Lukion ilmailulinja Jyväskylän Lyseon lukiossa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lukion ilmailulinja Jyväskylän Lyseon lukiossa"

Transkriptio

1 Lukion ilmailulinja Jyväskylän Lyseon lukiossa

2 Lukion ilmailulinja Jyväskylän Lyseon lukiossa Ikkuna ilmailun maailmaan

3 Ilmailun yleissivistystä osana lukio-opintoja Lukion ilmailulinja Jyväskylän Lyseossa (aiemmin Tikkakosken lukiossa) tarjoaa opiskelijalle ainutlaatuisen mahdollisuuden hankkia ilmailun yleissivistystä. Ilmailuopinnot antavat hyvän yleiskäsityksen ilmailusta ja ilmailuun liittyvistä ammateista sekä tarjoavat pohjaa alalla jatkamiseen. Opiskelija voi suorittaa osana opintoja yksityislentäjän lupakirjaan vaadittavat teoriaopinnot. Opintoja voi täydentää ilmailuharrastuksilla, joihin Jyväskylän Tikkakoski tarjoaa Suomen parhaat mahdollisuudet. Ilmailukoulutus aloitettiin Tikkakoskella 1994, ensimmäisenä lukiona Suomessa. Tikkakosken lukio ja ilmailualan koulutus esittäytyvät vuoden 2011 Next Step -messuilla.

4 Ilmailuala tarjoaa mahdollisuuksia Ilmailualalla työskentelee Suomessa noin henkilöä. Lentäjän tehtävät ovat vain yksi mahdollisuus. Lentäjä ilmavoimissa, liikennelentäjä lennonopettaja, helikopterilentäjä. Lennonjohtaja ja muut lennonvarmistusalan työntekijät. Lentokenttien työntekijät, kuten rahtivirkailijat, kuormaajat, matkustajaselvitysvirkailijat. Lentoemännät ja stuertit. Ilmailutekniikan ammatit lentokoneiden huoltamisessa ja rakentamisessa. Monet Jyväskylän Lyseon ja Tikkakosken lukion ilmailulinjan opiskelijat ovat päätyneet ilmailualan ammatteihin. Toisille ilmailusta on tullut tärkeä harrastus.

5 Opiskelukokemuksia Jyväskylän Lyseon (ent. Tikkakosken) lukion ilmailulinjalta Tikkakoskella on mukava opiskella, koska pienessä lukiossa kaikki tuntevat toisensa hyvin. Pauliina Tiirikainen Opiskelu on ollut oikeastaan helpompaa kuin odotin. Parasta ovat olleet tietenkin ilmailuun liittyvät asiat. Juuso Anttila Ehkä vaikeinta on se, että ilmailulinjalla opiskellessa kertyy kursseja aika paljon. Tekemistä on kohtalaisen paljon. Sampo Järvinen

6 Ilmailulinjalla opiskelu on innostavaa ja haastavaa

7 Ilmailuopintojen sisältö Tarjolla on useita kursseja, jotka suoritetaan osana lukio-opiskelua. Sisältönä ovat muun muassa: Purjelennon tutustumiskurssi Kaikki pääsevät tutustumislennolle Yksityislentäjän lupakirjaan vaadittavat teoriaopinnot eli PPL(A) koulutus Ilmailuenglanti Ilmailuammatit UAV / RPAS - miehittämätön ilmailu ( Miehittämättömät ilma-alukset ) Simulaattorilla lentäminen Lyseon uudet ilmailuopiskelijat purjelennon esittelykurssilla Ilmailuharrastuksista voi saada lisäkursseja.

8 Yksityislentäjän lupakirjan teoriaopinnot Kursseilla noudatetaan yksityislentäjän teoriakoulutuksen PPL(A) koulutusohjelmaa, joka täyttää yleiseurooppalaiset EASA-vaatimukset. Teoriakoulutus sisältää ilmailun säädöksiä, lentokoneen yleistuntemusta, lennonteoriaa, lentosuunnistusta, radioliikennettä, sääoppia. Todistus teoriaopinnoista antaa mahdollisuuden lentää lupakirja missä tahansa lentokoulussa. Muodostaa ensimmäisen portaan matkalla ilmailualan ammatteihin. On osoitus kiinnostuksesta haettaessa alan koulutuksiin. Jyväskylän Lyseossa annettava yksityislentäjän teoriakoulutus on Liikenteen turvallisuusviraston Trafin hyväksymää ja valvomaa.

9 Yksityislentäjän lupakirjaan vaadittavat teoriaopinnot Kurssi ILM1 ILM2 ILM3 ILM4 ILM5 Kurssin sisältö Ilma-aluksen yleistuntemus Lentotoiminta Lennonteoria Suoritusarvot ja lennonsuunnittelu Ilmailun säädökset Radio- ja sähkölaitteet Radiopuhelinliikennettä koskevat määräykset Ilmailuviestiliikenne Lentosuunnistus Ihmisen suorituskyky ja rajoitukset Sääoppi

10 Muita ilmailuopintoja Kurssi ILM6 ILM7 ILM8 ILM9 ILM10 ILM11 Kurssin sisältö Harrasteilmailu Harrastustoiminnasta voi saada kurssisuorituksen osaamisen tunnustamisen perusteella. Esimerkiksi purjelento, moottoripurjelento, kuumailma-pallolento, ultrakevytlento, riippu-/ varjoliito, laskuvarjohypyt, muu harrasteilmailu Ilmailuammatit Ilmailuenglanti Ilmailuprojekti Ilmailualuksen tuntemuksen jatkokurssi UAV / RPAS - miehittämätön ilmailu ( Miehittämättömät ilma-alukset )

11 Ilmailualaa opiskellaan verkossa ja ilmailukohteissa Opiskelu on enimmäkseen verkkoympäristössä tapahtuvaa tehtävien tekemistä ja jonkin verran kontaktiopetusta. Opetusta tukee monipuolinen verkko-, avja havaintomateriaali, josta suuri osa on englanninkielistä Olennainen osa opintoja ovat tutustumiskäynnit ilmailualan työpaikoilla ja muissa ilmailuun liittyvissä kohteissa. Osa opinnoista on yhteisiä Ilmasotakoulun kanssa. PPL(A)-teoriaopintojen järjestämisestä vastaa lukuvuonna Aeropole oy. Käytettävissä ovat yhteistyökumppanien asiantuntijat ilmavoimista sekä siviili- ja harrasteilmailun parista. Yhteisellä oppitunnilla lentoreserviupseerikurssin kanssa.

12 Ilmailualan opinnot vaativat työtä ja huumoria Opinnot edellyttävät sitoutumista ja säntillistä asennetta. Lähijaksoilla pitää olla läsnä 100- prosenttisesti. Jokaisesta oppiaineesta järjestetään osaamiskoe. Hyväksytty tulos edellyttää 80 prosenttia maksimipistemäärästä. Opiskelussa harjaannutaan hyvään ilmailutapaan (airmanship), jonka lähtökohta on, että asiat tehdään kunnolla ja kokonaan. Välillä kurssien suorittaminen voi tuntua kovalta työltä koska se on sitä. Huumorintaju auttaa menestymään sekä ilmailuammateissa että opiskelussa Jyväskylän Lyseon lukion ilmailulinjalla. Opintoihin kuuluu joka vuosi tutustumiskäyntejä. Tällä kertaa kohteena on Finnair Helsingissä.

13 Ilmailualan opiskelu on kansainvälistä Ilmailu on kansainvälistä, niin myös opiskelu Jyväskylän Lyseon lukiossa. Säännölliset yhteydet Zhukovskin tiedekaupungin kouluihin Moskovan alueella. Noin joka toinen vuosi vieraillaan Zhukovskissa ja Maks-ilmailunäyttelyssä Moskovan alueella. Mahdollisuuksien mukaan järjestetään vierailuja muihinkin maihin. Ilmailulinjan opiskelijat ovat käyneet esimerkiksi tutustumassa Brysselin lentokenttään ja lennonjohtoon. Ilmailuakatemia Monino Moskovassa on yksi vierailukohde.

14 Käytännön järjestelyt Jyväskylän Lyseon ilmailulinjalle tulee opiskelijoita eri puolilta Suomea. Opiskelijoita on ollut niin Rovaniemeltä kuin Helsingistäkin. Kauempaa tulevia opiskelijoita neuvotaan sopivan vuokra-asunnon etsimisessä. Ilmailualan koulutus on maksutonta muun lukiokoulutuksen tapaan. Opiskelija maksaa kuitenkin ilmailuun liittyvät oppimateriaalikulut, jotka ovat euroa koko opiskeluaikana. Ilmailulaskin.

15 Jyväskylä paras paikka hankkia ilmailusivistystä

16 Jyväskylän Tikkakoski on ilmailun keskipisteessä Lentoasema, jota käyttävät ilmavoimat, siviililiikenne ja ilmailun harrastajat. Ilmavoimat: Ilmasotakoulu, Ilmavoimien esikunta. Jyväskylässä on tarjolla Suomen monipuolisimmat ilmailun harrastusmahdollisuudet. Keski-Suomen ilmailumuseo. Jyväskylässä on Suomen pisimmät perinteet ilmailualan koulutuksesta lukioissa: laaja yhteistyöverkosto, hyvä tunnettuus. Opiskelijoita tutustumassa työskentelyyn Jyväskylän lentoaseman lennonjohtotornissa.

17 Yhteistyökumppanit Ilmavoimat: asiantuntijat, koulutus Aerotekniikka oy: hyötylennokit (UAV/RPAS) Finavia: Jyväskylän lentoasema ja lennonjohto Suomen ilmailuliitto: koulutusohjelma Keski-Suomen ilmailumuseo Suomen ilmailuopisto Paikalliset harrasteilmailun yhdistykset Lentoyhtiöt: Finnair, Finncom, Lentokoulu Aeronaut Aeropole oy Avia College Aerotekniikka oy tarjoaa mahdollisuuden tutustua hyötylennokkien rakenteeseen.

18 Mahdollisuuksia harrastaa ilmailua Jyväskylässä Moottorilento: Keski-Suomen ilmailijat, lentokoulu Aeronaut Laskuvarjohyppy: Skydive Jyväskylä - Jyväskylän laskuvarjokerho Riippu- ja varjoliito: Pitkävuoren Liitäjät Purjelento: Keski-Suomen ilmailijat Lennokit: Lennokkikerho Cirrus Kuumailmapallolentäminen: lentokoulu Aeronaut, Sisä-Suomen Kuumailmapallokerho Ultrakevyet Gyrokopterit: ilmailukerho Tinttilakki Jyväskylässä on ainutlaatuisen hyvät mahdollisuudet ilmailuharrastuksiin.

19 Näin haet lukion ilmailulinjalle Jyväskylän Lyseoon Haku tapahtuu valtakunnallisessa kevään yhteishaussa täyttämällä sähköinen lomake osoitteessa Opiskelupaikaksi valitaan Jyväskylän Lyseon lukion ilmailulinja Sähköisen yhteisvalintalomakkeen lisäksi Jyväskylän lukioihin hakevan on täytettävä ainevalintakortti. Ainevalintakortti toimitetaan lukioon. Ainevalintakortin saa yläkoulun opintoohjaajalta tai sen voi tulostaa osoitteesta > Jyväskylän lukiokoulutus > näin haet Valinta tapahtuu perusopetuksen (peruskoulun) päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvon perusteella. Ilmailulinjalla on 29 aloituspaikkaa.

20 Lisää tietoa Osoitteesta > Jyväskylän lukiokoulutus Jyväskylän lukiokoulutuksen hakijan opas lukion opinto-ohjaaja Tervetuloa opiskelemaan!

Yhteishaku, kevät 2016. Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja

Yhteishaku, kevät 2016. Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja Yhteishaku, kevät 2016 Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja Mitä ysin jälkeen? Peruskoulun jälkeen voit hakea ammattioppilaitokseen hakea lukioon suorittaa 3-4 vuodessa ammatillisen

Lisätiedot

Poimintoja yhteishakuinfosta

Poimintoja yhteishakuinfosta Poimintoja yhteishakuinfosta 2013 2014 Rajamäen yläasteella ensisijaisesti haettiin ammatillinen koulutus 74 lukiokoulutus 61 valittiin opiskelijaksi ammatillinen koulutus 62 lukiokoulutus 60 Yhteishaku

Lisätiedot

Ouluun lukioon 2016. Avoimet ovet 13.-14.1.2016

Ouluun lukioon 2016. Avoimet ovet 13.-14.1.2016 Ouluun lukioon 2016 Avoimet ovet 13.-14.1.2016 Oulun lukioissa on valinnanvaraa Lukio-opetusta antaa Oulussa 14 koulua. Kaupungin päivälukioiden lisäksi Oulussa on aikuislukio, valtion lukio Oulun Normaalikoulu

Lisätiedot

Aeropole professional pilot training. Liikennelentäjän ATPLopintolinja

Aeropole professional pilot training. Liikennelentäjän ATPLopintolinja Aeropole professional pilot training Liikennelentäjän ATPLopintolinja Aloita unelmiesi työ Liikennelentäjän työ on tarkkuutta ja hermoja vaativaa, mutta koulutukseen päästäksesi tarvitset vain normaalin

Lisätiedot

LUVA - lukioon valmistava koulutus maahanmuuttajille

LUVA - lukioon valmistava koulutus maahanmuuttajille LUVA - lukioon valmistava koulutus maahanmuuttajille LUVA on suomenkielisen lukion suorittamiseen valmentava lukuvuosi maahanmuuttajille ja vieraskielisille nuorille. LUVAn aikana opiskellaan mm. suomea

Lisätiedot

LUETTELO KOULUTUSLUVAN HALTIJOISTA

LUETTELO KOULUTUSLUVAN HALTIJOISTA 29.10.2013 LUETTELO KOULUTUSLUVAN HALTIJOISTA Tämä luettelo sisältää tiedot koulutusluvan haltijoista, joilla on oikeus antaa koulutusta kansallisten ilmailumääräysten ja JAR- FCL:n vaatimusten mukaisesti.

Lisätiedot

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio www.osyk.fi - esittely peruskoulun 9. luokkalaisia varten ( MKE 4.12.2015) Lukiomme vahvuudet Runsaasti oppimista tukevia tekijöitä keskusteleva toimintakulttuuri,

Lisätiedot

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto Ilmailu ja nuoret Suomen Ilmailuliitto Ilmailusta Innostus nostaa lentoon. Takaiskut painavat mielen maahan. Kielikuvat vihjaavat lentämisen olevan jotakin suurta ja ovat oikeassa: Lentäjältä ei tarvitse

Lisätiedot

VALITSE LUKIO-OPINNOT

VALITSE LUKIO-OPINNOT VALITSE LUKIO-OPINNOT OVI MAHDOLLISUUKSIEN MAAILMAAN. Lukio on tärkeä ponnahduslauta tulevaisuuteesi. Se tarjoaa Sinulle hyvät valmiudet ja suoran väylän eri alojen jatko-opintoihin sekä lisäaikaa tulevaisuutesi

Lisätiedot

YHTEISHAKU JATKO OPINTOIHIN 2014

YHTEISHAKU JATKO OPINTOIHIN 2014 Juhannuskylän koulun 9.luokkalaisten vanhempainilta 07.11.2013 Yhteishaku 2014 Opinto ohjaaja Tiina Myllymäki, Juhannuskylän koulu Ammatilliset opinnot Opinto ohjaaja Merja Helin, Tredu Yhdistelmäopinnot

Lisätiedot

Tervetuloa 9.luokkien vanhempainiltaan 25.9.2013. Aiheena yhdeksännen luokan haasteet, aikataulut sekä suuntautuminen jatko opintoihin

Tervetuloa 9.luokkien vanhempainiltaan 25.9.2013. Aiheena yhdeksännen luokan haasteet, aikataulut sekä suuntautuminen jatko opintoihin Tervetuloa 9.luokkien vanhempainiltaan 25.9.2013 Aiheena yhdeksännen luokan haasteet, aikataulut sekä suuntautuminen jatko opintoihin Suomen koulutusjärjestelmä 1 Koulutustarjonta Lukiot: 11 lukiota Tampereen

Lisätiedot

YHTEISHAKUINFO 12.11.2015

YHTEISHAKUINFO 12.11.2015 YHTEISHAKUINFO 12.11.2015 2 www.opintopolku.fi 3 Kevään 2016 hakuajat Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku 23.2.-15.3.2016 Erityisopetuksena järjestettävän ammatillisen koulutuksen haku

Lisätiedot

Havukosken koulun yhteishakuilta 24.11.2015. Saija Tikkanen Oppilaanohjaaja

Havukosken koulun yhteishakuilta 24.11.2015. Saija Tikkanen Oppilaanohjaaja Havukosken koulun yhteishakuilta 24.11.2015 Saija Tikkanen Oppilaanohjaaja PÄÄTTÖARVIOINTI Opetussuunnitelman perusteiden mukaan päättöarvosanan tulee perustua oppilaan osaamiseen perusopetuksen päättövaiheessa

Lisätiedot

EUT/MT Talvipäivät Lupakirjat ja niiden oikeuksien ylläpito

EUT/MT Talvipäivät Lupakirjat ja niiden oikeuksien ylläpito EUT/MT Talvipäivät Lupakirjat ja niiden oikeuksien ylläpito Jani Kosonen 12.3.2016 Ilmailun lupakirjat/trafi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Yleistä Hakemukset ja muut asiakirjat lähetetään osoitteeseen

Lisätiedot

Mitä peruskoulun jälkeen?

Mitä peruskoulun jälkeen? Mitä peruskoulun jälkeen? Opinto-ohjaaja Pia Nissilä opintopolku.fi KEVÄÄLLÄ 2018 YHTEISHAKU Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku on 20.2.-13.3.2018. Koulutukset alkavat syksyllä 2018.

Lisätiedot

Sähköisen yhteishaun ohjeistus. Pikkola kevät 2016

Sähköisen yhteishaun ohjeistus. Pikkola kevät 2016 Sähköisen yhteishaun ohjeistus Pikkola kevät 2016 Illan teemat Mikä yhteishaku on? Miten opiskelijat valitaan yhteishaussa koulutuksiin? Miten yhteishaku toteutetaan Pikkolassa? Sähköinen yhteishaku Kaikki

Lisätiedot

haetaan verkossa osoitteessa www.opintopolku.fi

haetaan verkossa osoitteessa www.opintopolku.fi hakuaika 24.2.-17.3.2015 haetaan verkossa osoitteessa www.opintopolku.fi järjestelmä tarkistaa, että kaikki tarvittavat tiedot on syötetty & ohjaa tarvittaessa lomakkeen jokaisessa kohdassa demo on harjoitteluohjelma:

Lisätiedot

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto Ilmailu ja nuoret Suomen Ilmailuliitto Ilmailun ammatteja Ilmailu tarjoaa suuren joukon kiehtovia ja tavoiteltavia ammatteja. Ilmailu on luonteeltaan kansainvälistä. Teknologiaa, haastavia ja palkitsevia

Lisätiedot

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto Ilmailu ja nuoret Suomen Ilmailuliitto Lennonjohtaja Lennonjohtaja johtaa siviili-ja/tai sotilaslentoliikennettä ja valvoo ilmatilaa. Lennonjohtajien vastuulla on lentoliikenteen sujuvuus. Työssä voi suuntautua

Lisätiedot

Kahden tutkinnon suorittaminen Joensuussa

Kahden tutkinnon suorittaminen Joensuussa Kahden tutkinnon suorittaminen Joensuussa info-tilaisuus TI 14.8.2018 Tervetuloa! Ammatillinen tutkinto + yo-tutkinto > Ammatillista perustutkintoa opiskeleva voi suorittaa osan perustutkintoon kuuluvista

Lisätiedot

TERVETULOA LAANILAN LUKIOON!

TERVETULOA LAANILAN LUKIOON! TERVETULOA LAANILAN LUKIOON! MIKSI LAANILAN LUKIO? Sydämellinen oppimisympäristö tulevaisuuden tekijöille Luovuus Osallisuus Vastuullisuus Empaattisuus Uusien opiskelijoiden tukeminen Laanilassa LUKUJÄRJESTYS

Lisätiedot

LENTOKOULUTUSORGANISAATION (FTO) HYVÄKSYNTÄHAKEMUS JAR-FCL 1/2.055

LENTOKOULUTUSORGANISAATION (FTO) HYVÄKSYNTÄHAKEMUS JAR-FCL 1/2.055 ILMAILUHALLINTO PL 186 01531 VANTAA Puh. 09-425011 Vastaanottomerkinnät: PVM / 20 Dnro: / / 1 LENTOKOULUTUSORGANISAATION (FTO) HYVÄKSYNTÄHAKEMUS JAR-FCL 1/2.055 Hakijan tiedot: Kotipaikka: Osoite: Postinumero

Lisätiedot

Tavoitteena on tarjota syksystä 2018 alkaen Omnian ammatillisille opiskelijoille mahdollisuus suorittaa ü ü

Tavoitteena on tarjota syksystä 2018 alkaen Omnian ammatillisille opiskelijoille mahdollisuus suorittaa ü ü 2 AMMATTILUKIO Entinen lukiopolku-nimitys Syksystä 2018 alkaen Ammattilukiolla tarkoitetaan lukioopintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Visio: päivälukiolaisilla mahdollisuus sisällyttää lukion oppimäärään

Lisätiedot

Mitä peruskoulun jälkeen? opintopolku.fi

Mitä peruskoulun jälkeen? opintopolku.fi Mitä peruskoulun jälkeen? opintopolku.fi KEVÄÄLLÄ 2016 YHTEISHAKU Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku on 23.2.-15.3.2016. Koulutukset alkavat syksyllä 2016. Sähköinen yhteishaku tehdään

Lisätiedot

Malmin lentoasema. Kehityssuunnitelma 2007 2012 V0.3

Malmin lentoasema. Kehityssuunnitelma 2007 2012 V0.3 Malmin lentoasema Kehityssuunnitelma 2007 2012 V0.3 Tilanne 2006 Lentoasema-alueen muuttaminen yleiskaavassa asuinalueeksi peruuntui Helsingin nykyiset ja tulevat rakennusmaat riittävät kymmenien vuosien

Lisätiedot

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 1. Mistä sait tietoa Helsingin Konservatorion ammatillisesta koulutuksesta? 2. Miksi hait Helsingin Konservatorion ammatilliseen koulutukseen? (tärkeimmät syyt) Vastaajien

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA LUKIOKENTÄLTÄ

AJANKOHTAISTA LUKIOKENTÄLTÄ AJANKOHTAISTA LUKIOKENTÄLTÄ Polku toisen asteen opintoihin 12.2.2016 Opinto-ohjaaja Visa Tuominen Joensuun normaalikoulun lukio Visa Tuominen UEF // University of Eastern Finland Kaupungin lukioverkko

Lisätiedot

Ruotsi on suosittu opiskelumaa

Ruotsi on suosittu opiskelumaa OPISKELEMAAN RUOTSIIN 3.12.2009 Ruotsi on suosittu opiskelumaa Vuonna 2008 Ruotsi oli suomalaisten opiskelijoiden keskuudessa 4. suosituin korkeakouluvaihdon kohdemaa Vuonna 2008 suomalaisista korkeakouluista

Lisätiedot

VANTAA MINNE PERUSKOULUN JÄLKEEN? Toisen asteen koulutuksen opas LUKIO AMMATILLINEN KOULUTUS SUOMI

VANTAA MINNE PERUSKOULUN JÄLKEEN? Toisen asteen koulutuksen opas LUKIO AMMATILLINEN KOULUTUS SUOMI VANTAA LUKIO AMMATILLINEN KOULUTUS MINNE PERUSKOULUN JÄLKEEN? Toisen asteen koulutuksen opas SUOMI SISÄLLYS TOISEN ASTEEN KOULUTUS 3 KOULUTUKSEEN HAKEMINEN 6 ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVAT OPISKELIJAT 8 MUITA

Lisätiedot

HELIKOPTERILENTÄJÄKSI! KIEHTOVA HARRASTUS JA HAASTAVA AMMATTI

HELIKOPTERILENTÄJÄKSI! KIEHTOVA HARRASTUS JA HAASTAVA AMMATTI Helikopterilentokoulutusta koskeva infopaketti (syyskuu 2009) 1(8) HELIKOPTERILENTÄJÄKSI! KIEHTOVA HARRASTUS JA HAASTAVA AMMATTI Suomen johtava kaupallinen helikopteriammattilentäjien koulutusorganisaatio

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 25

Espoon kaupunki Pöytäkirja 25 26.02.2014 Sivu 1 / 1 321/02.05.01/2014 25 Lukiokoulutuksen valmistavan koulutuksen toteuttaminen Espoossa Valmistelijat / lisätiedot: Tapio Erma, puh. 046 877 3216 Astrid Kauber, puh. 046 877 3297 Riina

Lisätiedot

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 27.8.2014 päivitetty Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 Jyväskylän koulutuskuntayhtymän yhteistyötavoitteet lukioiden ja peruskoulujen kanssa Jokaisen peruskoulunsa päättävän nuoren tulisi löytää

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (6) Kaupunginhallitus Sj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (6) Kaupunginhallitus Sj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2013 1 (6) 706 Lausunto opetus- ja kulttuuriministeriölle lukiolain ja opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamista koskevasta lakiluonnoksesta HEL

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN YHTEISHAKU 2015

TOISEN ASTEEN YHTEISHAKU 2015 TOISEN ASTEEN YHTEISHAKU 2015 8.12.2014 Hyvä päättöluokkalainen ja huoltajat, yksi elämäsi suurimmista päätöksistä on käsillä jatko-opintopaikan valinta. Yhteishaku tulee pian, joten nyt viimeistään on

Lisätiedot

LUKIOINFOA 9-luokille marraskuu 2014

LUKIOINFOA 9-luokille marraskuu 2014 rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio Koulukatu 2, 55100 Imatra www.imatranyhteislukio.fi LUKIOINFOA 9-luokille marraskuu 2014 IMATRAN YHTEISLUKIO NUORTEN LUKIOKOULUTUS PÄIVÄLUKIO 384 opiskelijaa

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-46

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-46 .... ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-46 ILMAILUHALLINTO LUFHilRTS rörvrl.tni NGCN FINr

Lisätiedot

santasport.fi Tutkinnon suorittaneiden ammattinimike on Liikuntaneuvoja

santasport.fi Tutkinnon suorittaneiden ammattinimike on Liikuntaneuvoja santasport.fi Opinnot kestävät 3 vuotta Opinnot koostuvat pakollisista tutkinnon osista 105 osp, valinnaisista tutkinnon osista 30 osp, yhteisistä tutkinnon osista 35 osp sekä vapaasti valittavista tutkinnon

Lisätiedot

Lisenssit, toimintalukuja, vakuutukset. Suomen Ilmailuliiton Laskuvarjotoimikunnan Marras- Meeting

Lisenssit, toimintalukuja, vakuutukset. Suomen Ilmailuliiton Laskuvarjotoimikunnan Marras- Meeting Lisenssit, toimintalukuja, vakuutukset Suomen Ilmailuliiton Laskuvarjotoimikunnan Marras- Meeting 3.-4.11.2018 Lisenssit Ohjeita liiton laskuvarjolajin sivustolla, ei muutoksia 2019. https://www.ilmailuliitto.fi

Lisätiedot

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. PEL M3-4 harrastemekaanikon lupakirja ja omistajahuoltaja

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. PEL M3-4 harrastemekaanikon lupakirja ja omistajahuoltaja Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. PEL M3-4 harrastemekaanikon lupakirja ja omistajahuoltaja Sisältö PEL M3-4 jaottelu Mitä uutta PEL M3-4 toi harrasteilmailuun Harrastemekaanikon lupakirja Mitä sillä

Lisätiedot

EASAN PURJELENTOLUPAKIRJAT (Yhteenveto FCL-vaatimusten kommenttiasiakirjasta, CRD)

EASAN PURJELENTOLUPAKIRJAT (Yhteenveto FCL-vaatimusten kommenttiasiakirjasta, CRD) N PURJELENTOLUPAKIRJAT (Yhteenveto FCL-vaatimusten kommenttiasiakirjasta, CRD) PEL M2-41 Vähimmäisikä 2.9.1.1 16 vuotta PEL M2-41 2.1 16 vuotta Harrastelentäjän lupakirjan (LAPL) hakijan on oltava vähintään

Lisätiedot

Kauhavan ja Tikkakosken lukioiden ilmailuopetuksen kehittämishanke

Kauhavan ja Tikkakosken lukioiden ilmailuopetuksen kehittämishanke Kaupunginhallitus 110 03.05.2010 Kaupunginvaltuusto 30 10.05.2010 Kauhavan ja Tikkakosken lukioiden ilmailuopetuksen kehittämishanke 83/4.41.410/2010 KH 110 Valmistelija: Kaupunginjohtaja Harri Mattila

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi Esedun kahden tutkinnon opinnot Lukuvuosi 2019 2020 Kahden tutkinnon suorittaminen: ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa lukion

Lisätiedot

AOPA FINLAND. Aircraft Owners and Pilots Association of Finland

AOPA FINLAND. Aircraft Owners and Pilots Association of Finland AOPA FINLAND Aircraft Owners and Pilots Association of Finland www.smll.fi 27.01.2018 Perustettu Oulussa marraskuussa 2011 Liiton tarkoituksena on toimia yleishyödyllisenä etujärjestönä edistäen Suomen

Lisätiedot

KAKSI PÄÄTOIMISTA OPINTO-OHJAAJAA

KAKSI PÄÄTOIMISTA OPINTO-OHJAAJAA KAKSI PÄÄTOIMISTA OPINTO-OHJAAJAA n. 275 ohjattavaa / opo 13/14ABC-ryhmät ja 15DEF-ryhmät Tapani Pikkarainen Wilma-viesti tapani.pikkarainen(at)espoo.fi 0438245895 13/14DEF-ryhmät ja 15ABC-ryhmät Sami

Lisätiedot

TURPABOOGIET SIL 100v * verenluovutus * tukea nuorisolle - Lisenssit - Vakuutukset - Syrjintä kerhoissa ja syrjinnästä vapaa kampanja

TURPABOOGIET SIL 100v * verenluovutus * tukea nuorisolle - Lisenssit - Vakuutukset - Syrjintä kerhoissa ja syrjinnästä vapaa kampanja TURPABOOGIET 9.-10.2.2019 - SIL 100v * verenluovutus * tukea nuorisolle - Lisenssit - Vakuutukset - Syrjintä kerhoissa ja syrjinnästä vapaa kampanja Ilmailuliitto 100-vuotta Suomen Ilmailuklubin perustamiskokous

Lisätiedot

Yhteishaku keväällä 2015. Linnainmaan koulu 13.1.2015

Yhteishaku keväällä 2015. Linnainmaan koulu 13.1.2015 Yhteishaku keväällä 2015 Linnainmaan koulu 13.1.2015 Kevään yhteishaku: Nettihaku missä ja milloin? Hakemus täytetään osoitteessa www.opintopolku.fi Hakuaika 24.2.-17.3.2015 Hakuaika päättyy viimeisenä

Lisätiedot

santasport.fi Tutkinnon saa nopealla aikataululla, käytännönläheisesti opiskellen Tutkinnon suorittaneiden ammattinimike on Liikuntaneuvoja

santasport.fi Tutkinnon saa nopealla aikataululla, käytännönläheisesti opiskellen Tutkinnon suorittaneiden ammattinimike on Liikuntaneuvoja Opinnot kestävät 3 vuotta Opinnot koostuvat ammatillisista opinnoista 90 ov, ammattitaitoa täydentävistä opinnoista 20 ov ja vapaasti valittavista opinnoista 10 ov. Kansainvälinen vaihto-opiskelumahdollisuus

Lisätiedot

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA OPISKELUPAIKAN VALINTA ON ISO PÄÄTÖS, MUTTA LOPPUELÄMÄÄSI SE EI LUKITSE. UNELMA-AMMATIIN VOI PÄÄTYÄ MONTAA ERI REITTIÄ JA MINKÄ IKÄISENÄ TAHANSA. KATSO ARMANIN TARINA TÄSTÄ

Lisätiedot

Lohjan kokemuksia nivelvaiheen ohjauksesta ja toteutuksesta

Lohjan kokemuksia nivelvaiheen ohjauksesta ja toteutuksesta Lohjan kokemuksia nivelvaiheen ohjauksesta ja toteutuksesta Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kansallinen kehittämispäivä 20.4.2011 Katri Kalske Lohjan sivistysjohtaja Tiivis verkostoyhteistyö Säännölliset

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi Lukuvuosi 2018-2019 Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa lukion tavoitteiden mukaisia opintoja ja osallistua kolmannen opiskeluvuoden aikana yokirjoituksiin. Tähdätään

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus

Ammatillinen koulutus Ammatillinen koulutus pähkinänkuoressa AMMA projekti, 2005. Ammatillinen koulutus maahanmuuttajille. YLIOPISTOT 4-7 vuotta Suomen koulutusjärjestelmä AMMATTIKORKEA- KOULUT, 4 vuotta Suomessa kaikki käyvät

Lisätiedot

Valmentaudu tuleviin opintoihin!

Valmentaudu tuleviin opintoihin! Valmentaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen valmistava koulutus 2015 2016 Koe tekemisen, osaamisen ja onnistumisen iloa! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus (Valma) Valmentavassa

Lisätiedot

Kuopion kaupunki / Kasvun ja oppimisen palvelualue / Lukiokoulutus

Kuopion kaupunki / Kasvun ja oppimisen palvelualue / Lukiokoulutus Kuopion kaupunki / Kasvun ja oppimisen palvelualue / Lukiokoulutus Tilastotietoja lukioista lukuvuonna 2012-2013 Sisällys Kuopion lukioiden opiskelijavalinta 2012... 3 Kuopion lukioiden opiskelijat 20.9.2012...

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku Kainuun maakunnan hakutoimisto Maija-Liisa Valtanen Ketunpolku 1 (Tieto 2) 87100 Kajaani Puh. 044 777 3115 hakutoimisto@kao.fi 1 Yhteishaku keväällä

Lisätiedot

Suomen Ilmailuliiton lausunto HE 79/2014 vp eduskunnalle ilmailulaiksi ja laiksi meripelastuslain 14 :n muuttamisesta

Suomen Ilmailuliiton lausunto HE 79/2014 vp eduskunnalle ilmailulaiksi ja laiksi meripelastuslain 14 :n muuttamisesta Liikenne- ja viestintävaliokunta Asiantuntijakuuleminen Suomen Ilmailuliiton lausunto HE 79/2014 vp eduskunnalle ilmailulaiksi ja laiksi meripelastuslain 14 :n muuttamisesta Suomen Ilmailuliitto kiittää

Lisätiedot

LUKIOINFOA 9-luokille syyskuu 2015

LUKIOINFOA 9-luokille syyskuu 2015 rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio Koulukatu 2, 55100 Imatra www.imatranyhteislukio.fi LUKIOINFOA 9-luokille syyskuu 2015 IMATRAN YHTEISLUKIO NUORTEN LUKIOKOULUTUS PÄIVÄLUKIO 350 opiskelijaa IB-LUKIO

Lisätiedot

Lennonopettajien kertauskoulutus Räyskälä 10.12.2011. Harrasteilmailuyksikkö, Jarmo Selonen

Lennonopettajien kertauskoulutus Räyskälä 10.12.2011. Harrasteilmailuyksikkö, Jarmo Selonen Lennonopettajien kertauskoulutus Räyskälä 10.12.2011 Harrasteilmailuyksikkö, Jarmo Selonen KANSALLISISTA JA JAR-FCL VAATIMUKSISTA EASA PART-FCL VAATIMUKSIIN LUENNON SISÄLTÖÄ EASAN säädösrakennetta /määräysprosessi

Lisätiedot

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä on keskisuomalaisten kuntien omistama sivistyksen, taitamisen ja yrittäjyyden monikulttuurinen oppimisyhteisö ja

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä on keskisuomalaisten kuntien omistama sivistyksen, taitamisen ja yrittäjyyden monikulttuurinen oppimisyhteisö ja koulutuskuntayhtymä on keskisuomalaisten kuntien omistama sivistyksen, taitamisen ja yrittäjyyden monikulttuurinen oppimisyhteisö ja työelämän kehittäjä. 1 Suomalainen koulutusjärjestelmä Tohtorin tutkinto

Lisätiedot

Savonian suomen opinnot

Savonian suomen opinnot Savonian suomen opinnot Mavasuomi B1.2 Muut suomen kurssit suomi Työelämän suomi B1.1 Suullinen suomi suomi B1.2 Pääsykoevalmennus suomi B2 Työkokeilu Suullinen suomi B2 suomi C1 Sairaanhoitajan suomi

Lisätiedot

Tervetuloa Rakkauden Laanilaan 2017

Tervetuloa Rakkauden Laanilaan 2017 Tervetuloa Rakkauden Laanilaan 2017 MIKSI LAANILAN LUKIO? Luovuus Osallisuus Vastuullisuus Empaattisuus MIKSI LAANILAN LUKIO? Millainen tulevaisuuden koulu haluamme olla? Sydämellinen oppimisympäristö

Lisätiedot

Jatko-opiskelu. Kolme pääasiallista jatko-opiskelusuuntaa lukion jälkeen ovat. yliopisto ammattikorkeakoulu ammatillinen koulutus

Jatko-opiskelu. Kolme pääasiallista jatko-opiskelusuuntaa lukion jälkeen ovat. yliopisto ammattikorkeakoulu ammatillinen koulutus Jatko-opiskelu Jatko-opiskelu Kolme pääasiallista jatko-opiskelusuuntaa lukion jälkeen ovat yliopisto ammattikorkeakoulu ammatillinen koulutus 18.4.2017 Rauman Lyseon lukio 2 Yliopistot suoritetaan ensin

Lisätiedot

Harrasteilmailun riskikartoitus

Harrasteilmailun riskikartoitus Harrasteilmailun riskikartoitus Ilmailujohtaja, ylijohtaja Pekka Henttu 29.10.2014 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Harrasteilmailun kartoitus Toimeksianto 24.10.2014 Riskikartoituksen perusteella:

Lisätiedot

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA OPISKELUPAIKAN VALINTA ON ISO PÄÄTÖS, MUTTA LOPPUELÄMÄÄSI SE EI LUKITSE. UNELMA-AMMATTIIN VOI PÄÄTYÄ MONTAA ERI REITTIÄ JA MINKÄ IKÄISENÄ TAHANSA. KATSO MARIAN TARINA TÄSTÄ

Lisätiedot

Opopäivät 7.2.2013 Kouvola. Liisa Lamminsivu-Risku Kerttu Pylvänäinen

Opopäivät 7.2.2013 Kouvola. Liisa Lamminsivu-Risku Kerttu Pylvänäinen Opopäivät 7.2.2013 Kouvola Liisa Lamminsivu-Risku Kerttu Pylvänäinen Keski-Suomen lukiohanke Tulevaisuuden lukio ja opinto-ohjaus 1. Opiskelija vastaanottajasta toimijaksi Kysyy, tutkii, selvittää, kokeilee,

Lisätiedot

Valmistaudu tuleviin opintoihin!

Valmistaudu tuleviin opintoihin! Valmistaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen valmistava koulutus 2017 2018 Oletko vailla opiskelupaikkaa? Ei hätää, tarjolla on useita mahdollisuuksia! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava

Lisätiedot

Valmentaudu tuleviin opintoihin!

Valmentaudu tuleviin opintoihin! Valmentaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen koulutus 2016 2017 Koe tekemisen, osaamisen ja onnistumisen iloa! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus (Valma) Valmentavassa koulutuksessa

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS TRG M1-7. PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 HARRASTEILMAILUN LENTOKOULUTUS

ILMAILUMÄÄRÄYS TRG M1-7. PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 HARRASTEILMAILUN LENTOKOULUTUS ILMAILUMÄÄRÄYS TRG M1-7 muutos 3 20.12.2007 PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 www.ilmailuhallinto.fi HARRASTEILMAILUN LENTOKOULUTUS Tämä ilmailumääräys on annettu

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot Lukuvuosi 2016-2017 Kahden tutkinnon suorittaminen - ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa

Lisätiedot

Puolustusvoimat, Sisäministeriö - Suomen ilmailuliitto. ilmatilatyöryhmä

Puolustusvoimat, Sisäministeriö - Suomen ilmailuliitto. ilmatilatyöryhmä Kohta Kommentti Lausunnon antaja Ilmavoimien esikunta on laatinut Puolustusvoimien lausunnon TraFin lausuntopyyntöön Määräysluonnoksesta OPS M1-28, Vaara-alueet. Lausunto on koordinoitu Sotilasilmailun

Lisätiedot

Lukion opetussuunnitelman perusteiden (määräys 60/011/2015) muutoksista johtuvat korjaukset (punaisella uudet tekstit) (07/2016) oppaassa:

Lukion opetussuunnitelman perusteiden (määräys 60/011/2015) muutoksista johtuvat korjaukset (punaisella uudet tekstit) (07/2016) oppaassa: Lukion opetussuunnitelman perusteiden (määräys 60/011/2015) muutoksista johtuvat korjaukset (punaisella uudet tekstit) (07/2016) oppaassa: Arvioinnin opas 2015 (Oppaat ja käsikirjat 2015:11) - s. 18 viimeinen

Lisätiedot

Miten autan nuoren opintoihin? Palvelujohtaja Mari Tuomikoski

Miten autan nuoren opintoihin? Palvelujohtaja Mari Tuomikoski Miten autan nuoren opintoihin? Palvelujohtaja Mari Tuomikoski z Ohjaako palkka ammatinvalintaa? 2 10.3.2015 Entä auringonlaskun ammatit ja suosikkiammatit? 3 10.3.2015 Verkkopalveluissa on saatavilla laajasti

Lisätiedot

2015-16. Opinto-opas. Kerimäen lukio

2015-16. Opinto-opas. Kerimäen lukio 2015-16 Opinto-opas Kerimäen lukio Opinto-opas Näin opiskellaan Kerimäen lukiossa Tervetuloa opiskelemaan Kerimäen lukioon! Opintoihin liittyvissä kysymyksissä sinua neuvovat rehtori, opinto-ohjaaja ja

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi Lukuvuosi 2017-2018 Kahden tutkinnon suorittaminen: ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa lukion tavoitteiden mukaisia opintoja

Lisätiedot

Abiturienttien vanhempainilta 19.1.2019. Opinto-ohjaajan puheenvuoro

Abiturienttien vanhempainilta 19.1.2019. Opinto-ohjaajan puheenvuoro Abiturienttien vanhempainilta 19.1.2019 Opinto-ohjaajan puheenvuoro KOULUTUSRAKENNE SUOMESSA: YLIOPISTOT AMMATTIKORKEAKOULUT JATKOTUTKINNOT tohtori, lisensiaatti YLEMMÄT KORKEAKOULU- TUTKINNOT (2-3 v.)

Lisätiedot

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti YHDEKSÄN N + 1 KYSYMYSTÄ YSEILLE Pohjois-Karjalan kauppakamari ja Pohjois-Karjalan Aikuisopisto toteuttivat 13.-24.11.2006 Yhdeksän + 1 kysymystä yseille internetkyselyn Pohjois-Karjalan peruskoulujen

Lisätiedot

TERVETULOA 9.-luokkalaisten huoltajien jatko-opintoiltaan. yhteishaku ammatilliset opinnot yhdistelmäopinnot lukio-opinnot

TERVETULOA 9.-luokkalaisten huoltajien jatko-opintoiltaan. yhteishaku ammatilliset opinnot yhdistelmäopinnot lukio-opinnot TERVETULOA 9.-luokkalaisten huoltajien jatko-opintoiltaan yhteishaku ammatilliset opinnot yhdistelmäopinnot lukio-opinnot Ohjelma 16.11. 18.00-18.20 Tervetulosanat ja yhteishaun käytänteet Opinto-ohjaajat

Lisätiedot

Aeropole professional pilot training. Liikennelentäjäkurssi ATPL

Aeropole professional pilot training. Liikennelentäjäkurssi ATPL Aeropole professional pilot training Liikennelentäjäkurssi ATPL Aloita unelmiesi työ Liikennelentäjän työ on tarkkuutta ja hermoja vaativaa, mutta koulutukseen päästäksesi tarvitset vain normaalin näön

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS Toisen asteen koulutukseen kuuluu lukio ja ammatillinen koulutus. Toisen asteen koulutukseen voi hakea vain kaksi kertaa vuodessa eli keväällä ja

Lisätiedot

YHTEISHAKU TOISEN ASTEEN KOULUTUKSIIN

YHTEISHAKU TOISEN ASTEEN KOULUTUKSIIN YHTEISHAKU TOISEN ASTEEN KOULUTUKSIIN 2016 Koulutusjärjestelmä PERUSKOULUN JÄLKEEN Lukiokoulutus Ammatillinen peruskoulutus Ammatillinen erityisopetus Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus

Lisätiedot

Yhteishaku, kevät 2014. Metsokankaan yhtenäisperuskoulu

Yhteishaku, kevät 2014. Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Yhteishaku, kevät 2014 Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Yhteishaku keväällä 2014 Kevään yhteishaussa haetaan: Ammatillisiin perustutkintoihin (52 kappaletta) Päivälukioihin Kotitalousopetukseen (entinen

Lisätiedot

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius. Jyväskylän yliopisto KOKKOLAN YLIOPISTOKESKUS CHYDENIUS Avoin yliopisto

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius. Jyväskylän yliopisto KOKKOLAN YLIOPISTOKESKUS CHYDENIUS Avoin yliopisto Kokkolan yliopistokeskus Chydenius kaikille avointa opetusta iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta opetus vastaa yliopiston opetussuunnitelmia opiskelu on sivutoimista opiskelu on maksullista opiskelutavoissa

Lisätiedot

Tervetuloa Länsimäen koulun. yhteishaku 2015. vanhempainiltaan! Länsimäen koulu 2.12.2014 Antti Nyman

Tervetuloa Länsimäen koulun. yhteishaku 2015. vanhempainiltaan! Länsimäen koulu 2.12.2014 Antti Nyman Tervetuloa Länsimäen koulun yhteishaku 2015 vanhempainiltaan! Länsimäen koulu 2.12.2014 Antti Nyman OHJELMA Tervetuloa & avaussanat (Rehtori Riitta Reinikainen) Kevään yhteishaun aikataulu ja käytännöt

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN YHTEISHAUN AIKATAULUT VUONNA 2015

TOISEN ASTEEN YHTEISHAUN AIKATAULUT VUONNA 2015 TOISEN ASTEEN YHTEISHAUN AIKATAULUT VUONNA 2015 Hakuaika 24.2. 17.3.2015 www.opintopolku.fi HUOM! Erityisopetuksena järjestettävän ammatillisen koulutuksen haussa on mahdollista hakea yhdellä hakulomakkeella

Lisätiedot

Santasport Lapin Urheiluopisto Hiihtomajantie Rovaniemi santasport.fi LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO

Santasport Lapin Urheiluopisto Hiihtomajantie Rovaniemi santasport.fi LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO Liikunnanohjauksen perustutkinto LPT on toisen asteen ammatillinen perustutkinto. Liikunnanohjauksen perustutkinnon suorittaneet liikuntaneuvojat

Lisätiedot

Purjelentäjän lupakirja GPL

Purjelentäjän lupakirja GPL Purjelentäjän lupakirja GPL Teoriakoulutus Osa 1: Ilmailun säädökset V0.1 Yleistä - Osa 1: Ilmailun säädökset 6 tuntia Tämä koulutusmateriaali pohjautuu Suomen Ilmailuliiton teoriakoulutusohjelmaan purjelentäjän

Lisätiedot

TERVETULOA MEILAHDEN YLÄASTEEN KOULUN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN!

TERVETULOA MEILAHDEN YLÄASTEEN KOULUN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN! TERVETULOA MEILAHDEN YLÄASTEEN KOULUN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN! YHTEISHAKU 2019 - yhteishaun aikataulu - hakuprosessi meidän koulussa - nettihaku: www.opintopolku.fi - opiskelupaikan varmistaminen

Lisätiedot

LUKIOIDEN YHDISTYMINEN JA HALLINNOLLINEN KEHITTÄMINEN

LUKIOIDEN YHDISTYMINEN JA HALLINNOLLINEN KEHITTÄMINEN LUKIOIDEN YHDISTYMINEN JA HALLINNOLLINEN KEHITTÄMINEN Jyväskylän lukiokoulutuksessa toteutetut muutokset ja uudistukset mm. lukioiden yhdistymisen yhteydessä ja miten ne on huomioitu hallintoohjelmissa.

Lisätiedot

Ylioppilastutkinnosta ja sen hajauttamisesta. Tavoitteellinen opiskelu ja jatko-opinnot

Ylioppilastutkinnosta ja sen hajauttamisesta. Tavoitteellinen opiskelu ja jatko-opinnot Ylioppilastutkinnosta ja sen hajauttamisesta Tavoitteellinen opiskelu ja jatko-opinnot 2. vuositason vanhempainilta Pohjois-Tapiolan lukio Rehtori Sinikka Luoma, sinikka.luoma@espoo.fi Opinto-ohjaaja,

Lisätiedot

1.2 Kenttärakenteet...2 2. Kentän vaikutusalue... 3. 2.1 Satunnaiset lentäjät...3. 2.2 Lentotapahtumien kävijät...3

1.2 Kenttärakenteet...2 2. Kentän vaikutusalue... 3. 2.1 Satunnaiset lentäjät...3. 2.2 Lentotapahtumien kävijät...3 1. Perustiedot lentokentästä... 1 1.2 Kenttärakenteet...2 2. Kentän vaikutusalue... 3 2.1 Satunnaiset lentäjät...3 2.2 Lentotapahtumien kävijät...3 2.3 Lähimmät kentät eriteltynä...5 2.3.1 Alavuden lentokenttä...5

Lisätiedot

Yhteishaku Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola Oppilaanohjaaja

Yhteishaku Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola Oppilaanohjaaja Yhteishaku 2018 Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola Oppilaanohjaaja Mitä ysin jälkeen? Peruskoulun jälkeen voit hakea ammattioppilaitokseen hakea lukioon suorittaa 3-4 vuodessa ammatillisen perustutkinnon,

Lisätiedot

Minne mennä. ysin jälkeen? Turun normaalikoulun

Minne mennä. ysin jälkeen? Turun normaalikoulun Minne mennä ysin jälkeen? Turun normaalikoulun YSI-INFO Mitä tämä vihko sisältää? Hyvä ysiluokkalainen Yhteishaku Olet opiskellut peruskoulussa jo lähes 9 vuotta ja olet siirtymässä opiskelussasi eteenpäin.

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-41 PURJELENTÄJÄN LUPAKIRJA

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-41 PURJELENTÄJÄN LUPAKIRJA ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-41 ILMAILUHALLINTO LUFTFAfiTSFORVAL TNI G(N flf\inish CML ffi AöiON AUTHOAJTY 20.12.2007 PL 186, 01531 VANTAA, FINlAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 www.ilmailuhallinto.fi

Lisätiedot

Ylioppilastutkinnosta ja sen hajauttamisesta. Tavoitteellinen opiskelu ja jatko-opinnot

Ylioppilastutkinnosta ja sen hajauttamisesta. Tavoitteellinen opiskelu ja jatko-opinnot Ylioppilastutkinnosta ja sen hajauttamisesta Tavoitteellinen opiskelu ja jatko-opinnot 2. vuositason vanhempainilta 0 Pohjois-Tapiolan lukio Rehtori Sinikka Luoma, sinikka.luoma@espoo.fi Opinto-ohjaaja,

Lisätiedot

LUKIOKOULUTUS JA SEN JÄRJESTÄMINEN. Johtaja Jorma Kauppinen Helsinki/Utsjoki

LUKIOKOULUTUS JA SEN JÄRJESTÄMINEN. Johtaja Jorma Kauppinen Helsinki/Utsjoki LUKIOKOULUTUS JA SEN JÄRJESTÄMINEN Johtaja Jorma Kauppinen Helsinki/Utsjoki 10.9.2012 Lukiolaki 1998/629 Lukiokoulutuksen järjestäminen (3 luku) Koulutuksen järjestäjät 3 Opetus- ja kulttuuriministeriö

Lisätiedot

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto Ilmailu ja nuoret Suomen Ilmailuliitto Lennokit Lennokkiurheilu on ilmailun monipuolinen laji. Vaihtoehtoja riittää vapaastilentävistä siima- ja radio-ohjattaviin. Monet ilmailijat ovat aloittaneet harrastuksensa

Lisätiedot

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Hakulomake 1 (7) A-, B- ja C-osat Liite 2 OKM/8/530/

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Hakulomake 1 (7) A-, B- ja C-osat Liite 2 OKM/8/530/ OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Hakulomake 1 (7) Järjestämisluvan muutoshakemus lukiolain (629/1998) 4 ja 4 a :ssä säädetyn erityisen koulutustehtävän myöntämiseksi Mikäli hakijalla ei ole aikaisemmin ollut

Lisätiedot

Mihin peruskoulun. jälkeen? ... Opas peruskoulun viimeiseen vuoteen. ja sen yli

Mihin peruskoulun. jälkeen? ... Opas peruskoulun viimeiseen vuoteen. ja sen yli Mihin peruskoulun jälkeen? Opas peruskoulun viimeiseen vuoteen... ja sen yli Mitä tämä opas sisältää? Yhteishaku Lukio Kaksoistutkinto Ammatillinen oppilaitos Opinto-ohjaaja kertoo Opinto-ohjaaja kertoo

Lisätiedot

Aineopettajaliitto AOL ry LAUSUNTO

Aineopettajaliitto AOL ry LAUSUNTO OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ PL 29 00023 VALTIONEUVOSTO lukiontuntijako@minedu.fi Aineopettajaliiton (AOL ry) lausunto lukiokoulutuksen yleisten valtakunnallisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistamista

Lisätiedot

Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen

Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen Opiskelupaikan hakijalle Suomessa ammatilliseen koulutukseen voi hakea peruskoulun tai lukion todistuksella Jos olet suorittanut koulutuksen ulkomailla, haet

Lisätiedot