Kartta hakemuksen mukaisesta satama-alueesta on liitteenä 1.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kartta hakemuksen mukaisesta satama-alueesta on liitteenä 1."

Transkriptio

1 Etelä-Suomi Päätös Nro 40/2010/1 Dnro ESAVI/77/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee Pansion sataman toimintaa, Turku. LUVAN HAKIJA Turun Satama Linnankatu Turku Y-tunnus: TOIMINTA JA SEN SIJAINTI Pansion satama Pansio, Turku Kiinteistöt: , , , , , , , , , , , , , , , , , , Kiinteistöjen omistaja: Turun kaupunki Kartta hakemuksen mukaisesta satama-alueesta on liitteenä 1. ASIAN VIREILLETULO Hakemus on tullut vireille Länsi-Suomen ympäristölupavirastossa VIRANOMAISTA KOSKEVA MERKINTÄ ETELÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTO puh fax Ympäristölupavirastot ja alueelliset ympäristökeskukset on lakkautettu Valtion aluehallinnon uudistamista koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annetun lain (903/2009) 4 :n 1 momentin mukaan ympäristölupavirastoissa ja alueellisissa ympäristökeskuksissa vireillä olevat YMPÄRISTÖLUPAVASTUUALUE Helsingin toimipaikka Asemapäällikönkatu 14, Helsinki PL 115, Helsinki fax ymparistoluvat.etela@avi.fi

2 2 asiat, jotka aluehallintovirastoista annetun lain (896/2009) nojalla kuuluvat aluehallintovirastoille, siirtyivät vastaavalle alueellisesti toimivalle aluehallintovirastolle. LUVAN HAKEMISEN PERUSTE LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 12 a) Lounais-Suomen ympäristökeskus on antamallaan päätöksellä Nro VPL 45 velvoittanut ympäristönsuojelulainsäädännön voimaanpanosta annetun lain (113/2000) 7 :n nojalla Turun Sataman hakemaan Länsi- Suomen ympäristölupavirastolta ympäristölupaa Pansion sataman toiminnalle. Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 12 a) TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT JA SOPIMUKSET Satamaa koskevat luvat Turvatekniikan keskuksen antama päätös nro 634/360/96, joka koski Pansion satamassa olevan palavan nesteen varastoalueen muutosta. Turun kaupungin ympäristölautakunnan antama ympäristölupapäätös 356 Pansion öljy- ja junalauttasatamalle. Vaasan hallinto-oikeuden antama päätös 01/0261/2. Päätöksellä muutettiin ympäristölupapäätöksen ( ) määräyksen 1. ensimmäistä kappaletta ja määräys 3. Muutokset koskivat meluntorjuntaa ja sataman valaistusta. Vaasan hallinto-oikeuden antama päätös 03/0126/3, joka koski junalautta- ja öljylaitureiden liittyvien ruoppaus-, täyttö- ja rakennustöiden pysyttämistä. Korkeimman hallinto-oikeuden antama päätös taltionumero 48, jolla muutettiin ympäristölupapäätöksen ( ) määräykset 1. ja 2. Korkeimman hallinto-oikeuden antama päätös taltionumero 49, joka koski junalautta- ja öljylaitureihin liittyvien ruoppaus-, täyttö- ja rakennustöiden pysyttämistä. Länsi-Suomen ympäristölupaviraston antama päätös nro 125/2004/4, joka koski Pansion satama-alueella tehtäviä ruoppaus- ja täyttötöitä sekä massojen läjittämistä mereen Rajakarin alueelle.

3 3 Lounais-Suomen ympäristökeskuksen antama ilmoituspäätös nro 20 YLO/S, joka koski satama-alueella sijaitsevan pilaantuneen maaalueen kunnostamista. Lounais-Suomen ympäristökeskus on on hyväksynyt Pansion sataman jätehuoltosuunnitelmaa koskevan ilmoituksen ja merkinnyt ilmoituksessa esitetyt satamatiedot ympäristönsuojelun tieto-järjestelmään. Länsi-Suomen ympäristölupaviraston antama koeluonteisen toiminnan ilmoituspäätös nro 1/2007/2, joka koski Pansion sataman ruoppausmassan prosessistabilointia. Länsi-Suomen ympäristölupaviraston antama koeluonteisen toiminnan ilmoituspäätös nro 38/2007/2, joka koski ilmoituspäätöksen nro 1/2007/2 täydentämistä. Länsi-Suomen ympäristölupaviraston antamat hallintopakkopäätökset nrot 11/2008/2 ja 12/2008/2, jotka koskivat velvoitetta noudattaa ympäristölupapäätöksen melumääräystä 1. Länsi-Suomen ympäristölupaviraston antama päätös nro 39/2008/2, joka koski pilaantuneiden ruoppausmassojen sijoittamista Pansion eristyspengeraltaaseen. Länsi-Suomen ympäristölupaviraston antama päätös nro 55/2008/2, joka koski päätöksen nro 39/2008/2 lupamääräyksen 9. mukaisen sedimenttien prosessistabilointisuunnitelman hyväksymistä. Vaasan hallinto-oikeuden antama päätös nro 10/0256/3, joka koski hallintopakkopäätöksiä nrot 11/2008/2 ja 12/2008/2. Sataman muut toiminnat Entisen junalauttasataman alueella toimivat vuokralla Finnlines Oy ja Finnsteve Oy Ab. Öljysatama-alueen vuokra-alueilla sijaitsevat ympäristölupahakemukseen kuulumattomat Baltic Tank Oy:n ja Altia Oyj:n säiliövarastot. Ns. Laten alueella toimivat HSG-Logistics Oy, SE Mäkinen Logistics Oy ja RMR Merirakenne Oy. Yrityksillä on seuraavat ympäristöluvat: Lounais-Suomen ympäristökeskuksen myöntämä ympäristölupa Primalco Oy:lle (nykyisin Altia Oyj) Lounais-Suomen ympäristökeskuksen myöntämä ympäristölupa 9 YS/ Turun Tankki Oy:lle (nykyisin Baltic Tank Oy) Lounais-Suomen ympäristökeskuksen myöntämä ympäristölupa 109 YLO/ RMR Merirakenne Oy:lle.

4 4 Vireillä olevat luvat Satama Lisäksi alueella harjoitetaan varastointi-, konepajaluonteista ja vesikulkuneuvojen kunnossapitotoimintoja. Toiminnoille on lyhytaikaiset vuokrasopimukset. Länsi-Suomen ympäristölupavirastossa on tullut vireille vesi- ja ympäristönsuojelulain mukaiset lupahakemukset. Vesilupahakemus koskee Pansion ro-ro-laiturin rakentamista, merialueen täyttämistä ja sataman edustan ruoppausta. Ympäristölupaa haetaan pilaantuneiden ruoppausmassojen hyödyntämiselle satamarakenteessa. Hakija on pyytänyt töiden aloittamislupaa sekä päätöksen täytäntöönpanoa muutoksenhausta huolimatta (ESAVI/71/04.09/2010). Muut toimijat Lounais-Suomen ympäristökeskuksessa on vireille tullut Altia Oyj:n Pansion säiliövarastoaluetta koskeva ympäristönsuojelulain mukainen lupahakemus (ESAVI/208/04.08/2010). Lounais-Suomen ympäristökeskuksessa on vireille tullut Baltic Tank Oy:n Turun terminaalin vaarallisten ja vaarattomien öljytuotteiden, kemikaalien ja muiden aineiden säiliövarastointia ja jakelua koskeva ympäristönsuojelulain mukainen lupahakemus (ESAVI/218/04.08/2010). ALUEEN KAAVOITUSTILANNE Pansion sataman asemakaava ja sen muutos on hyväksytty Turun kaupunginvaltuustossa. Korkein hallinto-oikeus on antamallaan päätöksellään taltionumero 525 hylännyt asemakaavasta jätetyn valituksen. Kaavassa entinen telakka-alue on osoitettu satama-alueeksi (LS- 1). Satama-alueen keski- ja itäosassa Pohjoissalmen ranta-alue on varattu suojaviheralueeksi (EV-1), jolla oleva puusto on säilytettävä. Alueesta on sen luontaista kasvillisuutta täydentäen kehitettävä tiheä rantavyöhyke. Pansiontien pohjoispuoli on teollisuus- tai varastorakennusten korttelialuetta (TY-1 tai T-1/kem). Teollisuus- ja varastoalueiden pohjoispuolella on lähivirkistysalue (VL/s) ja urheilu- ja virkistyspalveluiden alue (VU). Asemakaavamääräyksessä velvoitetaan muun muassa, että satamaalueella ei saa pitkäkestoisesti varastoida vaarallisiksi luokiteltuja aineita. Alueen toiminnasta ei saa yhdessä vallitsevan taustapitoisuuden kanssa aiheutua lähiympäristöön voimassa olevia ilman laadun ohje- ja raja-arvoja ylittäviä ilman rikkidioksidi- tai typenoksidipitoisuuksia. Lisäksi toiminnasta mukaan lukien laivaliikenne ja muut satamatoiminnat, ei saa aiheutua lähiympäristöön voimassa olevia melutason ohjearvoja ylittäviä ekvivalenttisia melutasoja (LS-1).

5 5 Turun yleiskaavassa 2010, hyväksytty Turun kaupunginvaltuustossa, Pansiontien eteläpuolinen alue on merkitty pääosin liikennealueeksi (L) ja osittain virkistysalueeksi (V). Alue rajautuu vesialueeseen (W). Turun yleiskaavasta 2020, joka on hyväksytty Turun kaupunginvaltuustossa, on Korkeimman hallinto-oikeuden antamalla päätöksellä kumottu Pansiontien eteläpuolisten alueiden yleiskaavoitus. Pansiontien pohjoispuolinen alue on tuotanto- ja varastotoiminnan aluetta (T). Ympäristöministeriön vahvistamassa Turun kaupunkiseudun maakuntakaavassa Pansiontien eteläpuoliset alueet on merkitty satamaalueeksi (LS). Pansiontien pohjoispuolinen alue on työpaikka-aluetta (TP), joka sisältää pienehköjä asuinalueita. Alueelle ei voida sijoittaa uutta asumista, jos sille kohdistuu ympäristöhäiriötä. Satama-alueelle on osoitettu venesatama ja Pohjoissalmeen veneilyreitti. Satama-alueeseen on liitetty suunnittelumääräys. Määräyksessä velvoitetaan suunnittelemaan satamatoiminta siten, että toiminnasta aiheutuvat typenoksidipäästöt eivät yhdessä muista lähteistä peräisin olevien päästöjen kanssa merkittävästi rehevöitä Ruissalon lehdot Natura alueen luontaisesti karuja luontotyyppejä. Ruissalon alue Pohjoissalmen eteläpuolella on merkitty suojelualueeksi (S). SATAMAN SIJAINTIPAIKKA JA SEN YMPÄRISTÖ Sijainti Lähimmät häiriintyvät kohteet Pansion satama sijaitsee Turun keskusta viisi kilometriä länteen. Satamaalue rajautuu pohjoisreunaltaan itä-länsisuuntaiseen Pansiontiehen. Pansiontien pohjoispuolen keskiosassa on lääke-, metalli-, konepaja- ja puutuoteteollisuutta sekä öljysatama-alueen yritysten polttoaine- ja kemikaalivarastoja. Satama-alueen eteläpuolella on Pohjoissalmi. Salmen eteläpuolella metriä Pansion satama-alueesta on Ruissalon saari. Saarella satamaa vastapäätä on huvila-asutusta. Satama-alueen länsipuolella sijaitsee Saaristomeren Meripuolustusalueen Pansion tukikohta. Pansion pienvenesatama sijaitsee satama-alueen itäpuolella. Lähimmät asuinkiinteistöt sijaitsevat Pansiontien pohjoispuolella hakemusalueen rajalta 50 metrin etäisyydellä Valmetinkadun ja Pansiontien risteyksessä. Ruissalon saaressa satamaa vastapäätä on noin 10 huvilaa. Lähimmät huvilat sijaitsevat metrin etäisyydellä hakemusalueen rannasta. Ro-ro-laiturin tihtaalin päästä etäisyys lähinnä oleviin huviloihin on metriä.

