LOPPURAPORTTI MÖRKÖMAA-HANKE Niina Vuori päämörkö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LOPPURAPORTTI MÖRKÖMAA-HANKE 1.11.2012-31.10.2014. Niina Vuori päämörkö"

Transkriptio

1 LOPPURAPORTTI MÖRKÖMAA-HANKE Niina Vuori päämörkö

2 LOPPURAPORTTI 1 MÖRKÖMAA-HANKKEEN LOPPURAPORTTI Hankkeen toteuttaja Lions Club Karstula 2. Hankkeen nimi ja hanketunnus Mörkömaa Kirkkovuoren luontomatkailualueen kehittäminen Hankeaika Yhteenveto hankkeesta 4. Raportti Hanke on syntynyt Lions Club Karstulan halusta kehittää Kirkkovuoren näkötornin ja sen ympäristön vetovoimaa. Vuoren rinteillä on 8 ha Karstulan kunnan maata, joka on leijonien hallinnassa. Talkoovoimilla rakennettu, tiettävästi maailman korkein hirsinen näkötorni, ja kalliolaavu houkuttelevat vuosittain n kävijää retkeilemään ja ihailemaan maisemia. Kirkkovuoren jääkautisen maaston inspiroima mörkötarina on toiminut hankkeen alkusysäyksenä ja kantavana elementtinä. Mörkömaa-hankkeen toteutusaika on ollut Varsinainen hanketyö on alkanut projektipäällikön työsuhteen alettua. Hankkeen aikana on luotu mörköhahmot, Mörkömaan visuaalinen ilme, järjestetty monia tapahtumia Mörkömaan teeman ympärille, tehty tuote- ja tapahtumayhteistyötä yritysten ja yhteistyökumppaneiden kanssa sekä selvitetty erilaisia vaihtoehtoja Mörkömaan toiminnan jatkuvuudelle. Hankkeen toimenpiteet ovat käytännössä olleet myös esiselvitystä siitä, mitä Mörkömaa voisi olla. Mörkömaasta ja sen toiminnoista on tiedotettu Mörkömaan nettisivuilla ja Mörkömaan Facebook-sivuilla. Hankeaikana Mörkömaasta on kerrottu sanomalehdissä, radiossa ja tv:ssä. Mörkömaan tunnetuksi tekeminen tuotteistaminen eri kanavissa on saatu onnistuneesti alkamaan, mikä näkyy mm. siinä, että Mörkömaan suuntaan on alettu itse ottaa yhteyttä ehdottaen yhteistyötä. Kaiken kaikkiaan Mörkömaa on saanut hyvän ja positiivisen vastaanoton ja brändistä syntyy sympaattinen mielikuva Hankkeen tavoitteet Ylemmän tason tavoitteet, joiden osa hanke on Hanke toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman toimenpiteen 313 tavoitteita. Ydinajatuksena on lisätä maaseudun matkailuelinkeinojen mahdollisuuksia ja työpaikkoja. Maaseutumatkailutuotteita pyritään myös saattamaan kansainvälisille markkinoille. Toimenpiteestä hyötyvät maaseudulla

3 LOPPURAPORTTI 2 matkailuyritystoimintaa harjoittavat (alle 10 henkilötyövuotta työllistävät) mikroyritykset. Toimenpiteessä toteutetaan hankkeita, joilla kehitetään maaseutumatkailua elinkeinotoimintana ja parannetaan toimintaympäristöä. Samalla edistetään maaseutumatkailuyrittäjien verkostoitumista. Toteutettavat hankkeet käsittävät mm.: maaseutumatkailun markkinointia, tuotteistamista ja tuotteistamisen ohjausta; matkailutuotteiden tuotekehitystä ja kokoamista, esimerkiksi luonnossa liikkumiseen perustuvien aktiviteettituotteiden kehittämistä ja markkinointia; saavutettavuuden, myynnin ja markkinoinnin kehittämistä esimerkiksi parantamalla myyntiyhteistyötä; olemassa olevien matkailu- ja vapaa-ajan reitistöjen kehittämistä, viimeistelyä ja niiden hyödyntämistä sekä erityistapauksissa uusien reitistöjen perustamista Hankkeen tavoitteet (tavoitteet johon tämä hanke pyrkii) Mörkömaa-hankkeen tavoitteena on luoda uusi ja erilainen elämys- ja hyvinvointipalvelu, joka tuo iloa lapsiperheiden arkeen ja luo uudenlaisen luontoelämyksen kaikille asiakkaille. Hankesuunnitelmassa (10/2012) asetetut tavoitteet: kehitetään kiinnostava Mörkömaa-brändi ja tarinat sen sisään lisätään asukkaiden ja vierailijoiden viihtyisyyttä Karstulan seudulla luodaan mörköystävällisten 20 yritysten verkosto, joka jatkaa alueen kehittämistä hankkeen jälkeen (myös omine mörkötuotteineen) luodaan me-henkeä alueen toimijoiden keskuudessa ensimmäiset 1-2 mörkötarinat ilmestyvät netissä ja muissa tiedotusvälineissä tehdään tunnetuksi Pohjoisen Keski-Suomen hienoa luontoa Mörköjen tarinat muotoutuvat moneksi: maastossa liikkumaan aktivoiviksi radoiksi ja poluiksi, sekä kirjoiksi, animaatioiksi ja peleiksi ja paikallisten yritysten Mörkötuotteiksi. Mörkömaa tutustuttaa lapset ja nuoret uudelleen luontoon.

4 LOPPURAPORTTI 3 Mörkömaa aktivoi liikuntaan ja terveisiin elämäntapoihin. Mörkömaa korostaa ekologisia arvoja ja yhdessä tekemistä Mörkömaa skaalautuu erilaisiksi tuotteiksi ja mahdollistaa useiden nykyisten yritysten liiketoiminnan kasvun. Mörkömaa tarjoaa lapsille ja lapsiperheille uudenlaisen, aktiivisen ja kaikkia aisteja hivelevän luontoelämyksen. Mörkömaa virkistää kattavasti Karstulan elinkeinoelämää ja on koko kuntaa yhdistävä brändi Hankkeen toteutus Toimenpiteet Hankesuunnitelma hyväksyttiin ja rahoituspäätös annettiin ELY-keskuksessa Päämörön rekrytointi alkoi marraskuun loppupuolella (ilmoitukset Keskisuomalaisessa ja Viispiikkisessä). Päätös Niina Puistovirran valinnasta Päämöröksi tehtiin Päämörkö aloitti tehtävässään Hankekaudella on toteutettu hankkeeseen kuuluvia toimenpiteitä ja viety hanketta vauhdilla eteenpäin. Perimmäinen toimenpide: Mörkömaan tunnetuksi tekeminen ja brändäys Mörkömaata on tehty tunnetuksi monin eri keinoin ja kaikki muut toimenpiteet ja tapahtumat kuuluvat tämän toimenpiteen alle. Kaikki toimenpiteet ovat myös osa tuotteen brändäystä. Toimenpide 1: Mörkösuunnittelukilpailu: Miltä mörkö näyttää? Mörkösuunnittelukilpailu järjestettiin alueen kouluissa ja päiväkodeissa huhtitoukokuussa 2013, ja siitä on raportoitu edellisen maksatushakemuksen yhteydessä. Mörköhahmoja on kehitetty eteenpäin. Hahmot ovat saaneet nimet ja ne on istutettu alkuperäiseen tarinaan.

5 LOPPURAPORTTI 4 Kuva 1: Mörköhahmot Hahmot näkyvät Mörkömaan nettisivuilla, Facebookissa ja markkinointimateriaalissa. Lokakuussa 2013 möröistä teetettiin myös pahvifiguurit eri tapahtumiin mukaan otettaviksi. Ompelija Mirva Kantanen AurinkoOtus-yrityksestä on tehnyt möröistä pehmoversiot syyskuussa Möröt kulkevat mukana tapahtumissa ja toimivat prototyyppinä mahdollisen laajemman tuotannon aloittamiseksi.

6 LOPPURAPORTTI 5 Kuva 2: Mirva Kantasen tekemät pehmomöröt, Igor (vas.), Linnea (ylh.) ja Banjo (oik.) Kesällä 2014 möröt heräsivät eloon. Lastentarhanopettaja ja Lions Clubin Ladyjen puheenjohtaja Raija Saarelainen valmistivat hahmoista mörköpuvut. Elävät möröt olivat mukana kaikissa kesän 2014 Mörkömaan tapahtumissa sekä lisäksi vielä haluttuja vieraita muissa Karstulan tapahtumissa: Karstulan Hevosystäväin seuran juhlaraveissa, jokamiesluokan SM-kisoissa, Toimenpide 2: kotisivut kieliversioineen Mörkömaan nettisivut valmistuivat Nettisivujen ilme on lapsiin vetoava, ja sisältö tällä hetkellä tiedottavaa. Sivuilla on tapahtumatietoa ja uutisia, blogi, kuvagalleria ja tietoa hankkeesta. Sisältöä on tarkoitus kehitellä vielä houkuttelevammaksi lapsille, mikä tarkoittaa puuhasteltavaa-osion kehittämistä. Sivut ovat toistaiseksi vain suomenkieliset, mutta valmius englanninkieleen on olemassa.

7 LOPPURAPORTTI 6 Kuva 3: Mörkömaan ilmettä netissä (www.mörkömaa.com) Sivujen päivityksestä vastaa Päämörkö, ja isommat muutokset tehdään mainostoimiston kanssa. Esimerkiksi sivujen taustakuva vaihtuu vuodenaikojen mukaan. Helmi-maaliskuun aikana sivujen kautta pystyi myös osallistumaan Mörkömaan pelisuunnittelukilpailuun. Pelisuunnittelukisan aikana sivujen kävijämäärä nousi selvästi. Keskimäärin sivuilla on n. 200 kävijää kuussa. Alla tilastoa kävijöistä hnkeajalta Kuva 4: Kävijätilasto Mielenkiintoista on, että suurin osa sivuston kävijöistä on Helsingin alueelta. Jyväskylän ympäristö tulee hyvänä kakkosena, ja Karstula kolmantena. Yksittäisiä

8 LOPPURAPORTTI 7 käyntejä on muualtakin. Pelisuunnittelukisa lienee lisännyt kävijöitä pelialan keskuksista, joita on mm. Kajaani ja Oulun seutu. Kuva 5: Kävijätilasto paikkakunnittain Käydyimpiä sivuja olivat etusivu ja Mörkötarinoita. Muilla sivuilla kävijämäärät eivät juurikaan poikkea toisistaan. Kuva 6: Kävijätilasto sivuttain Sivuille tultiin eniten suoralla google-haulla ja suoralla osoitteella, mikä kertoo että Mörkömaan nimi on tiedossa. Kolmanneksi eniten sivulle päädyttiin Facebookin, ja neljänneksi eniten Kirkkovuori.fi sivuston kautta.

9 LOPPURAPORTTI 8 Mörkömaalla on myös heti hankkeen alussa maaliskuussa 2013 perustetut Facebooksivut, joilla on 519 tykkääjää. Määrä nousi pelisuunnittelukilpailun aikana merkittävästi (182 uutta), ja on noussut tasaisesti koko hankkeen ajan. Mörkömaan Facebook-sivujen tarkoitus on tiedottaa Mörkömaan tapahtumista ja nostaa esille Mörkömaan arvomaailmaan eli lapsiin, liikuntaaa ja luontoon liittyviä teemoja mm. linkkien kautta. Sivuilla jaetaan myös paljon kuvia Mörkömaan tapahtumiine liittyen. Facebook-sivujen aktiivisimmat seuraajat tulevat Karstulasta ja lähialueilta. Mörkömaalla on myös oma YouTube-kanava, jossa on videoita hankeajalta. https://www.youtube.com/channel/ucl-xxffknyykyeis-xfu21w Toimenpide 3: Logon luominen Mainostoimisto MEOMin luoma Mörkömaa-logo näki päivänvalon ja on siitä lähtien esiintynyt Mörkömaan materiaaleissa. Logo ilmentää hyvin Mörkömaan luonnonläheistä ja leikkisää henkeä. Kuva 7. Mörkömaan logot Pitkän logon lisäksi on käytetään kuvalogo Ö :tä. Kuvalogo toimii yksittäisenä elementtinä mainiosti eri tuotteissa, kuoseissa ja tuotemerkkinä myös jatkoa ajatellen. Se elää omaa elämäänsä ja herättää mielenkiinnon. Logo on saanut paljon kehuja onnistuneesta ilmeestään. Toimenpide 4: Mörköverkoston luominen eri yrityksistä (Houkuttelevan yhteistyömallin luominen) Hankkeen aikana on tutkittu, millaisia liiketoimintamahdollisuuksia ja konsepteja Mörkömaassa voisi olla. Millainen toimija Mörkömaa on? Onko se yritys, onko se yhdistys? Toimiiko se itsenäisesti vai esimerkiksi kunnan vai Lions Clubin alla? Mikä on sen ydinliiketoimintaa? Tuottaako se itse palveluja ja tuotteita, vai onko se brändiä hallinoiva organisaatio? Onko se tapahtumatuottaja? Yrittäjien sitouttaminen brändiin, joka ei ole vielä kovin vahva ja selkeä, on haastavaa. Yrittäjät tulevat mielellään mukaan esim. tuotekokeiluihin, jos riski on heille matala. Myös yhteistyö- tai markkinointikumppaniksi ollaan valmiita lähtemään. Hankeaikana yrittäjät ovat olleet valmiita tuottamaan palvelua Mörkömaahan, jos heille maksetaan siitä. Omaehtoisen palvelutuotannon käynnistäminen brändiä hyödyntäen sen sijaan ei ole ollut vielä tarpeeksi houkuttelevaa.

10 LOPPURAPORTTI 9 Toimivan yritysyhteistyön tulevaisuuden kannalta merkittävää on kyetä luomaan konsepti, jossa jokainen mukanaolija tuntee hyötyvänsä. Alla olevassa kuvassa on hahmoteltu nykyisiä ja mahdollisia toimijoita ja niiden välisiä suhteita. Kuva 8: Mörkömaan liiketoimintamallien hahmotelmaa. Tämän ison kuvan ohella Mörkömaa-hanke on käynyt keskusteluja ja tehnyt tuotteistamiskokeiluja paikallisten yritysten kanssa. Hankkeessa toteutuneita yrityshteistyömuotoja ovat olleet mm. tapahtumasponsorointi, mainostaminen, hahmojen käyttö omissa tapahtumissa, brändin hyödyntäminen omissa tuotteissa, tapahtumayhteistyö. Näistä malleista riskittömimmät ovat olleet toistaiseksi myös suosituimpia. Sitoutumistapa vs. riski on hahmoteltu alla olevaan kuvioon.

11 LOPPURAPORTTI 10 Kuva 9: Yritysten tavat olla mukana Mörkömaassa vs. riskit Alla on kuvattu tuotteita, joita yhteistyökumppanit ovat Mörkömaan hankeaikana tuottaneet. Paikallislehti Viispiikkinen teetti kesällä 2013 ja 2014 erän Mörkö-T-paitoja, Mörkömaan logolla. Paitoja on sekä lapsille että aikuisille. Kaikkiaan paitoja on myyty pitkästi yli 100 kappaletta. AurinkoOtuksen Mirva Kantanen alkaa tehdä tilauksesta pehmomörköjä ja mörkö-kangaskasseja. Mirvan pehmomöröt ovat herättäneet erittäin positiivista huomioita ja kysyntää niille on. Mörkömaan Puuhakirja ilmestyi huhtikuussa Se on toteutettu Mörkömaa-hankkeen ja paikallisten yritysten yhteistyönä, ja ulkoasun on suunnitellut TAMK Proakatemian Polte-tiimi. Kirjan idea on, että jokainen mukanaoleva yritys sai oman tehtäväsivun ja logonsa kirjaan tukemalla LC Karstulaa. Lisäksi kirja esittelee Karstulaa ja yrityksiä hauskalla tavalla, ja kertoo myös hankkeesta sekä sisältää Mörkömaan Kartan. Yritykset voivat ostaa kirjaa myyntiin tai jaettavaksi itselleen, kirjaa voi ostaa myös kuka tahansa muu jälleenmyyjätaho. Kirja on saanut innostuneen vastaanoton, ja siitä otetaan 800 kappaleen painos ensi alkuun, joka on jo lähes loppuunmyyty. Puuhakirjassa on mukana 21 yritystä (nimet liitteenä.)

12 LOPPURAPORTTI 11 Karstulan Pala-Aitta ompeli huhtikuussa 2014 suosittuja trikoopipoja, joihin painatetaan Mörkömaan hahmot ja nettiosoite. Pipojen väri ja hahmot sopivat tytöille ja pojille. Mörkömaan hahmot ovat suosittuja lasten keskuudessa ja trikoopipo on tuote, joka sopii kaikille ja niitä myös käytetään lähes ympäri vuoden. Pala-aitta tuottaa ja myy pipot itse. Pipojen markkinointi aloitetaan niin, että annetaan muutaman pipon ilmestyä katukuvaan ja kysyntä alkaa herätä. Anitan kuva on teettänyt Mörkömaa-mukeja hahmokuvilla. Ahosen Taimisto lahjoitti kesäkuussa 2014 Karstulan 200 Nuohari-leiriläisille muistoksi Mörköherukan tainta. Mörköherukassa oli Mörkömaan logo. Möröt näkyivät myös leiriolympialaisissa lajivastaavina. Nuohari on joka toinen vuosi Karstulassa ala-asteikäisille järjestettävä liikunta-ja kulttuuriharrastuksia sisältävä nelipäiväinen mittainen kesäleiri. Seppojuhani Seppis Ruotsalainen Ärräpää-yrityksestä tuottaa Mörköjen joulu -näytelmä jouluna Näytelmä saa ensi-iltansa tapaninpäivänä Seppis on käsikirjoittanut koko perheen näytelmää, jonka päähahmona on möröt. Näytelmä käsittelee Mörkömaan teemoja, lapsia, luontoa, erilaisuuden arvostamista jne. Näyttelijöiksi on rekrytoitu yhdessä Mörkömaa-hankkeen kanssa ala-asteen oppilaita. Näytelmässä on mukana kaikkiaan 17 näyttelijää sekä ohjaaja, säveltäjä ja lavastaja. Puvustusta tehdään viiden vanhemman ja Karstulan Evankelisen opiston käsityölinjan voimalla. Kaikkiaan produktioon osallistuu yli 30 henkilöä. 4H-yrityksenä vuonna 2013 alkanut kesäkahvila Café Neilikka mainosti kesällä 2014 luonnossa järjestettäviä Mörkösynttäreitä. Synttäreitä ei kuitenkaan pidetty kahvilan toimintakauden aikana. Kuva 6: Mörkömaan joulu näytelmän tekijöitä harjoituksissa Paikalliset pankit, Kyyjärven POP-pankki ja Keski-Suomen Osuuspankki, ovat olleet mukana hankkeessa. Mörkömaa ja Karstulan evankelisen opiston

13 LOPPURAPORTTI 12 opiskelijat toteuttivat POP-pankin lastenpäivän mörkö-teemalla , päivän aikana pisteillä kävi satakunta lasta. KSOP tuki järjestettyä Mörkömaan konserttia Kirkkovuorella, ja näkyi tapahtuman mainoksissa. Muhimassa olevat ideat (keskusteluja käyty) o Mörkö-menu lapsille ravintolaan (Nätti-Jussi) o Mörkö-eväskori, jonka asiakas voisi ostaa piknikille mukaan (Kahvila Hertta) o Mörkö-postikorttisarjasta. Korteissa hyödynnetään Mörkömaan hahmoja ja Lauri Salmisen valokuvia. (Paino-Pekka) o Lasten (taito)luistelukoulut Mörköhahmoilla, Linnean Luistelukoulu. (Karstula Areena ja Dot House oy) o Monia muitakin tuotteistamisideoita on vireillä. Päämörkö esitteli hanketta palveluyrittäjien kokouksessa kokouksessa oli mukana 7 yrittäjää, (Lounas-Kahvila Hertta, Virpi Humppi; Viispiikkinen, Ilkka Salonen; AurinkoOtus, Mirva Kantanen; Parturi-kampaamo Päämuuntamo, Tanja Lillstrang; Autokunnostamo H. Oinonen/Hannun Taxi, Hannu Oinonen; Fysikaalinen Hoitolaitos Kunnon Syke, Jari Pekkanen) ja ideoita Mörkömaan brändin hyödyntämisestä kunkin yrityksen toiminnassa pohdiskeltiin. Matkailutoimijoiden kanssa tehtävä yhteistyö olisi käytyjen keskustelujen perusteella enemmän sitä, että Mörkömaa toimisi heille omien asiakkaiden käyntipaikkana. Mörkömaa olisi matkailutuottajille lisäpalvelua, jota he voivat tarjota ja markkinoida asiakkailleen. Keskustelua on käyty mm. Hannunkiven Lomakylän Anne Hakkaraisen ja Camping Iso-Miehen Henna-Maaria Norringin kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että Mörkömaan tulee tarjota säännöllisesti ohjelmapalvelua, johon asiakasvirta majoituspalveluyrityksistä tai muista lähialueiden matkailuyrityksistä voisi päätyä. Monet eri kohteet ja hyvä tarjonta lisäävät koko seudun vetovoimaa. Se, miten palvelu, toiminta ja tuotteet Mörkömaahan rakennetaan, riippuu kuvan 8 osatekijöiden saamisesta kuntoon. Toimenpide 5: Ulkoinen viestintä Mörkömaan pääasiallisia viestintäkanavia ovat omat nettisivut ja Facebook-sivut. Viestintää julkisessa mediassa käytetään tarpeen ja tilanteen mukaan. Myös tapahtumat ja näkyminen muiden toimijoiden tapahtumissa toimii tärkeänä tiedottamiskanavana. Tapahtumat tuovat konkreettisesti esille, mitä Mörkömaahankkeessa tehdään ja minkä puolesta puhutaan.

14 LOPPURAPORTTI 13 Internet Mörkömaan omilla nettisivuilla on hankkeesta kertova välilehti, ja nettisivujen blogissa sekä uutisissa kerrotaan hankkeen toimenpiteistä ja tapahtumista. Facebook-sivuilla nostetaan edellä mainittujen lisäksi esille muita kiinnostavia ja Mörkömaan henkeen liittyviä asioita, jaetaan kuvia ja osallistutetaan tykkääjiä. Mörkömaan Facebook-sivuilla on nyt 519 tykkääjää (lokakuu 2014). Facebookin päivitysten näkyvyys on muuttunut koko ajan yhä rajatummaksi, ja näkyvyydestä on syytä tulevaisuudessa maksaa esim. tapahtumien markkinoinnin yhteydessä. Viestintäkanavana toimivat myös kunnan ja kehittämisyhtiön nettisivut ja erilaiset sähköiset tapahtumakalenterit (mm. Karstulan kunta, Viispiikkinen, Keskisuomalainen.fi/menot). Joukkoviestimet Hankkeen isommista ja kiinnostavimmista asioista kerrotaan myös lehdistössä paikallis-, seutukunnallisella, maakunnallisella ja valtakunnallisella tasolla. Hanke onkin saanut erittäin hyvin medianäkyvyyttä. Lehtijuttuja hankeaikana on kertynyt 21, lisäksi YLE Keski-Suomi teki Mörkömaasta jutun TV:n paikallisuutisiin ja radioon ja Pelkästään pelisuunnittelukilpailusta oli neljä lehtijuttua, joista Keskisuomalaisen juttu oli kannessa asti lauantaina Hankekaudella Mörkömaa on esiintynyt julkisissa medioissa seuraavasti: TV ja radio o Möröt maailmalle ( ) Mörkömaa YLEn alueuutisissa o YLE Kylässä Mörkömaasta kertovia lehtijuttuja o Möröt marssivat jouluna teatteriin_viispiikkinen_ o Mörköjen laulua_viispiikkinen_070814_2 o Raviurheilu_kaiken_ikäisille_KSML_ _kepparilähtö (Keskisuomalainen / Julkaistu Keskisuomalaisen luvalla.) o Lastenkulttuuriviikko huipentui Mörkömaassa_Saarijärveläinen_ o Mörkömaan_pelisuunnittelukisa ratkesi_ksml_ (Keskisuomalainen / Julkaistu Keskisuomalaisen luvalla.) o Hyvän tarinan pohja on hyvä hahmo (Viispiikkinen_270214) o Pelisuunnittelukilpailu Karstulan Mörkömaahan (Ykköset_ )

15 LOPPURAPORTTI 14 o Mörkömaalle oma Angry_(KSML ) o Pelisuunnittelukilpailu_Viispiikkinen_ o Herbertin, Igorin ja Banjon matka_karstulan seudun joulu_2013 o Mökrö on sympaattinen voittaja_(viispiikkinen_190613) o Möröt ovat vielä piilossa (Viispiikkinen Kesälehti 2013) o Mörköjen kanssa metsässä _KSML o Tulos tai ulos (Viispiikkinen_230513) o Saarijärveläinen_ o Mörköpiirustukset esillä Himmelissä (Viispiikkinen ) o Kuvataidekilpailu etsii mörköjä (Viispiikkinen ) o Päämörkö on innossaan Mörkömaasta (Viispiikkinen ) o Tonttikysymys_MetsoLeijona_ o Mörköjen paluumuutto (KSML kesä2012) o Landella on kivaa (Kantri 6-7_200612) Linkit näihin löytyvät nettisivuilta osoitteesta mörkömaa-.com/morkomaa-hanke/morkomaa-mediassa/. Mörkömaan tapahtumat Tapahtumat ovat tärkeä väline Mörkömaan tunnetuksi tekemisessä ja hankkeesta kertomisessa. Tapahtumien kautta voidaan konkretisoida, mikä Mörkömaa on ja mitä siitä on tarkoitus tulla ja mitkä asiat siihen liittyvät. Mörkömaan tapahtumista tiedotetaan internet-sivujen (mörkömaa.com ja Mörkömaan Facebook) lisäksi paikallisilla ilmoitustauluilla ja näkötornilla, missä käy runsaasti väkeä. Tiedotuskanavina toimivat myös erilaiset ilmaiset tapahtumakalenterit, kuten Keskisuomalaisen menot-palsta ja Karstulan tapahtumakalenteri. Toisen toimijan kanssa yhteisesti järjestettävistä tapahtumista tiedotetaan myös ko. tahon viestintäkanavissa. Päivä Tapahtuma Toiminta Osallistujamäärä Mörkömaan piirustuskilpailu: Miltä Mörkö näyttää? Kuvataidekilpailu Karstulan-Kyyjärven- Kivijärven ja Saarijärven alueen kouluille ja päivähoitopaikoille Töitä tuli n Mörkömaan piirustuskilpailun näyttely Galleria Himmelissä Kilpailutyöt olivat esillä näyttelyssä Himmelin aulassa. Kävijät saivat Kävijöitä vieraskirjan mukaan 113.

16 LOPPURAPORTTI 15 äänestää suosikkiaan Torni-hölkkä ja Mörköpolun avaus. Yhteistyössä Karstulan KiVa ja Kehräkumppanit. Diplomit osallistujille Hölkässä 54 osallistujaa, muuta yleisöä vaikea sanoa. Mörköpolulla 7 lasta ja 4 aikuista Luonnonkukkien päivän retki Mörkömaassa. Karstulan- Kyyjärven luonnonsuojeluyhdi stys ry Satumetsän salaisuudet. Satusivellin-viikon tapahtuma Mörkömaassa. Yhteistyössä Karstulan Kulttuuritoimi Satumetsän salaisuudet. Yhteistyössä Karstulan Kulttuuritoimi Ihan Pihalla! Ulkoilmatapahtuma Karstulan suojalla. Tutustuttiin opastetusti Mörkömaan kasvistoon, maastoon ja eläimistöön. Lopuksi mehu- ja keksitarjoilu. Opastettu tarinallinen satupolku Mörkömaassa, lapset keräsivät matkan varrella möröiltä tarroja tehtäväkorttiin. Lopuksi yhteinen evästuokio. Opastettu tarinallinen satupolku Mörkömaassa, lapset keräsivät matkan varrella möröiltä tarroja tehtäväkorttiin. Peräkonttikirppis ja musiikkia, Mörkömaa esittäytyi. Kasvomaalausta, lisäksi lapset saivat maalata kankaalle. Möröt ohjasivat leikkejä. Myynnissä Viispiikkisen mörköpaitoja. 17 osallistujaa, joista 8 lasta. n. 50 osallistujaa, pääasiassa lapsia. n. 30 osallistujaa, pääasiassa lapsia. Satoja kävijöitä.

17 LOPPURAPORTTI Kyyjärven Nopolan koulun retkipäivä Mörkömaassa (yksityinen tilaustapahtuma) Yhteistyössä Karstulan Evankelisen opiston koulunkäyntiavustajalinja. Opastettu tarinallinen satupolku Mörkömaassa. Lapset etsivät mörköjä metsästä ja jälkikäteen kyseltiin, mitä metsässä näkyikään ja mitä möröt olivat tehneet ja kertoneet. N. 100 henkilöä opettajia ja oppilaita. Koko Kyyjärven koulu eskarit 6. lk opettajineen Ähtärin eläinpuiston Santeri- Karhun lastentapahtuma Lastenpäivä Ähtärin eläinpuiston tiloissa. Mukana eläinhahmoja, tarjolla makkaraa, kasvomaalausta ja muuta lasten toimintaa. Mörkömaa-hanke kutsuttiin osallistujaksi Ähtärin eläinpuiston lastentapahtumaan. Jaossa oli Mörkömaan esitteitä ja ilmapalloja, piirustuskuvia möröistä sekä Karstulan palvelukarttoja, joista ylimääräiset jäivät Ähtäriin. Nettisivut esillä. Hanke herätti mielenkiintoa ja kysymyksiä, ilmapallot kävivät hyvin kaupaksi. Tapahtuma oli messutyyppinen, kävijämäärää vaikea arvioida, kymmeniä kuitenkin Syyslomaviikon mörkötapahtumat. Yhteistyössä Karstulan Päivällä ulkoilmaretki Mörkömaan maastossa (ks. edellinen kohta) Osallistujia päivällä n. 40 lasta ja 30 aikuista.

18 LOPPURAPORTTI 17 Evankelisen opiston koulunkäyntiavustajalinja ja liikuntalinja ja MLL Karstulan yhdistys Tahdonvoiman Timpani ry:n kahvakuulan salikisat Saarijärven Monitoimihalli / Mörkömaalapsiparkki Illalla liikunnallinen Mörkötapahtuma Kansanopiston jumppasalissa (temppurata, kasvomaalausta, ilmapalloja, mehu- ja keksitarjoilu) Mörkömaan hahmot koristivat lapsiparkkia kisojen ajan. Parkissa oli temppurata, pelejä, Mörkö piirustuskuvia ja ilmapalloja. Parkki sai todella positiivista palautetta. Mörkömaa tietouttaa saatiin levitettyä laajemminkin, koska kisoissa oli osallistujia ympäri Suomea. Iltatapahtumassa n. 50 lasta ja 30 aikuista (vaikea laskea kun väkeä tuli ja meni) Parkissa kävi päivän mittaan kymmeniä lapsia. Täsmällistä lukua on vaikea saada, koska osa oli vanhempiensa kanssa. Facebooksivujen kävijämäärä lisääntyi kuvien ansiosta selvästi Joulumessut Karstulassa Mörkömaalla oli oma pöytä, jossa myytiin T paitoja. Lapset saivat kuvata itsensä Mörköhahmojen kanssa, ja kuvat laitettiin luvan kanssa Mörkömaan nettiin ja FBsivuille. Väkeä liikkui koko tapahtumassa päivän mittaan paljon. Kuvattuja lapsia oli yhteensä 22. Facebook sivujen kävijämäärä lisääntyi kuvien ansiosta selvästi Mörkötarinakurssi /Karstulan Kansalaisopisto Mörkömaa hanke Kirjailija Harri István Mäki piti kirjoittamiskurssin, jossa perehdyttiin tarinan luomiseen ja kehittelyyn. Osallistujat ideoivat omia mörköhahmojaan ja tarinoitaan. Osallistujia 9 hlöä vko Mörkömaa goes Kirjasto Karstulan kirjasto Mörköhahmot olivat esillä kirjastossa ja niiden ympärille kerättiin aiheeseen liittyviä tarinoita. Satutunnilla perjantaina luettiin Mörkötarinoita. Samanaikaisesti pelasta Banjo arvonta. Ideana perustella, miksi pehmo Osallistujat Satutunnilla: 12 lasta, 4 aikuista. Banjo arvontaan osallistui 32 lasta.

19 LOPPURAPORTTI 18 Banjon olisi hyvä asua juuri meillä Mörkömaan pelisuunnittelukilpailu Pelisuunnittelukilpailu yhteistyössä Expa Osk:n kanssa Kilpailutöitä 14, Facebook kampaja tavoitti henkilöä. Sivutykkäyksiä 182 lisää Mörkömaa goes Kirjasto Saarijärven kirjasto Mörköhahmot olivat esillä kirjastossa ja niiden ympärille kerättiin aiheeseen liittyviä tarinoita. Satutunnilla perjantaina 23. ja luettiin Mörkötarinoita. Yhteensä satutunneilla kuulijaa (30 hlö) POP-pankin lasten päivä. Keo ja POP-pankki Nuohari-leiri. Karstulan kunta ja monia yhdistyksiä Hui Kauhistus! Yhteistyössä Karstulan Kulttuuritoimi Satusivellin-viikko Eräopas Ari Toikkanen ja Veronika Lazko Hevosystäväinseuran ravit Karstulan HYS Mörkömaan nuotioilta KEO, Äiti-lapsi leiri. Eräopas Reija Jäntti Mörköoopperailta. KEO ja Puu Soi viikko, Keski-Suomen OP. Puuhailua ja leikkejä POPpankin pihapiirissä mörköteemalla. Möröt näkyivät leirillä, Mörkö olympialaiset. Ahosen taimisto lahjoitti leiriläisille mörkö mustaherukantaimet muistoksi (Mörkömaan logolla) Kiipeilyä tornilla, Mörkökeitto. Kolme satupolkukierrosta pohjautuen Harri I. Mäen tarinoihin. Elävät möröt. Mörkömaan kepparilähtö. Puuhakirjat palkintona. Mörköpolun kierros, tikkupullan paistoa, kasvien tunnistusta, luontoaskartelua. Puu Soi viikon opettajat Jussi Pernu ja Päivi Kantola laulattivat Kirkkovuorella n. 80 kävijää 200 lasta n. 70 kävijää. Lähdössä 32 lasta. Raveissa 700 henkilöä. n. 40 osallistujaa. 30 osallistujaa

20 LOPPURAPORTTI 19 Mörköoopperan hengessä Jokamiesluokan SM Karstulan radalla. Karstulan Urheiluautoilijat Bongaa Mörkö! kisa alueella. Paikalle oli piillotettu pahvimöröt ja alueella liikkui myös oikea mörkö. Kisaan pystyi osallistumaan myös facebooksissa ja Instagramissa Kisaosallistumisia yhteensä 34. Kaikkiaan viikonloppuna n kävijää Mörkömaan sieniretki. Karstulan Martat Retkeilyä ja sienten tunnistusta Mörkömaan maastossa. 25 osallistujaa Paletin Onnenpäivät Möröt paletissa 49 piirustusta, 800 kävijää Tapahtumissa aktiivisesti osallistuneita n ja näkyvyysvaikutus/tavoitettu yhteensä henkeä. Kuva 10: Mörkömaan kesäisiä tapahtumia

21 LOPPURAPORTTI 20 Toimenpide 6: Tulevien kehittämistarpeiden havainnointi ja ideointi Tämä toimenpide on erittäin tärkeä myös muiden toimenpiteiden toteuttamisen kannalta. Jos emme tiedä, mihin suuntaan Mörkömaata kehitetään, on vaikea myöskään luoda vahvaa brändiä. Rahoitusvaihtoehtojen selvittäminen nykyisen hankkeen jatkoksi on oleellista, ja niistä on otettava selvää hyvissä ajoin. Verkostoituminen yrityselämän, korkeakoulujen ja toisten hanketoimijoiden kanssa eri tilaisuuksien yhteydessä Keski-Suomen alueella, ja muuallakin, ajaa Mörkömaan asiaa eteenpäin. Eri toimenpiteiden yhteydessä tulee jatkuvasti eteen toimivan yritysyhteistyömallin löytäminen: millä tavalla yrityksille annetaan Mörkömaa-brändi käyttöön ja kuka sitä hallinnoi. Tätä on pohdittu myös ohjausryhmän palavereissa ja yhteistyössä Karstulan kehittämisyhtiön kanssa. Mörkömaan keskeinen osa on maasto, johon jo nimikin viittaa. Tulevien kehittämistarpeiden kannalta merkittävää on löytää maastoon, Mörkömaahan, hyvä konsepti ja taho, joka sitä johtaa niin, että kaikki Mörkötuottajat kokevat hyötyvänsä panoksestaan. Käyttäjä- ja asiakaspuolella on tullut kokeilujen, palautteen ja keskustelujen kautta selväksi, että Mörkömaassa pitää olla mörköjä. Luontoon halutaan tekemistä ja toimintoja, jotka tuovat sille lisäarvoa. Asiakkaiden palautetta Hui Kauhistus Satuseikkailusta kesältä 2014 Aivan ihana ohjattu retki, tarinallinen puuharetki lapsille oli ehdottomasti paras juttu. Myös maistuva valmis lounas ja kivasti pienellekin sovellettava kiipeilyelämys olivat tosi hienoja asioita. Uutukaiset livemöröt huippuja! Lisää juuri tällaista: sadunomaisesti seikkailuja non-stoppina ja ohessa mahdollisuus lounastaa/kahvitella. Nyt kun Mörkömaan oikeat möröt ovat kutsuttavissa paikalle, myös Mörköpolun kulkeminen ohjatusti tai omatoimisesti mörköjen ollessa paikalla olisi kivaa. Voisiko niitä järjestää vielä muutamankin kerran ennen talven tuloa? Oikein hyvä tapahtuma! Hyvä seikkailu, joka oli rakennettu tarinan ympärille, ruokailumahdollisuus, kiipeily toi lisämaustetta isommillekin osallistujille (isommille lapsille)

22 LOPPURAPORTTI 21 Kuva 11: Mitä Mörkömaasta halutaan (käyttäjät) Puiden väliin rakennettavat kiipeilyradat olisivat täydellinen konsepti Mörkömaahan. Ekologinen, luontoa hyödyntävä - ei tuhoava ja uskomattomia elämyksiä tarjoava palvelu, joka sopii koko perheelle. Radat eivät estä myöskään vapaata liikkumista alueella edelleen, liiketoiminta syntyy vuokrattavista turvavaljaista, joita ilman korkeuksissa ei voi liikkua. Seikkailupuistojen rakentajan Amazone Adventuresin toimitusjohtaja Frédéric Courant kävi Karstulassa esittelemässä konseptia ja tutkimassa maastoa. Vierailun aikana selvisi, että Kirkkovuoren puusto on ylhäällä liian hentoa ratojen rakentamista ajatellen. Lisäksi suuret korkeuserot ovat haasteellisia: liuista tulee liian vauhdikkaita ja muutkin radat ovat vaikeita toteuttaa jyrkille rinteille. Idea sopii hyvin luontoon ja Mörkömaan henkeen, mutta puiston sijoittaminen rinteelle, missä korkeuserot ovat suuret, ei ole turvallista. Näin ollen Kirkkovuoren maisema-arvo menetetään, jos puisto sijoittuu alemmas maastoon. Lisäksi seikkailupuistoja on nyt lähiseudulla kolme: Ähtärissä, Tuurissa ja Laajavuoressa. Investointi on suhteellisen suuri, ja kannattavuuteen vaadittava käyttäjämäärä pitäisi olla n. 100 henkeä päivässä. Tämä on osoittatunut benchmarkingin perusteella haastavaksi myös kohteissa, joissa luontaista kävijävirtaa on hyvin. Seikkailupuisto-konsepti on vasta tulossa suuren yleisön tietoisuuteen Suomessa, joten se on osasyy kävijöiden harvalukuisuuteen.

Maaseutuverkosto vartissa

Maaseutuverkosto vartissa Maaseutuverkosto vartissa Levi 3.2.2016 Teemu Hauhia Maaseutuverkostopalvelut Sivu 1 3.2.16 Maaseutuverkosto vartissa Maaseutuverkoston tavoitteet ja toiminta Tehtävät Alueverkostot Palvelupaketit Sivu

Lisätiedot

Anniina Merikanto-Vuoti Projektipäällikkö

Anniina Merikanto-Vuoti Projektipäällikkö Anniina Merikanto-Vuoti Projektipäällikkö Kuidut Käyttöön -hanke Hankeaika: 1.1.2016-30.6.2017 Hankealue: Haapavesi, Pyhäntä ja Siikalatva Hallinnoija: Haapaveden- Siikalatvan seudun kuntayhtymä Rahoittaja:

Lisätiedot

Kerässieppi-Liepimän kyläverkko LOPPURAPORTTI

Kerässieppi-Liepimän kyläverkko LOPPURAPORTTI Kerässieppi-Liepimän kyläverkko LOPPURAPORTTI 1. Hankkeen toteuttajan nimi Osuuskunta KeroKuitu 2. Hankkeen nimi/hanketunnus Kerässieppi-Liepimän kyläverkko/22657 3. Yhteenveto hankkeesta Kerässieppi-Liepimän

Lisätiedot

To u N e t / E t a b l o i t u m i n e n Ve n ä j ä n m a r k k i n o i l l e - o s a h a n k e. O h j a u s r y h m ä 1 3. 3.

To u N e t / E t a b l o i t u m i n e n Ve n ä j ä n m a r k k i n o i l l e - o s a h a n k e. O h j a u s r y h m ä 1 3. 3. To u N e t / E t a b l o i t u m i n e n Ve n ä j ä n m a r k k i n o i l l e - o s a h a n k e O h j a u s r y h m ä 1 3. 3. 2 0 1 4 L a h t i E t a b l o i t u m i n e n Ve n ä j ä n m a r k k i n o

Lisätiedot

Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta

Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta 2/2013 Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta lappi Lisätietoja antaa Projektipäällikkö Virpi Vaarala Lapin ELY-keskus, Rovaniemi virpi.vaarala@ely-keskus.fi +358 295 037

Lisätiedot

Ajankohtaista maaseutuohjelmasta. Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo 25.2.

Ajankohtaista maaseutuohjelmasta. Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo 25.2. Ajankohtaista maaseutuohjelmasta Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo 25.2.2015, Pohto Sivu 1 26.2.2015 Ajankohtaista Ohjelmien ja säädösten tilanne

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015 Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015 1. LEADER TOIMINNAN TAVOITTEET OHJELMAKAUDELLA 2014 2020 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa esitetään suuntaviivat maatalouden ja maaseudun kehittämiselle

Lisätiedot

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki 15.9.2016 Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Miksi tiedottaa? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO

Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Sopimukselliset velvoitteet velvoite tiedottaa hankkeesta ja sen saamasta rahoituksesta tarkoituksenmukaisesti, avoimesti ja

Lisätiedot

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA SATAKUNNALLE OMA SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA LUONTOMATKAILUOHJELMA Luontomatkailun mahdollisuudet Satakunnassa -tilaisuus Sanna-Mari Renfors, 31.3.2016 Hanna-Maria Marttila Ohjelman laadinnasta Laadinta

Lisätiedot

Eurooppa investoi kestävään kalatalouteen. Pyhäjärven Kalainvestointien esiselvitys hanke. Hanke no: Dnro: 782/3561/2010

Eurooppa investoi kestävään kalatalouteen. Pyhäjärven Kalainvestointien esiselvitys hanke. Hanke no: Dnro: 782/3561/2010 HANKERAPORTTI 1. Hankkeen toteuttajan nimi 2. Hankkeen nimi ja hanketunnus Pyhäjärven Kalainvestointien esiselvitys hanke Hanke no: 1000778 Dnro: 782/3561/2010 3. Yhteenveto hankkeesta Pyhäjärven Kalainvestointien

Lisätiedot

Toivakan kunta Toivakantie 49 46600 Toivakka

Toivakan kunta Toivakantie 49 46600 Toivakka HANKESUUNNITELMA 1 (6) Hyvinvoivat ja elävät Toivakan kylät! Taustaa ja tarvetta hankkeelle sijaitsee eteläisessä Keski-Suomessa, jonka voimavarana on energiset ja kauniit kyläkunnat. Kylien merkitys kunnan

Lisätiedot

VIESTINTÄSTRATEGIA Oulun yliopiston ylioppilaskunta

VIESTINTÄSTRATEGIA Oulun yliopiston ylioppilaskunta VIESTINTÄSTRATEGIA 2017 2020 Oulun yliopiston ylioppilaskunta Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Nykytila 2.1. Kehittämiskohteiden toteutuminen 3. Perusviesti 4. Viestintä ylioppilaskunnan strategian toteuttajana

Lisätiedot

MESSUTAPAHTUMAT. Lisää tehoa ja vaikuttavuutta kesäkauden mainontaan. Kuva: Suomen asuntomessut

MESSUTAPAHTUMAT. Lisää tehoa ja vaikuttavuutta kesäkauden mainontaan. Kuva: Suomen asuntomessut MESSUTAPAHTUMAT Lisää tehoa ja vaikuttavuutta kesäkauden mainontaan Kuva: Suomen asuntomessut Asuntomessut Seinäjoella 8.7.-7.8.2016 Vuoden 2016 Asuntomessut pidetään Seinäjoen Pruukinrannassa. Asuntomessualue

Lisätiedot

Kehittämishankkeet. Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo Kymmenen virran sali

Kehittämishankkeet. Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo Kymmenen virran sali Kehittämishankkeet Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo 5.5.2015 Kymmenen virran sali Sivu 1 6.5.2015 Hakujen alkaminen ja valintajaksot ELY-keskus

Lisätiedot

Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun

Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun Salon seudun suunnittelumalli yhdistää toiminnallisen kyläsuunnittelun ja maankäytön suunnittelun Toiminnallinen kyläsuunnitelma edustaa kyläläisten

Lisätiedot

TYÖKALUJA YHDISTYSTEN VIESTINTÄÄN Eija Eloranta Turun yliopiston Brahea-keskus

TYÖKALUJA YHDISTYSTEN VIESTINTÄÄN Eija Eloranta Turun yliopiston Brahea-keskus TYÖKALUJA YHDISTYSTEN VIESTINTÄÄN 14.4.2016 Eija Eloranta Turun yliopiston Brahea-keskus Viestintämme vaikuttaa suoraan siihen miten toimintamme nähdään, miten se kiinnostaa, herättää halun tulla mukaan!

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN MAHDOLLISUUDET MATKAILUALALLA. Helsinki Sirkku Laine

SOSIAALISEN MEDIAN MAHDOLLISUUDET MATKAILUALALLA. Helsinki Sirkku Laine SOSIAALISEN MEDIAN MAHDOLLISUUDET MATKAILUALALLA Helsinki 4.11.2010 Sirkku Laine Luvassa... Katsahdus matkailijan näkökulmaan Paljon käytännön esimerkkejä Arviointia, onko sosiaalisesta mediasta oikeasti

Lisätiedot

VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT

VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT Hämeen Näky - Pk-yritysten ennakointiosaamisen kehittäminen kuva: www.google.fi VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT Tulevaisuus on tehtävä Tulevaisuuden ymmärtäminen Historiantutkimus, muisti,

Lisätiedot

Vuosikokous pidettiin 16.4.2015 Metsäkansan Ainolassa.

Vuosikokous pidettiin 16.4.2015 Metsäkansan Ainolassa. TOIMINTAKERTOMUS 2015 YLEISTÄ Metsäkansan kyläyhdistyksen toiminta vuonna 2015 oli aktiivista. Vuotta värittivät erityisesti hyvin onnistuneet tapahtumat ja kyläyhdistyksen saama positiivinen huomio. Yhdistys

Lisätiedot

VALTAKUNNALLISET MAKE HANKKEET MAASEUDUN KEHITTÄMISKOKONAISUUDESSA

VALTAKUNNALLISET MAKE HANKKEET MAASEUDUN KEHITTÄMISKOKONAISUUDESSA VALTAKUNNALLISET MAKE HANKKEET MAASEUDUN KEHITTÄMISKOKONAISUUDESSA Timo Kukkonen, Hämeen ELY-keskus Hämeenlinna 15.4.2011 Verkosto- ja hanketapaaminen Sivu 1 Valtakunnallinen hanketoiminta Toimintatapa

Lisätiedot

Hallitus on päättänyt 19.2.2013 kokouksessa, että tämä liite julkaistaan myös hallituksen kokouksen tiedotteen liitteenä.

Hallitus on päättänyt 19.2.2013 kokouksessa, että tämä liite julkaistaan myös hallituksen kokouksen tiedotteen liitteenä. TÄSSÄ TOIMINNAN SEURANNAN RAPORTISSA SEURATAAN KUUKAUSITTAIN ENONTEKIÖN KEHITYS OY TÄRKEIMPIÄ TOIMIA, SEKÄ KATSOTAAN SEURAAVAN KUUKAUDEN JO SOVITTUJA TEEMOJA. RAPORTTI LAADITAAN KUUKAUSITTAIN JA ESITETÄÄN

Lisätiedot

Miksi tiedottaa (median kautta)?

Miksi tiedottaa (median kautta)? Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Miksi tiedottaa (median kautta)? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry Kehittämisstrategia 2014-2020 Sivu 1 9.6.2014 Toiminta-alue 43 930 asukasta 5 554 km 2 Sivu 2 9.6.2014 MMM, Mavi Kunnat kuntaraha 20% ELY-keskus yhteistyö Leader-ryhmä -tj.

Lisätiedot

Kymenlaakson Rakennusperinneyhdistys Iisakki ry. Toimintakertomus

Kymenlaakson Rakennusperinneyhdistys Iisakki ry. Toimintakertomus Kymenlaakson Rakennusperinneyhdistys Iisakki ry Toimintakertomus 2015 Sisällys 1. Yhdistyksen tarkoitus 1 2. Hallitus 1 3. Yhdistyksen kokoukset 1 4. Toiminta 2 5. Tiedottaminen 2 6. Talous 3 1 1. YHDISTYKSEN

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016 Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016 1. LEADER TOIMINNAN TAVOITTEET OHJELMAKAUDELLA 2014 2020 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa esitetään suuntaviivat maatalouden ja maaseudun kehittämiselle

Lisätiedot

Miten saamme vesistöt yhdessä hyvään tilaan? Projektipäällikkö Riina Rahkila, VYYHTI-hanke Vesistökunnostusverkoston seminaari Iisalmi 12.6.

Miten saamme vesistöt yhdessä hyvään tilaan? Projektipäällikkö Riina Rahkila, VYYHTI-hanke Vesistökunnostusverkoston seminaari Iisalmi 12.6. Miten saamme vesistöt yhdessä hyvään tilaan? Projektipäällikkö Riina Rahkila, VYYHTI-hanke Vesistökunnostusverkoston seminaari Iisalmi 12.6.2014 Vesistö on valuma-alueensa summa Kaikki valuma-alueen toiminta

Lisätiedot

Suomi 100. VNK: Urheiluyhteisö:

Suomi 100. VNK:  Urheiluyhteisö: Suomi 100 Valtioneuvoston kansliassa toimiva Suomi 100 -hanke vastaa juhlavuoden ohjelman kokoamisesta Valo-Olympiakomitea toimii vnk:n yhteystahona ja kumppanina Suomi 100 -ohjelmaan voi päästä mukaan

Lisätiedot

Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2020

Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2020 Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2020 Nuorteniltapaketti - Kirkon rakentajat Tämä ohjelmamateriaali on tarkoitettu toteutettavaksi nuortenillassa, nuorten leirillä tai isoskoulutuksessa. Ohjelman voi

Lisätiedot

Maaseudun uusi aika -yhdistyksen jäsenkirje 3/2015

Maaseudun uusi aika -yhdistyksen jäsenkirje 3/2015 Maaseudun uusi aika -yhdistyksen jäsenkirje 3/2015 15.12.2015 Jouluinen tervehdys kaikille MUAn jäsenille! Tässä vuoden viimeisessä jäsenkirjeessä on tietoa Maaseudun uusi aika -yhdistyksen ajankohtaisista

Lisätiedot

RATKAISUJA HAASTEISIIN

RATKAISUJA HAASTEISIIN RATKAISUJA HAASTEISIIN EduFuturan Nopeat startit 2017 Aiheet Haku Rahoitus Johtoryhmän linjaus 18.1.2017 EduFutura Jyväskylä muodostaa tunnustetuilla kärkialoilla Suomeen merkittävän oppimisen, tutkimuksen,

Lisätiedot

Kainuun maakunta -kuntayhtymä, Kauppakatu 1, neuvotteluhuone 2. krs, Kajaani. Kainuun ikäihmisten neuvottelukunta Sosiaali- ja terveyslautakunta

Kainuun maakunta -kuntayhtymä, Kauppakatu 1, neuvotteluhuone 2. krs, Kajaani. Kainuun ikäihmisten neuvottelukunta Sosiaali- ja terveyslautakunta Ikääntymispoliittinen strategia -esiselvityshanke 1.5. 31.10.2010 PL 400 87070 Kainuu OHJAUSRYHMÄN 3. KOKOUS Aika: torstai 26.8.2010 kello 9.01 10.56 Paikka:, Kauppakatu 1, neuvotteluhuone 2. krs, Kajaani

Lisätiedot

1 Arvioinnin tausta ja tarpeet... 2. 2. Arvioinnin tavoitteet, tiedonkeruu ja resurssit... 3. 3 Arviointitiedon käsittely ja tulosten koostaminen...

1 Arvioinnin tausta ja tarpeet... 2. 2. Arvioinnin tavoitteet, tiedonkeruu ja resurssit... 3. 3 Arviointitiedon käsittely ja tulosten koostaminen... Arviointisuunnitelma Sisältö 1 Arvioinnin tausta ja tarpeet... 2 2. Arvioinnin tavoitteet, tiedonkeruu ja resurssit... 3 3 Arviointitiedon käsittely ja tulosten koostaminen... 5 6 Hyvien käytäntöjen käyttöönotto

Lisätiedot

Toteuttaja: Business Arena Oy

Toteuttaja: Business Arena Oy Ammattilaiset Areenalla on kuntamarkkinoinnin SM-palkittu nopean vastineen toimenpide äkilliseen irtisanomistilanteeseen. Business Arena Oy on toteuttanut sen Viitasaarella (2014) ja Saarijärvellä (2006).

Lisätiedot

KIJANA! TAKSVÄRKKI-OPAS OPPILASKUNNILLE

KIJANA! TAKSVÄRKKI-OPAS OPPILASKUNNILLE KIJANA! TAKSVÄRKKI-OPAS OPPILASKUNNILLE Taksvärkki-kampanja on paljon enemmän kuin rahankeruupäivä. Se on nuorten omaa yhteisvastuuta, jossa opiskelijat keräävät varoja kehitysyhteistyöhankkeeseen. Taksvärkki-kampanjaan

Lisätiedot

LUMIJOKI-PROJEKTI Lumijoen ja Sannanlahden pienvenesataman kunnostus

LUMIJOKI-PROJEKTI Lumijoen ja Sannanlahden pienvenesataman kunnostus -PROJEKTI Lumijoen ja Sannanlahden pienvenesataman kunnostus Sisältö 1. HANKKEEN YHTEYSTIEDOT...3 2. HALLINNOIJA, TOTEUTUSORGANISAATIO JA RAHOITTAJAT...3 3. HANKKEEN AIKATAULU...5 4. TAUSTA JA KEHITTÄMISTARPEEN

Lisätiedot

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Valtakunnalliset koordinaatiohankkeet

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Valtakunnalliset koordinaatiohankkeet Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Valtakunnalliset koordinaatiohankkeet Timo Kukkonen, Hämeen ELY-keskus Hakulanseeraustilaisuus 24.4.2015 Helsinki Sisältö Koordinaatiohankkeiden hakuprosessin

Lisätiedot

Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely

Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely LOPPURAPORTTI 18.12.2015 Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely Tausta Liikenneviraston Kansallinen kävelyn ja pyöräilyn tietopankki, Kulkulaari on perustettu vuonna 2013. Sivusto perustettiin

Lisätiedot

MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 4/2015 sivu 1 Vapaa-ajanasukasvaltuuskunta

MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 4/2015 sivu 1 Vapaa-ajanasukasvaltuuskunta MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 4/2015 sivu 1 Kokoustiedot Aika: perjantaina 11.12.2015 klo 13.00 15.00 Paikka: Ravintola Talli (Patteristonkatu 2, Mikkeli), Tallin vintti -kokoushuone (2. krs) Paikalla: Hirvensalmi:

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016. Rajamäen Kehitys Ry Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016. Rajamäen Kehitys Ry Toimintasuunnitelma 2016 Rajamäen Kehitys Ry Toimintasuunnitelma 2016 1 1. Rajamäen Kehitys Ry:n toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta Rajamäen Kehitys Ry eli RaKe on perustettu 1924 ja on yksi suurimmista ja vanhimmista Nurmijärvellä

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2017

Toimintasuunnitelma 2017 Toimintasuunnitelma 2017 Arvot ja Teema 2017 Uudistuva Pori Rohkea Pori Rohkea Yrittäjä Kiinnostavat uudet ajatukset ja kokeilut tarjoavat mahdollisuuksia monipuolistaa yritysten liiketoimintaa, rakentaa

Lisätiedot

Koulutustoimikunnan suunnitelma kaudelle

Koulutustoimikunnan suunnitelma kaudelle Liite Hannu Anttonen 28.3.2016 Koulutustoimikunnan suunnitelma kaudelle 2016-2017 Koulutuksella ja valmennuksella kehitämme ja uudistamme klubien ja piirin johtamista tavoitteena tuloksellinen toiminta

Lisätiedot

Projektiryhmän kokous

Projektiryhmän kokous Muistio 7/12 1(5) n kokous Aika klo 9.00 15.00 Paikka Läsnä Länsirannikon Koulutus Oy WinNova, ravintola Liisanpuisto, Seminaari Heino Ulla-Maija Niina Kollar Harju-Vahekoski Elina Rousu Jaakko (paikalla

Lisätiedot

Vauhtia Vuokatin (Kajaani-Oulujärvi) kv-matkailuun hanke

Vauhtia Vuokatin (Kajaani-Oulujärvi) kv-matkailuun hanke Vauhtia Vuokatin (Kajaani-Oulujärvi) kv-matkailuun hanke 1.1.2017-31.12.2019 Sotkamo 13.1.2017 Talousjohtaja Heidi Pyykkönen, Hankejohtaja Arto Asikainen ja Kohdepäällikkö Minna Hirvonen Hankevalmistelun

Lisätiedot

Satakunnan Leader-ryhmät Noormarkku

Satakunnan Leader-ryhmät Noormarkku Satakunnan Leader-ryhmät Noormarkku 12.2.2015 Mitä Leader on? Kannustetaan paikallisia toimijoita omaehtoiseen kehittämistyöhön. Neuvotaan ideoiden kehittelyssä ja valmistelussa hankkeiksi. Myönnetään

Lisätiedot

YHTEISTYÖSSÄ OSA KAUSIRAPORTTIA, LUMILAJIT LIIKUTTAVAT - KEVÄT 2016

YHTEISTYÖSSÄ OSA KAUSIRAPORTTIA, LUMILAJIT LIIKUTTAVAT - KEVÄT 2016 YHTEISTYÖSSÄ OSA KAUSIRAPORTTIA, LUMILAJIT LIIKUTTAVAT - KEVÄT 2016 SUKSICROSS, MÄKIHYPPY, YHDISTETTY, MAASTOHIIHTO, AMPUMAHIIHTO STRATEGIA Esikuvat Sitoutuminen kaikilla tasoilla Lapset & perheet Koulut

Lisätiedot

TAUSTA JA TARVE. VALOA-hankkeen keskiössä Suomessa korkeakoulututkinnon opiskelevien ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen

TAUSTA JA TARVE. VALOA-hankkeen keskiössä Suomessa korkeakoulututkinnon opiskelevien ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen VALOA Ulkomaalaiset korkeakouluopiskelijat suomalaisille työmarkkinoille Milja Tuomaala ja Tiina Hämäläinen - VALOA-hankkeen esittely Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Edutool- maisteriohjelmalle,

Lisätiedot

Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä. Sirkku Hirvonen

Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä. Sirkku Hirvonen Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä Sirkku Hirvonen Millä alkuun sosiaalisessa mediassa Sosiaalisen median strategia vs. kevytsuunnitelma Strategia kirosana Suunnitelma kuitenkin

Lisätiedot

1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko

1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko Kysymykset 1. 1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko OHJAUKSEN TOIMINTAPOLITIIKKA ALUEELLISELLA TASOLLA Alueellisesti tulisi määritellä tahot, joita tarvitaan alueellisten ohjauksen palvelujärjestelyjen

Lisätiedot

PROJEKTIN LOPPURAPORTTI

PROJEKTIN LOPPURAPORTTI TURUN LOPPURAPORTTI AMMATTIKORKEAKOULU Hyvinvointipalvelut Usability of Shopping Centers -projekti 20.12.2008 1 (3) PROJEKTIN LOPPURAPORTTI Usability of Shopping Centers Hyvinvointipalvelut 20.12.2008

Lisätiedot

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Jani Koivula, 21.11.2010 Kuka on se oikea? 23.11.2010 TULe urheiluseuraan liikkumaan 2 Ovatko sidosryhmänne sosiaalisessa mediassa? Oletteko te? Sosiaalisen

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 ohjelman alueellinen ESR-rahoitushaku Länsi-Suomessa 21.12.2015 1.3.2016

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 ohjelman alueellinen ESR-rahoitushaku Länsi-Suomessa 21.12.2015 1.3.2016 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 ohjelman alueellinen ESR-rahoitushaku Länsi-Suomessa 21.12.2015 1.3.2016 Rahoitusasiantuntija Minna Koivukangas Keski-Suomen ELY-keskus/Turku 18.1.2016 Länsi-Suomen alueen

Lisätiedot

TOPHOPS-OPSO hankkeen toteuttajakohtainen toimintasuunnitelma / Kanneljärven Opisto

TOPHOPS-OPSO hankkeen toteuttajakohtainen toimintasuunnitelma / Kanneljärven Opisto TOPHOPS-OPSO hankkeen toteuttajakohtainen toimintasuunnitelma / Kanneljärven Opisto Hankkeen nimi: TOPSHOPS-OPSO Hankeaika: Vuoden 2016 loppuun Toimijat: Kanneljärven Opisto, Lohjan Nuorisopalvelut, Vantaan

Lisätiedot

Vaikuttavuutta EU-tiedotukseen EU-tiedottaja Riikka Vitikka

Vaikuttavuutta EU-tiedotukseen EU-tiedottaja Riikka Vitikka Vaikuttavuutta EU-tiedotukseen EU-tiedottaja Riikka Vitikka 1.12.2015 2 Rakennerahastoviestintä Perusteet: miksi? Kohderyhmät: kenelle? Aiheet: mistä? Kanavat: miten? Tehostaminen: mistä apua? 3 Rakennerahastoviestinnän

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI NUORISOVALTUUSTO TOIMINTASUUNNITELMA 2013 2014. 1. Yleistä

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI NUORISOVALTUUSTO TOIMINTASUUNNITELMA 2013 2014. 1. Yleistä 1. Yleistä Jyväskylän nuorisovaltuusto on vuonna 2009 perustettu 13 20 vuotiaiden jyväskyläläisten nuorten vaikuttamis- ja kuulemiskanava. Se pyrkii parantamaan nuorten kuulemista ja osallistumista päätöksentekoon

Lisätiedot

MELONTAMATKAILUN TOIMENPIDESUUNNITELMA

MELONTAMATKAILUN TOIMENPIDESUUNNITELMA MELONTAMATKAILUN TOIMENPIDESUUNNITELMA 2009-2013 Työryhmä: Markus Björlin, Elämysaalto Jan Gäddnäs, Gaia Events Pertti Karttunen, Suomen Kanoottiliitto Pellervo Kokkonen, Savonlinnan Innovaatiokeskus Jukka

Lisätiedot

Ajankohtaista maaseuturahastosta

Ajankohtaista maaseuturahastosta Ajankohtaista maaseuturahastosta Maaseuturahaston rahoitusinfo Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 27.11.2015 Tiina Suutari, ryhmäpäällikkö Kukka Kukkonen, asiantuntija Sivu 1 4.12.2015 Yhteenveto vuodesta 2015

Lisätiedot

1. Hallituksen puheenjohtaja Petra Jormalainen avasi kokouksen klo. 13.00 ja toivotti läsnäolijat tervetulleiksi.

1. Hallituksen puheenjohtaja Petra Jormalainen avasi kokouksen klo. 13.00 ja toivotti läsnäolijat tervetulleiksi. KOKOUSPÖYTÄKIRJA Marika Englund 15.2.2011 BARBET FINLAND RY:N SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS Aika ja paikka: 5.2.2011, Taiteentekijäntie 7, Helsinki Läsnä: Paula Horne (pj), Marika Englund (siht), Petra Jormalainen,

Lisätiedot

Leader rahoitusta, toimintaa ja neuvontaa. Pirjo Ikäheimonen, JyväsRiihi ry

Leader rahoitusta, toimintaa ja neuvontaa. Pirjo Ikäheimonen, JyväsRiihi ry Leader 2014-2020 - rahoitusta, toimintaa ja neuvontaa Pirjo Ikäheimonen, JyväsRiihi ry Sivu 1 17.11.2014 ü Leader-ryhmät kaikille avoimia maaseudun kehittämisyhdistyksiä. ü Tavoitteena yritysten ja yhdistysten

Lisätiedot

Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso

Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso Verkosto: Hankasalmi Joutsa Jyväskylä Jämsä Kannonkoski Karstula Keuruu Kinnula

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatusta Kirkonkylän yhtenäiskoululla

Yrittäjyyskasvatusta Kirkonkylän yhtenäiskoululla Yrittäjyyskasvatusta Kirkonkylän yhtenäiskoululla Yrittäjyysluokka oppilaan näkökulmasta MISSÄ OLEMME ONNISTUNEET? itse ja yhdessä tekeminen vastuu soittamaan oppiminen käytännönläheisyys yhdessä onnistuminen

Lisätiedot

Maaseutuparlamentti 2017 Leppävirralla. Merja Kaija kyläasiamies

Maaseutuparlamentti 2017 Leppävirralla. Merja Kaija kyläasiamies Maaseutuparlamentti 2017 Leppävirralla Merja Kaija kyläasiamies Maaseutuparlamentti Maaseutupolitiikan neuvosto (MANE), Suomen Kylätoiminta ry, Pohjois- Savon Kylät ry ja Maaseutuverkostopalvelut ovat

Lisätiedot

Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää.

Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää. Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää. Oletko tehnyt uuden keksinnön ja mietit, miten tehdä keksinnöstäsi liiketoimintaa? Miten keksintöäsi

Lisätiedot

Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 1 2 PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 2

Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 1 2 PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 2 Nuorisovaltuusto 02.04.2013 AIKA 2.4.2013 klo 14.00 PAIKKA Yläaste KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 1 2 PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 2 3 NUORISOVALTUUSTON

Lisätiedot

Harkitsetko kehittämishanketta - 10 hyvää vinkkiä suunnitteluun. Seija Sukula Kehittämispäällikkö Kela

Harkitsetko kehittämishanketta - 10 hyvää vinkkiä suunnitteluun. Seija Sukula Kehittämispäällikkö Kela Harkitsetko kehittämishanketta - 10 hyvää vinkkiä suunnitteluun Seija Sukula Kehittämispäällikkö Kela 21.1.2015 Kelan rooli Kelalla lakisääteinen velvollisuus kehittää kuntoutusta Suomen merkittävimpiä

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen Päätösseminaari

Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen Päätösseminaari Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen Päätösseminaari DI Noora Airaksinen, Sito Oy Kahden vuoden aikana on kokeiltu lukuisia toimenpiteitä toimivia ja vähemmän toimivia Yhteistyöverkosto on laajentunut ja tiivistynyt.

Lisätiedot

Liite 1. Nuorisotoimi 2015

Liite 1. Nuorisotoimi 2015 Nuorisolain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Näiden tavoitteiden

Lisätiedot

MARKKINOINNIN WORKSHOP PUOLUEPÄIVÄT 2015

MARKKINOINNIN WORKSHOP PUOLUEPÄIVÄT 2015 MARKKINOINNIN WORKSHOP PUOLUEPÄIVÄT 2015 KUKA TOI TYYPPI ON? Erilaisissa viestintä- ja markkinointitehtävissä, sekä palveluiden ja tuotteiden myynnin tehtävissä vuodesta 1989. Nykyisin eurooppalaisen ohjelmistotalon

Lisätiedot

Maaseuturahaston hankemuodot ohjelmakausi Maaseuturahaston rahoitusinfo

Maaseuturahaston hankemuodot ohjelmakausi Maaseuturahaston rahoitusinfo Maaseuturahaston hankemuodot ohjelmakausi 2014-2020 Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Kukka Kukkonen, asiantuntija maaseuturahasto.pohjois-pohjanmaa@ely-keskus.fi puh. 0295 038 232 Maaseuturahaston rahoitusinfo

Lisätiedot

Rural Youth Project must be the best thing in the world!

Rural Youth Project must be the best thing in the world! Rural Youth Project must be the best thing in the world! Toteutettiin ajalla 1.8.2012 31.12.2014 Yhteistyökumppaneina: *Järvi - Kuopion seurakunta * Espanjan Leader-ryhmän GAL -Sierra del Jarama + 17 muun

Lisätiedot

MEK:in tuotekehitystyön suuntaviivat ja laatukriteerit. Tutkimus- ja kehitysjohtaja Mari Righini mari.righini@visitfinland.com

MEK:in tuotekehitystyön suuntaviivat ja laatukriteerit. Tutkimus- ja kehitysjohtaja Mari Righini mari.righini@visitfinland.com MEK:in tuotekehitystyön suuntaviivat ja laatukriteerit Tutkimus- ja kehitysjohtaja Mari Righini mari.righini@visitfinland.com MEK VisitFinland ensisijaisia tehtäviä: Suomen maabrändin luominen ja sitä

Lisätiedot

Noin 300 lasta ja 75 työntekijää.

Noin 300 lasta ja 75 työntekijää. Noin 300 lasta ja 75 työntekijää. Tammelan päiväkoti: Haitulat, Leinikki, Maahiset, Sinikello, Taikatassu ja luontoliikuntaryhmä Ilvekset. Tammitarhan päiväkoti: 4 ryhmää ja metsäeskari metsätontut. Portaan

Lisätiedot

Leader-info. Yhteisökeskus 11.11.2015, Pori. karhuseutu.fi

Leader-info. Yhteisökeskus 11.11.2015, Pori. karhuseutu.fi Leader-info Yhteisökeskus 11.11.2015, Pori Paikallisten toimijoiden kannustaminen omaehtoiseen kehittämistyöhön Opastetaan tekemään ideoista hankkeita Myönnetään Leader-rahoitusta yhdistysten ja mikroyritysten

Lisätiedot

Tulevaisuuden ammattiosaajat -hanke

Tulevaisuuden ammattiosaajat -hanke Tulevaisuuden ammattiosaajat -hanke - Miksi - Tavoitteet - Toimenpiteet Lasse Ala-Kojola, Mervi Karikorpi, Pirkko Pitkäpaasi, Birgitta Ruuti, Anne-Mari Tiilikka Erinomainen valinta! Uusia ammattiosaajia,

Lisätiedot

Vesuri-ryhmän. toimintasuunnitelma 2016

Vesuri-ryhmän. toimintasuunnitelma 2016 Vesuri-ryhmän toimintasuunnitelma 2016 Vesuri-ryhmä ry:n toimintasuunnitelma 2016 Vesuri-ryhmä on yksi Suomen 54 Leader-ryhmästä. Yhdistyksen tarkoituksena on kannustaa toimintaalueen asukkaita yhteistyöhön

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2012

TOIMINTASUUNNITELMA 2012 TOIMINTASUUNNITELMA 2012 1. Toiminnan tarkoitus Linnaseutu ry:n tarkoituksena on maaseudun monimuotoinen kehittäminen edistämällä maaseudun paikallista aloitteellisuutta, maaseudun ja kaupungin välistä

Lisätiedot

Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä. Sirkku Hirvonen

Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä. Sirkku Hirvonen Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä Sirkku Hirvonen Millä alkuun sosiaalisessa mediassa Sosiaalisen median strategia vs. kevytsuunnitelma Strategia kirosana Suunnitelma kuitenkin

Lisätiedot

Katsaus päättyneisiin valtionavustushakuihin ja käynnistyviin hankkeisiin sekä toimintaohjeet uusille hankkeille

Katsaus päättyneisiin valtionavustushakuihin ja käynnistyviin hankkeisiin sekä toimintaohjeet uusille hankkeille Valtionavustushankkeiden 2016 aloitusseminaari Hankeryhmät Osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden edistäminen ja Ammatillisen koulutuksen kansainvälistyminen Katsaus päättyneisiin valtionavustushakuihin

Lisätiedot

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / 24.4. muistio Parasta ja hyödyllistä hankkeessa on ollut Tapaamiset. On tutustuttu toisiimme ja eri kaupunkien matkailutiloihin. Muiden tekemisen peilaaminen omaan toimintaan

Lisätiedot

VETÄVÄ FACEBOOK KEVYESTI

VETÄVÄ FACEBOOK KEVYESTI VETÄVÄ FACEBOOK KEVYESTI Allergia- ja astmaliiton ja Iholiiton koulutus yhdistysaktiiveille ti 31.5. klo 17.30-18.15 Mira Airola ja Anu Sauliala TÄNÄÄN OPITAAN! Työkaluja yhdistyksesi Facebook-sivujen

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

YHTEISÖLLISYYTTÄ. OSALLISUUTTA, HYVINVOINTIA

YHTEISÖLLISYYTTÄ. OSALLISUUTTA, HYVINVOINTIA YHTEISÖLLISYYTTÄ. OSALLISUUTTA, HYVINVOINTIA Kiipulassa toteutuvia hyviä opetuksen käytänteitä ja opiskelijahyvinvointia opiskelijanäkökulmasta Yhteisöllisyys ja osallisuus on Ammattiopiston toiminnan

Lisätiedot

Korkeakouluyhteistyö muutakin kuin gradu

Korkeakouluyhteistyö muutakin kuin gradu Korkeakouluyhteistyö muutakin kuin gradu Tero Keva TY/Brahea keskus 08.12.2015 SparkUp Portti - SUP (EAKR 2015-2016) Keskeinen sisältö ja tavoitteet Tarve: Edistää varsinaissuomalaisten pk-yritysten kilpailukykyä,

Lisätiedot

Kuusiokuntien Kehittämisyhdistys ry Etelä-Pohjanmaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2007-2013 Myönnetyt hanketuet 1.1. - 31.12.

Kuusiokuntien Kehittämisyhdistys ry Etelä-Pohjanmaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2007-2013 Myönnetyt hanketuet 1.1. - 31.12. Kuusiokuntien Kehittämisyhdistys Etelä-Pohjanmaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2007-2013 Myönnetyt hanketuet 1.1. - 31.12.2013 Summat tuhansina euroina HANKE NRO HANKKEEN NIMI JA TOTEUTUSAIKA

Lisätiedot

Yleistä & ajankohtaista maaseutuohjelmasta. Veli Koski, Keski-Suomen ELY-keskus Maaseudun hanketuki-info

Yleistä & ajankohtaista maaseutuohjelmasta. Veli Koski, Keski-Suomen ELY-keskus Maaseudun hanketuki-info Yleistä & ajankohtaista maaseutuohjelmasta Veli Koski, Keski-Suomen ELY-keskus Maaseudun hanketuki-info 27.5.2015 Sivu 1 27.5.2015 Hakujen alkaminen 11.5.2015 haettavaksi ovat avautuneet: o Yritystuet

Lisätiedot

Suomen joukkueen Viestintä

Suomen joukkueen Viestintä Suomen joukkueen Viestintä Suomen joukkueen viestintä Jamposti * Suomen joukkueen virallinen tiedotuslehti, joka ilmestyy ennen leiriä neljä kertaa, leirillä joka päivä ja leirin jälkeen kerran. * Nro

Lisätiedot

Rohkee, mutta sopii sulle

Rohkee, mutta sopii sulle Rohkee, mutta sopii sulle Johanna Holmberg Markkinointijohtaja Tredea Oy 23.10.2012 Tredean seutumarkkinointi Tredean seutumarkkinoinnin tehtävä on seudun kansainvälisen tunnettuuden kasvattaminen ja vetovoimisuuden

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelma Ajankohtaiskatsaus. Pohjanmaan ELY-keskus Sirkku Wacklin

Maaseudun kehittämisohjelma Ajankohtaiskatsaus. Pohjanmaan ELY-keskus Sirkku Wacklin Maaseudun kehittämisohjelma Ajankohtaiskatsaus Pohjanmaan ELY-keskus Sirkku Wacklin 12.6.2015 Sivu 1 18.6.2015 Ajankohtaista Vuonna 2015 ei erityisiä painopisteitä, vaan ohjelma otetaan käyttöön koko laajuudessaan

Lisätiedot

Maakunnallinen kulttuuriyhteistyö Maria Helo

Maakunnallinen kulttuuriyhteistyö Maria Helo Maakunnallinen kulttuuriyhteistyö Maria Helo Lähtökohdat Toimijat etäällä toisistaan, maakunnallisen toiminnan lisääminen - ) eri toimijoiden kohtaamisia ja voimavarojen tehokkaampaa yhdistämistä Tahto

Lisätiedot

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014 Toimeksiantaja Kivijärven kunta KÄYTETTY MENETELMÄ Menomenetelmä Tulomenetelmä Asukaskyselyt (keskiarvot) Kuntatilastot Mökkikyselyt

Lisätiedot

Tuoteväylästä tukea keksinnön kehittämiseen. Oma Yritys14 -tietoisku 18.03.2014 Pekka Rantala

Tuoteväylästä tukea keksinnön kehittämiseen. Oma Yritys14 -tietoisku 18.03.2014 Pekka Rantala Tuoteväylästä tukea keksinnön kehittämiseen Oma Yritys14 -tietoisku 18.03.2014 Pekka Rantala TUOTEVÄYLÄ Oletko tehnyt hyvän keksinnön? TUOTEVÄYLÄ-PALVELU Käynnistyi v. 2010 Keksintösäätiön valtakunnallisena

Lisätiedot

Cross-Border Citizen Scientists (CBCS)

Cross-Border Citizen Scientists (CBCS) Businessteeman yrittäjyyspaja 2013 CrossBorder Citizen Scientists (CBCS) TERVETULOA! Elena Ruskovaara LUT 1 Yrityspajan ohjelmaa ja teemoja Suunnitellaan pienryhmissä kuvitteellinen rajan pinnassa toimiva

Lisätiedot

Oikotie.fi. Case: Elämäni Talot

Oikotie.fi. Case: Elämäni Talot Oikotie.fi Case: Elämäni Talot Brief Oikotien asuntopalveluun lisää kävijöitä viraalileviämiseen painottuvalla kampanjalla. Tiesimme, että ihminen haluaa Liittää itseensä myönteiseksi koettavia asioita

Lisätiedot

KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA

KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA Historiasta nykypäivään Hajalan kylän synty voidaan vanhojen veromerkintöjen pohjalta ajoittaa 1300-luvulle. 1700-luvulla kaksi yöpymis-, ravitsemus-

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 MIKKELIN JUDO RY 1. JÄRJESTÖTOIMINTA Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää jäsentensä judotaitoa sekä toimia judon tunnetuksi tekemiseksi ja sen harrastuksen levittämiseksi. Tarkoituksensa

Lisätiedot

OTTELUMARKKINOINNIN JA -VIESTINNÄN CHECKLIST

OTTELUMARKKINOINNIN JA -VIESTINNÄN CHECKLIST OTTELUMARKKINOINNIN JA -VIESTINNÄN CHECKLIST Käytä ottelutapahtumaa rakentaaksesi pysyviä SUHTEITA katsojien kanssa Ottelut eivät ole vain hetkiä ajassa, ne ovat SISÄLTÖÄ, joita voidaan hyödyntää monella

Lisätiedot

Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla. Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää,

Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla. Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää, Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää, 8.6.2016 Neuvonantaja osaksi yrityksen tiimiä Yrityksen tiimi = operatiivinen tiimi + hallitus + neuvonantajat

Lisätiedot

Ideasta hankkeeksi Kulttuurihankkeen suunnittelu Novgorod 2013 Marianne Möller

Ideasta hankkeeksi Kulttuurihankkeen suunnittelu Novgorod 2013 Marianne Möller Ideasta hankkeeksi Kulttuurihankkeen suunnittelu Novgorod 2013 Marianne Möller 23.9.2013 Hankeidea Hankesuunnitelma budjetti yhteistyösopimus Esityksen sisältö Hankkeen toteuttaminen tavoitteet ja välitavoitteet

Lisätiedot

TOIMINNAN SUUNNITTELU 2016

TOIMINNAN SUUNNITTELU 2016 TOIMINNAN SUUNNITTELU 2016 Kemijärven Yrittäjät ry VISIO Kemijärven Yrittäjät ry tavoittelee vahvaa tulevaisuutta hoitamalla rakentavalla yhteistyöllä yrittäjyyden asiat kuntoon. Kemijärven Yrittäjät ry

Lisätiedot

Mitä vesienhoidon välittäjäorganisaatiolta vaaditaan?

Mitä vesienhoidon välittäjäorganisaatiolta vaaditaan? Mitä vesienhoidon välittäjäorganisaatiolta vaaditaan? Lappajärvi 19.11. 2014 Laura Liuska / VYYHTI-hanke Välittäjäorganisaatio: mikä ja miksi? Vesienhoidossa vapaaehtoisen paikallisen kunnostustoiminnan

Lisätiedot