Koululaiskeräys. - ideologinen pohja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Koululaiskeräys. - ideologinen pohja"

Transkriptio

1 SKR Suomen Kulttuurirahasto Lapin rahasto Asiamies Marjut Kuusisto Lapin Matkailuparlamentti Suomulla

2 SKR Taiteilija Kalle Carlstedt on suunnitellut Rahaston tunnuksen, kalevalaisen tammen, joka vahvistettiin Rahaston käyttk yttöön vuonna Tunnus uusittiin Rahaston 25- vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Uudistuksen toteutti taiteilija Olof Eriksson. Kulttuurirahasto perustettiin vuonna 1939

3 SKR Suomen Kulttuurirahasto Kulttuurirahasto on itsenäinen, inen, eturyhmistä ja instituutioista riippumaton sääs äätiö.. Sen sääs ääntö- määräinen tarkoitus on suomalaiskansallisen henkisen ja taloudellisen viljelyn vaaliminen ja kehittäminen. Kulttuurirahasto tukee maamme kulttuurielämää ää myönt ntämällä apurahoja keskusrahastosta ja 17 maakuntarahastosta tieteen, taiteen ja kulttuurielämän eri aloilla toimiville henkilöille ille ja yhteisöille. ille. Kulttuurirahastolla on myös s omaa kulttuuritoimintaa.

4 Historia Koululaiskeräys - ideologinen pohja Maisteri L. A. Puntilan artikkeli Suomen Kuvalehdessä (7/1937) herätti ajatuksen suomalaisen kulttuuri- rahaston perustamisesta. Puntila järjesti j suurkeräyksen, jossa vedottiin vauraaseen keskiluokkaan ja elinkeinoelämää ään. Tämän T n jälkeen j koululaiset kulkivat ovelta ovelle keräyslistojen kanssa. Kulttuuri- rahastosta haluttiin tehdä koko kansan rahasto. Suomen Kulttuurirahasto perustettiin

5 Historia Suurlahjoittajat - pääomaperusta Rahaston toiminnan pohjaa loivat merkittävästi myös suurlahjoittajat, joista ensimmäisi isiä olivat mm: pääjohtaja Mauri Honkajuuri asikkalalainen emänt ntä Helmi Nuuttila vuorineuvos Antti Antero vuorineuvos Heikki Huhtamäki neiti Maili Autio.

6 Nimikkorahastot Nimikkorahastot - tahtojen kohtauspaikka Kulttuurirahasto muodostaa rahastojärjestelm rjestelmän, jossa on yhteensä 736 rahastoa. Keskusrahastossa on sääs äätiön n ja kannatusyhdistyksen yleisrahastojen lisäksi 353 nimikkorahastoa, maakuntarahastoissa yleisrahastojen lisäksi 383 nimikkorahastoa. Nimikkorahastot perustuvat yksityishenkilöiden iden ja yhteisöjen tekemiin lahjoituksiin. Rahastoista jaetaan apurahoja niiden ohjesää äännöissä määriteltyihin tarkoituksiin.

7 Nimikkorahastot Nimikkorahastojen määm äärä Maakuntarahastot Keskusrahasto

8 Apurahat 2010 Taide Myönnetyt apurahat (keskusrahasto) Muut euroa 3 % Tiede euroa 46 % euroa 51 %

9 Apurahat 2010 Tiede 31 kpl 38 % Muut Lapin rahaston apurahat kpl, 7 % Taide 44 kpl 55 %

10 Apurahat % Lapin rahaston tieteen apurahat % 9 % Humanistiset tieteet Kasvatustieteet ja opetusala Luonnontieteet Lääketieteet 4 % 12 % 8 % 5 % Maatalous-metsätieteet Tekniset tieteet Yhteiskuntatieteet

11 Apurahat 2010 Lapin rahaston taiteen apurahat % 8 % 6 % 33 % Kirjallisuus Kuvataiteet Lastenkulttuuri Näyttämötaiteet 27 % Säveltaiteet Taideteollisuus ja -käsityö 11 % 6 % Valokuva- ja elokuvataide

12 Apurahat 25 Keskusrahasto Keskusrahaston ja maakuntarahastojen apurahat (milj. euroa) (elinkustannusindeksillä korjattu) Maakuntarahastot ,5 17, ,7 19,7 19,7 19, ,4 13, ,7 5 9,4 4,9 6,4 6,8 6,8 7,1 7,5 8,7 8,9 9,3 9,2 3 3,

13 Kulttuuritoiminta Taidekoti Kirpilä Pohjoinen Hesperiankatu 7 6 krs, Helsinki Taidekoti Kirpilä on lääl ääkäri Juhani Kirpilän n ( ) Kulttuurirahastolle lahjoittama koti, jossa on esillä hänen kerää äämänsä suomalaisen taiteen kokoelma. Kokoelmassa on 537 teosta vuosisadan vaihteen realistisista maalauksista 1960-luvun informalistisiin teoksiin. Taidekoti on avoinna keskiviikkoisin klo ja sunnuntaisin klo tai ryhminä sopimuksen mukaan.

14 Kulttuuritoiminta Maison Carré - historiallisesti arvokas suojelukohde Ranskassa Alvar Aallon taidekauppias Louis Carrélle ( ) 1977) suunnittelema yksityiskoti Pariisin lähelll hellä. Suomen Kulttuurirahasto osti kiinteistön n ja osan irtaimistoa vuonna 2006 yhteensä 1,5 miljoonalla eurolla Ranskaan perustetun yhdistyksen lukuun. Yhdistys hallinnoi kiinteistöä ja vastaa sen toiminnasta. Talo otettiin käyttk yttöön n kesäll llä Sille toivotaan merkittävää ää roolia suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun tunnetuksi tekemisessä Ranskassa.

15 Tekijänoikeudet Isien työt - filmiaarteet vapaaseen, ei-kaupalliseen käyttk yttöön Rahasto sai lahjoituksena vuonna 1978 Kansatieteellinen Filmi Oy:n omistamat 30 filmin tekijänoikeudet. Elokuviin on tallennettu katoamassa olevia työmenetelmi menetelmiä ja käsityötaitoa. taitoa. Rahasto on tuottanut ja julkaissut lyhytelokuvista neljä DVD-koostetta vuosilta : 1939: kuusi lyhytelokuvaa neljä lyhytelokuvaa viisi lyhytelokuvaa kuusi lyhytelokuvaa DVD:t on toimitettu kaikille maamme kirjastoille, yläasteille ja lukioille. Aineistot on myös s nähtn htävissä ja ladattavissa ilmaiseksi internetistä. Filmien digitalisoimista jatketaan elokuva-arkiston arkiston ja muiden yhteistyötahojen tahojen kanssa vielä kahdella koosteella.

16 Kulttuuritoiminta Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu - ponnahduslauta nuorille laulajille Laulukilpailu on nimetty professori Mirjam Helinin ( ) mukaan ja rahoitetaan hänen h 1981 tekemäns nsä lahjoituksen turvin Mirjam ja Hans Helinin rahastosta. Kilpailu järjestetj rjestetään n joka viides vuosi. Ensimmäinen inen kilpailu pidettiin 1984, seuraava kilpailu on Vuonna 2009 kilpailun voittivat Yulia Lezhneva ja Kihwan Sim.

17 Kulttuuritoiminta Soitinkokoelma -Stradivarius, Grancino, Testore Kokoelmaan kuuluu tä tällä llä hetkellä hetkellä yli kolmekymmentä kolmekymmentä jousisoitinta. Arvosoittimiksi on luokiteltu yli euron arvoiset soittimet ja muiksi laatusoittimiksi tä tämän alle olevat. Soittimia lainataan nuorille lahjakkaille muusikoille ja musiikinopiskelijoille. LainaLaina-aika on viisi vuotta. Soitinkokoelman hoitokunta tekee ehdotuksen hankinnoista sekä sekä lainansaajista.

18 Kulttuuritoiminta Maakunnalliset soittimet - miljoonalla eurolla soittimia maakuntiin Yhteistyöhanke, hanke, jossa sopimuskumppaneina ovat Suomen konservatorioliitto ja Kulttuurirahasto: Kulttuurirahasto omistaa hankkimansa soittimet Konservatorioliitto lainaa konservatorioiden kautta opiskelijoille ja muusikoille. Konservatoriot (12) ja maakuntarahastot (17) muodos- tavat alueelliset soitintoimikunnat (10), jotka pääp äättävät soitinlainoista. Maakunnallinen soitinkartoitus tehtiin , 2006, hankinnat kevää äällä 2006, haku syksyllä 2006, ensimmäiset iset lainat kevää äällä 2007.

19 Kulttuuritoiminta Tiedesirkus - oivaltamisen iloa Suomen Kulttuurirahaston suurhanke, joka julkistettiin vuosijuhlassa Tiedesirkus on Heurekan rakentama ja toteuttama, kiertävä tiedenäyttely ja tiedeteatteriesitys, joka tukee erityisesti peruskoulun 5. ja 6. luokan tiedeopetusta. Tiedesirkuksen Tiederekka kiertää Suomen kuntia ja tuo tiedekeskustoimintaa erityisesti kouluihin, joista on pitkä matka tiedekeskuksiin. Kiertue alkoi Sodankyläst stä. Kulttuurirahasto tukee hanketta miljoonalla eurolla, ja se jatkuu ainakin kahden lukuvuoden ajan. Tiedesirkus on kouluille ja kunnille ilmainen tukikauden ajan.

20 Kulttuuritoiminta Meneillään juuri nyt Kirjatalkoot SKR:n valtakunnallinen suurhanke Tavoitteena lisä n lisätä kuntien kirjahankintoja vä vähintää hintään 15 % vuosina Tuen suuruus 3,5 milj. euroa. Kulttuurikunto SKR ja YLE yhdistä yhdistävät voimansa kansalaisten kulttuurikunnon kohottamiseksi. Lokakuussa 2008 alkaneen kampanjan rahoituksesta vastaa Suomen Kulttuurirahasto. Sekä Sekä kampanjan että että tvtv-sarjan tuotannosta vastaa YLE Kulttuuri.

21 Kulttuuritoiminta meneillään n juuri nyt Kritiikkiportti SKR:n ja Suomen arvostelijain liiton portaali avattiin Se kokoaa yhteen 29 suomalaisen sanomalehden kulttuurisivuillaan julkaisemia taidearvosteluja. Sukukansat SKR vie kielipesätoimintaa Venäjälle. Kielipesien tarkoituksena on pelastaa uhanalaisia suomalaisugrilaisia kieliä häviämisen partaalta. Tuen suuruus 1,6 milj. euroa.

22 Kulttuuritoiminta Maahanmuuttajien kielikoulutushanke - osaksi Suomea Suurhanke, joka julkistettiin vuosijuhlassa Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin yhteistyöss ssä valtion kanssa käynnistämä kokeilu, jonka tavoitteena on tehostaa maahanmuuttajien suomen tai ruotsin kielen opetusta. Mallia kokeillaan kunnassa, ja kokeilu kestää kolme vuotta. Kokonaiskustannukset ovat noin 10 miljoonaa euroa. Kokeilun jälkeen j pääp äätetään n pysyväst stä mallista, joka sääs äädetään n kotouttamislaissa.

23 Kulttuuritoiminta Nuorisohanke Myrsky - inspiroi, yhdistää ää,, antaa malleja Suomen Kulttuurirahaston valtakunnallinen suurhanke Kulttuurirahaston panostus yhteensä noin 4 miljoonaa euroa. Suunnattu vuotiaille nuorille. Tarjoaa nuorille välineitv lineitä persoonalliseen ja sosiaaliseen kasvuun. Lappi sai Myrsky-rahaa rahaa euroa.

24 Kulttuuritoiminta Lapin lääl äänin Myrsky- hankkeet Monitaideyhdistys Piste ry Kohtaamisia-hankkeen hankkeen kautta halutaan tavoittaa Rovaniemen alueen maahanmuuttajalapset ja -nuoret. Heille järjestetj rjestetään n kerhotoimintaa ja työpajoja, joissa tutustutaan sirkus-,, tanssi-, sana- ja ympärist ristötaiteeseen taiteeseen sekä vieraillaan näyttelyissä ja esityksissä.

25 Kulttuuritoiminta Lapin lääl äänin Myrsky- hankkeet Sallan 4H-yhdistys Salla se on tienristeykseen juntattu pylväs, johon on kirjoitettu Salla on yhteistaiteellinen projekti sallalaisnuorten paikkakokemuksen vahvistamiseksi.

26 Kulttuuritoiminta Lapin lääl äänin Myrsky- hankkeet Sámi Siida ry Hankkeen tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten paikallisidentiteettiä ja saamelaiskulttuuria -ehkäistä ja torjua lasten ja nuorten syrjäytymist ytymistä

27 Maakuntarahastot Maakuntarahastot - 17 maakunnallista vaikuttajaa Tukevat ja edistävät t oman maakuntansa tiede-,, taide ja muuta kulttuurityötä jakamalla vuosittain apurahoja ja palkintoja. Etusijalla ovat maakunnassa syntyneet hakijat tai siellä tehtävä työ kaikilla kulttuurielämän n aloilla. Apurahapää äätökset tekee Lapin rahaston hoitokunta oman harkintansa mukaisesti nimikkorahastojen ohjesää ääntöjä noudattaen. Voivat järjestj rjestää omaa kulttuuritoimintaa, esim. luentoja, seminaareja ja kursseja.

28 Maakuntarahastot Maakuntarahastot ja perustamisvuodet 1. Etelä-Karjalan rahasto Etelä-Pohjanmaan rahasto 1959; Etelä-Savon rahasto Hämeen rahasto Kainuun rahasto 1954; Keski-Pohjanmaan rahasto 1959; Keski-Suomen rahasto Kymenlaakson rahasto Lapin rahasto 1954; Pirkanmaan rahasto Pohjois-Karjalan rahasto Pohjois-Pohjanmaan Pohjanmaan rahasto 1954; Pohjois-Savon rahasto Päijät-Hämeen rahasto Satakunnan rahasto Uudenmaan rahasto Varsinais-Suomen rahasto 1964

29 Lapin rahasto Lapin rahaston toimialueen kunnat 1. Enontekiö 2. Inari 3. Kemi 4. Kemijärvi 5. Keminmaa 6. Kittilä 7. Kolari 8. Muonio 9. Pelkosenniemi 10. Pello 11. Posio 12. Ranua 13. Rovaniemi 14. Salla 15. Savukoski 16. Simo 17. Sodankylä 18. Tervola 19. Tornio 20. Utsjoki 21. Ylitornio

30 Lapin rahasto Apurahat 2010 Lapin rahaston vuosijuhlassa Torniossa jaettiin 81 apurahaa, yhteensä euroa. Luosto Classicille myönnettiin euron apuraha festivaalin järjestj rjestämiseen. Rovaniemen Wanhat markkinat tapahtuman järjestämiseen myönnettiin euroa. Kemin LumiLinnalle myönnettiin hakemuksetta palkinto euroa "pohjoisen" vahvuuksien hyödynt dyntämisestä,, kulttuurin ja matkailun yhdistämisest misestä"

31 Lapin rahasto Nimikkorahastot Lapin rahaston yhteydessä toimii 15 nimikko- rahastoa. Mikko ja Sirkka Jokelan rahasto Sisätautien ja geriatrian erikoislää ääkäri Sirkka Jokelan ( ) testamenttilahjoitus. Tukee oikeustiedettä ja lääl ääketiedettä. Kemijoki Oy:n rahasto Perustuu Kemijoki Oy:n 1997 ja myöhemmin tekemiin lahjoituksiin. Tukee Lapin kulttuuria ja taloudellista kehitystä.

32 Lapin rahasto nimikkorahastot Suoma ja Veijo Kärjen K rahasto Talousneuvos Veijo Kärjen K ja hänen h puolisonsa Suoma Kärjen, o.s. Haavisto lahjoitus. Tukee lappilaisia opiskelijoita, ensisijaisesti Lapin maakunnasta kotoisin olevia erityisesti kehitysvammaisten, mutta myös s muiden vammaisten opettajiksi ja ohjaajiksi aikovia. Kyllikki ja Olavi Lahtelan rahasto Perustuu kansanedustaja, kapteeni evp. Olavi Lahtelan ( ) 1968) ja hänen h puolisonsa kirjailija, fil. maisteri Kyllikki Lahtelan, o.s. Kallas ( ) 1979) perikunnan lahjoitukseen Yleinen.

33 Lapin rahasto nimikkorahastot Lapin Osuuspankkien rahasto Lapin Osuuspankkiliitto ry:n lahjoitus Tukee Lapin kulttuuria ja taloudellista kehitystä. Lapin Sivistysseuran rahasto Lapin Sivistysseura ry:n lahjoitus Tukee Suomen saamelaisten opintoja korkeakouluissa ja ammattiin valmistavissa oppilaitoksissa. Lapin taiderahasto Kauppaneuvos Veli Aineen ja hänen h puolisonsa, hammaslää ääkäri Eila Aineen, o.s. Rantanen lahjoitus Edistää kuvataiteita.

34 Lapin rahasto nimikkorahastot Lapin tutkimusrahasto Perustuu Elli ja Uuno Hannulan lahjoituksiin. Edistää tutkimustyötä Lapin maakunnassa. Ragnar Lassinantin rahasto Perustuu yksityisten ja yhteisöjen lahjoituksiin Norrbottenin lääl äänin maaherran, fil. tohtori h.c. Ragnar Lassinantin ( ) 1985) täyttt yttäessä 60 vuotta Yleinen. Längmanin yrittäjärahasto rahasto I Perustuu annettuun lakiin E. J. Längmanin rahastojen siirtämisest misestä Suomen Kulttuurirahastolle. Suomen Pankki luovutti Kulttuurirahastolle ne varat, joita se oli hoitanut tehtaanpatruuna E. J. Längmanin ( ) 1863) testamenttilahjoituksen perusteella. Edistää Lapin maakunnan taloudellista vaurastumista.

35 Lapin rahasto nimikkorahastot Martti Miettusen rahasto Perustuu yhteisöjen ja yksityisten lahjoituksiin Lapin rahaston hoitokunnan ensimmäisen isen puheenjohtajan, valtioneuvos Martti Miettusen täyttt yttäessä 60 vuotta 1967 ollessaan Lapin lääl äänin maaherra. Yleinen. Irja ja VäinV inö Pekkalan rahasto Rahaston ovat perustaneet dipl. insinöö ööri ja rouva Väinö Pekkala Pohjois-Lapin Sivistysrahasto - nimisenä 1965 ja se on muutettu perustajiensa nimikkorahastoksi Tukee lähinnl hinnä Pohjois-Lapin kuten Utsjoen, Inarin ja Enontekiön n sekä muunkin Lapin maakunnan alueen sivistyksellisestä sekä kotiseutu- ja muinaistutkimusta edistävää ää työtä.

36 Lapin rahasto nimikkorahastot Sirkka ja Ahti Riskun rahasto Maanviljelysneuvos Ahti Riskun ( ) 1984) ja hänen puolisonsa, hammaslää ääket.. lis. Sirkka Riskun, o.s. Säippä ( ) 1986) lahjoitus. Kehittää ja vahvistaa maaseudun elinvoimaisuutta Lapin maakunnassa. Kerttu Uutelan rahasto Perustuu puhelinvälitt littäjä Kerttu Uutelan ( ) 1967) testamentissaan määm ääräämään n legaattiin, jonka dosentti Kari Seppälä osoitti Lapin rahastolle. Edistää Lapin Keskussairaalan henkilökunnan kunnan jatkokoulutusta sekä lääketieteellistä tutkimustyötä.

37 Lapin rahasto nimikkorahastot Aino Yliruokasen tiederahasto Perustuu lääl ääketieteen ja kirurgian tohtori Aino Yliruokasen lahjoitukseen 1969 ja myöhemmin tehtyihin lahjoituksiin. Yleinen.

38 Lapin rahasto Apurahojen haku Lapin rahaston apurahojen hakuaika on Apurahoja haetaan sähköistä hakujärjestelmää käyttäen. Vuonna 2011 jaetaan euroa. Apurahat julkistetaan ja jaetaan vuosijuhlassa keväällä 2011.

39 Lapin rahasto Apurahojen haku Apurahaa haetaan seuraavasti: 1. hakija rekisteröityy verkkopalveluun 2. hakija täyttää, tallentaa ja lähettää sähköisen hakemuksen verkkopalvelussa 3. hakija tulostaa, allekirjoittaa ja lähettää paperisen hakemuksen liitteineen Lapin rahastoon.

40 Lapin rahasto Apurahojen haku Erityisapurahat Maakuntarahastoista haettavia erityisapurahoja ovat apurahat lasten ja nuorten kulttuuritoimintaan, maakunnallisesti merkittävät kulttuurihankkeet ja visuaalisten taiteiden kokovuotinen apuraha. Lasten ja nuorten kulttuuritoiminta Apurahoja voivat hakea mm. opettajat tai lapsi-, koululais- ja nuorisoryhmien vetäjät. Apurahoja ei myönnetä julkishallinnon piiriin kuuluville laitoksille tai yhteisöille. Apurahoilla voidaan tukea esim. kerhotoimintaa, lasten ja nuorten taide- ja tiedepäiviä, musiikki- ja teatteriesityksiä tai kuvataide- ja valokuvaprojekteja. Apurahoja ei myönnetä leirikouluihin, luokkaretkiin tai niihin rinnastettaviin tarkoituksiin.

41 Lapin rahasto Apurahojen haku Maakunnalliset hankkeet Maakunnallisesti merkittäviin, tavanomaista suurempaa rahoitusta vaativiin kulttuurihankkeisiin myönnetään euroa yhtenä tai kahtena apurahana. Visuaaliset taiteet Maakuntarahastot tukevat kaikkia taiteen aloja. Visuaalisten taiteiden alueelle myönnetään yksi euron erityisapuraha.

42 Lapin rahasto Lapin rahaston erityis- apurahat Nordenskiöld ld-stipendi A. E. Nordenskiöld -stipendin tarkoituksena on edistää arktisen alueen tutkimusta ja sitä voivat hakea kaikkien tieteenalojen tutkijat. Stipendi on euroa ja se myönnetään yhdelle henkilölle tai työryhmälle. M. S. Elomaan nimikkoapurahat M. S. Elomaan nimikkoapurahoina myönnetään saamelaisopiskelijoille yhteensä euroa.

43 Lapin rahasto Lapin rahaston jakosumma

44 Maakuntarahastot Maakuntarahastojen jakosummat E-K E-P E-S Hä Ka K-P K-S Ky La Pi P-K P-P P-S P-H Sa Uu V-S

45 Lapin rahasto Lapin rahaston hoitokunta Lapin rahaston hoitokunta koostuu maakunnan eri alojen asiantuntijoista. Sen jäsenet j ovat: Puheenjohtaja Rehtori, professori Mauri Ylä-Kotola Säveltäjä Kalevi Aho Oikeustieteen tohtori Matti Hepola Yhteysjohtaja Maiju Hyry Museonjohtaja Tarmo Jomppanen Toimitusjohtaja Juhani Juuruspolvi Varatuomari Leena Roiko Intendentti Sarianne Soikkonen Urakoitsija Sauli VälitaloV Talouspää äällikkö Juhani Putkonen, SKR yhteysj SKR yhteysjäsensen Toimikausi 3 x 3 vuotta

46 Lapin rahasto Apurahoja kulttuuritapahtumille Kaamosjazz Luosto Classic Sodankylän n Filmifestivaalit (keskusrahasto) Saijazz 3000 Suomen Matkailuhistorian seura Taideseura Staalo Kemijärven Kuvanveistoviikot Paistinkää ääntäjät t (nuorten kokkien kilpailuun) Särestöniemen kamarikonsertit yht

47 Lapin rahasto Lapin rahasto Rahaston käytk ytännön n asioista vastaa asiamies. Asiamies Marjut Kuusisto Lapin rahasto Ainonkatu ROVANIEMI Puh marjut.kuusisto@skr.fi

48 Lapin rahasto Menestystä kulttuurin ja matkailun yhteistyölle! Kiitos

Suomen Kulttuurirahasto. Kristiina Havas

Suomen Kulttuurirahasto. Kristiina Havas Suomen Kulttuurirahasto Kristiina Havas Suomen Kulttuurirahasto Historia eturyhmistä ja instituutioista riippumaton, henkisesti ja taloudellisesti itsenäinen kulttuurin tukija Kulttuurirahaston sääntömääräinen

Lisätiedot

Lahjoitukset 2003-2012 (elinkustannusindeksillä korjattuna) milj. EUR

Lahjoitukset 2003-2012 (elinkustannusindeksillä korjattuna) milj. EUR Suomen Kulttuurirahasto - eturyhmistä ja instituutioista riippumaton, henkisesti ja taloudellisesti itsenäinen kulttuurin tukija Kulttuurirahaston sääntömääräinen tarkoitus on suomalaiskansallisen henkisen

Lisätiedot

Suomen Kulttuurirahasto

Suomen Kulttuurirahasto Suomen Kulttuurirahasto Taiteilija Kalle Carlstedt on suunnitellut Rahaston tunnuksen, kalevalaisen tammen, joka vahvistettiin Rahaston käyttöön vuonna 1937. Tunnus uusittiin Rahaston 25-vuotisjuhlavuoden

Lisätiedot

Suomen Kulttuurirahasto

Suomen Kulttuurirahasto Suomen Kulttuurirahasto Suomen Kulttuurirahasto Historia Eturyhmistä ja instituutioista riippumaton, henkisesti ja taloudellisesti itsenäinen kulttuurin tukija Kulttuurirahaston sääntömääräinen tarkoitus

Lisätiedot

www.skr.fi www.saatiopalvelu.fi T&K menot (www.research.fi) 2006 yht. 5761 milj. euroa yritykset 4108 milj. julk. sektori 574 milj. korkeakoulusektori (ml. AMK:t) 1079 milj. T&K menot valtion talousarviossa

Lisätiedot

Suomen Kulttuurirahaston maakuntarahastojen apurahainfo 23. tammikuuta Oulun yliopisto

Suomen Kulttuurirahaston maakuntarahastojen apurahainfo 23. tammikuuta Oulun yliopisto Suomen Kulttuurirahaston maakuntarahastojen apurahainfo 23. tammikuuta 2018 Oulun yliopisto Suomen Kulttuurirahasto Historia Eturyhmistä ja instituutioista riippumaton, henkisesti ja taloudellisesti itsenäinen

Lisätiedot

Lapin yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2012

Lapin yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2012 NÄKYMIÄ MARRASKUU 2013 LAPIN ELY-KESKUS Lapin yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2012 Kirjastoverkko ja sen muutokset Kuva: Hilkka Heikkinen. Lapin kunnissa oli vuonna 2012 yhteensä 43 kirjastoa, joista

Lisätiedot

Lapin maakuntatilaisuus 23.5.2016

Lapin maakuntatilaisuus 23.5.2016 Lapin maakuntatilaisuus 23.5.2016 Lapin maakuntatalous Kuntien sosiaali- ja terveystoimen nettokustannukset Tulevaisuuden kunta verkkoaivoriihen välitulokset Aineistot: www.kunnat.net/maakuntatilaisuudet

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 Lapin liitto 19.8.2010 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 0 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 31.12

Lisätiedot

SKR. Suomen Kulttuurirahasto. - eturyhmistä ja instituutioista riippumaton, henkisesti ja taloudellisesti itsenäinen inen kulttuurin tukija

SKR. Suomen Kulttuurirahasto. - eturyhmistä ja instituutioista riippumaton, henkisesti ja taloudellisesti itsenäinen inen kulttuurin tukija SKR Suomen Kulttuurirahasto - eturyhmistä ja instituutioista riippumaton, henkisesti ja taloudellisesti itsenäinen inen kulttuurin tukija Kulttuurirahaston sääs ääntömääräinen tarkoitus on suomalaiskansallisen

Lisätiedot

V u o s i k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t

V u o s i k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Lapin liitto 26.1.2012 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2011 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 1 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2010-2011

Lisätiedot

Enontekiö. Kittilä. Muonio. Kolari. Pello Rovaniemi. Ylitornio. Tornio. Kemi

Enontekiö. Kittilä. Muonio. Kolari. Pello Rovaniemi. Ylitornio. Tornio. Kemi LAPIN LUKIOT, AMMATILLISET OPPILAITOKSET JA KANSANOPISTOT, JOISSA AMMATILLISTA KOULUTUSTA LUKUVUONNA 2011-2012 Utsjoki Inari Enontekiö Lukioita 23 Kittilä Ammatillisia oppilaitoksia tai niiden sivuopetuspisteitä

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 Lapin liitto 25.6..2014 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 4 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2013

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 Lapin liitto 27.1.2015 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 4 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2013

Lisätiedot

Suomen Kulttuurirahasto

Suomen Kulttuurirahasto Suomen Kulttuurirahasto Taiteilija Kalle Carlstedt on suunnitellut Rahaston tunnuksen, kalevalaisen tammen, joka vahvistettiin Rahaston käyttöön vuonna 1937. Tunnus uusittiin Rahaston 25-vuotisjuhlavuoden

Lisätiedot

Väkilukuindeksin kehitys Lapin seutukunnissa (e)

Väkilukuindeksin kehitys Lapin seutukunnissa (e) indeksin kehitys Lapin seutukunnissa 1994-30.6.2014(e) 110,0 105,0 indeksi v. 1994 = 100 indeksi 30.6.2014 Rovaniemen seutu; 104,6 100,0 95,0 90,0 85,0 Tunturi-Lappi; 90,6 Kemi-Tornio; 90,3 LAPPI; 89,8

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 Lapin liitto 25.3.2013 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 3 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2012

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 Lapin liitto 22.10.2013 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 3 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2012

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 Lapin liitto 23.4.2010 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 0 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 31.12

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015 Lapin liitto 6.11.2015 LÄHDE: Tilastokeskus Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015 Kunta / Seutukunta 31.12.2014 V u o s i 2 0 1 5 k u u k a u s i t t a i s e t e n n

Lisätiedot

Suomen Kulttuurirahasto

Suomen Kulttuurirahasto Suomen Kulttuurirahasto Suomen Kulttuurirahasto Historia Eturyhmistä ja instituutioista riippumaton, henkisesti ja taloudellisesti itsenäinen kulttuurin tukija Kulttuurirahaston sääntömääräinen tarkoitus

Lisätiedot

MAJAOJA-SÄÄTIÖ MAIJA IKONEN

MAJAOJA-SÄÄTIÖ MAIJA IKONEN MAJAOJA-SÄÄTIÖ MAIJA IKONEN 24.1.2017 MAJAOJA-SÄÄTIÖSTÄ Säätiö perustettiin 14.12.2000 rakkaudesta kulttuuriin. Säätiön tarkoituksena on jakaa vuosittain apurahoja erilaisiin kulttuurikohteisiin. Etusijan

Lisätiedot

Työpaikat (alueella työssäkäyvät työlliset) työnantajasektorin ja toimialan (TOL 2008) mukaan

Työpaikat (alueella työssäkäyvät työlliset) työnantajasektorin ja toimialan (TOL 2008) mukaan 1/8 Lapin liitto 6.9.2012 Työpaikat (alueella työssäkäyvät työlliset) työnantajasektorin ja toimialan (TOL 2008) mukaan 31.12.2010 Maa, seutu, Toimiala Työlliset Palkan- Valtio Kunta Valtioenemmis-Yksityinetöinen

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU TUTKIMUSTEN JA SEURANNAN VALOSSA Koulut Liikkumaan Rovaniemi

LIIKKUVA KOULU TUTKIMUSTEN JA SEURANNAN VALOSSA Koulut Liikkumaan Rovaniemi LIIKKUVA KOULU TUTKIMUSTEN JA SEURANNAN VALOSSA Koulut Liikkumaan 23.2.2016 Rovaniemi Koulu liikuttaa ja istuttaa Liikkuva koulu -tutkimuksen tuloksia 2010 2015 Tuija Tammelin, Janne Kulmala, Harto Hakonen

Lisätiedot

Tohtoriopintojen rahoitus. Väitöskirjatutkijoiden orientaatiopäivä 27.1.2016 Markku Ihonen Tutkimuksen kehittämispäällikkö

Tohtoriopintojen rahoitus. Väitöskirjatutkijoiden orientaatiopäivä 27.1.2016 Markku Ihonen Tutkimuksen kehittämispäällikkö Tohtoriopintojen rahoitus Väitöskirjatutkijoiden orientaatiopäivä 27.1.2016 Markku Ihonen Tutkimuksen kehittämispäällikkö Tohtorikoulutuskyselyn 2015 kertomaa 57 % vastanneista keskustelee tutkimusrahoitusmahdollisuuksista

Lisätiedot

V u o s i k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t

V u o s i k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Lapin liitto 27.10.2011 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2011 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 1 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2010-30.9.2011

Lisätiedot

MAATALOUSYRITTÄJIEN OPINTORAHA

MAATALOUSYRITTÄJIEN OPINTORAHA MAATALOUSYRITTÄJIEN OPINTORAHA Vuosittain: 1999-2015 Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, maaseutu ja energia Vuositilastot 2015 MAATALOUSYRITTÄJIEN OPINTORAHA 2000-2015 2000-2001 2002-2010

Lisätiedot

LAPIN KUNTIEN NETTOKUSTANNUKSET 2005 EUROA / ASUKAS (pois lukien liiketoiminta) Lähde: Tilastokeskus

LAPIN KUNTIEN NETTOKUSTANNUKSET 2005 EUROA / ASUKAS (pois lukien liiketoiminta) Lähde: Tilastokeskus LAPIN KUNTIEN NETTOKUSTANNUKSET 2005 EUROA / ASUKAS (pois lukien liiketoiminta) Lähde: Tilastokeskus 2005 2004 Pelkosenniemi 5 770 5 159 Enontekiö 5 188 4 708 Utsjoki 4 955 5 244 Muonio 4 873 4 279 Sodankylä

Lisätiedot

KUNTIEN MAKSAMAT MAATALOUSTUET

KUNTIEN MAKSAMAT MAATALOUSTUET KUNTIEN MAKSAMAT MAATALOUSTUET Vuosittain: 2000-2015 Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, maaseutu ja energia Vuositilastot 2015 Elänten hyvinvointituki Eläinten hyvinv.tuki 2012- EU:n nautapalkkio

Lisätiedot

PROFESSORILUENTO. Professori Leila Koivunen. Humanistinen tiedekunta. Yleinen historia

PROFESSORILUENTO. Professori Leila Koivunen. Humanistinen tiedekunta. Yleinen historia PROFESSORILUENTO Professori Leila Koivunen Yleinen historia Humanistinen tiedekunta 16.12.2015 Professori Leila Koivunen pitää professoriluentonsa Educariumin Edu 1 -salissa, Assistentinkatu 5 16. joulukuuta

Lisätiedot

Alueelliset vastuumuseot 2020

Alueelliset vastuumuseot 2020 Alueelliset vastuumuseot 2020 Nelimarkka-museo Porvoon museo HAM Helsingin taidemuseo Helsingin kaupunginmuseo Hämeenlinnan kaupunginmuseo Hämeenlinnan taidemuseo Joensuun museot Jyväskylän museot Kainuun

Lisätiedot

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät UUSIMAA Teema ja strategiset alueet Yhdessä 2017 Suomen 100 vuotta Suomi nyt Suomi tulevaisuudessa Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät 2 Monimuotoinen kokonaisuus 3 Hae mukaan Ehdotus juhlavuoden ohjelmaksi.

Lisätiedot

Taiteen edistämiskeskus Lounais-Suomen aluetoimipiste

Taiteen edistämiskeskus Lounais-Suomen aluetoimipiste Taiteen edistämiskeskus Lounais-Suomen aluetoimipiste Taiteen edistämiskeskus Aiemmin Taiteen keskustoimikunta (1968 2012) Tehtävänä taiteen edistäminen kansallisesti ja kansainvälisesti Myös kulttuurin

Lisätiedot

11 Lappi. 11.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

11 Lappi. 11.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 11 Lappi 11.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Lappi on Suomen pohjoisin maakunta, jonka ainoa naapurimaakunta on Pohjois-Pohjanmaa. Lapin maakunnan muodostavat 21 kuntaa,

Lisätiedot

Mistä muualta rahoitusta? Säätiöiden rahoitus yhtenä vaihtoehtona

Mistä muualta rahoitusta? Säätiöiden rahoitus yhtenä vaihtoehtona Mistä muualta rahoitusta? Säätiöiden rahoitus yhtenä vaihtoehtona Merja Kaija, projektipäällikkö ja kyläasiamies Pohjois-Savon Kylät ry / Kehittyvät Kylät hanke Ensin idea, sitten mistä tukea! Säätiöiden

Lisätiedot

Kattavat asiointipalvelut kasvotusten ja laadukkaasti. SADe- ohjelman etäpalveluhanke Lapin liitto 5.6.2013 Jarmo Riipinen

Kattavat asiointipalvelut kasvotusten ja laadukkaasti. SADe- ohjelman etäpalveluhanke Lapin liitto 5.6.2013 Jarmo Riipinen Kattavat asiointipalvelut kasvotusten ja laadukkaasti SADe- ohjelman etäpalveluhanke Lapin liitto 5.6.2013 Jarmo Riipinen SADe-ohjelma ja Etäpalvelutavoitteet 2010 Tavoitteena mahdollistaa kansalaisille

Lisätiedot

Kelan toimenpiteet yhteispalvelun kehittämisessä!

Kelan toimenpiteet yhteispalvelun kehittämisessä! Kelan toimenpiteet yhteispalvelun kehittämisessä! 1 SAARISELKÄ 21.4.2011 Toimistoverkko 2011 Inari, Muonio, Kolari, Pello, Ylitornio, Tornio, Kemi, Tervola, Rovaniemi, Saarenkylä, Sodankylä, Kittilä, Salla,

Lisätiedot

Savuton kunta

Savuton kunta Savuton kunta 2012 2015 Pirjo Nikula 30.10.2014 1 Kiitos! Lapin aluehallintovirasto PPSHP, Perusterveydenhuollon yksikkö luennoitsijat Pohjois-Pohjanmaan Sydänpiiri ry www.ppsydanpiiri.fi Kiviharjuntie

Lisätiedot

LAPIN KUNTIEN PALVELUTUOTANNON NETTOKUSTANNUKSIA VUODELTA 2006 euroa / asukas

LAPIN KUNTIEN PALVELUTUOTANNON NETTOKUSTANNUKSIA VUODELTA 2006 euroa / asukas LAPIN KUNTIEN PALVELUTUOTANNON NETTOKUSTANNUKSIA VUODELTA 2006 euroa / asukas Sisältö: Käyttötalous yhteensä Sosiaali- ja terveydenhuolto Opetus- ja kulttuuritoimi Perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito

Lisätiedot

Ilmoittautuneet eri henkilöt maakunnittain 2012-2016 1. Opetuskieli. Tutkintokerta kevät 2016

Ilmoittautuneet eri henkilöt maakunnittain 2012-2016 1. Opetuskieli. Tutkintokerta kevät 2016 Ilmoittautuneet eri henkilöt maakunnittain 2012-2016 1 kevät 2016 Miehet Naiset Miehet Naiset Miehet Naiset Uusimaa 4968 6690 11658 593 753 1346 5561 7443 13004 Varsinais- 1333 1974 3307 104 104 208 1437

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 24.3.2016 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 V u o s i 2 0 1 6 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2015-29.2.2016 Kunta / Seutukunta 31.12.2015

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 19.5.2016 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 Kunta / Seutukunta 31.12.2015 (lopullinen) V u o s i 2 0 1 6 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 2.1.2017 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 Kunta / Seutukunta 31.12.2015 (lopullinen) V u o s i 2 0 1 6 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t 31.1.

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 11.8.2016 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 Kunta / Seutukunta 31.12.2015 (lopullinen) V u o s i 2 0 1 6 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa 1 24.1.2017 Liisa Niiranen 10,1 % 9 % 7,5 % 11,3 % Timo Aro 2016 Lapin väestöennuste Ennuste 2040 Ennuste 2030 Ennuste 2020

Lisätiedot

Tuulivoimarakentamisen vaikutukset

Tuulivoimarakentamisen vaikutukset Metsähallitus Laatumaa 1 FCG Finnish Consulting Group Oy FCG Finnish Consulting Group Oy 2 Metsähallitus Laatumaa Metsähallitus Laatumaa 3 FCG Finnish Consulting Group Oy Kuvasta FCG Finnish Consulting

Lisätiedot

Hae tutkimusrahoitusta Koneen Säätiöltä!

Hae tutkimusrahoitusta Koneen Säätiöltä! Hae tutkimusrahoitusta Koneen Säätiöltä! Tiedeasiamies Kalle Korhonen syyskuu 2015 6.9.15 KONEEN SÄÄTIÖ 1 Koneen Säätiö Koneen Säätiö on itsenäinen ja riippumaton v. 1956 perustettu yleishyödyllinen säätiö

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015 27.1.2016 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015 Kunta / Seutukunta 31.12.2014 V u o s i 2 0 1 5 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t 31.1. 28.2. 31.3.

Lisätiedot

Lapin maahanmuuttotilastoja

Lapin maahanmuuttotilastoja Lapin maahanmuuttotilastoja Meri-Lapin MAKO-verkosto Tornio 16.5.2017 Anne-Mari Suopajärvi/Lapin ELY-keskus kansalaisten osuus väestöstä 31.12.2016 alueittain sekä kunnat, joissa yli 1 000 ulkomaan kansalaista

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 27.1.2017 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 Kunta / Seutukunta 31.12.2015 (lopullinen) V u o s i 2 0 1 6 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Kirjastoverkkopalvelut Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Yleiset kirjastot Kysely yleisten kirjastojen palveluista 1.1 Maakunta ( Minkä kunnan / kaupunginkirjaston palveluja arvioit ) 1.2 Kirjastot

Lisätiedot

Petteri Orpon koordinaatioryhmän linjaukset STM 23.10.2013

Petteri Orpon koordinaatioryhmän linjaukset STM 23.10.2013 Petteri Orpon koordinaatioryhmän linjaukset STM 23.10.2013 Uudistuksen keskeinen sisältö Integroidaan sosiaali- ja terveydenhuolto sekä perusja erikoistason palvelut Sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistus

Maakunta- ja sote-uudistus Maakunta- ja sote-uudistus Maakuntatalous ja kuntatalous Kunta-asiantuntija Jaana Koskela 26.5.2018 Maakuntatalous mistä rahoitus? Valtio rahoittaa maakuntien toiminnan ja ohjaa maakuntien taloudenpitoa.

Lisätiedot

KUNTIEN TALOUSARVIOT V. 2011

KUNTIEN TALOUSARVIOT V. 2011 KUNTIEN TALOUSARVIOT V. 2011 Luvut 1000 As.luku Toiminta- Valtion- Tilikauden Tilikauden Lainat Netto- Kunta 2011 kate Verotulot osuudet Vuosikate Poistot tulos yli-/alijäämä 31.12.2011 invest.*) Enontekiö

Lisätiedot

Tohtoriopintojen rahoitus. Väitöskirjatutkijoiden orientaatiopäivä Markku Ihonen Tutkimuksen kehittämispäällikkö

Tohtoriopintojen rahoitus. Väitöskirjatutkijoiden orientaatiopäivä Markku Ihonen Tutkimuksen kehittämispäällikkö Tohtoriopintojen rahoitus Väitöskirjatutkijoiden orientaatiopäivä 7.9.2017 Markku Ihonen Tutkimuksen kehittämispäällikkö Tohtorikoulutuskyselyn 2015 kertomaa 57 % vastanneista keskustelee tutkimusrahoitusmahdollisuuksista

Lisätiedot

Tekesin ja TEM:n myöntämä rahoitus (kansallinen) sekä Finnveran lainat ja takaukset v. 2010-2014

Tekesin ja TEM:n myöntämä rahoitus (kansallinen) sekä Finnveran lainat ja takaukset v. 2010-2014 Tekesin ja TEM:n myöntämä rahoitus (kansallinen) sekä Finnveran lainat ja takaukset v. 2010-2014 Lähteet: Tekes, Pohjois-Savon ELY-keskus ja Finnvera 4.1.2016 Tekes:n ja TEM:n myöntämä rahoitus (kansallinen)

Lisätiedot

ME MAHDOLLISTAMME. #taiketukee #taiteilijatekee

ME MAHDOLLISTAMME. #taiketukee #taiteilijatekee ME MAHDOLLISTAMME Joka päivä runsaat 23 000 ihmistä tulkitsee, mitä ympärillämme tapahtuu. Ymmärrämme, miten taide syntyy, ja mitä Suomi tarvitsee. Visiomme on parantaa taiteilijan asemaa ja tarjota yleisölle

Lisätiedot

Sanna Hiltunen, Itä-Lapin MAKO-verkosto , Kemijärvi

Sanna Hiltunen, Itä-Lapin MAKO-verkosto , Kemijärvi Sanna Hiltunen, Itä-Lapin MAKO-verkosto 23.3.2017, Kemijärvi Maahanmuutto- ja kotouttamistyön (MAKO) verkoston tausta kansalaisten määrä Lapissa 2001-2015 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 1863 2033 2361

Lisätiedot

Lapin maahanmuuttotilastoja. Lapin ELY-keskus

Lapin maahanmuuttotilastoja. Lapin ELY-keskus Lapin maahanmuuttotilastoja Lapin ELY-keskus 8.5.2017 kansalaisten osuus väestöstä 31.12.2016 alueittain sekä kunnat, joissa yli 1 000 ulkomaan kansalaista Maakunta väestöstä Ahvenanmaa 10,6 Uusimaa 8,0

Lisätiedot

Nuorten aikuisten osaamisohjelma Ville Heinonen

Nuorten aikuisten osaamisohjelma Ville Heinonen Nuorten aikuisten osaamisohjelma Ville Heinonen Tausta Nuorten yhteiskuntatakuu Erillinen ohjelma 20 29-vuotiaille, vailla toisen asteen tutkintoa oleville Lisärahoitus ammatti- ja erikoisammattitutkintoon

Lisätiedot

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki 18.10.2018 MEILLE SYNTYY UUSI LAPPI Yhden Lapin kasvattamiseen tarvitaan kokonainen maakunta. UUSI LAPPI -kuntakierroksella kuunneltiin asukkaiden ja henkilöstön ajatuksia

Lisätiedot

Tohtoriopintojen rahoitus

Tohtoriopintojen rahoitus Tohtoriopintojen rahoitus Tohtoriopiskelijoiden orientaatio13.9.2012 Johanna Hakala tutkimuksen kehittämispäällikkö Mistä rahoitusta jatko-opintoihin? Tohtoriopiskelijat ovat hyvin erilaisissa tilanteissa

Lisätiedot

Rovaniemen Työvoimatoimisto TYÖLLISYYSKATSAUS

Rovaniemen Työvoimatoimisto TYÖLLISYYSKATSAUS Rovaniemen Työvoimatoimisto TYÖLLISYYSKATSAUS Tammikuu 2008 Työttömyys Rovaniemellä laskee edelleen vuositasolla Tammikuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli Rovaniemen työvoimatoimiston alueella (Rovaniemi

Lisätiedot

MAAOMAISUUS Vuosittain:

MAAOMAISUUS Vuosittain: MAAOMAISUUS Vuosittain: 2000-2009 Lapin työ- ja elinkeinokeskus, maaseutu ja energia Vuositilastot 2009 MAAOMAISUUS 31.12.2009 Enontekiö 2,91 27,14 30,05 Inari 219,58 158,77 378,35 järvi 59,49 19,16 78,65

Lisätiedot

Lapin maahanmuuttotilastoja Anne-Mari Suopajärvi Lapin ELY-keskus

Lapin maahanmuuttotilastoja Anne-Mari Suopajärvi Lapin ELY-keskus Lapin maahanmuuttotilastoja Anne-Mari Suopajärvi Lapin ELY-keskus Lappi kodiksi maahanmuutto- ja kotouttamistyön ajankohtaisseminaari Rovaniemi 5.10.2016 Ulkomaan kansalaisten osuus väestöstä 31.12.2015

Lisätiedot

ME MAHDOLLISTAMME. #taiketukee #taiteilijatekee

ME MAHDOLLISTAMME. #taiketukee #taiteilijatekee ME MAHDOLLISTAMME Joka päivä runsaat 23 000 ihmistä tulkitsee, mitä ympärillämme tapahtuu. Ymmärrämme, miten taide syntyy, ja mitä Suomi tarvitsee. Visiomme on parantaa taiteilijan asemaa ja tarjota yleisölle

Lisätiedot

Sopimus Lapin kirjastojen yhteistoiminnasta. 1. Sopijaosapuolet. Rovaniemen kaupunki. Rovaniemen kaupunginkirjasto Lapin maakuntakirjasto

Sopimus Lapin kirjastojen yhteistoiminnasta. 1. Sopijaosapuolet. Rovaniemen kaupunki. Rovaniemen kaupunginkirjasto Lapin maakuntakirjasto Sopimus Lapin kirjastojen yhteistoiminnasta 1. Sopijaosapuolet Rovaniemen kaupunki Rovaniemen kaupunginkirjasto Lapin maakuntakirjasto Jorma Eton tie 6, 96100 Rovaniemi Kemin kaupunki.(tähän tulevat kaikki

Lisätiedot

Suomen Kulttuurirahasto

Suomen Kulttuurirahasto Suomen Kulttuurirahasto Suomen Kulttuurirahasto Historia eturyhmistä ja instituutioista riippumaton, henkisesti ja taloudellisesti itsenäinen kulttuurin tukija Kulttuurirahaston sääntömääräinen tarkoitus

Lisätiedot

Maaseuturahaston toimenpiteet laajakaistan edistämiseksi. Rovaniemi

Maaseuturahaston toimenpiteet laajakaistan edistämiseksi. Rovaniemi Maaseuturahaston toimenpiteet laajakaistan edistämiseksi Rovaniemi 7.6.2011 Laajakaistahankkeet EU:n elvytysvaroilla rahoitettavat laajat hajaasutusalueiden laajakaistahankkeet - Pilottihankkeet Pertunmaa

Lisätiedot

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki 18.10.2018 MEILLE SYNTYY UUSI LAPPI Yhden Lapin kasvattamiseen tarvitaan kokonainen maakunta. UUSI LAPPI -kuntakierroksella kuunneltiin asukkaiden ja henkilöstön ajatuksia

Lisätiedot

Lapin metsävaratietoa, Valtakunnan Metsien Inventointi Lapissa

Lapin metsävaratietoa, Valtakunnan Metsien Inventointi Lapissa Lapin metsävaratietoa, Valtakunnan Metsien Inventointi Lapissa Kari T. Korhonen VMI/Luke Metsävarat: Korhonen, K.T. & Ihalainen, A. Hakkuumahdollisuudet: Packalen, T., Salminen O., Hirvelä, H. & Härkönen,

Lisätiedot

PAKASTE HANKKEEN TULOKSIA

PAKASTE HANKKEEN TULOKSIA PAKASTE HANKKEEN TULOKSIA PERUS- TERVEYDENHUOLLON KEHITTÄMINEN TERVEYDEN EDISTÄMINEN SOSIAALITYÖ 7.10.2011 1 Perusterveydenhuollon kehittäminen 1.9.2009-31.10.2011 PaKaste 1 Kuntalähtoistä kehittämistyötä

Lisätiedot

Lapin liitto Kuntakohtainen katsaus talousarvioihin. Henkilöstömenojen osalta huomioitava lomituspalvelujen hoito:

Lapin liitto Kuntakohtainen katsaus talousarvioihin. Henkilöstömenojen osalta huomioitava lomituspalvelujen hoito: Lapin liitto 3.3.2010 Lapin kuntien talousarviot vuodelle 2010 Vertailutiedot: kuntien antamat ennakkotiedot vuoden 2009 tilinpäätöksistä ja Tilastokeskus Henkilöstömenojen osalta huomioitava lomituspalvelujen

Lisätiedot

Leader Tunturi-Lappi ry (LTL) Enontekiö, Kittilä, Kolari, Muonio. Leader Outokaira tuottamhan (Outokaira) Tornio, Pello, Ylitornio

Leader Tunturi-Lappi ry (LTL) Enontekiö, Kittilä, Kolari, Muonio. Leader Outokaira tuottamhan (Outokaira) Tornio, Pello, Ylitornio Lappi Leader Tunturi-Lappi ry (LTL) Enontekiö, Kittilä, Kolari, Muonio Leader Outokaira tuottamhan (Outokaira) Tornio, Pello, Ylitornio Pohjoisimman Lapin Leader (PLL) Sodankylä, Inari, Utsjoki, Savukoski,

Lisätiedot

Jatko-opiskelijat hyvin erilaisissa tilanteissa rahoituksen suhteen

Jatko-opiskelijat hyvin erilaisissa tilanteissa rahoituksen suhteen Mistä rahoitusta jatko-opintoihin? Jatko-opiskelijat hyvin erilaisissa tilanteissa rahoituksen suhteen Suomen Akatemian kautta jaettava tohtoriohjelmarahoitus (aiemmin tutkijakoulurahoitus) rahoitus tutkimusprojektilta

Lisätiedot

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki 18.10.2018 MEILLE SYNTYY UUSI LAPPI Yhden Lapin kasvattamiseen tarvitaan kokonainen maakunta. UUSI LAPPI -kuntakierroksella kuunneltiin asukkaiden ja henkilöstön ajatuksia

Lisätiedot

MAATALOUS Maidonlähettäjätilat Aktiivitilat 1) Maidonlähettäjien. lkm Kemi Simo Tervola Tornio ITÄ-LAPPI

MAATALOUS Maidonlähettäjätilat Aktiivitilat 1) Maidonlähettäjien. lkm Kemi Simo Tervola Tornio ITÄ-LAPPI MAATALOUS 9 SEUTUKUNTA Kunta Maidonlähettäjätilat Aktiivitilat ) Meijereihin viedyt maitomäärät milj. litraa Maidonlähettäjien lkm Maitoa (litroina) lähettäjää kohti Tilojen lkm Peltoa viljelyksessä (ha)

Lisätiedot

Taiteen edistämiskeskus. Erityisasiantuntija Henri Terho

Taiteen edistämiskeskus. Erityisasiantuntija Henri Terho Taiteen edistämiskeskus Erityisasiantuntija Henri Terho henri.terho@minedu.fi www.taike.fi Taiteen edistämiskeskus Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen asiantuntijavirasto. Tehtävät: Edistää taidetta

Lisätiedot

Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain

Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain Yleisimmät akavalaistutkinnot 2014/9 ja 2015/9 Ekonomisti Heikki Taulu Koko maa -1000 0 1000 2000 3000 4000 5000 6000 7000 8000 6271 678 6949 3597 798 4395 2848

Lisätiedot

Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain

Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain Yleisimmät akavalaistutkinnot 2014/6 ja 2015/6 Ekonomisti Heikki Taulu Koko maa 6255 696 6951 3602 860 4462 3621 482 4103 2632 340 2972 2289 306 2595 2103 460 2563

Lisätiedot

Maakunnallinen kulttuuriyhteistyö Maria Helo

Maakunnallinen kulttuuriyhteistyö Maria Helo Maakunnallinen kulttuuriyhteistyö Maria Helo Lähtökohdat Toimijat etäällä toisistaan, maakunnallisen toiminnan lisääminen - ) eri toimijoiden kohtaamisia ja voimavarojen tehokkaampaa yhdistämistä Tahto

Lisätiedot

Opiskeluterveydenhuollon valvonta

Opiskeluterveydenhuollon valvonta Opiskeluterveydenhuollon valvonta Opiskeluterveydenhuollon toimivuus ja kokonaisuus seminaari Rovaniemi 27.5.2015 Tuula Kokkonen, ylitarkastaja Lapin aluehallintovirasto Lapin aluehallintovirasto, Tuula

Lisätiedot

Valtion kehittämisavustus kunnille maahanmuuttajien kotouttamiseen liikunnan avulla

Valtion kehittämisavustus kunnille maahanmuuttajien kotouttamiseen liikunnan avulla Valtion kehittämisavustus kunnille maahanmuuttajien kotouttamiseen liikunnan avulla Monikulttuurisen liikuntakentän uudistaminen seminaari 3.1.2011 Helsinki Yksikön päällikkö Ismo Myllyaho Pohjanmaan elinkeino-,

Lisätiedot

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki 18.10.2018 MEILLE SYNTYY UUSI LAPPI Yhden Lapin kasvattamiseen tarvitaan kokonainen maakunta. UUSI LAPPI -kuntakierroksella kuunneltiin asukkaiden ja henkilöstön ajatuksia

Lisätiedot

KUVATAIDEAKATEMIAN KIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA

KUVATAIDEAKATEMIAN KIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA KUVATAIDEAKATEMIAN KIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA Kokoelmapolitiikka on voimassa 29.8.2011 alkaen. 1. KOKOELMAPOLITIIKAN TARKOITUS JA TAVOITTEET Kokoelmapolitiikan yhtenä tarkoituksena on olla apuna kirjaston

Lisätiedot

Hyvinvointikertomukset Lapin kunnissa

Hyvinvointikertomukset Lapin kunnissa Hyvinvointikertomukset Lapin kunnissa ja sähköisen hyvinvointikertomuksen malli 12.5.2011 Lapin johtavien lääkäreiden päivät Tuula Kokkonen Ohjaajalääkäri Terveyden edistämisen suunnittelija Terveyden

Lisätiedot

Omaishoitajaliitto Lähellä ja tukena

Omaishoitajaliitto Lähellä ja tukena Omaishoitajaliitto Lähellä ja tukena Lähdetieto: Liirum laarum 5.4.2019 Seminaari Matti Meikäläinen Omaishoitajista pääasialliset auttajat, n. 300 000 naisia 61% miehiä 39% ei-työelämässä 34-54% ansiotyössä

Lisätiedot

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät UUSIMAA Teema ja strategiset alueet Yhdessä 2017 Suomen 100 vuotta Suomi nyt Suomi tulevaisuudessa Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät 2 Monimuotoinen kokonaisuus 3 Toimenpidealueet Suomi maailmassa Yhteiset

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 1 päivänä lokakuuta 2013. 695/2013 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 1 päivänä lokakuuta 2013. 695/2013 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 1 päivänä lokakuuta 2013 695/2013 Valtioneuvoston asetus vuodelta 2013 maksettavasta lihan ja vuodelta 2012 maksettavasta maidon kuljetusavustuksesta sekä eräiden

Lisätiedot

SUOMALAISEN TIEDEAKATEMIAN VÄISÄLÄN RAHASTON PALKINNOT JA APURAHAT JAETTU 14.12.2015

SUOMALAISEN TIEDEAKATEMIAN VÄISÄLÄN RAHASTON PALKINNOT JA APURAHAT JAETTU 14.12.2015 Lehdistötiedote Julkaisuvapaa 14.12.2015 klo 17.00 SUOMALAISEN TIEDEAKATEMIAN VÄISÄLÄN RAHASTON PALKINNOT JA APURAHAT JAETTU 14.12.2015 Suomalainen Tiedeakatemia myönsi 14.12.2015 pidetyssä tilaisuudessaan

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus vuodelta 2015 maksettavasta lihan ja vuodelta 2014 maksettavasta maidon kuljetusavustuksesta sekä eräiden kotieläintalouden palvelujen tuesta vuodelta 2015 Valtioneuvoston päätöksen

Lisätiedot

Taiteen edistämiskeskus. Valtion tukea taiteelle ja kulttuurille

Taiteen edistämiskeskus. Valtion tukea taiteelle ja kulttuurille Taiteen edistämiskeskus Valtion tukea taiteelle ja kulttuurille Taiteen edistämiskeskus Taiteen edistämiskeskus (Taike) edistää taidetta kansallisesti ja kansainvälisesti. Myös kulttuurin edistäminen kuuluu

Lisätiedot

Kuntien maaseutuviranomaisten yhteystiedot

Kuntien maaseutuviranomaisten yhteystiedot 11.9.2017 Kuntien maaseutuviranomaisten yhteystiedot Tunturi-Lapin maaseutulautakunta Muonion kunnan Tunturi-Lapin maaseutulautakunta hoitaa Muonion, Enontekiön ja Kittilän kuntien maaseutuelinkeinoviranomaisen

Lisätiedot

MAANHANKINTA JA -MYYNTI

MAANHANKINTA JA -MYYNTI MAANHANKINTA JA -MYYNTI Vuosittain: 2000-2009 Lapin työ- ja elinkeinokeskus, maaseutu ja energia Vuositilastot 2009 MAANHANKINTA 2009 ULOSOTTOMIEHEN TOIMITTAMAT MYYNNIT 2009*) Huutokaupat ja vapaat myynnit

Lisätiedot

Terveyspalvelujen tulevaisuus Suomessa. Eduskuntavaaliehdokastutkimus

Terveyspalvelujen tulevaisuus Suomessa. Eduskuntavaaliehdokastutkimus Terveyspalvelujen tulevaisuus Suomessa Eduskuntavaaliehdokastutkimus Tutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti kyselytutkimuksen eduskuntavaaliehdokkaiden parissa koskien terveyspalvelualan tulevaisuutta

Lisätiedot

Lastensuojelun tilastotietoon liittyvää pohdintaa

Lastensuojelun tilastotietoon liittyvää pohdintaa Lastensuojelun tilastotietoon liittyvää pohdintaa Lastensuojelun suunnitelmat tukiprosessi Työkokous 9.12.29 Avohuollon piirissä olevien osuus kaikista -17-vuotiaista 18 16 14 12 12,8 12,2 1,9 % 1 8 6

Lisätiedot

Laajakaistahankkeen toteuttaminen Lapissa Ritva Kauhanen

Laajakaistahankkeen toteuttaminen Lapissa Ritva Kauhanen Laajakaistahankkeen toteuttaminen Lapissa Ritva Kauhanen 12.2.2016 Laajakaista kaikille hanke pyrkii turvaamaan tehokkaat tietoliikenneyhteydet kaikille Vuoteen 2015 mennessä lähes kaikki (yli 99 % väestöstä)

Lisätiedot

Työttömät* koulutusasteen mukaan ELY-keskuksittain

Työttömät* koulutusasteen mukaan ELY-keskuksittain Työttömät* koulutusasteen mukaan ELY-keskuksittain 2/12 215/12 Ekonomisti Heikki Taulu 45 4 35 25 Työttömien määrän suhteelliset muutokset koulutustason mukaan, koko maa Tutkijakoulutus 15 5 2/12 3/12

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan kulttuuriavustussääntö

Nurmijärven kunnan kulttuuriavustussääntö Nurmijärven kunnan kulttuuriavustussääntö www.nurmijarvi.fi 2 NURMIJÄRVEN KUNNAN KULTTUURIAVUSTUSSÄÄNTÖ 1.YLEISET PERIAATTEET 2. AVUSTUKSET 2.1 Tuotantotuki 2.2 Yhdistyksen vuokra-avustus 2.3 Työskentelyapuraha

Lisätiedot

Tohtoriopintojen rahoitus

Tohtoriopintojen rahoitus Tohtoriopintojen rahoitus Tohtoriopiskelijoiden orientaatio12.9.2013 Johanna Hakala tutkimuksen kehittämispäällikkö Mistä rahoitusta jatko-opintoihin? Tohtoriopiskelijat ovat hyvin erilaisissa tilanteissa

Lisätiedot