ProAgrian Neuvo palvelut maatiloille. Maatilojen neuvontajärjestelmä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ProAgrian Neuvo 2020 -palvelut maatiloille. Maatilojen neuvontajärjestelmä"

Transkriptio

1 ProAgrian Neuvo palvelut maatiloille Maatilojen neuvontajärjestelmä

2 Mikä on maatilan neuvontajärjestelmä? Viljelijälle mahdollisuus saada asiantuntijanäkemystä maatilan ympäristökysymyksiin, eläinten hyvinvointija terveysasioihin sekä energiatehokkuuteen Neuvontaa, joka edistää vaatimusten ymmärtämistä ja noudattamista käytännössä Neuvontaa, joka herättää kiinnostusta tilalle soveltuviin uusiin ympäristötoimiin Neuvo palvelua asiakkaille rahoittaa Maaseuturahasto.

3 Mikä on maatilan neuvontajärjestelmä? Neuvo palvelut ovat käytettävissä koko ohjelmakauden ajan vuosina Neuvo palvelu ja sen yhteydessä esille tulleet asiat ovat luottamuksellisia, eikä niillä ei ole yhteyttä valvontaviranomaisiin

4 Mitä tarjoamme? Varmuutta oikeellisuudesta ja vähemmän huolia Selvityksiä ja kartoituksia varmojen valintojen pohjaksi Hyviä käytäntöjä ja vinkkejä pienryhmistä Käytettävissäsi on euron edestä asiantuntijapalveluja yrityksesi kehittämiseen koko ohjelmakauden aikana. Neuvo palvelua asiakkaille rahoittaa Maaseuturahasto.

5 Hyödynnä rahanarvoiset Neuvo palvelut yrityksesi kehittämiseen Neuvonnan käyttö ei lisää paperityötä ProAgrian asiantuntija hoitaa käytännön asiat puolestasi

6 Näin hyödyt Neuvo palvelusta Varmistat tukien saannin täysmääräisenä tiedät, mitä lainsäädännön ja tukiehtojen vaatimukset tarkoittavat käytännössä maatilallasi Kartoitat uudet mahdollisuudet tukijärjestelmän hyödyntämiseen arvioimme ympäristö-, hyvinvointi- tai energiansäästötoimenpiteiden soveltuvuutta ja kannattavuutta maatilallesi Löydät yrityksesi kehityskohteet ja parannat tulosta annamme rahanarvoisia ohjeita ja toimenpidesuosituksia saat ulkopuolisen näkemyksen yrityksesi kehittämiseen

7 Hyödynnä rahanarvoiset Neuvo palvelut Käytettävissäsi on ohjelmakauden aikana yhteensä euroa asiantuntijapalveluun.

8 Varmista yrityksellesi kuuluva tulo Kasvitilat Kotieläintilat Luomutilat Helppoa ja vaivatonta tilaa ja vahvista. ProAgrian asiantuntija hoitaa paperiasiat puolestasi.

9 Ympäristö Energia Tuotantoeläimet Kasvinsuojelu Luomu

10 Tukipuntarilla tuet selville

11 Tukipuntarin hyödyt Kasvitilat Kotieläintilat Luomutilat Arvioimme tukien kokonaismäärän ja muutoksen aikaisempiin vuosiin ja kerromme millä kompensoidaan mahdollinen tukien vähentyminen.

12 Tukipuntari Tukijärjestelmä uudistuu uudelle ohjelmakaudelle Selvitämme parhaat ympäristö-, eläinten hyvinvointikorvauksen ja viherryttämistuenratkaisut yrityksellesi. Lisäksi saat arvion tilakohtaisesta kokonaistukimäärästä. Nyt on oikea aika ennakoida, miten uudistuvat tuet vaikuttavat tilasi tulokseen!

13 Hyödyt kaikille tiloille Mitkä ovat vaikutukset, jos ympäristökorvaukseen ei sitoudu lainkaan. Ympäristökorvauksen toimenpiteiden valinta ja sopivuus: mitkä toimenpiteet ja valinnat sopivat parhaiten tilallesi ja mitä niiden noudattaminen vaatii käytännössä. Mitä ympäristökorvauksen valintoja kannattaa tehdä nyt ja mitä ympäristökorvauksen valinnat vaikuttavat tukimääriin. Uuden tukijärjestelmän tarjoamat uudet mahdollisuudet. Mitä luomutuotantoon siirtymin tarkoittaa tilallesi mahdollisuudet ja vaikutukset tuissa.

14 Tukipuntari kasvitilalle Pellon käytön eri vaihtoehdot tukijärjestelmän mahdollisuuksia hyödyntäen ja markkinatilanne huomioiden Talviaikaisen kasvipeitteisyyden noudattaminen Lannan vastaanottamisen mahdollisuudet ja siitä maksettava ympäristökorvaus Kerääjäkasvien viljely ja niiden hyödyntäminen viljelykierrossa Suojavyöhykkeiden uudet joustavammat ehdot Luonnonhoitopeltonurmille varattava ala Viherlannoitusnurmi viljelykierrossa Monimuotoisuuspellot tilalla

15 Tukipuntari kotieläintilalle Kannattavat ympäristökorvauksen valinnat Ympäristökorvauksen lannoiterajat ja lannan käyttö tilalla Tukien uudet ratkaisut lannan parempaan hyödyntämiseen Talviaikaisen kasvipeitteisyyden määrä Eläinten hyvinvointikorvauksen toimenpiteiden valinta ja ehtojen noudattaminen käytännössä

16 Tukipuntari luomutilalle Tukiuudistuksen vaikutukset luomutilan ehtoihin ja korvausmääriin Ympäristökorvauksen toimenpiteiden valinta luomutilalle ja valintojen vaikutukset luomutilan kokonaistukimääriin Lannan ja muiden eloperäisten lähteiden ravinteiden hyödyntämisen edistäminen Hyvinvointikorvauksen toimenpiteiden valinta luomukotieläintilalle

17

18 Ympäristö Pellon kasvukunto ja vesitalous Maan rakenne heikentyy yksipuolisessa viljelyssä ja raskas koneistus tiivistää maata. Nämä ovat suurimpia syitä heikkoihin satoihin. Maan rakenteen arvioinnilla haemme syitä ja ratkaisuja pellon kasvukunnon ja vesitalouden parantamiseen. Ravinnetaselaskennan avulla selvitämme lohkon tuottokykyä ja oikeaa lannoitustasoa. Samalla pohdimme, voisiko kerääjäkasvien avulla vähentää ravinteiden huuhtouman riskiä ja mitkä syväjuuriset kasvit sopivat lohkolle monipuolistamaan viljelykiertoa ja kuohkeuttamaan maan rakennetta.

19 Ympäristön kannalta parhaimmat ratkaisut tilallesi Ravinnetaselaskelma Peltomaan laatutesti Uuden nitraattiasetuksen vaatimukset käytännössä maatilallasi Pellon käytönvaihtoehdot Peltomaan rakenteen ja vesitalouden parantaminen Täytänkö ympäristöehdot ja voinko olla huoletta?

20 Ympäristö Maisema- ja luontokohteiden kartoitus Tilallasi voi olla useita arvokkaita maisema- ja luontokohteita. Yhdessä maisema-asiantuntijan kanssa löydät ympäristösopimukseen sopivat kohteet. Näitä kohteita voit myös hyödyntää tilan tuotteiden markkinoinnissa. Pyydä Maa- ja kotitalousnaisten maisema-asiantuntija tilallesi kartoittamaan kohteet ja neuvomaan niiden hoidosta.

21

22 Tuotantoeläimet Tuotantoeläinten hyvinvoinnin kohentamisella lisää tuottoja Jo pienillä hienosäädöillä vaikutat tuotantoeläintesi hyvinvointiin ja sitä kautta niiden kestävyyteen ja tuotokseen. Panostaminen eläinten hyvinvointiin tuottaa monin verroin takaisin. Puuttumalla varhain säästät rahaa ja parannat tuottoa!

23 Hyvinvoinnilla lisää tuottavuutta Täytänkö ehdot ja voinko olla huoletta? - Rehuasiat kunnossa - Eläimet voivat hyvin ja eläintaudit hallinnassa - Eläinten merkitseminen ja rekisteröinti kunnossa Miten kohennan eläinten hyvinvointia? Millä keinoin parannan eläinten terveyttä?

24 Hyvinvoinnilla lisää tuottavuutta Sikojen kunto, terveys, sikalahavainnot ruokinnalliset tai toiminnalliset muutokset Tuotannon hallinta, toiminnan johtaminen Kasvi/sikatilan yhteistyön kehittäminen Opastusta lääke-, rehu- ja eläinmääräkirjanpidon hoitamiseen Sikojen terveydenhuollon seuranta- tai ennakoivakäynti Miten kohennan eläinten terveyttä ja hyvinvointia?

25 Varmuutta tukiasioihin Täytänkö tukien ehdot ja voinko olla huoletta? Eläinsuojelulainsäädäntö, täydentävät ehdot, hyvinvointituki: - Tilavaatimukset, Rehut, lääkintä, hoito, jyrsijät, - Eläimet voivat hyvin ja eläintaudit hallinnassa - Eläinten merkitseminen ja rekisteröinti kunnossa

26

27 Luomu Luomua varmasti Avullamme valmistaudut luomutarkastukseen. Käymme yhdessä läpi luomutuotannon ehdot ja katsomme, että tilasi toiminta on niiden mukaista. Tarkastamme, että luomusuunnitelma on ajan tasalla. Samalla selvitämme tilasi kehityskohteet. Kiinnostaako luomu? Teemme arvioita, mitä luomutuotantoon siirtyminen tarkoittaa ja laadimme luomusuunnitelman tuotantosuunnat huomioon ottaen.

28 Kasvinsuojelu luomussa Kasvinsuojelu luomutilalla Laadimme kasvinsuojelusuunnitelman, joka sisältää ennaltaehkäisevät toimenpiteet rikkakasvien, kasvitautien ja tuhoeläinten hallitsemiseksi.

29 Kehitä luomutilaasi Viljelykierron runkosuunnitelma Rehuntuotannon suunnitelma Rehujen budjetointi Eläinten hoitosuunnitelma Luomutilan riskien kartoitus Viljelykierron talouslaskenta Kasvustokäynti, rikkakasvit ja maankasvukunto

30

31 Kasvinsuojelu Kasvinsuojelusuunnitelma ja IPM-neuvonta täydentävät viljelysuunnitelmaa Haemme parhaimmat ratkaisut kasvinsuojeluun huomioiden tilasi tuotannon ja viljelykierron. Kasvinsuojelusuunnitelma ottaa huomioon ympäristön, turvallisuuden ja kannattavuuden. Saat varmistuksen kasvinsuojeluaineiden oikeasta käytöstä. Varmistamme, että tilasi kasvinsuojelu on kunnossa ja toimii täydentävien ehtojen mukaisesti.

32 Ympäristöllisesti kestävä ja taloudellinen kasvinsuojelu IPM-neuvonta ja kasvinsuojelusuunnitelma, pienryhmät: hyvien käytäntöjen jakaminen Täydentävät ehdot ja säädökset: oikeat aineet käytössä oikeisiin kohteisiin, ympäristörajoitukset huomioitu, oikeat suutinvalinnat, kasvinsuojeluaineiden oikea varastointi ja säilytys

33

34 Energia Energiassa liikkuu isot rahat Maatilan energiasuunnitelman avulla saat selville yrityksesi energiankulutuksen, mahdollisuudet energiansäästöön ja -tuotantoon sekä arvion kannattavista ja tilalle sopivista energiaratkaisuista. Arvioi ja kehitä maatilasi energiankäyttöä ja sen tehostamista yhdessä ProAgrian energiaasiantuntijoiden kanssa.

35 Miten säästän energiaa ja rahaa? Energiasuunnitelma tai sen päivitys; energiankulutus ja mahdollisuudet energian säästöön ja uusiutuvien energiamuotojen käyttöön Energiantuotantoinvestoinnin suunnittelu kulutuksen tai energiatehokkuuden perusteella

36

37 Tilaaminen helppoa ja vaivatonta ProAgrian asiantuntija hoitaa käytännön asiat puolestasi

38 Tilaaminen on helppoa ja vaivatonta 1 Valitse neuvonnan aihe Mieti yhdessä ProAgrian asiantuntijan kanssa mistä neuvonnan aihealueesta yrityksellesi eniten hyötyä. 2 Asiantuntija hoitaa käytännön asiat ProAgrian asiantuntija tekee neuvonnan sovitun mukaisesti ja hoitaa kaikki tarvittavat paperiasiat. 3 Ja valmista tuli Neuvonnan jälkeen tarvitaan vain vahvistus neuvontaan käytetystä ajasta. Jäikö vielä kehitettävää? Hyödynnä ProAgrian asiantuntijoita määrärahan puitteissa.

39 Neuvo palvelua tarjoavat ProAgrian asiantuntijat ovat Maaseutuviraston kouluttamia ja hyväksymiä. Neuvo palvelua asiakkaille rahoittaa Maaseuturahasto. Lue lisää osoitteesta

ProAgrian Neuvo 2020 -palvelut maatiloille. Maatilojen neuvontajärjestelmä

ProAgrian Neuvo 2020 -palvelut maatiloille. Maatilojen neuvontajärjestelmä ProAgrian Neuvo 2020 -palvelut maatiloille Maatilojen neuvontajärjestelmä Mikä on maatilan neuvontajärjestelmä? Viljelijälle mahdollisuus saada asiantuntijanäkemystä maatilan ympäristökysymyksiin, eläinten

Lisätiedot

ProAgrian Neuvo 2020 -palvelut maatiloille. Maatilojen neuvontajärjestelmä

ProAgrian Neuvo 2020 -palvelut maatiloille. Maatilojen neuvontajärjestelmä ProAgrian Neuvo 2020 -palvelut maatiloille Maatilojen neuvontajärjestelmä Mikä on maatilan neuvontajärjestelmä? Viljelijälle mahdollisuus saada asiantuntijanäkemystä maatilan ympäristökysymyksiin, eläinten

Lisätiedot

Pohjois-Suomen nurmitoimikunnan talvipäivät. Neuvo 2020: Mahdollisuuksia maatiloille. Erityisasiantuntija Risto Jokela

Pohjois-Suomen nurmitoimikunnan talvipäivät. Neuvo 2020: Mahdollisuuksia maatiloille. Erityisasiantuntija Risto Jokela Pohjois-Suomen nurmitoimikunnan talvipäivät Neuvo 2020: Mahdollisuuksia maatiloille Erityisasiantuntija Risto Jokela ProAgrian Neuvo 2020 -palvelut maatiloille Maatilojen neuvontajärjestelmä Mikä on maatilan

Lisätiedot

ProAgrian NEUVO 2020 palvelut maatiloille

ProAgrian NEUVO 2020 palvelut maatiloille ProAgrian NEUVO 2020 palvelut maatiloille Maatilojen neuvontajärjestelmä ja sen laajennus maatilojen nykyaikaistamiseen ja kilpailukyvyn kasvattamiseen Kuuksene ilta 14.11.2018 Asko Laapas ProAgria Etelä-Suomi

Lisätiedot

ProAgrian Neuvo palvelut maatiloille. Maatilojen neuvontajärjestelmä

ProAgrian Neuvo palvelut maatiloille. Maatilojen neuvontajärjestelmä ProAgrian Neuvo 2020 -palvelut maatiloille Maatilojen neuvontajärjestelmä Mikä on maatilan neuvontajärjestelmä? Viljelijälle mahdollisuus saada asiantuntijanäkemystä maatilan ympäristökysymyksiin, eläinten

Lisätiedot

Mikä on maatilan neuvontajärjestelmä?

Mikä on maatilan neuvontajärjestelmä? NEUVO 2020 Mikä on maatilan neuvontajärjestelmä? Viljelijälle mahdollisuus saada asiantuntijanäkemystä maatilan ympäristökysymyksiin, eläinten hyvinvointija terveysasioihin sekä energiatehokkuuteen Viljelijän

Lisätiedot

ProAgrian Neuvo palvelut maatiloille

ProAgrian Neuvo palvelut maatiloille ProAgrian Neuvo 2020 -palvelut maatiloille Maatilojen neuvontajärjestelmä Luomutuki-infot 2017 Satu Näykki / Heikki Ajosenpää ProAgria Länsi-Suomi ProAgria Länsi-Suomi Maatila- ja maaseutuyrittäjille kilpailukykyä

Lisätiedot

Neuvo2020-järjestelmä, Kokemukset luomutarkastuksista. Heikki Ajosenpää Satu Näykki Paimio 23.2.2015

Neuvo2020-järjestelmä, Kokemukset luomutarkastuksista. Heikki Ajosenpää Satu Näykki Paimio 23.2.2015 Neuvo2020-järjestelmä, Kokemukset luomutarkastuksista Heikki Ajosenpää Satu Näykki Paimio 23.2.2015 Mikä on maatilan neuvontajärjestelmä? Viljelijälle mahdollisuus saada asiantuntijanäkemystä maatilan

Lisätiedot

Neuvo Maatilojen neuvontajärjestelmä

Neuvo Maatilojen neuvontajärjestelmä Neuvo 2020 -Maatilojen neuvontajärjestelmä Mikä on maatilan neuvontajärjestelmä? Täydentävien ehtojen tilaneuvontajärjestelmä Manner- Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014-2020 mukainen Neuvo 2020 Maatilojen

Lisätiedot

Neuvo 2020-Maatilojen neuvontajärjestelmän palvelut maatiloille. Tuomas Pennala ProAgria Etelä-Pohjanmaa

Neuvo 2020-Maatilojen neuvontajärjestelmän palvelut maatiloille. Tuomas Pennala ProAgria Etelä-Pohjanmaa Neuvo 2020-Maatilojen neuvontajärjestelmän palvelut maatiloille Tuomas Pennala ProAgria Etelä-Pohjanmaa Neuvo 2020 Maatilojen neuvontajärjestelmä vuosille 2015-2020 Viljelijälle mahdollisuus saada asiantuntijanäkemystä

Lisätiedot

Neuvonta osana maaseutuohjelmaa Neuvo 2020

Neuvonta osana maaseutuohjelmaa Neuvo 2020 Neuvonta osana maaseutuohjelmaa 2014-2020 Neuvo 2020 ProAgria Etelä-Suomi ry Satu-Maaria Ahopelto Materiaali perustuu julkaisuhetken tietoihin Mikä on maatilan neuvontajärjestelmä? Viljelijälle mahdollisuus

Lisätiedot

ProAgria ÖSL:n NEUVO 2020 palvelut maatiloille. Proagria - Österbottens Svenska Lantbrukssällskap

ProAgria ÖSL:n NEUVO 2020 palvelut maatiloille. Proagria - Österbottens Svenska Lantbrukssällskap ProAgria ÖSL:n NEUVO 2020 palvelut maatiloille Proagria - Österbottens Svenska Lantbrukssällskap Tarjoamme kaikkia Neuvo 2020 -palveluja Nykyaikaistaminen ja kilpailukyky Kasvinsuojelu Luomu Tuotantoeläimet

Lisätiedot

Maatilojen neuvontajärjestelmä - Neuvo 2020. ProAgria Keski-Pohjanmaa Sirkku Koskela 0400 137 124, sirkku.koskela@proagria.fi

Maatilojen neuvontajärjestelmä - Neuvo 2020. ProAgria Keski-Pohjanmaa Sirkku Koskela 0400 137 124, sirkku.koskela@proagria.fi Maatilojen neuvontajärjestelmä - Neuvo 2020 ProAgria Keski-Pohjanmaa Sirkku Koskela 0400 137 124, sirkku.koskela@proagria.fi Mikä on maatilan neuvontajärjestelmä? Korvaa aiemman täydentävien ehtojen Tilaneuvontajärjestelmän

Lisätiedot

ProAgrian NEUVO-palvelut luomutiloille Luomutuki-infot Masku, Heikki Ajosenpää Salo, Satu Näykki

ProAgrian NEUVO-palvelut luomutiloille Luomutuki-infot Masku, Heikki Ajosenpää Salo, Satu Näykki ProAgrian NEUVO-palvelut luomutiloille Luomutuki-infot 8.4.2019 Masku, Heikki Ajosenpää 10.4.2019 Salo, Satu Näykki Näin hyödyt Neuvo 2020 -palvelusta Varmistat tukien saannin täysmääräisenä tiedät, mitä

Lisätiedot

ProAgrian NEUVO palvelut kasvukaudella 2016

ProAgrian NEUVO palvelut kasvukaudella 2016 ProAgrian NEUVO 2020 -palvelut kasvukaudella 2016 NEUVO 2020 -palveluja monipuolisesti kasvukauden aikaisten toimenpiteiden suunnitteluun ja arviointiin Kasvustokäyntejä, tai lisäkasvustokäyntejä palvelupaketteihin

Lisätiedot

Vaihtoehtoja pellon käyttöön

Vaihtoehtoja pellon käyttöön Vaihtoehtoja pellon käyttöön Viljelyä ympäristö ja taloudellisuus huomioiden Mikä aiheuttaa vesistöjen kuormitusta peltoviljelyssä? Maan rakenne: tiivistyneessä maassa vesi- ja ravinnetalous eivät toimi,

Lisätiedot

Neuvo Maatilojen neuvontajärjestelmän ajankohtaiset Merja Uusi-Laurila

Neuvo Maatilojen neuvontajärjestelmän ajankohtaiset Merja Uusi-Laurila 30.1.2018 Neuvo 2020 -Maatilojen neuvontajärjestelmän ajankohtaiset Merja Uusi-Laurila Lyhyesti Tilakohtaista neuvontaa 7 000 euron edestä maatilaa kohti kuluvalla ohjelmakaudella Viljelijän maksettavana

Lisätiedot

Ympäristöpalvelut ProAgriassa

Ympäristöpalvelut ProAgriassa Ympäristöpalvelut ProAgriassa Sari Peltonen ProAgria Maaseutukeskusten Liitto Tärkeitä teemojamme 1)Kilpailukyky - maatilojen ja maaseutuyritysten kilpailukyvyn parantaminen 2)Ympäristö - suomalaisen maaseudun

Lisätiedot

Löytääkö ympäristöneuvonta paikkansa neuvonnassa?

Löytääkö ympäristöneuvonta paikkansa neuvonnassa? TEHO Plus 6.2.2014 Löytääkö ympäristöneuvonta paikkansa neuvonnassa? ProAgria Visio: Luomme valtakunnan parhaan asiantuntijaverkoston, joka edistää tehokkaasti maaseutuyritysten kilpailukykyä ja hyvinvointia.

Lisätiedot

Katariina Kalliokoski/Maarit Partanen ProAgria Kainuu

Katariina Kalliokoski/Maarit Partanen ProAgria Kainuu Katariina Kalliokoski/Maarit Partanen ProAgria Kainuu ProAgria Kainuu -> ProAgria Itä-Suomi 1.1.2020 Kainuun alueen toimipaikat Kajaani; Kauppakatu 25 A 4 krs Sotkamo; Kangaskatu 14C21 2. krs Suomussalmi;

Lisätiedot

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne Luomun kannattavuus ja markkinatilanne Tuorla 28.11.2016 Satu Näykki, ProAgria Länsi-Suomi Tulojen ja menojen muodostuminen Lähtökohtaisesti tavanomainen maataloustuotanto on luomutuotantoa tehokkaampaa

Lisätiedot

Neuvo 2020 maatilojen neuvontajärjestelmä

Neuvo 2020 maatilojen neuvontajärjestelmä Neuvo 2020 maatilojen neuvontajärjestelmä Kevät 2015 Katja Anttila Mavi, Eläin- ja erikoistukiyksikkö Sivu 1 Esityksen sisältö Neuvonnan aihealueet Kuka neuvontaa voi saada? Suunnitelmat maatilojen neuvontajärjestelmässä

Lisätiedot

Ympäristökorvauksen mahdollisuudet maitotilalla. Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto

Ympäristökorvauksen mahdollisuudet maitotilalla. Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto Ympäristökorvauksen mahdollisuudet maitotilalla Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto Ympäristökorvauksen valinnat maitotilalla Paljon ehtoja, mutta myös joustavuutta Toimenpiteiden valinnan avulla ja

Lisätiedot

Luomuviljelyn peruskurssi. LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke

Luomuviljelyn peruskurssi. LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke Luomuviljelyn peruskurssi LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke Luomutuotannon tilanne Muutokset tilan toiminnassa luomuun siirryttäessä Maan rakenteen ja viljelykierron merkitys Viljelykiertoon

Lisätiedot

Ympäristö käytännön viljelyssä - viljelijän puheenvuoro. Peppi ja Marko Laine Mikkola, Salo Kohti vihreämpää tukipolitiikkaa seminaari 9.11.

Ympäristö käytännön viljelyssä - viljelijän puheenvuoro. Peppi ja Marko Laine Mikkola, Salo Kohti vihreämpää tukipolitiikkaa seminaari 9.11. Ympäristö käytännön viljelyssä - viljelijän puheenvuoro Peppi ja Marko Laine Mikkola, Salo Kohti vihreämpää tukipolitiikkaa seminaari 9.11.2012 Perheviljelmä Varsinais-Suomessa, rantaradan varrella, n.

Lisätiedot

Siirtyisinkö luomuun?

Siirtyisinkö luomuun? Siirtyisinkö luomuun? Uusikaupunki 27.1.2012 Anne Johansson, ProAgria Satakunta KENELLE LUOMU SOPII? Luomu vaatii ammattitaitoa ja kiinnostusta uuden oppimiseen Usein vaaditaan panostamista perusparannuksiin

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointituki osana Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2007-2013. Katsaus tulevaan ohjelmakauteen 2014-2020

Eläinten hyvinvointituki osana Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2007-2013. Katsaus tulevaan ohjelmakauteen 2014-2020 Eläinten hyvinvointituki osana Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2007-2013 Katsaus tulevaan ohjelmakauteen 2014-2020 24.-25.1. Oulu, 2.-3.2. Nokia ja 16.-17.2.2012 Kuopio Yleistä Tuotantoeläinten

Lisätiedot

Neuvo 2020 maatilojen neuvontajärjestelmä

Neuvo 2020 maatilojen neuvontajärjestelmä Neuvo 2020 maatilojen neuvontajärjestelmä Viljelijätukihakukoulutus hallinnolle Kevät 2015 Merja Uusi-Laurila Mavi, Eläin- ja erikoistukiyksikkö Sivu 1 Esityksen sisältö Neuvonnan aihealueet Kuka neuvontaa

Lisätiedot

Maatilan ympäristötoimenpiteet. ja talous. Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto

Maatilan ympäristötoimenpiteet. ja talous. Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto Maatilan ympäristötoimenpiteet ja talous Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto MT 7.10.2009 Yhtälö oli viime keväänä vaikea: viljelyn kustannukset nousujohteiset, sadon hinta pohjalla, varastot täynnä

Lisätiedot

Energiasuunnitelma ja energia maatilaympäristössä

Energiasuunnitelma ja energia maatilaympäristössä Energiatehokkuuden valtakunnallinen koordinaatiohanke Energiasuunnitelma ja energia maatilaympäristössä Energia ja energiatehokkuus liittyvät tilalla moniin asioihin Tuotantoketjun eri vaiheet kasvattavat

Lisätiedot

Asiakirjat, suunnitelmat ja sopimukset yleisesti

Asiakirjat, suunnitelmat ja sopimukset yleisesti Luomuviljelyn peruskurssi Asiakirjat, suunnitelmat ja sopimukset yleisesti LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke Paperiasiat hallintaan (Yleistä) Luomusuunnitelma ja viljelykiertosuunnitelma

Lisätiedot

-seminaari 10.5.2012 Helsinki

-seminaari 10.5.2012 Helsinki -seminaari 10.5.2012 Helsinki Terveydenhuollolla tarkoitetaan sekä ennaltaehkäiseviä terveydenhoidollisia että sairaudenhoidollisia toimenpiteitä karjan terveydentilan parantamiseksi. Sairastuminen Kuolema

Lisätiedot

Säilörehun tuotantokustannusten laskenta ja merkitys. Konekustannukset kuntoon ja säilörehun hinta haltuun -teemapäivä

Säilörehun tuotantokustannusten laskenta ja merkitys. Konekustannukset kuntoon ja säilörehun hinta haltuun -teemapäivä Säilörehun tuotantokustannusten laskenta ja merkitys Konekustannukset kuntoon ja säilörehun hinta haltuun -teemapäivä 22.11.2017, Kitee Tulosta maidosta hanke: Pohjois-Karjalan maakunnallisen maidontuotantotavoitteen

Lisätiedot

Ympäristökorvaus 2016

Ympäristökorvaus 2016 Ympäristökorvaus 2016 Tampere 15.3.2016 Markku Kuoppa-aho Esityksen sisältö Ympäristökorvauksen muutokset Muutosten vaikutus Uudet paperiasiat ympäristökorvauksessa Ohjelmamuutokset Ohjelmamuutos hyväksytty

Lisätiedot

Esa Partanen ProAgria Etelä-Suomi 9.4.2015. Luomutuki-info 9.4.2015 1

Esa Partanen ProAgria Etelä-Suomi 9.4.2015. Luomutuki-info 9.4.2015 1 Luomutukiinfo 2015 Esa Partanen ProAgria Etelä-Suomi 9.4.2015 Luomutuki-info 9.4.2015 1 Sisältö Luomusopimuksesta sitoumukseen Ympäristökorvaussitoumus Sitoumukset yhdessä Ympäristösopimukset Hakeminen

Lisätiedot

Maatilan ympäristötoimenpiteet. ja talous. Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto

Maatilan ympäristötoimenpiteet. ja talous. Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto Maatilan ympäristötoimenpiteet ja talous Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto MT 7.10.2009 Yhtälö oli viime keväänä vaikea: viljelyn kustannukset nousujohteiset, sadon hinta pohjalla, varastot täynnä

Lisätiedot

Viljelykierrolla kannattavuus paremmaksi. Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto

Viljelykierrolla kannattavuus paremmaksi. Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto Viljelykierrolla kannattavuus paremmaksi Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto Viljelykierrosta on monipuolista hyötyä, mitkä kaikki heijastuvat kannattavuuteen Kasvinsuojeluriskit vähenevät Maan kasvukunto

Lisätiedot

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne. Marraskuu Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne. Marraskuu Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry Luomun kannattavuus ja markkinatilanne Marraskuu 2017 Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry Tulojen ja menojen muodostuminen Lähtökohtaisesti tavanomainen maataloustuotanto on luomutuotantoa tehokkaampaa

Lisätiedot

Luomusiementuotannon kannattavuudesta

Luomusiementuotannon kannattavuudesta Luomusiementuotannon kannattavuudesta Luomupäivät 5.4.2018, Tampere juha-antti.kotimaki@proagria.fi 0503011752 Miksi luomusiementuotantoon Jatkuvasti kasvava kysyntä, luomualan kasvu jatkuu Nurmisiemen,

Lisätiedot

Maatilojen energiasuunnitelma

Maatilojen energiasuunnitelma Maatilojen energiasuunnitelma Maatilojen energiasuunnitelma Maatilojen energiasuunnitelma on osa maatilojen energiaohjelmaa Maatilojen energiaohjelma Maatilan energiaohjelma: Maatilojen energiasäästötoimia

Lisätiedot

YMPÄRISTÖKORVAUKSEN VAIKUTUS LUOMUTILALLA. Luomuasiantuntija Reijo Käki

YMPÄRISTÖKORVAUKSEN VAIKUTUS LUOMUTILALLA. Luomuasiantuntija Reijo Käki YMPÄRISTÖKORVAUKSEN VAIKUTUS LUOMUTILALLA Luomuasiantuntija Reijo Käki 1 YMPÄRISTÖKORVAUS Vanha järjestelmä loppuu ja kaikki siirtyvät uuteen järjestelmään 2015. Uusi ympäristökorvaus poikkeaa monelta

Lisätiedot

Valitun kasvin tuottamisteknologia. Viljojen kasvatus moduli. Valitun kasvin tuottamisteknologia - opintopiste (op): 18

Valitun kasvin tuottamisteknologia. Viljojen kasvatus moduli. Valitun kasvin tuottamisteknologia - opintopiste (op): 18 Valitun kasvin tuottamisteknologia Viljojen kasvatus moduli Valitun kasvin tuottamisteknologia - opintopiste (op): 18 1. Kasvituotannon perusteet ja ravinteet 2 op 2. Viljojen kasvatus 4 op 3. 4 op 4.

Lisätiedot

Ajankohtaista 2014 Tilaneuvonta täydentävistä ehdoista, uutta 2015, vähän muutakin

Ajankohtaista 2014 Tilaneuvonta täydentävistä ehdoista, uutta 2015, vähän muutakin Ajankohtaista 2014 Tilaneuvonta täydentävistä ehdoista, uutta 2015, vähän muutakin EU tuki-infot 2014 Jari Tikkanen p. 0400 162 147, jari.tikkanen@proagria.fi www.proagria.fi, ProAgria Keski-Pohjanmaa

Lisätiedot

Kannattavuus on avainasia. Timo Mallinen, ProAgria Etelä-Suomi Uudenmaan tukitilaisuudet Huhtikuu 2016

Kannattavuus on avainasia. Timo Mallinen, ProAgria Etelä-Suomi Uudenmaan tukitilaisuudet Huhtikuu 2016 Kannattavuus on avainasia Timo Mallinen, ProAgria Etelä-Suomi Uudenmaan tukitilaisuudet Huhtikuu 2016 ProAgria Etelä-Suomen toiminta-alue 14 000 maatilaa 9000 asiakasta 700 000 ha peltoa 160 toimihenkilöä

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausunto hankehakemukseen

Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausunto hankehakemukseen Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausunto hankehakemukseen Yrittäjyysosaamista kasvualoille SOTE-palvelut kartalla Paikkatiedon hyödyntäminen terveydenhuollossa 27.11.2015 Jarkko Yliruka, erikoissuunnittelija,

Lisätiedot

Millaisia tukia luomusika- tai -nautatilalle?

Millaisia tukia luomusika- tai -nautatilalle? Millaisia tukia luomusika- tai -nautatilalle? Luomutila saa EU- ja kansallisia tukia pääsääntöisesti samalla tavalla kuin tavanomainenkin tila. Monipuolisen viljelykierron johdosta luomutila voi hyödyntää

Lisätiedot

MAATILOJEN NEUVONTAJÄRJESTELMÄ. Maatilan ympäristösuunnitelma. Ohje neuvojalle

MAATILOJEN NEUVONTAJÄRJESTELMÄ. Maatilan ympäristösuunnitelma. Ohje neuvojalle MAATILOJEN NEUVONTAJÄRJESTELMÄ Maatilan ympäristösuunnitelma Ohje neuvojalle 1. Johdanto Tässä maatilojen neuvontajärjestelmän ympäristösuunnitelmaohjeistuksessa on esitetty tiivistetyssä muodossa ohjeita

Lisätiedot

Energiatehokkuudesta kilpailukykyä maatiloille VILMA- ilmastoviisaita ratkaisuja maatiloille Maarit Kari ProAgria Keskusten Liitto

Energiatehokkuudesta kilpailukykyä maatiloille VILMA- ilmastoviisaita ratkaisuja maatiloille Maarit Kari ProAgria Keskusten Liitto Energiatehokkuudesta kilpailukykyä maatiloille VILMA- ilmastoviisaita ratkaisuja maatiloille 15.4.2016 Maarit Kari ProAgria Keskusten Liitto Energiakustannus ja % tuottajahinnasta, esimerkkejä (ei keskiarvoja)

Lisätiedot

Tiedätkö millainen mielikuva asiakkaalla on yrityksestäsi?

Tiedätkö millainen mielikuva asiakkaalla on yrityksestäsi? Tiedätkö millainen mielikuva asiakkaalla on yrityksestäsi? Haluaisitko tietää millainen mielikuva asiakkaillasi on sinun yrityksestä? Asiakkaat ovat yrityksille elintärkeitä. Ensivaikutelma, mielikuva

Lisätiedot

Luomutilojen tuki-ilta

Luomutilojen tuki-ilta Luomutilojen tuki-ilta 17.3.2016 Tuki-ja luomuehtojen yhteensovittaminen NEUVO2020 Sari Hiltunen, ProAgria Etelä-Suomi ry Luomutilan valintoja 17.3.2016 Tuotantonurmet (säilörehu) viherlannoitustarkoituksessa

Lisätiedot

Pellon kunnostus tilaisuus, Karkkila Viljelykierto ja talous Juha Helenius

Pellon kunnostus tilaisuus, Karkkila Viljelykierto ja talous Juha Helenius Pellon kunnostus tilaisuus, Karkkila Viljelykierto ja talous Juha Helenius Mitkä ovat kasvintuotannon tärkeimmät menestykseen vaikuttavat tekijät? ProAgrian asiantuntija-arvio vastausten määrä ProAgria

Lisätiedot

Onko viljelijöillä kiinnostusta siirtyä luomuun? Anne Kallinen 10.6.2014

Onko viljelijöillä kiinnostusta siirtyä luomuun? Anne Kallinen 10.6.2014 Onko viljelijöillä kiinnostusta siirtyä luomuun? Anne Kallinen 10.6.2014 SISÄLTÖ 1. Luomutuotannon osuudet 2013 2. Luomutuottajan yrittäjäominaisuudet 3. Luomutuotannossa jatkaminen ja luomuun siirtyminen

Lisätiedot

Luonnonmukainen tuotanto 2015-2020

Luonnonmukainen tuotanto 2015-2020 Luonnonmukainen tuotanto 2015-2020 02.04.2015 Materiaalin tekohetkellä lainsäädäntöä ei ole hyväksytty muutokset mahdollisia Tuki-infot 2015 Anna-Leena Vierimaa Luomutuotannon asiantuntija ProAgria Oulu/

Lisätiedot

Pohjoinen periferia ja Arktinen ohjelma 2014-2020 (NPA) - Ohjelma-alue - Toimintalinjat - Toteutustilanne - Miten NPA toteuttaa Itämeristrategian

Pohjoinen periferia ja Arktinen ohjelma 2014-2020 (NPA) - Ohjelma-alue - Toimintalinjat - Toteutustilanne - Miten NPA toteuttaa Itämeristrategian Pohjoinen periferia ja Arktinen ohjelma 2014-2020 (NPA) - Ohjelma-alue - Toimintalinjat - Toteutustilanne - Miten NPA toteuttaa Itämeristrategian tavoitteita? Ohjelma-alueen yhteiset erityispiirteet 1)

Lisätiedot

Tilakohtaisia esimerkkejä

Tilakohtaisia esimerkkejä 02.04.2015 Tilakohtaisia esimerkkejä Tuki-infot 2015 Anna-Leena Vierimaa Luomutuotannon asiantuntija ProAgria Oulu/ Mikä muuttuu 2015 -hanke Ympäristökorvausjärjestelmä Täydentävät ehdot, maatalousmaan

Lisätiedot

LASTENSUOJELUN PRAKSIS

LASTENSUOJELUN PRAKSIS LASTENSUOJELUN PRAKSIS vastaa lastensuojelun haasteisiin Kehrä Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät Kehittävä sosiaalityöntekijä 30.9.2011 Tiina Muukkonen Lastensuojelun haasteet niistä on runsaudenpula

Lisätiedot

Eviran ajankohtaiset. Katja Korkalainen Rehu- ja lannoitevalvontayksikkö. Viljelijätukihakukoulutus 2014

Eviran ajankohtaiset. Katja Korkalainen Rehu- ja lannoitevalvontayksikkö. Viljelijätukihakukoulutus 2014 Eviran ajankohtaiset Katja Korkalainen Rehu- ja lannoitevalvontayksikkö Yleistä Eviran täydentävien ehtojen valvonnoista 1) Mavi ohjaa Eviraa täydentävien ehtojen valvonnoissa Evira ohjeistaa ja seuraa

Lisätiedot

Luomutilojen tukikoulutus

Luomutilojen tukikoulutus Luomutilojen tukikoulutus 20.3.2018 Tuki-ja luomuehtojen yhteensovittaminen NEUVO2020 Sari Hiltunen, ProAgria Etelä-Suomi ry Kylvöalaennuste 2018 1 Hintatietoja, viikko 12/2018 tavanomainen luomu leipävehnä

Lisätiedot

Avoindata.fi. Palvelu julkishallinnon avoimen datan ja yhteentoimivuutta edistävien ohjeiden jakamiseen

Avoindata.fi. Palvelu julkishallinnon avoimen datan ja yhteentoimivuutta edistävien ohjeiden jakamiseen Avoindata.fi. Palvelu julkishallinnon avoimen datan ja yhteentoimivuutta edistävien ohjeiden jakamiseen Mikä on Avoindata.fi? Julkaistu 15.9.14 osana valtiovarainministeriön Avoimen tiedon ohjelmaa Tavoitteena

Lisätiedot

Neuvo 2020 - Koulutuspäivien ohjelma

Neuvo 2020 - Koulutuspäivien ohjelma NEUVO 2020 Ensimmäinen koulutuspäivä 9.12 12.00 Tilaisuuden avaus (yksikönjohtaja Vesa Perätalo, Mavi) 12.15 Yleiskatsaus Neuvo 2020-maatilojen neuvontajärjestelmään (Merja Uusi-Laurila, Mavi) 13.15 Neuvonnan

Lisätiedot

MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa!

MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa! Kysely Välkky-projektissa keväällä 2011 toteutetuista MUUTOS! -koulutuksista MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa! Aika ja paikka: 11.3.2011, MTC Oy, Pori Kouluttajat: Timo Martelius

Lisätiedot

Luomuviljelyn talous. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso

Luomuviljelyn talous. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso Luomuviljelyn talous Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso 1.12.2009 Luonnonmukaisen tuotannon näkymät 1/2 Luomutuotteiden kysyntä on kasvanut kaikkialla Suomessa kulutus on tapahtunut muuta Eurooppaa

Lisätiedot

Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020. Tilannekatsaus 30.3.2015 MYR Hannu Linjakumpu Lapin ELY-keskus

Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020. Tilannekatsaus 30.3.2015 MYR Hannu Linjakumpu Lapin ELY-keskus Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Tilannekatsaus 30.3.2015 MYR Hannu Linjakumpu Ohjelman varat toimenpiteittäin Koulutus ja tiedonvälitys Investoinnit fyysiseen omaisuuteen* Maaseudun

Lisätiedot

Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen

Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen Tässä materiaalissa kerrotaan tärkeät asiat kotityöpalvelusopimuksesta, kartoituskäynnistä asiakkaan kodissa. Laadukkaat kotityöpalvelut

Lisätiedot

Tarkalla Ohjauksella Energiatehokkuutta TOE

Tarkalla Ohjauksella Energiatehokkuutta TOE Tarkalla Ohjauksella Energiatehokkuutta TOE Janne Jokinen projektipäällikkö Hankkeen toteutusaika ja budjetti 1.1.2016-30.6.2018 Laitehankintoihin lisäksi 40 000 Hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet Hankkeen

Lisätiedot

Täydentävät ehdot, kasvintuotannon rehuhygienia. Katja Korkalainen Rehujaosto katja.korkalainen@evira.fi puh. 040-489 3412 vaihde 029 530 0400

Täydentävät ehdot, kasvintuotannon rehuhygienia. Katja Korkalainen Rehujaosto katja.korkalainen@evira.fi puh. 040-489 3412 vaihde 029 530 0400 Täydentävät ehdot, kasvintuotannon rehuhygienia Katja Korkalainen Rehujaosto katja.korkalainen@evira.fi puh. 040-489 3412 vaihde 029 530 0400 Neuvo2020 Joulukuu 2014 Yleistä täydentävien ehtojen rehuvalvonnoista

Lisätiedot

Monipuolisen viljelykierron mahdollisuudet maan kasvukunnon parantajana

Monipuolisen viljelykierron mahdollisuudet maan kasvukunnon parantajana Monipuolisen viljelykierron mahdollisuudet maan kasvukunnon parantajana Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto Viljelykiertojen monipuolistaminen miksi? Maan kasvukunto vaatii viljelyn muutosta maa väsyy

Lisätiedot

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015 Strategia, johtaminen ja KA 29.4.2015 Valtiovarainministeriö Talouden ja hyvinvoinnin vakaan perustan rakentaja VM vastaa vakaan ja kestävän kasvun edellytyksiä vahvistavasta talouspolitiikasta valtiontalouden

Lisätiedot

NEUVONNAN HAASTEET PERUNA-ALALLA. Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto

NEUVONNAN HAASTEET PERUNA-ALALLA. Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto NEUVONNAN HAASTEET PERUNA-ALALLA Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto Perunanviljelyn haasteet - kotimainen tuotanto kilpailee voimakkaasti tuonnin kanssa - nykyiset viljelyalat eivät lisäänny, tuotanto

Lisätiedot

Tuki neuvontapalveluiden hyödyntämiseen (koodi M02.1)

Tuki neuvontapalveluiden hyödyntämiseen (koodi M02.1) Tuki neuvontapalveluiden hyödyntämiseen (koodi M02.1) Toimenpiteen kuvaus Toimenpiteessä myönnetään korvaus tehdystä maatilaneuvonnasta hyväksytyille neuvojille tai neuvontaorganisaatioille. Hyväksytyt

Lisätiedot

Kannattavuus on avainasia. Juha Simola, ProAgria Etelä-Suomi Uudenmaan tuki-infot 2017

Kannattavuus on avainasia. Juha Simola, ProAgria Etelä-Suomi Uudenmaan tuki-infot 2017 Kannattavuus on avainasia Juha Simola, ProAgria Etelä-Suomi Uudenmaan tuki-infot 2017 ProAgria Etelä-Suomi Lähes 9 000 asiakasta 13 500 maatilaa Liikevaihto 9 milj. euroa 150 työntekijää Viljatilan johtaminen/kannattavuus

Lisätiedot

Ympäristösitoumus 2015

Ympäristösitoumus 2015 Ympäristösitoumus 2015 Viljelijätukihakukoulutus kevät 2015 Tiedot ovat koulutuspäivän tilanteen mukaisia Esityksen sisältö Sitoumusala ja sen muutokset Sitoutuminen ja lohkokohtainen korvaus Toimenpiteiden

Lisätiedot

Ympäristö ja viljelyn talous

Ympäristö ja viljelyn talous Ympäristö ja viljelyn talous Mitkä ovat tilasi tärkeimmät lähiajan kehityskohteet? ProAgrian asiantuntija-arvio vastausten määrä Mitkä ovat kasvintuotannon tärkeimmät menestykseen vaikuttavat tekijät?

Lisätiedot

ANC eli luonnonhaittakorvaus yleistä

ANC eli luonnonhaittakorvaus yleistä ANC eli luonnonhaittakorvaus 2015 ja ympäristökorvaus 2015 komission käsittelyyn lähetetyssä maaseutuohjelmassa sekä kansallisen tukilain muutosesitys sekä tilatuki ja viherrys Suomen tiedonannon perusteella

Lisätiedot

Tilakohtaiset ratkaisut ympäristön ja samalla kukkaron hyväksi. Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto

Tilakohtaiset ratkaisut ympäristön ja samalla kukkaron hyväksi. Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto Tilakohtaiset ratkaisut ympäristön ja samalla kukkaron hyväksi Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto Tilakohtaiset tavoitteet ja valinnat: - miten panostan viljelyyn? - miten hyvä sato ja taloudellinen

Lisätiedot

Kasvitilan valmistautuminen luomuvalvontaan. Juha-Antti Kotimäki Luomuasiantuntija ProAgria Etelä-Savo

Kasvitilan valmistautuminen luomuvalvontaan. Juha-Antti Kotimäki Luomuasiantuntija ProAgria Etelä-Savo Kasvitilan valmistautuminen luomuvalvontaan Juha-Antti Kotimäki Luomuasiantuntija ProAgria Etelä-Savo Ajan tasalla pidettävät dokumentit Luomusuunnitelma tilalla päivitetty versio Vuosittainen tuotantosuunnitelma

Lisätiedot

Eri tuotantomuodot -kulutusprofiilit ja vaatimukset energialähteelle

Eri tuotantomuodot -kulutusprofiilit ja vaatimukset energialähteelle Eri tuotantomuodot -kulutusprofiilit ja vaatimukset energialähteelle Maarit Kari ProAgria Keskusten Liitto Maatilojen energiapalapelille on monta pelaajaa Maatilan kokoluokka & energiavirtojen kompleksisuus

Lisätiedot

Ympäristökorvaus 2015-2020 ohjelmaluonnos

Ympäristökorvaus 2015-2020 ohjelmaluonnos Ympäristökorvaus 2015-2020 ohjelmaluonnos Juha Lappalainen 29.11.2013 Ohjelma on vasta luonnos Ohjelman lopullinen rahoitus, sisältö ja korvaustasot ovat vielä auki Valvontaan liittyviä asioita ei ole

Lisätiedot

Satotasojen merkitys tilan kannattavuuteen. Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto 9.10.2015

Satotasojen merkitys tilan kannattavuuteen. Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto 9.10.2015 Satotasojen merkitys tilan kannattavuuteen Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto 9.10.2015 Totta vai ei? Isojen satojen tuottaminen on kallista Ei ne rahat laskemalla lisäänny Teit mitä tahansa, säät

Lisätiedot

VILMA maatilaverkoston haastattelun yhteenveto

VILMA maatilaverkoston haastattelun yhteenveto VILMA maatilaverkoston haastattelun yhteenveto Sakari Raiskio, Luke 1 26.4.2019 VILMA -maatilaverkosto 23 maatilaa mukana verkostossa 17 luomu, 6 tavanomainen tuotanto Kasvinviljelytiloja Tilojen peltopinta-alat

Lisätiedot

Sähkökaupan eettiset säännöt 1.1.2005 1 ( 5 )

Sähkökaupan eettiset säännöt 1.1.2005 1 ( 5 ) Sähkökaupan eettiset säännöt 1.1.2005 1 ( 5 ) SÄHKÖKAUPAN EETTISET SÄÄNNÖT Nämä säännöt on valmisteltu sovellettaviksi sähkön markkinoinnissa ja myynnissä loppuasiakkaille. Säännöt koskevat tämän liiketoiminnan

Lisätiedot

Biopolttoaineet ovat biomassoista saatavia polttoaineita Biomassat ovat fotosynteesin kautta syntyneitä eloperäisiä kasvismassoja

Biopolttoaineet ovat biomassoista saatavia polttoaineita Biomassat ovat fotosynteesin kautta syntyneitä eloperäisiä kasvismassoja Biopolttoaineet ovat biomassoista saatavia polttoaineita Biomassat ovat fotosynteesin kautta syntyneitä eloperäisiä kasvismassoja 1 Miksi kotimaista metsäenergiaa? Metsäenergian käyttöä puoltavat mittavat

Lisätiedot

Suomesta ravinteiden kierrätyksen mallimaa

Suomesta ravinteiden kierrätyksen mallimaa Suomesta ravinteiden kierrätyksen mallimaa Suomesta ravinteiden kierrätyksen mallimaa Vesiensuojelupäivät 7.-8.9.2011 Tarja Haaranen, YM Pro Saaristomeri ohjelmakokous 2012 Tarja Haaranen, YM Riku Lumiaro

Lisätiedot

Hyvinvoinnin tilannekatsaus

Hyvinvoinnin tilannekatsaus Hyvinvoinnin tilannekatsaus Hyvinvointikertomus 2014 Tytti Solankallio-Vahteri Hyvinvointikoordinaattori 16.11.2015 16.11.2015 Hyvinvoinnin edistäminen kunnan tehtävänä Kunnan tehtävänä on (Kuntalaki 410/2015)

Lisätiedot

Perinnebiotoopit ja hoidon rahoitus

Perinnebiotoopit ja hoidon rahoitus Perinnebiotoopit ja hoidon rahoitus YHTEINEN KULTTUURI- YMPÄRISTÖMME ESILLE - KYNÄ JÄTTÄÄ JÄLJEN 12.00 Tervetulosanat ja Kulttuuriympäristö näkyväksi KYNÄ - hanke-esittely, maisema- ja ympäristöasiantuntija

Lisätiedot

Luomuinfot Siikajoki, Jääli, Piippola

Luomuinfot Siikajoki, Jääli, Piippola Luomuinfot Siikajoki, Jääli, Piippola Anna-Leena Vierimaa Luomutuotannon asiantuntija p. 0400 138733 anna-leena.vierimaa@proagria.fi ProAgria Oulu/YmpäristöAgro II Luomutuotantoon siirtymisen Tilakohtainen

Lisätiedot

Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena,

Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena, Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena, muutoksessa mukana Anneli Louhenperä Ma. kehittämispäällikkö 25.11.2015 1 Esityksen sisältö Kertausta: Mikä on standardi ja miksi sitä tarvitaan Diat 3 7 Muutokset:

Lisätiedot

Ajankohtaista tukien maksamisesta

Ajankohtaista tukien maksamisesta 772 5785 Ajankohtaista tukien maksamisesta Tuula Seurujärvi Yksikönjohtaja Tukien maksatusyksikkö Varainhoito-osasto Maksettu sidotusta (%) 30.4.2014 Lähde: HankeDW / TK Sis. toimintalinjojen 1, 3, 4 hanke

Lisätiedot

EU-avustajat Äänekoski

EU-avustajat Äänekoski EU-avustajat Äänekoski 18.3.2014 18.3.2014 Miksi ja miten valvontaan? Pyritään varmistamaan tuensaajien oikeusturva ja tasapuolinen kohtelu Varmistetaan tukien myöntöedellytysten täyttyminen Vähintään

Lisätiedot

Neuvo 2020 maatilojen neuvontajärjestelmä neuvonta osana ohjelmaa

Neuvo 2020 maatilojen neuvontajärjestelmä neuvonta osana ohjelmaa Neuvo 2020 maatilojen neuvontajärjestelmä neuvonta osana ohjelmaa Maatalouden ympäristönsuojelun neuvottelupäivät Jyväskylä, 18.11.2014 Merja Uusi-Laurila, Mavi Sivu 1 Neuvonta EU-asetuksissa Horisontaaliasetus

Lisätiedot

1 2 + I D E A A T E R V E E L L I S E E N S Y Ö M I S E E N E D U L L I S E S T I t o i m i v a a a r k i r u o k a a. f i

1 2 + I D E A A T E R V E E L L I S E E N S Y Ö M I S E E N E D U L L I S E S T I t o i m i v a a a r k i r u o k a a. f i 12+ IDEAA TERVEELLISEEN SYÖMISEEN EDULLISESTI 1. Suunnittele viikon ruoat etukäteet Tee viikkosuunnitelma uuden viikon alkaessa: minä päivinä ehdit laittamaan ruokaa, milloin ruoka pitää olla valmiina

Lisätiedot

Neuvo 2020 maatilojen neuvontajärjestelmä

Neuvo 2020 maatilojen neuvontajärjestelmä VIJLELIJÄTUKIHAKUKOULUTUS 1 (5) HALLINNOLLE, KEVÄT 2015 Neuvo 2020 maatilojen neuvontajärjestelmä 1. Johdanto Maatilojen neuvontajärjestelmä on osa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2014 2020.

Lisätiedot

Luonnonmukainen viljely ja luomukorvaus 2015-

Luonnonmukainen viljely ja luomukorvaus 2015- Luonnonmukainen viljely ja luomukorvaus 2015- Varsinais-Suomen ELY-keskus Ympäristöagrologi Erkki Aro 18.11.2014 Mynämäki 9.12.2014 2 340 Luomumaatiloja Varsinais-Suomessa (kpl) 2009-2014 335 330 325 320

Lisätiedot

Maatilan ympäristöneuvontakäynnin tuki- ja taustamateriaalit

Maatilan ympäristöneuvontakäynnin tuki- ja taustamateriaalit Maatilan ympäristöneuvontakäynnin tuki- ja taustamateriaalit Ympäristöneuvojakoulutus Tampere 2.10.2013. Ympäristöneuvontakäynnin ja - suunnitelman tavoitteet Tavoitteena on laatia kehittämissuunnitelma,

Lisätiedot

Luomutuotannon kannattavuus

Luomutuotannon kannattavuus Luomuviljelyn peruskurssi Luomutuotannon kannattavuus LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke Mitä muutoksia luomu saattaa tuoda tuotantoon? Tuotantosuunnalla iso merkitys Viljelykierron noudattaminen

Lisätiedot

Ympäristökorvauksen sitoumuksen koulutuspäivä. Eija Mutila, Satakunnan Ely-keskus

Ympäristökorvauksen sitoumuksen koulutuspäivä. Eija Mutila, Satakunnan Ely-keskus Ympäristökorvauksen sitoumuksen koulutuspäivä Eija Mutila, Satakunnan Ely-keskus Lannoituksen vähimmäisvaatimukset: Fosfori 325 kg/ha/5 vuotta ja puutarhataloudessa 560 kg/ha/5 vuotta Ennakointi (viljelykierto,

Lisätiedot

ENERGIATEHOKKUUS. Maatilojen ympäristöpäivä 9.12.2015. Energiatehokkuutta ja paikallisia energiavaihtoehtoja

ENERGIATEHOKKUUS. Maatilojen ympäristöpäivä 9.12.2015. Energiatehokkuutta ja paikallisia energiavaihtoehtoja Maatilojen ympäristöpäivä 9.12.2015 Energiatehokkuutta ja paikallisia energiavaihtoehtoja ENERGIATEHOKKUUS Energiatehokkuus kuvaa käytetyn energian ja tuotetun tuotteen suhdetta kwh/maitolitra kwh/lehmäpaikka

Lisätiedot

Maatilojen energiaohjelma. Veli-Pekka Reskola Maa- ja metsätalousministeriö puh. 09 160 53396, 040 5488817 veli-pekka.reskola@mmm.

Maatilojen energiaohjelma. Veli-Pekka Reskola Maa- ja metsätalousministeriö puh. 09 160 53396, 040 5488817 veli-pekka.reskola@mmm. Maatilojen energiaohjelma Veli-Pekka Reskola Maa- ja metsätalousministeriö puh. 09 160 53396, 040 5488817 veli-pekka.reskola@mmm.fi Esityksen sisältö: Maatilojen energiaohjelman esittely tausta ja tavoitteet

Lisätiedot

Ympäristötuki. Eu-avustajien koulutus Äänekoski. Merja Lehtinen/K-S ELY-keskus

Ympäristötuki. Eu-avustajien koulutus Äänekoski. Merja Lehtinen/K-S ELY-keskus Ympäristötuki Eu-avustajien koulutus Äänekoski Merja Lehtinen/K-S ELY-keskus 18.3.2014 Ympäristötuki Ei uusia sitoumuksia tähän tietoon Vuonna 2007-2009 tehdyt ympäristötukisitoumukset jatketaan vuodella

Lisätiedot

Maamies ja Aurajoki - maatalouden ympäristönsuojelu Aurajoen vesistöalueella. Aino Launto-Tiuttu, TEHO Plus hanke Lieto

Maamies ja Aurajoki - maatalouden ympäristönsuojelu Aurajoen vesistöalueella. Aino Launto-Tiuttu, TEHO Plus hanke Lieto Maamies ja Aurajoki - maatalouden ympäristönsuojelu Aurajoen vesistöalueella Aino Launto-Tiuttu, TEHO Plus hanke 28.11.2013 Lieto Aurajoen virtaa seminaari Aurajoen nykyisyydestä ja tulevasta Aurajokisäätiö/Lieto

Lisätiedot