OtaShop2 Projektisuunnitelma T

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OtaShop2 Projektisuunnitelma T-76.115"

Transkriptio

1 OtaShop2 T Versio Päivämäärä Tekijä Kuvaus P. Ranne & Halme Muutokset hyväksytty Halme Muutoksia kappaleeseen 4.1 ja Halme Muutoksia kappaleeseen Halme Muutoksia kappaleeseen Halme Muutoksia kappaleisiin 4.1, 5.3 ja P. Ranne & Halme Muutokset hyväksytty Halme Riskitaulukko poistettu, kpl 6 muokattu Halme 1.5, 2.2, 3.2, 4.1, 5.2, 6.4 muokattu Halme Kappaleet 5.1 ja 5.2 yhdistetty, 4.2 ja 5.3 muokattu Halme Muutettu PDF:ksi, Toteutus1-vaihe alkaa Halme Oikoluettu ja korjattu Halme Viimeistelty palautusta varten Ojanen Lisätty tavoitteet, täydennetty refaktorointia Inkinen Lisäsin henk.koht tehtävä, sekä tavoitteet Halme Muokattu kappaletta Larmo Lisätty kohta 5.1.X Larmo Riskienhallintasuunnitelma Inkinen Työtavat ja henkilökohtaiset tehtävät Larmo.css tyylimäärittelyt lisätty 1 (25)

2 1. JOHDANTO PROJEKTIN TARKOITUS JA LAAJUUS JÄRJESTELMÄ JA KÄYTTÖYMPÄRISTÖ OIKEUDET PROJEKTIN TULOKSEEN KÄYTETTÄVÄ TERMINOLOGIA PROJEKTISUUNNITELMAN MUUTTAMINEN PROJEKTIIN OSALLISTUJAT PROJEKTIRYHMÄ Vastuualue: Projektipäällikkö Vastuualue: Käyttöliittymä, käyttöohjeiden ja koulutuksen suunnittelu Vastuualue: Kehitysalusta, käyttöönoton ja ylläpidon suunnittelu Vastuualue: Tietoturva Vastuualue: Testaus Vastuualue: Ohjelmistoarkkitehtuuri Vastuualue: Tietokanta MUUT OSALLISTUJAT Mentor Asiakkaan yhdyshenkilö Ylikirjastonhoitaja Toimistosihteeri, kirjanpito- ja maksuliikennepalvelut OtaShop1-järjestelmän toteuttaja TAVOITTEET JA ARVIOINTIPERUSTEET ASIAKKAAN TAVOITTEET PROJEKTIRYHMÄN TAVOITE PERUSTEET PROJEKTIN KESKEYTTÄMISELLE PERUSTEET PROJEKTIN LOPETTAMISELLE RESURSSIT JA KUSTANNUSARVIO HENKILÖSTÖ MATERIAALIT Laitteistot Ohjelmistot Muut resurssit MENOARVIO TYÖTAVAT JA TYÖKALUT TYÖTAVAT Iteratiivinen kehitys ja suunnittelu Riskienhallinta Tunti- ja muu raportointi, projektinhallinta Vikojen hallinta Dokumentointi ja dokumenttien jakelu Projektin katselmointitilaisuudet Vaatimusten priorisointi Vaatimusten hallinta Käyttötapaukset Versionhallinta Ohjelmointityyli ja koodin kommentointi Testaus Vertaistestaus Suunnittelumallit Refaktorointi HENKILÖKOHTAISET OHJELMISTOTUOTANNON TEHTÄVÄT TYÖKALUT STANDARDIT (25)

3 6. PROJEKTIN VAIHEET AIKATAULU PROJEKTIN SUUNNITTELU TOTEUTTAMISVAIHE TOTEUTTAMISVAIHE TOTEUTTAMISVAIHE JAKELU RISKIENHALLINTASUUNNITELMA RISKIENHALLINTAKÄYTÄNNÖT LÄHTEET (25)

4 1. Johdanto 1.1. Projektin tarkoitus ja laajuus Teknillinen Korkeakoulu ja sen laboratoriot sekä muut yksiköt julkaisevat vuosittain lukuisia väitöskirjoja ja muita julkaisuja. Julkaisuja on mahdollista tilata laboratorioilta kulu- ja toimitusmaksua vastaan. Tähän asti tilaukset on hoidettu keskitetysti siten, että kirjaston kaukopalvelu on ottanut tilaukset vastaan ja välittänyt tilaukset manuaalisesti julkaisijoille. Menettely vaatii runsaasti aikaa ja resursseja, sekä aiheuttaa välillä sekaannuksia, kun kaukopalvelu toimii prosessissa vain "ylimääräisenä" välittäjänä. OtaShop2-järjestelmä on tarkoitus kehittää automatisoimaan tätä prosessia. Tällä tavalla pyritään helpottamaan sekä asiakkaiden, TKK:n kirjaston että julkaisijoiden työtä. Samalla halutaan antaa TKK:sta modernimpi kuva; moni muu julkaisuja myyvä koulu tarjoaa jo www-pohjaista automatisoitua palvelua. OtaShop2-järjestelmän kehittäminen tullaan toteuttamaan TKK:n kurssin "T Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö" harjoitustyönä. Varsinaiseen projektiryhmään kuuluu seitsemän opiskelijaa, joista kukin tulee tekemään projektin aikana noin 190 tuntia töitä. Projektiryhmän osalta kokonaistyömäärä tulee siis olemaan noin 1330 tuntia. Tämän lisäksi projektiin osallistuu asiakkaan edustajia sekä TKK:n hallinnon atk-päällikkö Pasi Ranne. Tässä dokumentissa järjestelmän toimittajalla tarkoitetaan opiskelijoista koostuvaa ryhmää (lyhyemmin "ryhmä") ja tuotteen tilaajalla eli asiakkaalla järjestelmän määrittelyyn osallistuvia ryhmän ulkopuolisia tahoja (mm. TKK:n kirjasto, Hallinnon ATK-päällikkö Pasi Ranne, TKK:n kirjanpito- ja maksuliikennepalvelut, TKK:n viestintä) Järjestelmä ja käyttöympäristö OtaShop2-järjestelmä on verkkokauppa, josta voi tilata toimitusmaksua vastaan TKK:n laboratorioiden ja muiden yksiköiden julkaisuja. Asiakas voi selata tietokannasta löytyviä julkaisuja hakea esimerkiksi tietyn laboratorion julkaisuja. Kun asiakas on löytänyt hakemansa julkaisut, on hänen helposti pystyttävä tekemään tilaus, sekä maksaa toimituskulut suoraan verkkopankkia käyttäen. Järjestelmän tulee rekisteröidä tehdyt tilaukset ja mahdollistaa laboratorion henkilökunnan selata heille tulleita tilauksia. Samalla henkilökunta saa tietää että julkaisut on jo maksettu. Henkilökunnan tehtäväksi jää ottaa asiakkaan yhteystiedot järjestelmästä, ja lähettää tilaus postitse asiakkaalle. Järjestelmä suunnitellaan palvelemaan kaikkia TKK:n julkaisuja toimittavia yksiköitä. Julkaisujen tilaaminen tulee mahdolliseksi kaikkialta maailmasta Oikeudet projektin tulokseen Ryhmän jäsenet ja asiakas ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jossa rinnakkaiset tekijänoikeudet siirretään asiakkaalle. Sopimuspohja löytyy palautettujen dokumenttien joukosta Käytettävä terminologia 4 (25)

5 Projektissa ja dokumenteissa käytettävä terminologia määritellään vaatimusmäärittelydokumentin [3] kappaleessa n muuttaminen Projektiin (suunnitelmaan) tehtävät muutokset on hyväksytettävä asiakkaan edustajalla sekä projektipäälliköllä. Hyväksynnästä on tehtävä merkintä projektisuunnitelman versiohistoriaan dokumentin alussa. 2. Projektiin osallistujat 2.1. Projektiryhmä Ryhmän www-sivu löytyy osoitteesta Ryhmään voi ottaa yhteyttä projektipäällikön kautta (erkka.halme@hut.fi). Projektiryhmään kuuluu seitsemän opiskelijaa, joilla kullakin on oma vastuualueensa projektin aikana. Henkilöt sekä vastuualueet on esitelty alla: Projektipäällikkö: Vastaa projektista kokonaisuutena, huolehtii aikataulun suunnittelemisesta ja valvoo aikataulun toteutumista. Projektipäällikkö myös vastaa, että tarpeelliset dokumentit tulevat tehtyä. Käyttöliittymä: Vastaa käyttöliittymän suunnittelemisesta ja testaamisesta sekä käyttöohjeiden ja käyttäjien koulutuksen suunnittelusta. Kehitysympäristö: Vastaa kehitysalustasta sekä käyttöönoton ja ylläpidon suunnittelusta. Tietoturva: Vastaa järjestelmän suunnittelusta tietoturva-näkökulmasta. Testaus: Vastaa testauksen suunnittelusta ja dokumentoinnista. Ohjelmistoarkkitehtuuri: Vastaa järjestelmän ohjelmistoarkkitehtuurin suunnittelusta. Tietokanta: Vastaa järjestelmän tarvitsemien tietokantojen suunnittelusta sekä tietokantayhteyksistä jo olemassa oleviin kantoihin Vastuualue: Projektipäällikkö Nimi: Erkka Halme Puhelin: Sähköposti: erkka.halme@hut.fi Mielenkiinnon kohteet ja erikoistaidot: Kiinnostunut asiantuntijaorganisaation johtamisesta sekä projektityöskentelyn menetelmistä Koulutus ja työkokemus: 4. vuosikurssin tietotekniikan opiskelija (Ohjelmistotuotanto ja -liiketoiminta), työkokemusta Oracle:n tietokannoista ja J2EE-sovelluksista Vastuualue: Käyttöliittymä, käyttöohjeiden ja koulutuksen suunnittelu 5 (25)

6 Nimi: Anna Larmo Puhelin: Sähköposti: Mielenkiinnon kohteet ja erikoistaidot: Käyttöliittymät, Java, html, css Koulutus ja työkokemus: 5 vuoden sähköteekkari Tietoliikennetekniikan koulutusohjelmasta. Pääaineena Vuorovaikutteinen digitaalinen media ja sivuaineena Televiestintäjärjestelmät Vastuualue: Kehitysalusta, käyttöönoton ja ylläpidon suunnittelu Nimi: Antti Kärkkäinen Puhelin: Sähköposti: antti.karkkainen@iki.fi Mielenkiinnon kohteet ja erikoistaidot: J2EE, C++, Tietokannat, laitteistot, tietoliikenne Koulutus ja työkokemus: TKK/Tietotekniikka. Työkokemusta kuutisen vuotta ohjelmistoprojektien sekä tietojärjestelmien suunnittelun ja ylläpidon parissa Vastuualue: Tietoturva Nimi: Kai Inkinen Puhelin: Sähköposti: kai.inkinen@hut.fi Mielenkiinnon kohteet ja erikoistaidot: tietokoneet, tietoturva, salibandyn pelaaminen ja valmentaminen, maastopyöräily Koulutus ja työkokemus: 5 vuoden tietoteekkari, pääaine tietoturva. Työkokemusta 2,5 vuotta Linux-ylläpitäjänä sekä mukana erilaisissa koulutus- ja softaprojekteissa. Muuta sekalaista alan työkokemusta Vastuualue: Testaus Nimi: Karri Karanko Puhelin: Sähköposti: karkar@iki.fi Mielenkiinnon kohteet ja erikoistaidot: Ohjelmistojen testaus, tietokannat, palvelinalustat, järjestelmäintegraatiot Koulutus ja työkokemus: Tietoliikennetekniikan teekkari, kokemusta työelämässä Data Warehouse -kannoista, replikoinnista ja on-line raportoinnin järjestelmistä Vastuualue: Ohjelmistoarkkitehtuuri Nimi: Matti Kosunen Puhelin: (25)

7 Sähköposti: Mielenkiinnon kohteet ja erikoistaidot: Osaamista seuraavista ohjelmointikielistä: C/C++, Assembler, Java, JavaScript, Pascal, Perl, TCL ja Lisp. Lisäksi HTML ja XML kuvauskielistä laajalti kokemusta. SQL kyselykieli hyvin hallinnassa. Ohjelmointikielien lisäksi hallitsee mm. seuraavat ohjelmointi tekniikat/metodit: Windows api & dll, Microsoft Foundation Classes (MFC), TCP/IP, CGI, OBDC api, DirectX api, 3DSMAX 4 plugins, Java Crypto, Java servlets, Java Server Pages ja Java custom tags. Myöskään UML ei ole täysin vierasta. Koulutus ja työkokemus: Neljännen vuosikurssin teekkari. Työkokemusta ohjelmoinnista vuodesta 2000 lähtien (DP-Group OY, Object Informatics OY) Vuoden 2002 kesällä töihin Accenturelle (ATS) jossa edelleen. Työpaikka sijaitsee tällä hetkellä TeliaSoneralla, jossa tekee SoneraPlaza sivustoa kymmenen muun Accenturelaisen kanssa Vastuualue: Tietokanta Nimi: Simo Ojanen Puhelin: Sähköposti: simo.ojanen@iki.fi Mielenkiinnon kohteet ja erikoistaidot: Ohjelmointi C++ ja Java -kielillä, tietokannat sekä julkaisutekniikat ja käyttöliittymät. Koulutus ja työkokemus: TKK/Tietotekniikka, pääaineena ohjelmistojärjestelmät. Työkokemus: Ohjelmistosuunnittelijana TietoEnator Oyj:llä vuosina 2000 ja 2001 sekä Vilant Systems Oy:llä vuoden 2003 alusta alkaen Muut osallistujat Mentor Nimi: Joonas Iivonen Puhelin: Sähköposti: jiivonen@cc.hut.fi Asiakkaan yhdyshenkilö Nimi: Pasi Ranne (hallinnon atk-pääll.) Puhelin: (09-451)4378 Sähköposti: Pasi.Ranne@hut.fi Ylikirjastonhoitaja Nimi: Ari Muhonen Puhelin: (09-451)4112 Sähköposti: Ari.Muhonen@hut.fi 7 (25)

8 Toimistosihteeri, kirjanpito- ja maksuliikennepalvelut Nimi: Paula Latvala Puhelin: (09-451)4521 Sähköposti: OtaShop1-järjestelmän toteuttaja Nimi: Jaakko Salmela Puhelin: Sähköposti: 3. Tavoitteet ja arviointiperusteet 3.1. Asiakkaan tavoitteet Taulukko 1: Asiakkaan 10 tärkeintä tavoitetta Tavoite Varmennusperuste Kenen tavoite 1. yhteistyö muiden yksiköiden ja toimistojen kanssa Projektiin osallistuneiden yksiköiden ja toimistojen näkemykset järjestelmästä ovat Kirjasto 2. opitaan tietojärjestelmän kehitystyötä käytännössä 3. saadaan kokemusta J2EEtoteutusympäristöstä 4. saadaan nykyaikaiset kuvaus- ja dokumentaatiopohjat 5. saadaan lisää projektinjohtotaitoa atkkeskukseen 6. osoittaa, että opiskelijatyönä saadaan hyviä tuloksia 7. Tuottaa järjestelmä, joka toimii Taloustoimiston prosessien kanssa 8. Käytettävyys tilaajan kannalta 9. Käytettävyys julkaisujen toimittajan kannalta 10. Käytettävyys myynnin seurannan kannalta 3.2. Projektiryhmän tavoite yhtenevät. Kirjastolle jää projektista dokumentaatio, jossa kuvataan tässä projektissa käytetty ohjelmistokehitysprosessi ja menetelmät. Järjestelmällä on testikäytössä joko atkkeskuksessa tai ulkopuolella ja sille on järjestetty ylläpito. Atk-päällikkö tarkastaa että toimitettuja dokumentteja voidaan käyttää pohjana myös tulevissa projekteissa Projektipäällikkö on tulevaisuudessa valmis ohjaamaan muita vastaavia projekteja atkkeskuksessa. Kirjasto tarkastaa, että valmis järjestelmä toimii riittävän hyvin. Taloustoimisto tarkastaa, että järjestelmässä on toteutettuna määritetyt liitännät olemassa oleviin järjestelmiin. Järjestelmää tuntemattoman käyttäjän pitää pystyä tilaaman ja maksamaan tietty julkaisu alle 5 minuutissa. Julkaisun toimittajan pitää pystyä tulostamaan 5 viimeisen tilauksen toimitustiedot alle 5 minuutissa. Laboratorion pitää pystyä listaamaan määrittelemänään aikavälinä myytyjen julkaisuiden nimet ja lukumäärät. Taulukko 2: Projektiryhmän tavoitteet Projektiryhmän tavoitteet Kirjasto Pasi Ranne,atkkeskus Pasi Ranne, atkkeskus Pasi Ranne, atkkeskus kirjasto, Pasi Ranne Taloustoimisto Kirjasto Pilottivaiheen laboratoriot Pilottivaiheen laboratoriot 8 (25)

9 Tuottaa sovitulla työmäärällä ( h) ohjelmisto, joka täyttää vaatimusmäärittelydokumentissa sille asetetut vaatimukset, ja on asiakkaalle hyödyllinen ja käyttökelpoinen. Tuottaa sellaiset dokumentit, joita asiakas voi käyttää mallina myöhemmissä projekteissaan. Suorittaa kurssi hyvällä arvosanalla. (Arvosana 4 tai 5) Taulukko 3: Henkilökohtaiset oppimistavoitteet Jäsen Henkilökohtaiset oppimistavoitteet Erkka Halme - Projektinhallintataitojen oppiminen - Ohjelmistoprojektin kokonaisuuden ymmärtäminen - Asiantuntijoiden johtamisen oppiminen Anna Larmo - Toimiminen projektin osana ja projektiryhmän osana - Uusien työkalujen ja -käytäntöjen oppiminen - Oman ajankäytön arvioinnin oppiminen - Henkilökohtaisen tehtävän (Usability tests) soveltaminen käytännössä Antti - Toimiminen oikeaoppisessa ja kiireettömässä projektissa Kärkkäinen - Uusien ratkaisujen löytäminen perinteisiin ohjelmistoprojektien ongelmiin - Uusien työkalujen kokeileminen kehitystyössä Kai Inkinen - Toimiminen isomassa ryhmässä ja projektissa - Tietoturvan soveltaminen ohjelmistoprojekteissa - Oppia projektin dokumentoinnista ja sen tehostamisesta (Documentation practices) Karri Karanko - Toimiminen yli 3-henkisen kehitysryhmän jäsenenä - Oman ajankäytön ymmärtäminen ja kehittäminen - Järjestelmäintegraatiot ja niissä käytettävät toteutusmenetelmät - Testausautomaatioon tutustuminen ja sen soveltaminen käytännössä Matti Kosunen - Henkilökohtaisen työtavan (Design patterns) oppiminen ja sen käyttö tehokkaasti ohjelmistoprojekteissa. - Laadukkaan ohjelman tuottaminen annetusta aiheesta ja annetussa ajassa. Simo Ojanen - Toimiminen isommassa ryhmässä - Lisäkokemuksen saaminen tietokannan ylläpidosta - Toimiminen oppikirjojen mukaan toteutetussa projektissa 3.3. Perusteet projektin keskeyttämiselle Projekti keskeytetään, jos jokin seuraavista tapahtuu: Kolme tai useampi ryhmän jäsen lähtee ryhmästä Jokin projektin vaiheista on mennyt niin huonosti, että kurssin läpäiseminen ei ole enää mahdollista Kurssihenkilökunta määrää projektin lopetettavaksi Ensimmäisen keskeyttämisehdon mukaan projekti keskeytetään jos kolme tai useampi ryhmän jäsen niin haluaa. Jos joku ryhmän jäsenistä haluaa keskeyttää projektin, tulee hänen ilmoittaa siitä projektipäällikölle, asiakkaalle, mentorille ja muille ryhmän jäsenille. Jos kolma tai useampi jäsen haluaa keskeyttää projektin, ilmoittaa projektipäällikkö projektin keskeyttämisestä asiakkaalle, mentorille ja muille ryhmän jäsenille Perusteet projektin lopettamiselle Projekti lopetetaan kurssin päättyessä, eli kun kaikki kurssin asettamat vaatimukset on täytetty. 4. Resurssit ja kustannusarvio 9 (25)

10 4.1. Henkilöstö Taulukko 4: Suunniteltu(S) ja toteutunut(t) työmäärä PP I1 I2 I3 DE Yht. su tot su tot su tot su tot su tot su tot Erkka Anna Antti Kai Karri , Matti , Simo Yhteensä Tarkempi suunnitelma työmääristä on kappaleessa Materiaalit Laitteistot Palvelinkone kehitysympäristöksi: Asiakas lainaa ryhmän käyttöön riittävän tehokkaan tietokoneen. Kone sijoitetaan projektin ajaksi Teekkarikylään kyläverkkoon Antti Kärkkäisen kotiin. Työasemat: Ryhmän jäsenet käyttävät joko omia tai koulun tarjoamia työasemia. Palvelimen tekniset tiedot: Emolevy: Asustek P2B-DS Muisti: 1024MB Prosessori: 2 kpl PIII 450Mhz Ohjelmistot Tietokanta: Asiakas antaa ryhmän käyttöön Oracle9i -tietokantaohjelmiston Standard-lisenssillä. Sovelluspalvelin: Kehitystyössä käytetään Tomcat -sovelluspalvelinta (OpenSource) WWW-palvelin: Kehitystyössä käytetään Apache www-palvelinta (OpenSource) Muut ohjelmistot: Projektissa käytetään tarvittaessa muita OpenSourceohjelmistoja tai koulun tarjoamia ohjelmistoja Muut resurssit 10 (25)

11 Neuvotteluhuone: Asiakas järjestää asiakkaan ja ryhmän yhteisiin palavereihin tarvittaessa neuvotteluhuoneen ja videotykin Menoarvio Projekti ei aiheuta asiakkaalle mitään hankintakuluja, koska tarvittavat ohjelmistot ja laitteistot ovat jo olemassa. Asiakkaalle aiheutuu projektista työtä maksimissaan keskimäärin kaksi tuntia viikossa, eli yhteensä noin 50 tuntia. Sekä asiakkaan että ryhmän työpanokselle on alla olevaan taulukkoon laskettu arvo käyttäen 50 euron tuntihintaa. Suorittaja Tunnit Summa (e) Asiakas Ryhmä YHTEENSÄ Työtavat ja työkalut 5.1. Työtavat Projektin aikana käytetään seuraavissa kappaleissa lueteltuja työtapoja ja -menetelmiä. Kukin ryhmän jäsen tutkii lisäksi tarkemmin yhden menetelmän käyttöä Iteratiivinen kehitys ja suunnittelu Projektissa käytetään kevyttä sekä modernia iteratiivista kehitysmallia. Iteratiivisessa mallissa projekti jaksotetaan useampaan vaiheeseen. Tämä projekti toteutetaan viidessä; vaiheessa jotka ovat suunnittelu, toteutus 1, 2 ja 3 sekä jakelu. Näistä vaiheista kolme keskimmäistä toteutusvaihetta tulevat pitämään sisällään pääpiirteittäin kaikki vesiputousmallin vaiheet (1. Ongelman ja vaatimusten analysointi, 2. Ohjelmiston suunnittelu, 3. Toteutus, 4. Testaus, 5. Käyttöönotto, 6. Huoltotoimet) Iteratiivisessa mallissa lähdetään siitä mitä asiakas pitää järjestelmän tärkeimpinä ominaisuuksina. Osat ja toiminnot, jotka asiakas kokee tärkeiksi, toteutetaan ensimmäisen iteraation aikana. Näin asiakas saa osittain toimivan järjestelmän jo tuotekehityksen alkuvaiheessa. Samalla myös asiakkaalle tärkeät komponentit saavat osakseen enemmän testausta, sillä näitä osia testataan jokaisen vaiheen testausjaksossa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jokaisessa vaiheessa tulee olla selkeät tavoitteet ja kriteerit, ja prosessin jokainen vaihe dokumentoida kunnolla, jotta prosessia voidaan jälkikäteen arvioida. Jokainen vaihe suunnitellaan etukäteen, niin että viimeistään edellisen vaiheen päättyessä on seuraava vaihe suunniteltuna Riskienhallinta Projektin onnistumista uhkaavia riskejä seurataan säännöllisesti kirjaamalla riskitapahtumat, vaikutukset ja ehkäisevät toimenpiteet. Ajantasainen taulukko havaituista riskeistä on erillisessä riskienhallintadokumentissa, ja riskienhallinnan menettelytavoista kerrotaan lisää tämän dokumentin kappaleessa Tunti- ja muu raportointi, projektinhallinta 11 (25)

12 OtaShop2-projektissa käytetään kurssin tuntiraportointijärjestelmää, Trapoli:a. Jokainen ryhmän jäsen raportoi tuntinsa järjestelmään vähintään muutaman kerran viikossa. Lyhyt raportointiväli antaa projektipäällikölle, sekä kurssin henkilökunnalle mahdollisuuden seurata projektin etenemistä. Trapoli toimii myös apuna projektin suunnittelussa. Jokaisen vaiheen lopussa tulee suunnitella seuraava vaihe. Suunnitelman tuntiarviot ja yksityiskohdat annetaan Trapoliin, jossa ne myös toimivat arviointikriteereinä, kun kyseisen vaiheen lopussa tarkastellaan vaiheen onnistumista. Pidetyistä kokouksista tehdään lyhyt muistiot, joka sitten talletetaan projektin versionhallintatyökaluun. Tällä tavalla on myös helppo jälkikäteen tarkastaa ketkä ovat kokouksiin osallistuneet, mitä niissä on päätetty ja mistä syystä. Projektin etenemisen seurannassa käytetään kahta toisiaan täydentävää menetelmää, tuntikirjanpitoa ja jäljellä olevan työmäärän arviointia. Tuntikirjanpitoon ja työmäärän arviointiin käytetään Trapoli-järjestelmää. Työmääräarvioiden perusteella piirretään säännöllisesti ns. burndown-kaavioita, joiden avulla voi helposti tarkkailla projektin kunkin vaiheen etenemistä. Mikäli arvioidun työmäärän perusteella vaikuttaa siltä, että kaikkia suunniteltuja tehtäviä ei tietyssä vaiheessa ehditä tekemään, voidaan jokin alhaisemman prioriteetin tehtävä jättää tekemättä Vikojen hallinta Ohjelmatyö-kurssi tarjoaa projektien bugien ja vikojen hallintaan Bugzilla-työkalua. Työkalu on laajalti käytössä eri avoimen lähdekoodin sekä kaupallisissa projekteissa kautta maailman. Muun muassa Mozilla-, Linux kernel-, Apache- sekä Gnome- ja KDE-projektit käyttävät Bugzillaa vikojenhallintaan. Koska Bugzilla on osoittautunut toimivaksi järjestelmäksi näinkin isoissa projekteissa, päätimme että käytämme kurssin tarjoamaa järjestelmää omassa projektissamme Dokumentointi ja dokumenttien jakelu Tuotettavat ja jaettavat dokumentit on lueteltu kappaleessa 6. Projektin aikana dokumenttien avulla pyritään kommunikoimaan sekä ryhmän sisällä että asiakkaan suuntaan. Dokumentit toimivat myös pöytäkirjana siitä miksi jotain päätöksiä on tehty tietyllä tavalla. Kurssin puolesta on jo tarjottu dokumenttipohjat joita käytetään pääosaan dokumentoinnista. Jotta dokumentointi pysyisi yhdenmukaisena läpi koko projektin, tullaan tekemään nk. dokumenttien formaalia tarkastamista. Tämä tarkoittaa että ennen kuin lopulliset dokumentit palautetaan asiakkaalle tai kurssin henkilökunnalle, niin ne tarkastetaan ryhmän sisällä. Tarkastaminen on jaettu seuraaviin pääasiallisiin vaiheisiin: Sovitaan ryhmä joka tarkastuksen suorittaa Sovitaan tarkastettava dokumentti, sekä päivämäärä jolloin tarkastaminen tapahtuu Jokainen ryhmän jäsen lukee dokumentin läpi ja tekee merkintöjä Kokous, dokumentti luetaan ääneen Keskeytetään lukeminen mikäli virheitä on löydetty. Todetaan virheet ja epäselvyydet jonka jälkeen joko 12 (25)

13 Dokumentti korjataan Palautetaan virhe korjattavaksi kirjoittajalle Tarkastuskokous, jossa korjaukset tarkastetaan. Kokous voidaan pitää lyhyempänä versiona Kokouksen pyritään pitämään lyhyenä, alle tunnin mittaisena, jolloin tehokkuus säilyy. Ryhmän koostumus on kiinni siitä, miten iso tarkastettava dokumentti on ja siitä onko dokumenttia ennen luettu läpi. Pyrkimys olisi että ryhmä olisi suhteellisen pieni, neljä tai viisi jäsentä. Puheenjohtaja lukee dokumenttia ääneen ja kirjanpitäjä kirjaa ehdotukset sekä muutokset. Dokumentin kirjoittajan olisi myös hyvä olla paikalla, sillä hän voi selventää jos jotain jää epäselväksi, sekä kertoa miksi tiettyjä päätöksiä dokumenttien sisällöstä on tehty. Tarkoitus olisi siis että jokainen dokumentti tarkastettaisiin kerran ennen palauttamista. Mikäli dokumentti on pitkä tai monimutkainen se voidaan jakaa osiin. Osaan dokumenteista ei ole annettu valmiita pohjia, joten näiden suhteen on enemmän vapauksia. Tulemme pyrkimään siihen että ainakin ohjelmiston manuaali olisi tehty tekniikalla joka mahdollistaa sekä verkossa katsomisen että tulostamisen, siten että ulkoasu säilyy haluttuna. Sopiva tekniikka on XML, joka mahdollistaa tällaisen Projektin katselmointitilaisuudet Jokaisen vaiheen lopussa pidetään katselmointitilaisuus, jossa projektin eteneminen raportoidaan sekä asiakkaalle että kurssihenkilökunnalle Vaatimusten priorisointi OtaShop2-järjestelmän ominaisuudet pyritään priorisoimaan, ja toteuttamaan tärkeimmät ominaisuudet ensin Vaatimusten hallinta Asiakkaan kanssa määritellyt järjestelmän vaatimukset kirjataan vaatimusmäärittelydokumenttiin [3], ja kunkin vaatimuksen toteutumista seurataan jokaisessa vaiheessa. Jos vaatimuksiin tehdään muutoksia, on muutokset hyväksytettävä asiakkaalla Käyttötapaukset Käyttötapauksia käytetään vaatimusten määrittelyn apuna. Jotta vaatimusten hahmottaminen on helpompaa, on käyttötapaukset kuvattu tässä vaiheessa melko korkealla tasolla. Järjestelmän muut toiminnalliset vaatimukset kirjataan erikseen Versionhallinta Versionhallinnan tavoitteena on hallita dokumentteja ja ennen kaikkea lähdekoodia, siten että koodi pysyy luettavan ja toimivana. Tästä syystä kaikki tuottamamme materiaali, kokousmuistioista lähdekoodin asti tullaan tallettamaan CVS-puuhun. Versionhallintatyökalu jota käytämme on avoimen lähdekoodin CVS, joka tulee lähdes jokaisen Linux-distribuution mukana. CVS-puu sijaitsee kehitys-palvelimella ja siihen on pääsy vain ryhmän jäsenillä Versionhallinta on tehokas työkalu, mikäli kaikki käyttävät sitä sovitulla tavalla. Muutoksia tehdessä on muutokset lisättävä CVS-puuhun parin tunnin välein. Näin 13 (25)

14 vältetäänn mahdolliset epäjohdonmukaisuudet, jotka saattavat tulla mikäli useampi henkilö tekee muutoksia samaan tiedostoon samanaikaisesti. Tämä parin tunnin väli pätee kaikkiin tiedostoihin, mutta siitä tullaan pitämään huolta varsinkin dokumentteja kirjoitettaessa. Kun itse toteutus alkaa on tarkkojen rajojen antaminen hieman vaikeampaa, sillä versionhallinnassa pitäisi aina olla käännettävä versio koodista. Täten rajoja joudutaan ehkä hieman joustamaan Ohjelmointityyli ja koodin kommentointi OtaShop2-verkkokauppa tullaan toteuttamaan Java Enterprise Editionia-käyttäen, JSPsivuina. Sun on antanut suositukset miten Java-koodia tulee kommentoida. Useammilla koulun kursseilla on tätä tapaa suosittu sekä opetettu. Olemme päättäneet käyttää näitä suosituksia koodin kommentoinnissa. Jotta kaikki koodi saataisiin näyttämään yhdenmukaiselta saatamme käyttää jotain tarkoitukseen tehtyä työkalua. Suuremman ongelman muodostaa dokumentit jotka kirjoitetaan HTML-koodina. HTML on avoin standardi, jota eri selainten valmistajat ovat laajentaneet lähes mielensä mukaan. Tästä johtuen sivut saattavat näyttää ja käyttäytyä eri tavalla riippuen siitä mitä selainta käytetään niitä katsottaessa. Näistä epämääräisyyksistä johtuen olemme päättäneet että kirjoitamme HTML-standardin mukaista koodia. Tällä pyritään saamaan dokumentaatio näkymään yhdenmukaisena kaikilla laitealustoilla. Tarpeen vaatiessa saatamme käyttää jotain HTML-koodille tehtyä "Beautifier"-työkalua Testaus Testaussuunnitelman ensimmäinen kattava version tehdään toteuttamisvaihe 1:n aikana. Yleisellä tasolla voidaan eritellä seuraavat testauksen osa-alueet: -Yksikkötestaus, jossa järjestelmän kehittäjät tekevät testiskriptit jokaista toteutettavaa moduulia varten. Käytännössä yksikkötestausta tehdään koko kehityskaaren ajan. Erityisen paljon hyötyä tehdyistä yksikkötesteistä on silloin, kun joudutaan muokkaamaan ylläpitovaiheessa olevaa järjestelmää. Tällöin voidaan ajaa yksikkötestit uudelleen ja todeta miten tehty muutos vaikuttaa muuhun ympäröivään järjestelmään. -Integraatiotestaus, jossa järjestelmän eri osion yhteensopivuus pyritään varmistamaan. Tämä vaihe on ajankohtainen koko projektin ajan. Integraatiotestauksen piiriin kuuluvat myös yhteydet ydinjärjestelmän ulkopuolisiin komponentteihin ja tietovarastoihin. -Käyttöliittymätestaus, jossa on tarkoituksena selvittää mm. liittymän toimivuus ja käytettävyys. Käytettävyyden tutkimiseen tullaan käyttämään myös tuotteen kohderyhmään kuuluvia projektin ulkopuolisia henkilöitä. Käytännössä käyttöliittymän testaus voidaan aloittaa siinä vaiheessa, kun sopivia osakokonaisuuksia on valmiina. -Järjestelmätestaus, jossa tarkoituksena on selvittää vastaako järjestelmä sille asetettuja toiminnallisia vaatimuksia ja voidaanko kaikki käyttötapaukset suorittaa. Käytännössä kattava järjestelmätestaus voidaan tehdä vasta siinä vaiheessa, kun vallitsevan käsityksen mukaan järjestelmä voi yleensä täyttää annetut kriteerit eli viimeistään Toteuttamisvaihe 3:ssa. -Hyväksyntätestaus, jossa asiakas saa testattavakseen valmiin kokonaisuuden. Käytännössä asiakas on jo aikaisemmin voinut tutustua ja kommentoida tiettyjä järjestelmän osia. Hyväksyntään tähtäävän testauksen asiakas suorittaa projektin Toimitusvaiheessa. Projektin toisessa ja kolmannessa toteutusvaiheessa on tarkoitus käyttää automaatiota järjestelmätestauksen tukemiseen. Kun automaatti tietyn asian testaamiseksi on tehty, 14 (25)

15 voidaan sitä suorittaa toistuvasti pienellä vaivalla ja jopa erilaisten ketjujen osana. Nämä ketjut ovat käytännössä tapahtumapolkuja, joita käyttäjän on voitava suorittaa sovelluksessa ilman poikkeustilanteita. Automaation toteuttamisessa käytetään apuna valmiita testaussovelluksia. Projektin puitteissa otetaan selvää erilaisista tarjolla olevista vapaista ja kaupallisista sovelluksista. Käytännössä vaihtoehdot tulevat olemaan osaltaan graafisia sovelluksia tai pelkästään API:ja, joilla voidaan tehdään testausskriptejä manuaalisesti. Automaattista järjestelmätestausta voidaan, toimivuutta tulkitsevien testien lisäksi, käyttää myös sovellusten skaalautuvuuden tutkimiseen. Riittävillä rasitustesteillä voidaan paikallistaa sovelluksen toteutuksen pullonkaulat ja reagoida niihin ennen, kuin järjestelmä siirtyy tuotantoon. Käytettävyysarvioinnit tehdään iteratiivisesti. Ensimmäiset testit pyritään tekemään toisessa implementaatiovaiheessa ja loput testit kolmannessa implementaatiovaiheessa. Käytettävyysarvioinnissa käytetään vähintään kahta tarkkailijaa ja vähintään kolmea koehenkilöä [1]. Käytettävyystestin koehenkilöiksi pyritään saamaan ihmisiä, jotka toimivat sellaisissa työtehtävissä, joissa palvelua tultaisiin todennäköisimmin käyttämään. Testitilaisuudet pyritään mahdollisuuksien mukaan järjestämään testaajan normaalissa työtilassa, jotta testitilanteesta saadaan mahdollisimman aito. Otashop-verkkokauppa tulee käsittämään useamman kuin yhden käyttöliittymän. Tässä käyttöliittymällä tarkoitetaan yhden toiminnon tekemiseen tarkoitettua näkymää. Verkkokaupassa tulee olemaan ainakin näkymä verkkokaupan asiakkaalle ja erillinen näkymä järjestelmää käyttäville laboratoriolle. Käytettävyysarvioinnit suoritetaan vain joillekin näkymille Vertaistestaus Toteutusvaihe 3:n aikana järjestelmä annetaan toisen projektiryhmän testattavaksi Suunnittelumallit Verkkokaupan suunnittelussa sekä toteutuksessa käytetään yleisesti hyväksi havaittuja ohjelmiston suunnittelumalleja. Nämä parantavat oikein käytettynä ohjelman laatua tekemällä siitä helpommin laajennettavan sekä vähemmän virhealttiin. Projektin ensimmäisessä vaiheessa käytetään erinäisiä suunnittelumalleja kun suunnittelemme luokkakaavioita sekä mietimme ohjelman rakennetta ja toimintaa. Toisessa vaiheessa ja siitä eteenpäin viimeiseen ohjelmointikierrokseen asti pidämme huolen että ohjelmassa käytetään suunniteltuja malleja, ellei jokin painava syy tee mallien käytöstä mahdotonta. Toteuttamisvaiheissa on tarpeellista, että käymme ohjelmointiin osallistuvien kanssa ohjelman rakenteen sekä syyt näihin ratkaisuihin tarkoin läpi, että jokainen osaa tämän jälkeen toteuttaa heille annetun osan suunnitellulla tavalla. Jälkeenpäin mallien lisääminen järjestelmään on melkein mahdotonta. Verkkokaupassa käytämme seuraavia suunnittelumalleja. Factory method Factory method suunnittelumalli kuuluu objekteja luoviin malleihin. Mallia käytetään luomalla rajapinta joka delegoi uusien luokkien luomisen tämän alaluokille. Alaluokka saa 15 (25)

16 vapauden instantioida minkä luokan se haluaa kunhan instantioitu luokka toteuttaa vaaditun rajapinnan. Näin saamme luokkien luomisen toiminnallisuuden kasattua pienelle osalle ohjelmaa ja näin saamme ohjelmasta helpommin hallittavan, kun eri osia ei ole ripoteltu ympäri ohjelman koodia. Builder Builder suunnittelumalli kuuluu myös objekteja luoviin malleihin. Sitä käytetään erottelemaan objektin rakenne sen datasta. Se mahdollistaa datan käsittelyn siten että myös samasta informaatiosta voidaan muodostaa erilaisia presentaatioita. Yleensä ohjelmat luodaan siten että dataa käyttävä luokka käsittelee sitä suoraan. Builder mallissa luokka käyttää sille annettua apuluokkaa (builder) joka muodostaa ensin annetusta datas jonkin yleisen muodon jota luokka voi sitten käyttää. Näin datan muodon muuttuessa meidän tarvitsee vain päivittää builder luokkaa. Template method Template method kuuluu toiminnallisiin malleihin. Tämä malli on edellä esitellyistä malleista yleisesti yksi kaikkein eniten käytetyistä. Mallissa tehdään halutusta toiminnallisuudesta tai algoritmista yleinen struktuuri luokaksi. Tämän jälkeen uudet luokat periytetään tästä luokasta. Perityt luokat täydentävät määritellyn rajapinnan ja lisäävät/korvaavat osan toteutettavan algoritmin toiminnallisuudesta. Näin saadaan algoritmien toiminnallisuus piilotettua luokkaa käytettäessä yhteisen rajapinnan taakse sekä algoritmin käyttö onnistuu yleisen rajapinnan kautta. Samalla pystytään välttämään tiettyjen algoritmin osien uudelleenkirjoittamista ja näin saadaan koodia helposti myös uudelleenkäytettyä Refaktorointi Refaktorointimenetelmää on tarkoitus käyttää kaikissa projektin implementaatiovaiheissa koodin laadun parantamiseksi. Refaktorointi tarkoittaa lähdekoodin yleistä muokkaamista paremmaksi muuttamatta itse toiminnallisuutta, ja sen avulla koodista saadaan paremmin luettavaa, muokattavaa ja uudelleen käytettävää. Käytännössä refaktorointi koodin rakenteen muuttamista järkevämpään muotoon. Koska OtaShop2 verkkokauppaprojektissa syntyvää koodia tulee luultavasti olemaan melko vähän, ja ohjelmiston suunnittelu tehdään tarkasti, pysyy tarvittavan refaktoroinnin määrä melko alhaisena. Projektissa on kuitenkin tarkoitus käyttää refaktorointia säännöllisesti ja kontrolloidusti jokaisessa implementaatiovaiheessa. Jokainen ohjelmoija käy vähintään kerran viikossa kaiken kirjoittamansa koodin läpi, kirjaa havaitsemansa muutostarpeet ja toteuttaa muutokset. Myös varsinaisen ohjelmoinnin aikana tapahtuva, suunnittelematon refaktorointi kirjataan ylös. Jokaisen vaiheen lopussa jokainen ohjelmoija lukee läpi jonkun toisen ohjelmijan tuottaman koodin, ja merkitsee ylös havaitsemansa refaktorointitarpeet Henkilökohtaiset ohjelmistotuotannon tehtävät Seuraavissa taulukossa on kerrottu kunkin ryhmän jäsenen henkilökohtaisen ohjelmistotuotannon tehtävän aihe. Table 5: Henkilökohtaiset ohjelmistotuotannon tehtävät 16 (25)

17 Käytäntö Vastuussa oleva jäsen Käyttö Projektin etenemisen seuranta ja hallinta Erkka Halme PP-DE Käytettävyystestit Anna Larmo I2-I3 Konfiguraation hallinta Antti Kärkkäinen PP-DE Dokumentointikäytännöt Kai Inkinen PP-DE Automaatio järjestelmätestauksessa Karri Karanko I2-I3 Suunnittelumallit Matti Kosunen PP-I3 Refaktorointi Simo Ojanen I1-I3 Henkilökohtaiset harjoitukset esitellään ja raportoidaan tarkemmin erillisissä dokumenteissa Työkalut Projektissa käytettävät työkalut on lueteltu alla: Eclipse - Ohjelmointiympäristö jedit - Java-ohjelmointiin tehty editori Microsoft Visio - Kaavioiden piirtämiseen html2ps ja ps2pdf - Dokumenttien muuntamiseksi pdfmuotoon( CVS - versionhallintaan( junit - yksikkötestaamiseen( httpunit - järjestelmätestaamiseen( Maven - käännöstyökalu( Microsoft Office dokumenttien kirjoittamiseen 5.4. Standardit Järjestelmän ulkoasu on pyrittävä tekemään TKK:n graafisen ohjeiston mukaan. Järjestelmän tietoturvan suunnittelussa on otettava huomioon TKK:n atk-keskuksen tietoturvaevaluointipohja. Graafinen ohjeisto on saatavissa TKK:n Viestinnästä. Tietoturvaevaluointipohja löytyy osoitteesta 6. Projektin vaiheet Projekti toteutetaan viidessä vaiheessa, joista kolmen keskimmäisen aikana tehdään varsinaista järjestelmän toteutustyötä. Tässä kappaleessa esitellään vaiheistuksen aikataulu ja kunkin vaiheen sisältö pääpiirteittäin. Myöhempien vaiheiden suunnitelmia tarkennetaan siten, että kunkin vaiheen lopussa on seuraavan vaiheen tarkemmat suunnitelmat tehty Aikataulu Päivämäärä Vaihe 17 (25)

18 (~4 vko) PROJEKTIN SUUNNITTELU (5 vko) TOTEUTUS (10 vko) TOTEUTUS (5 vko) TOTEUTUS (3 vko) JAKELU 6.2. Projektin suunnittelu Tavoitteet: saada kokonaiskuva tavoiteltavasta järjestelmästä sopia ja opetella ryhmän käyttämät työtavat määritellä vaatimukset niin, että vähintään järjestelmän perustoiminnot on määritelty suunnitella projektin aikataulu ja vaiheet yleisellä tasolla Toimitettavat dokumentit: projektisuunnitelma vaatimusmäärittelydokumentti edistymisraportti (kalvosarja) Tehtävät: (Trapolista) name effort responsible start_date finish_date DS:Ohjelmistoarkkitehtuurin suunnittelu 15 mjkosune DS:Testausmenetelmien opiskelu 10 kkaranko DS:Tietoturvaan tutustuminen ja suunnittelu 10 kinkinen DS:Vaatimusmäärittely 27 ALL DS:Vaatimusten dokumentointi 15 ALL GE:Dokumenttipohjien luonti ja www-sivusto 10 alarmo GE:Kehitysymp. pystytys ja ylläpito 15 akarkkai GE:Luennot 10 ALL GE:Tapaamiset (ryhmä/mentor) 15 ALL GE:Tietokannan asennus ja testaus 15 siojanen PM:ANNA:henk.koht. harj 7 alarmo PM:ANTTI:henk.koht. harj 7 akarkkai PM:Edistymisraportin kirj. 6 ALL PM:ERKKA:henk.koht. harj 7 eshalme PM:KAI:henk.koht. harj 7 kinkinen PM:KARRI:henk.koht. harj 7 kkaranko PM:MATTI:henk.koht. harj 7 mjkosune PM:Projektin katsaus ja valmistaut. 8 ALL PM:Projektin tavoitteiden määrittely 20 ALL PM:Projektisuun. kirj. 15 ALL PM:Riskienhallinta 8 ALL PM:Sekal. proj.hallinta 12 eshalme PM:Seuraavan vaiheen suunn. 10 ALL PM:SIMO:henk.koht. harj. 7 siojanen PM:Työtapojen suunnittelu 15 ALL Toteuttamisvaihe 1 Tavoitteet: 18 (25)

19 Järjestelmän arkkitehtuurin suunnittelu vähintään toteutettavin toimintojen osalta Järjestelmän perusrungon toteuttaminen WWW-asiakkaille näkyvien toimintojen toteuttaminen (käyttötapaukset 1-3) Testausmenetelmien käyttöönotto Toimitettavat osat: Toteutettavat järjestelmän osat: Use Case 1 (tilaus) Use Case 2 (selaus) Use Case 3 (ostoskori) Järjestelmän kokonaisuudessaan sellaisessa kunnossa, että asiakas voi kokeilla käyttötapauksia Dokumentit: päivitetty projektisuunnitelma päivitetty vaatimusmäärittelydokumentti tekninen dokumentti testitapausten määrittelyt testiraportti edistymisraportti (kalvosarja) Tehtävät: name effort responsible start_date finish_date DS: Kirj. ulkoasudokumentti 5 alarmo DS: Tietoturva-vaatimuksien selvittäminen 10 ALL DS:Arkkitehtuurin suunn. 15 mjkosune DS:Kirjoita tekn. dokum. 17 ALL DS:Päivitä proj.suunn. 5 eshalme DS:Päivitä vaat. määr. dok. 10 ALL GE: Dokumenttien tarkastelu (Kain harj.) 12 ALL GE: Käännösympäristön luominen 10 akarkkai GE: Kehitysymp. ylläpito 5 akarkkai GE:Muut tehtävät 5 ALL GE:Tapaamiset (ryhmä/mentor) 25 ALL IM: Sivukehyksen luominen 8 alarmo IM: Tuotetietokannan suun ja tot. 8 siojanen IM:Tot. arkkitehtuuri (CART) 5 ALL IM:Tot. arkkitehtuuri (DAO) 20 ALL IM:Tot. arkkitehtuuri (ORDER) 10 ALL IM:Tot. arkkitehtuuri (PAYMENT) 10 ALL IM:Use Case 1 (tilaus) 8 ALL IM:Use Case 2 (selaus) 10 ALL IM:Use Case 3 (ostoskori) 10 ALL IPM: SIMO henk.koht har 7 siojanen PM:ANNA henk.koht har 7 alarmo PM:ANTTI henk.koht har 5 akarkkai PM:ERKKA henk.koht har 2 eshalme PM:KAI henk.koht har 2 kinkinen PM:KARRI henk.koht har 7 kkaranko (25)

20 PM:Kirjoita edistymisraportti 5 eshalme PM:MATTI henk.koht har 2 mjkosune PM:review ja valmistautuminen 10 ALL PM:Suun. seur. vaihe 15 ALL PM:Yleinen proj.hallinta 10 eshalme TE:Toteuta ja raportoi testaus 15 ALL TE:Valmistele testaus 10 kkaranko Toteuttamisvaihe 2 Tavoitteet: Järjestelmän arkkitehtuurin suunnittelu ja toteutus valmiiksi Käyttötapausten toteuttaminen siten että kaikki toiminnallisuus on testattavissa Käyttöliittymätestauksen tekeminen Palautteen saaminen loppukäyttäjiltä Toimitettavat osat: Toteutettavat järjestelmän osat: Use Case 4 (maksujen tilitys) Use Case 5 (tilausten hallinta) Use Case 6 (ongelmatapauksen selvitys) Use Case 7 (kannan päivityksen pakotus) Use Case 8 (raportit) Use Case 9 (käyttäjätunnusten ylläpito) Use Case 10 (kaupan avaaminen ja sulkeminen) Use Case 11 (tuoteluettelon automaattinen päivitys) Dokumentit: päivitetty projektisuunnitelma päivitetty vaatimusmäärittelydokumentti päivitetty tekninen dokumentti päivitetyt testitapausten määrittelyt testiraportti käyttöohje edistymisraportti (kalvosarja) Tehtävät: Tehtävät ja niiden sijoittelu kalenteriin erillisessä dokumentissa. Tavoitteiden priorisointi: Toteutettavista osista käyttötapaukset 7,8 ja 10 tehdään lopuksi jos aikaa riittää. Riskit ja epävarmuustekijät: 20 (25)

21 Tällä hetkellä suurimmat riskit liittyvät käyttöönoton suunnitteluun, koska ei tiedetä kenen ylläpitoon järjestelmä tulee ja mitä teknisiä vaatimuksia tämä asettaa Toteuttamisvaihe 3 Tässä vaiheessa järjestelmää pyritään testaamaan ja havaintojen perusteella toteutetaan uusia ominaisuuksia sekä korjataan virheitä. Tarkoituksena on mahdollisimman nopeassa rytmissä kirjata puutteet bugzillaan, priorisoida ne sekä jakaa kehittäjille korjattaviksi. Tavoitteet: Järjestelmän antaminen testikäyttöön Vertaistestauksen tekeminen Vikojen ja puutteiden korjaaminen testikäytön perusteella Tarvittavien raporttien toteuttaminen (käyttötapaus 8) Toimitettavat osat: Toimitettavat järjestelmän osat järjestelmä kokonaisuudessaan Dokumentit: päivitetty projektisuunnitelma päivitetty vaatimusmäärittelydokumentti päivitetty tekninen dokumentti päivitetyt testitapausten määrittelyt päivitetty käyttöohje vertaistestaussuunnitelma vertaistestausraportti testiraportti edistymisraportti (kalvosarja) Tehtävät: Tehtävä Alkup.suunn. vastuu GE: Kehitysymp. ylläpito 5 akarkkai PM:ANTTI henk.koht har 2 akarkkai IM:Korjaa ja muokkaa 25 akarkkai DS: Tekn.dok. Päivitys (Antti) 2 akarkkai DS: Käyttöönoton suunnittelu 3 akarkkai 37 akarkkai Yhteensä DS: Päiv. käyttöohje (Anna) 10 alarmo PM:ANNA henk.koht har 2 alarmo TE: Käyt.testin analyysi(anna) 2 alarmo TE: Vertaistestaus () 7 alarmo DS: Koul.materiaalin teko 6 alarmo DS: Ulkoasudok. päivitys 5 alarmo 21 (25)

22 DS:Päivitä tekn. dokum. 8 alarmo 40 alarmo Yhteensä GE: Dokumenttien tarkastelu (tekn.doku) 4 ALL GE:Muut tehtävät 3 ALL GE:Tapaamiset (ryhmä/mentor) 35 ALL PM:review ja valmistautuminen 9 ALL PM:Suun. seur. vaihe 7 ALL 58 ALL Yhteensä DS:Päivitä proj.suunn. 4 eshalme DS:Päivitä vaat. määr. dok. 6 eshalme PM:ERKKA henk.koht har 2 eshalme PM:Kirjoita edistymisraportti 3 eshalme PM:Yleinen proj.hallinta 6 eshalme TE: Käyt.testin analyysi(erkka) 1 eshalme 22 eshalme Yhteensä DS: Tietoturva-vaatimuksien selvittäminen 5 kinkinen DS:Päivitä tekn. dokum. 3 kinkinen PM:KAI henk.koht har 2 kinkinen TE: Käyt.testin analyysi(kai) 1 kinkinen IM:Korjaa ja muokkaa 29 kinkinen 40 kinkinen Yhteensä TE: Toteuta puuttuvat testiluokat 5 kkaranko TE:Raportoi testaus 7 kkaranko IM: Admin-osion authorisointi 5 kkaranko PM:KARRI henk.koht har 2 kkaranko GE: Kehitysympäristön refaktor. 2 kkaranko TE: Vertaistestaus (Karri) 4 kkaranko TE:Testiskriptien kirjoittaminen 7 kkaranko 32 kkaranko Yhteensä IM: vanhan koodin refaktorointi 5 mjkosune PM:MATTI henk.koht har 2 mjkosune IM:Korjaa ja muokkaa 25 mjkosune 32 mjkosune Yhteensä IPM: SIMO henk.koht har 2 siojanen IM:Korjaa ja muokkaa 33 siojanen TE: Käyt.testin analyysi(simo) 1 siojanen DS: Tekn.dok. Päivitys (Simo) 2 siojanen 38 siojanen Yhteensä 299 Kaikki yhteensä Tavoitteiden priorisointi: Käyttötapaus 8 (raportit) toteutetaan, jos muut tavoitteet on täytetty Riskit ja epävarmuustekijät: Suurimmat riskit liittyvät siihen, löydetäänkö järjestelmästä kaikki kriittiset virheet ja ehditäänkö ne korjata. 22 (25)

23 6.6. Jakelu Tavoitteet: Järjestelmää testataan ja korjataan virheitä. Tarkoituksena on mahdollisimman nopeassa rytmissä kirjata puutteet bugzillaan, priorisoida ne sekä jakaa kehittäjille korjattaviksi. Tietokannan vaihtaminen Oraclesta PostgreSQL:ään Dokumenttien viimeistely Asennusohjeen tekeminen ja ohjelmiston paketointi Testilaitteiston toimittaminen asiakkaalle Koko projektin analysointi ja loppuraportin laatiminen Toimitettavat osat: Dokumentit: loppuraportti ajantasaiset versiot kaikista projektin dokumenteista Tehtävät: Tehtävä Alkup.suunn. vastuu GE: Luovutusympäristön suunn & kokoaminen 6 akarkkai PM:ANTTI henk.koht har 2 akarkkai DS: Asennusohjeen kirjoittaminen 2 akarkkai DS: Tekn.dok. Päivitys (Antti) 2 akarkkai DS: Ohjelmiston luovutuspaketointi 4 akarkkai 16 akarkkai Yhteensä DS: Päiv. käyttöohje (Anna) 10 alarmo PM:ANNA henk.koht har 2 alarmo IM: Korjaa ja muokkaa 5 alarmo DS: Ulkoasudok. päivitys 4 alarmo DS:Päivitä tekn. dokum. 8 alarmo 29 alarmo Yhteensä GE: Dokumenttien tarkastelu (tekn.doku) 4 ALL GE:Muut tehtävät 3 ALL GE:Tapaamiset (ryhmä/mentor) 20 ALL PM:review ja valmistautuminen 8 ALL DS: Loppuraportti 18 ALL 53 ALL Yhteensä DS:Päivitä proj.suunn. 2 eshalme DS:Päivitä vaat. määr. dok. 2 eshalme PM:ERKKA henk.koht har 1 eshalme PM:Kirjoita edistymisraportti 3 eshalme PM:Yleinen proj.hallinta 5 eshalme 13 eshalme Yhteensä DS: Asennusohjeen kirjoittaminen 2 kinkinen DS:Päivitä tekn. dokum. 14 kinkinen PM:KAI henk.koht har 2 kinkinen IM: Korjaa ja muokkaa 15 kinkinen 23 (25)

24 33 kinkinen Yhteensä TE:Raportoi testaus 4 kkaranko IM: Korjaa ja muokkaa 5 kkaranko PM:KARRI henk.koht har 2 kkaranko TE:Järjestelmätestausta 5 kkaranko 16 kkaranko Yhteensä DS: Tekn.dok. Päivitys 3 mjkosune PM:MATTI henk.koht har 2 mjkosune IM:Korjaa ja muokkaa 15 mjkosune 20 mjkosune Yhteensä IPM: SIMO henk.koht har 2 siojanen IM:Kannan vaihto 15 siojanen IM: Korjaa ja muokkaa 5 siojanen DS: Tekn.dok. Päivitys (Simo) 4 siojanen 26 siojanen Yhteensä Tavoitteiden priorisointi: 206 Kaikki yhteensä Jos tietokannan vaihtamisesta tulee ongelmia, ei sitä tehdä Testilaitteiston toimittaminen asiakkaalle ei ole välttämätöntä, jos ohjelmistopaketti on mahdollista ottaa käyttöön asennusohjeiden yms. dokumenttien perusteella Tärkeimmät riskit ja epävarmuustekijät: Jos tietokannan vaihdossa tulee vaikeuksia, sitä ei ehditä tekemään Järjestelmän testauksessa voi nousta esille ennen havaitsemattomia ongelmia/vikoja 7. Riskienhallintasuunnitelma 7.1. Riskienhallintakäytännöt OtaShop2 projektin riskienhallinnasta ovat vastuussa kaikki projektiryhmän jäsenet omalla vastuualueellaan. Koko projektia koskevien riskien hallinnasta on erityisesti vastuussa ryhmän projektipäällikkö. Riskien tila dokumentoidaan erillisessä riskienraportointitaulukossa. Jos joku ryhmän jäsen huomaa jonkin aiemmin huomioimatta jääneen riskitekijän, se lisätään riskiluetteloon. Projektipäällikkö tarkastaa riskiluettelon joka toinen viikko. Riskiluettelon tarkistamisessa on projektipäällikön harkinnan mukaan mukana koko ryhmä, päävastuullinen on projektipäällikkö. Jokainen ryhmän jäsen hoitaa lisäksi omalta osaltaan sovitut toimenpiteet riskien toteutumisen minimoimiseksi. Riskienhallinta kattaa koko projektin ja kaikki sen osa-alueet. Lähinnä riskienhallinnassa pyritään kuitenkin ottamaan huomioon sellaiset riskit, jotka koskettavat suoranaisesti ryhmän työtä. Riskienhallinnassa ei oteta huomioon riskejä, joita saattaa tulla esiin 24 (25)

25 järjestelmän jo ollessa asiakkaan käytössä. Riskienhallinnassa ei myöskään paneuduta tarkemmin käyttöönottovaiheessa mahdollisesti eteen tuleviin riskeihin. Riskit ryhmitellään taulukossa uhkan todennäköisyyden ja ajankohtaisuuden mukaan kolmeen ryhmään (1=merkittävä riski, 2=saattaa muuttua merkittäväksi,3=ei uhkaa tällä hetkellä). 8. Lähteet [1] [2] Sopimus oikeuksien luovuttamisesta [3] Vaatimusmäärittelydokumentti 25 (25)

T-76.115 Projektisuunnitelma

T-76.115 Projektisuunnitelma T-76.115 Projektisuunnitelma OtaShop2 Versio Päivämäärä Tekijä Kuvaus 2.1 1.12.2003 P. Ranne & Halme Muutokset hyväksytty 2.03 30.11.2003 Halme Riskitaulukko poistettu, kpl 6 muokattu 2.02 27.11.2003 Halme

Lisätiedot

OtaShop2 Loppuraportti T-76.115

OtaShop2 Loppuraportti T-76.115 OtaShop2 T-76.115 Versio Päivämäärä Tekijä Kuvaus 1.5 5.4.2004 Halme Valmis 1.0 25.3.2004 Halme Runko kasassa 1 (22) 1. JOHDANTO... 3 1.1. PROJEKTIN TAUSTA... 3 1.2. PROJEKTIN TAVOITTEET... 3 2. PROJEKTIN

Lisätiedot

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3 Uutisjärjestelmä Vaatimusmäärittely Versio 1.3 Sisällys 1 Muutoshistoria... 4 2 Viitteet... 4 3 Sanasto... 4 3.1 Lyhenteet... 4 3.2 Määritelmät... 4 4 Johdanto...5 4.1 Järjestelmän yleiskuvaus... 5 4.2

Lisätiedot

T-76.115 Tekninen spesifikaatio

T-76.115 Tekninen spesifikaatio T-76.115 Tekninen spesifikaatio OtaShop2 Versio Päivämäärä Tekijä Kuvaus Tarkastettu 1.0 30.11.2003 Inkinen Dokumetti tarkastettu ja löydetyt epäkohdat korjattu 2003-11-30 0.7 30.11.2003 Larmo Lisätty

Lisätiedot

Määrittelydokumentti NJC2. Helsinki 11.2.2004 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Määrittelydokumentti NJC2. Helsinki 11.2.2004 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Määrittelydokumentti NJC2 Helsinki 11.2.2004 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti ( ov) Projektiryhmä Eero Anttila Olli

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen. Luento 11, 7.12.

Ohjelmistojen mallintaminen. Luento 11, 7.12. Ohjelmistojen mallintaminen Luento 11, 7.12. Viime viikolla... Oliosuunnittelun yleiset periaatteet Single responsibility eli luokilla vain yksi vastuu Program to an interface, not to concrete implementation,

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu TESTIRAPORTTI LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001 Tekijä:

Lisätiedot

OtaShop2 Vaatimusmäärittelyt T-76.115

OtaShop2 Vaatimusmäärittelyt T-76.115 OtaShop2 T-76.115 Versio Päivämäärä Tekijä Kuvaus 4.3 15.3.2004 P. Ranne & Halme Tarkastettu ja hyväksytty 4.2 22.2.2004 Erkka Halme Muokattu käyttötapaus 5 4.1 18.2.2003 Erkka Halme Muokattu kappaletta

Lisätiedot

T Testiraportti - järjestelmätestaus

T Testiraportti - järjestelmätestaus T-76.115 Testiraportti - järjestelmätestaus 18. huhtikuuta 2002 Confuse 1 Tila Versio: 1.0 Tila: Päivitetty Jakelu: Julkinen Luotu: 18.04.2002 Jani Myyry Muutettu viimeksi: 18.04.2002 Jani Myyry Versiohistoria

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA

HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA Jani Niemi Eurajoen kristillinen opisto Audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinto 1 JOHDANTO...1 2 VERKKOVIESTINNÄN SUUNNITTELU JA ILMAISU...2 2.1 Käsikirjoitusprosessi...2

Lisätiedot

SEPA diary. Dokumentti: SEPA_diary_PK_HS.doc Päiväys: Projekti: AgileElephant Versio: V0.3

SEPA diary. Dokumentti: SEPA_diary_PK_HS.doc Päiväys: Projekti: AgileElephant Versio: V0.3 AgilElephant SEPA Diary Petri Kalsi 55347A Heikki Salminen 51137K Tekijä: Petri Kalsi Omistaja: ElectricSeven Aihe: PK&HS Sivu 1 / 7 Dokumenttihistoria Revisiohistoria Revision päiväys: 29.11.2004 Seuraavan

Lisätiedot

L models. Käyttöohje. Ryhmä Rajoitteiset

L models. Käyttöohje. Ryhmä Rajoitteiset Teknillinen korkeakoulu T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Lineaaristen rajoitteiden tyydyttämistehtävän ratkaisija L models Käyttöohje Ryhmä Rajoitteiset Versio Päivämäärä Tekijä Muutokset 0.1

Lisätiedot

Ylläpitodokumentti Mooan

Ylläpitodokumentti Mooan Ylläpitodokumentti Mooan Helsinki 16.08.06 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9+1op/6ov) Projektiryhmä Heikki Aitakangas

Lisätiedot

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu?

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Oppimispäiväkirjablogi Hannu Hämäläinen oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Parhaimmillaan oppimispäiväkirja toimii oppilaan oppimisen arvioinnin työkaluna. Pahimmillaan se tekee

Lisätiedot

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS 20.4.2015 IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA 1 1.1 SOVELTAMINEN Näitä erityisehtoja sovelletaan ohjelmistojen tai niiden osien toimituksiin ketterien

Lisätiedot

TOIMIJAREKISTERIN TOTEUTUKSEN JA YLLÄPIDON HANKINTA - HANKINNAN YKSI- LÖINTI HUOM!

TOIMIJAREKISTERIN TOTEUTUKSEN JA YLLÄPIDON HANKINTA - HANKINNAN YKSI- LÖINTI HUOM! TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 1 1 (5) TOIMIJAREKISTERIN TOTEUTUKSEN JA YLLÄPIDON HANKINTA - HANKINNAN YKSI- LÖINTI HUOM! Tällä liitteellä yksilöidään hankinnan kohteen ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia, jotka

Lisätiedot

Projektisuunnitelma. Projektin tavoitteet

Projektisuunnitelma. Projektin tavoitteet Projektisuunnitelma Projektin tavoitteet Projektin tarkoituksena on tunnistaa erilaisia esineitä Kinect-kameran avulla. Kinect-kamera on kytkettynä tietokoneeseen, johon projektissa tehdään tunnistuksen

Lisätiedot

Käyttäjien tunnistaminen ja käyttöoikeuksien hallinta hajautetussa ympäristössä

Käyttäjien tunnistaminen ja käyttöoikeuksien hallinta hajautetussa ympäristössä www.niksula.cs.hut.fi/~jjkankaa// Testauksen loppuraportti v. 1.0 Päivitetty 23.4.2001 klo 19:05 Mikko Viljainen 2 (14) Dokumentin versiohistoria Versio Päivämäärä Tekijä / muutoksen tekijä Selite 1.0

Lisätiedot

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2016

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2016 CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2016 VIIME KERRALLA MENETELMIÄ Musta laatikko Valkea laatikko Harmaa laatikko Regressio Automaatio Rasitus (kuormitus)

Lisätiedot

Projektisuunnitelma. KotKot. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Projektisuunnitelma. KotKot. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Projektisuunnitelma KotKot Helsinki 22.9.2008 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9 + 1 op) Projektiryhmä Tuomas Puikkonen

Lisätiedot

206 Verkkosivun tuottaminen finaalitehtävät

206 Verkkosivun tuottaminen finaalitehtävät TAITAJA2013 Finaalitehtävä 1 (6) 206 Verkkosivun tuottaminen finaalitehtävät YLEISTÄ -lajin finaalitehtävissä kilpailijat päivittävät ennakkoon julkaistuna finaalitehtävänä olleen Ekoripe tmi luontoyrittäjän

Lisätiedot

Convergence of messaging

Convergence of messaging Convergence of messaging Testaussuunnitelma The Converge Group: Mikko Hiipakka Anssi Johansson Joni Karppinen Olli Pettay Timo Ranta-Ojala Tea Silander Helsinki 20. joulukuuta 2002 HELSINGIN YLIOPISTO

Lisätiedot

Verkkopokerijärjestelmä. Loppuraportti Ryhmä Kanat Ohjelmistotuotantoprojekti, syksy 2008

Verkkopokerijärjestelmä. Loppuraportti Ryhmä Kanat Ohjelmistotuotantoprojekti, syksy 2008 Verkkopokerijärjestelmä Loppuraportti Ryhmä Kanat Ohjelmistotuotantoprojekti, syksy 2008 Projektiryhmä Samuli Aalto-Setälä Jukka Kekälainen Jarno Kyykkä Mika Mielonen Mårten Smeds Otto Waltari Ohjaaja

Lisätiedot

tsoft Tarkastusmenettelyt ja katselmukset Johdanto Vesa Tenhunen 4.2.2004

tsoft Tarkastusmenettelyt ja katselmukset Johdanto Vesa Tenhunen 4.2.2004 Tarkastusmenettelyt ja katselmukset tsoft Vesa Tenhunen 4.2.2004 http://cs.joensuu.fi/tsoft/ Johdanto Yksi tärkeimmistä tekijöistä laadukkaiden ohjelmistojen tuottamisessa on puutteiden aikainen havaitseminen

Lisätiedot

Ohjelmiston toteutussuunnitelma

Ohjelmiston toteutussuunnitelma Ohjelmiston toteutussuunnitelma Ryhmän nimi: Tekijä: Toimeksiantaja: Toimeksiantajan edustaja: Muutospäivämäärä: Versio: Katselmoitu (pvm.): 1 1 Johdanto Tämä luku antaa yleiskuvan koko suunnitteludokumentista,

Lisätiedot

0.47 27.11.2005 Santeri Saarinen Korjattu testaustasoja ja tehty tarkennuksia I1-testaukseen

0.47 27.11.2005 Santeri Saarinen Korjattu testaustasoja ja tehty tarkennuksia I1-testaukseen Muutoshistoria Versio Pvm Tekijä Kuvaus 0.1 24.10.2005 Elina Kontro Laatuasiat siirretty omaan dokumenttiin jatkotyöstetty 0.2 27.10.2005 Santeri Saarinen Bugien elinkaari yms. asioita jatkettu 0.3 28.10.2005

Lisätiedot

T Testiraportti - integraatiotestaus

T Testiraportti - integraatiotestaus T-76.115 Testiraportti - integraatiotestaus 16. huhtikuuta 2002 Confuse 1 Tila Versio: 1.1 Tila: Päivitetty Jakelu: Julkinen Luotu: 19.03.2002 Jani Myyry Muutettu viimeksi: 16.04.2002 Jani Myyry Versiohistoria

Lisätiedot

S11-09 Control System for an. Autonomous Household Robot Platform

S11-09 Control System for an. Autonomous Household Robot Platform S11-09 Control System for an Autonomous Household Robot Platform Projektisuunnitelma AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Quang Doan Lauri T. Mäkelä 1 Kuvaus Projektin tavoitteena on

Lisätiedot

Testaussuunnitelma. Koskelo. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti. HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testaussuunnitelma. Koskelo. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti. HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testaussuunnitelma Koskelo Helsinki 16.12.2004 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Tom Bertell Johan

Lisätiedot

IT-OSAAJA, TIETOJENKÄSITTELYN ERIKOISTUMISOPINNOT

IT-OSAAJA, TIETOJENKÄSITTELYN ERIKOISTUMISOPINNOT IT-OSAAJA, TIETOJENKÄSITTELYN ERIKOISTUMISOPINNOT KOULUTUKSEN KOHDERYHMÄ SISÄLTÖ Koulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiudet uusien tietoteknisten menetelmien ja välineiden hyödyntämiseen.

Lisätiedot

WWW-sivut HTML-kielellä esitettyä hypertekstiaineistoa

WWW-sivut HTML-kielellä esitettyä hypertekstiaineistoa WWW ja tietokannat WWW-sivut HTML-kielellä esitettyä hypertekstiaineistoa tekstiä, kuvia, hyperlinkkejä Staattiset sivut kirjoitettu kerran, muuttaminen käsin ongelmana pysyminen ajantasalla Ylläpito hankalaa,

Lisätiedot

Työkalut ohjelmistokehityksen tukena

Työkalut ohjelmistokehityksen tukena 1 Työkalut ohjelmistokehityksen tukena Johdanto 2 Työkaluja eli ohjelmistotyötä tukevia ohjelmistoja käytetään ohjelmistoalan yrityksissä nykypäivänä paljon. Työkalut auttavat ohjelmistoalan ihmisiä suunnittelemaan

Lisätiedot

T Projektikatselmus

T Projektikatselmus T-76.115 Projektikatselmus Projektityöryhmä GenCode I3-iteraatio 17.3.2004 Agenda Tavoitteiden toteutuminen (5 min) Resurssien käyttö (5 min) Iteraation tulokset (10 min) Riskit (5min) +Kokemuksia työskentelymenetelmistä

Lisätiedot

Opiskelija osaa määritellä ohjelmiston tiedot ja toiminnot, suunnitella ohjelmiston rakenteen ja laatia ohjelmiston teknisen spesifikaation.

Opiskelija osaa määritellä ohjelmiston tiedot ja toiminnot, suunnitella ohjelmiston rakenteen ja laatia ohjelmiston teknisen spesifikaation. 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Ohjelmiston prototyypin toteuttaminen 30 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa määritellä ohjelmiston tiedot ja toiminnot, suunnitella ohjelmiston

Lisätiedot

JReleaser Yksikkötestaus ja JUnit. Mikko Mäkelä 6.11.2002

JReleaser Yksikkötestaus ja JUnit. Mikko Mäkelä 6.11.2002 JReleaser Yksikkötestaus ja JUnit Mikko Mäkelä 6.11.2002 Sisältö Johdanto yksikkötestaukseen JUnit yleisesti JUnit Framework API (TestCase, TestSuite) Testien suorittaminen eri työkaluilla Teknisiä käytäntöjä

Lisätiedot

T 76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Hirviöryhmä loppukatselmointi. Hirviö. Projektikatselmointi

T 76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Hirviöryhmä loppukatselmointi. Hirviö. Projektikatselmointi Hirviö Projektikatselmointi Mikä Hirviö on? Hajautettu muistikirja Professoreille Muistiinpanoja keskusteluista opiskelijan kanssa Diplomitöiden ja jatko opintojen seuranta Raportointi Opetushenkilökunnalle

Lisätiedot

L models. Testisuunnitelma. Ryhmä Rajoitteiset

L models. Testisuunnitelma. Ryhmä Rajoitteiset Teknillinen korkeakoulu T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Lineaaristen rajoitteiden tyydyttämistehtävän ratkaisija L models Testisuunnitelma Ryhmä Rajoitteiset Versio Päivämäärä Tekijä Muutokset

Lisätiedot

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMAN KANDIDAATINTYÖOHJE

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMAN KANDIDAATINTYÖOHJE SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMAN KANDIDAATINTYÖOHJE Ohje hyväksytty osastoneuvostossa 17.8.2005 1 Sisällys 1. Kandidaatintyö ja sen tarkoitus...2 2. Kandidaatintyön aihe ja tarkastaja...3 3. Kandidaatintyön

Lisätiedot

Project-TOP QUALITY GATE

Project-TOP QUALITY GATE Project-TOP QUALITY GATE FOR SUCCESSFUL COMPANIES TYÖKALU ERP- JÄRJESTELMIEN TESTAUKSEEN PROJECT-TOP QUALITY GATE Quality Gate on työkalu ERP-järjestelmien testaukseen Huonosti testattu ERP- järjestelmä

Lisätiedot

Testausdokumentti. Kivireki. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testausdokumentti. Kivireki. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testausdokumentti Kivireki Helsinki 17.12.2007 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Anu Kontio Ilmari

Lisätiedot

Luku 10 Käyttöönoton suunnitteluja toteutusvaihe

Luku 10 Käyttöönoton suunnitteluja toteutusvaihe Luku 10 Käyttöönoton suunnitteluja toteutusvaihe Käyttöönoton Roll-Out Planning suunnittelu- & Preparation ja valmistelu Design Tiedon- Data Conversion muunnos- prosessien Processes suunnittelu Toimipisteiden

Lisätiedot

TIETOTILINPÄÄTÖS. Ylitarkastaja Arto Ylipartanen/ Tietosuojavaltuutetun toimisto. Terveydenhuollon ATK-päivät 20.5.2014; Jyväskylä

TIETOTILINPÄÄTÖS. Ylitarkastaja Arto Ylipartanen/ Tietosuojavaltuutetun toimisto. Terveydenhuollon ATK-päivät 20.5.2014; Jyväskylä TIETOTILINPÄÄTÖS Ylitarkastaja Arto Ylipartanen/ Tietosuojavaltuutetun toimisto Terveydenhuollon ATK-päivät 20.5.2014; Jyväskylä 20.5.2014 TSV:n tsto/ylitarkastaja Arto Ylipartanen 2 LUENNON AIHEET 1.

Lisätiedot

opiskelun suunnittelujärjestelmä, kurki ja ilmo käyttävät kaikki samaa tietokantaa, ja uusi järjestelmä tulee osaksi tätä.

opiskelun suunnittelujärjestelmä, kurki ja ilmo käyttävät kaikki samaa tietokantaa, ja uusi järjestelmä tulee osaksi tätä. 25.1.2010 Palaverin kysymyksien selvittelymuistio Mitä ominaisuuksia halutaan? Sopivat ajat sprinttien jälkeisiin demoihin/palavereihin. - mitkä ajat sopivat? Pekka : pe 12-16 Tommi : pe 8-16 Onko ohjelmointikielen

Lisätiedot

Tapahtuipa Testaajalle...

Tapahtuipa Testaajalle... Tapahtuipa Testaajalle... - eli testaus tosielämässä 09.10.2007 Juhani Snellman Qentinel Oy 2007 Agenda Minä ja mistä tulen Testauksen konteksti Tapauksia tosielämästä ja työkaluja 2 Minä Juhani Snellman

Lisätiedot

Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset

Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset Vaatimusmäärittely Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 12.10.01 Pekka Koskinen Ensimmäinen luonnos 0.2 17.10.01 Pekka Koskinen Lisätty vaatimuksia

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. järjestelmätyöt: työskentely

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. järjestelmätyöt: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (7) Näytön kuvaus: Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä toimimalla tieto- ja tietoliikennealan yrityksissä erilaisissa työkokonaisuuksissa ja tehtävissä sekä

Lisätiedot

Opinnäytetyön prosessikuvaus

Opinnäytetyön prosessikuvaus OPTISEN MITTAUSTEKNIIKAN LABORATORIO Opinnäytetyön prosessikuvaus Raportti, PAL hanke, TP 2.2 Versio: 13.8.08, tekniikan johtoryhmän hyväksymä. Harri Pikkarainen, Jani Sipola, Kemi-Tornion amk, tekniikka

Lisätiedot

Käyttöjärjestelmät. 1pJÄKÄ1 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄN HALLINTA, 12 OSP

Käyttöjärjestelmät. 1pJÄKÄ1 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄN HALLINTA, 12 OSP TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKKA OSAAMISTARJOTIN 8.1. 31.7.2019 27.12.2018 1 Sisällys Käyttöjärjestelmät 1pJÄKÄ1... 2 käyttöjärjestelmän hallinta, 12 osp... 2 Atk-hankinnat 1pJÄKÄ3... 3 atk-hankintaprosessi,

Lisätiedot

Avoimen lähdekoodin kehitysmallit

Avoimen lähdekoodin kehitysmallit Avoimen lähdekoodin kehitysmallit Arto Teräs Avoimen lähdekoodin ohjelmistot teknisessä laskennassa -työpaja CSC, 25.5.2009 Avoimen lähdekoodin kehitysmallit / Arto Teräs 2009-05-25

Lisätiedot

Miten voin selvittää säästömahdollisuuteni ja pääsen hyötymään niistä?

Miten voin selvittää säästömahdollisuuteni ja pääsen hyötymään niistä? Se edullisempi tietokanta Miten voin selvittää säästömahdollisuuteni ja pääsen hyötymään niistä? Rasmus Johansson rasmus.johansson@microsoft.com Ratkaisumyyntipäällikkö (Sovellusalusta) Microsoft Oy Miten

Lisätiedot

Automaattinen yksikkötestaus

Automaattinen yksikkötestaus Teknillinen Korkeakoulu T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Lineaaristen rajoitteiden tyydyttämistehtävän ratkaisija L models Automaattinen yksikkötestaus Ryhmä Rajoitteiset Versio Päivämäärä Tekijä

Lisätiedot

T Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö. Testiraportti, vaihe T1. Tietokonegrafiikka-algoritmien visualisointi. Testiraportti, vaihe T1

T Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö. Testiraportti, vaihe T1. Tietokonegrafiikka-algoritmien visualisointi. Testiraportti, vaihe T1 T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Sisältö Tästä dokumentista ilmenee T1-vaiheessa suoritettu testaus, sen tulokset ja poikkeamat testisuunnitelmasta. Päivämäärä 1.12.2002 Projektiryhmä Keimo keimo-dev@list.hut.fi

Lisätiedot

Helia Ohjelmointitaito 14.3.2005 Tuomas Kaipainen Mermit Business Applications Oy. 2005 Mermit Business Applications

Helia Ohjelmointitaito 14.3.2005 Tuomas Kaipainen Mermit Business Applications Oy. 2005 Mermit Business Applications Helia Ohjelmointitaito 14.3.2005 Tuomas Kaipainen Mermit Business Applications Oy Esityksen sisältö Mermit yrityksenä Perustiedot Toimintamalli Mermit työpaikkana ohjelmistoinsinöörille Esimerkkiprojekti

Lisätiedot

Test World Oy. Ohjelmistoprojekti 2004 T-76.115

Test World Oy. Ohjelmistoprojekti 2004 T-76.115 Test World Oy Ohjelmistoprojekti 2004 T-76.115 TW QMD JA 13.9.2004 Page 1(5) 1. Yritys Test World Oy on suomalainen yksityinen vuonna 1991 perustettu yritys. Sen toimialana on autojen ja renkaiden testaus

Lisätiedot

Liite 1: KualiKSB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. KualiKSB. Sivu 1. Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu

Liite 1: KualiKSB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. KualiKSB. Sivu 1. Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Liite 1: skenaariot ja PoC tulokset 1. Palvelun kehittäjän näkökulma Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Palvelun uusi versio on Palveluiden kehittäminen voitava asentaa tuotantoon vaikeutuu

Lisätiedot

Tietojärjestelmä tuotantoympäristössä. Sovellusohjelmat Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia / Tekniikka ja liikenne Vesa Ollikainen

Tietojärjestelmä tuotantoympäristössä. Sovellusohjelmat Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia / Tekniikka ja liikenne Vesa Ollikainen Tietojärjestelmä tuotantoympäristössä Tausta ja tavoitteet Tausta Kurssilla on opiskeltu suunnittelemaan ja toteuttamaan tietokanta, joka on pieni perustuu selkeisiin vaatimuksiin on (yleensä) yhden samanaikaisen

Lisätiedot

C++ Ohjelmoijan käsikirja. Johdanto

C++ Ohjelmoijan käsikirja. Johdanto Johdanto C++ Ohjelmoijan käsikirja Johdanto Tervetuloa Inside C++-kirjan pariin. Tämä on opaskirja standardi C++:n käyttöön. Käsittelemme kirjassa kaikki syntaksin, kieliopin, olio-ohjelmoinnin ja standardikirjastojen

Lisätiedot

EDISTYMISRAPORTTI - T2 Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.2

EDISTYMISRAPORTTI - T2 Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.2 EDISTYMISRAPORTTI - T2 Edited by Checked by Approved by Antti Tuomaala Harri Kauhanen i Sisällysluettelo DOKUMENTIN VERSIOT 1 1. PROJEKTIN TILA 2 1.1. Yleistä 2 1.2. Resurssit 2 1.3. Laatu 4 2. SUORITETUT

Lisätiedot

Lohtu-projekti. Testaussuunnitelma

Lohtu-projekti. Testaussuunnitelma Lohtu-projekti Testaussuunnitelma Versiohistoria: 1.0 19.2.2003 1. versio Mari 1.1 20.2.2003 Muutoksia Mari 1.2 25.2.2003 Katselmoinnissa esiin tulleet Mari muutokset 1.3 17.3.2003 2. syklissä tehtävät

Lisätiedot

Automaattinen regressiotestaus ilman testitapauksia. Pekka Aho, VTT Matias Suarez, F-Secure

Automaattinen regressiotestaus ilman testitapauksia. Pekka Aho, VTT Matias Suarez, F-Secure Automaattinen regressiotestaus ilman testitapauksia Pekka Aho, VTT Matias Suarez, F-Secure 2 Mitä on regressiotestaus ja miksi sitä tehdään? Kun ohjelmistoon tehdään muutoksia kehityksen tai ylläpidon

Lisätiedot

Menetelmäraportti - Konfiguraationhallinta

Menetelmäraportti - Konfiguraationhallinta Menetelmäraportti - Konfiguraationhallinta Päiväys Tekijä 22.03.02 Ville Vaittinen Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 1.1 Tärkeimmät lyhenteet... 3 2. Konfiguraationhallinnan tärkeimmät välineet... 4 2.1

Lisätiedot

Tähtitieteen käytännön menetelmiä Kevät 2009

Tähtitieteen käytännön menetelmiä Kevät 2009 Tähtitieteen käytännön menetelmiä Kevät 2009 2009-01-12 Yleistä Luennot Luennoija hannu.p.parviainen@helsinki.fi Aikataulu Observatoriolla Maanantaisin 10.00-12.00 Ohjattua harjoittelua maanantaisin 9.00-10.00

Lisätiedot

Osaa käyttää työvälineohjelmia, tekstinkäsittelyä taulukkolaskentaa ja esitysgrafiikkaa monipuolisesti asiakasviestintään.

Osaa käyttää työvälineohjelmia, tekstinkäsittelyä taulukkolaskentaa ja esitysgrafiikkaa monipuolisesti asiakasviestintään. TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKKA OSAAMISTARJOTIN 1.8.2018 31.12.2018 29.6.2018 1 Sisällys... 1 Työvälineohjelmat... 2 peruskäyttö, 7 osp... 2 tehokäyttö, 8 osp... 2 Käyttöjärjestelmät... 3 käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Opiskelija osaa suunnitella ohjelmiston toteuttamisen, toteuttaa, testata ja dokumentoida ohjelmiston.

Opiskelija osaa suunnitella ohjelmiston toteuttamisen, toteuttaa, testata ja dokumentoida ohjelmiston. 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ tuotantoversion toteuttaminen 30 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa suunnitella toteuttamisen, toteuttaa, testata ja dokumentoida. Työssäoppimisen keskeinen

Lisätiedot

SALAKIRJOITUKSEN VAIKUTUS SUORITUSKYKYYN UBUNTU 11.10 käyttöjärjestelmässä -projekti

SALAKIRJOITUKSEN VAIKUTUS SUORITUSKYKYYN UBUNTU 11.10 käyttöjärjestelmässä -projekti Järjestelmäprojekti 1 projektisuunnitelma ICT4TN007-2 SALAKIRJOITUKSEN VAIKUTUS SUORITUSKYKYYN UBUNTU 11.10 käyttöjärjestelmässä -projekti Versio 0.1 Tekijät Keijo Nykänen Tarkastanut Hyväksynyt HAAGA-HELIA

Lisätiedot

Testaussuunnitelma. Ohjelmistotuotantoprojekti Nero. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testaussuunnitelma. Ohjelmistotuotantoprojekti Nero. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testaussuunnitelma Ohjelmistotuotantoprojekti Nero Helsinki 5.11.2004 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti ( ov) Projektiryhmä

Lisätiedot

ADE Oy Hämeen valtatie 144 20540 TURKU. Tuotekonfigurointi. ADE Oy Ly Tunnus: 1626957-3

ADE Oy Hämeen valtatie 144 20540 TURKU. Tuotekonfigurointi. ADE Oy Ly Tunnus: 1626957-3 Tuotekonfigurointi ADE Oy lyhyesti Asiakkaiden tarpeisiin suunnattua innovatiivista ja toimivaa ohjelmisto- ja 3d animaatiopalvelua. Ade Oy on toteuttanut vuodesta 2000 alkaen haastavaa interaktiivista

Lisätiedot

SEPA-päiväkirja: Käytettävyystestaus & Heuristinen testaus

SEPA-päiväkirja: Käytettävyystestaus & Heuristinen testaus SEPA-päiväkirja: Käytettävyystestaus & Heuristinen testaus Lehmus, Auvinen, Pihamaa Johdanto Käyttäjätestauksella tarkoitetaan tuotteen tai sen prototyypin testauttamista todellisilla käyttäjillä. Kehittäjät

Lisätiedot

Tämän lisäksi listataan ranskalaisin viivoin järjestelmän tarjoama toiminnallisuus:

Tämän lisäksi listataan ranskalaisin viivoin järjestelmän tarjoama toiminnallisuus: Dokumentaatio, osa 1 Tehtävämäärittely Kirjoitetaan lyhyt kuvaus toteutettavasta ohjelmasta. Kuvaus tarkentuu myöhemmin, aluksi dokumentoidaan vain ideat, joiden pohjalta työtä lähdetään tekemään. Kuvaus

Lisätiedot

Sähköisen projektikansion dokumentointi Innon levyasemalle \\kapa10\inno

Sähköisen projektikansion dokumentointi Innon levyasemalle \\kapa10\inno Valmistelu Suunnittelu ja organisointi Aloitus Toteutus Päätös Projektiidea, tarjous ja into tehdä! Valmentajan / ohjaavan opettajan nimeäminen Projektitiimin kokoaminen / roolit Sopimus toimeksiantajan

Lisätiedot

TIE Ohjelmistojen testaus 2015 Harjoitustyö Vaiheet 1 ja 2. Antti Jääskeläinen Matti Vuori

TIE Ohjelmistojen testaus 2015 Harjoitustyö Vaiheet 1 ja 2. Antti Jääskeläinen Matti Vuori TIE-21204 Ohjelmistojen testaus 2015 Harjoitustyö Vaiheet 1 ja 2 Antti Jääskeläinen Matti Vuori Työn yleiset järjestelyt 14.9.2015 2 Valmistautuminen Ilmoittaudu kurssille Lue harjoitustyön nettisivut

Lisätiedot

ERP järjestelmät. Mitä, miksi ja kuinka? Parhaita käytäntöjä. Kevät 2017 Lauri Tapola

ERP järjestelmät. Mitä, miksi ja kuinka? Parhaita käytäntöjä. Kevät 2017 Lauri Tapola ERP järjestelmät. Mitä, miksi ja kuinka? Parhaita käytäntöjä. Kevät 2017 Lauri Tapola Vanha liiketoimintamalli organisaation toiminta osastoperustaista. Lopputuote Raaka-aine Kaikilla funktioilla omat

Lisätiedot

TIE-21200 Ohjelmistojen testaus Harjoitustyön esittely osa 2: Vaiheet 3 & 4. Antti Jääskeläinen Matti Vuori

TIE-21200 Ohjelmistojen testaus Harjoitustyön esittely osa 2: Vaiheet 3 & 4. Antti Jääskeläinen Matti Vuori TIE-21200 Ohjelmistojen testaus Harjoitustyön esittely osa 2: Vaiheet 3 & 4 Antti Jääskeläinen Matti Vuori Vaiheet 3 & 4: Järjestelmätestaus 27.10.2014 2 Päämäärä jedit-ohjelmointieditorin järjestelmätestaus

Lisätiedot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Testaus käytettävyys

Ohjelmiston testaus ja laatu. Testaus käytettävyys Ohjelmiston testaus ja laatu Testaus käytettävyys Yleistä - 1 Käytettävyys on osa tuotteen laatuominaisuutta Käytettävyys on mittari, jolla mitataan tuotteen käytön tuottavuutta, tehokkuutta ja miellyttävyyttä.

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI Paperikonekilta Versio 1.0

LOPPURAPORTTI Paperikonekilta Versio 1.0 Loppuraportti LITA/TIKO/PAPERIKONEKILTA 1 (14) 18.5.2009 LOPPURAPORTTI Paperikonekilta Versio 1.0 Tekijät: Jaakko Karhunen Jani Hyvönen TIKO, IT-Dynamo 5.kerros Osoite: Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma

Lisätiedot

TT00AA12-2016 - Ohjelmoinnin jatko (TT10S1ECD)

TT00AA12-2016 - Ohjelmoinnin jatko (TT10S1ECD) TT00AA12-2016 - Ohjelmoinnin jatko (TT10S1ECD) Ohjelmointikäytännöt 21/3/11 Mikko Vuorinen Metropolia Ammattikorkeakoulu 1 Sisältö 1) Mitä on hyvä koodi? 2) Ohjelmointikäytäntöjen merkitys? 3) Koodin asettelu

Lisätiedot

Matematiikan oppifoorumi Projektisuunnitelma

Matematiikan oppifoorumi Projektisuunnitelma Matematiikan oppifoorumi Projektisuunnitelma Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen Ohjaaja Jukka Eskola Asiakas Mikko Mäkelä Ohjelmistotuotantoprojekti 29.10.1999

Lisätiedot

T Loppukatselmus

T Loppukatselmus T-76.115 Loppukatselmus REILU 16.3.2005 Agenda Johdanto (5min) Tuotteen esittely (10 min) Käyttötarkoitus Vaatimukset Ohjelmiston rakenne Demosovellus Projektin arviointi (15 min) Iteraatiot Tavoitteiden

Lisätiedot

4.12.2005. SEPA REFAKTOROINTI Antti Ahvenlampi, 57408L Erik Hakala, 57509T

4.12.2005. SEPA REFAKTOROINTI Antti Ahvenlampi, 57408L Erik Hakala, 57509T SEPA REFAKTOROINTI Antti Ahvenlampi, 57408L Erik Hakala, 57509T SEPA: REFAKTOROINTI 2 (9) SEPA: REFAKTOROINTI 3 (9) VERSIOHISTORIA Version Date Author Description 0.1 2.12.2005 Erik Hakala Ensimmäinen

Lisätiedot

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Teknillinen korkeakoulu 51 Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 21.11.01 Oskari Pirttikoski Ensimmäinen versio 0.2 27.11.01 Oskari Pirttikoski Lisätty termit

Lisätiedot

Internet-pohjainen ryhmätyöympäristö

Internet-pohjainen ryhmätyöympäristö Menetelmäohje Internet-pohjainen ryhmätyöympäristö Riku Hurmalainen, 24.3.2002 Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Termit...4 3. Toteutus...5 3.1. Yleiskuvaus...5 3.2. Tekninen ratkaisu...5 3.3. Tietoturva...6

Lisätiedot

Yksikkötestaus. import org.junit.test; public class LaskinTest public void testlaskimenluonti() { Laskin laskin = new Laskin(); } }

Yksikkötestaus. import org.junit.test; public class LaskinTest public void testlaskimenluonti() { Laskin laskin = new Laskin(); } } Yksikkötestauksella tarkoitetaan lähdekoodiin kuuluvien yksittäisten osien testaamista. Termi yksikkö viittaa ohjelman pienimpiin mahdollisiin testattaviin toiminnallisuuksiin, kuten olion tarjoamiin metodeihin.

Lisätiedot

Ohjelmistotekniikan menetelmät, Ohjelmistotuotannon työkaluista

Ohjelmistotekniikan menetelmät, Ohjelmistotuotannon työkaluista 582101 - Ohjelmistotekniikan menetelmät, Ohjelmistotuotannon työkaluista 1 Ohjelmistotuotannon työkaluuista Projektinhallintatyökalut (ei käsitellä tällä kurssilla) CASE- ja mallinnustyökalut (esim. Poseidon)

Lisätiedot

TIE-21200 Ohjelmistojen testaus Harjoitustyön esittely osa 2: Vaiheet 3 & 4. Antti Jääskeläinen Matti Vuori

TIE-21200 Ohjelmistojen testaus Harjoitustyön esittely osa 2: Vaiheet 3 & 4. Antti Jääskeläinen Matti Vuori TIE-21200 Ohjelmistojen testaus Harjoitustyön esittely osa 2: Vaiheet 3 & 4 Antti Jääskeläinen Matti Vuori Vaiheet 3 & 4: Järjestelmätestaus 28.10.2013 2 Päämäärä jedit-ohjelmointieditorin järjestelmätestaus

Lisätiedot

Lego Mindstorms anturit

Lego Mindstorms anturit Lego Mindstorms anturit Metropolia Ammattikorkeakoulu Projektisuunnitelma Tomi Ilonen KA09 Tommi Nuotiomaa KA09 Matias Pitkänen KA09 20.1.2012 Insinöörityö Päivämäärä Sisällys 1 Projektin kuvaus 1 1.1

Lisätiedot

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 2 / 9 Green ICT pilotin raportti SISÄLLYSLUETTELO 1. Tiivistelmä koekäytöstä... 3 2. Toteutus... 4 2.1.Tavoite... 4 2.2.Mobiilisovellus... 4 2.3.Käyttöönotto...

Lisätiedot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Ohjelmiston testaus ja laatu Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Vesiputousmalli - 1 Esitutkimus Määrittely mikä on ongelma, onko valmista ratkaisua, kustannukset, reunaehdot millainen järjestelmä täyttää

Lisätiedot

Ohjelmointi 1 / syksy /20: IDE

Ohjelmointi 1 / syksy /20: IDE Ohjelmointi 1 / syksy 2007 10/20: IDE Paavo Nieminen nieminen@jyu.fi Tietotekniikan laitos Informaatioteknologian tiedekunta Jyväskylän yliopisto Ohjelmointi 1 / syksy 2007 p.1/8 Tämän luennon rakenne

Lisätiedot

T-76.115 Projektisuunnitelma

T-76.115 Projektisuunnitelma T-76.115 Projektisuunnitelma ETL-työkalu Versio Päivämäärä Tekijä Kuvaus 0.1 20.10.2004 Timo Sallinen Ensimmäinen versio 1.0 22.10.2004 Timo Sallinen Korjauksia, lisätty 1.4 ja 5.3 1.1 26.10.2004 Mikko

Lisätiedot

Versio Päiväys Tekijä Kuvaus Tikkanen varsinainen versio

Versio Päiväys Tekijä Kuvaus Tikkanen varsinainen versio Testiraportti 26.2.2006 1/5 - Noheva II Testiraportti Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 1.0 26.2.2006 Tikkanen varsinainen versio 1 Yleistä Toteutusvaiheen 2 virallinen testaus on muodostunut automaattisista

Lisätiedot

T Käyttäjäkeskeisen tuotekehityksen harjoitustyö kevät 2005

T Käyttäjäkeskeisen tuotekehityksen harjoitustyö kevät 2005 T-121.110 Käyttäjäkeskeisen tuotekehityksen harjoitustyö kevät 2005 Kurssin tavoitteet Muodostaa näkemys käyttäjäkeskeisestä tuotesuunnittelusta Kasvattaa ymmärrystä prosessin vaiheista Tutustua käyttäjäkeskeisen

Lisätiedot

Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä:

Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä: Linux-harjoitus 6 Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä: http://www.mysql.com/, MySQL-tietokantaohjelman kotisivu. http://www.mysql.com/doc/en/index.html,

Lisätiedot

Kuopio Testausraportti Asiakkaat-osakokonaisuus

Kuopio Testausraportti Asiakkaat-osakokonaisuus Kuopio Testausraportti Asiakkaat-osakokonaisuus Kuopio, testausraportti, 25.3.2002 Versiohistoria: Versio Pvm Laatija Muutokset 0.1 11.2.2002 Matti Peltomäki Ensimmäinen versio 0.9 11.2.2002 Matti Peltomäki

Lisätiedot

S14 09 Sisäpeltorobotti AS Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt. Antti Kulpakko, Mikko Ikonen

S14 09 Sisäpeltorobotti AS Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt. Antti Kulpakko, Mikko Ikonen S14 09 Sisäpeltorobotti AS 0.3200 Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt Antti Kulpakko, Mikko Ikonen 1. Projektin tavoitteet Projektin tavoitteena on toteuttaa ohjelmisto sisäpeltorobottiin seuraavien

Lisätiedot

Ohjelmistoarkkitehtuurit. Syksy 2008

Ohjelmistoarkkitehtuurit. Syksy 2008 Ohjelmistoarkkitehtuurit Syksy 2008 Kai Koskimies 1 Tervetuloa Kuopion yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Teknillinen korkeakoulu, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto, Tampereen teknillinen

Lisätiedot

WCLIQUE. Ohjelmistoprojekti. Testaussuunnitelma

WCLIQUE. Ohjelmistoprojekti. Testaussuunnitelma TKK/DISKO/Tik-76.115 WCLIQUE Projektiryhmä Clique http://www.hut.fi/jekahkon/wclique/testplan.html WCLIQUE Ohjelmistoprojekti Projektiryhmä Clique: Janne Dufva, 75008T, email: janne.dufva@nokia.com, 75014C,

Lisätiedot

FuturaPlan. Järjestelmävaatimukset

FuturaPlan. Järjestelmävaatimukset FuturaPlan Järjestelmävaatimukset 25.1.2017 2.2 Hermiankatu 8 D tel. +358 3 359 9600 VAT FI05997751 33720 Tampere fax. +358 3 359 9660 www.dbmanager.fi i Versiot Versio Päivämäärä Tekijä Kommentit 1.0

Lisätiedot

TYÖOHJEET VR-HYVINKÄÄ

TYÖOHJEET VR-HYVINKÄÄ TEEMU JAUHIAINEN, JONI NORDSTRÖM TYÖOHJEET VR-HYVINKÄÄ Metropolia Ammattikorkeakoulu KONE- JA TUOTANTOTEKNIIKKA Projektisuunnitelma 19.3.2014 Sisällys Lyhenteet 1 Johdanto 1 2 Projektin tavoitteet 1 3

Lisätiedot

TIE-20200 Ohjelmistojen suunnittelu

TIE-20200 Ohjelmistojen suunnittelu TIE-20200 Ohjelmistojen suunnittelu Luento 0: Kurssin esittely TIE-20200 Samuel Lahtinen 1 Mitäs tänään on tarjolla? Käytännön juttuja: Mistä tietoa löytyy Kurssin henkilökunta Kurssin rakenne Käytännönjärjestelyt

Lisätiedot