Sydän Saimaalla RAKKAUSTARINOITA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sydän Saimaalla RAKKAUSTARINOITA"

Transkriptio

1 Sydän Saimaalla RAKKAUSTARINOITA Tämän esitteen tarinat ovat tosia. Kaikkea ne eivät kerro, sillä Etelä-Savon Saimaan maakunnan aarteet eivät mahdu yksiin kansiin. Tule tutustumaan. Avaa uusi luku tarinaasi.

2 Onni. Hetki heinikolla. Sukellus Saimaaseen. Ruuhkattomat reitit töihin ja ostoksille, opiskelemaan ja harrastamaan. Kulttuuri-ilot ja toimivat yhteydet. Ennen kaikkea hyvä ja turvallinen arki, maalla tai kaupungissa. Tule Saimaan maakuntaan - oman onnesi luo!

3 Trendit. VAIKKA MAALLA ASUTAANKIN, EI SE TARKOITA, ETTÄ KAIKEN PITÄÄ OLLA PERINTEISTÄ. KYLLÄ TRENDIT LÖYTÄVÄT TIENSÄ MYÖS MAASEUDULLE. Puumalan Hurissalossa, idyllisessä hirsitalossa asuu tyytyväinen nainen. Puutarhuri ja kukkakauppias Kirsi Tikkanen on kolmen koiransa ja kolmen kissansa kanssa kotiutunut hyvin Hurissalon kyläyhteisöön ja päässyt toteuttamaan omia haaveitaan. - Käsillä tekeminen ja puutarhassa touhuaminen ovat aina olleet mielipuuhiani. Täällä olen voinut ne yhdistää. Etelä-Savoon Kirsi muutti neljä vuotta sitten. Tuliaisinaan hänellä oli muun muassa puutarha-agronomin akateeminen loppututkinto ja oma kasvihuone. - Ajatuksissa muutto oli kyllä ollut koko ajan, ja kun sopiva hirsitalo löytyi, haaveesta tuli totta. Kasvihuoneensa Kirsi siirsi uuden kodin pihaan, ja viime vuosien aikana asiakkaat ovat oppineet hakemaan sieltä kasvinsa ja yrttinsä. Suoramyynnin lisäksi tuotteita myydään Hurissalon kaupan pihapiirissä. Tekemisen puute ei aikaansaavaa naista pääse jatkossakaan vaivaamaan, sillä keväällä hän avasi oman kukkakaupan Puumalan keskustaan. Kirsin erikoisuutena ovat kukkien sidontatyöt, joille hän uskoo löytyvän kysyntää. - Maalla asuminen ei tarkoita, että kaiken pitää olla perinteistä. Tarjoan asiakkaille kukkien sidontaan uusia, rohkeita ideoita. Kyllä trendit löytävät tiensä maaseudullekin, Kirsi toteaa. Muutenkin hän haluaa rikkoa ennakkoluuloja maalla asumista kohtaan. - Eihän täällä yksinäistä ole. Tekemistä on aina, netin kautta saa yhteyden mihin vain, ja kavereita löytyy läheltä ja kaukaa. Talkooapuakin on aina löytynyt. Ja jos kaupungin elämää kaipaa, niin Mikkeliin pääsee puolessa tunnissa. Myös yrittäjyys onnistuu, kun siihen on tahtoa, Kirsi sanoo. - Pitää olla valmis tekemään kaikenlaista ja etsiä se itselle sopiva juttu. TERVETULOA Tule Etelä-Savoon Saimaan maakuntaan. Täällä voit oikeasti asua omakotitalossa järven rannalla, keskellä kaupunkia. Upeiden asumisen mahdollisuuksien lisäksi seudulta löytyvät toimivat palvelut hyvään ja helppoon arkeen sekä ylelliseen vapaa-aikaan.

4 Uutta. UNELMA TOTEUTUI JA PALASIMME KOTISEUDULLE. TÄÄLLÄ ON KAIKKI MITÄ KAIPAAMME JA SITÄ PAITSI SUOMEN PARASTA RUISLEIPÄÄ. - Sellainen ajatus oli aina, että kun asiat osuu kohdalleen, niin takaisin tullaan. Mika Muinonen palasi vaimonsa Sarin kanssa takaisin Mikkeliin kymmenen vuoden jälkeen. Paluumuutto on tuntunut oikealta ratkaisulta. Mika Muinonen vietti lapsuutensa, nuoruutensa ja vielä opiskeluaikansakin Mikkelissä. Tie vei Tampereelle, ja vaimollekin löytyi opiskelupaikka yliopistosta. Mielessä oli silti ajatus paluusta. Unelma toteutui loppujen lopuksi varsin nopeasti ja helpostikin. - Sari sai oman alan töitä maakunta-arkistosta ja minä Etelä-Savon energiatoimistosta, Mika kertoo. Lähtö tuntui ensin haikealta, mutta sopeutuminen vanhalle kotiseudulle sujui nopeasti. - Etukäteen ajateltiin, että mahtaakohan Mikkeli tuntua Tampereen jälkeen pieneltä, mutta niin ei käynyt. Asiat ovat menneet kymmenessä vuodessa monessa mielessä vireämpään suuntaan, ja kaupungissa on paljon uutta kehitteillä. Vapaa-aikansa Muinoset viettävät mielellään liikkumalla joko sisällä tai ulkona. Siinäkin mielessä Saimaan maakunnassa on erinomaiset mahdollisuudet harrastaa erilaisia liikuntalajeja. - Siksikin täällä on mukava asua. Erityisesti Muinosia ilahduttavat lyhyet välimatkat. Auto on jäänyt lähes tarpeettomaksi, kun työmatkatkin taittuvat kävellen alle kymmenessä minuutissa. Iso merkitys on myös koulutusta vastaavalla työllä. Haasteellista ja mielekästä työtä löytyi nopeasti. Myös jatko-opiskelumahdollisuudet ovat paikkakunnalla hyvät. Mika aikookin suorittaa ylemmän amk-tutkinnon viimeistään ensi vuoden aikana. Tällä hetkellä Muinoset asuvat keskustassa, mutta oma talo on jo rakenteilla Rokkalaan. - Tarkoitus on, että tänne asettaudutaan. Täällä on kaikki mitä kaipaamme ja sitä paitsi Suomen parasta ruisleipää, Mika naurahtaa. YLEISTÄ Edulliset asumiskustannukset, lyhyet matkat pääkaupunkiin ja vaikkapa Pietariin, lähiruokaa ja luomua, kesämökkiä, muikkuja, saimaannorppia, helppoa ja sujuvaa arkea, tuhansia kirkasvetisiä järviä ja jokaista eteläsavolaista kohden 200 m rantaviivaa.

