THE BEST ENVIRONMENTAL CHOICE IN SEAFOOD. MSC-ympäristömerkin käyttöopas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "THE BEST ENVIRONMENTAL CHOICE IN SEAFOOD. MSC-ympäristömerkin käyttöopas"

Transkriptio

1 THE BEST ENVIRONMENTAL CHOICE IN SEAFOOD MSC-ympäristömerkin käyttöopas Tammikuu 2013

2 Ecolabel User Guidelines Heading Sisällys 1. Johdanto 1 2. MSC-ympäristömerkin omistajuus 2 Ympäristömerkin lisenssisopimus Maksut ja raportointi Ympäristömerkin hyväksyminen painomateriaaleissa 3. MSC-ympäristömerkin jäljennöksen hankkiminen 3 Kuusi askelta MSC-ympäristömerkin käyttöön 4. MSC-ympäristömerkki 4 Ympäristömerkin eri elementit Formaatit Väri Koko Käännökset 5. Kuka voi käyttää MSC-ympäristömerkkiä? 6 6. Ympäristömerkin käyttö tuotepakkauksissa 7 Merkin paikka MSC-selite MSC-jäljitettävyysstandardin koodi Lisävaatimukset Tuotenimet Suoja-alue Monipakkaussäännöt 7. Ympäristömerkin kättö ruokalistoissa 9 Ovaali ja täysikokoinen ympäristömerkki & seliteteksti Koko ja mittasuhteet Muut vaatimukset 8. Ympäristömerkin käyttö kalatiskeillä 10 Hintalaput Lisämateriaali Kalaetiketit 9. Ympäristömerkin käyttö markkinointimateriaaleissa 11 Mainosmateriaalit MSC-ympäristömerkki ja sitä tukeva teksti Fontin tyyli ja väri Vapaa tila Muut vaatimukset Ympäristömerkkiä tukeva teksti 10. Merkin virheellinen ja harhaanjohtava käyttö Ota yhteyttä takakansi Front cover image: Léo-Paul Ridet

3 1 Ympäristömerkin käyttöopas 1. Johdanto Marine Stewardship Council:n kalastuksen sertifiointiohjelma ja kala- ja äyriäistuotteiden ympäristömerkki huomioi ja palkitsee kestävät kalastuskäytännöt. MSC:n sinisen ympäristömerkin avulla kuluttaja voi varmistua siitä, että tuotteen alkuperä on jäljitettävissä ja pyyntimenetelmissä on noudatettu kestävän kalastuksen mukaisia toimintatapoja. Ennen kuin tuote voidaan myydä ympäristömerkittynä, tulee kaikkien toimitusketjun toimijoiden olla auditoitu MSC:n jäljitettävyystandardin kriteerien mukaisesti. Ympäristömerkin potentiaaliset hyödyt MSC-ympäristömerkki voi tuoda monia hyötyjä toimitusketjun yrityksille ja auttaa niitä erottautumaan kilpailijoista sekä löytämään uusia asiakkaita. Monille maailman johtavista kala- ja äyriäistuoteteiden jälleenmyyjistä ja brändeistä MSC-ohjelma on keskeisessä asemassa yritysvastuun edistämisessä. MSC-ympäristömerkkiä käyttävät myös sertifioidut kalastusyritykset, media-alan organisaatiot sekä useat muut toimijat. MSC-ympäristömerkin käytön säännöt MSC-ympäristömerkki on myös sertifiointi- ja tuotemerkki, jonka vuoksi sille on laadittu tarkat säännöt pakkausmerkintöjen ja muun käytön osalta. Ympäristömerkin uskottavuuden ja arvon takaamiseksi on kaikkien merkin käyttäjien yhteisen edun mukaista noudattaa tässä oppaassa esitettyjä ohjeistuksia. Oppaassa esitellään merkin käytön säännöt ja ohjeistukset kaikille eri toimijoille: kalastusyrityksille, toimitusketjun organisaatiolle, vähittäismyyjille, ravintoloille, catering-palveluille, ei-kaupallisille toimijoille sekä medialle. MSC:n tehtävä MSC:n tehtävänä on käyttää ympäristömerkkiään ja kestävän kalastuksen sertifiointiohjelmaa valtamerien hyvinvoinnin edistä miseen. Se huomioi ja palkitsee kestävän kalastuksen käytäntöjä sekä pyrkii vaikuttamaan kuluttajien valintoihin. MSC on riippumaton ja kansainvälinen voittoa tavoittelematon järjestö. Kuva vasemmalla: McDonaldsin sitouduttua kestäviin kalatuotteisiin n. 13 miljoonalla kuluttajalla 39:ssä Euroopan maassa on mahdollisuus ostaa MSC-merkittyjä Fish-o-Filet -kalahampurilaisia. Kuva oikealla: Mars Petcare lanseerasi ensimmäiset MSC-merkityt Whiskas- ja Shebatuotteet, jotka on valmistettu 100 prosenttisesti MSC-sertifioidun kalan perkeistä. McDonald s Mars Petcare

4 Ympäristömerkin käyttöopas 2 2. MSC-ympäristömerkin omistajuus MSC omistaa MSC ecolabel -tavaramerkin, lyhenteen MSC sekä Marine Stewardship Council -nimen. MSC pidättää itsellään kaikki näihin tavaramerkkeihin liittyvät oikeudet. Ympäristömerkin käyttö on sallittu ainoastaan virallisen sopimuksen (MSC-ympäristömerkin lisenssisopimus) allekirjoittaneille toimijoille. Ympäristömerkkiä ei voida käyttää ilman MSC:n etukäteen antamaa kirjallista suostumusta. Käyttölupa ei siirrä tai lisensoi immateriaalioikeuksia muille osapuolille ja ympäristömerkkiä on mahdollista käyttää vasta sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Merkin luvaton käyttö on kiellettyä ja se katsotaan tavaramerkkiloukkaukseksi. MSC pidättää itsellään oikeuden ryhtyä oikeustoimiin MSC-nimen luvattomaan käyttöön tai kopiointiin liittyvissä tapauksissa. Ympäristömerkin lisenssisopimus Lisenssisopimus on tarkoitettu MSC-ympäristömerkin käytölle kala- tai äyriäistuotteissa, ruokalistoissa tai mainosmateriaaleissa, kuten verkkosivuilla. Lisenssisopimuksen allekirjoittaneet toimijat ovat velvollisia suorittamaan siihen kuuluvan vuosimaksun sekä sopimuksen muodosta riippuen myös tuotteiden myynnistä määräytyvät rojaltit. Maksut ja raportointi MSC pyytää tiedot yritysten liikevaihdosta neljännesvuosittain, puolivuosittain tai kerran vuodessa riippuen MSC-merkittyjen tuotteiden myyntimääristä. Näiden tietojen perusteella MSC laskee yritykselle määräytyvät vuosimaksut ja rojaltit. Lisätietoja MSC-ympäristömerkin käytön kustannuksista osoitteessa: Ympäristömerkin hyväksyminen painomateriaaleissa MSC-ympäristömerkin käyttöoikeuden myöntämisen jälkeen yritysten on toimitettava painomateriaalien vedokset MSC:lle ennen ympäristömerkin tulostamista, julkaisemista tai esillepanoa.

5 3 Ympäristömerkin käyttöopas 3. MSC-ympäristömerkin jäljennöksen hankkiminen Tulostuskelpoiset ja korkearesoluutioiset kuvamateriaalitiedostot tulee toimittaa MSC:n hyväksyttäviksi. MSC-ympäristömerkin käyttölupa myönnetään tässä luvussa esitetyn hyväksymisprosessin puitteissa. Merkkiä ei saa luovuttaa kolmansille osapuolille lukuun ottamatta pakkausten tai markkinointimateriaalien suunnittelijoita. Kuusi askelta MSC-ympäristömerkin käyttöön 1. Allekirjoita ympäristömerkin lisenssisopimus MSC:n kanssa (Ecolabel Licence Agreement) Voit hakea ympäristömerkin lisenssisopimusta osoitteeseesta: Sopimuksen vahvistamisen jälkeen voit pyytää MSC:ltä korkearesoluutioisia kuvatiedostoja ympäristömerkistä. Tiedostomuodot: JPG, TIFF, AI, EPS, BMP. 2. Lisää MSC-ympäristömerkki materiaaleihin Noudata tässä oppaassa annettuja MSCympäristömerkin ja tekstien käyttöohjeita. 3. Toimita koevedokset hyväksyttäviksi Toimittakaa seuraavat asiat MSC:lle ennen materaalien painatusta: Värilliset koevedokset kaikista materiaaleista, joissa MSC-ympäristömerkki esiintyy (PDF). Jos kyseessä on tuotepakkaus, lähettäkää lopullinen luonnos koko pakkauksesta. Täytetty hyväksymislomake, joka on tilattavissa osoitteesta 4. Hanki hyväksyntä Kun suunnittelun yksityiskohdista on päästy sopimukseen, MSC lähettää teille kirjallisen hyväksynnän ympäristömerkin käytöstä. Vasta tässä vaiheessa voitte aloittaa materiaalien painatuksen. 5. Lähetä materiaalit MSC:lle Materiaalipainatuksen jälkeen lähettäkää mallikappaleet MSC:n päätoimistoon (Marine House, 1 Snow Hill, London, EC1A 2DH). 6. Tuote on lisätty MSC:n verkkosivuille Hyväksymisen jälkeen MSC promotoi tuotetta verkkosivujensa Kestävien kala- ja äyriäistuotteiden hakukoneen avulla: Lähetä 600 x 600 pikselin jpg-kuva tuotteesta. MSC-ympäristömerkin oikeanlainen käyttö nopeuttaa hyväksymisprosessia. Varmista, että jokaisella MSC-merkin kanssa työskentelevällä mainostoimistolla tai muulla yhteistyökumppanilla on kopio tästä oppaasta.

