VAPAASTI VALITTAVIEN OPINTOJEN TARJOTIN SISÄLTÖ JA TOIMINTAOHJE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VAPAASTI VALITTAVIEN OPINTOJEN TARJOTIN 2010 2012 SISÄLTÖ JA TOIMINTAOHJE"

Transkriptio

1 VAPAASTI VALITTAVIEN OPINTOJEN TARJOTIN SISÄLTÖ JA TOIMINTAOHJE Sisältö Johdanto... 2 Tarjottimen sisältö... 2 Ilmoittautuminen... 3 Tarjottimen kurssien kuvaus... 3 Autoala, Auton ehostus... 4 Hotelli-, ravintola ja cateringala, Anniskelupassiin valmistava kurssi... 5 Hotelli-, ravintola ja cateringala, Hygieniaosaaminen... 6 Kauneudenhoitoala, Kauneuspassi... 7 Kone- ja metalliala, Käytännön hitsaustaito aloittelijoille... 8 Liiketalous ja kauppa, Palkanlaskennan perusteet... 9 Liiketalous ja kauppa, Myyntitaidolla menestykseen Liiketalous ja kauppa, Campustutor ja 24h-leiriohjaajana toimiminen, 1-2 ov Liiketalous ja kauppa, Campus 24h-leiri Liiketalous ja kauppa, Säästäminen ja sijoittaminen Liiketalous ja kauppa, Yrityspeli ja yrittäjyys Opa-tiimi, Elämä edessä Opa-tiimi, Kesätöihin! Opa-tiimi, Tutor-koulutus Rakennusala, Puusta pitkälle Sosiaali- ja terveysala, Seikkailijat älkööt vaivautuko Sähköala, Multimedia Prosessiala, Paperin kierrätys VAAO, Kilpailuvalmennus Verkkokurssit VAAO: Polkuja yrittäjyyteen, 1. osa Koulutuskeskus Tavastia: Finland in English Kiipulan ammattiopisto: Hurahda oppimiseen Faktia: Työelämätaidot, työnhaun tueksi FAI: SumoPaint-kurssi verkkokurssi 1ov Hyria: Kestävä kehitys työelämäosaamista tulevaisuuteen... 29

2 Johdanto Vapaasti valittavia opintoja järjestetään yhteisen tarjottimen kautta siten, että yhden opintoviikon laajuiset osiot ovat aloittavien ryhmien vapaasti valittavissa. Osioita kutsutaan tässä yhteydessä kursseiksi, sillä ne ovat tarjolla myös lukion opiskelijoille, joille virallisempi nimike tutkinnon osan osio on vieras. Tavoitteena on edistää opiskelijoiden mahdollisuuksia aidosti valita opintojensa vapaasti valittavia sisältöjä. Kursseja pidetään tiettyinä päivinä ja kellonaikoina, yhteensä 4 h viikossa: - 1. vuosikurssi: maanantaisin klo ja torstaisin klo 8 10 jaksossa 4-2. vuosikurssi: maanantaisin klo ja torstaisin klo 8 10 jaksossa 5 Tarjottimen sisältö Alla on taulukoituna tarjottimen kurssit, rajattu määrä paikkoja kullakin kurssilla: Osasto, opettaja Kurssin nimi Auto-osasto, Asko Vuorela Auton ehostus Hotelli-, ravintola ja cateringala Hygieniaosaaminen Hotelli-, ravintola ja cateringala, Sari Anniskelupassiin valmentava kurssi Grönroos Kauneudenhoitoala, Ritva Ikonen Kauneuspassi Kauneudenhoitoala, Tea Eerola Kauneuspassi Kone- ja metalliala, Rami Sivula Käytännön hitsaustaito aloittelijoille Liiketalous ja kauppa, Mia Salminen Palkanlaskennan perusteet Liiketalous ja kauppa, Kirsti Sand Campustutor ja 24h-leiriohjaajana toimiminen, 1-2 ov Liiketalous ja kauppa, Kirsti Sand Campus 24h-leiri Liiketalous ja kauppa, Petri Kautto Myyntitaidolla menestykseen Liiketalous ja kauppa, Kirsti Sand Yrityspeli ja yrittäjyys Liiketalous ja kauppa, Mikko Siirilä Säästäminen ja sijoittaminen Opa-tiimi, Sanna Laine, Eeva Ahokas Elämä edessä Opa-tiimi, Minna Naumanen, Tauno Mathlin Kesätöihin! Opa-tiimi, Minna Naumanen, Kati Joki Tutor-koulutus Rakennusala, Harri Koskela Puusta pitkälle Sosiaali- ja terveysala, Mariaana Aartoranta Seikkailijat älkööt vaivautuko" Sähköala, Heikki Hakanen Multimedia Prosessiala, Erkki Murtoniemi Paperin kierrätys Vaao, Skills-koordinaattori Kilpailuvalmennus VÄLKKY-VERKKOKURSSIT: VAAO Koulutuskeskus Tavastia Kiipulan ammattiopisto Faktia FAI Hyria Polkuja yrittäjyyteen, 1. osa. Finland in English Hurahda oppimiseen Työelämätaidot, työnhaun tueksi SumoPaint-kurssi verkkokurssi Kestävä kehitys työelämäosaamista tulevaisuuteen

3 Ilmoittautuminen Ilmoittautuminen avataan Wilmassa klo 10 erikseen ilmoitettaville ryhmille; huomioithan myös erikseen ilmoitettavat takarajat. Kullekin kurssille voi ilmoittautua niin kauan kuin vapaita paikkoja riittää. Ilmoittautuminen on sitova. Jos mieleinen kurssi ei tällä kertaa toteudu, uusia tilaisuuksia tulee opintojen kuluessa! Tarjottimen kurssien kuvaus Seuraavassa kuvataan yksityiskohtaisemmin kurssin sisältö, arviointi ja mahdolliset kustannukset, jotka hakijan pitää huomioida hakiessaan. Ilmoittautuminen on sitova, joten kurssille ilmoittautuessaan opiskelijan täytyy sitoutua myös mahdollisten kustannuksiin tai hankintoihin. Kurssit on kuitenkin suunniteltu siten, että merkittäviä kustannuksia tai hankintoja ei aiheudu.

4 Autoala, Auton ehostus Ala: Autoala Opettaja: Vuorela Asko Auton ehostus Opiskelijan on tunnettava auton ylläpitohoidon tavoitteet. Opiskelijan on tunnettava maalipinnan, muovi- ja kumiosien sekä muulla tavalla käsiteltyjen pintojen ja lasien hoitotavat. Hänen tulee osata valita kutakin pintaa varten soveltuvat hoitoaineet. Hänen tulee hallita auton verhoilun puhdistus ja auton sisäpintojen ehostus. Opiskelijalla on käsitys auton hoidon merkityksestä sen säilymiselle. Hän taitaa yleisimmät puhdistustekniikat ja pystyy palauttamaan maalipinnan kunnon. Opiskelija tuntee yleisimmät autonhoitotuotteet ja osaa tehdä pieniä maalipinnan korjauksia. Opiskelijan tulee hallita pienten kiven iskemien paikkamaalaus tekniikat. Hän tuntee lajittelun ja turvallisuusnäkökohdat. Hän pystyy ehostamaan auton houkuttelevaksi myyntitapahtumaa silmälläpitäen. Luennot. Pisteopiskelu. Harjoitus- ja asiakastyöt työsalissa ja luokassa. 4. jakson aikana. Työskentelyä arvioidaan tuloksen perusteella näyttökokeen tavoin, sekä kirjallisella kokeella. Kurssista voi saada arvosanan tai suoritettu-merkinnän. Opiskelijalla tulee olla suoja-asu (haalari). Lisäksi tulee hankkia erilliset autonhoitotuotteet käyttöä varten. Opiskelijalle muodostuu kustannuksia vain siinä tapauksessa, että hän suorittaa työkokeen tai harjoituksen omaan autoonsa. Tällöin veloitetaan autoon käytetyt aineet ja tarvikkeet normaalin hinnoittelun mukaan.

5 Hotelli-, ravintola ja cateringala, Anniskelupassiin valmistava kurssi Ala: Hotelli-, ravintola- ja cateringala Opettaja: Sari Grönroos Anniskelupassiin valmentava kurssi Vastuullinen anniskelu, alkoholilainsäädäntö luento-opetuksena. Valmentaa opiskelijaa anniskelupassia varten suoritettavaan kokeeseen. Mahdollisuus suorittaa anniskelupassikoe aikuiskoulutuksen puolella. S merkintä = suoritettu Hankinnat / kustannukset opiskelijalle; muut huomiot Maksuton materiaali opettajalta ja verkosta. Vapaaehtoisen kokeen suorittaminen aikuiskoulutuksessa 40 /testi.

6 Hotelli-, ravintola ja cateringala, Hygieniaosaaminen Ala: Hotelli-, ravintola- ja cateringala Opettaja: Osaston opettajat Testi: Riitta Parviainen Hygieniaosaaminen Tavoitteena saada hygieniaosaamisen passi Teorialuennot ja verkko-opetus Testi opintojen jälkeen Suoritusmerkintä S Materiaali verkossa, ei kustannuksia, Opiskelijat maksavat Vaao:lle 10 hyväksytysti suoritetusta testistä ja saavat hygieniaosaamiskortin.

7 Kauneudenhoitoala, Kauneuspassi Ala: Kauneudenhoitoala Opettajat: Kipinä Ritva ja Saurusvaara Satu Kauneuspassi (2 kurssia) Omien hiusten pesu, hoito, muotoilu ja viimeistely Ehostus ja kynsien lakkaus ja koristelu. Oman meikkipussin ja muotoilutuotteiden päivitys. Suoritus-merkintä Materiaalikustannus 10 euroa Omat siveltimet, meikkipussi, kynsilakat ja muotoilutuotteet mukaan, opettajan ilmoittamana ajankohtana (järjestetään 2 samanlaista kurssia)

8 Kone- ja metalliala, Käytännön hitsaustaito aloittelijoille Ala: Kone- ja metalliala Opettaja: Rami Sivula Käytännön hitsaustaito aloittelijoille Opiskelija oppii kurssilla MIG/MAG hitsauksen alkeet käytännössä ja teoriassa. Opiskelija tekee joitakin yksinkertaisia puikkohitsaus harjoituksia. Opiskelijalle annetaan hitsausharjoituksiin ja työsalityöskentelyyn liittyvä turvallisuus-koulutus ennen työsaliharjoitusten aloittamista. Arviointi toteutetaan yksinomaan harjoitustöiden perusteella. Opiskelijan henkilökohtaisena varustuksena tulee olla: Puuvillaiset työhaalarit sekä pitkävartiset hitsauskäsineet. Oppilaitos huolehtii opiskelijoille varusteet.

9 Liiketalous ja kauppa, Palkanlaskennan perusteet Ala: Liiketalous ja kauppa Opettaja: Mia Salminen Kurssin nimi Palkanlaskennan perusteet Opiskelija saa kurssilta hyvät perustiedot liittyen työelämän lainsäädöksiin sekä palkanlaskennan perusteisiin. Tavoitteena on oppia soveltamaan, työsuhteen ja palkanlaskennan säännöksiä, määräyksiä sekä ohjeita, käytäntöön. Kurssilla opitaan työsuhteen tärkeitä pelisääntöjä, laskemaan palkkoja sekä tekemään työsopimuksia. Tavoitteena on saada hyvä perustietous näistä tärkeistä aihealueista opiskelijan ensimmäisiä työpaikkoja varten. Näin oman edun valvonta työelämään mentäessä on helpompaa! Suoritustapa: lähiopetus, harjoitustehtävät Suoritus merkintä perustuen opiskelijan aktiivisuuteen, läsnäoloon sekä palautettaviin tehtäviin. Kurssilla ei ole oppikirjaa. Opettaja jakaa opetusmateriaalin, joka pääsääntöisesti saatavissa verkossa.

10 Liiketalous ja kauppa, Myyntitaidolla menestykseen Ala: Liiketalous ja kauppa Opettaja: Petri Kautto Myyntitaidoilla menestykseen Tavoitteet ja hyödyt - Tunnistat omat luontaiset vahvuutesi myyntityössä ja pystyt kehittämään niitä - Vahvistat neuvottelutaitojasi ja itseluottamustasi, opit toimimaan asiakaslähtöisesti, suunnitelmallisesti sekä kannattavasti asiakaspalvelu- ja myyntitehtävissä - Tunnet oikeat keinot vaikuttaa erilaisiin asiakkaisiin myyntiprosessin eri vaiheissa - Pystyt hyödyntämään oppimaasi monella elämän osa-alueella; osaat myydä esimerkiksi omaa osaamistasi tehokkaammin yrityksille Suoritustapa - lähiopetus, harjoitustehtävät, myyntitilanneharjoitukset - toiminta ryhmän jäsenenä ja harjoituksissa - kirjalliset suoritukset - osallistumisaktiivisuus Ei kirjaa, opettaja jakaa kurssimateriaalin

11 Liiketalous ja kauppa, Campustutor ja 24h-leiriohjaajana toimiminen, 1-2 ov Ala: Liiketalous ja kauppa Opettaja: Kirsti Sand Campustutor ja 24h-leiriohjaajana toimiminen Tavoitteet ja hyödyt Opiskelijan ihmissuhde- ja vuorovaikutustaitojen sekä vastuunottokyvyn kehittäminen, jolloin myös esiintymistaito ja ongelmien ratkaisukyky paranevat. - perehdytys Campustutortoimintaan ja Campus 24h-leiriohjaajan tehtäviin - ohjaus leirivalmisteluiden alkuun n. 8 h kestävässä koulutustilaisuudessa - syksyllä tutoreille muodostetaan oma ohjausryhmä opintonsa aloittavista opiskelijoista. - yhteisten tilaisuuksien, tutustumiskäyntien, kilpailujen, illanviettojen järjestämistä - 24H-leirin valmistelu ja organisointi alusta loppuun. - kirjallisen raportin laatiminen. Suoritustapa 24h-leirin järjestäminen 2012 ja opiskelijatutorina toimiminen S= Suoritettu SK= Suoritus kesken Kurssille osallistuminen vaatii opiskelijalta - omaa retkipatjaa ja makuupussia - paljon iloista innostusta ja hyvää mieltä

12 Liiketalous ja kauppa, Campus 24h-leiri (Vain 5. jaksossa/2012) Ala: Liiketalous ja kauppa Opettaja: Kirsti Sand Campus 24h-leiri Tavoitteet ja hyödyt NY 24h -leirillä sovellettava interaktiivinen ryhmäoppiminen kehittää vuorovaikutus- ja neuvottelutaitoja sekä ongelmanratkaisukykyjä. Tämän lisäksi intensiivisen työskentelyn tavoitteena on oppia asettamaan tavoitteita ja ottamaan vastuuta sekä omasta että ryhmänsä toiminnasta. Leirin aikana kehitetään lisäksi esiintymistaitoja innostavassa ympäristössä ja rohkaistaan oppilaita aktiiviseen toimintaan. Leirin jälkeen osallistujat ymmärtävät yrittäjyyden / yritystoiminnan kokonaisuuden ja huomaavat, että yrittäjämäistä toimintatapaa, taitoja ja ominaisuuksia tarvitaan kaikessa työssä ja työelämässä. Suoritustapa 24h-leiri toiminnallisen oppimisen menetelmin. S= Suoritettu SK= Suoritus kesken Kurssille osallistuminen vaatii opiskelijalta - omaa retkipatjaa ja makuupussia - paljon iloista innostusta ja hyvää mieltä

13 Liiketalous ja kauppa, Säästäminen ja sijoittaminen Ala: Liiketalous ja kauppa Opettaja: Mikko Siirilä Säästäminen ja sijoittaminen Tavoitteena on tutustua yleisimpiin yksityishenkilöiden säästämis- ja sijoittamismuotoihin siten, että opiskelijalla olisi riittävä tietämys oman säästämis- ja sijoitustoiminnan käynnistämiseen. Sijoitusinstrumenteista perehdytään erityisesti korko- ja osakerahastoihin sekä suoriin osakesijoituksiin. Tämän lisäksi pohditaan asunnon ostamista säästö- ja sijoitusmuotona. Kurssilla perustetaan virtuaalinen osakesalkku, jonka arvonmuutosta seurataan kurssin edetessä. Suoritusmerkintä osallistumisaktiivisuuden ja palautettavien tehtävien perusteella Ei kustannuksia. Opetus mikroluokassa, opetusmateriaali verkossa.

14 Liiketalous ja kauppa, Yrityspeli ja yrittäjyys Ala: Liiketalous ja kauppa Opettaja: Kirsti Sand Yrityspeli ja yrittäjyys Yrityspeli, jossa asetutaan yrittäjän asemaan, otetaan lainaa, ostetaan koneita, maksetaan palkkaa työntekijöille tai tehdään päätöksiä yritystoiminnan laajentamisesta. Peli on yksinkertaistettua yrityksen todellisuutta, jossa pääsee käytännössä kokeilemaan yrityksen päätöksentekoa, sen vaikuttavuutta yritystoimintaan ja suhdannevaihteluihin. Lisäksi kurssilla tutustutaan yrittäjyyteen ammattina yrittäjä haastattelujen avulla sekä tutustutaan ja tunnistetaan omassa itsessä yrittäjyyden mahdollistavia tekijöitä. Suoritustapa Yrityspeli, ryhmätyöt, haastattelut, yritysyhteistyö ja osaamiskartoitukset osin verkossa. S= Suoritettu SK= Suoritus kesken Ei erityistä.

15 Opa-tiimi, Elämä edessä Ala: Opiskelijapalvelut Opettaja: Sanna Laine, Eeva Ahokas Elämä edessä Elämänhallinnan lisääminen, ryhmämuotoinen kontaktiopetus, kevät 2011 Kurssi tarkoitettu kaikille opiskelijoille, jotka haluavat mm. pohtia elämän peruskysymyksiä, lisätä itseluottamusta ja itsetuntemusta, oppia sosiaalisia ja itseilmaisun taitoja. laajuus 1 ov Läsnäolo ja aktiivinen toiminta (S) Ei ylimääräisiä kustannuksia

16 Opa-tiimi, Kesätöihin! Ala: Opiskelijapalvelut Opettaja: Minna Naumanen Kesätöihin! Kurssin kuvaus: Omat vahvuudet työn hakijna ja tekijänä, mistä löydän kesätöitä, miten työskentelen Tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiuksia kesätyönhakuun henkilökohtaisten ominaisuuksien näkökulmasta: 1) Työnhakutiedot ja taidot sisältävät työnhakemiseen liittyvien perustaitojen ja tietojen omaksumista: mistä työtä löytää, miten sitä haetaan, 2) työelämätaidoissa käsitellään sellaisia sisältöjä, joiden käsittely avaa uusia näkökulmia työelämään. 3) Omat vahvuudet työnhakijana ja tekijänä. Läsnäolo ja aktiivinen toiminta (S) Ei ylimääräisiä kustannuksia

17 Opa-tiimi, Tutor-koulutus Ala: Opiskelijapalvelut Opettaja: Minna Naumanen, Eeva Ahokas Tutor-koulutus Sinua ohjataan antamaan toisille opiskelijoille kokonaisvaltaista tukea, joka sisältää oppisisällöllisen ohjauksen, henkilökohtaisen neuvomisen, tukemisen sekä informaation jakamisen. Tutor-toiminnan tavoitteena on auttaa uutta opiskelijaa tutustumaan uuteen opiskeluyhteisöön, sopeutumaan siihen ja pääsemään alkuun opinnoissaan. Uusille opiskelijoille on tärkeää, että asioista saa tietoa henkilökunnan lisäksi myös toisen opiskelijan näkökulmasta. Jokainen varmasti muistaa, miltä tuntuu aloittaa "tyhjästä" ja aivan uudessa ympäristössä. Silloin on tärkeää, että opiskelijalla on joku, keneltä kysyä, kenen luokse mennä, jos jokin asia vaivaa tai on epäselvää. Tutorilla on merkittävä rooli uusien opiskelijoiden vastaanottamisessa. Onko sinusta tähän? Tutorointi ei ole oppilaitoksen esittelyä ja markkinointia!! Läsnäolo ja aktiivinen toiminta (S) Ei ylimääräisiä kustannuksia

18 Rakennusala, Puusta pitkälle Ala: Rakennusala Opettaja: Harri Koskela Puutekniikan perusteet Yleisimmät puulajit ja niiden ominaisuudet Puu rakennusmateriaalina Työturvallisuus Yleisimmät puuntyöstökoneet Työstötekniikat Puualan työpiirustukset Arviointimerkintänä on S (suoritettu), jonka saaminen edellyttää aktiivista opetukseen osallistumista sekä harjoitustehtävien tekoa. Opiskelijalla tulee olla työhaalarit sekä kuulo- ja silmäsuojaimet. Harjoitustöihin tarvittavat materiaalit saa oppilaitokselta.

19 Sosiaali- ja terveysala, Seikkailijat älkööt vaivautuko Ala: Sosiaali- ja terveysala Opettaja: Mariaana Aartoranta Seikkailijat älkööt vaivautuko Tavoite: Eväitä elämään parisuhteessa: ymmärtää ihmisiä, ihmissuhteita ja omaa osuutta ihmissuhteissa Suoristutapa: Toiminnalliset menetelmät, harjoitukset, keskustelu (teoriaa ja käytäntöä) Hyväksytty suoritus - opiskelijalle ei kuluja - Oppilaitoksen puolesta järjestetään: o sopivat tilat toiminnallisiin menetelmiin o jumppa-/rentoutuspatjoja, cd-levyjä

20 Sähköala, Multimedia Ala: Sähköala Opettaja: Hakanen Heikki Multimedia Opiskelija osaa Windows-ympäristössä tapahtuvan kuvan, videon ja äänen yksinkertaisen muokkauksen ja editoinnin. Hän osaa siirtää tallenteita tietokoneelle, käsitellä niitä ohjelmistojen avulla ja uudelleen tallentaa ne haluttuun muotoon. Harjoitukset tietokoneluokassa 4. jakson aikana. Työskentelyä arvioidaan tuloksen perusteella. Kurssista voi saada arvosanan tai suoritettu-merkinnän.

21 Prosessiala, Paperin kierrätys Ala: Prosessiala Opettaja: Erkki Murtoniemi Paperin kierrätys Paperin kierrätyksen tavoitteena on valmistaa esim. sanomalehdestä tai aaltopahvista uusiopaperia. Opintojaksolla keskitytään enimmäkseen laboratoriotöihin uusiomassan aikaansaamiseksi ja sen tutkimiseksi. suoritettu S - materiaali valmiina osastolla.

22 VAAO, Kilpailuvalmennus Ala: VAAO Opettajat: Skills-koordinaattori Kilpailuvalmennus Skills-kilpailumahdollisuudet ja lajit tutuiksi: Taitaja-semifinaali, Taitaja-finaali, EuroSkills, WorldSkills, TaitajaPLUS, Abilympics Skills- ja Taitaja-toiminta VAAOssa Kilpailumahdollisuudet VAAOssa Ammattitaitokilpailujen hyödyt Mistä on huippuosaajat tehty? Oletko sinä oman alasi tuleva huippuosaaja? Päiväretki Taitaja-finaaliin Suoritus-merkintä

23 Verkkokurssit Edellä kuvatun tarjonnan lisäksi 1 ov:n laajuisia verkkokursseja on tarjolla myös muista Välkky-oppilaitosverkoston oppilaitoksista. Kunkin seuraavassa esitetyn kurssin sisäänotto on kolme opiskelijaa kutakin oppilaitosta kohden.

24 VAAO: Polkuja yrittäjyyteen, 1. osa. Oppilaitos, ala: Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto, Liiketalouden ja kaupan ala ja hyvinvointiala Opettajat, puh/sähköposti: xx Polkuja yrittäjyyteen, 1. osa. (1 ov) - Opiskelijan tavoitteena on laatia alustava liikeidea omalle yritystoiminnalle tai kehitysideat toiminnassa olevalle yritystoiminnalle. - Polkuja yrittäjyyteen, 1. osassa selvennetään opiskelijan mahdollisuuksia yrittäjyyteen. Analysoidaan yrityksen perustamisen kynnyskysymyksiä, missä ollaan nyt, mihin ollaan menossa ja millaisilla keinoilla ja edellytyksillä. - Polkuja yrittäjyyteen, 1 osaan liittyvät verkkotehtävät ovat Moodlessa. - Verkkotehtävät avoinna Arviointi - Moodleen palautettavat verkkotehtävät, jotka arvioidaan arvosanalla 1-3 (1=tyydyttävä, 2=hyvä, 3=kiitettävä). Arvioinnin kohteet Yritystoiminnan suunnitteleminen ja arvioiminen Osaamisen tuotteistamismahdollisuuksien arvioiminen Arviointikriteerit Tyydyttävä T1 Opiskelija laatii ohjeistettuna liikeidean sekä arvioi oman toiminnan ja työn tekemisen vahvuuksia ja kehittämistarpeita arvioi ammattialansa tuote- ja palvelutarjontaa Hyvä H2 Opiskelija selvittää ammattialan toiminta-ajatuksen, liikeidean ja keskeisiä palvelumahdollisuuksia ja arvioi mahdollisuuksiaan toimia yrittäjänä hankkii tietoa tuotteiden ja palvelujen kilpailu- ja kehittämistarpeesta sekä arvioi ammattialansa eri tuotteistamismahdollisuuksia Kiitettävä K3 Opiskelija hyödyntää työssään rohkeasti eri yritysten toiminta-ajatuksia ja liikeideoita sekä asettaa yrittäjyysosaamiselleen kehittämistavoitteita suunnittelee itsenäisesti ammattialalle uusia palvelu- ja tuotteistamismahdollisuuksia kilpailutilanteiden pohjalta - Ei kustannuksia - Edellyttää tietokonetta ja internet-yhteyttä - Opiskelija voi jatkaa liikeidean tai kehitysideoiden työstämistä liiketoimintasuunnitelmaksi/ kehityssuunnitelmaksi Polkuja yrittäjyyteen, 2. osassa. Ilmoittautuminen - xx

25 Koulutuskeskus Tavastia: Finland in English Oppilaitos, ala: Koulutuskeskus Tavastia Atto-osasto Opettajat, puh/sähköposti: Marja Peltoniemi puh Finland in English, verkkokurssi Kurssilla harjoitellaan keskeisiä viestintätilanteita ja valmistaudutaan selviytymään ulkomailla tapahtuvassa työssäoppimisessa sekä myös toimimaan isäntänä ulkomaisille työssäoppimassa oleville opiskelijoille. Kurssilla opitaan kertomaan Suomesta ja sen erityispiirteistä englanniksi. Kurssitehtävät ovat Moodlessa. Ajankohta Arviointi Moodleen palautettavat pakolliset tehtävät Arvioidaan arvosanalla 1-3 tai opiskelijan toivomuksesta suoritettu-merkinnällä Arvioinnin kohteet Tiedonhankinta Kirjallinen ja suullinen viestintä Tekstien ymmärtäminen Kielen ja kulttuurin tuntemus Kielenopiskelu Arviointikriteerit Tyydyttävä T1 Opiskelija hakee tietoa Suomesta sekä kohdemaasta sanakirjoja käyttäen kirjoittaa ohjattuna mallin mukaan lyhyitä ja yksinkertaisia tekstejä uskaltaa ilmaista itseään suullisesti englanniksi ymmärtää lyhyitä ja yksinkertaisia kirjallisia viestejä on tietoinen Suomen ja kohdemaan kulttuurin merkityksestä (välineenä englannin kieli) tunnistaa omat oppimisstrategiansa Hyvä H2 Opiskelija hakee tietoa Suomesta sekä kohdemaasta sanakirjoja ja muita tietolähteitä käyttäen kirjoittaa mallin mukaan lyhyitä ja yksinkertaisia tekstejä selviytyy suullisesti englannin kielellä yksinkertaisissa vuorovaikutustilanteissa ymmärtää itsenäisesti lyhyitä tekstejä ymmärtää Suomen ja kohdemaan kulttuurin merkityksen (välineenä englannin kieli) arvioi oppimisstrategioidensa vahvuuksia ja heikkouksia - ei kustannuksia - edellyttää tietokonetta ja internet-yhteyttä Ilmoittautuminen - Veli-Pekka Körkkö, sähköpostitse: Kiitettävä K3 Opiskelija hakee monipuolisesti tietoa Suomesta sekä kohdemaasta soveltaen kirjoittaa tavanomaisia viestejä ja lyhyitä tekstejä viestii oma-aloitteisesti englanniksi sekä hallitsee kielen eri rekistereitä ymmärtää yleiseen kielenkäyttöön liittyviä tekstejä soveltaa tietojaan Suomen ja kohdemaan kulttuurista (välineenä englannin kieli) vahvistaa oppimistaan kokeilemalla uusia strategioita ja oppimistapoja

26 Kiipulan ammattiopisto: Hurahda oppimiseen Oppilaitos, ala: Kiipulan ammattiopisto Opettajat, puh/sähköposti: Ari-Pekka Halinen puh Hurahda oppimiseen, 1 opintoviikko Kurssin tavoitteena on innostua oppimaan ja löytää omia vahvuuksia oppimisessa. Kurssilla tutustutaan erilaisiin oppimistyyleihin ja tapoihin sekä kerrataan opiskelutekniikoita. Kurssi suoritetaan verkko-opintoina Moodle oppimisympäristössä. Kurssilla tehdään mm. erilaisia testejä, joiden avulla on mahdollisuus tutustua omiin oppimistyyleihin ja tapoihin sekä haetaan tietoa oppimiseen vaikuttavista tekijöistä. Kurssin toteutus on Kurssi arvioidaan suoritettu (S) merkinnällä. Kurssin hyväksytysti suorittaminen edellyttää tehtävien tekemistä kurssin toteutusajan puitteissa. Kurssi edellyttää mahdollisuutta tietokoneen käyttöön, tietotekniikan kohtalaisia taitoja sekä kiinnostusta verkko-opintoihin. Kurssi tarjoaa mahdollisuuden innostua oppimisesta!

27 Faktia: Työelämätaidot, työnhaun tueksi Oppilaitos, ala Faktia Koulutus Oy (Forssa), Hyvinvointi- ala Opettajat, puh/sähköposti: Miia Ojala , Anni Hult , Työnhaun tueksi Tavoitteena on kehittää opiskelijan työnhakuvalmiuksia ja oman osaamisensa markkinoimista. Kurssilla tehdään työhakemus, ansioluettelo ja oman osaamisen markkinoimiseen valmentavia tehtäviä sekä valmistaudutaan työhaastatteluun Ajankohta sovitaan ryhmittäin (ryhmän ohjaaja sopii) kurssin vastuukouluttajan kanssa. Kurssille voi osallistua alkaen. Hyväksytty/Hylätty Kurssi toteutetaan Faktian Moodlessa. Vastuukouluttaja antaa osallistujille käyttäjätunnukset. Suorittaminen vaatii internet- yhteyden. Ansioluettelomallien lataaminen vaatii active X- komponentin.

28 FAI: SumoPaint-kurssi verkkokurssi 1ov Opettaja Linnevuori Rainer Puhelin Sähköposti Tavoitteet: SumoPaint-kurssin tavoitteena on, että opiskelijalle muodostuu kuva SumoPaintkuvankäsittelyn perustoiminnoista. Hän oppii etsimään ja käyttämään verkossa olevaa kuvankäsittely-ohjelmaa ja osaa tehdä perusharjoituksia SumoPaint-ohjelmalla. Opiskelijoiden oppimisen prosessin rakentuminen verkossa: Opiskelijat perehtyvät verkossa olevaan opintojaksolle tuotettuun oppimateriaaliin, tutustuvat sovellusesimerkkeihin aihealueittain, tekevät oppimistehtävät, hankkivat kiinnostuksensa mukaan lisätietoa ja osallistuvat eri aihealueita käsittelevään keskusteluun. Opettaja antaa keskusteluaiheita, ohjaa keskustelua ja osallistuu siihen. Opintojakson alussa toimintotavat selviävät kurssikansiosta. Arvioinnin kriteerit esitellään kurssikansiossa sekä oppimistehtävät arvioidaan kurssitehtävien yhteydessä. Opiskelijoiden tuotokset: Opiskelijat palauttavat kuva- ja kirjalliset harjoitukset moodle oppimisympäristössä, joista opettaja antaa palautetta. Opiskelijoille annetaan palautetta kurssitehtävien yhteydessä. Harjoitustehtävistä annetaan henkilökohtaista kirjallista palautetta verkossa. Kiitettävä: Hyvien tietojen lisäksi oppija osaa kehittää omaa työtapaansa monipuoliseen ilmaisutaitoihin kuvankäsittelyohjelman avulla. Opiskelija osaa ilmaista itseään kuva- sekä tekstimuodossa, sekä osaa itsearvioida omia ja muiden opiskelijoiden harjoituksia. Kurssitehtävät on toteutettu aikataulun mukaan. Hyvä: Tyydyttävien tietojen lisäksi, opiskelija on aktiivisesti ottanut osaa keskustelutehtävien aikana aiheen käsittelyyn. Oppija osaa esitellä ja kertoa parannusehdotuksia omasta työstään. Tehtävät on tehty ja palautettu aikataulun mukaan. Tyydyttävä: Perustietojen hallinta sisäistetty sekä kaikkien verkkokurssitehtävien palautus on suoritettu aikataulun mukaan kurssiaikana.

29 Hyria: Kestävä kehitys työelämäosaamista tulevaisuuteen Oppilaitos, ala: Hyria koulutus Opettajat, puh/sähköposti: Juulia Tuominen, Kestävä kehitys työelämäosaamista tulevaisuuteen Keke-kurssi (1ov), verkko- ja/tai lähiopetuksena, suoritus opintojen alkuvaiheessa, tavoitteet: ymmärtää kestävän kehityksen ekologisen, taloudellisen, sosiaalisen ja kulttuurisen ulottuvuuden sekä tuntee yleisimmät ympäristöongelmat (ilmastonmuutos, rehevöityminen, happamoituminen jne) ymmärtää luonnonvarojen rajallisuuden ja kestävän elämäntavan merkityksen: ekotehokkuus, ekologinen jalanjälki, kierrätys, ympäristömerkit jne. ymmärtää miten työskennellään ympäristöriskit minimoiden ja toimitaan kulttuuriperintöä vaalien toimii energiaa säästävästi sekä ehkäisee jätteiden syntyä ja lajittelee jätteitä tarkoituksenmukaisesti tunnistaa ammattitaidon kannalta keskeisten tuotteiden elinkaaren sekä tunnistaa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia työ- ja toimintatapoja Hyväksytty niin, että / ne hylätty. tukevat ammattitaidon saavuttamista Moduulit: 1. Tiesitkö että? (herättäviä esimerkkejä), 2. Peruskäsitteet (keke ym.), Aktiivinen 3. Oma osallistuminen toiminta (kierrätys, (verkkokeskustelut ekolog.jalanjälki), jne) ja 4. tehtävät Globaali suoritettu näkökulma (ymp.ongelmat, hyväksytysti. yht.työ), 5. Toiminta ammatissa Opiskelutavat: kurssin perussisällöt ja rakenne on Moodlessa, julkisessa verkossa ja mediassa olevan aineiston hyödyntäminen osana opiskelua (linkit), projektityöt. Opettaja voi hyödyntää Moodlessa olevaa materiaalia lähiopetuksessa. Jos kurssi suoritetaan kokonaan verkossa, edellyttää se lähiopetusjakson kurssin aluksi. VÄLKKY hankkeen aikaisessa toteutuksessa voidaan lähipäivissä hyödyntää verkkoneuvotteluyhteyttä (esim. ACP tai Skype).

Osaamispisteet. Vapaasti valittava

Osaamispisteet. Vapaasti valittava Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammattiopiskelun S2 3 osp Osaaminen arvioidaan opiskelijan keräämän oman alan sanaston sekä portfolion avulla. Oman alan sanavaraston Tekstien ymmärtäminen Luku- ja opiskelustrategioiden

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Liiketalouden perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Haapajärven ammattiopisto Hyväksytty: 2 Sisällys JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT...

Lisätiedot

Opetussuunnitelma alkaen

Opetussuunnitelma alkaen Opetussuunnitelma 1.8.2015 alkaen Ennen 1.8.2015 aloittaneet siirtyvät opiskelemaan 1.8.2015 jälkeen uusien tutkinnon perusteiden mukaan. Muutosta ohjaavat lainsäädäntö ja asetusmuutokset sekä Opetushallituksen

Lisätiedot

Tavoite Opiskelija osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä

Tavoite Opiskelija osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä Kuvaukset 1 (6) Englanti, Back to basics, 1 ov (YV3EN1) Tavoite osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä Teemat ja

Lisätiedot

AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp

AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp OPPIMISTAVOITTEET n opintokortin runko Työelämälähtöiset työtehtävät Arvioidaan S = oppimistavoite saavutettu Valmentautuminen ja raportointi Valmentautuminen työelämässä

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT

OPETUSSUUNNITELMA VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT OPETUSSUUNNITELMA VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Palvelualan apulaisrehtorin hyväksymä 28.4.2015, 8. Näyttötoimikunta hyväksynyt 17.3.2015, 3. OPETUSSUUNNITELMA 1 (20) Sisällys VAPAASTI VALITTAVAT

Lisätiedot

Kahden tutkinnon kotiväenilta ti

Kahden tutkinnon kotiväenilta ti Kahden tutkinnon kotiväenilta ti 11.10.2016 Kahden tutkinnon opinnot Jyväskylän ammattiopistossa koulutuspäällikkö Taina Roivainen Arjessa sattuu ja tapahtuu opinto-ohjaaja Tarja Nykänen ja Sirpa Puikkonen

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Liiketalouden perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Oulaisten ammattiopisto Hyväksytty: 2 Sisällys JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT... 4

Lisätiedot

KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op)

KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op) KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op) KOULUTTAJAKOULUTUS ON MONIMUOTOISTA OPISKELUA, JOKA KOOSTUU NELJÄSTÄ ERI KURSSISTA 1 n peruskurssi, 4 op 2 Jatkokurssi I, 3 op 3 Jatkokurssi II, 3 op 4 Kurssintuottajan koulutus,

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin.

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin. Hyväksymismerkinnät 1 (6) OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen

Lisätiedot

LAULUMUSIIKIN PÄÄAINE I

LAULUMUSIIKIN PÄÄAINE I MUUT KIELIOPINNOT 3la71 Saksan kieli 1 (4 op) 3la31 Italian kieli 1 (4 op) 3la72 Saksan kieli 2 (5 op) 3la32 Italian kieli 2 (5 op) k0-9123 Englannin kielen valmentava opintojakso (3 op) k0-9122 Ruotsin

Lisätiedot

Kestävän kehityksen kriteerit näyttötutkinnon järjestäjille KRITEERIT. 1) Hakeutumisen vaihe

Kestävän kehityksen kriteerit näyttötutkinnon järjestäjille KRITEERIT. 1) Hakeutumisen vaihe Nämä kriteerit on tuotettu 2011-2012 Hyria koulutuksen koordinoimassa Aikuiskoulutuksen sisällöt, menetelmät ja kriteerit (Aikuis-KEKE) -hankkeessa. Kriteerien suunnittelusta vastasi hankkeen kehittämisryhmä,

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN OPINTOJAKSOT, yht. 5 op

LIIKETALOUDEN OPINTOJAKSOT, yht. 5 op 1/ 5 LIIKETALOUDEN OPINTOJAKSOT, yht. 5 op Ideasta yrittäjyyteen 2,5 op Liiketoimintaprosessit 2,5 op Liiketalouden opintojaksot toteuttaa Lapin AMK ( Rovaniemi) 2/ 5 Opintojakson nimi ja laajuus Opetuskieli

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikka. Internetistä toimiva työväline 1,5 osp (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille)

Tieto- ja viestintätekniikka. Internetistä toimiva työväline 1,5 osp (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille) Kuvaukset 1 (5) Tieto- ja viestintätekniikka Internetistä toimiva työväline 1,5 osp (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille) Tavoitteet omaksuu verkko-oppimisympäristön ja sähköpostin keskeiset toiminnot tutustuu

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Elisabet Kinnunen ja Anne Huhtala Osaamisen ja sivistyksen asialla LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO

LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Ilmaisutaitojen ohjaus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Tutkintotilaisuuden työpaikat ja ajankohdat suunnitellaan

Lisätiedot

OPINTO OPAS Lahden ammattikorkeakoulu. Ammattikorkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille 16 op

OPINTO OPAS Lahden ammattikorkeakoulu. Ammattikorkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille 16 op OPINTO OPAS 2012 2013 Lahden ammattikorkeakoulu Ammattikorkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille 16 op VALMENTAVA KOULUTUS MAAHANMUUTTAJILLE 16 OP Valmentavan koulutuksen tarkoituksena

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely.

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely. Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

3.1 Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp

3.1 Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA Tutkinnon osa 3.1 Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp ARVIOINNIN KESKEISET ASIAT 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen toteuttamisesta Toteutus Ennen uuden tutkinnon

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto (sira)

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto (sira) VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Käsi ja taideteollisuusalan perustutkinto (sira) Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Piippolan ammatti ja kulttuuriopisto Hyväksytty: 2 Sisällys... 1 JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI

Lisätiedot

KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) 16.1.2010 27.5.2011

KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) 16.1.2010 27.5.2011 1 KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) 16.1.2010 27.5.2011 KAJAANIN AMMATTIKORKEAKOULU Koulutuspalvelut 2 KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT

Lisätiedot

Yhteiset tutkinnon osat Valinnaiset opinnot

Yhteiset tutkinnon osat Valinnaiset opinnot Yhteiset tutkinnon osat Valinnaiset opinnot Pakollisten opintojen lisäksi yhteisiin tutkinnon osiin liittyy valinnaisia opintoja yhteensä 16 osp Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 3 osp Matemaattis-luonnontieteellinen

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON VALINNAISET OSAT

OPETUSSUUNNITELMA AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON VALINNAISET OSAT OPETUSSUUNNITELMA AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON VALINNAISET OSAT Johtokunnan hyväksymä 13.10.2009 / 69 Voimassa alkaen 1.8.2009 Sisältö 5.2 Valinnaiset tutkinnon osat... 3 5.2.1 Äidinkieli (0-4 ov)...

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely.

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely. Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen

Lisätiedot

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1)

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Kuvaukset 1 (6) Taide ja kulttuuri, valinnainen Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Tavoitteet Opiskelija kehittää luovuuttaan, yhteistyökykyään ja viestintätaitojaan rohkaistuu ilmaisemaan itseään itseilmaisun

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan 1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Käytön tuen prosessien vakiointi 15 osp Tutkinnon osaan kuuluvat opinnot: Prosessien tunnistaminen ja vakiointi 8 osp Työssäoppiminen 7 osp

Lisätiedot

Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet

Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet t OPH:n infotilaisuus 23.11.2009 Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja

Lisätiedot

Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille

Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille Liite Kansallinen vaativuustaso / eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen taso Taso1 Tutkinnot, oppimäärät ja

Lisätiedot

Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus

Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus SEURAKUNTAOPISTO LAPSI-JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Tutkintotilaisuuden

Lisätiedot

Toteutus Kurssilla keskustellaan, tehdään harjoituksia ja ryhmätöitä, tavataan erimaalaisia ihmisiä ja tehdään vierailuja.

Toteutus Kurssilla keskustellaan, tehdään harjoituksia ja ryhmätöitä, tavataan erimaalaisia ihmisiä ja tehdään vierailuja. Kuvaukset 1 (5) Kulttuurien tuntemus Kun kulttuurit kohtaavat, 1 ov (YV13KT2) oppii viestimään eri maista tulevien ihmisten kanssa oppii ymmärtämään, mistä kulttuuri- viestintäerot johtuvat kuinka eri

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus: Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä työskentelemällä yrityksessä, jossa valmistetaan ja kehitetään sulautettuja järjestelmiä.

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 19.11.2008 Marja Hollo ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Tervetuloa Omnian aikuisopistoon

Tervetuloa Omnian aikuisopistoon Tervetuloa Omnian aikuisopistoon Hyvinvointi Liike-elämä Palvelut Tekniikka ja taito Video Näyttötutkinnosta https://www.youtube.com/watch?v=4rg3c 3Krpko&feature=youtu.be Omnian aikuisopiston toimipisteet

Lisätiedot

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä Suunnitelman laadinta Pvm 15/2 2013 Rakenteen tarkistus Pvm 21/3 2013 Muodollinen tarkistus Pvm 28/3 2013 Suunnitelman hyväksyntä Pvm 17/4 2013 Hyväksytty toisen asteen koulutuslautakunnan jaostossa Pvm

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Osaaminen arvioidaan työn tekemisestä pientalo - oppimisympäristössä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä

Lisätiedot

1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Testaus 15 osp Tavoitteet:

1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Testaus 15 osp Tavoitteet: 1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Testaus 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa suunnitella ohjelmiston, toteuttaa ohjelmiston valittua testausympäristöä käyttäen sekä laatia

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMAN KANDIDAATINTYÖOHJE

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMAN KANDIDAATINTYÖOHJE SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMAN KANDIDAATINTYÖOHJE Ohje hyväksytty osastoneuvostossa 17.8.2005 1 Sisällys 1. Kandidaatintyö ja sen tarkoitus...2 2. Kandidaatintyön aihe ja tarkastaja...3 3. Kandidaatintyön

Lisätiedot

MATKAILUN TEORIAOPINTOJAKSOT, yht. 10 op

MATKAILUN TEORIAOPINTOJAKSOT, yht. 10 op 1/ MATKAILUN TEORIAOPINTOJAKSOT, yht. 10 op Vieraanvaraisuus 3 op Markkinointi ja tuotekehitys 4 op Englanti 2 op Turvallisuus 1 op Matkailun teoriaopintojaksot toteuttaa Lapin AMK/ MTI (Viirinkankaantie

Lisätiedot

Kuvataiteen perusopinnot (25 op) - ayukuv1700

Kuvataiteen perusopinnot (25 op) - ayukuv1700 Kuvataiteen perusopinnot (25 op) - ayukuv1700 Opetus toteutetaan vuonna 2016 Riihimäellä yhteistyössä Riihimäen kansalaisopiston kanssa. Ajankohta Kevät 2016 - Syksy 2016 Opiskelijan tulee omata riittävät

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5).5.2015 Tämä asiakirjan osio kuvaa ammattiosaamisen näyttöä. Näyttötutkinnossa tutkintotilaisuuden järjestelyt ja osaamisen arviointi toteutuvat sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Finanssipalvelut 30 osp Tavoitteet: Opiskelija valmistautuu ja hoitaa finanssipalvelun työtehtäviä. Hän seuraa työnsä tuloksellisuutta ja

Lisätiedot

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen Johdatus akateemisiin opintoihin 1 op, kaikille yhteiset luennot Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen 4.9.2012 Yliopisto-opiskelun

Lisätiedot

Tunnus: HOT2RH006 Laajuus: 9 op Ajoitus: 1. lukuvuosi Kieli: suomi Opintojakson taso: ammattiopinnot Opintojakson tyyppi: pakollinen

Tunnus: HOT2RH006 Laajuus: 9 op Ajoitus: 1. lukuvuosi Kieli: suomi Opintojakson taso: ammattiopinnot Opintojakson tyyppi: pakollinen Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutusohjelma opintojaksokuvaukset 2015-2016 Opetussuunnitelma 2015 Majoitus- ja ravintola-alan liiketoimintaympäristö Tunnus: HOT2RH006 Laajuus: 9 op Ajoitus:

Lisätiedot

LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA

Lisätiedot

Terveystieto, valinnainen Avaimet hyviin elintapoihin, 1 ov (YV8TT1) (HUOM! Suorituksesta saa merkinnän Työkykypassiin)

Terveystieto, valinnainen Avaimet hyviin elintapoihin, 1 ov (YV8TT1) (HUOM! Suorituksesta saa merkinnän Työkykypassiin) Kuvaukset 1 (5) Avaimet hyviin elintapoihin, 1 ov (YV8TT1) Tavoite tunnistaa elintapojen vaikutukset omaan sä oman vastuunsa ja mahdollisuutensa vaikuttaa omaan sä hyvinvoinnista huolehtimisen osana ammattitaitoa

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Lapin ammattiopisto D Visualisointi - josta työssäopp. Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa suunnittelemalla, toteuttamalla ja visualisoimalla

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Multimediatuotanto 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa suunnitella multimediatuotannon tuotantoprosessin, suunnitella ja toteuttaa multimediatuotteita,

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa. MAOL OPS-koulutus Naantali Jukka Hatakka

Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa. MAOL OPS-koulutus Naantali Jukka Hatakka Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa MAOL OPS-koulutus Naantali 21.11.2015 Jukka Hatakka Opetussuunnitelman laatiminen Kaikki nuorten lukiokoulutuksen järjestäjät laativat lukion opetussuunnitelman

Lisätiedot

Tutkinnon muodostuminen

Tutkinnon muodostuminen Tutkinnon muodostuminen Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa 19.3.2015 yli-insinööri Kati Lounema, Opetushallitus Valtioneuvoston asetus ammatillisen perustutkinnon muodostumisesta

Lisätiedot

HARJOITTELUN OHJAUKSEN LAATUKRITEERIT

HARJOITTELUN OHJAUKSEN LAATUKRITEERIT Sosiaali- ja terveysala/päivitys 12.4.2011 HARJOITTELUN OHJAUKSEN LAATU 1. Tiedonkulku Suunnitellulla tiedonkululla varmistetaan yhteistyö harjoittelupaikan ja oppilaitoksen välillä. - harjoittelupaikassa

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Pirkko Laurila ja Raili Laasonen Osaamisen ja sivistyksen asialla LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Suoritettava tutkinto. Valmistuvan työtehtäviä. Opintojen toteutus. OPETUSSUUNNITELMA Medianomi (AMK), monimuotototeutus

Suoritettava tutkinto. Valmistuvan työtehtäviä. Opintojen toteutus. OPETUSSUUNNITELMA Medianomi (AMK), monimuotototeutus OPETUSSUUNNITELMA Medianomi (AMK), monimuotototeutus Media-alan monimuotototeutuksessa syvennyt kuvalliseen viestintään. Opinnoissasi paneudut kuvalliseen ilmaisuun ja visuaaliseen viestintään soveltamalla

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON VALINNAISET OSAT

OPETUSSUUNNITELMA AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON VALINNAISET OSAT OPETUSSUUNNITELMA AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON VALINNAISET OSAT Johtokunnan hyväksymä 13.10.2009 / 69 Voimassa alkaen 1.8.2009 SISÄLTÖ 5.2 Valinnaiset tutkinnon osat... 1 5.2.1 Äidinkieli (0-4 ov)...

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Merja Lahdenkauppi, Riitta Karusaari & Tuula Junttila Osaamisen ja sivistyksen asialla MATKAILUALAN/ HOTELLI-, RAVINTOLA-

Lisätiedot

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Ohjeet opiskelijalle Vaihtoehdoissa A ja B opiskelija harjoittelee joko

Lisätiedot

SOSNET: Muutosjohtaminen sosiaalityössä. Sanna Lähteinen Arja Kilpeläinen Tea Teppo

SOSNET: Muutosjohtaminen sosiaalityössä. Sanna Lähteinen Arja Kilpeläinen Tea Teppo SOSNET: Muutosjohtaminen sosiaalityössä Sanna Lähteinen Arja Kilpeläinen Tea Teppo Muutosjohtamisen ensimmäinen kurssi (2010) Tekijänä ja opettajana professori Marjaana Seppänen Lapin yliopistosta Osa

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

Työpaja Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen (8 osp) Alkuinfo työpajalle Aira Rajamäki Ammatillinen peruskoulutus

Työpaja Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen (8 osp) Alkuinfo työpajalle Aira Rajamäki Ammatillinen peruskoulutus Työpaja 4 3.3 Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen (8 osp) Alkuinfo työpajalle 15.4.2015 Aira Rajamäki Ammatillinen peruskoulutus 3.3 Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen Tutkinnon

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot Lukuvuosi 2016-2017 Kahden tutkinnon suorittaminen - ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa

Lisätiedot

Suunnan hakua ja tukea ammatilliseen koulutukseen NUORTEN OHJAAVA KOULUTUS POHJOIS- KARJALAN OPISTO JA AMMATTIOPISTO NIITTYLAHDESSA

Suunnan hakua ja tukea ammatilliseen koulutukseen NUORTEN OHJAAVA KOULUTUS POHJOIS- KARJALAN OPISTO JA AMMATTIOPISTO NIITTYLAHDESSA Suunnan hakua ja tukea ammatilliseen koulutukseen NUORTEN OHJAAVA KOULUTUS POHJOIS- KARJALAN OPISTO JA AMMATTIOPISTO NIITTYLAHDESSA Kristiina Sallinen VALMA - Ammatilliseen perustutkintoon valmentava koulutus

Lisätiedot

KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op)

KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) 15.1.2014 31.5.2015 Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Linnankatu 6, PL 51, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi 2 KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN

Lisätiedot

Työelämälähtöisyyden lisääminen uudessa ops:ssa

Työelämälähtöisyyden lisääminen uudessa ops:ssa Työpaikkaohjaajakoulutus 1,5 ov Arviointi Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja osaa suunnittella millaisia työtehtäviä tekemällä opiskelija voi näyttää keskeisen osaamisensa ja osaa arvioida opiskelijaa

Lisätiedot

Hyvässä ohjauksessa opiskelija:

Hyvässä ohjauksessa opiskelija: Tuula Ritvanen 2013 Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Osaamisen arviointi Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja osaa suunnittella millaisia työtehtäviä tekemällä opiskelija voi näyttää keskeisen osaamisensa

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov

Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Tuula Ritvanen 2012 Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Arviointi Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja osaa suunnittella millaisia työtehtäviä tekemällä opiskelija voi näyttää keskeisen osaamisensa ja osaa

Lisätiedot

POLIISI (AMK) -MUUNTOKOULUTUS (45 op) OPETUSSUUNNITELMA. Lukuvuosi

POLIISI (AMK) -MUUNTOKOULUTUS (45 op) OPETUSSUUNNITELMA. Lukuvuosi 1 POLIISI (AMK) -MUUNTOKOULUTUS (45 op) OPETUSSUUNNITELMA Lukuvuosi 2015 2016 Opetussuunnitelma on käsitelty koulutustoiminnan ohjausryhmässä 5.5.2015. Poliisiammattikorkeakoulun hallitus on hyväksynyt

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Asiakaspalvelu 30 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa toimia käytännön asiakaspalvelutehtävissä ja osoittaa ammattitaitonsa palvelutilanteessa,

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN OPINTOJAKSOT, yht. 5 op

LIIKETALOUDEN OPINTOJAKSOT, yht. 5 op 1/ 5 LIIKETALOUDEN OPINTOJAKSOT, yht. 5 op Ideasta yrittäjyyteen 2,5 op Liiketoimintaprosessit 2,5 op Liiketalouden opintojaksot toteuttaa (Jokiväylä 11 Rovaniemi) 2/ 5 Opintojakson nimi ja laajuus Opetuskieli

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikka. Internetistä toimiva työväline, 1 ov (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille)

Tieto- ja viestintätekniikka. Internetistä toimiva työväline, 1 ov (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille) Kuvaukset 1 (9) Tieto- ja viestintätekniikka Internetistä toimiva työväline, 1 ov (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille) Tavoitteet omaksuu verkko-oppimisympäristön ja sähköpostin keskeiset toiminnot tutustuu

Lisätiedot

NUKO Yleiskysely ja sijoittumiskysely 2013

NUKO Yleiskysely ja sijoittumiskysely 2013 NUKO Yleiskysely ja sijoittumiskysely 2013 1. Y1 OPPILAITOS -Toimiala / yksikkö 2. Y2. Ikä 3. S0 Valmistutko tänä kevään? 4. S 1a Millaisen arvioit elämäntilanteesi olevan 4 kuukauden kuluttua valmistumisesi

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja osaa: työskentely

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja osaa: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Kone- ja metallialan perustutkinto Koodi: KON141 Päätös: LAO C3/2015 Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tekemällä tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten

Lisätiedot

Oppisopimuksella ammattiin

Oppisopimuksella ammattiin Oppisopimuksella ammattiin Video: oppisopimuskoulutus: Puualan perustutkinto https://www.youtube.com/watch?v=pvxiyx zaivm Oppisopimus on Työssä oppimista, jota täydennetään opiskelulla oppilaitoksessa

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TYÖVALTAINEN OPETUSSUUNNITELMA TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON

Lisätiedot

TUTKINNON PERUSTEET MUUTTUVAT KAIKILLA OPISKELIJOILLA

TUTKINNON PERUSTEET MUUTTUVAT KAIKILLA OPISKELIJOILLA TIEDOTE 1(5) TUTKINNON PERUSTEET MUUTTUVAT KAIKILLA OPISKELIJOILLA 1.8.2015 Tutkinnon perusteet muuttuvat valtakunnallisesti syksyllä 2015, ja kaikki oppilaitoksen opiskelijat siirtyvät suorittamaan tutkintonsa

Lisätiedot

Yrittäjyys Sampossa. Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö

Yrittäjyys Sampossa. Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö Yrittäjyys Sampossa Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö paivi.ovaska@edusampo.fi Menossa olevat yrittäjyyden kehittämishankkeet Yrittäjäksi ammatillisesta koulutuksesta (ESR) Sampon ja

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Anu Hultqvist OSAO, Koulutuspäällikkö TtM, Työelämäpedagogi, NTM Perustutkintojen tutkinnonperusteiden uudistuminen ja ammatillisen

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. työskentelee matkailutapahtuman

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. työskentelee matkailutapahtuman Hyväksymismerkinnät 1 (5) Näytön kuvaus Matkailutapahtumien näyttö toteutetaan osallistumalla matkailutapahtuman toimintaan omalla työosuudellaan. Tutkinnon osan tavoitteisiin on osallistua 7 matkailutapahtuman

Lisätiedot

SUUN TERVEYDEN EDISTÄMINEN JA SUUN TERVEYDENHOIDON ERIKOISALOILLA TOIMIMINEN

SUUN TERVEYDEN EDISTÄMINEN JA SUUN TERVEYDENHOIDON ERIKOISALOILLA TOIMIMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA 79/ 011/ 2014 AMMATTITAIDON ARVIOINTI TUTKINNON OSA: TUTKINNON OSAN SUORITTAJA: RYHMÄTUNNUS: TUTKINTOTILAISUUDEN AJANKOHTA: TUTKINTOTILAISUUDEN PAIKKA:

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 ORGANISAATION ASIAKIRJOJEN HOITAMINEN

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 ORGANISAATION ASIAKIRJOJEN HOITAMINEN Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 ORGANISAATION ASIAKIRJOJEN HOITAMINEN Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Organisaation asiakirjojen hoitaminen Ammattitaitovaatimukset o laatii asioiden valmistelua,

Lisätiedot

OSAAMISKARTOITUS 1 (7) Monialakoulutus Etelä-Pohjanmaa v. 2009-2011 hakeutumisen vaiheeseen

OSAAMISKARTOITUS 1 (7) Monialakoulutus Etelä-Pohjanmaa v. 2009-2011 hakeutumisen vaiheeseen 1. TYÖNHAKIJAN PERUSTIEDOT OSAAMISKARTOITUS 1 (7) Työnhakijan nimi Sosiaaliturvatunnus Lähiosoite Postinumero Sähköpostiosoite 2. AIKAISEMPI KOULUTUS Postitoimipaikka puh. gsm Pohjakoulutus, suoritusvuosi

Lisätiedot

Laajennettu työssäoppiminen

Laajennettu työssäoppiminen Laajennettu työssäoppiminen Liiketalouden perustutkinto Esityksen nimi / Tekijä 13.11.2013 1 Nykyisin käytössä olevat mallit Koulutuskeskus Sedu, Seinäjoki, Koulukatu, liiketalouden perustutkinto Tieto-

Lisätiedot

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 Nuori Yrittäjyys Yrittäjyyttä, työelämätaitoja, taloudenhallintaa 7-25- vuotiaille nuorille tekemällä oppien 55 000 oppijaa 2013-14 YES verkosto (17:lla alueella)

Lisätiedot

Näytön ajoitus: Näyttö toteutuu toisena tai kolmantena opiskeluvuotena työssäoppimisjaksolla.

Näytön ajoitus: Näyttö toteutuu toisena tai kolmantena opiskeluvuotena työssäoppimisjaksolla. Vaatteiden ja huolto15 osp Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus Näytön tehtävät: suunnittelee vaatteiden ja huoltotehtävät ja noudattaa toimipaikan ohjeita. esikäsittelee ja lajittelee pyykin. pesee

Lisätiedot

Puhtauspalvelussa toimiminen 15 osp. Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus

Puhtauspalvelussa toimiminen 15 osp. Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus Puhtauspalvelussa toimiminen 15 osp Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus Näytön tehtävät: suunnittelee työtään yhteistyössä työyhteisön kanssa asiakaskohteen toiminnan, palvelukuvauksen ja työohjeiden

Lisätiedot

yle.fi/aihe/abitreenit

yle.fi/aihe/abitreenit Kaksoistutkinto Saimaan ammattiopisto Sampossa lv 206-207 Kaksoistutkinnon opinto-ohjaaja: Virpi Miettinen virpi.miettinen@edusampo.fi p. 040 550 62 www.ylioppilastutkinto.fi yle.fi/aihe/abitreenit www.imatranyhteislukio.fi

Lisätiedot

Eurooppalainen kielisalkku

Eurooppalainen kielisalkku EKStyökalupakki Eurooppalainen kielisalkku Kielisalkussa on kolme osaa kielenoppimiskertomus kielipassi työkansio Kielisalkussa on materiaaleja eri-ikäisille perusopetuksen oppilaille vl 1 3 vl 4 6 vl

Lisätiedot

OPAS- TUSTA Työpaikoille. Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi

OPAS- TUSTA Työpaikoille. Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi OPAS- TUSTA Työpaikoille Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi MITÄ OVAT AMMATTI- OSAAMISEN NÄYTÖT koulutuksen järjestäjän ja työelämän yhdessä suunnittelemia, toteuttamia ja arvioimia työtehtäviä työssäoppimispaikassa

Lisätiedot

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET 1 AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET Opiskelija täyttää itse hakemansa opintojakson tiedot eli mitä opintojaksoa tai opintojakson osaa hän hakee tunnustettavaksi. Samoin opiskelija

Lisätiedot

AIKUISTEN OHJAUS JA NEUVONTATYÖ, 30 op ESITE

AIKUISTEN OHJAUS JA NEUVONTATYÖ, 30 op ESITE AIKUISTEN OHJAUS JA NEUVONTATYÖ, 30 op ESITE Aikuisten ohjaus ja neuvontatyö, 30 op ERKKERI on aikuisten ohjaus- ja neuvontatyötä tekevän henkilöstön ohjausosaamista sekä moniammatillista verkostotyötä

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Urheilija osallistuu kilpailuihin ja toteuttaa omaa tehostettua lajiharjoittelua esim. harjoitusleirien aikana. Lisäksi urheilija tekee

Lisätiedot

Työssäoppimisen laatukriteerit työpaikalle kyselyn analyysi. Vastuuta ottamalla opit 3 hanke Päivi Kukkonen Ylivieskan ammattiopisto

Työssäoppimisen laatukriteerit työpaikalle kyselyn analyysi. Vastuuta ottamalla opit 3 hanke Päivi Kukkonen Ylivieskan ammattiopisto Työssäoppimisen laatukriteerit työpaikalle kyselyn analyysi Vastuuta ottamalla opit 3 hanke Päivi Kukkonen Ylivieskan ammattiopisto Taustatietoja kyselyssä Vastaajina 12 työyksikköä: sairaaloita, vanhustenhuollon

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Vieraan kielen B1-oppimäärän opetuksen tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokalla 6

Vieraan kielen B1-oppimäärän opetuksen tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokalla 6 B1- RUOTSI VL.6-9 6.LUOKKA T1 auttaa oppilasta jäsentämään käsitystään kaikkien osaamiensa kielten keskinäisestä suhteesta T2 auttaa oppilasta hahmottamaan opiskeltavan kielen asemaa maailmassa ja sen

Lisätiedot

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OSAAMISALASSA

Lisätiedot

Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016

Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016 2 Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016 Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu 3 Miksi kieliä? Opiskelu on kansainvälistä.

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 5.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Osaamisen tunnistaminen Aikaisemmin hankittua osaamista verrataan perustutkinnon perusteissa määriteltyihin ammattitaitovaatimuksiin

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

5.21.1. Opinto-ohjaus Perusaste Soveltavat kurssit (Koulukohtaiset kurssit) Koulukohtaiset ohjauskurssit arvioidaan suoritusmerkinnällä S.

5.21.1. Opinto-ohjaus Perusaste Soveltavat kurssit (Koulukohtaiset kurssit) Koulukohtaiset ohjauskurssit arvioidaan suoritusmerkinnällä S. 5.21.1. Opinto-ohjaus Perusaste Soveltavat kurssit (Koulukohtaiset kurssit) Koulukohtaiset ohjauskurssit arvioidaan suoritusmerkinnällä S. 1. Opinto-ohjaus 1 (opo1) saa perusasteen opintojen aloittamiseen

Lisätiedot