1. EPILOGI: INT. HELSINKI-VANTAA LENTOKENTTÄ - HYVIN AIKAINEN AAMU

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. EPILOGI: INT. HELSINKI-VANTAA LENTOKENTTÄ - HYVIN AIKAINEN AAMU"

Transkriptio

1 Käsikirjoitus

2 1. EPILOGI: INT. HELSINKI-VANTAA LENTOKENTTÄ - HYVIN AIKAINEN AAMU ABDULLAHI kävelee lentokentän tyhjässä hallissa. Kioskityöntekijä on juuri avaamassa kioskia, hän sovittelee lehtitelineeseen musta-keltaista lööppiliuskaa. Mahad pysähtyy ja lukee lööpin: "Somali kosti rasismin: tappoi kaksi miestä". Mahadin kasvot ovat edellisillan tappelun jälkeen turvoksissa ja huuli on halki. Juuri ennen selvitystä, Mahad pysähtyy, ottaa taskustaan valokuvan, katsoo sitä ja silittää kuvassa (Reeta) olevan vaalean nuoren naisen kasvoja peukalollaan. Sitten hän rutistaa kuvan palloksi, heittää sen roskiin ja kävelee lähtöselvitysluukulle. Lähtevien koneiden talullla lukee ylimpänä: "Gate 17, Last call for Mogadishu, Somalia". 2. INT. ABDULLAHIEN OLOHUONE - AAMU Abullahien koko perhe on olohuoneessa. Kaikki ovat polvillaan rukousasennossa, he rukoilevat aamun ensimmäisen rukouksen. Lattialla on matto johon on kuvattu kompassi; kompassin neula osoittaa Mekkaan. Isä IBRAHIM ja vanhin lapsi, poika Mahad johtavat rukousta. Naiset: äiti SAFIA, isosisko ja pikkusisko AMINA ovat samassa huoneessa, mutta hieman miehiä taaempana. Amina on äitinsä ja isosiskonsa välissä; pikkuinen tyttö on polvillaan mutta hän puuhailee selvästi jotakin salaa. Amila katsoo syrjäkarein pikkusiskoaan ja näkee että tällä on kaksi My Little Pony -hahmoa joita hän pussauttaa keskenään, piilossa kumartuneen rukousasennon alla. Amilaa hymyilyttää siskonsa leikki ja hän vilkaisee äitiään siskonsa selän ylitse. Äiti Safia kurtistaa kulmiaan leikkivälle Aminalle, mutta Amina ei huomaa, äiti hymyilee hienoisen hymyn Amilalle. IBRAHIM JA Rauha sinulle, Oi Profeetta, ja Jumalan armo ja siunaukset. Rauha meille ja vanhurskaille Jumalan palvelijoille. Rauha teille, ja Jumalan armo ja siunaukset. Rukous on loppunut. Perheen naiset nousevat ja Safia hätyyttelee molemmat tyttäret mukaansa.

3 2. 3. INT ABDULLAHIEN OLOHUONE - AAMU Ibrahim istuutuu nojatuoliin ja riisuu sandaalinsa, hän nostaa paljaat jalkansa rahille. Jalkapohjissa risteilevät syvät, sinipunaiset arvet. Molempien jalkojen varpaat ovat epämuodostuneet ja vääntyneet. Mahad ottaa olohuoneen kirjahyllystä voideputkilon ja istuutuu lattialle, rahin eteen, isänsä jalkojen juureen. Mahad painaa päänsä ja lukee aloitusrukouksen. Jumalan, armeliaan Armahtajan nimeen. Mahad ottaa voidetta käsiinsä ja alkaa hieroa isänsä kidutettuja jalkoja. isä sulkee silmänsä ja nojaa päätään taaksepäin, nojatuolin selkämykseen. Miksi toinen muslimi tekee toiselle muslimille näin? Miksi profeetta hyväksyy? IBRAHIM Emme saa syyttää Allahia tai Profeettaa ihmisen pahuudesta, poikani. Muslimi kääntyy muslimia vastaan. Ibrahim avaa silmänsä ja katsoo poikaansa. IBRAHIM Oletko muka pätevä tulkitsemaan pyhää tekstiä? Luuletko niin? Mahad laskee katseensa ja panee voideputkilon sivuun. Ibrahim ottaa käsillään tukea nojatuolin käsinojista. Mahad auttaa isänsä pystyyn ja ojentaa hänelle kävelykepin. Isä nilkuttaa hitaasti eteenpäin. Mahad katsoo isänsä paljaita jalkoja, arvet ovat muuttuneet tulipunaisiksi. 4. INT. N PERHEEN KEITTIÖ - AAMU ja hänen äitinsä SIRPA istuvat keittiönpöydän ääressä. Sirpa nousee ja oikoo sinisen essunsa Siwa -nimilappua. Saana meikkaa, hän lisää ripsiväriä. Isä ARTO tulee keittiöön karvaista kainaloaan raapien; hän katsoo tytärtään.

4 JATKUU: 3. ARTO No katsospa, meil on tääl ihan oma nistiharppu. Pakkoko tuota pakkelia on vetää noi paksusti? Saana paiskaa ripsivärin sotkuiseen meikkipussiinsa, sulkee pussin ja nousee. Ime ukko lerssii. Saana lähtee keittiöstä. Sirpa katsoo Artoa ja kohauttaa olkapäitään. SIRPA No, se on viistoista. Sirpa ottaa laukkunsa ja lähtee keittiöstä. Arto istuutuu pöydän ääreen. 5. INT. ABDULLAHIEN KEITTIÖ - AAMU Pikkuinen Amina istuu tuolilla pöydän ääressä, tyttö hyräilee lastenlaulua ja leikki poneillaan. Safia letittää Aminan hiuksia ja Amila kampaa äitinsä mustia, pitkiä hiuksia. Jaksatko sinä äiti aina rukoilla? Kaikki viisi kertaa päivässä? SAFIA Minä yritän mutta aina en ehdi. Joskus voi rukoilla etukäteen tai sitten jälkikäteen. Amila tekee käsillään äidin hiuksista nutturan. Missä se sinun uusi hiuskampasi on? Jos laitetaan tänään hiukset ylös, näin? SAFIA Tuolla kaapissa, siellä peltilaatikossani. Amila kävelee kaapille ja ottaa esiin värikkään, kannellisen peltilaatikon. Hän kaivelee laatikkoa ja jähmettyy paikoilleen. Amila löytää laatikosta kirjekuoren ja se on pullollaan kymmenen ja viidenkymmenen euron seteleitä. Amila laittaa kuoren takaisin ja etsii hiuskamman. Hän nostaa

5 4. peltilaatikon takaisin kaappiin ja sulkee kaapin oven hiljaa. 6. INT. N PERHEEN KEITTIÖ -AAMU Arto istuu yksin keittiössä. Hän lukee lehden työpaikkailmoituksia. Eteisestä kuuluu että asunnon ovi avataan. Moido. Asunnon ovi paukahtaa kiinni. Arto nostaa vasenta kankkuaan tuolista ja pieraisee kuuluvasti. 7. INT. ABDULLAHIEN KEITTIÖ - AAMU Koko perhe istuu aamiaisella. Isä, minulla on kohta lopputyö valmis. Ibrahim ei vastaa, tuijottaa vain kahvikuppiinsa. SAFIA Ibrahim, poikasi puhuu sinulle. Ibrahim nostaa katseensa ja katsoo Safiaa mutta ei sano mitään. Samalla Amina kaataa mehulasinsa. Safia ja Amila ponnahtavat ylös. Amila tarttuu tiskirättiin ja alkaa pyyhkiä mehua. Safia ottaa kaatuneen mehulasin ja menee kaatamaan siihen lisää tuoremehua. Ibrahim käyttää tilaisuutta hyväkseen ja poistuu keittiöstä. Safia katsoo ärtyneenä miehensä perään ja nyrpistää nenäänsä. Amina hyppyyttää vaaleanpunaista muoviponia mehulätäkössä. AMINA Yäk-yäk soppaa, yäk-yäk soppaa. Mahad katsoo Aminaa ja iskee tälle silmää. Amina kikattaa mielissään isoveljen huomiosta. Safia ottaa tiskirätin Amilan kädestä ja huitaisee sillä Mahadia päähän. Mahad nousee. Äiti, kiitos. Minun täytyy lähteä. Safia nyökkää pojalleen, Amila pyyhkii mehua ponista.

