MUISTIINPANOT OPETTAJALLE

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MUISTIINPANOT OPETTAJALLE"

Transkriptio

1 NUUKUUSVIIKKO MUISTIINPANOT OPETTAJALLE Luonnonvarojen säästäväinen käyttö diasarjan esittämisen tueksi

2 Aloitussivu

3 Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN KULUTTAMISEN AIHETTA IHMISTEN TIETOISUUTEEN JA AJATUKSIIN VUOSITTAIN TEEMAN PUITTEISSA EDISTETÄÄN LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄISTÄ KÄYTTÖÄ JA JÄTTEIDEN SYNNYN EHKÄISYÄ TEEMAVIIKOLLE ON JÄRJESTETTY OHJELMAA YMPÄRI SUOMEN sivulta lainattua: Nuukuusviikkoa on järjestänyt 20 kansalaisjärjestön yhteinen Kierrätysliike. Viikolle on valittu vaihtuva teema, jonka puitteissa edistetään luonnonvarojen säästäväistä käyttöä ja jätteiden synnyn ehkäisyä. Esimerkiksi Nuukuusviikon 2011 koordinoi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus. Kohderyhmänä olivat järjestöt, yhdistykset ja muut yhteisöt urheiluseuroista vanhempainyhdistyksiin ja kaveriporukoihin. Tarkoituksena oli levittää tietoa kestävän kehityksen mukaisten tapahtumien ja muun toiminnan järjestämisestä. Teemassa hyödynnettiin 4V-hankkeen tuottamia materiaaleja.

4 Luonnonvarojen säästäväinen käyttö JOKAINEN MEISTÄ VOI KÄYTTÄÄ LUONNONVAROJA SÄÄSTÄVÄISESTI, JOKAINEN VOI OSALLISTUA! Mitä on kuluttaminen? Kulutustottumusten muuttaminen Kestävä kulutus Mitä esimerkkejä keksitte luonnonvarojen säästäväisestä käytöstä?? MIKSI LUONNONVAROJA PITÄÄ SÄÄSTÄÄ? Maapallon hyvinvointi SÄÄSTÖÄ KIERRÄTYKSEN AVULLA Lajittelu Jätteistä tehdään uutta säästetään luonnonvaroja! Mitä oppilaille tulee mieleen sanasta KULUTTAMINEN? Kuluttaminen on kaiken mahdollisen (vaatteet, ruoka, tavarat, koneet, sähkö, bensa, yms. hyödykkeet) käyttämistä. Pohtikaa oppilaiden kanssa mitä voi kuluttaa? Jokainen meistä voi muuttaa kulutustottumuksiaan parempaan suuntaan. Sillä tarkoitetaan, että muuttaa tapojaan niin, että kuluttaa vähemmän. Pohtikaa oppilaiden kanssa miten he voisivat kuluttaa vähemmän. Esimerkkejä: Käyttämällä kirjastoa omien kirjojen ostamisen sijaan. Polkemalla pyörällä lyhyet matkat. Syömällä karkkien yms. herkkujen sijaan esim. kesällä marjoja tai herneitä. Säästämällä mahdolliset viikkorahat johonkin tärkeään ja kauan haluttuun sen sijaan, että tuhlaisi rahan saman tien johonkin turhempaan. Kestävä kulutus tarkoittaa sitä, että kulutamme luonnonvaroja siihen tahtiin kuin ne ehtivät uusiutua ja pyrimme omilla valinnoillamme minimoimaan omasta kulutuksestamme aiheutuvat huonot ympäristövaikutukset. Kestävä kulutus edellyttää, että emme liiaksi kuluta luonnonvaroja, ostamme vain mitä todella tarvitsemme, kierrätämme parhaamme mukaan ja lopulta hävitämme käyttökelvottomaksi käyneet tavarat asianmukaisesti. Esimerkkejä luonnonvarojen säästävään käyttöön:

5 Eniten luonnonvaroja kuluu liikenteeseen, matkailuun ja asumiseen, joten niissä säästäminen tuo eniten säästöä (mm. lämmitys, sähkö, polttoaine). Vähennä, käytä uudelleen ja kierrätä. Miksi luonnonvaroja pitää säästää? Monilla alueilla luonnonvaroja kulutetaan nopeammin kuin ne voivat uusiutua. Jos jatkamme tällaista kuluttamista, kulutamme maapallon voimavarat loppuun. Säästöä kierrätyksen avulla Syntypaikka lajittelu on kaiken a ja o. Syntypaikkalajittelulla tarkoitetaan sitä, että jäte lajitellaan siellä missä sitä syntyy, eikä viedä sekalaisena kuormana jätteidenkäsittelyalueelle tai heitetä roskikseen. Ilman lajittelua ei ole jätteiden hyötykäyttöä. Lajittelu mahdollistaa sen, että kaikkien tuotteiden valmistukseen ei tarvita uusia luonnon materiaaleja, vaan osa niistä voidaan korvata uudelleen käytettävillä jätemateriaaleilla.

6 Viisas kuluttaa vähemmän VIISASTA ON KÄYTTÄÄ ESINEITÄ, ASIOITA, TAVAROITA, VAATTEITA, ELINTARVIKKEITA YMS. VAIN SEN VERRAN KUIN TARVITSEE Ei osteta ruokaa niin paljon, että sitä pitää heittää roskikseen Kuljetaan lyhyet matkat pyörällä tai kävellen ei kuluteta bensaa (ja autoa) Korjataan rikkimenneet tavarat, ei osteta tilalle uutta Ostetaan ympäristölle ystävällisiä tuotteita TARVITSENKO TODELLA TÄMÄN TAVARAN? Huolehdi tavaroistasi hyvin Mieti ensin voitko lainata, vuokrata, ostaa käytettynä tai tuunata vanhasta uutta Valitse sitten kestävä, korjattava, huollettava, kierrätettävä sekä energiapihi Jätettä tulee joka vuosi enemmän kuin edellisenä vuonna. Arvioiden mukaan yhdyskuntajätteen määrä kasvaa sellaista vauhtia, että pelkkä jätteiden kierrätys ja materiaalihyödyntäminen eivät enää riitä hillitsemään kasvua. Meistä jokainen on velvollinen lajittelemaan jätteensä, jätelaki velvoittaa meitä siihen. Lain mukaan meidän kaikkien täytyy myös huolehtia siitä, että me itse tuotamme jätettä mahdollisimman vähän. On siis viisasta kuluttaa vähemmän. Keskustelkaa oppilaiden kanssa seuraavista aiheista: Käytkö kirpputorilla? Millainen on kestävä tuote? Oletko heittänyt ehjiä leluja roskikseen? Mitä niille pitäisi tehdä? Mitä teet lempivaatteellesi tai lempilelullesi, jos se menee rikki? Minkälaisia ovat ympäristölle ystävälliset tuotteet? (ympäristömerkit)

7 Ekotehokkuus EKOTEHOKKUUS ON SITÄ, KUN VÄHEMMISTÄ RAAKA- AINEISTA TUOTETAAN ENEMMÄN MITEN MINÄ VOIN /MINUN PERHEENI VOI OLLA EKOTEHOKAS? Ekotehokkuus tarkoittaa sitä, että vähemmistä raaka-aineista ja energiasta tuotetaan enemmän tuotteita ja palveluja. Luonnonvaroja käytetään siis tehokkaammin hyväksi, ja näin ollen niitä tarvitaan vähemmän. Vähemmästä tuotetaan enemmän, ympäristöä säästäen. Samalla tuotetaan vähemmän päästöjä ja saasteita. Ekotehokas tuotanto on ympäristöä vähemmän kuluttavaa tuotantoa. Ekotehokasta on tuotteiden kestävyys, pitkäikäisyys ja sitä edistävä palvelutarjonta (mm. huolto-, korjaus- ja päivityspalvelut) tuotteiden yhteiskäytön yleistäminen ja siihen liittyvä palvelutarjonta tuotteita korvaava palvelutarjonta tuotteiden monikäyttöisyys myrkyllisyyden vähentäminen materiaalin ja energiatarpeen vähentäminen tuotteita ja palveluita tuotettaessa. Miksi haluaisin vaikuttaa? Elämän laatu ja onnellisuus eivät ole riippuvaisia omistamiemme tavaroiden määrästä. Jokaiselle kuuluu vastuun kantaminen ympäristöstä. Kulutustapojen muuttaminen ympäristöystävälliseksi säästää myös rahaa.

8 Miten voin vaikuttaa? Omilla kulutustottumuksilla ja elintavoilla voi pienentää toimintansa aiheuttamia ympäristöhaittoja. Vinkkejä ekotehokkuuteen koko perheelle: Älä kuluta energiaa turhaan Valitse norppasähkö. Suomessa on käytössä energian ympäristömerkki, Norppamerkki, joka myönnetään liiton kriteerit täyttävälle energiantuotannolle. Ekoenergiaksi luetaan puulla tai muilla biopolttoaineilla, tuulella, auringolla tai tietyt kriteerit täyttävällä vesivoimalla tuotettu energia. Älä pidä laitteita valmiustilassa kun et tarvitse niitä. Laske asuinhuoneiston lämpötilaa. Yhden asteen lämpötilan lasku säästää noin 5 % energiakuluissa. Tiivistä vetokohdat. Käytä talvella pakkanen hyväksesi esipakastamalla ja jäähdyttämällä elintarvikkeita ulkona. Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan lieden ja uunin esi- ja jälkilämpö Käytä yösähköä - tasaat sähkön valtakunnallisia kulutushuippuja Älä tuhlaa vettä, tuhlaat samalla energiaa. Älä pese astioita juoksevan veden alla. Pese pyykkiä ja astioita vain täysiä koneellisia. Käytä vessanpöntön eri huuhteluvaihtoehtoja. Älä viivy suihkussa. Sauno porukalla. Älä pidä saunaa lämpimänä turhaan. Sammuta valot huoneesta poistuessasi. Älä pidä televisiota tai tietokonetta auki, jos et katso/käytä sitä. Osta fiksusti ja vain tarpeeseen Osta ruokaa juuri sen verran kuin kulutat. Valmistetun ruuan poisheittäminen on erittäin epäekologista! Mieti ostotilanteessa mihin kaikkeen tarkoitukseen tuotetta tullaan käyttämään. Osta mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita. Osta lähellä tuotettuja tuotteita, lähiruokaa. Kaikkea ei tarvitse ostaa omaksi. Osta naapureiden, sukulaisten tai ystävien kanssa yhteiseksi laitteita tai välineitä, joita ei tarvitse usein. Suosi ympäristömerkittyjä tuotteita Vältä pesuaineiden yliannostelua. Etikka korvaa monet puhdistusaineet

9 Valitse kodinkoneet ja muut laitteet laadun, korjattavuuden ja energiankulutuksen perusteella Suosi luomutuotteita ja reilun kaupan tuotteita, vältä teollista ruokaa. Vältä heräteostoksia! Osta kirpputoreilta Säästä liikenteessä Käytä joukkoliikennettä Kävele tai pyöräile lyhyet matkat. Saat myös liikuntaa! Hoida asioita puhelimitse tai netissä, paikalla käymisen sijaan. Jos et tarvitse autoa juuri koskaan, harkitse ryhmässä yhteisen auton ostoa. Kulje kimppakyydissä, jos mahdollista Tee mahdollisuuksien mukaan etätöitä silloin tällöin Aja taloudellisesti, säästät jopa 12% polttoaineen kulutuksessa

10 Ekologinen jalanjälki KUINKA SUURI ALUE MAATA JA KUINKA SUURI MÄÄRÄ VETTÄ TARVITAAN YHDEN IHMISEN ELINTASON YLLÄPITOON? KUINKA MONTA MAAPALLOA TARVITTAISIIN, JOS KAIKKI ELÄISIVÄT KUTEN SUOMALAISET? Ekologinen jalanjälki kuvaa sitä, kuinka suuri maa- ja vesialue tarvitaan esimerkiksi yhden ihmisen elintason ylläpitoon. Sen avulla voidaan tutkia yksittäisten henkilöiden, hyödykkeiden, palvelujen, yritysten, teollisuuden alojen, alueiden ja kansojen kulutuksen kestävyyttä. Ekologinen jalanjälki ilmaistaan havainnollisuuden vuoksi usein myös "maapalloissa", jolloin yksi maapallo vastaa maailman biokapasiteettia kyseisenä vuonna. Voidaan esimerkiksi laskea, miten monta maapalloa tarvittaisiin, jos kaikki maailman ihmiset eläisivät kuten suomalaiset. Yhdysvaltalaisten jalanjäljellä (9,6 ha) maapalloja tarvittaisiin 5,6. Jos taas kaikki eläisivät kuten intialaiset keskimäärin (jalanjälki 0,8 ha), ihmiskunnalle riittäisi puolikas maapallo. Suomalaisten ekologinen jalanjälki oli vuonna 2006 maailman suurimpia. Samana vuonna julkaistussa WWF:n Living Planet -raportissa Suomen ekologinen jalanjälki oli kolmanneksi suurin heti Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien ja Yhdysvaltojen jälkeen. Vuonna 2006 ihmiskunnan koko ekologinen jalanjälki oli noin 1,4 maapalloa. Tämän mukaan ihmiset käyttivät vuonna 2006 maapallon antimia hyväkseen 1,4 kertaa nopeammin kuin ne pystyvät uusiutumaan. Viime vuosina suomalaisten ekologinen jalanjälki on vain kasvanut entisestään. Ympäristöjärjestö WWF:n Living Planet -raportissa arvioitiin vuonna 2010 jokaisen suomalaisen kuluttaneen luonnonvaroja noin 6,2 hehtaarin verran. Vielä kaksi vuotta aikaisemmin, vuonna 2008 suomalaisten jalanjälki oli lähes hehtaarin pienempi. Raportin laskelmien mukaan maapallo kestää enimmillään tilanteen, jossa ihmisen keskimääräinen ekologinen jalanjälki ei ylitä 1,8 hehtaaria.

11 Internetissä on paljon ekologisen jalanjäljen laskureita. Jos oppilailla on mahdollisuus päästä nettiin, laskekaa oppilaiden kanssa oma ekologinen jalanjälki esimerkiksi osoitteessa tai

12 Tuotteen elinkaari ENERGIAA JA MATERIAALEJA LUONNON- VARAT RAAKA- AINEET TUOTANTO KAUPPA KULUTTAJA YHDYS- KUNTAJÄTE JÄTTEITÄ JA PÄÄSTÖJÄ Tuotteen elinkaarella tarkoitetaan tuotteen koko eliniän eri vaiheita. Elinkaari alkaa tuotteen raaka-aineiden hankinnasta ja päättyy jätteiden käsittelyyn. Tuotteen elinkaaren jokaisessa vaiheessa tarvitaan energiaa ja kuljetuksia, ja tuotetta valmistettaessa syntyy päästöjä maahan, veteen tai ilmaan. Tuotteen elinkaaren vaiheet ovat raaka-aineiden otto luonnosta valmistus tai jalostus jakelu ja kuljetukset käyttö ja kunnossapito uudelleenkäyttö ja kierrätys jätteiden käsittely Tuotteen elinkaaren jokaisessa vaiheessa tapahtuu energiankulutusta, kuljetuksia, päästöjä maahan, veteen tai ilmaan sekä meluhaittoja. Elinkaarianalyysissä selvitetään näiden vaikutuksia luontoon, jotta voidaan vertailla eri tuotteiden kokonaisvaikutuksia ympäristöön. Ongelmana eri tuotteiden elinkaarien vertailussa on se, että niiden ympäristövaikutuksia on hyvin vaikea vertailla keskenään. Lähde: Tuotteen elinkaarta voi havainnollistaa oppilaille esimerkkituotteen avulla Esimerkkinä havainnollistamisessa jokin turha, mutta oppilaille tuttu tuote, jonka merkitys jätteenä ei ole suuri. Tuotteeksi sopii hyvin jokin kotitalousesine, vaikkapa

13 kananmunaleikkuri tai samppanjavispilä. Keskustelun voi aloittaa sillä, että pohditaan miksi esimerkkituote on turha, millä siitä aikaansaadun "hyödyn" voi korvata. Tämä tuo lisäsyvyyttä pohdintaan. Voidaan havaita kuinka paljon ympäristövaikutuksia aiheutuu turhaan, ilman että tuotetaan mitään hyödyllistä. Opetustuokion voi aloittaa esittämällä kysymyksen esimerkkituotteesta: miksi tämänkaltaiset tuotteet ovat ympäristön kannalta hyvin haitallisia. Mikäli vastaukset koskevat tuotteen raakaaineita se on tehty muovista tms., voi kyselyä jatkaa ja antaa vinkkejä niin, että tuotteen turhuus, tarpeettomuus tulee esiin, pärjäisitkö viikon ilman tätä tuotetta, onko tuote elämisen kannalta välttämätön, mitä tapahtuu, jos et hanki tällaista tuotetta jne. Tämän jälkeen liitutaululle tai piirtoheitinkalvolle piirretään esimerkkituotteen elinkaari ja korostetaan siinä erityisesti raaka-aineen hankinnan, tuotteen valmistamisen ja kuljettamisen ympäristövaikutuksia: päästöjä ja luonnonvarojen kulutusta. Hyvä on, mikäli oppilaat saavat antaa vinkkejä elinkaaren piirtäjälle. Vinkkejä voi piirtäjä kysellä mitä sen jälkeen kysymyksillä. Päästöjä ja energiankulutusta voi havainnollistavassa piirroksessa kuvata symbolein. Päästöt voivat olla tummia pilviä ja energiankulutus öljytynnyreitä. Hyvä on kuitenkin mainita, että kaikki energia ei synny öljystä ja, että päästöjä ei synny vain ilmaan, vaan myös maaperään ja vesistöihin. Lähde:

14 Jogurtin elinkaari Mistä jogurtti tehdään? Mitä luonnonvaroja kuluu, että jogurtti saadaan syntymään? Missä kaikkialla jogurtti käy ennen kuin se päätyy kaupan hyllylle? Mistä jogurttipurkki on tehty? Mitä jogurtille ja purkille tapahtuu sen jälkeen kun joku ottaa sen kaupan hyllyltä? Mitä roskikseen heitettävää jogurtista jää? Mihin roska päätyy? Ottakaa pohdinnassa huomioon Kuljetukset Raaka-aineet Energiankulutus Luonnonvarat Tuotanto Kauppa Kuluttaja Jätehuolto Keskustelua oppilaiden kanssa esimerkkituotteen, jogurtin elinkaaresta näiden apukysymysten avulla.

