Sydän Saimaalla RAKKAUSTARINOITA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sydän Saimaalla RAKKAUSTARINOITA"

Transkriptio

1 Sydän Saimaalla RAKKAUSTARINOITA Tämän esitteen tarinat ovat tosia. Kaikkea ne eivät kerro, sillä Etelä-Savon Saimaan maakunnan aarteet eivät mahdu yksiin kansiin. Tule tutustumaan. Avaa uusi luku tarinaasi.

2 Onni. Hetki heinikolla. Sukellus Saimaaseen. Ruuhkattomat reitit töihin ja ostoksille, opiskelemaan ja harrastamaan. Kulttuuri-ilot ja toimivat yhteydet. Ennen kaikkea hyvä ja turvallinen arki, maalla tai kaupungissa. Tule Saimaan maakuntaan - oman onnesi luo!

3 Trendit. VAIKKA MAALLA ASUTAANKIN, EI SE TARKOITA, ETTÄ KAIKEN PITÄÄ OLLA PERINTEISTÄ. KYLLÄ TRENDIT LÖYTÄVÄT TIENSÄ MYÖS MAASEUDULLE. Puumalan Hurissalossa, idyllisessä hirsitalossa asuu tyytyväinen nainen. Puutarhuri ja kukkakauppias Kirsi Tikkanen on kolmen koiransa ja kolmen kissansa kanssa kotiutunut hyvin Hurissalon kyläyhteisöön ja päässyt toteuttamaan omia haaveitaan. - Käsillä tekeminen ja puutarhassa touhuaminen ovat aina olleet mielipuuhiani. Täällä olen voinut ne yhdistää. Etelä-Savoon Kirsi muutti neljä vuotta sitten. Tuliaisinaan hänellä oli muun muassa puutarha-agronomin akateeminen loppututkinto ja oma kasvihuone. - Ajatuksissa muutto oli kyllä ollut koko ajan, ja kun sopiva hirsitalo löytyi, haaveesta tuli totta. Kasvihuoneensa Kirsi siirsi uuden kodin pihaan, ja viime vuosien aikana asiakkaat ovat oppineet hakemaan sieltä kasvinsa ja yrttinsä. Suoramyynnin lisäksi tuotteita myydään Hurissalon kaupan pihapiirissä. Tekemisen puute ei aikaansaavaa naista pääse jatkossakaan vaivaamaan, sillä keväällä hän avasi oman kukkakaupan Puumalan keskustaan. Kirsin erikoisuutena ovat kukkien sidontatyöt, joille hän uskoo löytyvän kysyntää. - Maalla asuminen ei tarkoita, että kaiken pitää olla perinteistä. Tarjoan asiakkaille kukkien sidontaan uusia, rohkeita ideoita. Kyllä trendit löytävät tiensä maaseudullekin, Kirsi toteaa. Muutenkin hän haluaa rikkoa ennakkoluuloja maalla asumista kohtaan. - Eihän täällä yksinäistä ole. Tekemistä on aina, netin kautta saa yhteyden mihin vain, ja kavereita löytyy läheltä ja kaukaa. Talkooapuakin on aina löytynyt. Ja jos kaupungin elämää kaipaa, niin Mikkeliin pääsee puolessa tunnissa. Myös yrittäjyys onnistuu, kun siihen on tahtoa, Kirsi sanoo. - Pitää olla valmis tekemään kaikenlaista ja etsiä se itselle sopiva juttu. TERVETULOA Tule Etelä-Savoon Saimaan maakuntaan. Täällä voit oikeasti asua omakotitalossa järven rannalla, keskellä kaupunkia. Upeiden asumisen mahdollisuuksien lisäksi seudulta löytyvät toimivat palvelut hyvään ja helppoon arkeen sekä ylelliseen vapaa-aikaan.

4 Uutta. UNELMA TOTEUTUI JA PALASIMME KOTISEUDULLE. TÄÄLLÄ ON KAIKKI MITÄ KAIPAAMME JA SITÄ PAITSI SUOMEN PARASTA RUISLEIPÄÄ. - Sellainen ajatus oli aina, että kun asiat osuu kohdalleen, niin takaisin tullaan. Mika Muinonen palasi vaimonsa Sarin kanssa takaisin Mikkeliin kymmenen vuoden jälkeen. Paluumuutto on tuntunut oikealta ratkaisulta. Mika Muinonen vietti lapsuutensa, nuoruutensa ja vielä opiskeluaikansakin Mikkelissä. Tie vei Tampereelle, ja vaimollekin löytyi opiskelupaikka yliopistosta. Mielessä oli silti ajatus paluusta. Unelma toteutui loppujen lopuksi varsin nopeasti ja helpostikin. - Sari sai oman alan töitä maakunta-arkistosta ja minä Etelä-Savon energiatoimistosta, Mika kertoo. Lähtö tuntui ensin haikealta, mutta sopeutuminen vanhalle kotiseudulle sujui nopeasti. - Etukäteen ajateltiin, että mahtaakohan Mikkeli tuntua Tampereen jälkeen pieneltä, mutta niin ei käynyt. Asiat ovat menneet kymmenessä vuodessa monessa mielessä vireämpään suuntaan, ja kaupungissa on paljon uutta kehitteillä. Vapaa-aikansa Muinoset viettävät mielellään liikkumalla joko sisällä tai ulkona. Siinäkin mielessä Saimaan maakunnassa on erinomaiset mahdollisuudet harrastaa erilaisia liikuntalajeja. - Siksikin täällä on mukava asua. Erityisesti Muinosia ilahduttavat lyhyet välimatkat. Auto on jäänyt lähes tarpeettomaksi, kun työmatkatkin taittuvat kävellen alle kymmenessä minuutissa. Iso merkitys on myös koulutusta vastaavalla työllä. Haasteellista ja mielekästä työtä löytyi nopeasti. Myös jatko-opiskelumahdollisuudet ovat paikkakunnalla hyvät. Mika aikookin suorittaa ylemmän amk-tutkinnon viimeistään ensi vuoden aikana. Tällä hetkellä Muinoset asuvat keskustassa, mutta oma talo on jo rakenteilla Rokkalaan. - Tarkoitus on, että tänne asettaudutaan. Täällä on kaikki mitä kaipaamme ja sitä paitsi Suomen parasta ruisleipää, Mika naurahtaa. YLEISTÄ Edulliset asumiskustannukset, lyhyet matkat pääkaupunkiin ja vaikkapa Pietariin, lähiruokaa ja luomua, kesämökkiä, muikkuja, saimaannorppia, helppoa ja sujuvaa arkea, tuhansia kirkasvetisiä järviä ja jokaista eteläsavolaista kohden 200 m rantaviivaa.

5 LOISTAVA YMPÄRISTÖ LUOVAN TYÖN TEKIJÄLLE. PIENELLÄ PAIKKAKUNNALLA ARKI Juuret. ON HELPPOA JA SUJUVAA. - Oikeastaan en ole koskaan ollutkaan täältä pois. Elokuvantekijä ja freelancetoimittaja Mikko Keinonen on juuriltaan ja hengeltään heinäveteläinen. 12 vuoden poissaolon jälkeen paluu tuntui luontevalta. Myös perhe on juurtunut hyvin tänne. Keinonen lähti Heinävedeltä 19-vuotiaana ensin armeijaan ja sitten opiskelemaan Kuopioon ja Tampereelle. Paluu Etelä-Savoon tapahtui vuonna Mukana seurasivat vaimo Erna ja Otso, 2 v. Oma talo rakennettiin vanhan kotitalon viereen Saimaan rannalle, ja kolme vuotta sitten perheeseen syntyi tytär Emma. Elämä Heinävedellä on asettunut omiin, hyviin uomiinsa. - Kaikki on sujunut ennakoitua helpommin. Ensimmäisenä syksynä töitä oli enemmän kuin koskaan eikä tekemisen puute ole päässyt senkään jälkeen vaivaamaan. Dokumenttielokuva on Keinosen tärkein toimialue. Viime aikoina hän on tehnyt paljon myös paikallisia tv-tuotantoja. Etelä- Savo onkin hänen mielestään loistava ympäristö luovan työn tekijälle. - Juhlapuheissa korostetaan aina ympäröivää luontoa ja onhan sillä iso merkitys. Työasioita voi hoitaa puhelimitse vaikka sienimetsästä. Maaseudullakin ihmiset ovat tärkein resurssi. Heinävedelle on muodostunut luovien tekijöiden verkosto, mikä helpottaa elokuvantekijänkin arkea. - Lähistöllä asuu sekä ammattisäveltäjä että ammattinäyttelijä ja vertaistukea löytyy tarvittaessa. Kulttuuri-ihmiset eivät ole täällä kummajaisia. Erna Keinosen juuret ovat Alastarolla, mutta sopeutuminen uuteen ympäristöön sujui mutkattomasti. - Työkuvioita on helpompi mukauttaa. Hoitoja koulusysteemit ovat järjestyneet mukavasti, ympäristöalalla työskentelevä Erna toteaa. - Enemmän luontoa, vähemmän ihmisiä. Sitä lähdettiin etsimään ja se on löydetty, Erna mainitsee. Pienten lasten äitinä hän on huomannut arjen sujuvan helpommin pienellä paikkakunnalla. KULTTUURI Retretti, Taidekeskus Salmela, Valamon ja Lintulan luostarit, Konserttitalo Mikaeli, Wanhat Weturitallit, Päämajamuseo, korkeatasoisia musiikkijuhlia, kymmeniä teattereita, satoja viehättäviä kartanoita sekä lukuisia muita kiinnostavia kohteita koettavaksi.

6 Ilo. KUN YMPÄRISTÖ EI OLE VALMIIKSI RAKENNETTU, SAA LUOVUUS ENEMMÄN TILAA MYÖS AIKUISESSA. vuonna. Kari on päivätyössä Etelä-Savon pelastuslaitoksella Savonlinnassa, Eija tekee töitä kotoa. - Hetkeäkään emme ole katuneet, sillä olemme saaneet juuri sitä, mitä lähdimme hakemaan. Täällä tuntuu kesäkin pidemmältä ja tähdet erottuvat taivaalta selvemmin, Eija nauraa. Lapsiperheen arki sujuu Enonkoskella siinä missä isommissakin paikoissa. Peruspalvelut ovat lähellä, ja yhteydenpito muualla asuviin ystäviin sujuu myös netin kautta tai puhelimella. Yhteinen melontaharrastus sai pitkään Helsingin Vuosaaressa asuneet Eija ja Kari Saarelaisen muuttamaan Enonkoskelle, vesistön keskelle. Melontaharrastus ei ole jäänyt, vaikka perhe on ehtinyt maalla kasvaa kahdella lapsella. - Vuosaari alkoi muuttua, meri täyttyä ihmisistä, satamaa rakennettiin, tuli kaikenlaisia lieveilmiöitä. Nämä asiat saivat Saarelaisen perheen muuttamaan Etelä-Savoon puhtaiden vesien äärelle. Enonkoski oli pariskunnalle tuttua yhteisiltä melontaretkiltä. Koloveden puhdas luonto teki vaikutuksen pariskuntaan, jonka häämatkakin suuntautui aikanaan Enonkosken maisemiin. - Tuli tunne, että haluamme jonnekin, missä on tilaa olla. Perhe oli siinä vaiheessa kasvamassa. Halusimme pois kiireestä ja ihmisten paljoudesta toisenlaiseen elämänrytmiin, Kari Saarelainen kertoo. Muutosta tuli totta vuonna 2004, ja oma koti valmistui Saimaan rannalle seuraavana Saarelaisen perheen viidestä lapsesta kolme on alle 10-vuotiaita, joten arki on täynnä touhua. Yhteisille melontareissuille pariskunta pääsee toistaiseksi harvemmin, mutta yhdessä perhe tutustuu lähiluontoon ahkerasti. - Lapsetkin oppivat, että kaiken ei tarvitse olla valmista, kivat jutut löytyvät etsimällä. Kun ympäristö ei ole valmiiksi rakennettu, saa lapsen ja miksei aikuisenkin luovuus enemmän tilaa, Saarelaiset tuumaavat. LUONTO Saimaa, Puula, Kyyvesi, Luonteri, Kolovesi, Punkaharjun kansallismaisemat, Rapalan kalliot ja luolat, Hiidenmaan polut, Linnasaaren kansallispuisto, Kerovuoren aarniometsäalue, Vihreän kullan kulttuuritie sekä paljon muita upeita luontokohteita.

7 SAVONLINNA ON VIENYT NUOREN NAISEN SYDÄMEN. MENEMISTÄ JA TEKEMISTÄ RIITTÄÄ KULLEKIN HALUNSA MUKAAN. Sopivan kokoinen kaupunki, mieluisa opiskelupaikka, riittävästi tekemistä. Ne asiat saivat Anu Ahlströmin valitsemaan Savonlinnan opiskelukaupungikseen muutama vuosi sitten. Kaupunki on vienyt nuoren naisen sydämen, ja Ahlström toivoo myös tulevan työpaikan löytyvän paikkakunnalta. Karttulasta kotoisin olevalle Ahlströmille Savonlinna oli opiskelupaikkana ykkösvaihtoehto alusta pitäen. - Halusin opiskelemaan kieliä ja erityisesti kääntämistä. Kaupunki tuntui muutenkin sopivan kokoiselta, kaikki tarvittavat asiat löytyvät täältä ja tekemistä on riittävästi. Anu suoritti kandidaatin tutkinnon saksan kielestä pari vuotta sitten ja siirtyi sitten opiskelemaan matkailualan tutkintoa ammattikorkeakouluun. - Vaihtoehtoja on riittänyt tässäkin kaupungissa, ei ole tarvinnut kauemmas lähteä. Vertailukohtia Anulla on, sillä ylioppilaskirjoitusten jälkeen hän oli vuoden au pairina Englannissa. Saksaa opiskellessaan hän vietti lukukauden vaihto-oppilaana Saksassa. Silti mieli teki takaisin Savonlinnaan. - Viihdyin muuallakin ihan hyvin, mutta pysyvästi haluan asua kotimaassa. Pikkureissut ulkomaille ovat tietenkin aina kivoja. Käytännön asiat Savonlinnassa sujuvat hyvin. Asunto on aina löytynyt helposti sopivan läheltä keskustaa, lyhyet välimatkat kouluun ja harrastuksiin taittuvat kävellen tai pyörällä. Ja menemistä riittää, jos sellaista kaipaa. - Opiskelijailtoja, bileitä, kaikenlaista yöelämää on tarjolla. Kesäaikaan lähiseuduilla järjestetään festareita ja muita kivoja tapahtumia. Kaveriporukalla niihin on helppo lähteä. Anu valmistuu ammattikorkeakoulusta ensi vuonna. Työpaikan hän toivoisi löytyvän nykyisestä kotikaupungista. - Täällä on kiva kaveripiiri ja viihdyn mainiosti. Uskon, että vireästä matkailukaupungista löytyy oman alan töitä. Onni. OPISKELU Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Savonlinnan Taidelukio, Mikkelin yliopistokeskus, kansalaisopistot, Mikael-koulu, Mikkelin ammattikorkeakoulu, Diak, Mikkelin kesäyliopisto, Otavan opisto, ammattioppilaitokset ja monet muut kiehtovat opinahjot.

8 YHTEISÖLLISYYS ON KUNNIASSAAN. JA TÄÄLLÄ TEHDÄÄN EIKÄ MEINATA. Vauhti. Kerikannan kylä Kangasniemellä on ollut Sisko-Liisa Kalima-Malisen ja Urpo Malisen elämän keskipiste vuosikymmenet. Sisko- Liisalle se on myös syntymäpaikka. Kaliman taiteilijaperhe vietti kesät alueella 1940-luvulta lähtien ja vuosien myötä paikasta tuli perheen tyttärelle rakas paikka. - Ja minä sitten kasvoin tänne kiinni Kaliman suvun mukana, kertoo Urpo Malinen. Aluksi Malinen työskenteli 12 vuotta armeijan leivissä ja vaikka asuinpaikat vaihtelivat tiuhaan, Kangasniemi tuntui aina olevan sopivan matkan päässä. Sittemmin työpaikka oli Helsingissä. Lähes jokaisena viikonloppuna Malisen perhe matkusti Kangasniemelle, satoi tai paistoi. Kaikki perheen lomat vietettiin Kerikannassa. Eläkepäivien koittaessa tuntui siten luontevalta muuttaa pysyvästi rakkaalle mökkipaikkakunnalle. Varsinkin kun oma kesämökki oli jo 80-luvulla rakennettu talviasuttavaksi. Vantaalta Etelä-Savoon muutettiin kuusi vuotta sitten. - Täällä on nyt kaikki mitä elämiseen tarvitaan, Sisko-Liisa ja Urpo sanovat. Kodista on 15 kilometrin matka Kangasniemen kirkolle, mistä löytyvät kaikki tärkeät peruspalvelut. Yhteisöllisyys on paikkakunnalla kunniassaan ja sosiaali- sekä kulttuuripalvelut erinomaiset. Aika ei aktiivisella eläkeläispariskunnalle tule pitkäksi, vaikka Sisko-Liisa sanookin heidän nykyään osaavan myös ottaa rennosti. Taidemaalarina itsensä elättänyt taiteilija on nyt hurahtanut kangaspuiden paukuttamiseen. Isäntä sen sijaan on aktiivinen yhdistysihminen. - Tekemistä riittää, jos niin haluaa. Olen aina tykännyt junailla kaikenlaisia projekteja, ja Kangasniemellä olen päässyt sitä tekemään rehtien ihmisten kanssa. Täällä tehdään eikä meinata. Järjestötyön ohella Urpo Malisen sydäntä lähellä ovat vanhat autot ja kaikenlainen rakentaminen. - Kaikki tontilla olevat rakennukset ovat omin käsin tehtyjä, hän mainitsee. Kiintymys Etelä-Savoon on siirtynyt Kalima-Malisen perheessä eteenpäin. Tytär perheineen on tänä keväänä toteuttamassa pitkäaikaista haavettaan, kun miehen työpaikka löytyi läheltä. Omalle kodille on jo ostettu tontti Kangasniemeltä. TAPAHTUMAT Savonlinnan Oopperajuhlat, Jurassic Rock, Sulkavan Suursoudut, Metsäkansan karkelot, Vaakuna-ralli, Savcor Ballet, Otava Happy Jazz, Työväen Näyttämöpäivät, Mikkelin Musiikkijuhlat, Suolentopallon MM-kisat, St.Michel -ravit ja satoja muita tapahtumia.

9 Rytmi. OLO ON HUOLETTOMAMPAA. EI HAITTAA, VAIKKA JÄTTÄISI OVET LUKITSEMATTA ULOS LÄHTIESSÄÄN. Keskeltä Amsterdamin hektistä kaupunkielämää Sulkavan metsiin muuttanut Ruud van Veelen toteaa, että muutos on ollut hyvä. - Elämä on täällä niin erilaista kuin keskellä suurta kaupunkia. Ei haittaa, vaikka jättäisi ovet lukitsematta ulos lähtiessään. Olo on huolettomampaa. Hollantilainen Ruud van Veelen eksyi omien sanojen mukaan Sulkavalle seitsemisen vuotta sitten. Maa oli tuttu jo entuudestaan: mies oli vieraillut työasioissa useita kertoja Suomessa. Kieltäkin hän osasi jo jonkin verran. Teollisuusautomaatiolaitteiden myynti vaihtui veneiden tekoon, kun Ruud löysi yhteistyökumppanin, jonka kanssa alettiin kehitellä ja suunnitella Saimaan maisemissa puuveneitä. Veneiden rakentamista mies oli harrastanut jo Hollannissa asuessaan, mutta rauhallisessa ja avarassa ympäristössä veden äärellä rakentaminen on toisenlaista. - Vähemmän stressiä, ympärillä ihana luonto, ihmiset kiireettömämpiä. Työntekokin on erilaista kuin kiireisessä kaupungissa. Ruud van Veelen asuu vaimonsa kanssa luonnon keskellä, muutaman kilometrin päässä Sulkavan keskustasta. Elämä ei silti ole yksinäistä eikä yksitoikkoista. - Yrittäjän vapaa-aika on tunnetusti vähäistä, mutta liikun luonnossa aina kun mahdollista. Ykkösharrastus on purjehtiminen omalla urheilumallisella katamariiniveneellä. - Saimaalla purjehtiminen on iso nautinto, mies myhäilee. - Elämää parhaimmillaan. YRITYKSET Environics, Fibrocom, OPA-Muurikka, Exel, Moilasen leipomo, Rejlers, Savcor Group, Saimaan Charmantit, Kermansavi, Juvan Luomu, Andritz, Mölnlycke Health Care, PEL-tuote, Veisto Group, Franke Finland, Helprint, Woikoski ja yli 9000 muuta yritystä.

10 Vapaus. TÄÄLLÄ STRESSI ON VÄHENTYNYT, VAIKKA TÖITÄ TEHDÄÄNKIN. MYÖS VÄLIMATKAT OVAT LYHYEMMÄT KUIN HELSINGISSÄ. Yrittäjäpariskunta Anu ja Peter Hartwig tekivät reilu vuosi sitten rohkean ratkaisun: kiireinen elämä pääkaupunkiseudulla vaihtui rauhallisempaan tahtiin Pieksämäen kupeessa sijaitsevaan Siikamäen kylään. Työtään pariskunta ei hylännyt, vaan yritystoimintaa jatketaan nyt Pieksämäellä. - Olimme jo pitkään halunneet muuttaa pois ja etsimme tonttia järven rannalta. Halusimme nimenomaan järvirikkaaseen Itä-Suomeen. Vaihtoehtoja oli lopulta kolme, joista tämä oli paras, tyytyväiset muuttajat toteavat. Asettuminen Siikamäkeen ja yrityksen pyörittäminen siellä on onnistunut hyvin. Välimatkat ovat jopa lyhyemmät pääkaupunkiseutuun verrattuna. Hartwigien yritys on talous- ja lahjatavaroiden tukku- ja agentuuriliike KombiSet. Asiakkaat ovat eri puolilla Suomea. - Yhteydet muualla Suomessa toimiviin asiakkaisiin sujuvat aikaisempaa paremmin. Pieksämäki on keskeinen paikka, ja matkat jälleenmyyjien luokse ovat lyhyemmät kuin pääkaupunkiseudulla toimiessamme. Anu Hartwig kertoo, että myös yhteydet helsinkiläisiin asiakkaisiin ovat aikaisempaa tiiviimmät. - Nyt menemme tapaamaan heitä ihan tarkoituksella ja säännöllisemmin. Maalle muuttaminen on tuonut säästöä myös elinkustannuksiin ilman että elämisen tasoa on tarvinnut laskea. - Päinvastoin, täällä stressi on vähentynyt ja vaikka töitä tehdäänkin, elämän tahti on aikaisempaa rauhallisempi. Ennen työmatkaan kului pahimmillaan tunti suuntaansa, nyt 11 kilometrin työmatka taittuu 12 minuutissa, yrittäjät vertailevat. Siikamäki on saanut Hartwigin pariskunnasta myös innokkaat kylän kehittäjät. Molemmat ovat mukana paikallisessa kyläyhdistyksessä, ja kylän elämään ja tapahtumiin osallistutaan aktiivisesti. - Mutta tarvittaessa osataan myös rentoutua. Aika menee mukavasti vaikka vain maisemia ihaillessa, pariskunta tuumaa. NÄHTÄVYYDET Olavinlinna, Astuvansalmen kalliomaalaukset, Mikkelin Päämajakaupunki -nähtävyydet, Kerimäen puukirkko, Kenkävero, luontokeskukset Oskari ja Nestori, Lusto, Art & Design Villat, Kissakoski, sisävesiristeilyt, Visulahti, Rapion mylly ja paljon muuta nähtävää.

11 Muutos.TÄNNE ON HELPPO TULLA. JA HELPPO KOTIUTUA. VIRIKKEITÄ ON RIITTÄVÄSTI JA TÄÄLLÄ VIIHTYY. - Helppo tulla ja kotiutua. Ihana paikka opiskella. Virosta Helsingin kautta Mikkeliin muuttanut Natalja Miettinen viihtyy uudessa kotikaupungissaan ja on valmis jäämään kaupunkiin pysyvästi. Miettinen on Viron venäläinen, asunut pitkään Narvassa ja opiskellut juristiksi Tallinnassa. Mikkeliin hän muutti kuutisen vuotta sitten. Tytär Veronika on nyt 2,5-vuotias. Suomea Natalja on opiskellut ensin kotona, sitten kursseilla, ja tällä hetkellä hän suorittaa merkonomin tutkintoa Etelä-Savon ammattiopistossa suomeksi. - Kielitaidolla oli todella iso merkitys kotiutumiselle. Kielen oppiminen antaa varmuutta asioida kaupoissa ja virastoissa. Ennakkoluuloja ulkomaalaisia kohtaan Natalja ei ole kaupungissa kohdannut. Päinvastoin, pieni perhe on löytänyt sekä suomalaisia että venäläisiä ystäviä. Ulkomaalaista autetaan monin tavoin kotiutumaan. - Käymme Veronikan kanssa viikoittain Lähemäki-talolla, jonne kokoontuu venäläisiä ja inkeriläisiä perheitä. Vaihdamme kokemuksia ihan tavallisista arjen asioista. Lasten kasvatuksesta tulee puhuttua paljon. Toinen tärkeä paikka on ollut maahanmuuttajien neuvontapiste Pointti, josta Natalja Miettinen ohjattiin opiskelun pariin. - Se oli hieno juttu, olen nauttinut opiskelusta tosi paljon. Opiskeluilmapiiri on hyvä, opettajat ovat tottuneet maahanmuuttajiin ja opiskelumotivaatio on korkealla. Kesällä Natalja suoritti kuukauden työharjoittelun Mikkelin kesäyliopistossa, jossa hän pääsi soveltamaan talvella oppimiaan asioita käytännössä. Etelä-Savossa Natalja on viihtynyt hyvin. Pienelle perheelle kaupunki on sopivan kokoinen. Virikkeitäkin on riittävästi. - On kiva, että kaupunki kasvaa ja ulkomaalaisten turistien määräkin lisääntyy. Kun muutin kaupunkiin, venäjää kuuli vain harvoin. Nyt sekä venäläisten matkailijoiden että täällä asuvien venäläisten määrä on kasvanut. Sekin tuo kaupunkiin oman mukavan lisänsä. - Täällä on hyvä olla. Jos opiskelu- ja työasiat järjestyvät jatkossa yhtä hyvin kuin tähän asti, haluaisin jäädä tänne. AKTIVITEETIT Retkiluistelua, laskettelua, melontaa, avantouintia, patikointireittejä, golfia, kalastusta, näyttelyitä, konsertteja, hiihtoa, lumikenkävaelluksia, rekikoira-ajeluita, moottorikelkkailua, mönkijäsafareja, ratsastusta ja runsaasti muita harrastusmahdollisuuksia.

12 Alku. Nyt on hyvä aika valita uusi alku: muuttaa turvalliseen, puhtaaseen ja edulliseen ympäristöön. Elämään, oppimaan, ideoimaan ja viihtymään. Saimaan maakunnasta voit löytää uuden luvun omaan tarinaasi. Täällä on tilaa ja mahdollisuuksia. Tee elämäsi valinta.

13 Tilaa uusille tarinoille. Pieksämäki Heinävesi Joroinen Rantasalmi Enonkoski Oulu Kangasniemi Mikkeli Juva Sulkava Kerimäki Savonlinna Punkaharju Hirvensalmi ETELÄ-SAVOSSA SAIMAAN MAAKUNNASSA on kolme kaupunkia ja 14 muuta kuntaa sekä yli 200 kylää. ENONKOSKI asukasta, enonkoski.fi HEINÄVESI asukasta, heinavesi.fi HIRVENSALMI asukasta, hirvensalmi.fi JOROINEN asukasta, joroinen.fi JUVA asukasta, juva.fi KANGASNIEMI asukasta, kangasniemi.fi KERIMÄKI asukasta, kerimaki.fi MIKKELI asukasta, mikkeli.fi MÄNTYHARJU asukasta, mantyharju.fi PERTUNMAA asukasta, pertunmaa.fi PIEKSÄMÄKI asukasta, pieksamaki.fi PUNKAHARJU 3804 asukasta, punkaharju.fi PUUMALA asukasta, puumala.fi RANTASALMI asukasta, rantasalmi.fi RISTIINA asukasta, ristiina.fi SAVONLINNA asukasta, savonlinna.fi SULKAVA asukasta, sulkava.fi ETELÄ-SAVOSSA on yhteensä asukasta, esavo.fi (asukasluvut ) Turku Tampere Kuopio Joensuu Pieksämäki Lahti Helsinki Mikkeli Savonlinna Pertunmaa Mäntyharju Ristiina Puumala Etelä-Savosta Saimaan maakunnasta on hyvät yhteydet joka suuntaan. Maakunnan kokonaispinta-ala on noin kilometriä, josta neljännes on vettä. Rantaviivaa on yhteensä yli kilometriä.

14 Toteuta oma tarinasi Etelä-Savossa Saimaan maakunnassa.

15 esavo.fi Tule tekemään oman elämäsi tarina. Suunnittelu, taitto ja kuvat: Kixit Oy. Julkaisija: Etelä-Savon maakuntaliitto

Eskarin ihana Peppi ja kaverit. uutinen 33. ilman stressiä. uutinen 2 Helppo muutto takaisin Säkylään. uutinen 63 Liikuntapiha tehtiin talkoilla

Eskarin ihana Peppi ja kaverit. uutinen 33. ilman stressiä. uutinen 2 Helppo muutto takaisin Säkylään. uutinen 63 Liikuntapiha tehtiin talkoilla Säkylän kunnan asukaslehti 1/2014 uutinen 2 Helppo muutto takaisin Säkylään uutinen 46 Tarmokas ja tarkka Satu Tietari uutinen 63 Liikuntapiha tehtiin talkoilla uutinen 48 Talo valmiiksi ilman stressiä

Lisätiedot

PARHAAT IDEAT TULEVAT, KUN ON TILAA OLLA OMA ITSENSÄ

PARHAAT IDEAT TULEVAT, KUN ON TILAA OLLA OMA ITSENSÄ E vä i tä m a a s E u d u n u u t E E n ta l o u t E E n PARHAAT IDEAT TULEVAT, KUN ON TILAA OLLA OMA ITSENSÄ Sasu Ripatti, äänitaiteilija Muutti Berliinistä Hailuotoon vuonna 20 Maaseutu vetoaa uudella

Lisätiedot

Mihin Etelä-Savossa EU-varoja käytetään?

Mihin Etelä-Savossa EU-varoja käytetään? Mihin Etelä-Savossa EU-varoja käytetään? sisältö ruokaketju lyhenee... 3 vesi yhdistää...4 maailmalla tunnettu...5 monipuolisesti mukana...6 lomatunnelmaa parhaimmillaan...8 saunoissa löytyy...9 vauhdin

Lisätiedot

Varkaus. Meidän kaupunkimme

Varkaus. Meidän kaupunkimme Varkaus Meidän kaupunkimme 201 Täysillä eteenpäin 2 Varkaus 201 Läheinen, yhdistävä, utelias Warkauden Lehden henkilökunnan keittiön kaapeissa on rivi Kerman Saven sinisiä mukeja. Ne ovat isoja ja jyhkeää

Lisätiedot

ISBN 978-952-5991-73-4

ISBN 978-952-5991-73-4 ISBN 978-952-5991-73-4 Julkaisija ja kustantaja: Kuvat: Turun kaupunki/sivistystoimiala Käsityöläiskatu 10 20100 Turku Turun Lyseon lukion valokuvakurssi Taitto ja paino: Turun ammatti-instituutti, painoviestintä,

Lisätiedot

Parasta aikaa. Ilo tehdä yhdessä. Helppoa maalaiselämää. Asukkaidensa näköinen kunta. www.palkane.fi

Parasta aikaa. Ilo tehdä yhdessä. Helppoa maalaiselämää. Asukkaidensa näköinen kunta. www.palkane.fi Parasta aikaa www.palkane.fi 1 Ilo tehdä yhdessä Teltta VPK:lta, grilli MLL:ltä ja liikenteen ohjaajat Ollin Atleeteista. Pyydä sinä juontaja niin minä tuon mukanani kanttiinin pitäjät. Tiiviissä yhteisössä

Lisätiedot

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN HAKIJALEHTI PALVELULIIKETOIMINTA 2015 Rennosti Saikulla Helppari Parhaat kumisaappaat, Muistilista apua uudelle opiskelijalle Listasimme Porin

Lisätiedot

Lapin Sydämessä 2013

Lapin Sydämessä 2013 Lapin Sydämessä 2013 Sisällys Kokeile ensin vuosi... 3 Pyhä-Luoston asuinalue sulautuu luontoon... 4 Monitoiminainen Kairalasta... 6 Kahvila kirjojen juurella... 7 Painu suolle!... 8 Luontokeskus on myös

Lisätiedot

Kuva: Juha Sarkkinen 55

Kuva: Juha Sarkkinen 55 Kuva: Juha Sarkkinen 55 KIRJOITTANUT: PEKKA YLITALO HENKILÖKUVASSA JARNO MAJAVA Jarno Majava syntyi Rovaniemellä, ja vietti siellä lapsuutensa eri osissa kaupunkia: keskustassa, Ounasrinteellä ja myöhemmin

Lisätiedot

uusiutuva pohjoiskarjala

uusiutuva pohjoiskarjala 2 08 b u s i n e s s & t e c h n o l o g y uusiutuva pohjoiskarjala miljardien eurojen urheilubisnes kauppakamari tehokäyttöön muutos on maailman tapa maailman huipulle ihan toinen kaupunki pohjois-karjalan

Lisätiedot

VIIDEN TÄHDEN ASUMISTA

VIIDEN TÄHDEN ASUMISTA RHMÄEN SEUTU RHMÄK HAUSJÄRV LOPP HÄMEENLNNAN SEUTU HÄMEENLNNA HATTULA JANAKKALA FORSSAN SEUTU FORSSA HUMPPLA JOKONEN TAMMELA YPÄJÄ VDEN TÄHDEN ASUMSTA RHMÄEN SEUTU Onnellinen arki on sujuvaa ja turvallista

Lisätiedot

TERVETULOA TÖIHIN. Asu maalla käy töissä kansainvälisessä yrityksessä. Kesätyöpaikka takuulla. Intialaisperhe löysi Vaasasta elämänlaadun

TERVETULOA TÖIHIN. Asu maalla käy töissä kansainvälisessä yrityksessä. Kesätyöpaikka takuulla. Intialaisperhe löysi Vaasasta elämänlaadun energyworks UUTISIA SUOMEN ENERGISIMMÄLTÄ SEUDULTA 2009 Intialaisperhe löysi Vaasasta elämänlaadun 10 hyvää syytä muuttaa Vaasan seudulle Ekolämpöä merenpohjasta TERVETULOA TÖIHIN Pohjoismaiden suurin

Lisätiedot

Mikkeli vuonna 2020. Tulevaisuuspohdinnan tulokset 8.3.2009

Mikkeli vuonna 2020. Tulevaisuuspohdinnan tulokset 8.3.2009 Mikkeli vuonna 2020 Tulevaisuuspohdinnan tulokset 8.3.2009 Sisältö Tavoite... 3 Osallistaminen... 4 Menetelmä... 5 Tulokset... 6 Yhteenveto... 6 Alle 36-vuotiaat... 7 36-55-vuotiaat... 8 Yli 55-vuotiaat...

Lisätiedot

TULEVAISUUDEN KOTITALOUS. Resurssiviisaan arjen tavat ja palvelut

TULEVAISUUDEN KOTITALOUS. Resurssiviisaan arjen tavat ja palvelut TULEVAISUUDEN KOTITALOUS Resurssiviisaan arjen tavat ja palvelut ALKUSANAT Tulevaisuuden Kotitalous -hankessa viisi jyväskyläläistä kotitaloutta kutsuttiin kokeilemaan tulevaisuuden resurssiviisaasta elämistä.

Lisätiedot

Kaksikulttuurista arkea suomalais-thaimaalaisissa lapsiperheissä

Kaksikulttuurista arkea suomalais-thaimaalaisissa lapsiperheissä Kaksikulttuurista arkea suomalais-thaimaalaisissa lapsiperheissä SELVITYS SUOMALAIS-THAIMAALAISTEN LAPSIPERHEIDEN TILANTEESTA SEKÄ ERITYISPIIRTEISTÄ, -TARPEISTA JA -HAASTEISTA Monikulttuuriyhdistys Familia

Lisätiedot

2 /2008. Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu. /Kansainvälinen yhteistyö. Kasarminmäellä

2 /2008. Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu. /Kansainvälinen yhteistyö. Kasarminmäellä Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu 2 /2008 /Kansainvälinen yhteistyö Kasarminmäellä / Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri innoste on Kymenlaakson ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

YLIVIESKA.NYT. Uudet tuulet, vahvat juuret. Ylivieskan kasvatit maailmalla s. 4-7. Kaupunginarkkitehdin. Kokki luottaa lähiruokaan s. 8. visiot s.

YLIVIESKA.NYT. Uudet tuulet, vahvat juuret. Ylivieskan kasvatit maailmalla s. 4-7. Kaupunginarkkitehdin. Kokki luottaa lähiruokaan s. 8. visiot s. YLIVIESKA.NYT. 2014 Uudet tuulet, vahvat juuret Ylivieskan kasvatit maailmalla s. 4-7 Kokki luottaa lähiruokaan s. 8 Kaupunginarkkitehdin visiot s. 24 SISÄLTÖ 4 6 8 9 10 12 13 14 15 16 18 18 20 22 23 24

Lisätiedot

kipunoita Mielenterveysyhdistys Taimi ry 25. vuosikerta Nro 1/2015

kipunoita Mielenterveysyhdistys Taimi ry 25. vuosikerta Nro 1/2015 kipunoita Mielenterveysyhdistys Taimi ry 25. vuosikerta Nro 1/2015 Taimin ja Ruusan Kahvilan yhteystiedot Yhdistyksen nettisivut: www.taimiry.fi Puhelinnumerot Toimisto 045 135 1351 Marika Vartiainen,

Lisätiedot

kevät 2014 Keski-Suomen maaseutu Nuoret uskaltavat yrittää Poppaamalla yrittäjäksi Luomulle on nostetta

kevät 2014 Keski-Suomen maaseutu Nuoret uskaltavat yrittää Poppaamalla yrittäjäksi Luomulle on nostetta kevät 2014 Keski-Suomen maaseutu Nuoret uskaltavat yrittää Poppaamalla yrittäjäksi Luomulle on nostetta Pääkirjoitus Uskalla yrittää Tämä lehti tuo esiin mahdollisuuksia, unelmia ja arjen kokemuksia monenlaisesta

Lisätiedot

LAUANTAI 15.2.2014 VIIKKO 7 PYHÄJOEN LUKION TUOTTAMA JOUKKOJULKAISU. Modernia asumista luonnon keskellä

LAUANTAI 15.2.2014 VIIKKO 7 PYHÄJOEN LUKION TUOTTAMA JOUKKOJULKAISU. Modernia asumista luonnon keskellä P YHÄJOEN KUULUMISET LAUANTAI 15.2.2014 VIIKKO 7 PYHÄJOEN LUKION TUOTTAMA JOUKKOJULKAISU Modernia asumista luonnon keskellä Pyhäjoelta löytyy todella hienoja rauhallisia rakennuspaikkoja. MIIA IMPOLA Rajaniemen

Lisätiedot

syksy 2011 Keski-Suomen maaseutu Ihmisten kokoinen Leader Uudet yritykset tuovat kyliin elämää Tietoa rahoituksesta: keskisuomenmaaseutu.

syksy 2011 Keski-Suomen maaseutu Ihmisten kokoinen Leader Uudet yritykset tuovat kyliin elämää Tietoa rahoituksesta: keskisuomenmaaseutu. Keski-Suomen maaseutu Ihmisten kokoinen Leader Uudet yritykset tuovat kyliin elämää Tietoa rahoituksesta: keskisuomenmaaseutu.fi Pääkirjoitus Kierros Keski-Suomen maaseudulle 2 Tämä lehti kertoo Keski-Suomen

Lisätiedot

ONNI ASUU MAALLA. Etsi ONNI. Opas maaseudun kiehtovaan maailmaan. ja voita Reiskat!

ONNI ASUU MAALLA. Etsi ONNI. Opas maaseudun kiehtovaan maailmaan. ja voita Reiskat! ONNI ASUU MAALLA Opas maaseudun kiehtovaan maailmaan Etsi ONNI ja voita Reiskat! Miltä sisäsivulta löysit Onnin? Vastaukset 31.8. mennessä sähköpostiin antti@tulila.fi Tervon ja Vesannon alueella toteutettavan

Lisätiedot

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT ISBN 978-952-457-405-1 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT RAPORTIN LAATIJA: EIJA SEPPÄNEN, FOUNTAIN PARK OY HELSINKI 2008 SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE 5 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Karstu-Karkali-Talpela kyläkysely 2014

Karstu-Karkali-Talpela kyläkysely 2014 Karstu-Karkali-Talpela kyläkysely 2014 1. Missä asutte tai missä vapaa-ajan asuntonne sijaitsee? Vastaajien määrä: 94 Avoimet vastaukset: Muualla, missä? - Espoo - Lylyisissä - Paloniemessä - Paloniemessä

Lisätiedot

Fuksigallup 6. Kimmo Alajoutsijärvi 12. Studienfahrt nach Deutschland 14. Mistä on hyvät vuosijuhlat tehty? 19. Järjestöaktiiveista yrittäjiksi 22

Fuksigallup 6. Kimmo Alajoutsijärvi 12. Studienfahrt nach Deutschland 14. Mistä on hyvät vuosijuhlat tehty? 19. Järjestöaktiiveista yrittäjiksi 22 Fuksigallup 6 Kimmo Alajoutsijärvi 12 Studienfahrt nach Deutschland 14 Mistä on hyvät vuosijuhlat tehty? 19 Järjestöaktiiveista yrittäjiksi 22 Nesun koko kirjo 25 1 Tervetuloa työpaikkaan, joka tarjoaa

Lisätiedot

Mitä minusta tulee isona?

Mitä minusta tulee isona? Mitä minusta tulee isona? 2 Helsingissä 2014 Taloudellinen tiedotustoimisto TAT Graafinen suunnittelu ja taitto: Matti Ahlgren Kuvat: Matti Ahlgren, Dora Cheffi, Ilmari Huhtala Tekstit: Essi Vesterinen,

Lisätiedot

Vahtikorva 2/2012. Tutkimus kuulokoirista Tukikoiran ja tukikoirakoulutuksen merkityksestä. Tukihenkilöt koirankoulutusopissa

Vahtikorva 2/2012. Tutkimus kuulokoirista Tukikoiran ja tukikoirakoulutuksen merkityksestä. Tukihenkilöt koirankoulutusopissa Vahtikorva 2/2012 Tutkimus kuulokoirista Tukikoiran ja tukikoirakoulutuksen merkityksestä Tukihenkilöt koirankoulutusopissa 1 Yhdistys Hallituksen puheenjohtaja Leena Aaltonen puh. 045 237 2132 puheenjohtaja@koiratukena.fi

Lisätiedot

Aivan kuten käsissänne olevan lehden kansikuvan iloinen Kesähirnahdus viestittää, NAUTITAAN KESÄSTÄ JA KUKKASISTA!

Aivan kuten käsissänne olevan lehden kansikuvan iloinen Kesähirnahdus viestittää, NAUTITAAN KESÄSTÄ JA KUKKASISTA! Kesä 2014 1 Kesätervehdys! Edellisen kesäypäjäläisen ilmestymisestä onkin jo ehtinyt kulua puoli vuosikymmentä, jonka aikana suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa ovat koetelleet suuret muutokset. Julkinen

Lisätiedot

IHASTUI KOTKAAN. Uudistunut Langinkosken alue. Maailmalta Haminaan kotiutuneet GOOGLE-POMO. Lähes 100 menovinkkiä! REMONTTIARKEA PUUTALOIDYLLISSÄ

IHASTUI KOTKAAN. Uudistunut Langinkosken alue. Maailmalta Haminaan kotiutuneet GOOGLE-POMO. Lähes 100 menovinkkiä! REMONTTIARKEA PUUTALOIDYLLISSÄ Uudistunut Langinkosken alue REMONTTIARKEA PUUTALOIDYLLISSÄ Maailmalta an kotiutuneet GOOGLE-POMO IHASTUI KOTKAAN Tapahtumien vuosi Lähes 100 menovinkkiä! 135 Sisällysluettelo Siivet ja juuret 03 Kurkista

Lisätiedot

Q3 OSAVUOSIKATSAUS. Suomella ja Saksalla pieni kulttuuriero 6. Keskusta ei ole ainoa vaihtoehto 20. Suuri ja saamaton ylioppilaskunta 16

Q3 OSAVUOSIKATSAUS. Suomella ja Saksalla pieni kulttuuriero 6. Keskusta ei ole ainoa vaihtoehto 20. Suuri ja saamaton ylioppilaskunta 16 Q3 OSAVUOSIKATSAUS Optimi ry:n virallinen äänenkannattaja 4. vsk nro 3 elokuu 2006 Suomella ja Saksalla pieni kulttuuriero 6 Keskusta ei ole ainoa vaihtoehto 20 Suuri ja saamaton ylioppilaskunta 16 :Pääkirjoitus:

Lisätiedot