DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA"

Transkriptio

1 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu Tampere

2 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 2 1. JOHDANTO PICASAN KÄYTTÖÖNOTTO Picasan asentaminen Ensimmäinen käynnistys Digikuvien siirtäminen tietokoneelle Picasalla Digikuvien siirtäminen tietokoneelle muilla tavoin PICASA 3: RAKENNE Kuvakirjastonäkymä Kansiot Albumit ja niiden luominen Kansioiden ja albumien toimintapainikkeet Kuvien muokkaustoiminnot KUVIEN JÄRJESTÄMINEN Kuvien siirtäminen albumeihin Kuvien piilottaminen ja poistaminen KUVIEN HALLINTA Kuvien nimeäminen Henkilöt, paikat, tunnisteet ja ominaisuudet Suodattimet ja hakutoiminto Kansionhallinta Varmuuskopiointi KUVIEN JAKAMINEN Sähköpostitse Picasa verkko-albumeissa Google+ -palvelussa DIGIKUVATIETOA INTERNETISTÄ JA KIRJOISTA... 18

3 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 3 1. Johdanto Tässä ohjeessa esitellään Googlen ilmaisen kuvien järjestely- ja albumiohjelman, Picasan, asennusta ja käyttöä. Picasa-ohjelman avulla digitaaliset valokuvat voi siirtää helposti kamerasta tietokoneelle. Kuvia voi myös katsella, arkistoida, järjestellä, jakaa, ja niihin voi tehdä yksinkertaisia korjauksia ja muokkauksia ohjelman avulla. Tämä materiaali keskittyy Picasan asentamiseen omalle koneelle, ohjelman keskeisimpiin toimintoihin sekä kuvien jakamiseen sähköpostin ja verkkoalbumien avulla. Kuvankäsittelytoimintoja ei lähemmin tässä ohjeessa käsitellä. Picasa on omalle koneelle asennettava ja sillä käytettävä ohjelma, joka näyttää tässä yksittäisessä koneessa olevat kuvat käyttäjälle. Kuvat sijaitsevat oman koneen kansioissa, mutta näkyvät samalla Picasa-ohjelman kautta. Picasa ei ole välttämätön tai ainoa tapa tai ohjelma kuvien siirtämiseen tai muokkaamiseen, mutta se on ilmainen ja yhteensopiva Googlen muiden toimintojen, kuten Gmail-sähköpostin kanssa. Kuvien siirtämisestä toisilla tavoin kerrotaan lisää kappaleessa 2.4 Digikuvien siirtäminen tietokoneelle muilla tavoin. Picasan verkkoalbumit on puolestaan ainoastaan internetissä toimiva palvelu, johon voi ladata omia kuvia suoraan tai Picasa-ohjelman avulla ja jakaa niitä muiden katseltaviksi. Verkkoalbumeihin kirjaudutaan Google-tilin tunnuksilla osoitteessa: picasaweb.google.com. 2. Picasan käyttöönotto 2.1 Picasan asentaminen Picasan asennustiedosto haetaan internetistä Picasan omilta sivuilta, picasa.google.com, ja ladataan tietokoneelle. Kun asennustiedostoa kaksoisklikataan ensimmäisen kerran, ohjelma asentuu koneelle. Samalla periaatteella tapahtuu myös minkä tahansa muunkin ohjelman asentaminen omalle tietokoneelle. Picasan voi asentaa sekä Windows XP, Vista, 7 tai 8 - että Mac IOS X 10.5 (tai uudempien) -käyttöjärjestelmien koneille. Mobiililaitteille eli tabletille tai älypuhelimelle, Picasa-ohjelmaa ei tällaisenaan saa, vaan niihin voi ladata ainoastaan Picasan verkkoalbumisovelluksia. Picasaa ei tarvitse asentaa kuin kerran kotikoneelle.

4 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 4 Asenna Picasa3 kotikoneellesi seuraavasti: 1. Siirry internetissä osoitteeseen picasa.google.com hakeaksesi ohjelman asennustiedoston. 2. Klikkaa Lataa Picasa -linkkiä. Valitse asennuspaketin tallentaminen tietokoneelle ja tämän jälkeen paikka, johon haluat sen tallentaa (Tallenna nimellä -painike Internet Explorerissa näytön alareunassa). Työpöytä on hyvä tähän tarkoitukseen. Jos asennustiedosto tallentuu automaattisesti, löydät sen todennäköisesti koneesi Ladatut tiedostot -kansiosta. 3. Kaksoisklikkaa työpöydälle ilmestynyttä Picasa-ohjelman asennustiedoston kuvaketta. Asennustiedostot ovat.exe-päätteisiä tiedostoja. 4. Klikkaa Suorita. Klikkaa Hyväksyn. Picasa ehdottaa asennusta omalla nimelläsi varustettuun kansioon C-asemalla. Voit valita tämän klikkaamalla Asenna tai jonkin toisen kohdekansion selaamalla ja sitten klikkaamalla Asenna. 5. Ota rastit pois haluamistasi kohdista viimeistelykkunasta, mutta jätä rasti ainakin ensimmäiseen Luo pikakuvake työpöydälle ja klikkaa Valmis. 6. Työpöydälle ilmestyy Picasa3-kuvake, jota kaksoisklikkaamalla Picasa3 - ohjelma avautuu ensimmäisen kerran. Älä sekoita tätä äsken käytettyyn asennustiedoston kuvakkeeseen.

5 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 5 7. Internetistä ladattua asennuspakettia ei tarvita enää asennuksen jälkeen, joten sen voi poistaa viemästä tilaa, kun asennus on suoritettu. Klikkaa työpöydällä olevan.exe-loppuisen asennuspaketin päällä hiiren oikealla painikkeella ja valitse vasemmalla painikkeella poista. Tiedosto siirtyy roskakoriin, jonka voit sitten tyhjentää. 2.2 Ensimmäinen käynnistys Kun käynnistät Picasan ensimmäistä kertaa kaksoisklikkaamalla ohjelman kuvaketta työpöydällä, saat eteesi tekstin ja vaihtoehdot: Picasa on valmis etsimään kuvia tietokoneestasi: Etsi tietokoneen kaikki kuvat Etsi kuvat vain kansioista Omat tiedostot, Omat kuvatiedostot ja Työpöytä Ensimmäinen vaihtoehto kannattaa valita, jos haluat, että Picasa käy läpi koneen kaikki kansiot ja tiedostot, jolloin kadonneetkin kuvat löytyvät kätevästi. Tällöin ohjelma tuo näkyviin myös kaikki sellaisetkin kuvat, joita et välttämättä enää tarvitse ja haluat poistaa. Jälkimmäinen vaihtoehto on hyvä valinta, jos et halua heti ensimmäisellä ohjelman avauksella kaikkia kuvia näkymään Picasassa. Kuvien näkymistä voi säädellä myös myöhemmin Kansionhallinnasta (ks. s. 14). Seuraavasta valintaikkunasta voit valita Picasan myös kuvankatseluohjelmaksi tietyille kuvatiedostoille, jolloin ne näytetään aina tämän kuvankatselutoiminnon kautta. Jos et halua tehdä tätä, valitse Älä käytä Picasan katselutoimintoa, jolloin kuvat avautuvat johonkin muuhun katseluohjelmaan, esim. Windowsin omaan.

6 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Digikuvien siirtäminen tietokoneelle Picasalla 1) Klikkaa Tuo-painiketta ohjelman vasemmassa yläreunasssa: 2) Valitse Tuo kohteesta -valikosta laite tai väline (esim. kamera, muistikortti, -tikku tai CD), josta olet kuvia koneellesi tuomassa ellei se valikoidu automaattisesti. Esimerkissä kuvia ollaan tuomassa muistikortilta, jonka voit laittaa suoraan koneen muistikorttipaikkaan tai liittää kortin erillisellä muistikortinlukijalla tietokoneeseen. Kuvat voi tuoda koneelle myös irrottamatta muistikorttia kamerasta ja liittämällä kamera johdon avulla koneeseen. Kuvia voi siirtää tietokoneelle Picasan avulla myös mistä tahansa muusta tallennusvälineestä kuin muistikortilta, esimerkiksi muistitikulta tai vaikkapa CD-levyltä. Tällöin on vain valittava kulloinenkin kyseessä oleva väline samasta Tuo kohteesta -valikosta. 3) Valitse Tuo kohteeseen -valikosta tietokoneen kovalevyn kansio, johon haluat kuvat siirtää. Nimeä kansio kohdasta Kansion nimi: Kuvat kannattaa tuoda aina samaan paikkaan eli Omat kuvatiedostot -kansioon, jonka alle voit tehdä uuden kansion ja nimetä sen haluamasi tavalla, esim. päivämäärän tai teeman mukaan. Nämä kuvat näkyvät Picasassa, mutta sijaitsevat tietokoneesi C-asemalla omalla nimelläsi varustetun kansion Kuvat-kansiossa. Voit toki siirtää halutessasi kuvat myös mihin tahansa muuhun aikaisemmin tekemääsi kansioon, valitsemalla Tuo kohteeseen -valikosta kohdan Valitse ja etsimällä sen kautta koneelta sopivan kansion. Parhaiten kuvat säilyvät kuitenkin järjestyksessä, kun siirrät ne aina samaan paikkaan tietokoneellesi.

7 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 7 4) Valitse Tuo kaikki -painikkeella kaikki tuontialueella näkyvät kuvat tai valitse vain kuva tai kuvat, jotka haluat tuoda Picasaan klikkaamalla kuvaa kerran ja sitten Tuo valitut -painiketta. Useamman kuvan saat valittua kerralla, kun valittuasi ensin yhden kuvan pidät Ctrlpainikkeen (control, näppäimistön vasen alareuna) pohjassa ja klikkaat sitten muita haluamiasi kuvia. Ctrl-näppäin toimii samoin muissakin ohjelmissa ja tiedostojen valinnassa. HUOM! Tuo-painikkeet aktivoituvat vasta kun olet nimennyt kansion, johon aiot kuvat tuoda! 2.4 Digikuvien siirtäminen tietokoneelle muilla tavoin Kuvat voi siirtää kamerasta tai muusta välineestä tietokoneelle myös muilla tavoin kuin Picasan avulla: A. Kopioimalla/leikkaamalla ja liittämällä: 1) Liitä kamera johdolla tietokoneeseen. Avaa resurssienhallinta: Käynnistä-painike -> Tietokone. Avaa liittämäsi väline tai uusi asema (esimerkissä kamera) kaksoisklikkaamalla sen kuvaketta tiedostonäkymässä ja 2) avaa sitten muistikortin sisältö tuplaklikkaamalla niin kauan, että päädyt kuvatiedostoihin asti. 3) Kopioi tai leikkaa kuvat ja liitä ne haluamaasi kansioon koneellesi: klikkaa hiiren oikealla painikkeella ja valitse aukeavasta valikosta vasemmalla painikkeella kopioi tai leikkaa siirrettävän kuvan tai kansion päällä. Tee samoin siinä paikassa, johon kuvat haluat siirtää: paina oikeata painiketta ja valitse valikosta vasemmalla liitä. Kuvia voi siirtää myös pitämällä niitä hiirellä kiinni ja raahaamalla niitä paikasta toiseen, tällöin ne vain kopioituvat eivätkä kuvat häviä alkuperäisestä paikastaan, muistikortilta, kuten jos käyttäisit leikkaa-toimintoa. 1) 2)

8 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 8 B. Windows-käyttöjärjestelmän automaattisen tuonnin avulla, jonka valinta aukeaa esiin, kun liität esim. kameran tai muistitikun koneeseen. Klikkaa Tuo kuvat ja paina Tuo. C. Digikameran mukana tulevan oman ohjelman kuvien siirtotoiminnon avulla. 3. Picasa 3: rakenne 3.1 Kuvakirjastonäkymä Toimintapainikkeet Kuvien suodattimet Kuvien haku tunnisteiden avulla Albumiluettelo Albumeita Kansioluettelo Valokuvaalusta Kuvakirjastonäkymä Liukusäädin Jaa verkkoalbumeissa, sähköpostitse, tulosta, vie uuteen kansioon. Henkilöt, paikat, tunnisteet, ominaisuudet

9 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 9 Kun haluat tarkastella kuvia yksityiskohtaisemmin kuvakirjastonäkymässä, sen suurentaminen tapahtuu ruudun oikeassa alareunassa olevalla liukusäätimellä. Jos haluat katsoa yksittäistä kuvaa tarkemmin ja avata sen muokkausnäkymään klikkaa kuvaa kaksi kertaa. Takaisin kuvakirjastonäkymään pääset näkymän vasemmasta yläkulmasta Palaa kuvakirjastonäkymään -painikkeesta. 3.2 Kansiot Picasa-ohjelman kansiot, jotka on merkitty keltaisella symbolilla, sijaitsevat koneesi kovalevyllä, eivätkä itse ohjelmassa; ne vain näkyvät ohjelman kautta. Kansioita Picasassa ei voi muodostaa muulloin kuin tuodessasi kuvia koneellesi ohjelman avulla (ks. s. 6) tai jos viet kuvat uuteen kansioon esim. toiselle tallennusvälineelle. Kansiot näkyvät ohjelmassa, jos olet asettanut kyseisen kansion näkymään Picasan kansionhallinnassa (ks. s.14). Huom! Koska kansioissa olevat kuvat ovat koneellasi olevia alkuperäisiä tiedostoja, niihin tehdyt muutokset ovat aina pysyviä. 3.3 Albumit ja niiden luominen Albumit, jotka on merkitty sinisellä symbolilla, näkyvät vain Picasaohjelmassa, sillä ne eivät ole olemassa koneesi kovalevyllä. Albumit ovat järjestelytyökaluja, joiden avulla voit tehdä erilaisia koosteita ja yhdistelmiä kansioissa sijaitsevista kuvista. Voit siirtää kuvia albumeihin eri kansioista, esim. jostakusta henkilöstä tai tietystä teemasta, ja nimetä albumin haluamallasi tavalla. Albumin kuvat on sitten helppo jakaa Picasan verkkoalbumeissa, sähköpostin liitteenä, tulostaa tai tallentaa uudeksi kansioksi haluamaasi paikkaan koneellesi, koska tällöin erillisiä kuvia ei tarvitse etsiä jokaista erikseen koneen kovalevyltä. Albumeita voi käyttää myös vain katseluun ja kuvien jaottelemiseen arkistoinnin apuvälineenä. Albumit täytyy ensin itse luoda ennen kuin niihin voi siirtää kansioista kuvia. Klikkaa ohjelman vasemmasta ylälaidasta Tiedosto valitse valikosta Uusi albumi tai napsauta -painiketta ohjelman vasemmassa ylälaidassa. Molemmilla tavoilla aukeaa albumin ominaisuudet -ruutu, johon voit nimetä albumin ja lisätä muita sen ominaisuuksia halutessasi. Paina ok, ja uusi albumi on valmis. Kansionäkymässä albumin tai kansion nimen alla näkyvän päivämäärän voit asettaa itse tai sitten voit valita automaattisen päiväyksen albumin ominaisuuksista, jolloin päiväykseksi valikoituu varhaisimmin otetun kuvan ottopäivä. Albumin ominaisuudet -

10 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 10 ikkuna avautuu, kun kaksoisklikkaat albumin nimeä. Samalla tavoin avautuu samanlainen ominaisuusikkuna kansion nimeä tuplaklikkaamalla. 3.4 Kansioiden ja albumien toimintapainikkeet 1. Diaesitys 2. Kuvakollaasi 6. Jaa verkkoalbumi muiden kanssa 3. Elokuvaesitys 4. Tähdellä merkityt kuvat 5. Tallenna muokatut kuvat 1. Diaesitys: Painikkeesta käynnistyy ko. kansion tai albumin kuvista koko näytön kokoinen esitys. Hiirtä liikauttamalla esitys pysähtyy, ja näytön alalaitaan ilmestyy palkki, josta voi muokata diaesityksen ominaisuuksia tai esim. zoomata ja kääntää kuvaa tai siirtyä takaisin edelliseen kuvaan. Esitys jatkuu painamalla palkin keskellä olevaa play - painiketta (nuoli oikealle). Diaesitystä voi käyttää esim. kuvien esittelyyn muille. 2. Kuvakollaasi: Klikkaamalla tätä pääsee luomaan ko. kansion tai albumin kuvista erilaisia kollaaseja. Valittavana on erilaisia valmiita sommitelmia, ja lisäksi voi säätää kollaasin taustan väriä ja kuvien reunuksia. Kollaasin voi sitten tallentaa erillisenä kuvana. Picasa luo kollaaseista oman kansion automaattisesti. 3. Elokuvaesitys: Luo kansion tai albumin kuvista/videoista elokuva. Voit mm. määrittää kuvien vaihtumisnopeuden ja tyylin ja lisätä elokuvaan koneellasi olevaa musiikkia. 4. Tähdellä merkityt kuvat: Painikkeesta voit valita kaikki kansiossa tai albumissa olevat aiemmin tähdellä merkitsemäsi kuvat. Tähdellä voi esim. merkata kuvat, jotka ovat erityisiä ja tärkeitä itselle. 5. Muista tallentaa muokkaamasi kuvat tästä painikkeesta. 6. Jaa: Tällä painikkeella voit kopioida kuvat verkkoalbumiin ja jakaa ne ystävillesi. Saman tehtävän ajaa kuvakirjastonäkymän alalaidassa oleva vihreä Jaa-painike.

11 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Kuvien muokkaustoiminnot Picasassa on muutamia helppokäyttöisiä kuvankäsittelytoimintoja, jotka saa näkyviin tuplaklikkaamalla haluamaasi kuvaa. Kuvankäsittelyn avulla voit esimerkiksi poistaa Takaisin kuvakirjastonäkymään Välilehdet Viimeksi tehdyn muokkauksen kumoaminen salamavalon aiheuttamaa punasilmäisyyttä tai rajata kuvaa. Säätö-välilehdeltä löytyy liukusäätimiä, joiden avulla voit muuttaa esimerkiksi kuvan värilämpötilaa tai valoisuutta. Muilla välilehdillä on työkaluja, joilla voit mm. terävöittää kuvaa, muuttaa sen mustavalkoiseksi tai kokeilla joitain erikoisefektejä kuviin. Voit myös kumota tekemäsi muutokset jälkikäteen. Kuvakirjasto-näkymään pääset takaisin vasemman yläkulman painikkeella. Muista tallentaa tekemäsi muokkaukset siirtymällä takaisin kuvakirjastonäkymään ja klikkaamalla kansion tai albumin nimen alla olevaa -painiketta. Picasa tekee tällöin alkuperäisestä kuvasta varmuuskopion erilliseen kansioon. Voit siis vielä palauttaa alkuperäisen kuvan, vaikka olisit jo tallentanut tekemäsi muokkaukset.

12 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Kuvien järjestäminen 4.1 Kuvien siirtäminen albumeihin Kun siirrät ensimmäistä kuvaa uuteen albumiin, täytyy ko. albumi valita ruudun vasemman ylälaidan albumiluettelosta raahamalla kuva tätä kautta albumiin. Seuraavat kuvat voit raahata suoraan Kuvakirjastonäkymän kautta. Uutta albumia ei ole välttämätöntä joka kerran tehdä, vaan voit myös lisätä kuvia vanhoihin jo aikaisemmin tekemiisi albumeihin. Kuvien raahaaminen tapahtuu pitämällä hiiren vasenta painiketta pohjassa kuvan päällä ja samalla vetämällä sitä haluamaasi albumiin mistä tahansa kansiosta. Päästä lopuksi vasen painike irti valitsemassasi albumissa, jolloin kuva kopioituu haluamaasi paikkaan. Alkuperäinen kuva koneen kovalevyllä ei muuta sijaintiaan, koska albumiin viedyt kuvat ovat vain kopioita alkuperäisistä. Kuvakirjastonäkymässä olevia kuvia voi siirtää myös albumin tai kansion sisällä raahaamalla niitä haluamaansa kohtaan. Tällä tavalla voit vaikuttaa siihen, missä järjestyksessä kuvat näkyvät diaesityksessä. Muista, että jos kuvia siirtää kansioiden välillä, ne siirtyvät myös tietokoneen kovalevyllä uuteen paikkaan! 4.2 Kuvien piilottaminen ja poistaminen Piilottaminen: Klikkaa kuvaa albumissa tai kansiossa hiiren oikealla painikkeella valitse vasemmalla painikkeella Piilota. Kuvaa ei näytetä Picasassa, mutta se säilyy kiintolevyllä. Kuvan palauttaminen näkyviin: Klikkaa kuvaa albumissa tai kansiossa hiiren oikealla painikkeella valitse vasemmalla painikkeella Näytä. Kuvan poistaminen albumista: klikkaa albumissa olevaa kuvaa hiiren oikealla painikkeella valitse vasemmalla painikkeella Poista albumista. Huom! Kuva poistuu vain albumista, ei kansiosta! Kuvien poistaminen kansiosta: Klikkaa kuvaa kansiossa hiiren oikealla painikkeella valitse vasemmalla painikkeella Poista levyltä. Huom! Kuva poistuu tällöin lopullisesti tietokoneen kiintolevyltä eli kansiosta (ja samalla albumista), joten käytä siis harkiten!

13 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Kuvien hallinta 5.1 Kuvien nimeäminen Kun kuvia alkaa olla paljon Picasan kirjastonäkymässä, kuvatekstin avulla voit hakea niitä kätevästi hakutoiminnon avulla. Kuvateksti ei muuta kuvan tiedostonimeä, eikä se näy muualla kuin Picasassa. Ennen kuvien nimeämistä valitse yläpalkista Näytä Pikkukuvan kuvateksti Kuvateksti. Tuplaklikkaa kuvaa jonka haluat nimetä. Avautuvassa muokkausnäkymässä klikkaa kuvan alla olevaa Laadi kuvateksti -tekstiä. Kirjoita haluamasi kuvateksti ja paina Enter-painiketta. 5.2 Henkilöt, paikat, tunnisteet ja ominaisuudet Näiden toimintojen avulla voit identifioida kuvia eri tavoin ja hakea niitä sitten hakutoiminnon avulla ) Henkilöt: valitse kuva, jossa on kasvoja ja paina Henkilöt. Pääset nimeämään kuvassa olevat henkilöt. Picasa muistaa nimeämiesi henkilöiden kasvot, ja ehdottaa heidän nimiään kun lisäät seuraavan kuvan, jossa on sama henkilö. 2) Paikat: Valitse kuva, johon haluat tallentaa paikkatiedon ja paina Paikat. Ruudun reunaan avautuu Google Maps, ja voit etsiä sieltä haluamasi paikan, ja sijoittaa kuvan kartalla. Kuvaan tallentuu tämä paikkatieto, jonka avulla kuvia voi etsiä. 3) Tunnisteet: Voit antaa kuville tunnistesanoja, jolloin kuvien löytäminen on helppoa hakutoiminnon sanahaun avulla. 4) Ominaisuudet: Klikkaamalla ominaisuudet, saat sivupalkkiin näkyviin kuvan tiedot, mm. kuvauspäivämäärän, kameran kuvaustiedot jne.

14 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Suodattimet ja hakutoiminto ) Suodattimien avulla saat näkyviin tietynlaiset kuvat: tähdellä merkityt, verkkoalbumeihin ladatut, henkilöt, elokuvat ja paikkatiedolla merkityt. 2) Liukusäädin edellisen toiminnon vieressä suodattaa kuvia päivämäärän mukaan. Liuku vasemmalla näyttää kaikki kuvat, ja liukua oikealle siirtämällä vanhemmat kuvat suodattuvat pois, ja vain tuoreimmat näkyvät. 3) Hakutoiminnon avulla löydät helposti nimeämäsi kuvat, kansiot ja albumit kirjoittamalla kuvan, tunnisteen, kansion tai albumin nimen hakukenttään. 5.4 Kansionhallinta Myöhemmin kun käytät Picasaa omalla koneellasi, voit säädellä eri kansioiden ja niiden sisältämien kuvien näkyvyyttä kuvakirjastonäkymässä käyttämällä em. kansionhallintaa apunasi. Klikkaa Työkalut Kansionhallinta Picasan valikkoriviltä ja saat esiin kansioidenhallinta-nimisen ikkunan. Kansionhallinnassa vasemmalla näkyvät oman koneesi eri asemat ja niiden sisältämät kansiot kansioluettelossa. Voit säädellä niiden näkyvyyttä valitsemalla tietyn kansion tai koko aseman ja klikkaamalla oikealta joko Skannaa kerran -, Poista Picasasta - tai

15 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 15 Skannaa aina -vaihtoehtoa. Ensimmäinen vaihtoehto tarkoittaa, että Picasa skannaa vain kerran jonkin tietyn kansion. Tämä kannattaa valita kansioon, johon et enää aio lisätä kuvia. Kun olet ensimmäisellä Picasan käynnistyskerralla valinnut vaihtoehdon Etsi tietokoneen kaikki kuvat, silloin kaikki tarpeelliset kuvat näkyvät Picasassa ja kun et enää lisää kansioon kuvia, niitä ei enää tarvitse skannata sieltä uudestaan. Tällöin Picasa ei käy näitä kansioita läpi aina uudestaan ja uudestaan käynnistettäessä. Toinen vaihtoehto Poista Picasasta kannattaa valita, jos haluat, että jonkin kansion kuvat eivät ollenkaan näy Picasan kuvakirjastonäkymässä. Vaihtoehto Skannaa aina on hyvä valinta sellaiselle kansiolle, johon tuot uusia kuvia. Näiden kaikkien vaihtoehtojen alapuolella on Kasvontunnistus-painike, jonka avulla saat joko automaattisen kasvontunnistuksen päälle tai pois päältä. Kun kasvontunnistus on päällä Picasa tekee automaattisesti kasvoiksi tunnistamistaan kuvista Henkilöt-nimisen kansion. 5.4 Varmuuskopiointi Varmuuskopioinnin avulla on helppo polttaa cd- tai dvd-levylle tai tallentaa muulle tallennusvälineelle kopiot kaikista kuvistasi. 1. Työkalut Varmuuskopioi kuvat. Kuvakirjastonäkymän ohjelmaikkunan alareunaan tulee näkyviin ohjattu varmuuskopiointitoiminto. 2. Valitse Sarja, johon kuvat ja muut tiedostot kopioidaan. Sarjan idea on siinä, että kun kuvat on kerran varmuuskopioitu esimerkiksi cd:lle, jatkossa voidaan kopioida vain uudet kuvat. Samaa sarjaa käytettäessä Picasa muistaa, mitä on jo varmuuskopioitu, eikä kopioi aikaisempia kuvia uudelleen. 3. Ensimmäistä varmuuskopiointia tehdessäsi napsauta Valitse kaikki -painiketta. Jos kuvat jostakin syystä halutaan kopioida uudelleen, luodaan sitä varten Uusi sarja. 1. Napsauta Uusi sarja -painiketta, niin pääset määrittelemään, millä asetuksilla varmuuskopiointi tehdään. 2. Anna sarjalle nimi, vaikkapa Varmuuskopiot.

16 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Valitse sitten, mihin kuvat on tarkoitus varmuuskopioida, cd- tai dvd-levylle, muistitikulle tai vaikkapa ulkoiselle kovalevylle. Jos haluat varmuuskopioida kaiken Picasaan tuomiesi kuvakansioiden sisällön (myös mahdolliset videoleikkeet) anna Kaikki tiedostotyypit -valinnan olla päällä. 4. Klikkaa Luo -painiketta, niin pääset takaisin varmuuskopiointi -näkymään 5. Picasa näyttää vasemman reunan kansioluettelossa valintamerkin kansion nimen edessä, että kaikki kansiot on valittu. Voit vielä jättää yksittäisiä kansioita huomioitta napsauttamalla valintamerkin pois niiden edestä. 6. Varmuuskopiointi on nyt valmis, jos kopioit muistitikulle tai ulkoiselle kovalevylle. Jos valitsit polttamisen cd- tai dvd-levylle valitse vielä Polta, jolloin cd/dvdasemassa pitää olla levy. Seuraavalla kertaa varmuuskopioidessasi ohjelma näyttää vain uusia kuvia sisältävät kansiot. 6. Kuvien jakaminen 6.1 Sähköpostitse Kun lähetät sähköpostin liitetiedostona kuvia, kiinnitä huomiota niiden kokoon, sillä tiedostokooltaan suuret kuvat voivat tukkia vastaanottajan postilaatikon. Jos lähettämisen tekee Picasasta käsin, ohjelma huolehtii kuvien pienentämisestä automaattisesti. 1. Valitse kuvat. Jos kuvia on eri kansioista, vedä kuvat ensin kuva-alustalle. 2. Klikkaa Sähköposti-painiketta palkki näyttää sähköpostiohjelmat Outlookin ja Gmailin. 3. Valitse Outlook tai Gmail sen mukaan kumpi sähköposti on käytössäsi, kirjoita vastaanottajan sähköpostiosoite, viestisi ja lähetä sähköposti. Picasa pienentää oletuksena kuvat pidemmältä sivultaan 480 pikselin kokoon. Kokoa voi muuttaa valinnalla Työkalut Asetukset avautuvan ikkunan Sähköposti -välilehdellä. Jos vastaanottaja haluaa tulostaa kuvat, voit pienentää suuren kuvan pikseli- ja samalla tiedostokokoa Picasan avulla siten, että sen tulostuskoko on vielä riittävä. 1. Valitse haluamasi kuvat kuvakirjastonäkymästä ja raahaa ne valokuva-alustalle. 2. Klikkaa Vie -painiketta 3. Valitse vientikansion sijainti selaa-painikkeen avulla 4. Kirjoita kuvien kansiolle nimi, esim. Sähköposti ja päiväys.

17 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Muuta kokoon vedä liukusäädin niin oikealle kuin se menee. Kuvista tulee pidemmältä sivultaan 1600 pikselin kokoisia eli riittää esim. 10x13 cm tai 10x15 cm kokoisiksi kuviksi tulostettuina. 6. Klikkaa Ok. 6.2 Picasa verkko-albumeissa 1. Raahaa kuvat valokuva-alustalle. 2. Klikkaa vihreätä Jaa-painiketta. 3. Kirjaudu. (Huom! Kirjautuminen onnistuu ainoastaan Google-tilin tunnuksilla.) 4. Täytä Lähetä Picasa verkkoalbumeihin -ikkuna: Anna albumille otsikko. Valitse kuvien lähetyskoko (suositus 1600 pikseliä) ja albumin näkyvyys: Vain sinä => kuvat näkyvät vain albumin omistajalle Rajoitettu => kuvat näkyvät vain henkilöille, jotka ovat saaneet lähettämäsi kutsun sähköpostiinsa ja joilla on Google-tili Rajoitettu, jokainen linkin saanut => kuvat näkyvät vain henkilöille, jotka ovat saaneet lähettämäsi linkin osoitteen Julkinen verkossa => näkyy kaikille Picasa-verkkoalbumin käyttäjille 4. Klikkaa Jaa 5. Eteesi ilmestyy Lähetyksenhallinta -ikkuna, josta voit klikata Katsele verkossa - painiketta, jolloin Internet-selain avautuu, ja näet verkkoalbumiin lataamasi kuvat. Picasan verkkoalbumeista käsin voit jakaa myös kuviasi, lähettämällä kutsun vastaanottajan sähköpostiin tulla katsomaan tiettyä albumiasi 1. Kirjaudu verkkoalbumeihin. 2. Klikkaa Jaa-painiketta. 3. Kirjoita vastaanottajien sähköpostiosoite/sähköpostiosoitteet. 4. Halutessasi voit kirjoittaa viestin. 5. Klikkaa Jaa sähköpostitse-painiketta. 6.3 Google+ -palvelussa Jos olet rekisteröitynyt Google+ -palveluun, olet samalla rekisteröitynyt Picasaverkkoalbumeihin. Jos olet aikaisemmin rekisteröitynyt Picasa-verkkoalbumeihin ja sen jälkeen myös Google+ -palveluun, Picasa lähettää kuvasi automaattisesti Google+ -palveluun. Näet verkkoalbumisi kuvat siis myös Google+-palvelussa ja toisinpäin eli Google+-palveluun ladatut kuvat ja videot ovat käytettävissä myös Picasa-verkkoalbumeissa.

18 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Digikuvatietoa internetistä ja kirjoista Ilmaisia kuvankäsittely- ja arkistointiohjelmia: picasa.google.fi jalbum.net (engl.) (engl.) personal.inet.fi/palvelu/paintnet/ (suomenkielinen ohje edelliseen ohjelmaan) Verkkoalbumeita: picasaweb.google.com (engl.) photobucket.com (engl.) Verkkosivuja: (engl.) (engl.) (engl.) Kirjoja: Flyktman, Reima: Digikamera tehokäytössä, Flyktman, Reima: Digikuvaus, Flyktman, Reima: Suuri digikuvauksen käsikirja, Koli, Antti: Starttiopas digikuvaukseen, Koli, Antti: Digikuvaus & seniori, Punkari, Pekka: Digikamerakoulu: ota vaikuttavia valokuvia, Punkari, Pekka: Uusi digifotokoulu, 2008.

DIGIKAMERASSA KUVIA MITÄ SEURAAVAKSI?

DIGIKAMERASSA KUVIA MITÄ SEURAAVAKSI? DIGIKAMERASSA KUVIA MITÄ SEURAAVAKSI? Kuva: Pekka Rahkonen SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi DIGIKAMERASSA KUVIA MITÄ SEURAAVAKSI 2 P I C

Lisätiedot

JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA

JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA 2 1. JOHDANTO... 3 2. PICASAN KÄYTTÖÖNOTTO...

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELYN ALKEET

KUVANKÄSITTELYN ALKEET KUVANKÄSITTELYN ALKEET SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi KUVANKÄSITTELYN ALKEET 2 SISÄLTÖ 1. Johdanto... 3 2. Picasan kuvankäsittelytoiminnot...

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Mini-Lexia-opas 2012 MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Sisältö Yleistä Lexiasta ja Mini-Lexiasta... 2 Ohjeet Lexian ammattikäyttäjälle: Harjoitusten siirtäminen... 2 Harjoitusten siirtäminen muistitikulla...

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Kuvan ottaminen ja siirtäminen

Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvien ottaminen Kuvien ottaminen tapahtuu oppilaiden omien kännykkäkameroiden tai koulun tablettien kameran avulla o Työ tehdään pareittain, joten ainakin toisella työparin

Lisätiedot

Outlook Web App ver 1.2

Outlook Web App ver 1.2 Outlook Web App ver 1.2 Kirjautuminen Kirjoita selaimen osoiteriville: o365.edu.hel.fi Kirjoita opetuksen verkon tunnuksesi ja salasanasi avautuvalla kirjautumissivulla. Hetken odottelun jälkeen esiin

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVA TUTUKSI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVAN TUTUKSI 2(9) Avast Antivirus - ilmainen virustorjuntaohjelma Lataaminen Internet

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Rajattomasti tilaa kuville verkossa

Rajattomasti tilaa kuville verkossa TERVETULOA GOOGLE-KOULUN. OSAAN TÄSSÄ NUMEROSSA: Tee varmuuskopio koneen ja kännykän kuvista Hanki rajattomasti tallennustilaa omille kuville Katsele kuvia televisiosta Paranna heikkoja kuvia Jaa omat

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE!

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! 1 TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! Hämeenlinnan kaupunginkirjaston käytössä on Chromebox-työasemia. Työasemat ovat pääsääntöisesti aina käynnissä, mutta tarvittaessa laite käynnistyy virtapainikkeesta. Laitteet

Lisätiedot

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS 1.0 Tallenteiden haku ja kamerakuvien katselu DASYS-NUUO Tallentimien mukana tulee cd-levy

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

WINDOWS 8.1. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi

WINDOWS 8.1. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi WINDOWS 8.1 SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi WINDOWS 8.1 2(14) Sisällys Windows 8.1... 3 Microsoft-tili... 5 Aloitusnäyttö... 6 Navigointi

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Pajun sähköpostien siirto Outlookiin

Pajun sähköpostien siirto Outlookiin Pajun sähköpostien siirto Outlookiin Tässä ohjeessa kerrotaan kuinka Pajun sähköpostit on mahdollista siirtää käytettäväksi Outlook-sähköpostissa ja kuinka sähköpostiviestit voidaan tallettaa omalle tietokoneelle.

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Memeo Instant Backup Pikaopas. Vaihe 1: Luo oma, ilmainen Memeo-tili. Vaihe 2: Liitä tallennusväline tietokoneeseen

Memeo Instant Backup Pikaopas. Vaihe 1: Luo oma, ilmainen Memeo-tili. Vaihe 2: Liitä tallennusväline tietokoneeseen Johdanto Memeo Instant Backup on yksinkertainen varmuuskopiointiratkaisu monimutkaiseen digitaaliseen maailmaan. Memeo Instant Backup suojaa arvokkaat tietosi varmuuskopioimalla C-aseman tiedot automaattisesti

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

DIGIKUVAT HALTUUN JA TALTEEN

DIGIKUVAT HALTUUN JA TALTEEN DIGIKUVAT HALTUUN JA TALTEEN pixabay.com HERVANNAN TIETOTORI Insinöörinkatu 38, PL 132 33721 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SAMPOLAN TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

päivittäjän pikaopas

päivittäjän pikaopas 12.2.2012 päivittäjän pikaopas by Petteri Seppälä Sisällysluettelo 1 Sivun tietojen päivittäminen eli korjaaminen... 3 1.1 Toimenpiteet ennen muokkauksien tekemistä... 3 1.2 Virheellisen tekstin korjaaminen...

Lisätiedot

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja Julkaisujärjestelmän ohje 2014 2 PM-Julk aisujärjestelmän perusohjeet Julkaisujärjestelmän käyttöönotto Julkaisujärjestelämän avulla voit itsenäisesti muokata

Lisätiedot

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVA TUTUKSI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVAN ALKEET 2(9) Avast Antivirus - ilmainen virustorjuntaohjelma Lataaminen Internet

Lisätiedot

Ohjeet e kirjan ostajalle

Ohjeet e kirjan ostajalle 1 Ohjeet e kirjan ostajalle 1. Ostaminen ja käyttöönotto 1.1. Näin saat e kirjan käyttöösi Lataa tietokoneellesi Adobe Digital Editions (ADE) ohjelma täältä: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/.

Lisätiedot

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi ja kenelle

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake 1 Sisällysluettelo 1. Accuna-pikakuvakkeen asentaminen työpöydälle... 2 2. Työasemakäyttö... 3 2.1 Käynnistäminen... 3 2.2 Raportin valinta... 4 2.3 Laskentakohteiden valinta... 4 2.4 Kauden vaihto...

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Sirpa Leinonen Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Riippuen koneen Windows versiosta hieman eroja miten näkymä valitaan 1. Tiedosto 2. Näytä välilehdellä valinta kansio näkymlle Suurimmat tai suuret

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 Verkkoliittymän ohje F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 F-Secure Online Backup Service for Consumers -verkkoliittymän ohje... 2 Johdanto... 2 Mikä F-Secure Online Backup Service for Consumers

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin

KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin Tämä MP4-videosoitin on varustettu täysillä multimediaominaisuuksilla. Laite sopii valokuvien katseluun, e-kirjojen lukemiseen, äänen tallentamiseen ja toistamiseen

Lisätiedot

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä -projekti Opettajien täydennyskoulutus Oppimateriaali 10/2005 idvd 5

Lisätiedot

LATAA JA ASENNA ILMAISOHJELMIA INTERNETISTÄ

LATAA JA ASENNA ILMAISOHJELMIA INTERNETISTÄ LATAA JA ASENNA ILMAISOHJELMIA INTERNETISTÄ HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LATAA JA ASENNA 2 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Mitä

Lisätiedot

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola 16.12.2017 UUDEN SIVUN LUOMINEN OMAAN TILAAN Jos haluat tallentaa omia töitäsi Peda.nettiin, sinun pitää luoda

Lisätiedot

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi Valokuvien muokkaaminen Käynnistettyäsi Picasa-ohjelman, eteesi avautuu niin sanottu arkistonäkymä. Näet täältä olemassa olevia valokuvia.

Lisätiedot

EeNet materiaalit ohje

EeNet materiaalit ohje EeNet materiaalit ohje EeNetin materiaaleissa voidaan ladata ja jakaa materiaaleja sekä katsoa ja keskustella materiaaleista. Materiaalit voivat olla teksti-, kuva tai videotiedostoja. Videoihin voidaan

Lisätiedot

Ohje: Tiedostot turvaan ja puhdas Ubuntu alle

Ohje: Tiedostot turvaan ja puhdas Ubuntu alle Sivu 1/5 Ohje: Tänään törmäsin tilanteeseen, jossa eräällä Ubuntu-peruskäyttäjällä oli ongelmana, että tietokone käynnistyi jatkuvasti uudelleen, oletettavasti käyttöjärjestelmän vioittumisen seurauksena.

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä Oppimateriaali 9/2005 VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE ROXIO TOAST LITE 6 2 ROXIO

Lisätiedot

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö Versio 1.0 Tiedostonsiirto FTP -menetelmällä Lahden Väriasemoinnilla on käytössä suurempien tiedostojen siirtoa varten oma FTP -yhteys. Tällä menetelmällä saadaan

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Pidä tiedostot aina ulottuvilla

Pidä tiedostot aina ulottuvilla KÄYTÄ PILVIPALVELUA: 7 Gt ILMAISTA LEVYTILAA TIEDOSTOILLE Pidä tiedostot aina ulottuvilla TIETOJA Luo Microsoft-tili ja ota käyttöön SkyDrive-palvelu. TÄTÄ TARVITSET Internet-yhteys TARVITTAVA AIKA 0 minuuttia

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 TAMPERE 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2(16) SISÄLLYSLUETTELO: SÄHKÖPOSTIIN KIRJAUTUMINEN... 3

Lisätiedot

LATAA JA ASENNA ILMAISOHJELMIA INTERNETISTÄ

LATAA JA ASENNA ILMAISOHJELMIA INTERNETISTÄ LATAA JA ASENNA ILMAISOHJELMIA INTERNETISTÄ HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LATAA JA ASENNA 2 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Mitä

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun n luominen Google Sites palveluun Mikä Osaamispassi on? Osaamispassi auttaa kertomaan taidoistasi, koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja sinua kiinnostavista asioista työnantajalle kun haet työtä. Osaamispassi

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi.

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Tunnuksia jakavat Punomo.fi:n ylläpitäjät. Kun olet kirjautunut, blogin OHJAUSNÄKYMÄ

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 10.7.2014 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

Kuvien lisääminen ja käsittely

Kuvien lisääminen ja käsittely Kuvien lisääminen ja käsittely KUVIEN LISÄÄMINEN JA KÄSITTELY Tämä on ote VIS Online Mediahallinta ohjeesta. Kuvia lisätään autojen tietoihin VIS Online kuvankäsittelyohjelmalla. Ohjelma käynnistyy klikkaamalla

Lisätiedot

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE 1 (20) NETIKKA PCTV 2 (20) 1 YLEISTÄ...3 1.1 MIKÄ ON PCTV?...3 2 PCTV:N KÄYTÖN ALOITTAMINEN...4 2.1 VAATIMUKSET PALOMUURILTA...4 2.1.1 IGMP-palvelun käytön salliminen F-Securessa...4 2.2 VAATIMUKSET TIETOKONEELTA...8

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 17.3.2016 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

Fronter - opiskelijan opas

Fronter - opiskelijan opas Fronter - opiskelijan opas 1 2 Yleisiä ohjeita 1.1 Kielen vaihtaminen 4 1.2 Omien perustietojen muokkaaminen 6 1.3 Oman sivun ulkoasu 7 1.4 Huoneeseen siirtyminen 9 1.5 Huoneen lisääminen alasvetovalikon

Lisätiedot

Office Video, pikaopas

Office Video, pikaopas Office 365 - Video, pikaopas Sisällys Palvelu... 2 Kanavan luonti... 3 Kuinka kanava kannattaa nimetä?... 4 Kanavan käyttöoikeudet... 4 Käyttöoikeustasot... 5 Videoiden lisääminen kanavalle... 6 Videon

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto

1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto 1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto Useimmat verkkokaupassa myytävät e-kirjat on suojattu Adobe DRM suojauksella. Näitä e-kirjoja voi lukea vain Adobe Digital Editions ohjelmalla, joka on asennettava

Lisätiedot

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys Sisällys 1 Varmista, että DigiSign-kortinlukijaohjelmisto on käynnissä 2 1.1 DigiSign-kuvake 2 1.2 Sovelluksen käynnistäminen 2 1.3 Kortin toiminnan varmistaminen 4 2 Jos käytät selaimena Mozilla, Firefox

Lisätiedot

Optima käyttöopas opiskelijalle

Optima käyttöopas opiskelijalle Optima käyttöopas opiskelijalle Sisällys 1. Laitteistovaatimukset...3 2. Optimaan kirjautuminen...4 3. Optiman käyttöliittymä...5 4. Työskentely Optimassa...9 Materiaalin avaaminen...9 Tallentaminen ja

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.7.2014 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

LATAA JA ASENNA ILMAISOHJELMIA INTERNETISTÄ

LATAA JA ASENNA ILMAISOHJELMIA INTERNETISTÄ LATAA JA ASENNA ILMAISOHJELMIA INTERNETISTÄ HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LATAA JA ASENNA 2 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Mitä

Lisätiedot

Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle.

Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle. TEE KONEESTA CD-VARASTO: Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle. Siirrä cd-levysi TIETOJA Kopioi cd-levyt kiintolevylle levykuviksi, niin pääset sisältöön nopeasti käsiksi

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Keravan karttapalvelun käyttöohje

Keravan karttapalvelun käyttöohje Keravan karttapalvelun käyttöohje Sisällys (klikkaa otsikkoa mennäksesi suoraan haluamaasi kappaleeseen) Keravan karttapalvelun käytön aloittaminen... 2 Liikkuminen kartalla... 2 Karttatasojen näyttäminen

Lisätiedot

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio.

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio. ActivInspire JATKO AINEISTON TUOTTAMINEN Uuden aineiston tekemisen alkua helpottaa etukäteen tehty suunnitelma (tekstit, kuvat, videot, linkit) miellekarttaa hyödyntäen. Valmista aineistoa voi muokata

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

LATAA JA ASENNA - ILMAISOHJELMIA INTERNETISTÄ

LATAA JA ASENNA - ILMAISOHJELMIA INTERNETISTÄ LATAA JA ASENNA - ILMAISOHJELMIA INTERNETISTÄ SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi LATAA JA ASENNA 2 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Johdanto...

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot