1 SÄÄNTÖHUOMIO KESKI-SUOMEN HIIHTO RY/SHL KESKI-SUOMI SÄÄNTÖJÄ/HUOMIOITA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1 SÄÄNTÖHUOMIO2015 1 KESKI-SUOMEN HIIHTO RY/SHL KESKI-SUOMI SÄÄNTÖJÄ/HUOMIOITA 2014-2015"

Transkriptio

1 1 SÄÄNTÖHUOMIO KESKI-SUOMEN HIIHTO RY/SHL KESKI-SUOMI SÄÄNTÖJÄ/HUOMIOITA Hiihtokilpailuissa noudatetaan SHL:n/SMH:n ja FIS:n sääntöjä. Voimassa olevat SHL/SMH, FIS-säännöt Korea syyskuu/2012 ja FIS- suomennokset löytyvät SHL:n/SMH nettisivuilta materiaalisalkusta. (www.hiihtoliitto.fi/maastohiihto/materiaalisalkku/säännöt ja td-asiat). Kilpailijan ja kisajärjestäjän tulee tuntea säännöt. Tuomarineuvosto (3): 1) TD, 2) kilpailunjohtaja sekä järjestäjän nimeämä, 3) TD- assistentti (säännöt tunteva, esim. ratamestari). Järjestäjä asettaa tuomarineuvoston sihteerin, joka tekee pöytäkirjat. Tuomarineuvosto/maakuntaviesti (5) : 1) TD, 2) kilpailun johtaja, 3) ratamestari, 4-5) kaksi seuraedustajaa (suuret/pienet kunnat). Järjestäjä asettaa tuomarineuvoston sihteerin. Protestiaika: 15 min, voi olla kunkin sarjan tulosten julkistamisen jälkeen. Kilpailija ei saa lyödä vetoa omasta kilpailutapahtumasta. Sopupeli on kielletty. Dopingin ja huumeiden alaisena kilpaileminen sekä nuuskan käyttö on kielletty. ADT:n vihko "Kielletyt lääkeaineet ja menetelmät urheilussa" (www.antidoping.fi). HS-sarjoissa ja yli 20 km matkoilla pakkasraja -17 astetta, muutoin -20 astetta. Jos lämpötila on astetta, tulee tuomarineuvoston kokoontua (SHL:n/SMH:n säännöt). Massahiihdoissa pakkasraja erikseen kv. säännöissä (-15>-25 astetta tuomarineuvoston suojautumissuositus, Jos -25 astetta ja kylmempi suurimalla osalla reittiä>>peruutus tai siirto. Jälki-ilmoittautumismaksu voidaan periä nelinkertaisena. Kilpailija saa kilpailukauden aikana edustaa vain yhtä liiton jäsenseuraa. Seuramuuton takaraja on 15.8., paitsi alle 16-vuotiailla ennen ensimmäistä kilpailua. Yksi vuosi kilpailematta>voi vaihtaa vapaasti seuraa. SLU/SHL:lla on vapaaehtoistoimitsijavakuutus seurojensa kilpailutapahtumiin. SHL on maksanut seurojensa kilpailutapahtumien Teosto- ja Gramexmaksut. yleisötapahtumissa/hiihtokilpailuissa tulee olla sen tason mukainen turvallisuussuunnitelma. Tietoja/lomake: >palvelut>pelastussuunnitelmat> lomake yleisötilaisuuksia varten. SM- kilpailut: SM-kilpailuihin ja HS-loppukilpailuun ilmoittautumisten on oltava kilpailujen järjestäjällä 10 pv ennen ensimmäistä kilpailupäivää. Joukkueenjohtajakokoukseen SM/HS:ssa on osallistuva seura oikeutettu yhteen äänivaltaiseen edustajaan. Joukkueenjohtajien kokous on avoin. HS-finaaliin ei ole karsintaa, osallistumisoikeus aluekilpailuun osallistumalla HS-loppukilpailussa saa HS-piiripäällikkö edustaa puhevaltaisena piirijoukkueenjohtajana. viestijoukkueiden oma nimi sallitaan seuranimen rinnalla ( Petoteam ). SM-viestien vain 12 parasta säilyttää ed. vuoden lähtöpaikan. Nuorten sarjoissa lähtönumerot arvotaan huomioimalla alkutalven menestys ja voimassa oleva ranking-lista. Viesteissä lähtöjärjestys arvotaan.

2 2 SÄÄNTÖHUOMIO Piiritarkkailija yleinen/nuoret pj on Sami Hilden. HS-loppukilpailussa lähtönumerot arvotaan edelleen piirien ilmoittamassa paremmuusjärjestyksessä (valintaraadin pj Sami Hilden). HS-loppukilpailussa alaikäraja on 13 vuotta. Viesteissä 12-vuotias saa osallistua enintään 14-sarjan joukkueeseen. SM-kilpailut 2015: Yleisen sarjan SM-hiihtoihin ja muihin FIS-kisoihin vaaditaan lunastettu FISkoodi kansallisen lisenssin lisäksi. FIS-lisenssin hinta on 45 EUR. SM-kisoja lukuun ottamatta FIS-sarjoja ovat yleiset sarjat ja 20-vuotiaiden sarjat. Myös FIS-koodin omistavat 18-vuotiaat saavat FIS-pisteitä, mikäli sarja yhdistetään 20-vuotiaiden sarjaan. FIS-pisteet: Yleisen sarjan SM-TD:n nimeää SHL/SMH esityksestä FIS. Kiintiöt miesten SM-yleisissä sarjoissa 2015: Kiintiöisissä kilpailuissa poisjääneiden tilalle ei nimetä uusia kilpailijoita. SM:ssä ei ole 2015 kiintiöitä. Suomen cupissa osallistumisoikeus määritetty Suomen Cupin nettisivuilla normaalimatkoilla. Sprinteissä ja viesteissä vapaa osallistumisoikeus. SM-kisoissa kultamitali jaetaan myös voittajan valmentajalle. Veteraanien (yli 35v) SM-hiihdoissa Pihtiputaalla : Viestit M/N yhteisikä 120v (alaikäraja 35v), M 150v (alaikäraja 45v) ja M180 (55v). Henkilökohtaisia sarjoja M/N 35-75v. Ei arvontaryhmiä. Väliaikalähtö la/v, yhteislähdöt su/p sarjoittain. Kilpailusääntöjä FIS/SHL/SMH: - Väliaikalähdössä on kuuma ryhmä yleensä viimeisenä, sprintissä ensimmäisenä. Lähtöjärjestys FIS/ranking tai arvonta. SMH/TD antaa ohjeet kisajärjestäjälle. yhdistelmähiihdossa (takaa-ajo) ja yhteislähtökilpailuissa, sprinttiviestissä kierroksella ohitettu joutuu luopumaan kilpailusta (astutaan sivuun ja numero pois). Sijoittuminen viimeisen radalla olleen sijoituksen mukaisesti. Tulosluettelossa merkitään keskeytys (DNF). Kilpailijalle, joka ei osallistu palkintojenjakoon ilman hyväksyttävää syytä, toimitetaan palkinto ainoastaan hyvän ja pätevän syyn perusteella. Virallisiin tilaisuuksiin on osallistuttava. Suomessa asuva ulkomaalainen, jolla on kotipaikka Suomessa tai pääasiassa oleskelee Suomessa ja joka kuuluu jäsenenä liiton jäsenseuraan ja jolla on voimassa oleva Suomen Hiihtoliiton myöntämä kilpailulisenssi, saa osallistua valtakunnallisiin mestaruuskilpailuihin, kansallisiin ja piirikunnallisiin kilpailuihin. SHL määrää SM- ja HS-tasolle sekä suosittelee kansalliselle tasolle, että lisenssikortin tai Skipassin esittävä on oikeutettu ilmaiseen parkkipaikkaan ja vapaaseen sisäänpääsyyn. Muilta autossa olevilta voidaan periä pääsylippu tai käsiohjelmamaksu.

3 3 SÄÄNTÖHUOMIO Ranking-kilpailut: Kilpailujärjestäjän ilmoitettava kauden alussa SHL:oon ATK-yhdyshenkilö ja www-osoite, joka myös kilpailuilmoitukseen (ml. maininta "Ranking"). SHL:n ranking-pisteyttäjä on Oskari Westerholm , Ohjeet maastohiihdon nettisivulla/ranking. Järjestäjän atk-yhdyshenkilö saa kilpailua ed. viikolla lisenssitiedoston. Maksut tarkistettava. Tähti (*) lisenssinumeron edessä= maksamaton = ei osallistumisoikeutta. Epäselvissä tapauksissa maksukuitti tarkistettava ennen kilpailulähtöä. Maksettu lisenssi/skipassi kelpaa heti, jos maksuaika näkyy kuitissa, muutoin maksupäivänä klo Kaudella 3-4 kilpailua piirissä (2 kans. P ja V + yksi piirinmestaruushiihto+ yksi yhteislähtö), FIS-kisat, SM-hiihdot, liiton tarkkailu- ja cupkilpailut. Sprinttikilpailut eivät ole ranking-kilpailuja. o Rankingjärjestelmän sarjat 10 (M 6, N 4- listaa) Myl, M20, M18/17,M35/40, M45/50, M55/M65 Nyl, N20, N18/17, N35/N45 Yhdistetyillä ikäluokilla samat matkat ja sarjat aikataulussa peräkkäin. Kilpailujen pisteytys (www.hiihtoliitto.fi/maastohiihto/kilpailut/ranking_ /). Järjestäjä on velvollinen lähettämään tulokset CSV-muodossa SMH:oon sekä sähköisesti että faxilla kilpailua seuraavana arkipäivänä klo mennessä. Voit varmistaa vielä aamulla puhelimella. Ranking- pisteoikeus: kilpailulisenssi, ranking-sarjat ja hiihtoseuran jäsenyys. Massahiihto-rankingissa ilmoitettava ilmoittautuessa lisenssi/skipassinumero. SM/kv/ranking-kilpailujen tulokset on säilytettävä järjestäjän www-sivulla vähintään yksi vuosi. Sprinttihiihto (FIS-matkat: M 1,0-1,8 km, N 0,8-1.6 km): FIS-pisteet tulevat karsintahiihdon perusteella. Sprintissä suksia ei merkitä, kierroksella ohitettu radalta pois. Kilpailussa tulee käyttää rintanumeron lisäksi reisi ja/tai käsivarsinumeroa. Karsintakilpailun lähtöväli 10, 15, 20 tai 30 sekuntia sama kuin kilpailussa). Parhaat lähtevät alussa. OK, MM, MC-kilpailuissa hiihdetään vain A-finaali, ei B-finaalia. Muissa järjestäjä voi päättää B-finaalista. Erälähtö: ryhmittyminen esilähtöviivan 1 m taakse. Komennot: Ottakaa paikkanne (paikan valinta esilähtöviivalla, ohjeet), Paikoillenne (siirtyminen lähtöviivalle), Valmiit (liikkumatta), Laukaus (tai merkki). Virhelähtö ammutaan/kutsutaan takaisin. 1.virhelähdön tehnyt kilpailija saa varoituksen. 2. virhelähdön tekijä lähdöstä pois ja sijoitus eränsä viimeiseksi. Jos sama kilpailija ottaa myöhemmin/myöhemmässä erässä uuden virhelähdön> HYL. Sopivan matkan päässä oltava pysäyttäjä. Kaikki kirjalliset rangaistukset tulosluetteloon. Virhelähtö varsinaisessa kilpailussa: toisen virhelähdön tekijä samassa erässä = kilpailija lopettaa kilpailun ja sijoittuu erässä viimeiseksi (6,12,30 tai 4,8,16). Mikäli kilpailija ei lähde (esim. virhelähtö) tai hiihdä koko rataa jokaisessa erässä, kilpailija sijoittuu viimeiseksi omassa finaalissaan, välierässä tai alkuerässään (sijoitus 6,12, 30 tai 4, 8, tai 16). parempi lucky loser menee toiseen välierään ja huonompi ensimmäiseen.

4 4 SÄÄNTÖHUOMIO tuomarineuvoston erään hyväksymä ylimääräinen kilpailija lähtee toisesta rivistä, 6 m muiden takaa. Maailmancupissa ja SM-sprintissä karsintahiihdosta jatkoon 30 kilpailijaa, jolloin ensimmäisissä viidessä jatkoerässä on 6 kilpailijaa. (Eräjakomallit/kuusi kilpailijaa viidessä erässä> SMH:n netissä/materiaalisalkku >FIS-säännöt/suomennokset). Kilpailuissa, joiden erissä ei oteta aikoja, välierien kuudes paikka valitaan alkuerissä kolmansiksi sijoittuneiden joukosta. Alkuerässään kolmanneksi sijoittunut kilpailija, jolla on nopein karsintakilpailun aika pääsee välierään nro 1 (S1). Alkuerässään kolmanneksi sijoittunut kilpailija, jolla on toiseksi nopein karsintakilpailun aika pääsee välierään nro 2 (S2). Huomioitava eri ikäsarjojen sprinttimatkan pituus. Hopeasompasarjan matka on selvästi lyhyempi. Piiritasolla karsintahiihdosta jatkoon 16 tai 8 hiihtäjää. Suorilla voidaan merkitä kaistat. Lähtölatuväli min. 1,8 m, maalikaistoja neljä (1,2 m/p, 3 m/v). Edellä menijän tulee valita kaistansa. Oikeus vaihtaa kaistaa aiheuttamatta häiriötä ICR (estäminen). sprintin loppu nousua (12-16%), ettei voi hiihtää ilman pitoja tasatyöntöä. Sprinttiviesti on nimeltään kahden kilpailijan (3-6 osuutta kumpikin) joukkuesprinttikilpailu, jossa käytetään toispuoleista "nuolilähtöä", jossa lähtijät eivät saa vaihtaa rataa, ennen kuin he ovat ylittäneet lähtöalueen merkityn rajan. Sprinttiviestissä voi olla alkuerät, joka määrittää lähtöpaikat. Jos ei aikoja> 5 joka erästä jatkoon. Maalikaistoja on vähintään kolme. sprinttiviestin vaihtoalueen tulee olla 9/15 m leveä ja vähintään 45 m pitkä. Sprintin maalissa maalikamera/videovarmistus. Yhdistelmähiihto (takaa-ajo, skiathlon): Yhdistelmähiihto/takaa-ajo (Pursuit): Kilpailu joko 1) takaa-ajo tauolla, jolloin 1.osa väliaikalähtönä ja jatkossa lähtö takaa-ajoeroin ilman kymmenyksiä tai 2) yhdistelmähiihto tauotta (Skiathlon) samana päivänä yhteislähtönä ("Paavo-startti" eli "nuolilähtö"), jolloin välineet vaihdetaan vaihtoalueella karsinassa ja jatketaan. (Esim. M km P+V, N 7,5+7,5 km P+V). Kilpailija vie sukset karsinaan, huoltaja voi noutaa kilpailun jälkeen. Huoltajat pois vaihtoalueelta 5 min ennen lähtöä. Merkityllä vaihtoalueella tekniikka vapaa. Sukset on vaihdettava karsinassa, johon ne jäävät kilpailun loppuun. Sauvat/monot voi vaihtaa. Kilpailijan vaihtokarsina: pituus 2-2,5 m, leveys 1,2-1,5 m. Takaa-ajo voi olla kaksipäiväinen (Prologi/takaa-ajo SM Keuruu 2012). Yhdistelmä- tai yhteislähtökilpailun suksenvaihtokarsinan suksenvaihto: o yhden kerran, jos matka max. 30 km. o kaksi kertaa, jos matka yli 30 km. Ohituskaista suljetaan ensimmäisen tultua maaliin.

5 5 SÄÄNTÖHUOMIO Yhteislähtökilpailut: Yhteislähdön lähtö tapahtuu viestissä nuolilähtönä, jolloin käy kapeampi lähtöalue eikä joukko sumppuunnu, jos edessä kapeikkoja. Nro 1 lähtee keskeltä, 2 oikealta jne; 1 metrin auraporrastus (1-3 m). Ratamerkki ladun oikea puoli. Tuomarineuvoston päätöksellä myös vanha rivilähtö. Yhteislähdössä ohitus/kaistanvaihto vasta lähtöviivan jälkeen. Lähdössä ratojen väli min. 1,2 m (keskeltä-keskelle), Yhteislähdön lähtöjärjestelyt alkavat komennolla 2 min ennen lähtökäskyä. Tänä aikana annetaan ohjeet kilpailijoille, jotka ovat asettuneet lähtöpaikoilleen. Ohjeet loppuvat 1 min ennen lähtökäskyä:komento Yksi minuutti lähtöön. Komento 30 sekuntia lähtöön. Kun kilpailijat ovat liikkumatta, annetaan lähtömerkki. (Pyritään aikataulunmukaisuuteen). Viestilähtö voidaan varmistaa toimitsijaketjulla. Virhelähtö uusitaan. Yhteislähtökilpailuissa huoltajien tulee antaessaan virvokkeita pysytellä merkityllä järjestetyllä alueella. Juottaja ei saa saattaa, vaan pysyy paikoillaan. Voidaan perustaa juottosaareke joka ohitetaan molemmilta puolilta. Muuta muistettavaa: suositus: varsinkin pakkaskaudella vanhemmat sarjat kilpailun alkuun. 8-vuotiaiden ja nuorempien sarjoja saa järjestää järjestettävissä kansallisissa kilpailuissa. Suksia ei merkata, paitsi tuomarineuvoston päätöksellä. Sauvat saa vaihtaa. Molemmat sukset voidaan vaihtaa, jos suksi tai side on vaurioitunut tai yhdistelmähiihdon vaihtokarsinassa. Kilpailijan tulee todistaa rikkoutuminen heti kilpailun jälkeen tuomaristolle. Huoltaja ei auta suksen vaihtoa jalkaan. Kilpailijan suksien voiteleminen, kaapiminen ja puhdistaminen on kilpailun aikana kielletty. Poikkeus: perinteisen hiihtotavan kilpailussa kilpailija saa kaapia suksensa tai poistaa lumen ja jään ja lisätä voidetta käyttäen sellaisia välineitä, joita on saatavissa kaupoista. Toimenpide tulee tehdä ladun sivussa ilman apua. Ulkopuolinen voi antaa välineitä. Suksen vähimmäispituus= hiihtäjän pituus - 10 cm, sauvat/max = hiihtäjän pituus. Langaton tekninen yhteys kilpailija- valmentaja, kiritys ja työntäminen kielletty. Kotimaisissa kilpailuissa ei noudateta FIS:n mainossääntöjä. Hiihtoasun mainoskoko yht. max 300 neliösenttiä. Suomessa ei alkoholia, tupakkaa tai siveellisyyttä loukkaavia mainoksia. Ulkona olevissa kukituksissa saa olla sukset/sauvat mukana, varsinaisessa palkintojenjaossa ei. FIS-säännöt: Tuomarineuvosto voi tuomita kilpailijalle virallisen suullisen huomautuksen, virallisen kirjallisen varoituksen, sakon (FIS-sakko 250 EUR) tai hylkäyksen, jotka on merkittävä TD- raporttiin (väitetty rikkomus, todisteet rikkomuksesta, sääntökohta, langetettu rangaistus). Tuomarineuvosto kuulee kilpailijaa. Sanktiot koskevat myös joukkueen (seuran) valmentajia ja huoltajia. HUOM: Sakkoa ei sovelleta kansallisissa hiihdoissa. Urheilijalle voidaan antaa kirjallinen varoitus, jossa on TD:n ja urheilijan allekirjoitukset. Lähetetään heti ja TD-raportin mukana SMH:oon. SMH:n nettisivulla on linkki varoitusrekisteriin. Toinen varoitus aiheuttaa hylkäyksen siinä kilpailussa. Jos tulee kaksi varoitusta, toisen varoituksen kilpailu hylätään. Hylkäys ei poista

6 6 SÄÄNTÖHUOMIO rekisterissä ollutta varoitusta. Varoitus on voimassa kilpailukauden. FIS ja SMH-varoitusrekisteri erikseen. Jos kilpailija saa sääntörikkomuksesta hyötyä, hänet on hylättävä. Kaikissa harjoitus- ja kilpailutilanteissa rataa saa kiertää vain hiihtosuuntaan. FIS- protestiraha (kirjallisena) 100 Sveitsin frangia. Palautus, jos hyväksytään. Käytäntö Suomessa esim. 50 EUR. Väliaikalähdössä 15/20 sekunnin lähtöväliä voidaan käyttää myös kansallisella tasolla, jolloin kilpailujen kesto lyhenee. Kilpailija on vastuussa oikeasta lähdöstä. Varaslähtöä ei väliaikalähdössä kutsuta takaisin. Todetusta virhelähdöstä (jos kilpailija ei itse palaa takaisin) seuraa tuomarineuvoston harkinnan mukaan hylkäys tai tuntuva aikasakko (väliaikakilpailu: todellinen aika+ 15 sek., takaa-ajokilpailu hyöty+30 sek ja tour-tyyppisissä kisoissa 3 min). Jos kilpailija lähtee muuna aikana kuin lähtöluettelossa, lähtöaika kirjataan ylös. Lähtökellojen lähtöväliasetukset tarvittaessa myös 10/15/20/30 sek. Kello on hiihtäjän näkyvillä. Aikuisia lähetettäessä ei lähettäjän kättä olalle (sähköportti +3 sek/-3sek). Viestin vaihto: Vaihtoalueella käden kosketus mihin tahansa lähtijän kehon osaan. Lähtevän kilpailijan työntö kielletty. Takaa-ajossa, yhdistelmähiihdossa, yhteislähtökilpailussa, sprinttiviestissä ja viestissä kierroksella saavutettu hiihtäjä poistetaan radalta. Sijoitus viimeisen väliajan mukainen. Yhteislähtökisoissa käytetään sivunumeroita ja varmistuksena video/maalikameraa. Radat: Viesti: 1.osuus voi poiketa pituudeltaan +5%/-5% muista. Vaihtoalue 30 m, leveys 9 m, tasainen tai loiva ylämäki. Viesti: perinteinen viesti: 2 latua. Viesti P+V: Riittävä rataleveys, P-latu laitaan/edullisin hiihtolinja puolta vaihtaen. Ratakarttamerkinnät: HD, MC, TC, radalla kilometrimerkinnät. HS-latuvaatimussuositus (helpotus): 3 km rata kokonaisnousu m, 5 km m, 8 km rata m. Suositus käy myös maakuntaviestiin. FIS:n ratasuositukset: sprintti (HD 50 m, MC 30 m, TC 0-60 m), 2,5 km (HD 50 m, MC 50 m, TC m), 3,3 km (HD 65 m, MC 65 m, TC m), 3,75 km (HD 80 m, MC 80 m, TC m), 5 km (HD 100 m, MC 80m, TC m) huomioitava hiihtokeskusten jatkokehittelyssä. Maailmancupit hiihdetään 2,5 km, 3,3 km ja 3,75 km, 5 km, 8,3 km, 10 km, 12,5 km, 15 km ja 16,7 km radoilla. SM-hiihtojen radat on FIS-homologoitava. Lumetusvalmius oltava SMjärjestäjällä. Kierrosladun pituus saa poiketa max. 5% yli tai 1% alle.(5 km: m). Ratahyötyleveys/FIS-luokitus: Väliaikalähtö/P= minimileveys 3 m. Väliaikalähtö/V ja viestin perinteinen osuus= leveys nousuissa 4 m. Viestinhiihto/V, yhteislähtö/p ja sprintti/p= leveys nousuissa 6 m. Yhteislähtö/V, viesti P+V, sprintti/v= leveys nousuissa 9 m. Yhteislähdön jälkeen radan väli 500m-1000m pitäisi olla leveä kolmelle rinnakkaishiihtäjälle. Yhdistelmähiihdossa P- (nousut 6 m) ja V-radat (nousut

7 7 SÄÄNTÖHUOMIO m) erikseen tai sama rata P/V rataleveys nousuissa 12 m. Leveys perustuu mittaukseen, kun rata on valmis ja aidattu kilpailua varten. Maaliviiva merkittävä, esim lumeen kaivettu punainen lankku, lev. max 10 cm. Maalin jälkeinen kontrolliviiva poistettu.. Maalikaistat: Kaistoitetulla alueella kilpailijan tulee valita kaistansa. Kilpailijalla on oikeus vaihtaa kaistaa noudattaen sääntöä ICR (estäminen). Perinteinen hiihtotapa: Radan osalla, missä on latu, kääntymistekniikan käyttö luistelupotkuin ei ole sallittu. Tämä koskee myös kilpailijaa, joka hiihtää tehdyn ladun ulkopuolella. Perinteisellä pyrittävä hiihtämään latu-uraa käyttäen (paitsi ohitustilanne/keliolosuhteet). Ohitettavan kilpailijan on ensimmäisestä pyynnöstä väistettävä, paitsi sprintissä. Ohittaja ei saa estää ohitettavaa. Perinteisessä on väistettävä, vaikka radalla olisi kaksi latua. Ei saa hiihtää ohitettavan suksen yli. Tuomarineuvosto voi sallia suksien kokeilun ja lämmittelyn kilparadalla ennen kilpailua ja sen aikana kilpailijoille, joilla on lähtönumero. Voidekokeilu ja lämmittely tulee tehdä aina kilpailusuuntaan. Yleensä testi/lämmittelylatu erikseen, joka kunnostettava kuten kilpalatu. Rullahiihto: Rullahiihtorata on suljettava kaikelta muulta liikenteeltä. Rullasuksien akseliväli ei saa alittaa 53 senttiä eikä yhdenkään pyörän halkaisija saa ylittää 100 millimetriä (Suomessa markkinoitavat sukset mahtuvat näihin rajoihin). Kenkien kiinnitykseen rullasuksiin käytettävä kilpasiteitä. Rullahiihtokilpailussa on järjestäjän vaadittava suojavälineiden käyttö (FIS: kypärä ja suojalasit pakolliset. SMH-suositus: hansikkaat, polvisuojat, peittävä vaatetus). Käytettävä kilpailupaikalla, verryttelyssä ja kilpailussa. Puute estää lähdön. Muistutus kilpailukutsussa. (Vakuutusyhtiöt eivät korvaa...). Sääntötarkistukset on päivitetty SMH:n Tampereen Varalan TD-koulutuksessa perustuen FIS-sääntöihin syyskuu/2012, Kangwonland, Etelä-Korea. FISsäännöt SMH:n netissä ja FIS-sääntövihkona. SHL/SMH säännöt netissä. Matti Harju /Sami Hilden

SKI SPORT FINLAND RY KILPAILUSÄÄNNÖT

SKI SPORT FINLAND RY KILPAILUSÄÄNNÖT SKI SPORT FINLAND RY KILPAILUSÄÄNNÖT 1 SISÄLLYSLUETTELO SKI SPORT FINLAND RY KILPAILUSÄÄNNÖT I YLEISET MÄÄRITTELYT 3 A KÄSITTEET 3 B SÄÄNTÖJEN VELVOITTAVUUS 4 C URHEILIJAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET 5

Lisätiedot

SUOMEN RATAGOLFLIITTO RY KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT 1(34) FINLANDS BANGOLFFÖRBUND RF RATAGOLFIN KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT SISÄLTÖ

SUOMEN RATAGOLFLIITTO RY KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT 1(34) FINLANDS BANGOLFFÖRBUND RF RATAGOLFIN KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT SISÄLTÖ SUOMEN RATAGOLFLIITTO RY KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT 1(34) RATAGOLFIN KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 4 1.1 SOVELTAMISALA... 4 1.2 SÄÄNTÖJEN NOUDATTAMINEN... 4 1.3 SOPUPELI... 4 1.4 VOIMASSAOLOAIKA...

Lisätiedot

Teknisen asiantuntijan toimintaohje

Teknisen asiantuntijan toimintaohje Teknisen asiantuntijan toimintaohje Kansainvälisessä Hiihtoliitossa (FIS) on kiinnitetty entistä enemmän huomiota ratojen vaativuuteen ja latujen kunnolliseen valmistukseen sekä yleisön palveluun ja viihtyvyyteen.

Lisätiedot

KILPAILUN JÄRJESTÄMISSÄÄNNÖT SUOMEN TRIATHLONLIITTO RY. SÄÄNNÖT JA OHJEET KILPAILUN JÄRJESTÄJÄLLE Suomen Triathlonliiton hallitus, 31.5.

KILPAILUN JÄRJESTÄMISSÄÄNNÖT SUOMEN TRIATHLONLIITTO RY. SÄÄNNÖT JA OHJEET KILPAILUN JÄRJESTÄJÄLLE Suomen Triathlonliiton hallitus, 31.5. KILPAILUN JÄRJESTÄMISSÄÄNNÖT SUOMEN TRIATHLONLIITTO RY SÄÄNNÖT JA OHJEET KILPAILUN JÄRJESTÄJÄLLE Suomen Triathlonliiton hallitus, 31.5.2014 ASIAHAKEMISTO 1 Yleistä 2 Kilpailulajit ja -muodot 3 Kilpailumatkat

Lisätiedot

Teknisen Delegaatin (TD) toimintaohje

Teknisen Delegaatin (TD) toimintaohje Teknisen Delegaatin (TD) toimintaohje Kansainvälisessä hiihtoliitossa (FIS) on kiinnitetty enemmän huomiota ratojen vaativuuteen ja rakenteisiin. Enää kilpailuja ei voida järjestää miten sattuu, vaan ne

Lisätiedot

Nämä säännöt ovat hyväksytty Paliskuntain yhdistyksen hallituksessa 6.9.2012

Nämä säännöt ovat hyväksytty Paliskuntain yhdistyksen hallituksessa 6.9.2012 Porokilpailusäännöt Nämä säännöt ovat hyväksytty Paliskuntain yhdistyksen hallituksessa 6.9.2012 Porokilpailusäännöt I YLEISTÄ 1. Kilpailusääntöjen noudattaminen Paliskuntain yhdistyksen, paliskuntien

Lisätiedot

TURNAUSJOHTAJILLE. Sarjavaliokunta. Tiina Jokinen puh: 040 591 3996. Jukka Hirvonen puh: 050 591 3415. Jorma Lappeteläinen puh: 040 594 4900

TURNAUSJOHTAJILLE. Sarjavaliokunta. Tiina Jokinen puh: 040 591 3996. Jukka Hirvonen puh: 050 591 3415. Jorma Lappeteläinen puh: 040 594 4900 0 TURNAUSJOHTAJILLE Kaikilla virallisilla kilpailuilla pitää olla kilpailunjohtaja. Valtakunnansarjoissa tätä "vakanssia" kantavasta käytetään nimeä turnausjohtaja. Valtakunnansarjat ovat kokonaisuudessaan

Lisätiedot

KILPAILUSÄÄNNÖT I Yleinen osa

KILPAILUSÄÄNNÖT I Yleinen osa KILPAILUSÄÄNNÖT I Yleinen osa Voimassa 1.1.2012 alkaen Suomen Ratsastajainliitto ry Radiokatu 20, 00093 SLU Copyright Suomen Ratsastajainliitto ry. Suomen Ratsastajainliiton kilpailusäännöt ja niiden liitteet

Lisätiedot

5.1.001 Ajajan kilpailuluokka on koko kilpailukauden sama kuin tammikuun 1. päivänä (tammikuun 1. päivää edeltävän lokakuun alusta kevääseen).

5.1.001 Ajajan kilpailuluokka on koko kilpailukauden sama kuin tammikuun 1. päivänä (tammikuun 1. päivää edeltävän lokakuun alusta kevääseen). OSA V CYCLOCROSS KILPAILUT Luku I Cyclocrossin kilpailusäännöt Kilpailuun osallistuminen 5.1.001 Ajajan kilpailuluokka on koko kilpailukauden sama kuin tammikuun 1. päivänä (tammikuun 1. päivää edeltävän

Lisätiedot

SUOMEN MOOTTORIKELKKAILIJAT RY MOOTTORIKELKKA-SPRINT 2014

SUOMEN MOOTTORIKELKKAILIJAT RY MOOTTORIKELKKA-SPRINT 2014 SUOMEN MOOTTORIKELKKAILIJAT RY MOOTTORIKELKKA-SPRINT 2014 1 MÄÄRITELMÄ... 2 2 MOOTTORIKELKAT JA KILPAILULUOKAT... 2 3 AJAJAT... 3 3.1 Ajajien ikä... 3 3.2 Ajovarusteet... 3 3.3 Numerolaatat... 3 4 ILMOITTAUTUMINEN...

Lisätiedot

KILPAILUSÄÄNNÖT IX Valjakkoajo

KILPAILUSÄÄNNÖT IX Valjakkoajo KILPAILUSÄÄNNÖT IX Valjakkoajo Voimassa 1.5.2009 lukien korjaukset 2010 Suomen Ratsastajainliitto ry Radiokatu 20, 00093 SLU SÄÄNTÖJEN KATTAVUUS 1 1. Kansallisten valjakkoajokilpailujen sääntöjen tarkoituksena

Lisätiedot

061.7.3.1 Suljettu varikko 061.7.3.2 Työskentelyalue 061.7.3.3 Lähdönodotusalue 061.7.3.4 Lähtölinja

061.7.3.1 Suljettu varikko 061.7.3.2 Työskentelyalue 061.7.3.3 Lähdönodotusalue 061.7.3.4 Lähtölinja 061 ENDURO 2015 061.1 MÄÄRITELMÄ 061.2 MOOTTORIPYÖRÄT JA KILPAILULUOKAT 061.2.1 Moottoripyörät 061.2.2 Kilpailuluokat 061.3 AJAJAT 061.3.1 Ajajien ikä 061.3.2 Ajajaluokitus ja nousupisteet 061.3.3 Numerolaatat

Lisätiedot

KILPAILUSÄÄNNÖT. VIII Vammaisratsastus. Suomen Ratsastajainliitto ry Radiokatu 20, 00093 SLU. voimassa 1.1.2010 alkaen

KILPAILUSÄÄNNÖT. VIII Vammaisratsastus. Suomen Ratsastajainliitto ry Radiokatu 20, 00093 SLU. voimassa 1.1.2010 alkaen KILPAILUSÄÄNNÖT VIII Vammaisratsastus voimassa 1.1.2010 alkaen Suomen Ratsastajainliitto ry Radiokatu 20, 00093 SLU SISÄLLYSLUETTELO I YLEISTÄ 1 Soveltaminen ja sääntöjen noudattaminen 2 Kilpailut 3 Kilpailujen

Lisätiedot

MX-infotilaisuus kisajärjestäjille 21.3.2015. Motocross-lajiryhmä

MX-infotilaisuus kisajärjestäjille 21.3.2015. Motocross-lajiryhmä MX-infotilaisuus kisajärjestäjille 21.3.2015 Motocross-lajiryhmä 1 MX-infotilaisuuden sisältö Lajiryhmä ja sen työnjako Uudistukset ja muutokset kaudelle 2015 Kilpailuformaatit Sääntömuutokset Kilpailukalenteri

Lisätiedot

097 MOOTTORIKELKKA-SPRINT 2015

097 MOOTTORIKELKKA-SPRINT 2015 097 MK- Sprint 2015 1.0 097 MOOTTORIKELKKA-SPRINT 2015 097.1 MÄÄRITELMÄ... 2 097.2 MOOTTORIKELKAT JA KILPAILULUOKAT... 2 097.3 AJAJAT... 3 097.3.1 Ajajien ikä... 3 097.3.2 Ajovarusteet... 3 097.3.3 Numeroliivit...

Lisätiedot

Suomen Voimisteluliiton Kilpa-aerobickilpailut

Suomen Voimisteluliiton Kilpa-aerobickilpailut Suomen Voimisteluliiton Kilpa-aerobickilpailut OHJEET KILPAILUJEN JÄRJESTÄJÄLLE Suomen Voimisteluliitto Svoli ry. Hämeentie 105 A, 00550 HELSINKI Päivitys 7.3.2015 2 SISÄLLYS OHJEET KILPAILUJEN JÄRJESTÄJÄLLE...

Lisätiedot

SÄÄNNÖT, FOSSIILISARJA

SÄÄNNÖT, FOSSIILISARJA 31.3.2015 OFK-125 RY SÄÄNNÖT, FOSSIILISARJA 2015 OFK-125 ry, versio 1.02 Sisällysluettelo 1 Yleistä... 4 1.1 Voimassa olevat säännöt... 4 1.2 Tiedottaminen... 4 1.3 Lisenssit... 4 1.3.1 Peruslisenssi karting...

Lisätiedot

BUMASKA 2014. Kilpailu- ja erotuomaritoiminnan käsikirja - sisältäen erotuomareiden ja joukkueiden yhteystiedot

BUMASKA 2014. Kilpailu- ja erotuomaritoiminnan käsikirja - sisältäen erotuomareiden ja joukkueiden yhteystiedot BUMASKA 2014 Kilpailu- ja erotuomaritoiminnan käsikirja - sisältäen erotuomareiden ja joukkueiden yhteystiedot [2] SPL KAAKKOIS-SUOMEN PIIRI RY BUMASKA KILPAILU- ja EROTUOMARITOIMINNAN KÄSIKIRJA 2014 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

TEKNINEN OPAS MAASTOPYÖRÄILY XCO SUOMEN MESTARUUSKILPAILUT 2013 21.7.2013 MESSILÄ

TEKNINEN OPAS MAASTOPYÖRÄILY XCO SUOMEN MESTARUUSKILPAILUT 2013 21.7.2013 MESSILÄ TEKNINEN OPAS MAASTOPYÖRÄILY XCO SUOMEN MESTARUUSKILPAILUT 2013 21.7.2013 MESSILÄ HEI! Tervetuloa XCO-maastopyöräilyn SM-kilpailuihin Hollolan Messilään sunnuntaina 21.7.2013. Pitelet kädessäsi kilpailun

Lisätiedot

TAEKWONDO- OTTELUSÄÄNTÖJÄ TÄYDENTÄVÄT MÄÄRÄYKSET. Päivitetty 23.1.2014

TAEKWONDO- OTTELUSÄÄNTÖJÄ TÄYDENTÄVÄT MÄÄRÄYKSET. Päivitetty 23.1.2014 TAEKWONDO- OTTELUSÄÄNTÖJÄ TÄYDENTÄVÄT MÄÄRÄYKSET Päivitetty 23.1.2014 (2 / 10) Sisällys 1. VELVOITTAVUUS (WTF Art. 2)... 3 2. KILPAILIJAN OSANOTTO-OIKEUDEN TARKASTAMINEN (WTF Art. 4)... 3 3. SM-ARVO JA

Lisätiedot

KILPAILUSÄÄNNÖT I Yleinen osa. Voimassa 1.1.2015 alkaen

KILPAILUSÄÄNNÖT I Yleinen osa. Voimassa 1.1.2015 alkaen KILPAILUSÄÄNNÖT I Yleinen osa Voimassa 1.1.2015 alkaen Suomen Ratsastajainliitto ry Radiokatu 20, 00093 VALO Copyright Suomen Ratsastajainliitto ry. Suomen Ratsastajainliiton kilpailusäännöt ja niiden

Lisätiedot

KILPAILUSÄÄNNÖT I Yleinen osa. Voimassa 1.1.2015 alkaen

KILPAILUSÄÄNNÖT I Yleinen osa. Voimassa 1.1.2015 alkaen KILPAILUSÄÄNNÖT I Yleinen osa Voimassa 1.1.2015 alkaen Suomen Ratsastajainliitto ry Radiokatu 20, 00093 VALO Copyright Suomen Ratsastajainliitto ry. Suomen Ratsastajainliiton kilpailusäännöt ja niiden

Lisätiedot

KILPAILUSÄÄNNÖT 2013. Suomen Cheerleadingliitto

KILPAILUSÄÄNNÖT 2013. Suomen Cheerleadingliitto KILPAILUSÄÄNNÖT 2013 Suomen Cheerleadingliitto 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 2 YLEISTÄ 4 2.1 HYVÄKSYMINEN JA VOIMAANTULO 4 2.2 SOVELTAMISALA 4 2.3 VALVONTA 4 2.4 KILPAILUPROTESTIT 4 2.5 RANGAISTUKSET

Lisätiedot

061.11.5.1 Maastokokeen lähtö ja ajanotto

061.11.5.1 Maastokokeen lähtö ja ajanotto 061 ENDURO 061.1 MÄÄRITELMÄ 061.2 MOOTTORIPYÖRÄT JA KILPAILULUOKAT 061.2.1 Moottoripyörät 061.2.2 Kilpailuluokat 061.3 AJAJAT 061.3.1 Ajajien ikä 061.3.2 Ajajaluokitus ja nousupisteet 061.3.3 Numerolaatat

Lisätiedot

SUOMEN SENIORITENNIS RY, SÄÄNTÖJÄ JA OHJEITA (17.2.2015)

SUOMEN SENIORITENNIS RY, SÄÄNTÖJÄ JA OHJEITA (17.2.2015) 1 SUOMEN SENIORITENNIS RY, SÄÄNTÖJÄ JA OHJEITA (17.2.2015) (Kuvaruudun tekstin pienennys / suurennus: pidä alhaalla Ctrl ja pyöritä hiiren rullalla) Sarjatenniksen säännöt... 2 Muita sarjaohjeita... 17

Lisätiedot

AUTOKILPAILUJEN KANSALLISET MÄÄRÄYKSET SUOMESSA

AUTOKILPAILUJEN KANSALLISET MÄÄRÄYKSET SUOMESSA AUTOKILPAILUJEN KANSALLISET MÄÄRÄYKSET SUOMESSA Yleisiä määräyksiä 1. Autourheilun kansainvälinen johto 2. Autourheilun kansainväliset säännöt 3. Autourheilun kansallinen johto 4. Lyhennykset 5. Kilpailu

Lisätiedot

SUOMEN SALIBANDYLIITON KILPAILUSÄÄNNÖT 1.5.2014-30.4.2015. 1. YLEISTÄ sivu 1-8 3-4

SUOMEN SALIBANDYLIITON KILPAILUSÄÄNNÖT 1.5.2014-30.4.2015. 1. YLEISTÄ sivu 1-8 3-4 sivu 1 SUOMEN SALIBANDYLIITON KILPAILUSÄÄNNÖT 1.5.2014-30.4.2015 Suomen Salibandyliitto ry 2014 1. YLEISTÄ sivu 1-8 3-4 2. EETTISET PERIAATTEET 9 Reilun pelin periaate 5 10 Vastuullinen taloudenpito 5

Lisätiedot

RATSASTAJAN OPAS KILPAILUMAAILMAAN. Suomen Ratsastajainliitto ry 2012

RATSASTAJAN OPAS KILPAILUMAAILMAAN. Suomen Ratsastajainliitto ry 2012 2012 RATSASTAJAN OPAS KILPAILUMAAILMAAN Toimintaohjeita ratsastuskilpailuihin ja sääntökooste koulu- ja esteratsastuksen sekä yleisen osan kilpailusäännöistä Tämä Ratsastajan opas kilpailumaailmaan on

Lisätiedot

FIPO 2015 Voimassa 1.4.2015 alkaen. Islanninhevoskilpailujen säännöt FEIF INTERNATIONAL FEDERATION OF ICELANDIC HORSE ASSOCIATIONS

FIPO 2015 Voimassa 1.4.2015 alkaen. Islanninhevoskilpailujen säännöt FEIF INTERNATIONAL FEDERATION OF ICELANDIC HORSE ASSOCIATIONS FEIF INTERNATIONAL FEDERATION OF ICELANDIC HORSE ASSOCIATIONS www.feif.org FIPO 2015 Voimassa 1.4.2015 alkaen Islanninhevoskilpailujen säännöt Käännös FEIFin englanninkielisestä alkuperätekstistä. Tekstin

Lisätiedot

Suomen. Voimisteluliiton Kilpa-aerobickilpailut

Suomen. Voimisteluliiton Kilpa-aerobickilpailut Suomen Päivitetty 28.2.2001 / HH Voimisteluliiton Kilpa-aerobickilpailut OHJEET KILPAILUJEN JÄRJESTÄJÄLLE Päivitetty 15.1.2011/ JN&JJA Suomen Voimisteluliitto Svoli ry. Hämeentie 105 A, 00550 HELSINKI

Lisätiedot