Pohjois-Pohjanmaan ympäristökasvattajat, PYRY Infokirje, toukokuu Hiljennä hetkeksi. Tervetuloa mukaan ympäristökasvatuksen yhteistoimintaan!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pohjois-Pohjanmaan ympäristökasvattajat, PYRY Infokirje, toukokuu 2010. Hiljennä hetkeksi. Tervetuloa mukaan ympäristökasvatuksen yhteistoimintaan!"

Transkriptio

1 Pohjois-Pohjanmaan ympäristökasvattajat, PYRY Infokirje, toukokuu 2010 Tervetuloa mukaan ympäristökasvatuksen yhteistoimintaan! Pohjois-Pohjanmaalla on vuodesta 1997 toiminut maakunnallinen ympäristötietoisuustoimikunta. Ympäristökasvatuksellista puolta tukemaan perustettiin vuonna 2007 Pohjois-Pohjanmaan ympäristökasvatuksen yhteistyöryhmä, PYRY. Hiljennä hetkeksi Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuden teemavuosi rakentuu tänä vuonna teeman HILJENNY HETKEKSI ympärille. Oulun hiippakunta vastaa teeman koordinoinnista yhdessä Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuustoimikunnan kanssa. Tavoitteena on: Saada aikaan tietoisuutta ja keskustelua ihmisen ja luonnon oikeudesta lepoon Kiinnittää huomiota kiireen, kuluttamisen ja kasvavan tehokkuuden vaatimusten ympäristövaikutuksiin Muistuttaa ihmisen vastuusta luomakunnan hoitamisessa Kiinnittää huomiota luonnon tarjoamaan lepoon ja virkistykseen Päivitä Nooan Arkki! Teemavuoden ympäristötietoisuuskilpailu, Nooan Arkki jatkuu lokakuuhun saakka. Nooan Arkki -kilpailun kautta etsitään lasten, nuorten, nuorten aikuisten, keski-ikäisten, vanhusten kaiken ikäisten ja kokoisten ryhmien ideaa tämän päivän Nooan Arkista. Millainen on teidän Arkkinne? Mitä se sisältää, mitä se pelastaa? Miten siinä ilmenevät toivo, paikallisuus, halu auttaa ja pelastaa tai suvaitsevaisuus? Vuosi 2010 on myös YK:n julistama Kansainvälinen biodiversiteettivuosi. Nooan Arkkia on siten helppo lähestyä luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta. Mitä on luonnon monimuotoisuus omassa kunnassanne? LISÄTIETOJA: vs. hiippakuntasihteeri Kari Tiirola, puh ,

2 Valtion aluehallinto on uudistunut Alueellisten ympäristökeskusten tehtävät ovat siirtyneet elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksiin (ELY), alueellisten ympäristökeskusten ympäristölupatehtävät ja ympäristölupavirastojen tehtävät aluehallintovirastoihin (AVI). Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksia on 15 ja niihin on koottu entisten TE-keskusten, alueellisten ympäristökeskusten, tiepiirien, lääninhallitusten liikenne- ja sivistysosaston sekä Merenkulkulaitoksen tehtäviä, muun muassa: yritysten neuvonta-, rahoitus- ja kehittämispalvelut, työllisyysperusteiset tuet ja työvoimakoulutus, maatila- ja kalatalousasiat, maahanmuuttoasiat ja EU:n rakennerahastohankkeet ympäristönsuojelu, alueiden käytön ja rakentamisen ohjaus, luonnonsuojelu, ympäristön tilan seuranta, vesivarojen käyttö ja hoito maanteiden kunnossapito, tiehankkeet, liikenteen lupa-asiat, liikenneturvallisuus, joukkoliikenne ja saaristoliikenne ammatillinen koulutus, kirjasto-, liikunta-, opetus- ja nuorisotoimen tehtävät. ELY-keskukset toimivat yhteistyössä maakunnan liittojen kanssa ja työ- ja elinkeinotoimistot ovat niiden alaisia. ELYissä on kolme vastuualuetta: elinkeinot, työvoima, osaaminen ja kulttuuri liikenne ja infrastruktuuri ympäristö ja luonnonvarat Koulutusta - seminaareja Tervetuloa Hailuotoon alueellisille ympäristökasvatuspäiville! Hailuodossa järjestetään Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun ympäristökasvattajien seminaarija koulutuspäivät. Päivien ohjelma rakentuu Hiljenny hetkeksi ja Nooan Arkki teeman ympärille oppien, kuullen, tehden, seikkaillen ja toki myös hiljentyen. Taustalla on kysymys miten sosiaalista kestävää kehitystä voimaannutetaan meidän omalla alueellamme muun kestävän kehityksen rinnalla? Kutsu, ohjelma ja ilmoittautuminen laitetaan kesäkuun alussa Pohjois-Pohjanmaan Avin verkkosivuille.

3 Hakuaika Relluttaja-koulutukseen on nyt alkanut! Mukaan koulutukseen voi hakea kuka tahansa reilusta ja kestävästä kuluttamisesta sekä kehitysmaakysymyksistä kiinnostunut henkilö, aiempaa kokemusta järjestötyöstä tai reilun kaupan puolesta toimimisesta ei välttämättä tarvita. Helsingissä syyskuuta pidettävän viikonlopun aikana osallistujat saavat tiiviin tietopaketin reilusta kaupasta, sen vaikutuksista ja vastuullisesta kuluttamisesta. Lisäksi koulutettaville annetaan työkaluja siihen, kuinka jokainen aktiivinen kuluttaja voi viestiä näistä teemoista myös omille sidosryhmilleen. Hakuaika koulutukseen alkaa 17.5 ja päättyy Hakemusten perusteella valitaan 35 osallistujaa, joille koko koulutus ruokailuineen on maksuton. Lisätietoa koulutuksesta: Mikä Reiluttaja? "Reiluttaja on aktiivinen kuluttaja joka omalla toiminnallaan tahtoo edistää reilua ja oikeudenmukaista maailmankauppaa. Reiluttaja-arvonimeä voivat käyttää koulutusviikonlopun läpikäyneet yksityiset ihmiset, jotka halutessaan kykenevät viemään tietoa vastuullisesta kuluttamisesta myös omille sidosryhmilleen. Reiluttaja voi edistää lähipiirinsä tietoisuutta itselleen parhaaksi kokemallaan tavalla, sillä kaikki Reiluttajat ovat omanlaisiaan. Tervetuloa mukaan ympäristökasvatuksen valtakunnalliseen päätapahtumaan Helsingissä! Tule ottamaan selvää kaupunkiympäristökasvatuksen mahdollisuuksista! Millainen on kaupunkiluonto lasten ja nuorten arki- ja oppimisympäristönä? Mitä kaupunkiekologia tarjoaa ympäristökasvatukselle? Entä miten onnistuu lasten ja nuorten osallisuus kaupunkisuunnittelussa? Alan kansainväliset kuulumiset kertoo Linköpingin yliopiston professori Anders Szczepanski. Tapahtuman avaa opetusministeri Henna Virkkunen. Päivien ohjelma koostuu seminaareista, työpajoista ja iltajuhlasta. Työpajoissa syvennetään seminaarien teemoja toiminnallisesti. Tarjolla on mm. arkkitehtuuri- ja puistokävelyitä, draamapedagogiikkaa, kaupunkisuunnittelun menetelmiä, innostusta ja ideoita lähiympäristön hyödyntämiseen, kestävän elämäntavan opettamiseen sekä työyhteisön motivoimiseen. Päivät on tarkoitettu kaikille ympäristökasvatuksesta kiinnostuneille. Tule osallistumaan alan merkittävimpään koulutus- ja verkostoitumistapahtumaan! Ohjelma ja ilmoittautuminen osoitteessa Ilmoittautuminen päättyy Tapahtuma on maksullinen. Ympäristökasvatuspäivät järjestää Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ry. Lisätietoja:

4 Tietoa Maailman ympäristöpäivä - World Environment Day (WED) joulukuuta 1972 YK:n yleiskokous päätti julistaa 5. kesäkuuta Maailman ympäristöpäiväksi (päätöslauselmallaan 2994). Päivämäärä muistuttaa Tukholman vuoden 1972 YK:n ympäristökokouksen avajaispäivästä. Kokouksen tuloksena perustettiin YK:n ympäristöohjelma UNEP. Countdown 2010 Countdown 2010 on Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n ja Euroopan unionin aloite, jonka tavoitteena on pysäyttää tai huomattavasti hidastaa luonnon monimuotoisuuden vähenemistä. Tavoitteen asettivat EU-maiden hallitukset Göteborgissa vuonna Countdown2010 julistus (annettu , pdf, 74 kt) Parasta luontotekoa etsitään kilpailulla Vapaamuotoiset 1-2 sivun ehdotukset Suomen parhaaksi luontoteoksi pyydetään toimittamaan kirjeitse osoitteella ympäristöministeriö, PL 35, VALTIONEUVOSTO. Ehdotukset voi lähettää myös sähköpostiosoite kirjaamo.ym(at)ymparisto.fi. Lisätietoa: IUCN NC Finland Tilaa suosittu Itämeri-lähettiläs kouluusi Vierailut ovat kouluille maksuttomia. Niitä on saatavilla pääkaupunkiseudulla sekä Oulun, Tampereen ja Turun seuduilla. Tilaukset netissä osoitteessa: Aineistoon voi tutustua etukäteen osoitteessa JOY Jokaisen Oma Ympäristö - Kulttuuriympäristökampanja 2010 JOY-kampanjasivujen tavoitteena on esitellä kulttuuriympäristökampanjaa ja sen tavoitteita sekä tehdä tunnetuksi kampanjaan liittyviä tapahtumia, toimintoja, hankkeita ja koulutusta sekä aineistoja. Luonnon kirjo uutiskirje kertoo monimuotoisesta luonnosta. Lue viimeisin uutiskirje 3/2010:

5 SYKLONI Suomen ympäristöopisto SYKLI julkaisee SYKLONI verkkolehteä. Lehdessä esitellään yleisesti SYKLIN toimintaa sekä muita ajankohtaisia aiheita. Verkkosivuilla löytyy lehden lukulinkki sekä lehti tulostettavassa PDF muodossa. Lue SYKLONI: PUTTE on suurin satsaus lajistotutkimukseen Suomessa Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelmassa (PUTTE) on löydetty yli tuhat Suomelle uutta eliölajia; esimerkiksi maaperässä elävien petopunkkien ja sienillä loisivien tai lahopuulla kasvavien poimuhytyköiden joukosta. Lisätietoa: Putte-sivujen kuvapankista löytyy maksutta käytettävissä olevia kuvia Putte-hankkeista. Kuvapankki - puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelma (PUTTE) Julkishallinnon yhteinen ilmastoviestinnän uutiskirje Klimaatti on ilmestynyt. Uutiskirjettä julkaisevat ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, ulkoasiainministeriö, valtioneuvoston kanslia, Suomen ympäristökeskus, Ilmatieteen laitos ja Sitra. Viidennessä numerossa: IPCC yhä luotettava tietolähde ilmastonmuutoksesta Uudistettava energiatehokkuusdirektiivi on haaste koko rakennusalalle Perheet ilmastodieetille Tavoitteena ilmastokestävä kehitys Ideakilpailu kulkutapavalintoihin vaikuttamiseksi Elintarvikealan ilmastovaikutuksia tutkittava enemmän Maaperän merkityksestä ilmastonmuutokselle keskustellaan kiivaasti Lue uutiskirje täältä: Klimaatti 1/2010

6 Oletko tutustunut TOP-tehtäviin? TOP-tehtävien avulla opitaan uusia tietoja ja taitoja tekemisen kautta. Olemme valmistaneet suuren määrän tehtäviä kerhojen käyttöön. Tehtävät ovat kaikkien saatavilla 4H-liiton nettisivuilla. Tehtävät on luokiteltu aihealueiden mukaan luontoon, ympäristöön ja kestävään kehitykseen liittyviä TOP-tehtäviä löydät osoitteesta: KirjastoVirma-verkkosivusto on portti pohjoispohjalaiseen paikalliskulttuuriin. Se tarjoaa mahdollisuuden kunnille, kylille, kirjastoille, museoille, oppilaitoksille sekä alueen taiteilijoille näkyä Internetin välityksellä laajasti jopa kansainvälisesti. Useat ihmiset etsivät juuriaan. Heidän lisäkseen tutkijat, matkailijat ja alueelle markkinoivat yritykset hakevat tietoa omiin tarpeisiinsa. Lenninsiipi on uhanalaisten lajien suojelutyössä toimivan asiantuntijaverkoston uutiskirje. Lenninsiipi kertoo eliötyöryhmien kuulumisia. Lue: Onnittelut Elinalle, Jennille ja Matille! Ammattikorkeakoulujen vuoden 2009 parhaat opinnäytetyöt valittu - kaksi ympäristöaiheista työtä palkittiin Oulun seudun ammattikorkeakoulusta Thesis - ammattikorkeakoulujen valtakunnallisessa opinnäytetyökilpailussa. Kilpailuun osallistui yhteensä 181 opinnäytetyötä. Kilpailun palkinnot sponsoroi Kesko Oyj, joka myös valitsi Yhteiskuntavastuu-teemasarjassa palkittavan opinnäytetyön. Yhteiskuntavastuu-teemasarjassa palkittiin Elina Nurmen ja Jenni Sjömanin opinnäytetyö "Mennään maatilalle! - maaseutulähtöisen ympäristökasvatuksen malli Oulun seudulle". Raadin lausunto: "Raati painotti valintakriteereissään aiheen lähestymis- ja käsittelytapaa sekä konkreettista tekemistä. Valittu työ tukee erinomaisesti Keskon vuorovaikutteisen tekemisen periaatteita, ja vaikuttaa etenkin lapsiperheiden arkeen. Elina Nurmen ja Jenni Sjömanin opinnäytetyö "Mennään maatilalle! - maaseutulähtöisen ympäristökasvatuksen malli Oulun seudulle" käsittelee tärkeää aihetta konkreettisella tavalla. Työssä haetaan toimivaa ja opettavaista tapaa kaupunkilaislapsille tutustua maatilan toimintaan. Elämyksellisen oppimisen avulla lapset tutustuvat maatilan arkeen, kasveihin ja ympäristövastuuseen sekä oppivat arvostamaan kotimaista lähiruokaa ja sen tuottajia." Työn ohjaajana toimi Kaija Karhunen. Luonnonvara- ja ympäristöalan sarjassa palkittiin Matti Karhun opinnäytetyö "Luonnonmukaisen leikkipuiston suunnittelu Hollihaan päiväkodille". Raadin lausunto: "Opinnäytetyön aihe on tekijän oma idea, joka on ajankohtainen ja merkittävä ammattialalle. Työ irrottautuu standardiratkaisuista leikkipuistosuunnittelussa. Työssä huomioidaan henkilökunnan ja lasten asiantuntijuus. Tuloksena on turvallisuusmääräykset täyttävä, luonnonmateriaaleja ja pihan yksityiskohtia taitavasti hyödyntävä tarkennettu leikkipuistosuunnitelma. Ratkaisut ovat omaperäisiä, perusteltuja ja havainnollisesti esitettyjä. Leikkipuistossa mahdollistetaan lapsille luovuus." Työn ohjaajana toimi Heikki Pulkkinen.

7 Osallistu tapahtumia - kilpailuja Luonnonkukkien päivä Suomen luonnonsuojeluliiton Luonnonkukkien päivän retkikalenteri on valmistunut! Kesän 2010 Luonnonkukkien päivän retket löytyvät täältä: Käy tutustumassa oman paikkakuntasi retkitarjontaan ja lähde retkelle! Luonnonkukkien päivän retket ovat 2-3 tunnin mittaisia, maksuttomia ja avoimia kaikille kiinnostuneille. Retkille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Metsähallitus järjestää retkiä Luonnonkukkien päivänä Kalajoella retki Arteman rantaan. Lisätietoja: Kalajoen Meriluontokeskus Hailuodossa tutustutaan kujien ja kenttien kasveihin. Lisätietoja: Raija Kärenlampi Riisitunturin päiväreittien Riisin Rietas ja Riisin Rääpäsy avajaiset! Samalla pääset tutustumaan alueen mielenkiintoiseen ja monipuoliseen lajistoon suojelubiologin johdolla. Kahvitarjoilu. Lisätietoja Oulungan luontokeskus puh Syötteen luonnonkukkien päivän retki Latva-Kouvan maisemiin. Lisätietoja Syötteen Luontokeskuksesta puh Metsähallituksen muut tapahtumat: Oulangan perinteinen niittytapahtuma "Oulangan Heinähässäkkä" la Lisätietoja Oulangan tapahtumista Oulangan luontokeskus, puh Hiidenlammen kulttuuripolun avajaiset la Perinnepäivä Rytivaarassa Lisätietoja Syötteen luontokeskuksesta p Perinnepäivä Rytivaarassa Lisätietoja Syötteen luontokeskuksesta p Metsähallituksen toimintaan merellä voit tutustua meribiologi Essi Keskisen blogissa Aloita kesäretkesi luontokeskuksesta! Metsähallituksen luontokeskukset ovat kesällä avoinna seuraavasti: Kalajoen meriluontokeskus avoinna toukokuussa ma-pe 9-17, la 10 15, joka päivä klo Hailuodon luototalo avoinna joka päivä klo 9-16, klo Syötteen luontokeskus avoinna joka päivä klo 10 17, muina aikoina klo Oulangan luontokeskus avoinna joka päivä klo 10 18, muina aikoina klo Hautajärven luontotalo avoinna joka päivä klo Ja muita retkikohteita: Liminganlahden luontokeskus on avoinna kesällä joka päivä klo 12 18, opastusta arkisin.

8 Tule mukaan lähiluontoretkelle! Suomen luonnonsuojeluliiton lähiluontoretket ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, eikä niille tarvitse ilmoittautua etukäteen. Joka paikkakunnalta on valittu yksi kiinnostava, luonnoltaan monimuotoinen, helposti saavutettava ja ehkä yllätyksellinenkin lähiluontokohde, jota tehdään tunnetuksi lähiluontoretkillä. Lue lisää retkistä ja retkikohteista! 4H-järjestö tarjoaa paljon ympäristöön ja kestävään kehitykseen liittyvää tekemistä! Lannoite- ja siemensäkkien keräys alkaa taas 4H-nuorten ja Yara Suomen järjestämä lannoite- ja siemensäkkikeräys toteutetaan jälleen kesällä Keräys alkaa Etelä-Suomessa toukokuussa. Keräyksen ajankohta vaihtelee paikkakunnittain. Vuonna 2009 keräyksessä saatiin talteen lähes kg lannoitesäkkejä, jotka päätyivät muoviteollisuuteen raaka-aineeksi. 4H-järjestö on aloittanut lannoitesäkkikeräyksen vuonna Kolmenkymmenenviiden vuoden aikana hyötykäyttöön on kerätty tyhjiä lannoitesäkkejä yli 30 miljoonaa kiloa. Ilman lannoitesäkkikeräystä koko muovimäärä olisi päätynyt kaatopaikoille. Haluatko ryhtyä lannoitesäkkien kerääjäksi? Ilmoittaudu oman paikkakunnan 4H-yhdistykseen tai lähimpään 4H-piiriin. Mikä lintu? Lasten ja nuorten lintupäivä Lähde linturetkelle perheen, koululuokan tai kerhoryhmän kanssa ja tutustu lintujen ihmeelliseen maailmaan. Lähetä sitten lintukuvasi tai piirroksesi tunnistettavaksi. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä BirdLife Suomi ja Luonto-Liitto. Lisätietoja ja materiaaleja tapahtumaan: Koko perhe retkeilemään! Luontosunnuntait kutsuvat perheitä retkelle syksyiseen metsään. Timosenkosken luontokoulun pihapiirissä ja luontokoulun retkeilyalueella järjestetään sunnuntaisin klo koko perheen retkitapahtumia. Tarkemmat kuvaukset luontosunnuntaiden sisällöstä löydät osoitteesta Tervetuloa mukaan!

9 Vuosi 2010 on kansainvälinen YK:n luonnon monimuotoisuuden teemavuosi. Vuoden alusta Suomessa käyttöön otettu Luonnon monimuotoisuus - elämän ehto -logo kuvastaa aiheen merkitystä ihmiskunnalle. LuontoPortti järjestää biodiversiteettivuoden kunniaksi valokuvakilpailun YK:n kansainvälisen biodiversiteettivuoden kunniaksi LuontoPortti järjestää neljän vuodenajan valokuvauskilpailun kaikille suomalaisille lapsille ja nuorille. Kilpailijoiden toivotaan dokumentoivan lähiluontonsa monimuotoisuutta ja pohtivan sen merkitystä omassa elämässään eri vuodenaikoina. Kevätluonnon monimuotoisuus osakilpailun pääpalkintona on digikamera. Ikäsarjoja on kaksi: Sarja A 0 12 ja Sarja B vuotiaat Kilpailu koostuu neljästä osakilpailusta: 1. Kevätluonnon monimuotoisuus Kesäluonnon monimuotoisuus Syksyluonnon monimuotoisuus Talviluonnon monimuotoisuus Lisätietoja ja osallistumisohjeet löytyy osoitteesta: Rakennettu maisema - Euroopan rakennusperintöpäivät 2010 vuositeema Vuoden 2010 Euroopan rakennusperintöpäiviä vietetään teemalla rakennettu maisema. Teema haastaa jokaisen katsomaan ympäröivää maisemaa pintaa syvemmältä: Miksi rakennettu maisema on sellainen kuin se on? Miten se on syntynyt? Entä millaisia merkkejä me haluamme jättää tulevaisuuden maisemaan? Tänä vuonna rakennusperintöpäivät järjestetään yhteistyössä Suomen Kotiseutuliiton koordinoiman JOY Jokaisen Oma Ympäristö kulttuuriympäristökampanjan kanssa. Tule mukaan järjestämään rakennusperintöpäiviä! Euroopan rakennusperintöpäiviä vietetään syyskuun toisena viikonloppuna Rakennusperintöviikonloppuna erilaiset yhteisöt virallisista epävirallisiin ovat järjestäneet näyttelyitä, seminaareja ja avointen ovien päiviä. Millaisilla tapahtumilla rakennusperintöä voisi juhlistaa tänä vuonna? Tule mukaan juhlimaan rakennusperintöpäiviä ja katso lisää tietoa tapahtumien järjestämisestä täältä! Linkkejä ERP2010 teemajulkaisu.pdf (1,23 megatavua) Kulttuuriympäristöni - Rakennettu maisema (toim. Liisa Lohtander ja Lassi Saressalo) JOY Jokaisen Oma Ympäristö -kulttuuriympäristökampanja 2010

10 Kehitytään yhdessä! Osallistukaa verkkosivuston kehittämiseen! Vaikuttakaa infokirjeen sisältöön. Lähetä infoa! Esitä koulutustoiveita! Välittäkää infokirjettä vapaasti sopiviksi katsomillenne tahoille! Ilmoittakaa itsenne Pyryn infokirjeen postituslistalle: saara.saarinen(at)ely-keskus.fi PYRY = Pohjois-Pohjanmaan ympäristökasvatuksen yhteistyöryhmä PYRY pyrkii edistämään ympäristökasvatusta Pohjois-Pohjanmaan alueella verkostomaisen työskentelyn ja kehittämiskeskusten avulla. Kehittämiskeskuksina toimivat Meriluontokeskus Kalajoella, Timosenkosken luontokoulu Oulussa, Alaköökin kestävän kehityksen päiväkotiyksikkö Oulussa sekä Syötteen ja Hailuodon nuorisokeskukset. Ympäristökasvatuksen toimijoiden yhteistyön avulla alueen resurssit ja osaaminen tulevat paremmin hyödynnetyksi. Kehittämiskeskukset toimivat sovittujen ympäristökasvatuksen kehittämistehtävien edistämiseksi. PYRY tuottaa kolme kertaa vuodessa sähköisen infokirjeen PYRY järjestää kerran vuodessa yhdessä lääninhallituksen sivistysosaston kanssa alueelliset ympäristökasvatuspäivät. Päivät järjestetään eri puolilla Oulun lääniä. Ryhmän kokoonpano kattaa edustajat eri ympäristökasvatuksen toimijoista: opetus ja kasvatusala (koulu, päiväkoti) harrastusjärjestöt resurssintuottajat tutkimus (yliopisto/ammattikorkeakoulu) ryhmän vetäjä on Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen edustaja, joka kuuluu ryhmän edustajana myös Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuustoimikuntaan. Sidosryhmien edustajat valitaan vuodeksi kerrallaan. Ryhmä kokoontuu tarvittaessa, noin 4 kertaa vuodessa. Terveisiä ja toiveita voi esittää PYRYn jäsenille: Saara Saarinen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puh , saara.saarinen(at)ely-keskus.fi Outi Mustonen, Timosenkosken luontokoulu, puh , luontokoulu(at)ope.ouka.fi Maria Isolahti, 4H-piiri, puh , maria.isolahti(at)4h.fi Raija Kärenlampi, Metsähallitus, puh , raija.karenlampi(at)metsa.fi Katri Harju, Limingan srk, puh , katri.harju(at)evl.fi Kaija Karhunen, Oulun seudun ammattikorkeakoulu, puh , kaija.karhunen(at)oamk.fi Jussi Tomberg, opetustoimi, Oulu, puh , jussi.tomberg(at)ouka.fi Pohjois-Pohjanmaan ympäristökasvatusasiat kootusti samaan osoitteeseen: Sivusto on tarkoitettu yhteiseksi tietopankiksi ympäristökasvatustyötä tekeville. Tiedonkulkua lisäämällä pyritään saamaan maakunnassa olemassa oleva ympäristökasvatuksen osaaminen tehokkaampaan käyttöön. Sivustoa ylläpitää Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, ympäristö- ja luonnonvarat vastuualue. Sivustoa kootaan ja täydennetään, mutta siihen tarvitsemme kaikkien teidän apua! Osallistukaa! Ihanaa alkukesää!

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Esittely 21.10.2010 Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 12.12.2010 1 Pohjois-Pohjanmaan ELYn toiminta-alue Päätoiminta-alue

Lisätiedot

Puhtaasti liikkeelle Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuden teemavuosi 2009

Puhtaasti liikkeelle Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuden teemavuosi 2009 Puhtaasti liikkeelle Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuden teemavuosi 2009 Ympäristötoiminnan neuvottelupäivä Marketta Karhu Oulun seudun ympäristötoimi Maakunnallinen ympäristötietoisuuden yhteistyöalkoi

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus uudistus. Maaseuturakentamisen ajankohtaispäivä 16.2.2010

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus uudistus. Maaseuturakentamisen ajankohtaispäivä 16.2.2010 Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus uudistus Maaseuturakentamisen ajankohtaispäivä 16.2.2010 1 Aluehallinto uudistui 1.1.2010 Valtion aluehallinnon viranomaisten rooleja, tehtäviä,

Lisätiedot

Varsinais-Suomen ELY-keskus mukana arjessa

Varsinais-Suomen ELY-keskus mukana arjessa Varsinais-Suomen ELY-keskus mukana arjessa Yhteistyötä asiakkaiden ja alueen hyväksi Osaavalla työvoimalla menestykseen Houkuttelevalla toimintaympäristöllä uusia asukkaita ja yrityksiä Kehittyvällä ruokaketjulla

Lisätiedot

Aluehallinto uudistuu 2010. Tavoitteena kansalais- ja asiakaslähtöisesti ja tuloksellisesti toimiva aluehallinto

Aluehallinto uudistuu 2010. Tavoitteena kansalais- ja asiakaslähtöisesti ja tuloksellisesti toimiva aluehallinto Aluehallinto uudistuu 2010 Tavoitteena kansalais- ja asiakaslähtöisesti ja tuloksellisesti toimiva aluehallinto Uudistuksen tavoitteet: Selkeämpi viranomaisten työnjako ilman päällekkäisyyksiä Asiakaslähtöisyys

Lisätiedot

ELY-keskukset haasteita - mahdollisuuksia

ELY-keskukset haasteita - mahdollisuuksia ELY-keskukset haasteita - mahdollisuuksia Sisältö: Erilaisia ELY-keskuksia Alue- ja liikennehallinto uudistuvat Liikenne Satakunnassa tärkeä kokonaisuus Miten tavoitat liikenteestä vastaavat Pekka Jokela

Lisätiedot

Vanhojen rakennusten uusiokäyttö maaseudulla

Vanhojen rakennusten uusiokäyttö maaseudulla Vanhojen rakennusten uusiokäyttö maaseudulla Juhlatalo Majakoski 30.1.2014 Ulla Mehto-Hämäläinen Keski-Suomen ELY-keskus Valtion aluehallinto Elinkeinot, työvoima, osaaminen, kulttuuri Liikenne ja infrastruktuuri

Lisätiedot

LUONTO- JA YMPÄRISTÖKOULUT HELSINGISSÄ

LUONTO- JA YMPÄRISTÖKOULUT HELSINGISSÄ LUONTO- JA YMPÄRISTÖKOULUT HELSINGISSÄ ARKKI HARAKKA MERIHARJU POLKU TÖYHTÖHYYPPÄ HELSINGISTÄ LÖYTYY VIISI AINUTLAATUISTA JA TOISISTAAN POIKKEAVAA LUONTO- JA YMPÄRISTÖKOULUA, JOTKA KASVATTAVAT KESTÄVÄN

Lisätiedot

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina.

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina. lokakuu tiedote Jos Sinulla on tiedotettavaa: kirjoita teksti suoraan sähköpostin viestiosaan, viestin pituus enintään 600 merkkiä, ei erikoismerkkejä ( VERSAALIA, kursiivia, lihavointeja, väriä yms.),

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2014-2015

Toimintasuunnitelma 2014-2015 Toimintasuunnitelma 2014-2015 VÄLKE Uudenmaan ympäristökasvatuksen ja -tietoisuuden edistämisryhmä 14.2.2014 2 Sisällysluettelo 1. Taustaa Uudenmaan ympäristökasvatuksen ja -tietoisuuden edistämisryhmästä...

Lisätiedot

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt!

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Kunta- ja seurakunta -kirje 1 (5) Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Tässä kirjeessä kerrotaan ajankohtaista tietoa omaishoidon

Lisätiedot

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi 18.5.2016 Toiminta-ajatus Varsinais-Suomen ELY-keskus tukee ja kehittää alueensa asukkaiden, yritysten,

Lisätiedot

Rakennetaan hyvinvointia navetassa - seminaari. 19.1.2011 Ulla Mehto-Hämäläinen Keski-Suomen ELY-keskus

Rakennetaan hyvinvointia navetassa - seminaari. 19.1.2011 Ulla Mehto-Hämäläinen Keski-Suomen ELY-keskus Rakennetaan hyvinvointia navetassa - seminaari 19.1.2011 Ulla Mehto-Hämäläinen Keski-Suomen ELY-keskus Valtion aluehallinto uudistui 1.1.2010 Kuudesta aluehallinnon virastosta kaksi uutta Ympäristölupavirasto

Lisätiedot

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020. YMPÄRISTÖKASVATUS http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020. YMPÄRISTÖKASVATUS http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020 YMPÄRISTÖKASVATUS http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia Kainuun ilmastostrategia 2020-projekti valmistellaan maakunnallinen strategia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi

Lisätiedot

Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely

Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely LOPPURAPORTTI 18.12.2015 Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely Tausta Liikenneviraston Kansallinen kävelyn ja pyöräilyn tietopankki, Kulkulaari on perustettu vuonna 2013. Sivusto perustettiin

Lisätiedot

Aluehallinnon uudistaminen

Aluehallinnon uudistaminen Aluehallinnon uudistaminen ALKU-hanke 1092009 10.9.2009 Aluehallinnon uudistaminen Matti Vanhasen II hallituksen ohjelmassa Hallintoa uudistetaan ja kansanvaltaistetaan. Lääninhallitusten, työvoima- ja

Lisätiedot

Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020

Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Maakunnan yhteistyöryhmä 8.12.2014 Eurooppa 2020 -strategian tavoitteet EU:n yhteisen maatalouspolitiikan on vastattava uusiin haasteisiin ruoan, luonnonvarojen

Lisätiedot

Maakunnallinen kulttuuriyhteistyö Maria Helo

Maakunnallinen kulttuuriyhteistyö Maria Helo Maakunnallinen kulttuuriyhteistyö Maria Helo Lähtökohdat Toimijat etäällä toisistaan, maakunnallisen toiminnan lisääminen - ) eri toimijoiden kohtaamisia ja voimavarojen tehokkaampaa yhdistämistä Tahto

Lisätiedot

Tähtiseurakahvit. Elokuu

Tähtiseurakahvit. Elokuu Tähtiseurakahvit Elokuu Tervetuloa Tähtiseurakahville! Ohjelma Tilannekatsaus syksyyn Työkaluja Tähtiseurojen verkkopalveluun Huippu-urheilun ja aikuisliikunnan Tähtiseuratoiminnan klinikat Tähtiseura-päivät

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökasvattajat, PYRY

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökasvattajat, PYRY Pohjois-Pohjanmaan ympäristökasvattajat, PYRY Infokirje, kevät 2012 Kestävä kehitys on osaamista! Oulun seudun ammattikorkeakoulu koordinoi vuoden 2012 maakunnallista ympäristötietoisuustoimintaa, jonka

Lisätiedot

Aikuisopiskelun hakeutumisvaiheen ohjaus- ja neuvontapalvelumalli Pohjois-Pohjanmaalla

Aikuisopiskelun hakeutumisvaiheen ohjaus- ja neuvontapalvelumalli Pohjois-Pohjanmaalla Aikuisopiskelun hakeutumisvaiheen ohjaus- ja neuvontapalvelumalli Pohjois-Pohjanmaalla OpinTorin projektipäällikkö Kati Korento OSUMAn projektikoordinaattori Helena Ylisirniö Esittelijä Teea Oja KM, kasvatuspsykologi,

Lisätiedot

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ!

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! Nuortenillan toiminta-ajatus ja tavoite Kahden eri seurakunnan nuoret kohtaavat toisiaan ja tutustuvat seurakuntien nuorisotoimintaan, jakavat kokemuksia, ideoita,

Lisätiedot

METSO Pohjois-Pohjanmaalla ja tapaus Kraaseli. Eero Melantie Luonnonsuojeluyksikön päällikkö

METSO Pohjois-Pohjanmaalla ja tapaus Kraaseli. Eero Melantie Luonnonsuojeluyksikön päällikkö METSO Pohjois-Pohjanmaalla ja tapaus Kraaseli Eero Melantie Luonnonsuojeluyksikön päällikkö Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, 1.6.2012 1 Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Työssä ympäristöalalla - oma tarinani

Työssä ympäristöalalla - oma tarinani Työssä ympäristöalalla - oma tarinani Turun yliopiston työelämäpalvelut 4.4.2017 Ylitarkastaja Anna Laiho, ympäristönsuojeluyksikkö, Varsinais-Suomen ELY-keskus 5.4.2017 Toiminta-ajatus Elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Maaseutuverkosto vartissa

Maaseutuverkosto vartissa Maaseutuverkosto vartissa Levi 3.2.2016 Teemu Hauhia Maaseutuverkostopalvelut Sivu 1 3.2.16 Maaseutuverkosto vartissa Maaseutuverkoston tavoitteet ja toiminta Tehtävät Alueverkostot Palvelupaketit Sivu

Lisätiedot

PIRKANMAAN PERINNEPIHAN TEEMAOPASTUKSET Ahlmanin ammatti- ja aikuisopisto Hallilantie 24, Tampere

PIRKANMAAN PERINNEPIHAN TEEMAOPASTUKSET Ahlmanin ammatti- ja aikuisopisto Hallilantie 24, Tampere PIRKANMAAN PERINNEPIHAN TEEMAOPASTUKSET Ahlmanin ammatti- ja aikuisopisto Hallilantie 24, Tampere Geenivaraoppihanke Pirkanmaan Perinnepihalla Ahlmanin tarjoama opetuspaketti johdattelee vanhojen geneettisesti

Lisätiedot

JOKU PÄÄTTÄÄ AINA. Nyt

JOKU PÄÄTTÄÄ AINA. Nyt Kuinka voin vaikuttaa omiin asioihini? Onko arjen valinnoilla merkitystä? Hyödyttääkö osallistuminen? Kannattaako aktivismi? Millaisessa maailmassa haluaisin elää? Joku päättää aina. Vaikuta. Vaikuta.

Lisätiedot

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 KULTTUURIPERINTÖMME: KUN MENNYT KOHTAA TULEVAN

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 KULTTUURIPERINTÖMME: KUN MENNYT KOHTAA TULEVAN Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 Kulttuuriperintövuosi Projekteja, tapahtumia, aloitteita, kampanjoita ympäri Eurooppaa. Toteuttajina EU:n jäsenvaltiot, alueelliset ja paikalliset viranomaiset/toimijat,

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2015

Toimintasuunnitelma 2015 Toimintasuunnitelma 2015 VÄLKE Uudenmaan ympäristökasvatuksen ja -tietoisuuden edistämisryhmä 29.1.2015 Kuva: Lentokuva Vallas Oy 2 Sisällysluettelo 1. Taustaa Uudenmaan ympäristökasvatuksen ja -tietoisuuden

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto

Euroopan unionin neuvosto Euroopan unionin neuvosto Euroopan unionin neuvosto MISTÄ SAAN TIETOA EUROOPPA- NEUVOSTOSTA JA NEUVOSTOSTA? Mikä ero on Eurooppa-neuvostolla ja Euroopan unionin neuvostolla? Miten pääsen vierailulle näihin

Lisätiedot

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto 23.8.2016 Ylijohtaja Terttu Savolainen Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Ylijohtaja Terttu Savolainen 13.10.2016 Uusi julkisen hallinnon työnjako maakuntauudistuksen myötä 2 Mikä muuttuu julkisen hallinnon

Lisätiedot

Euroopan neuvosto ja Euroopan komissio Kansalliset ja alueelliset koordinaattorit Puheenjohtaja Suomesta

Euroopan neuvosto ja Euroopan komissio Kansalliset ja alueelliset koordinaattorit Puheenjohtaja Suomesta NÄIN OSALLISTUT! Sidosryhmäaamiainen 7.11.2017 Sini Hirvonen, suunnittelija, Suomen Kotiseutuliitto Euroopan kulttuuriympäristöpäivien koordinaattori Twitter: @HirvonenSini & @HeritageDaysFI Euroopan neuvosto

Lisätiedot

Koulu- ja päiväkotimetsät Espoossa. Katri Luukkonen, suunnittelija Villa Elfvikin luontotalo Metsä on parasta lapselle! 30.3.2015

Koulu- ja päiväkotimetsät Espoossa. Katri Luukkonen, suunnittelija Villa Elfvikin luontotalo Metsä on parasta lapselle! 30.3.2015 Koulu- ja päiväkotimetsät Espoossa Katri Luukkonen, suunnittelija Villa Elfvikin luontotalo Metsä on parasta lapselle! 30.3.2015 Koulumetsät arvoonsa yhteistyöllä suojelua ja ympäristökasvatusta Koulumetsähanke

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet maahanmuuttajien kotouttamiseen

Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet maahanmuuttajien kotouttamiseen Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet maahanmuuttajien kotouttamiseen Vastaanottava maaseutu Helsinki 22.1.2016 Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö Mahdollisuuksien maaseutu Maaseutuohjelmalla

Lisätiedot

LAHDEN PERUSOPETUKSEN KEKE-VUOSIKELLO

LAHDEN PERUSOPETUKSEN KEKE-VUOSIKELLO -iden ja muiden LSYP:n yhteistyötahojen jouluglögit JOULU aineettomat joululahjat TAMMI HELMI 2.2. Muistetaan toinen toista; Vihreä lippu-päivä SEURAA TARJOTTAVAA KOULUTUSTA (TSEKKAA EMAIL) JA TUTUSTU

Lisätiedot

(ESR ja EAKR) 6.5.2014

(ESR ja EAKR) 6.5.2014 Rakennerahastojen (ESR ja EAKR) hallintouudistus t ELY -keskuksessa sessa 6.5.2014 Paula Alho Rakennerahastojen hallinnointiuudistus Rakennerahastoasioiden hallinnointi keskitettiin vuoden 2014 alusta

Lisätiedot

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville?

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mikä on tutkimusohjelman tai hankkeen tulos? Tutkijoille työtä, opinnäytteitä, meriittejä

Lisätiedot

Suomen ohjauspolitiikan ja valtakunnallisen ELO-ryhmän linjaukset ja alueellinen koordinointi

Suomen ohjauspolitiikan ja valtakunnallisen ELO-ryhmän linjaukset ja alueellinen koordinointi Suomen ohjauspolitiikan ja valtakunnallisen ELO-ryhmän linjaukset ja alueellinen koordinointi Salmian TNO-asiantuntijoiden koulutus 17-18.3.2014 Ulla-Jill Karlsson, OKM neuvotteleva virkamies Ari-Pekka

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 9/2013 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

Tarvitsetko projektiisi uuden vaihteen tai palikat järjestykseen? Tule saamaan oivalluksia ja kipinöitä!

Tarvitsetko projektiisi uuden vaihteen tai palikat järjestykseen? Tule saamaan oivalluksia ja kipinöitä! Sivu 1/5 Lue viesti selaimessa täältä www.vates.fi Uutiskirje 14.8.2014 Vielä ehtii! Vaikuta ja verkostoidu -iltapäivä 20.8. Tilaisuudessa on tarjolla asiaa hyvistä viestintäkäytänteistä ja kokemuksia

Lisätiedot

Liikkujan viikko 2014

Liikkujan viikko 2014 Liikkujan viikko 2014 Omilla poluilla ja radioaalloilla 19.5.2014 Sirpa Mustonen ja Kaisa Kauhanen 1 Euroopan yhteinen Liikkujan viikko Kansainvälistä Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16. 22.9. Viikon

Lisätiedot

Uudenmaan ELY:ssä nyt

Uudenmaan ELY:ssä nyt Uudenmaan ELY:ssä nyt Maakuntakirjastopalaveri, Hämeenlinna 25.3.2011 Kristiina Kontiainen Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto 31.3.2011 1 Uudenmaan ELY-keskus Muodostettiin yhdistämällä TE-keskuksen,

Lisätiedot

Lastensuojelun, perhetyön ja -neuvonnan, terveyskeskuksen ja koulun erityishenkilöstön työpaja

Lastensuojelun, perhetyön ja -neuvonnan, terveyskeskuksen ja koulun erityishenkilöstön työpaja 1 Onnistunut työ tekee hyvää: Akaan kaupungin lasten, nuorten ja perheiden palvelujen sekä henkilöstön työhyvinvoinnin kehittämishanke 2014-2016. Lastensuojelun, perhetyön ja -neuvonnan, terveyskeskuksen

Lisätiedot

Miksi tiedottaa (median kautta)?

Miksi tiedottaa (median kautta)? Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Miksi tiedottaa (median kautta)? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

UUSIMAA- VIIKKO ... 4. 8.11.2013. kansainvälisyys

UUSIMAA- VIIKKO ... 4. 8.11.2013. kansainvälisyys UUSIMAA- VIIKKO... kansainvälisyys 4. 8.11.2013 Asiaa ja luovia ideoita päättäjille, kasvattajille, yrittäjille, opiskelijoille, asiantuntijoille ja kaikille uusmaalaisille! YMPÄRISTÖ Ympäristöpäivänä

Lisätiedot

Thesis kilpailu

Thesis kilpailu Thesis 2007 -kilpailu Osallistuminen ja toimintatavat Kaarina Närhi, Oulun seudun ammattikorkeakoulu kaarina.narhi@oamk.fi Thesis - Tavoitteet lisätä AMK-tutkintojen tunnettuutta ja tuoda esille niiden

Lisätiedot

UUDENMAAN VÄLKE RYHMÄ. Asetettu uudelleen vuosiksi Uudenmaan ELY-keskus, nimittämiskirje Dnro UUDELY/2005/00.00.

UUDENMAAN VÄLKE RYHMÄ. Asetettu uudelleen vuosiksi Uudenmaan ELY-keskus, nimittämiskirje Dnro UUDELY/2005/00.00. UUDENMAAN VÄLKE RYHMÄ Asetettu uudelleen vuosiksi 2016-2018 Uudenmaan ELY-keskus, nimittämiskirje 19.2.2016 Dnro UUDELY/2005/00.00.01/2011 ALUKSI TAUSTALLA Laaja verkostoyhteistyö > jäsentymistä > VÄLKE

Lisätiedot

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Työyhteisöllämme on yhteiset tavoitteet. Asettamamme tavoitteet pyrimme saavuttamaan yhteisillä toimintamalleilla ja käytännöillä.

Lisätiedot

Maaseudun uusi aika -yhdistyksen jäsenkirje 3/2015

Maaseudun uusi aika -yhdistyksen jäsenkirje 3/2015 Maaseudun uusi aika -yhdistyksen jäsenkirje 3/2015 15.12.2015 Jouluinen tervehdys kaikille MUAn jäsenille! Tässä vuoden viimeisessä jäsenkirjeessä on tietoa Maaseudun uusi aika -yhdistyksen ajankohtaisista

Lisätiedot

MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO. hankesuunnitelma

MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO. hankesuunnitelma MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO hankesuunnitelma Sisällys 1. Tausta... 3 2. Päätavoitteet... 3 3. Toimintasuunnitelma... 4 4. Ohjausryhmä... 5 5. Johtotyhmä... 6 6. Henkilöstö... 6 7. Kustannukset ja rahoitus...

Lisätiedot

Oppisopimuksella osaavaa työvoimaa

Oppisopimuksella osaavaa työvoimaa Oppisopimuksella osaavaa työvoimaa EK-foorumi, Oulu Satu Ågren Esityksen sisältö Oppisopimuskoulutusta yksilöllistyviin ja eriytyviin tarpeisiin Oppisopimuksen kehittäminen ammatillisen koulutuksen reformissa

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro luontomatkailun kehittämisestä Satakunnassa

Kommenttipuheenvuoro luontomatkailun kehittämisestä Satakunnassa Kommenttipuheenvuoro luontomatkailun kehittämisestä Satakunnassa Luontomatkailun mahdollisuudet Satakunnassa seminaari 31.3.2016 Anne Savola Ympäristöasiantuntija Satakuntaliitto Satakunta luontomatkailun

Lisätiedot

UUTISKIRJE MAALISKUU 2016

UUTISKIRJE MAALISKUU 2016 Satutunti UUTISKIRJE MAALISKUU 2016 Saduttaako? Joka kuukauden ensimmäinen tiistai on hyvä aika suunnistaa kirjastoon kuuntelemaan millaisia jänniä tarinoita satutäti Katrilla on tällä kertaa kerrottavana.

Lisätiedot

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa:

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Turun Seudun Luonnonvalokuvaajat r.y. Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Helsingin ja Turun kaupunkien esittämä haaste toimiin Itämeren tilan parantamiseksi: Tietoisuuden

Lisätiedot

Aitojamakuja.fi auttaa löytämään paikalliset elintarvikeyritykset

Aitojamakuja.fi auttaa löytämään paikalliset elintarvikeyritykset Aitojamakuja.fi auttaa löytämään paikalliset elintarvikeyritykset Työryhmä: Paikallista ruokaa läheltä 18.-19.8., Maaseutututkijatapaaminen Päivi Töyli Aitoja makuja -hanke, projektipäällikkö Koulutus-

Lisätiedot

Monimuotoiset työyhteisöt yrityksen kilpailukykytekijänä teemailta 29.10.2015 Järvenpää

Monimuotoiset työyhteisöt yrityksen kilpailukykytekijänä teemailta 29.10.2015 Järvenpää Monimuotoiset työyhteisöt yrityksen kilpailukykytekijänä teemailta 29.10.2015 Järvenpää Mitä toivon saavani teemaillasta itselleni ja omaan työhöni? (etukäteiskysymys) Avoimin mielin : ) Ajankohtaiskatsauksen

Lisätiedot

KUVA (Hirsikampus) Paikallinen oppimaisema- Kasvatusta kestävään elämäntapaan Pudasjärvellä

KUVA (Hirsikampus) Paikallinen oppimaisema- Kasvatusta kestävään elämäntapaan Pudasjärvellä Pudasjärvi- Sininen ajatus, Vihreä elämys Tämä sivusto on luotu Osaava Pudasjärvi hankkeessa, päivitetty pv.kk.vuosi, Pudasjärven opinmaisema- Kasvatusta kestävään elämäntapaan Taustasta ja sivujen tehtävästä

Lisätiedot

Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta

Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta 2/2013 Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta lappi Lisätietoja antaa Projektipäällikkö Virpi Vaarala Lapin ELY-keskus, Rovaniemi virpi.vaarala@ely-keskus.fi +358 295 037

Lisätiedot

TUTUSTU TUNNE ARVOSTA SUOJELE SYVENNÄ TIETOA JA TAITOA

TUTUSTU TUNNE ARVOSTA SUOJELE SYVENNÄ TIETOA JA TAITOA 2008-2010 TUTUSTU TUNNE ARVOSTA SUOJELE SYVENNÄ TIETOA JA TAITOA hanke Miksi? OPS:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen Yhteyksien luominen koulujen ja Turun alueen luonto- ja kestävän kehityksen

Lisätiedot

Suomi EU:ssa 20 vuotta kestikö ympäristö. Seppo Vuolanto. Kestikö ympäristö, luonto ja ympäristöhallinto yhdentymisen?

Suomi EU:ssa 20 vuotta kestikö ympäristö. Seppo Vuolanto. Kestikö ympäristö, luonto ja ympäristöhallinto yhdentymisen? Suomi EU:ssa 20 vuotta kestikö ympäristö Seppo Vuolanto Kestikö ympäristö, luonto ja ympäristöhallinto yhdentymisen? Ympäristöhallinnon juurilla YK - Tukholman ympäristökokous 1972 Luonnonvarojen käyttö,

Lisätiedot

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSIA SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N YHTEYSTIEDOT Suomen Monikkoperheet ry, Ilmarisenkatu 17 A, 40100 Jyväskylä

Lisätiedot

KULTTUURIYMPÄRISTÖ KUNNIAAN VÄLINEITÄ KANSALAISILLE. Lahti 5.3.2012 Liisa Tarjanne

KULTTUURIYMPÄRISTÖ KUNNIAAN VÄLINEITÄ KANSALAISILLE. Lahti 5.3.2012 Liisa Tarjanne KULTTUURIYMPÄRISTÖ KUNNIAAN VÄLINEITÄ KANSALAISILLE Lahti 5.3.2012 Liisa Tarjanne KULTTUURIYMPÄRISTÖN KAMPANJAVUOSI 2010 JOY Jokaisen Oma Ympäristö Kulttuuriympäristökampanja 2010 Kansalaisyhteiskunnan

Lisätiedot

Tule mukaan kumppaniksi Bioaikaan!

Tule mukaan kumppaniksi Bioaikaan! Tule mukaan kumppaniksi Bioaikaan! Bioaika-tapahtumakiertue on koko metsäsektorin yhteinen lahja 100-vuotiaalle Suomelle ja Suomen nuorille. Kiertueen ytimen muodostaa pyörillä - ja biopolttoaineella -

Lisätiedot

Kuntien kirjastotoimenjohtajat, lääninhallitusten kirjastoista vastaavat sivistystoimentarkastajat ja yhteispalvelualuevastaavat

Kuntien kirjastotoimenjohtajat, lääninhallitusten kirjastoista vastaavat sivistystoimentarkastajat ja yhteispalvelualuevastaavat 14.6.2005 VNK008:00/2003 Kuntien kirjastotoimenjohtajat, lääninhallitusten kirjastoista vastaavat sivistystoimentarkastajat ja yhteispalvelualuevastaavat YHTEISTYÖKUTSU: SUOMI VERKOSSA KAMPANJA KIRJASTOISSA

Lisätiedot

Matkalla uuteen maakuntaan

Matkalla uuteen maakuntaan Matkalla uuteen maakuntaan Lapin maakuntauudistuksen viestintä & osallisuus Kemin henkilöstölle Jenni Lintula 27.11.2017 Maakunta- ja sote-uudistus on suurin Suomessa koskaan tehty julkisen hallinnon kokonaisuudistus.

Lisätiedot

PALVELUKESKUKSET INTOA ELÄMÄÄN YSTÄVÄPIIRI

PALVELUKESKUKSET INTOA ELÄMÄÄN YSTÄVÄPIIRI PALVELUKESKUKSET Palvelukeskuksissa tuetaan alueen asukkaiden aktiivisuutta ja kotona selviytymistä sekä pyritään edistämään ikäihmisten liikunta- ja toimintakykyä, terveyttä ja sosiaalista kanssakäymistä.

Lisätiedot

Auttaja lähellä sinua.

Auttaja lähellä sinua. Auttaja lähellä sinua. Punaisen Ristin viikko to 3. ke 9.5.2018 Punaisen Ristin viikko 3. - 9.5.2018 #punaisenristinviikko #auttajakurssi Miksi? Tehdään arjesta turvallinen Suomessa, korostetaan auttamistaitojen

Lisätiedot

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa?

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa? Kuvallinen viikkotiedote Mitä se tarkoittaa? Taustaa Työskentelen Ammattiopisto Luovin Liperin yksikössä. Olen tehnyt työtä erityisopettajana ja kotitalousopettajana kehitysvammaisten nuorten ja aikuisten

Lisätiedot

Oppisopimuksella ammattiin

Oppisopimuksella ammattiin Oppisopimuksella ammattiin Video: oppisopimuskoulutus: Puualan perustutkinto https://www.youtube.com/watch?v=pvxiyx zaivm Oppisopimus on Työssä oppimista, jota täydennetään opiskelulla oppilaitoksessa

Lisätiedot

PUISTO-projekti koululaiset suunnittelun osallisina Lapset kaupungissa -seminaari , Eini Vasu arkkitehti SAFA

PUISTO-projekti koululaiset suunnittelun osallisina Lapset kaupungissa -seminaari , Eini Vasu arkkitehti SAFA PUISTO-projekti koululaiset suunnittelun osallisina Lapset kaupungissa -seminaari 23.9.2016, Eini Vasu arkkitehti SAFA Tausta Lasten ja nuorten osallistumista ympäristön suunnitteluun ja heitä koskevaan

Lisätiedot

TUKEA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN. Yhteistyöseminaari Lisätään ympäristövastuullisuutta yhdessä 3.12.2009

TUKEA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN. Yhteistyöseminaari Lisätään ympäristövastuullisuutta yhdessä 3.12.2009 TUKEA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN Yhteistyöseminaari Lisätään ympäristövastuullisuutta yhdessä 3.12.2009 Aino Alasentie, Vihreä lippu -päällikkö Suomen ympäristökasvatuksen Seura ry Taustalla Kansainväliset

Lisätiedot

UUTISKIRJE HELMIKUU 2016

UUTISKIRJE HELMIKUU 2016 UUTISKIRJE HELMIKUU 2016 Satuhetki Saduttaako? Joka kuukauden ensimmäinen tiistai on hyvä aika suunnistaa kirjastoon kuuntelemaan millaisia jänniä tarinoita satutäti Katrilla on tällä kertaa kerrottavana.

Lisätiedot

OSUMA- projektin alueseminaari / keskustelutilaisuus

OSUMA- projektin alueseminaari / keskustelutilaisuus KUTSU 8.4.2009 OHJAUKSELLA OSUVUUTTA AIKUISOPISKELUUN OSUMA- projektin alueseminaari / keskustelutilaisuus Tervetuloa Pohjois-Pohjanmaan TE-keskuksen toteuttaman OSUMA Ohjauksella osuvuutta aikuisopiskeluun

Lisätiedot

TOIMINNALLISTA MATEMATIIKKAA OPETTAJILLE HANKE

TOIMINNALLISTA MATEMATIIKKAA OPETTAJILLE HANKE TOIMINNALLISTA MATEMATIIKKAA OPETTAJILLE HANKE Toiminnallista matematiikkaa opettajille hanke Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Opetus ja kasvatusalan täydennyskoulutusyksikkö järjestää opetustoimen

Lisätiedot

Rattailla. Toimenpideohjelma ympäristötietoisuuden ja vastuun edistämiseksi Uudellamaalla

Rattailla. Toimenpideohjelma ympäristötietoisuuden ja vastuun edistämiseksi Uudellamaalla Rattailla Toimenpideohjelma ympäristötietoisuuden ja vastuun edistämiseksi Uudellamaalla 2018-2021 Taustaa ja tavoitteita Rattailla toimenpiteet uudistettiin keväällä 2018 korvaamaan aiempaa Rattailla

Lisätiedot

Tervetuloa Thesisopinnäytetyöseminaariin!

Tervetuloa Thesisopinnäytetyöseminaariin! Tervetuloa Thesisopinnäytetyöseminaariin! Thesis-yhteyshenkilöt Thesis-arviointiraatien jäsenet Opinnäytetyön ohjaajat Opinnäytetyön kehittämisestä kiinnostuneet Thesis-hankkeen tavoitteet Kehittää opinnäytetöiden

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajakoulutus

Työpaikkaohjaajakoulutus Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ilmoittautuminen: www.osao.fi/koulutuskalenteri Lisätietoja: Minna-Liisa Myllylä, suunnittelija, OSAO minna-liisa.myllyla@osao.fi Koulutuksen toteutus Kontaktiopetuksena ryhmälle:

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2013 Toiminnan painopisteet ovat

Toimintasuunnitelma vuodelle 2013 Toiminnan painopisteet ovat NAANTALIN 4H-YHDISTYS Sivu 1 (7) Toimintasuunnitelma vuodelle 2013 Toiminnan painopisteet ovat nuoret +15 nuorten yrittäjyyden tukeminen ja heidän keskinäinen verkottuminen nuorten työllistäminen yhdistyksen

Lisätiedot

JANAKKALA-SEURA RY. TOIMINTASUUNNITELMA 2016-2017

JANAKKALA-SEURA RY. TOIMINTASUUNNITELMA 2016-2017 JANAKKALA-SEURA RY. TOIMINTASUUNNITELMA 2016-2017 Hyväksytty vuosikokouksessa 23.3.2016 1 Janakkala-Seura ry. tekee paikallista Janakkalan mielikuvaa tukevaa kotiseututyötä. Tavoitteena on 1. Lisätä täällä

Lisätiedot

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 1 SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 Sateenkaaritalon tapahtumia syksyllä 2014 muun muassa: Kuva internetistä. Kuvaaja Teuvo Vehkalahti. BBQ-Elolystit 9.9. klo 10-14 Hietalahden Villassa Sieni- ja marjaretki

Lisätiedot

KUTSU. Lapin nuorten hyvinvointi yhteisenä tavoitteena - OHJELMATYÖSKENTELY

KUTSU. Lapin nuorten hyvinvointi yhteisenä tavoitteena - OHJELMATYÖSKENTELY Lappi KUTSU Lapin nuorten hyvinvointi yhteisenä tavoitteena - OHJELMATYÖSKENTELY Lapin nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2015 (NUPO) -projekti kutsuu kuntien opetus-, nuoriso-, sosiaali- ja terveystoimen

Lisätiedot

Liite 3.V. 2009 sovittujen toimenpiteiden toteutuminen 10/2012

Liite 3.V. 2009 sovittujen toimenpiteiden toteutuminen 10/2012 Liite 3.V. 2009 sovittujen toimenpiteiden toteutuminen 10/2012 TEEMA: KYLÄTALO Idea: Kylätaloselvitys tehdään yhteinen kylätaloselvitys muiden lakkautettujen koulujen kiinteistöistä ja niiden käytöstä

Lisätiedot

ympäristökeskus Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

ympäristökeskus Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Toiminta-ajatus Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset edistävät ät alueellista lli kehittämistä i tä

Lisätiedot

Lasten parlamenttimalleja Liisa Korppi

Lasten parlamenttimalleja Liisa Korppi Lasten parlamenttimalleja 9.1.2018 Liisa Korppi 1 Tietoja suomalaisten kaupunkien lasten parlamenteista Tiedot koottu 10 kaupungin verkkosivuilta (Tampere, Turku, Vantaa, Oulu, Jyväskylä, Pori, Mikkeli,

Lisätiedot

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Palvelun tuottavat yhteistyössä oikeusministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Koordinaatti - Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Nuorten vaikuttamispalvelu

Lisätiedot

VISIOKILPAILU LIIKKUMISESTA JA INFRASTA

VISIOKILPAILU LIIKKUMISESTA JA INFRASTA VISIOKILPAILU LIIKKUMISESTA JA INFRASTA SÄÄNNÖT move! 2040 Säännöt Sivu 2 (5) VISIOKILPAILU LIIKKUMISESTA JA INFRASTA move! 2040 SÄÄNNÖT 1 TARKOITUS... 3 2 OSALLISTUJAT... 3 3 TEHTÄVÄ JA ARVOSTELUPERUSTEET...

Lisätiedot

Tutkija, maailma tarvitsee sinua!

Tutkija, maailma tarvitsee sinua! Tutkija, maailma tarvitsee sinua! Yleistajuistamisen perusteet VNK-SELVITYSTOIMINNAN VIESTINTÄ- JA HYÖDYNTÄJÄDIALOGIN KOULUTUSTYÖPAJA 17.11. LIISA MAYOW, KASKAS MEDIA Mitä jos maailman kaikki ongelmat

Lisätiedot

Elinvoimaa täydennysrakentamisella. Täydennysrakentamiskäytäntöjen kehittäminen -klinikan aloitusseminaari 14.11.2014

Elinvoimaa täydennysrakentamisella. Täydennysrakentamiskäytäntöjen kehittäminen -klinikan aloitusseminaari 14.11.2014 Elinvoimaa täydennysrakentamisella Täydennysrakentamiskäytäntöjen kehittäminen -klinikan aloitusseminaari 14.11.2014 Lähtökohtia Täydennysrakentaminen on tärkeää ja tästä ollaan samaa mieltä Kasvukeskukset

Lisätiedot

Etelä-Suomen alueelliset nuorisotyöpäivät

Etelä-Suomen alueelliset nuorisotyöpäivät Etelä-Suomen alueelliset nuorisotyöpäivät Vierumäki 30. 31.10.2018 Etelä-Suomen aluehallintovirasto Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue Etelä-Suomen aluehallintovirasto Opetus- ja kulttuuritoimi 2.11.2018

Lisätiedot

Alkukartoituksen yhteenvetoa Tämän tiedämme teistä Ulla & Heli. Osallisuutta, elämänhallintaa ja hyvää arkea järjestöjen yhteistyöllä

Alkukartoituksen yhteenvetoa Tämän tiedämme teistä Ulla & Heli. Osallisuutta, elämänhallintaa ja hyvää arkea järjestöjen yhteistyöllä Alkukartoituksen yhteenvetoa Tämän tiedämme teistä Ulla & Heli Osallisuutta, elämänhallintaa ja hyvää arkea järjestöjen yhteistyöllä Alkukartoitus Alkukartoituksen avulla kartoitettiin hankkeiden työskentely-

Lisätiedot

PoPSTer Viestintäsuunnitelma

PoPSTer Viestintäsuunnitelma PoPSTer Viestintäsuunnitelma PoPSTer POHJOIS-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO OSANA TULEVAISUUDEN MAAKUNTAA Viestintäsuunnitelma 1. Viestinnän lähtökohdat ja periaatteet Sosiaali ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Keski-Suomen SOTE2020 - hanke LAPSET, NUORET JA PERHEET VISIO KORJAAVASTA TUKEVAAN, YKSILÖSTÄ VERKOSTOON

Keski-Suomen SOTE2020 - hanke LAPSET, NUORET JA PERHEET VISIO KORJAAVASTA TUKEVAAN, YKSILÖSTÄ VERKOSTOON Keski-Suomen SOTE2020 - hanke LAPSET, NUORET JA PERHEET VISIO KORJAAVASTA TUKEVAAN, YKSILÖSTÄ VERKOSTOON 22.10.201 9.10.2015 Hanketyöntekijä Petri Oinonen 22.10.2015 LNP palvelujen organisointi tulevaisuudessa?

Lisätiedot

Avoin yliopisto-opetus kohti vuotta 2018. Mervi Varja

Avoin yliopisto-opetus kohti vuotta 2018. Mervi Varja Avoin yliopisto-opetus kohti vuotta 2018 Mervi Varja AVOIMEN YLIOPISTO-OPETUKSEN VALTAKUNNALLINEN STRATEGIA 2014 2018 Pohjana nykyinen strategia vuosille 2010 2013 Foorumin yhteinen työskentely kesäkuun

Lisätiedot

Ajankohtaista maaseutuverkostosta toukokuu 2014

Ajankohtaista maaseutuverkostosta toukokuu 2014 Ajankohtaista maaseutuverkostosta toukokuu 2014 VIESTII KOULUTTAA KERÄÄ JA LEVITTÄÄ HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ EDISTÄÄ KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄÄ YHTEISTYÖTÄ Manner-Suomen ja Ahvenanmaan maaseudun kehittämisohjelmien

Lisätiedot

MMM:n hallinnonalan energiapäivä

MMM:n hallinnonalan energiapäivä MMM:n hallinnonalan energiapäivä Energia-asioiden sijoittuminen TEK-/ELY-organisaatioon ja yhteistyö metsäkeskusten kanssa 5.6.2009 Osastopäällikkö Heimo Hanhilahti MMM Energia-asioiden hoito TE-keskuksissa

Lisätiedot

Ajankohtaista maaseutuverkostosta

Ajankohtaista maaseutuverkostosta Ajankohtaista maaseutuverkostosta Maaseutututkijatapaaminen Säkylä, 27. 28.8.2015 Joel Karlsson Sivu 1 30.8.2015 Maaseutuverkosto Maaseutuverkoston tehtävänä on edistää yhteistyötä ja tiedon vaihtoa verkoston

Lisätiedot

LATTOMERI 2/2009. Lattomeren Kyläyhdistys ry 2/2009

LATTOMERI 2/2009. Lattomeren Kyläyhdistys ry 2/2009 LATTOMERI :n sääntömääräinen Lattomeren koululla keskiviikkona 4.11.2009 klo 18.00 Käsitellään sääntöjen määräämät asiat. Kahvitarjoilu. TERVETULOA! Länsi-Porin seurakunnan perhekerho Lattomeren kirkko

Lisätiedot

KIJANA! TAKSVÄRKKI-OPAS OPPILASKUNNILLE

KIJANA! TAKSVÄRKKI-OPAS OPPILASKUNNILLE KIJANA! TAKSVÄRKKI-OPAS OPPILASKUNNILLE Taksvärkki-kampanja on paljon enemmän kuin rahankeruupäivä. Se on nuorten omaa yhteisvastuuta, jossa opiskelijat keräävät varoja kehitysyhteistyöhankkeeseen. Taksvärkki-kampanjaan

Lisätiedot

Juhlavuoden organisaatio

Juhlavuoden organisaatio Juhlavuoden organisaatio Valtuuskunta 70 jäsentä, pj. pääministeri Juha Sipilä Hallitus 12 jäsentä, pj. valtiosihteeri Paula Lehtomäki Sihteeristö valtioneuvoston kansliassa 7 henkilöä, pääsihteeri Pekka

Lisätiedot