Saavutettavat e-aineistot

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Saavutettavat e-aineistot"

Transkriptio

1 Saavutettavat e-aineistot FinELib, Aineistopäivä Kirsi Ylänne, Celia

2 Sisältö Mitä saavutettavuudella tarkoitetaan? Miksi se on tärkeää? Millainen on hyvä saavutettava e-aineisto? Millaisia ovat nykyiset e- aineistot? Mitä hankinnassa pitää ottaa huomioon?

3 Saavutettavuus accessibility, tillgänglighet Sanaa saavutettavuus käytetään verkkosisällöistä. Esteettömyys liittyy usein rakennettuun ympäristöön. Saavutettavuus on yhdenvertaisuuden edistämistä. Saavutettavuus merkitsee tuotteen tai palvelun helppoa lähestyttävyyttä kaikenlaisille ihmisille, ei pelkästään vammaisten tai toimintaesteisten ihmisten näkökulmasta. Saavutettavuus alusta lähtien mukaan jo suunnitteluvaiheessa. Design for All ajattelu ja helppokäyttöisyys

4 Saavutettavuus Saatavuus Ominaisuus, joka ilmentää sitä, kuinka varmasti järjestelmä, laite, ohjelma tai palvelu on tarvittaessa käytettävissä Oikeaan aikaan (silloin, kun asiakkaat sen haluavat) Oikeassa paikassa (siellä, missä asiakkaat sen haluavat) availability

5 Saavutettavuus ja e-aineistot E-aineistojen kohdalla saavutettavuus tarkoittaa sitä, että aineisto on löydettävissä myös apuvälineiden avulla aineistoa voi lukea saavutettavan lukuohjelman avulla aineiston koko sisältö on saavutettavissa useamman kuin yhden aistikanavan kautta

6 Lukeminen eri aistikanavien kautta Näkö Kuulo Tuntoaisti

7 Miksi saavutettavuus on tärkeää? 1/2 Yhdenvertainen mahdollisuus lukea Saavutettavat e-aineistot ovat oleellisia opiskelijoille, joilla on lukemiseste Näkövammaiset opiskelijat Opiskelijat, joilla on lukivaikeus oppimisvaikeuksia fyysinen este käyttää painettua kirjaa muita vaikeuksia käyttää tavallista kirjaa

8 Miksi saavutettavuus on tärkeää? 2/2 Lukemiseste voi olla myös hetkellinen vaikeus lukea mobiililaitteen näyttöä kirkkaassa auringonpaisteessa pahoinvointi autossa matkustaessa Saavutettavuus parantaa usein käytettävyyttä, mikä on kaikkien lukijoiden etu

9 Yhdenvertaisuuslaki 15 Kohtuulliset mukautukset vammaisten ihmisten yhdenvertaisuuden toteuttamiseksi: Viranomaisen, koulutuksen järjestäjän, työnantajan sekä tavaroiden tai palvelujen tarjoajan on tehtävä asianmukaiset ja kulloisessakin tilanteessa tarvittavat kohtuulliset mukautukset, jotta vammainen henkilö voi yhdenvertaisesti muiden kanssa asioida viranomaisissa sekä saada koulutusta, työtä ja yleisesti tarjolla olevia tavaroita ja palveluita samoin kuin suoriutua työtehtävistä ja edetä työuralla.

10 EU:n säädösehdotus EAA Joulukuussa 2015 julkaistiin ehdotus EU:n esteettömyyssäädöksestä European Accessibility Act Ehdotus mainitsee yhtenä kohteena sähkökirjat.

11 EAA ja sähkökirjat tietosisällön on oltava saatavilla tekstimuodoissa, jotka soveltuvat sellaisten vaihtoehtoisten avustavien muotojen tuottamiseen, jotka voidaan esittää eri tavoin ja useamman kuin yhden aistikanavan kautta => Esimerkiksi ruudunlukuohjelma muuntaa tekstin ääneksi tai pistekirjoitukseksi. tarjotaan vaihtoehtoja sisällölle, joka ei ole tekstimuotoinen => Esimerkiksi kuvilla on kuvaselostukset, videoissa on kuvailutulkkaus. /FI/ FI-F1-1-ANNEX-1.PDF (VII Jakso Sähkökirjat, s )

12 Hyvä saavutettava e-aineisto On löydettävissä helposti hakutietokannasta Aineiston saavutettavuus on kuvattu asiakkaille On käytettävissä apuvälineillä toimivilla lukuohjelmilla Sisältö on mukautettavissa käyttäjän tarpeisiin On helppokäyttöinen

13 Ominaisuuksia Tekstin rakenne on merkattu ja sisällysluettelosta voi siirtyä kirjan eri osiin Tekstillä on oikea lukujärjestys (esim. marginaalissa olevat tekstit luetaan sopivassa kohdassa) Ulkoasu on mukautettavissa käyttäjän tarpeiden mukaan Kuvilla ja muilla graafisilla elementeillä on tekstimuotoinen selostus Kielet, jota kirjassa käytetään, on määritelty (esim. englanninkieliset lainaukset on merkitty) DRM ei estä apuvälineen käyttöä tai DRM-suojatulle aineistoille on toinen vaihtoehto Metadata sisältää tiedon saavutettavuudesta

14 Saavutettavuusongelmia Usein e-kirjan leipäteksti on saavutettavissa ja luettavissa apuvälineiden kanssa. Ongelmakohtia ovat taulukot, kuvat ja diagrammit. Videolla E-kirjojen saavutettavuusongelmia esimerkki e-kirjan lukemisesta ruudunlukuohjelmalla:

15 Nyt tarjolla olevat e-aineistot? E-aineistoja on kuvailtu hyvin niukasti asiakkaille Ei tietoa saavutettavuudesta Saavutettavuudesta ei ole lainkaan tai vain vähän tietoa kirjastojen sivuilla. Käytännössä saavutettavuus on testattava kunkin aineiston kohdalla.

16 Celian kysely näkövammaisille opiskelijoille e-kirjojen käytöstä Marras-joulukuussa 2015 sähköpostitse kysely Celian näkövammaisille korkeakouluopiskelijoille Yhteensä 35 viestiä, vastauksia tuli 15. Kysely tehtiin vain näkövammaisille, koska heillä yleensä on käytettävissä apuvälineitä ja he tuntevat apuvälineiden antamat mahdollisuudet käyttää e- aineistoja.

17 Kyselyn tuloksia E-aineistojen käyttö vaikuttaa yllättävän vähäiseltä. Pistelukijat vaikuttavat teknisesti taitavammilta. Osa heistä osasi kertoa tarkasti, mitkä yhdistelmät toimivat ja mitkä eivät. Osa e-kirjoista toimii, osa ei toimi ollenkaan. Osalla vaikeuksia nimetä käyttämiään e- kirjapalveluja.

18 Opiskelijoiden vastauksia 1/5 E-aineistojen luku Zoomtextillä (ruudunsuurennosohjelma) on mahdottomuus. Käytän 3,5-4x suurennusta. Minua turhauttaa samaan aikaan kiertää ruutua ympäriinsä ja skrollata kirjaa alaspäin. Skrollaukseen ja kiertämiseen menee selvästi enemmän aikaa kuin pelkkään lukemiseen. (heikkonäköinen opiskelija)

19 Opiskelijoiden vastauksia 2/5 Ebrary toimii ruudunlukuohjelmilla erinomaisesti. Kirjan lukemista varten on tehty erillinen "esteettömyystila", jonka käytössä en havainnut ongelmia tai puutteita. Ainoastaan siirryttäessä edelliselle/seuraavalle sivulle kohdistuksen voisi siirtää automaattisesti kirjan sivun alkuun; nyt sen siirtäminen käsin vie muutaman sinänsä turhan näppäinpainalluksen. Ladattavat kirjat ovat ilmeisesti Adobe digital editions -muodossa, joiden käyttö onnistuu ruudunlukuohjelman kanssa hyvin.

20 Opiskelijoiden vastauksia 3/5 Ebsco: Kirjojen luku selaimessa on vaivalloista, mutta periaatteessa mahdollista. Päästäkseen sisällysluetteloon täytyy käyttäjän painaa enter kohdassa "Show table of contents" (joka on siis otsikko, ei linkki) ja tajuta sen jälkeen liikkua sivulla sarkainta käyttäen löytääkseen sisällysluettelon otsikot, sillä ne eivät näy nuolia käyttäen lainkaan. Kun on päässyt näin pitkälle, onnistuu tekstin lukeminen kohtalaisesti, kunhan tekstin alun vain löytää keskeltä valtavan pitkää sivua. Ruudunlukuohjelman käyttäjät on kuitenkin otettu sivun suunnittelussa huomioon, sillä ohjeita ja näppäinkomentoja on siroteltu ympäri sivua. Kirjoja voi ladata Adobe Digital Editions -muodossa, jonka käyttö onnistuu ruudunlukuohjelman kanssa hyvin.

21 Opiskelijoiden vastauksia 4/5 Lataan melko usein EBSCO-tietokannasta kirjoja, joista osa toimii melko hyvin ja osa on täysin lukukelvottomia. Lukukelvottomuudella tarkoitan sitä, että kirjasta näkyy yksi merkki tai sana per rivi, tai kaikki sanat ovat yhtenä pötkönä ilman välilyöntejä tai jokaisen kirjaimen välissä on välilyönti. Näitä kirjojahan voi lukea myös EBSCOn omassa käyttöliittymässä nettiselaimella, ja testattuani sitä huomasin, että samat ongelmat ovat sielläkin. Ongelma ei siis ole niinkään ADE:ssa kuin EBSCOssa tai siinä tavassa, miten kirjat tehdään. Muiden tietokantojen kautta lataamani kirjat ovat toimineet hyvin.

22 Opiskelijoiden vastauksia 5/5 Suurin ongelma minusta on sellainen pikku seikka, ettei PDF-artikkeleissa useinkaan näy sivunumerot. Jos haluan käyttää artikkeleita gradussani lähteinä, minun on viitattava lähteisiin tieteellisen käytännön mukaisesti eli sivunumeroiden on oltava mukana. Avustajani siis joutuu muuntamaan PDF-artikkelit tekstiksi tai RTF:ksi ja lisäämään niihin sivunumerot. Tämä on aika absurdia, koska suurin osa PDF-artikkeleista on muuten hyvin luettavissa. On toki niitäkin, joissa näkyy pelkkää sotkua tai jotka ovat skannattuja paperisten artikkelien kuvia.

23 Muita huomioita Korkeakoulukirjastojen sivuilla ei ole lainkaan/riittävästi tietoa e-aineistojen saavutettavuudesta. Ohjeistusta e-aineistojen ja apuvälineiden käyttöön tarvitaan. Tietoa apuvälineiden toimivuudesta tarvitaan. Termit e-aineistoista ovat sekavia. Esimerkiksi verkkoaineisto voi tarkoittaa melkein mitä vaan verkon kautta välitettävää kirjaa.

24 Ellibsin kurssikirjapalvelu Paljon käytettävyysongelmia ruudunlukuohjelman kanssa: Navigointi on vaikeaa, koska sivuja on toteutettu keskittyen ulkonäköön. Rakenteiden merkkaus ei tue ruudunlukijaa. => WCAG 2.0 ohjeiden noudattaminen Lue selaimessa ei toimi Video Ellibsin käytöstä ruudunlukuohjelman avulla:

25 E-aineistojen hankinta 1/2 Suosi hankinnassa e-aineistoja, joiden saavutettavuudesta toimittaja osaa antaa tietoja ONIX List 196 E-publication Accessibility Details Suosi palveluja, joissa kerrotaan, miten palvelua käytetään ruudunlukuohjelmalla (screen reader, NVDA, JAWS)

26 E-aineistojen hankinta 2/2 Jos mahdollista, suosi EPUB3- muotoa PDF/UA eli PDF Universal Accessibility E-aineiston luettelointitietoihin tieto saavutettavuudesta

27 Toimivia ratkaisuja E-kirjojen lukuohjelma: Adobe Digital Editions JA NVDA (Windows), ilmainen ruudunlukuohjelma, useille kielille, myös saavutettavuustestaukseen Ebraryn esteettömyystila (accessibility mode) ios, VoiceOver ja ibooks

28 Video e-kirjoista Ronja Oja kertoo kokemuksistaan e- kirjojen käyttämisestä ja toiveitaan e- aineistojen suhteen: Ronja käyttää ruudunlukuohjelmaa ja pistekirjoitusnäyttöä.

29 Celian suunnitelmia Celian uudistuneille www-sivuille kootaan tietoa e-kirjojen käytöstä apuvälineillä. Toivomme tietoja ja kokemuksia toimivista yhdistelmistä. Kommentteja tai ehdotuksia:

30 Ota yhteyttä Kirsi Ylänne, Kiitos!

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen E-kirjan lainaaminen ja lukeminen Missä ne ovat LAKIA-KIRJASTOJEN E-KIRJAT OVAT ELLIBS-KIRJAKAUPAN SIVULLA. VOIT HAKEA NIITÄ KAHDELLA TAVALLA: 1. LAKIA-TIETOKANNASTA ETSIMÄLLÄ TIETTYÄ KIRJAA TAI KAIKKIA

Lisätiedot

E-kirjat. ja uusi Ellibsin käyttöliittymä

E-kirjat. ja uusi Ellibsin käyttöliittymä E-kirjat ja uusi Ellibsin käyttöliittymä Miksi e-kirja? Tablettien yleistyessä luettavat kirjat kulkevat kätevästi mukana Tekstin kokoa voi säätää oman mieltymyksen mukaisesti, fonttiakin voi halutessaan

Lisätiedot

Sähköisten materiaalien käyttö tableteilla

Sähköisten materiaalien käyttö tableteilla Sähköisten materiaalien käyttö tableteilla Oili Valtonen, informaatikko KyAMK / kirjasto- ja tietopalvelut / Kasarminmäki Esityksen sisältö Mitä sähköisiä materiaaleja on tarjolla Mitä mahdollisuuksia

Lisätiedot

Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin - hanke Turku 10.9.2013 Aija Laine aija.laine@turku.fi

Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin - hanke Turku 10.9.2013 Aija Laine aija.laine@turku.fi Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin - hanke Turku 10.9.2013 Aija Laine aija.laine@turku.fi E-kirjalla on monia määritelmiä ja monta nimeä Tiedosto, joka käsittää kirjan lukijalle välittyvän sisällön

Lisätiedot

Tarjonta kohtasi viimein kysynnän: kotimaiset e- kurssikirjat nosteessa

Tarjonta kohtasi viimein kysynnän: kotimaiset e- kurssikirjat nosteessa Tietue 1 / 2016 Tietue on Jyväskylän yliopiston kirjaston lehti, joka ilmestyy verkossa neljä kertaa vuodessa. ISSN-L 1798-4890 ISSN 1798-4890 Tarjonta kohtasi viimein kysynnän: kotimaiset e- kurssikirjat

Lisätiedot

E-kirjat - sähköiset kirjat

E-kirjat - sähköiset kirjat Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum E-kirjat - sähköiset kirjat Sähköiset eli e-kirjat ovat vielä kehityksensä alkuvaiheessa ja muistuttavat toistaiseksi

Lisätiedot

Saavutettavuuswebinaari

Saavutettavuuswebinaari Saavutettavuuswebinaari 8.11.2017 Mitä saavutettavuus käytännössä tarkoittaa? Virpi Jylhä, saavutettavuuden asiantuntija, Näkövammaisten liitto Sami Älli, saavutettavuusyksikön johtaja, Kehitysvammaliitto

Lisätiedot

Ohje PhotoPortaalin käytöstä

Ohje PhotoPortaalin käytöstä Ohje PhotoPortaalin käytöstä Yleistä sisällöstä 1. Käyttäjän sisäänkirjautuminen / rekisteröityminen Jos olet kirjautunut aikaisemmin Finland Circuit, Obsession of Light, This is Life, tai johonkin muuhun

Lisätiedot

Oulun kaupunginkirjaston esittely Aleksinkulma 23.5.2016

Oulun kaupunginkirjaston esittely Aleksinkulma 23.5.2016 Oulun kaupunginkirjaston esittely Aleksinkulma 23.5.2016 Oulun kaupunginkirjasto ja OUTI-kirjastot Oulun kaupunginkirjastoon kuuluvat Oulun pääkirjasto sekä 21 lähikirjastoa eri puolilla Oulua. Kirjastoauto

Lisätiedot

Finnan käyttäjäkysely 2015

Finnan käyttäjäkysely 2015 Finnan käyttäjäkysely 2015 Anne Luotonen Finnan konsortioryhmä 17.2.2016 Kyselyn toteuttaminen Kysely auki 3 viikkoa marras-joulukuussa 2015 kaikissa Finna-näkymissä Vastauksia yhteensä 12 159 kpl, mikä

Lisätiedot

Saavutettavuus saapui kirjastoihin Käytännön vinkkejä saavutettavalle kirjastolle. Kirjastopäivät Kirsi Ylänne ja Minna Katela, Celia

Saavutettavuus saapui kirjastoihin Käytännön vinkkejä saavutettavalle kirjastolle. Kirjastopäivät Kirsi Ylänne ja Minna Katela, Celia Saavutettavuus saapui kirjastoihin Käytännön vinkkejä saavutettavalle kirjastolle Kirjastopäivät 2017 9.6.2017 Kirsi Ylänne ja Minna Katela, Celia 1 Uusi kirjastolaki 1/2 10 Yleisen kirjaston toiminnan

Lisätiedot

Windows Live SkyDrive - esittely

Windows Live SkyDrive - esittely Windows Live SkyDrive - esittely Microsoftin SkyDrive on pilvipohjainen tiedostojen säilytys- ja jakopalvelu. SkyDrive tarjoaa 25 Gb ilmaista säilytystilaa tiedostoille ja valokuville. Voit käyttää SkyDriven

Lisätiedot

Sähköpostiohjeet. Tehokas ja huoleton sähköposti

Sähköpostiohjeet. Tehokas ja huoleton sähköposti Sähköpostiohjeet 1 Uuden PST tiedoston luominen sähköposteille... 3 Tärkeää!... 3 Tiedoston luominen... 3 Kansioiden luominen datatiedostoon... 5 Pikatoimintojen luominen... 8 Odottaa vastausta allekirjoitus...

Lisätiedot

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan?

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan? Aloittaminen: Lataa asennusohjelma adoben sivuilta painamalla vasemmalla alareunassa olevaa linkkiä: Download Adobe Digital Editions> Suorita asennusohjelma ja noudata näytön ohjeita> HUOM! Päästäksesi

Lisätiedot

Teen koko ajan aktiivista mainontaa Googlessa. Tavoite on olla etusivulla, kun haetaan henkisiä tapahtumia, kursseja, yrittäjiä.

Teen koko ajan aktiivista mainontaa Googlessa. Tavoite on olla etusivulla, kun haetaan henkisiä tapahtumia, kursseja, yrittäjiä. 1 Palvelut ja Hinnasto 4.3.2016 Palvelut Ilmaisia sivuja ovat Tapahtumakalenteri, Yrityksiä ja Vuokrattavia tiloja. Näillä sivuilla on lomakkeet, joilla saat tapahtuman ja yrityksesi sivuille. Valokeilassa

Lisätiedot

Ebrary-palvelun e-kirjojen lukeminen selaimessa

Ebrary-palvelun e-kirjojen lukeminen selaimessa Ebrary-palvelun e-kirjojen lukeminen selaimessa Palaute: nelli @uef.fi Ohje päivitetty: 1.9.2016 / KM Lukuohjeita myös Ebraryn sivuilla: New Online Reader Yliopiston käyttöön hankitussa Ebrary-palvelussa

Lisätiedot

Vaski-kirjastojen e-kirjojen lainaaminen

Vaski-kirjastojen e-kirjojen lainaaminen Vaski-kirjastojen e-kirjojen lainaaminen Vaski-kirjastojen kokoelmiin kuuluu sekä e-kirjoja ja e-äänikirjoja. Selkeyden vuoksi tässä ohjeessa puhutaan e-kirjoista, mutta samat asiat pätevät suurimmaksi

Lisätiedot

Tavoitteena saavutettava ja esteetön korkeakoulu

Tavoitteena saavutettava ja esteetön korkeakoulu Tavoitteena saavutettava ja esteetön korkeakoulu Kansainvälisen opiskelijavaihdon saavutettavuus 23.5. 2012 Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden kevätpäivät Hannu Puupponen Jyväskylän yliopisto Esityksen

Lisätiedot

Ohjeita informaation saavutettavuuteen

Ohjeita informaation saavutettavuuteen Ohjeita informaation saavutettavuuteen Tarkoitus Kasvattaa tietoisuutta ja lisätä esteettömän informaation aiheen näkyvyyttä ja sen merkitystä elinikäisen tasapuolisen oppimisen mahdollisuuksista Tukea

Lisätiedot

Tieteelliset lehdet ja takautuva digitointi. Digitointirahaa onko sitä? -seminaari 11.6.2010 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi)

Tieteelliset lehdet ja takautuva digitointi. Digitointirahaa onko sitä? -seminaari 11.6.2010 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) Tieteelliset lehdet ja takautuva digitointi Digitointirahaa onko sitä? -seminaari 11.6.2010 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) Digitointi ja tekstintunnistus Digitointia varten tarvitaan alkuperäiset

Lisätiedot

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista.

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista. OHJE OPISKELIJALLE MOODLEN KÄYTTÖÖN 1/5 2011/2012 MOODLE KOULUTUKSESSA Työterveyslaitoksella käytetään Moodle -verkko-oppimisalustaa. Potilassiirtojen Ergonomia - koulutus on monimuotokoulutusta, johon

Lisätiedot

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Suomen Lions liitto ry Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Dokumenttien ja ohjeiden luovutus kolmannelle osapuolelle ilman lupaa, kopioimalla,

Lisätiedot

Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> Uusi sähköinen lomake, täyttäminen esimies ja palkkahallinto

Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> Uusi sähköinen lomake, täyttäminen esimies ja palkkahallinto Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> Uusi sähköinen lomake, täyttäminen esimies ja palkkahallinto Aloitus Valitse ensin vahinkotyyppi ja paina Jatka-nappia. Jos avautuu lisäkysymyksiä vakuutukseen liittyen,

Lisätiedot

360 asteen kuvan tekeminen

360 asteen kuvan tekeminen 360 asteen kuvan tekeminen 1. Kuvaus kopterilla Kuvaa kopterilla samasta paikasta kuvia joka suuntaan. Kuvissa pitää olla peittoa, eli jokaisessa kuvassa näkyy hieman viereisen kuvan aluetta Kuvaus kannattaa

Lisätiedot

Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 12.05.2011

Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 12.05.2011 Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 12.05.2011 Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 1. Johdanto Hosted Mail on yrityskäyttöön suunniteltu sähköposti- ja ryhmätyösovelluspalvelu. Se perustuu Microsoft

Lisätiedot

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää.

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää. Ops-perusteluonnosten palaute Poikkilaakson oppilailta 1 LUKU 2 B Perusopetuksen arvoperusta Suunta on oikea, ja tekstissä kuvataan hyvin sitä, kuinka kaikilla lapsilla kuuluisi olla oikeus opiskella ja

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen ja Celian yhteistyö

Yleisten kirjastojen ja Celian yhteistyö 12.11.2016 Yleisten kirjastojen ja Celian yhteistyö Yleisten kirjastojen neuvoston kokous 2/2016 11.11.2016 Minna von Zansen, asiakkuusjohtaja, Celia 1 Esityksen sisältö Miksi yhteistyötä? Miten tähän

Lisätiedot

L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille

L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille TW- LTE- REITITIN: L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille Esimerkissä on käytetty kahta TW- LTE reititintä L2TP LAN to LAN - yhteydellä voidaan luoda VPN- verkko, jossa liikenne on sallittu molempiin

Lisätiedot

Ohjeet e kirjan ostajalle

Ohjeet e kirjan ostajalle 1 Ohjeet e kirjan ostajalle 1. Ostaminen ja käyttöönotto 1.1. Näin saat e kirjan käyttöösi Lataa tietokoneellesi Adobe Digital Editions (ADE) ohjelma täältä: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/.

Lisätiedot

Finnan ja kirjaston palveluiden ohjeita

Finnan ja kirjaston palveluiden ohjeita Finnan ja kirjaston palveluiden ohjeita Sisältö 1. Kirjautuminen Haka-kirjautumisella... 2 2. Kirjastokortin liittäminen... 6 3. Lainojen uusiminen... 7 4. Teoksen varaaminen... 8 5. Hyllyvarauksen tekeminen...

Lisätiedot

DOI-tunnisteet ja Crossref lehden kokemuksia

DOI-tunnisteet ja Crossref lehden kokemuksia Kotilava Kotimaiset tieteelliset lehdet avoimiksi ja vaikuttamaan OJS-työpaja 4.5.2016 DOI-tunnisteet ja Crossref lehden kokemuksia Pekka Nygren, Suomen Metsätieteellinen Seura Silva Fennica, www.silvafennica.fi

Lisätiedot

MAA10 HARJOITUSTEHTÄVIÄ

MAA10 HARJOITUSTEHTÄVIÄ MAA0 Määritä se funktion f: f() = + integraalifunktio, jolle F() = Määritä se funktion f : f() = integraalifunktio, jonka kuvaaja sivuaa suoraa y = d Integroi: a) d b) c) d d) Määritä ( + + 8 + a) d 5

Lisätiedot

Saavutettavien kirjojen tuotanto Celiassa

Saavutettavien kirjojen tuotanto Celiassa Saavutettavien kirjojen tuotanto Celiassa 9.11.2012 Kirsi Ylänne, tuotantopäällikkö Celia-kirjasto Celia on OKM:n alainen erityiskirjasto, joka tuottaa itse saavutettavia kirjoja. Toiminnan taustalla tekijänoikeuslain

Lisätiedot

Tytöt LVI-alalla - Perusraportti

Tytöt LVI-alalla - Perusraportti Tytöt LVI-alalla - Perusraportti 1. Ikäni on Tämä kysymys antoi harhaanjohtavan tuloksen, sillä kaksi tytöistä täyttää 16 vuotta tänä vuonna mutta kaksi 17, vielä loppuvuoden aikana. 2. Aiempi koulutukseni

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSTESTAUSRAPORTTI TAPAHTUMAKALENTERI JA BLOGI / THL.FI 10.3.2014

ESTEETTÖMYYSTESTAUSRAPORTTI TAPAHTUMAKALENTERI JA BLOGI / THL.FI 10.3.2014 1 / 9 ESTEETTÖMYYSTESTAUSRAPORTTI TAPAHTUMAKALENTERI JA BLOGI / THL.FI 10.3.2014 2 / 9 1 Johdanto Tässä asiakirjassa raportoidaan havainnot, jotka tehtiin Annanpura Oy:n suorittaman thl.fisivuston toimeksiannossa

Lisätiedot

WORKPLACE Käyttäjän OPAs

WORKPLACE Käyttäjän OPAs WORKPLACE käyttäjän opas everything disc WORKPLACE Everything DiSC Workplace johdanto Markkinoiden syvällisin, helposti räätälöitävissä oleva DiSC -pohjainen työyhteisövalmennusratkaisu. Everything DiSC

Lisätiedot

Vammaisfoorumin ja Uudenmaan TE toimiston koulutuspäivä 2016: Työ kuuluu kaikille!

Vammaisfoorumin ja Uudenmaan TE toimiston koulutuspäivä 2016: Työ kuuluu kaikille! Vammaisfoorumin ja Uudenmaan TE toimiston koulutuspäivä 2016: Työ kuuluu kaikille! Pasila, Helsinki 9.3.2016 Henrik Gustafsson, lakimies, ry 1 Syrjinnän kielto työelämässä Perustuslaki 6 - yhdenvertaisuus:

Lisätiedot

Paikallissivuston kumppanin starttipaketti

Paikallissivuston kumppanin starttipaketti Paikallissivuston kumppanin starttipaketti Tervetuloa mukaan paikallissivustolle! Paikallissivusto on osoitteessa www.vantaansanomat.fi Paikallissivustolla on paikallisia uutisia, palveluita, tapahtumatietoja,

Lisätiedot

Ammatillinen kuntoutus- Voimaa työvoimaan

Ammatillinen kuntoutus- Voimaa työvoimaan Ammatillinen kuntoutus- Voimaa työvoimaan Terveyskeskuksen näkökulma Terveyskeskuslääkäri Tuula Sassi, Sotkamon terveysasema Sisältö Perusterveydenhuollon rooli ammatilliseen kuntoutukseen ohjaamisessa

Lisätiedot

Finnan ja kirjaston palveluiden ohjeita

Finnan ja kirjaston palveluiden ohjeita Finnan ja kirjaston palveluiden ohjeita Sisältö 1. Kirjautuminen Haka-kirjautumisella... 2 2. Kirjastokortin liittäminen... 6 3. Lainojen uusiminen... 7 4. Teoksen varaaminen... 8 5. Hyllyvarauksen tekeminen...

Lisätiedot

Miksi kysyttäisiin sosiaalityön asiakkailta?

Miksi kysyttäisiin sosiaalityön asiakkailta? Miksi kysyttäisiin sosiaalityön asiakkailta? Asiakaslähtöinen kehittäminen Valtion ja kansalaisyhteiskunnan tavoitteiden yhteen sovittamista Viranomaisammattilaisten ja kansalaisasiakkaiden jaettua asiantuntijuutta

Lisätiedot

Pikaopas toimittajille - Laskutus Supplier Portal (Lokakuu 2012)

Pikaopas toimittajille - Laskutus Supplier Portal (Lokakuu 2012) Pikaopas toimittajille - Laskutus Supplier Portal (Lokakuu 2012) Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Tietoa Basware Supplier Portal-dokumenteista Toimittajille, asiakkaille, julkista

Lisätiedot

Kieli ja syrjäytyminen -seminaari Ulla Tiililä

Kieli ja syrjäytyminen -seminaari Ulla Tiililä Mitä Suomessa pitäisi tehdä selkokielen edistämiseksi? Selkokielen toimenpideohjelma 2019 2022 Kieli ja syrjäytyminen -seminaari 8.2.2019 Ulla Tiililä Kuka: selkokielen neuvottelukunta Edustaja 52 eri

Lisätiedot

U 10/2016 VP. Esteettömyysdirektiivi. TyV Yhdenvertaisuusvaltuutettu

U 10/2016 VP. Esteettömyysdirektiivi. TyV Yhdenvertaisuusvaltuutettu U 10/2016 VP Esteettömyysdirektiivi TyV 19.4.2016 Sama kohtelu yhdenvertaisuus Esteettömyys Lähtökohtana, kun suunnitellaan ja toteutetaan muutoksia yhteiskunnassamme Erilaisilla ihmisillä on erilaisia

Lisätiedot

Johanna Björkell www.itronic.fi 2016. Mullista luokkahuoneesi ipadilla

Johanna Björkell www.itronic.fi 2016. Mullista luokkahuoneesi ipadilla Johanna Björkell www.itronic.fi 2016 Mullista luokkahuoneesi ipadilla MITÄ TARVITSET? ipad Apple TV langaton Tai johtoja Videotykki Hyvä internetliittymä Ja kaikeista tärkein: Hyvä ope ja miellekkäät tehtävät

Lisätiedot

Stivi-suositus - mitä, miksi, kenelle ja miten?

Stivi-suositus - mitä, miksi, kenelle ja miten? Stivi-suositus - mitä, miksi, kenelle ja miten? Hannu Puupponen Jyväskylän yliopisto hannu.puupponen@jyu.fi www.esok.fi/stivisuositus Mahdollisuuksia parempaan - teknologian etuja Tieto- ja viestintäteknologian

Lisätiedot

3 X 3 pointtia hankinnoista

3 X 3 pointtia hankinnoista 3 X 3 pointtia hankinnoista Suorahankinta TOMU-seminaari, 26.2. Helsinki Juho Lehtoviita UEF // University of Eastern Finland Esityksen sisältö 1. Suorahankinnasta yleisesti: Mikä on suorahankinta? Suorahankinnan

Lisätiedot

PIKAOPAS Microsoft Surface Hub

PIKAOPAS Microsoft Surface Hub PIKAOPAS Microsoft Surface Hub Opi hyödyntämään ryhmätyön teho Microsoft Surface Hubin avulla Sisällysluettelo Istunnon aloittaminen Puhelun soittaminen Käyttäjien lisääminen meneillään olevaan puheluun

Lisätiedot

Taustaa 9.2.2016. Tutkimuksen käynnistäminen ja toteutus. Myönnetty, ei käytetty tulkkauspalvelun haasteet

Taustaa 9.2.2016. Tutkimuksen käynnistäminen ja toteutus. Myönnetty, ei käytetty tulkkauspalvelun haasteet Taustaa Myönnetty, ei käytetty tulkkauspalvelun haasteet Sillalla seminaari Eija Roisko Tikoteekin kehittämispäällikkö Kehitysvammaliitto ry eija.roisko@kvl.fi Oikeus tulkkauspalveluun 5313 vammaisella

Lisätiedot

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa Molemmille yhteistä alkavat Espoossa 4. luokalta 2 oppituntia viikossa etenemisvauhti on kappaleittain laskettuna hitaampaa kuin englannissa, mutta asiaa tulee kerralla enemmän sanat taipuvat, joten opeteltavaa

Lisätiedot

Kurssikirja sähköistyy Kotimaisten e-kurssikirjojen pilotointia korkeakouluissa

Kurssikirja sähköistyy Kotimaisten e-kurssikirjojen pilotointia korkeakouluissa Kurssikirja sähköistyy Kotimaisten e-kurssikirjojen pilotointia korkeakouluissa Sähköisen julkaisemisen päivä 28.9.2015 Kansalliskirjasto, tietoasiantuntija Paula Mikkonen Sisällys FinELibin e-kurssikirjahankkeen

Lisätiedot

Tutkimusdatanhallinnan suunnittelu ja DMPTuuli-työkalu

Tutkimusdatanhallinnan suunnittelu ja DMPTuuli-työkalu Tutkimusdatanhallinnan suunnittelu ja DMPTuuli-työkalu KIRJASTON NEUVOTTELUKUNNAT MARI ELISA (MEK) KUUSNIEMI, TUULIN PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ, TUTKIMUKSEN PALVELUT, HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTO Tutkimusprojektin

Lisätiedot

Saavutettavuus on osallisuutta

Saavutettavuus on osallisuutta Saavutettavuus on osallisuutta Veijo Nikkanen Kehitysvammaisten Tukiliitto ry / 1. Esteetön vai saavutettava Kaksi samansisältöistä sanaa Ihmiset käyttävät sanoja halutessaan korostaa jotakin! Esteetön

Lisätiedot

EXELON -depotlaastarin KÄYTTÖOHJEET JA LÄÄKITYSPÄIVÄKIRJA

EXELON -depotlaastarin KÄYTTÖOHJEET JA LÄÄKITYSPÄIVÄKIRJA EXELON -depotlaastarin KÄYTTÖOHJEET JA LÄÄKITYSPÄIVÄKIRJA Tämä tieto on tärkeää Exelon-depotlaastarin turvallisen käytön varmistamiseksi. Käytetty depotlaastari poistettu? Uusi depotlaastari kiinnitetty

Lisätiedot

Saavutettavuus ja lainsäädäntö Mikä on ajankohtaista 2019?

Saavutettavuus ja lainsäädäntö Mikä on ajankohtaista 2019? 5.2.2019 Saavutettavuus ja lainsäädäntö Mikä on ajankohtaista 2019? Seminaari korkeakoulujen kirjastoille 30.1.2019 Kirsi Ylänne, saavutettavuusasiantuntija, Celia 1 Sisältö Käsitteistä ja niiden käytöstä

Lisätiedot

1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto

1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto 1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto Useimmat verkkokaupassa myytävät e-kirjat on suojattu Adobe DRM suojauksella. Näitä e-kirjoja voi lukea vain Adobe Digital Editions ohjelmalla, joka on asennettava

Lisätiedot

P-Frami sopimusasiakkaan käyttöohje

P-Frami sopimusasiakkaan käyttöohje TALON KÄYTTÄJÄT - 1- ja 2- kerros ammattikorkeakoulun henkilökunta (+vieraspysäköinti) - 1-kerrokseen kulku sekä pohjois- että eteläpäästä - 2-kerrokseen suositellaan kulkua pohjoispäästä (kierrerampin

Lisätiedot

Trust PhotoCam 1300 TRUST PHOTOCAM 1300. Pika-asennusohje. Versio 1.0

Trust PhotoCam 1300 TRUST PHOTOCAM 1300. Pika-asennusohje. Versio 1.0 TRUST PHOTOCAM 1300 Pika-asennusohje SF Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust PhotoCam 1300 -tuotteen käyttäjille. Ota ongelmatilanteissa yhteyttä yhteen Trustin asiakastukikeskuksista.

Lisätiedot

Testisarja Materiaali- ja valaistusparametrit

Testisarja Materiaali- ja valaistusparametrit T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Sisältö Keimo-visualisointijärjestelmän Materiaali- ja valaistusparametrit -visualisaation testisarja. Sarja sisältää testitapaukset ja testilokit. Päivämäärä

Lisätiedot

Kuvapankki Imagebank Independent

Kuvapankki Imagebank Independent SIVU 1/(8) Kuvapankki Imagebank Independent 1. Kirjautuminen palveluun 2. Kategoriat 2.1 Kategorian muokkaus 2.2 Uuden kategorian lisäys 2.3 Kategorioiden järjestely 3. Kuvat 3.1 Uuden kuvan lisääminen

Lisätiedot

MOBILITY TOOL -TÄYTTÖOHJE

MOBILITY TOOL -TÄYTTÖOHJE JR / Sedu 19.12.2013 MOBILITY TOOL -TÄYTTÖOHJE Mobility tooliin pääset ECAS-tunnuksilla osoitteessa: https://webgate.ec.europa.eu/eac/mobility Ohjeita LdV-liikkuvuuksiin ja mobility toolin käyttöön saat

Lisätiedot

Webforum. Version 16.2 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2016-06-15

Webforum. Version 16.2 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2016-06-15 Webforum Version 16.2 uudet ominaisuudet Päivitetty: 2016-06-15 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Aloita-sivu / Dashboard... 5 Projektilista... 5 Dokumentit... 6 Microsoft Office Online

Lisätiedot

Adobe Digital Editions -ohjeet

Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka on ollut käytössä Adobe Reader -ohjelman 8-versiosta alkaen. Ohjelman

Lisätiedot

Uude(llee)n ajattelua

Uude(llee)n ajattelua Uude(llee)n ajattelua Kirjaston hankintatyö murroksessa STKS:n tietoaineistoseminaari 11.3.2013 Ulla Pesola, Jyväskylän yliopiston kirjasto Uuden opettelua E-aineistojen murros Hankintamallit Uudet työkalut

Lisätiedot

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA)

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) JUHTA 10.5.2016 JulkICT Mistä on kyse? AUTA on kokeiluhanke, jolla etsitään uutta toimimallia asiakkaiden

Lisätiedot

Tutustu merkintöihin! Tärkeää tietoa siitä, miten varmistat pesu- ja puhdistusaineiden käytön turvallisuuden kotona

Tutustu merkintöihin! Tärkeää tietoa siitä, miten varmistat pesu- ja puhdistusaineiden käytön turvallisuuden kotona Tutustu merkintöihin! Tärkeää tietoa siitä, miten varmistat pesu- ja puhdistusaineiden käytön turvallisuuden kotona Kodin puhdistusaineisiin on lähiaikoina tulossa uudet varoitusmerkinnät. Osa symboleista

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Osaamiskartan laatiminen ja kehitystyön prosessi lähti liikkeelle osana laajempaa laadun

Lisätiedot

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa.

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. E-kirjan latausohje Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. Pikaohjeet 1. Varmista että tietokoneellesi on asennettu Adobe Digital Editions ohjelma.

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. SD-logo on omistajansa tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita

Lisätiedot

Ohje hakulomakkeen täyttämiseen yliopistohaku.fi -palvelussa

Ohje hakulomakkeen täyttämiseen yliopistohaku.fi -palvelussa Hakijan ohje Opetushallitus kevät 2013 Ohje hakulomakkeen täyttämiseen yliopistohaku.fi -palvelussa Tässä ohjeessa on kuvattu miten hakulomake täytetään ja lähetetään yliopistohaku.fi-palvelussa. Näytön

Lisätiedot

TW- EAV510: WDS- TOIMINTO KAHDEN TW- EAV510 LAITTEEN VÄLILLÄ

TW- EAV510: WDS- TOIMINTO KAHDEN TW- EAV510 LAITTEEN VÄLILLÄ TWEAV510: WDSTOIMINTO KAHDEN TWEAV510 LAITTEEN VÄLILLÄ Alla kaksi vaihtoehtoista ohjetta WDSverkon luomiseksi Ohje 1: WDSyhteys käyttää WPAsalausta. Tässä ohjeessa WDSyhteys toimii vain, kun tukiasema

Lisätiedot

Puffin selaimella voi osallistua kuuntelijana Android, iphone ja ipad mobiililaitteilla Broadcastissa ja konferenssissa.

Puffin selaimella voi osallistua kuuntelijana Android, iphone ja ipad mobiililaitteilla Broadcastissa ja konferenssissa. Versio 1.0. / PH Broadcastissa voit osallistua erilaisiin tapahtumiin tai järjestää omia tapahtumia myös Android älypuhelimella tai tabletilla. Versio 4.0.3 tai uudempi. Host eli isäntä avaa tapahtuman.

Lisätiedot

Eväitä opintojen sujumiseen ja esteettömyys opiskelussa. Opintopsykologi Katri Ruth

Eväitä opintojen sujumiseen ja esteettömyys opiskelussa. Opintopsykologi Katri Ruth Johdatus akateemisiin opintoihin 2012 Eväitä opintojen sujumiseen ja esteettömyys opiskelussa. Opintopsykologi Katri Ruth Tervetuloa opiskelijaksi! Opintopsykologi Katri Ruth MIKÄ INNOSTAA SINUA OPISKELEMAAN?

Lisätiedot

Racket ohjelmointia. Tiina Partanen 2014

Racket ohjelmointia. Tiina Partanen 2014 Racket ohjelmointia Tiina Partanen 2014 Sisältö 1) Peruslaskutoimitukset 2) Peruskuvioiden piirtäminen 3) Määrittelyt (define) 4) Yhdistettyjen kuvien piirtäminen 5) Muuttujat ja funktiot 6) Animaatiot

Lisätiedot

2.2 Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava

2.2 Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava . Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava Tulon nollasäännöstä näkee silloin tällöin omituisia sovellutuksia. Jotkut näet ajattelevat, että on olemassa myöskin tulon -sääntö tai tulon "mikä-tahansa"- sääntö.

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/31

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/31 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31 Tervetuloa täyttämään kysely! Koulutunnus: Oppilaiden tilannekartoitussalasana: Kirjaudu kyselyyn KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31 Kukaan

Lisätiedot

Ampumahiihdon sinettiseurakriteerit

Ampumahiihdon sinettiseurakriteerit Ampumahiihdon sinettiseurakriteerit 2005 - 1. Seuralla on nuorisovastaava ja hänellä tukihenkilö. Seuralla tulee olla nuorisotoiminnasta vastaava henkilö ja hänellä nimetty tukihenkilö. Nuorisovastaavalla

Lisätiedot

Meneekö viesti perille?

Meneekö viesti perille? Meneekö viesti perille? Viestintäkoulutus Mitä viestintä on? Viestintä on sekä sanomien siirtämistä että merkitysten tuottamista. Olennaista ei ole vain tiedon tai informaation välittäminen vaan yhteisen

Lisätiedot

Sukupuoli. Ikä. Koulutustausta. Asiakaspalaute Eteenpäin messut ja AO-viikko 2009 vastauksia 20. Peruskoulu 5 % Nainen 85 % Mies 15 % 18-25 0 % 26-35

Sukupuoli. Ikä. Koulutustausta. Asiakaspalaute Eteenpäin messut ja AO-viikko 2009 vastauksia 20. Peruskoulu 5 % Nainen 85 % Mies 15 % 18-25 0 % 26-35 Asiakaspalaute Eteenpäin messut ja AO-viikko 2009 vastauksia 20 Sukupuoli Nainen 8 Mies 1 Ikä 18-25 26-35 3 36-45 3 46-55 3 56-65 65- Koulutustausta Peruskoulu kansakoulu lukio oppikoulu ammatillinen peruskoulutus

Lisätiedot

TW- EAV510 / TW- EAV510 AC: IPSeC- Ohjeistus

TW- EAV510 / TW- EAV510 AC: IPSeC- Ohjeistus TW- EAV510 / TW- EAV510 AC: IPSeC- Ohjeistus IPSec- yhteys kahden TW- EAV510/TW- EAV510AC laitteen välille HUOM! Jos yhteyttä käytetään 3G/4G/LTE- verkon yli, pitää käytössä olla operaattorilta julkiset

Lisätiedot

Kun tavallinen kirja ei riitä - Celian aineistot, äänikirjat, selkokirjat

Kun tavallinen kirja ei riitä - Celian aineistot, äänikirjat, selkokirjat Kun tavallinen kirja ei riitä - Celian aineistot, äänikirjat, selkokirjat Pohjois-Suomen kirjastoautohenkilöstön koulutuspäivä 6.6.2014 Helena Kokko Rovaniemen kaupunginkirjasto Lapin maakuntakirjasto

Lisätiedot

Saavutettavuus > Tapio Haanperä Saavutettavuusasiantuntija tel

Saavutettavuus > Tapio Haanperä Saavutettavuusasiantuntija tel Saavutettavuus > Tapio Haanperä Saavutettavuusasiantuntija tel. 0505588666 www.papunet.net/saavutettavuus GOOD DESIGN ENABLES BAD DESIGN DISABLES WCAG 2.x - Verkkosisällön saavutettavuusohjeet World Wide

Lisätiedot

Esiopetuksen arvot. Arvokysely tammikuu 2015

Esiopetuksen arvot. Arvokysely tammikuu 2015 Esiopetuksen arvot Arvokysely tammikuu 2015 Yleistä kyselystä - Toteutettu Savonlinnan esiopetusyksiköissä - Aikuisille kysely netissä - Lapset keskustelivat ryhmissään aikuisen johdolla (valitsivat 12:sta

Lisätiedot

Opas e- aineistojen lainaamiseen

Opas e- aineistojen lainaamiseen Opas e- aineistojen lainaamiseen Vanamo-kirjastot Mitä tarvitset? Vanamo-kirjastojen kirjastokortti ja tunnusluku Tietokone, tabletti, lukulaite tai älypuhelin Verkkoyhteys lainojen lataamista varten vanamokirjastot.fi

Lisätiedot

VIESTINNÄN TYÖKALUPAKKI AUKI

VIESTINNÄN TYÖKALUPAKKI AUKI VIESTINNÄN TYÖKALUPAKKI AUKI Drum Communications 2014! We re sorry but no part of this publication, whether in hardcopy, electronic or verbal form, may be quoted used or reproduced in any form without

Lisätiedot

Matkahuolto lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org

Matkahuolto lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org Matkahuolto lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org Sisällysluettelo Yleistä...3 Asennus... 4 Asetukset... 4 Toimitustavat... 5 Tilauksen käsittely...6 Huomioitavaa... 7 Lähipaketti toimitustapa...

Lisätiedot

Virkeä lähikirjasto Sukevan kirjasto ASIAKASKYSELYN TULOKSET 2015

Virkeä lähikirjasto Sukevan kirjasto ASIAKASKYSELYN TULOKSET 2015 Virkeä lähikirjasto Sukevan kirjasto ASIAKASKYSELYN TULOKSET 15 VASTAAJIA 95 Sukupuoli Ikä 35 3 mies (3) 25 nainen (6) ei vastausta (5) 15 5 alle 13 vuotta (1) 13-18 vuotta (1) 19-3 vuotta (7) 31-4 vuotta

Lisätiedot

Tarjoajalla on oltava hankinnan kohteen laatu ja laajuus huomioon ottaen kokemusta seuraavilla alueilla:

Tarjoajalla on oltava hankinnan kohteen laatu ja laajuus huomioon ottaen kokemusta seuraavilla alueilla: Kysymykset ja vastaukset 1 (5) Avainkumppanin hankinta johtamisen kehittämisen projektiin Espoon kaupungin hankintapalveluun saapui kysymyksiä koskien Avainkumppanin hankinta johtamisen kehittämisen projektiin

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Vaasan sairaanhoitopiirin ky 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Göran Honga 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema

Lisätiedot

Epäyhtälön molemmille puolille voidaan lisätä sama luku: kaikilla reaaliluvuilla a, b ja c on voimassa a < b a + c < b + c ja a b a + c b + c.

Epäyhtälön molemmille puolille voidaan lisätä sama luku: kaikilla reaaliluvuilla a, b ja c on voimassa a < b a + c < b + c ja a b a + c b + c. Epäyhtälö Kahden lausekkeen A ja B välisiä järjestysrelaatioita A < B, A B, A > B ja A B nimitetään epäyhtälöiksi. Esimerkiksi 2 < 6, 9 10, 5 > a + + 2 ja ( + 1) 2 2 + 2 ovat epäyhtälöitä. Epäyhtälössä

Lisätiedot

Rohkeus uudistua ja kasvaa. Uskallus uudistua, rohkeus rikkoja rajoja SMTS Helmiseminaari 17.2.2016

Rohkeus uudistua ja kasvaa. Uskallus uudistua, rohkeus rikkoja rajoja SMTS Helmiseminaari 17.2.2016 Rohkeus uudistua ja kasvaa Uskallus uudistua, rohkeus rikkoja rajoja SMTS Helmiseminaari 17.2.2016 Euroopan erikoisliikeketjut 2015 Olemme tänään Euroopan neljänneksi suurin omalla alallamme 227 112 115

Lisätiedot

Learning cafen yhteenveto. Helsinki 23.1.2014

Learning cafen yhteenveto. Helsinki 23.1.2014 Learning cafen yhteenveto Helsinki 23.1.2014 Miten ohjaamme asiakkaita ammatilliseen kuntoutukseen? Tieto tulleista muutoksista (palveluntuottajat), tiedon jakaminen sidosryhmille/ammattilaisille ja asiakkaille

Lisätiedot

Punaisen Ristin valokuvaetsintä

Punaisen Ristin valokuvaetsintä Punaisen Ristin valokuvaetsintä Suomen Punainen Risti on mukana Punaisen Ristin kansainvälisen komitean aloittamassa Trace the Face -julistekampanjassa. Katastrofit ja kriisitilanteet saattavat erottaa

Lisätiedot

Artikkelitiedon haku. Artikkelin paikantaminen

Artikkelitiedon haku. Artikkelin paikantaminen Kirjasto- ja tietopalvelut Miten löydän ja saan artikkelin luettavaksi? Artikkelitiedon haku Löydät vinkkejä artikkeleista monella tavalla: opettajan antamasta oheislukemistolistasta, erilaisten tutkimusten

Lisätiedot

Info B2: Global Mindedness -kysely. Muuttaako vaihto-opiskelu opiskelijoiden asenteita ja voiko muutosta mitata? Irma Garam, CIMO

Info B2: Global Mindedness -kysely. Muuttaako vaihto-opiskelu opiskelijoiden asenteita ja voiko muutosta mitata? Irma Garam, CIMO Info B2: Global Mindedness -kysely. Muuttaako vaihto-opiskelu opiskelijoiden asenteita ja voiko muutosta mitata? Irma Garam, CIMO Kv päivät Levi 21.5. May- 13 Tässä infosessiossa: Mikä on GlobalMindendess-kysely?

Lisätiedot

Sähköiset kurssikirjat korkeakouluihin FinELibin pilottihankkeen tulokset

Sähköiset kurssikirjat korkeakouluihin FinELibin pilottihankkeen tulokset Sähköiset kurssikirjat korkeakouluihin FinELibin pilottihankkeen tulokset 8.11.2016 Paula Mikkonen, tietoasiatuntija, Kansalliskirjasto Iina Peltonen, tietoasiatuntija, Kansalliskirjasto FinELib-konsortio

Lisätiedot

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hannu Pirinen Pohjois-Karjalan aikuisopisto 16.03.2012 Maveplan Oy March 14, 2012 2 PÄÄVAIHEET: Osuuskunnan perustaminen Liittymishalukkuuden selvittäminen

Lisätiedot