LOPPURAPORTTI MÖRKÖMAA-HANKE Niina Vuori päämörkö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LOPPURAPORTTI MÖRKÖMAA-HANKE 1.11.2012-31.10.2014. Niina Vuori päämörkö"

Transkriptio

1 LOPPURAPORTTI MÖRKÖMAA-HANKE Niina Vuori päämörkö

2 LOPPURAPORTTI 1 MÖRKÖMAA-HANKKEEN LOPPURAPORTTI Hankkeen toteuttaja Lions Club Karstula 2. Hankkeen nimi ja hanketunnus Mörkömaa Kirkkovuoren luontomatkailualueen kehittäminen Hankeaika Yhteenveto hankkeesta 4. Raportti Hanke on syntynyt Lions Club Karstulan halusta kehittää Kirkkovuoren näkötornin ja sen ympäristön vetovoimaa. Vuoren rinteillä on 8 ha Karstulan kunnan maata, joka on leijonien hallinnassa. Talkoovoimilla rakennettu, tiettävästi maailman korkein hirsinen näkötorni, ja kalliolaavu houkuttelevat vuosittain n kävijää retkeilemään ja ihailemaan maisemia. Kirkkovuoren jääkautisen maaston inspiroima mörkötarina on toiminut hankkeen alkusysäyksenä ja kantavana elementtinä. Mörkömaa-hankkeen toteutusaika on ollut Varsinainen hanketyö on alkanut projektipäällikön työsuhteen alettua. Hankkeen aikana on luotu mörköhahmot, Mörkömaan visuaalinen ilme, järjestetty monia tapahtumia Mörkömaan teeman ympärille, tehty tuote- ja tapahtumayhteistyötä yritysten ja yhteistyökumppaneiden kanssa sekä selvitetty erilaisia vaihtoehtoja Mörkömaan toiminnan jatkuvuudelle. Hankkeen toimenpiteet ovat käytännössä olleet myös esiselvitystä siitä, mitä Mörkömaa voisi olla. Mörkömaasta ja sen toiminnoista on tiedotettu Mörkömaan nettisivuilla ja Mörkömaan Facebook-sivuilla. Hankeaikana Mörkömaasta on kerrottu sanomalehdissä, radiossa ja tv:ssä. Mörkömaan tunnetuksi tekeminen tuotteistaminen eri kanavissa on saatu onnistuneesti alkamaan, mikä näkyy mm. siinä, että Mörkömaan suuntaan on alettu itse ottaa yhteyttä ehdottaen yhteistyötä. Kaiken kaikkiaan Mörkömaa on saanut hyvän ja positiivisen vastaanoton ja brändistä syntyy sympaattinen mielikuva Hankkeen tavoitteet Ylemmän tason tavoitteet, joiden osa hanke on Hanke toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman toimenpiteen 313 tavoitteita. Ydinajatuksena on lisätä maaseudun matkailuelinkeinojen mahdollisuuksia ja työpaikkoja. Maaseutumatkailutuotteita pyritään myös saattamaan kansainvälisille markkinoille. Toimenpiteestä hyötyvät maaseudulla

3 LOPPURAPORTTI 2 matkailuyritystoimintaa harjoittavat (alle 10 henkilötyövuotta työllistävät) mikroyritykset. Toimenpiteessä toteutetaan hankkeita, joilla kehitetään maaseutumatkailua elinkeinotoimintana ja parannetaan toimintaympäristöä. Samalla edistetään maaseutumatkailuyrittäjien verkostoitumista. Toteutettavat hankkeet käsittävät mm.: maaseutumatkailun markkinointia, tuotteistamista ja tuotteistamisen ohjausta; matkailutuotteiden tuotekehitystä ja kokoamista, esimerkiksi luonnossa liikkumiseen perustuvien aktiviteettituotteiden kehittämistä ja markkinointia; saavutettavuuden, myynnin ja markkinoinnin kehittämistä esimerkiksi parantamalla myyntiyhteistyötä; olemassa olevien matkailu- ja vapaa-ajan reitistöjen kehittämistä, viimeistelyä ja niiden hyödyntämistä sekä erityistapauksissa uusien reitistöjen perustamista Hankkeen tavoitteet (tavoitteet johon tämä hanke pyrkii) Mörkömaa-hankkeen tavoitteena on luoda uusi ja erilainen elämys- ja hyvinvointipalvelu, joka tuo iloa lapsiperheiden arkeen ja luo uudenlaisen luontoelämyksen kaikille asiakkaille. Hankesuunnitelmassa (10/2012) asetetut tavoitteet: kehitetään kiinnostava Mörkömaa-brändi ja tarinat sen sisään lisätään asukkaiden ja vierailijoiden viihtyisyyttä Karstulan seudulla luodaan mörköystävällisten 20 yritysten verkosto, joka jatkaa alueen kehittämistä hankkeen jälkeen (myös omine mörkötuotteineen) luodaan me-henkeä alueen toimijoiden keskuudessa ensimmäiset 1-2 mörkötarinat ilmestyvät netissä ja muissa tiedotusvälineissä tehdään tunnetuksi Pohjoisen Keski-Suomen hienoa luontoa Mörköjen tarinat muotoutuvat moneksi: maastossa liikkumaan aktivoiviksi radoiksi ja poluiksi, sekä kirjoiksi, animaatioiksi ja peleiksi ja paikallisten yritysten Mörkötuotteiksi. Mörkömaa tutustuttaa lapset ja nuoret uudelleen luontoon.

4 LOPPURAPORTTI 3 Mörkömaa aktivoi liikuntaan ja terveisiin elämäntapoihin. Mörkömaa korostaa ekologisia arvoja ja yhdessä tekemistä Mörkömaa skaalautuu erilaisiksi tuotteiksi ja mahdollistaa useiden nykyisten yritysten liiketoiminnan kasvun. Mörkömaa tarjoaa lapsille ja lapsiperheille uudenlaisen, aktiivisen ja kaikkia aisteja hivelevän luontoelämyksen. Mörkömaa virkistää kattavasti Karstulan elinkeinoelämää ja on koko kuntaa yhdistävä brändi Hankkeen toteutus Toimenpiteet Hankesuunnitelma hyväksyttiin ja rahoituspäätös annettiin ELY-keskuksessa Päämörön rekrytointi alkoi marraskuun loppupuolella (ilmoitukset Keskisuomalaisessa ja Viispiikkisessä). Päätös Niina Puistovirran valinnasta Päämöröksi tehtiin Päämörkö aloitti tehtävässään Hankekaudella on toteutettu hankkeeseen kuuluvia toimenpiteitä ja viety hanketta vauhdilla eteenpäin. Perimmäinen toimenpide: Mörkömaan tunnetuksi tekeminen ja brändäys Mörkömaata on tehty tunnetuksi monin eri keinoin ja kaikki muut toimenpiteet ja tapahtumat kuuluvat tämän toimenpiteen alle. Kaikki toimenpiteet ovat myös osa tuotteen brändäystä. Toimenpide 1: Mörkösuunnittelukilpailu: Miltä mörkö näyttää? Mörkösuunnittelukilpailu järjestettiin alueen kouluissa ja päiväkodeissa huhtitoukokuussa 2013, ja siitä on raportoitu edellisen maksatushakemuksen yhteydessä. Mörköhahmoja on kehitetty eteenpäin. Hahmot ovat saaneet nimet ja ne on istutettu alkuperäiseen tarinaan.

5 LOPPURAPORTTI 4 Kuva 1: Mörköhahmot Hahmot näkyvät Mörkömaan nettisivuilla, Facebookissa ja markkinointimateriaalissa. Lokakuussa 2013 möröistä teetettiin myös pahvifiguurit eri tapahtumiin mukaan otettaviksi. Ompelija Mirva Kantanen AurinkoOtus-yrityksestä on tehnyt möröistä pehmoversiot syyskuussa Möröt kulkevat mukana tapahtumissa ja toimivat prototyyppinä mahdollisen laajemman tuotannon aloittamiseksi.

6 LOPPURAPORTTI 5 Kuva 2: Mirva Kantasen tekemät pehmomöröt, Igor (vas.), Linnea (ylh.) ja Banjo (oik.) Kesällä 2014 möröt heräsivät eloon. Lastentarhanopettaja ja Lions Clubin Ladyjen puheenjohtaja Raija Saarelainen valmistivat hahmoista mörköpuvut. Elävät möröt olivat mukana kaikissa kesän 2014 Mörkömaan tapahtumissa sekä lisäksi vielä haluttuja vieraita muissa Karstulan tapahtumissa: Karstulan Hevosystäväin seuran juhlaraveissa, jokamiesluokan SM-kisoissa, Toimenpide 2: kotisivut kieliversioineen Mörkömaan nettisivut valmistuivat Nettisivujen ilme on lapsiin vetoava, ja sisältö tällä hetkellä tiedottavaa. Sivuilla on tapahtumatietoa ja uutisia, blogi, kuvagalleria ja tietoa hankkeesta. Sisältöä on tarkoitus kehitellä vielä houkuttelevammaksi lapsille, mikä tarkoittaa puuhasteltavaa-osion kehittämistä. Sivut ovat toistaiseksi vain suomenkieliset, mutta valmius englanninkieleen on olemassa.

7 LOPPURAPORTTI 6 Kuva 3: Mörkömaan ilmettä netissä ( Sivujen päivityksestä vastaa Päämörkö, ja isommat muutokset tehdään mainostoimiston kanssa. Esimerkiksi sivujen taustakuva vaihtuu vuodenaikojen mukaan. Helmi-maaliskuun aikana sivujen kautta pystyi myös osallistumaan Mörkömaan pelisuunnittelukilpailuun. Pelisuunnittelukisan aikana sivujen kävijämäärä nousi selvästi. Keskimäärin sivuilla on n. 200 kävijää kuussa. Alla tilastoa kävijöistä hnkeajalta Kuva 4: Kävijätilasto Mielenkiintoista on, että suurin osa sivuston kävijöistä on Helsingin alueelta. Jyväskylän ympäristö tulee hyvänä kakkosena, ja Karstula kolmantena. Yksittäisiä

8 LOPPURAPORTTI 7 käyntejä on muualtakin. Pelisuunnittelukisa lienee lisännyt kävijöitä pelialan keskuksista, joita on mm. Kajaani ja Oulun seutu. Kuva 5: Kävijätilasto paikkakunnittain Käydyimpiä sivuja olivat etusivu ja Mörkötarinoita. Muilla sivuilla kävijämäärät eivät juurikaan poikkea toisistaan. Kuva 6: Kävijätilasto sivuttain Sivuille tultiin eniten suoralla google-haulla ja suoralla osoitteella, mikä kertoo että Mörkömaan nimi on tiedossa. Kolmanneksi eniten sivulle päädyttiin Facebookin, ja neljänneksi eniten Kirkkovuori.fi sivuston kautta.

9 LOPPURAPORTTI 8 Mörkömaalla on myös heti hankkeen alussa maaliskuussa 2013 perustetut Facebooksivut, joilla on 519 tykkääjää. Määrä nousi pelisuunnittelukilpailun aikana merkittävästi (182 uutta), ja on noussut tasaisesti koko hankkeen ajan. Mörkömaan Facebook-sivujen tarkoitus on tiedottaa Mörkömaan tapahtumista ja nostaa esille Mörkömaan arvomaailmaan eli lapsiin, liikuntaaa ja luontoon liittyviä teemoja mm. linkkien kautta. Sivuilla jaetaan myös paljon kuvia Mörkömaan tapahtumiine liittyen. Facebook-sivujen aktiivisimmat seuraajat tulevat Karstulasta ja lähialueilta. Mörkömaalla on myös oma YouTube-kanava, jossa on videoita hankeajalta. Toimenpide 3: Logon luominen Mainostoimisto MEOMin luoma Mörkömaa-logo näki päivänvalon ja on siitä lähtien esiintynyt Mörkömaan materiaaleissa. Logo ilmentää hyvin Mörkömaan luonnonläheistä ja leikkisää henkeä. Kuva 7. Mörkömaan logot Pitkän logon lisäksi on käytetään kuvalogo Ö :tä. Kuvalogo toimii yksittäisenä elementtinä mainiosti eri tuotteissa, kuoseissa ja tuotemerkkinä myös jatkoa ajatellen. Se elää omaa elämäänsä ja herättää mielenkiinnon. Logo on saanut paljon kehuja onnistuneesta ilmeestään. Toimenpide 4: Mörköverkoston luominen eri yrityksistä (Houkuttelevan yhteistyömallin luominen) Hankkeen aikana on tutkittu, millaisia liiketoimintamahdollisuuksia ja konsepteja Mörkömaassa voisi olla. Millainen toimija Mörkömaa on? Onko se yritys, onko se yhdistys? Toimiiko se itsenäisesti vai esimerkiksi kunnan vai Lions Clubin alla? Mikä on sen ydinliiketoimintaa? Tuottaako se itse palveluja ja tuotteita, vai onko se brändiä hallinoiva organisaatio? Onko se tapahtumatuottaja? Yrittäjien sitouttaminen brändiin, joka ei ole vielä kovin vahva ja selkeä, on haastavaa. Yrittäjät tulevat mielellään mukaan esim. tuotekokeiluihin, jos riski on heille matala. Myös yhteistyö- tai markkinointikumppaniksi ollaan valmiita lähtemään. Hankeaikana yrittäjät ovat olleet valmiita tuottamaan palvelua Mörkömaahan, jos heille maksetaan siitä. Omaehtoisen palvelutuotannon käynnistäminen brändiä hyödyntäen sen sijaan ei ole ollut vielä tarpeeksi houkuttelevaa.

10 LOPPURAPORTTI 9 Toimivan yritysyhteistyön tulevaisuuden kannalta merkittävää on kyetä luomaan konsepti, jossa jokainen mukanaolija tuntee hyötyvänsä. Alla olevassa kuvassa on hahmoteltu nykyisiä ja mahdollisia toimijoita ja niiden välisiä suhteita. Kuva 8: Mörkömaan liiketoimintamallien hahmotelmaa. Tämän ison kuvan ohella Mörkömaa-hanke on käynyt keskusteluja ja tehnyt tuotteistamiskokeiluja paikallisten yritysten kanssa. Hankkeessa toteutuneita yrityshteistyömuotoja ovat olleet mm. tapahtumasponsorointi, mainostaminen, hahmojen käyttö omissa tapahtumissa, brändin hyödyntäminen omissa tuotteissa, tapahtumayhteistyö. Näistä malleista riskittömimmät ovat olleet toistaiseksi myös suosituimpia. Sitoutumistapa vs. riski on hahmoteltu alla olevaan kuvioon.

11 LOPPURAPORTTI 10 Kuva 9: Yritysten tavat olla mukana Mörkömaassa vs. riskit Alla on kuvattu tuotteita, joita yhteistyökumppanit ovat Mörkömaan hankeaikana tuottaneet. Paikallislehti Viispiikkinen teetti kesällä 2013 ja 2014 erän Mörkö-T-paitoja, Mörkömaan logolla. Paitoja on sekä lapsille että aikuisille. Kaikkiaan paitoja on myyty pitkästi yli 100 kappaletta. AurinkoOtuksen Mirva Kantanen alkaa tehdä tilauksesta pehmomörköjä ja mörkö-kangaskasseja. Mirvan pehmomöröt ovat herättäneet erittäin positiivista huomioita ja kysyntää niille on. Mörkömaan Puuhakirja ilmestyi huhtikuussa Se on toteutettu Mörkömaa-hankkeen ja paikallisten yritysten yhteistyönä, ja ulkoasun on suunnitellut TAMK Proakatemian Polte-tiimi. Kirjan idea on, että jokainen mukanaoleva yritys sai oman tehtäväsivun ja logonsa kirjaan tukemalla LC Karstulaa. Lisäksi kirja esittelee Karstulaa ja yrityksiä hauskalla tavalla, ja kertoo myös hankkeesta sekä sisältää Mörkömaan Kartan. Yritykset voivat ostaa kirjaa myyntiin tai jaettavaksi itselleen, kirjaa voi ostaa myös kuka tahansa muu jälleenmyyjätaho. Kirja on saanut innostuneen vastaanoton, ja siitä otetaan 800 kappaleen painos ensi alkuun, joka on jo lähes loppuunmyyty. Puuhakirjassa on mukana 21 yritystä (nimet liitteenä.)

12 LOPPURAPORTTI 11 Karstulan Pala-Aitta ompeli huhtikuussa 2014 suosittuja trikoopipoja, joihin painatetaan Mörkömaan hahmot ja nettiosoite. Pipojen väri ja hahmot sopivat tytöille ja pojille. Mörkömaan hahmot ovat suosittuja lasten keskuudessa ja trikoopipo on tuote, joka sopii kaikille ja niitä myös käytetään lähes ympäri vuoden. Pala-aitta tuottaa ja myy pipot itse. Pipojen markkinointi aloitetaan niin, että annetaan muutaman pipon ilmestyä katukuvaan ja kysyntä alkaa herätä. Anitan kuva on teettänyt Mörkömaa-mukeja hahmokuvilla. Ahosen Taimisto lahjoitti kesäkuussa 2014 Karstulan 200 Nuohari-leiriläisille muistoksi Mörköherukan tainta. Mörköherukassa oli Mörkömaan logo. Möröt näkyivät myös leiriolympialaisissa lajivastaavina. Nuohari on joka toinen vuosi Karstulassa ala-asteikäisille järjestettävä liikunta-ja kulttuuriharrastuksia sisältävä nelipäiväinen mittainen kesäleiri. Seppojuhani Seppis Ruotsalainen Ärräpää-yrityksestä tuottaa Mörköjen joulu -näytelmä jouluna Näytelmä saa ensi-iltansa tapaninpäivänä Seppis on käsikirjoittanut koko perheen näytelmää, jonka päähahmona on möröt. Näytelmä käsittelee Mörkömaan teemoja, lapsia, luontoa, erilaisuuden arvostamista jne. Näyttelijöiksi on rekrytoitu yhdessä Mörkömaa-hankkeen kanssa ala-asteen oppilaita. Näytelmässä on mukana kaikkiaan 17 näyttelijää sekä ohjaaja, säveltäjä ja lavastaja. Puvustusta tehdään viiden vanhemman ja Karstulan Evankelisen opiston käsityölinjan voimalla. Kaikkiaan produktioon osallistuu yli 30 henkilöä. 4H-yrityksenä vuonna 2013 alkanut kesäkahvila Café Neilikka mainosti kesällä 2014 luonnossa järjestettäviä Mörkösynttäreitä. Synttäreitä ei kuitenkaan pidetty kahvilan toimintakauden aikana. Kuva 6: Mörkömaan joulu näytelmän tekijöitä harjoituksissa Paikalliset pankit, Kyyjärven POP-pankki ja Keski-Suomen Osuuspankki, ovat olleet mukana hankkeessa. Mörkömaa ja Karstulan evankelisen opiston

13 LOPPURAPORTTI 12 opiskelijat toteuttivat POP-pankin lastenpäivän mörkö-teemalla , päivän aikana pisteillä kävi satakunta lasta. KSOP tuki järjestettyä Mörkömaan konserttia Kirkkovuorella, ja näkyi tapahtuman mainoksissa. Muhimassa olevat ideat (keskusteluja käyty) o Mörkö-menu lapsille ravintolaan (Nätti-Jussi) o Mörkö-eväskori, jonka asiakas voisi ostaa piknikille mukaan (Kahvila Hertta) o Mörkö-postikorttisarjasta. Korteissa hyödynnetään Mörkömaan hahmoja ja Lauri Salmisen valokuvia. (Paino-Pekka) o Lasten (taito)luistelukoulut Mörköhahmoilla, Linnean Luistelukoulu. (Karstula Areena ja Dot House oy) o Monia muitakin tuotteistamisideoita on vireillä. Päämörkö esitteli hanketta palveluyrittäjien kokouksessa kokouksessa oli mukana 7 yrittäjää, (Lounas-Kahvila Hertta, Virpi Humppi; Viispiikkinen, Ilkka Salonen; AurinkoOtus, Mirva Kantanen; Parturi-kampaamo Päämuuntamo, Tanja Lillstrang; Autokunnostamo H. Oinonen/Hannun Taxi, Hannu Oinonen; Fysikaalinen Hoitolaitos Kunnon Syke, Jari Pekkanen) ja ideoita Mörkömaan brändin hyödyntämisestä kunkin yrityksen toiminnassa pohdiskeltiin. Matkailutoimijoiden kanssa tehtävä yhteistyö olisi käytyjen keskustelujen perusteella enemmän sitä, että Mörkömaa toimisi heille omien asiakkaiden käyntipaikkana. Mörkömaa olisi matkailutuottajille lisäpalvelua, jota he voivat tarjota ja markkinoida asiakkailleen. Keskustelua on käyty mm. Hannunkiven Lomakylän Anne Hakkaraisen ja Camping Iso-Miehen Henna-Maaria Norringin kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että Mörkömaan tulee tarjota säännöllisesti ohjelmapalvelua, johon asiakasvirta majoituspalveluyrityksistä tai muista lähialueiden matkailuyrityksistä voisi päätyä. Monet eri kohteet ja hyvä tarjonta lisäävät koko seudun vetovoimaa. Se, miten palvelu, toiminta ja tuotteet Mörkömaahan rakennetaan, riippuu kuvan 8 osatekijöiden saamisesta kuntoon. Toimenpide 5: Ulkoinen viestintä Mörkömaan pääasiallisia viestintäkanavia ovat omat nettisivut ja Facebook-sivut. Viestintää julkisessa mediassa käytetään tarpeen ja tilanteen mukaan. Myös tapahtumat ja näkyminen muiden toimijoiden tapahtumissa toimii tärkeänä tiedottamiskanavana. Tapahtumat tuovat konkreettisesti esille, mitä Mörkömaahankkeessa tehdään ja minkä puolesta puhutaan.

14 LOPPURAPORTTI 13 Internet Mörkömaan omilla nettisivuilla on hankkeesta kertova välilehti, ja nettisivujen blogissa sekä uutisissa kerrotaan hankkeen toimenpiteistä ja tapahtumista. Facebook-sivuilla nostetaan edellä mainittujen lisäksi esille muita kiinnostavia ja Mörkömaan henkeen liittyviä asioita, jaetaan kuvia ja osallistutetaan tykkääjiä. Mörkömaan Facebook-sivuilla on nyt 519 tykkääjää (lokakuu 2014). Facebookin päivitysten näkyvyys on muuttunut koko ajan yhä rajatummaksi, ja näkyvyydestä on syytä tulevaisuudessa maksaa esim. tapahtumien markkinoinnin yhteydessä. Viestintäkanavana toimivat myös kunnan ja kehittämisyhtiön nettisivut ja erilaiset sähköiset tapahtumakalenterit (mm. Karstulan kunta, Viispiikkinen, Keskisuomalainen.fi/menot). Joukkoviestimet Hankkeen isommista ja kiinnostavimmista asioista kerrotaan myös lehdistössä paikallis-, seutukunnallisella, maakunnallisella ja valtakunnallisella tasolla. Hanke onkin saanut erittäin hyvin medianäkyvyyttä. Lehtijuttuja hankeaikana on kertynyt 21, lisäksi YLE Keski-Suomi teki Mörkömaasta jutun TV:n paikallisuutisiin ja radioon ja Pelkästään pelisuunnittelukilpailusta oli neljä lehtijuttua, joista Keskisuomalaisen juttu oli kannessa asti lauantaina Hankekaudella Mörkömaa on esiintynyt julkisissa medioissa seuraavasti: TV ja radio o Möröt maailmalle ( ) Mörkömaa YLEn alueuutisissa o YLE Kylässä Mörkömaasta kertovia lehtijuttuja o Möröt marssivat jouluna teatteriin_viispiikkinen_ o Mörköjen laulua_viispiikkinen_070814_2 o Raviurheilu_kaiken_ikäisille_KSML_ _kepparilähtö (Keskisuomalainen / Julkaistu Keskisuomalaisen luvalla.) o Lastenkulttuuriviikko huipentui Mörkömaassa_Saarijärveläinen_ o Mörkömaan_pelisuunnittelukisa ratkesi_ksml_ (Keskisuomalainen / Julkaistu Keskisuomalaisen luvalla.) o Hyvän tarinan pohja on hyvä hahmo (Viispiikkinen_270214) o Pelisuunnittelukilpailu Karstulan Mörkömaahan (Ykköset_ )

15 LOPPURAPORTTI 14 o Mörkömaalle oma Angry_(KSML ) o Pelisuunnittelukilpailu_Viispiikkinen_ o Herbertin, Igorin ja Banjon matka_karstulan seudun joulu_2013 o Mökrö on sympaattinen voittaja_(viispiikkinen_190613) o Möröt ovat vielä piilossa (Viispiikkinen Kesälehti 2013) o Mörköjen kanssa metsässä _KSML o Tulos tai ulos (Viispiikkinen_230513) o Saarijärveläinen_ o Mörköpiirustukset esillä Himmelissä (Viispiikkinen ) o Kuvataidekilpailu etsii mörköjä (Viispiikkinen ) o Päämörkö on innossaan Mörkömaasta (Viispiikkinen ) o Tonttikysymys_MetsoLeijona_ o Mörköjen paluumuutto (KSML kesä2012) o Landella on kivaa (Kantri 6-7_200612) Linkit näihin löytyvät nettisivuilta osoitteesta mörkömaa-.com/morkomaa-hanke/morkomaa-mediassa/. Mörkömaan tapahtumat Tapahtumat ovat tärkeä väline Mörkömaan tunnetuksi tekemisessä ja hankkeesta kertomisessa. Tapahtumien kautta voidaan konkretisoida, mikä Mörkömaa on ja mitä siitä on tarkoitus tulla ja mitkä asiat siihen liittyvät. Mörkömaan tapahtumista tiedotetaan internet-sivujen (mörkömaa.com ja Mörkömaan Facebook) lisäksi paikallisilla ilmoitustauluilla ja näkötornilla, missä käy runsaasti väkeä. Tiedotuskanavina toimivat myös erilaiset ilmaiset tapahtumakalenterit, kuten Keskisuomalaisen menot-palsta ja Karstulan tapahtumakalenteri. Toisen toimijan kanssa yhteisesti järjestettävistä tapahtumista tiedotetaan myös ko. tahon viestintäkanavissa. Päivä Tapahtuma Toiminta Osallistujamäärä Mörkömaan piirustuskilpailu: Miltä Mörkö näyttää? Kuvataidekilpailu Karstulan-Kyyjärven- Kivijärven ja Saarijärven alueen kouluille ja päivähoitopaikoille Töitä tuli n Mörkömaan piirustuskilpailun näyttely Galleria Himmelissä Kilpailutyöt olivat esillä näyttelyssä Himmelin aulassa. Kävijät saivat Kävijöitä vieraskirjan mukaan 113.

16 LOPPURAPORTTI 15 äänestää suosikkiaan Torni-hölkkä ja Mörköpolun avaus. Yhteistyössä Karstulan KiVa ja Kehräkumppanit. Diplomit osallistujille Hölkässä 54 osallistujaa, muuta yleisöä vaikea sanoa. Mörköpolulla 7 lasta ja 4 aikuista Luonnonkukkien päivän retki Mörkömaassa. Karstulan- Kyyjärven luonnonsuojeluyhdi stys ry Satumetsän salaisuudet. Satusivellin-viikon tapahtuma Mörkömaassa. Yhteistyössä Karstulan Kulttuuritoimi Satumetsän salaisuudet. Yhteistyössä Karstulan Kulttuuritoimi Ihan Pihalla! Ulkoilmatapahtuma Karstulan suojalla. Tutustuttiin opastetusti Mörkömaan kasvistoon, maastoon ja eläimistöön. Lopuksi mehu- ja keksitarjoilu. Opastettu tarinallinen satupolku Mörkömaassa, lapset keräsivät matkan varrella möröiltä tarroja tehtäväkorttiin. Lopuksi yhteinen evästuokio. Opastettu tarinallinen satupolku Mörkömaassa, lapset keräsivät matkan varrella möröiltä tarroja tehtäväkorttiin. Peräkonttikirppis ja musiikkia, Mörkömaa esittäytyi. Kasvomaalausta, lisäksi lapset saivat maalata kankaalle. Möröt ohjasivat leikkejä. Myynnissä Viispiikkisen mörköpaitoja. 17 osallistujaa, joista 8 lasta. n. 50 osallistujaa, pääasiassa lapsia. n. 30 osallistujaa, pääasiassa lapsia. Satoja kävijöitä.

17 LOPPURAPORTTI Kyyjärven Nopolan koulun retkipäivä Mörkömaassa (yksityinen tilaustapahtuma) Yhteistyössä Karstulan Evankelisen opiston koulunkäyntiavustajalinja. Opastettu tarinallinen satupolku Mörkömaassa. Lapset etsivät mörköjä metsästä ja jälkikäteen kyseltiin, mitä metsässä näkyikään ja mitä möröt olivat tehneet ja kertoneet. N. 100 henkilöä opettajia ja oppilaita. Koko Kyyjärven koulu eskarit 6. lk opettajineen Ähtärin eläinpuiston Santeri- Karhun lastentapahtuma Lastenpäivä Ähtärin eläinpuiston tiloissa. Mukana eläinhahmoja, tarjolla makkaraa, kasvomaalausta ja muuta lasten toimintaa. Mörkömaa-hanke kutsuttiin osallistujaksi Ähtärin eläinpuiston lastentapahtumaan. Jaossa oli Mörkömaan esitteitä ja ilmapalloja, piirustuskuvia möröistä sekä Karstulan palvelukarttoja, joista ylimääräiset jäivät Ähtäriin. Nettisivut esillä. Hanke herätti mielenkiintoa ja kysymyksiä, ilmapallot kävivät hyvin kaupaksi. Tapahtuma oli messutyyppinen, kävijämäärää vaikea arvioida, kymmeniä kuitenkin Syyslomaviikon mörkötapahtumat. Yhteistyössä Karstulan Päivällä ulkoilmaretki Mörkömaan maastossa (ks. edellinen kohta) Osallistujia päivällä n. 40 lasta ja 30 aikuista.

18 LOPPURAPORTTI 17 Evankelisen opiston koulunkäyntiavustajalinja ja liikuntalinja ja MLL Karstulan yhdistys Tahdonvoiman Timpani ry:n kahvakuulan salikisat Saarijärven Monitoimihalli / Mörkömaalapsiparkki Illalla liikunnallinen Mörkötapahtuma Kansanopiston jumppasalissa (temppurata, kasvomaalausta, ilmapalloja, mehu- ja keksitarjoilu) Mörkömaan hahmot koristivat lapsiparkkia kisojen ajan. Parkissa oli temppurata, pelejä, Mörkö piirustuskuvia ja ilmapalloja. Parkki sai todella positiivista palautetta. Mörkömaa tietouttaa saatiin levitettyä laajemminkin, koska kisoissa oli osallistujia ympäri Suomea. Iltatapahtumassa n. 50 lasta ja 30 aikuista (vaikea laskea kun väkeä tuli ja meni) Parkissa kävi päivän mittaan kymmeniä lapsia. Täsmällistä lukua on vaikea saada, koska osa oli vanhempiensa kanssa. Facebooksivujen kävijämäärä lisääntyi kuvien ansiosta selvästi Joulumessut Karstulassa Mörkömaalla oli oma pöytä, jossa myytiin T paitoja. Lapset saivat kuvata itsensä Mörköhahmojen kanssa, ja kuvat laitettiin luvan kanssa Mörkömaan nettiin ja FBsivuille. Väkeä liikkui koko tapahtumassa päivän mittaan paljon. Kuvattuja lapsia oli yhteensä 22. Facebook sivujen kävijämäärä lisääntyi kuvien ansiosta selvästi Mörkötarinakurssi /Karstulan Kansalaisopisto Mörkömaa hanke Kirjailija Harri István Mäki piti kirjoittamiskurssin, jossa perehdyttiin tarinan luomiseen ja kehittelyyn. Osallistujat ideoivat omia mörköhahmojaan ja tarinoitaan. Osallistujia 9 hlöä vko Mörkömaa goes Kirjasto Karstulan kirjasto Mörköhahmot olivat esillä kirjastossa ja niiden ympärille kerättiin aiheeseen liittyviä tarinoita. Satutunnilla perjantaina luettiin Mörkötarinoita. Samanaikaisesti pelasta Banjo arvonta. Ideana perustella, miksi pehmo Osallistujat Satutunnilla: 12 lasta, 4 aikuista. Banjo arvontaan osallistui 32 lasta.

19 LOPPURAPORTTI 18 Banjon olisi hyvä asua juuri meillä Mörkömaan pelisuunnittelukilpailu Pelisuunnittelukilpailu yhteistyössä Expa Osk:n kanssa Kilpailutöitä 14, Facebook kampaja tavoitti henkilöä. Sivutykkäyksiä 182 lisää Mörkömaa goes Kirjasto Saarijärven kirjasto Mörköhahmot olivat esillä kirjastossa ja niiden ympärille kerättiin aiheeseen liittyviä tarinoita. Satutunnilla perjantaina 23. ja luettiin Mörkötarinoita. Yhteensä satutunneilla kuulijaa (30 hlö) POP-pankin lasten päivä. Keo ja POP-pankki Nuohari-leiri. Karstulan kunta ja monia yhdistyksiä Hui Kauhistus! Yhteistyössä Karstulan Kulttuuritoimi Satusivellin-viikko Eräopas Ari Toikkanen ja Veronika Lazko Hevosystäväinseuran ravit Karstulan HYS Mörkömaan nuotioilta KEO, Äiti-lapsi leiri. Eräopas Reija Jäntti Mörköoopperailta. KEO ja Puu Soi viikko, Keski-Suomen OP. Puuhailua ja leikkejä POPpankin pihapiirissä mörköteemalla. Möröt näkyivät leirillä, Mörkö olympialaiset. Ahosen taimisto lahjoitti leiriläisille mörkö mustaherukantaimet muistoksi (Mörkömaan logolla) Kiipeilyä tornilla, Mörkökeitto. Kolme satupolkukierrosta pohjautuen Harri I. Mäen tarinoihin. Elävät möröt. Mörkömaan kepparilähtö. Puuhakirjat palkintona. Mörköpolun kierros, tikkupullan paistoa, kasvien tunnistusta, luontoaskartelua. Puu Soi viikon opettajat Jussi Pernu ja Päivi Kantola laulattivat Kirkkovuorella n. 80 kävijää 200 lasta n. 70 kävijää. Lähdössä 32 lasta. Raveissa 700 henkilöä. n. 40 osallistujaa. 30 osallistujaa

20 LOPPURAPORTTI 19 Mörköoopperan hengessä Jokamiesluokan SM Karstulan radalla. Karstulan Urheiluautoilijat Bongaa Mörkö! kisa alueella. Paikalle oli piillotettu pahvimöröt ja alueella liikkui myös oikea mörkö. Kisaan pystyi osallistumaan myös facebooksissa ja Instagramissa Kisaosallistumisia yhteensä 34. Kaikkiaan viikonloppuna n kävijää Mörkömaan sieniretki. Karstulan Martat Retkeilyä ja sienten tunnistusta Mörkömaan maastossa. 25 osallistujaa Paletin Onnenpäivät Möröt paletissa 49 piirustusta, 800 kävijää Tapahtumissa aktiivisesti osallistuneita n ja näkyvyysvaikutus/tavoitettu yhteensä henkeä. Kuva 10: Mörkömaan kesäisiä tapahtumia

21 LOPPURAPORTTI 20 Toimenpide 6: Tulevien kehittämistarpeiden havainnointi ja ideointi Tämä toimenpide on erittäin tärkeä myös muiden toimenpiteiden toteuttamisen kannalta. Jos emme tiedä, mihin suuntaan Mörkömaata kehitetään, on vaikea myöskään luoda vahvaa brändiä. Rahoitusvaihtoehtojen selvittäminen nykyisen hankkeen jatkoksi on oleellista, ja niistä on otettava selvää hyvissä ajoin. Verkostoituminen yrityselämän, korkeakoulujen ja toisten hanketoimijoiden kanssa eri tilaisuuksien yhteydessä Keski-Suomen alueella, ja muuallakin, ajaa Mörkömaan asiaa eteenpäin. Eri toimenpiteiden yhteydessä tulee jatkuvasti eteen toimivan yritysyhteistyömallin löytäminen: millä tavalla yrityksille annetaan Mörkömaa-brändi käyttöön ja kuka sitä hallinnoi. Tätä on pohdittu myös ohjausryhmän palavereissa ja yhteistyössä Karstulan kehittämisyhtiön kanssa. Mörkömaan keskeinen osa on maasto, johon jo nimikin viittaa. Tulevien kehittämistarpeiden kannalta merkittävää on löytää maastoon, Mörkömaahan, hyvä konsepti ja taho, joka sitä johtaa niin, että kaikki Mörkötuottajat kokevat hyötyvänsä panoksestaan. Käyttäjä- ja asiakaspuolella on tullut kokeilujen, palautteen ja keskustelujen kautta selväksi, että Mörkömaassa pitää olla mörköjä. Luontoon halutaan tekemistä ja toimintoja, jotka tuovat sille lisäarvoa. Asiakkaiden palautetta Hui Kauhistus Satuseikkailusta kesältä 2014 Aivan ihana ohjattu retki, tarinallinen puuharetki lapsille oli ehdottomasti paras juttu. Myös maistuva valmis lounas ja kivasti pienellekin sovellettava kiipeilyelämys olivat tosi hienoja asioita. Uutukaiset livemöröt huippuja! Lisää juuri tällaista: sadunomaisesti seikkailuja non-stoppina ja ohessa mahdollisuus lounastaa/kahvitella. Nyt kun Mörkömaan oikeat möröt ovat kutsuttavissa paikalle, myös Mörköpolun kulkeminen ohjatusti tai omatoimisesti mörköjen ollessa paikalla olisi kivaa. Voisiko niitä järjestää vielä muutamankin kerran ennen talven tuloa? Oikein hyvä tapahtuma! Hyvä seikkailu, joka oli rakennettu tarinan ympärille, ruokailumahdollisuus, kiipeily toi lisämaustetta isommillekin osallistujille (isommille lapsille)

22 LOPPURAPORTTI 21 Kuva 11: Mitä Mörkömaasta halutaan (käyttäjät) Puiden väliin rakennettavat kiipeilyradat olisivat täydellinen konsepti Mörkömaahan. Ekologinen, luontoa hyödyntävä - ei tuhoava ja uskomattomia elämyksiä tarjoava palvelu, joka sopii koko perheelle. Radat eivät estä myöskään vapaata liikkumista alueella edelleen, liiketoiminta syntyy vuokrattavista turvavaljaista, joita ilman korkeuksissa ei voi liikkua. Seikkailupuistojen rakentajan Amazone Adventuresin toimitusjohtaja Frédéric Courant kävi Karstulassa esittelemässä konseptia ja tutkimassa maastoa. Vierailun aikana selvisi, että Kirkkovuoren puusto on ylhäällä liian hentoa ratojen rakentamista ajatellen. Lisäksi suuret korkeuserot ovat haasteellisia: liuista tulee liian vauhdikkaita ja muutkin radat ovat vaikeita toteuttaa jyrkille rinteille. Idea sopii hyvin luontoon ja Mörkömaan henkeen, mutta puiston sijoittaminen rinteelle, missä korkeuserot ovat suuret, ei ole turvallista. Näin ollen Kirkkovuoren maisema-arvo menetetään, jos puisto sijoittuu alemmas maastoon. Lisäksi seikkailupuistoja on nyt lähiseudulla kolme: Ähtärissä, Tuurissa ja Laajavuoressa. Investointi on suhteellisen suuri, ja kannattavuuteen vaadittava käyttäjämäärä pitäisi olla n. 100 henkeä päivässä. Tämä on osoittatunut benchmarkingin perusteella haastavaksi myös kohteissa, joissa luontaista kävijävirtaa on hyvin. Seikkailupuisto-konsepti on vasta tulossa suuren yleisön tietoisuuteen Suomessa, joten se on osasyy kävijöiden harvalukuisuuteen.

Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke Saavutettava Satakunta

Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke Saavutettava Satakunta Sata matkaa maalle! Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke Saavutettava Satakunta 1.9.2013 31.12.2014 Projektipäällikkö Soile Vahela Sata matkaa maalle! Miksi? Maaseutumatkailun kehittäminen on

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2017

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2017 VIESTINTÄSUUNNITELMA 2017 Turun Cheerleadingseura Smash ry SISÄLLYS 1 VIESTINNÄN TAVOITTEET JA KOHDERYHMÄT... 3 2 VIESTINNÄN VÄLINEET JA TYÖKALUT... 4 2.1 Sähköposti... 4 2.2 Seuran Facebook-ryhmä... 4

Lisätiedot

Maaseutuverkosto vartissa

Maaseutuverkosto vartissa Maaseutuverkosto vartissa Levi 3.2.2016 Teemu Hauhia Maaseutuverkostopalvelut Sivu 1 3.2.16 Maaseutuverkosto vartissa Maaseutuverkoston tavoitteet ja toiminta Tehtävät Alueverkostot Palvelupaketit Sivu

Lisätiedot

Click to edit Master title style

Click to edit Master title style Click to edit Master title style Agenda Kampanjan eteneminen ja tulokset kesän toimista Paikallisen markkinoinnin ja vies7nnän ak7voin7 Kampanja aikajana Tavoitteet, strateginen viesti, visuaalisuus, mediasuunnitelma

Lisätiedot

Valkoinen logo mustalla pohjalla + EU-logot mukaan

Valkoinen logo mustalla pohjalla + EU-logot mukaan Valkoinen logo mustalla pohjalla + EU-logot mukaan Lapland The North of Finland Matkailun imagomarkkinointi 8.5.2014 Eteläisen Suomen matkailuyhteistyöpaja II Hanna-Mari Pyry Talvensaari 2 Agenda Lapland

Lisätiedot

Winter is an attitude. Elävä kaupunkikeskusta Juhlakonferenssi 29.8.2012 Tuottaja Saara Saarteinen

Winter is an attitude. Elävä kaupunkikeskusta Juhlakonferenssi 29.8.2012 Tuottaja Saara Saarteinen Winter is an attitude Elävä kaupunkikeskusta Juhlakonferenssi 29.8.2012 Tuottaja Saara Saarteinen Winter is an attitude: Projektin tavoite 1) Winter is attitude projektin avulla halutaan elävöittää

Lisätiedot

Muuramen Syke ry:n viestintäsuunnitelma

Muuramen Syke ry:n viestintäsuunnitelma Muuramen Syke ry:n viestintäsuunnitelma Muuramen Sykkeen viestintäsuunnitelma vastaa kysymyksiin: miksi viestitään, mitä ja miten viestitään, kuka viestii ja kenelle, milloin ja missä. Suunnitelma laaditaan

Lisätiedot

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Sisältö Sosiaalinen media järjestöissä Twitter Blogit Instagram Lähteet: Sosiaalinen media koulutus Oulussa 2.9.2015 sekä oma

Lisätiedot

HAKEMUS KKI-KEHITTÄMISHANKKEEKSI

HAKEMUS KKI-KEHITTÄMISHANKKEEKSI HAKEMUS KKI-KEHITTMISHANKKEEKSI TIEDOT HAKIJASTA Hakijayhteisön nimi: Mallilan Yritys Hakijayhteisön rekisteritunnus: 123456-1 Hakijayhteisön osoite: Mallilankuja 11 a 1 Postinumero: 12340 Postitoimipaikka:

Lisätiedot

Ajankohtaista maaseutuverkostosta toukokuu 2014

Ajankohtaista maaseutuverkostosta toukokuu 2014 Ajankohtaista maaseutuverkostosta toukokuu 2014 VIESTII KOULUTTAA KERÄÄ JA LEVITTÄÄ HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ EDISTÄÄ KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄÄ YHTEISTYÖTÄ Manner-Suomen ja Ahvenanmaan maaseudun kehittämisohjelmien

Lisätiedot

Sosiaalisen median mahdollisuudet matkailualalla

Sosiaalisen median mahdollisuudet matkailualalla @MeltwaterFIN Sosiaalisen median mahdollisuudet matkailualalla Maria Sundström Managing Director Meltwater Group 0 Agenda @MeltwaterFIN MELTWATER I. SOSIAALISEN MEDIAN SEURANTA JA RAPORTOINTI Sosiaalisen

Lisätiedot

Eevaleena Isoviita. Vinkkejä viestintään

Eevaleena Isoviita. Vinkkejä viestintään 24.2.2018 Eevaleena Isoviita Vinkkejä viestintään Nykytila: miten yhdistys viestii tällä hetkellä Työpajaosallistujat kertoivat oman yhdistyksen viestinnästä tällä hetkellä Yhdistyksen viestinnästä vastaa

Lisätiedot

Rahoitus ja verkostot. Katariina Pylsy

Rahoitus ja verkostot. Katariina Pylsy Rahoitus ja verkostot Katariina Pylsy Mistä rahoitusta? Aluehallintovirastolta Euroopan Unionilta Kaupungeilta Maakuntien liitoilta Ministeriöiltä Opetushallitukselta Säätiöiltä ja rahastoilta Taiteen

Lisätiedot

To u N e t / E t a b l o i t u m i n e n Ve n ä j ä n m a r k k i n o i l l e - o s a h a n k e. O h j a u s r y h m ä 1 3. 3.

To u N e t / E t a b l o i t u m i n e n Ve n ä j ä n m a r k k i n o i l l e - o s a h a n k e. O h j a u s r y h m ä 1 3. 3. To u N e t / E t a b l o i t u m i n e n Ve n ä j ä n m a r k k i n o i l l e - o s a h a n k e O h j a u s r y h m ä 1 3. 3. 2 0 1 4 L a h t i E t a b l o i t u m i n e n Ve n ä j ä n m a r k k i n o

Lisätiedot

Viestintä on mahdollisuus. Auvo Mäkinen

Viestintä on mahdollisuus. Auvo Mäkinen Viestintä on mahdollisuus Auvo Mäkinen Sisäinen viestintä, visio Jäsenistö tietää toimintamme tavoitteet Jäsenistö saa aktiivisesti tietoa yhteisistä hankkeista Jäsenistö pystyy vaikuttamaan asioihin Syntyy

Lisätiedot

-Valo ry, EsLi ja Mikkelin kaupunki syksy 2014 - liikunnan polku / lisääminen - kokeilukulttuuri - pienin kustannuksin, asukaslähtöisesti ja

-Valo ry, EsLi ja Mikkelin kaupunki syksy 2014 - liikunnan polku / lisääminen - kokeilukulttuuri - pienin kustannuksin, asukaslähtöisesti ja -Valo ry, EsLi ja Mikkelin kaupunki syksy 2014 - liikunnan polku / lisääminen - kokeilukulttuuri - pienin kustannuksin, asukaslähtöisesti ja -vetoisesti - Miten omakohtaisesti lisään liikuntaa? - 2017

Lisätiedot

Keski-Suomen AIKO-hankekuvaukset, rahoitetut hankkeet

Keski-Suomen AIKO-hankekuvaukset, rahoitetut hankkeet Keski-Suomen AIKO-hankekuvaukset, rahoitetut hankkeet 1. Keski-Suomen kauppakamari: Keski-Suomen tori Hanke on innovatiivinen 8 Hanke on kustannustehokas 10 Kuvaus ja arviointi Tavoitteena on lisätä keskisuomalaisten

Lisätiedot

Kerässieppi-Liepimän kyläverkko LOPPURAPORTTI

Kerässieppi-Liepimän kyläverkko LOPPURAPORTTI Kerässieppi-Liepimän kyläverkko LOPPURAPORTTI 1. Hankkeen toteuttajan nimi Osuuskunta KeroKuitu 2. Hankkeen nimi/hanketunnus Kerässieppi-Liepimän kyläverkko/22657 3. Yhteenveto hankkeesta Kerässieppi-Liepimän

Lisätiedot

Työpaja potkaisi koordinaatiohankkeen käyntiin

Työpaja potkaisi koordinaatiohankkeen käyntiin Työpaja potkaisi koordinaatiohankkeen käyntiin Luomun koordinaatiohanke käynnistyi 20.8.2015 Helsingissä järjestetyllä kick off -työpajalla, johon osallistui noin 40 henkilöä. Työpajan rahoitti Manner-Suomen

Lisätiedot

Vinkkejä hankeviestintään

Vinkkejä hankeviestintään Vinkkejä hankeviestintään Viestintä vs. tiedottaminen Tiedon siirto ja vaihdanta kokonaisuutena Kanavina esim. nettisivut, intrat, uutiskirjeet, esitteet ja logot, kokoukset ja tilaisuudet, sosiaalinen

Lisätiedot

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Tiedotussuunnitelma Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 1. Lähtökohdat... 2 2. Tiedottamisen tarpeet... 2 3. Tiedottamisen tavoitteet... 2 4. Sisäinen tiedotus... 3 5. Ulkoinen

Lisätiedot

Arkimetsän hyvinvointitarjonta

Arkimetsän hyvinvointitarjonta Arkimetsän hyvinvointitarjonta Seminaarin minityöpaja Joel Erkkonen & Kii Korhonen Metsäpäivät 5.11.2015 Messukeskus Työpajan tavoitteet Ideoida yhdessä, mitä voisimme tehdä lisätäksemme hyvinvointitarjontaa

Lisätiedot

Uuden ohjelmakauden valmistelu

Uuden ohjelmakauden valmistelu #MAASEUTUKLUSTERI #LÄHIRUOKA #UUSIUTUVAENERGIA Uuden ohjelmakauden valmistelu PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ TANJA HÄYRYNEN, LAPIN LIITTO TANJA.HAYRYNEN@LAPINLIITTO.FI 040 704 3130 PROJEKTIKOORDINAATTORI JOHANNA ASIALA,

Lisätiedot

Mitä on markkinointiviestintä?

Mitä on markkinointiviestintä? Mitä on markkinointiviestintä? Tiina Karppinen 17.3.2011 Markkinointiviestintä on yrityksen ulkoisiin sidosryhmiin kohdistuvaa viestintää, jonka tarkoituksena on välillisesti tai suoraan saada aikaan kysyntää

Lisätiedot

Anniina Merikanto-Vuoti Projektipäällikkö

Anniina Merikanto-Vuoti Projektipäällikkö Anniina Merikanto-Vuoti Projektipäällikkö Kuidut Käyttöön -hanke Hankeaika: 1.1.2016-30.6.2017 Hankealue: Haapavesi, Pyhäntä ja Siikalatva Hallinnoija: Haapaveden- Siikalatvan seudun kuntayhtymä Rahoittaja:

Lisätiedot

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta Järjestäjän opas Kuvaus Mitä? Tervetuloa meille -viikko on osa Suomalaisen Työn Liiton Suomi 100 -juhlavuoden Made by Finland -kampanjaa. Tavoitteena on innostaa mukaan suomalaiset yritykset ja yhteisöt

Lisätiedot

Markkinointi sosiaalisessa mediassa

Markkinointi sosiaalisessa mediassa Markkinointi sosiaalisessa mediassa Digityöpaja, 30.11.2017 Outi Mertamo DigiReWork hanke Hamk.fi/digirework Minä Outi Mertamo Tuotantotalouden insinööri, 2010. Aloittanut HAMKissa markkinointisuunnittelijana

Lisätiedot

Ihmisen. kokoisia LOPPU- RAPORTTEJA. Miten teen raportin, joka kiinnostaa muitakin kuin rahoittajaa? AISAPARIn ohjeita hanketoimijoille

Ihmisen. kokoisia LOPPU- RAPORTTEJA. Miten teen raportin, joka kiinnostaa muitakin kuin rahoittajaa? AISAPARIn ohjeita hanketoimijoille Ihmisen kokoisia LOPPU- RAPORTTEJA Miten teen raportin, joka kiinnostaa muitakin kuin rahoittajaa?? AISAPARIn ohjeita hanketoimijoille 2 Ihmisen kokoisia loppuraportteja Loppuraportti on mahdollisuus Hankkeen

Lisätiedot

Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta

Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta 2/2013 Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta lappi Lisätietoja antaa Projektipäällikkö Virpi Vaarala Lapin ELY-keskus, Rovaniemi virpi.vaarala@ely-keskus.fi +358 295 037

Lisätiedot

Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009

Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009 Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009 Hankkeessa on lukuisia toimijoita: tutkimusorganisaatioita, rahoittajia ja välittäjäorganisaatioita, joiden roolit ja työn tulokset tulee saada sopivalla tavalla

Lisätiedot

Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala

Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala 4.10.2018 Hankkeen tausta Valtakunnallisissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa korostetaan oppilaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin

Lisätiedot

Pohjois-Satakunta Ikaalinen

Pohjois-Satakunta Ikaalinen Pohjois-Satakunta Ikaalinen 19.3.2015 41700 asukasta Satakunta 25 450 Pirkanmaa 16 250 Toiminta-alue Mitä Leader on? Kannustetaan paikallisia toimijoita omaehtoiseen kehittämistyöhön. Neuvotaan ideoiden

Lisätiedot

Kyselyn yhteenveto Yritys-Suomi brändin lanseeraus kampanja 20.3.2012

Kyselyn yhteenveto Yritys-Suomi brändin lanseeraus kampanja 20.3.2012 Kyselyn yhteenveto Yritys-Suomi brändin lanseeraus kampanja 20.3.2012 Yritys-Suomi brändin lanseeraus kampanja Tammikuussa 2012 toteutettiin valtakunnallinen Yritys- Suomi lanseerauskampanja. Mikkelin

Lisätiedot

Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry

Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry 11/9/2012 1 Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry Perustettu syksyllä 2002 10 vuotisjuhlat lokakuussa Jäsenyrityksiä lähes 170 (matkailuyrityksiä, kauppaliikkeitä, kiinteistönvälittäjiä, huoltofirmoja, liikennöitsijöitä)

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015 Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015 1. LEADER TOIMINNAN TAVOITTEET OHJELMAKAUDELLA 2014 2020 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa esitetään suuntaviivat maatalouden ja maaseudun kehittämiselle

Lisätiedot

Sosiaalinen media vetovoimaisuuden edistäjänä

Sosiaalinen media vetovoimaisuuden edistäjänä Sosiaalinen media vetovoimaisuuden edistäjänä Ville Lehtovirta Aleksin Kaiku Oy 15.11.2012 Paula, taloustoimittaja Anita, asiakas Matti, myyntipäällikkö Teppo, työnhakija Viestintä www.aleksinkaiku.fi

Lisätiedot

Yleisten apurahojen hakuohjeet

Yleisten apurahojen hakuohjeet Yleisten apurahojen hakuohjeet 1) Mihin tarkoitukseen rahasto jakaa yleisiä apurahoja? Erilaisia hankkeita tukemalla rahasto haluaa lisätä Suomen ja Norjan välisiä kontakteja sekä lisätä molempien maiden

Lisätiedot

KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN

KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN Marko Pyhäjärvi PUHEENVUORON TAVOITE On olemassa miljoonia eri keinoja vauhdittaa matkailuyrityksen myyntiä, ja Facebookmarkkinointi on

Lisätiedot

Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta

Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta Yhteistyöstä menestystä Forma messut on Taito Shopketjun myymälöille tärkein sisäänostotapahtuma ja paikka kohdata tavarantoimittajia. Siksi se

Lisätiedot

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Miksi tiedottaa (median kautta)? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015 1 (5) VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015 Viestintästrategian tarkoitus on tukea Konsulttinuorten toimintastrategiaa. Viestintästrategia laaditaan kolmeksi (3) vuodeksi kerrallaan. Viestintästrategiassa määritellään

Lisätiedot

Ajankohtaista maaseutuohjelmasta. Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo 25.2.

Ajankohtaista maaseutuohjelmasta. Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo 25.2. Ajankohtaista maaseutuohjelmasta Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo 25.2.2015, Pohto Sivu 1 26.2.2015 Ajankohtaista Ohjelmien ja säädösten tilanne

Lisätiedot

Jyväskylä 2012 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jyväskylä 2012 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Jyväskylä 2012 2 ON SYNNYTTÄÄ UUSIA KASVUYRITYKSIÄ JA VAUHDITTAA JO OLEMASSA OLEVIEN YRITYSTEN KASVUA. Tavoite Kummankin Kasvu Open 2012 kilpailusarjan (Kasvuyritykset ja Kasvun ideat) voittajat valitsevat

Lisätiedot

Aitojamakuja.fi auttaa löytämään paikalliset elintarvikeyritykset

Aitojamakuja.fi auttaa löytämään paikalliset elintarvikeyritykset Aitojamakuja.fi auttaa löytämään paikalliset elintarvikeyritykset Työryhmä: Paikallista ruokaa läheltä 18.-19.8., Maaseutututkijatapaaminen Päivi Töyli Aitoja makuja -hanke, projektipäällikkö Koulutus-

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA

VIESTINTÄSUUNNITELMA VIESTINTÄSUUNNITELMA Hankekunnat Henkilöstö Asiakkaat Järjestöt AVI STM Aikuissosiaalityön eri toimijat THL Sosiaalialan osaamiskeskukset SOS II -HANKE SOS II Sosiaalisesti osalliseksi sosiaalityöllä hanke

Lisätiedot

RAKKAUDELLA PORILAISILLE HYVINVOINTIRAHA 2018 RAKKAUDELLA PORILAISILLE NUORILLE VAIKUTTAVUUSINVESTOINTI 2018

RAKKAUDELLA PORILAISILLE HYVINVOINTIRAHA 2018 RAKKAUDELLA PORILAISILLE NUORILLE VAIKUTTAVUUSINVESTOINTI 2018 RAKKAUDELLA PORILAISILLE HYVINVOINTIRAHA 2018 RAKKAUDELLA PORILAISILLE NUORILLE VAIKUTTAVUUSINVESTOINTI 2018 RAKKAUDELLA PORILAISILLE HYVINVOINTIRAHA Tavoitteena on osallistaa porilaisia ideoimaan, mitä

Lisätiedot

M A A L I. Luovien alojen lisäarvo perinteiselle teollisuudelle

M A A L I. Luovien alojen lisäarvo perinteiselle teollisuudelle M A A L I Luovien alojen lisäarvo perinteiselle teollisuudelle MIKSI? - luovat alat auttavat muita toimialoja parantamaan tuotteitaan ja palveluitaan - luovan osaamisen parempi hyödyntäminen lisää yritysten

Lisätiedot

Ajankohtaista maaseutuverkostosta

Ajankohtaista maaseutuverkostosta Ajankohtaista maaseutuverkostosta Maaseutututkijatapaaminen Säkylä, 27. 28.8.2015 Joel Karlsson Sivu 1 30.8.2015 Maaseutuverkosto Maaseutuverkoston tehtävänä on edistää yhteistyötä ja tiedon vaihtoa verkoston

Lisätiedot

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA SATAKUNNALLE OMA SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA LUONTOMATKAILUOHJELMA Luontomatkailun mahdollisuudet Satakunnassa -tilaisuus Sanna-Mari Renfors, 31.3.2016 Hanna-Maria Marttila Ohjelman laadinnasta Laadinta

Lisätiedot

MESSUTAPAHTUMAT. Lisää tehoa ja vaikuttavuutta kesäkauden mainontaan. Kuva: Suomen asuntomessut

MESSUTAPAHTUMAT. Lisää tehoa ja vaikuttavuutta kesäkauden mainontaan. Kuva: Suomen asuntomessut MESSUTAPAHTUMAT Lisää tehoa ja vaikuttavuutta kesäkauden mainontaan Kuva: Suomen asuntomessut Asuntomessut Seinäjoella 8.7.-7.8.2016 Vuoden 2016 Asuntomessut pidetään Seinäjoen Pruukinrannassa. Asuntomessualue

Lisätiedot

Oikotie Työpaikat asiakastilaisuus , Joonas Pihlajamaa Johtaja, Oikotie Työpaikat

Oikotie Työpaikat asiakastilaisuus , Joonas Pihlajamaa Johtaja, Oikotie Työpaikat Oikotie Työpaikat asiakastilaisuus 5.12.2017, Joonas Pihlajamaa Johtaja, Oikotie Työpaikat Johtopäätökset vuodelle 2017* revisited 1. Rekrytointiprosessin mittaaminen tuo kanaviin läpinäkyvyyttä, joka

Lisätiedot

Monenlaisia viestikapuloita

Monenlaisia viestikapuloita Monenlaisia viestikapuloita Teemat Sosiaalinen media Viestinnän välineet vaikuttamisessa Yhteinen Järviset-lehti Alatunnistetiedot tähän 1.1.2010 2 Sosiaalinen media MLL:n Järvi-Suomen piirin Mikkelin

Lisätiedot

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Kenelle, mitä, missä? Kenelle? Kenelle suuntaatte viestinne? Mitä? Määritelkää kolme tärkeintä asiaa, jotka haluatte

Lisätiedot

Strategia Päivitetty

Strategia Päivitetty Strategia 2020 Päivitetty 25.8.16 Visio Matkailun identiteettimme rakentuu luontaisista elementeistä, joita alueesta viestitään muutenkin Luonto, Aurinko, Onnellisuus, Energia, Kansainvälisyys Visio muodostuu

Lisätiedot

Markkinointi & viestintä. Olkkarikekkerit 2018

Markkinointi & viestintä. Olkkarikekkerit 2018 Olkkarikekkerit 2018 Olkkarikekkerit! -keikkasarja toi yhteen naapuruston lapsia eri puolilla Helsinkiä loppuvuodesta 2018. Vuoden pimeimpänä aikana olohuoneiden nurkissa nähtiin viisi erilaista elämystä:

Lisätiedot

YHDESSÄ EI OLLA YKSIN

YHDESSÄ EI OLLA YKSIN YHDESSÄ EI OLLA YKSIN KESKI-SUOMEN HYVINVOINTIYHTEISTYÖHANKE 18.5.2017 PERUSTIEDOT Kolmivuotinen (2017-2019) hanke, alkaen 3.4.2017 Yksinäisyyden vähentämisen teemarahoitus STEAsta Rahoitus sisältää kahden

Lisätiedot

NUORTEN OSALLISTUMINEN ALUEIDEN KEHITTÄMISEEN

NUORTEN OSALLISTUMINEN ALUEIDEN KEHITTÄMISEEN NUORTEN MAUNULA MAUNULAN PIRJOT: Ella Müller (arkkitehtuuri) Emilia Riikonen (kauppatieteet) Jatta Kuisma (sosiaali- ja kulttuuriantropologia) Tanja Kallioinen (viestintä) ESITYKSEN RAKENNE Johdanto: Nuorten

Lisätiedot

Sosiaalinen media markkinointivälineenä

Sosiaalinen media markkinointivälineenä Sosiaalinen media markkinointivälineenä Sosiaalinen media on hyvä apuväline brändin kannatuksen kasvattamiseksi ja tietoisuuden levittämiseksi. B2B-yrityksessä, jossa sosiaalista mediaa edelleen vain ihmetellään

Lisätiedot

Esityksen sisältö. Ideasta hankkeeksi. Kulttuurihankkeen suunnittelu 22.9.2015. Novgorod 2013 Marianne Möller 23.9.2013. Hankeidea

Esityksen sisältö. Ideasta hankkeeksi. Kulttuurihankkeen suunnittelu 22.9.2015. Novgorod 2013 Marianne Möller 23.9.2013. Hankeidea Ideasta hankkeeksi Kulttuurihankkeen suunnittelu Novgorod 2013 Marianne Möller 23.9.2013 Hankeidea Esityksen sisältö Hankesuunnitelma budjetti yhteistyösopimus Hankkeen toteuttaminen tavoitteet ja välitavoitteet

Lisätiedot

OHJEET RAHOITUSHAKEMUS JA PROJEKTIRAPORTTI -LOMAKKEIDEN TÄYTTÄMISEEN. Rahoitushakemus Kuntarahoituksen hakeminen JOSEK Oy:ltä

OHJEET RAHOITUSHAKEMUS JA PROJEKTIRAPORTTI -LOMAKKEIDEN TÄYTTÄMISEEN. Rahoitushakemus Kuntarahoituksen hakeminen JOSEK Oy:ltä OHJEET RAHOITUSHAKEMUS JA PROJEKTIRAPORTTI -LOMAKKEIDEN TÄYTTÄMISEEN Rahoitushakemus Kuntarahoituksen hakeminen JOSEK Oy:ltä Projektin tarve: Mihin tarpeeseen, haasteeseen tai ongelmaan projektilla haetaan

Lisätiedot

KSAO Raimo Jalkanen (28.3.2012) 1. Hankkeen nimi JOUSTAVUUTTA OPPIMISEEN. 2. Mitkä ovat hankkeen tavoitteet?

KSAO Raimo Jalkanen (28.3.2012) 1. Hankkeen nimi JOUSTAVUUTTA OPPIMISEEN. 2. Mitkä ovat hankkeen tavoitteet? KSAO Raimo Jalkanen (28.3.2012) 1. Hankkeen nimi JOUSTAVUUTTA OPPIMISEEN 2. Mitkä ovat hankkeen tavoitteet? Yksilöllisten oppimispolkujen kehittäminen Opiskelijan yrittäjyysvalmiuksien kehittäminen Yritysyhteistyön

Lisätiedot

Pete Okkonen Kasvu Open* - toteu1aja Aava & Bang Oy *Kasvu Open is registered trademark of Central Finland Chamber of Commerce

Pete Okkonen Kasvu Open* - toteu1aja Aava & Bang Oy *Kasvu Open is registered trademark of Central Finland Chamber of Commerce Pete Okkonen Kasvu Open* - toteu1aja Aava & Bang Oy *Kasvu Open is registered trademark of Central Finland Chamber of Commerce Tervetuloa Kasvu Open verkostoon Rauman seutu! Kasvu Open on alueellisen ja

Lisätiedot

Sustainability in Tourism -osahanke

Sustainability in Tourism -osahanke 25.3.2013 Päivi Lappalainen Matkailun ja elämystuotannon osaamiskeskus Osaprojektin tavoitteet Osaprojektin tavoitteena oli työpajojen ja tilaisuuksien kautta koota yritysten näkemyksiä ja tarvetta vastuullisen

Lisätiedot

Vapaaehtoistyön johtaminen ja sitouttaminen rekrytoinnin ja sitouttamisen hyvät käytännöt

Vapaaehtoistyön johtaminen ja sitouttaminen rekrytoinnin ja sitouttamisen hyvät käytännöt IDEAKAHVILA: Vapaaehtoistyön johtaminen ja sitouttaminen rekrytoinnin ja sitouttamisen hyvät käytännöt Rekrytointi Henkilökohtainen kontakti/kutsu Pakottaminen/suostuttelu Järjestöjen välinen yhteistyö

Lisätiedot

MARKO SAARINEN marko.saarinen@solita.fi 040 740 1711. Solita Oy esittäytyy 30.1.2014

MARKO SAARINEN marko.saarinen@solita.fi 040 740 1711. Solita Oy esittäytyy 30.1.2014 MARKO SAARINEN marko.saarinen@solita.fi 040 740 1711 Solita Oy esittäytyy 30.1.2014 Seuraavat 15 20 minuuttia Me Digitalisoituminen Elämys Matkaopas Matkailun neuvontapalvelut tulevaisuudessa Aloituspalaveri

Lisätiedot

Outdoors Uusimaa -hanke

Outdoors Uusimaa -hanke Outdoors Uusimaa -hanke 1.9.2016 31.03.2018 Outdoors Finland -loppuseminaari 23.05.2018 Projektipäällikkö Merja Iiskola www.laurea.fi TAVOITTEET Outdoors Uusimaa hanke Edistää Uudenmaan alueen keskeisten

Lisätiedot

Teemahankeinfo Suomusjärven VPK Jaana Joutsen

Teemahankeinfo Suomusjärven VPK Jaana Joutsen Teemahankeinfo 6.9.2017 Suomusjärven VPK Jaana Joutsen Esityslistalla 1.Lyhyt johdatus Leader-toimintaan ja teemahankkeisiin 2.Kokemuksia LIVE-teemahankkeesta 3.Uudet teemahankkeet ja niiden hakuprosessi

Lisätiedot

Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2020

Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2020 Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2020 Nuorteniltapaketti - Kirkon rakentajat Tämä ohjelmamateriaali on tarkoitettu toteutettavaksi nuortenillassa, nuorten leirillä tai isoskoulutuksessa. Ohjelman voi

Lisätiedot

Kasvun polut ja kasvuyrittäjyys osana kaupunkiseudun elinvoimaa. Kaupunginvaltuuston seminaari 30.9.2013 Toimitusjohtaja Ari Hiltunen

Kasvun polut ja kasvuyrittäjyys osana kaupunkiseudun elinvoimaa. Kaupunginvaltuuston seminaari 30.9.2013 Toimitusjohtaja Ari Hiltunen Kasvun polut ja kasvuyrittäjyys osana kaupunkiseudun elinvoimaa Kaupunginvaltuuston seminaari 30.9.2013 Toimitusjohtaja Ari Hiltunen 3 000 Perustettujen yritysten lkm suurilla kaupunkiseuduilla 2006-2012

Lisätiedot

Nordea Suunnistuskoulu 2015. Yhteenveto

Nordea Suunnistuskoulu 2015. Yhteenveto Nordea Suunnistuskoulu 2015 Yhteenveto Suunnistuskoulu Kaudella 2015 suunnistuskoulu järjesti 14 suunnistustilaisuutta, niistä 4 iltarastien yhteydessä. Vakituisia ohjaajia oli 19 ja oppilaita 96. Suunnistuskoulun

Lisätiedot

TiVoLin viestintä. Seuran www-sivujen päivitysvastaavat. rahastonhoitaja, toimialavastaavat. Kiva-, Aili-, ja Lanu työryhmät

TiVoLin viestintä. Seuran www-sivujen päivitysvastaavat. rahastonhoitaja, toimialavastaavat. Kiva-, Aili-, ja Lanu työryhmät TiVoLin viestintä Seuran www-sivujen päivitysvastaavat Seuratoiminnan työryhmä Projektien työryhmät Johtokunta: pj, sihteeri, rahastonhoitaja, toimialavastaavat Kiva-, Aili-, ja Lanu työryhmät Valmentajat,

Lisätiedot

Pöytyän nuorisovaltuuston toimintasuunnitelma 2013-2014

Pöytyän nuorisovaltuuston toimintasuunnitelma 2013-2014 Pöytyän nuorisovaltuuston toimintasuunnitelma 2013-2014 Toimintasuunnitelma 2013-2014 Pöytyän nuorisovaltuusto Nuorisosihteeri Anna-Leena Ranto Härkätien 4H:n hanketyöntekijä Ville Kyllönen Pöytyän kunta

Lisätiedot

Pohjois-Savon järjestöyhteistyön kehittämishanke Sakke

Pohjois-Savon järjestöyhteistyön kehittämishanke Sakke Pohjois-Savon järjestöyhteistyön kehittämishanke Sakke 2017-2019 Viestintäsuunnitelma päivitetty 14.7.2017 Sisällys 1 Viestinnän tavoitteet... 2 2 Sisäinen viestintä... 2 Työntekijät ja esimies... 2 Johtoryhmä...

Lisätiedot

Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana

Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana Keväällä tapahtuu paljon (touko-kesäkuu) Heinäkuussa hiljenee vaikka kv-kisoja ympäri maailmaa- nyt olisi tiedottamisen paikka Elokuussa jälleen tahti kiihtyy

Lisätiedot

Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä!

Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä! Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä! Innostu ja innosta viestintä on kivaa! Viestintä ei ole pakollinen paha, vaan huikea mahdollisuus. Pienillä askelilla eteenpäin, hyvä viestintä sujuvoittaa

Lisätiedot

Toivakan kunta Toivakantie 49 46600 Toivakka

Toivakan kunta Toivakantie 49 46600 Toivakka HANKESUUNNITELMA 1 (6) Hyvinvoivat ja elävät Toivakan kylät! Taustaa ja tarvetta hankkeelle sijaitsee eteläisessä Keski-Suomessa, jonka voimavarana on energiset ja kauniit kyläkunnat. Kylien merkitys kunnan

Lisätiedot

Elintarviketoimialan Kasvupolku keväällä 2017

Elintarviketoimialan Kasvupolku keväällä 2017 Elintarviketoimialan Kasvupolku keväällä 2017 Järjestäjänä Savogrow Oy & kumppanit Tule mukaan kumppaniksi Suomen suurimpaan yritysten sparrausprosessiin! Kasvu Open haastaa start again -yritykset kasvuun

Lisätiedot

Kokemuksia viestinnästä - ProMartat ry. Taina Raiski

Kokemuksia viestinnästä - ProMartat ry. Taina Raiski Kokemuksia viestinnästä - ProMartat ry Taina Raiski Mistä kaikki alkoi? Helsingin Ekonomien vierailu Marttaliittoon syksyllä 2010 ProMartat perustettiin 13.12.2010 Perustamiskokouksessa 7 jäsentä Hallituksella

Lisätiedot

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki 15.9.2016 Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Miksi tiedottaa? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun

Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun Salon seudun suunnittelumalli yhdistää toiminnallisen kyläsuunnittelun ja maankäytön suunnittelun Toiminnallinen kyläsuunnitelma edustaa kyläläisten

Lisätiedot

Hankkeen viestintäsuunnitelma

Hankkeen viestintäsuunnitelma Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa (S20136) 15. elokuuta 2016 / 1 Hankkeen viestintäsuunnitelma 1. Hankkeen kuvaus Ydinosaajat-hankkeessa luodaan malli koulutusorganisaatioiden

Lisätiedot

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle.

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle. ntästrategia Vuosikokous 25.11.2014 Kansalaisareenan viestintästrategia tukee järjestöstrategiaa. Toiminnan osa-alueet on käsitelty viestintästrategiassa erikseen. Osa-alueisiin panostetaan toimintasuunnitelman

Lisätiedot

Miten teidän yhdistyksessänne viestitään?

Miten teidän yhdistyksessänne viestitään? Viestintä Pohditaan hetki Jos ihmisille ei kerrota yhdistyksestä, miten he voivat liittyä jäseniksi Jos jäsenet eivät tiedä, mitä yhdistys milloinkin tekee, miten he voisivat tulla toimintaan mukaan? Miten

Lisätiedot

Miksi jotain piti ja pitää tehdä?

Miksi jotain piti ja pitää tehdä? Miksi jotain piti ja pitää tehdä? kilpailijamäärät laskeneet rajusti viimeisen 25 vuoden aikana (huom. nuorten SM Kitee, Kotka 2012) lajin kotimainen kilpailutoiminta menettänyt seksikkyytensä lähes kokonaan

Lisätiedot

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy + Toimiala: Rakentaminen ja remontointi Yritys: Tampereen Rakennustiimi Oy Olemme saaneet Fonectalta selkeää näyttöä

Lisätiedot

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt 2018 WWW.PITKOSPUU.FI Sosiaalisen median mahdollisuudet Sosiaalinen media eli some, on tuonut tulleessaan muutoksen markkinointiin niin suunnittelussa kuin toteutuksessa.

Lisätiedot

TOIVO-TOIMINTAMALLI TYÖPAJOJEN SUUNNITTELU- JA ARVIOINTIKEHIKKO!

TOIVO-TOIMINTAMALLI TYÖPAJOJEN SUUNNITTELU- JA ARVIOINTIKEHIKKO! SUUNNITELMA (LUONNOS) Työpajan/toiminnan järjestäjä/vastuutaho Nimi, organisaatio Turun ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelijat Satu Heikkinen, Kukka Olsoni ja Anna-Maija Saariaho

Lisätiedot

NUOTTA II KOORDINOINTIHANKE 19310 LOPPURAPORTTI

NUOTTA II KOORDINOINTIHANKE 19310 LOPPURAPORTTI NUOTTA II KOORDINOINTIHANKE 19310 LOPPURAPORTTI YHTEENVETO HANKKEESTA JyväsRiihen NUOTTA II -koordinointihankkeella edistettiin maaseutualueilla toimivien yhteisöjen harrastustoimintaa ja kylien kokoontumispaikkojen

Lisätiedot

TYÖKALUJA YHDISTYSTEN VIESTINTÄÄN Eija Eloranta Turun yliopiston Brahea-keskus

TYÖKALUJA YHDISTYSTEN VIESTINTÄÄN Eija Eloranta Turun yliopiston Brahea-keskus TYÖKALUJA YHDISTYSTEN VIESTINTÄÄN 14.4.2016 Eija Eloranta Turun yliopiston Brahea-keskus Viestintämme vaikuttaa suoraan siihen miten toimintamme nähdään, miten se kiinnostaa, herättää halun tulla mukaan!

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016 Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016 1. LEADER TOIMINNAN TAVOITTEET OHJELMAKAUDELLA 2014 2020 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa esitetään suuntaviivat maatalouden ja maaseudun kehittämiselle

Lisätiedot

Eurooppa investoi kestävään kalatalouteen. Pyhäjärven Kalainvestointien esiselvitys hanke. Hanke no: Dnro: 782/3561/2010

Eurooppa investoi kestävään kalatalouteen. Pyhäjärven Kalainvestointien esiselvitys hanke. Hanke no: Dnro: 782/3561/2010 HANKERAPORTTI 1. Hankkeen toteuttajan nimi 2. Hankkeen nimi ja hanketunnus Pyhäjärven Kalainvestointien esiselvitys hanke Hanke no: 1000778 Dnro: 782/3561/2010 3. Yhteenveto hankkeesta Pyhäjärven Kalainvestointien

Lisätiedot

Uusimaa-viikko. Uusmaalaisten oma toukokuinen tapahtumakimara, jota koordinoi Uudenmaan liitto

Uusimaa-viikko. Uusmaalaisten oma toukokuinen tapahtumakimara, jota koordinoi Uudenmaan liitto Uusimaa-viikko Uusmaalaisten oma toukokuinen tapahtumakimara, jota koordinoi Uudenmaan liitto Nostaa esille maakunnan hyväksi tehtävää työtä ja tekijöitä Yhdistää uusmaalaisia toimijoita vuosittain vaihtuvan

Lisätiedot

Valmistelut avajaisia varten

Valmistelut avajaisia varten POISTARIPAJA -hanke 10.6.2014 Oona Salo Texvex Forssan avajaiset 3.6.2014 juhlistettiin Forssan Texvexin virallisia avajaisia iloisissa tunnelmissa. Päivään sopi niin lasten askartelua, tekstiilin lajittelua

Lisätiedot

Miten välttää päällekkäisiä toimia hankkeissa?

Miten välttää päällekkäisiä toimia hankkeissa? Miten välttää päällekkäisiä toimia hankkeissa? Sirpa Pussinen, Hämeen ammattikorkeakoulu Hevosyritys huippukuntoon -hanke Miten välttää päällekkäisyyksiä hankkeissa? Vastakysymyksiä: Tarvitseeko päällekkäisyyksiä

Lisätiedot

Teemahankeinfo. Neuvontaa toteuttajille Jaana Joutsen

Teemahankeinfo. Neuvontaa toteuttajille Jaana Joutsen Teemahankeinfo Neuvontaa toteuttajille 28.2.2018 Jaana Joutsen Mikä teemahanke? Ykkösakselin hakema hanke, joka kokoaa yhteen pieniä yleishyödyllisiä kehittämistoimia tai investointeja Teemana voi olla

Lisätiedot

VIESTINTÄSTRATEGIA Oulun yliopiston ylioppilaskunta

VIESTINTÄSTRATEGIA Oulun yliopiston ylioppilaskunta VIESTINTÄSTRATEGIA 2017 2020 Oulun yliopiston ylioppilaskunta Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Nykytila 2.1. Kehittämiskohteiden toteutuminen 3. Perusviesti 4. Viestintä ylioppilaskunnan strategian toteuttajana

Lisätiedot

Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana. Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013

Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana. Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013 Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013 Vanhempien Akatemia toimivia kasvatuskäytäntöjä vanhemmuuden tueksi Toteuttaja Nuorten Ystävät ry RAY:n tuella Vuosille

Lisätiedot

VALTAKUNNALLISET MAKE HANKKEET MAASEUDUN KEHITTÄMISKOKONAISUUDESSA

VALTAKUNNALLISET MAKE HANKKEET MAASEUDUN KEHITTÄMISKOKONAISUUDESSA VALTAKUNNALLISET MAKE HANKKEET MAASEUDUN KEHITTÄMISKOKONAISUUDESSA Timo Kukkonen, Hämeen ELY-keskus Hämeenlinna 15.4.2011 Verkosto- ja hanketapaaminen Sivu 1 Valtakunnallinen hanketoiminta Toimintatapa

Lisätiedot

M I T E N R O T A R Y N Ä K Y Y S O S I A A L I S E S S A M E D I A S S A

M I T E N R O T A R Y N Ä K Y Y S O S I A A L I S E S S A M E D I A S S A Rotary ja Internet 1 M I T E N R O T A R Y N Ä K Y Y S O S I A A L I S E S S A M E D I A S S A RI:n ryhmät 2 Kuva: http://www.bbrotary.w5h-global.com/ Rotarit sosiaalisessa mediassa 3 Facebook Miksi Facebook?

Lisätiedot

Miksi tiedottaa (median kautta)?

Miksi tiedottaa (median kautta)? Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Miksi tiedottaa (median kautta)? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot