Tietoa pintaan! Uutta meriarkeologiaa Itämerellä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tietoa pintaan! Uutta meriarkeologiaa Itämerellä"

Transkriptio

1 Tietoa pintaan! Uutta meriarkeologiaa Itämerellä Perjantaina on mahdollisuus kuulla ajankohtaisia uutisia sekä suomalaisesta meriarkeologisesta tutkimuksesta että Itämeren alueen herkullisimmista vedenalaisista löydöistä. Tilaisuuden järjestää Helsingin yliopiston merihistorian opintokokonaisuus. Seminaarin avaa hallituksen puheenjohtaja (Cargotec Oyj ja Baltic Sea Action Group BSAG / Elävä Itämeri -säätiö), filosofian tohtori Ilkka Herlin. Päivä on myös osa Itämeren maiden meriarkeologian jatko-opiskelijoiden MARIS-tutkimusverkostoa, joka pitää seminaarinsa samana viikonloppuna Helsingissä. Tietoa esityksistä ja puhujista: Vrouw Maria veden alla Miten voimme saada tietoa 1700-luvun maailmasta aikakauden hylyn avulla nostamatta sitä? Miten esitellä 40 metrin syvyydessä olevaa hylkyä suurelle yleisölle? Millainen on maisema hylyn ympärillä? Entä millaisia ääniä hylyllä kuuluu? Nostetaanko hylkyjä tulevaisuudessa? Vrouw Maria veden alla -hanke pyrkii vastaamaan mm. näihin ajankohtaisiin haasteellisiin kysymyksiin. Ne liittyvät kaikki tavalla tai toisella siihen mitä teemme Itämeren erittäin hyvin säilyneille hylyille, millaisia vaihtoehtoja meillä on tarjolla niiden tutkimiseen, säilyttämiseen ja esittelyyn. Miten voimme kertoa niiden kiehtovat tarinat. Ne liittyvät myös siihen kysymykseen, pitäisikö hylyt nostaa vai säilyttää löytöpaikallaan. FM Sallamaria Tikkanen on työskennellyt Museovirastossa vedenalaisen kulttuuriperinnön parissa 1990-luvulta lähtien. Viime vuodet hän on vastannut Vrouw Maria -hylyn tutkimuksista projektipäällikkönä. FM Riikka Alvik on meriarkeologi, joka vastaa Vrouw Marian arkeologisista tutkimuksista. BA Rami Kokko osallistuu Vrouw Maria -hylyn arkeologisten tutkimussukellusten ja näytteenottojen suunnitteluun ja toteuttamiseen tutkijana ja konservaattorina.

2 Meriarkeologia tänään Itämeren pohjoisosassa orgaanisesta materiaalista tehdyt rakenteet, kuten puurunkoisten alusten hylyt, säilyvät maailman mittakaavassa poikkeuksellisen hyvin. Museoviraston tiedossa on tällä hetkellä noin 1600 vedenalaislöytöä, joista noin 700 on arvioitu yli 100 vuotta vanhoiksi ja siten rauhoitetuiksi muinaisjäännöksiksi. Millaisia nämä kohteet ovat? Miten niitä voidaan suojella ja tutkia? Millaisia toimijoita alan parissa on? Tietoa pintaan! -seminaarissa kuullaan, miltä meriarkeologia näyttää Suomessa tänään kulttuuriperinnön suojelusta vastaavan Museoviraston näkökulmasta. FM Maija Matikka on intendentti Museovirastossa Kulttuuriympäristön suojelu - osastossa. Hän on hoitanut vedenalaisen kulttuuriperinnön suojelua Museovirastossa 1990-luvulta lähtien. Hänen päätehtävinään ovat lausunnot vesirakennus- ja kaavoitushankkeista niiden vedenalaiselle kulttuuriperinnölle aiheuttamien haitallisten vaikutusten vähentämiseksi sekä muinaisjäännösrekisterin täydentäminen vedenalaislöytöjen osalta. Hossan järviarkeologinen inventointi Suomussalmen Hossan retkeilyalueen vedenalaisen kulttuuriperinnön kartoittamiseksi tehtiin kolmevuotinen hanke, jossa neljän hengen tiimi tutki alueen järviä ja lampia sukeltamalla ja viistokaikuluotaamalla. Inventoinnissa löydettiin 33 puista kalapatoa tai johdeaitaa sekä 10 puista venettä ja yksi reki. Inventoitu alue maalla ja vedessä on yhteensä noin 25 hehtaaria. Neljästä kalapadosta otettiin puunäytteitä dendrokronologista ajoittamista varten. Niiden perusteella vanhimman padon puut on kaadettu vuonna Kalapaikka on ilmeisesti ollut tuottoisa, ja todennäköisesti hyvät kalapaikat ovat periytyneet isältä pojalle. Ihminen on saapunut Suomussalmelle heti jääkauden päättymisen jälkeen ja asutushistorian on arvioitu jatkuvan katkeamattomana nykypäiviin asti. Suomussalmelta on yksi Suomen vanhimmista asuinpaikka-ajoituksista, joka sijoittuu aikaan ennen ajanlaskun alkua. Hossan inventointi on yksi laajimmista Suomessa makeissa vesissä tehdyistä arkeologisista inventoinneista. Tutkimuksen tulokset ylittivät kaikki odotukset! Tietoa alueen vedenalaisesta kulttuuriperinnöstä, tai erityisiä oletuksia tai odotuksia mahdollisista löydöistä, ei ole ollut ennen tätä hanketta. FM Eveliina Salo on valmistunut arkeologiksi Oulun yliopistosta vuonna 2007 ja tutkimussukeltajaksi 2008 Länsi-Uudenmaan aikuiskoulutuskeskuksesta. Viime vuosina hän on työskennellyt arkeologina sekä vedenalaisissa että maanpäällisissä arkeologisissa hankkeissa Museovirastolla ja Metsähallituksella. Hylky kuivalla maalla: Porin Kallonlahden hylky Kallonlahden hylky sijaitsi Mäntyluodossa, Porin satamassa ja joutui sataman laajentamisen alle, jonka vuoksi Museovirasto suoritti paikalla kaivaukset Sataman laajentaminen kuitenkin voitiin aloittaa ennen kaivauksia koska niiden aikana hylky jätettiin omaan altaaseensa, joka pumpattiin tyhjäksi merivedestä.

3 Näin hylky kaivettiin ja dokumentoitiin kuivalla maalla. Hylystä tehtiin myös laserkeilaus Muuritutkimus KY:n toimesta, ja se on ensimmäinen Suomessa hylystä tehty 3D-mallinnus. Hylyn alkuperää oli mahdollista tutkia historiallisten lähteiden perusteella ja sen tunnistettiin olevan todennäköisesti ruotsalainen priki Carl, joka upposi Mäntyluotoon myrskyssä vuonna Priki Carl edusti 1800-luvun lopun suuria purjelaivoja, jotka kuljettivat lähestulkoon kaiken maiden ja kaupunkien vienti- ja tuontitavarasta. Suuret purjelaivat olivat oman aikansa kansainvälisiä toimijoita, joille ei ollut olemassa rajoja. Hylyn tutkimukset ovat osoitus siitä, että pienestäkin arkeologisesta jäänteestä on mahdollista saada esiin monipuolisesti tietoa yhdistämällä eri tieteenalojen tutkimusta. Suomen vanhoissa kauppasatamissa on edelleen hylkyjä ja niiden jäänteitä, joita tutkimalla voidaan saada elävä kuva suurten purjelaivojen aikakaudesta sekä myös valottaa Suomen ja muiden maiden välillä käytyä kauppaa aivan eri lähtökohdista kuin pelkkien historiallisten lähteiden perusteella. FM Riikka Tevali on meriarkeologi ja työskennellyt projektitutkijana ja apulaistutkijana Museovirastolla Meriarkeologian yksikössä sekä nykyään Arkeologisissa kenttäpalveluissa kaikenikäisillä kohteilla, mm. Egelskärin keskiaikainen hylky ja Suomenlinnan vedenalaiset muinaisjäännökset. Vedenalainen Suomenlinna, inventoinnista näyttelyksi Helsingin edustalla sijaitseva Suomenlinna on useimmille suomalaisille tuttu paikka. Maa-alue käsittää 80 hehtaaria ja siihen on helppo tutustua. Vastaavan kokoinen alue veden alla kuuluu yhtälailla linnoituksen piiriin, mutta se on ollut käytännössä tuntematon jopa itse saarelaisille. Suomenlinnasta onkin paljastunut veden alta rakennettu ympäristö, joka kertoo eri aikojen kunnianhimoista hankkeista. Pinnan alta löytyy niin historiallisia hylkyjä kuin puisia väyläesteitä, ja tietenkin meidän ihmisten sinne upottamaa tavaraa autonrenkaista potkukelkkoihin. Tästä vedenalaisesta kulttuuriperinnöstä kertoo Suomenlinna-museon näyttely Näkin kengissä, joka herättelee pohtimaan vierailijan omaa suhdetta materiaaliseen kulttuuriperintöön. Onko se roskaa vai rikkautta? Näyttely on meriarkeologien ensimmäinen puheenvuoro Itämeren hyvinvoinnin puolesta! Koska Suomenlinna on aikanaan perustettu Ruotsin saaristolaivaston tukikohdaksi ja telakaksi, liittyvät useat löydöt juuri tähän aikakauteen. Vedenalaisessa maisemassa lepää mm. Hilma-hylky, joka on juuri ajoitettu dendrokronologisin keinoin 1780-luvun jälkeiseen aikaan. "Hilma" voi saada vielä oikean nimensä takaisin, kun se saadaan indentifioitua arkistotutkimusten avulla ja eri alojen tutkijoiden yhteistyöllä. FM Minna Leino on Helsingin yliopiston tuntiopettaja ja Museoviraston meriarkeologi, Suomen ensimmäisiä arkeologisia tutkimussukeltajia. Tällä hetkellä hän on virkavapaalla ja valmistelee väitöskirjaansa laivojen kierrätyksestä, joka on ollut yleistä juuri Suomenlinnassa.

4 Wrecks on film- international interest on Baltic Sea wrecks - Itämeren salaisuudet kansainvälistä kiinnostusta Itämeren hylkyihin Badewanne Oy on vapaaehtoisten meri- ja merisotahistoriasta kiinnostuneiden henkilöiden muodostama yhtiö, jonka tavoitteena on julkaista omiin löydöksiinsä ja tutkimuksiinsa perustuvia laadukkaita, suurelle yleisölle suunnattuja dokumentteja. Ryhmä on toiminut yhdessä ja yhteistyössä viranomaisten kanssa yli 15 vuotta. Nyt Badewanne Oy on tehnyt yhteistyössä amerikkalaisen vedenalaisiin dokumentteihin erikoistuneen tuotantoyhtiö KPI:n kanssa dokumentin Secrets of the Baltic Sea, joka tullaan esittämään National Geographic Channel lla alkuvuodesta Dokumentissa nähdään vedenalaista filmiä useista toisen maailmansodan sukellusveneistä sekä seurataan dramaattista kaksintaistelua miinalaiva Louhen ja saksalaisen sukellusveneen välillä. FT Juha Flinkman työskentelee SYKE Merikeskuksessa, jossa vastaa tutkimusalusten Aranda ja Muikku toiminnasta ja kehittämisestä, tutkimussukelluksesta sekä hylkyrekisteristä. Hänen koulutustaustansa on meribiologia, mutta hän on myös tutkimussukeltaja ja -kouluttaja. Overview to Nord Stream`s seabed studies along the Baltic Sea Pipeline route - Katsaus Nord Streamin merenpohjan tutkimuksiin Itämeren kaasuputken reitillä Nord Stream AG on viiden merkittävän yhtiön omistama kansainvälinen yhteisyritys, joka perustettiin vuonna 2005 suunnittelemaan, rakentamaan ja operoimaan kahta lähes vierekkäistä kilometrin pituista Itämeren halki kulkevaa maakaasuputkea. Suomen talousvyöhykkeellä putkea on 375 kilometrin verran. Osana suunnitteluprosessia yhtiö teetti ympäristövaikutusten arvioinnin, johon kuului myös vedenalaisen kulttuuriperinnön kartoitus. Suomessa arviointi suoritettiin Museoviraston valvonnassa. Nord Stream AG:n tutkimuspäällikkö, Suomen työryhmän vetäjä, Simon Bonnell esittelee Nord Stream -hankkeen ja luo katsauksen merenpohjan tutkimuksiin, joita suoritettiin Itämeren kaasuputken suunnittelua ja toteutusta varten. Hän kertoo tutkimuksissa käytetyistä tutkimusmenetelmistä, putkilinjan reitin varrelta löytyneistä kulttuuriperintökohteista sekä siitä, miten niitä on suojeltu rakennustoimenpiteiden aikana. Simon Bonnell vastaa Itämeren kaasuputkihanketta varten tehdyistä merenpohjan tutkimuksista sekä ammusten raivauksesta. Hänellä on yli 25 vuoden kokemus merenpohjan tutkimuksista työskenneltyään ympäri maailmaa toteutetuissa merenalaisissa kaasuputkihankkeissa. Nord Streamin Suomen työryhmän vetäjänä hän vastaa hankkeen lupavaiheeseen sekä ympäristöön liittyvistä arvioinneista Suomen talousvyöhykkeellä.

5 Nord Stream - Protecting Underwater Cultural Heritage during the planning and construction of a natural gas pipeline - Nord Stream - vedenalaisen kulttuuriperinnön suojelu Itämeren kaasuputken suunnittelun ja rakentamisen aikana Museoviraston erikoistutkija FM Stefan Wessman esittelee seminaarissa Nord Stream - kaasuputkihankkeessa tehtyjä vedenalaista kulttuuriperintöä kartoittavia tutkimuksia. Vuosien aikana hankkeessa suoritettiin laaja-alaiset geofyysiset tutkimukset. Koko putkilinjan reitiltä merenpohjaa kartoitettiin noin hehtaaria turvallisuus- ja suojelutoimenpiteiden varalta. Näistä oli Suomen talousvyöhykkeellä hehtaaria. Kartoituksen seurauksena koko reitiltä löytyi noin kohdetta, joista Suomen talousvyöhykkeellä sijaitsee kohdetta. Koko reitin varrelta tutkittiin lähemmin ROViin (Remotedly Operated Vehicle) sijoitetun vedenalaisen kameran avulla yli kohdetta, Suomen vesillä kohdetta. Nämä kohteet käytiin myös läpi vedenalaisen kulttuuriperinnön suojelun näkökulmasta. Hankkeen aikana Suomen talousvyöhykkeeltä löytyi lähes 50 aiemmin tuntematonta hylkykohdetta. FM Stefan Wessman työskentelee erikoistutkijana Museovirastossa. Hän on johtanut mm. Vrouw Maria -hylyn ja Egelskärin haaksirikkopaikan kenttätöitä, ja vastaa tällä hetkellä arkeologisten kenttätöiden laatustandardien kehittämisestä. Hän on myös työskennellyt meriarkeologina kaapuputkihanke Nord Streamin vedenalaisten muinaisjäännösten kartoituksessa. The horrible night in 1566 and the loss of the Danish-Lübeck fleet. - Maritime archaeological investigations of an almost vanished fleet. - Hirveä yö vuonna 1566 ja tanskalais-lyypekkiläisen laivueen menetys - lähes kadonneen laivaston meriarkeologiset tutkimukset Vuonna 1566 Ruotsin ja Tanska-Lyypekin välinen taistelu Itämeren kaupan hallinnasta oli jatkunut jo kolme vuotta. Pohjoismaisena seitsenvuotisena sotana sittemmin tunnetun historiallisen jakson merkittävimpiä taisteluita käytiin Öölannin pohjoispuolella heinäkuussa Molemmat laivastot kärsivät suuria tappioita, mutta varsinaista voittajaa ei taistelulle saatu. Taistelun laannuttua Ruotsin laivasto väistyi mantereen suojiin, kun taas taskalais-lyypekkiläiset alukset vetäytyivät Gotlannin rannikon tuntumaan. Saari kuului tuolloin vielä Tanskalle. Varoituksista huolimatta laivaston amiraali määräsi laivat ankkuroitumaan Visbyn edustalle, joka oli tunnettu matalista ja karikkoisista vesistään. Seuraava päivä rauhoitettiin taisteluissa kuolleen komentajan mereen hautaamiseen, mutta hautajaisten jälkeisenä yönä nousi yllättäen myrsky. 15 laivaa upposi myrskyn seurauksena tai ajautui kallioiseen rantaan. Kolmasosan laivastostaan ja yli 5000 miehen menetys oli merkittävä tappio tanskalais-lyypekkiläiselle laivastolle. Haaksirikkopaikkaa on tutkittu meriarkeologisin inventoinnein useaan otteeseen luvulta lähtien. Koska hylyistä useat ovat hajonneet laajalle alueelle meren pohjaan, on aluksista pystytty paikallistamaan ainoastaan neljä. Vuonna 2007 perustettu

