YHTEISVASTUU. Teemaa tukevia aktiviteetteja SEIKKAILIJAT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YHTEISVASTUU. Teemaa tukevia aktiviteetteja SEIKKAILIJAT"

Transkriptio

1 2016 YHTEISVASTUU Teemaa tukevia aktiviteetteja SEIKKAILIJAT

2 LÄNSI-ILMANSUUNTA AKTIVITEETTI: TALKOOT TAVOITE: Seikkailija toimii yhteisönsä hyväksi. KUVAUS: Seikkailija osallistuu lippukunnan varainhankintaan tai talkoisiin. JOHTAJAN TEHTÄVÄ: Sampo ohjeistaa asialliseen käyttäytymiseen talkootilanteessa. Vartionjohtaja pitää huolen, että oma vartio käyttäytyy ja toimii asiallisesti, annettujen ohjeiden mukaan PAIKKA: ulkona KASVATUSTAVOITE: Itsetuntemus ja itsensä kehittäminen Toteutusvinkki 1: Joukkue osallistuu lippukunnan talkoisiin, kerää kolehtia kirkossa, siivoaa tienvarsia, myy adventtikalentereita, valmistaa tuotteita joulumyyjäisiin tai vaikka järjestää lippukunnalle jäsenhankintatempauksen. Sampo perustelee seikkailijoille osallistumisen tärkeyttä: talkoilu on koko lippukunnan yhteiseksi hyväksi ja kaikkien osallistuminen on tärkeää. Aina ei pidä odottaa itselleen palkkiota. Partiossa on yhdessä tekemisen perinne, jonka säilyttäminen on tärkeä asia. Toteutusvinkki 2: Jos talkoilu tapahtuu myyntitapahtumassa, käydään kokouksessa ennen myyntitempausta läpi myös, kuinka myyntitilanteessa käyttäydytään asiallisesti. Seikkailijoille kerrotaan, että he edustavat partion ulkopuolisille osallistujille koko partioliikettä - partiohuivit kaulaan siis! Seikkailijoita voi myös kannustaa pukeutumaan viralliseen tai puoliviralliseen partioasuun, jos se sopii tapahtumaan. Monelle tapahtumaan osallistujalle partiolaisten tunnistaminen voikin olla kimmoke tukea partiotyötä. Tarvikkeet: partioasu tai ainakin huivi, mahdollisesti vaihtorahaa tai työhanskat tilanteesta riippuen.

3 ETELÄ -ILMANSUUNTA AKTIVITEETTI: HYVÄ TYÖ TAVOITE: Seikkailija sisäistää partiolaisen palveluaatteen konkreettisesti tekemällä jonkin hyvän työn KUVAUS: Seikkailija osallistuu hyvän työn tekemiseen joka päivä tai isommassa tapahtumassa. Johtajan tehtävä: Sampo auttaa järjestelyissä. Seikkailija ei vielä välttämättä osaa tai pysty tarjoamaan apuaan kaikissa tilanteissa. Kun tehdään seikkailijajoukkueen ulkopuolelle suuntautuvaa palvelutempausta, sammon pitää muistaa, että seikkailijaikäiselle on vielä suuri kynnys ottaa yhteyttä hänelle aivan vieraaseen aikuiseen. Tällaistä vastuuta ei voi jättää seikkailijavartionjohtajalle. Jotta ulkopuolisetkin ymmärtäisivät oikein palvelutempauksenne, on parasta että sampo hoitaa yhteydenpidon. Palvelutempausten suunnittelu voi olla vuotiaille aluksi hankalaa. Sammon pitää tarjota esimerkkejä ja helposti lähestyttäviä kohteita; seikkailijan perheenjäsenten tai naapureiden auttaminen voi aluksi olla sopiva tehtävä. PAIKKA: Riippuu toteutustavasta KASVATUSTAVOITE: Vastuu elinympäristöstä Toteutusvinkki 1: Muiden huomioiminen ja auttaminen kuuluvat partiotoimintaan. Joukkue keskustelee siitä, mitä palvelu heille merkitsee ja miksi auttaminen on tärkeää. Seikkailijat miettivät, miten voisivat päivittäin olla avuksi toisille ja huomioida pienetkin vaikutusmahdollisuudet niin, että jokaisella olisi hyvä olla kotona, koulussa, partiossa ja kaikkialla muuallakin. Toteutusvinkki 2: Hyvä työ -kortti. Hyvä työ -kortti on keino muistuttaa asiasta esim. viikon ajan. Seikkailijat keräävät siihen merkintöjä, ja seuraavassa kokouksessa puretaan tehdyt hyvät työt yhdessä muiden vartion jäsenten kanssa. Toteutusvinkki 3: Solmut huivissa. Huivin päihin voi tehdä pienet ja tiukat solmut muistuttamaan hyvästä työstä joka päivä. Tämä toimii erityisen hyvin leirillä. Kun hyvä työ on tehty, voi solmut avata. Aamulla taas sidotaan uudet. Toteutusvinkki 4: Auttamisvierailut. Joukkue vierailee vuorotellen seikkailijavuosien aikana jokaisen seikkailijan perheen tai vaikka isovanhempien luona auttamassa esim. puutarhatöissä, nuorempien sisarusten hoitamisessa tai joulusiivouksessa. Kun tästä tulee muutama hyvä kokemus, voi myöhemminkin olla helpompaa tarjota apuaan vieraammille ihmisille.

4 Toteutusvinkki 5: Talkoot. Oman tai jonkin toisen lippukunnan kämpällä seikkailijat voivat tehdä hyödyllisen palveluksen: vessojen tyhjennys, aidan maalaus, puuvajan siivous, risukon raivaus tms Toteutusvinkki 6: Tempaus. Joukkue voi kerätä postimerkkejä ja lähettää ne Postimerkkipankkiin. SPR:n verenluovutuksessa joukkue voi avustaa vaikkapa huolehtimalla kahvituksesta. Seikkailijat voivat osallistua Yhteisvastuu- tai Nälkäpäiväkeräykseen vapaaehtoisina kerääjinä. Vartio voi koota avustuspaketin ja antaa sen kehitysmaihin lähetettäväksi tai viedä sen Pelastusarmeijan joulupataan. Seurakunnalta voi kysyä yhteistyötahoja. Jokainen tuo pakettiin kotoaan yhden tai kaksi hyväkuntoista lelua, tavaraa tai vaatetta, joita ei enää itse tarvitse. Toteutusvinkki 6: Nyt! Seikkailijat keskustelevat yhdessä, millainen on hyvä työ? Keskustelun jälkeen sampo komentaa vartiolaiset tositoimiin: Teillä on aikaa 15 minuuttia. Tehkää jokin hyvä työ. Kololle saa palata, kun hyvä työ on tehty. KEHITYSYHTEISTYÖ -TAITOMERKKI AKTIVITEETTI: ANNA- TAI TOIVO-NUKKE TAVOITE: Seikkailija harjoittaa kädentaitoja. Seikkailija saa konkreettisen kokemuksen auttamisesta. KUVAUS: Vartio ompelee Anna- tai Toivo-nuken. Nuket annetaan Unicefille adoptoitavaksi. JOHTAJAN TEHTÄVÄ: Sampo jakaa ohjeet vartionjohtajille ja toimii tukena ongelmatilanteissa. Vartionjohtajat noutavat sammolta tarvittavat tarpeet ja ohjeet. Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä, ja jakaa tehtäviä vartion sisällä. PAIKKA: kolo KASVATUSTAVOITE: Itsetuntemus ja itsensä kehittäminen, Ihmisyyden arvostaminen, Johonkin kuuluminen ja sitoutuminen Toteutusvinkki 1: Kaikki UNICEFin Anna ja Toivo nuket tehdään saman kaavan mukaan. Kaava ja ohjeet tilataan Unicefilta etukäteen. UNICEFin kangasmerkki kiinnitetään nuken jalkasaumaan tai muuhun näkyvään paikkaan. Jokaisen nuken mukaan liitetään henkilökortti, jonka tekijä täyttää nuken henkilötiedoilla ja omilla yhteystiedoillaan. Nuket ovat näin rekisteröityjä toisin kuin monet maailman lapsista. Henkilökortin mukana olevan postikortin uusi

