istopmotion 1.5 DV Animaatio-ohjelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "istopmotion 1.5 DV Animaatio-ohjelma"

Transkriptio

1 istopmotion 1.5 DV Animaatio-ohjelma

2 2 SISÄLTÖ: 1. Animaation tekemisestä 2. istopmotion - käynnistys 3. Kuva-asetukset 4. Kameran liittäminen tietokoneeseen 5. Kuvien ottaminen 6. Animaation kuvaaminen 7. Projektin tallentaminen 8. Animaation katsominen 9. Projektin siirtäminen imovie-editointiohjelmaan 10. Ohjelman animaatio-asetukset Sodankylän kunta puh Elokuvakasvatus Sodankylässä fax Vasantie SODANKYLÄ

3 3 1 Animaation tekemisestä Animaatio tarkoittaa elokuvaa, jossa kohde saadaan liikkumaan järjestämällä yksittäisiä still-kuvia perätysten. Kuvien katsominen perätysten muodostaa liikkuvan kuvan illuusion. Tähän illuusioon perustuu liikkuvan kuvan esittäminen erilaisilla medioilla. Eurooppalaisessa PAL-järjestelmässä televisiovastaanotin näyttää 25 yksittäistä kuvaa sekunnissa. Elokuvateattereissa vastaava luku on 24 kuvaa. Animaatio on tämän vuoksi erittäin hyvä tapa tutustua liikkuvan kuvan syntyyn ja sen eri ominaisuuksiin. Animaation tekeminen on hauskaa ja se soveltuu kaiken ikäisille. Koulutyöskentelyssä animaation tekemistä voi hyvin yhdistää eri aineiden välillä. Käsikirjoittaminen, hahmojen piirtäminen ja leikkaaminen, kuvaaminen sekä musiikin tekeminen voidaan jakaa eri oppiaineiden kesken. Yksinkertaisimmillaan animaatio voidaan toteuttaa myös erittäin pienillä resursseilla ja suhteellisen nopeasti. Huomioitavaa on kuitenkin, että kuvausvaiheessa voidaan vaatia tekijöiltä pitkäjännitteisyyttä. Tarinan kuvaaminen ruutu kerrallaan, joiden välissä kohteita liikutetaan, on sinänsä tarkkaa ja aikaa vievää toimintaa. Erilaisia animaatiotekniikoita: Pala-animaatio: Tarvittavat hahmot leikataan paperista ja asetellaan taustapahville. Liikkeet kuvataan kuva kerrallaan. Piirrosanimaatio: Hahmojen liikkeet piirretään kuva kuvalta ja kuvataan kuva kerrallaan. Nukke- ja esineanimaatio: Hahmoina voivat olla nuket, lelut, lego-palikat, yms. Savianimaatio: Hahmot on tehty savesta tai muovailuvahasta. Tietokoneanimaatio: Hahmot ja taustat on tehty erityisellä tietokoneohjelmalla. 2 istopmotion - käynnistys istopmotion animaatio-ohjelma käynnistetään Macintosh-tietokoneen työpöydällä olevan ohjelmistovalikon istopmotion-kuvakkeesta (kuva 1) tai Macintosh kovalevyllä (Macintosh HD) sijaitsevalta OHJELMAT-kansiosta. Kuva1: istopmotionkäynnistyskuvake

4 4 3 Kuva-asetukset Klikkaamalla istopmotion-kuvaketta ohjelma käynnistyy ja ruudulle ilmestyy ikkuna, jossa märitellään ohjelman kuva-asetukset (kuva 2). Kuva 2: Ohjelman kuva-asetukset Jos halutaan kuvata täysikokoista animaatiota esim. televisiokatselua varten, valitaan PRESET-valikosta kohta DV-PAL. Animaatioruudun koko näkyy ikkunassa pikseleinä 720 x 576. Jos tietokoneeseen on kytketty kamera, voidaan painaa ikkunassa olevaa elokuvakamerakuvaketta, jolloin ohjelma määrittää automaattisesti kytketyn kameran resoluution. Ohjelma tukee sekä digitaalikameroita että digitaalivideokameroita. Frame rate eli ruutujen määrä sekunnissa (FPS = frames per second) tarkoittaa sitä, kuinka monta kuvaa yhden sekunnin aikana näytetään. Kuvien määrän asettamisessa kannattaa miettiä, kuinka tarkasti halutaan kuvata liikettä. Mitä enemmän kuvia yhteen sekuntiin sisällytetään, sitä enemmän joudutaan ottamaan yksittäisiä kuvia ja liikuttamaan animaatiohahmoja. Jos luku on esim. 20, voi työskentely olla hidasta ja lopputulos voi vilahtaa yllättävän nopeasti silmien editse. Jos asetuksena on 20 kuvaa sekunnissa, se tarkoittaa, että minuutin mittaiseen animaatioon tarvitaan 1200 kuvaa. Tietysti kuvat voivat olla useamman ruudun mittaisia. Kannattaa kuitenkin asettaa ruutujen määrä aluksi vaikka kahteentoista kuvaan sekunnissa. 4 Kameran liittäminen tietokoneeseen Digitaalivideokamera liitetään FireWire-johdolla Macintosh-tietokoneeseen. Digitaalikamera liitetään koneeseen USB-johdolla. Kun kameraan kytketään virta päälle, voidaan kuvan resoluutio asettaa automaattisesti, kuten edellä on neuvottu. Kamera asetetaan jalustalle tietokoneen viereen. Kun resoluutio ja kuvattavien ruutujen määrä sekunnissa on asetettu (kuva 2) ja nämä on hyväksytty OKpainikkeella, tietokoneruudulla näkyy kameran linssin läpi välittyvä näkymä.

5 5 Huom! Kameraan ei laiteta kasettia kasettipesään, sillä kaikki animaatiota varten otetut kuvat siirtyvät suoraan tietokoneen kovalevylle. 5 Kuvien ottaminen Kuvia voidaan ottaa yksi ruutu kerrallaan tai kuvat voivat kestää useamman ruudun ajan. Tällöin kuvattu esine tai hahmo pysyy paikallaan vastaavan ajan. Ohjelmassa on pikanäppäimet eri ruutumäärien kuvaamiselle. (kuva 3) välilyönti = 1 ruutu numero 2 = 2 ruutua numero 3 = 3 ruutua numero 4 = 4 ruutua Kuva voidaan kaapata myös ruutu kerrallaan painamalla rec-painiketta hiiren osoittimella. Kuva 3: ruutumäärät ja niiden pikanäppäimet 6 Animaation kuvaaminen Animaatio kuvataan siis ottamalla kuvia, joiden pituuden tekijä voi itse päättää (kerralla voi ottaa 1-4 ruutua pitkiä kuvia, toimenpiteen voi tarvittaessa toistaa ja näin saadaan aikaan pitempiä yksittäisiä kuvia). Ennen animaation kuvaamisen aloittamista tulisi tarkastaa, että kameran kuva näkyy tietokoneruudulla. Kun kamerakuvake (kuva 4) on aktiivinen, kameran linssin läpi näkyvä kuva välittyy ruudulle. Jos kamera-kuvakkeen päällä on punainen poikkiviiva, kameran välittämää kuvaa ei näy ruudulla. Kuvaketta painamalla saadaan kamera-kuvake aktiiviseksi ja kuva tietokoneruudulle. Kameratila asetetaan pois kun animaatiota halutaan katsoa, tällöin kameran kuva ei sekoitu kuvattuun materiaaliin.

6 6 Kuva 4: kamera pois päältä Kohteen liikutteleminen ja animaation kuvaaminen: Vaihe 1: Valitse haluamasi kuvakoko ja muut säädöt kamerasta. Kohde näkyy tietokoneen ruudulla, jos kuvaikkunan alapuolella oikeassa reunassa oleva kameran aktivointinäppäin on päällä (kuva 4). Kuvaa ensimmäinen kuva. Mieti etukäteen, kuinka kauan hahmo tai hahmot pysyvät liikkumatta kuvassa. Voit ottaa kuvasta 1-4 ruudun mittaisia otoksia (kuva 3). Jos haluat pidemmän kuvan, voit toistaa toimenpiteen. Vaihe 2: Kuvan ottamisen jälkeen liikuta hahmoa hieman haluttuun suuntaan. Huom! Jos ottamasi kuva epäonnistui, voit palata taaksepäin valitsemalla EDIT-valikosta käskyn UNDO. Kun liikutat hahmoa, niin hahmon alkuperäinen asento jää ruudulle ja uusi asento näkyy ns. haamukuvana. Tästä näet liikkeen määrän ja voit tarvittaessa palata alkuperäiseen asentoon. Vaihe 3: Kun olet liikuttanut hahmoa oikean määrän, ota kuvasta haluamasi ruutumäärän mittainen kuva. Huom! Ohjelman alussa olet määritellyt, kuinka monta ruutua on aina yhdessä sekunnissa. Kun olet ottanut uuden kuvan, haamukuva poistuu ja hahmo näkyy siinä asennossa, mihin se liikutettiin.

7 7 7 Projektin tallentaminen Projekti voidaan tallentaa valitsemalla FILE-valikosta SAVE tai SAVE AS (kuva 5) Kuva 5: Projektin tallennus FILE-valikon SAVE tai SAVE AS -komennolla 8 Animaation katsominen Tallennettuja kuvia voidaan katsoa animaationa missä vaiheessa tahansa kesken animaation tekemisen. Kuvaikkunan alapuolella, keskellä sijaitsevan ohjauspaneelin PLAY-näppäimellä ohjelma toistaa siihen saakka tallennetut kuvat (kuva 6) Kuva 6: Ohjauspaneelin näppäimet: Taaksepäin siirto, nauhoitus, toisto, eteenpäin siirto Animaatio voidaan katsoa myös koko ruudun kokoisena valitsemalla FILE-valikosta PRESENT MOVIE -komento (kuva 7).

8 8 Kuva 7: Kun halutaan katsoa animaatio koko ruudun kokoisena, täytyy valita FILE-valikosta PRESENT MOVIE -komento. 9 Projektin siirtäminen imovie-editointiohjelmaan Valmis animaatio voidaan siirtää imovie-editointiohjelmaan, missä siihen voidaan lisätä alku- ja lopputekstit, tehosteääniä ja musiikkia. imovie-ohjelmalla animaation eri jaksojen nopeuttaminen tai hidastaminen onnistuu helposti, jos animaatio etenee liian nopeasti tai hitaasti. Tämä on aika yleistä ensimmäisiä animaatioita tehtäessä. imovie-ohjelma avaa istopmotion-ohjelmassa tallennetun animaation sellaisenaan. imovie-ohjelmassa valitaan ARKISTO-valikosta komento TUO. Avautuvassa ikkunassa etsitään ja valitaan tallennettu istopmotion-tiedosto ja klikataan AVAA. Animaatio ilmestyy imovie-ohjelman leikepöydälle ja sitä voidaan työstää tavallisen videoleikkeen tavoin. Kun animaatioon on lisätty äänet ja halutut muut elementit, se voidaan siirtää arkistointia ja esittämistä varten minidv-nauhalle valitsemalla ARKISTO-valikosta JAAkomento ja valitsemalla tallennuskohteeksi videokamera.

9 9 10 Ohjelman animaatio-asetukset istopmotion ohjelmassa voidaan muuttaa animaation kuvaamisessa käytettäviä asetuksia seuraavasti. Asetusikkuna saadaan näkyviin ja pois näkyvistä kuvassa 4 oikeanpuoleisella painikkeella. Yleensä oletusasetukset riittävät hyvin animaation kuvaamiseen. Preview overlay: Säätää kameran välittämän kuvan ja otetun kuvan läpinäkyvyyden suhteen. Blinking: Ohjelma vaihtaa kuvassa hahmon asentoa haluttuun asentoon ja takaisin. Tällä voidaan tarkistaa liikkeen sulavuus. Onion skinning: Tällä voidaan määrittää, kuinka monta perättäistä haamukuvaa kuvaikkunassa näkyy. Display mode: Sitä miten haamukuvat näkyvät kuvassa, voidaan vaihdella eri näytön asetuksilla. Time lapse: Voidaan valita aikaväli, jolla ohjelma ottaa automaattisesti yhden kuvan toistuvasti.

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 SOLUJEN TÄYTTÄMINEN JA MUOKKAAMINEN...4 SOLUUN KIRJOITTAMINEN...4 TEKSTIEN JA LUKUJEN KORJAUS...5 TEKSTIEN JA LUKUJEN MUOKKAUS...5

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita...

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita... Sisällysluettelo Tietokoneen osat... 4 Näyttö eli monitori... 4 Keskusyksikkö... 4 Levykeasema eli korppuasema... 5 CD-ROM-asema eli romppuasema... 5 Näppäimistö... 6 Hiiri... 8 Hiiren painikkeet... 9

Lisätiedot

Lenovo IdeaPad Flex 10

Lenovo IdeaPad Flex 10 Lenovo IdeaPad Flex 10 Käyttöopas Lue käyttöohjeiden turvallisuushuomautukset ja tärkeät ohjeetennen kuin aloitat tietokoneesi käytön. Huomautukset Ennen tämän tuotteen käyttöä muista lukea ensin kappale

Lisätiedot

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 TomTom ONE/XL/XXL 1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 5 6 5 6 + 7 2 SEC 8 1 2 3 3 1 2 3 180 4 5 4 2. Pakkauksen sisältö Pakkauksen sisältö a TomTom ONE/XL/ XXL b EasyPort TM -pidike c Autolaturi d RDS-TMC-liikennevastaanotin*

Lisätiedot

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Käsikirja Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Copyright 2010 Parametric Technology Corporation. Parametric Technology Corporation omistaa sekä tämän ohjelman että siihen kuuluvan dokumentaation tekijänoikeudet.

Lisätiedot

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Aalto Yliopiston Teknillinen Korkeakoulu Kemian ja materiaalitieteiden tiedekunta Kemian laitos Fysikaalisen kemian ja sähkökemian tutkimusryhmä WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Annukka Aarnio asantasa@cc.hut.fi

Lisätiedot

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen Word 2010 Perusteet Päivitetty 3.10.2012 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Ohjelmaikkunan osat ja asetukset... 1 3 Asiakirjanäkymät... 3 4 Uusi asiakirja... 4 5 Asiakirjan hallinta... 5 5.1 Tallentaminen...

Lisätiedot

Monikamera- videoinnin kurssi 24.4.2010

Monikamera- videoinnin kurssi 24.4.2010 Monikamera- videoinnin kurssi 24.4.2010 Kangasalan kirkonkylän seurakuntakodilla Oheismateriaali Ismo Santapukki - 2 - Hyvän videokuvan perusteet Esipuhe Kurssin tavoite Hyvän videokuvan perusteet Videoinnin

Lisätiedot

SZ-16/DZ-105. Käyttöohje DIGITAALIKAMERA

SZ-16/DZ-105. Käyttöohje DIGITAALIKAMERA DIGITAALIKAMERA SZ-16/DZ-105 Käyttöohje Kiitämme Olympus-digitaalikameran hankinnasta. Lue nämä ohjeet huolellisesti, ennen kuin alat käyttää uutta kameraasi. Siten pystyt hyödyntämään kameran suorituskykyä

Lisätiedot

MacBook Käyttöopas. Sisältää MacBook-tietokoneen käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja

MacBook Käyttöopas. Sisältää MacBook-tietokoneen käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja MacBook Käyttöopas Sisältää MacBook-tietokoneen käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja K Apple Computer, Inc 2006 Apple Computer, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Tämä käyttöopas on tekijänoikeuslakien

Lisätiedot

Ohjeiden käyttäminen

Ohjeiden käyttäminen Ohjeiden käyttäminen Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista Ohjeiden käyttäminen: näkö- tai liikuntarajoitteiset Ohjedokumentaation avaaminen Miten-sivujen käyttäminen Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista

Lisätiedot

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSHOP ELEMENTS 6 - OHJELMALLA

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSHOP ELEMENTS 6 - OHJELMALLA KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSHOP ELEMENTS 6 - OHJELMALLA 15.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Kuvakerho 2 Kuva kuvaan Adobe PHOTOSHOP Elements 6 -ohjelmalla 3 Kun aloitetaan kuvien liittäminen

Lisätiedot

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78)

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Sisältö KOULUTUKSEN SISÄLTÖ... 3 MIKÄ ON CONDES?... 4 CONDESIN OSAT JA

Lisätiedot

Digitaalisen kuvan perusteet

Digitaalisen kuvan perusteet 1 Digitaalisen kuvan perusteet Analoginen versus digitaalinen Analoginen kuva, esimerkiksi diapositiivi tai paperikuva, sisältää jatkuvasävyisiä väripintoja ja yksityiskohtia. Tummuus- ja läpäisyarvojen

Lisätiedot

Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ

Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ Käyttöoikeustiedot Tämän e-kirjan sisältö on suojattu tekijänoikeuslain, muiden asiaa käsittelevien lakien ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti.

Lisätiedot

Acrobat LCD (19 ja 22 )

Acrobat LCD (19 ja 22 ) Acrobat LCD (19 ja 22 ) Käyttöohje Maahantuoja: KL Support Oy Nuijamiestentie 3 B Puh. (09) 580 3880 00400 Helsinki www.kl-support.fi Sisällysluettelo ACROBAT LCD 19 JA 22... 3 TURVALLISUUSOHJEITA... 3

Lisätiedot

Opiskelijan ohje. LearnLinc 10. http://ilinc.tokem.fi

Opiskelijan ohje. LearnLinc 10. http://ilinc.tokem.fi Tämä peruskäyttöohje on tuotettu Lapin etäopetuksen tukipalvelut (LATU) -hankkeen 1.8.2008 31.12.2010 tuella. ilinc 10 Opiskelijan peruskäyttöohje Opiskelijan ohje LearnLinc 10 http://ilinc.tokem.fi Virtuaaliopintojen

Lisätiedot

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seinäjoki 2015 SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS SukuJutut 1.3.2015 Copyright 1993-2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seppo

Lisätiedot

LoiLoScope EX/AX/FX käyttäjän opas

LoiLoScope EX/AX/FX käyttäjän opas LoiLoScope EX/AX/FX käyttäjän opas Tämä opas on tarkoitettu LoiLoScope EX, LoiLoScope AX ja LoiLoScope FX. Vahvista käyttämäsi sovellus. Voit myös tarkastella käyttöoppaassa LoiLoScope EX/AX/FX ja kameran

Lisätiedot

Word 2010 Tehokas käyttö Hannu Matikainen

Word 2010 Tehokas käyttö Hannu Matikainen Word 2010 Tehokas käyttö Päivitetty 2.11.2012 2000-2012 Sisällysluettelo: 1 Johdanto... 1 2 Asetukset... 1 2.1 Oletusasetukset... 1 2.2 Riviväli ja välistys... 1 3 Tyylit asiakirjassa... 4 3.1 Yleistä

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Rekisteröityminen... 2 Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

Onneksi olkoon. Sinä ja imac olette kuin luodut toisillenne.

Onneksi olkoon. Sinä ja imac olette kuin luodut toisillenne. Onneksi olkoon. Sinä ja imac olette kuin luodut toisillenne. Tervetuloa imaciin. www.apple.com/fi/imac Sisäinen FaceTime HD -kamera Soita videopuheluita uusimpaan ipadiin, iphoneen, ipod touchiin tai Maciin.

Lisätiedot

Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2

Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2 Käyttöopas Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1 Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2 HUAWEI MediaPad ulkoiset osat...2 SIM- ja microsd-korttien

Lisätiedot

Ref: 517803 Julkaistu: Syyskuussa 2005

Ref: 517803 Julkaistu: Syyskuussa 2005 Ref: 517803 Toteutettu/Julkaistu/Tuotettu: Olivetti S.p.A. Ryhmä Telecom Italia Via Jervis, 77 Ivrea (TO) Italy www.olivetti.com Copyright Olivetti, 2005 Kaikki oikeudet pidätetään Ref: 517803 Julkaistu:

Lisätiedot

SUOMI. Kameran käyttöopas. Aloitusopas s. 7. Tutustu huolellisesti Turvaohjeisiin (sivut 194 201).

SUOMI. Kameran käyttöopas. Aloitusopas s. 7. Tutustu huolellisesti Turvaohjeisiin (sivut 194 201). SUOMI Kameran käyttöopas Aloitusopas s. 7 Tutustu huolellisesti Turvaohjeisiin (sivut 194 201). Pakkauksen sisällön tarkastaminen Pakkaus sisältää seuraavat osat. Jos jokin osista puuttuu, ota yhteyttä

Lisätiedot

1 Dreamweaver MMX. 2 Tekstin muokkaus

1 Dreamweaver MMX. 2 Tekstin muokkaus 1 Dreamweaver MMX Dreamweaverissa on samantyylisiä paletteja kuin Photoshopissa. Niitä voi olla auki useampia, mutta alkuun tarvitaan vain Properties palettia joten sulje ensin kaikki paletit ja napauta

Lisätiedot

Nokia 5330 Mobile TV Edition -käyttöohje

Nokia 5330 Mobile TV Edition -käyttöohje Nokia 5330 Mobile TV Edition -käyttöohje 2. painos 2 Sisältö Sisältö Turvallisuus 4 Alkuvalmistelut 5 Näppäimet ja osat 5 SIM-kortin ja akun asettaminen paikalleen 6 Muistikortin asettaminen paikalleen

Lisätiedot

Aki Taanila SPSS OPAS

Aki Taanila SPSS OPAS Aki Taanila SPSS OPAS 2.10.2009 SISÄLLYS 0 JOHDANTO... 1 1 AINEISTON TALLENTAMINEN... 2 1.1 Muuttujien määrittely... 2 1.2 Aineiston syöttäminen... 5 1.3 Aineiston tallentaminen ja avaaminen... 6 1.4 Aineistojen

Lisätiedot