THE BEST ENVIRONMENTAL CHOICE IN SEAFOOD. MSC-ympäristömerkin käyttöopas

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "THE BEST ENVIRONMENTAL CHOICE IN SEAFOOD. MSC-ympäristömerkin käyttöopas"

Transkriptio

1 THE BEST ENVIRONMENTAL CHOICE IN SEAFOOD MSC-ympäristömerkin käyttöopas Tammikuu 2013

2 Ecolabel User Guidelines Heading Sisällys 1. Johdanto 1 2. MSC-ympäristömerkin omistajuus 2 Ympäristömerkin lisenssisopimus Maksut ja raportointi Ympäristömerkin hyväksyminen painomateriaaleissa 3. MSC-ympäristömerkin jäljennöksen hankkiminen 3 Kuusi askelta MSC-ympäristömerkin käyttöön 4. MSC-ympäristömerkki 4 Ympäristömerkin eri elementit Formaatit Väri Koko Käännökset 5. Kuka voi käyttää MSC-ympäristömerkkiä? 6 6. Ympäristömerkin käyttö tuotepakkauksissa 7 Merkin paikka MSC-selite MSC-jäljitettävyysstandardin koodi Lisävaatimukset Tuotenimet Suoja-alue Monipakkaussäännöt 7. Ympäristömerkin kättö ruokalistoissa 9 Ovaali ja täysikokoinen ympäristömerkki & seliteteksti Koko ja mittasuhteet Muut vaatimukset 8. Ympäristömerkin käyttö kalatiskeillä 10 Hintalaput Lisämateriaali Kalaetiketit 9. Ympäristömerkin käyttö markkinointimateriaaleissa 11 Mainosmateriaalit MSC-ympäristömerkki ja sitä tukeva teksti Fontin tyyli ja väri Vapaa tila Muut vaatimukset Ympäristömerkkiä tukeva teksti 10. Merkin virheellinen ja harhaanjohtava käyttö Ota yhteyttä takakansi Front cover image: Léo-Paul Ridet

3 1 Ympäristömerkin käyttöopas 1. Johdanto Marine Stewardship Council:n kalastuksen sertifiointiohjelma ja kala- ja äyriäistuotteiden ympäristömerkki huomioi ja palkitsee kestävät kalastuskäytännöt. MSC:n sinisen ympäristömerkin avulla kuluttaja voi varmistua siitä, että tuotteen alkuperä on jäljitettävissä ja pyyntimenetelmissä on noudatettu kestävän kalastuksen mukaisia toimintatapoja. Ennen kuin tuote voidaan myydä ympäristömerkittynä, tulee kaikkien toimitusketjun toimijoiden olla auditoitu MSC:n jäljitettävyystandardin kriteerien mukaisesti. Ympäristömerkin potentiaaliset hyödyt MSC-ympäristömerkki voi tuoda monia hyötyjä toimitusketjun yrityksille ja auttaa niitä erottautumaan kilpailijoista sekä löytämään uusia asiakkaita. Monille maailman johtavista kala- ja äyriäistuoteteiden jälleenmyyjistä ja brändeistä MSC-ohjelma on keskeisessä asemassa yritysvastuun edistämisessä. MSC-ympäristömerkkiä käyttävät myös sertifioidut kalastusyritykset, media-alan organisaatiot sekä useat muut toimijat. MSC-ympäristömerkin käytön säännöt MSC-ympäristömerkki on myös sertifiointi- ja tuotemerkki, jonka vuoksi sille on laadittu tarkat säännöt pakkausmerkintöjen ja muun käytön osalta. Ympäristömerkin uskottavuuden ja arvon takaamiseksi on kaikkien merkin käyttäjien yhteisen edun mukaista noudattaa tässä oppaassa esitettyjä ohjeistuksia. Oppaassa esitellään merkin käytön säännöt ja ohjeistukset kaikille eri toimijoille: kalastusyrityksille, toimitusketjun organisaatiolle, vähittäismyyjille, ravintoloille, catering-palveluille, ei-kaupallisille toimijoille sekä medialle. MSC:n tehtävä MSC:n tehtävänä on käyttää ympäristömerkkiään ja kestävän kalastuksen sertifiointiohjelmaa valtamerien hyvinvoinnin edistä miseen. Se huomioi ja palkitsee kestävän kalastuksen käytäntöjä sekä pyrkii vaikuttamaan kuluttajien valintoihin. MSC on riippumaton ja kansainvälinen voittoa tavoittelematon järjestö. Kuva vasemmalla: McDonaldsin sitouduttua kestäviin kalatuotteisiin n. 13 miljoonalla kuluttajalla 39:ssä Euroopan maassa on mahdollisuus ostaa MSC-merkittyjä Fish-o-Filet -kalahampurilaisia. Kuva oikealla: Mars Petcare lanseerasi ensimmäiset MSC-merkityt Whiskas- ja Shebatuotteet, jotka on valmistettu 100 prosenttisesti MSC-sertifioidun kalan perkeistä. McDonald s Mars Petcare

4 Ympäristömerkin käyttöopas 2 2. MSC-ympäristömerkin omistajuus MSC omistaa MSC ecolabel -tavaramerkin, lyhenteen MSC sekä Marine Stewardship Council -nimen. MSC pidättää itsellään kaikki näihin tavaramerkkeihin liittyvät oikeudet. Ympäristömerkin käyttö on sallittu ainoastaan virallisen sopimuksen (MSC-ympäristömerkin lisenssisopimus) allekirjoittaneille toimijoille. Ympäristömerkkiä ei voida käyttää ilman MSC:n etukäteen antamaa kirjallista suostumusta. Käyttölupa ei siirrä tai lisensoi immateriaalioikeuksia muille osapuolille ja ympäristömerkkiä on mahdollista käyttää vasta sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Merkin luvaton käyttö on kiellettyä ja se katsotaan tavaramerkkiloukkaukseksi. MSC pidättää itsellään oikeuden ryhtyä oikeustoimiin MSC-nimen luvattomaan käyttöön tai kopiointiin liittyvissä tapauksissa. Ympäristömerkin lisenssisopimus Lisenssisopimus on tarkoitettu MSC-ympäristömerkin käytölle kala- tai äyriäistuotteissa, ruokalistoissa tai mainosmateriaaleissa, kuten verkkosivuilla. Lisenssisopimuksen allekirjoittaneet toimijat ovat velvollisia suorittamaan siihen kuuluvan vuosimaksun sekä sopimuksen muodosta riippuen myös tuotteiden myynnistä määräytyvät rojaltit. Maksut ja raportointi MSC pyytää tiedot yritysten liikevaihdosta neljännesvuosittain, puolivuosittain tai kerran vuodessa riippuen MSC-merkittyjen tuotteiden myyntimääristä. Näiden tietojen perusteella MSC laskee yritykselle määräytyvät vuosimaksut ja rojaltit. Lisätietoja MSC-ympäristömerkin käytön kustannuksista osoitteessa: Ympäristömerkin hyväksyminen painomateriaaleissa MSC-ympäristömerkin käyttöoikeuden myöntämisen jälkeen yritysten on toimitettava painomateriaalien vedokset MSC:lle ennen ympäristömerkin tulostamista, julkaisemista tai esillepanoa.

5 3 Ympäristömerkin käyttöopas 3. MSC-ympäristömerkin jäljennöksen hankkiminen Tulostuskelpoiset ja korkearesoluutioiset kuvamateriaalitiedostot tulee toimittaa MSC:n hyväksyttäviksi. MSC-ympäristömerkin käyttölupa myönnetään tässä luvussa esitetyn hyväksymisprosessin puitteissa. Merkkiä ei saa luovuttaa kolmansille osapuolille lukuun ottamatta pakkausten tai markkinointimateriaalien suunnittelijoita. Kuusi askelta MSC-ympäristömerkin käyttöön 1. Allekirjoita ympäristömerkin lisenssisopimus MSC:n kanssa (Ecolabel Licence Agreement) Voit hakea ympäristömerkin lisenssisopimusta osoitteeseesta: Sopimuksen vahvistamisen jälkeen voit pyytää MSC:ltä korkearesoluutioisia kuvatiedostoja ympäristömerkistä. Tiedostomuodot: JPG, TIFF, AI, EPS, BMP. 2. Lisää MSC-ympäristömerkki materiaaleihin Noudata tässä oppaassa annettuja MSCympäristömerkin ja tekstien käyttöohjeita. 3. Toimita koevedokset hyväksyttäviksi Toimittakaa seuraavat asiat MSC:lle ennen materaalien painatusta: Värilliset koevedokset kaikista materiaaleista, joissa MSC-ympäristömerkki esiintyy (PDF). Jos kyseessä on tuotepakkaus, lähettäkää lopullinen luonnos koko pakkauksesta. Täytetty hyväksymislomake, joka on tilattavissa osoitteesta 4. Hanki hyväksyntä Kun suunnittelun yksityiskohdista on päästy sopimukseen, MSC lähettää teille kirjallisen hyväksynnän ympäristömerkin käytöstä. Vasta tässä vaiheessa voitte aloittaa materiaalien painatuksen. 5. Lähetä materiaalit MSC:lle Materiaalipainatuksen jälkeen lähettäkää mallikappaleet MSC:n päätoimistoon (Marine House, 1 Snow Hill, London, EC1A 2DH). 6. Tuote on lisätty MSC:n verkkosivuille Hyväksymisen jälkeen MSC promotoi tuotetta verkkosivujensa Kestävien kala- ja äyriäistuotteiden hakukoneen avulla: Lähetä 600 x 600 pikselin jpg-kuva tuotteesta. MSC-ympäristömerkin oikeanlainen käyttö nopeuttaa hyväksymisprosessia. Varmista, että jokaisella MSC-merkin kanssa työskentelevällä mainostoimistolla tai muulla yhteistyökumppanilla on kopio tästä oppaasta.