5 perhe voi lähettää nuken tekijälle, jotta tämä saisi tietää, että nukke on saanut kodin. Nukesta pyritään saamaan mahdollisimman hyvä lahjoitus uudelta perheeltä. Lahjoituksella UNICEF voi hankkia esimerkiksi rokotuspaketteja kuutta tappavaa tautia vastaan. Yhden lapsen rokotuspaketin hinta on 20 euroa. Tarvikkeet: Käytettyjä, kierrätettyjä kankaita/vaatteita, nauhoja, lankoja, koruja yms. Vanua täytteeksi, syömäpuikko täyttämisen helpottamiseksi Kapeita kangastusseja kasvojen piirtämiseen Ompelukone, sakset, nuppineuloja, silmäneula ja ompelulankaa Haihtuva tussi, kasvojen suunnitteluun AKTIVITEETTI: KEHITYSMAA TAVOITE: Seikkailija tuntee vieraan maan kulttuuria ja tapoja. KUVAUS: Seikkailijat tutustuvat hyvin yhteen kehitysmaahan ja sen kulttuuriin: tapoihin, uskontoon, musiikkiin ja tarinoihin. JOHTAJAN TEHTÄVÄ: Sampo kerää tietoa maasta: kirjoja, levyjä, esitteitä, sähköistä materiaalia. Vartionjohtajat noutavat sammolta tarvittavat tarpeet ja ohjeet. Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä, ja jakaa tehtäviä vartion sisällä PAIKKA: Kolo, retki KASVATUSTAVOITE: Maailmankatsomus, Ihmisyyden arvostaminen Toteutusvinkki 1: Suomen partiolaisten kumppanuusprojektien sivuilla on paljon hyvää tietoa. Woomal-hanke on jo loppunut, mutta materiaalia voi hyvin käyttää tähän aktiviteettiin. Materiaalit löytyvät osoitteesta Toteutusinkki 2: Esimerkiksi Yhteisvastuukeräys, SPR ja Unicef julkaisevat vuosittain koulujen käyttöön tarkoitettua materiaaleja omista kehitysyhteistyöhankkeistaan. Näistä materiaaleista löytyy usein hyvin tietoa ja kuvauksia kehitysmaiden (lasten) elämästä.

6 AKTIVITEETTI: KEHITYSYHTEISTYÖ TAVOITE: Seikkailija tietää, mitä sanat kehitysyhteistyö ja kehitysmaa tarkoittavat. KUVAUS: Seikkailijat käyvät läpi kehitysyhteistyöhön liittyvää perussanastoa. Johtajan tehtävä: Sampo toimii asiantuntijana. PAIKKA: kolo, retki KASVATUSTAVOITE: Ihmisyyden arvostaminen Toteutusvinkki 1: Kehitysyhteistyö on voimavarojen siirtoa maasta toiseen kehityksen ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Kehitysyhteistyö ei rajoitu pelkkään rahoittamiseen, se on aina myös osaamisen jakamista ja dialogia. Kehitysmaa on maa, joka ei ole saavuttanut sellaista yhteiskunnallista ja taloudellista kehitystasoa, että se olisi tuonut mukanaan materiaalisesti korkean elintason. Seikkailijat pohtivat seuraavia kysymyksiä. Mitä on kehitys? Miten kehitystä voidaan mitata? Eniten autoja asukasta kohden? Parhaiten koulutetut nuoret? Eniten rahaa valtion kassassa? Tiedätkö, mitä tarkoitetaan inhimillisellä kehityksellä? Voidaanko sanoa, että maailma muuttuu paremmaksi? Mikä nykypäivän kehityksessä on hyvää ja mikä huonoa? Miten maailmaa voi parantaa ja oikeudenmukaistaa? Mitä Suomi ja muut rikkaat maat voivat tehdä asian hyväksi? Miten köyhät maat voivat auttaa itse itseään? Lähde: UNDP Toteutusvinkki 2: Seikkailijat osallistuvat vartiona johonkin kehitysyhteistyön hyväksi menevään tempaukseen. AKTIVITEETTI: KIRJEKAVERI TAVOITE: Seikkailija luo yhteyden kehitysmaan partiolaisiin.joukkue kirjoittaa kirjeen kehitysmaan partioryhmälle. KUVAUS: Sampo hankkii sopivien ryhmien yhteystietoja. Paikka: kolo KASVATUSTAVOITE: Ihmisyyden arvostaminen, Rehtiys Toteutusvinkki 1: Kirjeenvaihto ulkomaalaisen ryhmän kanssa on helppo ja henkilökohtainen tapa tutustua vieraaseen kulttuuriin ja partioon toisessa maassa. Yhteyksiä kehitysmaihin voi saada Suomen Partiolaisten kumppanuushankkeiden kautta. Guides and Scouts visiting Finland -Facebookryhmässä kysytään säännöllisin väliajoin kirjekavereita. Kirjekaveriryhmän kanssa voi vaihtaa kuvia partiotoiminnastaan ja maastaan. Sekä valokuvat että piiretyt kuvat ovat mukavia. Voidaan kertoa partiotoiminnasta, perinteistä, luonnosta tai ajankohtaisista asioista.voitte myös kirjoittaa esittelyt ryhmän jäsenistä. Alla esimerkki aloituskirjeestä.

7 Hei, Olemme ryhmä n-vuotiaita partiolaisia Suomesta. Ryhmäämme kuuluu. Haluaisitteko ryhtyä kirjekaveriryhmäksemme? Oppisimme mielellämme partiosta maassanne ja muutaman sanan kielellänne. Partiossa Suomessa retkeilemme paljon ja opimme hyödyllisiä asioita. Lempipartioaktiviteettimme on. Lähetämme teille joitakin piirustuksia ja valokuvia suomalaisesta partiosta. Mitä maassanne syödään? Suomessa syödään paljon perunaa ja kala- ja liharuokia. Sen lisäksi myös muiden kulttuurien ruoat ovat suosittuja. Lempiruokiimme kuuluu -. Voisimme kirjoitella joko sähköpostitse tai kirjeitse. Meille voitte halutessanne lähettää postia osoitteeseen: Partioterveisin, P.S. Kuva olisi kiva. Tarvikkeet: paperia, kyniä, kuvia AKTIVITEETTI: LIPASKERÄYS TAVOITE: Seikkalija on ollut lipaskerääjänä ja tietää, mihin rahat menivät. KUVAUS: Seikkalijat osallistuvat lipaskerääjinä ajankohtaiseen keräykseen ja tutustuvat keräysvarojen kohteisiin sekä keräyksen tavoitteisiin. Johtajan tehtävä: Sampo ottaa yhteyttä keräystä järjestävään tahoon ja lainaa keräyslippaat ja liivit. Sampo informoi vanhempia. Vartionjohtaja on esimerkkinä. PAIKKA: Kaupunki, taajama KASVATUSTAVOITE: Maailmankatsomus, Johonkin kuuluminen ja sitoutuminen Toteutusvinkki 1: Joukkue osallistuu Yhteisvastuukeräykseen. Kannattaa kysyä, pystyisikö joku keräyksen järjestäjistä seurakunnassa kertoa seikkailijoille keräyksestä.

8 AKTIVITEETTI: OIKEUDENMUKAISUUS TAVOITE: Seikkailija ymmärtää, että maailmassa on paljon epäoikeudenmukaisuutta. KUVAUS: Seikkailijat vertailevat Suomen ja kehitysmaiden asukkaiden elinoloja. JOHTAJAN TEHTÄVÄ: Sampo ohjeistaa vartionjohtajia. Vartionjohtajat johtavat vartioitaan tehtävän aikana. Aktiviteetin jälkeen sampo tukee keskustelua sopivilla kysymyksillä. PAIKKA: Kolo, retki KASVATUSTAVOITE: Ihmisyyden arvostaminen Toteutusvinkki 1: Levitetään pussillinen pehmeitä karkkeja lautaselle. Seikkailijat istuvat lautasen ympärille hammastikku kädessä. Johtaja antaa luvun yhden ja kuuden välistä. Osallistujat yrittävät vuorotellen lyödä nopalla samaa numeroa. Se joka onnistuu, saa alkaa syödä karkkeja hammastikulla. Kerralla saa syödä ainoastaan yhden karkin. Vuoro vaihtuu, kun seuraava lyö oikean numeron. Johtaja voi huutaa uuden numeron aina välillä. Jos rikkoo hammastikkunsa, uutta ei saa. Leikki keskeytetään 10 min päästä tai kun karkit loppuvat. Keskustellaan: Miltä tuntui olla saamatta karkkia tai saada paljon? Voiko tämän yhdistää johonkin tosielämän tapahtumaan? Kohdellaanko jotakuta epäreilusti? Miten leikkistä olisi voinut tehdä vähemmän epäreilun? Miten elämästä voi tehdä vähemmän epäreilun? Muista mahdollisia allergioita ja karkkilakkoja. Leikkiä voi myös leikkiä esim. rusinoilla. Lähde: Scouterna Toteutusvinkki 2: Leikkiä leikitään ulkona. Rajataan noin 20 m x 15 m alue. Toiseen päätyyn viedään tyhjä ja toiseen vedellä täytetty ämpäri. Otetaan mukaan mukeja tai kulhoja, joissa voi kantaa vettä. Seikkailijat kuvittelevat, että he asuvat kylässä vuoristossa Afrikassa. Kylässä ei ole puhdasta vettä. Kyläläisten tehtävä on hakea vettä pärjätäkseen. Ongelma on, että matkalla lähteeseen vaanii rosvoja. Seikkailijat jaetaan kahteen joukkueeseen. Toisen joukkueen tehtävä on hakea vettä lähteestä, eli täydestä ämpäristä, kylään, eli tyhjään ämpäriin. Toisen joukkueen tehtävä on olla rosvoina ja estää kyläläisiä kuljettamasta vettä kylään. Leikkiä leikitään hetken, minkä jälkeen vaihdetaan puolta. Lähde: Scouterna

9 Toteutusvinkki 3: Seikkailijat jaetaan kahteen ryhmään. 1/3 kuuluu toiseen ja 2/3 toiseen. 1/3 edustaa maailman rikkaita ja 2/3 maailman köyhiä. Tästä ei kerrota seikkailijoille. Tehtävänä on tehdä paperihahmoja. Paperissa on kolme kuvaa, neliö, tähti ja ympyrä. Seikkailijoiden tehtävänä on irrottaa kuvat paperista. Rikkaat saavat sakset ja paperin, mutta köyhät saavat ainoastaan paperin. Rikkaat ovat tästä syystä valmiita ensin. Köyhät voivat erimerkiksi repiä kuvat paperista, mutta kuvien pitäisi olla irrotettu tarkasti viivojen mukaisesti. Jos köyhät ovat fiksuja, he ehkä yrittävät lainata sakset ja ehkä onnistuvatkin tässä. Tärkeätä on kertoa, ettei toisilta saa ottaa mitään ilman lupaa. Tehtävästä huomaa, että kaikilla on eri lähtökohdat. Joillakin on helpompaa ja joillakin vaikeampaa. Keskustellaan asiasta. Toteutusvinkki 4: Otetaan esille veden kuljettamiseen soveltuvia esineitä, kuten muki, ämpäri, myssy, suppilo tai pesusieni. Viedään ämpäri ja pullo 50 metrin etäisyydelle toisistaan. Jokainen vartio tarvitsee oman ämpärin ja oman pullon. Kaikki osallistujat ottavat yhden esineen ja asettautuvat linjalle ämpärin ja pullon väliin. Seikkailijoiden tehtävä on kuljettaa vettä ämpäristä pulloon mahdollisimman nopeasti. Ryhmä on valmis kun pullo on täynnä. Jokainen saa juosta ainoastaan oman osuutensa matkasta. Ryhmälle annetaan etukäteen aikaa miettiä, missä järjestyksessä heidän kannattaisi käyttää välineet. Keskustellaan lopuksi. Mikä meni hyvin? Mikä meni huonosti? Mitä voisi ensi kerralla tehdä toisin? Onko kaikilla mahdollisuutta leikkiä vedellä tällä tavalla? Onko kaikilla puhdasta juomavettä? Miten heitä voisi auttaa? Tarvikkeet: muki, ämpäri, myssu, suppilo, pesusieni, pulloja, ämpäreitä. Lähde: Scouterna Toteutusvinkki 5: Kaikki maailman lapset eivät saa käydä koulua. Seikkailijat tekevät vartioittain mainoksen, jonka mukaan kaikkien pitäisi saada käydä koulua. Tehtävä voidaan toteuttaa tv-mainoksena tai julisteena.seikkailijat pohtivat seuraavia kysymyksiä:»mikä» on viestinne?»mitä» argumentteja teillä on?»mikä» on kohderyhmänne?»kiinnostavatko» argumentit heitä?»kuinka» voitte tehdä viestinne vahvemmaksi? Tarvikkeet: Paperia, kyniä, kamera

10 Lähde: WAGGGS muistelemispäivä 2014 Toteutusvinkki 6: Puolet vartioista piirtää hyvää koulua esittävän kuvan, loput huonoa koulua esittävän kuvan Piirretään kuvaan niin monta hyvää ja huonoa asiaa kuin keksitään. Keskustellaan joukkueessa kuvien eroista ja yhtäläisyyksistä. Esimerkkikysymyksiä: Millainen on hyvä koulu? Mitä on molemmissa kuvissa? Yllättikö jokin kuvissa? Näyttäisivätkö kuvat samalta muualla maailmassa? Miksi/miksei? Miksi kaikki koulut eivät ole aina hyviä? Tarvikkeet: Paperia, kyniä. Lähde: WAGGGS muistelemispäivämateriaali 2014 AKTIVITEETTI: PARTIOLAISTEN KUMPPANUUSHANKE TAVOITE: Seikkailija tietää, että partiolaisia on ympäri maailmaa. Seikkailija tietää, että päivän hyvä työ ja palvelu kuuluu partioaatteeseen. Seikkailija ymmärtää, että muiden partiolaisten auttaminen on hyvä tapa luoda parempi maailma. KUVAUS: Seikkailija tutustuu partiolaisten kumppanuushankkeeseen. Johtajan tehtävä: Sampo tutustuu etukäteen seikkailijoita kiinnostavaan kumppanuushankkeeseen. Sampo toimii asiantuntijana, ohjaa keskustelua ja ohjeistaa aktiviteeteista. Vartionjohtajat noutavat sammolta tarvittavat tarpeet ja ohjeet. Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä, ja jakaa tehtäviä vartion sisällä. PAIKKA: Kolo, retki KASVATUSTAVOITE: Maailmankatsomus, Ihmisyyden arvostaminen, Johonkin kuuluminen ja sitoutuminen Toteutusvinkki 1: Hyviä vinkkejä löytyy Suomen partiolaisten kumppanuushankkeiden sivuilta. Woomal-hanke on loppunut, mutta hyvää materiaalia löytyy edelleen sivuilta AKTIVITEETTI: REILU KAUPPA TAVOITE: Seikkailija tietää, mitä Reilu kauppa tarkoittaa. Hän ymmärtää, että omilla valinnoilla on vaikutusta. KUVAUS: Seikkailijat tutustuvat Reilun kaupan tuotteisiin. Kehitysmaiden maataloustuotantoon ja markkinoille pääsyyn liittyy monia ongelmia: usein viljelijöille maksetaan tuotteesta liian alhaista hintaa, lapsityövoiman hyväksikäyttö on yleistä ja torjunta-aineina käytetään kemikaaleja, joiden käyttö on länsimaissa kielletty aikoja sitten ympäristölle

