MUISTIINPANOT OPETTAJALLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MUISTIINPANOT OPETTAJALLE"

Transkriptio

1 NUUKUUSVIIKKO MUISTIINPANOT OPETTAJALLE Luonnonvarojen säästäväinen käyttö diasarjan esittämisen tueksi

2 Aloitussivu

3 Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN KULUTTAMISEN AIHETTA IHMISTEN TIETOISUUTEEN JA AJATUKSIIN VUOSITTAIN TEEMAN PUITTEISSA EDISTETÄÄN LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄISTÄ KÄYTTÖÄ JA JÄTTEIDEN SYNNYN EHKÄISYÄ TEEMAVIIKOLLE ON JÄRJESTETTY OHJELMAA YMPÄRI SUOMEN sivulta lainattua: Nuukuusviikkoa on järjestänyt 20 kansalaisjärjestön yhteinen Kierrätysliike. Viikolle on valittu vaihtuva teema, jonka puitteissa edistetään luonnonvarojen säästäväistä käyttöä ja jätteiden synnyn ehkäisyä. Esimerkiksi Nuukuusviikon 2011 koordinoi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus. Kohderyhmänä olivat järjestöt, yhdistykset ja muut yhteisöt urheiluseuroista vanhempainyhdistyksiin ja kaveriporukoihin. Tarkoituksena oli levittää tietoa kestävän kehityksen mukaisten tapahtumien ja muun toiminnan järjestämisestä. Teemassa hyödynnettiin 4V-hankkeen tuottamia materiaaleja.

4 Luonnonvarojen säästäväinen käyttö JOKAINEN MEISTÄ VOI KÄYTTÄÄ LUONNONVAROJA SÄÄSTÄVÄISESTI, JOKAINEN VOI OSALLISTUA! Mitä on kuluttaminen? Kulutustottumusten muuttaminen Kestävä kulutus Mitä esimerkkejä keksitte luonnonvarojen säästäväisestä käytöstä?? MIKSI LUONNONVAROJA PITÄÄ SÄÄSTÄÄ? Maapallon hyvinvointi SÄÄSTÖÄ KIERRÄTYKSEN AVULLA Lajittelu Jätteistä tehdään uutta säästetään luonnonvaroja! Mitä oppilaille tulee mieleen sanasta KULUTTAMINEN? Kuluttaminen on kaiken mahdollisen (vaatteet, ruoka, tavarat, koneet, sähkö, bensa, yms. hyödykkeet) käyttämistä. Pohtikaa oppilaiden kanssa mitä voi kuluttaa? Jokainen meistä voi muuttaa kulutustottumuksiaan parempaan suuntaan. Sillä tarkoitetaan, että muuttaa tapojaan niin, että kuluttaa vähemmän. Pohtikaa oppilaiden kanssa miten he voisivat kuluttaa vähemmän. Esimerkkejä: Käyttämällä kirjastoa omien kirjojen ostamisen sijaan. Polkemalla pyörällä lyhyet matkat. Syömällä karkkien yms. herkkujen sijaan esim. kesällä marjoja tai herneitä. Säästämällä mahdolliset viikkorahat johonkin tärkeään ja kauan haluttuun sen sijaan, että tuhlaisi rahan saman tien johonkin turhempaan. Kestävä kulutus tarkoittaa sitä, että kulutamme luonnonvaroja siihen tahtiin kuin ne ehtivät uusiutua ja pyrimme omilla valinnoillamme minimoimaan omasta kulutuksestamme aiheutuvat huonot ympäristövaikutukset. Kestävä kulutus edellyttää, että emme liiaksi kuluta luonnonvaroja, ostamme vain mitä todella tarvitsemme, kierrätämme parhaamme mukaan ja lopulta hävitämme käyttökelvottomaksi käyneet tavarat asianmukaisesti. Esimerkkejä luonnonvarojen säästävään käyttöön:

5 Eniten luonnonvaroja kuluu liikenteeseen, matkailuun ja asumiseen, joten niissä säästäminen tuo eniten säästöä (mm. lämmitys, sähkö, polttoaine). Vähennä, käytä uudelleen ja kierrätä. Miksi luonnonvaroja pitää säästää? Monilla alueilla luonnonvaroja kulutetaan nopeammin kuin ne voivat uusiutua. Jos jatkamme tällaista kuluttamista, kulutamme maapallon voimavarat loppuun. Säästöä kierrätyksen avulla Syntypaikka lajittelu on kaiken a ja o. Syntypaikkalajittelulla tarkoitetaan sitä, että jäte lajitellaan siellä missä sitä syntyy, eikä viedä sekalaisena kuormana jätteidenkäsittelyalueelle tai heitetä roskikseen. Ilman lajittelua ei ole jätteiden hyötykäyttöä. Lajittelu mahdollistaa sen, että kaikkien tuotteiden valmistukseen ei tarvita uusia luonnon materiaaleja, vaan osa niistä voidaan korvata uudelleen käytettävillä jätemateriaaleilla.

6 Viisas kuluttaa vähemmän VIISASTA ON KÄYTTÄÄ ESINEITÄ, ASIOITA, TAVAROITA, VAATTEITA, ELINTARVIKKEITA YMS. VAIN SEN VERRAN KUIN TARVITSEE Ei osteta ruokaa niin paljon, että sitä pitää heittää roskikseen Kuljetaan lyhyet matkat pyörällä tai kävellen ei kuluteta bensaa (ja autoa) Korjataan rikkimenneet tavarat, ei osteta tilalle uutta Ostetaan ympäristölle ystävällisiä tuotteita TARVITSENKO TODELLA TÄMÄN TAVARAN? Huolehdi tavaroistasi hyvin Mieti ensin voitko lainata, vuokrata, ostaa käytettynä tai tuunata vanhasta uutta Valitse sitten kestävä, korjattava, huollettava, kierrätettävä sekä energiapihi Jätettä tulee joka vuosi enemmän kuin edellisenä vuonna. Arvioiden mukaan yhdyskuntajätteen määrä kasvaa sellaista vauhtia, että pelkkä jätteiden kierrätys ja materiaalihyödyntäminen eivät enää riitä hillitsemään kasvua. Meistä jokainen on velvollinen lajittelemaan jätteensä, jätelaki velvoittaa meitä siihen. Lain mukaan meidän kaikkien täytyy myös huolehtia siitä, että me itse tuotamme jätettä mahdollisimman vähän. On siis viisasta kuluttaa vähemmän. Keskustelkaa oppilaiden kanssa seuraavista aiheista: Käytkö kirpputorilla? Millainen on kestävä tuote? Oletko heittänyt ehjiä leluja roskikseen? Mitä niille pitäisi tehdä? Mitä teet lempivaatteellesi tai lempilelullesi, jos se menee rikki? Minkälaisia ovat ympäristölle ystävälliset tuotteet? (ympäristömerkit)

7 Ekotehokkuus EKOTEHOKKUUS ON SITÄ, KUN VÄHEMMISTÄ RAAKA- AINEISTA TUOTETAAN ENEMMÄN MITEN MINÄ VOIN /MINUN PERHEENI VOI OLLA EKOTEHOKAS? Ekotehokkuus tarkoittaa sitä, että vähemmistä raaka-aineista ja energiasta tuotetaan enemmän tuotteita ja palveluja. Luonnonvaroja käytetään siis tehokkaammin hyväksi, ja näin ollen niitä tarvitaan vähemmän. Vähemmästä tuotetaan enemmän, ympäristöä säästäen. Samalla tuotetaan vähemmän päästöjä ja saasteita. Ekotehokas tuotanto on ympäristöä vähemmän kuluttavaa tuotantoa. Ekotehokasta on tuotteiden kestävyys, pitkäikäisyys ja sitä edistävä palvelutarjonta (mm. huolto-, korjaus- ja päivityspalvelut) tuotteiden yhteiskäytön yleistäminen ja siihen liittyvä palvelutarjonta tuotteita korvaava palvelutarjonta tuotteiden monikäyttöisyys myrkyllisyyden vähentäminen materiaalin ja energiatarpeen vähentäminen tuotteita ja palveluita tuotettaessa. Miksi haluaisin vaikuttaa? Elämän laatu ja onnellisuus eivät ole riippuvaisia omistamiemme tavaroiden määrästä. Jokaiselle kuuluu vastuun kantaminen ympäristöstä. Kulutustapojen muuttaminen ympäristöystävälliseksi säästää myös rahaa.

8 Miten voin vaikuttaa? Omilla kulutustottumuksilla ja elintavoilla voi pienentää toimintansa aiheuttamia ympäristöhaittoja. Vinkkejä ekotehokkuuteen koko perheelle: Älä kuluta energiaa turhaan Valitse norppasähkö. Suomessa on käytössä energian ympäristömerkki, Norppamerkki, joka myönnetään liiton kriteerit täyttävälle energiantuotannolle. Ekoenergiaksi luetaan puulla tai muilla biopolttoaineilla, tuulella, auringolla tai tietyt kriteerit täyttävällä vesivoimalla tuotettu energia. Älä pidä laitteita valmiustilassa kun et tarvitse niitä. Laske asuinhuoneiston lämpötilaa. Yhden asteen lämpötilan lasku säästää noin 5 % energiakuluissa. Tiivistä vetokohdat. Käytä talvella pakkanen hyväksesi esipakastamalla ja jäähdyttämällä elintarvikkeita ulkona. Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan lieden ja uunin esi- ja jälkilämpö Käytä yösähköä - tasaat sähkön valtakunnallisia kulutushuippuja Älä tuhlaa vettä, tuhlaat samalla energiaa. Älä pese astioita juoksevan veden alla. Pese pyykkiä ja astioita vain täysiä koneellisia. Käytä vessanpöntön eri huuhteluvaihtoehtoja. Älä viivy suihkussa. Sauno porukalla. Älä pidä saunaa lämpimänä turhaan. Sammuta valot huoneesta poistuessasi. Älä pidä televisiota tai tietokonetta auki, jos et katso/käytä sitä. Osta fiksusti ja vain tarpeeseen Osta ruokaa juuri sen verran kuin kulutat. Valmistetun ruuan poisheittäminen on erittäin epäekologista! Mieti ostotilanteessa mihin kaikkeen tarkoitukseen tuotetta tullaan käyttämään. Osta mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita. Osta lähellä tuotettuja tuotteita, lähiruokaa. Kaikkea ei tarvitse ostaa omaksi. Osta naapureiden, sukulaisten tai ystävien kanssa yhteiseksi laitteita tai välineitä, joita ei tarvitse usein. Suosi ympäristömerkittyjä tuotteita Vältä pesuaineiden yliannostelua. Etikka korvaa monet puhdistusaineet

9 Valitse kodinkoneet ja muut laitteet laadun, korjattavuuden ja energiankulutuksen perusteella Suosi luomutuotteita ja reilun kaupan tuotteita, vältä teollista ruokaa. Vältä heräteostoksia! Osta kirpputoreilta Säästä liikenteessä Käytä joukkoliikennettä Kävele tai pyöräile lyhyet matkat. Saat myös liikuntaa! Hoida asioita puhelimitse tai netissä, paikalla käymisen sijaan. Jos et tarvitse autoa juuri koskaan, harkitse ryhmässä yhteisen auton ostoa. Kulje kimppakyydissä, jos mahdollista Tee mahdollisuuksien mukaan etätöitä silloin tällöin Aja taloudellisesti, säästät jopa 12% polttoaineen kulutuksessa

10 Ekologinen jalanjälki KUINKA SUURI ALUE MAATA JA KUINKA SUURI MÄÄRÄ VETTÄ TARVITAAN YHDEN IHMISEN ELINTASON YLLÄPITOON? KUINKA MONTA MAAPALLOA TARVITTAISIIN, JOS KAIKKI ELÄISIVÄT KUTEN SUOMALAISET? Ekologinen jalanjälki kuvaa sitä, kuinka suuri maa- ja vesialue tarvitaan esimerkiksi yhden ihmisen elintason ylläpitoon. Sen avulla voidaan tutkia yksittäisten henkilöiden, hyödykkeiden, palvelujen, yritysten, teollisuuden alojen, alueiden ja kansojen kulutuksen kestävyyttä. Ekologinen jalanjälki ilmaistaan havainnollisuuden vuoksi usein myös "maapalloissa", jolloin yksi maapallo vastaa maailman biokapasiteettia kyseisenä vuonna. Voidaan esimerkiksi laskea, miten monta maapalloa tarvittaisiin, jos kaikki maailman ihmiset eläisivät kuten suomalaiset. Yhdysvaltalaisten jalanjäljellä (9,6 ha) maapalloja tarvittaisiin 5,6. Jos taas kaikki eläisivät kuten intialaiset keskimäärin (jalanjälki 0,8 ha), ihmiskunnalle riittäisi puolikas maapallo. Suomalaisten ekologinen jalanjälki oli vuonna 2006 maailman suurimpia. Samana vuonna julkaistussa WWF:n Living Planet -raportissa Suomen ekologinen jalanjälki oli kolmanneksi suurin heti Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien ja Yhdysvaltojen jälkeen. Vuonna 2006 ihmiskunnan koko ekologinen jalanjälki oli noin 1,4 maapalloa. Tämän mukaan ihmiset käyttivät vuonna 2006 maapallon antimia hyväkseen 1,4 kertaa nopeammin kuin ne pystyvät uusiutumaan. Viime vuosina suomalaisten ekologinen jalanjälki on vain kasvanut entisestään. Ympäristöjärjestö WWF:n Living Planet -raportissa arvioitiin vuonna 2010 jokaisen suomalaisen kuluttaneen luonnonvaroja noin 6,2 hehtaarin verran. Vielä kaksi vuotta aikaisemmin, vuonna 2008 suomalaisten jalanjälki oli lähes hehtaarin pienempi. Raportin laskelmien mukaan maapallo kestää enimmillään tilanteen, jossa ihmisen keskimääräinen ekologinen jalanjälki ei ylitä 1,8 hehtaaria.

11 Internetissä on paljon ekologisen jalanjäljen laskureita. Jos oppilailla on mahdollisuus päästä nettiin, laskekaa oppilaiden kanssa oma ekologinen jalanjälki esimerkiksi osoitteessa tai

12 Tuotteen elinkaari ENERGIAA JA MATERIAALEJA LUONNON- VARAT RAAKA- AINEET TUOTANTO KAUPPA KULUTTAJA YHDYS- KUNTAJÄTE JÄTTEITÄ JA PÄÄSTÖJÄ Tuotteen elinkaarella tarkoitetaan tuotteen koko eliniän eri vaiheita. Elinkaari alkaa tuotteen raaka-aineiden hankinnasta ja päättyy jätteiden käsittelyyn. Tuotteen elinkaaren jokaisessa vaiheessa tarvitaan energiaa ja kuljetuksia, ja tuotetta valmistettaessa syntyy päästöjä maahan, veteen tai ilmaan. Tuotteen elinkaaren vaiheet ovat raaka-aineiden otto luonnosta valmistus tai jalostus jakelu ja kuljetukset käyttö ja kunnossapito uudelleenkäyttö ja kierrätys jätteiden käsittely Tuotteen elinkaaren jokaisessa vaiheessa tapahtuu energiankulutusta, kuljetuksia, päästöjä maahan, veteen tai ilmaan sekä meluhaittoja. Elinkaarianalyysissä selvitetään näiden vaikutuksia luontoon, jotta voidaan vertailla eri tuotteiden kokonaisvaikutuksia ympäristöön. Ongelmana eri tuotteiden elinkaarien vertailussa on se, että niiden ympäristövaikutuksia on hyvin vaikea vertailla keskenään. Lähde: Tuotteen elinkaarta voi havainnollistaa oppilaille esimerkkituotteen avulla Esimerkkinä havainnollistamisessa jokin turha, mutta oppilaille tuttu tuote, jonka merkitys jätteenä ei ole suuri. Tuotteeksi sopii hyvin jokin kotitalousesine, vaikkapa

13 kananmunaleikkuri tai samppanjavispilä. Keskustelun voi aloittaa sillä, että pohditaan miksi esimerkkituote on turha, millä siitä aikaansaadun "hyödyn" voi korvata. Tämä tuo lisäsyvyyttä pohdintaan. Voidaan havaita kuinka paljon ympäristövaikutuksia aiheutuu turhaan, ilman että tuotetaan mitään hyödyllistä. Opetustuokion voi aloittaa esittämällä kysymyksen esimerkkituotteesta: miksi tämänkaltaiset tuotteet ovat ympäristön kannalta hyvin haitallisia. Mikäli vastaukset koskevat tuotteen raakaaineita se on tehty muovista tms., voi kyselyä jatkaa ja antaa vinkkejä niin, että tuotteen turhuus, tarpeettomuus tulee esiin, pärjäisitkö viikon ilman tätä tuotetta, onko tuote elämisen kannalta välttämätön, mitä tapahtuu, jos et hanki tällaista tuotetta jne. Tämän jälkeen liitutaululle tai piirtoheitinkalvolle piirretään esimerkkituotteen elinkaari ja korostetaan siinä erityisesti raaka-aineen hankinnan, tuotteen valmistamisen ja kuljettamisen ympäristövaikutuksia: päästöjä ja luonnonvarojen kulutusta. Hyvä on, mikäli oppilaat saavat antaa vinkkejä elinkaaren piirtäjälle. Vinkkejä voi piirtäjä kysellä mitä sen jälkeen kysymyksillä. Päästöjä ja energiankulutusta voi havainnollistavassa piirroksessa kuvata symbolein. Päästöt voivat olla tummia pilviä ja energiankulutus öljytynnyreitä. Hyvä on kuitenkin mainita, että kaikki energia ei synny öljystä ja, että päästöjä ei synny vain ilmaan, vaan myös maaperään ja vesistöihin. Lähde:

14 Jogurtin elinkaari Mistä jogurtti tehdään? Mitä luonnonvaroja kuluu, että jogurtti saadaan syntymään? Missä kaikkialla jogurtti käy ennen kuin se päätyy kaupan hyllylle? Mistä jogurttipurkki on tehty? Mitä jogurtille ja purkille tapahtuu sen jälkeen kun joku ottaa sen kaupan hyllyltä? Mitä roskikseen heitettävää jogurtista jää? Mihin roska päätyy? Ottakaa pohdinnassa huomioon Kuljetukset Raaka-aineet Energiankulutus Luonnonvarat Tuotanto Kauppa Kuluttaja Jätehuolto Keskustelua oppilaiden kanssa esimerkkituotteen, jogurtin elinkaaresta näiden apukysymysten avulla.

15 Kestävä kulutus PYRITÄÄN ELÄMÄÄN NIIN, ETTÄ LUONTOA JA LUONNONVAROJA KULUTETAAN MAHDOLLISIMMAN VÄHÄN. LUONTOA KULUTTAA MM.: SHOPPAILU Kaiken tavaran ja ruuan valmistaminen kuluttaa luontoa. Mitä vähemmän ostaa kaupasta tavaraa ja ruokaa yms., sitä vähemmän luontokin kuluu. Osta vain ne mitä tarvitset! LIIKENNE autoilu ja lentäminen ENERGIAN KULUTUS Sähkön kulutus, asuntojen lämmittäminen, veden kuluttaminen, jätehuolto LÄHES KAIKKI IHMISEN TOIMINTA KULUTTAA LUONTOA. TÄYDELLINEN EKOELÄMÄ EI YLEENSÄ OLE MAHDOLLISTA, EIKÄ SIIHEN TARVITSEKAAN PYRKIÄ. JOKAINEN VOI KUITENKIN OSALLISTUA MUUTTAMALLA TAPOJAAN YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISEMMIKSI PIENIN ASKELIN. Kestävä kulutus tarkoittaa sitä, että kulutamme luonnonvaroja siihen tahtiin kuin ne ehtivät uusiutua ja pyrimme omilla valinnoillamme minimoimaan omasta kulutuksestamme aiheutuvat huonot ympäristövaikutukset. Kestävä kulutus edellyttää, että emme liiaksi kuluta luonnonvaroja, ostamme vain mitä todella tarvitsemme, kierrätämme parhaamme mukaan ja lopulta hävitämme käyttökelvottomaksi käyneet tavarat asianmukaisesti. Maapallo ei kestä, jos jatkamme kuluttamista nykyiseen malliin. Tämän hetkinen kuluttaminen ei siis ole kestävää. Tällä hetkellä viidesosa maapallon väestöstä kuluttaa lähes neljä viidesosaa sen resursseista. Jos kaikki eläisivät ja kuluttaisivat meidän tapaamme, ihmisten tarpeita varten tarvittaisiin useamman maapallon luonnonvarat. Kulutuksen epätasainen jakautuminen aiheuttaa sen, että osalla maapallon asukkaista on aivan liikaa ja toisilla aivan liian vähän. Suomessa omaa ympäristökuormitustaan voi pienentää poikkeuksellisen helposti pienillä valinnoilla elintason laskematta. Pidemmällä tähtäimellä kestävä elämäntapa lisää hyvän elämän mahdollisuuksia myös tuleville sukupolville. Jokainen voi kantaa kortensa kekoon ja pyrkiä ympäristöystävälliseen elämäntapaan pienin askelin. Esimerkiksi ruokaostoksilla käydään lähes päivittäin, ja vuosien myötä yhden ihmisen pienistä valinnoista kertyy huomattava vaikutus ympäristöön.

16 Keskustelun aiheita Lähde: Eko-Elmerin löytöretki Roska-Repen jäljillä Mitä turhia tavaroita omassa huoneessasi on? Mitä niille voisi tehdä? Oletko koskaan lahjoittanut pois omia tavaroitasi? Miltä oman tavaran pois antaminen tuntuu? Onko joku antanut sinulle jotain omaa? Miltä saaminen tuntuu? Kenelle voit tuottaa hyvää mieltä antamalla jotain omaasi? Mitä haittaa on liian paljoista leluista ja vaatteista? Oletko koskaan käynyt kirpputorilla tai kierrätyskeskuksessa? Miten kirpputori ja kierrätyskeskus eroavat toisistaan, entä kaupoista? Mitä mieltä olet ajatuksesta ostaminen ja omistaminen ei tee onnelliseksi? Mikä sinun mielestäsi on elämässä parasta? Mistä tulet onnelliseksi tai hyvälle mielelle? Keskustelua kuluttamisesta oppilaiden kanssa näiden kysymysten avulla.

17 1. Ympäristömerkit Ympäristömerkkien tarkoitus on auttaa jokapäiväisissä ostopäätöksissä ja muuttaa kulutustottumuksia ympäristöä säästävään suuntaan Perusajatuksena kaikissa ympäristömerkeissä on se, että kussakin tuoteryhmässä vain ympäristölle parhaat tuotteet voivat saada ympäristömerkin käyttöoikeuden. 1. Pohjoismainen ympäristömerkki, Joutsenmerkki. Joutsenmerkki antaa luotettavaa tietoa hyödykkeiden ympäristövaikutuksista. Eri tuoteryhmille on laadittu kriteerejä, joissa otetaan huomioon luonnonvarojen ja energian kulutus, haitalliset päästöt, melu, haju, jätteet ja mahdollisuus hyötykäyttöön. Kriteerit laaditaan asiantuntijaryhmissä, jotka arvioivat tuotteen olennaisia ympäristövaikutuksia tuotteen elinkaaren eri vaiheissa valmistuksessa, jakelussa, käytössä ja poistossa. Merkin myöntämiskriteerit uusitaan noin kolmen vuoden välein, eli tuotteiden on kehityttävä vastaamaan uusia kriteereitä. Merkkiä myönnettäessä otetaan huomioon myös tuotteen laatu: merkintä ei saa aiheuttaa laatu- tai toimivuustason heikkenemistä. 2. Suomen luonnonsuojeluliiton Norppaenergia-merkki. Energian tuotantotavasta saa tietoa Suomen luonnonsuojeluliiton energian ympäristömerkistä. Norppaenergia-merkki kertoo, että kuluttajan ostama sähkö on tuotettu tavalla, joka täyttää Suomen luonnonsuojeluliiton asettamat ympäristövaatimukset. 3. Luomu -valvottua tuotantoa merkki. Luomu-valvottua tuotantoa -merkki eli ns. aurinkomerkki noudattaa EU:n asetuksen luomuehtoja ja osoittaa että tuote on suomalaisen viranomaisen valvonnassa. Tuote on valmistettu, pakattu tai etiketöity Suomessa. Merkin myöntää Elintarviketurvallisuusvirasto.

18 4. Demeter-tuotemerkki. Biodynaamisen tuotteen tunnistaa Demetertuotemerkistä, joka on ainoa kansainvälisesti yhtenäiset laatunormit täyttävä tarkastusmerkki. Tuotemerkkisopimuksen solmiminen maa-, metsä- ja puutarhataloustuotteita tuottavien yritysten kanssa edellyttää, että tuotteet täyttävät lailliset vaatimukset. Biodynaamista viljelijää koskevat EU:n luomuasetuksen ehdot. Demeter-liiton hyväksymiä ehtoja tulee noudattaa sekä elintarvikkeiden että muiden biodynaamisesta maataloudesta peräisin olevien tuotteiden jalostuksessa ja tuotemerkinnässä. 5. Energiamerkki. Energiamerkki kertoo laitteen energiankulutuksen ja suorituskyvyn. Se on nykyään pakollinen kylmälaitteissa, pyykinpesukoneissa, kuivausrummuissa, kuivaavissa pesukoneissa sekä astianpesukoneissa. Merkinnän tavoitteena on ohjata kulutusta vähemmän energiaa kuluttaviin laitteisiin. 6. EU:n luomumerkki. EU:n luomumerkki tarjoaa kuluttajille varmuuden tuotteen alkuperästä ja laadusta. Elintarvikkeet voidaan merkitä luomuksi vain, jos vähintään 95 % niiden maatalousperäisistä ainesosista on luonnonmukaisia. EU:n luomutunnuksen, Eurolehden, käyttö on pakollista kaikissa EU:ssa valmistetuissa valmiiksi pakatuissa luomuelintarvikkeissa. Muissa luomutuotteissa ja EU:n ulkopuolelta tuoduissa luomutuotteissa tunnuksen käyttö on valinnaista. 7. Euroopan ympäristömerkki, Kukkamerkki. Euroopan ympäristömerkki on Euroopan yhteisön yhteinen ympäristömerkki. Sen periaatteet ovat samat kuin Pohjoismaisen ympäristömerkin. Ympäristömerkki myönnetään hakemuksesta tuotteille, jotka täyttävät merkin ympäristöä koskevat vaatimukset tuotteen koko elinkaaren ajalta. Vaatimustaso asetetaan niin, että % tuoteryhmän tuotteista voi saada EU-ympäristömerkin käyttöoikeuden. EUympäristömerkki myönnetään aina määräajaksi ja EU-ympäristömerkin saaneita tuotteita valvotaan jatkuvasti. 8. Reilun kaupan merkki. Reilun kaupan merkin tavoitteena on parantaa tuottajien sosiaalisia ja taloudellisia oloja, jolloin myös ekologiset olosuhteet otetaan paremmin huomioon ja siten lisätään mahdollisuuksia toteuttaa kestävää kehitystä. Ainoat viralliset tuotteiden ympäristömerkit ovat Joutsenmerkki (1.), Energiamerkki (5.) ja Kukkamerkki (7.). Virallisten ympäristömerkkien lisäksi on myös muita merkkejä, joita ympäristöystävällisille tuotteille voidaan antaa. Näitä muita merkkejä ovat mm. Suomen luonnonsuojeluliiton Norppaenergia-merkki (2.), Luomu-valvottua

19 tuotantoa merkki (3.), Demeter-tuotemerkki (4.), EU:n luomumerkki (6.) ja Reilun kaupan merkki (8.). Tuotemarkkinoilla esiintyy kirjava joukko muitakin merkkejä sekä ympäristöjärjestöjen logoja. Muut merkit eivät kuitenkaan takaa yhtä kokonaisvaltaista ja riippumatonta lähestymistapaa tuotteiden ympäristövaikutuksiin kuin viralliset ympäristömerkit. Lähde:

20 Jokaisen panos ratkaisee JOKAISEN ON HELPPO VÄHENTÄÄ ITSE TUOTTAMANSA JÄTTEEN MÄÄRÄÄ. JÄTEMÄÄRÄN VÄHENTÄMINEN ON LAJITTELUAKIN TÄRKEÄMPÄÄ! JÄTETTÄ VÄHENTÄMÄLLÄ SÄÄSTÄÄ LUONTOA JA RAHAA. säästöä pienillä muutoksilla Keksikää oppilaiden kanssa esimerkkejä siitä miten jätettä voi vähentää omassa perheessä, seuraavaan tapaan: Biojäte Paperi Älä käytä talouspaperia. Korvaa se käsipyyhkeillä ja keittiöräteillä. (talouspaperi on biojätettä vain, jos se kompostoidaan) Säilytä ostamasi elintarvikkeet asianmukaisesti. Käytä hyväksi ns. ylimääräinen ruokasi. Pakasta ruuantähteet tai käytä niitä seuraavana päivänä ruuan valmistukseen. Suunnittele ostoksesi etukäteen. Tee kauppalista jo kotona. Älä mene nälkäisenä kauppaan. Silloin tulee ostettua paljon ruokaa, turhaakin. Älä tilaa samoja lehtiä ystäviesi tai naapureidesi kanssa, kierrättäkää varsinkin aikakauslehdet. Kiinnitä postiluukkuun tai -laatikkoon "Ei mainoksia" tarra Älä tulostele turhia papereita, tulosta kaksipuolisesti. Käytä paperien kääntöpuolet ja muut tyhjät paperitilat esim. muistilappuina, kauppalistalappuina tai piirustuspaperina.

21 Lasi ja metalli Osta virvokkeet palautuspulloissa Käytä tyhjät lasipurkit uudelleen, esimerkiksi säilöntään tai askarteluun Suosi tuoreita ruokia säilykkeiden sijaan Suosi palautuspullojuomia tölkkien sijaan Kartonki Osta täyttöpakkauksiin pakattuja tuotteita tai perhepakkauksia Älä osta tuotteita joiden pakkauksissa on käytetty kartonkia säästämättä Älä käytä kertakäyttöastioita mökeillä ja retkilläkään Käytä kartonkipakkaukset pakkauskäytön jälkeen muihin tarkoituksiin. Kuivajäte/Sekajäte Ota kauppareissulle mukaan oma ostoskassi tai kori. Jos olet unohtanut kassin kotiin, älä osta/ota muovipussia kaupasta jos et todella tarvitse sitä. Käytä ostamiesi tuotteiden mukana tulleet pakkaukset ja rasiat uudelleen esim. ruoan pakastukseen, säilytykseen tai askarteluun Karta kertakäyttöistä, suosi kestävää! Osta vähän pakattua Vaarallinen jäte Älä käytä kertakäyttöisiä paristoja! Valitse uudelleen ladattavat Valitse myrkkyjen sijasta luonnontuotteita aina kun mahdollista (esim. torjunta-aineet). Valitse ympäristöystävälliset tuotteet ja työmenetelmät: vesiliukoiset aineet liuottimien sijaan, liotus kemiallisen aineen sijaan Suosi lihasvoimalla toimivia laitteita

Onni on rajaton Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Aiheet: Mitä onni on? Happy Planet Index BKT & onnellisuus Hyvän elämän osatekijät Mikä lisää onnellisuutta? Kestävä kulutus - rajat on Vastuulliset

Lisätiedot

Jätetäänkö vähemmälle? - Kulutus ja jätteen synnyn ehkäisy

Jätetäänkö vähemmälle? - Kulutus ja jätteen synnyn ehkäisy Jätetäänkö vähemmälle? - Kulutus ja jätteen synnyn ehkäisy Taustamateriaali / päivitetty 17.9.2010 / www.4v.fi/julkaisut Jaana Hiltunen Tämä on vuokratalojen asukkaille tarkoitetun kulutusta ja jätteen

Lisätiedot

Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin

Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin Johanna Krabbe Ympäristöosaamispalvelut 1.2.2013 Luonnonvarat tyydyttävät välttämättömiä tarpeita Luonnonvarat tyydyttävät hyvinvoinnin

Lisätiedot

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA LÄHIRUOKA

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA LÄHIRUOKA KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020 LÄHIRUOKA http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia Kainuun ilmastostrategia 2020-projekti valmistellaan maakunnallinen strategia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi ja siihen

Lisätiedot

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka Kiertotalous ja jätehuolto Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka 15.11.2016 Esityksen sisältö 1. Johdanto 2. Mitä on kiertotalous? 3. Yhdyskuntajätehuolto ja kierrätys

Lisätiedot

TUTKIVA OPPIMINEN, HAVAINNOINTI: Tutustutaan ympäristömerkkeihin

TUTKIVA OPPIMINEN, HAVAINNOINTI: Tutustutaan ympäristömerkkeihin PERUSTELE VÄITTÄMÄT: Ympäristöystävällinen ruoka Ruokaa syödään päivittäin ja ruokavalinnoilla on suuri vaikutus ympäristöön. Tutustutaan erilaisiin tapoihin vähentää oman syömisen ympäristökuormitusta.

Lisätiedot

Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki. Mitä jäte on? Lainsäädäntö 30.10.2012. Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy

Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki. Mitä jäte on? Lainsäädäntö 30.10.2012. Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy 31.10.2012 Anna Sarkkinen ja Paula Wilkman, Mitä jäte on? Jätelain mukaan jätteellä tarkoitetaan

Lisätiedot

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita.

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Kalvosarja on tuotettu Motivan ja Työtehoseuran yhteistyönä, osana Euroopan Komission SAVE-ohjelman tukemaa hanketta. Myös kauppa- ja teollisuusministeriö

Lisätiedot

Metallien kierrätys on RAUTAA!

Metallien kierrätys on RAUTAA! Metallien kierrätys on RAUTAA! METALLEJA VOI KIERRÄTTÄÄ L O P U T T O M A S T I M E T A L L I N E L I N K A A R I Metallituotteen valmistus Metallituotteen käyttö Metallien valmistuksessa raaka-aineiden,

Lisätiedot

I Ympäristönsuojelu Mitkä ovat mielestäsi viisi (5) suurinta paikallista ympäristöongelmaa?

I Ympäristönsuojelu Mitkä ovat mielestäsi viisi (5) suurinta paikallista ympäristöongelmaa? I Ympäristönsuojelu Mitkä ovat mielestäsi viisi (5) suurinta paikallista ympäristöongelmaa? 1.Liikenne 3a 15 42 % 2. Melu 5 3.lmansaasteet ja/tai hajut 1 24 67 % 4. Likaiset kadut 7 19 % 5. Julkisten rakennusten

Lisätiedot

Energiatehokkuuden kansalliset tavoitteet ja toteutus

Energiatehokkuuden kansalliset tavoitteet ja toteutus Energiatehokkuuden kansalliset tavoitteet ja toteutus Helena Säteri, ylijohtaja ARY 4.8.2009 Valkeakoski Helena Säteri, ympäristöministeriö/ ARY Asuntomessuseminaari Valkeakoskella 4.8.2009 Kohti uutta

Lisätiedot

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA Energiansäästö työpaikalla Miksi energiaa kannattaa säästää? Mistä työpaikan energiankulutus muodostuu? Miten töissä voi säästää energiaa? Lämmitys Jäähdytys Sähkö Valaistus

Lisätiedot

VALTSU:n painopistealueetsähkö- elektroniikkalaiteromu (SER)

VALTSU:n painopistealueetsähkö- elektroniikkalaiteromu (SER) VALTSU:n painopistealueetsähkö- ja elektroniikkalaiteromu (SER) Tarja-Riitta Blauberg /YM VALTSUn sidosryhmätilaisuus 23.9.2015 SYKEssä 1 VALTSUn painopistealueet Yhdyskuntajäte Biohajoava jäte Rakennusjäte

Lisätiedot

Asumisen ympäristövaikutukset

Asumisen ympäristövaikutukset 1 Asumisen ympäristövaikutukset Energiankulutus: lämmitys, sähkö ja lämmin vesi Veden kulutus Ostostavat ja hankinnat Rakentaminen, remontointi ja kunnossapito Jätehuolto: lajittelu ja kompostointi 2 Energiankulutus

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Tietokilpailu 2016 VASTAUKSET. pisteet yhteensä / 80 pistettä

Tietokilpailu 2016 VASTAUKSET. pisteet yhteensä / 80 pistettä Tietokilpailu 2016 VASTAUKSET pisteet yhteensä / 80 pistettä 1 Valitse oikea väittämä 1 Jätteiden määrää voi vähentää a ostamalla enemmän b ostamalla ulkomailta c ostamalla vähemmän Ympyröi yksi oikea

Lisätiedot

[Tiedoston alaotsikko]

[Tiedoston alaotsikko] [Tiedoston alaotsikko] YMPÄRISTÖSUUNNITELMA 1 Sisällysluettelo Lämmönkulutus... 3 Sähkönkulutus... 3 Veden kulutus... 4 Hankinnat... 4 Materiaalikulutus... 5 Jätteet... 6 Kuljetukset ja liikenne... 8 Ympäristösuunnitelman

Lisätiedot

Kulutuksen ja asumisen ilmastovaikutukset

Kulutuksen ja asumisen ilmastovaikutukset Kulutuksen ja asumisen ilmastovaikutukset Ilmastotohtorin vastaanotto Kampin kauppakeskuksessa Tieteen päivät 9-10.1.2013 Ari Nissinen, erikoistutkija Marja Salo, tutkija Maija Mattinen, tutkija Suomen

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Pienet muutokset arjessa ovat ilmastotekoja

Pienet muutokset arjessa ovat ilmastotekoja Pienet muutokset arjessa ovat ilmastotekoja WIN-WIN: Monilla ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta hyvillä valinnoilla on myös muita positiivisia vaikutuksia. Säästämällä ilmastoa voit säästää myös euroja

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN ILMASTONMUUTOS-KYSELYT VUOISINA 2007, 2009 ja 2010

ETELÄ-KARJALAN ILMASTONMUUTOS-KYSELYT VUOISINA 2007, 2009 ja 2010 LOPPURAPORTTI 1(12) 2011 ETELÄ-KARJALAN ILMASTONMUUTOS-KYSELYT VUOISINA 2007, ja Imatralla ja Lappeenrannassa suoritettiin ilmastonmuutos-kysely kolmannen kerran syksyllä. Kysely kohdistettiin kuntalaisille.

Lisätiedot

Pakkauksen. rooli. SUOMEN PAKKAUSYHDISTYS RY Roger Bagge

Pakkauksen. rooli. SUOMEN PAKKAUSYHDISTYS RY Roger Bagge Pakkauksen rooli Yhteenveto» Hyvä pakkaus täyttää perustehtävänsä: suojaa ja informoi» Tuotteen valmistuksen ympäristökuorma on moninkertainen pakkaukseen verrattuna» Käytetty pakkaus voidaan kierrättää»

Lisätiedot

Ympäristöohjelma. Top Camping Kalajoki

Ympäristöohjelma. Top Camping Kalajoki Ympäristöohjelma Top Camping Kalajoki Lähteet: www.energia.fi www.findikaattori.fi www.lindstrom.fi www.motiva.fi www.vihreapolku.info www.ymparisto.fi Top Camping Kalajoen leirintäalue sijaitsee ainutlaatuisessa

Lisätiedot

KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ. Ympäristöasiat Kuopiossa Tapio Kettunen

KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ. Ympäristöasiat Kuopiossa Tapio Kettunen KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ Ympäristöasiat Kuopiossa 10.4.2014 Tapio Kettunen Toimenpide Säästö vuodessa Vuotavan wc-istuimen tai hanan korjaaminen 100-900 Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella

Lisätiedot

PENNO Selvitä rahatilanteesi

PENNO Selvitä rahatilanteesi PENNO Selvitä rahatilanteesi TIEDÄTKÖ, KUINKA PALJON SINULLA ON RAHAA KÄYTÖSSÄSI? Kuuluuko arkeesi taiteilu laskujen ja välttämättömien menojen kanssa? Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Tämän Penno-työkirjan

Lisätiedot

Zero(ish) waste nollatoleranssi jätteelle

Zero(ish) waste nollatoleranssi jätteelle Zero(ish) waste nollatoleranssi jätteelle Meres enemmän muovii ku kaloi 2020, räppää Mikael Gabriel coverissaan Chisun kappaleesta Mun koti ei oo täällä. Tämä kuvaus on hyvinkin mahdollinen, kun mietitään

Lisätiedot

KESKIVIIKKO 14.9.2011. Ryhmätyö 1. asioille. aikaa tähän. Ei meillä ole. omaltakannalta: Onko pakko? saatu jo

KESKIVIIKKO 14.9.2011. Ryhmätyö 1. asioille. aikaa tähän. Ei meillä ole. omaltakannalta: Onko pakko? saatu jo EKOTUKIKITOIMINNAN PERUSKOULUTUS OSA III KESKIVIIKKO 14.9.2011 Koulutustilaisuudessa tehtiin kolme ryhmätyötä. Seuraavassa on koonti ryhmätöiden tuloksista. Ryhmätyö 1 Ensimmäisessä ryhmätyössä osallistujat

Lisätiedot

POSION KUNNAN JÄTEMAKSUN SÄÄNNÖT, MAKSUPERUSTEET JA JÄTEMAKSUT

POSION KUNNAN JÄTEMAKSUN SÄÄNNÖT, MAKSUPERUSTEET JA JÄTEMAKSUT POSION KUNNAN JÄTEMAKSUN SÄÄNNÖT, MAKSUPERUSTEET JA JÄTEMAKSUT Posion kunta, Toimintaympäristöpalvelut 01.03.2016 1 Kunta perii järjestämästään jätehuollosta ja siihen liittyvistä kustannuksista jäljempänä

Lisätiedot

3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista. Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala

3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista. Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala 3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala Esityksen sisältö 1. Energiansäästö, energiatehokkuus ja asuminen 2. Vinkkejä

Lisätiedot

POHDINTA: Mitä eroa on halulla ja tarpeella?

POHDINTA: Mitä eroa on halulla ja tarpeella? POHDINTA: Mitä eroa on halulla ja tarpeella? Arkikielessä sanat halu ja tarve sekoittuvat herkästi ja ihminen saattaa mainita esimerkiksi tarvitsevansa uudet kengät haluamisen sijasta. Mitä eroa on halulla

Lisätiedot

LOHASPACK 2011-14 LOHAS etnografia

LOHASPACK 2011-14 LOHAS etnografia LOHASPACK 2011-14 LOHAS etnografia Satu Jokinen Pakkaustutkimus PTR ry Loistava Paketti! 9.4.2014 Tavoite Lisätä ymmärrystä LOHAS-kuluttajien ostopäätösprosesseista Todentaa kyselytutkimuksessa mitattuja

Lisätiedot

Viisas liikkuminen. Kestävät liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Viisas liikkuminen. Kestävät liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Viisas liikkuminen Kestävät liikkumisvalinnat Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Tarja Jääskeläinen, päivitetty 20.10.2014 Valitse viisaasti liikenteessä Liikkumalla kävellen, pyörällä ja joukkoliikenteellä

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa. Säteilevät Naiset -seminaari 17.9.2007 Päivi Laitila

Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa. Säteilevät Naiset -seminaari 17.9.2007 Päivi Laitila Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa Säteilevät Naiset -seminaari 17.9.2007 Päivi Laitila Sisältö Motiva lyhyesti Taustaa energiankulutuksesta Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa Energiankäyttö

Lisätiedot

ZA5474. Flash Eurobarometer 316 (Attitudes of Europeans Towards Resource Efficiency) Country Questionnaire Finland

ZA5474. Flash Eurobarometer 316 (Attitudes of Europeans Towards Resource Efficiency) Country Questionnaire Finland ZA5474 Flash Eurobarometer 316 (Attitudes of Europeans Towards Resource Efficiency) Country Questionnaire Finland Fl316 Waste Management, Prevention, Re use and Recycling Q0. Ajatteletko että Eurooppa

Lisätiedot

Kiertotalous & WtE. Kiertotalouden vaikutus jätteen energiahyödyntämiseen L. Pirhonen

Kiertotalous & WtE. Kiertotalouden vaikutus jätteen energiahyödyntämiseen L. Pirhonen Kiertotalous & WtE Kiertotalouden vaikutus jätteen energiahyödyntämiseen 25.10.2016 L. Pirhonen 1 Sisältö Kiertotalous ja kierrätystavoitteet Millaisilla tavoilla kierrätysaste olisi mahdollista saavuttaa?

Lisätiedot

Joensuun normaalikoulun kestävän kehityksen suunnitelma ja toimintaperiaatteet

Joensuun normaalikoulun kestävän kehityksen suunnitelma ja toimintaperiaatteet 1 Joensuun normaalikoulun kestävän kehityksen suunnitelma ja toimintaperiaatteet Kestävän kehityksen määritelmän mukaan tarkoituksena on turvata tämän päivän yhteiskunnan tarpeet samalla, kun turvataan

Lisätiedot

materiaalitehokkuuden näkökulmasta

materiaalitehokkuuden näkökulmasta IE-direktiivi ja jätedirektiivi materiaalitehokkuuden näkökulmasta Laura Karvonen, Ulla Lassi ja Toivo Kuokkanen Analytiikkapäivät Kokkola Esityksen sisältö Materiaalitehokkuuden määritelmä Materiaalitehokkuus

Lisätiedot

Näkymätön reppu SIEPPO 3

Näkymätön reppu SIEPPO 3 Näkymätön reppu Kuinkahan monta tavaraa maailmassa on? (Kuinka monta tavaraa sinulla on?) Kuinkahan paljon aineita jokaisen tavaran näkymättömässä repussa on kaikkiaan? (Mikä ihmeen näkymätön reppu?) Näkymätön

Lisätiedot

Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina ( ) VANTAAN SEURAKUNNAT 1

Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina ( ) VANTAAN SEURAKUNNAT 1 Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina 2015 2020 (5.6.2015) VANTAAN SEURAKUNNAT 1 Ympäristökasvatussuunnitelma vuosille 2015-2020 Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina

Lisätiedot

Energian tuotanto ja käyttö

Energian tuotanto ja käyttö Energian tuotanto ja käyttö Mitä on energia? lämpöä sähköä liikenteen polttoaineita Mistä energiaa tuotetaan? Suomessa tärkeimpiä energian lähteitä ovat puupolttoaineet, öljy, kivihiili ja ydinvoima Kaukolämpöä

Lisätiedot

Ekopassi ekotehokkaaseen loma-asumiseen

Ekopassi ekotehokkaaseen loma-asumiseen Ekopassi ekotehokkaaseen loma-asumiseen 15.6.2011 Jyri Nieminen, VTT 2 Vapaa-ajan asumisen ekotehokkuus Mökkimatkoja vuodessa noin 5 miljardia kilometriä 90 % matkoista henkilöautoilla Matkojen keskipituus

Lisätiedot

PUHDAS VESI MAAILMAN ARVOKKAIN LUONNONVARA

PUHDAS VESI MAAILMAN ARVOKKAIN LUONNONVARA PUHDAS VESI MAAILMAN ARVOKKAIN LUONNONVARA VERCON OY Yli 30 vuoden kokemuksella ja tinkimättömällä palvelulla olemme saavuttaneet asiakkaidemme luottamuksen ja markkinajohtajuuden Suomessa Vertolla on

Lisätiedot

Tiesitkö, että leipä on ekologinen valinta?

Tiesitkö, että leipä on ekologinen valinta? VASTUULLINEN LEIPÄ Tiesitkö, että leipä on ekologinen valinta? Varsinkin täysjyväleipä on osa ympäristöystävällistä ruokavaliota. Suurin osa leivistä valmistetaan käyttämällä vain kasvipohjaisia raaka-aineita.

Lisätiedot

Tapaustutkimus: Shape Media

Tapaustutkimus: Shape Media 28.3.214 Tapaustutkimus: Shape Media Maija Federley, Minna Nors, Hanna Pihkola & Katri Behm Kestäviä palveluita käyttäjäymmärrykseen perustuen Mistä aiheutuvat merkittävimmät ympäristövaikutukset kokonaisvaltaisesti

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

ONKO IÄLLÄ MERKITYSTÄ? ERI SUKUPOLVET KULUTTAJINA TULEVAISUUDESSA

ONKO IÄLLÄ MERKITYSTÄ? ERI SUKUPOLVET KULUTTAJINA TULEVAISUUDESSA ONKO IÄLLÄ MERKITYSTÄ? ERI SUKUPOLVET KULUTTAJINA TULEVAISUUDESSA Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopisto Myynnin ennakointikamari 10.11.2015 Kulutuksen nykytila ja trendit Mikä on iän ja sukupolven merkitys

Lisätiedot

Itä-Suomen jätesuunnitelman toimenpiteiden priorisointi Ehdotetut hankeaihiot Alue 5: Materiaalitehokkuus

Itä-Suomen jätesuunnitelman toimenpiteiden priorisointi Ehdotetut hankeaihiot Alue 5: Materiaalitehokkuus Itä-Suomen jätesuunnitelman toimenpiteiden priorisointi Ehdotetut hankeaihiot 1 5.1 Ekologisen tuotesuunnittelun edistäminen... 3 5.2 Uusiokäytön ja kestävän kulutuksen edistäminen... 4 5.3 Materiaalitehokkuus

Lisätiedot

Ilmastoasiat kunnassa toimeenpanoa ja yhteistyötä. Satakunnan ympäristötietoisuus ja -kasvatusverkosto 12.4.2013 Outi Aalto

Ilmastoasiat kunnassa toimeenpanoa ja yhteistyötä. Satakunnan ympäristötietoisuus ja -kasvatusverkosto 12.4.2013 Outi Aalto Ilmastoasiat kunnassa toimeenpanoa ja yhteistyötä Satakunnan ympäristötietoisuus ja -kasvatusverkosto 12.4.2013 Outi Aalto Esityksen sisältö Taustaa Hankkeen rahoitus Mitä hankkeessa tehdään? Hankkeen

Lisätiedot

Millainen maailmani pitäisi olla?

Millainen maailmani pitäisi olla? Millainen maailmani pitäisi olla? Luomme itsellemme huomaamattamme paineita keräämällä mieleen asioita joiden pitäisi olla toisin kuin ne ovat. Tällä aiheutamme itsellemme paitsi tyytymättömyyttä mutta

Lisätiedot

Vantaalainen tarvitsee kulutukseensa kuuden ja puolen jalkapallokentän suuruisen alueen vuodessa

Vantaalainen tarvitsee kulutukseensa kuuden ja puolen jalkapallokentän suuruisen alueen vuodessa Tilastokatsaus 2000:8 Vantaan kaupunki Tilasto ja tutkimus 26.9.2000 Katsauksen laatija: Tina Kristiansson, puh. 8392 2794 e-mail: tina.kristiansson@vantaa.fi B 12 : 2000 ISSN 0786-7832, ISSN 0786-7476

Lisätiedot

Kestävä kehitys mukaan toiminnansuunnitteluun. Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut

Kestävä kehitys mukaan toiminnansuunnitteluun. Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Kestävä kehitys mukaan toiminnansuunnitteluun Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Ohjelma Tutustuminen Kestävä kehitys eli Keke Keke-toiminnan hyötyjä Toiminnan aloittaminen Vinkkejä motivointiin

Lisätiedot

Taloyhtiön ja taloyhtiöasukkaan energiatehokkuuden askelmerkit. Ilari Rautanen

Taloyhtiön ja taloyhtiöasukkaan energiatehokkuuden askelmerkit. Ilari Rautanen Taloyhtiön ja taloyhtiöasukkaan energiatehokkuuden askelmerkit Ilari Rautanen Esityksen sisältö Kodin ja taloyhtiön energiankulutus Rakenteiden, huollon ja ihmisten vaikutus Turha kulutus pois asumismukavuudesta

Lisätiedot

YMPÄRISTÖOHJELMA A200 10.02.2009

YMPÄRISTÖOHJELMA A200 10.02.2009 A200 10.02.2009 A200 2/7 1. Y M P Ä R I S T Ö O H J E L M A 1. 1 Y m p ä r i s t ö o h j e l m a n t a u s t a j a t a r k o i t u s on konsulttitoimintaa harjoittava yritys, jonka palveluihin kuuluu mm.

Lisätiedot

EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua.

EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua. EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua. Se asettaa itselleen energiatavoitteita, joiden perusteella jäsenmaissa joudutaan kerta kaikkiaan luopumaan kertakäyttöyhteiskunnan

Lisätiedot

Tarvitsetko lisää virtaa?

Tarvitsetko lisää virtaa? Tarvitsetko lisää virtaa? Elintarvikkeet ja taukotilaratkaisut 1 Staples Business Advantage Elintarvikkeet ja taukotilaratkaisut Parhaat ideat eivät aina synny työpöydän tai tietokoneen ääressä: toisinaan

Lisätiedot

Korjausliike kestävään talouteen. Yhden jäte toisen raaka-aine Eeva Lammi, ympäristöhuollon asiantuntija, Lassila & Tikanoja. 1Lassila & Tikanoja Oyj

Korjausliike kestävään talouteen. Yhden jäte toisen raaka-aine Eeva Lammi, ympäristöhuollon asiantuntija, Lassila & Tikanoja. 1Lassila & Tikanoja Oyj Korjausliike kestävään talouteen Yhden jäte toisen raaka-aine Eeva Lammi, ympäristöhuollon asiantuntija, Lassila & Tikanoja 1Lassila & Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj 2 KIERRÄTYS JA HYÖDYNTÄMINEN:

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto. Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Sisältö Keski-Suomen Energiatoimisto, kuluttajien energianeuvonta

Lisätiedot

Kotitehtävän tarkastus

Kotitehtävän tarkastus Kotitehtävän tarkastus Tarkistetaan edellisen tunnin kotitehtävä Kuidun saanti Ruuanvalmistus Tehtävä Keskustele parisi kanssa Kuka teidän perheessä kokkaa yleensä? Kuka päättää mitä syödään? Onko ruoka

Lisätiedot

Ympäristöriskianalyysit 1/7 Jätevedet Kyllä Osittain Ei

Ympäristöriskianalyysit 1/7 Jätevedet Kyllä Osittain Ei Ympäristöriskianalyysit 1/7 Jätevedet Kyllä Osittain Ei 1. Tunnetaanko tilalla muodostuvien jätevesien laatu ja niille soveltuvat käsittelymenetelmät? 2. Toimiiko asuinrakennusten jätevesien käsittely

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely Helmikuu 2013 Vastaajia yhteensä 539 Koonti Inkeri Ahvenisto Vastaajat alaluokkien kyselyssä: yht. 314 hlö Vastaajat yllun + henkilöstön

Lisätiedot

Resurssiviisaudella kestävää kasvua kaupungeille ja kunnille. Kaupunkeihin uutta voimaa resurssiviisaudesta -seminaari Lari Rajantie 2.6.

Resurssiviisaudella kestävää kasvua kaupungeille ja kunnille. Kaupunkeihin uutta voimaa resurssiviisaudesta -seminaari Lari Rajantie 2.6. Resurssiviisaudella kestävää kasvua kaupungeille ja kunnille Kaupunkeihin uutta voimaa resurssiviisaudesta -seminaari Lari Rajantie 2.6.2015 Resurssiviisaus on valtava mahdollisuus Sitra Lari Rajantie

Lisätiedot

Jyväskylän energiatase 2014

Jyväskylän energiatase 2014 Jyväskylän energiatase 2014 Jyväskylän kaupunginvaltuusto 30.5.2016 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi www.facebook.com/energiatoimisto 1.6.2016 Jyväskylän energiatase 2014 Öljy 27 % Teollisuus

Lisätiedot

Bingo maailman kaupasta

Bingo maailman kaupasta Bingo maailman kaupasta Teemat: Globaali taloudellinen velka, ekologinen velka, maailmankauppa, reilu kauppa Kesto: 30 min? Osallistujia: 6 + Ikäsuositus: 13 + Tarvikkeet: Pelipohjat pareille tai pienille

Lisätiedot

Kaksi tapaa vähentää sähkönkulutuksen hiilidioksidipäästöjä kunnassa. Miten hankintaan uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä?

Kaksi tapaa vähentää sähkönkulutuksen hiilidioksidipäästöjä kunnassa. Miten hankintaan uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä? Kaksi tapaa vähentää sähkönkulutuksen hiilidioksidipäästöjä kunnassa Miten hankintaan uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä? Mitä ovat sähkön alkuperätakuut? EU:ssa käytössä oleva yhtenäinen järjestelmä.

Lisätiedot

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely Helmikuu 2013 Vastaajia yhteensä 539 Koonti Inkeri Ahvenisto Vastaajat alaluokkien kyselyssä: yht. 314 hlö Vastaajat yllun + henkilöstön

Lisätiedot

OAMKILAISEN YMPÄRISTÖOPAS :: oamk.fi

OAMKILAISEN YMPÄRISTÖOPAS :: oamk.fi OAMKILAISEN YMPÄRISTÖOPAS :: oamk.fi Sisällys Paperinkulutus 4 Sähkön- ja energiankulutus 5 Vedenkulutus 7 Toimiston jätteet 7 Toimiston kahvitus, taukotila ja puhdistus 8 Hankinnat 9 Ruokatuotannon ympäristömerkit

Lisätiedot

Pakkauksen rooli ruokahävikin synnyssä. Hanna Hartikainen, MTT LOHASPACK-vuosiseminaari 19.3.2013

Pakkauksen rooli ruokahävikin synnyssä. Hanna Hartikainen, MTT LOHASPACK-vuosiseminaari 19.3.2013 Pakkauksen rooli ruokahävikin synnyssä Hanna Hartikainen, MTT LOHASPACK-vuosiseminaari 19.3.2013 Ruuan ilmasto- ja ympäristövaikutukset Muu Koulu/työ Vaatteet Hyvnvointi Vapaa-aika Ruoka Asuminen Seppälä

Lisätiedot

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi.

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi. Tietokilpailu 2016 Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi Paikkakunta Joukkue 1. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 2. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 3.

Lisätiedot

Tavoitteet: Oppilas ymmärtää uusiutuvien energialähteiden perusteet ja mahdollisuudet.

Tavoitteet: Oppilas ymmärtää uusiutuvien energialähteiden perusteet ja mahdollisuudet. RAKENNA RUOHOKATTILA Tavoitteet: Oppilas ymmärtää uusiutuvien energialähteiden perusteet ja mahdollisuudet. Tehtävän kuvaus: Tehtävässä rakennetaan laite, joka käyttää vastaleikattua ruohoa veden lämmittämiseen.

Lisätiedot

HÄMEEN VESIEN SUOJELU- VINKIT. Mitä minä voin tehdä?

HÄMEEN VESIEN SUOJELU- VINKIT. Mitä minä voin tehdä? HÄMEEN VESIEN SUOJELU- VINKIT Mitä minä voin tehdä? Leväpartaiset rantakivet, sinilevämassat ja verkkojen limoittuminen ovat kaikki oireita rehevöitymisestä. Myös vieraslajit uhkaavat herkkää järviluontoa.

Lisätiedot

Tekstiilijäte ja jätehuollon tavoitteet. Tekstiilijäte raaka-aineena -seminaari Sirje Stén, ympäristöministeriö

Tekstiilijäte ja jätehuollon tavoitteet. Tekstiilijäte raaka-aineena -seminaari Sirje Stén, ympäristöministeriö Tekstiilijäte ja jätehuollon tavoitteet Tekstiilijäte raaka-aineena -seminaari 4.6.2014 Sirje Stén, ympäristöministeriö Tekstiilijäte osana jätehuoltoa ja sen tavoitteita Tekstiilien uudelleenkäyttö ja

Lisätiedot

PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ!

PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ! PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ! Paikallista ruokaa julkisiin ruokapalveluihin - rahat omalle alueelle Yritysten kanssa tehty tuotekehitystyö ja sen merkitys Palvelujohtaja Paula Juvonen 15.9.2016 Arkea Oy

Lisätiedot

Viisas liikkuminen. Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Viisas liikkuminen. Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Viisas liikkuminen Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Tarja Jääskeläinen, päivitetty 7.6.2013 Valitse viisaasti liikenteessä Liikkumalla kävellen, pyörällä ja

Lisätiedot

Reilun kaupan aarrejahti tuli kaupunkiin tervetuloa mukaan!

Reilun kaupan aarrejahti tuli kaupunkiin tervetuloa mukaan! Oppilaan materiaali 1/7 Reilu kauppa on olemassa, jotta kaikilla maailman ihmisillä, myös kehitysmaissa, olisi mahdollisuus elättää itsensä omalla työllään. Reilua kauppaa tarvitaan myös siksi, että lapsilla

Lisätiedot

Pakkaus on välttämätön hyvä ei välttämätön paha

Pakkaus on välttämätön hyvä ei välttämätön paha Pakkaus on välttämätön hyvä ei välttämätön paha 17.1.2017 Kajaani 1 Suomen Pakkausyhdistys ry Pakkausalan yhteistoimintajärjestö perustettu 1954 Toiminta-ajatus: pakkausalan toimintaedellytysten edistäminen

Lisätiedot

Tievalaistuksen elinkaariarviointi. Seminaari , Light Energy -projekti Leena Tähkämö Valaistusyksikkö Sähkötekniikan ja automaation laitos

Tievalaistuksen elinkaariarviointi. Seminaari , Light Energy -projekti Leena Tähkämö Valaistusyksikkö Sähkötekniikan ja automaation laitos Tievalaistuksen elinkaariarviointi Seminaari 5.4.2016, Light Energy -projekti Leena Tähkämö Valaistusyksikkö Sähkötekniikan ja automaation laitos Tievalaistuksen elinkaariarviointi - Elinkaariarviointi

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Korttien avulla voi esimerkiksi

Korttien avulla voi esimerkiksi Mallia luonnosta Korttien avulla voi esimerkiksi Kasveille ja eläimille on kehittynyt monenlaisia keinoja toimia energiatehokkaasti ja hyödyntää uusiutuvaa energiaa. Näistä ihmisellä on paljon opittavaa.

Lisätiedot

Uuraisten energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Uuraisten energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Uuraisten energiatase 2010 Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Uuraisten energiatase 2010 Öljy 53 GWh Puu 21 GWh Teollisuus 4 GWh Sähkö 52 % Prosessilämpö 48 % Rakennusten lämmitys 45 GWh Kaukolämpö

Lisätiedot

Ruukki life -paneeli. Markkinoiden ekologisin sandwichpaneeli

Ruukki life -paneeli. Markkinoiden ekologisin sandwichpaneeli 1 2 Ruukki life -paneeli Markkinoiden ekologisin sandwichpaneeli 3 Mikä Ruukki life paneeli on? Esivalmistettu sandwich-paneeli, jossa kahden teräslevyn välissä on eristekerros. Yli 70% mineraalivillan

Lisätiedot

Solidaarinen maatalous. Sosiaalifoorumi 2.4.2011 Jukka Lassila

Solidaarinen maatalous. Sosiaalifoorumi 2.4.2011 Jukka Lassila Solidaarinen maatalous Sosiaalifoorumi 2.4.2011 Jukka Lassila Työn arvotus Ruoan tuotanto 5 /h Jatkojalostus 10 /h Edunvalvonta 0-15 /h Luomenauraus ym. 20 /h Luennot 40-50 /h Maatila nykymalli Tuotantopanos

Lisätiedot

Metsästä tuotteeksi. Kestävän kehityksen arviointi. Helena Wessman KCL

Metsästä tuotteeksi. Kestävän kehityksen arviointi. Helena Wessman KCL Metsästä tuotteeksi. Kestävän kehityksen arviointi Helena Wessman KCL Helena Wessman 27.5.2009 1 MITÄ ON KESTÄVÄ KEHITYS? Kestävä kehitys = taloudellisuus+sosiaalinen hyväksyttävyys+ ympäristöystävällisyys

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Sisältö Keski-Suomen Energiatoimisto, kuluttajien energianeuvonta

Lisätiedot

Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä ravintoloissa sekä laitos- ja keskuskeittiöissä

Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä ravintoloissa sekä laitos- ja keskuskeittiöissä Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä ravintoloissa sekä laitos- ja keskuskeittiöissä Päivi Urrila Hämeenlinnan seudullisen ympäristötoimen monisteita 14 2008 Hämeenlinnan kaupunki Urrila,

Lisätiedot

VESIVOIMAN ASENNEKYSELYN 2008 TULOKSET

VESIVOIMAN ASENNEKYSELYN 2008 TULOKSET 1(10) VESIVOIMAN ASENNEKYSELYN 2008 TULOKSET TAUSTAA Energiateollisuus ry (ET) teetti TNS Gallupilla kyselyn suomalaisten suhtautumisesta vesivoimaan ja muihin energialähteisiin Jatkoa ET:n teettämälle

Lisätiedot

Luomun asiakirjat. Vähittäiskauppiaat ja ammattikeittiöt

Luomun asiakirjat. Vähittäiskauppiaat ja ammattikeittiöt Luomun asiakirjat Vähittäiskauppiaat ja ammattikeittiöt käsitteitä Asiakirjaselvitys Vaatimuksenmukaisuustodistus/-vakuus Saateasiakirja Luomun merkinnät Asiakirjaselvitys Pakollinen asiakirja Tällä tuottaja

Lisätiedot

Miksi ruokaa pitää tuottaa Suomessa, eikö perulainen pihvi kelpaa?

Miksi ruokaa pitää tuottaa Suomessa, eikö perulainen pihvi kelpaa? Miksi ruokaa pitää tuottaa Suomessa, eikö perulainen pihvi kelpaa? -Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Suomessa KTM Leena Viitaharju leena.viitaharju@helsinki.fi, Kouvola, 5.4.2016 9.10.2013

Lisätiedot

ENKAT hanke: Biokaasutraktorin vaikutus biokaasulaitoksen energiataseeseen ja kasvihuonekaasupäästöihin

ENKAT hanke: Biokaasutraktorin vaikutus biokaasulaitoksen energiataseeseen ja kasvihuonekaasupäästöihin ENKAT hanke: Biokaasutraktorin vaikutus biokaasulaitoksen energiataseeseen ja kasvihuonekaasupäästöihin MMM Mari Seppälä Jyväskylän yliopisto Bio- ja ympäristötieteiden laitos Biokaasulaitoksen energiatase

Lisätiedot

PankaBrite. Korsnäs Carry (Frövi carry)

PankaBrite. Korsnäs Carry (Frövi carry) AKKAUSKARTONGIT ankabrite äällystetty hiokkeellinen taivekartonki. Simcote Vahvasti päällystetty hiokkeellinen taivekartonki. rintline Kierrätyskuiturunkoinen kartonki. Korsnäs Carry (Frövi carry) Korkealuokkainen

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

ILMASTO-OHJELMA Pienillä arjen muutoksilla VAIKUTTAVIIN ILMASTOTEKOIHIN

ILMASTO-OHJELMA Pienillä arjen muutoksilla VAIKUTTAVIIN ILMASTOTEKOIHIN ILMASTO-OHJELMA 2016 2020 Pienillä arjen muutoksilla VAIKUTTAVIIN ILMASTOTEKOIHIN Espoon kaupunki haluaa olla vastuullinen edelläkävijä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Kaupunki on laatinut ilmasto-ohjelman,

Lisätiedot

Keski-Suomen energiatase 2014

Keski-Suomen energiatase 2014 Keski-Suomen energiatase 2014 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi www.facebook.com/energiatoimisto Sisältö Keski-Suomen energiatase 2014 Energialähteet ja energiankäyttö Uusiutuva energia Sähkönkulutus

Lisätiedot

Kasvinsuojeluainejäämät tavanomaisissa ja luomuelintarvikkeissa

Kasvinsuojeluainejäämät tavanomaisissa ja luomuelintarvikkeissa Kasvinsuojeluainejäämät tavanomaisissa ja luomuelintarvikkeissa Sanna Viljakainen Ylitarkastaja, TkT Tuoteturvallisuusyksikkö Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Kasvinsuojeluaineiden käyttö Käytetään

Lisätiedot

Jämsän energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Jämsän energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Jämsän energiatase 2010 Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Jämsän energiatase 2010 Öljy 398 GWh Turve 522 GWh Teollisuus 4200 GWh Sähkö 70 % Prosessilämpö 30 % Puupolttoaineet 1215 GWh Vesivoima

Lisätiedot

Luonnonvarojen käytön vähentäminen sekä priorisointi - mitä strategiat sanovat? Alina Pathan, Jussi Nikula, Sanna Ahvenharju Gaia Consulting Oy

Luonnonvarojen käytön vähentäminen sekä priorisointi - mitä strategiat sanovat? Alina Pathan, Jussi Nikula, Sanna Ahvenharju Gaia Consulting Oy Luonnonvarojen käytön vähentäminen sekä priorisointi - mitä strategiat sanovat? Alina Pathan, Jussi Nikula, Sanna Ahvenharju Gaia Consulting Oy Tarkastellut strategiat Kansainvälisiä ja kansallisia luonnonvarojen

Lisätiedot

Yritysyhteistyömalli HOK-Elannon kanssa!

Yritysyhteistyömalli HOK-Elannon kanssa! Yritysyhteistyömalli HOK-Elannon kanssa Eero Antila Arttu Brade Elsa Nyrhinen Elsa Pekkarinen Iisa Rautiainen Johdanto Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan järjestämällä kurssilla Matematiikka ja

Lisätiedot

aiheuttaa planeetallemme ja miten elämäntapaamme voisi muuttaa kestävämpään suuntaan.

aiheuttaa planeetallemme ja miten elämäntapaamme voisi muuttaa kestävämpään suuntaan. E kologisesti kestävä toiminta huomioi luonnon kestokyvyn ja turvaa sen monimuotoisuuden. Ekologinen jalanjälki on maankäyttöön perustuva ekologisen kestävyyden mittari. Se kuvaa globaalihehtaareina, kuinka

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI. Keski-Suomen Energiatoimisto

Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI. Keski-Suomen Energiatoimisto Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 13.10.2011 Lauri Penttinen Sisältö Ryhmätöiden läpikäynti Taustaa: vesi ja jätevesi

Lisätiedot

Energia ja ympäristö liiketoiminta-alue. DM 420002 01-2009 Copyright Tekes

Energia ja ympäristö liiketoiminta-alue. DM 420002 01-2009 Copyright Tekes Energia ja ympäristö liiketoiminta-alue Energia- ja ympäristöklusteri Energialiiketoiminta Ympäristöliiketoiminta Energian tuotanto Polttoaineiden tuotanto Jakelu Siirto Jakelu Jalostus Vesihuolto Jätehuolto

Lisätiedot