MUISTIINPANOT OPETTAJALLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MUISTIINPANOT OPETTAJALLE"

Transkriptio

1 NUUKUUSVIIKKO MUISTIINPANOT OPETTAJALLE Luonnonvarojen säästäväinen käyttö diasarjan esittämisen tueksi

2 Aloitussivu

3 Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN KULUTTAMISEN AIHETTA IHMISTEN TIETOISUUTEEN JA AJATUKSIIN VUOSITTAIN TEEMAN PUITTEISSA EDISTETÄÄN LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄISTÄ KÄYTTÖÄ JA JÄTTEIDEN SYNNYN EHKÄISYÄ TEEMAVIIKOLLE ON JÄRJESTETTY OHJELMAA YMPÄRI SUOMEN sivulta lainattua: Nuukuusviikkoa on järjestänyt 20 kansalaisjärjestön yhteinen Kierrätysliike. Viikolle on valittu vaihtuva teema, jonka puitteissa edistetään luonnonvarojen säästäväistä käyttöä ja jätteiden synnyn ehkäisyä. Esimerkiksi Nuukuusviikon 2011 koordinoi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus. Kohderyhmänä olivat järjestöt, yhdistykset ja muut yhteisöt urheiluseuroista vanhempainyhdistyksiin ja kaveriporukoihin. Tarkoituksena oli levittää tietoa kestävän kehityksen mukaisten tapahtumien ja muun toiminnan järjestämisestä. Teemassa hyödynnettiin 4V-hankkeen tuottamia materiaaleja.

4 Luonnonvarojen säästäväinen käyttö JOKAINEN MEISTÄ VOI KÄYTTÄÄ LUONNONVAROJA SÄÄSTÄVÄISESTI, JOKAINEN VOI OSALLISTUA! Mitä on kuluttaminen? Kulutustottumusten muuttaminen Kestävä kulutus Mitä esimerkkejä keksitte luonnonvarojen säästäväisestä käytöstä?? MIKSI LUONNONVAROJA PITÄÄ SÄÄSTÄÄ? Maapallon hyvinvointi SÄÄSTÖÄ KIERRÄTYKSEN AVULLA Lajittelu Jätteistä tehdään uutta säästetään luonnonvaroja! Mitä oppilaille tulee mieleen sanasta KULUTTAMINEN? Kuluttaminen on kaiken mahdollisen (vaatteet, ruoka, tavarat, koneet, sähkö, bensa, yms. hyödykkeet) käyttämistä. Pohtikaa oppilaiden kanssa mitä voi kuluttaa? Jokainen meistä voi muuttaa kulutustottumuksiaan parempaan suuntaan. Sillä tarkoitetaan, että muuttaa tapojaan niin, että kuluttaa vähemmän. Pohtikaa oppilaiden kanssa miten he voisivat kuluttaa vähemmän. Esimerkkejä: Käyttämällä kirjastoa omien kirjojen ostamisen sijaan. Polkemalla pyörällä lyhyet matkat. Syömällä karkkien yms. herkkujen sijaan esim. kesällä marjoja tai herneitä. Säästämällä mahdolliset viikkorahat johonkin tärkeään ja kauan haluttuun sen sijaan, että tuhlaisi rahan saman tien johonkin turhempaan. Kestävä kulutus tarkoittaa sitä, että kulutamme luonnonvaroja siihen tahtiin kuin ne ehtivät uusiutua ja pyrimme omilla valinnoillamme minimoimaan omasta kulutuksestamme aiheutuvat huonot ympäristövaikutukset. Kestävä kulutus edellyttää, että emme liiaksi kuluta luonnonvaroja, ostamme vain mitä todella tarvitsemme, kierrätämme parhaamme mukaan ja lopulta hävitämme käyttökelvottomaksi käyneet tavarat asianmukaisesti. Esimerkkejä luonnonvarojen säästävään käyttöön:

5 Eniten luonnonvaroja kuluu liikenteeseen, matkailuun ja asumiseen, joten niissä säästäminen tuo eniten säästöä (mm. lämmitys, sähkö, polttoaine). Vähennä, käytä uudelleen ja kierrätä. Miksi luonnonvaroja pitää säästää? Monilla alueilla luonnonvaroja kulutetaan nopeammin kuin ne voivat uusiutua. Jos jatkamme tällaista kuluttamista, kulutamme maapallon voimavarat loppuun. Säästöä kierrätyksen avulla Syntypaikka lajittelu on kaiken a ja o. Syntypaikkalajittelulla tarkoitetaan sitä, että jäte lajitellaan siellä missä sitä syntyy, eikä viedä sekalaisena kuormana jätteidenkäsittelyalueelle tai heitetä roskikseen. Ilman lajittelua ei ole jätteiden hyötykäyttöä. Lajittelu mahdollistaa sen, että kaikkien tuotteiden valmistukseen ei tarvita uusia luonnon materiaaleja, vaan osa niistä voidaan korvata uudelleen käytettävillä jätemateriaaleilla.

