D ereading WP Seminar 5, shortened Summary and some slides for Next Media Steering Group

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "D1.0.1.4 ereading WP Seminar 5,12.12.2012 shortened Summary and some slides for Next Media Steering Group"

Transkriptio

1 WP1, TASK : EREADING WORKPACKAGE MANAGEMENT D ereading WP Seminar 5, shortened Summary and some slides for Next Media Steering Group Editor(s): Author(s): Elina Tompuri, Helene Juhola, VKL, Anne Suvanto, SL Elina Tompuri, Helene Juhola, VKL, Anu Seisto, VTT

2 Table of Contents 1 Digitaalinen transformaatio aikakauslehdissä, Eero Anhava, Sanoma Magazines 3 2 Maksullinen sisältö Helsingin Sanomissa, Vesa Lindqvist, Sanoma News HBL+ ja ketterä kehittäminen, Merja Helle, Kenneth Härmälä, Aalto ARTS Mediakokemus sanomalehdessä - kenttätestaus, Simo Järvelä, Aalto ARTS Tässä.fi; mitä kaikkea lähelläsi? Tapio Moisio, Arena Partners Sähkökirjat kirjastoissa, Olli Nurmi, VTT ja Arja Tuuliniemi, Kansalliskirjasto ekirjojen suojaus, Patrick Ausderau, Metropolia Kokemuksia monialustaisista natiiveista mediasovelluksista ja integroiduista mainoksista, Tuomas Kumpula, Geniem Käyttäjäpalaute toimituksellisissa prosesseissa - integraatiota, joukkoistamista vai vuorovaikutusta? Maarit Mäkinen, UTA Sosiaalisen lukemisen palvelut, Janne Laine, VTT Tablettimainonnan suunnitteluperiaatteita, Harri Heikkilä, Aalto ARTS Kuinka toimittajat, ulkopuoliset asiantuntijat ja lukijat kommentoivat uusitun Kauppalehden toimituksellista ulkoasua? Nanna Särkkä, Aalto ARTS Aalto University Magazine ja Stage Framework, Mikko Kuhna ja Rami Alatalo, Aalto SCI Sisältömalli aikakaus- ja sanomalehtijulkaisemiseen, Mikko Kuhna ja Sami Pekkala, Aalto SCI... 13

3 1 Digitaalinen transformaatio aikakauslehdissä, Eero Anhava, Sanoma Magazines Sanomalehdissä ja luokitelluissa ilmoituksissa ilmoitustulojen lasku alkoi jo ennen aikakauslehtiä. Ennustetaan, että vuonna 2021 sanomalehti ei enää kiinnosta kuluttajia Suomessa. Aikakauslehdissä mainostulojen lasku alkoi vuonna Mainostulojen osuus pienenee ja kuluttajien rooli palvelujen maksajina kasvaa. Sama aikakauslehtisisältö on parhaillaan tuotu eri alustoille, mutta suunta on rikkaampaan sisältöön (reaaliaikaisen tiedon ja videoiden hyödyntäminen perinteisemmän sisällön joukossa, interaktiivisuus, esim. National Geographic). Julkaisuprosessi voi muuttua digitaalisiin lehtiin siirtymisen yhteydessä. Parhaillaan on meneillään useita kokeiluja lehtien tuomisesta tablet-laitteisiin. Tämä on vaativa prosessi, jossa joudutaan kouluttamaan työntekijöitä jatkuvasti. Pilottikokeilu Kodin ruoka -lehdellä toi erittäin positiivista palautetta (30 % olisi ollut valmis ostamaan lehden) ja antoi positiivisen esimerkin rohkeasta uudenlaisen konseptin luomisesta. Tablet-lehtien irtomyynnillä tienataan vähän, mutta tilauksen kääntämisestä tablet-tilaukseksi on hyviä kokemuksia sekä Suomesta että Hollannista. Interaktiivisten lehtien tekeminen on vielä kallista verrattuna niistä saataviin tuloihin, mutta näköislehdet toimivat. Suurimmat haasteet ovat henkilökunnan uudelleen koulutus (julkaisujärjestelmät, toimittajat, myynti ja kuluttajarajapinta, asiakaspalvelu) ja legacy- ynnä muut järjestelmät. Mainostajien saaminen mukaan uusiin tuotteisiin on vaikeaa. Se vaatii edelläkävijöiden tunnistamista ja runsaasti tukea sekä asiakkaiden kouluttamista. Mainostajat vaativat, että lehdellä on oltava lukijaa.

4 2 Maksullinen sisältö Helsingin Sanomissa, Vesa Lindqvist, Sanoma News Tähän asti osa hs.fi sivustosta on ollut ilmaista kuluttajille. Kuluttajien halukkuus maksaa digitaalisista palveluista on vuosien varrella muuttunut ja kasvanut uusien maksullisten palveluiden kuten Spotify myötä. Henkilökunnan uudelleenkoulutus on myös Hesarin puolella suuri haaste. HS.fi on ollut käyttäjille ilmainen koko 2000-luvun. Verkkopalvelua oli pakko kehittää, jotta ollaan mukana internetin kehityksessä. Käyttäjäkyselyjen mukaan 57 % kuluttajista näki maksullisen palvelun melko kiinnostavana, erityisesti hs.fi heavy userit ja vain digitaalista tuotetta tilaavat. Käyttäjillä testattiin myös erilaisia paketteja liittyen siihen, miltä päätelaitteelta sisältö on luettavissa. Tämän merkitys oli melko pieni verrattuna sisältötarjontaan. Maksullisen ja ilmaisen sisällön yhteispalvelu ja tarjoaminen kuluttajille on herättänyt paljon kysymyksiä. Monelle ilmainen HS.fi vastasi tarpeisiin saada snap shot päivän uutissisältöön. Palvelun vaihtoehtoina oli joko kokonaan ilmaista tai kokonaan maksullista sisältöä tarjoavat palvelut. Ensin lähdettiin selvittämään erilaisia differointimalleja. Selvitettiin, miten arvottaa sisältöä (asiakkaat maksavat paremmasta sisällöstä). Differointiin perustuvat palvelut eli se, että asiakas maksaa ylimääräisistä palveluista, vaatisi erittäin vahvaa palvelukehitystä ja palvelukehityksen osaamista. Differointi paikan mukaan eli sen mukaan, missä kuluttaja on tai mistä kuluttaja tulee palveluun, sisältäisi rajoitteita, jotka eivät kuulu internetin filosofiaan. Metered model on puolestaan helppo kuluttajalle. Se on myös kuluttajatutkimusten pohjalta paras malli, HS.fi verkon heavy-käyttäjät valitsivat tämän. Erilaisia käyttäjätestejä tehtiin paljon. Käyttäjistä 57 prosenttia koki maksun osalta 5 euroa/kk melko kiinnostavaksi. Erilaisia paketteja on testattu myös paneeleilla. 15 prosenttia heavy user -käyttäjistä kohtaa maksumuurin tällä hetkellä. Ihmiset alkavat arvottaa klikkauksiaan eli niiden määrä vähenee. Hesarilla on kuitenkin hyödyntämätöntä mediainventoryä käytössä. Käyttäjät pyritään arvioimaan lukumääräisesti eli mitataan eri käyttäjiä käyttämällä korjauskertoimia eri kanavien kautta tuleville vierailuille.

5 3 HBL+ ja ketterä kehittäminen, Merja Helle, Kenneth Härmälä, Aalto ARTS Mitä monimutkaisempaa sisältöä tuotetaan, sitä hankalampaa olemassa olevien järjestelmien on pysyä perässä. Toisaalta, jos ei päästä tekemään demoja, ei saada lukijoilta palautetta siitä, minkä tyyppistä sisältöä ja missä muodossa pitäisi olla tarjolla. Henkilökunnan koulutus on oleellista. Tavoitteena on kehittää lean and agile team kehitystyön mallia waterfall-mallin tilalle.

6 HBL kehitystyö alkoi tablettilehden kehittämisestä. HBL Newsreader käyttötesti tehtiin Ahvenanmaalla Testiin osallistui 25 perhettä. Ensimmäisen vaiheen tulos oli, että etusivun suunnittelu on tärkeä, uutisten arvottaminen oli lukijoille tärkeää. HBL+ oli alun perin ajateltu viikkolehdeksi, jossa on koko viikon uutiset koottuna kolmen pääotsikon alle. Ensimmäisten käyttötestien perusteella sovelluksen ulkonäöstä pidettiin, mutta kokonaiskuvan hahmottaminen oli kuluttajille edelleen hankalaa. HBL+-tuote julkistettiin kirjamessuilla marraskuussa Syksyn 2012 testeissä navigointi ja kokonaiskuvan hahmottaminen oli kuluttajien mielestä muuttunut parempaan suuntaan. Interaktiivisesta sisällöstä pidettiin, mutta se ei saisi kuluttajien mielestä olla itseisarvo. Kuukausitilauksen hintana sopivaksi koettiin noin 12 e. Työ jatkuu ensi vuonna. Interaktiivisuuden merkitystä ja siihen liittyviä kustannuksia tarkastellaan Ensisijainen kohderyhmä HBL:n ei-tilaajat. 4 Mediakokemus sanomalehdessä - kenttätestaus, Simo Järvelä, Aalto ARTS Tässä osiossa on tutkittu Helsingin Sanomien seitsemää eri uutiskategoriaa, joista lukijat tekivät itsearvioinnin kokemuksistaan. Itseraportointien osalta eri uutiskategoriat erottuivat hyvin toisistaan. Kaupunki, ihmiset, kulttuuri ja urheilu koettiin positiivisimpina kategorioina. Eroja löytyi myös siitä, kuinka relevanttina tai mielenkiintoisena kategoriat nähtiin, esim.

7 talous oli tärkeämpi kuin ulkomaat, ihmiset, kulttuuri tai urheilu. Psykofysiologisissa mittauksissa erot uutiskategorioiden välillä eivät olleet aivan yhtä selkeitä kuin itsearvioinnissa ja johtopäätösten vetäminen on haastavampaa. Yksittäisen mittarin antamaa tulosta ei kannata ylitulkita, vaan ennemmin kannattaa katsoa kokonaisuutta, kun kaikki tulokset ovat käytettävissä. Lopulliset analyysit menevät ensi vuoden puolelle, mutta vuodenvaihteessa voidaan raportoida jo iso osa tuloksista. 5 Tässä.fi; mitä kaikkea lähelläsi? Tapio Moisio, Arena Partners Tapio Moisio esitteli tässä.fi-palvelua. Sovellus perustuu paikkatiedon ja uutisten sekä erilaisten muiden, käyttäjää hyödyttävien palvelujen yhdistämiseen. Sovellus on helppokäyttöinen. Kun käyttäjä on paikantanut itsensä, hän pääsee kiinni paikalliseen sisältöön ja mainontaan (esim. lähin kauppa, aukioloaika, tarjoukset). Haun tulokset saadaan näkyviin listana tai kartalla, käyttäjä saa haettua reitin kohteeseen sekä merkattua kohteen suosikiksi. Mainostajalle tarjolla on useita eri vaihtoehtoja/paketteja mainostaa palvelussa. 6 Sähkökirjat kirjastoissa, Olli Nurmi, VTT ja Arja Tuuliniemi, Kansalliskirjasto Tutkimuksessa on kerätty käyttäjäpalautetta ekirjojen lainaamisesta kirjaston tabletkäyttäjiltä kyselyn, Facebookin, Ebib-palvelun ja Helmetin kautta. Facebookissa käyttäjät ovat kommentoineet ja kyselleet lähinnä teknisiin ongelmiin liittyviä asioita. Yleisarvio on ollut positiivista. Palvelun käyttö on ollut miellyttävää, palvelu on houkutellut lukemaan ja sitä on voinut suositella ystävälle. Kehittämisehdotuksista laajempi valikoima on usean toiveena, osalla myös toiveena pidemmät laina-ajat. Ennen käytön aloittamista Adobe-tilin luominen tuntui käyttäjille kynnyskysymykseltä, mutta jatkossa ongelmia ei ole ollut. Aalto ARTSin tutkimusten perusteella tilin luominen ei ole tavallisille kuluttajille aivan ongelmatonta. Tähän mennessä saadut tulokset ovat kannustaneet kokeilun jatkamiseen. Lainaustilastoja ei ole vielä saatu ja analysoitu, mutta sieltä odotetaan tietoa käyttäjäprofiileista. Mobiililaitteilla kaunokirjallisuutta lukevat suhtautuvat positiivisesti kirjojen ostamiseen sähköisessä muodossa. Painettuja kirjoja lukevista iso osa ei osaa sanoa, olisivatko valmiita ostamaan. Kysymykseen, aiotko jatkossakin lukea kirjaston ekirjoja, painettujen kirjojen lukijoista noin 50% ja mobiililaitteilla lukijoista noin 70% vastasi myönteisesti.

8 7 ekirjojen suojaus, Patrick Ausderau, Metropolia Ranskassa tehdyn tutkimuksen perusteella suurin osa käyttäjistä hakee ekirjoja laillisella tavalla. Laittomasti kirjoja jakaa vain noin 5 % käyttäjistä. Laittomasti kirjoja ladataan, jos laillista kirjaa ei ole tarjolla tai ne ovat liian kalliita tai käyttö on vaikeaa DRM:n takia. Laittomia latauksia vältetään, koska käyttäjät haluavat kunnioittaa tekijänoikeuksia, pelkäävät rangaistuksia tai kokevat saavansa parempaa palvelua laillisista palveluista.

9 Miten taistella tekijänoikeuden loukkauksia vastaan? Sähkökirjoja voi tehdä halvemmiksi ja hinnoittelua läpinäkyvämmäksi. Kirjojen ostosta pitää tehdä helpompaa, kuin laittomasta latauksesta. Myös valikoimaa pitää rikastuttaa. Yksi keino on myös DRM:n poistaminen kokonaan tai ainakin siirtyä kuluttajan kannalta helpompaan soft DRM:n käyttöön. Olisi myös tärkeää kouluttaa yleisöä ymmärtämään tekijänoikeuksien merkitys. 8 Kokemuksia monialustaisista natiiveista mediasovelluksista ja integroiduista mainoksista, Tuomas Kumpula, Geniem Geniem on tutkinut erilaisia vaihtoehtoja tuottaa applikaatiota. Niitä on käytännössä kolme eli HTML5, hybridi app eli web teknologialla käyttöliittymä + natiivikuoret ja kolmantena natiiviapplikaatio. Oppina on ollut, että ei kannata emuloida natiivikäyttöliittymää webteknologialla. Riskinä on, että käyttäjät pettyvät ja tämä on melko todennäköistä. Paremminkin kannattaa rakentaa natiiveja UI-komponentteja ja yhdistää XML koodilla kokonaisuudeksi. Eri sovellusten testaus on osoittanut, että hybridisovellus on 3,6 kertaa hitaampi kuin natiivisovellus. Isot listaukset natiivina vai HTML5:llä - tällä hetkellä natiivi on parempi, mutta jatkossa käytetään HTML5:ttä. Webbipohjainen mainos ja natiivisovellus eivät toimi yhteen kovin hyvin. Natiivimainos sen sijaan menee kivasti HTML5 sisällön päälle. 9 Käyttäjäpalaute toimituksellisissa prosesseissa - integraatiota, joukkoistamista vai vuorovaikutusta? Maarit Mäkinen, UTA Yleisöpalautteen määrä sosiaalisesta mediasta toimituksille on niin suuri, että se on jo hallitsematonta. Suoraa palautetta ei yleensä jaeta eteenpäin muille toimituksissa. Epäsuora palaute sen sijaan moderoidaan, joskus mediatalon ulkopuolella, koostetaan ja jaetaan toimituksiin. Tätä odotetaan toimituksissa innolla. Tutkimuksen aikana heränneitä kysymyksiä: menetetäänkö jotain olennaista moderoinnilla miten päästään lähemmäs lukijoita lukijoita voi käyttää raportoinnissa, mutta vaikeaa saada syvempää tietämystä ja asiantuntemusta toimituksiin

10 Suosituksia: työtapoihin liittyviä parannuksia (lukijaorientoituneita juttutyyppejä, niiden kehitys ja käyttöönotto), säännölliset toimituskokoukset (miten yleisölähtöinen juttu tehdään, säännöllisten käytäntöjen luominen, juttulistojen avaaminen lukijoille), palautteen hallinnointiin liittyvät parannukset (miten palaute saadaan talteen ja miten saadaan nostettua esiin jotain aihetta koskevia palautteita). Haasteita: perinteisiä käytänteitä pitäisi uskaltaa muuttaa ja kyseenalaistaa, ja lähteä kokeilemaan uutta. Yleisösuhde on parhaillaan muutostilassa, mahdollisuuksia on olemassa ottaa yleisö paremmin mukaan juttujen tekemiseen. 10 Sosiaalisen lukemisen palvelut, Janne Laine, VTT Viime vuonna tutkittiin WSOY:n kirjakerholaisten suhtautumista erilaisiin palveluihin: shared ecxperience, finding books, hobbies ja reading history. Näistä kaksi keskimmäistä oli kirjakerholaisten piirissä suosituimpia. Toiveita esitettiin myös sähköinen kirjahyllyn, kirjahyllyn näkyvyyden ja sähköisen kirjan lainaamisen kehittämisestä. Tänä vuonna tuloksia peilattiin olemassa olevien palvelujen kautta. Muutama kansainvälinen palvelu valittiin tarkastelun kohteeksi (Kobo, Copia, Boktipset, MyNook) ja katsottiin kuinka hyvin ne vastaavat suomalaisten kirjakerholaisten kertomiin tarpeisiin. Käyttäjiä kiinnostaa kommenttien jakaminen, keskustelut sekä jakaminen Facebookiin ja Twitteriin. Copiassa on ehkä eniten haluttuja ominaisuuksia tällä hetkellä. Useat ihmiset olivat kiinnostuneita käyttämään painettuja kirjoja ja sähkökirjoja rinnakkain. 11 Tablettimainonnan suunnitteluperiaatteita, Harri Heikkilä, Aalto ARTS

