Lastenhoidon ja vapaaajantoiminnan

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lastenhoidon ja vapaaajantoiminnan"

Transkriptio

1 Barn- och fritidsprogrammet Bygg- och anläggning Ekonomiprogrammet El- och ekonomiprogrammet Estetiska programmet Fordons- och transportprogrammet Handels- och administrationsprogrammet Hantverksprogrammet Hotell- och turismprogrammet Humanistiska programmet Industritekniska programmet Naturbruksprogrammet Naturvetenskapsprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet VVS- och fastighetsprogrammet Vård- och omsorgsprogrammet Lastenhoidon ja vapaa-ajantoiminnan ohjelma Rakennus- ja laitosalan ohjelma Liiketaloudellinen ohjelma Sähkötekniikan ja energia-alan ohjelma Taidealan ohjelma Ajoneuvotekniikan ja kuljetusalan ohjelma Kaupan ja hallinnon alan ohjelma Käsiteollisuusalan ohjelma Hotelli- ja matkailualan ohjelma Humanistinen ohjelma Teollisuustekniikan ohjelma Luonnonvarojen käytön ohjelma Luonnontieteiden ohjelma Ravintola- ja elintarvikealan ohjelma Yhteiskuntatieteiden ohjelma Tekniikan ohjelma LVI- ja kiinteistönhoitoalan ohjelma Hoito- ja hoiva-alan ohjelma Introduktionsprogram Andra gymnasieutbildningar Tutustuttamisohjelmat Lukion käynti muilla tavoin

2 Barn- och fritidsprogrammet Lastenhoidon ja vapaa-ajantoiminnan ohjelma finska Lastenhoidon ja vapaaajantoiminnan ohjelma on ammattitutkintoon johtava ammattiohjelma. Lastenhoidon ja vapaa-ajantoiminnan ohjelma on tarkoitettu niille, jotka haluavat työskennellä lasten, nuorten ja aikuisten parissa. Opit tuntemaan eri-ikäisiä ja eri edellytyksillä varustettuja ihmisiä. Voit aloittaa ammatissa heti koulutuksen jälkeen tai jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa. Voit myös valita käytävät kurssit jatkaaksesi sen jälkeen opintoja korkeakoulussa. KOLME ERI SUUNTAUTUMISTA Vapaa-aika ja terveys Opit uusia asioita vapaa-ajasta, terveydestä ja kunnon hoitamisesta. Tämä suuntautuminen tarjoaa mahdollisuuksia saada töitä kylpylöistä/uimahalleista, urheilulaitoksista ja esim. henkilökohtaisena valmentajana. Kasvatustyö Opit lisää lasten ja nuorten oppimisesta ja kasvamisesta. Suuntautuminen tarjoaa mahdollisuuksia esim. lastenhoitajan ja oppilasassistentin töihin. Sosiaalinen työ Opit suhtautumaan ihmisiin oikein eri tilanteissa ja antamaan hyvää tukea ja palvelua. Suuntautuminen tarjoaa mahdollisuuksia toimia esim. vartijana, henkilökohtaisena assistenttina ja vajaakuntoisten parissa heidän asumis- ja päivätoiminnassaan. Opit seuraavat asiat ohjelman aikana Opit tietämään, miten ihmiset oppivat, kasvavat, tekevät yhteistyö ja viestivät. Harjoittelet kohtaamaan muita ihmisiä ja kehität kykyäsi ymmärtää heidän tarpeitaan. Saat pohtia, millä tavalla ihmiset elävät yhdessä ja mitä mahdollisuuksia heillä on kehittyä. Opit lisää terveydestä ja työympäristöstä Ohjelmassa asetetaan suuri paino etiikalle, demokraattisille arvoille ja ihmisoikeuksille. Ohjelma koostuu seuraavista osista: Ammattiohjelmien yhteiset lukioaineet ovat: englanti, historia, urheilu ja terveys, matematiikka, luonnontiede, uskontotieto, yhteiskuntaoppi, ruotsi tai ruotsi toisena kielenä. Ammattiohjelmissa luetaan useampia ammattiaineita, ns. ominaisaineita, ja vähemmän peruskoulussa luettuja aineita.

3 finska Lastenhoidon ja vapaa-ajantoiminnan ohjelma Ohjelman yhteiset ominaisaineet ovat: terveys, luonnontieto, kasvatusoppi, yhteiskuntaoppi, ruotsi tai ruotsi toisena kielenä. Sinulla on mahdollisuus erikoistua ja laajentaa entisestään tietouttasi ohjelman sisällä. Tätä mahdollisuutta kutsutaan ohjelman syventäviksi opinnoiksi. Kysy koululta, mitä syventäviä aineita sillä on tarjottavana. Sinulla on myös käytettävissäsi yksi yksilöllinen valinta, jolla voit valita, mitä haluat lukea. Kysy koululta, mitä kursseja sillä on tarjottavana. Työtavat Ohjelman lähtökohtana ovat käytännön ongelmatilanteet, jotka sinun on ratkaistava joko yksin tai yhdessä muiden kanssa. Harjoitat aloitekykyäsi ja luovuuttasi sekä opit hoitamaan omaa yritystä. Harjoittelet työn suunnittelua, toteuttamista ja asiakirjojen kirjoittamista. Lukion erityistyö Lastenhoidon ja vapaa-ajantoiminnan ohjelman loppuvaiheessa sinun on tehtävä lukion erityistyö valitsemaltasi ammattialueelta. Sillä sinun pitää osoittaa saaneesi tarpeelliset tiedot työhön, johon olet kouluttanut itsesi tällä koulutuksella. Työssäoppiminen Osa koulutuksesta suoritetaan yhdellä tai useammalla työpaikalla vähintään 15 viikon ajan, ja sitä kutsutaan työssäoppimiseksi (arbetsplatsförlagt lärande, apl). Tämä on tärkeä osa koulutusta. Apl antaa sinulle kokemusta ja sen lisäksi kontakteja, joista sinulle voi olla hyötyä töitä myöhemmin hakiessasi. Oppisopimuskoulutus Ohjelman puitteissa voit valita lukiollisen oppisopimuskoulutuksen. Se merkitsee, että saat samat tiedot kuin muut, mutta suoritat vähintään puolet koulutuksestasi yhdellä tai useammalla työpaikalla. Mietittävää Jos haluat saada korkeakoulukelpoisuuden, opintojen suunnittelu on tärkeää. Yksilöllisen valinnan avulla ja jos koulu tarjoaa sen mahdollisuuden voit valita ohjelman syventävien opintojen avulla peruskelpoisuuden korkeakouluopintoihin saamiseksi tarvittavat kurssit. Ne ovat ruotsin kurssi tai ruotsi toisena kielenä -kurssi sekä englannin kurssi. Keskustele opinto- ja ammatinvalinnanohjaajaan kanssa, jos haluat jatkaa opintojasi korkeammalle tasolle. Sinulla on aina oikeus valita yksilöllisellä valinnalla vielä yksi lisäkurssi urheilussa ja terveydessä ja yksi esteettinen kurssi.

4 Bygg- och anläggningsprogrammet Rakennus- ja laitosalan ohjelma finska Rakennus- ja laitosalan ohjelma on ammattitutkintoon johtava ammattiohjelma. Rakennus- ja laitosalan ohjelma on tarkoitettu niille, jotka haluavat työskennellä rakennus- ja huoltotöissä sekä talojen ja laitosten peruskorjaustöissä. Voit aloittaa ammatissa heti koulutuksen jälkeen tai jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa. Voit myös valita lisäkursseja jatkaaksesi sen jälkeen opintoja korkeakoulussa. VIISI ERI SUUNTAUTUMISTA Työmaa-ajoneuvot Opit lisää tienrakennus- ja kaapelitöihin sisältyvistä liikenteestä ja maatöistä. Suuntautuminen tarjoaa mahdollisuuden toimia esim. maarakennuskoneenkuljettajana. Talonrakennusala Sinulle opetetaan rakennusten, siltojen ja muiden kohteiden rakentamista ja korjaamista. Suuntautuminen tarjoaa mahdollisuuden töihin esim. betonityömiehenä, lattianpäällystäjänä, muurarina, lasiasentajana ja telinerakentajana. Maarakennus- ja laitosala Opit maatöiden teon teiden, rautateiden, talon perustusten, johtokanavien, viheralueiden sekä asfaltti-, levy- ja kivipäällysteiden rakentamista varten. Suuntautuminen antaa mahdollisuuden työn saantiin esim. päällystetyöntekijänä sekä tie- ja laitostyöntekijänä. Maalausala Sinulle opetetaan ensi- ja huoltomaalaukset, eri seinäpäällysteiden ja maalien käyttö. Suuntautuminen antaa mahdollisuuden saada töitä esim. rakennusmaalarina. Peltityöala Opit peltisepän työt rakennuksilla, ilmastoinnissa ja sisäilmastoinnissa. Suuntautuminen antaa mahdollisuuden saada töitä esim. rakennus- ja ilmastointipeltiseppänä. Opit seuraavat asiat ohjelman aikana Opit paljon uusia asioita rakentamisesta ja laitostöistä. Opit rakentamaan järkevästi, turvallisesti ja ympäristönäkökohdat huomioon ottaen. Saat tietoja alan eri ammateista ja työprosesseista.

5 finska Rakennus- ja laitosalan ohjelma Ohjelmassa asetetaan suuri paino työympäristökysymyksille työtapaturmien välttämiseksi ja hyvän terveyden takaamiseksi. Ohjelma koostuu seuraavista osista Ammattiohjelmien yhteiset lukioaineet ovat: englanti, historia, urheilu ja terveys, matematiikka, luonnontiede, uskontotieto, yhteiskuntaoppi, ruotsi tai ruotsi toisena kielenä. Ammattiohjelmissa luetaan useampia ammattiaineita, ns. ominaisaineita, ja vähemmän peruskoulussa luettuja aineita. Ohjelman yhteinen ominaisaine on: rakennus- ja laitostyöt. Sinulla on mahdollisuus erikoistua ja laajentaa entisestään tietouttasi ohjelman sisällä. Tätä mahdollisuutta kutsutaan ohjelman syventäviksi opinnoiksi. Kysy koululta, mitä syventäviä aineita sillä on tarjottavana. Sinulla on myös käytettävissäsi yksi yksilöllinen valinta, jolla voit valita, mitä haluat lukea. Kysy koululta, mitä kursseja sillä on tarjottavana. Työtavat Ohjelman lähtökohtana ovat käytännön ongelmatilanteet, jotka sinun on ratkaistava joko yksin tai yhdessä muiden kanssa. Harjoitat aloitekykyäsi ja luovuuttasi sekä opit hoitamaan omaa yritystä. Harjoittelet työn suunnittelua, toteuttamista ja asiakirjojen kirjoittamista sekä työn laadun varmistamista uudenaikaisilla menetelmillä. Opit myös pitämään kunnossa eri materiaalit, työkalut ja koneet. Lukion erityistyö Rakennus- ja laitosalan ohjelman loppuvaiheessa sinun on tehtävä lukion erityistyö valitsemaltasi ammattialueelta. Sillä sinun pitää osoittaa saaneesi tarpeelliset tiedot työhön, johon olet kouluttanut itsesi tällä koulutuksella. Työssäoppiminen Osa koulutuksesta suoritetaan yhdellä tai useammalla työpaikalla vähintään 15 viikon ajan, ja sitä kutsutaan työssäoppimiseksi (arbetsplatsförlagt lärande, apl). Tämä on tärkeä osa koulutusta. Apl antaa sinulle kokemusta ja sen lisäksi kontakteja, joista sinulle voi olla hyötyä töitä myöhemmin hakiessasi. Oppisopimuskoulutus Ohjelman puitteissa voit valita lukiollisen oppisopimuskoulutuksen. Se merkitsee, että saat samat tiedot kuin muut, mutta suoritat vähintään puolet koulutuksestasi yhdellä tai useammalla työpaikalla. Mietittävää On tärkeää, että suunnittelet opintosi, jos haluat saada peruskelpoisuuden korkeakouluun. Yksilöllisen valinnan ja, jos koulu tarjoaa tämän mahdollisuuden, syventävän ohjelman puitteissa, voit valita ne opintokurssit, joita tarvitaan peruskorkeakoulukelpoisuuden saavuttamiseksi. Näitä ovat lisäksi kaksi kurssia ruotsinkielessä tai ruotsissa toisena kielenä sekä yksi kurssi englanninkielessä. Puhu mielelläsi opinto- tai ammatinvalinnanohjaajan kanssa, jos haluat opiskella lisää. Sinulla on aina oikeus valita myös yksi kurssi urheilussa ja terveydessä sekä yksi kurssi kaunotaiteissa henkilökohtaisen valintasi mukaan.

6 Ekonomiprogrammet Liiketaloudellinen ohjelma finska Liiketaloudellinen ohjelma on korkeakouluun valmisteleva ohjelma, joka johtaa korkeakouluun valmistavaan tutkintoon. Liiketaloudellinen ohjelma on tarkoitettu niille, jotka haluavat opiskella yhteiskuntatieteitä ja tällöin etupäässä talous- ja oikeustieteitä. Ohjelma on tarkoitettu niille, jotka haluavat oppia perustamaan yrityksen, hoitamaan ja kehittämään sitä. Koulutus luo perustan jatko-opinnoille talous- ja oikeustieteissä sekä muissa yhteiskuntatieteellisissä aineissa korkeakoulussa. kaksi eri suuntautumista Liiketalous Opit tuntemaan liiketaloudellisia alueita, kuten markkinointi, tilitys, laskenta, johtajuus ja organisaatio. Opit perustamaan ja hoitamaan yritystä. Juridiikka Opit tuntemaan oikeusjärjestyksen merkityksen yhteiskunnassa ja miten kansainvälinen oikeus vaikuttaa siihen. Kehität kykyäsi analysoida ja arvioida juridisia ongelmia. Opit seuraavat asiat ohjelman aikana Kehität tietojasi kansan- ja liiketaloudesta, yrittämisestä, juridiikasta, historiasta ja psykologiasta. Opiskelet yhteiskunnan taloudellisia suhteita, maiden välistä kauppaa ja yritysten rooleja ja vastuuta globaalissa maailmassa. Opit menetelmiä, joilla ratkaistaan yrityksen ongelmia. Opit tuntemaan ihmisten tapoja ajatella, tuntea, toimia ja tehdä yhteistyötä toisten ihmisten kanssa. Opit tuntemaan oikeusjärjestyksen merkityksen demokraattisessa yhteiskunnassa ja ymmärtämään, miten kansainvälinen oikeus vaikuttaa omaan kansalliseen lainsäädäntöömme. Kehität kykyäsi analysoida ja arvioida juridisia ongelmia. Ohjelma koostuu seuraavista osista: Liiketaloudellisessa ohjelmassa yhteiset lukioaineet ovat: englanti, historia, urheilu ja terveys, matematiikka, luonnontiede, uskontotieto, yhteiskuntaoppi, ruotsi tai ruotsi toisena kielenä. Korkeakouluun valmistavissa ohjelmissa luetaan useampia teoreettisia kursseja kuin ammattiin valmistavissa ohjelmissa. Ohjelman yhteiset ominaisaineet ovat: liiketalous, juridiikka, uudet kielet ja psykologia.

7 finska Liiketaloudellinen ohjelma Sinulla on mahdollisuus erikoistua ja laajentaa entisestään tietouttasi ohjelman sisällä. Tätä mahdollisuutta kutsutaan ohjelman syventäviksi opinnoiksi. Näitä syventäviä aineita ovat esim.: filosofia, maantiede, graafinen viestintä, johtajuus ja organisaatio, matematiikka, mediaviestintä, uudet kielet, psykologia ja sosiologia. Kysy koululta, mitä syventäviä aineita sillä on tarjottavana. Sinulla on myös käytettävissäsi yksi yksilöllinen valinta, jolla voit valita, mitä haluat lukea. Kysy koululta, mitä kursseja sillä on tarjottavana. Työtavat Ohjelman aikana opit hakemaan, analysoimaan ja arvioimaan saamiasi tietoja lähdekriittisesti. Lähtökohtana ovat kansan- ja liiketaloudelliset ja juridiset ongelmat, jotka sinun on ratkaistava joko yksin tai yhdessä muiden kanssa. Kehität kykyäsi päätellä eri näkökohtia käyttäen ja tehdä johtopäätöksiä sekä argumentoida keskeisiä käsitteitä, teorioita ja malleja lähtökohtana käyttämällä. Harjoittelet tulostesi esittämistä järjestelmällisesti tieteellisillä menetelmillä valitulle kohderyhmälle. Lukion erityistyö Liiketaloudellisen ohjelman loppuvaiheessa sinun on tehtävä lukion erityistyö. Siinä sinun pitää esittää kysymyksenasettelu, suunnitella, toteuttaa ja arvioida suurempi työ, jonka lähtökohtana ovat ohjelman tärkeät tietoalueet. Mietittävää Jos haluat saada erityisen korkeakoulukelpoisuuden, opintojen suunnittelu on tärkeää. Keskustele opinto- ja ammatinvalinnanohjaajaan kanssa, jos haluat jatkaa opintojasi korkeakoulussa. Sinulla on aina oikeus valita yksilöllisellä valinnalla vielä yksi lisäkurssi urheilussa ja terveydessä ja yksi esteettinen kurssi.

8 El- och energiprogrammet Sähkötekniikan ja energia-alan ohjelma finska Sähkötekniikan ja energia-alan ohjelma on ammattitutkintoon johtava ammattiohjelma. Sähkötekniikan ja energia-alan ohjelma on tarkoitettu niille, jotka haluavat työskennellä sähköasennuksia, automaattisia tuotantojärjestelmiä, energia-, ympäristö- ja vesitekniikkaa tai tietokoneita ja viestintää koskevissa työtehtävissä. Voit aloittaa ammatissa heti koulutuksen jälkeen tai jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa. Voit myös valita lisäkursseja jatkaaksesi sen jälkeen opintoja korkeakoulussa. NELJÄ ERI SUUNTAUTUMISTA Automaatio Opit tuntemaan sähkö- ja tietokonetekniikat sekä käyttö- ja huoltotekniikat. Suuntautuminen antaa sinulle mahdollisuuden saada töitä esim. automaatioteknikkona kiinteistö-, teollisuus- ja prosessialalla tai mekatroonikkona. Tietokone- ja viestintätekniikka Opit asentamaan, hallinnoimaan ja korjaamaan tietokone- ja viestintäjärjestelmiä. Suuntautuminen antaa mahdollisuuden saada töitä esim. elektroniikka -alan tuotantoteknikkona, kodin huoltopalveluteknikkona ja lähiverkkoasentajana. Sähkötekniikka Opit asentamaan ja korjaamaan sähkölaitteistoja, hälyttimiä sekä tv- ja tietokonelaitteistoja. Suuntautuminen antaa mahdollisuuden saada töitä esim. sähköasentajana, teollisuussähköasentajana ja rautateiden sähkö- ja signaalialan tehtävissä. Energiatekniikka Opit energia-, ympäristö-, vesi- ja prosessialojen käyttö- ja huoltotoiminnot. Suuntautuminen antaa mahdollisuuden saada töitä esim. käytönvalvojana voima- ja lämpötekniikan alan työtehtävissä sekä käytönvalvojana vesi- ja ympäristötekniikan alan työtehtävissä. Opit seuraavat asiat ohjelman aikana Opit tuntemaan sähkö-, energia- ja vesijärjestelmien tuotantoa, asennusta ja jakelua. Sinulle opetetaan myös sähkö- ja energiatekniikkaa, automaatiota, tietokone- ja viestintätekniikkaa sekä IT-infrastruktuuria. Opiskelet myös turvallisuuskysymyksiä, kuten eri standardeja ja tietoturvallisuutta.

9 finska Sähkötekniikan ja energia-alan ohjelma Ohjelmassa asetetaan suuri paino työympäristökysymyksille työtapaturmien välttämiseksi ja hyvän terveyden takaamiseksi. Ohjelma koostuu seuraavista osista: Ammattiohjelmien yhteiset lukioaineet ovat: englanti, historia, urheilu ja terveys, matematiikka, luonnontiede, uskontotieto, yhteiskuntaoppi, ruotsi tai ruotsi toisena kielenä. Ammattiohjelmissa luetaan enemmän ammattiaineita, ns. ominaisaineita, ja vähemmän peruskoulussa luettuja aineita. Ohjelman yhteiset ominaisaineet ovat: tietokone- ja viestintätekniikka, sähkötekniikka, energiatekniikka ja mekatroniikka. Sinulla on mahdollisuus erikoistua ja laajentaa entisestään tietouttasi ohjelman sisällä. Tätä mahdollisuutta kutsutaan ohjelman syventäviksi opinnoiksi. Kysy koululta, mitä syventäviä aineita sillä on tarjottavana. Sinulla on myös käytettävissäsi yksi yksilöllinen valinta, jolla voit valita, mitä haluat lukea. Kysy koululta, mitä kursseja sillä on tarjottavana. Työtavat Ohjelman lähtökohtana ovat käytännön ongelmatilanteet, jotka sinun on ratkaistava joko yksin tai yhdessä muiden kanssa järjestelmällisellä työtavalla matemaattisten laskutehtävien avulla. Harjoitat kykyäsi toimia yhteistyössä muiden kanssa, asiakkaiden kohtaamista ja työn suorittamista yrityksissä ja yksityiskodeissa. Harjoittelet myös työprosessin suunnittelua, dokumentointia ja arviointia. Opit käyttämään oikeita materiaaleja ja työkaluja. Lukion erityistyö Sähkötekniikan ja energia-alan ohjelman loppuvaiheessa sinun on tehtävä lukion erityistyö valitsemaltasi ammattialueelta. Sillä sinun pitää osoittaa saaneesi tarpeelliset tiedot työhön, johon olet kouluttanut itsesi tällä koulutuksella. Työssäoppiminen Osa koulutuksesta suoritetaan yhdellä tai useammalla työpaikalla vähintään 15 viikon ajan, ja sitä kutsutaan työssäoppimiseksi (arbetsplatsförlagt lärande, apl). Tämä on tärkeä osa koulutusta. Apl antaa sinulle kokemusta ja sen lisäksi kontakteja, joista sinulle voi olla hyötyä töitä myöhemmin hakiessasi. Oppisopimuskoulutus Ohjelman puitteissa voit valita lukiollisen oppisopimuskoulutuksen. Se merkitsee, että saat samat tiedot kuin muut, mutta suoritat vähintään puolet koulutuksestasi yhdellä tai useammalla työpaikalla. Mietittävää Jos haluat saada korkeakoulukelpoisuuden, opintojen suunnittelu on tärkeää. Yksilöllisen valinnan avulla ja jos koulu tarjoaa sen mahdollisuuden ohjelman syventävien opintojen avulla voit valita peruskelpoisuuden korkeakouluopintoihin saamiseksi tarvittavat kurssit. Ne ovat ruotsin kurssi tai ruotsi toisena kielenä -kurssi sekä englannin kurssi. Keskustele opinto- ja ammatinvalinnanohjaajaan kanssa, jos haluat jatkaa opintojasi korkeammalle tasolle. Sinulla on aina oikeus valita yksilöllisellä valinnalla vielä yksi lisäkurssi urheilussa ja terveydessä ja yksi esteettinen kurssi.

10 Estetiska programmet Taidealan ohjelma finska Taidealan ohjelma on korkeakouluun valmisteleva ohjelma, joka johtaa korkeakouluun valmistavaan tutkintoon. Taidealan ohjelma on tarkoitettu niille, jotka haluavat työskennellä taiteen, humanististen aineiden ja yhteiskuntatieteiden alalla. Koulutus luo pohjan jatko-opinnoille esteettisissä, humanistisissa ja yhteiskuntatieteellisissä aineissa korkeakouluissa. VIISI ERI SUUNTAUTUMISTA Kuva ja muotoilu Opit eri tekniikoita kuvien esittämisessä. Kehität kykyäsi ilmaista ja viestittää visuaalisesti sekä kokea, tulkita ja pohtia eri perspektiivien käyttöä. Tanssi Opit näyttämötaiteellista tanssia. Kehität kykyäsi luoda hahmoja ja viestittää tanssin avulla. Opit tanssitekniikan, luovuuden, näyttötoiminnan välisen yhteyden sekä sen, miten tanssi koetaan eri perspektiiveistä. Estetiikka ja media Opit uusia asioita digitaalisesta mediasta. Kehität kykyäsi viestittää digitaalisilla kuvilla siten, että ääni, kuvat ja kertominen ovat keskeisellä sijalla. Eläydyt, tulkitset ja pohdit eri digitaalisia ilmaisutapoja eri perspektiiveistä. Musiikki Opit uusia asioita eri ajoista ja kulttuureista. Kehität musisointiasi, taiteellista luomiskykyäsi ja kykyäsi kokea ja tulkita musiikkia eri perspektiiveistä. Teatteri Opit uusia asioita teatterista. Kehität kykyäsi luoda hahmoja näyttämölle, viestittää, eläytyä ja tulkita sekä muiden oppilaiden hahmotelmia että ammattimaisia teatteriesityksiä eri perspektiiveistä. Opit seuraavat asiat ohjelman aikana Kehität esteettisten ilmaisumuotojen osaamistasi. Opit uusia asioita nykyajan, historian ja maailman ihmisestä eri näkökulmista katsoen. Saat luoda, eläytyä ja tulkita taidetta ja kulttuuria sekä harjoittaa esteettistä käsityötä. Pääpaino on luovuudella, kiinnostuksella, viestinnällä, yhteistyöllä, omalla luomisella ja esittämisellä.

11 finska Taidealan ohjelma Ohjelma koostuu seuraavista osista: Taidealan ohjelman yhteiset lukioaineet ovat: englanti, historia, urheilu ja terveys, matematiikka, luonnontiede, uskontotieto, yhteiskuntaoppi, ruotsi tai ruotsi toisena kielenä. Korkeakouluun valmistavissa ohjelmissa luet enemmän teoreettisia kursseja kuin ammattiohjelmissa. Ohjelman yhteiset ominaisaineet ovat: esteettinen viestintä sekä taide ja kulttuuri. Sinulla on mahdollisuus erikoistua ja laajentaa entisestään tietouttasi ohjelman sisällä. Tätä mahdollisuutta kutsutaan ohjelman syventäviksi opinnoiksi. Niihin voi kuulua esim. seuraavia aineita: arkkitehtuuri, sirkus, design, digitaalinen luominen, elokuva- ja tv-tuotanto, filosofia, matematiikka, mediaviestintä, musiikin teoria, psykologia, yhteiskuntatieto, teatteri, harjoitteluoppi ja verkkotekniikka. Kysy koululta, mitä syventäviä aineita sillä on tarjottavana. Sinulla on aina oikeus tehdä yksi yksilöllinen valinta, jossa saat valita, mitä haluat lukea. Kysy koululta, mitä kursseja sillä on tarjottavana. Työtavat Ohjelmassa viestitään ajatuksia ja ideoita esteettisillä ilmaisukeinoilla ja kokeillaan eri taiteellisia ja tieteellisiä suhtautumistapoja. Keskustelet omista ja muiden töistä sekä kehität laadun ja viestinnän ymmärtämiskykyäsi. Työskentelet myös muiden esteettisten alueiden avulla sekä käytät hyväksesi kulttuuritiedettä, historiaa, kieliä, tekniikan kehitystä ja viestintää. Harjoittelet ottamaan vastuuta omasta työstäsi ja arvioimaan tietoja. Lukion erityistyö Taidealan ohjelman loppuvaiheessa sinun on tehtävä lukion erityistyö. Saat suunnitella, toteuttaa ja arvioida suurehkon työn, jonka lähtökohtana ovat ohjelman tärkeät tietoalueet. Mietittävää Jos haluat saada erityisen korkeakoulukelpoisuuden, opintojen suunnittelu on tärkeää. Keskustele opinto- ja ammatinvalinnanohjaajaan kanssa, jos haluat jatkaa opintojasi korkeakoulussa. Sinulla on aina oikeus valita yksilöllisellä valinnalla vielä yksi lisäkurssi urheilussa ja terveydessä ja yksi esteettinen kurssi.

12 Fordons- och transportprogrammet Ajoneuvotekniikan ja kuljetusalan ohjelma finska Ajoneuvotekniikan ja kuljetusalan ohjelma on ammattitutkintoon johtava ammattiohjelma. Ajoneuvotekniikan ja kuljetusalan ohjelma on tarkoitettu niille, jotka haluavat työskennellä eri ajoneuvojen, kuljetusten tai tavarankäsittelyn parissa. Saat diagnosoida, korjata ja huoltaa eri ajoneuvoja. Voit aloittaa ammatissa heti koulutuksen jälkeen tai jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa. Voit myös valita lisäkursseja jatkaaksesi sen jälkeen opintoja korkeakoulussa. VIISI ERI SUUNTAUTUMISTA Tavarankäsittely Opit tavarankäsittelyä ja logistiikkaa. Suuntautuminen antaa mahdollisuuden saada töitä esim. varasto- tai terminaalityöntekijänä. Autonkori- ja maalausala Opit maalaamaan autoja, diagnosoimaan ja korjaamaan niiden koreja. Suuntautuminen antaa mahdollisuuden saada töitä esim. autovahinkojen korjaajana ja automaalarina. Kuorma-autot ja siirrettävät koneet Opit diagnosoimaan, korjaamaan ja huoltamaan raskaita ajoneuvoja ja siirrettäviä työkoneita. Suuntautuminen antaa mahdollisuuden saada töitä esim. kuorma-automekaanikkona tai konemekaanikkona. Henkilöautoala Opit diagnosoimaan, korjaamaan ja huoltamaan kevyitä ajoneuvoja. Suuntautuminen antaa mahdollisuuden saada töitä esim. henkilöautomekaanikkona. Kuljetusala Opit uusia asioita liikennetietoudesta, kuljetuksista ja logistiikasta. Suuntautuminen antaa mahdollisuuden saada töitä esim. linja- tai kuorma-autonkuljettajana. Opit seuraavat asiat ohjelman aikana Opit tuntemaan ajoneuvon toiminnan ja rakenteen sekä sen diagnosoinnin, korjaamisen ja huoltamisen. Opit tavaroiden kuljetuksen ja käsittelyn varastossa ja terminaalissa. Opit myös käyttämään tietokoneita ja tietokonejärjestelmiä.

13 finska Ajoneuvotekniikan ja kuljetusalan ohjelma Ohjelmassa asetetaan suuri paino työympäristökysymyksille työtapaturmien välttämiseksi ja hyvän terveyden takaamiseksi. Ohjelma koostuu seuraavista osista: Ammattiohjelmien yhteiset lukioaineet ovat: englanti, historia, urheilu ja terveys, matematiikka, luonnontiede, uskontotieto, yhteiskuntaoppi, ruotsi tai ruotsi toisena kielenä. Ammattiohjelmissa luetaan useampia ammattiaineita, ns. ominaisaineita, ja vähemmän peruskoulussa luettuja aineita. Ohjelman yhteiset ominaisaineet ovat: ajoneuvo- ja kuljetusala sekä ajoneuvotekniikka. Sinulla on mahdollisuus erikoistua ja laajentaa entisestään tietouttasi ohjelman sisällä. Tätä mahdollisuutta kutsutaan ohjelman syventäviksi opinnoiksi. Kysy koululta, mitä syventäviä aineita sillä on tarjottavana. Sinulla on myös käytettävissäsi yksi yksilöllinen valinta, jolla voit valita, mitä haluat lukea. Kysy koululta, mitä kursseja sillä on tarjottavana. Työtavat Ohjelman lähtökohtana ovat käytännön ongelmatilanteet, jotka sinun on ratkaistava joko yksin tai yhdessä muiden kanssa. Harjoitat aloitekykyäsi ja luovuuttasi sekä opit hoitamaan omaa yritystä. Harjoittelet työn suunnittelua, toteuttamista ja asiakirjojen kirjoittamista sekä työn laadun varmistamista. Opit valitsemaan oikeat varusteet ja menetelmät. Lukion erityistyö Ajoneuvotekniikan ja kuljetusalan ohjelman loppuvaiheessa sinun on tehtävä lukion erityistyö valitsemaltasi ammattialueelta. Sillä sinun pitää osoittaa saaneesi tarpeelliset tiedot työhön, johon olet kouluttanut itsesi tällä koulutuksella. Työssäoppiminen Osa koulutuksesta suoritetaan yhdellä tai useammalla työpaikalla vähintään 15 viikon ajan, ja sitä kutsutaan työssäoppimiseksi (arbetsplatsförlagt lärande, apl). Tämä on tärkeä osa koulutusta. Apl antaa sinulle kokemusta ja sen lisäksi kontakteja, joista sinulle voi olla hyötyä töitä myöhemmin hakiessasi. Oppisopimuskoulutus Ohjelman puitteissa voit valita lukiollisen oppisopimuskoulutuksen. Se merkitsee, että saat samat tiedot kuin muut, mutta suoritat vähintään puolet koulutuksestasi yhdellä tai useammalla työpaikalla. Mietittävää On tärkeää, että suunnittelet opintosi, jos haluat saada peruskelpoisuuden korkeakouluun. Yksilöllisen valinnan ja, jos koulu tarjoaa tämän mahdollisuuden, syventävän ohjelman puitteissa, voit valita ne opintokurssit, joita tarvitaan peruskorkeakoulukelpoisuuden saavuttamiseksi. Näitä ovat lisäksi kaksi kurssia ruotsinkielessä tai ruotsissa toisena kielenä sekä yksi kurssi englanninkielessä. Puhu mielelläsi opinto- tai ammatinvalinnanohjaajan kanssa, jos haluat opiskella lisää. Sinulla on aina oikeus valita myös yksi kurssi urheilussa ja terveydessä sekä yksi kurssi kaunotaiteissa henkilökohtaisen valintasi mukaan.

14 Handels- och administrationsprogrammet Kaupan ja hallinnon alan ohjelma finska Kaupan ja hallinnon alan ohjelma on ammattitutkintoon johtava ammattiohjelma. Kaupan ja hallinnon alan ohjelma on tarkoitettu niille, jotka haluavat työskennellä kaupan, hallinnon ja viestinnän aloilla. Voit aloittaa ammatissa heti koulutuksen jälkeen tai jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa. Voit myös valita lisäkursseja jatkaaksesi sen jälkeen opintoja korkeakoulussa. kaksi eri suuntautumista Hallinnolliset palvelut Opit tuntemaan hallintoa, johtajuutta sekä yritysten ja julkisen hallinnon organisaatiota. Opiskelet myös yrittäjyyttä ja palvelua. Suuntautuminen antaa mahdollisuuden saada töitä esim. talousassistenttina, IT-hallinnoijana, markkina-assistenttina, henkilöstöassistenttina, kirjanpitoassistenttina sekä asiakaspalvelu- ja vastaanottotehtävissä. Kauppa ja palvelut Opit tuntemaan tukku- ja vähittäiskauppaa. Saat lisätietoja myös verkkokaupasta, johtajuudesta ja yrittämisestä sekä yrittäjyydestä, palvelusta ja viestinnästä. Suuntautuminen antaa mahdollisuuden saada töitä esim. myymälän omistajana, myymälämyyjänä, yritysmyyjänä, kauppiaana, sisäänostajana, markkinoijana ja logistiikka- sekä asiakaspalvelutehtävissä. Opit seuraavat asiat ohjelman aikana Opit tuntemaan myyntiä, sisäänostoa, tavaravirtoja, logistiikkaa, markkinointia, tuotteita, toimialoja ja liiketoiminnan kehittämistä. Opiskelet yrityksen sisäistä ja julkista hallintoa koskevaa hallinnollista ja organisatorista työtä, taloudellista seurantaa, viestintää, asiakaspalvelua, konferenssi- ja vastaanottotyötä. Ohjelmassa asetetaan suuri paino työympäristökysymyksille työtapaturmien välttämiseksi ja hyvän terveyden takaamiseksi. Ohjelma koostuu seuraavista osista Ammattiohjelmien yhteiset lukioaineet ovat: englanti, historia, urheilu ja terveys, matematiikka, luonnontiede, uskontotieto, yhteiskuntaoppi, ruotsi tai ruotsi toisena kielenä. Ammattiohjelmissa luetaan useampia ammattiaineita, ns. ominaisaineita, ja vähemmän peruskoulussa luettuja aineita. Ohjelman yhteiset ominaisaineet ovat: yrittäjyys, myynti ja asiakaspalvelu, kauppa, informaatio ja viestintä.

15 finska Kaupan ja hallinnon alan ohjelma Sinulla on mahdollisuus erikoistua ja laajentaa entisestään tietouttasi ohjelman sisällä. Tätä mahdollisuutta kutsutaan ohjelman syventäviksi opinnoiksi. Kysy koululta, mitä syventäviä aineita sillä on tarjottavana. Sinulla on myös käytettävissäsi yksi yksilöllinen valinta, jolla voit valita, mitä haluat lukea. Kysy koululta, mitä kursseja sillä on tarjottavana. Työtavat Ohjelman aikana harjoitat kykyäsi luoda kontakteja ihmisiin ja kehittää suhteita liikekontakteihin ja omiin työntekijöihin. Harjoittelet tietojen hakemista, analysointia ja arviointia sekä vastuun ottamista ja harkinnan jälkeen suoritettua toimintaa. Työskentelet usein projektimuodossa ja harjoitat kykyäsi toimia aktiivisesti ja yritteliäästi. Valmistaudut jatkamaan oppimista työelämässä. Lukion erityistyö Kaupan ja hallinnon alan ohjelman loppuvaiheessa sinun on tehtävä lukion erityistyö valitsemaltasi ammattialueelta. Sillä sinun pitää osoittaa saaneesi tarpeelliset tiedot työhön, johon olet kouluttanut itsesi tällä koulutuksella. Työssäoppiminen Osa koulutuksesta suoritetaan yhdellä tai useammalla työpaikalla vähintään 15 viikon ajan, ja sitä kutsutaan työssäoppimiseksi (arbetsplatsförlagt lärande, apl). Tämä on tärkeä osa koulutusta. Apl antaa sinulle kokemusta ja sen lisäksi kontakteja, joista sinulle voi olla hyötyä töitä myöhemmin hakiessasi. Oppisopimuskoulutus Ohjelman puitteissa voit valita lukiollisen oppisopimuskoulutuksen. Se merkitsee, että saat samat tiedot kuin muut, mutta suoritat vähintään puolet koulutuksestasi yhdellä tai useammalla työpaikalla. Mietittävää Jos haluat saada korkeakoulukelpoisuuden, opintojen suunnittelu on tärkeää. Yksilöllisen valinnan avulla ja jos koulu tarjoaa sen mahdollisuuden ohjelman syventävien opintojen avulla voit valita peruskelpoisuuden korkeakouluopintoihin saamiseksi tarvittavat kurssit. Ne ovat ruotsin kurssi tai ruotsi toisena kielenä -kurssi sekä englannin kurssi. Keskustele opinto- ja ammatinvalinnanohjaajaan kanssa, jos haluat jatkaa opintojasi korkeammalle tasolle. Sinulla on aina oikeus valita yksilöllisellä valinnalla vielä yksi lisäkurssi urheilussa ja terveydessä ja yksi esteettinen kurssi.

16 Hantverksprogrammet Käsiteollisuusalan ohjelma finska Käsiteollisuusalan ohjelma on ammattitutkintoon johtava ammattiohjelma. Käsiteollisuusalan ohjelma on tarkoitettu niille, jotka haluavat tehdä töitä omilla käsillään ja työskennellä jossakin käsityöalan ammatissa. Voit valita käsityöt monelta eri alalta. Voit aloittaa ammatissa heti koulutuksen jälkeen tai jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa. Voit myös valita lisäkursseja jatkaaksesi sen jälkeen opintoja korkeakoulussa. viisi eri suuntautumista Taidepuuseppä Opit tuntemaan valmistusmenetelmiä, työkaluja, koneita ja materiaaleja. Suuntautuminen antaa mahdollisuuden saada töitä esim. veneenrakentajana, sisustuspuuseppänä, huonekalupuuseppänä sekä puu- ja rakennustavarakaupan palveluksessa. Floristi Opit tuntemaan ruukkukasveja, leikkokukkia ja eri materiaalien yhdistämistä eri kukkakokonaisuuksien luomiseksi. Suuntautuminen antaa mahdollisuuden saada töitä esim. floristina. Kampaaja Opit tuntemaan uusia käsittelytapoja, tekniikkoja, työkaluja ja materiaaleja. Suuntautuminen antaa mahdollisuuden saada töitä esim. kampaajaharjoittelijana. Tekstiilisuunnittelu Perehdyt eri tekstiilien rakenteisiin, valmistusmenetelmiin, työkaluihin, koneisiin ja materiaaleihin. Suuntautuminen antaa sinulle mahdollisuuden saada töitä esim. sisäänostoassistenttina, ompelijana sekä tekstiili- ja vaatetusalaan liittyvissä tehtävissä. Muu käsiteollisuus Opit tuntemaan uusia työtehtäviä, tekniikkoja, työkaluja ja materiaaleja valitsemallesi ammattiprofiilille. Suuntautuminen antaa mahdollisuuden saada töitä esim. lasinpuhaltajana, kengitysseppänä, kulta- ja hopeaseppänä, keraamikkona, satulaseppänä, nuohoojana, stylistina, tapetoijana ja kelloseppänä.

17 finska Käsiteollisuusalan ohjelma Opit seuraavat asiat ohjelman aikana Opit ohjelman aikana koko käsityöprosessin, muotoilun, yritysasiat ja palvelun. Harjoittelet ideoiden kehittelemistä valmiiksi tuotteiksi ja oikeiden materiaalien ja työkalujen valintaa sekä taloudellisen kannattavuuden arviointia. Ohjelma koostuu seuraavista osista Ammattiohjelmien yhteiset lukioaineet ovat: englanti, historia, urheilu ja terveys, matematiikka, luonnontiede, uskontotieto, yhteiskuntaoppi, ruotsi tai ruotsi toisena kielenä. Ammattiohjelmissa luetaan useampia ammattiaineita, ns. ominaisaineita, ja vähemmän peruskoulussa luettuja aineita. Ohjelman yhteiset ominaisaineet ovat: yrittäjyys, käsityöt ja käsityötieto. Sinulla on mahdollisuus erikoistua ja laajentaa entisestään tietouttasi ohjelman sisällä. Tätä mahdollisuutta kutsutaan ohjelman syventäviksi opinnoiksi. Kysy koululta, mitä syventäviä aineita sillä on tarjottavana. Sinulla on myös käytettävissäsi yksi yksilöllinen valinta, jolla voit valita, mitä haluat lukea. Kysy koululta, mitä kursseja sillä on tarjottavana. Työtavat Ohjelman aikana kehität omille käsityötaidoillesi tärkeimpiä ominaisuuksia käsityöprosessin. Tämä merkitsee taitoa pystyä tunnistamaan asiakkaan tarpeet, suunnitella, valita ja käsitellä työkaluja oikealla tavalla, valita oikeat materiaalit ja tekniikat, toteuttaa ja käydä läpi työ sekä analysoida ja arvioida tulokset. Kehität omaa sormenpäätuntumaasi värien, muodon ja sommittelun suhteen. Harjoittelet kykyäsi tehdä aloitteita ja olla luova, ja opit lisää mahdollisuuksista hoitaa omaa yritystä. Lukion erityistyö Käsiteollisuusalan ohjelman loppuvaiheessa sinun on tehtävä lukion erityistyö valitsemaltasi käsityöalan ammattialueelta. Sillä sinun pitää osoittaa saaneesi tarpeelliset tiedot työhön, johon olet kouluttanut itsesi tällä koulutuksella. Työssäoppiminen Osa koulutuksesta suoritetaan yhdellä tai useammalla työpaikalla vähintään 15 viikon ajan, ja sitä kutsutaan työssäoppimiseksi (arbetsplatsförlagt lärande, apl). Tämä on tärkeä osa koulutusta. Apl antaa sinulle kokemusta ja sen lisäksi kontakteja, joista sinulle voi olla hyötyä töitä myöhemmin hakiessasi. Oppisopimuskoulutus Ohjelman puitteissa voit valita lukiollisen oppisopimuskoulutuksen. Se merkitsee, että saat samat tiedot kuin muut, mutta suoritat vähintään puolet koulutuksestasi yhdellä tai useammalla työpaikalla. Mietittävää On tärkeää, että suunnittelet opintosi, jos haluat saada peruskelpoisuuden korkeakouluun. Yksilöllisen valinnan ja, jos koulu tarjoaa tämän mahdollisuuden, syventävän ohjelman puitteissa, voit valita ne opintokurssit, joita tarvitaan peruskorkeakoulukelpoisuuden saavuttamiseksi. Näitä ovat lisäksi kaksi kurssia ruotsinkielessä tai ruotsissa toisena kielenä sekä yksi kurssi englanninkielessä. Puhu mielelläsi opinto- tai ammatinvalinnanohjaajan kanssa, jos haluat opiskella lisää. Sinulla on aina oikeus valita myös yksi kurssi urheilussa ja terveydessä sekä yksi kurssi kaunotaiteissa henkilökohtaisen valintasi mukaan.

18 Hotell- och turismprogrammet Hotelli- ja matkailualan ohjelma finska Hotelli- ja matkailualan ohjelma on ammattitutkintoon johtava ammattiohjelma. Hotelli- ja matkailualan ohjelma on tarkoitettu niille, jotka haluavat työskennellä hotelli-, matkailu- ja konferenssialalla. Voit aloittaa ammatissa heti koulutuksen jälkeen tai jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa. Voit myös valita lisäkursseja jatkaaksesi sen jälkeen opintoja korkeakoulussa. KAKSI ERI SUUNTAUTUMISTA Hotelli- ja konferenssiala Opit tuntemaan hotellin eri osastot ja konferenssitoiminnot. Harjoittelet palvelua, asiakaskontakteja sekä kokousten ja konferenssien organisointia, suunnittelua ja toteuttamista. Suuntautuminen antaa mahdollisuuden saada töitä esim. vastaanotosta, varaus- ja konferenssitoiminnoista ja huonepalvelusta. Turismi- ja matkailuala Perehdyt matkailuinformaatioon ja organisaatioon sekä matkojen, tapahtumien ja elämyskohteiden, matkakohteiden ja -reittien suunnitteluun. Saat myös harjoitusta palvelussa ja asiakaskontakteissa. Suuntautuminen antaa sinulle mahdollisuuden saada töitä esim. tapahtumien ja elämyskohteiden sekä matkailuinformaation suunnittelussa, oppaana sekä varaus- ja myyntitöissä. Opit seuraavat asiat ohjelman aikana Opit uusia asioita palvelusta ja asiakaskontakteista, viestinnästä, markkinoinnista, myynnistä, yrittäjyydestä, kielistä, matkakohteista ja -reiteistä. Perehdyt myös suunnitteluun, organisointiin ja yritystalouteen ja ihmisten tarpeiden, perinteiden ja palveluodotusten tunnistamiseen sekä matkailuun liittyvään kestävään kehitykseen. Ohjelmassa asetetaan suuri paino työympäristökysymyksille työtapaturmien välttämiseksi ja hyvän terveyden takaamiseksi. Ohjelma koostuu seuraavista osista Ammattiohjelmien yhteiset lukioaineet ovat: englanti, historia, urheilu ja terveys, matematiikka, luonnontiede, uskontotieto, yhteiskuntaoppi, ruotsi tai ruotsi toisena kielenä. Ammattiohjelmissa luetaan useampia ammattiaineita, ns. ominaisaineita, ja vähemmän peruskoulussa luettuja aineita.

19 finska Hotelli- ja matkailualan ohjelma Ohjelman yhteiset ominaisaineet ovat: englanti, yrittäjyys, hotellit, konferenssit ja tapahtumat, palvelu ja asiakaskontaktit sekä matkailu. Sinulla on mahdollisuus erikoistua ja laajentaa entisestään tietouttasi ohjelman sisällä. Tätä mahdollisuutta kutsutaan ohjelman syventäviksi opinnoiksi. Kysy koululta, mitä syventäviä aineita sillä on tarjottavana. Sinulla on myös käytettävissäsi yksi yksilöllinen valinta, jolla voit valita, mitä haluat lukea. Kysy koululta, mitä kursseja sillä on tarjottavana. Työtavat Ohjelman aikana kehität kykyäsi ihmisten kohtaamiseen ja ammattimaista suhtautumistasi hotellin vieraisiin ja asiakkaisiin. Harjoittelet tietojen hakemista, analysointia ja arviointia ja vastuun ottamista sekä harkittua toimintaa. Keskustelet oppimistasi asioista ja pohdit niitä, sekä valmistaudut jatkuvaan oppimiseen työelämässä. Lukion erityistyö Hotelli- ja matkailualan ohjelman loppuvaiheessa sinun on tehtävä lukion erityistyö valitsemaltasi ammattialueelta. Sillä sinun pitää osoittaa saaneesi tarpeelliset tiedot työhön, johon olet kouluttanut itsesi tällä koulutuksella. Työssäoppiminen Osa koulutuksesta suoritetaan yhdellä tai useammalla työpaikalla vähintään 15 viikon ajan, ja sitä kutsutaan työssäoppimiseksi (arbetsplatsförlagt lärande, apl). Tämä on tärkeä osa koulutusta. Apl antaa sinulle kokemusta ja sen lisäksi kontakteja, joista sinulle voi olla hyötyä töitä myöhemmin hakiessasi. Oppisopimuskoulutus Ohjelman puitteissa voit valita lukiollisen oppisopimuskoulutuksen. Se merkitsee, että saat samat tiedot kuin muut, mutta suoritat vähintään puolet koulutuksestasi yhdellä tai useammalla työpaikalla. Mietittävää Jos haluat saada korkeakoulukelpoisuuden, opintojen suunnittelu on tärkeää. Yksilöllisen valinnan avulla voit valita peruskelpoisuuden korkeakouluopintoihin saamiseksi tarvittavat kurssit. Ne ovat ruotsin kurssi tai ruotsi toisena kielenä -kurssi. Keskustele opinto- ja ammatinvalinnanohjaajaan kanssa, jos haluat jatkaa opintojasi korkeammalla tasolla. Sinulla on aina oikeus valita yksilöllisellä valinnalla vielä yksi lisäkurssi urheilussa ja terveydessä ja yksi esteettinen kurssi.

20 Humanistiska programmet Humanistinen ohjelma finska Humanistinen ohjelma on korkeakouluun valmisteleva ohjelma, joka johtaa korkeakouluun valmistavaan tutkintoon. Humanistinen ohjelma on tarkoitettu sinulle, joka haluat työskennellä humanististen aineiden ja yhteiskuntatieteiden parissa. Koulutus antaa perustan jatko-opinnoille korkeakoulussa humanistisissa ja yhteiskuntatieteellisissä aineissa. KAKSI ERI SUUNTAUTUMISTA Kulttuuri Perehdyt kulttuuriin ja esteettisiin ilmaisutapoihin, kirjallisuuteen, filosofiaan ja psykologiaan. Opiskelet kulttuurin eri ilmaisutapoja ja kulttuurielämyksiä eri näkökulmista ja keskustelet niistä. Kielet Syvennät taitojasi kielissä sekä tietojasi kielen, kulttuurin ja yhteiskunnan välisistä yhteyksistä. Opit tuntemaan kielen luomia arvoja ja sen, miten eri kielten taidot helpottavat toisten kielten osaamista. Opit seuraavat asiat ohjelman aikana Perehdyt entisaikojen ja nykyajan ihmiseen, mikä muun muassa merkitsee, että opit lisää kulttuureista ja kulttuuriperinnöstä, kirjallisuudesta, historiasta ja filosofiasta. Kielet ovat tärkeä osa tätä ohjelmaa: opit uusia asioita kulttuurienvälisistä kysymyksistä sekä kielen ja kulttuurin välisestä yhteydestä. Parannat myös omaa kielellistä varmuuttasi ja luovuuttasi ruotsissa, englannissa ja muissa kielissä, jotka olet valinnut lukea voidaksesi viestittää, pohtia, oppia, analysoida ja tulkita. Ohjelma koostuu seuraavista osista Humanistisen ohjelman yhteiset lukioaineet ovat: englanti, historia, urheilu ja terveys, matematiikka, luonnontiede, uskontotieto, yhteiskuntaoppi, ruotsi tai ruotsi toisena kielenä. Korkeakouluun valmistavissa ohjelmissa luetaan useampia teoreettisia kursseja kuin ammattiin valmistavissa ohjelmissa. Ohjelman yhteiset ominaisaineet ovat: filosofia, uudet kielet ja ihmisen käyttämä kieli. Sinulla on mahdollisuus erikoistua ja laajentaa entisestään tietouttasi ohjelman sisällä. Tätä mahdollisuutta kutsutaan ohjelman syventäviksi opinnoiksi. Näitä syventäviä aineita ovat esim.: maantiede, klassiset kielet, matematiikka, uudet kielet, mediaviestintä, kasvatustiede, psykologia ja sosiologia. Kysy koululta, mitä syventäviä aineita sillä on tarjottavana.

21 finska Humanistinen ohjelma Sinulla on myös käytettävissäsi yksi yksilöllinen valinta, jolla voit valita, mitä haluat lukea. Kysy koululta, mitä kursseja sillä on tarjottavana. Työtavat Ohjelman aikana opit käsittelemään ja tarkastelemaan kriittisesti eri tietolähteitä. Opiskelet ihmisen käyttäytymistä eri näkökulmista ja perehdyt ihmisten eri tapoihin ajatella ja ilmaista itseään. Kehität omaa kykyäsi argumentoida, vetää johtopäätöksiä ja motivoida kannanottojasi. Pohdit esteettisiä ja filosofisia kysymyksiä. Kehität yhteistyökykyäsi ja nähdä eri vaihtoehtoja sekä tehdä aloitteita. Harjoittelet myös itsenäistä työn tekemistä sekä vastuun ottamista. Lukion erityistyö Humanistisen ohjelman loppuvaiheessa sinun on tehtävä lukion erityistyö. Siinä sinun pitää esittää kysymyksenasettelu, suunnitella, toteuttaa ja arvioida suurempi työ, jonka lähtökohtana ovat ohjelman tärkeät tietoalueet. Mietittävää Jos haluat saada erityisen korkeakoulukelpoisuuden, opintojen suunnittelu on tärkeää. Keskustele opinto- ja ammatinvalinnanohjaajaan kanssa, jos haluat jatkaa opintojasi korkeakoulussa. Sinulla on aina oikeus valita yksilöllisellä valinnalla vielä yksi lisäkurssi urheilussa ja terveydessä ja yksi esteettinen kurssi.

22 Industritekniska programmet Teollisuustekniikan ohjelma finska Teollisuustekniikan ohjelma on ammattitutkintoon johtava ammattiohjelma. Teollisuustekniikan ohjelma on tarkoitettu niille, jotka haluavat työskennellä teknisen teollisuuden tuotevalmistuksessa, sen käyttövarmuuden lisäämisessä ja huollossa sekä hitsauksessa. Olet mukana koko ajan suunnittelusta ja muotoilusta valmistukseen ja käyttöön. Opit käsittelemään pitkälle kehitettyjä teknisiä järjestelmiä. Voit aloittaa ammatissa heti koulutuksen jälkeen tai jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa. Voit myös valita lisäkursseja jatkaaksesi sen jälkeen opintoja korkeakoulussa. neljä eri suuntautumista Käyttövarmuus ja huoltotekniikka Opit strategisen ja järjestelmällisen huollon. Suuntautuminen antaa sinulle mahdollisuuden saada töitä esim. automaatio-, huolto- tai kunnossapitomekaanikkona. Prosessitekniikka Opit tuntemaan kemialliset ja mekaaniset teollisuusprosessit, laadunvalvonnan sekä ohjaus- ja säätötekniikan. Suuntautuminen antaa sinulle mahdollisuuden saada töitä esim. teollisuusmaalarina, ja laboratorioteknikkona kemianteollisuudessa sekä prosessinhoitajana. Tuote- ja konetekniikka Opit käyttämään eri työkaluja, teollisuuslaitteistoja ja materiaaleja. Suuntautuminen antaa sinulle mahdollisuuden saada töitä esim. CNCoperaattorina metalli- ja puuprosesseissa, valajana, koneenkäyttäjänä, konepuuseppänä, mainospainajana, painajana, tuotantoteknikkona, sahanhoitajana ja korjauspuuseppänä. Hitsaustekniikka Opit eri hitsaustekniikoita ja levynkäsittelyä. Suuntautuminen antaa sinulle mahdollisuuden saada töitä esim. hitsaajana. Opit seuraavat asiat ohjelman aikana Opit tuntemaan teollisuustekniikkaa ja tuotantoa. Ohjelman aikana käsittelet eri laitteita, materiaaleja ja prosesseja. Perehdyt eri tuotantovaiheisiin, työn organisointiin, tuotetalouteen, raaka-aineiden ja energian käyttöön, laadun varmistamiseen ja siihen, miten materiaalien, menetelmien ja tekniikan valinta pystyy vaikuttamaan yhteiskuntaan ja ympäristöön.

23 finska Teollisuustekniikan ohjelma Ohjelmassa asetetaan suuri paino työympäristökysymyksille työtapaturmien välttämiseksi ja hyvän terveyden takaamiseksi. Ohjelma koostuu seuraavista osista Ammattiohjelmien yhteiset lukioaineet ovat: englanti, historia, urheilu ja terveys, matematiikka, luonnontiede, uskontotieto, yhteiskuntaoppi, ruotsi tai ruotsi toisena kielenä. Ammattiohjelmissa luetaan useampia ammattiaineita, ns. ominaisaineita, ja vähemmän peruskoulussa luettuja aineita. Ohjelman yhteiset ominaisaineet ovat: teollisuustekniset prosessit, ihminen teollisuudessa, tuotetieto ja tuotantolaitteistot. Sinulla on mahdollisuus erikoistua ja laajentaa entisestään tietouttasi ohjelman sisällä. Tätä mahdollisuutta kutsutaan ohjelman syventäviksi opinnoiksi. Kysy koululta, mitä syventäviä aineita sillä on tarjottavana. Sinulla on myös käytettävissäsi yksi yksilöllinen valinta, jolla voit valita, mitä haluat lukea. Kysy koululta, mitä kursseja sillä on tarjottavana. Työtavat Ohjelman lähtökohtana ovat käytännön ongelmatilanteet, jotka sinun on ratkaistava joko yksin tai yhdessä muiden kanssa. Harjoitat aloitekykyäsi ja luovuuttasi sekä opit toimimaan yhteistyössä muiden yritysten kanssa sekä hoitamaan omaa yritystä. Harjoittelet työn suunnittelua, toteuttamista ja asiakirjojen kirjoittamista sekä työn kehittämistä. Lukion erityistyö Teollisuustekniikan ohjelman loppuvaiheessa sinun on tehtävä lukion erityistyö valitsemaltasi ammattialueelta. Sillä sinun pitää osoittaa saaneesi tarpeelliset tiedot työhön, johon olet kouluttanut itsesi tällä koulutuksella. Työssäoppiminen Osa koulutuksesta suoritetaan yhdellä tai useammalla työpaikalla vähintään 15 viikon ajan, ja sitä kutsutaan työssäoppimiseksi (arbetsplatsförlagt lärande, apl). Tämä on tärkeä osa koulutusta. Apl antaa sinulle kokemusta ja sen lisäksi kontakteja, joista sinulle voi olla hyötyä töitä myöhemmin hakiessasi. Oppisopimuskoulutus Ohjelman puitteissa voit valita lukiollisen oppisopimuskoulutuksen. Se merkitsee, että saat samat tiedot kuin muut, mutta suoritat vähintään puolet koulutuksestasi yhdellä tai useammalla työpaikalla. Mietittävää Jos haluat saada korkeakoulukelpoisuuden, opintojen suunnittelu on tärkeää. Yksilöllisen valinnan avulla ja jos koulu tarjoaa sen mahdollisuuden ohjelman syventävien opintojen avulla voit valita peruskelpoisuuden korkeakouluopintoihin saamiseksi tarvittavat kurssit. Ne ovat ruotsin kurssi tai ruotsi toisena kielenä -kurssi sekä englannin kurssi. Keskustele opinto- ja ammatinvalinnanohjaajaan kanssa, jos haluat jatkaa opintojasi korkeammalle tasolle. Sinulla on aina oikeus valita yksilöllisellä valinnalla vielä yksi lisäkurssi urheilussa ja terveydessä ja yksi esteettinen kurssi.

24 Naturbruksprogrammet Luonnonvarojen käytön ohjelma finska Luonnonvarojen käytön ohjelma on ammattitutkintoon johtava ammattiohjelma. Luonnonvarojen käytön ohjelma on tarkoitettu niille, jotka haluavat työskennellä kasvien, eläinten, maan, veden tai metsän parissa. Voit aloittaa ammatissa heti koulutuksen jälkeen tai jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa. Voit myös valita lisäkursseja jatkaaksesi sen jälkeen opintoja korkeakoulussa. NELJÄ ERI SUUNTAUTUMISTA Eläinmaailma Opit tuntemaan eläimiä, niiden käytöstä sekä ihmisten ja eläinten välistä kanssakäymistä. Suuntautuminen antaa mahdollisuuden työpaikan saantiin esim. koiriin liittyvissä töissä, eläintenhoitajana tai hevosenhoitajana suuntautumalla ratsastukseen tai raveihin. Maanviljelys Opit tuntemaan paremmin maaperään, veteen, kasveihin, eläimiin, taloudenpitoon ja tekniikkaan, palvelujen tuottamiseen liittyvät asiat sekä maanviljelyn merkitys maaseudun kehitykselle. Suuntautuminen antaa mahdollisuuden työpaikan saantiin esim. maanviljelypalvelujen alalla tai maanviljelyksessä, joka on suuntautunut koneisiin, eläimiin ja kasvien viljelyyn. Metsätalous Opit ymmärtämään metsää kestävänä voimavarana ja syvennät tietojasi tekniikassa ja biologiassa. Suuntautuminen antaa mahdollisuuden työpaikan saantiin esim. metsästyksen ja riistanhoidon alalta, luonto-oppaana, metsäkoneenkäyttäjänä ja metsänhoitajana. Puutarha Opit lisää maaperästä, kasveista, kasvuympäristöistä ja puutarhojen merkityksestä yhteiskunnassa. Perehdyt biologiaan, tekniikkaan ja taloudenhoitoon. Suuntautuminen antaa mahdollisuuden työpaikan saantiin esim. ulkoympäristöjen, puutarhojen, puutarhaviljelmien hoidossa avomaalla tai kasvihuoneessa. Opit seuraavat asiat ohjelman aikana Kehität tietojasi luonnonvarojen käytöstä. Ymmärrät paremmin luonnon moninaisuutta ja sen, miten eri toiminnot vaikuttavat luontoon. Opit lisää myös biologiasta, ekologiasta, tekniikasta ja taloudenpidosta.

Tiivistelmä Ruotsin lukiokoulusta. Finska

Tiivistelmä Ruotsin lukiokoulusta. Finska Tiivistelmä Ruotsin lukiokoulusta Finska Kaikilla nuorilla, jotka ovat suorittaneet peruskoulun Ruotsissa, on oikeus kolmivuotiseen lukiokoulutukseen. Lukiokoulutus antaa hyvän perustan työelämään, jatko-opinnoille,

Lisätiedot

Kysely korkeakoulutustarpeista

Kysely korkeakoulutustarpeista Kysely korkeakoulutustarpeista Kyselyn perustiedot Kysely oli auki webropolissa: 5. 8.5 Kyselyä kampanjoitiin somessa ja verkostoissa Vastauksia 8.5.2018 / 107 kpl:tta Minkälainen pohjakoulutus sinulla

Lisätiedot

Yhteishaku, kevät 2016. Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja

Yhteishaku, kevät 2016. Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja Yhteishaku, kevät 2016 Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja Mitä ysin jälkeen? Peruskoulun jälkeen voit hakea ammattioppilaitokseen hakea lukioon suorittaa 3-4 vuodessa ammatillisen

Lisätiedot

Sinustako tulevaisuuden opettaja?

Sinustako tulevaisuuden opettaja? Sinustako tulevaisuuden opettaja? Esityksen sisältö Sinustako tulevaisuuden opettaja? Aineenopettajaksi Kielten aineenopettajaksi Opettajankoulutuksessa Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisessa

Lisätiedot

Tavoitekehitys, Varsinais-Suomi

Tavoitekehitys, Varsinais-Suomi 0 Yleissivistävä koulutus 0 0 0 0 1 Humanistinen ja kasvatusala 707 707 450 437 257 270 2 Kulttuuriala 755 859 346 288 513 571 3 Yhteiskuntat., liiketalouden ja hallinnon ala 1 528 1 819 1 332 1 500 487

Lisätiedot

Nuorten koulutuksen aloittajatarpeet sekä OKM:n ehdotus valtakunnallisiksi tavoitteiksi vuodelle 2016 KORKEAKOULUTUS. Varsinais-Suomi + Satakunta

Nuorten koulutuksen aloittajatarpeet sekä OKM:n ehdotus valtakunnallisiksi tavoitteiksi vuodelle 2016 KORKEAKOULUTUS. Varsinais-Suomi + Satakunta Nuorten koulutuksen aloittajatarpeet sekä OKM:n ehdotus valtakunnallisiksi tavoitteiksi KORKEAKOULUTUS %) vuoden %) vuoden 1 Humanistinen ja kasvatusala 811 795 525-270 -33,9 4 897 4 827 4 990 163 3,4

Lisätiedot

Oppilaitosten tutkintoon johtamaton koulutus vuonna 2013 Oppilaitostunnus 12345

Oppilaitosten tutkintoon johtamaton koulutus vuonna 2013 Oppilaitostunnus 12345 Oppilaitosten tutkintoon johtamaton vuonna 2013 Oppilaitostunnus 12345 Oppilaitoksen nimi Täyttäjän sukunimi Täyttäjän etunimi Puhelin esim. 015-12345678 Faksi esim. 015-12345678 Päivämäärä esim. 01032013

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

Viite: Opetusministeriön päätökset 25.6.2002 ja 27.9.2002 (36/400/2002) Asia: Opetushallinnon koulutusluokituksen muuttaminen

Viite: Opetusministeriön päätökset 25.6.2002 ja 27.9.2002 (36/400/2002) Asia: Opetushallinnon koulutusluokituksen muuttaminen Dnro 19/400/2004 Pvm 25.3.2004 Jakelussa mainituille Viite: Opetusministeriön päätökset 25.6.2002 ja 27.9.2002 (36/400/2002) Asia: Opetushallinnon koulutusluokituksen muuttaminen Opetusministeriö on päättänyt

Lisätiedot

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita Tapiolan lukiossa Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita kursseja mielenkiintonsa mukaan vapaassa

Lisätiedot

Nuorten koulutuksen maakunnalliset aloittajatarpeet sekä OKM:n ehdotus valtakunnallisiksi tavoitteiksi vuodelle 2016

Nuorten koulutuksen maakunnalliset aloittajatarpeet sekä OKM:n ehdotus valtakunnallisiksi tavoitteiksi vuodelle 2016 Nuorten koulutuksen maakunnalliset aloittajatarpeet sekä OKM:n ehdotus valtakunnallisiksi tavoitteiksi Tavoitekehitys 1 Humanistinen ja kasvatusala 868 861 617-244 -28,3 5 770 5 774 5 830 56 1,0 2 Kulttuuriala

Lisätiedot

SUOMESSA JULKAISTU KIRJALLISUUS 2000

SUOMESSA JULKAISTU KIRJALLISUUS 2000 SUOMESSA JULKAISTU KIRJALLISUUS 2000 2000 Yleisteokset 193 12 19 224 Filosofia, psykologia 234 3 18 255 Uskonto 258 13 19 290 Sosiologia, tilastotiede 137 6 31 174 Politiikka, kansantalous 474 22 183 679

Lisätiedot

KORT OM GYMNASIESÄRSKOLAN PÅ FINSKA. Lyhyesti kehitysvammaisten erityislukiokoulusta 2013

KORT OM GYMNASIESÄRSKOLAN PÅ FINSKA. Lyhyesti kehitysvammaisten erityislukiokoulusta 2013 KORT OM GYMNASIESÄRSKOLAN PÅ FINSKA Lyhyesti kehitysvammaisten erityislukiokoulusta 2013 Erityislukiokoulussa (gymnasiesärskolan) kehitysvammaiset oppilaat saavat hyvän perustan jatko-opintoja ja työnhakua

Lisätiedot

Tervetuloa Koulutus Nordiin

Tervetuloa Koulutus Nordiin Tervetuloa Koulutus Nordiin 30.11.2017 Anne Arrelo Stiftelsen Utbildning Nordkalotten (Pohjoiskalotin koulutussäätiö) Utbildning Nord (SE) - Utdanning Nord (NO) - Koulutus Nord (FI) Perustettu 1970 Säätiö

Lisätiedot

Mitä peruskoulun jälkeen?

Mitä peruskoulun jälkeen? Mitä peruskoulun jälkeen? Opinto-ohjaaja Pia Nissilä opintopolku.fi KEVÄÄLLÄ 2018 YHTEISHAKU Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku on 20.2.-13.3.2018. Koulutukset alkavat syksyllä 2018.

Lisätiedot

SeAMK Etelä- Pohjanmaan aikuiskoulutuksen tarveselvitys 2012

SeAMK Etelä- Pohjanmaan aikuiskoulutuksen tarveselvitys 2012 SeAMK Etelä- Pohjanmaan aikuiskoulutuksen tarveselvitys 2012 Raportti 21.2.2012 Mikko Kesä Juuso Heinisuo INNOLINK RESEARCH OY 2O12 INNOLINK RESEARCH OY SeAMK TARVESELVITYS 2012 2 (43) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

TREDUSTA TUHANSIIN TÖIHIN SYKSY 2016 AIKUISKOULUTUSKALENTERI

TREDUSTA TUHANSIIN TÖIHIN SYKSY 2016 AIKUISKOULUTUSKALENTERI TREDUSTA TUHANSIIN TÖIHIN SYKSY 2016 AIKUISKOULUTUSKALENTERI OPISKELE UUTTA AIKUISENA TYÖN OHELLA TAI KOKOPÄIVÄISESTI Tredussa opiskelet oman opiskelusuunnitelmasi mukaan. Koulutusta tarjotaan 20:lle eri

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS Toisen asteen koulutukseen kuuluu lukio ja ammatillinen koulutus. Toisen asteen koulutukseen voi hakea vain kaksi kertaa vuodessa eli keväällä ja

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

Kuva: Mika Perkiömäki

Kuva: Mika Perkiömäki Tule opiskelemaan kanssamme venäjää Tampereen yliopiston Venäjän kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelmaan! http://www.uta.fi/ltl/ven/index.html Kuva: Mika Perkiömäki Venäjän kielen tutkinto-ohjelma

Lisätiedot

Lukiolaisen opas Sallan lukio (75 kurssia = lukiotutkinto)

Lukiolaisen opas Sallan lukio (75 kurssia = lukiotutkinto) Lukiolaisen opas Sallan lukio (75 kurssia = lukiotutkinto) Kurssien nimet 2016 2017 uusi OPS ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Äidinkieli ja kirjallisuus, suomi äidinkielenä 1. Tekstit ja vuorovaikutus (ÄI01)

Lisätiedot

Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto KEVÄT 2019

Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto KEVÄT 2019 Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto KEVÄT 2019 AMK-tutkintoon johtava koulutus Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto medianomi (AMK) musiikkipedagogi (AMK) tanssinopettaja (AMK) Liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto

Lisätiedot

Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016

Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016 2 Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016 Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu 3 Miksi kieliä? Opiskelu on kansainvälistä.

Lisätiedot

Padasjoen lukion aikuislinjan LOPS

Padasjoen lukion aikuislinjan LOPS Padasjoen lukion aikuislinjan LOPS 1. Padasjoen lukion aikuislinja Padasjoen lukion aikuislinjalla voi suorittaa koko lukion oppimäärän tai opiskella yksittäisiä aineita ja saada niistä erillisen todistuksen.

Lisätiedot

Oulun ammattikorkeakoulu LIIKETALOUDEN AMK-TUTKINNOT, KEVÄÄN 2017 YHTEISHAKU

Oulun ammattikorkeakoulu LIIKETALOUDEN AMK-TUTKINNOT, KEVÄÄN 2017 YHTEISHAKU Oulun ammattikorkeakoulu LIIKETALOUDEN AMK-TUTKINNOT, KEVÄÄN 2017 YHTEISHAKU AMK-tutkintoon johtava koulutus Kulttuurialan Medianomi (AMK) Musiikkipedagogi (AMK) Tanssinopettaja (AMK) Luonnonvara-alan

Lisätiedot

Sijoittumisseuranta: PÄÄAINEENA TEKSTIILI- JA VAATETUSALA

Sijoittumisseuranta: PÄÄAINEENA TEKSTIILI- JA VAATETUSALA Sijoittumisseuranta: Vuosina 2008 ja 2010 Lapin yliopistosta valmistuneet taiteen maisterit PÄÄAINEENA TEKSTIILI- JA VAATETUSALA Anne Keränen Työelämä- ja rekrytointipalvelut Lapin yliopisto Kevät 2012

Lisätiedot

Haminan lukion oppikirjat lukuvuonna 2014-2015

Haminan lukion oppikirjat lukuvuonna 2014-2015 Haminan lukion oppikirjat lukuvuonna 01-015 OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN BIOLOGIA 1 BIOS1, Eliömaailma (Uusin painos 01) Sanoma Pro 6-19-8 BIOLOGIA, Elämä (uusi OPS) BI BIOLOGIA, Ympäristöekologia

Lisätiedot

JATKO-OPINTOJA MATEMATIIKASTA KIINNOSTUNEILLE

JATKO-OPINTOJA MATEMATIIKASTA KIINNOSTUNEILLE JATKO-OPINTOJA MATEMATIIKASTA KIINNOSTUNEILLE Opiskeluvaihtoehtoja yliopistossa (n.5v. opinnot) ja ammattikorkeakoulussa (n. 3,5v. opinnot) Yliopistossa keskitytään enemmän teoriaan, amk:ssa käytäntöön

Lisätiedot

OPPISOPIMUSKOULUTUS SELKOSUOMEKSI. LATUVA - laatua, tukea ja valmennusta työssä tapahtuvaan ammatillisen kielen oppimiseen

OPPISOPIMUSKOULUTUS SELKOSUOMEKSI. LATUVA - laatua, tukea ja valmennusta työssä tapahtuvaan ammatillisen kielen oppimiseen OPPISOPIMUSKOULUTUS SELKOSUOMEKSI LATUVA - laatua, tukea ja valmennusta työssä tapahtuvaan ammatillisen kielen oppimiseen Oppisopimuskoulutus Alkupalaveri, jossa arvioidaan oppisopimuksen edellytykset.

Lisätiedot

14. TIETOJOHTAMINEN. Rakennustekniikka. Tietojohtaminen. 14.1. Tavoitteet. 14.2. Koulutusohjelman yhteiset perusopinnot

14. TIETOJOHTAMINEN. Rakennustekniikka. Tietojohtaminen. 14.1. Tavoitteet. 14.2. Koulutusohjelman yhteiset perusopinnot Rakennustekniikka 14. TIETOJOHTAMINEN 14.1. Tavoitteet 163 on koulutusohjelma, joka on suunniteltu vastaamaan tietoteknisen, taloudellisen sekä viestinnällisen johtamisen haasteisiin. Tietojohtamisen opinnot

Lisätiedot

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma SISÄLLYS 1 Ohjauksen järjestämisen rakenteet, sisällöt, tavoitteet ja toimintatavat... 4 1.1 Vuosiluokat 1-2... 4 1.1.1 Tavoitteet... 4 1.1.2 Sisällöt

Lisätiedot

Humanistiset tieteet

Humanistiset tieteet Humanistiset tieteet 2013-15 Kielet kuuluvat humanistisiin tieteisiin, joten aluksi tarkastellaan humanistisia tieteitä yleensä. Kielissä on todistusvalinnan kannalta peräti 17 vaihtoehtoa, joista monet

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio OSAOn ammattilukio Yli 500 opiskelee vuosittain lukio-opintoja Voi opiskella kaikissa koulutusohjelmissa (ei Kaukovainion

Lisätiedot

Ajankohtaista 5. jaksossa

Ajankohtaista 5. jaksossa Jaksovinkit on Oulun aikuislukion jaksotiedote, joka julkaistaan aikuislukion kotisivulla koeviikolla ennen seuraavan jakson aloitusta. Jaksovinkeissä on infoa tulevan jakson lukiokursseista sekä ajankohtaisista

Lisätiedot

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa RANSKA/SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa Kurssi niveltää perusopetuksen ja lukion kielenopetusta ja vahvistaa sanaston

Lisätiedot

Kirjallisuustieteet, kulttuurin ja taiteen tutkimus, saamelainen kulttuuri

Kirjallisuustieteet, kulttuurin ja taiteen tutkimus, saamelainen kulttuuri Kirjallisuustieteet, kulttuurin ja taiteen tutkimus, saamelainen kulttuuri Kirjallisuustieteet, kulttuurin ja taiteen tutkimus sekä saamelainen kulttuuri kuuluvat yleensä humanistisiin tieteisiin, joten

Lisätiedot

Kysely korkeakoulutustarpeista

Kysely korkeakoulutustarpeista Kysely korkeakoulutustarpeista Kyselyn perustiedot Kysely oli auki webropolissa: 5. 8.5 Kyselyä kampanjoitiin somessa ja verkostoissa Vastauksia 8.5.2018 / 107 kpl:tta Minkälainen pohjakoulutus sinulla

Lisätiedot

Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015

Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015 1 Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015 Kurssien suoritusaikasuositus: A (äidinkieli) 3 vuoden syksy 1,2,3 4,5,6,7,8*,9* 8*,9* 3 vuoden kevät 1,2,3 4,5,6,7 6,7,8,9 4 vuoden syksy 1,2,3 4,5,6,7

Lisätiedot

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna 2016-2017 Piirros Mika Kolehmainen Aseman koulun valinnaisuudesta info-tilaisuus 4.-5. lkn huoltajille ja oppilaille 6.4 klo 18 valinnat tehdään huoltajan WILMAssa

Lisätiedot

OPS-kommentointi - Perusraportti

OPS-kommentointi - Perusraportti OPS-kommentointi - Perusraportti 1. Nimi tai taho: Anonyymi 1 Nimi Avoimet vastaukset: Nimi - Marja-Liisa Mikkola 2. Mitä osiota kommentti koskee? Kirjoita kommenttisi oikealla olevaan ruutuun. Mitä osiota

Lisätiedot

LUKIO-OPINNOT. Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho

LUKIO-OPINNOT. Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho LUKIO-OPINNOT Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho Opinto-ohjaajat Riina Laasonen 1 D, E, F Salla Purho - 1 A, B, C MITÄ LUKIOSTA ON HYVÄ TIETÄÄ? Oppimateriaalit hankittava

Lisätiedot

Ennakointi koulutustoimikunnissa - osaamistarpeiden ennakointi osaksi koulutustoimikuntatyötä. Turku 30.8.2011

Ennakointi koulutustoimikunnissa - osaamistarpeiden ennakointi osaksi koulutustoimikuntatyötä. Turku 30.8.2011 Ennakointi koulutustoimikunnissa - osaamistarpeiden ennakointi osaksi koulutustoimikuntatyötä Turku 30.8.2011 1 KOULUTUSTOIMIKUNTAJÄRJESTELMÄ Valtioneuvoston asetus koulutustoimikuntajärjestelmästä. Koulutustoimikuntajärjestelmä

Lisätiedot

Kasvatustieteet

Kasvatustieteet Kasvatustieteet 2013-15 KASVATUSTIETEET 2013-15, N =5284 MATEMATIIKKA JA REAALIAINEET Kasvatustieteisiin valituilla opiskelijoilla lyhyen matematiikan paino (49 %) on suuri, jopa suurin kaikista tutkintonimikkeistä.

Lisätiedot

Martti Raevaara 24.5.2007 Virta III. OPETUSSUUNNITELMA lukuvuosille 2007-2010. Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelma Virta@ -koulutus (TaM)

Martti Raevaara 24.5.2007 Virta III. OPETUSSUUNNITELMA lukuvuosille 2007-2010. Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelma Virta@ -koulutus (TaM) Martti Raevaara 24.5.2007 Virta III OPETUSSUUNNITELMA lukuvuosille 2007-2010 Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelma Virta@ -koulutus (TaM) Virt@ -koulutuksen opinnot johtavat taiteen maisterin tutkintoon

Lisätiedot

FORSSAN YHTEISLYSEON OPPIKIRJAT lv

FORSSAN YHTEISLYSEON OPPIKIRJAT lv FORSSAN YHTEISLYSEON OPPIKIRJAT lv. 2019 2020 HUOM! Oppikirjalistan kirjoista hyväksytään myös saman kustantajan sähköinen materiaali ellei muuta mainita. Äidinkieli Äidinkieli Kurssit 1-9: Särmä suomen

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla. on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä

Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla. on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten valinnaiskursseja. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä opiskellaan 2 tuntia viikossa. Valinta pitää olla

Lisätiedot

Huomioi, että muutokset ovat vielä mahdollisia. Lisätietoja kurssien opettajilta. OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN BIOLOGIA BI

Huomioi, että muutokset ovat vielä mahdollisia. Lisätietoja kurssien opettajilta. OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN BIOLOGIA BI Haminan lukion oppikirjat lukuvuonna 06-07, opetussuunnitelma otettu käyttöön 00 Huomioi, että muutokset ovat vielä mahdollisia. Lisätietoja kurssien opettajilta. OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN

Lisätiedot

Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto

Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta 17.5.2017 Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto Uudistusprosessin aikataulu Eduskunta hyväksyi 29.12.2016 perusopetuslain

Lisätiedot

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista.

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista. Kiina, B3kielen opetussuunnitelma (lukiossa alkava oppimäärä) Kiinan kursseilla tutustutaan kiinankielisen alueen elämään, arkeen, juhlaan, historiaan ja nykyisyyteen. Opiskelun ohessa saatu kielen ja

Lisätiedot

Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 1 Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Yksikössä voi suorittaa humanistisen alan tutkintoja: Humanististen tieteiden kandidaatti 180 op (alempi korkeakoulututkinto) Filosofian maisteri 120

Lisätiedot

FORSSAN YHTEISLYSEON OPPIKIRJAT lv /UUSI OPETUSSUUNNITELMA (OPS2016)

FORSSAN YHTEISLYSEON OPPIKIRJAT lv /UUSI OPETUSSUUNNITELMA (OPS2016) FORSSAN YHTEISLYSEON OPPIKIRJAT lv. 2018 2019 /UUSI OPETUSSUUNNITELMA (OPS2016) 27.9.2018 HUOM! Oppikirjalistan kirjoista hyväksytään myös saman kustantajan sähköinen materiaali ellei muuta mainita. Äidinkieli

Lisätiedot

Matematiikka yhteinen MAY1 MAY1 Luvut ja lukujonot Otava

Matematiikka yhteinen MAY1 MAY1 Luvut ja lukujonot Otava Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja Biologia Sekä digiversio että paperiversio kirjasta käy, kunhan se on uuden opetussuunnitelman (LOPS2016) versio. BI1 Elämä ja evoluutio Bios 1 Elämä

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 2013. 1040/2013 Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 2013. 1040/2013 Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 2013 1040/2013 Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus yliopistojen koulutusvastuun täsmentämisestä, yliopistojen koulutusohjelmista ja

Lisätiedot

AMK-tutkintoon johtava koulutus

AMK-tutkintoon johtava koulutus Liiketalous AMK-tutkintoon johtava koulutus Informaatioteknologia BEng, Information Technology insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikka tradenomi (AMK), tietojenkäsittely Kulttuuriala medianomi (AMK)

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet A2- kieli (2 h) saksa ranska ruotsi Liikunnan syventävä (2h) Musiikin syventävä

Lisätiedot

AMMATTILUKIOTOIMINTA TORNIOSSA Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa

AMMATTILUKIOTOIMINTA TORNIOSSA Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa Mikä on ammattilukiotoiminta Torniossa? Mitä tahansa ammatillista perustutkintoa opiskeleva opiskelija voi opiskella perustutkinnon rinnalle myös ylioppilastutkinnon

Lisätiedot

Tampereen kesäyliopisto- syksyn kirjoittajille. Kertauskurssin hinta LeLun abeille on 45

Tampereen kesäyliopisto- syksyn kirjoittajille. Kertauskurssin hinta LeLun abeille on 45 Kurssivalinnat 2016 Kurssivalinnat tehdään Wilman tarjottimeen (2016-17). Tarjotin tulee nettiin maaliskuun lopulla. Ainevalintoja ensi vuodelle tehdessä tulisi tietää, mitä kursseja kannattaisi valita,

Lisätiedot

Tervetuloa Elimäen lukioon!

Tervetuloa Elimäen lukioon! Tervetuloa Elimäen lukioon! www.edukouvola/elimaenlukio Lukioon vai ammatilliseen koulutukseen? Lukio ei valmista ammattiin, mutta antaa monipuoliset jatko-opintomahdollisuudet. Ammattiopistojen yo-linjat

Lisätiedot

OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN. BIOLOGIA 1 BIOS1, Eliömaailma (Uusin painos 2014) Sanoma Pro 978-952- 63-1349-8

OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN. BIOLOGIA 1 BIOS1, Eliömaailma (Uusin painos 2014) Sanoma Pro 978-952- 63-1349-8 Haminan lukion oppikirjat lukuvuonna 01-016 Huomaa, että muutokset ovat vielä mahdollisia! OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN BIOLOGIA 1 BIOS1, Eliömaailma (Uusin painos 01) Sanoma Pro 6-19-8 BIOS,

Lisätiedot

Lukiolaisen bisneslinja

Lukiolaisen bisneslinja Lukiolaisen bisneslinja Opinto-ohjelma Lukiolaisen bisneskoulun opintoja voivat suorittaa sekä lukiolaisen bisneslinjan että yleislinjan opiskelijat. Linjalla opiskelevien opinto-ohjelmaan sisältyy kolme

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

Tieto- ja viestintäteknologia

Tieto- ja viestintäteknologia Tieto- ja viestintäteknologia Metropolia ammattikorkeakoulu Opiskelijoita 14 000 Valmistuvia/vuosi 2500 Henkilökuntaa 1100 4 koulutusalaa kulttuuriala liiketalouden ala sosiaali- ja terveysala tekniikan

Lisätiedot

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio www.osyk.fi - esittely peruskoulun 9. luokkalaisia varten ( MKE 4.12.2015) Lukiomme vahvuudet Runsaasti oppimista tukevia tekijöitä keskusteleva toimintakulttuuri,

Lisätiedot

OPINTO-OHJAUS JATKO-OPINNOT Yleistä pyrkimisasiaa Termistöt tutuksi 2019 hakuinfo 2020 hakuinfo

OPINTO-OHJAUS JATKO-OPINNOT Yleistä pyrkimisasiaa Termistöt tutuksi 2019 hakuinfo 2020 hakuinfo OPINTO-OHJAUS JATKO-OPINNOT Yleistä pyrkimisasiaa Termistöt tutuksi 2019 hakuinfo 2020 hakuinfo OPINTO-OHJAUS LUKIOSSA OPO1 (sis.tvt-taidot, RO-tuokiot, YO-infot yms.) OPO2 kurssi (Suomalainen koulutusjärjestelmä,

Lisätiedot

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2016 KANNUKSEN LUKIO

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2016 KANNUKSEN LUKIO AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2016 KANNUKSEN LUKIO Sisältö 1 OPETUSSUUNNITELMA 3 1.1 Opetussuunnitelman laatiminen ja opetuksen toteuttaminen... 3 2. OPETUKSEN SISÄLLÖT... 2.1 Suomen kieli

Lisätiedot

Yhteishaku Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola Oppilaanohjaaja

Yhteishaku Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola Oppilaanohjaaja Yhteishaku 2018 Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola Oppilaanohjaaja Mitä ysin jälkeen? Peruskoulun jälkeen voit hakea ammattioppilaitokseen hakea lukioon suorittaa 3-4 vuodessa ammatillisen perustutkinnon,

Lisätiedot

Yhteiset tutkinnon osat

Yhteiset tutkinnon osat Yhteiset tutkinnon osat 16.5.2019 Tuija Laukkanen Ammatillinen osaaminen Säädökset ja määräykset Laki ammatillisesta koulutuksesta L531/2017 Valtioneuvoston asetus ammatillisesta koulutuksesta A673/2017

Lisätiedot

9,(67,17bÃ-$Ã.89$7$,'($/$1Ã$00$77,.25.($.28/8 787.,172Ã$57(120,Ã$0. .b6,ã-$ã7$,'(7(2//,6886$/$1ã$00$77,.25.($.28/8 787.,172Ã.89$7$,7(,/,-$Ã$0.

9,(67,17bÃ-$Ã.89$7$,'($/$1Ã$00$77,.25.($.28/8 787.,172Ã$57(120,Ã$0. .b6,ã-$ã7$,'(7(2//,6886$/$1ã$00$77,.25.($.28/8 787.,172Ã.89$7$,7(,/,-$Ã$0. 9,(67,17bÃ-$Ã.89$7$,'($/$1Ã$00$77,.25.($.28/8 787.,172Ã$57(120,Ã$0..b6,Ã-$Ã7$,'(7(2//,6886$/$1Ã$00$77,.25.($.28/8 787.,172Ã.89$7$,7(,/,-$Ã$0. 2SLQQl\WHW\ +DUMRLWWHOX ÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃRY

Lisätiedot

omallepolulle Koe korkeakoulu jo nyt! Tutustu eri aloihin, löydät ehkä tulevaisuutesi facebook.com/omallepolullekorkeakouluun KORKEAKOULUUN

omallepolulle Koe korkeakoulu jo nyt! Tutustu eri aloihin, löydät ehkä tulevaisuutesi facebook.com/omallepolullekorkeakouluun KORKEAKOULUUN omallepolulle KORKEAKOULUUN Koe korkeakoulu jo nyt! Tutustu eri aloihin, löydät ehkä tulevaisuutesi facebook.com/omallepolullekorkeakouluun Osallistu Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun tarjoamille

Lisätiedot

Tiedekuntajako. Ehdotus

Tiedekuntajako. Ehdotus Tiedekuntako Ehdotus 8.12.2017 Tiedekuntaon periaatteita Uusi yliopisto on ainutlaatuinen mahdollisuus ylittää perinteiset rat yhdistää yhteiskunnan, terveyden tekniikan alan osaamista uusiksi kokonaisuuksiksi.

Lisätiedot

POM-opinnot erityisopettajaopiskelijoille. Lisätietoja: Johanna Kainulainen johanna.kainulainen@jyu.fi p. 040 5233913

POM-opinnot erityisopettajaopiskelijoille. Lisätietoja: Johanna Kainulainen johanna.kainulainen@jyu.fi p. 040 5233913 POM-opinnot erityisopettajaopiskelijoille Lisätietoja: Johanna Kainulainen johanna.kainulainen@jyu.fi p. 040 5233913 Perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot (POM)

Lisätiedot

TAULUKKOLUETTELO TAULUKKO

TAULUKKOLUETTELO TAULUKKO TAULUKKOLUETTELO TAULUKKO 1: HELSINGIN YLEISSIVISTÄVIEN KOULUJEN LUKUMÄÄRÄ YLLÄPITÄJITTÄIN 2009-2014 TAULUKKO 2: HELSINGIN YLEISSIVISTÄVIEN KOULUJEN OPPILAS- JA OPISKELIJAMÄÄRÄ YLLÄPITÄJITTÄIN 2009-2014

Lisätiedot

Hae meille jatkuvassa haussa!

Hae meille jatkuvassa haussa! Hae meille jatkuvassa haussa! JATKUVA HAKU Ammatilliset perustutkinnot Gradia Jyväskylä Ajoneuvoasentaja Autokorinkorjaaja Autoalan perustutkinto Kuorma-autonkuljettaja Linja-autonkuljettaja Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

Lisätiedot

Koulutuskuntayhtymä Tavastia

Koulutuskuntayhtymä Tavastia Koulutuskuntayhtymä Tavastia 15.4.2019 Viestintä ja markkinointi Ammattiopisto Tavastia Hämeenlinnan lyseon lukio ja aikuislinja Kaurialan lukio Lammin lukio Parolan lukio Vanajaveden Opisto Vanaja Koulutus

Lisätiedot

Yhteiset tutkinnon osat Valinnaiset opinnot

Yhteiset tutkinnon osat Valinnaiset opinnot Yhteiset tutkinnon osat Valinnaiset opinnot Pakollisten opintojen lisäksi yhteisiin tutkinnon osiin liittyy valinnaisia opintoja yhteensä 16 osp Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 3 osp Matemaattis-luonnontieteellinen

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio

Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle 2019-2020 Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio Valitse ja vaikuta! Esivalinnat lukuvuodelle 2019-2020 Lukion opiskelijoilta kerätään esivalinnat kurssivalinnoista

Lisätiedot

Yleistä lukion ainevalinnoista

Yleistä lukion ainevalinnoista Yleistä lukion ainevalinnoista LUKIO JA YLIOPPILASKOE Lukio on suorin reitti yliopistoihin. Yliopisto-opinnoissa tarvitaan opiskelutaitoja ja osaamista, joita molempia saa lukiosta. Lukiossa voi tutustua

Lisätiedot

Kieliä Jyväskylän yliopistossa

Kieliä Jyväskylän yliopistossa ieliä Jyväskylässä Kieliä Jyväskylän yliopistossa Pääainevalikoimaamme kuuluvat seuraavat kielet: englanti ranska ( romaaninen filologia ) ruotsi saksa suomi suomalainen viittomakieli venäjä Sivuaineena

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio OSAOn ammattilukio Noin 500 opiskelee vuosittain lukio-opintoja Voi opiskella kaikissa koulutusohjelmissa (ei Kaukovainion

Lisätiedot

Filosofia Tässä tarkastellut filosofian opiskelijat suorittavat humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon. MATEMATIIKKA JA REAALIAINEET

Filosofia Tässä tarkastellut filosofian opiskelijat suorittavat humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon. MATEMATIIKKA JA REAALIAINEET Filosofia 2013-15 FILOSOFIA (HUMANISTINEN ALA) 2013-15, N = 90 Tässä tarkastellut filosofian opiskelijat suorittavat humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon. Filosofian opiskelijoilla matematiikan

Lisätiedot

Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus Digikirja. OPS ISBN )

Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus Digikirja. OPS ISBN ) ÄIDINKIELI tunnus nimi kirjan nimi kustantaja ISBN-numero materiaali ISBN-numero tai muu tunnistetieto ÄI 1 Tekstit ja vuorovaikutus (OPS 2016) ÄI 2 Kieli, kulttuuri ja identiteetti (OPS 2016) ÄI 3 Kirjallisuuden

Lisätiedot

11.12.2012. Ammattistarttilaisen polku - Starttaako moottori

11.12.2012. Ammattistarttilaisen polku - Starttaako moottori Ammattistarttilaisen polku - Starttaako moottori 1 APUA MULLA EI OO OPISKELUPAIKKAA! MITÄ MÄ TEEN? Zoomausopas opiskelijoille jotka eivät saaneet 2 asteen koulutuspaikkaa Hakuaikaa myöhennettiin heinäkuulle

Lisätiedot

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET 1 AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET Opiskelija täyttää itse hakemansa opintojakson tiedot eli mitä opintojaksoa tai opintojakson osaa hän hakee tunnustettavaksi. Samoin opiskelija

Lisätiedot

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu AMK-OPINNOT Käytännönläheinen korkeakouluvaihtoehto, joka vastaa työelämän tarpeita Opiskelija saa sekä teoreettiset tiedot että käytännön ammattitaidon valitsemaltaan alalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio

Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle 2019-2020 Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio Valitse ja vaikuta! Esivalinnat lukuvuodelle 2019-2020 Lukion opiskelijoilta kerätään esivalinnat kurssivalinnoista

Lisätiedot

Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille

Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille Opiskeluvaihtoehtoja yliopistossa (n.5v.) ja ammattikorkeakoulussa (n. 3,5v.) Yliopistossa keskitytään enemmän teoriaan, amk:ssa käytäntöön mm. erilaisten työelämäprojektien

Lisätiedot

Esikoulu ja koulu Hässleholmin kunnassa

Esikoulu ja koulu Hässleholmin kunnassa Esikoulu ja koulu Hässleholmin kunnassa Lapsi- ja kouluasioiden hallinto vastaa esikoulusta, pedagogisesta hoidosta, vapaa-ajankodista, peruskoulusta, lukiosta, erityiskoulusta ja kulttuurikoulusta. Kun

Lisätiedot

mahdollisimman optimaaliset valinnat

mahdollisimman optimaaliset valinnat Kurssivalinnat 2013 Kurssivalinnat tehdään Wilman tarjottimeen (2013-14) samalla tavalla kuin tämän vuodenkin valinnat Tarjotinta muokataan valintojen perusteella kevään aikana ja uusi kierros on toukokuussa.

Lisätiedot

AIKUISKOULUTUSKESKUS KOUVOLA. ROHKEUS menestyä

AIKUISKOULUTUSKESKUS KOUVOLA. ROHKEUS menestyä AIKUISKOULUTUSKESKUS KOUVOLA ROHKEUS menestyä Kouvolan Aikuiskoulutuskeskus on Pohjois-Kymenlaakson suurin ja monipuolisin toisen asteen ammatillista aikuiskoulutusta järjestävä oppilaitos. Päätoimialamme

Lisätiedot

Hakuehdot. Opetushallitus. Tulostuspvm ja -aika 17.03.2015 15:22:21 1(4) HAKUTOIVETILASTO

Hakuehdot. Opetushallitus. Tulostuspvm ja -aika 17.03.2015 15:22:21 1(4) HAKUTOIVETILASTO Tulostuspvm ja -aika 17.03.15 15:22:21 1() Hakuehdot Koulutuksen alkamisaika: 15 Syksy Haku: Yhteishaku ammatilliseen ja lukioon, kevät 15 Koulutuksen järjestäjä: 0973110-9 Rovaniemen koulutuskuntayhtymä

Lisätiedot

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun.

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. 2011 HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. Kaarinan lukiossa on laaja ja monipuolinen kurssitarjotin, josta voit pakollisten yleissivistävien aineiden lisäksi valita runsaasti

Lisätiedot

Pirkanmaalla AMK-tutkinnon suorittaneiden työmarkkinatilanne vuoden 2009 lopussa

Pirkanmaalla AMK-tutkinnon suorittaneiden työmarkkinatilanne vuoden 2009 lopussa Pirkanmaalla AMK-tutkinnon suorittaneiden työmarkkinatilanne vuoden 2009 lopussa Tarkastelussa on vuosina 2005-2009 suoritetut tutkinnot yhteenlaskettuna. Sijoittumista katsotaan vuoden 2009 lopussa. Tutkintotiedot

Lisätiedot

SONKAJÄRVEN LUKIO LUKUVUOSI 2015-2016 OPPIKIRJAT. Kurssi Kirjan nimi Kust. ISBN

SONKAJÄRVEN LUKIO LUKUVUOSI 2015-2016 OPPIKIRJAT. Kurssi Kirjan nimi Kust. ISBN SONKAJÄRVEN LUKIO LUKUVUOSI 2015-2016 OPPIKIRJAT Kurssi Kirjan nimi Kust. ISBN ÄIDINKIELI Kurssit 1-10 Särmä: Suomen kieli ja kirj. Kielenhuolto O 978-951-1265863 Kurssit 1-10 Särmä: Suomen kieli ja kirjallisuus,

Lisätiedot

Page 1 of 8 Tietolähde AIPAL-palautejärjestelmä 26.01.2018 15:07 Vastaajien anonymiteetin suojaamiseksi vastaukset raportoidaan vain, jos kohderyhmään kuuluvia vastaajia on vähintään viisi henkilöä. Lukumäärä

Lisätiedot

Nuori Yri(äjyys - vaiku(avuuskysely 2014. Kooste kyselyn tuloksista

Nuori Yri(äjyys - vaiku(avuuskysely 2014. Kooste kyselyn tuloksista Nuori Yri(äjyys - vaiku(avuuskysely 2014 Kooste kyselyn tuloksista Tausta;edot 1. Oletko osallistunut Nuori Yri2äjyys ry:n lukuvuoden mi2aiseen NY Vuosi yri2äjänä - ohjelmaan? 78% Kyllä, olen osallistunut.

Lisätiedot

Äidinkielen ja kirjallisuuden syventävä kurssi

Äidinkielen ja kirjallisuuden syventävä kurssi Äidinkielen ja kirjallisuuden syventävä kurssi Kurssilla monipuolistetaan ja syvennetään äidinkielen oppimista. Oppilaat pääsevät valitsemaan itseään kiinnostavia aiheita, esimerkiksi ilmaisutaitoa/draamaa,

Lisätiedot

ZA4880. Flash Eurobarometer 239 (Young people and science) Country Specific Questionnaire Finland

ZA4880. Flash Eurobarometer 239 (Young people and science) Country Specific Questionnaire Finland ZA4880 Flash Eurobarometer 239 (Young people and science) Country Specific Questionnaire Finland FLASH 239 YOUNG PEOPLE AND SCIENCE D1. Sukupuoli [ÄLÄ KYSY - MERKITSE SOPIVIN] Mies...1 Nainen...2 D2. Minkä

Lisätiedot

KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015 TULOSYKSIKKÖ 1 -TASOLLA

KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015 TULOSYKSIKKÖ 1 -TASOLLA KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015 TULOSYKSIKKÖ 1 -TASOLLA Sivu 1 (6) Sitovuustaso: nettositova (toimintakate/-jäämä) KUNTAYHTYMÄN JOHTO PÄÄTÖKSENTEKOELIMET JA TILINTARKASTUS Toimintakulut -138 750,00 Toimintakate/-jäämä

Lisätiedot