Työterveyslaitoksen Sisäilmastokysely

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Työterveyslaitoksen Sisäilmastokysely"

Transkriptio

1 Työterveyslaitoksen Sisäilmastokysely Johdanto Työterveyslaitoksen sisäilmastokyselyjärjestelmä on päivitetty versio jo käytössä olevasta Digiumpohjaisesta sähköisestä sisäilmastokyselystä. Järjestelmä kehitettiin nopeuttamaan ja helpottamaan sisäilmastokyselyiden toteuttamista asiakkaan kohteessa. Järjestelmä säilyttää sisäilmastokyselyiden tulokset yhdessä tietokannassa, joka mahdollistaa entistä helpomman ja paremman tilastojen ja vertailuaineistojen keräämisen jatkossa, tarvittaessa reaaliaikaisesti. 1 Tämän asiakirjan tarkoitus on perehdyttää järjestelmän käyttöön mahdollisimman nopeasti ja lyhytsanaisesti. Vaikka järjestelmä on helppo ja näppärä käyttää, on toivottavaa että ainakin selaat tämän ohjeen läpi. Vaikka kahvitauolla tai jossakin palaverissa jossa istumisesta et liiemmin välittäisi. Suurin osa ohjeen sisällöstä on kuvia. Sekä itse sisäilmastokyselyjärjestelmä että tämä ohje ovat jatkuvasti päivittyviä. Lisätietoja tarvittaessa saat sähköpostitse: Sisäilmastokysely on suunniteltu käytettäväksi Internet Explorer selaimella. Selain on oletuksena Työterveyslaitoksen työasemissa.

2 Sisällysluettelo Johdanto... 1 Kerättävät tiedot, tietosuoja ja pääsy tietoihin... 3 Henkilötiedot ja vastaajien yksilöinti... 3 Käyttäjien pääsy järjestelmän tietoihin... 4 Käyttöliittymän ja toimintojen esittely... 5 Kyselyt... 5 Esitiedot... 6 Poisto... 6 Käyttäjäryhmät... 6 Vastaukset... 6 Osallistujat... 7 Muistutukset... 7 Asiakkaat... 8 Raportointi... 8 Omat asetukset... 8 Käyttötapaukset... 9 Uusi sisäilmastokysely, käynnissä olevan kyselyn tietojen muuttaminen, vastaajien lisääminen ja kyselyajankohdan muuttaminen... 9 Sisäilmastokyselyn perustaminen ja luonti... 9 Esitietojen syöttäminen luotuun sisäilmastokyselyyn Vastaajien syöttäminen sisäilmastokyselyyn Kyselyvastausten tarkastelu ja paperikyselyiden syöttäminen järjestelmään Osallistujien kokonaismäärän muuttaminen paperikyselyn syöttämisen jälkeen Muistutukset, vastaustilanteen tarkkailu ja paperikyselyllä täydentäminen Vastaustilanteen tarkastelu ja kyselyn täydentäminen paperikyselyllä Kohdennetut muistutukset vastaajalistan avulla Muistutus kaikille vastaajille Raportointitoiminnot

3 Kerättävät tiedot, tietosuoja ja pääsy tietoihin Järjestelmä kerää ja tallentaa sisäilmastokyselyn tulokset keskitettyyn tietokantaan järjestelmää suorittavalla verkkopalvelimella. Tällä hetkellä sovellus toimii TeliaSoneran palvelimella suojattujen tietoliikenneyhteyksien (HTTPS) yli. Henkilötiedot ja vastaajien yksilöinti 3 Järjestelmä ei tallenna henkilöiden tunnistamisen mahdollistavaa tietoa. Henkilöt tallentuvat järjestelmän tietokantaan satunnaisesti kehitetyn tunnistenumeron, satunnaisen käyttäjätunnuksen ja satunnaisen salasanan avulla. Tallennettavia tietoja ei voida käyttää sisäilmastokyselyn vastauksien yksilöintiin. Koska sisäilmastokysely on Internetissä toimiva järjestelmä, oli järjestely tarpeen vastaajien yksityisyyden turvaamiseksi kaikissa tilanteissa, jopa tietomurron sattuessa. Vaikka tietoja ei tallenneta, tarjoaa järjestelmä silti toiminnallisuuden vastauksien yksilöintiin ja yhdistämiseen henkilöön. Kun sisäilmastokysely perustetaan, järjestelmään syötetään henkilön nimi ja sähköpostiosoite. Järjestelmä kerää sähköpostiosoitteen kutsujen ja muistutusten lähettämistä varten, mutta sitä ei voida käyttää vastauksien yksilöintiin. Osoitteet on tallennettuina järjestelmään erillisenä listana ilman sidoksia vastauksiin. Kun järjestelmä on lähettänyt kutsuviestit vastaajille, se näyttää käyttäjälle listauksen vastaajista, joka sisältää nimen ja sähköpostiosoitteen sidottuna tunnistenumeroon ja satunnaisiin käyttäjätunnuksiin. Listaus näytetään vain kerran, jolloin käyttäjän tulee tallentaa se paikallisesti työasemalleen. Listauksen tietoja ei tämän jälkeen voida enää saada takaisin, koska tietoja ei enää ole olemassa järjestelmässä. Ilman listausta vastaajat säilyvät tuntemattomina. Listausta nimistä ja vastaavuuksista voidaan käyttää arviointivastauksien yhdistämiseen henkilöön ja kohdennettujen muistutusviestien lähetykseen.

4 Käyttäjien pääsy järjestelmän tietoihin Käyttäjillä tarkoitetaan järjestelmää hallinnoivia käyttäjiä, jotka voivat perustaa uusia sisäilmastokyselyjä sekä hallita ja tarkastellaa olemassa olevia, ei vastaajia. Käyttäjien käyttöoikeus järjestelmän tietoihin määräytyy sen käyttäjäryhmän oikeuksien perusteella, jonka jäsen käyttäjä on. Käyttäjäryhmä on yhden tai useamman käyttäjän sisältävä ryhmä. Järjestelmällä luotavat kyselyt kiinnitetään kiinnitetään yhden tai useamman käyttäjäryhmän omaisuudeksi, joiden käyttäjät voivat tarkastella kyselyitä. Kyselyiden ohella myös asiakkaat ja heidän tiedot kiinnitetään käyttäjäryhmiin, jolloin ne ovat saatavilla vain käyttäjäryhmille, joilla käyttöoikeudet asiakkaaseen ovat. Käytännössä: Kun un luot kyselyn, voivat samassa käyttäjäryhmässä kanssasi olevat työtoverit nähdä ja muokata kyselyä. Muut eivät. Mikäli lisäät oman käyttäjäryhmäsi ohella kyselyyn jonkun toisen ryhmän jonka jäsenenä mahdollisesti olet,, voivat tämän ryhmän kaikki käyttäjät tarkastella tarkastella ja muokata luomaasi kyselyä. Esimerkkikuvassa punainen käyttäjä on ryhmien TTL ja Terveystalo jäsen ja näkee molempien ryhmien kaikki kyselyt TTL:n sisäiseen käyttöön 4

5 Käyttöliittymän ja toimintojen esittely Sisäilmastokyselyn käyttöliittymä jakautuu neljään pääosaan. Se sisältää näkymät kyselyiden ja asiakkaiden muokkaamiseen ja tarkasteluun, raporttien tulostamiseen sekä käyttäjän omien asetusten, käytännössä salasanan, muuttamiseen. Tämän kappaleen tarkoitus on esitellä kyselyjärjestelmän osat ja toiminnallisuus pääpiirteittäin. Kyselyt 5 Kyselynäkymä sisältää toiminnallisuuden sisäilmastojärjestelmällä toteutettujen kyselyiden hallintaan. Toiminto listaa kaikki järjestelmässä olevat kyselyt, joihin käyttäjällä on käyttöoikeus. Kyselyn oikealla puolella on valittavissa toiminnot, jotka voit kohdentaa kyselyyn: Esitiedot, poisto, käyttäjäryhmät, vastaukset, osallistujat ja muistutukset.

6 Esitiedot Esitiedot -toiminto mahdollistaa kyselyyn liittyvien esitietojen tarkastelun ja muokkaamisen. Kyselyn esitietoja ovat sisäilmastokyselyn tilauslomakkeessa ( ) asiakkaan täyttämät tiedot, kyselyn aukioloaika, kyselyyn vastaavat henkilöt ja osastot/rakennusosiot joissa he työskentelevät. Esitietojen syöttö ja muokkaaminen on käsitelty tarkemmin kyselyn perustamista käsittelevässä kohdassa. Poisto 6 Toiminto poistaa siihen liittyvän sisäilmastokyselyn kaikkine vastauksineen ja vastaajineen. Toiminto kysyy yhden vahvistuksen ennen poistoa. Tämän jälkeen toiminto on peruuttamaton. Käyttäjäryhmät Käyttäjäryhmätoiminnon avulla määritellään ne käyttäjäryhmät joille (joiden jäsenille) kysely näkyy. Käyttäjäryhmä lisätään kyselyyn lisää painikkeella ja poistetaan poista painikkeella. Vastaukset Vastaukset -toiminnon avulla on mahdollista tarkastella ja muokata vastaajien syöttämiä tietoja, luoda uusi vastaus, muokata olemassa olevia tai poistaa tarpeettomia vastauksia. Vastaukset on lueteltu vasemmanpuoleisessa listassa. Vihreä [OK] teksti tarkoittaa, että kyseinen vastaus on valmis. Lihavoitu K kirjain vastauksen perässä merkitsee paperikyselystä koodattua vastausta.

7 Paperikyselyistä koodatuista vastauksista ja mahdollisista muokatuista vastauksista järjestelmä tallentaa muokkaajan nimen ja aikaleiman. Käyttäjänumeron (kuvassa 48894, vihreän Muokkaa painikkeen alla) ja esitietojen syötön jälkeen saatavan käyttäjätunnus-nimilistan avulla vastaus voidaan yhdistää henkilöön. Ennen vastauksen poistamista järjestelmästä käyttäjältä kysytään vahvistus. Poistettuja vastauksia ei ole mahdollista palauttaa. Osallistujat Toiminnon avulla voidaan muuttaa osallistujamäärää osastoittain, minkä perusteella järjestelmä laskee vastausprosentit. Toimintoa tarvitaan vastaajien kokonaismäärän korjaamiseen, mikäli kohteessa on ensin toteutettu sisäilmastokysely sähköisenä sekä myös paperikyselynä niin, että vastaaja voi valita kummalla tavalla kyselyyn vastaa. Toiminto on selitetty tarkemmin käyttötapaukset -kappaleessa. 7 Muistutukset Toiminnon avulla voidaan tarkastella kyselyyn vastaamattomia henkilöitä ja lähettää heille muistutuksia sisäilmastokyselyyn vastaamiseksi. Vastaajille voidaan lähettää joko muistutus, joka on tarkoitettu kaikille vastaajille tai kohdennettu muistutus heille, jotka eivät ole vielä vastanneet kyselyyn. Tämä edellyttää esitietojen syöttövaiheessa tallennetun käyttäjälistan käyttöä.

8 Asiakkaat Asiakkaiden hallintatoiminnon avulla voidaan lisätä, muokata ja poistaa järjestelmään syötettyjä asiakkaita. Kyselyt liitetään aina johonkin järjestelmässä olevaan asiakkaaseen, myöhempien hakujen helpottamiseksi. Voit luoda uuden asiakkaan järjestelmään myös uutta sisäilmastokyselyä perustettaessa. Tästä toiminnallisuudesta lisää tuonnempana. 8 Raportointi Raportointitoimintoa käytetään sisäilmastokyselyiden raporttien tulostamiseen. Näkymä ja käyttöliittymä on yhtenäinen kysely- ja asiakkaat toiminnon kanssa. Valitsemalla halutun kyselyn Toiminnot sarakkeesta halutun raportin, järjestelmä avaa tulostettavissa olevan raportin uuteen selainikkunaan. Omat asetukset Toiminnon avulla voit muuttaa omia tietojasi, merkittävimpänä salasanasi. Kun vaihdat salasanaasi, älä käytä samoja käyttäjätunnuksia ja salasanoja tässä palvelussa, kuin mitä sinulla on muualla käytössä. Hyvä salasana on helposti muistettava mutta vaikeasti arvattava ja riittävän pitkä. Älä käytä nimeäsi, puhelinnumeroasi tai muutakaan joka on helposti arvattavissa tai liitettävissä sinuun. Keinoja salasanan keksimiseen on useita: mieti vaikkapa radiosta kuuntelemasi kappaleen kertosäkeen ensimmäisiä kirjaimia tai jonkun runon tai sitaatin ensimmäisiä tai viimeisiä kirjaimia. Laita sekaan numeroita, vaikkapa senhetkinen kellonaika. EALYGI1222 < -- > Eighteen And Life You Got It, kello 12:22. (Skid Row n kasariklassikko ;-)

9 Käyttötapaukset Tämä kappale sisältää ohjeita erilaisiin sisäilmastokyselyyn liittyviin yleisimpiin käyttötapauksiin. Suuri osa ohjeista on toteutettu kuvakaappauksina ja ne etenevät vaihe vaiheelta. Uusi sisäilmastokysely, käynnissä olevan kyselyn tietojen muuttaminen, vastaajien lisääminen ja kyselyajankohdan muuttaminen 9 Sisäilmastokyselyn perustaminen on kolmesta vaiheesta koostuva toimenpide. Ensin järjestelmään syötetään asiakkaan ja kyselyn tiedot jonka jälkeen kyselyn esitiedot syötetään järjestelmään. Viimeisenä järjestelmään syötetään vastaajien tiedot, jonka jälkeen kysely käynnistetään. Sisäilmastokyselyn perustaminen ja luonti Mene kohtaan Kyselyt ja valitse Lisää uusi kysely. Vastaavasti jos haluat muokata jo olemassa olevan kyselyn tietoja, klikkaa haluamasi kyselyn kohdalta Esitiedot. Ruudulle avautuu Lisää uusi kysely dialogi. Valitse listalta asiakas, jolle haluat kyselyn luoda. Mikäli haluamaasi asiakasta ei ole vielä listalla, voit luoda sen napsauttamalla Lisää listaan uusi asiakas painiketta. Se avaa Lisää uusi asiakas ikkunan, johon voit syöttää asiakkaan tiedot. Kun olet valmis, paina Tallenna tiedot. Tämän jälkeen tulee vielä valita käyttäjäryhmät, jotka pääsevät asiakkaan tietoihin. Se tapahtuu seuraavalla sivulla olevan kuvan mukaisen toimintoruudun kautta. Asiakkaan tietojen syöttöruutu sulkeutuu ja ohjelma palautuu Lisää uusi kysely ikkunaan. Luotu uusi asiakas löytyy nyt listalta ja voit valita sen.

10 Kun uuden kyselyn tiedot on syötetty järjestelmään ja tallennettu, ohjelma kysyy vielä käyttäjäryhmiä kyselylle. Valitse käyttäjäryhmät, joille haluat kyselyn näkyvän ja paina Valmis. Esitietojen syöttäminen luotuun sisäilmastokyselyyn 10 Jotta sisäilmastokysely voidaan suorittaa, tulee järjestelmään syöttää esitiedot sisäilmastokyselystä. Esitiedot löytyvät asiakkaan toimittamalta tilauskaavakkeelta. Esitietojen syöttölomakkeen alareunassa olevilla Seuraava ja Edellinen painikkeilla voit siirtyä eri vaiheiden välillä. Esitiedot eivät ole pakollisia ennen osastojen syöttämistä järjestelmään. Osastot, joihin vastaajat jaetaan, syötetään kuvan toiminnon avulla. Osaston nimi on pakollinen tieto. Kirjoita tiedot ja paina Lisää. Lisäämäsi osasto ilmestyy oikeaan reunaan josta voit poistaa sen Poista painikkeella joka on näkyvillä jokaisen lisätyn osion kohdalla. Kun olet syöttänyt järjestelmään ainakin yhden osaston, Seuraava painike muuttuu vihreäksi ja on käytettävissä. Osastojen syöttämisen jälkeen seuraava vaihe on määrittää kyselyn aukioloajankohta. Se kannattaa määrittää yleensä alkamaan samana päivänä, kuin kyselyn tiedot syötetään järjestelmään, sillä kutsuviestit sisäilmastokyselyyn lähetetään, kun esitietojen syöttäminen on valmis. Vastaajat eivät pääse vastaamaan kyselyyn aukioloajan ulkopuolisena aikana. Klikkaa haluamiasi päivämääriä ja valitse Seuraava. Voit vaihtaa kuukautta kalenterien yläreunassa olevista << ja >> - painikkeista.

11 Vastaajien syöttäminen sisäilmastokyselyyn Sisäilmastokyselyn viimeinen vaihe on vastaajien syöttäminen järjestelmään. Yksittäiset vastaajat voidaan syöttää kirjoittamalla tiedot kuvassa esitettyyn kenttään. Muista valita alasvetovalikosta oikea osasto ja paina Lisää. Käyttäjän poistaminen onnistuu käyttäjään liitetyllä Poista napilla. Käyttäjät ilmestyvät listaan ruudun oikeaan reunaan. Mikäli syötettäviä käyttäjiä on useita, on suositeltavaa käyttää sähköpostilistan lisäämistoimintoa Lisää sähköpostilista painikkeen kautta. 11 Esitietojen muokkaaminen myöhemmin on mahdollista kyselyvalikon Esitiedot toiminnon kautta. Kuitenkaan järjestelmään jo kerran syötettyjen käyttäjien tarkastelu, muokkaaminen tai poistaminen ei ole tietosuojasyistä mahdollista. Kun painat Seuraava nappia, kysely käynnistyy ja kutsu kyselyyn lähetetään valitsemillesi vastaajille. Kun kutsut on lähetetty, esitetään vielä käyttäjätunnukset ja nimet oheisella listalla. Tallenna lista koneellesi. Käyttäjien tietoja ei tallenneta kyselyjärjestelmään eikä niitä voi selvittää enää tämän vaiheen jälkeen. Tietoja kuitenkin tarvitaan jatkossa. Kyselyn esitietojen tarkastelu ja muokkaaminen myöhemmin on mahdollista kyselyt-valikon Muokkaa esitietoja valinnan kautta.

12 Kyselyvastausten tarkastelu ja paperikyselyiden syöttäminen järjestelmään Sisäilmastokyselyn tietojen tarkastelu on mahdollista kyselysivun Vastaukset toiminnon kautta. Vastaukset toiminto näyttää listalla kyselyyn syötetyt arviointivastaukset. Vastaukset on lueteltu vasemmanpuoleisessa listassa. Vihreä [OK] teksti tarkoittaa, että kyseinen vastaus on valmis. Lihavoitu K kirjain vastauksen perässä merkitsee paperikyselystä koodattua vastausta. Voit tarkastella vastauksia klikkaamalla niitä listalta. 12 Muokkaa ja Uusi vastaus toimintojen avulla voit joko muokata olemassa olevaa vastausta tai syöttää uuden vastauksen paperikyselyn tietojen perusteella. Uuden vastauksen syöttäminen alkaa vastaajan osaston valinnalla. Et voi muuttaa tätä tietoa myöhemmin, joten valitse osasto tarkoin ja paina Seuraava. Syötä vastaus paperikyselyn mukaan järjestelmään. Kun vastaus on syötetty, paina Tallenna. Järjestelmä näyttää aktiivisena juuri syöttämäsi vastauksen, jonka voit vielä tarkastaa ruudulta. Voit nyt joko poistua toiminnosta, valita tarkasteltavaksi jonkun muun vastauksen, muokata vielä kerran syöttämääsi vastausta, tai syöttää uuden vastauksen samalla tavalla. painiketta. Vastauksen muokkaaminen tapahtuu samalla tavalla kuin sen lisääminen, mutta Uusi vastaus painikkeen sijaan paina Muokkaa Osallistujien kokonaismäärän muuttaminen paperikyselyn syöttämisen jälkeen Joskus sisäilmastokysely on tarpeen toteuttaa sekä sähköisenä että paperikyselynä. Jos vastaajalla on ollut mahdollista vastata sekä sähköiseen kyselyyn että paperikyselyn, tulee paperikyselyiden koodaamisen jälkeen päivittää vastaajien määrä oikeaksi. Järjestelmä laskee vastausten prosenttiosuudet automaattisesti vastaajien kokonaismäärän perusteella joka saadaan laskemalla sekä koodatut että sähköiset vastaukset riippumatta siitä, onko sähköistä vastausta saatu valmiiksi vai ei.

13 Syötä vastaajien määrä osion yhteydessä olevaan numerokenttään ja paina Tallenna. Mikäli kenttä jätetään tyhjäksi, järjestelmä laskee automaattisesti vastaajien kokonaismäärän. Esimerkiksi: Järjestelmään syötetään vastaajia 100 kappaletta rakennusosioon 1. Myöhemmin selviää, että osalla vastaajia ei ole tietokonetta käytettävissä ja heille jaetaan paperilomakkeet. Sähköinen vastaus jää tekemättä, vaikka vastaaja on kyselyyn määritetty. Vastaajan tunnukset jäävät käyttämättä. Vastaaja vastaa kuitenkin paperikyselyyn ja se koodataan järjestelmään. Vastaaja esiintyy järjestelmässä nyt kahdesti. 13 Tällöin vastaajien kokonaismääräksi muodostuu järjestelmään 100 järjestelmään jo syötettyä vastaajaa + koodatut paperikyselyt. Saatu summa ei ole vastaajien kokonaismäärä, vaan on edellä mainitusta syystä suurempi kuin 100 vastaajaa. Toiminnon avulla ohitetaan vastaajien kokonaismäärän automaattinen laskeminen ja pakotetaan vastaajien kokonaismäärä 100 vastaajaan rakennusosiossa 1. Koska raportointi huomioi vain valmistuneet sisäilmastokyselyvastaukset, vastaamatta jäänyt sähköinen kysely jää huomioimatta. Muistutukset, vastaustilanteen tarkkailu ja paperikyselyllä täydentäminen Muistutukset valinnasta käynnistyy toiminto, joka mahdollistaa vastaustilanteen tarkastelun. Toiminnosta on mahdollista saada listaus henkilöistä, jotka eivät ole vielä vastanneet kyselyyn. Kyselyyn vastaamattomille voidaan lähettää joko kohdennettu muistutusviesti tai vaihtoehtoisesti muistutus kaikille kyselyyn osallistuneille. Jälkimmäinen tulee kyseeseen, mikäli jostakin syystä esitietojen syöttämisen jälkeen saatavaa käyttäjälistaa ei ole tallessa. Vastaustilanteen tarkastelu ja kyselyn täydentäminen paperikyselyllä Mikäli käytännön järjestelyistä johtuen osa sisäilmastokyselyyn vastaajista ei ole päässyt vastaamaan sähköiseen kyselyyn, voidaan sitä tarvittaessa täydentää paperikyselyllä. Muistutustoiminnon Vastaustilanteen tarkastelu valinta tarjoaa mahdollisuuden tarkastella henkilöitä, jotka eivät ole vielä vastanneet kyselyyn. Toiminta tulostaa listauksen, jonka avulla voidaan tulostaa ja jakaa vastauslomakkeet

14 asianomaisille. Toiminnon käyttö edellyttää esitietojen syötön jälkeen ohjelman tarjoamaa vastaajien listaa, sillä sisäilmastokyselyjärjestelmä ei sisällä vastauksien ja vastaustilanteen yhteydessä henkilötietoja. Listan tiedot vastaajista kopioidaan tarkastelutoiminnon syöttölaatikkoon. Lista tulee olla täsmälleen siinä muodossa, missä järjestelmä sen antoi. Listan muoto on kerrottu tekstikentän yläpuolella ja sen tulee sisältää vain esimerkin kaltaista tietoa, ei mitään ylimääräistä. Painamalla Seuraava painiketta painamalla ohjelma näyttää listan henkilöistä, jotka eivät ole vielä vastanneet kyselyyn. Vastaamattomien kokonaismäärä löytyy listan alareunasta, tämän avulla tiedät kuinka monta paperikyselyä sinun tulee tulostaa. Jaa paperikysely osallistujille ja koodaa myöhemmin paperikyselyiden tiedot kyseisen kyselyn kohdalle tässä ohjeessa aiemmin mainitulla tavalla. Muista päivittää osallistujien kokonaismäärä paperikyselyiden syöttämisen jälkeen. 14 Kohdennetut muistutukset vastaajalistan avulla Vastaajalistan avulla voidaan kyselyyn osallistuville, kyselyyn vielä vastaamattomille henkilöille, lähettää kohdennettu muistutus kyselyyn vastaamisesta. Muistutus sisältää tiedon, miten kyselyyn vastataan ja vastaajan yksilölliset käyttäjätunnukset. Muistutustoiminnon ensimmäinen vaihe on muistutustekstin tarkastelu ja muokkaaminen tarvittaessa. Tekstiä voi muokata, mutta muokkaamiseen liittyy muutama huomionarvoinen seikka. Muistutusviestistä puuttuu ääkköset tarkoituksella: on olemassa sähköpostijärjestelmiä, jotka eivät näytä sisäilmastokyselyn sähköpostien ääkkösiä oikein. [kayttajatunnus] ja [salasana] kohtiin tulevat jokaiselle käyttäjälle yksilölliset käyttäjätunnus ja salasana. Älä poista näitä tekstejä. Voit kuitenkin muuttaa niiden paikkaa, mutta ne tulisi esiintyä kerran jossakin kohtaa muistutusviestiä. Kyselyn sulkeutumispäivämäärä tulee tekstiin automaattisesti tietokannasta, mutta voit halutessasi poistaa senkin. Kun muistutusteksti on kunnossa, paina Seuraava. Kopioi tämän jälkeen luettelo vastaajista tekstikenttään vastaustilanteen tarkastelu kohdassa mainitulla tavalla. Kun painat Lähetä painiketta, järjestelmä lähettää sähköpostit. Mikäli lähetys keskeytyy jostain syystä, voit suorittaa toiminnon uudelleen. Järjestelmä lähettää tällöin viestit vain niille vastaajille, joille vielä ei ole muistutusta lähetetty.

15 Muistutus kaikille vastaajille Toiminto Lähetä muistutus kaikille lähettää samanlaisen muistutusviestin kaikille kyselyyn osallistuville henkilöille. Toiminto ei tarvitse käyttäjälistaa, eli jos lista jostain syystä on jäänyt puuttumaan, tällä toiminnolla voi silti lähettää muistutuksia. Muistutukset ovat yleismuotoisia viestejä eikä niitä kohdenneta käyttäjille. Ne eivät sisällä käyttäjäkohtaista tietoa, kuten käyttäjätunnusta ja salasanaa, sillä ilman käyttäjälistaa järjestelmässä ei ole käytettävissä ko. tietoja. 15 Raportointitoiminnot Sisäilmastokyselyn Raportointi osion avulla voit tuottaa eritasoisia raportteja valitsemastasi kyselystä. Avaa Raportit osio ja valitse haluamasi kyselyn kohdalta raportti jonka haluat nähdä. Ennen tulostusta voit lisätä raportin yläreunaan haluamasi tiedot, kuten projekti- ja viitenumeron. Raportit voidaan tulostaa PDFtiedostoiksi Työterveyslaitoksen työasemilla olevan PDFkirjoitinohjelmiston avulla. Varsinainen sisäilmastokyselyn asiakkaalle lausunnon liitteenä lähetettävä raportti löytyy Raportti toiminnon alta. Raportin yläreunassa on kolme kenttää, joihin voi ennen tulostamista laittaa projektinumeron ja viitteen. Raportin vasemmassa yläreunassa on myös näkymätön kenttä, jota klikkaamalla siihen voi syöttää tietoa tulostettavaksi. Perustiedot valinta näyttää kyselyn perustiedot sekä avovastaukset.. Avovastauksia klikkaamalla avataan uuteen selainikkunaan sen vastauksen tiedot, josta avovastaus on poimittu. Tämä tuloste on tarkoitettu lausunnon tueksi. Yhdistetty raportti sisältää kaikki rakennusosiot yhdistettynä. Tämä on tarkoitettu lääkärin lausunnon tueksi. Laajennettu raportti näyttää vastaukset, joissa käyttäjä kokee oireita sekä satunnaisesti että jatkuvasti. Myös tämä on tarkoitettu lausunnon tueksi TTL:n sisäiseen käyttöön

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje www.360optimi.com/kiinteistopassi Bionova Consulting, luottamuksellinen Viimeksi päivitetty 9. syyskuuta 2014 Käyttöohjeen sisällysluettelo Luo

Lisätiedot

Oy Oticon Ab. Korvakappale.fi. Käyttöohje

Oy Oticon Ab. Korvakappale.fi. Käyttöohje Oy Oticon Ab Korvakappale.fi Käyttöohje 15 1 Sisältö 2 Yleistä... 3 3 Käyttäjätilit ja kirjautuminen... 3 3.1 Käyttäjätilit... 3 3.2 Pääkäyttäjätilin tilaaminen... 4 3.3 Kirjautuminen... 5 4 Peruskäyttäjän

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1 Johdanto Root, koko Opalan pääkäyttäjä

Sisällysluettelo 1 Johdanto Root, koko Opalan pääkäyttäjä OPALA Käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto 4 2 Root, koko Opalan pääkäyttäjä...5 2.1 Sisäänkirjautuminen.5 2.2 Käyttäjätunnukset 6 2.2.1 Pääkäyttäjätunnukset.6 2.2.1.1 Luo. 7 2.2.1.2 Muokka/poista 8

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

PERSONEC HR-JÄRJESTELMÄ Käyttöohje Esimies

PERSONEC HR-JÄRJESTELMÄ Käyttöohje Esimies PERSONEC HR-JÄRJESTELMÄ Käyttöohje Esimies Personec HR-järjestelmä sisältää yliopistojen palkkausjärjestelmän arviointilomakkeet, joihin tallennetut tiedot siirtyvät järjestelmässä ypj-arviointiprosessin

Lisätiedot

PERSONEC HR-JÄRJESTELMÄ Käyttöohje Yksikön johtaja

PERSONEC HR-JÄRJESTELMÄ Käyttöohje Yksikön johtaja PERSONEC HR-JÄRJESTELMÄ Käyttöohje Yksikön johtaja Personec HR-järjestelmä sisältää valtion palkkausjärjestelmän (yliopistot) arviointilomakkeet, joihin tallennetut tiedot siirtyvät järjestelmässä VPJ-arviointiprosessin

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0 Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 2.0 Sivu 1 / 10 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.1 Tietojen

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje Kennelpiireille, osoitelistat

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje Kennelpiireille, osoitelistat Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje Kennelpiireille, osoitelistat 1.2.2016 2(10) Osoitelistat Osoitteet-valinnan näkyminen kennelpiirin henkilöille... 3 Tietojen haku listaukselle... 3 Yhdistykset,

Lisätiedot

Ohje 1 (9) AIPAL näyttötutkintojen palautejärjestelmän käyttöohje. 1. AIPAL vastaajatunnusten teko. 1.1 Yleistä

Ohje 1 (9) AIPAL näyttötutkintojen palautejärjestelmän käyttöohje. 1. AIPAL vastaajatunnusten teko. 1.1 Yleistä Ohje 1 (9) AIPAL näyttötutkintojen palautejärjestelmän käyttöohje Tässä käyttöohjeessa on esitelty, miten AIPAL-järjestelmään tehdään näyttötutkinto-opiskelijoille vastaustunnukset ja miten ryhmäkohtainen

Lisätiedot

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake 1 Sisällysluettelo 1. Accuna-pikakuvakkeen asentaminen työpöydälle... 2 2. Työasemakäyttö... 3 2.1 Käynnistäminen... 3 2.2 Raportin valinta... 4 2.3 Laskentakohteiden valinta... 4 2.4 Kauden vaihto...

Lisätiedot

Data@Flow ohjeet. AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705

Data@Flow ohjeet. AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705 Data@Flow ohjeet AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705 1 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen... 2 2. Sisältöalueiden muokkaaminen... 4 2.1. Sisältöalueen sisällön muokkaaminen...

Lisätiedot

Ajoneuvotietopalvelun käyttöohje Päivitetty 26.1.2010

Ajoneuvotietopalvelun käyttöohje Päivitetty 26.1.2010 Ajoneuvotietopalvelun käyttöohje Päivitetty 26.1.2010 Yleistä Ajoneuvotietopalvelulla voidaan hakea ajoneuvon tiedot reaaliajassa AKE:n ajoneuvorekisteristä ajoneuvokortille. Tämä ohje käsittelee 2010

Lisätiedot

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Tietohallintokeskus Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Datainfon toimittamiin vakioituihin henkilökunnan Nokian puhelimiin E5, E6 ja E7 on esiasennettu tarvittavat varmenteet, joten yleensä

Lisätiedot

Wilman käyttöohje huoltajille

Wilman käyttöohje huoltajille Wilman käyttöohje huoltajille Sisällysluettelo: Sisään kirjautuminen... 1 Oma etusivu... 2 Pikaviestit... 3 Tiedotteet... 5 Suoritukset... 6 Poissaolot... 6 Palaute... 8 Opettajat... 9 Salasanan vaihto...

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

OPISKELIJAN PIKAOPAS

OPISKELIJAN PIKAOPAS SISÄLTÖ Työvälineet 3 Kirjautuminen ejollakseen 4 Salasana unohtui 5 Aloitusnäkymä 6 Toiminnot aloitusnäkymässä 7-8 Oma sähköpostiosoitteesi 9 Opiskelu 10 Omien suoritusten seuranta 11 Helppari auttaa

Lisätiedot

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus SELAINENNAKKOILMOITUKSEN IKKUNANKUVAT 1(24) 2.2.2010 Selainennakkoilmoitus ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus Yleistä ENNI-järjestelmästä ENNI-järjestelmän vakiopainikkeita Selainennakkoilmoitus

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto Sisäänkirjaus Uloskirjaus Yritystieto Kustannusarvio PartSmart Siirrä PartSmart tiedosto Näytä PartSmart ostoslistat Lataa PartSmartHinnasto Tuotteet Lisävarusteet SNOW ATV PWC Öljytuotteet Öljyt, Snow

Lisätiedot

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden 1 Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen haku Salasanan vaihto

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Sisäänkirjautuminen Tallennus/raportit (YAP) Tallennusohjelma

Sisäänkirjautuminen Tallennus/raportit (YAP) Tallennusohjelma Sisällysluettelo Sivu 2. Sisäänkirjautuminen Sivu 3. Käyttäjän tiedot Sivu 4. Etusivu Sivu 6. Lomakkeiden syöttö / Juoksijan valinta Sivu 7. Lomakkeiden syöttö / Juoksijoiden ja maksajien tietojen syöttö

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Oma matkakortti -palvelu: Käyttäjän ohje

Oma matkakortti -palvelu: Käyttäjän ohje Oma matkakortti -palvelu: Käyttäjän ohje Oma matkakortti -palvelussa voi tarkistaa matkakortin sisällön, esimerkiksi voimassa olevat kausiliput ja kortilla jäljellä olevan arvon määrän sekä omat asiakastiedot.

Lisätiedot

Sähköinen ajanvaraus Virkailijan ohje. 11.11.2015 Valtiovarainministeriö

Sähköinen ajanvaraus Virkailijan ohje. 11.11.2015 Valtiovarainministeriö Sähköinen ajanvaraus Virkailijan ohje 11.11.2015 Valtiovarainministeriö Sisältö 1 Yleistä... 1 1.1 Sisään- ja uloskirjautuminen... 1 1.2 Salasanan vaihto... 2 2 Ajanvaraus... 3 2.1 Varauksen luonti...

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty.

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty. 1(6) MAKSURYHMÄN HALLINTA Maksuryhmäkohtaiselle sivulle pääset klikkaamalla yksittäisen maksuryhmän nimeä verkkopalvelun etusivulla tai valitsemalla ryhmän Maksuryhmät - osion listalta. Sivun tiedot ja

Lisätiedot

Nippupelipassi. Nippupelipassien rakentaminen

Nippupelipassi. Nippupelipassien rakentaminen Nippupelipassi Nippupelipassien rakentaminen 1. Kirjaudu tunnuksilla sisään. 2. Valitse alasvetovalikosta oma seurasi. Mikäli omaa seuraasi ei löydy valikosta (mm. uudet seurat), valitse seuraksi Harrastealue

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

mytnt Quick Guide mytnt-käyttäjän pikaopas mytnt - Helppoa, nopeaa ja vaivatonta - suomeksi.

mytnt Quick Guide mytnt-käyttäjän pikaopas mytnt - Helppoa, nopeaa ja vaivatonta - suomeksi. mytnt Quick Guide mytnt-käyttäjän pikaopas mytnt - Helppoa, nopeaa ja vaivatonta - suomeksi. Näin saat ohjelman käyttöösi 1. Mene osoitteeseen www.tnt.fi 2. Klikkaa vasemman reunan valikossa mytnt-lähetä

Lisätiedot

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Tässä dokumentissa käydään läpi lukuvuoden aloituksessa tarvittavat toimenpiteet uuden ViLLEopintopolkukurssin aloittamiseksi. Huomaa, ettet voi suoraan käyttää viime

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Tässä dokumentissa käydään läpi lukuvuoden aloituksessa tarvittavat toimenpiteet uuden ViLLEopintopolkukurssin aloittamiseksi. Huomaa, ettet voi suoraan käyttää viime

Lisätiedot

Kulttuuriympäristön tietojärjestelmän käyttöohje Extranet - palvelu

Kulttuuriympäristön tietojärjestelmän käyttöohje Extranet - palvelu 1/6 Kulttuuriympäristön tietojärjestelmän käyttöohje Extranet - palvelu Järjestelmään kirjautuminen Kulttuuriympäristön tietojärjestelmä löytyy internetistä osoitteesta https://www.museoverkko.fi. Sivut

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Diacor Turku extranet

Diacor Turku extranet Diacor Turku extranet Extranet on asiakasyritystemme vastuuhenkilöille tarkoitettu sähköinen palvelukanava. Diacor Turun extranet- sivustolla yrityksen kontaktihenkilön on mahdollista kirjata työntekijöiden

Lisätiedot

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus...

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus... 1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2 1.1 Kirjautuminen... 2 1.2 Käyttöliittymä... 2 2 Uuden varauksen tekeminen... 3 2.1 Normaali varaus... 3 2.2 Alustava Varaus... 5 2.2.1 Alustavan varauksen muuttaminen

Lisätiedot

Hakusuosikit. Unifaun Online 2015-12-16

Hakusuosikit. Unifaun Online 2015-12-16 Hakusuosikit Unifaun Online 2015-12-16 2 Sisältö 1 Hakusuosikit... 3 1.1 Käsitteitä... 3 1.2 Symboleita ja painikkeita... 3 1.3 Luo Hakusuosikki... 4 1.4 Hakusuosikin käyttö... 7 1.5 Poista hakusuosikki...

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

Vastaajatunnusten luonti edellyttää, että käyttäjällä on joko AIPAL-koulutustoimijan vastuukäyttäjän tai AIPAL-koulutustoimijan käyttäjän oikeudet.

Vastaajatunnusten luonti edellyttää, että käyttäjällä on joko AIPAL-koulutustoimijan vastuukäyttäjän tai AIPAL-koulutustoimijan käyttäjän oikeudet. AIPAL-KÄYTTÖOHJE 16.1.2015 1(5) Näyttötutkinnon järjestäjän AIPAL-koulutustoimijan vastuukäyttäjille ja AIPAL-koulutustoimijan käyttäjille VASTAAJATUNNUSTEN LUONTI Tässä ohjeessa kerrotaan, miten AIPAL

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje ARFM- hankkeessa jatkokehitetylle SoftGIS-työkalulle Dokumentti sisältää ohjeistuksen osallistavan suunnittelun työkalun käyttöön. Työkalu on käytettävissä

Lisätiedot

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa)

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa) Ilmoittautumis järjestelmän otsikko alue Jokaisella tapahtumalla on otsikko-osa joka on samanlainen joka puolella sovellusta. Tämä Judokilpailuissa käytetty otsikko-osa koostuu viidestä linkistä, joita

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Digitaalisen oppimisen tiimi/ Mia Tele & Kalle Malinen 13.10.2017 Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Sisältö 1. OneDrive... 2 2. Miten voin ottaa OneDriven käyttöön?... 3 3. Mitä OneDrivella voi

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

tempus.kpedu.fi Tuntitietojen kirjausjärjestelmän Ohje Versio 1.0 21.12.2009 KPAO juha.kykyri

tempus.kpedu.fi Tuntitietojen kirjausjärjestelmän Ohje Versio 1.0 21.12.2009 KPAO juha.kykyri tempus.kpedu.fi Tuntitietojen kirjausjärjestelmän Ohje Versio 1.0 21.12.2009 KPAO juha.kykyri 1 Sisältö Kirjautuminen järjestelmään... 2 Rekisteröityminen... 2 Aloitusnäkymä... 3 Asetukset valikko... 4

Lisätiedot

Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään

Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään Yleistä... 3 Sijainti... 3 Kirjautuminen... 3 Kyselyn rakenne... 3 Opettajan toiminnot kirjautumisen jälkeen... 3 Lukuvuoden opintojaksojen listaaminen...

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE www.laurea.fi ASIOssa henkilöstö voi: Varata tiloja mistä tahansa Laurean kampukselta Tarkastella omaa opetusaikataulua ja opetukselle varattuja tiloja kalenterinäkymässä Saada

Lisätiedot

4 Google. Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17

4 Google. Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17 4 Google Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17 Googleen siirtyminen Avaa Firefox- tai Google Crome selain Siirry näkymättömään tilaan Google Cromessa näppäinyhdistelmällä (Ctrl + Shift + N) ja Firefoxissa

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje Kennelpiireille, osoitelistat

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje Kennelpiireille, osoitelistat Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje Kennelpiireille, osoitelistat Suomen Kennelliitto ry. 6.5.2014 2(11) Osoitelistat Sisältö: Osoitteet valinnan näkyminen kennelpiirin henkilöille... 3 Yhdistysten

Lisätiedot

Asio. Ohjelma on selainpohjainen, joten ohjelmaa varten tarvitaan internet-selain. Ohjelmaan pääsee osoitteella

Asio. Ohjelma on selainpohjainen, joten ohjelmaa varten tarvitaan internet-selain. Ohjelmaan pääsee osoitteella 1 Kirjautuminen Ohjelma on selainpohjainen, joten ohjelmaa varten tarvitaan internet-selain. Ohjelmaan pääsee osoitteella tila.savonia.fi Ohjelmassa on ns. Haka-kirjautumispalvelu, jolloin kirjautumiseen

Lisätiedot

Porin yliopistokeskuksen tilavarausjärjestelmä. htila.ucpori.fi/ KÄYTTÖOHJE

Porin yliopistokeskuksen tilavarausjärjestelmä. htila.ucpori.fi/ KÄYTTÖOHJE Porin yliopistokeskuksen tilavarausjärjestelmä htila.ucpori.fi/ KÄYTTÖOHJE htila on Porin yliopistokeskuksen yksiköiden tarpeisiin kehitelty tilavarausohjelma. Varausohjelman lisäksi htila sisältää Kalenteri-ohjelman,

Lisätiedot

RAPORTIT. 1. Yleistä. Sisällysluettelo:

RAPORTIT. 1. Yleistä. Sisällysluettelo: RAPORTIT Sisällysluettelo: 1. Yleistä 2. Rekisteristä löytyvät raporttipohjat Normaalit Valmiit Kiinteät raportit ja työkalut 3. Uuden raportin luominen 4. Osoitetarrat ja sähköpostin lähettäminen suoraan

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1

Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1 Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1 Elisa Oyj 2 (11) Hallintakäyttöliittymä ohjeet 1 Yleistä Yritysten ylläpitäjät Hallinnoivat tiettyjä yrityksen palvelunumeroita Hallinnoivat

Lisätiedot

Palaute. Asetukset: Nimeä palaute ja kirjoita kuvaus tai ohjeet.

Palaute. Asetukset: Nimeä palaute ja kirjoita kuvaus tai ohjeet. Palaute Palaute -työkalulla opettaja voi rakentaa kyselyn, johon opiskelijat vastaavat joko anonyymisti tai nimellään. Opettaja voi tarkastella vastauksia koosteena tai yksitellen. Asetukset: Nimeä palaute

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

VAAKAPESÄSEURANNAN KÄYTTÖOHJEET

VAAKAPESÄSEURANNAN KÄYTTÖOHJEET VAAKAPESÄSEURANNAN KÄYTTÖOHJEET Sisällys 1 Lyhyesti vaakapesäsovelluksesta... 1 2 Vaakapesätietojen selaus... 1 3 Kirjautuminen tunnuksilla... 5 4 Omien tietojen tarkistus... 5 5 Omat vaakapesät... 6 1

Lisätiedot

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21)

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21) Oppilaan opas Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy Versio 0.2 (2008-01-21) Versio Päivämäärä Kuvaus 0.1 2005-01-16 Ensimmäinen versio. 0.2 2008-01-21 Korjattu kuvatiedostojen maksimiresoluutio ja muutamia

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Tämä ohje on tarkoitettu niille suunnistajille joilla ei ole koskaan ollut nk. lisenssiä. Mikäli sinulla on joskus ollut lisenssi, niin ohjeet Irman käyttöön löytyvät

Lisätiedot

1 Rekisteröityminen Supplier Portal palvelun käyttäjäksi

1 Rekisteröityminen Supplier Portal palvelun käyttäjäksi Ostoreskontra Supplier Portal toimittajaportaali -ohje Sivu 1 / 15 SUPPLIER PORTAL TOIMITTAJAPORTAALI OHJE TOIMITTAJILLE Verkkolaskutuspalvelun käyttöönottamiseksi laskun lähettäjän tulee rekisteröityä

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä

Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä Tunnuksen aktivointi ensimmäinen sisäänkirjautuminen Päikkyyn Huoltajana sinulle on luotu tunnus varhaiskasvatusyksikön toimesta matkapuhelinnumerosi perusteella.

Lisätiedot

PIKAOHJE PRODUCTION SOFTWARE

PIKAOHJE PRODUCTION SOFTWARE Tiny CRM PIKAOHJE PRODUCTION SOFTWARE 30. joulukuuta 2011 Tekijä: Jari Kukkonen Tiny CRM PIKAOHJE YLEISTÄ TinyCRM on Lahden tiede- ja yrityspuiston tarpeisiin räätälöity yksinkertainen asiakkuudenhallintaohjelma,

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö Suomen Kennelliitto ry. 26.5.2014 2(19) Omakoira-palvelun käyttö Sisältö: Yleistä... 3 Palvelussa tehtävät toiminnot...

Lisätiedot

WinhaWilho 8.9. Käyttöohje. Opiskelijapalvelukeskus / ja. X:\Yhteiset\OPHJ-ohjeet\Wilho\PHKK\Salpaus\Wilho_huoltajanohje_Winha89_190815.

WinhaWilho 8.9. Käyttöohje. Opiskelijapalvelukeskus / ja. X:\Yhteiset\OPHJ-ohjeet\Wilho\PHKK\Salpaus\Wilho_huoltajanohje_Winha89_190815. 2 (17) Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Kirjautuminen WinhaWilho -huoltajaliittymään... 4 2.1. Kirjautuminen... 4 2.2. Jos kirjautuminen ei onnistu... 4 3. Etusivu... 5 4. Henkilötiedot -linkki... 6

Lisätiedot

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto Mac -laitteella

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto Mac -laitteella F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto Mac -laitteella 1 F-Secure KEY F-Secure KEY on palvelu, joka tallentaa turvallisesti kaikki henkilökohtaiset tunnistetiedot, kuten salasanat ja maksukorttitiedot,

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Rekisteröityminen, tilojen varaaminen ja maksaminen WebTimmi varausjärjestelmässä

Rekisteröityminen, tilojen varaaminen ja maksaminen WebTimmi varausjärjestelmässä Rekisteröityminen, tilojen varaaminen ja maksaminen WebTimmi varausjärjestelmässä 1. Sanasto WebTimmi on Tampereen kaupungin kulttuuripalvelujen käytössä oleva internetpohjainen varausjärjestelmä, jossa

Lisätiedot

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta.

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta. 1 (14) MOBILOGI-ET Tässä dokumentissa on ohjeita Moodlen Logi-työkalun mobiililaajennuksen (Mobilogi) käyttöön. Dokumentin pohjana on käytetty HAMK:n Teemu Tuurin kirjoittamaa ohjeistusta ja sen sisältö

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Wilman pikaopas huoltajille

Wilman pikaopas huoltajille Wilman pikaopas huoltajille Vehmaan kunnan Vinkkilän koulussa on käytössä sähköinen reissuvihko Wilma, joka helpottaa tiedonvaihtoa kodin ja koulun välillä. Wilman kautta huoltajat seuraavat ja selvittävät

Lisätiedot

1/8. Työnantajan opas

1/8. Työnantajan opas 1/8 Työnantajan opas 1. Kirjautuminen... 3 2. Käyttäjät... 3 2.1. Käyttäjäprofiilit... 3 3. Työjärjestys ohjelman käyttöä aloitettaessa... 4 4. Työkohteet... 5 4.1. Kohteet... 5 5. Työtehtävät... 6 5.1.

Lisätiedot

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen it-arvi Ohjeet sovelluksen käyttöön KÄYNNISTYS: - Sovellus käynnistetään tuplanapauttamalla kuvaketta Esteettomyysarviointi.exe. ETUSIVU: Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen

Lisätiedot