Muusikon suuntautumista suunnittelevat osallistuvat samoihin valintakokeisiin kuin musiikkipedagogin suuntautumisvaihtoehtoon hakevat.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Muusikon suuntautumista suunnittelevat osallistuvat samoihin valintakokeisiin kuin musiikkipedagogin suuntautumisvaihtoehtoon hakevat."

Transkriptio

1 VALINTAKOEKUVAUKSET Pedagogin ja muusikon suuntautumisvaihtoehto Muusikon suuntautumista suunnittelevat osallistuvat samoihin valintakokeisiin kuin musiikkipedagogin suuntautumisvaihtoehtoon hakevat. Pedagogin suuntautumisvaihtoehto Soitin- ja laulunopetus erikoistumisalana Instrumenttikohtaiset ohjeet on eritelty kohdassa Solistisen pääaineen valintakoetehtävät. Sointin- ja lauluopetuksen erikoistumisalanaan valinneilla on mahdollisuus hakea muusikon suuntautumisvaihtoehdon orkesteri-/kamarimuusikon, laulajan tai säestäjä/korrepetiittorin erikoistumisaloihin opintojen myöhemmässä vaiheessa. Ensimmäisen vuoden opinnot ovat samanmuotoiset muusikoilla ja pedagogeilla. Pianoa pääinstrumenttinaan opiskelevilla on mahdollisuus syventyä opintojen myöhäisemmässä vaiheessa vapaaseen säestykseen. Solistisen pääaineen valintakoetehtävät Vain puhallinsoittajilla, laulajilla ja vanhan musiikin erikoistumisalaan hakevilla on oikeus käyttää säestäjää. Hakija vastaa itse säestäjänsä hankkimisesta. Pääaineen kokeessa esitettävien sävellysten tulee olla vähintään I/D-kurssin vaikeusastetta (pianonsoitossa kuitenkin IIA/C-kurssin tasoa). Solistisen pääaineen kokeen lisäksi valintakokeeseen kuuluu myös pakollinen teoria- ja säveltapailukoe. Jousisoittimet Viulu minuutin mittainen eri tyylilajeja edustava ohjelma, joka sisältää vaihtoehtoisesti joko a) kaksi osaa J.S. Bachin sooloviulupartitasta tai -sonaatista tai Telemannin soolofantasiasta b) yksi nopeatempoinen osa W.A. Mozartin viulukonsertosta. c) vapaavalintainen sävellys, jonka tulee olla muulta tyylikaudelta kuin kohdassa a) ja b) Teokset esitetään ulkoa ilman säestystä. Alttoviulu a) yksi etydi (Kreutzer, Rode, Dont, Campagnoli tai vastaava) b) kaksi vapaavalintaista, erityylistä sävellystä Teoksia ei tarvitse esittää ulkoa. Teokset esitetään ilman säestystä. Sello a) Luigi Boccherini: Konsertto nro 3 G, I osa b) vapaavalintainen sävellys, jonka tulee olla muulta tyylikaudelta kuin kohdassa a) tarkoitettu Teoksia ei tarvitse esittää ulkoa. Teokset esitetään ilman säestystä. Kontrabasso a) Simandl: Etydi Es b) vähintään I/D-kurssin tasoa olevan sonaatin tai konserton hidas ja nopea osa c) vapaavalintainen sävellys d) omaksumistehtävä, joka postitetaan hakijalle 1-2 viikkoa ennen pääsykokeita Teoksia ei tarvitse esittää ulkoa. Teokset esitetään ilman säestystä.

2 Puhaltimet (Huilu, oboe, klarinetti, fagotti, saksofoni, käyrätorvi, trumpetti, pasuuna, baritonitorvi ja tuuba) a) kaksi vapaavalintaista eri tyylikautta edustavaa teosta b) prima vista -soittoa lautakunnan harkinnan mukaan Teoksia ei tarvitse esittää ulkoa. Tehtävät voidaan esittää säestyksellisinä. Hakija vastaa itse säestäjän hankkimisesta. Mikäli tämä on hakijalle mahdotonta, on säestäjä hakijan käytettävissä. Tässä tapauksessa säestäjän tarpeesta on ilmoitettava säestyksen vastuuopettajalle, jonka yhteystiedot saat koulutusohjelman toimistosta ( ). Säestysnuotit on toimitettava välittömästi hakukutsun saavuttua vastuuopettajan ilmoittamalle säestäjälle. Hakija voi tiedustella etukäteisharjoittelumahdollisuutta suoraan säestäjältä. Harjoitusaikaa säestäjän kanssa ei voida taata. Piano Pianon valintakoe on kaksivaiheinen. Ensimmäisen vaiheen jälkeen voidaan suorittaa karsintaa. a) J.S. Bach -numero, joka vastaa laajuudeltaan Preludia ja fuugaa b) wieniläisklassisen sonaatin nopea ja hidas osa c) nopeatempoinen etydi tai vastaava virtuoosinen sävellys d) vapaavalintainen sävellys, jonka tulee olla joltakin muulta tyylikaudelta kuin edellä kohdissa a ja b tarkoitetut sävellykset e) omaksumistehtävä, joka postitetaan hakijalle 1-2 viikkoa ennen pääsykokeita Kohtien a-d tehtävät tulee esittää ulkoa. Kaikkien tehtävien tulee edustaa vähintään pianonsoiton IIA/C-kurssin tasoa. I vaiheessa soitetaan pakollinen teos ja sonaatin osat II vaiheessa Bach-numero, etydi ja vapaavalintainen teos. Lisäksi mahdollisesti haastattelua. Vapaa säestys syventymiskohteena Hakijat osallistuvat pianon valintakokeisiin. Vapaan säestyksen opettajaksi suuntautuvien on mahdollista hakea vapaan säestyksen syventymiskohteeseen opintojen myöhemmässä vaiheessa. Laulu Valintakoe on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa karsitaan jatkoon pääsijät. I vaihe: Esitetään kaksi laulua kohdista a-d, joista ensimmäisen hakija valitsee itse ja toisen valitsee koetilanteessa lautakunta. II vaihe: Loput laulut sekä pianotehtävä. a) kaksi aariaa oratoriosta, kantaatista tai oopperasta alkukielellä, resitatiivi ei välttämätön b) laulu luvun laulumusiikista c) laulu vuoden 1900 jälkeen sävelletystä laulumusiikista d) suomalainen laulu tai aaria e) vapaavalintainen pianokappale f) lyhyt soveltuvuushaastattelu Kohtien a-c tulee olla keskenään erikielisiä, ei suomalaisia lauluja. Laulut esitetään ulkoa. Kohdan a oratorio- tai kantaattiaarian saa laulaa nuoteista. Ohjelmiston soiva kesto saa olla korkeintaan 12 minuuttia.

3 Hakija vastaa itse säestäjän hankkimisesta. Mikäli tämä on hakijalle mahdotonta, on säestäjä käytettävissä. Tässä tapauksessa säestäjän tarpeesta on ilmoitettava säestyksen vastuuopettajalle, jonka yhteystiedot saat koulutusohjelman toimistosta ( ). Säestysnuotit on toimitettava välittömästi hakukutsun saavuttua vastuuopettajan ilmoittamalle säestäjälle. Hakija voi tiedustella etukäteisharjoittelumahdollisuutta suoraan säestäjältä. Harjoitusaikaa säestäjän kanssa ei voida taata. Harmonikka a) noin 15 minuuttia vapaasti valittavaa, tasoltaan vähintään I C kurssia vastaavaaohjelmistoa, joka esitetään ulkoa. Ohjelmiston pitää sisältää teoksia, joista ilmenee monipuolisesti hakijan tekniset valmiudet ja musiikillinen ilmaisukyky. b) omaksumistehtävä, joka postitetaan hakijalle 1 2 viikkoa ennen pääsykokeita Urut a) J.S. Bach: Preludi ja fuuga b) vapaavalintainen sävellys muulta tyylikaudelta kuin a-kohdan sävellys c) prima vista tehtävä Teoksia ei tarvitse esittää ulkoa. Kitara a) noin 15 minuuttia vapaasti valittavaa, tasoltaan vähintään I C kurssia vastaavaa ohjelmistoa, joka esitetään ulkoa. Ohjelmiston pitää sisältää teoksia, joista ilmenevät monipuolisesti hakijan tekniset valmiudet ja musiikillinen ilmaisukyky b) omaksumistehtävä, joka postitetaan hakijalle 1 2 viikkoa ennen pääsykokeita Kantele a) noin 15 minuuttia vapaasti valittavaa, tasoltaan vähintään 1 - C -kurssi vastaavaa ohjelmistoa, joka esitetään ulkoa. Ohjelmiston pitää sisältää teoksia, joista ilmenee monipuolisesti hakijan tekniset valmiudet ja musiikillinen ilmaisukyky. b) omaksumistehtävä, joka postitetaan hakijalle 1-2 viikkoa ennen pääsykokeita Harppu a) vapaavalintainen tehtävä, vähintään I/D-kurssin tasoa, soitetaan ulkoa b) omaksumistehtävä, joka postitetaan hakijalle 1-2 viikkoa ennen pääsykokeita c) prima vista tehtävä Lyömäsoittimet a) Vapaavalintaiset näytteet seuraavilla soittimilla: pikkurumpu, patarummut ja melodialyömäsoitin (ksylofoni, vibrafoni tai marimba) b) Prima vista -soittoa lautakunnan harkinnan mukaan. c) omaksumistehtävä, joka postitetaan hakijalle 1-2 viikkoa ennen pääsykokeita. Teoksia ei tarvitse esittää ulkoa. Muut soittimet Muiden kuin edellä mainittujen soittimien soitossa ei ole pakollista tehtävää. Opiskelijan tulee valmistaa noin 20 minuutin kestoinen, I C -kurssitasoa vastaava ohjelma, joka esitetään ulkoa. Ohjelmiston pitää sisältää teoksia, joista ilmenee monipuolisesti hakijan tekniset valmiudet ja musiikillinen ilmaisukyky.

4 Varhaisiän musiikkikasvatus erikoistumisalana Varhaisiän musiikkikasvatuksen valintakoe on kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe sisältää kuvauksen kohdat 1-4. Toiseen vaiheeseen hyväksytyt osallistuvat valmistetun n. 15 minuuttia kestävän leikkituokion pitämiseen 3-6-vuotiaille. Varhaisiän musiikkikasvatuksen koulutukseen hakevalla tulee olla suoritettuna solistisen pääaineen I-kurssi tai sitä vastaavat valmiudet. Kaikki hakijat osallistuvat seuraaviin testeihin: 1) Solistinen pääaine Hakija esittää kaksi vapaavalintaista erityylistä kappaletta. 2) Solistinen sivuaine (pääaineena muu kuin laulu) Hakija esittää kaksi erityylistä laulua. Toinen lauluista esitetään ilman säestystä. 3) Säveltapailun ja teorian yleinen koe 4) Vapaa säestys (piano) säestystehtävä sointumerkeistä ja soinnutustehtävä (valmisteluaikaa yhteensä 10 minuuttia) vapaavalintainen kappale, esim. lastenlaulu lisäksi yksi vapaavalintainen kappale, jos pääaineena on laulu Toinen vaihe (toiseen vaiheeseen hyväksytyt osallistuvat): 1) Valmistettu leikkituokio (n. 15 min.) ja haastattelu Vanha musiikki erikoistumisalana Jousisoittimilla (paitsi viola da gamba) voi hakea vanhan musiikin koulutukseen, vaikka ei olisi vielä opiskellut periodi-instrumentin soittoa. Edellytyksenä on kuitenkin, että on jo modernissa soittimessaan suorittanut C-kurssin tai vastaavan. Laulussa sen sijaan lautakunta arvioi hakijan edistymismahdollisuudet. Muissa instrumenteissa edellytetään aiempia periodisoittimen opintoja. Valintakokeissa esitettävä ohjelma koostuu ennen vuotta 1750 sävelletystä musiikista. Sävellyksissä joihin kuuluu säestys, hakijan tulee käyttää säestäjää. Hakija vastaa itse säestäjän hankkimisesta. Mikäli tämä on hakijalle mahdotonta, on ammattikorkeakoulun säestäjä hakijan käytettävissä. Tässä tapauksessa säestäjän tarpeesta on ilmoitettava vanhan musiikin vastuuopettajalle Annamari Pölhölle, Säestysnuotit on toimitettava välittömästi hakukutsun saavuttua vastuuopettajan ilmoittamalle säestäjälle. Hakija voi tiedustella etukäteisharjoittelumahdollisuutta suoraan säestäjältä. Harjoitusaikaa säestäjän kanssa ei voida taata. Cembalo a) J.S. Bachin teos (esim. Preludi ja fuuga tai 2 osaa Ranskalaisesta tai Englantilaisesta sarjasta) b) vapaavalintainen eri tyyliä edustava sävellys c) omaksumistehtävä (postitetaan hakijalle 2 viikkoa ennen valintakokeita) d) prima vista e) lyhyt soveltuvuushaastattelu

5 Barokkilaulu Pääsykokeessa esitettävä ohjelma koostuu (Vaccain vokaliisia lukuun ottamatta) ennen vuotta 1770 sävelletystä laulumusiikista. Laulut on esitettävä alkukielellä ulkoa. Vaccain vokaliisin saa laulaa nuoteista. Vapaavalintaisten laulujen (kohdat b ja c) tulee edustaa eri tyylejä siten, että toinen niistä on 1600-luvulta tai sitä varhaisemmalta ajalta ja toinen luvulta. Näiden kahden laulun tulee olla eri kielisiä (espanja, ranska, saksa, englanti, latina, italia). Hakijan on itse käännettävä esittämänsä laulut sanasta sanaan äidinkielelleen ja tuotava nämä käännökset pääsykoetilanteeseen (lautakunnan käyttöön) kolmena kappaleena. Lauluohjelmiston soiva kesto on korkeintaan 15 minuuttia. a) Vaccai (Metodo pratico): Vokaliisi nro XV b) nopea aaria tai laulu, jossa on kuvioita c) hidas aaria tai laulu d) I omaksumistehtävä (postitetaan hakijalle 2 viikkoa ennen valintakokeita) e) II omaksumistehtävä (noudettavissa vahtimestarilta valintakoepäivän aamuna) f) vapaavalintainen pianokappale sekä säestystehtävä sointumerkeistä g) lyhyt soveltuvuushaastattelu Nokkahuilu a) etydi alttonokkahuilulla (esim. Linde: Neuzeitliche Übungstücke tai Brüggen: 5 Etudes voor vingerveiligheid) b) nopea ja hidas osa italialaisesta (esim. Barsanti, Vivaldi, Veracini) tai saksalaisesta (esim. Händel, Telemann) sonaatista c) 1-2 osaa ranskalaisesta sarjasta (esim. Hotteterre, Philidor) d) omaksumistehtävä (postitetaan hakijalle 2 viikkoa ennen valintakokeita) e) lyhyt soveltuvuushaastattelu Barokkiviulu a) 2 osaa J.S. Bachin sooloviuluteoksesta b) vapaavalintainen eri tyyliä edustava sävellys c) omaksumistehtävä (postitetaan hakijalle 2 viikkoa ennen valintakokeita) Barokkisello a) 2 osaa J.S. Bachin sooloselloteoksesta b) vapaavalintainen eri tyyliä edustava sävellys c) omaksumistehtävä (postitetaan hakijalle 2 viikkoa ennen valintakokeita) Viola da gamba a) Jokin sooloteos barokkia edeltävältä tyylikaudelta (esim. italialainen ricercare tai englantilainen lyra viol -sävellys) b) hidas ja nopea osa barokin ajan sonaatista tai sarjasta c) omaksumistehtävä Traverso a) jokin Telemannin fantasia b) vapaavalintainen tehtävä (edustettava eri tyylikautta kuin pakollinen tehtävä) c) omaksumistehtävä (postitetaan hakijalle 1-2 viikkoa ennen pääsykokeita)

6 Säveltapailu ja musiikinteoria (musiikin perusteiden opettaminen) erikoistumisalana Koulutukseen hakevalla tulee olla musiikkiopiston päättötodistus tai sitä vastaavat valmiudet (säveltapailu I, musiikinteoria I, kenraalibasson kirjoitus ja soitto / harmoniaoppi, perustiedot musiikin historiasta, solistisen pääaineen I kurssi). Valintakoe on kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe sisältää kaikille hakijoille yhteisen säveltapailu- ja teoriakokeen. Toiseen vaiheeseen hyväksytyt osallistuvat seuraaviin testeihin: 1) Solistinen pääaine: Hakija esittää kaksi vapaavalintaista eri tyylistä kappaletta. 2) Solistinen sivuaine (jos pääaineena on muu kuin laulu): Hakija esittää kaksi erityylistä laulua. Toinen lauluista esitetään ilman säestystä. 3) Vapaa säestys (piano): Säestystehtävä sointumerkeistä ja soinnutustehtävä (valmisteluaikaa yhteensä 10 minuuttia); vapaavalintainen kappale, esim. lastenlaulu; lisäksi yksi vapaavalintainen kappale, jos pääaineena on laulu 4) Haastattelu (n. 1 tunti). Laadi etukäteen korkeintaan sivun mittainen kertomus tähänastisesta toiminnastasi musiikin parissa. Käytämme tätä tekstiä haastattelussa keskustelun pohjana. Perehdy huolellisesti näiltä www-sivuilta löytyviin esimerkkitehtäviin. Valmista harmonian kirjoittamisen tehtävä (toinen harmonian kirjoittamisen esimerkeistä) siten, että harjoittelet soittamaan kirjoittamasi säestysstemman myös pelkistä kenraalibassonumeroista / sointuasteista. Varaudu tekemään muotoanalyysi jollain oppimallasi tavalla haastattelutilanteessa jaettavasta musiikista. Lue Timo von Creutleinin kirjasta Säveltapailu ja musiikinteoria 1, opettajan kirja (OTAVA) sivut (artikkelit Säveltapailumenetelmiä ja Relatiivisen säveltapailun historiaa) ja valmistaudu vastaamaan niiden pohjalta esitettyihin kysymyksiin. Pohdi lisäksi seuraavia kysymyksiä: Mikä säveltapailun ja musiikinteorian opettajan työssä on sellaista, joka juuri sinua erityisesti kiehtoo? Mikä säveltapailun ja musiikinteorian tai musiikinhistorian ohella on sellainen musiikin alue, josta olet erityisen kiinnostunut? Miten haluaisit soveltaa tai muuttaa nykyisiä säveltapailun, musiikinteorian, musiikkitiedon tai musiikinhistorian opetuskäytäntöjä ja sisältöjä? Näihin kysymyksiin ja ennen kaikkea omiin mielipiteisiisi palataan haastattelussa.

7 Yhtyeen- ja kuoronjohto erikoistumisalana Kuoron- ja yhtyeenjohdon valintakokeet koostuvat kahdesta osiosta: 1) Pakollinen teoria- ja säveltapailukoe 2) Henkilökohtainen osuus, joka koostuu seuraavista tehtävistä: Pääinstrumentilla esitettävä omavalintainen teos ilman säestystä Lauluteoksen esittäminen (mikäli laulu ei pääinstrumentti) ilman säestystä Näytteitä aiemmin lähetetyn ohjelmiston hallinnasta: o koko partituurin soittamista o eri stemmojen laulamista o yhden stemman laulamista ja toisen soittamista samanaikaisesti o yhden stemman laulamista ja muiden soittamista samanaikaisesti Haastattelu 3) Kuoron harjoittamis- ja johtamisnäyte Aiemmin lähetettyjen teosten harjoittamista ja johtamista. Harjoittamis- ja johtamisnäytteen kesto on 15 min. Teoksia ei tarvitse ehtiä harjoittamaan kokonaan. Kummatkin teokset on varauduttava johtamaan läpi.

Musiikkipedagogi. Musiikkipedagogi

Musiikkipedagogi. Musiikkipedagogi Musiikkipedagogi Musiikkipedagogi Tavoitteena on valmistaa musiikkialan eri tehtäviin aloite- ja yhteistyökykyisiä, laaja-alaisesti taiteita arvostavia ja persoonallisia musiikkipedagogeja. Tutkinto antaa

Lisätiedot

Mitä testejä kuuluu klassisen muusikon valintakokeisiin?

Mitä testejä kuuluu klassisen muusikon valintakokeisiin? Mitä testejä kuuluu klassisen muusikon valintakokeisiin? Valintakokeen osa-alueet ja maksimipisteet: klassinen muusikko tai klassinen kirkkomusiikkipainotus Mitä soitan tai laulan pääinstrumentin kokeessa?

Lisätiedot

Tampereen konservatorio Ammatillinen peruskoulutus

Tampereen konservatorio Ammatillinen peruskoulutus Tampereen konservatorio Ammatillinen peruskoulutus VALINTAKOEOPAS 2015 Muusikko Musiikkiteknologi Tanssija Kevään 2015 yhteishaku 24.2. 17.3.2015 opintopolku.fi ja lisälomake www.tampereenkonservatorio.fi

Lisätiedot

EMO Elävän musiikin oma

EMO Elävän musiikin oma EMO Elävän musiikin oma OPS Espoon musiikkiopiston opetussuunnitelma 1.1.2011 (Päivitetty 1.8.2012) Espoon musiikkiopisto puhelin: 09-816 57260/09-816 57262 Kotisivut: www.emo.fi fax: 09-816 57261 Käyntiosoite:

Lisätiedot

PIANO. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet VMO

PIANO. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet VMO PIANO Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet VMO PIANONSOITON TASOSUORITUSTEN SISÄLLÖT JA ARVIOINNIN PERUSTEET Suomen musiikkioppilaitosten liiton perustason ja musiikkiopistotason tasosuoritusten

Lisätiedot

Helsingin Konservatorio. MUSIIKIN LAAJA OPPIMÄÄRÄ KURSSILIITE Kitara, kantele, harppu

Helsingin Konservatorio. MUSIIKIN LAAJA OPPIMÄÄRÄ KURSSILIITE Kitara, kantele, harppu MUSIIKIN LAAJA OPPIMÄÄRÄ KURSSILIITE Kitara, kantele, harppu 1 Kitaransoiton peruskurssi 1 Oppilas oppii kitaransoiton tekniikan ja äänenmuodostuksen alkeita, tutustuu helppoihin kitarasävellyksiin ja

Lisätiedot

Aikuisten taiteen perusopetus musiikissa

Aikuisten taiteen perusopetus musiikissa 1 HÄMEENLINNAN SEUDUN KANSALAISOPISTON KUNTAYHTYMÄ VANAJAVEDEN OPISTO Aikuisten taiteen perusopetus musiikissa Yleinen oppimäärä [YHA 20.3.2013 LIITE 4] [Tämän Opetussuunnitelman perustana ovat Opetushallituksen

Lisätiedot

MAALISKUU 2011 SISÄLTÖ:

MAALISKUU 2011 SISÄLTÖ: Espoon musiikkiopiston tiedotuslehti MAALISKUU 2011 MAALISKUU 2011 SISÄLTÖ: Rehtorin puheenvuoro 3 TPO-päivä 4-5 Yleistä 6 Konsertteja 7 Jatkoilmoitukset 8-9 Sivuaineasiaa 10 Mitä muskarin jälkeen 11-13

Lisätiedot

Hakijan kalenteri. Liiketalouden ko 3.6.2009 Tietojenkäsittelyn ko 4.6.2009

Hakijan kalenteri. Liiketalouden ko 3.6.2009 Tietojenkäsittelyn ko 4.6.2009 Hakijan kalenteri Kevään 2009 yhteishaku Suomenkielinen koulutus 23.3. 9.4.2009 HAKUAIKA. Hakija täyttää yhteishakulomakkeen osoitteessa www.amkhaku.fi hakuajan päättymispäivään klo 16.15 mennessä. 19.5.

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2011 2012

OPINTO-OPAS 2011 2012 OPINTO-OPAS 2011 2012 Lahden ammattikorkeakoulu Musiikki- ja draamainstituutti Musiikin koulutusohjelma 270 op Musiikinopettajan suuntautumisvaihtoehto KOULUTUSOHJELMA: Musiikin koulutusohjelma 2 (2) Instrumenttiopetus

Lisätiedot

TÖÖLÖN MUSIIKKIKOULU. Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma

TÖÖLÖN MUSIIKKIKOULU. Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma TÖÖLÖN MUSIIKKIKOULU Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1 1.1. Oppilaslähtöisyys 1 1.2. Tavoitteena hyvä musiikkisuhde 1 1.3. Soittamisen

Lisätiedot

Lahden konservatorio

Lahden konservatorio Lahden konservatorio MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINTO MUSIIKIN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMAN 2010 OSA 2 TUTKINTOKOHTAINEN OSA 15.12.2011 2 YLEISTÄ Ammatillinen perustutkinto voidaan suorittaa ammatillisena

Lisätiedot

1 AKSENTTI 1/2009-2010. Tiedote Helsingin Konservatorion oppilaille, opiskelijoille, opettajille

1 AKSENTTI 1/2009-2010. Tiedote Helsingin Konservatorion oppilaille, opiskelijoille, opettajille 1 AKSENTTI 1/2009-2010 19.8.2009 Tiedote Helsingin Konservatorion oppilaille, opiskelijoille, opettajille AKSENTTI on Helsingin Konservatorion tiedotuslehti, joka ilmestyy tiistaisin noin joka toinen viikko..

Lisätiedot

Valintakoekuvaus, Musiikin YAMK

Valintakoekuvaus, Musiikin YAMK Valintakoekuvaus, Musiikin YAMK Valintakoe järjestetään 1.-4.6.2015. Valintakokeessa on kolme osaa: 1. Opinnäytetyön alustava suunnitelma 2. Haastattelu 3. Musiikillinen työnäyte. Valintakokeeseen on hyvä

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA TAITEEN PERUSOPETUKSEN MUSIIKIN LAAJA OPPIMÄÄRÄ

OPETUSSUUNNITELMA TAITEEN PERUSOPETUKSEN MUSIIKIN LAAJA OPPIMÄÄRÄ OPETUSSUUNNITELMA TAITEEN PERUSOPETUKSEN MUSIIKIN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Eiran musiikkikoulun opetussuunnitelma - Taiteen perusopetuksen musiikin laaja oppimäärä SISÄLLYS 1 TOIMINTA-AJATUS 3 2 MUSIIKIN LAAJAN

Lisätiedot

MÄÄRÄYS 41/011/2002 TAITEEN PERUSOPETUKSEN MUSIIKIN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 2002

MÄÄRÄYS 41/011/2002 TAITEEN PERUSOPETUKSEN MUSIIKIN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 2002 MÄÄRÄYS 41/011/2002 TAITEEN PERUSOPETUKSEN MUSIIKIN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 2002 Opetushallitus 2002 Opetushallitus Kansi Taitto Viherjuuren Ilme Oy Pirjo Nylund ISBN 952 13 1377

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN MUSIIKIN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA PITÄJÄNMÄEN MUSIIKKIOPISTOSSA

TAITEEN PERUSOPETUKSEN MUSIIKIN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA PITÄJÄNMÄEN MUSIIKKIOPISTOSSA TAITEEN PERUSOPETUKSEN MUSIIKIN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA PITÄJÄNMÄEN MUSIIKKIOPISTOSSA TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISET TAVOITTEET 1 Toiminta-ajatus Pitäjänmäen musiikkiopisto antaa alueen lapsille

Lisätiedot

valitse monitieteinen

valitse monitieteinen 2015 valitse monitieteinen 1 2 valitse monitieteinen Sisällys Hakemisen infopaketti 4 Hammaslääketieteellinen 8 Humanistinen 12 Kasvatustieteellinen 24 Kauppatieteellinen 30 Luonnontieteellinen 34 Lääketieteellinen

Lisätiedot

Kesän vaihtuessa syksyksi!

Kesän vaihtuessa syksyksi! SETLEMENTTILIIKKEEN SETLEMENTTI LOGO JA SLOG VIRALLISIA KANSALAISJÄRJESTÖÄMME KUVAAVAT TU Vireää toimintaa Oheinen SETLEMENTTI logo on otettu setlementtiliikkeessä k setlementtityötä kuvaavana ja setlementtejä

Lisätiedot

BAROKKIMUSIIKKIA KOULUSSA

BAROKKIMUSIIKKIA KOULUSSA BAROKKIMUSIIKKIA KOULUSSA Pro gradu -tutkielma Sibelius-Akatemia Musiikkikasvatuksen osasto Kevät 2008 Juhani Salakka SIBELIUS-AKATEMIA Tiivistelmä Tutkielma Työn nimi Sivumäärä Barokkimusiikkia koulussa

Lisätiedot

Tiedotuslehti 21.10.2014. Helsingin Konservatorion oppilaille, opiskelijoille, opettajille

Tiedotuslehti 21.10.2014. Helsingin Konservatorion oppilaille, opiskelijoille, opettajille 1 AKSENTTI 3/2014-2015 Tiedotuslehti 21.10.2014 Helsingin Konservatorion oppilaille, opiskelijoille, opettajille AKSENTTI on Helsingin Konservatorion tiedotuslehti, joka ilmestyy tiistaisin noin joka toinen

Lisätiedot

Sisältö: Pianopedagogit ry:n hallitus 2009. www2.siba.fi /pianopedagogit

Sisältö: Pianopedagogit ry:n hallitus 2009. www2.siba.fi /pianopedagogit Sisältö: Pianopedagogit ry:n hallitus 2009 Puheenjohtajan palsta 3 Tarmo Järvilehto Suomen pianotaiteen grand old man Professori Tapani Valsta kertoo elämästään 4 Minna Kivilä Oppilaana Valstan luokalla

Lisätiedot

Panhuilunsoiton peruskurssien 1-3 sekä I/D-tason kurssisuoritusvaatimukset sekä ohjelmistoluettelo

Panhuilunsoiton peruskurssien 1-3 sekä I/D-tason kurssisuoritusvaatimukset sekä ohjelmistoluettelo Panhuilunsoiton peruskurssien 1-3 sekä I/D-tason kurssisuoritusvaatimukset sekä ohjelmistoluettelo Musiikin koulutusohjelma Musiikkipedagogi Opinnäytetyö 16.4.2007 Stefan Stanciu Kulttuuri- ja palveluala

Lisätiedot

Uutuuksia: Opinto-opas 2015-2016

Uutuuksia: Opinto-opas 2015-2016 Opinto-opas 2015-2016 Uutuuksia: Ukulele aloittelijoille s. 12 Karaoke s. 11 Ikoninmaalauksen alkeet s. 19 Sorkoupotetun puukon valmistus s. 24 Tanssia taidottomille s. 52 Talot tarinoi savupiiput soi

Lisätiedot

Sisältö: Pianopedagogit ry:n hallitus 2008. www2.siba.fi/pianopedagogit. Puheenjohtajan palsta 3. Kouvolan 1. pianotapahtuma 23.

Sisältö: Pianopedagogit ry:n hallitus 2008. www2.siba.fi/pianopedagogit. Puheenjohtajan palsta 3. Kouvolan 1. pianotapahtuma 23. Sisältö: Pianopedagogit ry:n hallitus 2008 Puheenjohtajan palsta 3 Tuula Pulkki Elämää Beethovenin jälkeen 4 Ari Helander Musiikin avara maaperä 10 Ari Helander Reija Silvonen mestaripianisti Kouvolasta

Lisätiedot

EI ENÄÄ TUHKIMO - ALTTOVIULUN HISTORIAA. Alttoviulua ei ole koskaan soitettu niin laajasti niin hyvin kuin nykyään Helge Valtonen 2011

EI ENÄÄ TUHKIMO - ALTTOVIULUN HISTORIAA. Alttoviulua ei ole koskaan soitettu niin laajasti niin hyvin kuin nykyään Helge Valtonen 2011 EI ENÄÄ TUHKIMO - ALTTOVIULUN HISTORIAA Alttoviulua ei ole koskaan soitettu niin laajasti niin hyvin kuin nykyään Helge Valtonen 2011 Helge Valtonen on työskennellyt Radion sinfoniaorkesterin alttoviulistina,

Lisätiedot

www.turunsuzukikoulu.fi OPETUSSUUNNITELMA TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEINEN OPPIMÄÄRÄ 18.8.2011

www.turunsuzukikoulu.fi OPETUSSUUNNITELMA TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEINEN OPPIMÄÄRÄ 18.8.2011 www.turunsuzukikoulu.fi OPETUSSUUNNITELMA TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEINEN OPPIMÄÄRÄ 18.8.2011 Turun kaupungin kulttuurilautakunnan hyväksymä 31.8.2011 SISÄLTÖ 1 TOIMINTA-AJATUS 2 2 ARVOT, YLEISET TAVOITTEET,

Lisätiedot

Käpylän musiikkiopiston tiedotuslehti 3/14-15

Käpylän musiikkiopiston tiedotuslehti 3/14-15 Kapula Käpylän musiikkiopiston tiedotuslehti 3/14-15 Kapula Käpylän musiikkiopiston tiedotuslehti 3/14-15 Kanslia tiedottaa... 3 Rehtorin palsta... 3 Harmonikat soivat yhdessä musapajoissa... 4 Kisatuloksia

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Maisterivalinta 2014 kuvataiteen maisteri 30

Sisällysluettelo. Maisterivalinta 2014 kuvataiteen maisteri 30 Sisällysluettelo Hakuajat 3 Hakijalle 4 Kuvataideakatemia 5 Tutkinnot 7 Kuvataiteen kandidaatti 7 Kuvataiteen maisteri 8 Kuvataiteen tohtori 9 Opettajat 10 Koulutusohjelmat 11 Kuvanveisto 12 Maalaustaide

Lisätiedot

Luonnontieteellisen Tiedekunnan Opinto-opas 2009-2010

Luonnontieteellisen Tiedekunnan Opinto-opas 2009-2010 Luonnontieteellisen Tiedekunnan Opinto-opas 2009-2010 ISSN 0782-9302 Toimitus: Heikki Kuoppala Kannen suunnittelu: Oulun yliopisto, Viestintäpalvelut Koulutusohjelmakohtaiset tekstin toimittajat / koostajat:

Lisätiedot