VAPAASTI VALITTAVIEN OPINTOJEN TARJOTIN SISÄLTÖ JA TOIMINTAOHJE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VAPAASTI VALITTAVIEN OPINTOJEN TARJOTIN 2010 2012 SISÄLTÖ JA TOIMINTAOHJE"

Transkriptio

1 VAPAASTI VALITTAVIEN OPINTOJEN TARJOTIN SISÄLTÖ JA TOIMINTAOHJE Sisältö Johdanto... 2 Tarjottimen sisältö... 2 Ilmoittautuminen... 3 Tarjottimen kurssien kuvaus... 3 Autoala, Auton ehostus... 4 Hotelli-, ravintola ja cateringala, Anniskelupassiin valmistava kurssi... 5 Hotelli-, ravintola ja cateringala, Hygieniaosaaminen... 6 Kauneudenhoitoala, Kauneuspassi... 7 Kone- ja metalliala, Käytännön hitsaustaito aloittelijoille... 8 Liiketalous ja kauppa, Palkanlaskennan perusteet... 9 Liiketalous ja kauppa, Myyntitaidolla menestykseen Liiketalous ja kauppa, Campustutor ja 24h-leiriohjaajana toimiminen, 1-2 ov Liiketalous ja kauppa, Campus 24h-leiri Liiketalous ja kauppa, Säästäminen ja sijoittaminen Liiketalous ja kauppa, Yrityspeli ja yrittäjyys Opa-tiimi, Elämä edessä Opa-tiimi, Kesätöihin! Opa-tiimi, Tutor-koulutus Rakennusala, Puusta pitkälle Sosiaali- ja terveysala, Seikkailijat älkööt vaivautuko Sähköala, Multimedia Prosessiala, Paperin kierrätys VAAO, Kilpailuvalmennus Verkkokurssit VAAO: Polkuja yrittäjyyteen, 1. osa Koulutuskeskus Tavastia: Finland in English Kiipulan ammattiopisto: Hurahda oppimiseen Faktia: Työelämätaidot, työnhaun tueksi FAI: SumoPaint-kurssi verkkokurssi 1ov Hyria: Kestävä kehitys työelämäosaamista tulevaisuuteen... 29

2 Johdanto Vapaasti valittavia opintoja järjestetään yhteisen tarjottimen kautta siten, että yhden opintoviikon laajuiset osiot ovat aloittavien ryhmien vapaasti valittavissa. Osioita kutsutaan tässä yhteydessä kursseiksi, sillä ne ovat tarjolla myös lukion opiskelijoille, joille virallisempi nimike tutkinnon osan osio on vieras. Tavoitteena on edistää opiskelijoiden mahdollisuuksia aidosti valita opintojensa vapaasti valittavia sisältöjä. Kursseja pidetään tiettyinä päivinä ja kellonaikoina, yhteensä 4 h viikossa: - 1. vuosikurssi: maanantaisin klo ja torstaisin klo 8 10 jaksossa 4-2. vuosikurssi: maanantaisin klo ja torstaisin klo 8 10 jaksossa 5 Tarjottimen sisältö Alla on taulukoituna tarjottimen kurssit, rajattu määrä paikkoja kullakin kurssilla: Osasto, opettaja Kurssin nimi Auto-osasto, Asko Vuorela Auton ehostus Hotelli-, ravintola ja cateringala Hygieniaosaaminen Hotelli-, ravintola ja cateringala, Sari Anniskelupassiin valmentava kurssi Grönroos Kauneudenhoitoala, Ritva Ikonen Kauneuspassi Kauneudenhoitoala, Tea Eerola Kauneuspassi Kone- ja metalliala, Rami Sivula Käytännön hitsaustaito aloittelijoille Liiketalous ja kauppa, Mia Salminen Palkanlaskennan perusteet Liiketalous ja kauppa, Kirsti Sand Campustutor ja 24h-leiriohjaajana toimiminen, 1-2 ov Liiketalous ja kauppa, Kirsti Sand Campus 24h-leiri Liiketalous ja kauppa, Petri Kautto Myyntitaidolla menestykseen Liiketalous ja kauppa, Kirsti Sand Yrityspeli ja yrittäjyys Liiketalous ja kauppa, Mikko Siirilä Säästäminen ja sijoittaminen Opa-tiimi, Sanna Laine, Eeva Ahokas Elämä edessä Opa-tiimi, Minna Naumanen, Tauno Mathlin Kesätöihin! Opa-tiimi, Minna Naumanen, Kati Joki Tutor-koulutus Rakennusala, Harri Koskela Puusta pitkälle Sosiaali- ja terveysala, Mariaana Aartoranta Seikkailijat älkööt vaivautuko" Sähköala, Heikki Hakanen Multimedia Prosessiala, Erkki Murtoniemi Paperin kierrätys Vaao, Skills-koordinaattori Kilpailuvalmennus VÄLKKY-VERKKOKURSSIT: VAAO Koulutuskeskus Tavastia Kiipulan ammattiopisto Faktia FAI Hyria Polkuja yrittäjyyteen, 1. osa. Finland in English Hurahda oppimiseen Työelämätaidot, työnhaun tueksi SumoPaint-kurssi verkkokurssi Kestävä kehitys työelämäosaamista tulevaisuuteen

3 Ilmoittautuminen Ilmoittautuminen avataan Wilmassa klo 10 erikseen ilmoitettaville ryhmille; huomioithan myös erikseen ilmoitettavat takarajat. Kullekin kurssille voi ilmoittautua niin kauan kuin vapaita paikkoja riittää. Ilmoittautuminen on sitova. Jos mieleinen kurssi ei tällä kertaa toteudu, uusia tilaisuuksia tulee opintojen kuluessa! Tarjottimen kurssien kuvaus Seuraavassa kuvataan yksityiskohtaisemmin kurssin sisältö, arviointi ja mahdolliset kustannukset, jotka hakijan pitää huomioida hakiessaan. Ilmoittautuminen on sitova, joten kurssille ilmoittautuessaan opiskelijan täytyy sitoutua myös mahdollisten kustannuksiin tai hankintoihin. Kurssit on kuitenkin suunniteltu siten, että merkittäviä kustannuksia tai hankintoja ei aiheudu.

4 Autoala, Auton ehostus Ala: Autoala Opettaja: Vuorela Asko Auton ehostus Opiskelijan on tunnettava auton ylläpitohoidon tavoitteet. Opiskelijan on tunnettava maalipinnan, muovi- ja kumiosien sekä muulla tavalla käsiteltyjen pintojen ja lasien hoitotavat. Hänen tulee osata valita kutakin pintaa varten soveltuvat hoitoaineet. Hänen tulee hallita auton verhoilun puhdistus ja auton sisäpintojen ehostus. Opiskelijalla on käsitys auton hoidon merkityksestä sen säilymiselle. Hän taitaa yleisimmät puhdistustekniikat ja pystyy palauttamaan maalipinnan kunnon. Opiskelija tuntee yleisimmät autonhoitotuotteet ja osaa tehdä pieniä maalipinnan korjauksia. Opiskelijan tulee hallita pienten kiven iskemien paikkamaalaus tekniikat. Hän tuntee lajittelun ja turvallisuusnäkökohdat. Hän pystyy ehostamaan auton houkuttelevaksi myyntitapahtumaa silmälläpitäen. Luennot. Pisteopiskelu. Harjoitus- ja asiakastyöt työsalissa ja luokassa. 4. jakson aikana. Työskentelyä arvioidaan tuloksen perusteella näyttökokeen tavoin, sekä kirjallisella kokeella. Kurssista voi saada arvosanan tai suoritettu-merkinnän. Opiskelijalla tulee olla suoja-asu (haalari). Lisäksi tulee hankkia erilliset autonhoitotuotteet käyttöä varten. Opiskelijalle muodostuu kustannuksia vain siinä tapauksessa, että hän suorittaa työkokeen tai harjoituksen omaan autoonsa. Tällöin veloitetaan autoon käytetyt aineet ja tarvikkeet normaalin hinnoittelun mukaan.

5 Hotelli-, ravintola ja cateringala, Anniskelupassiin valmistava kurssi Ala: Hotelli-, ravintola- ja cateringala Opettaja: Sari Grönroos Anniskelupassiin valmentava kurssi Vastuullinen anniskelu, alkoholilainsäädäntö luento-opetuksena. Valmentaa opiskelijaa anniskelupassia varten suoritettavaan kokeeseen. Mahdollisuus suorittaa anniskelupassikoe aikuiskoulutuksen puolella. S merkintä = suoritettu Hankinnat / kustannukset opiskelijalle; muut huomiot Maksuton materiaali opettajalta ja verkosta. Vapaaehtoisen kokeen suorittaminen aikuiskoulutuksessa 40 /testi.

6 Hotelli-, ravintola ja cateringala, Hygieniaosaaminen Ala: Hotelli-, ravintola- ja cateringala Opettaja: Osaston opettajat Testi: Riitta Parviainen Hygieniaosaaminen Tavoitteena saada hygieniaosaamisen passi Teorialuennot ja verkko-opetus Testi opintojen jälkeen Suoritusmerkintä S Materiaali verkossa, ei kustannuksia, Opiskelijat maksavat Vaao:lle 10 hyväksytysti suoritetusta testistä ja saavat hygieniaosaamiskortin.

7 Kauneudenhoitoala, Kauneuspassi Ala: Kauneudenhoitoala Opettajat: Kipinä Ritva ja Saurusvaara Satu Kauneuspassi (2 kurssia) Omien hiusten pesu, hoito, muotoilu ja viimeistely Ehostus ja kynsien lakkaus ja koristelu. Oman meikkipussin ja muotoilutuotteiden päivitys. Suoritus-merkintä Materiaalikustannus 10 euroa Omat siveltimet, meikkipussi, kynsilakat ja muotoilutuotteet mukaan, opettajan ilmoittamana ajankohtana (järjestetään 2 samanlaista kurssia)

8 Kone- ja metalliala, Käytännön hitsaustaito aloittelijoille Ala: Kone- ja metalliala Opettaja: Rami Sivula Käytännön hitsaustaito aloittelijoille Opiskelija oppii kurssilla MIG/MAG hitsauksen alkeet käytännössä ja teoriassa. Opiskelija tekee joitakin yksinkertaisia puikkohitsaus harjoituksia. Opiskelijalle annetaan hitsausharjoituksiin ja työsalityöskentelyyn liittyvä turvallisuus-koulutus ennen työsaliharjoitusten aloittamista. Arviointi toteutetaan yksinomaan harjoitustöiden perusteella. Opiskelijan henkilökohtaisena varustuksena tulee olla: Puuvillaiset työhaalarit sekä pitkävartiset hitsauskäsineet. Oppilaitos huolehtii opiskelijoille varusteet.

9 Liiketalous ja kauppa, Palkanlaskennan perusteet Ala: Liiketalous ja kauppa Opettaja: Mia Salminen Kurssin nimi Palkanlaskennan perusteet Opiskelija saa kurssilta hyvät perustiedot liittyen työelämän lainsäädöksiin sekä palkanlaskennan perusteisiin. Tavoitteena on oppia soveltamaan, työsuhteen ja palkanlaskennan säännöksiä, määräyksiä sekä ohjeita, käytäntöön. Kurssilla opitaan työsuhteen tärkeitä pelisääntöjä, laskemaan palkkoja sekä tekemään työsopimuksia. Tavoitteena on saada hyvä perustietous näistä tärkeistä aihealueista opiskelijan ensimmäisiä työpaikkoja varten. Näin oman edun valvonta työelämään mentäessä on helpompaa! Suoritustapa: lähiopetus, harjoitustehtävät Suoritus merkintä perustuen opiskelijan aktiivisuuteen, läsnäoloon sekä palautettaviin tehtäviin. Kurssilla ei ole oppikirjaa. Opettaja jakaa opetusmateriaalin, joka pääsääntöisesti saatavissa verkossa.

10 Liiketalous ja kauppa, Myyntitaidolla menestykseen Ala: Liiketalous ja kauppa Opettaja: Petri Kautto Myyntitaidoilla menestykseen Tavoitteet ja hyödyt - Tunnistat omat luontaiset vahvuutesi myyntityössä ja pystyt kehittämään niitä - Vahvistat neuvottelutaitojasi ja itseluottamustasi, opit toimimaan asiakaslähtöisesti, suunnitelmallisesti sekä kannattavasti asiakaspalvelu- ja myyntitehtävissä - Tunnet oikeat keinot vaikuttaa erilaisiin asiakkaisiin myyntiprosessin eri vaiheissa - Pystyt hyödyntämään oppimaasi monella elämän osa-alueella; osaat myydä esimerkiksi omaa osaamistasi tehokkaammin yrityksille Suoritustapa - lähiopetus, harjoitustehtävät, myyntitilanneharjoitukset - toiminta ryhmän jäsenenä ja harjoituksissa - kirjalliset suoritukset - osallistumisaktiivisuus Ei kirjaa, opettaja jakaa kurssimateriaalin

11 Liiketalous ja kauppa, Campustutor ja 24h-leiriohjaajana toimiminen, 1-2 ov Ala: Liiketalous ja kauppa Opettaja: Kirsti Sand Campustutor ja 24h-leiriohjaajana toimiminen Tavoitteet ja hyödyt Opiskelijan ihmissuhde- ja vuorovaikutustaitojen sekä vastuunottokyvyn kehittäminen, jolloin myös esiintymistaito ja ongelmien ratkaisukyky paranevat. - perehdytys Campustutortoimintaan ja Campus 24h-leiriohjaajan tehtäviin - ohjaus leirivalmisteluiden alkuun n. 8 h kestävässä koulutustilaisuudessa - syksyllä tutoreille muodostetaan oma ohjausryhmä opintonsa aloittavista opiskelijoista. - yhteisten tilaisuuksien, tutustumiskäyntien, kilpailujen, illanviettojen järjestämistä - 24H-leirin valmistelu ja organisointi alusta loppuun. - kirjallisen raportin laatiminen. Suoritustapa 24h-leirin järjestäminen 2012 ja opiskelijatutorina toimiminen S= Suoritettu SK= Suoritus kesken Kurssille osallistuminen vaatii opiskelijalta - omaa retkipatjaa ja makuupussia - paljon iloista innostusta ja hyvää mieltä

12 Liiketalous ja kauppa, Campus 24h-leiri (Vain 5. jaksossa/2012) Ala: Liiketalous ja kauppa Opettaja: Kirsti Sand Campus 24h-leiri Tavoitteet ja hyödyt NY 24h -leirillä sovellettava interaktiivinen ryhmäoppiminen kehittää vuorovaikutus- ja neuvottelutaitoja sekä ongelmanratkaisukykyjä. Tämän lisäksi intensiivisen työskentelyn tavoitteena on oppia asettamaan tavoitteita ja ottamaan vastuuta sekä omasta että ryhmänsä toiminnasta. Leirin aikana kehitetään lisäksi esiintymistaitoja innostavassa ympäristössä ja rohkaistaan oppilaita aktiiviseen toimintaan. Leirin jälkeen osallistujat ymmärtävät yrittäjyyden / yritystoiminnan kokonaisuuden ja huomaavat, että yrittäjämäistä toimintatapaa, taitoja ja ominaisuuksia tarvitaan kaikessa työssä ja työelämässä. Suoritustapa 24h-leiri toiminnallisen oppimisen menetelmin. S= Suoritettu SK= Suoritus kesken Kurssille osallistuminen vaatii opiskelijalta - omaa retkipatjaa ja makuupussia - paljon iloista innostusta ja hyvää mieltä

13 Liiketalous ja kauppa, Säästäminen ja sijoittaminen Ala: Liiketalous ja kauppa Opettaja: Mikko Siirilä Säästäminen ja sijoittaminen Tavoitteena on tutustua yleisimpiin yksityishenkilöiden säästämis- ja sijoittamismuotoihin siten, että opiskelijalla olisi riittävä tietämys oman säästämis- ja sijoitustoiminnan käynnistämiseen. Sijoitusinstrumenteista perehdytään erityisesti korko- ja osakerahastoihin sekä suoriin osakesijoituksiin. Tämän lisäksi pohditaan asunnon ostamista säästö- ja sijoitusmuotona. Kurssilla perustetaan virtuaalinen osakesalkku, jonka arvonmuutosta seurataan kurssin edetessä. Suoritusmerkintä osallistumisaktiivisuuden ja palautettavien tehtävien perusteella Ei kustannuksia. Opetus mikroluokassa, opetusmateriaali verkossa.

14 Liiketalous ja kauppa, Yrityspeli ja yrittäjyys Ala: Liiketalous ja kauppa Opettaja: Kirsti Sand Yrityspeli ja yrittäjyys Yrityspeli, jossa asetutaan yrittäjän asemaan, otetaan lainaa, ostetaan koneita, maksetaan palkkaa työntekijöille tai tehdään päätöksiä yritystoiminnan laajentamisesta. Peli on yksinkertaistettua yrityksen todellisuutta, jossa pääsee käytännössä kokeilemaan yrityksen päätöksentekoa, sen vaikuttavuutta yritystoimintaan ja suhdannevaihteluihin. Lisäksi kurssilla tutustutaan yrittäjyyteen ammattina yrittäjä haastattelujen avulla sekä tutustutaan ja tunnistetaan omassa itsessä yrittäjyyden mahdollistavia tekijöitä. Suoritustapa Yrityspeli, ryhmätyöt, haastattelut, yritysyhteistyö ja osaamiskartoitukset osin verkossa. S= Suoritettu SK= Suoritus kesken Ei erityistä.

15 Opa-tiimi, Elämä edessä Ala: Opiskelijapalvelut Opettaja: Sanna Laine, Eeva Ahokas Elämä edessä Elämänhallinnan lisääminen, ryhmämuotoinen kontaktiopetus, kevät 2011 Kurssi tarkoitettu kaikille opiskelijoille, jotka haluavat mm. pohtia elämän peruskysymyksiä, lisätä itseluottamusta ja itsetuntemusta, oppia sosiaalisia ja itseilmaisun taitoja. laajuus 1 ov Läsnäolo ja aktiivinen toiminta (S) Ei ylimääräisiä kustannuksia

16 Opa-tiimi, Kesätöihin! Ala: Opiskelijapalvelut Opettaja: Minna Naumanen Kesätöihin! Kurssin kuvaus: Omat vahvuudet työn hakijna ja tekijänä, mistä löydän kesätöitä, miten työskentelen Tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiuksia kesätyönhakuun henkilökohtaisten ominaisuuksien näkökulmasta: 1) Työnhakutiedot ja taidot sisältävät työnhakemiseen liittyvien perustaitojen ja tietojen omaksumista: mistä työtä löytää, miten sitä haetaan, 2) työelämätaidoissa käsitellään sellaisia sisältöjä, joiden käsittely avaa uusia näkökulmia työelämään. 3) Omat vahvuudet työnhakijana ja tekijänä. Läsnäolo ja aktiivinen toiminta (S) Ei ylimääräisiä kustannuksia

17 Opa-tiimi, Tutor-koulutus Ala: Opiskelijapalvelut Opettaja: Minna Naumanen, Eeva Ahokas Tutor-koulutus Sinua ohjataan antamaan toisille opiskelijoille kokonaisvaltaista tukea, joka sisältää oppisisällöllisen ohjauksen, henkilökohtaisen neuvomisen, tukemisen sekä informaation jakamisen. Tutor-toiminnan tavoitteena on auttaa uutta opiskelijaa tutustumaan uuteen opiskeluyhteisöön, sopeutumaan siihen ja pääsemään alkuun opinnoissaan. Uusille opiskelijoille on tärkeää, että asioista saa tietoa henkilökunnan lisäksi myös toisen opiskelijan näkökulmasta. Jokainen varmasti muistaa, miltä tuntuu aloittaa "tyhjästä" ja aivan uudessa ympäristössä. Silloin on tärkeää, että opiskelijalla on joku, keneltä kysyä, kenen luokse mennä, jos jokin asia vaivaa tai on epäselvää. Tutorilla on merkittävä rooli uusien opiskelijoiden vastaanottamisessa. Onko sinusta tähän? Tutorointi ei ole oppilaitoksen esittelyä ja markkinointia!! Läsnäolo ja aktiivinen toiminta (S) Ei ylimääräisiä kustannuksia

18 Rakennusala, Puusta pitkälle Ala: Rakennusala Opettaja: Harri Koskela Puutekniikan perusteet Yleisimmät puulajit ja niiden ominaisuudet Puu rakennusmateriaalina Työturvallisuus Yleisimmät puuntyöstökoneet Työstötekniikat Puualan työpiirustukset Arviointimerkintänä on S (suoritettu), jonka saaminen edellyttää aktiivista opetukseen osallistumista sekä harjoitustehtävien tekoa. Opiskelijalla tulee olla työhaalarit sekä kuulo- ja silmäsuojaimet. Harjoitustöihin tarvittavat materiaalit saa oppilaitokselta.

19 Sosiaali- ja terveysala, Seikkailijat älkööt vaivautuko Ala: Sosiaali- ja terveysala Opettaja: Mariaana Aartoranta Seikkailijat älkööt vaivautuko Tavoite: Eväitä elämään parisuhteessa: ymmärtää ihmisiä, ihmissuhteita ja omaa osuutta ihmissuhteissa Suoristutapa: Toiminnalliset menetelmät, harjoitukset, keskustelu (teoriaa ja käytäntöä) Hyväksytty suoritus - opiskelijalle ei kuluja - Oppilaitoksen puolesta järjestetään: o sopivat tilat toiminnallisiin menetelmiin o jumppa-/rentoutuspatjoja, cd-levyjä

20 Sähköala, Multimedia Ala: Sähköala Opettaja: Hakanen Heikki Multimedia Opiskelija osaa Windows-ympäristössä tapahtuvan kuvan, videon ja äänen yksinkertaisen muokkauksen ja editoinnin. Hän osaa siirtää tallenteita tietokoneelle, käsitellä niitä ohjelmistojen avulla ja uudelleen tallentaa ne haluttuun muotoon. Harjoitukset tietokoneluokassa 4. jakson aikana. Työskentelyä arvioidaan tuloksen perusteella. Kurssista voi saada arvosanan tai suoritettu-merkinnän.

21 Prosessiala, Paperin kierrätys Ala: Prosessiala Opettaja: Erkki Murtoniemi Paperin kierrätys Paperin kierrätyksen tavoitteena on valmistaa esim. sanomalehdestä tai aaltopahvista uusiopaperia. Opintojaksolla keskitytään enimmäkseen laboratoriotöihin uusiomassan aikaansaamiseksi ja sen tutkimiseksi. suoritettu S - materiaali valmiina osastolla.

22 VAAO, Kilpailuvalmennus Ala: VAAO Opettajat: Skills-koordinaattori Kilpailuvalmennus Skills-kilpailumahdollisuudet ja lajit tutuiksi: Taitaja-semifinaali, Taitaja-finaali, EuroSkills, WorldSkills, TaitajaPLUS, Abilympics Skills- ja Taitaja-toiminta VAAOssa Kilpailumahdollisuudet VAAOssa Ammattitaitokilpailujen hyödyt Mistä on huippuosaajat tehty? Oletko sinä oman alasi tuleva huippuosaaja? Päiväretki Taitaja-finaaliin Suoritus-merkintä

23 Verkkokurssit Edellä kuvatun tarjonnan lisäksi 1 ov:n laajuisia verkkokursseja on tarjolla myös muista Välkky-oppilaitosverkoston oppilaitoksista. Kunkin seuraavassa esitetyn kurssin sisäänotto on kolme opiskelijaa kutakin oppilaitosta kohden.

24 VAAO: Polkuja yrittäjyyteen, 1. osa. Oppilaitos, ala: Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto, Liiketalouden ja kaupan ala ja hyvinvointiala Opettajat, puh/sähköposti: xx Polkuja yrittäjyyteen, 1. osa. (1 ov) - Opiskelijan tavoitteena on laatia alustava liikeidea omalle yritystoiminnalle tai kehitysideat toiminnassa olevalle yritystoiminnalle. - Polkuja yrittäjyyteen, 1. osassa selvennetään opiskelijan mahdollisuuksia yrittäjyyteen. Analysoidaan yrityksen perustamisen kynnyskysymyksiä, missä ollaan nyt, mihin ollaan menossa ja millaisilla keinoilla ja edellytyksillä. - Polkuja yrittäjyyteen, 1 osaan liittyvät verkkotehtävät ovat Moodlessa. - Verkkotehtävät avoinna Arviointi - Moodleen palautettavat verkkotehtävät, jotka arvioidaan arvosanalla 1-3 (1=tyydyttävä, 2=hyvä, 3=kiitettävä). Arvioinnin kohteet Yritystoiminnan suunnitteleminen ja arvioiminen Osaamisen tuotteistamismahdollisuuksien arvioiminen Arviointikriteerit Tyydyttävä T1 Opiskelija laatii ohjeistettuna liikeidean sekä arvioi oman toiminnan ja työn tekemisen vahvuuksia ja kehittämistarpeita arvioi ammattialansa tuote- ja palvelutarjontaa Hyvä H2 Opiskelija selvittää ammattialan toiminta-ajatuksen, liikeidean ja keskeisiä palvelumahdollisuuksia ja arvioi mahdollisuuksiaan toimia yrittäjänä hankkii tietoa tuotteiden ja palvelujen kilpailu- ja kehittämistarpeesta sekä arvioi ammattialansa eri tuotteistamismahdollisuuksia Kiitettävä K3 Opiskelija hyödyntää työssään rohkeasti eri yritysten toiminta-ajatuksia ja liikeideoita sekä asettaa yrittäjyysosaamiselleen kehittämistavoitteita suunnittelee itsenäisesti ammattialalle uusia palvelu- ja tuotteistamismahdollisuuksia kilpailutilanteiden pohjalta - Ei kustannuksia - Edellyttää tietokonetta ja internet-yhteyttä - Opiskelija voi jatkaa liikeidean tai kehitysideoiden työstämistä liiketoimintasuunnitelmaksi/ kehityssuunnitelmaksi Polkuja yrittäjyyteen, 2. osassa. Ilmoittautuminen - xx

25 Koulutuskeskus Tavastia: Finland in English Oppilaitos, ala: Koulutuskeskus Tavastia Atto-osasto Opettajat, puh/sähköposti: Marja Peltoniemi puh Finland in English, verkkokurssi Kurssilla harjoitellaan keskeisiä viestintätilanteita ja valmistaudutaan selviytymään ulkomailla tapahtuvassa työssäoppimisessa sekä myös toimimaan isäntänä ulkomaisille työssäoppimassa oleville opiskelijoille. Kurssilla opitaan kertomaan Suomesta ja sen erityispiirteistä englanniksi. Kurssitehtävät ovat Moodlessa. Ajankohta Arviointi Moodleen palautettavat pakolliset tehtävät Arvioidaan arvosanalla 1-3 tai opiskelijan toivomuksesta suoritettu-merkinnällä Arvioinnin kohteet Tiedonhankinta Kirjallinen ja suullinen viestintä Tekstien ymmärtäminen Kielen ja kulttuurin tuntemus Kielenopiskelu Arviointikriteerit Tyydyttävä T1 Opiskelija hakee tietoa Suomesta sekä kohdemaasta sanakirjoja käyttäen kirjoittaa ohjattuna mallin mukaan lyhyitä ja yksinkertaisia tekstejä uskaltaa ilmaista itseään suullisesti englanniksi ymmärtää lyhyitä ja yksinkertaisia kirjallisia viestejä on tietoinen Suomen ja kohdemaan kulttuurin merkityksestä (välineenä englannin kieli) tunnistaa omat oppimisstrategiansa Hyvä H2 Opiskelija hakee tietoa Suomesta sekä kohdemaasta sanakirjoja ja muita tietolähteitä käyttäen kirjoittaa mallin mukaan lyhyitä ja yksinkertaisia tekstejä selviytyy suullisesti englannin kielellä yksinkertaisissa vuorovaikutustilanteissa ymmärtää itsenäisesti lyhyitä tekstejä ymmärtää Suomen ja kohdemaan kulttuurin merkityksen (välineenä englannin kieli) arvioi oppimisstrategioidensa vahvuuksia ja heikkouksia - ei kustannuksia - edellyttää tietokonetta ja internet-yhteyttä Ilmoittautuminen - Veli-Pekka Körkkö, sähköpostitse: Kiitettävä K3 Opiskelija hakee monipuolisesti tietoa Suomesta sekä kohdemaasta soveltaen kirjoittaa tavanomaisia viestejä ja lyhyitä tekstejä viestii oma-aloitteisesti englanniksi sekä hallitsee kielen eri rekistereitä ymmärtää yleiseen kielenkäyttöön liittyviä tekstejä soveltaa tietojaan Suomen ja kohdemaan kulttuurista (välineenä englannin kieli) vahvistaa oppimistaan kokeilemalla uusia strategioita ja oppimistapoja

26 Kiipulan ammattiopisto: Hurahda oppimiseen Oppilaitos, ala: Kiipulan ammattiopisto Opettajat, puh/sähköposti: Ari-Pekka Halinen puh Hurahda oppimiseen, 1 opintoviikko Kurssin tavoitteena on innostua oppimaan ja löytää omia vahvuuksia oppimisessa. Kurssilla tutustutaan erilaisiin oppimistyyleihin ja tapoihin sekä kerrataan opiskelutekniikoita. Kurssi suoritetaan verkko-opintoina Moodle oppimisympäristössä. Kurssilla tehdään mm. erilaisia testejä, joiden avulla on mahdollisuus tutustua omiin oppimistyyleihin ja tapoihin sekä haetaan tietoa oppimiseen vaikuttavista tekijöistä. Kurssin toteutus on Kurssi arvioidaan suoritettu (S) merkinnällä. Kurssin hyväksytysti suorittaminen edellyttää tehtävien tekemistä kurssin toteutusajan puitteissa. Kurssi edellyttää mahdollisuutta tietokoneen käyttöön, tietotekniikan kohtalaisia taitoja sekä kiinnostusta verkko-opintoihin. Kurssi tarjoaa mahdollisuuden innostua oppimisesta!

27 Faktia: Työelämätaidot, työnhaun tueksi Oppilaitos, ala Faktia Koulutus Oy (Forssa), Hyvinvointi- ala Opettajat, puh/sähköposti: Miia Ojala , Anni Hult , Työnhaun tueksi Tavoitteena on kehittää opiskelijan työnhakuvalmiuksia ja oman osaamisensa markkinoimista. Kurssilla tehdään työhakemus, ansioluettelo ja oman osaamisen markkinoimiseen valmentavia tehtäviä sekä valmistaudutaan työhaastatteluun Ajankohta sovitaan ryhmittäin (ryhmän ohjaaja sopii) kurssin vastuukouluttajan kanssa. Kurssille voi osallistua alkaen. Hyväksytty/Hylätty Kurssi toteutetaan Faktian Moodlessa. Vastuukouluttaja antaa osallistujille käyttäjätunnukset. Suorittaminen vaatii internet- yhteyden. Ansioluettelomallien lataaminen vaatii active X- komponentin.

28 FAI: SumoPaint-kurssi verkkokurssi 1ov Opettaja Linnevuori Rainer Puhelin Sähköposti Tavoitteet: SumoPaint-kurssin tavoitteena on, että opiskelijalle muodostuu kuva SumoPaintkuvankäsittelyn perustoiminnoista. Hän oppii etsimään ja käyttämään verkossa olevaa kuvankäsittely-ohjelmaa ja osaa tehdä perusharjoituksia SumoPaint-ohjelmalla. Opiskelijoiden oppimisen prosessin rakentuminen verkossa: Opiskelijat perehtyvät verkossa olevaan opintojaksolle tuotettuun oppimateriaaliin, tutustuvat sovellusesimerkkeihin aihealueittain, tekevät oppimistehtävät, hankkivat kiinnostuksensa mukaan lisätietoa ja osallistuvat eri aihealueita käsittelevään keskusteluun. Opettaja antaa keskusteluaiheita, ohjaa keskustelua ja osallistuu siihen. Opintojakson alussa toimintotavat selviävät kurssikansiosta. Arvioinnin kriteerit esitellään kurssikansiossa sekä oppimistehtävät arvioidaan kurssitehtävien yhteydessä. Opiskelijoiden tuotokset: Opiskelijat palauttavat kuva- ja kirjalliset harjoitukset moodle oppimisympäristössä, joista opettaja antaa palautetta. Opiskelijoille annetaan palautetta kurssitehtävien yhteydessä. Harjoitustehtävistä annetaan henkilökohtaista kirjallista palautetta verkossa. Kiitettävä: Hyvien tietojen lisäksi oppija osaa kehittää omaa työtapaansa monipuoliseen ilmaisutaitoihin kuvankäsittelyohjelman avulla. Opiskelija osaa ilmaista itseään kuva- sekä tekstimuodossa, sekä osaa itsearvioida omia ja muiden opiskelijoiden harjoituksia. Kurssitehtävät on toteutettu aikataulun mukaan. Hyvä: Tyydyttävien tietojen lisäksi, opiskelija on aktiivisesti ottanut osaa keskustelutehtävien aikana aiheen käsittelyyn. Oppija osaa esitellä ja kertoa parannusehdotuksia omasta työstään. Tehtävät on tehty ja palautettu aikataulun mukaan. Tyydyttävä: Perustietojen hallinta sisäistetty sekä kaikkien verkkokurssitehtävien palautus on suoritettu aikataulun mukaan kurssiaikana.

29 Hyria: Kestävä kehitys työelämäosaamista tulevaisuuteen Oppilaitos, ala: Hyria koulutus Opettajat, puh/sähköposti: Juulia Tuominen, Kestävä kehitys työelämäosaamista tulevaisuuteen Keke-kurssi (1ov), verkko- ja/tai lähiopetuksena, suoritus opintojen alkuvaiheessa, tavoitteet: ymmärtää kestävän kehityksen ekologisen, taloudellisen, sosiaalisen ja kulttuurisen ulottuvuuden sekä tuntee yleisimmät ympäristöongelmat (ilmastonmuutos, rehevöityminen, happamoituminen jne) ymmärtää luonnonvarojen rajallisuuden ja kestävän elämäntavan merkityksen: ekotehokkuus, ekologinen jalanjälki, kierrätys, ympäristömerkit jne. ymmärtää miten työskennellään ympäristöriskit minimoiden ja toimitaan kulttuuriperintöä vaalien toimii energiaa säästävästi sekä ehkäisee jätteiden syntyä ja lajittelee jätteitä tarkoituksenmukaisesti tunnistaa ammattitaidon kannalta keskeisten tuotteiden elinkaaren sekä tunnistaa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia työ- ja toimintatapoja Hyväksytty niin, että / ne hylätty. tukevat ammattitaidon saavuttamista Moduulit: 1. Tiesitkö että? (herättäviä esimerkkejä), 2. Peruskäsitteet (keke ym.), Aktiivinen 3. Oma osallistuminen toiminta (kierrätys, (verkkokeskustelut ekolog.jalanjälki), jne) ja 4. tehtävät Globaali suoritettu näkökulma (ymp.ongelmat, hyväksytysti. yht.työ), 5. Toiminta ammatissa Opiskelutavat: kurssin perussisällöt ja rakenne on Moodlessa, julkisessa verkossa ja mediassa olevan aineiston hyödyntäminen osana opiskelua (linkit), projektityöt. Opettaja voi hyödyntää Moodlessa olevaa materiaalia lähiopetuksessa. Jos kurssi suoritetaan kokonaan verkossa, edellyttää se lähiopetusjakson kurssin aluksi. VÄLKKY hankkeen aikaisessa toteutuksessa voidaan lähipäivissä hyödyntää verkkoneuvotteluyhteyttä (esim. ACP tai Skype).

Autoalan perustutkinto, ajoneuvoasennuksen koulutusohjelma, ajoneuvoasentaja

Autoalan perustutkinto, ajoneuvoasennuksen koulutusohjelma, ajoneuvoasentaja Autoalan perustutkinto, ajoneuvoasennuksen koulutusohjelma, ajoneuvoasentaja Voimassa 1.8.2009 alkaen Sisällysluettelo: AUTOALAN PERUSTUTKINTO, AJONEUVOASENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA, AJONEUVOASENTAJA... 4

Lisätiedot

AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN OHJAAVAN JA VALMISTAVAN KOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Kokkolan ammattiopisto

AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN OHJAAVAN JA VALMISTAVAN KOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Kokkolan ammattiopisto AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN OHJAAVAN JA VALMISTAVAN KOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Kokkolan ammattiopisto Päivitetty 5.6.2012 Hyväksytty 23.8.2012 106 Evelina Tyynelä Sirkku

Lisätiedot

MATKAILUALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULU- TUSOHJELMA / OSAAMISALA, MATKAILUPALVELUJEN TUOTTAJA

MATKAILUALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULU- TUSOHJELMA / OSAAMISALA, MATKAILUPALVELUJEN TUOTTAJA MATKAILUALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULU- TUSOHJELMA / OSAAMISALA, MATKAILUPALVELUJEN TUOTTAJA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUS- OHJELMA / OSAAMISALA, MATKAILUVIRKAILIJA

Lisätiedot

Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto

Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto Sisältö HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERINGALAN PERUSTUTKINTO... 6 TUTKINNON RAKENNE... 6 TYÖSSÄOPPIMINEN... 8 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT... 9 OPINNÄYTE...

Lisätiedot

Elintarvikealan perustutkinto Leipomoalan koulutusohjelma leipuri-kondiittori

Elintarvikealan perustutkinto Leipomoalan koulutusohjelma leipuri-kondiittori Elintarvikealan perustutkinto Leipomoalan koulutusohjelma leipuri-kondiittori SISÄLLYSLUETTELO ELINTARVIKEALAN PERUSTUTKINTO, LEIPURI-KONDIITTORI... 5 TUTKINNON RAKENNE... 5 TYÖSSÄOPPIMINEN... 7 AMMATTIOSAAMISEN

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. Liiketalous ja kauppa LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO MERKONOMI. ASIAKASPALVELUN JA MARKKINOINNIN KOULUTUSOHJELMA HOPS 120 ov

OPETUSSUUNNITELMA. Liiketalous ja kauppa LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO MERKONOMI. ASIAKASPALVELUN JA MARKKINOINNIN KOULUTUSOHJELMA HOPS 120 ov Liiketalous ja kauppa OPETUSSUUNNITELMA 2006 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO MERKONOMI ASIAKASPALVELUN JA MARKKINOINNIN KOULUTUSOHJELMA HOPS 120 ov hyväksytty kyha 26.9.2006 83 SISÄLTÖ I OSA OPETUSSUUNNITELMAN

Lisätiedot

Opettajan opas verkko-opetuksen toteuttamiseen. Klikkaa. www.nettiluotsi.fi

Opettajan opas verkko-opetuksen toteuttamiseen. Klikkaa. www.nettiluotsi.fi Opettajan opas verkko-opetuksen toteuttamiseen Klikkaa www.nettiluotsi.fi 1 Opas on tuotettu Keski-Pohjanmaan toisen asteen virtuaalikouluhankkeessa. Hankkeessa ovat olleet mukana: Kannuksen lukio Kiviniityn

Lisätiedot

Nuorten koulutuksen yrittäjyyskasvatusmallit

Nuorten koulutuksen yrittäjyyskasvatusmallit 3 Nuorten koulutuksen yrittäjyyskasvatusmallit Valmiina kopiteltaviksi Ammatillisten perustutkintojen uusiin opetussuunnitelmiin on sisällytetty yrittäjyysopintoja viiden opintoviikon verran. Opintoviikkojen

Lisätiedot

Ammatilliseen koulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus

Ammatilliseen koulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Ammatilliseen koulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Opetussuunnitelma Ammattistartti 2 Sisällysluettelo TUTKINTOKOHTAINEN OSA...3 Kuvaus koulutusalasta... 3

Lisätiedot

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO DATANOMI 2010 KÄYTÖN TUEN KOULUTUSOHJELMA

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO DATANOMI 2010 KÄYTÖN TUEN KOULUTUSOHJELMA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO DATANOMI 2010 KÄYTÖN TUEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA PERUSTUU AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEITA KOSKEVAAN MÄÄRÄYKSEEN 16/ 011/ 2010 1 Sisältö 1.

Lisätiedot

AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMENTAVA JA KUNTOUTTAVA OPETUS JA OHJAUS (VALMENTAVA I) OPETUSSUUNNITELMA

AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMENTAVA JA KUNTOUTTAVA OPETUS JA OHJAUS (VALMENTAVA I) OPETUSSUUNNITELMA AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMENTAVA JA KUNTOUTTAVA OPETUS JA OHJAUS (VALMENTAVA I) OPETUSSUUNNITELMA Hyväksytty 4.8.2011 Rehtorin päätös 36/2011 SISÄLLYSLUETTELO opetus ja ohjaus (Valmentava I)...

Lisätiedot

Luonnontieteiden ala. OPETUSSUUNNITELMA, 180 osp TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Käytön tuen osaamisala DATANOMI

Luonnontieteiden ala. OPETUSSUUNNITELMA, 180 osp TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Käytön tuen osaamisala DATANOMI Luonnontieteiden ala OPETUSSUUNNITELMA, 180 osp TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Käytön tuen osaamisala DATANOMI Tämä opetussuunnitelma on voimassa Salpauksessa 1.8.2015 alkaen. Käsittelyt: Salpauksen

Lisätiedot

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO, DATANOMI KÄYTÖN TUEN KOULUTUSOHJELMA

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO, DATANOMI KÄYTÖN TUEN KOULUTUSOHJELMA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO, DATANOMI KÄYTÖN TUEN KOULUTUSOHJELMA OPPILAITOSKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA 9/2010 Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto T U T K I N N O N P E R U S T E

Lisätiedot

SALON SEUDUN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN POLKU

SALON SEUDUN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN POLKU SALON SEUDUN Yrittäjyyskasvatuksen polku...3 Arvot yrittäjyyskasvatuksen polulla...5 Toimijat ja tehtävävastuut...6 Perusasteen yrittäjyyskasvatus...8 Toisenasteen yrittäjyykasvatus...15 Korkea-asteen

Lisätiedot

Ravintolakoulu Perho Opetussuunnitelma: Perhosta parhaat Yhteinen osa

Ravintolakoulu Perho Opetussuunnitelma: Perhosta parhaat Yhteinen osa Ravintolakoulu Perho Opetussuunnitelma: Perhosta parhaat Yhteinen osa kestävä kehityksen sertifioitu ammatillinen oppilaitos Ravintolakoulu Perho - Helsinki Culinary School Perho Perhonkatu 11 00100 HELSINKI

Lisätiedot

AMMATTIOPISTO OPISKELIJAN OPAS

AMMATTIOPISTO OPISKELIJAN OPAS AMMATTIOISTO OISKELIJAN OAS 2015 2016 kesä LUKUVUOSI 2015 2016 KEUDAN AMMATTIOISTOSSA 18.12.2015 syyslukukausi päättyy Syysloma 12. 16.10.2015 3. jakso alkaa 3.12.2015 Joululoma 19.12.2015 3.1.2016 4.1.2016

Lisätiedot

AUTOALAN PERUSTUTKINTO Autotekniikan koulutusohjelma AJONEUVOASENTAJA

AUTOALAN PERUSTUTKINTO Autotekniikan koulutusohjelma AJONEUVOASENTAJA AUTOALAN PERUSTUTKINTO Autotekniikan koulutusohjelma AJONEUVOASENTAJA Laadittu 31.5.2010 Lehtori Jaakko Huhtala Hyväksytty 10.6.2010 Rehtori Sirkku Purontaus Dynasty päätös 10.6.2010 päätös nro 45 Lain

Lisätiedot

opiskelijan arvioijana

opiskelijan arvioijana Työpaikkaohjaaja opiskelijan arvioijana Heljä Hätönen www.ohjaan.fi Tämän teoksen kopioiminen on tekijänoikeuslain (404/61, muut. 712/96) ja valokuvalain (495/6, muut. 446/95) mukaisesti kielletty lukuun

Lisätiedot

Luonnontieteiden ala. OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Käytön tuen koulutusohjelma DATANOMI

Luonnontieteiden ala. OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Käytön tuen koulutusohjelma DATANOMI Luonnontieteiden ala OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Käytön tuen koulutusohjelma DATANOMI Tämä opetussuunnitelma on voimassa Salpauksessa 1.8.2012 jälkeen alkavassa

Lisätiedot

Opetussuunnitelman. yhteinen osa

Opetussuunnitelman. yhteinen osa Opetussuunnitelman yhteinen osa Keudan opetussuunnitelman yhteinen osa Sisällys 1. Johdanto...4 1.1 Keudan toiminta-ajatus, visio, arvot ja strategiat 1.2 Toimintaa ohjaavat periaatteet 1.3 Pedagoginen

Lisätiedot

Tampereen seudun ammattiopisto OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA HIUSALAN PERUSTUTKINTO, 120 ov

Tampereen seudun ammattiopisto OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA HIUSALAN PERUSTUTKINTO, 120 ov OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA HIUSALAN PERUSTUTKINTO, 120 ov Parturi-kampaajan koulutusohjelma HIUSALAN PERUSTUTKINTO Hyväksytty Näyttötoimikunnassa 29.8.2013 Ammatillisen koulutuksen johtaja

Lisätiedot

Opas työpaikkaohjaajille. Työssäoppijan ohjaus ja arviointi työpaikalla

Opas työpaikkaohjaajille. Työssäoppijan ohjaus ja arviointi työpaikalla Opas työpaikkaohjaajille Työssäoppijan ohjaus ja arviointi työpaikalla SISÄLTÖ Lukijalle... 3 1. Työssäoppiminen yrityksen näkökulmasta... 4 Työssäoppimisella yritys varmistaa tulevaisuuden osaamisen Työssäoppimisesta

Lisätiedot

Liiketalouden koulutus

Liiketalouden koulutus Lahden ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutus Opetussuunnitelma 2014-2015 15.9.2014 0 Sisällysluettelo LIIKETALOUDEN ALAN KOULUTUSOHJELMA... 12 Ydinosaaminen 150 op... 16 Perusopinnot 75 op... 16 Yritysportfolio...

Lisätiedot

ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA, MERKONOMI

ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA, MERKONOMI ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA, MERKONOMI 1. OPETUSSUUNNITELMAN LAADINNAN LÄHTÖKOHDAT... 1 2. OPPILAITOKSEN ARVOT, MISSIO, VISIO... 1 2.1 Arvot... 1 2.2 Missio... 2 2.3 Visio... 2 3. KOULUTUKSELLE

Lisätiedot

Opiskelijan arvioinnin ja ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisperiaatteet

Opiskelijan arvioinnin ja ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisperiaatteet Opetussuunnitelman yhteisen osan liite 2. painos Opiskelijan arvioinnin ja ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisperiaatteet SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 4 1 ARVIOINNIN TEHTÄVÄT JA TAVOITTEET 5 2 ARVIOINNISTA

Lisätiedot

Sosiaali ja terveysalan perustutkinto Näyttötutkintona

Sosiaali ja terveysalan perustutkinto Näyttötutkintona 2013 Sosiaali ja terveysalan perustutkinto Näyttötutkintona Ammatillisten tutkinnon osien muutokset 2013/ Tutkinnon perusteet 2010 Hyväksytty Seurakuntaopiston johtoryhmässä 24.5.2013 1 SISÄLLYS 1 SEURAKUNTAOPISTON

Lisätiedot

Talotekniikan perustutkinto

Talotekniikan perustutkinto Talotekniikan perustutkinto Hyväksytty 19.1.2012 SISÄLLYSLUETTELO TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO, 120 OV... 5 TUTKINNON RAKENNE... 5 TYÖSSÄOPPIMINEN... 8 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT... 8 ARVIOINTIAINEISTON SÄILYTTÄMINEN...

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO 180 OSP OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA 2015-2017

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO 180 OSP OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA 2015-2017 1 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO 180 OSP OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA 2015-2017 2 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO Sisällys LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ALAKOHTAINEN SUUNNITELMA... 3 1 Liiketalouden

Lisätiedot

KAUNEUDENHOITOALAN AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET

KAUNEUDENHOITOALAN AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET KAUNEUDENHOITOALAN perustutkinto 2009 KOSMETOLOGIN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA KOSMETOLOGI KAUNEUDENHOIDON JA TUOTENEUVONNAN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA KOSMETIIKKANEUVOJA MÄÄRÄYS 26/011/2009 AMMATILLISEN

Lisätiedot

TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUIDEN KOULUTUSOHJELMA, MERKONOMI

TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUIDEN KOULUTUSOHJELMA, MERKONOMI TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUIDEN KOULUTUSOHJELMA, MERKONOMI 1. OPETUSSUUNNITELMAN LAADINNAN LÄHTÖKOHDAT... 7 2. OPPILAITOKSEN ARVOT, MISSIO, VISIO... 7 2.1 Arvot... 7 2.2 Missio... 8 2.3 Visio... 8 3. KOULUTUKSELLE

Lisätiedot