5 LOISTAVA YMPÄRISTÖ LUOVAN TYÖN TEKIJÄLLE. PIENELLÄ PAIKKAKUNNALLA ARKI Juuret. ON HELPPOA JA SUJUVAA. - Oikeastaan en ole koskaan ollutkaan täältä pois. Elokuvantekijä ja freelancetoimittaja Mikko Keinonen on juuriltaan ja hengeltään heinäveteläinen. 12 vuoden poissaolon jälkeen paluu tuntui luontevalta. Myös perhe on juurtunut hyvin tänne. Keinonen lähti Heinävedeltä 19-vuotiaana ensin armeijaan ja sitten opiskelemaan Kuopioon ja Tampereelle. Paluu Etelä-Savoon tapahtui vuonna Mukana seurasivat vaimo Erna ja Otso, 2 v. Oma talo rakennettiin vanhan kotitalon viereen Saimaan rannalle, ja kolme vuotta sitten perheeseen syntyi tytär Emma. Elämä Heinävedellä on asettunut omiin, hyviin uomiinsa. - Kaikki on sujunut ennakoitua helpommin. Ensimmäisenä syksynä töitä oli enemmän kuin koskaan eikä tekemisen puute ole päässyt senkään jälkeen vaivaamaan. Dokumenttielokuva on Keinosen tärkein toimialue. Viime aikoina hän on tehnyt paljon myös paikallisia tv-tuotantoja. Etelä- Savo onkin hänen mielestään loistava ympäristö luovan työn tekijälle. - Juhlapuheissa korostetaan aina ympäröivää luontoa ja onhan sillä iso merkitys. Työasioita voi hoitaa puhelimitse vaikka sienimetsästä. Maaseudullakin ihmiset ovat tärkein resurssi. Heinävedelle on muodostunut luovien tekijöiden verkosto, mikä helpottaa elokuvantekijänkin arkea. - Lähistöllä asuu sekä ammattisäveltäjä että ammattinäyttelijä ja vertaistukea löytyy tarvittaessa. Kulttuuri-ihmiset eivät ole täällä kummajaisia. Erna Keinosen juuret ovat Alastarolla, mutta sopeutuminen uuteen ympäristöön sujui mutkattomasti. - Työkuvioita on helpompi mukauttaa. Hoitoja koulusysteemit ovat järjestyneet mukavasti, ympäristöalalla työskentelevä Erna toteaa. - Enemmän luontoa, vähemmän ihmisiä. Sitä lähdettiin etsimään ja se on löydetty, Erna mainitsee. Pienten lasten äitinä hän on huomannut arjen sujuvan helpommin pienellä paikkakunnalla. KULTTUURI Retretti, Taidekeskus Salmela, Valamon ja Lintulan luostarit, Konserttitalo Mikaeli, Wanhat Weturitallit, Päämajamuseo, korkeatasoisia musiikkijuhlia, kymmeniä teattereita, satoja viehättäviä kartanoita sekä lukuisia muita kiinnostavia kohteita koettavaksi.

6 Ilo. KUN YMPÄRISTÖ EI OLE VALMIIKSI RAKENNETTU, SAA LUOVUUS ENEMMÄN TILAA MYÖS AIKUISESSA. vuonna. Kari on päivätyössä Etelä-Savon pelastuslaitoksella Savonlinnassa, Eija tekee töitä kotoa. - Hetkeäkään emme ole katuneet, sillä olemme saaneet juuri sitä, mitä lähdimme hakemaan. Täällä tuntuu kesäkin pidemmältä ja tähdet erottuvat taivaalta selvemmin, Eija nauraa. Lapsiperheen arki sujuu Enonkoskella siinä missä isommissakin paikoissa. Peruspalvelut ovat lähellä, ja yhteydenpito muualla asuviin ystäviin sujuu myös netin kautta tai puhelimella. Yhteinen melontaharrastus sai pitkään Helsingin Vuosaaressa asuneet Eija ja Kari Saarelaisen muuttamaan Enonkoskelle, vesistön keskelle. Melontaharrastus ei ole jäänyt, vaikka perhe on ehtinyt maalla kasvaa kahdella lapsella. - Vuosaari alkoi muuttua, meri täyttyä ihmisistä, satamaa rakennettiin, tuli kaikenlaisia lieveilmiöitä. Nämä asiat saivat Saarelaisen perheen muuttamaan Etelä-Savoon puhtaiden vesien äärelle. Enonkoski oli pariskunnalle tuttua yhteisiltä melontaretkiltä. Koloveden puhdas luonto teki vaikutuksen pariskuntaan, jonka häämatkakin suuntautui aikanaan Enonkosken maisemiin. - Tuli tunne, että haluamme jonnekin, missä on tilaa olla. Perhe oli siinä vaiheessa kasvamassa. Halusimme pois kiireestä ja ihmisten paljoudesta toisenlaiseen elämänrytmiin, Kari Saarelainen kertoo. Muutosta tuli totta vuonna 2004, ja oma koti valmistui Saimaan rannalle seuraavana Saarelaisen perheen viidestä lapsesta kolme on alle 10-vuotiaita, joten arki on täynnä touhua. Yhteisille melontareissuille pariskunta pääsee toistaiseksi harvemmin, mutta yhdessä perhe tutustuu lähiluontoon ahkerasti. - Lapsetkin oppivat, että kaiken ei tarvitse olla valmista, kivat jutut löytyvät etsimällä. Kun ympäristö ei ole valmiiksi rakennettu, saa lapsen ja miksei aikuisenkin luovuus enemmän tilaa, Saarelaiset tuumaavat. LUONTO Saimaa, Puula, Kyyvesi, Luonteri, Kolovesi, Punkaharjun kansallismaisemat, Rapalan kalliot ja luolat, Hiidenmaan polut, Linnasaaren kansallispuisto, Kerovuoren aarniometsäalue, Vihreän kullan kulttuuritie sekä paljon muita upeita luontokohteita.

7 SAVONLINNA ON VIENYT NUOREN NAISEN SYDÄMEN. MENEMISTÄ JA TEKEMISTÄ RIITTÄÄ KULLEKIN HALUNSA MUKAAN. Sopivan kokoinen kaupunki, mieluisa opiskelupaikka, riittävästi tekemistä. Ne asiat saivat Anu Ahlströmin valitsemaan Savonlinnan opiskelukaupungikseen muutama vuosi sitten. Kaupunki on vienyt nuoren naisen sydämen, ja Ahlström toivoo myös tulevan työpaikan löytyvän paikkakunnalta. Karttulasta kotoisin olevalle Ahlströmille Savonlinna oli opiskelupaikkana ykkösvaihtoehto alusta pitäen. - Halusin opiskelemaan kieliä ja erityisesti kääntämistä. Kaupunki tuntui muutenkin sopivan kokoiselta, kaikki tarvittavat asiat löytyvät täältä ja tekemistä on riittävästi. Anu suoritti kandidaatin tutkinnon saksan kielestä pari vuotta sitten ja siirtyi sitten opiskelemaan matkailualan tutkintoa ammattikorkeakouluun. - Vaihtoehtoja on riittänyt tässäkin kaupungissa, ei ole tarvinnut kauemmas lähteä. Vertailukohtia Anulla on, sillä ylioppilaskirjoitusten jälkeen hän oli vuoden au pairina Englannissa. Saksaa opiskellessaan hän vietti lukukauden vaihto-oppilaana Saksassa. Silti mieli teki takaisin Savonlinnaan. - Viihdyin muuallakin ihan hyvin, mutta pysyvästi haluan asua kotimaassa. Pikkureissut ulkomaille ovat tietenkin aina kivoja. Käytännön asiat Savonlinnassa sujuvat hyvin. Asunto on aina löytynyt helposti sopivan läheltä keskustaa, lyhyet välimatkat kouluun ja harrastuksiin taittuvat kävellen tai pyörällä. Ja menemistä riittää, jos sellaista kaipaa. - Opiskelijailtoja, bileitä, kaikenlaista yöelämää on tarjolla. Kesäaikaan lähiseuduilla järjestetään festareita ja muita kivoja tapahtumia. Kaveriporukalla niihin on helppo lähteä. Anu valmistuu ammattikorkeakoulusta ensi vuonna. Työpaikan hän toivoisi löytyvän nykyisestä kotikaupungista. - Täällä on kiva kaveripiiri ja viihdyn mainiosti. Uskon, että vireästä matkailukaupungista löytyy oman alan töitä. Onni. OPISKELU Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Savonlinnan Taidelukio, Mikkelin yliopistokeskus, kansalaisopistot, Mikael-koulu, Mikkelin ammattikorkeakoulu, Diak, Mikkelin kesäyliopisto, Otavan opisto, ammattioppilaitokset ja monet muut kiehtovat opinahjot.

8 YHTEISÖLLISYYS ON KUNNIASSAAN. JA TÄÄLLÄ TEHDÄÄN EIKÄ MEINATA. Vauhti. Kerikannan kylä Kangasniemellä on ollut Sisko-Liisa Kalima-Malisen ja Urpo Malisen elämän keskipiste vuosikymmenet. Sisko- Liisalle se on myös syntymäpaikka. Kaliman taiteilijaperhe vietti kesät alueella 1940-luvulta lähtien ja vuosien myötä paikasta tuli perheen tyttärelle rakas paikka. - Ja minä sitten kasvoin tänne kiinni Kaliman suvun mukana, kertoo Urpo Malinen. Aluksi Malinen työskenteli 12 vuotta armeijan leivissä ja vaikka asuinpaikat vaihtelivat tiuhaan, Kangasniemi tuntui aina olevan sopivan matkan päässä. Sittemmin työpaikka oli Helsingissä. Lähes jokaisena viikonloppuna Malisen perhe matkusti Kangasniemelle, satoi tai paistoi. Kaikki perheen lomat vietettiin Kerikannassa. Eläkepäivien koittaessa tuntui siten luontevalta muuttaa pysyvästi rakkaalle mökkipaikkakunnalle. Varsinkin kun oma kesämökki oli jo 80-luvulla rakennettu talviasuttavaksi. Vantaalta Etelä-Savoon muutettiin kuusi vuotta sitten. - Täällä on nyt kaikki mitä elämiseen tarvitaan, Sisko-Liisa ja Urpo sanovat. Kodista on 15 kilometrin matka Kangasniemen kirkolle, mistä löytyvät kaikki tärkeät peruspalvelut. Yhteisöllisyys on paikkakunnalla kunniassaan ja sosiaali- sekä kulttuuripalvelut erinomaiset. Aika ei aktiivisella eläkeläispariskunnalle tule pitkäksi, vaikka Sisko-Liisa sanookin heidän nykyään osaavan myös ottaa rennosti. Taidemaalarina itsensä elättänyt taiteilija on nyt hurahtanut kangaspuiden paukuttamiseen. Isäntä sen sijaan on aktiivinen yhdistysihminen. - Tekemistä riittää, jos niin haluaa. Olen aina tykännyt junailla kaikenlaisia projekteja, ja Kangasniemellä olen päässyt sitä tekemään rehtien ihmisten kanssa. Täällä tehdään eikä meinata. Järjestötyön ohella Urpo Malisen sydäntä lähellä ovat vanhat autot ja kaikenlainen rakentaminen. - Kaikki tontilla olevat rakennukset ovat omin käsin tehtyjä, hän mainitsee. Kiintymys Etelä-Savoon on siirtynyt Kalima-Malisen perheessä eteenpäin. Tytär perheineen on tänä keväänä toteuttamassa pitkäaikaista haavettaan, kun miehen työpaikka löytyi läheltä. Omalle kodille on jo ostettu tontti Kangasniemeltä. TAPAHTUMAT Savonlinnan Oopperajuhlat, Jurassic Rock, Sulkavan Suursoudut, Metsäkansan karkelot, Vaakuna-ralli, Savcor Ballet, Otava Happy Jazz, Työväen Näyttämöpäivät, Mikkelin Musiikkijuhlat, Suolentopallon MM-kisat, St.Michel -ravit ja satoja muita tapahtumia.

9 Rytmi. OLO ON HUOLETTOMAMPAA. EI HAITTAA, VAIKKA JÄTTÄISI OVET LUKITSEMATTA ULOS LÄHTIESSÄÄN. Keskeltä Amsterdamin hektistä kaupunkielämää Sulkavan metsiin muuttanut Ruud van Veelen toteaa, että muutos on ollut hyvä. - Elämä on täällä niin erilaista kuin keskellä suurta kaupunkia. Ei haittaa, vaikka jättäisi ovet lukitsematta ulos lähtiessään. Olo on huolettomampaa. Hollantilainen Ruud van Veelen eksyi omien sanojen mukaan Sulkavalle seitsemisen vuotta sitten. Maa oli tuttu jo entuudestaan: mies oli vieraillut työasioissa useita kertoja Suomessa. Kieltäkin hän osasi jo jonkin verran. Teollisuusautomaatiolaitteiden myynti vaihtui veneiden tekoon, kun Ruud löysi yhteistyökumppanin, jonka kanssa alettiin kehitellä ja suunnitella Saimaan maisemissa puuveneitä. Veneiden rakentamista mies oli harrastanut jo Hollannissa asuessaan, mutta rauhallisessa ja avarassa ympäristössä veden äärellä rakentaminen on toisenlaista. - Vähemmän stressiä, ympärillä ihana luonto, ihmiset kiireettömämpiä. Työntekokin on erilaista kuin kiireisessä kaupungissa. Ruud van Veelen asuu vaimonsa kanssa luonnon keskellä, muutaman kilometrin päässä Sulkavan keskustasta. Elämä ei silti ole yksinäistä eikä yksitoikkoista. - Yrittäjän vapaa-aika on tunnetusti vähäistä, mutta liikun luonnossa aina kun mahdollista. Ykkösharrastus on purjehtiminen omalla urheilumallisella katamariiniveneellä. - Saimaalla purjehtiminen on iso nautinto, mies myhäilee. - Elämää parhaimmillaan. YRITYKSET Environics, Fibrocom, OPA-Muurikka, Exel, Moilasen leipomo, Rejlers, Savcor Group, Saimaan Charmantit, Kermansavi, Juvan Luomu, Andritz, Mölnlycke Health Care, PEL-tuote, Veisto Group, Franke Finland, Helprint, Woikoski ja yli 9000 muuta yritystä.

10 Vapaus. TÄÄLLÄ STRESSI ON VÄHENTYNYT, VAIKKA TÖITÄ TEHDÄÄNKIN. MYÖS VÄLIMATKAT OVAT LYHYEMMÄT KUIN HELSINGISSÄ. Yrittäjäpariskunta Anu ja Peter Hartwig tekivät reilu vuosi sitten rohkean ratkaisun: kiireinen elämä pääkaupunkiseudulla vaihtui rauhallisempaan tahtiin Pieksämäen kupeessa sijaitsevaan Siikamäen kylään. Työtään pariskunta ei hylännyt, vaan yritystoimintaa jatketaan nyt Pieksämäellä. - Olimme jo pitkään halunneet muuttaa pois ja etsimme tonttia järven rannalta. Halusimme nimenomaan järvirikkaaseen Itä-Suomeen. Vaihtoehtoja oli lopulta kolme, joista tämä oli paras, tyytyväiset muuttajat toteavat. Asettuminen Siikamäkeen ja yrityksen pyörittäminen siellä on onnistunut hyvin. Välimatkat ovat jopa lyhyemmät pääkaupunkiseutuun verrattuna. Hartwigien yritys on talous- ja lahjatavaroiden tukku- ja agentuuriliike KombiSet. Asiakkaat ovat eri puolilla Suomea. - Yhteydet muualla Suomessa toimiviin asiakkaisiin sujuvat aikaisempaa paremmin. Pieksämäki on keskeinen paikka, ja matkat jälleenmyyjien luokse ovat lyhyemmät kuin pääkaupunkiseudulla toimiessamme. Anu Hartwig kertoo, että myös yhteydet helsinkiläisiin asiakkaisiin ovat aikaisempaa tiiviimmät. - Nyt menemme tapaamaan heitä ihan tarkoituksella ja säännöllisemmin. Maalle muuttaminen on tuonut säästöä myös elinkustannuksiin ilman että elämisen tasoa on tarvinnut laskea. - Päinvastoin, täällä stressi on vähentynyt ja vaikka töitä tehdäänkin, elämän tahti on aikaisempaa rauhallisempi. Ennen työmatkaan kului pahimmillaan tunti suuntaansa, nyt 11 kilometrin työmatka taittuu 12 minuutissa, yrittäjät vertailevat. Siikamäki on saanut Hartwigin pariskunnasta myös innokkaat kylän kehittäjät. Molemmat ovat mukana paikallisessa kyläyhdistyksessä, ja kylän elämään ja tapahtumiin osallistutaan aktiivisesti. - Mutta tarvittaessa osataan myös rentoutua. Aika menee mukavasti vaikka vain maisemia ihaillessa, pariskunta tuumaa. NÄHTÄVYYDET Olavinlinna, Astuvansalmen kalliomaalaukset, Mikkelin Päämajakaupunki -nähtävyydet, Kerimäen puukirkko, Kenkävero, luontokeskukset Oskari ja Nestori, Lusto, Art & Design Villat, Kissakoski, sisävesiristeilyt, Visulahti, Rapion mylly ja paljon muuta nähtävää.

11 Muutos.TÄNNE ON HELPPO TULLA. JA HELPPO KOTIUTUA. VIRIKKEITÄ ON RIITTÄVÄSTI JA TÄÄLLÄ VIIHTYY. - Helppo tulla ja kotiutua. Ihana paikka opiskella. Virosta Helsingin kautta Mikkeliin muuttanut Natalja Miettinen viihtyy uudessa kotikaupungissaan ja on valmis jäämään kaupunkiin pysyvästi. Miettinen on Viron venäläinen, asunut pitkään Narvassa ja opiskellut juristiksi Tallinnassa. Mikkeliin hän muutti kuutisen vuotta sitten. Tytär Veronika on nyt 2,5-vuotias. Suomea Natalja on opiskellut ensin kotona, sitten kursseilla, ja tällä hetkellä hän suorittaa merkonomin tutkintoa Etelä-Savon ammattiopistossa suomeksi. - Kielitaidolla oli todella iso merkitys kotiutumiselle. Kielen oppiminen antaa varmuutta asioida kaupoissa ja virastoissa. Ennakkoluuloja ulkomaalaisia kohtaan Natalja ei ole kaupungissa kohdannut. Päinvastoin, pieni perhe on löytänyt sekä suomalaisia että venäläisiä ystäviä. Ulkomaalaista autetaan monin tavoin kotiutumaan. - Käymme Veronikan kanssa viikoittain Lähemäki-talolla, jonne kokoontuu venäläisiä ja inkeriläisiä perheitä. Vaihdamme kokemuksia ihan tavallisista arjen asioista. Lasten kasvatuksesta tulee puhuttua paljon. Toinen tärkeä paikka on ollut maahanmuuttajien neuvontapiste Pointti, josta Natalja Miettinen ohjattiin opiskelun pariin. - Se oli hieno juttu, olen nauttinut opiskelusta tosi paljon. Opiskeluilmapiiri on hyvä, opettajat ovat tottuneet maahanmuuttajiin ja opiskelumotivaatio on korkealla. Kesällä Natalja suoritti kuukauden työharjoittelun Mikkelin kesäyliopistossa, jossa hän pääsi soveltamaan talvella oppimiaan asioita käytännössä. Etelä-Savossa Natalja on viihtynyt hyvin. Pienelle perheelle kaupunki on sopivan kokoinen. Virikkeitäkin on riittävästi. - On kiva, että kaupunki kasvaa ja ulkomaalaisten turistien määräkin lisääntyy. Kun muutin kaupunkiin, venäjää kuuli vain harvoin. Nyt sekä venäläisten matkailijoiden että täällä asuvien venäläisten määrä on kasvanut. Sekin tuo kaupunkiin oman mukavan lisänsä. - Täällä on hyvä olla. Jos opiskelu- ja työasiat järjestyvät jatkossa yhtä hyvin kuin tähän asti, haluaisin jäädä tänne. AKTIVITEETIT Retkiluistelua, laskettelua, melontaa, avantouintia, patikointireittejä, golfia, kalastusta, näyttelyitä, konsertteja, hiihtoa, lumikenkävaelluksia, rekikoira-ajeluita, moottorikelkkailua, mönkijäsafareja, ratsastusta ja runsaasti muita harrastusmahdollisuuksia.

12 Alku. Nyt on hyvä aika valita uusi alku: muuttaa turvalliseen, puhtaaseen ja edulliseen ympäristöön. Elämään, oppimaan, ideoimaan ja viihtymään. Saimaan maakunnasta voit löytää uuden luvun omaan tarinaasi. Täällä on tilaa ja mahdollisuuksia. Tee elämäsi valinta.

13 Tilaa uusille tarinoille. Pieksämäki Heinävesi Joroinen Rantasalmi Enonkoski Oulu Kangasniemi Mikkeli Juva Sulkava Kerimäki Savonlinna Punkaharju Hirvensalmi ETELÄ-SAVOSSA SAIMAAN MAAKUNNASSA on kolme kaupunkia ja 14 muuta kuntaa sekä yli 200 kylää. ENONKOSKI asukasta, enonkoski.fi HEINÄVESI asukasta, heinavesi.fi HIRVENSALMI asukasta, hirvensalmi.fi JOROINEN asukasta, joroinen.fi JUVA asukasta, juva.fi KANGASNIEMI asukasta, kangasniemi.fi KERIMÄKI asukasta, kerimaki.fi MIKKELI asukasta, mikkeli.fi MÄNTYHARJU asukasta, mantyharju.fi PERTUNMAA asukasta, pertunmaa.fi PIEKSÄMÄKI asukasta, pieksamaki.fi PUNKAHARJU 3804 asukasta, punkaharju.fi PUUMALA asukasta, puumala.fi RANTASALMI asukasta, rantasalmi.fi RISTIINA asukasta, ristiina.fi SAVONLINNA asukasta, savonlinna.fi SULKAVA asukasta, sulkava.fi ETELÄ-SAVOSSA on yhteensä asukasta, esavo.fi (asukasluvut ) Turku Tampere Kuopio Joensuu Pieksämäki Lahti Helsinki Mikkeli Savonlinna Pertunmaa Mäntyharju Ristiina Puumala Etelä-Savosta Saimaan maakunnasta on hyvät yhteydet joka suuntaan. Maakunnan kokonaispinta-ala on noin kilometriä, josta neljännes on vettä. Rantaviivaa on yhteensä yli kilometriä.

14 Toteuta oma tarinasi Etelä-Savossa Saimaan maakunnassa.

15 esavo.fi Tule tekemään oman elämäsi tarina. Suunnittelu, taitto ja kuvat: Kixit Oy. Julkaisija: Etelä-Savon maakuntaliitto

Maaseudun palvelukeskukset maakunta ja SOTE Suomessa, case Etelä-Savo

Maaseudun palvelukeskukset maakunta ja SOTE Suomessa, case Etelä-Savo Maaseudun palvelukeskukset maakunta ja SOTE Suomessa, case Etelä-Savo 100 suomalaista kirkonkylää kuntien keskukset muutoksessa seminaari 16.5.2017 Pentti Mäkinen Maakuntajohtaja Etelä-Savon maakuntaliitto

Lisätiedot

5 Etelä-Savo. 5.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

5 Etelä-Savo. 5.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 5 Etelä-Savo 5.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 5.1. ETELÄ-SAVO Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 2 kpl Taajaan asutut: 2 kpl Maaseutumaiset: 13 kpl Etelä-Savossa

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Väestöennusteet (2012) Lähde: Tilastokeskus

Väestöennusteet (2012) Lähde: Tilastokeskus Väestöennusteet (2012) Lähde: Tilastokeskus Väestöennustekuviot perustuvat Tilastokeskuksen viimeisimpään väestöennusteeseen vuodelta 2012 http://tilastokeskus.fi/til/vaenn/index.html Tilastokeskuksen

Lisätiedot

KEHITTYVÄ JA KASVAVA MIKKELI

KEHITTYVÄ JA KASVAVA MIKKELI KEHITTYVÄ JA KASVAVA MIKKELI Meidän Mikkeli Vetovoimainen vapaa-ajanviettokeskus Meidän Mikkeli on Itä-Suomen kasvukeskus, jossa uudistuva kaupunkikeskusta, vireä maaseutu elinvoimaisine taajamineen, Saimaa

Lisätiedot

Väestö- ja muuttoliiketietoja Etelä-Savosta ja alueen kunnista. Tietopaketti kuntavaaliehdokkaille

Väestö- ja muuttoliiketietoja Etelä-Savosta ja alueen kunnista. Tietopaketti kuntavaaliehdokkaille Väestö- ja muuttoliiketietoja Etelä-Savosta ja alueen kunnista Tietopaketti kuntavaaliehdokkaille Sisältö Väkiluvun kehitys (maakunta, kunnat) Väestöennuste 2015-2040 (maakunta, kunnat) Ikärakenne ja ennuste

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Saimaan maakunta. I Meidän maakuntamme II Meidän tulevaisuutemme III Meidän suunnitelmamme

Saimaan maakunta. I Meidän maakuntamme II Meidän tulevaisuutemme III Meidän suunnitelmamme Etelä-Savo Saimaan maakunta I Meidän maakuntamme II Meidän tulevaisuutemme III Meidän suunnitelmamme I Meidän n maakuntamme Järvi-Suomen sydämessä Ainutlaatuinen Saimaa, Suomen suurin sisävesistö. 300

Lisätiedot

Etelä- Savon valtuuskunta Helsinki, Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen

Etelä- Savon valtuuskunta Helsinki, Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen Etelä- Savon valtuuskunta 13.2.2019 Helsinki, Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen Etelä- Savon valtuuskunta Perustettu 11.9.2011 Jäsenet tieteen, taiteen ja talouden edustajia Jäsenillä läheinen suhde Etelä-

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON JÄTEVESIOSAAJAT / Mikkelin seutu

ETELÄ-SAVON JÄTEVESIOSAAJAT / Mikkelin seutu ETELÄ-SAVON / Mikkelin seutu Omavesi-hanke ylläpitää yrittäjälistaa Etelä-Savon haja-asutusalueella toimivista jätevesijärjestelmiä suunnittelevista ja rakentavista. Listalle voivat osallistua jätevesijärjestelmiä

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2015*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2015* Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 215* 21.8.215/jk Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä oli kesäkuussa 215 noin 2, miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2016*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2016* Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa * 2.1./jk Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä oli elokuussa noin 2,2 miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli 2,1 prosenttia

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Kirjastoverkkopalvelut Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Yleiset kirjastot Kysely yleisten kirjastojen palveluista 1.1 Maakunta ( Minkä kunnan / kaupunginkirjaston palveluja arvioit ) 1.2 Kirjastot

Lisätiedot

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN Tämä tarina on kertomus kahdesta sisaresta. Sisarukset syntyivät Savossa, Pielaveden Heinämäellä. Heidän isänsä nimi oli Lars Katainen ja äitinsä etunimi oli Gretha.

Lisätiedot

Etelä-Savon kuntatalouden kipupisteitä

Etelä-Savon kuntatalouden kipupisteitä Etelä-Savon kuntatalouden kipupisteitä Heikki Laukkanen Kunnallistaloustyöryhmän puheenjohtaja Etelä-Savon maakuntaliitto Mikkeli 13.9.2010 4 Lähde: Verohallinto Etelä-Savon kuntien tilitetyt kunnallisverot

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2017*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2017* Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa * 19.1./jk Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä oli elokuussa noin 2,3 miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli 2,5 prosenttia

Lisätiedot

3/2014. Tietoa lukijoista

3/2014. Tietoa lukijoista 3/2014 Tietoa lukijoista Kantri on Maaseudun Tulevaisuuden, Suomen 2. luetuimman päivälehden, kuukausiliite. Se on maaseudulla asuvalle ihmiselle tehty aikakauslehti. Lehti on onnistunut tehtävässään ja

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2017*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2017* Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa * 17.11./jk Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä oli syyskuussa noin 1,7 miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli 4,2 prosenttia

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2016*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2016* Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa * 17.2.217/jk Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä oli joulukuussa noin 1,5 miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli 9,6

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2017*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2017* Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa * 14.9./jk Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä oli heinäkuussa noin 3,1 miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli 2,3 prosenttia

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2017*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2017* Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa * 15.2.218/jk Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä oli joulukuussa noin 1,7 miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli 9,4

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -Seinäjoen raportissa käsitellään sekä Tamperelaisten että Seinäjokelaisten nuorten vastauksia.

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2016*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2016* Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa * 19.1.217/jk Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä oli marraskuussa noin 1,3 miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli 4,8

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2017*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2017* Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa * 17.8./jk Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä oli kesäkuussa noin 2,1 miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli 5,5 prosenttia

Lisätiedot

Matkailijat Keski-Suomessa

Matkailijat Keski-Suomessa Matkailijat Keski-Suomessa Matkailijamäärät Keski-Suomessa: kotimaa & ulkomaat Mistä kotimaan matkailijat tulevat ja keitä he ovat Ulkomaiset matkailijat: venäläinen matkailija eurooppalainen moderni humanisti

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2017*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2017* Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 217* 15.6.217/jk Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä oli huhtikuussa 217 noin miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli 6,7

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2015*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2015* 35 59 639 569 64 87 653 149 659 86 611 992 595 984 698 285 72 239 87 16 763 769 696 936 Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 215* 17.3.216/jk Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten

Lisätiedot

Kehitysvammaisten henkilöiden perhehoito - kokemuksia Kainuusta Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / Etunimi Sukunimi

Kehitysvammaisten henkilöiden perhehoito - kokemuksia Kainuusta Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / Etunimi Sukunimi Kehitysvammaisten henkilöiden perhehoito - kokemuksia Kainuusta 23.4.2015 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / Etunimi Sukunimi Kehitysvammaisten lasten ja nuorten palvelut Kainuussa Kainuun

Lisätiedot

JOROISTEN KUNTA Mutalantie 2 79600 JOROINEN Puh. (017) 578 440 Fax. (017) 572 555 joroinen.kunta@joroinen.fi Joroinen Keskellä kauneinta Suomea. Niin kaunis on maa Joroinen on Luojan suosikki, se on saanut

Lisätiedot

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Työssäoppipaikka, Fade Out Label Fade Out Label on v. 2015 perustettu yritys, joka valmistaa vanhoista kierrätetyistä farkuista unisex-mallisia vaatteita. Koko tuotanto tapahtuu

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2015*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2015* Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa * 19.2.216/jk Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä oli joulukuussa noin 1,4 miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli 6,9

Lisätiedot

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä - Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Sosiaaliset tilanteet Elämäntilanteen selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Nimesi:

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2018*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2018* Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä oli joulukuussa 218 noin 1,8 miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli 2,8 prosenttia enemmän kuin joulukuussa 217. Kotimaisten

Lisätiedot

Uusi suunta. Juurien tunteminen tekee vahvaksi

Uusi suunta. Juurien tunteminen tekee vahvaksi Uusi suunta Juurien tunteminen tekee vahvaksi Arja Saijonmaa Arja Saijonmaa on suomalaisen saunan lähettiläs ja suuren suosion saavuttaneen Sauna kirjan kirjoittaja. Voimansa hän ammentaa kuulaasta järvimaisemasta

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON JÄTEVESIOSAAJAT / Mikkelin seutu

ETELÄ-SAVON JÄTEVESIOSAAJAT / Mikkelin seutu ETELÄ-SAVON / Mikkelin seutu Omavesi-hanke ylläpitää yrittäjälistaa Etelä-Savon haja-asutusalueella toimivista jätevesijärjestelmiä suunnittelevista ja rakentavista. Listalle voivat osallistua jätevesijärjestelmiä

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2018*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2018* Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 218* 5.1.218/jk Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä oli elokuussa 218 noin 2,3 miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli,8

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2015*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2015* 36 92 639 569 64 87 653 149 659 86 611 992 595 984 698 285 72 239 87 16 763 769 Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 215* 25.3.215/jk Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

Maatilojen matkailutulot Etelä-Savossa 2004-2013. Hanna Kautiainen Etelä-Savon maakuntaliitto

Maatilojen matkailutulot Etelä-Savossa 2004-2013. Hanna Kautiainen Etelä-Savon maakuntaliitto Maatilojen matkailutulot Etelä-Savossa 2004-2013 Hanna Kautiainen Etelä-Savon maakuntaliitto Maatilojen matkailutulot Tähän katsaukseen on koottu tietoa Etelä Savon maatilojen harjoittamasta majoitustoiminnasta

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2018*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2018* Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 218* 1.1.219/jk Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä oli marraskuussa 218 noin miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli prosenttia

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2018*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2018* Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 218* 7.12.218/jk Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä oli lokakuussa 218 noin 1,6 miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE Sanasto ja lämmittely Perhe-alias YKSIN ISOÄITI ERONNUT RASKAANA SINKKU ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2018*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2018* Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 218* 8.11.218/jk Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä oli syyskuussa 218 noin 1,7 miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli

Lisätiedot

Lehti sisältää: Pääkirjoitus, oppilaskunta ja Iinan esittely 2. Opettajan haastattelu 3. Tutustumispäivä Lypsyniemessä 5. Tervetuloa ykköset!

Lehti sisältää: Pääkirjoitus, oppilaskunta ja Iinan esittely 2. Opettajan haastattelu 3. Tutustumispäivä Lypsyniemessä 5. Tervetuloa ykköset! Vilu Syksy 2016 Lehti sisältää: Pääkirjoitus, oppilaskunta ja Iinan esittely 2 Opettajan haastattelu 3 Tutustumispäivä Lypsyniemessä 5 Tervetuloa ykköset! 8 Kuvarunoja 9 Pääkirjoitus On alkanut uusi lukuvuosi

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin ja Härmälän asuinalueilla.

Lisätiedot

Tervetuloa! Varkauden-Pieksämäen seutu. Sisältö:

Tervetuloa! Varkauden-Pieksämäen seutu. Sisältö: Varkauden-Pieksämäen seutu Sisältö: Tervetuloa! Tule kokemaan iloisia hetkiä Savon sydämeen! Täällä voit nauttia kiireettömästä yhdessäolosta perheesi kanssa tai osallistua elämyksellisiin aktiviteetteihin.

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 30.5.2012 Oulu

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 30.5.2012 Oulu Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 30.5.2012 Oulu 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -Oulun seudun kyselyn kohderyhmänä olivat paikalliset yliopistossa ja ammattiopistossa opiskelevat nuoret.

Lisätiedot

VÄESTÖMUUTOSTEN ENNAKKOTIETOJA KUNNITTAIN JA SEUTUKUNNITTAIN ETELÄ-SAVOSSA

VÄESTÖMUUTOSTEN ENNAKKOTIETOJA KUNNITTAIN JA SEUTUKUNNITTAIN ETELÄ-SAVOSSA Väkiluku vuodenvaihde 2017/2018 VÄESTÖMUUTOSTEN ENNAKKOTIETOJA KUNNITTAIN JA SEUTUKUNNITTAIN ETELÄ-SAVOSSA 1.1. - 31.12.2018 Elävänä syntyneet ( A ) Kuolleet ( B ) KUOLLEIDEN EROTUS ( A-B = C ) Kuntaan

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste

Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste 26.1.2011 Suomussalmi Ämmänsaaren seurakuntatalo Illan ohjelma Ilmoittautumiset ja iltakahvit Illan teemojen ja keskustelumenetelmän esittely

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Niin se vain on, että vuoden viimeinen kuukausi on pyörähtänyt käyntiin!

Niin se vain on, että vuoden viimeinen kuukausi on pyörähtänyt käyntiin! Niin se vain on, että vuoden viimeinen kuukausi on pyörähtänyt käyntiin! Pilatestunnit jatkuvat 21.12. saakka ja Aitopilates päättää syksyn ns. old style pilates tuntiin. Syksyllä säännöllisesti studiolla

Lisätiedot

Omaehtoisen koulutuksen työttömyysturvalla aloittaneita Etelä- Savossa tänä vuonna jo lähes 700. Työllisyyskatsaus, syyskuu 2012 23.10.2012 klo 9.

Omaehtoisen koulutuksen työttömyysturvalla aloittaneita Etelä- Savossa tänä vuonna jo lähes 700. Työllisyyskatsaus, syyskuu 2012 23.10.2012 klo 9. NÄKYMIÄ LOKAKUU 2012 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS Omaehtoisen koulutuksen työttömyysturvalla aloittaneita Etelä- Savossa tänä vuonna jo lähes 700 Työllisyyskatsaus, syyskuu 2012 23.10.2012 klo 9.00 Omaehtoisen

Lisätiedot

Kesätapahtumiin osallistuminen

Kesätapahtumiin osallistuminen Kesätapahtumiin osallistuminen 1. Missä kylien kesätapahtumissa olette vierailleet tänä kesänä? Vastaajien määrä: 13 0 1 2 3 4 5 6 Ankkapurha Go Go Car & Swap & Vintage Meeting 2016, Koskiston meijeri

Lisätiedot

Nutukka 2. Nutukka 2 / Pohjolaopisto Minun Ouluni -valokuvauskurssin satoa. Pohjola-opisto Raija Näppä, Erja Stolt, Anna-Maaria Ahola 10.6.

Nutukka 2. Nutukka 2 / Pohjolaopisto Minun Ouluni -valokuvauskurssin satoa. Pohjola-opisto Raija Näppä, Erja Stolt, Anna-Maaria Ahola 10.6. 10.6.2009 Nutukka 2 Nutukka 2 / Pohjolaopisto Minun Ouluni -valokuvauskurssin satoa Pohjola-opisto Raija Näppä, Erja Stolt, Anna-Maaria Ahola Nutukka 2- Nuoret turvapaikanhakijat kansanopistossa Alkio-opisto

Lisätiedot

Hallinnoijana Rajupusu Leader ry

Hallinnoijana Rajupusu Leader ry Hallinnoijana Rajupusu Leader ry Suomessa 7 kalatalousryhmää Kalatalousryhmät valittu syksyllä 2008 Suomen ryhmien julkinen rahoitus ohjelmakaudelle on noin 8 400 000 /EKTR, tl 4 Tavoitteena uusi toimintamalli:

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon?

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Kysely Bastian Fähnrich Kansainvälisyys- ja kulttuurisihteeri 2008: N = 35 opiskelijaa (Oulainen) 2007: N = 66 opiskelijaa (Oulainen) + 29 (Oulu) yhteensä = 95 - uusia kokemuksia

Lisätiedot

OPETTAJAKOULUTUKSEN SÄILYTTÄVÄ SAVONLINNASSA

OPETTAJAKOULUTUKSEN SÄILYTTÄVÄ SAVONLINNASSA JOUSI ETELÄ-SAVON MAAKUNTALIITTO Hallituskatu 3 A Puhelin 015 321 130 kirjaamo@esavo.fi 50 100 Mikkeli Faksi 015 321 1359 www.esavo.fi Syyskuu 2010 SISÄLLYS OPETTAJAKOULUTUKSEN SÄILYTTÄVÄ SAVONLINNASSA...

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Mika Toivonen Kuntoutusohjaaja ODL, Norther Oy, Arctic Coaching

Mika Toivonen Kuntoutusohjaaja ODL, Norther Oy, Arctic Coaching Mika Toivonen Kuntoutusohjaaja ODL, Norther Oy, Arctic Coaching Oulun Diakonissalaitos Säätiö sr. Oulun Diakonissalaitos Säätiö sr. (ODL säätiö) perustettiin vuonna 1896 lähimmäisenrakkauden hengessä kouluttamaan

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2018*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2018* Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 218* 9.3.218/jk Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä oli tammikuussa 218 noin miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli 3,1

Lisätiedot

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Ajattelun muuttaminen on ZestMarkin työtä VANHA AJATTELU JA VANHA TOIMINTA " ZestMark on nuorten valmentamisen ja oppimistapahtumien asiantuntija.

Lisätiedot

Yhteinen tervehdys! Hellurei!

Yhteinen tervehdys! Hellurei! Yhteinen tervehdys! Hellurei! Lämpimästi tervetuloa opiskelemaan opinalaamme tietojenkäsittelytiedettä(tkt) Itä-Suomen yliopistoon Savon sydämeen, Kuopion kampukselle. Meidät tunnistetaan valkoisista haalareista,

Lisätiedot

PIETARI Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö

PIETARI Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö PIETARI 15.1.-25.2.2017 Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö 15.1. alkoi ensimmäinen matkani Pietariin, ja samalla ensimmäinen matkani Venäjälle. Junassa tapasin itselleni

Lisätiedot

MAATILAN ARJEN HAASTEET. Työterveyshoitajien koulutuspäivät Tampere 19.4.2012 Oulu 26.4.2012 Leena Olkkonen

MAATILAN ARJEN HAASTEET. Työterveyshoitajien koulutuspäivät Tampere 19.4.2012 Oulu 26.4.2012 Leena Olkkonen MAATILAN ARJEN HAASTEET Työterveyshoitajien koulutuspäivät Tampere 19.4.2012 Oulu 26.4.2012 Leena Olkkonen 2 MAATALOUSYRITTÄJÄ TYÖTERVEYSHUOLLON ASIAKKAANA Monenlaisessa elämänvaiheessa olevia maatalousyrittäjiä

Lisätiedot

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi.

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. 2007 Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. Nyt on hyvä muistella mennyttä kesää ja sen tapahtumia.

Lisätiedot

Lapponia-saunamökit 06-07. Paras paikka kesäihmisille

Lapponia-saunamökit 06-07. Paras paikka kesäihmisille Lapponia-saunamökit 06-07 Paras paikka kesäihmisille 1 Maailman paras paikka! Oma kesäpaikka: vapaa-ajanasunto, huvila tai saunamökki on suomalaisille suvantopaikka arjen keskellä. Piilopirtti metsän keskellä

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON JÄTEVESIOSAAJAT / Savonlinnan seutu

ETELÄ-SAVON JÄTEVESIOSAAJAT / Savonlinnan seutu Olavinkatu 27, 57130 ETELÄ-SAVON JÄTEVESIOSAAJAT / n seutu Omavesi-hanke ylläpitää Etelä-Savon haja-asutusalueella toimivista jätevesijärjestelmiä suunnittelevista ja rakentavista yrittäjälistaa. Listalle

Lisätiedot

Yönyli vaelluksella Karwendelissa.

Yönyli vaelluksella Karwendelissa. Alku Tuntui, että elämä oli jotenkin rullannut samalla urallaan jo tovin. Vaikka kaikki oli toisaalta hyvin oli duunia, koulu, kavereita ja tyttöystävä tuntui minusta siltä, että jotain uupui. Kaipasin

Lisätiedot

Miesten työttömyysaste erityinen huolenaihe Etelä-Savossa

Miesten työttömyysaste erityinen huolenaihe Etelä-Savossa NÄKYMIÄ MAALISKUU 2012 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS Miesten työttömyysaste erityinen huolenaihe Etelä-Savossa Työllisyyskatsaus, helmikuu 2012 20.3.2012 klo 9:00 Työttömät työnhakijat Etelä-Savossa oli helmikuun

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

VÄESTÖMUUTOSTEN ENNAKKOTIETOJA KUNNITTAIN JA SEUTUKUNNITTAIN ETELÄ-SAVOSSA

VÄESTÖMUUTOSTEN ENNAKKOTIETOJA KUNNITTAIN JA SEUTUKUNNITTAIN ETELÄ-SAVOSSA Väkiluku vuodenvaihde 2018/2019 VÄESTÖMUUTOSTEN ENNAKKOTIETOJA KUNNITTAIN JA SEUTUKUNNITTAIN ETELÄ-SAVOSSA 1.1. - 30.4.2019 Elävänä syntyneet ( A ) Kuolleet ( B ) KUOLLEIDEN EROTUS ( A-B = C ) Kuntaan

Lisätiedot

VÄESTÖMUUTOSTEN ENNAKKOTIETOJA KUNNITTAIN JA SEUTUKUNNITTAIN ETELÄ-SAVOSSA

VÄESTÖMUUTOSTEN ENNAKKOTIETOJA KUNNITTAIN JA SEUTUKUNNITTAIN ETELÄ-SAVOSSA Väkiluku vuodenvaihde 2018/2019 VÄESTÖMUUTOSTEN ENNAKKOTIETOJA KUNNITTAIN JA SEUTUKUNNITTAIN ETELÄ-SAVOSSA 1.1. - 31.7.2019 Elävänä syntyneet ( A ) Kuolleet ( B ) KUOLLEIDEN EROTUS ( A-B = C ) Kuntaan

Lisätiedot

4/2017. Tietoa lukijoista 2017

4/2017. Tietoa lukijoista 2017 4/2017 Tietoa lukijoista 2017 Kantri on Maaseudun Tulevaisuuden kuukausiliite. Kantri kertoo tästä ajasta, maaseudun elämästä, ihmisistä ja ilmiöistä lämpimästi ja terävästi. Se ei kaihda kaivautua pintaa

Lisätiedot

TE-hallinnon toimenpiteiden vaikutus Etelä-Savon työttömyysasteeseen on yli 5 prosenttiyksikköä

TE-hallinnon toimenpiteiden vaikutus Etelä-Savon työttömyysasteeseen on yli 5 prosenttiyksikköä NÄKYMIÄ HUHTIKUU 2012 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS TE-hallinnon toimenpiteiden vaikutus Etelä-Savon työttömyysasteeseen on yli 5 prosenttiyksikköä Työllisyyskatsaus, maaliskuu 2012 24.4.2012 klo 9:00 Työttömät

Lisätiedot

Suomalaisten tutkinto-opiskelu ulkomaisissa korkeakouluissa

Suomalaisten tutkinto-opiskelu ulkomaisissa korkeakouluissa Suomalaisten tutkinto-opiskelu ulkomaisissa korkeakouluissa 26.9.2018 Irma Garam Opetushallitus Kansainvälistymisen neuvontapalvelut Perustietoja suomalaisten tutkinto-opiskelusta ulkomailla Opiskelijamäärä

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON JÄTEVESIOSAAJAT / Savonlinnan seutu

ETELÄ-SAVON JÄTEVESIOSAAJAT / Savonlinnan seutu Olavinkatu 27, 57130 ETELÄ-SAVON JÄTEVESIOSAAJAT / n seutu Omavesi-hanke ylläpitää Etelä-Savon haja-asutusalueella toimivista jätevesijärjestelmiä suunnittelevista ja rakentavista yrittäjälistaa. Listalle

Lisätiedot

VÄESTÖMUUTOSTEN ENNAKKOTIETOJA KUNNITTAIN JA SEUTUKUNNITTAIN ETELÄ-SAVOSSA

VÄESTÖMUUTOSTEN ENNAKKOTIETOJA KUNNITTAIN JA SEUTUKUNNITTAIN ETELÄ-SAVOSSA Väkiluku vuodenvaihde 2018/2019 VÄESTÖMUUTOSTEN ENNAKKOTIETOJA KUNNITTAIN JA SEUTUKUNNITTAIN ETELÄ-SAVOSSA 1.1. - 31.8.2019 Elävänä syntyneet ( A ) Kuolleet ( B ) KUOLLEIDEN EROTUS ( A-B = C ) Kuntaan

Lisätiedot

Pohjois- ja Etelä-Savon kasvihuonekaasupäästölaskenta 2010

Pohjois- ja Etelä-Savon kasvihuonekaasupäästölaskenta 2010 Kuntakoulutus 05.12.2012 Suonenjoki 12.12.2012 Mikkeli Pohjois- ja Etelä-Savon kasvihuonekaasupäästölaskenta 2010 Kimmo Koistinen, Sami Mörsky, Hannu Koponen Pohjois-Savon ELY-keskus etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Lisätiedot

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Osa 1: Kuinka valmiita me olemme? Tutkimuksen perustiedot Tutkimukseen on haastateltu 1000 suomalaista Kohderyhmänä olivat 18-64 -vuotiaat pois lukien eläkeläiset

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

KAHVIN KEITTÄMINE LOMA TYÖMATKA TAUKO KOPIOKONE AUTO VIRKISTYS- PÄIVÄ UUSI TYÖNTEKIJÄ TIIMI SEMINAARI WORKSHOP SISÄILMA VESSAT

KAHVIN KEITTÄMINE LOMA TYÖMATKA TAUKO KOPIOKONE AUTO VIRKISTYS- PÄIVÄ UUSI TYÖNTEKIJÄ TIIMI SEMINAARI WORKSHOP SISÄILMA VESSAT Lämmittely Millaisia taukoja sulla on töissä? Mistä teemoista tauolla puhutaan? Tuletko syömään? (Tuuksä syömään? Tuutsä syömään? Tuutsie syömään?) Mihin mennään syömään? Hei, mä tuun mukaan! Onko sulla

Lisätiedot

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU 1.9. 30.11.2016 Alustava vastausraportti (28.11.2016) Vantaan kaupunkisuunnittelussa tehdään parhaillaan suunnitelmaa tulevaisuuden Myyrmäestä. Suunnitelmalla varmistetaan

Lisätiedot

VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN

VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN 15.1-12.2.2017 TYÖNI Työskentelin Sokos Hotel Olympia Gardenissa respassayhden kuukauden Työkuvaani kuului: Asiakkaiden palveleminen Asiakkaiden laskutus Passien kopioiminen ja

Lisätiedot

Työttömien määrä laskee kesää kohti viime vuoden tapaan. Työllisyyskatsaus, huhtikuu klo 9.00

Työttömien määrä laskee kesää kohti viime vuoden tapaan. Työllisyyskatsaus, huhtikuu klo 9.00 NÄKYMIÄ TOUKOKUU 2015 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS Työttömien määrä laskee kesää kohti viime vuoden tapaan Työllisyyskatsaus, huhtikuu 2015 27.5.2015 klo 9.00 Työttömät työnhakijat Etelä-Savossa oli huhtikuun

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON JÄTEVESIOSAAJAT / Savonlinnan seutu

ETELÄ-SAVON JÄTEVESIOSAAJAT / Savonlinnan seutu Olavinkatu 27, 57130 ETELÄ-SAVON JÄTEVESIOSAAJAT / n seutu Omavesi-hanke ylläpitää Etelä-Savon haja-asutusalueella toimivista jätevesijärjestelmiä suunnittelevista ja rakentavista yrittäjälistaa. Listalle

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

Teemakysely: Kulttuuriviikko 2019

Teemakysely: Kulttuuriviikko 2019 Teemakysely: Kulttuuriviikko 2019 Vastaajien kokonaismäärä: 39 1. Vastaajan ikä alle 20 2 5,13% 20-30 1 2,56% 30-40 5 12,82% 40-50 10 25,64% 50-60 9 23,08% yli 60 12 30,77% 2. Vastaajan sukupuoli nainen

Lisätiedot

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Osa 1: Kuinka valmiita me olemme? Tutkimuksen perustiedot Tutkimukseen on haastateltu 1000 suomalaista Kohderyhmänä olivat 18-64 -vuotiaat pois lukien eläkeläiset

Lisätiedot

Katsaus suomalaisiin kotimaan- ja kulttuurimatkailijoina

Katsaus suomalaisiin kotimaan- ja kulttuurimatkailijoina Katsaus suomalaisiin kotimaan- ja kulttuurimatkailijoina 12.12.2018 JAANA JAMALAINEN TNS MONITOR 2018 Kasvussa ja vallalla olevia trendejä Ilmastonmuutos ja ympäristöasiat vaikuttavat valintoihin Hyvinvoinnin

Lisätiedot

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä. Liikuntalupaus 1. Omassa pihassa, pyörätiellä, metsässä ja missä vielä meidän perhe liikkuu, polskuttelee, kiikkuu. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Lisätiedot

1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 30

1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 30 Koulukysely oppilaille 1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 30 1/16 2/16 N Prosentti Hirvijärvi 0 0% Jurvan yhtenäiskoulu 0 0% Kangas 0 0% Keskikylä 30 100% Kirkonkylä 0 0% Koivisto 0 0% Koskue 0

Lisätiedot