-2, KH :00

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "-2, KH 2016-03-07 16:00"

Transkriptio

1 -2, KH :00 Kokouskutsu Maanantaina 7. maaliskuuta 2016 klo 16.00, kaupunginhallituksen kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Peter Boström, puheenjohtaja Markus Granholm Ulla Hellén, I varapuheenjohtaja Pentti Silvennoinen Jarmo Ittonen, II varapuheenjohtaja Anna-Maija Lyyra Mona Vikström Bo Forsman Kenneth Holmgård Marcus Suojoki Maria Lunabba Annica Haldin Owe Sjölund Brita Brännbacka-Brunell Christina Helsing Bjarne Kull Kari Koskela Mervi Rantala Tua Mäenpää Kurt Hellstrand Eero Luomala Marita Salmu Muut läsnäolijat Anne Ekstrand, kaupunginjohtajan sijainen Milla Kallioinen, kaupunginsihteeri Carola Sundqvist, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Richard Sjölund, kaupunginvaltuuston I varapuheenjohtaja Markus Karlsson, kaupunginvaltuuston II varapuheenjohtaja Asiat Oheisen esityslistan mukaan. Toimeksi saanut: Milla Kallioinen kaupunginsihteeri

2 53, KH :00 KOKOUSKUTSUN LAILLISUUS JA KOKOUKSEN PÄÄTÖSVALTAISUUS

3 54, KH :00 PÖYTÄKIRJANTARKASTUS Kaupunginsihteeri: Pöytäkirja tarkastetaan kaupunginkansliassa maanantaina 14. maaliskuuta Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus valitsee Tua Mäenpään ja Eero Luomalan pöytäkirjantarkastajiksi.

4 55, KH :00 ILMOITUSASIAT Dnro 88/2016 KEHA-keskus: päätös pakolaisten vastaanoton järjestämisestä aiheutuvien kustannusten korvaamisesta kunnalle - Miranda (2.875 ) - Miranda (1.872 ) - turvapaikanhakijat ( ,12 ) - Lumina (47.609,59 ). Dnro 391/2015 Vaasan hallinto-oikeus pyytää Pietarsaaren kaupungin lausuntoa kunnallisvalitukseen, joka on tehty kaupunginvaltuuston tehdystä päätöksestä, joka koskee Koulut ja päiväkodit asiaa. Asiakirjat ovat nähtävissä kaupunginkansliassa. Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus merkitsee asian tiedoksi.

5 56, KH :00 CFV: 49/2016 ASIOIDEN OTTAMINEN KAUPUNGINHALLITUKSESSA KÄSITELTÄVIKSI Kaupunginjohtajan sijaisen päätökset: Liite 56 A Kaupunginsihteerin päätökset: Liite 56 B Kaupunginsihteeri: Kuntalain 51 :n mukaan kunnanhallitus, kunnanhallituksen puheenjohtaja, kunnanjohtaja tai johtosäännössä määrätty kunnan viranhaltija voivat ottaa hallituksen käsiteltäväksi lautakunnan jo ratkaiseman asian. Hallitus voi, eräin poikkeuksin, kumota lautakunnan päätöksen tai palauttaa asian uuteen käsittelyyn. Kun oikeutta käytetään, on katsottava, että päätös on tehty, kun pöytäkirja on tarkastettu. Oikeutta on käytettävä sinä aikana, jona oikaisuvaatimus päätöksestä on tehtävä. Pietarsaaren hallintosäännön 45 :n mukaan lautakunnan tai johtokunnan on ilmoitettava kaupunginhallitukselle viimeistään neljän päivän kuluessa pöytäkirjan tarkastamisesta sellaisia asioita koskevista päätöksistä, jotka voidaan ottaa kaupunginhallituksen käsiteltäviksi. Pietarsaaren kaupunki, Luodon kunta, Uudenkaarlepyyn kaupunki ja Pedersören kunta ovat sopineet sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksistä alueen yhteistoimintasopimuksessa, ettei isäntäkunnan (Pietarsaaren kaupungin) hallitus käytä sillä olevaa oikeutta, ylemmän toimielimen ominaisuudessa, ottaakseen käsiteltäväksi kaupunginhallituksessa asioita, joista yhteinen lautakunta tai sen jaostot ovat tehneet päätöksen. Poikkeuksena ovat tapaukset, joissa päätösten laillisuuden valvonta sitä vaatii. Sivistyslautakunnan ja teknisen lautakunnan kokouksien pöytäkirjat ovat nähtävillä kokouksessa sekä osoitteessa Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus päättää olla käyttämättä otto-oikeuttaan mihinkään edellä mainituissa liitteissä oleviin virkamiespäätöksiin eikä myöskään ota päätettäväkseen yhtään asiaa, joista sivistyslautakunta ja tekninen lautakunta ovat tehneet päätökset.

6 57, KH :00 CFV: 279/2015 VALTUUTETTU ILMARI HEINONEN YM.: ALOITE TOIMINTAOHJEEN LAATIMI- SESTA ERILAISIIN SELVITYKSIIN REAGOIMISTA VARTEN Kv Aloite: Liite 21 Päätös Kaupunginvaltuusto: Kaupunginvaltuusto päätti työjärjestyksensä mukaisesti lähettää asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kh Aloite: Liite 131 Päätös Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus päättää antaa kaupunginkanslialle tehtäväksi laatia toimintaohjeet siitä kuka vastaa ja millä aikataululla selvityksistä aiheutuvista toimenpiteistä. Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kh Aloite: Liite 57 A Toimintaohje hallintokunnille selvityksistä aiheutuvia toimenpiteitä varten: Liite 57 B Koordinaattori Christina Lind-Kangas: Kaupunginkanslia on laatinut ehdotuksen toimintaohjeeksi erilaisista selvityksistä aiheutuvia toimenpiteitä varten. Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus päättää ehdottaa, että kaupunginvaltuusto hyväksyy kaupunginkanslian ehdotuksen toimintaohjeeksi erilaisista selvityksistä aiheutuvia toimenpiteitä varten ja julistaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

7 57, KH :00 / :s bilaga: Liite 57 A, kh

8 57, KH :00 / :s bilaga: Liite 57 B, kh

9 58, KH :00 CFV: 695/2014 VALTUUTETTU EIJA YLI-SAARI-SALMINEN Y.M.: ALOITE KAKSIKIELISISTÄ PE- RUSKOULUISTA PIETARSAARESSA Kv Aloite: Liite 60 Päätös Kaupunginvaltuusto: Kaupunginvaltuusto päätti työjärjestyksensä mukaisesti lähettää asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kh Päätös Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus lähettää aloitteen päivähoito- ja koulutusvirastoon lausuntoa varten. Lausunto on annettava kaupunginhallitukselle viimeistään Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Sivl Aloite: Liite 9 Sivistysjohtaja on asettanut työryhmän selvittämään Pietarsaaren suomen- ja ruotsinkielistä perusopetusta. Lähtökohtana ja reunaehtona ovat olleet kasvatukselliset tavoitteet, nykyiset opetustilat, suunnittelunäkökohdat, oppilasmäärien kehitys ja taloudelliset mahdollisuudet. Tarkastelu koskee vuoteen 2030 ulottuvaa ajanjaksoa. Selvityksen tuloksena esitetään kouluverkon kehitysehdotus, jota on tarkasteltu mm. talouden ja henkilöstöhallinnon näkökulmasta: Tarpeeksi suuret opettajakunnat, jotta voisimme tarjota mieluisen oppimisympäristön ja vähentää henkilöriskejä, Tarpeeksi suuria kouluja, jotta henkilöstöresursseja voitaisiin hyödyntää tehokkaasti, Parempi tilatehokkuus, Alhaisemmat kustannukset oppilasta kohden, Vanhojen rakennusten korjausvelan vähentäminen, sekä

10 58, KH :00 CFV: 695/2014 Sisäilman laatuongelmien uhan pieneneminen siihen liittyvine kalliine ja usein akuutteine toimenpiteineen. Työryhmään ovat kuuluneet: Jan Levander, sivistysjohtaja, puheenjohtaja Juha Paasimäki, suomenkielinen opetustoimi, koulutoimenjohtaja, sihteeri Annica Haldin, sivistyslautakunnan puheenjohtaja Brita Brännbacka-Brunell, ruotsinkielisen koulujaoston puheenjohtaja Markku Pukkinen, suomenkielisen koulujaoston puheenjohtaja Johan Nygård, Vestersundinkylän koulun rehtori Kristiina Hellstrand, Kielikylpykoulun rehtori Keijo Paananen, Länsinummen koulun rehtori Peter Lindqvist, Oxhamnin koulun rehtori Kim Pitkäkangas, Etelänummen koulun rehtori Seuraava työryhmä on lisäksi tehnyt valmistelutyötä: Jan Levander, sivistysjohtaja Juha Paasimäki, koulutoimenjohtaja Tom Enbacka, päivähoidon johtaja Rune Hagström, vt. tekninen johtaja Ben Griep, toimistoarkkitehti Pietarsaarelaisten lasten määrän tarkastelu osoittaa, että tavallinen suomenkielinen ikäryhmä on viime vuosina koostunut n. 70 lapsesta. Vuosina syntyneiden lasten määrä vaihtelee 72 ja 75 välillä. Ruotsinkieliset ikäluokat ovat vaihdelleet melko voimakkaasti vastaavana ajanjaksona. Syntyneiden määrä liikkuu vuositasolla 105 ja 150 lapsen välillä. Lukuvuotena oppilasmäärä esikoulusta 9. luokkaan on suomenkielisessä koulutoimessa 801 lasta ja ruotsinkielisessä koulutoimessa 1459 lasta. Prosentuaalinen jakauma on siis 35 % suomenkielisiä ja 65 % ruotsinkielisiä oppilaita. Työryhmä päätyi ehdottamaan, että kieliryhmät pidetään erillään, jotta voitaisiin säilyttää tarpeeksi suuret ja vahvat yksiköt. Lainsäädännössä todetaan, että kunta, jossa on sekä suomenettä ruotsinkielisiä asukkaita, on velvollinen järjestämään perusopetuksen ja esikouluopetuksen erikseen kumpaakin kieliryhmää varten ( /1288). Olemme Pietarsaaressa päättäneet tarjota niille perheille, joiden kotikieli on pelkästään ruotsi tai suomi, mahdollisuuden kielikylvyn valitsemiseen. Kielikylvyssä oppilas opiskelee pitkälti kielikylpykielellä, joka ei ole oppilaan äidinkieli. Toinen peruste kieliryhmien erilleenpitämiselle oli mahdollisuus tarjota riittävän suuret opettajakunnat molemmille kieliryhmille ja sitä kautta mieluinen oppimisympäristö sekä opettajille että oppilaille.

11 58, KH :00 CFV: 695/2014 Suuret yksiköt tarkoittavat myös vähemmän kiinteistöjä ja siten parempaa tilatehokkuutta ja pienempää korjausvelkaa, joka tätä nykyä on muuten suuri päiväkodeissamme ja kouluissamme. Suuret yksiköt ovat myös kustannustehokkaita, mikä näkyy mm. siinä, että Kielikylpykoululla (joka on suurin alaasteemme ) on alhaisimmat kustannukset oppilasta kohden. Aloitteen olettamus, jonka mukaan kaksikieliset koulut toisivat lähikoulun lähemmäksi oppilasta, ei pidä paikkansa. Kartalta selviää, millä alueilla ruotsin- ja suomenkieliset lapset asuvat. Kokonaisvaltaisesti tarkasteltuna Pietarsaaressa on yksi alue, jonne voitaisi perustaa kaksikielinen yksikkö, joka olisi molemmille kieliryhmille yhtä suuri. Kyseessä on Länsinummen koulua ympäröivä alue. Toinen kielellisesti suhteellisen tasainen alue on Kilisaari. Muilla alueilla kyseessä olisi pienet yksiköt, joissa olisi erilliset opetusryhmät toisesta kieliryhmästä. Tarkastellessa esim. Vestersundinkylän koulua ympäröivää aluetta, puuttuu suomenkielinen väestö lähes kokonaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että suomenkielisessä koulussa voisi olla yksittäisiä luokkia, joissa olisi ruotsinkielisiä oppilaita, ja vastaavasti ruotsinkielisessä koulussa olisi suomenkielinen luokka. Riittävän oppilasmäärän saavuttamiseksi myös näiden yksittäisten luokkien tulisi koostua eri-ikäisistä oppilaista. Työryhmän mielestä tämä ei olisi kasvatuksellisesti tai toiminnallisesti tavoiteltavissa oleva vaihtoehto. Koosteena voidaan todeta, että työryhmä on esitellyt ehdotuksen Pietarsaaren tulevaisuuden kouluverkoksi. sisältää koulujen määrän keskittämisen kahteen suomenkieliseen ala-asteeseen ja kolmeen ruotsinkieliseen ala-asteeseen. Yläasteet pidetään kummassakin kieliryhmässä erikseen, ja näissä on vuosikurssien 6-9 oppilaita. Kielikylpykoulua tarjotaan kiinnostuneille. Kielikylpykoulun oppilaat käyvät vuosikursseja 1-5. Pietarsaaren lukiot jakavat kiinteistön myös jatkossa. Päätös Sivistysjohtaja: Sivistyslautakunta antaa yllä olevan vastauksen Eija Yli-Saari- Salmisen ym. aloitteeseen. Sivistyslautakunta: hyväksyttiin. Kh Aloite: Liite 58

12 58, KH :00 CFV: 695/2014 Kaupunginsihteeri: Sivistyslautakunta on käsitellyt aloitteen kokouksessaan Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy sivistyslautakunnan lausunnon vastaukseksi aloitteeseen, ja julistaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

13 58, KH :00 / :s bilaga: Liite 58, kh

14 59, KH :00 SOCHV: 951/2015 ALOITE MONIALAISEN YHTEISPALVELUN SIIRTÄMISESTÄ TOIMINTAMÄÄRÄ- RAHOINEEN HENKILÖSTÖTOIMELTA SOSIAALI- JA TERVEYSTOI- MEEN SOTEL Valmistelu: sosiaalihuollon päällikkö Liite A: Aloite Eija Pitkäjärvi/ Pro-Jakobstad on tehnyt aloitteen, jossa hän vaatii, että hallinnollinen vastuu pitkäaikaistyöttömien kuntalaisten työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta (INTRO) siirretään Pietarsaaren kaupungin henkilöstötoimelta ja Uudenkaarlepyyn, Pedersören, Luodon ja Kruunupyyn yhteistoimintakunnilta Pietarsaaren sosiaali- ja terveysviraston aikuissosiaalityöhön. Pitkäjärvi perustelee vaatimustaan mm. työn tehostumisella, päällekkäisen työn poistumisella, yhteistyön paranemisella ja työmarkkinatukikustannusten vähenemisellä sekä asiakkaille tarjottavien palvelujen laadun paranemisella. Monialainen yhteispalvelu (INTRO) on työ- ja elinkeinotoimiston, Kansaneläkelaitoksen ja kuntien kuntouttavan työtoiminnan välistä yhteistyötä. INTRO:n tehtävänä on tarjota tukea elämänhallinnassa ja työnhaussa sekä tarjota kuntouttavia ja aktivoivia toimenpiteitä työttömille henkilöille. Asiakkaina on lähinnä pitkäaikaistyöttömiä sekä vaikeasti työllistyviä nuoria. Kuntien rooli heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisessä on kasvanut vuoden 2015 alussa voimaan tulleen, työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta annetun lain myötä. Kunnan tehtävänä on työllistää vähintään 300 päivää työmarkkinatukea saaneet pitkäaikaistyöttömät. Lisäksi kunnalla on velvollisuus työllistää 25 vuotta täyttäneet henkilöt, joiden työttömyys on kestänyt 12 kuukautta, sekä alle 25-vuotiaat henkilöt, joiden työttömyys on kestänyt 6 kuukautta. Ellei kunta työllistä yli 300 päivää työttömänä ollutta henkilöä, se osallistuu kyseisen henkilön työmarkkinatuen rahoittamiseen. Kunnilla on tärkeä, paikallista ja alueellista elinvoimaa vahvistava rooli työtilaisuuksien luojana kunnan omassa toiminnassa ja yhteistyössä yritys- ja elinkeinopalvelujen kanssa sekä työpajaja valmennuspalvelujen tuottajana. Työllisyydenhoidon kokonaisvastuuta ei tulisi siirtää sosiaali- ja terveydenhuollon vastuulle, sillä työllisyys linkittyy voimakkaasti elinkeino-, koulutus- ja talouspolitiikkaan. Tärkeää on yhteistyö ja yhteinen päämäärä työllisyyden edistämisessä.

15 59, KH :00 SOCHV: 951/2015 Työttömälle on tärkeää saada henkilökohtaista tukea ja ohjausta. INTRO ja aikuissosiaalityö tekevät jo nyt yhteistyötä aktivointisuunnitelmien laatimisessa. Yhteistyötä terveydenhuollon kanssa (työttömien terveystarkastukset) kehitetään. Monialaisen yhteispalvelun hallinnon siirto kunnilta sosiaali- ja terveysvirastolle ei ole puollettavaa. Kruunupyy on osallisena INTRO:ssa, mutta ei lukeudu sosiaali- ja terveysviraston yhteistoimintakuntiin. Sosiaalihuollon päällikkö: Ehdotetaan, että sosiaali- ja terveyslautakunta tutustuu aloitteeseen ja että monialaisen yhteispalvelun hallinnointia jatketaan nykyisellään. Sosiaali- ja terveyslautakuntaa muistutetaan yhteistyön lisäämistarpeesta ja lautakunnan tietoisuuteen saatetaan, että aikuissosiaalityölle tulee myöntää resursseja tätä tarkoitusta varten perustoimeentulotuen siirtyessä KELA:n hoidettavaksi. Päätös Sosiaali- ja terveysjohtaja: Ehdotetaan, että sosiaali- ja terveyslautakunta tutustuu aloitteeseen ja että monialaisen yhteispalvelun hallinnointia jatketaan nykyisellään. Sosiaali- ja terveyslautakuntaa muistutetaan yhteistyön lisäämistarpeesta ja lautakunnan tietoisuuteen saatetaan, että aikuissosiaalityön resurssien jako tulee arvioida ennen kuin perustoimeentulotuki siirtyy KELA:n hoidettavaksi. Toimijoiden välistä moniammatillista yhteistyötä tehostetaan. Aloite siirretään kaupunginhallitukselle jatkokäsittelyä varten. Sosiaali- ja terveyslautakunta: Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi sosiaali- ja terveysjohtajan ehdotuksen. Kh Aloite: Liite 59 Kaupunginsihteeri: Liitteenä oleva aloite ei ole valtuustoaloite, vaan sosiaali- ja terveyslautakunnalle osoitettu ja suoraan toimitettu aloite. Sosiaali- ja terveyslautakunta on hyväksynyt sosiaalihuollon päällikön vastauksen aloitteeseen kokouksessaan Aloitteessa vaaditaan, että hallinnollinen vastuu pitkäaikaistyöttömien kuntalaisten työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta (INTRO) siirretään Pietarsaaren kaupungin henkilöstötoimelta ja Uudenkaarlepyyn, Pedersören, Luodon ja Kruunupyyn

16 59, KH :00 SOCHV: 951/2015 yhteistoimintakunnilta Pietarsaaren sosiaali- ja terveysviraston aikuissosiaalityöhön. Päätösvalta tällaisessa asiassa kuuluu kuntalain 23 :n mukaan kaupunginvaltuustolle, joten kaupunginvaltuuston on hyväksyttävä vastaus aloitteeseen. Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy sosiaalihuollon päällikön vastauksen aloitteeseen ja toteaa, että monialaisen yhteispalvelun hallinnointia jatketaan nykyisellään.

17 59, KH :00 / :s bilaga: Liite 59, kh

18 60, KH :00 CFV: 896/2015 HENKILÖSTÖJOHTAJAN VIRKA Hj Henkilöstöjohtaja: Rune Wiik anoo oikeutta vähentää työaikaansa 50 %:iin alkaen tarkoituksenaan hakea osa-aikaeläkettä. Työaikaa ehdotetaan vähennettävän puoleen työpäivistä viikkorytmin mukaan. Lähemmät yksityiskohdat työtehtävien muutoksesta ja vastuusta vahvistetaan keskustelujen jälkeen. Päätös Henkilöstöjaosto päättää asiasta. Henkilöstöjaosto päätti hyväksyä Rune Wiikin työajan muuttamisen 50-prosenttiseksi. Lähemmät yksityiskohdat työtehtävien muutoksesta ja vastuusta vahvistetaan keskustelujen jälkeen. Hj Siirtyminen osa-aikatyöhön tapahtuu alkaen. Puheenjohtaja tekee ehdotuksen, jonka mukaan työtehtävät jaetaan osittain. Rune Wiik jatkaa osa-aikaisena henkilöstöjohtajana ja henkilöstötoimiston esimiehenä. Henkilöstöpäällikkö Päivi Stenman toimii sijaisena Wiikin poissaolon aikana. Vähentyneen resurssin kattamiseksi palkataan Terttu Vallittu osaaikaisesti (50 %) henkilöstötoimistoon erityisasiantuntijana. Vallitulla on monivuotinen kokemus henkilöstöhallinnosta ja hänelle jaetaan tiettyjä osa-alueita ja hän avustaa henkilöstöjohtajaa ja henkilöstöpäällikköä. Hj liite A Päätös Henkilöstöjaosto päättää ehdottaa, että kaupunginhallitus hyväksyy työtehtävien jakamisen henkilöstöjohtajan, henkilöstöpäällikön ja erityisasiantuntijan välillä liitteen mukaisesti. Terttu Vallittu palkataan osa-aikaiseksi (50 %) erityisasiantuntijaksi ajalle hyväksyttiin. Tätä pykälää käsiteltäessä Rune Wiik ja Päivi Stenman poistuivat kokoushuoneesta esteellisyyden vuoksi.

19 60, KH :00 CFV: 896/2015 Kh Työtehtävien jakaminen: Liite 192 Päätös Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus päättää hyväksyä työtehtävien jakamisen henkilöstöjohtajan, henkilöstöpäällikön ja erityisasiantuntijan välillä liitteen mukaisesti. Terttu Vallittu palkataan osaaikaiseksi (50 %) erityisasiantuntijaksi ajalle Kaupunginhallitus: Kaupunginjohtajan sijainen muutti ehdotustaan keskustelun aikana siten, että kaupunginhallitus päättää myöntää Rune Wiikille oikeuden osa-aikatyöhön ajalle ja kaupunginhallitus päättää hyväksyä työtehtävien jakamisen henkilöstöjohtajan, henkilöstöpäällikön ja erityisasiantuntijan välillä liitteen mukaisesti ajalla Terttu Vallittu palkataan osa-aikaiseksi (50 %) erityisasiantuntijaksi ajalle Terttu Vallittu kuuluu hallinnollisesti kaupunginkansliaan. Lisäksi kaupunginhallitus päättää laittaa henkilöstöjohtajan viran ulkoiseen hakuun elokuussa Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kh Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan myöntää henkilöstöjohtaja Rune Wiikille oikeuden osa-aikatyöhön Kaupunginhallitus on myös päättänyt jakaa työtehtävät henkilöstöjohtaja Wiikin, henkilöstöpäällikkö Päivi Stenmanin ja erityisasiantuntija Terttu Vallitun välillä siten, että Wiik toimii henkilöstötoimiston johtajana, hoitaa yhteyden kaupunginhallituksen henkilöstöjaostoon, kaupungin johtoryhmään ja pääluottamusmiehiin sekä toimii neuvottelujen johtajana. Kaupunginhallitus päätti lopulta julistaa henkilöstöjohtajan viran haettavaksi elokuussa Rune Wiikin kanssa käydyissä keskusteluissa on ilmennyt, että hän aikoo jättää henkilöstöjohtajan viran vuodenvaihteessa tai viimeistään uuden henkilöstöjohtajan aloitettua virassaan, ja että henkilöstöjohtajan virka voidaan julistaa välittömästi haettavaksi. Rune Wiik toivoo, että hänet siirretään määräaikaiseen puolipäiväiseen toimeen elokuuhun 2016 asti, minkä jälkeen hän jäisi eläkkeelle. Elokuuhun asti Wiik työskentelisi ensisijai-

20 60, KH :00 CFV: 896/2015 sesti pitkäaikaistyöttömien työllistämisen parissa, minkä lisäksi hän perehdyttäisi uutta henkilöstöjohtajaa tämän virkatehtävissä. Päätöksen määräaikaisesta työsopimuksesta voi tässä tapauksessa tehdä kaupunginjohtaja, eikä asiaa tarvitse käsitellä kaupunginhallituksessa. Päätös Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus päättää julistaa henkilöstöjohtajan viran välittömästi ulkoisesti haettavaksi, sekä ilmoittaa virasta kolmen viikon hakuajalla. Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kh Täydelliset asiakirjat ovat nähtävissä kaupunginkansliassa ja saatavilla kokouksessa. Kooste hakijoista: Liite 407 (ei julkinen) Kaupunginsihteeri: Haettavaksi julistettua virkaa ovat määräajan puitteissa hakeneet seuraavat henkilöt: Fredrik Backlund, Hanna Myllymäki, Päivi Stenman, Anita Trenn ja Leena Vilkuna. Viran kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja alan tuntemus sekä riittävä johtamistaito. Lisäksi edellytetään hyvää suullista ja kirjallista taitoa siinä kielessä, ruotsissa tai suomessa, joka ei ole hakijan äidinkieli. Hakijoista neljä on pätevää, kuitenkin niin, että ne jotka eivät ole jättäneet kielitodistusta, täydentävät tältä osin hakemustaan ennen valinnan tekemistä. Päätös Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus tutustuu hakemuksiin ja päättää jatkotoimenpiteistä. Kaupunginhallitus: Keskustelun aikana kaupunginjohtajan sijainen antoi seuraavan ehdotuksen: kaupunginhallitus päättää haastatella kahta hakijaa tiistaina Haastateltavat ovat Leena Vilkuna ja Päivi Stenman. Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen.

21 60, KH :00 CFV: 896/2015 Kh Kaupunginsihteeri: Kaupunginhallitus haastatteli Päivi Stenmania ja Leena Vilkunaa. Haastattelijoina toimivat ne kaupunginhallituksen jäsenet ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajiston jäsenet, joilla oli mahdollisuus osallistua tilaisuuteen. Päätös Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus päättää lähettää molemmat haastatellut soveltuvuusarviointiin. Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kh Kaupunginsihteeri: Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan lähettää kaksi haastattelussa ollutta hakijaa soveltuvuusarviointiin. Toinen hakijoista, Leena Vilkuna on ilmoittanut kaupunginkanslian kirjaamoon osoitetulla kirjeellä, että hän peruuttaa hakemuksensa henkilöstöjohtajan virkaan. Päivi Stenman on käynyt soveltuvuusarvioinnissa. Päätös Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus päättää pidentää henkilöstöjohtajan hakuaikaa saakka. Jo saapuneet hakemukset otetaan huomioon. Kaupunginhallitus: Keskustelun aikana Mona Vikström ehdotti, että Päivi Stenman valitaan henkilöstöjohtajaksi. ei saanut kannatusta. Mona Vikström halusi kirjata eriävän mielipiteen asiassa pöytäkirjaan. Kaupunginhallitus päätti siten jatkaa henkilöstöjohtajan viran hakuaikaa saakka. Jo saapuneet hakemukset otetaan huomioon. Kh Yhteenveto hakijoista (ei-julkinen): Liite 46

22 60, KH :00 CFV: 896/2015 Kaupunginsihteeri: Pidennetyn hakuajan puitteissa virkaan tuli kuusi uutta hakemusta: Erkki Hirsimäki, Maria Kapténs, Mikael Lepistö, Marjut Mattila, Jyrki Mikkonen ja Nina Wikström. Aiemmin virkaa olivat hakeneet Fredrik Backlund, Hanna Myllymäki, Päivi Stenman, Anita Trenn ja Leena Vilkuna. Fredrik Backlund, Päivi Stenman ja Leena Vilkuna ovat ilmoittaneet kirjallisesti kansliaan myöhemmin, että vetävät hakemuksensa pois. Viran kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja alan tuntemus sekä riittävä johtamistaito. Lisäksi edellytetään hyvää suullista ja kirjallista taitoa siinä kielessä, ruotsissa tai suomessa, joka ei ole hakijan äidinkieli. Hakijoista seitsemän on pätevää ylemmän korkeakoulututkinnon osalta. Lisäksi ne, jotka eivät ole jättäneet kielitodistusta, täydentävät tältä osin hakemustaan ennen valinnan tekemistä. Riittävän johtamistaidon arviointi tapahtuu haastattelussa ja mahdollisessa soveltuvuusarvioinnissa. Päätös Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus päättää kutsua haastatteluun Erkki Hirsimäen, Maria Kapténsin, Jyrki Mikkosen ja Nina Wikströmin. Alustava haastattelupäivä on torstai Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kh Yhteenveto hakijoista (ei-julkinen): Liite 60 Kaupunginsihteeri: Kaupunginhallitus on haastatellut kolmea hakijaa (Jyrki Mikkonen, Nina Wikström ja Maria Kapténs) Paikalla ovat olleet ne kaupunginhallituksen jäsenet ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajiston jäsenet, jotka ovat päässeet paikalle. Virkamiehistä läsnä ovat olleet kaupunginjohtajan sijainen ja kaupunginsihteeri. Erkki Hirsimäki on perunut hakemuksensa kaupunginkansliaan saapuneella kirjeellä. Nina Wikström on perunut hakemuksensa kaupunginkansliaan saapuneella kirjeellä. Kaupunginjohtajan sijainen:

23 60, KH :00 CFV: 896/2015 Kaupunginhallitus päättää lähettää kaksi haastatteluissa olleista hakijoista henkilöarviointiin. Nämä henkilöt ovat Maria Kapténs ja Jyrki Mikkonen.

24 61, KH :00 CFV: 209/2016 MAANVUOKRAUS UUSIA MUUNTOASEMIA VARTEN Kaupunginsihteeri: Kaupungingeodeetti toivoo, että kaupunginhallitus delegoisi päätösvaltaansa tietyissä maanvuokra-asioissa kaupungingeodeetille. Kyseessä olisivat maanvuokrasopimukset, jotka koskevat muuntoasemien vuokrausta kaavoittamattomilla alueilla. Delegoinnin tarkoituksena on nopeuttaa muuntoasemien vuokrausprosessia. Pietarsaaren kaupungin hallintosäännön 2 :n mukaan toimielin voi toimivaltansa rajoissa siirtää käsiteltäväkseen säädetyt tai johtosäännöllä määrätyt, päätöksessään mainitut asiat alaiselleen toimielimelle tai viranhaltijalle. Hallintosäännön ja teknisen palvelukeskuksen toimintasäännön mukaan kaupungingeodeetilla on oikeus tehdä vuokrasopimus viideksi vuodeksi, teknisellä lautakunnalla kymmeneksi vuodeksi ja kaupunginhallituksella pidemmäksi ajaksi. Ehdotuksena on, että kaupungingeodeetilla olisi oikeus tehdä maanvuokrasopimus 25 vuodeksi, ja lisäksi vuokrasopimusta olisi mahdollista pidentää kaupungingeodeetin päätöksellä. Vuokrahintana olisivat vahvistetut listahinnat. Kaupunginjohtajan sijaisen ehdotus: Kaupunginhallitus päättää delegoida päätösvaltaansa kaupungingeodeetille siltä osin kuin kysymys on maanvuokrasopimuksesta, joka koskee muuntoasemaa kaavoittamattomalla alueella. Vuokrasopimuksen kesto voi olla enintään 25 vuotta sisältäen mahdollisuuden vuokra-ajan pidentämiseen virkamiespäätöksellä.

25 62, KH :00 CFV: 94/2016 ASPEGRENIN PUUTARHASÄÄTIÖN LAINA PIETARSAAREN KAUPUNGILTA Hakemus: Liite 62 Kaupunginjohtajan sijainen: Aspegrenin puutarhasäätiö anoo kaupungilta vuodeksi euron rahoitusta, joka käytettäisiin kaupungilta saadun lainan lyhentämiseen, ja euron toiminta-avustusta vuodeksi Vuoden 2016 avustus tarvitaan ensisijaisesti puutarhaa varten, joka maksaa euroa vuodessa. Puutarhalla on kokoaikatoiminen puutarhuri ja kausityöntekijöitä. Toiminta on kaupungin ja muiden ulkopuolisten avustuksista riippuvaista. Hakijan tavoitteena on, että kahvila- ja ravintolatoiminnan tuotot lisääntyisivät vuosittain ja että ravintolatoiminnasta tulisi ensin kannattavaa ja pitkällä aikavälillä se tuottaisi jonkin verran voittoa. Siihen saakka tappiot katetaan sponsoroinnin ja avustusten turvin. Säätiön suunnitelmassa on laskettu, että kaupunki tukee säätiötä eurolla vuodessa ja että kaupunki hyväksyy pitkän aikavälin lyhennyssuunnitelman kaupungilta saadun lainan takaisin maksamiseen. Sen lisäksi säätiö hakee vuosittain sponsorointia, lahjoituksia ja toiminta-avustuksia ja työskentelee aktiivisesti tuottojen lisäämiseksi. Säätiö harjoittaa toimintaansa erittäin niukalla henkilöstöllä. Puutarhaa ei voida hoitaa ilman avustuksia, koska se ei tuota tuloja. Saadun tiedon mukaan puutarhalla on paljon kävijöitä, ja se kuuluu Pietarsaaren nähtävyyksiin. Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus päättää myöntää säätiölle euroa kaupungilta saadun lainan lyhentämiseen ja euron toiminta-avustuksen vuodeksi 2016.

26 62, KH :00 / :s bilaga: Liite 62, kh

27 62, KH :00 / :s bilaga: Liite 62, kh

28 63, KH :00 CFV: 44/2016 MARCUS LILLKVIST: ASIAKIRJAPYYNTÖ Marcus Lillkvistin oikaisuvaatimus: Liite 63 A Kaupunginjohtajan sijaisen virkamiespäätös: Liite 63 B Kaupunginsihteeri: Marcus Lillkvist on tehnyt kaupunginjohtajan sijaisen virkamiespäätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. Lillkvist vaatii oikaisupyynnössään, että hänelle annetaan tilaisuus tutustua kaikkeen kirjalliseen materiaaliin, jota prosessin aikana on syntynyt, ja että hänelle ilmoitetaan niiden henkilöiden nimet, joihin rekrytointikonsultti on ollut yhteydessä. Tapauksessa kaupunginhallitus on päättänyt kokouksessaan käyttää apunaan rekrytointikonsulttia. Asiassa on konsultin kanssa käyty keskusteluja koko prosessin ajan, mutta mitään kirjallista materiaalia ei ole asiassa kaupungille toimitettu kuin vasta loppuvaiheessa. Lillkvist vaatii saada tietää, keneen rekrytointikonsultti on ollut yhteydessä. Tällaiset keskustelut eivät ole asiakirjoja eikä niitä sääntele laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta. Asiassa on seuraavat asiakirjat: lehti-ilmoitus, Kim Holmin hakemus sekä suostumukset ja ansioluettelot Kristina Stenmanilta, Mats Brandtilta ja Fredrik Lindströmiltä. Nämä ovat julkisia asiakirjoja. Lisäksi rekrytointikonsultti on kaupungin toimeksiannosta toimittanut kaupungille yhteenvedon suosittelijoiden kanssa käymistään keskusteluista Kristina Stenmanin, Mats Brandtin ja Fredrik Lindströmin osalta, jotka sisältävät henkilöarviointeja, ja ovat siitä syystä luottamuksellisia (laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 24 kohta 29). Myös eräitä henkilöarviointiin liittyviä asiakirjoja on tehty muutamasta henkilöstä, ja ne ovat myös luottamuksellisia asiakirjoja asiakirjajulkisuuslain 24 :n 29. kohdan perusteella. Kaupunginsihteeri: Kaupunginhallitus päättää hylätä Marcus Lillkvistin oikaisuvaatimuksen perusteettomana vedoten yllä mainittuihin perusteluihin.

29 63, KH :00 / :s bilaga: Liite 63 A, kh

30 63, KH :00 / :s bilaga: Liite 63 A, kh

31 63, KH :00 / :s bilaga: Liite 63 B, kh

32 64, KH :00 CFV: 219/2016 PIETARSAAREN TENNISHALLI OY: AVUSTUSANOMUS VUODEKSI 2017 Pietarsaaren Tennishalli Oy:n anomus: Liite 64 Kaupunginsihteeri: Pietarsaaren Tennishalli Oy on lähettänyt vuosittaisen tukianomuksensa. Haettavan avustuksen määrä on euroa. Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus päättää lähettää asian talousarviovalmisteluun 2017.

33 64, KH :00 / :s bilaga: Liite 64, kh

34 65, KH :00 CFV: 220/2016 TOISEN ASTEEN KOULUTUKSEN OPPILASTERVEYDENHUOLTO Yhteistyölautakunta Oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa /1287 säädetään perusopetuslaissa (628/1998) tarkoitetussa opetuksessa olevan oppilaan sekä lukiolaissa (629/1998) ja ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (630/1998) tarkoitetussa koulutuksessa olevan opiskelijan oikeudesta opiskeluhuoltoon. Koulutuksen järjestäjä vastaa siitä, että opetussuunnitelman mukainen opiskeluhuoltosuunnitelma toteutuu. Koulutuksen järjestäjän on järjestettävä opiskeluhuolto yhteistyössä opetustoimen ja sosiaali- ja terveystoimen opiskeluhuoltopalveluista vastuussa olevien viranomaisten kanssa siten, että opiskeluhuollosta muodostuu toimiva ja yhtenäinen kokonaisuus. Oppilaitoksen sijaintikunta vastaa opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelujen järjestämisestä alueellaan sijaitsevien esija perusopetusta, lukiokoulutusta ja ammatillista peruskoulutusta antavien oppilaitosten opiskelijoille heidän kotipaikastaan riippumatta. Oppilaitoksen sijaintikunnalla on velvollisuus järjestää psykologi- ja kuraattoripalvelut opiskelijoille myös silloin, kun koulutuksen järjestäjä on yksityinen tai valtio, jollei koulutuksen järjestäjä päätä järjestää näitä palveluja osittain tai kokonaan omana toimintanaan ja omalla kustannuksellaan. Oppilaitoksen sijaintikunta voi tukea koulutuksen järjestäjää psykologi- ja kuraattoripalvelujen järjestämisessä. Ulkomailla sijaitseva koulutuksen järjestäjä vastaa psykologi- ja kuraattoripalvelujen järjestämisestä omille opiskelijoilleen ( /1409). Opiskelijalla on oikeus saada maksutta sellainen opiskeluhuolto, jota opetukseen tai koulutukseen osallistuminen edellyttää. Opiskeluterveydenhuolto on opiskelijalle maksutonta lukuun ottamatta yli 18-vuotiaiden opiskelijoiden sairaanhoitopalveluja. Oppilaitoksen sijaintikunnalla on lain mukaan oikeus laskuttaa opiskelijoiden kotikuntia opiskeluterveydenhuollon palveluista. Kuluvana vuonna alueemme kunnat vastaavat alueen kuraattoripalveluista. Pietarsaari, Pedersöre ja Uusikaarlepyy ovat järjestäneet palveluja sopimuksella Optiman kanssa. Järjestely on toteutettu siten, että opetuksen järjestäjä (Optima) on laskuttanut kuntia palvelujen järjestämisestä aiheutuvista kustannuksista, siis palkkaus-, koulutus- (vastaavien kuraattorien laatiman koulutussuunnitelman mukaan) ja matkakustannuksista. Kunnat ovat vuorostaan laskuttaneet opiskelijoiden kotikuntia palvelujen järjestämisestä. Laskutusmenettely on vaatinut paljon ylimääräistä työtä. Seudun kunnat ovat myös hoitaneet YA:n opiskelijahuoltopalvelut erillisten sopimusten pohjalla. : Yhteistyölautakunta ehdottaa, että omistajakunnat tekevät aloitteen Optima-kuntayhtymän ja Söfuk-kuntayhtymän perussopi-

35 65, KH :00 CFV: 220/2016 musten täydentämiseen/muutokseen, joka koskee opiskelijahuoltopalvelujen järjestämistä tulevaisuudessa. Täydennys/muutos tulisi voimaan ja merkitsisi sitä, että opetuksen järjestäjä järjestäisi jatkossa opiskelijahuoltopalvelut täysin itse ja omalla kustannuksellaan. Yhteistyölautakunnan päätös: Yhteistyölautakunta hyväksyi ehdotuksen. Kunnan- ja kaupunginjohtajat sekä opetusjohtajat hoitavat jatkoneuvottelut asiasta. Kh Kaupunginsihteeri: Asiaa on käsitelty aiemmin Pietarsaaren seudun yhteistyölautakunnassa, mutta asia ei ole edennyt sen jälkeen. Pietarsaaren kaupunki ja koulutusvirasto on todennut nykyisen menettelyn raskaaksi. Optima ei ole pitänyt vaadittavaa tilastointia oppilaista, jotka ovat käyttäneet palveluita. Tämä on johtanut siihen, että osa oppilaiden kotikunnista, joille Pietarsaaren kaupunki on lähettänyt laskun, eivät ole maksaneet laskuja vedoten siihen, että heille ei ole esitetty tilastointia siitä, että kuinka paljon palveluita kukakin oppilas on käyttänyt. Kaupunginjohtajan sijainen: Pietarsaaren kaupunki päättää ehdottaa, että Optimakuntayhtymän ja Söfuk-kuntayhtymän perussopimusta täydennetään/muutetaan siltä osin kun sopimus koskee opiskelijahuoltopalvelujen järjestämistä tulevaisuudessa. Täydennys/muutos tulisi voimaan ja merkitsisi sitä, että opetuksen järjestäjä järjestäisi jatkossa opiskelijahuoltopalvelut täysin itse ja omalla kustannuksellaan.

36 66, KH :00 CFV: 233/2015 PIETARSAAREN KAUPUNGIN HYVINVOINTIKERTOMUKSEN LAATIMINEN Kh Vuonna 2011 voimaan tullut terveydenhuoltolaki (1326/2010) velvoittaa kuntien valtuustoja käsittelemään kerran valtuustokaudessa laajaa hyvinvointikertomusta. Sen lisäksi valtuuston on käsiteltävä vuosittain hyvinvointikertomukseen liittyvä raportointi kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin hyväksi toteutetuista toimenpiteistä. Kuntalakikin lähtee siitä, että kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen on kunnan tehtävä. Hyvinvointikertomus voidaan tehdä sähköisessä muodossa. Paras asiantuntemus kertomuksen laatimiseksi on sosiaali- ja terveysvirastossa. Kaupungin on nimettävä yhdyshenkilö. Päätös Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus päättää - tilata hyvinvointikertomuksen laatimisen sosiaali- ja terveysvirastosta - nimetä kaupunginsihteerin kaupungin yhdyshenkilöksi kertomuksen laatimisessa. Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kh Hyvinvointikertomus: Liite 424 Valmistelu: koordinoija Christina Lind-Kangas, puh Hyvinvointikertomus on terveydenhuoltolain 12 :ssä tarkoitettu laajempi hyvinvointikertomus. Pietarsaaren seudun kunnat ovat yhdessä laatineet hyvinvointikertomuksen maalis lokakuussa 2015 ja sen on koonnut erityisasiantuntija Stefan Näse (Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto) yhteistyössä kuntien hyvinvointikertomuksesta vastaavien yhteyshenkilöiden sekä kuntien johtoryhmien kanssa. Pietarsaaren yhteyshenkilönä on toiminut koordinoija Christina Lind-Kangas. Hyvinvointikertomus perustuu ensimmäiseen luonnokseen, joka koski Pietarsaaren seutua kokonaisuutena. Luonnosta on tämän jälkeen työstetty ja täydennetty siten, että peruskunnan näkökulma on huomioitu. Kukin kunta on osaltaan kommentoinut valtuustokauden tuloksia ja kokemuksia ja muotoillut ajatuksia ja tavoitteita valtuustokaudeksi

37 66, KH :00 CFV: 233/2015 Hyvinvointikertomuksen työstäminen aloitettiin vasta vuonna 2015, joten työn painopiste on asetettu vuosien hyvinvointisuunnitelmaan. Vuosien arviointi ilmenee tarkemmin kuntien kyseisten vuosien toimintakertomuksista ja tilinpäätöksistä. Kukin kunta käsittelee ja hyväksyy, mahdollisten muutosten jälkeen, oman osuutensa yhteisestä hyvinvointikertomuksesta. Kuntien hyväksyttyä hyvinvointikertomuksen se julkaistaan osoitteessa Hyvinvointikertomus.fi. Päätös Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus ehdottaa, että kaupunginvaltuusto hyväksyy vuosien hyvinvointikertomuksen Pietarsaaren kaupungin osalta, osana kaupungin toiminnan suunnittelua ja taloudellista suunnittelua. Kaupunginhallitus: Keskustelun aikana kaupunginjohtajan sijainen muutti ehdotustaan seuraavasti: kaupunginhallitus päättää pyytää asiasta vanhusneuvostolta ja sivistyslautakunnalta lausuntoa ennen asian viemistä kaupunginvaltuustoon. Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Sivl Hyvinvointikertomus on tarkoitettu välineeksi kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä koskevien tietojen keräämiseen, ja tulosten pohjalta linjataan keskeisiä toimenpiteitä. Muutama kommentti Pietarsaaren seudun hyvinvointikertomuksesta : 1. Hyvinvointitiedon ja toteutettujen toimenpiteiden arviointi Ensimmäisessä luvussa esitetään eri ikäluokkia koskevia kommentteja. Lasten ja nuorten kohdalla tuodaan esille merkittäviä puutteita: ystävien puute, heikko terveys, vanhemmuuden puutteet. Kertomuksesta puuttuu kuitenkin tieto siitä, mihin toimenpiteisiin aiotaan ryhtyä tai on ryhdytty ongelmien korjaamiseksi. 4. Hyvinvoinnin edistämistä tukevat ohjelmat Pietarsaari: kertomuksesta puuttuvat seuraavat suunnitelmat: - Liikuntapoliittinen ohjelma Varhaiskasvatussuunnitelma (VASU) - Pietarsaaren oppilas- ja opiskelijahuollon suunnitelma

38 66, KH :00 CFV: 233/ Opiskeluhuollon järjestämissuunnitelma 5. Suunnitelma hyvinvoinnin edistämisestä alkavalla valtuustokaudella Pietarsaaren osalta puuttuvat konkreettiset kehityskohteet. Koulutoimessa opetussuunnitelman uudistaminen, LP2016, on iso kehittämishanke, joka koskee esikoulua, perusopetusta ja lukioita. Päätös Sivistysjohtaja: Sivistyslautakunta ehdottaa, että hyvinvointikertomusta täydennetään edellä mainituilla suunnitelmilla ja hankkeilla. Sivistyslautakunta: Sivistyslautakunta hyväksyi hyvinvointikertomukseen ehdotetut täydennykset. Sivistyslautakunta katsoo, että raportti on muilta osin heikkolaatuinen ja sitä on täydennettävä. Pietarsaaren seudun elinkeinoelämä kuuluu maan vientivetoisimpiin, muita samankaltaisia myönteisiä asioita on tuotava esille, koska ne vaikuttavat työllisyyteen ja siten seudun hyvinvointiin. Kh Hyvinvointikertomus: Liite 66 A Vanhusneuvoston lausunto: Liite 66 B Kaupunginsihteeri: Asiassa on nyt saatu vanhusneuvoston ja sivistyslautakunnan lausunnot. Vanhusneuvoston lausunnossa ei esitetä muutoksia hyvinvointikertomukseen. Sivistyslautakunta on käsitellyt kertomusta kokouksessaan Sivistyslautakunta toivoo, että hyvinvointikertomusta täydennetään eräiltä osin kuten yllä olevasta tekstistä käy ilmi. Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus ehdottaa, että kaupunginvaltuusto hyväksyy vuosien hyvinvointikertomuksen Pietarsaaren kaupungin osalta, osana kaupungin toiminnan suunnittelua ja taloudellista suunnittelua täydennettynä sivistyslautakunnan esittämillä muutoksilla.

39 66, KH :00 / :s bilaga: Liite 66 A, kh Pietarsaaren seutu: Laaja hyvinvointikertomus Hyvinvointikertomus valtuustokaudelta ja hyvinvointisuunnitelma valtuustokaudelle Keskeneräinen Vastuussa olevat tahot ja henkilöt, jotka ovat laatineet kertomuksen (viranhaltijat, luottamushenkilöt, työryhmät): Käsillä oleva hyvinvointikertomus on terveydenhuoltolain 12 :ssä tarkoitettu laajempi hyvinvointikertomus. Pietarsaaren seudun kunnat ovat yhdessä laatineet hyvinvointikertomuksen maalis-lokakuussa 2015 ja sen on koonnut erityisasiantuntija Stefan Näse (Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto) yhteistyössä kuntien hyvinvointikertomuksesta vastaavien yhteyshenkilöiden sekä kuntien johtoryhmien kanssa. Kuntien yhteyshenkilöitä ovat olleet kehityskoordinoija Christina Lind-Kangas (Pietarsaari), hallintojohtaja Carola Löf (Luoto), kaupunginsihteeri Tomas Knuts (Uusikaarlepyy) ja kansliapäällikkö Gundel Löf (Pedersöre). Kuntien johtoryhmien kokoonpanot ovat kuntien nettisivuilla. Myös muut kuntien asiantuntijat ovat eri tavoin osallistuneet sisällön laatimiseen. Hyvinvointikertomus perustuu ensimmäiseen luonnokseen, joka koski Pietarsaaren seutua kokonaisuutena. Luonnosta on tämän jälkeen työstetty ja täydennetty siten, että peruskunnan näkökulma on huomioitu. Kukin kunta on osaltaan kommentoinut valtuustokauden tuloksia ja kokemuksia, ja muotoillut ajatuksia ja tavoitteita valtuustokaudeksi Hyvinvointikertomuksen työstäminen aloitettiin vasta vuonna 2015, joten työn painopiste on asetettu vuosien hyvinvointisuunnitelmaan. Vuosien arviointi ilmenee tarkemmin kuntien kyseisten vuosien toimintakertomuksista ja tilinpäätöksistä. OSA I: PÄÄTTYVÄN VALTUUSTOKAUDEN ARVIOINTI 1. Hyvinvointitiedon ja toteutettujen toimenpiteiden arviointi Yhteenveto ja johtopäätökset havainnoista ja arvioinneista KUNTIEN RAKENNE, TALOUS JA ELINVOIMAISUUS - Luodossa ja Pedersöressä väestömäärä kasvaa huomattavasta syntyvyyden enemmyydestä johtuen. Suuri lasten ja nuorten määrä johtaa kuitenkin siihen, että väestön ikärakenteessa seuraa lyhyemmällä tähtäimellä epäedullinen huoltosuhde. Syntyvyyden enemmyyden voidaan olettaa laskevan, jolloin väestönrakenne normalisoituu pitemmällä tähtäimellä. - Pietarsaaressa ja Uudessakaarlepyyssä väestönkehitys on hyvin riippuvainen tulomuutosta, sillä syntyvyyden enemmyys on vaatimaton (Uusikaarlepyy) tai negatiivinen (Pietarsaari). Jos tulomuutto ei kompensoi riittävällä tavalla ikäihmisten osuuden kasvua väestöön nähden, ikärakenne tulee jatkossakin aiheuttamaan epäedullisen huoltosuhteen.

40 66, KH :00 / :s bilaga: Liite 66 A, kh Kaikissa neljässä kunnassa korkeakouluopiskelijoiden ja ansiotyössä olevien nuorten poismuutto aiheuttaa osaamisen, aloitteiden, työvoiman ja verotulojen poisjääntiä. - Ammatikoulutuksen tarjonta on monipuolinen ja ammattiin kouluttautunut työvoima on sijoittunut hyvin työmarkkinoilla. - Koulutustaso jää kaikissa neljässä kunnassa alueellisten ja valtakunnallisten keskiarvojen alapuolelle. Onko syy ainakin osittain väestön ikärakenteessa? KOMMENTTEJA KAIKKI IKÄRYHMÄT - Äänestysaktiivisuus on korkea Luodossa, Uudessakaarlepyyssä ja Pedersöressä, mikä ainakin tietyiltä osin osoittaa väestön luottamusta kunnallispoliittisiin vaikutusmahdollisuuksiin. - Alhaiset vertailuluvut sairastavuuden sekä henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten osalta antaa kuvan terveestä ja tyytyväisestä väestöstä Luodossa, Uudessakaarlepyyssä ja Pedersöressä. (Huomioitava, että henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikokset rekisteröidään kunnissa, joissa niitä tehdään, ei tekijän kotikunnassa.) - Epätasainen tulonjako ja matalatuloisten kotitalouksien määrä tarkoittaa kotitalouksien epätasa-arvoista turvallisuudentunnetta ja yhteiskunnan kasvavia tulokuiluja. LAPSET, VARHAISNUORET JA LAPSIPERHEET - On huolestuttavaa, että 6 11 % vuosiluokkien 8 ja 9 oppilaista kokee, ettei heillä ole läheistä ystävää, ja että % on itse sitä mieltä, että oma terveys on keskitasoa tai huono. Nämä käsitykset ja olosuhteet, jotka ovat luoneet käsitykset, heikentävät lasten ja nuorten minäkuvaa. - Kaikissa neljässä kunnassa on niiden oppilaiden osuus, jotka kokevat vanhemmuudessa olevan puutteita, hieman suurempi kuin keskimäärin VSHP:n kunnissa ja koko maassa. Voidaan kuitenkin kyseenalaistaa, rakentuvatko tiedot tilastollisesti luotettaville perusteille. Samalla tosiasiana on, että lastensuojeluasioiden määrä on lisääntynyt tuntuvasti. - Ahtaasti asuttujen kotitalouksien määrä on todennäköisesti yhteydessä monilapsisten perheiden määrään. - Joka neljäs oppilas kokee, että vanhemmuudessa on puutteita; luku on korkeampi kuin koko maassa keskimäärin. NUORET JA NUORET AIKUISET - Nuorten ja nuorten aikuisten parissa on nähtävissä kaksi ongelmaa: läheisten ystävien puuttuminen ja oman terveyden huonoksi kokeminen. Kumpikin ongelma tulee selkeästi esiin myös lasten ja varhaisnuorten parissa, minkä vuoksi on erityisen tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin, jotta mahdollisuuksien mukaan vältettäisiin ongelmat tulevaisuuden aikuisten parissa. - Näissä neljässä kunnassa vuotiaista runsaat 90 % on koulutusjärjestelmän piirissä. Kuitenkin lähes joka kymmenenneltä nuorelta aikuiselta tulee puuttumaan koulutus peruskoulun jälkeen. TYÖIKÄINEN VÄESTÖ - Työikäistä väestöä tarkastellessa mielenterveysongelman tai invalidieläkkeen vuoksi sairauspäivärahaa saavat ylittävät valtakunnalliset keskiarvot ainoastaan Pietarsaaressa. Kaikissa neljässä kunnassa työelämän ulkopuolella olevien henkilöiden määrä kasvaa, vaikka he ovat työikäisiä, ja tämä vaatii aktiivisia toimenpiteitä. - Työelämän ulkopuolella olevien ihmisten aktivointi vaatii lisäpanostuksia. IKÄÄNTYVÄ VÄESTÖ - Dementiaindeksi sekä oikeus erityiskorvattaviin lääkkeisiin ei heijasta ainoastaan ikääntyvien henkistä hyvinvointia ja kapasiteettia, vaan ehkä yhtä paljon sitä, miten laajalti heidän lääkityksen tarpeensa on huomioitu ja miten toimenpiteisiin on ryhdytty. - Ikääntyneiden terveyttä ja kapasiteettia mittaavan indeksin mukaan neljässä kunnassamme olevat ikääntyneet olisivat huonommassa kunnossa kuin samanikäinen keskivertoväestö. Muut tutkimukset eivät kuitenkaan tue tätä väitettä. - Vanhushuollon rakennetta on kevennettävä ja kotona asuvien ikääntyneiden auttamista on pidettävä ensisijaisena.

41 66, KH :00 / :s bilaga: Liite 66 A, kh Keskeiset opit päättyvältä valtuustokaudelta PIETARSAARI Pietarsaaren kaupungilla ja koko seudulla on kaikki edellytykset kukoistaa ja kehittyä myös tulevaisuudessa. Tulevaisuudessa onnistumiseen vaaditaan selkeitä strategisia valintoja. Sosiaali- ja terveydenhuoltorakenteiden tarkistaminen muodostaa sekä mahdollisuuksia että uhkia. Elinkeino- ja tonttipolitiikkaan tehtävien panostusten on jatkuttava. Campus Allegro on tärkeä kulmakivi tietointensiiviseen toimialaan panostettaessa. Teollisuuden ja kaupan investointihankkeet ovat tärkeitä seudun tulevaisuudenuskon kannalta (mm. kauppakeskus torin luona ja toripysäköinti). Määrätietoisia tulevaisuudenpanostuksia ja peruspalveluita ei saa asettaa vastakkain. Tontti- ja elinkeinopolitiikkaan tehtävän aktiivisen panostuksen ansiosta on huomattavasti helpompi selvitä peruspalvelujen panostuksista pitemmän päälle. LUOTO Myönteisiä trendejä on, että väestö kasvaa ja on terve. Lapsiperheiden osuus on korkea ja perhe- ja asumisrakenne on myönteinen. Luodon sijainti ja saaristomiljöö ovat myönteisiä tekijöitä. Luoto valittiin eräässä tutkimuksessa onnellisimmaksi kunnaksi. Rikollisuus on alhaista ja asukkaiden äänestysprosentti ja erilaisiin vapaa-ajantoimintoihin ja yhdistystoimintaan osallistuminen on korkea. Koulutustaso on noussut. Korkea työllisyys lisää hyvinvointia ja vähentää köyhyysriskiä. Vaikeasti työllistettävien osuus on Luodossa pieni. Kielteisiä trendejä ovat korkea huoltosuhde ja ahdas asuminen, mikä voidaan selittää lasten suurella lukumäärällä. Työpaikkojen määrä on omassa kunnassa alhainen, mutta Pietarsaaren ja Kokkolan kaupunkien läheisyyden ansiosta työmatkat eivät ole pitkiä. Hälyttävää on, että monet nuoret tuntevat itsensä yksinäisiksi eivätkä voi henkisesti hyvin. He kokevat myös puutteita vanhemmuudessa. Psykologien ja kuraattoreiden puute on ongelmallinen ja lastensuojelutapausten määrä on kasvanut. UUSIKAARLEPYY Väestönkehitys on ollut viime vuosina myönteinen ja tulevaisuuden ennusteet näyttävät myös myönteisiltä. Jakson aikana Uudessakaarlepyyssä on syntynyt keskimäärin 92 lasta/vuosi ja väestönmäärä on kasvanut. Uusikaarlepyy kansainvälistyy yhä enemmän ja valtaosan ulkomaisen taustan omaavista ryhmistä muodostavat virolaiset, ukrainalaiset ja vietnamilaiset. Uuudenkaarlepyyn kaupunki tekee jokaisella valtuustokaudella asukaskyselyn saadakseen suoraa palautetta kuntalaisiltaan kaupungin palveluiden toimimisesta. Vuonna 2012 suoritettu asukaskysely antoi suurimmilta osin myönteisemmän tuloksen kuin vuonna 2006 toteutettu kysely. Turvallisuuden tunteen ja asumisen indikaattorit osoittavat hyviä vertailulukuja. Uudenkaarlepyyn väestönkehitys on riippuvainen tulomuutosta, sillä syntyvyyden enemmyys on vaatimatonta. Uudessakaarlepyyssä on paljon työpaikkoja ja työllisyysasteen ollessa n. 97 % Uusikaarlepyy selviää erittäin hyvin verrattuna samankokoisiin kuntiin. Uudenkaarlepyyn työttömyys on alhaista. Kuntaan suuntautuva työssäkäynti on lähes yhtä suuri kuin kunnan ulkopuolelle suuntautuva työssäkäynti. Uudenkaarlepyyn maantieteellinen sijainti on hyvä. Luonnonkaunis ympäristö on resurssi, josta huolehditaan ja merenläheinen asuminen on voimavara koko Uudellekaarlepyylle. PEDERSÖRE Haasteena on väestön väheneminen lähes kaikissa kylissä. Rikollisuus on vähäistä ja vaalien äänestysprosentti pysyy korkeammalla tasolla maan keskiarvoon verrattuna. Kulttuuri-, urheilu- ja vapaa-ajantoimintojen tarjonta on hyvä ja yhdistystoiminta on hyvin aktiivista. Kansallisesta näkökulmasta katsottuna Pedersören kunnan voidaan todeta poikkeavan myönteisesti useilla osaalueilla. Pedersöre on kasvava kunta ja asukasmäärä on kasvanut tasaisesti menneellä kaudella. Kasvuvolyymi vaihtelee vuodesta toiseen, mutta ylipäänsä suuntaus on kasvava.

-2, KH :00

-2, KH :00 -2, KH 2018-05-02 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 2. toukokuuta 2018 klo 16.00, kaupunginhallituksen kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Peter Boström, puheenjohtaja

Lisätiedot

-2, SIV-SU 2016-02-11 16:00

-2, SIV-SU 2016-02-11 16:00 -2, SIV-SU 2016-02-11 16:00 Kokouskutsu Torstaina 11.2.2016 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto, kokoushuone Selecta Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Markku Pukkinen, puheenjohtaja

Lisätiedot

-2, KH 2016-05-09 16:00

-2, KH 2016-05-09 16:00 -2, KH 2016-05-09 16:00 Kokouskutsu Maanantaina 9. toukokuuta 2016 klo 16.00, kaupunginhallituksen kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Peter Boström, puheenjohtaja Michael

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolain toimeenpano Euran kasvatus- ja opetuspalveluissa

Oppilas- ja opiskelijahuoltolain toimeenpano Euran kasvatus- ja opetuspalveluissa Kasvatus- ja opetuslautakunta 39 18.06.2014 Kunnanhallitus 134 11.08.2014 Valtuusto 29 29.09.2014 Oppilas- ja opiskelijahuoltolain toimeenpano Euran kasvatus- ja opetuspalveluissa 1305/12.01.03/2014 Kasvope

Lisätiedot

SOPIMUSLUONNOS 1 27.8.2014

SOPIMUSLUONNOS 1 27.8.2014 SOPIMUSLUONNOS 1 Kannuksen kaupungin, Toholammin, Kaustisen, Perhon, Vetelin ja Halsuan kuntien, Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän ja Kaustisen evankelisen opiston keskeinen sopimus kuraattoripalvelujen

Lisätiedot

-2, SIV-SU :00

-2, SIV-SU :00 -2, SIV-SU 2017-05-31 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 31.5.2017 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin) Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset

Lisätiedot

Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit

Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit Osaava, Lempäälä 15.4.2014 Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Esko Lukkarinen, Opetus- ja kulttuuritoimi-vastuualue 17.4.2014 1 Opiskeluhuollon prosessit ja toimijat

Lisätiedot

-2, SIV-SU :00

-2, SIV-SU :00 -2, SIV-SU 2017-03-08 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 8.3.2017 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto, kokoushuone Selecta Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Markku Pukkinen,

Lisätiedot

-2, KH 2015-09-01 16:00

-2, KH 2015-09-01 16:00 -2, KH 2015-09-01 16:00 Kokouskutsu Tiistaina 1.9.2015 klo 16:00, kaupunginhallituksen kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Peter Boström, puheenjohtaja Markus Granholm

Lisätiedot

-2, SIV-SU :00

-2, SIV-SU :00 -2, SIV-SU 2018-12-05 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 5.12.2018 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset

Lisätiedot

-2, KV 2015-11-16 18:00

-2, KV 2015-11-16 18:00 -2, KV 205--6 8:00 Kokoustiedot Aika 6..205 klo 8.00 Paikka Raatihuone, kaupunginvaltuuston istuntosali Päättäjät Berg, Vesa Luomala, Eero Boström, Peter Lyyra, Anna-Maija Brännbacka-Brunell, Brita Mäenpää,

Lisätiedot

-2, KH 2016-02-08 16:00

-2, KH 2016-02-08 16:00 -2, KH 2016-02-08 16:00 Kokouskutsu Maanantaina 8. helmikuuta 2016 klo 18:00, kaupunginhallituksen kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Peter Boström, puheenjohtaja Markus

Lisätiedot

-2, SIV-SU 2015-05-12 16:00

-2, SIV-SU 2015-05-12 16:00 -2, SIV-SU 2015-05-12 16:00 Kokouskutsu Tiistaina 12.5.2015 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Markku Pukkinen, puheenjohtaja Vaula Vilppola

Lisätiedot

-2, SIV-SU 2015-06-16 16:00

-2, SIV-SU 2015-06-16 16:00 -2, SIV-SU 2015-06-16 16:00 Kokouskutsu Tiistaina 16.6.2015 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Markku Pukkinen, puheenjohtaja Vaula Vilppola

Lisätiedot

(KV hyväksynyt 12.6.1995. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.)

(KV hyväksynyt 12.6.1995. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.) PORIN KAUPUNGIN H A L L I N T O S Ä Ä N T Ö (KV hyväksynyt 12.6.1995. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.) I LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Hallintosäännön soveltaminen ja

Lisätiedot

-2, SIVL :00

-2, SIVL :00 -2, SIVL 2017-08-30 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 30.8.2017 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin) Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset

Lisätiedot

-2, SIV-SU :00

-2, SIV-SU :00 -2, SIV-SU 2017-09-13 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 13.9.2017 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin) Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset

Lisätiedot

Lausunto hallituksen esityksestä (HE 67/2013 vp) oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta

Lausunto hallituksen esityksestä (HE 67/2013 vp) oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta Lausunto hallituksen esityksestä (HE 67/2013 vp) oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta Eduskunnan sivistysvaliokunta pyytää ehdotuksesta lausuntoa

Lisätiedot

-2, KV 2015-12-14 15:00

-2, KV 2015-12-14 15:00 -2, KV 2015-12-14 15:00 Kokoustiedot Aika Paikka 14.12.2015 klo 15.00 HUOM! Raatihuone, kaupunginvaltuuston istuntosali Päättäjät Boström, Peter Lyyra, Anna-Maija Brännbacka-Brunell, Brita Mäenpää, Tua

Lisätiedot

-2, KH :00

-2, KH :00 -2, KH 2018-11-19 16:00 Kokouskutsu Maanantaina 19. marraskuuta 2018 klo 16.00, kaupunginhallituksen kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Peter Boström, puheenjohtaja

Lisätiedot

KUNTALAISTEN JA VALTUUTETTUJEN TEKEMIEN ALOITTEIDEN KÄSITTELY

KUNTALAISTEN JA VALTUUTETTUJEN TEKEMIEN ALOITTEIDEN KÄSITTELY TEKEMIEN ALOITTEIDEN KÄSITTELY KERAVAN KAUPUNKI Keskushallinto 7.12.2010 2 Sisällys 1. ALOITE JA ALOITEOIKEUS... 3 1.1. Aloite... 3 1.2. Kunnan asukkaan aloiteoikeus... 3 1.3. Valtuustoryhmän ja valtuutetun

Lisätiedot

VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 9/2015 284. Otsikko Sivu 150 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 286 151 PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 287

VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 9/2015 284. Otsikko Sivu 150 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 286 151 PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 287 VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 9/2015 284 Kunnanhallitus 15.06.2015 AIKA 15.6.2015 klo 18:30 19.08 PAIKKA Kunnanhallituksen kokoushuone KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 150 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN

Lisätiedot

MIKKELIN SEUDUN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

MIKKELIN SEUDUN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ MIKKELIN SEUDUN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ 2013 MIKKELIN KAUPUNKI Mikkelin seudun sosiaali- ja terveyslautakunnan johtosääntö Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 3.12.2012 41 Voimaantulo: 01.01.2013

Lisätiedot

Paltamon kunta. Paltamon lukio. [LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS] 4.3 Opiskelijahuolto

Paltamon kunta. Paltamon lukio. [LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS] 4.3 Opiskelijahuolto 2014 Paltamon kunta Paltamon lukio [LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS] 4.3 Opiskelijahuolto PALTAMON KUNNAN NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu. Koulutuspäivä Oulussa

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu. Koulutuspäivä Oulussa Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Koulutuspäivä Oulussa 6.2.2014 Järjestämisvastuut Koulutuksen järjestäjä vastaa 1. opetussuunnitelman mukaisen opiskeluhuoltosuunnitelman toteutumisesta 2. yhteistyön

Lisätiedot

Maanantaina 15. kesäkuuta 2015, klo 9.00 11.50. Kunnantalo, Pännäinen

Maanantaina 15. kesäkuuta 2015, klo 9.00 11.50. Kunnantalo, Pännäinen Kokousaika: Kokouspaikka: Maanantaina 15. kesäkuuta 2015, klo 9.00 11.50. Kunnantalo, Pännäinen Päättäjät Boström, Kaj Sandberg, Henrik Svenfors, Stefan Sundqvist, Carola Boström, Peter Ekstrand, Anne

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 25 /13.6.2012. Hangon kaupungin sivistystoimen johtosääntö. 1 Toiminta-ajatus ja toimiala

Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 25 /13.6.2012. Hangon kaupungin sivistystoimen johtosääntö. 1 Toiminta-ajatus ja toimiala Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 25 /13.6.2012 Hangon kaupungin sivistystoimen johtosääntö 1 Toiminta-ajatus ja toimiala Opetustoimen toiminta-ajatuksena on tukea lapsen ja nuoren kehittymistä ja kasvua yhteistyökykyiseksi,

Lisätiedot

Hyvinvointitoimikunta 16.09.2014

Hyvinvointitoimikunta 16.09.2014 Karkkilan kaupunki Pöytäkirja 5/2014 53 Hyvinvointitoimikunta 16.09.2014 Aika 16.09.2014 klo 18:30-20:23 Paikka Kokoushuone Formari Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 34 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

-2, KH 2015-10-12 16:00

-2, KH 2015-10-12 16:00 -2, KH 2015-10-12 16:00 Kokouskutsu Maanantaina 12. lokakuuta 2015 klo 16:00, kaupunginhallituksen kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Peter Boström, puheenjohtaja Markus

Lisätiedot

-2, KV :00

-2, KV :00 -2, KV 2016-04-25 18:00 Kokoustiedot Aika 25.4.2016 klo 18.00 Paikka Raatihuone, kaupunginvaltuuston istuntosali Päättäjät Boström, Peter Lyyra, Anna-Maija Brännbacka-Brunell, Brita Mäenpää, Tua Englund,

Lisätiedot

KH Valmistelija ja lisätiedot: henkilöstöjohtaja Anu Kalliosaari, p

KH Valmistelija ja lisätiedot: henkilöstöjohtaja Anu Kalliosaari, p Kaupunginhallitus 146 09.05.2016 Kaupunginhallitus 177 06.06.2016 Kaupunginvaltuusto 40 29.06.2016 Kaupunginhallitus 218 08.08.2016 Kaupunginhallitus 248 22.08.2016 SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJAN VIRKA 442/22/2016

Lisätiedot

ENONTEKIÖN KUNTA ESITYSLISTA 4. Kunnanhallitus. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone

ENONTEKIÖN KUNTA ESITYSLISTA 4. Kunnanhallitus. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone ENONTEKIÖN KUNTA ESITYSLISTA 4. Kunnanhallitus Kokousaika Maanantai 8.2.2016 klo 14 Kokouspaikka Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Saapuvilla Sari Keskitalo pj olleet jäsenet Jaakko Alamattila

Lisätiedot

1. Kokouksen avaus ja muistion tarkastajan valinta Muistion toiseksi tarkastajaksi puheenjohtajan lisäksi valittiin Martti Kaisto.

1. Kokouksen avaus ja muistion tarkastajan valinta Muistion toiseksi tarkastajaksi puheenjohtajan lisäksi valittiin Martti Kaisto. KEMPELEEN KUNTA MUISTIO 9/2014 PALVELUVALIOKUNTA Aika ti 27.5.2014 klo 16:00 19:50 Paikka Asemantie 1, kokoushuone Köykkyri 2 krs. Läsnä Ilpo Hettula, pj Jaana Urpilainen Essi Ervasti Martti Kaisto Marika

Lisätiedot

JAKOBSTADS SKYTTEFÖRENING R.F: LAUNISAAREN AMPUMARATA-ALUE. Kh Jakobstads skytteförening r.f:n kirje 19.6.

JAKOBSTADS SKYTTEFÖRENING R.F: LAUNISAAREN AMPUMARATA-ALUE. Kh Jakobstads skytteförening r.f:n kirje 19.6. JAKOBSTADS SKYTTEFÖRENING R.F: LAUNISAAREN AMPUMARATA-ALUE Kh 25.6.2012 306 Jakobstads skytteförening r.f:n kirje 19.6.2012: Liite 306 Jakobstads skytteförening r.f. anoo, että kaupunginhallitus valitsee

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Koulutuspäivä Helsingissä 27.2.2014 Hallitusneuvos Anne-Marie Brisson Järjestämisvastuut Koulutuksen järjestäjä vastaa 1. opetussuunnitelman mukaisen opiskeluhuoltosuunnitelman

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Koulutuspäivä Kuopiossa 26.3.2014 Hallitusneuvos Anne-Marie Brisson Summa summarum Opiskeluhuoltoa järjestetään joko yhteisöllisenä tai yksilökohtaisena Yksilökohtaista

Lisätiedot

Hallituksen esitykset annettu Oppilas- ja opiskelijahuolto

Hallituksen esitykset annettu Oppilas- ja opiskelijahuolto Hallituksen esitykset annettu 6.6.2013 Oppilas- ja opiskelijahuolto Janne Öberg HE oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi Uusi laki kokoaa yhteen lainsäädännössä nyt hajallaan olevat oppilasja opiskelijahuoltoa

Lisätiedot

Vastuuvapauden myöntäminen vuosien 2011-2012 aikana toimineelle kunnanhallitukselle ja kunnanjohtajalle sekä muille tilivelvollisille

Vastuuvapauden myöntäminen vuosien 2011-2012 aikana toimineelle kunnanhallitukselle ja kunnanjohtajalle sekä muille tilivelvollisille Kunnanvaltuusto 65 25.06.2013 Vastuuvapauden myöntäminen vuosien 2011-2012 aikana toimineelle kunnanhallitukselle ja kunnanjohtajalle sekä muille tilivelvollisille KVALT 65 Khsal 31 Tarkastuslautakunta

Lisätiedot

15 15.03.2016. KOULJAOS 15 Suomenkielinen koulutusjaosto 15.3.2016 Valmistelija / Beredare: sivistysjohtaja Kurt Torsell, kurt.torsell(at)sipoo.

15 15.03.2016. KOULJAOS 15 Suomenkielinen koulutusjaosto 15.3.2016 Valmistelija / Beredare: sivistysjohtaja Kurt Torsell, kurt.torsell(at)sipoo. Suomenkielinen koulutusjaosto 15 15.03.2016 Sipoon kunnan hyvinvointikertomus 2013-2016 lausuntopyyntö KOULJAOS 15 Suomenkielinen koulutusjaosto 15.3.2016 Valmistelija / Beredare: sivistysjohtaja Kurt

Lisätiedot

Kemiön kunnantoimisto 4. joulukuuta 2015

Kemiön kunnantoimisto 4. joulukuuta 2015 11/2015 KOKOUSKUTSU Käännös/översättning 1 Kokousaika Tiistai 24. marraskuuta 2015 klo 16.00 Kokouspaikka Kunnantoimisto, Kemiö Päättäjät Muut Wilhelm Liljeqvist Martti Murto Brita Drugge Hanna Backman

Lisätiedot

Ennen valtuuston kokousta klo 18.00 Niva-Kaijan koulun peruskorjauskohteeseen tutustuminen. Paikalla Alpo Hietala ja Toni Kainu.

Ennen valtuuston kokousta klo 18.00 Niva-Kaijan koulun peruskorjauskohteeseen tutustuminen. Paikalla Alpo Hietala ja Toni Kainu. -3, KV 30.5.2013 18:00 Ennen valtuuston kokousta klo 18.00 Niva-Kaijan koulun peruskorjauskohteeseen tutustuminen. Paikalla Alpo Hietala ja Toni Kainu. Huom!!!!! Kokouskin pidetään Niva-Kaijan koululla

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyslautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Paraisten kaupungin hyvinvointikertomus

Sosiaali- ja terveyslautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Paraisten kaupungin hyvinvointikertomus Sosiaali- ja terveyslautakunta 30 09.03.2017 Kaupunginhallitus 93 24.04.2017 Kaupunginvaltuusto 35 09.05.2017 75/00.04.00/2017, 200/05.07/2013 Sosiaali- ja terveyslautakunta 09.03.2017 30 Valmistelija

Lisätiedot

On laadittu seuraavanlainen hakuilmoitus: Virka täytetään vakituisesti.

On laadittu seuraavanlainen hakuilmoitus: Virka täytetään vakituisesti. 130 05.11.2012 48 11.02.2013 104 08.04.2013 111 06.05.2013 Perusturvajohtajan virkavaali Khall 05.11.2012 130 On laadittu seuraavanlainen hakuilmoitus: 1.2.2012 alkaen. kunnan johtoryhmän jäsen. Perusturvajohtaja

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SEUDUN KANSANTERVEYSTYÖN KUNTAYHTYMÄ Yhtymävaltuusto

HÄMEENLINNAN SEUDUN KANSANTERVEYSTYÖN KUNTAYHTYMÄ Yhtymävaltuusto 1 Viranomainen KOKOUSKUTSU 3/2008 HÄMEENLINNAN SEUDUN KANSANTERVEYSTYÖN KUNTAYHTYMÄ Yhtymävaltuusto KOKOUSAIKA 9.12.2008 kello 17.00 KOKOUSPAIKKA Verkatehdas, Paasikiventie 2 Hämeenlinna, kokoushuone 1

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) Opetuslautakunta POL/4 25.08.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) Opetuslautakunta POL/4 25.08.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) 4 Oikaisuvaatimus luokanopettajan virkaan ottamisesta määräajaksi HEL 2015-006724 T 01 01 01 01 Päätösehdotus Esittelijän perustelut päättää kuntalain 89 :n

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/ Raatihuone, kaupunginhallituksen kokoushuone. MUUT Andersson Otto kv:n puheenjohtaja

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/ Raatihuone, kaupunginhallituksen kokoushuone. MUUT Andersson Otto kv:n puheenjohtaja LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2017 1 Kaupunginhallitus AIKA 28.06.2017 klo 17:35-18:36 PAIKKA Raatihuone, kaupunginhallituksen kokoushuone LÄSNÄ Heijnsbroek-Wirén Mia puheenjohtaja Isotalo Arja I varapuheenjohtaja

Lisätiedot

-2, SIV-LJ :30

-2, SIV-LJ :30 -2, SIV-LJ 2017-03-09 17:30 Kokouskutsu Torstaina 9.3.2017 klo 17.30, Urheilutalon kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Christer Tonberg, puheenjohtaja Pia Nyman Jaakko

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3. 3 Nuorten maahanmuuttajien opetuksen siirtäminen Matinkylän koulun alaisuudesta Espoon aikuislukion alaisuuteen

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3. 3 Nuorten maahanmuuttajien opetuksen siirtäminen Matinkylän koulun alaisuudesta Espoon aikuislukion alaisuuteen 26.01.2012 Sivu 1 / 1 395/12.01.01/2012 3 Nuorten maahanmuuttajien opetuksen siirtäminen Matinkylän koulun alaisuudesta Espoon aikuislukion alaisuuteen Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. (09)

Lisätiedot

-2, SIV-SU :00

-2, SIV-SU :00 -2, SIV-SU 2018-03-28 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 28.3.2018 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto NRO 5/2010 Kokousaika 4.10.2010 klo 19.00. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Pöytäkirjantarkastajien valinta

Kaupunginvaltuusto NRO 5/2010 Kokousaika 4.10.2010 klo 19.00. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Pöytäkirjantarkastajien valinta HAAPAVEDEN KAUPUNKI KOKOUSKUTSU Kaupunginvaltuusto NRO 5/2010 Kokousaika 4.10.2010 klo 19.00 Kokouspaikka Kaupungintalo Käsiteltävät asiat Asia nro Liite nro Asia Sivu Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Muonion kunta Esityslista/Pöytäkirja 2/2016 Sivistyslautakunta. 12 Sivistystoimen vastuuhenkilöt, laskujen tarkastaminen ja hyväksyminen

Muonion kunta Esityslista/Pöytäkirja 2/2016 Sivistyslautakunta. 12 Sivistystoimen vastuuhenkilöt, laskujen tarkastaminen ja hyväksyminen Sivistyslautakunta Kokoustiedot Aika 3.3.2016 klo 17.00-18.10 Paikka Muonion kirjasto Asiat 12 Sivistystoimen vastuuhenkilöt, laskujen tarkastaminen ja hyväksyminen 13 Sivistyslautakunnan vuoden 2015 toiminnallisten

Lisätiedot

-2, KH 2016-01-18 16:00

-2, KH 2016-01-18 16:00 -2, KH 2016-01-18 16:00 Kokouskutsu Maanantaina 18. tammikuuta 2016 klo 16:00, kaupunginhallituksen kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Peter Boström, puheenjohtaja Markus

Lisätiedot

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh Kaupunginhallitus 234 14.08.2017 Kaupunginhallitus 382 27.11.2017 Kaupunginhallitus 30 29.01.2018 Kaupunginhallitus 65 26.02.2018 Kaupunginvaltuusto 13 05.03.2018 Loimaa-strategia 100/00.01.02/2017 Kh

Lisätiedot

Yhteiset työvälineemme. Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry

Yhteiset työvälineemme. Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry Yhteiset työvälineemme Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Uusi laki kokoaa yhteen lainsäädännössä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2014 1 (6) Kaupunginvaltuusto Kj/9 15.01.2014

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2014 1 (6) Kaupunginvaltuusto Kj/9 15.01.2014 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2014 1 (6) 9 Taloushallintopalvelu -liikelaitoksen toimitusjohtajan virkaan ottaminen HEL 2013-011522 T 01 01 01 01 Päätös päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti

Lisätiedot

ILMAJOEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA nro 14 Kunnanhallitus sivu 1. Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone

ILMAJOEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA nro 14 Kunnanhallitus sivu 1. Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone ILMAJOEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA nro 14 Kunnanhallitus sivu 1 Kokousaika 8.8.2011, kello 17.00 17.45 Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone Haavisto Veli, puheenjohtaja

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI

SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI Sivistyslautakunta 5 20.01.2016 SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI SIVLK 20.01.2016 5 Valmistelu ja lisätiedot: koulutusjohtaja

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolakiluonnos

Oppilas- ja opiskelijahuoltolakiluonnos Oppilas- ja opiskelijahuoltolakiluonnos SORA-KOULUTUS 31.1.2013 Anne Heikinkangas Lyhennelty OKM:n ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhosen esityksestä Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki uudistuu Koskee esi- ja perusopetusta

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki - Oppilas- ja opiskelijahuollon kokonaisuus - Yhteisöllinen opiskeluhuolto Helsinki 27.2.2014 Marjaana Pelkonen, neuvotteleva virkamies STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden

Lisätiedot

FINLEX - Säädökset alkuperäisinä: 578/2006. Annettu Naantalissa 29 päivänä kesäkuuta 2006. Laki kuntalain muuttamisesta

FINLEX - Säädökset alkuperäisinä: 578/2006. Annettu Naantalissa 29 päivänä kesäkuuta 2006. Laki kuntalain muuttamisesta Sivu 1/5 Finlex» Lainsäädäntö» Säädökset alkuperäisinä» 2006» 578/2006 578/2006 Eduskunnan päätöksen mukaisesti Annettu Naantalissa 29 päivänä kesäkuuta 2006 Laki kuntalain muuttamisesta kumotaan 17 päivänä

Lisätiedot

Sivistyslautakunta 6/

Sivistyslautakunta 6/ SIIKAISTEN KUNTA ESITYSLISTA Sivistyslautakunta 6/2015 60 62 Aika Tiistai 11.08.2015 klo 17.00 Paikka Kunnanvirasto Läsnä Kurtti Arja puheenjohtaja Kallioniemi Seija varapuheenjohtaja Heikkilä Reijo jäsen

Lisätiedot

Selvitysluonnoksesta annetut lausunnot

Selvitysluonnoksesta annetut lausunnot Selvitysluonnoksesta annetut lausunnot Lasten mielenterveysongelmien ehkäisy ja hyvinvoinnin tukeminen kouluterveydenhuollossa (3/2017) 318/54/2015 Opetus- ja kulttuuriministeriö, OKM167/050/2017, 6.7.2017.

Lisätiedot

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan hallinnon opiskelijaedustajien hakuohjeistus Sisältö

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan hallinnon opiskelijaedustajien hakuohjeistus Sisältö Lapin yliopiston ylioppilaskunnan hallinnon opiskelijaedustajien hakuohjeistus 1 1 1 1 1 1 1 0 1 Sisältö I Yleistä... Soveltamisala... II Hakukelpoisuus... Ensisijaisen tutkinnonsuoritusoikeuden vaikutus...

Lisätiedot

Valmistelija: kaupunkikehityspäällikkö Mika Mannervesi, mika.mannervesi@salo.fi, p. 02 778 5001

Valmistelija: kaupunkikehityspäällikkö Mika Mannervesi, mika.mannervesi@salo.fi, p. 02 778 5001 Kaupunkisuunnittelulautakunta 104 24.06.2014 Kaupunkisuunnittelulautakunta 189 11.11.2014 Kaupunginhallitus 479 17.11.2014 Kaupunkisuunnittelulautakunta 206 09.12.2014 Kaupunginhallitus 32 02.02.2015 Liikennepalveluasiantuntijan

Lisätiedot

Toimielimen jäsenet Kämäräinen Matti puheenjohtaja. Meriläinen Jaana. Muukkonen Birgitta. Mannelin Maarita

Toimielimen jäsenet Kämäräinen Matti puheenjohtaja. Meriläinen Jaana. Muukkonen Birgitta. Mannelin Maarita Esityslista 4/2016 1 Kokouskutsu Aika 17.03.2016 kello 09:30 Yhtymähallituksen info klo 8.00-8.45 Ryhmäkokoontumiset klo 8.45-9.30 Paikka talo 7/7. krs kokoushuone, Tikkamäentie 16, 80210 Joensuu (kokous

Lisätiedot

-2, SIV-SU :00

-2, SIV-SU :00 -2, SIV-SU 2016-03-23 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 23.3.2016 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Markku Pukkinen, puheenjohtaja Vaula

Lisätiedot

KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 2 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALINTA 2

KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 2 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALINTA 2 KONNEVEDEN KUNTA KOKOUSKUTSU Sivistyslautakunta 29.9.2011 Kokousaika Torstai 6.10.2011 klo 17.00 Kokouspaikka Konneveden kunnantalo Käsiteltävät asiat KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 2 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN

Lisätiedot

Kunnanvirastossa 10.2.2016 klo 9.00-15.00

Kunnanvirastossa 10.2.2016 klo 9.00-15.00 Kokousaika 8.2.2016 klo 17.00 Kokouspaikka Käsiteltävät asiat 25 26 27 28 29 30 31 Kunnanvirasto Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien valinta Nuorten kesätyöpaikkatuki

Lisätiedot

HE 216/2006 vp. Laissa ei ole säännöksiä ulkomailla järjestettävän lukiokoulutuksen rahoituksen määräytymisestä. 1. Nykytila

HE 216/2006 vp. Laissa ei ole säännöksiä ulkomailla järjestettävän lukiokoulutuksen rahoituksen määräytymisestä. 1. Nykytila HE 216/2006 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi opetus-

Lisätiedot

Hallintosääntö. Ylöjärven kaupunki. Kaupunginvaltuusto hyväksynyt x.x.2014 Voimaantulo 01.01.2015 I LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET

Hallintosääntö. Ylöjärven kaupunki. Kaupunginvaltuusto hyväksynyt x.x.2014 Voimaantulo 01.01.2015 I LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 (8) Ylöjärven kaupunki Hallintosääntö Kaupunginvaltuusto hyväksynyt x.x.2014 Voimaantulo 01.01.2015 I LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Hallintosäännön soveltaminen ja kaupungin johtosäännöt Hallintosäännössä

Lisätiedot

Hallituksen esitys oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Hallituksen esitys oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Oppilas- ja opiskeluhuollon kansalliset kehittämispäivät 28.11.2013 Järvenpää Hallintojohtaja Matti Lahtinen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2016 1 (6) Kaupunginhallitus Sj/3 07.03.2016

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2016 1 (6) Kaupunginhallitus Sj/3 07.03.2016 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2016 1 (6) 213 Eräiden opetusviraston virkojen perustaminen, lakkauttaminen ja nimikkeiden muuttaminen HEL 2016-000596 T 01 01 00 Päätös päätti 1 perustaa opetusvirastoon

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 9/2016 1 (5) Kaupunginhallitus Sj/3 7.3.2016

Helsingin kaupunki Esityslista 9/2016 1 (5) Kaupunginhallitus Sj/3 7.3.2016 Helsingin kaupunki Esityslista 9/2016 1 (5) 3 Eräiden opetusviraston virkojen perustaminen, lakkauttaminen ja nimikkeiden muuttaminen HEL 2016-000596 T 01 01 00 Päätösehdotus päättää 1 perustaa opetusvirastoon

Lisätiedot

Kunnanvirastossa 31.3.2014 klo 9.00-15.00

Kunnanvirastossa 31.3.2014 klo 9.00-15.00 LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 25 Kokousaika 25.3.2014 klo 17.30 Kokouspaikka Päiväkoti Kuunari Käsiteltävät asiat 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 10/2012 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN

SIVISTYSLAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 10/2012 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN SIVISTYSLAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 10/2012 Kokousaika 19.12.2012 klo 18.00-19.05 Kokouspaikka Käsiteltävät asiat Kunnantalo, Yhteispalvelupiste KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN

Lisätiedot

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO 4.3 Opiskeluhuolto Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki - Oppilas- ja opiskelijahuollon kokonaisuus - Yhteisöllinen opiskeluhuolto Seinäjoki 5.3.2014 Marjaana Pelkonen, neuvotteleva virkamies STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden

Lisätiedot

-2, KH :00

-2, KH :00 -2, KH 2016-06-13 08:00 Kokouskutsu Maanantaina 13. kesäkuuta 2016 klo 08.00, kaupunginhallituksen kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Peter Boström, puheenjohtaja Michael

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA 2/2016 15

PÖYTÄKIRJA 2/2016 15 Sivistystoimen suomenkielinen jaosto PÖYTÄKIRJA 2/2016 15 Aika 05.04.2016 kl. 18.30 Paikka Metsäkulman koulu Käsiteltävät asiat 11 Kokouksen avaaminen, laillisuus ja päätösvaltaisuus 17 12 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

-2, SIVL 2015-01-28 16:00

-2, SIVL 2015-01-28 16:00 -2, SIVL 2015-01-28 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 28.1.2015 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Annica Haldin, puheenjohtaja Malin Henriksson

Lisätiedot

Kokouspaikka Kunnanhallituksen kokoushuone, Lapinjärventie 25 Käsiteltävät asiat KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN

Kokouspaikka Kunnanhallituksen kokoushuone, Lapinjärventie 25 Käsiteltävät asiat KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN SIVISTYSLAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 8/2014 Kokousaika 22.10.2014 klo 18.42 20.20 Kokouspaikka Kunnanhallituksen kokoushuone, Lapinjärventie 25 Käsiteltävät asiat KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN

Lisätiedot

1 kutsua virkaa hakeneista haastateltaviksi seuraavat hakijat:

1 kutsua virkaa hakeneista haastateltaviksi seuraavat hakijat: Kunnanhallitus 8.09.05 Kunnanhallitus 9 0..05 Henkilöstöjohtajan viran, vakanssinumero 00000089, täyttäminen 68/0.0.00/05 Kunnanhallitus 8.09.05 Kunnanhallitus julisti kokouksessaan 0.8.05 henkilöstöjohtajan

Lisätiedot

-3, KH 27.8.2015 18:30. Nivalan kaupunki. Kaupunginhallitus 27.8.2015

-3, KH 27.8.2015 18:30. Nivalan kaupunki. Kaupunginhallitus 27.8.2015 -3, KH 27.8.2015 18:30 Nivalan kaupunki Kaupunginhallitus 27.8.2015 Esityslista 15/2015 -2, KH 27.8.2015 18:30 Kokousaika Maanantai 27.8.2015 klo 18.30 Kokouspaikka Kaupunginhallituksen kokoushuone KOKOUKSEN

Lisätiedot

Muonion kunta Esityslista/Pöytäkirja 9/2013 Sivistyslautakunta

Muonion kunta Esityslista/Pöytäkirja 9/2013 Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta Kokoustiedot Aika 4.12.2013 klo 18.00-18.40 Paikka Ravintola Kammari, Olos Asiat 111 Kokouksen avaaminen 112 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 113 Pöytäkirjantarkastajien valinta

Lisätiedot

KANGASALAN KUNTA PÄÄTÖSPÖYTÄKIRJA Dnro SI 1091/2017. Kunnanjohtaja

KANGASALAN KUNTA PÄÄTÖSPÖYTÄKIRJA Dnro SI 1091/2017. Kunnanjohtaja Kunnanjohtaja 4.10.2017 1 233 HYVINVOINTITYÖN RAKENTEET KANGASALLA JA TYÖRYHMINEN NIMEÄMINEN Sivistyskeskus, hyvinvointikoordinaattori Maija Mäkinen 3.10.2017 Kuntalain 410/2015 (1 ) mukaan kunta edistää

Lisätiedot

Torstaina 24.11.2011 klo 18.00 Kunnanhallituksen kokoushuone

Torstaina 24.11.2011 klo 18.00 Kunnanhallituksen kokoushuone Viranomainen KOKOUSKUTSU Pyhäjoen kunta 10/2011 Kokousaika Kokouspaikka Käsiteltävät asiat Torstaina 24.11.2011 klo 18.00 Kunnanhallituksen kokoushuone 1. 2. 3. 4. liite 1 6. liite 2 7. liite 3 8.. Kokouksen

Lisätiedot

Ville Järvi

Ville Järvi LSSAVI Lastensuojelukoulutus Ville Järvi 21.2.2017 Näkökulma päivän aiheeseen Millaisia oppilaan kasvua ja oppimista ja arjen hallintaa tukevia toimenpiteitä varhaiskasvatuksessa ja koulussa tehdään ennen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (6) Terveyslautakunta Tja/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (6) Terveyslautakunta Tja/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2012 1 (6) 256 Lausunto Päivi Lipposen kirjeestä kaupunginhallitukselle Helsingin koulu- ja opiskeluterveydenhuollon järjestämisestä yhtenäiskouluissa HEL 2012-012641 T

Lisätiedot

Kokous alkaa kello 14.30.

Kokous alkaa kello 14.30. -3, KH 31.8.2015 14:30 Nivalan kaupunki Kaupunginhallitus 31.8.2015 Kokous alkaa kello 14.30. Esityslista 16/2015 -2, KH 31.8.2015 14:30 Kokousaika Maanantai 31.8.2015 klo 14.30 Kokouspaikka Kaupunginhallituksen

Lisätiedot

Tarkastustarkastuslautakunta

Tarkastustarkastuslautakunta Kinnulan kunnan Tarkastustarkastuslautakunta PÖYTÄKIRJA TARKASTUSLAUTAKUNNAN JÄRJESTÄYTYMISKOKOUS Kokousaika: to 3.9.2009 klo 13.00-15.55. Kokouspaikka: Kinnulan kunnanvirasto jäsen varajäsen Läsnä: Rauno

Lisätiedot

(Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 29.9.2014 tulevaksi voimaan 1.1.2015. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.

(Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 29.9.2014 tulevaksi voimaan 1.1.2015. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä. PORIN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN J O H T O S Ä Ä N T Ö (Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 29.9.2014 tulevaksi voimaan 1.1.2015. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.) I LUKU

Lisätiedot

-2, KH :30

-2, KH :30 -2, KH 2016-12-30 11:30 Kokouskutsu Perjantaina 30. joulukuuta 2016 klo 11.30, kaupunginhallituksen kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Peter Boström, puheenjohtaja Michael

Lisätiedot

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSKUTSU 20/2010 Kunnanhallitus. Perjantai 8.10.2010 klo 17.00 17.30. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSKUTSU 20/2010 Kunnanhallitus. Perjantai 8.10.2010 klo 17.00 17.30. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSKUTSU 20/2010 Kunnanhallitus KOKOUSTIEDOT Aika Perjantai 8.10.2010 klo 17.00 17.30 Paikka KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia nro Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Pöytäkirjan Sivu

Lisätiedot

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2016 Sivu 8 () Valtuusto. Konneveden kunnantalo, Konnevesisali

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2016 Sivu 8 () Valtuusto. Konneveden kunnantalo, Konnevesisali KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2016 Sivu 8 () Valtuusto KOKOUSAIKA Keskiviikko 27.4.2016 kello 18.00 KOKOUSPAIKKA Konneveden kunnantalo, Konnevesisali SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET valtuutettua LIITE A varavaltuutettua

Lisätiedot

Opiskeluhuoltosuunnitelmat

Opiskeluhuoltosuunnitelmat Opiskeluhuoltosuunnitelmat Opetustoimen ajankohtainen juridiikka 3.11.2016 Helsinki Hallintojohtaja Matti Lahtinen Opiskeluhuollon suunnitelmat (OHL 12 ja 13 sekä POL 14, LL 10 ja AMPL 37 a ) Lastensuojelulain

Lisätiedot

-2, SIV-SU 2016-05-10 16:00

-2, SIV-SU 2016-05-10 16:00 -2, SIV-SU 2016-05-10 16:00 Kokouskutsu Tiistaina 10.5.2016 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Markku Pukkinen, puheenjohtaja Vaula Vilppola

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA OPETUSSUUNNITELMISTA OPETUKSEN JA KOULUTUKSEN NÄKÖKULMASTA

AJANKOHTAISTA OPETUSSUUNNITELMISTA OPETUKSEN JA KOULUTUKSEN NÄKÖKULMASTA AJANKOHTAISTA OPETUSSUUNNITELMISTA OPETUKSEN JA KOULUTUKSEN NÄKÖKULMASTA Johtaja Jorma Kauppinen Helsinki 16.9.2014 Opiskeluhuollosta hyvinvointia 2014 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opetussuunnitelman

Lisätiedot

Muonion kunta Esityslista/Pöytäkirja 9/2015 Sivistyslautakunta. Aika 25.11.2015 klo 18.00- Kunnanvirasto, teknisen toimiston neuvotteluhuone

Muonion kunta Esityslista/Pöytäkirja 9/2015 Sivistyslautakunta. Aika 25.11.2015 klo 18.00- Kunnanvirasto, teknisen toimiston neuvotteluhuone Sivistyslautakunta Kokoustiedot Aika 25.11.2015 klo 18.00- Paikka Kunnanvirasto, teknisen toimiston neuvotteluhuone Asiat 110 Vuorotteluvapaahakemus, ei julkaista Internet-sivuilla 111 Vuorotteluvapaahakemus,

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Opiskeluhuoltoryhmän työskentelymallin laadinta Autio Eva

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Opiskeluhuoltoryhmän työskentelymallin laadinta Autio Eva Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Opiskeluhuoltoryhmän työskentelymallin laadinta 22.9.2017 Autio Eva Opiskeluhuolto sisältää koulutuksen järjestäjän hyväksymän opetussuunnitelman mukaisen opiskeluhuollon

Lisätiedot

Teknisen lautakunnan otto-oikeusmenettely

Teknisen lautakunnan otto-oikeusmenettely Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 662/00.02.02/2018 110 Teknisen lautakunnan otto-oikeusmenettely Hallintopäällikkö Anne Rantala 4.6.2018: Raision kaupunginhallitus on päättänyt 21.5.2018 118 päätösten

Lisätiedot