DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA"

Transkriptio

1 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu Tampere

2 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 2 1. JOHDANTO PICASAN KÄYTTÖÖNOTTO Picasan asentaminen Ensimmäinen käynnistys Digikuvien siirtäminen tietokoneelle Picasalla Digikuvien siirtäminen tietokoneelle muilla tavoin PICASA 3: RAKENNE Kuvakirjastonäkymä Kansiot Albumit ja niiden luominen Kansioiden ja albumien toimintapainikkeet Kuvien muokkaustoiminnot KUVIEN JÄRJESTÄMINEN Kuvien siirtäminen albumeihin Kuvien piilottaminen ja poistaminen KUVIEN HALLINTA Kuvien nimeäminen Henkilöt, paikat, tunnisteet ja ominaisuudet Suodattimet ja hakutoiminto Kansionhallinta Varmuuskopiointi KUVIEN JAKAMINEN Sähköpostitse Picasa verkko-albumeissa Google+ -palvelussa DIGIKUVATIETOA INTERNETISTÄ JA KIRJOISTA... 18

3 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 3 1. Johdanto Tässä ohjeessa esitellään Googlen ilmaisen kuvien järjestely- ja albumiohjelman, Picasan, asennusta ja käyttöä. Picasa-ohjelman avulla digitaaliset valokuvat voi siirtää helposti kamerasta tietokoneelle. Kuvia voi myös katsella, arkistoida, järjestellä, jakaa, ja niihin voi tehdä yksinkertaisia korjauksia ja muokkauksia ohjelman avulla. Tämä materiaali keskittyy Picasan asentamiseen omalle koneelle, ohjelman keskeisimpiin toimintoihin sekä kuvien jakamiseen sähköpostin ja verkkoalbumien avulla. Kuvankäsittelytoimintoja ei lähemmin tässä ohjeessa käsitellä. Picasa on omalle koneelle asennettava ja sillä käytettävä ohjelma, joka näyttää tässä yksittäisessä koneessa olevat kuvat käyttäjälle. Kuvat sijaitsevat oman koneen kansioissa, mutta näkyvät samalla Picasa-ohjelman kautta. Picasa ei ole välttämätön tai ainoa tapa tai ohjelma kuvien siirtämiseen tai muokkaamiseen, mutta se on ilmainen ja yhteensopiva Googlen muiden toimintojen, kuten Gmail-sähköpostin kanssa. Kuvien siirtämisestä toisilla tavoin kerrotaan lisää kappaleessa 2.4 Digikuvien siirtäminen tietokoneelle muilla tavoin. Picasan verkkoalbumit on puolestaan ainoastaan internetissä toimiva palvelu, johon voi ladata omia kuvia suoraan tai Picasa-ohjelman avulla ja jakaa niitä muiden katseltaviksi. Verkkoalbumeihin kirjaudutaan Google-tilin tunnuksilla osoitteessa: picasaweb.google.com. 2. Picasan käyttöönotto 2.1 Picasan asentaminen Picasan asennustiedosto haetaan internetistä Picasan omilta sivuilta, picasa.google.com, ja ladataan tietokoneelle. Kun asennustiedostoa kaksoisklikataan ensimmäisen kerran, ohjelma asentuu koneelle. Samalla periaatteella tapahtuu myös minkä tahansa muunkin ohjelman asentaminen omalle tietokoneelle. Picasan voi asentaa sekä Windows XP, Vista, 7 tai 8 - että Mac IOS X 10.5 (tai uudempien) -käyttöjärjestelmien koneille. Mobiililaitteille eli tabletille tai älypuhelimelle, Picasa-ohjelmaa ei tällaisenaan saa, vaan niihin voi ladata ainoastaan Picasan verkkoalbumisovelluksia. Picasaa ei tarvitse asentaa kuin kerran kotikoneelle.

4 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 4 Asenna Picasa3 kotikoneellesi seuraavasti: 1. Siirry internetissä osoitteeseen picasa.google.com hakeaksesi ohjelman asennustiedoston. 2. Klikkaa Lataa Picasa -linkkiä. Valitse asennuspaketin tallentaminen tietokoneelle ja tämän jälkeen paikka, johon haluat sen tallentaa (Tallenna nimellä -painike Internet Explorerissa näytön alareunassa). Työpöytä on hyvä tähän tarkoitukseen. Jos asennustiedosto tallentuu automaattisesti, löydät sen todennäköisesti koneesi Ladatut tiedostot -kansiosta. 3. Kaksoisklikkaa työpöydälle ilmestynyttä Picasa-ohjelman asennustiedoston kuvaketta. Asennustiedostot ovat.exe-päätteisiä tiedostoja. 4. Klikkaa Suorita. Klikkaa Hyväksyn. Picasa ehdottaa asennusta omalla nimelläsi varustettuun kansioon C-asemalla. Voit valita tämän klikkaamalla Asenna tai jonkin toisen kohdekansion selaamalla ja sitten klikkaamalla Asenna. 5. Ota rastit pois haluamistasi kohdista viimeistelykkunasta, mutta jätä rasti ainakin ensimmäiseen Luo pikakuvake työpöydälle ja klikkaa Valmis. 6. Työpöydälle ilmestyy Picasa3-kuvake, jota kaksoisklikkaamalla Picasa3 - ohjelma avautuu ensimmäisen kerran. Älä sekoita tätä äsken käytettyyn asennustiedoston kuvakkeeseen.