6 Ympäristömerkin käyttöopas 4 4. MSC-ympäristömerkki Tämä luku sisältää tietoa MSC-ympäristömerkin väristä, koosta ja asettelusta. A F B C E D Ympäristömerkin eri elementit Alla olevia vaatimuksia sovelletaan kaikkiin ympäristömerkin käyttötarkoituksiin. Ympäristömerkin värin, fontin tai muotoilun poikkeamat vähentävät sen tehokkuutta ja voivat johtaa oikeudellisiin seuraamuksiin liittyen tavaramerkkirikkomukseen. MSC-ympäristömerkki sisältää kuusi eri elementtiä, joita ei voida erottaa toisistaan tai muuttaa millään tavalla. A Sertifioitu vastuullisesti pyydetty Tämä lause viestii MSC-ympäristömerkin tarkoituksesta. B MSC-lyhenne Kirjaimet MSC ovat lyhenne nimestä Marine Stewardship Council, joka on ympäristömerkin omistaja. C MSC: n verkkosivun osoite tule olla näkyvissä kokonaan (kts. kuva). D Valkoinen rajaus Ympäristömerkin rajaava valkoinen viiva tulee olla aina näkyvissä. Muun värin käyttö ei ole sallittu. E TM Ympäristömerkki tulee sisältää kirjaimet, jotka osoittavat sen olevan tavaramerkki. MSCtavaramerkki on jo rekisteröity useassa maassa. F Kalasymboli Ympäristömerkin sinisellä pohjalla oleva ovaali, kalaa kuvaava symboli.

7 5 Ympäristömerkin käyttöopas 4. MSC-ympäristömerkki jatkuu Formaatit MSC-ympäristömerkki on saatavilla vaaka- ja pystysuorana formaattina. Molempien formaattien käyttö on mahdollista ja sama toimija voi käyttää kumpaakin formaattia eri materiaaleissa. Vaakasuora (horizontal) Pystysuora (vertical) Väri Pantone 286 CMYK RGB Hex #005daa Kaksivärinen MSC-ympäristömerkkiä voidaan käytää mustavalkoisena jos itse tuotepakkaus on mustavalkoinen tai sininen (Pantone). Tällaisissa tapauksissa ympäristömerkki on painettava ainoastaan mustavalkoisena, eikä koskaan esimerkiksi harmaan sävyisenä. Nämä poikkeustapaukset ovat aina MSC:n harkkittavissa. Koko Minimikoko Ympäristömerkin vaakasuoran formaatin minimikoko kuluttajatuotepakkauksissa on 10 mm (vasemman reunan yläosasta alaosaan mitattuna) Pystysuoran formaatin minimikoko on 14 mm (mitattuna yläreunasta sivuttaissuuntaisesti). Minimikokovaatimukset 10 mm Vaakasuora formaatti (kuluttajapakkaus): 10 mm (tukkupakkaus): 20 mm Tukkupakkauksissa ympäristömerkin minimikokovaatimukset ovat vastaavasti 20 mm ja 28 mm. Maksimikoko MSC-ympäristömerkin eri formaattien käytölle ei ole maksimikokorajoituksia tuotepakkausten tai markkinointimateriaalien osalta. 14 mm Pystysuora formaatti (kuluttajapakkaus): 14 mm (tukkupakkaus): 28 mm Käännökset Käännös lauseesta serifioitu vastuullisesti pyydetty (certified sustainable seafood) on saatavilla yli 20:llä eri kielellä. MSC kääntää lauseen tarvittaessa uudelle kielelle.

8 Ympäristömerkin käyttöopas 6 5. Kuka voi käyttää MSC-ympäristömerkkiä? Kaikki kaupalliset ja ei-kaupalliset toimijat voivat hakea MSC-ympäristömerkin käyttöoikeutta. Toimitusketjun yritykset Jalostajat, jakelijat, ravitsemusalan tavarantoimittajat ja tukkukauppiaat, jotka myyvät MSC-sertifioituja mereneläviä tukku- tai kuluttajapakkauksissa. Katso ohjeistus MSCympäristömerkin käytöstä sivuilta 7-8. Ruokapalveluyritykset Toimijat, jotka tarjoavat MSC-sertifioituja kala- ja äyriäistuotteita omissa toimitiloissaan tai take away -annoksina. Katso sivulta 9 ohjeet MSCympäristömerkin käytöstä ruokalistoissa. Vähittäiskauppiaat Kaupat ja myymälät, jotka myyvät MSCsertifioituja tuotteita oman tai jonkun muun tuotemerkin alla suoraan kuluttajille, ml. verkkokaupat ja yksityiset kalakauppiaat. Ohjeet MSC-ympäristömerkin käytöstä kalatiskeillä s. 10 ja markkinointimateriaaleissa s. 11. Ei-kaupalliset organisaatiot Voittoa tavoittelemattomat ja julkisen sektorin organisaatiot, jotka haluavat tukea MSC-ohjelmaa. Katso sivulta 11 ohjeet MSC-ympäristömerkin käytöstä markkinointimateriaaleissa. MSC MSC A Estay / MSC Firstpix / MSC Sertifioidut kalastusyritykset Kalastusyritykset ja niiden edustamat yritykset. Ota yhteyttä Media Tiedotusvälineet, jotka julkaisevat MSC:tä koskevia uutisia ja tiedotteita. Katso J Simpson / MSC Catering- yritykset / suurkeittiöt Bloomberg

9 7 Ympäristömerkin käyttöopas 6. Ympäristömerkin käyttö tuotepakkauksissa MSC-ympäristömerkki osoittaa, että kala- tai äyriäistuotteen tuotannossa on noudatettu kestävän kalastuksen mukasia toimintatapoja. Säännöt koskevat tukkupakkauksia, catering-palveluiden hinnastoja sekä tuotekuvastoja. Merkin paikka MSC-ympäristömerkki on oltava näkyvissä pakkauksen etupuolella, jotta se on välittömästi kuluttajan nähtävillä. Pakkausesimerkki Lajin nimi Ympäristömerkki etupuolella MSC-selite MSC-ympäristömerkin yhteyteen täytyy liittää aina merkkiä kuvaava selite. Selitteestä on saatavilla viisi eri versiota: Versio 1 Kiitos, että valitsit mereneläviä, jotka täyttävät MSC:n maailmanlaajuiset kestävän kehityksen standardit. Yhdessä voimme suojella tulevaisuuden kalakantoja. Versio 2 Tämä tuote on peräisin kalakannasta, jonka kalastukselle riippumaton arvioija on myöntänyt MSC:n sertifikaatin hyvin hoidetusta ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesta pyynnistä. Versio 3 Tämän tuotteen (merkitse kala- tai äyriäislaji) on peräisin kalakannasta, jonka kalastukselle riippumaton arvioija on myöntänyt MSC:n sertifikaatin hyvin hoidetusta ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesta pyynnistä. Versio 4 Nämä merenelävät ovat MSC:n globaalien kestävyysstandardien mukaisesti pyydettyjä. Versio 5 Peräisin MSC-sertifioidusta, kestävän kalastuksen mukaisesta kalakannasta. Käännökset MSC-selitteistä ovat saatavilla osoitteessa: MSC-jäljitettävyysstandardin koodi Jokainen MSC-sertfioitu tuote sisältää jäljitettävyysstandardin koodin, jonka tulee näkyä MSC-ympäristömerkin tai selitteen vieressä ja olla helposti luettavissa. Koodi tukee MSC-jäljitettävyysstandardia ja ympäristömerkintäohjelmaa ja sen on oltava näkyvillä MSC-ympäristömerkin oikeellisuuden varmistamiseksi. Lisätietoja : MSC-jäljitettävyysstandardin koodi ympäristömerkin vieressä. MSC-selite ympäristömerkin vieressä.

10 Ympäristömerkin käyttöopas 8 6. Ympäristömerkin käyttö tuotepakkauksissa jatkuu Lisävaatimukset Lukuun ottamatta kalalajin alkuperämerkintää, MSC-ympäristömerkkiä, jäljitettävyysstandardin koodia ja MSC:n selitettä, MSC:llä ei ole muita vaatimuksia pakkausmerkintöjen osalta. Jos muita sertifioituun kalastukseen tai MSC:hen liittyviä tietoja mainitaan (esim. FAO-alue, kalastusmenetelmä), MSC tarkistaa tiedot sertifioijan antamasta raportista. MSC ei ole vastuussa muiden merkintöjen oikeellisuuden tarkistamisesta. Pakkauksissa ei saa käyttää kuvia, jotka esittävät ei-sertifioituja lajeja tai tuotteeseen liittymättömiä kalastusmenetelmiä. Vapaa tila vähintään 2 mm esim. tuoteselosteeseen. Vapaa tila vähintään 5 mm tuotepakkauksen muihin merkintöihin (logot tms.) Vastuu kansallisten ja kansainvälisten elintarvikenormien ja merkintävastuun noudattamisesta säilyy tuotteen pakkaavalla yrityksellä. Tuotenimi Tuotteen nimi ei saa viitata ei-sertifioituihin lajeihin. Joissain tilanteissa voidaan MSC:n suostumuksella tehdä poikkeus tähän sääntöön (esim. rapujäljitelmä surimituotteissa). Tuotteen nimi ei saa johtaa ostajaa tai kuluttajaa harhaan. Lisätietoja ympäristömerkin muodosta, väristä ja koosta sivulla 5. Suoja-alue Kun ympäristömerkkiä käytetään vähimmäiskoossa, tulee sen ympärillä olla vapaata tilaa vähintään 2 mm esimerkiksi tuoteselosteeseen (kalalaji, paino, ainesosat ym.) ja selosteen teksti ei saa yhdistää MSC:tä mihinkään muuhun yritykseen tai organisaatioon. Suoja-alueen tulee olla vähintään 5 mm silloin, kun MSC-merkki voidaan sekoittaa tuotetta valmistavan yrityksen omiin pakkausmerkintöihin (esim. muut tuotemerkit, logot jne). Kun ympäristömerkki painetaan suuremmassa koossa, tulee sen ympärillä olla vapaata tilaa 10% suhteessa merkin korkeuteen (pystysuora formaatti) tai leveyteen (vaakasuunta formaatti). Monipakkaussäännöt Yleensä MSC-ympäristömerkkiä ei saa sijoittaa tuotepakkaukseen, joka sisältää monta erillistä tuotetta mikäli yksikin tuotteista sisältää ei-sertifioituja mereneläviä. Erityisformaatti monipakkauksiin tarkoitetusta MSC-ympäristömerkistä on saatavilla pyynnöstä. A B A Monipakkausmerkki voi olla ulkoisessa tuotepakkauksessa, mutta se ei saa esiintyä pakkauksen edessä. B Ovaali ympäristömerkki voidaan sijoittaa pakkauksen etureunaan MSC-sertifioidun lajin tai tuotteen nimen viereen. Jäljitettävyysstandardin koodin tulee näkyä monipakkausmerkin vieressä ulkoisessa tuotepakkauksessa. Yksittäispakkaukset monipakkauksen sisällä merkitään normaalilla MSC-ympäristömerkillä ja merkinnöissä tulee noudattaa tässä oppaassa esitettyjä ohjeistuksia.

11 9 Ympäristömerkin käyttöopas 7. Ympäristömerkin käyttö ruokalistoissa Tässä luvussa esitellään säännökset MSC-ympäristömerkin käytölle ravintoloiden ja ruokapalveluiden ruokalistoissa tai esitteissä. Merkistä on myös olemassa erityisformaatti ruokalistoja varten. A B Ovaali ja täysikokoinen ympäristömerkki & seliteteksti A Sininen ovaali logo on mahdollista painaa ruokalistaan ruokalajin viereen. Kunkin kalaja äyriäisruokalajin tulee sisältää vähintään 95 % MSC-sertifiotuja mereneläviä. B Täysikokoinen ympäristömerkki seliteteksteineen on myös painettava ruokalistaan. Koko ja mittasuhteet Täysikokoista ympäristömerkkiä käytetään aina alkuperäisessä muodossaan, eikä sen asetteluja saa muuttaa. Logoa ei saa kallistaa. Ympäristömerkin vähimmäiskoko on 15 mm (alareunasta merkin yläreunaan mitattuna). Ympäristömerkki ei saa olla piirretty, vääristynyt tai muuttunut alkuperäiseen formaattiin verrattuna. Muut vaatimukset Ravintoloiden tai ruokapalveluiden jäljitettävyysstandardin koodin tulee näkyä ympäristömerkin vieressä. Ruokalistaesimerkki Lisätietoja ympäristömerkin väristä sivulla 5.

12 Ympäristömerkin käyttöopas Ympäristömerkin käyttö kalatiskeillä Tässä luvussa esitellään säännökset MSC-ympäristömerkin käytölle vähittäis- tai kalakauppojen tuorekalatiskeillä. Hintalaput MSC-ympäristömerkki sekä vähittäis- tai kalakaupan oma jäljitettävyysstandardin koodi tulee merkitä kaikkiin hintalappuihin, jotka viittaavat MSC-merkityyn kalaan, jollakin seuraavista tavoista: Painamalla merkinnät hintalappuihin Käyttämällä hintalappuihin liitettyjä merkkejä Käyttämällä tarroja hintalapuissa Käyttämällä kalassa kiinni olevia etikettejä. Lisämateriaali Kalatiskin läheisyyteen tulee sijoittaa juliste tai näyttöruutu, jossa näkyvillä: MSC-ympäristömerkki MSC:n selite: Tämän tuotemerkin merenelävät ovat peräisin kalakannasta, jonka kalastukselle riippumaton arvioija on myöntänyt MSC:n sertifikaatin hyvin hoidetusta ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesta pyynnistä Vähittäis- tai kalakauppiaan jäljitettävyysstandardin (CoC) koodi. Kalan irtoetiketti tulee kiinnittää sellaiseen kohtaan tuotetta, josta se on selvästi havaittavissa. Lisenssimaksut MSC:lle maksaa irtoetiketit tilaava yritys. Kuluttajavalmis tuote on mahdollista myydä ilman vähittäismyyjän jäljitettävyysstandardin sertifiointia (MSC). Lisätietoja ympäristömerkin muodosta, väristä ja koosta sivulla 5. * Kuluttajavalmiin pakkauksen ja sinetin (tamper proof)* määritelmä: Kuluttaja- tai tuotepakkauksen sisältöä ei voida muuttaa ilman pakkauksen avaamista tai muuttamatta peruuttamattomasti pakkauksen ulkonäköä. (Adapted from the MSC Certification Requirements) Kalaetiketit Joissain tapauksissa vähittäis- ja kalakauppiaat voivat merkitä MSC-sertifioidut kala- ja äyriäistuotteet irtoetiketeillä, nauhoilla tai muilla merkinnöillä suljettujen tuotepakkausten sijaan. Etikettejä valmistavan yrityksen tulee varmistaa MSC:lle ja serifioijalle, että etiketti täyttää kuluttajavalmiin pakkauksen ja sinetin (tamper proof)* määritelmän. Etiketti ei saa olla poistettavissa tai sen tulee olla kertakäyttöinen. Kalatiskiesimerkki Kaufland MSC:n vaatimukset: Selvitys irtoetikettien käyttötarkoituksista. Fyysinen malli irtoetiketistä, nauhasta tai merkistä MSC:n hyväksyttäväksi. Jos mallia ei ole saatavissa, MSC:lle on mahdollista toimittaa korkearesoluutioisia valokuvia, mutta MSC vaatii todisteet etikettien tarkoituksenmukaisuudesta. Kalaetiketteihin tulee merkitä: Lajin nimi MSC-ympäristömerkki ja kirjaimet TM Sen yrityksen jäljitettävyysstandardin koodi, joka kiinnittää etiketin tuoteeseen Versio MSC-selitteestä (ks. sivu 7). Esimerkki kalaetiketistä KDSFF

13 11 Ympäristömerkin käyttöopas 9. Ympäristömerkin käyttö markkinointimateriaaleissa Ohjeet yrityksille, jotka käyttävät MSC-ympäristömerkkiä markkinointimateriaaleissaan jäljitettävyysstandardin tai MSC-serfioitujen tuotteiden mainostamiseen sekä organisaatioille, jotka haluavat tukea MSC-ohjelmaa. Mainosmateriaalit MSC-ympäristömerkkiä voidaan käyttää mainosmateriaaleissa vain jos mainostettavat tuotteet on sertifioitu jäljitettävyysstandardin mukaisesti ja ne on merkitty MSC-ympäristömerkillä ja jäljitettävyysstandardin koodilla. Esim. mainokset tai muut markkinointimateriaalit, työasut, painotuotteet (hinnastot, tiedotuslehtiset, kirjat), verkkosivut ja sovellukset ovat tällaisia materiaaleja. MSC / A Hickman MSC-ympäristömerkki ja sitä tukeva teksti Jos yrityksen mainosmateriaalit viittaavat vain MSC-tuotteisiin tai kaikki yrityksen myymät merenelävät on MSC-sertifioitu, voidaan ympäristömerkkiä käyttää sellaisenaan. Sekä MSC-sertifioituja ja ei-sertifioituja tuotteita sisältävissä mainosmateriaaleissa MSC-sertifioidut tuotteet tulee merkitä ympäristömerkillä ja siitä tukevalla tekstillä (kts. sivun alareuna). Tekstin avulla kuluttaja voi tunnistaa sertifioidut ja ei- sertfioidut tuotteet toisistaan. Tämän lisäksi tekstin on oltava selkeästi yhdistettävissä MSC-ympäristömerkkiin. Tekstin tulee olla merkin vieressä ja kaksi kertaa suurempi kuin itse ympäristömerkki. Jos yrityksen tuotteet ovat 100 prosenttisesti MSC-sertifioituja, voi teksti olla minkä kokoinen tahansa. Fontin tyyli ja väri Lisenssinhaltija voi valita fontin tyylin ja tekstin värin. Mikäli halutaan noudattaa MSCympäristömerkin fontin tyyliä, käytetään Myriad Pro Semi-Bold- fonttia ja sinistä PMS286- väriä. Vapaa tila Kun ympäristömerkkiä käytetään sen vähimmäiskoossa, vapaata tilaa merkin ympärillä tulee olla vähintään 5 mm (etäisyys esim. tuotenimiin, muihin logoihin, jne.). Muut vaatimukset Tuotteita mainostavan yrityksen jäljitettävyysstandardin koodi (jos sellainen on olemassa) on oltava esillä. Lisätietoja ympäristömerkin muodosta, väristä ja koosta sivulla 5. Ympäristömerkkiä tukeva teksti Organisaatiot voivat myös luoda oman mainoslauseen tukemaan MSC-ympäristömerkkiä, mutta sille tulee hakea hyväksyntä etukäteen. Hyväksyttyjä sanamuotoja ovat: Tuemme MSCohjelmaa Valitse MSCympäristömerkki Kysy, mitkä tuotteistamme on Kaikki [merkitse tuote] ovat MSC-sertifioituja Promootiomerkki MSC:n promootiomerkki on saatavilla markkinointikäyttöön kaikille käyttäjäryhmille ja sitä on mahdollista käyttää ympäristömerkin ja sitä tukevan tekstin sijasta. Promootiomerkki voi sisältää myös organisaation logon. PARTNER LOGO

14 Ecolabel User Guide Merkin virheellinen ja harhaanjohtava käyttö Ympäristömerkin virheellinen käyttö Älä muuta MSCympäristömerkin värejä. Älä printtaa MSCympäristömerkin päälle. ASK US ABOUT Älä muuta asettelua tai erota MSCympäristömerkin eri osia. Älä käytä MSC:n yrityslogoa. Älä vääristä MSCympäristömerkin muotoilua. Älä kallista MSCympäristömerkkiä. Harhaanjohtava käyttö Käyttäjien on varmistettava, että MSCympäristömerkki ja Marine Stewardship Councilnimi eivät ole esillä tavalla, joka: Hämmentää kuluttajia MSC:n suhteesta muihin merkkeihin tai logoihin Antaa ymmärtää, että ei-sertifioidut merenelävät ovat MSC-sertifioituja Yhdistää ne sellaisiin tuotteisiin, jotka eivät ole peräisin MSC-sertifioidusta kalastuksesta Virheellinen käyttö (mainosmateriaalit) MSC-ympäristömerkin tulee esiintyä ainoastaan sertifioitujen tuotteiden vieressä. Ts. kun ympäristömerkkiä käytetään paikassa, jossa on sekä MSC-sertifioituja että ei-sertifioituja tuotteita, tulee osoittaa selvästi mitkä tuotteet ovat MSC-sertifioituja. MSC pidättää oikeuden hylätä minkä tahansa ympäristömerkin käyttöehdotuksen, jonka se katsoo sopimattomaksi. Lisenssinhaltijan on varmistettava, että ympäristömerkkiä käytetään johdonmukaisesti MSC:n tavoitteiden ja käytäntöjen mukaisesti. Ympäristömerkin käyttö ei saa aiheuttaa haittaa tai vaikuttaa negatiivisesti MSC:n maineeseen, julkisuuskuvaan tai arvostukseen. Vältä käyttämästä MSC-ympäristömerkkiä tavalla, joka voi johtaa kuluttajat harhaan MSC-sertifioitujen ja ei-sertifioitujen tuotteiden osalta.

15 11. Ota yhteyttä Ota yhteyttä jos sinulla MSC-ympäristömerkin käyttöön liittyviä kysymyksiä. Lisätietoja: Ecolabel Licensing Team Alla olevasta linkistä löydät oman alueesi MSC-yhteyshenkilön: Lisätietoja ympäristömerkistä:

16 MSC Head Office Marine House 1 Snow Hill London EC1A 2DH UK Tel: +44 (0) Registered charity: MSC Regional Office Europe, Africa and Middle East Marine House 1 Snow Hill London EC1A 2DH UK Tel: +44 (0) Registered charity: MSC Regional Office Americas 2110 North Pacific Street Suite 102 Seattle WA 98103, USA Tel: Non-profit status 501 (c)(3) MSC Regional Office Asia 352 Tanglin Road Tanglin International Centre Strathmore Block #02-09 Singapore Tel: Company registration: M MSC Local Office Australia and New Zealand 10/46-48 Urunga Parade Miranda NSW 2228 Australia Tel: + 61 (0) ABN: MSC Local Office Baltic Postal address: P.O. Box Nacka Strand Sweden Tel: +46 (0) MSC Local Office Denmark Nørregade 15, 4. sal 1165 Copenhagen K. Denmark Tel: +46 (0) MSC Local Office France La Ruche 84 Quai de Jemmapes Paris France Tel: +33 (0) MSC Local Office Germany, Switzerland, Austria Schwedter Straße 9a Berlin Germany Tel: +49 (0) MSC Local Office Iceland Fjarðargata Hafnarfjörður Iceland Tel: MSC Local Office Japan 7th floor, Kabuto-cho MOC building 15-12, Nihonbashi Kabuto-cho Chuo-ku Tokyo Japan Tel: +81 (0) MSC Local Office The Netherlands Koninginnegracht AA Den Haag The Netherlands Tel: +31 (0) MSC Local Office Scotland 69 Buchanan Street Glasgow G1 3HL, UK Tel: +44 (0) MSC Local Office Southern Africa Postal address: P.O. Box 7107 Roggebaai 8012 Cape Town South Africa Tel: +27 (0) MSC Local Office Spain and Portugal Génova Madrid Spain Tel: Participation in MSC s certification program changes over time; all details within this document are accurate at the time of publication. Marine Stewardship Council, 2013

MSC-ympäristömerkin käyttöopas. Huhtikuu 2016

MSC-ympäristömerkin käyttöopas. Huhtikuu 2016 MSC-ympäristömerkin käyttöopas Huhtikuu 2016 Johdanto Aloitus MSC-elementit Käyttö tuotepakkauksissa Ruokalistat Kalatiskit Käyttö markkinointimateriaaleissa Alkuperäketjun koodi Lisenssinhaltijaa Sertifioimattomat

Lisätiedot

MSC:n jäljitettävyysstandardi: kuluttajamyyntiversio (Consumer-Facing Organisation, CFO)

MSC:n jäljitettävyysstandardi: kuluttajamyyntiversio (Consumer-Facing Organisation, CFO) SERTIFIOITU VASTUULLISESTI PYYDETTY Marine Stewardship Council MSC:n jäljitettävyysstandardi: kuluttajamyyntiversio (Consumer-Facing Organisation, CFO) Versio 1.0, 20. helmikuuta 2015 Marine Stewardship

Lisätiedot

Reiluus saapui työpaikalle -viestintäohje

Reiluus saapui työpaikalle -viestintäohje Reiluus saapui työpaikalle -viestintäohje Elokuu 2010 Ohjeistus Reiluus saapui työpaikalle -logon käyttöön markkinointi- ja viestintämateriaaleissa Sisällysluettelo: 1. Esittely 2. Käyttöoikeudet 3. Logon

Lisätiedot

Out-of-Home GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.9.2009 ALKAEN

Out-of-Home GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.9.2009 ALKAEN Out-of-Home GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.9.2009 ALKAEN 1 JOHDANTO Tämä ohjeisto on tarkoitettu Out-of-Home sektorilla toimiville tahoille, jotka käyttävät Reilun kaupan merkkiä

Lisätiedot

Tunnuksen päivitys 19.9.2012

Tunnuksen päivitys 19.9.2012 Tunnuksen päivitys 19.9.2012 2 Tampereen yliopiston tunnus Tampereen yliopiston tunnus Tuhannet ihmiset näkevät Tampereen yliopiston tunnuksen päivittäin lomakkeissa, nettisivuilla, raporteissa, esitteissä.

Lisätiedot

SINIVALKOINEN JALANJÄLKI OHJEISTUS TUNNUKSEN KÄYTÖSTÄ

SINIVALKOINEN JALANJÄLKI OHJEISTUS TUNNUKSEN KÄYTÖSTÄ SINIVALKOINEN JALANJÄLKI OHJEISTUS TUNNUKSEN KÄYTÖSTÄ SISÄLTÖ TUNNUS JA SEN KÄYTTÖOIKEUS 3 TUNNUKSEN RAKENNE 4 VÄRIT 5 TUNNUKSEN KÄYTTÖ 6 CO-BRANDING 9 GRAAFISET ELEMENTIT 10 YHTEYSTIEDOT 13 TUNNUS JA

Lisätiedot

Lataa Hyvää Suomesta -merkki osoitteesta: www.hyvaasuomesta.fi/kuvapankki/hyvää-suomesta-logot

Lataa Hyvää Suomesta -merkki osoitteesta: www.hyvaasuomesta.fi/kuvapankki/hyvää-suomesta-logot GRAAFINEN OHJEISTO Hyvää Suomesta -merkin käyttöoikeus on Ruokatieto Yhdistys ry:n jäsenillä sekä niillä MTK:n ja SLC:n jäsenillä, joille Ruokatieto on myöntänyt merkin käyttöoikeuden. Tutustu huolella

Lisätiedot

MarineStewardshipCouncil, MSC merkki mitä se on käytännössä,

MarineStewardshipCouncil, MSC merkki mitä se on käytännössä, MarineStewardshipCouncil, MSC merkki mitä se on käytännössä, entä Suomen kalastukset, kuha? Jari Raitaniemi, RKTL Lähteet: Marine Stewardship council julkaisuja, MSC-raporttiluonnos Perusperiaatteet (Principles

Lisätiedot

Graafinen ohjeisto 3.2. Tunnus (ilman koulutus-sanaa) ja tunnuksen suoja-alue Tunnuksen muotoilu perustuu sanaan FINVA, erillistä liikemerkkiä ei käytetä. Tunnuksessa yhteen sulautuvat Finanssi ja vakuutus.

Lisätiedot

Vending GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.9.2009 ALKAEN

Vending GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.9.2009 ALKAEN Vending GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.9.2009 ALKAEN 1 JOHDANTO Tämä ohjeisto on tarkoitettu Out-of-Home sektorilla toimiville tahoille, jotka käyttävät Reilun kaupan merkkiä

Lisätiedot

3M Toimistotuotteet. Graafinen ohjeisto / Jälleenmyyjät. Näin käytämme. logoja

3M Toimistotuotteet. Graafinen ohjeisto / Jälleenmyyjät. Näin käytämme. logoja 3M Toimistotuotteet Graafinen ohjeisto / Jälleenmyyjät Näin käytämme logoja Sisältö: 1 Yleistä tuotenimistä ja logoista 1 2 3M-logo 1 2.1 3M logon käyttö internetissä 3 3 Post-it -logo 4 3.1 Perusviestilaput

Lisätiedot

1. ALKUSANAT... 3 2. TUNNUS... 3 3. VÄRIT... 3 4. MERKKI JA LOGOTYYPPI... 4 5. SUOJA-ALUE... 5 6. TUNNUKSEN KÄYTTÖ... 5 7. MONIVÄRI...

1. ALKUSANAT... 3 2. TUNNUS... 3 3. VÄRIT... 3 4. MERKKI JA LOGOTYYPPI... 4 5. SUOJA-ALUE... 5 6. TUNNUKSEN KÄYTTÖ... 5 7. MONIVÄRI... GRAAFINEN OHJEISTO 1. ALKUSANAT... 3 2. TUNNUS... 3 3. VÄRIT... 3 4. MERKKI JA LOGOTYYPPI... 4 PÄÄLLEKKÄISVERSIO... 4 RINNAKKAISVERSIO... 4 5. SUOJA-ALUE... 5 6. TUNNUKSEN KÄYTTÖ... 5 7. MONIVÄRI... 5

Lisätiedot

SINIVALKOINEN JALANJÄLKI OHJEISTUS TUNNUKSEN KÄYTÖSTÄ

SINIVALKOINEN JALANJÄLKI OHJEISTUS TUNNUKSEN KÄYTÖSTÄ SINIVALKOINEN JALANJÄLKI OHJEISTUS TUNNUKSEN KÄYTÖSTÄ SISÄLTÖ TUNNUS JA SEN KÄYTTÖOIKEUS 3 TUNNUKSEN RAKENNE 4 VÄRIT 5 TUNNUKSEN KÄYTTÖ 6 CO-BRANDING 9 SJ-TUNNUS ja YHTEISÖmerkit 11 TYPOGRAFIA 14 GRAAFISIA

Lisätiedot

PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana

PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana Huhtikuu 2012 PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry 1 Mitä ympäristömerkit ovat? Tarkoitus Ympäristömerkkien tarkoitus on ohjata ostopäätöksiä

Lisätiedot

Roosa nauha -tunnus. Graafinen ohjeisto - Versio 01

Roosa nauha -tunnus. Graafinen ohjeisto - Versio 01 Roosa nauha -tunnus Graafinen ohjeisto - Versio 01 Roosa nauha -tunnus on Syöpäsäätiön Roosa nauha -rahaston virallinen merkki. Merkin oikeudet omistaa Syöpäsäätiö eikä tunnusta saa painaa tai muuten käyttää

Lisätiedot

RATA-SM -sarjan graafinen ohjeistus Alkusanat Kuvapankki

RATA-SM -sarjan graafinen ohjeistus Alkusanat Kuvapankki GRAAFINEN OHJEISTUS RATA-SM -sarjan graafinen ohjeistus Tähän ohjeeseen on koottu RATA-SM -sarjan ulkoisessa ja sisäisessä viestinnässä käytettävien materiaalien ulkoasua koskevat ohjeet. Tärkeää on muistaa

Lisätiedot

Graafinen ohje 1(8) 16.10.2012 GRAAFINEN OHJE. PL 207 www.helga.fi Y 2075366-7. 00520 Helsinki

Graafinen ohje 1(8) 16.10.2012 GRAAFINEN OHJE. PL 207 www.helga.fi Y 2075366-7. 00520 Helsinki Graafinen ohje 1(8) GRAAFINEN OHJE Graafinen ohje 2(8) Miksi graafiset ohjeet? Näiden graafisten ohjeiden avulla luomme yhtenäisyyttä ja tunnistettavuutta HAAGA-HELIAn opiskelijakunta HELGAn viestintään.

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Johdanto 3

Sisällysluettelo. 1 Johdanto 3 GRAAFINEN OHJEISTO Sisällysluettelo 1 Johdanto 3 2 Logon/liikemerkin rakenne 3 2.1 Logon/liikemerkin rakenne 4 markkinointiviestinnässä 2.2 Suoja-alue 4 2.3 Värit ja esitystavat 5 2.4 Värit markkinointiviestinnässä

Lisätiedot

Graafinen ohjeisto 1

Graafinen ohjeisto 1 Graafinen ohjeisto 1 Sisältö Tunnuksista yleisesti... 3 Tunnuksen versiot ja rakenne.... 4 Merkin värit.... 5 Tunnuksen värivaihtoehtoja... 7 Tunnuksen suoja-alue.... 8 Tunnuksen sijoittelu.... 9 Pienen

Lisätiedot

1 LOGO JA SEN KÄYTTÖ 1.1 LOGO JA TURVA-ALUE VÄRILLINEN LOGO LOGO VÄRILLISELLÄ POHJALLA MUSTA LOGO 7 1.

1 LOGO JA SEN KÄYTTÖ 1.1 LOGO JA TURVA-ALUE VÄRILLINEN LOGO LOGO VÄRILLISELLÄ POHJALLA MUSTA LOGO 7 1. 1 LOGO JA SEN KÄYTTÖ 1.1 LOGO JA TURVA-ALUE 4 1.2 VÄRILLINEN LOGO 5 1.3 LOGO VÄRILLISELLÄ POHJALLA 6 1.4 MUSTA LOGO 7 1.5 EI NÄIN 8 3 1.1 Logo ja turva-alue neste jacobsin logo Neste Jacobsin uusi tekstilogo

Lisätiedot

JOKKY OSK. Logo ja graafinen ohjeistus. Jaana Salo. JEDU / Piippola, Media 15A

JOKKY OSK. Logo ja graafinen ohjeistus. Jaana Salo. JEDU / Piippola, Media 15A JOKKY OSK Logo ja graafinen ohjeistus Jaana Salo JEDU / Piippola, Media 15A 12.2.2016 JOKKY osuuskunnan logo TAUSTAA -Värit samat, kuin JEDU:n logossa -Osuuskunnan logo kuvastaa verkostoa ja osuuskunnan

Lisätiedot

ViNOn graafinen ohjeisto, alpha 22.1.2013

ViNOn graafinen ohjeisto, alpha 22.1.2013 ViNOn graafinen ohjeisto, alpha 22.1.2013 Johdanto Graafiset ohjeistot ovat viestinnän alan yleinen käytäntö. Kaikessa järjestöviestinnässä käytetään organisaatiokohtaisia graafisia ohjeistuksia, jotta

Lisätiedot

Etikettien suunnittelu. Kuka ja millä välineillä? Tiina Myllymäki

Etikettien suunnittelu. Kuka ja millä välineillä? Tiina Myllymäki Etikettien suunnittelu Kuka ja millä välineillä? Tiina Myllymäki Myyvä etiketti syntyy tilaajan ja suunnittelijan yhteistyönä Toimeksiannon sisällön määrittelyä varten käydään keskustelu työn taustasta

Lisätiedot

SUOMEN VAPAAKIRKON LAPSI- JA NUORISOTYÖN GRAAFINEN OHJEISTO

SUOMEN VAPAAKIRKON LAPSI- JA NUORISOTYÖN GRAAFINEN OHJEISTO SUOMEN VAPAAKIRKON LAPSI- JA NUORISOTYÖN GRAAFINEN OHJEISTO SISÄLTÖ Johdanto...3 Logo...4 Logon käyttö...6 Logo ja sloganit...8 Typografia...10 Värit...12 Valokuvien käyttö...14 2 Suomen Vapaakirkon lapsi-

Lisätiedot

hannu hautala luontokuvakeskus Graafinen ohjeisto

hannu hautala luontokuvakeskus Graafinen ohjeisto Graafinen ohjeisto Tunnus ja värisymboliikka Merkin muoto perustuu lentävään kuukkeliin, joka on Kuusamon metsien onnea tuova seuralainen. Lennon suunta on positiivisesti ylös vasemmalle, joka on kokonaisuutta

Lisätiedot

Tunnus. 1. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n tunnus perusmuodossaan

Tunnus. 1. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n tunnus perusmuodossaan Graafiset ohjeet 1 1. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n tunnus perusmuodossaan Tunnus Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n tunnus on järjestön nimen alkukirjaimista muodostettu nimilogo,

Lisätiedot

Kauneimmat Joululaulut: Visuaalisen ilmeen ohjeisto

Kauneimmat Joululaulut: Visuaalisen ilmeen ohjeisto Kauneimmat Joululaulut: Visuaalisen ilmeen ohjeisto 7.3.2017 Tämä on vuonna 2017 uusitun Kauneimpien Joululaulujen visuaalisen ilmeen ohjeisto. Ohjeiston mukana toimitetaan alkuperäiset logotiedostot,

Lisätiedot

Tunnuksen käyttö 28.4. 2014

Tunnuksen käyttö 28.4. 2014 Tunnuksen käyttö 28.4. 2014 Sisältö Saatteeksi Tässä ohjeistossa määritellään Lähienergiatunnuksen käyttöä, linjataan ehdot sen käyttöoikeudelle ja kerrotaan valvonnasta. Ohjeiston tarkoituksena on selkeyttää

Lisätiedot

Reilun kaupan kunta -viestintäohje

Reilun kaupan kunta -viestintäohje Reilun kaupan kunta -viestintäohje Maaliskuu 2009 Ohjeet Reilun kaupan kaupunki / Reilun kaupan kunta -logon käyttöön markkinointimateriaaleissa Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Esittely 3. Velvollisuudet

Lisätiedot

Suomi Finland 100 -tunnus. Graafinen ohjeisto Lokakuu 2015

Suomi Finland 100 -tunnus. Graafinen ohjeisto Lokakuu 2015 Suomi Finland 100 -tunnus Graafinen ohjeisto Lokakuu 2015 Tunnus Tämä on Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden tunnus perusmuodossaan. Se on juhlavuoden visuaalisen ilmeen arvokkain elementti, jota

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTO OLLILA TRANS OY

GRAAFINEN OHJEISTO OLLILA TRANS OY GRAAFINEN OHJEISTO OLLILA TRANS OY Ohjeiston sisältö Tämän ohjeiston tarkoitus on antaa selkeät suuntaviivat Ollila Trans Oy:n viestinnälle. Annettuja ohjeita noudattamalla yrityksestä annetaan yhtenäinen,

Lisätiedot

Graafinen ohjeisto 1.0

Graafinen ohjeisto 1.0 Graafinen ohjeisto 1.0 01 01 Peruselementit Logo POP vakuutuksen logo on suunniteltu digitaaliseen ympäristöön ja siksi digitaalinen näkyvyys määrittelee ilmeen. Play-elementti Play-elementti painikkeenomaisena

Lisätiedot

Key to Freedom GRAAFINEN OHJEISTO

Key to Freedom GRAAFINEN OHJEISTO Key to Freedom GRAAFINEN OHJEISTO 1 SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 5 Logon eri versiot... 7 Kuinka logoa ei tule käyttää... 11 Logon suoja-alue... 13 Slogan... 15 Typografia... 17 Värimaailma... 19 Käyntikorttipohja...

Lisätiedot

TUOTEMAINONNAN GRAAFINEN OHJEISTUS REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.8.2009 ALKAEN TIFIOINTIMERKKI

TUOTEMAINONNAN GRAAFINEN OHJEISTUS REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.8.2009 ALKAEN TIFIOINTIMERKKI TUOTEMAINONNAN GRAAFINEN OHJEISTUS REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.8.2009 ALKAEN TIFIOINTIMERKKI 1 JOHDANTO Tämä ohjeisto on tarkoitettu organisaatioille, jotka käyttävät Reilun kaupan merkkiä

Lisätiedot

LIITE 1. Graafinen ohjeisto 1(12) GRAAFINEN OHJEISTO. SammutinHuolto Nevanperä Ky 2011

LIITE 1. Graafinen ohjeisto 1(12) GRAAFINEN OHJEISTO. SammutinHuolto Nevanperä Ky 2011 LIITE 1. Graafinen ohjeisto 1(12) GRAAFINEN OHJEISTO SammutinHuolto Nevanperä Ky 2011 2(12) Sisältö 1. Johdanto 3 2. Tunnus 4 - Tunnuksen koko 5 - Tunnuksen suoja-alue 6 - Tunnuksen käyttö 7 3. Värimääritykset

Lisätiedot

SINIVALKOINEN JALANJÄLKI OHJEISTUS TUNNUKSEN KÄYTÖSTÄ

SINIVALKOINEN JALANJÄLKI OHJEISTUS TUNNUKSEN KÄYTÖSTÄ SINIVALKOINEN JALANJÄLKI OHJEISTUS TUNNUKSEN KÄYTÖSTÄ SISÄLTÖ TUNNUS JA SEN KÄYTTÖOIKEUS 3 TUNNUKSEN RAKENNE 4 VÄRIT 5 TUNNUKSEN KÄYTTÖ 6 CO-BRANDING 9 SJ-TUNNUS ja YHTEISÖmerkit 11 TYPOGRAFIA 14 GRAAFISET

Lisätiedot

TAMPEREEN SISU vuodesta d 1960 GRAAFINEN OHJEISTUS

TAMPEREEN SISU vuodesta d 1960 GRAAFINEN OHJEISTUS TAMPEREEN SISU vuodesta 1960 GRAAFINEN OHJEISTUS Sisällysluettelo LOGO Logo 3 Typografia. 5 Värit... 8 Lomakkeet 10 Kuvitus 12 - A KU UVITUS KEET LOMAKK TYPO GRAFI VÄRIT 2 LOGO TAMPEREEN SISU vuodesta

Lisätiedot

Paluumuuttajien työllistyminen Uudenmaan ja palvelut liiton GRAAFINEN OHJEISTO. Selvitystyön raportti

Paluumuuttajien työllistyminen Uudenmaan ja palvelut liiton GRAAFINEN OHJEISTO. Selvitystyön raportti Paluumuuttajien työllistyminen Uudenmaan ja palvelut liiton GRAAFINEN OHJEISTO Selvitystyön raportti Päivitetty 3/2015 GRAAFINEN OHJEISTO TUNNUS 3 TUNNUKSEN VERSIOT JA KÄYTTÖ 4 VÄRIT 5 GRAAFINEN ELEMENTTI

Lisätiedot

2 Graafinen ohjeisto. Viestintäosasto auttaa, kouluttaa ja ohjeistaa graafisen ilmeen käytössä ja soveltamisessa. Ota yhteyttä:

2 Graafinen ohjeisto. Viestintäosasto auttaa, kouluttaa ja ohjeistaa graafisen ilmeen käytössä ja soveltamisessa. Ota yhteyttä: GRAAFINEN OHJEISTO VAPAAN KANSAN LAHJA VAPAALLE TIETEELLE Turun yliopisto perustettiin vuonna 1920 suomalaisten lahjoitusvaroilla. Alusta asti Turun yliopisto on tehnyt työtä koko yhteiskunnan palvelemiseksi.

Lisätiedot

WWF:n työ kestävän kalastuksen edistämiseksi

WWF:n työ kestävän kalastuksen edistämiseksi WWF:n työ kestävän kalastuksen edistämiseksi WWF VAIKUTTAA Kalastuspolitiikka Kestävät kalastuskiintiöt, suojelusopimukset Kuluttajavalistus Kalaoppaat kunkin maan kuluttajille MSC-merkintä WWF tukee parasta

Lisätiedot

SILAKALLE MSC-MERKKI?

SILAKALLE MSC-MERKKI? SILAKALLE MSC-MERKKI? KIM JORDAS, SUOMEN AMMATTIKALASTAJALIITTO SAKL RY KALAFOORUMI 13.5.2016 HELSINKI ESITYS Mikä on MSC? Miksi SAKL lähti selvittämään? Miten prosessi edennyt? DNV esiarviointi: Silakan

Lisätiedot

7.1.2014. Graafinen ohjeisto

7.1.2014. Graafinen ohjeisto 7.1.2014 Graafinen ohjeisto Sisällysluettelo Yhtenäisen ilmeen edut... 3 Nimi ja sen käyttö... 4 Slogan... 6 Liikemerkki... 7 Liikemerkki poikkeuksellinen käyttö... 8 Liikemerkki värit... 9 Lisävärit...

Lisätiedot

Digitaalinen MUOTOILU. Petra Suominen

Digitaalinen MUOTOILU. Petra Suominen MUOTOILU Petra Suominen petra.suominen@adkreppi.fi Mikä on yrityksen GRAAFINEN ILME ja on mikä sen tarkoitus? Petra Suominen petra.suominen@adkreppi.fi Graafinen ilme on yritykselle tai yhteisölle luotu

Lisätiedot

jäsenapteekkien tunnus

jäsenapteekkien tunnus Suomen Apteekkariliiton jäsenapteekkien tunnus graafinen ohje 1.0 24.2.2005 Tunnus...2 Tunnuksen väri...3 Tunnuksen asettelu...4 Tunnus ja tekstityyppi...5 Tunnuksen ja nimilogon yhdistäminen...6 Tähän

Lisätiedot

Opas Joensuun kaupunginteatterin visuaalisen ilmeen käyttöön

Opas Joensuun kaupunginteatterin visuaalisen ilmeen käyttöön Opas Joensuun kaupunginteatterin visuaalisen ilmeen käyttöön Johdanto sisällysluettelo Logo... 3 Logon käyttö... 4 Logon sovellukset... 5 Väripaletti... 6 Joensuun kaupunginteatteri on saanut uuden visuaalisen

Lisätiedot

Ohje Laurean logojen käyttöön 2018

Ohje Laurean logojen käyttöön 2018 Ohje Laurean logojen käyttöön 2018 1. Yleistä logon käytöstä 2. Minimikoko ja suoja-alue 3. Pystyversiot 4. Vaakaversiot 5. Sidosryhmälogo 6. Kielletyt käyttötavat 7. Muistilista 1. Yleistä LOGON käytöstä

Lisätiedot

E U : n L U O M U T U N N U S

E U : n L U O M U T U N N U S EU:n LUOMUTUNNUS EU:n LUOMUTUNNUS JOHDANTO EU:n luomutunnuksen muodostaa kaksi tuttua symbolia: Euroopan lippu Euroopan unionin virallinen tunnuskuva jo vuodesta 1986 ja monimuotoisesti käytetty lehti,

Lisätiedot

MSC:n jäljitettävyysstandardi: perusversio (Default)

MSC:n jäljitettävyysstandardi: perusversio (Default) SERTIFIOITU VASTUULLISESTI PYYDETTY Marine Stewardship Council MSC:n jäljitettävyysstandardi: perusversio (Default) Versio 4.0, 20. helmikuuta 2015 Marine Stewardship Council 2 Tietoa Marine Stewardship

Lisätiedot

Uusi norppa, uusi logo

Uusi norppa, uusi logo Graafiset ohjeet Miksi graafiset ohjeet? Uusi norppa, uusi logo Näiden graafisten ohjeiden avulla luomme yhtenäisyyttä ja tunnistettavuutta Suomen luonnonsuojeluliiton viestintään. Saimaanorppa tuli SLL:n

Lisätiedot

Reilun kaupan korkeakoulu -viestintäohje

Reilun kaupan korkeakoulu -viestintäohje Reilun kaupan -viestintäohje Syyskuu 2009 Ohjeet Reilun kaupan -logon käyttöön markkinointimateriaaleissa Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Esittely 3. Velvollisuudet 4. Missä Reilun kaupan -logoa voi käyttää

Lisätiedot

Reilun kaupan seurakunta -viestintäohje

Reilun kaupan seurakunta -viestintäohje Reilun kaupan -viestintäohje Huhtikuu 2009 Ohjeet Reilun kaupan -logon käyttöön markkinointimateriaaleissa Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Esittely 3. Velvollisuudet 4. Missä Reilun kaupan -logoa voi

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTUS versio 1.0

GRAAFINEN OHJEISTUS versio 1.0 GRAAFINEN OHJEISTUS versio 1.0 THE VOICE The Voice on hyväntuulinen ja positiivinen ystävä jonka elämäntehtävä on viihdyttäminen! The Voicen idea on soittaa uptempoista pop-musiikkia, jota höystetään mielenkiintoisilla

Lisätiedot

SISÄLLYS. 02 Mobiilimaksu-tunnus 04 Tunnuksen käyttö 07 Värit 08 Typografia 09 Maksunappi 10 Maksunapin sijoittelu 10 Maksuikkuna

SISÄLLYS. 02 Mobiilimaksu-tunnus 04 Tunnuksen käyttö 07 Värit 08 Typografia 09 Maksunappi 10 Maksunapin sijoittelu 10 Maksuikkuna GRAAFINEN OHJEISTO SISÄLLYS 02 Mobiilimaksu-tunnus 04 Tunnuksen käyttö 07 Värit 08 Typografia 09 Maksunappi 10 Maksunapin sijoittelu 10 Maksuikkuna 2 TUNNUS Mobiilimaksu-tunnus koostuu sim-kortin muotoisesta

Lisätiedot

1.Esipuhe. Esipuhe. Graafinen ohjeisto Rauman Lukko

1.Esipuhe. Esipuhe. Graafinen ohjeisto Rauman Lukko Sisällys Sisällys 1. Esipuhe Teksti 2. Liikemerkki ja värit eri käyttötilanteissa 2.1 Esimerkkejä liikemerkin käytöstä eri taustoissa 3. Liikemerkin mitat ja suoja-alue 4. Logo ja liikemerkki 5. Slogan

Lisätiedot

TuUL graafinen ohjeistus GRAAFINEN OHJEISTUS. päivitetty

TuUL graafinen ohjeistus GRAAFINEN OHJEISTUS. päivitetty GRAAFINEN OHJEISTUS päivitetty 2.2.2016 Turun Urheiluliiton logo Turun Urheiluliiton logo yhdistettynä kolmiomerkkiin Turun Urheiluliiton tunnus Turun Urheiluliitto -tunnuksen muodostaa logon Ja merkin

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTO 1

GRAAFINEN OHJEISTO 1 GRAAFINEN OHJEISTO 1 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO Johdanto... 3 Logon eri versiot... 4 Kuinka logoa ei tule käyttää.... 5 Logon suoja-alue... 6 Slogan.... 7 Typografia... 8 Tämän manuaalin tarkoitus on ohjeistaa

Lisätiedot

tunnus värit Sisältö typografia johdanto... 3 tunnus... 4 värit... 7 typografia... 8 sovellukset...10 sovellukset

tunnus värit Sisältö typografia johdanto... 3 tunnus... 4 värit... 7 typografia... 8 sovellukset...10 sovellukset Graafinen ohjeisto värit tunnus 2 Sisältö johdanto... 3 tunnus... 4 värit... 7 typografia... 8 sovellukset...10 typografia sovellukset JOHdanto Siuron Piharakennus Oy on kasvava pirkanmaalainen maarakennusyhtiö,

Lisätiedot

TEKIN VISUAALINEN OHJEISTUS

TEKIN VISUAALINEN OHJEISTUS TEKIN VISUAALINEN OHJEISTUS VISUAALINEN OHJEISTUS Visuaalinen ilme on osa TEKin brändiä. Visuaalinen ilme symboloi organisaatiota, vahvistaa tavoiteltuja mielikuvia, lisää näkyvyyttä ja erottuvuutta. Ulkoisille

Lisätiedot

ohjeistus retkikerho

ohjeistus retkikerho Graafinen ohjeistus Esittely Oulun luonnonsuojeluliiton alla toimiva Retkikerho on kanava, jonka avulla voi helposti irrottautua arjesta kaupungin lähiluontoon. Retkitarjonta on hyvin monipuolinen ja kerhon

Lisätiedot

Mikä Emma & Elias?... 3. Tunnus...4. Typografia... 7. Värit... 8. Kuosit...9. Valokuvat... 10. Kuvitukset...11. Käyntikortit...12

Mikä Emma & Elias?... 3. Tunnus...4. Typografia... 7. Värit... 8. Kuosit...9. Valokuvat... 10. Kuvitukset...11. Käyntikortit...12 GRAAFISIA OHJEITA SISÄLLYS Mikä Emma & Elias?... 3 Tunnus...4 Typografia... 7 Värit... 8 Kuosit...9 Valokuvat... 10 Kuvitukset...11 Käyntikortit...12 Julisteet RAY:n käytössä...13 Julisteet järjestöjen

Lisätiedot

Tunnus. Typografia. Värit. Kuvamaailma. Sovellukset. päävärit lisävärit. värivariaatiot koko käyttö suoja-alue. internet Office

Tunnus. Typografia. Värit. Kuvamaailma. Sovellukset. päävärit lisävärit. värivariaatiot koko käyttö suoja-alue. internet Office graafinen ohjeisto Tunnus värivariaatiot koko käyttö suoja-alue Typografia internet Office Värit päävärit lisävärit Kuvamaailma valokuvat graafiset elementit kuvituskuvat Sovellukset PowerPoint Mikä on

Lisätiedot

esittely Tunnusta ei saa skaalata eikä mittasuhteita vääristää.

esittely Tunnusta ei saa skaalata eikä mittasuhteita vääristää. GRAAFINEN OHJEISTO Päivitys: maaliskuu 2017 TUNNUS esittely Muistiliiton tunnus muodostuu punaisesta ympyrä- ja kaari-teemasta (liikemerkki) sekä Muistiliittotekstiosuudesta (logo) täydennettynä ruotsinkielisellä

Lisätiedot

Väitöskirjan kansien suunnittelu

Väitöskirjan kansien suunnittelu Väitöskirjan kansien suunnittelu Ohje koskee Lapin Yliopistopainossa painettavia julkaisuja. Väittelijä toimittaa tarvittavat tiedot tekijälle sähköisenä: - julkaisun nimi - acta sarjan numero sekä ISBN

Lisätiedot

LUOVA ETELÄ-KARJALA LOGO

LUOVA ETELÄ-KARJALA LOGO LUOVA ETELÄ-KARJALA LOGO Luova Etelä-Karjala logon lähtökohtana on maantieteellisen alueen muoto liitettynä Saimaaseen ja eteläkarjalaisten kädentaitoihin ja luovuuteen, monipuoliseen taito-tieto-osaamiseen.

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTO versio 1.0

GRAAFINEN OHJEISTO versio 1.0 03.11.2017 GRAAFINEN OHJEISTO versio 1.0 SISÄLLYS Graafisen ohjeiston tarkoitus on nimensä mukaisesti ohjeistaa, selkeyttää ja yhdenmukaistaa Vierailu- ja innovaatiokeskus Joen yhteydessä tapahtuvaa viestintää.

Lisätiedot

G r a a f i n e n o h j e i s t u s

G r a a f i n e n o h j e i s t u s Graafinen ohjeistus Naisten Valmiusliiton graafinen ilme on merkittävä osa yleisölle välittyvästä mielikuvasta. Graafisen ohjeistuksen avulla luodaan huoliteltu ja yhtenäinen ilme, joka antaa Naisten Valmiusliitosta

Lisätiedot

TripAdvisor Travellers Choice -logon käyttöohjeet

TripAdvisor Travellers Choice -logon käyttöohjeet TripAdvisor Travellers Choice -logon käyttöohjeet Logon ulkoasu ja tekniset tiedot Travellers Choice -logon kopiot tarjotaan EPS-vektoritiedostoina ja JPG/PNG-rasteritiedostoina. EPS-vektorigrafiikat ovat

Lisätiedot

1 Graafinen ohjeisto

1 Graafinen ohjeisto Graafinen ohjeisto 1 Sisällys Johdanto... 2 Tunnuksen versiot... 3 Tunnuksen suoja-alue... 4 Tunnuksen käyttö... 5 Slogan... 6 Graafiset elementit ja niiden käyttö... 7 Värimaailma... 8 Typografia... 9

Lisätiedot

Turun yliopiston ylioppilaskunnan graafinen ohjeisto 2016

Turun yliopiston ylioppilaskunnan graafinen ohjeisto 2016 Turun yliopiston ylioppilaskunnan graafinen ohjeisto 2016 1. Tunnus 1.1 Markkinointitunnus Käytetään esimerkiksi TYYn viestinnässä, esitteissä, oppaissa, julisteissa, markkinointitavaroissa, sosiaalisessa

Lisätiedot

Mitä on GLP? Pirkko Puranen, ylitarkastaja, FT Fimea, Luvat ja tarkastukset

Mitä on GLP? Pirkko Puranen, ylitarkastaja, FT Fimea, Luvat ja tarkastukset Mitä on GLP? Pirkko Puranen, ylitarkastaja, FT Fimea, Luvat ja tarkastukset Miksi GLP (Good Laboratory Practice)? Kemikaalien ja lääkkeiden turvallisuuden testaamiseksi myyntilupaa tai rekisteröintiä varten

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTO. kesä 2017 / v.1.0

GRAAFINEN OHJEISTO. kesä 2017 / v.1.0 GRAAFINEN OHJEISTO kesä 2017 / v.1.0 JOHDANTO Tämän graafisen ohjeiston tarkoitus on ohjeistaa Eläinterapeutin visuaalisen ilmeen käyttöä ja määritellä ulkoasua, sekä visuaalista viestiä. Graafisen ohjeistoon

Lisätiedot

OMAKUVAPOSTIMERKKI KÄYTTÖOHJE

OMAKUVAPOSTIMERKKI KÄYTTÖOHJE 1 (5) OMAKUVAPOSTIMERKKI KÄYTTÖOHJE 1 YLEISTÄ... 2 2 JÄRJESTELMÄ VAATIMUKSET... 2 3 PALVELUUN KIRJAUTUMINEN... 2 4 OMAKUVAPOSTIMERKKI... 2 4.1 MIKÄ ON OMAKUVAPOSTIMERKKI?... 2 4.2 MILLAINEN ON HYVÄ AIHE

Lisätiedot

SISÄLLYS JOHDANTO 5. KUVAT 1. TUNNUS - SANOMA 6. VERKKOSIVUT 2. TUNNUS - KÄYTTÖ 7. TUOTEKORTIT JA ESITTEET. 2.1 Suoja-alue. 7.

SISÄLLYS JOHDANTO 5. KUVAT 1. TUNNUS - SANOMA 6. VERKKOSIVUT 2. TUNNUS - KÄYTTÖ 7. TUOTEKORTIT JA ESITTEET. 2.1 Suoja-alue. 7. GRAAFINEN OHJEISTO SISÄLLYS JOHDANTO 1. TUNNUS - SANOMA 2. TUNNUS - KÄYTTÖ 2.1 Suoja-alue 2.2 Eri osien käyttö 2.3 Minimikoot 5. KUVAT 6. VERKKOSIVUT 7. TUOTEKORTIT JA ESITTEET 7.1 Tuotekortit 7.2 Esitteet

Lisätiedot

Visuaalinen identiteetti. Graafinen ohjeistus

Visuaalinen identiteetti. Graafinen ohjeistus Visuaalinen identiteetti Graafinen ohjeistus MEDRIAN OY SISÄLTÖ 01 VÄRIT 04 02 03 3... CMYK ja RGB 4... HELPien värit TYPOGRAFIA 5... Ensisijainen fontti 6... Toissijainen fontti 7... WWW-sivut LOGO 8...

Lisätiedot

Graafinen ohjeisto. Turku Centre for Computer Science

Graafinen ohjeisto. Turku Centre for Computer Science Graafinen ohjeisto Turku Centre for Computer Science tunnus Tunnus. Turku Centre for Computer Sciencen tunnus muodostuu kahdesta elementistä: nuolimaisesta liikemerkistä ja TUCSnimilogosta. Liikemerkkiä

Lisätiedot

Ohjeistus Merenkurkun saariston maailmanluonnonperintölogon käytöstä

Ohjeistus Merenkurkun saariston maailmanluonnonperintölogon käytöstä Ohjeistus Merenkurkun saariston maailmanluonnonperintölogon käytöstä 1. PÄÄMÄÄRÄ 2. SISÄLTÖ 3. OMISTUSOIKEUS JA LOGON KÄYTTÖ 4. LOGON KÄYTTÖ 4.1 Käyttäjäryhmät 4.2 Merenkurkun maailmanperintölogon käyttöehdot

Lisätiedot

Posti materiaalit etä- ja verkkokauppiaille 1.1.2015

Posti materiaalit etä- ja verkkokauppiaille 1.1.2015 Posti materiaalit etä- ja verkkokauppiaille 1.1.2015 Ohje Postin palvelujen esittämiseksi mm. verkkokauppiaiden materiaaleissa ja verkkosivuilla Postin toimitustapojen näkyminen yhdenmukaisella tavalla

Lisätiedot

Osa 1 Perussuom alaisten graafinen ohjeisto

Osa 1 Perussuom alaisten graafinen ohjeisto Osa 1 Perussuom alaisten graafinen ohjeisto Jos haluat lisätietoja, ilmoituspohjia tai tilata sivuilla esiteltyjä tuotteita, ota yhteyttä Matias Turkkila, 040 172 7525, matias.turkkila@perussuomalaiset.fi

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTO 2017

GRAAFINEN OHJEISTO 2017 GRAAFINEN OHJEISTO 2017 Graafinen ohjeisto ja sen käyttötarkoitus Sisällys Tullinkulman Työterveys Oy:n uusi aputoiminimi on Pirte ja se otetaan käyttöön vuoden 2018 alusta alkaen markkinoinnissa ja muussa

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTUS. YHTEISTYÖKUMPPANEILLE.

GRAAFINEN OHJEISTUS. YHTEISTYÖKUMPPANEILLE. GRAAFINEN OHJEISTUS. YHTEISTYÖKUMPPANEILLE. HINTATIETOJEN ILMOITTAMINEN SUOMEN LAIN MUKAAN Tapahtumien markkinoinnissa ilmoitetaan tapahtuman hinta selkeällä ja helposti havaittavalla tavalla ja että tapahtuman

Lisätiedot

Kuinka aloitat kumppanuusmainonnan sivustollasi

Kuinka aloitat kumppanuusmainonnan sivustollasi Kuinka aloitat kumppanuusmainonnan sivustollasi Kuka voi tehdä kumppanuusmarkkinointia Kumppanuusmarkkinointia (affiliate marketing) voi tehdä kuka tahansa yksityishenkilö tai yritys. Jotta voit ryhtyä

Lisätiedot

Graafiset ohjeet. Päivitetty 27.5.2013 I LVI-TU. LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry I Graafiset ohjeet I 1

Graafiset ohjeet. Päivitetty 27.5.2013 I LVI-TU. LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry I Graafiset ohjeet I 1 Graafiset ohjeet Päivitetty 27.5.2013 I LVI-TU LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry I Graafiset ohjeet I 1 Sisältö Tunnus...3 Typografia...4 Värit...5 Käyntikortit ja sähköinen allekirjoitus...6 Lomakkeet

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTUS OSA 1

GRAAFINEN OHJEISTUS OSA 1 GRAAFINEN OHJEISTUS OSA 1 Kaikki asiakkaidemme tarpeet liittyvät oman näkemyksen välittämiseen toiselle ihmiselle. Vain siitä on kyse, ja vain se on tärkeää. Olipa näkemys tarkoitettu sähköasentajalle,

Lisätiedot

Liite 1: Laurean tunnukset

Liite 1: Laurean tunnukset La ur Li ea ite nt 1 un. nu ks e t Brändikirja Liite 1: Laurean tunnukset 1. Yleistä tunnusten käytöstä................... 2 2. Minimikoko ja suoja-alue.................... 3 3. Tunnuksen pystyversiot.....................

Lisätiedot

Ympäristömerkit helpottavat hankkijan työtä

Ympäristömerkit helpottavat hankkijan työtä Ympäristömerkit helpottavat hankkijan työtä Esimerkkinä metsäsertifiointimerkit 18.1.2011 Vihreät hankinnat haltuun -seminaari Auvo Kaivola PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry 1 Mitä ympäristömerkit

Lisätiedot

1 Tikkurilan judokat ry Logo- ja tunnusohjeisto 2014. Tikkurilan Judokat Ry Logo ja tunnus 2014

1 Tikkurilan judokat ry Logo- ja tunnusohjeisto 2014. Tikkurilan Judokat Ry Logo ja tunnus 2014 1 Tikkurilan judokat ry Logo- ja tunnusohjeisto 2014 Tikkurilan Judokat Ry Logo ja tunnus 2014 Sisällys 1 Logo ja tunnus 1.1 Cmyk/rgb, kolmiulotteinen 1.2 Harmaasävy, kolmiulotteinen 1.3 Cmyk, kaksiulotteinen

Lisätiedot

OHJEET. Demeter, biodynaaminen (Biodynamic ) tuotemerkkilogojen käyttöön. 2000 tarkistettu kesäkuu 2014 voimassa viim. 1.7.2015

OHJEET. Demeter, biodynaaminen (Biodynamic ) tuotemerkkilogojen käyttöön. 2000 tarkistettu kesäkuu 2014 voimassa viim. 1.7.2015 OHJEET Demeter, biodynaaminen (Biodynamic ) tuotemerkkilogojen käyttöön 2000 tarkistettu kesäkuu 2014 voimassa viim. 1.7.2015 Biodynaaminen yhdistys - Biodynamiska föreningen ry Biodynaaminen yhdistys

Lisätiedot

suomen palopäällystöliiton jäsenmatrikkeli

suomen palopäällystöliiton jäsenmatrikkeli gr a a f ine n oh je is t o suomen palopäällystöliiton jäsenmatrikkeli l ogo Suomen Palopäällystöliiton logo on sinetin ja tekstin yhdistelmä. Tässä on esitettynä sen perusversio jota pyritään käyttämään

Lisätiedot

Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki Graafinen ohjeistus 2014. www.kyt.fi

Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki Graafinen ohjeistus 2014. www.kyt.fi Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki Graafinen ohjeistus 2014 1 www.kyt.fi Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki on keskisuomalainen kansalaistoiminnan ja sitä edustavien yhteisöjen kehittäjä. Keski-Suomen Yhteisöjen Tuen

Lisätiedot

Metsäsertifiointi puupohjaisten tuotteiden vastuullisuuden osoittamisessa

Metsäsertifiointi puupohjaisten tuotteiden vastuullisuuden osoittamisessa Metsäsertifiointi puupohjaisten tuotteiden vastuullisuuden osoittamisessa Motivan webinaaritilaisuus 24.11.2017 Pääsihteeri Auvo Kaivola Sisältö: Puu on erinomainen materiaali Mistä metsäsertifioinnissa

Lisätiedot

Graafinen ohjeisto. Graafisessa ohjeistossa linjataan Inaria-brändin visuaalinen ilme ja sen käyttö.

Graafinen ohjeisto. Graafisessa ohjeistossa linjataan Inaria-brändin visuaalinen ilme ja sen käyttö. GRAAFINEN OHJEISTO Graafinen ohjeisto Graafisessa ohjeistossa linjataan Inaria-brändin visuaalinen ilme ja sen käyttö. Se tarjoaa työkalut sekä yrityksen sisäiseen brändin kehittämiseen että tavoitteelliseen

Lisätiedot

Graafinen. ohjeistus

Graafinen. ohjeistus Graafinen ohjeistus 1/2015 A-Kiltojen Liitto ry Graafinen ohjeistus Tunnus, käyttö A-Kiltojen Liiton tunnuksen väri on vihreä. Tunnusta tulee pääasiallisesti käyttää valkoisella tai mahdollisimman vaalealla

Lisätiedot

Hinnasto Suomessa 100% painetut pelikortit 2015

Hinnasto Suomessa 100% painetut pelikortit 2015 Hinnasto Suomessa 100% painetut pelikortit 2015 A B Asiakaspainetut pelikortit molemmin puolin + asiakkaan omalla aiheilla painettu rasia Taustapuolella asiakasmainos, kuvapuolella kortit TACTIC International

Lisätiedot

GRAAFFINEN OHJEISTUS TOIMINNANTOTEUTTAJAT

GRAAFFINEN OHJEISTUS TOIMINNANTOTEUTTAJAT TOIMINNANTOTEUTTAJAT 0 ALUSTUS Tähän graafiseen ohjeistukseen on koottuna tietoa kuinka Lasten Liike iltapäivien toiminnantoteuttajat voivat käyttää Lasten Liike tunnuksia, kuvia ja tekstiä toiminnasta

Lisätiedot

Graafinen ohjeistus 5/2012

Graafinen ohjeistus 5/2012 Graafinen ohjeistus 5/2012 Tunnus Kauppakamari-tunnus on muotoilultaan selkeä ja moderni nimilogo. Se viestii suoraselkäisen ja pelkistetyn olemuksensa ansiosta luotettavuutta ja asiantuntemusta. Perustunnus

Lisätiedot

MAINOSTAJAN MAHDOLLISUUDET 2017

MAINOSTAJAN MAHDOLLISUUDET 2017 MAINOSTAJAN MAHDOLLISUUDET 2017 PRINTTIMEDIA mainostajan mahdollisuudet 2017 printtimedia definitiv Saksalais-Suomalaisen Kauppakamarin jäsenlehti definitiv on ainoa saksalaissuomalainen talouslehti. Kaksikielinen

Lisätiedot

Case Arla: Luomu meillä ja maailmalla. Nnenna Liljeroos 1.10.2014

Case Arla: Luomu meillä ja maailmalla. Nnenna Liljeroos 1.10.2014 Case Arla: Luomu meillä ja maailmalla Nnenna Liljeroos 1.10.2014 Arla on kansainvälinen ja paikallinen meijerialan suunnannäyttäjä. Kannustamme ihmisiä ympäri maailman elämään terveellisesti tarjoamalla

Lisätiedot

1/2016 GRAAFINEN OHJEISTO

1/2016 GRAAFINEN OHJEISTO GRAAFINEN OHJEISTO 1.1.2016 1 Sisällys 1. Tunnus... 4 2. Värit... 5 3. Suoja-alue... 6 4. Typografia... 6 5. Käyntikortti... 7 6. Lomakkeisto... 8 7. Kirjekuoret... 9 8. PowerPoint... 10 9. Ilmoittelu...

Lisätiedot

LAITTEEMME NOUDATTAVAT SEURAAVIA VÄRIASETUKSIA: Euroopan PMS-kirjastot Coated FOGRA39 ja Uncoated FOGRA29 Mustavalko Gray Gamma 2.

LAITTEEMME NOUDATTAVAT SEURAAVIA VÄRIASETUKSIA: Euroopan PMS-kirjastot Coated FOGRA39 ja Uncoated FOGRA29 Mustavalko Gray Gamma 2. LAITTEISTOMME M&P PAINOSSA KÄYTÖSSÄMME OVAT SEURAAVAT OHJELMAT: Adobe Photoshop CS6 Adobe InDesign CS6 Adobe Illustrator CS6 Adobe Acrobat Pro Adobe Distiller Microsoft Word Microsoft Excel Microsoft Powerpoint

Lisätiedot