Yhteiset Lapsemme ry

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yhteiset Lapsemme ry 27.4.2016"

Transkriptio

1 Yhteiset Lapsemme ry TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2015 MISSIO Yhteiset Lapsemme edistää monikulttuuristen lasten hyvinvointia vaikuttamalla eri tavoin suomalaisessa yhteiskunnassa ja haluaa antaa tuen tarpeessa oleville lapsille mahdollisuuksia hyvään elämään VISIO Yhteiset Lapsemme on johtava monikulttuuristen lasten hyvinvoinnin edistäjä Suomessa sekä luotettava ja aktiivinen lasten asioiden puolestapuhuja myös kansainvälisesti Yleistä Yhteiset Lapsemme ry on vuonna 1988 perustettu, poliittisesti, uskonnollisesti ja ideologisesti sitoutumaton valtakunnallinen lastensuojelujärjestö. Toiminnallaan yhdistys edistää monikulttuuristen lasten hyvinvointia Suomessa ja on mukana vahvistamassa lasten oikeuksia myös kansainvälisesti. Tarjoamme monikulttuurisille lapsille ja perheille toimintaa ja tukipalveluja. Muualta Suomeen muuttaneiden lasten ja perheiden kotoutuminen edistyy ja syrjäytymisen riski pienenee. Adoptiovanhempien valmiudet erityiseen vanhemmuuteen vahvistuvat ja adoptiolasten- ja perheiden hyvinvointi lisääntyy. Yhteiset Lapsemme toiminnan tuloksena yhteiskunnan ilmapiiri kehittyy entistä moniarvoisemmaksi ja välittävämmäksi. Yhteiskunnan tietoisuus monikulttuuristen lasten taustasta johtuvista epäkohdista ja valmius niiden poistamiseen lisääntyy. Monikulttuuristen perheiden ja lasten hyvä ja tasavertainen elämä hyväksyvässä ympäristössä mahdollistuu.

2 2 Toimintavuosi 2015 Vuoden 2015 aikana Yhteiset Lapsemme ry vahvisti edelleen rasisminvastaista vaikuttamistyötään. Erityisesti Ole rohkea ja reilu työpajatoiminta vahvistui osana yhdistyksen toimintaa. Pajatoimintaa tehtiin tunnetuksi eri tapahtumissa ja sitä vahvistettiin mm. oppilaitosyhteistyöllä. Pajoja ohjattiin pääkaupunkiseudun päiväkodeissa ja kouluissa useita kymmeniä. Spoken wordvideoteos Mä puhun samaa kieltä tavoitti suuren joukon katsojia yleisötapahtumissa ja kouluvierailuilla. Adoptiotoiminnassa näkyi yleinen adoptiomäärien muutos, ja mm. valmennuskurssien kysyntä olikin lievässä laskussa. Samalla toimintamuotoja kehitettiin vastaamaan entistä paremmin tämän päivän tarpeita. Suomen kehitysyhteistyölinjausten muuttuessa Yhteiset Lapsemme ry:n Bolivian kehitysyhteistyö sai mahdollisuuden jatkaa edelleen ainakin kuluvan hankekauden ( ) loppuun. Monikulttuuriset perheet ja lapset saivat tarpeitaan vastaavaa tukea kahdessa lastenkodissamme sekä Monikulttuurisessa perhekeskuksessa. Vuoden lopulla aloitettiin yhteistyö Maahanmuuttoviraston kanssa ilman huoltajaa Suomeen saapuville alaikäisille turvapaikanhakijoille tarkoitetun ryhmäkodin perustamiseksi. Vuosi 2015 oli Yhteiset Lapsemme ry:n 28. toimintavuosi ja yhdistyksen strategiakauden ( ) viimeinen vuosi. Vuoden 2015 lopussa yhdistykseen kuului 830 jäsentä. TOIMINTA VUONNA 2015 Yhteiset Lapsemme ry:n strategian mukaiset toiminnot olivat - vaikuttamistyö ja kansalaistoiminta - kansainväliseen adoptioon liittyvä toiminta - monikulttuurinen lastensuojelu - kansainvälinen toiminta Yhdistyksen tiedotus ja viestintä, koulutus- ja julkaisutoiminta, kehittämistoiminta sekä tutkimukseen liittyvä toiminta ja varainhankinta tukivat kokonaisvaltaisesti näitä toimintoja.

3 3 Kansalaistoiminta ja vaikuttaminen Kansalaistoiminnan ja vaikuttamistyön tavoitteena oli entisestään vahvistaa Yhteiset Lapsemme ry:tä vahvana monikulttuuristen lasten hyvinvoinnin ja oikeuksien puolestapuhujana suomalaisessa kansalaisyhteiskunnassa. Lisäksi tavoitteena oli vahvistaa monikulttuuristen lasten ja nuorten oman äänen kuuluvuutta sekä lisätä tietoisuutta jokaisen vastuusta turvallisen kasvuympäristön luomisessa monikulttuuriselle lapselle. Toteutus / mitä teimme Järjestimme kolme Ole rohkea ja reilupajaohjaajakoulutusta. Tulokset Koulutimme 30 uutta työpajaohjaajaa. Joukkoomme liittyi uusia jäseniä ja vapaaehtoisia. Ohjasimme yhteensä 44 Ole rohkea ja reilu-pajaa päiväkodeissa ja kouluissa. Toteutimme yhteistyössä Kallion ilmaisutaidon lukion kanssa hankkeen, jonka lopputuloksena valmistui spoken word-esityksistä koottu videoteos Mä puhun samaa kieltä. Teoksen ensiesitys oli Nuorisokeskus Hapessa. Kouluvierailujen ja aamunavausten (8) sekä monien tapahtumien (mm. Taiteiden yö, SPR:n asennematkan päätöskonsertti Savoyssa, FemF-tapahtuma) lisäksi teos esitettiin mm. Lukuinto-vuoden päätöstapahtumassa. Lisäksi teoksen yksittäiset tekijät esittivät sitä eri yhteyksissä (mm. Yhdysvaltojen Suomen suurlähetystö). Aineistoa käytettiin myös itsenäisesti useassa koulussa. Kehitimme edelleen monipuolista työpajaaineistoa. Teimme Mä puhun samaa kieltäteoksen keskusteluaineiston. Toimimme aktiivisesti osana rasisminvastaista verkostoa. Olimme mukana SPR:n Ei rasismille! -hankkeen tapahtumissa. Olimme mukana Toisenlaiset joulukortit-hankkeessa. Pajatoiminta, kouluvierailut ja aamunavaukset tavoittivat 900 koululaista, nuorta ja päiväkotiikäistä lasta. Kouluvierailut vahvistivat osallistujien ymmärrystä rasismiin ja syrjintään puuttumisen merkityksestä. Suuren yleisön tietoisuus syrjinnän kokemuksesta vahvistui. Toiminnalla oli vaikutusta välittävän ja suvaitsevan ilmapiirin vahvistumiseen. Mahdollistimme yhteisöllisyyden, osallisuuden ja vaikuttamisen kokemuksia. Tapahtumat tavoittivat satoja osallistujia.

4 4 Kansainväliseen adoptioon liittyvä toiminta Kansainväliseen adoptioon liittyvässä toiminnassa keskeiset toimintamuodot olivat edelleen adoptiokuraattoritoiminta ja adoptiovalmennuskurssit. Muita adoptioon liittyviä toimintamuotoja olivat adoptionhakijoille ja adoptiovanhemmille suunnatut vertaisryhmätoiminta, luento- ja koulutustilaisuudet ja muut tilaisuudet. Adoptiokuraattoritoiminnan tavoitteena oli tarjota adoptionhakijoille, adoptiovanhemmille ja adoptoiduille oikea-aikaista ja helposti tavoitettavaa tukea arjessaan. Adoptiokuraattoritoiminnan tarkoituksena oli myös lisätä lasten ja perheiden kanssa työskentelevien ammattilaisten adoptioosaamista. Adoptiovanhemmat olivat yhteydessä mm. lapsen biologiseen taustaan ja juurimatkoihin, lapsen terveyteen ja kiintymyssuhteeseen sekä koulunkäyntiin ja päivähoitoon liittyvissä kysymyksissä. Keskusteluapua haettiin myös esimerkiksi omaan jaksamiseen ja parisuhteeseen liittyen. Adoptionhakijoiden yhteydenotot käsittelivät mm. adoptioprosessin eri vaiheita, adoptiolasten terveyttä sekä tuen ja valmennuksen tarvetta. Aikuisten adoptoitujen yhteydenottojen määrä kasvoi edellisestä vuodesta, ja ne liittyivät enimmäkseen omaan biologiseen taustaan ja tietojen saantiin siitä (kotimainen adoptio). Adoptiovalmennuksen tavoitteena oli täydentää lakisääteistä kansainvälisen adoption prosessia ja vahvistaa tulevien adoptiovanhempien valmiuksia ja tietoisuutta. Adoptiovalmennuksessa käsiteltäviä aiheita olivat mm. ennakkoluulot ja rasismi, adoptoitavien lasten taustat, adoptiovanhemmuuden erityispiirteet, adoptiolasten erityisen tuen tarpeet ja kansainvälisen adoption eettiset kysymykset. Kaikilla adoptiovalmennuskursseilla oli aikuisen adoptoidun vierailu. Yhteistyö muiden adoptiotoimijoiden kanssa oli vilkasta ja tuloksellista. Yhteistyön merkitys korostui erityisesti adoptiokuraattoritoiminnan ohjausryhmässä sekä erilaisten tilaisuuksien ja koulutuspäivien järjestämisessä ja kansallisen adoptio-ohjelmaehdotuksen suunnittelussa. Yhteiset Lapsemme ry:llä oli edustus adoptiolautakunnan kansainvälisten asioiden jaostossa ja täysistunnossa.

