1. EPILOGI: INT. HELSINKI-VANTAA LENTOKENTTÄ - HYVIN AIKAINEN AAMU

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. EPILOGI: INT. HELSINKI-VANTAA LENTOKENTTÄ - HYVIN AIKAINEN AAMU"

Transkriptio

1 Käsikirjoitus

2 1. EPILOGI: INT. HELSINKI-VANTAA LENTOKENTTÄ - HYVIN AIKAINEN AAMU ABDULLAHI kävelee lentokentän tyhjässä hallissa. Kioskityöntekijä on juuri avaamassa kioskia, hän sovittelee lehtitelineeseen musta-keltaista lööppiliuskaa. Mahad pysähtyy ja lukee lööpin: "Somali kosti rasismin: tappoi kaksi miestä". Mahadin kasvot ovat edellisillan tappelun jälkeen turvoksissa ja huuli on halki. Juuri ennen selvitystä, Mahad pysähtyy, ottaa taskustaan valokuvan, katsoo sitä ja silittää kuvassa (Reeta) olevan vaalean nuoren naisen kasvoja peukalollaan. Sitten hän rutistaa kuvan palloksi, heittää sen roskiin ja kävelee lähtöselvitysluukulle. Lähtevien koneiden talullla lukee ylimpänä: "Gate 17, Last call for Mogadishu, Somalia". 2. INT. ABDULLAHIEN OLOHUONE - AAMU Abullahien koko perhe on olohuoneessa. Kaikki ovat polvillaan rukousasennossa, he rukoilevat aamun ensimmäisen rukouksen. Lattialla on matto johon on kuvattu kompassi; kompassin neula osoittaa Mekkaan. Isä IBRAHIM ja vanhin lapsi, poika Mahad johtavat rukousta. Naiset: äiti SAFIA, isosisko ja pikkusisko AMINA ovat samassa huoneessa, mutta hieman miehiä taaempana. Amina on äitinsä ja isosiskonsa välissä; pikkuinen tyttö on polvillaan mutta hän puuhailee selvästi jotakin salaa. Amila katsoo syrjäkarein pikkusiskoaan ja näkee että tällä on kaksi My Little Pony -hahmoa joita hän pussauttaa keskenään, piilossa kumartuneen rukousasennon alla. Amilaa hymyilyttää siskonsa leikki ja hän vilkaisee äitiään siskonsa selän ylitse. Äiti Safia kurtistaa kulmiaan leikkivälle Aminalle, mutta Amina ei huomaa, äiti hymyilee hienoisen hymyn Amilalle. IBRAHIM JA Rauha sinulle, Oi Profeetta, ja Jumalan armo ja siunaukset. Rauha meille ja vanhurskaille Jumalan palvelijoille. Rauha teille, ja Jumalan armo ja siunaukset. Rukous on loppunut. Perheen naiset nousevat ja Safia hätyyttelee molemmat tyttäret mukaansa.

3 2. 3. INT ABDULLAHIEN OLOHUONE - AAMU Ibrahim istuutuu nojatuoliin ja riisuu sandaalinsa, hän nostaa paljaat jalkansa rahille. Jalkapohjissa risteilevät syvät, sinipunaiset arvet. Molempien jalkojen varpaat ovat epämuodostuneet ja vääntyneet. Mahad ottaa olohuoneen kirjahyllystä voideputkilon ja istuutuu lattialle, rahin eteen, isänsä jalkojen juureen. Mahad painaa päänsä ja lukee aloitusrukouksen. Jumalan, armeliaan Armahtajan nimeen. Mahad ottaa voidetta käsiinsä ja alkaa hieroa isänsä kidutettuja jalkoja. isä sulkee silmänsä ja nojaa päätään taaksepäin, nojatuolin selkämykseen. Miksi toinen muslimi tekee toiselle muslimille näin? Miksi profeetta hyväksyy? IBRAHIM Emme saa syyttää Allahia tai Profeettaa ihmisen pahuudesta, poikani. Muslimi kääntyy muslimia vastaan. Ibrahim avaa silmänsä ja katsoo poikaansa. IBRAHIM Oletko muka pätevä tulkitsemaan pyhää tekstiä? Luuletko niin? Mahad laskee katseensa ja panee voideputkilon sivuun. Ibrahim ottaa käsillään tukea nojatuolin käsinojista. Mahad auttaa isänsä pystyyn ja ojentaa hänelle kävelykepin. Isä nilkuttaa hitaasti eteenpäin. Mahad katsoo isänsä paljaita jalkoja, arvet ovat muuttuneet tulipunaisiksi. 4. INT. N PERHEEN KEITTIÖ - AAMU ja hänen äitinsä SIRPA istuvat keittiönpöydän ääressä. Sirpa nousee ja oikoo sinisen essunsa Siwa -nimilappua. Saana meikkaa, hän lisää ripsiväriä. Isä ARTO tulee keittiöön karvaista kainaloaan raapien; hän katsoo tytärtään.

4 JATKUU: 3. ARTO No katsospa, meil on tääl ihan oma nistiharppu. Pakkoko tuota pakkelia on vetää noi paksusti? Saana paiskaa ripsivärin sotkuiseen meikkipussiinsa, sulkee pussin ja nousee. Ime ukko lerssii. Saana lähtee keittiöstä. Sirpa katsoo Artoa ja kohauttaa olkapäitään. SIRPA No, se on viistoista. Sirpa ottaa laukkunsa ja lähtee keittiöstä. Arto istuutuu pöydän ääreen. 5. INT. ABDULLAHIEN KEITTIÖ - AAMU Pikkuinen Amina istuu tuolilla pöydän ääressä, tyttö hyräilee lastenlaulua ja leikki poneillaan. Safia letittää Aminan hiuksia ja Amila kampaa äitinsä mustia, pitkiä hiuksia. Jaksatko sinä äiti aina rukoilla? Kaikki viisi kertaa päivässä? SAFIA Minä yritän mutta aina en ehdi. Joskus voi rukoilla etukäteen tai sitten jälkikäteen. Amila tekee käsillään äidin hiuksista nutturan. Missä se sinun uusi hiuskampasi on? Jos laitetaan tänään hiukset ylös, näin? SAFIA Tuolla kaapissa, siellä peltilaatikossani. Amila kävelee kaapille ja ottaa esiin värikkään, kannellisen peltilaatikon. Hän kaivelee laatikkoa ja jähmettyy paikoilleen. Amila löytää laatikosta kirjekuoren ja se on pullollaan kymmenen ja viidenkymmenen euron seteleitä. Amila laittaa kuoren takaisin ja etsii hiuskamman. Hän nostaa

5 4. peltilaatikon takaisin kaappiin ja sulkee kaapin oven hiljaa. 6. INT. N PERHEEN KEITTIÖ -AAMU Arto istuu yksin keittiössä. Hän lukee lehden työpaikkailmoituksia. Eteisestä kuuluu että asunnon ovi avataan. Moido. Asunnon ovi paukahtaa kiinni. Arto nostaa vasenta kankkuaan tuolista ja pieraisee kuuluvasti. 7. INT. ABDULLAHIEN KEITTIÖ - AAMU Koko perhe istuu aamiaisella. Isä, minulla on kohta lopputyö valmis. Ibrahim ei vastaa, tuijottaa vain kahvikuppiinsa. SAFIA Ibrahim, poikasi puhuu sinulle. Ibrahim nostaa katseensa ja katsoo Safiaa mutta ei sano mitään. Samalla Amina kaataa mehulasinsa. Safia ja Amila ponnahtavat ylös. Amila tarttuu tiskirättiin ja alkaa pyyhkiä mehua. Safia ottaa kaatuneen mehulasin ja menee kaatamaan siihen lisää tuoremehua. Ibrahim käyttää tilaisuutta hyväkseen ja poistuu keittiöstä. Safia katsoo ärtyneenä miehensä perään ja nyrpistää nenäänsä. Amina hyppyyttää vaaleanpunaista muoviponia mehulätäkössä. AMINA Yäk-yäk soppaa, yäk-yäk soppaa. Mahad katsoo Aminaa ja iskee tälle silmää. Amina kikattaa mielissään isoveljen huomiosta. Safia ottaa tiskirätin Amilan kädestä ja huitaisee sillä Mahadia päähän. Mahad nousee. Äiti, kiitos. Minun täytyy lähteä. Safia nyökkää pojalleen, Amila pyyhkii mehua ponista.

6 JATKUU: 5. Minä tulen ihan kohta. 8. INT. ABDULLAHIEN KEITTIÖ - AAMU Safia huuhtelee tiskirättiä. Amila ja Amina istuvat pöydän ääressä, Amila syö viimeistä leipäpalaa, Amina leikkii poneillaan. SAFIA Puhuiko isä sinulle hunnustasi? Ei, mitä? SAFIA Minä en ymmärrä miten isäsi antoi sinun ostaa sen värisen hunnun. Aivan liian kirkas muslimitytölle, tuollainen lila. Äiti, se on vain väri. Amila pyörittelee Aminalle silmiään puhuessaan. Amina kikaattaa. Safia mulkaisee tyttöjä äkeänä ja laittaa tiskirätin hanan päälle kuivumaan. Hän tarttuu Aminaa kädestä. SAFIA Ja sinä tulet nyt pesulle. Ja Amila, muista kävelle Mahadin seurassa kouluun, muslimitytön......muslimitytön ei pidä liikkua yksikseen. Äiti, tiedän kyllä. Safia lähtee keittiöstä Aminan kanssa. Amila odottaa kunnes kuulee veden juoksevan vessassa. Sitten hän menee kaapille, ottaa peltilaatikon uudelleen esiin ja laskee kuoressa olevat rahat. Neljä tuhatta euroa. Neljä tuhatta. Amila laittaa kuoren laatikkoon ja laatikon kaappiin ja nojaa otsaansa kaapin valkoista melamiinipintaa vasten.

7 6. 9. EXT. KOULUMATKALLA - AAMU Amila ja Mahad kävelevät vierekkäin. Amilalla on yllään lila kaapu. Mahadilla on tavalliset vaatteet, farkut ja valkoinen pikeepaita. Mahad? Mhh? Mä löysin aamulla äidin laatikosta rahakuoren, neljätuhatta euroa. Tiedätsä niistä? Mitä rahoja? En mä oo niitä nähny. Ootsä varma? Kai mä ny rahat tunnen jos mä semmosii nään. Mä vähä vaan pelkään et ne on Aminaa varten. Tai oon aika varma et ne on just sitä varten. Aminaa? Miten niin? No sen leikkausta varten. Ranskanamatkaa varten, mis mutkin sillon käytettiin ku mä olin neljä. Ai. Amila pysähtyy tuohtuneena, Mahad jatkaa matkaa. Sä et sitte tajuu ollenkaan. Äiti lupas mulle, ettei Aminaa leikata ja nyt se on kuitenki säästäny rahaa sitä varten. Mahad palaa takaksin Amilan luokse. Hän tarttuu Amilaa leuasta ja nostaa tytön katseen omiin silmiinsä. Amila, kuuntele ny. Mä en voi tehdä asialle mitään. Sä tiedät et se on naisten juttu.

8 JATKUU: 7. Mut kai sä voisit puhua äidille. Sua se kuuntelee kuiteski kun sä oot mies. Ei se mua mitään kuuntele, kyllähän sä sen tiedät. Mutsi määrää meillä kaiken, ei se välitä mistää vaik mä sanoisin mitä. Mahad nostaa kätensä Amilan niskan taakse ja painaa otsansa siskonsa otsaa vasten. Inshallah, Amila. Inshallah. Tapahtukoon jumalan tahto. Amila riuhtaisee itsensä irti ja jatkaa matkaa turhautuneen. Jumalan tahto muka. Säkin tiedät ettei täs oo jumalalla mitään tekemistä asian kans. 10. EXT. KOULUMATKALLA - AAMU Erään kerrostalon pihalta juoksee vaalea, hoikka tyttö joka kapsahtaa Mahadin kaulaan. Mahad hymyilee ja kietoo käsivartensa tytön olkapäille. kävelee Mahadin ja Amilan välissä. Reeta huomaa että Amila on kiukkuinen. Reeta suikkaa suukon Mahadin poskelle. Hellou spuudeli. Ootsä kiusannu siskoas? Kunpa oiski. Mä löysin rahaa jota äiti on säästäny ja luulen et se on lähettämäs Aminan leikattavaks. Voi ei. Ootsä varma? Miks kaikki kysyy tota! Mihin muuhun äiti muuten muka tarttis neljätuhatta euroa!

9 JATKUU: 8. Jos se aikoo teettää silikonit. Joo, just, kiitti, tuota tässä kaivataanki. Hanki huumorintaju. Reeta kiemurtelee pois Mahadin käsivarren alta ja tytöt jättäytyvät muutaman askeleen verran Mahadin taakse. Mahad on helpottunut, koko aihe nolottaa häntä. Etteks te käyny siel koulukuraattoril äitis kans puhumassa siitä? Käytiin. Ja mä luulin et tää homma oli sillä selvä. Äiti lupas, ja musta se melkein säikähti ku sille sanottiin et ympärileikkaus on kielletty ja et siit voi joutuu oikeuteen. Mut nyt sil kuitenki on neljä tonnii kaapis. Pitäiskö sun puhuu sille kuraattorille taas? Jos se vaik soittais teidän mutsille? Kolmikko tulee koulun portin luokse. Amila jää tässä kouluun, Reeta ja Mahad jatkavat matkaansa. Joo, varmaan pitäis mennä puhuun. Amila katsoo koulun pihalle ja näkee Saanan. Saanalla on siististi taiteltu vaatemytty sylissään. Amila lähtee. Katotaan ny, jos mä meenki jutteleen. Moikka. Moi. Faija tulee hakee sut, älä kävele yksin himaan. Moi, soita jos on jotain.

10 EXT. KOULUN PIHALLA - AAMU Saana ojentaa vaatemytyn Amilalle: vaaleanpunainen tiukka t-paita, tiukat farkut ja valkoinen bolero. Amila ottaa mytyn vastaan ja tytöt kävelevät vierekkäin koulun ovesta sisään. 12. EXT. METROASEMALLA - AAMU Reeta ja Mahad kävelevät metroaseman pihalla kohti portaita. Kaksi nuorta miestä kävelee ohitse. NUORET MIEHET Moi Reeta! Kuis surisee? Moi, mikäs tässä. NUORET MIEHET Nähdäänkö taas viikonloppuna? Taatusti nähdään! Jyrätään ne! Kaikki nauravat. Nuoret miehet hyppäävät bussiin. Mahad katsoo miesten perään ja on näytttelee mustasukkaista. Keitä noi oli? Yksii tuttuja vaan broidin fudisjengistä, niil kans pikkuskidit pelaa Vuosaaren Viikingeis. Niitten broideil ja mun broidil on viikonloppuna matsi. Jaa niinkö? Et kai sä oo mustis? Mitä se sulle kuuluu, mee sä vaan matsiin. Muuta vaik sinne matsiin broidis kans. Mahad lähtee eteenpäin ja yrittää kiusallaan jättää Reetan taakseen. Reeta tarttuu Mahadia hihasta ja yrittää pysäyttää tämän. Mahad ottaa Reetan ranteesta kiinni ja vetää Reetan luokseen, lähelle, voimalla ja nopeasti. Reeta kompuroi

11 JATKUU: 10. vahingossa ja melkein kaatuu, mutta Mahad vetää Reetan ranteesta pystyyn. Ohikulkijamies näkee tilanteen ja ryntää paikalle. OHIKULKIJAMIES Mitä sä oikein jätkä meinaat!? Ohikulkijamies riuhtaisee Mahadin kauemmaksi Reetasta. OHIKULKIJAMIES Vittu jätä saatanan mutiainen suomalaiset naiset rauhaan! Mahad ei yritä puolustautua, vaan katsoo maahan ja seisoo mahdollisimman rauhassa. Reeta syöksyy puolustamaan Mahadia. Lopeta! Lopeta! Irti siitä idiootti! Reeta työntää ohikulkijamiestä kauemmaksi ja tarttuu Mahdin käteen. Painu hemmettiin siitä. Reeta kääntyy Mahadin puoleen ja tarttuu kaksin käsin Mahadin kasvoihin. Mahad ei katso Reetaa silmiin. Ohikulkijamies oikoo takkiaan. OHIKULKIJAMIES Kannattais vittu olla tarkempana ketä kaikkee panee vittu. Ohikulkijamies lähtee. Reeta seisoo kädet Mahadin kasvoilla ja silittää tämän poskia. Mahadin leukaperät ovat äärimmäisen kireällä ja kädet tiukassa nyrkissä. 13. INT. KOULUN VESSA - AAMU Saana seisoo vessan peilin edessä ja vetää silmien ympärille lisää mustaa kajalia. Amila tulee vessakopista, hän on vaihtanut ylleen Saanan tuomat vaatteet: vaaleanpunaisen tiukan t-paidan, tiukat farkut ja valkoisen boleron. Amila taittelee lilan kaapunsa huolella ja laittaa sen Marimekkolaukkuunsa. Saana ojentaa Amilalle huulikiilleputkilon.

12 JATKUU: 11. Tahotsä? Joo, kiitti. Amila laittaa huulikiillettä ja tytöt lähtevät. 14. INT. KOULUN KÄYTÄVÄ - AAMU Amila ja Saana kävelevät käsikynkkää koulun käytävällä. He tietävät olevansa kauniita, kaikkien katseet seuraavat heitä. LAAKSOkin seuraa tyttöjä katsellaan. Henry käy koulun lukiota ja on halutuin kaikista pojista - ja Henry myös tietää sen. Hoi, Kinder-tytöt! Kumpi haluaa olla ekaks päällä - tumma vai valkoinen suklaa? Vittu Henry sä oot vissiin maailman suurin idiootti?! Joo, ja ylpee siitä. Tytöt jatkavat matkaa. Henry seuraa heitä katseellaan. Esa, ootsä puhkassu? Tä? ESA Puhkassu? Niinku ollu se eka joka saa sitä? ESA En. Tai no en kai. Mitä vittua en kai? Se on joko joo tai ei. Tai jos sä et oo vielä saanu pillua ollenkaa? Henry ei odota vastausta, vaan kumauttaa Esaa kirjalla päähän. Esa lyö Henryä nyrkillä käsivarteen.

13 INT. KOULUN KÄYTÄVÄ - AAMU Tytöt kävelevät koulukuraattorin oven ohitse. Amila pysähtyy. Ai nii, mun täytyy hoitaa yks juttu. Mikä? No se on yks juttu vaan. Mä tuun kohta. Saana kohauttaa olkapäitään ja jatkaa matkaansa. Amila soittaa kuraattorin kelloa. Vihreä valo syttyy. 16. INT. KOULUKURAATTORIN HUONE - AAMU Koulukuraattori KERTTU TOHVAINEN katsoo huoneeseen tulevaa Amilaa. Amila menee istumaan tuoliin kuraattorin pöytää vastapäätä. KERTTU TOHVAINEN No, hei Amila! Minkäslaista asiaa sinulla on? Me ei ollakaan nähty vähään aikaan. Mitäs äidillesi kuuluu? Onko kaikki hyvin? No, en oo aivan varma. KERTTU TOHVAINEN Niin, minähän sanoin silloin viimeksi että voit tulla puhumaan tänne millon tahansa jos joku asia sinua askarruttaa. No, tää koske sitä...kun me viime kerralla puhuttiin siit leikkauksesta. KERTTU TOHVAINEN Niin, niin, juuri. Niinhän me puhuttiin. Juuri niin. No, minä löysin rahaa kuoressa, paljon rahaa. Äiti on piilottanu (LISÄÄ)

14 JATKUU: 13. (jatkuu) rahat ja nyt mä luulen et se on lähettämäs pikkusiskoa leikattavaks. KERTTU TOHVAINEN Kröhöm. Niin, tuota. Oletko aivan varma? Tarkoitan, että aikuisethan tarvitsevat rahaa kaikenlaisiin menoihin. Aina voi tulla yllätyksiä ja pahan päivän varalle saattaa tarvita myös. Oonko aivan varma? No aika varma mä oon, en tajuu mihin muuhun äiti tarttee neljä tonnia. Mä kyl oon ihan tosissani huolestunu Aminasta. KERTTU TOHVAINEN Niin, tuota. En usko että...mehän kyllä keskustelimme äitisi kanssa tästä, tuota, tilanteesta ja minusta hän kyllä ymmärsi täysin, ettei sellainen ole Suomen olosuhteissa suotavaa, sellainen, tuota, sellainen leikkaus. Mut ku mä aloin epäillä kun näin sen rahakuoren. Mihin muuhun äiti tarttee tuollaista rahamäärää? KERTTU TOHVAINEN Niin, ainahan sitä on hyvä olla jotakin sukanvarressa. Jospa sinä nyt huolehdit turhaan. Aivan turhaan. Äitisi vaikutti varsin älykkäältä naiselta, en usko että hän ryhtyisi tällaiseen, ei kun hän tietää miten Suomen laki asiaan suhtautuu. Olet varmaan ihan turhaan huolissasi. Niin, tuota... Kerttu Tohvainen nousee ylös, kiertää kirjahyllylle ja kaivaa esiin pari esitettä. Päällimäisessä on otsikko: "Tyttöjen ympärileikkaus - tietoa ja tukea". Hän ojentaa esitteet Amilalle.

15 JATKUU: 14. KERTTU TOHVAINEN Ota nyt nämä ja ole huoleti. Voitte äidin kanssa lukea nämä yhdessä kotona. Nämä ovat samoja kuin silloin viimeksi, mutta tietohan ei ketään ojaan kaada. Jos sinusta vielä tuntuu pahalta, niin aivan kuin aikaisemminkin sanoin, voit aina tulla juttelemaan minun kanssani. Amila katsoo kädessään olevia esitteitä, nousee tuloista. Ovella hän kääntyy vielä koulukuraattoriin päin. Musta vaan tuntuu... KERTTU TOHVAINEN Niin, tiedän että elät vaikeaa ikää. Tuossa iässä kaikki saattaa välillä olla kokomustaa ja sitten taas vitivalkoista. Mutta muista että voit toki aina tulle juttelemaan minulle jos jokin asia askarruttaa mieltäsi. Amila tunkee esitteet laukkuunsa ja lähtee. 17. INT. OPETTAJANHUONE - LOUNASAIKA Koulukuraattori Kerttu Tohvainen seisoo opettajanhuoneen ikkunan ääressä. Hän seuraa katseellaan Amilaa ja Saanaa. Hänen vieressään seisoo koulun rehtori SEPPO KORPI. KERTTU TOHVAINEN Mitähän tuostakin pitäisi sanoa? Mistä? SEPPO KORPI KERTTU TOHVAINEN No tuosta Amila Abdullahista. Joka päivä vaihdetaan kaapu kittanoihin muotivaatteisiin. Miten luulet että tytön kotona asiasta ajateltaisi - siis jos kotiväki tietäisi? SEPPO KORPI Tuollaisiahan ne kaikki ovat, nuoret siis. Ei totella kotisääntöjä ja tehdään kaikki oman pään mukaan. Ihan normaalia.

16 JATKUU: 15. KERTTU TOHVAINEN Niin, mutta kuitenkin. Kun ei oikein tajua siitä kulttuurista mitään. Ei niinku oikein osaa sanoa oikeita asioita... Seppo Korpi taputtaa Kerttu Tohvaista olkapäälle. SEPPO KORPI Älä huoli, tuossa iässä ne valinnat aina tehdään sen vaikeimman mutkan kautta. Ja muuten: sunhan se pitäis kuraattorina tietää. Seppo Korpi kävelee pois ja Kerttu Tohvainen jää yksin ikkunan eteen. Hän katselee ulkona kävelevää Saanaa ja Amilaa. 18. EXT. KOULUN PIHANURMIKKO - LOUNASTUNTI Amila ja Saana kävelevät koulun pihalla. Henry ja Esa istuvat numikolla. Hei, kinderit, tänne! Amila ja Saana katsovat Henryn suuntaan. Just te, maitosuklaa ja valkoinen suklaa. Tänne. Henry taputtaa nurmikkoa vierellään. Amila ja Saana vilkaisevat toisiaan ja istuutuvat poikien viereen. Kumpi haluaa sisäänsä yllätysmunan? Voi vittu Henry, lopeta jo, sua kukaan jaksa kuunnella. Esa istuu hiljaa Henryn vieressä, tyypillinen hang-around -tyyppi. Henry menee selälleen nurmikolle, nostaa käsivarret päänsä taakse ja sulkee silmänsä. Mä päätin just et mullon illalla bileet, mutsi ja faija lähtee båtskil.

17 JATKUU: 16. Kukaan ei vastaa Henrylle mutta Saana ilmeilee Amilalle tyyliin: "vau, meille tuli kutsi koulun suosituimman pojan kotibileisiin". Saatteks te käydä bileis? Ku ette oo varmaan viel luvallisiikaan? Esa naurahtaa Henryn sutkaukselle. Amila tympääntyy ja nousee ylös. Saana nousee. Mä en ainakaan jaksa kuunnella sua, tuu Saana, häivytään. Bilettäkää ihan vapaasti. Henry nousee istumaan kun tytöt lähtevät. Hän huutaa heidän peräänsä. Tytöt lähtevät. Illall sit nähään. Noniin, nyt pitäis saada illaks jotain korkattavaa. ESA Mun systeri voi hakee. Vittu säki oot yks saatanan idiootti. Koulun summeri soi ja kaikki pihalla olevat alkavat valua koulun ovista sisään. Henry ei pidä kiirettä, vaan maleksii hiljakseen Esa vierellään. 19. INT. KOULUN VESSA - ILTAPÄIVÄ Amila on vaihtanut ylleen kaavun. Saana nojaa lavuaariin ja vetää tupakkaa. Amila ojentaa Saanalle huolella taitellun vaatemytyn ja Saana laittaa sen varovaisesti laukkunsa. Mites tuo ilta?

18 JATKUU: 17. Mitä siitä? Ne Henryn bileet, muistatko? Amila pysähtyy kesken liikkeen, hämmästyneenä. Mitä? Et kindertytöt menis sen idiootin bileisiin? Sitäpaitsi mullon illal hommia. Ainahan sulla on. Sano vaik et sun pitää tulla mun luo tekeen vaik joku ryhmätyö, vaik piirtää pilvilinnoja tai jotain. Joo, mut mutsil on tärkeää asiaa. Mitä sun mutsiskaan tietää, sano sille et tää kouluhomma on ny tärkeempi. Miks sä nyt sinne niin kovasti hinkuat? Saana kaivaa laukustaan huulikkilteen ja laittaa sitä keskittyneesti huulinsa itseään peilistä peilaten. No vaik se on sellanen nii se on must aika ihana. No joo... Saana kääntyy katsomaan Amilaa. Tää ois mulle tärkee juttu. No... Mä menisin muuten yksin mut en mä oo ennen ollu Henkan juhlis enkä haluu olla siel orpona. Sun on (LISÄÄ)

19 JATKUU: 18. (jatkuu) pakko lähtee. Sä voit lähtee vaik ajois pois, mä en vaa haluu mennä sinne yksin. Amila myöntyy, mutta vastahkoisesti ja vain nyökkäämällä. 20. EXT. KOULUN PORTILLA - ILTAPÄIVÄ Amilan isä Ibrahim seisoo portilla odottamassa tytärtään. Amila kävelee isänsä luokse. Tytär tarttuu isää kyynärpäästä ja tukee pitkää miestä kun tämä vaivalloisesti liikkuu eteenpäin kepin ja tyttärensä kannattamana. 21. INT. ABDULLAHIEN OLOHUONE - ILTAPÄIVÄ Ibrahim ja Mahad istuvat olohuoneessa katsomassa sateliittikanavalta Al-Jazeeran uutisia. 22. INT. ABDULLAHIEN KEITTIÖ - ILTAPÄIVÄ Amila auttaa äitiään valmistamaan ruokaa, pilkotaaan ja raastetaan. Kohta ruoka kypsyy liedellä. Amina istuu tuolilla selailemassa kuvakirjaa ja hyräilee samalla. Äiti Safia nostaa tytön syliinsä ja alkaa lukea tälle satukirjaa. 23. INT. N PERHEEN KEITTIÖ - ILTAPÄIVÄ Saana tulee kotiin, ottaa kaapista Saarioisten mikropitsan, avaa pussin, ottaa pitsan pois, lisää kylmän pitsan päälle ketsuppia ja taittaa sen kahtia. Saana haukkaa kylmää pitsaa ja lähtee keittiöstä. 24. INT. ABDULLAHIEN KEITTIÖ - ILTAPÄIVÄ Äiti istuu Aminan kanssa keittiönpöydän ääressä. Amina epäröi hetken mutta rohkaisee mielensä ja hakee kaapista rahakuoren. Amina epäröi hetken kuori kädessään, mutta kääntyy sitten äitinsä puoleen. Äiti. Äiti. Katso minua. Mikä tämä on? Safia katsoo ja kääntää katseensa pois, eikä vastaa Amilalle. Safia jatkaa satukirjan lukemista Aminalle. Amila kävelee äitinsä lähelle.

20 JATKUU: 19. Äiti. Safia nostaa Aminan sylistään ja nousee seisomaan. Hän ottaa kuoren Amilan kädestä ja laittaa kuoren pöydälle. SAFIA Sinulla ei ole oikeutta. Safia ottaa kaapista lautaset ja alkaa kattaa pöytää. Amila ottaa laukustaan esitteet jotka koulukuraattori antoi hänelle. Amila heittää esitteet lautaselle jonka Safia on laittanut pöydälle Äiti. Sinä tiedät mitä näissä sanotaan. Minä tiedän mitä sinä sanoit silloin. Äiti. Safia menee kaapille ja ottaa laseja ja jatkaa pöydän kattamista. Äiti. Rakas äiti. Safia laittaa lasit pöydälle ja kääntyy tyttärensä puoleen. SAFIA Minä tiedän Amila. Mutta sinä et tiedä. Safia ottaa käteensä esitteet ja heiluttaa niitä Amilan kasvojen edessä. SAFIA Roskaa. Silkkaa roskaa. Äiti. Sinä kerroit että kaikissa synnytyksissä sinut piti leikata auki ja ommella taas kiinni. Äiti sinä sanoit, ettet tahdo sitä Aminalle. Äiti sinä... SAFIA Äiti. Äiti. Äiti. Mitä sinä tiedät? Oletko sinä nainen? Olet teinityttö. Et tiedä mitään. Safia viittaa Aminaan.

21 JATKUU: 20. SAFIA Joka päivä minä näen miten lapseni muuttuvat enemmän ja enemmän suomalaisiksi. Minulla ei ole somalilapsia enää. Minä teen niin kuin somalinaisen kuuluu tehdä ja pidän tyttäreni somalityttärinä. Äiti, sinä lupasit silloin, sanoit... Safia hyökkää Amilan kimppuun ja hakkaa Amilaa esitteillä. SAFIA Älä tule sanomaan minulle naisena olemisesta, älä anna minulle ohjeita. Olen säästänyt neljä vuotta tämän takia, neljä vuotta olen odottanut. Sinä et tiedä naisena olemisesta mitään, sinä ja sinun lila huntusi. Sinä kiittämätön, suomalainen tytär! Amila perääntyy äitinsä hyökkäyksen edessä ja nostaa kädet kasvojensa suojaksi. Mahad ilmestyy keittiön oviaukkoon. 25. INT. N PERHEEN KOTI, KEITTIÖ - ILTAPÄIVÄ Saanan äiti Sirpa tulee töistä kotiin ja nostaa keittiön pöydälle kolme Siwa-kassia. Hän nostelee einesruokia pöydälle. Saana tulee keittiöön. Moi. Toitsä niit? Joo, tos. SIRPA Sirpa näyttää yhtä muovikassia jossa on siideriä. Saana nostelee muovikassista muutaman siiderin syllinsä. SIRPA Oot sit kunnolla. Joo. Ainahan mä. Saana lähtee keittiöstä kahdeksan Ananas-siideriä sylissään.

22 INT. ABDULLAHIEN KEITTIÖ - ILTAPÄIVÄ Mahad komentaa Amilan ja Aminan ulos keittiöstä. Tytöt lähtevät. Safia katsoo uhmakkaana poikaansa, mutta laskee katseensa lattiaan. 27. INT. ABDULLAHIEN KOTI, OLOHUONE - ILTAPÄIVÄ Ibrahim istuu nojatuolissa, arpiset jalat rahilla. Televisiossa pauhaa Al-Jazeera -kanava. Amila nojaa päätään isän jalkaterään ja sivelee arpia sormellaan, seuraa niiden vanoja. Amina leikkii poneillaan vieressä. Isä? IBRAHIM Mitä, tyttäreni? Miksi äiti ei kuuntele? IBRAHIM Äitisi kuuntelee, ehkä sinä et vain kuule sitä. Mutta isä... IBRAHIM Profeetta kertoo meille, kuka ansaitsee hyvän kohtelun eniten: äitisi. Kuka seuraavaksi: äitisi. Kuka kolmanneksi: äitisi. Kuka ansaitsee hyvän kohtelun neljänneksi: isäsi. Sinä olet vielä nuori, Amila. Profeetta sanoo että paratiisi sijaitsee äitisi jalkojen alla. Amila kuuntelee isäänsä hiljaa. Amilan kuumat kyyneleet valuvat isän jalkojen arpien urissa. Vieressä Amina hyräilee ja leikkii kahdella ponillaan. 28. INT. N KOTI, N HUONE - AIKAINEN ILTA Saana makaa sängyllä. Miniläppäri on tuettu Saanan jalkoja vasten. Saana kirjoittaa IRC-galleriaan viestin: "illalla henkalle. happyhappyjoyjoy. at last. lol."

23 INT. ABDULLAHIEN KOTI, KEITTIÖ - ILTA Perhe on lopettamassa ruokailua. Ibrahim ja Amina lähtevät. Safia istuu pöydän ääressä ompelemassa tummanvihreän kaavun helmaa. Amila kerää astioita ja aloittaa tiskaamisen. Mahad tulee oviaukkoon. Äiti. Lähden nyt ulos. Tarvitsetko mitään? Safia puistaa päätään, ei. Amila nostaa katseensa Mahadiin. Minulla ja Saanalla on koulusta ryhmätyö joka pitäisi tehdä tänään. Ei. SAFIA Amilan leukaa nousee uhkaavasti. Mahad luo varoittavan katseen siskoonsa: minä hoidan tämän. Äiti, tiedät että suomessa pitää opiskella. Amila tulee kanssani ja haen hänet kun palaan. Safia heilauttaa kättään: menkää jo! 30. EXT. MATKALLA N KOTIIN - ILTA Mahad ja Amila kävelevät kohti Saanan kotitaloa. Mistä te tappelitte äidin kans? No siitä leikkauksesta. Äiti aikoo teettää sen vaik lupas, ettei tee. Amila potkaisee maassa lojuvaa kiveä. Sun pitää yrittää ymmärtää äitiä. Se on aika yksin tääl suomess. Ja se joutuu huolehtimaan ite koko perheestä kun isä nyt on mitä on. Kaksi pikkupoikaa ajaa pyörällä ohitse.

24 JATKUU: 23. TOINEN PIIKKUPOIKA Painukaa neekerit afrikkaan. Pojat nauravat ja jatkavat matkaa. Amila vetää henkeä, mutta Mahad laittaa käden Amilan käsivarrelle. Ei kannata. Amila ja Mahad jatkavat matkaa hiljaisuudessa. Jos kerran elämä on nii vaikeeta, käyttäisi ne rahat sit johonki muuhun. Mä en kyl usko et äiti antaa periks. Vaik voithan sä kokeilla. Mäkään en anna periks. Mahad ja Amila ovat Saanan kerrostalon alaovella. Amila painaa koodinumerot: ja avaa oven Mä tuun sit jossakin vaiheess. Yheksän-kymmenen aikoihin. Ok, Nähään. Amila menee rappukäytävään. Hän ei kertonut Mahadaille Henryn kotibileistä. 31. INT. N HUONE - ILTA Saana ja Amila valmistautuvat bileisiin. Musiikki soi ja tytöt sovittavat ylleen vaatteita Saanan vaatekaapista. Välillä he meikkaavat ja välillä keimailevat musiikin tahtiin peilin edessä. Molemmilla on avattu siideritölkki. Tää on aika hyvää tää siideri. Sidukkaa. Se on sidukkaa. Mistä mä voin tietää ku en oo ennen juonu.

25 JATKUU: 24. Sä opit vielä. Joo. Molemmat kikattavat, nousuhumalassa. 32. INT. N KOTI, OLOHUONE - ILTA Henry lojuu sohvalla, Esa istuu vieressä. Molemmilla on kädessään oluttölkki. Olohuoneessa on muutama vieras, kaikilla olutta tai siideriä. Henry ja Esa pelaavat WII-konsolipeliä, mutta laiskanpuoleisesti. Ovikello soi. Henry nousee ja virnistää Esalle. Nyt se korkattava tais tulla. Henry lähtee avaamaan ovea. 33. EXT. N KOTITALON ULKO-OVELLA - ILTA Amila ja Saana seisovat ovella. Kauniisti meikatut tytöt jännittävät mutta yrittävät peittä sen. Ovi avataan. No siinähän ne kinderit on. Sovitaanko et et sano meit enää kindereiks? Mä lähen heti jos kuulen sen taas. Lupaat vaan. Tytöt menevät sisään. 34. INT. N KOTI, OLOHUONE - ILTA Saana ja Amila istuvat sohvalla. Molemmilla on siideritölkki. Musiikki soi. Näätsä ton, tuolla? Saana viittaa huoneen toisella puolella seisovaan kauniiseen, punatukkaiseen tyttöön.

26 JATKUU: 25. Eiks toi oo se Henryn äksä? Joo, ja just paino sil äksäl. Musta sillon kuirunväriset hiukset. Amila kikattaa humalassa. Henry tulee keittiöstä ja tunkee sohvalle tyttöjen väliin. Mikäs on noin hauskaa? Seku mä tulin vai? Just joo, sä oot meidän aurinko. Ainaki sullon levee perse. Saako lapset puhuu noin rumii? Saana nousee ja lähtee vessaan. Mä meen puuterihuoneeseen, tuutsä kaa? Amila pudistaa päätään. Henry ja Amila istuvat sohvalla aivan vierekkäin. Sä mahtuisit kyl jo sinne kauemmaks. Mut jos mä en taho mahtua kauemmaksi? Jos mä tahon mahtua just tähän? No mahu sit. Sullon melkein mustat silmät. Ruskeet ne on. Tummanruskeet, melkeen mustat.

27 JATKUU: 26. Sun äksällä on kuulemma kuirunväriset hiukset. Kuka niin sanoo? Joku vaan. Emmä ny niin tarkkaan muista. Henry katsoo ex-tyttösytäväänsä joka hymyilee Henrylle ja vilkuttaa söpösti kädellään. Voi olla. Sullei ainakaan oo. Molemmat istuvat hiljaa hetken, ihan tiukasti vierekkäin. Amila si ee siideriä ja pitää katseensa painettuna. Ootsä koskaan nähnyt tähtitaivasta? Mä oon somali, en sokee. Tietysti oon. Miljoonia kertoja. Mut ootsä nähny mun tähtitaivasta? Mullon aivan ikioma. Joo, voin kuvitella. Sullon varmaan oma planeettaki. Eiku ihan totta on. Joo, joo, uskotaan. Sä oot aurinko ja kaikki kiertää sun ympäillä. Nähty on. No tuu kattoon. Henry nousee sohvalta ja ojentaa Amilalle käden. Tuu ny. Amila epäröi hetken, mutta tarttuu sitten Henryn käteen. Henry taluttaa Amilaa huoneesta.

28 27. Saana tulee juuri vessasta ja seuraa Henryä ja Amilaa katseellaan. Hän ei ole tyytyväinen, vaan mustasukkainen. 35. EXT. PUISTO - ILTA Mahad ja Reeta ovat puistossa. Ilta on lämmin ja hämärtymässä. He makaavat vierekkäin nurmikolla ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Taisit sä olla mustasukkainen aamulla. Mitä? Minäkö? Kenestä? Älä yritä senkin musta roisto. Ketä sää haukut mustaks roistoks? Mahad nousee kyynärpään varaan ja kumartuu Reetan ylle. Apua, voi apua! Mahad tarttuu Reetaa ranteista ja nostaa Reetan kädet tämän pään yläpuolelle. Sitten Mahad nousee hajareisin Reetan päälle ja virnistää muka pelottavasti. Anti olla viimenen kerta. Iik. Apua. Musta mies tulee! Kuka pelkää mustaa miestä, kuka pelkääämustaamiestäkukapelkäämustaamiestä... Reeta muka vastustelee ja pariskunta näyttää painivan hämärtyvässä puistossa. Samalla paikalle ryntää kolme nuorta miestä, Mahadin ikäisiä. He käyvät käsiksi Mahadiin, potkivat ja lyövät ja vetävät tätä Reetan päältä pois. NUORIMIES 1 Saatanan neekeri. Vittu. NUORIMIES 2 Nyt otetaan kiinni se, monota sitä päähän!

29 JATKUU: 28. Mahad yrittää puolustautua mutta ylivoima on suuri. Kahakka jatkuu kunnes Reetan huudot viimein tunkeutuvat hyökkäävän kolmikon korviin. Ei, ei. Lopettakaa! Apua! Lopettakaa. Älkää. Ei. Reeta repii miehiä pois Mahadin kimpusta. Miehet perääntyvät huohottaen. NUORIMIES 2 Vittu, säkö oot sen kaa? Hyi saatana. NUORIMIES 1 Ei helvetti. Mahad on kontallaan nurmikolla. Nuoret miehet lähtevät, mutta yksi heistä potkaisee Mahadin vielä nurin lähtiessään. Sika paskiainen. Painu vittuun täältä! Reeta ja Mahad jäävät kahden. Reeta auttaa Mahadia ja hoitaa Mahadin vertavuotavaa huulta, silmä on turpoamassa umpeen. Mahad ei tahdo että Reeta hoivaa häntä, vaan työntää Reetan kauemmaksi. Mahad. Ne on idiootteja, kyl mä sen tiedän. Älä välitä niist. Älä välitä. Me ei koskaan pystytä oleen ku muut. Aina löytyy joku joka aattelee et mä raiskaan sut. Joo, älä välitä. En mäkään välitä. Ei ne merkkaa mitään. Mahad? Mä lähden himaan. Soitellaan. Mahad lähtee ja Reeta jää yksin pimenevään puistoon.

Sisko tahtoisin jäädä Laura Suhonen ja Marja Pyykkö

Sisko tahtoisin jäädä Laura Suhonen ja Marja Pyykkö Sisko tahtoisin jäädä Laura Suhonen ja Marja Pyykkö Versio 6.0. 9.5.2009 Käsikirjoitus ei vastaa täydellisesti elokuvan sisältöä. Kohtauksia on voitu poistaa lisätä tai muuttaa. 1 1. EXT. UIMASTADION YÖ

Lisätiedot

ALKUTEKSTIT - Kuvia kes isestä Helsingistä, joka kuhisee elämää ja ihmisiä. Samalla kuulemme otteita suositun radiokanavan seksiohjelmasta.

ALKUTEKSTIT - Kuvia kes isestä Helsingistä, joka kuhisee elämää ja ihmisiä. Samalla kuulemme otteita suositun radiokanavan seksiohjelmasta. EXT. HELSINKI -- EVENING ALKUTEKSTIT - Kuvia kes isestä Helsingistä, joka kuhisee elämää ja ihmisiä. Samalla kuulemme otteita suositun radiokanavan seksiohjelmasta. RADIO (energisen DJ:n ääni)...olette

Lisätiedot

1 KUVAKOLLAASIJAKSO: 1-18 1. Musta. Krediitit alkavat ilmestyä mustalle taustalle. Kuulemme Sarin ja Annikan itkevän. SAMI

1 KUVAKOLLAASIJAKSO: 1-18 1. Musta. Krediitit alkavat ilmestyä mustalle taustalle. Kuulemme Sarin ja Annikan itkevän. SAMI 1 KUVAKOLLAASIJAKSO: 1-18 1 Musta. Krediitit alkavat ilmestyä mustalle taustalle. Kuulemme Sarin ja Annikan itkevän. Millon? Mitä väliä sillä on? Joskus sillon, ku sä et ollu kotona. Mikä se on? Se kappale.

Lisätiedot

KIRSIKKA ARKIMIES: SIJAISÄITI

KIRSIKKA ARKIMIES: SIJAISÄITI KIRSIKKA ARKIMIES: SIJAISÄITI 1. INT. HYGIENIAVIRASTO. AAMUPÄIVÄ. KUVA ISOSTA SEINÄKELLOSTA, KELLO ON 11.55 STERIILISSÄ JA VALKOISESSA HYGIENIAVIRASTON LABORATORIOSSA. PIENIKOKOINEN, VAALEA JAANA HYÖRII

Lisätiedot

Pitkän elokuvan käsikirjoitus

Pitkän elokuvan käsikirjoitus KOHTA 18 Pitkän elokuvan käsikirjoitus käsikirjoittajat Maarit Lalli Henrik Mäki-Tanila 12.1.2010 Maarit Lalli Suomenlinna C 71 B 5 00190 HELSINKI maarit.lalli@kolumbus.fi 050-5469094 Henrik Mäki-Tanila

Lisätiedot

Käsikirjoitus (2.) HelaHoito. Marjo Lundvall

Käsikirjoitus (2.) HelaHoito. Marjo Lundvall Käsikirjoitus (2.) HelaHoito Marjo Lundvall HelaHoito: siivouspalveluyritys, jonka perustaja Valtteri Huttunen on kuollut 62-vuotiaana sydänkohtaukseen. Muistotilaisuudesta alkaa komediallinen tarina Ville-pojan

Lisätiedot

Hyvää syntymäpäivää, kulta. Ootko nyt tyytyväinen? Saat syödä niin

Hyvää syntymäpäivää, kulta. Ootko nyt tyytyväinen? Saat syödä niin 1 SINÄ PUTOSIT SILLALTA JUURI SINÄ ILTANA JOLLOIN RAKKAUTEMME TUNNUSTIMME LINNUNLAULUUN KULJIMME TOISIAMME KATSOIMME SILLALLA ENSI KERRAN SUUTELIMME ÄLÄ PELKÄÄ, RAKAS... EN ANNA HEIDÄN TEHDÄ SULLE PAHAA,

Lisätiedot

Arto Ojakangas VIAGRAA JA VAINAJIA

Arto Ojakangas VIAGRAA JA VAINAJIA Arto Ojakangas VIAGRAA JA VAINAJIA 2 HENKILÖT SULO -leskimies SAIMI - kuollut vaimo INKERI -vanhin tytär SANNA - keskimmäinen tytär ELINA - nuorin tytär OSMO - Sannan aviomies KERTTU - naapuri KATARIINA

Lisätiedot

PAHA MAA - FROZEN LAND- KUVAUSKÄSIKIRJOITUS KIRJOITTANUT. PAAVO WESTERBERG & JARI RANTALA ja AKU LOUHIMIES

PAHA MAA - FROZEN LAND- KUVAUSKÄSIKIRJOITUS KIRJOITTANUT. PAAVO WESTERBERG & JARI RANTALA ja AKU LOUHIMIES PAHA MAA - FROZEN LAND- KUVAUSKÄSIKIRJOITUS KIRJOITTANUT PAAVO WESTERBERG & JARI RANTALA ja AKU LOUHIMIES HUOM: Lopullinen elokuva ei vastaa kaikilta osin kuvauskäsikirjoitusta. Kohtauksia on voitu poistaa,

Lisätiedot

Etualalla kaksi mustaa, epätarkkaa siluettia, joista pystyssä seisova potkii maassa makaavaa. Liikkeet ovat hitaita, unenomaisia.

Etualalla kaksi mustaa, epätarkkaa siluettia, joista pystyssä seisova potkii maassa makaavaa. Liikkeet ovat hitaita, unenomaisia. INT. TEHDASHALLI. -- YÖ Sataa kaatamalla, Potkimisen ja lyömisen kaukaisia, kumeita ääniä. (V.O.) Se oli sateisin kesä miesmuistiin. Vesi putosi raskaana taivaalta, ruoski peltikattoja ja asfalttia. Koko

Lisätiedot

1 EXT. VIISKULMA.TALVI.1979 -- EVENING 1. Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa.

1 EXT. VIISKULMA.TALVI.1979 -- EVENING 1. Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa. 1 EXT. VIISKULMA.TALVI.1979 -- EVENING 1 Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa. Kadulla kävelee kädet takintaskuissa, paljaspäin,.(huom: Krisulla

Lisätiedot

MY SCRIPT. an original screenplay by.

MY SCRIPT. an original screenplay by. <Your Name> MY SCRIPT an original screenplay by (555) 555-5555 MyEmail@emailaddress.com 1 EXT. KEINU MEREN RANNALLA - DAY 1 Kaksi 8-vuotiasta pientä TYTTÖÄ parikeinussa,

Lisätiedot

Yhteensattumia - kertomus siitä, miten perheet muodostuvat. Luku 1 - Mitä ihmettä Petra?

Yhteensattumia - kertomus siitä, miten perheet muodostuvat. Luku 1 - Mitä ihmettä Petra? Yhteensattumia - kertomus siitä, miten perheet muodostuvat Luku 1 - Mitä ihmettä Petra? Juoksin alas metropysäkin portaita. Metro liukui jo tunnelista valaistulle asemalle ja kuulin sen jarruttavan. Harpoin

Lisätiedot

HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015

HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015 HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015 I Kun nousen ylös Ava nukkuu vielä. Herään vessassa, kuseminen havahduttaa. Ava sanoi, että se aikoo maalata vessanpöntön sisälle sydämen. Sen besserwisserkaveri oli jostain

Lisätiedot

URS Harmaa antologia

URS Harmaa antologia URS Harmaa antologia Tekstien ja kuvien copyright on tekijöillä. Kansikuva: Slobodan Mračina (Twister025) Dreamstime.com Toimitus & taitto: Tuomas Saloranta Kustannus Hauenleuka 2011 http://hauenleuka.nettisivu.org/

Lisätiedot

Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein

Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein 1. Istun nyt yksin puiston penkillä. Tarvitsen nyt rauhaa ja yksinoloa. Otan päiväkirjani laukustani, ja aloitan: Rakas Päiväkirjani! Tänään oli taas samanlainen päivä

Lisätiedot

UDE Anna mennä ny, Arska. Vai pitääks mun auttaa sua? Arska puristaa silmänsä tiukasti kiinni. Puukkoa pitelevä käsi tärisee kämmenellä.

UDE Anna mennä ny, Arska. Vai pitääks mun auttaa sua? Arska puristaa silmänsä tiukasti kiinni. Puukkoa pitelevä käsi tärisee kämmenellä. INT. PUULIITERI. KESÄ (1968) -- AFTERNOON Vanha puuliiteri. Seinustoilla halkopinot, saha roikkuu naulasta. Lattialla puupölli, johon isketty kirves. Vieressä sahapukki. Neljä pikkupoikaa (n. 7-10 v.)

Lisätiedot

RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013

RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013 RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013 1 RUNOJA Minua katsotaan. Aivan kuin he haluaisivat määrätä kuka olen. On vaikea elää kun tekee mitä haluaa. Eikä anna katseitten rajoittaa. Jos onnistut

Lisätiedot

Amalia Toivonen VERISYNTI

Amalia Toivonen VERISYNTI 1 2 Amalia Toivonen VERISYNTI 2015 Amalia Toivonen www.art-amalia.com - amalia@art-amalia.com Kannet ja layout: Tinja & Timo Toivonen 3 1. Harriet purki matkalaukkuja Koskikadun asunnossaan. He olivat

Lisätiedot

VIISARI. Valkeavuoren koulun lehti 1/2014

VIISARI. Valkeavuoren koulun lehti 1/2014 VIISARI Valkeavuoren koulun lehti 1/2014 Hymy vai hymiö? Sanan paino Hienoja käsinukkeja teki 1b Katselin tässä välituntipihan yleisnäkymää: lähes kaikki oppilaat olivat syventyneinä omaan ruutuunsa, oli

Lisätiedot

Askeleet kaikuivat rappukäytävässä. Jaaronin raskas hengitys kuulosti melkein kuolevan hengenve-

Askeleet kaikuivat rappukäytävässä. Jaaronin raskas hengitys kuulosti melkein kuolevan hengenve- Luku 3 Seuraavana päivänä koulussa Jaaron ei tiennyt mitä olisi vastannut kysymykseen mitä kuuluu. Kuului hyvää. Tuulikki jatkoi Jaaronin stalkkailua tai Jaaron ainakin halusi uskoa niin. Tummat silmät

Lisätiedot

VAIHTOLÄMPÖINEN PRINSESSA (työnimi) KUVALISTA. (versio 19.6.2003) Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen

VAIHTOLÄMPÖINEN PRINSESSA (työnimi) KUVALISTA. (versio 19.6.2003) Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen VAIHTOLÄMPÖINEN PRINSESSA (työnimi) KUVALISTA (versio 19.6.2003) Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen 1. EXT. VESI/METSÄ PÄIVÄ Olemme veden alla. Vesi on hieman sameaa, näkyy vain muutamia vesikasveja. (V.O.)

Lisätiedot

Tekstin kantaesitti Espoonlahden teatteri Kannusillanmäen kesäteatterissa Sunan navetan ympäristössä 6.6.2008

Tekstin kantaesitti Espoonlahden teatteri Kannusillanmäen kesäteatterissa Sunan navetan ympäristössä 6.6.2008 1(17) Kaarlo Kankaanpää Purkaus raakaa puhetta rakkaudesta Tekstin kantaesitti Espoonlahden teatteri Kannusillanmäen kesäteatterissa Sunan navetan ympäristössä 6.6.2008 Maailma pysähtyisi äkkiä ellei pyörää

Lisätiedot

TURUN POLIISIASEMA AMANDA 7.12.2006 (POLIISIVIDEO)

TURUN POLIISIASEMA AMANDA 7.12.2006 (POLIISIVIDEO) TURUN POLIISIASEMA AMANDA 7.12.2006 (POLIISIVIDEO) Amanda Auer 9v. istuu tuolilla pienessä huoneessa. Vastapäätä on poliisi, joka ei näy kuvassa. Amandalla on suklaapatukka kädessään. Poliisi haastattelee

Lisätiedot

Äiti! Niin? Arvaa, mitä mä teen sitten kun olen iso. No? Mä asun tässä talossa oman lapseni kanssa yhtä salaa kuin me.

Äiti! Niin? Arvaa, mitä mä teen sitten kun olen iso. No? Mä asun tässä talossa oman lapseni kanssa yhtä salaa kuin me. Viimeinen Nimim. TAMA Äiti ei viivy kauan. Sanat ovat samat joka kerta. Muista kaikki. Muuta ei tarvitse sanoa. He ovat opetelleet kaiken ulkoa. Kerranneet. Puhuneet loppuun. Lapsi katsoo häntä. Ei hymyile.

Lisätiedot

Kolmin aina kaunihimpi

Kolmin aina kaunihimpi Kolmin aina kaunihimpi TIMO MÄNNIKKÖ Paula asteli keittöön haukotellen raskaasti. Huomenta, hän sanoi unisella äänellä. Huomenta, kulta, sanoin ja kaadoin kahvia hänen mukiinsa. Ei sinun olisi tarvinnut

Lisätiedot

ANALAN PORTIT. Michael Ovitz

ANALAN PORTIT. Michael Ovitz ANALAN PORTIT Michael Ovitz Manalan portit Manalan portit Michael Ovitz Manalan portit Copyright 2009 Michael Ovitz Kansi: Copyright 2009 Roosa Nenonen Kuvat: Copyright 2009 Roosa Nenonen Taitto: Copyright

Lisätiedot

Translation Copyright (c) 2005 Dmitry Tolonen

Translation Copyright (c) 2005 Dmitry Tolonen Marisol José Rivera Ovatko yhteiskunnalliset rakenteet ja perinteet meidän suojaverkkomme, kuin suojelusenkeli, johon olemme tottuneet? Mitä jos markkinoiden, Jumalan, taikka valtion priorisoinnin takia

Lisätiedot

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies hankkeen kanssa. Kilpailu tuotti noin 80 kiinnostavaa nuorten kirjoittajien

Lisätiedot

Jaaronia. Häntä otti päähän äikän aineen seiska miikka. Ei Jaaron oikeasti kutosia saanut. Hän painoi päänsä joka kerran kokeiden jaossa, kirosi

Jaaronia. Häntä otti päähän äikän aineen seiska miikka. Ei Jaaron oikeasti kutosia saanut. Hän painoi päänsä joka kerran kokeiden jaossa, kirosi Luku 1 Haaveeni Mä haluaisin isona kirjailijaksi. Haluisin kirjoittaa yhtä upeita tarinoita kuin Potter ja Taru Sormusten Herrasta. Sellaisia, joita kaikki rakastaisi, ja joita lapset leikkisi vielä vuosikymmeniä

Lisätiedot