15 Kestävä kulutus PYRITÄÄN ELÄMÄÄN NIIN, ETTÄ LUONTOA JA LUONNONVAROJA KULUTETAAN MAHDOLLISIMMAN VÄHÄN. LUONTOA KULUTTAA MM.: SHOPPAILU Kaiken tavaran ja ruuan valmistaminen kuluttaa luontoa. Mitä vähemmän ostaa kaupasta tavaraa ja ruokaa yms., sitä vähemmän luontokin kuluu. Osta vain ne mitä tarvitset! LIIKENNE autoilu ja lentäminen ENERGIAN KULUTUS Sähkön kulutus, asuntojen lämmittäminen, veden kuluttaminen, jätehuolto LÄHES KAIKKI IHMISEN TOIMINTA KULUTTAA LUONTOA. TÄYDELLINEN EKOELÄMÄ EI YLEENSÄ OLE MAHDOLLISTA, EIKÄ SIIHEN TARVITSEKAAN PYRKIÄ. JOKAINEN VOI KUITENKIN OSALLISTUA MUUTTAMALLA TAPOJAAN YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISEMMIKSI PIENIN ASKELIN. Kestävä kulutus tarkoittaa sitä, että kulutamme luonnonvaroja siihen tahtiin kuin ne ehtivät uusiutua ja pyrimme omilla valinnoillamme minimoimaan omasta kulutuksestamme aiheutuvat huonot ympäristövaikutukset. Kestävä kulutus edellyttää, että emme liiaksi kuluta luonnonvaroja, ostamme vain mitä todella tarvitsemme, kierrätämme parhaamme mukaan ja lopulta hävitämme käyttökelvottomaksi käyneet tavarat asianmukaisesti. Maapallo ei kestä, jos jatkamme kuluttamista nykyiseen malliin. Tämän hetkinen kuluttaminen ei siis ole kestävää. Tällä hetkellä viidesosa maapallon väestöstä kuluttaa lähes neljä viidesosaa sen resursseista. Jos kaikki eläisivät ja kuluttaisivat meidän tapaamme, ihmisten tarpeita varten tarvittaisiin useamman maapallon luonnonvarat. Kulutuksen epätasainen jakautuminen aiheuttaa sen, että osalla maapallon asukkaista on aivan liikaa ja toisilla aivan liian vähän. Suomessa omaa ympäristökuormitustaan voi pienentää poikkeuksellisen helposti pienillä valinnoilla elintason laskematta. Pidemmällä tähtäimellä kestävä elämäntapa lisää hyvän elämän mahdollisuuksia myös tuleville sukupolville. Jokainen voi kantaa kortensa kekoon ja pyrkiä ympäristöystävälliseen elämäntapaan pienin askelin. Esimerkiksi ruokaostoksilla käydään lähes päivittäin, ja vuosien myötä yhden ihmisen pienistä valinnoista kertyy huomattava vaikutus ympäristöön.

16 Keskustelun aiheita Lähde: Eko-Elmerin löytöretki Roska-Repen jäljillä Mitä turhia tavaroita omassa huoneessasi on? Mitä niille voisi tehdä? Oletko koskaan lahjoittanut pois omia tavaroitasi? Miltä oman tavaran pois antaminen tuntuu? Onko joku antanut sinulle jotain omaa? Miltä saaminen tuntuu? Kenelle voit tuottaa hyvää mieltä antamalla jotain omaasi? Mitä haittaa on liian paljoista leluista ja vaatteista? Oletko koskaan käynyt kirpputorilla tai kierrätyskeskuksessa? Miten kirpputori ja kierrätyskeskus eroavat toisistaan, entä kaupoista? Mitä mieltä olet ajatuksesta ostaminen ja omistaminen ei tee onnelliseksi? Mikä sinun mielestäsi on elämässä parasta? Mistä tulet onnelliseksi tai hyvälle mielelle? Keskustelua kuluttamisesta oppilaiden kanssa näiden kysymysten avulla.

17 1. Ympäristömerkit Ympäristömerkkien tarkoitus on auttaa jokapäiväisissä ostopäätöksissä ja muuttaa kulutustottumuksia ympäristöä säästävään suuntaan Perusajatuksena kaikissa ympäristömerkeissä on se, että kussakin tuoteryhmässä vain ympäristölle parhaat tuotteet voivat saada ympäristömerkin käyttöoikeuden. 1. Pohjoismainen ympäristömerkki, Joutsenmerkki. Joutsenmerkki antaa luotettavaa tietoa hyödykkeiden ympäristövaikutuksista. Eri tuoteryhmille on laadittu kriteerejä, joissa otetaan huomioon luonnonvarojen ja energian kulutus, haitalliset päästöt, melu, haju, jätteet ja mahdollisuus hyötykäyttöön. Kriteerit laaditaan asiantuntijaryhmissä, jotka arvioivat tuotteen olennaisia ympäristövaikutuksia tuotteen elinkaaren eri vaiheissa valmistuksessa, jakelussa, käytössä ja poistossa. Merkin myöntämiskriteerit uusitaan noin kolmen vuoden välein, eli tuotteiden on kehityttävä vastaamaan uusia kriteereitä. Merkkiä myönnettäessä otetaan huomioon myös tuotteen laatu: merkintä ei saa aiheuttaa laatu- tai toimivuustason heikkenemistä. 2. Suomen luonnonsuojeluliiton Norppaenergia-merkki. Energian tuotantotavasta saa tietoa Suomen luonnonsuojeluliiton energian ympäristömerkistä. Norppaenergia-merkki kertoo, että kuluttajan ostama sähkö on tuotettu tavalla, joka täyttää Suomen luonnonsuojeluliiton asettamat ympäristövaatimukset. 3. Luomu -valvottua tuotantoa merkki. Luomu-valvottua tuotantoa -merkki eli ns. aurinkomerkki noudattaa EU:n asetuksen luomuehtoja ja osoittaa että tuote on suomalaisen viranomaisen valvonnassa. Tuote on valmistettu, pakattu tai etiketöity Suomessa. Merkin myöntää Elintarviketurvallisuusvirasto.

18 4. Demeter-tuotemerkki. Biodynaamisen tuotteen tunnistaa Demetertuotemerkistä, joka on ainoa kansainvälisesti yhtenäiset laatunormit täyttävä tarkastusmerkki. Tuotemerkkisopimuksen solmiminen maa-, metsä- ja puutarhataloustuotteita tuottavien yritysten kanssa edellyttää, että tuotteet täyttävät lailliset vaatimukset. Biodynaamista viljelijää koskevat EU:n luomuasetuksen ehdot. Demeter-liiton hyväksymiä ehtoja tulee noudattaa sekä elintarvikkeiden että muiden biodynaamisesta maataloudesta peräisin olevien tuotteiden jalostuksessa ja tuotemerkinnässä. 5. Energiamerkki. Energiamerkki kertoo laitteen energiankulutuksen ja suorituskyvyn. Se on nykyään pakollinen kylmälaitteissa, pyykinpesukoneissa, kuivausrummuissa, kuivaavissa pesukoneissa sekä astianpesukoneissa. Merkinnän tavoitteena on ohjata kulutusta vähemmän energiaa kuluttaviin laitteisiin. 6. EU:n luomumerkki. EU:n luomumerkki tarjoaa kuluttajille varmuuden tuotteen alkuperästä ja laadusta. Elintarvikkeet voidaan merkitä luomuksi vain, jos vähintään 95 % niiden maatalousperäisistä ainesosista on luonnonmukaisia. EU:n luomutunnuksen, Eurolehden, käyttö on pakollista kaikissa EU:ssa valmistetuissa valmiiksi pakatuissa luomuelintarvikkeissa. Muissa luomutuotteissa ja EU:n ulkopuolelta tuoduissa luomutuotteissa tunnuksen käyttö on valinnaista. 7. Euroopan ympäristömerkki, Kukkamerkki. Euroopan ympäristömerkki on Euroopan yhteisön yhteinen ympäristömerkki. Sen periaatteet ovat samat kuin Pohjoismaisen ympäristömerkin. Ympäristömerkki myönnetään hakemuksesta tuotteille, jotka täyttävät merkin ympäristöä koskevat vaatimukset tuotteen koko elinkaaren ajalta. Vaatimustaso asetetaan niin, että % tuoteryhmän tuotteista voi saada EU-ympäristömerkin käyttöoikeuden. EUympäristömerkki myönnetään aina määräajaksi ja EU-ympäristömerkin saaneita tuotteita valvotaan jatkuvasti. 8. Reilun kaupan merkki. Reilun kaupan merkin tavoitteena on parantaa tuottajien sosiaalisia ja taloudellisia oloja, jolloin myös ekologiset olosuhteet otetaan paremmin huomioon ja siten lisätään mahdollisuuksia toteuttaa kestävää kehitystä. Ainoat viralliset tuotteiden ympäristömerkit ovat Joutsenmerkki (1.), Energiamerkki (5.) ja Kukkamerkki (7.). Virallisten ympäristömerkkien lisäksi on myös muita merkkejä, joita ympäristöystävällisille tuotteille voidaan antaa. Näitä muita merkkejä ovat mm. Suomen luonnonsuojeluliiton Norppaenergia-merkki (2.), Luomu-valvottua

19 tuotantoa merkki (3.), Demeter-tuotemerkki (4.), EU:n luomumerkki (6.) ja Reilun kaupan merkki (8.). Tuotemarkkinoilla esiintyy kirjava joukko muitakin merkkejä sekä ympäristöjärjestöjen logoja. Muut merkit eivät kuitenkaan takaa yhtä kokonaisvaltaista ja riippumatonta lähestymistapaa tuotteiden ympäristövaikutuksiin kuin viralliset ympäristömerkit. Lähde:

20 Jokaisen panos ratkaisee JOKAISEN ON HELPPO VÄHENTÄÄ ITSE TUOTTAMANSA JÄTTEEN MÄÄRÄÄ. JÄTEMÄÄRÄN VÄHENTÄMINEN ON LAJITTELUAKIN TÄRKEÄMPÄÄ! JÄTETTÄ VÄHENTÄMÄLLÄ SÄÄSTÄÄ LUONTOA JA RAHAA. säästöä pienillä muutoksilla Keksikää oppilaiden kanssa esimerkkejä siitä miten jätettä voi vähentää omassa perheessä, seuraavaan tapaan: Biojäte Paperi Älä käytä talouspaperia. Korvaa se käsipyyhkeillä ja keittiöräteillä. (talouspaperi on biojätettä vain, jos se kompostoidaan) Säilytä ostamasi elintarvikkeet asianmukaisesti. Käytä hyväksi ns. ylimääräinen ruokasi. Pakasta ruuantähteet tai käytä niitä seuraavana päivänä ruuan valmistukseen. Suunnittele ostoksesi etukäteen. Tee kauppalista jo kotona. Älä mene nälkäisenä kauppaan. Silloin tulee ostettua paljon ruokaa, turhaakin. Älä tilaa samoja lehtiä ystäviesi tai naapureidesi kanssa, kierrättäkää varsinkin aikakauslehdet. Kiinnitä postiluukkuun tai -laatikkoon "Ei mainoksia" tarra Älä tulostele turhia papereita, tulosta kaksipuolisesti. Käytä paperien kääntöpuolet ja muut tyhjät paperitilat esim. muistilappuina, kauppalistalappuina tai piirustuspaperina.

21 Lasi ja metalli Osta virvokkeet palautuspulloissa Käytä tyhjät lasipurkit uudelleen, esimerkiksi säilöntään tai askarteluun Suosi tuoreita ruokia säilykkeiden sijaan Suosi palautuspullojuomia tölkkien sijaan Kartonki Osta täyttöpakkauksiin pakattuja tuotteita tai perhepakkauksia Älä osta tuotteita joiden pakkauksissa on käytetty kartonkia säästämättä Älä käytä kertakäyttöastioita mökeillä ja retkilläkään Käytä kartonkipakkaukset pakkauskäytön jälkeen muihin tarkoituksiin. Kuivajäte/Sekajäte Ota kauppareissulle mukaan oma ostoskassi tai kori. Jos olet unohtanut kassin kotiin, älä osta/ota muovipussia kaupasta jos et todella tarvitse sitä. Käytä ostamiesi tuotteiden mukana tulleet pakkaukset ja rasiat uudelleen esim. ruoan pakastukseen, säilytykseen tai askarteluun Karta kertakäyttöistä, suosi kestävää! Osta vähän pakattua Vaarallinen jäte Älä käytä kertakäyttöisiä paristoja! Valitse uudelleen ladattavat Valitse myrkkyjen sijasta luonnontuotteita aina kun mahdollista (esim. torjunta-aineet). Valitse ympäristöystävälliset tuotteet ja työmenetelmät: vesiliukoiset aineet liuottimien sijaan, liotus kemiallisen aineen sijaan Suosi lihasvoimalla toimivia laitteita

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013 Nuukuusviikko 2013 LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN

Lisätiedot

Viisas kuluttaa vähemmän 2011

Viisas kuluttaa vähemmän 2011 Viisas kuluttaa vähemmän 2011 www.kiertokapula.fi Ekotehokkuus Mitä ekotehokkuus tarkoittaa? Ekotehokkuus tarkoittaa sitä, että vähemmistä raaka-aineista ja energiasta tuotetaan enemmän. Luonnonvaroja

Lisätiedot

Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen

Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen Avainsanat: kulutus, kestävä kulutus, luonnonvara, millainen kuluttaja sinä olet?, halu ja tarve Mitä kulutus on? Kulutus on jonkin hyödykkeen käyttämistä

Lisätiedot

JÄTETÄÄNKÖ VÄHEMMÄLLE? sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut

JÄTETÄÄNKÖ VÄHEMMÄLLE? sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut JÄTETÄÄNKÖ VÄHEMMÄLLE? Kulutus ja jätteen synnyn ehkäisy sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Sisältö Kestävä kuluttaminen ja kohtuus Jätteen synnyn ehkäisy Tuotteen elinkaari Ekotehokkuus Ekologinen

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

Lead Facility Services Globally. ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa

Lead Facility Services Globally. ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa TOIMINNALLASI ON ISO VAIKUTUS YMPÄRISTÖÖN Suurin osa ympäristövaikutuksista syntyy kiinteistöjen käytönaikaisista päivittäisistä toiminnoista,

Lisätiedot

LUENTORUNKO YLÄASTEEN KEMIAN OPETUKSEEN EKOLOGINEN SELKÄREPPU, TUOTTEEN ELINKAARI, KESTÄVÄ KEHITYS

LUENTORUNKO YLÄASTEEN KEMIAN OPETUKSEEN EKOLOGINEN SELKÄREPPU, TUOTTEEN ELINKAARI, KESTÄVÄ KEHITYS LUENTORUNKO YLÄASTEEN KEMIAN OPETUKSEEN EKOLOGINEN SELKÄREPPU, TUOTTEEN ELINKAARI, KESTÄVÄ KEHITYS 1) Esimerkkituotteen elinkaari Tuotteen elinkaarta voi havainnollistaa esimerkkituotteen avulla. Esimerkkinä

Lisätiedot

Onni on rajaton Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Aiheet: Mitä onni on? Happy Planet Index BKT & onnellisuus Hyvän elämän osatekijät Mikä lisää onnellisuutta? Kestävä kulutus - rajat on Vastuulliset

Lisätiedot

Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? www.nuukuusviikko.net

Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? www.nuukuusviikko.net Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? Mikä ihmeen kulutus? Minä ja tavarat Mikä on turhin tavarasi? Mitä tavaraa toivoisit ja miksi? Mikä sinun tekemisistäsi on kuluttamista? Mikä ihmeen kaari? Tavaran

Lisätiedot

Ravintola-alan ympäristöasiat

Ravintola-alan ympäristöasiat Ravintola-alan ympäristöasiat Helsingin ympäristökeskus 03.11.2008 Ympäristökouluttaja Erja Mähönen Miljöönääri Oy Erja.mahonen@miljoonaari.fi Miksi? Laki vaatii - esim. jätelaki Hyvä yrityskansalaisuus

Lisätiedot

Jäteselviytyjät 2014. Tietokilpailu OIKEAT VASTAUKSET

Jäteselviytyjät 2014. Tietokilpailu OIKEAT VASTAUKSET Jäteselviytyjät 2014 Tietokilpailu OIKEAT VASTAUKSET 1. Ympyröi YKSI oikea vaihtoehto. 1. Jätteiden lajittelu = a) laitetaan kaikki jätteet samaan astiaan b) laitetaan jokainen jäte omaan jäteastiaansa

Lisätiedot

KÄSIEN PESUN JÄLKEEN KUIVAAT KÄTESI. ONKO PAREMPI. KÄYTTÄÄ KÄSIPAPERIA (siirry kohtaan 32) VAI PYYHKIÄ KÄDET PYYHKEESEEN (siirry kohtaan 6)