6 meriarkeologinen projekti HUMA on keskittynyt tutkimaan näitä Gotlannin vesillä uponneen tanskalais-lyypekkiläisen laivaston jäänteitä. Viimeisimpänä löytönä on tehty vuonna 1564 uponneen, legendaarisen lumivalkoisen Ruotsin laivaston lippulaivan Mars'in (tunnetaan myös nimellä Makalös) hylky. Aiheesta kertoo ruotsalainen meriarkeologi Göran Ankarlilja, joka on erikoistunut Gotlannin meriarkeologiaan. Hän johtaa AquaArkeologen Sverige -yritystä, joka vastaa HUMA-projektin vedenalaisista tutkimuksista. Ghostship, an intact 17th century Dutch merchantman found in the Baltic Sea. Non intrusive archaelogy at 130 m waterdepth - Aavelaiva, Itämereltä löytynyt koskematon 1600-luvun hollantilainen kauppalaiva. Kajoamatonta arkeologiaa 130 metrin syvyydessä Keskellä Itämerta, hieman Gotska Sandön itäpuolella, lepää lähes täysin ehjänä säilynyt 1600-luvun laivan hylky. Aavelaivaksi kutsutun aluksen löysi Marin Mätteknik -niminen merentutkimusyritys vuonna 2004 etsiessään kadonnutta DC 3-konetta. Alus on vielä toistaiseksi identifioimatta, mutta sen rakennustapa viittaa hollantilaiseen kauppaalukseen. Hylky lepää 125 metrin syvyydessä, mikä onkin pelastanut sen monelta tuholta. Puinen hylky säilyy parhaiten juuri syvissä vesissä, jossa on kylmä sekä vähän valoa ja happea. Lisäksi Itämeren olosuhteet vähäsuolaisena vesialueena suojelevat hylkyjä puuta syövältä Teredo Navalis -nilviäiseltä. Aavelaivaa (Ghostship, Spökskeppet) tutkitaan Södertörnin korkeakoulun johtamassa meriarkeologisessa MARIS tutkimuskeskuksessa Tukholmassa. Seminaarissa aavelaivan vaativista vedenalaisista tutkimuksista on kertomassa hylyn löytäneen Marin Mätteknik -yrityksen toimitusjohtaja, meribiologi Ola Oskarsson. Hän on tehnyt yli 30 vuoden ajan töitä vedenalaisten mittausten, paikannusten ja ohjelmistojen kehittämisessä. Hän on tullut kuuluisaksi mm. ruotsalaisen 1952 kadonneet DC 3 -lentokoneen löytäjänä. Paikalla on myös MARIS-tutkimuslaitoksen johtaja, professori PhD Johan Rönnby. Hän on Tukholmassa toimivan Södertörnin korkeakoulun meriarkeologian professori ja meriarkeologisen tutkimusinstituutti MARISin johtaja. Hän on myös Helsingin yliopiston meriarkeologian dosentti. Hänen tutkimuksensa ovat keskittyneet Itämeren alueen hylkyihin, mutta myös mm. viikinkiaikaisiin paaluasumuksiin, satamiin vedenalaisiin kulttuurimaisemiin. Seminaarin puheenjohtajina toimivat Helsingin yliopiston arkeologian professori Mika Lavento ja meriarkeologian dosentti Johan Rönnby. Lisätietoja merihistorian amanuenssi Anne Ala-Pölläseltä anne.ala-pollanen(at)helsinki.fi, p

Uusia kulttuuriperintökohteita tunnistettu Suomenlahdella Nord Stream 2:n merenpohjatutkimuksissa. Nord Stream 2 AG heinäkuu 2017

Uusia kulttuuriperintökohteita tunnistettu Suomenlahdella Nord Stream 2:n merenpohjatutkimuksissa. Nord Stream 2 AG heinäkuu 2017 Uusia kulttuuriperintökohteita tunnistettu Suomenlahdella Nord Stream 2:n merenpohjatutkimuksissa Nord Stream 2 AG heinäkuu 2017 Uusia kulttuuriperintökohteita tunnistettu Suomenlahdella Nord Stream 2:n

Lisätiedot

Rouva Maria. Rallimateriaalit: Sari Koivuniemi, Midnight Divers ry

Rouva Maria. Rallimateriaalit: Sari Koivuniemi, Midnight Divers ry Rouva Maria Vrouw Maria (Rouva Maria) oli hollantilainen kauppa-alus. Alus oli matkalla Amsterdamista Pietariin, kun se törmäsi 3. lokakuuta 1771 Itämerellä kahteen kariin Nauvon ulkosaaristossa. Vrouw

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Lähteet

Sisällysluettelo. Lähteet 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Arkisto- ja rekisteritiedot. 4 3. Yleiskartta..... 4 4. Tutkimusalue. 5 5. Lähdetiedot 5 6. Kenttätyöt 6 7. Kohteet....... 6 8. Yhteenveto ja jatkotoimenpiteet...

Lisätiedot

Nord Stream ja kulttuuriperintö

Nord Stream ja kulttuuriperintö TAUSTATIETOA Marraskuu 2013 Nord Stream ja kulttuuriperintö Arkeologisesti merkittävän merenalaisen kulttuuriperinnön tutkimus ja suojelu Sisältö 1. Johdanto 1.1. Nord Streamin lähestymistapa kulttuuriperintöön

Lisätiedot

HELSINKI. Helsingin Satama. Vuosaaren sataman telakan väylän viistokaikuluotausaineiston arkeologinen tulkinta 10.10.2014

HELSINKI. Helsingin Satama. Vuosaaren sataman telakan väylän viistokaikuluotausaineiston arkeologinen tulkinta 10.10.2014 HELSINKI 2014 Helsingin Satama Vuosaaren sataman telakan väylän viistokaikuluotausaineiston arkeologinen tulkinta 10.10.2014 Arkisto- ja rekisteritiedot Kunta: Helsinki Alue: Vuosaaren satama, Skatanselkä,

Lisätiedot

INVENTOINTIRAPORTTI SAVONLINNA. Vuohisaari. Vuohisaaren syväsataman hankealueen arkeologinen vedenalaisinventointi

INVENTOINTIRAPORTTI SAVONLINNA. Vuohisaari. Vuohisaaren syväsataman hankealueen arkeologinen vedenalaisinventointi INVENTOINTIRAPORTTI SAVONLINNA Vuohisaari Vuohisaaren syväsataman hankealueen arkeologinen vedenalaisinventointi 5. 19.9.2012 MA201216:1 KULTTUURIYMPÄRISTÖN HOITO ARKEOLOGISET KENTTÄPALVELUT EVELIINA SALO

Lisätiedot

Vesi- ja ranta-alueiden kulttuuriperintö

Vesi- ja ranta-alueiden kulttuuriperintö Vesi- ja ranta-alueiden kulttuuriperintö - Museoviraston osallistuminen vesistökunnostushankkeisiin Vesistökunnostusten neuvottelupäivät 2014 30.10.2014 SYKE, auditorio Laulujoutsen Intendentti Sallamaria

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Lähteet Painamattomat lähteet Elektroniset lähteet. Kannen kuvat: Kuvakaappaukset hylkykohteista viistokaikumateriaalista.

Sisällysluettelo. Lähteet Painamattomat lähteet Elektroniset lähteet. Kannen kuvat: Kuvakaappaukset hylkykohteista viistokaikumateriaalista. 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Arkisto- ja rekisteritiedot. 4 3. Yleiskartta... 4 4. Tutkimusalue ja luonnonympäristö.. 5 5. Alueen historia ja tutkimushistoria.... 5 6. Viistokaikuluotausaineisto..

Lisätiedot

Valtion metsien kulttuuriperintöinventointi toteutus ja tuloksia. Metsän siimeksessä 30.1.2013 Jouni Taivainen

Valtion metsien kulttuuriperintöinventointi toteutus ja tuloksia. Metsän siimeksessä 30.1.2013 Jouni Taivainen Valtion metsien kulttuuriperintöinventointi toteutus ja tuloksia Metsän siimeksessä 30.1.2013 Jouni Taivainen Metsähallituksen maat ja vedet 2011 Talousmetsien metsämaata 3,5 milj. ha Kitu- ja joutomaata

Lisätiedot

Loppi Jokila. Ranta-asemakaava-alueen inventointi Kreetta Lesell 2008 M U S E O V I R A S T O. f

Loppi Jokila. Ranta-asemakaava-alueen inventointi Kreetta Lesell 2008 M U S E O V I R A S T O. f Loppi Jokila Ranta-asemakaava-alueen inventointi Kreetta Lesell 2008 f.145310 M U S E O V I R A S T O 1 Sisällys: Sisällysluettelo 1 Arkistotiedot 2 1. Johdanto 3 2. Kaava-alueen topografia ja tutkimukset

Lisätiedot

Suomalais-ruotsalainen meriarkeologian konferenssi Maarianhaminassa

Suomalais-ruotsalainen meriarkeologian konferenssi Maarianhaminassa Suomalais-ruotsalainen meriarkeologian konferenssi Maarianhaminassa 12. 13.03.2016 Lyhyt kuvaus pidetyistä esityksistä / Kaj Enholm Itäsatama oli vielä ohuen jään peittämä, länsisatama sitä vastoin oli

Lisätiedot

ASIKKALA Linkinpohja 2

ASIKKALA Linkinpohja 2 T U T K I M U S R A P O R T T I ASIKKALA Linkinpohja 2 Hylyn dokumentointi ja puunäytteenotto 8.10. 9.10.2014 AKMA201415:10 KULTTUURIYMPÄRISTÖN HOITO ARKEOLOGISET KENTTÄPALVELUT EVELIINA SALO Tiivistelmä

Lisätiedot

INVENTOINTIRAPORTTI. Raasepori. Raaseporin opiston asemakaava alueen arkeologinen inventointi

INVENTOINTIRAPORTTI. Raasepori. Raaseporin opiston asemakaava alueen arkeologinen inventointi INVENTOINTIRAPORTTI Raasepori Raaseporin opiston asemakaava alueen arkeologinen inventointi 24.4.2014 KULTTUURIYMPÄRISTÖN HOITO ARKEOLOGISET KENTTÄPALVELUT Vesa Laulumaa Tiivistelmä Tutkija Vesa Laulumaa

Lisätiedot

Suomen Arkeologinen Seura ry. Arkeologi(a) ja media. Mikä on muinaisjäännös?

Suomen Arkeologinen Seura ry. Arkeologi(a) ja media. Mikä on muinaisjäännös? Suomen Arkeologinen Seura ry Arkeologi(a) ja media. Mikä on muinaisjäännös? A r k e o l o g i p ä i v ä t 2006 ARKEOLOGIPÄIVÄT 2006 Arkeologi(a) ja media & Mikä on muinaisjäännös? Toimittaneet: Teemu Mökkönen

Lisätiedot

Karstula Korkeakangas Kulttuuriperintökohteiden täydennysinventointi 2014

Karstula Korkeakangas Kulttuuriperintökohteiden täydennysinventointi 2014 Metsähallitus, Metsätalous Ville Laurila Karstula Korkeakangas Kulttuuriperintökohteiden täydennysinventointi 2014 Metsähallitus Yleistä Karstulan Korkeakankaalla tehtiin kulttuuriperintökohteiden täydennysinventointi

Lisätiedot

Kotka Kuutsalo väylähanke Viistokaiku- ja monikeilausaineistojen arkeologinen tulkinta

Kotka Kuutsalo väylähanke Viistokaiku- ja monikeilausaineistojen arkeologinen tulkinta ALLECO RAPORTTI N:O 2/2013 Kotka Kuutsalo väylähanke Viistokaiku- ja monikeilausaineistojen arkeologinen tulkinta Eveliina Salo (Pintafilmi Oy) MARINE BIOLOGICAL AND LIMNOLOGICAL CONSULTANTS Veneentekijäntie

Lisätiedot

MUINAISJÄÄNNÖKSET KAAVOITUKSESSA. Kaisa Lehtonen / Varsinais-Suomen maakuntamuseo

MUINAISJÄÄNNÖKSET KAAVOITUKSESSA. Kaisa Lehtonen / Varsinais-Suomen maakuntamuseo MUINAISJÄÄNNÖKSET KAAVOITUKSESSA Kaisa Lehtonen / Varsinais-Suomen maakuntamuseo MITÄ MUINAISJÄÄNNÖKSET OVAT? Maisemassa, maaperässä tai vedessä säilyneitä ihmisen aikaansaamia rakenteita ja kerrostumia

Lisätiedot

~~ TARKASTUSSUKELLUSLOMAKE M u s E 0

~~ TARKASTUSSUKELLUSLOMAKE M u s E 0 Museovirasto, Kulttuuriympäristön hoito, Arkeologiset kenttäpalvelut Kohteen nimi: Kohteen id: Sivu 1/4 ~~ TARKASTUSSUKELLUSLOMAKE M u s E 0 V 1 R A s T 0 Arkeologiset kenttäpalvelut TAUSTATIEDOT (Täytetään

Lisätiedot

Itämeren maiden kulttuuriperintöyhteistyö Maire Mattinen Museovirasto VI Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi 8.9.2005

Itämeren maiden kulttuuriperintöyhteistyö Maire Mattinen Museovirasto VI Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi 8.9.2005 Itämeren maiden kulttuuriperintöyhteistyö Maire Mattinen Museovirasto VI Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi 8.9.2005 Itämeren maiden kulttuuriperintöyhteistyö ilmasto ja luonto yhteinen historia Itämeri

Lisätiedot

Lappeenranta Hyväristönmäki muinaisjäännösselvitys

Lappeenranta Hyväristönmäki muinaisjäännösselvitys Lappeenranta Hyväristönmäki muinaisjäännösselvitys Keskustaajaman osayleiskaava 2030 inventoinnin v. 2014 täydennys Hyväristönmäen osa-alueelta Timo Jussila Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki Sisältö Perustiedot...

Lisätiedot

Ikimuistoinen leirikoulumatka Hangossa! Varmasti viihtyy.

Ikimuistoinen leirikoulumatka Hangossa! Varmasti viihtyy. Ikimuistoinen leirikoulumatka Hangossa! Varmasti viihtyy. Ikimuistoinen leirikoulumatka Hangossa! 1 Majoittuminen Hangosta löytyy monta majoituskohdetta, jotka sopivat leirikoulu ryhmälle. Valitsetko motellin

Lisätiedot

VELMUn tavoitteet. VELMUn kokonaisarviointi seminaari Penina Blankett. Kuva: Metsähallitus 2009/EK

VELMUn tavoitteet. VELMUn kokonaisarviointi seminaari Penina Blankett. Kuva: Metsähallitus 2009/EK VELMUn tavoitteet VELMUn kokonaisarviointi seminaari 7.12.2010 Penina Blankett Kuva: Metsähallitus 2009/EK Lyhyt yhteenveto: VELMUn tavoitteet Määrittää ja kartoittaa vuoteen 2014 mennessä Suomen merialueen

Lisätiedot

LOVIISA Garpgård. Inventointi tulevalla soranottoalueella KULTTUURIYMPÄRISTÖN HOITO ARKEOLOGISET KENTTÄPALVELUT PETRO PESONEN DG2736:1

LOVIISA Garpgård. Inventointi tulevalla soranottoalueella KULTTUURIYMPÄRISTÖN HOITO ARKEOLOGISET KENTTÄPALVELUT PETRO PESONEN DG2736:1 INVENTOINTIRAPORTTI LOVIISA Garpgård Inventointi tulevalla soranottoalueella 8.11.2012 DG2736:1 KULTTUURIYMPÄRISTÖN HOITO ARKEOLOGISET KENTTÄPALVELUT PETRO PESONEN Tiivistelmä Museoviraston arkeologiset

Lisätiedot

INVENTOINTIRAPORTTI HELSINKI. Isoisänniemi

INVENTOINTIRAPORTTI HELSINKI. Isoisänniemi INVENTOINTIRAPORTTI HELSINKI Isoisänniemi Sompasaaren ja Mustikkamaan yhdistävän Isoisänsillan paikan ja sillan alittavan väylän arkeologinen vedenalaisinventointi 2. 4.5.2012 MA201205:3 KULTTUURIYMPÄRISTÖN

Lisätiedot

Helsingin Sataman uusien meriläjitysalueiden arkeologinen vedenalaisinventointi

Helsingin Sataman uusien meriläjitysalueiden arkeologinen vedenalaisinventointi HELSINKI 2013 Helsingin Satama Helsingin Sataman uusien meriläjitysalueiden arkeologinen vedenalaisinventointi 28.8.2013 Arkisto- ja rekisteritiedot Kunta: Helsinki Alue: Lokkiluodon, Koirasaaren ja Koirasaarenluotojen

Lisätiedot

PIELAVESI Lampaanjärvi Joensuu löytöpaikan arkeologinen tarkastus 2018

PIELAVESI Lampaanjärvi Joensuu löytöpaikan arkeologinen tarkastus 2018 1 PIELAVESI Lampaanjärvi Joensuu löytöpaikan arkeologinen tarkastus 2018 Hannu Poutiainen Timo Sepänmaa Tilaaja: FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi...

Lisätiedot

Kouvola Repovesikylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014

Kouvola Repovesikylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014 Kouvola Repovesikylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Tilaaja: UPM-Kymmene Oyj / Karttaako Oy Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartat... 6 Tutkimusalueen

Lisätiedot

KCF PALTAMO JÄRVEEN ASENNETTAVIEN PUTKILINJOJEN ESISUUNNITELMA

KCF PALTAMO JÄRVEEN ASENNETTAVIEN PUTKILINJOJEN ESISUUNNITELMA Pöyry Finland Oy PL 52 (Jaakonkatu 3) FI-01621 Vantaa Finland Kotipaikka Vantaa Y-tunnus 0625905-6 Puh. +358 10 3311 Faksi +358 10 33 21818 www.poyry.fi Päivä 23.3.2019 Viite 101010295 Sivu 1 (5) Yhteyshlö

Lisätiedot

Museovirasto sekä Turun kaupunki, jota edustaa tätä sopimusta koskevissa asioissa Turun maakuntamuseo.

Museovirasto sekä Turun kaupunki, jota edustaa tätä sopimusta koskevissa asioissa Turun maakuntamuseo. YHTEISTYÖSOPIMUS Sopijapuolet: Museovirasto sekä Turun kaupunki, jota edustaa tätä sopimusta koskevissa asioissa Turun maakuntamuseo. Turun maakuntamuseosta käytetään jäljempänä nimitystä maakuntamuseo.

Lisätiedot

Kulttuuriperintö - vuorovaikutuksen vai reviiritaistelun prosessi

Kulttuuriperintö - vuorovaikutuksen vai reviiritaistelun prosessi Kulttuuriperintö - vuorovaikutuksen vai reviiritaistelun prosessi Jyväskylän yliopisto Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos Heidi Wirilander, tohtorikoulutettava heidi.s.i.wirilander@student.jyu.fi

Lisätiedot

HANKO Hauensuolen muinaisjäännöksen suoja-alueen arkeologinen vedenalaisinventointi II

HANKO Hauensuolen muinaisjäännöksen suoja-alueen arkeologinen vedenalaisinventointi II HANKO Hauensuolen muinaisjäännöksen suoja-alueen arkeologinen vedenalaisinventointi II 15.9. 17.9.2008 Meriarkeologian yksikkö Mari Salminen 2008 Arkisto- ja rekisteritiedot Kunta: Hanko Tutkimuksen laatu:

Lisätiedot

Jämijärvi Lauttakankaan tuulivoimapuisto Osayleiskaava-alueen arkeologinen inventointi 2014

Jämijärvi Lauttakankaan tuulivoimapuisto Osayleiskaava-alueen arkeologinen inventointi 2014 Jämijärvi Lauttakankaan tuulivoimapuisto Osayleiskaava-alueen arkeologinen inventointi 2014 Tiina Vasko 2014 Satakunnan Museo SISÄLLYSLUETTELO Yleiskartat 2 kpl Arkisto ja rekisteritiedot Tiivistelmä 1.

Lisätiedot

Alavus Tusanranta muinaisjäännösinventointi 2018

Alavus Tusanranta muinaisjäännösinventointi 2018 1 Alavus Tusanranta muinaisjäännösinventointi 2018 Teemu Tiainen Timo Jussila Tilaaja: Alavuden kaupunki 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Vanhoja karttoja... 4 Inventointi... 5 Tulos... 5 Lähteet...

Lisätiedot

HAUKIPUDAS, II, SIMO, SUOMEN ALUEVESI JA ALUEMERI Suurhiekan tuulipuistohankkeen vesiosuus arkeologinen vedenalaisinventointi 1.-12.2.

HAUKIPUDAS, II, SIMO, SUOMEN ALUEVESI JA ALUEMERI Suurhiekan tuulipuistohankkeen vesiosuus arkeologinen vedenalaisinventointi 1.-12.2. HAUKIPUDAS, II, SIMO, SUOMEN ALUEVESI JA ALUEMERI Suurhiekan tuulipuistohankkeen vesiosuus arkeologinen vedenalaisinventointi 1.-12.2.2010 Meriarkeologian yksikkö FM Mari Salminen, 2010 Arkistotiedot Kunta:

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (6) 232 Lausunnon antaminen Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle Helsingin Sataman meriläjityksen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Viite:

Lisätiedot

VALTATEIDEN 6 JA 12 RISTEYSALUEEN INVENTOINTI Kreetta Lesell 2005

VALTATEIDEN 6 JA 12 RISTEYSALUEEN INVENTOINTI Kreetta Lesell 2005 VALTATEIDEN 6 JA 12 RISTEYSALUEEN INVENTOINTI Kreetta Lesell 2005 M U S E O V I R A S T O 16.2T-1-1 TIIVISTELMÄ VALTATEIDEN 6 JA 12 RISTEYSALUEEN INVENTOINTI Museovirasto, arkeologian osasto Inventoija:

Lisätiedot

IL~-t~ Marita Kykyri tutkija/arkeologia Kymenlaakson maakuntamuseo MUISTIO. KOTKA, Mussalo, Hevossalmi I r /. Kalastuslaitteen tarkastus 15.9.

IL~-t~ Marita Kykyri tutkija/arkeologia Kymenlaakson maakuntamuseo MUISTIO. KOTKA, Mussalo, Hevossalmi I r /. Kalastuslaitteen tarkastus 15.9. MUISTIO KOTKA, Mussalo, Hevossalmi I r /. Kalastuslaitteen tarkastus 15.9. 2003 '. Leo Hanski (Hanskintie 8, 48310 Kotka) otti yhteyttä allekirjoittaneeseen 19.5. 2003 koskien mahdollista liistekatiskaa,

Lisätiedot

INVENTOINTIRAPORTTI Pyhäjoki / Hanhikivi Meriläjitys alueen vedenalainen inventointi 24-25.6.2013

INVENTOINTIRAPORTTI Pyhäjoki / Hanhikivi Meriläjitys alueen vedenalainen inventointi 24-25.6.2013 INVENTOINTIRAPORTTI Pyhäjoki / Hanhikivi Meriläjitys alueen vedenalainen inventointi 24-25.6.2013 2/7 Sisällysluettelo 1. Arkisto- ja rekisteritiedot 3 2. Johdanto 4 3. Pyhäjoen alueen ympäristö- ja kulttuurihistoria

Lisätiedot

HAUHON LUOTIAN RANTAKAAVA-ALUEEN INVENTOINTI Kreetta Lesell f

HAUHON LUOTIAN RANTAKAAVA-ALUEEN INVENTOINTI Kreetta Lesell f HAUHON LUOTIAN RANTAKAAVA-ALUEEN INVENTOINTI Kreetta Lesell 2007 f. 144134 MUSEOVIRASTO 1 Sisällys: Sisällysluettelo 1 Arkistotiedot 2 1. Johdanto 3 2. Kaava-alueen topografia ja tutkimukset 4 Kaava-aluekartta

Lisätiedot

hyödyntäminen ilmastonmuutoksen t seurannassa

hyödyntäminen ilmastonmuutoksen t seurannassa Selkämeren kansallispuisto i ja sen hyödyntäminen ilmastonmuutoksen t seurannassa Mikael Nordström Puh. 0400-445234, sähköposti: mikael.nordstrom@metsa.fi t 25.5.2011 Rauma Mikä on Metsähallitus? Metsähallituksen

Lisätiedot

Siuntio Nackans. Historiallisen kohteen koekaivaus Mäntsälä-Siuntio maakaasuputkilinjalla MUSEOVIRASTO

Siuntio Nackans. Historiallisen kohteen koekaivaus Mäntsälä-Siuntio maakaasuputkilinjalla MUSEOVIRASTO Siuntio Nackans Historiallisen kohteen koekaivaus Mäntsälä-Siuntio maakaasuputkilinjalla MUSEOVIRASTO Vesa Laulumaa 2008 Sisällys Arkistotiedot 2 Johdanto 3 Kohteen sijainti ja topografia 3 Kaivausmenetelmät

Lisätiedot

Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012

Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012 Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012 FT Samuel Vaneeckhout TAUSTA Muinaisjäännösselvityksen tavoitteena oli selvittää muinaisjäännösrekisteriin kuuluvia kohteita UPM:n

Lisätiedot

DENDROKRONOLOGIAN LABORATORIO METSÄTIETEIDEN OSASTO LUONNONTIETEIDEN JA METSÄ TIETEIDEN TIEDEKUNTA ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO, JOENSUU

DENDROKRONOLOGIAN LABORATORIO METSÄTIETEIDEN OSASTO LUONNONTIETEIDEN JA METSÄ TIETEIDEN TIEDEKUNTA ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO, JOENSUU DENDROKRONOLOGIAN LABORATORIO METSÄTIETEIDEN OSASTO LUONNONTIETEIDEN JA METSÄ TIETEIDEN TIEDEKUNTA ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO, JOENSUU Kallonlahden hylky ja siitä tutkitut kuusi dendrokronologista ajoitusnäytettä.

Lisätiedot

Tarjouspyyntö Sipoon Jokilaakson alueen muinaisjäännösten tasokaivauksista

Tarjouspyyntö Sipoon Jokilaakson alueen muinaisjäännösten tasokaivauksista Tarjouspyyntö Sipoon Jokilaakson alueen muinaisjäännösten tasokaivauksista Sipoon kunnan kehitys- ja kaavoituskeskus pyytää tarjoustanne Sipoon Jokilaakson asemakaava-alueen muinaisjäännösten tasokaivauksien

Lisätiedot

Lausunto MV/13/ / (7) Ympäristöministeriö PL VALTIONEUVOSTO

Lausunto MV/13/ / (7) Ympäristöministeriö PL VALTIONEUVOSTO Lausunto 29.01.2016 MV/13/03.00.00/2015 1 (7) Ympäristöministeriö PL 35 00023 VALTIONEUVOSTO Viite Asia YM43:00/2014 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle maankäyttö- ja rakennuslain ja talousvyöhykelain

Lisätiedot

INVENTOINTIRAPORTTI. Kittilä. Kuotkon satelliittimalmion arkeologinen selvitys

INVENTOINTIRAPORTTI. Kittilä. Kuotkon satelliittimalmion arkeologinen selvitys INVENTOINTIRAPORTTI Kittilä Kuotkon satelliittimalmion arkeologinen selvitys 9. 10.6.2014 KULTTUURIYMPÄRISTÖN HOITO ARKEOLOGISET KENTTÄPALVELUT Vesa Laulumaa TIIVISTELMÄ Kittilän Iso Kuotkon alueella tehtiin

Lisätiedot

Tampere. Ranta Tampellan täyttöalueen arkeologinen vedenalaisinventointi 25. 26.8.2011

Tampere. Ranta Tampellan täyttöalueen arkeologinen vedenalaisinventointi 25. 26.8.2011 Tampere Ranta Tampellan täyttöalueen arkeologinen vedenalaisinventointi 25. 26.8.2011 Arkeologiset kenttäpalvelut FM Eveliina Salo 2011 Sisällysluettelo Sivu Arkisto ja rekisteritiedot 2 1. Tiivistelmä...

Lisätiedot

VALTATEIDEN 6 JA 12 RISTEYSALUEEN INVENTOINTI Kreetta Lesell 2005

VALTATEIDEN 6 JA 12 RISTEYSALUEEN INVENTOINTI Kreetta Lesell 2005 VALTATEIDEN 6 JA 12 RISTEYSALUEEN INVENTOINTI Kreetta Lesell 2005 M U S E O V I R A S T O TIIVISTELMÄ VALTATEIDEN 6 JA 12 RISTEYSALUEEN INVENTOINTI Museovirasto, arkeologian osasto Inventoija: FK Kreetta

Lisätiedot

Ristiina Mäntyharju - Suomenniemi. Mustalammen 110 KV:N voimajohdon linjauksen inventointi Katja Vuoristo

Ristiina Mäntyharju - Suomenniemi. Mustalammen 110 KV:N voimajohdon linjauksen inventointi Katja Vuoristo Ristiina Mäntyharju - Suomenniemi Mustalammen 110 KV:N voimajohdon linjauksen inventointi 15. 17.7.2009 Katja Vuoristo Abstrakti Ristiina Mäntyharju - Suomenniemi Mustalammen 110 KV:n voimajohdon linjauksen

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Lähteet Painamattomat lähteet Elektroniset lähteet

Sisällysluettelo. Lähteet Painamattomat lähteet Elektroniset lähteet Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Arkisto- ja rekisteritiedot. 4 3. Yleiskartta... 4 4. Tutkimusalue ja luonnonympäristö.. 5 5. Alueen historia ja tutkimushistoria.... 5 6. Viistokaikuluotausaineisto..

Lisätiedot

KYLÄTONTIT SUOJELUN NÄKÖKULMASTA V A D I M A D E L P I R K A N M A A N M A A K U N T A M U S E O

KYLÄTONTIT SUOJELUN NÄKÖKULMASTA V A D I M A D E L P I R K A N M A A N M A A K U N T A M U S E O KYLÄTONTIT SUOJELUN NÄKÖKULMASTA V A D I M A D E L P I R K A N M A A N M A A K U N T A M U S E O M A A S E U D U N A S U T U S - J A E L I N K E I N O H I S T O R I A L L I S E T M U I N A I S J Ä Ä N

Lisätiedot

Nord Stream -kaasuputkilinjan rakentaminen Suomen talousvyöhykkeellä

Nord Stream -kaasuputkilinjan rakentaminen Suomen talousvyöhykkeellä Nord Stream -kaasuputkilinjan rakentaminen Suomen talousvyöhykkeellä Nord Stream -putkilinjajärjestelmä koostuu kahdesta rinnakkaisesta kaasuputkilinjasta. Kumpikin putkilinja on suunniteltu toimimaan

Lisätiedot

Forssa-Jokioinen-Tammela Kiimassuon tuulipuiston muinaisjäännösten täydennysinventointi 2012

Forssa-Jokioinen-Tammela Kiimassuon tuulipuiston muinaisjäännösten täydennysinventointi 2012 1 Forssa-Jokioinen-Tammela Kiimassuon tuulipuiston muinaisjäännösten täydennysinventointi 2012 Tapani Rostedt Kustantaja: Voimavapriikki Oy 2 Sisällys: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kartat... 4 Kuvat...

Lisätiedot

PYHTÄÄ Haasianiemi (meluvallin ja yksityistien linja)

PYHTÄÄ Haasianiemi (meluvallin ja yksityistien linja) T U T K I M U S R A P O R T T I PYHTÄÄ Haasianiemi (meluvallin ja yksityistien linja) Keskiaikaisen raudanvalmistuspaikan ympäristön koekaivaus 13.10.2011 AKDG 4232:3 ja 8 KULTTUURIYMPÄRISTÖN HOITO ARKEOLOGISET

Lisätiedot

Arkeologinen inventointi Muonion Mielmukkavaaran tuulipuiston ja. voimajohtohankkeen alueella

Arkeologinen inventointi Muonion Mielmukkavaaran tuulipuiston ja. voimajohtohankkeen alueella Arkeologinen inventointi Muonion Mielmukkavaaran tuulipuiston ja voimajohtohankkeen alueella Vesa Laulumaa 2009 Sisällys Johdanto 2 Inventointialue 2 Työnkulku ja tulokset 3 Liitteet Kartta 1. Esitys tuulipuiston

Lisätiedot

Ohjeita veneilijöille

Ohjeita veneilijöille Ohjeita veneilijöille Nord Stream Itämeren kaasuputken rakentaminen > Nord Stream on 220 kilometriä pitkä maakaasuputki, joka kulkee Viipurin lähistöltä Venäjällä Itämeren halki Saksan pohjoisrannikolle.

Lisätiedot

Metallinetsinharrastuksen koulutuspäivä Pirkanmaan maakuntamuseo Ulla Lähdesmäki

Metallinetsinharrastuksen koulutuspäivä Pirkanmaan maakuntamuseo Ulla Lähdesmäki Metallinetsinharrastuksen koulutuspäivä 29.4.2017 Pirkanmaan maakuntamuseo Ulla Lähdesmäki Miksi arkeologista perintöä säilytetään ja suojellaan? Muinaismuistot sisältävät tietoa menneiden aikojen ihmisistä

Lisätiedot

P ARK-sukellus BARÖSUNDIN ALUEEN MERENPOHJAN KARTOITUS. Tutkimusraportti viistokaikuluotauksista. Finnish Consulting Group

P ARK-sukellus BARÖSUNDIN ALUEEN MERENPOHJAN KARTOITUS. Tutkimusraportti viistokaikuluotauksista. Finnish Consulting Group t.,..ll(~ f~'c.oot-\ ~\C.,~ ~~~lt.,. ~~l,..()(;lt;.t \ 'J"'b ~~ c:_, 1 r' VI 7o t "71 t r" (~"'

Lisätiedot

Leppävirta Rengonlahti

Leppävirta Rengonlahti Metsähallitus, Metsätalous Jouni Taivainen Leppävirta Rengonlahti Rantakaava-alueen arkeologinen inventointi 2013 Metsähallitus/Laatumaa Metsähallitus Metsähallitus asianro MH 3698/2013/04.01 KUVAILULEHTI

Lisätiedot

UUDET MAAILMANPERINTÖLISTAN KOHTEET SUOMESSA

UUDET MAAILMANPERINTÖLISTAN KOHTEET SUOMESSA Muistio 1 (5) UUDET MAAILMANPERINTÖLISTAN KOHTEET SUOMESSA Aika Klo 13.00-14.30 Paikka Museovirasto Läsnä Juhani Kostet, pääjohtaja, museovirasto Stefan Wessman, erikoisasiantuntija, museovirasto Eero

Lisätiedot

Parkano Pentinrannan asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011

Parkano Pentinrannan asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 1 Parkano Pentinrannan asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Tapani Rostedt Kustantaja: Suunnittelutalo Oy / Parkanon kaupunki 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta...

Lisätiedot

Museoviraston näkökulma tutkimuksen tulevaisuuden vaihtoehtoihin

Museoviraston näkökulma tutkimuksen tulevaisuuden vaihtoehtoihin Museoviraston näkökulma tutkimuksen tulevaisuuden vaihtoehtoihin Juhani Kostet Museovirasto 12.11.2016 6.12.2016 Juhani Kostet Museoviraston tutkimustehtävät Laki Museovirastosta Huolehtia kulttuurihistoriallisen

Lisätiedot

LIITE 3 VASTINELUETTELO KASKINEN SATAMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS SWECO YMPÄRISTÖ OY

LIITE 3 VASTINELUETTELO KASKINEN SATAMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS SWECO YMPÄRISTÖ OY LIITE 3 VASTINELUETTELO KASKINEN SATAMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS 26.1.2017 SWECO YMPÄRISTÖ OY KASKINEN, ASEMAKAAVAN MUUTOS, SATAMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS VALMISTELUVAIHEESSA NÄHTÄVILLE ASETETTUUN AINEISTOON LIITTYEN

Lisätiedot

ALAJÄRVI Möksy sähköaseman ympäristö muinaisjäännösinventointi 2015

ALAJÄRVI Möksy sähköaseman ympäristö muinaisjäännösinventointi 2015 1 ALAJÄRVI Möksy sähköaseman ympäristö muinaisjäännösinventointi 2015 Teemu Tiainen Tilaaja: Fingrid Oyj 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Inventointi... 4 Tulos... 4 Kansikuva: Suunnitteilla

Lisätiedot

Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen muinaisjäännösten täydennysinventointi 2012

Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen muinaisjäännösten täydennysinventointi 2012 1 Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen muinaisjäännösten täydennysinventointi 2012 Timo Jussila Kustantaja: Pöyry Finland Oyj 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3

Lisätiedot

Energia ja Itämeri haasteet ja mahdollisuudet. Nina Tynkkynen 23.5.2008 nina.tynkkynen@upi-fiia.fi

Energia ja Itämeri haasteet ja mahdollisuudet. Nina Tynkkynen 23.5.2008 nina.tynkkynen@upi-fiia.fi Energia ja Itämeri haasteet ja mahdollisuudet Nina Tynkkynen 23.5.2008 nina.tynkkynen@upi-fiia.fi The research problem - Itämeri on energiasilta Venäjän ja EU:n välillä energiakysymysten osalta Itämerestä

Lisätiedot

KUORTANE Kirkonseudun ranta-alueen muinaisjäännöskartoitus korttelissa 54 2005

KUORTANE Kirkonseudun ranta-alueen muinaisjäännöskartoitus korttelissa 54 2005 1 KUORTANE Kirkonseudun ranta-alueen muinaisjäännöskartoitus korttelissa 54 2005 Hannu Poutiainen, Hans-Peter Schulz, Timo Jussila Kustantaja: Kuortaneen kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Kartoitustyö...

Lisätiedot

Kerimäki Raikuunkangas Vedenpullottamon suunnittelualueen inventointi Kreetta Lesell 2009

Kerimäki Raikuunkangas Vedenpullottamon suunnittelualueen inventointi Kreetta Lesell 2009 Kerimäki Raikuunkangas Vedenpullottamon suunnittelualueen inventointi Kreetta Lesell 2009 M U S E O V I R A S T O 1 Sisällys: Sisällysluettelo 1 Arkistotiedot 2 1. Johdanto 3 Peruskarttaote 4 2. Lähistön

Lisätiedot

ARKEOLOGIPÄIVÄT 2012

ARKEOLOGIPÄIVÄT 2012 ARKEOLOGIPÄIVÄT 2012 Suomen muinaismuistolaki 50 vuotta: vetreä keski-ikäinen vai raihnainen vanhus? & Arkeopeda - opetusta, opastusta, oppimista Toimittaneet: Johanna Enqvist, Juha Ruohonen & Mervi Suhonen

Lisätiedot

Hämeenlinna Aulanko 1 ja 2 Rakennettavan tontin J valvonta. Kreetta Lesell f :3 MUSEOVIRASTO. JJriiA..fVt1- t<lc ~- 11.

Hämeenlinna Aulanko 1 ja 2 Rakennettavan tontin J valvonta. Kreetta Lesell f :3 MUSEOVIRASTO. JJriiA..fVt1- t<lc ~- 11. Atl,(f?JL OJ. 321/!J./2.2006 M Hämeenlinna Aulanko 1 ja 2 Rakennettavan tontin J valvonta Kreetta Lesell 2008 f.145313:3,, MUSEOVIRASTO JJriiA..fVt1- t

Lisätiedot

MAAVEDEN ALUEEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MRL 66 :N MUKAINEN ALOITUSVAIHEEN VIRAN- OMAISNEUVOTTELU

MAAVEDEN ALUEEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MRL 66 :N MUKAINEN ALOITUSVAIHEEN VIRAN- OMAISNEUVOTTELU PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI MUISTIO Anssi Tarkiainen 30.4.2015 MAAVEDEN ALUEEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MRL 66 :N MUKAINEN ALOITUSVAIHEEN VIRAN- OMAISNEUVOTTELU Aika 28.4.2015 klo 9.15-10.15 Paikka Etelä-Savon ELY-keskus,

Lisätiedot

Inkoo Smeds 1 asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2016

Inkoo Smeds 1 asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2016 1 Inkoo Smeds 1 asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2016 Timo Jussila Tilaaja: Inkoon kunta 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kartat... 4 Kuvia... 6 Alueen luoteisosan

Lisätiedot

Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009

Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Laukaan kunta 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 3

Lisätiedot

Siirtoviemärilinja Harjavalta-Pori

Siirtoviemärilinja Harjavalta-Pori Siirtoviemärilinja Harjavalta-Pori Maanrakennustyön valvonta Ulvilan Saaressa 2009 FM Tiina Jäkärä Museovirasto/RHO 1 ARKISTO- JA REKISTERITIEDOT Kunta: Ulvila Tutkimuksen laatu: valvonta Kohteen ajoitus:

Lisätiedot

TARKASTUSSUKELLUSLOMAKE Arkeologiset kenttäpalvelut

TARKASTUSSUKELLUSLOMAKE Arkeologiset kenttäpalvelut Museovirasto, Kulttuuriympäristön hoito, Arkeologiset kenttäpalvelut Kohteen nimi: Källviken Kohteen id: 2677 Sivu 1/3 TARKASTUSSUKELLUSLOMAKE Arkeologiset kenttäpalvelut TAUSTATIEDOT (Täytetään tarvittaessa)

Lisätiedot

Luku 11 Valtioiden rajat ylittävät vaikutukset

Luku 11 Valtioiden rajat ylittävät vaikutukset Luku 11 Valtioiden rajat ylittävät vaikutukset Sisällysluettelo Sivu 11 Valtioiden rajat ylittävät vaikutukset 1595 11.1 Johdanto 1595 11.2 Putkilinjojen reitin läheisyys maiden talousvyöhykkeiden rajoihin

Lisätiedot

Ruotsinpyhtää Tesjoki Skårbäcksmossen, sotilasleiripaikan kartoitus ja koekaivaus

Ruotsinpyhtää Tesjoki Skårbäcksmossen, sotilasleiripaikan kartoitus ja koekaivaus Väliraportti 1.7.2009 Ulrika Köngäs Ruotsinpyhtää Tesjoki Skårbäcksmossen, sotilasleiripaikan kartoitus ja koekaivaus Ruotsinpyhtään Skårbäcksmossenin 1700-luvun sotilasleirin alueella suoritettiin arkeologiset

Lisätiedot

1900-LUVUN RAKENNUSPERINNÖN SUOJELUN PERIAATTEITA, MADRIDIN ASIAKIRJA 2011

1900-LUVUN RAKENNUSPERINNÖN SUOJELUN PERIAATTEITA, MADRIDIN ASIAKIRJA 2011 1900-LUVUN RAKENNUSPERINNÖN SUOJELUN PERIAATTEITA, MADRIDIN ASIAKIRJA 2011 ONKO MODERNILLA VÄLIÄ? Seminaari Oulu 8.5.2014 Yliarkkitehti Sirkkaliisa Jetsonen ICOMOS ICOMOS on kansainvälinen asiantuntijajärjestö,

Lisätiedot

Kuortane Kaarankajärven rantaosayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2010

Kuortane Kaarankajärven rantaosayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2010 1 Kuortane Kaarankajärven rantaosayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2010 Hannu Poutiainen Tapani Rostedt Kustantaja: Kuortaneen kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Yleiskartta...

Lisätiedot

Kangasala Kirkko-Aakkula Arkeologinen valvonta 2012

Kangasala Kirkko-Aakkula Arkeologinen valvonta 2012 1 Kangasala Kirkko-Aakkula Arkeologinen valvonta 2012 Hannu Poutiainen Tapani Rostedt Kustantaja: Kangasalan kunta 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Valvonta... 2 Kartat... 4 Kuvia... 5 Puistokäytävän

Lisätiedot

INVENTOINTIRAPORTTI. Sotkamo. Nivun teollisuusalueen asemakaavan arkeologinen inventointi Arkeologiset kenttäpalvelut.

INVENTOINTIRAPORTTI. Sotkamo. Nivun teollisuusalueen asemakaavan arkeologinen inventointi Arkeologiset kenttäpalvelut. INVENTOINTIRAPORTTI Sotkamo Nivun teollisuusalueen asemakaavan arkeologinen inventointi 5.7.2016 Arkeologiset kenttäpalvelut Vesa Laulumaa Tiivistelmä Sotkamon Nivun teollisuusalueen asemakaavan arkeologinen

Lisätiedot

Puttosenkulman asemakaava-alue, arkeologinen inventointi

Puttosenkulman asemakaava-alue, arkeologinen inventointi KULTTUURIYMPÄRISTÖPALVELUT HEISKANEN & LUOTO OY Virrat Puttosenkulman asemakaava-alue, arkeologinen inventointi Laatinut: Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy FM Kalle Luoto Kulttuuriympäristöpalvelut

Lisätiedot

VEDET, METSÄT JA MÄET HUIKONMÄKI - HANKASALMI

VEDET, METSÄT JA MÄET HUIKONMÄKI - HANKASALMI VEDET, METSÄT JA MÄET HUIKONMÄKI - HANKASALMI KIVIJÄRVI - KEURUU PIENET YKSINÄISTALOT - REKOLA - LUHANKA RINTAMAMIESTALOT - SEPÄNKATU HANKASALMEN ASEMANKYLÄ ASEMARAKENNUKSET - HAAPAMÄKI KIRKKORAKENNUKSET

Lisätiedot

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 Kulttuuriperintövuosi Projekteja, tapahtumia, aloitteita, kampanjoita ympäri Eurooppaa. Toteuttajina EU:n jäsenvaltiot, alueelliset ja paikalliset viranomaiset/toimijat,

Lisätiedot

Suomi - saari Euroopan sisämeren rannalla

Suomi - saari Euroopan sisämeren rannalla Suomi - saari Euroopan sisämeren rannalla Tekniikan päivät 16.1.2008 klo 9 Dipoli, Espoo professori Ulla Tapaninen Turun yliopisto / Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus Merikotka tutkimuskeskus

Lisätiedot

Historian ilmiöitä & rakennetun ympäristön piirteitä

Historian ilmiöitä & rakennetun ympäristön piirteitä Historian ilmiöitä & rakennetun ympäristön piirteitä Kulttuuriympäristöt huomion kohteena eri mittakaavoissa MRL-neuvottelupäivät 7.-8.9.2016 Muonio, Olos Mikko Mälkki Intendentti MUSEOVIRASTO Kulttuuriympäristö:

Lisätiedot

Suomenlahden kansallispuistojen kehittäminen

Suomenlahden kansallispuistojen kehittäminen Suomenlahden kansallispuistojen kehittäminen Petteri Tolvanen, WWF 19.3.2015 Petteri Tolvanen WWF:n esitys toukokuu 2014 Porkkalan uudelleenperustaminen; erittäin monipuolinen luontokokonaisuus vanhoista

Lisätiedot

DIAARINUMERO. Kuusamon Valtavaaran kulttuuriperintökohteiden inventointi 2010

DIAARINUMERO. Kuusamon Valtavaaran kulttuuriperintökohteiden inventointi 2010 KUVAILULEHTI JULKAISIJA JULKAISUAIKA TOIMEKSIANTAJA Metsähallitus HYVÄKSYMISPÄIVÄMÄÄRÄ LUOTTAMUKSELLISUUS Julkinen DIAARINUMERO SUOJELUALUETYYPPI/ SUOJELUOHJELMA ALUEEN NIMI NATURA 2000-ALUEEN NIMI JA

Lisätiedot

Pihtipudas Niemenharju Kunnalliskoti kivik. asuinpaikan ympäristön kartoitus 2006

Pihtipudas Niemenharju Kunnalliskoti kivik. asuinpaikan ympäristön kartoitus 2006 1 Pihtipudas Niemenharju Kunnalliskoti kivik. asuinpaikan ympäristön kartoitus 2006 Timo Jussila Kustantaja: Pihtiputaan kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Maastokarttaote... 3 Kartoitus... 3 Maasto...

Lisätiedot

KONTIOLAHTI Kirkonkylä - Riihiaho

KONTIOLAHTI Kirkonkylä - Riihiaho I N V E N T O I N T I R A P O R T T I KONTIOLAHTI Kirkonkylä - Riihiaho Varparannan vesihuoltoreitin arkeologinen inventointi 25. 27.6.2012 DG2966:1 KULTTUURIYMPÄRISTÖN HOITO ARKEOLOGISET KENTTÄPALVELUT

Lisätiedot

Saamelainen maisema. Valtakunnalliset museopäivät Anár Inari. Päivi Magga, tutkija Saamelaismuseo Siida

Saamelainen maisema. Valtakunnalliset museopäivät Anár Inari. Päivi Magga, tutkija Saamelaismuseo Siida Saamelainen maisema Valtakunnalliset museopäivät 25.5.2016 Anár Inari Päivi Magga, tutkija Saamelaismuseo Siida Esityksen rakenne Saamelaismuseo Siida hankepolku => Siidan saamelainen kulttuuriyksikkö

Lisätiedot

Kalajoki Tuulipuistohankealueiden sähkönsiirtolinjan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2013. Timo Jussila Timo Sepänmaa

Kalajoki Tuulipuistohankealueiden sähkönsiirtolinjan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2013. Timo Jussila Timo Sepänmaa 1 Kalajoki Tuulipuistohankealueiden sähkönsiirtolinjan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2013. Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: TLT-Engineering Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi...

Lisätiedot

Tervetuloa Partneripäiville!

Tervetuloa Partneripäiville! Tervetuloa Partneripäiville! Hallituspartnereiden Partneripäivät Oulussa 12.9.2014 Yhteistyössä: Partneripäivät 12.9.2014, ohjelma 10.30 Ilmoittautuminen alkaa Radisson Blu hotelli, Hallituskatu 1, Oulu

Lisätiedot

Kirkkonummi Öfvergård kiinteistöjen 2:94, 2:8 ja 3:34 muinaisjäännösinventointi 2016

Kirkkonummi Öfvergård kiinteistöjen 2:94, 2:8 ja 3:34 muinaisjäännösinventointi 2016 1 Kirkkonummi Öfvergård kiinteistöjen 2:94, 2:8 ja 3:34 muinaisjäännösinventointi 2016 Timo Jussila Tilaaja: TENGBOM ERIKSSON ARKKITEHDIT OY 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Vanhat

Lisätiedot

NILSIÄ Petäjälammen alueen muinaisjäännösinventointi 2005

NILSIÄ Petäjälammen alueen muinaisjäännösinventointi 2005 1 NILSIÄ Petäjälammen alueen muinaisjäännösinventointi 2005 Timo Jussila Kustantaja: Nilsiän kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Maastokartta... 3 Tutkimusalueen rajaus... 4 Valokuvia...

Lisätiedot

Arkeologia. Siiri Tolonen,

Arkeologia. Siiri Tolonen, SIIKAJOKI RUTELO MYÖHÄISRAUTAKAUTISEN LÖYTÖPAIKAN TARKASTUSKERTOMUS Arkeologia Jari-Matti Kuusela, FM Siiri Tolonen, HuK Elokuu 2011 SISÄLLYS Kohdetiedot 2 Johdanto 3 Löytö 3 Löytöpaikka 4 Kuppikivi 4

Lisätiedot

Muinaisjäännösten kunnostaminen ja viitoittaminen esittelykuntoon Luistarissa, Käräjämäellä ja Linnavuorella Luistarin muinaispuiston kehittäminen

Muinaisjäännösten kunnostaminen ja viitoittaminen esittelykuntoon Luistarissa, Käräjämäellä ja Linnavuorella Luistarin muinaispuiston kehittäminen Arkeologista tutkimusta on tehty viime vuosisadalta lähtien jatkuvasta. Pelastuskaivausten lisäksi kunta on rahoittanut maamme merkittävintä tutkimuskaivausta Luistarin alueella vuosina 1969-92. Tutkittua

Lisätiedot

Sisällys: Negatiiviluettelo 14 Dialuettelo 14

Sisällys: Negatiiviluettelo 14 Dialuettelo 14 1 Sisällys: Sisällysluettelo 1 Arkistotiedot 2 1. Johdanto 3 Kartta inventoitavasta alueesta 4 2. Kaava-alueen topografia ja inventointi 5 3. Kaava-alueella sijaitsevat kiinteät muinaisjäännökset ja tentatiivikohteet

Lisätiedot

Hylkyjen tyhjentäminen öljyistä viranomaisten ja

Hylkyjen tyhjentäminen öljyistä viranomaisten ja Hylkyjen tyhjentäminen öljyistä viranomaisten ja muiden tahojen osaamisen kehittäminen 27.8.2019 Vesiensuojelun tehostamisohjelman kuulumisia Jorma Rytkönen Suomen ympäristökeskus (SYKE) Esityksen sisältö

Lisätiedot

ULVILA Liikistö. Keskiaikaisen kappelinpaikan ja hautausmaan koekaivaus. Tiina Jäkärä Yksityinen tutkimuskaivaus

ULVILA Liikistö. Keskiaikaisen kappelinpaikan ja hautausmaan koekaivaus. Tiina Jäkärä Yksityinen tutkimuskaivaus ULVILA Liikistö Keskiaikaisen kappelinpaikan ja hautausmaan koekaivaus Tiina Jäkärä 2008 Yksityinen tutkimuskaivaus Tutkimuskohde: Ulvila Liikistö Ulvila Pappila rno 1:20 Tutkimus: keskiaikaisen kappelinpaikan

Lisätiedot