Merkittävimpien muuttuneiden palomääräysten, Toptenkorttien ja ohjeiden esittely Tapani Hoppu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Merkittävimpien muuttuneiden palomääräysten, Toptenkorttien ja ohjeiden esittely Tapani Hoppu"

Transkriptio

1 Merkittävimpien muuttuneiden palomääräysten, Toptenkorttien ja ohjeiden esittely Tapani Hoppu

2

3 Yhteistyön keskeiset periaatteet Rakentamisprosessin sujuvoittaminen Hyvän rakennustavan edistäminen Virheiden ennalta ehkäisy Osaamisen ja tiedon jakaminen Tulkintaerojen minimoiminen

4

5

6

7 Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta Tätä asetusta sovelletaan uuden rakennuksen rakentamiseen sekä rakennuksen laajentamiseen tai sen kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen. Asetusta sovelletaan myös rakennuksen korjaus- ja muutostyöhön, jos rakennus tai sen osa muuttuu korjaus- ja muutostyön seurauksena paloturvallisuuden kannalta vaarallisemmaksi ja rakennuksen paloturvallisuuden parantaminen on sen vuoksi perusteltua korjaus- ja muutostyön laatu ja henkilöturvallisuuden vaarantumisen estäminen huomioon ottaen.

8 Topten-kortteja ERI PALO-OSASTOIHIN KUULUVIEN AUKKOJEN VÄLINEN PYSTYETÄISYYS ULKOSEINÄLLÄ YLI 2-KERROKSISISSA RAKENNUKSISSA 117 b 24 ns- pystymetrisääntö

9 Ikkunan tai oven yläpuolella on ulokelista tai vastaava rakenne, joka ohjaa liekit kauemmaksi. Tällöin, kun päällekkäisten ikkunoiden ja ovien aukkoväliin lisätään 1,4 kertaa ulokkeen syvyys ja edellä mainittujen summa on noin 1 metri, aukkoväliä voidaan pitää riittävänä. Ulokelistan tulee olla vähintään A2- s1, d0 - tarviketta.

10 Osastoinnin voi hoitaa asentamalla paloa kestävät ikkunat. Yleensä E 15 ikkunat riittävät. Rajoitetaan huoneistopaloa automaattisella sammutuslaitteistolla. Jos tämä em. uloke on kantava, esim. parvekelaatta, vaatimus on REI 30. Sama vaatimus tulee ranskalaisen parvekkeen lyhyellekin laatalle.

11 33 Uloskäytävien lukumäärä Rakennuksen jokaiselta poistumisalueelta, jossa muutoin kuin tilapäisesti oleskelee tai työskentelee henkilöitä, on oltava vähintään taulukon 11 mukainen lukumäärä toisistaan riippumattomia, erillisiä ja tarkoitukseen sopivia uloskäytäviä. Uloskäytävien sijoittelussa erillisillä uloskäytävillä tarkoitetaan sitä, että uloskäytäviin johtavat ovet ovat riittävällä etäisyydellä toisistaan niin, että pääsyn niihin ei voida yleensä olettaa estyvän samanaikaisesti.

12

13 ULOSKÄYTÄVÄN PERUSVAATIMUKSIA P1-ASUIN- RAKENNUKSISSA, KUN PORRASHUONEEN KORKEUS* ENINTÄÄN 24 m. 117b 28 Yhteinen tulkinta/käytäntö ULOSKÄYTÄVÄN KOKO ja nk. SIVUKÄYTÄVÄT Kerrostason ääripäiden etäisyys enintään 24 m. Yksittäinen käytävänperä enintään 12 m o Pituus mitataan alas lähtevän porrassyöksyn reunasta viimeisimmän asunto-oven keskilinjaan, lyhyintä murtoviivaa pitkin. Huomioitavaa *) = ylimmän kerroksen lattian etäisyys sitä palvelevan porrashuoneen sisäänkäyntitasosta, ks. myös kortti 117b 26

14 PALO-OSASTOINTI Koko uloskäytävä on samaa palo-osastoa, ei jakoa osiin (= kerros-, lepotasot, porrassyöksyt ja mahdolliset savukanavat). ASUNTOJEN KERROSTASO-OVET Palo-ovet vähintään EI30 poistumistiesuuntaan avautuvina. Ei sallita ovien päällekkäin/ristiin avautumista. SAVUNPOISTO Perustelumuistion taulukon PM 2 mukaisesti. Korvausilma palokunnan toimenpitein. PALOKUORMA PORRASHUONEESSA Palo-osastoimatta o Porrashuonetta palvelevat sähköasennukset ja varusteet, o vain porrashuonetta palveleva ilmanvaihtokone (asennus ylös / kattoon), o savunpoistokeskus (palvelualue porrashuonetta laajempi), Palo-osastoidaan o Palvelueteiset palo-osastoidaan uloskäytävästä, joko omaksi paloosastokseen tai yksittäiset osaksi asunnon palo-osastoa.

15 Kun näistä poiketaan, on porrashuoneen turvallisuutta tarkasteltava erikseen. Turvallisuuden parantamiseksi harkittavia menetelmiä voivat olla esimerkiksi: o Vähentämällä savun pääsyä uloskäytävään esimerkiksi varustamalla kerrostaso-ovet ovisulkimilla. o Toteuttamalla yhteys kahteen erilliseen uloskäytävään, myös erillinen kylmä porras käy. o Rajoittamalla savun leviämistä esimerkiksi tekemällä varsinainen uloskäytävä palolta suojattuna ja varustamalla sivukäytävät turvavalaistuksella. Suunnittelijan on tehtäviensä mukaisesti valittava käytettävät ratkaisut ja huolehdittava rakennuksen suunnittelusta siten, että rakennus täyttää paloturvallisuudelle asetetut olennaiset tekniset vaatimukset

16 Kaksi riippumatonta poistumistietä tulee sijaita mahdollisimman etäällä toisistaan. Korkeisiin porrashuoneisiin olisi suotavaa tehdä välille korkean tilan katkaisevia rakenteita, esim. lasiseinä. Helpottaa myös paine-erojen hallintaa.

17 35 Poistumiseen käytettävät ovet Uloskäytävään johtavien ja huoneista sisäiseen käytävään johtavien ovien määrän ja leveyden on mahdollistettava niitä käyttävien henkilöiden poistuminen. Uloskäytävien ja niihin johtavien tilojen ovien tulee olla hätätilanteessa helposti avattavissa. Ovien on avauduttava poistumissuuntaan jos kyseessä on asunnon kerrostasoovi tai oven kautta poistuvien henkilöiden määrä on yli 60. Porraskäytävästä asuntoon johtavan oven vapaasta leveydestä on säädetty valtioneuvoston asetuksessa rakennuksen esteettömyydestä (4 1 momentti; 850 mm). Myös paarikuljetus asunnosta ulos on oltava mahdollista.

18 42. Savunpoisto Savunpoisto luukun huolto oltava mahdollista. Pääsuunnittelija suorittaa ensimmäisen huollon Uloskäytävän painovoimainen savunpoisto voidaan korvata koneellisella savunpoistolla. Tällöin puhaltimen ohjauksen tulee tapahtua sisäänkäyntitasolta.

19 IRTAIMISTOVARASTOT ASUINKERROSTALOSSA KUN PORRASHUONEEN KORKEUS* ENINTÄÄN 24 m 117 b 23 palokuormaryhmä MJ/m2 (ei kokorajoitusta) Irtaimistovarastojen, jotka eivät ole kellarikerroksessa, savunpoisto on järjestettävä siten, ettei osastoituja uloskäytäviä tai sammutusreittejä tarvitse käyttää savunpoistoon. Savunpoisto on järjestettävä, vaikka pinta-ala olisi alle 50m2. Korvausilma pelastuslaitoksen toimenpitein porrashuoneen kautta on sallittu. Asunnon sisälle, asunnon palo-osastoon, sijoitettua irtaimistovarastoa ei tarvitse osastoida asunnosta. Savunpoisto hoidetaan asunnon kautta. o Huomioitavaa *) = ylimmän kerroksen lattian etäisyys sitä palvelevan porrashuoneen sisäänkäyntitasosta, ks. myös kortti 117b 26

20

21 Rakennuksen paloteknisen korkeuden määritys 117b 25 A Rakennuksen korkeus on julkisivupinnan ja vesikaton leikkauslinjan korkeus maan pinnasta (MRA 58 ). Tarvittaessa lasketaan rakennuksen nurkkapisteiden korkeuksien keskiarvo (paloasetus). Yhteinen käytäntö Paloasetuksessa esitettyjä korkeusrajoja ei voi pyöristää (esim. 28,1 m on yli 28 m, eikä sitä voi pyöristää 28 metriin).

22 1) Asetuksen tarkoittamat korkeudet kuvaavat tilannetta, jossa perinteinen harjakattoinen ja symmetrinen rakennus rakennetaan suhteellisen tasaiselle tontille. 2) Rakennus, jossa yläpohjan lämmöneristeen alapinta on selkeästi nurkkapisteistä määritettyjen julkisivun ja vesikaton leikkauslinjojen keskiarvon yläpuolella. a. Ellei asiaa tarkemmin selvitetä paloteknisessä erityissuunnitelmassa, lasketaan rakennuksen palotekniset ominaisuudet määrittävä korkeus yläpohjan lämmöneristeen alapinnasta muodostetun vaakalinjan ja vesikaton leikkauslinjan mukaan.

23

24

25 3) Ylimmässä kerroksessa sijaitsevat asumista palvelevat välttämättömät tilat ja rakennuksen käyttöä palvelevat tilat on yleensä otettava huomioon rakennuksen paloteknisen korkeuden määrityksessä ullakkotulkinnasta riippumatta. a. asukkaiden talousirtaimiston säilytystä ja pyykinkuivatusta varten rakennettavat tilat sekä b. pesutila ja saunatila, kerhotila tai muu asukkaiden yhteiskäyttötila. c. näissä tapauksissa ullakko ja kerros on ajateltava paloteknisesti saman arvoisena.

26 4) Rakennuksen katolla sijaitsevaa IV -konehuonetta ei yleensä tarvitse ottaa huomioon rakennuksen paloteknistä korkeutta määritettäessä. a. IV-konehuoneen kantavat ja jäykistävät rakenteet on suunniteltava siten, että ei IV-kh ei kaadu vesikaton reunojen yli koko rakennuksen rungolta vaadittuna palonkestoaikana.) b. IV -konehuone voi olla tarpeen huomioida rakennuksen korkeudessa, jos se on pinta-alaltaan ja/tai korkeudeltaan huomattavan kokoinen.

27 5) Rinteeseen tai pihakannen viereen rakennettava rakennus a. Suunnittelijan on selvitettävä todellisen tilanteen vaikutus henkilöturvallisuuteen sekä pelastus- ja sammutustyön edellytyksiin. b. Erityisesti rakennuksen korkeus 28 metriä ja asetuksen 33 tarkoittama ylimmän lattiatason 24 metrin raja muodostavat yhdessä merkittävän rajan. Rinnetontit ja rakennukset, joissa eri korkuisia osia edellyttävät yleensä tarkempaa suunnittelua, kun ollaan lähellä asetuksen rajakorkeuksia. c. Rakennuksessa, jossa on sisäänkäyntitaso myös pohjakerrosta ylemmällä tasolla, esim. pihakannen päällä, on rakennuksen korkeutta määritettäessä huomioitava mm. toptenkäytäntökortissa 117b 26 (ylimmän kerroksen lattian etäisyys...) esitetyt periaatteet.

28 6) Jos rakennuksessa on erikorkuisia osia, määrittyy rakennuksen palotekninen korkeus yleensä rakennuksen korkeimman osan mukaan. Rakennuksen eri osissa voi olla myös erilaisia paloteknisiä korkeuksia riippuen esim. poistumissuunnista. 7) Liitteeseen on kerätty asetuksen kohtia, joihin korkeudet ja osin kerrosluku voivat vaikuttaa. Näitä voidaan käyttää apuna arvioitaessa miten rakennuksen korkeus ja sen tulkinta vaikuttavat rakennushankekohtaisesti.

29 Huomioitavaa Rakennuksen korkeus (ja joiltakin osin kerrosluku) vaikuttaa: 1. P3 -ja P2 -paloluokan rakennusten käyttötarkoitusta ja kokoa koskeviin rajoituksiin (8 ). 2. Yli 2 -kerroksisen rakennuksen kantavien ja jäykistävien rakenteiden luokkavaatimuksiin P1- ja P2 -luokan rakennuksissa (palonkestoluokka ja tarvikkeiden luokka) (12 ). 3. Oletettuun palokehitykseen perustuvaan kantavien rakenteiden mitoitukseen (13 ) 4. Kerrososastointiin (14 ) 5. Palo-osaston kokorajoituksiin (kerroslukurajat) (15 ) 6. Avoimen autosuojan enimmäisalan laskentaan pinta-alaosastointia tulkittaessa (kerroslukuraja 5 krs.) (15 ) 7. Osastoivien rakennusosien luokkavaatimuksiin (16 ) 8. Asuinhuoneistojen kerrostaso-ovien suljinvaatimuksiin (17 ) 9. Parvekkeiden osastointivaatimukseen (kerroslukuraja 2 krs.) (21 ) 10. Enintään 2 -kerroksisten rakennusten palkkien ja pilareiden pintakerrosvaatimukseen (kerroslukuraja 2 krs) (23 ). 11. Välillisesti sisäpuolisten pintojen luokkavaatimuksiin (23 ). 12. Sisäpintojen suojaverhousvaatimuksiin (24 ). 13. Ulkoseinissä käytettävien tarvikkeiden paloluokkavaatimuksiin (25 ). 14. Ulkoseinien lämmöneristekerrokselta vaadittaviin katkoihin (25 ). 15. Täyden mittakaavan kokeen käyttämiseen ulkoseinärakenteen toimivuuden osoittamisessa (25 ). 16. Ulkoseinän ulkopinnan ja tuuletusvälin pintojen luokkavaatimuksiin (26 ). 17. Yläpohjassa käytettävien tarvikkeiden paloluokkavaatimuksiin (27 ). 18. Palomuurissa käytettävien tarvikkeiden paloluokkavaatimukseen (30 ). 19. Uloskäytävän mitat (kerroslukuraja 2 krs.) (34 ) 20. Automaattisen sammutuslaitteiston rakentamisvelvoitteeseen (39 ). 21. Pääsy ullakon palo-osastoon ulkokautta (40 ).

30 Ylimmän kerroksen lattian etäisyys sitä palvelevan porrashuoneen sisäänkäyntitasosta 117b 26 Ylimmän kerroksen lattian ja porrashuoneen sisäänkäyntitason määritys Uloskäytävien lukumäärä ja tyyppi, kiinteä sammutusvesiputkisto ja palomieshissi Ylimmän kerroksen lattian etäisyys sitä palvelevan porrashuoneen sisäänkäyntitasosta vaikuttaa: A. Uloskäytävien lukumäärään ja uloskäytävien tyyppiin (33 ) B. Kiinteän sammutusvesiputkiston rakentamisvelvoitteeseen (43 ) C. Palomieshissin rakentamisvelvoitteeseen (41 ) Yhteinen käytäntö : Paloasetuksessa esitettyjä korkeusrajoja ei voi pyöristää (esim. 24,1 m on yli 24 m, eikä sitä voi pyöristää 24 metriin).

31 Ylimmän kerroksen lattian ja sitä palvelevan porrashuoneen sisäänkäyntitason perusmäärityksiä: Ylimmän kerroksen lattia on ylimmän poistumisalueen ylin lattiataso ja porrashuoneen sisäänkäyntitaso on porrashuoneen alin lattiataso, josta on sisäänkäynti seuraavin täsmennyksin:

32

33

34

35 5. Rakennus, jossa on sisäänkäyntitaso myös pohjakerrosta ylemmällä tasolla Asetuksen 33, 41 ja 43 tarkoittaman korkeuden laskeminen ylemmältä tasolta edellyttää erityssuunnittelua. Mikäli korkeuden määrittämisessä käytetään ylemmän tason sisäänkäyntitasoa, on suunnitelmassa otettava huomioon mm. seuraavat seikat: Sammutus- ja pelastustehtävien järjestely. a. Tehtävät on voitava suorittaa ylemmän tason kautta, jonne pelastuslaitoksen sammutus- ja pelastuskalustolla on oltava suora pääsy kadulta kulkematta pihakannen alapuolisen rakennuksen kautta. b. Tehtävät alempaan kerrokseen on suunniteltava kuten kellarillisessa rakennuksessa (savunpoisto, sammutusreitit). c. Mikäli ylempi poistumistaso on pihakannen päällä, lasketaan korkeus yleensä alemmalta sisäänkäyntitasolta (Hp2) kiinteän sammutusvesiputkiston rakentamisvelvoittetta (43 ) ja palomieshissin rakentamisvelvoitetta (41 ) tulkittaessa.

36 Henkilöiden poistuminen. a. Asuntojen varatiet sijaitsevat ylemmän tason puolella tai pelastuslaitos on puoltanut toisenlaista järjestelyä. Kun ylempi taso on pihakansi, edellisten lisäksi huomioitava a. Pihakannen alla olevat tilat eivät saa heikentää tilannetta. b. Tilat on osastoitava erilleen rakennuksesta ja osastoivien rakenteiden aukkoja suojaavien rakennusosien (ovet, ikkunat, luukut) palonkestävyysajassa ei käytetä osastointivaatimuksen puolitussääntöä. c. Alemman kerroksen sammutusreittejä ja savunpoistoa ei ole toteutettu pihakannan alapuolisten tilojen kautta.

37 Ulkoseinän lämmöneristekerroksen vaatimustenmukaisuuden osoittaminen P1 paloluokan rakennuksessa (Rakennuksen korkeus H 56 m) 117b 27

38 41 Pelastus- ja sammutustyössä käytettävä hissi Ns. palomieshissi Edellytetään kun ylimmän kerroksen lattian etäisyys ylittää 38 metriä rakennuksen sisäänkäyntitasosta Hissikorin on oltava sisämitoiltaan paarikuljetukseen soveltuva Paarikuljetukseen soveltuva hissi mitoitetaan rakentamisen ajankohtana tyypillisen paarikaluston mukaan (syvyys 2100 mm) Toisena hissinä saa ylittää kerrosalan

39 40 Pelastus- ja sammutustyön edellytykset Palon sammuttamisen ja henkilöiden pelastamisen edellytykset rakennuksessa ja sen läheisyydessä on otettava suunnittelussa huomioon. Palo- ja pelastuskalustolla on oltava mahdollisuus päästä riittävän lähelle rakennusta (pelastustie).

40

41 Ympäristöministeriön ohje rakentamisen työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja työnjohtajien kelpoisuudesta

42 MRL 150 b Asiantuntijatarkastus Rakennusvalvontaviranomainen voi hakemuksesta sallia, että rakennushankkeeseen ryhtyvä tai hänen palveluksessaan oleva asiantuntija tarkastaa rakennustyön suunnitelmanmukaisuuden. Asiantuntijatarkastuksen tekijällä on oltava tarkastuksen tekemiseen tarvittava koulutus ja kokemus, ja hänen on annettava suostumuksensa tarkastustehtävään kirjallisesti. Tarkastus on merkittävä 150 f :n mukaiseen rakennustyön tarkastusasiakirjaan. Rakennusvalvontaviranomaisen hyväksymä asiantuntijatarkastus täydentää rakennustyönaikaista viranomaisvalvontaa.

43 MRL 150 e Suunnitelmasta poikkeaminen rakennustyön aikana Rakennuslupapiirustuksista poikkeamisesta on aina oltava yhteydessä rakennusvalvontaan, lupapäättäjään tai lupakäsittelijään. Rakennusluvan pääpiirustukset lukkiutuvat lupapäätöksessä. Niitä ei voi päivittää. Merkittäville muutoksille on haettava muutoslupa. Kaikista muutoksista tulee sopia rakennusvalvonnan kanssa etukäteen vaikka muutoslupa haettaisiinkin jälkikäteen. Muutos saattaa vaikuttaa naapurin asemaan, esim. korkeusaseman tai sijainnin muutos. Tällöin voidaan joutua suorittamaan naapurin kuuleminen uudestaan. Omatoiminen poikkeaminen saattaa aiheuttaa purkupäätöksen, jos muutosluvalle ei ole edellytyksiä. Ratkaisun tekee luvan päättävä viranomainen tai rakennusvalvontaviranomainen (rakennuslautakunta).

44 Yleisiä puutteita jotka keskeyttää lupaprosessin Kaikkia tarpeellisia suunnittelijoita ei ole nimetty Hakijatiedot ovat virheelliset/puutteelliset (hakija on aina rakennuspaikan haltija(t), ei osakkeen omistaja) Selvä tieto mitä haetaan (hankkeen kuvaus) ja kaikille erillisille rakennuksille/rakennelmille oma toimenpide Valtuutus (joko hakija(t) osapuolina tai valtakirja liitteenä) Poikkemiset perusteluineen Suunnittelijan tai työnjohtajan sähköinen allekirjoitus puuttuu Hakemusta ei kannata jättää vajain tiedoin ja liittein, se vain pitkittää käsittelyä Suunnittelijalle annettu tiukka takaraja lupahakemuksen jättöön aiheuttaa helposti vajavaisen hakemuksen

45 Loppukatselmus Rakennusta tai sen osaa ei saa ottaa käyttöön ennen kuin rakennusvalvontaviranomainen on hyväksynyt sen loppukatselmuksessa käyttöön otettavaksi. Loppukatselmus voidaan toimittaa, kun rakennushankkeeseen ryhtyvä on ilmoittanut rakennusvalvontaviranomaiselle, että: 1) rakennustyö on saatettu loppuun rakennusluvan sekä rakentamista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti; 2) rakennusvalvontaviranomaisen määräämät katselmukset ja tarkastukset sekä niissä vaaditut toimenpiteet on tehty; 3) muuhun lakiin perustuvat ja rakennuksen käyttöturvallisuuteen olennaisesti vaikuttavat tarkastukset ja niissä vaaditut toimenpiteet on tehty; 4) rakennustyön tarkastusasiakirjaan on tehty 150 f :ssä edellytetyt merkinnät ja tarkastusasiakirjan yhteenveto on toimitettu rakennusvalvontaviranomaiselle; 5) rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje, jos sellainen on laadittava, on riittävässä laajuudessa valmis ja toimitettavissa rakennuksen omistajalle; ja 6) ympäristönsuojelulain mukainen lupa, jos sellaista tarvitaan rakennuksen käyttötarkoituksen mukaiseen toimintaan, on saanut lainvoiman.

46 Rakennusvalvontaviranomaisen on laadittava loppukatselmuksesta pöytäkirja. Loppukatselmukseen sovelletaan lisäksi, mitä 150 :n 2 momentissa säädetään siitä, keiden on oltava läsnä katselmuksessa sekä mitä 150 :n 3 momentissa säädetään. (Rakennushankkeeseen ryhtyvän tai tämän edustajan sekä vastaavan työnjohtajan on oltava läsnä katselmuksessa. Suunnittelijoiden ja erityisalan työnjohtajien on oltava läsnä katselmuksessa, jos heidän asiantuntemustaan tarvitaan jonkin katselmukseen liittyvän asian selvittämisessä.) Katselmus voidaan toimittaa pysyväisluonteiseen asumiseen käytetyissä tiloissa vain, jos se on välttämätöntä katselmuksen kohteena olevan asian selvittämiseksi. Rakennushankkeeseen ryhtyvän on haettava loppukatselmuksen toimittamista myönnetyn luvan voimassaoloaikana.

47 Loppukatselmusta tilattaessa toimitetaan MRL 153 mukainen ilmoituslomake rakennusvalvontaan. Lomakkeen mukaiset toimenpiteet tulee olla tehtynä, esim. eri vastuuhenkilöiden tarkistuslistat. Luvan voimassaolon jälkeisestä lopputarkastuksesta menee rakennusvalvonnan taksan mukainen maksu. Vanhoille luville haettava uusi lupa.

48 Viimeaikaisia huomioitavia asioita Oulussa: Lupa rakentamiselle haetaan sähköisesti. Paperisia piirustussarjoja ei enää tarvitse toimittaa vaan leimatut lupapiirustukset tulevat sähköiseen järjestelmään. Väestönsuojan rakentamista ei voi enää siirtää rakennettavaksi seuraavassa vaiheessa, vaan väestönsuoja on rakennettava silloin kun velvoite sen rakentamiseksi syntyy. Käyttöönottokatselmuksen yhteydessä on luvan edellytyksenä olevat vaatimukset, esim. autopaikat ja jätteiden keräysastiat, oltava valmiina, vaikka niillä olisikin erillinen lupa, esim. LPA-alueella. Joissain tapauksissa ne voidaan aluksi hoitaa tilapäisillä järjestelyillä. Vaatii kuitenkin sopimista rakennusvalvonnan kanssa. Määräaika?

49 Yli 4 krs asuinrakennuksissa tehtävä lupavaiheessa hissitoimittajan kapasiteettilaskelma. Vaatimus olisi vähintään hyvä (3/4 tai 4/4). Asuinhuoneen ikkunavaatimusta ei saa kiertää nimittämällä huone esim. makuutilaksi. Ikkunattomalle alkoville/huonetilalle mahdollisesti tulossa Topten-tulkinta? Rakentamista ei saa aloittaa ennen kuin lupa on lainvoimainen, ellei luvan yhteydessä ole haettu aloitusoikeutta ja rakennusvalvontaan toimitettu viranomaisen määrittelemää vakuutta (esim. vakuutus tai pankkitalletus sulkutilille (ei käteistä)). Purkuluville ei voi saada aloitusoikeutta, vaan on odotettava, että päätös on lainvoimainen. Luvaton rakentaminen (myös liian aikaisin aloittaminen) aiheuttaa rakennustyön keskeyttämisen, jonka rakennuslautakunta käsittelee. Luvan jatkamiseen määrittelee rakennuslautakunta. Keskeytyspäätöksen rikkominen johtaa tutkintapyyntöön poliisille.

50 Kiitos!

Rakennusvalvonnan katsaus RAKENNUSALAN STANDARDIT JA EUROKOODIT Hilton Kalastajatorppa, Helsinki

Rakennusvalvonnan katsaus RAKENNUSALAN STANDARDIT JA EUROKOODIT Hilton Kalastajatorppa, Helsinki kestäväksi rakennettu S u o m i Rakennusvalvonnan katsaus RAKENNUSALAN STANDARDIT JA EUROKOODIT 2018 11.12.2018 Hilton Kalastajatorppa, Helsinki Pasi Timo Tarkastuspäällikkö Vantaan kaupunki Rakennusvalvonta

Lisätiedot

Rakennusten paloturvallisuus. Ilpo Leino, turvallisuuspäällikkö

Rakennusten paloturvallisuus. Ilpo Leino, turvallisuuspäällikkö Rakennusten paloturvallisuus Ilpo Leino, turvallisuuspäällikkö https://prontonet.fi/ 7000 Rakennuspalot, -palovaarat ja rakennuskanta 1550000 6000 5000 4485 6234 6267 6013 5906 5727 5958 5211 5519 5290

Lisätiedot

7 ULOSKÄYTÄVIEN PALOTEKNINEN SUUNNITTELU 7.1 ULOSKÄYTÄVÄT Porrashuone Avoin luhtikäytävä Varatienä toimiva parveke

7 ULOSKÄYTÄVIEN PALOTEKNINEN SUUNNITTELU 7.1 ULOSKÄYTÄVÄT Porrashuone Avoin luhtikäytävä Varatienä toimiva parveke 7 ULOSKÄYTÄVIEN PALOTEKNINEN SUUNNITTELU 7.1 ULOSKÄYTÄVÄT Rakennuksesta tulee voida poistua palotilanteessa ohjattua reittiä pitkin turvallisesti ja nopeasti. Puurunkoisessa rakennuksessa poistumisjärjestelyt

Lisätiedot

LUP:n yhteistyöseminaari

LUP:n yhteistyöseminaari LUP:n yhteistyöseminaari 23.10.2018 Valtuustotalo Lupa-arkkitehti Tiina Reponen PKS-yhteistyö alkoi vuonna 2009: 1-2 tapaamista vuosittain vaihdellen PKS-kuntien välillä ensimmäiset PKS-kortit maaliskuussa

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta

Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta Pelastusviranomaisten ajankohtaispäivät pelastustoimen laitteista, Sokos Hotel Vantaa 16.10.2018 Jorma Jantunen MRL Olennaiset tekniset vaatimukset

Lisätiedot

Uusi ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta

Uusi ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta Uusi ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta Paloturvallisuus ja standardisointi 2018, Espoo Jorma Jantunen Uudet säädökset 1.1.2018 ja tuleva ohjeistus Vuonna 2017 vireille tulleet

Lisätiedot

Rakennusvalvontojen TOPTEN paloturvallisuuskäytännöt Kirsi Rontu / Helsingin rakennusvalvonta

Rakennusvalvontojen TOPTEN paloturvallisuuskäytännöt Kirsi Rontu / Helsingin rakennusvalvonta Rakennusvalvontojen TOPTEN paloturvallisuuskäytännöt Kirsi Rontu / Helsingin rakennusvalvonta SISÄLTÖ Säädösperuste Säädösten soveltamisesta www.pksrava.fi / Topten korttiluettelo Kortit 117 b : 01, 23,24,25,26,27,28

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUDEN OLENNAISET VAATIMUKSET (MRL

PALOTURVALLISUUDEN OLENNAISET VAATIMUKSET (MRL LUENNON SISÄLTÖ PALOTURVALLISUUDEN OLENNAISET VAATIMUKSET (MRL 117) UUSI ASETUS PALOTURVALLISUUDESTA (VOIMAAN 1.1.2018) SAVUNPOISTON PERIAATTEET TIMO O SALMI DIPL.INS, FISE PV 1 117 b (Maankäyttö- ja rakennuslaki,

Lisätiedot

YmA rakennusten paloturvallisuudesta (voimaan )

YmA rakennusten paloturvallisuudesta (voimaan ) k e s t ä v ä k s i r a k e n n e t t u S u o m i Säännösmuutokset 2017-2018 YmA rakennusten paloturvallisuudesta (voimaan 1.1.2018) Tapani Hoppu 08.02.2018 12.02.2018 Yhtenäiset käytännöt topten - rakennusvalvonnat

Lisätiedot

MRL 153 :n mukainen ilmoitus 1 (5) loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto

MRL 153 :n mukainen ilmoitus 1 (5) loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto MRL 153 :n mukainen ilmoitus 1 (5) Lupatunnus Osoite Postinumero Postitoimipaikka Osa 1. Ilmoitus Ilmoitus loppukatselmusta varten: Olemme yhdessä todenneet, että: Rakennustyö on valmis ja MRL153 2 momentin

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta, kokemuksia ja kehittämisideoita

Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta, kokemuksia ja kehittämisideoita Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta, kokemuksia ja kehittämisideoita Paloseminaari 2019 Paloturvallisuus ja standardisointi 6.2.2019 HILTON Kalastajatorppa Jorma Jantunen MRL Olennaiset

Lisätiedot

TARKASTUSASIAKIRJAN YHTEENVETO

TARKASTUSASIAKIRJAN YHTEENVETO TARKASTUSASIAKIRJAN YHTEENVETO Tälle lomakkeelle merkitään hankkeen kiinteistö- ja lupatiedot, aloituskokouksessa sovitut rakennusvaiheiden tarkastusten vastuuhenkilöiden tarkastusmerkinnät huomautuksineen,

Lisätiedot

Rakennusten paloturvallisuus, luonnos Lausunnon jättöaika oli Lausunto pyydetty usealta taholta Dia 1

Rakennusten paloturvallisuus, luonnos Lausunnon jättöaika oli Lausunto pyydetty usealta taholta Dia 1 Rakennusten paloturvallisuus, luonnos Lausunnon jättöaika oli 10.2.2017 Lausunto pyydetty usealta taholta Dia 1 Rakennusten paloturvallisuus, luonnos Annetaan asetuksen muodossa Samaan asetukseen kootaan

Lisätiedot

Palotarkastusinsinööri Jarkko Heikkinen

Palotarkastusinsinööri Jarkko Heikkinen Palotarkastusinsinööri Jarkko Heikkinen jarkko.heikkinen@ouka.fi 044-703 8684 Palotarkastusinsinööri Jarkko Heikkinen Oulu-Koillismaan pelastusliikelaitos Tulevaisuus tuo muutoksia! Rakentamismääräyskokoelman

Lisätiedot

YM:n asetus rakennusten paloturvallisuudesta eristeiden kannalta. Paloseminaari Tuuli Kunnas

YM:n asetus rakennusten paloturvallisuudesta eristeiden kannalta. Paloseminaari Tuuli Kunnas YM:n asetus rakennusten paloturvallisuudesta eristeiden kannalta Paloseminaari 2018 6.2.2018 Tuuli Kunnas Kaksi vaihtoehtoa paloturvallisuusvaatimusten täyttämiseen Asetuksessa esitettyjen luokkien ja

Lisätiedot

RIL Rakenteellinen paloturvallisuus. Yleiset perusteet ja ohjeet. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry

RIL Rakenteellinen paloturvallisuus. Yleiset perusteet ja ohjeet. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry RIL 195-1-2018 Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry Rakenteellinen paloturvallisuus Yleiset perusteet ja ohjeet 2 RIL 195-1-2018 RILin julkaisuilla on oma kotisivu, joka löytyy osoitteesta www.ril.fi/kirjakauppa

Lisätiedot

Tontin pinta-ala: 2082m2

Tontin pinta-ala: 2082m2 Rakennuslautakunta 23 20.05.2015 Rakennuslupahakemus R2-2015 (6. kaupunginosan korttelin 82 tontti 5, Alppitie 10A, olohuoneen ja eteistilan laajennus ja muutos sekä terassin laajennus, lupaa haetaan jo

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta annetun ympäristöministeriön asetuksen muuttamisesta

Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta annetun ympäristöministeriön asetuksen muuttamisesta LUONNOS 09.10.2019 Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta annetun ympäristöministeriön asetuksen muuttamisesta Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti muutetaan rakennusten paloturvallisuudesta

Lisätiedot

ONNETTOMUUKSIEN EHKÄISY 2012 ESPOO

ONNETTOMUUKSIEN EHKÄISY 2012 ESPOO ONNETTOMUUKSIEN EHKÄISY 2012 ESPOO Rakenteellisen paloturvallisuuden huomioon ottaminen lupakäsittelyssä Vanhempi opettaja Heikki Nupponen PALOTEKNISTEN ASIOIDEN KÄSITTELYJÄRJESTYS RAKENNUSSUNNITELMIEN

Lisätiedot

Asetus 848/2017 rakennusten paloturvallisuudesta. Opas ilmanvaihtolaitteiden paloturvallisuudesta

Asetus 848/2017 rakennusten paloturvallisuudesta. Opas ilmanvaihtolaitteiden paloturvallisuudesta Asetus 848/2017 rakennusten paloturvallisuudesta Opas ilmanvaihtolaitteiden paloturvallisuudesta Juha-Pekka Laaksonen L2 Paloturvallisuus Oy 14.2.2018 Suomen Rakentamismääräyskokoelma E -sarja - E1 Rakennusten

Lisätiedot

Paloturvallinen puutalo RoadShow Palo-opas. Tero Lahtela

Paloturvallinen puutalo RoadShow Palo-opas. Tero Lahtela Paloturvallinen puutalo RoadShow 2018 Palo-opas Tero Lahtela Asetus Perustelumuistio Asetuksen lukeminen Yleinen vaatimus Palon leviämistä lasitetuilla parvekkeilla tulee rajoittaa Yli 2-krs. rak. lisävaatimus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Pelastuslaitos Päätös Pelastuslaitos lausuu ympäristöministeriön asetusluonnokseen seuraavaa:

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Pelastuslaitos Päätös Pelastuslaitos lausuu ympäristöministeriön asetusluonnokseen seuraavaa: Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 5 Pelastuslaitoksen lausunto luonnoksesta ympäristöministeriön asetukseksi rakennusten paloturvallisuudesta HEL 2016-013763 T 03 00 00 Päätös lausuu ympäristöministeriön

Lisätiedot

TYÖNJOHTAJAT. Hyväksyminen ja tehtävät. Rakennusvalvonnan ohjeita nro 19 LAHDEN KAUPUNKI. Tekninen ja ympäristötoimiala.

TYÖNJOHTAJAT. Hyväksyminen ja tehtävät. Rakennusvalvonnan ohjeita nro 19 LAHDEN KAUPUNKI. Tekninen ja ympäristötoimiala. TYÖNJOHTAJAT Hyväksyminen ja tehtävät Rakennusvalvonnan ohjeita nro 19 LAHDEN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimiala Rakennusvalvonta Kärkölä, Lahti 26.1.2017 YLEISPERIAATTEET Rakennustyön vastaavan työnjohtajan,

Lisätiedot

MRL 153 :n mukainen rakennushankkeeseen ryhtyvän ilmoitus loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto

MRL 153 :n mukainen rakennushankkeeseen ryhtyvän ilmoitus loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto RAKENNUSVALVONTA Rakennuspaikan osoite MRL 153 :n mukainen rakennushankkeeseen ryhtyvän ilmoitus loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto Kiinteistötunnus Rakennuslupatunnus loppukatselmus

Lisätiedot

Varatiejärjestelyt ja palo-ovet Autosuojat Etäisyydet rajanläheisyyteen rakennettaessa Tuomo Kukkonen,

Varatiejärjestelyt ja palo-ovet Autosuojat Etäisyydet rajanläheisyyteen rakennettaessa Tuomo Kukkonen, Varatiejärjestelyt ja palo-ovet Autosuojat Etäisyydet rajanläheisyyteen rakennettaessa Tuomo Kukkonen, 044-703 8680 Dia 1 Varatiejärjestelyt Uloskäytävää vaikeakulkuisempi reitti, jota pitkin on mahdollisuus

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä

Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä Yliarkkitehti Niina Kilpelä Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Mitä ja miksi? Esteettömyys on hyviä perusratkaisuja, jotka palvelevat mahdollisimman

Lisätiedot

MRL 153 :n mukainen rakennushankkeeseen ryhtyvän ilmoitus loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto

MRL 153 :n mukainen rakennushankkeeseen ryhtyvän ilmoitus loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto RAKENNUSVALVONTA Rakennuspaikan osoite MRL 153 :n mukainen rakennushankkeeseen ryhtyvän ilmoitus loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto Kiinteistötunnus Rakennuslupatunnus loppukatselmus

Lisätiedot

Työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja työnjohtajien kelpoisuudesta. Risto Levanto

Työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja työnjohtajien kelpoisuudesta. Risto Levanto Työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja työnjohtajien kelpoisuudesta Risto Levanto 7.10.2015 Missä mennään? MRL:n muutos 41/2014 Sovelletaan 1.9.2014 alkaen kaikkiin tilanteisiin Asetusmuutos 1.6.2015

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONNAN NÄKÖKULMA JÄLKIASENNUSHISSIEN RAKENTAMISEEN. Lahden seudun rakennusvalvonta

RAKENNUSVALVONNAN NÄKÖKULMA JÄLKIASENNUSHISSIEN RAKENTAMISEEN. Lahden seudun rakennusvalvonta RAKENNUSVALVONNAN NÄKÖKULMA JÄLKIASENNUSHISSIEN RAKENTAMISEEN Lahden seudun rakennusvalvonta ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. ESTEETTÖMYYS: RakMk osat G1 ja F1 2. RAKENNUSLUPAMENETTELY 3. POISTUMISTURVALLISUUS: RakMk

Lisätiedot

Lupatunnus R Sivu 1. MKN-Urakointi Oy perustettavan yhtiön lukuun Anna Liljankatu 4 B, TAMPERE

Lupatunnus R Sivu 1. MKN-Urakointi Oy perustettavan yhtiön lukuun Anna Liljankatu 4 B, TAMPERE Lupatunnus 17-0115-R 14.03.2017 30 Sivu 1 ASIA Rakennuslupa, MRL 125.1 RAKENNUSPAIKKA Vuores, 837-327-7601-0002 Palkkionmaankatu 3, 33870 TAMPERE Pinta-ala 8706 m² Rakentamismääräykset A Asuinrakennusten

Lisätiedot

Rakennushankkeen osapuolet: vastuut ja velvoitteet

Rakennushankkeen osapuolet: vastuut ja velvoitteet Rakennushankkeen osapuolet: vastuut ja velvoitteet MRL MRA RakMk LAKI ASETUS MÄÄRÄYS OHJE SELOSTUS 1.1.2000 MRL & MRA 1.5.2000 RakMk A1 2000 Rakennustyön valvonta, määräykset ja ohjeet 1.5.2000 RakMk A4

Lisätiedot

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Pelastuslain 379 / 2011velvoitteet 1. Yleiset velvollisuudet 4 Jokaisen on

Lisätiedot

Lupatunnus R Sivu 1. ASIA Rakennuslupa, MRL ja aloittamisoikeus 144

Lupatunnus R Sivu 1. ASIA Rakennuslupa, MRL ja aloittamisoikeus 144 Lupatunnus 17-0108-R 14.03.2017 29 Sivu 1 ASIA Rakennuslupa, MRL 125.1 ja aloittamisoikeus 144 RAKENNUSPAIKKA Vuores, 837-327-7644-0002 Takamaanrinne 9, 33870 TAMPERE Pinta-ala 5325 m² Rakentamismääräykset

Lisätiedot

Muut rakennukset: rakennusluvatrakennustakohti 170,00. Tuulivoimala: Rakennuslupatuulivoimalayksikköäkohti 660,00

Muut rakennukset: rakennusluvatrakennustakohti 170,00. Tuulivoimala: Rakennuslupatuulivoimalayksikköäkohti 660,00 LIPERINKUNNANRAKENNUSLUPAMAKSUTAKSA1.1.2018ALKAEN Elinympäristölautakunnan03.10.2017hyväksymä 1 YLEISTÄ Maankäytö-jarakennuslain145 :nmukaanluvanhakijataitoimenpiteensuoritajaon velvolinensuoritamaanviranomaistehtävistäkunnalemaksun,jonkaperusteetmäärätään

Lisätiedot

AK-VIII. 2980.0 k-m 2. Asunto Oy Lappeenrannan Viipurin Vaneri 2 Myllymäenkatu 21 53100 LAPPEENRANTA

AK-VIII. 2980.0 k-m 2. Asunto Oy Lappeenrannan Viipurin Vaneri 2 Myllymäenkatu 21 53100 LAPPEENRANTA Rakennuslautakunta 10 05.02.2013 Lupa nro 2012-497 / Asunto Oy Lappeenrannan Viipurin Vaneri 2:n rakennuslupahakemus RAKLA 10 Rakennuslupa nro 2012-497 Rakennuspaikka: 405-4-64-2 Pinta-ala 0.0 Laivastokatu

Lisätiedot

Rakennuslupahakemus nro 2015-36 / 36-huoneistoinen asuinkerrostalo

Rakennuslupahakemus nro 2015-36 / 36-huoneistoinen asuinkerrostalo Rakennuslautakunta 15 03.03.2015 Rakennuslupahakemus nro 2015-36 / 36-huoneistoinen asuinkerrostalo 23/10.03.00.04.00/2015 RAKLA 15 Valmistelija/lisätiedot: rakennustarkastaja Päivi Salminen, puh. 040

Lisätiedot

Lupatunnus R Sivu 1. Asunto Oy Tampereen Kalevanrinteen Muurarinkisälli Äkerlundinkatu 11 C, TAMPERE

Lupatunnus R Sivu 1. Asunto Oy Tampereen Kalevanrinteen Muurarinkisälli Äkerlundinkatu 11 C, TAMPERE Lupatunnus 17-0035-R 31.01.2017 18 Sivu 1 ASIA Rakennuslupa, MRL 125.2 RAKENNUSPAIKKA XIX, 837-119-0885-0012 Alapeusonkatu 13, 33540 TAMPERE Pinta-ala 1910 m² Rakentamismääräykset A Asuinrakennusten korttelialue

Lisätiedot

Lupatunnus R Sivu 1. ASIA Rakennuslupa, MRL 125.1, 126 ja aloittamisoikeus 144

Lupatunnus R Sivu 1. ASIA Rakennuslupa, MRL 125.1, 126 ja aloittamisoikeus 144 Lupatunnus 16-0629-R 13.09.2016 4 Sivu 1 ASIA Rakennuslupa, MRL 125.1, 126 ja aloittamisoikeus 144 RAKENNUSPAIKKA XIX, 837-119-0845-0002 Sarvijaakonkatu 39, 33540 TAMPERE Pinta-ala 1369 m² Rakentamismääräykset

Lisätiedot

Parveke ja luhtikäytävä (max 2/P3)

Parveke ja luhtikäytävä (max 2/P3) 4.6.0 Parveke ja luhtikäytävä (max /P).0 SOVELTAMISALA Tässä teknisessä tiedotteessa käsitellään puurakenteisen parvekkeen ja luhtikäytävän paloteknisiä määräyksiä ja ohjeita enintään -kerroksisen P-paloluokan

Lisätiedot

Yhtenäiset Topten-käytännöt

Yhtenäiset Topten-käytännöt Yhtenäiset Topten-käytännöt Yhtenäiset Topten-käytännöt tilannekatsaus Mukana Ympäristöministeriö - Topten-rakennusvalvonnat- RAKLI ry - Rakennusteollisuus RT ry - SKOL ry - RALA ry pksrava feat. Toptenrava

Lisätiedot

ASIKKALAN KUNNAN RAKENNUSVALVONNAN VIRANOMAISTEHTÄVIEN MAKSUPERUSTEIDEN TAKSA

ASIKKALAN KUNNAN RAKENNUSVALVONNAN VIRANOMAISTEHTÄVIEN MAKSUPERUSTEIDEN TAKSA ASIKKALAN KUNNAN RAKENNUSVALVONNAN VIRANOMAISTEHTÄVIEN MAKSUPERUSTEIDEN TAKSA Ympäristölautakunta 4.3.2014 16 Sisällys 1 Yleistä... 2 2 Rakentamisen ja siihen verrattavien muutoksien valvonta (MRL 125

Lisätiedot

Tervetuloa! 14.1.2016

Tervetuloa! 14.1.2016 Tervetuloa! 14.1.2016 Viranomaisvalvonta rakentamisessa Maankäyttö- ja rakennuslaki 124 Kunnan rakennusvalvontaviranomaisen tehtävänä on yleisen edun kannalta valvoa rakennustoimintaa sekä osaltaan huolehtia,

Lisätiedot

Puu pintamateriaalina_halli

Puu pintamateriaalina_halli 1.0 YLEISTÄ Tässä teknisessä tiedotteessa esitetään missä rakenteissa ja millä ehdoilla - ja D FL -s1-luokan tuotetta (puu) sekä B-s1, d0- ja C-s2, d1-luokan tuotetta (palosuojattu puu) voidaan käyttää

Lisätiedot

Rakennuspaikka DÅVITS, Brakeudden 37, JORVAS. Rakennettu kerrosala 157 m²

Rakennuspaikka DÅVITS, Brakeudden 37, JORVAS. Rakennettu kerrosala 157 m² Rakennus- ja ympäristölautakunta 105 09.06.2015 Rakennuslupa 15-64-A, Dåvits 410-1-81 / Oikaisuvaatimus 15-12-OIK 490/10.03.00.02/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 105 Asia Rakennuslupa Hakemus on

Lisätiedot

11 TALOTEKNISET ERITYISKYSYMYKSET

11 TALOTEKNISET ERITYISKYSYMYKSET 11 TALOTEKNISET ERITYISKYSYMYKSET 11.1 LVIS-HORMIT Perinteisesti kerrostalossa huoneistoa palvelevat LVI-hormit ovat kylpyhuoneessa ja keittiössä. Tällöin hormi lävistää huoneistojen välisen välipohjan,

Lisätiedot

Kauniaisten kaupunki PÄÄTÖSEHDOTUS Esittelijä 1 (5) Rakennusvalvonta Rakennuslupa 2016-22 Sirkka Lamberg. Asuminen. 350.0 k-m 2. 0.

Kauniaisten kaupunki PÄÄTÖSEHDOTUS Esittelijä 1 (5) Rakennusvalvonta Rakennuslupa 2016-22 Sirkka Lamberg. Asuminen. 350.0 k-m 2. 0. Kauniaisten kaupunki PÄÄTÖSEHDOTUS Esittelijä 1 (5) Rakennuspaikka 235-4-45-9 Pinta-ala 1559.0 Eteläinen Heikelintie 4 02700 KAUNIAINEN Kaava Kaavanmukainen käyttötarkoitus Kaavanmukainen rakennusoikeus

Lisätiedot

Päätös Päätöspäivämäärä Valmistelija:Perttu Nieminen TTV. 0.0 k-m 2

Päätös Päätöspäivämäärä Valmistelija:Perttu Nieminen TTV. 0.0 k-m 2 1 Turun kaupunki Rakennusvalvonta Rakennus- ja lupalautakunta Puolalankatu 5, PL 355, 20101 TURKU Päätös Päätöspäivämäärä 25.01.2018 Valmistelija:Perttu Nieminen Pykälä 21 Rakennuslupa 2017-1525 Rakennuspaikka

Lisätiedot

Parveke ja luhtikäytävä (max 2 /P2)

Parveke ja luhtikäytävä (max 2 /P2) 4.6.0.0 SOVELTAMISALA Tässä teknisessä tiedotteessa käsitellään puurakenteisen parvekkeen ja luhtikäytävän paloteknisiä määräyksiä ja ohjeita enintään -kerroksisen P-paloluokan rakennuksen näkökulmasta.

Lisätiedot

Uloskäytävät ja lukitukset

Uloskäytävät ja lukitukset 2014 Uloskäytävät ja lukitukset Päijät-Hämeen pelastuslaitos 25.11.2014 Sisältö 1. Yleistä... 2 2. Uloskäytävien vähimmäisleveys... 2 3. Kulkureitin pituus... 3 4. Uloskäytävien merkitseminen ja valaiseminen...

Lisätiedot

Rakentaminen vastoin lupapäätöstä tai vanhaksi menneet luvat. Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö

Rakentaminen vastoin lupapäätöstä tai vanhaksi menneet luvat. Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö Rakentaminen vastoin lupapäätöstä tai vanhaksi menneet luvat Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö 17.11.2015 Rakentaminen vastoin lupapäätöstä tai vanhaksi menneet luvat ei ylipäätään pitäisi tapahtua

Lisätiedot

Pelastuslaitos ja paloturvallisuus Räddningsverket och brandsäkerhet

Pelastuslaitos ja paloturvallisuus Räddningsverket och brandsäkerhet Pelastuslaitos ja paloturvallisuus Räddningsverket och brandsäkerhet Vaasan kaupungin rakennusvalvonta Ennakoiva laadunohjaus 16.01.2019 Mikko Ahola palotarkastaja brandinspektör Pohjanmaan pelastuslaitos

Lisätiedot

Parveke ja luhtikäytävä (3-8/P2)

Parveke ja luhtikäytävä (3-8/P2) .6.0 Parveke ja luhtikäytävä (-8/P).0 SOVELTAMISALA Tässä teknisessä tiedotteessa käsitellään puurakenteisen parvekkeen ja luhtikäytävän paloteknisiä määräyksiä ja ohjeita 8-kerroksisen P-paloluokan asuin-

Lisätiedot

Rakennusvalvontaviranomainen

Rakennusvalvontaviranomainen Rakennusvalvonta Rakennusvalvontaviranomainen TOIMINTA JA SEN PERUSTEET Rakennusvalvontaviranomaisen toiminta perustuu maankäyttö- ja rakennuslakiin (132/1999, luettavissa mm. osoitteessa www.finlex.fi).

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta. Jorma Jantunen Puupäivät 2017, Helsinki

Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta. Jorma Jantunen Puupäivät 2017, Helsinki Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta Jorma Jantunen Puupäivät 2017, Helsinki Esityksen sisältö Puukerrostalojen käyttötarkoitukset Puun käyttömahdollisuudet puukerrostalojen sisäpintana,

Lisätiedot

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko Huolehtimisvelvollisuus rakentamisessa MRL 119 Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan

Lisätiedot

Rakennuslupahakemus nro kiinteistölle , As Oy Lappeenrannan Uusi Kahilanniemi

Rakennuslupahakemus nro kiinteistölle , As Oy Lappeenrannan Uusi Kahilanniemi Rakennuslautakunta 30 02.05.2017 Rakennuslupahakemus nro 2017-340 kiinteistölle 405-7-31-2, As Oy Lappeenrannan Uusi Kahilanniemi 24/10.03.00.04.00/2017 RAKLA 30 Valmistelija/lisätiedot: rakennustarkastaja

Lisätiedot

Kauniaisten kaupunki PÄÄTÖSEHDOTUS Esittelijä 1 (5) Rakennusvalvonta Rakennuslupa 2016-28 Sirkka Lamberg. Asuminen. 502.0 k-m 2. 0.

Kauniaisten kaupunki PÄÄTÖSEHDOTUS Esittelijä 1 (5) Rakennusvalvonta Rakennuslupa 2016-28 Sirkka Lamberg. Asuminen. 502.0 k-m 2. 0. Kauniaisten kaupunki PÄÄTÖSEHDOTUS Esittelijä 1 (5) Rakennuspaikka 235-1-300-3 Pinta-ala 1254.0 Fasaaninpolku 8 02700 KAUNIAINEN Kaava Kaavanmukainen käyttötarkoitus Kaavanmukainen rakennusoikeus Lisärakennusoikeus

Lisätiedot

Pientaloinfo Hankkeen suunnittelu ja lupakäsittely

Pientaloinfo Hankkeen suunnittelu ja lupakäsittely Pientaloinfo 09.10.2018 Hankkeen suunnittelu ja lupakäsittely Hankkeeseen ryhtyvän huolehtimisvelvollisuus! Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan ja rakennetaan

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus LUONNOS 8.6.2016 Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 117 e :n 2 momentin nojalla, sellaisena kuin se

Lisätiedot

OHJEITA RAKENNUSSUUNNITELMISTA

OHJEITA RAKENNUSSUUNNITELMISTA OHJEITA RAKENNUSSUUNNITELMISTA RUOVEDEN KUNTA 1/5 YLEISTÄ MRL 117, Rakennusjärjestys 14 16. Rakennuksen tulee sen käyttötarkoituksen edellyttämällä tavalla täyttää rakenteiden lujuuden ja vakauden, paloturvallisuuden,

Lisätiedot

k e s t ä v ä k s i r a k e n n e t t u S u o m i RAKENNUSALAN STANDARDIT JA EUROKOODIT Hilton Kalastajatorppa

k e s t ä v ä k s i r a k e n n e t t u S u o m i RAKENNUSALAN STANDARDIT JA EUROKOODIT Hilton Kalastajatorppa k e s t ä v ä k s i r a k e n n e t t u S u o m i Rakennusvalvonnan katsaus ajankohtaisiin asioihin RAKENNUSALAN STANDARDIT JA EUROKOODIT 2017 14.12.2017 Hilton Kalastajatorppa Pasi Timo Tarkastuspäällikkö

Lisätiedot

Pientaloilta Rakennusluvan hakeminen ja lupakäsittely

Pientaloilta Rakennusluvan hakeminen ja lupakäsittely Pientaloilta 13.02.2018 Rakennusluvan hakeminen ja lupakäsittely Hankkeeseen ryhtyvän huolehtimisvelvollisuus! Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan ja rakennetaan

Lisätiedot

Lainaus RakMK:n osasta E1 Rakennusten paloturvallisuus, Määräykset ja ohjeet 2011

Lainaus RakMK:n osasta E1 Rakennusten paloturvallisuus, Määräykset ja ohjeet 2011 1.0 ULLAKON JA YLÄPOHJAN ONTELON MÄÄRITELMÄ Lainaus RakMK:n osasta E1 Rakennusten paloturvallisuus, Määräykset ja ohjeet 2011 Ullakko Rakennuksen yläpohjan ja vesikaton välinen tila, jossa on mahdollista

Lisätiedot

Pasi Timo. Tarkastuspäällikkö vs. Vantaan kaupunki Rakennusvalvonta

Pasi Timo. Tarkastuspäällikkö vs. Vantaan kaupunki Rakennusvalvonta MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTOS 41/2014 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS KANTAVISTA RAKENTEISTA 477/2014 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS POHJARAKENTEISTA 465/2014 SÄHKÖINEN ASIOINTI - LUPAPISTE RAKENNUSTYÖMAAN

Lisätiedot

SPU Eristeen paloturvallinen käyttö kattorakenteissa

SPU Eristeen paloturvallinen käyttö kattorakenteissa TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-08652-12 SPU Eristeen paloturvallinen käyttö kattorakenteissa Kirjoittajat: Luottamuksellisuus: Esko Mikkola Julkinen 2 (6) Sisällysluettelo 1 Tehtävä... 3 2 Aineisto... 3 3 Palotekninen

Lisätiedot

Lupa nro 2013-196 / Lappeenrannan kaupungin ja Lappeenrannan Villimiehen Vitonen Oy:n rakennuslupahakemus

Lupa nro 2013-196 / Lappeenrannan kaupungin ja Lappeenrannan Villimiehen Vitonen Oy:n rakennuslupahakemus Rakennuslautakunta 42 14.05.2013 Lupa nro 2013-196 / Lappeenrannan kaupungin ja Lappeenrannan Villimiehen Vitonen Oy:n rakennuslupahakemus RAKLA 42 Valmistelija/lisätiedot: Rakennustarkastaja Päivi Salminen,

Lisätiedot

LAPPAJÄRVEN KUNNAN RAKENNUSVALVONTA

LAPPAJÄRVEN KUNNAN RAKENNUSVALVONTA KUN RYHDYT RAKENTAMAAN: 1. Tontin hankinta ja rakennusoikeuden varmistus Lappajärven kunnan omistamia tontteja voi tiedustella kunnan Teknisestä toimistosta. Tontteja on kaupan myös avoimilla markkinoilla.

Lisätiedot

Käyttöönotto ja dokumentointi hankkeessa

Käyttöönotto ja dokumentointi hankkeessa Käyttöönotto ja dokumentointi hankkeessa 24.11.2017 Pientalon rakennuttajan velvollisuudet ja vastuut Rakennuslupa on voimassa viisi vuotta luvan myöntämispäivästä. Rakennushankkeeseen ryhtyvän on haettava

Lisätiedot

Hollolan kunta Valvontajaosto. Rakennusvalvonnan päätösvaltaluettelo alkaen

Hollolan kunta Valvontajaosto. Rakennusvalvonnan päätösvaltaluettelo alkaen Rakennusvalvonnan päätösvaltaluettelo 6.6.2016 alkaen Toimialajohtaja alueen päällikkö tekninen johtaja rakennustarkastaja 2 Maankäyttö- ja rakennuslaki MRL 15 Hyväksyy rakennusjärjestyksen MRL 21 Määrää

Lisätiedot

Ajankohtaista. Yhteisiä pelisääntöjä

Ajankohtaista. Yhteisiä pelisääntöjä Pasi Timo Tarkastuspäällikkö Vantaan kaupunki Rakennusvalvonta Ajankohtaista ja Yhteisiä pelisääntöjä Eurokoodiseminaari 8.12.2016 Kalastajatorppa pksrava.fi Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen TOPTEN

Lisätiedot

Lupanumero 2015-7 Päätöspäivä 21.4.2015 41

Lupanumero 2015-7 Päätöspäivä 21.4.2015 41 / 8 Lupanumero 205-7 Päätöspäivä 2.4.205 4 HAKIJA As Oy Porvoon Stenbockinkatu 2 c/o Sisco Asunnot Oy Linnavuorentie 28 C, 00950 HELSINKI RAKENNUSPAIKKA Kiinteistötunnus Kaupunginosa 638-026-2406-000 KAUPUNGINOSA

Lisätiedot

Rakennusvalvontojen yhteistyönä yhtenäisiä tulkintoja ja ohjeita

Rakennusvalvontojen yhteistyönä yhtenäisiä tulkintoja ja ohjeita Rakennusvalvontojen yhteistyönä yhtenäisiä tulkintoja ja ohjeita Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö Helsingin rakennusvalvonta TOPTEN-rakennusvalvonnat TOPTEN rakennusvalvonnat Helsinki, Espoo, Tampere,

Lisätiedot

LUPA NRO 2012-448 / UPM-KYMMENE OYJ:N RAKENNUSLUPAHAKEMUS

LUPA NRO 2012-448 / UPM-KYMMENE OYJ:N RAKENNUSLUPAHAKEMUS Rakennuslautakunta 35 03.07.2012 LUPA NRO 2012-448 / UPM-KYMMENE OYJ:N RAKENNUSLUPAHAKEMUS RAKLA 35 Rakennuslupa nro 2012-448 Rakennuspaikka: 405-32-1-8 Pinta-ala 2210456.0 Puuportintie 186 53200 LAPPEENRANTA

Lisätiedot

MARJATILA TYÖNANTAJANA. Majoitustilat ja niille asetettavat vaatimukset. Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen

MARJATILA TYÖNANTAJANA. Majoitustilat ja niille asetettavat vaatimukset. Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen MARJATILA TYÖNANTAJANA Majoitustilat ja niille asetettavat vaatimukset Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Turvallinen työskentely ympäristö? Yhteisillä tiedolla Yhteisillä

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 21 päivänä tammikuuta 2014. 41/2014 Laki. maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 21 päivänä tammikuuta 2014. 41/2014 Laki. maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 21 päivänä tammikuuta 2014 41/2014 Laki maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta Annettu Helsingissä 17 päivänä tammikuuta 2014 Eduskunnan päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

PKS rakennusvalvontojen yhtenäiset ja uudistuvat käytännöt. Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö

PKS rakennusvalvontojen yhtenäiset ja uudistuvat käytännöt. Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö PKS rakennusvalvontojen yhtenäiset ja uudistuvat käytännöt Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö 19.11.2014 Missä mennään? MRL:n muutos 41/2014 Sovelletaan 1.9.2014 alkaen kaikkiin tilanteisiin Asetukset

Lisätiedot

arkkitehti Arkkitehdit Siistonen Oy

arkkitehti Arkkitehdit Siistonen Oy 15.09.2015 443 1 RAKENNUSLUPA Tunnus 28-2802-15-D Hakija Kiinteistövirasto Rakennuspaikka Vähä Huopalahti, 091-436-0003-0011 Metsäläntie 2 364869 m² 12185 2014 LTV, maaliikennekeskus Pinta-ala Kaava Lainvoimaisuus

Lisätiedot

Lupatunnus R Sivu 1. ASIA Rakennuslupa, MRL ja aloittamisoikeus 144

Lupatunnus R Sivu 1. ASIA Rakennuslupa, MRL ja aloittamisoikeus 144 Lupatunnus 16-0775-R 25.10.2016 24 Sivu 1 ASIA Rakennuslupa, MRL 125.1 ja aloittamisoikeus 144 RAKENNUSPAIKKA Vuores, 837-327-7628-0001 Rautiolanrinne 1, 33870 TAMPERE Pinta-ala 4805 m² Rakentamismääräykset

Lisätiedot

Espoon kaupungin rakennusvalvontaviranomaisen maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen päätösvallan siirtäminen rakennusvalvontakeskuksen viranhaltijoille

Espoon kaupungin rakennusvalvontaviranomaisen maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen päätösvallan siirtäminen rakennusvalvontakeskuksen viranhaltijoille 1 (6) Espoon kaupungin rakennusvalvontaviranomaisen maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen päätösvallan siirtäminen rakennusvalvontakeskuksen viranhaltijoille 1 Myöntää poikkeuksen rakennuskiellosta sitovan

Lisätiedot

Eläinrakennuksen palo osastointi

Eläinrakennuksen palo osastointi 1.0 SOVELTAMISALA Tässä teknisessä tiedotteessa esitetään maatalouden tuotantorakennusten paloteknisiä määräyksiä. Maatalouden tuotantorakennusten suunnittelussa noudatetaan Suomen rakentamismääräyselman

Lisätiedot

Poikkeamislupa / Kaupunginosa 24 kortteli 2 tontti 17 (Asunto Oy Kokkolan Credo)

Poikkeamislupa / Kaupunginosa 24 kortteli 2 tontti 17 (Asunto Oy Kokkolan Credo) Rakennus- ja ympäristölautakunta 202 04.11.2015 Poikkeamislupa / Kaupunginosa 24 kortteli 2 tontti 17 (Asunto Oy Kokkolan Credo) 674/10.03.00/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 04.11.2015 202 Valmistelija:

Lisätiedot

Rakennusvalvontaviranomaisen. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.

Rakennusvalvontaviranomaisen. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9. Rakennusvalvontaviranomaisen tehtävät Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.2017 Kunnan rakennusvalvontaviranomainen Maankäyttö-

Lisätiedot

UUDET PALOMÄÄRÄYKSET MIKÄ MUUTTUI PUURAKENTAMISEN NÄKÖKULMASTA?

UUDET PALOMÄÄRÄYKSET MIKÄ MUUTTUI PUURAKENTAMISEN NÄKÖKULMASTA? UUDET PALOMÄÄRÄYKSET MIKÄ MUUTTUI PUURAKENTAMISEN NÄKÖKULMASTA? Paloturvallinen puutalo roadshow 2018 Mikko Viljakainen, toimitusjohtaja Puuinfo Säädösten rakenne ENNEN ASETUKSILLA ANNETUT SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYS-KOKOELMAN

Lisätiedot

PIRKANMAAN LAATUHALLIT OY, PUOLILÄMMIN HALLI, RAKENNUSLUPA NRO 15-77-R

PIRKANMAAN LAATUHALLIT OY, PUOLILÄMMIN HALLI, RAKENNUSLUPA NRO 15-77-R Kaavoitus- ja rakennusjaosto 85 25.06.2015 PIRKANMAAN LAATUHALLIT OY, PUOLILÄMMIN HALLI, RAKENNUSLUPA NRO 15-77-R KAAVRAKJ 25.06.2015 85 ASIA Rakennuslupa nro 15-137-R RAKENNUSPAIKKA Herrala, 418-406-0002-0232

Lisätiedot

Lupa nro 2014-98 / As Oy Lappeenrannan Koulukatu 13 rakennuslupahakemus

Lupa nro 2014-98 / As Oy Lappeenrannan Koulukatu 13 rakennuslupahakemus Rakennuslautakunta 45 06.05.2014 Lupa nro 2014-98 / As Oy Lappeenrannan Koulukatu 13 rakennuslupahakemus RAKLA 45 Valmistelija / lisätiedot: Rakennustarkastaja Päivi Salminen, puh. 040 596 3883 etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA OULU

RAKENNUSVALVONTA OULU Pientalon laatu: PALOKORTTI, versio 12.02.2008 1 (8) Kortissa on Oulun rakennusvalvonnan ja alueen pientalotehtaiden (Kastelli, Jukka-talo, Finndomo ja Designtalo) sekä Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus. autosuojien paloturvallisuudesta

Ympäristöministeriön asetus. autosuojien paloturvallisuudesta E4 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Autosuojien paloturvallisuus Ohjeet 2005 Ympäristöministeriön asetus autosuojien paloturvallisuudesta Annettu Helsingissä 22 päivänä maaliskuuta 2005 Ympäristöministeriön

Lisätiedot

Lupa nro 2014-192 / Lappeenrannan Arvokiinteistöt Oy, rakennuslupahakemus

Lupa nro 2014-192 / Lappeenrannan Arvokiinteistöt Oy, rakennuslupahakemus Rakennuslautakunta 53 03.06.2014 Rakennuslautakunta 59 01.07.2014 Lupa nro 2014-192 / Lappeenrannan Arvokiinteistöt Oy, rakennuslupahakemus 187/10.03.00.04.00/2014 RAKLA 53 Valmistelija/lisätiedot: Rakennustarkastaja

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 2888/ /2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 2888/ /2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2013 1 (1) 53 Asianro 2888/10.03.00/2013 Oikaisuvaatimus / rakennustarkastaja Esa Koposen päätös 26.11.2012 1067 / osittaiset loppukatselmukset 26.3.2013 ja 2.4.2013 / 8-49-12

Lisätiedot

Kantakaupunkiyksikön päällikkö on tehnyt seuraavat rakennuslupapäätökset 7

Kantakaupunkiyksikön päällikkö on tehnyt seuraavat rakennuslupapäätökset 7 02/2017 KANTAKAUPUNKIYKSIKÖN PÄÄLLIKKÖ HENKILÖTIEDOT POISTETTU 07.02.2017 1 (6) Kantakaupunkiyksikön päällikkö on 07.02.2017 tehnyt seuraavat rakennuslupapäätökset 7 Päätökset annetaan julkipanon jälkeen

Lisätiedot

LUPA NRO 2012-534 / KIINTEISTÖ OY RAUHAN KLINIKKA C/O HOLIDAY CLUB RESORTS OY:N RAKENNUSLUPAHAKEMUS

LUPA NRO 2012-534 / KIINTEISTÖ OY RAUHAN KLINIKKA C/O HOLIDAY CLUB RESORTS OY:N RAKENNUSLUPAHAKEMUS Rakennuslautakunta 42 15.08.2012 LUPA NRO 2012-534 / KIINTEISTÖ OY RAUHAN KLINIKKA C/O HOLIDAY CLUB RESORTS OY:N RAKENNUSLUPAHAKEMUS RAKLA 42 Rakennuslupa nro 2012-534 Rakennuspaikka: 405-563-11-37 Pinta-ala

Lisätiedot

RAKENNUSTUOTTEIDEN KELPOISUUS

RAKENNUSTUOTTEIDEN KELPOISUUS RAKENNUSTUOTTEIDEN KELPOISUUS Rakennusvalvonnan ohjeita nro 28 LAHDEN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimiala Rakennusvalvonta Kärkölä, Lahti 12.4.2016 Rakennuttaja on vastuussa rakennustuotteiden kelpoisuuden

Lisätiedot

RAKENNUSTYÖN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

RAKENNUSTYÖN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT 1 RAKENNUSTYÖN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT LUPA- JA VALVONTAMAKSU (MRL 145 ) 1 Yleistä Luvan haltija tai toimenpiteen suorittaja on velvollinen suorittamaan tarkastusja valvontatehtävistä sekä muista

Lisätiedot

Pienten kohteiden savunpoisto

Pienten kohteiden savunpoisto 2013 Pienten kohteiden savunpoisto Päijät-Hämeen pelastuslaitos 30.9.2013 Sisältö 1.1 Yleiset määräykset... 2 1.2 Uudisrakennuksien käytännöt Päijät-Hämeessä... 3 1.2.1 Yleistä... 3 1.2.2 Porrashuoneiden

Lisätiedot

Rakennusten paloturvallisuutta koskevan ympäristöministeriön asetuksen ja ohjeen uudistaminen

Rakennusten paloturvallisuutta koskevan ympäristöministeriön asetuksen ja ohjeen uudistaminen Rakennusten paloturvallisuutta koskevan ympäristöministeriön asetuksen ja ohjeen uudistaminen Onnettomuuksien ehkäisyn opintopäivät Tampere 9.11.2016 Rakenteellista paloturvallisuutta koskevat olennaiset

Lisätiedot

Lupanumero Päätöspäivä

Lupanumero Päätöspäivä 1 / 5 HAKIJA Joutsenhanhi / Sisco Vuokra-Asunnot Oy Linnavuorentie 28 C, 00950 HELSINKI RAKENNUSPAIKKA Kiinteistötunnus 68-0-527-0001 Kaupunginosa KAUPUNGINOSA Kortteli 527 Tontti 1 Kiinteistön pinta-ala

Lisätiedot

Lupatunnus R Sivu 1. ASIA Rakennuslupa, MRL ja aloittamisoikeus, MRL 144

Lupatunnus R Sivu 1. ASIA Rakennuslupa, MRL ja aloittamisoikeus, MRL 144 Lupatunnus 16-0810-R 08.11.2016 32 Sivu 1 ASIA Rakennuslupa, MRL 125.2 ja aloittamisoikeus, MRL 144 RAKENNUSPAIKKA Niemenranta, 837-264-7919-0003 Raamikatu 2, 33400 TAMPERE Pinta-ala 827 m² Rakentamismääräykset

Lisätiedot

MYLLYMÄEN KOULURAKENNUKSEN LAAJENNUS PÄIVÄKODILLA JA VIIDELLÄ OPETUSTILALLA, JÄTE- JA VARASTORAKENNUS JA KOLME PIHARAKENNUSTA

MYLLYMÄEN KOULURAKENNUKSEN LAAJENNUS PÄIVÄKODILLA JA VIIDELLÄ OPETUSTILALLA, JÄTE- JA VARASTORAKENNUS JA KOLME PIHARAKENNUSTA Rakennuslautakunta 105 02.12.2014 Rakennuslupahakemus nro 2014-810 / Myllymäen koulurakennuksen laajennus päiväkodilla ja viidellä opetustilalla, jäte- ja varastorakennus ja kolme piharakennusta 187/10.03.00.04.00/2014

Lisätiedot

Maatilan tuotantorakennusten uusiokäyttö pelastusviranomaisen näkökulmasta

Maatilan tuotantorakennusten uusiokäyttö pelastusviranomaisen näkökulmasta Maatilan tuotantorakennusten uusiokäyttö pelastusviranomaisen näkökulmasta Jukka Saari Johtava palotarkastaja Rakentamisen ohjaus Tarve kiinteistökehitykselle Ensisijaisesti kannattaa aina ensin olla yhteydessä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 60. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 60. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 12.05.2016 Sivu 1 / 1 1398/2016 10.03.00 60 Muutoslupa-asia, 2015-1882, Ruukinmestarintie 2 02330 ESPOO, Logicor (Space) Topco Oy Päätöspäivämäärä 12.05.2016 Päätös annetaan julkipanon

Lisätiedot