KÄSIEN PESUN JÄLKEEN KUIVAAT KÄTESI. ONKO PAREMPI. KÄYTTÄÄ KÄSIPAPERIA (siirry kohtaan 32) VAI PYYHKIÄ KÄDET PYYHKEESEEN (siirry kohtaan 6) KÄSIEN PESUN JÄLKEEN KUIVAAT KÄTESI. ONKO PAREMPI KÄYTTÄÄ KÄSIPAPERIA (siirry kohtaan 32) VAI PYYHKIÄ KÄDET PYYHKEESEEN (siirry kohtaan 6) BIOJÄTETTÄ EI VIEDÄ KAATOPAIKALLE, VAAN SIITÄ TEHDÄÄN BIOETANOLIA,

Lisätiedot

Elinkaariajattelu autoalalla

Elinkaariajattelu autoalalla Elinkaariajattelu autoalalla Mikä on tuotteen ELINKAARI? Tuotteen vaiheet raaka-aineiden hankinnasta tai tuottamisesta tuotteen käyttöön ja loppukäsittelyyn. MARKKINOINTI JAKELU, KAUPPA TUOTANTO KÄYTTÖ,

Lisätiedot

Nuukuusviikko asian ytimessä: kestävä kulutus kansalaisjärjestöjen teemana

Nuukuusviikko asian ytimessä: kestävä kulutus kansalaisjärjestöjen teemana Nuukuusviikko asian ytimessä: kestävä kulutus kansalaisjärjestöjen teemana Sini Veuro Projektisihteeri Kansalaisjärjestöjen kierrätysliike 17.04.2008 Kepeää Elämää! seminaari Kierrätysliike Kansalaisjärjestöjen

Lisätiedot

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Anne Silver Jäteneuvoja Porin kaupungin ympäristövirasto Jätehuollon etusijajärjestys (kuluttajalle) Vähennä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta Korjaa, tuunaa,

Lisätiedot

Miksi rajoittaa omaa veden ja energian kulutustaan? Vinkkejä energian säästöön Vinkkejä veden säästöön

Miksi rajoittaa omaa veden ja energian kulutustaan? Vinkkejä energian säästöön Vinkkejä veden säästöön HARAKATKIN HIKOILEVAT Asumisen veden- ja energiansäästö Sisältö Miksi rajoittaa omaa veden ja energian kulutustaan? Vinkkejä energian säästöön Vinkkejä veden säästöön Omien kokemusten vaihto ja keskustelu

Lisätiedot

Luomumerkinnät ja luomuviestintä

Luomumerkinnät ja luomuviestintä Luomumerkinnät ja luomuviestintä VIESTI LUOMUSTA OIKEIN -HANKE L U O M U M E R K I N N Ä T L U O M U T U O T T E E T K A U P A S S A L U O M U R U O K A L I S T A L L A J A T A R J O I L U L I N J A S

Lisätiedot

1. Mitä seuraavista voit laittaa biojäteastiaan tai kompostiin?

1. Mitä seuraavista voit laittaa biojäteastiaan tai kompostiin? 1. Mitä seuraavista voit laittaa biojäteastiaan tai kompostiin? a) maitotölkki b) suodatinpussi ja kahvinporot c) lasinsirut d) ruuanjätteet muovipussissa KOMPOSTI 2. Hyötispiste on paikka johon voit viedä

Lisätiedot

OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN

OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN 1 7 6 7 2 3 4 5 Kun tiedät mitä kulutat, tiedät mitä voit säästää OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN Suomalainen käyttää vettä keskimäärin 160 litraa vuorokaudessa. Tällä kulutuksella vesimaksun pitäisi olla

Lisätiedot

Jätetäänkö vähemmälle? - Kulutus ja jätteen synnyn ehkäisy

Jätetäänkö vähemmälle? - Kulutus ja jätteen synnyn ehkäisy Jätetäänkö vähemmälle? - Kulutus ja jätteen synnyn ehkäisy Taustamateriaali / päivitetty 17.9.2010 / www.4v.fi/julkaisut Jaana Hiltunen Tämä on vuokratalojen asukkaille tarkoitetun kulutusta ja jätteen

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 7 / KESTÄVÄ KEHITYS

TEHTÄVÄ 7 / KESTÄVÄ KEHITYS Kilpailuparin Numero: Kilpailijoiden Nimet: TEHTÄVÄ 7 / KESTÄVÄ KEHITYS Tehtävä tehdään lyijykynällä tälle tehtäväpaperille. Lisäpaperia saa tarvittaessa käyttää, käytetyt lisäpaperit tulee myös palauttaa

Lisätiedot

Harjoituksia 2013 oikeat vastaukset. Jätteiden lajittelu & jätteiden hyödyntäminen

Harjoituksia 2013 oikeat vastaukset. Jätteiden lajittelu & jätteiden hyödyntäminen Harjoituksia 2013 oikeat vastaukset Jätteiden lajittelu & jätteiden hyödyntäminen Ristikko Täytä ristikon vaakarivit annettujen vihjeiden avulla. Selvitä pystyriville muodostuva sana. 1. -keräykseen kuuluvat

Lisätiedot

Avainsanat: kuluttaminen, ympäristö, kierrätys, kemikaaliturvallisuus. Välineet: pelikortit väritulosteena, laminointi tai kontaktointi

Avainsanat: kuluttaminen, ympäristö, kierrätys, kemikaaliturvallisuus. Välineet: pelikortit väritulosteena, laminointi tai kontaktointi Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 KULUTTAJATIETOUS-PELIKORTIT Avainsanat: kuluttaminen, ympäristö, kierrätys, kemikaaliturvallisuus Luokkataso: 5.-9. lk Välineet: pelikortit väritulosteena, laminointi tai

Lisätiedot

Sata pientä vai kolme isoa tekoa?

Sata pientä vai kolme isoa tekoa? Kepeää elämää! Nuukuusviikon seminaari Vanhalla 17.4.2008 Sata pientä vai kolme isoa tekoa? Suomalaisen ekologinen selkäreppu ja sen keventäminen Satu Lähteenoja kestävän kulutuksen tutkija Suomen luonnonsuojeluliitto

Lisätiedot

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Fiksu Ammattilainen YLEINEN YMPÄRISTÖTIETOUS Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Ryhmän jäsenet: Kartoituspäivämäärä ja aika: Täytä lomake jokaisessa kohteessa kun saat tiedot selville.

Lisätiedot

Jäteselviytyjät 2013. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 90 pistettä

Jäteselviytyjät 2013. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 90 pistettä Jäteselviytyjät 2013 Tietokilpailu Koulun nimi Paikkakunta Luokka Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) 1. 2. 3. pisteet yhteensä / 90 pistettä 1. Ympyröi YKSI oikea vaihtoehto. 1. Miksi jätteitä

Lisätiedot

LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE. Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT

LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE. Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT Osallistujamäärä alle 20 Leirialue nimi (leiriläiset) 2050 koko

Lisätiedot

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Ympäristöasioiden hoito yrityksessä 1 (5) Opiskelijan tehtävälomake 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa hotelli-ravintolassa. Tehtävänäsi on selvittää, miten jätteen synnyn ehkäisy ja muut ympäristöasiat

Lisätiedot

Kestävä liikenne ja matkailu

Kestävä liikenne ja matkailu Kestävä liikenne ja matkailu Avainsanat: kestävä liikenne, kestävä matkailu, vastuullinen kuluttaminen Liikenne mitä se on? Liikenne on... ihmisten, asioiden, raaka-aineiden ja tavaroiden kuljetusta tietoliikennettä

Lisätiedot

Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin

Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin Johanna Krabbe Ympäristöosaamispalvelut 1.2.2013 Luonnonvarat tyydyttävät välttämättömiä tarpeita Luonnonvarat tyydyttävät hyvinvoinnin

Lisätiedot

Kulutus ja ostopyynnöt lasten, nuorten ja perheiden arjessa. Terhi-Anna Wilska KoKoTuki-vanhempainilta 14.3.2012

Kulutus ja ostopyynnöt lasten, nuorten ja perheiden arjessa. Terhi-Anna Wilska KoKoTuki-vanhempainilta 14.3.2012 Kulutus ja ostopyynnöt lasten, nuorten ja perheiden arjessa Terhi-Anna Wilska KoKoTuki-vanhempainilta 14.3.2012 Lasten ehdoilla perheen taloudessa? Lapset yhä useammin perheen projekteja, ajankäyttö lasten

Lisätiedot

Ekokompassi avainhenkilöiden koulutus. Irina Niinivaara 2015

Ekokompassi avainhenkilöiden koulutus. Irina Niinivaara 2015 Ekokompassi avainhenkilöiden koulutus Irina Niinivaara 2015 Kierrätys on (vain) osaratkaisu Kuvitus: Sopiva Design Jätelaki Etusijajärjestys: 1. Jätteen määrän ja haitallisuuden vähentäminen 2. Uudelleenkäytön

Lisätiedot

Jokaisella teolla on väliä IKEA Oy

Jokaisella teolla on väliä IKEA Oy Jokaisella teolla on väliä IKEA Oy Parempi arkipäivä monille ihmisille Kestävä kehitys IKEAssa Sisältyy kaikkiin toimintoihimme Kestävän kehityksen toimintasuunnitelma FY15 kokonaisvaltainen lähestymistapa

Lisätiedot

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Fiksu Ammattilainen, Catering-ala TYÖSSÄOPPIMISJAKSO Ympäristöasioiden hoito yrityksessä OPISKELIJAN TEHTÄVÄLOMAKE 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa hotelli-ravintolassa. Tehtävänäsi on selvittää,

Lisätiedot

Väittämä Jos jätteet lajitellaan oikein, niitä voidaan käyttää uusien tuotteiden valmistamiseen.

Väittämä Jos jätteet lajitellaan oikein, niitä voidaan käyttää uusien tuotteiden valmistamiseen. Väittämä Jos jätteet lajitellaan oikein, niitä voidaan käyttää uusien tuotteiden valmistamiseen. Voisin kuvitella ostavani tavaroita tai vaatteita kirpputorilta. Jos tarvitsen jonkin tavaran jota käytän

Lisätiedot

Miten ihmeessä saatte kulumaan 300 kg luonnonvaroja joka päivä?

Miten ihmeessä saatte kulumaan 300 kg luonnonvaroja joka päivä? Miten ihmeessä saatte kulumaan 300 kg luonnonvaroja joka päivä? Kulutus jakautuu epäreilusti Viidennes ihmisistä käyttää neljä viidesosaa maailman resursseista Kulutusyhteiskuntaan kuuluu 1,7 mrd ihmistä,

Lisätiedot

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA LÄHIRUOKA

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA LÄHIRUOKA KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020 LÄHIRUOKA http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia Kainuun ilmastostrategia 2020-projekti valmistellaan maakunnallinen strategia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi ja siihen

Lisätiedot

Ilmastonmuutos. Ovatko lukiolaiset tietoisia ilmastonmuutoksesta? Yrittävätkö lukiolaiset tietoisesti ehkäistä ilmastonmuutosta?

Ilmastonmuutos. Ovatko lukiolaiset tietoisia ilmastonmuutoksesta? Yrittävätkö lukiolaiset tietoisesti ehkäistä ilmastonmuutosta? Ilmastonmuutos Ovatko lukiolaiset tietoisia ilmastonmuutoksesta? Yrittävätkö lukiolaiset tietoisesti ehkäistä ilmastonmuutosta? Mikä ilmastonmuutos on? ilmastonmuutos on suurin ympäristöongelma maailmassa

Lisätiedot

TUTKIMME ENERGIAMERKINTÖJÄ

TUTKIMME ENERGIAMERKINTÖJÄ TUTKIMME ENERGIAMERKINTÖJÄ Tavoite: Oppilaat tietävät, mistä saa tietoa laitteiden energiankulutuksesta ja he ovat tietoisia energiamerkinnän sisällöstä. Oppilaat ymmärtävät mitä etua on valita A-luokan

Lisätiedot

Ympäristökoulutus. Jaana Romppainen Ympäristövastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

Ympäristökoulutus. Jaana Romppainen Ympäristövastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Ympäristökoulutus Jaana Romppainen Ympäristövastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Sisältö JYYn ympäristösektori Ympäristövaliokunta Jätteiden lajittelu Kierrättäminen Ympäristöopas Ympäristökilpailu

Lisätiedot

PYYKKIPÄIVÄ LAPSIPERHEESSÄ Hanna Pikkarainen

PYYKKIPÄIVÄ LAPSIPERHEESSÄ Hanna Pikkarainen PYYKKIPÄIVÄ LAPSIPERHEESSÄ Hanna Pikkarainen LAPSIPERHEESSÄ PESTÄÄN PYYKKIÄ USEIN Esityksestä saat vinkkejä, miten saat vauvan pyykin puhtaaksi voit toimia vastuullisesti ja ekologisesti. HARKITSE Tee

Lisätiedot

Luomun käyttäjän käsikirja

Luomun käyttäjän käsikirja Luomun käyttäjän käsikirja on koottu Viesti luomusta oikein hankkeessa avuksi ammattikeittiöille ja kaupan alalle luomun varmentamiseen ja viestintään. Käsikirja on helppokäyttöinen opas, josta tarvittavat

Lisätiedot

POHJOISMAINEN YMPÄRISTÖMERKKI - ELI JOUTSENMERKKI. 24.9.2008 Antti Lehmuskoski SFS - Ympäristömerkintä

POHJOISMAINEN YMPÄRISTÖMERKKI - ELI JOUTSENMERKKI. 24.9.2008 Antti Lehmuskoski SFS - Ympäristömerkintä POHJOISMAINEN YMPÄRISTÖMERKKI - ELI JOUTSENMERKKI 24.9.2008 Antti Lehmuskoski SFS - Ympäristömerkintä YMPÄRISTÖMERKINTÖJÄ Ö Ä YMPÄRISTÖMERKINTÖJÄ Ö Ä (2) YMPÄRISTÖMERKINTÖJÄ Ö Ä (3) YMPÄRISTÖMERKINTÖJÄ

Lisätiedot

Sijoita huonelämpömittari oleskelutiloihin, ei ulkoseinälle. Pidemmän poissaolon ajaksi kannattaa alentaa huonelämpötilaa.

Sijoita huonelämpömittari oleskelutiloihin, ei ulkoseinälle. Pidemmän poissaolon ajaksi kannattaa alentaa huonelämpötilaa. Maanantai Lämmitys 1 C alhaisempi huonelämpötila säästää 5 % lämmityskustannuksissa Oikea huonelämpötila on 20 22 C. Hanki huonelämpömittari, seuraa lämpötilaa ja ilmoita liian korkeasta lämpötilasta isännöitsijälle

Lisätiedot

Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten kukin omalla toiminnallaan voisi vaikuttaa energiankulutukseen arkielämässä.

Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten kukin omalla toiminnallaan voisi vaikuttaa energiankulutukseen arkielämässä. Mari Kyngäs OuLUMA, sivu 1 ENERGIANSÄÄSTÖVISA Avainsanat: energia, energiansäästö, energiankulutus Luokkataso: 5.-7. luokat Tavoitteet: Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten

Lisätiedot

NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT

NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT Ved Stranden 18 DK-1061 København K www.norden.org NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT Kuluttajaopas Käytä vaatteitasi Käytä päätäsi Vaali ympäristöä! Rostra Kommunikation v/ David Zepernick,

Lisätiedot

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 I N N O L I N K R E S E A R C H O Y T A M P E L L A N E S P L A N A D I 2, 4. k r s, 3 3 1 0 0 T A M P E R E F

Lisätiedot

TUTKIVA OPPIMINEN, HAVAINNOINTI: Tutustutaan ympäristömerkkeihin

TUTKIVA OPPIMINEN, HAVAINNOINTI: Tutustutaan ympäristömerkkeihin PERUSTELE VÄITTÄMÄT: Ympäristöystävällinen ruoka Ruokaa syödään päivittäin ja ruokavalinnoilla on suuri vaikutus ympäristöön. Tutustutaan erilaisiin tapoihin vähentää oman syömisen ympäristökuormitusta.

Lisätiedot

Hankinnat ja ympäristö

Hankinnat ja ympäristö Hankinnat ja ympäristö Markus Lukin Helsingin kaupungin ympäristökeskus 27.2.2008 27.2.2008 Markus Lukin 1 Miksi hankintojen ympäristöasiat tärkeitä? o Suorat ympäristövaikutukset vähenevät o Hankintojen

Lisätiedot

Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki. Mitä jäte on? Lainsäädäntö 30.10.2012. Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy

Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki. Mitä jäte on? Lainsäädäntö 30.10.2012. Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy 31.10.2012 Anna Sarkkinen ja Paula Wilkman, Mitä jäte on? Jätelain mukaan jätteellä tarkoitetaan

Lisätiedot

PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana

PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana Huhtikuu 2012 PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry 1 Mitä ympäristömerkit ovat? Tarkoitus Ympäristömerkkien tarkoitus on ohjata ostopäätöksiä

Lisätiedot

YMPÄRISTÖNHUOLTO Puhdistustapalvelualalle. OSA 3: Siivous ja ympäristö

YMPÄRISTÖNHUOLTO Puhdistustapalvelualalle. OSA 3: Siivous ja ympäristö YMPÄRISTÖNHUOLTO Puhdistustapalvelualalle OSA 3: Siivous ja ympäristö Sisältö 1. Osa: Perusteet Ympäristöongelmat ja ympäristönsuojelu Kestävä kehitys Ympäristöhuolto osana puhdistuspalvelualaa 2. Osa/päivä:

Lisätiedot

PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI

PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI UUDENVUODEN YMPÄRISTÖLUPAUS-KILPAILU KEVÄT 2010 PYYKÖSJÄRVEN PÄIVÄKOTI YMPÄRISTÖKERHO NEULASET PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI Pyykösjärven päiväkoti on mukana kansainvälisessä

Lisätiedot

Caverion Suomi esitys. Kierrätyshuoneet

Caverion Suomi esitys. Kierrätyshuoneet 29.10.2014 Caverion Suomi esitys Kierrätyshuoneet Jätteen putkikeräysjärjestelmä Asukasinfo 29.10.2014 Martti-Veikko Salo Järjestelmän toimintaperiaate 1 2 3 4 5 6 Syöttöpisteet voivat sijaita sisällä

Lisätiedot

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka Kiertotalous ja jätehuolto Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka 15.11.2016 Esityksen sisältö 1. Johdanto 2. Mitä on kiertotalous? 3. Yhdyskuntajätehuolto ja kierrätys

Lisätiedot

PAPERI KESTÄVÄ VAIHTOEHTO. Valitse vastuullisesti. Valitse UPM:n paperi.

PAPERI KESTÄVÄ VAIHTOEHTO. Valitse vastuullisesti. Valitse UPM:n paperi. PAPERI KESTÄVÄ VAIHTOEHTO Valitse vastuullisesti. Valitse UPM:n paperi. KESTÄVÄ KEHITYS ON MATKA 2 Kestävä kehitys tarkoittaa meille UPM:ssä matkaa. Kehitämme jatkuvasti ympäristö-, yhteisö- ja taloustehokkuuttamme.

Lisätiedot

Uusi puu kertoo, mihin puu pystyy SYYSKUU 2015

Uusi puu kertoo, mihin puu pystyy SYYSKUU 2015 Uusi puu kertoo, mihin puu pystyy SYYSKUU 2015 Esityspohjan malli 9/15/2015 1 Suomalainen metsäala hyödyntää uusiutuvia luonnonvaroja 2 Maailma vuonna 2030 on taas erilainen Meillä on monia haasteita globaalisti

Lisätiedot

Suljetuilla kaatopaikoilla tonneittain hyödyntämiskelpoista jätettä

Suljetuilla kaatopaikoilla tonneittain hyödyntämiskelpoista jätettä 10/3/2017 Suljetuilla kaatopaikoilla tonneittain hyödyntämiskelpoista jätettä Kuningaskuluttaja yle.fi Suljetuilla kaatopaikoilla tonneittain hyödyntämiskelpoista jätettä JULKAISTU 31.01.2017 07:45. Kymmeniä

Lisätiedot

Metallien kierrätys on RAUTAA!

Metallien kierrätys on RAUTAA! Metallien kierrätys on RAUTAA! METALLEJA VOI KIERRÄTTÄÄ L O P U T T O M A S T I M E T A L L I N E L I N K A A R I Metallituotteen valmistus Metallituotteen käyttö Metallien valmistuksessa raaka-aineiden,

Lisätiedot

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita.

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Kalvosarja on tuotettu Motivan ja Työtehoseuran yhteistyönä, osana Euroopan Komission SAVE-ohjelman tukemaa hanketta. Myös kauppa- ja teollisuusministeriö

Lisätiedot

Ympäristökoulutus. Henna Toivanen Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

Ympäristökoulutus. Henna Toivanen Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Ympäristökoulutus Henna Toivanen Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Sisältö JYYn ympäristösektori Ympäristövaliokunta Ympäristökilpailu Ympäristöasiat ainejärjestön

Lisätiedot

Ilmastolounas-esittely 9.10.2013

Ilmastolounas-esittely 9.10.2013 Ilmastolounas-esittely 9.10.2013 Ilmastolounaan tausta MTT Agrifood Research Finland 11/11/2013 2 Kulutuksen ympäristövaikutusten jakautuminen kulutusryhmittäin Muu Koulu/työ Vaatteet Hyvnvointi Vapaa-aika

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN ILMASTOSTRATEGIA 2020

KESKI-SUOMEN ILMASTOSTRATEGIA 2020 KESKI-SUOMEN ILMASTOSTRATEGIA 2020 Kuvitus: Jarkko Vehniäinen Ulkoasu: Sami Saresma Harkitse, valitse oikein. Tule ajatelleeksi, muuta asennettasi. Ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen on kaikkien

Lisätiedot

Caverion Suomi esitys. Kierrätyshuoneet

Caverion Suomi esitys. Kierrätyshuoneet 30.10.2014 Caverion Suomi esitys Kierrätyshuoneet Jätteen putkikeräysjärjestelmä Asukasinfo 30.10.2014 Petri Pouttu Järjestelmän toimintaperiaate 1 2 3 4 5 6 Syöttöpisteet voivat sijaita sisällä tai ulkona

Lisätiedot

Kestävät arvot hankinnoissa

Kestävät arvot hankinnoissa Kestävät arvot hankinnoissa Keinoja ja käytäntöjä jätteiden vähentämiseen työpaikalla Jaana Itälä-Laine Kulutusyhteiskunta Julkiset hankinnat Suomessa julkisen sektorin hankintojen arvo on n. 30 miljardia

Lisätiedot

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi.

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi. Tietokilpailu 2015 Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi Paikkakunta Joukkue 1. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 2. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 3.

Lisätiedot

Kuolemmeko JÄTTEISIIMME?

Kuolemmeko JÄTTEISIIMME? Kuolemmeko JÄTTEISIIMME? Mieti ensin kaksi kertaa heitätkö roskat luontoon. Tiesitkö, että yksi veteen heitetty tupakka saastuttaa 7 litraa vettä? Kuolemmeko jätteisiimme? Kännykkä vaihtoon uutta ostattaessa,

Lisätiedot

Kestävä kehitys autoalalla

Kestävä kehitys autoalalla Kestävä kehitys autoalalla Kestävä kehitys on kehitystä, joka tyydyttää nykyhetken tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa. YK Brundtlandin komissio 1987 2 Kestävän

Lisätiedot

m u o v i t o N m a a i l m a

m u o v i t o N m a a i l m a muoviton maailma Putket, kaivot, säiliöt, pullot - muovi kuljettaa puhdasta vettä sinne, missä sitä tarvitaan. Muovi antaa suojaa eikä petä vaativissakaan olosuhteissa, samalla vesi säilyy puhtaana ja

Lisätiedot

Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus

Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus Säätytalo Päivittäistavarakauppa ry Toimitusjohtaja 1 Elintarvikeketjun ympäristövastuu ja asiakastoiminnan haasteet Tuoteturvallisuus (Suomessa)

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

Ympäristökoulu Polku palvelee

Ympäristökoulu Polku palvelee Ympäristökoulu Polku palvelee Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhteisö. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen

Lisätiedot

Ilmastonmuutos lautasella. 10.11.2009 Pääsihteeri Leo Stranius

Ilmastonmuutos lautasella. 10.11.2009 Pääsihteeri Leo Stranius Ilmastonmuutos lautasella 10.11.2009 Pääsihteeri Leo Stranius FAO:n mukaan maatalouseläinten kasvatus on maailmanlaajuisesti liikennettäkin pahempi kasvihuonekaasupäästöjen lähde. Lähde: Steinfeld et al.

Lisätiedot

Energiatehokkuuden kansalliset tavoitteet ja toteutus

Energiatehokkuuden kansalliset tavoitteet ja toteutus Energiatehokkuuden kansalliset tavoitteet ja toteutus Helena Säteri, ylijohtaja ARY 4.8.2009 Valkeakoski Helena Säteri, ympäristöministeriö/ ARY Asuntomessuseminaari Valkeakoskella 4.8.2009 Kohti uutta

Lisätiedot

Kierrätys ja materiaalitehokkuus: mistä kilpailuetu?

Kierrätys ja materiaalitehokkuus: mistä kilpailuetu? Kierrätys ja materiaalitehokkuus: mistä kilpailuetu? Green Growth osaamisfoorumi 31.5.2012 Jaana Lehtovirta, viestintäjohtaja, Lahti Energia Oy Lahti Energia Oy Toimimme energia-alalla Hyödynnämme jätettä

Lisätiedot

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA Energiansäästö työpaikalla Miksi energiaa kannattaa säästää? Mistä työpaikan energiankulutus muodostuu? Miten töissä voi säästää energiaa? Lämmitys Jäähdytys Sähkö Valaistus

Lisätiedot

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus TTS:N ORGANISAATIO TIIMIT KOULUTUSPÄÄLLIKÖT ESKO NOUSIAINEN rehtori/koulutusjohtaja TUKIPALVELUT HALLINTOPALVELUT (Talous

Lisätiedot

I Ympäristönsuojelu Mitkä ovat mielestäsi viisi (5) suurinta paikallista ympäristöongelmaa?

I Ympäristönsuojelu Mitkä ovat mielestäsi viisi (5) suurinta paikallista ympäristöongelmaa? I Ympäristönsuojelu Mitkä ovat mielestäsi viisi (5) suurinta paikallista ympäristöongelmaa? 1.Liikenne 3a 15 42 % 2. Melu 5 3.lmansaasteet ja/tai hajut 1 24 67 % 4. Likaiset kadut 7 19 % 5. Julkisten rakennusten

Lisätiedot

Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä

Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä Lämmitys: Terveellinen ja energiataloudellinen lämpötila on: a) 19 C b) 21 C c) 25 C Suositeltava sisälämpötila koulurakennuksessa on 20-21 C. Tuulettaminen pitämällä

Lisätiedot

Laitteiden ekologiset selkäreput

Laitteiden ekologiset selkäreput Laitteiden ekologiset selkäreput 2190 kg 5233 kg 1394 kg Ministereoiden ekologinen selkäreppu 1394 kg Laskennan oletukset: Laitteen käyttöikä 8 vuotta, laitteen teho käytettäessä 15 W ja valmiustilassa

Lisätiedot

BH60A0000 Ympäristötekniikan perusteet M. Horttanainen, R. Soukka, L. Linnanen Nimi:

BH60A0000 Ympäristötekniikan perusteet M. Horttanainen, R. Soukka, L. Linnanen Nimi: Tentissä saa olla käsinkirjoitetut muistiinpanot mukana. Mitään monistettua tai tulostettua materiaalia ei saa olla tentissä. Laskimen käyttö on kielletty. Tenttikysymysten vastaukset on kirjoitettava

Lisätiedot

OMISTAUTUNUT YMPÄRISTÖLLE

OMISTAUTUNUT YMPÄRISTÖLLE YOU DRINK WE CARE OMISTAUTUNUT YMPÄRISTÖLLE Vesi on yksi planeettamme kallisarvoisimmista luonnonvaroista ja sen ollessa yrityksemme päätuote, tiedostamme kuinka tärkeää sen suojeleminen on. Valitsemalla

Lisätiedot

Ravinto ja ilmastonmuutos

Ravinto ja ilmastonmuutos Ravinto ja ilmastonmuutos 22.01.2009 Aleksi MäntylM ntylä Ilmastonmuutos yksi ongelma muiden joukossa Biodiversiteetin väheneminen Radioaktivisoituminen Maankäytön muutokset Rehevöityminen Happamoituminen

Lisätiedot

VALTSU:n painopistealueetsähkö- elektroniikkalaiteromu (SER)

VALTSU:n painopistealueetsähkö- elektroniikkalaiteromu (SER) VALTSU:n painopistealueetsähkö- ja elektroniikkalaiteromu (SER) Tarja-Riitta Blauberg /YM VALTSUn sidosryhmätilaisuus 23.9.2015 SYKEssä 1 VALTSUn painopistealueet Yhdyskuntajäte Biohajoava jäte Rakennusjäte

Lisätiedot

HYPPY KOHTI KAUPPOJEN KESKITTYMISTÄ

HYPPY KOHTI KAUPPOJEN KESKITTYMISTÄ Perustettu 2009 Kauppahalli24.fi-verkkoruokakauppa avattiin 11/2012 Ulkoistetut partnerit: Terminaalitoiminnot: LTP-logistics oy Kuljetukset: Itella Posti oy Suomalainen omistus Luonnollisesti tuorein

Lisätiedot

Jätämme maapallon lapsillemme vähintään samanlaisena kuin meillä se on nyt

Jätämme maapallon lapsillemme vähintään samanlaisena kuin meillä se on nyt Jätämme maapallon lapsillemme vähintään samanlaisena kuin meillä se on nyt 1. Emme tuhlaa luonnonvaroja ja saastuta ympäristöä - tasapaino luonnon käytön ja suojelun välillä 2. Huolehdimme ihmisten hyvinvoinnista

Lisätiedot

Perustietoa luomusta VIESTI LUOMUSTA OIKEIN -HANKE LUOMUTUOTANTO METSÄN ANTIMET LUOMUELINTARVIKKEIDEN KULUTUS

Perustietoa luomusta VIESTI LUOMUSTA OIKEIN -HANKE LUOMUTUOTANTO METSÄN ANTIMET LUOMUELINTARVIKKEIDEN KULUTUS Perustietoa luomusta VIESTI LUOMUSTA OIKEIN -HANKE LUOMUTUOTANTO METSÄN ANTIMET LUOMUELINTARVIKKEIDEN KULUTUS LUOMUTUOTANTO VIESTI LUOMUSTA OIKEIN -HANKE Mitä luomu on? Luomuelintarvike on aina peräisin

Lisätiedot

OPAsTUsTA EKOILUUN. tehtävävihko lapsille

OPAsTUsTA EKOILUUN. tehtävävihko lapsille OPAsTUsTA EKOILUUN tehtävävihko lapsille Pähkinä purtavaksi Tämä vihko on tarkoitettu alakouluikäisille lapsille, jotka haluavat tietoa jätteistä ja niiden kierrättämisestä. Vihko sisältää monen tasoisia

Lisätiedot

Kananmunien ostopäätökseen vaikuttavat tekijät

Kananmunien ostopäätökseen vaikuttavat tekijät Kananmunien ostopäätökseen vaikuttavat tekijät SIIPISEMINAARI Pasi Saarnivaara.10.017 Kananmunien kulutus 1 kg per henkilö EU 016: 1,6 kg (kuorimunat ja munatuotteet yhteensä) = noin 00 kananmunaa per

Lisätiedot

ASUMISPAKKI- koulutus Sähkön ja veden harkittu kulutus

ASUMISPAKKI- koulutus Sähkön ja veden harkittu kulutus ASUMISPAKKI- koulutus Sähkön ja veden harkittu kulutus Energian ja veden säästö Mitä energia on? Mistä energia tulee? 2 Energian kokonaiskulutus Suomessa 3 Mihin käytämme energiaa Suomessa? 4 Mihin käytämme

Lisätiedot

Asumisen ympäristövaikutukset

Asumisen ympäristövaikutukset 1 Asumisen ympäristövaikutukset Energiankulutus: lämmitys, sähkö ja lämmin vesi Veden kulutus Ostostavat ja hankinnat Rakentaminen, remontointi ja kunnossapito Jätehuolto: lajittelu ja kompostointi 2 Energiankulutus

Lisätiedot

CONDUS RY:N YMPÄRISTÖOHJELMA

CONDUS RY:N YMPÄRISTÖOHJELMA CONDUS RY:N YMPÄRISTÖOHJELMA Tämän ympäristöohjelman tarkoituksena on auttaa Condus ry:tä huomioimaan ympäristönäkökulmat kaikessa toiminnassaan ja vähentämään näin omalta osaltaan ympäristön kuormitusta.

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Mihin Ylä-Savo panostaa tulevaisuudessa?

Mihin Ylä-Savo panostaa tulevaisuudessa? Mihin Ylä-Savo panostaa tulevaisuudessa? 1. Jätehuolto, kierrätys ja ongelmajätteet 16.8.2007 16.8.2007 Page 1 of 13 Sisältö 1.1 REF... 3 1.2 Läheisyysperiaate... 4 1.3 Metalli+ympäristö... 5 1.4 kaikki

Lisätiedot

Vantaan Energia Oy. Korson omakotiyhdistys 1.4.2014. Ilkka Reko Myyntijohtaja

Vantaan Energia Oy. Korson omakotiyhdistys 1.4.2014. Ilkka Reko Myyntijohtaja Vantaan Energia Oy Korson omakotiyhdistys 1.4.2014 Ilkka Reko Myyntijohtaja 1 Asiakasraportoinnilla säästöä Energiapeili Tervetuloa Vantaan Energian Raportointipalveluun! Rekisteröidy palveluun Kirjaudu

Lisätiedot

Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta

Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta Kalvosarja on tuotettu Motivan ja Työtehoseuran yhteistyönä, osana Euroopan Komission SAVE-ohjelman tukemaa hanketta.

Lisätiedot

Kestävyys tuotteiden suunnittelun ja teknologian haasteena. Antero Honkasalo Ympäristöministeriö

Kestävyys tuotteiden suunnittelun ja teknologian haasteena. Antero Honkasalo Ympäristöministeriö Kestävyys tuotteiden suunnittelun ja teknologian haasteena Antero Honkasalo Ympäristöministeriö Ekologinen jalanjälki Ekosysteempipalvelut ovat vakavasti uhattuna Erilaiset arviot päätyvät aina samaan

Lisätiedot

Tietokilpailu 2016 VASTAUKSET. pisteet yhteensä / 80 pistettä

Tietokilpailu 2016 VASTAUKSET. pisteet yhteensä / 80 pistettä Tietokilpailu 2016 VASTAUKSET pisteet yhteensä / 80 pistettä 1 Valitse oikea väittämä 1 Jätteiden määrää voi vähentää a ostamalla enemmän b ostamalla ulkomailta c ostamalla vähemmän Ympyröi yksi oikea

Lisätiedot

Tavaroiden kuljetus pyörällä

Tavaroiden kuljetus pyörällä Tavaroiden kuljetus pyörällä Ongelma: Tavaroiden ja lasten kuljettaminen pyörällä Ongelma: Tavaroiden ja lasten kuljettaminen pyörällä Hyödyt Halpa Nopea Ongelmat Rajoittaa ostosten määrää Useamman lapsen

Lisätiedot

Energiansäästökotitalouksissa

Energiansäästökotitalouksissa Energiansäästökotitalouksissa Energianeuvoja Sanna Moilanen, Pohjois-Pohjanmaan energiatoimisto Popento 6.5 seminaari Muutosta ilmassa Kainuun ilmastostrategia 2020 9.5.2011 1 Pohjois-Pohjanmaan energiatoimisto

Lisätiedot