6 Ympäristömerkin käyttöopas 4 4. MSC-ympäristömerkki Tämä luku sisältää tietoa MSC-ympäristömerkin väristä, koosta ja asettelusta. A F B C E D Ympäristömerkin eri elementit Alla olevia vaatimuksia sovelletaan kaikkiin ympäristömerkin käyttötarkoituksiin. Ympäristömerkin värin, fontin tai muotoilun poikkeamat vähentävät sen tehokkuutta ja voivat johtaa oikeudellisiin seuraamuksiin liittyen tavaramerkkirikkomukseen. MSC-ympäristömerkki sisältää kuusi eri elementtiä, joita ei voida erottaa toisistaan tai muuttaa millään tavalla. A Sertifioitu vastuullisesti pyydetty Tämä lause viestii MSC-ympäristömerkin tarkoituksesta. B MSC-lyhenne Kirjaimet MSC ovat lyhenne nimestä Marine Stewardship Council, joka on ympäristömerkin omistaja. C MSC: n verkkosivun osoite tule olla näkyvissä kokonaan (kts. kuva). D Valkoinen rajaus Ympäristömerkin rajaava valkoinen viiva tulee olla aina näkyvissä. Muun värin käyttö ei ole sallittu. E TM Ympäristömerkki tulee sisältää kirjaimet, jotka osoittavat sen olevan tavaramerkki. MSCtavaramerkki on jo rekisteröity useassa maassa. F Kalasymboli Ympäristömerkin sinisellä pohjalla oleva ovaali, kalaa kuvaava symboli.

7 5 Ympäristömerkin käyttöopas 4. MSC-ympäristömerkki jatkuu Formaatit MSC-ympäristömerkki on saatavilla vaaka- ja pystysuorana formaattina. Molempien formaattien käyttö on mahdollista ja sama toimija voi käyttää kumpaakin formaattia eri materiaaleissa. Vaakasuora (horizontal) Pystysuora (vertical) Väri Pantone 286 CMYK RGB Hex #005daa Kaksivärinen MSC-ympäristömerkkiä voidaan käytää mustavalkoisena jos itse tuotepakkaus on mustavalkoinen tai sininen (Pantone). Tällaisissa tapauksissa ympäristömerkki on painettava ainoastaan mustavalkoisena, eikä koskaan esimerkiksi harmaan sävyisenä. Nämä poikkeustapaukset ovat aina MSC:n harkkittavissa. Koko Minimikoko Ympäristömerkin vaakasuoran formaatin minimikoko kuluttajatuotepakkauksissa on 10 mm (vasemman reunan yläosasta alaosaan mitattuna) Pystysuoran formaatin minimikoko on 14 mm (mitattuna yläreunasta sivuttaissuuntaisesti). Minimikokovaatimukset 10 mm Vaakasuora formaatti (kuluttajapakkaus): 10 mm (tukkupakkaus): 20 mm Tukkupakkauksissa ympäristömerkin minimikokovaatimukset ovat vastaavasti 20 mm ja 28 mm. Maksimikoko MSC-ympäristömerkin eri formaattien käytölle ei ole maksimikokorajoituksia tuotepakkausten tai markkinointimateriaalien osalta. 14 mm Pystysuora formaatti (kuluttajapakkaus): 14 mm (tukkupakkaus): 28 mm Käännökset Käännös lauseesta serifioitu vastuullisesti pyydetty (certified sustainable seafood) on saatavilla yli 20:llä eri kielellä. MSC kääntää lauseen tarvittaessa uudelle kielelle.

8 Ympäristömerkin käyttöopas 6 5. Kuka voi käyttää MSC-ympäristömerkkiä? Kaikki kaupalliset ja ei-kaupalliset toimijat voivat hakea MSC-ympäristömerkin käyttöoikeutta. Toimitusketjun yritykset Jalostajat, jakelijat, ravitsemusalan tavarantoimittajat ja tukkukauppiaat, jotka myyvät MSC-sertifioituja mereneläviä tukku- tai kuluttajapakkauksissa. Katso ohjeistus MSCympäristömerkin käytöstä sivuilta 7-8. Ruokapalveluyritykset Toimijat, jotka tarjoavat MSC-sertifioituja kala- ja äyriäistuotteita omissa toimitiloissaan tai take away -annoksina. Katso sivulta 9 ohjeet MSCympäristömerkin käytöstä ruokalistoissa. Vähittäiskauppiaat Kaupat ja myymälät, jotka myyvät MSCsertifioituja tuotteita oman tai jonkun muun tuotemerkin alla suoraan kuluttajille, ml. verkkokaupat ja yksityiset kalakauppiaat. Ohjeet MSC-ympäristömerkin käytöstä kalatiskeillä s. 10 ja markkinointimateriaaleissa s. 11. Ei-kaupalliset organisaatiot Voittoa tavoittelemattomat ja julkisen sektorin organisaatiot, jotka haluavat tukea MSC-ohjelmaa. Katso sivulta 11 ohjeet MSC-ympäristömerkin käytöstä markkinointimateriaaleissa. MSC MSC A Estay / MSC Firstpix / MSC Sertifioidut kalastusyritykset Kalastusyritykset ja niiden edustamat yritykset. Ota yhteyttä Media Tiedotusvälineet, jotka julkaisevat MSC:tä koskevia uutisia ja tiedotteita. Katso J Simpson / MSC Catering- yritykset / suurkeittiöt Bloomberg

9 7 Ympäristömerkin käyttöopas 6. Ympäristömerkin käyttö tuotepakkauksissa MSC-ympäristömerkki osoittaa, että kala- tai äyriäistuotteen tuotannossa on noudatettu kestävän kalastuksen mukasia toimintatapoja. Säännöt koskevat tukkupakkauksia, catering-palveluiden hinnastoja sekä tuotekuvastoja. Merkin paikka MSC-ympäristömerkki on oltava näkyvissä pakkauksen etupuolella, jotta se on välittömästi kuluttajan nähtävillä. Pakkausesimerkki Lajin nimi Ympäristömerkki etupuolella MSC-selite MSC-ympäristömerkin yhteyteen täytyy liittää aina merkkiä kuvaava selite. Selitteestä on saatavilla viisi eri versiota: Versio 1 Kiitos, että valitsit mereneläviä, jotka täyttävät MSC:n maailmanlaajuiset kestävän kehityksen standardit. Yhdessä voimme suojella tulevaisuuden kalakantoja. Versio 2 Tämä tuote on peräisin kalakannasta, jonka kalastukselle riippumaton arvioija on myöntänyt MSC:n sertifikaatin hyvin hoidetusta ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesta pyynnistä. Versio 3 Tämän tuotteen (merkitse kala- tai äyriäislaji) on peräisin kalakannasta, jonka kalastukselle riippumaton arvioija on myöntänyt MSC:n sertifikaatin hyvin hoidetusta ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesta pyynnistä. Versio 4 Nämä merenelävät ovat MSC:n globaalien kestävyysstandardien mukaisesti pyydettyjä. Versio 5 Peräisin MSC-sertifioidusta, kestävän kalastuksen mukaisesta kalakannasta. Käännökset MSC-selitteistä ovat saatavilla osoitteessa: MSC-jäljitettävyysstandardin koodi Jokainen MSC-sertfioitu tuote sisältää jäljitettävyysstandardin koodin, jonka tulee näkyä MSC-ympäristömerkin tai selitteen vieressä ja olla helposti luettavissa. Koodi tukee MSC-jäljitettävyysstandardia ja ympäristömerkintäohjelmaa ja sen on oltava näkyvillä MSC-ympäristömerkin oikeellisuuden varmistamiseksi. Lisätietoja : MSC-jäljitettävyysstandardin koodi ympäristömerkin vieressä. MSC-selite ympäristömerkin vieressä.

10 Ympäristömerkin käyttöopas 8 6. Ympäristömerkin käyttö tuotepakkauksissa jatkuu Lisävaatimukset Lukuun ottamatta kalalajin alkuperämerkintää, MSC-ympäristömerkkiä, jäljitettävyysstandardin koodia ja MSC:n selitettä, MSC:llä ei ole muita vaatimuksia pakkausmerkintöjen osalta. Jos muita sertifioituun kalastukseen tai MSC:hen liittyviä tietoja mainitaan (esim. FAO-alue, kalastusmenetelmä), MSC tarkistaa tiedot sertifioijan antamasta raportista. MSC ei ole vastuussa muiden merkintöjen oikeellisuuden tarkistamisesta. Pakkauksissa ei saa käyttää kuvia, jotka esittävät ei-sertifioituja lajeja tai tuotteeseen liittymättömiä kalastusmenetelmiä. Vapaa tila vähintään 2 mm esim. tuoteselosteeseen. Vapaa tila vähintään 5 mm tuotepakkauksen muihin merkintöihin (logot tms.) Vastuu kansallisten ja kansainvälisten elintarvikenormien ja merkintävastuun noudattamisesta säilyy tuotteen pakkaavalla yrityksellä. Tuotenimi Tuotteen nimi ei saa viitata ei-sertifioituihin lajeihin. Joissain tilanteissa voidaan MSC:n suostumuksella tehdä poikkeus tähän sääntöön (esim. rapujäljitelmä surimituotteissa). Tuotteen nimi ei saa johtaa ostajaa tai kuluttajaa harhaan. Lisätietoja ympäristömerkin muodosta, väristä ja koosta sivulla 5. Suoja-alue Kun ympäristömerkkiä käytetään vähimmäiskoossa, tulee sen ympärillä olla vapaata tilaa vähintään 2 mm esimerkiksi tuoteselosteeseen (kalalaji, paino, ainesosat ym.) ja selosteen teksti ei saa yhdistää MSC:tä mihinkään muuhun yritykseen tai organisaatioon. Suoja-alueen tulee olla vähintään 5 mm silloin, kun MSC-merkki voidaan sekoittaa tuotetta valmistavan yrityksen omiin pakkausmerkintöihin (esim. muut tuotemerkit, logot jne). Kun ympäristömerkki painetaan suuremmassa koossa, tulee sen ympärillä olla vapaata tilaa 10% suhteessa merkin korkeuteen (pystysuora formaatti) tai leveyteen (vaakasuunta formaatti). Monipakkaussäännöt Yleensä MSC-ympäristömerkkiä ei saa sijoittaa tuotepakkaukseen, joka sisältää monta erillistä tuotetta mikäli yksikin tuotteista sisältää ei-sertifioituja mereneläviä. Erityisformaatti monipakkauksiin tarkoitetusta MSC-ympäristömerkistä on saatavilla pyynnöstä. A B A Monipakkausmerkki voi olla ulkoisessa tuotepakkauksessa, mutta se ei saa esiintyä pakkauksen edessä. B Ovaali ympäristömerkki voidaan sijoittaa pakkauksen etureunaan MSC-sertifioidun lajin tai tuotteen nimen viereen. Jäljitettävyysstandardin koodin tulee näkyä monipakkausmerkin vieressä ulkoisessa tuotepakkauksessa. Yksittäispakkaukset monipakkauksen sisällä merkitään normaalilla MSC-ympäristömerkillä ja merkinnöissä tulee noudattaa tässä oppaassa esitettyjä ohjeistuksia.

11 9 Ympäristömerkin käyttöopas 7. Ympäristömerkin käyttö ruokalistoissa Tässä luvussa esitellään säännökset MSC-ympäristömerkin käytölle ravintoloiden ja ruokapalveluiden ruokalistoissa tai esitteissä. Merkistä on myös olemassa erityisformaatti ruokalistoja varten. A B Ovaali ja täysikokoinen ympäristömerkki & seliteteksti A Sininen ovaali logo on mahdollista painaa ruokalistaan ruokalajin viereen. Kunkin kalaja äyriäisruokalajin tulee sisältää vähintään 95 % MSC-sertifiotuja mereneläviä. B Täysikokoinen ympäristömerkki seliteteksteineen on myös painettava ruokalistaan. Koko ja mittasuhteet Täysikokoista ympäristömerkkiä käytetään aina alkuperäisessä muodossaan, eikä sen asetteluja saa muuttaa. Logoa ei saa kallistaa. Ympäristömerkin vähimmäiskoko on 15 mm (alareunasta merkin yläreunaan mitattuna). Ympäristömerkki ei saa olla piirretty, vääristynyt tai muuttunut alkuperäiseen formaattiin verrattuna. Muut vaatimukset Ravintoloiden tai ruokapalveluiden jäljitettävyysstandardin koodin tulee näkyä ympäristömerkin vieressä. Ruokalistaesimerkki Lisätietoja ympäristömerkin väristä sivulla 5.

12 Ympäristömerkin käyttöopas Ympäristömerkin käyttö kalatiskeillä Tässä luvussa esitellään säännökset MSC-ympäristömerkin käytölle vähittäis- tai kalakauppojen tuorekalatiskeillä. Hintalaput MSC-ympäristömerkki sekä vähittäis- tai kalakaupan oma jäljitettävyysstandardin koodi tulee merkitä kaikkiin hintalappuihin, jotka viittaavat MSC-merkityyn kalaan, jollakin seuraavista tavoista: Painamalla merkinnät hintalappuihin Käyttämällä hintalappuihin liitettyjä merkkejä Käyttämällä tarroja hintalapuissa Käyttämällä kalassa kiinni olevia etikettejä. Lisämateriaali Kalatiskin läheisyyteen tulee sijoittaa juliste tai näyttöruutu, jossa näkyvillä: MSC-ympäristömerkki MSC:n selite: Tämän tuotemerkin merenelävät ovat peräisin kalakannasta, jonka kalastukselle riippumaton arvioija on myöntänyt MSC:n sertifikaatin hyvin hoidetusta ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesta pyynnistä Vähittäis- tai kalakauppiaan jäljitettävyysstandardin (CoC) koodi. Kalan irtoetiketti tulee kiinnittää sellaiseen kohtaan tuotetta, josta se on selvästi havaittavissa. Lisenssimaksut MSC:lle maksaa irtoetiketit tilaava yritys. Kuluttajavalmis tuote on mahdollista myydä ilman vähittäismyyjän jäljitettävyysstandardin sertifiointia (MSC). Lisätietoja ympäristömerkin muodosta, väristä ja koosta sivulla 5. * Kuluttajavalmiin pakkauksen ja sinetin (tamper proof)* määritelmä: Kuluttaja- tai tuotepakkauksen sisältöä ei voida muuttaa ilman pakkauksen avaamista tai muuttamatta peruuttamattomasti pakkauksen ulkonäköä. (Adapted from the MSC Certification Requirements) Kalaetiketit Joissain tapauksissa vähittäis- ja kalakauppiaat voivat merkitä MSC-sertifioidut kala- ja äyriäistuotteet irtoetiketeillä, nauhoilla tai muilla merkinnöillä suljettujen tuotepakkausten sijaan. Etikettejä valmistavan yrityksen tulee varmistaa MSC:lle ja serifioijalle, että etiketti täyttää kuluttajavalmiin pakkauksen ja sinetin (tamper proof)* määritelmän. Etiketti ei saa olla poistettavissa tai sen tulee olla kertakäyttöinen. Kalatiskiesimerkki Kaufland MSC:n vaatimukset: Selvitys irtoetikettien käyttötarkoituksista. Fyysinen malli irtoetiketistä, nauhasta tai merkistä MSC:n hyväksyttäväksi. Jos mallia ei ole saatavissa, MSC:lle on mahdollista toimittaa korkearesoluutioisia valokuvia, mutta MSC vaatii todisteet etikettien tarkoituksenmukaisuudesta. Kalaetiketteihin tulee merkitä: Lajin nimi MSC-ympäristömerkki ja kirjaimet TM Sen yrityksen jäljitettävyysstandardin koodi, joka kiinnittää etiketin tuoteeseen Versio MSC-selitteestä (ks. sivu 7). Esimerkki kalaetiketistä KDSFF

13 11 Ympäristömerkin käyttöopas 9. Ympäristömerkin käyttö markkinointimateriaaleissa Ohjeet yrityksille, jotka käyttävät MSC-ympäristömerkkiä markkinointimateriaaleissaan jäljitettävyysstandardin tai MSC-serfioitujen tuotteiden mainostamiseen sekä organisaatioille, jotka haluavat tukea MSC-ohjelmaa. Mainosmateriaalit MSC-ympäristömerkkiä voidaan käyttää mainosmateriaaleissa vain jos mainostettavat tuotteet on sertifioitu jäljitettävyysstandardin mukaisesti ja ne on merkitty MSC-ympäristömerkillä ja jäljitettävyysstandardin koodilla. Esim. mainokset tai muut markkinointimateriaalit, työasut, painotuotteet (hinnastot, tiedotuslehtiset, kirjat), verkkosivut ja sovellukset ovat tällaisia materiaaleja. MSC / A Hickman MSC-ympäristömerkki ja sitä tukeva teksti Jos yrityksen mainosmateriaalit viittaavat vain MSC-tuotteisiin tai kaikki yrityksen myymät merenelävät on MSC-sertifioitu, voidaan ympäristömerkkiä käyttää sellaisenaan. Sekä MSC-sertifioituja ja ei-sertifioituja tuotteita sisältävissä mainosmateriaaleissa MSC-sertifioidut tuotteet tulee merkitä ympäristömerkillä ja siitä tukevalla tekstillä (kts. sivun alareuna). Tekstin avulla kuluttaja voi tunnistaa sertifioidut ja ei- sertfioidut tuotteet toisistaan. Tämän lisäksi tekstin on oltava selkeästi yhdistettävissä MSC-ympäristömerkkiin. Tekstin tulee olla merkin vieressä ja kaksi kertaa suurempi kuin itse ympäristömerkki. Jos yrityksen tuotteet ovat 100 prosenttisesti MSC-sertifioituja, voi teksti olla minkä kokoinen tahansa. Fontin tyyli ja väri Lisenssinhaltija voi valita fontin tyylin ja tekstin värin. Mikäli halutaan noudattaa MSCympäristömerkin fontin tyyliä, käytetään Myriad Pro Semi-Bold- fonttia ja sinistä PMS286- väriä. Vapaa tila Kun ympäristömerkkiä käytetään sen vähimmäiskoossa, vapaata tilaa merkin ympärillä tulee olla vähintään 5 mm (etäisyys esim. tuotenimiin, muihin logoihin, jne.). Muut vaatimukset Tuotteita mainostavan yrityksen jäljitettävyysstandardin koodi (jos sellainen on olemassa) on oltava esillä. Lisätietoja ympäristömerkin muodosta, väristä ja koosta sivulla 5. Ympäristömerkkiä tukeva teksti Organisaatiot voivat myös luoda oman mainoslauseen tukemaan MSC-ympäristömerkkiä, mutta sille tulee hakea hyväksyntä etukäteen. Hyväksyttyjä sanamuotoja ovat: Tuemme MSCohjelmaa Valitse MSCympäristömerkki Kysy, mitkä tuotteistamme on Kaikki [merkitse tuote] ovat MSC-sertifioituja Promootiomerkki MSC:n promootiomerkki on saatavilla markkinointikäyttöön kaikille käyttäjäryhmille ja sitä on mahdollista käyttää ympäristömerkin ja sitä tukevan tekstin sijasta. Promootiomerkki voi sisältää myös organisaation logon. PARTNER LOGO

14 Ecolabel User Guide Merkin virheellinen ja harhaanjohtava käyttö Ympäristömerkin virheellinen käyttö Älä muuta MSCympäristömerkin värejä. Älä printtaa MSCympäristömerkin päälle. ASK US ABOUT Älä muuta asettelua tai erota MSCympäristömerkin eri osia. Älä käytä MSC:n yrityslogoa. Älä vääristä MSCympäristömerkin muotoilua. Älä kallista MSCympäristömerkkiä. Harhaanjohtava käyttö Käyttäjien on varmistettava, että MSCympäristömerkki ja Marine Stewardship Councilnimi eivät ole esillä tavalla, joka: Hämmentää kuluttajia MSC:n suhteesta muihin merkkeihin tai logoihin Antaa ymmärtää, että ei-sertifioidut merenelävät ovat MSC-sertifioituja Yhdistää ne sellaisiin tuotteisiin, jotka eivät ole peräisin MSC-sertifioidusta kalastuksesta Virheellinen käyttö (mainosmateriaalit) MSC-ympäristömerkin tulee esiintyä ainoastaan sertifioitujen tuotteiden vieressä. Ts. kun ympäristömerkkiä käytetään paikassa, jossa on sekä MSC-sertifioituja että ei-sertifioituja tuotteita, tulee osoittaa selvästi mitkä tuotteet ovat MSC-sertifioituja. MSC pidättää oikeuden hylätä minkä tahansa ympäristömerkin käyttöehdotuksen, jonka se katsoo sopimattomaksi. Lisenssinhaltijan on varmistettava, että ympäristömerkkiä käytetään johdonmukaisesti MSC:n tavoitteiden ja käytäntöjen mukaisesti. Ympäristömerkin käyttö ei saa aiheuttaa haittaa tai vaikuttaa negatiivisesti MSC:n maineeseen, julkisuuskuvaan tai arvostukseen. Vältä käyttämästä MSC-ympäristömerkkiä tavalla, joka voi johtaa kuluttajat harhaan MSC-sertifioitujen ja ei-sertifioitujen tuotteiden osalta.

15 11. Ota yhteyttä Ota yhteyttä jos sinulla MSC-ympäristömerkin käyttöön liittyviä kysymyksiä. Lisätietoja: Ecolabel Licensing Team Alla olevasta linkistä löydät oman alueesi MSC-yhteyshenkilön: Lisätietoja ympäristömerkistä:

16 MSC Head Office Marine House 1 Snow Hill London EC1A 2DH UK Tel: +44 (0) Registered charity: MSC Regional Office Europe, Africa and Middle East Marine House 1 Snow Hill London EC1A 2DH UK Tel: +44 (0) Registered charity: MSC Regional Office Americas 2110 North Pacific Street Suite 102 Seattle WA 98103, USA Tel: Non-profit status 501 (c)(3) MSC Regional Office Asia 352 Tanglin Road Tanglin International Centre Strathmore Block #02-09 Singapore Tel: Company registration: M MSC Local Office Australia and New Zealand 10/46-48 Urunga Parade Miranda NSW 2228 Australia Tel: + 61 (0) ABN: MSC Local Office Baltic Postal address: P.O. Box Nacka Strand Sweden Tel: +46 (0) MSC Local Office Denmark Nørregade 15, 4. sal 1165 Copenhagen K. Denmark Tel: +46 (0) MSC Local Office France La Ruche 84 Quai de Jemmapes Paris France Tel: +33 (0) MSC Local Office Germany, Switzerland, Austria Schwedter Straße 9a Berlin Germany Tel: +49 (0) MSC Local Office Iceland Fjarðargata Hafnarfjörður Iceland Tel: MSC Local Office Japan 7th floor, Kabuto-cho MOC building 15-12, Nihonbashi Kabuto-cho Chuo-ku Tokyo Japan Tel: +81 (0) MSC Local Office The Netherlands Koninginnegracht AA Den Haag The Netherlands Tel: +31 (0) MSC Local Office Scotland 69 Buchanan Street Glasgow G1 3HL, UK Tel: +44 (0) MSC Local Office Southern Africa Postal address: P.O. Box 7107 Roggebaai 8012 Cape Town South Africa Tel: +27 (0) MSC Local Office Spain and Portugal Génova Madrid Spain Tel: Participation in MSC s certification program changes over time; all details within this document are accurate at the time of publication. Marine Stewardship Council, 2013

MSC:n jäljitettävyysstandardi: kuluttajamyyntiversio (Consumer-Facing Organisation, CFO)

MSC:n jäljitettävyysstandardi: kuluttajamyyntiversio (Consumer-Facing Organisation, CFO) SERTIFIOITU VASTUULLISESTI PYYDETTY Marine Stewardship Council MSC:n jäljitettävyysstandardi: kuluttajamyyntiversio (Consumer-Facing Organisation, CFO) Versio 1.0, 20. helmikuuta 2015 Marine Stewardship

Lisätiedot

3M Toimistotuotteet. Graafinen ohjeisto / Jälleenmyyjät. Näin käytämme. logoja

3M Toimistotuotteet. Graafinen ohjeisto / Jälleenmyyjät. Näin käytämme. logoja 3M Toimistotuotteet Graafinen ohjeisto / Jälleenmyyjät Näin käytämme logoja Sisältö: 1 Yleistä tuotenimistä ja logoista 1 2 3M-logo 1 2.1 3M logon käyttö internetissä 3 3 Post-it -logo 4 3.1 Perusviestilaput

Lisätiedot

1. ALKUSANAT... 3 2. TUNNUS... 3 3. VÄRIT... 3 4. MERKKI JA LOGOTYYPPI... 4 5. SUOJA-ALUE... 5 6. TUNNUKSEN KÄYTTÖ... 5 7. MONIVÄRI...

1. ALKUSANAT... 3 2. TUNNUS... 3 3. VÄRIT... 3 4. MERKKI JA LOGOTYYPPI... 4 5. SUOJA-ALUE... 5 6. TUNNUKSEN KÄYTTÖ... 5 7. MONIVÄRI... GRAAFINEN OHJEISTO 1. ALKUSANAT... 3 2. TUNNUS... 3 3. VÄRIT... 3 4. MERKKI JA LOGOTYYPPI... 4 PÄÄLLEKKÄISVERSIO... 4 RINNAKKAISVERSIO... 4 5. SUOJA-ALUE... 5 6. TUNNUKSEN KÄYTTÖ... 5 7. MONIVÄRI... 5

Lisätiedot

RATA-SM -sarjan graafinen ohjeistus Alkusanat Kuvapankki

RATA-SM -sarjan graafinen ohjeistus Alkusanat Kuvapankki GRAAFINEN OHJEISTUS RATA-SM -sarjan graafinen ohjeistus Tähän ohjeeseen on koottu RATA-SM -sarjan ulkoisessa ja sisäisessä viestinnässä käytettävien materiaalien ulkoasua koskevat ohjeet. Tärkeää on muistaa

Lisätiedot

Suomi Finland 100 -tunnus. Graafinen ohjeisto Lokakuu 2015

Suomi Finland 100 -tunnus. Graafinen ohjeisto Lokakuu 2015 Suomi Finland 100 -tunnus Graafinen ohjeisto Lokakuu 2015 Tunnus Tämä on Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden tunnus perusmuodossaan. Se on juhlavuoden visuaalisen ilmeen arvokkain elementti, jota

Lisätiedot

SINIVALKOINEN JALANJÄLKI OHJEISTUS TUNNUKSEN KÄYTÖSTÄ

SINIVALKOINEN JALANJÄLKI OHJEISTUS TUNNUKSEN KÄYTÖSTÄ SINIVALKOINEN JALANJÄLKI OHJEISTUS TUNNUKSEN KÄYTÖSTÄ SISÄLTÖ TUNNUS JA SEN KÄYTTÖOIKEUS 3 TUNNUKSEN RAKENNE 4 VÄRIT 5 TUNNUKSEN KÄYTTÖ 6 CO-BRANDING 9 SJ-TUNNUS ja YHTEISÖmerkit 11 TYPOGRAFIA 14 GRAAFISET

Lisätiedot

TAMPEREEN SISU vuodesta d 1960 GRAAFINEN OHJEISTUS

TAMPEREEN SISU vuodesta d 1960 GRAAFINEN OHJEISTUS TAMPEREEN SISU vuodesta 1960 GRAAFINEN OHJEISTUS Sisällysluettelo LOGO Logo 3 Typografia. 5 Värit... 8 Lomakkeet 10 Kuvitus 12 - A KU UVITUS KEET LOMAKK TYPO GRAFI VÄRIT 2 LOGO TAMPEREEN SISU vuodesta

Lisätiedot

TuUL graafinen ohjeistus GRAAFINEN OHJEISTUS. päivitetty

TuUL graafinen ohjeistus GRAAFINEN OHJEISTUS. päivitetty GRAAFINEN OHJEISTUS päivitetty 2.2.2016 Turun Urheiluliiton logo Turun Urheiluliiton logo yhdistettynä kolmiomerkkiin Turun Urheiluliiton tunnus Turun Urheiluliitto -tunnuksen muodostaa logon Ja merkin

Lisätiedot

TEKIN VISUAALINEN OHJEISTUS

TEKIN VISUAALINEN OHJEISTUS TEKIN VISUAALINEN OHJEISTUS VISUAALINEN OHJEISTUS Visuaalinen ilme on osa TEKin brändiä. Visuaalinen ilme symboloi organisaatiota, vahvistaa tavoiteltuja mielikuvia, lisää näkyvyyttä ja erottuvuutta. Ulkoisille

Lisätiedot

jäsenapteekkien tunnus

jäsenapteekkien tunnus Suomen Apteekkariliiton jäsenapteekkien tunnus graafinen ohje 1.0 24.2.2005 Tunnus...2 Tunnuksen väri...3 Tunnuksen asettelu...4 Tunnus ja tekstityyppi...5 Tunnuksen ja nimilogon yhdistäminen...6 Tähän

Lisätiedot

TripAdvisor Travellers Choice -logon käyttöohjeet

TripAdvisor Travellers Choice -logon käyttöohjeet TripAdvisor Travellers Choice -logon käyttöohjeet Logon ulkoasu ja tekniset tiedot Travellers Choice -logon kopiot tarjotaan EPS-vektoritiedostoina ja JPG/PNG-rasteritiedostoina. EPS-vektorigrafiikat ovat

Lisätiedot

SILAKALLE MSC-MERKKI?

