Unioninkadulta Kauppatorille

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Unioninkadulta Kauppatorille"

Transkriptio

1 Unioninkadulta Kauppatorille (OSA 2) Hei, hauska nähdä taas. Istuimme juuri tuolla Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan puutarhassa ja nautimme lämpimästä kesäpäivästä. Mutta lähdetäänpäs pienelle kävelylenkille tutustumaan Helsingin historialliseen keskustaan, Suurtoriin ja Kauppatoriin. Kuuntele ohjeitani ja napauta pyytämiäni asioita. Napauta nyt Start-nappulaa. Jatketaan vielä hetken tätä Unioninkatua suoraan. Napauta nuolta eteenpäin. Hei, ei käännytä takaisin. Olemme tulleet Kirkkokadulle, jonka päässä näkyy Fabianinkadulla sijaitseva harmaakivinen rakennus. Se on yliopiston kielikeskuksen rakennus, ja sen vieressä oikealla on yliopiston oppimiskeskus Aleksandria. Napauta nuolta uudelleen, sillä tämä ei ole oikea suunta. Opiskelijat ja nuoret parit käyvät usein juomassa kahvia ja syömässä eväitä tuomiokirkon takaosan suojaisissa syvennyksissä, jos etuosan portailla on liian tuulista tai meluisaa. Mutta me jatkamme vielä yhden korttelin verran eteenpäin, eli yritä uudelleen. Oikein. Olemme tulleet Rauhankadun risteykseen, josta käännymme oikealle. Ei, ei. Ei mennä vasemmalle. Hups, nyt emme jatkakaan enää suoraan. Oho, ethän halua nyt lähteä takaisin. Loistavaa, juuri näin. Jatkamme eteenpäin kadun varjoisaa puolta pitkin. Kuljemmeko siis kadun oikeaa vai vasenta puolta? Napauta kadun varjoisaa puolta. VÄÄRIN: Ei, nyt valitsit väärin. Napauta sitä jalkakäytävää, joka on varjossa, siis oikealla puolella katua. OIKEIN: Juuri niin. Hyvä. Varjossa, eli kadun oikealla puolella, on mukavampaa kulkea, kun lämpömittarin lukemat lähestyvät kolmeakymmentä astetta. Jatkamme eteenpäin. Kävellään hetken aikaa suoraan Rauhankatua pitkin. Hei, ei käännytäkään oikealle. Hups, tämä on väärä suunta.

2 Ei, ei Meidän ei ole tarkoitus mennä sinne. Mainiota. Kadun toisella puolella näkyy Kansallisarkisto. Sen jonka katolla on historian jumalatarta esittävä veistos. Arkisto hankkii Suomen historian kannalta merkityksellisiä asiakirjoja; arkiston vanhin Suomea koskeva asiakirja on vuodelta Napauta jumalatarveistosta, ennen kuin jatkamme matkaa. Jumalattaresta ei näy kuin osa. Katso ylös Kansallisarkiston katolle, pyöreiden pylväiden yläpuolelle. VÄÄRIN: Ei, se ei ole historian jumalatar. Katso taloa tarkkaan. Keskellä on kuusi pyöreää pylvästä. Niiden yläpuolella, katolla, on veistoshahmo. Napauta sitä. OIKEIN: Loistavaa, löysit hänet. Hyvä. Ja matkamme jatkuu eteenpäin. Napauta suoraan osoittavaa nuolta. Höh, älä nyt mene vasemmalle. Ei, ei Ei tuonne. Väärä suunta, yritäpäs uudelleen. Hyvä, valitsit oikein. Käännymme tästä oikealle, Snellmaninkadulle. Katu on saanut nimensä J. V. Snellmanin mukaan. Hän taisteli suomen kielen puolesta ruotsin ylivaltaa vastaan 1800-luvulla. Hänen ansiostaan Venäjän rupla korvattiin Suomen markalla. Napauta oikeanpuoleista nuolta. Hei, ei jatketa suoraan eteenpäin. Oi, ei tänne. Oikealle, ole hyvä. Jaha, taisi olla väärä suunta. Yritä uudelleen. Olemme menossa oikealle. Mainiota, nyt olemme Snellmaninkadulla. Näetkö Snellmanin patsaan? Hänen veistoshahmonsa istuu tuossa kuvan oikeassa laidassa jalustalla. Napauta patsasta. VÄÄRIN: Ei, nyt et osunut ihan oikeaan. Patsas on tummanharmaalla jalustalla kuvan oikeassa laidassa. Yritä vielä kerran. OIKEIN: Hienoa. Se on Snellmanin patsas. Painavatko jalkasi jo? Jatkamme silti eteenpäin. Kohta voimme mennä huilaamaan tuomiokirkon portaille. Napauta suoraan osoittavaa nuolta.

3 Hups, ei, ei. Tämä suunta on väärä. Ei, ei mennä tänne. Takaisinpäin ei ollut tarkoitus mennä, vaan suoraan. Hienoa. Katsopa, tässä on vakavailmeinen J. V. Snellman ihan lähikuvassa. Rakennus Snellmanin takana on Suomen Pankki, joten raskas vastuu painaa valtiomiehen harteita vieläkin. Jatkamme eteenpäin. Napauta vasenta nuolta, jotta pääsemme taas reitillemme kohti tuomiokirkkoa. Ei suoraan, muutenhan törmäämme Suomen Pankkiin. Vasemmalle. Ei oikealle, vaan vastakkaiseen suuntaan. Älä palaa takaisinpäin. Mennään vasemmalle. Hyvä, valitsit oikein. Kävellään suoraan kohti kadun päässä häämöttävää Senaatintoria, vaikka nuoli seinässä kehottaakin kääntymään oikealle. Näetkö tuon valkoisen nuolen sinisellä pohjalla, joka osoittaa poikkitien olevan yksisuuntainen. Napauta liikennemerkkiä. VÄÄRIN: Ei, katso tarkkaan. Oikealla, talon seinässä, on suorakaiteen muotoinen sininen liikennemerkki, jossa on oikealle osoittava valkoinen nuoli. Napauta sitä. OIKEIN: Mainiota. Tuo on yksisuuntaisen tien liikennemerkki. Matkamme jatkuu liikennemerkistä huolimatta suoraan. Napauta suoraan osoittavaa nuolta. Hups, ei lähdetä takaisin Suomen Pankin suuntaan. Yritä uudelleen. Tämä vasen nuoli johtaa meidät väärälle reitille. Oi, jos lähdemme oikealle, niin eksymme reitiltämme. Yritä uudelleen. Loistavaa. Edessäsi näkyvistä matkabusseista voit päätellä, että monet muutkin haluavat tutustua Senaatintoriin. Jatketaan eteenpäin, torille. Ei, ei tänne. Oho, ei tänne vaan suoraan. Jos kävelisit pitkin Hallituskatua, löytäisit tältä rauhalliselta kadulta hevikaraokepaikan. Mutta paikka

4 aukeaa vasta illalla, joten käännytään takaisin Snellmaninkadulle ja jatketaan eteenpäin. Kappas vaan, ehdimmekin jo kiivetä tuomiokirkon portaita ylös. Levätään tässä hetken aikaa. Katsopas, miltä Senaatintori näyttää tuomiokirkon portailta mikä upea näköala kattojen yli Eteläsatamaan saakka. Vastapäätä portaita, torin toisella laidalla, näet 1700-luvulla rakennettuja kauppaporvareiden taloja. Nykyään niissä toimii kauppapaikka Kiseleffin talo ja yksi Helsingin keskustan viehättävimmistä kahviloista, Cafe Engel. Sen sisäpihalla näytetään kesäisin elokuvia. Istahdetaan hetkeksi tuomiokirkon portaille muitten joukkoon. Todennäköisesti pääsemme mukaan jonkun matkailijan ottamaan valokuvaan, sillä tuomiokirkko on luultavasti Suomen kuvatuin rakennus. Jaksatko jo jatkaa? Kävellään kohta torin poikki kohti satamaa. Mutta eräs rakennus näkyy mainiosti täältä rappusilta. Katso vasemmalle. Tämä suunta ei ole oikea, olemme menossa vasemmalle. Ei, ei Ei suoraan. Ei kiivetä enää korkeammalle portaita ylös. Katso vasemmalle. Juuri tänne, hienoa. Tuo sinertävä talo, joka näkyy torin takana viistosti vasemmalla, on Helsingin vanhin kivitalo, Sederholmin talo. Se oli aikoinaan Helsingin edustavin yksityistalo. Rakennusvuoden voit katsoa seinään kiinnitetystä laatasta kun jatkamme matkaa. Laskeudutaan alas portaita. Näytä minulle, että löysit sinisen talon. Napauta sitä. VÄÄRIN: Ei, se ei ole sininen talo. Kuvassa on vain yksi sininen talo kaikkien keltaisten rakennusten keskellä. Napauta sitä. OIKEIN: Aivan oikein. Sehän on siinä komeasti keskellä kuvaa. Jatkamme kohti tuota sinistä Sederholmin taloa ja siitä eteenpäin kohti merenrantaa ja Kauppatoria. Käännytään kuitenkin ihailemaan tuomiokirkon hohtavan valkoista julkisivua ja sen katolla olevia apostolien patsaita. Käännytään ympäri, eli napauta taaksepäin osoittavaa nuolta. Hei, ei. Ei käännytä oikealle. Ei, emme käänny sinne. Hups, vasen on ikävä kyllä nyt väärä suunta.

5 Nyt näemmekin kaksi Helsingin maamerkkiä, kirkon ja Aleksanteri II:n patsaan. Jos pysähdyt tarkastelemaan Aleksanteri II:n patsasta, huomaat, että hallitsija on ikuistettu siviilipuvussa, ilman vallan tunnusmerkkejä. Aleksanteri II oli pidetty hallitsija; hänen kuolinpäivänään patsaalle tuotiin paljon kukkia ja naiset pukeutuivat suruasuun. Veistokset patsaan sivuilla kuvaavat lakia, työtä, rauhaa ja valoa. Tutkittuasi patsasta ja väisteltyäsi muita matkailijoita käännä selkäsi Senaatintorille, niin voimme jatkaa matkaa. Käännytään ympäri, eli napauta nuolta, joka osoittaa taaksepäin. Ei tuonne. Taaksepäin. Tuo ei ole oikea suunta. Ei mennä vasemmalle, vaan taaksepäin. Loistavaa. Olemme nyt Snellmaninkadun, Aleksanterinkadun ja Katariinankadun risteyksessä. Valitse Aleksanterinkatu, jatketaan siis hieman viistosti vasemmalle eteenpäin, napauta silti suoraan osoittavaa nuolta. Hei, ei mennä vasemmalle, sitten olisimme taas Snellmaninkadulla. Emme ole menossa takaisin tuomiokirkolle. Oho, ei oikealle, vaan toiseen suuntaan. Nyt suunta on oikea, hyvä. Jatketaan suoraan eteenpäin. Muista katsoa Sederholmin talon laattaa, joka paljastaa talon iän. Talo on aivan vieressämme, oikealla. Varo! Jalkakäytävällä voi olla ahdasta, sillä vastaan näyttää tulevan innokas matkailijoiden ryhmä. Ei mennä Katariinankadulle. Vasen ei ole nyt sopiva valinta. Ei, älä palaa takaisinpäin. Jatketaan suoraan. Hienoa, tämä on oikea suunta. Muistitko katsoa seinälaatasta, kuinka vanha Sederholmin talo on, kun kävelimme sen ohi. Etkö? No, minä muistin. Laatassa luki Ylitämme tien Helenankadun ja Aleksanterinkadun risteyksessä. Helenankatu ja Katariinankatu, joka oli tuo aikaisempi poikkikatu, kuuluvat Helsingin historialliseen keskustaan. Molemmat johtavat Kauppatorille ja niillä kävellessään voi melkeinpä aistia entisaikojen helsinkiläisten elämänmenon. Ihan kuin aikakone olisi siirtänyt meidät 150 vuotta taaksepäin. Me jatkamme kuitenkin tukevasti nykyajassa, ja eteenpäin. Napauta siis suoraan osoittavaa nuolta. Hups, vasen oli väärä valinta. Tätä kautta palaisimme takaisin Senaatintorille. Mutta siellähän olimme juuri. Yritä uudelleen.

6 Ei, tämä on tuo äsken mainitsemani Helenankatu. Sinulla taitaakin olla kiire Kauppatorille Pieni lenkki on vielä jäljellä. Meidän on jatkettava suoraan. Hyvä. Olemme jo melkein Aleksanterinkadun päässä, matka kohti Kauppatoria ei ole enää pitkä. Tulemme pian Ritarihuoneen puiston kohdalle. Vilkaise samalla kun kuljet eteenpäin, miltä Ritarihuone näyttää täältä Aleksanterinkadulta käsin. Napauta suoraan osoittavaa nuolta. Ei oikealle. Siinähän on vain seinä, suoraan kiitos. Hups, älä katso taaksesi vaan kävellään suoraan. Ei, ei, ei tänne. Juuri tänne halusin sinun katsovan, hienoa. Tämä rakennus on Ritarihuone. Talo valmistui aikoinaan aatelissäädyn kokouspaikaksi. Sen komean juhlasalin seinällä on nähtävissä Suomen aatelissukujen vaakunat. Nykyisin Ritarihuoneella pidetään erityisesti kamarikonsertteja. Jatketaan eteenpäin, jotta pääsemme Mariankatua pitkin Kauppatorille. Napauta suoraan osoittavaa nuolta. Ei, ei mennä vasemmalle. Ei, ei. Ei oikealle. Hups, älä peruuta takaisinpäin. Loistavaa. Tässä olemme Mariankadun ja Aleksanterinkadun risteyskohdassa. Katso, tuolla aivan edessämme näkyy jo hieman mertakin. Napauta Kanavarannan laiturissa kiinni olevia purjeveneitä. VÄÄRIN: Hei, nyt et osunut oikeaan. Katso, suoraan edessäsi näkyy merellä muutama vaalea alus, napauta aluksia, eli purjeveneitä. OIKEIN: Loistavaa, juuri noita purjeveneitä tarkoitin. Me emme kyllä lähde siihen suuntaan. Se on muuten Katajanokka, mikä siellä näkyy. Me käännymme tästä oikealle kohti Kauppatoria. Ei lähdetä sinne päin. Ei, tuo suunta ei ole oikea. Väärä suunta. Tämä on kyllä Mariankatu, mutta tori on vastakkaisessa suunnassa. Kun napautat oikeanpuoleista nuolta, niin pääsemme oikeaan suuntaan.

7 Juuri näin, hienoa. Toria ei vielä näy, vaan taas hieman merta. Työmaakyltin takana näkyy myös upea valkoinen matkustaja-alus. Oletko seilannut jo joskus sellaisella aluksella kohti Tukholmaa tai Tallinnaa? Näytä minulle, mistä työmaakyltistä puhuin. VÄÄRIN: Ei, katso kuvan oikealle puolelle. Siellä on kolmio, jossa on punainen kehys ja oranssilla pohjalla musta ihmishahmo tasoittamassa tietä. Se on työmaasta ilmoittava tiekyltti. Napauta sitä. OIKEIN: Loistavaa, juuri tuota oranssinpunaista kolmiota tarkoitin. Jatketaan nyt eteenpäin. Napauta suoraan osoittavaa nuolta. Ei, ei käännytä oikealle. Hei, äläpä mene sinne. Ollaan jo ihan loppusuoralla, ei nyt enää kannata peruuttaa. Mainiota. Nyt olemme Päävartiontorilla. Vasemmalla näkyvä rakennus on arkkitehti Alvar Aallon vuonna 1961suunnittelema metsäyhtiö Enson pääkonttori. Sen tieltä purettiin 1800-luvun uusrenessanssityyliä edustanut rakennus, joka punatiilisenä sopi hyvin Uspenskin katedraalin eteen. Voit ehkä ymmärtää, miksi helsinkiläiset eivät ole erityisen ihastuneita tähän Aallon luomukseen. Käännytään vasemmalle katsomaan, mikä rakennus näkyy Katajanokan kukkulalla. Älä katso oikealle, vaan vasemmalle. Ei eteen, vaan vasemmalle. Taakse ei ole nyt tarkoitus katsoa. Hyvä! Punatiilinen, kultakupolinen Uspenskin katedraali on Länsi-Euroopan suurin ortodoksinen kirkko. Katedraalin kupolit saavat pikkuhiljaa uuden kultauksen. Onkohan kirkon korjaus nyt jo valmis? Kirkon alapuolella on kupolien mukaan nimetty gourmet-ravintola Kultainen Sipuli. Käännytään nyt katsomaan taakse. Nyt katsot väärään suuntaan. Tämä suunta ei ole oikea. Ei, älä katso tänne. Aivan oikein. Nyt olemme saapuneet Pohjoisesplanadille. Jatketaan eteenpäin Kauppatorille. Siellä voimme ihailla yhtä Suomen kuuluisimpaa rakennusta. Napauta suoraan osoittavaa nuolta.

8 Hups, tämä oli väärä valinta. Ei, ei. Ei vasemmalle. No, juurihan me sieltä suunnasta tultiin. No niin. Tämä vuonna 1820 valmistunut rakennus on toiminut mm. Venäjän keisarin majapaikkana hänen Helsingin käynneillään. Se toimi myös sotasairaalana I maailmansodan aikana. Presidentinlinnaksi se kunnostettiin vuonna 1921, ja nykyään se on Tasavallan presidentin edustustila. Tiedät, että presidentti on paikalla, jos linnan lipputangossa liehuu Suomen lippu. Tällä hetkellä presidentti on siis poissa kaupungista. Olisiko hän esimerkiksi Kultarannassa, missä hän viettää kesänsä? Käännytään vasemmalle, torin eloisaan vilinään. No, ei käännytä oikealle. Ei eteenpäin. Tori on vasemmalla. Jos astut taakse, niin putoat mereen. Ole varovainen. Mikä vilske, voi kuinka hauskaa! Kauppatori sijaitsee Eteläsatamassa Esplanadin puiston päässä. Se on houkutellut ostoksille jo 1700-luvulta lähtien. Kojuissa myydään perinteisiä toriherkkuja, mutta myös käsitöitä ja matkamuistoja. Torivuoden kohokohta on lokakuussa järjestettävät silakkamarkkinat, joka on Helsingin vanhin perinnetapahtuma. Kauppatorilta on lauttayhteys Suomenlinnaan ja kesäisin torilta lähtee vesibusseja kiertoajelulle Helsingin edustalle. Käännytään taas vasemmalle. Mitähän siellä mahtaa näkyä? Oikealle on nyt väärä suunta. Ei, älä katso sinne. Taakse ei ollut tarkoitus katsoa. Juuri näin. Kauppatorin antia täydentää tunnelmallinen Wanha Kauppahalli, jossa on noin 30 kauppiasta. Ruokaostoksilla käynti tässä herkkusuiden paratiisissa voittaa varmasti tylsät supermarketit! Mutta löydätkö sinä Kauppahallin? Napauta sitä. VÄÄRIN: Ei, sitä en tarkoittanut. Kauppahalli on aivan edessämme, keskellä kuvaa. Tuo punainen tiilirakennus, jota koristaa vaaleat kuviot. OIKEIN: Oikein. Se on Kauppahalli. Voit käydä siellä myöhemmin haistelemassa tunnelmaa. Käännytään nyt ympäri, jotta näet, mistä käsin Helsinkiä johdetaan ja hallitaan. Ei, vasemmalle. Yritä uudelleen. Ei suoraan, tiput satama-altaaseen.

9 Ei mennä oikealle, sinne jatkamme vasta kohta. Loistavaa! Tämä on Helsingin kaupungintalo. Se valmistui vuonna 1833 hotelli Seurahuoneeksi, joka toimi vuoteen 1913 saakka. Seitsemänkymmentäluvun vaihteessa talo rakennettiin julkisivua ja suurta juhlasalia lukuun ottamatta kokonaan uudelleen. Jatketaan matkaa vasemmalle. Ei, emme ole menossa tien yli Pohjoisesplanadille vaan Esplanadin puistoon. Älähän palaa oikealle. Siellähän on Kauppatori, jolla jo oltiin. Eipäs peruuteta merta kohti. Hienoa. Kauppatorin Esplanadin puiston puoleista päätä hallitsee Havis Amanda, merenneito, joka päätti jättää veden valtakunnan ja astua maihin. Havis Amanda, "Manta", on meren rannalla sijaitsevan Helsingin sielu, Itämeren tytär. Se on vappuisin opiskelijoiden juhlinnan kohde: Manta saa ylioppilaslakin ja osansa samppanjasuihkusta. Veistos syntyi suomalaisen Ville Vallgrenin Pariisin ateljeessa vuonna Tytön hahmo symboloi Helsinkiä ja sen syntyä. Jatketaan suoraan eteenpäin Esplanadin puistoon. No, älä mene vasemmalle. Ei, ei oikealle. Ethän halua lähteä reittiä takaisinpäin? Vai haluatko? Minä olen menossa suoraan, johonkin puistoon levähtämään. Onpas täällä kivan näköistä. Kaupungin sydämessä, Pohjoisesplanadin ja Eteläesplanadin välissä sijaitseva Esplanadin puisto Espa - on kulttuurihistoriallinen paikka. Se on sekä matkailijoiden että helsinkiläisten suosima kävely- ja rentoutumispaikka. Kesäisin puiston esiintymislavalta kaikuu musiikki, talvisin puistoa valaisevat sadat koristelamput. Ravintola Kappelilla, joka sijaitsee puiston torin puoleisessa päässä, on pitkät perinteet. Näetkö tuon ravintolan terassin vasemmalla puolellasi? Se on ravintola Kappeli. Me jatkamme kuitenkin vielä hieman eteenpäin. Ei, ei mennä sinne. Ei tuonne. Älähän nyt palaa Kauppatorille. Hyvä, hienoa. Puiston keskellä on Runebergin patsas. Näetkö patsaan? Napauta sitä. VÄÄRIN: Ei, tuota en tarkoita. Katso, suoraan edessäsi on ihmishahmo

10 punaisella graniittijalustalla. Se on Runebergin patsas. Napauta sitä. OIKEIN: Loistavaa, tuo on Runebergin patsas. Lämpiminä päivinä ja iltoina Espan nurmikot täyttyvät piknikillä olevista nuorista. Tule, liitytään mekin joukkoon ja nautitaan keskipäivän lämpimästä auringosta.

Rautatieasemalta Unioninkadulle

Rautatieasemalta Unioninkadulle Rautatieasemalta Unioninkadulle (OSA 1) Hei, hauska tavata. Seisomme nyt yhdellä Helsingin rautatieaseman laitureista. Mutta eiköhän lähdetä katsomaan, mitä kaikkea Helsingissä voi nähdä ja kokea. Kuuntele

Lisätiedot

Vanhalta Suurtorilta Tuomiokirkolle

Vanhalta Suurtorilta Tuomiokirkolle Vanhalta Suurtorilta Tuomiokirkolle (OSA 2) Hei, hauska nähdä! Nyt olemme Vanhalla Suurtorilla. Tämä oli vuosisatojen ajan Turun kaupungin, ja jopa ehkä koko Suomen tärkein kauppapaikka. Kaikki tavara,

Lisätiedot

Kansallismuseolta Linnanmäelle

Kansallismuseolta Linnanmäelle Kansallismuseolta Linnanmäelle (OSA 4) Terve! Tulimme juuri tuosta edessämme olevasta rakennuksesta ulos. Tuon Suomen kansallismuseon näyttely oli kyllä uskomattoman mielenkiintoinen ja kahvilan terassilla

Lisätiedot

Aboa Vetus&Novasta Vanhalle Suurtorille

Aboa Vetus&Novasta Vanhalle Suurtorille Aboa Vetus&Novasta Vanhalle Suurtorille (OSA 1) Hei ja lämpimästi tervetuloa Turkuun! Teemme kohta pienen kävelykierroksen Turun vanhassa keskustassa. Ilmakin tuntuu suosivan meitä! Aurinko lämmittää mukavasti

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Ecolier, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos

Lisätiedot

Osoite: Asema-aukio, 00100 Helsinki

Osoite: Asema-aukio, 00100 Helsinki Osoite: Asema-aukio, 00100 Helsinki 1. Mitä rautatieaseman pääsisäänkäynnin molemmilla puolilla on? Vastaus: Neljä miesveistosta, jotka pitelevät maapallolamppuja. 2. Mitä rautatieaseman molemmilla puolilla

Lisätiedot

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6 Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6 3 pisteen tehtävät 1) Mikä on pienin? A) 2 + 0 + 0 + 8 B) 200 : 8 C) 2 0 0 8 D) 200 8 E) 8 + 0 + 0 2 2) Millä voidaan korvata, jotta seuraava yhtälö

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

JULKAISIJA. Eduskuntatiedotus TAITTo JA KUvITUKSeT. Hanna Lahti / Huomen GDI

JULKAISIJA. Eduskuntatiedotus TAITTo JA KUvITUKSeT. Hanna Lahti / Huomen GDI SUOMEKSI JULKAISIJA Eduskuntatiedotus 2017 TAITTo JA KUvITUKSeT Hanna Lahti / Huomen GDI Hei, mitä täällä tapahtuu? Äiti? Eipäs kun opettaja. Kuka näistä asioista päättää? Ei, vaan kansanedustajat! Mihin

Lisätiedot

Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012

Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012 Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012 Alvar Aallon jalanjäljillä Lähdimme Kirstin kanssa kahden tutustumaan junakyydillä Jyväskylän elämään, maisemiin ja ihmisiin. Jyväskylä on minulle nuoruudestani tuttu

Lisätiedot

KOKOUKSET JA TAPAHTUMAT TAPAAMISIIN BULEVARDILLA

KOKOUKSET JA TAPAHTUMAT TAPAAMISIIN BULEVARDILLA KOKOUKSET JA TAPAHTUMAT TAPAAMISIIN BULEVARDILLA Tervetuloa Klaus K -hotelliin. Tee hyvä päätös, tule Bulevardille Merkittävällä kadulla on aina maamerkki, talo jonka kaikki tietävät. Bulevardilla Klaus

Lisätiedot

7 Uusi imago [ 44 ] [ 45 ]

7 Uusi imago [ 44 ] [ 45 ] Ville Haapasalo Ville Haapasalo (s. 1972) on Venäjällä suureen suosioon noussut suomalainen näyttelijä ja julkisuuden henkilö. Viime vuosina hän on tullut tunnetuksi myös Suomessa ja muissa pohjoismaissa

Lisätiedot

AALTO-passi. Oma nimi:

AALTO-passi. Oma nimi: AALTO-passi Oma nimi: Kiertele Aalto-keskuksessa ulkona ja niissä sisätiloissa, jotka ovat avoinna. Etsi kuvista näkyvät kohdat. Kun löydät kohteen ja keksit vastauksen kysymyksiin, piirrä rasti kuvan

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka 3 pisteen tehtävät Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 1. Missä kenguru on? (A) Ympyrässä ja kolmiossa, mutta ei neliössä. (B) Ympyrässä ja neliössä, mutta ei kolmiossa. (C) Kolmiossa ja neliössä, mutta

Lisätiedot

Tiedonkeruuaika kirjekyselyssä hengen otanta

Tiedonkeruuaika kirjekyselyssä hengen otanta Katajanokka-Kruunuhaka K k käyttäjäkysely 010 1 Yleistä Tiedonkeruuaika kirjekyselyssä 1.9.-1.11.010 1000 hengen otanta Samaan aikaan Internetissä Digium-kysely Vastauksia saatiin yhteensä 8 - Otantakyselyyn

Lisätiedot

Matkaraportti: Italia

Matkaraportti: Italia Matkaraportti: Italia Noora Heikkonen Vietimme Italiassa neljä viikkoa ja viisi päivää. Tässä ajassa ehdimme tutustua sekä asuinkaupunkiimme Padovaan että muihinkin Pohjois- Italian tunnetuimpiin kaupunkeihin.

Lisätiedot

Kenguru 2014 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 7 ja Pakilan ala-aste

Kenguru 2014 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 7 ja Pakilan ala-aste (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 7 ja Pakilan ala-aste NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

Asuinalue (ruskea tausta) Kalatori Viljatori

Asuinalue (ruskea tausta) Kalatori Viljatori Carcassonne Die Stadt Pelin osat: 70 muuria 2 lyhyttä muuria (käytetään portin vieressä silloin kun tavallinen muuri olisi liian pitkä) 12 tornia 1 portti 32 asukasta - 4 eri väriä 2 kangaspussia kaupunkilaattojen

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

KOTIHARJUN SAUNAYHDISTYS ry

KOTIHARJUN SAUNAYHDISTYS ry To 17. Su 20.5.2012 Saunaretki Karjalaan Sivu 1 / 14 Kotiharjun Saunayhdistys ry:n perinteinen kevätretki Karjalan maisemiin ja sen saunoihin. Entistä Suomea. Heino Tours Finland, Kotka. Venäjän puolella.

Lisätiedot

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 3 pisteen tehtävät 1. Miettisen perhe syö 3 ateriaa päivässä. Kuinka monta ateriaa he syövät viikon aikana? A) 7 B) 18 C) 21 D) 28 E) 37 2. Aikuisten pääsylippu

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu SAUNASEURA 29.9.2013 2/10

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu SAUNASEURA 29.9.2013 2/10 SAUNASEURA 29.9.2013 1/10 4. NUORGAMIN RUSKAPUNKKU AIKA: Su 8.9. pe 13.92013 PAIKKA: Nuorgam, Pulmankijärvi ja Norja SaunaMafia ry:n jäsenten yksityinen vierailu Jouni Tetrin mökille Nuorgamin Pulmankijärvelle

Lisätiedot

REITTIANALYYSI MILA SPECIAL 1 SÖRNÄINEN, KATRI VALAN PUISTO

REITTIANALYYSI MILA SPECIAL 1 SÖRNÄINEN, KATRI VALAN PUISTO REITTIANALYYSI MILA SPECIAL 1 SÖRNÄINEN, KATRI VALAN PUISTO 18.11.2014 RTM Antti Vainio SININEN ON LYHYEMPI AAVISTUKSEN, MUTTA KAITEEN YLI HYPPÄÄMINEN JA PORTAAT HIDASTAVAT TODELLA PALJON. HITAAMPI VAIHTOEHTO

Lisätiedot

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta Kevätretki Maltalle 23 27.4.2017 Matkalla nähdään pääsaaren lisäksi Gozon vihreämpää luontoa ja tutustutaan monipuolisesti historiaan ja nähtävyyksiin. Saaren etelä-osan retkellä nähdään mm. Zurrieq laakso

Lisätiedot

BULEVARDI 21, HELSINKI

BULEVARDI 21, HELSINKI BULEVARDI 21, HELSINKI WWW.BULEVARDI21.FI Sekä rosoinen että kodinomainen JA RIPAUS INDUSTRIAL TWISTIÄ BLVRD21 on oiva esimerkki urbaanista arkkitehtuurista. Se on sopivan rouhea ilman liikaa kiillotettua

Lisätiedot

Helsingin tuomiokirkko Kesä 2013

Helsingin tuomiokirkko Kesä 2013 Helsingin tuomiokirkko Kesä 2013 Taas kukkasilla kukkulat, oi Herra, kaikki vyötät ja laumat lukemattomat taas laitumilla syötät. Näin kaikki maa nyt iloissaan sinulle laulaa kiitostaan, julistaa kunniaasi.

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

Löydä päivävaelluksen hauskuus

Löydä päivävaelluksen hauskuus Päivävaelluksen suunnittelu FValitse jokin hauska ja mielenkiintoinen retkikohde. Jos liikutte ryhmänä, ota muut huomioon retkikohteen valinnassa. FOta selvää vaellusreitin pituudesta ja siitä, kuinka

Lisätiedot

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK 1 Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK Oulu ennen ja nyt Tätä materiaalia voi käyttää apuna esimerkiksi historian tai kuvataiteiden opinnoissa. Tehtävät sopivat niin yläasteelle kuin

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

BULEVARDI 21, HELSINKI

BULEVARDI 21, HELSINKI WWW.BULEVARDI21.FI Sekä rosoinen että kodinomainen JA RIPAUS INDUSTRIAL TWISTIÄ BLVRD21 on oiva esimerkki urbaanista arkkitehtuurista. Se on sopivan rouhea ilman liikaa kiillotettua pintaa. Se saa olon

Lisätiedot

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Joulukuun pakkaset jäivät taakse, kun laskeuduin kuuden tunnin lentomatkan jälkeen Las Palmasin lentokentälle. Kenttäpalvelut toimivat

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS

KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS Visit Helsinki / Esko Jämsä ALVAR AALTO JA FINLANDIA-TALO KAKSI SUOMALAISEN DESIGNIN LEGENDAA Maailmankuulun arkkitehti Alvar Aallon (1898 1976) suunnittelema

Lisätiedot

1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.04 Erillispientalojen korttelialue. 12.01 3 m kaava-alueen rajan ulkopuolella oleva viiva.

1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.04 Erillispientalojen korttelialue. 12.01 3 m kaava-alueen rajan ulkopuolella oleva viiva. Määräysnumero Ulkoasu 0.9 selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA MÄÄRÄYKSET SÄÄKSVUORI: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.04 Erillispientalojen korttelialue. 5.02 Lähivirkistysalue. 12.01

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari. RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen

Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari. RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari 28.12.2014 RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen K-1 Punainen reitti on hieman pidempi, mutta lähtö seuraavalle rastille on sujuvampi Sininen reitti on hieman

Lisätiedot

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy.

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. 1 1874 perustettu Hangon kaupunki on pikkukaupunki sanan kaikkein parhaimmassa merkityksessä. Rennosti ylellinen Suomen Etelä tarjoaa kiehtovan historian,

Lisätiedot

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää KADUILLA, PUISTOISSA 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää 2. Omissa, vieraissa kämpissä yksin tai ystävän kanssa aamuun

Lisätiedot

Aili Paju. Tietäjänainen

Aili Paju. Tietäjänainen Aili Paju Tietäjänainen ISBN 978-952-99961-1-7 Auri-Julkaisut Vironkielinen alkuperäisteos: Teadjanaine, Tartto 2005 Suomennos: Heikki Juutilainen Kansi: Tuula-Maria Kangaslampi Kirjapaino: Offset Center,

Lisätiedot

JOKIKATU 2 EKSPONENTIAALISIA MAHDOLLISUUKSIA

JOKIKATU 2 EKSPONENTIAALISIA MAHDOLLISUUKSIA JOKIKATU 2 EKSPONENTIAALISIA MAHDOLLISUUKSIA JOEN VARRELLA Turun suurin ja vaikuttavin maamerkki Aurajoki todisti aitiopaikalta kun kauppias Victor Alexander Reims perusti viinanjalostustehtaan joen upealle

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Ohessa olemme pyrkineet heijastamaan joitakin tapahtumia ja tunnelmia sukuseuran matkasta. Lyhyellä matkakertomuksellamme tahdomme jakaa hauskan ja antoisan matkamme

Lisätiedot

Eteläesplanadi 8. Helsinki ydinkeskusta

Eteläesplanadi 8. Helsinki ydinkeskusta Eteläesplanadi 8 Helsinki ydinkeskusta Vuoden 2016 lopussa vapautuva arvokiinteistö Helsingin ydinkeskustassa. Uuden käyttäjän tarpeen mukaan muunneltavia toimistotiloja 50 300 henkilön organisaatiolle.

Lisätiedot

18 JAN SEDERHOLMIN SIJOITTAMAA REIKÄÄ, JA SE ON VASTA ALKUA. KÄÄNNÄ SIVUA JA NÄE LISÄÄ.

18 JAN SEDERHOLMIN SIJOITTAMAA REIKÄÄ, JA SE ON VASTA ALKUA. KÄÄNNÄ SIVUA JA NÄE LISÄÄ. 18 JAN SEDERHOLMIN SIJOITTAMAA REIKÄÄ, JA SE ON VASTA ALKUA. KÄÄNNÄ SIVUA JA NÄE LISÄÄ. PARAS PALVELU 2007 GOLF DIGEST -LEHTI PAY & PLAY PREMIUM Minämäki Aura Masku Naantali Kultaranta Golf Turku Sauvo

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue Erillispientalojen korttelialue m kaava-alueen rajan ulkopuolella oleva viiva.

1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue Erillispientalojen korttelialue m kaava-alueen rajan ulkopuolella oleva viiva. Määräysnumero Ulkoasu 0.9 selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA - MÄÄRÄYKSET: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.04 Erillispientalojen korttelialue. 5.02 Lähivirkistysalue. 12.01 3 m kaava-alueen

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

KYSELY LAHDEN KESKUSTASTA Raportti karttakyselyn tuloksista

KYSELY LAHDEN KESKUSTASTA Raportti karttakyselyn tuloksista KYSELY LAHDEN KESKUSTASTA Raportti karttakyselyn tuloksista Kevytkooste 29.5.2017 Lahden kaupunki, kaupunkiympäristön palvelualue Maankäyttö ja aluehankkeet Lahtelaiset kartoittivat keskustaa Lahden keskustan

Lisätiedot

Antaudu. Osa työpajoistamme sopii pidettäväksi myös teidän omissa tiloissanne.

Antaudu. Osa työpajoistamme sopii pidettäväksi myös teidän omissa tiloissanne. Ota hetki vapaata päästä kiireestä irti Antaudu tee tilaa ajatuksille Luovuus saa meistä kaikista enemmän irti. Luova käsillä tekeminen piristää pitkän kokouspäivän tai tuo pikkujouluihin mukavaa yhdessä

Lisätiedot

KIRJE POSTILAATIKKOON LOPUKSI

KIRJE POSTILAATIKKOON LOPUKSI SISÄLTÖ Viipurin evankelisluterilainen tuomiokirkko Ravintola Espilä Kauppatori ALKUSANAT SISÄLTÖ JOHDANTO KIRJE VIIPURISTA SYYSKUSSA 1939 SAAPUMINEN VIIPURIIN Rautatieasema Linja-autoasema Viipurin linna

Lisätiedot

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus!

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Onneksi olkoon odottava isä! Missä olit kun kuulit että sinusta tulee isä? Mitä toiveita / odotuksia / haaveita / pelkoja sinulla on lapseen liittyen? Millainen

Lisätiedot

Kenguru 2017 Student lukio

Kenguru 2017 Student lukio sivu 1 / 9 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saa 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa Venyttelyohje: Jalat 1. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa. Paina lantiota eteen. 2. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja

Lisätiedot

URBAANI TOIMISTOTALO BULEVARDI 21. Bulevardi 21, Helsinki

URBAANI TOIMISTOTALO BULEVARDI 21. Bulevardi 21, Helsinki URBAANI TOIMISTOTALO BULEVARDI 21 Bulevardi 21, 00120 Helsinki KUPARISTA ROUHEUTTA JA NYKYIIKKAA Rakennus valmistui 1961 arkkitehti Niilo Kokon signeeraamien piirustusten mukaan. Kiinteistö on oiva esimerkki

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään

Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään Koulun tutustumispäivä Vinkkejä opettajalle Varaa oppilaille lyijykynät, kumit ja puuvärit (keltainen, sininen, punainen, ruskea). Kouluun ja omaan uuteen

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Liikuntaohjelma: viikot 1-6

Liikuntaohjelma: viikot 1-6 Liikuntaohjelma: viikot 1-6 Tässä on erinomainen koko kehoa hyödyntävä liikuntaohjelma, joka tarkoitettu aloittelijoille. Se sopii täydellisesti normaaliin elämäntyyliin, sillä voit harjoitella koska sinulle

Lisätiedot

Matkustaminen Liikkuminen

Matkustaminen Liikkuminen - Sijainti Olen eksyksissä. Et tiedä missä olet. Voisitko näyttää kartalta missä sen on? Tietyn sijainnin kysymistä kartalta Mistä täällä on? Tietyn rakennuksen / n sijainnin tiedustelu...wc?...pankki

Lisätiedot

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 3 pisteen tehtävät 1) Mikä on pienin? A) 2 + 0 + 0 + 8 B) 200 : 8 C) 2 0 0 8 D) 200 8 E) 8 + 0 + 0 2 2) Millä voidaan korvata, jotta seuraava yhtälö olisi

Lisätiedot

Asemakaavamääräykset Sääksvuori, korttelit 61 ja 62, kaavatunnus 28:010 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET:

Asemakaavamääräykset Sääksvuori, korttelit 61 ja 62, kaavatunnus 28:010 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: Asemakaavamääräykset Sääksvuori, korttelit 61 ja 62, kaavatunnus 28:010 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. Erillispientalojen korttelialue. Lähivirkistysalue.

Lisätiedot

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN MÖKILLE SAMMALNIEMEEN Lähde kaupungin kiireestä Sammalniemen luontoon viettämään unohtumaton loma! Raision Seudun Lasten Tuen mökki on avoinna ympärivuoden, mökki sijaitsee Juupajoella Sammalniemen leirikeskuksen

Lisätiedot

SU p Ateneumin taidemuseo, p Didrichsenin taidemuseo,

SU p Ateneumin taidemuseo, p Didrichsenin taidemuseo, TAIDEMUSEOT Amos Andersonin taidemuseo, 1117 1117 p. 09684 4460 Ateneumin taidemuseo, p. 0294 500 401 1017 1017 Didrichsenin taidemuseo, 1118 1118 p.010 2193 970 EM Espoon modernin taiteen taidemuseo +

Lisätiedot

Suojellaan yhdessä meriämme!

Suojellaan yhdessä meriämme! Suojellaan yhdessä meriämme! Hei! Minä olen merikilpikonna Sammy. Elämäni on yhtä seikkailua! Voin elää jopa 150-vuotiaaksi ja ehdinkin joutua elämäni aikana mitä jännittävimpiin tilanteisiin. Jo munasta

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Matkustaminen Liikkuminen

Matkustaminen Liikkuminen - Sijainti Olen eksyksissä. Et tiedä missä olet. Voisitko näyttää kartalta missä sen on? Tietyn sijainnin kysymistä kartalta Mistä täällä on? Tietyn rakennuksen / n sijainnin tiedustelu...wc?...pankki

Lisätiedot

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5 Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5 3 pisteen tehtävät 1) Miettisen perhe syö 3 ateriaa päivässä. Kuinka monta ateriaa he syövät viikon aikana? A) 7 B) 18 C) 21 D) 28 E) 37 2) Aikuisten

Lisätiedot

Scratch ohjeita. Perusteet

Scratch ohjeita. Perusteet Perusteet Scratch ohjeita Scratch on graafinen ohjelmointiympäristö koodauksen opetteluun. Se soveltuu hyvin alakouluista yläkouluunkin asti, sillä Scratchin käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Scratch

Lisätiedot

helsingin kaupungintalokortteli Leijona

helsingin kaupungintalokortteli Leijona helsingin kaupungintalokortteli Leijona 3 Leijona-kortteli a Helsingin kaupungintalo entinen Hotelli Seurahuone b Juhlasali c Kaupungin valtuuston istuntosali d Empiresali e Bockin talo f Burtzin ja Helleniuksen

Lisätiedot

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT sivu 1 / 10 3 pistettä 1. Kuinka monta pilkkua kuvan leppäkertuilla on yhteensä? (A) 17 (B) 18 (C) 19 (D) 20 (E) 21 Ratkaisu: Pilkkuja on 1 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 + 3 + 2 + 3 + 3 = 19. 2. Miltä kuvan pyöreä

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: AGILITYN KOULUTUSPÄIVÄ Radan lukutaito (LUENTOPAIKKA), Sunnuntai klo 12.00

HELSINKI, Konala: AGILITYN KOULUTUSPÄIVÄ Radan lukutaito (LUENTOPAIKKA), Sunnuntai klo 12.00 HELSINKI, Konala: AGILITYN KOULUTUSPÄIVÄ Radan lukutaito (LUENTOPAIKKA), Sunnuntai 30.07.2017 klo 12.00 KOULUTUSPÄIVÄN SISÄLTÖ: Agilityn koulutuspäivä Agilityradan suorittaminen puhtaasti loppuun asti

Lisätiedot

Kertoja: Kirjatin Mediamatka. Aloita valitsemalla yksinpeli tai ryhmäpeli ohjaajan kanssa.

Kertoja: Kirjatin Mediamatka. Aloita valitsemalla yksinpeli tai ryhmäpeli ohjaajan kanssa. OSA 1: INTRO Kertoja: Kirjatin Mediamatka. Aloita valitsemalla yksinpeli tai ryhmäpeli ohjaajan kanssa. Klikataan version valintakuvaa (ryhmäpeli) ja siirrytään eteenpäin Kertoja: Ryhmäpeli on tarkoitettu

Lisätiedot

Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5

Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.04 Erillispientalojen korttelialue.

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.04 Erillispientalojen korttelialue. Määräysnumero Ulkoasu selitys 0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.04 Erillispientalojen korttelialue. 5.01 Puisto. 5.02 Lähivirkistysalue. 7.09

Lisätiedot

Muodon 3. osa. liike lantion

Muodon 3. osa. liike lantion Muodon 3. osa Liikkeen Yin -osa Liikkeen Yang osa K = I tai II osan kertausta periaate nro periaate nro liike lantion loppusuunta huomioita 60 Kanna tiike- 187 pallo kanna tiikeri vuorelle KA ri vuorelle

Lisätiedot

Reittianalyysi Osakilpailu 8 Eurajoki, Kaharinmäki. RTM Riku Juhala ja Saku Asikainen

Reittianalyysi Osakilpailu 8 Eurajoki, Kaharinmäki. RTM Riku Juhala ja Saku Asikainen Reittianalyysi Osakilpailu 8 Eurajoki, Kaharinmäki 16.3.2014 RTM Riku Juhala ja Saku Asikainen K-1 Heti alussa tarkkavaisuutta! Punainen reitti on lyhin ja tässä tapauksessa myös nopein reitti. Selkeä

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa.

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. www.acravintolat.fi ARTS & CRAFTS RESTAURANTS OY:N ASIAKKAAT VOIVAT NAUTTIA NYKYAJAN MUKAVUUKSISTA MENNEEN AJAN HENGESSÄ. www.acravintolat.fi

Lisätiedot

Kansainvälinen neulontapäivä 12.6.2010 Taito Helskyssä!

Kansainvälinen neulontapäivä 12.6.2010 Taito Helskyssä! Kansainvälinen neulontapäivä 12.6.2010 Taito Helskyssä! Vaaleanvihreä patalappu asuu nyt Kruununhaassa Meritullinkadulla, vanhan jugendtalon sisäpihalle antavan huoneiston keittiössä. Lappu roikkuu kavereineen

Lisätiedot