5 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 5 7. Internetistä ladattua asennuspakettia ei tarvita enää asennuksen jälkeen, joten sen voi poistaa viemästä tilaa, kun asennus on suoritettu. Klikkaa työpöydällä olevan.exe-loppuisen asennuspaketin päällä hiiren oikealla painikkeella ja valitse vasemmalla painikkeella poista. Tiedosto siirtyy roskakoriin, jonka voit sitten tyhjentää. 2.2 Ensimmäinen käynnistys Kun käynnistät Picasan ensimmäistä kertaa kaksoisklikkaamalla ohjelman kuvaketta työpöydällä, saat eteesi tekstin ja vaihtoehdot: Picasa on valmis etsimään kuvia tietokoneestasi: Etsi tietokoneen kaikki kuvat Etsi kuvat vain kansioista Omat tiedostot, Omat kuvatiedostot ja Työpöytä Ensimmäinen vaihtoehto kannattaa valita, jos haluat, että Picasa käy läpi koneen kaikki kansiot ja tiedostot, jolloin kadonneetkin kuvat löytyvät kätevästi. Tällöin ohjelma tuo näkyviin myös kaikki sellaisetkin kuvat, joita et välttämättä enää tarvitse ja haluat poistaa. Jälkimmäinen vaihtoehto on hyvä valinta, jos et halua heti ensimmäisellä ohjelman avauksella kaikkia kuvia näkymään Picasassa. Kuvien näkymistä voi säädellä myös myöhemmin Kansionhallinnasta (ks. s. 14). Seuraavasta valintaikkunasta voit valita Picasan myös kuvankatseluohjelmaksi tietyille kuvatiedostoille, jolloin ne näytetään aina tämän kuvankatselutoiminnon kautta. Jos et halua tehdä tätä, valitse Älä käytä Picasan katselutoimintoa, jolloin kuvat avautuvat johonkin muuhun katseluohjelmaan, esim. Windowsin omaan.

6 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Digikuvien siirtäminen tietokoneelle Picasalla 1) Klikkaa Tuo-painiketta ohjelman vasemmassa yläreunasssa: 2) Valitse Tuo kohteesta -valikosta laite tai väline (esim. kamera, muistikortti, -tikku tai CD), josta olet kuvia koneellesi tuomassa ellei se valikoidu automaattisesti. Esimerkissä kuvia ollaan tuomassa muistikortilta, jonka voit laittaa suoraan koneen muistikorttipaikkaan tai liittää kortin erillisellä muistikortinlukijalla tietokoneeseen. Kuvat voi tuoda koneelle myös irrottamatta muistikorttia kamerasta ja liittämällä kamera johdon avulla koneeseen. Kuvia voi siirtää tietokoneelle Picasan avulla myös mistä tahansa muusta tallennusvälineestä kuin muistikortilta, esimerkiksi muistitikulta tai vaikkapa CD-levyltä. Tällöin on vain valittava kulloinenkin kyseessä oleva väline samasta Tuo kohteesta -valikosta. 3) Valitse Tuo kohteeseen -valikosta tietokoneen kovalevyn kansio, johon haluat kuvat siirtää. Nimeä kansio kohdasta Kansion nimi: Kuvat kannattaa tuoda aina samaan paikkaan eli Omat kuvatiedostot -kansioon, jonka alle voit tehdä uuden kansion ja nimetä sen haluamasi tavalla, esim. päivämäärän tai teeman mukaan. Nämä kuvat näkyvät Picasassa, mutta sijaitsevat tietokoneesi C-asemalla omalla nimelläsi varustetun kansion Kuvat-kansiossa. Voit toki siirtää halutessasi kuvat myös mihin tahansa muuhun aikaisemmin tekemääsi kansioon, valitsemalla Tuo kohteeseen -valikosta kohdan Valitse ja etsimällä sen kautta koneelta sopivan kansion. Parhaiten kuvat säilyvät kuitenkin järjestyksessä, kun siirrät ne aina samaan paikkaan tietokoneellesi.

7 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 7 4) Valitse Tuo kaikki -painikkeella kaikki tuontialueella näkyvät kuvat tai valitse vain kuva tai kuvat, jotka haluat tuoda Picasaan klikkaamalla kuvaa kerran ja sitten Tuo valitut -painiketta. Useamman kuvan saat valittua kerralla, kun valittuasi ensin yhden kuvan pidät Ctrlpainikkeen (control, näppäimistön vasen alareuna) pohjassa ja klikkaat sitten muita haluamiasi kuvia. Ctrl-näppäin toimii samoin muissakin ohjelmissa ja tiedostojen valinnassa. HUOM! Tuo-painikkeet aktivoituvat vasta kun olet nimennyt kansion, johon aiot kuvat tuoda! 2.4 Digikuvien siirtäminen tietokoneelle muilla tavoin Kuvat voi siirtää kamerasta tai muusta välineestä tietokoneelle myös muilla tavoin kuin Picasan avulla: A. Kopioimalla/leikkaamalla ja liittämällä: 1) Liitä kamera johdolla tietokoneeseen. Avaa resurssienhallinta: Käynnistä-painike -> Tietokone. Avaa liittämäsi väline tai uusi asema (esimerkissä kamera) kaksoisklikkaamalla sen kuvaketta tiedostonäkymässä ja 2) avaa sitten muistikortin sisältö tuplaklikkaamalla niin kauan, että päädyt kuvatiedostoihin asti. 3) Kopioi tai leikkaa kuvat ja liitä ne haluamaasi kansioon koneellesi: klikkaa hiiren oikealla painikkeella ja valitse aukeavasta valikosta vasemmalla painikkeella kopioi tai leikkaa siirrettävän kuvan tai kansion päällä. Tee samoin siinä paikassa, johon kuvat haluat siirtää: paina oikeata painiketta ja valitse valikosta vasemmalla liitä. Kuvia voi siirtää myös pitämällä niitä hiirellä kiinni ja raahaamalla niitä paikasta toiseen, tällöin ne vain kopioituvat eivätkä kuvat häviä alkuperäisestä paikastaan, muistikortilta, kuten jos käyttäisit leikkaa-toimintoa. 1) 2)

8 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 8 B. Windows-käyttöjärjestelmän automaattisen tuonnin avulla, jonka valinta aukeaa esiin, kun liität esim. kameran tai muistitikun koneeseen. Klikkaa Tuo kuvat ja paina Tuo. C. Digikameran mukana tulevan oman ohjelman kuvien siirtotoiminnon avulla. 3. Picasa 3: rakenne 3.1 Kuvakirjastonäkymä Toimintapainikkeet Kuvien suodattimet Kuvien haku tunnisteiden avulla Albumiluettelo Albumeita Kansioluettelo Valokuvaalusta Kuvakirjastonäkymä Liukusäädin Jaa verkkoalbumeissa, sähköpostitse, tulosta, vie uuteen kansioon. Henkilöt, paikat, tunnisteet, ominaisuudet

9 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 9 Kun haluat tarkastella kuvia yksityiskohtaisemmin kuvakirjastonäkymässä, sen suurentaminen tapahtuu ruudun oikeassa alareunassa olevalla liukusäätimellä. Jos haluat katsoa yksittäistä kuvaa tarkemmin ja avata sen muokkausnäkymään klikkaa kuvaa kaksi kertaa. Takaisin kuvakirjastonäkymään pääset näkymän vasemmasta yläkulmasta Palaa kuvakirjastonäkymään -painikkeesta. 3.2 Kansiot Picasa-ohjelman kansiot, jotka on merkitty keltaisella symbolilla, sijaitsevat koneesi kovalevyllä, eivätkä itse ohjelmassa; ne vain näkyvät ohjelman kautta. Kansioita Picasassa ei voi muodostaa muulloin kuin tuodessasi kuvia koneellesi ohjelman avulla (ks. s. 6) tai jos viet kuvat uuteen kansioon esim. toiselle tallennusvälineelle. Kansiot näkyvät ohjelmassa, jos olet asettanut kyseisen kansion näkymään Picasan kansionhallinnassa (ks. s.14). Huom! Koska kansioissa olevat kuvat ovat koneellasi olevia alkuperäisiä tiedostoja, niihin tehdyt muutokset ovat aina pysyviä. 3.3 Albumit ja niiden luominen Albumit, jotka on merkitty sinisellä symbolilla, näkyvät vain Picasaohjelmassa, sillä ne eivät ole olemassa koneesi kovalevyllä. Albumit ovat järjestelytyökaluja, joiden avulla voit tehdä erilaisia koosteita ja yhdistelmiä kansioissa sijaitsevista kuvista. Voit siirtää kuvia albumeihin eri kansioista, esim. jostakusta henkilöstä tai tietystä teemasta, ja nimetä albumin haluamallasi tavalla. Albumin kuvat on sitten helppo jakaa Picasan verkkoalbumeissa, sähköpostin liitteenä, tulostaa tai tallentaa uudeksi kansioksi haluamaasi paikkaan koneellesi, koska tällöin erillisiä kuvia ei tarvitse etsiä jokaista erikseen koneen kovalevyltä. Albumeita voi käyttää myös vain katseluun ja kuvien jaottelemiseen arkistoinnin apuvälineenä. Albumit täytyy ensin itse luoda ennen kuin niihin voi siirtää kansioista kuvia. Klikkaa ohjelman vasemmasta ylälaidasta Tiedosto valitse valikosta Uusi albumi tai napsauta -painiketta ohjelman vasemmassa ylälaidassa. Molemmilla tavoilla aukeaa albumin ominaisuudet -ruutu, johon voit nimetä albumin ja lisätä muita sen ominaisuuksia halutessasi. Paina ok, ja uusi albumi on valmis. Kansionäkymässä albumin tai kansion nimen alla näkyvän päivämäärän voit asettaa itse tai sitten voit valita automaattisen päiväyksen albumin ominaisuuksista, jolloin päiväykseksi valikoituu varhaisimmin otetun kuvan ottopäivä. Albumin ominaisuudet -

10 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 10 ikkuna avautuu, kun kaksoisklikkaat albumin nimeä. Samalla tavoin avautuu samanlainen ominaisuusikkuna kansion nimeä tuplaklikkaamalla. 3.4 Kansioiden ja albumien toimintapainikkeet 1. Diaesitys 2. Kuvakollaasi 6. Jaa verkkoalbumi muiden kanssa 3. Elokuvaesitys 4. Tähdellä merkityt kuvat 5. Tallenna muokatut kuvat 1. Diaesitys: Painikkeesta käynnistyy ko. kansion tai albumin kuvista koko näytön kokoinen esitys. Hiirtä liikauttamalla esitys pysähtyy, ja näytön alalaitaan ilmestyy palkki, josta voi muokata diaesityksen ominaisuuksia tai esim. zoomata ja kääntää kuvaa tai siirtyä takaisin edelliseen kuvaan. Esitys jatkuu painamalla palkin keskellä olevaa play - painiketta (nuoli oikealle). Diaesitystä voi käyttää esim. kuvien esittelyyn muille. 2. Kuvakollaasi: Klikkaamalla tätä pääsee luomaan ko. kansion tai albumin kuvista erilaisia kollaaseja. Valittavana on erilaisia valmiita sommitelmia, ja lisäksi voi säätää kollaasin taustan väriä ja kuvien reunuksia. Kollaasin voi sitten tallentaa erillisenä kuvana. Picasa luo kollaaseista oman kansion automaattisesti. 3. Elokuvaesitys: Luo kansion tai albumin kuvista/videoista elokuva. Voit mm. määrittää kuvien vaihtumisnopeuden ja tyylin ja lisätä elokuvaan koneellasi olevaa musiikkia. 4. Tähdellä merkityt kuvat: Painikkeesta voit valita kaikki kansiossa tai albumissa olevat aiemmin tähdellä merkitsemäsi kuvat. Tähdellä voi esim. merkata kuvat, jotka ovat erityisiä ja tärkeitä itselle. 5. Muista tallentaa muokkaamasi kuvat tästä painikkeesta. 6. Jaa: Tällä painikkeella voit kopioida kuvat verkkoalbumiin ja jakaa ne ystävillesi. Saman tehtävän ajaa kuvakirjastonäkymän alalaidassa oleva vihreä Jaa-painike.

11 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Kuvien muokkaustoiminnot Picasassa on muutamia helppokäyttöisiä kuvankäsittelytoimintoja, jotka saa näkyviin tuplaklikkaamalla haluamaasi kuvaa. Kuvankäsittelyn avulla voit esimerkiksi poistaa Takaisin kuvakirjastonäkymään Välilehdet Viimeksi tehdyn muokkauksen kumoaminen salamavalon aiheuttamaa punasilmäisyyttä tai rajata kuvaa. Säätö-välilehdeltä löytyy liukusäätimiä, joiden avulla voit muuttaa esimerkiksi kuvan värilämpötilaa tai valoisuutta. Muilla välilehdillä on työkaluja, joilla voit mm. terävöittää kuvaa, muuttaa sen mustavalkoiseksi tai kokeilla joitain erikoisefektejä kuviin. Voit myös kumota tekemäsi muutokset jälkikäteen. Kuvakirjasto-näkymään pääset takaisin vasemman yläkulman painikkeella. Muista tallentaa tekemäsi muokkaukset siirtymällä takaisin kuvakirjastonäkymään ja klikkaamalla kansion tai albumin nimen alla olevaa -painiketta. Picasa tekee tällöin alkuperäisestä kuvasta varmuuskopion erilliseen kansioon. Voit siis vielä palauttaa alkuperäisen kuvan, vaikka olisit jo tallentanut tekemäsi muokkaukset.

12 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Kuvien järjestäminen 4.1 Kuvien siirtäminen albumeihin Kun siirrät ensimmäistä kuvaa uuteen albumiin, täytyy ko. albumi valita ruudun vasemman ylälaidan albumiluettelosta raahamalla kuva tätä kautta albumiin. Seuraavat kuvat voit raahata suoraan Kuvakirjastonäkymän kautta. Uutta albumia ei ole välttämätöntä joka kerran tehdä, vaan voit myös lisätä kuvia vanhoihin jo aikaisemmin tekemiisi albumeihin. Kuvien raahaaminen tapahtuu pitämällä hiiren vasenta painiketta pohjassa kuvan päällä ja samalla vetämällä sitä haluamaasi albumiin mistä tahansa kansiosta. Päästä lopuksi vasen painike irti valitsemassasi albumissa, jolloin kuva kopioituu haluamaasi paikkaan. Alkuperäinen kuva koneen kovalevyllä ei muuta sijaintiaan, koska albumiin viedyt kuvat ovat vain kopioita alkuperäisistä. Kuvakirjastonäkymässä olevia kuvia voi siirtää myös albumin tai kansion sisällä raahaamalla niitä haluamaansa kohtaan. Tällä tavalla voit vaikuttaa siihen, missä järjestyksessä kuvat näkyvät diaesityksessä. Muista, että jos kuvia siirtää kansioiden välillä, ne siirtyvät myös tietokoneen kovalevyllä uuteen paikkaan! 4.2 Kuvien piilottaminen ja poistaminen Piilottaminen: Klikkaa kuvaa albumissa tai kansiossa hiiren oikealla painikkeella valitse vasemmalla painikkeella Piilota. Kuvaa ei näytetä Picasassa, mutta se säilyy kiintolevyllä. Kuvan palauttaminen näkyviin: Klikkaa kuvaa albumissa tai kansiossa hiiren oikealla painikkeella valitse vasemmalla painikkeella Näytä. Kuvan poistaminen albumista: klikkaa albumissa olevaa kuvaa hiiren oikealla painikkeella valitse vasemmalla painikkeella Poista albumista. Huom! Kuva poistuu vain albumista, ei kansiosta! Kuvien poistaminen kansiosta: Klikkaa kuvaa kansiossa hiiren oikealla painikkeella valitse vasemmalla painikkeella Poista levyltä. Huom! Kuva poistuu tällöin lopullisesti tietokoneen kiintolevyltä eli kansiosta (ja samalla albumista), joten käytä siis harkiten!

13 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Kuvien hallinta 5.1 Kuvien nimeäminen Kun kuvia alkaa olla paljon Picasan kirjastonäkymässä, kuvatekstin avulla voit hakea niitä kätevästi hakutoiminnon avulla. Kuvateksti ei muuta kuvan tiedostonimeä, eikä se näy muualla kuin Picasassa. Ennen kuvien nimeämistä valitse yläpalkista Näytä Pikkukuvan kuvateksti Kuvateksti. Tuplaklikkaa kuvaa jonka haluat nimetä. Avautuvassa muokkausnäkymässä klikkaa kuvan alla olevaa Laadi kuvateksti -tekstiä. Kirjoita haluamasi kuvateksti ja paina Enter-painiketta. 5.2 Henkilöt, paikat, tunnisteet ja ominaisuudet Näiden toimintojen avulla voit identifioida kuvia eri tavoin ja hakea niitä sitten hakutoiminnon avulla ) Henkilöt: valitse kuva, jossa on kasvoja ja paina Henkilöt. Pääset nimeämään kuvassa olevat henkilöt. Picasa muistaa nimeämiesi henkilöiden kasvot, ja ehdottaa heidän nimiään kun lisäät seuraavan kuvan, jossa on sama henkilö. 2) Paikat: Valitse kuva, johon haluat tallentaa paikkatiedon ja paina Paikat. Ruudun reunaan avautuu Google Maps, ja voit etsiä sieltä haluamasi paikan, ja sijoittaa kuvan kartalla. Kuvaan tallentuu tämä paikkatieto, jonka avulla kuvia voi etsiä. 3) Tunnisteet: Voit antaa kuville tunnistesanoja, jolloin kuvien löytäminen on helppoa hakutoiminnon sanahaun avulla. 4) Ominaisuudet: Klikkaamalla ominaisuudet, saat sivupalkkiin näkyviin kuvan tiedot, mm. kuvauspäivämäärän, kameran kuvaustiedot jne.

14 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Suodattimet ja hakutoiminto ) Suodattimien avulla saat näkyviin tietynlaiset kuvat: tähdellä merkityt, verkkoalbumeihin ladatut, henkilöt, elokuvat ja paikkatiedolla merkityt. 2) Liukusäädin edellisen toiminnon vieressä suodattaa kuvia päivämäärän mukaan. Liuku vasemmalla näyttää kaikki kuvat, ja liukua oikealle siirtämällä vanhemmat kuvat suodattuvat pois, ja vain tuoreimmat näkyvät. 3) Hakutoiminnon avulla löydät helposti nimeämäsi kuvat, kansiot ja albumit kirjoittamalla kuvan, tunnisteen, kansion tai albumin nimen hakukenttään. 5.4 Kansionhallinta Myöhemmin kun käytät Picasaa omalla koneellasi, voit säädellä eri kansioiden ja niiden sisältämien kuvien näkyvyyttä kuvakirjastonäkymässä käyttämällä em. kansionhallintaa apunasi. Klikkaa Työkalut Kansionhallinta Picasan valikkoriviltä ja saat esiin kansioidenhallinta-nimisen ikkunan. Kansionhallinnassa vasemmalla näkyvät oman koneesi eri asemat ja niiden sisältämät kansiot kansioluettelossa. Voit säädellä niiden näkyvyyttä valitsemalla tietyn kansion tai koko aseman ja klikkaamalla oikealta joko Skannaa kerran -, Poista Picasasta - tai

15 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 15 Skannaa aina -vaihtoehtoa. Ensimmäinen vaihtoehto tarkoittaa, että Picasa skannaa vain kerran jonkin tietyn kansion. Tämä kannattaa valita kansioon, johon et enää aio lisätä kuvia. Kun olet ensimmäisellä Picasan käynnistyskerralla valinnut vaihtoehdon Etsi tietokoneen kaikki kuvat, silloin kaikki tarpeelliset kuvat näkyvät Picasassa ja kun et enää lisää kansioon kuvia, niitä ei enää tarvitse skannata sieltä uudestaan. Tällöin Picasa ei käy näitä kansioita läpi aina uudestaan ja uudestaan käynnistettäessä. Toinen vaihtoehto Poista Picasasta kannattaa valita, jos haluat, että jonkin kansion kuvat eivät ollenkaan näy Picasan kuvakirjastonäkymässä. Vaihtoehto Skannaa aina on hyvä valinta sellaiselle kansiolle, johon tuot uusia kuvia. Näiden kaikkien vaihtoehtojen alapuolella on Kasvontunnistus-painike, jonka avulla saat joko automaattisen kasvontunnistuksen päälle tai pois päältä. Kun kasvontunnistus on päällä Picasa tekee automaattisesti kasvoiksi tunnistamistaan kuvista Henkilöt-nimisen kansion. 5.4 Varmuuskopiointi Varmuuskopioinnin avulla on helppo polttaa cd- tai dvd-levylle tai tallentaa muulle tallennusvälineelle kopiot kaikista kuvistasi. 1. Työkalut Varmuuskopioi kuvat. Kuvakirjastonäkymän ohjelmaikkunan alareunaan tulee näkyviin ohjattu varmuuskopiointitoiminto. 2. Valitse Sarja, johon kuvat ja muut tiedostot kopioidaan. Sarjan idea on siinä, että kun kuvat on kerran varmuuskopioitu esimerkiksi cd:lle, jatkossa voidaan kopioida vain uudet kuvat. Samaa sarjaa käytettäessä Picasa muistaa, mitä on jo varmuuskopioitu, eikä kopioi aikaisempia kuvia uudelleen. 3. Ensimmäistä varmuuskopiointia tehdessäsi napsauta Valitse kaikki -painiketta. Jos kuvat jostakin syystä halutaan kopioida uudelleen, luodaan sitä varten Uusi sarja. 1. Napsauta Uusi sarja -painiketta, niin pääset määrittelemään, millä asetuksilla varmuuskopiointi tehdään. 2. Anna sarjalle nimi, vaikkapa Varmuuskopiot.

16 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Valitse sitten, mihin kuvat on tarkoitus varmuuskopioida, cd- tai dvd-levylle, muistitikulle tai vaikkapa ulkoiselle kovalevylle. Jos haluat varmuuskopioida kaiken Picasaan tuomiesi kuvakansioiden sisällön (myös mahdolliset videoleikkeet) anna Kaikki tiedostotyypit -valinnan olla päällä. 4. Klikkaa Luo -painiketta, niin pääset takaisin varmuuskopiointi -näkymään 5. Picasa näyttää vasemman reunan kansioluettelossa valintamerkin kansion nimen edessä, että kaikki kansiot on valittu. Voit vielä jättää yksittäisiä kansioita huomioitta napsauttamalla valintamerkin pois niiden edestä. 6. Varmuuskopiointi on nyt valmis, jos kopioit muistitikulle tai ulkoiselle kovalevylle. Jos valitsit polttamisen cd- tai dvd-levylle valitse vielä Polta, jolloin cd/dvdasemassa pitää olla levy. Seuraavalla kertaa varmuuskopioidessasi ohjelma näyttää vain uusia kuvia sisältävät kansiot. 6. Kuvien jakaminen 6.1 Sähköpostitse Kun lähetät sähköpostin liitetiedostona kuvia, kiinnitä huomiota niiden kokoon, sillä tiedostokooltaan suuret kuvat voivat tukkia vastaanottajan postilaatikon. Jos lähettämisen tekee Picasasta käsin, ohjelma huolehtii kuvien pienentämisestä automaattisesti. 1. Valitse kuvat. Jos kuvia on eri kansioista, vedä kuvat ensin kuva-alustalle. 2. Klikkaa Sähköposti-painiketta palkki näyttää sähköpostiohjelmat Outlookin ja Gmailin. 3. Valitse Outlook tai Gmail sen mukaan kumpi sähköposti on käytössäsi, kirjoita vastaanottajan sähköpostiosoite, viestisi ja lähetä sähköposti. Picasa pienentää oletuksena kuvat pidemmältä sivultaan 480 pikselin kokoon. Kokoa voi muuttaa valinnalla Työkalut Asetukset avautuvan ikkunan Sähköposti -välilehdellä. Jos vastaanottaja haluaa tulostaa kuvat, voit pienentää suuren kuvan pikseli- ja samalla tiedostokokoa Picasan avulla siten, että sen tulostuskoko on vielä riittävä. 1. Valitse haluamasi kuvat kuvakirjastonäkymästä ja raahaa ne valokuva-alustalle. 2. Klikkaa Vie -painiketta 3. Valitse vientikansion sijainti selaa-painikkeen avulla 4. Kirjoita kuvien kansiolle nimi, esim. Sähköposti ja päiväys.

17 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Muuta kokoon vedä liukusäädin niin oikealle kuin se menee. Kuvista tulee pidemmältä sivultaan 1600 pikselin kokoisia eli riittää esim. 10x13 cm tai 10x15 cm kokoisiksi kuviksi tulostettuina. 6. Klikkaa Ok. 6.2 Picasa verkko-albumeissa 1. Raahaa kuvat valokuva-alustalle. 2. Klikkaa vihreätä Jaa-painiketta. 3. Kirjaudu. (Huom! Kirjautuminen onnistuu ainoastaan Google-tilin tunnuksilla.) 4. Täytä Lähetä Picasa verkkoalbumeihin -ikkuna: Anna albumille otsikko. Valitse kuvien lähetyskoko (suositus 1600 pikseliä) ja albumin näkyvyys: Vain sinä => kuvat näkyvät vain albumin omistajalle Rajoitettu => kuvat näkyvät vain henkilöille, jotka ovat saaneet lähettämäsi kutsun sähköpostiinsa ja joilla on Google-tili Rajoitettu, jokainen linkin saanut => kuvat näkyvät vain henkilöille, jotka ovat saaneet lähettämäsi linkin osoitteen Julkinen verkossa => näkyy kaikille Picasa-verkkoalbumin käyttäjille 4. Klikkaa Jaa 5. Eteesi ilmestyy Lähetyksenhallinta -ikkuna, josta voit klikata Katsele verkossa - painiketta, jolloin Internet-selain avautuu, ja näet verkkoalbumiin lataamasi kuvat. Picasan verkkoalbumeista käsin voit jakaa myös kuviasi, lähettämällä kutsun vastaanottajan sähköpostiin tulla katsomaan tiettyä albumiasi 1. Kirjaudu verkkoalbumeihin. 2. Klikkaa Jaa-painiketta. 3. Kirjoita vastaanottajien sähköpostiosoite/sähköpostiosoitteet. 4. Halutessasi voit kirjoittaa viestin. 5. Klikkaa Jaa sähköpostitse-painiketta. 6.3 Google+ -palvelussa Jos olet rekisteröitynyt Google+ -palveluun, olet samalla rekisteröitynyt Picasaverkkoalbumeihin. Jos olet aikaisemmin rekisteröitynyt Picasa-verkkoalbumeihin ja sen jälkeen myös Google+ -palveluun, Picasa lähettää kuvasi automaattisesti Google+ -palveluun. Näet verkkoalbumisi kuvat siis myös Google+-palvelussa ja toisinpäin eli Google+-palveluun ladatut kuvat ja videot ovat käytettävissä myös Picasa-verkkoalbumeissa.

18 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Digikuvatietoa internetistä ja kirjoista Ilmaisia kuvankäsittely- ja arkistointiohjelmia: picasa.google.fi jalbum.net (engl.) (engl.) personal.inet.fi/palvelu/paintnet/ (suomenkielinen ohje edelliseen ohjelmaan) Verkkoalbumeita: picasaweb.google.com (engl.) photobucket.com (engl.) Verkkosivuja: (engl.) (engl.) (engl.) Kirjoja: Flyktman, Reima: Digikamera tehokäytössä, Flyktman, Reima: Digikuvaus, Flyktman, Reima: Suuri digikuvauksen käsikirja, Koli, Antti: Starttiopas digikuvaukseen, Koli, Antti: Digikuvaus & seniori, Punkari, Pekka: Digikamerakoulu: ota vaikuttavia valokuvia, Punkari, Pekka: Uusi digifotokoulu, 2008.

JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA

JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi JÄRJESTÄ JA MUOKKAA KUVIASI PICASA 2 1. JOHDANTO... 3 2. PICASAN KÄYTTÖÖNOTTO...

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Kuvan ottaminen ja siirtäminen

Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvien ottaminen Kuvien ottaminen tapahtuu oppilaiden omien kännykkäkameroiden tai koulun tablettien kameran avulla o Työ tehdään pareittain, joten ainakin toisella työparin

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

päivittäjän pikaopas

päivittäjän pikaopas 12.2.2012 päivittäjän pikaopas by Petteri Seppälä Sisällysluettelo 1 Sivun tietojen päivittäminen eli korjaaminen... 3 1.1 Toimenpiteet ennen muokkauksien tekemistä... 3 1.2 Virheellisen tekstin korjaaminen...

Lisätiedot

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola 16.12.2017 UUDEN SIVUN LUOMINEN OMAAN TILAAN Jos haluat tallentaa omia töitäsi Peda.nettiin, sinun pitää luoda

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

Pidä tiedostot aina ulottuvilla

Pidä tiedostot aina ulottuvilla KÄYTÄ PILVIPALVELUA: 7 Gt ILMAISTA LEVYTILAA TIEDOSTOILLE Pidä tiedostot aina ulottuvilla TIETOJA Luo Microsoft-tili ja ota käyttöön SkyDrive-palvelu. TÄTÄ TARVITSET Internet-yhteys TARVITTAVA AIKA 0 minuuttia

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

DIGIKUVAT HALTUUN JA TALTEEN

DIGIKUVAT HALTUUN JA TALTEEN DIGIKUVAT HALTUUN JA TALTEEN pixabay.com HERVANNAN TIETOTORI Insinöörinkatu 38, PL 132 33721 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SAMPOLAN TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

Fronter - opiskelijan opas

Fronter - opiskelijan opas Fronter - opiskelijan opas 1 2 Yleisiä ohjeita 1.1 Kielen vaihtaminen 4 1.2 Omien perustietojen muokkaaminen 6 1.3 Oman sivun ulkoasu 7 1.4 Huoneeseen siirtyminen 9 1.5 Huoneen lisääminen alasvetovalikon

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Office Video, pikaopas

Office Video, pikaopas Office 365 - Video, pikaopas Sisällys Palvelu... 2 Kanavan luonti... 3 Kuinka kanava kannattaa nimetä?... 4 Kanavan käyttöoikeudet... 4 Käyttöoikeustasot... 5 Videoiden lisääminen kanavalle... 6 Videon

Lisätiedot

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi Valokuvien muokkaaminen Käynnistettyäsi Picasa-ohjelman, eteesi avautuu niin sanottu arkistonäkymä. Näet täältä olemassa olevia valokuvia.

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 17.3.2016 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.6.2016 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

Adobe Digital Editions -ohjeet

Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka on ollut käytössä Adobe Reader -ohjelman 8-versiosta alkaen. Ohjelman

Lisätiedot

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella VHS -nauhojen digitointi tietokoneella Finlux VCR 6257 videonauhuri 1. Avaa ohjelma MAGIX Video easy Rescue Your Videotapes -kuvakkeesta. 2. Ohjelman avauduttua valitse Luo uusi videoprojekti. Ohjelma

Lisätiedot

Windows Vistan varmuuskopiointi

Windows Vistan varmuuskopiointi Vaihtoehtoja varmuuskopiointiin 1 Windows Vistan varmuuskopiointi Sisällysluettelo mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Windows Vistan varmuuskopiointi... 2 Ensimmäinen varmuuskopiointi ja asetukset... 2 Seuraava

Lisätiedot

SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE

SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE 1 SUOMEN EKONOMIEN CRM-KÄYTTÖOHJE YHDISTYKSILLE (ohjeen sisältämät jäsenet ovat testidataa, eivätkä perustu aitoihin jäsenyyksiin) Tervetuloa käyttämään Suomen

Lisätiedot

Kielen vaihtaminen. Omien perustietojen muokkaaminen. Huoneeseen siirtyminen. Talleta essee PDF-tiedostomuodossa

Kielen vaihtaminen. Omien perustietojen muokkaaminen. Huoneeseen siirtyminen. Talleta essee PDF-tiedostomuodossa YAMK-ohjeet 1 Verkko-opiskelun perusteita 1.1 Kielen vaihtaminen 4 1.2 Omien perustietojen muokkaaminen 6 1.3 Huoneeseen siirtyminen 7 1.4 Talleta essee RTF-tiedostomuodossa 9 1.5 Talleta essee PDF-tiedostomuodossa

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA:

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: Kyvyt.fi-ohjeita / MR 22.12.2011 1(21) OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: HOPS-RYHMÄÄN LIITTYMINEN, HOPS-POHJIEN KOPIOINTI, SIVUSTON TEKEMINEN JA HOPSIN MUOKKAAMINEN SISÄLLYS JAMK HOPS-RYHMÄÄN

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3.1 Laajakaistaliittymän asetusten tarkistus / Windows XP Seuraavien ohjeiden avulla tarkistat Windows XP -käyttöjärjestelmien asetukset ja luot Internet-yhteyden.

Lisätiedot

Kocom HD-SDI tallentimen pikaohje

Kocom HD-SDI tallentimen pikaohje Kocom HD-SDI tallentimen pikaohje HD-SDI DVR pikaohje 1.1 Copyright Kocom Finland Oy Varmista, että kiintolevy on paikoillaan. Käynnistys Liitä verkkolaite takana olevaan DC liittimeen. Paina laitteen

Lisätiedot

Koivun sähköpostien siirto O365-palveluun

Koivun sähköpostien siirto O365-palveluun Oulun yliopisto / Tietohallinto / 9.10.2014 1 Koivun sähköpostien siirto O365-palveluun Tässä ohjeessa kerrotaan kuinka Koivun sähköpostit on mahdollista siirtää käytettäväksi O365-sähköpostissa ja kuinka

Lisätiedot

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi ja poista valotuskannen suoja-arkki.

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Tekniikka 11.10.2015 10:45 Olavi Koistinen, Helsingin Sanomat Yhteystietojen siirto Androidista iphoneen kuin Gmail-käyttäjätunnus.

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Ohjeita Heili-kirjastojen Rockway.fi-palvelun käyttäjälle

Ohjeita Heili-kirjastojen Rockway.fi-palvelun käyttäjälle Ohjeita Heili-kirjastojen Rockway.fi-palvelun käyttäjälle Oppitunteja seurataan nettiselaimilla Youtube-tyylisen video-ohjelman kautta, eikä mitään erillistä ohjelmaa tarvitse asentaa. Palvelua voi käyttää

Lisätiedot

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta Sibelius-tulostin Monistamossa on uusi tulostin nimeltään sibelius, joka korvaa vanhan topelius-tulostimen. Tällä uudella tulostimella on käytössä tulostusmäärien seuranta sekä henkilökohtainen tulostussaldo.

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu. Win7 & Office 2010 Kouluttaja: Mikko Niskanen Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.fi Sisältö 1(2) Win7 Perustoiminnot Asetukset Pikakomennot SCCM

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti Tämä on ensimmäisen kuvankäsittelyoppaan jatko-osa. Tässä jatko-osassa opimme käyttämään Picasan mainioita ominaisuuksia tehokkaasti ja monipuolisesti.

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Tiedostojen lisääminen alueelle Vaihtoehto1: Jos käytät Firefox-selainta voit vain raahata tiedoston alueelle. Laita Moodle-alueellasi muokkaustila päälle (Muokkaustila päälle -painike). Avaa koneesi Tiedostot-ikkuna

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

1 Tivax Professional 4.5

1 Tivax Professional 4.5 Tivax Professional 4.5 1 1 Tivax Professional 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxProfessional versio 4.5 asennetaan joko CD:ltä tai lataamalla asennustiedosto Internetistä. Asennus CD:ltä: Asennusohjelma

Lisätiedot

Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen

Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen Sivu 1/5 Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen Yleistä Sähköposti on nykyään erittäin suosittu tapa viestiä sähköisesti. Tämä johtuu useistakin hyvistä puolista. Esim. sama viesti voidaan lähettää

Lisätiedot

Ohjeet vanhan venepaikan uudelleen varaamiseen

Ohjeet vanhan venepaikan uudelleen varaamiseen 26.1.2017 Ohjeet vanhan venepaikan uudelleen varaamiseen Voit varata vanhan venepaikkasi uudestaan seuraavalle kaudelle kaupungin uudessa sähköisessä varauspalvelussa seuraamalla tätä ohjetta. Nämä toimenpiteet

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE 2007 Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S SISÄLLYS 1 Projektorin käyttö... 3 2 Projektien julkinen haku ja selailu... 4 2.1 Hakuvaihtoehdot... 4 2.2 Tarkennettu haku... 5 3 Rekisteröityminen

Lisätiedot

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Nellistä voi siirtää kirjallisuuslistoja Moodle-oppimisympäristöön. Näin voidaan tarjota opiskelijalle esimerkiksi verkkokurssin oheislukemistona

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

Oman Abitti-tikun tekeminen ja olemassaolevan tikun päivittäminen kokeita varten

Oman Abitti-tikun tekeminen ja olemassaolevan tikun päivittäminen kokeita varten Oman Abitti-tikun tekeminen ja olemassaolevan tikun päivittäminen kokeita varten 1) Abitti-tikun polttaminen eli tekeminen Tarvitset 4 Gt:n muistitikun. Tämä pitää hankkia itse. Pidä tallessa, voit käyttää

Lisätiedot

Google-työkalut: Dokumenttien jakaminen ja kommentointi

Google-työkalut: Dokumenttien jakaminen ja kommentointi Google-työkalut: Dokumenttien jakaminen ja kommentointi Dokumenttien jakaminen Google työkaluilla luodut dokumentit on jaettavissa muille käyttäjille Jaa painikkeella, joka sijaitsee työkalujen oikeassa

Lisätiedot

Data@Flow ohjeet. AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705

Data@Flow ohjeet. AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705 Data@Flow ohjeet AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705 1 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen... 2 2. Sisältöalueiden muokkaaminen... 4 2.1. Sisältöalueen sisällön muokkaaminen...

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Oulun kaupunki Liikuntapalvelut Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Aloittaminen Kirjaudu rekisteröitymisen jälkeen varausjärjestelmään käyttäjätunnuksella ja salasanalla jotka olet saanut

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia, etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista,

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Mikäli opintojaksolla käytetään tenttiakvaariotenttiä, avoinna olevat tenttiperiodit löytyvät SoleOPSista opintojaksoselosteelta. Kaikilla opintojaksoilla ei käytetä tenttiakvaariota.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 9.11.2008 1 (11) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html Lataaminen ja asennus F-PROT Antivirus 6 Windows Home Huomautukset: Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html F-PROT Antivirus

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

5. Valitse Skannauslähde Skannaa-painike (etupaneeli) -ikkunasta Kuva tiedostoon.

5. Valitse Skannauslähde Skannaa-painike (etupaneeli) -ikkunasta Kuva tiedostoon. 1 Kuvien ja asiakirjojen skannaus HP Scanjet G4050 (PIKAOHJE!) VALOKUVIEN SKANNAUS 1. Käynnistä skanneri virtapainikkeesta 2. Avaa skannerin kansi ja aseta kuva seuraavasti: kuvapuoli, eli skannattava

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE 14.4.2015

SÄHKÖPOSTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE 14.4.2015 SÄHKÖPOSTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE 14.4.2015 Tämä ohje on tehty MPY:n laajakaista-asiakkaiden käytössä olevan sähköpostipalvelun webmailia varten. Palvelussa olevat sähköpostiosoitteet päättyvät @surffi.fi

Lisätiedot

Karttapalvelun käyttöohjeet

Karttapalvelun käyttöohjeet Karttapalvelun käyttöohjeet 1 Yleistä... 2 2 Aloitusnäkymä... 2 3 Liikkuminen kartalla... 3 4 Vasemman laidan valikko... 3 4.1 Kaavayhdistelmä... 3 4.2 Valmistelussa olevat kaavat... 3 4.3 Kaavamerkinnät...

Lisätiedot

Share-työkalu (AC 9.1)

Share-työkalu (AC 9.1) 1 Share-työkalu (AC 9.1) Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA ILMAISTA MOTIVOIVAA

QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA ILMAISTA MOTIVOIVAA QR-koodit QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA MOTIVOIVAA ILMAISTA QR-koodi paljon tietoa Koodin avulla pääsee nopeasti halutulle verkkosivulle tai esim. YouTube-videoon ilman osoitteen

Lisätiedot

OTTELUN TILASTOINTI NUORTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT

OTTELUN TILASTOINTI NUORTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT OTTELUN TILASTOINTI NUORTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT OTTELUN ALOITTAMINEN - TILASTON LOG-TIEDOSTON HAKEMINEN BASKETHOTELLISTA (tilasto ei livenä) Kirjaudu joukkueen yhteyshenkilön tunnuksilla baskethotelliin.

Lisätiedot

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet, käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet,  käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus Pistemäiset liikuntapaikat Sisältö: 1. Kirjautuminen Lipakseen 2. Liikuntapaikan sijainnin tallennus 3. Piste menikin väärään

Lisätiedot

Public Account-tili on pysyvä, joten kannattaa käyttää mieluummin sitä kuin kaupallisen tilin kokeiluversiota.

Public Account-tili on pysyvä, joten kannattaa käyttää mieluummin sitä kuin kaupallisen tilin kokeiluversiota. 1.1 Tässä harjoituksessa opit laatimaan luokitellun teemakartan maastossa aiemmin keräämistäsi pisteistä. Käytämme Esrin ArcGis-palvelun ilmaisia ominaisuuksia. Kartan tekoa voi harjoitella kokonaan ilman

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Wilman käyttöohje huoltajille

Wilman käyttöohje huoltajille Wilman käyttöohje huoltajille Sisällysluettelo: Sisään kirjautuminen... 1 Oma etusivu... 2 Pikaviestit... 3 Tiedotteet... 5 Suoritukset... 6 Poissaolot... 6 Palaute... 8 Opettajat... 9 Salasanan vaihto...

Lisätiedot