11 ja ihmisille haitallisina. Juuri näitä ongelmia Reilu kauppa yrittää ratkoa. Järjestelmä on olemassa, jotta myös kehitysmaiden ihmisillä olisi mahdollisuus tulla toimeen omalla työllään, huolehtia ympäristöstään ja saada lapsensa kouluun. Reilu kauppa mahdollistaa kehitysmaiden ihmisille paremman tulevaisuuden. Lähde: JOHTAJAN TEHTÄVÄ: Sampo toimii asiantuntijana ja tukee valittua toteuttamistapaa. Vartionjohtaja edustaa vartiotaan ja johtaa sitä tehtävien aikana. PAIKKA: Kolo, retki, kaupunki, taajama KASVATUSTAVOITE: Elämänhallinta, Ihmisyyden arvostaminen, Johonkin kuuluminen ja sitoutuminen Toteutusvinkki 1: Seikkailijat valmistavat vartioittain lippukunnan ilmoitustaululle kollaasin Reilun kaupan esitteistä ja piirtämistään ja lehdistä leikkaamistaan kuvista. Toteutusvinkki 2: Otetaan esille banaani. Seikkailijat pohtivat, paljonko banaani maksaa. Banaani maksaa noin 35 c. Tehdään roolipeli. Seikkailijat esittävät seuraavia rooleja ja arvaavat, paljonko tienaavat. Kaupanomistaja Suomessa vastaus: 35 % Tukku vastaus: 33 % Rahtiyritys vastaus: 22 % Jälleenmyyjä vastaus: 7 % Maanviljeliä vastaus: 3 % Mitä mieltä seikkailijat ovat jaosta? Miten heidän mielestä pitäisi jakaa? Pitäisikö meidän maksaa enemmän banaaneista Suomessa? Miksi Reilua kauppaa kannattaa suosia? Lähde: KFUK-KFUM speiderne Toteutusvinkki 3: Seikkailijat laittavat Reilun kaupan suklaabanaaneja. Ohje: Varataan yksi Reilun kaupan banaani ja rivi Reilun kaupan suklaata per seikkailija. Banaanin päälle vedetään pitkittäin viilto ja suklaa työnnetään banaanin sisään mahdollisimman syvälle. Kääritään folioon ja kypsennetään uunissa tai nuotiolla, kunnes suklaa on hieman sulanut ja banaani pehmennyt. Syödään niine hyvineen tai vaikka jäätelön kanssa. Seikkailijat järjestävät Reilun kaupan kahvituksen lippukunnan johtajiston kokoukseen tai kutsuvat perheitään Reilun kaupan teeiltaan. Voidaan myös järjestää Reilun kaupan ja muun kahvin maistelutilaisuus, joissa eri kahvi- tai teelajeja maistellaan ja haistellaan. Jokaisella vartiolla on järjestelyissä oma osatehtävä (kaupassa käynti, kahvin keittäminen, pöydän laittaminen ym.) Toteutusvinkki 4: Seikkailijat käyvät lähikaupassa. Kisataan siitä, mikä vartio löytää eniten Reilun kaupan tuotteita. Toteutusvinkki 5: Joukkue selvittää, käytetäänkö Reilun kaupan tuotteita kunnan virastoissa. Seikkailijat kirjoittavat kirjeen päättäjille. Toteutusvinkki 6: Joukkueen retkellä on reiluusteema ja siellä käytetään mahdollisimman paljon Reilun kaupan tuotteita.

12 AKTIVITEETTI: TAVARALAHJOITUS TAVOITE: Seikkailija kokee auttamisen iloa ja oppii eri auttamistapoja. Seikkailija sitoutuu projektiin. KUVAUS: Seikkailijat keräävät ja luovuttavat vanhoja vaatteita, koulutarvikkeita tai muita tavaroita jonkin järjestön keräykseen. Seikkailijat selvittävät, mitä lahjoituksille tapahtuu. JOHTAJAN TEHTÄVÄ: Sampo etsii sopivan keräyksen ja järjestää tavaroiden luovutuksen. Sampo informoi vanhempia keräyksestä. Vartionjohtaja toimii esimerkkinä. KASVATUSTAVOITE: Ihmisyyden arvostaminen, Järjestäytyneen yhteispelin hallitseminen, Johonkin kuuluminen ja sitoutuminen Toteutusvinkki 1: Tavaralahjoituksia ottavat vastaan muun muassa Nada Hope ja Katulapsiapu. Pyytäkää heidän edustajaansa kertomaan työstään seikkailijoille. AKTIVITEETTI: VESI JA RUOKA TAVOITE: Seikkalija ymmärtää, että puhdas vesi ja ruoka eivät ole itsestäänselvyyksiä. KUVAUS: Tutustutaan kehitysmaiden ruoka- ja vesitilanteeseen. Johtajan tehtävä: Sampo tukee tehtävien toteuttamista ja tukee keskustelua sopivilla kysymyksillä. Vartionjohtaja noutaa sammolta tarvittavat tarpeet ja ohjeet. Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä, ja jakaa tehtäviä vartion sisällä. PAIKKA: Kolo, retki KASVATUSTAVOITE: Elämänhallinta, Ihmisyyden arvostaminen, Johonkin kuuluminen ja sitoutuminen Toteutusvinkki 1: Joukkue käy ruokakaupassa. Vartioittain seikkailijoiden tehtävänä on ostaa ruokaa päiväksi yhdelle hengelle yhdellä eurolla. Kattakaa pöytä hienosti. Ruokaan saa käyttää ainoastaan sen, mitä euroilla on ostanut. Ylimääräisiä mausteita tms. ei sallita. Voitte kutsua vieraita illalliselle. Selviäisivätkö päivän sillä ruoalla? 1 euro on YK:n raja äärettömälle köyhyydelle. Onko se hyvä raja? Saako kaikkialla maailmassa yhtä paljon eurolla? Mihin muuhun kuin ruokaan rahojen pitäisi riittää? Mitä tapahtuisi, jos isoäiti sairastuisi, jos tarvitsisit uuden koulukirjan tai uudet kengät? Pystyisittekö elämään eurolla päivässä? Muistakaa, että rahan pitäisi riittää paljon muuhunkin kuin yhteen ruokailuun. Minkälainen on köyhyys ja nälkä Suomessa? Pystyvätkö kaikki täällä syömään itsensä kylläiseksi? Mitä seikkailijat tietävät nälästä ja kuinka nälkä vaikuttaa heidän jokapäiväiseen elämäänsä? Milloin olet nälkäinen? Onko jotain,

13 mitä et voi tehdä, kun olet nälkäinen? Oletko koskaan ollut koko päivää ilman ruokaa? Maailmassa elää yli miljardi ihmistä äärettömässä köyhyydessä. Tarvikkeet: Ruokailuastiat, trangia/liesi ja kattila. Lähde: Scouterna Toteutusvinkki 2: Sampo kertoo Paulinan tarina. Paulina on kymmenen vuotta vanha. Hän asuu Namibiassa eteläisessä Afrikassa. Niin kuin sinä ja minäkin Paulina ja hänen perheensä tarvitsevat vettä joka päivä. Paulinan perheeseen kuulu seitsemän henkilöä: äiti, isä ja viisi lasta. Pysyäkseen puhtaina ja terveinä, laittaakseen ruokaa, tiskatakseen ja siivotakseen perhe tarvitsee vähintään 100 litraa vettä päivässä. Lähellä Paulinan kotia ei ole vettä. Paulinan, hänen äitinsä Vilhelminan ja isosiskon Kristofinan, 15 vuotta, täytyy kävellä kaksi kilometriä vesipisteelle ainakin kaksi kertaa päivässä. Tämä vie neljä tuntia päivässä. Vesipisteessä täytetään 15 litran ämpärit. Paulina ja Kristofina pystyvät kantamaan vain yhden ämpärin. Paljonko vettä perheenne käyttävät yhden päivän aikana? Seikkailijat tekevät vartioittain listat kaikesta, mihin käytävät vettä päivän aikana. Lasketaan paljonko siitä tulee. Vessakäynti 60 dl Lasi vettä 2 dl Käsienpesu 10 dl Hampaidenpesu juoksevan veden alla 20 dl Hiustenpesu 200 dl Suihku 500 dl (180 dl/minuutti) Pesukone 750 dl Tiskaus 300 dl Kuinka monta ämpärillistä se olisi? Kokeilkaa myös veden kantamista. Merkatkaa rata, jonka varrella voi olla esteitä. Kuinka paljon vettä on mukava kantaa? Montako kertaa seikkailijoiden pitäisi kävellä radan, että saisivat kaikki käyttämänsä vedet kannettu? Tarvikkeet: ämpäreitä, kanistereita, vettä. Lähde: Scouterna AKTIVITEETTI: VIERAILIJA KEHITYSMAASTA TAVOITE: Seikkailija on tavannut kehitysmaasta tulevan henkilön ja tietää elämästä kehitysmaassa. KUVAUS: Seikkailijat tutustuvat kehitysmaasta kotoisin olevaan maahanmuuttajaan. Vierailija kertoo elämästä kehitysmaassa. JOHTAJAN TEHTÄVÄ: Sampo kutsuu sopivan vieraan käymään ja kertoo etukäteen vierailijalle vierailun tarkoituksesta. Vartionjohtaja varmistaa, että vartio on pohtinut sopivia kysymyksiä vierailijalle etukäteen. PAIKKA: Kolo, retki

14 KASVATUSTAVOITE: Ihmisyyden arvostaminen Toteutusvinkki 1: Vieras voi olla esimerkiksi kaveri, kollega tai seikkailijavanhempi. Yhteyksiä saa myös seurakunnan, maahanmuuttajajärjestöjen ja opiskelijajärjestöjen kautta. Vieras kertoo kotimaastaan, esimerkiksi koulusta, ilmastosta ja juhlista. Minkälainen on maan historia ja valtiomuotoa? Keskustellaan kielestä, pukeutumisesta, uskonnosta, taikauskosta ja perinteistä. Mistä perinteistä vieras on pitänyt kiinni Suomessa? Onko maassa tärkeitä vienttuotteita, joita voi ostaa myös Suomessa? Minkälaisia perheet ja perhe-elämä ovat siellä? Mitä eläimiä maassa on? Onko ympäristöongelmia? On kiva, jos vieras näyttää kuvia kotimaastaan. Vieras kertoo myös, miksi on muuttanut Suomeen. Jos vieras on joutunut pakenemaan maastaan, hän voi kertoa mitä tapahtui, miksi niin kävi ja minkälainen pako oli. Seikkailijat kysyvät etukäteen keksimiään kysymyksiä ja kertovat ajatuksistaan. Vieras on sammon avulla valmistellut muutaman aktiviteetin, esimerkiksi leikkejä, ruokaa, tanssin, laulun tai sadun. Keskustellaan lopuksi: Mitkä ovat suurimmat erot vieraan maan ja Suomen välillä? Mitkä ovat yhtäläisyydet? Haluaisivatko seikkailiajt asua vieraan maassa? Lähde: Scouterna ja Girlguiding UK

TARPOJIEN OSALLISTUMINEN

TARPOJIEN OSALLISTUMINEN TARPOJIEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN 2017 Leiritarppo: TALKOOT Yhteiskunta-tarppo: AUTAMME LIPPUKUNTAA Kaupunki-tarppo: VARTION VARAT LEIRITARPPO Suhde toiseen TALKOOT TAVOITE: Tarpoja

Lisätiedot

Vaeltajat (18-22v): Partiomedia

Vaeltajat (18-22v): Partiomedia Vaeltajat (18-22v): Partiomedia Tavoite: Vaeltaja tuntee partiossa käytetyt eri mediat ja miten ne soveltuvat eri viestintätarpeisiin. Hän on vastuussa sisällön tuottamisesta johonkin partiomediaan. Vaeltaja

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

SEIKKAILIJOIDEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN

SEIKKAILIJOIDEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN SEIKKAILIJOIDEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN 2017 1. vuonna ETELÄ-ILMANSUUNTA 2. tai 3. vuonna VARAINHANKINTA-TAITOMERKKI ETELÄ-ILMANSUUNTA RAHAN TULO TAVOITE: Seikkailija ymmärtää rahan

Lisätiedot

Toimintakilpailun säännöt. Etelä-Karjalan Partiolaiset ry

Toimintakilpailun säännöt. Etelä-Karjalan Partiolaiset ry Toimintakilpailun säännöt Etelä-Karjalan Partiolaiset ry SISÄLLYSLUETTELO Partio-ohjelma Kilpailutoimintaan osallistuminen Koulutukset Kasvu Muut Säännöt astuvat voimaan 1.1.015 alkaen. 1 PARTIO-OHJELMA

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016 Partiolippukunta Vihterä ry Toimintasuunnitelma 2016 Mahdollistamme alueen lapsille ja nuorille laadukasta ja mielekästä partiotoimintaa Yleistä toiminnasta Partiolippukunta Vihterä ry:n tarkoituksena

Lisätiedot

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään?

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään? Tervetuloa partioon Partio on vastavoima Miks mun pitäis ja Ei kuulu mulle -asenteille. Partiossa toimitaan ryhmissä, jotka noudattavat partio-ohjelmaa. Tärkeää on se, että saa tehdä itse. Pienimmätkin

Lisätiedot

PRIDE-kotitehtävä VIIDES TAPAAMINEN. Lapsen oikeus perhesuhteisiin PRIDE-KOTITEHTÄVÄT. Kotitehtävä 5 / Sivu 1

PRIDE-kotitehtävä VIIDES TAPAAMINEN. Lapsen oikeus perhesuhteisiin PRIDE-KOTITEHTÄVÄT. Kotitehtävä 5 / Sivu 1 Kotitehtävä 5 / Sivu 1 Nimi: PRIDE-kotitehtävä VIIDES TAPAAMINEN Lapsen oikeus perhesuhteisiin Perhe ja perhesuhteiden ylläpitäminen ovat tärkeitä mm. lapsen itsetunnon, identiteetin ja kulttuurisen yhteenkuuluvuuden

Lisätiedot

Taso 1 : Vartio osallistuu heille osoitettuun partiopalvelutempaukseen.

Taso 1 : Vartio osallistuu heille osoitettuun partiopalvelutempaukseen. Aktiviteetti: Autamme lippukuntaa Taso 1 : Vartio osallistuu heille osoitettuun partiopalvelutempaukseen. Tavoite: Tarpoja toimii yhteisen hyvän puolesta ja tuntee vastuunsa lippukunnan yhteisistä tehtävistä.

Lisätiedot

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ!

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! Nuortenillan toiminta-ajatus ja tavoite Kahden eri seurakunnan nuoret kohtaavat toisiaan ja tutustuvat seurakuntien nuorisotoimintaan, jakavat kokemuksia, ideoita,

Lisätiedot

Vinkit lippukunnille KOULU- TAI PÄIVÄKOTIVIERAILUN

Vinkit lippukunnille KOULU- TAI PÄIVÄKOTIVIERAILUN Vinkit lippukunnille KOULU- TAI PÄIVÄKOTIVIERAILUN TEKEMISEKSI ESIKOULUJEN PARTIOVIIKKO & KOULULAISTEN PARTIOSEIKKAILU PA RT I O.F I/PA RT I O S E I K KA I L U PA RT I O.F I/E S I KO U L U T TOIMITTANUT:

Lisätiedot

YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA

YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA HANKEIDEA Hyväntekeväisyysilta, joka järjestetään jonkin paikallisen järjestön (esim. Lions clubin) kanssa Illan tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen Illan aikana

Lisätiedot

Kohtaamisen silta vapaaehtoistoimintaa Espoossa Tarkoitus Kohtaamisen Silta tapahtuman tarkoituksena on tarjota vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille mahdollisuus ryhtyä vapaaehtoiseksi ja kiittää jo

Lisätiedot

Globaalikasvatusta ja maailman hahmottamisen pedagogiikkaa

Globaalikasvatusta ja maailman hahmottamisen pedagogiikkaa Globaalikasvatusta ja maailman hahmottamisen pedagogiikkaa Aktiivisena maailmankansalaisena tässä ajassa Kansainvälistyvä kansanopisto Satu Korpela 28.11.2007 Kestävä kehitys Kansalaisvaikuttajasta aktiiviseksi

Lisätiedot

PUKEUTUMISOHJE JYVE-PARTIOLAISILLE

PUKEUTUMISOHJE JYVE-PARTIOLAISILLE Jyväskylän Versot ry Pukuohje 1(5) PUKEUTUMISOHJE JYVE-PARTIOLAISILLE Kaikki partiolaiset eri puolilla maailmaa pukeutuvat partioasuun. Partiopuku yhdistää partiolaisia ja lippukunnan omat perinteet ovat

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 n Partiolaiset ry toteuttaa partiotoimintaa lapsille ja nuorille n kunnassa. Lippukunta on Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n ja Suomen Partiolaiset ry:n jäsen. Vuonna 2014 lippukunta

Lisätiedot

Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat

Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat AIKA TEHDÄ HYVÄÄ! VAPAAEHTOISTOIMINTA TIKKURILAN SEURAKUNNASSA Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat Onko sinulla aikaa tehdä HYVÄÄ? Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan! Vapaaehtoistyö on vapaaehtoista

Lisätiedot

KÄPYNEN PUKU- JA MERKKIOPAS. www.käppäräpartio.fi

KÄPYNEN PUKU- JA MERKKIOPAS. www.käppäräpartio.fi KÄPYNEN PUKU- JA MERKKIOPAS www.käppäräpartio.fi 1 Sisällysluettelo o Partiopuku yhdistää............. 2 o Lippukunnan perinteet............. 2 o Helpotusta ahdingon sijaan............. 2 o Sudenpennun

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

LAPSEN HOITO- JA KASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN HOITO- JA KASVATUSSUUNNITELMA 1 LAPSEN HOITO- JA KASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN TIEDOT Lapsen nimi Henkilötunnus Kotiosoite Kotipuhelinnumero Äiti/puoliso Isä/puoliso Puhelinnumero Puhelinnumero Osoite Osoite Työpaikka ja puhelinnumero

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN A) Sisältökysymykset: 1. Miksi pojan nimeksi tuli Peukaloinen? 2. Millainen Peukaloinen oli lapsena? 3. Miten Peukaloinen ohjasi hevosta oikeaan paikkaan? 4. Mitä vastaan

Lisätiedot

SUDENPENTUJEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN

SUDENPENTUJEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN SUDENPENTUJEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN 2017 1. vuonna VARAINHANKINTA-JÄLKI Jos lauma on toiminut jo enemmän kuin yhden vuoden, voidaan jälki tehdä myös 2. tai 3. vuonna 2. tai 3. vuonna

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

Haluaisin, että kirkko johon kuulun on

Haluaisin, että kirkko johon kuulun on VIRITTÄYTYMINEN AIHEESEEN Haluaisin, että kirkko johon kuulun on LEIKIN TAVOITE Johdatella ajatuksia illan aiheeseen. Herätellä miettimään mitä minä ajattelen kirkosta, sekä tuoda esiin myös toisten ajatuksia,

Lisätiedot

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely:

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: 10-vuotias Tefik on kotoisin Kosovosta mutta asuu tällä hetkellä perheensä kanssa

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus HARRASTUKSET Selitä sana. harrastus harrastaa + mitä? kiinnostunut+ mistä? tykätä + mistä? mitä tehdä? pitää + mistä? mitä tehdä? säännöllisesti joka viikko päivittäin joka toinen päivä soittaa + mitä

Lisätiedot

-Toimii omalla tavallaan ja omien mahdollisuuksiensa mukaisesti, kuitenkin noudattaen arvoja ja toimintamalleja

-Toimii omalla tavallaan ja omien mahdollisuuksiensa mukaisesti, kuitenkin noudattaen arvoja ja toimintamalleja Ikäkaudet Perhepartio -Uusin lisäys partiotoimintaan -Toimii omalla tavallaan ja omien mahdollisuuksiensa mukaisesti, kuitenkin noudattaen arvoja ja toimintamalleja -Perhepartio ei käytä vielä partio-ohjelmaa

Lisätiedot

ESITYKSEN KULKU. Ensiksi yleistä ikäkausista. Seuraavaksi ikäkaudet järjestyksessä. Todella nopea katsaus perhepartioon ja sisupartioon.

ESITYKSEN KULKU. Ensiksi yleistä ikäkausista. Seuraavaksi ikäkaudet järjestyksessä. Todella nopea katsaus perhepartioon ja sisupartioon. PARTION IKÄKAUDET ESITYKSEN KULKU Ensiksi yleistä ikäkausista. Seuraavaksi ikäkaudet järjestyksessä. Todella nopea katsaus perhepartioon ja sisupartioon. Esityksen päättäminen. YLEISTÄ IKÄKAUSISTA, PARTIOPOLUSTA

Lisätiedot

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus   Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival. OMAN VUORON ODOTTAMINEN Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus www.viitotturakkaus.fi Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.com OMAN VUORON ODOTTAMINEN OMAN VUORON ODOTTAMINEN Oman vuoron odottaminen

Lisätiedot

Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi?

Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi? Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi? Kesäkuussa 2017 Lappeenrannassa nähdään ja koetaan sirkusta, kansantanssia ja teatteria lasten ja nuorten esittämänä, kun Nurtsi-nuorisosirkusfestivaali,

Lisätiedot

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa?

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Vastaa sen pohjalta, millaista Ruotsin paras vanhustenhoito sinun mielestäsi olisi. Yritä pohtia, miten haluaisit asioiden olevan

Lisätiedot

Esikoulu- / perhepäiväkotikysely 2015

Esikoulu- / perhepäiväkotikysely 2015 Esikoulu- / kysely 2015 Tutkimuksen tuloksia käytetään parantamaan esikoulujen ja päiväperhekotien laatua Göteborgissa. Vastaa kysymyksiin omien, vanhempana tai huoltajana saamiesi kokemusten pohjalta.

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa?

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa? Kuvallinen viikkotiedote Mitä se tarkoittaa? Taustaa Työskentelen Ammattiopisto Luovin Liperin yksikössä. Olen tehnyt työtä erityisopettajana ja kotitalousopettajana kehitysvammaisten nuorten ja aikuisten

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN!

TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN! TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN! RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTIEN TOIMINTAA OHJAAVAT ARVOT JA TAVOITTEET: Toimintamme arvot : 1. Kodinomaisuus 2. Lämpö 3. Turvallisuus 4. Yhteistyö Toiminnan

Lisätiedot

Mikä on kansainvälinen tyttöjen päivä?

Mikä on kansainvälinen tyttöjen päivä? Mikä on kansainvälinen tyttöjen päivä? Vuonna 2012 YK julisti lokakuun 11. päivän vuotuiseksi kansainväliseksi tyttöjen päiväksi (International Day of the Girl). Päivä on omistettu tyttöjen ihmisoikeuksien

Lisätiedot

KALAJOEN TERVEYSKESKUS NEUVOLA

KALAJOEN TERVEYSKESKUS NEUVOLA KALAJOEN TERVEYSKESKUS NEUVOLA 1 LAPSEN NIMI: OSOITE: HETU: PUHELIN: LAPSEN HUOLTAJAT: LAPSI ASUU: vanhempien luona äidin luona isän luona muualla, missä: PERHEEN MUUT LAPSET (Nimet ja syntymävuosi): MUUT

Lisätiedot

Ennen Roihua Kipinöi, leirin jälkeen nautitaan Hiilloksista

Ennen Roihua Kipinöi, leirin jälkeen nautitaan Hiilloksista Ennen Roihua Kipinöi, leirin jälkeen nautitaan Hiilloksista Kuva: Antti Kurkinen Ei-Vielä-Partiolaiset mukaan Roihuamaan! Lippukunnat saavat Sp:n lippukuntapostin mukana materiaalia Roihun ja partion markkinointitapahtuman

Lisätiedot

Yritysyhteistyömalli HOK-Elannon kanssa!

Yritysyhteistyömalli HOK-Elannon kanssa! Yritysyhteistyömalli HOK-Elannon kanssa Eero Antila Arttu Brade Elsa Nyrhinen Elsa Pekkarinen Iisa Rautiainen Johdanto Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan järjestämällä kurssilla Matematiikka ja

Lisätiedot

VIRALLINEN PARTIOASU JA PARTIOPAIDAN MERKIT

VIRALLINEN PARTIOASU JA PARTIOPAIDAN MERKIT VIRALLINEN PARTIOASU JA PARTIOPAIDAN MERKIT MIKAELIN SINIKELLOT 2015 SUDENPENNUN PARTIOASU Asuun kuuluu: Partiopaita = tummansininen college-paita o Paitoja myydään mm. partiokaupassa Partiohuivi = kirkkaan

Lisätiedot

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi Moduuli 1 Opiskelijan kielipassi Arviointi A1.3 - kaikki hyvin, hyvää työtä A1.2. - treenaa vielä A1.1 - tämä on alku, lisää treeniä! 0 - ei voi arvioida Ihminen ja lähipiiri Minä ja perhe, suulliset taidot

Lisätiedot

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Koulutusmateriaali vapaaehtoisille SPR/ Päihdetyö / Kati Laitila Koulutuksen tavoite Edistää lasten ja nuorten turvallisuuden, terveyden, oikeuksien ja

Lisätiedot

Tarvikkeet: A5-kokoisia papereita, valmiiksi piirrettyjä yksinkertaisia kuvioita, kyniä

Tarvikkeet: A5-kokoisia papereita, valmiiksi piirrettyjä yksinkertaisia kuvioita, kyniä LUMATE-tiedekerhokerta, suunnitelma AIHE: OHJELMOINTI 1. Alkupohdinta: Mitä ohjelmointi on? Keskustellaan siitä, mitä ohjelmointi on (käskyjen antamista tietokoneelle). Miten käskyjen antaminen tietokoneelle

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille. Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä

PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille. Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Teksti: Jaana Karjala, Outi Koskinen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2005

TOIMINTASUUNNITELMA 2005 Partiolippukunta Susiveikot ry TOIMINTASUUNNITELMA 2005 Yleistä Partiolippukunta Susiveikot toimii vuonna 2005 Suomen Partiolaisten ohjelmaa toteuttaen. Vuoden päätapahtumana on lippukunnan kesäleiri,

Lisätiedot

perustelu Noudatetaan sääntöjä. Opetuskortit (tehtävät 16 28), palikoita, supermarketin pohjapiirustus, nuppineuloja, tangram-palat

perustelu Noudatetaan sääntöjä. Opetuskortit (tehtävät 16 28), palikoita, supermarketin pohjapiirustus, nuppineuloja, tangram-palat Harjoitus 12: INDUKTIIVISEN PÄÄTTELYN KERTAUS Tavoiteltava toiminta: Kognitiivinen taso: Ominaisuuksien ja suhteiden kertaus Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat ratkaisevat paperi- ja palikkatehtäviä

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Piirrä silmät kiinni vasemmalla kädellä oma muoto kuvasi ja esittele itsesi muille. Halaa itseäsi.

Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Piirrä silmät kiinni vasemmalla kädellä oma muoto kuvasi ja esittele itsesi muille. Halaa itseäsi. Mistä kuva kertoo? Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista. Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Katso ympärillesi ja kerro viisi kaunista asiaa, jotka näet. Piirrä silmät kiinni vasemmalla

Lisätiedot

KÄSIKIRJA LAPSEN KUMMILLE

KÄSIKIRJA LAPSEN KUMMILLE KÄSIKIRJA LAPSEN KUMMILLE SISÄLTÖ TERVETULOA SOS-KUMMIKSI 4 Tervetuloa SOS-kummiksi 5 Miten tukesi käytetään? Kuva: Magnus Jønck/Diegos Kuva: Dominic Sansoni KUMMIUDESTA 6 Kummina oleminen 7 Kummilapsi

Lisätiedot

Punaisen Ristin kotimaan apu

Punaisen Ristin kotimaan apu Punaisen Ristin kotimaan apu Näin autamme äkillisten onnettomuuksien uhreja Suomessa USKALLA VÄLITTÄÄ Kotimaan avun yhteyshenkilöiden koulutus Apumme ulottuu valmiudesta jälkitukeen USKALLA VÄLITTÄÄ Kotimaan

Lisätiedot

Kehitysyhteistyön ABC

Kehitysyhteistyön ABC Kehitysyhteistyön ABC järjestöille Oletko kiinnostunut kansainvälisistä asioista? Vaikuttamisesta? Yhteiskunnallisista kysymyksistä? Oletko miettinyt, mikä on roolisi globaalissa maailmassa? Millainen

Lisätiedot

Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista.

Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista. tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida 1 tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida 3 Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista.

Lisätiedot

YHTEISVASTUU. Teemaa tukevia aktiviteetteja SUDENPENNUT

YHTEISVASTUU. Teemaa tukevia aktiviteetteja SUDENPENNUT 2016 YHTEISVASTUU Teemaa tukevia aktiviteetteja SUDENPENNUT MINÄ USKON -JÄLKI AKTIVITEETIN NIMI: POHDIN, MIKÄ ON OIKEIN JA MIKÄ ON VÄÄRIN TAVOITE: Sudenpentu saa käsityksen oikeasta ja väärästä. KUVAUS:

Lisätiedot

Tunnin sisältö, mitä harjoitellaan: Liikkumisen taidot, kävely, juoksu, hyppääminen, harppaus, liukuminen, kinkkaaminen

Tunnin sisältö, mitä harjoitellaan: Liikkumisen taidot, kävely, juoksu, hyppääminen, harppaus, liukuminen, kinkkaaminen Läntinen ja Pohjoinen ydinneliö Minna Lehtivuori-Ahonen S2 lto Haaga-Kaarela PHVA Leena Kettukangas-Seiriö Pelimannin ala-aste Valmistava opetus 1.-3. Elina Kaidesoja Maunulan ala-aste Erityisluokanopettaja

Lisätiedot

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI VASU TAVOITTEET Tasapainoinen, tyytyväinen ja hyvinvoiva lapsi Lapsen tulee tuntea, että hänestä välitetään Haluamme välittää lapselle tunteen, että maailma on hyvä ja siihen uskaltaa kasvaa VIHREÄ LIPPU

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009 . (tulostettava pdf-versio) sivu 1(5) Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Su 6.12. klo 16 Partiolaisten harjoitukset alkavat jo klo 15.15 Olethan silloin paikalla! Jyväskylän vapaaseurakunnassa (Puutarhakatu

Lisätiedot

Säännöt. useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille

Säännöt. useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille ET, monialaiset, opetusideoita Säännöt useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille Johdattelua sääntöihin - lautapeli: oppilaille annetaan pelilauta ja heidän tulee kehittää peliin omat säännöt koonta:

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

1. palvelupiste: mitattiin verenpainetta, veren sokeriarvoja sekä testattiin tasapainoa

1. palvelupiste: mitattiin verenpainetta, veren sokeriarvoja sekä testattiin tasapainoa IkäArvokas palvelupäivä Kangaslammin seurakuntasalissa keskiviikkona 23.9.2015 klo 11-15 Leiripäivään kutsuttiin mukaan erityisesti kotona yksin asuvia ikäihmisiä, jotka harvoin pääsevät mukaan toimintaan

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus

RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus SUOMEN RAHAPAJA RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus Lokakuu 2010 Toimitusjohtaja Tina Wessman & KTT Mirjami Lehikoinen/Qualitems Oy 10/2010 1 TAVOITE Kartoittaa ala-aste-ikäisten lasten

Lisätiedot

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? o 3 kertaa viikossa tai useammin o 1 3 kertaa viikossa o 1 3 kertaa kuukaudessa o Harvemmin

Lisätiedot

Villa Jukolan virkistystoimintasuunnitelma 2015 2016 (vrs. 4.11.2015) TERVETULOA HOIVAKOTI VILLA JUKOLAAN!

Villa Jukolan virkistystoimintasuunnitelma 2015 2016 (vrs. 4.11.2015) TERVETULOA HOIVAKOTI VILLA JUKOLAAN! Villa Jukolan virkistystoimintasuunnitelma 2015 2016 (vrs. 4.11.2015) Villa Jukolan henkilökunta huolehtii viriketoimintapäivien tilajärjestelyistä, sovittujen tarjoilujen hankinnoista ja asukkaiden juhlakuntoon

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

100 UUTTA TAPAA TEHDÄ PARTIOTA

100 UUTTA TAPAA TEHDÄ PARTIOTA 100 UUTTA TAPAA TEHDÄ PARTIOTA Rahaa lippukunnan toimintaan Partio saa osan Yhteisvastuukeräyksen tuotoista lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn Osa tästä rahasta jaetaan lippukunnille toimintaan,

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

1. TUTUSTUKAA YK:N UUSIIN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTEISIIN. 2. VALITKAA KARTALTA YKSI SUOMEN KEHITYSYHTEISTYÖN PITKÄAIKAINEN KUMPPANIMAA.

1. TUTUSTUKAA YK:N UUSIIN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTEISIIN. 2. VALITKAA KARTALTA YKSI SUOMEN KEHITYSYHTEISTYÖN PITKÄAIKAINEN KUMPPANIMAA. pari pari 1. TUTUSTUKAA YK:N UUSIIN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTEISIIN. POHTIKAA...miten niiden toteutuminen vaikuttaa Naomin/Dain elämään....mitä tapahtuu, jos tavoitteet eivät toteudukaan....miten tavoitteiden

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1 3 kertaa viikossa tai useammin 2 1-3 kertaa viikossa 3 1-3 kertaa kuukaudessa

Lisätiedot

HENRIKIN TAPULITYTÖT PUKU JA MERKKIOHJE

HENRIKIN TAPULITYTÖT PUKU JA MERKKIOHJE HENRIKIN TAPULITYTÖT SISÄLLYS Tästä ohjeesta löydät kaiken tarvittavan tiedon kunkin ikäkauden partioasusta sekä merkkien ompelusta. Partioasu kannattaa katsoa kuntoon jo hyvissä ajoin ennen kevään kevään

Lisätiedot

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö.

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö. AURINKOUUNI Tavoite: Tutustutaan aurinkoon uusiutuvana energianlähteenä askartelemalla yksinkertainen aurinkouuni. Havainnollistetaan oppilaille kasvihuoneilmiötä. Tehtävä: Oppilaat jaetaan useaan ryhmään

Lisätiedot

Tavoitteena on, että vanhempia kutsutaan lippukunnan tapahtumiin. Tavoitteena on, että lippukuntaan perustetaan vanhempainneuvosto.

Tavoitteena on, että vanhempia kutsutaan lippukunnan tapahtumiin. Tavoitteena on, että lippukuntaan perustetaan vanhempainneuvosto. 1 Yleistä Partiolippukunta Lapin Kiehiset ja Kivekkäät toimii Sodankylän alueella ja kuuluu Lapin partiopiiriin. Taustayhteisönä toimii Sodankylän seurakunta. Lippukunta pitää sodankyläistä partioperinnettä

Lisätiedot

SAMPO WEBINAARI. Seikkailijaohjelmapäälikkö Turkka Salo & Seikkailijaohjelmamestari Ilona Leiman 2019

SAMPO WEBINAARI. Seikkailijaohjelmapäälikkö Turkka Salo & Seikkailijaohjelmamestari Ilona Leiman 2019 SAMPO WEBINAARI Seikkailijaohjelmapäälikkö Turkka Salo & Seikkailijaohjelmamestari Ilona Leiman 2019 OHJELMAN TUKEMINEN Leiriprojektin aikana lippukunnat saavat uusia ideoita toimintaansa tätä varten koottu

Lisätiedot

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET RUDOLF KOIVU NÄYTTELYYN LIITTYVÄ NUKKETEATTERI NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET Itsekseen tekeville Nukketeatterissa voi leikkiä teatteriesitystä kokeilemalla nukeilla näyttelemistä erilaisissa lavasteissa.

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA 1 LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA Oma kuvani Nimi: Lukuvuosi: Esiopetuspaikka: 2 LAPSEN TIEDOT Lapsen nimi Henkilötunnus Kotiosoite Kotipuhelinnumero Äiti/puoliso Isä/puoliso Puhelinnumero Puhelinnumero

Lisätiedot

10. Kerto- ja jakolaskuja

10. Kerto- ja jakolaskuja 10. Kerto- ja jakolaskuja * Kerto- ja jakolaskun käsitteistä * Multiplikare * Kertolaatikot * Lyhyet kertotaulut * Laskujärjestys Aiheesta muualla: Luku 14: Algoritmien konkretisointia s. 87 Luku 15: Ajan

Lisätiedot

Uskomatonta ja ennenkokematonta:

Uskomatonta ja ennenkokematonta: Uskomatonta ja ennenkokematonta: LEIRI KESKELLÄ KAUPUNKIA! Oululaiset partiolaiset kokoontuvat yhteiselle leirille Kuusisaareen ensi kesänä. Ohjelmaa merellä, rannalla, keskellä kaupunkia. Uusien ja vanhojen

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Klaukkalan avoin päiväkoti 2012-2013

Varhaiskasvatussuunnitelma. Klaukkalan avoin päiväkoti 2012-2013 Varhaiskasvatussuunnitelma Klaukkalan avoin päiväkoti 2012-2013 1. AVOIMEN VARHAISKASVATUKSEN PALVELUT Avoimet varhaiskasvatuspalvelut kunnassa on jaettu kolmeen päätaajamaan kirkonkylään, Rajamäkeen ja

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin

Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin Aktiviteetti: Riskit ja turvallisuus Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin Tavoite: Tarpoja oppii ennakoimaan ja ymmärtämään, mitkä asiat voivat tehdä retkestä vaarallisen. Vartionjohtajan ohje: Vartio

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT SEIKKAILIJAT

ENNAKKOTEHTÄVÄT SEIKKAILIJAT ENNAKKOTEHTÄVÄT SEIKKAILIJAT TEHTÄVÄ 1 Kliffa-leivos Kesto: n. 1-1,5 h Tehtävä: Leivotaan Kliffa-teemaisia leivoksia! Ohessa on helpot reseptit kekseihin sekä niiden kuorrutetta varten. Voitte halutessanne

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Tuotteita käyttävistä ihmisistä on tullut parempia mainoksia, kuin perinteisistä medioista Miksi näin on? 3

Lisätiedot

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä LEIKIN VOIMA 16.1.2015 Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä Leikkiagenttien matkat - Ryhmä on mukana Vantaan leikkipilotti- hankkeessa mukana Leikkiagentteina

Lisätiedot

Säännöt. Pelivalmistelut

Säännöt. Pelivalmistelut Haasteet Haasteet 1. Lusikka kuppiin 2. Posse Pong 3. Räkäpallo 4. Syömäpuikkohaaste 5. hamsteriposket 6. Lattian kautta kuppiin 7. Korttipalapeli 8. Lajitteluhaaste 9. Pingis ristinolla 10. Lusikkaflipperi

Lisätiedot

320075 Mitä nyt (4) What now?

320075 Mitä nyt (4) What now? 320075 Mitä nyt (4) What now? Lapset joutuvat usein tilanteisiin, joissa on hyvä miettiä omia reaktioitaan ennen toimimista. Tässä korttisarjassa esitetään erilaisia hankalia tilanteita, joihin jokainen

Lisätiedot

2 Kokouksen järjestäytyminen ja menettelytavat

2 Kokouksen järjestäytyminen ja menettelytavat NAKKILAN PARTIOLAISET RY Noora Heikintalo 13.11.2010 PÖYTÄKIRJA SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS 1/3 LIPPUKUNNAN SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS Aika Lauantaina 13.11.2010 klo 16.00-17.20 Paikka Partiomaja, Savikontie

Lisätiedot

Interventiomateriaali sisältää. 1. Ohje rastiradan järjestäjälle Materiaalin käyttötarkoitus ja sisältö

Interventiomateriaali sisältää. 1. Ohje rastiradan järjestäjälle Materiaalin käyttötarkoitus ja sisältö 1 INTERVENTIOMATERIAALI YLÄKOULUIKÄISTEN VANHEMPAINILTAAN Tavoitteena huoltajien tietoisuuden lisääminen nuorten päihteiden käytöstä ja siihen liittyvistä tekijöistä. Interventiomateriaali sisältää 1.

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. riittävästi aikaa leikkiä ja

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot