Unioninkadulta Kauppatorille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Unioninkadulta Kauppatorille"

Transkriptio

1 Unioninkadulta Kauppatorille (OSA 2) Hei, hauska nähdä taas. Istuimme juuri tuolla Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan puutarhassa ja nautimme lämpimästä kesäpäivästä. Mutta lähdetäänpäs pienelle kävelylenkille tutustumaan Helsingin historialliseen keskustaan, Suurtoriin ja Kauppatoriin. Kuuntele ohjeitani ja napauta pyytämiäni asioita. Napauta nyt Start-nappulaa. Jatketaan vielä hetken tätä Unioninkatua suoraan. Napauta nuolta eteenpäin. Hei, ei käännytä takaisin. Olemme tulleet Kirkkokadulle, jonka päässä näkyy Fabianinkadulla sijaitseva harmaakivinen rakennus. Se on yliopiston kielikeskuksen rakennus, ja sen vieressä oikealla on yliopiston oppimiskeskus Aleksandria. Napauta nuolta uudelleen, sillä tämä ei ole oikea suunta. Opiskelijat ja nuoret parit käyvät usein juomassa kahvia ja syömässä eväitä tuomiokirkon takaosan suojaisissa syvennyksissä, jos etuosan portailla on liian tuulista tai meluisaa. Mutta me jatkamme vielä yhden korttelin verran eteenpäin, eli yritä uudelleen. Oikein. Olemme tulleet Rauhankadun risteykseen, josta käännymme oikealle. Ei, ei. Ei mennä vasemmalle. Hups, nyt emme jatkakaan enää suoraan. Oho, ethän halua nyt lähteä takaisin. Loistavaa, juuri näin. Jatkamme eteenpäin kadun varjoisaa puolta pitkin. Kuljemmeko siis kadun oikeaa vai vasenta puolta? Napauta kadun varjoisaa puolta. VÄÄRIN: Ei, nyt valitsit väärin. Napauta sitä jalkakäytävää, joka on varjossa, siis oikealla puolella katua. OIKEIN: Juuri niin. Hyvä. Varjossa, eli kadun oikealla puolella, on mukavampaa kulkea, kun lämpömittarin lukemat lähestyvät kolmeakymmentä astetta. Jatkamme eteenpäin. Kävellään hetken aikaa suoraan Rauhankatua pitkin. Hei, ei käännytäkään oikealle. Hups, tämä on väärä suunta.

2 Ei, ei Meidän ei ole tarkoitus mennä sinne. Mainiota. Kadun toisella puolella näkyy Kansallisarkisto. Sen jonka katolla on historian jumalatarta esittävä veistos. Arkisto hankkii Suomen historian kannalta merkityksellisiä asiakirjoja; arkiston vanhin Suomea koskeva asiakirja on vuodelta Napauta jumalatarveistosta, ennen kuin jatkamme matkaa. Jumalattaresta ei näy kuin osa. Katso ylös Kansallisarkiston katolle, pyöreiden pylväiden yläpuolelle. VÄÄRIN: Ei, se ei ole historian jumalatar. Katso taloa tarkkaan. Keskellä on kuusi pyöreää pylvästä. Niiden yläpuolella, katolla, on veistoshahmo. Napauta sitä. OIKEIN: Loistavaa, löysit hänet. Hyvä. Ja matkamme jatkuu eteenpäin. Napauta suoraan osoittavaa nuolta. Höh, älä nyt mene vasemmalle. Ei, ei Ei tuonne. Väärä suunta, yritäpäs uudelleen. Hyvä, valitsit oikein. Käännymme tästä oikealle, Snellmaninkadulle. Katu on saanut nimensä J. V. Snellmanin mukaan. Hän taisteli suomen kielen puolesta ruotsin ylivaltaa vastaan 1800-luvulla. Hänen ansiostaan Venäjän rupla korvattiin Suomen markalla. Napauta oikeanpuoleista nuolta. Hei, ei jatketa suoraan eteenpäin. Oi, ei tänne. Oikealle, ole hyvä. Jaha, taisi olla väärä suunta. Yritä uudelleen. Olemme menossa oikealle. Mainiota, nyt olemme Snellmaninkadulla. Näetkö Snellmanin patsaan? Hänen veistoshahmonsa istuu tuossa kuvan oikeassa laidassa jalustalla. Napauta patsasta. VÄÄRIN: Ei, nyt et osunut ihan oikeaan. Patsas on tummanharmaalla jalustalla kuvan oikeassa laidassa. Yritä vielä kerran. OIKEIN: Hienoa. Se on Snellmanin patsas. Painavatko jalkasi jo? Jatkamme silti eteenpäin. Kohta voimme mennä huilaamaan tuomiokirkon portaille. Napauta suoraan osoittavaa nuolta.

3 Hups, ei, ei. Tämä suunta on väärä. Ei, ei mennä tänne. Takaisinpäin ei ollut tarkoitus mennä, vaan suoraan. Hienoa. Katsopa, tässä on vakavailmeinen J. V. Snellman ihan lähikuvassa. Rakennus Snellmanin takana on Suomen Pankki, joten raskas vastuu painaa valtiomiehen harteita vieläkin. Jatkamme eteenpäin. Napauta vasenta nuolta, jotta pääsemme taas reitillemme kohti tuomiokirkkoa. Ei suoraan, muutenhan törmäämme Suomen Pankkiin. Vasemmalle. Ei oikealle, vaan vastakkaiseen suuntaan. Älä palaa takaisinpäin. Mennään vasemmalle. Hyvä, valitsit oikein. Kävellään suoraan kohti kadun päässä häämöttävää Senaatintoria, vaikka nuoli seinässä kehottaakin kääntymään oikealle. Näetkö tuon valkoisen nuolen sinisellä pohjalla, joka osoittaa poikkitien olevan yksisuuntainen. Napauta liikennemerkkiä. VÄÄRIN: Ei, katso tarkkaan. Oikealla, talon seinässä, on suorakaiteen muotoinen sininen liikennemerkki, jossa on oikealle osoittava valkoinen nuoli. Napauta sitä. OIKEIN: Mainiota. Tuo on yksisuuntaisen tien liikennemerkki. Matkamme jatkuu liikennemerkistä huolimatta suoraan. Napauta suoraan osoittavaa nuolta. Hups, ei lähdetä takaisin Suomen Pankin suuntaan. Yritä uudelleen. Tämä vasen nuoli johtaa meidät väärälle reitille. Oi, jos lähdemme oikealle, niin eksymme reitiltämme. Yritä uudelleen. Loistavaa. Edessäsi näkyvistä matkabusseista voit päätellä, että monet muutkin haluavat tutustua Senaatintoriin. Jatketaan eteenpäin, torille. Ei, ei tänne. Oho, ei tänne vaan suoraan. Jos kävelisit pitkin Hallituskatua, löytäisit tältä rauhalliselta kadulta hevikaraokepaikan. Mutta paikka

