Työ ei saa hajottaa perheitä. Heli Vaaranen, VTT, psykoterapeutti Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Työ ei saa hajottaa perheitä. Heli Vaaranen, VTT, psykoterapeutti Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja"

Transkriptio

1 Työ ei saa hajottaa perheitä Heli Vaaranen, VTT, psykoterapeutti Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja

2 2000-luvulla työn ja perheen yhteensovittaminen on saanut näkyviä puolestapuhujia; mm. Yhdysvaltain ensimmäisen naisen, Michelle Obaman. Presidentti Obaman perhe muutti isoäidin heille asumaan ja lapsia hoitamaan. Näin he näyttivät esimerkkiä kahden uran perheestä. Ja samalla pitävät kiinni deitti-illoistaan. Maissa, joissa ei ole esim. päivähoitoa, koulutettujen naisten avioliittotoiveet vähenevät. Peruspalvelut ovat ratkaisevassa asemassa suunniteltaessa työn ja perheen yhteensovittamista. Ja kaikilla ei ole tilaa isoäidin asuttamista varten!

3 Keitä ovat työn ja perheen yhteensovittamisen idolsit? 2000-luvulla työ on tullut entistä stressaavammaksi ja parisuhteen hoitaminen entistä tärkeämmäksi, mutta se on vaikea asia muistaa. Jos parit ottavat mallia omista vanhemmistaan, moniakaan deitti-iltoja ei luultavasti ollut. Tässä muistelutehtävä pariskunnille: Milloin ja missä teidän vanhempanne kävivät hoitamassa parisuhdettaan poissa kotoa? Tavallinen ajatus: Ennen parisuhteet hoitivat itse itsensä, vai hoitivatko? Jotta ihminen jaksaisi työssä ja perhe-elämässä, Määtän ja kumppaneiden (2012)tutkimuksessa kumppanien välinen, kahdenkeskinen tuki nousi ratkaisevaksi asiaksi.

4 Kotimaista tutkimusta siitä, miten hoidettu parisuhde lievittää työstressiä: Positiivisuus auttaa Kekseliäisyys, aktiivisuus ja mielikuvituksellisuus kotona rentouttavat ja irrottavat työtunnelmista. Muutosten ja erilaisuuden sieto auttaa selviytymään työstä Kärsivällisyys ja joustavuus ovat kultaakin kalliimpia Oman työn arvostaminen näkyy itsekunnioituksena, joka taas näkyy kodin tunnelmassa. Työtään arvostavan on helpompaa osoittaa arvostusta kotijoukoilleen.

5 University of Floridan tutkimuksessa havaittua: Kun kumppani tukee stressin säätelyssä Kumppanin tuki tuottaa tyytyväisyyttä liittoon Kumppanin tuki tuottaa myönteisempiä ihmissuhteita työtovereiden kanssa. Syyllisyys siitä, että olet aina väärässä paikassa vähenee. Perheelle nalkuttaminen vähenee Työkeskittyminen paranee Kotona töiden jälkeen on virkeämpi olo Lasten kanssa on mukavampaa peuhata Työssä viihtyminen paranee

6 Miten voit tukea työstressaantunutta puolisoasi kotona? Ymmärrä kumppanisi työmäärää, vastuuta, määräaikoja ja pomon vaatimuksia. Älä pakota hänelle ratkaisuja: kuuntele. Pidä kommunikaatiolinjat auki, vaikka puoliso on hankala. Se johtuu hänen työstään eikä sinusta. Moni vetäytyy perheen parista työstressin perusteella. Vedä vetäytyjä ystävällisesti mutta päättäväisesti takaisin perheen piiriin.

7 Muita hyviksi havaittuja keinoja, kun kumppani on työstressaantunut Rauhoittelun taito, kun kumppani käy kierroksilla. Piristämisen taito, kun hän on alamaissa. Älä kilpaile kumppanin kanssa siitä, kummalla teistä on rankempi työ. Kun kumppani on työstressaantunut, älä pommita häntä omilla työhuolillasi. Pysy rauhallisena, älä tuomitse. Älä pidä päässäsi listaa siitä, kumpia saa ja kumpi antaa enemmän. Ethän ole omahyväinen, vaikka sinä kestäisit työstressiäsi paremmin. Kaikelle on aikansa.

8 Työstressitutkijat puhuvat energiavarastoista: Totuus on, että kahden työssäkäyvän perheessä molemmat tulevat väsyneinä kotiin. Parisuhdetta priorisoivat naiset ja miehet muistavat jättää jäljelle pienen energiavaraston kumppanin tukemista varten. Se ei aina kovin paljoa vaadi: Ystävällinen sana, hipaisu, hyvä kotiruoka vaikkapa vain suoraan pakasteesta lämmitettynä. Energiavaraston jättäminen kumppania varten kertoo hyvistä parisuhdetaidoista.

9 Nainen ja mies tarvitsevat työstressiinsä tukea eri tavoin: Tutkimuksessa naisille oli tärkeää, että mies tekee osansa kodin askareista. Nainen halusi tuntea itsensä huomioiduksi. Nainen halusi kumppaniltaan välittämisen osoituksia. Mies arvosti sitä, että kumppani tarjoutui hoitamaan joitakin juoksevia asioita. Mies tarvitsi tunnetta, että hän on arvostettu ja että häntä tarvitaan.

10 Mistä stressiavusta miehet ja naiset olivat kaikkein kiitollisimpia kumppanilleen: Kiitollisuutta aiheutti yhteinen aika poissa kotoa; löhöily ja lekottelu. Huom: Yhteinen aika ei tapahdu itsestään, vaan sille tulee varata aikaa ja se tulee rakentaa parin rutiineihin. Huom huom: Koskaan ei ole sopiva aika lähteä: siis lähtekää levolle NYT. Kumppanit arvostivat yhteistä kiireetöntä aikaa ladata akut. Huom: se voi olla vaikeaa kotona, kun ympärillä on normaali perhekaaos. Huom huom: Miten irtauduitte arjesta kun tapasitte? Voisiko vanhoja keinoja herätellä henkiin?

11 Entä kun kumppani ei auta, ei helpota oloa? Tutkitut, kuormittuneet työntekijät palasivat töihin seuraavana päivinä yhtä ahdistuneina ja vihaisina työstressistään. Huonosti alkanut päivä johti vielä huonommin jatkuvaan työpäivään. Voidaan vain kuvitella, miten hankalaa työtovereiden on ottaa vastaan kiukku, johon työväsynyt ei ole saanut apua tai lohtua henkilökohtaisesta elämänpiiristään.

12 Työstressi toimii kuin suurennuslasi Se osoittaa kuin suurennuslasin läpi mitkä vahvuudet parilla on toistensa tukemisessa. Keskinäisen tuen kokeminen sitoo parin entistä vanhemmin toisiinsa Työstressi osoittaa myös suurennuslasin tavoin parin keskinäisen tuen heikkouden. Silloin on mahdollista, että parisuhde päättyy. Stressiä voi olla helpompaa säädellä yksin.

13 Miten työstressi näkyy Väestöliiton anonyymeissä nettipalveluissa? Työstressi ja epävarmuus ovat lisääntyneet 2000-luvulla. Työttömyysjaksot ovat yleistyneet. Ne järkyttävät tasapainoa perheissä, joissa laskut juoksevat koko ajan. Organisaatioiden uudelleenjärjestelyt tuottavat huolta. On yhä tavallisempaa, että asiakas itse tai hyvät työkaverit ovat irtisanomisuhan alla, joskus useita kertoja peräkkäin. Työstressi aiheuttaa parisuhdeongelmia. Sairauslomat eivät aina auta, jos henkilö palaa aivan samaan stressaavaan tilanteeseen sairauslomansa jälkeen.

14 Työstressi voi hajottaa perheitä ja parisuhteita Silloin, kun vapaa-aikaan löytyy vain tuhoisia tapoja purkaa stressiä. Tai kun kumppanit eivät kykene tukemaan toisiaan. Kun yksilö pakenee stressiä päihteisiin, sivusuhteisiin tai pelien/viihteen pariin toista vieraannuttavalla tavalla. Kun keskusteluyhteys särkyy riidat alkavat. Kun työstressi heikentää itsetuntoa, anteeksi pyytäminen ja anteeksi antaminen eivät onnistu. Tuntuu niin paljon paremmalta sanoa: Minä olin oikeassa!

15 Lisää työstressitutkimuksen tuloksia: Työn määrällä on merkitystä ihmissuhteille töissä ja kotona. Kodin ilmapiirillä on huomattava merkitys työstressin lieventymiselle. Työn sopiva määrä lisää työtehoa ja vähentää ikävien vaikutusten viemistä töistä kotiin. Työstressin suhteen johdon on otettava huomioon normaalia työn määrää lisäävät äkilliset työt. Juuri niinä päivinä kotiin siirtyy ongelmia ja työntekijän mieliala kärsii tilanteesta. Työstressiin vaikuttaa myös työntekijän oma kokemus työmäärästä. Vaikka työn määrä ei lisäisi työtunteja, väsymys siirtyy kotiin.

16 Lisää tutkimustuloksia Työpäivän aiheuttaneet tunteet helposti jäävät päälle ja siirtyvät ihmissuhteisiin. Huono päivä seuraa mukana kotiin ja hyvä päivä seuraa mukana kotiin. Erityisesti tutkijat huomasivat, että huonot kokemukset työpäivän aikana aiheuttivat vetäytymistä perheen piiristä sinä iltana. Tämä palaute tuli sekä työstressaantuneelta, että hänen puolisoltaan. Työstressin hoitaminen on siis työntekijän parisuhteen ja koko perheen hoitamista!

17 Työntekijän on hyvä tuntea työuupumuksen varoitusmerkit Erikssonin ja kumppaneiden (2008) tutkimuksessa työntekijä koki menettävänsä työnsä hallinnan. Työtä oli liikaa. Ihmissuhteet olivat kutistuneet vähiin, eikä ystäville ollut aikaa. Henkilön itsekontrolli vapaa-ajan, palkitsevien ihmissuhteiden ja työn määrän kannalta hävisi. Seurauksena saattoi olla sairastuminen työuupumukseen.

18 Tutkittaessa työntekijöitä, jotka selviytyivät stressistä eivätkä kokeneet työuupumusta: Havaittiin, että työntekijöille työn ulkopuolisen elämän laatu oli ratkaiseva työn ja muun elämän tasapainolle. Hyvä parisuhde toimi puskurina työstressiä vastaan. Selviytyjät näkivät työn välttämättömyytenä, eikä työllä ollut sen suurempaa roolia. Vapaa-ajalla oli elämässä iso rooli. Tutkijat päättelivät, että kuntoutettaessa työuupuneita takaisin työhön, enemmän huomiota tulisi kiinnittää heidän elämäänsä kokonaisuutena. Tämä ei ole helppoa, sillä onhan yksityiselämä, perhe ja vapaa-aika, yksityistä!

19 Tasapaino työn ja muun elämän välillä Itse kullakin on erilainen näkemys siitä, millainen on sopiva tasapaino työn ja muun elämän välillä. Työn imu saattoi vääristää tasapainoa. Tasapaino vaikuttaa terveyteen. Se, että koki olevansa työn ja talouden kannalta jotakuinkin turvassa, lisäsi tasapainon tunnetta. Jotkut tutkittavat syyllistyivät: mediasta saa valmiin kuvan, millainen hyvän työntekijän j a hyvän perheenäidin tai isän pitäisi olla. Ratkaisevaa oli, että kykeni suunnittelemaan: että tiesi, milloin vaativat ajat olivat ohi, ja milloin projekti loppui.

20 Näin pidät työuupumuksen loitolla: Pyydä apua puolisoltasi Ota vastaan apua puolisoltasi Priorisoi lepoa kunnes tunnet voimien palautuneen. Kerro kumppanille, miksi olet väsynyt tai kiukkuinen. Sano ei lisätöille ja perustele. Omat rajat suojelevat sinua ja parisuhdettasi. Muista energiavarasto kumppania varten. Terveelliset elämäntavat (esim. Pyöräile tai kävele töihin, jos pystyt) Aseta tärkeät asiat etusijalle, jätä toiset myöhemmäksi. Virkistävin kaikista on hoidettu parisuhde! Ole poissa töistä kun olet sairas. Muista hoitaa parisuhdetta. Ehkä vietätte kumppanin kanssa kahdestaan seuraavan lomapäivän? Jos huomaat yrittäväsi rajattomasti miellyttää työpaikalla, hae keskusteluapua, etsi omat rajasi. Toisten rajaton miellyttäminen töissä voi johtaa työuupumukseen, ja se haittaa parisuhdetta.

21 Lopputulos: Työ ei saa hajottaa perheitä. Me kaikki voisimme olla parempia työn rajaamisessa kodin ulkopuolelle. Ehdotus: Ruokailun rauhoittaminen perheelle, ja nukkumaanmenon rauhoittaminen kumppanille Nykyajan haaste on jaksaa ulkoilla, peuhata lasten kanssa, varata parisuhdeaikaa kumppanin kanssa. Miksi et jaksa? Työ tietokoneen ääressä passivoi? Työn imu on vahva. Omat rajat on laadittava itse. Pyydä ajoissa apua kumppaniltasi ja esimieheltäsi työn rajaamiseen.

22 Ja vielä: Älä päästä parisuhdetta hyllylle. Se on vaikeaa ottaa sieltä pois. Muista pariterapia ja maksuttomat parisuhdepalvelut Näe kumppanisi tarpeet, kysy miten hän voi. Ymmärrä matkatyöläisen yksinäisyyttä, kun hän on poissa Ymmärrä kotiin jäävän puolison yksinäisyyttä, kun sinä olet poissa. Käytä vapaat ja lomat parisuhdetta ja perhettä varten: tämä aika vilahtaa elämässä nopeasti ohi. Sano kiitos ja ole hyvä. Anna iltasuukko ja töihin lähtijälle suukko.

23 Tutkimuksia: Fuwa, M: Work-Family Conflict and Attitudes Toward Marriage. Journal of Family issues 2013, Nauert, Rick: Partner Support Important for Managing Work Stress. Psychcentral.com feb 17, 2012 Wagman, P. et.al. (2011): Perceptions of Work-Life Balance Among Working Population in Sweden. Qualitative Health Research 21(3) Määttä, K & Uusiautti, S (2012): Seven Rules on Having a Happy Marriage Along With Work. The family Journal: Counseling and Therapy for Couples and Families.

24 Lisää tutkimusta Hilbrecht, M et.al. (2013)Self-employment and family Life: constructing Work-Life balance When You re always On. Community, Work & family. On-line publication. Ilies, R et.al (2007): When Can Employees Have a Family Life? The Effects of Daily Workload and Affect on Work-Family Conflict and Social Behaviors at Home. Journal of Applied Psychology 2007 (92)5: Kiitos!

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ 1 Oppaan suunnittelussa on ollut apuna työryhmä Kaisu Johansson Mika Niemelä Arja Mainio Kaisa-Mari Paananen Sami Räsänen Kuvat Tarja Paananen OPAS VANHEMMILLE LASTEN TUKEMISEEN,

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

LAPSET PUHEEKSI. - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia. Manuaali ja lokikirja. Tytti Solantaus

LAPSET PUHEEKSI. - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia. Manuaali ja lokikirja. Tytti Solantaus LAPSET PUHEEKSI - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia Manuaali ja lokikirja Tytti Solantaus 1 SISÄLLYS LAPSET PUHEEKSI -TYÖMENETELMÄN TAUSTA JA PERIAATTEET... 3 JOHDANTO... 3 TOIMIVA LAPSI&PERHE

Lisätiedot

Ihmiset toivovat parisuhdetta, joka olisi onnellinen ja kestäisi mahdollisimman kauan. Mutta onko se mahdollista?

Ihmiset toivovat parisuhdetta, joka olisi onnellinen ja kestäisi mahdollisimman kauan. Mutta onko se mahdollista? KESTÄVÄN PARISUHTEEN SALAISUUS (Otteita Kaarina Määtän kirjasta koonnut Ulla Andersson) Kaarina Määttä on etsinyt kirjaansa varten tapoja, joita suomalaiset käyttävät saadakseen parisuhteensa toimimaan.

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

KUN ELÄMÄ EI ETENE Tsempin työ nuorten kokemana

KUN ELÄMÄ EI ETENE Tsempin työ nuorten kokemana KUN ELÄMÄ EI ETENE Tsempin työ nuorten kokemana Johanna Sämpi Opinnäytetyö, kevät 2014 Diakonia-ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma Hoitotyön suuntautumisvaihtoehto Sairaanhoitaja (AMK) TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

Suunnista voimavarojesi lähteille

Suunnista voimavarojesi lähteille Suunnista voimavarojesi lähteille Tervetuloa suunnistamaan sinuun Ihmisen elämä on kokonaisvaltaista. Monet arkeen kuuluvat elementit joko vahvistavat tai heikentävät ihmisen selviytymistä ja jaksamista.

Lisätiedot

Kun vanhempi on trans*

Kun vanhempi on trans* Seta Transtukipiste Kun vanhempi on trans* Linda Korpikoski 15.3.2013 Sisällys 1 Apua, vanhempani on trans!... 3 1.1 Mitä minun kannattaa tehdä?... 4 1.2 Transmikä?... 4 1.3 Eikö sukupuoli ole itsestään

Lisätiedot

Joka kodin konstit projekti

Joka kodin konstit projekti Joka kodin konstit projekti VERKKOSOVELLUKSESTA OMA-APUVÄLIEITÄ VAHEMMUUTEE Kehittämistyön lähtökohtana perheiden todellinen arki Joka kodin konstit -projekti VERKKOSOVELLUKSESTA OMA-APUVÄLIEITÄ VAHEMMUUTEE

Lisätiedot

Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille. Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen

Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille. Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen Tämä työkirja on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tukea vanhemmille -aineistoa. Työkirjan on

Lisätiedot

Löydä oma tarinasi -ryhmämalli. Ammatillisesti ohjatut vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille. Ryhmänohjaajan opas

Löydä oma tarinasi -ryhmämalli. Ammatillisesti ohjatut vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille. Ryhmänohjaajan opas Löydä oma tarinasi -ryhmämalli Ammatillisesti ohjatut vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille Ryhmänohjaajan opas Suomen Mielenterveysseura Suomen Mielenterveysseura on kansanterveys- ja kansalaisjärjestö.

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA I: TIETOA HYVINVOINNISTA. Tässä vihkossa kerrotaan hyvinvoinnista ja siitä, mitkä asiat vaikuttavat hyvinvointiin.

MINUN HYVÄ OLONI OSA I: TIETOA HYVINVOINNISTA. Tässä vihkossa kerrotaan hyvinvoinnista ja siitä, mitkä asiat vaikuttavat hyvinvointiin. MINUN HYVÄ OLONI OSA I: TIETOA HYVINVOINNISTA Tässä vihkossa kerrotaan hyvinvoinnista ja siitä, mitkä asiat vaikuttavat hyvinvointiin. Vihkossa on myös vinkkejä siihen, miten omaa hyvinvointia voi edistää.

Lisätiedot

PARISUHDE JA SITOUTUMINEN (Osatiivistelmä Markman, Stanley et L. Blumbergin kirjasta Riitele rakentavasti laatinut Ulla Andersson)

PARISUHDE JA SITOUTUMINEN (Osatiivistelmä Markman, Stanley et L. Blumbergin kirjasta Riitele rakentavasti laatinut Ulla Andersson) 1 PARISUHDE JA SITOUTUMINEN (Osatiivistelmä Markman, Stanley et L. Blumbergin kirjasta Riitele rakentavasti laatinut Ulla Andersson) Sitoutumisen määritteleminen Sitoutuminen saattaa merkitä vapaaehtoista

Lisätiedot

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki o s a a Miten toimit työmarkkinoilla tiedä Millaisessa maailmassa työyhteisöt toimivat Miten toimit osana työyhteisöä Miten työyhteisöt toimivat Miten toimit töissä Mikä sinulle on tärkeää Työelämätaidot

Lisätiedot

PERHEASIOIDEN SOVITTELU JA SEN TÄRKEYS UUSPERHEILLE

PERHEASIOIDEN SOVITTELU JA SEN TÄRKEYS UUSPERHEILLE PERHEASIOIDEN SOVITTELU JA SEN TÄRKEYS UUSPERHEILLE Kaisa Meriö-Mielonen Uusperheneuvojakoulutus 2012 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 1 2. LAPSET JA VANHEMPIEN ERO... 2 3. LAPSET JA UUSPERHE... 4 4. PERHEASIOIDEN

Lisätiedot

Kirjan voi ladata maksutta osoitteesta www.nektaria.fi

Kirjan voi ladata maksutta osoitteesta www.nektaria.fi Mitä ihmettä? Opas ammattilaisille. Seksuaalikasvatusta 3-9 -vuotiaille. Katriina Bildjuschkin, Susanna Ruuhilahti Nektaria ry Kansi: Nina Cord Piirros, sivu 4, Mervi Lahkela Graafinen suunnittelu ja taitto:

Lisätiedot

V ä e s t ö l i i t t o 1 / 0. Osa-aikatyö helpottaa elämää. Lapsiperheissä rahat tiukilla 11. Koulukiusaamista. voi ehkäistä 1

V ä e s t ö l i i t t o 1 / 0. Osa-aikatyö helpottaa elämää. Lapsiperheissä rahat tiukilla 11. Koulukiusaamista. voi ehkäistä 1 V ä e s t ö l i i t t o 1 / 0 Osa-aikatyö helpottaa elämää Lapsiperheissä rahat tiukilla 11 Koulukiusaamista voi ehkäistä 1 Tässä numerossa Ilmestyy 4 kertaa vuodessa Ensimmäinen vuosikerta Päätoimittaja

Lisätiedot

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut?

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Opas läheisille sekä lasten ja nuorten parissa työskenteleville Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa ja Laimio Anne 1 Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa, Laimio

Lisätiedot

Perhehoito on lahja arjelle

Perhehoito on lahja arjelle Perhehoito on lahja arjelle Päivi Soikkeli osaa olla oma itsensä kehitysvammaisten kanssa. Hän ei ole koskaan joutunut luopumaan mistään sen takia, että hänellä on suuri perhe. Perhehoitajana toimiminen

Lisätiedot

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana Paja 1 Miksi kukaan ei ole koskaan puhunut mulle asioita, joita te puhutte?, kysyin. Parikymmentä vuotta elämää elettynä vail la aikuisen

Lisätiedot

MÄHÄN AJATTELIN, ETTÄ LAPSEN VOI VIEDÄ VAUVAPARKKIIN PERHEENÄITIEN ARJEN JÄNNITTEET LIIKUNTASUHDETTA RAKENTAMASSA

MÄHÄN AJATTELIN, ETTÄ LAPSEN VOI VIEDÄ VAUVAPARKKIIN PERHEENÄITIEN ARJEN JÄNNITTEET LIIKUNTASUHDETTA RAKENTAMASSA MÄHÄN AJATTELIN, ETTÄ LAPSEN VOI VIEDÄ VAUVAPARKKIIN PERHEENÄITIEN ARJEN JÄNNITTEET LIIKUNTASUHDETTA RAKENTAMASSA ANITA SAARANEN-KAUPPINEN, ESA ROVIO, LIISA PARIKKA Yhteystiedot: Anita Saaranen-Kauppinen,

Lisätiedot

Perheessä kaikki hyvin s. 8

Perheessä kaikki hyvin s. 8 Väestöliitto 3/09 Vappu Taipale: Perhe tulisi nähdä voimavarana s. 4 Perheessä kaikki hyvin s. 8 Nuori, koulutettu ja työtön Miten tässä näin kävi? s. 20 Vinkit oman hyvinvoinnin hoitoon s. 22 päätoimittajalta

Lisätiedot

Koottuja viisauksia: elämäni TTVOlla

Koottuja viisauksia: elämäni TTVOlla Koottuja viisauksia: elämäni TTVOlla Forwarned is forarmed Nämä kootut viisaudet opastavat paitsi projekteista, myös TTVOsta ja media-alasta selviämiseen yleensä. Eivätkä vain selviämiseen vaan myös suoriutumiseen

Lisätiedot

OPAS etäomais- HOIVASTA. Mitä se on, kun läheistä autetaan etänä? Soili Hyvärinen Silvo Nybacka Anna-Maija Saastamoinen

OPAS etäomais- HOIVASTA. Mitä se on, kun läheistä autetaan etänä? Soili Hyvärinen Silvo Nybacka Anna-Maija Saastamoinen OPAS etäomais- HOIVASTA Mitä se on, kun läheistä autetaan etänä? Soili Hyvärinen Silvo Nybacka Anna-Maija Saastamoinen 3 Johdanto 4 Mitä on etäomaishoiva? 6 Kaukana, mutta niin lähellä 8 Kuka on etäomaishoitaja?

Lisätiedot

esikko Miesnumero ISÄ. Ei enää vain elatusvelvollinen s. 4 Luolamies olohuoneessa s. 8 Uuvutko toisten murheista? s. 10 Liiton vastuunkantajat s.

esikko Miesnumero ISÄ. Ei enää vain elatusvelvollinen s. 4 Luolamies olohuoneessa s. 8 Uuvutko toisten murheista? s. 10 Liiton vastuunkantajat s. esikko ENSI- JA TURVAKOTIEN LIITON JÄSENLEHTI 4 2007 Miesnumero ISÄ. Ei enää vain elatusvelvollinen s. 4 Luolamies olohuoneessa s. 8 Uuvutko toisten murheista? s. 10 Liiton vastuunkantajat s. 14 esikko

Lisätiedot

YHDESSÄ SE SYNTYY. Jaksaminen vapaaehtoisessa järjestötoiminnassa

YHDESSÄ SE SYNTYY. Jaksaminen vapaaehtoisessa järjestötoiminnassa 2010 YHDESSÄ SE SYNTYY Jaksaminen vapaaehtoisessa järjestötoiminnassa Tämä opas on opinnäytetyön produkti Humanistiseen ammattikorkeakouluun. Opas on valmistunut keväällä 2010. Teksti: Sanna Kujala Kuvat:

Lisätiedot

Ei kiitos? Asiaa alkoholista pienen lapsen vanhemmalle. Asiaa alkoholista pienen lapsen vanhemmalle

Ei kiitos? Asiaa alkoholista pienen lapsen vanhemmalle. Asiaa alkoholista pienen lapsen vanhemmalle Ei kiitos? Asiaa alkoholista pienen lapsen vanhemmalle Asiaa alkoholista pienen lapsen vanhemmalle Vanhemmalle Sisältö Vanhemmalle... 3 Vanhemmuus ja alkoholi... 4 Ystävät tukevat... 5 Vauva tarvitsee

Lisätiedot

Selviytymisopas nuorten vanhemmille

Selviytymisopas nuorten vanhemmille VAUHDILLA AIKUISUUTEEN? Selviytymisopas nuorten vanhemmille 1 Tarvitsen vanhempiani sääntöihin, ettei mene 2 Missä lapsesi surffailee?... 16 3 Kuuluvatko päihteet nuoruuteen?... 20 ihan hulluksi. Saaks

Lisätiedot