5 5 Toteutus / mitä teemme Vuoden aikana adoptiokuraattori sai 178 (178 vuonna 2014) yhteydenottoa. Suurin osa soittajista, 93 (95), oli adoptioäitejä. Seuraavaksi eniten yhteydenottoja tuli aikuisilta adoptoiduilta 33 (21) ja adoptionhakijoilta 24 (38). Adoptiokuraattoriin olivat yhteydessä myös ammattilaiset 17 (13) ja adoptioisät 9 (8). Muita yhteydenottoja tuli kaksi. Adoptiokuraattori osallistui koulutuksiin, tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Järjestimme seitsemän adoptiovalmennuskurssia (kaksi viikonloppua) eri puolilla Suomea. Yksi kurssi on ruotsinkielinen. Järjestimme yhteistyössä muiden adoptiotoimijoiden kanssa adoptiopäivän hakijoille, kaksi adoptiotilaisuutta adoptioperheiden läheisille (toinen ruotsinkielinen) sekä kaksi luento- ja keskustelutilaisuutta. Tulokset Adoptionhakijat, -perheet ja adoptoidut saivat oikea-aikaista ja helposti tavoitettavaa tukea. Ammattilaisten tiedot adoption erityiskysymyksistä lisääntyivät. Tietoisuus adoptiokuraattoritoiminnasta lisääntyi. Valmennuskursseille osallistui yhteensä 97henkilöä. Tilaisuuksiin osallistui yhteensä 250 henkilöä. Tulevien adoptiovanhempien tietoisuus adoptiolasten erityisen tuen tarpeista ja omista voimavaroista lisääntyi ja adoptiovanhemmuuden valmiudet vahvistuivat. Adoptiohakijoiden keskinäiset verkostot kehittyivät. Kehitimme edelleen ammatillista ja ohjattua vertaistoimintaa ja järjestimme adoptionhakijoille ja -vanhemmille ja läheisille sekä ammattilaisille. Osallistuimme kansallisen adoptioohjelmaehdotuksen suunnitteluun. Ehdotus toimitettiin laajalle joukolle päättäjiä. Adoptioperheiden ja -lasten sekä heidän läheistensä keskinäinen vuorovaikutus, adoptiotietoisuus ja osaaminen lisääntyvät. Yleinen tietoisuus adoptiosta lisääntyi. Monikulttuurinen lastensuojelu Yhteiset Lapsemme ry:n monikulttuurinen lastensuojelutoimintaan kuuluu kaksi lastenkotia Monikulttuurinen Koti Ilola Sipoossa ja Monikulttuurinen Koti Laurila Hyvinkäällä. Molemmat lastenkodit ovat erikoistuneet monikulttuuristen lasten ja nuorten sijaishoidon erityiskysymyksiin. Samalla kotien arki antaa eväitä itsenäiseen aikuisuuteen suomalaisessa yhteiskunnassa. Sijoitettujen lasten monikulttuuriset perhetaustat vaihtelevat. Osa lapsista on sijoitettu perheistä, joissa vanhemmat ovat muuttaneet Suomeen, osa lapsista on itse syntynyt ulkomailla, osalla lapsista ei ole Suomessa perheenjäseniä lainkaan. Lastenkodeissa on osaamista huomioida eri tavoin ongelmallisista perhetilanteista sijoitettujen lasten monikulttuurinen tausta. Yhteydenpitoa perheisiin ja läheisiin tuetaan mahdolliset kulttuuriset erityispiirteet huomioon ottaen. Joillain lapsista on tukiperhe.

6 6 Helsingin Vuosaaressa toimiva Monikulttuurinen perhekeskus palvelee pääkaupunkiseudun venäjänkielisiä ja kaksikielisiä (venäjä-suomi) lapsiperheitä. Vuoden lopussa aloitettiin yhteistyössä Maahanmuuttoviraston kanssa ilman huoltajaa Suomeen tuleville alaikäisille turvapaikanhakijoille tarkoitetun ryhmäkodin perustaminen. Toimintaa varten vuokrattiin kiinteistö Vihdistä, henkilökunta rekrytointiin ja kiinteistö laitettiin toimintavalmiiksi joulukuun aikana. Ensimmäiset työntekijät aloittivat työnsä myös joulukuussa. Varsinaisesti toiminta käynnistyi vasta vuoden 2016 puolella. Monikulttuurinen Koti Ilola Ilolassa oli vuoden aikana sijoitettuna yhteensä kuusi, iältään vuotiasta lasta ja nuorta. Lapset olivat perhetaustaltaan somalialaisia ja kongolaisia. Yksi nuorista muutti loppuvuodesta nuorten tukiasuntoon harjoittelemaan itsenäisempää asumista. Toimintavuoden aikana keskeistä oli turvallisen ja vuorovaikutuksellisen arjen, turvallisten rutiinien ja mielekkään harrastustoiminnan mahdollistaminen lapsille. Toteutus / mitä teimme Ilolassa puututtiin matalalla kynnyksellä ristiriitoihin. Terveellisiä elämäntapoja tuettiin pitämällä kiinni ruokailu- ja nukkumaanmenoajoista sekä elokuvien ikärajoista. Asuinympäristöä siistittiin pienillä remonteilla ja uudistuksilla. Jokaisella Ilolan lapsella oli vähintään yksi harrastus, ja yhteiseen toiminnalliseen vapaa-aikaan panostettiin. Yhteistä aikaa aikuisten kanssa vietettiin monipuolisesti liikunnan ja retkien parissa. Ilolan väki teki yhteisen kesämatkan Kosin saarelle Kreikassa. Matkaan kerättiin rahaa myös yhdessä. Lasten kulttuuritaustaa tuettiin osallistumalla oman kulttuurin mukaiseen toimintaan. Lapset pitivät yhteyttä läheisiinsä ja tukihenkilöihin. Henkilökunta kokoontui säännöllisesti työryhmäpäiville ja sai työnsä tueksi nuorisopsykiatrian konsultaatiota. Yhteinen keskustelu antoi tilaa erilaisille mielipiteille ja mahdollisti yhteisen ratkaisun löytämisen. Tulokset Vuorovaikutsellinen ja turvallinen arki toteutui. Ilola on rauhallinen, viihtyisä ja asuinympäristö. Lasten ruokatottumukset kehittyivät terveellisempään ja monipuolisempaan suuntaan. Lapset saivat harrastusten ja monipuolisen vapaa-ajan toiminnan kautta onnistumisia ja elämyksiä ja heidän lastenkodin ulkopuoliset tukiverkostot vahvistuivat. Henkilökunnan työhyvinvointi ja jaksaminen vahvistui.

7 7 Monikulttuurinen Koti Laurila Koti Laurilassa oli vuoden aikana sijoitettuna yhteensä viisi, 9-17-vuotiasta lasta. Tämän lisäksi oli kaksi lyhyttä (alle kuukauden) kriisisijoitusta. Lasten ja nuorten perhetaustat olivat somalialaisia, irakilaisia, kosovolaisia, thaimaalaisia ja virolaisia. Yksi lapsista oli tuetummassa hoidossa ja tätä varten yksikössä oli palkattuna ohjaaja. Koti Laurilassa oli toimintavuoden aikana tavoitteena lasten turvallisen ja hoitavan arjen mahdollistaminen, henkilöstön monikulttuurisen erityisosaamisen vahvistumisen sekä palveluvalikoiman kehittäminen. Toteutus / mitä teimme Laurilassa vietettiin kodinomaista ja turvallista arkea. Jokaisella lapsella oli mielekäs harrastus. Yhdessä aikuisten kanssa harrastettiin ulkoilua ja liikuntaa (patikointia, uintia, kalastusta jne.), tehtiin retkiä ja osallistuttiin erilaisiin tapahtumiin (mm. huvipuistot, sirkus, teatteri, elokuvat, Horse Show jne.). Arjen tukena oli tiivis yhteistyö lasten läheisten sekä muiden heidän arjessaan mukana olevien henkilöiden kanssa. Lastenkokouksissa kolmen viikon välein lapsilla oli mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua kodin arkeen ja sen suunnitteluun. Työryhmän ammatillinen erityisosaaminen tehtiin näkyväksi osaamiskartoituksen avulla. Laurilan monikulttuurinen työyhteisö vahvistui yhden uuden työntekijän työpanoksella. Henkilökunta seurasi aktiivisesti maailmantilanteen muutoksia ja mm. pakolaisvirran valtavaa kasvua Suomeen. Lasten kanssa käytiin keskustelua asiasta, koska se herätti heissä paljon tunteita. Henkilökunta perehtyi sijoitettujen lasten kulttuuritaustoihin ja niistä nousseisiin erityiskysymyksiin. Kaksi työntekijää osallistui perhetyön koulutukseen, josta saatiin työryhmän käyttöön työvälineitä perhetyön ja -arvioinnin toteuttamiseen. Laurila tarjosi vuoden aikana kriisisijoituspaikan kahdelle nuorelle. Kriisityötä varten tehtiin uusi ohjeistus. Tulokset Laurilassa toteutui lasten turvallinen, monipuolinen ja hoitava arki. Tiivis omaohjaajatyöskentely tuki osaltaan hoitavan arjen toteutumista. Lasten harrastukset tukivat lasten yksilöllisyyttä ja lasten mahdollisuus vaikuttaa kodin arkeen tuki lasten osallisuutta. Osaamiskartoituksen tuloksena voidaan tulevaisuudessa kohdentaa koulutusta entistä paremmin vastaamaan työntekijöiden sekä työyksikön tarpeita. Henkilöstön monikulttuurisen erityisosaamisen ylläpitäminen ja vahvistaminen on jatkuva prosessi, joka tukee sijoitettujen lasten ja heidän perheidensä kanssa tehtävää työtä. Perhetyön koulutus antoi työryhmälle uuden toimintamallin perhetyön välineeksi. Perhetyön osaaminen ja koulutus tukee mahdollisuutta tulevaisuudessa tarjota yksikössä mm. perhekuntoutuksen palveluja.

