MINIMILL MURSKAUS JA EROTTELULAITOS. Valmistaja CEG Taurus. Edustus (myynti ja huolto) Suomessa Holger Hartmann Oy

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MINIMILL MURSKAUS JA EROTTELULAITOS. Valmistaja CEG Taurus. Edustus (myynti ja huolto) Suomessa Holger Hartmann Oy"

Transkriptio

1 MINIMILL MURSKAUS JA EROTTELULAITOS Valmistaja CEG Taurus Edustus (myynti ja huolto) Suomessa Holger Hartmann Oy

2 Minimill murskamoduuli on suunniteltu parantamaan sekalaisen teräsromun, kevyen raudan, kodin elektroniikan, auton osien ja -korien arvoa murskaamalla ja lajittelemalla. Sisään syötettävä tuote koostuu käsittelemättömästä saastuneesta rautaromusta, jossa on sekalaista materiaalia. Ulos tuleva tuote on puhdasta rautaromua, jossa on säännöllinen paino ja mittasuhteet. Se on siis eroteltu erinäisistä materiaaleista, joita syötekokonaisuudessa oli. Tarkemmin rautaromu, joka läpikäy useita käsittelyjä murskaamisesta erotteluun, on % puhdasta, kompaktia, säännöllistä ja tiivistä (tiheyden ollessa noin 1000 kg/m3). Pienikokoinen Mimimill-murskalaitos ei kilpaile suurten murskalaitosten kanssa, sillä suurilla murskalaitoksilla on suuret mittasuhteet ja suuri tuotanto. Ne vievät suunnattomasti tilaa ja tarvitsevat isot investoinnit sekä niillä on suuri sähkönkulutus. Minimill sen sijaan on tarkoitettu toimijoille, jotka yksinkertaisesti täydentävät murskamoduulin avulla perinteisiä puristus- ja leikkaustekniikoitaan. Ympäristötekijät ja terästehtaiden uudet vaatimukset hankaloittavat kevyen romun ja kodin elektroniikkaromun keräämistä. Tämä puolestaan merkitsee sitä, että romun kerääminen, varastoiminen ja edelleen toimittaminen ei ole kannattavaa ja on siis kokonaisuutena romun sisältämien metallien haaskaamista. Epäpuhtauksista puhdistettua romua koskevasta tarpeesta johtuen tarvitaan murskaus- ja lajittelujärjestelmä, joka mittasuhteista, operatiivisista alueista, työntekijöistä, asennetuista tehoista, tuotannosta ja juoksevista kuluista johtuen voidaan ongelmattomasti liittää romupihaan. Minimillin kyseessä ollen tämä voidaan tehdä organisaatiota häiritsemättä ja varmistaen, että huonolaatuisesta romusta on mahdollista saada korkealuokkaista raaka-ainetta, joka vastaa loppukuluttajan vaatimia standardeja.

3 Minimill murskamoduuli voidaan jakaa seuraavasti: 1. OPEN-BOX syöttö (patentoitu) 2. THOR vasaramylly 3. Magneettinen erottelujärjestelmä 4. Raskas metallirunko ja infrastruktuuriset elementit 5. Pyörrevirtaerotinjärjestelmä (pyydettäessä) 6. Jälkipään järjestelmä OPEN-BOX -syöttö (patentoitu) Murskan kuormausalueen läheisyydessä varastoitu materiaali on tarkastettava ennen murskausta. Herkästi syttyvät materiaalit, kaasusäiliöt ja romu, joka on erityisen kovaa tai joka ei mittojensa vuoksi mahdu roottorin ja alasimen väliin, on poistettava eikä sitä saa syöttää murskattavaksi. Tämä saattaisi aiheuttaa tarpeetonta ylikuormitusta ja rasittaa liikaa akselia, laakereita ja alaritilöitä. Tarkastuksen jälkeen yksittäinen operaattori suorittaa kuormauksen omalla käyttövoimalla liikkuvan nosturin avulla, jossa on pyörijällä varustettu kahmari, ja jakaa romun säännöllisesti avoimeen OPEN_BOX (D) syöttökammioon.

4 Huoltokanava Pituussuuntainen puristin (A) työntää romun syöttökammiosta kohti murskan murskauskammiota. Syöttönopeus vaihtelee ja sitä valvotaan automaattisesti integroidulla järjestelmällä, joka säätelee nopeutta seuraten roottorin ohjausmoottorilla havaittua kuormaa. Syöttöalueella on ainutlaatuinen puristus- ja syöttöjärjestelmä romun mitoista johtuvien tukkeumien estämiseksi. Tämä siksi, että romu saattaa joskus olla murskan syöttöaukkoja suurempaa ja sen vuoksi estää materiaalin oikean ja säännöllisen virtauksen varastoihin. Tämän seurauksena romu kasautuu epäsäännöllisesti. Puristuslaatikko ja syöttöaukossa lähellä alasinta (E) sijaitseva syöttöjärjestelmä koostuu kahdesta sama-akselisesta vastakkaisesta kannesta (B), jotka kääntyvät kokonaan niitä tukevan akselin kanssa. Näitä kumpaakin ohjaa kaksi hydraulisylinteriä. Ensimmäinen kansi (1) (SYÖTIN) kääntyy, jotta esiin pistävän romun pystysuuntaisia mittoja voidaan pienentää, kunnes jälkimmäinen pääsee syöttöaukkoon. Syöttimen A ja syöttimen 1 yhdistetty toiminta mahdollistaa asteittaisen ja säännöllisen toiminnan, joka suojaa murskaa ylikuormitusvärähtelyiltä ja rasitukselta, jotka johtuvat katkonaisesta syötöstä. Pituussuuntaisen reitin loppupäässä syötin A palaa käynnistysasentoon, jotta materiaali voi vielä kerran pudota syöttöaukon avoimeen syöttökammioon jättäen jäteromun murskauskammion edessä olevaan huoltokanavaan. Sen ajanjakson aikana, jolloin syötin palaa käynnistyspisteeseen ja syöttöjakso alkaa uudelleen, murskaa ei syötetä, ja roottori käy jaksottaisesti kuormitetusta kuormattomaan.

5 Tästä aiheutuu sekä huomattavia tuotantotappioita että roottorin värähtelyä ja rasitusta, mikä vaikuttaa kaikkiin toimintaan liittyviin yksiköihin aiheuttaen kiertoliikkeen (laakerit, kardaaniakseli, kiinnityselementit, murskainkammio, hydraulitiiviste, sähkömoottori, jne.). Jotta voidaan estää epäsäännöllinen syöttö silloin, kun syötin A palaa jakson käynnistysasentoon, syötin 1 jatkaa kääntymistään työntäen huoltokanavassa olevaa jätemateriaalia ja jatkaa murskan syöttämistä jatkuvasti ja säännöllisesti kunnes syöttöjakso alkaa uudelleen. Tämä merkitsee sitä, että tuotannossa ei ole katkoksia ja että roottori on jatkuvasti kuormitettuna. Kääntyvä kansi 2 (CUT- OFF) puuttuu ainoastaan ylikuormituksen aikana, vähentämällä murskaukseen menevää romuvirtaa. Patentti haussa

6 Tavanomaiset murskauskammion syöttöön tarkoitetut järjestelmät perustuvat suppiloon, jossa on kalteva taso, ja jonka kääntyvät varret on varustettu sarananivelillä. Nämä sarananivelet tukevat yksi- (edullisimmissa versioissa) tai kaksihampaisia rullia (14-15), jotka kääntyessään murskaavat romun (16) sekä työntävät romun kohti syöttöaukkoa. Järjestelmä on täydennetty hydraulikäyttöisellä teräslamellikuljettimella, jossa on kulkurullilla varustetut ketjut (19). Hihnan siirtonopeutta voidaan vaihdella ja valvoa automaattisesti tai suoraan ohjaamosta. Vasaramyllyn syöttöalueena (kuormauskouru) (5) on suppilo, jossa on kalteva taso, jonne romu liukuu ja joka syöttää syöttöaukkoa. Syöttöalueella, syöttöaukon kohdalla, on kaksoisrullan paino- ja syöttöjärjestelmä, jotta voidaan estää romun mitoista johtuvat tukkeumat. Eri tasoilla sijaitsevat kaksi rullaa kääntyvät kokonaan niitä tukevien työntimien kanssa, sen akselin ympäri, johon niitä yhdistävä rakenne on liitetty. Rakennetta ohjaa kaksi hydraulisylinteriä. Rakenteeseen kiinnitetyt rullat murskaavat romun syöttöluiskaa vasten, kunnes materiaali on pienentynyt sellaiseen pystymittaan, että se mahtuu syöttöaukkoon. Murskausvaiheen aikana kaksihampaiset rullat pyörivät samanaikaisesti hitaasti samalla kulmanopeudella. Pyörintäsuunta on sellainen, että se työntää romun kohti murskan syöttöaukkoa.

7 Ylätasolla sijaitsevan ensimmäisen rullan (15) tehtävänä on esipuristaa romu murskauksen aikana, ja samanaikaisesti kääntyen syöttää toista alatasolla sijaitsevaa hammastettua rullaa (14), joka puristaa romun vielä litteämmäksi, ja joka kääntyen mittaa alasimessa murskattavan materiaalin määrän, seuraten virta-arvoa päämoottorilta. Rullien nopeus vaihtelee työssä havaittavien olosuhteiden ja parametrien mukaisesti. Rullat hidastavat vauhtiaan ja/tai muuttavat kääntymissuuntaansa, jos romun määrä murskauksen aikana ylittää roottorin teholle suunnitellun määrän. Ylätasolla materiaalia murskattavaksi vastaanottavan hammastetun rullan halkaisija on suurempi kuin jälkipään ja alatasolla sijaitsevan murskan syöttöaukon läheisyydessä olevan rullan. Toisistaan riippuvaisten ja yksittäiseen elementtiin (kaksoisrulla) keskitettyjen useiden liikkeiden samanaikainen järjestäminen vaikeuttaa murskaukseen menevän syötön automaattista valvontaa ja johtamista. Tämän osoittaa se tosiasia, ettei yksikään murskain, jossa syöttöä valvotaan kaltevalla tasolla ja kaksoisrullalla, toimi automaattisesti. Murskauksesta vastuussa olevan operaattorin lisäksi toinen operaattori, joka on välittömästi mittaavien rullien (20) yläpuolella olevassa ohjaamossa, jota suojaa vahvistettu lasi, mittaa murskauskammioon syötettävän romun määrän. Koko vuoron ajan, operaattorin on valvottava kuljetinhihnan syöttönopeutta ja samanaikaisesti johdettava romun puristamista, kaksoisrullan suuntaa ja nopeutta unohtamatta ampeerimittaria, joka osoittaa roottorin kuorman kunnon. Järjestelmä luottaa siis operaattorin kokemukseen, aloitteellisuuteen ja vahvuuteen, vaikka operaattori ei voi jatkuvasti taata oikeaa ja säännöllistä syöttöä vasaramyllylle tai ajoittaista ylikuormitusten valvontaa. Sen lisäksi rullien väliset aukot eivät voi estää materiaalipalasten vaarallista sinkoamista murskauksen aikana (ohjaamon operaattori on suojattava vahvistetun lasin avulla). Toisaalta minimill -murskalaitoksen avulla on mahdollista automaattisesti organisoida järjestelmä valvomaan ja johtamaan murskauskammioon tapahtuvaa syöttöä. Romulle välitettävät puristusta, nopeutta ja suuntaa koskevat toiminnot, jotka kaksoisrullajärjestelmässä on keskitetty yksittäiseen elementtiin, on (patentoidussa) minimilljärjestelmässä jaettu useisiin elementteihin, yksi jokaiselle toiminnolle. Eteenpäin meneminen: sitä ohjaa työnnin (A), nopeus ja suunta, joita säädellään kuormantuntevan säädön hydraulijärjestelmällä, roottorin ohjausmoottorin kuormaolosuhteiden perusteella. Puristus: tapahtuu kannen 1 pyörimisen, sijainnin, nopeuden ja suunnan avulla, joita ohjaa analoginen paineanturi ja käännön asema-anturi. Ylikuormituksen vähentämisen (CUT-OFF) takaa myös vastakkaiseen suuntaan kääntyvä levy 2. Kanavan ollessa tyhjä, kansi B estää materiaalipalasia sinkoamasta murskauksen aikana, sijoittuen automaattisesti mahdollisimman lähelle romun syöttöaukkoa.

8 Syöttötelojen syöttämä romu kulkee syöttöaukon läpi kohti alasinta (D). Roottori kääntyy suurella nopeudella siihen suuntaan, että se saa vasarat iskemään romun vasten alasinta, joka ottaa iskun vastaan. Vasaroiden murskaama materiaali työntyy kohti alaritilää (E), missä se pienenee edelleen joutuessaan puristuksiin kahden vasaran, ritiläpalkkien ja kulumisenestolevyjen väliin. Toiminta jatkuu kunnes romu on mitoiltaan ritilän reikää pienempi. Liian isot ja kovat kappaleet jäävät murskauskammioon. Tästä johtuen vasaramyllyissä on hätäovi (F) sellaisen materiaalin irrottamiseksi, jota ei voi murskata. (Ejektori tai hätäovi). Tämä hydraulisesti ohjattava ovi on sijoitettu pystysuoraan murskauskammion yläosaan, romun syöttöaukkoa vastapäätä. oven manuaalisesti poistaakseen tämän materiaalin. Ovea voidaan ohjata automaattisesti, kun päämoottorin virta-arvo osoittaa, että murskauskammiossa on liikaa murskattavaa materiaalia tai operaattori voi valvoa sitä manuaalisesti. Asiantunteva operaattori voi murskausäänen muutoksesta havaita, että siellä on liian kovaa materiaalia, joka uhkaa tukkia roottorin, ja hän voi avata Murskattu tuote poistuu murskauskammiosta alaritilän (E), yläritilän (G) ja turvaoven (F) läpi, ja se varastoidaan värähtelevään poistokanavaan (tärykuljetin). Murskauskammion ulkopuolisessa tilassa ja ylä- ja alaritilän ulkopuolella on kahta erityyppistä materiaalia romun murskauksen aikana: Raskas jae koostuu rauta- ja ei-rautametalleista, ja raskaista reagoimattomista hiukkasista, kuten renkaiden palasista, pikkukivistä, jne. Kevyt jae koostuu kevyistä hiukkasista, maaleista, muovista, katujen roskista, lasisirpaleista, kumista, tekstiilikuiduista, puunpalasista ja myös savusta, nesteiden haihtumisesta aiheutuvista höyryistä, ja pölystä. Tätä jaetta, joka saastuttaa lopullisen tuotteen, on myös mukana murskatussa tuotteessa, jota purkautuu alaritilästä, ja joka täytyy erotella sopivien höyrytys- ja keräysjärjestelmien avulla.

9 Ilmaa puhdistava ja pölyä keräävä järjestelmä on jälkipään prosessin ensimmäinen yksikkö. Jälkipään laitteet on lisätty yleisempään romun murskaus- ja valintajärjestelmään poistamaan pölyä, höyryjä ja kevyesti saastuttavaa jaetta. Murskaimessa oleva vakiojärjestelmä on kuivaprosessi, ja se toimii kaksoispölynerotusyksikön (pölynerotuksen pyörrepuhdistimet) kanssa. Kevytjakeen imeminen tapahtuu sekä murskaimen yläosassa että murskaimesta tulevassa poistoputkessa murskatun tuotteen osalta, suoraan värähtelevään poistokanavaan. Pölyn kostuttamiseksi on mahdollista lisätä järjestelmä, joka suihkuttaa vesihuurua murskauskammioon (semiwet). Murskauskammion sisäpuolelle suihkutettu vesi estää sen mahdollisuuden, että polttoaine ja pölyseokset räjähtäisivät korkeissa lämpötiloissa murskauksessa syntyvistä kipinöistä. Pölyn kostutusyksikkö voi vaihtoehtoisesti olla märkätyyppinen (Venturiputkipesuri), jos imettävällä pölyllä ja höyryillä on erityinen sisältö. Murskatun tuotteen raskaat jakeet (metallin ja muun kuin metallin) jatkavat murskauskammion alapuolella sijaitsevasta tärylevystä kohti magneettista puhdistus- ja erottelujärjestelmää, joka koostuu yhdestä tai kahdesta magneettisesta rumpuyksiköstä (sähkömagneetit). Rumpumagneetit poistavat raskaat jakeet rauta- ja teräsromusta ja varastoivat romun varastointialueelle. Rumpumagneetit voivat sisäisen teräsverkon avulla kerätä rautapitoisten ja muiden kuin rautapitoisten materiaalien yhdisteitä ja renkaiden palasia. Muiden kuin rautapitoisten aineiden esiintyminen rautaromussa saattaa saastuttaa tuotteen ja tehdä siitä ei-hyväksyttävän, nimenomaan kuparin johdosta, jota ei ole eroteltu sähkömoottoreiden roottoreista. On välttämätöntä poistaa manuaalisesti rauta-kupariyhdisteet, joita ei ole eroteltu toisistaan ja joita on valitussa rautaromussa. Terästehtaat eivät hyväksy sellaista rautaromua, jonka kuparipitoisuus ylittää 0,2 %. Lisäksi ei pidä unohtaa, että kupariromun kaupallinen arvo on paljon suurempi kuin rautaromun. Värähtelevä kanava Magneettirumpu

10 Jäljelle jäävä jae koostuu muista kuin rautapitoisista metalleista ja muista reagoimattomista raskaista hiukkasista. Loisvirtajärjestelmää (pyörrevirtaerotin) käytetään erottelemaan kahta vaihetta ja ottamaan metallit talteen. Tämä kone on normaalisti järjestetty samansuuntaiseen linjaan, joka on erillään rautametallien murskaus- ja erottelulinjasta. On arvioitu, että muiden kuin rautapitoisten metallien talteen ottaminen vaihtelee 3 5 tonniin jokaista 100 tonnia tuotettua murskattua teräsromua kohden.

11

12

13 Rauta Metallit Jätteet

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet 33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet Raimo Keskinen Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto 33.1 Hihnakuljettimet Hihnakuljettimet ovat yleisimpiä valimohiekkojen siirtoon käytettävissä kuljetintyypeistä.

Lisätiedot

Metso MX. Multi-Action-kartiomurskain

Metso MX. Multi-Action-kartiomurskain Metso MX Multi-Action-kartiomurskain Metso MX Multi-Action-kartiomurskain +10 % parempi käyttöaste 10 % pienemmät käyttökulut Kulutusosista hyödynnetään jopa 70 % Multi-Actionteknologia Valikoiva tuotanto

Lisätiedot

ECOMATION. environment in mind ECOMATION - TUOTTEITA JA RATKAISUJA NYKYAIKAISILLE KULLANKAIVAJILLE. Recycling Technologies

ECOMATION. environment in mind ECOMATION - TUOTTEITA JA RATKAISUJA NYKYAIKAISILLE KULLANKAIVAJILLE. Recycling Technologies ECOMATION environment in mind Recycling Technologies ECOMATION - TUOTTEITA JA RATKAISUJA NYKYAIKAISILLE KULLANKAIVAJILLE YRITYS Ecomation Oy suunnittelee ja toimittaa asiakkailleen koneita, laitteistoja,

Lisätiedot

TURBO DIMMINUTOR Automaattinen kiintoainevesiseoksien kanavaseuloja ja murskain

TURBO DIMMINUTOR Automaattinen kiintoainevesiseoksien kanavaseuloja ja murskain 1 TURBO DIMMINUTOR Automaattinen kiintoainevesiseoksien kanavaseuloja ja murskain DIMMINUTOR seuloo ja murskaa automaattisesti veden mukana liikkuvat kiintoaineet läpi avokanavan. Laitetta voidaan käyttää

Lisätiedot

PALAX KLAPIKONEMALLISTO

PALAX KLAPIKONEMALLISTO COMBI M II - 3 KS 35-6 POWER 70S - 10 POWER 100S - 14 PALAX KLAPIKONEMALLISTO Yhteiset ominaisuudet Poistokuljetin Yhteinen ominaisuus kaikille koneille on nyt uudistettu 4,3 m pitkä ja 0,2 m leveä taittuva

Lisätiedot

Katve-Hufcor Classic 7600 siirtoseinän asennusohje

Katve-Hufcor Classic 7600 siirtoseinän asennusohje Katve-Hufcor Classic 7600 siirtoseinän asennusohje 2 (5) 1 Yleisesti Jokainen asennuspaikka on erilainen, joten ohjeet eivät välttämättä ole yksiselitteiset kaikissa tapauksissa. Etene asennuksessa ohjeen

Lisätiedot

Palautuslaite Boomerang ZHR

Palautuslaite Boomerang ZHR Boomerang palautuslaitteen avulla yksi mies voi käyttää listoituskoneita ja/tai muita koneita ja laitteita puuntyöstössä. Ominaisuudet Arvot Työkappaleen mitat ilman kääntöyks. (mm) Pituus min. 300 max.

Lisätiedot

K2 CombiCutter Mallit 1600 ja 1200

K2 CombiCutter Mallit 1600 ja 1200 K2 CombiCutter Mallit 1600 ja 1200 Pyöröpaalisilppuri ja ruokintakone Markkinoiden täydellisin ohjelma www.tks-as.no Kiinteä kone Vaunumalli Kattokiskoihin asennettu kone Täyttölava K2 COMBICUTTER Työtä

Lisätiedot

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19 Tyypit W 088, 110, 16,156, 199 ja 260 Välitykset 1:1, 2:1, :1 ja 4:1 Suurin lähtevä vääntömomentti 2419 Nm. Suurin tuleva pyörimisnopeus 000 min -1 IEC-moottorilaippa valinnaisena. Yleistä Tyyppi W on

Lisätiedot

PÖNTTÖSORVI KÄYTTÖ - OHJEKIRJA

PÖNTTÖSORVI KÄYTTÖ - OHJEKIRJA KESMAC 23.4.2013 PÖNTTÖSORVI PÖNTTÖSORVI KÄYTTÖ - OHJEKIRJA SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. TEKNINEN ERITTELY 3. TURVALLISUUSOHJEET JA KÄYTTÖ 4. VALOKUVAT 5. HUOLTO 6. KUITTAUS TURVAOHJEISTA 2013-04-23

Lisätiedot

Päällirakenteen kiinnitys. Kiinnitys apurungon etuosassa

Päällirakenteen kiinnitys. Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon etuosassa Lisätietoa kiinnityksen valinnasta on asiakirjassa Apurungon valinta ja kiinnitys. Rungon etuosassa on 4 erityyppistä päällirakenteen kiinnikettä:

Lisätiedot

Käyttöönotto-opas RT Controller

Käyttöönotto-opas RT Controller Käyttöönotto-opas RT Controller Pikaopas RT-järjestelmän käyttöönottoa varten Aloitusopas RT Controller Versio 1.3 (090831) (Käytä tämän pikaoppaan kanssa opasta User Manual RT Controller, versio 2.1 tai

Lisätiedot

Infrastruktuurirakentaminen ASFALTIN LISÄAINETTA KIERRÄTETYSTÄ SELLUKUIDUSTA

Infrastruktuurirakentaminen ASFALTIN LISÄAINETTA KIERRÄTETYSTÄ SELLUKUIDUSTA Infrastruktuurirakentaminen ASFALTIN LISÄAINETTA KIERRÄTETYSTÄ SELLUKUIDUSTA SISÄLLYS 1. ASFALTIN LISÄAINETTA KIERRÄTETYSTÄ SELLUKUIDUSTA Asfaltin lisäaineen valmistaminen kierrätetystä sellukuidusta...3

Lisätiedot

Rakennusteollisuus SELLUVILLAERISTETTÄ KIERRÄTETYSTÄ MATERIAALISTA

Rakennusteollisuus SELLUVILLAERISTETTÄ KIERRÄTETYSTÄ MATERIAALISTA Rakennusteollisuus SELLUVILLAERISTETTÄ KIERRÄTETYSTÄ MATERIAALISTA SISÄLLYS 1. SELLUVILLAERISTETTÄ KIERRÄTETYSTÄ MATERIAALISTA Selluvillaeristeen valmistaminen kierrätysmateriaalista...3 Edut...4 Esimerkit...5

Lisätiedot

Vaihtolava-ajoneuvot. Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista

Vaihtolava-ajoneuvot. Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Vaihtolava-ajoneuvoja pidetään vääntöherkkinä. Vaihtolava-ajoneuvojen kanssa voidaan käyttää erilaisia kuormalavoja erilaisiin

Lisätiedot

FAG PowerPull SPIDER TRISECTION PLATE Hydrauliset ulosvetimet ja ulosvetolaipat vierintälaakereille ja muille koneenosille

FAG PowerPull SPIDER TRISECTION PLATE Hydrauliset ulosvetimet ja ulosvetolaipat vierintälaakereille ja muille koneenosille FAG PowerPull TRISECTION PLATE Hydrauliset ulosvetimet ja ulosvetolaipat vierintälaakereille ja muille koneenosille A Member of the Schaeffler Group FAG PowerPull Tehokas, helppo, nopea Käyttäjäystävällinen

Lisätiedot

TUOTENRO NIMIKE MITAT PAINO NIM.TEHO SÄILIÖ IP-LUOKKA JOHTO. 9058501 Märkä- ja kuivaimuri GWD 350-2 638 x 600 x 868 mm 21 kg 2700 W 50 L IP24 10 m

TUOTENRO NIMIKE MITAT PAINO NIM.TEHO SÄILIÖ IP-LUOKKA JOHTO. 9058501 Märkä- ja kuivaimuri GWD 350-2 638 x 600 x 868 mm 21 kg 2700 W 50 L IP24 10 m MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT ALLROUNDIMURIT PÄIVITTÄISEEN KÄYTTÖÖN Imurisarja, joka pystyy useimpiin päivittäisiin märkä- ja kuivaimurointitöihin. Säädettävä kahva parantaa työasentoa ja helpottaa säilytystä.

Lisätiedot

UUSI! 998:28468. VESITÄYTTEINEN KAIVONSULKULAITE Kätevä ja tehokas kaivonsulkulaite, joka täytetään tavallisella hanavedellä.

UUSI! 998:28468. VESITÄYTTEINEN KAIVONSULKULAITE Kätevä ja tehokas kaivonsulkulaite, joka täytetään tavallisella hanavedellä. UUSI! VESITÄYTTEINEN KAIVONSULKULAITE Kätevä ja tehokas kaivonsulkulaite, joka täytetään tavallisella hanavedellä. Ennaltaehkäisevään vuodontorjuntaan. Tiivistä kaivonkannet esim. ennen pesuja, huoltoa

Lisätiedot

Juoksumaton huolto-ohje

Juoksumaton huolto-ohje Juoksumaton huolto-ohje Maton huoltaminen on tärkeää Matto on juoksumaton tärkein osa. Sen kunnossa pitäminen takaa sen, että laite toimii moitteettomasti vuosikausia eteenpäin. Säännöllisin väliajoin

Lisätiedot

Oppimistavoite: ymmärtää, kuinka positiiviset ja negatiiviset magneettiset navat tuottavat työntö- ja vetovoimaa.

Oppimistavoite: ymmärtää, kuinka positiiviset ja negatiiviset magneettiset navat tuottavat työntö- ja vetovoimaa. 1 Magneettiset navat Oppimistavoite: ymmärtää, kuinka positiiviset ja negatiiviset magneettiset navat tuottavat työntö- ja vetovoimaa. 1. Nimeä viisi esinettä, joihin magneetti kiinnittyy. Mikä tahansa

Lisätiedot

Katve-Hufcor Classic 7500 siirtoseinän asennusohje

Katve-Hufcor Classic 7500 siirtoseinän asennusohje Katve-Hufcor Classic 7500 siirtoseinän asennusohje 2 (5) 1 Yleisesti Jokainen asennuspaikka on erilainen, joten ohjeet eivät välttämättä ole yksiselitteiset kaikissa tapauksissa. Lue ensin koko ohje lävitse,

Lisätiedot

TASKMASTER TM8500 Kyltymätön kaksoisakselinen murskain

TASKMASTER TM8500 Kyltymätön kaksoisakselinen murskain 1 TASKMASTER TM8500 Kyltymätön kaksoisakselinen murskain TASKMASTER TM8500 sarjassa yhdistyvät tehokkaat pienennysominaisuudet, helppo huolto ja poikkeuksellinen kulutuskestävyys. TASKMASTER pienentää

Lisätiedot

SUPER SHREDDER Kaikkiruokainen linjamurskain

SUPER SHREDDER Kaikkiruokainen linjamurskain 1 SUPER SHREDDER Kaikkiruokainen linjamurskain SUPER SHREDDER pienentää putkistoissa virtaavat kovat kiintoaineet. Se on erittäin tehokas murskain, jolla on virtaviivainen, helppohoitoinen rakenne ja vain

Lisätiedot

Tutkimusmateriaalit -ja välineet: kaarnan palaset, hiekan murut, pihlajanmarjat, juuripalat, pakasterasioita, vettä, suolaa ja porkkananpaloja.

Tutkimusmateriaalit -ja välineet: kaarnan palaset, hiekan murut, pihlajanmarjat, juuripalat, pakasterasioita, vettä, suolaa ja porkkananpaloja. JIPPO-POLKU Jippo-polku sisältää kokeellisia tutkimustehtäviä toteutettavaksi perusopetuksessa, kerhossa tai kotona. Polun tehtävät on tarkoitettu suoritettavaksi luonnossa joko koulun tai kerhon lähimaastossa,

Lisätiedot

Harvesterinosturit Classic

Harvesterinosturit Classic Harvesterinosturit Classic Harvesterinosturin ominaisuudet takaavat työn tehokkuuden ja tuloksellisuuden. Nosturin liikkeiden nopeus ja täsmällisyys, riittävä kääntömomentti sekä toimintavarmuus ovat ammattilaisille

Lisätiedot

V-renkaat Frontseal. V-renkaiden standardimateriaalit ovat nitriilikumi NBR ja fluorikumi FPM. Katso ko materiaalin ominaisuudet sivulta 2.

V-renkaat Frontseal. V-renkaiden standardimateriaalit ovat nitriilikumi NBR ja fluorikumi FPM. Katso ko materiaalin ominaisuudet sivulta 2. 1. Kuvaus V-rengas on kokonaan kumista valmistettu aksiaalinen tiiviste. Se tiivistää akselin suunnassa erilaisia vastinpintoja vasten. Tiivisteen käyttöalueet ovat laajat ja sen on todettu olevan luotettava

Lisätiedot

LAMELLA-SELKEYTTIMET LAMELLA TM. laajennettavissa tarpeen mukaan. HYXO OY Ammattimainen Vastuullinen Avoin

LAMELLA-SELKEYTTIMET LAMELLA TM. laajennettavissa tarpeen mukaan. HYXO OY Ammattimainen Vastuullinen Avoin LAMELLA-SELKEYTTIMET LAMELLA TM laajennettavissa tarpeen mukaan HYXO OY Ammattimainen Vastuullinen Avoin LAMELLA LAAJENNETTAVISSA TARPEEN MUKAAN Lamella-selkeyttimiä on saatavana sekä yksittäisinä laitteina

Lisätiedot

Hitsausrailon puhtaus ja puhdistus raepuhalluksella

Hitsausrailon puhtaus ja puhdistus raepuhalluksella Sivu 1/6 Hitsausrailon puhtaus ja puhdistus raepuhalluksella Kirjoittaja Seppo Koivuniemi, Finnblast Oy Hyvän tuottavuuden yhtenä kulmakivenä on tehdä kerralla oikeaa laatua niin, että korjauksia ei tarvita.

Lisätiedot

ROD -tyypin Sulkusyötin

ROD -tyypin Sulkusyötin Standardi: Q/HFJ02027-2000 ROD -tyypin Sulkusyötin KÄYTTÖOHJE Suomen Imurikeskus Oy Puh. 02-576 700-1 - SISÄLTÖ 1. RAKENNE... 3 2. TOIMINTAPERIAATE JA KÄYTTÖTARKOITUS4 3. TUOTTEEN PIIRTEET... 4 4. TYYPPISELITYS...

Lisätiedot

Päivitetty : 25/07/2006 Versio : S86 N nomenclature : 73502

Päivitetty : 25/07/2006 Versio : S86 N nomenclature : 73502 Onnittelut tämän hyvin suunnitellun tuotteen valinnasta ; Ennen asennusta ja laitteen käyttöä lue huolellisesti seuraavat suositukset turvallisuudesta, jotta voit välttää onnettomuudet käyttäjälle ja vahingot

Lisätiedot

City Combi. Laite on valmistettu asiakkaittemme vaatimusten mukaiseksi, joten se on laadukas, monipuolinen ja luotettava.

City Combi. Laite on valmistettu asiakkaittemme vaatimusten mukaiseksi, joten se on laadukas, monipuolinen ja luotettava. Rolba City Combi City Combi Suunniteltu kaupunkialueille helpottamaan putkistojen huoltotöitä kaikenlaisissa kiinteistöissä kuten esim. ravintoloissa. Se on kompakti ulkopuolelta, mutta siinä on kuitenkin

Lisätiedot

Innovaatio-ohjelman Läpivirtauslaitoksen ravinnekuormituksen alentamismenetelmät hankkeen osa Oy Wai Consulting Ltd

Innovaatio-ohjelman Läpivirtauslaitoksen ravinnekuormituksen alentamismenetelmät hankkeen osa Oy Wai Consulting Ltd Innovaatio-ohjelman Läpivirtauslaitoksen ravinnekuormituksen alentamismenetelmät hankkeen osa Oy Wai Consulting Ltd Onko uusia taloudellisesti kannattavia tapoja kerätä kiintoainetta maa-altaista? Martti

Lisätiedot

PNEUMAATTINEN SAUMANSULKIJA. Käyttökäsikirja. Malli, jossa on automaattipysäytys

PNEUMAATTINEN SAUMANSULKIJA. Käyttökäsikirja. Malli, jossa on automaattipysäytys PNEUMAATTINEN SAUMANSULKIJA Käyttökäsikirja Malli, jossa on automaattipysäytys 2 Yleistä Konetta voidaan hyvin käyttää useimpien tyyppiä m 82, VM 84 tms. olevien saumojen sulkemiseen. Koneen rakenne on

Lisätiedot

Vanhankaupunginkosken ultraäänikuvaukset Simsonar Oy Pertti Paakkolanvaara

Vanhankaupunginkosken ultraäänikuvaukset Simsonar Oy Pertti Paakkolanvaara Vanhankaupunginkosken ultraäänikuvaukset 15.7. 14.11.2014 Simsonar Oy Pertti Paakkolanvaara Avaintulokset 2500 2000 Ylös vaellus pituusluokittain: 1500 1000 500 0 35-45 cm 45-60 cm 60-70 cm >70 cm 120

Lisätiedot

SPIRALAIR -KOMPRESSORIT K1-4 K6-8 COMBI KS1-4 KS6 5 MULTI PUHTAUS HILJAISUUS

SPIRALAIR -KOMPRESSORIT K1-4 K6-8 COMBI KS1-4 KS6 5 MULTI PUHTAUS HILJAISUUS SPIRALAIR -KOMPRESSORIT K1-4 K6-8 COMBI KS1-4 KS6 5 MULTI PUHTAUS HILJAISUUS KYLMÄ KS / T Integroitu kuivain PUHTAUS PUHDASTA ILMAA Ilmaa puhtaimmassa muodossaan Teollisen prosessin tehokkuus ja tuotteiden

Lisätiedot

Lämpöä tuulivoimasta ja auringosta. Esa.Eklund@KodinEnergia.fi. Kodin vihreä energia Oy 30.8.2012

Lämpöä tuulivoimasta ja auringosta. Esa.Eklund@KodinEnergia.fi. Kodin vihreä energia Oy 30.8.2012 Lämpöä tuulivoimasta ja auringosta 30.8.2012 Esa.Eklund@KodinEnergia.fi Kodin vihreä energia Oy Mitä tuulivoimala tekee Tuulivoimala muuttaa tuulessa olevan liikeenergian sähköenergiaksi. Tuulesta saatava

Lisätiedot

Perunan käsittely- ja varastointikoneet

Perunan käsittely- ja varastointikoneet Perunan käsittely- ja varastointikoneet Sähkömoottorin käyttämä hydraulinen veto Portaattomasti säädettävät kuljettimien nopeudet Polyureetaanista valmistetut puhdistus- ja lajittelurullat Koneet perunan

Lisätiedot

Metallien kierrätys on RAUTAA!

Metallien kierrätys on RAUTAA! Metallien kierrätys on RAUTAA! METALLEJA VOI KIERRÄTTÄÄ L O P U T T O M A S T I M E T A L L I N E L I N K A A R I Metallituotteen valmistus Metallituotteen käyttö Metallien valmistuksessa raaka-aineiden,

Lisätiedot

TOP PÖTTINGER TOP 1252 S-LINE 97+023.FI.0915

TOP PÖTTINGER TOP 1252 S-LINE 97+023.FI.0915 TOP PÖTTINGER TOP 1252 S-LINE 97+023.FI.0915 TOP 1252 C Neliroottorinen keskelle karhottava karhotin Korjuuketjun pullonkaulojen poistaminen vaatii käytettäviltä koneilta suurta tehokkuutta. Panostamalla

Lisätiedot

INVEST IN TIME HYDRAULISET ERIKOISTYÖKALUT RASKAALLE KALUSTOLLE NOPEUTTAMAAN JA KEVENTÄMÄÄN RASKAITA TYÖVAIHEITA

INVEST IN TIME HYDRAULISET ERIKOISTYÖKALUT RASKAALLE KALUSTOLLE NOPEUTTAMAAN JA KEVENTÄMÄÄN RASKAITA TYÖVAIHEITA HYDRAULISET ERIKOISTYÖKALUT RASKAALLE KALUSTOLLE NOPEUTTAMAAN JA KEVENTÄMÄÄN RASKAITA TYÖVAIHEITA INVEST IN TIME 03-00021 YLEISSARJA RASKAAN KALUSTON KORJAAMISEEN Sarjan työkaluilla korjaamolla onnistutaan

Lisätiedot

Täydellinen valvonta. Jäähdytysjärjestelmän on siten kyettävä kommunikoimaan erilaisten ohjausjärjestelmien kanssa.

Täydellinen valvonta. Jäähdytysjärjestelmän on siten kyettävä kommunikoimaan erilaisten ohjausjärjestelmien kanssa. Täydellinen valvonta ATK-konesalit ovat monimutkaisia ympäristöjä: Tarjoamalla täydellisiä integroiduista elementeistä koostuvia ratkaisuja taataan yhteensopivuus ja strateginen säätöjärjestelmän integrointi.

Lisätiedot

PR0 CE S S 0 R -MON ITOI MIKONE

PR0 CE S S 0 R -MON ITOI MIKONE 25/1970 KOCKUM PR0 CE S S 0 R 7 8 ATK -MON ITOI MIKONE Huhtikuussa 1970 Kockum Söderhamn AB esitti uuden karsinta-katkontakoneen prototyypin, joka suorittaa myös puutavaran lajittelun ja kasauksen. Sitä

Lisätiedot

Kopadi Oy - BROKK valikoima

Kopadi Oy - BROKK valikoima Kopadi Oy - BROKK valikoima Miksi valita kauko-ohjattava Brokk purkurobotti? Seitsemän eri koko / painoluokkaa sisältävä tuoteohjelma. 500 kg:n Brokk 60:stä aina 10 000 kg painavaan Brokk 800:aan. Koneet

Lisätiedot

TigerStop Standard Digitaalinen Syöttölaite / Stoppari

TigerStop Standard Digitaalinen Syöttölaite / Stoppari Perkkoonkatu 5 Puh. 010 420 72 72 www.keyway.fi 33850 Tampere Fax. 010 420 72 77 palvelu@keyway.fi TigerStop Standard Digitaalinen Syöttölaite / Stoppari Malli Työpituus Kokonaispituus Standardi mm mm

Lisätiedot

Jenz. Jenz- mobiilit rumpuhakkurit

Jenz. Jenz- mobiilit rumpuhakkurit Jenz Saksalainen Jenz GmbH on valmistanut hakkureita jo vuodesta 1959. Vahvan suomalaisen suunnittelutaustan myötä nykyiset hakkurit soveltuvat hyvin suomalaiseen työympäristöön ja käyttökohteisiin. Koneita

Lisätiedot

Esimerkkejä ruiskuvalukappaleista

Esimerkkejä ruiskuvalukappaleista Esimerkkejä ruiskuvalukappaleista Tuula Höök Tampereen teknillinen yliopisto Tuula Höök - TREDU/Valimoinstituutti Kappale 1: Vesikannun kansi Kappale alta Sisäänvalukohta Jakolinja ja ulostyöntösuunta

Lisätiedot

301.4C. Minikaivukone

301.4C. Minikaivukone 301.4C Minikaivukone Moottori Nettoteho 13,2 kw 17,7 hp Paino Työpaino turvakaaren kanssa 1 380 kg 3 042 lb Työpaino ohjaamon kanssa 1 470 kg 3 241 lb Monipuolisuus Helppo kuljettaa ja käyttää erilaisilla

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET ABT KÄSIKETJUTALJOILLE

KÄYTTÖOHJEET ABT KÄSIKETJUTALJOILLE KÄYTTÖOHJEET ABT KÄSIKETJUTALJOILLE Kapasiteetti: 250, 500, 1000, 2000, 3000, 5000, 10000 ja 20000kg Huomio: Lue tämä käyttöohje ennen käsiketjutaljan käyttöönottoa. 1. Ripusta talja yläkoukusta ja nosta

Lisätiedot

Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II. Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy

Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II. Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy Miksi voimalaitos on rakennettu? Lahti Energialla on hyvät kokemukset yli 12 vuotta hiilivoimalan yhteydessä

Lisätiedot

3. Sisätilojen ilmanvaihtojärjestelmät

3. Sisätilojen ilmanvaihtojärjestelmät 3. Sisätilojen ilmanvaihtojärjestelmät IFA 0605012 Schweißrauchabscheideklasse W3 60 3. Sisätilojen ilmanvaihtojärjestelmät Suitable for Likaantuneen ilman puhdistamiseksi työtiloissa. Kuvaus INCLUDING

Lisätiedot

METALLILETKUJEN ASENNUSOHJEITA

METALLILETKUJEN ASENNUSOHJEITA METALLILETKUJEN ASENNUSOHJEITA METALLILETKUJEN ASENNUSOHJEITA Asennustapa A Asennustapa B Ø 12-100 Ø 125-300 2 Lasketaan kaavalla FS=2,3 r a=1,356 r Taivutussäde "r", kun asennus kuvan A mukaan Asennus

Lisätiedot

Rakennusteollisuus SELLUVILLAERISTETTÄ KIERRÄTETYSTÄ MATERIAALISTA

Rakennusteollisuus SELLUVILLAERISTETTÄ KIERRÄTETYSTÄ MATERIAALISTA Rakennusteollisuus SELLUVILLAERISTETTÄ KIERRÄTETYSTÄ MATERIAALISTA SISÄLLYS 1. SELLUVILLAERISTETTÄ KIERRÄTETYSTÄ MATERIAALISTA Selluvillaeristeen valmistaminen kierrätysmateriaalista...3 Edut...4 Esimerkit...5

Lisätiedot

INVEST IN WALLMEK ERIKOISTYÖKALUT TIME HYDRAULISET ERIKOISTYÖKALUT RASKAALLE KALUSTOLLE NOPEUTTAMAAN JA KEVENTÄMÄÄN RASKAITA TYÖVAIHEITA

INVEST IN WALLMEK ERIKOISTYÖKALUT TIME HYDRAULISET ERIKOISTYÖKALUT RASKAALLE KALUSTOLLE NOPEUTTAMAAN JA KEVENTÄMÄÄN RASKAITA TYÖVAIHEITA INVEST IN WALLMEK ERIKOISTYÖKALUT TIME HYDRAULISET ERIKOISTYÖKALUT RASKAALLE KALUSTOLLE NOPEUTTAMAAN JA KEVENTÄMÄÄN RASKAITA TYÖVAIHEITA Messu tarjous 5800:- ( 6685:-) YLEISSARJAT KUORMA-AUTOILLE JA LINJA-AUTOILLE

Lisätiedot

Keväisin, kun ulkolämpötila on noussut plussan puolelle,

Keväisin, kun ulkolämpötila on noussut plussan puolelle, Vallox 130 ilmanvaihtokone. Säädä ilmanvaihtokoneen nopeudeksi: o 1 kun asunnossa ei ole ihmisiä, esim. viikonloppureissu. Ilmanvaihtokonetta ei tule sammuttaa, vaikka asunto olisikin tyhjillään (esim.

Lisätiedot

Puhdasta joka käänteessä

Puhdasta joka käänteessä BR 35 /12 C Puhdasta joka käänteessä Yhdistelmäkone BR 35/12 C Ennennäkemätön ketteryys Koskaan aikaisemmin ei ole siivouskone ollut yhtä ketterä ja kevyt ohjata - Berliinin CMS-messuilla palkittu BR 35/12

Lisätiedot

HERTELL KD-TYHJÖPUMPPUJA KOSKEVIA YLEISIÄ HUOLTO-OHJEITA

HERTELL KD-TYHJÖPUMPPUJA KOSKEVIA YLEISIÄ HUOLTO-OHJEITA HERTELL KD-TYHJÖPUMPPUJA KOSKEVIA YLEISIÄ HUOLTO-OHJEITA A E C B D YLEISTÄ HUOM! Voimanottoakselin kierrosluku 540 1/min. Hertell tyhjö/painepumppumalli KD on öljyvoideltu, neljällä lamellilla varustettu

Lisätiedot

Käyttötarkoitus. Mallit. Toimituksen sisältö. Korkeuden säätökahvat

Käyttötarkoitus. Mallit. Toimituksen sisältö. Korkeuden säätökahvat R Rollaattorin osat 1 Kahva 2 Korkeussäädettävä kahvan tanko 3 Jarru 4 Kahvan korkeuden säätövipu 5 Takapyörä 6 Runko 7 Etupyörä 8 Kori 9 Istuin 10 Tarjotin 11 Jarruvaijeri 12 Kepinpidike 2 Käyttötarkoitus

Lisätiedot

Pöytämallinen biojätteen vähennysyksikkö

Pöytämallinen biojätteen vähennysyksikkö Pöytämallinen biojätteen vähennysyksikkö Laadukas ja tukeva ruostumattomasta teräksestä valmistettu biojätteen vähennysyksikkö. Laitteessa on yhdistettynä jätemylly ja vedenpoistoyksikkö teräksisessä tiskipöydässä.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE INVANOSTIN LIFTMAN 400

KÄYTTÖOHJE INVANOSTIN LIFTMAN 400 KÄYTTÖOHJE INVANOSTIN LIFTMAN 400 Laitteen osat 1. Kädensija 2. Päänostotaso 3. Nostotaso 4. Sähköyksikkö jossa päävirtakatkaisija 5. Kiinnityselementti 6. Sähkösylinteri 7. Sisäänajoluiska 8. Sisäänajoluiskanohjaus

Lisätiedot

Pyörivä lämmönsiirrin EURA, 20 53

Pyörivä lämmönsiirrin EURA, 20 53 Pyörivä lämmönsiirrin EURA, 0 5 Kuva Perussäätö Vakionopeusroottori: Tarkista, että roottori pyörii oikeaan suuntaan. Pyörimissuunta on merkitty vaippaan. Jos käytetään puhtaaksipuhallussektoria, sen asetuskulma

Lisätiedot

Jos käytät jatkojohtoa, jatkojohdon pistorasian on oltava suodattimen verkkokytkennän yläpuolella.

Jos käytät jatkojohtoa, jatkojohdon pistorasian on oltava suodattimen verkkokytkennän yläpuolella. JBL CristalProfi e701, e901, e1501 greenline Turvallisuusohjeet: Jos käytät jatkojohtoa, jatkojohdon pistorasian on oltava suodattimen verkkokytkennän yläpuolella. Laitteen magneettikenttä saattaa vaikuttaa

Lisätiedot

Postios. Helsinki Rukkila VA K 0 L A

Postios. Helsinki Rukkila VA K 0 L A Postios. Helsinki Rukkila VA K 0 L A Puhelin Helsinki 45 48 12 Rautatieas. Pitäjänmäki VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS 1957 Koetusselostus 243 Kotitarvemylly La-Me 700 mm Ilmoittaja ja valmistaja:

Lisätiedot

3-PALANEN KYTKINLEVY Vahvin levyvaihtoehto. Ainoastaan kilpakäyttöön, on/off tyyppinen. Halk. 200mm. 4910 3-palanen kytkinlevy

3-PALANEN KYTKINLEVY Vahvin levyvaihtoehto. Ainoastaan kilpakäyttöön, on/off tyyppinen. Halk. 200mm. 4910 3-palanen kytkinlevy HEAVY DUTY KYTKINLEVYT Erittäin vahva ja kestävä. Tätä levyä voit käyttää sekä vakioettä kilpamoottoreissa, tehoiltaan noin 150Hv:aan asti. Löytyy myös "pehmeämpi malli" jousitetulla keskiöllä 4905 HD-kytkinlevy,

Lisätiedot

Energian talteenotto liikkuvassa raskaassa työkoneessa. 20.01.2010 Heinikainen Olli

Energian talteenotto liikkuvassa raskaassa työkoneessa. 20.01.2010 Heinikainen Olli Energian talteenotto liikkuvassa raskaassa työkoneessa 20.01.2010 Heinikainen Olli Esityksen sisältö Yleistä Olemassa olevat sovellukset Kineettisen energian palauttaminen Potentiaalienergian palauttaminen

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET LIUKUSUIHKUOVI

ASENNUSOHJEET LIUKUSUIHKUOVI ASENNUSOHJEET LIUKUSUIHKUOVI TÄRKEÄÄ - ENNEN KUIN ALOITAT! Tarkista tuote välittömästi saatuasi sen kuljetuksessa tapahtuneiden vahinkojen, puuttuvien osien ja tai valmistusvirheiden varalta. Vahingoista

Lisätiedot

Etunimi. Sukunimi. Oppimistavoite: ymmärtää, kuinka positiiviset ja negatiiviset magneettiset navat tuottavat työntö- ja vetovoimaa.

Etunimi. Sukunimi. Oppimistavoite: ymmärtää, kuinka positiiviset ja negatiiviset magneettiset navat tuottavat työntö- ja vetovoimaa. 1 Magneettiset navat Oppimistavoite: ymmärtää, kuinka positiiviset ja negatiiviset magneettiset navat tuottavat työntö- ja vetovoimaa. 1. Nimeä viisi esinettä, joihin magneetti kiinnittyy. 2. Mitä magneetin

Lisätiedot

Sekoitinsarja Käyttöohje

Sekoitinsarja Käyttöohje Sekoitinsarja Käyttöohje Lue ohjekirja huolellisesti ennen laitteen käyttöönottoa. Käytä laitetta vain käyttöohjeen mukaisesti. Säilytä ohjekirja lukemiseksi tulevaisuudessa. TURVALLISUUS Laite ei ole

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE BONECO P340

KÄYTTÖOHJE BONECO P340 93 KÄYTTÖOHJE BONECO P340 94 YLEISKUVA JA OSIEN NIMET 4 5 1 Suojakansi 1 2 3 2 Esisuodatin 3 Suodatin A341 4 BONECO P340 5 Ohjauspaneeli ja näytöt 95 SISÄLTÖ Yleiskuva ja osien nimet 94 Toimitussisältö

Lisätiedot

TIMCO TIMCO. Siirrettävä työpiste, jossa 7 vetolaatikkoa

TIMCO TIMCO. Siirrettävä työpiste, jossa 7 vetolaatikkoa TIMCO Siirrettävä työpiste, jossa 7 vetolaatikkoa TIMCO Ominaisuudet Tilava siirrettävä työpiste auttaa pitämään työkalut järjestyksessä ja nopeuttaa työntekoa. Kestävät pyörät liikuttavat työpistettä

Lisätiedot

Näytesivut. 3.2 Toimisto- ja liiketilojen. Ilmastointijärjestelmät 57

Näytesivut. 3.2 Toimisto- ja liiketilojen. Ilmastointijärjestelmät 57 3.2 Toimisto- ja liiketilojen ilmastointijärjestelmät Toimisto- ja liiketilojen tärkeimpiä ilmastointijärjestelmiä ovat 30 yksivyöhykejärjestelmä (I) monivyöhykejärjestelmä (I) jälkilämmitysjärjestelmä

Lisätiedot

MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS

MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS Postiosoite Kaarela Puh. Helsinki 89279 Rautat. as. Pitäjänmäki Koetusselostus SO 191 Kuva 1. OCTAV-LYPSYKONE. Ilmoittaja: Osuus tuk kuk aupp a 1.1., Helsinki.

Lisätiedot

AVERO 240 160. C 600 (6.07 m), C 540 (5.46 m), C 490 (4,92 m), C 430 (4,32 m)

AVERO 240 160. C 600 (6.07 m), C 540 (5.46 m), C 490 (4,92 m), C 430 (4,32 m) AVERO 240 160 Etuvarusteet VARIO leikkuupöytä V 600 V 540 V 540 Vakioleikkuupöytä C 660 C 370 C 600 C 370 Rapsileikkuupöytä kaikkiin vakio- ja VARIO -leikkuupöytiin Taitettavat leikkuupöydät C 450 FLEX

Lisätiedot

Patenttivaatimukset tunnettu tunnettu

Patenttivaatimukset tunnettu tunnettu 1 Patenttivaatimukset 1. Monitoimirekka (0) turvallisten ja kulkukelpoisten tieolosuhteiden palauttamiseksi auto-onnettomuuksien jälkeen tiealustan puhdistuksen avulla, jolloin mainittu rekka on varustettu

Lisätiedot

Super Combi. Luotettava kumppani kun työ on tehtävä. Ei ole väliä kuinka vaativa tehtävä on, Super Combi huolehtii siitä!

Super Combi. Luotettava kumppani kun työ on tehtävä. Ei ole väliä kuinka vaativa tehtävä on, Super Combi huolehtii siitä! Rolba SUPER COMBI Super Combi Luotettava kumppani kun työ on tehtävä. Ei ole väliä kuinka vaativa tehtävä on, Super Combi huolehtii siitä! Monen vuoden kokemus ja asiakkailtamme saamamme palaute ovat tehneet

Lisätiedot

Voidaanko varavoima hankkia palveluna paikalliselta energialaitokselta ; case Lapin keskussairaalan laajennus / Petri Korventausta

Voidaanko varavoima hankkia palveluna paikalliselta energialaitokselta ; case Lapin keskussairaalan laajennus / Petri Korventausta Voidaanko varavoima hankkia palveluna paikalliselta energialaitokselta ; case Lapin keskussairaalan laajennus 4.2.2019 / Petri Korventausta Varavoimajakelun nykytilanne Sairaalan nykyinen varavoimajakelu

Lisätiedot

Käsitteet: ilmanpaine, ilmakehä, lappo, kaasu, neste

Käsitteet: ilmanpaine, ilmakehä, lappo, kaasu, neste 8 3 Paine Käsitteet: ilmanpaine, ilmakehä, lappo, kaasu, neste i Ilma on ainetta ja se vaatii oman tilavuutensa. Ilmalla on massa. Maapallon ympärillä on ilmakehä. Me asumme ilmameren pohjalla. Me olemme

Lisätiedot

PONSSE EH25 energiapuukoura

PONSSE EH25 energiapuukoura PONSSE EH25 energiapuukoura Ponsselta työkalu energiapuualalle RATKAISUNA UUSI EH25 ENERGIAPUUKOURA Energiapuun hankinnasta on muodostumassa pysyvä osa puunhankinnan kokonaiskuvaa. Valtion tukemana Suomeen

Lisätiedot

Parhaat käytännöt hiekan elvytykseen. Mekaaninen ja terminen elvytys SVY Opintopäivät Tommi Sappinen, TkK (DI) Aalto Yliopisto

Parhaat käytännöt hiekan elvytykseen. Mekaaninen ja terminen elvytys SVY Opintopäivät Tommi Sappinen, TkK (DI) Aalto Yliopisto Parhaat käytännöt hiekan elvytykseen Mekaaninen ja terminen elvytys SVY Opintopäivät, TkK (DI) Aalto Yliopisto Esityksen agenda 1. Lyhyesti hiekankierrosta ja elvytyksestä 2. Mekaaninen elvytys 3. Terminen

Lisätiedot

Enkolit Peltiliima Kaikille rakennusten suojapellityksille

Enkolit Peltiliima Kaikille rakennusten suojapellityksille Peltiliima Kaikille rakennusten suojapellityksille Peltiliima Pitkäaikaisille kestäville kiinnityksille! Enkolit peltiliimaa on käytetty yli 50 vuotta rakennusten suojapellitysten liimaukseen. Taloudellisesti

Lisätiedot

1.1 Magneettinen vuorovaikutus

1.1 Magneettinen vuorovaikutus 1.1 Magneettinen vuorovaikutus Magneettien välillä on niiden asennosta riippuen veto-, hylkimis- ja vääntövaikutuksia. Magneettinen vuorovaikutus on etävuorovaikutus Magneeti pohjoiseen kääntyvää päätä

Lisätiedot

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS Vaatehoitotila kuuluu tärkeänä osana kiinteistöön. Laitteet ja varusteet on määriteltävä ja sijoitettava tilaan siten, että niiden käyttö on mahdollisimman helppoa ja esteetöntä.

Lisätiedot

MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. Tuotteen tunnistaminen. Varastointi. Liitoksen laatu

MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. Tuotteen tunnistaminen. Varastointi. Liitoksen laatu MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen Tuotteen tunnistaminen MODIX-raudoitusjatkoksen mallin voi tunnistaa tuotteessa olevasta tunnuksesta ja suojatulpan väristä. Värikoodit on esitetty alla olevassa taulukossa.

Lisätiedot

VIANETSINTÄ - MICROMAX JA VVX-MOOTTORIT

VIANETSINTÄ - MICROMAX JA VVX-MOOTTORIT VIANETSINTÄ - MICROMAX JA VVX-MOOTTORIT SISÄLLYSLUETTELO SIVU VIANETSINTÄ MICROMAX, MICROMAX180, MICROMAX370, MICROMAX750 OHJAUSYKSIKKÖ ON LAUENNUT KIERTOVAHDIN JOHDOSTA MAGNEETTIANTURIN TARKISTUS (KOSKEE

Lisätiedot

Toimivat lannanpoistojärjestelmät

Toimivat lannanpoistojärjestelmät Toimivat lannanpoistojärjestelmät Hyviä käytännön ratkaisuja hevostalleille Käsityövaltaisuus yleistä hevospuolella Lannanpoisto tapahtuu suurimmassa osassa talleja perinteisellä talikko/kottikärryt menetelmällä

Lisätiedot

hakkurit HAKKURIMALLISTO FIN

hakkurit HAKKURIMALLISTO FIN hakkurit HAKKURIMALLISTO FIN HEINOLA teollisuushakkurit HEINOLAN hakkurivalikoimista löytyvät hakkurit sahoille, vaneriteollisuuteen, sellu- ja paperiteollisuuteen sekä bioenergian tuotantoon. HEINOLA

Lisätiedot

Green Garden -halkaisukone 22T KÄYTTÖOHJE

Green Garden -halkaisukone 22T KÄYTTÖOHJE Green Garden -halkaisukone 22T KÄYTTÖOHJE SISÄLTÖ Halkaisukoneen tärkeimmät osat...2 Turvallisuusohjeita...3 Työskentely ja kuljetus...5 Kokoaminen...8 Räjäytyskuva...12 Osaluettelo englanniksi...13 Huolto...14

Lisätiedot

NASTOLAN KUNTA UUDENKYLÄN OSAYLEISKAAVA HIEKKATIEN JA HIETATIEN ALUEEN PÖLY. Vastaanottaja Nastolan kunta. Asiakirjatyyppi Lausunto

NASTOLAN KUNTA UUDENKYLÄN OSAYLEISKAAVA HIEKKATIEN JA HIETATIEN ALUEEN PÖLY. Vastaanottaja Nastolan kunta. Asiakirjatyyppi Lausunto Vastaanottaja Nastolan kunta Asiakirjatyyppi Lausunto Päivämäärä 5.2.2014 NASTOLAN KUNTA UUDENKYLÄN OSAYLEISKAAVA HIEKKATIEN JA HIETATIEN ALUEEN PÖLY NASTOLAN KUNTA PÖLY Tarkastus Päivämäärä 5.2.2014 Laatija

Lisätiedot

ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL

ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL 1. Käyttö Vinssi on tehty käytettäväksi varastoissa, rakennuksilla jne. Vinssejä on sekä 230V että 400V käyttöjännitteelle,

Lisätiedot

Laakerin korjausyksikön irrotus ja asennus

Laakerin korjausyksikön irrotus ja asennus 1/6 Pyörän navan irrotuksessa ja asennuksessa voi olla eroja ajoneuvon valmistajasta riippuen. Laakerin korjausyksikön vaihto on suositeltavaa antaa vain ammattitaitoisen henkilöstön tehtäväksi. On aina

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET KÄÄNTÖSUIHKUOVI

ASENNUSOHJEET KÄÄNTÖSUIHKUOVI ASENNUSOHJEET KÄÄNTÖSUIHKUOVI TÄRKEÄÄ - ENNEN KUIN ALOITAT! Tarkista tuote välittömästi saatuasi sen kuljetuksessa tapahtuneiden vahinkojen, puuttuvien osien ja tai valmistusvirheiden varalta. Vahingoista

Lisätiedot

Asennusohjeet Sektoroitu ENVENTUS-roottori vaipalla

Asennusohjeet Sektoroitu ENVENTUS-roottori vaipalla Lämmönsiirrin sisältää: Vaipan kahdessa osassa Roottorilohkot Navan, akselit, laakerit ja peitelevyt Puolat Kotelon, lukkomutterit ja kiristysruuvit Asennustarvikkeet: Kehikko ja narut Kiristyshihna (väh.

Lisätiedot

Linnunpöntön kokoamisohje

Linnunpöntön kokoamisohje Linnunpöntön kokoamisohje Kiitämme Sinua leijonien rakennussarjan hankkimisesta. Kun seuraat kokoamisen työvaiheittaisia ohjeita huolellisesti, olet saanut rakennettua toimivan kodin linnulle. Rakennussarjojen

Lisätiedot

EF70-200mm f/4l USM FIN. Käyttöohjeet

EF70-200mm f/4l USM FIN. Käyttöohjeet EF70-200mm f/4l USM FIN Käyttöohjeet Kiitämme Canon-tuotteen hankinnasta. Canon EF70-200mm f/4l USM -objektiivi on Canon EOS -kameroille kehitetty pienikokoinen, tehokas telezoom-objektiivi. USM on lyhennys

Lisätiedot

WITRAKTOR & CATERPILLAR

WITRAKTOR & CATERPILLAR WITRAKTOR & CATERPILLAR Wihuri Oy Tekninen Kauppa / Witraktor Osa Wihuri-konsernia, kansainvälistä moniala-perhe-yritystä Caterpillar edustaja Suomessa vuodesta 1947 Toimialueena Suomi, Viro, Latvia ja

Lisätiedot

ENGCON ASETTAA ALAN UUDEN STANDARDIN KAIVUKONEIDEN AUTOMAATTISILLE TYÖLAITEKIINNIKKEILLE

ENGCON ASETTAA ALAN UUDEN STANDARDIN KAIVUKONEIDEN AUTOMAATTISILLE TYÖLAITEKIINNIKKEILLE ENGCON ASETTAA ALAN UUDEN STANDARDIN KAIVUKONEIDEN AUTOMAATTISILLE TYÖLAITEKIINNIKKEILLE AUTOMAATTISESTA, EC-OILILLA VARUS- TETUSTA PIKAKIINNIKEJÄRJESTELMÄSTÄ MARKKINOIDEN UUSI VAKIOVARUSTE ILMAN LISÄKUSTANNUKSIA

Lisätiedot

e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05

e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05 e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05 WWW.KASITYO.COM ONNISTUNUT JAKKARA 1. Listat ovat tasaisin välein ja naulat suorassa rivissä. Naulojen päät ovat puun sisässä, eikä yhtään naulaa vinossa. Naulauksessa

Lisätiedot

23. Yleistä valumalleista

23. Yleistä valumalleista 23. Yleistä valumalleista Raimo Keskinen, Pekka Niemi Tampereen ammattiopisto Valumallien yleisin rakenneaine on puu. Sen etuja muihin rakenneaineisiin verrattuna ovat halpuus, keveys ja helppo lastuttavuus.

Lisätiedot

Apollo SPEEDY Syöttölaite

Apollo SPEEDY Syöttölaite Perkkoonkatu 5 Puh. 010 420 72 72 www.keyway.fi 33850 Tampere Fax. 010 420 72 77 palvelu@keyway.fi Apollo SPEEDY Syöttölaite PLC - Ohjaus Askelmoottori Syöttö pituus : 1 12 m Vahva, alumiini rakenne Moottori

Lisätiedot

kytodistettu suorituskyky ja luotettavuus

kytodistettu suorituskyky ja luotettavuus . kytodistettu suorituskyky ja luotettavuus SCPP 1 Kiertomäntäpumppu Käyttökohde Positiivisten syrjäytyspumppujen SCPP-sarja on suunniteltu käytettäväksi monenlaisissa sovelluksissa meijeri-, elintarvike-,

Lisätiedot

Korjaamopuristimet. Alapalkki MITAT. H (Sylinteri palautettuna) mm. J mm

Korjaamopuristimet. Alapalkki MITAT. H (Sylinteri palautettuna) mm. J mm -runko 25 tonnia Voidaan asentaa työpöydälle tai lisävarusteena saatavalle jalustalle. Työpöytä asennusta varten tarvitaan 1.4 m 2 vapaata tilaa, jalustan kanssa tarvitaan 4 m 2 lattiatilaa. voin -runko

Lisätiedot