Luku 2 Aloitus. Tässä luvussa kerrotaan ZoomTextin perusasioista, kuten:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Luku 2 Aloitus. Tässä luvussa kerrotaan ZoomTextin perusasioista, kuten:"

Transkriptio

1 Luku 2 Aloitus Tässä luvussa kerrotaan ZoomTextin perusasioista, kuten: Kuinka ZoomText asennetaan ja aktivoidaan. Kuinka ZoomText käynnistetään ja sammutetaan. Kuinka ZoomText laitetaan päälle ja pois päältä. Kuinka ZoomTextin pääkäyttöliittymää ja järjestelmätarjottimen pikakuvaketta käytetään. Kuinka ZoomTextin kirjautumiskäyttötukea Windows Vistalle käytetään. Kuinka saadaan apua ZoomTextin käyttöön. Vaikka tämän luvun tiedot auttavat alkuun, suosittelemme, että luet seuraavat luvut lisätiedon saamiseksi.

2 14 ZoomTextin 9.1 Asennus ZoomText 9.1 on helppo asentaa järjestelmäsi. ZoomText CD sisältää puhuvan asennusohjelman isoilla dialogeilla (ikkunoilla) jotka avustavat koko asennusprosessin läpi. Asennusohjelma tarjoaa kaksi erilaista asennusmahdolisuutta: Automaattien ja Manuaalinen. Automaattinen asennus asentaa ZoomTextin tavanomaisilla asennusvalinnoilla (listattu alla olevassa taulukossa). Asennusohjelmassa on vähemmän dialogeja ja asennus vie vähemmän aikaa. Manuaalinen asennusmoodissa voit valita itse kaikki asennusasetukset. Alla oleva taulukko kuvaa asennusvalinnat, jotka asennetaan automaattisen asennuksen yhteydessä.

3 Luku 2 Aloitus 15 Asennusvalinnat Automaattinen asennus Asennuskansio C:\Ohjelmat\ZoomText 9.1 Näytä ZoomText pikakuvake Windows työpöydällä * Käynnistä ZoomText automaattisesti järjestelmän käynnistyessä * Puhesyntetisaattorit ** Kyllä Ei ZoomText vain-englanti versio: Kaikki englanninkieliset puhesyntetisaattorit asennetaan. ZoomText vain-englanti versio: Kaikki englanninkieliset puhesyntetisaattorit asennetaan. * Tämä asetus voidaan muuttaa koska vain ZoomTextin asennuksen jälkeen. Tämä asetus on ZoomTextin Ohjelman Asetukset dialogissa. Avataksesi tämän dialogin valitse Ohjelma Asetukset valikosta ** Puhesyntetisaattori valinnat toimivat ainoastaan, kun asennetaan ZoomText Suurennuslasi/Lukija versiota.

4 16 ZoomTextin asennus 1. Kytke viruksentorjuntaohjelma pois päältä ja sulje muut ohjelmat. 2. Syötä ZoomText CD CD-ROM asemaan. ZoomText Setup-ohjelma käynnistyy automaattisesti kun CD-ROM on syötetty asemaan. Seuraa näytöltä asennusohjeet. 3. Seuraa näytöllä olevia ohjeita asennuksen loppuun viemiseksi. Mikäli asennus ei käynnisty automaattisesti 1. Napsauta Windows Käynnistä ja valitse Suorita Selaa CD-ROM-asemaa 3. Valitse Setup ohjelma ja napsauta Avaa. 4. Valitse OK Suorita dialogista.

5 Luku 2 Aloitus 17 Lataa Ohjelmatiedostoja Mikäli hankit ZoomText 9.1 ohjelmiston Ai Squared:n kotisivulta, on mahdollista, että ohjelmiston mukana ei tullut kaikkia ZoomTextin valinnaisia ohjelmakomponentteja. Nämä komponentit sisältävät puhesyntetisaattoreita ja paikallisia versioita (ZoomText versioita muilla kielillä). Voit ladata nämä komponentit koska haluat. Huomio: Ladattavien komponenttien valikoima riippuu siitä minkälainen ZoomText ohjelmisto on asennettu systeemiisi. Ohjelmatiedostojen lataaminen ZoomTextin Ohje valikossa valitse Lataa Ohjelmatiedostoja... Internet-sovellus avaa ZoomTextin ohjelmakomponentti websivun. Lista saatavilla olevista komponenteista on nähtävissä lataus- ja asennusohjeiden kera.

6 18 Automaattinen Päivitys ZoomText 9.1 sisältää automaattisen online version tarkistuksista ja päivityksistä. Tämä palvelu pitää ZoomText ohjelmasi päivitettynä viimeisillä korjauksilla ja toiminnoilla. Se toimii seuraavasti... Joka kerran, kun käynnistät ZoomTextin, päivitysohjelma tarkistaa oletko online-tilassa. Jos olet, se nopeasti tarkistaa käytätkö viimeisintä saatavilla olevaa versiota. Jos päivitys on saatavilla, päivitysohjelma kysyy haluatko ladata päivityksen. Jos klikkaat Kyllä painiketta, päivitys ladataan ja se asennetaan automaattisesti. Huomio: Internet-yhteys vaaditaan tämän toiminnon käyttämiseksi. ZoomText Päivitys Asennusohjelma

7 Luku 2 Aloitus 19 Jos Sinä tai järjestelmävastaava ette halua tarkistaa päivityksiä joka kerran kun ZoomText käynnistetään, voidaan toiminto poistaa seuraavalla tavalla: Automaattisen päivityksen poistaminen 1. Asetukset vaikosta valitse Ohjelma 2. Poista merkki ruudusta Tarkista automaattiset online-päivitykset ZoomTextin käynnistyessä. 3. Klikkaa OK. Automaattisten päivitysten lisäksi voit manuaalisesti tarkistaa saatavilla olevat päivitykset koska tahansa. Päivitysten tarkistus manuaalisesti Windows Käynnistä valikosta, valitse Ohjelmat ZoomText 9.1 Päivitysten Tarkistus. Päivitys asennusohjelma aukeaa ja avittaa päivityksen läpi viemisessä.

8 20 ZoomText 9.1:n Käynnistys ZoomTextin asennuksen jälkeen ohjelma voidaan käynnistää yhdellä seuraavista tavoista. Windows työpöydällä, napsauta ZoomText 9.1 pikakuvaketta. Windows Käynnistä valikosta, valitse Ohjelmat ZoomText 9.1 ZoomText 9.1. Huomio: ZoomText voidaan asentaa avautumaan automaattisesti Windowsia käynnistettäessä. Tämä mahdollisuus voidaan valita samanaikaisesti ZoomTextiä asennettaessa tai ZoomTextin Suositukset-dialogin kautta. Lisätietoa kohdasta ʺOhjelman Suosituksetʺ Luku 5. Kun ZoomText käynnistyy, normaali ikkuna suurentuu. Hiiriosoitinta liikkuttaen, tekstiä näppäillen ja ohjelmia valikoiden, suurennettu ikkuna seuraa automaattisesti ja valittu alue on aina suurennettu. Mikäli olet asentanut ZoomText Suurennuslasi/Lukija:n, ZoomText puhuu ääneen kertoen tekemäsi asiat, kun työskentelet dokumenttien ja sovellusten kanssa. Kaikki Windows ohjelmat toimivat normaalisti ZoomTextiä käytettäessä.

9 Luku 2 Aloitus 21 ZoomText 9.1 Aktivointi ZoomText 9.1 sisältää tuoteaktivointi tekniikkaa joka on suunniteltu eliminoimaan laittoman ZoomTextin käytön ilman, että se häiritsisi laillisia käyttäjiä. Tuoteaktivointi on yksinkertainen, suoraviivainen ja anonyymi prosessi, joka vie ainoastaan muutaman sekunnin, kun se tehdään Internetin välityksellä. ZoomTextin asennuksen jälkeen käyttäjällä on 60 päivää aktivoida ohjelma. Ennen aktivointia ZoomText toimii kokeiluversiona. Voit aktivoida heti tai koska tahansa 60 päivän kokeiluajanjakson aikana. Kaikki toiminnot ovat saatavilla kokeiluajanjakson aikana, joten käyttäjällä on koko ohjelmisto käytettävissään. Kokeiluajanjakson päättyessä on ZoomText aktivoitava mikäli ohjelmiston käyttöä halutaan jatkaa.

10 22 ZoomText Aktivoinnin valmistelu Aktovoidaksesi ZoomText 9.1 ohjelman tarvitset ZoomText 9.1 sarjanumeron joka tulee ostamasi tuotteen mukana. Jos olet ostanut päivityksen ZoomText versioon 9.1 tarvitse myös sarjanumeron edellisestä ZoomText versiosta (versio 9.0 tai aiempi) ellei aiempi versio ole asennettuna järjestelmääsi. Nämä sarjanumerot ovat ZoomTextin tuotepakkauksessa, alla olevan mukaisesti. Mistä löydät ZoomText sarjanumeron ZoomText CD kotelosta Tuotteen rekisteröintikortista ZoomText tuotepakkauksen päältä ZoomText käyttäjäoppaan takaata Huomio: Jos ostit ZoomText 9.1 ohjelman Ai Squared:n verkkokaupasta, tuotteen sarjanumero on sähköpostiviestissä, joka vahvistaa ostoksen.

11 Luku 2 Aloitus 23 Aktivointi prosessi 60 päivän kokeiluajanjakson aikana joka kerta, kun käynnistät ZoomTextin aktivointi-ohjelma tulee näkyviin seuraavin vaihtoehdoin: Vaihtoehto 1: Minulla on sarjanumero ja haluan aktivoida ZoomTextin Valitse tämä vaihtoehto jos olet jo ostanut tai olet saanut ZoomText ohjelman ja olet valmis aktivoimaan sen. Ohjelma avustaa läpi aktivointiprosessin. Vaihtoehto 2: Haluan ostaa ZoomText ohjelman Valitse tämä vaihtoehto jos haluat ostaa ZoomText ohjelman. Apuohjelma antaa tietoa kuinka voit ostaa ZoomTextin. Vaihtoehto 3: Haluan kokeilla ZoomText ohjelmaa Valitse tämä vaihtoehto jos haluat kokeilla ZoomText -ohjelmaa. Kokeilulisenssi antaa Sinun käyttää ZoomTextiä 60 päivän ajan. Kun 60 päivän kokeiluajanjakso on päättynyt, on ZoomText aktivoitava, jos haluat jatkaa sen käyttöä.

12 24 ZoomText aktivointiohjelma Tervetuloa dialogi Kun päätät aktivoida ZoomText-ohjelman Sinua pyydetään antamaan tuotteen sarjanumero. Kun olet syöttänyt sarjanumeron sisään, aktivointitapa riippuu siitä onko käytössäsi Internet-yhteys.

13 Luku 2 Aloitus 25 Jos käytössäsi on Internet-yhteys sarjanumero ja järjestelmäkoodi siirretään automaattisesti Ai Squared:n aktivointipalvelimelle hyväksyntään. Tämän jälkeen koneellesi siirretään aktivointikoodi joka aktivoi ZoomText lisenssin. Tämä prosessi kestää vain muutamia sekunteja. Jos käytössäsi ei ole Internet-yhteyttä apuohjelma näyttää sarjanumeron ja järjestelmäkoodin yhdessä ohjeiden kanssa kuinka manuaalisesti saat aktivointikoodin. Aktivointi koodi on saatavissa Ai Squared:n aktivointisivulta (käyttämällä toista tietokonetta joka on yhteydessä Internetiin), tai ottamalla yhteyttä Ai Squared:n käyttötukeen. Aktivointi puhelimitse on mahdollista maanantaista perjantaihin, 9:00 17:00 EST. Pohjois-Amerikassa soita maksutta (866) Muut maat, soita (802)

14 26 Suurennuslasi/Lukijan aktivointi Lukija sarjanumerolla Jos olet asentanut ZoomText Suurennuslasi/Lukija version ja tämän jälkeen aktivoit ZoomTextin käyttämällä Lukija sarjanumeroa, ohjelma konvertoituu ZoomText Lukija versioksi eli kaikki näytön luku toiminnot ovat pois päältä. Palauttaaksesi näytönluku toiminnot on Sinun ostettava Suurennuslasi/Lukija sarjanumero ja aktivoitava ZoomText uudelleen. ZoomTextin aktivointi useammalle kuin yhdelle tietokoneelle Yhden käyttäjän ZoomText versiolla voit asentaa ja aktivoida ohjelman maksimissaan kolmelle tietokoneelle (ZoomText ohjelman lisenssisopimuksen mukaan). Useat samanaikaiset aktivoinnit on luotu tukemaan käyttäjiä jotka käyttävät useampaa kuin yhtä tietokonetta, kuten esimerkiksi erillistä kotikonetta, työkonetta ja kannettavaa tietokonetta. Vaikka ZoomText voidaan asentaa maksimissaan kolmelle eri koneelle, samanaikaisten asennusten käyttö on rajattu yhteen käyttäjään kerrallaan. Huomio: Multi-käyttäjien ZoomText erillisohjelmat antavat yhden aktivoinnin per lisensoitu käyttäjä.

15 Luku 2 Aloitus 27 ZoomText tuotelisenssin siirto Mikäli haluat siirtää ZoomText ohjelman toiselle tietokoneelle, tai haluat formatoida uudelleen nykyisen koneesi kovalevyn, on tärkeätä, että ennen toimenpidettä siirrät ohjelmalisenssisi takaisin ZoomText aktivointipalvelimelle. Tämä toimenpide säilyttää lisenssisi niin, että voit aktivoida sen asentaessasi ZoomTextin uudelleen. Siirtääksesi ZoomText lisenssisi valitse ZoomTextin valikosta Ohje Siirrä Tuotelisenssi Tämä toimenpide aloittaa ZoomText aktivointiohjelman ja avustaa siirtoprosessin läpiviemisessä. Tämä toimenpide poistaa ZoomTextin nykyiseltä tietokoneeltasi, jotta lisenssi voidaan aktivoida uudelle koneelle.

16 28 Usein kysyttyjä kysymyksiä tuoteaktvoinnista Mikä on tuoteaktivointi? Tuoteaktivointi on kopiointia ehkäisevä teknologia joka on suunniteltu varmistamaan, että ZoomText on laillisesti lisensioitu. Kuinka tuoteaktivointi toimii? Aktivointiprosessi varmistaa, että sarjanumero on aito ja että sitä ei ole aktivoitu useammille tietokoneille, kuin mitä ZoomText ohjelmalisenssi sopimus sallii. Mitä tapahtuu jos en aktivoi tuotetta? Mikäli tuotetta ei aktivoida 60:nä päivänä (asennuksen jälkeen), ZoomText lakkaa toimimasta kunnes se aktivoidaan. Mitä jos tuoteaktivointi epäonnistuu? Tuoteaktivointi epäonnistuu ainoastaan hyvin poikkeavissa olosuhteissa. Useimmissa tapauksissa ZoomText voidaan aktivoida uudelleen aivan niin nopeasti ja helposti kuin originaali aktivointi tapahtui. Jos yrityksesi aktivoida uudelleen epäonnistuu, ota yhteys Ai Squared käyttötukeen. Mitä jos minun täytyy formatoida uudelleen tai päivittää tietokoneeni? Mikäli kovalevy on formatoitava uudelleen tai päivität Windows:n operatiivisen systeemin, on ZoomText lisenssi ensin siirrettävä ZoomText aktivointipalvelimelle. Katso ZoomText tuotelisenssin siirto edellisestä osiosta. Huomio: Sinun ei tarvitse siirtää ZoomText lisenssiäsi asentaessasi Windows service packs- ja hot fixes -päivityksiä.

17 Luku 2 Aloitus 29 Entä jos haluan siirtää ZoomText ohjelman toiselle tietokoneelle? Jos haluat siirtää ZoomText ohjelman toiselle tietokoneelle, on tärkeätä, että ensin siirrät tuotelisenssisi takaisin ZoomText aktivointipalvelimelle. Tämä toimenpide säilyttää tuotelisenssisi niin, että voit aktivoida sen kun asennat ZoomTextin uudelleen. Katso ZoomText tuotelisenssin siirto edellisestä osiosta.

18 30 ZoomText 9.1 Rekisteröinti Varmistaaksesi että saat ZoomTextistä mahdollisimman paljon irti ja suojellaksesi tuotelisenssiäsi, Ai Squared suosittelee, että rekisteröit ZoomTextin heti asennuksen jälkeen. Rekisteröimällä ZoomTextin olet oikeutettu käyttötukeen, edullisiin päivityksiin ja kustannustehokkaisiin käyttötukipaketteihin. Saat myös sähköpostiisi uutiskirjeemme joka käsittelee uusia tuotelanseerauksia, erikoistarjouksia ja ZoomText käyttövinkkejä. Eikä ole syytä huoleen, sillä Ai Squared säilyttää henkilötietosi luottamuksella. Ai Squared ei jaa asiakasinformaatiota joten Sinun ei tarvitse murehtia yhteydenotoista kolmansilta osapuolilta. ZoomText voidaan rekisteröidä kolmella eri tavalla:

19 Luku 2 Aloitus 31 Rekisteröi ZoomText Internetissä (suositus) ZoomText rekisteröinti Internetissä on nopea ja helppo. Luo tai kirjaudu sisään Ai Squared asiakastilillesi ja valitse rekisteröi tuote. Ai Squared asiakastilille voit kirjautua 24 tuntia vuorokaudessa päivittääksesi tietojasi, tarkastellaksesi Ai Squared tilauksiasi tai hakea ZoomText tuotteesi sarjanumeron. Tämä on erittäin kätevää tuoteaktivoinnissa jos Sinulla ei ole sarjanumeroa saatavilla. Aloittaaksesi Internet rekisteröinnin, tee yksi seuraavista: ZoomText Aktivointi-prosessissa valitse Rekisteröidy Internetissä nyt linkki (prosessin viimeisessä dialogissa). ZoomTextin Ohje-valikossa valitse Rekisteröi ZoomText Webselaimessasi valitse Postita ZoomText rekisteröintikortti Suurikirjaiminen ZoomText rekisteröintikortti tulee jokaisen ZoomText tuotteen mukana. Täytä kortti, laita tarvittava postimaksu ja postita. Rekisteröinti puhelimitse Jos halua, voit myös soittaa Ai Squared:n toimistoon rekisteröidäksesi tuotteesi maanantai-perjantai, 9:00 17:00 Eastern Time (GMT-5:00). Pohjois-Amerikassa 1 (800) Pohjois-Amerikan ulkopuolelta +1 (802)

20 32 ZoomTextin Käyttäjäliittymä ZoomTextin käynnistyessä, sen käyttäjäliittymä näkyy näyttöruudulla. Tämä ikkuna sisältää kaikkien ZoomTextin toimintojen hallinnan. Kaikki ZoomTextin asetukset löytyvät tavallisista valikoista tai helppokäyttöisiltä työkaluriveiltä. Jokainen työkalurivi sisältää painikkeita, jotka tarjoavat nopean yhteyden tärkeimpiin ja useimmin käytettyihin asetuksiin. Jokainen painike koostuu omasta pikakuvakkeesta ja nimilapusta helpottaen niiden tunnistamista. Painikkeet on ryhmitetty toimintojen mukaan ja jokainen ryhmä on nimetty yhdessä linkin kanssa, joka avaa niihin liittyvän dialogin. Huomio: Suurennukseen ja näytönlukemiseen liittyvät ominaisuudet on ryhmitetty erillisille työkaluriveille ja dialogeihin. Näytönlukemiseen liittyvät ominaisuudet esiintyvät ZoomText Suurennuslasi/Lukija-ohjelmassa.

21 Luku 2 Aloitus 33 ZoomText painike Poistaa ja palauttaa ZoomTextin. Poistettuna, kaikki suurennuksen ja puheen toiminnat on sammutettu ilman ohjelman lopettamista. Suurennuslasi-välilehti Näyttää työkalurivin hallinnat ZoomTextin suurennuksen toiminnoille. Lukija-välilehti Näyttää työkalurivin hallinnat ZoomTextin näytön lukemisen toiminnoille. Ohje -työkalu Näyttää ohjeet napsautettavaan kohteeseen. Statuspalkki Näyttää aktiivin sovelluksen numen ja ilmoittaa koska AppReader ja DocReader (ʺLukijatʺ), lukualueen (ʺalueetʺ) ja sovelluksen asetukset (ʺApp Settingsʺ) ovat käyttövalmiita. Pienennä painike Piilottaa ZoomTextin käyttöliittymän.

22 34 Käyttäjäliittymän Pienentäminen ja Palauttaminen ZoomText on mahdollista piilottaa (pienentää) ja palauttaa (suurentaa) vaikuttamatta ZoomTextin toimintaan. ZoomTextin Pienentäminen Toimi seuraavasti: ZoomTextin nimipalkissa, klikkaa pienennä painiketta. Samaan aikaan kun ZoomText käyttöliittymä on aktivoitu, paina ESC. ZoomTextin Palauttaminen Valitse yksi seuraavista vaihtoehdoista: Napsauta ZoomText 9.1 painiketta tehtävärivillä. Käytä Suurenna Käyttäjäliittymä pikanäppäimiä: CTRL + SHIFT + U. Huomio: Mikäli ZoomTextin käyttäjäliittymä on avattu, mutta peitossa muiden sovelluksien alla, palauttaminen tuo sen takaisin näkyviin

23 Luku 2 Aloitus 35 ZoomTextin Palauttaminen ja Poistaminen Voit laittaa ZoomTextin päälle ja pois päältä koska tahansa ilman, että suljet ohjelman. Kun ZoomText on poissa päältä, näyttöruutu palaa normaaliin (ei suurennettuun) kokoon ja kaikki puhetoiminnot ovat poissa päältä. ZoomTextin palauttaminen ZoomText käyttäjäliittymässä, valitse ZoomText painike. Pikanäppäin: ALT + INSERT ZoomTextin poistaminen ZoomText käyttäjäliittymässä, valitse ZoomText painike. Pikanäppäin: ALT + DELETE

24 36 Tarjottimen Pikakuvakkeen Käyttö ZoomTextiä suorittaessa, sen pikakuvake esiintyy järjestelmän tarjottimella (kellon vieressä). Napsauttamalla pikakuvaketta, valikot, jotka sisältävät tärkeää tietoa ZoomTextin asetuksista, tulevat esiin. Napsauttamalla hiiren vasenta painiketta pikakuvakkeen kohdalla, seuraavat toiminnat voidaan suorittaa: ZoomTextin poistaminen ja palauttaminen Suurennuksen tason muokkaaminen AppReaderin tai DocReaderin käynnistäminen (vain ZoomText Suurennuslasi/Lukija) Vasemman painikkeen valikko Napsauttamalla hiiren oikeaa painiketta pikakuvakkeen kohdalla, seuraavat toiminnat voidaan suorittaa: ZoomTextin työkalurivin avaaminen ja sulkeminen Palauta ja pienennä ZoomText Oikean painikkeen valikko

25 Luku 2 Aloitus 37 Työkalujen Käyttö Näppäimistöllä ZoomTextin Mukautus, Jäädytys ja SpeakIt työkalut antavat käyttäjän kilkata ja vetää mukanaan valittuja näyttöruudun alueita jotka liittyvät niiden toimintoihin. Vaikka työkalut ovat suunniteltu helppoon hiirenkäyttöön, on niitä myös mahdollista käyttää näppäimistökäskyillä, jotka simuloivat hiiren toimintaa. Kun nämä työkalut ovat aktiiveina, voit käyttää niitä seuraavan taulukon mukaisilla näppäimistökomennoilla. Hiiren Toiminta Liikuta osoitinta Vasemman painikkeen napsautus Oikean painikkeen napsautus Vedä kohdetta oikealle Vedä kohdetta vasemmalle Vedä kohdetta ylös Vedä kohdetta alas Näppäimistön Komento YLÖS, ALAS, VASEN, OIKEA ENTER ESC SHIFT + OIKEA SHIFT + VASEN SHIFT + YLÖS SHIFT + ALAS

26 38 ZoomTextin Lopetus ZoomText voidaan lopetta milloin tahansa. Kun ZoomText on lopetettu, näyttöruutu palaa normaaliin (suurentamattomaan) tilaan ja kaikki puheentuotto loppuu. ZoomTextin lopetus Suorita yksi seuraavista: Tiedosto valikossa, valitse Lopeta. ZoomTextin nimipalkissa, klikkaa sulje ruutua.

27 Luku 2 Aloitus 39 ZoomTextin poistaminen Mikäli et enää tarvitse ZoomTextiä järjestelmässäsi, voit poistaa sen koska haluat. ZoomTextin poistaminen hävittää kaikki ohjelmatiedostot ja palauttaa järjestelmäsi siihen tilaan jossa se oli ennen ZoomTextin asennusta. Ennen kuin poistat ZoomTextin on Sinun hyvä olla tietoinen seuraavista asioista: Jos käytössäsi on 60 päivän koeversio ZoomTextistä, ohjelman poistaminen aiheuttaa myös lopun testiajan menetyksen. ZoomTextin uudelleen asentaminen ei tuo menetettyjä päivä takaisin. Jos ZoomText ohjelmasi on aktivoitu, tulisi Sinun siirtää tuotelisenssisi takaisin ZoomTextin aktivointipalvelimelle ennen sen poistoa. Tämä toimenpide säilyttää tuotelisenssisi ja voit näin aktivoida ZoomTextin uudelleen toisessa järjestelmässä. Lisätietoa, katso ZoomText tuotelisenssin siirto tässä luvussa. ZoomTextin poistaminen 1. Windows Käynnistä valikosta valitse Ohjelmat ZoomText 9.1 Poista ZoomText Seuraa ohjeita näytöllä. ZoomText poisto-ohjelma alkaa.

28 40 Windows Vista Kirjautumiskäyttötuki ZoomTextin uusi kirjautumiskäyttötuki antaa tärkeän suurennuksen kirjautuessa sisään Windown Vistaan. Voit zoomata sisään ja ulos (maksimissaan 36x), kääntää ruudun värit ja sallia näytönlukijan toiminnon niin, että jokainen hallinta puhutaan kun navigoit ikkunan läpi. Huomio: ZoomText s xfont tekstinsuurennus ei ole mahdollinen kirjautuessa sisään Windows Vistaan; tästä johtuen suurennetun tekstin laatu on heikompaa. ZoomText käyttää standardina Windowsiin konfiguroitua puhesyntetisaattoria. ZoomText Kirjautumiskäyttötuki työkalurivi ZoomTextin kirjautumiskäyttötuen ollessa sallittuna, ZoomText kirjautumiskäyttötuen työkalurivi tulee automaattisesti näkyviin kun Windows Vista kirjautumissivu näytetään. Kirjautumiskäyttötuen työkalurivi sisältää päälle, poissa päältä ja muokkaus toiminnot käytettävissä oleville suurennuksen tehoille ja näytönluku toiminnoille. ZoomText Kirjautumiskäyttötuki työkalurivi

29 Luku 2 Aloitus 41 ZoomText painike Sallii tai estää ZoomTextin. Kun ZoomText on estetty, kaikki suurennukset ja näytönluku toiminnot lopetetaan ilman uloskirjautumista. Pikanäppäin: Salli ZoomText: ALT + INSERT Estä ZoomText: ALT + DELETE Voimakkuus Asettaa suurennuksen tason 1x - 36x. Pikanäppäin: Suurentaa suurennusta: ALT + NUMPAD PLUS Pienentää suurennusta: ALT + NUMPAD MINUS Käännä Sallii ja estää värien kääntämisen. Pikanäppäin: CTRL + SHIFT + C Puhe Sallii ja estää puheen. Pikanäppäin: ALT + SHIFT + S Huomio: Joka kerran kun kirjaudut sisään Windows Vistaan käyttäen ZoomTextin kirjautumiskäyttötukea, valitut sisäänkirjautumisasetukset tallennetaan automaattisesti seuraavaa kirjautumiskertaan varten.

30 42 ZoomTextin Kirjautumiskäyttötuen salliminen ja estäminen ZoomTexin kirjautumiskäyttötuen salliminen ja estäminen tehdään ZoomTextin Ohjelma suositukset ikkunassa. Kun ZoomText kirjautumiskäyttötuki on sallittu, se on kaikkien käyttäjien käytettävissä Windows Vistan sisäänkirjautumissivulla. ZoomText s kirjautumiskäyttötuen salliminen 1. ZoomTextin Asetukset valikossa valitse Ohjelma... Ohjelmasuositukset ikkunan välilehti Ohjelma avautuu. 2. Varmista, että Salli ZoomTextin kirjautumiskäyttötuki ruutu Windows Vistalle on ruksattu. Huomio: Sinun on oltava kirjautuneena sisään hallinnollisilla oikeuksilla voidaksesi tehdä tämän valinnan. Jos et ole kirjautunut sisään hallinnollisilla oikeuksilla, tämä vaihtoehtoa on harmaalla ja et voi muuttaa sitä. 3. Valitse OK painike.

31 Luku 2 Aloitus 43 Windows Vista Käyttäjätilin hallinta Yksi tärkeimmistä uusista turvallisuustekijöistä Windows Visassa on Käyttäjätilin hallinta ( User Account Control, UAC ), johon referoidaan seuraavassa lyhenteellä KTH. KTH on suunniteltu estämään haitallisia ohjelmia tuhoamasta tiedostoja, muuttamaan järjestelmäasetuksia ja siirtämästä luottamuksellista tietoa järjestelmän ulkopuolelle. Tämän taatakseen. KTH vaatii käyttämiesi sovellusten operoimisen standardikäyttäjänä vaikka olisit kirjautuneena sisään hallinnollisin oikeuksin. Tästä johtuen kun avaat ohjelman joka vaatii hallinnollisia oikeuksia, KTH ikkuna avautuu ja pyytää siihen lupaasi. Windows KTH:sta johtuen, useat hyväksytyt ohjelmat aiheuttavat KTH ikkunan jopa yleisille toiminnoille kuten kellon ajan vaihtamiseen tai uuden tulostinajurin asentamiseen. KTH ikkuna voi tulla näkyviin myös silloin kun muokkaat tai käytät seuraavia ZoomText toimintoja, joita kaikkia voit turvallisesti käyttää järjestelmässäsi: Aktivointi-ohjelma ZoomText päivitys ohjelma ZoomText ohjelmistolisenssin siirto Ohjelmakomponenttien lataaminen ja asentaminen Jotkut Korjaa-toiminnot (Käyttötuki-ikkunassa) ZoomTextin ohjelmiston tai käyttöliittymän asetusten muuttaminen

32 44 Lisätietoa käyttäjätilin hallinnasta saat Windows Vista Ohje-järjestelmästä. Jos Sinulla on kysyttävää ZoomTextin aiheuttamista KHT ikkunasta, ota yhteys Ai Squared käyttötukeen.

33 Luku 2 Aloitus 45 Ohjeiden Saaminen ZoomText tarjoaa seuraavat kirjallisuudet ja työkalut, jotka auttavat ohjelman ja sen käytön oppimisessa: ZoomText 9.1 Käyttäjäopas Sisältää taydellisen tietopaketin ZoomText 9.1:n ominaisuuksien ja komentojen käytöistä. ZoomText 9.1 Pikaopas Antaa tiivistettyä, käyttöystävällistä tietoa jokaisesta ZoomTextin tärkeimmistä toiminnoista. ZoomText 9.1 Online Ohje Sisältää kaiken tiedon ZoomText 9.1 käyttöoppaasta suunniteltu online käyttöön. Voit siirtyä suoraan ohje-osioon käyttöliittymästä ja hakea asioita Sisältö, Indeksi ja Haku -välilehdiltä. ZoomText Apuohjelma Näyttää pop-up kuvaukset napsauttamalla ZoomTextin työkalurivejä. Whatʹs This? Apuväline Näyttää pop-up kuvaukset klikatuille asioille kaikissa ZoomText dialogeissa.

34 46 ZoomTextin Online Ohjeiden käyttö 1. Ohje valikossa, valitse ZoomTextin Ohje. 2. Ohje ikkunassa, klikkaa yhtä seuraavista välilehdistä: Sisältö Mahdollistaa otsikon valinnan online Ohjeiden osasta. Index Mahdollistaa indexin käytön aiheen löytämiseksi. Etsi Mahdollistaa aiheen löytämisen etsimällä tietyn sanan tai lauseen avulla. Huomio: Jokainen ZoomTextin dialogi sisältää myös Ohje painikkeen, joka valittaessa näyttää kyseisen dialogiin liittyvät ohjeet. ZoomTextin apuohjelman käyttö 1. ZoomText käyttöliittymässä valitse ZoomText Ohje työkalu. Ohje työkalu aktivoituu. 2. Siirrä osoitin työkalurivin toiminnon kohdalle. 3. Napsauta nähdäksesi kohdan pop-up kuvaus. 4. Ohje työkalusta poistuessa, paina oikeaa painiketta tai paina ESC. What's This? Ohje työkalun käyttö 1. Missä tahansa ZoomTextin dialogissa valitse What s This? Ohje työkalu (sijaitsee otsikkopalkissa). What s This? työkalu aktivoituu. 2. Siirrä osoitin dialogin ylle. 3. Klikkaa nähdäksesi pop-up kuvaus kohteesta.

Supernova Screen Reader/Magnifier Versio 9.0

Supernova Screen Reader/Magnifier Versio 9.0 Supernova Screen Reader/Magnifier Versio 9.0 Microsoft Windows -käyttöjärjestelmälle Copyright 1998-2008 Dolphin Oceanic Ltd. Technology House Blackpole Estate West Worcester WR3 8TJ United Kingdom Tel:

Lisätiedot

Supernova Screen Reader/Magnifier Versio 7.0

Supernova Screen Reader/Magnifier Versio 7.0 Supernova Screen Reader/Magnifier Versio 7.0 Microsoft Windows -käyttöjärjestelmälle Copyright 1998-2006 Dolphin Oceanic Ltd. Technology House Blackpole Estate West Worcester WR3 8TJ United Kingdom Tel:

Lisätiedot

Norton. AntiVirus. Tuotteen käyttöohje

Norton. AntiVirus. Tuotteen käyttöohje Norton TM AntiVirus Tuotteen käyttöohje Toimi oikein: välitä ympäristöstä. Symantec on poistanut tästä ohjekirjasta kannen ekologisen jalanjälkensä pienentämiseksi. Tämä opas on valmistettu kierrätysmateriaalista.

Lisätiedot

Usein esitetyt kysymykset (FAQ)

Usein esitetyt kysymykset (FAQ) TIETOTURVAPALVELU Usein esitetyt kysymykset (FAQ) Tietoturvapalvelu Sisältö Miten voin tarkistaa, mikä Windows-käyttöjärjestelmän versio minulla on?... 4 Näin selvität, onko tietokoneessasi Windows XP

Lisätiedot

Norton Security with Backup

Norton Security with Backup TM Norton Security with Backup Tuotteen käyttöohjeet Toimi oikein: välitä ympäristöstä. Symantec on poistanut tästä ohjekirjasta kannen ekologisen jalanjälkensä pienentämiseksi. Tämä opas on valmistettu

Lisätiedot

ZoomText 9.1. Lisäys käyttöoppaaseen. Ai Squared

ZoomText 9.1. Lisäys käyttöoppaaseen. Ai Squared ZoomText 9.1 Lisäys käyttöoppaaseen Ai Squared Copyrights ZoomText Magnifier Copyright 2008, Algorithmic Implementations, Inc. All Rights Reserved. ZoomText Magnifier/Reader Copyright 2008, Algorithmic

Lisätiedot

Usein kysytyt kysymykset Anvia Tietoturva

Usein kysytyt kysymykset Anvia Tietoturva Usein kysytyt kysymykset Anvia Tietoturva Sisältö Miten voin tarkistaa, mikä Windows-käyttöjärjestelmän versio minulla on?... 4 Näin selvität, onko tietokoneessasi Windows XP -käyttöjärjestelmän 32-bittinen

Lisätiedot

Ennen asennusta... 5 Toimiiko SecureIT yhdessä muiden tietokoneeseeni asennettujen virustentorjunta- ja palomuuriohjelmien kanssa?...

Ennen asennusta... 5 Toimiiko SecureIT yhdessä muiden tietokoneeseeni asennettujen virustentorjunta- ja palomuuriohjelmien kanssa?... F-Secure SecureIT FAQ Ennen asennusta... 5 Toimiiko SecureIT yhdessä muiden tietokoneeseeni asennettujen virustentorjunta- ja palomuuriohjelmien kanssa?... 5 Onko kaksi virustentorjuntaohjelmaa parempi

Lisätiedot

FirstOffice Johdanto ja asennus

FirstOffice Johdanto ja asennus Johdanto ja asennus Kappale 1: Johdanto ja asennus FirstOffice on integroitu taloushallinto-ohjelma pienyrityksille Windows, Macintosh ja Linux käyttöympäristöihin. Se sisältää laskutuksen, osto- ja myyntireskontran,

Lisätiedot

Usein esitetyt kysymykset (FAQ) Safe Anywhere PC 12

Usein esitetyt kysymykset (FAQ) Safe Anywhere PC 12 Usein esitetyt kysymykset (FAQ) Safe Anywhere PC 12 Sisältö Miten voin tarkistaa, mikä Windows-käyttöjärjestelmän versio minulla on?... 4 Näin selvität, onko tietokoneessasi Windows XP -käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot

Webforum Teamwork & Professional

Webforum Teamwork & Professional Webforum Teamwork & Professional Käyttö- ja hallinnointiopas versio 15.1 Viimeisin päivitys: 2015-03-31 Sisällysluettelo Johdanto... 4 Sisään kirjautuminen... 4 Kadotitko tai unohditko henkilökohtaiset

Lisätiedot

Alkutoimien pääkohdat

Alkutoimien pääkohdat Alkutoimien pääkohdat Alkutoimet Tobii Communicator Alkutoimien pääkohdat Koskee Tobii Communicator -malleja alkaen versiosta 4.6. Sisältöä voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Tarkasta tämän käyttöoppaan

Lisätiedot

Pika-asennusopas Global Protection 2009 Tärkeää! Lue tarkkaan tämän oppaan luku: Palvelun aktivointi. Tämän luvun tieto on erittäin tärkeätä tietokoneesi suojauksen kannalta. Tämän tuotteen käyttö edellyttää

Lisätiedot

Käyttöopas. Virustorjunta. Vakoilunesto. Copyright 2007 SOFTWIN

Käyttöopas. Virustorjunta. Vakoilunesto. Copyright 2007 SOFTWIN Käyttöopas Virustorjunta Vakoilunesto Copyright 2007 SOFTWIN BitDefender Antivirus v10 BitDefender Antivirus v10 Käyttöopas BitDefender Julkaistu 2007.05.25 Version 10.2 Copyright 2007 SOFTWIN Laillisuustiedote

Lisätiedot

Esipuhe. Sanakirjojen tuominen. 2006 WordFinder Software Esipuhe 1

Esipuhe. Sanakirjojen tuominen. 2006 WordFinder Software Esipuhe 1 Esipuhe Internet on avannut monia maailman rajoja ja auttanut niin yksityishenkilöitä kuin monikansallisia yhtiöitäkin laajentamaan yhteysverkostoaan. Kielen ei tarvitse enää olla esteenä kansainvälisten

Lisätiedot

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 1 Taseri 5.0 Käyttöohje Taseri 5.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Ulvilantie 27f

Lisätiedot

Tobii PCEye Go Käyttäjän opas

Tobii PCEye Go Käyttäjän opas Käyttäjänopas TobiiPCEyeGo Tobii PCEye Go Käyttäjän opas Versio 2.5 06/2014 Kaikki oikeudet pidätetään. Tobii Technology AB Tämän asiakirjan tiedot ovat Tobii Technology -yhtiön omaisuutta. Osittainen

Lisätiedot

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 Taseri PRO 2.0 Käyttöohje Taseri PRO 2.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 T A S E R I P R O Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media

Lisätiedot

Unifaun ERPConnect. Unifaun OnlineConnect. Asennus ja käyttö 2013-02-04

Unifaun ERPConnect. Unifaun OnlineConnect. Asennus ja käyttö 2013-02-04 Unifaun ERPConnect Unifaun OnlineConnect Asennus ja käyttö 2013-02-04 2 Sisältö 1 Yleiskatsaus... 3 1.1 Tilaustiedosto... 3 1.2 Järjestelmävaatimukset... 3 1.3 Toiminta... 4 2 Asennus Windows-pohjaisessa

Lisätiedot

Pika-asennusohje on takakannessa. Käyttöopas. Suojaamme useampia ihmisiä useammilta Internetin uhilta kuin kukaan muu maailmassa.

Pika-asennusohje on takakannessa. Käyttöopas. Suojaamme useampia ihmisiä useammilta Internetin uhilta kuin kukaan muu maailmassa. Käyttöopas Pika-asennusohje on takakannessa. Suojaamme useampia ihmisiä useammilta Internetin uhilta kuin kukaan muu maailmassa. Toimi oikein: välitä ympäristöstä. Symantec on poistanut tästä ohjekirjasta

Lisätiedot

Tässä vihkossa käydään läpi ArchiCADin asennukseen liittyvät yleistiedot ja ohjelman mukana tulevat sekä koneelle asentuvat osat.

Tässä vihkossa käydään läpi ArchiCADin asennukseen liittyvät yleistiedot ja ohjelman mukana tulevat sekä koneelle asentuvat osat. 15.10.2014 ArchiCAD 18 ALK. - 1 Asennus Tässä vihkossa käydään läpi ArchiCADin asennukseen liittyvät yleistiedot ja ohjelman mukana tulevat sekä koneelle asentuvat osat. ArchiCADissä tärkeää tietoa löytyy

Lisätiedot

Mirasys VMS 7.3. Järjestelmänvalvojan opas

Mirasys VMS 7.3. Järjestelmänvalvojan opas Mirasys VMS 7.3 Järjestelmänvalvojan opas SISÄLLYS Sisällys... 2 Ennen kuin aloitat... 6 Ohjeet...6 Ohjeen sisältö...6 Tekninen tuki... 7 Uutta... 7 Tietoja järjestelmästä... 12 Mikä on Mirasys-ohjelmisto?...

Lisätiedot

Paragon NTFS -tuki Mac OS X:lle

Paragon NTFS -tuki Mac OS X:lle PARAGON Software GmbH Heinrich-von-Stephan-Str. 5c 79100 Freiburg, Germany Tel. +49 (0) 761 59018201 Fax +49 (0) 761 59018130 Internet www.paragon-software.com E-mail sales@paragon-software.com Paragon

Lisätiedot

Readme 6.4 versio 1/18

Readme 6.4 versio 1/18 Readme 6.4 versio 1/18 Sisällys Tärkeää... 3 Yleiset järjestelmävaatimukset... 4 Asennus... 5 Yhden käyttäjän järjestelmä:... 5 Usean käyttäjän järjestelmä:... 5 Linux ja Macintosh OS X -palvelinasennus...6

Lisätiedot

Infovox ivox Käyttöopas. versio 4

Infovox ivox Käyttöopas. versio 4 Infovox ivox Käyttöopas versio 4 Julkaistu 11.3.2015 Copyright 2006-2015 Acapela Group. Kaikki oikeudet pidätetään http://www.acapela-group.com Sisällysluettelo JOHDANTO... 1. MIKÄ ON INFOVOX IVOX?...

Lisätiedot

F-Secure Anti-Virus 2013

F-Secure Anti-Virus 2013 F-Secure Anti-Virus 2013 F-Secure Anti-Virus 2013 Sisällysluettelo 3 Sisällys Luku 1:Asennus...5 Ennen ensimmäistä asennuskertaa...6 Tuotteen asentaminen ensimmäisen kerran...6 Sovellusten asentaminen

Lisätiedot

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014 Opas versiolle 8.1 Päivitetty 11.6.2014 Sisältö JOHDANTO... 1 YLEISTÄ... 1 WINDOWS-VERSIOT... 2 MODERN-KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 Aloitusnäyttö... 3 Kaikkien sovellusten näyttäminen... 4 Navigointi käyttöliittymässä...

Lisätiedot

Luku 1: Asennus...5. Luku 2: Aloittaminen...10

Luku 1: Asennus...5. Luku 2: Aloittaminen...10 F-Secure Internet Security 2014 F-Secure Internet Security 2014 Sisällysluettelo 2 Sisällys Luku 1: Asennus...5 1.1 Ennen ensimmäistä asennusta...6 1.2 Tuotteen asentaminen ensimmäisen kerran...7 1.3 Sovellusten

Lisätiedot

Metseri 8.0 Käyttöohje. Metseri 8.0

Metseri 8.0 Käyttöohje. Metseri 8.0 1 Metseri 8.0 Käyttöohje Metseri 8.0 M E T S E R I M E T S Ä S T Y S S E U R A N R E K I S T E R I Käyttöohje Web-Media Ulvilantie 27f D 22 00350 HELSINKI Puh. 050 517 5386 Fax. 050 8517 5386 Email: timo.mattila@web-media.fi

Lisätiedot