JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA"

Transkriptio

1 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu Tampere tietotori.sampola@tampere.fi

2 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA 2 1. JOHDANTO PICASAN KÄYTTÖÖNOTTO Picasan asentaminen Ensimmäinen käynnistys Digikuvien siirtäminen tietokoneelle Picasalla Digikuvien siirtäminen tietokoneelle muilla tavoin PICASA 3: RAKENNE Kuvakirjastonäkymä Kansiot Albumit ja niiden luominen Kansioiden ja albumien toimintapainikkeet Kuvien muokkaustoiminnot KUVIEN JÄRJESTÄMINEN Kuvien siirtäminen albumeihin Kuvien piilottaminen ja poistaminen KUVIEN HALLINTA Kuvien nimeäminen Henkilöt, paikat, tunnisteet ja ominaisuudet Suodattimet ja hakutoiminto Kansionhallinta Varmuuskopiointi PICASAN KUVANKÄSITTELYTOIMINNOT Punaisten silmien korjaaminen Rajaaminen Horisonttilinjan suoristaminen Valoisuuden säätäminen Mustavalkokuvat, seepiasävytys ja muut tehosteet Muutosten tallentaminen KUVIEN JAKAMINEN Sähköpostitse Picasa verkko-albumeissa Google+ -palvelussa DIGIKUVATIETOA INTERNETISTÄ JA KIRJOISTA... 25

3 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA 3 1. Johdanto Tässä ohjeessa esitellään Googlen ilmaisen kuvien järjestely- ja albumiohjelman, Picasan, asennusta ja käyttöä. Picasa-ohjelman avulla digitaaliset valokuvat voi siirtää helposti kamerasta tietokoneelle. Kuvia voi myös katsella, arkistoida, järjestellä, jakaa, ja niihin voi tehdä yksinkertaisia korjauksia ja muokkauksia ohjelman avulla. Tämä materiaali keskittyy Picasan asentamiseen omalle koneelle, ohjelman keskeisimpiin toimintoihin sekä kuvien jakamiseen sähköpostin ja verkkoalbumien avulla. Kuvankäsittelytoimintoja ei lähemmin tässä ohjeessa käsitellä. Picasa on omalle koneelle asennettava ja sillä käytettävä ohjelma, joka näyttää tässä yksittäisessä koneessa olevat kuvat käyttäjälle. Kuvat sijaitsevat oman koneen kansioissa, mutta näkyvät samalla Picasa-ohjelman kautta. Picasa ei ole välttämätön tai ainoa tapa tai ohjelma kuvien siirtämiseen tai muokkaamiseen, mutta se on ilmainen ja yhteensopiva Googlen muiden toimintojen, kuten Gmail-sähköpostin kanssa. Kuvien siirtämisestä toisilla tavoin kerrotaan lisää kappaleessa 2.4 Digikuvien siirtäminen tietokoneelle muilla tavoin. Picasan verkkoalbumit on puolestaan ainoastaan internetissä toimiva palvelu, johon voi ladata omia kuvia suoraan tai Picasa-ohjelman avulla ja jakaa niitä muiden katseltaviksi. Verkkoalbumeihin kirjaudutaan Google-tilin tunnuksilla osoitteessa: picasaweb.google.com. 2. Picasan käyttöönotto 2.1 Picasan asentaminen Picasan asennustiedosto haetaan internetistä Picasan omilta sivuilta, picasa.google.com, ja ladataan tietokoneelle. Kun asennustiedostoa kaksoisklikataan ensimmäisen kerran, ohjelma asentuu koneelle. Samalla periaatteella tapahtuu myös minkä tahansa muunkin ohjelman asentaminen omalle tietokoneelle. Picasan voi asentaa sekä Windows XP, Vista, 7 tai 8 - että Mac IOS X 10.5 (tai uudempien) -käyttöjärjestelmien koneille. Mobiililaitteille eli tabletille tai älypuhelimelle, Picasa-ohjelmaa ei tällaisenaan saa, vaan niihin voi ladata ainoastaan Picasan verkkoalbumisovelluksia. Picasaa ei tarvitse asentaa kuin kerran kotikoneelle.

4 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA 4 Asenna Picasa3 kotikoneellesi seuraavasti: 1. Siirry internetissä osoitteeseen picasa.google.com hakeaksesi ohjelman asennustiedoston. 2. Klikkaa Lataa Picasa -linkkiä. Valitse asennuspaketin tallentaminen tietokoneelle ja tämän jälkeen paikka, johon haluat sen tallentaa (Tallenna nimellä -painike Internet Explorerissa näytön alareunassa). Työpöytä on hyvä tähän tarkoitukseen. Jos asennustiedosto tallentuu automaattisesti, löydät sen todennäköisesti koneesi Ladatut tiedostot -kansiosta. 3. Kaksoisklikkaa työpöydälle ilmestynyttä Picasa-ohjelman asennustiedoston kuvaketta. Asennustiedostot ovat.exe-päätteisiä tiedostoja. 4. Klikkaa Suorita. Klikkaa Hyväksyn. Picasa ehdottaa asennusta omalla nimelläsi varustettuun kansioon C-asemalla. Voit valita tämän klikkaamalla Asenna tai jonkin toisen kohdekansion selaamalla ja sitten klikkaamalla Asenna. 5. Ota rastit pois haluamistasi kohdista viimeistelykkunasta, mutta jätä rasti ainakin ensimmäiseen Luo pikakuvake työpöydälle ja klikkaa Valmis. 6. Työpöydälle ilmestyy Picasa3-kuvake, jota kaksoisklikkaamalla Picasa3 - ohjelma avautuu ensimmäisen kerran. Älä sekoita tätä äsken käytettyyn asennustiedoston kuvakkeeseen.

5 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA 5 7. Internetistä ladattua asennuspakettia ei tarvita enää asennuksen jälkeen, joten sen voi poistaa viemästä tilaa, kun asennus on suoritettu. Klikkaa työpöydällä olevan.exe-loppuisen asennuspaketin päällä hiiren oikealla painikkeella ja valitse vasemmalla painikkeella poista. Tiedosto siirtyy roskakoriin, jonka voit sitten tyhjentää. 2.2 Ensimmäinen käynnistys Kun käynnistät Picasan ensimmäistä kertaa kaksoisklikkaamalla ohjelman kuvaketta työpöydällä, saat eteesi tekstin ja vaihtoehdot: Picasa on valmis etsimään kuvia tietokoneestasi: Etsi tietokoneen kaikki kuvat Etsi kuvat vain kansioista Omat tiedostot, Omat kuvatiedostot ja Työpöytä Ensimmäinen vaihtoehto kannattaa valita, jos haluat, että Picasa käy läpi koneen kaikki kansiot ja tiedostot, jolloin kadonneetkin kuvat löytyvät kätevästi. Tällöin ohjelma tuo näkyviin myös kaikki sellaisetkin kuvat, joita et välttämättä enää tarvitse ja haluat poistaa. Jälkimmäinen vaihtoehto on hyvä valinta, jos et halua heti ensimmäisellä ohjelman avauksella kaikkia kuvia näkymään Picasassa. Kuvien näkymistä voi säädellä myös myöhemmin Kansionhallinnasta (ks. s. 14). Seuraavasta valintaikkunasta voit valita Picasan myös kuvankatseluohjelmaksi tietyille kuvatiedostoille, jolloin ne näytetään aina tämän kuvankatselutoiminnon kautta. Jos et halua tehdä tätä, valitse Älä käytä Picasan katselutoimintoa, jolloin kuvat avautuvat johonkin muuhun katseluohjelmaan, esim. Windowsin omaan.

6 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA Digikuvien siirtäminen tietokoneelle Picasalla 1) Klikkaa Tuo-painiketta ohjelman vasemmassa yläreunasssa: 2) Valitse Tuo kohteesta -valikosta laite tai väline (esim. kamera, muistikortti, -tikku tai CD), josta olet kuvia koneellesi tuomassa ellei se valikoidu automaattisesti. Esimerkissä kuvia ollaan tuomassa muistikortilta, jonka voit laittaa suoraan koneen muistikorttipaikkaan tai liittää kortin erillisellä muistikortinlukijalla tietokoneeseen. Kuvat voi tuoda koneelle myös irrottamatta muistikorttia kamerasta ja liittämällä kamera johdon avulla koneeseen. Kuvia voi siirtää tietokoneelle Picasan avulla myös mistä tahansa muusta tallennusvälineestä kuin muistikortilta, esimerkiksi muistitikulta tai vaikkapa CD-levyltä. Tällöin on vain valittava kulloinenkin kyseessä oleva väline samasta Tuo kohteesta -valikosta. 3) Valitse Tuo kohteeseen -valikosta tietokoneen kovalevyn kansio, johon haluat kuvat siirtää. Nimeä kansio kohdasta Kansion nimi: Kuvat kannattaa tuoda aina samaan paikkaan eli Omat kuvatiedostot -kansioon, jonka alle voit tehdä uuden kansion ja nimetä sen haluamasi tavalla, esim. päivämäärän tai teeman mukaan. Nämä kuvat näkyvät Picasassa, mutta sijaitsevat tietokoneesi C-asemalla omalla nimelläsi varustetun kansion Kuvat-kansiossa. Voit toki siirtää halutessasi kuvat myös mihin tahansa muuhun aikaisemmin tekemääsi kansioon, valitsemalla Tuo kohteeseen -valikosta kohdan Valitse ja etsimällä sen kautta koneelta sopivan kansion. Parhaiten kuvat säilyvät kuitenkin järjestyksessä, kun siirrät ne aina samaan paikkaan tietokoneellesi.

7 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA 7 4) Valitse Tuo kaikki -painikkeella kaikki tuontialueella näkyvät kuvat tai valitse vain kuva tai kuvat, jotka haluat tuoda Picasaan klikkaamalla kuvaa kerran ja sitten Tuo valitut -painiketta. Useamman kuvan saat valittua kerralla, kun valittuasi ensin yhden kuvan pidät Ctrlpainikkeen (control, näppäimistön vasen alareuna) pohjassa ja klikkaat sitten muita haluamiasi kuvia. Ctrl-näppäin toimii samoin muissakin ohjelmissa ja tiedostojen valinnassa. HUOM! Tuo-painikkeet aktivoituvat vasta kun olet nimennyt kansion, johon aiot kuvat tuoda! 2.4 Digikuvien siirtäminen tietokoneelle muilla tavoin Kuvat voi siirtää kamerasta tai muusta välineestä tietokoneelle myös muilla tavoin kuin Picasan avulla: A. Kopioimalla/leikkaamalla ja liittämällä: 1) Liitä kamera johdolla tietokoneeseen. Avaa resurssienhallinta: Käynnistä-painike -> Tietokone. Avaa liittämäsi väline tai uusi asema (esimerkissä kamera) kaksoisklikkaamalla sen kuvaketta tiedostonäkymässä ja 2) avaa sitten muistikortin sisältö tuplaklikkaamalla niin kauan, että päädyt kuvatiedostoihin asti. 3) Kopioi tai leikkaa kuvat ja liitä ne haluamaasi kansioon koneellesi: klikkaa hiiren oikealla painikkeella ja valitse aukeavasta valikosta vasemmalla painikkeella kopioi tai leikkaa siirrettävän kuvan tai kansion päällä. Tee samoin siinä paikassa, johon kuvat haluat siirtää: paina oikeata painiketta ja valitse valikosta vasemmalla liitä. Kuvia voi siirtää myös pitämällä niitä hiirellä kiinni ja raahaamalla niitä paikasta toiseen, tällöin ne vain kopioituvat eivätkä kuvat häviä alkuperäisestä paikastaan, muistikortilta, kuten jos käyttäisit leikkaa-toimintoa. 1) 2)

8 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA 8 B. Windows-käyttöjärjestelmän automaattisen tuonnin avulla, jonka valinta aukeaa esiin, kun liität esim. kameran tai muistitikun koneeseen. Klikkaa Tuo kuvat ja paina Tuo. C. Digikameran mukana tulevan oman ohjelman kuvien siirtotoiminnon avulla. 3. Picasa 3: rakenne 3.1 Kuvakirjastonäkymä Toimintapainikkeet Kuvien suodattimet Kuvien haku tunnisteiden avulla Albumiluettelo Albumeita Kansioluettelo Valokuvaalusta Kuvakirjastonäkymä Liukusäädin Jaa verkkoalbumeissa, sähköpostitse, tulosta, vie uuteen kansioon. Henkilöt, paikat, tunnisteet, ominaisuudet

9 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA 9 Kun haluat tarkastella kuvia yksityiskohtaisemmin kuvakirjastonäkymässä, sen suurentaminen tapahtuu ruudun oikeassa alareunassa olevalla liukusäätimellä. Jos haluat katsoa yksittäistä kuvaa tarkemmin ja avata sen muokkausnäkymään klikkaa kuvaa kaksi kertaa. Takaisin kuvakirjastonäkymään pääset näkymän vasemmasta yläkulmasta Palaa kuvakirjastonäkymään -painikkeesta. 3.2 Kansiot Picasa-ohjelman kansiot, jotka on merkitty keltaisella symbolilla, sijaitsevat koneesi kovalevyllä, eivätkä itse ohjelmassa; ne vain näkyvät ohjelman kautta. Kansioita Picasassa ei voi muodostaa muulloin kuin tuodessasi kuvia koneellesi ohjelman avulla (ks. s. 6) tai jos viet kuvat uuteen kansioon esim. toiselle tallennusvälineelle. Kansiot näkyvät ohjelmassa, jos olet asettanut kyseisen kansion näkymään Picasan kansionhallinnassa (ks. s.14). Huom! Koska kansioissa olevat kuvat ovat koneellasi olevia alkuperäisiä tiedostoja, niihin tehdyt muutokset ovat aina pysyviä. 3.3 Albumit ja niiden luominen Albumit, jotka on merkitty sinisellä symbolilla, näkyvät vain Picasaohjelmassa, sillä ne eivät ole olemassa koneesi kovalevyllä. Albumit ovat järjestelytyökaluja, joiden avulla voit tehdä erilaisia koosteita ja yhdistelmiä kansioissa sijaitsevista kuvista. Voit siirtää kuvia albumeihin eri kansioista, esim. jostakusta henkilöstä tai tietystä teemasta, ja nimetä albumin haluamallasi tavalla. Albumin kuvat on sitten helppo jakaa Picasan verkkoalbumeissa, sähköpostin liitteenä, tulostaa tai tallentaa uudeksi kansioksi haluamaasi paikkaan koneellesi, koska tällöin erillisiä kuvia ei tarvitse etsiä jokaista erikseen koneen kovalevyltä. Albumeita voi käyttää myös vain katseluun ja kuvien jaottelemiseen arkistoinnin apuvälineenä. Albumit täytyy ensin itse luoda ennen kuin niihin voi siirtää kansioista kuvia. Klikkaa ohjelman vasemmasta ylälaidasta Tiedosto valitse valikosta Uusi albumi tai napsauta -painiketta ohjelman vasemmassa ylälaidassa. Molemmilla tavoilla aukeaa albumin ominaisuudet -ruutu, johon voit nimetä albumin ja lisätä muita sen ominaisuuksia halutessasi. Paina ok, ja uusi albumi on valmis. Kansionäkymässä albumin tai kansion nimen alla näkyvän päivämäärän voit asettaa itse tai sitten voit valita automaattisen päiväyksen albumin ominaisuuksista, jolloin päiväykseksi valikoituu varhaisimmin otetun kuvan ottopäivä. Albumin ominaisuudet -

10 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA 10 ikkuna avautuu, kun kaksoisklikkaat albumin nimeä. Samalla tavoin avautuu samanlainen ominaisuusikkuna kansion nimeä tuplaklikkaamalla. 3.4 Kansioiden ja albumien toimintapainikkeet 1. Diaesitys 2. Kuvakollaasi 6. Jaa verkkoalbumi muiden kanssa 3. Elokuvaesitys 4. Tähdellä merkityt kuvat 5. Tallenna muokatut kuvat 1. Diaesitys: Painikkeesta käynnistyy ko. kansion tai albumin kuvista koko näytön kokoinen esitys. Hiirtä liikauttamalla esitys pysähtyy, ja näytön alalaitaan ilmestyy palkki, josta voi muokata diaesityksen ominaisuuksia tai esim. zoomata ja kääntää kuvaa tai siirtyä takaisin edelliseen kuvaan. Esitys jatkuu painamalla palkin keskellä olevaa play - painiketta (nuoli oikealle). Diaesitystä voi käyttää esim. kuvien esittelyyn muille. 2. Kuvakollaasi: Klikkaamalla tätä pääsee luomaan ko. kansion tai albumin kuvista erilaisia kollaaseja. Valittavana on erilaisia valmiita sommitelmia, ja lisäksi voi säätää kollaasin taustan väriä ja kuvien reunuksia. Kollaasin voi sitten tallentaa erillisenä kuvana. Picasa luo kollaaseista oman kansion automaattisesti. 3. Elokuvaesitys: Luo kansion tai albumin kuvista/videoista elokuva. Voit mm. määrittää kuvien vaihtumisnopeuden ja tyylin ja lisätä elokuvaan koneellasi olevaa musiikkia. 4. Tähdellä merkityt kuvat: Painikkeesta voit valita kaikki kansiossa tai albumissa olevat aiemmin tähdellä merkitsemäsi kuvat. Tähdellä voi esim. merkata kuvat, jotka ovat erityisiä ja tärkeitä itselle. 5. Muista tallentaa muokkaamasi kuvat tästä painikkeesta. 6. Jaa: Tällä painikkeella voit kopioida kuvat verkkoalbumiin ja jakaa ne ystävillesi. Saman tehtävän ajaa kuvakirjastonäkymän alalaidassa oleva vihreä Jaa-painike.

11 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA Kuvien muokkaustoiminnot Picasassa on muutamia helppokäyttöisiä kuvankäsittelytoimintoja, jotka saa näkyviin tuplaklikkaamalla haluamaasi kuvaa. Kuvankäsittelyn avulla voit esimerkiksi poistaa Takaisin kuvakirjastonäkymään Välilehdet Viimeksi tehdyn muokkauksen kumoaminen salamavalon aiheuttamaa punasilmäisyyttä tai rajata kuvaa. Säätö-välilehdeltä löytyy liukusäätimiä, joiden avulla voit muuttaa esimerkiksi kuvan värilämpötilaa tai valoisuutta. Muilla välilehdillä on työkaluja, joilla voit mm. terävöittää kuvaa, muuttaa sen mustavalkoiseksi tai kokeilla joitain erikoisefektejä kuviin. Voit myös kumota tekemäsi muutokset jälkikäteen. Kuvakirjasto-näkymään pääset takaisin vasemman yläkulman painikkeella. Muista tallentaa tekemäsi muokkaukset siirtymällä takaisin kuvakirjastonäkymään ja klikkaamalla kansion tai albumin nimen alla olevaa -painiketta. Picasa tekee tällöin alkuperäisestä kuvasta varmuuskopion erilliseen kansioon. Voit siis vielä palauttaa alkuperäisen kuvan, vaikka olisit jo tallentanut tekemäsi muokkaukset.

12 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA Kuvien järjestäminen 4.1 Kuvien siirtäminen albumeihin Kun siirrät ensimmäistä kuvaa uuteen albumiin, täytyy ko. albumi valita ruudun vasemman ylälaidan albumiluettelosta raahamalla kuva tätä kautta albumiin. Seuraavat kuvat voit raahata suoraan Kuvakirjastonäkymän kautta. Uutta albumia ei ole välttämätöntä joka kerran tehdä, vaan voit myös lisätä kuvia vanhoihin jo aikaisemmin tekemiisi albumeihin. Kuvien raahaaminen tapahtuu pitämällä hiiren vasenta painiketta pohjassa kuvan päällä ja samalla vetämällä sitä haluamaasi albumiin mistä tahansa kansiosta. Päästä lopuksi vasen painike irti valitsemassasi albumissa, jolloin kuva kopioituu haluamaasi paikkaan. Alkuperäinen kuva koneen kovalevyllä ei muuta sijaintiaan, koska albumiin viedyt kuvat ovat vain kopioita alkuperäisistä. Kuvakirjastonäkymässä olevia kuvia voi siirtää myös albumin tai kansion sisällä raahaamalla niitä haluamaansa kohtaan. Tällä tavalla voit vaikuttaa siihen, missä järjestyksessä kuvat näkyvät diaesityksessä. Muista, että jos kuvia siirtää kansioiden välillä, ne siirtyvät myös tietokoneen kovalevyllä uuteen paikkaan! 4.2 Kuvien piilottaminen ja poistaminen Piilottaminen: Klikkaa kuvaa albumissa tai kansiossa hiiren oikealla painikkeella valitse vasemmalla painikkeella Piilota. Kuvaa ei näytetä Picasassa, mutta se säilyy kiintolevyllä. Kuvan palauttaminen näkyviin: Klikkaa kuvaa albumissa tai kansiossa hiiren oikealla painikkeella valitse vasemmalla painikkeella Näytä. Kuvan poistaminen albumista: klikkaa albumissa olevaa kuvaa hiiren oikealla painikkeella valitse vasemmalla painikkeella Poista albumista. Huom! Kuva poistuu vain albumista, ei kansiosta! Kuvien poistaminen kansiosta: Klikkaa kuvaa kansiossa hiiren oikealla painikkeella valitse vasemmalla painikkeella Poista levyltä. Huom! Kuva poistuu tällöin lopullisesti tietokoneen kiintolevyltä eli kansiosta (ja samalla albumista), joten käytä siis harkiten!

13 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA Kuvien hallinta 5.1 Kuvien nimeäminen Kun kuvia alkaa olla paljon Picasan kirjastonäkymässä, kuvatekstin avulla voit hakea niitä kätevästi hakutoiminnon avulla. Kuvateksti ei muuta kuvan tiedostonimeä, eikä se näy muualla kuin Picasassa. Ennen kuvien nimeämistä valitse yläpalkista Näytä Pikkukuvan kuvateksti Kuvateksti. Tuplaklikkaa kuvaa jonka haluat nimetä. Avautuvassa muokkausnäkymässä klikkaa kuvan alla olevaa Laadi kuvateksti -tekstiä. Kirjoita haluamasi kuvateksti ja paina Enter-painiketta. 5.2 Henkilöt, paikat, tunnisteet ja ominaisuudet Näiden toimintojen avulla voit identifioida kuvia eri tavoin ja hakea niitä sitten hakutoiminnon avulla ) Henkilöt: valitse kuva, jossa on kasvoja ja paina Henkilöt. Pääset nimeämään kuvassa olevat henkilöt. Picasa muistaa nimeämiesi henkilöiden kasvot, ja ehdottaa heidän nimiään kun lisäät seuraavan kuvan, jossa on sama henkilö. 2) Paikat: Valitse kuva, johon haluat tallentaa paikkatiedon ja paina Paikat. Ruudun reunaan avautuu Google Maps, ja voit etsiä sieltä haluamasi paikan, ja sijoittaa kuvan kartalla. Kuvaan tallentuu tämä paikkatieto, jonka avulla kuvia voi etsiä. 3) Tunnisteet: Voit antaa kuville tunnistesanoja, jolloin kuvien löytäminen on helppoa hakutoiminnon sanahaun avulla. 4) Ominaisuudet: Klikkaamalla ominaisuudet, saat sivupalkkiin näkyviin kuvan tiedot, mm. kuvauspäivämäärän, kameran kuvaustiedot jne.

14 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA Suodattimet ja hakutoiminto Hakutoiminnon avulla löydät helposti nimeämäsi kuvat, kansiot ja albumit kirjoittamalla kuvan, tunnisteen, kansion tai albumin nimen hakukenttään. Suodattimien avulla saat näkyviin tietynlaiset kuvat: tähdellä merkityt, henkilöt, elokuvat, paikkatiedolla merkityt. Liukusäädin suodattaa kuvia päivämäärän mukaan. Liuku vasemmalla näyttää kaikki kuvat, ja liukua oikealle siirtämällä vanhemmat kuvat suodattuvat pois, ja vain tuoreimmat näkyvät. 5.4 Kansionhallinta Myöhemmin kun käytät Picasaa omalla koneellasi, voit säädellä eri kansioiden ja niiden sisältämien kuvien näkyvyyttä kuvakirjastonäkymässä käyttämällä em. kansionhallintaa apunasi. Klikkaa Työkalut Kansionhallinta Picasan valikkoriviltä ja saat esiin kansioidenhallinta-nimisen ikkunan. Kansionhallinnassa vasemmalla näkyvät oman koneesi eri asemat ja niiden sisältämät kansiot kansioluettelossa. Voit säädellä niiden näkyvyyttä valitsemalla tietyn kansion tai koko aseman ja klikkaamalla oikealta joko Skannaa kerran -, Poista Picasasta - tai

15 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA 15 Skannaa aina -vaihtoehtoa. Ensimmäinen vaihtoehto tarkoittaa, että Picasa skannaa vain kerran jonkin tietyn kansion. Tämä kannattaa valita kansioon, johon et enää aio lisätä kuvia. Kun olet ensimmäisellä Picasan käynnistyskerralla valinnut vaihtoehdon Etsi tietokoneen kaikki kuvat, silloin kaikki tarpeelliset kuvat näkyvät Picasassa ja kun et enää lisää kansioon kuvia, niitä ei enää tarvitse skannata sieltä uudestaan. Tällöin Picasa ei käy näitä kansioita läpi aina uudestaan ja uudestaan käynnistettäessä. Toinen vaihtoehto Poista Picasasta kannattaa valita, jos haluat, että jonkin kansion kuvat eivät ollenkaan näy Picasan kuvakirjastonäkymässä. Vaihtoehto Skannaa aina on hyvä valinta sellaiselle kansiolle, johon tuot uusia kuvia. Näiden kaikkien vaihtoehtojen alapuolella on Kasvontunnistus-painike, jonka avulla saat joko automaattisen kasvontunnistuksen päälle tai pois päältä. Kun kasvontunnistus on päällä Picasa tekee automaattisesti kasvoiksi tunnistamistaan kuvista Henkilöt-nimisen kansion. 5.4 Varmuuskopiointi Varmuuskopioinnin avulla on helppo polttaa cd- tai dvd-levylle tai tallentaa muulle ulkoiselle tallennusvälineelle kopiot kaikista kuvistasi. 1. Työkalut Varmuuskopioi kuvat. Kuvakirjastonäkymän ohjelmaikkunan alareunaan tulee näkyviin ohjattu varmuuskopiointitoiminto. 2. Valitse Sarja, johon kuvat ja muut tiedostot kopioidaan. Sarjan idea on siinä, että kun kuvat on kerran varmuuskopioitu esimerkiksi cd:lle, jatkossa voidaan kopioida vain uudet kuvat. Samaa sarjaa käytettäessä Picasa muistaa, mitä on jo varmuuskopioitu, eikä kopioi aikaisempia kuvia uudelleen. 3. Ensimmäistä varmuuskopiointia tehdessäsi napsauta Valitse kaikki -painiketta. Jos kuvat jostakin syystä halutaan kopioida uudelleen, luodaan sitä varten Uusi sarja. 1. Napsauta Uusi sarja -painiketta, niin pääset määrittelemään, millä asetuksilla varmuuskopiointi tehdään. 2. Anna sarjalle nimi, vaikkapa Varmuuskopiot.

16 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA Valitse sitten, mihin kuvat on tarkoitus varmuuskopioida, cd- tai dvd-levylle, muistitikulle tai vaikkapa ulkoiselle kovalevylle. Jos haluat varmuuskopioida kaiken Picasaan tuomiesi kuvakansioiden sisällön (myös mahdolliset videoleikkeet) anna Kaikki tiedostotyypit -valinnan olla päällä. 4. Klikkaa Luo -painiketta, niin pääset takaisin varmuuskopiointi -näkymään 5. Picasa näyttää vasemman reunan kansioluettelossa valintamerkin kansion nimen edessä, että kaikki kansiot on valittu. Voit vielä jättää yksittäisiä kansioita huomioitta napsauttamalla valintamerkin pois niiden edestä. 6. Varmuuskopiointi on nyt valmis, jos kopioit muistitikulle tai ulkoiselle kovalevylle. Jos valitsit polttamisen cd- tai dvd-levylle valitse vielä Polta, jolloin cd/dvdasemassa pitää olla levy. Seuraavalla kertaa varmuuskopioidessasi ohjelma näyttää vain uusia kuvia sisältävät kansiot. 6. Picasan kuvankäsittelytoiminnot Picasan kuvankäsittelytoimintoihin pääset käsiksi avaamalla kuvan muokkausnäkymään. Tämä tapahtuu kaksoisnapsauttamalla kuvakirjastonäkymässä sitä kuvaa, jota haluat korjailla. Vaihtoehtoisesti voit myös valita kuvan napsauttamalla sitä kerran hiiren vasemmalla painikkeella ja painamalla tämän jälkeen näppäimistöltä enter-painiketta. Välilehdet Kuvankäsittelytoiminnot

17 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA 17 Muokkausnäkymässä näet kuvan suurempana ja saat näkyville kuvankäsittelytoiminnot kuvan vasemmalle puolelle. Toiminnot on jaettu viidelle välilehdelle: Yleisimmin tarvitut korjaukset, valon ja värien hienosäätö ja kolme välilehteä, joista löytyy erilaisia erikoistehosteita kuten sävytys, pehmennys ja varjostus. Välilehtiä klikkaamalla saat näkyville eri kuvankäsittelytoimintoja. Voit halutessasi muokata yhtä kuvaa useammalla tavalla, eli esimerkiksi ensin poistaa punaiset silmät, sitten rajata ja lopuksi terävöittää. 6.1 Punaisten silmien korjaaminen Salamavalon avulla otettuihin kuviin tulee usein ihmisille punaiset silmät. Punainen väri voidaan kuvankäsittelyssä korvata jollain vähemmän silmiinpistävällä värillä. Hyvin onnistunutta punasilmäisyyden poistoa on hyvin vaikea erottaa kuvasta. Rajaa punainen silmä kuvasta tarvittaessa. Aloita punaisten silmien korjaaminen avaamalla korjattava kuva Picasan muokkausnäkymään (ks. edellinen sivu). Napsauta punasilmäisyys -painiketta vasemman laidan kuvankäsittelytoiminnoista. Ohjelma etsii kuvastasi automaattisesti punaiset silmät ja korjaa ne. Mikäli punaiset silmät eivät poistu automaattisesti, voit rajata punaisen silmän kuvasta itse. Pidä hiiren vasenta painiketta pohjassa ja vedä hiiren osoitinta silmän ylitse (katso kuva). Korjaus tapahtuu automaattisesti vapauttaessasi painikkeen. Tarvittaessa voit lähentää kuvaa kuvan alta löytyvällä liukusäätimellä rajaamisen helpottamiseksi. Jos automaattinen toiminto korjaakin jotain muuta kuin punaisia silmiä, voit poistaa korjauksen napsauttamalla väärin korjattua kohtaa.

18 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA Rajaaminen Kuvasuhteen valinta Esikatselu Rajaamalla kuvia jälkikäteen voit pyrkiä tuomaan kuvan olennaiset asiat selkeämmin esiin. Joskus mitäänsanomattomasta tai jopa epäonnistuneesta kuvasta voi saada mielenkiintoisen rajaamalla kuvaa radikaalisti uudestaan. Voit esimerkiksi tehdä vaakakuvasta pystykuvan tai rajata kuvan eri kuvasuhteella kuin alkuperäisen. Jos aiot teettää kuvista paperiversioita, kannattaa kuvat rajata 10x15 suhteessa (ns. kymppikuva), jotta ne sopivat saumattomasti valokuvaliikkeen paperille. Aloita rajaus avaamalla haluamasi kuva muokkausnäkymään. Valitse muokkausnäkymässä Yleisimmin tarvitut korjaukset -välilehdeltä kuvanrajaus. 1. Valitse kuvan vasemmalta puolelta pudotusvalikosta haluamasi kuvasuhde. Vapaa vaihtoehto tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että voit vapaasti valita rajauksesi kuvasuhteen. 2. Rajaa kuva pitämällä hiiren vasenta painiketta pohjassa ja vetämällä kuvan ylitse. Voit painaa painikkeen pohjaan esimerkiksi siinä kohdassa, johon haluat rajatun kuvan vasemman yläreunan ja vapauta painike siinä kohdassa johon haluat kuvan oikean alareunan. Harjoittelemalla tämäkin helpottuu. Uuden rajauksen ulkopuolelle jäävä osa näkyy kuvassa harmahtavana. 3. Tarvittaessa voit hienosäätää rajausta raahaamalla sitä eri kohtaan kuvaa tai venyttämällä rajausta rajojen kohdalta (hiiren osoitin muuttuu mustaksi kaksipäiseksi nuoleksi rajojen kohdalla). Raahaaminen tapahtuu painamalla hiiren

19 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA 19 vasen painike pohjaan rajauksen sisällä ja liikuttamalla hiirtä painike pohjassa. Voit myös esikatsella uutta kuvaa vasemmasta laidasta löytyvällä painikkeella. Tällöin näet kuvasi rajattuna parin sekunnin ajan, jonka jälkeen näkymä palaa takasin alkuperäiseen. Voit myös poistaa tekemäsi rajauksen napsauttamalla rajauksen ulkopuolella harmaalla alueella. 4. Kun olet tyytyväinen rajaukseen, paina vasemmasta laidasta käytä-painiketta, jolloin kuva rajataan. Käytä-painikkeen vierestä löytyvällä peruutuspainikkeella voit halutessasi poistua rajaustoiminnosta tekemättä mitään muutoksia. Pudotusvalikon alla näkyvät kolme pientä kuvaa ovat ohjelman omia ehdotuksia uusiksi rajauksiksi. Niitä napsauttamalla pikkukuvan esittämä rajaus ilmestyy automaattisesti kuvasi päälle. 6.3 Horisonttilinjan suoristaminen Tietokoneen näytöltä kuvaa tarkastellessa huomaa usein, että kamera on kuvaushetkellä ollut hieman kallellaan. Tätä voidaan korjata Picasan Suorista-toiminnolla. Huomaathan, että kuvan suoristaminen aina myös rajaa kuvaa hiukan sen laidoista. Aloita jälleen avaamalla haluamasi kuva ensin muokkausnäkymään ja painamalla perusmuokkaukset välilehdellä suorista-painiketta. Kuvan päälle ilmestyvät apuruudukko ja liukusäädin, jota liikuttelemalla voit kallistella kuvaa vaakasuunnassa. Suorista kuva liukusäätimen avulla. Apuruudukon viivoja kannattaa käyttää hyväksi. Liukusäätimen vieressä on painike Käytä. Suoristettuasi kuvan paina sitä, tai vaihtoehtoisesti peruuta tekemäsi muutos painamalla Peruuta. 6.4 Valoisuuden säätäminen Ohjelman avulla voidaan säätää myös kuvan kirkkautta ja varjojen tummuutta. Picasassa säädöt on tehty hyvin yksinoikoisiksi, mutta pienet säädöt onnistuvat silti silläkin. Alun perin liian pahasti epäonnistunutta kuvaa ei kuitenkaan voida näillä käsittelyillä pelastaa. Hienovaraiset säädöt pitävät kuvan luonnollisen näköisenä.

20 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA 20 Avaa haluamasi kuva muokkausnäkymään ja valitse Valon värien ja hienosäätö - välilehti. Välilehdeltä löytyviä liukusäätimiä liikuttelemalla saat kuvaa säädettyä. Syystä tai toisesta liian tummaksi jääneeseen kuvaan voi lisätä valoa tai vastaavasti kuvan tummia alueita voi tummentaa entisestään. Kokeile rohkeasti eri liukusäätimien liikuttamisen vaikutusta kuvaan. Voit myös kokeilla automaattista valotuksen ja värien korjausta. Kun olet valmis, voit palata kuvakirjastonäkymään tai siirtyä toiseen kuvaan ja tekemäsi muutokset säilyvät. Voit myös kumota muutoksesi liukusäätimien alapuolelta löytyvällä Kumoa-painikkeella. Uudelleen-painike tekee kumoamasi säädön kuvaan uudestaan. 6.5 Mustavalkokuvat, seepiasävytys ja muut tehosteet Muokkausnäkymän tehosteet-välilehdellä (Hauskaa ja hyödyllistä kuvankäsittelyä) voit esimerkiksi muuttaa värikuvan mustavalkoiseksi tai seepiasävyiseksi. Tämän jälkeen voit vielä jatkaa kuvan muokkausta esimerkiksi säätämällä mustavalkoisen kuvan valoisuutta tai rajaamalla kuvaa uudestaan. Samalta välilehdeltä löytyy myös muita tehosteita ja säätöjä, joilla voit muokata kuviasi monella tavalla. Niistä yleishyödyllisimmät ovat ehkä terävöinti ja värikylläisyys.

21 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA 21 Terävöinti korostaa kuvan yksityiskohtia ja värikylläisyys joko korostaa tai latistaa kuvan värejä. Tehosteiden käytön oppii parhaiten kokeilemalla ja leikkimällä, sillä muutoksethan voi aina perua jälkikäteen. Tehosteiden ei myöskään välttämättä tarvitse olla silmiinpistäviä, vaan usein niillä voi saada aikaan hienovaraisiakin parannuksia. 6.6 Muutosten tallentaminen Muokkausnäkymässä tekemäsi muutokset eivät tallennu alkuperäisiin kuviin heti kun muutos tehdään. Muutokset saat tallennettua kuvakirjastonäkymässä painamalla albumin tai kansion nimen alapuolella olevaa Tallenna muokatut kuvat levylle - painiketta. Painike näkyy vain sellaisten kansioiden kohdalla, joissa olevia kuvia on muokattu, eikä muokkauksia ole vielä tallennettu. Huomaathan, että yhdellä napsautuksella tallentuvat kaikkien kansiossa olevien kuvien muutokset. Tallentaessasi muutoksia ohjelma kysyy vielä varmistuksen ja ilmoittaa tekevänsä varmuuskopiot kuvista. Alkuperäiset muokkaamattomat kuvat siis tallentuvat kuvakansioon omaan piilokansioonsa, josta ne on mahdollista palauttaa vielä tallentamisen jälkeenkin. Tätä alkuperäisten kuvien ns. varmuuskopiointia ei kuitenkaan pidä sekoittaa valokuvien varsinaiseen varmuuskopiointiin, joka tarkoittaa, että kuvat tallennettaisiin ulkoiselle välineelle, esim. muistitikulle tai cd:lle, varmuuden vuoksi. Tallentaessasi muokkauksia, Picasa tallentaa alkuperäisistä vain ne kuvat, joita on muokattu ja näiden kopiot sijaitsevat samalla levyllä kuin alkuperäisetkin kuvat. Muokatun kuvan palauttaminen alkuperäiseksi tapahtuu napsauttamalla arkistonäkymässä palautettavaa kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla avautuvasta pikavalikosta hiiren vasemmalla painikkeella Palauta (ks. kuva alla). Silloin saat kaksi vaihtoehtoa: 1. Kumoa tallenna: Tämä palauttaa kuvan siten, että siinä näkyvät ennen viimeisintä tallennusta tehdyt muokkaukset. Tämän avulla voit siis kumota tekemiäsi

22 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA 22 muokkauksia yksi kerrallaan ja näin säilyttää halutessasi aikaisemmat muokkaukset. 2. Palauta: Tämä palauttaa kuvan täysin alkuperäiseen muotoonsa. Kaikki tekemäsi muokkaukset unohdetaan. Tallentaessasi muokkauksia, Picasa tallentaa alkuperäisistä vain ne kuvat, joita on muokattu ja näiden kopiot sijaitsevat samalla levyllä kuin alkuperäisetkin kuvat.

23 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA Kuvien jakaminen 7.1 Sähköpostitse Kun lähetät sähköpostin liitetiedostona kuvia, kiinnitä huomiota niiden kokoon, sillä tiedostokooltaan suuret kuvat voivat tukkia vastaanottajan postilaatikon. Jos lähettämisen tekee Picasasta käsin, ohjelma huolehtii kuvien pienentämisestä automaattisesti. 1. Valitse kuvat. Jos kuvia on eri kansioista, vedä kuvat ensin kuva-alustalle. 2. Klikkaa Sähköposti-painiketta palkki näyttää sähköpostiohjelmat Outlookin ja Gmailin. 3. Valitse Outlook tai Gmail sen mukaan kumpi sähköposti on käytössäsi, kirjoita vastaanottajan sähköpostiosoite, viestisi ja lähetä sähköposti. Picasa pienentää oletuksena kuvat pidemmältä sivultaan 480 pikselin kokoon. Kokoa voi muuttaa valinnalla Työkalut Asetukset avautuvan ikkunan Sähköposti -välilehdellä. Jos vastaanottaja haluaa tulostaa kuvat, voit pienentää suuren kuvan pikseli- ja samalla tiedostokokoa Picasan avulla siten, että sen tulostuskoko on vielä riittävä. 1. Valitse haluamasi kuvat kuvakirjastonäkymästä ja raahaa ne valokuva-alustalle. 2. Klikkaa Vie -painiketta 3. Valitse vientikansion sijainti selaa-painikkeen avulla 4. Kirjoita kuvien kansiolle nimi, esim. Sähköposti ja päiväys. 5. Muuta kokoon vedä liukusäädin niin oikealle kuin se menee. Kuvista tulee pidemmältä sivultaan 1600 pikselin kokoisia eli riittää esim. 10x13 cm tai 10x15 cm kokoisiksi kuviksi tulostettuina. 6. Klikkaa Ok. 7.2 Picasa verkko-albumeissa 1. Raahaa kuvat valokuva-alustalle. 2. Klikkaa vihreätä Jaa-painiketta. 3. Kirjaudu. (Huom! Kirjautuminen onnistuu ainoastaan Google-tilin tunnuksilla.) 4. Täytä Lähetä Picasa verkkoalbumeihin -ikkuna: Anna albumille otsikko. Valitse kuvien lähetyskoko (suositus 1600 pikseliä) ja albumin näkyvyys: Vain sinä => kuvat näkyvät vain albumin omistajalle

24 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA 24 Rajoitettu => kuvat näkyvät vain henkilöille, jotka ovat saaneet lähettämäsi kutsun sähköpostiinsa ja joilla on Google-tili Rajoitettu, jokainen linkin saanut => kuvat näkyvät vain henkilöille, jotka ovat saaneet lähettämäsi linkin osoitteen Julkinen verkossa => näkyy kaikille Picasa-verkkoalbumin käyttäjille 4. Klikkaa Jaa 5. Eteesi ilmestyy Lähetyksenhallinta -ikkuna, josta voit klikata Katsele verkossa - painiketta, jolloin Internet-selain avautuu, ja näet verkkoalbumiin lataamasi kuvat. Picasan verkkoalbumeista käsin voit jakaa myös kuviasi, lähettämällä kutsun vastaanottajan sähköpostiin tulla katsomaan tiettyä albumiasi 1. Kirjaudu verkkoalbumeihin. 2. Klikkaa Jaa-painiketta. 3. Kirjoita vastaanottajien sähköpostiosoite/sähköpostiosoitteet. 4. Halutessasi voit kirjoittaa viestin. 5. Klikkaa Jaa sähköpostitse-painiketta. 7.3 Google+ -palvelussa Jos olet rekisteröitynyt Google+ -palveluun, olet samalla rekisteröitynyt Picasaverkkoalbumeihin. Jos olet aikaisemmin rekisteröitynyt Picasa-verkkoalbumeihin ja sen jälkeen myös Google+ -palveluun, Picasa lähettää kuvasi automaattisesti Google+ -palveluun. Näet verkkoalbumisi kuvat siis myös Google+-palvelussa ja toisinpäin eli Google+-palveluun ladatut kuvat ja videot ovat käytettävissä myös Picasa-verkkoalbumeissa.

25 JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA Digikuvatietoa internetistä ja kirjoista Ilmaisia kuvankäsittely- ja arkistointiohjelmia: picasa.google.fi jalbum.net (engl.) (engl.) personal.inet.fi/palvelu/paintnet/ (suomenkielinen ohje edelliseen ohjelmaan) Verkkoalbumeita: picasaweb.google.com (engl.) photobucket.com (engl.) Verkkosivuja: (engl.) (engl.) (engl.) Kirjoja: Flyktman, Reima: Digikamera tehokäytössä, Flyktman, Reima: Digikuvaus, Flyktman, Reima: Suuri digikuvauksen käsikirja, Koli, Antti: Starttiopas digikuvaukseen, Koli, Antti: Digikuvaus & seniori, Punkari, Pekka: Digikamerakoulu: ota vaikuttavia valokuvia, Punkari, Pekka: Uusi digifotokoulu, 2008.

DIGIKAMERASSA KUVIA MITÄ SEURAAVAKSI?

DIGIKAMERASSA KUVIA MITÄ SEURAAVAKSI? DIGIKAMERASSA KUVIA MITÄ SEURAAVAKSI? Kuva: Pekka Rahkonen SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi DIGIKAMERASSA KUVIA MITÄ SEURAAVAKSI 2 P I C

Lisätiedot

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 2 1. JOHDANTO... 3 2. PICASAN

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELYN ALKEET

KUVANKÄSITTELYN ALKEET KUVANKÄSITTELYN ALKEET SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi KUVANKÄSITTELYN ALKEET 2 SISÄLTÖ 1. Johdanto... 3 2. Picasan kuvankäsittelytoiminnot...

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Windows Vistan varmuuskopiointi

Windows Vistan varmuuskopiointi Vaihtoehtoja varmuuskopiointiin 1 Windows Vistan varmuuskopiointi Sisällysluettelo mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Windows Vistan varmuuskopiointi... 2 Ensimmäinen varmuuskopiointi ja asetukset... 2 Seuraava

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi Valokuvien muokkaaminen Käynnistettyäsi Picasa-ohjelman, eteesi avautuu niin sanottu arkistonäkymä. Näet täältä olemassa olevia valokuvia.

Lisätiedot

Rajattomasti tilaa kuville verkossa

Rajattomasti tilaa kuville verkossa TERVETULOA GOOGLE-KOULUN. OSAAN TÄSSÄ NUMEROSSA: Tee varmuuskopio koneen ja kännykän kuvista Hanki rajattomasti tallennustilaa omille kuville Katsele kuvia televisiosta Paranna heikkoja kuvia Jaa omat

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS 1.0 Tallenteiden haku ja kamerakuvien katselu DASYS-NUUO Tallentimien mukana tulee cd-levy

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu. Win7 & Office 2010 Kouluttaja: Mikko Niskanen Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.fi Sisältö 1(2) Win7 Perustoiminnot Asetukset Pikakomennot SCCM

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

Kuvien lisääminen ja käsittely

Kuvien lisääminen ja käsittely Kuvien lisääminen ja käsittely KUVIEN LISÄÄMINEN JA KÄSITTELY Tämä on ote VIS Online Mediahallinta ohjeesta. Kuvia lisätään autojen tietoihin VIS Online kuvankäsittelyohjelmalla. Ohjelma käynnistyy klikkaamalla

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0 Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 2.0 Sivu 1 / 10 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.1 Tietojen

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVA TUTUKSI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVAN TUTUKSI 2(9) Avast Antivirus - ilmainen virustorjuntaohjelma Lataaminen Internet

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

DIGITAALISEN TARINAN TUOTTAMINEN MICROSOFT PHOTO STORY 3- OHJELMAN AVULLA VAIHEINEEN

DIGITAALISEN TARINAN TUOTTAMINEN MICROSOFT PHOTO STORY 3- OHJELMAN AVULLA VAIHEINEEN OMAN ALAN ESITELMÄ DIGITAALISENA TARINANA Laaditaan digitarina jostakin oman alan aiheesta (ks. lista aiheista). Edetään seuraavasti: 1. Valitse listalta aihe. Voit myös ehdottaa omaa aihetta. 2. Mieti,

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Kuvan ottaminen ja siirtäminen

Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvien ottaminen Kuvien ottaminen tapahtuu oppilaiden omien kännykkäkameroiden tai koulun tablettien kameran avulla o Työ tehdään pareittain, joten ainakin toisella työparin

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Pilvitallennus Google Drive 1

Pilvitallennus Google Drive 1 Pilvitallennus Pilvitallennuspaikka on Internet pilven takana oleva palvelinkone, tai -konerypäs johon määritellyt tiedostosi kopioidaan talteen, ja tarvittaessa jaetaan nettiin määriteltyjen ihmisten

Lisätiedot

Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje

Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje Ohjelmaversio 1.0 Dokumenttiversio 1.0 2 Ohjelman lataaminen Voit ladata henkilöstö- ja koulutusrekisteriohjelman asennuspaketin EduSetup.exe sivustolta valitsemalla

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Digitaalisen oppimisen tiimi/ Mia Tele & Kalle Malinen 13.10.2017 Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Sisältö 1. OneDrive... 2 2. Miten voin ottaa OneDriven käyttöön?... 3 3. Mitä OneDrivella voi

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä -projekti Opettajien täydennyskoulutus Oppimateriaali 10/2005 idvd 5

Lisätiedot

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Teams-ohjelman asentaminen... 3 Kokousten järjestäminen ja omaan kokoukseen liittyminen... 5 Kokouskutsun

Lisätiedot

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3.1 Laajakaistaliittymän asetusten tarkistus / Windows XP Seuraavien ohjeiden avulla tarkistat Windows XP -käyttöjärjestelmien asetukset ja luot Internet-yhteyden.

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI Dia 1... 1 Suunnittelumallin luominen... 1 Suunnittelumallin tallennus... 2 Suunnittelumallin käyttö... 2 Esityksen rakentaminen... 3 Dia 3... 4 Dia 4... 5 Oman tekstin lisääminen...

Lisätiedot

Memeo Instant Backup Pikaopas. Vaihe 1: Luo oma, ilmainen Memeo-tili. Vaihe 2: Liitä tallennusväline tietokoneeseen

Memeo Instant Backup Pikaopas. Vaihe 1: Luo oma, ilmainen Memeo-tili. Vaihe 2: Liitä tallennusväline tietokoneeseen Johdanto Memeo Instant Backup on yksinkertainen varmuuskopiointiratkaisu monimutkaiseen digitaaliseen maailmaan. Memeo Instant Backup suojaa arvokkaat tietosi varmuuskopioimalla C-aseman tiedot automaattisesti

Lisätiedot

DIGIKUVAT HALTUUN JA TALTEEN

DIGIKUVAT HALTUUN JA TALTEEN DIGIKUVAT HALTUUN JA TALTEEN pixabay.com HERVANNAN TIETOTORI Insinöörinkatu 38, PL 132 33721 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SAMPOLAN TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816

Lisätiedot

Googlen palvelut synkronoinnin apuna. Kampin palvelukeskus Jukka Hanhinen, Urho Karjalainen, Rene Tigerstedt, Pirjo Salo

Googlen palvelut synkronoinnin apuna. Kampin palvelukeskus Jukka Hanhinen, Urho Karjalainen, Rene Tigerstedt, Pirjo Salo Googlen palvelut synkronoinnin apuna Kampin palvelukeskus 31.01.2018 Jukka Hanhinen, Urho Karjalainen, Rene Tigerstedt, Pirjo Salo Google-tili Jos käytät Gmail-sähköpostia niin sinulla on Google-tili (nn.nn@gmail.com)

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

päivittäjän pikaopas

päivittäjän pikaopas 12.2.2012 päivittäjän pikaopas by Petteri Seppälä Sisällysluettelo 1 Sivun tietojen päivittäminen eli korjaaminen... 3 1.1 Toimenpiteet ennen muokkauksien tekemistä... 3 1.2 Virheellisen tekstin korjaaminen...

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

LATAA JA ASENNA ILMAISOHJELMIA INTERNETISTÄ

LATAA JA ASENNA ILMAISOHJELMIA INTERNETISTÄ LATAA JA ASENNA ILMAISOHJELMIA INTERNETISTÄ HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LATAA JA ASENNA 2 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Mitä

Lisätiedot

EeNet materiaalit ohje

EeNet materiaalit ohje EeNet materiaalit ohje EeNetin materiaaleissa voidaan ladata ja jakaa materiaaleja sekä katsoa ja keskustella materiaaleista. Materiaalit voivat olla teksti-, kuva tai videotiedostoja. Videoihin voidaan

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Visma Avendon asennusohje

Visma Avendon asennusohje Visma Avendon asennusohje 1 Versio 5.21 On tärkeää, että käytössäsi on aina uusin toimittamamme versio ohjelmistosta. Asentamalla viimeisimmän version saat käyttöösi ohjelman tuoreimmat ominaisuudet ja

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

E-RESULTS LITE -OHJEET

E-RESULTS LITE -OHJEET E-RESULTS LITE -OHJEET 1 ALKUVALMISTELUT Huolehdi ennen rastiesi pitoa, että Tulospalvelutietokoneen akku on ladattu täyteen Seuran EMIT-kortit ovat tallessa ja selkeästi erillään lähtöleimasimesta. Lähtö-

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Prologi Blogi voidaan määritellä verkkosivustoksi, johon yksi ihminen tai tietty ryhmä tuottaa ajankohtaista sisältöä. Blogi mahdollistaa omien ajatusten

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE 14.4.2015

SÄHKÖPOSTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE 14.4.2015 SÄHKÖPOSTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE 14.4.2015 Tämä ohje on tehty MPY:n laajakaista-asiakkaiden käytössä olevan sähköpostipalvelun webmailia varten. Palvelussa olevat sähköpostiosoitteet päättyvät @surffi.fi

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE 1 (20) NETIKKA PCTV 2 (20) 1 YLEISTÄ...3 1.1 MIKÄ ON PCTV?...3 2 PCTV:N KÄYTÖN ALOITTAMINEN...4 2.1 VAATIMUKSET PALOMUURILTA...4 2.1.1 IGMP-palvelun käytön salliminen F-Securessa...4 2.2 VAATIMUKSET TIETOKONEELTA...8

Lisätiedot

LATAA JA ASENNA ILMAISOHJELMIA INTERNETISTÄ

LATAA JA ASENNA ILMAISOHJELMIA INTERNETISTÄ LATAA JA ASENNA ILMAISOHJELMIA INTERNETISTÄ HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LATAA JA ASENNA 2 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Mitä

Lisätiedot

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE!

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! 1 TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! Hämeenlinnan kaupunginkirjaston käytössä on Chromebox-työasemia. Työasemat ovat pääsääntöisesti aina käynnissä, mutta tarvittaessa laite käynnistyy virtapainikkeesta. Laitteet

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 10.7.2014 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio.

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio. ActivInspire JATKO AINEISTON TUOTTAMINEN Uuden aineiston tekemisen alkua helpottaa etukäteen tehty suunnitelma (tekstit, kuvat, videot, linkit) miellekarttaa hyödyntäen. Valmista aineistoa voi muokata

Lisätiedot

Käyttöohje: LAPIO latauspalvelu

Käyttöohje: LAPIO latauspalvelu Käyttöohje: LAPIO latauspalvelu 24.8.2018 Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Kartalla liikkuminen ja zoomaus:... 2 3. Aineistojen etsiminen ja katselu:... 2 4. Ladattavien aineistojen valinta ja metatiedot:...

Lisätiedot

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVA TUTUKSI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVAN ALKEET 2(9) Avast Antivirus - ilmainen virustorjuntaohjelma Lataaminen Internet

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla 29.6.2018 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma klikkaamalla

Lisätiedot

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 3 2. ENNEN OTTELUN ALKUA Kirjautuminen 3 3. TILASTOINTI Aloitusnäkymä ja kokoonpanot 4 Pelaajien vaihtaminen 6 Maali 7 Rangaistukset 8 Poista

Lisätiedot

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä:

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä: Share-työkalu Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle.

Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle. TEE KONEESTA CD-VARASTO: Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle. Siirrä cd-levysi TIETOJA Kopioi cd-levyt kiintolevylle levykuviksi, niin pääset sisältöön nopeasti käsiksi

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Office Video, pikaopas

Office Video, pikaopas Office 365 - Video, pikaopas Sisällys Palvelu... 2 Kanavan luonti... 3 Kuinka kanava kannattaa nimetä?... 4 Kanavan käyttöoikeudet... 4 Käyttöoikeustasot... 5 Videoiden lisääminen kanavalle... 6 Videon

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Museokartta 2015. Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet

Museokartta 2015. Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet Museokartta 2015 Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet Kirjaudu Museoverkko tunnuksillasi linkistä http://museovirasto.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=37851c99fc15421e9051a11b76e1c9ec

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOKONEESI

PÄIVITÄ TIETOKONEESI PÄIVITÄ TIETOKONEESI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi PÄIVITÄ TIETOKONEESI 2(16) Sisällys 1. Mihin päivityksiä tarvitaan?... 3 1.1. Windowsin

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

1 Tivax Professional 4.5

1 Tivax Professional 4.5 Tivax Professional 4.5 1 1 Tivax Professional 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxProfessional versio 4.5 asennetaan joko CD:ltä tai lataamalla asennustiedosto Internetistä. Asennus CD:ltä: Asennusohjelma

Lisätiedot

Pajun sähköpostien siirto Outlookiin

Pajun sähköpostien siirto Outlookiin Pajun sähköpostien siirto Outlookiin Tässä ohjeessa kerrotaan kuinka Pajun sähköpostit on mahdollista siirtää käytettäväksi Outlook-sähköpostissa ja kuinka sähköpostiviestit voidaan tallettaa omalle tietokoneelle.

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla 29.6.2018 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma klikkaamalla

Lisätiedot

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE Järjestelmävaatimukset: Windows (XP, Vista, 7) DirectX 9.x ja uusin ServicePack tai MacOS X 10.3.x (tai suurempi), 3D-grafi ikkkortti ja OpenGL-tuki, min. 512 MB RAM, 1 GB vapaata levytilaa. ASENNUS Asennus

Lisätiedot