN >38 KOKO PERHE VIIHTYY PHUKETISSA >18

Lisätiedot

Matkaohjelma. Once in the lifetime 15.11. - 4.12. 2014 AUSTRALIAN KIERTOMATKA, MACAO JA SINGAPORE

Matkaohjelma. Once in the lifetime 15.11. - 4.12. 2014 AUSTRALIAN KIERTOMATKA, MACAO JA SINGAPORE Matkaohjelma 15.11. - 4.12. 2014 AUSTRALIAN KIERTOMATKA, MACAO JA SINGAPORE Once in the lifetime HELSINKI HONG KONG / MACAO 2 YÖTÄ - CAIRNS PALM COVE 6 YÖTÄ SUURI VALLIRIUTTA - AYERS ROCK 1 YÖ ALICE SPRINGS

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN JA IMATRAN SEUTU 2013

LAPPEENRANNAN JA IMATRAN SEUTU 2013 LAPPEENRANNAN JA IMATRAN SEUTU 2013 KYLPYLÖIDEN LÄMPÖÖN 4 erilaista kylpylää TAPAHTUMIEN KESKIPISTEENÄ Kulttuuria ja musiikkifestivaaleja SAIMAAN AKTIVITEETIT Loma täynnä elämyksiä lemi, luumäki, parikkala,

Lisätiedot

Makusi mukaan. maailmalle. www.matka-agentit.fi

Makusi mukaan. maailmalle. www.matka-agentit.fi Makusi mukaan maailmalle 2014 www.matka-agentit.fi 30. 20. San Francisco Los Angeles 25. 12. Makusi mukaan maailmalle... Matkoja ympäri maailmaa valitse omasi! Pohjois- Amerikka New York Miami Reykjavik

Lisätiedot

ISLANTI NÄHTÄVÄÄ VUODEN YMPÄRI

ISLANTI NÄHTÄVÄÄ VUODEN YMPÄRI ISLANTI NÄHTÄVÄÄ VUODEN YMPÄRI s u o m i Islannin matkailuneuvonta www.visiticeland.com Ajattelepa kaupunkia Josta poistetaan - tungos - liikenne - melu - saasteet - stressi - kiire ja johon lisätään +

Lisätiedot

Islanti Vastakohtien saari

Islanti Vastakohtien saari Islanti Grönlanti Färsaaret Hurtigruten-risteilyt Islanti Vastakohtien saari Sisällys Islanti matkakohteena...3-5 Reykjavik matkakohteena...6-7 Reykjavik-Akureyri matka...7 Reykjavik hotellimatkat...8-9

Lisätiedot

saimaannorpan kotikaupunki s. 6 Aikamatkoja historiaan ja taiteeseen s. 28 Oopperajuhlilla kuulee maailman parhaat aplodit s.

saimaannorpan kotikaupunki s. 6 Aikamatkoja historiaan ja taiteeseen s. 28 Oopperajuhlilla kuulee maailman parhaat aplodit s. SAVONLINNA ENONKOSKI HEINÄVESI KERIMÄKI PUNKAHARJU RANTASALMI SULKAVA 2013 Aikamatkoja historiaan ja taiteeseen s. 28 Oopperajuhlilla kuulee maailman parhaat aplodit s. 16 Savonlinna on saimaannorpan kotikaupunki

Lisätiedot

Hurtigruten 2011. Ainutlaatuisia rannikkomatkoja vuodesta 1893

Hurtigruten 2011. Ainutlaatuisia rannikkomatkoja vuodesta 1893 2011 Hurtigruten 2011 Ainutlaatuisia rannikkomatkoja vuodesta 1893 NORja Tervetuloa Hurtigrutenille Hurtigruten tunnetaan monista erilaisista matkoistaan. Useimmille tuttu nimi tuo mieleen miellyttävät

Lisätiedot

HelsinkiLoma. Linnanmäki Korkeasaari Suomenlinna Heureka Serena Helsinki

HelsinkiLoma. Linnanmäki Korkeasaari Suomenlinna Heureka Serena Helsinki HelsinkiLoma Linnanmäki Korkeasaari Suomenlinna Heureka Serena Helsinki Lapset.. ovat TAhtivieraita! LOMAA PARHAIMMILLAAN! Kaksitoista yksilöllistä kohdetta - monta tapaa nauttia ja rentoutua. Lomapäiviin

Lisätiedot

Lähde aurinkoisiin tunturimaisemiin ja Lapin majojemme tunnelmiin

Lähde aurinkoisiin tunturimaisemiin ja Lapin majojemme tunnelmiin TRL 42 vuotta toimintaa Nro 1 11.3.2013 TRL T ule Retke il Liiku! e 16.-17.3. Talviretkeilyn taitoja Inkoon Kopparnäsissa 6.-13.4. Lapin hiihtoviikko Varkhanmukkassa 27.4. TRL-Haastepatikka Lahdessa 1.6.

Lisätiedot

Tervetuloa Detur-matkalle Sharm el Sheikhiin

Tervetuloa Detur-matkalle Sharm el Sheikhiin ...siellä missä aurinko paistaa! Tervetuloa Detur-matkalle Sharm el Sheikhiin Ennen matkaa PASSI JA VIISUMI Egyptiin matkustettaessa vaaditaan voimassaoleva passi sekä viisumi. Passin tulee olla voimassa

Lisätiedot

Vantaan Latu. Jäsentiedote 2010. Tuuleen nojailua Naukun huipulla.

Vantaan Latu. Jäsentiedote 2010. Tuuleen nojailua Naukun huipulla. Vantaan Latu 1 Jäsentiedote 2010 Tuuleen nojailua Naukun huipulla. Julkaisija Vantaan Latu ry. Vallikuja 4 01280 Vantaa puh. 050 306 8967 www.vantaanlatu.com Perustettu 4.2.1965 Kansikuva Johanna Mononen

Lisätiedot

Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 3/03

Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 3/03 Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 3/03 TÄSSÄ NUMEROSSA - LIPPUKUNTALEHTI - 33. vuosikerta JULKAISIJA Partiolippukunta Kalevan Karhut http://www.lpk.partio.fi/hp/kaka Kalevan Karhut toimisto Väinölänkatu

Lisätiedot

Täyttä elämää Costa Ricassa

Täyttä elämää Costa Ricassa CWT Kaleva Travelin asiakaslehti 3/12 Täyttä elämää Costa Ricassa Aidosti joustava Masterprofiili on ylivoimainen tapa hallita matkustustietoa - nyt se on täällä! 24 tunnin päivystys ja mobiilipalvelut

Lisätiedot

Yleistietoa Gambiasta

Yleistietoa Gambiasta GAMBIA Yleistietoa Gambiasta Gambia on Länsi-Afrikan rannikolla sijaitseva pinta-alaltaan Manner-Afrikan pienin valtio. Pinta-alaa maalla on n. 11 000 km2. Gambia rajoittuu pohjoisessa, idässä ja etelässä

Lisätiedot

Unelmaristeilyt. Aitoa Berliiniä etsimässä

Unelmaristeilyt. Aitoa Berliiniä etsimässä CWT Kaleva Travelin asiakaslehti 3/11 Unelmaristeilyt Aitoa Berliiniä etsimässä CWT Kaleva Travelin kehitystyö jatkuu vahvana suomalaisasiakasta kuunnellen CWT Kaleva Travel Index kertoo lentomatkustuksen

Lisätiedot

Maatiaiskasvien, -eläinten ja -maisemien puolesta 3/2010

Maatiaiskasvien, -eläinten ja -maisemien puolesta 3/2010 Maatiaiskasvien, -eläinten ja -maisemien puolesta 3/2010 Maatiainen - Det lantliga kulturarvet ry Maatiainen ry on perustettu vuonna 1989. Yhdistys pyrkii säilyttämään vanhat viljely- ja koristekasvit

Lisätiedot

vinkkiä Ylläksen kesään

vinkkiä Ylläksen kesään 173 vinkkiä Ylläksen kesään 4 Patikoijan paratiisi 8 Nähtävyydet 16 Kulttuurikirjoa 20 Luonnon tarkkailua 24 Luonnon antimia 28 Lapsellista elämää 34 Sporttista menoa Ylläksen kesä on täynnä tekemistä.

Lisätiedot

Tervetuloa turkkiin!*

Tervetuloa turkkiin!* Tervetuloa turkkiin!* KAIKKI TARVITTAVAT TIEDOT LOMAASI VARTEN OPPAASI / ELÄMYKSIÄ / RETKIÄ / KÄYTÄNNÖN TIETOA / KOTIMATKA TERVETULOAANTALYAAN Antalyaa voidaan kuvailla turkkilaisen rivieran sykkivänä

Lisätiedot

Vaihtooppilasohjelmat

Vaihtooppilasohjelmat Vaihtooppilasohjelmat Lukuvuonna 2014 2015 sinulle 14 18-vuotias 20 Valitse yli kohdemaasta unohtumaton kokemus vaihtooppilaana! Vastuu Turvallisuus Laatu VUODEsta 1958 WWW.sts.fi Sisältö 2014/2015 Tervetuloa

Lisätiedot

shamaanitonttujarmon kilimanjaro mervi wennerstrand jarmo aalto kyriiri oy

shamaanitonttujarmon kilimanjaro mervi wennerstrand jarmo aalto kyriiri oy shamaanitonttujarmon kilimanjaro mervi wennerstrand jarmo aalto kyriiri oy shamaanitonttujarmon -kilimanjaro- 1 Juttu Lapin Kansa-lehdessä Rovaniemellä keskiviikkona 10. joulukuuta 2008 kirjani myyntitilaisuudessa

Lisätiedot

Wild Taigan kesä 2012

Wild Taigan kesä 2012 Wild Taigan kesä 2012 Idän Taiga matkailuyhdistyksen julkaisu 1/2012 Kuva: Staffan Widstrand www.wildtaiga.fi www.facebook.com/wildtaiga Kuva: Lassi Rautiainen Pääkirjoitus Wild Taiga - Kuhmo ja Suomussalmi

Lisätiedot