Rautatieasemalta Unioninkadulle

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Rautatieasemalta Unioninkadulle"

Transkriptio

1 Rautatieasemalta Unioninkadulle (OSA 1) Hei, hauska tavata. Seisomme nyt yhdellä Helsingin rautatieaseman laitureista. Mutta eiköhän lähdetä katsomaan, mitä kaikkea Helsingissä voi nähdä ja kokea. Kuuntele ohjeitani tarkkaan ja reagoi niihin pyytämälläni tavalla. Pääset kulkemaan kuvasta kuvaan napauttamalla sopivaa nuolta. Paina STARTnappulaa, kun olet valmis aloittamaan kiertokävelysi. Tervetuloa Helsinkiin. Kävellään laiturialueelta muiden mukana kohti edessä näkyvää asemahallia. Jatkamme siis suoraan. Napauta nuolta. Ei, ei mennä vasemmalle. Ei oikealle. Yritä uudelleen. Ei, emme halua mennä sinne. Hyvä, juuri näin. Ihmiset odottelevat ystäviään ja sukulaisiaan junasta asemalaiturin päässä. Odotetaanko sinua? Ei, joten mennään suoraan eteenpäin asemarakennukseen sisälle. Napauta nuolta eteenpäin. Ei vasemmalle. Yritä uudelleen. Ei, ei mennä oikealle. Ei, sinne emme ole menossa. Kyllä, tämä on aivan oikea suunta. Rautatieasema on vilkas paikka. Muista katsoa myös eteesi samalla, kun kuljet ihmisvirran mukana! Ja huomaa opasteet! Missä ne muuten ovat? Napauta niitä. VÄÄRIN: Ei, katso tarkkaan. Edessämme, oviaukon yläpuolella, on sininen opastaulu. OIKEIN: Oikein, oviaukon yläpuolella on sininen opastetaulu. Emme kuitenkaan seuraa opasteita kohti pääuloskäyntiä, vaan käännymme tästä vasemmalle. Napauta nuolta. Ei suoraan. Ei, emme ole menossa takaisin laiturille. Tämä on väärä suunta. Yritä uudelleen. Hyvä, tämä on oikea suunta. Asemahallin läpi meidän on helppo kävellä suoraan kaupungin ydinkeskustaan. Kuljetaan eteenpäin noiden isojen ja raskaidenkin ovien läpi, niin pääsemme asemarakennuksen itäportaille.

2 Napauta nuolta, joka vie meidät suoraan kohti tuolla kauempana häämöttäviä ulko-ovia. Hups, ei oikealle. Ei käännytä tästä vasemmalle. Ei, emme ole menossa taaksepäin. Loistavaa, tänne olemme menossa. Edessämme avautuu Rautatientori. Rautatientorilta lähtee busseja eri puolille Helsinkiä sekä Helsingin ympäristökuntiin. Me emme kuitenkaan nouse bussiin, koska haluamme tutustua Helsinkiin jalkaisin. Edessämme näkyy aika monta linja-autoa. Näytä minulle linja-auto, jonka kyljessä on keltainen mainos. VÄÄRIN: Ei, katso tarkkaavaisesti. Takavasemmalla on linja-auto, jonka kyljessä on keltainen mainos. OIKEIN: Kyllä, aivan oikein. Tätä bussia tarkoitin. Sadepäivinä voi odottaa linja-autoa katoksen alla. Mutta missä katos sijaitsee? Näetkö sen? VÄÄRIN: Ei, en tarkoittanut sitä. Katso, etuoikealla on lasinen katos, jonka alla voi seistä ja odottaa bussia. OIKEIN: Hyvä, juuri sitä tarkoitin. Nyt matkamme jatkuu kohti ydinkeskustaa. Käännytään oikealle. Ei, emme halua mennä tästä suoraan. Ei, ei käännytä takaisin. Hei, tämä on väärä suunta. Tuossa on muuten Kansallisteatteri. Mutta - yritä uudelleen. Hyvä, oikein meni. Taustalla näkyvä iso rakennus on Ateneum, jossa on suuria kokoelmia suomalaista taidetta. Ateneum kuuluu Valtion taidemuseon alaisuuteen yhdessä nykytaiteen museon Kiasman, Sinebrychoffin taidemuseon ja Kuvataiteen keskusarkiston kanssa. Napauta Ateneumin sisäänkäyntiä. Se on tällä hetkellä rakennustelineiden peittämä. Näetkö nuo kaksi valkoista pressua. Sisäänkäynti on niiden välissä. Napauta sitä. VÄÄRIN: Ei, katso tarkemmin aukion taakse. Siellä on talo, joka on osittain valkoisten pressujen peittämä. Napauta aluetta pressujen välissä.

3 Siellä sijaitsee Ateneumin sisäänkäynti. OIKEIN: Loistavaa. Napautit oikeaa kohtaa. Myöhemmin voit käydä siellä tutustumassa mm. Akseli Gallen-Kallelan teoksiin. Hän kuvitti Kalevalan. Laskeudutaan nyt portaat ja ylitetään tori. Napauta suoraan osoittavaa nuolta. Hups, ei käännytä oikealle. Ei, emme mene vasemmalle. Ei, ei lähdetä takaisinpäin. Ennen poistumistamme keskustan kauppakaduille meidän kannattaa kuitenkin vilkaista vasemmalle. Napauta nuolta. Emme ole menossa oikealle. Yritä vielä kerran. Ei, katso vasemmalle äläkä suoraan. Älä katso taaksesi, vaan vasemmalle. Juuri näin, hyvä. Tuolla torin toisella puolella on vuonna 1902 valmistunut Kansallisteatteri, graniitista rakennettu linnamainen rakennus. Sen edessä seisoo kansalliskirjailija Aleksis Kiven patsas. Ennen kuin jatkamme matkaa, voisit vilkaista vielä kerran vasemmalle, mitäköhän siellä mahtaa näkyä? Ei, älä katso oikealle. Hups, väärä suunta. Hei, ei taakse. Aivan oikein. Tästä katsottuna myös rautatieasema näyttäytyy koko komeudessaan. Sen on suunnitellut Eliel Saarinen. Se on yksi Helsingin kauneimpia rakennuksia. Napauta aseman tornin kelloa, joka näkyy yli kaupungin keskustan. Kello on ihan tornin huipulla. VÄÄRIN: Ei. Sitä en tarkoittanut. Katso ylöspäin. Tornin vaaleanvihreällä huipulla erottuu kaksi valkoista viisaria. Napauta niitä. OIKEIN: Oikein. Se on rautatieaseman kello. Käännytään vielä kerran vasemmalle. Ei, ei käännytä oikealle. Hups, eipäs mennäkään nyt suoraan. Hei, taaksepäin ei ole tarkoitus mennä.

4 Loistavaa. Rautatieaseman vasemmalla puolella on "Makkaratalo". Rakennus on saanut nimensä toisen kerroksen makkaraa muistuttavasta kaiteesta,. Makkaratalo on voittanut monta yleisöäänestystä Helsingin rumimpana rakennuksena. Löydätkö makkarakaiteen? Napauta sitä. VÄÄRIN: Et osunut nyt ihan oikeaan kohtaan. Kaide on tummanharmaa ja putken tai siis makkaran muotoinen. Näetkö tuon liikennemerkin, jossa pyydetään autoja ajamaan korkeintaan kolmeakymmentä. Sen takana on tuo kuuluisa pyöreä makkarakaide. Napauta sitä. OIKEIN: Oikein. Onpas sinulla tarkat silmät. Mitä mieltä sinä olet? Onko rakennus kaunis vai kauhea? KAUNIS: Jaha, sinä taidatkin sitten pitää 1960-luvun omaleimaisesta arkkitehtuurista. KAUHEA: Niin, ei tuo talo minunkaan suosikkeihin lukeudu. Jatketaan nyt matkaa. Käännytään vasemmalle. Ei, emme halua mennä oikealle. Hei, ei mennä suoraan eteenpäin. Oho, tämä on väärä suunta. Juuri näin, hyvä. Mennään nyt kadun yli Mikonkadulle, mutta varotaan, ettei vaan kävellä päin punaista! Ei, emme ole menossa tänne. Ei, ei lähdetä kulkemaan takaisinpäin. Tämä on väärä suunta, ikävä kyllä. Yritä uudelleen. Mennään suoraan tien yli ja sitten Mikonkadulle. Oikein. Ylitimme tien varovaisesti. Mikonkadulla, kuten kaikkialla Helsingin keskustassa, on monen tyylisiä ruokapaikkoja. Vielä ei kuitenkaan ole aika mennä syömään, sillä kaupunkikierros on vasta alussa. Joudumme siis ohittamaan pizzerian siitäkin huolimatta, että sen avonaisesta ovesta tulvii maukkaita tuoksuja. Hei, nyt tulikin nälkä. Jatketaanpas nopeasti eteenpäin. Ei, ei palata takaisin.

5 Mikonkadun vasemmalta puolelta alkaa neljä korttelia pitkä Yliopistonkatu, joka johtaa keskustan yliopistoalueelle. Mutta tämä on väärä suunta. Yritä uudelleen, napauta eteenpäin. Oikealle lähtevä pieni katu on nimeltään Ateneuminkuja. Se on Ateneumin taidemuseon takana kulkeva kävelykatu. Jos olet Helsingissä ostosmatkalla, kannattaa vilkaista myös tämän kadun varrella oleviin vaateliikkeisiin. Silti, tämä on nyt väärä suunta. Haluamme jatkaa suoraan. Hyvä, tänne olemme menossa. Nyt olemme tulleet Mikonkadun ja Aleksanterinkadun risteykseen. Käännytään vasemmalle. Ei, tämä suunta ei ole oikea. Ei, ei käännytä tänne. Näet Aleksanterinkadun päässä osan Pohjoismaiden suurimmasta tavaratalosta Stockmannista eli Stockasta. Tavaratalon pääsisäänkäynti sijaitsee juuri Aleksanterinkadun puolella. Sisäänkäynnin yläpuolella on suuri kello. Sen alla on aina paljon ihmisiä menossa ja tulossa mutta myös vain seisomassa, odottamassa tai juttelemassa. "Tavataan Stockan kellon alla" on hyvin tuttu lause helsinkiläisille. Stockmannilla saa helposti kulumaan vaikka kokonaisen päivän, mutta me jatkamme matkaamme pitkin Aleksanterinkatua, vastakkaiseen suuntaan. Käännytään vasemmalle. Juuri näin, hienoa. Voimme tietenkin ajaa muutaman pysäkinvälin ratikalla, jos käveleminen alkaa väsyttää. Ai mikä ihmeen ratikka?! Löydätkö sen kuvasta? Napauta sitä. VÄÄRIN: Ei, en tarkoittanut sitä. Katso, tuon keltapaitaisen naisen pään yläpuolella näkyy keltavihreä ratikka, joka ajaa Aleksanterinkatua pitkin. Näetkö? Napauta sitä. OIKEIN: Hyvä, ratikka tarkoittaa tietysti raitiovaunua. Jatkamme kai sittenkin kävellen, vai mitä? Vastahan lähdimme rautatieasemalta. Olemme menossa suoraan eteenpäin. Ei, ei käännytä oikealle. Hups, ei vasemmalle, kiitos. Ei, ei menemme Stockalle vasta kierroksen

6 loputtua. Väärä suunta siis. Kyllä vain, suuntamme on nyt oikea. Tämä on Aleksanterinkadun ja Kluuvikadun risteys. Jatketaan suoraan. Ei, ei käännytä takaisinpäin. Jos kääntyisimme etelään, Kluuvikadulle, päätyisimme Esplanadille. Ei kuitenkaan vielä käännytä Aleksanterinkadulta pois. Kuljemme vielä vähän matkaa suoraan eteenpäin. Jos kulkisimme Kluuvikatua pohjoiseen, tulisimme Yliopistonkadulle. Pääsisimme sinne myös Kluuvin kauppakeskuksen kautta. Ei kuitenkaan vielä käännytä Aleksanterinkadulta pois. Mennään suoraan vielä yhden korttelin verran. Nyt olemme saapuneet Fabianinkadun risteykseen. Käännytään vasemmalle Fabianinkadulle, pois Aleksanterinkadulta. Ei, ei jatketa tästä enää suoraan. Hups, älä nyt takaisinpäin lähde. Kun katsot Fabianinkadun risteyksessä oikealle, voit nähdä aavistuksen Esplanadin puiston vihreydestä. Ehdimme vielä sinnekin, mutta nyt meidän täytyy kääntyä Fabianinkatua toiseen suuntaan. Oikealla näet yliopiston päärakennuksen arkisemman puolen. Rakennus valmistui vuonna 1832 ja sen suunnitteli Engel. Senaatintorin puolella rakennuksen julkisivun uusklassinen kauneus pääsee oikeuksiinsa. Jatketaan eteenpäin. Hei, ei oikealle. Hups, ei käännytä vasemmalle. Älähän nyt takaisinpäin lähde. Kyllä, tämä on oikea suunta. Fabianinkadun seuraava poikkikatu on Yliopistonkatu. Vasemmalla näkyvä, remontissa oleva rakennus, on nimeltään Porthania. Siellä on Helsingin yliopiston luentosaleja ja yksi sen monista ruokaloista. Mahtaakohan remontti olla jo valmis? Sanotaan, että 1970-luvulla Porthanian pyöröovet toimivat yliopiston pääsykokeena: jos selvisi sisälle ovista, oli opiskelupaikka taattu. Jätämme kuitenkin Porthanian taaksemme ja käännymme oikealle. Ei, ei. Nyt ei ollut tarkoitus mennä suoraan. Hei, ei lähdetä tähän suuntaan.

7 Kiitos. Suoraan edessämme näkyvä valkoinen rakennus on tuomiokirkon sivurakennus. Jatketaan suoraan, pitkin yliopiston päärakennuksen sivustaa, niin pääsemme ihailemaan tuomiokirkkoa paremmin. Sinne emme ole nyt menossa. Takaisinpäin ei ole vielä tarkoitus lähteä. Tämä on väärä suunta. Tätä kautta palaisimme takaisin rautatieasemalle. Valitse suunta uudelleen. Hyvä. Kesäisin Unioninkatu täyttyy matkailijoiden busseista, ja lukukausien aikana luennoille kiiruhtavista opiskelijoista. Ylitetään suojatie ja jatketaan kaunista, luonnonkivistä tehtyä jalkakäytävää suoraan eteenpäin. Tämä suunta ei ole oikea. Takaisinpäin ei ole oikea suunta. Senaatintori näkyy oikealle katsottaessa. Sekin on uusklassinen kokonaisuus. Käännymme kuitenkin Unioninkadulle vastakkaiseen suuntaan. Senaatintorin silmiä hiveleviin maisemiin palaamme myöhemmin. Jatkamme siis matkaamme suoraan. Hienoa, aivan oikein. Ohitamme yliopiston pääkirjaston, jonka on myöskin suunnitellut Engel. Kirjasto on vähintään yhtä kaunis sisältä kuin ulkoa, vaikka suunnittelun lähtökohtana oli niinkin tekninen asia kuin paloturvallisuus. Kirjaston uudemman lisäosan on suunnitellut Gustaf Nyström. Kirjaston kokoelmissa on paljon vanhoja ja arvokkaita teoksia, joista osaa säilytetään maan alla tai jopa Helsingin ulkopuolella. Mutta jatketaan nyt eteenpäin, eli suoraan. Ei, ei käännytä oikealle. Emme halua mennä tässä vasemmalle. Älähän nyt takaisinpäin lähde kulkemaan. Hyvä! Kun jatkamme Unionikatua eteenpäin, sama viehättävä tyyli jatkuu. Näetkö tuolla vasemmalla nuo entisen sairaalakompleksin rakennukset? Nykyään sen vanhoissa hoitotiloissa istuu humanistisen tiedekunnan opiskelijoita. Napauta pylväiden reunustamaa ovea, josta pääsee suojaisalle sisäpihalle. VÄÄRIN: Ei, katso tarkemmin. Vasemmalla puolellasi, komean vihreän lehtipuun alla, on oviaukko, jonka ympärillä on valkoisia pylväitä. Napauta oviaukkoa.

8 OIKEIN: Oikein. Juuri tätä oviaukkoa tarkoitin. Hienoa! Katso, kuinka levollinen ja idyllinen pieni puutarha tämän oviaukon takaa löytyykään. Mahtavatkohan opiskelijat istua täällä luentojensa välissä nauttimassa auringosta? Istutaanpas mekin tänne alas ja nautitaan auringosta ja pihan rauhallisesta tunnelmasta. Suurtorille ja tuomiokirkolle ehdimme myöhemminkin vielä.

Unioninkadulta Kauppatorille

Unioninkadulta Kauppatorille Unioninkadulta Kauppatorille (OSA 2) Hei, hauska nähdä taas. Istuimme juuri tuolla Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan puutarhassa ja nautimme lämpimästä kesäpäivästä. Mutta lähdetäänpäs pienelle

Lisätiedot

Aboa Vetus&Novasta Vanhalle Suurtorille

Aboa Vetus&Novasta Vanhalle Suurtorille Aboa Vetus&Novasta Vanhalle Suurtorille (OSA 1) Hei ja lämpimästi tervetuloa Turkuun! Teemme kohta pienen kävelykierroksen Turun vanhassa keskustassa. Ilmakin tuntuu suosivan meitä! Aurinko lämmittää mukavasti

Lisätiedot

Vanhalta Suurtorilta Tuomiokirkolle

Vanhalta Suurtorilta Tuomiokirkolle Vanhalta Suurtorilta Tuomiokirkolle (OSA 2) Hei, hauska nähdä! Nyt olemme Vanhalla Suurtorilla. Tämä oli vuosisatojen ajan Turun kaupungin, ja jopa ehkä koko Suomen tärkein kauppapaikka. Kaikki tavara,

Lisätiedot

VUORIKATU 20. Kaisaniemen klassikko

VUORIKATU 20. Kaisaniemen klassikko SUOJAISAT TILAT SOPIVASSA PAIKASSA Monien yritysten sekä yliopiston ja poliisihallinnon tiloina toiminut Vuorikatu 20:n kiinteistö lukeutuu Helsingin keskustan klassikko-osoitteisiin. Kaisaniemessä Vuorikadun

Lisätiedot

Kansallismuseolta Linnanmäelle

Kansallismuseolta Linnanmäelle Kansallismuseolta Linnanmäelle (OSA 4) Terve! Tulimme juuri tuosta edessämme olevasta rakennuksesta ulos. Tuon Suomen kansallismuseon näyttely oli kyllä uskomattoman mielenkiintoinen ja kahvilan terassilla

Lisätiedot

VUORIKATU 20. Kaisaniemen klassikko

VUORIKATU 20. Kaisaniemen klassikko SUOJAISAT TILAT SOPIVASSA PAIKASSA Monien yritysten sekä yliopiston ja poliisihallinnon tiloina toiminut Vuorikatu 20:n kiinteistö lukeutuu Helsingin keskustan klassikko-osoitteisiin. Kaisaniemessä Vuorikadun

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

BULEVARDI 21, HELSINKI

BULEVARDI 21, HELSINKI BULEVARDI 21, HELSINKI WWW.BULEVARDI21.FI Sekä rosoinen että kodinomainen JA RIPAUS INDUSTRIAL TWISTIÄ BLVRD21 on oiva esimerkki urbaanista arkkitehtuurista. Se on sopivan rouhea ilman liikaa kiillotettua

Lisätiedot

BULEVARDI 21, HELSINKI

BULEVARDI 21, HELSINKI WWW.BULEVARDI21.FI Sekä rosoinen että kodinomainen JA RIPAUS INDUSTRIAL TWISTIÄ BLVRD21 on oiva esimerkki urbaanista arkkitehtuurista. Se on sopivan rouhea ilman liikaa kiillotettua pintaa. Se saa olon

Lisätiedot

JULKAISIJA. Eduskuntatiedotus TAITTo JA KUvITUKSeT. Hanna Lahti / Huomen GDI

JULKAISIJA. Eduskuntatiedotus TAITTo JA KUvITUKSeT. Hanna Lahti / Huomen GDI SUOMEKSI JULKAISIJA Eduskuntatiedotus 2017 TAITTo JA KUvITUKSeT Hanna Lahti / Huomen GDI Hei, mitä täällä tapahtuu? Äiti? Eipäs kun opettaja. Kuka näistä asioista päättää? Ei, vaan kansanedustajat! Mihin

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

VUORIKATU 20. Kaisaniemen klassikko

VUORIKATU 20. Kaisaniemen klassikko SUOJAISAT TILAT SOPIVASSA PAIKASSA Monien yritysten sekä yliopiston ja poliisihallinnon tiloina toiminut Vuorikatu 20:n kiinteistö lukeutuu Helsingin keskustan klassikko-osoitteisiin. Kaisaniemessä Vuorikadun

Lisätiedot

Etu-Töölö. Napauta Mannerheimin hevosta, ennen kuin jatkat matkaasi kohti Töölöä.

Etu-Töölö. Napauta Mannerheimin hevosta, ennen kuin jatkat matkaasi kohti Töölöä. Etu-Töölö (OSA 3) Hei! Seisomme nyt Helsingin linja-autoaseman lähellä, aivan ydinkeskustassa. Lähdetään tekemään pieni kierros keskustassa. Kävelemme Töölön kautta ja päätämme kierroksemme Linnanmäelle.

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot

RAKENTAMISTAPAOHJE. asemakaava nro 8445 XI Kyttälä. koskee korttelin 168 tonttia no.1 YLA: 4.2.2014

RAKENTAMISTAPAOHJE. asemakaava nro 8445 XI Kyttälä. koskee korttelin 168 tonttia no.1 YLA: 4.2.2014 RAKENTAMISTAPAOHJE asemakaava nro 8445 XI Kyttälä koskee korttelin 168 tonttia no.1 YLA: 4.2.2014 Maankäytön suunnittelu I. Laakkonen 24.6.2013 tark. 13.1.2014 PERUSTIEDOT Rakentamistapaohjeen käyttö Rakentamistapaohjetta

Lisätiedot

Edvin Laineen koulun liikenneopas

Edvin Laineen koulun liikenneopas Edvin Laineen koulun liikenneopas Sisällysluettelo 1 Jalankulkija liikenteessä 2 Polkupyöräilijä liikenteessä 3 Koulukuljetukset 4 Saattoliikenne 5 Pihaliikenteen vaarat 6 Koulumatkan vaaranpaikkoja 7

Lisätiedot

MÖYSÄN KOULUN LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA

MÖYSÄN KOULUN LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA MÖYSÄN KOULUN LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA LIIKENNEKASVATUS Koulun liikennekasvatuksen tavoitteena on liikenteen sääntöjen opettaminen ja turvallisten toimintatapojen oppiminen. Lisäksi tuetaan turvallista

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot

Puhelu hätäkeskukseen

Puhelu hätäkeskukseen Puhelu hätäkeskukseen Lue dialogit parin kanssa. - hätäkeskus. miten voimme auttaa? - hei, olen alex samoilov turusta. täällä on tulipalo. - pystytkö kertomaan osoitteen? - en tunne paikkaa. - mikä palaa?

Lisätiedot

Matkustaminen Liikkuminen

Matkustaminen Liikkuminen - Sijainti Olen eksyksissä. Et tiedä missä olet. Voisitko näyttää kartalta missä sen on? Tietyn sijainnin kysymistä kartalta Mistä täällä on? Tietyn rakennuksen / n sijainnin tiedustelu...wc?...pankki

Lisätiedot

Mikonkatu 17 KLUUVI / HELSINKI. sponda.fi

Mikonkatu 17 KLUUVI / HELSINKI. sponda.fi Mikonkatu 17 KLUUVI / HELSINKI Fennia-talo tarjoaa upeat puitteet yrityksellesi Fennia-talona tunnettu Mikonkatu 17 on upea, historiallinen arvokiinteistö loistavalla paikalla Helsingin ydinkeskustassa,

Lisätiedot

1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 30

1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 30 Koulukysely oppilaille 1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 30 1/16 2/16 N Prosentti Hirvijärvi 0 0% Jurvan yhtenäiskoulu 0 0% Kangas 0 0% Keskikylä 30 100% Kirkonkylä 0 0% Koivisto 0 0% Koskue 0

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness

ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness Lähiympäristö ja siinä liikkuminen (pitkä kyselylomake) Tässä lomakkeessa kysytään käsityksiänne asuntonne lähiympäristöstä

Lisätiedot

Matkustaminen Liikkuminen

Matkustaminen Liikkuminen - Sijainti Olen eksyksissä. Et tiedä missä olet. Voisitko näyttää kartalta missä sen on? Tietyn sijainnin kysymistä kartalta Mistä täällä on? Tietyn rakennuksen / n sijainnin tiedustelu...wc?...pankki

Lisätiedot

SEPÄNKATU 9 70100 KUOPIO

SEPÄNKATU 9 70100 KUOPIO SEPÄNKATU 9 70100 KUOPIO MYYDÄÄN Tarjousten perusteella ARVOKIINTEISTÖ KIINTEISTÖN PERUSTIEDOT KIINTEISTÖTUNNUS 297-1-21-4 TONTIN PINTA-ALA 1206m² PÄÄRAKENNUS 1027m² SAUNA 160m² RAKENNUSTEN PERUSTIEDOT

Lisätiedot

K10 - AUKIOIDEN KORTTELI. rev A

K10 - AUKIOIDEN KORTTELI. rev A K10 - AUKIOIDEN KORTTELI rev A rev A rev A rev A rev A rev A rev A rev A rev A Tontti 3 2 214 m 2 käytetty rakennusoikeus: n.5920 m2 (tarkista) e 2,7 59 ap (39 ap kellarissa, 20 ap pihalla) PUUTARHAKATU

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

INNOVAATIOPROJEKTI PYÖRIEN KULJETUS JULKISISSA VÄLINEISSÄ MILLA LEHTONEN / CHRISTINA WARELIUS / OTSO LEPPÄNEN / JUHA TUOMOLA

INNOVAATIOPROJEKTI PYÖRIEN KULJETUS JULKISISSA VÄLINEISSÄ MILLA LEHTONEN / CHRISTINA WARELIUS / OTSO LEPPÄNEN / JUHA TUOMOLA MILLA LEHTONEN / CHRISTINA WARELIUS / OTSO LEPPÄNEN / JUHA TUOMOLA YLEISESTI pyörän kuljettamisesta julkisissa välineissä on tiedotettu todella huonosti perustuu pitkälti kuulopuheiden varaan tällä hetkellä

Lisätiedot

Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012

Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012 Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012 Alvar Aallon jalanjäljillä Lähdimme Kirstin kanssa kahden tutustumaan junakyydillä Jyväskylän elämään, maisemiin ja ihmisiin. Jyväskylä on minulle nuoruudestani tuttu

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

Eteläesplanadi 8. Helsinki ydinkeskusta

Eteläesplanadi 8. Helsinki ydinkeskusta Eteläesplanadi 8 Helsinki ydinkeskusta Vuoden 2016 lopussa vapautuva arvokiinteistö Helsingin ydinkeskustassa. Uuden käyttäjän tarpeen mukaan muunneltavia toimistotiloja 50 300 henkilön organisaatiolle.

Lisätiedot

RIIHIMÄKI PELTOSAARI TOIMITILAKORTTELIN LUONNOSSUUNNITELMA 20.1.2014 B L O K A R K K IT EHDIT

RIIHIMÄKI PELTOSAARI TOIMITILAKORTTELIN LUONNOSSUUNNITELMA 20.1.2014 B L O K A R K K IT EHDIT RIIHIMÄKI PELTOSAARI TOIMITILAKORTTELIN LUONNOSSUUNNITELMA B L O K A R K K IT EHDIT E 1 - vaihe 1 Peltosaaren toimitilakorttelin luonnossuunnitelma vaihtoehto 1 I II 1 / 2 91.95 8:16 8:53 II 1 / 2 Peltosaaren

Lisätiedot

TURUN LUONNONSUOJELUYHDISTYKSEN MELUKÄVELY

TURUN LUONNONSUOJELUYHDISTYKSEN MELUKÄVELY TURUN LUONNONSUOJELUYHDISTYKSEN MELUKÄVELY 8.10.2014 Hiljan päivänä TLSY järjesti melukävelyn. Kävelyn aikana kuunneltiin kaupungin melua, sen voimakkuutta ja laatua sekä arvioitiin äänimaiseman laatua.

Lisätiedot

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN MÖKILLE SAMMALNIEMEEN Lähde kaupungin kiireestä Sammalniemen luontoon viettämään unohtumaton loma! Raision Seudun Lasten Tuen mökki on avoinna ympärivuoden, mökki sijaitsee Juupajoella Sammalniemen leirikeskuksen

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

Helka. Allu. Titta. Eki HAHMOTTAMINEN 10. Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry, Aivotreenit -hanke. Versio /2016

Helka. Allu. Titta. Eki HAHMOTTAMINEN 10. Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry, Aivotreenit -hanke. Versio /2016 hahmottaminen Helka Allu Eki Titta HAHMOTTAMINEN 10 s tå h l b e r g i n k at u kyösti kallion katu paasikivenkatu jalkarannantie hollolankatu erkonkatu harjukatu lahdenkatu radiomäenkatu vuorikatu rauhankatu

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

OSUUSLIIKE SALLAN KESKUSTOIMIPAIKAN KIINTEISTÖ

OSUUSLIIKE SALLAN KESKUSTOIMIPAIKAN KIINTEISTÖ OSUUSLIIKE SALLAN KESKUSTOIMIPAIKAN KIINTEISTÖ Rakennushistoriaselvitys 10.10.2013 Arkkitehtitoimisto Pia Krogius Sisällys 1. JOHDANTO 4 Kohde 4 Tehtävä 4 Perustiedot 6 2. TAUSTAA 7 Osuusliike Salla 7

Lisätiedot

Käpylän elävä keskipiste

Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskus Amerin talona tunnettu Mäkelänkatu 91 uudistuu. Siitä tulee viihtyisä ja inhimillisen kokoinen kaupunginosan keskus. Kiinteistössä on tilaa erilaisille toimijoille:

Lisätiedot

Sipusaaren seurakuntakoti

Sipusaaren seurakuntakoti Kesäkuu 2017 Sipusaaren seurakuntakoti Käyntiosoite: Sipusaarentie 31, 11120 Riihimäki Seurakuntakoti valmistui vuonna 1970. Rakennuksen suunnittelijana oli rakennusmestari Urho Lehtonen. Seurakuntakoti

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunki Kaavarekisteri :43:52 1 (5) A S E M A K A A V A M E R K I N N Ä T J A - M Ä Ä R Ä Y K S E T :

Hämeenlinnan kaupunki Kaavarekisteri :43:52 1 (5) A S E M A K A A V A M E R K I N N Ä T J A - M Ä Ä R Ä Y K S E T : 12:43:52 1 (5) A S E M A K A A V A M E R K I N N Ä T J A - M Ä Ä R Ä Y K S E T : Kuva Selitys A S E M A K A A V A M E R K I N N Ä T J A - M Ä Ä R Ä Y K S E T : Yleisten rakennusten korttelialue, jolla

Lisätiedot

BULEVARDI 21, HELSINKI

BULEVARDI 21, HELSINKI BULEVARDI 21, HELSINKI WWW.BULEVARDI21.FI Sekä rosoinen että kodinomainen JA RIPAUS INDUSTRIAL TWISTIÄ BLVRD21 on oiva esimerkki urbaanista arkkitehtuurista. Se on sopivan rouhea ilman liikaa kiillotettua

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot

Mannerheimintie 18 KAMPPI / HELSINKI. sponda.fi

Mannerheimintie 18 KAMPPI / HELSINKI. sponda.fi Mannerheimintie 18 KAMPPI / HELSINKI Ainutlaatuinen toimitilakokonaisuus Helsingin ydinkeskustassa Mannerheimintie 18 on entinen sanomalehti Hufvudstadsbladetin liikepalatsi, jossa lehden toimitus yhä

Lisätiedot

TAI. FullHD tarkkuus 1080 x 1920 px

TAI. FullHD tarkkuus 1080 x 1920 px JCDecaux Digizone aineisto-ohjeet: Tee aineisto alla olevien ohjeiden mukaan. TAI Toimita meille materiaali ja idea - meillä on alihankintaverkosto. Yleiset ohjeet: Tiedoston koko max. 26MB Mainoksen kesto

Lisätiedot

Jalankulkija liikenteessä

Jalankulkija liikenteessä Jalankulkija liikenteessä Yhteystiedot: Selkokeskus Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puhelin: 09-34809 240 faksi: 09-351 3975 sähköposti: selkouutiset@famr.fi Liikenneturva Sitratie 7, PL 29 00421 Helsinki

Lisätiedot

Designmuseossa (Korkevuorenkatu 23) aukkotehtävä

Designmuseossa (Korkevuorenkatu 23) aukkotehtävä Designmuseossa (Korkevuorenkatu 23) aukkotehtävä Täydennä teksti sen mukaan mitä kuulet nauhalta. Opettaja / opiskelija tauottaa nauhan sopivissa kohdissa. Voitte myös miettiä muita tilanteeseen sopivia

Lisätiedot

Matkaraportti: Italia

Matkaraportti: Italia Matkaraportti: Italia Noora Heikkonen Vietimme Italiassa neljä viikkoa ja viisi päivää. Tässä ajassa ehdimme tutustua sekä asuinkaupunkiimme Padovaan että muihinkin Pohjois- Italian tunnetuimpiin kaupunkeihin.

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Kaisaniemenkatu 4 KLUUVI / HELSINKI. sponda.fi

Kaisaniemenkatu 4 KLUUVI / HELSINKI. sponda.fi Kaisaniemenkatu 4 KLUUVI / HELSINKI Valoisat toimitilat Fenniakorttelissa Paulon Talo on monipuolinen toimisto- ja liikekiinteistö loistavalla paikalla Helsingin ydinkeskustassa, Fenniakorttelissa. Helsingin

Lisätiedot

Jokaisen Oma Ympäristö

Jokaisen Oma Ympäristö 1 Jokaisen Oma Ympäristö Hanna Pöysälä, Käsityökoulu Peukku / syyskuu 2010 KULTTUURIKÄVELY PEUKUN lähiympäristössä 2 Hanna Pöysälä, Käsityökoulu Peukku KULTTUURIKÄVELY PEUKUN lähiympäristössä Käsityökoulu

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

TO 30.4. 11-15 11-18 11-18 p.010 2193 970 - EMMA- Espoon modernin taiteen taidemuseo

TO 30.4. 11-15 11-18 11-18 p.010 2193 970 - EMMA- Espoon modernin taiteen taidemuseo VAPPU JA HELARSTAI 2015. TAIDEMUSEOT Amos Andersonin taidemuseo, 17 17 p. 09684 4460 Ateneumin taidemuseo, p. 0294 500 401 17 17 Cygnaeuksen galleria, p. 040128 6360 suljettu remontin Didrichsenin taidemuseo,

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

B L O K A R K K IT EHDIT

B L O K A R K K IT EHDIT RIIHIMÄKI PELTOSAARI TOIMITILAKORTTELIN LUONNOSSUUNNITELMA 20.1.2014 B L O K A R K K IT EHDIT E 1 - vaihe 1 Peltosaaren toimitilakorttelin luonnossuunnitelma vaihtoehto 1 I Peltosaaren toimistotalo toimii

Lisätiedot

Osoite: Asema-aukio, 00100 Helsinki

Osoite: Asema-aukio, 00100 Helsinki Osoite: Asema-aukio, 00100 Helsinki 1. Mitä rautatieaseman pääsisäänkäynnin molemmilla puolilla on? Vastaus: Neljä miesveistosta, jotka pitelevät maapallolamppuja. 2. Mitä rautatieaseman molemmilla puolilla

Lisätiedot

NURMEKSEN ASEMAPUISTON ALUEEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 14/ 10/ 2009 JENNI LEINONEN OULUN YLIOPISTO

NURMEKSEN ASEMAPUISTON ALUEEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 14/ 10/ 2009 JENNI LEINONEN OULUN YLIOPISTO NURMEKSEN ASEMAPUISTON ALUEEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 14/ 10/ 2009 JENNI LEINONEN OULUN YLIOPISTO ALUEEN RAKEISUUSKAAVIO - SYVENTYMISALUE PUNAISELLA ALUESUUNNITELMALUONNOS PAIKOITUS - VÄHINTÄÄN 1 AUTOPAIKKA

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

KESKUSTAKIRJASTON YLEISSUUNNITELMA KESKUSTAKIRJASTON HANKESUUNNITELMA LIITE 5, VIITESUUNNITELMAT

KESKUSTAKIRJASTON YLEISSUUNNITELMA KESKUSTAKIRJASTON HANKESUUNNITELMA LIITE 5, VIITESUUNNITELMAT KESKUSTAKIRJASTON YLEISSUUNNITELMA KESKUSTAKIRJASTON HANKESUUNNITELMA LIITE 5, VIITESUUNNITELMAT Keskustakirjaston arkkitehtuuri perustuu rakennuspaikan ja tulevaisuuden kirjastototoimintojen kohtaamiseen

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Puh. 040 569 3617 (Kokousemäntä) Puh. 020 729 6712 (Info, avoinna klo 8-16)

Puh. 040 569 3617 (Kokousemäntä) Puh. 020 729 6712 (Info, avoinna klo 8-16) Tervetuloa Ravintola Pääpostiin! Osoite: Mannerheiminaukio 1 B 00100 Helsinki Puh. 040 569 3617 (Kokousemäntä) Puh. 020 729 6712 (Info, avoinna klo 8-16) Sijainti Ravintola Pääposti sijaitsee Helsingin

Lisätiedot

K o y E l i m ä e n k a t u 1 5

K o y E l i m ä e n k a t u 1 5 KOy Helsingin Elimäenkatu 15 Kiinteistö Rakennus on valmistunut vuonna 1974 ja peruskorjattu 1990-luvun lopulla. Kiinteistön tilat soveltuvat sekä toimisto- että pienteolliseen käyttöön. Tilat ovat viimeksi

Lisätiedot

Vierailulla Urho Kekkosen museossa

Vierailulla Urho Kekkosen museossa Vierailulla Urho Kekkosen museossa Teksti, kuvat ja Sari Salovaara 10.5.2012 sivu 2 / 9 Sisällys Johdanto... 3 Tamminiemen uudistukset parantavat saavutettavuutta... 4 Elämyksiä eri aistein... 5 Muita

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

Vuorikatu 14 KLUUVI / HELSINKI. sponda.fi

Vuorikatu 14 KLUUVI / HELSINKI. sponda.fi Vuorikatu 14 KLUUVI / HELSINKI Helsingin ydinkeskustassa kaikki on lähellä Halosen talona tunnettu toimisto- ja liikekiinteistö sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa. Kiinteistölle on erinomaiset julkisen

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Peltolan uutiset Peltola Golfin jäsenlehti Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Kädessäsi on Peltola Golfin ensimmäinen jäsenlehti. Sähköpostiin ja Peltolan nettisivuille

Lisätiedot

Verkostoitumalla uusia tuotteita. Case: Serlachius-museot

Verkostoitumalla uusia tuotteita. Case: Serlachius-museot Verkostoitumalla uusia tuotteita Case: Serlachius-museot Hele Kaunismäki / Kulttuurin ketju -hanke, Turku Touring, 31.8.2011 Serlachius-museot Mäntän Serlachius-museot koostuvat kahdesta museosta: Gösta

Lisätiedot

KULKUE ja PUISTOJUHLA

KULKUE ja PUISTOJUHLA KULKUE ja PUISTOJUHLA 2018 / HESETA RY / HELSINKI PRIDE 2018 Helsinki Pride 2018 Blokit Lämpimästi tervetuloa mukaan Helsinki Pride 2018 -kulkueeseen lauantaina 30.6.! Senaatintorilta starttaava kulkue

Lisätiedot

3. Paikallista, missä on nykyinen Laivanrakentajien muistomerkki! b. T:mi Matti Tolvanen ja K:ni, Viljam Holopainen. c. 1920-1936 Keskus Hotelli

3. Paikallista, missä on nykyinen Laivanrakentajien muistomerkki! b. T:mi Matti Tolvanen ja K:ni, Viljam Holopainen. c. 1920-1936 Keskus Hotelli Tehtäviä Kerroksien kaupunki -verkkonäyttelyyn liittyen: Taulumäen ja Leunanmäen alueet (vastaukset) Tehtäviä alakoulun 5.-6. luokkalaisille Johdantokuva 1. Etsi kuvasta nykyinen Teatteritalo. 2. Päättele,

Lisätiedot

TRIUVARE AJO-OHJEET JA PYSÄKÖINTI

TRIUVARE AJO-OHJEET JA PYSÄKÖINTI 12.9.2014 1(7) TRIUVARE AJO-OHJEET JA PYSÄKÖINTI Käyntisoite Takojankatu 1c B 13 33540 Tampere Sisäänkäynti Tursonkadun puolelta sisäpihan kautta Pysäköinti - Punaisella merkityillä kaduilla maksuton pysäköinti

Lisätiedot

Kenguru 2017 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2017 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saa 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

KASARMIKATU 42 RIKHARDINKATU 2 KASARMIKATU 42 RIKHARDINKATU 2

KASARMIKATU 42 RIKHARDINKATU 2 KASARMIKATU 42 RIKHARDINKATU 2 KASARMIKATU 42 RIKHARDINKATU 2 KASARMIKATU 42 RIKHARDINKATU 2 RAKENNUS Rakennus on rakennettu kahdessa osassa. Vuonna 1933 rakennetun Kasarmikadun puoleisen rakennuksen on suunnitellut Johan Sigfrid Siren

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

WUORION TALO HELSINGIN PARHAALLA PAIKALLA VUODESTA 1831

WUORION TALO HELSINGIN PARHAALLA PAIKALLA VUODESTA 1831 WUORION TALO HELSINGIN PARHAALLA PAIKALLA VUODESTA 1831 TERVETULOA HELSINGIN PARHAALLE PAIKALLE WUORION TALO ANTAA LIIKETOIMINNALLESI AINUTLAATUISET RAAMIT. Kuva: Teppo Salonen Hurmaava miljöö, lyömätön

Lisätiedot

Mikonkatu 13. Mikonkatu 13 Kiinteistö täynnä mahdollisuuksia Mikonkatu 13, ydinkeskusta, Helsinki

Mikonkatu 13. Mikonkatu 13 Kiinteistö täynnä mahdollisuuksia Mikonkatu 13, ydinkeskusta, Helsinki Mikonkatu 13 Kiinteistö täynnä mahdollisuuksia Mikonkatu 13, ydinkeskusta, 00100 Helsinki Mikonkatu 13 Mikonkatu 13 Helsingin ydinkeskustassa, vain muutaman askeleen päässä Rautatieasemasta ja keskellä

Lisätiedot

KAKSKERRANTIE 488, TURKU MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS.

KAKSKERRANTIE 488, TURKU MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS. KAKSKERRANTIE 488, TURKU MYYNTIESITE TURKU, OMAKOTITALO 2 5h, avok, 2 x kph, s, khh, erill.wc, 2 x las.parveke, autok., 198 m, 419 000 Vastaava välittäjä Ismo Aaltonen MYYNTINEUVOTTELIJA, KED, PARTNER

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

LÖNNROTINKATU 3, HELSINKI MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS.

LÖNNROTINKATU 3, HELSINKI MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS. LÖNNROTINKATU 3, HELSINKI MYYNTIESITE HELSINKI, KERROSTALO 2 3-4h+kt+wc+kh+s+vh, 143 m, 1 325 250 Vastaava välittäjä Herman Ruokonen Myyntineuvottelija, Partner 0400 165 947 herman@bolkv.fi Arvohuoneisto

Lisätiedot

Oppilas oppii tärkeimmät liikennemerkit ja liikennesäännöt. Oppilas ymmärtää, miksi liikenteessä on tärkeää olla varovainen.

Oppilas oppii tärkeimmät liikennemerkit ja liikennesäännöt. Oppilas ymmärtää, miksi liikenteessä on tärkeää olla varovainen. Opettajalle TAVOITE Oppilas oppii tärkeimmät liikennemerkit ja liikennesäännöt. LIIKENNE Oppilas ymmärtää, miksi liikenteessä on tärkeää olla varovainen. Hän oppii myös, miten on varustauduttava pyöräillessä,

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: AGILITYN KOULUTUSPÄIVÄ Radan lukutaito (LUENTOPAIKKA), Sunnuntai klo 12.00

HELSINKI, Konala: AGILITYN KOULUTUSPÄIVÄ Radan lukutaito (LUENTOPAIKKA), Sunnuntai klo 12.00 HELSINKI, Konala: AGILITYN KOULUTUSPÄIVÄ Radan lukutaito (LUENTOPAIKKA), Sunnuntai 30.07.2017 klo 12.00 KOULUTUSPÄIVÄN SISÄLTÖ: Agilityn koulutuspäivä Agilityradan suorittaminen puhtaasti loppuun asti

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS Alla on kuvattu keskustelutilanteita. Ennen tilannetta sinulla on aikaa tutustua siihen. Näet sulkeissa vihjeen, mitä sinun pitää sanoa suomeksi. Kuulet keskustelun toisen

Lisätiedot

Elena haluaa uuden auton

Elena haluaa uuden auton Auton kanssa Elena haluaa uuden auton Hei! Hei! Minä haluan ostaa uuden auton. Joo, minulla on vanha Volkswagen Golf. Paljonko se maksaa? Se maksaa 5500. Kuinka monta kilometriä sillä on ajettu? 95000

Lisätiedot

To Pe Ma TAIDEMUSEOT - Amos Andersonin taidemuseo,

To Pe Ma TAIDEMUSEOT - Amos Andersonin taidemuseo, TAIDEMUSEOT Amos Andersonin taidemuseo, 1017 1117 1117 p. 09684 4460 Ateneumin taidemuseo, p. 0294 500 401 1017 1017 1017 Didrichsenin taidemuseo, p.010 2193 970 1118 1118 1118 1118 1118 EMMAEspoon modernin

Lisätiedot

Helsingin yliopisto, Kumpulan kasvitieteellinen puutarha, Gumtäkt botaniska trädgård

Helsingin yliopisto, Kumpulan kasvitieteellinen puutarha, Gumtäkt botaniska trädgård Helsingin yliopisto, Kumpulan kasvitieteellinen puutarha, Gumtäkt botaniska trädgård Sijainti: Helsinki Omistaja: Helsingin yliopisto Aukioloajat: Kumpulan kasvitieteellinen puutarha on avoinna toukokuusta

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Merikarttanavigointikilpailu Finaali 2018, Kouvola

Merikarttanavigointikilpailu Finaali 2018, Kouvola Merikarttanavigointikilpailu Finaali 2018, Kouvola Vene: 11 metrinen uppoumarunkoinen moottorivene. Varusteet: mangneettikompassi, loki, kaiku, käsisuuntimakompassi. Eranto: +7,2 Sää: tuuli alle 5 m/s,

Lisätiedot

Aulanko. Matkailija rautatieasemalta Aulankoon. Tuukka Virtanen

Aulanko. Matkailija rautatieasemalta Aulankoon. Tuukka Virtanen Aulanko Matkailija rautatieasemalta Aulankoon Tuukka Virtanen Hämeenlinnan rautatieasema Hämeenlinnan rautatieasemalla pysähtyy päivittäin noin parisenkymmentä Helsingin ja Tampereen välillä kulkevaa lähi-

Lisätiedot

Vienna. Oh, Vienna. Oh, Vienna. (Ultravox, suomalaiset sanat: Juha Jäävalo, 2017)

Vienna. Oh, Vienna. Oh, Vienna. (Ultravox, suomalaiset sanat: Juha Jäävalo, 2017) Vienna (Ultravox, suomalaiset sanat: Juha Jäävalo, 2017) Kävelimme kylmässä ilmastossa Pakastunutta hengitystä ruuduissa Valehteleminen ja odottaminen Mies pimeästä kuvakehyksiin Niin mystinen ja sielukas

Lisätiedot

Kenguru 2014 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 7 ja Pakilan ala-aste

Kenguru 2014 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 7 ja Pakilan ala-aste (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 7 ja Pakilan ala-aste NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä

Lisätiedot

DIGIZONE HELSINKI AINEISTO-OHJEET

DIGIZONE HELSINKI AINEISTO-OHJEET DIGIZONE HELSINKI AINEISTO-OHJEET JCDecaux Digizone Helsinki aineisto-ohjeet: Tee aineisto alla olevien ohjeiden mukaan. TAI Toimita meille materiaali ja idea - meillä on alihankintaverkosto. Yleiset ohjeet:

Lisätiedot

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA 12. 16.8.2013 Olipa tosi mukava kurssi. Sopivan rauhallinen tempoltaan ja kuitenkin tarpeeksi jokaiselle sopivia aktiviteetteja ja paikka mitä loistavin! Lähdimme

Lisätiedot