VAPAASTI VALITTAVIEN OPINTOJEN TARJOTIN SISÄLTÖ JA TOIMINTAOHJE

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VAPAASTI VALITTAVIEN OPINTOJEN TARJOTIN 2010 2012 SISÄLTÖ JA TOIMINTAOHJE"

Transkriptio

1 VAPAASTI VALITTAVIEN OPINTOJEN TARJOTIN SISÄLTÖ JA TOIMINTAOHJE Sisältö Johdanto... 2 Tarjottimen sisältö... 2 Ilmoittautuminen... 3 Tarjottimen kurssien kuvaus... 3 Autoala, Auton ehostus... 4 Hotelli-, ravintola ja cateringala, Anniskelupassiin valmistava kurssi... 5 Hotelli-, ravintola ja cateringala, Hygieniaosaaminen... 6 Kauneudenhoitoala, Kauneuspassi... 7 Kone- ja metalliala, Käytännön hitsaustaito aloittelijoille... 8 Liiketalous ja kauppa, Palkanlaskennan perusteet... 9 Liiketalous ja kauppa, Myyntitaidolla menestykseen Liiketalous ja kauppa, Campustutor ja 24h-leiriohjaajana toimiminen, 1-2 ov Liiketalous ja kauppa, Campus 24h-leiri Liiketalous ja kauppa, Säästäminen ja sijoittaminen Liiketalous ja kauppa, Yrityspeli ja yrittäjyys Opa-tiimi, Elämä edessä Opa-tiimi, Kesätöihin! Opa-tiimi, Tutor-koulutus Rakennusala, Puusta pitkälle Sosiaali- ja terveysala, Seikkailijat älkööt vaivautuko Sähköala, Multimedia Prosessiala, Paperin kierrätys VAAO, Kilpailuvalmennus Verkkokurssit VAAO: Polkuja yrittäjyyteen, 1. osa Koulutuskeskus Tavastia: Finland in English Kiipulan ammattiopisto: Hurahda oppimiseen Faktia: Työelämätaidot, työnhaun tueksi FAI: SumoPaint-kurssi verkkokurssi 1ov Hyria: Kestävä kehitys työelämäosaamista tulevaisuuteen... 29

2 Johdanto Vapaasti valittavia opintoja järjestetään yhteisen tarjottimen kautta siten, että yhden opintoviikon laajuiset osiot ovat aloittavien ryhmien vapaasti valittavissa. Osioita kutsutaan tässä yhteydessä kursseiksi, sillä ne ovat tarjolla myös lukion opiskelijoille, joille virallisempi nimike tutkinnon osan osio on vieras. Tavoitteena on edistää opiskelijoiden mahdollisuuksia aidosti valita opintojensa vapaasti valittavia sisältöjä. Kursseja pidetään tiettyinä päivinä ja kellonaikoina, yhteensä 4 h viikossa: - 1. vuosikurssi: maanantaisin klo ja torstaisin klo 8 10 jaksossa 4-2. vuosikurssi: maanantaisin klo ja torstaisin klo 8 10 jaksossa 5 Tarjottimen sisältö Alla on taulukoituna tarjottimen kurssit, rajattu määrä paikkoja kullakin kurssilla: Osasto, opettaja Kurssin nimi Auto-osasto, Asko Vuorela Auton ehostus Hotelli-, ravintola ja cateringala Hygieniaosaaminen Hotelli-, ravintola ja cateringala, Sari Anniskelupassiin valmentava kurssi Grönroos Kauneudenhoitoala, Ritva Ikonen Kauneuspassi Kauneudenhoitoala, Tea Eerola Kauneuspassi Kone- ja metalliala, Rami Sivula Käytännön hitsaustaito aloittelijoille Liiketalous ja kauppa, Mia Salminen Palkanlaskennan perusteet Liiketalous ja kauppa, Kirsti Sand Campustutor ja 24h-leiriohjaajana toimiminen, 1-2 ov Liiketalous ja kauppa, Kirsti Sand Campus 24h-leiri Liiketalous ja kauppa, Petri Kautto Myyntitaidolla menestykseen Liiketalous ja kauppa, Kirsti Sand Yrityspeli ja yrittäjyys Liiketalous ja kauppa, Mikko Siirilä Säästäminen ja sijoittaminen Opa-tiimi, Sanna Laine, Eeva Ahokas Elämä edessä Opa-tiimi, Minna Naumanen, Tauno Mathlin Kesätöihin! Opa-tiimi, Minna Naumanen, Kati Joki Tutor-koulutus Rakennusala, Harri Koskela Puusta pitkälle Sosiaali- ja terveysala, Mariaana Aartoranta Seikkailijat älkööt vaivautuko" Sähköala, Heikki Hakanen Multimedia Prosessiala, Erkki Murtoniemi Paperin kierrätys Vaao, Skills-koordinaattori Kilpailuvalmennus VÄLKKY-VERKKOKURSSIT: VAAO Koulutuskeskus Tavastia Kiipulan ammattiopisto Faktia FAI Hyria Polkuja yrittäjyyteen, 1. osa. Finland in English Hurahda oppimiseen Työelämätaidot, työnhaun tueksi SumoPaint-kurssi verkkokurssi Kestävä kehitys työelämäosaamista tulevaisuuteen

3 Ilmoittautuminen Ilmoittautuminen avataan Wilmassa klo 10 erikseen ilmoitettaville ryhmille; huomioithan myös erikseen ilmoitettavat takarajat. Kullekin kurssille voi ilmoittautua niin kauan kuin vapaita paikkoja riittää. Ilmoittautuminen on sitova. Jos mieleinen kurssi ei tällä kertaa toteudu, uusia tilaisuuksia tulee opintojen kuluessa! Tarjottimen kurssien kuvaus Seuraavassa kuvataan yksityiskohtaisemmin kurssin sisältö, arviointi ja mahdolliset kustannukset, jotka hakijan pitää huomioida hakiessaan. Ilmoittautuminen on sitova, joten kurssille ilmoittautuessaan opiskelijan täytyy sitoutua myös mahdollisten kustannuksiin tai hankintoihin. Kurssit on kuitenkin suunniteltu siten, että merkittäviä kustannuksia tai hankintoja ei aiheudu.

4 Autoala, Auton ehostus Ala: Autoala Opettaja: Vuorela Asko Auton ehostus Opiskelijan on tunnettava auton ylläpitohoidon tavoitteet. Opiskelijan on tunnettava maalipinnan, muovi- ja kumiosien sekä muulla tavalla käsiteltyjen pintojen ja lasien hoitotavat. Hänen tulee osata valita kutakin pintaa varten soveltuvat hoitoaineet. Hänen tulee hallita auton verhoilun puhdistus ja auton sisäpintojen ehostus. Opiskelijalla on käsitys auton hoidon merkityksestä sen säilymiselle. Hän taitaa yleisimmät puhdistustekniikat ja pystyy palauttamaan maalipinnan kunnon. Opiskelija tuntee yleisimmät autonhoitotuotteet ja osaa tehdä pieniä maalipinnan korjauksia. Opiskelijan tulee hallita pienten kiven iskemien paikkamaalaus tekniikat. Hän tuntee lajittelun ja turvallisuusnäkökohdat. Hän pystyy ehostamaan auton houkuttelevaksi myyntitapahtumaa silmälläpitäen. Luennot. Pisteopiskelu. Harjoitus- ja asiakastyöt työsalissa ja luokassa. 4. jakson aikana. Työskentelyä arvioidaan tuloksen perusteella näyttökokeen tavoin, sekä kirjallisella kokeella. Kurssista voi saada arvosanan tai suoritettu-merkinnän. Opiskelijalla tulee olla suoja-asu (haalari). Lisäksi tulee hankkia erilliset autonhoitotuotteet käyttöä varten. Opiskelijalle muodostuu kustannuksia vain siinä tapauksessa, että hän suorittaa työkokeen tai harjoituksen omaan autoonsa. Tällöin veloitetaan autoon käytetyt aineet ja tarvikkeet normaalin hinnoittelun mukaan.

5 Hotelli-, ravintola ja cateringala, Anniskelupassiin valmistava kurssi Ala: Hotelli-, ravintola- ja cateringala Opettaja: Sari Grönroos Anniskelupassiin valmentava kurssi Vastuullinen anniskelu, alkoholilainsäädäntö luento-opetuksena. Valmentaa opiskelijaa anniskelupassia varten suoritettavaan kokeeseen. Mahdollisuus suorittaa anniskelupassikoe aikuiskoulutuksen puolella. S merkintä = suoritettu Hankinnat / kustannukset opiskelijalle; muut huomiot Maksuton materiaali opettajalta ja verkosta. Vapaaehtoisen kokeen suorittaminen aikuiskoulutuksessa 40 /testi.

6 Hotelli-, ravintola ja cateringala, Hygieniaosaaminen Ala: Hotelli-, ravintola- ja cateringala Opettaja: Osaston opettajat Testi: Riitta Parviainen Hygieniaosaaminen Tavoitteena saada hygieniaosaamisen passi Teorialuennot ja verkko-opetus Testi opintojen jälkeen Suoritusmerkintä S Materiaali verkossa, ei kustannuksia, Opiskelijat maksavat Vaao:lle 10 hyväksytysti suoritetusta testistä ja saavat hygieniaosaamiskortin.

7 Kauneudenhoitoala, Kauneuspassi Ala: Kauneudenhoitoala Opettajat: Kipinä Ritva ja Saurusvaara Satu Kauneuspassi (2 kurssia) Omien hiusten pesu, hoito, muotoilu ja viimeistely Ehostus ja kynsien lakkaus ja koristelu. Oman meikkipussin ja muotoilutuotteiden päivitys. Suoritus-merkintä Materiaalikustannus 10 euroa Omat siveltimet, meikkipussi, kynsilakat ja muotoilutuotteet mukaan, opettajan ilmoittamana ajankohtana (järjestetään 2 samanlaista kurssia)

8 Kone- ja metalliala, Käytännön hitsaustaito aloittelijoille Ala: Kone- ja metalliala Opettaja: Rami Sivula Käytännön hitsaustaito aloittelijoille Opiskelija oppii kurssilla MIG/MAG hitsauksen alkeet käytännössä ja teoriassa. Opiskelija tekee joitakin yksinkertaisia puikkohitsaus harjoituksia. Opiskelijalle annetaan hitsausharjoituksiin ja työsalityöskentelyyn liittyvä turvallisuus-koulutus ennen työsaliharjoitusten aloittamista. Arviointi toteutetaan yksinomaan harjoitustöiden perusteella. Opiskelijan henkilökohtaisena varustuksena tulee olla: Puuvillaiset työhaalarit sekä pitkävartiset hitsauskäsineet. Oppilaitos huolehtii opiskelijoille varusteet.

9 Liiketalous ja kauppa, Palkanlaskennan perusteet Ala: Liiketalous ja kauppa Opettaja: Mia Salminen Kurssin nimi Palkanlaskennan perusteet Opiskelija saa kurssilta hyvät perustiedot liittyen työelämän lainsäädöksiin sekä palkanlaskennan perusteisiin. Tavoitteena on oppia soveltamaan, työsuhteen ja palkanlaskennan säännöksiä, määräyksiä sekä ohjeita, käytäntöön. Kurssilla opitaan työsuhteen tärkeitä pelisääntöjä, laskemaan palkkoja sekä tekemään työsopimuksia. Tavoitteena on saada hyvä perustietous näistä tärkeistä aihealueista opiskelijan ensimmäisiä työpaikkoja varten. Näin oman edun valvonta työelämään mentäessä on helpompaa! Suoritustapa: lähiopetus, harjoitustehtävät Suoritus merkintä perustuen opiskelijan aktiivisuuteen, läsnäoloon sekä palautettaviin tehtäviin. Kurssilla ei ole oppikirjaa. Opettaja jakaa opetusmateriaalin, joka pääsääntöisesti saatavissa verkossa.

10 Liiketalous ja kauppa, Myyntitaidolla menestykseen Ala: Liiketalous ja kauppa Opettaja: Petri Kautto Myyntitaidoilla menestykseen Tavoitteet ja hyödyt - Tunnistat omat luontaiset vahvuutesi myyntityössä ja pystyt kehittämään niitä - Vahvistat neuvottelutaitojasi ja itseluottamustasi, opit toimimaan asiakaslähtöisesti, suunnitelmallisesti sekä kannattavasti asiakaspalvelu- ja myyntitehtävissä - Tunnet oikeat keinot vaikuttaa erilaisiin asiakkaisiin myyntiprosessin eri vaiheissa - Pystyt hyödyntämään oppimaasi monella elämän osa-alueella; osaat myydä esimerkiksi omaa osaamistasi tehokkaammin yrityksille Suoritustapa - lähiopetus, harjoitustehtävät, myyntitilanneharjoitukset - toiminta ryhmän jäsenenä ja harjoituksissa - kirjalliset suoritukset - osallistumisaktiivisuus Ei kirjaa, opettaja jakaa kurssimateriaalin

11 Liiketalous ja kauppa, Campustutor ja 24h-leiriohjaajana toimiminen, 1-2 ov Ala: Liiketalous ja kauppa Opettaja: Kirsti Sand Campustutor ja 24h-leiriohjaajana toimiminen Tavoitteet ja hyödyt Opiskelijan ihmissuhde- ja vuorovaikutustaitojen sekä vastuunottokyvyn kehittäminen, jolloin myös esiintymistaito ja ongelmien ratkaisukyky paranevat. - perehdytys Campustutortoimintaan ja Campus 24h-leiriohjaajan tehtäviin - ohjaus leirivalmisteluiden alkuun n. 8 h kestävässä koulutustilaisuudessa - syksyllä tutoreille muodostetaan oma ohjausryhmä opintonsa aloittavista opiskelijoista. - yhteisten tilaisuuksien, tutustumiskäyntien, kilpailujen, illanviettojen järjestämistä - 24H-leirin valmistelu ja organisointi alusta loppuun. - kirjallisen raportin laatiminen. Suoritustapa 24h-leirin järjestäminen 2012 ja opiskelijatutorina toimiminen S= Suoritettu SK= Suoritus kesken Kurssille osallistuminen vaatii opiskelijalta - omaa retkipatjaa ja makuupussia - paljon iloista innostusta ja hyvää mieltä

12 Liiketalous ja kauppa, Campus 24h-leiri (Vain 5. jaksossa/2012) Ala: Liiketalous ja kauppa Opettaja: Kirsti Sand Campus 24h-leiri Tavoitteet ja hyödyt NY 24h -leirillä sovellettava interaktiivinen ryhmäoppiminen kehittää vuorovaikutus- ja neuvottelutaitoja sekä ongelmanratkaisukykyjä. Tämän lisäksi intensiivisen työskentelyn tavoitteena on oppia asettamaan tavoitteita ja ottamaan vastuuta sekä omasta että ryhmänsä toiminnasta. Leirin aikana kehitetään lisäksi esiintymistaitoja innostavassa ympäristössä ja rohkaistaan oppilaita aktiiviseen toimintaan. Leirin jälkeen osallistujat ymmärtävät yrittäjyyden / yritystoiminnan kokonaisuuden ja huomaavat, että yrittäjämäistä toimintatapaa, taitoja ja ominaisuuksia tarvitaan kaikessa työssä ja työelämässä. Suoritustapa 24h-leiri toiminnallisen oppimisen menetelmin. S= Suoritettu SK= Suoritus kesken Kurssille osallistuminen vaatii opiskelijalta - omaa retkipatjaa ja makuupussia - paljon iloista innostusta ja hyvää mieltä

13 Liiketalous ja kauppa, Säästäminen ja sijoittaminen Ala: Liiketalous ja kauppa Opettaja: Mikko Siirilä Säästäminen ja sijoittaminen Tavoitteena on tutustua yleisimpiin yksityishenkilöiden säästämis- ja sijoittamismuotoihin siten, että opiskelijalla olisi riittävä tietämys oman säästämis- ja sijoitustoiminnan käynnistämiseen. Sijoitusinstrumenteista perehdytään erityisesti korko- ja osakerahastoihin sekä suoriin osakesijoituksiin. Tämän lisäksi pohditaan asunnon ostamista säästö- ja sijoitusmuotona. Kurssilla perustetaan virtuaalinen osakesalkku, jonka arvonmuutosta seurataan kurssin edetessä. Suoritusmerkintä osallistumisaktiivisuuden ja palautettavien tehtävien perusteella Ei kustannuksia. Opetus mikroluokassa, opetusmateriaali verkossa.

14 Liiketalous ja kauppa, Yrityspeli ja yrittäjyys Ala: Liiketalous ja kauppa Opettaja: Kirsti Sand Yrityspeli ja yrittäjyys Yrityspeli, jossa asetutaan yrittäjän asemaan, otetaan lainaa, ostetaan koneita, maksetaan palkkaa työntekijöille tai tehdään päätöksiä yritystoiminnan laajentamisesta. Peli on yksinkertaistettua yrityksen todellisuutta, jossa pääsee käytännössä kokeilemaan yrityksen päätöksentekoa, sen vaikuttavuutta yritystoimintaan ja suhdannevaihteluihin. Lisäksi kurssilla tutustutaan yrittäjyyteen ammattina yrittäjä haastattelujen avulla sekä tutustutaan ja tunnistetaan omassa itsessä yrittäjyyden mahdollistavia tekijöitä. Suoritustapa Yrityspeli, ryhmätyöt, haastattelut, yritysyhteistyö ja osaamiskartoitukset osin verkossa. S= Suoritettu SK= Suoritus kesken Ei erityistä.

15 Opa-tiimi, Elämä edessä Ala: Opiskelijapalvelut Opettaja: Sanna Laine, Eeva Ahokas Elämä edessä Elämänhallinnan lisääminen, ryhmämuotoinen kontaktiopetus, kevät 2011 Kurssi tarkoitettu kaikille opiskelijoille, jotka haluavat mm. pohtia elämän peruskysymyksiä, lisätä itseluottamusta ja itsetuntemusta, oppia sosiaalisia ja itseilmaisun taitoja. laajuus 1 ov Läsnäolo ja aktiivinen toiminta (S) Ei ylimääräisiä kustannuksia

16 Opa-tiimi, Kesätöihin! Ala: Opiskelijapalvelut Opettaja: Minna Naumanen Kesätöihin! Kurssin kuvaus: Omat vahvuudet työn hakijna ja tekijänä, mistä löydän kesätöitä, miten työskentelen Tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiuksia kesätyönhakuun henkilökohtaisten ominaisuuksien näkökulmasta: 1) Työnhakutiedot ja taidot sisältävät työnhakemiseen liittyvien perustaitojen ja tietojen omaksumista: mistä työtä löytää, miten sitä haetaan, 2) työelämätaidoissa käsitellään sellaisia sisältöjä, joiden käsittely avaa uusia näkökulmia työelämään. 3) Omat vahvuudet työnhakijana ja tekijänä. Läsnäolo ja aktiivinen toiminta (S) Ei ylimääräisiä kustannuksia

17 Opa-tiimi, Tutor-koulutus Ala: Opiskelijapalvelut Opettaja: Minna Naumanen, Eeva Ahokas Tutor-koulutus Sinua ohjataan antamaan toisille opiskelijoille kokonaisvaltaista tukea, joka sisältää oppisisällöllisen ohjauksen, henkilökohtaisen neuvomisen, tukemisen sekä informaation jakamisen. Tutor-toiminnan tavoitteena on auttaa uutta opiskelijaa tutustumaan uuteen opiskeluyhteisöön, sopeutumaan siihen ja pääsemään alkuun opinnoissaan. Uusille opiskelijoille on tärkeää, että asioista saa tietoa henkilökunnan lisäksi myös toisen opiskelijan näkökulmasta. Jokainen varmasti muistaa, miltä tuntuu aloittaa "tyhjästä" ja aivan uudessa ympäristössä. Silloin on tärkeää, että opiskelijalla on joku, keneltä kysyä, kenen luokse mennä, jos jokin asia vaivaa tai on epäselvää. Tutorilla on merkittävä rooli uusien opiskelijoiden vastaanottamisessa. Onko sinusta tähän? Tutorointi ei ole oppilaitoksen esittelyä ja markkinointia!! Läsnäolo ja aktiivinen toiminta (S) Ei ylimääräisiä kustannuksia

18 Rakennusala, Puusta pitkälle Ala: Rakennusala Opettaja: Harri Koskela Puutekniikan perusteet Yleisimmät puulajit ja niiden ominaisuudet Puu rakennusmateriaalina Työturvallisuus Yleisimmät puuntyöstökoneet Työstötekniikat Puualan työpiirustukset Arviointimerkintänä on S (suoritettu), jonka saaminen edellyttää aktiivista opetukseen osallistumista sekä harjoitustehtävien tekoa. Opiskelijalla tulee olla työhaalarit sekä kuulo- ja silmäsuojaimet. Harjoitustöihin tarvittavat materiaalit saa oppilaitokselta.

19 Sosiaali- ja terveysala, Seikkailijat älkööt vaivautuko Ala: Sosiaali- ja terveysala Opettaja: Mariaana Aartoranta Seikkailijat älkööt vaivautuko Tavoite: Eväitä elämään parisuhteessa: ymmärtää ihmisiä, ihmissuhteita ja omaa osuutta ihmissuhteissa Suoristutapa: Toiminnalliset menetelmät, harjoitukset, keskustelu (teoriaa ja käytäntöä) Hyväksytty suoritus - opiskelijalle ei kuluja - Oppilaitoksen puolesta järjestetään: o sopivat tilat toiminnallisiin menetelmiin o jumppa-/rentoutuspatjoja, cd-levyjä

20 Sähköala, Multimedia Ala: Sähköala Opettaja: Hakanen Heikki Multimedia Opiskelija osaa Windows-ympäristössä tapahtuvan kuvan, videon ja äänen yksinkertaisen muokkauksen ja editoinnin. Hän osaa siirtää tallenteita tietokoneelle, käsitellä niitä ohjelmistojen avulla ja uudelleen tallentaa ne haluttuun muotoon. Harjoitukset tietokoneluokassa 4. jakson aikana. Työskentelyä arvioidaan tuloksen perusteella. Kurssista voi saada arvosanan tai suoritettu-merkinnän.

21 Prosessiala, Paperin kierrätys Ala: Prosessiala Opettaja: Erkki Murtoniemi Paperin kierrätys Paperin kierrätyksen tavoitteena on valmistaa esim. sanomalehdestä tai aaltopahvista uusiopaperia. Opintojaksolla keskitytään enimmäkseen laboratoriotöihin uusiomassan aikaansaamiseksi ja sen tutkimiseksi. suoritettu S - materiaali valmiina osastolla.

22 VAAO, Kilpailuvalmennus Ala: VAAO Opettajat: Skills-koordinaattori Kilpailuvalmennus Skills-kilpailumahdollisuudet ja lajit tutuiksi: Taitaja-semifinaali, Taitaja-finaali, EuroSkills, WorldSkills, TaitajaPLUS, Abilympics Skills- ja Taitaja-toiminta VAAOssa Kilpailumahdollisuudet VAAOssa Ammattitaitokilpailujen hyödyt Mistä on huippuosaajat tehty? Oletko sinä oman alasi tuleva huippuosaaja? Päiväretki Taitaja-finaaliin Suoritus-merkintä

23 Verkkokurssit Edellä kuvatun tarjonnan lisäksi 1 ov:n laajuisia verkkokursseja on tarjolla myös muista Välkky-oppilaitosverkoston oppilaitoksista. Kunkin seuraavassa esitetyn kurssin sisäänotto on kolme opiskelijaa kutakin oppilaitosta kohden.

24 VAAO: Polkuja yrittäjyyteen, 1. osa. Oppilaitos, ala: Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto, Liiketalouden ja kaupan ala ja hyvinvointiala Opettajat, puh/sähköposti: xx Polkuja yrittäjyyteen, 1. osa. (1 ov) - Opiskelijan tavoitteena on laatia alustava liikeidea omalle yritystoiminnalle tai kehitysideat toiminnassa olevalle yritystoiminnalle. - Polkuja yrittäjyyteen, 1. osassa selvennetään opiskelijan mahdollisuuksia yrittäjyyteen. Analysoidaan yrityksen perustamisen kynnyskysymyksiä, missä ollaan nyt, mihin ollaan menossa ja millaisilla keinoilla ja edellytyksillä. - Polkuja yrittäjyyteen, 1 osaan liittyvät verkkotehtävät ovat Moodlessa. - Verkkotehtävät avoinna Arviointi - Moodleen palautettavat verkkotehtävät, jotka arvioidaan arvosanalla 1-3 (1=tyydyttävä, 2=hyvä, 3=kiitettävä). Arvioinnin kohteet Yritystoiminnan suunnitteleminen ja arvioiminen Osaamisen tuotteistamismahdollisuuksien arvioiminen Arviointikriteerit Tyydyttävä T1 Opiskelija laatii ohjeistettuna liikeidean sekä arvioi oman toiminnan ja työn tekemisen vahvuuksia ja kehittämistarpeita arvioi ammattialansa tuote- ja palvelutarjontaa Hyvä H2 Opiskelija selvittää ammattialan toiminta-ajatuksen, liikeidean ja keskeisiä palvelumahdollisuuksia ja arvioi mahdollisuuksiaan toimia yrittäjänä hankkii tietoa tuotteiden ja palvelujen kilpailu- ja kehittämistarpeesta sekä arvioi ammattialansa eri tuotteistamismahdollisuuksia Kiitettävä K3 Opiskelija hyödyntää työssään rohkeasti eri yritysten toiminta-ajatuksia ja liikeideoita sekä asettaa yrittäjyysosaamiselleen kehittämistavoitteita suunnittelee itsenäisesti ammattialalle uusia palvelu- ja tuotteistamismahdollisuuksia kilpailutilanteiden pohjalta - Ei kustannuksia - Edellyttää tietokonetta ja internet-yhteyttä - Opiskelija voi jatkaa liikeidean tai kehitysideoiden työstämistä liiketoimintasuunnitelmaksi/ kehityssuunnitelmaksi Polkuja yrittäjyyteen, 2. osassa. Ilmoittautuminen - xx

25 Koulutuskeskus Tavastia: Finland in English Oppilaitos, ala: Koulutuskeskus Tavastia Atto-osasto Opettajat, puh/sähköposti: Marja Peltoniemi puh Finland in English, verkkokurssi Kurssilla harjoitellaan keskeisiä viestintätilanteita ja valmistaudutaan selviytymään ulkomailla tapahtuvassa työssäoppimisessa sekä myös toimimaan isäntänä ulkomaisille työssäoppimassa oleville opiskelijoille. Kurssilla opitaan kertomaan Suomesta ja sen erityispiirteistä englanniksi. Kurssitehtävät ovat Moodlessa. Ajankohta Arviointi Moodleen palautettavat pakolliset tehtävät Arvioidaan arvosanalla 1-3 tai opiskelijan toivomuksesta suoritettu-merkinnällä Arvioinnin kohteet Tiedonhankinta Kirjallinen ja suullinen viestintä Tekstien ymmärtäminen Kielen ja kulttuurin tuntemus Kielenopiskelu Arviointikriteerit Tyydyttävä T1 Opiskelija hakee tietoa Suomesta sekä kohdemaasta sanakirjoja käyttäen kirjoittaa ohjattuna mallin mukaan lyhyitä ja yksinkertaisia tekstejä uskaltaa ilmaista itseään suullisesti englanniksi ymmärtää lyhyitä ja yksinkertaisia kirjallisia viestejä on tietoinen Suomen ja kohdemaan kulttuurin merkityksestä (välineenä englannin kieli) tunnistaa omat oppimisstrategiansa Hyvä H2 Opiskelija hakee tietoa Suomesta sekä kohdemaasta sanakirjoja ja muita tietolähteitä käyttäen kirjoittaa mallin mukaan lyhyitä ja yksinkertaisia tekstejä selviytyy suullisesti englannin kielellä yksinkertaisissa vuorovaikutustilanteissa ymmärtää itsenäisesti lyhyitä tekstejä ymmärtää Suomen ja kohdemaan kulttuurin merkityksen (välineenä englannin kieli) arvioi oppimisstrategioidensa vahvuuksia ja heikkouksia - ei kustannuksia - edellyttää tietokonetta ja internet-yhteyttä Ilmoittautuminen - Veli-Pekka Körkkö, sähköpostitse: Kiitettävä K3 Opiskelija hakee monipuolisesti tietoa Suomesta sekä kohdemaasta soveltaen kirjoittaa tavanomaisia viestejä ja lyhyitä tekstejä viestii oma-aloitteisesti englanniksi sekä hallitsee kielen eri rekistereitä ymmärtää yleiseen kielenkäyttöön liittyviä tekstejä soveltaa tietojaan Suomen ja kohdemaan kulttuurista (välineenä englannin kieli) vahvistaa oppimistaan kokeilemalla uusia strategioita ja oppimistapoja

26 Kiipulan ammattiopisto: Hurahda oppimiseen Oppilaitos, ala: Kiipulan ammattiopisto Opettajat, puh/sähköposti: Ari-Pekka Halinen puh Hurahda oppimiseen, 1 opintoviikko Kurssin tavoitteena on innostua oppimaan ja löytää omia vahvuuksia oppimisessa. Kurssilla tutustutaan erilaisiin oppimistyyleihin ja tapoihin sekä kerrataan opiskelutekniikoita. Kurssi suoritetaan verkko-opintoina Moodle oppimisympäristössä. Kurssilla tehdään mm. erilaisia testejä, joiden avulla on mahdollisuus tutustua omiin oppimistyyleihin ja tapoihin sekä haetaan tietoa oppimiseen vaikuttavista tekijöistä. Kurssin toteutus on Kurssi arvioidaan suoritettu (S) merkinnällä. Kurssin hyväksytysti suorittaminen edellyttää tehtävien tekemistä kurssin toteutusajan puitteissa. Kurssi edellyttää mahdollisuutta tietokoneen käyttöön, tietotekniikan kohtalaisia taitoja sekä kiinnostusta verkko-opintoihin. Kurssi tarjoaa mahdollisuuden innostua oppimisesta!

27 Faktia: Työelämätaidot, työnhaun tueksi Oppilaitos, ala Faktia Koulutus Oy (Forssa), Hyvinvointi- ala Opettajat, puh/sähköposti: Miia Ojala , Anni Hult , Työnhaun tueksi Tavoitteena on kehittää opiskelijan työnhakuvalmiuksia ja oman osaamisensa markkinoimista. Kurssilla tehdään työhakemus, ansioluettelo ja oman osaamisen markkinoimiseen valmentavia tehtäviä sekä valmistaudutaan työhaastatteluun Ajankohta sovitaan ryhmittäin (ryhmän ohjaaja sopii) kurssin vastuukouluttajan kanssa. Kurssille voi osallistua alkaen. Hyväksytty/Hylätty Kurssi toteutetaan Faktian Moodlessa. Vastuukouluttaja antaa osallistujille käyttäjätunnukset. Suorittaminen vaatii internet- yhteyden. Ansioluettelomallien lataaminen vaatii active X- komponentin.

28 FAI: SumoPaint-kurssi verkkokurssi 1ov Opettaja Linnevuori Rainer Puhelin Sähköposti Tavoitteet: SumoPaint-kurssin tavoitteena on, että opiskelijalle muodostuu kuva SumoPaintkuvankäsittelyn perustoiminnoista. Hän oppii etsimään ja käyttämään verkossa olevaa kuvankäsittely-ohjelmaa ja osaa tehdä perusharjoituksia SumoPaint-ohjelmalla. Opiskelijoiden oppimisen prosessin rakentuminen verkossa: Opiskelijat perehtyvät verkossa olevaan opintojaksolle tuotettuun oppimateriaaliin, tutustuvat sovellusesimerkkeihin aihealueittain, tekevät oppimistehtävät, hankkivat kiinnostuksensa mukaan lisätietoa ja osallistuvat eri aihealueita käsittelevään keskusteluun. Opettaja antaa keskusteluaiheita, ohjaa keskustelua ja osallistuu siihen. Opintojakson alussa toimintotavat selviävät kurssikansiosta. Arvioinnin kriteerit esitellään kurssikansiossa sekä oppimistehtävät arvioidaan kurssitehtävien yhteydessä. Opiskelijoiden tuotokset: Opiskelijat palauttavat kuva- ja kirjalliset harjoitukset moodle oppimisympäristössä, joista opettaja antaa palautetta. Opiskelijoille annetaan palautetta kurssitehtävien yhteydessä. Harjoitustehtävistä annetaan henkilökohtaista kirjallista palautetta verkossa. Kiitettävä: Hyvien tietojen lisäksi oppija osaa kehittää omaa työtapaansa monipuoliseen ilmaisutaitoihin kuvankäsittelyohjelman avulla. Opiskelija osaa ilmaista itseään kuva- sekä tekstimuodossa, sekä osaa itsearvioida omia ja muiden opiskelijoiden harjoituksia. Kurssitehtävät on toteutettu aikataulun mukaan. Hyvä: Tyydyttävien tietojen lisäksi, opiskelija on aktiivisesti ottanut osaa keskustelutehtävien aikana aiheen käsittelyyn. Oppija osaa esitellä ja kertoa parannusehdotuksia omasta työstään. Tehtävät on tehty ja palautettu aikataulun mukaan. Tyydyttävä: Perustietojen hallinta sisäistetty sekä kaikkien verkkokurssitehtävien palautus on suoritettu aikataulun mukaan kurssiaikana.

29 Hyria: Kestävä kehitys työelämäosaamista tulevaisuuteen Oppilaitos, ala: Hyria koulutus Opettajat, puh/sähköposti: Juulia Tuominen, Kestävä kehitys työelämäosaamista tulevaisuuteen Keke-kurssi (1ov), verkko- ja/tai lähiopetuksena, suoritus opintojen alkuvaiheessa, tavoitteet: ymmärtää kestävän kehityksen ekologisen, taloudellisen, sosiaalisen ja kulttuurisen ulottuvuuden sekä tuntee yleisimmät ympäristöongelmat (ilmastonmuutos, rehevöityminen, happamoituminen jne) ymmärtää luonnonvarojen rajallisuuden ja kestävän elämäntavan merkityksen: ekotehokkuus, ekologinen jalanjälki, kierrätys, ympäristömerkit jne. ymmärtää miten työskennellään ympäristöriskit minimoiden ja toimitaan kulttuuriperintöä vaalien toimii energiaa säästävästi sekä ehkäisee jätteiden syntyä ja lajittelee jätteitä tarkoituksenmukaisesti tunnistaa ammattitaidon kannalta keskeisten tuotteiden elinkaaren sekä tunnistaa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia työ- ja toimintatapoja Hyväksytty niin, että / ne hylätty. tukevat ammattitaidon saavuttamista Moduulit: 1. Tiesitkö että? (herättäviä esimerkkejä), 2. Peruskäsitteet (keke ym.), Aktiivinen 3. Oma osallistuminen toiminta (kierrätys, (verkkokeskustelut ekolog.jalanjälki), jne) ja 4. tehtävät Globaali suoritettu näkökulma (ymp.ongelmat, hyväksytysti. yht.työ), 5. Toiminta ammatissa Opiskelutavat: kurssin perussisällöt ja rakenne on Moodlessa, julkisessa verkossa ja mediassa olevan aineiston hyödyntäminen osana opiskelua (linkit), projektityöt. Opettaja voi hyödyntää Moodlessa olevaa materiaalia lähiopetuksessa. Jos kurssi suoritetaan kokonaan verkossa, edellyttää se lähiopetusjakson kurssin aluksi. VÄLKKY hankkeen aikaisessa toteutuksessa voidaan lähipäivissä hyödyntää verkkoneuvotteluyhteyttä (esim. ACP tai Skype).

VAPAASTI VALITTAVIEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 27.10.2009

VAPAASTI VALITTAVIEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 27.10.2009 VAPAASTI VALITTAVIEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 27.10.2009 K-MESTARIMYYJÄKOULUTUS, 1 ov 1. Ilmoittautuminen linjakohtaisesti Mestarimyyjäkoulutukseen ilmoittutumisajan puitteissa

Lisätiedot

Osaamispisteet. Vapaasti valittava

Osaamispisteet. Vapaasti valittava Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammattiopiskelun S2 3 osp Osaaminen arvioidaan opiskelijan keräämän oman alan sanaston sekä portfolion avulla. Oman alan sanavaraston Tekstien ymmärtäminen Luku- ja opiskelustrategioiden

Lisätiedot

KANSAINVÄLISYYSTUTORIN OSAAMISPASSI

KANSAINVÄLISYYSTUTORIN OSAAMISPASSI KANSAINVÄLISYYSTUTORIN OSAAMISPASSI Nimi Opetuspiste OSAAMISPASSI Kansainvälisyystutor -opinnot kuuluvat etiikan opintoihin. Saamasi opintoviikkomäärän laajuus riippuu siitä, miten paljon syvennät osaamistasi

Lisätiedot

11.12.2012. Ammattistarttilaisen polku - Starttaako moottori

11.12.2012. Ammattistarttilaisen polku - Starttaako moottori Ammattistarttilaisen polku - Starttaako moottori 1 APUA MULLA EI OO OPISKELUPAIKKAA! MITÄ MÄ TEEN? Zoomausopas opiskelijoille jotka eivät saaneet 2 asteen koulutuspaikkaa Hakuaikaa myöhennettiin heinäkuulle

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Liiketalouden perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Haapajärven ammattiopisto Hyväksytty: 2 Sisällys JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT...

Lisätiedot

Kieltenopetus TuKi:ssa

Kieltenopetus TuKi:ssa Kieltenopetus TuKi:ssa K E U D A T U U S U L A, H Y V I N V O I N T I A L A T K A I J A KOÇ AK, 2 0 1 1-12 AMIS tai LUKIO tai molemmat Miksi sinä valitsit ammattiopiston? Onko ammattiopistossa pätevää

Lisätiedot

Tavoite Opiskelija osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä

Tavoite Opiskelija osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä Kuvaukset 1 (6) Englanti, Back to basics, 1 ov (YV3EN1) Tavoite osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä Teemat ja

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Palkanlaskenta 30 osp Tavoitteet: Opiskelija laskee palkanmaksukaudelta maksettavan palkan. Hän laskee maksettavan palkan erityistilanteissa

Lisätiedot

Opetussuunnitelma alkaen

Opetussuunnitelma alkaen Opetussuunnitelma 1.8.2015 alkaen Ennen 1.8.2015 aloittaneet siirtyvät opiskelemaan 1.8.2015 jälkeen uusien tutkinnon perusteiden mukaan. Muutosta ohjaavat lainsäädäntö ja asetusmuutokset sekä Opetushallituksen

Lisätiedot

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov AMMATILLINEN PAIKALLISESTI TUOTETTU TUTKINNON OSA AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov Ammattitaitovaatimukset osaa: suunnitella ja laatia toiminnan tavoitteet asiakkaan tarpeet huomioiden ottaa huomioon

Lisätiedot

AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp

AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp OPPIMISTAVOITTEET n opintokortin runko Työelämälähtöiset työtehtävät Arvioidaan S = oppimistavoite saavutettu Valmentautuminen ja raportointi Valmentautuminen työelämässä

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen avaintaidot: - Oppiminen ja ongelmanratkaisu - Ammattietiikka - Kestävä kehitys. Harjoitustöiden ja Itsearvioinnin yhteydessä.

Elinikäisen oppimisen avaintaidot: - Oppiminen ja ongelmanratkaisu - Ammattietiikka - Kestävä kehitys. Harjoitustöiden ja Itsearvioinnin yhteydessä. ELÄMÄNHALLINTA, 2 ov 1. Elämänhallintaan liittyvien kysymysten käsitteleminen ja elämään liittyvistä asioista selviytyminen 2. Elinikäisen oppimisen avaintaidot - Ammattietiikka - Kestävä kehitys Arvioinnin

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA Elektroniikka-asentaja, ICT-asentaja Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Laatija Tila Tieto- ja tietoliikennetekniikan

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT

OPETUSSUUNNITELMA VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT OPETUSSUUNNITELMA VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Palvelualan apulaisrehtorin hyväksymä 28.4.2015, 8. Näyttötoimikunta hyväksynyt 17.3.2015, 3. OPETUSSUUNNITELMA 1 (20) Sisällys VAPAASTI VALITTAVAT

Lisätiedot

Kahden tutkinnon kotiväenilta ti

Kahden tutkinnon kotiväenilta ti Kahden tutkinnon kotiväenilta ti 11.10.2016 Kahden tutkinnon opinnot Jyväskylän ammattiopistossa koulutuspäällikkö Taina Roivainen Arjessa sattuu ja tapahtuu opinto-ohjaaja Tarja Nykänen ja Sirpa Puikkonen

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Liiketalouden perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Oulaisten ammattiopisto Hyväksytty: 2 Sisällys JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT... 4

Lisätiedot

SUOMALAISIIN AMMATTIKORKEAKOULUOPINTOIHIN VALMENTAVA KOULUTUS MAAHANMUUTTAJILLE, 32 op

SUOMALAISIIN AMMATTIKORKEAKOULUOPINTOIHIN VALMENTAVA KOULUTUS MAAHANMUUTTAJILLE, 32 op SUOMALAISIIN AMMATTIKORKEAKOULUOPINTOIHIN VALMENTAVA KOULUTUS MAAHANMUUTTAJILLE, 32 op OPPIMINEN JA OPPIMISYMPÄRISTÖT, 5op tuntee ammattikorkeakoulun opiskeluympäristönä omaa ammattikorkeakouluopintojen

Lisätiedot

KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op)

KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op) KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op) KOULUTTAJAKOULUTUS ON MONIMUOTOISTA OPISKELUA, JOKA KOOSTUU NELJÄSTÄ ERI KURSSISTA 1 n peruskurssi, 4 op 2 Jatkokurssi I, 3 op 3 Jatkokurssi II, 3 op 4 Kurssintuottajan koulutus,

Lisätiedot

Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus. Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa

Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus. Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa Pvm 4.12.2009 Helsinki Opetushallitus 1 Työelämään valmentautuminen ja

Lisätiedot

Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa. Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10.

Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa. Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10. Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10.2011 Sisältö 1. WinNova 2. Opiskelijoiden perehdyttäminen arviointiin 3.

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN OPINTOJAKSOT, yht. 5 op

LIIKETALOUDEN OPINTOJAKSOT, yht. 5 op 1/ 5 LIIKETALOUDEN OPINTOJAKSOT, yht. 5 op Ideasta yrittäjyyteen 2,5 op Liiketoimintaprosessit 2,5 op Liiketalouden opintojaksot toteuttaa Lapin AMK ( Rovaniemi) 2/ 5 Opintojakson nimi ja laajuus Opetuskieli

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULTTUURIALA Media-assistentti Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma

Lisätiedot

LAULUMUSIIKIN PÄÄAINE I

LAULUMUSIIKIN PÄÄAINE I MUUT KIELIOPINNOT 3la71 Saksan kieli 1 (4 op) 3la31 Italian kieli 1 (4 op) 3la72 Saksan kieli 2 (5 op) 3la32 Italian kieli 2 (5 op) k0-9123 Englannin kielen valmentava opintojakso (3 op) k0-9122 Ruotsin

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/7

ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/7 ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/7 Ammattitaidon osoittamistavat: Ammattiosaamisen työprosessin kokonaan pois lukien yrittäjänä toimimisen mahdollisuuksien ja ammattialan yritystoiminnan työmenetelmien, -välineiden

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Palkanlaskenta tutkinnon osa (PALA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Palkanlaskenta Ammattitaitovaatimukset nnlaskee palkanmaksukaudelta

Lisätiedot

Kestävän kehityksen kriteerit näyttötutkinnon järjestäjille KRITEERIT. 1) Hakeutumisen vaihe

Kestävän kehityksen kriteerit näyttötutkinnon järjestäjille KRITEERIT. 1) Hakeutumisen vaihe Nämä kriteerit on tuotettu 2011-2012 Hyria koulutuksen koordinoimassa Aikuiskoulutuksen sisällöt, menetelmät ja kriteerit (Aikuis-KEKE) -hankkeessa. Kriteerien suunnittelusta vastasi hankkeen kehittämisryhmä,

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikka. Internetistä toimiva työväline 1,5 osp (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille)

Tieto- ja viestintätekniikka. Internetistä toimiva työväline 1,5 osp (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille) Kuvaukset 1 (5) Tieto- ja viestintätekniikka Internetistä toimiva työväline 1,5 osp (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille) Tavoitteet omaksuu verkko-oppimisympäristön ja sähköpostin keskeiset toiminnot tutustuu

Lisätiedot

LUONNONTIETEIDEN ALA Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Datanomi

LUONNONTIETEIDEN ALA Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Datanomi N TUTKINTOKOHTAINEN OSA LUONNONTIETEIDEN ALA Datanomi Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma OPH:n määräys 85/011/2014 (sisältää

Lisätiedot

Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston vieraiden kielten opetusta verkossa ja integroituna ammattiaineisiin. Johanna Venäläinen

Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston vieraiden kielten opetusta verkossa ja integroituna ammattiaineisiin. Johanna Venäläinen Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston vieraiden kielten opetusta verkossa ja integroituna ammattiaineisiin Johanna Venäläinen Kenelle ja miksi? Lähtökohtana ja tavoitteena on - tarjota opiskelijoille vaihtoehtoinen

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. PALKANLASKENTA PALA 30 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. PALKANLASKENTA PALA 30 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 PALKANLASKENTA PALA 30 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Palkanlaskenta, 30 osp Ammattitaitovaatimukset o laskee palkanmaksukaudelta maksettavan palkan

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Elisabet Kinnunen ja Anne Huhtala Osaamisen ja sivistyksen asialla LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Kuvan päälle voi nostaa esimerkiksi sitaatin. Arial Italic 28 pt.

Kuvan päälle voi nostaa esimerkiksi sitaatin. Arial Italic 28 pt. Kuvan päälle voi nostaa esimerkiksi sitaatin. Arial Italic 28 pt. Ammatillisia opintoja lukiolaisille Oulun seudun ammattiopisto ja Oulun kaupungin lukiot yhdessä tarjoavat sinulle mahdollisuuden sisällyttää

Lisätiedot

Opinnot antavat sinulle valmiuksia toimia erilaisissa yritysten, julkishallinnon tai kolmannen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävissä.

Opinnot antavat sinulle valmiuksia toimia erilaisissa yritysten, julkishallinnon tai kolmannen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävissä. OPETUSSUUNNITELMA, johtaminen ja liiketoimintaosaaminen Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa sinulle vankan kehittämisosaamisen. Syvennät johtamisen ja liiketoiminnan eri osa-alueiden

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin.

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin. Hyväksymismerkinnät 1 (6) OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen

Lisätiedot

3.1 Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp

3.1 Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA Tutkinnon osa 3.1 Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp ARVIOINNIN KESKEISET ASIAT 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen toteuttamisesta Toteutus Ennen uuden tutkinnon

Lisätiedot

LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO

LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Ilmaisutaitojen ohjaus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Tutkintotilaisuuden työpaikat ja ajankohdat suunnitellaan

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Ylivieskan ammattiopisto Hyväksytty: 2 Sisällys JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON

Lisätiedot

AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVIEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA

AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVIEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA ETIIKKA, 2 ov 1. Eettisten kysymysten pohdinta 2. Arvo- ja normiristiriitojen käsittely työssä 3. Elinikäisen oppimisen avaintaidot - Ammattietiikka Arvioinnin kohteiden 1 ja 2 osaaminen osoitetaan aktiivisella

Lisätiedot

Arkioppimisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Arkioppimisen tunnistaminen ja tunnustaminen Arkioppimisen tunnistaminen ja tunnustaminen Eurooppalainen opintopolku verkosto http://eurooppalainenopintopolku.fi/index.php Leonardo kesäpäivät 2014 3.6.2014 Anne Mari Behm Savonlinnan ammatti ja aikuisopisto

Lisätiedot

ATTO, VALINNAINEN LISÄOSA 27. 10.2009

ATTO, VALINNAINEN LISÄOSA 27. 10.2009 ATTO, VALINNAINEN LISÄOSA 27. 10.2009 PSYKOLOGIA 1, 1 OV Tavoitteet havainnoi ja ymmärtää monipuolisesti ihmistä ja tämän toimintaan vaikuttavia tekijöitä, tunnistaa, tiedostaa ja käsittelee psyykkisiä

Lisätiedot

Verkkojulkaisun hallinta 1 ov VirtuaaliKYLÄssä?

Verkkojulkaisun hallinta 1 ov VirtuaaliKYLÄssä? Verkkojulkaisun hallinta 1 ov VirtuaaliKYLÄssä? TAVOITTEET: Alaansa liittyvien tekstien keskeisten käsitteiden, olennaisen sisällön ja tarkoituksen ymmärtäminen Tiedonhankinta eri tavoilla eri lähteistä

Lisätiedot

POHJOISSAAMEN KIELI 10 ov (400h) Lukuvuosina ja alkaen

POHJOISSAAMEN KIELI 10 ov (400h) Lukuvuosina ja alkaen POHJOISSAAMEN KIELI 10 ov (400h) Lukuvuosina 2009-2010 ja 2010-2011 alkaen 17.9.2009 Etäopetuksena Learnlinc etäopetusjärjestelmässä (8 ov) sekä lähiopetuksena (2 ov) Opintokokonaisuus sisältää 8 opintoviikkoa

Lisätiedot

OPINTO OPAS Lahden ammattikorkeakoulu. Ammattikorkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille 16 op

OPINTO OPAS Lahden ammattikorkeakoulu. Ammattikorkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille 16 op OPINTO OPAS 2012 2013 Lahden ammattikorkeakoulu Ammattikorkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille 16 op VALMENTAVA KOULUTUS MAAHANMUUTTAJILLE 16 OP Valmentavan koulutuksen tarkoituksena

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto (sira)

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto (sira) VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Käsi ja taideteollisuusalan perustutkinto (sira) Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Piippolan ammatti ja kulttuuriopisto Hyväksytty: 2 Sisällys... 1 JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI

Lisätiedot

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ (Luonnos 19.11.2008) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ Johdanto 1 SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON, LÄHIHOITAJA, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN 1.1 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tavoitteet 1.2 Sosiaali-

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON VALINNAISET OSAT

OPETUSSUUNNITELMA AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON VALINNAISET OSAT OPETUSSUUNNITELMA AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON VALINNAISET OSAT Johtokunnan hyväksymä 13.10.2009 / 69 Voimassa alkaen 1.8.2009 Sisältö 5.2 Valinnaiset tutkinnon osat... 3 5.2.1 Äidinkieli (0-4 ov)...

Lisätiedot

RENNOSTI TYÖSSÄOPPIMAAN -KUVALLINEN MATERIAALI ENSIMMÄISEEN TOP-VALMISTAUTUMISEEN

RENNOSTI TYÖSSÄOPPIMAAN -KUVALLINEN MATERIAALI ENSIMMÄISEEN TOP-VALMISTAUTUMISEEN Diginä Duunissa RENNOSTI TYÖSSÄOPPIMAAN -KUVALLINEN MATERIAALI ENSIMMÄISEEN TOP-VALMISTAUTUMISEEN Mitä? 360-virtuaalitoimisto: animaatiota, kuvaa, videota ja ääntä. Työpaikalle saapuminen, työskentely

Lisätiedot

Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma

Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma 10.6.2013 Koonnut Virpi Soini 2. luokan tavoitteet tutustuu verkko-opiskeluun ja harjoittelee käytännön työtaitoja, kuten tekstintuottamista

Lisätiedot

Yhteiset tutkinnon osat Valinnaiset opinnot

Yhteiset tutkinnon osat Valinnaiset opinnot Yhteiset tutkinnon osat Valinnaiset opinnot Pakollisten opintojen lisäksi yhteisiin tutkinnon osiin liittyy valinnaisia opintoja yhteensä 16 osp Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 3 osp Matemaattis-luonnontieteellinen

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 () Matkailualan perustutkinto Koodi: MAT3902 Päätös: LAMO C19/201 Näytön kuvaus osoittaa ammattitaitonsa työskentelemällä kulttuuritapahtumassa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että

Lisätiedot

1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Talouspalvelut 30 osp Tavoitteet:

1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Talouspalvelut 30 osp Tavoitteet: 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Talouspalvelut 30 osp Tavoitteet: Opiskelija kirjaa kirjanpidossa tavanomaiset tilitapahtumat. Hän laskee tavanomaisen maksettavan palkan

Lisätiedot

Just duunit. Kevät 2015

Just duunit. Kevät 2015 Just duunit Kevät 2015 Just duunit Mitä tehdään? Perustetaan yritys. Miten tehdään? Keksitään yritysidea. Perustetaan yritys. Laaditaan kirjallinen yrityssuunnitelma. Toteutetaan! Just duunit: Tavoite

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA YHTEISKUNTATIETEIDEN, LIIKE- TALOUDEN JA HALLINNON ALA Merkonomi Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Liiketalouden perustutkinnon tutkintokohtainen

Lisätiedot

TODISTUS AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVAN JA VALMISTAVAN KOULUTUKSEN, 20 0V 40 OV. Opinnot Opintojen laajuus Arvosana

TODISTUS AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVAN JA VALMISTAVAN KOULUTUKSEN, 20 0V 40 OV. Opinnot Opintojen laajuus Arvosana MALLI 1. ESIMERKKILÄN SEUDUN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ ESIMERKKILÄN AMMATTIOPPILAITOS TODISTUS Tiiti Tokko (300681-6148) on suorittanut AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVAN JA VALMISTAVAN

Lisätiedot

Tervetuloa Omnian aikuisopistoon

Tervetuloa Omnian aikuisopistoon Tervetuloa Omnian aikuisopistoon Hyvinvointi Liike-elämä Palvelut Tekniikka ja taito Video Näyttötutkinnosta https://www.youtube.com/watch?v=4rg3c 3Krpko&feature=youtu.be Omnian aikuisopiston toimipisteet

Lisätiedot

Toteutus Kurssilla keskustellaan, tehdään harjoituksia ja ryhmätöitä, tavataan erimaalaisia ihmisiä ja tehdään vierailuja.

Toteutus Kurssilla keskustellaan, tehdään harjoituksia ja ryhmätöitä, tavataan erimaalaisia ihmisiä ja tehdään vierailuja. Kuvaukset 1 (5) Kulttuurien tuntemus Kun kulttuurit kohtaavat, 1 ov (YV13KT2) oppii viestimään eri maista tulevien ihmisten kanssa oppii ymmärtämään, mistä kulttuuri- viestintäerot johtuvat kuinka eri

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 19.11.2008 Marja Hollo ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely.

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely. Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen

Lisätiedot

Opiskelija osaa suunnitella ohjelmiston toteuttamisen, toteuttaa, testata ja dokumentoida ohjelmiston.

Opiskelija osaa suunnitella ohjelmiston toteuttamisen, toteuttaa, testata ja dokumentoida ohjelmiston. 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ tuotantoversion toteuttaminen 30 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa suunnitella toteuttamisen, toteuttaa, testata ja dokumentoida. Työssäoppimisen keskeinen

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön!

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Ammattistartin kokeilun päätösseminaari Jyväskylä 13.4.2010 Opetusneuvos Ulla Aunola OPH/Ammattikoulutus/Tutkinnot Osaamisen ja sivistyksen asialla Valmistavien

Lisätiedot

KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) 16.1.2010 27.5.2011

KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) 16.1.2010 27.5.2011 1 KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) 16.1.2010 27.5.2011 KAJAANIN AMMATTIKORKEAKOULU Koulutuspalvelut 2 KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan 1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Käytön tuen prosessien vakiointi 15 osp Tutkinnon osaan kuuluvat opinnot: Prosessien tunnistaminen ja vakiointi 8 osp Työssäoppiminen 7 osp

Lisätiedot

Y-LINJA Yrittäjyys ja työelämätaidot Ylöjärven lukiossa

Y-LINJA Yrittäjyys ja työelämätaidot Ylöjärven lukiossa Y-LINJA Yrittäjyys ja työelämätaidot Ylöjärven lukiossa Ylöjärven lukiossa on mahdollista valita opintoja, jotka aikaansaavat aktiivisia, yritteliäitä ja työelämätaidot hallitsevia nuoria. Y-LINJAN yrityselämään

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely.

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely. Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Kehitysympäristön käyttö Tavoitteet: Opiskelija osaa määritellä, suunnitella ja toteuttaa ohjelmiston sekä dokumentoida ja testata valittua

Lisätiedot

MATKAILUN TEORIAOPINTOJAKSOT, yht. 10 op

MATKAILUN TEORIAOPINTOJAKSOT, yht. 10 op 1/ 9 MATKAILUN TEORIAOPINTOJAKSOT, yht. 10 op Vieraanvaraisuus 3 op Markkinointi ja tuotekehitys 4 op Englanti 2 op Turvallisuus 1 op Matkailun teoriaopintojaksot toteuttaa Lapin AMK/ MTI (Viirinkankaantie

Lisätiedot

Terveystieto, valinnainen Avaimet hyviin elintapoihin, 1 ov (YV8TT1) (HUOM! Suorituksesta saa merkinnän Työkykypassiin)

Terveystieto, valinnainen Avaimet hyviin elintapoihin, 1 ov (YV8TT1) (HUOM! Suorituksesta saa merkinnän Työkykypassiin) Kuvaukset 1 (5) Avaimet hyviin elintapoihin, 1 ov (YV8TT1) Tavoite tunnistaa elintapojen vaikutukset omaan sä oman vastuunsa ja mahdollisuutensa vaikuttaa omaan sä hyvinvoinnista huolehtimisen osana ammattitaitoa

Lisätiedot

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1)

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Kuvaukset 1 (6) Taide ja kulttuuri, valinnainen Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Tavoitteet Opiskelija kehittää luovuuttaan, yhteistyökykyään ja viestintätaitojaan rohkaistuu ilmaisemaan itseään itseilmaisun

Lisätiedot

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 Uudet määräykset Voimaan 1.8.2015 koskee myös jatkavia opiskelijoita! Opetuskeskeisyydestä

Lisätiedot

Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus

Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus SEURAKUNTAOPISTO LAPSI-JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Näytön työpaikat ja ajankohdat

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. KIRJANPITO KIPI 30 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. KIRJANPITO KIPI 30 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 KIRJANPITO KIPI 30 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Kirjanpito, 30 osp Ammattitaitovaatimukset o hoitaa kuukausittaista kirjanpitoa o kirjaa tulot, menot

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Talouspalvelut tutkinnon osa (TAPA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Talouspalvelut Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai

Lisätiedot

Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma

Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma VE08 / Opetuksen suunnittelu ja arviointi / Opsa / 6op / 160h Opintojakson tavoitteena on suunnitella erilaisille opiskelijoille sopiviin oppimisympäristöihin

Lisätiedot

Verkossa opiskelu vaatii opiskelijalta paljon aktiivisuutta ja kykyä työskennellä itsenäisesti

Verkossa opiskelu vaatii opiskelijalta paljon aktiivisuutta ja kykyä työskennellä itsenäisesti Verkossa opiskelu vaatii opiskelijalta paljon aktiivisuutta ja kykyä työskennellä itsenäisesti Opiskelijoiden kokemuksia oppimisesta ITK 2010 seminaari; Hämeenlinna Soile Bergström Opintojakson esittely

Lisätiedot

ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVAN OPISKELIJAN OHJAAMINEN TYÖELÄMÄÄN- TOIMINTAMALLI

ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVAN OPISKELIJAN OHJAAMINEN TYÖELÄMÄÄN- TOIMINTAMALLI ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVAN OPISKELIJAN OHJAAMINEN TYÖELÄMÄÄN- TOIMINTAMALLI Valmis -hanke Salon seudun ammattiopisto Toimintamalli Erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan ohjaaminen työelämään hotelli-,

Lisätiedot

Tunnus: HOT2RH006 Laajuus: 9 op Ajoitus: 1. lukuvuosi Kieli: suomi Opintojakson taso: ammattiopinnot Opintojakson tyyppi: pakollinen

Tunnus: HOT2RH006 Laajuus: 9 op Ajoitus: 1. lukuvuosi Kieli: suomi Opintojakson taso: ammattiopinnot Opintojakson tyyppi: pakollinen Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutusohjelma opintojaksokuvaukset 2015-2016 Opetussuunnitelma 2015 Majoitus- ja ravintola-alan liiketoimintaympäristö Tunnus: HOT2RH006 Laajuus: 9 op Ajoitus:

Lisätiedot

TYÖPAIKKAOHJAAJAKSI VALMENTAUTUMINEN 2ov

TYÖPAIKKAOHJAAJAKSI VALMENTAUTUMINEN 2ov LIITE 1 1 (11) TYÖPAIKKAOHJAAJAKSI VALMENTAUTUMINEN 2ov Tavoitteet ja keskeiset sisällöt, kiitettävä taso Opiskelija on tunnettava oman alansa perustutkinnon opetussuunnitelma ja kansalliset näyttöaineistot,

Lisätiedot

Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet

Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet t OPH:n infotilaisuus 23.11.2009 Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja

Lisätiedot

Opiskelija tekee työasemaympäristöön ja sen hankintaan liittyviä toimistotehtäviä ja laskutoimituksia sekä hyödyntää kielitaitoaan.

Opiskelija tekee työasemaympäristöön ja sen hankintaan liittyviä toimistotehtäviä ja laskutoimituksia sekä hyödyntää kielitaitoaan. 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa : Järjestelmän hankinta ja käyttöönotto 20 osp Tavoitteet: Opiskelija toimii työasemaympäristössä asentaen sekä laitteistoja että ohjelmistoja,

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Hyväksytty: 2 Sisällys... 1 JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI

Lisätiedot

Mikä on ammatillinen tutkinto?

Mikä on ammatillinen tutkinto? Mikä on ammatillinen tutkinto? Tässä oppaassa on kerrottu lyhyesti ja selkeästi, mitä ammatillinen tutkinto tarkoittaa. Kainuun ammattiopisto Opintie 3, 87100 Kajaani p. (08) 61 651 www.kao.fi Mikä on

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Sähköinen kaupankäynti 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osallistuu verkkokaupan ylläpitämiseen. Hän seuraa kilpailutilannetta ja alan trendejä

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus: Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä työskentelemällä yrityksessä, jossa valmistetaan ja kehitetään sulautettuja järjestelmiä.

Lisätiedot

Yrittäjyys Sampossa. Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö

Yrittäjyys Sampossa. Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö Yrittäjyys Sampossa Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö paivi.ovaska@edusampo.fi Menossa olevat yrittäjyyden kehittämishankkeet Yrittäjäksi ammatillisesta koulutuksesta (ESR) Sampon ja

Lisätiedot

MATKAILUN TEORIAOPINTOJAKSOT, yht. 10 op

MATKAILUN TEORIAOPINTOJAKSOT, yht. 10 op 1/ MATKAILUN TEORIAOPINTOJAKSOT, yht. 10 op Vieraanvaraisuus 3 op Markkinointi ja tuotekehitys 4 op Englanti 2 op Turvallisuus 1 op Matkailun teoriaopintojaksot toteuttaa Lapin AMK/ MTI (Viirinkankaantie

Lisätiedot

RANSKAN KIELI B2 RANSKAN KIELI B2 8 LUOKKA

RANSKAN KIELI B2 RANSKAN KIELI B2 8 LUOKKA RANSKAN KIELI B2 Opetuksen tavoitteena on totuttaa oppilas viestimään ranskan kielellä suppeasti konkreettisissa arkipäivän tilanteissa erityisesti suullisesti. Opetuksessa korostetaan oikeiden ääntämistottumusten

Lisätiedot

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä Suunnitelman laadinta Pvm 15/2 2013 Rakenteen tarkistus Pvm 21/3 2013 Muodollinen tarkistus Pvm 28/3 2013 Suunnitelman hyväksyntä Pvm 17/4 2013 Hyväksytty toisen asteen koulutuslautakunnan jaostossa Pvm

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Osaaminen arvioidaan työn tekemisestä pientalo - oppimisympäristössä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä

Lisätiedot

Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Monikulttuurisessa ympäristössä toimiminen:

Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Monikulttuurisessa ympäristössä toimiminen: SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Monikulttuurisessa ympäristössä toimiminen: AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Tutkintotilaisuuden työpaikat ja

Lisätiedot

Kuvataiteen perusopinnot (25 op) - ayukuv1700

Kuvataiteen perusopinnot (25 op) - ayukuv1700 Kuvataiteen perusopinnot (25 op) - ayukuv1700 Opetus toteutetaan vuonna 2016 Riihimäellä yhteistyössä Riihimäen kansalaisopiston kanssa. Ajankohta Kevät 2016 - Syksy 2016 Opiskelijan tulee omata riittävät

Lisätiedot

Te Startup-lukion pilottikoulut olette kyselleet meiltä runsaasti kysymyksiä, ja yritämme koostaa vastauksia niihin kaikkiin tähän dokumenttiin.

Te Startup-lukion pilottikoulut olette kyselleet meiltä runsaasti kysymyksiä, ja yritämme koostaa vastauksia niihin kaikkiin tähän dokumenttiin. HEISSAN! Te Startup-lukion pilottikoulut olette kyselleet meiltä runsaasti kysymyksiä, ja yritämme koostaa vastauksia niihin kaikkiin tähän dokumenttiin. AIKATAULU Opiskelijoiden ilmoittautuminen kursseille

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Annamaija Aro ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa

Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa Liiketoiminta kehittyy kehity sinäkin. Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa Tieturi Oy / Arja Sipola HTC Santa Maria, Tammasaarenkatu 5, 00180 Helsinki, Finland www.tieturi.fi (09) 431 551

Lisätiedot

Oppilaitoksen tarjonta audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen

Oppilaitoksen tarjonta audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen Oppilaitoksen tarjonta audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen Mallinnus rakenteesta, tuotekortteina kuvatusta sisällöstä ja toteutuksen vuosikellosta Henkilökohtaistamisen

Lisätiedot

1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Testaus 15 osp Tavoitteet:

1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Testaus 15 osp Tavoitteet: 1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Testaus 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa suunnitella ohjelmiston, toteuttaa ohjelmiston valittua testausympäristöä käyttäen sekä laatia

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Kirjanpito tutkinnon osa (KIPI) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Kirjanpito Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon

Lisätiedot

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat)

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat) Haminan koulu 4.-6.-luokkien VALINNAISAINEOPAS lv. 2017-2018 LUKUVUOSI 2017-2018 Uudessa opetussuunnitelmassa 1.8.2016 alkaen valinnaisaineita opetetaan neljännellä vuosiluokalla yksi 45 min. viikkotunti.

Lisätiedot