DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA"

Transkriptio

1 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu Tampere

2 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 2 1. JOHDANTO PICASAN KÄYTTÖÖNOTTO Picasan asentaminen Ensimmäinen käynnistys Digikuvien siirtäminen tietokoneelle Picasalla Digikuvien siirtäminen tietokoneelle muilla tavoin PICASA 3: RAKENNE Kuvakirjastonäkymä Kansiot Albumit ja niiden luominen Kansioiden ja albumien toimintapainikkeet Kuvien muokkaustoiminnot KUVIEN JÄRJESTÄMINEN Kuvien siirtäminen albumeihin Kuvien piilottaminen ja poistaminen KUVIEN HALLINTA Kuvien nimeäminen Henkilöt, paikat, tunnisteet ja ominaisuudet Suodattimet ja hakutoiminto Kansionhallinta Varmuuskopiointi KUVIEN JAKAMINEN Sähköpostitse Picasa verkko-albumeissa Google+ -palvelussa DIGIKUVATIETOA INTERNETISTÄ JA KIRJOISTA... 18

3 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 3 1. Johdanto Tässä ohjeessa esitellään Googlen ilmaisen kuvien järjestely- ja albumiohjelman, Picasan, asennusta ja käyttöä. Picasa-ohjelman avulla digitaaliset valokuvat voi siirtää helposti kamerasta tietokoneelle. Kuvia voi myös katsella, arkistoida, järjestellä, jakaa, ja niihin voi tehdä yksinkertaisia korjauksia ja muokkauksia ohjelman avulla. Tämä materiaali keskittyy Picasan asentamiseen omalle koneelle, ohjelman keskeisimpiin toimintoihin sekä kuvien jakamiseen sähköpostin ja verkkoalbumien avulla. Kuvankäsittelytoimintoja ei lähemmin tässä ohjeessa käsitellä. Picasa on omalle koneelle asennettava ja sillä käytettävä ohjelma, joka näyttää tässä yksittäisessä koneessa olevat kuvat käyttäjälle. Kuvat sijaitsevat oman koneen kansioissa, mutta näkyvät samalla Picasa-ohjelman kautta. Picasa ei ole välttämätön tai ainoa tapa tai ohjelma kuvien siirtämiseen tai muokkaamiseen, mutta se on ilmainen ja yhteensopiva Googlen muiden toimintojen, kuten Gmail-sähköpostin kanssa. Kuvien siirtämisestä toisilla tavoin kerrotaan lisää kappaleessa 2.4 Digikuvien siirtäminen tietokoneelle muilla tavoin. Picasan verkkoalbumit on puolestaan ainoastaan internetissä toimiva palvelu, johon voi ladata omia kuvia suoraan tai Picasa-ohjelman avulla ja jakaa niitä muiden katseltaviksi. Verkkoalbumeihin kirjaudutaan Google-tilin tunnuksilla osoitteessa: picasaweb.google.com. 2. Picasan käyttöönotto 2.1 Picasan asentaminen Picasan asennustiedosto haetaan internetistä Picasan omilta sivuilta, picasa.google.com, ja ladataan tietokoneelle. Kun asennustiedostoa kaksoisklikataan ensimmäisen kerran, ohjelma asentuu koneelle. Samalla periaatteella tapahtuu myös minkä tahansa muunkin ohjelman asentaminen omalle tietokoneelle. Picasan voi asentaa sekä Windows XP, Vista, 7 tai 8 - että Mac IOS X 10.5 (tai uudempien) -käyttöjärjestelmien koneille. Mobiililaitteille eli tabletille tai älypuhelimelle, Picasa-ohjelmaa ei tällaisenaan saa, vaan niihin voi ladata ainoastaan Picasan verkkoalbumisovelluksia. Picasaa ei tarvitse asentaa kuin kerran kotikoneelle.

4 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 4 Asenna Picasa3 kotikoneellesi seuraavasti: 1. Siirry internetissä osoitteeseen picasa.google.com hakeaksesi ohjelman asennustiedoston. 2. Klikkaa Lataa Picasa -linkkiä. Valitse asennuspaketin tallentaminen tietokoneelle ja tämän jälkeen paikka, johon haluat sen tallentaa (Tallenna nimellä -painike Internet Explorerissa näytön alareunassa). Työpöytä on hyvä tähän tarkoitukseen. Jos asennustiedosto tallentuu automaattisesti, löydät sen todennäköisesti koneesi Ladatut tiedostot -kansiosta. 3. Kaksoisklikkaa työpöydälle ilmestynyttä Picasa-ohjelman asennustiedoston kuvaketta. Asennustiedostot ovat.exe-päätteisiä tiedostoja. 4. Klikkaa Suorita. Klikkaa Hyväksyn. Picasa ehdottaa asennusta omalla nimelläsi varustettuun kansioon C-asemalla. Voit valita tämän klikkaamalla Asenna tai jonkin toisen kohdekansion selaamalla ja sitten klikkaamalla Asenna. 5. Ota rastit pois haluamistasi kohdista viimeistelykkunasta, mutta jätä rasti ainakin ensimmäiseen Luo pikakuvake työpöydälle ja klikkaa Valmis. 6. Työpöydälle ilmestyy Picasa3-kuvake, jota kaksoisklikkaamalla Picasa3 - ohjelma avautuu ensimmäisen kerran. Älä sekoita tätä äsken käytettyyn asennustiedoston kuvakkeeseen.

5 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 5 7. Internetistä ladattua asennuspakettia ei tarvita enää asennuksen jälkeen, joten sen voi poistaa viemästä tilaa, kun asennus on suoritettu. Klikkaa työpöydällä olevan.exe-loppuisen asennuspaketin päällä hiiren oikealla painikkeella ja valitse vasemmalla painikkeella poista. Tiedosto siirtyy roskakoriin, jonka voit sitten tyhjentää. 2.2 Ensimmäinen käynnistys Kun käynnistät Picasan ensimmäistä kertaa kaksoisklikkaamalla ohjelman kuvaketta työpöydällä, saat eteesi tekstin ja vaihtoehdot: Picasa on valmis etsimään kuvia tietokoneestasi: Etsi tietokoneen kaikki kuvat Etsi kuvat vain kansioista Omat tiedostot, Omat kuvatiedostot ja Työpöytä Ensimmäinen vaihtoehto kannattaa valita, jos haluat, että Picasa käy läpi koneen kaikki kansiot ja tiedostot, jolloin kadonneetkin kuvat löytyvät kätevästi. Tällöin ohjelma tuo näkyviin myös kaikki sellaisetkin kuvat, joita et välttämättä enää tarvitse ja haluat poistaa. Jälkimmäinen vaihtoehto on hyvä valinta, jos et halua heti ensimmäisellä ohjelman avauksella kaikkia kuvia näkymään Picasassa. Kuvien näkymistä voi säädellä myös myöhemmin Kansionhallinnasta (ks. s. 14). Seuraavasta valintaikkunasta voit valita Picasan myös kuvankatseluohjelmaksi tietyille kuvatiedostoille, jolloin ne näytetään aina tämän kuvankatselutoiminnon kautta. Jos et halua tehdä tätä, valitse Älä käytä Picasan katselutoimintoa, jolloin kuvat avautuvat johonkin muuhun katseluohjelmaan, esim. Windowsin omaan.

6 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Digikuvien siirtäminen tietokoneelle Picasalla 1) Klikkaa Tuo-painiketta ohjelman vasemmassa yläreunasssa: 2) Valitse Tuo kohteesta -valikosta laite tai väline (esim. kamera, muistikortti, -tikku tai CD), josta olet kuvia koneellesi tuomassa ellei se valikoidu automaattisesti. Esimerkissä kuvia ollaan tuomassa muistikortilta, jonka voit laittaa suoraan koneen muistikorttipaikkaan tai liittää kortin erillisellä muistikortinlukijalla tietokoneeseen. Kuvat voi tuoda koneelle myös irrottamatta muistikorttia kamerasta ja liittämällä kamera johdon avulla koneeseen. Kuvia voi siirtää tietokoneelle Picasan avulla myös mistä tahansa muusta tallennusvälineestä kuin muistikortilta, esimerkiksi muistitikulta tai vaikkapa CD-levyltä. Tällöin on vain valittava kulloinenkin kyseessä oleva väline samasta Tuo kohteesta -valikosta. 3) Valitse Tuo kohteeseen -valikosta tietokoneen kovalevyn kansio, johon haluat kuvat siirtää. Nimeä kansio kohdasta Kansion nimi: Kuvat kannattaa tuoda aina samaan paikkaan eli Omat kuvatiedostot -kansioon, jonka alle voit tehdä uuden kansion ja nimetä sen haluamasi tavalla, esim. päivämäärän tai teeman mukaan. Nämä kuvat näkyvät Picasassa, mutta sijaitsevat tietokoneesi C-asemalla omalla nimelläsi varustetun kansion Kuvat-kansiossa. Voit toki siirtää halutessasi kuvat myös mihin tahansa muuhun aikaisemmin tekemääsi kansioon, valitsemalla Tuo kohteeseen -valikosta kohdan Valitse ja etsimällä sen kautta koneelta sopivan kansion. Parhaiten kuvat säilyvät kuitenkin järjestyksessä, kun siirrät ne aina samaan paikkaan tietokoneellesi.

7 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 7 4) Valitse Tuo kaikki -painikkeella kaikki tuontialueella näkyvät kuvat tai valitse vain kuva tai kuvat, jotka haluat tuoda Picasaan klikkaamalla kuvaa kerran ja sitten Tuo valitut -painiketta. Useamman kuvan saat valittua kerralla, kun valittuasi ensin yhden kuvan pidät Ctrlpainikkeen (control, näppäimistön vasen alareuna) pohjassa ja klikkaat sitten muita haluamiasi kuvia. Ctrl-näppäin toimii samoin muissakin ohjelmissa ja tiedostojen valinnassa. HUOM! Tuo-painikkeet aktivoituvat vasta kun olet nimennyt kansion, johon aiot kuvat tuoda! 2.4 Digikuvien siirtäminen tietokoneelle muilla tavoin Kuvat voi siirtää kamerasta tai muusta välineestä tietokoneelle myös muilla tavoin kuin Picasan avulla: A. Kopioimalla/leikkaamalla ja liittämällä: 1) Liitä kamera johdolla tietokoneeseen. Avaa resurssienhallinta: Käynnistä-painike -> Tietokone. Avaa liittämäsi väline tai uusi asema (esimerkissä kamera) kaksoisklikkaamalla sen kuvaketta tiedostonäkymässä ja 2) avaa sitten muistikortin sisältö tuplaklikkaamalla niin kauan, että päädyt kuvatiedostoihin asti. 3) Kopioi tai leikkaa kuvat ja liitä ne haluamaasi kansioon koneellesi: klikkaa hiiren oikealla painikkeella ja valitse aukeavasta valikosta vasemmalla painikkeella kopioi tai leikkaa siirrettävän kuvan tai kansion päällä. Tee samoin siinä paikassa, johon kuvat haluat siirtää: paina oikeata painiketta ja valitse valikosta vasemmalla liitä. Kuvia voi siirtää myös pitämällä niitä hiirellä kiinni ja raahaamalla niitä paikasta toiseen, tällöin ne vain kopioituvat eivätkä kuvat häviä alkuperäisestä paikastaan, muistikortilta, kuten jos käyttäisit leikkaa-toimintoa. 1) 2)

8 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 8 B. Windows-käyttöjärjestelmän automaattisen tuonnin avulla, jonka valinta aukeaa esiin, kun liität esim. kameran tai muistitikun koneeseen. Klikkaa Tuo kuvat ja paina Tuo. C. Digikameran mukana tulevan oman ohjelman kuvien siirtotoiminnon avulla. 3. Picasa 3: rakenne 3.1 Kuvakirjastonäkymä Toimintapainikkeet Kuvien suodattimet Kuvien haku tunnisteiden avulla Albumiluettelo Albumeita Kansioluettelo Valokuvaalusta Kuvakirjastonäkymä Liukusäädin Jaa verkkoalbumeissa, sähköpostitse, tulosta, vie uuteen kansioon. Henkilöt, paikat, tunnisteet, ominaisuudet

9 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 9 Kun haluat tarkastella kuvia yksityiskohtaisemmin kuvakirjastonäkymässä, sen suurentaminen tapahtuu ruudun oikeassa alareunassa olevalla liukusäätimellä. Jos haluat katsoa yksittäistä kuvaa tarkemmin ja avata sen muokkausnäkymään klikkaa kuvaa kaksi kertaa. Takaisin kuvakirjastonäkymään pääset näkymän vasemmasta yläkulmasta Palaa kuvakirjastonäkymään -painikkeesta. 3.2 Kansiot Picasa-ohjelman kansiot, jotka on merkitty keltaisella symbolilla, sijaitsevat koneesi kovalevyllä, eivätkä itse ohjelmassa; ne vain näkyvät ohjelman kautta. Kansioita Picasassa ei voi muodostaa muulloin kuin tuodessasi kuvia koneellesi ohjelman avulla (ks. s. 6) tai jos viet kuvat uuteen kansioon esim. toiselle tallennusvälineelle. Kansiot näkyvät ohjelmassa, jos olet asettanut kyseisen kansion näkymään Picasan kansionhallinnassa (ks. s.14). Huom! Koska kansioissa olevat kuvat ovat koneellasi olevia alkuperäisiä tiedostoja, niihin tehdyt muutokset ovat aina pysyviä. 3.3 Albumit ja niiden luominen Albumit, jotka on merkitty sinisellä symbolilla, näkyvät vain Picasaohjelmassa, sillä ne eivät ole olemassa koneesi kovalevyllä. Albumit ovat järjestelytyökaluja, joiden avulla voit tehdä erilaisia koosteita ja yhdistelmiä kansioissa sijaitsevista kuvista. Voit siirtää kuvia albumeihin eri kansioista, esim. jostakusta henkilöstä tai tietystä teemasta, ja nimetä albumin haluamallasi tavalla. Albumin kuvat on sitten helppo jakaa Picasan verkkoalbumeissa, sähköpostin liitteenä, tulostaa tai tallentaa uudeksi kansioksi haluamaasi paikkaan koneellesi, koska tällöin erillisiä kuvia ei tarvitse etsiä jokaista erikseen koneen kovalevyltä. Albumeita voi käyttää myös vain katseluun ja kuvien jaottelemiseen arkistoinnin apuvälineenä. Albumit täytyy ensin itse luoda ennen kuin niihin voi siirtää kansioista kuvia. Klikkaa ohjelman vasemmasta ylälaidasta Tiedosto valitse valikosta Uusi albumi tai napsauta -painiketta ohjelman vasemmassa ylälaidassa. Molemmilla tavoilla aukeaa albumin ominaisuudet -ruutu, johon voit nimetä albumin ja lisätä muita sen ominaisuuksia halutessasi. Paina ok, ja uusi albumi on valmis. Kansionäkymässä albumin tai kansion nimen alla näkyvän päivämäärän voit asettaa itse tai sitten voit valita automaattisen päiväyksen albumin ominaisuuksista, jolloin päiväykseksi valikoituu varhaisimmin otetun kuvan ottopäivä. Albumin ominaisuudet -

10 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 10 ikkuna avautuu, kun kaksoisklikkaat albumin nimeä. Samalla tavoin avautuu samanlainen ominaisuusikkuna kansion nimeä tuplaklikkaamalla. 3.4 Kansioiden ja albumien toimintapainikkeet 1. Diaesitys 2. Kuvakollaasi 6. Jaa verkkoalbumi muiden kanssa 3. Elokuvaesitys 4. Tähdellä merkityt kuvat 5. Tallenna muokatut kuvat 1. Diaesitys: Painikkeesta käynnistyy ko. kansion tai albumin kuvista koko näytön kokoinen esitys. Hiirtä liikauttamalla esitys pysähtyy, ja näytön alalaitaan ilmestyy palkki, josta voi muokata diaesityksen ominaisuuksia tai esim. zoomata ja kääntää kuvaa tai siirtyä takaisin edelliseen kuvaan. Esitys jatkuu painamalla palkin keskellä olevaa play - painiketta (nuoli oikealle). Diaesitystä voi käyttää esim. kuvien esittelyyn muille. 2. Kuvakollaasi: Klikkaamalla tätä pääsee luomaan ko. kansion tai albumin kuvista erilaisia kollaaseja. Valittavana on erilaisia valmiita sommitelmia, ja lisäksi voi säätää kollaasin taustan väriä ja kuvien reunuksia. Kollaasin voi sitten tallentaa erillisenä kuvana. Picasa luo kollaaseista oman kansion automaattisesti. 3. Elokuvaesitys: Luo kansion tai albumin kuvista/videoista elokuva. Voit mm. määrittää kuvien vaihtumisnopeuden ja tyylin ja lisätä elokuvaan koneellasi olevaa musiikkia. 4. Tähdellä merkityt kuvat: Painikkeesta voit valita kaikki kansiossa tai albumissa olevat aiemmin tähdellä merkitsemäsi kuvat. Tähdellä voi esim. merkata kuvat, jotka ovat erityisiä ja tärkeitä itselle. 5. Muista tallentaa muokkaamasi kuvat tästä painikkeesta. 6. Jaa: Tällä painikkeella voit kopioida kuvat verkkoalbumiin ja jakaa ne ystävillesi. Saman tehtävän ajaa kuvakirjastonäkymän alalaidassa oleva vihreä Jaa-painike.

11 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Kuvien muokkaustoiminnot Picasassa on muutamia helppokäyttöisiä kuvankäsittelytoimintoja, jotka saa näkyviin tuplaklikkaamalla haluamaasi kuvaa. Kuvankäsittelyn avulla voit esimerkiksi poistaa Takaisin kuvakirjastonäkymään Välilehdet Viimeksi tehdyn muokkauksen kumoaminen salamavalon aiheuttamaa punasilmäisyyttä tai rajata kuvaa. Säätö-välilehdeltä löytyy liukusäätimiä, joiden avulla voit muuttaa esimerkiksi kuvan värilämpötilaa tai valoisuutta. Muilla välilehdillä on työkaluja, joilla voit mm. terävöittää kuvaa, muuttaa sen mustavalkoiseksi tai kokeilla joitain erikoisefektejä kuviin. Voit myös kumota tekemäsi muutokset jälkikäteen. Kuvakirjasto-näkymään pääset takaisin vasemman yläkulman painikkeella. Muista tallentaa tekemäsi muokkaukset siirtymällä takaisin kuvakirjastonäkymään ja klikkaamalla kansion tai albumin nimen alla olevaa -painiketta. Picasa tekee tällöin alkuperäisestä kuvasta varmuuskopion erilliseen kansioon. Voit siis vielä palauttaa alkuperäisen kuvan, vaikka olisit jo tallentanut tekemäsi muokkaukset.

12 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Kuvien järjestäminen 4.1 Kuvien siirtäminen albumeihin Kun siirrät ensimmäistä kuvaa uuteen albumiin, täytyy ko. albumi valita ruudun vasemman ylälaidan albumiluettelosta raahamalla kuva tätä kautta albumiin. Seuraavat kuvat voit raahata suoraan Kuvakirjastonäkymän kautta. Uutta albumia ei ole välttämätöntä joka kerran tehdä, vaan voit myös lisätä kuvia vanhoihin jo aikaisemmin tekemiisi albumeihin. Kuvien raahaaminen tapahtuu pitämällä hiiren vasenta painiketta pohjassa kuvan päällä ja samalla vetämällä sitä haluamaasi albumiin mistä tahansa kansiosta. Päästä lopuksi vasen painike irti valitsemassasi albumissa, jolloin kuva kopioituu haluamaasi paikkaan. Alkuperäinen kuva koneen kovalevyllä ei muuta sijaintiaan, koska albumiin viedyt kuvat ovat vain kopioita alkuperäisistä. Kuvakirjastonäkymässä olevia kuvia voi siirtää myös albumin tai kansion sisällä raahaamalla niitä haluamaansa kohtaan. Tällä tavalla voit vaikuttaa siihen, missä järjestyksessä kuvat näkyvät diaesityksessä. Muista, että jos kuvia siirtää kansioiden välillä, ne siirtyvät myös tietokoneen kovalevyllä uuteen paikkaan! 4.2 Kuvien piilottaminen ja poistaminen Piilottaminen: Klikkaa kuvaa albumissa tai kansiossa hiiren oikealla painikkeella valitse vasemmalla painikkeella Piilota. Kuvaa ei näytetä Picasassa, mutta se säilyy kiintolevyllä. Kuvan palauttaminen näkyviin: Klikkaa kuvaa albumissa tai kansiossa hiiren oikealla painikkeella valitse vasemmalla painikkeella Näytä. Kuvan poistaminen albumista: klikkaa albumissa olevaa kuvaa hiiren oikealla painikkeella valitse vasemmalla painikkeella Poista albumista. Huom! Kuva poistuu vain albumista, ei kansiosta! Kuvien poistaminen kansiosta: Klikkaa kuvaa kansiossa hiiren oikealla painikkeella valitse vasemmalla painikkeella Poista levyltä. Huom! Kuva poistuu tällöin lopullisesti tietokoneen kiintolevyltä eli kansiosta (ja samalla albumista), joten käytä siis harkiten!

13 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Kuvien hallinta 5.1 Kuvien nimeäminen Kun kuvia alkaa olla paljon Picasan kirjastonäkymässä, kuvatekstin avulla voit hakea niitä kätevästi hakutoiminnon avulla. Kuvateksti ei muuta kuvan tiedostonimeä, eikä se näy muualla kuin Picasassa. Ennen kuvien nimeämistä valitse yläpalkista Näytä Pikkukuvan kuvateksti Kuvateksti. Tuplaklikkaa kuvaa jonka haluat nimetä. Avautuvassa muokkausnäkymässä klikkaa kuvan alla olevaa Laadi kuvateksti -tekstiä. Kirjoita haluamasi kuvateksti ja paina Enter-painiketta. 5.2 Henkilöt, paikat, tunnisteet ja ominaisuudet Näiden toimintojen avulla voit identifioida kuvia eri tavoin ja hakea niitä sitten hakutoiminnon avulla ) Henkilöt: valitse kuva, jossa on kasvoja ja paina Henkilöt. Pääset nimeämään kuvassa olevat henkilöt. Picasa muistaa nimeämiesi henkilöiden kasvot, ja ehdottaa heidän nimiään kun lisäät seuraavan kuvan, jossa on sama henkilö. 2) Paikat: Valitse kuva, johon haluat tallentaa paikkatiedon ja paina Paikat. Ruudun reunaan avautuu Google Maps, ja voit etsiä sieltä haluamasi paikan, ja sijoittaa kuvan kartalla. Kuvaan tallentuu tämä paikkatieto, jonka avulla kuvia voi etsiä. 3) Tunnisteet: Voit antaa kuville tunnistesanoja, jolloin kuvien löytäminen on helppoa hakutoiminnon sanahaun avulla. 4) Ominaisuudet: Klikkaamalla ominaisuudet, saat sivupalkkiin näkyviin kuvan tiedot, mm. kuvauspäivämäärän, kameran kuvaustiedot jne.

14 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Suodattimet ja hakutoiminto ) Suodattimien avulla saat näkyviin tietynlaiset kuvat: tähdellä merkityt, verkkoalbumeihin ladatut, henkilöt, elokuvat ja paikkatiedolla merkityt. 2) Liukusäädin edellisen toiminnon vieressä suodattaa kuvia päivämäärän mukaan. Liuku vasemmalla näyttää kaikki kuvat, ja liukua oikealle siirtämällä vanhemmat kuvat suodattuvat pois, ja vain tuoreimmat näkyvät. 3) Hakutoiminnon avulla löydät helposti nimeämäsi kuvat, kansiot ja albumit kirjoittamalla kuvan, tunnisteen, kansion tai albumin nimen hakukenttään. 5.4 Kansionhallinta Myöhemmin kun käytät Picasaa omalla koneellasi, voit säädellä eri kansioiden ja niiden sisältämien kuvien näkyvyyttä kuvakirjastonäkymässä käyttämällä em. kansionhallintaa apunasi. Klikkaa Työkalut Kansionhallinta Picasan valikkoriviltä ja saat esiin kansioidenhallinta-nimisen ikkunan. Kansionhallinnassa vasemmalla näkyvät oman koneesi eri asemat ja niiden sisältämät kansiot kansioluettelossa. Voit säädellä niiden näkyvyyttä valitsemalla tietyn kansion tai koko aseman ja klikkaamalla oikealta joko Skannaa kerran -, Poista Picasasta - tai

15 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 15 Skannaa aina -vaihtoehtoa. Ensimmäinen vaihtoehto tarkoittaa, että Picasa skannaa vain kerran jonkin tietyn kansion. Tämä kannattaa valita kansioon, johon et enää aio lisätä kuvia. Kun olet ensimmäisellä Picasan käynnistyskerralla valinnut vaihtoehdon Etsi tietokoneen kaikki kuvat, silloin kaikki tarpeelliset kuvat näkyvät Picasassa ja kun et enää lisää kansioon kuvia, niitä ei enää tarvitse skannata sieltä uudestaan. Tällöin Picasa ei käy näitä kansioita läpi aina uudestaan ja uudestaan käynnistettäessä. Toinen vaihtoehto Poista Picasasta kannattaa valita, jos haluat, että jonkin kansion kuvat eivät ollenkaan näy Picasan kuvakirjastonäkymässä. Vaihtoehto Skannaa aina on hyvä valinta sellaiselle kansiolle, johon tuot uusia kuvia. Näiden kaikkien vaihtoehtojen alapuolella on Kasvontunnistus-painike, jonka avulla saat joko automaattisen kasvontunnistuksen päälle tai pois päältä. Kun kasvontunnistus on päällä Picasa tekee automaattisesti kasvoiksi tunnistamistaan kuvista Henkilöt-nimisen kansion. 5.4 Varmuuskopiointi Varmuuskopioinnin avulla on helppo polttaa cd- tai dvd-levylle tai tallentaa muulle tallennusvälineelle kopiot kaikista kuvistasi. 1. Työkalut Varmuuskopioi kuvat. Kuvakirjastonäkymän ohjelmaikkunan alareunaan tulee näkyviin ohjattu varmuuskopiointitoiminto. 2. Valitse Sarja, johon kuvat ja muut tiedostot kopioidaan. Sarjan idea on siinä, että kun kuvat on kerran varmuuskopioitu esimerkiksi cd:lle, jatkossa voidaan kopioida vain uudet kuvat. Samaa sarjaa käytettäessä Picasa muistaa, mitä on jo varmuuskopioitu, eikä kopioi aikaisempia kuvia uudelleen. 3. Ensimmäistä varmuuskopiointia tehdessäsi napsauta Valitse kaikki -painiketta. Jos kuvat jostakin syystä halutaan kopioida uudelleen, luodaan sitä varten Uusi sarja. 1. Napsauta Uusi sarja -painiketta, niin pääset määrittelemään, millä asetuksilla varmuuskopiointi tehdään. 2. Anna sarjalle nimi, vaikkapa Varmuuskopiot.

16 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Valitse sitten, mihin kuvat on tarkoitus varmuuskopioida, cd- tai dvd-levylle, muistitikulle tai vaikkapa ulkoiselle kovalevylle. Jos haluat varmuuskopioida kaiken Picasaan tuomiesi kuvakansioiden sisällön (myös mahdolliset videoleikkeet) anna Kaikki tiedostotyypit -valinnan olla päällä. 4. Klikkaa Luo -painiketta, niin pääset takaisin varmuuskopiointi -näkymään 5. Picasa näyttää vasemman reunan kansioluettelossa valintamerkin kansion nimen edessä, että kaikki kansiot on valittu. Voit vielä jättää yksittäisiä kansioita huomioitta napsauttamalla valintamerkin pois niiden edestä. 6. Varmuuskopiointi on nyt valmis, jos kopioit muistitikulle tai ulkoiselle kovalevylle. Jos valitsit polttamisen cd- tai dvd-levylle valitse vielä Polta, jolloin cd/dvdasemassa pitää olla levy. Seuraavalla kertaa varmuuskopioidessasi ohjelma näyttää vain uusia kuvia sisältävät kansiot. 6. Kuvien jakaminen 6.1 Sähköpostitse Kun lähetät sähköpostin liitetiedostona kuvia, kiinnitä huomiota niiden kokoon, sillä tiedostokooltaan suuret kuvat voivat tukkia vastaanottajan postilaatikon. Jos lähettämisen tekee Picasasta käsin, ohjelma huolehtii kuvien pienentämisestä automaattisesti. 1. Valitse kuvat. Jos kuvia on eri kansioista, vedä kuvat ensin kuva-alustalle. 2. Klikkaa Sähköposti-painiketta palkki näyttää sähköpostiohjelmat Outlookin ja Gmailin. 3. Valitse Outlook tai Gmail sen mukaan kumpi sähköposti on käytössäsi, kirjoita vastaanottajan sähköpostiosoite, viestisi ja lähetä sähköposti. Picasa pienentää oletuksena kuvat pidemmältä sivultaan 480 pikselin kokoon. Kokoa voi muuttaa valinnalla Työkalut Asetukset avautuvan ikkunan Sähköposti -välilehdellä. Jos vastaanottaja haluaa tulostaa kuvat, voit pienentää suuren kuvan pikseli- ja samalla tiedostokokoa Picasan avulla siten, että sen tulostuskoko on vielä riittävä. 1. Valitse haluamasi kuvat kuvakirjastonäkymästä ja raahaa ne valokuva-alustalle. 2. Klikkaa Vie -painiketta 3. Valitse vientikansion sijainti selaa-painikkeen avulla 4. Kirjoita kuvien kansiolle nimi, esim. Sähköposti ja päiväys.

17 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Muuta kokoon vedä liukusäädin niin oikealle kuin se menee. Kuvista tulee pidemmältä sivultaan 1600 pikselin kokoisia eli riittää esim. 10x13 cm tai 10x15 cm kokoisiksi kuviksi tulostettuina. 6. Klikkaa Ok. 6.2 Picasa verkko-albumeissa 1. Raahaa kuvat valokuva-alustalle. 2. Klikkaa vihreätä Jaa-painiketta. 3. Kirjaudu. (Huom! Kirjautuminen onnistuu ainoastaan Google-tilin tunnuksilla.) 4. Täytä Lähetä Picasa verkkoalbumeihin -ikkuna: Anna albumille otsikko. Valitse kuvien lähetyskoko (suositus 1600 pikseliä) ja albumin näkyvyys: Vain sinä => kuvat näkyvät vain albumin omistajalle Rajoitettu => kuvat näkyvät vain henkilöille, jotka ovat saaneet lähettämäsi kutsun sähköpostiinsa ja joilla on Google-tili Rajoitettu, jokainen linkin saanut => kuvat näkyvät vain henkilöille, jotka ovat saaneet lähettämäsi linkin osoitteen Julkinen verkossa => näkyy kaikille Picasa-verkkoalbumin käyttäjille 4. Klikkaa Jaa 5. Eteesi ilmestyy Lähetyksenhallinta -ikkuna, josta voit klikata Katsele verkossa - painiketta, jolloin Internet-selain avautuu, ja näet verkkoalbumiin lataamasi kuvat. Picasan verkkoalbumeista käsin voit jakaa myös kuviasi, lähettämällä kutsun vastaanottajan sähköpostiin tulla katsomaan tiettyä albumiasi 1. Kirjaudu verkkoalbumeihin. 2. Klikkaa Jaa-painiketta. 3. Kirjoita vastaanottajien sähköpostiosoite/sähköpostiosoitteet. 4. Halutessasi voit kirjoittaa viestin. 5. Klikkaa Jaa sähköpostitse-painiketta. 6.3 Google+ -palvelussa Jos olet rekisteröitynyt Google+ -palveluun, olet samalla rekisteröitynyt Picasaverkkoalbumeihin. Jos olet aikaisemmin rekisteröitynyt Picasa-verkkoalbumeihin ja sen jälkeen myös Google+ -palveluun, Picasa lähettää kuvasi automaattisesti Google+ -palveluun. Näet verkkoalbumisi kuvat siis myös Google+-palvelussa ja toisinpäin eli Google+-palveluun ladatut kuvat ja videot ovat käytettävissä myös Picasa-verkkoalbumeissa.

18 DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN Digikuvatietoa internetistä ja kirjoista Ilmaisia kuvankäsittely- ja arkistointiohjelmia: picasa.google.fi jalbum.net (engl.) (engl.) personal.inet.fi/palvelu/paintnet/ (suomenkielinen ohje edelliseen ohjelmaan) Verkkoalbumeita: picasaweb.google.com (engl.) photobucket.com (engl.) Verkkosivuja: (engl.) (engl.) (engl.) Kirjoja: Flyktman, Reima: Digikamera tehokäytössä, Flyktman, Reima: Digikuvaus, Flyktman, Reima: Suuri digikuvauksen käsikirja, Koli, Antti: Starttiopas digikuvaukseen, Koli, Antti: Digikuvaus & seniori, Punkari, Pekka: Digikamerakoulu: ota vaikuttavia valokuvia, Punkari, Pekka: Uusi digifotokoulu, 2008.

KUVANKÄSITTELYN ALKEET

KUVANKÄSITTELYN ALKEET KUVANKÄSITTELYN ALKEET SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi KUVANKÄSITTELYN ALKEET 2 SISÄLTÖ 1. Johdanto... 3 2. Picasan kuvankäsittelytoiminnot...

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014 Opas versiolle 8.1 Päivitetty 11.6.2014 Sisältö JOHDANTO... 1 YLEISTÄ... 1 WINDOWS-VERSIOT... 2 MODERN-KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 Aloitusnäyttö... 3 Kaikkien sovellusten näyttäminen... 4 Navigointi käyttöliittymässä...

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/36 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 7 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset... Opas käyttäjälle 2 Optima Opas käyttäjälle Sisällysluettelo 1 1 Yleistä Optimasta... 7 1.1 Laitteistovaatimukset... 8 1.2 Sisäänkirjautuminen... 8 1.3 Optiman käyttöliittymä... 8 2 Optiman eri objektityypit...

Lisätiedot

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA EXCEL- TAULUKKOLASKENTA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) Excel-taulukkolaskenta ja sen käyttöliittymä... 1 Tiedoston avaaminen,

Lisätiedot

Thunderbird. Asennus ja käyttöönotto. Oppaassa kuvataan kaikki vaiheet kuvakaappauksin yksinkertaisia esimerkkejä käyttämällä.

Thunderbird. Asennus ja käyttöönotto. Oppaassa kuvataan kaikki vaiheet kuvakaappauksin yksinkertaisia esimerkkejä käyttämällä. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Thunderbird Asennus ja käyttöönotto Tämä on käyttöopas Mozilla Thunderbird sähköpostiohjelman

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

Sisällysluettelo. www.firstbeat.com

Sisällysluettelo. www.firstbeat.com Firstbeat Hyvinvointianalyysi Käyttäjän opas tammikuu 2015 1 Sisällysluettelo Johdanto... 3 1. Järjestelmävaatimukset... 4 2. Käytön aloittaminen... 5 2.1 Adobe Flash Player -ohjelmiston asentaminen...

Lisätiedot

Käyttöohje CSI LakiMies. Versio 2.7 Joulukuu 2012

Käyttöohje CSI LakiMies. Versio 2.7 Joulukuu 2012 Käyttöohje CSI LakiMies Versio 2.7 Joulukuu 2012 (1/118) Sisällysluettelo 1 Ohjelmiston yleiset toiminnot... 4 1.1 Ohjelmiston rakenne... 4 1.2 Perustoiminnot... 6 1.2.1 Listatoiminnot... 6 1.2.2 Ikkunatoiminnot...

Lisätiedot

SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT

SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38PL 132 33721 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi 2 Sisällys Mikä on Skype?... 3 Käyttääksesi Skypeä tarvitset:...

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 1 Taseri 5.0 Käyttöohje Taseri 5.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Ulvilantie 27f

Lisätiedot

Tietokone avuksi ja iloksi

Tietokone avuksi ja iloksi Tietokone avuksi ja iloksi - myös omien luovien tuotosten teossa Ensimmäinen Tietokone avuksi ja iloksi opasti käyttämään tietokonetta, hakemaan tietoa verkosta ja käyttämään verkkopalveluita. Nyt käsissäsi

Lisätiedot

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007 Isolta Oy www.isolta.fi 1 Sisällys Arkhimedes-taloushallinto yleisesti 3 1. Johdanto 3 1.1. Järjestelmävaatimukset 3 1.2. Asennus 3 1.3. Tervetuloa-ruutu 4 1.4. Perustiedot

Lisätiedot

2. Luku Digitaalista kuvitusta...5 Kuvan siirto kamerasta tietokoneelle Kuvankäsittely Sähköposti ja Internet Kuvien esittäminen Tulostaminen

2. Luku Digitaalista kuvitusta...5 Kuvan siirto kamerasta tietokoneelle Kuvankäsittely Sähköposti ja Internet Kuvien esittäminen Tulostaminen SISÄLTÖ Johdanto...1 Tietokone avuksi ja iloksi - myös omien luovien tuotosten teossa 1. Luku Osaatko imuroida, polttaa ja skannata?...2 Tiedon tallentaminen CD:lle ja DVD:lle Ohjelmien asennus Windows-ympäristössä

Lisätiedot

Pääkohdat PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA

Pääkohdat PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA Pääkohdat Tobii Communicator 4 Ajotila Tämä on ohjelman käyttötila tai käyttäjän tila, jossa muokattuja ja tehtyjä sivuja voidaan käyttää. Kun painikkeita

Lisätiedot

Windows 7 1. WINDOWS 7 PERUSTEET... 1 Työpöytä... 1. Kuvakkeet... 11

Windows 7 1. WINDOWS 7 PERUSTEET... 1 Työpöytä... 1. Kuvakkeet... 11 Windows 7 1 SISÄLLYSLUETTELO WINDOWS 7 PERUSTEET... 1 Työpöytä... 1 Kuvakkeet... 1 Käynnistä-valikko... 1 Vasen puoli... 1 Oikea puoli... 2 Tehtäväpalkki (Taskbar)... 3 Pienoisohjelmat... 5 Pienoisohjelmien

Lisätiedot

ImageBrowser EX -käyttöopas

ImageBrowser EX -käyttöopas ImageBrowser EX -käyttöopas ImageBrowser EX CameraWindow CEL-SS4RA60 Perus Käyttöoppaan käytännöt ja oppaassa siirtyminen Tämän käyttöoppaan käytännöt Käyttöoppaassa siirtyminen Tuetut käyttöjärjestelmät

Lisätiedot

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 Taseri PRO 2.0 Käyttöohje Taseri PRO 2.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 T A S E R I P R O Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media

Lisätiedot

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto)

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) Tämä on Wikikirjaston GIMP-kirjan (http://fi.wikibooks.org/wiki/gimp) tulostettava versio. GIMP on avoimeen lähdekoodiin perustuva ilmainen kuvankäsittelyohjelma.

Lisätiedot

iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi.

iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi. iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi. 1 Sisältö Luku 1 3 Tervetuloa käyttämään iweb-ohjelmaa 3 Tietoja iwebistä 3 Mitä opit 4 Ennen kuin aloitat 4 Mitä tarvitset

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot