Mallipohjainen testaus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mallipohjainen testaus"

Transkriptio

1 Mallipohjainen testaus Esitys kuvaa ohjelmistojen mallipohjaisen testauksen perusasiat pyrkien valaisemaan niitä eiteknisellä tavalla. Tavoitteena on luoda kuulijoille realistinen käsitys mallipohjaisesta testauksesta, joka mahdollistaa sen soveltuvuuden tarkemman selvittämisen aloittamisen organisaatiossa (39)

2 Sisällysluettelo 1/2 Mitä on mallipohjainen testaus 4 Aihepiirin osaamisen tilanne 5 Tärkeää ymmärtää testauksen kontekstissa 6 Erilaisia tapoja 7 Miten se tapahtuu teknisesti 8 Monimutkaisempi kuva testaustehtävistä 10 Mallipohjaista testausta voi tehdä myös manuaalisesti 11 Tutkiva testaus 12 Testausympäristö 13 Soveltaminen 14 Testattavia asioita 15 Mitä ei testata yleensä mallipohjaisella testauksella 16 Edut 17 Rajoitukset ja ongelmat 20

3 Sisällysluettelo 2/2 Käyttöönotto organisaatiossa 23 Mallien laadinta projektissa 25 Haasteita organisaatioissa 27 Eritasoiset mallit 28 Erilaisia mallinnustapoja 29 Testaustyökalujen kehittäjien haasteita 30 Testausohjelmia 31 Uutta tulossa 33 Esityksen lähtötietoja 34 Tietolähteitä 35 LIITE: Mentaalisen mallin luomisen lähtökohtia 36 LIITE: Hyvän mallin piirteet 39

4 Mitä on mallipohjainen testaus Automatisoitua testausta, joka perustuu testattavan ohjelmiston formaaliin malliin Tilakaavio yms. (kielioppi, Markovin ketju ) Testataan mallia, mutta ei itse ohjelmistoa! Voidaan verifioida testauksen kohde tai tuottaa sille tapahtumia, siis simuloida ympäristöä Perustuu pääasiassa simulointiin Suoritetaan mallia kaikilla mahdollisilla variaatioilla ja katsotaan, mitä tapahtuu. Esim. tilamallin kaikki mahdolliset tilasiirtymät Ei siis välttämättä perustu suunniteltuihin testitapauksiin 4(39)

5 Aihepiirin osaamisen tilanne Löytyy monia yhden asian ja yhden tyylin osaajia Kokonaisymmärrys puuttuu Teknologiaosaamisen ja testausosaamisen yhdistyminen puuttuu 5(39)

6 Tärkeää ymmärtää testauksen kontekstissa Hyvä testaus Testauksen lähestymistavat Testauksen kokonaisuus Mallipohjainen testaus Erityyppinen mallipohjainen testaus Potentiaali ja realismi 6(39)

7 Erilaisia tapoja Mallipohjainen kehittäminen suunnittelumallin testaus Testausstrategia Simulointi Priorisoitu systemaattinen testaus Tutkiva testaus Tekijät Kehittäjät Testaajat Mallintajat Ympäristösimul aatio Integrointi ohjelmistokehitykseen Mallipohjainen testaus Erityisten testausmallien testaus Testaussuunnittelu mallien avulla Ohjelmat Kehitystyökalut Testausohjelmat Manuaalisesti Testaustasot Yksikkötestaus luokkien tilamallit Protokollat UI Järjestelmätestaus 7(39)

8 Miten se tapahtuu teknisesti 1/2 Laaditaan testausmallit Esim. UML-tilakaavio, jossa on kuvattu kaikki tilat, muuttujat ja niiden variaatiot, viestit ja tilasiirtymien ajoitus ja sen variaatiot Tilamalli on usein liitetty luokkaan tms. Mallinnustapa voi olla muukin formaali esitys, esim. SysML, SDL. LOTOS, IF jne Käytössä erikoistunut ohjelmisto, esim. Conformiq Test Generator Laaditaan adapteri, joka yhdistää testijärjestelmän ja testattavan ohjelmiston Yleensä hyvin työläs tehdä Esimerkiksi TCP/IP-rajapinnalla kiinni testaustyökalussa 8(39)

9 Miten se tapahtuu teknisesti 2/2 Aletaan suorittaa mallia! Tulkaten tai generoiden ohjelmakoodia (esim. TTCN-3, joka voidaan kääntää esim. C:ksi ja sitten konekieliseksi) Yötä päivää, malli ei siitä kulu Korjataan havaitut virheet malliin ja ohjelmiston spekseihin Toistetaan testausta Mallipohjaista testausta ei tarvitse tehdä kohdelaitteessa mallit voidaan verifioida vaikka Windows-työasemassa, vaikka kohdejärjestelmän ympäristö olisi mikä tahansa 9(39)

10 Monimutkaisempi kuva testaustehtävistä (Enjoying the Perks of Model-Based Testing. Ibrahim K. El-Far, Florida Institute of Technology) 10(39)

11 Mallipohjaista testausta voi tehdä myös manuaalisesti Mallipohjaista testausta on myös se, että testit suunnitellaan formaalien mallien perusteella "kynällä ja paperilla". Esim. tilamallin toiminnan analysointi ja testitapausten suunnittelu sen perusteella. Jo tämä tuottaa merkittäviä etuja tuomalla testitapausten suunnitteluun systematiikkaa. 11(39)

12 Tutkiva testaus Mallintaminen on tärkeä työkalu tutkivassa testauksessa Jos kehittäminen ei perustu malleihin, mallit tuovat ohjelmistoon uuden näkökulman ja se auttaa aina tunnistamaan sen ominaisuuksia, sudenkuoppia ja virheitä 12(39)

13 Testausympäristö Testattavan komponentin malli miten toimii? Muun komponentin malli tuottaa herätteitä, syötteitä Testausohjelma suorittaa malleja ja viestii adapterin kautta Adapteri Testattava järjestelmä oikeaa koodia, oikeassa koneessa 13(39)

14 Soveltaminen Ohjelmiston verifiointi ennen toteutusta verifioimalla sen malli Järjestelmän tai komponentin simulointi Tapahtumien tuottaminen. Muiden komponenttien simuloinnin toteuttaminen tuottavat herätteitä ja syötteitä testattavalle ohjelmalle paremmin kuin aito ohjelma Ei korvaa muuta testausta, vaan täydentää sitä Yleensä tehdään erilliset testausmallit, jotka tekee siihen erikoistunut testaaja 14(39)

15 Testattavia asioita Toiminnallisuus Pitkäaikaisluotettavuus Regressiotestaus jos mallia muutetaan, mitä se vaikuttaa Rankat kuormitustilanteet Tietokantatransaktiot muuten vaikea testata kattavasti Datan kulku läpi järjestelmän Synkronointi Kaikki, mihin liittyy paljon variaatioita ja on siksi vaikea testata muuten Raportoitujen vikojen simulointi Järjestelmää kuormittavien tilanteiden toistaminen 15(39)

16 Mitä ei testata yleensä mallipohjaisella testauksella Asiat, joiden tulkintaan tarvitaan ihminen esim. audiovisuaaliset asiat Turvallisuuteen liittyvät asiat edellyttävät ensisijaisesti muunlaista testausta mallipohjainen testaus ei näiden osalta saa ainakaan olla luonteeltaan positiivista simulointia 16(39)

17 Edut 1/3 Testataan määrittelyä, joka on kuvattu formaalisti Testaus saadaan hyvin nopeasti liikkeelle, jo määrittelyvaiheessa Malleja voidaan tehdä nopeasti Lyhentää tuotekehitysaikaa Jo testausmallien rakentaminen paljastaa monia vikoja spekseissä Mallien laatiminen parantaa muutenkin ymmärrystä järjestelmästä ja sen arkkitehtuurista Hyvä malli on hyvä viestintäväline 17(39)

18 Edut 2/3 Mallipohjaisen testauksen käyttöönotto pakottaa tuotteen testattavuuden suunnitteluun Dataan ja rajapintoihin pitää päästä käsiksi Mahdollistaa sellaisen testaamisen, mikä ei onnistu muilla tekniikoilla Paljastaa siis vaikeasti löydettäviä virheitä, jotka voivat olla kriittisiä Voidaan saavuttaa suuri testikattavuus Automaattisuus 18(39)

19 Edut 3/3 Parantaa manuaalisen testauksen tehokkuutta Tietoa testaussuunnitteluun Manuaalinen testaus voi keskittyä paremmin, kun rinnalla on mallipohjainen automaattinen testaus Kone Oyj:llä mallipohjainen testaus mahdollisti kiihdytetyn kehittämissyklin kuukausittaisista julkaisuista jopa päivittäisiin Löydettyjen bugien määrä Kone Oyj:llä 8 % Olisivat olleet vaikeita löytää manuaalisin testein Hyvä panos-hyötysuhde Tehosti myös manuaalista testausta, jolloin löydettyjen vikojen kokonaismäärä kasvoi selvästi 19(39)

20 Rajoitukset ja ongelmat 1/3 Systeemejä ei useinkaan ole kuvattu formaalisti tai se voi olla vaikeaa Testausmallien rakentamisessa on käytännössä sama työmäärä kuin ohjelmiston toteutuksessa ohjelmisto tehdään kahteen kertaan Tarvitaan aikaa 20(39)

21 Rajoitukset ja ongelmat 2/3 Tarvitaan valintoja testitapausten suorittamisessa. Jo suhteellisen yksinkertaisen tilamallin testitapausten määrä voi olla hyvin suuri. Kuitenkin mallipohjaisen testauksen etu on juuri se, että voidaan päästä korkeaan kattavuuteen. Sopivan tasapainon löytäminen oleellista. Automaattisiin testigeneraattoreihin tulee älyä, jossa perinteisillä testisuunnittelutekniikoilla voidaan vähentää testitapausten määrää. Esim. ekvivalenssiositus-menetelmällä. Käyttämällä erilaisia heuristisia sääntöjä (esimerkiksi mitä testataan, jos tapahtumassa liikkuu valuuttatietoja). Abstrahoimalla monimutkainen systeemi yksinkertaisemmaksi. Luokittelupuu-menetelmä auttaa tässä. Sillä jäsennetään testattavan ohjelmiston "näkökulmia" hallittavampaan muotoon, muutamiin luokkiin, joissa edelleen jäsennetään arvoalueita ekvivalenssiosituksella. 21(39)

22 Rajoitukset ja ongelmat 3/3 Koska mallipohjainen testaus täydentää muuta testausta, se ei vähennä perinteisen testauksen työmäärää Tarvitaan lisää testausresursseja Mallin suoritus ei testaa todellista ohjelmistokoodia Kaikki normaali testaus on tarpeen yksikkötesteistä järjestelmätesteihin Ei testaa kääntäjien bugeja Suorituskyvyn tai aikakriittisten sovellusten testaaminen ei onnistu, koska suoritettava malli tai siitä generoitu koodi ei vastaa todellista. Työkaluista riippuen mallien suoritus voi olla yksinkertaisesti liian hidasta. 22(39)

23 Käyttöönotto organisaatiossa 1/2 Menestymisen edellytykset hankittava siihen on syynsä, että mallipohjaista testausta käytetään vielä vähän Tarvitaan testausohjelmistot Evaluoitava huolellisesti Kannattaa selvittää vastaavan sovelluskohteen kokemuksia koska asia on uusi, siitä jaetaan tietoa konferensseissa ja seminaareissa (mutta vain menestystarinoita...) ja jo Googlella löytyy paljon tietoa 23(39)

24 Käyttöönotto organisaatiossa 2/2 Normaali testaajan kompetenssi ei riitä. Tarvitaan ohjelmistokehittäjän osaamista Testaajat kuitenkin oppivat lukemaan laadittuja malleja (esim. Ericssonin tutkimus) Mallipohjainen testaus ei ole testausorganisaation asia, vaan sitä tehdään hyvin tiukassa yhteistyössä ohjelmistokehityksen kanssa. Kaikkien osapuolten on sitouduttava siihen. Tiedostettava, miksi tätä tehdään, millä tavoitteilla Suunniteltava testauksen kokonaisjärjestelmä Ymmärrettävä mallipohjaisen testauksen rajoitukset Kannattaa panostaa yleiskäyttöisten adapterien ja hyvien mallinnustapojen luomiseen 24(39)

25 Mallien laadinta projektissa 1/2 Usein on käytössä malli, jossa mallintajat toimivat tiiviissä yhteistyössä ohjelmistokehittäjien kanssa Mallinnus käyntiin välittömästi speksausvaiheessa tai ohjelmoinnin rinnalla Malleja rakennetaan vaiheittain Aloittaen kaikkein kriittisimmistä komponenteista Mihin rajapintoihin päästään käsiksi Nopea käyntiinpääsy on oleellista, että saadaan systeemit kuntoon Kaikkea ei ole pakko mallintaa! Yksinkertaiset mallit syntyvät nopeasti. 25(39)

26 Mallien laadinta projektissa 2/2 Adapterien tekeminen on hitaampaa ja niiden ylläpito on työlästä. Panostettava viestintään, että mallit ovat ajantasalla Mallien luonnissa vikaraportointi Oleellista, koska/jos testausmallit tekee joku muu kuin ohjelmistokehittäjät Viestiminen määrittelyjen virheistä Mallien ylläpito järjestettävä. Kaikki speksien muutokset on vietävä malleihin (regressio, testikattavuus, uudet toiminnot). Kone Oyj:llä 1 htpv/kk ylläpitoa; softaa kehittää 1-5 henkilöä täysipäiväisesti 26(39)

27 Haasteita organisaatioissa Lisää kompleksisuutta projekteihin, lisää henkilöitä, lisää sopimuksia ja asioita Tarvitaan asian omistaja korkealla tasolla ja syvällä tekniikan tasolla Mallien yleiskäyttöisyys Mallien uudelleenkäyttö Mallien käyttö eri tuotteen konfiguraation muuttuessa Mallien käyttö eri testitasoilla ja tavoitteilla Savutesti, pitkäaikaistestaus, vaatimusten testaus 27(39)

28 Eritasoiset mallit Mallien kerrokset helpottavat niiden hallintaa normaalin kerrosmallin mukaisesti, esim. Korkean tason mallit toimintaprosessit Matalan tason mallit käyttöliittymä Tms., sovellusalueesta riippuen 28(39)

29 Erilaisia mallinnustapoja Lähtökohtana ei tarvitse olla ohjelmiston tilamalli Mikä tahansa formaali malli voi olla testien generoinnin lähtökohtana Esimerkiksi protokollan kuvauksesta voidaan generoida testauskoodia Käyttöliittymän määrittelystä voidaan kehittää sen käyttöä varioivaa koodia 29(39)

30 Testaustyökalujen kehittäjien haasteita Nykyisin mallipohjainen testaus on liian vaikeaa Heikot työkalut Kaikissa ei ole mallien debuggereita (Conformiqin Test Generatorissa on), ei mallikirjastoja Mallipohjaisuutta luotava tavallisiin kehittämis- ja testaustyökaluihin Mallipohjainen testaus helppoon mallipohjaiseen kehittämiseen 30(39)

31 Testausohjelmia 1/2 Aihepiiri on uusi ja ohjelmistojen tilanne muuttuu nopeasti. Tässä muutamia poimintoja. Suomessa tunnetuin on Conformiq:n Test Generator. Sen tärkeimmiksi ominaisuuksiksi mainitaan sivulla: UML statechart editing and intelligent execution Automatic test data combinations Visual model debugging Full support for data, time and concurrency Reporting in XML and HTML with custom backends Optional integration with TestDirector Possibility to run without GUI (batch mode) Vähemmän mainostettua on se, että TestGenerator tuottaa TTCN-3-testijoukkoja. 31(39)

32 Testausohjelmia 2/2 Telelogic TAU Mm. UML- ja TTCN-3-pohjainen kokonaissysteemi Telelogic Rhapsody Mallipohjainen kehitys- ja testausympäristö mm. C, C++, Java ja Ada -kielille. UML ja SysML. Reactis Test and validate Simulink and Stateflow models automatically. Obtain machine-generated test data from models for system testing. T-VEC Technologies - Automatically verify and test Simulink and Stateflow models against their implementations. The T- VEC Tester for Simulink and Stateflow analyzes the target models and generates test vectors for every logic path. Leirios Test Generator 32(39)

33 Uutta tulossa Maailmalla tutkitaan TTCN-3-pohjaisten testien automaattista generointia mm. TT-Medalhankkeessa (Suomesta mukana mm. VTT ja Conformiq.) Tampereen teknillisen yliopiston TEKESin tukemassa TEMA-hankkeessa kehitetään menetelmiä ja ohjelmistoja käyttöliittymätason mallipohjaiseen testaukseen mobiililaitteille 33(39)

34 Esityksen lähtötietoja Mm. IBM (Rational):n, Ericssonin (3G-verkko), Kone Oyj:n (hissien kompleksi valvontajärjestelmä) ja Luottokunnan (laskujen käsittely) seminaariesitykset Tutkimusprojektit, mm. Tampereen teknisen yliopiston koordinoima Tema-hanke Selvitykset, kuten Ericssonin diplomityönä julkaisema 34(39)

35 Tietolähteitä Tästä kannattaa aloittaa: Weppisivu Model-Based Testing Home Page Sisältää paljon linkkejä artikkeleihin ja sivustoihin. 35(39)

36 LIITE: Mentaalisen mallin luomisen lähtökohtia 1/3 (Enjoying the Perks of Model-Based Testing. Ibrahim K. El-Far, Florida Institute of Technology.) Määritä testauksen tavoitteisiin perustuen komponentit / ominaisuudet, jotka pitää testata Ja mitä pitää mallintaa Ala tutkia systeemin kohdealueita Opettele sen toiminnallisuutta, testaa sitä manuaalisesti Kerää relevanttia, hyödyllistä dokumentaatiota Luo kommunikaatioyhteydet vaatimus-, suunnittelu- ja kehitystiimeihin Keskustele! Kenties löytyy jo malleja 36(39)

37 LIITE: Mentaalisen mallin luomisen lähtökohtia 2/3 Tunnista systeemin käyttäjät Entiteetit, jotka toimittavat tai käyttävät dataa tai vaikuttavat siihen Käyttöliittymät, käyttöjärjestelmä, tietokannat Listaa kaikkien käyttäjien syötteet ja tulosteet Tutki jokaisen inputin arvoaluetta Jotta löydetään mielekkäitä syötteitä ja oikeat raja-arvot Dokumentoi tietoa syötteiden sovellettavuudesta Esim. ymmärrys siitä, että syöte ikkunaan voi olla mahdollinen vain, jos ikkuna on auki 37(39)

38 LIITE: Mentaalisen mallin luomisen lähtökohtia 3/3 Dokumentoi tilanteet, joissa tapahtuu vasteita Tutki syötteiden ketjuja, jotka pitää mallintaa Ymmärrä ulkoisten tietovarastojen rakenne ja semantiikka Miltä data näyttää ja mitä se merkitsee Ymmärrä sisäiset datan vuorovaikutukset ja laskenta Ylläpidä yhtä elävää dokumenttia: mallia 38(39)

39 LIITE: Hyvän mallin piirteet (Enjoying the Perks of Model-Based Testing. Ibrahim K. El-Far, Florida Institute of Technology.) Malli on niin suppea kuin mahdollista ilman, että informaatio kärsii Mallissa ei pitäisi olla sellaista tietoa, joka ei tue tavoitteita Mallista pitää poistaa informaatio, joka on toistoa tai turhaa Mallin pitää olla mahdollisimman luettava, jopa tiiviyden kustannuksella Malli pitää jättää avoimeksi muutoksia tai lisäyksiä varten Mallia laatiessa pitää ottaa huomioon kaikki testin toteutuksen detaljit, vaikka niitä ei olisikaan mallissa 39(39)

Automaattinen regressiotestaus ilman testitapauksia. Pekka Aho, VTT Matias Suarez, F-Secure

Automaattinen regressiotestaus ilman testitapauksia. Pekka Aho, VTT Matias Suarez, F-Secure Automaattinen regressiotestaus ilman testitapauksia Pekka Aho, VTT Matias Suarez, F-Secure 2 Mitä on regressiotestaus ja miksi sitä tehdään? Kun ohjelmistoon tehdään muutoksia kehityksen tai ylläpidon

Lisätiedot

Testauksen hallinta Testaustyökalut Luento 7 Antti-Pekka Tuovinen

Testauksen hallinta Testaustyökalut Luento 7 Antti-Pekka Tuovinen Testauksen hallinta Testaustyökalut Luento 7 Antti-Pekka Tuovinen 23 April 2018 1 Tavoitteet Yleiskuva seuraavista aiheista Testauksen organisointi Testaussuunnittelma Testauksen kustannukset Testausstrategia

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen. Luento 11, 7.12.

Ohjelmistojen mallintaminen. Luento 11, 7.12. Ohjelmistojen mallintaminen Luento 11, 7.12. Viime viikolla... Oliosuunnittelun yleiset periaatteet Single responsibility eli luokilla vain yksi vastuu Program to an interface, not to concrete implementation,

Lisätiedot

TIE-21200 Ohjelmistojen testaus Harjoitustyön esittely osa 2: Vaiheet 3 & 4. Antti Jääskeläinen Matti Vuori

TIE-21200 Ohjelmistojen testaus Harjoitustyön esittely osa 2: Vaiheet 3 & 4. Antti Jääskeläinen Matti Vuori TIE-21200 Ohjelmistojen testaus Harjoitustyön esittely osa 2: Vaiheet 3 & 4 Antti Jääskeläinen Matti Vuori Vaiheet 3 & 4: Järjestelmätestaus 27.10.2014 2 Päämäärä jedit-ohjelmointieditorin järjestelmätestaus

Lisätiedot

Simulaattoriavusteinen ohjelmistotestaus työkoneympäristössä. Simo Tauriainen

Simulaattoriavusteinen ohjelmistotestaus työkoneympäristössä. Simo Tauriainen Simulaattoriavusteinen ohjelmistotestaus työkoneympäristössä Simo Tauriainen www.ponsse.com 25.8.2011 Ponsse-konserni Ponsse Oyj on tavaralajimenetelmän metsäkoneiden myyntiin, tuotantoon, huoltoon ja

Lisätiedot

Testaustyökalut. Luento 11 Antti-Pekka Tuovinen. Faculty of Science Department of Computer Science

Testaustyökalut. Luento 11 Antti-Pekka Tuovinen. Faculty of Science Department of Computer Science Testaustyökalut Luento 11 Antti-Pekka Tuovinen 25 April 2013 1 Tavoitteet Työkalutyyppejä Testauksen hallinta Testien määrittely Staattinen analyysi Dynaaminen testaus 25 April 2013 2 1 Työkalut ja testaus

Lisätiedot

Testi generaattori. Testien ajotyökalu. Kuva 1. Offline mallipohjainen testaus

Testi generaattori. Testien ajotyökalu. Kuva 1. Offline mallipohjainen testaus 8.11.2010 1 (5) Mallipohjainen testaus ennen, nyt ja tulevaisuudessa Työtuntien kalleus, tietokoneiden tehojen nousu ja järjestelmien monimutkaistuminen houkuttelee käyttämään tietokonetta myös testauksen

Lisätiedot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Ohjelmiston testaus ja laatu Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Vesiputousmalli - 1 Esitutkimus Määrittely mikä on ongelma, onko valmista ratkaisua, kustannukset, reunaehdot millainen järjestelmä täyttää

Lisätiedot

TIE-21200 Ohjelmistojen testaus Harjoitustyön esittely osa 2: Vaiheet 3 & 4. Antti Jääskeläinen Matti Vuori

TIE-21200 Ohjelmistojen testaus Harjoitustyön esittely osa 2: Vaiheet 3 & 4. Antti Jääskeläinen Matti Vuori TIE-21200 Ohjelmistojen testaus Harjoitustyön esittely osa 2: Vaiheet 3 & 4 Antti Jääskeläinen Matti Vuori Vaiheet 3 & 4: Järjestelmätestaus 28.10.2013 2 Päämäärä jedit-ohjelmointieditorin järjestelmätestaus

Lisätiedot

Testaus-tietoisku: Tärkeimpiä asioita testauksesta projektityökurssilaisille

Testaus-tietoisku: Tärkeimpiä asioita testauksesta projektityökurssilaisille 1(23) Testaus-tietoisku: Tärkeimpiä asioita testauksesta projektityökurssilaisille Matti Vuori, Tampereen teknillinen yliopisto 30.10.2012 Sisällysluettelo 1/2 Esityksen tarkoitus 4 Laatu on tärkeää, ei

Lisätiedot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Testaustasot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Testaustasot Ohjelmiston testaus ja laatu Testaustasot Testauksen vaihejako Tarpeet / sopimus Järjestelmätestaus Hyväksymiskoe Määrittely testauksen suunnittelu ja tulosten verifiointi Arkkitehtuurisuunnittelu Moduulisuunnittelu

Lisätiedot

Tapahtuipa Testaajalle...

Tapahtuipa Testaajalle... Tapahtuipa Testaajalle... - eli testaus tosielämässä 09.10.2007 Juhani Snellman Qentinel Oy 2007 Agenda Minä ja mistä tulen Testauksen konteksti Tapauksia tosielämästä ja työkaluja 2 Minä Juhani Snellman

Lisätiedot

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2016

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2016 CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2016 VIIME KERRALLA MENETELMIÄ Musta laatikko Valkea laatikko Harmaa laatikko Regressio Automaatio Rasitus (kuormitus)

Lisätiedot

Ohjelmistotekniikan menetelmät, Ohjelmistotuotannon työkaluista

Ohjelmistotekniikan menetelmät, Ohjelmistotuotannon työkaluista 582101 - Ohjelmistotekniikan menetelmät, Ohjelmistotuotannon työkaluista 1 Ohjelmistotuotannon työkaluuista Projektinhallintatyökalut (ei käsitellä tällä kurssilla) CASE- ja mallinnustyökalut (esim. Poseidon)

Lisätiedot

58160 Ohjelmoinnin harjoitustyö

58160 Ohjelmoinnin harjoitustyö 58160 Ohjelmoinnin harjoitustyö Testaus 30.3.2009 Tuntiop. Sami Nikander sami.nikander@helsinki.fi 58160 Ohjelmoinnin harjoitustyö, Sami Nikander 30.3.2009 1 Testaus Ohjelman systemaattista tutkimista

Lisätiedot

Ohjelmiston toteutussuunnitelma

Ohjelmiston toteutussuunnitelma Ohjelmiston toteutussuunnitelma Ryhmän nimi: Tekijä: Toimeksiantaja: Toimeksiantajan edustaja: Muutospäivämäärä: Versio: Katselmoitu (pvm.): 1 1 Johdanto Tämä luku antaa yleiskuvan koko suunnitteludokumentista,

Lisätiedot

Onnistunut Vaatimuspohjainen Testaus

Onnistunut Vaatimuspohjainen Testaus Onnistunut Vaatimuspohjainen Testaus Kari Alho Solution Architect Nohau Solutions, Finland Sisältö Mitä on vaatimuspohjainen testaus? Vaatimusten ymmärtämisen haasteet Testitapausten generointi Työkalujen

Lisätiedot

Mihin kaikkeen voit törmätä testauspäällikön saappaissa?

Mihin kaikkeen voit törmätä testauspäällikön saappaissa? Mihin kaikkeen voit törmätä testauspäällikön saappaissa? Arto Stenberg Copyright Kuntien Tiera Oy Kuntien Tiera Copyright Kuntien Tiera Oy Tieran toiminta perustuu osaamisverkoston rakentamiseen, mikä

Lisätiedot

Turvakriittisen projektin menetelmät ja työkalut

Turvakriittisen projektin menetelmät ja työkalut Turvakriittisen projektin menetelmät ja työkalut 1. Vaatimushallinta Vaatimushallintaan kohdistuu turvaluokitelluissa projekteissa paljon odotuksia. Etenkin jäljitettävyys vaatimuksiin, testaukseen ja

Lisätiedot

Testauksen tuki nopealle tuotekehitykselle. Antti Jääskeläinen Matti Vuori

Testauksen tuki nopealle tuotekehitykselle. Antti Jääskeläinen Matti Vuori Testauksen tuki nopealle tuotekehitykselle Antti Jääskeläinen Matti Vuori Mitä on nopeus? 11.11.2014 2 Jatkuva nopeus Läpäisyaste, throughput Saadaan valmiiksi tasaiseen, nopeaan tahtiin uusia tuotteita

Lisätiedot

Ohjelmistotestaus -09

Ohjelmistotestaus -09 Ohjelmistotestaus Testaustyökalut- ja automaatio Testaustyökalut ja -automaatio Testaustyökaluilla tuetaan testaustyötä sen eri vaiheissa Oikea työkalu oikeaan tarkoitukseen Testausautomaatio perustuu

Lisätiedot

Oleelliset vaikeudet OT:ssa 1/2

Oleelliset vaikeudet OT:ssa 1/2 Oleelliset vaikeudet OT:ssa 1/2 Monimutkaisuus: Mahdoton ymmärtää kaikki ohjelman tilat Uusien toimintojen lisääminen voi olla vaikeaa Ohjelmista helposti vaikeakäyttöisiä Projektiryhmän sisäiset kommunikointivaikeudet

Lisätiedot

Soveltuvuustutkimus Lifebelt-ohjelman ideologian käytettävyydestä olioorientoituneeseen

Soveltuvuustutkimus Lifebelt-ohjelman ideologian käytettävyydestä olioorientoituneeseen Soveltuvuustutkimus Lifebelt-ohjelman ideologian käytettävyydestä olioorientoituneeseen ohjelmointiin Jukka Talvitie Valvoja: Professori Jorma Jormakka Paikka: TietoEnator oyj Ongelma Ideologia Lifebelt

Lisätiedot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Testausmenetelmiä

Ohjelmiston testaus ja laatu. Testausmenetelmiä Ohjelmiston testaus ja laatu Testausmenetelmiä Testausmenetelmiä - 1 Testauksen menetelmien päälähestymistapoina ovat black-box testi testaaja ei voi tutkia lähdekoodia testaus perustuu sovellukselle suunnitteluvaiheessa

Lisätiedot

Ohjelmiston testaussuunnitelma

Ohjelmiston testaussuunnitelma Ohjelmiston testaussuunnitelma Ryhmän nimi: Tekijä: Toimeksiantaja: Toimeksiantajan edustaja: Muutospäivämäärä: Versio: Katselmoitu (pvm.): 1 1 Johdanto Tämä lukaa antaa yleiskuvan koko testausdokumentista.

Lisätiedot

Dynaaminen analyysi IV

Dynaaminen analyysi IV Dynaaminen analyysi IV Luento 9 Antti-Pekka Tuovinen 16 April 2013 1 Tavoitteet Kokemusperäinen testitapausten suunnittelu Yhteenvetoa suunnittelutekniikoista 16 April 2013 2 1 Testitapausten kokemusperäinen

Lisätiedot

Dynaaminen analyysi IV Luento 6 Antti-Pekka Tuovinen

Dynaaminen analyysi IV Luento 6 Antti-Pekka Tuovinen Dynaaminen analyysi IV Luento 6 Antti-Pekka Tuovinen 23 April 2018 1 Tavoitteet Kokemusperäinen testitapausten suunnittelu Yhteenvetoa suunnittelutekniikoista 23 April 2018 2 Testitapausten kokemusperäinen

Lisätiedot

dokumentin aihe Dokumentti: Testausraportti_I1.doc Päiväys: Projekti : AgileElephant

dokumentin aihe Dokumentti: Testausraportti_I1.doc Päiväys: Projekti : AgileElephant AgilElephant Testausraportti I1 Tekijä: Petri Kalsi Omistaja: ElectricSeven Aihe: Testausraportti Sivu 1 / 5 Dokumentti Historia Muutoshistoria Revision Numero Revision Päiväys Yhteenveto muutoksista Revision

Lisätiedot

UCOT-Sovellusprojekti. Testausraportti

UCOT-Sovellusprojekti. Testausraportti UCOT-Sovellusprojekti Testausraportti Ilari Liukko Tuomo Pieniluoma Vesa Pikki Panu Suominen Versio: 0.02 Julkinen 11. lokakuuta 2006 Jyväskylän yliopisto Tietotekniikan laitos Jyväskylä Hyväksyjä Päivämäärä

Lisätiedot

Automaattinen yksikkötestaus

Automaattinen yksikkötestaus Teknillinen Korkeakoulu T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Lineaaristen rajoitteiden tyydyttämistehtävän ratkaisija L models Automaattinen yksikkötestaus Ryhmä Rajoitteiset Versio Päivämäärä Tekijä

Lisätiedot

Testaus käsite. Sekalaista testausasiaa. Testauksen käsitteestä. Kattavuusmitat. Jos ajatellaan, että testaus = V&V, voidaan erottaa:

Testaus käsite. Sekalaista testausasiaa. Testauksen käsitteestä. Kattavuusmitat. Jos ajatellaan, että testaus = V&V, voidaan erottaa: Testaus käsite Sekalaista asiaa Sami Kollanus 15.11.2006 Jos ajatellaan, että = V&V, voidaan erottaa: Staattinen Dynaaminen Toisaalta voidaan määritellä Myersin (1979) mukaan: Testaus on ohjelman suoritusta,

Lisätiedot

Testiautomaatio tietovarastossa. Automaattisen regressiotestauksen periaate ja hyödyt

Testiautomaatio tietovarastossa. Automaattisen regressiotestauksen periaate ja hyödyt Testiautomaatio tietovarastossa Automaattisen regressiotestauksen periaate ja hyödyt Sisältö 2 Testaus kiinteänä osana DW-toteutusta Regressiotestauksen merkitys Robot Framework Automatisoitu DW:n regressiotestaus:

Lisätiedot

SEPA diary. Dokumentti: SEPA_diary_PK_HS.doc Päiväys: Projekti: AgileElephant Versio: V0.3

SEPA diary. Dokumentti: SEPA_diary_PK_HS.doc Päiväys: Projekti: AgileElephant Versio: V0.3 AgilElephant SEPA Diary Petri Kalsi 55347A Heikki Salminen 51137K Tekijä: Petri Kalsi Omistaja: ElectricSeven Aihe: PK&HS Sivu 1 / 7 Dokumenttihistoria Revisiohistoria Revision päiväys: 29.11.2004 Seuraavan

Lisätiedot

Sopisiko testiautomaatio yritykseesi juuri nyt? Testiautomaation soveltuvuuden arviointiopas

Sopisiko testiautomaatio yritykseesi juuri nyt? Testiautomaation soveltuvuuden arviointiopas Sopisiko testiautomaatio yritykseesi juuri nyt? Testiautomaation soveltuvuuden arviointiopas www.valagroup.fi TESTITAUTOMAATIO SINUN YRITYKSEESI? Testauksen automatisointi ei sovellu kaikkiin tilanteisiin;

Lisätiedot

Test-Driven Development

Test-Driven Development Test-Driven Development Ohjelmistotuotanto syksy 2006 Jyväskylän yliopisto Test-Driven Development Testilähtöinen ohjelmistojen kehitystapa. Tehdään ensin testi, sitten vasta koodi. Tarkoituksena ei ole

Lisätiedot

Ohjelmistotuotantoprojekti

Ohjelmistotuotantoprojekti Ohjelmistotuotantoprojekti Ryhmä Muppett TESTAUSDOKUMENTTI Helsinki 5.8.2008 HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Ohjelmistotuotantoprojekti, kesä 2008 Projekti: Muutos- ja korjauspyyntöjen

Lisätiedot

Uudelleenkäytön jako kahteen

Uudelleenkäytön jako kahteen Uudelleenkäyttö Yleistä On pyritty pääsemään vakiokomponenttien käyttöön Kuitenkin vakiokomponentit yleistyneet vain rajallisilla osa-alueilla (esim. windows-käyttöliittymä) On arvioitu, että 60-80% ohjelmistosta

Lisätiedot

Testausautomaation mahdollisuudet käyttöliittymän testauksessa. Anssi Pekkarinen 5.11.2015

Testausautomaation mahdollisuudet käyttöliittymän testauksessa. Anssi Pekkarinen 5.11.2015 Testausautomaation mahdollisuudet käyttöliittymän testauksessa Anssi Pekkarinen 5.11.2015 Agenda Kustannustehokkaan testausautomaation tekemiseen vaikuttavat tekijät Käyttöliittymätestauksen haasteet Uudet

Lisätiedot

Testaussuunnitelma. Ohjelmistotuotantoprojekti Nero. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testaussuunnitelma. Ohjelmistotuotantoprojekti Nero. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testaussuunnitelma Ohjelmistotuotantoprojekti Nero Helsinki 5.11.2004 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti ( ov) Projektiryhmä

Lisätiedot

Malliperustainen ohjelmistokehitys - MDE Pasi Lehtimäki

Malliperustainen ohjelmistokehitys - MDE Pasi Lehtimäki Malliperustainen ohjelmistokehitys - MDE 25.9.2007 Pasi Lehtimäki MDE Miksi MDE? Mitä on MDE? MDA, mallit, mallimuunnokset Ohjelmistoja Eclipse, MetaCase Mitä jatkossa? Akronyymiviidakko MDE, MDA, MDD,

Lisätiedot

Testaus ja säästöt: Ajatuksia testauksen selviämisestä lama-aikana

Testaus ja säästöt: Ajatuksia testauksen selviämisestä lama-aikana Testaus ja säästöt: Ajatuksia testauksen selviämisestä lama-aikana Muutamia ajatuksia siitä, miten testaus pärjää lama-ajan säästötalkoissa. Laman patologioita ja mahdollisuuksia. Säästämisen strategioita.

Lisätiedot

T Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö. Testiraportti, vaihe T1. Tietokonegrafiikka-algoritmien visualisointi. Testiraportti, vaihe T1

T Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö. Testiraportti, vaihe T1. Tietokonegrafiikka-algoritmien visualisointi. Testiraportti, vaihe T1 T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Sisältö Tästä dokumentista ilmenee T1-vaiheessa suoritettu testaus, sen tulokset ja poikkeamat testisuunnitelmasta. Päivämäärä 1.12.2002 Projektiryhmä Keimo keimo-dev@list.hut.fi

Lisätiedot

Testaussuunnitelma. Koskelo. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti. HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testaussuunnitelma. Koskelo. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti. HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testaussuunnitelma Koskelo Helsinki 16.12.2004 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Tom Bertell Johan

Lisätiedot

Mihin kaikkeen voit törmätä testauspäällikön saappaissa?

Mihin kaikkeen voit törmätä testauspäällikön saappaissa? Mihin kaikkeen voit törmätä testauspäällikön saappaissa? Arto Stenberg Copyright Kuntien Tiera Oy Kuntien Tiera Copyright Kuntien Tiera Oy Tiera on vuonna 2010 perustettu yli 200:n kuntatoimijan omistama

Lisätiedot

Työkalut ohjelmistokehityksen tukena

Työkalut ohjelmistokehityksen tukena 1 Työkalut ohjelmistokehityksen tukena Johdanto 2 Työkaluja eli ohjelmistotyötä tukevia ohjelmistoja käytetään ohjelmistoalan yrityksissä nykypäivänä paljon. Työkalut auttavat ohjelmistoalan ihmisiä suunnittelemaan

Lisätiedot

Ohjelmistotekniikka - Luento 2

Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Luku 2: Prosessimallit - miten spiraalimalliin päädyttiin - spiraalimallista (R)UP malliin - oman ammattitaidon kehittäminen; PSP ja TSP mallit 1 Luento 2: Prosessimallit

Lisätiedot

Advanced Test Automation for Complex Software-Intensive Systems

Advanced Test Automation for Complex Software-Intensive Systems Advanced Test Automation for Complex Software-Intensive Systems Aiheena monimutkaisten ohjelmistovaltaisten järjestelmien testauksen automatisointi Mistä on kyse? ITEA2-puiteohjelman projekti: 2011-2014

Lisätiedot

Testausdokumentti. Kivireki. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testausdokumentti. Kivireki. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testausdokumentti Kivireki Helsinki 17.12.2007 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Anu Kontio Ilmari

Lisätiedot

Työkalujen merkitys mittaamisessa

Työkalujen merkitys mittaamisessa Työkalujen merkitys mittaamisessa Mittaaminen ja Ohjelmistotuotanto -seminaari Toni Sandelin 18.4.2001, VTT Elektroniikka, Oulu 1 Sisältö Mihin työkalutukea tarvitaan? Työkalut & metriikat: luokitus Mittausohjelmien

Lisätiedot

Testaajan eettiset periaatteet

Testaajan eettiset periaatteet Testaajan eettiset periaatteet Eettiset periaatteet ovat nousseet esille monien ammattiryhmien toiminnan yhteydessä. Tämä kalvosarja esittelee 2010-luvun testaajan työssä sovellettavia eettisiä periaatteita.

Lisätiedot

Rinnakkaisten ohjelmien testaus Keskeisiä periaatteita ja strategioita

Rinnakkaisten ohjelmien testaus Keskeisiä periaatteita ja strategioita 1(22) Rinnakkaisten ohjelmien testaus Keskeisiä periaatteita ja strategioita Matti Vuori, Tampereen teknillinen yliopisto 28.4.2015 Sisällysluettelo Kalvosarjan tarkoitus 3 Testauksen haasteet 4 Keskeisiä

Lisätiedot

Tietojärjestelmän osat

Tietojärjestelmän osat Analyysi Yleistä analyysistä Mitä ohjelmiston on tehtävä? Analyysin ja suunnittelun raja on usein hämärä Ei-tekninen näkökulma asiakkaalle näkyvien pääkomponenttien tasolla Tietojärjestelmän osat Laitteisto

Lisätiedot

Tekoälyä testauksessa ja hyvän softan teossa

Tekoälyä testauksessa ja hyvän softan teossa Tekoälyä testauksessa ja hyvän softan teossa Matti Vuori www.mattivuori.net matti.vuori@mattivuori.net @Matti_Vuori 7.5.2017 1(17) Sisällysluettelo Tässä setissä 3 Tekoälyn sovellusstrategiat 4 Tekoäly

Lisätiedot

TIE Ohjelmistojen testaus 2015 Harjoitustyö Vaihe 3. Antti Jääskeläinen Matti Vuori

TIE Ohjelmistojen testaus 2015 Harjoitustyö Vaihe 3. Antti Jääskeläinen Matti Vuori TIE-21204 Ohjelmistojen testaus 2015 Harjoitustyö Vaihe 3 Antti Jääskeläinen Matti Vuori Rakenne ja aikataulu Kolme vaihetta: 1. Tutkivan järjestelmätestauksen suunnittelu 2. Tutkivan järjestelmätestauksen

Lisätiedot

Testaussuunnitelma. PUSU-ryhmä. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti. HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testaussuunnitelma. PUSU-ryhmä. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti. HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testaussuunnitelma PUSU-ryhmä Helsinki 13.12.2007 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9 op) Projektiryhmä Jussi Hynninen

Lisätiedot

Ohjelmistojen suunnittelu

Ohjelmistojen suunnittelu Ohjelmistojen suunnittelu 581259 Ohjelmistotuotanto 154 Ohjelmistojen suunnittelu Software design is a creative activity in which you identify software components and their relationships, based on a customer

Lisätiedot

Test-Driven Development

Test-Driven Development Test-Driven Development Syksy 2006 Jyväskylän yliopisto Test-Driven Development Testilähtöinen ohjelmistojen kehitystapa. Tehdään ensin testi, sitten vasta koodi. Tarkoituksena ei ole keksiä kaikkia mahdollisia

Lisätiedot

Testauksen hallintaa teekkareille (ja muille kiinnostuneille) Arto Stenberg

Testauksen hallintaa teekkareille (ja muille kiinnostuneille) Arto Stenberg Testauksen hallintaa teekkareille (ja muille kiinnostuneille) Arto Stenberg Symbio lyhyesti Innovatiivinen tuotekehitys- ja testauskumppani Juuret Suomessa, perustettu 1997 Laadukkaat ohjelmistotoimitukset

Lisätiedot

Kontrollipolkujen määrä

Kontrollipolkujen määrä Testaus Yleistä Testaus on suunnitelmallista virheiden etsimistä Tuotantoprosessissa ohjelmaan jää aina virheitä, käytettävistä menetelmistä huolimatta Hyvät menetelmät, kuten katselmoinnit pienentävät

Lisätiedot

Menetelmäraportti - Konfiguraationhallinta

Menetelmäraportti - Konfiguraationhallinta Menetelmäraportti - Konfiguraationhallinta Päiväys Tekijä 22.03.02 Ville Vaittinen Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 1.1 Tärkeimmät lyhenteet... 3 2. Konfiguraationhallinnan tärkeimmät välineet... 4 2.1

Lisätiedot

T Testiraportti - järjestelmätestaus

T Testiraportti - järjestelmätestaus T-76.115 Testiraportti - järjestelmätestaus 18. huhtikuuta 2002 Confuse 1 Tila Versio: 1.0 Tila: Päivitetty Jakelu: Julkinen Luotu: 18.04.2002 Jani Myyry Muutettu viimeksi: 18.04.2002 Jani Myyry Versiohistoria

Lisätiedot

KONEAUTOMAATION LAATU JA TURVALLISUUS. 4.6.2015 Marko Varpunen

KONEAUTOMAATION LAATU JA TURVALLISUUS. 4.6.2015 Marko Varpunen KONEAUTOMAATION LAATU JA TURVALLISUUS 4.6.2015 Marko Varpunen TLJ ja automaatio Rautatie, metro, teollisuus-laitokset, kaivoskoneet, vesi, n. 90 henkeä Mikkeli Turvallisuusjohtaminen konsultointi riskienarviointi

Lisätiedot

Testaussuunnitelma. Asdf. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testaussuunnitelma. Asdf. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testaussuunnitelma Asdf Helsinki 22.2.2008 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Kuisma Sami Louhio

Lisätiedot

ELM GROUP 04. Teemu Laakso Henrik Talarmo

ELM GROUP 04. Teemu Laakso Henrik Talarmo ELM GROUP 04 Teemu Laakso Henrik Talarmo 23. marraskuuta 2017 Sisältö 1 Johdanto 1 2 Ominaisuuksia 2 2.1 Muuttujat ja tietorakenteet...................... 2 2.2 Funktiot................................

Lisätiedot

Harjoitustyön testaus. Juha Taina

Harjoitustyön testaus. Juha Taina Harjoitustyön testaus Juha Taina 1. Johdanto Ohjelman teko on muutakin kuin koodausta. Oleellinen osa on selvittää, että ohjelma toimii oikein. Tätä sanotaan ohjelman validoinniksi. Eräs keino validoida

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM PILOTTIPÄIVÄ nro 4, 9.5.2012 Tuotemallinnuksen käyttöönotto Built Environment Process Innovations

Lisätiedot

Ylläpito. Ylläpito. Ylläpidon lajeja Ohjelmistotuotanto, syksy 1998 Ylläpito

Ylläpito. Ylläpito. Ylläpidon lajeja Ohjelmistotuotanto, syksy 1998 Ylläpito Kaikki ohjelmistoon sen julkistamisen jälkeen kohdistuvat muutostoimenpiteet jopa 70-80% ohjelmiston elinkaarenaikaisista kehityskustannuksista Ylläpidon lajeja korjaava ylläpito (corrective) testausvaiheessa

Lisätiedot

Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Jouni Lappalainen

Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Jouni Lappalainen Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Jouni Lappalainen Luku 2: Prosessimallit - miten spiraalimalliin päädyttiin - spiraalimallista (R)UP malliin - oman ammattitaidon kehittäminen; PSP ja TSP mallit 1 Luento

Lisätiedot

Liite 1: KualiKSB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. KualiKSB. Sivu 1. Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu

Liite 1: KualiKSB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. KualiKSB. Sivu 1. Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Liite 1: skenaariot ja PoC tulokset 1. Palvelun kehittäjän näkökulma Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Palvelun uusi versio on Palveluiden kehittäminen voitava asentaa tuotantoon vaikeutuu

Lisätiedot

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3 Uutisjärjestelmä Vaatimusmäärittely Versio 1.3 Sisällys 1 Muutoshistoria... 4 2 Viitteet... 4 3 Sanasto... 4 3.1 Lyhenteet... 4 3.2 Määritelmät... 4 4 Johdanto...5 4.1 Järjestelmän yleiskuvaus... 5 4.2

Lisätiedot

TIE Ohjelmistojen testaus 2015 Harjoitustyö Vaiheet 1 ja 2. Antti Jääskeläinen Matti Vuori

TIE Ohjelmistojen testaus 2015 Harjoitustyö Vaiheet 1 ja 2. Antti Jääskeläinen Matti Vuori TIE-21204 Ohjelmistojen testaus 2015 Harjoitustyö Vaiheet 1 ja 2 Antti Jääskeläinen Matti Vuori Työn yleiset järjestelyt 14.9.2015 2 Valmistautuminen Ilmoittaudu kurssille Lue harjoitustyön nettisivut

Lisätiedot

Hyväksymistestauksen tarkistuslista järjestelmän hankkijalle

Hyväksymistestauksen tarkistuslista järjestelmän hankkijalle Hyväksymistestauksen tarkistuslista järjestelmän hankkijalle Tarkistuslista on suunniteltu käytettäväksi hyväksymistestauksen suunnittelussa, valmiuksien arvioinnissa ja katselmoinnissa.tämä tarkistuslista

Lisätiedot

Tutkittua tietoa. Tutkittua tietoa 1

Tutkittua tietoa. Tutkittua tietoa 1 Tutkittua tietoa T. Dybå, T. Dingsøyr: Empirical Studies of Agile Software Development : A Systematic Review. Information and Software Technology 50, 2008, 833-859. J.E. Hannay, T. Dybå, E. Arisholm, D.I.K.

Lisätiedot

TIE Ohjelmistojen testaus 2016 Harjoitustyö Vaihe 3. Antti Jääskeläinen Matti Vuori

TIE Ohjelmistojen testaus 2016 Harjoitustyö Vaihe 3. Antti Jääskeläinen Matti Vuori TIE-21201 Ohjelmistojen testaus 2016 Harjoitustyö Vaihe 3 Antti Jääskeläinen Matti Vuori Rakenne ja aikataulu Kolme vaihetta: 1. Tutkivan järjestelmätestauksen suunnittelu 2. Tutkivan järjestelmätestauksen

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen, mallintaminen ja UML

Ohjelmistojen mallintaminen, mallintaminen ja UML 582104 Ohjelmistojen mallintaminen, mallintaminen ja UML 1 Mallintaminen ja UML Ohjelmistojen mallintamisesta ja kuvaamisesta Oliomallinnus ja UML Käyttötapauskaaviot Luokkakaaviot Sekvenssikaaviot 2 Yleisesti

Lisätiedot

Hirviö Laadunvarmistussuunnitelma

Hirviö Laadunvarmistussuunnitelma Hirviö Laadunvarmistussuunnitelma Jani Heikkinen Anssi Kalliolahti Jukka Larja Kim Nylund Liia Sarjakoski Samuli Sorvakko Timo Toivanen 30. marraskuuta 2004 1 Sisältö 1 Johdanto 3 1.1 Testauksen tavoitteet

Lisätiedot

Ylläpito. Ylläpidon lajeja

Ylläpito. Ylläpidon lajeja Ylläpito Kaikki ohjelmistoon sen julkistamisen jälkeen kohdistuvat muutostoimenpiteet jopa 70-80% ohjelmiston elinkaarenaikaisista kehityskustannuksista Ylläpidon lajeja korjaava ylläpito (corrective)

Lisätiedot

9. Luento: Ohjelmistotyö. Tommi Mikkonen, tommi.mikkonen@tut.fi

9. Luento: Ohjelmistotyö. Tommi Mikkonen, tommi.mikkonen@tut.fi 9. Luento: Ohjelmistotyö Tommi Mikkonen, tommi.mikkonen@tut.fi Agenda Johdanto Ristikäännös Testaus ja virheen jäljitys Yleensä Kehitysympäristössä Käyttöympäristössä Laitteiston testaus Iteratiivisesta

Lisätiedot

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Teknillinen korkeakoulu 51 Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 21.11.01 Oskari Pirttikoski Ensimmäinen versio 0.2 27.11.01 Oskari Pirttikoski Lisätty termit

Lisätiedot

TIE-20200 Ohjelmistojen suunnittelu. Luento 2: protot sun muut

TIE-20200 Ohjelmistojen suunnittelu. Luento 2: protot sun muut TIE-20200 Ohjelmistojen suunnittelu Luento 2: protot sun muut 1 Tämän päivän ohjelmaa Ryhmääntymisjutuista, ilmoittautumiskäytäntöä, Popista Työohjeen esivilkaisu Viime viikolla, erikoistamista, dynaamista

Lisätiedot

Testausraportti. Oppimistavoitteiden hallintajärjestelmä harri

Testausraportti. Oppimistavoitteiden hallintajärjestelmä harri Testausraportti Oppimistavoitteiden hallintajärjestelmä harri Helsinki 13.12.2007 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti

Lisätiedot

Kehittää ohjelmointitehtävien ratkaisemisessa tarvittavia metakognitioita!

Kehittää ohjelmointitehtävien ratkaisemisessa tarvittavia metakognitioita! Kehittää ohjelmointitehtävien ratkaisemisessa tarvittavia metakognitioita! eli... Hyvä kaava sanoo enemmän kuin,... tuhat riviä koodia!... sata riviä tekstiä!... kymmenen diagrammia! YLEISTÄ FORMAALEISTA

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu TESTIRAPORTTI LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001 Tekijä:

Lisätiedot

Dynaaminen analyysi II

Dynaaminen analyysi II Dynaaminen analyysi II Luento 7 Antti-Pekka Tuovinen 9 April 2013 1 Tavoitteet Black-box testitapausten suunnittelutekniikat II Tilamallien käyttö Syys-seurausverkot ja päätöstaulut Käyttötapaukset Yhteenveto

Lisätiedot

Alkuraportti. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS Ti Kandidaatintyö ja seminaari

Alkuraportti. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS Ti Kandidaatintyö ja seminaari LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS Ti5004000 - Kandidaatintyö ja seminaari Alkuraportti Avoimen lähdekoodin käyttö WWW-sovelluspalvelujen toteutuksessa Lappeenranta, 4.6.2007,

Lisätiedot

Integrointialgoritmit molekyylidynamiikassa

Integrointialgoritmit molekyylidynamiikassa Integrointialgoritmit molekyylidynamiikassa Markus Ovaska 28.11.2008 Esitelmän kulku MD-simulaatiot yleisesti Integrointialgoritmit: mitä integroidaan ja miten? Esimerkkejä eri algoritmeista Hyvän algoritmin

Lisätiedot

5. Luento: Rinnakkaisuus ja reaaliaika. Tommi Mikkonen, tommi.mikkonen@tut.fi

5. Luento: Rinnakkaisuus ja reaaliaika. Tommi Mikkonen, tommi.mikkonen@tut.fi 5. Luento: Rinnakkaisuus ja reaaliaika Tommi Mikkonen, tommi.mikkonen@tut.fi Agenda Perusongelmat Jako prosesseihin Reaaliaika Rinnakkaisuus Rinnakkaisuus tarkoittaa tässä yhteydessä useamman kuin yhden

Lisätiedot

TDD Käytännössä Todellinen työkalu vai lehmipoikien laukkaa? Harri Kulmala Solita Oy

TDD Käytännössä Todellinen työkalu vai lehmipoikien laukkaa? Harri Kulmala Solita Oy www.solita.fi solita@solita.fi TDD Käytännössä Todellinen työkalu vai lehmipoikien laukkaa? Harri Kulmala Solita Oy 1 TDD Käytännössä Test Driven Development yleisesti Lupaukset Esimerkki Projektin ja

Lisätiedot

Copyright by Haikala. Ohjelmistotuotannon osa-alueet

Copyright by Haikala. Ohjelmistotuotannon osa-alueet Copyright by Haikala Ohjelmistotuotannon osa-alueet Ohjelmiston elinkaari 1. Esitutkimus, tarvekartoitus, kokonaissuunnittelu, järjestelmäsuunnittelu (feasibility study, requirement study, preliminary

Lisätiedot

Suunnitteluvaihe prosessissa

Suunnitteluvaihe prosessissa Suunnittelu Suunnitteluvaihe prosessissa Silta analyysin ja toteutuksen välillä (raja usein hämärä kumpaankin suuntaan) Asteittain tarkentuva Analyysi -Korkea abstraktiotaso -Sovellusläheiset käsitteet

Lisätiedot

COTOOL dokumentaatio Testausdokumentit

COTOOL dokumentaatio Testausdokumentit Table of Contents Testausraportti.............................................................................. 1 1 Tiivistelmä...............................................................................

Lisätiedot

TIE-20200 Ohjelmistojen suunnittelu. Luento 2: protot sun muut

TIE-20200 Ohjelmistojen suunnittelu. Luento 2: protot sun muut TIE-20200 Ohjelmistojen suunnittelu Luento 2: protot sun muut 1 Tämän päivän ohjelmaa Ryhmääntymistä, viimeksi unohtui Työohje julkaistu! Elinaikajuttujen loppurutistusta, viipaloitumisasiaa Prototyypeistä

Lisätiedot

Opiskelija osaa määritellä ohjelmiston tiedot ja toiminnot, suunnitella ohjelmiston rakenteen ja laatia ohjelmiston teknisen spesifikaation.

Opiskelija osaa määritellä ohjelmiston tiedot ja toiminnot, suunnitella ohjelmiston rakenteen ja laatia ohjelmiston teknisen spesifikaation. 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Ohjelmiston prototyypin toteuttaminen 30 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa määritellä ohjelmiston tiedot ja toiminnot, suunnitella ohjelmiston

Lisätiedot

Ohjelmistotestauksen perusteita II

Ohjelmistotestauksen perusteita II Ohjelmistotestauksen perusteita II Luento 2 Antti-Pekka Tuovinen 14 March 2013 1 Luennon oppimistavoitteet Testausprosessin perustoiminnot Testauksen psykologiaa Testauksen seitsemän periaatetta 14 March

Lisätiedot

Versio Päiväys Tekijä Kuvaus Tikkanen varsinainen versio

Versio Päiväys Tekijä Kuvaus Tikkanen varsinainen versio Testiraportti 26.2.2006 1/5 - Noheva II Testiraportti Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 1.0 26.2.2006 Tikkanen varsinainen versio 1 Yleistä Toteutusvaiheen 2 virallinen testaus on muodostunut automaattisista

Lisätiedot

AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt - Projektisuunnitelma

AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt - Projektisuunnitelma AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt - Projektisuunnitelma PiccSIM - TrueTime integrointi Henri Öhman 31.1.2012 1. Projektityön tavoite PiccSIM on Aalto-yliopistolla kehitetty simulointiympäristö,

Lisätiedot

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015 CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015 JATKUU VIIME KERRASTA OHJELMISTOTUOTANTO JA OHJELMISTOTESTAUS Ohjelmistotuotannon prosessi Suunnittelu Määrittely Toteutus

Lisätiedot

Ohjelmistotuotteen hallinnasta

Ohjelmistotuotteen hallinnasta Ohjelmistotuotteen hallinnasta Luennon tavoitteista Luennon sisällöstä Motivointia Lähteinä: Haikala ja Märijärvi, Ohjelmistotuotanto Royce, Software Project Management, A Unified Framework 1 Tavoitteista

Lisätiedot

Testausprosessin vaatimukset. 2. Testausprosessi (Artikkelit) Vesiputousmallin ongelmia. V-mallin neljä osavaihetta. Testausprosessimalli V-malli

Testausprosessin vaatimukset. 2. Testausprosessi (Artikkelit) Vesiputousmallin ongelmia. V-mallin neljä osavaihetta. Testausprosessimalli V-malli 2. ausprosessi (Artikkelit) Nykyisin useimpien prosessimallien lähtökohta on, että testaus on oleellinen osa ohjelmistotuotantoprosessia. Itse asiassa huolellinen testaus vie helposti 50% tai enemmän käytettävistä

Lisätiedot

Testidatan generointi

Testidatan generointi Testidatan generointi Anu Ahonen Kevät 2008 Tämä työ on tehty Creative Commons -lisenssin alla Työn tarkasti 9.4.2008 Jouni Huotari (JAMK/IT) 1 SISÄLTÖ 1 TYÖN LÄHTÖKOHDAT JA TOTEUTUS...2 2 TESTIDATAN GENEROINTI

Lisätiedot