6 6 Ympäristön tila ja laatu Lähimmät koulut ja päiväkodit sijaitsevat noin 1,3 kilometrin etäisyydellä satama-alueesta koilliseen. Kisapuiston liikunta- ja virkistysalue on noin 1,2 kilometrin etäisyydellä koillisen suunnassa. Luonnonsuojelualueet Ruissalon saarella sijaitsee Natura alue Ruissalon lehdot (FI ). Ruissalon lehdot on sisällytetty Natura verkostoon lintudirektiivin (SPA) ja luontodirektiivin (SCI) perusteella. Ruissalossa esiintyy kahdeksan lintudirektiivin liitteen I lintulajia ja neljä liitteen II lajia sekä 12 luontodirektiivin luontotyyppejä. Ruissalon saarella on myös Ruissalon lehdot (YSA203051), Ruissalon lintulahdet ja rannat (YSA203050) ja Ruissalon lintuluodot (YSA203049) -nimiset luonnonsuojelualueet. Edellä mainittuihin luonnonsuojelualueisiin sisältyvät aiemmin perustetut Marjaniemen luonnonsuojelualue (YSA022285) ja Ruissalon tammimetsä (YSA022284) -nimiset luonnonsuojelualueet. Pansion satama-alueen pohjoispuolella, alle 0,5 kilometrin etäisyydellä satama-alueesta, sijaitsee viisi Lounais-Suomen ympäristökeskuksen päätöksillä rajattua luonnonsuojelulain 49 :n mukaista luontotyyppialuetta. Alueet ovat Artukaisen kartanon jalopuumetsikkö (LTA020086), Paakarlan jalopuumetsikkö (LTA020100), Pansionpuiston jalopuumetsikkö (LTA020103), Polusmäen jalopuumetsikkö ja pähkinäpensaslehto (LTA200607) ja Paavolanrinteen jalopuumetsikkö ja pähkinäpensaslehto (LTA201341). Merialue ja sen käyttömuodot Pansion satama sijaitsee Pohjoissalmen rannalla. Pohjoissalmi rajautuu pohjoisessa Pansion satama-alueeseen ja etelässä Ruissalon saareen. Pohjoissalmen pituus on noin kuusi kilometriä ja leveys metriä. Pohjoissalmesta on itäpuolitse yhteys Aurajoelle ja Linnanaukon vesialueelle sekä länsiosasta yhteys Airistolle. Pansion sataman veden laatuun vaikuttavat läheiseen Raisionlahteen ja Turun kantasataman satama-altaaseen johdettavat jätevedet. Aurajoki aiheuttaa valumakausina ravinne- ja kiintoaineskuormitusta. Turun merialueen tilaa ja yleistä käyttökelpoisuutta on selvitetty vuonna Turun merialueen fosforikuormituksesta noin 48 % ja noin 42 % typpikuormituksesta on peräisin Aurajoesta. Puhdistettujen jätevesien osuus fosforikuormituksesta oli noin 13 % ja typpikuormituksesta noin 27 %. Turun merialueen yleinen käyttökelpoisuus oli vuonna 2004 heikompi kuin

7 7 Ilmanlaatu Maaperä Pohjavesi Pintavedet kahtena aiempana vuotena. Pohjoissalmen länsiosa luokiteltiin käyttökelpoisuudeltaan tyydyttäväksi ja itäosa välttäväksi. Pansion satama-alueen sedimenttinäytteissä on todettu kohonneita kromin, lyijyn, PAH-yhdisteiden ja PCB-yhdisteiden sekä TBT-yh-disteiden pitoisuuksia. Turun seudun ilmanlaatua koskevassa selvityksessä (Turun seudun päästöjen leviämisselvitys. Energiantuotannon, teollisuuden, laivaliikenteen ja autoliikenteen typenoksidi-, rikkidioksidi- ja hiukkaspäästöjen leviämislaskelmat. Ilmatieteen laitos, ) alusliikenteen päästöjen aiheuttamat rikkidioksidi-, typpidioksidi- ja hiukkaspitoisuudet on arvioitu alittavan selvästi terveysvaikutusperusteiset ohje- ja raja-arvot. Rikkidioksidipitoisuudet ovat korkeimmillaan noin 15 % rikkidioksidille ja typpidioksidipitoisuudet noin 60 % asetetuista raja-arvoista. Hiukkaspitoisuudet aiheuttavat hyvin pienen lisän Turun seudulla esiintyviin hiukkaspitoisuuksiin. Laivaliikenteen päästöjen aiheuttamat suurimmat pitoisuudet muodostuvat satama-alueille ja niiden välittömään läheisyyteen ja laivareittien varsille. Pansion satama-alue on suurelta osin täyttömaata. Pohjamaa on hiekkaa, moreenia ja savea. Pansiontien pohjoispuolella maapinta kohoaa kallioharjanteiksi. Operatiivinen satama-alue on pääosin asfaltoitu. Pansion satama-alueella sijaitsevan eristyspenkereen alueelle on sijoitettu m 3 stabiloituja pilaantuneita ruoppausmassoja. Massat ovat peräisin Aurajoen väylältä. Stabilointialue sijaitsee kiinteistöllä Satama-alueelta on puhdistettu pilaantunutta maaperää vuosina 2006 ja Pilaantunutta maa-ainesta poistettiin yhteensä m 3. Kunnostettu alue sijaitsee kiinteistöllä Pansion satama ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella eikä sen läheisyydessä ole luokiteltuja pohjavesialueita. Satama-alueen hulevedet valuvat sadevesiviemäröinnillä ja pintavaluntana mereen tai imeytyvät maaperään.

8 8 SATAMAN TOIMINTA Yleiskuvaus Pansion satama-alue käsittää Pansiontien eteläpuolisen ranta-alueen Jalostajanrannan ja Laivastoaseman väliseltä osuudelta. Alueella sijaitsevat ro-ro-satama entisessä junalauttasatamassa, öljysatama ja ns. Laten alue. Pansion satama-alueella on ollut satama- ja telakkatoimintaa 1930-luvulta lähtien sekä junalauttasatama vuosina Junalauttasatamatoiminta on päättynyt ja entinen junalauttasatama on muutettu ro-rosatamaksi vuonna Turun satamalla on alueella yksi laituri ro-ro-aluksille ja yksi laituri nestebulk-aluksille. Lisäksi alueelle on suunniteltu rakennettavaksi toinen ro-rolaituri. Satama on käytössä ympäri vuoden. Toimintoja harjoitetaan ympärivuorokautisesti. Toiminta-aika on pääsääntöisesti klo Ro-rosataman työaika on arkisin klo ja lauantaisin klo Satunnaisesti lastaus- ja purkutoimintoja tehdään öisin. Satamatyöntekijöitä on keskimäärin 25 henkilöä. Lisäksi alueella työskentelee noin 100 alueella toimivien yritysten ja viranomaisten palveluksessa olevaa henkilöä. Ro-ro-satamassa sijaitsevat Turun Sataman omistamat kaksi m 2 :n Best-hallia, pumppaamorakennus ja porttikoppi. Lisäksi alueella on yksityisomistuksessa olevat telinvaihtohalli, veturihalli ja terminaali. Öljysatama-alueella on kaksi yksityisten omistamaa hallia. Turun Sataman omistama toimistotalo puretaan vuonna Ns. Laten alueella on kymmenen Turun Sataman omistamaa rakennusta. Rakennuksista yksi puretaan vuonna 2010 ja kaksi uuden ro-ro-laiturin rakentamisen yhteydessä. Lisäksi alueella on yksi yksityisen omistama kevytrakenteinen halli, joka puretaan viimeistään uuden laiturin rakentamisen yhteydessä. Ro-ro-satama Satamalaituri sijaitsee entisessä junalauttasatamassa. Uusi laituri on suunniteltu sijoitettavaksi Oravaistenniemeen nykyisestä satamalaiturista noin 0,5 kilometriä länteen. Käytössä oleva laiturin (tukitihtaalin) pituus on noin 102 metriä. Suunnitellun uuden laiturin pituus on noin 200 metriä. Laiturit on mitoitettu 200 metrisille laivoille. Laituripaikkojen haraussyvyydet ovat 5 10,5 metriä.

9 9 Lupaa haetaan 2,5 miljoonan tonnin vuosittaiselle kappaletavaraliikennemäärälle ja 0,2 miljoonan tonnin muun tavaran tuonti- ja vientitoiminnalle. Muu tavara on lohkoja, puutavaraa, kiviainesta ja vastaavaa. Öljysatama Satamassa on yksi noin 100 metrin pituinen laituri. Laituripaikan haraussyvyys on noin 10 metriä. Satamassa on öljy-yhtiöiden yhteiskäytössä olevat putkilinjat. Lisäksi satamassa on yksityisten yritysten putkilinjoja, joita käytetään erikoistuotteiden purkamisiin. Lupaa haetaan 0,9 miljoonan tonnin vuosittaiselle nestebulk-tuotemäärälle. Muu toiminta Tavaramäärät ja liikennöinti Sataman lisäksi alueella on seuraavia toimintoja: korjaustelakka logistiikkapalveluja autojen maahantulokunnostus- ja varustelupalvelut. Tavaraliikenne Ro-ro-sataman tavaraliikenne on ollut seuraava: Vuosi Aluskäynnit (kpl) Tavaramäärä (t) Vaaralliset aineet Ro-ro-sataman kautta kuljetettujen vaarallisten aineiden määrä on ollut seuraava: Vuosi Vaaralliset aineet (t)

10 10 Kuljetetut vaaralliset aineet olivat seuraavat: Luokitus 2006 (t) 2007 (t) 2008 (t) 2009 (t) Luokka Luokka Luokka Luokka Luokka Luokka Luokka 7 9 Luokka Luokka Luokka 1, räjähteet Luokka 2, kaasut (palavat puristetut ja myrkylliset) Luokka 3, tulenarat nesteet (hiilivedyt) Luokka 4, helposti syttyvät kiinteät aineet (itsestään syttyvät ja veden kanssa kaasuuntuvat) Luokka 5, hapettimet ja orgaaniset peroksidit Luokka 6, myrkylliset aineet Luokka 7, radioaktiiviset aineet Luokka 8, syövyttävät aineet (hapot ja emäkset) Luokka 9, muut vaaralliset aineet. Nestebulk-tuotteet Öljysataman nestebulk-tuotteiden kuljetusmäärät olivat seuraavat: Vuosi Aluskäynnit (kpl) Tuotteet (t) Muut aluskäynnit Irtolastit Vuosi Aluskäynnit Tarkoitus Hinaajat, proomut, saaristolaivat ja ruoppaajat Tulevaisuudessa alueella käsitellään mahdollisesti puu- ja kiviainesta.

11 11 Lastaus- ja purkaustoiminta Varastointi Ro-ro-satamassa Finnsteve Oy vastaa lastinkäsittelystä. Yhtiö toimii samalla kalustolla Pansion satamassa ja kantasatamassa. Työkoneiden varikko sijaitsee kantasatamassa, josta työkoneet siirtyvät lastinkäsittelytehtäviin Pansion satamaan. Käytettävä kalusto on pääosin vetomestareita. Lisäksi käytössä on trukkeja ja kurottajia. Finnsteve Oy:llä on erilaisia työkoneita noin 65 kappaletta. Pansion satamassa on kalustoa toimintatilanteesta riippuen 1 10 työkonetta. Öljysataman yhteisputkijärjestelmä on Turun Sataman omistama ja se on alueella toimivien yhtiöiden yhteiskäytössä. Yhteiskäytössä olevien putkistojen raja, jossa vastuu siirtyy operoijalle, sijaitsee Pansiontien pohjoispuolen jakopisteessä. Lisäksi nestebulk-laiturille on asennettu yhtiöiden omia putkistoja, jotka on tarkoitettu erikoistuotteiden käsittelyyn. Ro-ro-satamassa on asfaltoitua varastokenttää 26 hehtaaria. Satamassa varastoidaan lyhytaikaisesti kappaletavaraa, ajoneuvoja ja veneitä. Vaarallisia aineita ei varastoida. Ro-ro-satamassa on kolme ja öljysatamassa kaksi varastohallia. Ns. Laten alueella on yksi halli. Kemikaalien ja polttonesteiden käyttö Liikenne Ro-ro-satamassa sijaitseva polttoaineen jakelupiste ei ole käytössä. Satama-alueella ei ole muuta kemikaalien ja polttoaineen käyttöä. Meriväylät Pansion satamaan johtava meriväylä on yhdeksän metriä syvä luonnonväylä. Sataman vuosittaiset aluskäyntimäärät olivat vuosina

12 12 Alusliikenne Säännölliset liikenneyhteydet olivat seuraavat: 2006 (krt/vko) 2007 (krt/vko) 2008 (krt/vko) 2009 (krt/vko) Lübeck/ Trave vemünde Liikennöineet alukset Runner Antares Merchant Vasaland Runner Baltica Antares Finnpulp Finnforest Finnmill Beachy Head Runner Vasaland Baltica Finnpulp Finnsailor Birka Transporter Antares Finnmill Finnforest Birka Shipper Alusten satamassaoloajat olivat vuonna 2009 seuraavat: keskimäärin lyhin pisin Ro-ro-alukset 10 tuntia 55 minuuttia 1 tunti 45 minuuttia 3 päivää 5 tuntia 55 minuuttia Nestebulkalukset 12 tuntia 40 minuuttia 2 tuntia 40 minuuttia 1 päivä 6 tuntia 45 minuuttia Muut alukset (Laten alue) 1 tunti 25 minuuttia 77 päivää Alusten satamassaolon vuorokausijakauma on seuraava: Ro-ro-alukset Nestebulk-alukset yö klo 22 7 päivä klo % 35 % 95 % 65 % Arvioitu keskimääräinen manööveriaika kääntöpaikalta laituriin on alusten saapuessa minuuttia ja lähtiessä 5 10 minuuttia.

13 13 Energian käyttö Rautatieliikenne Pansion satama-alueelle on rautatieyhteys Turun ratapihalta. Rautatieyhteys on ro-ro- ja öljysatama-alueille. Junalautoilla kuljetettu vaunumäärä oli vuonna kappaletta vuonna kappaletta vuonna kappaletta. Tällä hetkellä junaliikennettä on noin kerran kuukaudessa. Maantieliikenne Rekkoja ja trailereita saapui laivoilla seuraavasti: vuonna kappaletta vuonna kappaletta vuonna kappaletta vuonna kappaletta. Tieliikenne suuntautuu Pansion satama-alueelta Pansiontielle ja edelleen pääosin Suikkilantielle. Pansion sataman keskimääräinen vuorokausiliikenne on noin ajoneuvoa. Liikenteestä raskasta liikennettä on noin 56 % ja henkilö- ja pakettiautoliikennettä noin 44 %. Satamaliikenteen osuus Pansiontien raskaasta liikenteestä on noin 7 % ja muun liikennesuoritteen osuus noin 4 %. Vilkkain liikenne ajoittuu klo 7 18 välille. Satama-alueen rakennusten kaukolämmönkulutus oli seuraava: MWh/a Valaistus Satama-alueen sähkönkulutus oli seuraava: GWh/a ,03 1,06 0,47 0,79 Satama-alueella on 24 valomastoa. Mastojen korkeus on metriä.

14 14 Paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) ja energiatehokkuus Satamassa käytettävät lastin käsittelymenetelmät edustavat parasta käyttökelpoista tekniikkaa. Tavaraliikenne on yksikköliikennettä ja vahinkoriski satama-alueella on siten pieni. Satamassa on tavoitteena käyttää mahdollisimman ympäristöystävällisiä työkoneiden polttonesteitä sekä hydrauliikka- ja muita öljyjä. Turun Satamalla on alkaen ollut käytössä alusmaksutaksa, jossa on huomioitu alusten käyttämän polttoaineen rikkipitoisuus ja alusten typpipäästöt. Maksun tarkoituksena on ohjata aluksia käyttämään vähärikkisempiä polttoaineita. Lisäksi maksu ohjaa ottamaan käyttöön aluksissa typenoksidipäästöjä vähentävää tekniikkaa. Satamassa ei ole tällä hetkellä teknisiä edellytyksiä maasähkön käyttöön. Kun rakennetaan uusia laituripaikkoja, on mahdollista varautua maasähkön käyttöön. Käyttöönottoon vaikuttavat alusten liikennemuodot ja satamaa käyttävien alusten tyypit. YMPÄRISTÖKUORMITUS JA SEN RAJOITTAMINEN Päästöt vesiin ja viemäriin Jätevesi Hulevedet Satama-alue on viemäröity kokonaisuudessaan erillisviemäreillä. Öljylaituri on varustettu suljettavalla viemärillä. Satama-alueen muodostuu jätevesiä seuraavasti: m 3 /a Vahingon sattuessa haitalliset aineet eivät pääse mereen eivätkä viemäriverkkoon, koska öljylaiturin viemäri on suljettava. Normaalitoiminnan aikana ei aiheudu haitallisia päästöjä mereen. Satama-alueen asfaltoidut kentät on varustettu sadevesiviemäröinnillä. Kentän kallistus on tyypillisesti kohti kaivoa. Muualla vedet on ohjattu mahdollisuuksien mukaan kallistuksilla kentän ulkopuolelle. Sadevesiviemärit on yhdistetty kaupungin sadevesiviemäreihin. Satama-alueen hulevedet ja muun sadevesiviemärijärjestelmän vedet purkautuvat Pohjoissalmeen.

15 15 Päästöt ilmaan Yleistä Pansion sataman toiminnasta aiheutuu päästöjä ilmaan: laivojen pääkoneiden käytöstä satamassa apukoneiden käytöstä sataman työkoneista rekoista ja vetureista. Pääasialliset päästöt ovat rikkidioksidi ja typen oksidit. Laivojen piippujen mataluudesta johtuen pakokaasupäästöillä on tuotantolaitoksia merkittävämpi vaikutus lähiympäristön ilmanlaatuun. Pansiontien liikenteen pakokaasupäästöjen leviämisalue painottuu mantereen puoleiselle lähialueelle. Turun Satamalla on käytössä ympäristöperusteiset satamamaksut. Maksuilla pyritään vähentämään alusten rikki- ja typpipäästöjä. Ilmanlaatuselvitykset Laskelmat vuosina 2008 ja 2009 Pansion sataman päästöt ilmaan laskettiin Portensys-ohjelmalla. Laivaliikenteen päästöt huomioitiin Turun sataman hallinnollisen alueen rajalta laituriin saakka. Satamassaoloajat ja käyntimäärät perustuivat toteutuneisiin käynteihin. Laskelmissa käytettiin myös todellisia tietoja laivojen teknisistä yksityiskohdista. Vuoden 2008 laskelmissa päästöt ilmaan olivat seuraavat: NO X (NO 2 ) t/a PM 10 t/a PM 2,5 t/a SO 2 t/a CO 2 t/a Satamaväylälle ajo 7,9 0,3 0,2 2,8 387 Manööveri 10,2 0,4 0,3 4,1 539 Laiturissa olo 18,4 0,2 0,2 1, Vuoden 2009 laskelmissa päästöt ilmaan olivat seuraavat: NO X (NO 2 ) t/a PM 10 t/a PM 2,5 t/a SO 2 t/a CO 2 t/a Satamaväylälle ajo 8,9 0,3 0, Manööveri 9,2 0,4 0,3 3,7 532 Laiturissa olo 34,4 0,4 0,3 3, Maaliikenne 2 0,06 0,06 0, Maaliikenne käsittää porttien kautta kulkeneen liikenteen satama-alueelle.

16 16 Päästöjen leviämismalliselvitys Viimeisin Turun seudun ilmapäästöjen leviämismalliselvitys valmistui Selvityksen tuotti Ilmatieteen laitoksen Ilmanlaadun asiantuntijapalvelu. Selvityksessä laskettiin Turun seudun kuntien energiatuotannon, teollisuuden, laivaliikenteen ja autoliikenteen päästöjen ilmanlaatuvaikutuksia. Tutkimus kattoi Kaarinan, Länsi-Turunmaan, Naantalin, Raision ja Turun alueet. Selvitys koski typenoksidin, rikkidioksidin ja hiukkasten päästöjä vuonna Päästöt laskettiin laivojen todellisten satamakäyntitietojen perusteella. Päästöt mallinnettiin erikseen laivaväylillä liikkuville laivoille, laiturissa paikoillaan oleville laivoille ja manöövereille laivan liikkeelle lähtiessä ja satamaan saapuessa. Laskennassa huomioitiin erityyppisten alusten osuudet, aluskohtaiset konetehot, aluskohtaiset päästökorkeudet ja päästömäärät. Satamien työkoneiden aiheuttamia päästöjä ei huomioitu. Leviämismalliselvitykseen osallistui Turun kaupunki, Raision kaupunki, Naantalin kaupunki ja Kaarinan kaupunki, Fortum Power and Heat Oy, Neste Oil Oyj:n Naantalin jalostamo, Turku Energia Oy, Fortum Lämpö Oy, Varissuon Lämpö Oy, Turun Satama, STX Finland Oy (aiemmin Aker Finnyards Oy). Lisäksi mukana olivat Länsi-Turunmaan kaupunki, Finnsementti Oy, Paroc Oy ja Nordkalk Oyj. Mallinnuksessa käytetyt vuoden 2007 päästöt olivat seuraavat: NO X (NO 2 ) Määrät t/a Satama Reitti Yhteensä Turun kantasatama Pansion satama Naantali Yhteensä PM 10 Määrät t/a Satama Reitti Yhteensä Turun kantasatama Pansion satama Naantali Yhteensä SO 2 Määrät t/a Satama Reitti Yhteensä Turun kantasatama Pansion satama Naantali Yhteensä

17 17 Turun seudun päästöjen aiheuttamat rikkidioksidipitoisuudet ovat selvityksen mukaan pieniä ja alittavat raja- ja ohjearvot. Merkittävimmät rikkidioksidipäästölähteet tulevat energiantuotannosta, teollisuudesta ja laivaliikenteestä. Typpidioksidin ja hengitettävien hiukkasten (PM 10 ) suurimmat pitoisuudet aiheutuvat autoliikenteen päästöistä ja kaukokulkeumasta. Ilmanlaatumittaukset vuosina Pansion sataman päästöjen vaikutusta lähialueen ilmanlaatuun selvitettiin mittauksilla maaliskuun 2005 ja helmikuun 2006 välisenä aikana (Ilmanlaadun mittauksia siirrettävällä mittausasemalla Turussa 3/05 2/06, kasvitieteellinen puutarha, Ruissalo). Mittausasema sijaitsi Ruissalon saaressa Rauhalantiellä olevan kasvitieteellisen puutarhan alueella. Sataman ja aseman välinen etäisyys oli noin yksi kilometri. Asema mittasi rikkidioksidin ja typen oksidien pitoisuuksia. Typen oksidien pitoisuuksia vertailtiin Turun kauppatorin ja Ruissalon Saaronniemen mittaustuloksiin. Saaronniemi sijaitsee Ruissalon länsilaidalla. Rikkidioksidipitoisuuksia vertailtiin Saaronniemessä ja Utön taustamittausasemalla mitattuihin arvoihin. Kauppatorilla ilmanlaatuun vaikuttaa merkittävästi liikenne. Ruissalossa muun muassa Fortum Power and Heat Oy:n Naantalin voimalaitoksen ja Neste Oil Oyj:n Naantalin jalostamon päästöt vaikuttavat ilmanlaatuun. Säähavainnoista huomioitiin lämpötila sekä tuulen suunta ja nopeus. Pansion satama sijaitsee mittauspisteestä luode-pohjoissuunnassa. Korkeimmat rikkidioksidipitoisuudet mitattiin, kun tuulen suunta oli idästä. Typpidioksidipitoisuudet olivat suurimmillaan, kun tuulen suunta oli koillisesta. Rikkidioksidipitoisuuden vuosikeskiarvo kasvitieteellisen puutarhan mittausasemalla oli 3 µg/m 3, Saaronniemessä 2 µg/m 3 ja Utössä 1 µg/m 3. Talvikauden ( ) keskiarvot olivat kasvitieteellisessä puutarhassa 5 µg/m 3 ja Saaronniemessä 3 µg/m 3. Rikkidioksidipitoisuuden raja-arvoksi ekosysteemin ja kasvillisuuden suojelemiseksi on asetettu (VNA 711/2001) 20 µg/m 3 vuosikeskiarvona ja talvikauden keskiarvona. Pansion sataman vaikutus ei erottunut asemalla mitatuissa rikkidioksidipitoisuuksissa. Typpidioksidipitoisuuden vuosikeskiarvo kasvitieteellisen puutarhan mittausasemalla oli 10 µg/m 3, Saaronniemessä 9 µg/m 3 ja Kauppatorilla 33 µg/m 3. Typen oksidille (NO ja NO 2 yhteenlaskettuna ja NO 2 :ksi muutettuna) on asetettu (VNA 711/2001) vuosiraja-arvo 30 µg/m 3 ekosysteemin ja kasvillisuuden suojelemiseksi. Kasvitieteellisessä puutarhassa raja-arvoon verrattava pitoisuus oli 15 µg/m 3. Pansion sataman vaikutus ei erottunut asemalla mitatuissa typpidioksidipitoisuuksissa. Ilmanlaatumittaus vuonna 2008 Turun kantasataman vaikutusta Ruissalon ilmanlaatuun selvitettiin mittauksilla tammikuun 2008 ja joulukuun 2008 välisenä aikana (Ilmanlaadun mittauksia siirrettävällä mittausasemalla Turussa 2008, Tammenterho, Ruis-

18 18 salo). Mittausasema sijaitsi Ruissalon saaressa Tammenterhon opastuskeskuksen alueella. Asema mittasi typen oksidien, hengitettävien hiukkasten ja rikkidioksidin pitoisuuksia. Typpidioksidipitoisuuden vuosikeskiarvo Tammenterhon mittausasemalla oli 10 µg/m 3, Saaronniemessä 7 µg/m 3 ja Kauppatorilla 27 µg/m 3. Hengitettävien hiukkasten (PM 10 ) vuosikeskiarvo Tammenterhon mittausasemalla oli 10,8 µg/m 3 ja Kauppatorilla 17,3 µg/m 3. Rikkidioksidipitoisuuden vuosikeskiarvo Tammenterhon mittausasemalla oli 2 µg/m 3 ja Saaronniemessä 2 µg/m 3. Mitattujen ilmanlaadun epäpuhtauksien pitoisuudet eivät ylittäneet Tammenterhon mittauspisteellä ohje- (VNp 480/1996) tai raja-arvoja (VNA 711/2001). Laivojen päästöt väylällä oli nähtävissä hetkittäisinä pitoisuuspiikkeinä, kun laiva kulki mittausaseman ohi, ja kun tuulen suunta oli kaakosta. Melu ja tärinä Pansion sataman ympäristöluvan mukaisesta toiminnasta on tehty viimeisin melutaso- ja meluvyöhykelaskelma vuonna 2008 (Pansion satama, ympäristömeluselvityksen päivitys 2008, Insinööritoimisto Akukon Oy, Helsinki 3/2008). Laskelmassa sataman maasto- ja melulähdemalliin lisättiin uusi laituripaikka, laivat sijoitettiin olemassa oleville ja uudelle laituripaikalle. Liikenne vastasi talven liikennettä, junat poistettiin ja liikenteeseen tehtiin tätä vastaava kapasiteetin lisäys. Melutasot laskettiin kahden eri tilanteen mukaisesti. Vakiovuorokausitilanteessa satamassa on junalautta ja ro-ro-alus uudessa laiturissa. Vilkkaassa vuorokausitilanteessa satamassa on edellisten lisäksi säiliöalus. Vyöhykekartat laskettiin kahden metrin korkeudella maanpinnasta. Pistelaskentapisteet sijoitettiin mahdollisen haitan kannalta edustaviin paikkoihin. Sataman melun laskentatulokset ovat noin 2 3 db suurempia kuin edelliset laskentatulokset niillä alueilla, joissa junalauttalaiturin melu on pääosassa. Ero johtuu junalautan apukoneen pakoputken uusimmista melupäästötiedoista. Uusi ro-ro-laituri ei juuri lisää melua aikaisemmissa suurimman melun kohdissa. Melu on merkittävää vain lännempänä. Uusi laituri ei käytännössä huononna sataman kokonaismelutilannetta. Ro-ro-laiturialueelle Pohjoissalmen rantaan on rakennettu vuonna 2009 meluaita. Aidan pituus on noin 180 metriä ja se on keskimäärin kolme metriä korkea. Ro-ro-ramppi on pinnoitettu kumimassalla kolahteluäänten vaimentamiseksi. Ro-ro-laiturialueen pohjoispuolelle rakennetut hallit on sijoitettu Pansiontien suuntaisesti estämään pohjoiseen suuntautuvaa melua.

19 19 Jätteet ja niiden käsittely ja hyödyntäminen Satamatoiminnassa syntyvät jätteet Satamassa on keräysastioita seuraavasti: Jätelaji Keräysväline Kpl polttokelpoinen jäte 8 m 3 etulastaussäiliö 4 puu lava 1 pahvi 4 m 3 etulastaussäiliö 1 lasi 0,6 m 3 astia 1 metalli lava 1 Kerätyt kierrätettävät ja tavanomaiset jätteet: Jätelaji Määrät t/a lasi 4 3,6 3,6 3,3 pahvi 3,6 3,8 3,6 3,5 polttokelpoinen 45, ,2 5,7 jäte erityisjäte 1,7 Erityisjäte on luokan 1 ruokajätettä (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1774/2002). Jätteen keräysastiat poistettiin satamasta vuonna Tarvittaessa aluksille tilataan erillinen astia ruokajätteen keräämiseksi. Pansion sataman ongelmajätehuolto on logistisesti järjestetty Turun kantasataman yhteyteen. Ongelmajätteet viedään kantasatamassa sijaitsevaan ongelmajätteen keräyspisteeseen. Pansion satamassa ja kantasatamassa kerättäviä ongelmajätteitä ei kirjata erikseen. Aluksista vastaanotettavat jätteet Öljysatama-alueella on järjestetty sekajätteen, metallin, lasin, pahvin ja puujätteen vastaanottolaitteet. Alusten luokan 1 ruokajätteiden, ongelmajätteiden, nestemäisten öljypitoisten jätteiden ja kotimaan liikenteessä olevien alusten käymälävesien vastaanoton tilaa aluksen asiamies suoraan Turun Sataman valitsemalta palveluntarjoajalta. Jätteiden määrän vähentäminen Alusten jätehuoltotaksassa on otettu käyttöön alennusmenettely lajittelua ohjaavana tekijänä. Alukselle myönnetään kiinteiden jätteiden jätehuoltomaksusta 10 % alennus, jos alus lajittelee jätteensä Turun Sataman hy-

20 20 Päästöt maaperään Päästöt pohjaveteen väksymällä tavalla. Alennuksen myöntämisen edellytyksenä on, että jätteiden lajittelusta toimitetaan Turun Satamalle hyväksyttävä todistus. Turun Satama voi antaa alukselle alennusta öljyisten jätteiden jätehuoltomaksusta. Edellytyksenä on, että alus pystyy osoittamaan sillä olevan käytössään laitteita, menetelmiä tai sellaista hyvälaatuista polttoainetta, joiden ansiosta aluksen maihin jättämän öljyisen jätteen määrä on tavallista vähäisempi. Turun Sataman tavoitteena on, että sekajätteen osuus satamassa syntyvistä jätteistä olisi alle 50 % vuonna Pääosa operatiivisista alueista on päällystetty asfaltilla. Sataman toiminnalla ei ole pohjavesivaikutuksia. Häiriötilanteiden aikana syntyvät päästöt ja jätteet Satama-alueella ei ole tapahtunut onnettomuuksia viimeisen viiden aikana. TOIMINNAN VAIKUTUKSET YMPÄRISTÖÖN YVA-lain mukaiset selvitykset Pansion satamahankkeesta on tehty ympäristövaikutusten arviointi vuosina (Turun Satama, Pansion satamahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus. Suunnittelukeskus Oy, Turku 1997). Vaikutus luonnonsuojeluarvoihin Pansion satamatoimintojen päästöjen vaikutuksista Ruissalon Natura alueeseen on selvitetty viimeksi vuonna 2004 (Pansion sataman päästöjen aiheuttama kuormitus Ruissalon Natura -alueella. Ilmatieteen laitos, Helsinki ). Selvityksessä on kartoitettu Pansion satama-alueella ja laivareiteillä syntyviä rikkidioksidi- ja typenoksidipäästöjä. Lisäksi on arvioitu leviämismallilaskelmilla sataman päästöistä aiheutuvia rikkidioksidija typenoksidien pitoisuus- ja laskeumavaikutuksia Ruissalon Natura alueen herkkiin luontokohteisiin. Laskelmien mukaan Pansion satamatoiminnoista aiheutuvat rikki- ja typpidioksidipitoisuudet jäisivät Ruissalon Natura alueella inventoiduissa herkissä luontokohteissa alle terveysvaikutusperusteisten ohje- ja rajaarvojen. Lisäksi alittuvat rikki- ja typpidioksidipitoisuuksille asetetut ekosysteemien ja kasvillisuuden suojelemisen raja-arvot (VNA 711/2001).

21 21 Pansion sataman toiminnoista Ruissalon Natura alueen luontokohteisiin aiheutuva rikkilaskeuma olisi tulosten perusteella korkeintaan noin 10 % tavoitearvosta. Ruissalon Natura alueelle päätyvästä kokonaistyppilaskeumasta Pansion sataman osuus on noin 5 %. Pansion satamatoiminnan päästöistä Ruissalon lehdon Natura alueelle aiheutuva rikki- ja typpilaskeuma jää vähäiseksi, kun niitä verrataan kriittisiin kuormitusarvoihin. Kyseisillä päästöillä ei siten pitäisi olla merkittävää happamoitumisvaikutusta eikä merkittävää haitallista vaikutusta kasvipeitteisten silikaattikallioiden ja Fennoskandian runsaslajisten kuivien niittyjen luontotyypeille. Vaikutus kasvillisuuteen ja eläimistöön Potkurivirrat ja alusten peräaallot eivät ole aiheuttaneet Pansion sataman läheisyydessä vaikutuksia kasvillisuuteen eivätkä veden samentumista. Veden sameus rajoittaisi vesikasvien esiintymistä alueella. Satama-alueen pohjaeläimistö ja kalasto ovat todennäköisesti sopeutuneet sataman vaikutuksiin. Toiminnalla ei siten ole merkittävää vaikutusta kalastoon tai pohjaeläimistöön. Vaikutus yleiseen viihtyisyyteen ja ihmisten terveyteen Vaikutus vesistöön Pansion satama sijoittuu alueelle, missä on runsaasti teollisuus- ja muita vastaavia rakennuksia. Satama on osa kyseistä miljöötä eikä satamalla ole vaikutusta maisemaan. Satamat ja laivat kuuluvat Turun satamakaupungin merelliseen maisemaan. Sataman valaistuksen haitat ympäristöön ovat vähäiset. Valot on suunnattu siten, ettei niistä aiheudu häikäisyä lähimmälle asutukselle. Pyrkimyksenä on pitää valaistusteho pienempänä, kun satamassa ei työskennellä. Satamatoiminnan aiheutuvat ilman epäpuhtauspitoisuudet alittavat terveys- ja viihtyvyyshaittojen ehkäisemiseksi asetetut ohjearvot (VNp 480/1996 ja VNA 711/2001). Vähärikkisen polttoöljyn käyttöä ja typenoksidipäästöjen vähentämistä pyritään edistämään. Sataman vesistövaikutukset johtuvat lähinnä pintavesien johtamisesta mereen. Mereen päätyvät epäpuhtaudet voivat vaikuttaa paikallisesti satamaalueen veden laatuun. Laajemman merialueen vedenlaatuun kyseisillä aineilla ei ole merkittävää vaikutusta. Vaarallisten aineiden kuljetuksiin liittyy riski onnettomuuksista ja aineiden pääsystä mereen. Riskien torjunnassa laivojen, väylien ja satamatoimintojen turvallisuus on siten merkittävässä asemassa. Yksikköliikenteessä kerralla kuljetettava ainemäärä on enintään 25 m 3, jolloin pilaantumisriski on suhteellisen pieni.

22 22 Vaikutus ilmaan Melun vaikutukset Laivaliikenteen potkurivirrat ja peräaallot aiheuttavat paikallista pohjasedimentin irtoamista ja sekoittumista veteen. Lisäksi ruoppaus- ja läjitystoiminta aiheuttavat paikallista veden samentumista varsinaisen toiminnan aikana. Samentumisvaikutus kohdistuu usein vain suhteellisen pienelle alalle. Potkurivirrat ja alusten peräaallot eivät ole aiheuttaneet sataman läheisyydessä eroosiota. Vähäinen eroosiovaikutus kohdistuu lähinnä laivaväylille oleville saarille ja luodoille, joiden kasvillisuus on todennäköisesti luonnostaan karu. Ruissalossa vuosina 2005 ja 2006 mitatut typen oksidien ja rikkidioksidin pitoisuudet olivat alhaisia. Korkeimmat rikkidioksidipitoisuudet esiintyivät, kun tuulen suunta oli idästä päin. Typpidioksidin pitoisuudet olivat suurimmillaan, kun tuulensuunta oli koillinen-itäsuunnasta. Junalauttasataman vaikutus ei erottunut mittaustuloksista Pansion sataman aiheuttaman melun A-keskiäänitasot (L Aeq ) ovat nykytilanteessa ja uuden laiturin käyttöönoton jälkeen asuin- ja lomaasuntotonteilla ympäristöluvan raja-arvojen (päivällä 55 db ja yöllä 50 db) alapuolella. Natura alueella sataman melu ei myöskään ylitä lupaarvoja (päivällä 45 db ja yöllä 40 db ). LAITOKSEN TOIMINNAN JA SEN VAIKUTUSTEN TARKKAILU Käyttötarkkailu Satamatoiminnoissa kirjataan seuraavia asioita: satamassa käyneet kauppamerenkulun alukset ja niiden tulo- ja lähtöajat aluskäyntien määrä vuodessa ja vaihtelu kuukausittain sataman kautta tuotujen ja vietyjen tavaroiden laji ja määrä sataman järjestämän jätehuollon yhteydessä syntyneet jätteet sataman omassa toiminnassa käytetyt polttoaineet ja niiden määrä poikkeukselliset tilanteet, niiden kesto, syy ja korjaustoimenpiteet sataman kautta kuljetettujen vaarallisten aineiden määrä ja laatu. Yhteenveto käyttötarkkailusta toimitetaan Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle ja Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle vuosittain maaliskuun loppuun mennessä.

23 23 Päästötarkkailu Vaikutustarkkailu Sataman hulevesien laadusta tehdään selvitys. Mahdolliset jatkotoimenpiteet arvioidaan selvityksen perusteella. Selvitys tehdään lupapäätöksen voimaantulon jälkeen. Vesien laatu Ilman laatu Turun Satamalla on ruoppaus- ja läjitystoimintaan liittyvä vesistö- ja kalatalousvaikutusten tarkkailuohjelma vuosille Tarkkailu perustuu Länsi-Suomen vesioikeuden antamaan päätökseen nro 17/1998/4. Yhteistarkkailu Turun Satama on osallistunut vuodesta 2006 alkaen Turun seudun ilmanlaadun yhteistarkkailuun. Tarkkailua koordinoi Turun seudun ilmansuojelun yhteistyöryhmä. Ryhmässä ovat mukana Turun kaupunki, Raision kaupunki, Naantalin kaupunki ja Kaarinan kaupunki, Fortum Power and Heat Oy:n Naantalin voimalaitos, Neste Oil Oyj:n Naantalin jalostamo, Turku Energia Oy, Fortum Lämpö Oy, Varissuon Lämpö Oy, Turun Satama, STX Finland Oy (aiemmin Aker Finnyards Oy) ja Orikedon jätteenpolttolaitos. Mittaustoiminta sisältää typen oksidien, hiukkasten, rikkidioksidin, otsonin ja hiilimonoksidin pitoisuusmittaukset. Lisäksi seurataan tuulen suuntaa ja nopeutta sekä lämpötiloja. Tarkkailusuunnitelma on tehty vuosille Pansion satamaa lähinnä oleva jatkuvatoiminen mittauspiste sijaitsee Ruissalon saaressa. Pisteestä mitataan otsonin, rikkidioksidin ja typenoksidien pitoisuuksia. Leviämismallislaskelmat Turun Satama on mukana Turun seudun ilmansuojelun yhteistyöryhmän yhteisissä ilmanlaatututkimuksissa. Leviämismalliselvityksiä on tehty noin kymmenen vuoden välein. Selvityksessä lasketaan Turun seudun kuntien energiatuotannon, teollisuuden, laivaliikenteen ja autoliikenteen päästöjen ilmanlaatuvaikutuksia. Tutkimus kattaa Kaarinan, Länsi-Turunmaan, Naantalin, Raision ja Turun alueet. Tarkastelun kohteena on typenoksidien, rikkidioksidin ja hiukkasten päästöt.

24 24 Pansion sataman ilmapäästöjen laskenta Turun Satama laskee vuosittain Pansion sataman NO x -, PM 10 -, PM 2,5 -, SO 2 - ja CO 2 -päästöt Portensys-päästölaskentaohjelmalla. Ohjelman laskelmat perustuvat VTT:n kehittämiin laskentamalleihin. Laskelma tehdään vuosittain. Melu Lyhytkestoinen mittaus ja mallinnus Mittauspisteinä käytetään ensisijaisesti pistettä A, joka sijaitsee öljysataman laiturin kärjessä, ja pistettä B, joka sijoittuu öljysataman laiturin ja suunnitellun uuden ro-ro-laiturin välille. Pisteistä mitatun melun perusteella lasketaan asuinalueilla esiintyvä melu laskentamallilla. Toissijaisesti mittauspisteenä voidaan käyttää Ruissalon saarella Lugnetintien päässä olevaa pistettä C. Mittausteknisesti, tulosten luotettavuuden ja edustavuuden kannalta mittaaminen pisteestä C on tarpeetonta. Pistettä C voidaan käyttää tulosten täydentämiseen. Pisteestä C saatavan suoran mittaustuloksen epävarmuus on suurempi kuin päämittauspisteissä A ja B mitattujen ja laskentamallilla arvioitujen tulosten epävarmuus. Mittaukset tehdään tallentamalla äänenpainesignaalit kokonaisuudessaan ja analysoimalla tallenteet jälkeenpäin. Jälkikäsittelyllä voidaan eliminoida merkittävä osa taustameluvaikutuksesta. Muutoin mittaukset tehdään noudattaen soveltuvien osin ympäristöministeriön ohjetta 1/1995. Mittauspisteistä A ja B mittaukset voidaan tehdä mihin vuodenaikaan tahansa. Talvi on käytännössä epäedullisin aika. Ruissalon saaressa sopivia ajankohtia ovat kaikki vuodenajat lintujen lauluaikaa, huhtikuusta kesäkuuhun, lukuun ottamatta. Mittauspäivän sään valinnassa merkittävin kriteeri on tuulen voimakkuus. Mittauspisteissä A ja B tuuli ei saa olla voimakasta. Ruissalossa tuulen on oltava heikko. Mittauksen kesto valitaan siten, että tallenteet edustavasti kattavasti mittausvuorokauden aikaista kaikkea satamassa syntyvää melua. Jos laivojen satamassaolon ajankohdissa tai kestoissa tapahtuu muutoksia, niiden vaikutus meluun arvioidaan laskennallisesti. Tallenteille tehdään spektrianalyysi terssikaistoittain. Melun mahdollinen kapeakaistaisuus arvioidaan ns. lääkintöhallituksen ohjekirjeen 21/1987 menetelmällä. Mittauksilla ja laskentamalleilla saatavien tulosten epävarmuudet ovat seuraavat: mittauspisteissä A tai B ja laskentamallin käyttö noin + 2 db mittauspisteessä C noin + 3 db.

25 25 Jatkuvatoiminen mittaus Turun Satama selvittää mahdollisuutta korvata lyhytkestoinen mittaus jatkuvatoimisella kokonaismelun mittauksella. Jatkuvan mittauksen käyttöönotto edellyttää mittaustekniikan kehittymistä. Jos jatkuvatoiminen meluseuranta otetaan käyttöön, on tarpeen asettaa melunormit alueen kokonaismelulle. Raportointi Tarkkailujen ja selvitysten tulokset toimitetaan Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle ja Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle. POIKKEUKSELLISET TILANTEET JA NIIHIN VARAUTUMINEN Riskiarviointi Turun satamalla on DNV Certification OY/AB:n sertifioimat laatu-, ympäristö- ja turvallisuusjärjestelmät. Laatu- ja ympäristöjärjestelmät ovat olleet sertifioituja vuodesta 2002 lähtien. Turvallisuusjärjestelmä sertifioitiin vuonna Järjestelmät muodostavat sataman toimintajärjestelmän. Toimintajärjestelmän osana ovat ympäristö- ja turvallisuusohjelmat. Ohjelmat päivitetään ja ympäristö- ja turvallisuusriskien ajanmukaisuus arvioidaan vuosittain. Turvallisuusriskit on arvioitu vuosina 2003 ja Ympäristöasiat sisältävät satamatoiminnan ilmapäästöjen ja melun vähentämisen, jätehuollon kehittämisen ja ruoppaus- ja läjitystoiminnan ympäristövaikutusten vähentämisen. Kansainvälisen merenkulkujärjestön (IMO) terrorismin vastainen ns. ISPSsäännöstö tuli voimaan Säännöstön mukaan kaikilla satamilla on oltava turvasuunnitelma. Vaarallisten aineiden säilytyksen ja kuljetuksen riskejä ovat liikenneonnettomuudet, kemikaalien käsittelyvahingot, kuljetusastian syöpyminen, kuljetusastian säteily ja tulipalo säilytysalueella tai kuljetuksissa. Rakennus- ja kunnossapidosta maa-alueille aiheuttavat riskiä terveydelle vaaralliset kemikaalit ja palo- ja räjähdysvaaralliset kemikaalit. Merialueille rakennus- ja kunnossapitotöistä voi aiheutua öljyvahinkoja. Lisäksi ympäristöön kohdistuva riski on tulipalo. Toimet onnettomuuksien estämiseksi Satamalla on turvallisuussuunnitelma kappaletavarakuljetuksista ja säilytyksestä. Suunnitelma sisältää pelastussuunnitelman. Suunnitelmassa on tunnistettu eri vaaratilanteet, niiden syntymisen estäminen ja vaaratilantei-

26 26 siin varautuminen. Satama järjestää erilaisia harjoituksia yhteistyössä eri viranomaisten kanssa. Toimet onnettomuus- ja häiriötilanteissa Päävastuu onnettomuustilanteissa on aluepelastuslaitoksella. Turun Satama tukee torjuntatoimia mahdollisuuksien mukaan. LUPAHAKEMUKSEN KÄSITTELY Lupahakemuksen täydennykset Hakemusta on täydennetty , , , , , , ja Lupahakemuksesta tiedottaminen Hakemuksesta on tiedotettu kuuluttamalla Länsi-Suomen ympäristölupaviraston ja Turun kaupungin ilmoitustauluilla. Kuulutuksesta on ilmoitettu Turun Sanomat ja Åbo Underrättelser -nimisissä lehdissä. Hakemuksesta on ympäristönsuojelulain 38 :n mukaisesti erikseen annettu tieto niille asianosaisille, joita asia erityisesti koskee. Tarkastukset, neuvottelut ja katselmukset Lausunnot Lupahakemuksesta neuvoteltiin ja Pansion satamaan tehtiin tarkastus Neuvottelusta ja tarkastuksesta kirjoitettu muistio on liitetty lupahakemusasiakirjoihin. Hakemuksesta on ympäristönsuojelulain 36 :n mukaisesti pyydetty lausunnot Turun kaupungilta, Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta, Turun kaupungin terveydensuojeluviranomaiselta ja Lounais- Suomen ympäristökeskukselta. Lounais-Suomen ympäristökeskus on antanut päivätyn lausunnon. Lausunnossa vaaditaan seuraavissa kappaleissa esitettyä. Hakemus tulee päivittää muuttuneen toiminnan ja liikenteen osalta. Jos satamaan on suunnitteilla rakentaa enemmän kuin hakemuksessa esitetyt kaksi laituripaikkaa, tulee niitä koskevat tiedot esittää hakemuksessa. Tiedot ovat tarpeen ilmaan johdettavien päästöjen ja melun kokonaishaittojen arvioimiseksi. Satamatoiminnan muutos junalauttasatamasta ro-ro-satamaksi aiheuttaa muutoksia melupäästöön. Sataman melusta valitetaan jatkuvasti. Valitukset kohdistuvat alusten saapumisesta ja lähdöstä aiheutuvaan meluun se-

27 27 kä laivan ollessa satamassa apukoneiden melusta. Erityisen aamuöinen meluhaitta koetaan haitalliseksi. Valituksia tulee Ruissalon saarelta ja sataman pohjoispuolen asuinalueilta. Meluselvityksen vuoden 2008 päivityksessä on käytetty yhtä uutta ro-rolaituripaikkaa, vaikka hakemuksen mukaan uusia laitureita tulisi olemaan kaksi. Selvityksen ei myöskään ilmene, miten lisääntyvä ajoneuvoliikenne on otettu huomioon. Lisäksi melulaskelmissa ei ole käytetty todellisia satamassaoloaikoja eikä käytetty melupäästö (L WA ) 108 db välttämättä anna oikeaa kuvaa. Melupäästö vaihtelee suuresti ja Turussa käyvien alusten melupäästö on 115 db tai yli. Päätöksessä tulee yksiselitteisesti selvitä esimerkiksi karttapohjalla esitettynä alueet, joita melumääräykset koskevat. Määräykset on annettava myös luonnonsuojelualueille ja Natura alueille. Lisäksi määräyksissä on huomioitava asemakaavan melumääräys ja esitettävä yksilöidysti aikatauluineen ne toimet, jotka sataman on tehtävä meluhaitan vähentämiseksi. Alusten kytkeminen maasähköön vähentäisi päästöjä ilmaan ja melupäästöjä laivan ollessa satamassa. Turun Sataman on selvitettävä maasähkön käyttöönoton aiheuttamat toimenpiteet ja investoinnit, toteuttamisen aikataulu, kustannukset ja vaikutukset sataman taloudellisille toimintaedellytyksille. Lisäksi selvityksessä on esitettävä maasähköön siirtymisen vaikutukset satamatoiminnan aiheuttamaan meluun ja typenoksidipäästöihin. Selvitykset on tehtävä erityisesti säännöllisesti vuoroliikenteessä olevista aluksista. Typenoksidipäästöt tulevat olemaan hakemuksessa esitettyjä vuoden 1998 tietoja suuremmat, koska päästöt on laskettu päättyneen junalauttaliikenteen mukaisesti. Hakemustiedot tulee siten päivittää käyttämällä mahdollisimman todellisia laituri-, laivakäyntimäärä- ja ominaispäästötietoja. Lisäksi tulee esittää kemikaalien ja öljytuotteiden purkamisessa ja lastauksessa vapautuvien haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) päästön laatu, määrä ja leviäminen. Päätöksessä on annettava mahdollisesti niiden rajoittamista koskevia määräyksiä. Kemikaalisataman alueen sadevesiviemärit tulee varustaa sulkujen lisäksi öljynerotuskaivoilla, siten, että alueelta mereen johdettavat vedet purkautuvat kaivojen kautta. Mereen purkautuvat ojat ja mereen johdettavien sade- ja hulevesien laatu tulee selvittää sataman eri alueilta. Turun Satama tulee määrätä Pansion satama osallistumaan vesistön yhteistarkkailuun. Lisäksi on tehtävä pohjasedimentin laadun tarkkailuohjelma etenkin organotinayhdisteiden pitoisuuksissa mahdollisesti tapahtuvista muutoksista. Pansion satama-alueella on myös selvitettävä laivojen potkurivirtausten sekä ruoppausten ja läjitysten vaikutuksia. Erityisesti typen yhdisteiden joutuminen ilman kautta mereen on selvitettävä ja niiden vaikutus meren tilaan on arvioitava. Satama tulee velvoittaa osallistumaan alueen vesistön

ILMANLAADUN MITTAUKSIA SIIRRETTÄVÄLLÄ MITTAUSASEMALLA TURUSSA 3/05 2/06 KASVITIETEELLINEN PUUTARHA, RUISSALO

ILMANLAADUN MITTAUKSIA SIIRRETTÄVÄLLÄ MITTAUSASEMALLA TURUSSA 3/05 2/06 KASVITIETEELLINEN PUUTARHA, RUISSALO ILMANLAADUN MITTAUKSIA SIIRRETTÄVÄLLÄ MITTAUSASEMALLA TURUSSA 3/05 2/06 KASVITIETEELLINEN PUUTARHA, RUISSALO Turun kaupunki ympäristönsuojelutoimisto 2006 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 MITTAUSJÄRJESTELMÄ...

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ helmikuussa 2016 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli helmikuussa muilla mittausasemilla hyvä, paitsi Turun Kauppatorilla

Lisätiedot

Turun Sataman kantasataman ympäristöluvan mukaiset typen oksidien päästöjen vähentämistä ja meluntorjuntaa koskevat selvitykset, Turku

Turun Sataman kantasataman ympäristöluvan mukaiset typen oksidien päästöjen vähentämistä ja meluntorjuntaa koskevat selvitykset, Turku Etelä-Suomi Päätös Nro 36/2011/1 Dnro ESAVI/629/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 20.6.2011 ASIA HAKIJA Turun Sataman kantasataman ympäristöluvan mukaiset typen oksidien päästöjen vähentämistä ja meluntorjuntaa

Lisätiedot

Veden johtaminen merestä M-real Oyj:n kemihierretehtaalle, Kaskinen

Veden johtaminen merestä M-real Oyj:n kemihierretehtaalle, Kaskinen Etelä-Suomi Päätös Nrot 66/2010/1 Dnro ESAVI/297/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.12.2010 ASIA Veden johtaminen merestä M-real Oyj:n kemihierretehtaalle, Kaskinen LUVAN HAKIJA M-real Oyj PL 20

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Lahti Energia Oy:n hakemus, joka koskee Kymijärvi II kaasutusvoimalaitoksen ympäristölupapäätöksen lupamääräyksen 10 muuttamista, Lahti.

Lahti Energia Oy:n hakemus, joka koskee Kymijärvi II kaasutusvoimalaitoksen ympäristölupapäätöksen lupamääräyksen 10 muuttamista, Lahti. Etelä-Suomi Päätös Nro 100/2014/1 Dnro ESAVI/186/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014 ASIA Lahti Energia Oy:n hakemus, joka koskee Kymijärvi II kaasutusvoimalaitoksen ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ elokuussa 2015 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus elokuussa oli ssa ja Turun Orikedolla hyvä ja muilla mittausasemilla tyydyttävä. Ilmanlaatu luokiteltiin

Lisätiedot

maaliskuussa 2015 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

maaliskuussa 2015 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ maaliskuussa 2015 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus maaliskuussa oli ssa tyydyttävä tai välttävä ja muilla asemilla tyydyttävä lukuun ottamatta

Lisätiedot

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 256/11.01.00.00/2016 13 Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Terveystarkastaja Kirsi Puola 8.3.2016: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

lokakuussa 2014 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

lokakuussa 2014 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ lokakuussa 2014 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus lokakuussa oli Turun Kauppatorilla tyydyttävä ja kaikilla muilla mittausasemilla hyvä. Orikedon

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ tammikuussa 2014 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus tammikuussa oli ssa, ssa, Turun Orikedolla ja Paraisilla hyvä. ssa tavallisin laatuluokitus

Lisätiedot

maaliskuussa 2014 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

maaliskuussa 2014 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ maaliskuussa 2014 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Maaliskuussa hengitysilmaa heikensi katupöly. Hengitysilman tavallisin laatuluokitus maaliskuussa oli ssa välttävä, Turun Kauppatorilla

Lisätiedot

tammikuussa 2015 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

tammikuussa 2015 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ tammikuussa 2015 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus tammikuussa oli kaikilla asemilla hyvä. Ilmanlaatu luokiteltiin heikoimmillaan ksi ssa ja välttäväksi

Lisätiedot

TURUN SEUDUN PÄÄSTÖJEN LEVIÄMISMALLISELVITYS

TURUN SEUDUN PÄÄSTÖJEN LEVIÄMISMALLISELVITYS TURUN SEUDUN PÄÄSTÖJEN LEVIÄMISMALLISELVITYS Valoku vaus: H eikki L askar i Energiantuotannon, teollisuuden, laivaliikenteen ja autoliikenteen typenoksidi-, rikkidioksidi- ja hiukkaspäästöjen leviämislaskelmat

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ tammikuussa 2017 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli tammikuussa hyvä Kaarinassa sekä Paraisilla ja tyydyttävä Turun

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ marraskuussa 2015 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus marraskuussa oli kaikilla muilla mittausasemilla hyvä, paitsi Turun Kauppatorilla tyydyttävä.

Lisätiedot

heinäkuussa 2014 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

heinäkuussa 2014 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ heinäkuussa 2014 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus heinäkuussa oli ssa hyvä ja muilla mittausasemilla tyydyttävä. Ilmanlaatu luokiteltiin heikoimmillaan

Lisätiedot

marraskuussa 2014 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

marraskuussa 2014 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ marraskuussa 2014 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus marraskuussa oli ssa ja Paraisilla hyvä, ssa hyvä tai tyydyttävä ja muilla mittausasemilla

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ tammikuussa 2016 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli tammikuussa muilla mittausasemilla tyydyttävä, paitsi ssa ja

Lisätiedot

syyskuussa 2014 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

syyskuussa 2014 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ syyskuussa 2014 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus syyskuussa oli kaikilla mittausasemilla tyydyttävä. Ilmanlaatu luokiteltiin heikoimmillaan erittäin

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ joulukuussa 2015 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus joulukuussa oli kaikilla muilla mittausasemilla hyvä, paitsi Turun Kauppatorilla tyydyttävä.

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Päätös Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.12.2011 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Etelä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ maaliskuussa 2016 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli maaliskuussa muilla mittausasemilla tyydyttävä, paitsi Paraisilla

Lisätiedot

Lämmönkeräysputkiston sijoittaminen Iso-Kukkanen-järveen ja töiden aloittaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Nastola

Lämmönkeräysputkiston sijoittaminen Iso-Kukkanen-järveen ja töiden aloittaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Nastola Etelä-Suomi Päätös Nro 83/2010/4 Dnro ESAVI/213/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.6.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Lämmönkeräysputkiston sijoittaminen Iso-Kukkanen-järveen ja töiden aloittaminen ennen päätöksen

Lisätiedot

Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote

Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote MERI-PORIN VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Meri-Porin voimalaitoksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä.

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ tammikuussa 2019 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Tunti-indeksillä määriteltynä ilmanlaatu oli jokaisella asemalla hyvä vähintään 74 % ajasta. Vuorokausi-indeksin perusteella ilmanlaatu

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ helmikuussa 2017 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli helmikuussa hyvä Kaarinassa sekä Paraisilla ja tyydyttävä Turun

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ joulukuussa 2016 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli joulukuussa hyvä ssa, Kaarinassa sekä Paraisilla ja tyydyttävä

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ huhtikuussa 2018 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli huhtikuussa tyydyttävä kaikilla asemilla. Tunti-indeksillä määriteltynä

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ marraskuussa 2016 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli marraskuussa hyvä Raisiossa, Kaarinassa sekä Paraisilla ja

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ maaliskuussa 2017 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli maaliskuussa kaikilla muilla asemilla tyydyttävä, paitsi Paraisilla

Lisätiedot

Turun Satama Oy. Jätehuoltosuunnitelma (luonnos)

Turun Satama Oy. Jätehuoltosuunnitelma (luonnos) 15.9.2015 Turun Satama Oy Jätehuoltosuunnitelma (luonnos) TURUN SATAMA OY, Juhana Herttuan puistokatu 21, 20100 Turku, puh. 02 2674 111, faksi 02 2674 110 ÅBO HAMN AB, Hertig Johans parkgata 21, 20100

Lisätiedot

Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011

Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011 Etelä-Suomi Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011 ASIA Aluehallintoviraston 10.11.2010 antaman vesialueen ruoppausta ym. vesialueelle rakentamista koskevan

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ syyskuussa 2016 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli syyskuussa Turun Kauppatorilla, Raisiossa sekä Paraisilla tyydyttävä

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ helmikuussa 2018 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli helmikuussa tyydyttävä muilla asemilla, paitsi Turun Kauppatorilla

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 35 YLO LOS-2003-Y-1335-111 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Wipro Infrastructure Engineering Oy:n ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta muutoshakemuksesta,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (5) Ympäristölautakunta Ysp/13 15.12.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (5) Ympäristölautakunta Ysp/13 15.12.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (5) Asia tulisi käsitellä kokouksessa 13 Lausunto aluehallintovirastolle ja kaupunginhallitukselle rakennusviraston hakemuksesta Verkkosaaren eteläosan rantarakentamiseksi,

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ tammikuussa 2018 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli tammikuussa hyvä kaikilla muilla asemilla, paitsi Turun Kauppatorilla

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ toukokuussa 2018 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli toukokuussa tyydyttävä kaikilla asemilla. Tunti-indeksillä määriteltynä

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ elokuussa 2019 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Tunti-indeksillä määriteltynä ilmanlaatu oli jokaisella asemalla hyvää vähintään 91 % ajasta. Vuorokausi-indeksin perusteella yleisin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (6) Ympäristölautakunta Ysp/7 25.08.2015

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (6) Ympäristölautakunta Ysp/7 25.08.2015 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (6) Asia tulisi käsitellä 25.8.2015 283 Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös Helen Oy:n Patolan huippulämpökeskuksen ympäristölupa-asiassa HEL 2015-001987 T

Lisätiedot

Kalojen kasvattaminen verkkoaltaissa Pujon saaren koillispuolella yhteisellä vesialueella RN:o 876:1 Kettelin kylässä, Uusikaupunki

Kalojen kasvattaminen verkkoaltaissa Pujon saaren koillispuolella yhteisellä vesialueella RN:o 876:1 Kettelin kylässä, Uusikaupunki Etelä-Suomi Päätös Nro 41/2013/2 Dnro ESAVI/51/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 1.3.2013 ASIA Kalojen kasvattaminen verkkoaltaissa Pujon saaren koillispuolella yhteisellä vesialueella RN:o 876:1 Kettelin

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ kesäkuussa 2018 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli kesäkuussa hyvä kaikilla muilla asemilla paitsi Paraisilla välttävä.

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ joulukuussa 2017 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli joulukuussa hyvä kaikilla asemilla. Tunti-indeksillä määriteltynä

Lisätiedot

Rannan ruoppaus ja massojen läjitys Långholmenin edustalla, Kemiönsaari

Rannan ruoppaus ja massojen läjitys Långholmenin edustalla, Kemiönsaari PÄÄTÖS Etelä-Suomi Nro 195/2014/2 Dnro ESAVI/86/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen 5.11.2014 ASIA Rannan ruoppaus ja massojen läjitys Långholmenin edustalla, Kemiönsaari HAKIJA Martti Salerma HAKEMUKSEN

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ elokuussa 2016 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli elokuussa kaikilla muilla asemilla hyvä, paitsi Paraisilla tyydyttävä.

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ joulukuussa 2018 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli joulukuussa hyvä kaikilla asemilla, paitsi Turun Kauppatorilla,

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ elokuussa 2017 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli elokuussa kaikilla asemilla hyvä. Tuntiindeksillä määriteltynä

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ kesäkuussa 2017 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli kesäkuussa kaikilla muilla asemilla hyvä, paitsi Paraisilla tyydyttävä.

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ toukokuussa 2017 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli toukokuussa kaikilla asemilla hyvä. Tunti-indeksillä määriteltynä

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014

PÄÄTÖS. Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014 PÄÄTÖS Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014 ASIA HAKIJA Veljekset Brandt Nahkatehdas Oy:n ympäristöluvan raukeaminen, Kokkola Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ kesäkuussa 2016 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli kesäkuussa kaikilla muilla asemilla hyvä, paitsi Paraisilla tyydyttävä.

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ syyskuussa 2018 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli syyskuussa hyvä Raisiossa, Naantalissa ja Kaarinassa. Paraisilla

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ maaliskuussa 2018 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli maaliskuussa tyydyttävä muilla asemilla, paitsi Turun Kauppatorilla

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 4278/11.01.00/2014 116 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Fortum Power and Heat Oy:n Kivenlahden lämpökeskuksen toiminnan muutosta ja ympäristöluvan

Lisätiedot

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 ASIA Purku & Piikkaus Oy:n purkujätteen käsittelytoimintaa koskevan ympäristöluvan

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ marraskuussa 2017 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli marraskuussa kaikilla muilla asemilla hyvä, paitsi Turun Kauppatorilla

Lisätiedot

heinäkuussa 2017 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

heinäkuussa 2017 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ heinäkuussa 2017 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli heinäkuussa kaikilla asemilla hyvä. Tunti-indeksillä määriteltynä

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ huhtikuussa 2017 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli huhtikuussa kaikilla muilla asemilla tyydyttävä, paitsi Kaarinassa

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 134/12/1 Dnro PSAVI/68/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2012

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 134/12/1 Dnro PSAVI/68/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2012 1 PÄÄTÖS Nro 134/12/1 Dnro PSAVI/68/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2012 ASIA HAKIJA Lassila & Tikanoja Oyj, jätteiden käsittelykeskuksen ympäristölupa, KHO:n palauttama asia, Haukipudas, Punaisenladonkangas

Lisätiedot

Orion Oyj:n Turun tehtaan kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin merkittävä

Orion Oyj:n Turun tehtaan kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin merkittävä PÄÄTÖS 1 (4) Orion Oyj Hanna Nurmi PL 425 20101 TURKU Orion Oyj:n hakemus 10.1.2013 Asia Kohde ja sen sijainti Päätös Orion Oyj:n Turun tehtaan kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin merkittävä muutos

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti ja 58 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 3 b)

Hakemus on tullut vireille Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti ja 58 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 3 b) Etelä-Suomi Päätös Nro 27/2010/1 Dnro ESAVI/516/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.7.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain 58 :n mukainen hakemus Varissuon Lämpö Oy:n lämpökeskuksen ympäristöluvan (Lounais-Suomen

Lisätiedot

KASKISTEN KAUPUNKI KASKÖ STAD SATAMA - ALUEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS DETALJPLAN OCH ÄNDRING AV DETALJPLAN I HAMNEN

KASKISTEN KAUPUNKI KASKÖ STAD SATAMA - ALUEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS DETALJPLAN OCH ÄNDRING AV DETALJPLAN I HAMNEN KASKÖ STAD SATAMA - ALUEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS DETALJPLAN OCH ÄNDRING AV DETALJPLAN I HAMNEN 2006 Närpiöntie 2, 64200 NÄRPIÖ Närpesvägen 2, 64200 NÄRPES 2 KASKISTEN KAUPUNKI SATAMA-ALUEEN

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 586 05.09.2006 3 Ymp 10193-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy Ympkaalk 586 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2006/Fredrik

Lisätiedot

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, liikenne ja infrastruktuuri

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, liikenne ja infrastruktuuri Etelä-Suomi Päätös Nro 1/2011/4 Dnro ESAVI/494/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2011 ASIA HAKIJA Länsi-Suomen ympäristölupaviraston 13.12.2006 antamassa päätöksessä nro 173/2006/3 rakentamistöiden

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 101. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Ympäristönsuojelulaki 101. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Etelä-Suomi Päätös Nro 35/2014/1 Dnro ESAVI/287/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 17.2.2014 ASIA FinnHEMS Oy:n ympäristönsuojelulain 101 :n mukainen hakemus Turun lentoasemalla sijaitsevan lentopetrolin

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan muuttamista koskevan lupahakemuksen

Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan muuttamista koskevan lupahakemuksen Etelä-Suomi Päätös Nro 44/2010/1 Dnro ESAVI/613/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.11.2010 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan

Lisätiedot

Fertilog Oy:n Mussalon sataman lannoiteterminaalin toimintaa koskeva ympäristölupahakemus sekä hakemus päätöksen täytäntöönpanoon muutoksenhausta

Fertilog Oy:n Mussalon sataman lannoiteterminaalin toimintaa koskeva ympäristölupahakemus sekä hakemus päätöksen täytäntöönpanoon muutoksenhausta Etelä-Suomi Päätös Nro 70/2011/1 Dnro ESAVI/65/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 18.8.2011 ASIA Fertilog Oy:n Mussalon sataman lannoiteterminaalin toimintaa koskeva ympäristölupahakemus sekä hakemus

Lisätiedot

073040-09.1. Naantalin voimalaitos ja satama-alue Ympäristömeluselvitys. Benoit Gouatarbes Tapio Lahti Timo Markula

073040-09.1. Naantalin voimalaitos ja satama-alue Ympäristömeluselvitys. Benoit Gouatarbes Tapio Lahti Timo Markula 073040-09.1 Naantalin voimalaitos ja satama-alue Ympäristömeluselvitys Benoit Gouatarbes Tapio Lahti Timo Markula Insinööritoimisto Akukon Oy Helsinki 8/2007 073040-09.1 1 (5)+liitteet DI Benoit Gouatarbes,

Lisätiedot

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 ASIA HAKIJA Vesijohto- ja viemäriverkoston rakentamista Pohjois-Kustavin saariston merialueelle koskevan Länsi-Suomen

Lisätiedot

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ

TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ syyskuussa 2017 TURUN SEUDUN ILMANSUOJELUN YHTEISTYÖRYHMÄ Tiivistelmä Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksin mukaan oli syyskuussa kaikilla asemilla hyvä. Tuntiindeksillä määriteltynä

Lisätiedot

Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote

Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote JOENSUUN VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Joensuun voimalaitoksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä.

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Toppilan sataman toiminnan lopettamista koskevan määräajan jatkaminen, Oulu Oulun kaupunki / Oulun

Lisätiedot

Etelä-Karjalan ilmanlaatu 2015

Etelä-Karjalan ilmanlaatu 2015 Etelä-Karjalan ilmanlaatu 2015 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 2 2. Mitattavia komponentteja... 3 3. Ilmanlaadun ohje- ja raja-arvot... 4 4. Imatran ilmanlaatutulokset 2015... 5 4.1 Imatran hajurikkiyhdisteet

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12.

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO

RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO Vastaanottaja Rauman kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 15.1.2016 Viite 1510024178 RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO RAUMAN KAUPUNKI MELUARVIO Päivämäärä 15.1.2016

Lisätiedot

Kalsiumoksidin varaston perustaminen Haminan satamaan

Kalsiumoksidin varaston perustaminen Haminan satamaan PÄÄTÖS 1 (5) Baltic Bulk Oy Ulkosatamantie 15 64260 KASKINEN Baltic Bulk Oy:n Haminan varaston perustamislupahakemus Asia Päätös Kalsiumoksidin varaston perustaminen Haminan satamaan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2 Etelä-Suomi Päätös Nro 13/2010/2 Dnro ESAVI/288/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.4.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 28 :n mukaisen pilaantuneen maaperän kunnostamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013

PÄÄTÖS. Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013 PÄÄTÖS Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013 ASIA Boliden Kokkola Oy:n sinkkitehtaan ympäristöluvan (LSY-2003-Y-410) lupamääräyksen 33 mukaiselle

Lisätiedot

J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012

J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012 J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012 Etelä-Suomi 11.12.2013 Naantalin kaupunki Kaupunginhallitus PL 43 21101 NAANTALI!/. C:'.?('. ()(/ Viite Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen/

Lisätiedot

Etelä-Karjalan ilmanlaatu 2013

Etelä-Karjalan ilmanlaatu 2013 Etelä-Karjalan ilmanlaatu 2013 1. Yleistä Etelä-Karjalan yhdyskuntailmanlaaduntarkkailun mittausverkko muodostuu Imatran, Lappeenrannan ja Svetogorskin mittauspisteistä. Vuonna 2013 mittausverkossa oli

Lisätiedot

(Konela RN:o 1:39, Lallinen, Vehmaa) ja Asunto Oy Vehmaan Rautilan

(Konela RN:o 1:39, Lallinen, Vehmaa) ja Asunto Oy Vehmaan Rautilan Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 3/2013/2 Dnro ESAVI/111/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 11.1.2013 ASIA Rautilakeskuksen rannan kunnostaminen ja vesialueen ruoppaaminen, Vehmaa HAKIJAT Asunto Oy Vehmaan Rautilan

Lisätiedot

Vesialueen täytön pysyttäminen Pappilansaaren kaupunginosassa tonttien 1, 2 ja 3 edustalla, Hamina

Vesialueen täytön pysyttäminen Pappilansaaren kaupunginosassa tonttien 1, 2 ja 3 edustalla, Hamina Etelä-Suomi Päätös Nro 125/2011/4 Dnro ESAVI/334/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 4.7.2011 ASIA HAKIJAT HAKEMUS Vesialueen täytön pysyttäminen Pappilansaaren kaupunginosassa tonttien 1, 2 ja 3 edustalla,

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN SEUDUN ILMANLAADUN TARKKAILUSUUNNITELMA 2013-2017

LAPPEENRANNAN SEUDUN ILMANLAADUN TARKKAILUSUUNNITELMA 2013-2017 LAPPEENRANNAN SEUDUN ILMANLAADUN TARKKAILUSUUNNITELMA 2013-2017 Lappeenrannan seudun ympäristötoimi 11.12.2012 1(7) 1. JOHDANTO Lappeenrannan seudun ympäristötoimi vastaa ympäristönsuojelusta Lappeenrannan,

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012

PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012 Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012 ASIA HAKIJAT Laiturin rakentaminen kiinteistön Pohjoiskorvanniemi 140 407 3 153 edustalle Porovedellä, Iisalmi

Lisätiedot

Itä-Uudenmaan m Jätehuolto Oy:n Domargårdin jätteenkäsittelyalueen ympäristölupapäätöksessä i. tarkistamisajan pidentäminen, Porvoo.

Itä-Uudenmaan m Jätehuolto Oy:n Domargårdin jätteenkäsittelyalueen ympäristölupapäätöksessä i. tarkistamisajan pidentäminen, Porvoo. ASIA Etelä-Suomi t e l ä - S u o Päätös Nro 107/2014/1 Dnro ESAVI/124/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 2.6.2014 Itä-Uudenmaan m Jätehuolto Oy:n Domargårdin jätteenkäsittelyalueen ympäristölupapäätöksessä

Lisätiedot

Laiturin, veneen kiinnityspaalujen ja poijun rakentaminen sekä vesialueen ruoppaus Papinsaaressa kiinteistöllä 853-58-5-2, Turku

Laiturin, veneen kiinnityspaalujen ja poijun rakentaminen sekä vesialueen ruoppaus Papinsaaressa kiinteistöllä 853-58-5-2, Turku Etelä-Suomi Päätös Nro 79/2010/4 Dnro ESAVI/124/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.5.2010 ASIA HAKIJA MERKINTÄ HAKEMUS Suunnitelma Laiturin, veneen kiinnityspaalujen ja poijun rakentaminen sekä vesialueen

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot

Yhdyskuntatekniikka Lausunto Dnro: Kaavoitus- ja liikennejärjestelmäpalvelut. Anna Hakamäki 11.11.2015 718/11.01.00/2015

Yhdyskuntatekniikka Lausunto Dnro: Kaavoitus- ja liikennejärjestelmäpalvelut. Anna Hakamäki 11.11.2015 718/11.01.00/2015 Yhdyskuntatekniikka Lausunto Dnro: Kaavoitus- ja liikennejärjestelmäpalvelut Anna Hakamäki 11.11.2015 718/11.01.00/2015 Kirkkonummen kunnan rakennus- ja ympäristölautakunta Lausunto Perikunta c/o Christian

Lisätiedot

Ympäristölautakunta 72 16.09.2015 Ympäristölautakunta 80 21.10.2015

Ympäristölautakunta 72 16.09.2015 Ympäristölautakunta 80 21.10.2015 Ympäristölautakunta 72 16.09.2015 Ympäristölautakunta 80 21.10.2015 Lausunto aluehallintovirastolle Äänekosken Energia Oy:n hakemuksesta Ala-Keiteleeseen rakennettavan raakavesiputken Syvälahti - Häränvirta

Lisätiedot

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen PÄÄTÖS Nrot 1) 9/2013/1 2) 10/2013/1 Etelä-Suomi Dnrot 1) ESAVI/501/04.08/2010 2) ESAVI/275/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2013 ASIA HAKIJA Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan

Lisätiedot

Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 3/07/1 vedenottoputken rakentamiselle asetetun määräajan pidentäminen, Hollola

Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 3/07/1 vedenottoputken rakentamiselle asetetun määräajan pidentäminen, Hollola Etelä-Suomi Päätös Nro 118/2010/4 Dnro ESAVI/204/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 2.7.2010 ASIA HAKIJAT Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 3/07/1 vedenottoputken rakentamiselle asetetun

Lisätiedot

Päätös. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 00521 Helsinki

Päätös. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 00521 Helsinki Päätös Etelä-Suomi Nro 27/2012/1 Dnro ESAVI/321/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.2.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Altia Oyj:n Rajamäen tehtaiden vanhan

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 8/2011/1 Dnro ESAVI/657/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2011 ASIA TTT-Aviation Oy Ltd:n Malmin lentoaseman autobensiinin jakelupaikan toimintaa koskeva ympäristönsuojelulain

Lisätiedot