Sandwich-elementti. Tuoteohje

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sandwich-elementti. Tuoteohje"

Transkriptio

1 Sandwichelementti Tuoteohje

2 Uutta henkeä rakentamiseen TPE Spirit Panel elementin valmistus aloitettiin Somerolla elokuussa VTT on myöntänyt elementille ECvaatimuksenmukaisuustodistuksen elokuussa 2010 ja sitä kautta elementillä on nyt myös CEmerkintä. TPE Spirit Panel on sandwichelementti, jossa on liimattu mineraalivillaytimen molemmille puolille pinnoitettu 0,60mm:n vahvuinen kuvioitu tai sileä teräsohutlevy. Tyypillisiä elementin käyttökohteita ovat teollisuusrakennukset, voimalaitokset, toimistorakennukset, liikerakennukset ja varasto sekä urheiluhallit. TPE Spirit Panel elementit soveltuvat käytettäväksi ulkoseinissä, väliseinissä ja alakatoissa. Ulkoseinissä erityisesti silloin, kun julkisivulta vaaditaan lämmöneristävyyttä, lujuutta, palonkestävyyttä, asentamisen nopeutta ja viimeisteltyä ulkonäköä. Elementit voidaan kiinnittää liimapuu, teräs ja betonirunkoihin. Elementeistä rakennetun hallin laajentaminen tai muuttaminen esimerkiksi käyttötarkoituksen muuttuessa on helppoa. Elementtejä voidaan käyttää myös vanhojen, muusta materiaalista rakennettujen hallien korjaukseen.

3 Tekniset tiedot Elementin ulkopinta: 0,6 mm teräsohutlevy Eriste: kivivilla (RW), lasivilla (GW) tai polyuretaani Elementin sisäpinta: 0,6 mm teräsohutlevy Teräsohutlevyn pinnoite: PE, PVDF Värivaihtoehdot: PE: RR20, RR21 PVDF: RR20, RR21, RR22, RR23, RR35, RR40, RR41, RR45, RR750 Liima: kaksikomponenttinen polyuretaaniliima Elementin paksuudet: 100mm, 125mm, 150mm, 175mm, 200mm, 240mm Pituus: 1,0m 12,0 m Pintalevyjen kuviointi: Varjourat 150, 200, 600 Mikroprofilointi Sileä pinta Sileä (smooth) Varjoura 600 Varjoura 200 Varjoura 150 Mikroprofiili

4 Paloominaisuudet Paksuus (mm) Paino (kg/hm2) Uarvo (W/m2) Hyötyleveys Maksimipituus (mm) TSP 100 TSP 125 TSP 150 TSP 175 TSP 200 TSP ,9 21,0 23,1 25,3 27,4 31,7 0,38 0,31 0,26 0,22 0,20 0,16 TSP 100 GW65 TSP 125 GW65 TSP 150 GW65 TSP 175 GW65 TSP 200 GW65 TSP 240 GW ,6 16,1 17,6 19,1 20,6 23,6 0,40 0,32 0,27 0,23 0,20 0,17 Taulukko 1: Spirit panel elementtien ominaisuudet Palonkestävyys TPE Spirit Panel elementtien palonkestävyys on koestettu VTT Expert Services Oy:n Paloturvallisuuslaitoksen toimesta. Vahvuus / Palonkestävyys EI30 EI60 EI90 EI120 EI mm 125 mm 150 mm /GW65 /GW mm /GW65 /GW mm /GW65 /GW mm /GW65 /GW65 Taulukko 2: Spirit panel elementtien palonkestävyys Palokäyttäytyminen: A2s1, d0 Palonkestävyys testaus Lommahduslujuuden testausta tehtaalla

5 Laadunvalvonta ja valmistusmerkinnät Elementit ovat standardin EN mukaisia. TPE Spirit Panel elementin mekaanisten ominaisuuksien alkutestaus (ITT) on tehty kolmannen osapuolen toimesta ja tehtaan oma laadunvalvonta (FPC) testaa säännöllisesti tuotteen ominaisuudet standardin mukaan. Tuotantovaiheessa elementin urosponttiin kirjautuu tunniste josta on selvitettävissä elementin tuotenimi, valmistusajankohta, ulkopuolen pinnoite, vahvuus ja ydinmateriaalin ominaisuudet. Tämä tunniste löytyy jokaisesta elementistä. Tunniste jää asennettaessa piiloon naaraspontin alle. Merkinnästä ilmenee tuotetiedot: TSP = TPE Spirit Panel 175 = Elementin paksuus ( mm ) RW = Villatyyppi ( kivivilla ) 50 = Villan lujuusluokka 0.60 = Ulkopinnan materiaalivahvuus PVDF = Ulkopinnan pinnoite RR40 = Ulkopinnan värisävy S150 = Pintakuviointi ulkopinnassa ( varjoura150 ) 0.60 = Sisäpinnan materiaalivahvuus PE = Sisäpinnan pinnoite RR20 = Sisäpinnan värisävy S150 = Pintakuviointi sisäpinnassa ( varjoura 150 )

6 Käsittely TPE Spirit Panel elementti on sandwichrakenne, jonka lujuus perustuu ytimen ja pintalevyjen muodostamaan komposiittirakenteeseen. Elementtejä käsiteltäessä ja asennettaessa tulee olla huolellinen, koska elementtien pinta on herkkä naarmuuntumiselle. Ohutlevyn pinnoite on tehtaalla suojattu ohuella muovikalvolla. Suojakalvo tulee suojata suoralta auringonvalolta mikäli mahdollista ja se tulee irrottaa mahdollisimman nopeasti elementin asennuksen jälkeen, muuten irrottaminen voi vaikeutua. Elementtien villaytimiä ei saa päästää kastumaan. Kuljetus Elementit kuljetetaan työmaille kuormaautoilla. Ennen lastaamista on varmistettava lavan kunto. Naulat tai muut terävät esineet lavalla tai sen reunoissa voivat vahingoittaa elementtejä. Ajoneuvon lavan on oltava tarpeeksi pitkä. Elementtipakkaus on pisimmillään 12m ja pakkaus saa työntyä enintään 1,5 m lavan takareunan ulkopuolelle. Pakkauksia saa laittaa maksimissaan kahteen kerrokseen. Kuljettajan on huolehdittava siitä että elementtikuorma on asianmukaisesti kiinnitetty. Suositeltu lavan leveys elementtikuljetuksiin on noin 2500mm, jolloin elementtipakkauksia menee kaksi vierekkäin. Pakkausten sidontaan käytettävien liinojen tulisi olla leveydeltään vähintään 50mm. Liinojen lukumäärä riippuu taas pakkauksen pituudesta. Suositeltavaa on, että liinoja olisi noin kahden metrin välein. Sidontaliinan ja elementin välissä tulee aina olla pahvinen suojakulma yms. jotta vältetään elementin reunojen vahingoittuminen. Jos samassa kuljetuksessa viedään myös listoja tai rankoja, tulee ne kiinnittää erikseen omilla liinoilla.

7 Pakkaus Elementit pakataan kolliin EPSalustoille ja kalvotetaan kutistemuovilla. Yhden kollin maksimimitat ovat: 12m x 1.23m x 1.3m. Oikeanlaisella kollituksen suunnittelulla parannetaan työmaan tehokkuutta ja vältetään turhaa siirtelyä. Kollin ylin elementti on yleensä asennettavan pilarivälin alimmainen eli aloituselementti. Erimittaisten elementtien sattuessa samaan kolliin, pakataan lyhyemmät elementit päälimmäiseksi. Eri väriset samalla pilarivälillä olevat elementit kollitetaan värin mukaisesti ja merkitään siten, että elementin sijainti löytyy helposti työmaalla. Alla olevassa kuvassa on esitetty elementtien vakiopakkaus. Muut pakkaustyypit voidaan sopia erikseen. Yhteen kolliin laitettavien elementtien määrä vaihtelee paksuuden mukaan seuraavasti: TSP 100 TSP 125 TSP 150 TSP 175 TSP 200 TSP kpl / kolli 8 kpl / kolli 7 kpl / kolli 6 kpl / kolli 5 kpl / kolli 4 kpl / kolli Kutistekalvo Suojakulma Kovalevyalusta EPSalusta Kollitarra

8 Vastaanotto ja purku Toimitusta vastaanotettaessa tulee ensimmäiseksi tarkastaa elementtien määrä ja kunto. Jos mitat eivät vastaa pakkauslistassa ilmoitettuja tai kuljetuksessa on syntynyt vaurioita, tulee asiasta ottaa yhteys TPE Spirit Panel myyntiin. Elementtikollit puretaan lavalta yksi kerrallaan. Purkaminen suoritetaan trukilla tai nosturilla. Trukilla purettaessa haarukat sijoitetaan kollin alle poikkitukien väliin, pohjan suojalevyn ja suojakulmien kohdalle, elementtiä vahingoittamatta. Nosturilla purettaessa käytetään kahta nostoliinaa. Vaurioiden välttämiseksi on hyvä käyttää kollin levyisiä lautoja nostoliinan ja alimman paneelin välissä. Nostoliinojen kunto tulee tarkastaa aina ennen nostoa.

9 Leikkaus ja aukot Elementtin sahaus ja aukot tulee tehdä asianmukaisella puukko tai pistosahalla. Pitkät sahaukset kannattaa tehdä pyörösahalla tai pystyvannesahalla. Kulmahiomalaitteen käyttö elementtien sahaukseen ei ole suositeltavaa, koska sahauksesta syntyvä kuuma metallilastu voi vaurioittaa pinnoitetta. Sahauksesta syntyvä metallipuru tulee aina harjata huolellisesti pois, koska pinnoitteelle jäänyt metallipuru edistää korroosiota. Pyörösaha Vannesaha Puukkosaha Kulmahiomakone TSP Nostimet Yksittäisten elementtien nostamiseen voidaan käyttää TSP Vaakanostinta, joka on vuokrattavissa tai ostettavisssa erikseen. Nostimet ovat elementtipaksuuksille 125mm 240mm. Väliseinäelementtien (100mm) nostamiseen suositellaan käytettävän imukuppinostinta, joka on myös vuokrattavissa Spirit Panel myynnin kautta.

10 Asennus Kiinnikkeet, listat, profiilit, tiivisteet ja nostovälineet (pontti, sekä imukuppinostin) muodostavat kokonaisuuden jolla elementtien asennus tehdään yleisesti hyväksyttyjen vaatimusten mukaisesti ja elementtiseinä täyttää sille edellytetyt kriteerit, tiiveyden, lämmöneristävyyden ja ulkonäön suhteen. TPE Spirit Panel elementit asennetaan joko vaakaan tai pystyyn. Ulkoseinissä elementtien sisemmässä naaraspontissa on tehdasasenteinen TPE (termoplastinen elastomeeri) tiivistenauha. Paloluokitelluissa seinissä käytetään palokittiä. Vaakaasennus Myös elementtien asennuspalvelut kuuluvat tarjontaamme Elementtiasennus toteutetaan piirustusten mukaisesti. Asennus aloitetaan sopivasta alanurkasta niin, että elementin urospuolen pontti jää ylöspäin. Ennen asennuksen aloittamista tulee tarkistaa pintojen suoruus. Asennus aloitetaan asentamalla sokkelinauha sokkelin päälle sekä pilareihin liimattava tiivistenauha. 1. Sokkelinauha 2. Sokkelikisko 3. Kiinnike (esim. spike) 4. Eristevillakaista 5. Tiivistenauha 6. Elementtiruuvi Sokkelinauhan päälle asennetaan sokkelikisko. Sokkelikiskon ja pilarin väliin tulee jättää noin 7 mm rako, johon elementin naaraspontti asentuu. Kun kiskon suoruus on tarkistettu, se kiinnitetään sokkeliin (esim. betonisokkeliin spikeankkureilla). Sokkelikiskon päälle leikataan eristysvilla ja kiskon reunaan asennetaan detaljin mukainen sokkelilista. Listojen sopiva limitys on noin 100 mm.

11 Seuraavaksi nostetaan paikalleen elementtikollin päällimmäinen, eli aloituselementti, tarkistetaan sen suoruus ja ruuvataan elementin pilariin (kk 300). Kun ensimmäinen elementti on kiinnitetty, jatketaan elementtien asennusta asennuspiirustuksen mukaisesti. Elementtien pystysaumaan jätetään noin 20 mm rako, joka tiivistetään polyretaanivaahdolla tai tuputetaan pehmeällä mineraalivillalla detaljipiirustusten mukaan. 7. Eristevilla (esim. Paroc UNM 37) Sauman päälle liimataan säänkestävä itseliimautuva tiivitysteippi. Vaakasauman kohdalle laitetaan kitti. 8. Bituminen tiivitysteippinauha (esim. Sika MultiSeal) Väliseinät ja pystyasennus Väliseinäelementit asennetaan joko vaakaan tai pystyyn kaavioiden mukaisesti. Asennuksessa noudatetaan aina detaljipiirustuksia sekä soveltuvin osin Spirit Panel elementtien asennusohjeita. Pitkien väliseinäelementtien nostoon suositellaan käytettäväksi imukuppinostinta, joka on vuokrattavissa Spirit Panel myynnin kautta. Kiinnitys Elementit voidaan kiinnittää kiinnitysruuveilla tai kiinnityslevyillä. Tyypillisin elementin kiinnitystapa on läpiruuvaus suoraan runkoon. Kiinnikkeen minimireunaetäisyys on 30 mm. Kiinnityksessä on otettava huomioon tukipinnan leveys, jonka on oltava elementin päissä vähintään 50 mm. Kiinnikkeet valitaan tuen materiaalin, paksuuden ja olosuhteiden asettamien vaatimusten perusteella ja kiinnitykset suunnitellaan ottaen huomioon käyttökohteen asettamat vaatimukset kuten kuormitukset, toimivuus palotilanteessa jne. Kiinnikkeitä ei saa ylikiristää, jotta elementtien pintaan ei synny painaumia tai muita jälkiä. Ruuvi on kiristetty oikein, kun tiiviste puristuu hiukan näkyviin, mutta ei kuitenkaan paina peltiä lommolle Listoitukset ja seinän viimeistely Valmis sauma peitetään aina listoilla. TPE toimittaa kaikkiin kohteisiin vakio ja erikoislistat. Vakiolistojen tiedot löytyvät Spirit Panel tuoteselosteesta. Listojen suositeltava limitys on noin 50 mm.

12 VTT on myöntänyt TPE Spirit Panel elementille ECVaatimuksenmukaisuustodistuksen, nro CPD 0689 Vanha Nuorikkalantie 58, 2 RAISIO Tehdastie 17, SOMERO Faksi (02) (Raisio) Faksi (02) (Somero) Puh. (02)

Sandwich panel SPA. Asennus- ja huolto-ohje

Sandwich panel SPA. Asennus- ja huolto-ohje Sandwich panel SPA Asennus- ja huolto-ohje Ruukin tarjoaman paneelijärjestelmän näyttävään ulkonäköön yhdistyy hyvä lämmöneristävyys ja palonkestävyys. Paneelien keveys ja esivalmisteisuus tuovat nopeutta

Lisätiedot

Vesikatot. Asennusohjeet Mallit Classic C ja D

Vesikatot. Asennusohjeet Mallit Classic C ja D Vesikatot Asennusohjeet Mallit Classic C ja D Ruukin katto on kokonaisuus, joka sisältää paljon muutakin kuin pelkät katelevyt. Läpiviennit, veden poisto, tikkaat, kulkusillat ja lumiesteet yhdessä tekevät

Lisätiedot

CLASSIC C JA CLASSIC D. Asennusohjeet

CLASSIC C JA CLASSIC D. Asennusohjeet www.ruukkikatot.fi ASENNUSOHJEET CLASSIC C JA CLASSIC D Vesikatot Asennusohjeet Mallit Classic C ja D CLASSIC C JA CLASSIC D Asennusohjeet Ruukin katto on kokonaisuus, joka sisältää paljon muutakin kuin

Lisätiedot

www.ruukkikatot.fi Finnera Plus -asennusohje FINNERA plus Finnera plus

www.ruukkikatot.fi Finnera Plus -asennusohje FINNERA plus Finnera plus www.ruukkikatot.fi Finnera Plus -asennusohje FINNERA plus -Asennusohje Finnera plus Suunniteltu helpottamaan elämääsi Onnittelut! Olet juuri ostanut Ruukin teräskaton, joka onkin paras ratkaisu huolettomaan

Lisätiedot

1 Vesikaton mitoitus. 2 Tavaran vastaanotto ja käsittely. 1.1 Vesikaton mitoitus. 1.2 Vähimmäiskaltevuudet. 2.1 Tavaran vastaanotto

1 Vesikaton mitoitus. 2 Tavaran vastaanotto ja käsittely. 1.1 Vesikaton mitoitus. 1.2 Vähimmäiskaltevuudet. 2.1 Tavaran vastaanotto 1 1 Vesikaton mitoitus 1.1 Vesikaton mitoitus Vesikatteen mitoitusta varten mitataan eri lappeiden ulkomitat eli pituus harjan keskeltä räystäälle otsalautojen ulkopintaan sekä leveys päätylaudasta päätylautaan.

Lisätiedot

Kipsilevyopas 1/2011. Knauf levyopas. Kipsilevyrakentajan asennus- ja käyttöopas

Kipsilevyopas 1/2011. Knauf levyopas. Kipsilevyrakentajan asennus- ja käyttöopas 2011 Kipsilevyopas 1/2011 Knauf levyopas Kipsilevyrakentajan asennus- ja käyttöopas Knauf Yksi Euroopan johtavista materiaalitoimittajista. Knauf on maailmanlaajuinen yritys ja yksi Euroopan suurimmista

Lisätiedot

RUUKKI AURINKO SÄHKÖ PAKETTI

RUUKKI AURINKO SÄHKÖ PAKETTI RUUKKI AURINKO SÄHKÖ PAKETTI ASENNUS-, HUOLTO- JA KÄYTTÖOHJEET Johdanto Nämä ohjeet käsittelevät aurinkopaneelien asentamisen esivalmistelut, aurinkopaneelien kiinnittämisen katolla, kaapelien kytkennät

Lisätiedot

TERÄSKATTEIDEN JA TARVIKKEIDEN ASENNUSOHJE WWW.POIMUKATE.FI

TERÄSKATTEIDEN JA TARVIKKEIDEN ASENNUSOHJE WWW.POIMUKATE.FI TERÄSKATTEIDEN JA TARVIKKEIDEN ASENNUSOHJE WWW.POIMUKATE.FI SISÄLTÖ TIILIKUVIOKATTEET... 3 POIMULEVYT... 5 KATTOPAKETIN TARVIKKEET...8 VESIKATON MITOITUS...9 Ulokkeiden mitoitus...9 Vähimmäiskaltevuudet...

Lisätiedot

Ruukki Finnera - Asennusohjeet. Ruukki Finnera - Asennusohjeet

Ruukki Finnera - Asennusohjeet. Ruukki Finnera - Asennusohjeet Ruukki Finnera - Asennusohjeet Ruukki Finnera - Asennusohjeet Uusi, innovatiivinen kattojärjestelmä. Finnera-moduulikattojärjestelmän innovatiivinen rakenne tekee teräskatostasi kauniin ja kestävän. Ainutlaatuisen

Lisätiedot

LOCK 25 RIVIKATTO ASENNUSOHJE

LOCK 25 RIVIKATTO ASENNUSOHJE 1 LOCK 25 RIVIKATTO ASENNUSOHJE PINTALEIKKAUS VAHVUUS: 0,6 mm MAALIPINNOITTEET: RUUKKI PURAL MATTA TAKUU 20 VUOTTA PERUSVÄRIT: RR 23, 29, 32, 33 VALMISTAJA * VESIKATTOPALVELU KEMPPAINEN OY * KAJAANI 2

Lisätiedot

Väliseinäkiven suunnittelu- ja työohjeet

Väliseinäkiven suunnittelu- ja työohjeet Väliseinäkiven suunnittelu- ja työohjeet 2 1 1 YLEISTÄ...3 2 VÄLISEINÄKIVET JA NIIDEN OMINAISUUDET...3 3 SUUNNITTELU...4 3.1 Mitoitus...4 3.2 Aukkojen ylitykset...5 3.3 Kantavat rakenteet...5 4 TYÖVAIHEET...6

Lisätiedot

Elegantti Asennusohje

Elegantti Asennusohje Elegantti Asennusohje 2/2014 Tämän asennusohjeen rakenneratkaisut ovat ohjeellisia ja saneerauskohteessa toteutukset voivat olla niistä poikkeavia. Poikkeavilla rakenneratkaisuilla tulee olla rakennesuunnittelijan

Lisätiedot

Markki -kattosillan asennus. Standardi EN 516-2-B

Markki -kattosillan asennus. Standardi EN 516-2-B Markki -kattosillan asennus Standardi EN 516-2-B Sisällys Markki -kattosillan asennus... 2 Turvavarusteet... 5 Kattosillan asennus lukkosaumakatteeseen...12 Kattosillan asennus pelti- ja huopakatolle...14

Lisätiedot

SANDWICH-PANEELIT EUROOPPALAISET SANDWICH-PANEELIT TUOTTEIDEN JA LISÄTARVIKKEIDEN KÄYTÄNNÖN OHJEKIRJA

SANDWICH-PANEELIT EUROOPPALAISET SANDWICH-PANEELIT TUOTTEIDEN JA LISÄTARVIKKEIDEN KÄYTÄNNÖN OHJEKIRJA www.termopanels.fi SANDWICH-PANEELIT EUROOPPALAISET SANDWICH-PANEELIT TUOTTEIDEN JA LISÄTARVIKKEIDEN KÄYTÄNNÖN OHJEKIRJA Sisällysluettelo Johdanto 3 Seinäelementit PUR/PIR PolTherma DS PolTherma PS PolTherma

Lisätiedot

TIKAS JA KATTOTURVATUOTTEET

TIKAS JA KATTOTURVATUOTTEET TESTATTUA TURVALLISUUTTA KATOLLESI TIKAS JA KATTOTURVATUOTTEET Kun kiipeäminen katolle ja siellä liikkuminen halutaan tehdä turvallisesti, Lapuan Piristeel Oy:n valmistamat PISKO- kattoturvatuotteet ovat

Lisätiedot

lindab I kattosillan asennusohjeet Lindab KT Kattosilta Asennusohjeet

lindab I kattosillan asennusohjeet Lindab KT Kattosilta Asennusohjeet Lindab KT Kattosilta Asennusohjeet Sisällys Lindab-kattosillan asennus...2 Turvavarusteet...5 Kattosillan asennus konesaumakatteeseen...7 Kattosillan asennus lukkosaumakatteeseen...9 Kattosillan asennus

Lisätiedot

KASETTIEN SUUNNITTELU-, HANKINTA- JA ASENNUSOHJE

KASETTIEN SUUNNITTELU-, HANKINTA- JA ASENNUSOHJE KASETTIEN SUUNNITTELU-, HANKINTA- JA ASENNUSOHJE SUUNNITTELU Jokaisesta projektista on laadittava yksilölliset suunnitelmat. Suunnittelussa tulee ottaa huomioon asennussuunta. PK 101-julkisivukasetin normaalin

Lisätiedot

KASTOR KC-MODUULIPIIPUN ASENNUSOHJE

KASTOR KC-MODUULIPIIPUN ASENNUSOHJE KASTOR KC-MODUULIPIIPUN ASENNUSOHJE 1. ALOITETTAESSA ASENNUSTA... 2 1.1. Toimituksen sisällön tarkastaminen... 2 1.2. Ennen asennusta huomioitavia seikkoja ja määräyksiä... 2 1.3. Suojaetäisyydet ja kotelointi...

Lisätiedot

Valmispiippu RONDO PLUS Asennusohjeet

Valmispiippu RONDO PLUS Asennusohjeet Valmispiippu RONDO PLUS Asennusohjeet VALMISPIIPPU RONDO PLUS ASENNUSPÖYTÄKIRJA Asiakkaan yhteystiedot: Nimi Katuosoite Postinumero ja -toimipaikka Puhelinnumero Sähköposti Rakennuspaikan osoite: Katuosoite

Lisätiedot

lindab suorien profiilien asennusohje Lindab Coverline TM Lindab Suorat profiilit Asennusohje

lindab suorien profiilien asennusohje Lindab Coverline TM Lindab Suorat profiilit Asennusohje Lindab Coverline TM Lindab Suorat profiilit Asennusohje Asennusohje Lindabin suorille profiileille: LAT18, LT19, LT20, LT40, LAV18, LV20, LI20, LV40, LVV40 ja LI40 Asennusohje Tämä asennusohje on tarkoitettu

Lisätiedot

PANELOINTI. [ Puu tekee kodin ]

PANELOINTI. [ Puu tekee kodin ] PANELOINTI [ Puu tekee kodin ] SUUNNITTELE ENNEN KUIN ALOITAT Huone näyttää vaakapaneloituna leveämmältä ja matalammalta, kun taas pystypaneloituna se näyttää korkeammalta ja kapeammalta. Puolipaneeli,

Lisätiedot

Leca. -harkkorakenteet. Suunnitteluohje, RakMk B5 mukainen. www.e-weber.fi

Leca. -harkkorakenteet. Suunnitteluohje, RakMk B5 mukainen. www.e-weber.fi Leca -harkkorakenteet Suunnitteluohje, RakMk B5 mukainen PERUSTUKSET Leca Lex harkkorakenteet ULKOSEINÄT Leca Term ja Leca Design -rakenteet 4-14 / 20.12.2013 korvaa esitteen 4-14/1.5.2013 www.e-weber.fi

Lisätiedot

Asennus-, Käyttö- ja hoito-ohjeet Ikkunat / ulko- ja parvekeovet / sisäovet

Asennus-, Käyttö- ja hoito-ohjeet Ikkunat / ulko- ja parvekeovet / sisäovet Asennus-, Käyttö- ja hoito-ohjeet Ikkunat / ulko- ja parvekeovet / sisäovet Fenestra Oy 6/2013, oikeudet muutoksiin pidätetään. Sisällysluettelo Lue nämä ohjeet ja varustekohtaiset käyttö- ja huolto-ohjeet

Lisätiedot

Reunakaide ja kaidetarvikkeet Turvallisen käsittelyn ja asennuksen suositukset työmaalle

Reunakaide ja kaidetarvikkeet Turvallisen käsittelyn ja asennuksen suositukset työmaalle Reunakaide ja kaidetarvikkeet Turvallisen käsittelyn ja asennuksen suositukset työmaalle Sisältö: 1. Yleistä 2. Toimituksen vastaanotto ja tarkastus 3. Kuorman purkaminen ja siirrot 4. Varastointi 5. Kaiteiden

Lisätiedot

Aquaroc TM tuulettuva rapattu julkisivujärjestelmä Suunnittelu- ja asennusohje

Aquaroc TM tuulettuva rapattu julkisivujärjestelmä Suunnittelu- ja asennusohje 16.1.2014 Aquaroc TM tuulettuva rapattu julkisivujärjestelmä Suunnittelu- ja asennusohje Aquaroc-julkisivujärjestelmän suunnittelu- ja asennusohje on tarkoitettu ammattilaisille, jotka pystyvät soveltamaan

Lisätiedot

= Lasikuitu- verkko!

= Lasikuitu- verkko! = Lasikuituverkko! VALMISTELUTYÖT miratherm Julkisivujen lämmöneristysjärjestelmän asennusohje VALMISTELUTYÖT Edellytykset Ennen lämpöeristystöiden alkua on oltava valmiina: 1. Kaikki kattojen ja sokkeleiden

Lisätiedot

Kumibitumikattolaatat Tuotetietoja ja asennusohjeet

Kumibitumikattolaatat Tuotetietoja ja asennusohjeet Kumibitumikattolaatat Tuotetietoja ja asennusohjeet www.katepal.fi Katepal-kumibitumikattolaatat Huom! Asennusohjeiden tuoreimman version löydät aina osoitteesta www.katepal.fi TUOTETIETOJA Käyttöalue

Lisätiedot

Tiilikuvioisen pellin asennus- ja käsittelyohjeet sekä takuuehdot

Tiilikuvioisen pellin asennus- ja käsittelyohjeet sekä takuuehdot Tiilikuvioisen pellin asennus- ja käsittelyohjeet sekä takuuehdot Upean Lappi teräskatteen asennus käy näin helposti! Asenna ensin aluskate. Aluskatteen tulee johtaa katteen alapinnalle kondensoitunut

Lisätiedot

VALMISPIIPPU PERMETER. Asennusohjeet

VALMISPIIPPU PERMETER. Asennusohjeet VLMISPIIPPU PERMETER sennusohjeet 0 220 230 2 2 2 270 2 290 300 310 320 330 3 3 3 370 3 390 0 410 42 Schiedel Savuhormistot Oy Sinikalliontie 9 FI-02630 Espoo V L M I S P I I P P U Pe r m e t e r siakkaan

Lisätiedot

Kylpytynnyrin asennus- ja hoito-ohjeet

Kylpytynnyrin asennus- ja hoito-ohjeet Kylpytynnyrin asennus- ja hoito-ohjeet VAROITUS! Takaamme SpaDealers -kylpytynnyrien korkean laadun vain, kun asentaminen on tehty annettujen ohjeiden mukaisesti. Selkeän käsityksen saamiseksi suosittelemme

Lisätiedot