SILAKALLE MSC-MERKKI? SILAKALLE MSC-MERKKI? KIM JORDAS, SUOMEN AMMATTIKALASTAJALIITTO SAKL RY KALAFOORUMI 13.5.2016 HELSINKI ESITYS Mikä on MSC? Miksi SAKL lähti selvittämään? Miten prosessi edennyt? DNV esiarviointi: Silakan

Lisätiedot

Väitöskirjan kansien suunnittelu

Väitöskirjan kansien suunnittelu Väitöskirjan kansien suunnittelu Ohje koskee Lapin Yliopistopainossa painettavia julkaisuja. Väittelijä toimittaa tarvittavat tiedot tekijälle sähköisenä: - julkaisun nimi - acta sarjan numero sekä ISBN

Lisätiedot

Mitä on GLP? Pirkko Puranen, ylitarkastaja, FT Fimea, Luvat ja tarkastukset

Mitä on GLP? Pirkko Puranen, ylitarkastaja, FT Fimea, Luvat ja tarkastukset Mitä on GLP? Pirkko Puranen, ylitarkastaja, FT Fimea, Luvat ja tarkastukset Miksi GLP (Good Laboratory Practice)? Kemikaalien ja lääkkeiden turvallisuuden testaamiseksi myyntilupaa tai rekisteröintiä varten

Lisätiedot

Visuaalinen identiteetti. Graafinen ohjeistus

Visuaalinen identiteetti. Graafinen ohjeistus Visuaalinen identiteetti Graafinen ohjeistus MEDRIAN OY SISÄLTÖ 01 VÄRIT 04 02 03 3... CMYK ja RGB 4... HELPien värit TYPOGRAFIA 5... Ensisijainen fontti 6... Toissijainen fontti 7... WWW-sivut LOGO 8...

Lisätiedot

Turun yliopiston ylioppilaskunnan graafinen ohjeisto 2016

Turun yliopiston ylioppilaskunnan graafinen ohjeisto 2016 Turun yliopiston ylioppilaskunnan graafinen ohjeisto 2016 1. Tunnus 1.1 Markkinointitunnus Käytetään esimerkiksi TYYn viestinnässä, esitteissä, oppaissa, julisteissa, markkinointitavaroissa, sosiaalisessa

Lisätiedot

Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki Graafinen ohjeistus 2014. www.kyt.fi

Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki Graafinen ohjeistus 2014. www.kyt.fi Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki Graafinen ohjeistus 2014 1 www.kyt.fi Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki on keskisuomalainen kansalaistoiminnan ja sitä edustavien yhteisöjen kehittäjä. Keski-Suomen Yhteisöjen Tuen

Lisätiedot

1/2016 GRAAFINEN OHJEISTO

1/2016 GRAAFINEN OHJEISTO GRAAFINEN OHJEISTO 1.1.2016 1 Sisällys 1. Tunnus... 4 2. Värit... 5 3. Suoja-alue... 6 4. Typografia... 6 5. Käyntikortti... 7 6. Lomakkeisto... 8 7. Kirjekuoret... 9 8. PowerPoint... 10 9. Ilmoittelu...

Lisätiedot

Case Arla: Luomu meillä ja maailmalla. Nnenna Liljeroos 1.10.2014

Case Arla: Luomu meillä ja maailmalla. Nnenna Liljeroos 1.10.2014 Case Arla: Luomu meillä ja maailmalla Nnenna Liljeroos 1.10.2014 Arla on kansainvälinen ja paikallinen meijerialan suunnannäyttäjä. Kannustamme ihmisiä ympäri maailman elämään terveellisesti tarjoamalla

Lisätiedot

LAITTEEMME NOUDATTAVAT SEURAAVIA VÄRIASETUKSIA: Euroopan PMS-kirjastot Coated FOGRA39 ja Uncoated FOGRA29 Mustavalko Gray Gamma 2.

LAITTEEMME NOUDATTAVAT SEURAAVIA VÄRIASETUKSIA: Euroopan PMS-kirjastot Coated FOGRA39 ja Uncoated FOGRA29 Mustavalko Gray Gamma 2. LAITTEISTOMME M&P PAINOSSA KÄYTÖSSÄMME OVAT SEURAAVAT OHJELMAT: Adobe Photoshop CS6 Adobe InDesign CS6 Adobe Illustrator CS6 Adobe Acrobat Pro Adobe Distiller Microsoft Word Microsoft Excel Microsoft Powerpoint

Lisätiedot

Graafinen. ohjeistus

Graafinen. ohjeistus Graafinen ohjeistus 1/2015 A-Kiltojen Liitto ry Graafinen ohjeistus Tunnus, käyttö A-Kiltojen Liiton tunnuksen väri on vihreä. Tunnusta tulee pääasiallisesti käyttää valkoisella tai mahdollisimman vaalealla

Lisätiedot

Puun laillisen ja kestävän alkuperän osoittaminen PEFC Suomi Auvo Kaivola

Puun laillisen ja kestävän alkuperän osoittaminen PEFC Suomi Auvo Kaivola Puun laillisen ja kestävän alkuperän osoittaminen 24.5.2016 PEFC Suomi Auvo Kaivola Mikä PEFC on? PEFC Council globaali, voittoa tavoittelematon kansallisesti kehitettyjen metsäsertifiointijärjestelmien

Lisätiedot

Oiva Akatemia Graafinen ohje 2008

Oiva Akatemia Graafinen ohje 2008 Oiva Akatemia Graafinen ohje 2008 Alustava 19.11.2008 Oiva Akatemia Graafinen ohje 2008 2 (10) 1 Markkinointitunnus Oiva Akatemian markkinointitunnus muodostuu tyylitellyistä oranssista O- ja harmaasta

Lisätiedot

Kuluttajan kestävät kalavalinnat ja keskeiset edistysaskeleet

Kuluttajan kestävät kalavalinnat ja keskeiset edistysaskeleet Olli Toivonen / WWF Kuluttajan kestävät kalavalinnat ja keskeiset edistysaskeleet Matti Ovaska, WWF Suomi 20.3.2013 WWF vaikuttaa maailmanlaajuisesti Kalastuspolitiikka - Kestävät kalastuskiintiöt - Suojelusopimukset

Lisätiedot

PEFC palveluita koko yhteiskunnalle Auvo Kaivola PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry

PEFC palveluita koko yhteiskunnalle Auvo Kaivola PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry PEFC palveluita koko yhteiskunnalle 2.10.2014 Auvo Kaivola PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry 1 PEFC:n kansainvälinen organisaatio PEFC Council on globaali, voittoa tavoittelematon kansainvälinen organisaatio,

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTO. Mainostoimisto Aada

GRAAFINEN OHJEISTO. Mainostoimisto Aada GRAAFINEN OHJEISTO Mainostoimisto Aada JOHDANTO 1. TUNNUS 1.1 Tunnukset 1.2 Suoja-alue & koot 1.3 Tunnuksen käyttö 1.4 Tiedostomuodot 2. VÄRIT 2.1 Värimaailma 3. TYPOGRAFIA JOHDANTO K & H Annala Oy on

Lisätiedot

Akavan. graafinen ohjeistus 3.12.2015

Akavan. graafinen ohjeistus 3.12.2015 Akavan 3.12.2015 graafinen ohjeistus Esipuhe Tunnus Opiskelijoiden tunnus Akavalainen-tunnus Tunnuksen suoja-alue Tunnuksen käyttö Väripaletti Typografia Kuvat, muodot ja värit Akavan slogan ja strategiset

Lisätiedot

Ohjeita noudattamalla ja soveltamalla luodaan yhtenäinen ilme kaikkiin säätiön materiaaleihin tunnuksesta sähköiseen viestintään asti.

Ohjeita noudattamalla ja soveltamalla luodaan yhtenäinen ilme kaikkiin säätiön materiaaleihin tunnuksesta sähköiseen viestintään asti. YLEISTÄ Graafisen ohjeiston tarkoitus on toimia tukivälineenä eri sidosryhmille sekä sisäisessä että ulkoisessa viestinnässä. Ohjeistossa on esitelty ohjein ja esimerkein Epilepsiatutkimussäätiön visuaalinen

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta. Graafinen ohjeisto

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta. Graafinen ohjeisto Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Graafinen ohjeisto 1 Sisällys Tunnus 3 Tunnuksen suoja-alueet 4 Tunnuksen käyttö 5 Värit 6 7 Kaakkolennokit 8 Sovellukset Käyntikortit 9 Asiakirjapohja

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Copyright 2010 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Java on Sun Microsystems, Inc:n tavaramerkki Yhdysvalloissa. SD-logo on omistajansa tavaramerkki. Tuotetta koskeva

Lisätiedot

1 YLEISTÄ. Lapin liitto. Graafinen ohjeisto

1 YLEISTÄ. Lapin liitto. Graafinen ohjeisto SISÄLLYS 1 YLEISTÄ... 1 Lapin liitto... 1 Graafinen ohjeisto... 1 2 VAAKUNA JA LOGO... 2 2.1 Lapin maakuntavaakuna... 2 2.2 Logo... 4 2.3 Vaakuna ja logo yhteisenä tunnuksena... 5 2.4 Muut tunnukset...

Lisätiedot

MUIDEN HENKILÖIDEN KUIN TIEDOTUSVÄLINEIDEN EDUSTAJIEN TALLENTEISIIN EUROOPAN PARLAMENTIN TILOISSA SOVELLETTAVAT SÄÄNNÖT

MUIDEN HENKILÖIDEN KUIN TIEDOTUSVÄLINEIDEN EDUSTAJIEN TALLENTEISIIN EUROOPAN PARLAMENTIN TILOISSA SOVELLETTAVAT SÄÄNNÖT 4.4.1. MUIDEN HENKILÖIDEN KUIN TIEDOTUSVÄLINEIDEN EDUSTAJIEN TALLENTEISIIN EUROOPAN PARLAMENTIN TILOISSA SOVELLETTAVAT SÄÄNNÖT PUHEMIEHISTÖN PÄÄTÖS 9. TOUKOKUUTA 2016 EUROOPAN PARLAMENTIN PUHEMIEHISTÖ,

Lisätiedot

MAINOSTAJAN MAHDOLLISUUDET 2016

MAINOSTAJAN MAHDOLLISUUDET 2016 MAINOSTAJAN MAHDOLLISUUDET 2016 PRINTTIMEDIA definitiv Saksalais-Suomalaisen Kauppakamarin jäsenlehti definitiv on ainoa saksalais-suomalainen talouslehti. Kaksikielinen jäsenlehti puhuttelee erityisesti

Lisätiedot

MAINOSTAJAN MAHDOLLISUUDET

MAINOSTAJAN MAHDOLLISUUDET MAINOSTAJAN MAHDOLLISUUDET PRINTTIMEDIA definitiv Saksalais-Suomalaisen Kauppakamarin jäsenlehti definitiv on ainoa saksalais-suomalainen talouslehti. Kaksikielinen jäsenlehti puhuttelee erityisesti molempien

Lisätiedot

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ennen kuin aloitat: 1. Asenna tietokoneeseesi ilmainen Miso Regular fontti, jonka saat täältä: https://www.fontspring.com/fonts/marten- nettelbladt/miso

Lisätiedot

Posti materiaalit etä- ja verkkokauppiaille

Posti materiaalit etä- ja verkkokauppiaille Posti materiaalit etä- ja verkkokauppiaille 1.1.2016 Ohje Postin palvelujen esittämiseksi mm. verkkokauppiaiden materiaaleissa ja verkkosivuilla Postin toimitustapojen näkyminen yhdenmukaisella tavalla

Lisätiedot

MSC:n jäljitettävyysstandardi: perusversio (Default)

MSC:n jäljitettävyysstandardi: perusversio (Default) SERTIFIOITU VASTUULLISESTI PYYDETTY Marine Stewardship Council MSC:n jäljitettävyysstandardi: perusversio (Default) Versio 4.0, 20. helmikuuta 2015 Marine Stewardship Council 2 Tietoa Marine Stewardship

Lisätiedot

ABMcomposite Graafinen ohjeisto 1.0

ABMcomposite Graafinen ohjeisto 1.0 Esipuhe Tämä kevyt graafinen ohjeisto antaa perusohjeet ABMcompositen visuaalisten elementtien käytöstä markkinointiviestinnässä. Eri viestintätilanteissa harkitusti ja johdonmukaisesti käytetty visuaalinen

Lisätiedot

KANSAINVÄLISET GTIN-KOODISÄÄNNÖKSET

KANSAINVÄLISET GTIN-KOODISÄÄNNÖKSET KANSAINVÄLISET -KOODISÄÄNNÖKSET 1 Kansainväliset -koodisäännökset Kansainväliset -koodisäännökset määrittelevät yhtenäiset säännöt, milloin vähittäistuotteelle/lajitelmalle tai kuljetuspakkaukselle on

Lisätiedot

Flashbay Ltd Kone Building Keilasatama 3 02150 Espoo Finland

Flashbay Ltd Kone Building Keilasatama 3 02150 Espoo Finland Kaikki hintamme sisältävät painatuksen logolla ja teksteillä tuotteen molemmille puolille(milloin mahdollista). Ei kehitys- tai asennuskustannuksia. sisältää neljä väriä. Toimitus on 29.50 kaikille tilausmäärille.

Lisätiedot

JHS Avoimen tietoaineiston käyttölupa

JHS Avoimen tietoaineiston käyttölupa JHS Avoimen tietoaineiston käyttölupa Anne Kauhanen-Simanainen ja Marjut Salokannel Esittely julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunnalle (JUHTA) 11.12.2014 Valtioneuvoston periaatepäätös (3.3.2011)

Lisätiedot

Suomi 100 -tunnuksen käyttö ohjelmahankkeiden yritysyhteistyössä

Suomi 100 -tunnuksen käyttö ohjelmahankkeiden yritysyhteistyössä Suomi 100 -tunnuksen käyttö ohjelmahankkeiden yritysyhteistyössä Toukokuu 2016 Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017. Juhlavuoden teema on Yhdessä, ja kaikki on kutsuttu mukaan. Juhlat alkavat

Lisätiedot

Graafinen ohjeisto 21.01.2013

Graafinen ohjeisto 21.01.2013 Graafinen ohjeisto 21.01.2013 Tunnus Kansallisen digitaalisen kirjaston asiakasliittymä Finna on arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteinen helppokäyttöinen verkkopalvelu. Finna-palvelu auttaa käyttäjiä

Lisätiedot

Metsien luonnontuotteet ja luomu. Rainer Peltola, MTT Rovaniemi / LAPPI LUO

Metsien luonnontuotteet ja luomu. Rainer Peltola, MTT Rovaniemi / LAPPI LUO Metsien luonnontuotteet ja luomu Rainer Peltola, MTT Rovaniemi / LAPPI LUO Keruuluomu / luomukeruu Luonnonmarjat ja -sienet ovat luomua, jos ne on kerätty erikseen määritellyiltä luomukeruualueilta Keruualueeksi

Lisätiedot

INTERNET http://www.alto-online.com ALTO HEADQUARTERS Incentive International A/S Kongens Nytorv 28 P.O.Box 2064 1013 Copenhagen K Tel.: +45 72 18 10 00 Fax: +45 72 18 1164 E-mail: incentive@incentive-dk.com

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTUS. Ilves ry

GRAAFINEN OHJEISTUS. Ilves ry GRAAFINEN OHJEISTUS Ilves ry Copyright Ilves ry Versio 1.0 / Marraskuu 2015 YLEISTÄ Tämä ohjeistus on rakennettu ohjenuoraksi Ilves ry:n henkilökunnalle sekä kaikille urheiluseuran sidosryhmille, joilla

Lisätiedot

Ravitsemus- ja terveysväitteet

Ravitsemus- ja terveysväitteet Ravitsemus- ja terveysväitteet Ylitarkastaja Kaisa Kukkonen Tuoteturvallisuusyksikkö Lastenruoat ja niiden valvonta koulutus 30.10.2012 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1924/2006 elintarvikkeita

Lisätiedot

Way of Life- sertifikaatti HAKULOMAKE

Way of Life- sertifikaatti HAKULOMAKE Way of Life- sertifikaatti Way of Life- sertifikaatti kosmetiikalle ja henkilökohtaisen hyvinvoinnin tuotteille HAKULOMAKE Olemme iloisia voidessamme tarjota sinulle sertifioinnin kansainvälisten kriteerien

Lisätiedot

Käyttöohje Social News

Käyttöohje Social News Käyttöohje Social News 1.1. painos FI Social News Vapauta sisäinen uutistoimittajasi ja raportoi lähiseutusi kiinnostavat tapahtumat suurelle yleisölle ammattimediakumppaneiden kautta. Lataa ja asenna

Lisätiedot

Grisaille Graafinen opas

Grisaille Graafinen opas Sisällys Yritystunnuksen käyttö Yritystunnuksen käyttötapoja... 3 Esimerkkejä yritystunnuksen vääristä käyttötavoista... 4 Yritystunnuksen käyttö valokuvan kanssa... 5 Yritystunnuksen käyttö valokuvan

Lisätiedot

SYÖTÄVIKSI TARKOITETTUJEN VIINIRYPÄLEIDEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET

SYÖTÄVIKSI TARKOITETTUJEN VIINIRYPÄLEIDEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET SYÖTÄVIKSI TARKOITETTUJEN VIINIRYPÄLEIDEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET I TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ Nämä vaatimukset koskevat Vitis vinifera L. -lajin syötäviksi tarkoitettuja viinirypäleitä, jotka on tarkoitettu

Lisätiedot

Yllättikö puun alkuperän hallinnan vaatimus FSC- ja PEFC-standardit

Yllättikö puun alkuperän hallinnan vaatimus FSC- ja PEFC-standardit Yllättikö puun alkuperän hallinnan vaatimus FSC- ja PEFC-standardit Timo Soininen Pääarvioija, Tuotepäällikkö FSC CoC 1 Julkinen Yllättikö puun alkuperän hallinnan vaatimus Esittely Timo Soininen Metsäteollisuuden

Lisätiedot

Puun alkuperän PEFC-seuranta (Chain of Custody)

Puun alkuperän PEFC-seuranta (Chain of Custody) Puun alkuperän PEFC-seuranta (Chain of Custody) Sisältö: 2 Mikä PEFC on? Puun laillisuuden ja kestävän alkuperän osoittaminen (chain of custody, CoC) Mitä alkuperän osoittaminen tarkoittaa yrityksen arkipäivässä

Lisätiedot

Tehokasta tiedonvälitystä rakennusalalla

Tehokasta tiedonvälitystä rakennusalalla Tehokasta tiedonvälitystä rakennusalalla VERA-seminaari Oulussa 20.2.2002 Lasse Öhman, Lennart Söderström StreamServe Businesskommunikointi on arkipäivän liiketoimintaan liittyvät asiakirjat kuten laskut,

Lisätiedot

2. Graafi nen yrityskuva

2. Graafi nen yrityskuva 2. Graafi nen yrityskuva 2.1. Näin käytät tunnisteita 2.2. Liikemerkki / logo ja sen suhteet 2.3. Logon ja sloganin suoja-alueet 2.4. Logon käyttö 2.5. Typografi a 2.6. Värit TULIKIVI OYJ:N GRAAFINEN YRITYSKUVA

Lisätiedot

Rokua Geopark. Ohje yrityksille Rokua Geopark logon käyttämisestä

Rokua Geopark. Ohje yrityksille Rokua Geopark logon käyttämisestä Rokua Geopark Ohje yrityksille Rokua Geopark logon käyttämisestä Rokua Geopark ohjausryhmä 24.3.2011 Taustaa Rokua Geopark on perustettu edistämään Oulujokilaakson, Rokuan ja Oulujärven alueiden elinkeinotoimintaa,

Lisätiedot

Porvoon matkailun tunnuslukuja huhtikuu 2012

Porvoon matkailun tunnuslukuja huhtikuu 2012 Porvoon matkailun tunnuslukuja huhtikuu 2012 Yöpymiset + 12,5 % tammi-huhtikuussa Porvoon majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset (33.900) lisääntyivät tammi-huhtikuussa 12,5 % edellisvuodesta. Kasvua

Lisätiedot

COMBISAFE FRANCE SAS. 63 Boulevard de Ménilmontant 75011 Paris France Tel: +33 (0)148 059570 Fax: +33 (0)148 059991 Email: info@combisafe.

COMBISAFE FRANCE SAS. 63 Boulevard de Ménilmontant 75011 Paris France Tel: +33 (0)148 059570 Fax: +33 (0)148 059991 Email: info@combisafe. COMBISAFE INTERNATIONAL LTD Group Head Office Safety Centre Cheaney Drive, Grange Park Northampton, NN4 5FB United Kingdom Tel. +44 (0)1604 660600 Fax. +44 (0)1604 662960 Email: info@combisafe.co.uk COMBISAFE

Lisätiedot

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 543/2011, LIITE I, B OSA, Kaupan pitämisen erityisvaatimukset, 3 OSA:

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 543/2011, LIITE I, B OSA, Kaupan pitämisen erityisvaatimukset, 3 OSA: KIIVIEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET I TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ Nämä vaatimukset koskevat Actinidia chinensis Planch.- ja Actinidia deliciosa (A. Chev.), C. F. Liang ja A. R. Ferguson -lajien kiivejä, jotka

Lisätiedot

Julkaisun tunnisteen ja saatavuustietojen alue sisältää julkaisun tunnisteen, avainnimekkeen sekä saatavuustiedot. Elementit on määritelty sanastossa.

Julkaisun tunnisteen ja saatavuustietojen alue sisältää julkaisun tunnisteen, avainnimekkeen sekä saatavuustiedot. Elementit on määritelty sanastossa. TÄMÄ ON LUONNOS: KYSY JA KOMMENTOI! 8. JULKAISUN TUNNISTEEN JA SAATAVUUSTIETOJEN ALUE Johdantohuomautus Julkaisun tunnisteen ja saatavuustietojen alue sisältää julkaisun tunnisteen, avainnimekkeen sekä

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Position Position Passengers Percentage Passengers Percentage of all visitors 2013 of all visitors

Position Position Passengers Percentage Passengers Percentage of all visitors 2013 of all visitors Suomen matkatoimistoalan liitto ry - SMAL Association of Finnish Travel Agents - AFTA TOP TEN TRAVEL DESTINATIONS FROM FINLAND IN 2014 Based on the annual statistics of AFTA, air based package holidays,

Lisätiedot

voimassa marraskuusta 2013 lähtien EUROPE S ROCK MAILORDER NO.1 SUOMI MEDIAKORTTI

voimassa marraskuusta 2013 lähtien EUROPE S ROCK MAILORDER NO.1 SUOMI MEDIAKORTTI voimassa marraskuusta 2013 lähtien SUOMI MEDIAKORTTI 2014 TIETOA MEISTÄ EMP on jo yli 25 vuoden ajan tarjonnut laajan valikoiman vaatetusta, CD- ja DVD-levyjä, julisteita ja oheistuotteita rock- ja metallifaneille

Lisätiedot

CSS-kielen avulla määritellään HTML-dokumentin tyyli. CSS avulla voidaan tarkemmin määritellä eri elementtien ominaisuuksia.

CSS-kielen avulla määritellään HTML-dokumentin tyyli. CSS avulla voidaan tarkemmin määritellä eri elementtien ominaisuuksia. CSS1 CSS (Cascading Style Sheets) CSS-kielen avulla määritellään HTML-dokumentin tyyli. CSS avulla voidaan tarkemmin määritellä eri elementtien ominaisuuksia. Esim.

Lisätiedot

Kaupan liitto 26.10.2011

Kaupan liitto 26.10.2011 Kaupan liitto 26.10.2011 MIKKO KNUUTTILA TOIMINUT DIGITAALISEN MARKKINOINNIN JA SÄHKÖISEN KAUPANKÄYNNIN KEHITYS- JA JOHTOTEHTÄVISSÄ YLI 10 VUOTTA VIIMEISIMPÄNÄ VASTANNUT DNA:N DIGIMARKKINOINNISTA JA 1.

Lisätiedot

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio Suomen Lions liitto ry Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.1 4.8.2015 Dokumenttien ja ohjeiden luovutus kolmannelle osapuolelle ilman lupaa, kopioimalla,

Lisätiedot

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009 Verkkosivut perinteisesti Tanja Välisalo 11.2.2009 WWW-sivujen vieminen omaan kotisivutilaan yliopiston mikroverkossa https://salasana.jyu.fi Klikkaa painiketta Activate WWW Klikkaa painiketta Activate

Lisätiedot

Hai uoto. luokseen kutsuva loistokunta. Graafinen ohjeisto

Hai uoto. luokseen kutsuva loistokunta. Graafinen ohjeisto Graafinen ohjeisto 1 Sisällys Esipuhe 3 Tunnus 4 Versiot 5 Käyttö 9 Vaakuna 10 Värit 11 Typografia 12 Graafiset elementit 13 Lomakepohjat 14 Vaakunalla 14 Markkinointitunnuksella 15 Kirjekuoret ja käyntikortit

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

KAUPPASI PARAS KALAKAVERI

KAUPPASI PARAS KALAKAVERI KAUPPASI PARAS KALAKAVERI www.jokisenevaat.fi JOKISEN EVÄÄT ON LUOTETTAVA KUMPPANI KALATISKISI HOVIHANKKIJAKSI Yhteistyö kanssamme tarjoaa sinulle suuren määrän etuja ja palveluja, jotka helpottavat työtäsi

Lisätiedot

Joutsenmerkin logo-ohje. Pohjoismainen ympäristömerkintä 9. maaliskuuta 2016

Joutsenmerkin logo-ohje. Pohjoismainen ympäristömerkintä 9. maaliskuuta 2016 Joutsenmerkin logo-ohje Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto päätti vuonna1989 perustaa vapaaehtoisen ja virallisen ympäristömerkin. Alla olevat organisaatiot/yritykset vastaavat

Lisätiedot

G R A A F I N E N O H J E I S TO M O S A I I K K I K U V I O N K Ä Y T Ö S T Ä. P ä i v i t y s t o u k o k u u 2 0 1 1

G R A A F I N E N O H J E I S TO M O S A I I K K I K U V I O N K Ä Y T Ö S T Ä. P ä i v i t y s t o u k o k u u 2 0 1 1 G R A A F I N E N O H J E I S TO M O S A I I K K I K U V I O N K Ä Y T Ö S T Ä P ä i v i t y s t o u k o k u u 2 0 1 1 T U N N U S J A M O S A I I K K I K U V I O TUNNUKSEN SUOJA-ALUE Tunnus sijoitetaan

Lisätiedot

DIGI PRINT. Aineistovaatimukset ja aineiston siirto

DIGI PRINT. Aineistovaatimukset ja aineiston siirto DIGI PRINT Aineistovaatimukset ja aineiston siirto Glass Jet - Digitaalipainotekniikka Tulostettavan kuvan maksimikoko 2400 x 4000 mm. 6 perusväriä ja hiekkapuhallusta jäljittelevä etch-väri. Väreistä

Lisätiedot

STT:n yleiset sopimusehdot 1.1.2010

STT:n yleiset sopimusehdot 1.1.2010 YLEISET SOPIMUSEHDOT 1 (5) STT:n yleiset sopimusehdot 1. Käyttöoikeus 2. Käyttöehdot 1 Kappale päivitetty 1.1.2016 alkaen. Asiakkaalla on oikeus käyttää STT:n palvelua ja/tai siihen sisältyviä aineistoja

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

Graafinen ohjeisto. Päivitetty tammikuussa 2015

Graafinen ohjeisto. Päivitetty tammikuussa 2015 Graafinen ohjeisto Päivitetty tammikuussa 2015 Sisällys Sisällys Esipuhe Liikemerkki ja logo Värit korteille ja kirjepohjalle Typografia Fontit korteille ja kirjepohjalle Kirje- ja esityspohja Käyntikorttipohjat

Lisätiedot

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS KUVAMUOKKAUS HARJOITUS VÄRI, PARANNUS, KUVAKOKO, KEHYKSET Kuvan väri- ja valoisuusarvot ovat sidoksissa kuvanottohetken valaistukseen. Harjoituksen kuva on kuvattu loistevaloissa ja värisävy ei ole kohdallaan.

Lisätiedot

Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa

Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa 1 Ympäristömerkinnät lyhyesti ISO 14001 8 Kansainvälinen ympäristöjohtamisjärjestelmä, joka tähtää jatkuvaan parantamiseen ja ympäristösuorituskyvyn kehittämiseen.

Lisätiedot

VENÄJÄN VIENNISSÄ KÄYTETTÄVÄN TERVEYSTODISTUKSEN TÄYTTÖ- OHJE KOSKIEN MAITOA JA MAITOTUOTTEITA

VENÄJÄN VIENNISSÄ KÄYTETTÄVÄN TERVEYSTODISTUKSEN TÄYTTÖ- OHJE KOSKIEN MAITOA JA MAITOTUOTTEITA Päivämäärä 16.5.2010 1(5) Dnro 651/928/2007 Tämä ohje korvaa samalla diaarinumerolla 26.3.2007 annetun ohjeen. VENÄJÄN VIENNISSÄ KÄYTETTÄVÄN TERVEYSTODISTUKSEN TÄYTTÖ- OHJE KOSKIEN MAITOA JA MAITOTUOTTEITA

Lisätiedot

Kuvat. 1. Selaimien tunnistamat kuvatyypit

Kuvat. 1. Selaimien tunnistamat kuvatyypit Kuvat Kuvia voi liittää xhtml-sivulle -elementillä -elementillä -elementillä lomakkeiden yhteydessä lähinnä painikenappeja taustakuvina -elementin background-attribuutilla tai

Lisätiedot

Käytännön kokemukset opinnäytteiden julkaisijana

Käytännön kokemukset opinnäytteiden julkaisijana Käytännön kokemukset opinnäytteiden julkaisijana Tekijänoikeusseminaari 10.10.2008 Kustannuspäällikkö Outi Sisättö Tampereen yliopiston kirjasto Julkaisukeskus Esityksen pääkohdat Taustaksi Tunnuslukuja,

Lisätiedot

Porvoon matkailun tunnuslukuja Marraskuu 2012

Porvoon matkailun tunnuslukuja Marraskuu 2012 Porvoon matkailun tunnuslukuja Marraskuu 2012 Yöpymiset + 0,4 % tammi-marraskuussa Porvoon majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset (116.500) lisääntyivät tammi-marraskuussa 0,4 % edellisvuodesta. Kasvua

Lisätiedot

Pysäytettyjen töiden tulostus ja poisto Kun tulostuksessa ilmenee asetteluvirheitä Verify print -työt Reserve print -työt

Pysäytettyjen töiden tulostus ja poisto Kun tulostuksessa ilmenee asetteluvirheitä Verify print -työt Reserve print -työt Kun työ lähetetään tulostimeen, tulostinajurissa voidaan määrittää, että työ säilytetään muistissa. Kun tämä pidätetty työ halutaan tulostaa, se määritetään tulostettavaksi tulostimen käyttöpaneelin valikoissa.

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTO. Päivitetty:

GRAAFINEN OHJEISTO. Päivitetty: Päivitetty: 8.2.2016 Liikemerkki - vaaka Woikosken liikemerkki muodostuu aina tekstilogosta ja sen yhteydessä olevasta tunnuksesta. Liikemerkin muotoja tai niiden suhteita ei saa venyttää tai vääristää

Lisätiedot

Jämsän graafinen ilme on raikas, moderni ja keveä, mutta myös perinteisiin nojaava ja visuaalisesti aikaa kestävä ja klassinen.

Jämsän graafinen ilme on raikas, moderni ja keveä, mutta myös perinteisiin nojaava ja visuaalisesti aikaa kestävä ja klassinen. Graafinen ohjeisto Uuden yhdistyneen Jämsän yhtenäinen graafinen ilme vahvistaa omalta osaltaan kaupungin tunnettavuutta ja vetovoimaisuutta. Alueelta löytyy mielenkiintoista ja vahvaa historiaa, mutta

Lisätiedot

Tehtävä 2: Säännölliset lausekkeet

Tehtävä 2: Säännölliset lausekkeet Tehtävä 2: Säännölliset lausekkeet Kun tietokoneohjelmalla luetaan käyttäjän syötettä, olisi syöte aina syytä tarkistaa. Syötteessä voi olla vääriä merkkejä tai merkkejä väärillä paikoilla (syntaktinen

Lisätiedot

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 2015 Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 1 Sisällysluettelo 1. Sivustolle rekisteröityminen... 2 2. Yrityksen lisääminen... 3 2.1. Yritystiedot...

Lisätiedot

Pintatutka, jossa on Rosemount 9901 -kammiot

Pintatutka, jossa on Rosemount 9901 -kammiot Pikaopas 00825-0116-4601, versio AA Pintatutka, jossa on Rosemount 9901 -kammiot XC-option asennusohjeet Pikaopas Turvallisuusviestit Tässä asiakirjassa esitetyt toimenpiteet ja ohjeet voivat vaatia erityisiä

Lisätiedot

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015 MUOTOSEIKKOJA Mitä asetuksia käytän? Tyypillisimpiä fontteja ovat Times New Roman (fonttikoko 12) tai Arial (fonttikoko 11). Käytä riviväliä 1,5, jotta asettelu on selkeä ja teksti on myös tältä osin helppolukuista.

Lisätiedot

sisällysluettelo s. 3 tulostusaineistot, tarratekstit ja logo-originaalit s. 4 3x3 pop-up s. 5 4x3 pop-up s. 6 pop-up counter s. 7 lippu 80 x 100 cm

sisällysluettelo s. 3 tulostusaineistot, tarratekstit ja logo-originaalit s. 4 3x3 pop-up s. 5 4x3 pop-up s. 6 pop-up counter s. 7 lippu 80 x 100 cm aineisto-ohjeet sisällysluettelo s. 3 tulostusaineistot, tarratekstit ja logo-originaalit s. 4 3x3 pop-up s. 5 4x3 pop-up s. 6 pop-up counter s. 7 lippu 80 x 100 cm s. 8 lippu 100 x 300-350 cm s. 9 roll-up

Lisätiedot

Kiintolevyaseman kiinnityskannatin Käyttöopas

Kiintolevyaseman kiinnityskannatin Käyttöopas Kiintolevyaseman kiinnityskannatin Käyttöopas CECH-ZCD1 7020229 Yhteensopiva laitteisto PlayStation 3-järjestelmä (CECH-400x-sarja) Varotoimet Lue tämä käyttöopas ja PlayStation 3-käyttöopas ennen tuotteen

Lisätiedot

TULLI GRAAFINEN OHJEISTUS ILMEEN PERUSELEMENTIT GRAAFINEN OHJEISTO 2016

TULLI GRAAFINEN OHJEISTUS ILMEEN PERUSELEMENTIT GRAAFINEN OHJEISTO 2016 TULLI GRAAFINEN OHJEISTUS ILMEEN PERUSELEMENTIT GRAAFINEN OHJEISTO 2016 TULLI GRAAFINEN OHJEISTUS ILMEEN PERUSELEMENTIT 2 SISÄLTÖ Saatteeksi... 3 Tullin tunnus... 4 Tullin tunnusvaihtoehdot... 5 Tullin

Lisätiedot

PankaBrite. Korsnäs Carry (Frövi carry)

PankaBrite. Korsnäs Carry (Frövi carry) AKKAUSKARTONGIT ankabrite äällystetty hiokkeellinen taivekartonki. Simcote Vahvasti päällystetty hiokkeellinen taivekartonki. rintline Kierrätyskuiturunkoinen kartonki. Korsnäs Carry (Frövi carry) Korkealuokkainen

Lisätiedot

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET L 146/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2016/879, annettu 2 päivänä kesäkuuta 2016, yksityiskohtaisten järjestelyjen vahvistamisesta

Lisätiedot

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 543/2011, LIITE I, B OSA, Kaupan pitämisen erityisvaatimukset, 8 OSA:

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 543/2011, LIITE I, B OSA, Kaupan pitämisen erityisvaatimukset, 8 OSA: PAPRIKOIDEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET I TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ Nämä vaatimukset koskevat Capsicum annuum L. -lajin paprikoita 1, jotka on tarkoitettu toimitettaviksi kuluttajille tuoreina, teolliseen jalostukseen

Lisätiedot

Press Brake Productivity -pikaopas

Press Brake Productivity -pikaopas Kuinka aloitat Press Brake Productivity -pikaopas Kiitos, että olet ostanut Wilan valmistaman laatutuotteen Wila on valmistanut jo yli 80 vuotta työkalunpitimiä, työkaluja ja varusteita särmäyspuristimien

Lisätiedot

Ympäristöterveyskeskus Terveydensuojelu 22.2.2016

Ympäristöterveyskeskus Terveydensuojelu 22.2.2016 Ympäristöterveyskeskus YHTEENVETO Terveydensuojelu 22.2.2016 KALAN JÄLJITETTÄVYYS MYYNTITISKEISSÄ 2015 Johdanto Kalan jäljitettävyys myyntitiskeissä 2015 oli Kanta- ja Päijät-Hämeen valvontayksiköiden

Lisätiedot

Vertailusivustoja verkossa

Vertailusivustoja verkossa Vertailusivustoja verkossa Kuluttajaliitto on koonnut avuksesi verkossa toimivia erilaisia hintojen ja palvelujen vertailusivustoja. Kuluttajaliitto ei vastaa listalla esiintyvien toimijoiden tietojen

Lisätiedot

QuarkXPress ohjelman uudet ominaisuudet

QuarkXPress ohjelman uudet ominaisuudet QuarkXPress 10.1 -ohjelman uudet ominaisuudet SISÄLTÖ Sisältö QuarkXPress 10.1:n uudet ominaisuudet...3 Uudet ominaisuudet...4 Dynaamiset apuviivat...4 Huomautukset...4 Kirjat...4 Redline-toiminto...4

Lisätiedot

Tervetuloa Kiitos, että valitsit Arlon. Pääset alkuun helposti.

Tervetuloa Kiitos, että valitsit Arlon. Pääset alkuun helposti. Pikaopas 1 Pakkauksen sisältö Tervetuloa Kiitos, että valitsit Arlon. Pääset alkuun helposti. Tukiasema Tukiaseman virtasovitin Täysin langattomat kamerat Ethernet-kaapeli Magneettiset seinätelineet 123-litiumparistot

Lisätiedot