6 Viisas kuluttaa vähemmän VIISASTA ON KÄYTTÄÄ ESINEITÄ, ASIOITA, TAVAROITA, VAATTEITA, ELINTARVIKKEITA YMS. VAIN SEN VERRAN KUIN TARVITSEE Ei osteta ruokaa niin paljon, että sitä pitää heittää roskikseen Kuljetaan lyhyet matkat pyörällä tai kävellen ei kuluteta bensaa (ja autoa) Korjataan rikkimenneet tavarat, ei osteta tilalle uutta Ostetaan ympäristölle ystävällisiä tuotteita TARVITSENKO TODELLA TÄMÄN TAVARAN? Huolehdi tavaroistasi hyvin Mieti ensin voitko lainata, vuokrata, ostaa käytettynä tai tuunata vanhasta uutta Valitse sitten kestävä, korjattava, huollettava, kierrätettävä sekä energiapihi Jätettä tulee joka vuosi enemmän kuin edellisenä vuonna. Arvioiden mukaan yhdyskuntajätteen määrä kasvaa sellaista vauhtia, että pelkkä jätteiden kierrätys ja materiaalihyödyntäminen eivät enää riitä hillitsemään kasvua. Meistä jokainen on velvollinen lajittelemaan jätteensä, jätelaki velvoittaa meitä siihen. Lain mukaan meidän kaikkien täytyy myös huolehtia siitä, että me itse tuotamme jätettä mahdollisimman vähän. On siis viisasta kuluttaa vähemmän. Keskustelkaa oppilaiden kanssa seuraavista aiheista: Käytkö kirpputorilla? Millainen on kestävä tuote? Oletko heittänyt ehjiä leluja roskikseen? Mitä niille pitäisi tehdä? Mitä teet lempivaatteellesi tai lempilelullesi, jos se menee rikki? Minkälaisia ovat ympäristölle ystävälliset tuotteet? (ympäristömerkit)

7 Ekotehokkuus EKOTEHOKKUUS ON SITÄ, KUN VÄHEMMISTÄ RAAKA- AINEISTA TUOTETAAN ENEMMÄN MITEN MINÄ VOIN /MINUN PERHEENI VOI OLLA EKOTEHOKAS? Ekotehokkuus tarkoittaa sitä, että vähemmistä raaka-aineista ja energiasta tuotetaan enemmän tuotteita ja palveluja. Luonnonvaroja käytetään siis tehokkaammin hyväksi, ja näin ollen niitä tarvitaan vähemmän. Vähemmästä tuotetaan enemmän, ympäristöä säästäen. Samalla tuotetaan vähemmän päästöjä ja saasteita. Ekotehokas tuotanto on ympäristöä vähemmän kuluttavaa tuotantoa. Ekotehokasta on tuotteiden kestävyys, pitkäikäisyys ja sitä edistävä palvelutarjonta (mm. huolto-, korjaus- ja päivityspalvelut) tuotteiden yhteiskäytön yleistäminen ja siihen liittyvä palvelutarjonta tuotteita korvaava palvelutarjonta tuotteiden monikäyttöisyys myrkyllisyyden vähentäminen materiaalin ja energiatarpeen vähentäminen tuotteita ja palveluita tuotettaessa. Miksi haluaisin vaikuttaa? Elämän laatu ja onnellisuus eivät ole riippuvaisia omistamiemme tavaroiden määrästä. Jokaiselle kuuluu vastuun kantaminen ympäristöstä. Kulutustapojen muuttaminen ympäristöystävälliseksi säästää myös rahaa.

8 Miten voin vaikuttaa? Omilla kulutustottumuksilla ja elintavoilla voi pienentää toimintansa aiheuttamia ympäristöhaittoja. Vinkkejä ekotehokkuuteen koko perheelle: Älä kuluta energiaa turhaan Valitse norppasähkö. Suomessa on käytössä energian ympäristömerkki, Norppamerkki, joka myönnetään liiton kriteerit täyttävälle energiantuotannolle. Ekoenergiaksi luetaan puulla tai muilla biopolttoaineilla, tuulella, auringolla tai tietyt kriteerit täyttävällä vesivoimalla tuotettu energia. Älä pidä laitteita valmiustilassa kun et tarvitse niitä. Laske asuinhuoneiston lämpötilaa. Yhden asteen lämpötilan lasku säästää noin 5 % energiakuluissa. Tiivistä vetokohdat. Käytä talvella pakkanen hyväksesi esipakastamalla ja jäähdyttämällä elintarvikkeita ulkona. Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan lieden ja uunin esi- ja jälkilämpö Käytä yösähköä - tasaat sähkön valtakunnallisia kulutushuippuja Älä tuhlaa vettä, tuhlaat samalla energiaa. Älä pese astioita juoksevan veden alla. Pese pyykkiä ja astioita vain täysiä koneellisia. Käytä vessanpöntön eri huuhteluvaihtoehtoja. Älä viivy suihkussa. Sauno porukalla. Älä pidä saunaa lämpimänä turhaan. Sammuta valot huoneesta poistuessasi. Älä pidä televisiota tai tietokonetta auki, jos et katso/käytä sitä. Osta fiksusti ja vain tarpeeseen Osta ruokaa juuri sen verran kuin kulutat. Valmistetun ruuan poisheittäminen on erittäin epäekologista! Mieti ostotilanteessa mihin kaikkeen tarkoitukseen tuotetta tullaan käyttämään. Osta mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita. Osta lähellä tuotettuja tuotteita, lähiruokaa. Kaikkea ei tarvitse ostaa omaksi. Osta naapureiden, sukulaisten tai ystävien kanssa yhteiseksi laitteita tai välineitä, joita ei tarvitse usein. Suosi ympäristömerkittyjä tuotteita Vältä pesuaineiden yliannostelua. Etikka korvaa monet puhdistusaineet

9 Valitse kodinkoneet ja muut laitteet laadun, korjattavuuden ja energiankulutuksen perusteella Suosi luomutuotteita ja reilun kaupan tuotteita, vältä teollista ruokaa. Vältä heräteostoksia! Osta kirpputoreilta Säästä liikenteessä Käytä joukkoliikennettä Kävele tai pyöräile lyhyet matkat. Saat myös liikuntaa! Hoida asioita puhelimitse tai netissä, paikalla käymisen sijaan. Jos et tarvitse autoa juuri koskaan, harkitse ryhmässä yhteisen auton ostoa. Kulje kimppakyydissä, jos mahdollista Tee mahdollisuuksien mukaan etätöitä silloin tällöin Aja taloudellisesti, säästät jopa 12% polttoaineen kulutuksessa

