Luku 21 : Jussin Japanin matka

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Luku 21 : Jussin Japanin matka"

Transkriptio

1 Luku 21 : Jussin Japanin matka 例 文 (Esimerkkilauseet) 1 : Katsoa liikaa TV:ta. Ei saa juoda liiaa sakea/alkoholia. Se ei ole hyväksi, että pitää liikaa hauskaa, eikä opiskele. Jos/kun katsoo liikaa TV:ta, näkö huononee. Älkää syökö liikaa ruokaa! Opiskelin liikaa ja silmät väsyivät. Tein liikaa työtä tietokoneella ja niskat jäykistyivät. Liian iso TV ei sovi tähän huoneeseen. Nämä kengät ovat liian pienet. Eikö ole isompia? Se/tuo kamera on liian kallis, etten pysty ostamaan. Tuo talo on liian vanha. Ette millään voi asua (siinä). Suomen maaseutu on liian hiljaista minulle. Haluan mennä paljon eloisampaan paikkaan. Jos/kun on liian mukavaa, ihmisistä tulee laiskoja. 例 文 (Esimerkkilauseet) 2 : Pitää tehdä chek iniä. Pitää tehdä chek iniä. Auton ajoa varten tarvitsee otta/saada/hankkia ajokorttia. Paikoissa, missä on paljon ihmisiä, tarvitsee varoa rahakukkaroa. Päästääkseen yliopistoon tarvitsee käydä pääsykokeessa. Tarvitsee varoa, ettei vilustuisi. Tarvitsee vaihtaa voucheria Japan Rail Passiin. Sunnuntaisin ei tarvitse mennä kouluun. Huomenna ei tarvitse mennä töihin. On vapaata/lomaa. Ei tarvitse olla huolissa. Kaikki menee hyvin. Jos on (kyseessä) korkeintain kolmen kk:n turistimatka, ei tarvitse hankkia viisumia. Sain vain pikku nuhan. Ei tarvitse juurikaan huolestua. Aiemmin ei tarvinnut ottaa/saada/hankkia lupaa moottorikelkan ajoa varten. 例 文 (Esimerkkilauseet) 3 : Asiat, jotka pitäisi varoa. Saken/alkoholin (nautinto) on jätettävä vähäiseksi. Turhia puheita on vältettävää. Lupauksia on suoritettava/lunastettavaa. Taskuvarkaita on varottavaa. On varottavaa liika syöntia. Asiat, jotka pitää varoa. On varottavaa. Lupaukset on lunastettava. Kun nousee autoon, pitäisi kiinnittää turvavyötä. On syötävä tasapainoisesti. Juotavaa/alkoholia on vältettävä. Sinun on mentävä yliopistoon ja opiskeltava. Ei pitäisi puhua pahaa muista. Käytävää ei pitäisi juosta. TV:ta ei pitäisi katsella kovinkaan paljon. Jos/kun olet juonut, ei pitäisi ajaa autoa.

2 例 文 (Esimerkkilauseet) 4 : Tulkaa mahdollisimman pian. (Yritän) laittaa mahdollisimman maukasta ruokaa. Haluaisin pitää mahdollisimman suurta unelmaa. Ei kuulu. Sanokaa mahdollisimman kovalla äänellä! Halusin ostaa mahdollisimman halpaa lippua. Laitan ruoan, joten tulkaa mahdollisimman pian. Kirjoittakaa kirjaimia mahdollisimman selkeästi niin, että voi ymmärtää/tunnistaa helposti. Luokkaa käytämme kaikkien kesken, joten siivotkaa mahdollisimman siistiksi. Kun olet vilustunut, lepäile kotonasi mahdollisimman rauhallisesti. Jotta saisin mahdollisimman hyvät pisteet kokeessa, yritän kaikkeni. Paitsi silloin, kun olet sairas, yritä välttää olemasta poissa koulusta mahdollisimman pitkälle. Kesälomalla haluan mennä merelle ja uida mahdollisimman paljon. Japanissa haluan (koettaa) mennä mahdollisimman moneen paikkaan. 例 文 (Esimerkkilauseet) 5 : Mahdollisimman rauhallinen paikka. Yrittäkää välttää lähtemästä ulos niin pitkälle kuin mahdollista ja odottakaa transit hallissa. Välttäkäämme autoa mahdollisimman pitkälle. Käyttäkäämme busseja ja junia. Yrittäkäämme lopettaa energian turhaa kuluttamista niin pitkälle kuin suinkin. Täyttäkää paperia kuulakärkikynällä, niin paljon kuin mahdollista. Älkää käyttäkö lyijykynää. Odotamme (sinua), joten tule mahdollisimman pian. Mahdollisimman kirkas väri olisi hyvä. Haluan mennä mahdollisimman rauhalliseen paikkaan. Välttäkää auton ajoa mahdollisimman pitkälle. Yritä tulla Japaniin ensi vuonna, niin paljon kuin mahdollista. Koska ei ole aikaa, välttäkää lähtemästä kaupunkiin niin pitkälle kuin mahdollista. Välttäkää juomasta sakea/alkoholia mahdollisimman pitkälle. Kun syöt ruokaa, yritä käyttää syömäpuikkoja mahdollisimman pitkälle. Lähetä mahdollisimman tarkkaa/seikkaperäistä vastausta. Haluan mahdollisimman turvallista autoa. 例 文 (Esimerkkilauseet) 6 : Niin kauan kuin myrsky jatkuu, ei voi hiihtää. En voi palata kotiin niin kauan kuin on töitä. Käyttäkää taloamme hyväksi niin kauan kuin olette Japanissa. Niin kauan kuin myrsky jatkuu, ei voi hiihtää. Niin kauas kuin katselee / silmät kantavat, oli hopeinen maailma. Kunnes elät Suomessa tarvitset päällystakin. Ei saa käyttää niin kauan kuin ei ole lupa. Ethan voi sanoa, että tunnet Japania kunnes osaat syödä nattōta. Niin kauan kuin et käy Suomessa, et ymmärrä aitoa saunaa. Niin kauan kuin saadaan tämä työ järjestykseen/tehdyksi, emme voi pitää hauskaa. Niin kauan kuin ei ylitetä tätä jokea, et pääse sinne. 例 文 (Esimerkkilauseet) 7 : Ei mahda muu kuin tehdä itse. Kun janottaa näin pahasti, ei voi muuta kuin juoda vaikka vettä. Ei voi enää pyytää häneltä (apua). Ei mahda muu kuin tehdä itse.

3 Japanilaiset eivät osaa kovin hyvin englantia. Asuaksesi Japanissa ei mahda muu kuin opettelet itse japania. En pidä lääkkeistä, muttei mahtanut muu kuin ottaa lääkettä, kun päätä särki niin pahasti. Koska riisi oli loppunut, ei voinut muuta kuin tyytyä leipään. Koska olen myöhästynyt bussista, en voi muuta kuin mennä kouluun polkupyörällä. Ei voinut kääntyä oikealle eikä vasemmalle, joten ei muuta voinut kuin mennä suoraan. Viimeinen juna on jo mennyt, joten ei voi muuta kuin palata (kotiin) taksilla. Kun ei ole päässyt tentistä läpi, ei muuta voi kuin luopua (kaikista). Tietokone on mennyt rikki, joten ei voinut muuta kuin kirjoittaa käsin. Ikävä kyllä, muttei voi muuta kuin luopua (kaikista) tällä kertaa. Kun ei ole rahaa, ei mahda muu kuin yrittää kestää nälkää. Kukaan ei aio(halua) tehdä sitä, joten ei voinut muuta kuin tehdä se itse. Vaikeita asioita ei voi hoitaa koneella, joten ei mahda muu kuin valmistaa käsin. Koska myöhästyin junasta, ei muuta voinut kuin yöpyä hotellissa. 例 文 (Esimerkkilauseet) 8 : Siksi, että on iso tentti huomenna. Tänään en voi lähteä katsomaan elokuvaa. Siksi, että (minulla) on iso tentti huomenna. Keskeytämme huomisen retken. Siksi, että huomenna vaikuttaa satavan. Ei haita vaikka tulisikin vieraita. Siksi, että olen jo tehnyt läksyt. Yövyin Igloo nimisessä huoneessa, koska haluan nähdä revontulia. En aio lähteä Lappiin talvella, koska Lapin talvi on todella kylmää. Tänään en lähde ostoksille, koska tuo kauppa on kiinni. Ylihuomenna olen kotona, koska ei tiedä vaikka hän tulisi käymään. Ensi kuun matkasta luovuin, koska on hyvin vähän rahaa tällä hetkellä. Jätin laskettelun väliin (= Luovuin laskettelusta). Siksi, että satoi vettä ja lumi on sulanut. Päätin, etten syö jälkiruokaa. Siksi, että olisi ikävä, jos lihoaisi tätä enempää. 例 文 (Esimerkkilauseet) 9 : Paitsi nattōta, pystyn syömään mitä tahansa. Kaikki ovat ensimmäistä kertaa Japanissa paitsi hän. Paitsi tämä kirja, kaikki ovat tylsiä. On aina viileä paitsi kesällä. Paitsi nattōta, pystyn syömään mitä tahansa. Sopii milloin tahansa paitsi 10 jälkeen illalla. Soittakaa. Jos on JR-passi, voi matkustaa ilmaiseksi paitsi makuuvaunujunilla ja Šinkansenin Nozomilla. Tässä ravintolassa ei voi juoda alkoholia paitsi olutta. Tämän kertaisella matkalla (kaikki maat) ovat ensimmäistä kertaa paitsi Englanti. Saa käyttää mitä tahansa (tietokonetta) paitsi tämä tietokone. Se/tuo henkilö ei syö mitään muuta kuin vihanneksia. On aina kaunis paitsi talvella. Ensi viikolla sopii koska tahansa paitsi tiistaina. Tulkaa ehdottomasti. 例 文 (Esimerkkilauseet) 10 : Älä vaan kysele muilta, vaan tutki myös itse! Kun/jos menet Japaniin, voit syödä ei ainoastaan/vain sušeja, vaan šabu-šabuakin. Pekka ei ole matkustellut ainoastaan/vain Eurooppaa vaan Aasiaakin. Älä vaan kysele muilta, vaan tutki myös itse! Älkää vain lukeko kirjoja, vaan kirjoittakaa myös päiväkirjaa. Ei pitäisi syödä vain lihaa, vaan pitäisi syödä vihanneksiakin.

4 Hän osaa ei ainoastaan/vain englantia, vaan myös sekä venäjää että kiinaakin. Älä vaan sano sitä sun tätä, vaan kuuntele myös mitä muut sanovat! En vain ole soittanut (puhelimitse), vaan lähetin sähköpostinkin, muttei ole vastausta (tullut). Osaan puhua ei ainoastaan/vain englantia, vaan japaniakin. Älä vaan syö riisiä, vaan syö keittoakin! Älä vain kuuntele vaiti, vaan sanopas jotakin! En mene ainoastaan Tokioon ja Kiotoon, vaan menen myös Ōsakaan, Naraan sekä Hirošimaan. 例 文 (Esimerkkilauseet) 11 : On niin kaunis, että olisi ikään/ihan kuin maalattu kuvaksi. Kaikkissa puissa kukat puhkesivat ja (näky) on ihan kuin valkoinen pilvi. Lapin ruska on ikään kuin tuli leimuaisi. Pääsiäinen on ikään kuin kultainen viikko Japanissa. Talven Lappi on niin pimeä että koko päiävä olisi kuin yö. Vaikka on jo ilta 10, ulkona oli niin valoisaa, että olisi ikään kuin keskipäivä. Se/tuo huone oli niin pimeää (ikään) kuin olisi tuli sammunut. Japanin syksyn ruska on kuin vuorella olisi (sattunut) tulipalo. Metsässä ei ollut ääntäkään ja niin rauhallista (ikään/ihan kuin) ei olisi ollut mitään. Kevään meri oli todella tyyni, että ikään kuin aika olisi pysähtynyt. Joulu on ikään kuin uuden vuoden juhlat Japanissa. Sinä/tuona päivänä ilmakin oli niin hieno ja oli niin tyyni (ikään/ihan) kuin (olisi) kevättä. Talven merivesi oli niin kylmää (ikään/ihan) kuin jää. Japanin alppien maisema oli kaunis (ikään/ihan) kuin olisi maalattu. Vuokot kukkivat kautta altaan ikään kuin valkoinen matto olisi levitetty. Se/tuo bonsai (kääpiöpuu) oli erittäin hyvin tehty ja (se) oli ikään kuin pikku puisto. Tuntureilla oli satanut lunta ja oli (ikään/ihan) kuin hattu olisi laitettu päähän. Talvinen Japaninmeri oli (ikään/ihan) kuin olisi raivoissaan. Se/tuo henkilö puhui ikään/ihan kuin olisi itse käynyt katsomassa. 例 文 (Esimerkkilauseet) 12 : Kannatti tulla tänne asti. Sain nähdä revontuliakin, joten kannatti tulla Lappiin saakka. Sain nähdä myös joulupukin, joten kannatti tulla tänne asti. Sain nähdä Huži vuortakin, joten kannatti tulla Japaniin. Pääsinkin yliopistoon, joten kannatti yrittää parhaani opiskelussa. Pääsin saunaankin, joten kannatti tulla Suomeen. Tuli päätös/selvää, että nyt pääsen vaihto-opiskeluun Japaniin. Joten kannatti opiskella japania. Kun ei päässyt tentistä läpi, ei kannattanut opiskella. En saanut nähdä revontulia, joten ei kannattanut tulla Lappiin asti. Kun ei voinut nähdä Muumia, ei kannattanut tulla varta vasten tänne asti. Kun ei voi tulla Suomeen, ei kannattanut opetella varta vasten suomea. Kun ei voinut tavata Jamadaa, ei kannattanut tulla varta vasten Japaniin. En voinut/saanut nähdä sumō-painia, ei kannattanut mennä Japaniin. 例 文 (Esimerkkilauseet) 13 : Ei saa aliarvioida harjoitusta. Ei saa aliarvioida ihmisiä sen perusteella, mitä hänellä on päällä. Ei saa aliarvioida tuota lasta. Vaikka (hän) onkin pieni, hänellä on voimaa enemmän kuin aikuisella. Ei saa aliarvioida, vaikka hän onkin pikkulapsi. Hän on nero pianossa. Älä arvioi ihmisiä! Tämän verran minäkin osaan.

5 Ei saa aliarvioida harjoitusta. Osaahan mitä tahansa, jos harjoillee kunnolla. Ei saa aliarvioida matematiikkaa. Matematiikka on tekniikan perustaa. Ei saa aliarvioida helppojakaan asioita. Opiskele hyvin/perusteellisesti! Tekee mitä tahansa harjoittelu on tärkeää. Ei saa aliarvioida harjoittelua. Vaikka olisi halpaa, ei saa aliarvioida. Kun ostaa paljon, tulee iso raha. Ei saa aliarvioida japanin opiskelua. Japanin kieli on tärkeä Japanissa vaihito-opiskelua varten. 例 文 (Esimerkkilauseet) 14 : Ikävä kyllä, mutta revontulia ei näkynyt. Huolimatta siitä, että hän on nuori, (hän) osaa todella hyvin työtä. Siitä huolimatta, että (hän) on pieni/nuori, Jamada yrittää parhaansa (ja parjailee) hyvin. Vaikka se/tuo auto onkin vanha, siitä huolimatta (se) on aika nopea. Vaikka olemmekin köyhiä, vietämme/elämme onnellisesti. Vaikka tuo sumō-painija onkin kookas, liikkeensä ovat todella nopeat. Vaikka tämä tietokone onkin halpa, on aika tehokas/laadukas. Huolimatta siitä, että hän (nainen) on rauhallinen, (hän) on vahva sisimmältään. Vaikka ulkona oli raikas, (siellä) oli kylmä. Ikävä kyllä, mutta revontulia ei näkynyt Rovaniemellä. Ikävä kyllä, mutten päässyt kokeesta läpi tänä vuonna. Ikävä kyllä, mutta Huži vuorta en voinut nähdä loppuun saakka (ollenkaan). Siitä huolimatta, että (hän) on iäkäs, tämä henkilö on todella pirteä. Vaikka se/tuo henkilö on suomalainen, hän on (ikään) kuin japanilainen. Huolimatta siitä, että hän onkin japanilainen, hän osaa todella hyvin englantia. 例 文 (Esimerkkilauseet) 15 : Saa juoda ilmaiseksi/rajattomasti/vapaasti. Säästö on vähenemässä rajattomasti. Kesälomalla saa pitää hauskaa rajattomasti. Tänä iltana saa tanssia rajattomasti. Hän sanoo tolkuttomasti/mitä haluaa (eikä ota siitä vastuuta). Viikon ajan JR:n junilla (saa) matkustella ilmaiseksi/rajattomasti/loputtomasti. Paitsi samppanjaa (kaikket) juomat saa juoda ilmaiseksi/rajattomasti/vapaasti. Viime aikoina hiukset lähtevät loputtomasti/rajattomasti. Onsenissa saa kylpeä kuumalla vedellä rajattomasti/vapaasti. Näinä aikoina työttömien määrä on lisääntymässä rajattomasti/loputtomasti. On harmillista jos/kun laiskottelet rajattomasti/loputtomasti. Opiskele myös! Tuossa ravintolassa lounasaikana saa syödä riisia rajattomasti/ilmaiseksi/ vapaasti. Tuo lapsi tekee kiusaa rajattomasti. On todella harmi. 例 文 (Esimerkkilauseet) 16 : Käyttö kielletty! = Ei saa käyttää. Käyttö kielletty! = Ei saa käyttää. Valokuvaaminen kielletty! = Ei saa ottaa valokuvia. Käännös oikealle kielletty! = Ei saa kääntyä oikealle. Käännös vasemmalle kielletty! = Ei saa kääntyä vasemmalle. Auton pysäyttäminen kelletty! = Ei saa pysäyttää autoa. Parkkeeraus kielletty! = Ei saa jättää autoa parkkeerattuna. Tupakointi kielletty! = Ei saa tupakoida. Vaunu, jossa on tupakointi kielletty. >< Vaunu, jossa saa tupakoida. Grafiitin teko ankarasti/ehdottomasti kielletty! = Ehdottomasti ei saa tehdä grafiittia.

6 Luku 22 : Nattō ja kalakukko 例 文 (Esimerkkilauseet) 1. Antakaa minunkin puhua! Ei saa antaa vieraan/asiakkaan odottaa. Anna hänenkin käyttää tämä auto. Äiti juottaa vauvalle maitoa. Se/tuo viesti suretti vanhempiaan. Se/tuo kanji-merkki on tuttu. Anna minun kirjoittaa. Se, että hän pääsi kokeesta läpi, ilahdutti kaikkea. Odottakaa vähän. Antakaa minunkin puhua! Se, että VR kuljetti Pendoliinoa ensimmäiseksi, on Helsingin ja Turun välillä. Jos se/tuo kirja on niin hauskaa, anna minunkin lukea. Odotan suurella innolla. Antakaa minun mennä Japaniin. Palaan sieltä varmasti japania hyvin osaavana. Vaikka toitotin hänelle niin paljon, hän ei aikonut totella. Tuo henkilö pakottaa aina kuuntelemaan tylsää mielipidettään pitkään aikaan. Antakaa minun olla täällä vielä vähän aikaa. Sitä asiaa antakaa minun miettiä vielä vähän. Sari syöttää ruoan koiralle joka aamu. Tämä ravintola aina syöttää (= pakottaa syömään) pahaa ruokaa. Pakotettiin/annettiin minun istua rikkinaiselle tuolille. Käsken/annan Kobajašin soittaa puhelimitse. Antakaa minun esitellä. Ystäväni Jamadaa. Anna rakkaan lapsen matkustaa. Tulee hyvä opetus (= Siitä hän oppii hyvin). Käske/pakota hänen tulla itse. Muut eivät kelpaa. Tämän ongelman takia/ansiosta päätä pakottaa särkemään. (nykykielen mukaan) Tämän ongelman takia/ansiosta päätä pakottaa särkemään. (klassisen kielen mukaan) (Minut) pakotettiin ostamaan kamalaa tietokonetta. (Sain ostaa kamalaa tietokonetta. nykykielen mukaan) (Minut) pakotettiin ostamaan kamalaa tietokonetta. (Sain ostaa kamalaa tietokonetta. klassisen kielen mukaan) Tuo henkilö pakotti minut juomaan sakea/alkoholia. (nykykielen mukaan) Tuo henkilö pakotti minut juomaan sakea/alkoholia. (klassisen kielen mukaan) Tällä kertaa minut määrättiin lähtemään Japaniin yhtiön asioilla. (nykykielen mukaan) Tällä kertaa minut määrättiin lähtemään Japaniin yhtiön asioilla. (klassisen kielen mukaan) Eilen minut pantiin/annettiin esittelemään itseäni runsaan ihmisten edessä. Lapsena minut pakotettiin väkisin opiskelemaan, joten tulin inhoamaan opiskelua. Minut pantiin/pakotettiin tulla yksin Japaniin. 例 文 (Esimerkkilauseet) 2. Päivät ovat pidentyneet. Tuli kevät ja päivät ovat pidentyneet vähitellen. Tuli kesä ja on muuttunut vähin erin kuumemmaksi. Tuli syksy ja on vähitellen muuttunut pimeäksi. Talvi on tullut ja on muuttunut kylmemmäksi vähin erin. Tuli maaliskuu ja on muuttunut valoisammaksi päivä päivältä. Tuli syyskuu ja on muuttunut vähitellen viileämmäksi. Yritin parhaani, joten opiskelukin on muuttunut mielenkiintoisemmaksi. Viime aikoinaan Tokion joen vesikin on vähitellen muuttunut taas puhtaaksi kuin ennenkin. Syksykin on syventynyt ja kylmyys tuntuu nahoissamme päivä päivältä. Päästyäni yliopistoon opiskelukin on muuttunut vähitellen mielenkiintoisemmaksi. Helsingissäkin viime aikoinaan lisääntyneet korkeita rakennuksia vähin erin.

7 例 文 (Esimerkkilauseet) 3. Muuttuu moderniksi kaupungiksi. Koirakin muuttuvat vähitellen rauhallisemmaksi vanhetessa. Lunta satoi ja muuttuu vähitellen talvisemmaksi (tästä eteen päin). Talvikin on ohi ja muuttuu (tästä eteenpäin) keväisemmäksi päivä päivältä. Lapsetkin kasvavat isommaksi ja muuttuvat aikuisemmaksi (tästä eteen päin). Tämäkin kaupunki muuttuu modernimmaksi (tästä eteen päin). Mekin vanhenemmme vähitellen (tästä eteen päin). Syksyllä lisääntyy vähin erin hiljaisuus. Koivumetsätkin päivä päivältä värjäytyvät keltaisiksi. Syksy on tullut ja pihapuiltakin vähitellen lehdet putoilevat (tästä eteen päin). Tämäkin kaupunki kehittynee (tästä eteen päin) vähitellen, kun metro alkaa kulkea. Kun kesä tulee, Suomessakin luonto muuttuu kauneemmaksi päivä päivältä. 例 文 (Esimerkkilauseet) 4. (Muuttui niin, että) linnutkaan eivät (enää) laula. Lapissa (muuttuu niin, että) talvella aurinko ei tule esille. Kesällä (muuttuu niin, että) aurinko ei laske. Tällä seudulla viime aikoina on muuttunut niin, että linnutkaan eivät (enää) laula. Talvella (muuttuu niin, että) turistejakaan ei tule. Viime aikoinaan hän on muuttunut niin, ettei enää juo alkoholiakaan paljoa. Hän on muuttunut niin, ettei enää laula juurikaan. Tuo lapsikin on kasvanut isoksi ja muuttui niin, ettei itke enää juurikaan. Hän on muuttunut niin, ettei enää palaa maalle kiireiden takia. Näyttää siltä, että hän on kiireinen ja on muuttunut niin, etti tule meille. On muuttunut niin, etteivät lapsetkaan leiki enää täälläpäin. Koirakin on vanhentunut ja on muuttunut niin, ettei hauku juurikaan. Vesi on likaantunut/saastunut ja muuttui niin, etteivät muuttolinnutkaan enää tule. Kännyköiden takia muuttui niin, että yleispuhelimia ei juurikaan tarvita enää. Hän on viime aikoinaan muuttunut jostakin syystä niin, ettei naura juurikaan. 例 文 (Esimerkkilauseet) 5. Rupesi (muuttui) juomaan paljon. Nuorena en kirjoittanut päiväkirjaa, mutta viime aikoina aloin kirjoittaa (näin olen muuttunut). Hän (on muuttunut niin, että) osaa puhua japaniksi hyvin nykyisin. (Olen muuttunut niin, että) tunnen halua käydä erinaisissa paikoissa maailmaa. Iän takiako viime vuosina (olen muuttunut, että) tunnen halua syödä makeita. Viime aikoinaan hän rupesi (muuttui) juomaan paljon. Vanhetessani rupesin (muutuin) haluamaan lukea japaninkielisiä kirjoja. Niinpä, viime aikoinaan tuli (muuttui) mahdolliseksi tuhlaikkakin. Tämäkin lapsi rupesi (muuttui) opiskelemaan ahkerasti sen jälkeen kuin pääsi yliopistoon. Nykyisin (muuttui niin, että) Japanissakin järjestetään palijon suomalaisia kulttuuritapahtumia. Viime aikoinaan (tilanne on muuttunut niin, että) Suomessakin voi syödä sušeja. Kiitos internetin (tilanne on muuttunut niin, että) voi tietää heti, mitä Japanissa on tapahtunut. Suorien lentojen ansiosta (on muuttunut niin, että) voi mennä Japaniin reilussa 9:ssä tunnissa. Kiitos euron (tilanne on muuttunut niin, että) ei tarvitse vaihtaa rahaa Euroopan matkaa varten. (Tilanne) on muuttunut niin, että voi viedä rahaa sellaisenaan Euroopan matkalle. Viime aikoinaan (tilanne on muuttunut niin, että) osaan vihdoinkin lukea myös kanji-merkkejä. (Tilanne on muuttunut niin, että) lapsemmekin osaa ajaa autoa. 例 文 (Esimerkkilauseet) 6. Vaikuttaa siltä, että (hän) etenee/jatkaa yliopistoon. Hän näyttää olevan tyytyväinen tenttietuloksesta. Tyttäremme vaikuttaa siltä, että etenee/jatkaa yliopistoon.

8 Vaikuttaa siltä, että valitsevat omaa tyylinsä aikakauslehdestä ja tyytyvät siihen. Vaikuttaa siltä, ettei Murakami poikkea Suomessa ensi vuonna. Ismo vaikuttaa siltä, ettei pysty tulemaan ensi viikolla kiireiden takia. Hän ei vaikuta siltä, että on kovinkaan iloinen tästä asiasta. Antti näyttää siltä, että (hän) menee siihen yhtiöön töihin yliopistosta valmistumisensa jälkeen. Ismo vaikuttaa siltä, ettei mene töihin, vaan jää yliopistoon. Näyttää siltä, että Niina tekee osa-aikatyötä tietokoneyhtiössä. Tuon perheen poika vaikuttaa siltä, ettei etene/jatka yliopistoon. Vaikuttaa siltä, että huomenna lämpenee aika lailla. Näyttää siltä, että koiralla on jano. Tämä kauppa näyttää/vaikuttaa menevän kiinni ennen pitkään. Vaikuttaa siltä, että hän iloitsee tästä uutisesta. Vaikuttaa siltä, että Tiina käy yliopistoa tästä keväästä lähtien. 例 文 (Esimerkkilauseet) 7. Kirjoitin raportin tämän kirjan perusteella/pohjalta. Kirjoitin raportin tämän kirjan perusteella/pohjalta. Hän maalasi/piirsi hänen kuvansa valokuvan perusteella/pohjalta. Tämä tarina kirjoitettiin tuon henkilön tarinan perusteella/pohjalta. Rakensimme pihamme japanilaisen puutarhan perusteella/pohjalta. Kalevala luotiin kansan tarinoiden perusteella/pohjalta. Kanji-merkkien perusteella/pohjalta valmistui kana-järjestelmäkin nimeltä Man-jōgana. Sen/tuon rahan turvin/pohjalta hän perusti yhtiönsä. Karjalan maisemaan perustuen monet maalarit maalasivat/piirsivat. Man-jōganaan perustuen luotiin hiragana ja katakana (-järjestelmä). Genžin tarinaan perustuen nykykirjailijat ovat kirjoittaneet monet kirjansa. Alvar Aallon kerrotaan suunnitelleen Villa Maireaa perustuen japanilaiseen arkkitehtuuriin. 例 文 (Esimerkkilauseet) 8. (On) kuumaa ja (kaiken) lisäksi runsas sateinen. Japanin kesä on kuumaa ja (kaiken) lisäksi runsas sateinen. Kioto on vanha ja lisäksi kiireinen kaupunki. Tokio on runsasväkinen ja (kaiken) lisäksi meluisa kaupunki. Helsinki on kaunis ja lisäksi rauhallinen kaupunki. Tuo henkilö on älykäs ja (kaiken) lisäksi rikas. Lapissa talvi on kylmä ja (kaiken) lisäksi lunta paljon. Tämä kahvila on kallis ja (kaiken) lisäksi palvelukin on huono. Tuo ravintola on halpa ja (kaiken)lisäksi ruoan makukin on hyvä. Suomessa syksyllä on huono ilma ja (kaiken) lisäksi pimeä. Kiotossa on sulautunut uutta ja vanhaa ja sillä tevalla ihmeellinen ja lisäksi mielenkiintoinen kaupunki. 例 文 (Esimerkkilauseet) 9. Taifuunin takia juna myöhästyi. Eilen taifuunin takia junat myöhästyivät. Tänään sään takia hyvä olo. Taifuunin takia Šinkansen pysähtyi. Lakon takia lentokoneet eivät lennä. Inflaation takia mikä tahansa hinnat ovat kohonneet. Hänen takiaan kävi niin, etten voi mennä Suomeen. Lumen takia kulkuneuvot ovat seisähdyksissä. Maidon takia taas tuli allergiset oireet (esille). Onko (pelkkä) tunne, että tänään olisin hyväkuntoinen? Sään takiako eilen päätä särki. Senko takia, että tämä järvi on syvä, kaloja on runsaasti.

9 Ehkä sen takia, että tavaroita on tulvillaan, kaikki tuhlailevat. Siksikö, että on mitä tahansa, (muuttui niin, että) kukaan ei halua mitään. Siksikö, että Tokiossa on vähän luontoa, puistoja arvostetaan. Siksikö, että Suomessa on runsaasti metsiä, ilma on puhdas. Siksikö, että Japanissa viinä on halpa, ei kukaan halua juoda kerrallaan paljon. 例 文 (Esimerkkilauseet) 10. Japanilaiseksi (hän) osaa englantia hyvin. Sumō on kuuluisa japanilaisena urheiluna. Kioto on kuuluisa japanilaisena vanhana kaupunkina. Tōdaiži on kuuluisa maailman suurimpana puisena rakennuksena. Man-jōšū on kuuluisa japanilaisten perinteisten runojen kirjana. Korvatunturi on kuuluisa joulupukin asuinpaikkana. Nokia on kuuluisa kännykkä yhtiönä. Ei ole kovin kuuluisa saappaiden yhtiönä. Suomalaisena hän on lyhyt. Japanilaiseksi hän osaa englantia hyvin. Nara ei ole niinkään kuuluisa Japanin vanhimpana kaupunkina. 例 文 (Esimerkkilauseet) 11. Kun toisaalta tuntuu kätevältä, toisaalta on epäkätevä. Kun toisaalta sataa vettä, niin toisaalta aurinko pilkottaa. Kun toisaalta on kivoja piirteitä, toisaalta on myös inhottavia piirteitä. Kun toisaalta on pula vedestä, toisaalta taas joet tulvivat. Kun toisaalta taksit kulkevat kiireisinä, toisaalta maikot kävelevät rauhallisesti. Kioto on toisaalta vanha kaupunki, toisaalta myös hyvin moderni kaupunki. Norjassa on korkeita vuoria, mutta toisaalta on iso merikin. Isä on toisaalta pelottava ihminen, toisaalta (hänessä on) myös hellää puolta. Japanin kieli on toisaalta helppo kieli, mutta toisaalta on myös vaikea kieli. Toisaalta auto on kätevä, mutta joskus se on myös epämukava. Toisaalta hän on vanha ihminen, mutta (hänessä) on uusia piirteitäkin. Englannin kielessä on helppoja piirteitä, mutta toisaalta on myös vaikeita piirteitä. Euroopa on ahdas, mutta toisaalta sen kulttuurissa on myös moninaisia piirteitä. 例 文 (Esimerkkilauseet) 12. Anna kuulla onko (hän) terve vai ei. Tiedota, onko hän terve vai ei. Kysytään, meneekö tämä juna Naraan vai ei. Tiedätkö, että pääseekö Otaniemeen, jos menee tätä tietä? Ei tiedetä, voiko hän tulla vai ei, koska hän on kiireinen ihminen. Tiedota voitko tulla pitämään hauskaa ensi sunnuntaina vai et. Kaikki on huolissa siitä, että pääseekö Jamada lukioon vai ei. Tiedätkö, että voiko euroa vaihtaa Japanissa vai ei? En tiedä, voiko tätä sieniä syödä vai ei. On mielenkiintoista, kasvaako tämä kukka Suomessa vai ei. Aion kokeilla, saanko tätä tehtävää ratkaistua vai ei. 例 文 (Esimerkkilauseet) 13. Joka tapauksessa soita (puhelimitse)! Onnistuu vai epäonnistuu, joka tapauksessa käyn tentissä. Länsimainen vai japanilainen, joka tapauksessa häät maksavat (paljon). Tulen vai en tule, joka tapauksessa ilmoitan etukäteen. Menet vai et, joka tapauksessa soita (puhelimitse). Teet vai jätät tekemättä, joka tapauksessa päättäkää sukkelaan. Puhua tai kirjoittaa, kummasakin tapauksessa vieraskieli on hankalaa.

10 Säästää tai ei säästä (rahaa), joka tapauksessa (rahaa) ei jää paljoakaan käteen. Yövyt tai et, joka tapauksessa päättäkää pian. Sillä pitäisi tehdä varauksen. Ostat vai et, joka tapauksessa, jos kyse on kodin sähkökoneet, on parasta mennä Akihabaraan. Paistaa vai pilvistä, kumminkin lähdemme retkelle. Vetää vai työntää, kumminkaan ei liiku. Kävelet tai juokset, kumminkaan et ehdi enää. Lihoaa tai laihtuu, ei kumpikaan ole terveydelle hyväksi. Sataako vettä vai ei, kumminkin pitää mennä töihin. Otat (alkoholia) vai et, kumminkaan ei saa ajaa autoa. 例 文 (Esimerkkilauseet) 14. Jotenkin / Jostakin (kumman) syystä ei ole pirteä. Vaikka olen juuri äsken syönyt jostakin (kumman) syystä tuli taas nälkä. Jotenkin / Jostakin (kumman) syystä tänään Jamada ei ole pirteä Jotenkin / Jostakin (kumman) syystä nykynuoret pitävät mangasta. Jotenkin / Jostakin (kumman) syystä hän ei pidä Tokiosta. Jotenkin / Jostakin (kumman) syystä minä en pidä hänestä (ja välttelen häntä). Viime aikoina jostakin (kumman) syystä tietokone ei toimi kunnolla. Modernit rakennukset ovat jostakin syystä hyvässä sovussa vanhan katukuvan kanssa. Japanilaistyylinen kimono on jostakin syystä hyvässä sovussa Suomalaisen järven kanssa. Vaikka Ismo pääsikin yliopistoon, jostakin (kumman) syystä (hän) ei näytä iloiselta. Suomalainen hirsitalo on jostakin syystä hyvi sulautunutn japanilaisten korkeiden vuorten kanssa. 例 文 (Esimerkkilauseet) 15. Japanilaiset ovat (hyvin) kriittisiä ruoan mausta. Tokio on hyvin meluisa kaupunki. Tämä puisto ei ole kovin meluisa, vaan on rauhallinen. Keittiössä kärpäset lentelivät meluisasti /ärsyttävästi. Luulen, että he ovat hyvin kriittisiä vaatetuksesta. Hän on hyvin kriittinen (hyvistä) tavoista. Japanilaiset ovat hyvin kriittisiä pakkauksesta. Yleisesti ottaen suomalaiset eivät ole niinkään kriittisiä mausta. On parempi, ettei puututa tenttipisteeseen kovin kriittisesti. Japanissa ollaan hyvin kriittisiä syömäpuikon käytöstä, joten ole varovainen. Älä ole kovin kriittinen, vaan on parempi kasvattaa lapsia vapaasti. Asiakkaat ovat hyvin kriittisiä laadusta, joten olemme hyvin huolellisia laadun valvonnassa. Älkää olko kovin kriittinen tuloksista. Sillä olen tehnyt niin paljon kuin pystyin.

11 Luku 23 : Olen sairastunut 例 文 (Esimerkkilauseet) 1 : Antoi kirjan. Hän antoi poron taljan muistoksi. Isä antoi paksun kirjan aikuistumisen päivän onnitteluksi. Äiti antoi pikkusiskolle kauniin huivin syntymäpäivän onnitteluksi. Setä/eno antoi minulle koulusta valmistumisen onnitteluksi komean mustetäytekyän. Annoin hänelle nyrkin (iskun), koska, otti niin päähän. Lääkäri antoi lääkettä, jotta nuha paranisi. Opettaja antoi valmistumisen muistoksi koulun valokuvakokoelman. Kauppalan johtaja antoi hienon rintakorun kaupunkikierroksesta kiitokseksi. Kaupungin johtaja antoi tämän kirjan aikuistumisjuhlien onnitteluksi. Rehtori antoi kynän kokeessa (hyvin) onnistumisen muistoksi. 例 文 (Esimerkkilauseet) 2 : Annoin CD:n.. Ismo antoi ruokaa koiralle äsken. Eilen oli pikkuveljeni syntymäpäivä, joen annoin hänelle onnitteluksi pienoismallin. Joululahjaksi annoin pikkusiskolleni söpön nuken. Annoin lapseni syntymäpäivälahjaksi tietokonepelin, jonka hän aina halusi. Annoin kouluun pääsyn onnitteluksi jalkapallon Jamadalle. Kobajaši antoi Ismolle kiitokseksi hurošiki-käärinliinan. Annoin isosiskoni syntymäpäivän onnitteluksi hienot käsineet. Ismo antoi äidille äitien päivän lahjaksi hajuvettä. Maija antoi Kaorille Suomen tuliaiseksi CD:n. Annan lääkettä, joten nauttikaa ne kolme kertaa päivässä ruoan jälkeen. Olette miljoonas asiakas. Annamme muistolahjan. Annan kutsukortin, joten tulkaa ehdottomasti katsomaan. Odotan teitä. Niille, jotka tulevat alennusmyyntiin, annamme paljon muistoesineitä. Avaamme liikkeen ensi viikonloppuna. On päätetty, että annamme muistoesineen tulijoille. 例 文 (Esimerkkilauseet) 3 : Sai lahjan. Koulusta valmistumisen muistoksi sain albumin. Käyn sairaalassa hakemassa kipulääkettä. Pääsiäisenä lapset kiertelivät (taloja) saaden suklaat. Jamada sai kaikilta paljon lahjoja syntymäpäivänään. Sain paljon joululahjoja joulupukilta. Koulusta valmistumisjuhlassa saimme muistoesineet rehtorilta. Saimme muistoesineet kauppalan johtajalta aikuistumisjuhlassa. Tämän kattilan sain opettajalta avioitumisemme onnitteluksi. Kävin sairaalassa ja sain lääkäriltä päänsärkylääkettä. Tämä kirja on se, jonka sain lukion opettajalta yliopistoon pääsyn muistoksi. 例 文 (Esimerkkilauseet) 4 : (Hän antoi palvelun / palveli, että) kertoi. Syntymäpäivänäni kaverit (palvelivat/ilahduttivat, että) tulivat runsaasti. Ismo (antoi palvelun / palveli, että) tutustutti meidät Helsinkiin. Jamada (antoi palvelun / palveli, että) tutustutti meidät Tokioon. Kun isä torui, aina äiti (antoi palvelun / palveli, että) lohdutti (minua). Äitini (palveli/ilahdutti, että) pukeutui 60 v. syntymäjuhlassa punaiseen leninkiin, jonka annoin (henelle). Suzuki (antoi palvelun / palveli, että) auttoi työssä, joten ehdittiin nipin napin. Etkö voisi (antaa palvelun / palvellla, että) odotat vähän? En pysty perässäsi, kun kävelet niin nopeasti.

12 Isoisä (antoi palvelun / palveli, että) kertoi meille nuoruudestaan sitä sun tätä. Tuo henkilö (antoi palvelun / palveli, että) opetti/neuvoi meille tapaa elää. Rehtori (antoi palvelun / palveli, että) opetti japania pojallemme. Lääkäri ei (antanut palvelua / palvellut, että) kertonut sairaudesta/taudista. Tämän ruoan opettaja (antoi palvelun / palveli, että) valmisti itse. Juhlatilaisuuteen kauppalan johtaja (antoi palvelun / palveli, että) tuli ja varta vasten piti puhettakin. Anteeksi (annatko palvelun / palvelisitko, että) neuvot vähän? Mien pääsee TKK:lle? 例 文 (Esimerkkilauseet) 5 : (Annoin palvelun / palvelin, että) tein kakun. Pikkusiskoni syntymäpäivänä aina (palvelen, että) teen kakun. Se on minun tehtäväni, että (palvelen, että) syötän koiraa. Lapsen kouluunpääsyn onnitteluksi (palvelin, että) ostin anime DVD:ta. Juuri äsken (palvelin, että) annoin kissan syödä ruoan. Eilen (palvelin, että) kerroin naapuruston lapsille muinaisia tarinoita. Aikuistumisjuhlien onnitteluksi (palvelin, että) annoin tyttäremme pukea kimonoon. Niin, että tuo lapsi tottelee, (tee palvelu, että) neuvot häntä hyvin. Joululahjaksi (palvelin, että) valmistin lentokoneen pienoismallin pikkuveljelleni. Kun (palvelen, että) hieron niskaa, isoäiti näyttää hyvin iloiselta. Ainakin äitien päivänä haluaisin (palvella, että) annan äitini rentoutua. Kai aikoo (palvella, että) viedä Kaorin sienimetsään. Haluan (palvella, että) auttaa mahdollisimman paljon äitiäni kotiaskareissa. Murakami (palveli, että) auttoi kauppalan johtajan työtä. Firman johtaja näytti hyvin kiireiseltä, joten (palvelin, että) autoin töissä. Kun näytti kiireiseltä, (palvelin, että) autoin opettajaa paperien kirjoittamisessa. Mummo näytti hyvin väsyneeltä, joten (palvelin, että) annoin istumapaikkaani. 例 文 (Esimerkkilauseet) 6 : (Sain palvelun, että hän) luki. Kappalan johtaja sai apua Murakamilta (palvelun, että Murakami) auttoi töissä. Lapsena ollessani (sain palvelun, että) äiti luki paljon mielenkiintoisia kirjoja. Haluan, että (saisin palvelun, että) äiti rentoutuisi mahdollisimman paljon äitien päiävänä. (Saisinko vähän palvelun, että) neuvoisitteko (minulle), mikä on tietotekniikan osaston rakennus? Jos näin on hyvä, (saanen/vaadin, että) allekirjoitatte tähän. Vastaukset (saanen/vaadin, että) kirjoitatte tähän paperiin. Erillistä paperia ei tarvitse. Vaikka työt loppuvatkin, älkää palatko heti kotiin. (Saanen/vaadin, että) tapaisitte vieraan. Anteeksi. Huomenna (saanen/vaadin, että) annatte minun olla poissa töistä, mutta... Täällä (saanen/vaadin, että) vaihdatte vaatteet. Lääkärin tarkastus pidetään tuossa huoneessa. Tällä kirjeellä (saanen, että) annatte minun korvata vuodenvaihteen tervehdyksen. Toivon, että (saisin palvelun, että) vastaisitte tähän kyselyyn, mutta... Anteeksi, yhtiön johtajalla on nyt vieras, joten (saisinko palvelun, että) odottaisitteko vähän? Juki (sai palvelun, että) Maijan isä vei (hänet) yliopistolle. Kaori (sai palvelun, että) Maijan isä opetti suomalaisesta kirjallisuudesta. 例 文 (Esimerkkilauseet) 7 : On kirjoitettu / lukee tässä kirjassa. Laitan (ja jätän) ruokaa jääkaappiin, joten syö sitten kun palaat kotiin. Olisi paha jos unohtuu, joten kirjoitan (ja jätän) tähän. Olisi paha jos häviää, joten jätetään huolellisesti (säilöön). Jos tulee kiirre, niin ollaan pulassa, joten syökäämme nyt (jo valmiiksi). Laittakaamme huolellisesti kaappiin (ja säilöön) niin, ettei rikottaisi. Siitä asiasta on kirjoitettu (= lukee) tässä kirjassa, joten lue valmiiksi (etukäteen). Ruoka on laitettu, joten syö se, kun palaat koulusta.

13 Ah, rupesi satamaan vettä. Mutta pyykit on korjattu pois, joten ei ole hätää. Onko huomisen koe OK? Ei ole huolta, olen lukenut kunnolla. On lukittu, joten ei pääse ulkoa sisään. Bašō on lausunut/kirjoittanut yhden runon Nikkōssakin. Aleksis Kivi on kirjoittanut Seitsemässä veljeksessä näin. Siinä tapauksessa, mitä hän on sanonut, oli oikein. Daikokuja Kōdajū on tavannut Laxmanin Siperiassa 1700-luvun lopussa luvulla portugalilaiset ovat tulleet jo Tanegašimaan. 例 文 (Esimerkkilauseet) 8 : Olemme juuri lähteneet kotoa. Olen juuri nyt palaamassa koulusta. Juuri nyt syön (alan syödä) lounaan. Tuletko seuraksi? Olen juuri lukemassa japanilaista romaania. Koulu on juuri loppunut. Lähdetään yhdessä kotiin. Äsken olen syönyt ruoan, joten ei ole nälkää. Olin juuri lukemassa kirjoja kirjastossa. Juodaanko yhdessä teetä? Antti oli palannut koulusta juuri äsken. Vasta eilen olen lähettänyt kirjeen, joten en usko, että se olisi saapunut, mutta... Oliko sinullakin asiaa hänelle? Itse asiassa olen juuri nyt soittanut hänelle. Olen vasta eilen palannut työmatkalta, enkä ole vielä (ehtinyt) avata niitä papereita. Olen juuri nyt palannut töistä ja aioin ruveta syömään, mutta... Suzuki on juuri nyt saapunut kirjastoon. Juuri silloin elokuva oli alkanut. Tomi oli juuri syönyt ruoan ja oli pestä tiskiä. Sari oli silloin (juuri) lähteä uimaan uima-altaaseen. Ismo oli (juuri) syönyt ruoan ja oli juoda teetä. Hanna oli aloittaa ruoan laittamisen. Ismo oli juuri nousta bussiin. Olimme juuri syödä iltaruoan. Olemme juuri lähteneet kotoa. Maija ja muut olivat juuri heränneet. Olen juuri nyt kuullut sitä uutista. Kaori oli silloin (juuri) lähteä kävelylle koiran kanssa. Olin silloin (juuri) syönyt ruoan. / Olin silloin (juuri) lopettanut ruoan syömisen. Kun Ismo tuli, Jamada oli (juuri) saanut tehtyä läksyt. 例 文 (Esimerkkilauseet) 9 : Yrittää/aikoa mennä sisään Kun yritin/aioin nousta ylös, en saanut voimaa jalkaani. Kun yritin/aioin maksaa, rouva Murakami sanoi, Älä ole huolissa, koska minä maksan. Kun yritin/aioin mennä tutkimushuoneeseen, sanottiin, Odottanette täällä. Kun yritin/aioin tulla leikkimään seuraavanakin päivänä, kiellettiin, Huomenna on kiinni. Kun yritin/aioin käydä kävelyllä koiran kanssa puistossa, huomautettiin, Ei koira saa (tulla). Vaikka aioinkin/yritinkin syödä, en löytänyt syömäpuikkoja. Vaikka aioinkin/yritinkin lukea japanilaista romaania, en tiennyt, mitä olisi hyvä lukea. Vaikka aioinkin/yritinkin seurata, sanottiin, ettei saa tulla. Vaikka aioinkin/yritinkin poiketa Jamadan luona Japanissa, tällä kertaa ei ollut aikaa, enkä voinut poiketa. Vaikka aioinkin/yritinkin palata kotiin, sanottiin, On vielä töitä ja pysäytettiin. 例 文 (Esimerkkilauseet) 10 : Olisi pitänyt tulla tänään.

14 Näin pitäisi toimia hyvin. Olen korjannut kaikki epäkohtia/vikoja. Koska on lukittu, ei pitäisi olla mahdollista tulla ulkoa sisään. Sellaista rahaa ei pitäisi olla. Koska velat vaan seuraavat häntä. Hondankin olisi pitänyt tulla tänään, mutta hän kuulemma ei pysty tulemaan hätätapauksen takia. Ilmankos ei liiku, kun bensiini (tankki) on tyhjä. Eihän hän varmaan tee kotiaskareita, kun ei osaa edes siivota. Jos ajattelee Hukušiman onnettomuutta, niin tällaisen asian pitäisi olla itsestään selvyys. Hän ei voi päästä yliopistoon, kun (hän) pitää vain hauskaa kuten ennenkin. Hänellä ei pitäisi/voi olla velkaa, koska hänellä oli aina paljon rahaa. Ensi vuonna olisi pitänyt lähteä Japaniin vaihtoon. Mutta tuli este ja lähtö tuli mahdottomaksi. 例 文 (Esimerkkilauseet) 11 : Ei osaa lukea edes kana-kirjaimiakaan. Vaikka aikuisillekin se on vaikea, osasit hyvin, Jamada. Tuo lapsi ei kuuntele edes, mitä vanhemmat sanovat ja tekee vain mitä lystää. Kun kuulemma syksylläkin on (jo) kylmää, talvella lienee todella rankkaa. Japania on vaikea edes lukea, saatikka kirjoittaminen on (täysin) mahdotonta. Tämä tehtävä on vaikea jopa japanilaisille. Ei ole ihme, vaikket osaisikaan. Kuuntelematta edes, mitä vanhemmat sanovat, hän lähti. Todella kelvotonta, kun ei osaa kirjoittaa edes kirjettäkään riittävän hyvin. Kun se tentti oli kuulemma hänellekin vaikeaa, sinulle se lienee mahdoton. Koska hän sanoo, ettei pidä sadekaudestakaan, (hän) ei voi olla Japanissa kun tulee heinäkuu. Nattōsta inhoan jopa hajuakin, saatikka on mahdoton syödä. Siihen aikaan, kun ei ollut syötävää, niin söimme jopa puiden juuriakin. Kanji-merkkejä en osaa kirjoittaa, kun en edes osaa lukeakaan. Puhumattaan venäjän kielestä tuo henkilö ei osaa edes englantiakaan. 例 文 (Esimerkkilauseet) 12 : Saatikka sinä (heeveröinen) et (varmaan) pysty. Kun ei osaa ratkaista tätäkään tehtävää, ei varmaan pääse tentistaä. Kun hänkään ei pystynyt siihen, saatikka sinä (heeveröinen) et varmaan pysty siihen. Kun hän ei halua junaankaan, (saatikka) miten (hän) ajaisi bussilla. Kun ei osaa lukea edes kana-kirjaimiakaan, on mahdotonta osata kanji-merkkejä. Kun (hän) ei osaa edes englantiakaan riittävästi, miten (hän) osaisi suomea. Minua ei (koskaan) vaivannut edes nuhakaan. Saatikka en ole koskaan käynyt sairaalassa. En osaa edes kirjoittaa ainettakaan. Joten miten voisi onnistua puheen pitäminen? Kun et osaa ajaa autoakaan, miten pystyisit ajaa kuorma-autoa? Kun et edes polkupyörääkään osaa ajaa, miten auton ajaminen onnistuisi? Kun hän ei voi asua Helsingissäkään, voiko hän asua Tokiossa? Kun et pysty nousemaan ylöskään, miten pystyisit lähtemään kouluun? Kun se on vaikea japanilaisillekin, miten sinä pystyisit lukemaan tätä kanjia? Kun ei pysty syömään kalaakaan, saatikka miten pystyisi syömään sušeja? Ihminen, joka sanoo, että Helsinki on kylmää, pystyisikö asumaan Lapissa? 例 文 (Esimerkkilauseet) 13 : Jättäen opiskelematta, vaan leikkii. Jamada meni nukkumaan pesemättä hampaitakaan. Illallakin jättäen katsomatta TV:ta (hän) opiskelee myöhään asti. Ismo opiskelee kovasti tenttiin jättämällä (edes) juomisen ja syömisen. Lienee väsynyt. Hän on mennyt nukkumaan käymättä kylvyssäkään. Hän ei ole palannut kotiin, joten olemme huolissa, missä hän vaeltelee. Opiskelematta (lukematta läksyjä) ei saa mennä leikkimään. Päätän niin, etten lähde minnekään ja jään kotiin tällä viikolla.

15 Kuulemma Honda ei palaa kotiin tänään ja jatkaa työtään yhtiössä yölläkin. Näytti siltä, että hän oli todella kiireinen. Hän meni (menojaan) poikkeamatta meilläkään. Se/tuo lapsi jättää opiskelematta ja vaan leikkii. On epäkohteliasta vierailla muiden luona soittamatta puhelimitsee (etukäteen). Tulematta meillekään missä hän mahtaa olla tällä hetkellä? 例 文 (Esimerkkilauseet) 14 : Tule tänne aikataulun mukaan! Lääkärin sanojen mukaisesti Ismo parani yhdessä yössä. Vaikka sataisikin vettä, menemme retkelle suunnitelman mukaan. Menkää kartan mukaan. Käynnistäkää tietokone ohjeen/manuaalin mukaan. Tule tänne huomenna aikataulun mukaan! Teen niin kuin hän käskee. Kuten opettaja sanoi, se tehtävä tuli tentissä. Siitä huolimatta, että toimin kuten kirjassa luki, ei onnistunut. Vaikka toimin ohjeessa/manuaalissa lukee, moottori ei lähtenyt käyntiin. Vaikka sataisikin lunta, huomenna lähdemme suunnitellun mukaisesti. 例 文 (Esimerkkilauseet) 15 : Hankala/työläs/raskas tehtävä/työ. Hän on urhea. Hän tekee hiljaa/vaiti raskaitakin töitä valittelematta yhtään. Hän on taitava hoitaa suhteita. Hän hoitaa hyvin hankaliakin ihmissuhteita. Haluan lähteä vaihto-opiskeluun Japaniin, mutta kaikilla yliopistolla muodollisuudet näyttävät olevan hankalat. Viime aikoinaan sain hoitaa vain sitä sun tätä, hankalia asioita, joten alkaa inhota. Tuo vanha pariskunta huolehtii (muista ihmisistä) hyvin, joten olen kiitollinen, että poikani sai heiltä vuokra-asunnon. Vaikka kuinka se vanha rouva pitää hyvin huolta, ikä on jo ikä (hän on jo vanha). Olen sydämmestäni kiitollinen tädilleni, joka huolehti minusta äitini sijaisena. Hän ei ole kunnon mies, kun ei tunne kiitollisuutta, vaikka (toinen) huolehti ihan kaikista. Kiitoksia siitä, kun piditte suurta huolta yttärestämme, (sen ansiosta) hän valmistui vihdoinkin yliopistosta. Olemme pahoillamme, että aiheutamme ylimääräisiä töitä, mutta toivomme apuanne tässä asiassa. Tällä kertaa annamme anteeksi, mutta älä aiheuta enää toista kertaa hankaluuksia Kun aiheutat harmeja vaikka yhden ainoankin kerran, yhteisö/muut hylkii sinua, joten ole varovainen! Ismo valittelee hankaluuksia vaihto-opiskelun muodollisuuksista. Älä valittele työläisyyttä, vaan yritä tehdä (tämä)! Saattaapa olla aika mielenkiintoinenkin. 例 文 (Esimerkkilauseet) 16 : Sain nuhan/flunsan. Päätä särkee hirveästi. Sepä on ikävää. Annan kipulääkettä. Veri vuotaa nenästä, eikä lakkaa vuotamasta. Siinä tapauksessa jää makaamaan selällesi. Kaulan seudun ihoa kutittaa. Vai niin, iho on muuttunut karkeaksi. Annan voidetta. Tänään kurkku on vähän kipeää. Siinä tapauksessa annan kurlauslääkettä, joten kurlatkaa hyvin kun palaatte ulkoa. Autsi! Leikkasin sormeni keittiöveitsellä. Paha juttu, laitetaan laastari. Toissa päivänä kaaduin ja löin lantiota. Siinä tapauksessa laitan kipulaastarin. Huomisesta lähtien vaihtakaa se itse joka aamu. Lumisella tiellä liukastuin ja löin polveni. Siksi en pysty harrastaa rajua liikuntaa.

16 Paha juttu! Pitäkää itsestänne hyvää huolta! Eilen konsertissa sali oli kylmää, joten sain nuhan. Sepä on ikävää. Olisi hyvä laittaa lämmintä päälle ja levätä rauhallisesti kotona. Sain ripulin. Eilen maha oli kipeä, että jäin koulusta. Siinä tapauksessa annan vatsalääkettä. Lukekaa hyvin käyttöohjetta ennen kuin otatte (lääkettä). Lisäksi välttäkää kylmää tai huonosti sulavaa. Katselin liikaa TV:ta ja silmät väsyivät. Aa, silmät punottavat vähän. Muttei ole hätää, se paranee heti, kun laitat silmätippaa (ja jätät sikseen). Tänään hammasta särki aamusta asti, joten menin hammaslääkäriin poistattamaan (sen). Niinkö? Sepäs varmaan koski. Pidä itsestäsi hyvää huolta! Reiteen tuli paise, joten menin sairaalaan ja sain leikattua (se pois). Sitten (sain palvelun, että) haava desinfioitiin ja siteellä käärittiin. Äsken poltin käteni kun tein tempuraa. Siksi viilennän käteni jäillä nyt. Annan salvaa, joten voitele sillä palovammaa hyvin. Hän joutui sairaalaan viime kuussa ja sai umpisuoli leikkauksen. Mutta on kuulemma parantunut siitä jo täysin ja sai poistua sairaalasta.

Lukukappale 21 : Jussin Japanin matka

Lukukappale 21 : Jussin Japanin matka Lukukappale 21 : Jussin Japanin matka 例 文 (Esimerkkilauseet) 1 : Katselee liikaa TV:ta. Jos/kun katselee liikaa TV:ta, näkö huononee. Älkää syökö liikaa ruokaa! Ei saa juoda liiaa sakea/alkoholia. Se ei

Lisätiedot

Lukukappale 22 : Nattō ja kalakukko

Lukukappale 22 : Nattō ja kalakukko Lukukappale 22 : Nattō ja kalakukko 例 文 (Esimerkkilauseet) 1. Antakaa minunkin puhua! Annamme vieraan/asiakkaan odottaa. Annan hänenkin käyttää tämä auto. Äiti juottaa vauvalle maitoa. Syötän ruokaa koiralle.

Lisätiedot

Lukukappale 23 : Olen sairastunut

Lukukappale 23 : Olen sairastunut Lukukappale 23 : Olen sairastunut 例 文 (Esimerkkilauseet) 1 : Antoi kirjan. Hän antoi minulle valokuvan. Hän antoi poron taljan muistoksi. Isä antoi paksun kirjan aikuistumisen päivän onnitteluksi. Äiti

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Luku 16 : Huži on Japanin korkein/paras vuori.

Luku 16 : Huži on Japanin korkein/paras vuori. Luku 16 : Huži on Japanin korkein/paras vuori. 例 文 (Esimerkkilauseet) 1 : Oppikirja ja manga, kumpi on hauskempi/mielenkiintoisempi? Kumpi on nopeampi šinkansen-juna vai Pendoliino? Šinkansenin Nozomi

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

Koska naapurit olivat kaataneet puun meidän pihalle, he korjasivat sen pois.

Koska naapurit olivat kaataneet puun meidän pihalle, he korjasivat sen pois. JATKA LAUSETTA. PLUSKVAMPERFEKTI + IMPERFEKTI Kun minä olin syntynyt, olin pieni vauva. Kun me olimme kuorineet perunat, keitimme ne. Sitten kun perunat olivat kiehuneet, söimme ne kastikkeen kanssa. Koska

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

L. 17-20 Esimerkkilauseiden suomennokset. Luku 17 : Sienimetsä

L. 17-20 Esimerkkilauseiden suomennokset. Luku 17 : Sienimetsä L. 17-20 Esimerkkilauseiden suomennokset Luku 17 : Sienimetsä 例 文 (Esimerkkilauseet) 1 : Voi mennä saunaan. Yli 250 henkeä voi matkustaa. Suomessa voi mennä saunaan. Hän pystyy laittamaan ruokaa. Tomi

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä VERBI + VERBI - LAUSE -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä MIHIN LIIA MENEE? LIIA MENEE RAVINTOLAAN SYÖMÄÄN. MISSÄ LIIA ON? LIIA ON RAVINTOLASSA SYÖMÄSSÄ.

Lisätiedot

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi MILLAINEN? vertailu -mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi kevyt - kevyen - kevyempi siisti - siistin - siistimpi iloinen - iloisen hidas hitaan - iloisempi - hitaampi -mpi (komparatiivi) KAKSITAVUISET,

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause OSA 1 Peruslause + konjunktio + omistuslause Esim. Tänään Anita kirjoittaa nopeasti töissä, koska hänellä on tärkeää asiaa. Milloin? AIKA Viime yönä Lauantaina Tänään Päivisin Iltaisin Aamuisin Joka vuosi

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu ollut. Ääni kuului uudestaan. - Sehän tulee tuosta

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto KESKUSTELUJA KELASSA Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijät: Teksti: Mirja Manninen Ulkoasu/muokkaus: Sari Pajarinen Piirroskuvat:

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Lukukappale 18 : Isän kirjoittama kirja.

Lukukappale 18 : Isän kirjoittama kirja. Lukukappale 18 : Isän kirjoittama kirja. 例 文 (Esimerkkilauseet) 1 : Yliopistossa luettavat kirjat. Päivä, jolloin alkaa luennot, on hyvin kiireinen. Päivänä, jolloin koulu loppuu, kaikki palaavat maalle

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Millainen Pekka on? Kumpi on kauniimpi? Kuka on paras? Mikä on maailman korkein vuori?

Millainen Pekka on? Kumpi on kauniimpi? Kuka on paras? Mikä on maailman korkein vuori? MILLAINEN? vertailu Millainen Pekka on? Kumpi on kauniimpi? Kuka on paras? Mikä on maailman korkein vuori? Sää oli ihana viikonloppuna! Pekka on komea mies. Kumpi teistä haluaa tulla ensin? Kumpi on parempi,

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

-kunniavieras tai troubleshoooter: kriittinen onnistuminen. Jos pelinjohtaja ei tunnista kumpiakaan, eivät hahmot voi onnistua kriittisesti.

-kunniavieras tai troubleshoooter: kriittinen onnistuminen. Jos pelinjohtaja ei tunnista kumpiakaan, eivät hahmot voi onnistua kriittisesti. Faijan BMW Tunnin roolipeli menetetystä nuoruudesta. Pelaajien hahmot (3-5 pelaajaa) olivat kavereita yläkoulussa ja vielä muutaman vuoden senkin jälkeen. Sitten jatko-opiskelut ja työelämä heittivät hahmot

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Nooa ja vedenpaisumus

Nooa ja vedenpaisumus Nettiraamattu lapsille Nooa ja vedenpaisumus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Joukkoliikenteen asiakastyytyväisyystutkimus, mittausjakso 2:2009

Joukkoliikenteen asiakastyytyväisyystutkimus, mittausjakso 2:2009 Joukkoliikenteen asiakastyytyväisyystutkimus, mittausjakso 2:9 Sisällysluettelo Sivu Tulosten yhteenveto 1 Kohde 1: linjat 6, 61, 9, 9 2 Kohde 2: linja 8 3 Kohde 3: linjat 8, 88, 99 4 Kohde 4: linja 13

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS!

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS! TOIMITTAJAT PISTIVÄT KESÄN JÄÄTELÖT JÄRJESTYKSEEN SIVU 3 KATSO YLLÄTYSTULOS! Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat -Rasmus SIVU 2 Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. SIVU 6 KUINKA KAUPPA

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

KOMPARATIIVIN TAIVUTUS

KOMPARATIIVIN TAIVUTUS KOMPARATIIVIN TAIVUTUS YKSIKKÖ MONIKKO perusmuoto -mpi -mmat Millainen? isompi isommat Millaiset? -mma- -mpa- -mmi- -mpi- Millaista? isompaa isompia Millaisia? Millaisen? (gen./ obj.) isomman isompien

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

TERVETULOA TOIMENPITEESEEN. Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille

TERVETULOA TOIMENPITEESEEN. Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille TERVETULOA TOIMENPITEESEEN Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille Hyvä vanhempi Tämä opas on tarkoitettu Sinulle, kun lapsesi on tulossa kita- tai nielurisaleikkaukseen.

Lisätiedot

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vytvoř elativ: Minä olen kotoisin Tšekistä (Tšekki). Hän on kotoisin Suomesta (Suomi). Oletko sinä kotoisin

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Suomi toisena kielenä tehtäviä 2.-4. -luokkalaisille: Iso vai pieni alkukirjain? Essi Järvelä/Nummen koulu/turku. 1. Kirjoita sanat oikein: turku

Suomi toisena kielenä tehtäviä 2.-4. -luokkalaisille: Iso vai pieni alkukirjain? Essi Järvelä/Nummen koulu/turku. 1. Kirjoita sanat oikein: turku Iso vai pieni alkukirjain? Essi Järvelä/Nummen koulu/turku Iso alkukirjain seuraaviin: nimet, maat, kaupungit Pieni alkukirjain seuraaviin: viikonpäivät, kielet, kuukaudet 1. Kirjoita sanat oikein: turku

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä. Liikuntalupaus 1. Omassa pihassa, pyörätiellä, metsässä ja missä vielä meidän perhe liikkuu, polskuttelee, kiikkuu. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Lisätiedot

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus   Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival. OMAN VUORON ODOTTAMINEN Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus www.viitotturakkaus.fi Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.com OMAN VUORON ODOTTAMINEN OMAN VUORON ODOTTAMINEN Oman vuoron odottaminen

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Anni sydäntutkimuksissa

Anni sydäntutkimuksissa Anni sydäntutkimuksissa Tietopaketti vanhemmalle Lapsenne on saanut kutsun lasten sydäntautien poliklinikalle. Käynnille tullessanne lapsella olisi hyvä olla yllään helposti riisuttavat vaatteet niin,

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

Aamunavaus alakoululaisille

Aamunavaus alakoululaisille Aamunavaus alakoululaisille Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka antavat sille mahdollisuuden

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton.

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. AIKAMUODOT PLUSKVAMPERFEKTI JA AIKAMUOTOJEN KERTAUSTA Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. PLUSKVAMPERFEKTIN KÄYTTÖ PLUSKVAMPERFEKTI kertoo, mitä oli tapahtunut,

Lisätiedot

Olipa kerran lue linnoihin liittyvät tarinat

Olipa kerran lue linnoihin liittyvät tarinat Olipa kerran lue linnoihin liittyvät tarinat Harmaan linnan ritarit Olipa kerran kolme ritaria ja niillä oli harmaa linna. Linna sijaitsi kukkulan päällä. Linnaan hyökättiin. Sinne hyökkäsi punaiset ritarit,

Lisätiedot

Rikas mies, köyhä mies

Rikas mies, köyhä mies Nettiraamattu lapsille Rikas mies, köyhä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Kymmenet käskyt. Miehille- K. VALOVUORI Uusikaupunki. Kustantaja: «( to

Kymmenet käskyt. Miehille- K. VALOVUORI Uusikaupunki. Kustantaja: «( to Kymmenet käskyt Miehille- «( to Kustantaja: K. VALOVUORI Uusikaupunki. Kymmenen aroiokägkyä naineille miehille. Ensiinäinen käsky. Sinun tulee aina puheessasi osottaa että rakastat vaimoasi. Sinun pitää

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot