THE BEST ENVIRONMENTAL CHOICE IN SEAFOOD. MSC-ympäristömerkin käyttöopas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "THE BEST ENVIRONMENTAL CHOICE IN SEAFOOD. MSC-ympäristömerkin käyttöopas"

Transkriptio

1 THE BEST ENVIRONMENTAL CHOICE IN SEAFOOD MSC-ympäristömerkin käyttöopas Tammikuu 2013

2 Ecolabel User Guidelines Heading Sisällys 1. Johdanto 1 2. MSC-ympäristömerkin omistajuus 2 Ympäristömerkin lisenssisopimus Maksut ja raportointi Ympäristömerkin hyväksyminen painomateriaaleissa 3. MSC-ympäristömerkin jäljennöksen hankkiminen 3 Kuusi askelta MSC-ympäristömerkin käyttöön 4. MSC-ympäristömerkki 4 Ympäristömerkin eri elementit Formaatit Väri Koko Käännökset 5. Kuka voi käyttää MSC-ympäristömerkkiä? 6 6. Ympäristömerkin käyttö tuotepakkauksissa 7 Merkin paikka MSC-selite MSC-jäljitettävyysstandardin koodi Lisävaatimukset Tuotenimet Suoja-alue Monipakkaussäännöt 7. Ympäristömerkin kättö ruokalistoissa 9 Ovaali ja täysikokoinen ympäristömerkki & seliteteksti Koko ja mittasuhteet Muut vaatimukset 8. Ympäristömerkin käyttö kalatiskeillä 10 Hintalaput Lisämateriaali Kalaetiketit 9. Ympäristömerkin käyttö markkinointimateriaaleissa 11 Mainosmateriaalit MSC-ympäristömerkki ja sitä tukeva teksti Fontin tyyli ja väri Vapaa tila Muut vaatimukset Ympäristömerkkiä tukeva teksti 10. Merkin virheellinen ja harhaanjohtava käyttö Ota yhteyttä takakansi Front cover image: Léo-Paul Ridet

3 1 Ympäristömerkin käyttöopas 1. Johdanto Marine Stewardship Council:n kalastuksen sertifiointiohjelma ja kala- ja äyriäistuotteiden ympäristömerkki huomioi ja palkitsee kestävät kalastuskäytännöt. MSC:n sinisen ympäristömerkin avulla kuluttaja voi varmistua siitä, että tuotteen alkuperä on jäljitettävissä ja pyyntimenetelmissä on noudatettu kestävän kalastuksen mukaisia toimintatapoja. Ennen kuin tuote voidaan myydä ympäristömerkittynä, tulee kaikkien toimitusketjun toimijoiden olla auditoitu MSC:n jäljitettävyystandardin kriteerien mukaisesti. Ympäristömerkin potentiaaliset hyödyt MSC-ympäristömerkki voi tuoda monia hyötyjä toimitusketjun yrityksille ja auttaa niitä erottautumaan kilpailijoista sekä löytämään uusia asiakkaita. Monille maailman johtavista kala- ja äyriäistuoteteiden jälleenmyyjistä ja brändeistä MSC-ohjelma on keskeisessä asemassa yritysvastuun edistämisessä. MSC-ympäristömerkkiä käyttävät myös sertifioidut kalastusyritykset, media-alan organisaatiot sekä useat muut toimijat. MSC-ympäristömerkin käytön säännöt MSC-ympäristömerkki on myös sertifiointi- ja tuotemerkki, jonka vuoksi sille on laadittu tarkat säännöt pakkausmerkintöjen ja muun käytön osalta. Ympäristömerkin uskottavuuden ja arvon takaamiseksi on kaikkien merkin käyttäjien yhteisen edun mukaista noudattaa tässä oppaassa esitettyjä ohjeistuksia. Oppaassa esitellään merkin käytön säännöt ja ohjeistukset kaikille eri toimijoille: kalastusyrityksille, toimitusketjun organisaatiolle, vähittäismyyjille, ravintoloille, catering-palveluille, ei-kaupallisille toimijoille sekä medialle. MSC:n tehtävä MSC:n tehtävänä on käyttää ympäristömerkkiään ja kestävän kalastuksen sertifiointiohjelmaa valtamerien hyvinvoinnin edistä miseen. Se huomioi ja palkitsee kestävän kalastuksen käytäntöjä sekä pyrkii vaikuttamaan kuluttajien valintoihin. MSC on riippumaton ja kansainvälinen voittoa tavoittelematon järjestö. Kuva vasemmalla: McDonaldsin sitouduttua kestäviin kalatuotteisiin n. 13 miljoonalla kuluttajalla 39:ssä Euroopan maassa on mahdollisuus ostaa MSC-merkittyjä Fish-o-Filet -kalahampurilaisia. Kuva oikealla: Mars Petcare lanseerasi ensimmäiset MSC-merkityt Whiskas- ja Shebatuotteet, jotka on valmistettu 100 prosenttisesti MSC-sertifioidun kalan perkeistä. McDonald s Mars Petcare

4 Ympäristömerkin käyttöopas 2 2. MSC-ympäristömerkin omistajuus MSC omistaa MSC ecolabel -tavaramerkin, lyhenteen MSC sekä Marine Stewardship Council -nimen. MSC pidättää itsellään kaikki näihin tavaramerkkeihin liittyvät oikeudet. Ympäristömerkin käyttö on sallittu ainoastaan virallisen sopimuksen (MSC-ympäristömerkin lisenssisopimus) allekirjoittaneille toimijoille. Ympäristömerkkiä ei voida käyttää ilman MSC:n etukäteen antamaa kirjallista suostumusta. Käyttölupa ei siirrä tai lisensoi immateriaalioikeuksia muille osapuolille ja ympäristömerkkiä on mahdollista käyttää vasta sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Merkin luvaton käyttö on kiellettyä ja se katsotaan tavaramerkkiloukkaukseksi. MSC pidättää itsellään oikeuden ryhtyä oikeustoimiin MSC-nimen luvattomaan käyttöön tai kopiointiin liittyvissä tapauksissa. Ympäristömerkin lisenssisopimus Lisenssisopimus on tarkoitettu MSC-ympäristömerkin käytölle kala- tai äyriäistuotteissa, ruokalistoissa tai mainosmateriaaleissa, kuten verkkosivuilla. Lisenssisopimuksen allekirjoittaneet toimijat ovat velvollisia suorittamaan siihen kuuluvan vuosimaksun sekä sopimuksen muodosta riippuen myös tuotteiden myynnistä määräytyvät rojaltit. Maksut ja raportointi MSC pyytää tiedot yritysten liikevaihdosta neljännesvuosittain, puolivuosittain tai kerran vuodessa riippuen MSC-merkittyjen tuotteiden myyntimääristä. Näiden tietojen perusteella MSC laskee yritykselle määräytyvät vuosimaksut ja rojaltit. Lisätietoja MSC-ympäristömerkin käytön kustannuksista osoitteessa: Ympäristömerkin hyväksyminen painomateriaaleissa MSC-ympäristömerkin käyttöoikeuden myöntämisen jälkeen yritysten on toimitettava painomateriaalien vedokset MSC:lle ennen ympäristömerkin tulostamista, julkaisemista tai esillepanoa.

5 3 Ympäristömerkin käyttöopas 3. MSC-ympäristömerkin jäljennöksen hankkiminen Tulostuskelpoiset ja korkearesoluutioiset kuvamateriaalitiedostot tulee toimittaa MSC:n hyväksyttäviksi. MSC-ympäristömerkin käyttölupa myönnetään tässä luvussa esitetyn hyväksymisprosessin puitteissa. Merkkiä ei saa luovuttaa kolmansille osapuolille lukuun ottamatta pakkausten tai markkinointimateriaalien suunnittelijoita. Kuusi askelta MSC-ympäristömerkin käyttöön 1. Allekirjoita ympäristömerkin lisenssisopimus MSC:n kanssa (Ecolabel Licence Agreement) Voit hakea ympäristömerkin lisenssisopimusta osoitteeseesta: Sopimuksen vahvistamisen jälkeen voit pyytää MSC:ltä korkearesoluutioisia kuvatiedostoja ympäristömerkistä. Tiedostomuodot: JPG, TIFF, AI, EPS, BMP. 2. Lisää MSC-ympäristömerkki materiaaleihin Noudata tässä oppaassa annettuja MSCympäristömerkin ja tekstien käyttöohjeita. 3. Toimita koevedokset hyväksyttäviksi Toimittakaa seuraavat asiat MSC:lle ennen materaalien painatusta: Värilliset koevedokset kaikista materiaaleista, joissa MSC-ympäristömerkki esiintyy (PDF). Jos kyseessä on tuotepakkaus, lähettäkää lopullinen luonnos koko pakkauksesta. Täytetty hyväksymislomake, joka on tilattavissa osoitteesta 4. Hanki hyväksyntä Kun suunnittelun yksityiskohdista on päästy sopimukseen, MSC lähettää teille kirjallisen hyväksynnän ympäristömerkin käytöstä. Vasta tässä vaiheessa voitte aloittaa materiaalien painatuksen. 5. Lähetä materiaalit MSC:lle Materiaalipainatuksen jälkeen lähettäkää mallikappaleet MSC:n päätoimistoon (Marine House, 1 Snow Hill, London, EC1A 2DH). 6. Tuote on lisätty MSC:n verkkosivuille Hyväksymisen jälkeen MSC promotoi tuotetta verkkosivujensa Kestävien kala- ja äyriäistuotteiden hakukoneen avulla: Lähetä 600 x 600 pikselin jpg-kuva tuotteesta. MSC-ympäristömerkin oikeanlainen käyttö nopeuttaa hyväksymisprosessia. Varmista, että jokaisella MSC-merkin kanssa työskentelevällä mainostoimistolla tai muulla yhteistyökumppanilla on kopio tästä oppaasta.

6 Ympäristömerkin käyttöopas 4 4. MSC-ympäristömerkki Tämä luku sisältää tietoa MSC-ympäristömerkin väristä, koosta ja asettelusta. A F B C E D Ympäristömerkin eri elementit Alla olevia vaatimuksia sovelletaan kaikkiin ympäristömerkin käyttötarkoituksiin. Ympäristömerkin värin, fontin tai muotoilun poikkeamat vähentävät sen tehokkuutta ja voivat johtaa oikeudellisiin seuraamuksiin liittyen tavaramerkkirikkomukseen. MSC-ympäristömerkki sisältää kuusi eri elementtiä, joita ei voida erottaa toisistaan tai muuttaa millään tavalla. A Sertifioitu vastuullisesti pyydetty Tämä lause viestii MSC-ympäristömerkin tarkoituksesta. B MSC-lyhenne Kirjaimet MSC ovat lyhenne nimestä Marine Stewardship Council, joka on ympäristömerkin omistaja. C MSC: n verkkosivun osoite tule olla näkyvissä kokonaan (kts. kuva). D Valkoinen rajaus Ympäristömerkin rajaava valkoinen viiva tulee olla aina näkyvissä. Muun värin käyttö ei ole sallittu. E TM Ympäristömerkki tulee sisältää kirjaimet, jotka osoittavat sen olevan tavaramerkki. MSCtavaramerkki on jo rekisteröity useassa maassa. F Kalasymboli Ympäristömerkin sinisellä pohjalla oleva ovaali, kalaa kuvaava symboli.

7 5 Ympäristömerkin käyttöopas 4. MSC-ympäristömerkki jatkuu Formaatit MSC-ympäristömerkki on saatavilla vaaka- ja pystysuorana formaattina. Molempien formaattien käyttö on mahdollista ja sama toimija voi käyttää kumpaakin formaattia eri materiaaleissa. Vaakasuora (horizontal) Pystysuora (vertical) Väri Pantone 286 CMYK RGB Hex #005daa Kaksivärinen MSC-ympäristömerkkiä voidaan käytää mustavalkoisena jos itse tuotepakkaus on mustavalkoinen tai sininen (Pantone). Tällaisissa tapauksissa ympäristömerkki on painettava ainoastaan mustavalkoisena, eikä koskaan esimerkiksi harmaan sävyisenä. Nämä poikkeustapaukset ovat aina MSC:n harkkittavissa. Koko Minimikoko Ympäristömerkin vaakasuoran formaatin minimikoko kuluttajatuotepakkauksissa on 10 mm (vasemman reunan yläosasta alaosaan mitattuna) Pystysuoran formaatin minimikoko on 14 mm (mitattuna yläreunasta sivuttaissuuntaisesti). Minimikokovaatimukset 10 mm Vaakasuora formaatti (kuluttajapakkaus): 10 mm (tukkupakkaus): 20 mm Tukkupakkauksissa ympäristömerkin minimikokovaatimukset ovat vastaavasti 20 mm ja 28 mm. Maksimikoko MSC-ympäristömerkin eri formaattien käytölle ei ole maksimikokorajoituksia tuotepakkausten tai markkinointimateriaalien osalta. 14 mm Pystysuora formaatti (kuluttajapakkaus): 14 mm (tukkupakkaus): 28 mm Käännökset Käännös lauseesta serifioitu vastuullisesti pyydetty (certified sustainable seafood) on saatavilla yli 20:llä eri kielellä. MSC kääntää lauseen tarvittaessa uudelle kielelle.

8 Ympäristömerkin käyttöopas 6 5. Kuka voi käyttää MSC-ympäristömerkkiä? Kaikki kaupalliset ja ei-kaupalliset toimijat voivat hakea MSC-ympäristömerkin käyttöoikeutta. Toimitusketjun yritykset Jalostajat, jakelijat, ravitsemusalan tavarantoimittajat ja tukkukauppiaat, jotka myyvät MSC-sertifioituja mereneläviä tukku- tai kuluttajapakkauksissa. Katso ohjeistus MSCympäristömerkin käytöstä sivuilta 7-8. Ruokapalveluyritykset Toimijat, jotka tarjoavat MSC-sertifioituja kala- ja äyriäistuotteita omissa toimitiloissaan tai take away -annoksina. Katso sivulta 9 ohjeet MSCympäristömerkin käytöstä ruokalistoissa. Vähittäiskauppiaat Kaupat ja myymälät, jotka myyvät MSCsertifioituja tuotteita oman tai jonkun muun tuotemerkin alla suoraan kuluttajille, ml. verkkokaupat ja yksityiset kalakauppiaat. Ohjeet MSC-ympäristömerkin käytöstä kalatiskeillä s. 10 ja markkinointimateriaaleissa s. 11. Ei-kaupalliset organisaatiot Voittoa tavoittelemattomat ja julkisen sektorin organisaatiot, jotka haluavat tukea MSC-ohjelmaa. Katso sivulta 11 ohjeet MSC-ympäristömerkin käytöstä markkinointimateriaaleissa. MSC MSC A Estay / MSC Firstpix / MSC Sertifioidut kalastusyritykset Kalastusyritykset ja niiden edustamat yritykset. Ota yhteyttä Media Tiedotusvälineet, jotka julkaisevat MSC:tä koskevia uutisia ja tiedotteita. Katso J Simpson / MSC Catering- yritykset / suurkeittiöt Bloomberg

9 7 Ympäristömerkin käyttöopas 6. Ympäristömerkin käyttö tuotepakkauksissa MSC-ympäristömerkki osoittaa, että kala- tai äyriäistuotteen tuotannossa on noudatettu kestävän kalastuksen mukasia toimintatapoja. Säännöt koskevat tukkupakkauksia, catering-palveluiden hinnastoja sekä tuotekuvastoja. Merkin paikka MSC-ympäristömerkki on oltava näkyvissä pakkauksen etupuolella, jotta se on välittömästi kuluttajan nähtävillä. Pakkausesimerkki Lajin nimi Ympäristömerkki etupuolella MSC-selite MSC-ympäristömerkin yhteyteen täytyy liittää aina merkkiä kuvaava selite. Selitteestä on saatavilla viisi eri versiota: Versio 1 Kiitos, että valitsit mereneläviä, jotka täyttävät MSC:n maailmanlaajuiset kestävän kehityksen standardit. Yhdessä voimme suojella tulevaisuuden kalakantoja. Versio 2 Tämä tuote on peräisin kalakannasta, jonka kalastukselle riippumaton arvioija on myöntänyt MSC:n sertifikaatin hyvin hoidetusta ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesta pyynnistä. Versio 3 Tämän tuotteen (merkitse kala- tai äyriäislaji) on peräisin kalakannasta, jonka kalastukselle riippumaton arvioija on myöntänyt MSC:n sertifikaatin hyvin hoidetusta ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesta pyynnistä. Versio 4 Nämä merenelävät ovat MSC:n globaalien kestävyysstandardien mukaisesti pyydettyjä. Versio 5 Peräisin MSC-sertifioidusta, kestävän kalastuksen mukaisesta kalakannasta. Käännökset MSC-selitteistä ovat saatavilla osoitteessa: MSC-jäljitettävyysstandardin koodi Jokainen MSC-sertfioitu tuote sisältää jäljitettävyysstandardin koodin, jonka tulee näkyä MSC-ympäristömerkin tai selitteen vieressä ja olla helposti luettavissa. Koodi tukee MSC-jäljitettävyysstandardia ja ympäristömerkintäohjelmaa ja sen on oltava näkyvillä MSC-ympäristömerkin oikeellisuuden varmistamiseksi. Lisätietoja : MSC-jäljitettävyysstandardin koodi ympäristömerkin vieressä. MSC-selite ympäristömerkin vieressä.

10 Ympäristömerkin käyttöopas 8 6. Ympäristömerkin käyttö tuotepakkauksissa jatkuu Lisävaatimukset Lukuun ottamatta kalalajin alkuperämerkintää, MSC-ympäristömerkkiä, jäljitettävyysstandardin koodia ja MSC:n selitettä, MSC:llä ei ole muita vaatimuksia pakkausmerkintöjen osalta. Jos muita sertifioituun kalastukseen tai MSC:hen liittyviä tietoja mainitaan (esim. FAO-alue, kalastusmenetelmä), MSC tarkistaa tiedot sertifioijan antamasta raportista. MSC ei ole vastuussa muiden merkintöjen oikeellisuuden tarkistamisesta. Pakkauksissa ei saa käyttää kuvia, jotka esittävät ei-sertifioituja lajeja tai tuotteeseen liittymättömiä kalastusmenetelmiä. Vapaa tila vähintään 2 mm esim. tuoteselosteeseen. Vapaa tila vähintään 5 mm tuotepakkauksen muihin merkintöihin (logot tms.) Vastuu kansallisten ja kansainvälisten elintarvikenormien ja merkintävastuun noudattamisesta säilyy tuotteen pakkaavalla yrityksellä. Tuotenimi Tuotteen nimi ei saa viitata ei-sertifioituihin lajeihin. Joissain tilanteissa voidaan MSC:n suostumuksella tehdä poikkeus tähän sääntöön (esim. rapujäljitelmä surimituotteissa). Tuotteen nimi ei saa johtaa ostajaa tai kuluttajaa harhaan. Lisätietoja ympäristömerkin muodosta, väristä ja koosta sivulla 5. Suoja-alue Kun ympäristömerkkiä käytetään vähimmäiskoossa, tulee sen ympärillä olla vapaata tilaa vähintään 2 mm esimerkiksi tuoteselosteeseen (kalalaji, paino, ainesosat ym.) ja selosteen teksti ei saa yhdistää MSC:tä mihinkään muuhun yritykseen tai organisaatioon. Suoja-alueen tulee olla vähintään 5 mm silloin, kun MSC-merkki voidaan sekoittaa tuotetta valmistavan yrityksen omiin pakkausmerkintöihin (esim. muut tuotemerkit, logot jne). Kun ympäristömerkki painetaan suuremmassa koossa, tulee sen ympärillä olla vapaata tilaa 10% suhteessa merkin korkeuteen (pystysuora formaatti) tai leveyteen (vaakasuunta formaatti). Monipakkaussäännöt Yleensä MSC-ympäristömerkkiä ei saa sijoittaa tuotepakkaukseen, joka sisältää monta erillistä tuotetta mikäli yksikin tuotteista sisältää ei-sertifioituja mereneläviä. Erityisformaatti monipakkauksiin tarkoitetusta MSC-ympäristömerkistä on saatavilla pyynnöstä. A B A Monipakkausmerkki voi olla ulkoisessa tuotepakkauksessa, mutta se ei saa esiintyä pakkauksen edessä. B Ovaali ympäristömerkki voidaan sijoittaa pakkauksen etureunaan MSC-sertifioidun lajin tai tuotteen nimen viereen. Jäljitettävyysstandardin koodin tulee näkyä monipakkausmerkin vieressä ulkoisessa tuotepakkauksessa. Yksittäispakkaukset monipakkauksen sisällä merkitään normaalilla MSC-ympäristömerkillä ja merkinnöissä tulee noudattaa tässä oppaassa esitettyjä ohjeistuksia.

11 9 Ympäristömerkin käyttöopas 7. Ympäristömerkin käyttö ruokalistoissa Tässä luvussa esitellään säännökset MSC-ympäristömerkin käytölle ravintoloiden ja ruokapalveluiden ruokalistoissa tai esitteissä. Merkistä on myös olemassa erityisformaatti ruokalistoja varten. A B Ovaali ja täysikokoinen ympäristömerkki & seliteteksti A Sininen ovaali logo on mahdollista painaa ruokalistaan ruokalajin viereen. Kunkin kalaja äyriäisruokalajin tulee sisältää vähintään 95 % MSC-sertifiotuja mereneläviä. B Täysikokoinen ympäristömerkki seliteteksteineen on myös painettava ruokalistaan. Koko ja mittasuhteet Täysikokoista ympäristömerkkiä käytetään aina alkuperäisessä muodossaan, eikä sen asetteluja saa muuttaa. Logoa ei saa kallistaa. Ympäristömerkin vähimmäiskoko on 15 mm (alareunasta merkin yläreunaan mitattuna). Ympäristömerkki ei saa olla piirretty, vääristynyt tai muuttunut alkuperäiseen formaattiin verrattuna. Muut vaatimukset Ravintoloiden tai ruokapalveluiden jäljitettävyysstandardin koodin tulee näkyä ympäristömerkin vieressä. Ruokalistaesimerkki Lisätietoja ympäristömerkin väristä sivulla 5.

12 Ympäristömerkin käyttöopas Ympäristömerkin käyttö kalatiskeillä Tässä luvussa esitellään säännökset MSC-ympäristömerkin käytölle vähittäis- tai kalakauppojen tuorekalatiskeillä. Hintalaput MSC-ympäristömerkki sekä vähittäis- tai kalakaupan oma jäljitettävyysstandardin koodi tulee merkitä kaikkiin hintalappuihin, jotka viittaavat MSC-merkityyn kalaan, jollakin seuraavista tavoista: Painamalla merkinnät hintalappuihin Käyttämällä hintalappuihin liitettyjä merkkejä Käyttämällä tarroja hintalapuissa Käyttämällä kalassa kiinni olevia etikettejä. Lisämateriaali Kalatiskin läheisyyteen tulee sijoittaa juliste tai näyttöruutu, jossa näkyvillä: MSC-ympäristömerkki MSC:n selite: Tämän tuotemerkin merenelävät ovat peräisin kalakannasta, jonka kalastukselle riippumaton arvioija on myöntänyt MSC:n sertifikaatin hyvin hoidetusta ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesta pyynnistä Vähittäis- tai kalakauppiaan jäljitettävyysstandardin (CoC) koodi. Kalan irtoetiketti tulee kiinnittää sellaiseen kohtaan tuotetta, josta se on selvästi havaittavissa. Lisenssimaksut MSC:lle maksaa irtoetiketit tilaava yritys. Kuluttajavalmis tuote on mahdollista myydä ilman vähittäismyyjän jäljitettävyysstandardin sertifiointia (MSC). Lisätietoja ympäristömerkin muodosta, väristä ja koosta sivulla 5. * Kuluttajavalmiin pakkauksen ja sinetin (tamper proof)* määritelmä: Kuluttaja- tai tuotepakkauksen sisältöä ei voida muuttaa ilman pakkauksen avaamista tai muuttamatta peruuttamattomasti pakkauksen ulkonäköä. (Adapted from the MSC Certification Requirements) Kalaetiketit Joissain tapauksissa vähittäis- ja kalakauppiaat voivat merkitä MSC-sertifioidut kala- ja äyriäistuotteet irtoetiketeillä, nauhoilla tai muilla merkinnöillä suljettujen tuotepakkausten sijaan. Etikettejä valmistavan yrityksen tulee varmistaa MSC:lle ja serifioijalle, että etiketti täyttää kuluttajavalmiin pakkauksen ja sinetin (tamper proof)* määritelmän. Etiketti ei saa olla poistettavissa tai sen tulee olla kertakäyttöinen. Kalatiskiesimerkki Kaufland MSC:n vaatimukset: Selvitys irtoetikettien käyttötarkoituksista. Fyysinen malli irtoetiketistä, nauhasta tai merkistä MSC:n hyväksyttäväksi. Jos mallia ei ole saatavissa, MSC:lle on mahdollista toimittaa korkearesoluutioisia valokuvia, mutta MSC vaatii todisteet etikettien tarkoituksenmukaisuudesta. Kalaetiketteihin tulee merkitä: Lajin nimi MSC-ympäristömerkki ja kirjaimet TM Sen yrityksen jäljitettävyysstandardin koodi, joka kiinnittää etiketin tuoteeseen Versio MSC-selitteestä (ks. sivu 7). Esimerkki kalaetiketistä KDSFF

13 11 Ympäristömerkin käyttöopas 9. Ympäristömerkin käyttö markkinointimateriaaleissa Ohjeet yrityksille, jotka käyttävät MSC-ympäristömerkkiä markkinointimateriaaleissaan jäljitettävyysstandardin tai MSC-serfioitujen tuotteiden mainostamiseen sekä organisaatioille, jotka haluavat tukea MSC-ohjelmaa. Mainosmateriaalit MSC-ympäristömerkkiä voidaan käyttää mainosmateriaaleissa vain jos mainostettavat tuotteet on sertifioitu jäljitettävyysstandardin mukaisesti ja ne on merkitty MSC-ympäristömerkillä ja jäljitettävyysstandardin koodilla. Esim. mainokset tai muut markkinointimateriaalit, työasut, painotuotteet (hinnastot, tiedotuslehtiset, kirjat), verkkosivut ja sovellukset ovat tällaisia materiaaleja. MSC / A Hickman MSC-ympäristömerkki ja sitä tukeva teksti Jos yrityksen mainosmateriaalit viittaavat vain MSC-tuotteisiin tai kaikki yrityksen myymät merenelävät on MSC-sertifioitu, voidaan ympäristömerkkiä käyttää sellaisenaan. Sekä MSC-sertifioituja ja ei-sertifioituja tuotteita sisältävissä mainosmateriaaleissa MSC-sertifioidut tuotteet tulee merkitä ympäristömerkillä ja siitä tukevalla tekstillä (kts. sivun alareuna). Tekstin avulla kuluttaja voi tunnistaa sertifioidut ja ei- sertfioidut tuotteet toisistaan. Tämän lisäksi tekstin on oltava selkeästi yhdistettävissä MSC-ympäristömerkkiin. Tekstin tulee olla merkin vieressä ja kaksi kertaa suurempi kuin itse ympäristömerkki. Jos yrityksen tuotteet ovat 100 prosenttisesti MSC-sertifioituja, voi teksti olla minkä kokoinen tahansa. Fontin tyyli ja väri Lisenssinhaltija voi valita fontin tyylin ja tekstin värin. Mikäli halutaan noudattaa MSCympäristömerkin fontin tyyliä, käytetään Myriad Pro Semi-Bold- fonttia ja sinistä PMS286- väriä. Vapaa tila Kun ympäristömerkkiä käytetään sen vähimmäiskoossa, vapaata tilaa merkin ympärillä tulee olla vähintään 5 mm (etäisyys esim. tuotenimiin, muihin logoihin, jne.). Muut vaatimukset Tuotteita mainostavan yrityksen jäljitettävyysstandardin koodi (jos sellainen on olemassa) on oltava esillä. Lisätietoja ympäristömerkin muodosta, väristä ja koosta sivulla 5. Ympäristömerkkiä tukeva teksti Organisaatiot voivat myös luoda oman mainoslauseen tukemaan MSC-ympäristömerkkiä, mutta sille tulee hakea hyväksyntä etukäteen. Hyväksyttyjä sanamuotoja ovat: Tuemme MSCohjelmaa Valitse MSCympäristömerkki Kysy, mitkä tuotteistamme on Kaikki [merkitse tuote] ovat MSC-sertifioituja Promootiomerkki MSC:n promootiomerkki on saatavilla markkinointikäyttöön kaikille käyttäjäryhmille ja sitä on mahdollista käyttää ympäristömerkin ja sitä tukevan tekstin sijasta. Promootiomerkki voi sisältää myös organisaation logon. PARTNER LOGO

14 Ecolabel User Guide Merkin virheellinen ja harhaanjohtava käyttö Ympäristömerkin virheellinen käyttö Älä muuta MSCympäristömerkin värejä. Älä printtaa MSCympäristömerkin päälle. ASK US ABOUT Älä muuta asettelua tai erota MSCympäristömerkin eri osia. Älä käytä MSC:n yrityslogoa. Älä vääristä MSCympäristömerkin muotoilua. Älä kallista MSCympäristömerkkiä. Harhaanjohtava käyttö Käyttäjien on varmistettava, että MSCympäristömerkki ja Marine Stewardship Councilnimi eivät ole esillä tavalla, joka: Hämmentää kuluttajia MSC:n suhteesta muihin merkkeihin tai logoihin Antaa ymmärtää, että ei-sertifioidut merenelävät ovat MSC-sertifioituja Yhdistää ne sellaisiin tuotteisiin, jotka eivät ole peräisin MSC-sertifioidusta kalastuksesta Virheellinen käyttö (mainosmateriaalit) MSC-ympäristömerkin tulee esiintyä ainoastaan sertifioitujen tuotteiden vieressä. Ts. kun ympäristömerkkiä käytetään paikassa, jossa on sekä MSC-sertifioituja että ei-sertifioituja tuotteita, tulee osoittaa selvästi mitkä tuotteet ovat MSC-sertifioituja. MSC pidättää oikeuden hylätä minkä tahansa ympäristömerkin käyttöehdotuksen, jonka se katsoo sopimattomaksi. Lisenssinhaltijan on varmistettava, että ympäristömerkkiä käytetään johdonmukaisesti MSC:n tavoitteiden ja käytäntöjen mukaisesti. Ympäristömerkin käyttö ei saa aiheuttaa haittaa tai vaikuttaa negatiivisesti MSC:n maineeseen, julkisuuskuvaan tai arvostukseen. Vältä käyttämästä MSC-ympäristömerkkiä tavalla, joka voi johtaa kuluttajat harhaan MSC-sertifioitujen ja ei-sertifioitujen tuotteiden osalta.

15 11. Ota yhteyttä Ota yhteyttä jos sinulla MSC-ympäristömerkin käyttöön liittyviä kysymyksiä. Lisätietoja: Ecolabel Licensing Team Alla olevasta linkistä löydät oman alueesi MSC-yhteyshenkilön: Lisätietoja ympäristömerkistä:

16 MSC Head Office Marine House 1 Snow Hill London EC1A 2DH UK Tel: +44 (0) Registered charity: MSC Regional Office Europe, Africa and Middle East Marine House 1 Snow Hill London EC1A 2DH UK Tel: +44 (0) Registered charity: MSC Regional Office Americas 2110 North Pacific Street Suite 102 Seattle WA 98103, USA Tel: Non-profit status 501 (c)(3) MSC Regional Office Asia 352 Tanglin Road Tanglin International Centre Strathmore Block #02-09 Singapore Tel: Company registration: M MSC Local Office Australia and New Zealand 10/46-48 Urunga Parade Miranda NSW 2228 Australia Tel: + 61 (0) ABN: MSC Local Office Baltic Postal address: P.O. Box Nacka Strand Sweden Tel: +46 (0) MSC Local Office Denmark Nørregade 15, 4. sal 1165 Copenhagen K. Denmark Tel: +46 (0) MSC Local Office France La Ruche 84 Quai de Jemmapes Paris France Tel: +33 (0) MSC Local Office Germany, Switzerland, Austria Schwedter Straße 9a Berlin Germany Tel: +49 (0) MSC Local Office Iceland Fjarðargata Hafnarfjörður Iceland Tel: MSC Local Office Japan 7th floor, Kabuto-cho MOC building 15-12, Nihonbashi Kabuto-cho Chuo-ku Tokyo Japan Tel: +81 (0) MSC Local Office The Netherlands Koninginnegracht AA Den Haag The Netherlands Tel: +31 (0) MSC Local Office Scotland 69 Buchanan Street Glasgow G1 3HL, UK Tel: +44 (0) MSC Local Office Southern Africa Postal address: P.O. Box 7107 Roggebaai 8012 Cape Town South Africa Tel: +27 (0) MSC Local Office Spain and Portugal Génova Madrid Spain Tel: Participation in MSC s certification program changes over time; all details within this document are accurate at the time of publication. Marine Stewardship Council, 2013

Perusteet FSC :n alkuperäketjun sertifioinnissa. 1 Perusteet FSC :n alkuperäketjun sertifioinnissa Kesäkuu 2012 Versio 1.1. 2012 Versio 1.

Perusteet FSC :n alkuperäketjun sertifioinnissa. 1 Perusteet FSC :n alkuperäketjun sertifioinnissa Kesäkuu 2012 Versio 1.1. 2012 Versio 1. Perusteet FSC :n alkuperäketjun sertifioinnissa 1 Perusteet FSC :n alkuperäketjun sertifioinnissa Kesäkuu 2012 Versio 1.1 2012 Versio 1.1 Sisällys Muutama sana NEPConista ja tästä puun alkuperäketjun oppaasta...

Lisätiedot

Perusteet FSC :n alkuperäketjun sertifioinnissa. 1 Perusteet FSC :n alkuperäketjun sertifioinnissa Kesäkuu 2012 Versio 1.1. 2012 Versio 1.

Perusteet FSC :n alkuperäketjun sertifioinnissa. 1 Perusteet FSC :n alkuperäketjun sertifioinnissa Kesäkuu 2012 Versio 1.1. 2012 Versio 1. Perusteet FSC :n alkuperäketjun sertifioinnissa 1 Perusteet FSC :n alkuperäketjun sertifioinnissa Kesäkuu 2012 Versio 1.1 2012 Versio 1.1 Sisällys Muutama sana NEPConista ja tästä puun alkuperäketjun oppaasta...

Lisätiedot

GS1 Maailmanlaajuinen käyttöopas GS1. Maailmanlaajuinen käyttöopas. Huhtikuu 2010. Huhtikuu 2010, Numero 11 All contents copyright GS1 Sivu 1 of 54

GS1 Maailmanlaajuinen käyttöopas GS1. Maailmanlaajuinen käyttöopas. Huhtikuu 2010. Huhtikuu 2010, Numero 11 All contents copyright GS1 Sivu 1 of 54 GS1 Maailmanlaajuinen käyttöopas Huhtikuu 2010 Huhtikuu 2010, Numero 11 All contents copyright GS1 Sivu 1 of 54 Käyttöoppaan yhteenveto Oppaan nimikkeet Oppaan otsikko Päivitetty: Viimeksi muokattu Huhtikuu

Lisätiedot

PEIMARIN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ AMMATTIOPISTO LIVIA / KALATALOUS- JA YMPÄRISTÖOPISTO

PEIMARIN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ AMMATTIOPISTO LIVIA / KALATALOUS- JA YMPÄRISTÖOPISTO EU investoi kestävään kalatalouteen MSC sertifioinnin vaatimukset, kustannukset ja rahoitusmahdollisuudet sekä soveltuvuus Saaristomeren ja Selkämeren kalastuksille ja Itämeren itäisen turskakannan kalastukselle

Lisätiedot

TERVETULOA ZUMBA- perheeseen

TERVETULOA ZUMBA- perheeseen TERVETULOA ZUMBA- perheeseen Arvoisa ZIN-Jäsen Onneksi olkoon! Olet juuri ottanut tärkeimmän askeleen urallasi Zumba -ohjaajana. Olemme iloisia voidessamme toivottaa sinut tervetulleeksi Zumba Instructor

Lisätiedot

Pohjoismaisen ympäristömerkinnän säännöt 22.6.2011

Pohjoismaisen ympäristömerkinnän säännöt 22.6.2011 Pohjoismaisen ympäristömerkinnän säännöt 22.6.2011 1 Johdanto... 2 2 Hakemus... 2 2.1 Ympäristömerkinnän käyttöoikeuden hakemus... 2 2.2 Salassapito ja luottamukselliset tiedot... 4 2.3 Käyttöoikeuden/rekisteröinnin

Lisätiedot

Leluturvallisuusdirektiivi 2009/48/EY

Leluturvallisuusdirektiivi 2009/48/EY EUROOPAN KOMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO Tavaroiden sisämarkkinat Sisämarkkinat ja niiden kansainvälinen ulottuvuus Leluturvallisuusdirektiivi 2009/48/EY Soveltamisopas Rev 1.7 Päiväys:

Lisätiedot

Käytännöt ja Menettelytavat

Käytännöt ja Menettelytavat Käytännöt ja Menettelytavat EDUSTAJAN EETTISET SÄÄNNÖT Vi n itsenäisenä edustajana sitoudun säilyttämään Vi n rehellisyyden. Olen rehellinen ja oikeudenmukainen kaikissa toimissani Vi tä itsenäisenä edustajana

Lisätiedot

Käytännöt ja Menettelytavat

Käytännöt ja Menettelytavat Käytännöt ja Menettelytavat EDUSTAJAN EETTISET SÄÄNNÖT Vi n itsenäisenä edustajana sitoudun säilyttämään Vi n rehellisyyden. Olen rehellinen ja oikeudenmukainen kaikissa toimissani Vi tä itsenäisenä edustajana

Lisätiedot

UNIBLUEN YHTEISTYÖKUMPPANISOPIMUS

UNIBLUEN YHTEISTYÖKUMPPANISOPIMUS UNIBLUEN YHTEISTYÖKUMPPANISOPIMUS Viimeksi päivitetty: 02.04.2013. 1. Esittely 1.1. Tämä Yhteistyökumppanisopimus(johon tästä lähtien viitataan nimellä Sopimus ) solmitaan Uniblue Systems Ltd:n (Orange

Lisätiedot

ACN:n yleiset toimintaehdot ACNP&P-FI-2.0. Voimassa 1. maaliskuuta 2015 alkaen Sivu 1

ACN:n yleiset toimintaehdot ACNP&P-FI-2.0. Voimassa 1. maaliskuuta 2015 alkaen Sivu 1 ACN:n yleiset toimintaehdot Sivu 1 Sisällysluettelo JOHDANTO... 5 ARTIKLA I MÄÄRITELMÄT... 6 ARTIKLA II LIIKETOIMINNAN ALOITTAMINEN JA YLLÄPITO... 8 II.1. Suhteesi ACN:ään... 8 II.2. Itsenäiseksi edustajaksi

Lisätiedot

EKOenergia-verkosto ja -merkki

EKOenergia-verkosto ja -merkki EKOenergia-verkosto ja -merkki Tämän tekstin alkuperäinen versio on englanninkielinen. Käännöksiin liittyvissä ristiriitatilanteissa käytetään englanninkielistä versiota. Jos sinulla on ehdotuksia tämän

Lisätiedot

Groupon Suomen käyttöehdot

Groupon Suomen käyttöehdot Groupon Suomen käyttöehdot Tämä sivu sisältää Groupon Suomen verkkosivun ja tarjoamiemme palvelujen käyttöehdot. 1. Perustietoja Näistä käyttöehdoista 1.1. Mikä tämä asiakirja on ja kuka me olemme: Luet

Lisätiedot

Alkoholijuomien. valikoimaanotto ja vähittäismyynti 1.1.2015

Alkoholijuomien. valikoimaanotto ja vähittäismyynti 1.1.2015 Alkoholijuomien valikoimaanotto ja vähittäismyynti 1.1.2015 Sisällysluettelo Liitteet Alkoholijuomien vähittäiskauppa Suomessa 3 Erityisasema 3 Tasapuolisuus ja syrjimättömyys 3 Vastuullinen hankinta 3

Lisätiedot

Liiketoiminta- SunChemical

Liiketoiminta- SunChemical Liiketoiminta- S T A N D A R D I T JA - O H J E E T SunChemical Muutama sana liiketoimintamme periaatteista Sun Chemical, maailmanlaajuinen markkinajohtaja alallaan, on sitoutunut noudattamaan arvojärjestelmäänsä.

Lisätiedot

KONEIDEN MARKKINAVALVONTA Opas työsuojelutarkastajille toiminnan yhtenäistämiseksi ja kehittämiseksi

KONEIDEN MARKKINAVALVONTA Opas työsuojelutarkastajille toiminnan yhtenäistämiseksi ja kehittämiseksi Liite 15 Työsuojeluosasto 10.8.2011 2. versio KONEIDEN MARKKINAVALVONTA Opas työsuojelutarkastajille toiminnan yhtenäistämiseksi ja kehittämiseksi Meritullinkatu 8, Helsinki PL 33, 00023 VALTIONEUVOSTO

Lisätiedot

Palveluehdot: visma.net

Palveluehdot: visma.net Palveluehdot: visma.net Maa: Finland Sopimus on luettavissa englanniksi sivulta 15 alkaen. Versio: 1.2 Viimeksi 15.11..2013 Muutosloki muutettu: TILITOIMISTOILLE: Visma.net on nyt tilitoimistojen ja heidän

Lisätiedot

Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n Markkinointisäännöt 2011

Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n Markkinointisäännöt 2011 Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n Markkinointisäännöt 2011 * * * Consolidated ICC Code of Advertising and Marketing Communication Practice 2011 in Finnish Sisällys Johdanto... 5 Markkinointisäännöt...

Lisätiedot

Tietoa kaikille. Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti yleiseurooppalainen standardi. Pathways Opinpolkuja kehitysvammaisten ihmisten aikuisopiskeluun

Tietoa kaikille. Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti yleiseurooppalainen standardi. Pathways Opinpolkuja kehitysvammaisten ihmisten aikuisopiskeluun Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti yleiseurooppalainen standardi Inclusion Europe Pathways Opinpolkuja kehitysvammaisten ihmisten aikuisopiskeluun Voit ladata nämä oppaat sivuilta: www.life-long-learning.eu

Lisätiedot

EU:N PUUTAVARA-ASETUKSEN OIKEUDELLISEEN KEHYKSEEN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ, JOIDEN OSALTA TARVITAAN OHJEISTUSTA JOHDANTO

EU:N PUUTAVARA-ASETUKSEN OIKEUDELLISEEN KEHYKSEEN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ, JOIDEN OSALTA TARVITAAN OHJEISTUSTA JOHDANTO EU:N PUUTAVARA-ASETUKSEN OIKEUDELLISEEN KEHYKSEEN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ, JOIDEN OSALTA TARVITAAN OHJEISTUSTA JOHDANTO Puutavaraa ja puutuotteita markkinoille saattavien toimijoiden velvollisuuksien vahvistamisesta

Lisätiedot

Tietoa kaikille. Selko-e Inclusion Europe. Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti eurooppalainen selkokielistandardi. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Tietoa kaikille. Selko-e Inclusion Europe. Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti eurooppalainen selkokielistandardi. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Tietoa kaikille Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti eurooppalainen selkokielistandardi Selko-e Inclusion Europe Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sisältö Standardi tarkoittaa ohjetta...3 Miksi nämä standardit

Lisätiedot

Extranet-ohjeet Sydänmerkki-kumppaneille

Extranet-ohjeet Sydänmerkki-kumppaneille 1 Extranet-ohjeet Sydänmerkki-kumppaneille Sisällys 1 TERVETULOA SYDÄNMERKIN EXTRANET-PALVELUN KÄYTTÄJÄKSI... 3 1.1 Kirjautuminen... 3 1.2 Etusivunäkymä... 4 1.3 Oman organisaation tiedot Sydänmerkki-rekisterissä...

Lisätiedot

YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas

YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas Sisällysluettelo ALKUSANAT YRITYSILME liikemerkki & logo värimaailma typografia slogan sommittelu graafiset tehosteet & taustagrafiikka grafiikkaohjelmat

Lisätiedot

YRITYKSEN KOTISIVUT MARKKINOINTIVIESTINNÄN KEINONA

YRITYKSEN KOTISIVUT MARKKINOINTIVIESTINNÄN KEINONA YRITYKSEN KOTISIVUT MARKKINOINTIVIESTINNÄN KEINONA Case: Lahden Messut Oy LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma Markkinointi Opinnäytetyö Kevät 2008 Irina Natri Lahden ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Kaupallisen viestinnän yleiset standardit. Joulukuu 2008

Kaupallisen viestinnän yleiset standardit. Joulukuu 2008 1 Kaupallisen viestinnän yleiset standardit Joulukuu 2008 Joulukuu 2008 Kaupallisen viestinnän yleiset standardit heijastelevat useita asioita, joihin Eurooppa-neuvosto otti kantaa vuonna 2001 suosituksellaan

Lisätiedot

Edellä mainitun huomioiden ja alla määriteltyjen sitoumusten ja Ohjaajan ZIN- ohjelmaan liittymisen johdosta Osapuolet sopivat seuraavaa:

Edellä mainitun huomioiden ja alla määriteltyjen sitoumusten ja Ohjaajan ZIN- ohjelmaan liittymisen johdosta Osapuolet sopivat seuraavaa: ZIN- LISENSOINTISOPIMUS Tämän lisensointisopimuksen ( Sopimus ) osapuolet ovat Zumba Fitness, LLC ( Zumba ) ja sinä ( Ohjaaja ), ja se tulee voimaan Ohjaajan liittymispäivästä Zumbau ohjaajaverkostoon

Lisätiedot

Logistiikan sähköinen tietopaketti

Logistiikan sähköinen tietopaketti Logistiikan sähköinen tietopaketti 1 KUVA Rami Salle TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry 2 Sisällysluettelo Sisällysluettelo 3 Logistiikan sähköisen tiedonsiirron tietopaketti 4 Nykytilanne tietojärjestelmien

Lisätiedot

LLUE NÄMÄ KÄYTTÖEHDOT HUOLELLISESTI ENNEN KUIN KÄYTÄT MITÄÄN DIMG-SIVUSTOA.

LLUE NÄMÄ KÄYTTÖEHDOT HUOLELLISESTI ENNEN KUIN KÄYTÄT MITÄÄN DIMG-SIVUSTOA. Käyttöehdot Tulosta Tallenna PDF Päivitetty: 2 marraskuu 2011 1. JOHDANTO Tervetuloa Club Penguiniin ("Sivusto"). Sivustoa ylläpitää ja edustaa Disney Online Studios Canada Inc. (aikaisemmin tunnettu nimellä

Lisätiedot

Liiketoiminnan menettelytapaohje. Compass Group PLC. Helmikuu 2011

Liiketoiminnan menettelytapaohje. Compass Group PLC. Helmikuu 2011 Liiketoiminnan menettelytapaohje Compass Group PLC Helmikuu 2011 SISÄLLYSLUETTELO Johdanto Viesti Richard Cousinsilta 3 Liiketoiminnan menettelytapaohje 4 Avun ja neuvojen pyytäminen 5 Speak Up 6 Visiot

Lisätiedot

Hanke- ja Fimosnumero 2005 018, 111 339. Alajärven kaupunki, Järviseudun seutukunta Alvar Aallon tie 1 62900 ALAJÄRVI 1 / 19.

Hanke- ja Fimosnumero 2005 018, 111 339. Alajärven kaupunki, Järviseudun seutukunta Alvar Aallon tie 1 62900 ALAJÄRVI 1 / 19. 62900 ALAJÄRVI 1 / 19 1 Johdanto Tietoyhteiskunnan kehittyessä myös perinteinen kaupankäynti on joutunut muutoksen eteen. Perinteisesti yritykset tiesivät tarkasti ketkä olivat sen kilpailijoita. Kilpailijoita

Lisätiedot