10 Ekologinen jalanjälki KUINKA SUURI ALUE MAATA JA KUINKA SUURI MÄÄRÄ VETTÄ TARVITAAN YHDEN IHMISEN ELINTASON YLLÄPITOON? KUINKA MONTA MAAPALLOA TARVITTAISIIN, JOS KAIKKI ELÄISIVÄT KUTEN SUOMALAISET? Ekologinen jalanjälki kuvaa sitä, kuinka suuri maa- ja vesialue tarvitaan esimerkiksi yhden ihmisen elintason ylläpitoon. Sen avulla voidaan tutkia yksittäisten henkilöiden, hyödykkeiden, palvelujen, yritysten, teollisuuden alojen, alueiden ja kansojen kulutuksen kestävyyttä. Ekologinen jalanjälki ilmaistaan havainnollisuuden vuoksi usein myös "maapalloissa", jolloin yksi maapallo vastaa maailman biokapasiteettia kyseisenä vuonna. Voidaan esimerkiksi laskea, miten monta maapalloa tarvittaisiin, jos kaikki maailman ihmiset eläisivät kuten suomalaiset. Yhdysvaltalaisten jalanjäljellä (9,6 ha) maapalloja tarvittaisiin 5,6. Jos taas kaikki eläisivät kuten intialaiset keskimäärin (jalanjälki 0,8 ha), ihmiskunnalle riittäisi puolikas maapallo. Suomalaisten ekologinen jalanjälki oli vuonna 2006 maailman suurimpia. Samana vuonna julkaistussa WWF:n Living Planet -raportissa Suomen ekologinen jalanjälki oli kolmanneksi suurin heti Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien ja Yhdysvaltojen jälkeen. Vuonna 2006 ihmiskunnan koko ekologinen jalanjälki oli noin 1,4 maapalloa. Tämän mukaan ihmiset käyttivät vuonna 2006 maapallon antimia hyväkseen 1,4 kertaa nopeammin kuin ne pystyvät uusiutumaan. Viime vuosina suomalaisten ekologinen jalanjälki on vain kasvanut entisestään. Ympäristöjärjestö WWF:n Living Planet -raportissa arvioitiin vuonna 2010 jokaisen suomalaisen kuluttaneen luonnonvaroja noin 6,2 hehtaarin verran. Vielä kaksi vuotta aikaisemmin, vuonna 2008 suomalaisten jalanjälki oli lähes hehtaarin pienempi. Raportin laskelmien mukaan maapallo kestää enimmillään tilanteen, jossa ihmisen keskimääräinen ekologinen jalanjälki ei ylitä 1,8 hehtaaria.

11 Internetissä on paljon ekologisen jalanjäljen laskureita. Jos oppilailla on mahdollisuus päästä nettiin, laskekaa oppilaiden kanssa oma ekologinen jalanjälki esimerkiksi osoitteessa tai

12 Tuotteen elinkaari ENERGIAA JA MATERIAALEJA LUONNON- VARAT RAAKA- AINEET TUOTANTO KAUPPA KULUTTAJA YHDYS- KUNTAJÄTE JÄTTEITÄ JA PÄÄSTÖJÄ Tuotteen elinkaarella tarkoitetaan tuotteen koko eliniän eri vaiheita. Elinkaari alkaa tuotteen raaka-aineiden hankinnasta ja päättyy jätteiden käsittelyyn. Tuotteen elinkaaren jokaisessa vaiheessa tarvitaan energiaa ja kuljetuksia, ja tuotetta valmistettaessa syntyy päästöjä maahan, veteen tai ilmaan. Tuotteen elinkaaren vaiheet ovat raaka-aineiden otto luonnosta valmistus tai jalostus jakelu ja kuljetukset käyttö ja kunnossapito uudelleenkäyttö ja kierrätys jätteiden käsittely Tuotteen elinkaaren jokaisessa vaiheessa tapahtuu energiankulutusta, kuljetuksia, päästöjä maahan, veteen tai ilmaan sekä meluhaittoja. Elinkaarianalyysissä selvitetään näiden vaikutuksia luontoon, jotta voidaan vertailla eri tuotteiden kokonaisvaikutuksia ympäristöön. Ongelmana eri tuotteiden elinkaarien vertailussa on se, että niiden ympäristövaikutuksia on hyvin vaikea vertailla keskenään. Lähde: Tuotteen elinkaarta voi havainnollistaa oppilaille esimerkkituotteen avulla Esimerkkinä havainnollistamisessa jokin turha, mutta oppilaille tuttu tuote, jonka merkitys jätteenä ei ole suuri. Tuotteeksi sopii hyvin jokin kotitalousesine, vaikkapa

13 kananmunaleikkuri tai samppanjavispilä. Keskustelun voi aloittaa sillä, että pohditaan miksi esimerkkituote on turha, millä siitä aikaansaadun "hyödyn" voi korvata. Tämä tuo lisäsyvyyttä pohdintaan. Voidaan havaita kuinka paljon ympäristövaikutuksia aiheutuu turhaan, ilman että tuotetaan mitään hyödyllistä. Opetustuokion voi aloittaa esittämällä kysymyksen esimerkkituotteesta: miksi tämänkaltaiset tuotteet ovat ympäristön kannalta hyvin haitallisia. Mikäli vastaukset koskevat tuotteen raakaaineita se on tehty muovista tms., voi kyselyä jatkaa ja antaa vinkkejä niin, että tuotteen turhuus, tarpeettomuus tulee esiin, pärjäisitkö viikon ilman tätä tuotetta, onko tuote elämisen kannalta välttämätön, mitä tapahtuu, jos et hanki tällaista tuotetta jne. Tämän jälkeen liitutaululle tai piirtoheitinkalvolle piirretään esimerkkituotteen elinkaari ja korostetaan siinä erityisesti raaka-aineen hankinnan, tuotteen valmistamisen ja kuljettamisen ympäristövaikutuksia: päästöjä ja luonnonvarojen kulutusta. Hyvä on, mikäli oppilaat saavat antaa vinkkejä elinkaaren piirtäjälle. Vinkkejä voi piirtäjä kysellä mitä sen jälkeen kysymyksillä. Päästöjä ja energiankulutusta voi havainnollistavassa piirroksessa kuvata symbolein. Päästöt voivat olla tummia pilviä ja energiankulutus öljytynnyreitä. Hyvä on kuitenkin mainita, että kaikki energia ei synny öljystä ja, että päästöjä ei synny vain ilmaan, vaan myös maaperään ja vesistöihin. Lähde:

14 Jogurtin elinkaari Mistä jogurtti tehdään? Mitä luonnonvaroja kuluu, että jogurtti saadaan syntymään? Missä kaikkialla jogurtti käy ennen kuin se päätyy kaupan hyllylle? Mistä jogurttipurkki on tehty? Mitä jogurtille ja purkille tapahtuu sen jälkeen kun joku ottaa sen kaupan hyllyltä? Mitä roskikseen heitettävää jogurtista jää? Mihin roska päätyy? Ottakaa pohdinnassa huomioon Kuljetukset Raaka-aineet Energiankulutus Luonnonvarat Tuotanto Kauppa Kuluttaja Jätehuolto Keskustelua oppilaiden kanssa esimerkkituotteen, jogurtin elinkaaresta näiden apukysymysten avulla.

15 Kestävä kulutus PYRITÄÄN ELÄMÄÄN NIIN, ETTÄ LUONTOA JA LUONNONVAROJA KULUTETAAN MAHDOLLISIMMAN VÄHÄN. LUONTOA KULUTTAA MM.: SHOPPAILU Kaiken tavaran ja ruuan valmistaminen kuluttaa luontoa. Mitä vähemmän ostaa kaupasta tavaraa ja ruokaa yms., sitä vähemmän luontokin kuluu. Osta vain ne mitä tarvitset! LIIKENNE autoilu ja lentäminen ENERGIAN KULUTUS Sähkön kulutus, asuntojen lämmittäminen, veden kuluttaminen, jätehuolto LÄHES KAIKKI IHMISEN TOIMINTA KULUTTAA LUONTOA. TÄYDELLINEN EKOELÄMÄ EI YLEENSÄ OLE MAHDOLLISTA, EIKÄ SIIHEN TARVITSEKAAN PYRKIÄ. JOKAINEN VOI KUITENKIN OSALLISTUA MUUTTAMALLA TAPOJAAN YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISEMMIKSI PIENIN ASKELIN. Kestävä kulutus tarkoittaa sitä, että kulutamme luonnonvaroja siihen tahtiin kuin ne ehtivät uusiutua ja pyrimme omilla valinnoillamme minimoimaan omasta kulutuksestamme aiheutuvat huonot ympäristövaikutukset. Kestävä kulutus edellyttää, että emme liiaksi kuluta luonnonvaroja, ostamme vain mitä todella tarvitsemme, kierrätämme parhaamme mukaan ja lopulta hävitämme käyttökelvottomaksi käyneet tavarat asianmukaisesti. Maapallo ei kestä, jos jatkamme kuluttamista nykyiseen malliin. Tämän hetkinen kuluttaminen ei siis ole kestävää. Tällä hetkellä viidesosa maapallon väestöstä kuluttaa lähes neljä viidesosaa sen resursseista. Jos kaikki eläisivät ja kuluttaisivat meidän tapaamme, ihmisten tarpeita varten tarvittaisiin useamman maapallon luonnonvarat. Kulutuksen epätasainen jakautuminen aiheuttaa sen, että osalla maapallon asukkaista on aivan liikaa ja toisilla aivan liian vähän. Suomessa omaa ympäristökuormitustaan voi pienentää poikkeuksellisen helposti pienillä valinnoilla elintason laskematta. Pidemmällä tähtäimellä kestävä elämäntapa lisää hyvän elämän mahdollisuuksia myös tuleville sukupolville. Jokainen voi kantaa kortensa kekoon ja pyrkiä ympäristöystävälliseen elämäntapaan pienin askelin. Esimerkiksi ruokaostoksilla käydään lähes päivittäin, ja vuosien myötä yhden ihmisen pienistä valinnoista kertyy huomattava vaikutus ympäristöön.

16 Keskustelun aiheita Lähde: Eko-Elmerin löytöretki Roska-Repen jäljillä Mitä turhia tavaroita omassa huoneessasi on? Mitä niille voisi tehdä? Oletko koskaan lahjoittanut pois omia tavaroitasi? Miltä oman tavaran pois antaminen tuntuu? Onko joku antanut sinulle jotain omaa? Miltä saaminen tuntuu? Kenelle voit tuottaa hyvää mieltä antamalla jotain omaasi? Mitä haittaa on liian paljoista leluista ja vaatteista? Oletko koskaan käynyt kirpputorilla tai kierrätyskeskuksessa? Miten kirpputori ja kierrätyskeskus eroavat toisistaan, entä kaupoista? Mitä mieltä olet ajatuksesta ostaminen ja omistaminen ei tee onnelliseksi? Mikä sinun mielestäsi on elämässä parasta? Mistä tulet onnelliseksi tai hyvälle mielelle? Keskustelua kuluttamisesta oppilaiden kanssa näiden kysymysten avulla.

17 1. Ympäristömerkit Ympäristömerkkien tarkoitus on auttaa jokapäiväisissä ostopäätöksissä ja muuttaa kulutustottumuksia ympäristöä säästävään suuntaan Perusajatuksena kaikissa ympäristömerkeissä on se, että kussakin tuoteryhmässä vain ympäristölle parhaat tuotteet voivat saada ympäristömerkin käyttöoikeuden. 1. Pohjoismainen ympäristömerkki, Joutsenmerkki. Joutsenmerkki antaa luotettavaa tietoa hyödykkeiden ympäristövaikutuksista. Eri tuoteryhmille on laadittu kriteerejä, joissa otetaan huomioon luonnonvarojen ja energian kulutus, haitalliset päästöt, melu, haju, jätteet ja mahdollisuus hyötykäyttöön. Kriteerit laaditaan asiantuntijaryhmissä, jotka arvioivat tuotteen olennaisia ympäristövaikutuksia tuotteen elinkaaren eri vaiheissa valmistuksessa, jakelussa, käytössä ja poistossa. Merkin myöntämiskriteerit uusitaan noin kolmen vuoden välein, eli tuotteiden on kehityttävä vastaamaan uusia kriteereitä. Merkkiä myönnettäessä otetaan huomioon myös tuotteen laatu: merkintä ei saa aiheuttaa laatu- tai toimivuustason heikkenemistä. 2. Suomen luonnonsuojeluliiton Norppaenergia-merkki. Energian tuotantotavasta saa tietoa Suomen luonnonsuojeluliiton energian ympäristömerkistä. Norppaenergia-merkki kertoo, että kuluttajan ostama sähkö on tuotettu tavalla, joka täyttää Suomen luonnonsuojeluliiton asettamat ympäristövaatimukset. 3. Luomu -valvottua tuotantoa merkki. Luomu-valvottua tuotantoa -merkki eli ns. aurinkomerkki noudattaa EU:n asetuksen luomuehtoja ja osoittaa että tuote on suomalaisen viranomaisen valvonnassa. Tuote on valmistettu, pakattu tai etiketöity Suomessa. Merkin myöntää Elintarviketurvallisuusvirasto.

18 4. Demeter-tuotemerkki. Biodynaamisen tuotteen tunnistaa Demetertuotemerkistä, joka on ainoa kansainvälisesti yhtenäiset laatunormit täyttävä tarkastusmerkki. Tuotemerkkisopimuksen solmiminen maa-, metsä- ja puutarhataloustuotteita tuottavien yritysten kanssa edellyttää, että tuotteet täyttävät lailliset vaatimukset. Biodynaamista viljelijää koskevat EU:n luomuasetuksen ehdot. Demeter-liiton hyväksymiä ehtoja tulee noudattaa sekä elintarvikkeiden että muiden biodynaamisesta maataloudesta peräisin olevien tuotteiden jalostuksessa ja tuotemerkinnässä. 5. Energiamerkki. Energiamerkki kertoo laitteen energiankulutuksen ja suorituskyvyn. Se on nykyään pakollinen kylmälaitteissa, pyykinpesukoneissa, kuivausrummuissa, kuivaavissa pesukoneissa sekä astianpesukoneissa. Merkinnän tavoitteena on ohjata kulutusta vähemmän energiaa kuluttaviin laitteisiin. 6. EU:n luomumerkki. EU:n luomumerkki tarjoaa kuluttajille varmuuden tuotteen alkuperästä ja laadusta. Elintarvikkeet voidaan merkitä luomuksi vain, jos vähintään 95 % niiden maatalousperäisistä ainesosista on luonnonmukaisia. EU:n luomutunnuksen, Eurolehden, käyttö on pakollista kaikissa EU:ssa valmistetuissa valmiiksi pakatuissa luomuelintarvikkeissa. Muissa luomutuotteissa ja EU:n ulkopuolelta tuoduissa luomutuotteissa tunnuksen käyttö on valinnaista. 7. Euroopan ympäristömerkki, Kukkamerkki. Euroopan ympäristömerkki on Euroopan yhteisön yhteinen ympäristömerkki. Sen periaatteet ovat samat kuin Pohjoismaisen ympäristömerkin. Ympäristömerkki myönnetään hakemuksesta tuotteille, jotka täyttävät merkin ympäristöä koskevat vaatimukset tuotteen koko elinkaaren ajalta. Vaatimustaso asetetaan niin, että % tuoteryhmän tuotteista voi saada EU-ympäristömerkin käyttöoikeuden. EUympäristömerkki myönnetään aina määräajaksi ja EU-ympäristömerkin saaneita tuotteita valvotaan jatkuvasti. 8. Reilun kaupan merkki. Reilun kaupan merkin tavoitteena on parantaa tuottajien sosiaalisia ja taloudellisia oloja, jolloin myös ekologiset olosuhteet otetaan paremmin huomioon ja siten lisätään mahdollisuuksia toteuttaa kestävää kehitystä. Ainoat viralliset tuotteiden ympäristömerkit ovat Joutsenmerkki (1.), Energiamerkki (5.) ja Kukkamerkki (7.). Virallisten ympäristömerkkien lisäksi on myös muita merkkejä, joita ympäristöystävällisille tuotteille voidaan antaa. Näitä muita merkkejä ovat mm. Suomen luonnonsuojeluliiton Norppaenergia-merkki (2.), Luomu-valvottua

19 tuotantoa merkki (3.), Demeter-tuotemerkki (4.), EU:n luomumerkki (6.) ja Reilun kaupan merkki (8.). Tuotemarkkinoilla esiintyy kirjava joukko muitakin merkkejä sekä ympäristöjärjestöjen logoja. Muut merkit eivät kuitenkaan takaa yhtä kokonaisvaltaista ja riippumatonta lähestymistapaa tuotteiden ympäristövaikutuksiin kuin viralliset ympäristömerkit. Lähde:

20 Jokaisen panos ratkaisee JOKAISEN ON HELPPO VÄHENTÄÄ ITSE TUOTTAMANSA JÄTTEEN MÄÄRÄÄ. JÄTEMÄÄRÄN VÄHENTÄMINEN ON LAJITTELUAKIN TÄRKEÄMPÄÄ! JÄTETTÄ VÄHENTÄMÄLLÄ SÄÄSTÄÄ LUONTOA JA RAHAA. säästöä pienillä muutoksilla Keksikää oppilaiden kanssa esimerkkejä siitä miten jätettä voi vähentää omassa perheessä, seuraavaan tapaan: Biojäte Paperi Älä käytä talouspaperia. Korvaa se käsipyyhkeillä ja keittiöräteillä. (talouspaperi on biojätettä vain, jos se kompostoidaan) Säilytä ostamasi elintarvikkeet asianmukaisesti. Käytä hyväksi ns. ylimääräinen ruokasi. Pakasta ruuantähteet tai käytä niitä seuraavana päivänä ruuan valmistukseen. Suunnittele ostoksesi etukäteen. Tee kauppalista jo kotona. Älä mene nälkäisenä kauppaan. Silloin tulee ostettua paljon ruokaa, turhaakin. Älä tilaa samoja lehtiä ystäviesi tai naapureidesi kanssa, kierrättäkää varsinkin aikakauslehdet. Kiinnitä postiluukkuun tai -laatikkoon "Ei mainoksia" tarra Älä tulostele turhia papereita, tulosta kaksipuolisesti. Käytä paperien kääntöpuolet ja muut tyhjät paperitilat esim. muistilappuina, kauppalistalappuina tai piirustuspaperina.

21 Lasi ja metalli Osta virvokkeet palautuspulloissa Käytä tyhjät lasipurkit uudelleen, esimerkiksi säilöntään tai askarteluun Suosi tuoreita ruokia säilykkeiden sijaan Suosi palautuspullojuomia tölkkien sijaan Kartonki Osta täyttöpakkauksiin pakattuja tuotteita tai perhepakkauksia Älä osta tuotteita joiden pakkauksissa on käytetty kartonkia säästämättä Älä käytä kertakäyttöastioita mökeillä ja retkilläkään Käytä kartonkipakkaukset pakkauskäytön jälkeen muihin tarkoituksiin. Kuivajäte/Sekajäte Ota kauppareissulle mukaan oma ostoskassi tai kori. Jos olet unohtanut kassin kotiin, älä osta/ota muovipussia kaupasta jos et todella tarvitse sitä. Käytä ostamiesi tuotteiden mukana tulleet pakkaukset ja rasiat uudelleen esim. ruoan pakastukseen, säilytykseen tai askarteluun Karta kertakäyttöistä, suosi kestävää! Osta vähän pakattua Vaarallinen jäte Älä käytä kertakäyttöisiä paristoja! Valitse uudelleen ladattavat Valitse myrkkyjen sijasta luonnontuotteita aina kun mahdollista (esim. torjunta-aineet). Valitse ympäristöystävälliset tuotteet ja työmenetelmät: vesiliukoiset aineet liuottimien sijaan, liotus kemiallisen aineen sijaan Suosi lihasvoimalla toimivia laitteita

Opettajan Opas Luokat 3 6

Opettajan Opas Luokat 3 6 Opettajan Opas Luokat 3 6 Sisällysluettelo JOHDANTO... 3 MITÄ KESTÄVÄ KEHITYS ON?... 3 Miksi kestävää kehitystä tarvitaan?... 4 Ekologinen jalanjälki... 4 KALVOSARJA... 5 Kalvosarjan lähteet... 13 PIIRUSTUSTEHTÄVIÄ

Lisätiedot

Kestävää kulutusta joka päivä Ympäristöopas

Kestävää kulutusta joka päivä Ympäristöopas Kestävää kulutusta joka päivä Ympäristöopas Lahden seudun ympäristöpalvelut Hollola - Lahti - Nastola Kestävää kulutusta Liikenteessä Kestävä kulutus säästää luonnonvaroja verrattuna tavanomaiseen kulutukseen.

Lisätiedot

Jätteet I. Vastaus. Mitä rikkinäisille farkuille pitää mieluiten tehdä. jälkeen tulee kierrätys materiaalina ja sen jälkeen jätteen

Jätteet I. Vastaus. Mitä rikkinäisille farkuille pitää mieluiten tehdä. jälkeen tulee kierrätys materiaalina ja sen jälkeen jätteen Jätteet I Jätelain tarkoituksena on, että jätteitä käsitellään ympäristön kannalta parhaalla tavalla. Mitä rikkinäisille farkuille pitää mieluiten tehdä jätelain mukaan? a) Farkut heitetään roskiin b)

Lisätiedot

OPISKELUAINEISTO KIINTEISTÖNHOITOALA

OPISKELUAINEISTO KIINTEISTÖNHOITOALA OPISKELUAINEISTO KIINTEISTÖNHOITOALA Päivitetty 11.11.2014 AMMATTILAINEN JA YMPÄRISTÖ... 3 YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET... 4 ELINKAARIAJATTELU... 7 MATERIAALITEHOKKUUS... 8 HYVÄT HANKINNAT... 9 YMPÄRISTÖMERKIT...

Lisätiedot

OPISKELUAINEISTO SOSIAALI- JA TERVEYSALA

OPISKELUAINEISTO SOSIAALI- JA TERVEYSALA OPISKELUAINEISTO SOSIAALI- JA TERVEYSALA AMMATTILAINEN JA YMPÄRISTÖ... 3 YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET... 4 ELINKAARIAJATTELU... 7 MATERIAALITEHOKKUUS... 8 HYVÄT HANKINNAT... 9 YMPÄRISTÖMERKIT... 10 JÄTTEET...

Lisätiedot

OPISKELUAINEISTO RAKENNUSALA

OPISKELUAINEISTO RAKENNUSALA OPISKELUAINEISTO RAKENNUSALA AMMATTILAINEN JA YMPÄRISTÖ... 3 YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET... 4 ELINKAARIAJATTELU... 7 MATERIAALITEHOKKUUS... 8 HYVÄT HANKINNAT... 9 YMPÄRISTÖMERKIT... 10 JÄTTEET... 12 RAKENNUSALA

Lisätiedot

OPISKELUAINEISTO PUHDISTUSPALVELUALA

OPISKELUAINEISTO PUHDISTUSPALVELUALA OPISKELUAINEISTO PUHDISTUSPALVELUALA Päivitetty maaliskuu 2015 AMMATTILAINEN JA YMPÄRISTÖ... 3 YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET... 4 ELINKAARIAJATTELU... 7 MATERIAALITEHOKKUUS... 7 HYVÄT HANKINNAT... 9 YMPÄRISTÖMERKIT...

Lisätiedot

Arki, valinnat ja tulevaisuus

Arki, valinnat ja tulevaisuus Johanna af Hällström Arki, valinnat ja tulevaisuus Kestävät energiavalinnat Suomen luonnonsuojeluliitto ry Hei, kädessäsi on Suomen ensimmäinen aikuisille tarkoitettu Arki, valinnat ja tulevaisuus -ympäristökasvatusmateriaali,

Lisätiedot

BoFF! ekotekoja opiskelijoille

BoFF! ekotekoja opiskelijoille BoFF! ekotekoja opiskelijoille Helsingin yliopiston ylioppilaskunta Ympäristövaliokunnan julkaisuja BoFF! Ekotekoja opiskelijoille on kolmas painos HYYn ympäristövaliokunnan ympäristöoppaasta. Tämä julkaisu

Lisätiedot

VIHREILLÄ JÄLJILLÄ TAMPERELAISEN TEEKKARIN YMPÄRISTÖOPAS

VIHREILLÄ JÄLJILLÄ TAMPERELAISEN TEEKKARIN YMPÄRISTÖOPAS VIHREILLÄ JÄLJILLÄ 19 18 17 16 14 15 11 13 12 10 4 9 5 8 6 7 TAMPERELAISEN TEEKKARIN YMPÄRISTÖOPAS VIHREILLÄ JÄLJILLÄ? ESIPUHE Jokaisesta teostamme jää jonkinlainen jälki. Suomalaisen ekologinen jalanjälki

Lisätiedot

1993 Ensimmäinen lapionpisto

1993 Ensimmäinen lapionpisto 1993 Ensimmäinen lapionpisto 14 vuotta työtä kestävän yhteiskunnan hyväksi. Näin se alkoi... Kolmetoista vuotta sitten, vuonna 1994, aloitimme kestävän kehityksen edistämisen Scandicissa. Karl-Henrik,

Lisätiedot

Kestävien valintojen taito

Kestävien valintojen taito Kestävien valintojen taito Kati Vähä-Jaakkola ekotehokkuus ja kohtuus koulussa Kuvitus Seppo Leinonen 2 OSA I: KÄSIKIRJA Sisällys OSA I: KÄSIKIRJA Esipuhe... 3 1. Johdanto... 4 2. Kuluttamisen monet kasvot...

Lisätiedot

2012 Julkaisija: Ekokumppanit Oy Teksti: Sanna Ovaska Kuvitus ja taitto: Kiira Käkönen, Nasta Design osk Paino: Kirjapaino Hermes Oy

2012 Julkaisija: Ekokumppanit Oy Teksti: Sanna Ovaska Kuvitus ja taitto: Kiira Käkönen, Nasta Design osk Paino: Kirjapaino Hermes Oy Lukijalle Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan vaikuttaa ympäristön tilaan. Velvollisuutemme on huolehtia siitä, että maapallo säilyy elinkelpoisena myös tuleville sukupolville. Perheen kasvaessa tehdään

Lisätiedot

Opiskelijan. ympäristöopas JYY

Opiskelijan. ympäristöopas JYY Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Opiskelijan ympäristöopas JYY Sisällys 1. Ympäristön huomioiva elämäntapa...3 2. Ruoka...4 Miksi kasvisruokaa...4 Reseptejä...6 Ekologiset valinnat eläinkunnasta...6

Lisätiedot

Opintokeskusten kestävän kehityksen ohjelma 2004 2006

Opintokeskusten kestävän kehityksen ohjelma 2004 2006 Opintokeskusten kestävän kehityksen ohjelma 2004 2006 Työryhmä Kansallinen Sivistysliitto ry. Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry. Kirkkopalvelut ry. Maaseudun Sivistysliitto ry. Opintotoiminnan Keskusliitto

Lisätiedot

VALINNOILLASI ON VALTAVA MERKITYS! Kulutusopas. Ympäristö

VALINNOILLASI ON VALTAVA MERKITYS! Kulutusopas. Ympäristö VALINNOILLASI ON VALTAVA MERKITYS! Kulutusopas Ympäristö 2 Sisältö Kampanja 3 Luonnonvarojen tehokas käyttö 4 Mikä se on? 4 Miksi tarvitsemme sitä? 4 Jätteiden muuntaminen resursseiksi 4 Vesi: elintärkeä

Lisätiedot

TIEDOSTAVA KULUTTAJA

TIEDOSTAVA KULUTTAJA ILMOITUSLIITE TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI ILMOITUSLIITE E-kierrättäminen Kehity mukana - kierrätys tehostuu Matkustaminen Selvitä tarjonta - valintasi merkitsevät Energiatehokkuus

Lisätiedot

Maahanmuuttajan ympäristöopas

Maahanmuuttajan ympäristöopas Maahanmuuttajan ympäristöopas Suojele ympäristöä ja säästä samalla rahaa Tervetuloa Suomeen! Suomi on pieni pohjoinen tuhansien järvien ja metsien maa. Puhdas luonto ja kirkkaat vesistöt ovat suomalaisille

Lisätiedot

Tamperelaisen. opiskelijan. ympäristöopas

Tamperelaisen. opiskelijan. ympäristöopas Tamperelaisen opiskelijan ympäristöopas Sisällys Lukijalle Ympäristöuhat Merkittävimpiä ympäristöongelmia Muita ympäristöongelmia Ekologisesti yliopistolla Yliopiston ympäristötyö Mitä opiskelija voi tehdä

Lisätiedot

Työpaikan ekoarki. ja kuinka se tehdään

Työpaikan ekoarki. ja kuinka se tehdään Työpaikan ekoarki ja kuinka se tehdään 1 Tekstit: Silja Sarkkinen Graafinen ilme ja kuvat: Vappu Ormio Julkaisija: Helsingin kaupungin ympäristökeskus 2. korjattu painos ISBN: 978-952-223-007-2 Internet:

Lisätiedot

YMPÄRISTÖVASTUULLINEN ARKI OHJAAJAN OPAS JA KESKUSTELUAINEISTO LAPSIPERHEILLE

YMPÄRISTÖVASTUULLINEN ARKI OHJAAJAN OPAS JA KESKUSTELUAINEISTO LAPSIPERHEILLE YMPÄRISTÖVASTUULLINEN ARKI OHJAAJAN OPAS JA KESKUSTELUAINEISTO LAPSIPERHEILLE SISÄLLYS 2013 Julkaisija: Ekokumppanit Oy Teksti: Sanna Ovaska Kuvitus ja taitto: Kiira Käkönen, Nasta Design osk Paino: Kirjapaino

Lisätiedot

Maapallopeli. jokaisella valinnalla on väliä OPAS OPETTAJALLE KULUTTAJA- JA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN

Maapallopeli. jokaisella valinnalla on väliä OPAS OPETTAJALLE KULUTTAJA- JA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN Maapallopeli jokaisella valinnalla on väliä OPAS OPETTAJALLE KULUTTAJA- JA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN Sisältö 1. Taustaa ympäristöasioihin.................................3 1.1 Kestävä kehitys kestävä kulutus

Lisätiedot

Ympäristövastuullisen kokoustapahtuman manuaali

Ympäristövastuullisen kokoustapahtuman manuaali Ympäristövastuullisen kokoustapahtuman manuaali Finland Convention Bureau 17.8.2009 Travelcon Oy SISÄLLYS OSA I KESTÄVÄN KEHITYKSEN PERUSTEET 1 JOHDANTO... 4 2 MANUAALIN TARKOITUS JA SISÄLTÖ... 6 3 KESTÄVÄ

Lisätiedot

Tuumasta Toimeen! Globaalia ympäristökasvatusta toiminnallisesti kasvattajan opas

Tuumasta Toimeen! Globaalia ympäristökasvatusta toiminnallisesti kasvattajan opas Tuumasta Toimeen! Globaalia ympäristökasvatusta toiminnallisesti kasvattajan opas Tervetuloa käyttämään Tuumasta toimeen opasta! Tuumasta Toimeen! Globaalia ympäristökasvatusta toiminnallisesti - kasvattajan

Lisätiedot

LOMALLA LUONNON KESKELLÄ - opas ekologiseen mökkeilyyn

LOMALLA LUONNON KESKELLÄ - opas ekologiseen mökkeilyyn LOMALLA LUONNON KESKELLÄ - opas ekologiseen mökkeilyyn Hyvä lukija, Mökki on suomalaisen paratiisi. Sinne ei oteta mukaan työmappeja, dieettejä tai arkisia murheita. Vaikka huolen huomisesta jättää mielellään

Lisätiedot

5VINKKIÄ EKOLOGISEEN ELÄMÄÄN

5VINKKIÄ EKOLOGISEEN ELÄMÄÄN Energiatehokas koti Yhdistele lämmitysmuotoja tehokkaasti TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU Elinkaaren merkitys Tiedosta tuotteen taustat Energian alkuperä Mitä on ekologinen energia? TIEDOSTAVA

Lisätiedot

RajatOn?-julistesarjaan liittyviä tehtäviä eri koulutunneille

RajatOn?-julistesarjaan liittyviä tehtäviä eri koulutunneille RajatOn?-julistesarjaan liittyviä tehtäviä eri koulutunneille Äidinkieli ja kirjallisuus - Minut tekee onnelliseksi - Kulutus tuo onnea? - Käytänkö aikani niin kuin haluan? - Elämä on rajallinen - Maapallo

Lisätiedot

Materiaalitehokkuus ammattiaineissa - kouluttajan kansio

Materiaalitehokkuus ammattiaineissa - kouluttajan kansio Materiaalitehokkuus ammattiaineissa - kouluttajan kansio Sisällys: Kansion käyttäjälle 1. Materiaalitehokkuus 1.1. Mitä materiaalitehokkuus tarkoittaa 1.1.1. Tuotteiden ja palvelujen kokonaismateriaalin

Lisätiedot

Lennu Liito-orava ja suuri mysteeri. Opettajan lisämateriaali

Lennu Liito-orava ja suuri mysteeri. Opettajan lisämateriaali Lennu Liito-orava ja suuri mysteeri Opettajan lisämateriaali Tämä opettajan lisämateriaali täydentää vuonna 2006 ilmestynyttä opasta Lennu Liito-oravan ympäristökerhoille. Se on laadittu helpottamaan Lennu-materiaalien

Lisätiedot

Teknologian tutkimuskeskus VTT. Low Carbon Finland 2050 -platform ja SUSER -hankkeet: kuluttajakysely, kevät 2014

Teknologian tutkimuskeskus VTT. Low Carbon Finland 2050 -platform ja SUSER -hankkeet: kuluttajakysely, kevät 2014 Teknologian tutkimuskeskus VTT Low Carbon Finland 2050 -platform ja SUSER -hankkeet: kuluttajakysely, kevät 2014 Taustatietoja tutkimuksesta Tutkimuksen tavoitteet ja kohderyhmä Tutkimuksen tavoitteena

Lisätiedot