11 tehokkuus, huomioarvo, tarinan kertominen). Tabletinkäyttäjien on havaittu suhtautuvan positiivisesti mainoksiin (Bonnier, Conde Nast). Tableteissa on neljän tyyppisiä mainoksia: suorat kopiot printistä, pdf:ään on lisätty jotain päälle esim. video, tehty nimenomaan tableteille sekä ne jotka ovat vielä alustaspesifisiä. Alustaspesifit mahdollisuudet huomioiva mainonta nähdään parhaiten toimivana (esim. Mikä siis on tehokasta tablettimainontaa? Kokosivun visuaaliset mainokset EFT;n hyödyntäminen Alustan ominaisuuksien hyödyntäminen Kerro tarina Ostaminen mainoksen sisällä Mainos on tunnistettava mainokseksi Muista kosketusnäytön ergonomia Kaikki, mikä on kosketettavaa, on myös sitä ja myös osoitettava, että ne ovat klikattavia, tehtävä tämä mahdollisimman selväksi Vältä uncalled actions Latausaika oltava lyhyt Sosiaalisen median käyttö suositeltavaa Mainos on maamerkki julkaisun sisällä (Marko Parkkinen) - HS dynamiikka korvaa mainokset, josta seuraa, ettei aikaisemmin julkaistuun mainokseen enää pääse käsiksi 12 Kuinka toimittajat, ulkopuoliset asiantuntijat ja lukijat kommentoivat uusitun Kauppalehden toimituksellista ulkoasua? Nanna Särkkä, Aalto ARTS Tutkimuksessa on selvitetty, miten Kauppalehden eri versioita on kommentoitu lukijoiden puolelta? Selkeys/selkeä oli termi, jolla lehden ulkoasua säännönmukaisesti kommentoidaan lukijoiden puolelta, tekijät sen sijaan eivät ole nostaneet termiä esiin. Se luultavasti on lukijoille erittäin tärkeä ja olennainen asia, ja pitää nähtävästi sisällään monta eri elementtiä, esim. helppouden. Sanana se on haastava, koska se ei ole kovin spesifi, vaikka selkeästi on positiivinen viesti. Ammatti-ihmiset puhuvat analyyttisemmin, puhe menee helposti myös keinojen arviointiin, onko joku toteutus toimiva vai ei. Lukijat ottavat kantaa pinnallisemmin. Typografian kohdalla näkemysero lukijoiden ja tekijöiden välillä on suurin. Lukijoille lehden

12 ympärillä tehdyt muutokset eivät välittyneet niin suurina kuin tekijät olivat koko muutosprosessin kokeneet. Erityisesi fonttityyppiin lukijoiden on erittäin vaikea ottaa kantaa. Myöskin tuotannon ja suunnittelun välillä on arvostusero. Tuotanto arvostaa tehokkuutta. 13 Aalto University Magazine ja Stage Framework, Mikko Kuhna ja Rami Alatalo, Aalto SCI Aalto yliopistossa on analysoitu SMF:n lehtiä ja muutamia sanomalehtiä ja kartoitettu, minkälaisia yhteisiä elementtejä eri lehtien artikkeleissa on. Näiden analyysien pohjalta on rakennettu tuotemalli ja määritelty mitä elementtejä tulisi ottaa huomioon erilaisten artikkelityyppien mallintamisessa. Työ tehtiin ensin aikakauslehtien kanssa ja sen jälkeen siirrytti in sanomalehtiin. Molemmissa toimii hyvin pitkälle sama lähestymistapa.

13 Mallia on hyödynnetty rakennettaessa Aalto University Magazine -lehden automaattista taittosovellusta. Kyseessä on natiiviapplikaatio, jossa sisältö on kokonaan HTML5 muodossa. Sovellus on täysin responsiivinen ja siihen on jouduttu tekemään erillisiä säätöjä retinanäyttöjä ajatellen. Sisältö on XML-pohjaista ja kokonaan kuvailtua. Taittosovellus on integroitavissa erilaisiin julkaisujärjestelmiin ja tavoitteena on saada lehden tuotanto kokonaan automaattiseksi alustariippumattomasti. Rami Alatalo on diplomityössään kehittänyt nk. stage frameworkin, jolla tähän tavoitteeseen päästiin. Svaippaus ja kineettinen skrollaus voidaan tehdä webbiapplikaation sisällä, lehden latausta voidaan nopeuttaa ja käyttää myös HTML5 videoita. Sovelluksen ajon aikainen muisti täyttyy helposti erilaisella materiaalilla ja niitä joudutaan poistamaan, mikä aiheuttaa uudelleenlataustarpeen. Tämän välttämiseksi on tehty välimuistisovellus, johon voidaan ladata etukäteen tiettyinä ryhminä isoja kuvia ym. tai ladata kaikki muu HTML5 ja JavaScript-materiaalit etukäteen ja isot kuvat myöhemmin. Tässä yhteydessä tehty ohjelmistokehitys julkaistaan ensi vuonna Open Source -koodina MIT-lisenssillä. 14 Sisältömalli aikakaus- ja sanomalehtijulkaisemiseen, Mikko Kuhna ja Sami Pekkala, Aalto SCI Tässä osiossa on kehitetty sisältömalli aikakaus- ja sanomalehdille. Aalto University Magazinen XML-malli on tehty tätä sisältömallia hyödyntäen.

14 Työssä on mallinnettu tavallisia artikkeleita ja listapohjaisia sivuja sekä erilaisia tuotetietoja käyttäviä lehtiä erikseen. Näistä on etsitty yhteiset elementit ja keksitty niille myös englanninkieliset nimet. Sanomalehtiä on myös mallinnettu, rakenne on aika lailla sama. Perusrakenne on pääartikkeli ja siihen linkattuna kainalojuttuja. Broadsheetlehdessä on isot sivut ja tarvitaan erilaisia elementtejä erottelemaan jutut toisistaan. Myös sanomalehtien tapauksessa on kehitelty mallin eri osille englanninkieliset nimet. käyttää erilaisissa julkaisujärjestelmissä. Webbisovelluksia varten on tehtävä rakenne sekä sisällölle että ulkoasulle. XML rakenteesta on helppo tehdä HTML rakenne. Mallia voi helposti

D1.0.1.1 ereading WP Seminar 1, 10.4.2013 shortened Summary and some slides for Next Media Steering Group

D1.0.1.1 ereading WP Seminar 1, 10.4.2013 shortened Summary and some slides for Next Media Steering Group WP1, TASK 1.0.1: EREADING WORKPACKAGE MANAGEMENT D1.0.1.1 ereading WP Seminar 1, 10.4.2013 shortened Summary and some slides for Next Media Steering Group Editor(s): Author(s): Helene Juhola Anne Suvanto

Lisätiedot

Mistä sisällöt lukulaitteisiin? 1.10.2010, Seinäjoki. Helene Juhola, kehitysjohtaja Viestinnän Keskusliitto

Mistä sisällöt lukulaitteisiin? 1.10.2010, Seinäjoki. Helene Juhola, kehitysjohtaja Viestinnän Keskusliitto Mistä sisällöt lukulaitteisiin? 1.10.2010, Seinäjoki Helene Juhola, kehitysjohtaja Viestinnän Keskusliitto Mobiileja medialaitteita Lukeminen erilaisilla laitteilla Kommunikointi, aktiivisuus Kännykät

Lisätiedot

D1.0.1.2 ereading WP Seminar 2, 14.6.2012 shortened Summary and some slides for Next Media Steering Group

D1.0.1.2 ereading WP Seminar 2, 14.6.2012 shortened Summary and some slides for Next Media Steering Group D1.0.1.2 ereading WP Seminar 2, 14.6.2012 shortened Summary and some slides for Next Media Steering Group Editor(s): Author(s): Pasi Kivioja, SL, Helene Juhola, VKL Pasi Kivioja, Helene Juhola, Anu Seisto,

Lisätiedot

Kuluttajat ja uuden teknologian hyväksyminen. Kuluttajan ja markkinoijan suhde tulevaisuudessa Anu Seisto, VTT

Kuluttajat ja uuden teknologian hyväksyminen. Kuluttajan ja markkinoijan suhde tulevaisuudessa Anu Seisto, VTT Kuluttajat ja uuden teknologian hyväksyminen Kuluttajan ja markkinoijan suhde tulevaisuudessa Anu Seisto, VTT 2 Miksi kuluttaja / käyttäjänäkökulma on mielenkiintoinen? Jokainen käyttäjä havainnoi teknologian

Lisätiedot

Käsitteitä ja määritelmiä

Käsitteitä ja määritelmiä Käsitteitä ja määritelmiä Sanomalehti on 1-7 kertaa viikossa ilmestyvä, maksullinen ja painettu julkaisu, joka sisältää uutisia, artikkeleita, kirjeitä, kommentteja, mielipiteitä ja mainoksia. Lisäksi

Lisätiedot

Next Media ja kirjastot Kristiina Markkula, 12/12/2012

Next Media ja kirjastot Kristiina Markkula, 12/12/2012 Next Media ja kirjastot Kristiina Markkula, 12/12/2012 Sisältö Viestinnän Keskusliitto Next Media Kirjastolisenssihanke Kustantajanäkökulma Pilotti Pilotin tuloksia Kuva: Harri Heikkilä, Aalto ARTS Viestinnän

Lisätiedot

OTTELUMARKKINOINNIN JA -VIESTINNÄN CHECKLIST

OTTELUMARKKINOINNIN JA -VIESTINNÄN CHECKLIST OTTELUMARKKINOINNIN JA -VIESTINNÄN CHECKLIST Käytä ottelutapahtumaa rakentaaksesi pysyviä SUHTEITA katsojien kanssa Ottelut eivät ole vain hetkiä ajassa, ne ovat SISÄLTÖÄ, joita voidaan hyödyntää monella

Lisätiedot

Sisältömarkkinointi Turun Sanomien kanavissa 2018

Sisältömarkkinointi Turun Sanomien kanavissa 2018 Sisältömarkkinointi Turun Sanomien kanavissa 2018 Miksi tehdä sisältömarkkinointia? Sisältömarkkinointikampanja on loistava ratkaisu, kun Haluat luoda positiivista mielikuvaa yrityksestäsi Haluat ylläpitää

Lisätiedot

Palaute kirjasta: www.talentumshop.fi. Copyright 2011 Talentum Media Oy ja tekijät. Kansi: Sanna-Reeta Meilahti Taitto: NotePad Ay, www.notepad.

Palaute kirjasta: www.talentumshop.fi. Copyright 2011 Talentum Media Oy ja tekijät. Kansi: Sanna-Reeta Meilahti Taitto: NotePad Ay, www.notepad. Talentum Helsinki 2011 Copyright 2011 Talentum Media Oy ja tekijät Kansi: Sanna-Reeta Meilahti Taitto: NotePad Ay, www.notepad.fi ISBN: 978-952-14-1723-8 ISBN: 978-952-14-1724-5 (sähkökirja) Kariston Kirjapaino

Lisätiedot

Pohjoismaat digitaalisessa uutismaisemassa

Pohjoismaat digitaalisessa uutismaisemassa Pohjoismaat digitaalisessa uutismaisemassa UUTISMEDIA VERKOSSA 2016 REUTERS INSTITUTE DIGITAL NEWS REPORT 2016 Esa Reunanen 1.9.2016 SISÄLTÖ Tausta ja metodologia Uutislähteet, laitteet ja luottamus uutisiin

Lisätiedot

KUN PAPERI EI RIITÄ PÄÄTTÄJIEN METSÄAKATEMIA 10.9.2014 RIIKKA VENÄLÄINEN

KUN PAPERI EI RIITÄ PÄÄTTÄJIEN METSÄAKATEMIA 10.9.2014 RIIKKA VENÄLÄINEN KUN PAPERI EI RIITÄ PÄÄTTÄJIEN METSÄAKATEMIA 10.9.2014 RIIKKA VENÄLÄINEN KAIKESTA TULEE DIGITAALISTA. Digiraha on paperirahaan verrattuna keskimäärin vielä nappikauppaa. Kotimaisten sanomalehtien kuluttaja-

Lisätiedot

Mobiilitutkimus 2016 Sneak peek. Lassi Miettinen Mobile Advisor & Innovator Sanoma Media Finland

Mobiilitutkimus 2016 Sneak peek. Lassi Miettinen Mobile Advisor & Innovator Sanoma Media Finland Mobiilitutkimus 2016 Sneak peek Lassi Miettinen Mobile Advisor & Innovator Sanoma Media Finland Mobiilitutkimus 2016 Sanoma & TNS Gallup helmimaaliskuussa 2016 Vastaajia 1286 Sisältö Älylaitteiden omistus

Lisätiedot

Minun mediapäiväni 2012 kuluttajatutkimuksen yhteenveto. Lisätietoja: kristiina.markkula@vkl.fi

Minun mediapäiväni 2012 kuluttajatutkimuksen yhteenveto. Lisätietoja: kristiina.markkula@vkl.fi Minun mediapäiväni 2012 kuluttajatutkimuksen yhteenveto Lisätietoja: kristiina.markkula@vkl.fi Kuluttajatutkimukset 2012 Mediaan koukuttuminen ja fragmentoitunut media käyttö: edelläkävijänuoret ja nuoret

Lisätiedot

MOBIILITEKNOLOGIAN KÄYTTÖ, IKÄ JA SUKUPUOLI

MOBIILITEKNOLOGIAN KÄYTTÖ, IKÄ JA SUKUPUOLI MOBIILITEKNOLOGIAN KÄYTTÖ, IKÄ JA SUKUPUOLI Sanna-Mari Kuoppamäki Jyväskylän yliopisto Esityksen sisältö MTV:n katsojapaneeli eri-ikäisten internetin käytöstä, laitteista ja asenteista Yli 50-vuotiaiden

Lisätiedot

Helsingin Sanomat. Työpaikkamedia, jota luetaan ja arvostetaan

Helsingin Sanomat. Työpaikkamedia, jota luetaan ja arvostetaan Helsingin Sanomat Työpaikkamedia, jota luetaan ja arvostetaan Pohjoismaiden suurin painettu sanomalehti tavoittaa päivittäin 742 000 ja viikoittain yli miljoona lukijaa. Laatujournalismin edelläkävijä,

Lisätiedot

ereading projekti ja lukulaitemarkkinat

ereading projekti ja lukulaitemarkkinat 1 ereading projekti ja lukulaitemarkkinat Helene Juhola, Kehitysjohtaja Kristiina Markkula, projektijohtaja 2.12.2010 1 Kuuma aihe sähköiset lukulaitteet ja tabletit 2 1 Nämä puhuttivat viime syksynä Amazon

Lisätiedot

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille Koulumaailman tehtäväpaketti alakoululaisille TEHTÄVÄ 1 Miltä sanomalehti tuntuu? Tuleeko kotiisi sanomalehti? Mihin se laitetaan lukemisen jälkeen? 1 Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2 Miltä

Lisätiedot

Silmänliike kertoo totuuden. Otavamedian asiakastilaisuuden esitys Musiikkitalossa 29.10.2013 Tiivistelmä Mikko Puosi

Silmänliike kertoo totuuden. Otavamedian asiakastilaisuuden esitys Musiikkitalossa 29.10.2013 Tiivistelmä Mikko Puosi Silmänliike kertoo totuuden Otavamedian asiakastilaisuuden esitys Musiikkitalossa 29.10.2013 Tiivistelmä Mikko Puosi Silmänliiketutkimus Ruudulla, lukulaitteella tai älypuhelimella näytetään tutkittava

Lisätiedot

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt 2018 WWW.PITKOSPUU.FI Sosiaalisen median mahdollisuudet Sosiaalinen media eli some, on tuonut tulleessaan muutoksen markkinointiin niin suunnittelussa kuin toteutuksessa.

Lisätiedot

Palaute FinELibin e- kirjakilpailutuksesta

Palaute FinELibin e- kirjakilpailutuksesta Palaute FinELibin e- kirjakilpailutuksesta Arja Tuuliniemi Kirjastoverkkopalvelut/FinELib Hankkeen tausta FinELib käytti vuoden 2010 ylijäämästä varoja kotimaisten e-kirjojen hankintaan Hankinnan tavoitteena

Lisätiedot

Mitä mediassa tapahtuu?

Mitä mediassa tapahtuu? Mitä mediassa tapahtuu? 12 maakuntalehden yhteistä valtakunnallista toimitusta rakentava päätoimittaja Matti Posio Lännen Media Oy Northern Glow, Oulu 29.8.2014 Tulevaisuus on jo täällä. Se on vain jakautunut

Lisätiedot

Median tulevaisuus alan murroksessa. Metsäakatemia, Mikael Pentikäinen, 7.5.2013.

Median tulevaisuus alan murroksessa. Metsäakatemia, Mikael Pentikäinen, 7.5.2013. Median tulevaisuus alan murroksessa Metsäakatemia, Mikael Pentikäinen, 7.5.2013. Media on historiallisessa murroksessa Murros on teknologialähtöinen. Sen ilmentymä on internet ja uusi mobiiliteknologia.

Lisätiedot

HS ipad kokemukset mitä seuraavaksi

HS ipad kokemukset mitä seuraavaksi HS ipad kokemukset mitä seuraavaksi 09.02.2011 Petteri Putkiranta kehitysjohtaja Helsingin Sanomat Helsingin Sanomien perustehtävä WAP Radio Helsinki Mobiili Musiikkilataamo Tarjoukset Oma Maailma Tekstitelevisio

Lisätiedot

Some, tapahtumat ja kumppanuudet. Pirkanmaan ja Keski-Suomen kirjastot

Some, tapahtumat ja kumppanuudet. Pirkanmaan ja Keski-Suomen kirjastot Some, tapahtumat ja kumppanuudet Pirkanmaan ja Keski-Suomen kirjastot Kohtaaminen verkossa Mikä on sosiaalinen media? Ostopolku inspiraatiopolku Kiinnostavin tarina ja vakuuttavin sisältö johtaa parhaisiin

Lisätiedot

Markkinointi sosiaalisessa mediassa

Markkinointi sosiaalisessa mediassa Markkinointi sosiaalisessa mediassa Digityöpaja, 30.11.2017 Outi Mertamo DigiReWork hanke Hamk.fi/digirework Minä Outi Mertamo Tuotantotalouden insinööri, 2010. Aloittanut HAMKissa markkinointisuunnittelijana

Lisätiedot

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Jani Koivula, 21.11.2010 Kuka on se oikea? 23.11.2010 TULe urheiluseuraan liikkumaan 2 Ovatko sidosryhmänne sosiaalisessa mediassa? Oletteko te? Sosiaalisen

Lisätiedot

Sanoma News Kesäedut 10.6.-11.8.2013

Sanoma News Kesäedut 10.6.-11.8.2013 Sanoma News Kesäedut 10.6.-11.8.2013 Ilta-Sanomat, Taloussanomat & ITviikko ILTA-SANOMIEN KESÄEDUT 10.6. -11.8.2013 4+1 Osta neljä, saat viidennen ilmoituksen veloituksetta. IS Sunnuntai, TV-lehti, Teemalehdet,

Lisätiedot

Mediamaailma muuttuu onko Sanoma valmis? Pörssi-ilta, maaliskuu 2011

Mediamaailma muuttuu onko Sanoma valmis? Pörssi-ilta, maaliskuu 2011 Mediamaailma muuttuu onko Sanoma valmis? Pörssi-ilta, maaliskuu 2011 Sanoma pähkinänkuoressa Yksi Euroopan johtavista mediayhtiöistä, painopistealueina kestävä kasvu ja kannattavuus Markkinajohtaja valituissa

Lisätiedot

SOME. Sosiaalisen median hyödyntäminen kuluttajamarkkinoinnissa. S.E.V.I. Consulting Group Oy

SOME. Sosiaalisen median hyödyntäminen kuluttajamarkkinoinnissa. S.E.V.I. Consulting Group Oy SOME Sosiaalisen median hyödyntäminen kuluttajamarkkinoinnissa TIEDONLÄHDE Facebookista on tullut uusi Google: kuluttajien ensisijainen tiedonlähde on monesti sosiaalinen media Kuluttajat muodostavat mielipiteensä

Lisätiedot

Tietotunti klo 12 ja 17. Aiheena sosiaalisen median sovellukset: Instagram, Twitter, WhatsApp ja Facebook

Tietotunti klo 12 ja 17. Aiheena sosiaalisen median sovellukset: Instagram, Twitter, WhatsApp ja Facebook Tietotunti 7.11. klo 12 ja 17 Aiheena sosiaalisen median sovellukset: Instagram, Twitter, WhatsApp ja Facebook Sosiaalinen media Sosiaalinen media (lyhennetään arkikielessä some) tarkoittaa verkkoviestintäympäristöjä,

Lisätiedot

YLIOPISTO-LEHDEN IDEA

YLIOPISTO-LEHDEN IDEA YLIOPISTO-LEHDEN IDEA Tiedeviestinnän instituutiot ja käytännöt luentosarja Päätoimittaja Marja Pemberton 18.2.2014 Viestintä ja yhteiskuntasuhteet Kommunikation och samhällsrelationer University University

Lisätiedot

Some, mainonta ja kuluttajuus Veera Värtinen, VTK Kuluttajaksi kasvamassa,

Some, mainonta ja kuluttajuus Veera Värtinen, VTK Kuluttajaksi kasvamassa, Some, mainonta ja kuluttajuus, VTK Kuluttajaksi kasvamassa, 7.6.2017. Gradu (#materialismionnellisuus Tutkielma nuorten aikuisten suhtautumisesta sosiaaliseen mediaan ja kulutukseen) Käsittelee nuorten

Lisätiedot

Yrityksesi verkossa: Miksi ja miten. Mikael Alatalo, palvelutuotantojohtaja, Fonecta

Yrityksesi verkossa: Miksi ja miten. Mikael Alatalo, palvelutuotantojohtaja, Fonecta Yrityksesi verkossa: Miksi ja miten Mikael Alatalo, palvelutuotantojohtaja, Fonecta Asunnonvälitys Autokauppa Matka-ala Vaatekauppa Mitä verkossa ympärillämme Logistiset palvelut Pankki- ja vakuuttaminen

Lisätiedot

LovOne tutkimushankkeen johtopäätöksiä /jm

LovOne tutkimushankkeen johtopäätöksiä /jm LovOne tutkimushankkeen johtopäätöksiä /jm24.1.2018 Heti PoC-projektin alusta alkaen oli selvää, että Loviisan Sanomat kaipaa osin kiirellisiäkin toimenpiteitä, joiden avulla se pystyy vastaamaan erityisesti

Lisätiedot

Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä. Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012

Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä. Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012 Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012 Cocomms lyhyesti Vahvuuksiamme ovat yritys-, talous-, terveys- ja lääke-

Lisätiedot

Sosiaalinen media markkinointivälineenä

Sosiaalinen media markkinointivälineenä Sosiaalinen media markkinointivälineenä Sosiaalinen media on hyvä apuväline brändin kannatuksen kasvattamiseksi ja tietoisuuden levittämiseksi. B2B-yrityksessä, jossa sosiaalista mediaa edelleen vain ihmetellään

Lisätiedot

Purot.net Wiki. Tutkielma. Paavo Räisänen. Centria Ammattikorkeakoulu 24.10.2012

Purot.net Wiki. Tutkielma. Paavo Räisänen. Centria Ammattikorkeakoulu 24.10.2012 Purot.net Wiki Tutkielma Paavo Räisänen Centria Ammattikorkeakoulu 24.10.2012 Sisällysluettelo 1: Esittely 2: Perustaminen 3: Uuden sivun luonti 4: Kuvien lisääminen 5: Linkin lisääminen 6: Lopuksi 1:

Lisätiedot

YouTube videonjakopalvelu

YouTube videonjakopalvelu YouTube videonjakopalvelu DigiReWork 12.12.2017 Nina Thomenius Työpajan sisältö Mitä ovat videonjakopalvelut, mihin niitä käytetään YouTube ja sen ominaisuudet Bränditilin luominen yritykselle & ylläpito-oikeudet

Lisätiedot

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin?

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? When? Milloin? Tärkeitä päivämääriä: - 12.1. 2017 Infotilaisuus Helsingin Uudessa Yhteiskoulussa - 19.1.

Lisätiedot

ipad-mainokset Yleisiä ohjeita ja tekniikka lyhyesti www.richie.fi

ipad-mainokset Yleisiä ohjeita ja tekniikka lyhyesti www.richie.fi ipad-mainokset Yleisiä ohjeita ja tekniikka lyhyesti www.richie.fi Koko sivun ipad-mainoksissa yhdistyvät uusien teknologioiden ja printtimainonnan parhaat ominaisuudet: Koko sivun mainos ei keskeytä,

Lisätiedot

Työnhaku 2.0. #viestikoulu. 11.2.2016 Sanna Saarikangas

Työnhaku 2.0. #viestikoulu. 11.2.2016 Sanna Saarikangas Työnhaku 2.0 A s i a n t u n t i j a b r ä n d i v e r k o s s a, t y ö n h a k u s o m e s s a j a v i s u a a l i n e n C V 11.2.2016 Sanna Saarikangas Mitä? Ohjelmassa Miten ja miksi työnhaku on muuttunut

Lisätiedot

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu?

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Oppimispäiväkirjablogi Hannu Hämäläinen oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Parhaimmillaan oppimispäiväkirja toimii oppilaan oppimisen arvioinnin työkaluna. Pahimmillaan se tekee

Lisätiedot

Maksullisen sisällöt tulevat katoavatko silmäparit, paraneeko laatu? Maksullisen sisällön vaikutus median yleisöön. Johanna Suhonen 26.2.

Maksullisen sisällöt tulevat katoavatko silmäparit, paraneeko laatu? Maksullisen sisällön vaikutus median yleisöön. Johanna Suhonen 26.2. Maksullisen sisällöt tulevat katoavatko silmäparit, paraneeko laatu? Maksullisen sisällön vaikutus median yleisöön Johanna Suhonen 26.2.2013 Sisältöasiakkuudet palaavat Printtilevikkien lasku on saanut

Lisätiedot

Vinkkejä virastosi työnantajakuvan vahvistamistyölle

Vinkkejä virastosi työnantajakuvan vahvistamistyölle Vinkkejä virastosi työnantajakuvan vahvistamistyölle Niina Turumäki, Valtiokonttori Marjaana Laine, valtiovarainministeriö Valtiokonttori Työnantajakuvateoriaa Matkan varrella opittua Tavoitteet ja todellisuus

Lisätiedot

Finnan käyttäjäkysely 2015

Finnan käyttäjäkysely 2015 Finnan käyttäjäkysely 2015 Anne Luotonen Finnan konsortioryhmä 17.2.2016 Kyselyn toteuttaminen Kysely auki 3 viikkoa marras-joulukuussa 2015 kaikissa Finna-näkymissä Vastauksia yhteensä 12 159 kpl, mikä

Lisätiedot

Tavoita maksukykyiset ja kiinnostuneet asiakkaat kustannustehokkaasti

Tavoita maksukykyiset ja kiinnostuneet asiakkaat kustannustehokkaasti Tavoita maksukykyiset ja kiinnostuneet asiakkaat kustannustehokkaasti Paikallisuus LaplandNews on lappilainen online media, mikä tuottaa paikallista uutis- ja asiasisältöä kansainvälisesti. Tehtävämme

Lisätiedot

SoLoMo InnovaatioCamp 19.3.2013. Ari Alamäki HAAGA-HELIA Tietotekniikan koulutusohjelma Ratapihantie 13 00520 Helsinki ari.alamaki @ haaga-helia.

SoLoMo InnovaatioCamp 19.3.2013. Ari Alamäki HAAGA-HELIA Tietotekniikan koulutusohjelma Ratapihantie 13 00520 Helsinki ari.alamaki @ haaga-helia. SoLoMo InnovaatioCamp 19.3.2013 Ari Alamäki HAAGA-HELIA Tietotekniikan koulutusohjelma Ratapihantie 13 00520 Helsinki ari.alamaki @ haaga-helia.fi Social Mobile Local 7.3.2013 Perusversio-esimerkki 1.0

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää tiedottamisessa ja markkinoinnissa monipuolisesti. Somen avulla tieto tapahtumastanne voi

Lisätiedot

Kotimaiset e-kirjat kirjastoihin konsortion ja kustantajien yhteistyöllä

Kotimaiset e-kirjat kirjastoihin konsortion ja kustantajien yhteistyöllä Kotimaiset e-kirjat kirjastoihin konsortion ja kustantajien yhteistyöllä Arja Tuuliniemi, Kansalliskirjasto, FinELib FinELibin aineistopäivä 22.4.2013 Lähtötilanne vuonna 2011 Ulkomaisia, engl.kiel. e-kirjoja

Lisätiedot

Mainosta SuomiMobiili.fi -sivustolla

Mainosta SuomiMobiili.fi -sivustolla Mainosta SuomiMobiili.fi -sivustolla SuomiMobiili on yksi Suomen tärkeimmistä mobiiliuutiskanavista, joka tavoittaa kuukausittain yli 100 000 suomalaista. Mikä SuomiMobiili? SuomiMobiili perustettiin intohimosta

Lisätiedot

Somettaminen käyntiin 10.5.2016. Tiedottaja Johanna Hietikko Koljonen Johanna.hietikko koljonen@vasek.fi

Somettaminen käyntiin 10.5.2016. Tiedottaja Johanna Hietikko Koljonen Johanna.hietikko koljonen@vasek.fi Somettaminen käyntiin 10.5.2016 Tiedottaja Johanna Hietikko Koljonen Johanna.hietikko koljonen@vasek.fi Kanavia on monia, aloitetaan kuitenkin Facebookista Twitteristä ja Instagramista. FACEBOOK Tarvitset

Lisätiedot

Osaamistarpeet toimitustyössä. Kyselytutkimuksen tulokset SJL VKL 24.1.2012

Osaamistarpeet toimitustyössä. Kyselytutkimuksen tulokset SJL VKL 24.1.2012 Osaamistarpeet toimitustyössä Kyselytutkimuksen tulokset SJL VKL 24.1.2012 1 Johdanto Suomen Journalistiliiton ja Viestinnän Keskusliiton koulutustyöryhmä tekivät touko lokakuun aikana 2011 kolme samansisältöistä

Lisätiedot

Kärkimedia Digihinnasto

Kärkimedia Digihinnasto Kärkimedia Digihinnasto lapinkansa.fi Voimassa1.10.2017 alkaen kaleva.fi kainuunsanomat.fi kp24.fi ot.fi iisalmensanomat.fi 32 Verkkosivustoa 2,2 miljoonaa eri kävijää viikossa vasabladet.fi pohjalainen.fi

Lisätiedot

Esittely Oikotie.fi Työpaikat 2011. a Sanoma company

Esittely Oikotie.fi Työpaikat 2011. a Sanoma company Esittely Oikotie.fi Työpaikat 2011 Suomen johtava kaupallinen verkon työpaikkapalvelu Ilmoittajalle Oikea mediaympäristö tavoittaa parhaimmat työnhakijat. Yhteistyöverkostomme kautta tavoitat monipuolisesti

Lisätiedot

Länsi-Tampereen Lähiuutiset & Lielahti.com Länsi-Tampereen kaikki tarjoukset onhan sinun tuotteesi mukana!

Länsi-Tampereen Lähiuutiset & Lielahti.com Länsi-Tampereen kaikki tarjoukset onhan sinun tuotteesi mukana! Länsi-Tampereen Lähiuutiset & Lielahti.com Länsi-Tampereen kaikki tarjoukset onhan sinun tuotteesi mukana! MEDIAKORTTI 2015 SIVUSTO ( LIELAHTICOM.LÄHIUUTISET.FI ) Lisämyyntiä helposti ja nopeasti! Avaimet

Lisätiedot

Nautitaan e-aineistoista

Nautitaan e-aineistoista Nautitaan e-aineistoista - Millaisia kirjoja, lehtiä ja äänilevyjä voit käyttää tietokoneella tai tabletilla? http://kirjasto.mikkeli.fi Mikkelin seutukirjasto 7.12.2018 Tervetuloa tietotunnille! Tunnin

Lisätiedot

Golf Digest lukijatutkimus

Golf Digest lukijatutkimus Golf Digest Golf Digest lukijatutkimus Toteutettu web-kyselynä toukokuussa 8 Vastaajat ovat Golf Digest lehden tilaajia ja lukijoita Vastaajia n = 479 Lehden jutut luetaan tarkkaan Luen lehden jutut Vastaajista

Lisätiedot

Yhteisöllisen tuotekehyksen avoin verkkolaboratorio. Asta Bäck

Yhteisöllisen tuotekehyksen avoin verkkolaboratorio. Asta Bäck Yhteisöllisen tuotekehyksen avoin verkkolaboratorio Asta Bäck Sosiaalisen median mahdollisuuksia Palvelu voi rakentua kokonaan käyttäjien tuottaman aineiston ja käyttäjien aktiviteetin ympärille Flickr

Lisätiedot

DIGIRATKAISUT HINNASTO 2019

DIGIRATKAISUT HINNASTO 2019 DIGIRATKAISUT HINNASTO 2019 Dia no: IS etusivu digikokosivu ja Lifestyle sisääntulosivut 2 Cross-screen 3 Out-stream video 6 Desktop 8 Mobiili 11 Tabletti 14 Display-mainonnan kohdennushinnat 16 IS etusivun

Lisätiedot

MEDIATIEDOT YRITYSPÄÄTTÄJIEN YKKÖSMEDIA. Pohjalaisen talouselämän ja yrittäjyyden erikoislehti

MEDIATIEDOT YRITYSPÄÄTTÄJIEN YKKÖSMEDIA. Pohjalaisen talouselämän ja yrittäjyyden erikoislehti Pohjalaisen talouselämän ja yrittäjyyden erikoislehti YRITYSPÄÄTTÄJIEN YKKÖSMEDIA Pohjalainen Yrittäjä -lehti tavoittaa Etelä- ja Rannikko-Pohjanmaalla yli 20 000 yrittäjää, yritystä ja päättäjää. Lehti

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE

VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE Joulukuu 2015 Mira Matilainen LÄHTÖKOHDAT Kohderyhmät: Rahoittajat, tutkijakollegat, muut sosiaalisen median tutkimuksesta ja hankkeesta kiinnostuneet

Lisätiedot

Mobiili kanta-asiakaskortin yhteisöllisyys yhdistettynä maksamisen helppouteen. Case: JYP Juniorit Yhteisökortti. Mobile intelligence

Mobiili kanta-asiakaskortin yhteisöllisyys yhdistettynä maksamisen helppouteen. Case: JYP Juniorit Yhteisökortti. Mobile intelligence Mobile intelligence Mobiili kanta-asiakaskortin yhteisöllisyys yhdistettynä maksamisen helppouteen Case: JYP Juniorit Yhteisökortti Jussi Jalasaho - JYP Juniorit Ry Timo Wallius - Arena Interactive Oy

Lisätiedot

Sähköisen median mahdollisuudet kaupankäynnin tehostamisessa

Sähköisen median mahdollisuudet kaupankäynnin tehostamisessa Sähköisen median mahdollisuudet kaupankäynnin tehostamisessa 7.5 2014 Anu Korkiakangas Myynninmaailma Oy www.myynninmaailma.fi Miksi sähköinen markkinointi? Tukemaan myyntiä Tavoitat oikeat kohderyhmät

Lisätiedot

Digivinkkejä? Miten hyödyntää digimurrosta? Tutkimuspäällikkö FT Merja Helle Aalto ARTS, MCRG

Digivinkkejä? Miten hyödyntää digimurrosta? Tutkimuspäällikkö FT Merja Helle Aalto ARTS, MCRG Digivinkkejä? Miten hyödyntää digimurrosta? Tutkimuspäällikkö FT Merja Helle Aalto ARTS, MCRG Valmiita digireseptejä ei ole Digimaailmassa on oma toimintalogiikkansa Painetusta sivusta juttuun, aiheeseen,

Lisätiedot

Nordea Median digitalisoituminen. Pekka Soini 16.11.2010

Nordea Median digitalisoituminen. Pekka Soini 16.11.2010 Nordea Median digitalisoituminen Pekka Soini 16.11.2010 Agenda Markkinat ja Sanoma Q3 Median megatrendejä Strategiamme ydin 2 Yhteenveto Sanoma News Q3 Q3 Mediamarkkinat kääntyneet selvään kasvuun Voitamme

Lisätiedot

Nuoret, sosiaalinen media/internet ja luotettavuus Kvalitatiivinen tutkimus Hanna Vesa ja Matias Kuosmanen

Nuoret, sosiaalinen media/internet ja luotettavuus Kvalitatiivinen tutkimus Hanna Vesa ja Matias Kuosmanen Nuoret, sosiaalinen media/internet ja luotettavuus Kvalitatiivinen tutkimus Hanna Vesa ja Matias Kuosmanen Nuorten internetissä ja somessa kuluttamat sisällöt Nuorten netin käytössä korostuvat erilaiset

Lisätiedot

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville?

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mikä on tutkimusohjelman tai hankkeen tulos? Tutkijoille työtä, opinnäytteitä, meriittejä

Lisätiedot

Monikanavainen markkinointi ja kuluttajien kanavapreferenssit 2014

Monikanavainen markkinointi ja kuluttajien kanavapreferenssit 2014 Monikanavainen markkinointi ja kuluttajien kanavapreferenssit 2014 Kaupan liiton verkkokauppakoulutus Leena Poutanen 4.11.2014 Public Viestinnän sähköistyminen jatkuu 2 8.10.2013 Internal Itella Markkinointipalvelut/

Lisätiedot

Open Journal Systems digitoitujen aineistojen tallennusalustana ANTTI-JUSSI NYGÅRD SUUNNITTELIJA, TIETEELLISTEN SEURAIN VALTUUSKUNTA

Open Journal Systems digitoitujen aineistojen tallennusalustana ANTTI-JUSSI NYGÅRD SUUNNITTELIJA, TIETEELLISTEN SEURAIN VALTUUSKUNTA Open Journal Systems digitoitujen aineistojen tallennusalustana ANTTI-JUSSI NYGÅRD SUUNNITTELIJA, TIETEELLISTEN SEURAIN VALTUUSKUNTA OJS digitoitujen aineistojen julkaisualustana Mikä Open Journal Systems

Lisätiedot

Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti

Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti 2 4. 1 1. 2 0 1 6 Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti Hanna Repo, Asiakkuusjohtaja Risto Laine, Myyntijohtaja Otavamedia OMA Autamme asiakkaitamme luomaan merkityksellistä vuorovaikutusta

Lisätiedot

Kirjasto updated yhteiskehittäminen

Kirjasto updated yhteiskehittäminen Helsingin kaupunginkirjasto & Demos Helsinki Kirjasto updated yhteiskehittäminen Kirjasto treenaa nuoria -hanke 1) PARANNUKSIA PALVELUKULTTUURIIN Nuorilla oli kirjastosta huonoja asiakaspalvelukokemuksia

Lisätiedot

Näkökulmia sähkökirjoihin ja kirjastoihin Kristiina Markkula, Suomen Kustannusyhdistys, VKL Virva Nousiainen-Hiiri, Helsingin kaupunginkirjasto

Näkökulmia sähkökirjoihin ja kirjastoihin Kristiina Markkula, Suomen Kustannusyhdistys, VKL Virva Nousiainen-Hiiri, Helsingin kaupunginkirjasto Näkökulmia sähkökirjoihin ja kirjastoihin Kristiina Markkula, Suomen Kustannusyhdistys, VKL Virva Nousiainen-Hiiri, Helsingin kaupunginkirjasto yleisten kirjastojen keskuskirjasto Sisältö Next Media Yleisten

Lisätiedot

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 2 / 9 Green ICT pilotin raportti SISÄLLYSLUETTELO 1. Tiivistelmä koekäytöstä... 3 2. Toteutus... 4 2.1.Tavoite... 4 2.2.Mobiilisovellus... 4 2.3.Käyttöönotto...

Lisätiedot

Kärkimedia Digihinnasto 2016. Voimassa 1.6.2016 alkaen

Kärkimedia Digihinnasto 2016. Voimassa 1.6.2016 alkaen Kärkimedia Digihinnasto 2016 Voimassa 1.6.2016 alkaen Desktop Hinnat (+alv) 1.6.2016 alkaen Hinnat /CPM Paraati 980x400 Tapetti +paraati * Maksiparaati 980x552 Videoparaati 980x400 Panorama 980x120 Tuplaboksi

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

Digilukeminen lisää lehtien kokonaistavoittavuutta

Digilukeminen lisää lehtien kokonaistavoittavuutta TIEDOTUSVÄLINEILLE Kansallinen Mediatutkimus KMT KMT 2012 Tilaaja: Levikintarkastus Oy 29.4.2013 Toteuttaja: TNS Gallup Oy Digilukeminen lisää lehtien kokonaistavoittavuutta Painettujen lehtien sisältöjen

Lisätiedot

Aikakauslehtien Ylivoimapankki Vesa Väisänen IROResearch Oy

Aikakauslehtien Ylivoimapankki Vesa Väisänen IROResearch Oy Aikakauslehtien Ylivoimapankki 31.1.2007 Vesa Väisänen IROResearch Oy Medioiden tekemien mainonnan vaikuttavuustutkimusten merkitys Kvalitatiivinen tutkimus medioiden tekemien mainonnan vaikuttavuustutkimusten

Lisätiedot

Toimiva verkkosivusto lehdelle. Riikka Räisänen Projektipäällikkö, Digitaalinen markkinointi riikka.raisanen@verkkoasema.fi Puhelin: +35840 194 8650

Toimiva verkkosivusto lehdelle. Riikka Räisänen Projektipäällikkö, Digitaalinen markkinointi riikka.raisanen@verkkoasema.fi Puhelin: +35840 194 8650 Toimiva verkkosivusto lehdelle Riikka Räisänen Projektipäällikkö, Digitaalinen markkinointi riikka.raisanen@verkkoasema.fi Puhelin: +35840 194 8650 Miksi? Tavoitteet Mitä myyt? Mitä ja miten haluat asiakkaillesi

Lisätiedot

Hiekkis. Some-strategia

Hiekkis. Some-strategia Hiekkis Some-strategia Some-strategian sisällys Valitsimme tähän some-strategiaan neljä tämän hetken suosituinta ja käytetyintä some-kanavaa nuorten keskuudessa. Projekti suunniteltiin ja toteutettiin

Lisätiedot

Google AdWords. mainonta tehokäyttöön

Google AdWords. mainonta tehokäyttöön Google AdWords mainonta tehokäyttöön Opi tekemään hakukonemainontaa kuin ammattilaiset. Opas antaa sinulle vinkkejä, kuinka vältät sudenkuopat ja säästät mainoseurojasi sekä kuinka tavoitat asiakkaasi

Lisätiedot

Digimarkkinointi. Ari Tenhunen

Digimarkkinointi. Ari Tenhunen Digimarkkinointi Ari Tenhunen Sosiaalinen media 2 Myyntisykli digimarkkinoinnin kehyksenä Ei tietoa Tietoinen Kiinnostunut Käyttö Omistautuminen Ostoaikomus Sisäänajo Muistuttaminen Tutustuminen Suostuttelu

Lisätiedot

METROPOLIAN PILVIPALVELUT OPETUKSESSA Google Apps for Education (GAFE)

METROPOLIAN PILVIPALVELUT OPETUKSESSA Google Apps for Education (GAFE) 1 Pepe Vilpas pertti.vilpas@metropolia.fi METROPOLIAN PILVIPALVELUT OPETUKSESSA Google Apps for Education (GAFE) Google Apps for Education (GAFE) on Google-yhtiön sovelluspaketti, joka on suunnattu erityisesti

Lisätiedot

TILAA OMA AAMUPOS. Netissä aamuposti.fi/tarjo. aamuposti.fi

TILAA OMA AAMUPOS. Netissä aamuposti.fi/tarjo. aamuposti.fi TI TILAA OMA AAMUPOS 6) -1 8. rk (a 0 0 2 0 0 3 7 2 9 0 Soita us Netissä aamuposti.fi/tarjo aamuposti.fi MISSÄ, MITEN ja MILLOIN VAIN! Nauti Keski-Uusimaan uutistarjonnasta NYT 2 kk YHDISTELMÄTILAUS

Lisätiedot

WordPress-blogin perustaminen

WordPress-blogin perustaminen WordPress-blogin perustaminen Mene osoitteeseen http://wordpress.com/ ja luo itsellesi tili. Tilin luomiseen tarvitset seuraavat tiedot: sähköpostiosoitteen, käyttäjätunnuksen ja salasanan. Klikattuasi

Lisätiedot

taustaa keskustan tila on hälyttävä, nyt pitää tehdä jotakin!

taustaa keskustan tila on hälyttävä, nyt pitää tehdä jotakin! PUTIIKKIVIIKOT.fi taustaa keskustan tila on hälyttävä, nyt pitää tehdä jotakin! kaikkien pitää ymmärtää suurempi kuva. nyt tehdään yhdessä, toistaan tukien, ei siis vain oman navan kautta omaa etua ajatellen

Lisätiedot

Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely

Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely LOPPURAPORTTI 18.12.2015 Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely Tausta Liikenneviraston Kansallinen kävelyn ja pyöräilyn tietopankki, Kulkulaari on perustettu vuonna 2013. Sivusto perustettiin

Lisätiedot

ereading Services hanke

ereading Services hanke ereading Services hanke Sisältöjä sähköisille lukulaitteille 24.11.09 Helene Juhola 1 Lukeminen erilaisilla laitteilla Kännykät Sähköiset lukulaitteet (EInk pohjaiset) Kannettavat Miniläppärit Tällaisia

Lisätiedot

Tekijänoikeus Tekijänoikeusbarometri_ttu&ple

Tekijänoikeus Tekijänoikeusbarometri_ttu&ple Tekijänoikeus Suomalaiset pitävät tekijänoikeuksia tärkeänä asiana Vastaajia pyydettiin kertomaan, mitä mieltä he ovat tekijänoikeuksista. Haastatelluille esitettiin kolme kuvailevaa sanaparia: tärkeä

Lisätiedot

Kurikka-Lehti Paikallislehtien vahvuudet tutkimus 2016

Kurikka-Lehti Paikallislehtien vahvuudet tutkimus 2016 Kurikka-Lehti Paikallislehtien vahvuudet tutkimus 2016 1 Tutkimuksen toteutus Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Kurikka-lehden tavoittavuutta, asemaa paikallisena tietolähteenä sekä lehden imagoprofiilia

Lisätiedot

Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt LessonApp - nopea kokeilu Tampereen ammattikorkeakoulussa

Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt LessonApp - nopea kokeilu Tampereen ammattikorkeakoulussa Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt LessonApp - nopea kokeilu Tampereen ammattikorkeakoulussa Kokeilun kuvaus Kokeilu alkoi TAMKissa 4.4.2019 pidetyllä työpajalla. Osallistujia oli TAMKissa 11 ja

Lisätiedot

DIGILEHTI KUULUU KAIKILLE!

DIGILEHTI KUULUU KAIKILLE! DIGILEHTI KUULUU KAIKILLE! Sisällysluettelo Mikä on digilehti?... 4 Mitä tarvitset?... 6 Miten luot käyttäjätunnuksen?.. 8 Miten käytät digilehteä?... 10 Digilehden ominaisuudet eri laitteissa... 12 Toiminnot

Lisätiedot

Sähköisten materiaalien käyttö tableteilla

Sähköisten materiaalien käyttö tableteilla Sähköisten materiaalien käyttö tableteilla Oili Valtonen, informaatikko KyAMK / kirjasto- ja tietopalvelut / Kasarminmäki Esityksen sisältö Mitä sähköisiä materiaaleja on tarjolla Mitä mahdollisuuksia

Lisätiedot

Ad Impact Survey Aurinkomatkat hs.fi & is.fi

Ad Impact Survey Aurinkomatkat hs.fi & is.fi Ad Impact Survey Aurinkomatkat hs.fi & is.fi 13.11.-10.12.2017 Tutkimuksen toteutus Tutkimuksessa selvitettiin mainonnan tehoa sekä vaikutusta mainostettavaan tuotteeseen, palveluun tai brändiin. Tutkimus

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää tiedottamisessa ja markkinoinnissa monipuolisesti. Somen avulla tieto tapahtumastanne voi

Lisätiedot

KANSAINVÄLINEN AIKAKAUSMEDIA Mainonnasta meillä ja maailmalla

KANSAINVÄLINEN AIKAKAUSMEDIA Mainonnasta meillä ja maailmalla KANSAINVÄLINEN AIKAKAUSMEDIA Mainonnasta meillä ja maailmalla RESEARCH & ANALYSIS OF MEDIA (RAM) Yli 1 000 asiakasta TV, radio, online ja printtimediat Uniikki 70 miljoonaa haastattelua Puoli miljoonaa

Lisätiedot

Lehtitarjonta lisännyt kilpailua lukijoista

Lehtitarjonta lisännyt kilpailua lukijoista Kansallinen Mediatutkimus KMT TIEDOTUSVÄLINEILLE Tilaaja: Levikintarkastus Oy JULKAISTAVISSA Toteuttaja: TNS Gallup Oy 4.3.2008 klo 00.05 Lehtitarjonta lisännyt kilpailua lukijoista Suomalaiset lukevat

Lisätiedot

Flickr valikot. 1. Omat kuvat - kameran rulla, albumit, suosikit, ryhmät, kalleria, luodut, ihmiset, viimeisimmät tapahtumat, tilastot, järjestys

Flickr valikot. 1. Omat kuvat - kameran rulla, albumit, suosikit, ryhmät, kalleria, luodut, ihmiset, viimeisimmät tapahtumat, tilastot, järjestys Flickr valikot 1 2 3 1. Omat kuvat - kameran rulla, albumit, suosikit, ryhmät, kalleria, luodut, ihmiset, viimeisimmät tapahtumat, tilastot, järjestys 4 2. Etsi - voit etsiä kuvia, ryhmiä, suosittuja 5

Lisätiedot

PING METRICS Copyright Dagmar Oy

PING METRICS Copyright Dagmar Oy PING METRICS 2018 a PING METRICS KULUTTAJIEN NÄKÖKULMA MAINOSTAJIEN NÄKÖKULMA VAIKUTTAJAMARKKINOINNIN TUTKIMUS Kuluttajien keskuudessa toteutetun Vaikuttajamarkkinoinnin tutkimuksen toteutuksesta ja analyysistä

Lisätiedot

RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti

RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti Saila Oldén 1. JOHDANTO Tässä raportissa kuvataan perjantaina 25.2.2011 Luuppi-projektin tiimoilta suoritettujen käytettävyystestien

Lisätiedot

Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies

Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies Sanomalehti onnistuu, jos sen levikkialueen urheilu- ja liikuntaväki pitää paikallista urheilujulkisuutta tärkeänä ja haluaa osallistua sen tuottamiseen ja ylläpitää

Lisätiedot