LOHJA ROUTION KOULU KOSTEUS- JA RAKENNUSTEKNINEN SISÄILMAN KUNTOARVIO KORJAUSTARPEITA VARTEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LOHJA ROUTION KOULU KOSTEUS- JA RAKENNUSTEKNINEN SISÄILMAN KUNTOARVIO KORJAUSTARPEITA VARTEN 2.5.2013"

Transkriptio

1 LOHJA ROUTION KOULU KOSTEUS- JA RAKENNUSTEKNINEN SISÄILMAN KUNTOARVIO KORJAUSTARPEITA VARTEN

2 1 YLEISTIEDOT 1.1 Kohde Roution koulu Havumetsäntie Lohja 1.2 Tutkimuksen tilaaja Lohjan kaupunki Kaupunkisuunnittelukeskus / Tilapalvelut Heikki Jauhiainen Karstuntie 4 PL 71, LOHJA 1.3 Kuntoarvion laatija Sisäilmainsinöörit Oy Tapani Kostilainen Luoteisrinne 4 C ESPOO p Lähtötiedot Hankkeena olevan tarveselvityksen tarkoituksena on arvioida lähes 40 vuotta vanhan yksikerroksisen puuverhoilun ja puurunkoisen koulurakennuksen korjaustarpeita laajan peruskorjauksen näkökohdasta. Kohteeseen on tehty sisäilmatutkimus (Sisäilmainsinöörit Oy). Raportin havaintojen perusteella koululla on korjattu terveydenhoitajan tilan ulkoseinärakenne sekä luokkatilojen pesualtaiden ympäristöjä. Liikuntasalin Jalavan puoleista seinärakennetta on korjattua lattiarakennetta avaamalla. Katselmuksen aikana koululla oli käynnissä terveydenhoitajan huoneen hajuhaittakorjaus sekä liikuntasalin varastohuoneen ja sisäänkäyntikäytävän hajuhaittojen rakenneavaukset. Rakennus on yksikerroksinen, loivalla harjakatolla varustettu rakennus, jossa on pitkän päärunko-osa ja sen sisäpihan puolella kaksi sivuosaa luokkatiloja. Rakennusta on laajennettu sivuosilla eri vaiheissa. Vanhojen rakennusosien välillä on yhteyskäytävillä palo-osastoivat tuulikaappi -tyyppiset metalliovilla varustetut liittymäosat.

3 Vanhat ulkoseinärakenteet ovat nykyisin eri rakennusosien välisiä välisieniä. Uusimman osan, Jalavan koulun, liitoskohdissa on väliseinärakenteina vanhaa ulkoseinää liikuntasalin ja sen varastotilojen kohdilla. 2 Havainnot, ulkopuoli Rakennuksen hammashoitolan ja Jalavan sisäänkäynnin kohdalla piha-alueet ovat asfaltoituja ja seinän vierustoilla on erillisiä istutusalueita. Roution koulun vierustoilla on noin 1-1,5 m leveä mukulakiveys alue rakennuksen takaosan asfaltoidun huoltotien kohdilla sekä piha-alueen reunoilla. Roution koulun sokkelirakenne on hyvin matala ja julkisivun puupanelointi on lähellä maanpintaa. Sokkelirakenteissa on suolamuodostumia viitteenä sokkelirakenteen kosteusrasituksesta. Mukulakivialueille kerääntyy talven lumet, kesäisin maanpinta on asfaltoitua tienpintaa matalammalla. Valumavedet jäävät seinän vierustoille. Vesikaton vedet on ohjattu syöksytorvilta rännikaivoille. Sokkelien liitoskohtien elastiset saumaukset ovat saumoistaan halki. Kosteus pääsee alapohjarakenteisiin. Saumausten uusimisen yhteydessä on selvitettävä saumamassojen PCP- ja lyijypitoisuudet. Kuvat 1 ja 2. Seinän vierustalla on mukulakivetyksessä vettä kerääviä painautumia. Elementtisaumauksessa on rakoja. Piha-alueiden mukulakiveyksissä on aukkoja ja painautumia. Sisäpihan kohdalla kiveksessä on suuria irtonaisia irtokiviä, jotka muodostavat käyttöturvallisuusriskin. Rakennuksen kahden eri siiven väliin jää nurmialue, jossa on suuria kiviä, estämässä talvikaudet lumenpoistoa. Sulamisvedet rasittavat rakennuksen sokkelirakenteita ja mahdollistavat kosteuden pääsyn alapohjarakenteisiin. Salaojien toimivuudesta/olemassaolosta ei ollut käytettävissä tietoa. Oletettavaa on, että salaojituksessa on puutteita painumien vuoksi.

4 Kuvat 3 ja 4. Sivuosien välissä on suuria kiviä. Irtokivet muodostavat käyttöturvallisuusriskin. Peruskorjauksen yhteydessä on tarpeen poistaa seinänvierustojen kiveykset ja asentaa tilalla asfaltointi. Osassa Roution koulun sisäänkäyntejä on ovien edustalla tasakattoinen katos. Katosten bitumihuopakatteet ovat reunoiltaan huonokuntoiset. Reunahuovan naulauksia on irti ja kate on rispaantunut. Kattopinnoilla on runsaasti sammalkasvustoa. Osassa katoksia on rännit irti ja vesi valuu katoksien reunoilta maahan rännikaivojen sijaan. Osassa katoksia on puiset sivukaiteet, joissa kaideväli on yli 10 cm. Katoksien erillisten betonitasanteiden ja seinän väliset saumaukset ovat huonokuntoisia ja betonilaatassa on painumia. Roution koulun metallirunkoisten ulkolasiovien sekä tuulikaappiovien ovipumppujen toimivuudessa on puutteita. Ovien puurakenteiset vetimet ovat huonokuntoiset. Ovien pielirakenteissa on vuorilautojen välissä rakoja, joista kosteus pääsee julkivivun puuverhouksen taustapinnoille ja ulkoseinärakenteeseen. Kuvat 5 ja 6. Kaiteiden väli on yli 10 cm. Jumppasalin ulko-ovi on huonokuntoinen. Roution koulun keittiön kohdalla on katoksen reunalla jakeluautojen aiheuttamia vesikaton, aluslaudoituksen ja vesikourujen vaurioita.

5 Keittiön oven kynnysrakenne on tehty pellityksellä ja on ulkopuolen metalliritileikköä korkeammalla. Korjaustoimissa on huomioitava keittiön tavaraliikenne ja rullakoiden esteetön siirrettävyys. Puutyösalin ulko-ovien puinen kynnysrakenne on suojaamaton ulkopuolelta. Kynnysrakenteessa voi olla kosteus- ja lahovaurioita. Korjaustoimissa kynnysrakenne on tarpeen uusia metallirakenteiseksi. Ikkunapellityksissä on useassa kohdin olematon kaato. Ikkunapielien puuosien ja ikkunakarmin välisissä elastisissa saumauksissa on rakoja. Osa alkuperäisistä kaksilasisista ikkunoista on vaihdettu kaksinkertaisiin lämpölasi-ikkunoiksi. Ikkunoiden ulkopuolen pielirakenteiden puuosissa on runsaasti halkeamia ja haristumaa. Roution koulun ikkunarakenteisiin liittyy peruskorjaustyyppisesti ikkunoiden uusimistarve. Kuvat 7 ja 8. Ikkunapielien puuosat ovat huonokuntoisia ja saumauksissa on halkeamia. Pielirakenteissa on rakoja, joista vesi pääsee esteettä rakenteisiin. Useasta koulun piha-alueen rännikaivosta puuttuu kaivonkansi tai se on rikki. Puuttuvat kaivonkannet muodostavat käyttöturvallisuusriskin ja mahdollistavat kaivojen tukkeutumisen. Osa kaivoista on tukossa irtokivien ja roskien vuoksi. Roution koulun eri rakennusosien katoilla on viemärilinjan tuuletusputkia, jotka aiheuttavat toistuvaa viemärin hajua koulun piha-alueille.

6 Kuvat 9 ja 10. Kaivonkansien puuttumine aiheuttaa käyttöturvallisuusriskin.. Viemärilinjan tuuletusputket aiheuttavat toistuvaa hajuhaittaa. 3 Havainnot, sisäpuoli 3.1 Terveydenhoitajan huone Terveydenhoitajan huoneen pesualtaan kohdalta oli lattiarakenne piikattu auki ja viemäriputki uusittu noin ½ m syvyydeltä alapohjan hiekkatäyttökerrokseen asti. Tilassa on koneellinen alipaineistus ja osastointi. Lattiarakenteen avauskohdalla oli viemärimäinen haju korjaustoimesta huolimatta. Maaperän hiekka oli kosteuteen viitaten tummaa. Hiekassa ei kuitenkaan ollut selkeää poikkeavaa hajua, ainoastaan kostean hiekan haju. Pesultaan taustaseinän toisella puolen on siivouskeskus, jossa on aikaisemmin rättipatteri vuotanut vettä alapohjaan. Tilan vesiputket ja lattiarakenteet on uusittu vesivaurion jälkeen. Siivouskeskuksen vesivuodon seurauksena on vesi voinut valu alapohjan EPSeristekerrosten väliin sekä maaperää vasten olevalle muovikalvolle, ja levitä näiden rakenteiden välissä ympäröiviin tiloihin. Osa terveydenhoitajan tilan hajuhaitasta voi olla peräisin vanhasta siivouskeskuksen vesivuodosta. Lattian betonirakenne oli kuiva pintakosteuden ilmaisimella havainnoituna. Terveydenhoitajan huoneen lattian rakenneavauskohtaan asennettiin tiivis kotelorakenne ja siihen erillinen poistoilmanvaihto ja kuivatuslaitteisto toimimaan siivouskeskuksen kautta. Hajuhaitan selvittelyä jatketaan kuivatuksen jälkeen koulun ja terveydenhoitajan toimintaan sopivana ajankohtana.

7 Kuvat 11 ja 12. Terveydenhoitajan huoneen rakenneavauskohta. Terveyden hoitajan huoneen edustalla on käytäväaula ja sen yhteydessä wc-tilat. Wc-ovien kynnysrakenteiden alta on voimakas ilmavirta sisätiloihin päin. Rakenteiden raot on tarpeen tiivistää ilma- ja kaasutiiviiksi rakenteiksi MSpolymeerimassalla. Kynnysrakenteidenkautta voi sisätiloihin kulkeutua maaperän hajuja sekä epäpuhtauksia. Poikkeavat hajut voivat kerääntyä sisätiloihin kohtiin, joissa ilmanvaihtuvuus on heikompaa. 3.2 Luokkatilat Roution koulun luokkatiloissa on lattiapinnoitteena vinyylilaatoitus. Seinäpinnat ovat maalattuja lastulevypintoja avosaumoin. Luokkatiloissa on kiintokalusteita sekä koulun omia kaapistoja, joissa on sokkelirakenne lattiantasoon asti. Sokkelirakenteisin kohdistuu kosteusrasitus pesuvesien ja roiskevesien muodossa. Osassa sokkelirakenteita on kosteuden aiheuttamia vauriojälkiä sekä mahdollisesti mikrobivaurioita. Sokkelirakenteisiin kerääntyy likaa ja pesuvesiä sekä lattiavahaa. Sokkelirakenteiden epäpuhtaudet voivat toimia sisäilman laatua heikentävinä epäpuhtauslähteinä sekä mikrobien kasvualustoina. Luokkatiloissa ja käytävillä on jalkalistoina puulistat, jotka ovat alttiina kosteudelle. Varsinkin luokkatilojen pesualtaiden ja juomapisteiden yhteydessä puiset jalkalistat voivat herkästi kosteus- ja homevarioitua. Kuvat 13 ja 14. Kalustesokkelit keräävät epäpuhtauksia. Sokkelivaurio.

8 Kalustesokkeleita on runsaasti luokka- ja käytävätiloissa. Henkilökunta on ilmoittanut huoltomiehelle käytävällä olevan koulun irtokalusteen takaa tulevan poikkeavaa hajua. Suositellaan rakennuksen kiintokalusteiden sokkelirakenteiden poistamista ja tilalle asennettavan min 10 cm irtojalat, jolloin myös siivoustoimi helpottuu. Irtokalusteiden sokkelien korjaus ja niihin liittyvät hajuhaitat sekä niistä aiheutuvat sisäilmaongelmaepäilyt ovat koulutoimen omia korjaustoimia, jotka eivät liity rakennuksen rakenteisiin. Luokkatiloissa on runsaasti pölyä kerääviä irtotavaroita ja vaikeasti siivottavissa olevia yläpölypintoja. Toistuvan ikkunatuuletuksen seurauksen pinnoilta irtoaa niille kerääntyneitä epäpuhtauksia sekä mikrobeja. Kesäkauden ulkoilman epäpuhtaudet kerääntyvät tasopinnoille ja aiheuttavat sisäilmaongelmia talvikaudella herkimmille ihmisille. Suositellaan koulutoimelle irtotavaroiden säilytystä suojatuissa laatikoissa ja suljettavissa olevissa kaapeissa sekä siivouksen tehostamista yläpölyjen sekä tavanomaista harvemmin siivottavien pintojen osalta. Talvikauden toistuva ikkunatuuletus alentaa hetkellisesti sisäilman hiilidioksidipitoisuutta sekä lämpötilaa energiahukan muodossa. Patteritermostaatit reagoivat lisälämmityksellä ikkunatuuletuksen sekä nostavan sisäilman lämpötilaa tarpeettomasti. Roution koulun alkuperäisten puuikkunoiden tuuletusikkunoiden salpalaitteiden toimivuudessa on puutteita toistuvan ikkunatuuletuksen seurauksena. Pitkäsalpalaitteiden toiminta hankaloituu ja tuuletusikkunat jäävät osin auki. Esim. rehtorin huoneen salpalaite oli osin auki. Tuuletusikkunoiden ulkopinnassa on puusäleikköjen alla hyttysverkko, jonka pinnoilla on kerääntynyt runsaasti ulkoilman epäpuhtauksia. Epäpuhtaudet ja niissä muodostuvat hajut ja mikrobi-itiöt kulkeutuvat ikkunatuuletuksen seurauksena sisätiloihin. Osa hyttysverkoista oli myös rikki. Ikkunoiden pesun yhteydessä olisi tarpeen puhdistaa myös tuuletusikkunoiden epäpuhtaudet. Roution koulun luokkatilojen päätyseinissä on katon rajassa useissa kohdin vesivalumajälkiä. Aikaisemmissa sisäilmatutkimuksissa on lämpökuvauksen yhteydessä havaittu selkeitä ilma- ja lämpövuotokohtia katon ja seinän rajakohdissa. Yläpohjan lämmöneristävyys ei vastaa nykynormeja. Eristeissä voi olla varsinkin kantavien kattorakenteiden kohdilla huomattavia ilma- ja lämpövuotokohtia, joihin liittyy epäpuhtaan yläpohjarakenteen hajujen ja mikrobien kulkeutumisriski sisätiloihin. Sisäilman kosteus pääsee rakenteiden epätiiveyskohtien kautta ulkovaipparakenteisiin painevaihtelujen (ikkunatuuletus ja tuuli) sekä sisätilojen ylipaineen aikana.

9 Kuvat 15 ja 16. Vesivalumajälkiä kattorakenteista luokkien välisillä seinillä. 3.3 Käytävät Roution koulun eri rakennusvaiheen liitoskohdissa on aikaisemmin havaittu hajuhaittaa terveydenhoitajan tilasta luokkatiloihin päin mentäessä. Myös tämän katselmuksen yhteydessä tuli henkilökunnalta hajuhaittailmoituksia vastaavalta kohdin. Lasisen metallioven yläpuolella on IV-kanavia, jotka menevät vanhemmalle rakennusosalle vanha ikkunarakenteen kohdalta. Läpimenokohdassa ei ole palokatkoa. Oven yläpuolella on mahdollisesti puutteita yläpohjan höyrytiiveydessä ja ilmatiiveydessä. Yläpohjan ja vanhan ulkoseinärakenteet epäpuhtauden ja poikkeavat hajut pääsevät lasioven edustalta käytävän sisäilmaan. Ruokalalta terveydenhoitajan tilaan päin mentäessä on ruokalan metalliovien jälkeen käytävällä useita vanhoja korkkipintaisia ilmoitustauluja. Käytävällä on tunkkainen vanhan materiaalin haju. Suositellaan ilmoitustaulujen uusimista. Siivoajien taukotilan kohdalla on tuulikaapissa useita huokoisia ja pehmeitä lattiamattoja, jotka keräävät kosteutta ja muodostavat poikkeavia hajuja. 3.4 Liikuntasali Koulun sisätiloista liikuntasaliin johtavan eteiskäytävän lasimetallioven edustalla on käytävällä voimakas maakellarimainen homeen haju. Oven edustalla on käytävän katossa kaksi poistoilmaventtiiliä. Käytävän liikuntasalin päässä on tuloilman pääteelin, joka on suunnattu koulun puoleiselle ovelle. Käytävän vieressä on siivouskomero oven siirtoilmaraolla. Oviraossa oli ilmavirta siivouskomeroon päin, eli käytävällä ylipaine. Vastaavasti käytävältä oli ilmavirta viereisiin pukuhuonetiloihin päin. Liikuntasalin käytäväovessa on siirtoilmarakoa. Liikuntasalin vastapäisen näyttämön tuloilma suuntautuu käytäväovelle. Liikuntasalin Jalavan puoleisella seinällä on lattiarakenteen tuuletettujen jalkalistojen kohdalla voimakas homeen haju. Liikuntasalin lattiarakenteen hajut leviävät voimakkaan tuloilman välityksellä käytävän päätyyn ja kerääntyvät poistoilmaventtiilin kohdalle. Käytävän lattian rakenneavauksen yhteydessä urakoitsija sulki poistoilmaventtiilit ja seuraavalla käyntikerralla kohdalla ei ollut homemaista hajua korjausalueen osastoinnissa.

10 Käytävän rakenneavauksen kohdalla käytävän metallioven vierusta on vanhaa ulkoseinärakennetta. Lattiassa on pintabetonin alla EPS-eriste ja muovikalvo alapohjan hiekkatäytön päällä. Lattian ja vanhan sokkelirakenteen välissä on EPSeriste ja pintabetonin reunassa bituliittilevy, joka ei ulotu lattiabetonin pintaan. Rakenteet olivat kuivia, bituliitissä ei ollut poikkeavaa hajua. Bituliitistä otettiin mikrobien materiaalinäyte. Kuvat 17 ja 18. Käytävän hajuhaitan selvittelyä rakenneavauksin. Poistoilmaventtiilit ovat käytävän haisevalla kohdin. Liikuntasalin varaston lattiarakenne avattiin hajuhaittojen selvittämiseksi. Lattiarakenne on vastaava kuin käytävällä. Bituliittilevyssä oli homemainen haju. Levystä otettiin mikrobien materiaalinäyte, samoin EPS-eristeestä ja betonipinnasta. Vanhan ulkoseinärakenteen seinän lastulevyn alla oli naulankanta ruosteessa. Lattiarakenteen sokkelin vierustalta voi olla tilan alipaineisuuden (poistoilmaventtiili) vuoksi alipaine, jonka seurauksen osa korvausilmasta tulee lattiarakenteen epätiiveyskohtien kautta ja vanhan ulkoseinärakenteen kautta. Korjausohjeen (tiivistyskorjaus saumamassoilla vai vedeneristeillä tai muu korjausmenetelmä sekä korjaustenlaajuus) edellyttävät mikrobitulosten analysointia Kuvat 19 ja 20. Liikuntasalin varasto hajuhaitan selvittelyä rakenneavauksista.

11 Liikuntasalin katossa on harvalaudoituksen päällä avoin lasivillaeristepinta. Villapinnassa on tummentumia varsinkin reuna-alueilla ja katon puupilarien reunoilla. Tummentumia on runsaammin Roution koulun puoleisen seinustan kohdalla katossa tuloilma suuntautuu vastakkaiselta näyttämön puoleiselta seinältä suoraan vastapäiseen seinään. Osa kattopinnan tummentumista voi liittyä tuloilmavirtaan, mutta riskinä on, että katorakenteessa on ilma- ja lämpövuotoja raportissa on suositeltu erillistä lämpökuvausta talvikaudella. Kuvat 21 ja 22. Liikuntasalin sisäänkäynnin eteistilan katossa on reunoiltaan suojaamattomia ja rikkoontuneita akustiikkavillalevyjä. Kuva 23. Liikuntasalin homeenhajuinen nurkka ja korjausehdotus seinän alareunan erillistuuletuksella. Alipaineistus yleisilmanvaihdosta tai lisäksi erillisellä kanavapuhaltimella.

12 Liikuntasalin eteisen wc-tilassa on ollut usein poikkeavaa hajua. Tilan lattian muovimaton hitsaussaumoissa on repeämiä maton ikääntymiseen liittyvän kutistumisen seurauksena. Tilan materiaalipinnat ovat ikääntyneet ja peruskorjauksen tarpeessa. Hajuhaitta voi liittyä mattopinnoitteiden alle päässeeseen kosteuteen ja mattopinnoitteiden hajuhaittoihin. Yläpuolen IV-konehuoneesta voi ajoittain olla ilmavirta wc-tilan suuntaan. 4 Johtopäätökset Sisäilmakatselmus on tehty nopealla aikataululla ja kaikkia tiloja ei voitu tarkastaa koulun toimista johtuen. Tarkempi ja tilakohtaisesti tehtävä sisäilmakatselmus/sisäilmatutkimus edellyttää mittauksia normaalin koulupäivän ulkopuolella. Sisäilmamittausten toteutuksen perusteena on, että koulutoimi korjaa omaan ylläpitovelvollisuuteensa kuuluvat raportissa esitetyt puutteet ennen rakennuksen sisäilmamittauksia. Sisäilmakatselmuksen ja tehtyjen rakenneavausten perusteella Roution koulun peruskorjaustyyppiset korjaustoimet ovat laajoja. Korjaustoimia on tarpeen tehdä seuraaviin rakenteisiin: 1. Yläpohja ilmatiiveys ja lisälämmöneristys Yläpohjan useat ilmavuodot, hajuhaitat ja seinien vesivalumajäljet viittaavat yläpohjan eriteiden riittämättömyyteen sekä ilmatiiveyden puutteisiin, joiden korjaamisen sijaan eristeet on uusittava, Kattopintaan on saatava uusi kaasutiivis höyrynsulkurakenne. Lämmöneristystä on lisättävä vastaamaan nykyisiä eristysmääräyksiä. 2. Vanhojen ulkoseinärakenteiden, nykyisten väliseinien, ilmatiiveyden ja mahdollisten home- ja hajuvaurioiden korjaaminen Vaurioiden korjaaminen edellyttää minimissään seinärakenteiden alareunojen purkamista sekä seinärakenteiden alaohjauspuiden ja runkopuiden uusimista sekä eri liitoskohtien huolellista ilmatiivistyskorjausta. Vanhoihin puurakenteisiin liittyy talvipuun suojakäsittely sinistymistä vastaan ja siinä käytetyn aineen homemainen haju ikääntyessään. Lattiarakenteiden seinän vierustat voi olla tarpeen piikata auki bitumilevykaistan poistamiseksi ja luotettavan ilmatiivistyskorjauksen tekemiseksi. 3. Lattiarakenteet Rakennuksen vanhojen ulkoseinärakenteiden ja lattian liitoskohtien hajuhaitat, rakennuksen vierustoilta rakennuksen alle pääsevä kosteus sekä nyt ilmennyt terveydenhoitajan huoneen lattiarakenteen hajuhaitta voivat olla osa laajempaa alapohjaongelmaa, joka ei korjaannu mattopinnoitteita uusimalla eikä esim. lattiapintojen diffusiosulkukäsittelyllä. Rakennuksen alapohjan kosteus- ja hajuhaitat voivat olla nykyisellään vasta alkua laajemmille

13 ongelmille. Lattiarakenteiden ongelmia voivat aiheuttaa viemäriputkien ja viemärikanavien painumat ja tilamuutokset. Esim. luokkatilojen käytäväovien kohdilla on halkeamalinjoja betonilattioissa, samoin liikuntasalin käytäväoven kohdalla. Vanhojen vesivuotojen seurauksen kosteutta ja epäpuhtauksia voi olla maaperän lisäksi eristekerrosten ja muovikalvon väleissä. Näistä hajut voivat levitä hallitsemattomasti eripuolille koulua. 4. Pintamateriaalit Luokkatilojen ulko- ja väliseinien levymateriaalina on lastulevy avosaumoin. Lastulevyjen naulakiinnikkeiden ja avosaumojen kautta sisätiloihin kulkeutuu ulkovaipan ja vanhan ulkoseinärakenteiden epäpuhtauksia. Korjaustoimet edellyttävät lastulevyjen ja nykyisten ulkoseinärakenteiden lämmöneristeiden ja höyrysulun uusimista sekä ulkoseinien lämmöneristävyyden parantamista vastaamaan nykynormeja. Villaeristeet voidaan korvata Finnfoam tyyppisillä eristeillä, joiden avulla seinän lämmöneristystä ja ilmatiiveyttä voidaan parantaa ilman sisäpuolen laajempaa lisäkoolausta. Ongelmana on vanha puurunko sinistymisenestoaineineen ja uuden lämmöneristeet kustannukset. 5. Ikkunarakenteet Roution koulun ikkunat ovat ikääntyneitä ja puupinnoiltaan ja tiiveydeltään huonokuntoisia. Tuuletusikkunoiden toimivuudessa on puutteita. Peruskorjaukseen liittyy rakennuksen ikkunoiden uusimistarve. 6. Ilmanvaihto Ilmanvaihdon toimivuutta ei erikseen selvitetty. Ilmavaihdon puutteita ja kuituongelmaa on korjattu poistamalla pääte-elimien villaeristeitä ja puhdistamalla iv-kanavia. Iv-laitteiston ääni on koettu osassa koulua ongelmalliseksi. Korjaustyöt olivat käynnissä iv-koneiden osalta. 5 Yhteenveto Yhteenvetona voidaan sanoa, että rakennuksen peruskorjaus on laajuudeltaan mittava ja korjaustoimet eivät ole sisäilman kannalta luotettavia. Peruskorjaustoimista huolimatta vanhan rakennuksen vanhoihin rakenteisiin liittyy useita riskirakenteita. Rakennuksen purkaminen ja uuden koulurakennuksen rakentaminen on varteenotettava vaihtoehto jo pelkästään elinkaariajattelun perusteella. Rakennus on sisäilmariskien perusteella elinkaarensa loppuvaiheessa.

14

TUTKIMUSSELOSTUS VOISALMEN KOULU, LAPPEENRANTA RAKENNUSTEKNINEN KUNTOSELVITYS 11.9.2014

TUTKIMUSSELOSTUS VOISALMEN KOULU, LAPPEENRANTA RAKENNUSTEKNINEN KUNTOSELVITYS 11.9.2014 TUTKIMUSSELOSTUS VOISALMEN KOULU, LAPPEENRANTA RAKENNUSTEKNINEN KUNTOSELVITYS Tutkimusselostus 2 (43) TIIVISTELMÄ Kuntoselvityksen tarkoituksena oli selvittää n rakennusten tämän hetkinen kunto ja korjaustarpeet.

Lisätiedot

Hyrsylän koulun huoltajainfo

Hyrsylän koulun huoltajainfo 21.1.2015 Muistio Sivistystoimi Hyrsylän koulun huoltajainfo Aika: 21.1.2015 klo 18-20.55 Paikka: Hyrsylän koulu Läsnä: Osanottajaluettelo on liitteenä. 1. Aloitus Sivistysjohtaja Katri Kalske avasi tilaisuuden.

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS KOTKAN KESKUSKOULU, PÄÄRAKENNUS SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS 20.12.2013

TUTKIMUSSELOSTUS KOTKAN KESKUSKOULU, PÄÄRAKENNUS SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS 20.12.2013 TUTKIMUSSELOSTUS KOTKAN KESKUSKOULU, PÄÄRAKENNUS SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS TUTKIMUSSELOSTUS 2 (37) Tiivistelmä Yksi merkittävä sisäilmanlaadun epäpuhtauslähde on tutkimuksen perusteella

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUSRAPORTTI 18.10.2010

KUNTOTARKASTUSRAPORTTI 18.10.2010 KUNTOTARKASTUSRAPORTTI 18.10.2010 YTTERKULLAN KOULU, DRAGSFJÄRD, KEMIÖNSAARI Talo ja tarkastus Oy Horninkatu 11 B, 24100 Salo 050 561 2356 1 YLEISTIETOA TARKASTUKSESTA Kohde Osoite Ytterkullan koulu, Dragsfjärd

Lisätiedot

Käyttäjän tiedot. Nimi. Katuosoite Hämeenkatu 1 A 1 Postiosoite Sähköposti. Puhelinnumero 000 1234123

Käyttäjän tiedot. Nimi. Katuosoite Hämeenkatu 1 A 1 Postiosoite Sähköposti. Puhelinnumero 000 1234123 1/85 Kohteen tiedot Nimi MALLITALO 1960 luvun esimerkki Katuosoite Hämeenkatu 1 Postiosoite 00000, Kotikunta Rakennuskunta/maakunta Helsinki, Uusimaa Käyttäjän tiedot Nimi Erkki Esimerkki Katuosoite Hämeenkatu

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUSRAPORTTI 3.1.2011

KUNTOTARKASTUSRAPORTTI 3.1.2011 KUNTOTARKASTUSRAPORTTI 3.1.2011 BJÖRKBODAN KOULU, KEMIÖNSAARI Talo ja tarkastus Oy Horninkatu 11 B, 24100 Salo 050 561 2356 1 YLEISTIETOA TARKASTUKSESTA Kohde Osoite Björkbodan koulurakennus, Kemiönsaari

Lisätiedot

Kuntoarvio. Kalmarin kyläkoulu Kalmarintie 117 43270 Kalmari. Hanke nro: 9124 / 07.04.2015

Kuntoarvio. Kalmarin kyläkoulu Kalmarintie 117 43270 Kalmari. Hanke nro: 9124 / 07.04.2015 Kalmarin kyläkoulu Kalmarintie 117 43270 Kalmari Hanke nro: 9124 / 07.04.2015 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS. Niemenkartanon koulu Kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus 17.4.2015. www.ideastructura.com

TUTKIMUSSELOSTUS. Niemenkartanon koulu Kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus 17.4.2015. www.ideastructura.com Kuva IdeaStructura IdeaStructura Oy Kutomotie 16 003 Helsinki Satamatie 330 / PL 17 67101 Kokkola etunimi.sukunimi@ideastructura.com Y-tunnus 2424612-8 2/34 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistiedot... 3 1.1 Tutkimuksen

Lisätiedot

Tutkimusraportti. Ahveniston koulu, rakennus E Rakennetekninen kuntotutkimus. Projekti 306611

Tutkimusraportti. Ahveniston koulu, rakennus E Rakennetekninen kuntotutkimus. Projekti 306611 Tutkimusraportti Ahveniston koulu, rakennus E Projekti 306611 30.3.2014 Sisältö Sisältö... 2 1 Tutkimuskohde ja lähtötiedot... 4 1.1 Yleistiedot... 4 1.2 Tehtävä ja työn rajaus... 4 1.3 Tutkimuksen luotettavuus...

Lisätiedot

Kankaanpään koulukeskus / Pohjanlinnan koulun kosteus- ja sisäilmaongelmien selvitys ja korjausperiaatteiden

Kankaanpään koulukeskus / Pohjanlinnan koulun kosteus- ja sisäilmaongelmien selvitys ja korjausperiaatteiden TUTKIMUSSELOSTUS Nro VTT-S-08246-08 30.9.2008 Kankaanpään koulukeskus / Pohjanlinnan koulun kosteus- ja sisäilmaongelmien selvitys ja korjausperiaatteiden esitys Tilaaja: Kankaanpään kaupunki Tekninen

Lisätiedot

Kuntoarvio. Pylkömäen ala-aste Rahikaisentie 5a 43440 Pylkönmäki. Hanke nro: 8520 / 12.11.2014

Kuntoarvio. Pylkömäen ala-aste Rahikaisentie 5a 43440 Pylkönmäki. Hanke nro: 8520 / 12.11.2014 Pylkömäen ala-aste Rahikaisentie 5a 43440 Pylkönmäki Hanke nro: 8520 / 12.11.2014 Inspecta Puh. 010521600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 0105216002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com

Lisätiedot

TAMMIJÄRVEN KOULU, VANHA OSA KUNTOARVIO

TAMMIJÄRVEN KOULU, VANHA OSA KUNTOARVIO Vastaanottaja Luhangan kunta Asiakirjatyyppi Kuntoarvioraportti Päivämäärä 28.08.2014 Viite 1510012871 TAMMIJÄRVEN KOULU, VANHA OSA KUNTOARVIO VANHA OSA KUNTOARVIO 1. Perustiedot 3 2. ASIAKIRJATARKASTELUN

Lisätiedot

RAKENNETEKNINEN KUNTOTUTKIMUS

RAKENNETEKNINEN KUNTOTUTKIMUS RAKENNETEKNINEN KUNTOTUTKIMUS Korjausrakentaminen PÄIVÄYS PROJEKTI Kiinteistön rakennetekninen kuntotutkimus TILAAJA Helsingin Kaupungin rakennusvirasto KOHDE Puistolan ala-aste (alakoulu),, 00760 Helsinki

Lisätiedot

ASUNTOKAUPAN KUNTOTARKASTUS

ASUNTOKAUPAN KUNTOTARKASTUS ASB-Consult Oy Ab ASUNTOKAUPAN KUNTOTARKASTUS VAKUUTUSYHTIÖIDEN HYVÄKSYMÄ KUNTOTARKASTAJA 1. YLEISTIETOA TARKASTUKSESTA KOHDE Omakotitalo MAAKUNNANTIE 5 38100 KARKKU Kohteen pinta-ala: --- m² (ei tarkemitattu)

Lisätiedot

Käyttäjän tiedot. Nimi. Katuosoite Hämeenkatu 1 A 1 Postiosoite Sähköposti. Puhelinnumero 000 1234123

Käyttäjän tiedot. Nimi. Katuosoite Hämeenkatu 1 A 1 Postiosoite Sähköposti. Puhelinnumero 000 1234123 1/68 Kohteen tiedot Nimi MALLITALO 1950 luvun esimerkki Katuosoite Hämeenkatu 1 Postiosoite 00000, Kotikunta Rakennuskunta/maakunta Helsinki, Uusimaa Käyttäjän tiedot Nimi Erkki Esimerkki Katuosoite Hämeenkatu

Lisätiedot

Hanke 6159. Kiratek Oy Henri Käyrä puh. 0207 401 021 29.08.2012 K U N T O A R V I O. Kotiteollisuustalo Liliuksenmutka 7, 61500 Isokyrö

Hanke 6159. Kiratek Oy Henri Käyrä puh. 0207 401 021 29.08.2012 K U N T O A R V I O. Kotiteollisuustalo Liliuksenmutka 7, 61500 Isokyrö Hanke 6159 Kiratek Oy Henri Käyrä puh. 0207 401 021 29.08.2012 K U N T O A R V I O Liliuksenmutka 7, 61500 Isokyrö 1 SISÄLLYSLUETTELO: SISÄLLYSLUETTELO:... 1 KUVALUETTELO... 3 JOHDANTO... 4 1. YHTEENVETO...

Lisätiedot

Kuntotutkimus. Kalmarin Kyläkoulu Kalmarintie 117 43270 Kalmari. Hanke nro: 9124 / 07.04.2015. A-rakennus. B-rakennus

Kuntotutkimus. Kalmarin Kyläkoulu Kalmarintie 117 43270 Kalmari. Hanke nro: 9124 / 07.04.2015. A-rakennus. B-rakennus A-rakennus B-rakennus Kalmarintie 117 43270 Kalmari Hanke nro: 9124 / 07.04.2015 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS. Lielahden koulu

KUNTOTARKASTUS. Lielahden koulu KUNTOTARKASTUS Lielahden koulu Rövarnäsintie 13 21630 LIELAX KUNTOTARKASTUS LIELAHDEN KOULU, RÖVARNÄSINTIE 13, 21630 LIELAX 2 1. YHTEENVETO 1.1. YLEISKUVAUS KOHTEESTA JA SEN KUNNOSTA Tarkastuksen kohteena

Lisätiedot

ASUNTOKAUPAN KUNTOTARKASTUS

ASUNTOKAUPAN KUNTOTARKASTUS ASUNTOKAUPAN KUNTOTARKASTUS Mallitie 22 18.8.2008 1. YLEISTIETOA TARKASTUKSESTA 1.1. Kohde Pientalo Osoite XXX, 00430 Helsinki Kohteen pinta-ala 117 + 50 m 2 Tontin pinta-ala 1000 m 2 Kohteen tilavuus

Lisätiedot

Käyttäjän tiedot. Nimi. Katuosoite Hämeenkatu 1 A 1 Postiosoite Sähköposti. Puhelinnumero 000 1234123

Käyttäjän tiedot. Nimi. Katuosoite Hämeenkatu 1 A 1 Postiosoite Sähköposti. Puhelinnumero 000 1234123 1/51 Kohteen tiedot Nimi MALLITALO 1990-2010 luvun esimerkki Katuosoite Hämeenkatu 1 Postiosoite 00000, Kotikunta Rakennuskunta/maakunta Helsinki, Uusimaa Käyttäjän tiedot Nimi Erkki Esimerkki Katuosoite

Lisätiedot

KAIKKIALLA SUOMESSA SIELLÄ MISSÄ SINÄKIN KAIKKIALLA SUOMESSA SIELLÄ MISSÄ SINÄKIN KAIKKIALLA SUOMESSA SIELLÄ MISSÄ SINÄKIN R A P O R T T I

KAIKKIALLA SUOMESSA SIELLÄ MISSÄ SINÄKIN KAIKKIALLA SUOMESSA SIELLÄ MISSÄ SINÄKIN KAIKKIALLA SUOMESSA SIELLÄ MISSÄ SINÄKIN R A P O R T T I R A P O R T T I KUNTOTARKASTUS Häiviän päiväkoti Tarkastuspäivä 30..2013 Terveystalontie 2 31300 TAMMELA Tarkastaja: Sami Heikkinen RI, DI, PKA Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto Ry:n suosittelema yhteistyökumppani

Lisätiedot

Jukka Pekka Kärki Heikki Öhman HOMEVAURIOIDEN KORJAUSOPAS

Jukka Pekka Kärki Heikki Öhman HOMEVAURIOIDEN KORJAUSOPAS 1 Tutkimuksia ja selvityksiä 6/ 2007 Research Reports 6/2007 Jukka Pekka Kärki Heikki Öhman HOMEVAURIOIDEN KORJAUSOPAS Kuopio 2007 ISBN 978-951-27-0723-2 ISBN 978-951-27-0649-5 (PDF) ISSN 0789-4317 2.

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto 17.2.2014 liite nro 2 (2/54)

Kaupunginvaltuusto 17.2.2014 liite nro 2 (2/54) Kaupunginhallitus 20.1.2014 oheismater. asianro 3 (1/54) Kaupunginhallitus 17.2.2014 liite nro 12 (1/54) Kaupunginvaltuusto 17.2.2014 liite nro 2 (1/54) KUNTOARVIO ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI MANNILANTIE 4 44100

Lisätiedot

Lappvikin koulu. Vanha kantatie 1-3 10820 LAPPOHJA RAKENNUSTEN KUNTOARVIO. Eksa Oy. Masuunikuja 11 08200 Lohja 019 325041

Lappvikin koulu. Vanha kantatie 1-3 10820 LAPPOHJA RAKENNUSTEN KUNTOARVIO. Eksa Oy. Masuunikuja 11 08200 Lohja 019 325041 Lappvikin koulu Vanha kantatie 1-3 10820 LAPPOHJA RAKENNUSTEN KUNTOARVIO Laatija: Kuntokartoitus ja Rakennuspalvelu Masuunikuja 11 08200 Lohja 019 325041 Laadittu: 19.5.2008 1 0 Yleistä Kuntoarvion tarkoituksena

Lisätiedot

Hangon Casino. Appelgrenintie 10 10940 HANKO KIINTEISTÖN KUNTOARVIO. Tarkastuspäiväys 1.10.2009

Hangon Casino. Appelgrenintie 10 10940 HANKO KIINTEISTÖN KUNTOARVIO. Tarkastuspäiväys 1.10.2009 Hangon Casino Appelgrenintie 10 10940 HANKO KIINTEISTÖN KUNTOARVIO ys R A K S Y S T E M S A N T I C I M E X I N S I N Ö Ö R I T O I M I S T O O Y W W W. R A K S Y S T E M S A N T I C I M E X. F I V A L

Lisätiedot

Käyttäjän tiedot. Nimi. Katuosoite Hämeenkatu 1 A 1 Postiosoite Sähköposti. Puhelinnumero 000 1234123

Käyttäjän tiedot. Nimi. Katuosoite Hämeenkatu 1 A 1 Postiosoite Sähköposti. Puhelinnumero 000 1234123 1/67 Kohteen tiedot Nimi MALLITALO 1970 luvun esimerkki Katuosoite Hämeenkatu 1 Postiosoite 00000, Kotikunta Rakennuskunta/maakunta Helsinki, Uusimaa Käyttäjän tiedot Nimi Erkki Esimerkki Katuosoite Hämeenkatu

Lisätiedot

LIITE 4 KUNTOARVIO 31.8.2009 ÄÄNEKOSKEN SEURAKUNTA LAAJANIEMEN LEIRIKESKUS. Lausunto 2 (29) Laajaniemen leirikeskus

LIITE 4 KUNTOARVIO 31.8.2009 ÄÄNEKOSKEN SEURAKUNTA LAAJANIEMEN LEIRIKESKUS. Lausunto 2 (29) Laajaniemen leirikeskus Lausunto 2 (29) KUNTOARVIO ÄÄNEKOSKEN SEURAKUNTA LAAJANIEMEN LEIRIKESKUS LIIMATTALANTIE 575 44150 ÄÄNEKOSKI ISS PROKO OY KIINTEISTÖJEN KÄYTÖNOHJAUS SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 3 1. YHTEENVETO 4 1.1 Rakennustekniikka...

Lisätiedot

1980-luvun pientalojen rakenneratkaisut

1980-luvun pientalojen rakenneratkaisut Minna Laurinen 1980-luvun pientalojen rakenneratkaisut Niiden yleisimmät ongelmakohdat ja korjausehdotukset Aducate Reports and Books 10/2011 Aducate Centre for Training and Development MINNA LAURINEN

Lisätiedot

70-luvun pientalon korjausopas

70-luvun pientalon korjausopas Tapani Moilanen 70-luvun pientalon korjausopas Aducate Reports and Books 13/2011 Aducate Centre for Training and Development TAPANI MOILANEN 70-luvun pientalon korjausopas Aducate Reports and Books 13/2011

Lisätiedot

JOUSIMIEHEN PÄIVÄKOTI Jousimiehenkatu 6 44100 ÄÄNEKOSKI

JOUSIMIEHEN PÄIVÄKOTI Jousimiehenkatu 6 44100 ÄÄNEKOSKI JOUSIMIEHEN PÄIVÄKOTI Jousimiehenkatu 6 44100 ÄÄNEKOSKI KUNTOARVIO Tarkastuspäivä 6.7.2009 R A K S Y S T E M S A N T I C I M E X I N S I N Ö Ö R I T O I M I S T O O Y W W W. R A K S Y S T E M S A N T I

Lisätiedot