6 JATKUU: 5. Minä tulen ihan kohta. 8. INT. ABDULLAHIEN KEITTIÖ - AAMU Safia huuhtelee tiskirättiä. Amila ja Amina istuvat pöydän ääressä, Amila syö viimeistä leipäpalaa, Amina leikkii poneillaan. SAFIA Puhuiko isä sinulle hunnustasi? Ei, mitä? SAFIA Minä en ymmärrä miten isäsi antoi sinun ostaa sen värisen hunnun. Aivan liian kirkas muslimitytölle, tuollainen lila. Äiti, se on vain väri. Amila pyörittelee Aminalle silmiään puhuessaan. Amina kikaattaa. Safia mulkaisee tyttöjä äkeänä ja laittaa tiskirätin hanan päälle kuivumaan. Hän tarttuu Aminaa kädestä. SAFIA Ja sinä tulet nyt pesulle. Ja Amila, muista kävelle Mahadin seurassa kouluun, muslimitytön......muslimitytön ei pidä liikkua yksikseen. Äiti, tiedän kyllä. Safia lähtee keittiöstä Aminan kanssa. Amila odottaa kunnes kuulee veden juoksevan vessassa. Sitten hän menee kaapille, ottaa peltilaatikon uudelleen esiin ja laskee kuoressa olevat rahat. Neljä tuhatta euroa. Neljä tuhatta. Amila laittaa kuoren laatikkoon ja laatikon kaappiin ja nojaa otsaansa kaapin valkoista melamiinipintaa vasten.

7 6. 9. EXT. KOULUMATKALLA - AAMU Amila ja Mahad kävelevät vierekkäin. Amilalla on yllään lila kaapu. Mahadilla on tavalliset vaatteet, farkut ja valkoinen pikeepaita. Mahad? Mhh? Mä löysin aamulla äidin laatikosta rahakuoren, neljätuhatta euroa. Tiedätsä niistä? Mitä rahoja? En mä oo niitä nähny. Ootsä varma? Kai mä ny rahat tunnen jos mä semmosii nään. Mä vähä vaan pelkään et ne on Aminaa varten. Tai oon aika varma et ne on just sitä varten. Aminaa? Miten niin? No sen leikkausta varten. Ranskanamatkaa varten, mis mutkin sillon käytettiin ku mä olin neljä. Ai. Amila pysähtyy tuohtuneena, Mahad jatkaa matkaa. Sä et sitte tajuu ollenkaan. Äiti lupas mulle, ettei Aminaa leikata ja nyt se on kuitenki säästäny rahaa sitä varten. Mahad palaa takaksin Amilan luokse. Hän tarttuu Amilaa leuasta ja nostaa tytön katseen omiin silmiinsä. Amila, kuuntele ny. Mä en voi tehdä asialle mitään. Sä tiedät et se on naisten juttu.

8 JATKUU: 7. Mut kai sä voisit puhua äidille. Sua se kuuntelee kuiteski kun sä oot mies. Ei se mua mitään kuuntele, kyllähän sä sen tiedät. Mutsi määrää meillä kaiken, ei se välitä mistää vaik mä sanoisin mitä. Mahad nostaa kätensä Amilan niskan taakse ja painaa otsansa siskonsa otsaa vasten. Inshallah, Amila. Inshallah. Tapahtukoon jumalan tahto. Amila riuhtaisee itsensä irti ja jatkaa matkaa turhautuneen. Jumalan tahto muka. Säkin tiedät ettei täs oo jumalalla mitään tekemistä asian kans. 10. EXT. KOULUMATKALLA - AAMU Erään kerrostalon pihalta juoksee vaalea, hoikka tyttö joka kapsahtaa Mahadin kaulaan. Mahad hymyilee ja kietoo käsivartensa tytön olkapäille. kävelee Mahadin ja Amilan välissä. Reeta huomaa että Amila on kiukkuinen. Reeta suikkaa suukon Mahadin poskelle. Hellou spuudeli. Ootsä kiusannu siskoas? Kunpa oiski. Mä löysin rahaa jota äiti on säästäny ja luulen et se on lähettämäs Aminan leikattavaks. Voi ei. Ootsä varma? Miks kaikki kysyy tota! Mihin muuhun äiti muuten muka tarttis neljätuhatta euroa!

9 JATKUU: 8. Jos se aikoo teettää silikonit. Joo, just, kiitti, tuota tässä kaivataanki. Hanki huumorintaju. Reeta kiemurtelee pois Mahadin käsivarren alta ja tytöt jättäytyvät muutaman askeleen verran Mahadin taakse. Mahad on helpottunut, koko aihe nolottaa häntä. Etteks te käyny siel koulukuraattoril äitis kans puhumassa siitä? Käytiin. Ja mä luulin et tää homma oli sillä selvä. Äiti lupas, ja musta se melkein säikähti ku sille sanottiin et ympärileikkaus on kielletty ja et siit voi joutuu oikeuteen. Mut nyt sil kuitenki on neljä tonnii kaapis. Pitäiskö sun puhuu sille kuraattorille taas? Jos se vaik soittais teidän mutsille? Kolmikko tulee koulun portin luokse. Amila jää tässä kouluun, Reeta ja Mahad jatkavat matkaansa. Joo, varmaan pitäis mennä puhuun. Amila katsoo koulun pihalle ja näkee Saanan. Saanalla on siististi taiteltu vaatemytty sylissään. Amila lähtee. Katotaan ny, jos mä meenki jutteleen. Moikka. Moi. Faija tulee hakee sut, älä kävele yksin himaan. Moi, soita jos on jotain.

10 EXT. KOULUN PIHALLA - AAMU Saana ojentaa vaatemytyn Amilalle: vaaleanpunainen tiukka t-paita, tiukat farkut ja valkoinen bolero. Amila ottaa mytyn vastaan ja tytöt kävelevät vierekkäin koulun ovesta sisään. 12. EXT. METROASEMALLA - AAMU Reeta ja Mahad kävelevät metroaseman pihalla kohti portaita. Kaksi nuorta miestä kävelee ohitse. NUORET MIEHET Moi Reeta! Kuis surisee? Moi, mikäs tässä. NUORET MIEHET Nähdäänkö taas viikonloppuna? Taatusti nähdään! Jyrätään ne! Kaikki nauravat. Nuoret miehet hyppäävät bussiin. Mahad katsoo miesten perään ja on näytttelee mustasukkaista. Keitä noi oli? Yksii tuttuja vaan broidin fudisjengistä, niil kans pikkuskidit pelaa Vuosaaren Viikingeis. Niitten broideil ja mun broidil on viikonloppuna matsi. Jaa niinkö? Et kai sä oo mustis? Mitä se sulle kuuluu, mee sä vaan matsiin. Muuta vaik sinne matsiin broidis kans. Mahad lähtee eteenpäin ja yrittää kiusallaan jättää Reetan taakseen. Reeta tarttuu Mahadia hihasta ja yrittää pysäyttää tämän. Mahad ottaa Reetan ranteesta kiinni ja vetää Reetan luokseen, lähelle, voimalla ja nopeasti. Reeta kompuroi

11 JATKUU: 10. vahingossa ja melkein kaatuu, mutta Mahad vetää Reetan ranteesta pystyyn. Ohikulkijamies näkee tilanteen ja ryntää paikalle. OHIKULKIJAMIES Mitä sä oikein jätkä meinaat!? Ohikulkijamies riuhtaisee Mahadin kauemmaksi Reetasta. OHIKULKIJAMIES Vittu jätä saatanan mutiainen suomalaiset naiset rauhaan! Mahad ei yritä puolustautua, vaan katsoo maahan ja seisoo mahdollisimman rauhassa. Reeta syöksyy puolustamaan Mahadia. Lopeta! Lopeta! Irti siitä idiootti! Reeta työntää ohikulkijamiestä kauemmaksi ja tarttuu Mahdin käteen. Painu hemmettiin siitä. Reeta kääntyy Mahadin puoleen ja tarttuu kaksin käsin Mahadin kasvoihin. Mahad ei katso Reetaa silmiin. Ohikulkijamies oikoo takkiaan. OHIKULKIJAMIES Kannattais vittu olla tarkempana ketä kaikkee panee vittu. Ohikulkijamies lähtee. Reeta seisoo kädet Mahadin kasvoilla ja silittää tämän poskia. Mahadin leukaperät ovat äärimmäisen kireällä ja kädet tiukassa nyrkissä. 13. INT. KOULUN VESSA - AAMU Saana seisoo vessan peilin edessä ja vetää silmien ympärille lisää mustaa kajalia. Amila tulee vessakopista, hän on vaihtanut ylleen Saanan tuomat vaatteet: vaaleanpunaisen tiukan t-paidan, tiukat farkut ja valkoisen boleron. Amila taittelee lilan kaapunsa huolella ja laittaa sen Marimekkolaukkuunsa. Saana ojentaa Amilalle huulikiilleputkilon.

12 JATKUU: 11. Tahotsä? Joo, kiitti. Amila laittaa huulikiillettä ja tytöt lähtevät. 14. INT. KOULUN KÄYTÄVÄ - AAMU Amila ja Saana kävelevät käsikynkkää koulun käytävällä. He tietävät olevansa kauniita, kaikkien katseet seuraavat heitä. LAAKSOkin seuraa tyttöjä katsellaan. Henry käy koulun lukiota ja on halutuin kaikista pojista - ja Henry myös tietää sen. Hoi, Kinder-tytöt! Kumpi haluaa olla ekaks päällä - tumma vai valkoinen suklaa? Vittu Henry sä oot vissiin maailman suurin idiootti?! Joo, ja ylpee siitä. Tytöt jatkavat matkaa. Henry seuraa heitä katseellaan. Esa, ootsä puhkassu? Tä? ESA Puhkassu? Niinku ollu se eka joka saa sitä? ESA En. Tai no en kai. Mitä vittua en kai? Se on joko joo tai ei. Tai jos sä et oo vielä saanu pillua ollenkaa? Henry ei odota vastausta, vaan kumauttaa Esaa kirjalla päähän. Esa lyö Henryä nyrkillä käsivarteen.

13 INT. KOULUN KÄYTÄVÄ - AAMU Tytöt kävelevät koulukuraattorin oven ohitse. Amila pysähtyy. Ai nii, mun täytyy hoitaa yks juttu. Mikä? No se on yks juttu vaan. Mä tuun kohta. Saana kohauttaa olkapäitään ja jatkaa matkaansa. Amila soittaa kuraattorin kelloa. Vihreä valo syttyy. 16. INT. KOULUKURAATTORIN HUONE - AAMU Koulukuraattori KERTTU TOHVAINEN katsoo huoneeseen tulevaa Amilaa. Amila menee istumaan tuoliin kuraattorin pöytää vastapäätä. KERTTU TOHVAINEN No, hei Amila! Minkäslaista asiaa sinulla on? Me ei ollakaan nähty vähään aikaan. Mitäs äidillesi kuuluu? Onko kaikki hyvin? No, en oo aivan varma. KERTTU TOHVAINEN Niin, minähän sanoin silloin viimeksi että voit tulla puhumaan tänne millon tahansa jos joku asia sinua askarruttaa. No, tää koske sitä...kun me viime kerralla puhuttiin siit leikkauksesta. KERTTU TOHVAINEN Niin, niin, juuri. Niinhän me puhuttiin. Juuri niin. No, minä löysin rahaa kuoressa, paljon rahaa. Äiti on piilottanu (LISÄÄ)

14 JATKUU: 13. (jatkuu) rahat ja nyt mä luulen et se on lähettämäs pikkusiskoa leikattavaks. KERTTU TOHVAINEN Kröhöm. Niin, tuota. Oletko aivan varma? Tarkoitan, että aikuisethan tarvitsevat rahaa kaikenlaisiin menoihin. Aina voi tulla yllätyksiä ja pahan päivän varalle saattaa tarvita myös. Oonko aivan varma? No aika varma mä oon, en tajuu mihin muuhun äiti tarttee neljä tonnia. Mä kyl oon ihan tosissani huolestunu Aminasta. KERTTU TOHVAINEN Niin, tuota. En usko että...mehän kyllä keskustelimme äitisi kanssa tästä, tuota, tilanteesta ja minusta hän kyllä ymmärsi täysin, ettei sellainen ole Suomen olosuhteissa suotavaa, sellainen, tuota, sellainen leikkaus. Mut ku mä aloin epäillä kun näin sen rahakuoren. Mihin muuhun äiti tarttee tuollaista rahamäärää? KERTTU TOHVAINEN Niin, ainahan sitä on hyvä olla jotakin sukanvarressa. Jospa sinä nyt huolehdit turhaan. Aivan turhaan. Äitisi vaikutti varsin älykkäältä naiselta, en usko että hän ryhtyisi tällaiseen, ei kun hän tietää miten Suomen laki asiaan suhtautuu. Olet varmaan ihan turhaan huolissasi. Niin, tuota... Kerttu Tohvainen nousee ylös, kiertää kirjahyllylle ja kaivaa esiin pari esitettä. Päällimäisessä on otsikko: "Tyttöjen ympärileikkaus - tietoa ja tukea". Hän ojentaa esitteet Amilalle.

15 JATKUU: 14. KERTTU TOHVAINEN Ota nyt nämä ja ole huoleti. Voitte äidin kanssa lukea nämä yhdessä kotona. Nämä ovat samoja kuin silloin viimeksi, mutta tietohan ei ketään ojaan kaada. Jos sinusta vielä tuntuu pahalta, niin aivan kuin aikaisemminkin sanoin, voit aina tulla juttelemaan minun kanssani. Amila katsoo kädessään olevia esitteitä, nousee tuloista. Ovella hän kääntyy vielä koulukuraattoriin päin. Musta vaan tuntuu... KERTTU TOHVAINEN Niin, tiedän että elät vaikeaa ikää. Tuossa iässä kaikki saattaa välillä olla kokomustaa ja sitten taas vitivalkoista. Mutta muista että voit toki aina tulle juttelemaan minulle jos jokin asia askarruttaa mieltäsi. Amila tunkee esitteet laukkuunsa ja lähtee. 17. INT. OPETTAJANHUONE - LOUNASAIKA Koulukuraattori Kerttu Tohvainen seisoo opettajanhuoneen ikkunan ääressä. Hän seuraa katseellaan Amilaa ja Saanaa. Hänen vieressään seisoo koulun rehtori SEPPO KORPI. KERTTU TOHVAINEN Mitähän tuostakin pitäisi sanoa? Mistä? SEPPO KORPI KERTTU TOHVAINEN No tuosta Amila Abdullahista. Joka päivä vaihdetaan kaapu kittanoihin muotivaatteisiin. Miten luulet että tytön kotona asiasta ajateltaisi - siis jos kotiväki tietäisi? SEPPO KORPI Tuollaisiahan ne kaikki ovat, nuoret siis. Ei totella kotisääntöjä ja tehdään kaikki oman pään mukaan. Ihan normaalia.

16 JATKUU: 15. KERTTU TOHVAINEN Niin, mutta kuitenkin. Kun ei oikein tajua siitä kulttuurista mitään. Ei niinku oikein osaa sanoa oikeita asioita... Seppo Korpi taputtaa Kerttu Tohvaista olkapäälle. SEPPO KORPI Älä huoli, tuossa iässä ne valinnat aina tehdään sen vaikeimman mutkan kautta. Ja muuten: sunhan se pitäis kuraattorina tietää. Seppo Korpi kävelee pois ja Kerttu Tohvainen jää yksin ikkunan eteen. Hän katselee ulkona kävelevää Saanaa ja Amilaa. 18. EXT. KOULUN PIHANURMIKKO - LOUNASTUNTI Amila ja Saana kävelevät koulun pihalla. Henry ja Esa istuvat numikolla. Hei, kinderit, tänne! Amila ja Saana katsovat Henryn suuntaan. Just te, maitosuklaa ja valkoinen suklaa. Tänne. Henry taputtaa nurmikkoa vierellään. Amila ja Saana vilkaisevat toisiaan ja istuutuvat poikien viereen. Kumpi haluaa sisäänsä yllätysmunan? Voi vittu Henry, lopeta jo, sua kukaan jaksa kuunnella. Esa istuu hiljaa Henryn vieressä, tyypillinen hang-around -tyyppi. Henry menee selälleen nurmikolle, nostaa käsivarret päänsä taakse ja sulkee silmänsä. Mä päätin just et mullon illalla bileet, mutsi ja faija lähtee båtskil.

17 JATKUU: 16. Kukaan ei vastaa Henrylle mutta Saana ilmeilee Amilalle tyyliin: "vau, meille tuli kutsi koulun suosituimman pojan kotibileisiin". Saatteks te käydä bileis? Ku ette oo varmaan viel luvallisiikaan? Esa naurahtaa Henryn sutkaukselle. Amila tympääntyy ja nousee ylös. Saana nousee. Mä en ainakaan jaksa kuunnella sua, tuu Saana, häivytään. Bilettäkää ihan vapaasti. Henry nousee istumaan kun tytöt lähtevät. Hän huutaa heidän peräänsä. Tytöt lähtevät. Illall sit nähään. Noniin, nyt pitäis saada illaks jotain korkattavaa. ESA Mun systeri voi hakee. Vittu säki oot yks saatanan idiootti. Koulun summeri soi ja kaikki pihalla olevat alkavat valua koulun ovista sisään. Henry ei pidä kiirettä, vaan maleksii hiljakseen Esa vierellään. 19. INT. KOULUN VESSA - ILTAPÄIVÄ Amila on vaihtanut ylleen kaavun. Saana nojaa lavuaariin ja vetää tupakkaa. Amila ojentaa Saanalle huolella taitellun vaatemytyn ja Saana laittaa sen varovaisesti laukkunsa. Mites tuo ilta?

18 JATKUU: 17. Mitä siitä? Ne Henryn bileet, muistatko? Amila pysähtyy kesken liikkeen, hämmästyneenä. Mitä? Et kindertytöt menis sen idiootin bileisiin? Sitäpaitsi mullon illal hommia. Ainahan sulla on. Sano vaik et sun pitää tulla mun luo tekeen vaik joku ryhmätyö, vaik piirtää pilvilinnoja tai jotain. Joo, mut mutsil on tärkeää asiaa. Mitä sun mutsiskaan tietää, sano sille et tää kouluhomma on ny tärkeempi. Miks sä nyt sinne niin kovasti hinkuat? Saana kaivaa laukustaan huulikkilteen ja laittaa sitä keskittyneesti huulinsa itseään peilistä peilaten. No vaik se on sellanen nii se on must aika ihana. No joo... Saana kääntyy katsomaan Amilaa. Tää ois mulle tärkee juttu. No... Mä menisin muuten yksin mut en mä oo ennen ollu Henkan juhlis enkä haluu olla siel orpona. Sun on (LISÄÄ)

19 JATKUU: 18. (jatkuu) pakko lähtee. Sä voit lähtee vaik ajois pois, mä en vaa haluu mennä sinne yksin. Amila myöntyy, mutta vastahkoisesti ja vain nyökkäämällä. 20. EXT. KOULUN PORTILLA - ILTAPÄIVÄ Amilan isä Ibrahim seisoo portilla odottamassa tytärtään. Amila kävelee isänsä luokse. Tytär tarttuu isää kyynärpäästä ja tukee pitkää miestä kun tämä vaivalloisesti liikkuu eteenpäin kepin ja tyttärensä kannattamana. 21. INT. ABDULLAHIEN OLOHUONE - ILTAPÄIVÄ Ibrahim ja Mahad istuvat olohuoneessa katsomassa sateliittikanavalta Al-Jazeeran uutisia. 22. INT. ABDULLAHIEN KEITTIÖ - ILTAPÄIVÄ Amila auttaa äitiään valmistamaan ruokaa, pilkotaaan ja raastetaan. Kohta ruoka kypsyy liedellä. Amina istuu tuolilla selailemassa kuvakirjaa ja hyräilee samalla. Äiti Safia nostaa tytön syliinsä ja alkaa lukea tälle satukirjaa. 23. INT. N PERHEEN KEITTIÖ - ILTAPÄIVÄ Saana tulee kotiin, ottaa kaapista Saarioisten mikropitsan, avaa pussin, ottaa pitsan pois, lisää kylmän pitsan päälle ketsuppia ja taittaa sen kahtia. Saana haukkaa kylmää pitsaa ja lähtee keittiöstä. 24. INT. ABDULLAHIEN KEITTIÖ - ILTAPÄIVÄ Äiti istuu Aminan kanssa keittiönpöydän ääressä. Amina epäröi hetken mutta rohkaisee mielensä ja hakee kaapista rahakuoren. Amina epäröi hetken kuori kädessään, mutta kääntyy sitten äitinsä puoleen. Äiti. Äiti. Katso minua. Mikä tämä on? Safia katsoo ja kääntää katseensa pois, eikä vastaa Amilalle. Safia jatkaa satukirjan lukemista Aminalle. Amila kävelee äitinsä lähelle.

20 JATKUU: 19. Äiti. Safia nostaa Aminan sylistään ja nousee seisomaan. Hän ottaa kuoren Amilan kädestä ja laittaa kuoren pöydälle. SAFIA Sinulla ei ole oikeutta. Safia ottaa kaapista lautaset ja alkaa kattaa pöytää. Amila ottaa laukustaan esitteet jotka koulukuraattori antoi hänelle. Amila heittää esitteet lautaselle jonka Safia on laittanut pöydälle Äiti. Sinä tiedät mitä näissä sanotaan. Minä tiedän mitä sinä sanoit silloin. Äiti. Safia menee kaapille ja ottaa laseja ja jatkaa pöydän kattamista. Äiti. Rakas äiti. Safia laittaa lasit pöydälle ja kääntyy tyttärensä puoleen. SAFIA Minä tiedän Amila. Mutta sinä et tiedä. Safia ottaa käteensä esitteet ja heiluttaa niitä Amilan kasvojen edessä. SAFIA Roskaa. Silkkaa roskaa. Äiti. Sinä kerroit että kaikissa synnytyksissä sinut piti leikata auki ja ommella taas kiinni. Äiti sinä sanoit, ettet tahdo sitä Aminalle. Äiti sinä... SAFIA Äiti. Äiti. Äiti. Mitä sinä tiedät? Oletko sinä nainen? Olet teinityttö. Et tiedä mitään. Safia viittaa Aminaan.

21 JATKUU: 20. SAFIA Joka päivä minä näen miten lapseni muuttuvat enemmän ja enemmän suomalaisiksi. Minulla ei ole somalilapsia enää. Minä teen niin kuin somalinaisen kuuluu tehdä ja pidän tyttäreni somalityttärinä. Äiti, sinä lupasit silloin, sanoit... Safia hyökkää Amilan kimppuun ja hakkaa Amilaa esitteillä. SAFIA Älä tule sanomaan minulle naisena olemisesta, älä anna minulle ohjeita. Olen säästänyt neljä vuotta tämän takia, neljä vuotta olen odottanut. Sinä et tiedä naisena olemisesta mitään, sinä ja sinun lila huntusi. Sinä kiittämätön, suomalainen tytär! Amila perääntyy äitinsä hyökkäyksen edessä ja nostaa kädet kasvojensa suojaksi. Mahad ilmestyy keittiön oviaukkoon. 25. INT. N PERHEEN KOTI, KEITTIÖ - ILTAPÄIVÄ Saanan äiti Sirpa tulee töistä kotiin ja nostaa keittiön pöydälle kolme Siwa-kassia. Hän nostelee einesruokia pöydälle. Saana tulee keittiöön. Moi. Toitsä niit? Joo, tos. SIRPA Sirpa näyttää yhtä muovikassia jossa on siideriä. Saana nostelee muovikassista muutaman siiderin syllinsä. SIRPA Oot sit kunnolla. Joo. Ainahan mä. Saana lähtee keittiöstä kahdeksan Ananas-siideriä sylissään.

22 INT. ABDULLAHIEN KEITTIÖ - ILTAPÄIVÄ Mahad komentaa Amilan ja Aminan ulos keittiöstä. Tytöt lähtevät. Safia katsoo uhmakkaana poikaansa, mutta laskee katseensa lattiaan. 27. INT. ABDULLAHIEN KOTI, OLOHUONE - ILTAPÄIVÄ Ibrahim istuu nojatuolissa, arpiset jalat rahilla. Televisiossa pauhaa Al-Jazeera -kanava. Amila nojaa päätään isän jalkaterään ja sivelee arpia sormellaan, seuraa niiden vanoja. Amina leikkii poneillaan vieressä. Isä? IBRAHIM Mitä, tyttäreni? Miksi äiti ei kuuntele? IBRAHIM Äitisi kuuntelee, ehkä sinä et vain kuule sitä. Mutta isä... IBRAHIM Profeetta kertoo meille, kuka ansaitsee hyvän kohtelun eniten: äitisi. Kuka seuraavaksi: äitisi. Kuka kolmanneksi: äitisi. Kuka ansaitsee hyvän kohtelun neljänneksi: isäsi. Sinä olet vielä nuori, Amila. Profeetta sanoo että paratiisi sijaitsee äitisi jalkojen alla. Amila kuuntelee isäänsä hiljaa. Amilan kuumat kyyneleet valuvat isän jalkojen arpien urissa. Vieressä Amina hyräilee ja leikkii kahdella ponillaan. 28. INT. N KOTI, N HUONE - AIKAINEN ILTA Saana makaa sängyllä. Miniläppäri on tuettu Saanan jalkoja vasten. Saana kirjoittaa IRC-galleriaan viestin: "illalla henkalle. happyhappyjoyjoy. at last. lol."

23 INT. ABDULLAHIEN KOTI, KEITTIÖ - ILTA Perhe on lopettamassa ruokailua. Ibrahim ja Amina lähtevät. Safia istuu pöydän ääressä ompelemassa tummanvihreän kaavun helmaa. Amila kerää astioita ja aloittaa tiskaamisen. Mahad tulee oviaukkoon. Äiti. Lähden nyt ulos. Tarvitsetko mitään? Safia puistaa päätään, ei. Amila nostaa katseensa Mahadiin. Minulla ja Saanalla on koulusta ryhmätyö joka pitäisi tehdä tänään. Ei. SAFIA Amilan leukaa nousee uhkaavasti. Mahad luo varoittavan katseen siskoonsa: minä hoidan tämän. Äiti, tiedät että suomessa pitää opiskella. Amila tulee kanssani ja haen hänet kun palaan. Safia heilauttaa kättään: menkää jo! 30. EXT. MATKALLA N KOTIIN - ILTA Mahad ja Amila kävelevät kohti Saanan kotitaloa. Mistä te tappelitte äidin kans? No siitä leikkauksesta. Äiti aikoo teettää sen vaik lupas, ettei tee. Amila potkaisee maassa lojuvaa kiveä. Sun pitää yrittää ymmärtää äitiä. Se on aika yksin tääl suomess. Ja se joutuu huolehtimaan ite koko perheestä kun isä nyt on mitä on. Kaksi pikkupoikaa ajaa pyörällä ohitse.

24 JATKUU: 23. TOINEN PIIKKUPOIKA Painukaa neekerit afrikkaan. Pojat nauravat ja jatkavat matkaa. Amila vetää henkeä, mutta Mahad laittaa käden Amilan käsivarrelle. Ei kannata. Amila ja Mahad jatkavat matkaa hiljaisuudessa. Jos kerran elämä on nii vaikeeta, käyttäisi ne rahat sit johonki muuhun. Mä en kyl usko et äiti antaa periks. Vaik voithan sä kokeilla. Mäkään en anna periks. Mahad ja Amila ovat Saanan kerrostalon alaovella. Amila painaa koodinumerot: ja avaa oven Mä tuun sit jossakin vaiheess. Yheksän-kymmenen aikoihin. Ok, Nähään. Amila menee rappukäytävään. Hän ei kertonut Mahadaille Henryn kotibileistä. 31. INT. N HUONE - ILTA Saana ja Amila valmistautuvat bileisiin. Musiikki soi ja tytöt sovittavat ylleen vaatteita Saanan vaatekaapista. Välillä he meikkaavat ja välillä keimailevat musiikin tahtiin peilin edessä. Molemmilla on avattu siideritölkki. Tää on aika hyvää tää siideri. Sidukkaa. Se on sidukkaa. Mistä mä voin tietää ku en oo ennen juonu.

25 JATKUU: 24. Sä opit vielä. Joo. Molemmat kikattavat, nousuhumalassa. 32. INT. N KOTI, OLOHUONE - ILTA Henry lojuu sohvalla, Esa istuu vieressä. Molemmilla on kädessään oluttölkki. Olohuoneessa on muutama vieras, kaikilla olutta tai siideriä. Henry ja Esa pelaavat WII-konsolipeliä, mutta laiskanpuoleisesti. Ovikello soi. Henry nousee ja virnistää Esalle. Nyt se korkattava tais tulla. Henry lähtee avaamaan ovea. 33. EXT. N KOTITALON ULKO-OVELLA - ILTA Amila ja Saana seisovat ovella. Kauniisti meikatut tytöt jännittävät mutta yrittävät peittä sen. Ovi avataan. No siinähän ne kinderit on. Sovitaanko et et sano meit enää kindereiks? Mä lähen heti jos kuulen sen taas. Lupaat vaan. Tytöt menevät sisään. 34. INT. N KOTI, OLOHUONE - ILTA Saana ja Amila istuvat sohvalla. Molemmilla on siideritölkki. Musiikki soi. Näätsä ton, tuolla? Saana viittaa huoneen toisella puolella seisovaan kauniiseen, punatukkaiseen tyttöön.

26 JATKUU: 25. Eiks toi oo se Henryn äksä? Joo, ja just paino sil äksäl. Musta sillon kuirunväriset hiukset. Amila kikattaa humalassa. Henry tulee keittiöstä ja tunkee sohvalle tyttöjen väliin. Mikäs on noin hauskaa? Seku mä tulin vai? Just joo, sä oot meidän aurinko. Ainaki sullon levee perse. Saako lapset puhuu noin rumii? Saana nousee ja lähtee vessaan. Mä meen puuterihuoneeseen, tuutsä kaa? Amila pudistaa päätään. Henry ja Amila istuvat sohvalla aivan vierekkäin. Sä mahtuisit kyl jo sinne kauemmaks. Mut jos mä en taho mahtua kauemmaksi? Jos mä tahon mahtua just tähän? No mahu sit. Sullon melkein mustat silmät. Ruskeet ne on. Tummanruskeet, melkeen mustat.

27 JATKUU: 26. Sun äksällä on kuulemma kuirunväriset hiukset. Kuka niin sanoo? Joku vaan. Emmä ny niin tarkkaan muista. Henry katsoo ex-tyttösytäväänsä joka hymyilee Henrylle ja vilkuttaa söpösti kädellään. Voi olla. Sullei ainakaan oo. Molemmat istuvat hiljaa hetken, ihan tiukasti vierekkäin. Amila si ee siideriä ja pitää katseensa painettuna. Ootsä koskaan nähnyt tähtitaivasta? Mä oon somali, en sokee. Tietysti oon. Miljoonia kertoja. Mut ootsä nähny mun tähtitaivasta? Mullon aivan ikioma. Joo, voin kuvitella. Sullon varmaan oma planeettaki. Eiku ihan totta on. Joo, joo, uskotaan. Sä oot aurinko ja kaikki kiertää sun ympäillä. Nähty on. No tuu kattoon. Henry nousee sohvalta ja ojentaa Amilalle käden. Tuu ny. Amila epäröi hetken, mutta tarttuu sitten Henryn käteen. Henry taluttaa Amilaa huoneesta.

28 27. Saana tulee juuri vessasta ja seuraa Henryä ja Amilaa katseellaan. Hän ei ole tyytyväinen, vaan mustasukkainen. 35. EXT. PUISTO - ILTA Mahad ja Reeta ovat puistossa. Ilta on lämmin ja hämärtymässä. He makaavat vierekkäin nurmikolla ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Taisit sä olla mustasukkainen aamulla. Mitä? Minäkö? Kenestä? Älä yritä senkin musta roisto. Ketä sää haukut mustaks roistoks? Mahad nousee kyynärpään varaan ja kumartuu Reetan ylle. Apua, voi apua! Mahad tarttuu Reetaa ranteista ja nostaa Reetan kädet tämän pään yläpuolelle. Sitten Mahad nousee hajareisin Reetan päälle ja virnistää muka pelottavasti. Anti olla viimenen kerta. Iik. Apua. Musta mies tulee! Kuka pelkää mustaa miestä, kuka pelkääämustaamiestäkukapelkäämustaamiestä... Reeta muka vastustelee ja pariskunta näyttää painivan hämärtyvässä puistossa. Samalla paikalle ryntää kolme nuorta miestä, Mahadin ikäisiä. He käyvät käsiksi Mahadiin, potkivat ja lyövät ja vetävät tätä Reetan päältä pois. NUORIMIES 1 Saatanan neekeri. Vittu. NUORIMIES 2 Nyt otetaan kiinni se, monota sitä päähän!

29 JATKUU: 28. Mahad yrittää puolustautua mutta ylivoima on suuri. Kahakka jatkuu kunnes Reetan huudot viimein tunkeutuvat hyökkäävän kolmikon korviin. Ei, ei. Lopettakaa! Apua! Lopettakaa. Älkää. Ei. Reeta repii miehiä pois Mahadin kimpusta. Miehet perääntyvät huohottaen. NUORIMIES 2 Vittu, säkö oot sen kaa? Hyi saatana. NUORIMIES 1 Ei helvetti. Mahad on kontallaan nurmikolla. Nuoret miehet lähtevät, mutta yksi heistä potkaisee Mahadin vielä nurin lähtiessään. Sika paskiainen. Painu vittuun täältä! Reeta ja Mahad jäävät kahden. Reeta auttaa Mahadia ja hoitaa Mahadin vertavuotavaa huulta, silmä on turpoamassa umpeen. Mahad ei tahdo että Reeta hoivaa häntä, vaan työntää Reetan kauemmaksi. Mahad. Ne on idiootteja, kyl mä sen tiedän. Älä välitä niist. Älä välitä. Me ei koskaan pystytä oleen ku muut. Aina löytyy joku joka aattelee et mä raiskaan sut. Joo, älä välitä. En mäkään välitä. Ei ne merkkaa mitään. Mahad? Mä lähden himaan. Soitellaan. Mahad lähtee ja Reeta jää yksin pimenevään puistoon.

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia.

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Käsikirjoitus ENSIMMÄINEN AVAINKOHTAUS INT. KEITTIÖ - AIKAINEN AAMU Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Äiti,

Lisätiedot

1. EPILOGI: INT. HELSINKI-VANTAA LENTOKENTTÄ - HYVIN AIKAINEN AAMU. MAHAD ABDULLAHI kävelee lentokentän tyhjässä hallissa.

1. EPILOGI: INT. HELSINKI-VANTAA LENTOKENTTÄ - HYVIN AIKAINEN AAMU. MAHAD ABDULLAHI kävelee lentokentän tyhjässä hallissa. Käsikirjoitus 1. EPILOGI: INT. HELSINKI-VANTAA LENTOKENTTÄ - HYVIN AIKAINEN AAMU ABDULLAHI kävelee lentokentän tyhjässä hallissa. Kioskityöntekijä on juuri avaamassa kioskia, hän sovittelee lehtitelineeseen

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

Kimmo Yläkäs Antilooppi KOHTAUS 31.3 2010

Kimmo Yläkäs Antilooppi KOHTAUS 31.3 2010 EXT.INT SATAMA / KONTTI YÖ Eero kävelee hämärällä konttipihalla voimapihdit kädessään. Taskuun on tungettu yksi puhelinlaatikko ja toinen on hänellä kainalossa. Hän siristelee silmiään ja yrittää nähdä

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Et kai sä nyt mennyt sinne koneelle? Mun pitää tehdä tää sun helvetan mekkos eikä siitä tuu mitään, jos sä et oo tässä mallinukkena.

Et kai sä nyt mennyt sinne koneelle? Mun pitää tehdä tää sun helvetan mekkos eikä siitä tuu mitään, jos sä et oo tässä mallinukkena. Hämärä huone, jonka keskellä on sänky ja sivussa ovi. Sängyssä on pastellin väriset petivaatteet ja sänky on petaamatta, vuodevaatteet myllättyinä. Huoneen päävalonlähde on karusellilamppu, joka piirtää

Lisätiedot

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila & Osa II: Liima Kirjoittanut: Timo Anttila (C)2012 Timo Anttila 040 353 0797 Tämä sivu on tarkoituksella tyhjä. FADE IN: 1. EXT N & N KOTI - AAMU Kuuluu kuin kukko ehtisi kiekaista, mutta kuuluu heti perään

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

EMMA (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen

EMMA (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen kuvalista versio 1 3.7.2005 1 0101 LK kasvot 0102 LK jalat 1.EXT. KOULUN PIHA.ELOKUU PÄIVÄ (VIDEONAUHA) Näemme hidastettua videokuvaa. On aurinkoinen

Lisätiedot

MINNESOTA. versio 1.1 3.1.2002. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen

MINNESOTA. versio 1.1 3.1.2002. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen MINNESOTA - eli tarina kahden Internetissä tutustuneen tapaamisesta versio 1.1 3.1.2002 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen INTRO Maisemia linja-auton ikkunasta. Pilviä ja taivasta. Kuvaa myös

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina TERVETULOA VOIMANPESÄÄN Miian tarina Ajattelin, että tää on viimeinen ovi, jonka avaan. Oon hakenut apua jo niin monesta paikasta tuntuu, että kukaan ei osaa auttaa. Sossu sanoi, että mun kannattais mennä

Lisätiedot

Omaishoitaja (lyhytelokuva)

Omaishoitaja (lyhytelokuva) Omaishoitaja (lyhytelokuva) 1. EXT. SAIRAALAN PIHA. AAMU., Minna seisoo sairaalan edessä ja polttaa tupakkaa. Hoitaja kävelee tämän luokse ilman takkia ja ärsyyntynyt ilme kasvoillaan. HOITAJA 1 Minna

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON ssembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON KOHTUS 1 NÖRTIN HUONE INT ILT Tietokone on jylhänä pöydällä. Nörtti painaa koneen päälle. Kuva jähmettyy KOHTUS

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 Kaija Rantakari hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 astun tarinan yli, aloitan lopusta: sydämeni ei ole kello putoan hyvin hitaasti ansaan unohdan puhua sinulle,

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille.

Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille. 14. kappale (neljästoista kappale): P UHELIMESSA 14.1 Treffit Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille. Omidin äiti: Mohamed: Omidin äiti: Mohamed:

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

PUHEKIELEN PRONOMINIT

PUHEKIELEN PRONOMINIT PUHEKIELEN PRONOMINIT Mä: mua, mut, mussa, musta, muhun, mulla, multa, mulle Sä: sua, sut, sussa, susta, suhun, sulla, sulta, sulle Pk. Mä luulen, et huomenna mul on aikaa. Kk. Luulen, että huomenna minulla

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä VERBI + VERBI - LAUSE -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä MIHIN LIIA MENEE? LIIA MENEE RAVINTOLAAN SYÖMÄÄN. MISSÄ LIIA ON? LIIA ON RAVINTOLASSA SYÖMÄSSÄ.

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat KOTIKUNTOILUOPAS Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat Tämä opas on tehty opinnäytetyönä aiheena Seniorit kuntoon kotikonstein. Oppaan ovat tehneet Kouvolan seudun ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

ABERDEEN - kohtausluettelo

ABERDEEN - kohtausluettelo ABERDEEN - kohtausluettelo 1. ext. laituri meren rannassa - iltapäivä (elokuu)... 1 2. int. ruokahuone - iltapäivä... 1 3. int. keittiö - alkuilta... 3 4. ext. kylän kauppa - ilta... 3 5. ext. tie - yö...

Lisätiedot

Lajitekniikka: venyttely

Lajitekniikka: venyttely Alaraajat Etureiden lihakset Seiso ryhdikkäästi. Ota yhdellä tai kahdella kädellä kiinni nilkastasi. Pidä jalat samansuuntaisena ja lantio suorassa. Työnnä lantiota hiukan eteenpäin jännittämällä pakaralihakset.

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

VEIJOLLA ON LASTENREUMA

VEIJOLLA ON LASTENREUMA VEIJOLLA ON LASTENREUMA T ässä on Veijo ja hänen äitinsä. Veijo on 4-vuotias, tavallinen poika. Veijo sairastaa lastenreumaa. Lastenreuma tarkoittaa sitä, että nivelet ovat kipeät ja tulehtuneet. Nivelet

Lisätiedot

Pupu Painokkaan pihapuuhakirja

Pupu Painokkaan pihapuuhakirja Pupu Painokkaan pihapuuhakirja Turun Kaupungin Terveystoimi Tartuthan käpälään! --hei, näin me lähdetään! --pihapoluille leikkimään! --pupun loikkia hyppimään! Nurkkajussia Yksi leikkijöistä on nurkkajussi,

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - pyhäkössä Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen.

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen. 1 Bussipysäkillä 1. Hei sori, onks sulla kelloa? puhekieli kirjakieli bussipysäkki = linja-autopysäkki = 2. Mies: Sori, ei oo. Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Joo, hetki Se

Lisätiedot

Menninkäisen majatalo

Menninkäisen majatalo Ari Ruokola Menninkäisen majatalo runoja Menninkäisen majatalo Ari Ruokola Ulkoasu: R. Penttinen Kustantaja: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-224-8 Menninkäisen majatalohon, ovi auki aina on. Pääsee sinne

Lisätiedot

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA!

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! 1 Ulkona on kaunis ilma. Noah herää. Häntä eivät herätä auringonsäteet vaan herätyskello, joka vilkuttaa valoa ja tärisee. Noah on kuuro ja siksi hänen herätyskellonsa

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

3. Kun jossakin asiassa ei pääse mitenkään eteenpäin, voit sanoa: 4. Kun jossakin on tosi paljon ihmisiä, voit sanoa:

3. Kun jossakin asiassa ei pääse mitenkään eteenpäin, voit sanoa: 4. Kun jossakin on tosi paljon ihmisiä, voit sanoa: SANONTOJA, SANANLASKUJA JA PUHEKIELTÄ HARJOITUS 1 joutua jonkun hampaisiin olla koira haudattuna kärpäsestä tulee härkänen niellä purematta kaivaa maata toisen alta panna jauhot suuhun ei ole mailla eikä

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti.

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti. POLVIKONTROLLI Ohjelman tarkoitus on ennaltaehkäistä polvivammoja parantamalla polvikontrollia, tasapainoa, keskivartalon hallintaa, alaraajojen lihasvoimaa, nivelliikkuvuutta, koordinaatiota sekä hypyn

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Kouluun lähtevien siunaaminen

Kouluun lähtevien siunaaminen Kouluun lähtevien siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan kouluun lähtevät. Siunaaminen toimitetaan keväällä tai juuri ennen koulun alkamista. Siunaamisen

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Vuorovaikutus sairaanhoitajan työvälineenä ja kielenoppimisympäristönä. Inkeri Lehtimaja & Salla Kurhila Urareitti-seminaari 30.5.

Vuorovaikutus sairaanhoitajan työvälineenä ja kielenoppimisympäristönä. Inkeri Lehtimaja & Salla Kurhila Urareitti-seminaari 30.5. Vuorovaikutus sairaanhoitajan työvälineenä ja kielenoppimisympäristönä Inkeri Lehtimaja & Salla Kurhila Urareitti-seminaari 30.5.2017 S2 ja tilanteinen oppiminen -projekti - HUS: tukea suomen kielen käyttöön

Lisätiedot

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ SUOMENTANUT LEENA VALLISAARI GUMMERUS 3 Ympäristövastuu on osa Gummerus Kustannus Oy:n jokapäiväistä toimintaa. www.gummerus.fi/ymparisto Saksankielinen alkuteos Tannöd

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

PÄIVÄKODIN ARKI LAPSEN KOKEMANA. KT Taina Kyrönlampi Taina.kyronlampi@humak.fi

PÄIVÄKODIN ARKI LAPSEN KOKEMANA. KT Taina Kyrönlampi Taina.kyronlampi@humak.fi PÄIVÄKODIN ARKI LAPSEN KOKEMANA KT Taina Kyrönlampi Taina.kyronlampi@humak.fi Tutkimusaineisto 29 (5-7- vuotiaita) lapsia Menetelmänä: lapsihaastattelu Ja lasten piirrokset Miksi kuunnella lasta? YK:n

Lisätiedot

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla (voit käyttää peiliä apunasi harjoitellessasi sidontaa) 1.

Lisätiedot

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa Luottamus SISÄLTÖ Perusluottamus syntyy Vastavuoroinen kiintymyssuhde Pieni on suurta Lapsi luottaa luonnostaan Lapsen luottamuksen peruspilarit arjessa Lapsen itseluottamus vahvistuu Luottamuksen huoneentaulu

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

1. Aloitusliike...2. 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3. 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6

1. Aloitusliike...2. 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3. 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6 24 liikkeen Taiji Sisältö 1. Aloitusliike...2 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6 4. Harjaa polvea ja käännä askelta molemmille puolille...7

Lisätiedot

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin LIITE 3 Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle Keskitason ohjelma Tee liikkeitä päivittäin. Tee jokaista liikettä aluksi 10 liikkeen sarja. Pidä pieni tauko ja toista samat liikkeet toiset. Muista hyvä

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

HOITAJA No niin, nyt voisit jo vähitellen heräillä. Leikkaus meni ihan nappiin. Saatiin implantit paikoilleen silleen siististi.

HOITAJA No niin, nyt voisit jo vähitellen heräillä. Leikkaus meni ihan nappiin. Saatiin implantit paikoilleen silleen siististi. Käsikirjoitus INT. SAIRAALA -- PÄIVÄ On pimeää. Kello tikittää jossakin lähellä äänekkäästi, kuuluu raskaita hengitysääniä. Silmät avautuvat. Edessä näkyy sumua, sitten hahmottuu iso seinäkello. Ollaan

Lisätiedot

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: Tasapainokortit SISÄLTÖ KEHITTÄÄ PELAAMINEN

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: Tasapainokortit SISÄLTÖ KEHITTÄÄ PELAAMINEN OHJE / PELIOHJE 1 (5) Pelityyppi: tasapainoharjoitukset Pelaajat: 1+ pelaajaa Ikäsuositus: yli 3-vuotiaille Peliaika: - SISÄLTÖ 8 tasapainokorttia, joissa yksi asento molemmilla puolilla o 2 vihreää (aloittelijataso)

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

Yksikön esittely Pretzissä. http://prezi.com/ktbm3nyfyvni/?utm_campaig n=share&utm_medium=copy&rc=ex0share

Yksikön esittely Pretzissä. http://prezi.com/ktbm3nyfyvni/?utm_campaig n=share&utm_medium=copy&rc=ex0share Yksikön esittely Pretzissä http://prezi.com/ktbm3nyfyvni/?utm_campaig n=share&utm_medium=copy&rc=ex0share NUORET RAKENTAVAT MIELIPITEITÄÄN Onko aikuisista tukea sosiaalisessa mediassa? Ilmo Jokinen Nuoruuden

Lisätiedot

320075 Mitä nyt (4) What now?

320075 Mitä nyt (4) What now? 320075 Mitä nyt (4) What now? Lapset joutuvat usein tilanteisiin, joissa on hyvä miettiä omia reaktioitaan ennen toimimista. Tässä korttisarjassa esitetään erilaisia hankalia tilanteita, joihin jokainen

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

1. Niilo 2. Juho Kusti 3. Tapio 4. Valentin 5. Paavo 6. Siiri 7. Hertta 8. Veikko 9. Ester 10.Henry

1. Niilo 2. Juho Kusti 3. Tapio 4. Valentin 5. Paavo 6. Siiri 7. Hertta 8. Veikko 9. Ester 10.Henry KEKSI SUKUNIMI SEURAAVILLE ETUNIMILLE 1. Niilo 2. Juho Kusti 3. Tapio 4. Valentin 5. Paavo 6. Siiri 7. Hertta 8. Veikko 9. Ester 10.Henry KEKSI ETUNIMI SEURAAVILLE SUKUNIMILLE 1. Laine 2. Sillanpää 3.

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

VAIHTOLÄMPÖINEN PRINSESSA (työnimi) KUVALISTA. (versio 19.6.2003) Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen

VAIHTOLÄMPÖINEN PRINSESSA (työnimi) KUVALISTA. (versio 19.6.2003) Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen VAIHTOLÄMPÖINEN PRINSESSA (työnimi) KUVALISTA (versio 19.6.2003) Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen 1. EXT. VESI/METSÄ PÄIVÄ Olemme veden alla. Vesi on hieman sameaa, näkyy vain muutamia vesikasveja. (V.O.)

Lisätiedot

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää.

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Papuri.papunet.net Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Riku, pliis, auta mua etsimään niitä. Muuten mun täytyy kävellä kotiin,

Lisätiedot

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland puhelin 02 919 333 20 fax 09 3481 2095 office@stll.fi www.stll.fi www.facebook.com/taitoluistelu Tehtävä: Lämmittely

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Ecolier, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

KUVALIITE ESIMERKKI 1. Samu Pehkonen (2013). Kättely ja kättelemättä jättäminen. Esimerkkejä politiikasta ja urheilusta. Kosmopolis 43:4.

KUVALIITE ESIMERKKI 1. Samu Pehkonen (2013). Kättely ja kättelemättä jättäminen. Esimerkkejä politiikasta ja urheilusta. Kosmopolis 43:4. KUVALIITE Samu Pehkonen (2013). Kättely ja kättelemättä jättäminen. Esimerkkejä politiikasta ja urheilusta. Kosmopolis 43:4. ESIMERKKI 1 E V1 Kuva 1 Kansalliskokousedustaja (E) nousee lavalle noutamaan

Lisätiedot

Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta kerroksesta.

Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta kerroksesta. Osastollamme tehdään paljon erilaisia tutkimuksia. Lääkärin pyynnöstä haluamme ottaa sinusta EEG- eli aivosähkötutkimuksen, joka tutkii aivojen toimintaa. Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa. Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi!

Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa. Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi! Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi! "Missäs sun toinen sukka on? [Naurua.] Tosi kivaa kun on vaan yks sukka. Ehdottomasti yks

Lisätiedot

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu ollut. Ääni kuului uudestaan. - Sehän tulee tuosta

Lisätiedot