4 aukeaa vasta illalla, joten käännytään takaisin Snellmaninkadulle ja jatketaan eteenpäin. Kappas vaan, ehdimmekin jo kiivetä tuomiokirkon portaita ylös. Levätään tässä hetken aikaa. Katsopas, miltä Senaatintori näyttää tuomiokirkon portailta mikä upea näköala kattojen yli Eteläsatamaan saakka. Vastapäätä portaita, torin toisella laidalla, näet 1700-luvulla rakennettuja kauppaporvareiden taloja. Nykyään niissä toimii kauppapaikka Kiseleffin talo ja yksi Helsingin keskustan viehättävimmistä kahviloista, Cafe Engel. Sen sisäpihalla näytetään kesäisin elokuvia. Istahdetaan hetkeksi tuomiokirkon portaille muitten joukkoon. Todennäköisesti pääsemme mukaan jonkun matkailijan ottamaan valokuvaan, sillä tuomiokirkko on luultavasti Suomen kuvatuin rakennus. Jaksatko jo jatkaa? Kävellään kohta torin poikki kohti satamaa. Mutta eräs rakennus näkyy mainiosti täältä rappusilta. Katso vasemmalle. Tämä suunta ei ole oikea, olemme menossa vasemmalle. Ei, ei Ei suoraan. Ei kiivetä enää korkeammalle portaita ylös. Katso vasemmalle. Juuri tänne, hienoa. Tuo sinertävä talo, joka näkyy torin takana viistosti vasemmalla, on Helsingin vanhin kivitalo, Sederholmin talo. Se oli aikoinaan Helsingin edustavin yksityistalo. Rakennusvuoden voit katsoa seinään kiinnitetystä laatasta kun jatkamme matkaa. Laskeudutaan alas portaita. Näytä minulle, että löysit sinisen talon. Napauta sitä. VÄÄRIN: Ei, se ei ole sininen talo. Kuvassa on vain yksi sininen talo kaikkien keltaisten rakennusten keskellä. Napauta sitä. OIKEIN: Aivan oikein. Sehän on siinä komeasti keskellä kuvaa. Jatkamme kohti tuota sinistä Sederholmin taloa ja siitä eteenpäin kohti merenrantaa ja Kauppatoria. Käännytään kuitenkin ihailemaan tuomiokirkon hohtavan valkoista julkisivua ja sen katolla olevia apostolien patsaita. Käännytään ympäri, eli napauta taaksepäin osoittavaa nuolta. Hei, ei. Ei käännytä oikealle. Ei, emme käänny sinne. Hups, vasen on ikävä kyllä nyt väärä suunta.

5 Nyt näemmekin kaksi Helsingin maamerkkiä, kirkon ja Aleksanteri II:n patsaan. Jos pysähdyt tarkastelemaan Aleksanteri II:n patsasta, huomaat, että hallitsija on ikuistettu siviilipuvussa, ilman vallan tunnusmerkkejä. Aleksanteri II oli pidetty hallitsija; hänen kuolinpäivänään patsaalle tuotiin paljon kukkia ja naiset pukeutuivat suruasuun. Veistokset patsaan sivuilla kuvaavat lakia, työtä, rauhaa ja valoa. Tutkittuasi patsasta ja väisteltyäsi muita matkailijoita käännä selkäsi Senaatintorille, niin voimme jatkaa matkaa. Käännytään ympäri, eli napauta nuolta, joka osoittaa taaksepäin. Ei tuonne. Taaksepäin. Tuo ei ole oikea suunta. Ei mennä vasemmalle, vaan taaksepäin. Loistavaa. Olemme nyt Snellmaninkadun, Aleksanterinkadun ja Katariinankadun risteyksessä. Valitse Aleksanterinkatu, jatketaan siis hieman viistosti vasemmalle eteenpäin, napauta silti suoraan osoittavaa nuolta. Hei, ei mennä vasemmalle, sitten olisimme taas Snellmaninkadulla. Emme ole menossa takaisin tuomiokirkolle. Oho, ei oikealle, vaan toiseen suuntaan. Nyt suunta on oikea, hyvä. Jatketaan suoraan eteenpäin. Muista katsoa Sederholmin talon laattaa, joka paljastaa talon iän. Talo on aivan vieressämme, oikealla. Varo! Jalkakäytävällä voi olla ahdasta, sillä vastaan näyttää tulevan innokas matkailijoiden ryhmä. Ei mennä Katariinankadulle. Vasen ei ole nyt sopiva valinta. Ei, älä palaa takaisinpäin. Jatketaan suoraan. Hienoa, tämä on oikea suunta. Muistitko katsoa seinälaatasta, kuinka vanha Sederholmin talo on, kun kävelimme sen ohi. Etkö? No, minä muistin. Laatassa luki Ylitämme tien Helenankadun ja Aleksanterinkadun risteyksessä. Helenankatu ja Katariinankatu, joka oli tuo aikaisempi poikkikatu, kuuluvat Helsingin historialliseen keskustaan. Molemmat johtavat Kauppatorille ja niillä kävellessään voi melkeinpä aistia entisaikojen helsinkiläisten elämänmenon. Ihan kuin aikakone olisi siirtänyt meidät 150 vuotta taaksepäin. Me jatkamme kuitenkin tukevasti nykyajassa, ja eteenpäin. Napauta siis suoraan osoittavaa nuolta. Hups, vasen oli väärä valinta. Tätä kautta palaisimme takaisin Senaatintorille. Mutta siellähän olimme juuri. Yritä uudelleen.

6 Ei, tämä on tuo äsken mainitsemani Helenankatu. Sinulla taitaakin olla kiire Kauppatorille Pieni lenkki on vielä jäljellä. Meidän on jatkettava suoraan. Hyvä. Olemme jo melkein Aleksanterinkadun päässä, matka kohti Kauppatoria ei ole enää pitkä. Tulemme pian Ritarihuoneen puiston kohdalle. Vilkaise samalla kun kuljet eteenpäin, miltä Ritarihuone näyttää täältä Aleksanterinkadulta käsin. Napauta suoraan osoittavaa nuolta. Ei oikealle. Siinähän on vain seinä, suoraan kiitos. Hups, älä katso taaksesi vaan kävellään suoraan. Ei, ei, ei tänne. Juuri tänne halusin sinun katsovan, hienoa. Tämä rakennus on Ritarihuone. Talo valmistui aikoinaan aatelissäädyn kokouspaikaksi. Sen komean juhlasalin seinällä on nähtävissä Suomen aatelissukujen vaakunat. Nykyisin Ritarihuoneella pidetään erityisesti kamarikonsertteja. Jatketaan eteenpäin, jotta pääsemme Mariankatua pitkin Kauppatorille. Napauta suoraan osoittavaa nuolta. Ei, ei mennä vasemmalle. Ei, ei. Ei oikealle. Hups, älä peruuta takaisinpäin. Loistavaa. Tässä olemme Mariankadun ja Aleksanterinkadun risteyskohdassa. Katso, tuolla aivan edessämme näkyy jo hieman mertakin. Napauta Kanavarannan laiturissa kiinni olevia purjeveneitä. VÄÄRIN: Hei, nyt et osunut oikeaan. Katso, suoraan edessäsi näkyy merellä muutama vaalea alus, napauta aluksia, eli purjeveneitä. OIKEIN: Loistavaa, juuri noita purjeveneitä tarkoitin. Me emme kyllä lähde siihen suuntaan. Se on muuten Katajanokka, mikä siellä näkyy. Me käännymme tästä oikealle kohti Kauppatoria. Ei lähdetä sinne päin. Ei, tuo suunta ei ole oikea. Väärä suunta. Tämä on kyllä Mariankatu, mutta tori on vastakkaisessa suunnassa. Kun napautat oikeanpuoleista nuolta, niin pääsemme oikeaan suuntaan.

7 Juuri näin, hienoa. Toria ei vielä näy, vaan taas hieman merta. Työmaakyltin takana näkyy myös upea valkoinen matkustaja-alus. Oletko seilannut jo joskus sellaisella aluksella kohti Tukholmaa tai Tallinnaa? Näytä minulle, mistä työmaakyltistä puhuin. VÄÄRIN: Ei, katso kuvan oikealle puolelle. Siellä on kolmio, jossa on punainen kehys ja oranssilla pohjalla musta ihmishahmo tasoittamassa tietä. Se on työmaasta ilmoittava tiekyltti. Napauta sitä. OIKEIN: Loistavaa, juuri tuota oranssinpunaista kolmiota tarkoitin. Jatketaan nyt eteenpäin. Napauta suoraan osoittavaa nuolta. Ei, ei käännytä oikealle. Hei, äläpä mene sinne. Ollaan jo ihan loppusuoralla, ei nyt enää kannata peruuttaa. Mainiota. Nyt olemme Päävartiontorilla. Vasemmalla näkyvä rakennus on arkkitehti Alvar Aallon vuonna 1961suunnittelema metsäyhtiö Enson pääkonttori. Sen tieltä purettiin 1800-luvun uusrenessanssityyliä edustanut rakennus, joka punatiilisenä sopi hyvin Uspenskin katedraalin eteen. Voit ehkä ymmärtää, miksi helsinkiläiset eivät ole erityisen ihastuneita tähän Aallon luomukseen. Käännytään vasemmalle katsomaan, mikä rakennus näkyy Katajanokan kukkulalla. Älä katso oikealle, vaan vasemmalle. Ei eteen, vaan vasemmalle. Taakse ei ole nyt tarkoitus katsoa. Hyvä! Punatiilinen, kultakupolinen Uspenskin katedraali on Länsi-Euroopan suurin ortodoksinen kirkko. Katedraalin kupolit saavat pikkuhiljaa uuden kultauksen. Onkohan kirkon korjaus nyt jo valmis? Kirkon alapuolella on kupolien mukaan nimetty gourmet-ravintola Kultainen Sipuli. Käännytään nyt katsomaan taakse. Nyt katsot väärään suuntaan. Tämä suunta ei ole oikea. Ei, älä katso tänne. Aivan oikein. Nyt olemme saapuneet Pohjoisesplanadille. Jatketaan eteenpäin Kauppatorille. Siellä voimme ihailla yhtä Suomen kuuluisimpaa rakennusta. Napauta suoraan osoittavaa nuolta.

8 Hups, tämä oli väärä valinta. Ei, ei. Ei vasemmalle. No, juurihan me sieltä suunnasta tultiin. No niin. Tämä vuonna 1820 valmistunut rakennus on toiminut mm. Venäjän keisarin majapaikkana hänen Helsingin käynneillään. Se toimi myös sotasairaalana I maailmansodan aikana. Presidentinlinnaksi se kunnostettiin vuonna 1921, ja nykyään se on Tasavallan presidentin edustustila. Tiedät, että presidentti on paikalla, jos linnan lipputangossa liehuu Suomen lippu. Tällä hetkellä presidentti on siis poissa kaupungista. Olisiko hän esimerkiksi Kultarannassa, missä hän viettää kesänsä? Käännytään vasemmalle, torin eloisaan vilinään. No, ei käännytä oikealle. Ei eteenpäin. Tori on vasemmalla. Jos astut taakse, niin putoat mereen. Ole varovainen. Mikä vilske, voi kuinka hauskaa! Kauppatori sijaitsee Eteläsatamassa Esplanadin puiston päässä. Se on houkutellut ostoksille jo 1700-luvulta lähtien. Kojuissa myydään perinteisiä toriherkkuja, mutta myös käsitöitä ja matkamuistoja. Torivuoden kohokohta on lokakuussa järjestettävät silakkamarkkinat, joka on Helsingin vanhin perinnetapahtuma. Kauppatorilta on lauttayhteys Suomenlinnaan ja kesäisin torilta lähtee vesibusseja kiertoajelulle Helsingin edustalle. Käännytään taas vasemmalle. Mitähän siellä mahtaa näkyä? Oikealle on nyt väärä suunta. Ei, älä katso sinne. Taakse ei ollut tarkoitus katsoa. Juuri näin. Kauppatorin antia täydentää tunnelmallinen Wanha Kauppahalli, jossa on noin 30 kauppiasta. Ruokaostoksilla käynti tässä herkkusuiden paratiisissa voittaa varmasti tylsät supermarketit! Mutta löydätkö sinä Kauppahallin? Napauta sitä. VÄÄRIN: Ei, sitä en tarkoittanut. Kauppahalli on aivan edessämme, keskellä kuvaa. Tuo punainen tiilirakennus, jota koristaa vaaleat kuviot. OIKEIN: Oikein. Se on Kauppahalli. Voit käydä siellä myöhemmin haistelemassa tunnelmaa. Käännytään nyt ympäri, jotta näet, mistä käsin Helsinkiä johdetaan ja hallitaan. Ei, vasemmalle. Yritä uudelleen. Ei suoraan, tiput satama-altaaseen.

9 Ei mennä oikealle, sinne jatkamme vasta kohta. Loistavaa! Tämä on Helsingin kaupungintalo. Se valmistui vuonna 1833 hotelli Seurahuoneeksi, joka toimi vuoteen 1913 saakka. Seitsemänkymmentäluvun vaihteessa talo rakennettiin julkisivua ja suurta juhlasalia lukuun ottamatta kokonaan uudelleen. Jatketaan matkaa vasemmalle. Ei, emme ole menossa tien yli Pohjoisesplanadille vaan Esplanadin puistoon. Älähän palaa oikealle. Siellähän on Kauppatori, jolla jo oltiin. Eipäs peruuteta merta kohti. Hienoa. Kauppatorin Esplanadin puiston puoleista päätä hallitsee Havis Amanda, merenneito, joka päätti jättää veden valtakunnan ja astua maihin. Havis Amanda, "Manta", on meren rannalla sijaitsevan Helsingin sielu, Itämeren tytär. Se on vappuisin opiskelijoiden juhlinnan kohde: Manta saa ylioppilaslakin ja osansa samppanjasuihkusta. Veistos syntyi suomalaisen Ville Vallgrenin Pariisin ateljeessa vuonna Tytön hahmo symboloi Helsinkiä ja sen syntyä. Jatketaan suoraan eteenpäin Esplanadin puistoon. No, älä mene vasemmalle. Ei, ei oikealle. Ethän halua lähteä reittiä takaisinpäin? Vai haluatko? Minä olen menossa suoraan, johonkin puistoon levähtämään. Onpas täällä kivan näköistä. Kaupungin sydämessä, Pohjoisesplanadin ja Eteläesplanadin välissä sijaitseva Esplanadin puisto Espa - on kulttuurihistoriallinen paikka. Se on sekä matkailijoiden että helsinkiläisten suosima kävely- ja rentoutumispaikka. Kesäisin puiston esiintymislavalta kaikuu musiikki, talvisin puistoa valaisevat sadat koristelamput. Ravintola Kappelilla, joka sijaitsee puiston torin puoleisessa päässä, on pitkät perinteet. Näetkö tuon ravintolan terassin vasemmalla puolellasi? Se on ravintola Kappeli. Me jatkamme kuitenkin vielä hieman eteenpäin. Ei, ei mennä sinne. Ei tuonne. Älähän nyt palaa Kauppatorille. Hyvä, hienoa. Puiston keskellä on Runebergin patsas. Näetkö patsaan? Napauta sitä. VÄÄRIN: Ei, tuota en tarkoita. Katso, suoraan edessäsi on ihmishahmo

10 punaisella graniittijalustalla. Se on Runebergin patsas. Napauta sitä. OIKEIN: Loistavaa, tuo on Runebergin patsas. Lämpiminä päivinä ja iltoina Espan nurmikot täyttyvät piknikillä olevista nuorista. Tule, liitytään mekin joukkoon ja nautitaan keskipäivän lämpimästä auringosta.

Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012

Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012 Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012 Alvar Aallon jalanjäljillä Lähdimme Kirstin kanssa kahden tutustumaan junakyydillä Jyväskylän elämään, maisemiin ja ihmisiin. Jyväskylä on minulle nuoruudestani tuttu

Lisätiedot

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka 3 pisteen tehtävät Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 1. Missä kenguru on? (A) Ympyrässä ja kolmiossa, mutta ei neliössä. (B) Ympyrässä ja neliössä, mutta ei kolmiossa. (C) Kolmiossa ja neliössä, mutta

Lisätiedot

AALTO-passi. Oma nimi:

AALTO-passi. Oma nimi: AALTO-passi Oma nimi: Kiertele Aalto-keskuksessa ulkona ja niissä sisätiloissa, jotka ovat avoinna. Etsi kuvista näkyvät kohdat. Kun löydät kohteen ja keksit vastauksen kysymyksiin, piirrä rasti kuvan

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Osoite: Asema-aukio, 00100 Helsinki

Osoite: Asema-aukio, 00100 Helsinki Osoite: Asema-aukio, 00100 Helsinki 1. Mitä rautatieaseman pääsisäänkäynnin molemmilla puolilla on? Vastaus: Neljä miesveistosta, jotka pitelevät maapallolamppuja. 2. Mitä rautatieaseman molemmilla puolilla

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Asuinalue (ruskea tausta) Kalatori Viljatori

Asuinalue (ruskea tausta) Kalatori Viljatori Carcassonne Die Stadt Pelin osat: 70 muuria 2 lyhyttä muuria (käytetään portin vieressä silloin kun tavallinen muuri olisi liian pitkä) 12 tornia 1 portti 32 asukasta - 4 eri väriä 2 kangaspussia kaupunkilaattojen

Lisätiedot

REITTIANALYYSI MILA SPECIAL 1 SÖRNÄINEN, KATRI VALAN PUISTO

REITTIANALYYSI MILA SPECIAL 1 SÖRNÄINEN, KATRI VALAN PUISTO REITTIANALYYSI MILA SPECIAL 1 SÖRNÄINEN, KATRI VALAN PUISTO 18.11.2014 RTM Antti Vainio SININEN ON LYHYEMPI AAVISTUKSEN, MUTTA KAITEEN YLI HYPPÄÄMINEN JA PORTAAT HIDASTAVAT TODELLA PALJON. HITAAMPI VAIHTOEHTO

Lisätiedot

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta Kevätretki Maltalle 23 27.4.2017 Matkalla nähdään pääsaaren lisäksi Gozon vihreämpää luontoa ja tutustutaan monipuolisesti historiaan ja nähtävyyksiin. Saaren etelä-osan retkellä nähdään mm. Zurrieq laakso

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.04 Erillispientalojen korttelialue. 12.01 3 m kaava-alueen rajan ulkopuolella oleva viiva.

1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.04 Erillispientalojen korttelialue. 12.01 3 m kaava-alueen rajan ulkopuolella oleva viiva. Määräysnumero Ulkoasu 0.9 selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA MÄÄRÄYKSET SÄÄKSVUORI: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.04 Erillispientalojen korttelialue. 5.02 Lähivirkistysalue. 12.01

Lisätiedot

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK 1 Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK Oulu ennen ja nyt Tätä materiaalia voi käyttää apuna esimerkiksi historian tai kuvataiteiden opinnoissa. Tehtävät sopivat niin yläasteelle kuin

Lisätiedot

Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari. RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen

Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari. RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari 28.12.2014 RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen K-1 Punainen reitti on hieman pidempi, mutta lähtö seuraavalle rastille on sujuvampi Sininen reitti on hieman

Lisätiedot

Löydä päivävaelluksen hauskuus

Löydä päivävaelluksen hauskuus Päivävaelluksen suunnittelu FValitse jokin hauska ja mielenkiintoinen retkikohde. Jos liikutte ryhmänä, ota muut huomioon retkikohteen valinnassa. FOta selvää vaellusreitin pituudesta ja siitä, kuinka

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5 Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5 3 pisteen tehtävät 1) Miettisen perhe syö 3 ateriaa päivässä. Kuinka monta ateriaa he syövät viikon aikana? A) 7 B) 18 C) 21 D) 28 E) 37 2) Aikuisten

Lisätiedot

BULEVARDI 21, HELSINKI

BULEVARDI 21, HELSINKI WWW.BULEVARDI21.FI Sekä rosoinen että kodinomainen JA RIPAUS INDUSTRIAL TWISTIÄ BLVRD21 on oiva esimerkki urbaanista arkkitehtuurista. Se on sopivan rouhea ilman liikaa kiillotettua pintaa. Se saa olon

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.04 Erillispientalojen korttelialue.

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.04 Erillispientalojen korttelialue. Määräysnumero Ulkoasu selitys 0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.04 Erillispientalojen korttelialue. 5.01 Puisto. 5.02 Lähivirkistysalue. 7.09

Lisätiedot

Kaikille avoin, jokamiesluokan Maisema-Triathlon Hämeenkyrössä 26.7.2015 klo 12.00.

Kaikille avoin, jokamiesluokan Maisema-Triathlon Hämeenkyrössä 26.7.2015 klo 12.00. Kaikille avoin, jokamiesluokan Maisema-Triathlon Hämeenkyrössä 26.7.2015 klo 12.00. Kilpailukeskus: Laitilan sillan pielessä, ent. Meijerin tontilla, os. Trossitie Sarjat ja matkat: Miehet yleinen, Naiset

Lisätiedot

URBAANI TOIMISTOTALO BULEVARDI 21. Bulevardi 21, Helsinki

URBAANI TOIMISTOTALO BULEVARDI 21. Bulevardi 21, Helsinki URBAANI TOIMISTOTALO BULEVARDI 21 Bulevardi 21, 00120 Helsinki KUPARISTA ROUHEUTTA JA NYKYIIKKAA Rakennus valmistui 1961 arkkitehti Niilo Kokon signeeraamien piirustusten mukaan. Kiinteistö on oiva esimerkki

Lisätiedot

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN MÖKILLE SAMMALNIEMEEN Lähde kaupungin kiireestä Sammalniemen luontoon viettämään unohtumaton loma! Raision Seudun Lasten Tuen mökki on avoinna ympärivuoden, mökki sijaitsee Juupajoella Sammalniemen leirikeskuksen

Lisätiedot

Kertoja: Kirjatin Mediamatka. Aloita valitsemalla yksinpeli tai ryhmäpeli ohjaajan kanssa.

Kertoja: Kirjatin Mediamatka. Aloita valitsemalla yksinpeli tai ryhmäpeli ohjaajan kanssa. OSA 1: INTRO Kertoja: Kirjatin Mediamatka. Aloita valitsemalla yksinpeli tai ryhmäpeli ohjaajan kanssa. Klikataan version valintakuvaa (ryhmäpeli) ja siirrytään eteenpäin Kertoja: Ryhmäpeli on tarkoitettu

Lisätiedot

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT sivu 1 / 10 3 pistettä 1. Kuinka monta pilkkua kuvan leppäkertuilla on yhteensä? (A) 17 (B) 18 (C) 19 (D) 20 (E) 21 Ratkaisu: Pilkkuja on 1 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 + 3 + 2 + 3 + 3 = 19. 2. Miltä kuvan pyöreä

Lisätiedot

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla!

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla! Selkä suoraksi Suomi TM Pidetään hauskaa harjoittelemalla! "Selkä suoraksi Suomi" ʺSelkä suoraksi Suomiʺ on helppo muutaman minuutin harjoitusohjelma, joka päivittäin tehtynä auttaa lapsia kehittämään

Lisätiedot

Kansainvälinen neulontapäivä 12.6.2010 Taito Helskyssä!

Kansainvälinen neulontapäivä 12.6.2010 Taito Helskyssä! Kansainvälinen neulontapäivä 12.6.2010 Taito Helskyssä! Vaaleanvihreä patalappu asuu nyt Kruununhaassa Meritullinkadulla, vanhan jugendtalon sisäpihalle antavan huoneiston keittiössä. Lappu roikkuu kavereineen

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Seuraa huolellisesti annettuja ohjeita. Tee taitokset tarkkaan,

Seuraa huolellisesti annettuja ohjeita. Tee taitokset tarkkaan, Origami on perinteinen japanilainen paperitaittelumuoto, joka kuuluu olennaisena osana japanilaiseen kulttuuriin. Länsimaissa origami on kuitenkin suhteellisen uusi asia. Se tuli yleiseen tietoisuuteen

Lisätiedot

P U M P U L I P I L V E T

P U M P U L I P I L V E T T U O M O K. S I L A S T E P U M P U L I P I L V E T Runoja TUOMO K. SILASTE Teokset: Matka, romaani; 2007 Rakkaani kosketa minua, runoja; 2007 Apolloperhonen, runoja; 2008 Rakastettu leskirouva Gold,

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

TESTIOHJEET APM- TESTIÄ VARTEN

TESTIOHJEET APM- TESTIÄ VARTEN TESTIOHJEET APM- TESTIÄ VARTEN HAVAINTOMOTORISET TAIDOT 1. Itsensä tunnistaminen: - Mikä on sinun nimesi? Tulos on KYLLÄ jos lapsi tietää nimensä ja EI jos hän ei tiedä sitä. - Tässä on peili. Kuka sieltä

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Lihashuolto. Venyttely

Lihashuolto. Venyttely Lihashuolto Aina ennen harjoitusta huolellinen alkulämpö, joka sisältää lyhytkestoiset venytykset noin 5-7 sek (ei pitkäkestoisia venytyksiä, sillä muuten lihasten voimantuotto ja kimmoisuus heikentyy).

Lisätiedot

Piste 1. Kävelijä jättää ajoneuvonsa vanhan muurin viereen. Jotakin hyvin arvokasta on paketoitu.

Piste 1. Kävelijä jättää ajoneuvonsa vanhan muurin viereen. Jotakin hyvin arvokasta on paketoitu. Piste 1. Kävelijä jättää ajoneuvonsa vanhan muurin viereen. Jotakin hyvin arvokasta on paketoitu. Kävelijä oikaisee paketoidun rakennuksen ohi vastapäisen muurin portille. Ripille kävellessään hän repäisi

Lisätiedot

KILPAILUSÄÄNNÖT VI. Lännenratsastus RATAPIIRROKSET. Suomen Ratsastajainliitto ry Radiokatu 20, SLU

KILPAILUSÄÄNNÖT VI. Lännenratsastus RATAPIIRROKSET. Suomen Ratsastajainliitto ry Radiokatu 20, SLU KILPAILUSÄÄNNÖT VI Lännenratsastus RATAPIIRROKSET Suomen Ratsastajainliitto ry Radiokatu 20, 00093 SLU 1. MERKKIEN SELITYKSET... 3 a) Merkit... 3 2. REINING-RADAT... 4 a) Virhepisteytys... 4 1. Spinin

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Studio Puisto Arkkitehdit Oy. 5.4.2016 Karhunkaatajan työpajavisio. Studio Puisto

Studio Puisto Arkkitehdit Oy. 5.4.2016 Karhunkaatajan työpajavisio. Studio Puisto Studio Puisto Arkkitehdit Oy 5.4.2016 Karhunkaatajan työpajavisio Studio Puisto Tausta: Osana Laiturin Ratikka- näyttelyä päätettiin järjestää Karhunkaatajan alueeseen liittyvästä Viilarintiestä työpaja.

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

Helsingin yliopiston LUMA-keskus

Helsingin yliopiston LUMA-keskus Ohjeet salasanankyselijän ohjelmoimiseen Scratchilla 1. Ohjelmoidaan oma salasanankyselijä Scratch-ohjelmalla. Kyselijä kysyy salasanaa niin kauan, kunnes käyttäjä syöttää oikean salasanan. 2. Mene osoitteeseen

Lisätiedot

CYGNAEUKSEN PUISTO, JYVÄSKYLÄ VALAISTUKSEN YLEISSUUNNITELMA 4.11.2003 VALOA valaistusarkkitehtuuria Oy / Annukka Larsen

CYGNAEUKSEN PUISTO, JYVÄSKYLÄ VALAISTUKSEN YLEISSUUNNITELMA 4.11.2003 VALOA valaistusarkkitehtuuria Oy / Annukka Larsen , JYVÄSKYLÄ VALAISTUKSEN YLEISSUUNNITELMA 4.11.2003 VALOA valaistusarkkitehtuuria Oy / Annukka Larsen JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI / KATU- JA PUISTO-OSASTO MAISEMA-ARKKITEHTITOIMISTO NÄKYMÄ OY TAUSTAA TAUSTAA Suunnitelmassa

Lisätiedot

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Rayong Marriott Resort Rayongin alue tuli vähän yllättäen osaksi tämän kertaista Thaimaan matkaamme. Olemme niin intohimoisia hiekkarantakävelijöitä eli varpaistelijoita,

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Benjamin, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi,

Lisätiedot

Eteläesplanadi 8. Helsinki ydinkeskusta

Eteläesplanadi 8. Helsinki ydinkeskusta Eteläesplanadi 8 Helsinki ydinkeskusta Vuoden 2016 lopussa vapautuva arvokiinteistö Helsingin ydinkeskustassa. Uuden käyttäjän tarpeen mukaan muunneltavia toimistotiloja 50 300 henkilön organisaatiolle.

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Järvenpään Perhelän korttelin kutsukilpailu ehdotusten vertailu

Järvenpään Perhelän korttelin kutsukilpailu ehdotusten vertailu Järvenpään Perhelän korttelin kutsukilpailu ehdotusten vertailu KERROSALAT K-ALA HUONEISTOALAT BRUTTO-A HYÖTYALA ASUNNOT LIIKETILAT YHTEENSÄ as. lkm ap lkm asunnot as aputilat YHT. liiketilat aulatilat,

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

My Silence - Hiljaisuuden ääni Kuopion taidemuseo

My Silence - Hiljaisuuden ääni Kuopion taidemuseo b My Silence - Näyttely keskittyy hiljaisuuteen, teoksiin, jotka ovat vähäeleisiä ja pelkistettyjä, mutta yksinkertaisuudessaan syvällisiä ja vaikuttavia. Näyttelyssä ei ole teoslappuja. Olennaista on

Lisätiedot

Miten teen virtuaalisen vierailun Euroopan parlamenttiin?

Miten teen virtuaalisen vierailun Euroopan parlamenttiin? Miten teen virtuaalisen vierailun Euroopan parlamenttiin? Tietokoneet ja tietoverkot avaavat jatkuvasti uusia mahdollisuuksia toimia. Virtuaalinen vierailu Brysseliin ja Europarlamenttiin on hyvä esimerkki

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero.

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. VILU Kevät 2016 Pääkirjoitus: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. Penkkarit ja vanhojen tanssit menivät vilauksessa ja loma tulee vastaan, vaikka kuinka yrittäisit sitä vältellä. Luntakin on satanut,

Lisätiedot

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet:

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet: Niskahartiajumppa Useimmat meistä kärsivät jossain vaiheessa matkan varrella niskahartiaseudun vaivoista. Syitä vaivoihin voi olla useita, huonot tai toispuoleiset työasennot, huono tyyny, huono nukkuma-asento,

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

OHJE 1: Uudet oppilaat

OHJE 1: Uudet oppilaat 1 OHJE 1: Uudet oppilaat HUOM! Jos Sinulla on jo Peda.net-tunnukset suomalaisen koulusi kautta, Sinun ei tarvitse rekisteröityä uudelleen. Kirjaudu sisään Omaan tilaasi ja aloita ohjeiden luku sivulta

Lisätiedot

Tilkkuilijan värit. Saana Karlsson

Tilkkuilijan värit. Saana Karlsson Tilkkuilijan värit Saana Karlsson Tilkkutöissä erivärisiä kangaspaloja ommellaan yhteen ja siten muodostetaan erilaisia kuvioita. Värien valinta vaikuttaa siihen miten suunnitellut kuviot tulevat tilkkutyössä

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät.

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. Ohjeet Kulttuurikuntoilun tehtäviä varten Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. TEHTÄVÄT ENNEN KÄVELYÄ TEHTÄVÄ 1 Lue kävelyn

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin.

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin. O-oletko sä masa? Riippuu kuka kysyy. Mammakerholaiset vinkkasivat, että täältä saisi kamaa. Sitten mennään sinisellä unella. Lapsi todennäköisesti herää kerran tai pari, mutta sammuu kyllä kuin saunalyhty.

Lisätiedot

A* Reitinhaku Aloittelijoille

A* Reitinhaku Aloittelijoille A* Reitinhaku Aloittelijoille Alkuperäisen artikkelin kirjoittanut Patrick Lester, suomentanut Antti Veräjänkorva. Suom. huom. Tätä kääntäessäni olen pyrkinyt pitämään saman alkuperäisen tyylin ja kerronnan.

Lisätiedot

Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden

Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden ME RAKASTAMME MERTA Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden Mistä alus lähtee? Lindenin kotisatama on Halkolaituri Pohjoisrannassa. Mikä on ryhmän maksimikoko Lindenillä? Lindenillä voimme ottaa kyytiin

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

MUUTTUVA NASTOLA. Siunauskappeli 1960 - luvulla ja nykyaikana. Huomaa tiealueen nosto etualalla.

MUUTTUVA NASTOLA. Siunauskappeli 1960 - luvulla ja nykyaikana. Huomaa tiealueen nosto etualalla. Näyttely kertoo, kuinka Nastola on kehittynyt ja maisema muuttunut. Näyttelyssä on rinnan vanhoja ja uusia näkymiä samoista kohteista. Valitut kohteet ovat olleet tärkeitä paikkoja. Myös niiden merkitys

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

Sarjakuva- www.ransu.info

Sarjakuva- www.ransu.info Sarjakuva- ja puuhakirja Ransun Lue ja pelaa! Heippatirallaa! Tässä kirjassa on Ransun pelastuskoulu -sarjakuvia, joista lukemalla oppii tärkeitä turvallisuuteen liittyviä asioita. Ja sitten on vähän väliä

Lisätiedot

Puzzle SM 2005 15. 25.7.2005. Pistelasku

Puzzle SM 2005 15. 25.7.2005. Pistelasku Puzzle SM 005 5. 5.7.005 Pistelasku Jokaisesta oikein ratkotusta tehtävästä saa yhden () pisteen, minkä lisäksi saa yhden () bonuspisteen jokaisesta muusta ratkojasta, joka ei ole osannut ratkoa tehtävää.

Lisätiedot

3. Katse kääntyy 90 astetta oikealle, siis 45 astetta rintamasuunnasta ja vielä 90 astetta takaisin vasemmalle.

3. Katse kääntyy 90 astetta oikealle, siis 45 astetta rintamasuunnasta ja vielä 90 astetta takaisin vasemmalle. CHINTO 1(14) Kuvien lähde: Gijomonkai ry:n katavideo Tekstien lähde: Shoko-Ryu kolleegio Shoko-Ryu vyokoevaatimukset (Lokakuu 2003 Tarkistettu versio helmikuu 2004 ) CHINTO 1. Yoi 2. Katse kääntyy 45 astetta

Lisätiedot

RAIMO UOLEVI LIUKKO. Latvavesillä VENERETKIÄ KOKEMÄENJOEN VESISTÖN ALAVESILLÄ

RAIMO UOLEVI LIUKKO. Latvavesillä VENERETKIÄ KOKEMÄENJOEN VESISTÖN ALAVESILLÄ RAIMO UOLEVI LIUKKO Latvavesillä VENERETKIÄ KOKEMÄENJOEN VESISTÖN ALAVESILLÄ Latvavesillä Raimo Uolevi Liukko Layout: R. Liukko Tekninen toteutus: R. Penttinen Kustantaja: Mediapinta 2010 ISBN 978-952-235-238-5

Lisätiedot

HELSINKI. 8 Liikenneongelmat. 3km. Keskusta. Alue. Tuomiokirkko, Satama. Matkailukohteet. Julkinen liikenne

HELSINKI. 8 Liikenneongelmat. 3km. Keskusta. Alue. Tuomiokirkko, Satama. Matkailukohteet. Julkinen liikenne HELSINKI 9 Alue Keskusta 11 Matkailukhteet Tumikirkk, Satama 12 10 4 5 Julkinen liikenne Satama, Rautatieasema, Metr (Rautatientri, Kaisaniemi) 1 2 3 6 7 8 Liikennengelmat Rautatieasema, paljn kauppja,

Lisätiedot

VANKILA JA TURUN PALO Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät.

VANKILA JA TURUN PALO Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. Ohjeet Kulttuurikuntoilun tehtäviä varten Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. TEHTÄVÄT ENNEN KÄVELYÄ TEHTÄVÄ 1 Lue kävelyn opastustekstit Alleviivaa uudet

Lisätiedot

Purjehdi Vegalla - Vinkki nro 2

Purjehdi Vegalla - Vinkki nro 2 Purjehdi Vegalla 1 1 Purjehdi Vegalla - Vinkki nro 2 Tuulen on puhallettava purjeita pitkin - ei niitä päin! Vielä menee pitkä aika, kunnes päästään käytännön harjoituksiin, joten joudutaan vielä tyytymään

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunginkirjaston nuortentila. Salla Erho

Rovaniemen kaupunginkirjaston nuortentila. Salla Erho Rovaniemen kaupunginkirjaston nuortentila Salla Erho 9.5.2012 Rovaniemen kaupunginkirjasto Lapin maakuntakirjasto Kirjaston ulkoisen ilmeen määrittäjä: Alvar Aalto Aalto-sali, pääkirjaston keskus Pääkirjasto

Lisätiedot

Kenguru 2016 Ecolier (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2016 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 13 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Saaristomerenkulun tutkinto Ratkaisuesimerkkejä

Saaristomerenkulun tutkinto Ratkaisuesimerkkejä Saaristomerenkulun tutkinto 24.04.2015 Ratkaisuesimerkkejä Tutkinnossa käytetty moottorivene on 13 metriä pitkä, sen syväys on 1,0 metriä ja korkeus 4,0 metriä. Veneen varustukseen kuuluu pääkompassin

Lisätiedot

Visbyn risteily Helsingistä

Visbyn risteily Helsingistä Visbyn risteily Helsingistä Reitti: Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä (menoon mahdollista saada liityntäkuljetukset myös Keuruulta ja Petäjävedeltä -> kysy lisää toimistoistamme!) Lähdöt: 3.7 ja 24.7

Lisätiedot

Kenguru 2006 sivu 1 Cadet-ratkaisut

Kenguru 2006 sivu 1 Cadet-ratkaisut Kenguru 2006 sivu 1 3 pistettä 1. Kenguru astuu sisään sokkeloon. Se saa käydä vain kolmion muotoisissa huoneissa. Mistä se pääsee ulos? A) a B) b C) c D) d E) e 2. Kengurukilpailu on pidetty Euroopassa

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr Polven alueen harjoitukset Ft-suoravastaanottoryhmä 2012-2013 SPT11/eh,jr 27.8.2013 Reisilihaksen aktivointi Selinmakuulla. SUORITUS Vedä nilkat koukkuun ja paina samanaikaisesti polvitaipeet tiukasti

Lisätiedot

Simon Seipimäen ja Tikkalan tuulivoimapuisto

Simon Seipimäen ja Tikkalan tuulivoimapuisto S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A RAJAKIIRI OY Simon Seipimäen ja Tikkalan tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet 29 x RD160 x HH170 Yhteismallinnukset Seipimäki, Tikkala ja Leipiö

Lisätiedot

NÄYTTEENOTTO. Opaskirjanen lapsille ja vanhemmille

NÄYTTEENOTTO. Opaskirjanen lapsille ja vanhemmille LASTEN NÄYTTEENOTTO Opaskirjanen lapsille ja vanhemmille Sisältö: Tervetuloa laboratorioon Mitä veri on? Verinäytteenotto Verinäytteenotto sormenpäästä Taikalaastari Sydänfilmi eli EKG 2.painos 2015 Alkuperäinen

Lisätiedot

Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus

Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus Monipuolisessa Chiang Maissa yhdistyy kaunis luonto, miellyttävä ilmasto ja rikas kulttuuri. Muinaisten valtakuntien keskuksena Chiang Mai on ollut vilkas opin,

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti Oppitunti 12 Audio - osa 1 rengas Tässä on iso rengas. rengaspino Tässä on rengaspino. rengaskasa Tässä on paljon renkaita yhdessä isossa kasassa. DVD-levy kolme DVD-levyä DVD-levypino monta DVD-levyä

Lisätiedot

Ulkoilua Kuolimon äärellä!

Ulkoilua Kuolimon äärellä! Ulkoilua Kuolimon äärellä! Kuolimon ympäristö tarjoaa loistavat mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Rantametsissä on kilometreittäin merkittyjä retkipolkuja ja monin paikoin myös laavuja

Lisätiedot

Edvin Laineen koulun liikenneopas

Edvin Laineen koulun liikenneopas Edvin Laineen koulun liikenneopas Sisällysluettelo 1 Jalankulkija liikenteessä 2 Polkupyöräilijä liikenteessä 3 Koulukuljetukset 4 Saattoliikenne 5 Pihaliikenteen vaarat 6 Koulumatkan vaaranpaikkoja 7

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Matka Berliiniin jouluna 2015

Matka Berliiniin jouluna 2015 5 1 0 2 a n u l u o j i n i i l r e B Matka Berliiniin jouluna 2015 Berliini on mukava matkakohde ympärivuoden. Tämän lehden aiheena on esitellä Berliinin mukavia nähtävyyspaikkoja joihin oman matkani

Lisätiedot

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?)

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) Lintujen täytyy muuttaa talveksi etelään. MONIKON GENETIIVIN KÄYTTÖ 1. OMISTUS (KENEN, KEIDEN?) Nämä sukset ovat noiden koululaisten. Tuossa kaupassa myydään vain lasten

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 1-2 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot