Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat"

Transkriptio

1

2 Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat Vetovoimatekijöiden analyysi Matkailukohteiden toimintaympäristö Tuotetarjonta ja kysyntä Kilpailukyvyn osatekijät Kokonaiskilpailukyky (matkailukonseptin analyysi) Tuotekehittelyn potentiaali matkailukohteena Johtopäätökset suhteessa Etelä-Savon matkailun aluerakenteeseen ja sen tulevaisuuden matkailukonseptin kehityspotentiaaliin

3

4 Möhkön karttoja Tekijänoikeuksien vuoksi löydät Möhkön kartan helpoiten google kartoista hakusanalla Möhkö. Toinen tapa on hakea hakusanalla Möhkö googlen kuvahausta, jolloin 1. riville ilmestyy maastokartta Möhköstä. Metsähallituksen sivuilta löytyy Metsähallituksen kartta, joka ilmaisee paikan matkat Pohjois-Karjalan muihin tärkeisiin kohteisiin. eljarvi/kartatjakulkuyhteydet/sivut/default.aspx

5 (Ilomantsin Museosäätiö 2013)

6 Toimintaympäristö Möhkö, Suomen itäisin kylä, sijaitsee Ilomantsissa noin 20 km kunnan keskustasta itärajalle päin. Venäjän raja on vain noin 2 km päässä kylästä. Kylän ja lähiympäristön kohteiden saavutettavuus on heikohko (kesällä kylälle pääsee vain omalla autolla tai tilausliikenteellä, talvella koululaisbussissa 2x pävässä). Kylässä asuu noin 120 ympärivuotista asukasta, mutta väestö moninkertaistuu kesälomalaisten ja mökkiläisten ansiosta. Kylän halki virtaa Koitajoki, jossa sijaitsee jossa sijaitsee Möhkönkosken virkistyskalastusalue nuotiopaikkoineen. Kylän asujaimisto keskittyy vanhan kylänraitin varsille ja Koitajoen pohjoispuolelle vaarojen etelärinteille heti kylän lähettyville. Itse kylän matkailutoiminnot rakentuvat Möhkön ruukin alueen: ruukkimuseon, masuunien raunioiden ja entisöidyn kanavan sekä kesäteatterialueen ympärille.

7 (Ilomantsin Museosäätiö 2013)

8 Toimintaympäristö Alueella on myös sotahistoriaan liittyviä taistelupaikkoja ja kohteita Lähellä sijaitsee 1956 perustettu Petkeljärven kansallispuisto, jonka vesi- ja harjureitit soveltuvat hyvin luontomatkailuun (pinta-ala 6 km²). Kylästä alkaa Susitaival retkeilypolku, jota kautta pääsee Petkeljärvelle. EUn itäisin piste sijaitse noin 60 km päässä Möhköstä Virmajärvellä ja parhaiten sinne pääsee Ilomantsista suoraan Hattuvaaraan, mutta myös Möhkön kautta. Koivusuon luonnonpuisto noin 60 km päässä ja Patvinsuon kansallispuisto noin 100 km päässä tietä pitkin kujljettaessa. Koitajoki laskee Nuorajärveen ja Koitere on lähialueen suurin järvi linnuntietä 50 km päässä. Ilomantsin kunta on vahvasti ollut mukana tukemassa kylien ja maaseudun kehittämistä.,mm. Ilomantsin Museosäätiön kautta. Kylän muut palvelut: Kylätalo Ruajetupa, Mielenpesä Oy (tehostetun palveluasumisen yksikkö).

9 Toimijat Toimivat tai kylällä vaikuttavat yhdistykset/osuuskunnat: Möhkön matkailuyhdistys ry (perustettu 2007): Jäsenistö Ilomantsin Museosäätiö, kahvila Möhkön Manta/Mantan luontopalvelut huoneistohotelli Rajakartano, Petkeljärven retkeilykeskus, Kaisa Guide, Möhkön kyläyhdistys ry ja Ilomantsin näyttämökerho ry. Möhkön kyläyhdistys ry (perustettu 1999). Ilomantsin Näyttämökerho ry. Vastaa Möhkön kesäteatterin toiminnasta. Ilomantsin Museosäätiö. Hallinnoi ja kehittää Möhkön Ruukkimuseon aluetta. Oinassalmen Erä, Möhkön Erä. Möhkön arbrotumin ystävät ry. Museovirasto (korjannut rakenteita).

10 Kylän matkailu- ja kehityshistoriaa Möhkön järvimalmia jalostaneen rautaruukin historia alkoi 1830-luvulla, mutta kukoistukseen se nousi 1850-luvulta alkaen, jolloin Nils Ludvig Arppe osti sen ja hänestä tuli ruukin patruuna. Ruukin mahdollisti halpa puuhiili, vesitie kuljetuksia varten sekä Möhkönkosken antama vesivoima. Parhaimmillaan Möhkön ruukki tarjosi toimeentulon ihmiselle. Tuotanto oli huipussa vuosina (kaksi masuunia ympäri vrk käytössä). Ruukin toiminta loppui 1908 ja se siirtyi W. Gutzeit Co:lle, jolloin siitä tuli savotta-ajan pääkonttori aina 1960-luvulle saakka. Ilomantsi-seura ylläpiti ruukin pytinkiä museona vuodesta 1978 ja vuonna 1998 perustettu Ilomantsin Museosäätiö alkoi huolehtia museotoiminnasta vuonna Möhkössä on toiminut kylätoimikunta 1979-luvun lopulta lähtien. Kylätoimikunta rekisteröityi Möhkön kyläyhdistykseksi vuonna Matkailu alkoi kehittyä 1990-luvulla kun Museoviraston avustuksella kunnostettiin ruukin rakenteita ja aluetta. Hankestarttina toimi toteutettu Rautaisa Möhkö, Perinteestä voimaa. Ilomantsi oli talvi- ja jatkosodan merkittävä taistelupaikka, josta omaa tarinaa kertovat monet taistelupaikat juoksuhautoineen ja muistomerkkeineen. Kunnostettuja kohteita on Petkeljärvellä ja Kaatiolammella.

11 Kylän matkailu- ja kehityshistoriaa Möhkön matkailuyhdistys rekisteröitiin 2007, joka tekee tiivistä yhteistyötä Möhkön kyläyhdistyksen ja Möhkön teatterin kanssa. Möhkön v aloittaneen kesäteatterin paikallishistoriatrilogiassa vuosien ylitettiin viimeisessä osassa katsojan raja. Möhkön alueen matkailutoiminta käynnistyy voimallisemmin aina toukokuun alusta, jolloin avataan mm. Petkeljärven Retkeilykeskus, Kahvila Manta ja Ruukkimuseo. Ruukkimuseossa vuosina on käynyt kaikkiaan henkeä (keskim henkeä/vuosi). Möhkön toimijat ovat hyödyntäneet erittäin tehokkaasti hankerahoitusta kohteen kehittämiseksi. Möhkössä on ollut vuosina yhteensä 14 eri EU hanketta (pääasiassa Leader rahoituksella) ja sen toimintaympäristössä myös muita kohdetta tukevia hankkeita kuten Museoviraston kunnostushankkeita ja Pohjois-Karjalan ympäristökeskuksen alueelle rakentama silta. Yhteensä EU -rahaa ja muuta kehittämisrahaa alueelle on käytetty matkailun kehittämiseen noin euroa näinä vuosina ja tämä summa ei sisällä vielä yritysten omia investointeja.

12 Möhkön Ruukin kävijämäärät (Ilomantsin Museosäätiö 2013)

13 Vetovoimatekijät Luonnonvetovoima: Koitajoki, Petkeljärven kansallispuisto, Ilomantsin muut keskeiset luontokohteet (Koitere, Koivusuo, Patvinsuo, Kesonsuo), Möhkönkosken virkistyskalastusalue, Möhkön arboretum. Kulttuurivetovoima: Elävä ruukkimuseo palveluineen ja Möhkön vaiheikas historia (näyttelyt ruukissa Raudan tie, Metsien Möhkö sekä Möhkö sodassa) lisäksi kulttuurihistorialliset teemanäyttelyt ja taidenäyttelyt kesäisin, Möhkön teatteri eli Ilomantsin näyttämökerho ja sen vetovoimaiset näytelmät, Venäjän rajan läheisyys, Talvijatkosodan taistelupaikat, jotka ovat ainoita tosia tapahtumapaikkoja Suomessa, vanha asuntoproomu Möhkön Manta joen rannassa. Majoitus- ravitsemus ja liikennepalvelut: Möhkön Rajakartano käynnistyi v (huoneistohotellimajoitus 22 hengelle, kokoustilat 20 hengelle), jolla myös oheispalveluja (mm. tilauspohjaiset ravitsemuspalvelut 40 hengelle, savusauna ja lemmenkylvetys saunomisohjelma), Petkeljärven Retkeilykeskus (ruokailu, kahvila- ja ravintolatoiminta, välinevuokraus, saunominen sekä kesäaikaiset majoitustilat 48 hengelle) ja sen yhteydessä leirintäalue peruspalveluineen, Möhkön Karhumajat keskellä kylää (mökkimajoitus ja ravitsemuspalvelut), Kuuksenkaari (majoitus- ja juhlatila), Mantan majatalo (avattu ent. koululle 2010, majoitus ja pitopalvelut. Möhkön Puttiikki ja serviisi, avattu entiselle koululle 2012, kesäkauppa, kahvila.

14 Vetovoimatekijät Ohjelmapalvelut ja tapahtumat: Rajakartanon ohjelmapalvelut, Kaisa Guide (opastetut retket, tulkkaus), Mantan räätälöidyt luontopalvelut (mm. Koitajoen lauttaristeilyt, opastetut erä- ja vaellusretket), tapahtumia kylällä ovat mm. Kansainvälinen museopäivä toukokuussa, kesäkuun luonto-ohjelmaviikko, Sepän työnäytökset, Juhannusyön vaellus, Möhkön rantakalailta elokuussa, elokokko tanssit ennen koulujen alkua, syyskuun Valon yö tapahtuma, Ruukin vanhan ajan joulu ja uusi vuosi. Lintutorni Koitajoen varressa. Möhkön Vappujuhlat, Mantan Äitienpäivälounas, Euroopan kansallispuistopäivä, Juhannusjuhlat, Akkojen Vappaa, Möhkön kuutamokirkko.

15 Tuotetarjonta Kärkituotteet (erottautumistekijät): Möhkön Ruukin alue (pinta-ala on 10 ha). Päärakennus eli Pytinki, sepän paja, masuunit eli malmin sulatusuunit, kanava, arboretum eli puulajipuisto, Lemmenpolku sekä Lotinankosken silta. Savottakahvila Manta (vanha laiva), juhlalava, kesäteatteri sekä Möhkön lomakylä. Petkeljärven kansallispuisto ja EUn itäisin piste Möhkön Ruukkipäivä ja Möhkön Joulutapahtuma. Kehittyvät kärkituotteet: Sotaan liittyvät tuotteet, monipuolisesti rajaseutuun liittyvät luontoretkeilytuotteet. Erityisosaamisalueet: Ruukkitoiminta, Idän luonto- ja kulttuurileirikoulut. Mantan luontopalvelujen esteettömät palvelut. Perusta: Ilomantsin vetovoima yleensä matkailukuntana (mm. Pogostan hiihto, ortodoksinen kulttuuri ja sen tapahtumat, Hermannin Viinitila, Parppeinpirtti. Ilomantsin luonnonsuojelukohteet. Ydin alueen kulttuuri- (kulttuurihistoria) ja luontoyhdistelmässä.

16 Tuotekysyntä (asiakkaat) Vuonna 2009 Ruukkimuseossa kävi noin 4000 henkilöä ja Möhkön Mantassa n kävijää Petkeljärvellä käy vuosittain kävijää. Kotimaiset: Tulevat pääasiassa Etelä- ja Länsi-Suomen lääneistä, Pohjois-Karjalan maakunnasta ja muualta Itä-Suomesta. Kävijöistä lähes 60% on Möhkössä ensimmäistä kertaa, mutta paikalla on myös vahva kanta-asiakaskunta. Keski-iältään kävijät ovat vanhempaa väkeä (> 50), joilla on lapset mukana. Ulkomaiset; Möhkössä käy myös jonkun verran ulkomaisia asiakkaita, mutta tieto heistä on vajavaista. Osa heistä on ulkosuomalaisia eli kotoisin Suomesta, mutta asuvat ulkomailla. (Liimatainen 2010)

17 Tuotemyynti Tieto Möhköstä matkailukohteena saadaan pääasiassa esitteistä, lehtiilmoituksista, internetistä (etenkin ulkomaiset asiakkaat) sekä viidakkorummun kautta. Jakelu pääasiassa suoramarkkinoinnin avulla, Karelia Expertin nettikauppa, sähköinen uutiskirje käytössä, sosiaalisessa mediassa yhdessä Ilomantsin Näyttämökerhon kanssa. Möhkön Matkailuyhdistyksen puhelin myynnin suoranumerona. Aktiivinen Möhkön yritysten myyjä Möhkön Manta oman myynnin lisäksi. Vähemmän matkanjärjestäjämyyntiä, mutta bussifirmat hyviä myyjiä. Suuri osa suomalaisista rymistä tulee suoraan. (Liimatainen 2010)

18 Matkailukonsepti - vahvuudet Taustalla pitkä taloushistoria, jolloin ns. polkuriippuvuus suotuisa kylän kehitykelle (on ollut aina uusiutuvat ja kehittyvä). Kylällä hyvä yhteishenki ja tahto toimia oman kylän ja matkailun kehittämisen eteen (pieni, mutta pippurinen kyläyhteisö). Pieni kylä- ja yrittäjäyhteisö on organisoitunut yhteisen asian taakse. Kanta-asiakkaita kohtuullisen paljon asiakkaista (Möhköön on oltu tyytyväisiä). Joustava konsepti (perheistä individualisteille) löytyy palvelutarjontaa. Möhkö nimeä on poikkeuksellinen ja mielenkiintoa herättävä ( tuonne on päästävä ainakin kerran fiilis ), josta voi tulla brändinimi. 10 vuotta kasattua konseptia ja sen perusteet alkavat olla kunnossa.

19 Matkailukonsepti - heikkoudet Kohteen heikko saavutettavuus (myös huonot opasteet). Kohteen tunnettavuus vielä laajemmin heikohko (markkinoinnissa vielä parannettavaa). Pysyvät kauppapalvelut puuttuvat (kesäkauppa on). Ryhmämatkailuun kohteena majoitustilojen kapasiteetti rajallinen. Matkailukysynnän sesonkiluoteisuus. Riittääkö kohteen vetovoima, palvelutaso, brändi ja logistiikka kestävään kilpailukykyyn kun syntyy uusia kylämatkailukohteita ympäri Suomea. Kiristyvä kilpailu asettaa jatkuvia paineita uusiutumiselle, mutta miten kylä- ja matkailutoimijoiden taloudelliset ja henkiset resurssit riittävät siihen pitkällä aikajänteellä? Myyntitoiminta ja jakeluketju (kuten niin monilla muillakin yritysryhmillä ja yrittäjillä voisi olla paljon vahvempi). Miten löytää kohderyhmät ja järjestää tehokas myyntitoiminta. (Liimatainen 2010)

20 Matkailukonsepti - uhkat Perustuotteisto on kunnossa, mutta miten saadaan järjestettyä tehokas markkinointi- ja myyntoiminta hankkeiden jälkeen? Miten riittää energia kylä- sekä matkailutoimijoilla yhteiseen kehittämistyöhön jo läpikäydyn pitkähkön kehittämisen alkuvaiheen jälkeen kun toiminta on jo suhteellisen vakiintuntta? Matkailun kehittäminen, mm. viipymän pidentäminen, vaatii aina taloudellisia investointeja ja onko niitä riittävästi, jos halutaan kehittää matkailua jatkossakin. Perusinfrastruktuurin puutteet (mm. teiden kunto, joista Petkeljärven tien kunnostus on tulossa lähiaikoina, laaja-kaistayhteydet, jotka tulevat myös parin vuoden sisällä). Ruukkimuseoalueen vetovoiman säilyttäminen jatkossakin. Mikä on Ilomantsin maaseudun tulevaisuus? Jatkuuko kunnan resurssien niukkeneminen, toimintojen keskittäminen ja yleensä maaseutualueiden taantuminen, jolloin Möhkön suhteellisen asema kehittämistoiminnassa saattaa heiketä. Mahdollinen kuntaliitos on myös yksi uhkista.

21 Kilpailukyvyn osatekijät Luonnonympäristö ja valtakunnan rajan itäinen eksotiikka. Omaleimainen Suomen itäisin erämaaruukki, jonka toiminta liittynyt järvimalmin hyödyntämiseen. Matkailun kehittämistoiminta on jo vakiintunutta. Riittävä peruspohja matkailun palveluyrityksiä. Sijainnin omaleimaisuus Suomen idässä ( etäisyyden eksotiikka ja juurtuminen persoonalliseen paikallishistoriaan sekä kulttuuriin. Kylämäinen ja vieraanvarainen ilmapiiri sekä ystävällinen henkilökohtainen palvelu (möhköläiset ihmisinä). Kulttuurilla vahva sija kylä- ja matkailun kehityksessä. Möhkö on itsensä näköinen, ei suurellinen ja meluisa, vaan rauhaa huokuva ja intiimi. Möhkö brändi jo melko vahvana olemassa (mieleenpainuva nimi). Möhkö myös olennainen osa Ilomantsin matkailubrändiä.

22 Matkailukonsepti - potentiaali Nykyisten vahvuuksien vahvistaminen ja tuotteiden pitäminen kunnossa. Möhkö toiminnan jatkaminen pidemmälle syksyyn. Talvituotteiden kehitys. Rajan ylitykset. Historian harrastajat ja luontomatkailijat. Hiljaisuusmatkailu rajan pinnassa. Kaukana kaikesta retriitit. EU markkinointi. Pohjoisen Euroopan itäisin piste Venäjän Karhun kainalossa. Liittyminen laajempiin eurooppalaisiin kylämatkailuverkostoihin. Teemallisuuden vahvistaminen (luonto, ruukki ja raja) ja mahdolliset uudet yllättävät yhdistelmät. Yhteisöllisen median hyödyntäminen markkinoinnissa. Uudet sähköiset jakelutiet (osa hyvää varausjärjestelmää). Laajempi tuotekehitys- ja markkinointiyhteistyö (esim. Idän Taiga yhdistys Kainuussa). (Liimatainen 2010)

23 Visio Möhköstä Möhkö ruukkeineen on yksi Pohjois-Karjalan merkittävimmistä kulttuurimatkailukohteista. Möhkön ruukkimuseo on korkeatasoinen, toiminnallinen ja tunnettu museo. Möhkön alueen yrittäjät ja muut toimijat toimivat yhteistyössä käyttäen hyväkseen seudun rikasta kulttuuriperintöä. Möhkön kylä on elävä ja viihtyisä asuinympäristö. (Ilomantsin Museosäätiö 2013)

24 Matkailukonsepti Möhkö on hyvin sympaattinen, pieni ja itäinen valtakunnanrajakylä, jossa kilpailuetua on haettu Vuonislahden tapaan valjastamalla niukat resurssit kyläyhteisön ja yritystoimijoiden hyvässä yhteistyössä yhteisen kehittämistavoitteen taakse. Arvoketjut ovat kylän sisäisesti lyhyitä ja hyvin hallittavissa tiiviin sosiaalisen kanssakäymisen kautta. Kylä- ja matkailutoimijat pystyvät näin tuottamaan käytettävissä olevilla suhteellisen niukoilla resursseilla parhaita mahdollisia palveluja houkuttelevan arvon tuottamiseksi potentiaalisille asiakkaille. Kylän matkailun olemassaolo ei perustu puhtaaseen hintakilpailuun, ei markkinoinnin ylivoimaan, muita erityisesti parempaan tietotaitoon (muuhun kuin paikallisten olosuhteiden ja museotoiminnan) tai johonkin muuhun taloustieteissä perinteiseksi katsottuihin kilpailutekijöihin, vaan sellaiseen intuitiiviseen ihmisläheiseen palveluun ja ystävällisyyteen, joka näkyy palvelusisällöissä aitoutena ja myönteisenä yhteisöllisyytenä. Siksi se asiakas tuntee saavansa jotain erikoista arvoa ja palaa myös tarpeen mukaan takaisin haistelemaan Möhkön ilmapiiriä sekä kuluttamaan kohteen palveluja riippumatta siitä, että matka on pitkä ja palvelut osin puutteellisia.

25 Matkailukonsepti Mitään ylivoimaista kilpailuetua Möhköllä ei ole kun sitä tarkastellaan Suomen tai maailmanlaajuisessa mittakaavassa. Matkailun kehittämistä edistää se, että kylän matkailuyrityksillä on jo jonkin verran kanta-asiakkaita ja kylällä sellaisia ystäviä ja kumppaneita, jotka suosittelevat sitä tai muuten haluavat edistää sen elinvoimaisena säilymistä. Kylällä on olemassa uutta kehittyvää matkailupotentiaalia, mutta matkailutoiminta kaiken kaikkiaan on kylän toimintaympäristössä vasta sen verran nuorta, että on enemmän keskityttävä olemassa olevan tarjonnan ylläpitämiseen. Ruukki- ja kyläkulttuuriin sekä luontomatkailuun perustuvalla kylämatkailukonseptilla on potentiaalia kehittyä edelleen tunnetummaksi brändiksi, mutta toisaalta samaan aikaan kehittyvät vastaavat kylämatkailu(luonto- ja kulttuuri)kohteet, joka edellyttäisi uusia investointeja, satsauksia osaamiseen, myynti- ja markkinointitoiminnan kehittämiseen jne. Onko kylän asukkailla ja sen matkailuyrittäjillä jatkuvan kehittämisen prosessimyllyn pyörittämiseen taloudellisia resursseja, fyysistä ja henkistä voimaa sekä löytyykö tähän tukea myös muilta alueen toimijoilta kuten esimerkiksi Ilomantsin kunnalta. Tämä haaste on hyvä tunnistaa ja jos tahtoa sekä resursseja löytyy, jatkettava vahvasti sekä entistä osaavammin sekä innovatiivisemmin persoonallisen luontoon ja kulttuuriin tukeutuvan kylämatkailun kehittämisen tiellä.

26 Suomen ruukkeja Matkailutarjonnassa kilpailevia eteläsuomalaisia ruukkeja. (MTV )

27 Johtopäätökset Möhkö Möhkössä yhdistyvät toisiinsa kylä-, luonto-, kulttuuri- ja maaseutumatkailu sekä kylän kehittäminen yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi. Matkailun elinkeinolliset ja työllistävät vaikutukset ulottuvat koko kylän kehittämiseen ja päinvastoin. Matkailun kokonaiskonsepti koostuu useista toisiinsa kytkeytyvistä pienistä palveluista, joita paikalliset yrittäjät ja yhdistystoimijat yhdessä tuottavat sekä markkinoivat. Kyse on tiheästä, palapelin palasia yhteen sitovasta, sosiaalisesta (yhteisöllisestä) verkostosta, jonka takatuuppareita ovat vanhat jo toimivat ei-matkailulliset yhdistykset ja toisaalta uudempi matkailuyhdistys. Vaikka kyseessä on verkosto, se tarvitsee jonkun kokoavan paikan fokuksekseen (paikallisen matkailukohteen), jonne investoinnit pääasiassa kohdistuvat ja jonka ympärille brändi rakentuu. Möhkön kohdalla se on vanhan Ruukin miljöö, joka on koko kylän matkailun sielu miljöineen ja palveluineen hienolla paikalla Koitajoen kosken äärellä, jonne myös kesäteatteri, Möhkön Manta ja osa matkailuyritysten palveluista sijoittuu.

Möhkö KYLÄMATKAILURAPORTTI

Möhkö KYLÄMATKAILURAPORTTI Möhkö KYLÄMATKAILURAPORTTI 2014 Teemapohjainen kylämatkailun kehittäminen valtakunnallinen koordinaatiohanke on Lomalaidun Ry:n hallinnoima, ja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman rahoittama kehittämishanke,

Lisätiedot

HOSSAN MATKAILUALUEEN MASTER PLAN 2015 2025

HOSSAN MATKAILUALUEEN MASTER PLAN 2015 2025 Luonnostaan monipuolinen Hossa HOSSAN MATKAILUALUEEN MASTER PLAN 2015 2025 Selvitys Anna-Riitta Sulander projektipäällikkö Hossan matkailualueen master plan -hanke Suomussalmen kunta Huhtikuu 2015 Tiivistelmä

Lisätiedot

Sappeen matkailualueen kehittämissuunnitelma 1

Sappeen matkailualueen kehittämissuunnitelma 1 Alkusanat Sappee on yksi eteläisen Suomen suosituimpia hiihtokeskuksia, jonka kehitys on viime vuosina ollut nopeaa. Kilpailu hiihtokeskusten kesken on kuitenkin kiihtymässä ja siinä mukana pysyminen edellyttää

Lisätiedot

Mikkelin seudun elinkeinoyhtiö Miset Oy

Mikkelin seudun elinkeinoyhtiö Miset Oy FCG Finnish Consulting Group Oy Mikkelin seudun elinkeinoyhtiö Miset Oy PERUVESI-VIHANTASALMI MATKAILUN MASTER PLAN FCG Finnish Consulting Group Oy Peruvesi-Vihantasalmi matkailun Master Plan I SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Peräseinäjoki KYLÄMATKAILURAPORTTI

Peräseinäjoki KYLÄMATKAILURAPORTTI Peräseinäjoki KYLÄMATKAILURAPORTTI Marraskuu 2014 Teemapohjainen kylämatkailun kehittäminen valtakunnallinen koordinaatiohanke on Lomalaidun Ry:n hallinnoima, ja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman

Lisätiedot

Lieksan kaupunki KOLIN MASTER PLAN AINUTLAATUINEN KOLI. Suunnittelukeskus Oy 2007

Lieksan kaupunki KOLIN MASTER PLAN AINUTLAATUINEN KOLI. Suunnittelukeskus Oy 2007 Lieksan kaupunki KOLIN MASTER PLAN AINUTLAATUINEN KOLI 2007 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO... 1 1 LÄHTÖKOHDAT KOLIN KEHITTÄMISELLE... 2 1.1 Kolin alueen matkailun toimintaympäristö... 2 1.1.1 Matkailun trendit...

Lisätiedot

Matkailun teemaryhmän tiedotuslehti KEVÄT 2011. Mistä aikaa. hulluille ideoille? Näkemyksiä sukupolvenvaihdokseen Matkailuyrityksen e-portaat

Matkailun teemaryhmän tiedotuslehti KEVÄT 2011. Mistä aikaa. hulluille ideoille? Näkemyksiä sukupolvenvaihdokseen Matkailuyrityksen e-portaat Matkailun teemaryhmän tiedotuslehti KEVÄT 2011 Mistä aikaa hulluille ideoille? Näkemyksiä sukupolvenvaihdokseen Matkailuyrityksen e-portaat PÄÄKIRJOITUS Julkaisija Matkailun teemaryhmä/ Maaseutupolitiikan

Lisätiedot

Idän Taigan luontomatkailusuunnitelma

Idän Taigan luontomatkailusuunnitelma Eeva Pulkkinen Idän Taigan luontomatkailusuunnitelma Hossa, Kalevalapuisto ja Ystävyyden puisto Metsähallituksen luonnonsuojelujulkaisuja. Sarja C 90 Eeva Pulkkinen Metsähallitus, Luontokeskus Petola Lentiirantie

Lisätiedot

www. Paja Mato Valtosen vinkit arkipäivän luovuuteen Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 2/2010 hyödylliset hankelinkit haastaa Sotkamon nuoret

www. Paja Mato Valtosen vinkit arkipäivän luovuuteen Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 2/2010 hyödylliset hankelinkit haastaa Sotkamon nuoret Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 2/2010 Paja haastaa Sotkamon nuoret www. hyödylliset hankelinkit Yritysryhmälle kehittämistuki jopa 75 % Mato Valtosen vinkit arkipäivän luovuuteen Tee ympäristötekoja,

Lisätiedot

Sanna Hiltunen ja Kati Sinivuori (toim.) Menolippu maalle! > Artikkelikokoelma Päijät-Hämeen maaseutumatkailun mahdollisuuksista

Sanna Hiltunen ja Kati Sinivuori (toim.) Menolippu maalle! > Artikkelikokoelma Päijät-Hämeen maaseutumatkailun mahdollisuuksista Sanna Hiltunen ja Kati Sinivuori (toim.) Menolippu maalle! Lahden ammattikorkeakoulun julkaisu, sarja C, Artikkelikokoelmat, raportit ja muut ajankohtaiset julkaisut, osa 85 > Artikkelikokoelma Päijät-Hämeen

Lisätiedot

LIISAN POLUN MATKAILUREITTI -HANKESUUNNITELMA

LIISAN POLUN MATKAILUREITTI -HANKESUUNNITELMA LIISAN POLUN MATKAILUREITTI -HANKESUUNNITELMA Mirva Tarvainen Opinnäytetyö Toukokuu 2003 Matkailu-, ravitsemis- ja talousala JYVÄSKYLÄN KUVAILULEHTI AMMATTIKORKEAKOULU Matkailu-, ravitsemis- ja talousala

Lisätiedot

KULTTUURIMAISEMA ELÄMYSMATKAILUKOHTEENA

KULTTUURIMAISEMA ELÄMYSMATKAILUKOHTEENA 0 1 KULTTUURIMAISEMA ELÄMYSMATKAILUKOHTEENA Eteläkarjalaiseen kaupankäyntiin liittyvän perinteen tuotteistaminen Etelä-Karjala-instituutti Raportti 6 Lappeenrannan teknillinen yliopisto 2 Kristiina Korjonen-Kuusipuro

Lisätiedot

Kylä- talous Yhteisötalouden käsikirja

Kylä- talous Yhteisötalouden käsikirja Kylä- talous Yhteisötalouden käsikirja Yhteisötalouden esimerkit ovat seuraavien kirjoittajien käsialaa: Barbro Grannabba, Såka byagård Helena Lammensivu, Tennilän kansakoululla harrastetaan ja hoidetaan

Lisätiedot

Milla Kulmala MINNES MUUALLE KU MAALLE. Talvinen maaseutumatkailu Etelä-Pohjanmaalla

Milla Kulmala MINNES MUUALLE KU MAALLE. Talvinen maaseutumatkailu Etelä-Pohjanmaalla Milla Kulmala MINNES MUUALLE KU MAALLE Talvinen maaseutumatkailu Etelä-Pohjanmaalla Opinnäytetyö KESKI-POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Pietarsaaren yksikkö, matkailun koulutusohjelma Toukokuu 2007 SISÄLTÖ

Lisätiedot

Romantisoitu Lappi ja arktinen eksotiikka

Romantisoitu Lappi ja arktinen eksotiikka 04 13 MEKIN ASIAKASLEHTI Romantisoitu Lappi ja arktinen eksotiikka Suomen talvi on hyvin tuotteistettu Mobiilisovelluksista vetoapua matkailuun Retkipaikka vie Suomen luontoon MEK yhdistymässä Finproon

Lisätiedot

Sonja Aatsinki TYÖHYVINVOINTIMATKAILUA SALLAN MALLIIN: TAPAUSTUTKIMUS HYVINVOINTIVALMENNUSHANKKEEN TUOTEKEHITYSPROSESSISTA

Sonja Aatsinki TYÖHYVINVOINTIMATKAILUA SALLAN MALLIIN: TAPAUSTUTKIMUS HYVINVOINTIVALMENNUSHANKKEEN TUOTEKEHITYSPROSESSISTA Sonja Aatsinki TYÖHYVINVOINTIMATKAILUA SALLAN MALLIIN: TAPAUSTUTKIMUS HYVINVOINTIVALMENNUSHANKKEEN TUOTEKEHITYSPROSESSISTA Pro gradu tutkielma Matkailututkimus / Matkailualan liiketoimintapainotteinen

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ. Tiedekunta Oulun yliopiston teknillinen tiedekunta

TIIVISTELMÄ. Tiedekunta Oulun yliopiston teknillinen tiedekunta Tiedekunta Oulun yliopiston teknillinen tiedekunta Osasto Arkkitehtuurin osasto Laboratorio Yhdyskuntasuunnittelun laboratorio Tekijä Mirja Merikari Työn valvoja Helka-Liisa Hentilä, professori Työn nimi

Lisätiedot

LUONTOMATKAILUN OHJELMAPALVELUYRITTÄJÄ OSANA MAASEUDUN KEHITTÄMISTÄ

LUONTOMATKAILUN OHJELMAPALVELUYRITTÄJÄ OSANA MAASEUDUN KEHITTÄMISTÄ Heikki Susiluoma (versio 19.5. alkaen) LUONTOMATKAILUN OHJELMAPALVELUYRITTÄJÄ OSANA MAASEUDUN KEHITTÄMISTÄ Matkailun mikroyrittäjä osana yhteisöään Syrjäisen maaseudun kehittämisnäkökulmat luontomatkailun

Lisätiedot

Ilmastonmuutos muuttaa matkailuakin Mökkimatkailulla hyvät näkymät

Ilmastonmuutos muuttaa matkailuakin Mökkimatkailulla hyvät näkymät MEKin asiakaslehti Matkailusilmä 2 2007 Saako juhannuksesta TUOTTEEN VENÄLÄISET TULEVAT Ilmastonmuutos muuttaa matkailuakin Mökkimatkailulla hyvät näkymät Matkailusilmä 1 MEK tervetullut lähetystöjen suojiin

Lisätiedot

MATKAILUYRITTÄJÄN KANSAIN- VALISTYMIS- OPAS

MATKAILUYRITTÄJÄN KANSAIN- VALISTYMIS- OPAS MATKAILUYRITTÄJÄN KANSAIN- VALISTYMIS- OPAS Kirjoittajat: Heli Saari, Jyrki Oksanen, Anne Ruokamo Tekstin editointi: Anna-Kaisa Hakkarainen SISÄLLYS TEKIJÖIDEN TERVEISET 2 LUE EDES TÄMÄ! TIIVIS KATSAUS

Lisätiedot

Länsi-Saimaan kehittämisyhdistyksen strategia 2014-2020. OIVA Oivalluksista vaarin

Länsi-Saimaan kehittämisyhdistyksen strategia 2014-2020. OIVA Oivalluksista vaarin Länsi-Saimaan kehittämisyhdistyksen strategia 2014-2020 OIVA Oivalluksista vaarin SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 1 1. Kohdealue... 1 2. Edellisten ohjelmakausien analyysi... 3 3. Alueen vahvuudet, heikkoudet,

Lisätiedot

Mäntyharju. Repoveden kansallispuiston Pohjoinen Portti HANKESUUNNITELMA. Piia Mäkilä Hankesuunnittelija puh. 044 262 3307 piia.makila@mantyharju.

Mäntyharju. Repoveden kansallispuiston Pohjoinen Portti HANKESUUNNITELMA. Piia Mäkilä Hankesuunnittelija puh. 044 262 3307 piia.makila@mantyharju. Mäntyharju Repoveden kansallispuiston Pohjoinen Portti Piia Mäkilä Hankesuunnittelija puh. 044 262 3307 Mäsek Oy piia.makila@mantyharju.fi Mäsek Oy Mäntyharju Repoveden kansallispuiston Pohjoinen Portti

Lisätiedot

Sallatunturi 2020 - kehittämisohjelma

Sallatunturi 2020 - kehittämisohjelma Sallatunturi 2020 - kehittämisohjelma Sallatunturi 2020 - kehittämisohjelma Sallan kunta Salla 2008 Sallan kunta Pöyry Environment Oy, Oulu 2007 Haaga-Perhon raportteja, Savonlinna 2007 Kannen kuva: Sallan

Lisätiedot

Matkailukeskus ja päiväkäyntikohteet matkailualueen kehittämisessä Tutkimuskohteena Oulun matkailu- ja virkistysalueet

Matkailukeskus ja päiväkäyntikohteet matkailualueen kehittämisessä Tutkimuskohteena Oulun matkailu- ja virkistysalueet Matkailukeskus ja päiväkäyntikohteet matkailualueen kehittämisessä Tutkimuskohteena Oulun matkailu- ja virkistysalueet Anna-Riitta Sulander Pro gradu-tutkielma Maantieteen laitos Oulun yliopisto 2014 Oulun

Lisätiedot

LUONTOMATKAILUN OHJELMAPALVELUYRITTÄJÄ OSANA MAASEUDUN KEHITTÄMISTÄ

LUONTOMATKAILUN OHJELMAPALVELUYRITTÄJÄ OSANA MAASEUDUN KEHITTÄMISTÄ 1 Heikki Susiluoma Maaseutututkija (FT) Tuohitie 57 40320 Jyväskylä heikki.susiluoma@ekoportti.fi 040 550 4944 LUONTOMATKAILUN OHJELMAPALVELUYRITTÄJÄ OSANA MAASEUDUN KEHITTÄMISTÄ Matkailun mikroyrittäjä

Lisätiedot

NÄKYVÄ SAARISTO. Selvitystyön loppuraportti

NÄKYVÄ SAARISTO. Selvitystyön loppuraportti NÄKYVÄ SAARISTO Selvitystyön loppuraportti Maaliskuu 2013 1 Tausta, menetelmät ja prosessi 1.1 Projektin tausta Turun saaristo on kiinnostava ja vetovoimainen matkailualue ja Saariston rengastien avulla

Lisätiedot

kylien liike- toiminta opas

kylien liike- toiminta opas Kylien liiketoiminta opas Kylätoiminta on yhteisöllisyyteen perustuvaa paikallisvaikuttamista ja kylien kehittämistä. Kylä on yhteiskunnan pienin yksikkö. Kylä on yhdessä tekemistä Kylien liiketoiminta

Lisätiedot

TURUN YLIOPISTO LÄHIMATKAILUA LUVIALLA

TURUN YLIOPISTO LÄHIMATKAILUA LUVIALLA TURUN YLIOPISTO LÄHIMATKAILUA LUVIALLA Lähimatkailua Luvialla Toimittaja Katriina Petrisalo Taitto ja kuvankäsittely Laura Tarkkio Karttojen digitointi Mikael Lähteenmäki Pohjakartta Maanmittauslaitos

Lisätiedot

MERI-TEIJON MASTER PLAN. Perniön kunnassa sijaitsevan Meri-Teijon alueen matkailun kehittämissuunnitelma

MERI-TEIJON MASTER PLAN. Perniön kunnassa sijaitsevan Meri-Teijon alueen matkailun kehittämissuunnitelma Perniön kunnassa sijaitsevan Meri-Teijon alueen matkailun kehittämissuunnitelma 7.12.2006 1 JOHDANTO... 4 2 TIIVISTELMÄ... 6 I MERI-TEIJON MATKAILUN NYKYTILA-ANALYYSI... 8 2 MATKAILUN KEHITTÄMISEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ...

Lisätiedot

Iin matkailuohjelma 2008 2020

Iin matkailuohjelma 2008 2020 Iin matkailuohjelma 2008 2020 1 SISÄLLYSLUETTELO 2 1. JOHDANTO 3 1.1. Yleistä 3 1.2. Maankäytön rakennemalli 4 1.3.Iin Karhun Naturaselvitys 6 1.4.Iin Yritysbarometri 8 1.4.1. Haastateltujen yritysten

Lisätiedot