KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI TIETOTURVAOHJE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI TIETOTURVAOHJE"

Transkriptio

1 1(6) KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI TIETOTURVAOHJE 1. KÄYTTÄJÄN VASTUU Tietoturva tarkoittaa sellaisia menettelytapoja, joilla estetään tietokoneella tai manuaalisesti käsiteltävien tietojen ja tietokoneohjelmien luvaton käsittely, käyttö, hävittäminen, muuttaminen ja anastus sekä niiden tuhoutuminen vahingon seurauksena. Tietoturvan piiriin kuuluvat myös toimistotyön kaikki tehtävät ja niihin sisältyvä arkistointi, tiedon siirto sekä vaitiolovelvollisuuden piiriin kuuluva ja muukin puhuttu, kirjoitettu ja graafinen tieto. Olet vastuussa siitä, että noudatat näitä ohjeita. Tietoturvan laiminlyönneistä voi aiheutua merkittäviä vahinkoja, joista laiminlyöjä voi joutua korvausvastuuseen. Vakavat rikkomukset voivat johtaa myös rikosoikeudelliseen vastuuseen. Kaikki normaalista poikkeava on raportoitava välittömästi esimiehellesi tai MediKesiin; 2. POTILASTIETOJEN KÄSITTELY Potilaita koskevien sähköisten tietojen ja tietojärjestelmien käytössä pätevät samat vaitiolo- ja salassapitoperiaatteet kuin paperilla olevien potilasasiakirjojen käsittelyssä. (Santran Tietoturvaportaali / Tietosuojakäsikirja). Henkilötietojen käsittelyä säätelee Henkilötietolaki (523/1999). Sen mukaan henkilötietojen käsittelyn tulee olla asiallisesti perusteltua rekisterinpitäjän toiminnan kannalta. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on laissa tarkoitettu rekisterinpitäjä. Sairaanhoitopiirin henkilötiedot kuuluvat potilas- ja henkilöstörekistereihin, joille on nimetty rekisterivastuuhenkilöt. Potilastiedot ovat arkaluonteisia tietoja, joiden käsittely muutoin kuin rekisterinpidon perusteen mukaisessa toiminnassa on kokonaan kielletty. Edellä olevan mukaisesti henkilötietojen käsittelyn tulee aina liittyä hoitosuhteeseen ja/tai työtehtäviisi. Esimerkiksi sinulla ei voi olla hoitosuhdetta itseesi ja täten omien tietojen käsittely ei ole sallittua, ts. se on rangaistavaa. Hoitotilanteessa potilaan henkilöllisyys tulee aina tarkistaa ja tietoja luovutettaessa toiseen organisaatioon tulee aina olla potilaan suostumus. Potilaskäynnin/hoitojakson yhteydessä riittää kysytty suullinen lupa ja tietoja muuten lähetettäessä on luvan oltava kirjallinen. Lupaa ei voi kysyä etukäteen. Toisen organisaation luovuttamia tietoja ei saa edelleen luovuttaa muuhun laitokseen tai potilaallekaan.

2 2(6) Potilastietojärjestelmiin tallentuu potilaiden tietoja käsiteltäessä käyttäjän sormenjäljet, joita seurataan säännöllisesti. Todetut väärinkäytökset johtavat aina kurinpidollisiin ja mahdollisesti rikosoikeudellisiin seuraamuksiin. Menettelytavat väärinkäytöstapauksissa on kuvattu yleiskirjeessä 1/2004 (Menettelytavat epäiltäessä sähköisiin potilastietoihin kohdistunutta tietosuojarikkomusta). Jos työntekijä avaa vahingossa potilastiedot, joihin hänellä ei ole oikeutta, hänen on viipymättä raportoitava siitä lähiesimiehelle, jotta yllä mainittuja seuraamuksia ei tulisi. 3. TYÖASEMATYÖSKENTELY Työasemat ovat sairaanhoitopiirin tietoverkkoon liitettyjä mikrotietokoneita. Mikrotietokone on sairaanhoitopiirin käyttöösi antama työväline. Sen ja tietoverkon tietoturvasta vastaa osaltaan jokainen käyttäjä. Käyttäessäsi työasemaa ole aina huolellinen, noudata tietoturvamääräyksiä ja huomioi niiden tarkoitus. Jos työskentelet työpaikan ulkopuolella kannettavalla, sinun on noudatettava erityistä huolellisuutta, jotta tietoturva ei vaarantuisi. Sairaanhoitopiirin omistamia tietokoneita ei saa missään olosuhteissa luovuttaa potilaiden tai kenenkään muunkaan ulkopuolisen käyttöön. Myöskään sairaanhoitopiirin verkkoon ei saa kytkeä omia eikä potilaiden laitteita. Potilaiden ja muiden vierailijoiden käyttöön on olemassa erillinen langaton verkko (vieraswlan), johon voi tilata tunnukset tietotekniikkatuesta (puh ). Käyttäjätunnukset ja salasanat Tietoverkkoon kirjaudutaan henkilökohtaisella käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Sen lisäksi eri tietojärjestelmät voivat vaatia omia tunnisteitaan. Vältä helposti arvattavia salasanoja. Koosta sen sijaan salasanasi numeroista ja pienistä/isoista kirjaimista (käytettävästä tekniikasta riippuen vähintään 6 merkkiä, ei kuitenkaan Ä,Ö ja Å-kirjaimia), jotka muistat helposti jonkin muistisäännön avulla. Älä koskaan käytä samaa salasanaa sairaanhoitopiirin tietoverkossa ja sen ulkopuolella, esim. Internetissä. Vaihda salasanasi vähintään kerran kuukaudessa. Mitä useammin vaihdat salasanaa, sitä vaikeampi ulkopuolisen on selvittää se. Salasana on vaihdettava viimeistään silloin, kun se on jonkun toisen tiedossa tai kun järjestelmä vaatii sen vaihtoa. Säilytä käyttäjätunnusta ja salasanaasi turvallisessa paikassa, äläkä koskaan luovuta sitä kenellekään. Ainoa turvallinen paikka salasanalle on oma muistisi. Huonoin paikka on lappunen työasemasi läheisyydessä tai näppäimistön alla. Älä tallenna salasanoja mikrotietokoneen kovalevylle. Älä myöskään tee salasanoja vaativiin ohjelmiin käynnistystiedostoja, joissa salasanat ohitetaan.

3 3(6) Arkaluonteisten tietojen käsittely Älä anna ulkopuolisten seurata, kun käsittelet arkaluonteisia tietoja tai syötät salasanoja. Usein vähäpätöiseltäkin tuntuvat henkilö- ja maksuliikennetiedot, lausunnot tai muut käsittelemäsi asiat ovat arkaluontoisia tai kuuluvat tietosuojan piiriin ja näin ollen ne on suojattava ulkopuolisten katseilta. Vaikka salasanat eivät kirjoittaudukaan näytölle, on ne helppo selvittää näppäilystäsi. Tietosuojaa vaativat tulosteet (esim. henkilötietoja sisältävät tulosteet) tulee hävittää silppuamalla. Hävitettävä tietosuojajäte laitetaan tietosuojajäteastiaan tai kerätään voimapaperipussiin, joka varustetaan Silputtava -tarralla. Tarkista aina, että olet valinnut oikean kirjoittimen ennen kuin tulostat potilastietoja jonokirjoittimelle. Älä tee kopioita tietojärjestelmien henkilötiedoista työasemallesi ilman rekisterivastuuhenkilön tai tietojärjestelmän omistajan lupaa. Älä siirrä henkilötietoja erillisille tietovälineille tai kannettavaan tietokoneeseen. Älä koskaan lähetä henkilötietoja sähköpostissa. Varmista, että työpöydällesi ei jää luottamuksellisia tietoja poistuessasi työpisteestä. Työaseman lukitseminen ja sulkeminen Älä jätä avattua työasemaa valvomattomaan tilaan. Kun pidät työskentelyssä tauon, lukitse tietokone salasanan avulla käyttäen näppäinyhdistelmää CTRL + ALT + DEL / Lukitse tietokone. Samalla näppäinyhdistelmällä saat koneen lukituksen auki tauolta palattuasi. Älä kuitenkaan lukitse yhteiskäytössä olevaa tietokonetta, vaan tallenna kesken jäävä työsi ja kirjaudu ulos. Kun lopetat muutoinkin koneen käytön, kirjaudu koneelta ulos. Näin kukaan ei pysty käyttämään väärin käyttäjätunnustasi. Poistu aina käyttämästäsi järjestelmästä ohjeiden mukaisesti. Epänormaali poistuminen järjestelmästä voi estää oman tai verkkoympäristössä myös muiden yhteydenoton järjestelmään, jättää ohjelmia käyntiin palvelimelle tai vaurioittaa tiedostoja. Mikäli normaali poistuminen ei onnistu, ota yhteys tietotekniikkatukeen (puh ). Tallenna tekemäsi työ, älä jätä keskeneräistä työtä näytölle. Tekstinkäsittely ja taulukkolaskenta, kuten useat muutkin järjestelmät vaativat erillisen tallennuksen. Pitkissä työvaiheissa välitallennus on aiheellinen, koska sähkökatkos, järjestelmävirhe, verkkoyhteyden katkeaminen tai muu syy saattaa hävittää tekemäsi työn. Näytöllä olevat keskeneräiset työt ovat alttiina ulkopuoliselle väärinkäytölle. Tallenna tärkeimmistä asiakirjoistasi varmistuskopio aina palvelimen verkkolevylle. Tämän tietosisältö varmistetaan automaattisesti. Jos teet varmuuskopioita omille tietovälineille, säilytä niitä lukitussa paikassa. Verkkolevyille ei kuitenkaan ole lupa tallentaa potilastietoja.

4 4(6) Tietovälineiden käsittely Säilytä käyttämäsi tietovälineet (levykkeet, CD/DVD-levyt, USB-muistitikut) huolella ja turvallisessa paikassa. Älä käytä vieraita tietovälineitä tai lainaa omiasi toisille. ). Vieraat tietovälineet saattavat sisältää haitta-, tai vakoiluohjelmia. Potilas- tai muiden salassa pidettävien tietojen tallettaminen näille tietovälineille on ehdottomasti kiellettyä. Varo kadottamasta tietovälineitä (erityisesti pienikokoisia USB-tikkuja. Tietovälineet tulee säilyttää omissa koteloissaan lukitussa paikassa, poissa näkyviltä. Tietovälineiden lainaaminen kopiointitarkoituksiin voi olla laitonta. Niiden mukana voi joutua tärkeätä tai suojattavia tietoja vääriin käsiin. Pahimmassa tapauksessa voit saada tietovälineeltä koneeseesi viruksen tai muun haittaohjelman joka leviää edelleen sairaanhoitopiirin muihin koneisiin. Varmista, että koneessasi on virustorjunta-ohjelma. Virustorjunnan toimivuuden voit tarkistaa koneesi oikeasta alareunasta, jossa tulee olla oheinen kuvake. Älä anna ulkopuolisen käyttää konettasi ellet ole varma hänen henkilöllisyydestään ja käyttöoikeuksistaan Mikrotietokoneen tai muun laitteen asennus tai huolto voi vaatia ulkopuolisen asentajan. Varmista kuka tekee, mitä tekee, miksi tekee ja ennen kaikkea millä oikeuksilla tekee. Varmista, että tietotekniikkatuki on tietoinen asiasta. Jos tietokoneesi vikaantuu ja se sisältää henkilötietoja, ilmoita siitä tietotekniikkatukeen huoltoa tilatessasi. Arkaluonteiset tiedot on poistettava ennen huoltoon kuljettamista väärinkäytösten välttämiseksi. Lukitse työhuoneesi ovi aina poistuessasi työpaikaltasi, työpäivän päättyessä ja poistuessasi viimeisenä huoneesta. Lukitsematon, tyhjä työhuone on otollinen kohde väärinkäytöksille. Mikäli työhuoneesi on maanpinnan tasolla, työpäivän päättyessä sulje ikkunat ja laita myös sälekaihtimet kiinni. Ohjelmistojen asennus ja käyttö Työasemien laitteisto ja ohjelmisto pyritään pitämään mahdollisimman vakiona. Pääsääntöisesti työasemaan kuuluu vain työasemapaketin mukana tullut ohjelmisto. Ohjelmistojen asennus on sallittu vain erikseen nimetyille järjestelmänvalvojille. Älä yritä itse asentaa ohjelmia. Usein asennuksen yrittäminenkin aiheuttaa ongelmia työaseman käytössä. Pahimmassa tapauksessa työaseman ohjelmistot joudutaan asentamaan uudelleen. Ohjelmien kopiointi Internetistä työasemallesi on kiellettyä. Käytä koneessasi vain sellaisia ohjelmia, joihin MediKes tai työyksikkösi on hankkinut käyttöoikeuden (lisenssin). Ohjelmien luvaton käyttö rikkoo tekijänoikeuslakia ja voi johtaa myös korvausvelvollisuuteen ohjelman valmistajalle tai maahantuojalle. Tekijänoikeuslaki ja käyttöoikeussopimukset kieltävät pääsääntöisesti ohjelmien kopioinnin toiselle tietokoneelle.

5 5(6) MediKes vastaa niiden ohjelmien käyttöoikeuksista, jotka se on hankkinut ja asentanut koneeseesi. Jos koneessasi on muuta kautta hankittuja ohjelmia, säilytä ohjelmien asennusmedia ja lisenssitodistus lukitussa tilassa. Tarvitset niitä, jos ohjelmasi joudutaan asentamaan uudelleen, siirretään toiseen koneeseen tai vaihdetaan uuteen versioon, tai jos muuten joudut osoittamaan, että sinulla on laillinen oikeus käyttää ko. ohjelmaa. 4. INTERNET JA SÄHKÖPOSTI Internet ja haittaohjelmat Sairaanhoitopiirin tietoverkko on suojattu lähiverkko, johon asiaton pääsy ulkopuolelta on estetty. Palomuuriksi kutsuttu laitteisto ja ohjelmisto suojaa sairaanhoitopiirin palvelinlaitteistoja, järjestelmiä ja työasemia. Internet on tarkoitettu työtehtävien hoitamiseen. Ole varovainen liikkuessasi Internetissä. Opi tunnistamaan työsi kannalta hyödylliset sivustot ja vältä muita. Älä harkitsemattomasti klikkaa kaikkia linkkejä tai nappeja. Tuntematon sivusto saattaa sisältää haittaohjelmia. Varo erityisesti, jos jotain ohjelmaa tai sen osaa ehdotetaan asennettavaksi tai suoritettavaksi, äläkä hyväksy ehdotusta. Sairaanhoitopiirissä voidaan tietoteknisesti estää pääsy työhön kuulumattomille internet-sivustoille. Tietokonevirus on haittaohjelma, joka pyrkii huomaamatta asettumaan tietokoneeseen, aiheuttamaan vahinkoa ja leviämään edelleen. Muita haittaohjelmia ovat mm. suuria määriä roskapostia levittävät sähköpostimadot ja koneen käyttöä huomaamatta seuraavat vakoiluohjelmat. Jotkut haittaohjelmat on tehty hyötyohjelmia muistuttaviksi. Pahimmassa tapauksessa haittaohjelman levittäjä saa työaseman hallinnan itselleen ja pystyy sitä kautta murtautumaan sairaanhoitopiirin tietoverkkoon. Haittaohjelmat leviävät tietoverkoissa yleisemmin internetin ja sähköpostin välityksellä. Sähköposti Sairaanhoitopiirin ksshp.fi -sähköpostiosoite on tarkoitettu työasioiden hoitamiseen. Potilastietojen ja muiden henkilötietojen lähettäminen sähköpostissa on kielletty. Älä anna ainakaan sairaanhoitopiirin sähköpostiosoitettasi internetissä näkyväksi, jos haluat minimoida siihen tulevan roskapostin. Roskaposti on sähköpostia, jota et halua: mainoksia yms. Myös ketjukirjeet ovat roskapostia, älä lähetä niitä eteenpäin..jos tunnistat roskapostin jo lähettäjästä, poista se avaamatta. Jos viestin sisältö on outo, poista viesti, vaikka lähettäjä näyttäisi tutulta; sähköpostin lähettäjätiedot voidaan väärentää. Älä missään tapauksessa klikkaa roskapostin sisältämiä linkkejä. Vaikka viruksentorjuntaohjelma tutkii liitteet, riittää yksi ainoa tunnistamaton virus saastuttamaan koko tietoverkon. Sairaanhoitopiirissä on käytössä roskapostin suodatus, joka poistaa suurimman osan roskapostista.

6 6(6) Sähköpostin edelleen ohjaus sairaanhoitopiirin ulkopuolelle on kielletty ja estetty. Henkilön työsuhteen päättyessä sähköpostiosoite poistetaan välittömästi käytöstä. Sähköpostin käyttöpolitiikasta on erillinen ohje Santrassa ja Verkkoviestinnän ohjeissa. Virustorjunta Työasemaasi ja sairaanhoitopiirin tietoverkkoa suojaa työasemaasi asennettu viruksentorjuntaohjelmisto. Virustorjuntaohjelmisto tarkistaa taustalla automaattisesti aina käsittelyyn otettavan resurssin (kansio, levyke, muistitikku jne.), vaikka sieltä ei edes avattaisi tiedostoja. Tuleva ja lähtevä sähköposti liitteineen tarkistetaan sähköpostipalvelimella. 5. KANNETTAVAT TIETOKONEET JA KOTITIETOKONEET Kannettavat tietokoneet muodostavat erityisen riskin tietoturvallisuudelle. Koneita käytetään valvomattomissa tietoverkoissa, missä haittaohjelmien uhka on suuri. Kannettavat tietokoneet ovat myös haluttuja anastuskohteita. Älä jätä kannettavaa tietokonetta lukitsemattomaan tilaan ilman valvontaa eikä autoon, vaikka se olisi lukittu. Potilas- tai muiden salassa pidettävien tietojen tallettaminen kannettavan tietokoneen levylle on ehdottomasti kielletty. Kannettavissa tietokoneissa ja kotitietokoneissa, joissa käsitellään sairaanhoitopiiriin verkkoon tuotavia aineistoja, on ajantasaisen virustorjuntaohjelman lisäksi käytettävä palomuuriohjelmistoa. Ilmaisen viruksentorjuntaohjelman (sisältää myös palomuuriohjelmiston) voit ladata kotikoneeseesi osoitteesta Käyttöoikeus virustorjuntaohjelmaan kestää työsuhteesi ajan. Työsuhteen loputtua olet velvollinen poistamaan sairaanhoitopiirin tarjoaman ohjelman kotikoneeltasi. Olet myös vastuussa virustorjuntaohjelman päivittämisestä riittävän usein. Ohjelmistovalmistajien suosittelemat tietoturvapäivitykset tulee tehdä säännöllisesti ja viipymättä. Windows-käyttöjärjestelmät on helppo pitää ajan tasalla automaattisen päivitystoiminnon avulla. Tietoturva-asioissa auttaa MediKesin tietotekniikkatuki. Yhteystiedot löytyvät tietoturvaportaalista, puhelinluettelon liitteestä ja Santrasta MediKesin sivuilta. Myös tämä tietoturvaohje ja muita lisäohjeita on luettavissa Santrassa tietoturvaportaalista.

TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT

TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT 1(5) TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT YT-neuvosto hyväksynyt 21.11.2007 Vahvistanut: kuntayhtymän johtaja Pentti Leipälä 4.1.2008 1. SÄÄNTÖJEN TARKOITUS 1 2. KÄYTÖN PERIAATTEET

Lisätiedot

Turun ammattikorkeakoulu 13.09.2005 1(5) Tietojärjestelmien käyttösäännöt

Turun ammattikorkeakoulu 13.09.2005 1(5) Tietojärjestelmien käyttösäännöt Turun ammattikorkeakoulu 13.09.2005 1(5) TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT Sisällysluettelo: 1 Sääntöjen tarkoitus... 2 2 Käytön periaatteet... 2 3 Käyttöoikeus ja käyttäjätunnukset... 4 4 Käyttöoikeuden

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN IT-ALUEKESKUKSEN TIETOTURVAOHJEET

KESKI-POHJANMAAN IT-ALUEKESKUKSEN TIETOTURVAOHJEET KESKI-POHJANMAAN IT-ALUEKESKUKSEN TIETOTURVAOHJEET TIETOTURVALLISUUDEN MUISTILISTA 1. Tietoturvallisuus perustuu lainsäädäntöön ja normiohjaukseen 2. Tietoturvallisuudesta huolehtiminen on kaikkien tehtävä,

Lisätiedot

Opiskelijakansio -malli

Opiskelijakansio -malli Opiskelijakansio -malli 2 (64) SISÄLTÖ 1. YLEISIÄ OHJEITA 4 a. Opiskelijavastaavien ja vastuuopettajien tiedot 5 b. Opiskelijoiden pelisäännöt 6 c. Menettelyohje työntekijöiden ja opiskelijoiden ulkoasusta

Lisätiedot

Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva

Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva Olavi Manninen, tietoturvapäällikkö, tietotekniikkakeskus 3.9.2013 Johdatus akateemisiin opintoihin Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva Tietotekniikkakeskuksen palvelut Tietotekniikkakeskus

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Tietoturva. opettaja Pasi Ranne Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Pasi Ranne sivu 1

Tietoturva. opettaja Pasi Ranne Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä   Pasi Ranne sivu 1 Tietoturva opettaja Pasi Ranne Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä email: pasi.ranne@luksia.fi sivu 1 Miksi tietoturvallisuus on tärkeää? Yksi vakava uhka on verkkojen ja sähköpostin kautta leviävät

Lisätiedot

Järjestelmän asetukset. Asetustiedostojen muokkaaminen. Pääkäyttäjä eli root. Järjestelmänhallinnan työkalut

Järjestelmän asetukset. Asetustiedostojen muokkaaminen. Pääkäyttäjä eli root. Järjestelmänhallinnan työkalut Järjestelmän asetukset Järjestelmänhallinnan työkalut Ubuntussa järjestelmän hallintaan ja asetusten muokkaamiseen tarkoitetut ohjelmat on koottu Järjestelmä-valikon alle Asetukset- ja Ylläpito -alavalikoista

Lisätiedot

Oma verkkokäyttäytyminen myös vaikuttaa olennaisesti tietoturvaan

Oma verkkokäyttäytyminen myös vaikuttaa olennaisesti tietoturvaan TIETOTURVA Tietoturvalla (tai tietoturvallisuus) tarkoitetaan tietojen, palvelujen, järjestelmien ja tietoliikenteen suojaamista. Tietoturvallisuuden uhkina pidetään esimerkiksi erilaisia huijausyrityksiä,

Lisätiedot

Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P.

Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Suojaus Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ja Windows ovat Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimiä tavaramerkkejä. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ aaro.leikari@hotmail.com TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 25.01.2016 SISÄLLYS 1. Käyttöjärjestelmän asentaminen... 1 1.1 Windowsin asettamia laitteistovaatimuksia... 1 1.2 Windowsin asentaminen...

Lisätiedot

TIETOTURVAOHJE ANDROID-LAITTEILLE

TIETOTURVAOHJE ANDROID-LAITTEILLE TIETOTURVAOHJE ANDROID-LAITTEILLE 7.3.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Android-kerho 2 1. Mitä teet, jos laite katoaa tai varastetaan Turvatoimet etukäteen: Kirjoita yhteystietosi laitteen takakanteen:

Lisätiedot

Päivitetty TIETOVERKON JA TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT

Päivitetty TIETOVERKON JA TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT Päivitetty 11.5.2017 TIETOVERKON JA TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT 2 (5) JOHDANTO Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian (myöhemmin Omnia) tietoverkon ja -järjestelmien sitovat Omnian opiskelijoita

Lisätiedot

IT-palveluiden käyttöperiaatteet. (työsopimuksen osa)

IT-palveluiden käyttöperiaatteet. (työsopimuksen osa) (työsopimuksen osa) 2 Sivu 2 / 5 Sisältö 1 OHJEEN TARKOITUS... 3 2 KÄYTTÄJÄTUNNUKSET JA SALASANAT... 3 3 SÄHKÖPOSTI... 3 4 TIETOTURVA JA TIETOJEN SUOJAUS... 3 5 TIETOVERKKO, LAITTEISTOT JA OHJELMISTOT...

Lisätiedot

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio TIETOSUOJAPOLITIIKKA. Yhtymähallitus 10.4.2014 41

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio TIETOSUOJAPOLITIIKKA. Yhtymähallitus 10.4.2014 41 Peruspalvelukuntayhtymä Kallio TIETOSUOJAPOLITIIKKA Johdanto Tietosuojapolitiikassa kuvataan henkilöön liittyvien henkilötietojen tai muiden luottamuksellisten tietojen käytön periaatteet ja menetelmät

Lisätiedot

Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva

Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva Olavi Manninen, tietotekniikkakeskus / Kuopion kampus 2.9.2011 Johdatus akateemisiin opintoihin Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva Tietotekniikkakeskuksen palveluista Tietotekniikkakeskus

Lisätiedot

2. Miksi keräämme käyttäjien tietoja? Fernando kerää ja käsittelee tiettyjä sivustonsa käyttäjien henkilötietoja, jotta:

2. Miksi keräämme käyttäjien tietoja? Fernando kerää ja käsittelee tiettyjä sivustonsa käyttäjien henkilötietoja, jotta: TIETOSUOJASELOSTE 1. Johdanto Avare Oy ("Avare") sitoutuu suojaamaan Fernando sivuston (sisältäen, mutta ei rajoittuen, seuraavan internetsivuston (http://fernando.fi) sekä kaikki siihen liittyvät keskustelufoorumit,

Lisätiedot

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti - Testaa

Lisätiedot

Tuotetta koskeva ilmoitus

Tuotetta koskeva ilmoitus Suojaus Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan erikseen

Lisätiedot

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto Mac -laitteella

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto Mac -laitteella F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto Mac -laitteella 1 F-Secure KEY F-Secure KEY on palvelu, joka tallentaa turvallisesti kaikki henkilökohtaiset tunnistetiedot, kuten salasanat ja maksukorttitiedot,

Lisätiedot

F-Secure Mobile Security. Android

F-Secure Mobile Security. Android F-Secure Mobile Security Android F-Secure Mobile Security Sisällysluettelo 3 Sisällys Luku 1:Asennus...5 Asentaminen...6 Aktivointi...7 Luku 2:Luottamuksellisten tietojen suojaaminen...9 Anti-Theftin

Lisätiedot

Tietoturvallisuuden huoneentaulu mitä jokaisen on hyvä muistaa

Tietoturvallisuuden huoneentaulu mitä jokaisen on hyvä muistaa Tietoturvallisuuden huoneentaulu mitä jokaisen on hyvä muistaa 2.10.2017 Julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden teemaviikko Petri Puhakainen, valtioneuvoston tietoturvapäällikkö Tietoturvallisuuden

Lisätiedot

KEMI-TORNIONLAAKSON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ LAPPIA LANGATON VIERAILIJAVERKKO 2(7) VERKKOYHTEYDEN MÄÄRITTELY WINDOWS XP:LLE (WINDOWS XP SP3)

KEMI-TORNIONLAAKSON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ LAPPIA LANGATON VIERAILIJAVERKKO 2(7) VERKKOYHTEYDEN MÄÄRITTELY WINDOWS XP:LLE (WINDOWS XP SP3) LANGATON VIERAILIJAVERKKO 1(7) LANGATTOMAN VIERAILIJAVERKON KÄYTTÖ Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia tarjoaa vierailijoiden, opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön suojatun langattoman verkon

Lisätiedot

Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P.

Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Suojaus Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ja Windows ovat Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimiä tavaramerkkejä. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto PC -laitteella

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto PC -laitteella F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto PC -laitteella 1 F-Secure KEY F-Secure KEY on palvelu, joka tallentaa turvallisesti kaikki henkilökohtaiset tunnistetiedot, kuten salasanat ja maksukorttitiedot,

Lisätiedot

Pertti Pennanen License 1 (7) EDUPOLI ICTPro1 23.10.2013

Pertti Pennanen License 1 (7) EDUPOLI ICTPro1 23.10.2013 License Pertti Pennanen License 1 (7) SISÄLLYSLUETTELO Lisenssien hallinta... 2 Lisenssisopimus... 2 Yleisimmät lisensiointimallit... 2 OEM lisenssi... 3 Kelluva lisenssi... 3 Työasemakohtainen lisenssi...

Lisätiedot

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen PIKAOPAS Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen Sisällysluettelo 1. Johdanto...1 2. Mitä tarvitaan...1 3. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen...2 3.1 Ennen asennusta...2

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1/8 LIIKENNELAITOS

HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1/8 LIIKENNELAITOS HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1/8 TIETOTURVALLISUUDEN OHJE TIETOTEKNIIKAN KÄYTTÄJÄLLE Johdanto Tässä ohjeessa kuvataan Helsingin kaupungin liikennelaitoksen hallintokuntakohtaiset tietotekniikan käyttöä koskevat

Lisätiedot

TIETOTURVA. Eduberry tietotekniikka marjanviljelijän apuvälineenä Leena Koponen

TIETOTURVA. Eduberry tietotekniikka marjanviljelijän apuvälineenä Leena Koponen TIETOTURVA Eduberry tietotekniikka marjanviljelijän apuvälineenä Leena Koponen 24.1.2017 TIETOTURVA KÄSITTEENÄ = tietojen, tietojärjestelmien, palveluiden ja verkkoliikenteen suojaamista Tietoturvallisuuden

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server.

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. PIKA-ALOITUSOPAS Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. Fiscal Media Manager -ohjelmalla tehdään kalenteri,

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

IT-palvelujen ka yttö sa a nnö t

IT-palvelujen ka yttö sa a nnö t IT-palvelujen ka yttö sa a nnö t Tampereen yliopisto Yliopistopalvelut / tietohallinto Rehtorin päätös 28.8.2014. Sisällysluettelo 1 Soveltamisala... 2 2 Käyttövaltuudet ja käyttäjätunnus... 2 2.1 Käyttövaltuudet...

Lisätiedot

REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh:

REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh: REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh: 0505490789 Sp: mikko.lounela@hahmoterapia.com REKISTERIN NIMI Tmi

Lisätiedot

T I E TO S U O JA JA T I E TOT U RVA L L I S U U S O M N I A S S A Riina Kirilova, tietosuoja- ja tietoturvapäällikkö

T I E TO S U O JA JA T I E TOT U RVA L L I S U U S O M N I A S S A Riina Kirilova, tietosuoja- ja tietoturvapäällikkö 2 T I E TO S U O JA JA T I E TOT U RVA L L I S U U S O M N I A S S A 3 TIETOSUOJA JA TIETOTURVA Tietoturva Koskee kaikkea suojattavaa tietoa On tietojen, tietojenkäsittelyn ja tietoliikenteen suojaamista

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

Tietoa ja ohjeita Hämäläisten ylioppilassäätiön asuntoloiden laajakaistaverkon käytöstä

Tietoa ja ohjeita Hämäläisten ylioppilassäätiön asuntoloiden laajakaistaverkon käytöstä Tietoa ja ohjeita Hämäläisten ylioppilassäätiön asuntoloiden laajakaistaverkon käytöstä Release 1 versio 4 14.9.2006 Espoon Taloyhtiöverkot Oy, 2006 Sisällysluettelo Osa 1: Perustietoa verkosta...3 Osa

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh.

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 1/5 ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS Navita Yritysmalli YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 010 7564 986 Käyttöönotto Matti Sihvo Koulutus Jan-Markus Viikari LAITEVAATIMUKSET

Lisätiedot

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Versio 2008.1 15.10.2008 ohje 15.10.2008 Asennus, käyttöönotto ja päätoiminnot Ohjelmiston tarkoitus Ohjelmiston tarkoitus on yhdistää Peltotuki

Lisätiedot

Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki.

Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Suojaus Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta.

Lisätiedot

Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje

Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje 05/2015 Vaihda tämän ohjeen mukaisesti VSP Nettiturva TURVAPAKETTI-palveluun 14.6.2015 mennessä, jotta tietoturvapalvelusi säilyy voimassa! Kirjautuminen Palveluun

Lisätiedot

Kymenlaakson Kyläportaali

Kymenlaakson Kyläportaali Kymenlaakson Kyläportaali Klamilan vertaistukiopastus Tietoturva Tietoturvan neljä peruspilaria 1. Luottamuksellisuus 2. Eheys 3. Saatavuus 4. (Luotettavuus) Luottamuksellisuus Käsiteltävää tietoa ei paljasteta

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin

Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Opi kuvin: By Choice 1.4 sisältää ilmaisen, yli 3000 symbolia sisältävän symbolipäivityksen. Uudet kuvasymbolit löytyvät erillisistä

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 2 Sisällys F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 Sisällys Luku 1: Aloittaminen...3 1.1 Tilauksen hallinta...4 1.2 Tietokoneen suojauksen varmistaminen...4 1.2.1 Suojaustilakuvakkeet...4

Lisätiedot

Ohjelmistopohjaisen lisenssin käyttö

Ohjelmistopohjaisen lisenssin käyttö 24.11.15 rev. 2 Ohjelmistopohjaisen lisenssin käyttö Yleistä Mastercam on käyttänyt aina suojauspalikkaan sidottuja lisenssejä. Ne ovat suhteellisen helppokäyttöisiä ja lisenssin siirtämiseen ei tarvita

Lisätiedot

Lieksan kaupungin tietoturvaohje

Lieksan kaupungin tietoturvaohje Lieksan kaupungin tietoturvaohje Sisällysluettelo Sivu Työaseman käyttö / Pikaopas... 2 Netiketti (= Järjestelmien ja tietoliikenneverkon käytön säännöt)... 3 Ylläpitäjien netiketti:... 3 Käyttäjän netiketti:...

Lisätiedot

WINDOWSIN ASENTAMINEN

WINDOWSIN ASENTAMINEN WINDOWSIN ASENTAMINEN Tämä dokumentti kuvaa Windows XP:n Home-version asentamisen. Pro-version asennus ei poikkea kovin merkittävästi tästä ohjeesta. Asennuksessa käytettävä asennuslevy on käytettyjen

Lisätiedot

TIETOTURVA. Miten suojaudun haittaohjelmilta

TIETOTURVA. Miten suojaudun haittaohjelmilta TIETOTURVA Miten suojaudun haittaohjelmilta TIETOVERKON RAKENNE Koti Reititin tai modeemi Internet Palvelimet - Pankki - S-posti - Lehdet - Tv / elokuvat - Sosiaaliset mediat - Ym. Roisto PARI HYÖKKÄYKSTÄ

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0 Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 2.0 Sivu 1 / 10 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.1 Tietojen

Lisätiedot

OPISKELIJAN VERKKOPALVELU- JA TIETOTURVAOPAS

OPISKELIJAN VERKKOPALVELU- JA TIETOTURVAOPAS OPISKELIJAN VERKKOPALVELU- JA TIETOTURVAOPAS Lukijalle Tämä verkkopalvelu- ja tietoturvaopas on tarkoitettu kaikille Liedon ammatti- ja aikuisopiston opiskelijoille. Se julkaistaan ja sitä ylläpidetään

Lisätiedot

OPISKELIJAN PIKAOPAS

OPISKELIJAN PIKAOPAS SISÄLTÖ Työvälineet 3 Kirjautuminen ejollakseen 4 Salasana unohtui 5 Aloitusnäkymä 6 Toiminnot aloitusnäkymässä 7-8 Oma sähköpostiosoitteesi 9 Opiskelu 10 Omien suoritusten seuranta 11 Helppari auttaa

Lisätiedot

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Tervetuloa! Ohjattu asennus asentaa Logitech Harmony kaukoohjaimen ohjelmiston koneellesi jatkaaksesi paina NEXT. Valitse kieli ja paina ok. Ohessa on Logitech

Lisätiedot

TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa

TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa Asentaminen 1. Valitse osoitteessa www.teamviewer.com Lataa Versio 11. TeamViewerin asennus, vaihe 1. 2. Napauta Lataa TeamViewer 11 -linkkiä. TeamViewerin

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Asetusten avulla voit säätää tietokoneen suojaustasoja. Suojaustila ilmoittaa tietokoneen senhetkisen tietoturvan ja suojauksen tason.

Asetusten avulla voit säätää tietokoneen suojaustasoja. Suojaustila ilmoittaa tietokoneen senhetkisen tietoturvan ja suojauksen tason. Pikaopas ESET Cybersecurity suojaa tietokonetta haitalliselta koodilta huippuluokan ominaisuuksilla. Palkitussa NOD32-virustentorjuntajärjestelmässä ensimmäisen kerran esiteltyyn ThreatSense -tarkistusohjelmaan

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOKONEESI

PÄIVITÄ TIETOKONEESI PÄIVITÄ TIETOKONEESI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi PÄIVITÄ TIETOKONEESI 2(16) Sisällys 1. Mihin päivityksiä tarvitaan?... 3 1.1. Windowsin

Lisätiedot

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti asennus...

Lisätiedot

Yleinen ohjeistus Linux tehtävään

Yleinen ohjeistus Linux tehtävään Yleinen ohjeistus Linux tehtävään Sinulle on toimitettu valmiiksi asennettu HYPER V ympäristö. Tehtäväsi on asentaa tarvittavat virtuaalikoneet, sekä konfiguroida ne ja verkkolaitteet, tehtävän mukaisesti.

Lisätiedot

Visma Avendon asennusohje

Visma Avendon asennusohje Visma Avendon asennusohje 1 Versio 5.21 On tärkeää, että käytössäsi on aina uusin toimittamamme versio ohjelmistosta. Asentamalla viimeisimmän version saat käyttöösi ohjelman tuoreimmat ominaisuudet ja

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

Tietokoneiden ja mobiililaitteiden tietoturva

Tietokoneiden ja mobiililaitteiden tietoturva Tietokoneiden ja mobiililaitteiden tietoturva mikko.kaariainen@opisto.hel.fi 8.3.2016 Lataa luennon materiaali, kirjoita osoite selaimen osoitelokeroon: opi.opisto.hel.fi/mikko Tietokoneen suojaus Palomuuri

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Sisällys 1 YLEISTÄ 1 2 ASENNUKSEN VALMISTELUT 2 2.1 VARMUUSKOPIOT 2 2.2 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, WWW.FEBDOK.FI 2 2.3 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, FEBDOK:IN SISÄINEN

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

3 Käyttöjärjestelmän asennus ja ylläpito

3 Käyttöjärjestelmän asennus ja ylläpito 1 Palomuurit 1.1 Palomuurityypit 1.2 Mitä vastaan palomuuri suojaa 1.3 Mitä vastaan palomuuri ei suojaa 2 Virusturvasta huolehtiminen 2.1 Virus- ja haittaohjelmien leviämismekanismeja 2.2 Virusturvaohjelmiston

Lisätiedot

Febdok 5.5.x, Varmuuskopiot OHJEISTUS

Febdok 5.5.x, Varmuuskopiot OHJEISTUS Febdok 5.5.x, Varmuuskopiot OHJEISTUS Sisällys 1 YLEISTÄ 1 2 VARMUUSKOPIOT 2 2.1 TÄYDELLINEN VARMUUSKOPIO PERUSKÄYTTÄJÄN TUNNUKSILLA 2 2.2 VARMUUSKOPIOT ADMIN TUNNUKSILLA 4 2.2.1 TÄYDELLINEN VARMUUSKOPIO

Lisätiedot

WEIKKA. Asennus opas. Hannu-Matti Lemettinen HML Productions 2009-2011

WEIKKA. Asennus opas. Hannu-Matti Lemettinen HML Productions 2009-2011 WEIKKA Asennus opas Hannu-Matti Lemettinen WEIKKA OHJELMAN ASENNUS Weikka ohjelman asennuksessa tarvitaan kaksi tiedostoa. Setup.exe sekä Weikka.msi tiedostot. Asennus käynnistetään suorittamalla (kaksoisnapsautus)

Lisätiedot

MALWAREBYTES ANTI-MALWARE

MALWAREBYTES ANTI-MALWARE MALWAREBYTES ANTI-MALWARE SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi MALWAREBYTES ANTI-MALWARE 2 MALWAREBYTES ANTI-MALWARE HAITTAOHJELMIEN VALVONTA-

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö Versio 1.0 Tiedostonsiirto FTP -menetelmällä Lahden Väriasemoinnilla on käytössä suurempien tiedostojen siirtoa varten oma FTP -yhteys. Tällä menetelmällä saadaan

Lisätiedot

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje Mac

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje Mac Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje Mac Fujitsun mpollux DigiSign Client on kortinlukijaohjelmisto, jonka avulla voit kirjautua luotettavasti ja turvallisesti organisaation tietoverkkoon tai sähköiseen

Lisätiedot

IDA-tallennuspalvelun käyttölupahakemus

IDA-tallennuspalvelun käyttölupahakemus IDA-tallennuspalvelun käyttölupahakemus Uusi hakemus Käyttäjätietojen muutos Projektin vastuuhenkilön yhteystiedot: Etu- ja sukunimi: Mikäli sinulla ei ole HAKA-tunnusta, täytä seuraavat kentät: Projektin

Lisätiedot

Virustorjuntaohjelman F-Secure 5.54 asennus kotikoneelle

Virustorjuntaohjelman F-Secure 5.54 asennus kotikoneelle Virustorjuntaohjelman F-Secure 5.54 asennus kotikoneelle ennen asennusta poista vanha virustorjunta koneeltasi (F-Secure tai jokin muu virustorjuntaohjelma) ja käynnistä kone uuelleen F-Securen tapauksessa

Lisätiedot

Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET

Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET Lemonsoft-käyttäjätunnukset Käyttäjätunnukset voit tilata suoraan omalta Lemonsoft-myyjältäsi tai Lemonsoftin asiakaspalvelun kautta. Käyttäjätunnusta tilatessasi ilmoitathan

Lisätiedot

SASTAMALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TIETOTURVAOHJEET

SASTAMALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TIETOTURVAOHJEET SASTAMALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TIETOTURVAOHJEET Hyväksytty yhtymähallituksessa xx.xx.2015 SISÄLTÖ 1 Johdanto... 2 2 Sastamalan koulutuskuntayhtymän tietoturvapolitiikka... 2 3 Tietoturvaorganisaatio ja

Lisätiedot

Muokkaa otsikon perustyyliä napsauttamalla

Muokkaa otsikon perustyyliä napsauttamalla Verkkoviestinnän tietoturva Muokkaa tekstin perustyylejä toinen taso yrityksissä neljäs taso HTK NETCOMMUNICATION OY Ari Wikström 1 HTK NETCOMMUNICATION OY Muokkaa tekstin perustyylejä toinen taso neljäs

Lisätiedot

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen PIKAOPAS Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen Sisällysluettelo 1. Johdanto...1 2. Mitä tarvitaan...1 3. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen...2 3.1 Ennen asennusta...2

Lisätiedot

HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus)

HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus) HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus) Microsoft Windows Vista Business Microsoft Winodows 7 Professional Upgrade

Lisätiedot

Kerro kuvin: InPrint 2.8 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin

Kerro kuvin: InPrint 2.8 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Kerro kuvin: InPrint 2.8 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Kerro kuvin: InPrint 2.8 sisältää ilmaisen, yli 3000 symbolia sisältävän symbolipäivityksen. Uudet kuvasymbolit löytyvät erillisistä

Lisätiedot

SOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTEL- MÄSTÄ

SOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTEL- MÄSTÄ SOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTEL- MÄSTÄ Liite E Salassapito- ja tietoturvasitoumus 1 (5) VERSIOHISTORIA Päivä Versio Kuvaus Tekijä 3.0 Tarjouspyynnön liitteeksi Hanketoimisto 2 (5) Salassapito-

Lisätiedot

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html Lataaminen ja asennus F-PROT Antivirus 6 Windows Home Huomautukset: Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html F-PROT Antivirus

Lisätiedot

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta Etusivu > Tietohallintokeskus > Ohjeet > Tutoriaalit > Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Ohjeet Microsoft Security Essentials -virustorjuntaohjelman

Lisätiedot

Päivitysohje Opus Dental

Päivitysohje Opus Dental Päivitysohje Opus Dental 7.1.460 1. Päivitysohjelman lataaminen Avaa Opus Dental -internetsivu osoitteessa www.opusdental.com. Klikkaa etusivulta Suomen lippua avataksesi suomenkielisen sivuston. Valitse

Lisätiedot

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen Enigmail-opas Enigmail on Mozilla Thunderbird ja Mozilla Seamonkey -ohjelmille tehty liitännäinen GPG-salausohjelmiston käyttöä varten. Sitä käytetään etenkin Thunderbirdin kanssa sähköpostin salaamiseen

Lisätiedot

Poista tietokoneessa olevat Java ja asenna uusin Java-ohjelma

Poista tietokoneessa olevat Java ja asenna uusin Java-ohjelma Poista tietokoneessa olevat Java ja asenna uusin Java-ohjelma Jos käytät verkkopankkia kotikoneeltasi, toimi näiden ohjeiden mukaan. Jos käytät verkkopankkia työpaikkasi tietokoneelta, anna ohjeet työpaikan

Lisätiedot

Ohjeet e kirjan ostajalle

Ohjeet e kirjan ostajalle 1 Ohjeet e kirjan ostajalle 1. Ostaminen ja käyttöönotto 1.1. Näin saat e kirjan käyttöösi Lataa tietokoneellesi Adobe Digital Editions (ADE) ohjelma täältä: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/.

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

ICT-info opiskelijoille

ICT-info opiskelijoille ICT-info opiskelijoille 2019 BYOD on toimintamalli, joka on nopeasti yleistymässä niin yrityksissä kuin oppilaitoksissakin. BYOD-kokonaisuuteen kuuluu WLAN, tulostus, tietoturva, sovellukset, IT-luokat,

Lisätiedot

Tietosuoja sosiaali- ja terveyspalveluissa

Tietosuoja sosiaali- ja terveyspalveluissa Tietosuoja sosiaali- ja terveyspalveluissa Ari Andreasson tietosuojavastaava, Tampereen kaupunki Tampere-talo, Superin ammatilliset opintopäivät 17.2.2016 1 Mediasta lainattua Salakuvaaminen kännykkäkameroilla

Lisätiedot

VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN

VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN Tämän harjoituksen tarkoituksena on varmistaa verkon asetukset sekä päivittää Windows käyttäen Windows Update -palvelua. Dokumentin lopussa on palautettava

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3.1 Laajakaistaliittymän asetusten tarkistus / Windows XP Seuraavien ohjeiden avulla tarkistat Windows XP -käyttöjärjestelmien asetukset ja luot Internet-yhteyden.

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot