Unioninkadulta Kauppatorille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Unioninkadulta Kauppatorille"

Transkriptio

1 Unioninkadulta Kauppatorille (OSA 2) Hei, hauska nähdä taas. Istuimme juuri tuolla Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan puutarhassa ja nautimme lämpimästä kesäpäivästä. Mutta lähdetäänpäs pienelle kävelylenkille tutustumaan Helsingin historialliseen keskustaan, Suurtoriin ja Kauppatoriin. Kuuntele ohjeitani ja napauta pyytämiäni asioita. Napauta nyt Start-nappulaa. Jatketaan vielä hetken tätä Unioninkatua suoraan. Napauta nuolta eteenpäin. Hei, ei käännytä takaisin. Olemme tulleet Kirkkokadulle, jonka päässä näkyy Fabianinkadulla sijaitseva harmaakivinen rakennus. Se on yliopiston kielikeskuksen rakennus, ja sen vieressä oikealla on yliopiston oppimiskeskus Aleksandria. Napauta nuolta uudelleen, sillä tämä ei ole oikea suunta. Opiskelijat ja nuoret parit käyvät usein juomassa kahvia ja syömässä eväitä tuomiokirkon takaosan suojaisissa syvennyksissä, jos etuosan portailla on liian tuulista tai meluisaa. Mutta me jatkamme vielä yhden korttelin verran eteenpäin, eli yritä uudelleen. Oikein. Olemme tulleet Rauhankadun risteykseen, josta käännymme oikealle. Ei, ei. Ei mennä vasemmalle. Hups, nyt emme jatkakaan enää suoraan. Oho, ethän halua nyt lähteä takaisin. Loistavaa, juuri näin. Jatkamme eteenpäin kadun varjoisaa puolta pitkin. Kuljemmeko siis kadun oikeaa vai vasenta puolta? Napauta kadun varjoisaa puolta. VÄÄRIN: Ei, nyt valitsit väärin. Napauta sitä jalkakäytävää, joka on varjossa, siis oikealla puolella katua. OIKEIN: Juuri niin. Hyvä. Varjossa, eli kadun oikealla puolella, on mukavampaa kulkea, kun lämpömittarin lukemat lähestyvät kolmeakymmentä astetta. Jatkamme eteenpäin. Kävellään hetken aikaa suoraan Rauhankatua pitkin. Hei, ei käännytäkään oikealle. Hups, tämä on väärä suunta.

2 Ei, ei Meidän ei ole tarkoitus mennä sinne. Mainiota. Kadun toisella puolella näkyy Kansallisarkisto. Sen jonka katolla on historian jumalatarta esittävä veistos. Arkisto hankkii Suomen historian kannalta merkityksellisiä asiakirjoja; arkiston vanhin Suomea koskeva asiakirja on vuodelta Napauta jumalatarveistosta, ennen kuin jatkamme matkaa. Jumalattaresta ei näy kuin osa. Katso ylös Kansallisarkiston katolle, pyöreiden pylväiden yläpuolelle. VÄÄRIN: Ei, se ei ole historian jumalatar. Katso taloa tarkkaan. Keskellä on kuusi pyöreää pylvästä. Niiden yläpuolella, katolla, on veistoshahmo. Napauta sitä. OIKEIN: Loistavaa, löysit hänet. Hyvä. Ja matkamme jatkuu eteenpäin. Napauta suoraan osoittavaa nuolta. Höh, älä nyt mene vasemmalle. Ei, ei Ei tuonne. Väärä suunta, yritäpäs uudelleen. Hyvä, valitsit oikein. Käännymme tästä oikealle, Snellmaninkadulle. Katu on saanut nimensä J. V. Snellmanin mukaan. Hän taisteli suomen kielen puolesta ruotsin ylivaltaa vastaan 1800-luvulla. Hänen ansiostaan Venäjän rupla korvattiin Suomen markalla. Napauta oikeanpuoleista nuolta. Hei, ei jatketa suoraan eteenpäin. Oi, ei tänne. Oikealle, ole hyvä. Jaha, taisi olla väärä suunta. Yritä uudelleen. Olemme menossa oikealle. Mainiota, nyt olemme Snellmaninkadulla. Näetkö Snellmanin patsaan? Hänen veistoshahmonsa istuu tuossa kuvan oikeassa laidassa jalustalla. Napauta patsasta. VÄÄRIN: Ei, nyt et osunut ihan oikeaan. Patsas on tummanharmaalla jalustalla kuvan oikeassa laidassa. Yritä vielä kerran. OIKEIN: Hienoa. Se on Snellmanin patsas. Painavatko jalkasi jo? Jatkamme silti eteenpäin. Kohta voimme mennä huilaamaan tuomiokirkon portaille. Napauta suoraan osoittavaa nuolta.

3 Hups, ei, ei. Tämä suunta on väärä. Ei, ei mennä tänne. Takaisinpäin ei ollut tarkoitus mennä, vaan suoraan. Hienoa. Katsopa, tässä on vakavailmeinen J. V. Snellman ihan lähikuvassa. Rakennus Snellmanin takana on Suomen Pankki, joten raskas vastuu painaa valtiomiehen harteita vieläkin. Jatkamme eteenpäin. Napauta vasenta nuolta, jotta pääsemme taas reitillemme kohti tuomiokirkkoa. Ei suoraan, muutenhan törmäämme Suomen Pankkiin. Vasemmalle. Ei oikealle, vaan vastakkaiseen suuntaan. Älä palaa takaisinpäin. Mennään vasemmalle. Hyvä, valitsit oikein. Kävellään suoraan kohti kadun päässä häämöttävää Senaatintoria, vaikka nuoli seinässä kehottaakin kääntymään oikealle. Näetkö tuon valkoisen nuolen sinisellä pohjalla, joka osoittaa poikkitien olevan yksisuuntainen. Napauta liikennemerkkiä. VÄÄRIN: Ei, katso tarkkaan. Oikealla, talon seinässä, on suorakaiteen muotoinen sininen liikennemerkki, jossa on oikealle osoittava valkoinen nuoli. Napauta sitä. OIKEIN: Mainiota. Tuo on yksisuuntaisen tien liikennemerkki. Matkamme jatkuu liikennemerkistä huolimatta suoraan. Napauta suoraan osoittavaa nuolta. Hups, ei lähdetä takaisin Suomen Pankin suuntaan. Yritä uudelleen. Tämä vasen nuoli johtaa meidät väärälle reitille. Oi, jos lähdemme oikealle, niin eksymme reitiltämme. Yritä uudelleen. Loistavaa. Edessäsi näkyvistä matkabusseista voit päätellä, että monet muutkin haluavat tutustua Senaatintoriin. Jatketaan eteenpäin, torille. Ei, ei tänne. Oho, ei tänne vaan suoraan. Jos kävelisit pitkin Hallituskatua, löytäisit tältä rauhalliselta kadulta hevikaraokepaikan. Mutta paikka

4 aukeaa vasta illalla, joten käännytään takaisin Snellmaninkadulle ja jatketaan eteenpäin. Kappas vaan, ehdimmekin jo kiivetä tuomiokirkon portaita ylös. Levätään tässä hetken aikaa. Katsopas, miltä Senaatintori näyttää tuomiokirkon portailta mikä upea näköala kattojen yli Eteläsatamaan saakka. Vastapäätä portaita, torin toisella laidalla, näet 1700-luvulla rakennettuja kauppaporvareiden taloja. Nykyään niissä toimii kauppapaikka Kiseleffin talo ja yksi Helsingin keskustan viehättävimmistä kahviloista, Cafe Engel. Sen sisäpihalla näytetään kesäisin elokuvia. Istahdetaan hetkeksi tuomiokirkon portaille muitten joukkoon. Todennäköisesti pääsemme mukaan jonkun matkailijan ottamaan valokuvaan, sillä tuomiokirkko on luultavasti Suomen kuvatuin rakennus. Jaksatko jo jatkaa? Kävellään kohta torin poikki kohti satamaa. Mutta eräs rakennus näkyy mainiosti täältä rappusilta. Katso vasemmalle. Tämä suunta ei ole oikea, olemme menossa vasemmalle. Ei, ei Ei suoraan. Ei kiivetä enää korkeammalle portaita ylös. Katso vasemmalle. Juuri tänne, hienoa. Tuo sinertävä talo, joka näkyy torin takana viistosti vasemmalla, on Helsingin vanhin kivitalo, Sederholmin talo. Se oli aikoinaan Helsingin edustavin yksityistalo. Rakennusvuoden voit katsoa seinään kiinnitetystä laatasta kun jatkamme matkaa. Laskeudutaan alas portaita. Näytä minulle, että löysit sinisen talon. Napauta sitä. VÄÄRIN: Ei, se ei ole sininen talo. Kuvassa on vain yksi sininen talo kaikkien keltaisten rakennusten keskellä. Napauta sitä. OIKEIN: Aivan oikein. Sehän on siinä komeasti keskellä kuvaa. Jatkamme kohti tuota sinistä Sederholmin taloa ja siitä eteenpäin kohti merenrantaa ja Kauppatoria. Käännytään kuitenkin ihailemaan tuomiokirkon hohtavan valkoista julkisivua ja sen katolla olevia apostolien patsaita. Käännytään ympäri, eli napauta taaksepäin osoittavaa nuolta. Hei, ei. Ei käännytä oikealle. Ei, emme käänny sinne. Hups, vasen on ikävä kyllä nyt väärä suunta.

5 Nyt näemmekin kaksi Helsingin maamerkkiä, kirkon ja Aleksanteri II:n patsaan. Jos pysähdyt tarkastelemaan Aleksanteri II:n patsasta, huomaat, että hallitsija on ikuistettu siviilipuvussa, ilman vallan tunnusmerkkejä. Aleksanteri II oli pidetty hallitsija; hänen kuolinpäivänään patsaalle tuotiin paljon kukkia ja naiset pukeutuivat suruasuun. Veistokset patsaan sivuilla kuvaavat lakia, työtä, rauhaa ja valoa. Tutkittuasi patsasta ja väisteltyäsi muita matkailijoita käännä selkäsi Senaatintorille, niin voimme jatkaa matkaa. Käännytään ympäri, eli napauta nuolta, joka osoittaa taaksepäin. Ei tuonne. Taaksepäin. Tuo ei ole oikea suunta. Ei mennä vasemmalle, vaan taaksepäin. Loistavaa. Olemme nyt Snellmaninkadun, Aleksanterinkadun ja Katariinankadun risteyksessä. Valitse Aleksanterinkatu, jatketaan siis hieman viistosti vasemmalle eteenpäin, napauta silti suoraan osoittavaa nuolta. Hei, ei mennä vasemmalle, sitten olisimme taas Snellmaninkadulla. Emme ole menossa takaisin tuomiokirkolle. Oho, ei oikealle, vaan toiseen suuntaan. Nyt suunta on oikea, hyvä. Jatketaan suoraan eteenpäin. Muista katsoa Sederholmin talon laattaa, joka paljastaa talon iän. Talo on aivan vieressämme, oikealla. Varo! Jalkakäytävällä voi olla ahdasta, sillä vastaan näyttää tulevan innokas matkailijoiden ryhmä. Ei mennä Katariinankadulle. Vasen ei ole nyt sopiva valinta. Ei, älä palaa takaisinpäin. Jatketaan suoraan. Hienoa, tämä on oikea suunta. Muistitko katsoa seinälaatasta, kuinka vanha Sederholmin talo on, kun kävelimme sen ohi. Etkö? No, minä muistin. Laatassa luki Ylitämme tien Helenankadun ja Aleksanterinkadun risteyksessä. Helenankatu ja Katariinankatu, joka oli tuo aikaisempi poikkikatu, kuuluvat Helsingin historialliseen keskustaan. Molemmat johtavat Kauppatorille ja niillä kävellessään voi melkeinpä aistia entisaikojen helsinkiläisten elämänmenon. Ihan kuin aikakone olisi siirtänyt meidät 150 vuotta taaksepäin. Me jatkamme kuitenkin tukevasti nykyajassa, ja eteenpäin. Napauta siis suoraan osoittavaa nuolta. Hups, vasen oli väärä valinta. Tätä kautta palaisimme takaisin Senaatintorille. Mutta siellähän olimme juuri. Yritä uudelleen.

6 Ei, tämä on tuo äsken mainitsemani Helenankatu. Sinulla taitaakin olla kiire Kauppatorille Pieni lenkki on vielä jäljellä. Meidän on jatkettava suoraan. Hyvä. Olemme jo melkein Aleksanterinkadun päässä, matka kohti Kauppatoria ei ole enää pitkä. Tulemme pian Ritarihuoneen puiston kohdalle. Vilkaise samalla kun kuljet eteenpäin, miltä Ritarihuone näyttää täältä Aleksanterinkadulta käsin. Napauta suoraan osoittavaa nuolta. Ei oikealle. Siinähän on vain seinä, suoraan kiitos. Hups, älä katso taaksesi vaan kävellään suoraan. Ei, ei, ei tänne. Juuri tänne halusin sinun katsovan, hienoa. Tämä rakennus on Ritarihuone. Talo valmistui aikoinaan aatelissäädyn kokouspaikaksi. Sen komean juhlasalin seinällä on nähtävissä Suomen aatelissukujen vaakunat. Nykyisin Ritarihuoneella pidetään erityisesti kamarikonsertteja. Jatketaan eteenpäin, jotta pääsemme Mariankatua pitkin Kauppatorille. Napauta suoraan osoittavaa nuolta. Ei, ei mennä vasemmalle. Ei, ei. Ei oikealle. Hups, älä peruuta takaisinpäin. Loistavaa. Tässä olemme Mariankadun ja Aleksanterinkadun risteyskohdassa. Katso, tuolla aivan edessämme näkyy jo hieman mertakin. Napauta Kanavarannan laiturissa kiinni olevia purjeveneitä. VÄÄRIN: Hei, nyt et osunut oikeaan. Katso, suoraan edessäsi näkyy merellä muutama vaalea alus, napauta aluksia, eli purjeveneitä. OIKEIN: Loistavaa, juuri noita purjeveneitä tarkoitin. Me emme kyllä lähde siihen suuntaan. Se on muuten Katajanokka, mikä siellä näkyy. Me käännymme tästä oikealle kohti Kauppatoria. Ei lähdetä sinne päin. Ei, tuo suunta ei ole oikea. Väärä suunta. Tämä on kyllä Mariankatu, mutta tori on vastakkaisessa suunnassa. Kun napautat oikeanpuoleista nuolta, niin pääsemme oikeaan suuntaan.

7 Juuri näin, hienoa. Toria ei vielä näy, vaan taas hieman merta. Työmaakyltin takana näkyy myös upea valkoinen matkustaja-alus. Oletko seilannut jo joskus sellaisella aluksella kohti Tukholmaa tai Tallinnaa? Näytä minulle, mistä työmaakyltistä puhuin. VÄÄRIN: Ei, katso kuvan oikealle puolelle. Siellä on kolmio, jossa on punainen kehys ja oranssilla pohjalla musta ihmishahmo tasoittamassa tietä. Se on työmaasta ilmoittava tiekyltti. Napauta sitä. OIKEIN: Loistavaa, juuri tuota oranssinpunaista kolmiota tarkoitin. Jatketaan nyt eteenpäin. Napauta suoraan osoittavaa nuolta. Ei, ei käännytä oikealle. Hei, äläpä mene sinne. Ollaan jo ihan loppusuoralla, ei nyt enää kannata peruuttaa. Mainiota. Nyt olemme Päävartiontorilla. Vasemmalla näkyvä rakennus on arkkitehti Alvar Aallon vuonna 1961suunnittelema metsäyhtiö Enson pääkonttori. Sen tieltä purettiin 1800-luvun uusrenessanssityyliä edustanut rakennus, joka punatiilisenä sopi hyvin Uspenskin katedraalin eteen. Voit ehkä ymmärtää, miksi helsinkiläiset eivät ole erityisen ihastuneita tähän Aallon luomukseen. Käännytään vasemmalle katsomaan, mikä rakennus näkyy Katajanokan kukkulalla. Älä katso oikealle, vaan vasemmalle. Ei eteen, vaan vasemmalle. Taakse ei ole nyt tarkoitus katsoa. Hyvä! Punatiilinen, kultakupolinen Uspenskin katedraali on Länsi-Euroopan suurin ortodoksinen kirkko. Katedraalin kupolit saavat pikkuhiljaa uuden kultauksen. Onkohan kirkon korjaus nyt jo valmis? Kirkon alapuolella on kupolien mukaan nimetty gourmet-ravintola Kultainen Sipuli. Käännytään nyt katsomaan taakse. Nyt katsot väärään suuntaan. Tämä suunta ei ole oikea. Ei, älä katso tänne. Aivan oikein. Nyt olemme saapuneet Pohjoisesplanadille. Jatketaan eteenpäin Kauppatorille. Siellä voimme ihailla yhtä Suomen kuuluisimpaa rakennusta. Napauta suoraan osoittavaa nuolta.

8 Hups, tämä oli väärä valinta. Ei, ei. Ei vasemmalle. No, juurihan me sieltä suunnasta tultiin. No niin. Tämä vuonna 1820 valmistunut rakennus on toiminut mm. Venäjän keisarin majapaikkana hänen Helsingin käynneillään. Se toimi myös sotasairaalana I maailmansodan aikana. Presidentinlinnaksi se kunnostettiin vuonna 1921, ja nykyään se on Tasavallan presidentin edustustila. Tiedät, että presidentti on paikalla, jos linnan lipputangossa liehuu Suomen lippu. Tällä hetkellä presidentti on siis poissa kaupungista. Olisiko hän esimerkiksi Kultarannassa, missä hän viettää kesänsä? Käännytään vasemmalle, torin eloisaan vilinään. No, ei käännytä oikealle. Ei eteenpäin. Tori on vasemmalla. Jos astut taakse, niin putoat mereen. Ole varovainen. Mikä vilske, voi kuinka hauskaa! Kauppatori sijaitsee Eteläsatamassa Esplanadin puiston päässä. Se on houkutellut ostoksille jo 1700-luvulta lähtien. Kojuissa myydään perinteisiä toriherkkuja, mutta myös käsitöitä ja matkamuistoja. Torivuoden kohokohta on lokakuussa järjestettävät silakkamarkkinat, joka on Helsingin vanhin perinnetapahtuma. Kauppatorilta on lauttayhteys Suomenlinnaan ja kesäisin torilta lähtee vesibusseja kiertoajelulle Helsingin edustalle. Käännytään taas vasemmalle. Mitähän siellä mahtaa näkyä? Oikealle on nyt väärä suunta. Ei, älä katso sinne. Taakse ei ollut tarkoitus katsoa. Juuri näin. Kauppatorin antia täydentää tunnelmallinen Wanha Kauppahalli, jossa on noin 30 kauppiasta. Ruokaostoksilla käynti tässä herkkusuiden paratiisissa voittaa varmasti tylsät supermarketit! Mutta löydätkö sinä Kauppahallin? Napauta sitä. VÄÄRIN: Ei, sitä en tarkoittanut. Kauppahalli on aivan edessämme, keskellä kuvaa. Tuo punainen tiilirakennus, jota koristaa vaaleat kuviot. OIKEIN: Oikein. Se on Kauppahalli. Voit käydä siellä myöhemmin haistelemassa tunnelmaa. Käännytään nyt ympäri, jotta näet, mistä käsin Helsinkiä johdetaan ja hallitaan. Ei, vasemmalle. Yritä uudelleen. Ei suoraan, tiput satama-altaaseen.

9 Ei mennä oikealle, sinne jatkamme vasta kohta. Loistavaa! Tämä on Helsingin kaupungintalo. Se valmistui vuonna 1833 hotelli Seurahuoneeksi, joka toimi vuoteen 1913 saakka. Seitsemänkymmentäluvun vaihteessa talo rakennettiin julkisivua ja suurta juhlasalia lukuun ottamatta kokonaan uudelleen. Jatketaan matkaa vasemmalle. Ei, emme ole menossa tien yli Pohjoisesplanadille vaan Esplanadin puistoon. Älähän palaa oikealle. Siellähän on Kauppatori, jolla jo oltiin. Eipäs peruuteta merta kohti. Hienoa. Kauppatorin Esplanadin puiston puoleista päätä hallitsee Havis Amanda, merenneito, joka päätti jättää veden valtakunnan ja astua maihin. Havis Amanda, "Manta", on meren rannalla sijaitsevan Helsingin sielu, Itämeren tytär. Se on vappuisin opiskelijoiden juhlinnan kohde: Manta saa ylioppilaslakin ja osansa samppanjasuihkusta. Veistos syntyi suomalaisen Ville Vallgrenin Pariisin ateljeessa vuonna Tytön hahmo symboloi Helsinkiä ja sen syntyä. Jatketaan suoraan eteenpäin Esplanadin puistoon. No, älä mene vasemmalle. Ei, ei oikealle. Ethän halua lähteä reittiä takaisinpäin? Vai haluatko? Minä olen menossa suoraan, johonkin puistoon levähtämään. Onpas täällä kivan näköistä. Kaupungin sydämessä, Pohjoisesplanadin ja Eteläesplanadin välissä sijaitseva Esplanadin puisto Espa - on kulttuurihistoriallinen paikka. Se on sekä matkailijoiden että helsinkiläisten suosima kävely- ja rentoutumispaikka. Kesäisin puiston esiintymislavalta kaikuu musiikki, talvisin puistoa valaisevat sadat koristelamput. Ravintola Kappelilla, joka sijaitsee puiston torin puoleisessa päässä, on pitkät perinteet. Näetkö tuon ravintolan terassin vasemmalla puolellasi? Se on ravintola Kappeli. Me jatkamme kuitenkin vielä hieman eteenpäin. Ei, ei mennä sinne. Ei tuonne. Älähän nyt palaa Kauppatorille. Hyvä, hienoa. Puiston keskellä on Runebergin patsas. Näetkö patsaan? Napauta sitä. VÄÄRIN: Ei, tuota en tarkoita. Katso, suoraan edessäsi on ihmishahmo

10 punaisella graniittijalustalla. Se on Runebergin patsas. Napauta sitä. OIKEIN: Loistavaa, tuo on Runebergin patsas. Lämpiminä päivinä ja iltoina Espan nurmikot täyttyvät piknikillä olevista nuorista. Tule, liitytään mekin joukkoon ja nautitaan keskipäivän lämpimästä auringosta.

Rautatieasemalta Unioninkadulle

Rautatieasemalta Unioninkadulle Rautatieasemalta Unioninkadulle (OSA 1) Hei, hauska tavata. Seisomme nyt yhdellä Helsingin rautatieaseman laitureista. Mutta eiköhän lähdetä katsomaan, mitä kaikkea Helsingissä voi nähdä ja kokea. Kuuntele

Lisätiedot

Kansallismuseolta Linnanmäelle

Kansallismuseolta Linnanmäelle Kansallismuseolta Linnanmäelle (OSA 4) Terve! Tulimme juuri tuosta edessämme olevasta rakennuksesta ulos. Tuon Suomen kansallismuseon näyttely oli kyllä uskomattoman mielenkiintoinen ja kahvilan terassilla

Lisätiedot

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää I Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää kasvonsa, niin toiselle näyttää takapuoltansa. Ei

Lisätiedot

Kävellen Helsingissä 5 reittiä kaupunkiin

Kävellen Helsingissä 5 reittiä kaupunkiin Kävellen Helsingissä 5 reittiä kaupunkiin Sisältää reittikartat ja designkohteita! 6 km 6 km 2,5 km 6 km 4 km 2 Kävellen Helsingissä 5 reittiä kaupunkiin Vinkki! Tekstissä mainittujen arkkitehtien elinajat

Lisätiedot

Jari Eerola Lohikäärmekivet 2002

Jari Eerola Lohikäärmekivet 2002 1 LUKU 1 PLANEETTA GROZ...3 LUKU 2 LOHIKÄÄRMEKIVI...5 LUKU 3 HÄÄTÖ REVILISTÄ...7 LUKU 4 TOINEN LOHIKÄÄRME KIVI...10 LUKU 5 UUSI TEHTÄVÄ...12 LUKU 6 CANVIRIN LUOLASTO...15 LUKU 7 VIIMEINEN VALITTU...18

Lisätiedot

Suomi HELSINKI ON SINUN

Suomi HELSINKI ON SINUN Suomi HELSINKI ON SINUN 22 11 Nähtävyyksiä ja käyntikohteita sivu 11 Perheen kanssa sivu 22 Tervetuloa! Helsinki 2006 on sinun Helsinki on moderni pääkaupunki, jossa urbaani elämäntyyli, meri ja luonto

Lisätiedot

1 2/2012. KENGÄN koputuksia PIENI- JA ISOKENKÄISET RY SMÅ OCH STORA SKOR RF TALL & SMALL ASSOCIATION NA EUROOPPATREFFIT 2012 FINLAND

1 2/2012. KENGÄN koputuksia PIENI- JA ISOKENKÄISET RY SMÅ OCH STORA SKOR RF TALL & SMALL ASSOCIATION NA EUROOPPATREFFIT 2012 FINLAND KENGÄN koputuksia 1 2/2012 PIENI- JA ISOKENKÄISET RY SMÅ OCH STORA SKOR RF TALL & SMALL ASSOCIATION NA EUROOPPATREFFIT 2012 FINLAND Tampere 10. 17.6.2012 Saajan tilinumero Mottagarens kontonummer IBAN

Lisätiedot

ASEMAPÄÄLLIKKÖ ÖLLERIN SALAISUUS

ASEMAPÄÄLLIKKÖ ÖLLERIN SALAISUUS 1 ASEMAPÄÄLLIKKÖ ÖLLERIN SALAISUUS 1. Kaupunginmuseo Hei! Minä olen Wilhelm-hiiri. Minä olen tällainen ihan tavallinen, harmaa kotihiiri ja minä asun täällä kaupunginmuseossa ja minä tarvitsen teidän apuanne!

Lisätiedot

asfaltti musta ja pubin pöytä, kuka sen särki? olut on elämä ja ystävät siinä, tulevassa varmaa on mustat pilvet, harhaa yrittää saada muuta,

asfaltti musta ja pubin pöytä, kuka sen särki? olut on elämä ja ystävät siinä, tulevassa varmaa on mustat pilvet, harhaa yrittää saada muuta, Mitä poliitikot tietävät asioista, ekonomit taloudesta, psykiatrit ihmisen mielestä, kun eivät estäneet ongelmien pääsyä valloilleen? Runokirja: Päiväni Ehkä se oli vääjäämätöntä, en tiedä, Tekijä: Petri_Petri,

Lisätiedot

Praha ja Wien Kyseessä oli Eläkeliiton Ylä-Savon piirin syysmatka Tšekkiin ja Itävaltaan 23-30.9.

Praha ja Wien Kyseessä oli Eläkeliiton Ylä-Savon piirin syysmatka Tšekkiin ja Itävaltaan 23-30.9. Praha ja Wien Kyseessä oli Eläkeliiton Ylä-Savon piirin syysmatka Tšekkiin ja Itävaltaan 23-30.9. Sakset käteen, tätä pitää miettiä ja ehdotella matkakaverillekin, tuumin kesällä, kun luin oheisen, varsin

Lisätiedot

Juuso. Kirje isoäidille. Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä. Hei mummi rakas!

Juuso. Kirje isoäidille. Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä. Hei mummi rakas! Kirje isoäidille Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä Hei mummi rakas! Mitä teille kuuluu? Meille kuuluu hyvää, vaikka ensi viikko on kyllä aika jännittävä. Minulla alkaa uusi koulu. Olen samassa

Lisätiedot

Suomi. matkailijan opas. Photo: Timo Santala

Suomi. matkailijan opas. Photo: Timo Santala Suomi matkailijan opas Photo: Timo Santala Photo: Rami Hanafi Tervetuloa Helsinkiin! Helsingin kaupungin matkailuesite, Helsinki Matkailijan opas 2014 Julkaisija ja kustantaja: Helsingin Matkailu Oy Design

Lisätiedot

Matkailu- ja kongressitoimisto Pohjoisesplanadi 19, PL 28 00099 Helsingin kaupunki. Puh. 09-3101 3300, faksi 09-3101 3301 tourist.info@hel.

Matkailu- ja kongressitoimisto Pohjoisesplanadi 19, PL 28 00099 Helsingin kaupunki. Puh. 09-3101 3300, faksi 09-3101 3301 tourist.info@hel. Suomi Matkailijan opas 5 99 Lataa parhaat Helsinki-vinkit! RavintoLat Majapaikat nähtävyydet ostokset HeMMotteLu Lasten HeLsinki Missä Helsingissä kannattaa syödä, shoppailla ja nukkua? Mondon ipad-matkaopas

Lisätiedot

santeri niemelle Sateenkaarentekijät avaa heti! Sateenkaarentekijät - Osa 1 Osa 1 Sateenkaarentekijät Osa 1 Klaus Hagerup Klaus Hagerup

santeri niemelle Sateenkaarentekijät avaa heti! Sateenkaarentekijät - Osa 1 Osa 1 Sateenkaarentekijät Osa 1 Klaus Hagerup Klaus Hagerup Sateen- kaaren- tekijät Sateenkaarentekijät - Osa 1 Santeri on aivan tavallinen poika. Hänelle tapahtuu kuitenkin kummia. Hän tapaa aivan tavalliselta näyttävän tytön, Saran, joka lentää hyrrällä ja laskee

Lisätiedot

Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein

Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein 1. Istun nyt yksin puiston penkillä. Tarvitsen nyt rauhaa ja yksinoloa. Otan päiväkirjani laukustani, ja aloitan: Rakas Päiväkirjani! Tänään oli taas samanlainen päivä

Lisätiedot

Voi m a a ntu m is k o k e m u k si a La n z a rotell a

Voi m a a ntu m is k o k e m u k si a La n z a rotell a Jouko Palonen (vas.) ja Börje Fri (oik.) Lanzarotella. Keskellä Pablo Andrés, spontaanin paranemisen opettaja. Voi m a a ntu m is k o k e m u k si a La n z a rotell a Teksti Börje Fri Kuvat Jouko Palonen

Lisätiedot

Suomi HELSINKI. Matkailijan opas

Suomi HELSINKI. Matkailijan opas Suomi HELSINKI Matkailijan opas For a better visit Tervetuloa Helsinkiin - Suomen kansainväliseen pääkaupunkiin! Hyviä hetkiä Helsingissä Päivittäiset kaupunkikiertoajelut sightseeing@helsinkiexpert.fi

Lisätiedot

Rauno Vääräniemi. Hotelli Atli Kusadasi

Rauno Vääräniemi. Hotelli Atli Kusadasi Turkki 2012 Tämä matkakertomus / kuvallinen matkapäiväkirja on kirjoitettu viikon Turkin lomalta. Matkan ajankohta oli 9.8. 16.8.2012. Kirjoittaja oli reissussa yksin. Majoituin Turkin Kusadasissa Hotelli

Lisätiedot

Kolmin aina kaunihimpi

Kolmin aina kaunihimpi Kolmin aina kaunihimpi TIMO MÄNNIKKÖ Paula asteli keittöön haukotellen raskaasti. Huomenta, hän sanoi unisella äänellä. Huomenta, kulta, sanoin ja kaadoin kahvia hänen mukiinsa. Ei sinun olisi tarvinnut

Lisätiedot

Kevään kyläkokoukset. Saksalaiskaupunkien kiehtova keskiaika. Kesän 2004 markkinat. Varustevoitto hiihdoissa!

Kevään kyläkokoukset. Saksalaiskaupunkien kiehtova keskiaika. Kesän 2004 markkinat. Varustevoitto hiihdoissa! T u l i w i r r a n p i t ä j ä n l e h t i k e v ä t 2 0 0 4 5 12 14 18 Kevään kyläkokoukset Saksalaiskaupunkien kiehtova keskiaika Kesän 2004 markkinat Varustevoitto hiihdoissa! T u l i w i r r a n p

Lisätiedot

Hetkiä Helsingissä. Raitiovaunupysäkit kertovat. Titta Aaltonen

Hetkiä Helsingissä. Raitiovaunupysäkit kertovat. Titta Aaltonen Hetkiä Helsingissä Raitiovaunupysäkit kertovat Titta Aaltonen Voiko raitiovaunupysäkki olla nähtävyys? Mitä pysäkkien nimet kertovat Helsingin historiasta? Tämä kirja esittelee Helsingin raitiovaunupysäkit

Lisätiedot

Historian Lehti 04/12. 40. vuosikerta! TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI

Historian Lehti 04/12. 40. vuosikerta! TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI Historian Lehti 04/12 TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI 40. vuosikerta! Historian Lehti - Sisällys 04/2012 Tampereen yliopiston historian opiskelijoiden ainejärjestölehti

Lisätiedot

Raiteilla ja raiteiden vieressä opaskirja Tallinnan matkalaiselle Reitti 1 Kadriorg Kopli

Raiteilla ja raiteiden vieressä opaskirja Tallinnan matkalaiselle Reitti 1 Kadriorg Kopli Raiteilla ja raiteiden vieressä opaskirja Tallinnan matkalaiselle Reitti 1 Kadriorg Kopli ISBN 978-91-980043-1-1 Paula Liukkonen 2012 OskarMedia Oü www.paula-liukkonen.se Omslag: Lennart Orvarsson www.orvarsson.se

Lisätiedot

Valkeavuoren koulun lehti 2/2014

Valkeavuoren koulun lehti 2/2014 VIISARI Valkeavuoren koulun lehti 2/2014 Mikä sinulle tuo joulun? Tämän lehden sinulle tarjoavat kirjoittajat ja piirtäjät ja VIVAkurssilaiset jutut kokosi Saara Normia ja Virve Jordman. Taitto Timo Moukola

Lisätiedot

TAPOLA. Talvi 2003/04 LEHTI

TAPOLA. Talvi 2003/04 LEHTI TAPOLA Talvi 2003/04 LEHTI Lumihiutale Sinä valkoinen, hentoinen Pitsinen hohtavainen pieni Kevyt ilmassa leijäten. Alas pilven reunalta Leijailet tänne jonnekin. Loiste, joka valaisee. Läpi pimeyden tuoden

Lisätiedot

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen.

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen. 1 Hei, haluaisin kiittää kirjasta. Se oli todella koskettava ja rehellinen. Olet varmaan saanut paljon samaa palautetta. Itkin hillittömästi kun luin sitä. Kiitos kun kirjoitit kirjan ja jaoit surusi meidän

Lisätiedot

Kotona Kerttulassa 1 *** START OF THIS PROJECT GUTENBERG EBOOK KOTONA KERTTULASSA ***

Kotona Kerttulassa 1 *** START OF THIS PROJECT GUTENBERG EBOOK KOTONA KERTTULASSA *** Kotona Kerttulassa 1 Kotona Kerttulassa The Project Gutenberg EBook of Kotona Kerttulassa, by Aina This ebook is for the use of anyone anywhere at no cost and with almost no restrictions whatsoever. You

Lisätiedot

Kymenlaakson Osakunnan jäsenlehti 4/2012KYPSÄ

Kymenlaakson Osakunnan jäsenlehti 4/2012KYPSÄ Kymenlaakson Osakunnan jäsenlehti 4/2012KYPSÄ Kypsän tässä numerossa Uusi virka, uudet kujeet Edessäsi on Kymenlaakson osakunnan jäsenlehti Kypsän vuoden neljäs numero. Tähän sivun mittaiseen tekstiin

Lisätiedot

Roope Lipasti Esitys Aurajokisäätiön seminaarissa Aurajoen monet kasvot 25.9.2011 Liedossa AJATUSTEN AURAJOKI - MUISTOJA JOESTA

Roope Lipasti Esitys Aurajokisäätiön seminaarissa Aurajoen monet kasvot 25.9.2011 Liedossa AJATUSTEN AURAJOKI - MUISTOJA JOESTA Roope Lipasti Esitys Aurajokisäätiön seminaarissa Aurajoen monet kasvot 25.9.2011 Liedossa AJATUSTEN AURAJOKI - MUISTOJA JOESTA Arvoisat kuulijat ja Aurajoen ystävät ja tuttavat, Asuin lapsuuteni aina

Lisätiedot

Airaksen perheen matkakertomus

Airaksen perheen matkakertomus Euroopan turnee 24.5-28.6.2007 Airaksen perheen matkakertomus Ajassa matkustetaan Lomastamme kirjoitamme matkakertomusta, jonka kiinnostavuus yltänee korkeitaan välttävälle tasolle. Kulkiessamme koemme

Lisätiedot