8 8 Monikulttuurinen perhekeskus Monikulttuurinen perhekeskus tarjoaa erilaisia perhetukipalveluja venäjänkielisille ja kaksikielisille perheille. Perhekeskuksen toiminnassa tehdään tilanteen mukaan yhteistyötä perheiden läheisten ja muiden verkostojen kanssa (koulu, päivähoito, sosiaalitoimi, työvoimapalvelut jne.). Toimintavuoden tavoitteena oli mahdollistaa venäjänkielisten lapsiperheiden tuettu, hyvä arki, vahvistaa monikulttuuristen lapsiperheiden omia verkostoja ja lisätä heidän tietoisuuttaan suomalaisen lastensuojelun palveluista. Tavoitteeksi asetettu palvelumyynnin lisääminen ei toteutunut toivotusti. Kokonaisuudessa palveluita annettiin ja toimintaa järjestettiin vuoden aikana yhteensä yli sadalle asiakasperheelle. Toteutus / mitä teimme Teimme perhetyötä, järjestimme perhe-, yksilöja verkostotapaamisia helsinkiläisille perheille yhteensä 660 tuntia (312 asiakastapaamista) sekä annoimme puhelinkonsultaatioita ja muuta neuvontaa 77 tuntia. Perhetyössä asiakasperheitä oli yhteensä 20. Lisäksi toteutimme kesällä päiväleiritoimintaa (100 tuntia). Leiritoimintaan osallistui 24 lasta. Suomen kielen opiskeluryhmät (kaksi tasoryhmää) kokoontui neljä kertaa viikossa. Kielen opetukseen osallistui 12 eri kulttuuritaustaa olevaa äitiä. Teimme perheterapeuttista, perheen kuntoutumista tukevaa perhetyötä yhteensä 101 tuntia sekä annoimme psykoterapiaa 31 tuntia. Järjestimme kerran viikossa äiti-lapsi-kerho- ja äiti-vauva-kerhotoimintaa. Kerhotoimintaan osallistui yhteensä noin 20 äitiä lapsineen. Pidimme kaksi temaattista vanhempien kahvilaa. Järjestimme venäjänkielistä perhevalmennusta kahdelle ryhmälle. Perhevalmennukseen osallistui 33 perhettä. Lasten venäjänkielistä kerhotoimintaa järjestimme neljä kertaa viikossa eri-ikäisten lasten ryhmille (yhteensä noin 50 lasta) Tulokset Venäjänkielisten lapsiperheiden arkielämän valmiudet vahvistuivat ja he saivat omankielistä tukea perheen arjessa. Lasten koulunkäyntivalmiudet parantuivat. Lasten ja perheiden suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutumista edesauttava hyvinvointi lisääntyi. Venäjänkielisten, jo lastensuojelun asiakkaina olevien ja enemmän tukea tarvitsevien lapsiperheiden arki vahvistui, ongelmat helpottuivat ja perheet saivat kuntouttavaa, omankielistä tukea arjessaan. Venäjänkieliset lapsiperheet loivat omia verkostoja ja keskinäinen vuorovaikutus lisääntyi. Perheiden tieto suomalaisesta palveluverkostosta lisääntyi ja luottamus palveluja kohtaan vahvistui. Perhevalmennus vahvisti vanhemmuuden valmiuksia vielä vieraassa yhteiskunnassa. Suomenkielen opetuksessa eri kulttuurista tulevat äidit verkostoituivat, oppivat kieltä ja vahvistivat omaa sopeutumistaan ja hyvinvointiaan.

9 9 Kansainvälinen toiminta Toimintavuosi oli vuosien kehitysyhteistyöhankekauden ensimmäinen hankevuosi. Hanketta toteutettiin onnistuneet ulkoministeriön kehitysyhteistuella Boliviassa, Oruron kaupungin alueella. Kummitoiminta jatkui Intiassa ja Kolumbiassa. Toiminnan tavoitteena on tukea vaikeissa oloissa elävien lasten osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksia. Kummitoiminnan tavoitteena on antaa mahdollisuuksia parempaan elämään. Lähialueyhteistyöhankkeiden toteuttamiseen ei toimintavuoden aikana ollut mahdollisuuksia. Toteutus / mitä teimme Toteutimme hankesuunnitelman mukaista toimintaa Boliviassa. Defensa de Niños y Niñas Internacional (DNI) tuki Oruron kaupungissa uusien oppilasneuvostojen perustamista sekä vahvisti jo toimivien toimintaa. DNI toimi aktiivisesti myös lasten ja nuorten asuinalueilla sekä kannusti lapsia ja nuoria verkostoitumaan niin omassa kaupungissa kuin myös valtakunnallisesti. DNI piti tiiviisti yhteyttä alueen päättäjiin ja poliittisiin vaikuttajiin. Lisäksi myös opettajille ja lasten vanhemmille järjestettiin lasten oikeuksiin liittyvää työpajatoimintaa. Tuimme kummivaroilla intialaisen The Children s Garden School Societyn ylläpitämiä terveysasemia Chennain kaupungin läheisyydessä. Kolumbiassa kummivaroilla avustimme Por Una Sonrisa-järjestöä. Se tekee perhetyötä Bogotan slummialueilla sekä ylläpitää köyhien perheiden lapsille tarkoitettua esikoulua Bogotassa. Tulokset Entistä useampi koululainen Orurossa on voinut osallistua oppilasneuvostojen toimintaan sekä asuinalueilla järjestettyyn yhteisölliseen toimintaan. He ovat saaneet mm. lisää yhteiskunnallisia valmiuksia, tietoa lasten oikeuksista, voineet käydä keskustelua arvoista sekä oppineet demokraattisen oppilasneuvostovaalien prosessin. Vaikeissa elämäntilanteissa olevien lasten ja nuorten edellytykset hyvään elämään vahvistuvat ja aikuisten tietoisuus lasten oikeuksista lisääntyi. DNIn toiminnalla oli vaikutusta yhteiskunnan rakenteisiin ja maan lainsäädäntöön. Lasten ja nuorten mahdollisuudet turvalliseen elämään, koulunkäyntiin ja terveydenhuoltoon lisääntyivät

10 10 Viestintä ja koulutus Toimintavuoden tiedotus ja viestintä ovat yhdistyksen vaikuttamistyön perusta. Julkaisu- ja koulutustoimintamme antaa äänen ja vaikutusmahdollisuuksia monikulttuurisille suomalaisille ja lisää ammattilaisten valmiuksia tukea Suomessa asuvan monikulttuurisen väestön arkea. Toteutus / mitä teimme Yhteiset Lapsemme-lehti ilmestyi yhteensä neljä kertaa. Kaksi numeroa ilmestyi vain verkkolehtenä. Lähetimme jäsenille seitsemän sähköistä uutiskirjettä. Viestimme toiminnastamme ja tapahtumista aktiivisesti hyödyntäen sosiaalista mediaa. Uutena viestintäkanavana avasimme Twitter-tilin. Järjestimme tutkimusseminaarin Monikulttuuriset lapset ja nuoret tutkimuksen valossa sekä Ruskeat tytöt, ihmisoikeudet ja rasismi-seminaarin. Lisäksi toteutimme aktiivista koulu- ja järjestöyhteistyötä. Vaikuttamistyötä täydentämään tuotettiin Mä puhun samaa kieltä spoken word esitys ja sitä tukeva keskusteluaineisto. Tulokset Saimme vaikuttamishankkeiden kautta uudenlaista näkyvyyttä. Tietoisuus monikulttuuristen lasten arjesta ja kansainväliseen lastensuojeluun liittyvistä kysymyksistä lisääntyi. Seminaareihin osallistui yhteensä noin 150 ammattilaista ja järjestötoimijaa. He saivat uusia näkökulmia ja välineitä työhönsä. Pajatoiminnassa ja kouluvierailuilla tavoitettiin noin 900 lasta ja nuorta. Messuilla ja muissa tapahtumisissa tavoitettiin lisäksi suuri joukko kasvatusalan ammattilaisia ja vapaaehtoisia. Tutkimus- ja kehittämistoiminta Kehittämistoiminnan tavoitteena oli arviointikäytäntöjen entistä tehokkaampi juurruttaminen osaksi toimintaa. Työ saatiin alkuun osallistumalla arviointikoulutuksiin. Kävimme myös yhteistä pohdintaa arvioinnin merkityksestä sekä eri toimintoihin soveltuvien arviointimenetelmien ja mittaristojen kehittämisestä. Arvioinnin systemaattinen juurtuminen ja monipuolisesti kerätyn palautteen hyödyntäminen vaatii kuitenkin edelleen kehittämistä. Tavoitteena oli myös tutkimusohjelman päivittäminen, mutta se ei toteutunut toivotusti. Teimme kuitenkin monia avauksia mm. oppilaitosyhteistyön kautta, ja tarjosimme teemoja esim. opinnäytetöiden ja kehittämishankkeiden aiheiksi. YHTEISTYÖ Yhteiset Lapsemme teki toimintavuoden aikana aktiivisesti yhteistyötä useiden monikulttuurisuusja lastensuojelutoimijoiden kanssa. Erityisesti yhteistyötä rasismin vastaisessa toiminnassa tiivistettiin mm. SPR:n Ei rasismille-hankkeen, Amnesty International Suomen osaston ja Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön ja Päiväkeskus Hirundon kanssa.

11 11 Yhdistys on Lastensuojelun Keskusliiton, SOSTE ry:n, Kehitysyhteistyön palvelukeskus KEPAn ja Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:n sekä Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n jäsen. Yhdistys kuuluu lisäksi Suomi-Intia-seuraan. Yhdistyksellä oli edustus adoptiolautakunnan kansainvälisten asioiden jaostossa ja täysistunnossa (Tuula Kumpumäki/Anja Wikstedt), Lastensuojelun Keskusliiton lastensuojelun toimeenpanon neuvottelukunnassa (Tuula Kumpumäki), Helsingin kaupungin psykiatrian maahanmuuttajatyöryhmän ohjausryhmässä (Ella Lazareva) sekä SPR:n Ei rasismille-hankkeen ohjausryhmässä (Irma Marttinen). Toiminnanjohtaja Tuula Kumpumäki oli lisäksi Lastensuojelun keskusliiton hallituksen varajäsen. Tapahtumat: Adoptiovalmennus, iltakurssi. Helsinki (alkanut 10/2015) Adoptiovalmennuskurssiohjaajien koulutuspäivät. Helsinki 24.1 Adoptiopäivä hakijoille. Yhteistyössä Helsingin kaupungin adoptiotyöryhmän ja Interpedia ry:n kanssa. Helsinki Ole rohkea ja reilu-pajatoiminta Educa-messuilla. Helsinki 5.2. Anna aikaa-vapaaehtoistoiminnan messut (Kepa). Helsinki Adoptiovalmennus, viikonloppukurssi I. Tampere Adoptiovalmennus, viikonloppukurssi II. Tampere Ole rohkea ja reilu työpajakoulutus. Helsinki Adoptiovalmennus, viikonloppukurssi I. Oulu Mä puhun samaa kieltä spoken word esityksen julkistamistilaisuus. Nuorisokeskus Happi. Helsinki 16.3 Adoptiotilaisuus isovanhemmille ja perheiden läheisille. Yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n ja Interpedia ry:n kanssa. Helsinki Rohkeasti rasismia vastaan. Yhteistyössä SPR:n Ei rasismille-hankkeen kanssa. Helsinki Ei rasismille-kiertueen päätöskonsertti. Yhteistyössä SPR:n Ei rasismille-hankkeen kanssa. Helsinki Henkilökunnan kehittämispäivä. Helsinki/Tallinna Adoptiovalmennus, viikonloppukurssi I. Espoo Adoptiovalmennus, viikonloppukurssi II. Oulu Teatteri-illan etkot yhdistyksen toimistolla Teatteri-ilta. Palava kaupunki. Teatteri Avoimet ovet. Helsinki Adoptiovalmennus, viikonloppukurssi II. Espoo 5.5. Adoptioilta hakijoille, vanhemmille ja perheiden läheisille. Pietarsaari (ruotsinkielinen) Luento- ja keskustelutilaisuus (Mary Juusela) rasismista, syrjäytymisestä, Helsinki. Yhteistyössä Vuxna Internationellt Adopterade rf:n ja Interpedia ry:n kanssa (englanninkielinen) Maailma kylässä tapahtuma. Helsinki Monikulttuuriset lapset ja nuoret tutkimuksen valossa. Tutkimusseminaari. Lilla Luckan. Helsinki

12 Taiteiden yö. Mä puhun samaa kieltä - spoken word esityksiä. Cafe Engel, Helsinki Cuppila Rohkea ja reilu. Ravintolapäivä. Helsinki Hallituksen ja henkilökunnan yhteinen strategia-aamupäivä Adoptiovalmennus, viikonloppukurssi I. Tampere 9.9. Sano se ääneen näkyvyystapahtuma. Yhteistyössä SPR:n Ei rasismille-hankkeen kanssa. Kolmen sepän patsas, Helsinki Ole rohkea ja reilu työpajakoulutus. Helsinki Adoptiovalmennus, viikonloppukurssi II. Tampere Adoptiovalmennus, ruotsinkielinen viikonloppukurssi. Vaasa Adoptiovalmennus, viikonloppukurssi I. Espoo Bolivialainen sunnuntaibuffet. Ravintola La Morena, Helsinki Kirjamessut. Helsinki Luento- ja keskustelutilaisuus (Mary Juusela) rasismista ja muukalaisvihamielisyydestä. Vaasa. Yhteistyössä Vuxna Internationellt Adopterade rf:n, Interpedia ry:n ja Abo Akademin kanssa (englanninkielinen) Adoptiovalmennus, viikonloppukurssi II. Espoo Mä puhun samaa kieltä spoken word -esityksiä FemF-tapahtumassa. Yhteistyössä Kirjakallion kanssa. Helsinki Teatteri-illan etkot yhdistyksen toimistolla Teatteri-ilta. Muuttomiehet. Kom-tetteri, Helsinki Ole rohkea ja reilu - työpajakoulutus, Helsinki Vapaaehtoistoiminnan messut (Kansalaisfoorumi). Helsinki Ruskeat tytöt, rasismi ja ihmisoikeudet-seminaari. Helsinki Teatteri-ilta. Matkalla. Tanssiteatteri Hurjaruuth, Helsinki TALOUS, HALLINTO JA HENKILÖKUNTA Talous Tavoitteena oli oman varainhankinnan tehostaminen ja uusien kuukausilahjoittajien rekrytointi sekä yhdistyksen negatiivisen pääoman pienentäminen. Vuoden 2015 tilikauden tulos on ylijäämäinen ,76 euroa. Ylijäämäinen tulos pienensi hieman suunniteltua enemmän yhdistyksen negatiivista pääomaa, mutta ei vieläkään täysin. Mm. yhdistyksen omaa varainhankintaa ei pyrkimyksistä huolimatta onnistuttu tehostamaan riittävästi. Lisäksi molemmat lastenkodeissa oli vuoden aikana suunniteltua vähemmän sijoituksia. Yhdistyksen yleistoiminta oli edelleen tappiollista, ja oman palvelumyynnin tuotot eivät riitä kattamaan sen kuluja riittävässä määrin. Yhdistyksen yleistoiminta rahoitettiin RAY:n myöntämällä euron yleisavustuksella sekä oman palvelumyynnin tuotoilla. Monikulttuurisen perhekeskuksen toimintaa rahoitettiin Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan järjestöavustuksella ( e) sekä palvelumyynnin tuotoilla. Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusta myönnettiin myös kansainväliseen

13 13 adoptioon liittyvään toimintaan (5000 e). Adoptiokuraattoritoiminta jatkui RAY:n kohdennetulla toiminta-avustuksella ( e). Monikulttuuristen lastenkotien toiminta rahoitettiin kuntien maksamilla hoitovuorokausimaksuilla. Mä puhun samaa kieltä - hanke rahoitettiin opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Lisäksi toimintaa rahoitettiin yhdistyksen palvelumyynnin tuotoilla (lastenkodit, adoptiovalmennuskurssit, perhekeskuksen laskutettavat palvelut) ja osallistumismaksuilla. Bolivian kehitysyhteistyöhanketta toteutettiin ulkoministeriön kehitysyhteistyötuella. Hankkeen omarahoitusosuus kerättiin Maailma Kylässä-tapahtuman sekä Ravintolapäivän myyntituotoilla, teatteri-illan tuotolla sekä tuotemyynnillä ja lahjoituksilla. Osa toiminnan rahoitusta ovat jäsenmaksutuotot. Yhdistyksen omistaman Yhla Oy kautta myytiin taloushallinnon palveluita eri järjestöille. Hallitus Varsinaiset jäsenet 2015: Varajäsenet 2015: Eva Biaudet, pj. Kitte Marttinen, vpj. Marja Kurikka Pekka Iivonen Outi Salo Kristiina Ikonen Essi Lindberg Osmo Toivanen Azeb Hailu Merja Tikkanen-Vilagi Joonas Rentola Nina Keres Leena Virtanen Hallituksen sihteerinä toimi Irma Marttinen. Hallitus kokoontui viisi kertaa (4.2., 16.3., 11.5., 17.8., ja 2.12.). Hallituksen ja henkilökunnan yhteisen strategiatyöskentelyn starttiaamupäivä oli Kevätkokous pidettiin ja syyskokous Työvaliokunta Työvaliokuntaan kuuluivat puheenjohtaja Eva Biaudet, varapuheenjohtaja Kitte Marttinen, hallituksen jäsen Pekka Iivonen, talouspäällikkö Tiina Sundholm sekä toiminnanjohtaja Tuula Kumpumäki. Työvaliokunta kokoontui vuoden aikana kolme kertaa. Tilintarkastajat Tilintarkastajina toimivat Pentti Lavanko (HTM) ja Päivi Sten (HTM). Varatilintarkastajiksi oli nimetty Tilintarkastus Helle-Baltsceffsky Oy. Yhdistyksen kirjanpitäjänä toimi talouspäällikkö Tiina Sundholm.

14 14 Henkilökunta Tilikauden päättyessä Yhteiset Lapsemme ry:ssä työskenteli 26 koko- tai osa-aikaista työntekijää. Lisäksi vuoden aikana on ollut työntekijöitä hoitamassa erityisesti lastenkotien lyhyitä ja satunnaisia sijaisuuksia. Tärkeän voimavaran yhdistyksen toiminnassa muodostivat eri alojen opiskelijat, joita vuoden aikana oli useita suorittamassa harjoitteluaan yhdistyksen kaikissa toimintayksiköissä. Matkalla-hankkeesta (Plan) suoritti kaksi, lähivuosina Suomeen muuttanutta nuorta harjoittelunsa yhdistyksen toimistolla hankkien taitoja suomalaisesta työelämästä. Vapaaehtoistyötä tehtiin ennen muuta yhdistyksen työryhmissä ja neuvottelukunnissa sekä erilaisten tapahtumien järjestämisessä. Yhdistyksen keskustoimistossa työskenteli toiminnanjohtaja Tuula Kumpumäki, tiedottaja Irma Marttinen, suunnittelija Anja Wikstedt, osa-aikainen toimistosihteeri Valentina Loutchina sekä toimistoapulainen Irina Genin ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Minna Kiljala saakka. Talouspäällikkö Tiina Sundholmin työpiste on Lohjalla ja adoptiokuraattori Kerstin Rauma työskentelee Lahdessa. Yhla Oy:ssä työskenteli talous- ja henkilöstösuunnittelijana Linda Mäkynen-Lönnberg 6.4. saakka. Hänen perhevapaan sijaisena työskenteli Riikka Silen 7.4. lukien. Lastensuojelupalvelujen päällikön tehtävässä työskenteli Piia Sauranen. Monikulttuurinen Koti Ilolan johtajana toimi Pirkko Kokko ja Monikulttuurinen Koti Laurilan johtajana Mia Laurell. Lisäksi molemmissa lastenkodeissa oli vähintään neljä ohjaajan ja kaksi yöhoitajan tointa. Joulukuussa aloitti tehtävässään Vihdin ryhmäkodin johtaja Taina Lind sekä osa muuta henkilökuntaa. Monikulttuurisen perhekeskuksen johtajana toimi Ella Lazareva ja perhetyöntekijänä Zanna Troskova. Perhekeskuksessa merkittävä lisäresurssi oli venäjänkieliset, työkokeilun kautta tulleet työntekijät. Työhyvinvointi Henkilökunnan työterveyshuolto on järjestetty helmikuusta 2015 lukien Diacorissa. Lastenkotien ja perhekeskuksen henkilökunnalla oli säännöllinen työnohjaus. Eläkevakuutusyhtiö Varma myönsi yhdistykselle avustuksen henkilökunnan työhyvinvoinnin tukemiseen. Henkilökunnalle oli tarjolla liikuntaseteleitä. Henkilökunta osallistui monipuolisesti oman ammattitaidon kehittämistä tukevaan koulutukseen (yhteensä 114,5 koulutuspäivää). Toimitilat Yhdistyksen keskustoimisto toimi saakka vuokratiloissa osoitteessa Iso Roobertinkatu 1 A 5, Helsinki lukien yhdistyksen toimiston tilat ovat os. Pohjoinen Hesperiankatu 15 A 11. (vuokranantaja Urlus-säätiö). Myös nämä tilat vuokrattiin yhdessä Pesäpuu ry:n ja Erityishuoltojärjestöjen liitto Ehjä ry:n kanssa. Monikulttuurinen Koti Ilola Sipoossa ja Monikulttuurinen Koti Laurila Hyvinkäällä toimivat yhdistyksen omistamissa kiinteistöissä. Vihdin ryhmäkoti toimi vuokrakiinteistössä. Monikulttuurinen perhekeskus toimi vuokratiloissa Helsingin Vuosaaressa. Lisäksi perhekeskuksen toimintaa varten oli vuokrattuna yksi kerhotila Vuosaaresta.

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä.

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä. Yhteiset Lapsemme ry 19.10.2017 Strategia 2017-2020 Strateginen tavoite Monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytykset toteutuvat Suomessa. Kansainvälisesti tuemme haavoittuvassa asemassa olevien lasten

Lisätiedot

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä.

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä. Yhteiset Lapsemme ry 25.10.2016 Strategia 2017-2020 Strateginen tavoite Monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytykset toteutuvat Suomessa. Kansainvälisesti tuemme haavoittuvassa asemassa olevien lasten

Lisätiedot

Tavoite Monipuolinen ja tehokas vaikuttamistyö rasismia vastaan sekä lasten ja nuorten osallisuuden lisääminen rasismin vastaisessa toiminnassa.

Tavoite Monipuolinen ja tehokas vaikuttamistyö rasismia vastaan sekä lasten ja nuorten osallisuuden lisääminen rasismin vastaisessa toiminnassa. Yhteiset Lapsemme ry Kertomus yhdistyksen toiminnasta vuonna 2013 YLEISTÄ Vuosi 2013 oli Yhteiset Lapsemme ry:n toiminnan 25-vuotisjuhlavuosi. Yhdistys on vuonna 1988 perustettu, poliittisesti, uskonnollisesti

Lisätiedot

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla.

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. VISIO Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. MISSIO (TOIMINTA-AJATUS) Nuorten Suomi on palvelujärjestö, joka edistää nuorten toimijuutta

Lisätiedot

Pelastakaa Lasten Läheltä tueksi hanke ja vanhempien oma ryhmä Café Social

Pelastakaa Lasten Läheltä tueksi hanke ja vanhempien oma ryhmä Café Social Pelastakaa Lasten Läheltä tueksi hanke ja vanhempien oma ryhmä Café Social 23.5.2017 Pelastakaa Lapset ry Vuonna 1922 perustettu kansalaisjärjestö, joka taistelee lapsen oikeuksien puolesta laadukkaan

Lisätiedot

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka on kuuden lapsi- ja perhejärjestön (Ensi- ja turvakotien liitto, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto,

Lisätiedot

Lasten ja perheiden hyvinvointia tukeva ehkäisevän päihdetyön hanke 2006 2010

Lasten ja perheiden hyvinvointia tukeva ehkäisevän päihdetyön hanke 2006 2010 18.5.2010 Ehkäisevän päihdetyön hanke Lasten ja perheiden hyvinvointia tukeva ehkäisevän päihdetyön hanke 2006 2010 Mannerheimin Lastensuojeluliitto, yhteistyössä A-klinikkasäätiö ja Terveys ry Hankkeessa

Lisätiedot

AUTA LASTA AJOISSA MONIAMMATILLISESSA YHTEISTYÖSSÄ EHKÄISEVÄN LASTENSUOJELUN TAVOITTEET JA PERIAATTEET

AUTA LASTA AJOISSA MONIAMMATILLISESSA YHTEISTYÖSSÄ EHKÄISEVÄN LASTENSUOJELUN TAVOITTEET JA PERIAATTEET AUTA LASTA AJOISSA MONIAMMATILLISESSA YHTEISTYÖSSÄ EHKÄISEVÄN LASTENSUOJELUN TAVOITTEET JA PERIAATTEET Etelä-Suomen aluehallintovirasto Marja-Leena Stenroos 29.4.2014 EHKÄISEVÄN LASTENSUOJELUN KÄSITE Käsite

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2019

TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Yhteiset Lapsemme ry 22.10.2018 TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Yhteiset Lapsemme ry:n on kansalaisjärjestö, jonka toiminnan tavoitteena on edistää monikulttuuristen- ja maahanmuuttajalasten hyvinvointia ja oikeuksia

Lisätiedot

Avustusohjelmilla tuloksia ja vaikutuksia case Emma & Elias

Avustusohjelmilla tuloksia ja vaikutuksia case Emma & Elias Avustusohjelmilla tuloksia ja vaikutuksia case Emma & Elias Voikukkia-seminaari 23.5.2012 Elina Varjonen Kehittämispäällikkö, RAY 1 Lapsi- ja perhetyön avustusohjelma Emma & Elias (2012-2017) Avustusohjelma

Lisätiedot

MLL:n perhekummitoiminta - auttavia käsiä ja aikuista seuraa

MLL:n perhekummitoiminta - auttavia käsiä ja aikuista seuraa Perheiden hyvinvoinnin merkitys lapselle MLL:n perhekummitoiminta - auttavia käsiä ja aikuista seuraa Marita Viertonen toiminnanjohtaja marita.viertonen@mll.fi p. 044 299 0541 MLL on kaikille avoin poliittisesti

Lisätiedot

Sijoitetun lapsen ja hänen perheensä tukeminen ja jälleenyhdistäminen - SOS-Lapsikylä ry:n kehittämishanke

Sijoitetun lapsen ja hänen perheensä tukeminen ja jälleenyhdistäminen - SOS-Lapsikylä ry:n kehittämishanke Sijoitetun lapsen ja hänen perheensä tukeminen ja jälleenyhdistäminen - SOS-Lapsikylä ry:n kehittämishanke SOS-LAPSIKYLÄ RY Vuonna 1962 perustettu SOS-Lapsikylä ry on osa maailmanlaajuista SOS Children

Lisätiedot

Järjestöt kotoutumista tukemassa 1.3.2016. Mina Zandkarimi Monikulttuurisuuden asiantuntija mina.zandkarimi@vaestoliitto.

Järjestöt kotoutumista tukemassa 1.3.2016. Mina Zandkarimi Monikulttuurisuuden asiantuntija mina.zandkarimi@vaestoliitto. Järjestöt kotoutumista tukemassa 1.3.2016 Mina Zandkarimi Monikulttuurisuuden asiantuntija mina.zandkarimi@vaestoliitto.fi Puh:0503256450 4.3.2016 Maahanmuutto on siirtymä Valtava sosiokulttuurinen muutos,

Lisätiedot

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Neuvolan perhetyön asiakkaan ääni: Positiivinen raskaustesti 2.10.2003 Miten tähän on tultu? Valtioneuvoston

Lisätiedot

Yhteiset Lapsemme ry MISSIO VISIO

Yhteiset Lapsemme ry MISSIO VISIO Yhteiset Lapsemme ry on Helsingissä vuonna 1988 perustettu, poliittisesti, uskonnollisesti ja ideologisesti sitoutumaton valtakunnallinen lastensuojelujärjestö. Yhdistys toimii maahanmuuttajalasten, ulkomailta

Lisätiedot

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus Outi Ståhlberg outi.stahlberg@mtkl.fi 050 3759 199 Laura Barck laura.barck@mtkl.fi 050 4007 605 Mielenterveyden keskusliitto, kuntoutus ja sopeutumisvalmennus

Lisätiedot

Suomen CP-liitto ry. www.cp-liitto.fi

Suomen CP-liitto ry. www.cp-liitto.fi Suomen CP-liitto ry Suomen CP-liitto ry on CP-, MMC- ja hydrokefaliavammaisten lasten, nuorten ja aikuisten sekä heidän omaistensa valtakunnallinen keskusjärjestö, jonka päätehtävät ovat oikeuksien valvonta

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2014 Diabeteshoitajat ry

VUOSIKERTOMUS 2014 Diabeteshoitajat ry VUOSIKERTOMUS 2014 Diabeteshoitajat ry S i v u 2 DIABETESHOITAJAT RY VUOSIKERTOMUS 2014 SISÄLTÖ 1.YHDISTYS... 2 3.HALLINTO... 3 5.2. Yhteistyö... 4 5.3. Tiedotus... 4 5.4. Toimikuntatyöskentely... 5 6.1.

Lisätiedot

Perhe on enemmän kuin yksi

Perhe on enemmän kuin yksi Perhe on enemmän kuin yksi Koko perheen huomioiminen perhekeskuksissa Emilia Säles, hankepäällikkö, Perhehoitoliitto ry Karolina Lamroth, projektityöntekijä, Leijonaemot ry Jaana Ylönen, yksikön vastaava,

Lisätiedot

Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015

Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Perusta Toimintasuunnitelman perustana ovat yhdistyksen säännöt ja Suomen Reumaliiton vuoden toimintateema: Liikkeestä

Lisätiedot

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1 Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille 19.2.2014 1 Linkki-toiminta Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n Murkkuneuvola hanke (RAY-rahoitus 2011-2015) Tavoitteet: 1. 12-18 vuotiaiden lasten

Lisätiedot

Nuoria perheitä tukevat palvelut Jyväskylässä ja Äänekoskella. Työelämälähtöinen kehittäminen / Emmi Le

Nuoria perheitä tukevat palvelut Jyväskylässä ja Äänekoskella. Työelämälähtöinen kehittäminen / Emmi Le Nuoria perheitä tukevat palvelut Jyväskylässä ja Äänekoskella Työelämälähtöinen kehittäminen / Emmi Le Perheille kohdennetuilla palveluilla tuetaan vanhempia tai muita huoltajia turvaamaan lasten hyvinvointi

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2013

Toimintasuunnitelma 2013 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2013 Carita Bardakci 22.11.2012 1.1.1.1.1.1.1.1.1 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2013 1. JOHDANTO JA

Lisätiedot

Emma & Elias -avustusohjelma. Järjestöjen lasten suojelun maajoukkue

Emma & Elias -avustusohjelma. Järjestöjen lasten suojelun maajoukkue Emma & Elias -avustusohjelma Järjestöjen lasten suojelun maajoukkue Yksi ohjelma, monta tarkoitusta Järjestöjen tekemään hyvää työtä esiin Ray:n aseman tukeminen Tulosten ja vaikutusten vahvistaminen Lapsen

Lisätiedot

Esityksen aihe 9.10.2014

Esityksen aihe 9.10.2014 Tunne ja turvataidot osaamiseksi hankkeen satoa Helsinki Kaija Lajunen, Pirjo Lahtinen, Sirpa Valkama & Riitta Ala Luhtala 2 TUNNE JA TURVATAIDOT OSAAMISEKSI TUTA HANKE (2012 2014) Jyväskylän ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring

The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring Perustettu 2005 Suomen Toimii yhdyselimenä omaishoidon alalla tai siihen läheisesti liittyvällä alueella Suomessa toimivien järjestöjen, säätiöiden

Lisätiedot

19/1/2012 Mervi Kestilä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto lapsiperheiden arjen tukena

19/1/2012 Mervi Kestilä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto lapsiperheiden arjen tukena 19/1/2012 Mervi Kestilä Mannerheimin Lastensuojeluliitto lapsiperheiden arjen tukena MLL:n arvot Inhimillisyys Lapsen ja lapsuuden arvostus Yhteisvastuu Suvaitsevaisuus ja yhdenvertaisuus Ilo 2 Toiminnan

Lisätiedot

Martat Lapsiperheiden tukena Kirsi Rissanen ravitsemusterapeutti Pohjois-Karjalan Martat ry

Martat Lapsiperheiden tukena Kirsi Rissanen ravitsemusterapeutti Pohjois-Karjalan Martat ry Kotirumba rullaamaan Martat Lapsiperheiden tukena Kirsi Rissanen ravitsemusterapeutti Pohjois-Karjalan Martat ry Marttaliitto on perustettu v. 1899 Kansalaisjärjestönä Martat edistää kotien ja perheiden

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Sivu 1/5 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Yleistä MLL Meilahden yhdistys ry () on keskoslasten ja heidän vanhempiensa ja muiden läheistensä sekä keskosten kanssa työskentelevien oma yhdistys. Yhdistyksen tavoitteena

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Ry. Yhdistyksen hallitus. Toiminnanjohtaja

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Ry. Yhdistyksen hallitus. Toiminnanjohtaja Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Ry Aluetoiminta: Pohjois- ja Keski-Pohjanmaa sekä Kainuu Kokkolanseudun Omaishoitajat ja Läheiset Ry Yhdistyksen hallitus OMA Hoivapalvelu Oy:n hallitus Toiminnanjohtaja

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:n strategia ja pitkän tähtäimen suunnitelma 2011-2015 (PTS päivitetty 4.6.2013)

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:n strategia ja pitkän tähtäimen suunnitelma 2011-2015 (PTS päivitetty 4.6.2013) :n strategia ja pitkän tähtäimen suunnitelma 2011-2015 (PTS päivitetty 4.6.2013) Sisällysluettelo Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry 2 Strategiatyö Omaishoitajat ja Läheiset liitossa Toiminta-ajatus Toimintaa

Lisätiedot

4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI

4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI 4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI Sosiaalinen kuntoutus pähkinänkuoressa Sosiaaliseen kuntoutukseen kuuluu: 1) sosiaalisen toimintakyvyn ja kuntoutustarpeen selvittäminen; 2)

Lisätiedot

SOSTE - oppilaitosyhteistyö tärkeänä osana järjestöjen perustyötä

SOSTE - oppilaitosyhteistyö tärkeänä osana järjestöjen perustyötä SOSTE - oppilaitosyhteistyö tärkeänä osana järjestöjen perustyötä 24.4.2015 Sosiaalialan AMK-verkoston valtakunnalliset verkostopäivät Päivi Kiiskinen, erityisasiantuntija SOSTE SOSTE on Suomen suurin

Lisätiedot

TOIMINTA- KERTOMUS 2013

TOIMINTA- KERTOMUS 2013 TOIMINTA- KERTOMUS 2013 VaLa Vastuullinen Lahjoittaminen ry AnDo Ansvarsfullt Donerande rf 2 (6) Vastuullinen Lahjoittaminen ry / Ansvarsfullt Donerande rf SISÄLLYS 1. Vastuullinen Lahjoittaminen ry 2.

Lisätiedot

Meillä on yhteinen vastuu! Mutta onko siihen aikaa?

Meillä on yhteinen vastuu! Mutta onko siihen aikaa? Meillä on yhteinen vastuu! Mutta onko siihen aikaa? Väestöliitto Perheaikaa.fi nettiluento ti 12.1.2016 klo 14 Mika Jokinen, Suomen Vanhempainliiton puheenjohtaja Sillä on merkitystä, millaisen yhteistyön

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus toiminta-aika Tavoite Perheiden kokonaisvaltaisen auttamismallien kehittäminen ja verkostomaisen

Lisätiedot

MLL:n palvelut lapsille ja lapsiperheille Kainuussa. 4.6.2015 / Seija Karjalainen

MLL:n palvelut lapsille ja lapsiperheille Kainuussa. 4.6.2015 / Seija Karjalainen MLL:n palvelut lapsille ja lapsiperheille Kainuussa 4.6.2015 / Seija Karjalainen Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten,

Lisätiedot

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset ESPOON NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2016 2017 VAIKUTTAMINEN Espoon nuorisovaltuusto on espoolaisnuorista koostuva edunvalvontaelin ja päätäntävaltaa nuorisovaltuustossa käyttävät valitut

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI

SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI Sivistyslautakunta 5 20.01.2016 SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI SIVLK 20.01.2016 5 Valmistelu ja lisätiedot: koulutusjohtaja

Lisätiedot

LAUSUNTO VALTIONEUVOSTON LAPSI- JA NUORISOPOLITIIKAN KEHITTÄMISOHJELMASTA VUOSILLE 2012 2015

LAUSUNTO VALTIONEUVOSTON LAPSI- JA NUORISOPOLITIIKAN KEHITTÄMISOHJELMASTA VUOSILLE 2012 2015 1 (5) 17.10.2011 Opetus- ja kulttuuriministeriölle LAUSUNTO VALTIONEUVOSTON LAPSI- JA NUORISOPOLITIIKAN KEHITTÄMISOHJELMASTA VUOSILLE 2012 2015 Suomen Vanhempainliitto esittää kunnioittavasti pyydettynä

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma TOIMINTAVUOSI 2015. Malliyhdistys Ry. Hallituksen ehdotus hyväksyttäväksi yhdistyksen vuosikokoukselle

Toimintasuunnitelma TOIMINTAVUOSI 2015. Malliyhdistys Ry. Hallituksen ehdotus hyväksyttäväksi yhdistyksen vuosikokoukselle Toimintasuunnitelma TOIMINTAVUOSI 2015 Hallituksen ehdotus hyväksyttäväksi yhdistyksen vuosikokoukselle Malliyhdistys Ry Puh. 040 123 4567 Y-tunnus 12345-6 Tiekatu 23 A 15 00120 PAIKKAKUNTA www.malliyhdistys.fi

Lisätiedot

LAPE Lapsiperhepalvelujen muutosohjelma - Perhekeskus. Yritys- ja järjestötori , Sanna Nieminen

LAPE Lapsiperhepalvelujen muutosohjelma - Perhekeskus. Yritys- ja järjestötori , Sanna Nieminen LAPE Lapsiperhepalvelujen muutosohjelma - Perhekeskus Yritys- ja järjestötori 31.10.2017, Sanna Nieminen 1 2 31.10.2017 Sanna Nieminen LAPE = Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (2017-2018) Valtakunnallinen

Lisätiedot

Lasten ja nuorten palvelut remonttiin

Lasten ja nuorten palvelut remonttiin Lasten ja nuorten palvelut remonttiin Jukka Mäkelä, lastenpsykiatri, kehittämispäällikkö 17.4.2009 1 Mikä nykyisissä palveluissa vikana Vähintään 65 000 nuorta vaarassa joutua syrjäytetyksi (Stakes 2008)

Lisätiedot

MARTTA- TOIMINTA. Kotitalousneuvonta Ruoka ja ravitsemus Kodin talous ja kuluttaja-asiat Kodinhoito Kotipuutarha ja ympäristö

MARTTA- TOIMINTA. Kotitalousneuvonta Ruoka ja ravitsemus Kodin talous ja kuluttaja-asiat Kodinhoito Kotipuutarha ja ympäristö SINUSTAKO MARTTA HISTORIA Marttajärjestö syntyi vuonna 1899. Suomessa elettiin tuolloin kansallisen heräämisen, naisasialiikkeen ja kansanvalistustyön aikaa. Lucina Hagmanin aloitteesta perustettu naisyhdistys

Lisätiedot

AUTA LASTA AJOISSA MONIAMMATILLISESSA YHTEISTYÖSSÄ EHKÄISEVÄN LASTENSUOJELUN TAVOITTEET JA PERIAATTEET

AUTA LASTA AJOISSA MONIAMMATILLISESSA YHTEISTYÖSSÄ EHKÄISEVÄN LASTENSUOJELUN TAVOITTEET JA PERIAATTEET AUTA LASTA AJOISSA MONIAMMATILLISESSA YHTEISTYÖSSÄ EHKÄISEVÄN LASTENSUOJELUN TAVOITTEET JA PERIAATTEET Etelä-Suomen aluehallintovirasto Marja-Leena Stenroos 17.10.2013 LAKISÄÄTEINEN PERUSTA Lastensuojelulain

Lisätiedot

Korson koulun vanhempainyhdistys ry. Toimintakertomus

Korson koulun vanhempainyhdistys ry. Toimintakertomus Korson koulun vanhempainyhdistys ry Toimintakertomus kaudelta 1.8.2013-31.7.2014 2 Sisällys 1. Korson koulun vanhempainyhdistys ry... 3 2. Jäsenyys... 3 3. Hallitustyö... 4 4. Toiminta... 5 5. Talous...

Lisätiedot

PERHEKESKUKSEN KOHTAAMISPAIKAN KRITEERIT. Marjatta Kekkonen Ulla Lindqvist kohtaamispaikan työpajaverkosto Esityksen nimi / Tekijä

PERHEKESKUKSEN KOHTAAMISPAIKAN KRITEERIT. Marjatta Kekkonen Ulla Lindqvist kohtaamispaikan työpajaverkosto Esityksen nimi / Tekijä PERHEKESKUKSEN KOHTAAMISPAIKAN KRITEERIT Marjatta Kekkonen Ulla Lindqvist kohtaamispaikan työpajaverkosto 2.10.2018 Esityksen nimi / Tekijä 1 Kohtaamispaikka perhekeskuksen palveluverkostossa Kohtaamispaikka

Lisätiedot

Suomen Potilasliiton toimintasuunnitelma 2009

Suomen Potilasliiton toimintasuunnitelma 2009 Suomen Potilasliiton toimintasuunnitelma 2009 1. Tavoitteet Suomen Potilasliitto ry, Finlands Patientförbund rf, on vuonna 1970 potilaiden perustama valtakunnallinen potilaiden etujen ja oikeuksien ajaja.

Lisätiedot

Perhekeskus kevätseminaari Marjatta Kekkonen. Erityisasiantuntija Lasten, nuorten ja perheiden palvelut yksikkö, THL

Perhekeskus kevätseminaari Marjatta Kekkonen. Erityisasiantuntija Lasten, nuorten ja perheiden palvelut yksikkö, THL Perhekeskus kevätseminaari 23.5.2018 Marjatta Kekkonen Erityisasiantuntija Lasten, nuorten ja perheiden palvelut yksikkö, THL Mitä perhekeskus tekee? Toimii yhteisöllisenä kohtaamispaikkana, mahdollistaa

Lisätiedot

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2016

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2016 Keski-Suomen ry Toimintasuunnitelma 2016 Missio edistää naisyrittäjyyttä sekä parantaa naisyrittäjien kannattavan toiminnan yleisiä edellytyksiä omalla toiminta-alueellaan, edistää yrittäjyyttä, tervettä

Lisätiedot

Kotkan Pelastakaa Lapset ry

Kotkan Pelastakaa Lapset ry Kotkan Pelastakaa Lapset ry Perustettu 1948 vuonna 2018 70-vuotisjuhlavuosi Pelastakaa Lapset järjestön paikallisyhdistys 68 paikallisyhdistystä Jäseniä on tällä hetkellä 147 Poliittisesti ja eri uskontokuntiin

Lisätiedot

Korson koulun vanhempainyhdistys ry. Toimintakertomus

Korson koulun vanhempainyhdistys ry. Toimintakertomus Korson koulun vanhempainyhdistys ry Toimintakertomus kaudelta 1.8.2015-31.7.2016 2 Sisällys 1. Korson koulun vanhempainyhdistys ry... 3 2. Jäsenyys... 3 3. Hallitustyö... 3 4. Toiminta... 4 5. Talous...

Lisätiedot

Kuljemme rinnallasi. vaikutamme puolestasi. Autamme sinua ja perhettäsi!

Kuljemme rinnallasi. vaikutamme puolestasi. Autamme sinua ja perhettäsi! Autamme sinua ja perhettäsi! Kuljemme rinnallasi vaikutamme puolestasi [ keski-suomen ensi- ja turvakoti on voittoa tavoittelematon, yleishyödyllinen lastensuojelujärjestö. lue lisää: ksetu.fi ] On oikein

Lisätiedot

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta.

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta. Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 1. YLEISTÄ Kymen terveydenhoitajayhdistys ry on perustettu 29.11.1945 Kotkassa nimellä Suomen terveydenhoitajayhdistys ry:n Kymen osasto. Alkanut vuosi on yhdistyksen

Lisätiedot

Mitä saimme aikaan? Kepan toimintakertomus vuodelle Viestinnän ja vaikuttamistyön johtaja Laura Häkli Liite 7B.

Mitä saimme aikaan? Kepan toimintakertomus vuodelle Viestinnän ja vaikuttamistyön johtaja Laura Häkli Liite 7B. Mitä saimme aikaan? Kepan toimintakertomus vuodelle 2016 26.4.2017 Tekijä Viestinnän ja vaikuttamistyön johtaja Laura Häkli Liite 7B Toimintavuosi 2016 pähkinänkuoressa Sopeutumista, keskittymistä avaintoimintoihin,

Lisätiedot

Lapsille, nuorille ja perheille parempi kunta ja maakunta - miten sen teemme?

Lapsille, nuorille ja perheille parempi kunta ja maakunta - miten sen teemme? Lapsille, nuorille ja perheille parempi kunta ja maakunta - miten sen teemme? Hanne Kalmari PsL, kehitys- ja kasvatuspsykologian erikoispsykologi Lape-muutosohjelman hankepäällikkö Muutos tehdään yhdessä

Lisätiedot

Toiminnan seuranta ja vaikuttavuuden arviointi

Toiminnan seuranta ja vaikuttavuuden arviointi Toiminnan seuranta ja vaikuttavuuden arviointi Perhekeskus palvelumallina seminaari 28. 29.8.2008 Nina K. Hyttinen Seuranta ja arviointi perhekeskustoiminnan tukena Miksi seurantaa ja arviointia? Dokumentoitu

Lisätiedot

Pirkanmaan LAPE. Kohtaamispaikkatoiminnan kehittäminen Pirkanmaalla

Pirkanmaan LAPE. Kohtaamispaikkatoiminnan kehittäminen Pirkanmaalla Pirkanmaan LAPE Kohtaamispaikkatoiminnan kehittäminen Pirkanmaalla 4.10.2018 Perhekeskusesite 2019 Valtakunnallinen tiedote perhekeskusesitteestä on julkaistu: https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/aitiyspakkauksen-perhekeskusmukana-perheesi-elamassa-esite

Lisätiedot

Liite 1. Nuorisotoimi 2015

Liite 1. Nuorisotoimi 2015 Nuorisolain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Näiden tavoitteiden

Lisätiedot

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2013

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2013 Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2013 YHDISTYKSEN ARVOT VISIO Lapsen ja lapsuuden arvostus Yhteisvastuu Inhimillisyys Suvaitsevaisuus Ilo Visio on näkymä yhdistyksen

Lisätiedot

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Olemme valtakunnallinen kansalaisjärjestö, jonka perustehtävä on edistää kehitysvammaisen ihmisen ja hänen perheensä yhteiskunnallista tasa-arvoa ja elämänlaatua - hyvää

Lisätiedot

Romaniasiain hoito ja lähtökohdat Lounais-Suomessa ja Länsi- ja Sisä-Suomessa

Romaniasiain hoito ja lähtökohdat Lounais-Suomessa ja Länsi- ja Sisä-Suomessa LSAVI/ 2012 Lounais-Suomi 1.1.2012 Lounais-Suomen alueellinen romaniasiain neuvottelukunta TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012 Romaniasiain hoito ja lähtökohdat Lounais-Suomessa ja Länsi- ja Sisä-Suomessa

Lisätiedot

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 JHL ry 240. Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2011

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 JHL ry 240. Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2011 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2011 Carita Bardakci 24.11.2010 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE

Lisätiedot

Yhdistys sitoutuu noudattamaan Pelastakaa Lasten toimintaperiaatteita lasten suojelemiseksi sekä muita liiton antamia toimintaohjeita.

Yhdistys sitoutuu noudattamaan Pelastakaa Lasten toimintaperiaatteita lasten suojelemiseksi sekä muita liiton antamia toimintaohjeita. TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Kotkan Pelastakaa Lapset ry Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja päämäärä Yhdistyksen tarkoituksena ja päämääränä on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan

Lisätiedot

Kumppanuuskyselyn tulokset. Harri Taponen, Tuula Vesanen, Tommi Laitio

Kumppanuuskyselyn tulokset. Harri Taponen, Tuula Vesanen, Tommi Laitio Kumppanuuskyselyn tulokset Harri Taponen, Tuula Vesanen, Tommi Laitio Vastaajat ja toimintasektori yksityinen 11 kolmas sektori julkinen Kysely 0.-30..013, yhteensä vastaajaa eli % kohderyhmästä Vapaat

Lisätiedot

SUOMI-VENÄJÄ SEURAN TURUN PIIRI V. 2016 2020

SUOMI-VENÄJÄ SEURAN TURUN PIIRI V. 2016 2020 SUOMI-VENÄJÄ SEURAN TURUN PIIRI V. 2016 2020 * Kokoaa iloiset ihmiset tekemään yhdessä elämyksiä * On tarmokasta kulttuuri-, maahanmuuttaja- ja projektitoimintaa * Järjestää kiinnostavia kohtaamisia, joiden

Lisätiedot

Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA...

Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... TOIMINTAKERTOMUS 2018 Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto 2018... 2 Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... 3 Jäsenyydet ja osallistumiset... 3 SOTUNET Sosiaali-

Lisätiedot

6.4.2010. Tornion Järjestöyhdistys ry Kemintie 53 95420 Tornio

6.4.2010. Tornion Järjestöyhdistys ry Kemintie 53 95420 Tornio LOPPURAPORTTI 1 / 5 MAHIS PROJEKTIN LOPPURAPORTTI AJALTA 1.4.2007 30.3.2010 Projektin nimi Projektipäällikkö Ohjausryhmä Mahis projekti Tornion Järjestöyhdistys ry Kemintie 53 95420 Tornio Sauli Hyöppinen

Lisätiedot

ETSIVÄ- JA PAJATYÖ PAIMION KAUPUNGISSA JA SAUVON KUNNASSA

ETSIVÄ- JA PAJATYÖ PAIMION KAUPUNGISSA JA SAUVON KUNNASSA ETSIVÄ- JA PAJATYÖ PAIMION KAUPUNGISSA JA SAUVON KUNNASSA 2.6.2016 Mia Lemberg, erityisnuorisotyöntekijä Kristina Mäntymaa, etsivä nuorisotyöntekijä Jenni Leponiemi, pajaohjaaja ETSIVÄTYÖ Opetus- ja kulttuuriministeriö

Lisätiedot

Varhaiskasvatusta kehittämässä Lapsen hyvä arki 2-hankkeen kehittämisyksiköissä

Varhaiskasvatusta kehittämässä Lapsen hyvä arki 2-hankkeen kehittämisyksiköissä Varhaiskasvatusta kehittämässä Lapsen hyvä arki 2-hankkeen kehittämisyksiköissä Lapsen hyvä arki 2 hanke (2011-2013) PaKaste hankekokonaisuus Pohjois-Pohjanmaan osahanke 9.9.2013 Kirsi Anttila / Saara

Lisätiedot

FAMILIA - YHDESSÄ MAAILMASSA TOIMINTASUUNNITELMA 2019

FAMILIA - YHDESSÄ MAAILMASSA TOIMINTASUUNNITELMA 2019 FAMILIA - YHDESSÄ MAAILMASSA TOIMINTASUUNNITELMA 2019 SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ F a m i l i a t o i m i i S u o m e n a i n o a n a k a h d e n k u l t t u u r i n p e r h e i l l e s u u n n a t u n t o i m i

Lisätiedot

Lapsen oikeus pysyvyyteen ja jatkuvuuteen perheen oikeus tukeen

Lapsen oikeus pysyvyyteen ja jatkuvuuteen perheen oikeus tukeen PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät Tehtävä 2 Sivu 1 / 15 Nimi: PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät TOINEN TAPAAMINEN Lapsen oikeus pysyvyyteen ja jatkuvuuteen perheen oikeus tukeen Sijais- ja adoptiovanhemmat tekevät

Lisätiedot

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY Toimintakertomus 2010 Sisältö 1. Toiminnan ydinalueet 1 2. Toiminta 1 2.1 Säännöllinen toiminta 1 2.2 Tapahtumat 1 2.3 Tapahtumia, joihin osallistuimme

Lisätiedot

Työn tuki malli työhön paluun tukena. Silta työhön projekti 2012-2014 ESR, STM

Työn tuki malli työhön paluun tukena. Silta työhön projekti 2012-2014 ESR, STM Työn tuki malli työhön paluun tukena Silta työhön projekti 2012-2014 ESR, STM Työn tuki -malli Työnhakija Ulkopuolinen tuki työnhakijalle ja työyhteisölle Yksilöllinen ja ryhmämuotoinen työhönvalmennus

Lisätiedot

Erityisesti Isä-projekti Mari Tuomainen 12.6.2013. www.tyynela.fi

Erityisesti Isä-projekti Mari Tuomainen 12.6.2013. www.tyynela.fi Erityisesti Isä-projekti Mari Tuomainen 12.6.2013 www.tyynela.fi 2 Erityisesti Isä-projektin lähtökohdat Verkostoista noussut huoli päihteitä käyttävien isien isyydestä/ isättömistä lapsista Isäkeskeinen

Lisätiedot

Yksi elämä -terveystalkoot

Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä 2012 2017 Yksi elämä -terveystalkoiden tavoitteena on terveempi Suomi! Vuonna 2012 Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto käynnistivät yhteiset terveystalkoot,

Lisätiedot

Toimintakertomus 2012

Toimintakertomus 2012 Toimintakertomus 2012 Leena Roivas Puheenjohtaja 2011-2014 TOIMINTA-AJATUS Liitto on ammatillisesti ja yhteiskunnallisesti vastuunsa tuntevien naisten puolueisiin sitoutumaton järjestö, joka on aktiivisesti

Lisätiedot

Hyvinvointia etsimässä Helsingin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 16.9.

Hyvinvointia etsimässä Helsingin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 16.9. Hyvinvointia etsimässä Helsingin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2009-2012 Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 16.9.2009 Taina Hussi Lastensuojelu on kaikkien lasten suojelua Helsingin lasten

Lisätiedot

SPR SUOMENLINNA TOIMINTAKERTOMUS 2014. HumO. Toiminta vuonna 2014. Osasto perustettu Suomenlinnassa 2009

SPR SUOMENLINNA TOIMINTAKERTOMUS 2014. HumO. Toiminta vuonna 2014. Osasto perustettu Suomenlinnassa 2009 TOIMINTAKERTIOMUS 2014 HumO OSASTON HUMANITAARISEN OIKEUDEN RYHMÄ AKTIIVISENA EA1 KOULUTUS KAKSI KERTAA KEVÄÄLLÄ RAVINTOLAPÄIVÄ 17.5.2014 ENSI KERTAA - MENESTYS KATASTROFI-GOLF PERINNE JATKUI HILL SIDESSÄ

Lisätiedot

HESETA RY STRATEGIA

HESETA RY STRATEGIA HESETA RY STRATEGIA 2018-2022 1 SISÄLLYSLUETTELO SIVU MISSIO 2 VISIO 2 ARVOT 2 STRATEGISET LINJAUKSET 2018-2022 3 YHTEISÖLLISYYS 3 ASIANTUNTIJUUS 4 VAIKUTTAVUUS 5 2 MISSIO Edistämme seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin

Lisätiedot

Lakivaliokunnalle. SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNAN LAUSUNTO 11/2011 vp

Lakivaliokunnalle. SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNAN LAUSUNTO 11/2011 vp SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNAN LAUSUNTO 11/2011 vp Hallituksen esitys eduskunnalle adoptiota koskevan lainsäädännön uudistamiseksi sekä lasten adoptiota koskevan eurooppalaisen yleissopimuksen hyväksymiseksi

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN LASTENSUOJELUJÄRJESTÖT RY. Jäsenjärjestöjen ehkäisevät palvelut osana kunnan palvelutarjontaa kysely 2011, yhteenveto

VARSINAIS-SUOMEN LASTENSUOJELUJÄRJESTÖT RY. Jäsenjärjestöjen ehkäisevät palvelut osana kunnan palvelutarjontaa kysely 2011, yhteenveto VARSINAIS-SUOMEN LASTENSUOJELUJÄRJESTÖT RY Jäsenjärjestöjen ehkäisevät palvelut osana kunnan palvelutarjontaa kysely 2011, yhteenveto Vastaajat kunnittain yhteensä 168 Vastaajien työpaikka/taustayhteisö

Lisätiedot

Lounais-Suomen SYLI ry. Toimintasuunnitelma vuodelle 2016

Lounais-Suomen SYLI ry. Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Toimintasuunnitelma 2016, sivu 2/10 Sisällysluettelo 1 LYHYESTI - TOIMINTAVUODEN PAINOPISTEET... 3 2 LOUNAIS-SUOMEN SYLI ry... 3 3 TUKIPALVELUT... 4 3.1 Vertaistukitoiminta...

Lisätiedot

TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖIDEN LIITON STRATEGIA

TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖIDEN LIITON STRATEGIA TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖIDEN LIITON STRATEGIA 2016 18 TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖIDEN LIITON STRATEGIA 2016 18 Työväen Näyttämöiden Liitto r.y. (TNL) on teatterialan ammattilaisten ja harrastajien järjestö, joka reagoi nopeasti

Lisätiedot

SEURAPOSTI 1 / 2013. Seurapostissa tällä kertaa

SEURAPOSTI 1 / 2013. Seurapostissa tällä kertaa SEURAPOSTI 1 / 2013 Seurapostissa tällä kertaa Ansiomerkit 2013 haku viimeistään 28.2.2013 Ringeten Tukirahaston avustukset vuodelle 2013 Hae seuratoiminnan kehittämistukea 15.3. mennessä Lähde ringetteleirille!

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta antaa iloa!

Vapaaehtoistoiminta antaa iloa! Vapaaehtoistoiminta antaa iloa! Lapset ensin. MLL:n vapaaehtoisena toimiminen Tule mukaan Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piirin vapaaehtoistoimintaan. Juuri sinä voit antaa lasten ja nuorten

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Kuvaus Hyvin järjestetty aamu- ja iltapäivätoiminta tukee koulun perustehtävää

Lisätiedot

Toimintakaudelle tilintarkastajaksi valittiin Seija Lindell.

Toimintakaudelle tilintarkastajaksi valittiin Seija Lindell. Porin Taitoluistelu ry VUOSIKERTOMUS sivu 1 VUOSIKERTOMUS 1.1.2011 31.12.2011 Porin Taitoluistelu ry:n virallinen rekisteröintipäivä on 1.4.2000. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja lisätä taitoluistelun

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Nuorten maahanmuuttajien työkyvyn tukeminen työuran alussa (NuMaT) 3.10.2013 Marika Nevala, Merja Turpeinen, Eva Tuominen, Anne Salmi, Lea Henriksson, Jaana Laitinen 2.10.2013 M Turpeinen,

Lisätiedot

LAPE-päivät Helsingissä Miten teemme ja juurrutamme muutosta LAPE -viestinnällä? Ydinviestit vaikuttamisen välineinä.

LAPE-päivät Helsingissä Miten teemme ja juurrutamme muutosta LAPE -viestinnällä? Ydinviestit vaikuttamisen välineinä. LAPE-päivät Helsingissä 21.9.2017 Miten teemme ja juurrutamme muutosta LAPE -viestinnällä? Ydinviestit vaikuttamisen välineinä. Hankejohtaja, LAPE ohjausryhmän puheenjohtaja (STM), VTL, YTT (h.c) Maria

Lisätiedot

OSALLISUUS JA YHTEISÖLLISYYS

OSALLISUUS JA YHTEISÖLLISYYS OSALLISUUS JA YHTEISÖLLISYYS OSALLISUUDEN JA YHTEISÖLLISYYDEN VAHVISTAMINEN JA TUKEMINEN RYHMÄMUOTOISILLA TOIMINNOILLA v AVOIMET RYHMÄTOIMINNOT Avoin päiväkoti ja alueelliset perheryhmät Isä lapsi toiminta

Lisätiedot

Laurinlahden Koti ja Koulu ry. Tilinpäätös

Laurinlahden Koti ja Koulu ry. Tilinpäätös Laurinlahden Koti ja Koulu ry Tilinpäätös 1.8.2009 31.7.2010 1 Tilinpäätös tilikaudelta 1.8.2009-31.7.2010 sivu Sisällysluettelo 1 Toimintakertomus 2 Tuloslaskelma 4 Tase 5 Luettelo käytetyistä kirjanpitokirjoista

Lisätiedot

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Perhepalvelukeskus, Korkalonkatu 4, 96100 Rovaniemi Kuva: Pekka Ojaniemi Palveluja perheille Avoin päiväkoti Avoimen päiväkodin toiminta on tarkoitettu alle kouluikäisille

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan linjaus

Vapaaehtoistoiminnan linjaus YHDESSÄ MUUTAMME MAAILMAA Vapaaehtoistoiminnan linjaus Suomen Punainen Risti 2008 Hyväksytty yleiskokouksessa Oulussa 7.-8.6.2008 SISÄLTÖ JOHDANTO...3 VAPAAEHTOISTOIMINNAN LINJAUKSEN TAUSTA JA TAVOITTEET

Lisätiedot

Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke

Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke KAINUUN SOTE KUNTAYHTYMÄ Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon toimintasuunnitelma Marja-Liisa Ruokolainen Eija Tolonen, Jaana Mäklin, Lahja

Lisätiedot

Perhekeskustoimintamallin kokonaisuus

Perhekeskustoimintamallin kokonaisuus Perhekeskustoimintamallin kokonaisuus Maakunnallisten perhekeskushankkeiden vastuuhenkilöt ja muut toimijat 27.3.2017 Marjaana Pelkonen, STM:n vastuuhenkilö 1 15.2.2017 Perhekeskustoimintamalli Lähipalvelujen

Lisätiedot

Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat

Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat Ero sisältää aina riskejä lapsen hyvinvoinnille ja vanhemmuus on haavoittuvaa Varhaisella tuella voidaan ennaltaehkäistä vanhempien eron kielteisiä vaikutuksia lapsen

Lisätiedot

Lieksan Somaliperheyhdistys ry

Lieksan Somaliperheyhdistys ry Askeleita maahanmuuttajien työllistymiseen Lieksan Somaliperheyhdistys ry www.metkatalo.net Lieksan Somaliperheyhdistys ry perustettu vuonna 2013, jäseniä 150 hlöä yhdistyksen tavoitteena on : auttaa maahanmuuttajia

Lisätiedot

JÄRJESTÖT JA KASTE. Järjestöjen liittymäpintoja Sosiaali- ja terveydenhuollon kansalliseen kehittämisohjelmaan

JÄRJESTÖT JA KASTE. Järjestöjen liittymäpintoja Sosiaali- ja terveydenhuollon kansalliseen kehittämisohjelmaan JÄRJESTÖT JA KASTE Järjestöjen liittymäpintoja Sosiaali- ja terveydenhuollon kansalliseen kehittämisohjelmaan MIKÄ ON KASTE? Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma (Kaste 2012 2015)

Lisätiedot

Nuorisotakuu koulutus Nuorisotakuun toteuttaminen Pohjois-Suomen alueella nuorisotoimen näkökulmasta

Nuorisotakuu koulutus Nuorisotakuun toteuttaminen Pohjois-Suomen alueella nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotakuu koulutus 21.3.2014 Nuorisotakuun toteuttaminen Pohjois-Suomen alueella nuorisotoimen näkökulmasta Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi 25.3.2014 1 Nuorisotakuun toteuttaminen Nuorisotakuusta

Lisätiedot