1. EPILOGI: INT. HELSINKI-VANTAA LENTOKENTTÄ - HYVIN AIKAINEN AAMU

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. EPILOGI: INT. HELSINKI-VANTAA LENTOKENTTÄ - HYVIN AIKAINEN AAMU"

Transkriptio

1 Käsikirjoitus

2 1. EPILOGI: INT. HELSINKI-VANTAA LENTOKENTTÄ - HYVIN AIKAINEN AAMU ABDULLAHI kävelee lentokentän tyhjässä hallissa. Kioskityöntekijä on juuri avaamassa kioskia, hän sovittelee lehtitelineeseen musta-keltaista lööppiliuskaa. Mahad pysähtyy ja lukee lööpin: "Somali kosti rasismin: tappoi kaksi miestä". Mahadin kasvot ovat edellisillan tappelun jälkeen turvoksissa ja huuli on halki. Juuri ennen selvitystä, Mahad pysähtyy, ottaa taskustaan valokuvan, katsoo sitä ja silittää kuvassa (Reeta) olevan vaalean nuoren naisen kasvoja peukalollaan. Sitten hän rutistaa kuvan palloksi, heittää sen roskiin ja kävelee lähtöselvitysluukulle. Lähtevien koneiden talullla lukee ylimpänä: "Gate 17, Last call for Mogadishu, Somalia". 2. INT. ABDULLAHIEN OLOHUONE - AAMU Abullahien koko perhe on olohuoneessa. Kaikki ovat polvillaan rukousasennossa, he rukoilevat aamun ensimmäisen rukouksen. Lattialla on matto johon on kuvattu kompassi; kompassin neula osoittaa Mekkaan. Isä IBRAHIM ja vanhin lapsi, poika Mahad johtavat rukousta. Naiset: äiti SAFIA, isosisko ja pikkusisko AMINA ovat samassa huoneessa, mutta hieman miehiä taaempana. Amina on äitinsä ja isosiskonsa välissä; pikkuinen tyttö on polvillaan mutta hän puuhailee selvästi jotakin salaa. Amila katsoo syrjäkarein pikkusiskoaan ja näkee että tällä on kaksi My Little Pony -hahmoa joita hän pussauttaa keskenään, piilossa kumartuneen rukousasennon alla. Amilaa hymyilyttää siskonsa leikki ja hän vilkaisee äitiään siskonsa selän ylitse. Äiti Safia kurtistaa kulmiaan leikkivälle Aminalle, mutta Amina ei huomaa, äiti hymyilee hienoisen hymyn Amilalle. IBRAHIM JA Rauha sinulle, Oi Profeetta, ja Jumalan armo ja siunaukset. Rauha meille ja vanhurskaille Jumalan palvelijoille. Rauha teille, ja Jumalan armo ja siunaukset. Rukous on loppunut. Perheen naiset nousevat ja Safia hätyyttelee molemmat tyttäret mukaansa.

3 2. 3. INT ABDULLAHIEN OLOHUONE - AAMU Ibrahim istuutuu nojatuoliin ja riisuu sandaalinsa, hän nostaa paljaat jalkansa rahille. Jalkapohjissa risteilevät syvät, sinipunaiset arvet. Molempien jalkojen varpaat ovat epämuodostuneet ja vääntyneet. Mahad ottaa olohuoneen kirjahyllystä voideputkilon ja istuutuu lattialle, rahin eteen, isänsä jalkojen juureen. Mahad painaa päänsä ja lukee aloitusrukouksen. Jumalan, armeliaan Armahtajan nimeen. Mahad ottaa voidetta käsiinsä ja alkaa hieroa isänsä kidutettuja jalkoja. isä sulkee silmänsä ja nojaa päätään taaksepäin, nojatuolin selkämykseen. Miksi toinen muslimi tekee toiselle muslimille näin? Miksi profeetta hyväksyy? IBRAHIM Emme saa syyttää Allahia tai Profeettaa ihmisen pahuudesta, poikani. Muslimi kääntyy muslimia vastaan. Ibrahim avaa silmänsä ja katsoo poikaansa. IBRAHIM Oletko muka pätevä tulkitsemaan pyhää tekstiä? Luuletko niin? Mahad laskee katseensa ja panee voideputkilon sivuun. Ibrahim ottaa käsillään tukea nojatuolin käsinojista. Mahad auttaa isänsä pystyyn ja ojentaa hänelle kävelykepin. Isä nilkuttaa hitaasti eteenpäin. Mahad katsoo isänsä paljaita jalkoja, arvet ovat muuttuneet tulipunaisiksi. 4. INT. N PERHEEN KEITTIÖ - AAMU ja hänen äitinsä SIRPA istuvat keittiönpöydän ääressä. Sirpa nousee ja oikoo sinisen essunsa Siwa -nimilappua. Saana meikkaa, hän lisää ripsiväriä. Isä ARTO tulee keittiöön karvaista kainaloaan raapien; hän katsoo tytärtään.

4 JATKUU: 3. ARTO No katsospa, meil on tääl ihan oma nistiharppu. Pakkoko tuota pakkelia on vetää noi paksusti? Saana paiskaa ripsivärin sotkuiseen meikkipussiinsa, sulkee pussin ja nousee. Ime ukko lerssii. Saana lähtee keittiöstä. Sirpa katsoo Artoa ja kohauttaa olkapäitään. SIRPA No, se on viistoista. Sirpa ottaa laukkunsa ja lähtee keittiöstä. Arto istuutuu pöydän ääreen. 5. INT. ABDULLAHIEN KEITTIÖ - AAMU Pikkuinen Amina istuu tuolilla pöydän ääressä, tyttö hyräilee lastenlaulua ja leikki poneillaan. Safia letittää Aminan hiuksia ja Amila kampaa äitinsä mustia, pitkiä hiuksia. Jaksatko sinä äiti aina rukoilla? Kaikki viisi kertaa päivässä? SAFIA Minä yritän mutta aina en ehdi. Joskus voi rukoilla etukäteen tai sitten jälkikäteen. Amila tekee käsillään äidin hiuksista nutturan. Missä se sinun uusi hiuskampasi on? Jos laitetaan tänään hiukset ylös, näin? SAFIA Tuolla kaapissa, siellä peltilaatikossani. Amila kävelee kaapille ja ottaa esiin värikkään, kannellisen peltilaatikon. Hän kaivelee laatikkoa ja jähmettyy paikoilleen. Amila löytää laatikosta kirjekuoren ja se on pullollaan kymmenen ja viidenkymmenen euron seteleitä. Amila laittaa kuoren takaisin ja etsii hiuskamman. Hän nostaa

5 4. peltilaatikon takaisin kaappiin ja sulkee kaapin oven hiljaa. 6. INT. N PERHEEN KEITTIÖ -AAMU Arto istuu yksin keittiössä. Hän lukee lehden työpaikkailmoituksia. Eteisestä kuuluu että asunnon ovi avataan. Moido. Asunnon ovi paukahtaa kiinni. Arto nostaa vasenta kankkuaan tuolista ja pieraisee kuuluvasti. 7. INT. ABDULLAHIEN KEITTIÖ - AAMU Koko perhe istuu aamiaisella. Isä, minulla on kohta lopputyö valmis. Ibrahim ei vastaa, tuijottaa vain kahvikuppiinsa. SAFIA Ibrahim, poikasi puhuu sinulle. Ibrahim nostaa katseensa ja katsoo Safiaa mutta ei sano mitään. Samalla Amina kaataa mehulasinsa. Safia ja Amila ponnahtavat ylös. Amila tarttuu tiskirättiin ja alkaa pyyhkiä mehua. Safia ottaa kaatuneen mehulasin ja menee kaatamaan siihen lisää tuoremehua. Ibrahim käyttää tilaisuutta hyväkseen ja poistuu keittiöstä. Safia katsoo ärtyneenä miehensä perään ja nyrpistää nenäänsä. Amina hyppyyttää vaaleanpunaista muoviponia mehulätäkössä. AMINA Yäk-yäk soppaa, yäk-yäk soppaa. Mahad katsoo Aminaa ja iskee tälle silmää. Amina kikattaa mielissään isoveljen huomiosta. Safia ottaa tiskirätin Amilan kädestä ja huitaisee sillä Mahadia päähän. Mahad nousee. Äiti, kiitos. Minun täytyy lähteä. Safia nyökkää pojalleen, Amila pyyhkii mehua ponista.

6 JATKUU: 5. Minä tulen ihan kohta. 8. INT. ABDULLAHIEN KEITTIÖ - AAMU Safia huuhtelee tiskirättiä. Amila ja Amina istuvat pöydän ääressä, Amila syö viimeistä leipäpalaa, Amina leikkii poneillaan. SAFIA Puhuiko isä sinulle hunnustasi? Ei, mitä? SAFIA Minä en ymmärrä miten isäsi antoi sinun ostaa sen värisen hunnun. Aivan liian kirkas muslimitytölle, tuollainen lila. Äiti, se on vain väri. Amila pyörittelee Aminalle silmiään puhuessaan. Amina kikaattaa. Safia mulkaisee tyttöjä äkeänä ja laittaa tiskirätin hanan päälle kuivumaan. Hän tarttuu Aminaa kädestä. SAFIA Ja sinä tulet nyt pesulle. Ja Amila, muista kävelle Mahadin seurassa kouluun, muslimitytön......muslimitytön ei pidä liikkua yksikseen. Äiti, tiedän kyllä. Safia lähtee keittiöstä Aminan kanssa. Amila odottaa kunnes kuulee veden juoksevan vessassa. Sitten hän menee kaapille, ottaa peltilaatikon uudelleen esiin ja laskee kuoressa olevat rahat. Neljä tuhatta euroa. Neljä tuhatta. Amila laittaa kuoren laatikkoon ja laatikon kaappiin ja nojaa otsaansa kaapin valkoista melamiinipintaa vasten.

7 6. 9. EXT. KOULUMATKALLA - AAMU Amila ja Mahad kävelevät vierekkäin. Amilalla on yllään lila kaapu. Mahadilla on tavalliset vaatteet, farkut ja valkoinen pikeepaita. Mahad? Mhh? Mä löysin aamulla äidin laatikosta rahakuoren, neljätuhatta euroa. Tiedätsä niistä? Mitä rahoja? En mä oo niitä nähny. Ootsä varma? Kai mä ny rahat tunnen jos mä semmosii nään. Mä vähä vaan pelkään et ne on Aminaa varten. Tai oon aika varma et ne on just sitä varten. Aminaa? Miten niin? No sen leikkausta varten. Ranskanamatkaa varten, mis mutkin sillon käytettiin ku mä olin neljä. Ai. Amila pysähtyy tuohtuneena, Mahad jatkaa matkaa. Sä et sitte tajuu ollenkaan. Äiti lupas mulle, ettei Aminaa leikata ja nyt se on kuitenki säästäny rahaa sitä varten. Mahad palaa takaksin Amilan luokse. Hän tarttuu Amilaa leuasta ja nostaa tytön katseen omiin silmiinsä. Amila, kuuntele ny. Mä en voi tehdä asialle mitään. Sä tiedät et se on naisten juttu.

8 JATKUU: 7. Mut kai sä voisit puhua äidille. Sua se kuuntelee kuiteski kun sä oot mies. Ei se mua mitään kuuntele, kyllähän sä sen tiedät. Mutsi määrää meillä kaiken, ei se välitä mistää vaik mä sanoisin mitä. Mahad nostaa kätensä Amilan niskan taakse ja painaa otsansa siskonsa otsaa vasten. Inshallah, Amila. Inshallah. Tapahtukoon jumalan tahto. Amila riuhtaisee itsensä irti ja jatkaa matkaa turhautuneen. Jumalan tahto muka. Säkin tiedät ettei täs oo jumalalla mitään tekemistä asian kans. 10. EXT. KOULUMATKALLA - AAMU Erään kerrostalon pihalta juoksee vaalea, hoikka tyttö joka kapsahtaa Mahadin kaulaan. Mahad hymyilee ja kietoo käsivartensa tytön olkapäille. kävelee Mahadin ja Amilan välissä. Reeta huomaa että Amila on kiukkuinen. Reeta suikkaa suukon Mahadin poskelle. Hellou spuudeli. Ootsä kiusannu siskoas? Kunpa oiski. Mä löysin rahaa jota äiti on säästäny ja luulen et se on lähettämäs Aminan leikattavaks. Voi ei. Ootsä varma? Miks kaikki kysyy tota! Mihin muuhun äiti muuten muka tarttis neljätuhatta euroa!

9 JATKUU: 8. Jos se aikoo teettää silikonit. Joo, just, kiitti, tuota tässä kaivataanki. Hanki huumorintaju. Reeta kiemurtelee pois Mahadin käsivarren alta ja tytöt jättäytyvät muutaman askeleen verran Mahadin taakse. Mahad on helpottunut, koko aihe nolottaa häntä. Etteks te käyny siel koulukuraattoril äitis kans puhumassa siitä? Käytiin. Ja mä luulin et tää homma oli sillä selvä. Äiti lupas, ja musta se melkein säikähti ku sille sanottiin et ympärileikkaus on kielletty ja et siit voi joutuu oikeuteen. Mut nyt sil kuitenki on neljä tonnii kaapis. Pitäiskö sun puhuu sille kuraattorille taas? Jos se vaik soittais teidän mutsille? Kolmikko tulee koulun portin luokse. Amila jää tässä kouluun, Reeta ja Mahad jatkavat matkaansa. Joo, varmaan pitäis mennä puhuun. Amila katsoo koulun pihalle ja näkee Saanan. Saanalla on siististi taiteltu vaatemytty sylissään. Amila lähtee. Katotaan ny, jos mä meenki jutteleen. Moikka. Moi. Faija tulee hakee sut, älä kävele yksin himaan. Moi, soita jos on jotain.

10 EXT. KOULUN PIHALLA - AAMU Saana ojentaa vaatemytyn Amilalle: vaaleanpunainen tiukka t-paita, tiukat farkut ja valkoinen bolero. Amila ottaa mytyn vastaan ja tytöt kävelevät vierekkäin koulun ovesta sisään. 12. EXT. METROASEMALLA - AAMU Reeta ja Mahad kävelevät metroaseman pihalla kohti portaita. Kaksi nuorta miestä kävelee ohitse. NUORET MIEHET Moi Reeta! Kuis surisee? Moi, mikäs tässä. NUORET MIEHET Nähdäänkö taas viikonloppuna? Taatusti nähdään! Jyrätään ne! Kaikki nauravat. Nuoret miehet hyppäävät bussiin. Mahad katsoo miesten perään ja on näytttelee mustasukkaista. Keitä noi oli? Yksii tuttuja vaan broidin fudisjengistä, niil kans pikkuskidit pelaa Vuosaaren Viikingeis. Niitten broideil ja mun broidil on viikonloppuna matsi. Jaa niinkö? Et kai sä oo mustis? Mitä se sulle kuuluu, mee sä vaan matsiin. Muuta vaik sinne matsiin broidis kans. Mahad lähtee eteenpäin ja yrittää kiusallaan jättää Reetan taakseen. Reeta tarttuu Mahadia hihasta ja yrittää pysäyttää tämän. Mahad ottaa Reetan ranteesta kiinni ja vetää Reetan luokseen, lähelle, voimalla ja nopeasti. Reeta kompuroi

11 JATKUU: 10. vahingossa ja melkein kaatuu, mutta Mahad vetää Reetan ranteesta pystyyn. Ohikulkijamies näkee tilanteen ja ryntää paikalle. OHIKULKIJAMIES Mitä sä oikein jätkä meinaat!? Ohikulkijamies riuhtaisee Mahadin kauemmaksi Reetasta. OHIKULKIJAMIES Vittu jätä saatanan mutiainen suomalaiset naiset rauhaan! Mahad ei yritä puolustautua, vaan katsoo maahan ja seisoo mahdollisimman rauhassa. Reeta syöksyy puolustamaan Mahadia. Lopeta! Lopeta! Irti siitä idiootti! Reeta työntää ohikulkijamiestä kauemmaksi ja tarttuu Mahdin käteen. Painu hemmettiin siitä. Reeta kääntyy Mahadin puoleen ja tarttuu kaksin käsin Mahadin kasvoihin. Mahad ei katso Reetaa silmiin. Ohikulkijamies oikoo takkiaan. OHIKULKIJAMIES Kannattais vittu olla tarkempana ketä kaikkee panee vittu. Ohikulkijamies lähtee. Reeta seisoo kädet Mahadin kasvoilla ja silittää tämän poskia. Mahadin leukaperät ovat äärimmäisen kireällä ja kädet tiukassa nyrkissä. 13. INT. KOULUN VESSA - AAMU Saana seisoo vessan peilin edessä ja vetää silmien ympärille lisää mustaa kajalia. Amila tulee vessakopista, hän on vaihtanut ylleen Saanan tuomat vaatteet: vaaleanpunaisen tiukan t-paidan, tiukat farkut ja valkoisen boleron. Amila taittelee lilan kaapunsa huolella ja laittaa sen Marimekkolaukkuunsa. Saana ojentaa Amilalle huulikiilleputkilon.

12 JATKUU: 11. Tahotsä? Joo, kiitti. Amila laittaa huulikiillettä ja tytöt lähtevät. 14. INT. KOULUN KÄYTÄVÄ - AAMU Amila ja Saana kävelevät käsikynkkää koulun käytävällä. He tietävät olevansa kauniita, kaikkien katseet seuraavat heitä. LAAKSOkin seuraa tyttöjä katsellaan. Henry käy koulun lukiota ja on halutuin kaikista pojista - ja Henry myös tietää sen. Hoi, Kinder-tytöt! Kumpi haluaa olla ekaks päällä - tumma vai valkoinen suklaa? Vittu Henry sä oot vissiin maailman suurin idiootti?! Joo, ja ylpee siitä. Tytöt jatkavat matkaa. Henry seuraa heitä katseellaan. Esa, ootsä puhkassu? Tä? ESA Puhkassu? Niinku ollu se eka joka saa sitä? ESA En. Tai no en kai. Mitä vittua en kai? Se on joko joo tai ei. Tai jos sä et oo vielä saanu pillua ollenkaa? Henry ei odota vastausta, vaan kumauttaa Esaa kirjalla päähän. Esa lyö Henryä nyrkillä käsivarteen.

13 INT. KOULUN KÄYTÄVÄ - AAMU Tytöt kävelevät koulukuraattorin oven ohitse. Amila pysähtyy. Ai nii, mun täytyy hoitaa yks juttu. Mikä? No se on yks juttu vaan. Mä tuun kohta. Saana kohauttaa olkapäitään ja jatkaa matkaansa. Amila soittaa kuraattorin kelloa. Vihreä valo syttyy. 16. INT. KOULUKURAATTORIN HUONE - AAMU Koulukuraattori KERTTU TOHVAINEN katsoo huoneeseen tulevaa Amilaa. Amila menee istumaan tuoliin kuraattorin pöytää vastapäätä. KERTTU TOHVAINEN No, hei Amila! Minkäslaista asiaa sinulla on? Me ei ollakaan nähty vähään aikaan. Mitäs äidillesi kuuluu? Onko kaikki hyvin? No, en oo aivan varma. KERTTU TOHVAINEN Niin, minähän sanoin silloin viimeksi että voit tulla puhumaan tänne millon tahansa jos joku asia sinua askarruttaa. No, tää koske sitä...kun me viime kerralla puhuttiin siit leikkauksesta. KERTTU TOHVAINEN Niin, niin, juuri. Niinhän me puhuttiin. Juuri niin. No, minä löysin rahaa kuoressa, paljon rahaa. Äiti on piilottanu (LISÄÄ)

14 JATKUU: 13. (jatkuu) rahat ja nyt mä luulen et se on lähettämäs pikkusiskoa leikattavaks. KERTTU TOHVAINEN Kröhöm. Niin, tuota. Oletko aivan varma? Tarkoitan, että aikuisethan tarvitsevat rahaa kaikenlaisiin menoihin. Aina voi tulla yllätyksiä ja pahan päivän varalle saattaa tarvita myös. Oonko aivan varma? No aika varma mä oon, en tajuu mihin muuhun äiti tarttee neljä tonnia. Mä kyl oon ihan tosissani huolestunu Aminasta. KERTTU TOHVAINEN Niin, tuota. En usko että...mehän kyllä keskustelimme äitisi kanssa tästä, tuota, tilanteesta ja minusta hän kyllä ymmärsi täysin, ettei sellainen ole Suomen olosuhteissa suotavaa, sellainen, tuota, sellainen leikkaus. Mut ku mä aloin epäillä kun näin sen rahakuoren. Mihin muuhun äiti tarttee tuollaista rahamäärää? KERTTU TOHVAINEN Niin, ainahan sitä on hyvä olla jotakin sukanvarressa. Jospa sinä nyt huolehdit turhaan. Aivan turhaan. Äitisi vaikutti varsin älykkäältä naiselta, en usko että hän ryhtyisi tällaiseen, ei kun hän tietää miten Suomen laki asiaan suhtautuu. Olet varmaan ihan turhaan huolissasi. Niin, tuota... Kerttu Tohvainen nousee ylös, kiertää kirjahyllylle ja kaivaa esiin pari esitettä. Päällimäisessä on otsikko: "Tyttöjen ympärileikkaus - tietoa ja tukea". Hän ojentaa esitteet Amilalle.

15 JATKUU: 14. KERTTU TOHVAINEN Ota nyt nämä ja ole huoleti. Voitte äidin kanssa lukea nämä yhdessä kotona. Nämä ovat samoja kuin silloin viimeksi, mutta tietohan ei ketään ojaan kaada. Jos sinusta vielä tuntuu pahalta, niin aivan kuin aikaisemminkin sanoin, voit aina tulla juttelemaan minun kanssani. Amila katsoo kädessään olevia esitteitä, nousee tuloista. Ovella hän kääntyy vielä koulukuraattoriin päin. Musta vaan tuntuu... KERTTU TOHVAINEN Niin, tiedän että elät vaikeaa ikää. Tuossa iässä kaikki saattaa välillä olla kokomustaa ja sitten taas vitivalkoista. Mutta muista että voit toki aina tulle juttelemaan minulle jos jokin asia askarruttaa mieltäsi. Amila tunkee esitteet laukkuunsa ja lähtee. 17. INT. OPETTAJANHUONE - LOUNASAIKA Koulukuraattori Kerttu Tohvainen seisoo opettajanhuoneen ikkunan ääressä. Hän seuraa katseellaan Amilaa ja Saanaa. Hänen vieressään seisoo koulun rehtori SEPPO KORPI. KERTTU TOHVAINEN Mitähän tuostakin pitäisi sanoa? Mistä? SEPPO KORPI KERTTU TOHVAINEN No tuosta Amila Abdullahista. Joka päivä vaihdetaan kaapu kittanoihin muotivaatteisiin. Miten luulet että tytön kotona asiasta ajateltaisi - siis jos kotiväki tietäisi? SEPPO KORPI Tuollaisiahan ne kaikki ovat, nuoret siis. Ei totella kotisääntöjä ja tehdään kaikki oman pään mukaan. Ihan normaalia.

16 JATKUU: 15. KERTTU TOHVAINEN Niin, mutta kuitenkin. Kun ei oikein tajua siitä kulttuurista mitään. Ei niinku oikein osaa sanoa oikeita asioita... Seppo Korpi taputtaa Kerttu Tohvaista olkapäälle. SEPPO KORPI Älä huoli, tuossa iässä ne valinnat aina tehdään sen vaikeimman mutkan kautta. Ja muuten: sunhan se pitäis kuraattorina tietää. Seppo Korpi kävelee pois ja Kerttu Tohvainen jää yksin ikkunan eteen. Hän katselee ulkona kävelevää Saanaa ja Amilaa. 18. EXT. KOULUN PIHANURMIKKO - LOUNASTUNTI Amila ja Saana kävelevät koulun pihalla. Henry ja Esa istuvat numikolla. Hei, kinderit, tänne! Amila ja Saana katsovat Henryn suuntaan. Just te, maitosuklaa ja valkoinen suklaa. Tänne. Henry taputtaa nurmikkoa vierellään. Amila ja Saana vilkaisevat toisiaan ja istuutuvat poikien viereen. Kumpi haluaa sisäänsä yllätysmunan? Voi vittu Henry, lopeta jo, sua kukaan jaksa kuunnella. Esa istuu hiljaa Henryn vieressä, tyypillinen hang-around -tyyppi. Henry menee selälleen nurmikolle, nostaa käsivarret päänsä taakse ja sulkee silmänsä. Mä päätin just et mullon illalla bileet, mutsi ja faija lähtee båtskil.

17 JATKUU: 16. Kukaan ei vastaa Henrylle mutta Saana ilmeilee Amilalle tyyliin: "vau, meille tuli kutsi koulun suosituimman pojan kotibileisiin". Saatteks te käydä bileis? Ku ette oo varmaan viel luvallisiikaan? Esa naurahtaa Henryn sutkaukselle. Amila tympääntyy ja nousee ylös. Saana nousee. Mä en ainakaan jaksa kuunnella sua, tuu Saana, häivytään. Bilettäkää ihan vapaasti. Henry nousee istumaan kun tytöt lähtevät. Hän huutaa heidän peräänsä. Tytöt lähtevät. Illall sit nähään. Noniin, nyt pitäis saada illaks jotain korkattavaa. ESA Mun systeri voi hakee. Vittu säki oot yks saatanan idiootti. Koulun summeri soi ja kaikki pihalla olevat alkavat valua koulun ovista sisään. Henry ei pidä kiirettä, vaan maleksii hiljakseen Esa vierellään. 19. INT. KOULUN VESSA - ILTAPÄIVÄ Amila on vaihtanut ylleen kaavun. Saana nojaa lavuaariin ja vetää tupakkaa. Amila ojentaa Saanalle huolella taitellun vaatemytyn ja Saana laittaa sen varovaisesti laukkunsa. Mites tuo ilta?

18 JATKUU: 17. Mitä siitä? Ne Henryn bileet, muistatko? Amila pysähtyy kesken liikkeen, hämmästyneenä. Mitä? Et kindertytöt menis sen idiootin bileisiin? Sitäpaitsi mullon illal hommia. Ainahan sulla on. Sano vaik et sun pitää tulla mun luo tekeen vaik joku ryhmätyö, vaik piirtää pilvilinnoja tai jotain. Joo, mut mutsil on tärkeää asiaa. Mitä sun mutsiskaan tietää, sano sille et tää kouluhomma on ny tärkeempi. Miks sä nyt sinne niin kovasti hinkuat? Saana kaivaa laukustaan huulikkilteen ja laittaa sitä keskittyneesti huulinsa itseään peilistä peilaten. No vaik se on sellanen nii se on must aika ihana. No joo... Saana kääntyy katsomaan Amilaa. Tää ois mulle tärkee juttu. No... Mä menisin muuten yksin mut en mä oo ennen ollu Henkan juhlis enkä haluu olla siel orpona. Sun on (LISÄÄ)

19 JATKUU: 18. (jatkuu) pakko lähtee. Sä voit lähtee vaik ajois pois, mä en vaa haluu mennä sinne yksin. Amila myöntyy, mutta vastahkoisesti ja vain nyökkäämällä. 20. EXT. KOULUN PORTILLA - ILTAPÄIVÄ Amilan isä Ibrahim seisoo portilla odottamassa tytärtään. Amila kävelee isänsä luokse. Tytär tarttuu isää kyynärpäästä ja tukee pitkää miestä kun tämä vaivalloisesti liikkuu eteenpäin kepin ja tyttärensä kannattamana. 21. INT. ABDULLAHIEN OLOHUONE - ILTAPÄIVÄ Ibrahim ja Mahad istuvat olohuoneessa katsomassa sateliittikanavalta Al-Jazeeran uutisia. 22. INT. ABDULLAHIEN KEITTIÖ - ILTAPÄIVÄ Amila auttaa äitiään valmistamaan ruokaa, pilkotaaan ja raastetaan. Kohta ruoka kypsyy liedellä. Amina istuu tuolilla selailemassa kuvakirjaa ja hyräilee samalla. Äiti Safia nostaa tytön syliinsä ja alkaa lukea tälle satukirjaa. 23. INT. N PERHEEN KEITTIÖ - ILTAPÄIVÄ Saana tulee kotiin, ottaa kaapista Saarioisten mikropitsan, avaa pussin, ottaa pitsan pois, lisää kylmän pitsan päälle ketsuppia ja taittaa sen kahtia. Saana haukkaa kylmää pitsaa ja lähtee keittiöstä. 24. INT. ABDULLAHIEN KEITTIÖ - ILTAPÄIVÄ Äiti istuu Aminan kanssa keittiönpöydän ääressä. Amina epäröi hetken mutta rohkaisee mielensä ja hakee kaapista rahakuoren. Amina epäröi hetken kuori kädessään, mutta kääntyy sitten äitinsä puoleen. Äiti. Äiti. Katso minua. Mikä tämä on? Safia katsoo ja kääntää katseensa pois, eikä vastaa Amilalle. Safia jatkaa satukirjan lukemista Aminalle. Amila kävelee äitinsä lähelle.

20 JATKUU: 19. Äiti. Safia nostaa Aminan sylistään ja nousee seisomaan. Hän ottaa kuoren Amilan kädestä ja laittaa kuoren pöydälle. SAFIA Sinulla ei ole oikeutta. Safia ottaa kaapista lautaset ja alkaa kattaa pöytää. Amila ottaa laukustaan esitteet jotka koulukuraattori antoi hänelle. Amila heittää esitteet lautaselle jonka Safia on laittanut pöydälle Äiti. Sinä tiedät mitä näissä sanotaan. Minä tiedän mitä sinä sanoit silloin. Äiti. Safia menee kaapille ja ottaa laseja ja jatkaa pöydän kattamista. Äiti. Rakas äiti. Safia laittaa lasit pöydälle ja kääntyy tyttärensä puoleen. SAFIA Minä tiedän Amila. Mutta sinä et tiedä. Safia ottaa käteensä esitteet ja heiluttaa niitä Amilan kasvojen edessä. SAFIA Roskaa. Silkkaa roskaa. Äiti. Sinä kerroit että kaikissa synnytyksissä sinut piti leikata auki ja ommella taas kiinni. Äiti sinä sanoit, ettet tahdo sitä Aminalle. Äiti sinä... SAFIA Äiti. Äiti. Äiti. Mitä sinä tiedät? Oletko sinä nainen? Olet teinityttö. Et tiedä mitään. Safia viittaa Aminaan.

21 JATKUU: 20. SAFIA Joka päivä minä näen miten lapseni muuttuvat enemmän ja enemmän suomalaisiksi. Minulla ei ole somalilapsia enää. Minä teen niin kuin somalinaisen kuuluu tehdä ja pidän tyttäreni somalityttärinä. Äiti, sinä lupasit silloin, sanoit... Safia hyökkää Amilan kimppuun ja hakkaa Amilaa esitteillä. SAFIA Älä tule sanomaan minulle naisena olemisesta, älä anna minulle ohjeita. Olen säästänyt neljä vuotta tämän takia, neljä vuotta olen odottanut. Sinä et tiedä naisena olemisesta mitään, sinä ja sinun lila huntusi. Sinä kiittämätön, suomalainen tytär! Amila perääntyy äitinsä hyökkäyksen edessä ja nostaa kädet kasvojensa suojaksi. Mahad ilmestyy keittiön oviaukkoon. 25. INT. N PERHEEN KOTI, KEITTIÖ - ILTAPÄIVÄ Saanan äiti Sirpa tulee töistä kotiin ja nostaa keittiön pöydälle kolme Siwa-kassia. Hän nostelee einesruokia pöydälle. Saana tulee keittiöön. Moi. Toitsä niit? Joo, tos. SIRPA Sirpa näyttää yhtä muovikassia jossa on siideriä. Saana nostelee muovikassista muutaman siiderin syllinsä. SIRPA Oot sit kunnolla. Joo. Ainahan mä. Saana lähtee keittiöstä kahdeksan Ananas-siideriä sylissään.

22 INT. ABDULLAHIEN KEITTIÖ - ILTAPÄIVÄ Mahad komentaa Amilan ja Aminan ulos keittiöstä. Tytöt lähtevät. Safia katsoo uhmakkaana poikaansa, mutta laskee katseensa lattiaan. 27. INT. ABDULLAHIEN KOTI, OLOHUONE - ILTAPÄIVÄ Ibrahim istuu nojatuolissa, arpiset jalat rahilla. Televisiossa pauhaa Al-Jazeera -kanava. Amila nojaa päätään isän jalkaterään ja sivelee arpia sormellaan, seuraa niiden vanoja. Amina leikkii poneillaan vieressä. Isä? IBRAHIM Mitä, tyttäreni? Miksi äiti ei kuuntele? IBRAHIM Äitisi kuuntelee, ehkä sinä et vain kuule sitä. Mutta isä... IBRAHIM Profeetta kertoo meille, kuka ansaitsee hyvän kohtelun eniten: äitisi. Kuka seuraavaksi: äitisi. Kuka kolmanneksi: äitisi. Kuka ansaitsee hyvän kohtelun neljänneksi: isäsi. Sinä olet vielä nuori, Amila. Profeetta sanoo että paratiisi sijaitsee äitisi jalkojen alla. Amila kuuntelee isäänsä hiljaa. Amilan kuumat kyyneleet valuvat isän jalkojen arpien urissa. Vieressä Amina hyräilee ja leikkii kahdella ponillaan. 28. INT. N KOTI, N HUONE - AIKAINEN ILTA Saana makaa sängyllä. Miniläppäri on tuettu Saanan jalkoja vasten. Saana kirjoittaa IRC-galleriaan viestin: "illalla henkalle. happyhappyjoyjoy. at last. lol."

23 INT. ABDULLAHIEN KOTI, KEITTIÖ - ILTA Perhe on lopettamassa ruokailua. Ibrahim ja Amina lähtevät. Safia istuu pöydän ääressä ompelemassa tummanvihreän kaavun helmaa. Amila kerää astioita ja aloittaa tiskaamisen. Mahad tulee oviaukkoon. Äiti. Lähden nyt ulos. Tarvitsetko mitään? Safia puistaa päätään, ei. Amila nostaa katseensa Mahadiin. Minulla ja Saanalla on koulusta ryhmätyö joka pitäisi tehdä tänään. Ei. SAFIA Amilan leukaa nousee uhkaavasti. Mahad luo varoittavan katseen siskoonsa: minä hoidan tämän. Äiti, tiedät että suomessa pitää opiskella. Amila tulee kanssani ja haen hänet kun palaan. Safia heilauttaa kättään: menkää jo! 30. EXT. MATKALLA N KOTIIN - ILTA Mahad ja Amila kävelevät kohti Saanan kotitaloa. Mistä te tappelitte äidin kans? No siitä leikkauksesta. Äiti aikoo teettää sen vaik lupas, ettei tee. Amila potkaisee maassa lojuvaa kiveä. Sun pitää yrittää ymmärtää äitiä. Se on aika yksin tääl suomess. Ja se joutuu huolehtimaan ite koko perheestä kun isä nyt on mitä on. Kaksi pikkupoikaa ajaa pyörällä ohitse.

24 JATKUU: 23. TOINEN PIIKKUPOIKA Painukaa neekerit afrikkaan. Pojat nauravat ja jatkavat matkaa. Amila vetää henkeä, mutta Mahad laittaa käden Amilan käsivarrelle. Ei kannata. Amila ja Mahad jatkavat matkaa hiljaisuudessa. Jos kerran elämä on nii vaikeeta, käyttäisi ne rahat sit johonki muuhun. Mä en kyl usko et äiti antaa periks. Vaik voithan sä kokeilla. Mäkään en anna periks. Mahad ja Amila ovat Saanan kerrostalon alaovella. Amila painaa koodinumerot: ja avaa oven Mä tuun sit jossakin vaiheess. Yheksän-kymmenen aikoihin. Ok, Nähään. Amila menee rappukäytävään. Hän ei kertonut Mahadaille Henryn kotibileistä. 31. INT. N HUONE - ILTA Saana ja Amila valmistautuvat bileisiin. Musiikki soi ja tytöt sovittavat ylleen vaatteita Saanan vaatekaapista. Välillä he meikkaavat ja välillä keimailevat musiikin tahtiin peilin edessä. Molemmilla on avattu siideritölkki. Tää on aika hyvää tää siideri. Sidukkaa. Se on sidukkaa. Mistä mä voin tietää ku en oo ennen juonu.

25 JATKUU: 24. Sä opit vielä. Joo. Molemmat kikattavat, nousuhumalassa. 32. INT. N KOTI, OLOHUONE - ILTA Henry lojuu sohvalla, Esa istuu vieressä. Molemmilla on kädessään oluttölkki. Olohuoneessa on muutama vieras, kaikilla olutta tai siideriä. Henry ja Esa pelaavat WII-konsolipeliä, mutta laiskanpuoleisesti. Ovikello soi. Henry nousee ja virnistää Esalle. Nyt se korkattava tais tulla. Henry lähtee avaamaan ovea. 33. EXT. N KOTITALON ULKO-OVELLA - ILTA Amila ja Saana seisovat ovella. Kauniisti meikatut tytöt jännittävät mutta yrittävät peittä sen. Ovi avataan. No siinähän ne kinderit on. Sovitaanko et et sano meit enää kindereiks? Mä lähen heti jos kuulen sen taas. Lupaat vaan. Tytöt menevät sisään. 34. INT. N KOTI, OLOHUONE - ILTA Saana ja Amila istuvat sohvalla. Molemmilla on siideritölkki. Musiikki soi. Näätsä ton, tuolla? Saana viittaa huoneen toisella puolella seisovaan kauniiseen, punatukkaiseen tyttöön.

26 JATKUU: 25. Eiks toi oo se Henryn äksä? Joo, ja just paino sil äksäl. Musta sillon kuirunväriset hiukset. Amila kikattaa humalassa. Henry tulee keittiöstä ja tunkee sohvalle tyttöjen väliin. Mikäs on noin hauskaa? Seku mä tulin vai? Just joo, sä oot meidän aurinko. Ainaki sullon levee perse. Saako lapset puhuu noin rumii? Saana nousee ja lähtee vessaan. Mä meen puuterihuoneeseen, tuutsä kaa? Amila pudistaa päätään. Henry ja Amila istuvat sohvalla aivan vierekkäin. Sä mahtuisit kyl jo sinne kauemmaks. Mut jos mä en taho mahtua kauemmaksi? Jos mä tahon mahtua just tähän? No mahu sit. Sullon melkein mustat silmät. Ruskeet ne on. Tummanruskeet, melkeen mustat.

27 JATKUU: 26. Sun äksällä on kuulemma kuirunväriset hiukset. Kuka niin sanoo? Joku vaan. Emmä ny niin tarkkaan muista. Henry katsoo ex-tyttösytäväänsä joka hymyilee Henrylle ja vilkuttaa söpösti kädellään. Voi olla. Sullei ainakaan oo. Molemmat istuvat hiljaa hetken, ihan tiukasti vierekkäin. Amila si ee siideriä ja pitää katseensa painettuna. Ootsä koskaan nähnyt tähtitaivasta? Mä oon somali, en sokee. Tietysti oon. Miljoonia kertoja. Mut ootsä nähny mun tähtitaivasta? Mullon aivan ikioma. Joo, voin kuvitella. Sullon varmaan oma planeettaki. Eiku ihan totta on. Joo, joo, uskotaan. Sä oot aurinko ja kaikki kiertää sun ympäillä. Nähty on. No tuu kattoon. Henry nousee sohvalta ja ojentaa Amilalle käden. Tuu ny. Amila epäröi hetken, mutta tarttuu sitten Henryn käteen. Henry taluttaa Amilaa huoneesta.

28 27. Saana tulee juuri vessasta ja seuraa Henryä ja Amilaa katseellaan. Hän ei ole tyytyväinen, vaan mustasukkainen. 35. EXT. PUISTO - ILTA Mahad ja Reeta ovat puistossa. Ilta on lämmin ja hämärtymässä. He makaavat vierekkäin nurmikolla ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Taisit sä olla mustasukkainen aamulla. Mitä? Minäkö? Kenestä? Älä yritä senkin musta roisto. Ketä sää haukut mustaks roistoks? Mahad nousee kyynärpään varaan ja kumartuu Reetan ylle. Apua, voi apua! Mahad tarttuu Reetaa ranteista ja nostaa Reetan kädet tämän pään yläpuolelle. Sitten Mahad nousee hajareisin Reetan päälle ja virnistää muka pelottavasti. Anti olla viimenen kerta. Iik. Apua. Musta mies tulee! Kuka pelkää mustaa miestä, kuka pelkääämustaamiestäkukapelkäämustaamiestä... Reeta muka vastustelee ja pariskunta näyttää painivan hämärtyvässä puistossa. Samalla paikalle ryntää kolme nuorta miestä, Mahadin ikäisiä. He käyvät käsiksi Mahadiin, potkivat ja lyövät ja vetävät tätä Reetan päältä pois. NUORIMIES 1 Saatanan neekeri. Vittu. NUORIMIES 2 Nyt otetaan kiinni se, monota sitä päähän!

29 JATKUU: 28. Mahad yrittää puolustautua mutta ylivoima on suuri. Kahakka jatkuu kunnes Reetan huudot viimein tunkeutuvat hyökkäävän kolmikon korviin. Ei, ei. Lopettakaa! Apua! Lopettakaa. Älkää. Ei. Reeta repii miehiä pois Mahadin kimpusta. Miehet perääntyvät huohottaen. NUORIMIES 2 Vittu, säkö oot sen kaa? Hyi saatana. NUORIMIES 1 Ei helvetti. Mahad on kontallaan nurmikolla. Nuoret miehet lähtevät, mutta yksi heistä potkaisee Mahadin vielä nurin lähtiessään. Sika paskiainen. Painu vittuun täältä! Reeta ja Mahad jäävät kahden. Reeta auttaa Mahadia ja hoitaa Mahadin vertavuotavaa huulta, silmä on turpoamassa umpeen. Mahad ei tahdo että Reeta hoivaa häntä, vaan työntää Reetan kauemmaksi. Mahad. Ne on idiootteja, kyl mä sen tiedän. Älä välitä niist. Älä välitä. Me ei koskaan pystytä oleen ku muut. Aina löytyy joku joka aattelee et mä raiskaan sut. Joo, älä välitä. En mäkään välitä. Ei ne merkkaa mitään. Mahad? Mä lähden himaan. Soitellaan. Mahad lähtee ja Reeta jää yksin pimenevään puistoon.

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Omaishoitaja (lyhytelokuva)

Omaishoitaja (lyhytelokuva) Omaishoitaja (lyhytelokuva) 1. EXT. SAIRAALAN PIHA. AAMU., Minna seisoo sairaalan edessä ja polttaa tupakkaa. Hoitaja kävelee tämän luokse ilman takkia ja ärsyyntynyt ilme kasvoillaan. HOITAJA 1 Minna

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

PUHEKIELEN PRONOMINIT

PUHEKIELEN PRONOMINIT PUHEKIELEN PRONOMINIT Mä: mua, mut, mussa, musta, muhun, mulla, multa, mulle Sä: sua, sut, sussa, susta, suhun, sulla, sulta, sulle Pk. Mä luulen, et huomenna mul on aikaa. Kk. Luulen, että huomenna minulla

Lisätiedot

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON ssembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON KOHTUS 1 NÖRTIN HUONE INT ILT Tietokone on jylhänä pöydällä. Nörtti painaa koneen päälle. Kuva jähmettyy KOHTUS

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen.

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen. 1 Bussipysäkillä 1. Hei sori, onks sulla kelloa? puhekieli kirjakieli bussipysäkki = linja-autopysäkki = 2. Mies: Sori, ei oo. Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Joo, hetki Se

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ SUOMENTANUT LEENA VALLISAARI GUMMERUS 3 Ympäristövastuu on osa Gummerus Kustannus Oy:n jokapäiväistä toimintaa. www.gummerus.fi/ymparisto Saksankielinen alkuteos Tannöd

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

320075 Mitä nyt (4) What now?

320075 Mitä nyt (4) What now? 320075 Mitä nyt (4) What now? Lapset joutuvat usein tilanteisiin, joissa on hyvä miettiä omia reaktioitaan ennen toimimista. Tässä korttisarjassa esitetään erilaisia hankalia tilanteita, joihin jokainen

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu ollut. Ääni kuului uudestaan. - Sehän tulee tuosta

Lisätiedot

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää.

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Papuri.papunet.net Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Riku, pliis, auta mua etsimään niitä. Muuten mun täytyy kävellä kotiin,

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin.

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin. O-oletko sä masa? Riippuu kuka kysyy. Mammakerholaiset vinkkasivat, että täältä saisi kamaa. Sitten mennään sinisellä unella. Lapsi todennäköisesti herää kerran tai pari, mutta sammuu kyllä kuin saunalyhty.

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Suomen kielessä on 6 verbityyppiä:

Suomen kielessä on 6 verbityyppiä: Suomen kielessä on 6 verbityyppiä: 1 nukkua itkeä lukea nauraa seisoa 2 vokaalia syödä juoda imuroida uida 2 3 -da -dä purra mennä tulla nousta -ra -na -la -sta 4 haluta herätä karata 1 vokaali & -ta -tä

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen sekä Leena Kuusisto Alkuperäisidea: Julieta Lehto 01 INT. RAVINTOLAVAUNU - ALKUILTA Tyttö istuu junan ravintolavaunussa pienen baaripöydän

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965

Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965 Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965 Mattijuhani Koponen 1965, 2005 1 2 On ahdasta ja sokeat ohjaavat täällä sokeita. On vaikeaa toimia vaikeaa työskennellä. Älä periksi anna, valitse kivisin tie;

Lisätiedot

Kun sä olet poissa kurssilta

Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta, soita tai kirjoita viesti. Anteeksi, mä en voi tulla tänään kurssille, koska mä oon sairas. mulla on flunssa. mun vatsa on tosi kipeä. mun lapsi

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta Art. Nr. 22421 Move & Twist Iloinen toimintapeli, jossa pienet leppäkertut yrittävät kiivetä kukan vartta pitkin ylös päästäkseen kauniin kukan luo. Tehtävästä suoriutumiseen leppäkertut tarvitsevat kuitenkin

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet Miksi lapset tarvitsevat liikuntaa? Selviytyäkseen jokapäiväisen elämän tarpeista ja vaatimuksista Päivittäisen hyvinvoinnin tueksi Saavuttaakseen uusien asioiden oppimiseen vaadittavia edellytyksiä Terveyden

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti.

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti. Viimeinen ateria Jeesus sanoi oppilailleen: - On tullut minun aikani mennä pois. Jeesus tarkoitti, että hän kuolee pian. Oppilailleen Jeesus lupasi: - Minä olen aina teidän kanssanne. Älkää olko surullisia.

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti Oppitunti 12 Audio - osa 1 rengas Tässä on iso rengas. rengaspino Tässä on rengaspino. rengaskasa Tässä on paljon renkaita yhdessä isossa kasassa. DVD-levy kolme DVD-levyä DVD-levypino monta DVD-levyä

Lisätiedot

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä Diakonian tutkimuksen päivä 7.11.2008 Riikka Haahtela, YTM, jatko-opiskelija sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen

52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen 52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen Katseletko kateellisena crossfit-harrastajia, jotka tekevät hetkessä kymmenen leuanvetoa? Kuivaa kyyneleet ja tartu toimeen, sillä sinäkin pystyt kyllä samaan!

Lisätiedot

RUSA esittää: Bertin murrosikä

RUSA esittää: Bertin murrosikä RUSA esittää: Bertin murrosikä joka osaa lentää. Bertin Luku 1: Bertin Bert on asunut koko ik rivitalossa. Talo on pien punainen ja yksikerrok Bertin kaveripiiri pienen Bert on sanonut, että h kun kaverit

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

KIRJA➍. IB4_Insides_FIN.indd :56:21

KIRJA➍. IB4_Insides_FIN.indd :56:21 KIRJA➍ IB4_Insides_FIN.indd 1 2.6.2014 12:56:21 Lizille ja Morganille, lapsenvahdille ja lapsivahdittavalle A. B. Callumille ja Harrisonille S. B. Twinsy Copyright suomenkielinen painos 2014 Twinsy www.twinsy.fi

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

Savi tykkää käden lämmöstä. Se muovautuu helpommin, kun se lämpiää, Sirkka sanoi. Vähän niin kuin ihmisetkin, minä sanoin.

Savi tykkää käden lämmöstä. Se muovautuu helpommin, kun se lämpiää, Sirkka sanoi. Vähän niin kuin ihmisetkin, minä sanoin. Kaisa TAPAN I BAGGE Kotona TAMMI Kaisa TAPAN I BAGGE Kotona Kuvittanut Hannamari Ruohonen Kustannusosakeyhtiö Tammi Helsinki Kannen kuva: Hannamari Ruohonen Kannen ja typografian suunnittelu: Laura Lyytinen

Lisätiedot

treeniohjelma: Lämmittely

treeniohjelma: Lämmittely treeniohjelma: Lämmittely HARJOITTELE NÄIN: Treenaa kolmesti viikossa vaikkapa maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina, niin keho ehtii palautua treenien välillä. Harjoitus koostuu aina lämmittelystä

Lisätiedot

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 1. HYVÄ YSTÄVÄ Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 2 2. HYVÄ YSTÄVÄ Oletko itse ystävänä sellainen, minkä ominaisuuden kirjoitit? a. En koskaan 0

Lisätiedot

Lihashuolto. Venyttely

Lihashuolto. Venyttely Lihashuolto Aina ennen harjoitusta huolellinen alkulämpö, joka sisältää lyhytkestoiset venytykset noin 5-7 sek (ei pitkäkestoisia venytyksiä, sillä muuten lihasten voimantuotto ja kimmoisuus heikentyy).

Lisätiedot

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla!

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla! Selkä suoraksi Suomi TM Pidetään hauskaa harjoittelemalla! "Selkä suoraksi Suomi" ʺSelkä suoraksi Suomiʺ on helppo muutaman minuutin harjoitusohjelma, joka päivittäin tehtynä auttaa lapsia kehittämään

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet:

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet: Niskahartiajumppa Useimmat meistä kärsivät jossain vaiheessa matkan varrella niskahartiaseudun vaivoista. Syitä vaivoihin voi olla useita, huonot tai toispuoleiset työasennot, huono tyyny, huono nukkuma-asento,

Lisätiedot

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja olemalla kohtelias sekä noudattamalla

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

Opiskelijan materiaali. Juha Mäkirinta

Opiskelijan materiaali. Juha Mäkirinta Opiskelijan materiaali Juha Mäkirinta 4 4 5 1. Kuka sinä olet? Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa.

Lisätiedot

Kymmenet käskyt. Miehille- K. VALOVUORI Uusikaupunki. Kustantaja: «( to

Kymmenet käskyt. Miehille- K. VALOVUORI Uusikaupunki. Kustantaja: «( to Kymmenet käskyt Miehille- «( to Kustantaja: K. VALOVUORI Uusikaupunki. Kymmenen aroiokägkyä naineille miehille. Ensiinäinen käsky. Sinun tulee aina puheessasi osottaa että rakastat vaimoasi. Sinun pitää

Lisätiedot

yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän

yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän 5 Suuttumus sai toimimaan hätiköidysti. Ei kovin hyvä juttu, Stacia ajatteli työntäessään auki yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän muistutti itselleen,

Lisätiedot

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä PAAVO KEVÄTSEMINAARI 2014 Teema: Tutkimus ja käytäntö vuoropuhelussa 21.3.2014 Tutkija Riikka Haahtela, Tampereen yliopisto Esityksessäni vastaan

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 1-2 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Aamunavaus alakoululaisille

Aamunavaus alakoululaisille Aamunavaus alakoululaisille Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka antavat sille mahdollisuuden

Lisätiedot

Meijän koulu IHMINEN. Pää, olkapäät, peppu, polvet, varpaat, polvet, varpaat ja vatsaa taputan. V/2016-ta - 1 -

Meijän koulu IHMINEN. Pää, olkapäät, peppu, polvet, varpaat, polvet, varpaat ja vatsaa taputan. V/2016-ta - 1 - Meijän koulu IHMINEN Pää, olkapäät, peppu, polvet, varpaat, polvet, varpaat ja vatsaa taputan V/2016-ta - 1 - IHMINEN ihmisen vartalo, ihmisen keho, ihmisen kroppa pää olkapää, olkapäät käsi, kädet rinta

Lisätiedot

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN Ransu ja Valtteri opastavat välttämään vaaratilanteita ja toimimaan oikein onnettomuuksissa. Valtteri Väyrynen on Tampereen aluepelastuslaitoksen koulutussuunnittelija. Tämä opas

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Omat rajat ja turvaohjeet

Omat rajat ja turvaohjeet Omat rajat ja turvaohjeet Jokaisella ihmisellä on oikeus omaan kehoonsa. Se tarkoittaa, että myös sinä päätät itse, kuka saa koskettaa sinua. Sinä saat myös päättää, mihin paikkoihin toinen ihminen saa

Lisätiedot

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King kirjoittanut erek Munson kuvittanut Tara alahan King Se oli täydellinen kesä, kunnes Juuso Rossi muutti parhaan kaverini, Santerin, naapuriin. En pitänyt Juusosta. Hän järjesti juhlat, eikä minua edes

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Asukkaan puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä lehtinen näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin

Lisätiedot

Spray Bark Controll Collar

Spray Bark Controll Collar Spray Bark Controll Collar Sitruunapannan käyttöohjeet JOHDANTO Haukkuminen on koiran normaalia käyttäytymistä. Joskus kuitenkin haukkuminen on ongelma omistajalle. Vastuuntuntoinen omistaja ei voi antaa

Lisätiedot

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa PIENTEN KIELIREPPU SUOMEN KIELEN OPPIMISEN SEURANTA VARHAISKASVATUKSESSA JA ALKUOPETUKSESSA (sovellus eurooppalaisesta viitekehyksestä) Lapsen nimi : Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: PUHUMINEN Harjoit-

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

KYYNÄRNIVELEN-RANTEEN- SORMIEN ALUEEN HARJOITUKSET. Ft- suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr

KYYNÄRNIVELEN-RANTEEN- SORMIEN ALUEEN HARJOITUKSET. Ft- suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr KYYNÄRNIVELEN-RANTEEN- SORMIEN ALUEEN HARJOITUKSET Ft- suoravastaanottoryhmä 2012-2013 SPT11/eh,jr 27.8.2013 Ranne/sormi liikesarja 1 Alkuasento: Istu ryhdikkäästi selkä suorana ja kyynärpää tuettuna pöydän

Lisätiedot

Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama

Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama Suoraa puhetta, kuuleeko kukaan? Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama Matt. 7: 1-6 1."Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi. 2. Niin kuin te tuomitsette, niin tullaan teidät tuomitsemaan, ja niin kuin te mittaatte,

Lisätiedot

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009 . (tulostettava pdf-versio) sivu 1(5) Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Su 6.12. klo 16 Partiolaisten harjoitukset alkavat jo klo 15.15 Olethan silloin paikalla! Jyväskylän vapaaseurakunnassa (Puutarhakatu

Lisätiedot

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista. b) Olen oman pelini tuomari

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista. b) Olen oman pelini tuomari GOLFIN ETIKETTI 1 Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista b) Olen oman pelini tuomari c)huomioin toiset pelaajat Oikea vastaus B ja C GOLFIN ETIKETTI 2 Mitä seuraavista

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN

PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Jerusalemissa, temppelin lähellä, Ylimmäisen papin palatsin pihalla.

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

Hyväntuuliset puliukot

Hyväntuuliset puliukot Hyväntuuliset puliukot Sketsi 1. 3. 1969 Raision Rotaryklubin vuosijuhla ravintola Killassa Henkilöt: Esanssi Erkki, Pulituuri Paavo, Vinetto Väiski ja Risetti Raikku Ukot tulevat sisään laulaen (sävel

Lisätiedot

VI Pohjoinen varhaiskasvatuspäivä 2010

VI Pohjoinen varhaiskasvatuspäivä 2010 VI Pohjoinen varhaiskasvatuspäivä 2010 Tutkimuksen lähtökohdat YK:n Lapsen oikeuksien sopimus (1991) -> lasta on kuunneltava häntä koskevissa asioissa Suomen perustuslaki (1999) Esiopetussuunnitelma (2000),

Lisätiedot

TESTIOHJEET APM- TESTIÄ VARTEN

TESTIOHJEET APM- TESTIÄ VARTEN TESTIOHJEET APM- TESTIÄ VARTEN HAVAINTOMOTORISET TAIDOT 1. Itsensä tunnistaminen: - Mikä on sinun nimesi? Tulos on KYLLÄ jos lapsi tietää nimensä ja EI jos hän ei tiedä sitä. - Tässä on peili. Kuka sieltä

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot