IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTOTOIMINTA Opiskeluopas, kevät 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTOTOIMINTA Opiskeluopas, kevät 2014"

Transkriptio

1 IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTOTOIMINTA Opiskeluopas, kevät 2014

2 Ikääntyvien yliopistotoiminta ( Ikis ) on koulutusmuoto, jonka tavoitteena on välittää ikäihmisille ajankohtaista tutkimustietoa ja tarjota mahdollisuuksia omaehtoiseen yliopistotasoiseen opiskeluun tähtäämättä muodollisiin suorituksiin. Ikääntyvien yliopistotoiminnassa ei ole pohjakoulutusvaatimuksia, vaan kaikki halukkaat voivat osallistua opetukseen. Syksystä 2010 alkaen pohjoiskarjalaisen ikääntyvien yliopistotoiminnan koordinointivastuu on siirtynyt entisen Joensuun yliopiston (nyk. Itä-Suomen yliopisto) vastuulta Pohjois-Karjalan kesäyliopistolle. Keväällä 2014 Pohjois-Karjalan kesäyliopiston yhteistyökumppaneineen järjestämään ikääntyvien yliopistotoimintaan kuuluu kaikille kiinnostuneilla maksuttomia yleisötapahtumia sekä opetusta, josta peritään osallistumismaksu. Lisäksi kevään aikana voidaan järjestää itsenäisesti kokoontuvia luku- ja opintopiirejä. Kevään 2014 aikana ei kerätä lukukausimaksuja, vaan tapahtumat hinnoitellaan erikseen (tarkempia tietoja hinnoista löytyy tästä oppaasta). Ikääntyneillä ja eläkeläisillä on mahdollisuus hakea kaikkiin kesäyliopiston järjestämiin koulutuksiin opintosetelityyppistä avustusta, mikäli opetushallitus myöntää kesäyliopistolle avustuksen setelien myöntämiseen. Lisätietoja kesäyliopistolta ( , kesayliopisto@pkky.fi). IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTOTOIMINTA Mitä Ikääntyvien yliopistotoiminta on? Kolmannen iän yliopisto (University of the Third Age) lähti liikkeelle vuonna 1973 Toulousen yliopistosta Ranskasta ja on levinnyt eri maihin ympäri maailmaa. Suomessa tämä toiminta aloitettiin vuonna 1985 Jyväskylän ja Helsingin yliopistoissa, ja nykyisin sitä toteutetaan kaikilla Suomen yliopistopaikkakunnilla. Valtakunnallista kehittämistä ja yhteistyötä varten on perustettu Ikääntyvien yliopiston neuvottelukunta. Siihen kuuluu edustajia eri yliopistoista ja kesäyliopistoista. Neuvottelukunnan puheenjohtajana kolmivuotiskaudella toimii Jyväskylän kesäyliopiston rehtori Leena Meriläinen ja sihteerinä Helsingin yliopiston avoimen yliopiston koulutussuunnittelija Sanna Saari-Salomeri. Tavoitteet ja pääperiaatteet Ikääntyvien yliopistotoiminnan tavoitteena on luoda ikääntyville mahdollisuuksia tieteellisen tiedon hankkimiseen, vireyden ja itsetunnon ylläpitämiseen ja parantamiseen sekä omien vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseen. Toimintaan osallistumalla voi myös solmia uusia sosiaalisia kontakteja, virkistyä ja viihtyä. Ikääntyvien yliopistotoiminta toteuttaa Elinikäisen oppimisen periaatetta: oikeus oppimiseen ja itsensä kehittämiseen on taattava ihmisille myös työelämän jälkeen. Ikääntyvien yliopistotoiminnan lähtökohtana on korkeakoulutasoinen opiskelu. Kuka järjestää? Ikääntyvien yliopistotoimintaa järjestävät yliopistot yhdessä vapaan sivistystyön toimijoiden kanssa. Lisäksi järjestämisverkostoihin kuuluu eri paikkakunnilla muun muassa kirjastoja, kaupunkeja ja kuntia, museoita sekä palvelulaitoksia.

3 Kuka voi opiskella? Ikääntyvien yliopistotoiminta ei aseteta pohjakoulutusvaatimuksia, vaan kaikki halukkaat voivat osallistua opetukseen. Ikääntyvien yliopistotoiminta on tarkoitettu ensisijaisesti ikääntyneille, mutta osallistumiselle ei ole ikärajoja. Mitä ja miten opiskellaan? Ikääntyvien yliopistotoiminta on muotoutunut eri paikkakunnilla omaan malliinsa. Keskeisenä toimintamuotona ovat yleensä Studia generalia -tyyppiset päiväluennot. Luentojen ohella suosittuja ovat erilaiset teemaryhmät ja -seminaarit, joihin voi liittyä myös esim. näyttelyitä tai opintomatkoja. Opetukseen ei liity kuulusteluja eikä tenttejä. Mitä maksaa? Opetuksesta peritään palvelumaksuja, jotka vaihtelevat eri paikkakunnilla. Pohjois-Karjalassa osa tapahtumista on kaikille kiinnostuneille maksuttomia yleisötapahtumia; osa hinnoitellaan erikseen. Pohjois-Karjalassa ikääntyneillä ja eläkeläisillä on mahdollisuus hakea kaikkiin kesäyliopiston järjestämiin koulutuksiin opintosetelityyppistä avustusta. Lisätietoja kesäyliopistolta ( , IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTOTOIMINTA JOENSUUSSA Toiminta Joensuussa järjestetään ikääntyville yleisöluentoja yleensä useiden toimijoiden yhteistyönä. Näiden ja seminaarien lisäksi Ikääntyvien yliopistotoiminnan opiskelijat ovat tehneet opintomatkoja mm. tiedekeskuksiin, yliopistoihin, museoihin ja näyttelyihin. Ilmoittautuminen Yleisöluennoille ei tarvitse ilmoittautua erikseen. Seminaariin ja kursseille ilmoittaudutaan erillisessä ohjelmassa mainittuun päivämäärään mennessä. Keväällä 2014 ei ole erillistä lukukausi-ilmoittautumista. Maksut Yleisöluennot ovat maksuttomia, mutta muu toiminta hinnoitellaan erikseen. Ikääntyvien yliopiston opiskelija voi siirtyä myös varsinaiseksi avoimen yliopiston opiskelijaksi (kesäyliopistoon tai yliopiston avoimeen yliopistoon), mikäli hän haluaa luentojen kuuntelemisen ohella suorittaa tiedekunnissa arvosanaopintoja. Avoimen yliopiston opiskelijana suoritetaan arvosanaopiskelulle vahvistetut maksut. Mikäli opiskelija osallistuu Joensuun seudun kansalaisopiston tai Karelia-ammattikorkeakoulun avoimen ammattikorkeakoulun kursseille, hän ilmoittautuu ja maksaa maksut näiden käytännön mukaisesti. Ikääntyvien yliopistotoiminnan ilmoitustaulu Ikääntyvien yliopistotoiminnan oma ilmoitustaulu sijaitsee Joensuun seutukirjaston pääkirjaston aulassa (os. Koskikatu 25). Ilmoitustaululla tiedotetaan ikääntyvien yliopistotoiminnan ajankohtaisista tapahtumista. IKIS-suunnitteluryhmä Joensuussa toimii IKIS-toiminnan suunnitteluryhmä, johon kuuluu edustajia eri oppilaitoksista, kuntaorganisaatioista, mediasta sekä muista IKIS-toimintaa tukevista/järjestävistä tahoista. Suunnitteluryhmässä on myös kaksi IKIS-opiskelijajäsentä.

4 TOIMINTAMUOTOJEN KUVAUS Luennot Yliopiston perusopetukseen kuuluvat luennot tiedekunnissa ovat akateemisen perinteen mukaan avoimia kaikille kiinnostuneille. Muut avoimet yleisöluennot / -tapahtumat Muita avoimia yleisötapahtumia ovat muun muassa yhdessä museoiden kanssa järjestettävät Menomonot museoon -opastukset sekä kirjaston kanssa toteutettavat Akateemiset aamukahvit ja Keskiviikon kirjastohetki. Lisäksi järjestetään muiden Suomen kesäyliopistojen kanssa yhteistyönä toteutettavia ja verkon välityksellä seurattavia luentoja, kuten Terveys ja hyvinvointi -luentosarja. IKIS-seminaari Keväällä 2014 järjestetään IKIS-seminaari, jonka aiheena on yhteiskuntapolitiikka. Seminaarissa pohditaan ajankohtaisia yhteiskuntapoliittisia kysymyksiä yhdessä ryhmän vetäjän kanssa, tuotetaan tekstejä ja kannanottoja sekä keskustellaan ajankohtaisista, ryhmää kiinnostavista aiheista. Ryhmä kokoontuu kevään aikana kuusi kertaa. Opintopiiri Opiskelijat kokoontuvat itseohjautuvana ryhmänä perehtyen itseään kiinnostaviin aiheisiin ja valiten opiskelumuodot itse. Keväällä 2014 voidaan perustaa opintopiiri, mikäli kiinnostuneita opiskelijoita ryhmän vetämiseen ilmaantuu. Opinto- ja kulttuurimatkat Osana ikääntyvien yliopistotoimintaa on järjestetty erilaisia opinto- ja kurssimatkoja. Seuraavan matkan tiedot ja ajankohta tarkentuvat myöhemmin. Kongressit Ikääntyvien yliopistotoiminnan opiskelijat osallistuvat mahdollisuuksien mukaan kansainvälisiin kongresseihin, valmistaen myös esityksiä niihin. Kongressimatkoihin voi liittyä edeltäviä kielikursseja tai muita osallistumista edistäviä opintoja. KV-toiminta Ikääntyvien yliopistotoiminnan opiskelijat voivat osallistua myös erilaisilla hankerahoituksilla toteutettaviin kansainvälisiin projekteihin ja muuhun toimintaan (esim. senioreiden vapaaehtoistoiminta Euroopassa, opintomatkat ja vierailut, vaihdot sekä tutustumiskäynnit).

5 OHJELMA keväällä 2014 AVOIMET YLEISÖTILAISUUDET (maksuttomia) Menomonot museoon Menomonot museoon on Joensuun museoiden ja Pohjois-Karjalan kesäyliopiston yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on tarjota tilaisuus tutustua paikallisten museoiden tarjontaan sekä taiteeseen ja kulttuuriin liittyviin ilmiöihin. Kevään 2014 aikana Menomonot museoon -sarjassa tutustutaan sekä Pohjois-Karjalan museon että Joensuun taidemuseon ajankohtaisiin teemoihin ja näyttelyihin alustusten ja opastusten kautta. Kevään 2014 ohjelma on seuraava: klo 12 13, Joensuun taidemuseo ONNI (I krs): Tutustuminen Tiina Kivisen ja Arto Väisäsen Paperimaa -näyttelyyn, jossa on esillä grafiikkaa ja piirustuksia. Näyttelyn tunnelmiin johdattelee kuvataiteilija Arto Väisänen klo 12 13, Pohjois-Karjalan museo (I krs): Tutustuminen Destination Karelia -näyttelyyn, jossa on esillä Anastasia Khoroshilovan ja Jaakko Heikkilän valokuvia kesältä 2013 aiheina Pohjois-Karjalan ja Venäjän Karjalan kylien maisemat, rakennukset ja erityisesti ihmiset. Näyttelyn esittelee tuottaja Ulla Härkönen klo 12 13, Pohjois-Karjalan museo (I krs): Tutustuminen Kizhin maailma -näyttelyyn. Asiantuntevana oppaana toimii Kizhin museossa työskennellyt Leena Jääskeläinen klo 12 13, Joensuun taidemuseo ONNI (II krs): Tutustuminen Kesä sydämissämme -näyttelyyn. Näyttely esittelee Liisa ja Inkeri Hiltusen taidelahjoituksena Joensuun taidemuseoon saatua grafiikkaa, maalauksia ja keramiikkataidetta. Mukana on mm. Heljä Liukko-Sundströmin tuotantoa. Tuoreimmista museon lahjoitusteoksista kertoo kokoelma-amanuenssi Eino Nieminen. Tapahtumasarja on kaikille kiinnostuneille avoin ja maksuton; näyttelytiloissa järjestettävistä tilaisuuksista peritään normaali museon sisäänpääsymaksu. Keskiviikon kirjastohetki Keskiviikon kirjastohetkillä tutustutaan paikallisten puhujien johdolla kirjallisuuden teemoihin eri näkökulmista. Kevään 2014 ohjelma on seuraava: klo tietokirjailija Marja Simola, Suomen Tietokirjailijat ry: Mikä on selkokirja? klo kirjailija, Kari Tahvanainen, Ukri ry: Kirjailijajärjestöjen historia ja toiminta klo kirjastonjohtaja Kai Sormunen ja palvelupäällikkö Riitta Kangas: Vaihtoehtoiset todellisuudet aikuisten ja nuorten fiktiossa Järjestetään yhteistyössä Joensuun seutukirjaston kanssa pääkirjaston Taiteiden aukiolla (Koskikatu 25, 2. krs). Kaikille kiinnostuneille avoin ja maksuton

6 Akateemiset aamukahvit Akateemisilla aamukahveilla Itä-Suomen yliopiston emeritus- ja emeritaprofessorit sekä -tutkijat esittelevät lyhyesti omia ja edustamansa tieteenalan tutkimusteemoja sekä kertovat, millaista on tutkimus elämäntyönä. Tilaisuudessa on varattu aikaa myös keskustelulle ja kysymyksille. Kevään 2014 ohjelma on seuraava: klo , professori emeritus Seppo Pasanen (biologia): Sammakot tutkimuskohteena klo , professori emeritus Seppo Kellomäki (metsänhoitotiede): Ilmastonmuutos ja metsät klo , professori emeritus Paavo Pelkonen (metsätiede): Onko metsistä energiaksi? Järjestetään yhteistyössä Joensuun seutukirjaston kanssa pääkirjaston Taiteiden aukiolla (os. Koskikatu 25, 2. krs). Alustus kestää noin tunnin, jonka jälkeen on mahdollisuus jatkaa keskustelua kirjaston Pilkku-kahvilassa. Kaikille kiinnostuneille avoin ja maksuton (kahvit omakustanteiset) Ikääntyvien yliopiston verkkovälitteiset luennot Luentosarja on koottu ikääntyvien yliopiston opiskelijoiden esiin nostamista ja heitä kiinnostavista aiheista. Luennot ovat kaikille kiinnostuneille avoimia ja maksuttomia. Luentoja seurataan verkon välityksellä Pohjois-Karjalan ammattiopisto Niskalan (ent. talouskoulu) luokassa 155, os. Niskakatu 17. Terveys ja hyvinvointi -luento: Uudet ravitsemussuositukset klo Luennoitsijana apulaisprofessori Ursula Schwab, Itä-Suomen yliopisto, KYS Ruhtinas Mannerheim klo Luennoitsijana tietokirjailija, toimittaja Janne Könönen Haaskan perässä klo Luennoitsijana kirjailija Lasse Lehtinen Petri Shemeikan päivän luento klo , Koskenniskan myllykievarimuseo, Öllölä Ohjelma tarkentuu myöhemmin (lisätietoja Kaikille kiinnostuneille avoin ja maksuton Rock-luento klo , Joensuu Ohjelma tarkentuu myöhemmin (lisätietoja Kaikille kiinnostuneille avoin ja maksuton Intohimo kirjallisuudessa ja toisissa taiteissa Joensuun kirjallisuustapahtuma , Joensuu, yliopiston Educa-rakennus ja Joensuun konservatorio Lisätietoja Kaikille kiinnostuneille avoin ja maksuton

7 SEMINAARIT, KURSSIT JA OPINTOMATKAT (hinnat alkaen 60 ) Ikääntyneillä (63 vuotta täyttäneet) ja eläkeläisillä on mahdollisuus hakea kesäyliopiston järjestämiin koulutuksiin opintosetelityyppistä avustusta. Opintosetelin arvo on 50 % koulutuksen hinnasta, mutta maksimissaan 100. Maksullisissa koulutuksissa tulee ilmoittautua ennakkoon Pohjois-Karjalan kesäyliopistolle: internetin kautta osoitteessa sähköpostitse kesayliopisto@pkky.fi puhelimitse (013) Peruutusehdot: Mikäli asiakas peruu osallistumisen ilmoittautumisajan jälkeen, veloitamme koko koulutusmaksun (ellei peruutus tapahdu pakottavasta syystä). Mikäli koulutus peruuntuu esimerkiksi kouluttajalle tulleen pakottavan esteen vuoksi, kesäyliopisto ei vastaa asiakkaalle mahdollisesti koituneista/koituvista ylimääräisistä kustannuksista/vahingoista. IKIS-seminaari: Ajankohtaisia yhteiskuntapoliittisia kysymyksiä 14.2., 21.2., 28.2., 7.3., ja klo 14 16, Joensuu Seminaarissa perehdytään ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen tutkimukseen ja hyvinvointivaltiokeskusteluun, laaditaan pienimuotoisia esityksiä ja selvityksiä sekä toimitaan pyydettäessä asiantuntijoina ikääntymiseen ja vanhuspolitiikkaan liittyvässä suunnittelussa ja kehittämisessä. Tarkempi ohjelma suunnitellaan yhdessä osallistujien kanssa. Koulutus järjestetään pääkirjastolla. YTT Päivi Harinen, Itä-Suomen yliopisto 60 / lukukausi MUUT KURSSIT POHJOIS-KARJALAN KESÄYLIOPISTO Pohjois-Karjalan kesäyliopiston ohjelmassa on sekä ammatillisia että yleissivistäviä koulutuksia. Lisätietoja kesäyliopiston toimistosta (p , sähköposti kesayliopisto@pkky.fi) ja www-sivuilta ( Ilmoittautuminen Pohjois-Karjalan kesäyliopistolle. Tarjonnassa esimerkiksi Luovan kirjoittamisen perusopinnot (TY): Draaman kirjoittaminen (4 op) ja pe-la (pe klo ja la klo 9 16) Tietokirjoittaminen (4 op) - Opetus kahtena viikonloppuna huhti-toukokuun 2014 aikana, lisäksi oppimistehtävä JOENSUUN SEUDUN KANSALAISOPISTO Joensuun seudun kansalaisopisto järjestää muun laajan tarjontansa lisäksi atk-kursseja senioreille. Lisätietoja Joensuun seudun kansalaisopiston toimistolta (p , sähköposti kansalaisopisto@jns.fi) ja www-sivuilta ( /kansalaisopisto). Ilmoittautuminen Joensuun seudun kansalaisopistolle.

8 KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULUN AVOIN AMMATTIKORKEAKOULU Avoimen ammattikorkeakoulun kurssit ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Lisätietoja avoimesta ammattikorkeakoulusta (p , sähköposti ja www-sivuilta ( Ilmoittautuminen Karelia-ammattikorkeakoulun avoimeen ammattikorkeakouluun. KANSAINVÄLINEN TOIMINTA JA KONGRESSIT Lisätietoja näistä mahdollisuuksista löytyy mm. IKIS-ilmoitustaululta (kirjastolta) ja kesäyliopiston www-sivuilta (kohdasta Ikääntyvien yliopistotoiminta). OPINTOPIIRITOIMINTA Lisätietoja mahdollisesta opintopiiritoiminnasta löytyy mm. IKIS-ilmoitustaululta ja kesäyliopiston www-sivuilta. SYKSYN 2014 OHJELMA Syksyn 2014 ohjelmasta tiedotetaan opiskelijoille IKIS-ilmoitustaululla, kesäyliopiston wwwsivuilla ja tiedotusvälineissä. Ohjelmaan on suunnitteilla ainakin avoimia yleisötilaisuuksia, seminaareja, kursseja sekä verkkovälitteisiä luentoja muista Suomen kesäyliopistoista ja yliopistoista.

9 KIRJASTOT ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON KIRJASTO Joensuun kampuskirjasto PL 107 (Yliopistokatu 4) JOENSUU Sähköposti: Lainaus, puh. (013) Neuvonta, puh. (013) Aukioloajat: JOENSUUN PÄÄKIRJASTO Koskikatu 25, PL 114, Joensuu Puh. (013) (vaihde) Telefax (013) Kirjaston yleinen sähköpostiosoite on Internet: AVOINNA: maanantai - perjantai 11 20; lauantai ja arkipyhien aattopäivinä Kirjastoista löytyy laaja valikoima opiskelua ja oppimista koskevaa kirjallisuutta. Tässä muutamia esimerkkejä: 1. Hirsjärvi, S., Remes, P. & Sajavaara, P Tutki ja kirjoita. Tammer-paino Oy. Tampere 2. Hirsjärvi, S., Liikanen, P., Remes, P. & Sajavaara, P Tutkimus ja sen raportointi. 4. uudistettu painos. Kirjayhtymä. Helsinki. 3. Julkunen, M-L Lukijaksi kasvaminen. 4. Niiniluoto, I Johdatus tieteenfilosofiaan: käsitteen- ja teorianmuodostus. Otava. Helsinki. 5. Novak, J Opi oppimaan. Gaudeamus. Helsinki. 6. Sallila, P. (toim.) 200. Oppiminen ja ikääntyminen. Aikuiskasvatuksen 41. vuosikirja. BJT Kirjastopalvelu. Helsinki. 7. Silven, M., Kinnunen, R. & Keskinen, S Kohti itseohjautuvaa opiskelutaitoa. Turun täydennyskoulutuskeskuksen julkaisuja. Joensuun ikääntyvien yliopiston julkaisuja voi ostaa Itä-Suomen yliopiston Avoimen yliopiston toimistosta (Aurora, 2. kerros, Yliopistonkatu 2).

10 TAPAHTUMAPAIKAT Joensuun pääkirjasto (IKIS-ilmoitustaulu ja Akateemiset aamukahvit, Keskiviikon kirjastohetki, IKIS-seminaari: Ajankohtaisia yhteiskuntapoliittisia kysymyksiä) Koskikatu Joensuu puh. (013) (vaihde) Joensuun taidemuseo ONNI (Menomonot museoon) Kirkkokatu Joensuu puh. (013) (toimisto) Pohjois-Karjalan ammattiopisto, Niskala (Ikääntyvien yliopiston verkkovälitteiset luennot) Niskakatu 17 (ent. talouskoulu), luokka Joensuu Pohjois-Karjalan museo (Menomonot museoon) Koskikatu 5 (Carelicum) Joensuu puh (amanuenssi) Pohjois-Karjalan kesäyliopiston toimisto (toiminnan suunnittelu ja koordinointi) Kaislakatu 3 (Päätalo, II krs) Joensuu puh. (013) (toimisto)

11 POHJOIS-KARJALAN KESÄYLIOPISTO Käyntiosoite Postiosoite Puhelin Internet Sähköposti Kaislakatu 3 (Päätalo, II krs) PL 179, Joensuu (013) kesayliopisto@pkky.fi etunimi.sukunimi@pkky.fi Henkilökunta Aino Harinen johtaja (013) Tarja Angeria koulutussihteeri (013) Sanna Dahl koulutuskoordinaattori (ammatillinen täydennyskoulutus) (013) Marja Hakulinen koulutuskoordinaattori (markkinointi ja viestintä) (013) (vv alkaen, sijaisena) koulutussihteeri Pirjo Viiliäinen Minna Karjalainen koulutussuunnittelija (avoin yliopisto-opetus) (013) Lisbe Svahn koulutuskoordinaattori (ammatillinen täydennyskoulutus ja kulttuuritapahtumat) (013) Kesäyliopiston rehtorina toimii Pohjois-Karjalan opiston ja ammattiopisto Niittylahden rehtori Timo Kortelainen. Päävastuu IKIS-toiminnan koordinoinnista on johtaja Aino Harisella.

IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTO

IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTO IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTO Syksy 2011 Seinäjoki Yleisluentosarja syyslukukaudella 2011 Syyslukukausi 2011 tiistait 27.9., 25.10. ja 15.11. klo 14-16; 29.11. klo 15-17 keskiviikko 12.10. klo 14-16 Kampustalo,

Lisätiedot

IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTO JA SENIORITOIMINTA kevät 2018

IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTO JA SENIORITOIMINTA kevät 2018 IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTO JA SENIORITOIMINTA kevät 2018 Kuva Hannu Hautala MIKÄ ON IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTO? Ikääntyvien yliopistotoiminnan taustana on 1970-luvun alkupuolelta lähtien eri puolille Eurooppaa

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET

LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET Kokemäen kansalaisopisto 25.6.2013 LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET Työvuoden pituus ja opetuksen järjestäminen Työvuosi 1.8.2013 31.7.2014 Syyskausi 9.9. 15.12.2013 Kevätkausi 7.1. 18.5.2014

Lisätiedot

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Opintotyyppi Koulutusala Vastaava yliopisto HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. aineopintoja ala Lapin yliopisto Taiteiden

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET JA OPPILASHUOLTOLAKI Yhteisöllisyyden, hyvinvoinnin, osallisuuden ja työrauhan tukena miten toteutetaan käytännössä?

OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET JA OPPILASHUOLTOLAKI Yhteisöllisyyden, hyvinvoinnin, osallisuuden ja työrauhan tukena miten toteutetaan käytännössä? KUTSU ESAVI/7295/2014 Etelä-Suomi 13.8.2014 Opetus- ja kulttuuritoimi - vastuualue Jakelussa mainituille Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään valmennukseen 29. 30.9. 2014 klo 9.00

Lisätiedot

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Opintotyyppi Koulutusala Oppiaine Vastaava yliopisto HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. aineopintoja Kuvataideala Kuvataide

Lisätiedot

Helsingin yliopiston Avoin yliopisto

Helsingin yliopiston Avoin yliopisto Helsingin yliopiston Avoin yliopisto 5.9.2013 17.9.2013 1 Rehtori 2.9.2013: HY:ssa tehdään työtä maailman parhaaksi He eivät valmistu vain sopeutumaan yhteiskuntaan, vaan muokkaamaan ja muuttamaan sitä

Lisätiedot

Kokemäen kansalaisopisto

Kokemäen kansalaisopisto Kokemäen kansalaisopisto LUKUVUODEN 2014 2015 TOIMINTASUUNNITELMA Työvuoden pituus ja opetuksen järjestäminen Työvuosi 1.8.2014 31.7.2015 Syyskausi 8.9. 13.12.2014 Kevätkausi 7.1. 11.5.2015 Syysloma 20.

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan museo

Pohjois-Karjalan museo Venäjäteemoja 2014 Pohjois-Karjalan museo Karjala-sarja kevät ja kesä 2014 Pohjois-Karjalan museo partnerina kahdessa Karelian ENPI CBC hankkeessa, sitä kautta 2 valokuvanäyttelyä: Destination Karelia

Lisätiedot

Puulan seutuopiston henkilöstön syyslukukauden aloitustilaisuus. Toivakka

Puulan seutuopiston henkilöstön syyslukukauden aloitustilaisuus. Toivakka Puulan seutuopiston henkilöstön syyslukukauden aloitustilaisuus Toivakka 29.8.2017 Illan ohjelma Rehtorin ajankohtaiskatsaus Uusia käytäntöjä/poimintoja Opettajan oppaasta (mm. kiky-tunnit) Hankeuutisia

Lisätiedot

Syksyllä Jyväskylän avoin yliopisto Kirjoittamisen perusopinnot (30 op) Itä-Hämeen opisto Tekstihautomon työpajat (12 op)

Syksyllä Jyväskylän avoin yliopisto Kirjoittamisen perusopinnot (30 op) Itä-Hämeen opisto Tekstihautomon työpajat (12 op) ITÄ-HÄMEEN OPISTO Syksyllä 2018 Jyväskylän avoin yliopisto Kirjoittamisen perusopinnot (30 op) Itä-Hämeen opisto Tekstihautomon työpajat (12 op) Jyväskylän avoin yliopisto, kirjoittamisen perusopinnot

Lisätiedot

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 27.8.2014 päivitetty Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 Jyväskylän koulutuskuntayhtymän yhteistyötavoitteet lukioiden ja peruskoulujen kanssa Jokaisen peruskoulunsa päättävän nuoren tulisi löytää

Lisätiedot

Avoin yliopisto: PSYKOLOGIA

Avoin yliopisto: PSYKOLOGIA Avoin yliopisto: PSYKOLOGIA 2017-2018 Info 21.8.2017 Avoin yliopisto Jutta Karhu 1. Yleistä opiskelusta 2. Psykologian perusopinnot 3. Psykologian aineopinnot 4. Monimuoto- ja verkkoopiskelu 5. Suorituskäytänteet

Lisätiedot

Savonian suomen opinnot

Savonian suomen opinnot Savonian suomen opinnot Mavasuomi B1.2 Muut suomen kurssit suomi Työelämän suomi B1.1 Suullinen suomi suomi B1.2 Pääsykoevalmennus suomi B2 Työkokeilu Suullinen suomi B2 suomi C1 Sairaanhoitajan suomi

Lisätiedot

Liite nro 4. Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009

Liite nro 4. Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009 Liite nro 4 Yhdtr. 30.7.2008 223 liite2 Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009 Kurssihinnoittelun lähtökohtana on oppitunnin tuotantohinta,

Lisätiedot

Torstai ja perjantai Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia osoitteessa Linnankatu 54, Turku.

Torstai ja perjantai Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia osoitteessa Linnankatu 54, Turku. Turun Ammattikorkeakoulu Erityistä tukea tarvitsevat oppijat taiteen perusopetuksessa - ammatillinen täydennyskoulutus perusopetuksen opettajille ja lastenkulttuurikeskusten ohjaustyötä tekeville Ajankohta

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET JA OPPILASHUOLTOLAKI Yhteisöllisyyden, hyvinvoinnin, osallisuuden ja työrauhan tukena miten toteutetaan käytännössä?

OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET JA OPPILASHUOLTOLAKI Yhteisöllisyyden, hyvinvoinnin, osallisuuden ja työrauhan tukena miten toteutetaan käytännössä? KUTSU ESAVI/7752/2014 Etelä-Suomi 29.8.2014 Opetus- ja kulttuuritoimi - vastuualue Jakelussa mainituille Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään valmennukseen 7.-8.10. ja 11.11.2104 klo

Lisätiedot

SOFIAN KANNATUSYHDISTYS RY SOFIA-OPISTO TOIMINTASUUNNITELMA

SOFIAN KANNATUSYHDISTYS RY SOFIA-OPISTO TOIMINTASUUNNITELMA 1 SOFIAN KANNATUSYHDISTYS RY SOFIA-OPISTO TOIMINTASUUNNITELMA 2019 23.11.2018 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. SOFIA-OPISTON TEHTÄVÄ.. 3 2. TOIMINNAN KEHITTÄMINEN 3 3. HENKILÖSTÖN KOULUTUS JA OSALLISTAMINEN 4 4.

Lisätiedot

AKAAN LUKIO. Vanhempainilta 1A ja 1B

AKAAN LUKIO. Vanhempainilta 1A ja 1B AKAAN LUKIO Vanhempainilta 1A ja 1B 11.10.2018 ILLAN AIHEET lukion ja opettajien esittely tavoitteista lukio-opiskelusta KYSYMYKSIÄ JA KESKUSTELUA! 1.vuosikurssin ryhmänohjaajat 1A Tanja Merikari, ruotsi,

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopiston Avoimen yliopiston opintoinfo torstaina klo alkaen

Itä-Suomen yliopiston Avoimen yliopiston opintoinfo torstaina klo alkaen Itä-Suomen yliopiston Avoimen yliopiston opintoinfo torstaina 25.8.2011 klo 17.30 alkaen Kuopio: L 22, Snellmania Joensuu: AU100, Aurora ACP-videoneuvottelu: http://connect.joensuu.fi/avoin/ Sisältö: Yleistä

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET JA OPPILASHUOLTOLAKI

OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET JA OPPILASHUOLTOLAKI KUTSU ESAVI/11408/2014 10.12.2014 Opetus- ja kulttuuritoimi - vastuualue Jakelussa mainituille Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään valmennukseen 16. 17.2. ja 26.3.2105 klo 9.00 alkaen

Lisätiedot

Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma

Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma Varhaiskasvatus Vierailu, Esitys, Muu, Vierailu, Esitys, Muu Mikä on osallistuva lapsi- tai ryhmämäärä? Tarvitaanko kuljetuksia? Mitkä ovat arvioidut kustannukset?

Lisätiedot

Orientaatiojakson opetus 2012

Orientaatiojakson opetus 2012 Orientaatiojakson opetus 2012 sivu 1/8 VERSIO 1.4. korjattu 21.5.2012 (vihreät merkinnät) Orientaatiojakson ( 8 op) aikana opiskelijalla on yhteensä 102 tuntia kontaktiopetusta. Opetus sisältää sekä koko

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) Suomenkielisen työväenopiston jk reh/6 27.08.2013

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) Suomenkielisen työväenopiston jk reh/6 27.08.2013 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) 72 A. Belle Selene Xian valtuustoaloite vähäosaisten opiskelun tarpeesta HEL 2013-003033 T 00 00 03 Päätös Johtokunta päätti antaa valtuutettu Belle Selene Xian

Lisätiedot

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Ohjeet opiskelijalle Vaihtoehdoissa A ja B opiskelija harjoittelee joko

Lisätiedot

Osa valtakunnallista Sujuvat siirtymät - toimenpidekokonaisuutta

Osa valtakunnallista Sujuvat siirtymät - toimenpidekokonaisuutta Avoimesti verkossa Avoimet ammatilliset opinnot -hanke 1.4.2018 31.7.2020 Osa valtakunnallista Sujuvat siirtymät - toimenpidekokonaisuutta Tavoite Selvitetään, mitä Avoimet ammatilliset opinnot - palvelun

Lisätiedot

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella Alkio-opisto Jyväskylän Korpilahdella Avoimia yliopisto- ja amk-opintoja Yleissivistäviä opintoja Kokous-, juhla- ja majoituspalveluja Kursseja Jyväskylän Korpilahdella Monipuolista oppia ja hyötyä Valmistautumista

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON KEVÄÄN KURSSITARJONTA

AVOIMEN YLIOPISTON KEVÄÄN KURSSITARJONTA AVOIMEN YLIOPISTON KEVÄÄN KURSSITARJONTA 010851 TYÖHYVINVOINTI 5 op Salo 5.4.-1.6., 12 oppituntia AMK D113, Ylhäistentie 2 KTM Tiina Rantanen Kurssimaksu 62 sekä avoimen yliopiston maksu 50. Erikoiskurssi.

Lisätiedot

STUDIA PEDAGOGIA- keskustelutilaisuudet 2015-2016 (20 h)

STUDIA PEDAGOGIA- keskustelutilaisuudet 2015-2016 (20 h) STUDIA PEDAGOGIA- keskustelutilaisuudet 2015-2016 (20 h) Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän oppilaitokset esittelevät parhaita pedagogisia käytäntöjään. Studia pedagogia- keskustelutilaisuudet ovat

Lisätiedot

UUSI OPETUSSUUNNITELMA OPPIVA YHTEISÖ miten teemme sen?

UUSI OPETUSSUUNNITELMA OPPIVA YHTEISÖ miten teemme sen? KUTSU ESAVI/4699/2015 Etelä-Suomi 28.5.2015 Opetus- ja kulttuuritoimi - vastuualue Jakelussa mainituille Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään valmennukseen 15. 16.9. ja 29.10.2105

Lisätiedot

Muuttuva Museo Seminaari 2014 YLEISÖTYÖ JA VAPAAEHTOISTYÖ 1.10.2014, Savilahtitalo, Vähäkyrö. Paikallismuseo matkailun kehittäjänä?

Muuttuva Museo Seminaari 2014 YLEISÖTYÖ JA VAPAAEHTOISTYÖ 1.10.2014, Savilahtitalo, Vähäkyrö. Paikallismuseo matkailun kehittäjänä? Muuttuva Museo Seminaari 2014 YLEISÖTYÖ JA VAPAAEHTOISTYÖ 1..2014, Savilahtitalo, Vähäkyrö Paikallismuseo matkailun kehittäjänä? Matkailu ja kotiseututyö & museot alueen kulttuuri kiinnostaa aina matkailijoita

Lisätiedot

Tampereen yliopiston tohtoriopintotarjonta ja sen organisointi

Tampereen yliopiston tohtoriopintotarjonta ja sen organisointi Tampereen yliopiston tohtoriopintotarjonta ja sen organisointi Orientaatio uusille väitöskirjatutkijoille Tampereen yliopiston tutkijakoulu Koordinaattori Olli Nuutinen TaY tutkijakoulu Tehtävä: koordinoida

Lisätiedot

Orientaatio-ohjelma erityispedagogiikan (EP) ja varhaiserityispedagogiikan (VEP) opiskelijoille, syksy 2017

Orientaatio-ohjelma erityispedagogiikan (EP) ja varhaiserityispedagogiikan (VEP) opiskelijoille, syksy 2017 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta Kasvatustieteiden laitos / Erityispedagogiikka Orientaatio-ohjelma erityispedagogiikan (EP) ja varhaiserityispedagogiikan (VEP) opiskelijoille,

Lisätiedot

1. Johdanto Hyvinkään Opisto on vuonna 1927 perustettu vapaan sivistystyön oppilaitos, joka tarjoaa kaikille avointa koulutusta. Hyvinkään Opisto tarj

1. Johdanto Hyvinkään Opisto on vuonna 1927 perustettu vapaan sivistystyön oppilaitos, joka tarjoaa kaikille avointa koulutusta. Hyvinkään Opisto tarj 1. Johdanto Hyvinkään Opisto on vuonna 1927 perustettu vapaan sivistystyön oppilaitos, joka tarjoaa kaikille avointa koulutusta. Hyvinkään Opisto tarjoaa kaikille avoimia suomen kielen kursseja pääsääntöisesti

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) 16.1.2010 27.5.2011

KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) 16.1.2010 27.5.2011 1 KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) 16.1.2010 27.5.2011 KAJAANIN AMMATTIKORKEAKOULU Koulutuspalvelut 2 KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT

Lisätiedot

Mitä opittiin, kun suurten opiskelijamäärien opetus ja ohjaus sulautettiin verkkoon?

Mitä opittiin, kun suurten opiskelijamäärien opetus ja ohjaus sulautettiin verkkoon? Mitä opittiin, kun suurten opiskelijamäärien opetus ja ohjaus sulautettiin verkkoon? Case Sosiaali/Terveyshallintotieteen aineopinnot 35 op Koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate; suunnittelija TtM Ulla

Lisätiedot

Tule tutustumaan AMK opintoihin! AMK tutuksi opintojakso (2op) ma 9.- pe Metropolia Ammattikorkeakoulussa

Tule tutustumaan AMK opintoihin! AMK tutuksi opintojakso (2op) ma 9.- pe Metropolia Ammattikorkeakoulussa Tule tutustumaan AMK opintoihin! AMK tutuksi opintojakso (2op) ma 9.- pe 13.4.2018 Metropolia Ammattikorkeakoulussa Aika Paikka: Metropolian toimipiste Sisältö (HUOM! Pienet muutokset mahdollisia) Ma 9.4.

Lisätiedot

KULTTUURIN YSTÄVYYSKAUPUNKI- YHTEISTYÖTÄ JOENSUU - PETROSKOI. Arto Pippuri Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja

KULTTUURIN YSTÄVYYSKAUPUNKI- YHTEISTYÖTÄ JOENSUU - PETROSKOI. Arto Pippuri Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja KULTTUURIN YSTÄVYYSKAUPUNKI- YHTEISTYÖTÄ JOENSUU - PETROSKOI Arto Pippuri Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja AKTIIVISTA KULTTUURIVAIHTOA Pienimuotoista kaupunkien välistä kulttuurivaihtoa on ollut jo

Lisätiedot

Kansalais- ja työväenopistojen vapaus ja vastuu

Kansalais- ja työväenopistojen vapaus ja vastuu Kansalais- ja työväenopistojen vapaus ja vastuu SVV- luentosarja 2015-2016 Ma= Korolainen, Pilvi Mansikkamäki, Ma= Saari Laki vapaasta sivistystyöstä (21.8.1998/632 ja 29.12.2009/1765) 1 Vapaan sivistystyön

Lisätiedot

Sopimuksen mukaiset koulutuksen järjestäjät: Kuopion kaupunki Kasvun ja oppimisen palvelualue, lukiokoulutus/ Kuopion lukiot

Sopimuksen mukaiset koulutuksen järjestäjät: Kuopion kaupunki Kasvun ja oppimisen palvelualue, lukiokoulutus/ Kuopion lukiot 1/5 TOISEN ASTEEN KOULUTUKSEN YHTEISTYÖSOPIMUS Juankosken sivistyslautakunta 25.3.2014 15, liite 9 Tällä sopimuksella seuraavat osapuolet sopivat Kuopion alueen toisen asteen yleissivistävän ja ammatillisen

Lisätiedot

Espoon työväenopisto. Visiomme: Espoon työväenopisto on Suomen arvostetuin vapaan sivistystyön suunnannäyttäjä. Saara Patoluoto 30.1.

Espoon työväenopisto. Visiomme: Espoon työväenopisto on Suomen arvostetuin vapaan sivistystyön suunnannäyttäjä. Saara Patoluoto 30.1. Espoon työväenopisto Visiomme: Espoon työväenopisto on Suomen arvostetuin vapaan sivistystyön suunnannäyttäjä Saara Patoluoto 30.1.2014 Espoon työväenopisto Lainsäädännöllinen tehtävä ja tarkoitus ( Laki

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

Syysseminaari. 11.11.2008 Helsingin Messukeskus

Syysseminaari. 11.11.2008 Helsingin Messukeskus Syysseminaari 11.11.2008 Helsingin Messukeskus Energiateollisuus ry:n syysseminaari 11.11.2008 Helsingin Messukeskus Energia politisoituu Ilmasto-ongelmat ja energian toimitusvarmuus kytkevät energia-asiat

Lisätiedot

Turvallisuutta älykkäästi

Turvallisuutta älykkäästi Turvallisuutta älykkäästi Valtakunnallinen turvallisuusseminaari Joensuussa 27. 28.1.2016 Valtakunnallinen turvallisuusseminaari järjestetään 27. 28.1.2016 Joensuussa hotelli Kimmelissä, Itäranta 1, Joensuu.

Lisätiedot

Koulutustutkimusfoorumin tarkoitus ja tulevat tehtävät

Koulutustutkimusfoorumin tarkoitus ja tulevat tehtävät Koulutustutkimusfoorumin tarkoitus ja tulevat tehtävät Koulutustutkimusfoorumin kokous 25.2.2015 Kari Nyyssölä Opetusneuvos, yksikön päällikkö Koulutustutkimusfoorumi Koulutustutkimusfoorumi (KTF) on Opetushallituksen

Lisätiedot

DYSLEKSIAVIIKKO

DYSLEKSIAVIIKKO DYSLEKSIAVIIKKO 2.-6.10.2017 Dysleksiaviikko välittää tietoa oppimisvaikeuksista, apukeinoista ja ennen kaikkea juhlistaa monenlaista oppijuutta Luvassa luentoja, kirjallisuusnäyttelyitä kaupungin ja korkeakoulujen

Lisätiedot

Sinulle avoin yliopisto!

Sinulle avoin yliopisto! Sinulle avoin yliopisto! Itä-Suomen yliopiston Avoimen yliopiston yleinen opintoinfo klo 17.30 keskiviikkona 14.8.2013 Joensuu torstaina 15.8. Kuopio torstaina 22.8. etäyhteydessä Sisältö ja illan tavoitteet:

Lisätiedot

KEVÄT 2018 SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ. Jyväskylän Kansalaisopisto. Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus

KEVÄT 2018 SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ. Jyväskylän Kansalaisopisto. Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus KEVÄT 2018 Jyväskylän Kansalaisopisto Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus Monikulttuurikeskus Gloria Huhtasuon asukasyhdistys Jyvälän Setlementti ry SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 9/2013 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

SOSIAALITYÖ, PERUSOPINNOT 25 op (UEF)

SOSIAALITYÖ, PERUSOPINNOT 25 op (UEF) SOSIAALITYÖ, PERUSOPINNOT 25 op (UEF) Opetus järjestetään Joensuussa monimuoto-opintoina perjantai-iltaisin ja lauantaisin syyslukukauden 2016 ja kevätlukukauden 2017 aikana, jolloin opintoihin kuulu lähiopetuksen

Lisätiedot

Studia Generalia syksy 2011 AINEEN ARVOITUS. Tervetuloa!

Studia Generalia syksy 2011 AINEEN ARVOITUS. Tervetuloa! Studia Generalia syksy 2011 AINEEN ARVOITUS Tervetuloa! 10.11.2011 1 Onko koko todellisuus ainetta? 10.11.2011 2 Todellisuus on se, mikä on totta. Että jos vaikka uskoo, että mörköjä on olemassa, niin

Lisätiedot

Pielisen Karjalan koulutus-, kehittämis- ja innovaatiosuunnitelma 2012 2015

Pielisen Karjalan koulutus-, kehittämis- ja innovaatiosuunnitelma 2012 2015 Pielisen Karjalan koulutus-, kehittämis- ja innovaatiosuunnitelma 2012 2015 PIEKKKIS 2012 2015 Pohjois-Karjalan maakuntakorkeakoulun Pielisen Karjalan ohjausryhmä 17.4.2012 http://www.pohjois-karjalanmaakuntakorkeakoulu.fi/

Lisätiedot

Tampereen yliopiston tohtoriopintotarjonta ja sen organisointi

Tampereen yliopiston tohtoriopintotarjonta ja sen organisointi Tampereen yliopiston tohtoriopintotarjonta ja sen organisointi Orientaatio uusille väitöskirjatutkijoille Tampereen yliopiston tutkijakoulu Koordinaattori Olli Nuutinen Jatkokoulutuksen tavoitteena on,

Lisätiedot

Sastamalan Opisto. Seniorikampus. Kari Kotiranta. Opintovaihtoehtoja senioreille

Sastamalan Opisto. Seniorikampus. Kari Kotiranta. Opintovaihtoehtoja senioreille Kari Kotiranta Seniorikampus Opintovaihtoehtoja senioreille Taustaksi Aktiivinen seniori on voimavara. Liike-elämässä puhutaan bisneskummeista, jotka toimivat yhteistyössä kummiyrityksensä kanssa. Kaikilla

Lisätiedot

Ilmastovastuun oppimisen kysely 2019

Ilmastovastuun oppimisen kysely 2019 Ilmastovastuun oppimisen kysely 2019 Kysely ilmastovastuun oppimisesta oppilaille, opiskelijoille, opettajille ja koulutuksen toimijoille ja sidosryhmille Kevät 2019 Ilmastovastuu koulutuksessa -vaikutusohjelma

Lisätiedot

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017 TOIMINTASUUNNITELMAN TAUSTAT Luova ja energinen taideorganisaatio edellyttää kirjastoa, joka elää innovatiivisesti ajassa mukana sekä huomioi kehysorganisaationsa ja sen edustamien taiteen alojen pitkän

Lisätiedot

Opinto- ja opetuspalvelut (OPI) opintojen tukena

Opinto- ja opetuspalvelut (OPI) opintojen tukena Itä-Suomen yliopisto opiskelijan yliopisto Opinto- ja opetuspalvelut (OPI) opintojen tukena Johdatus akateemisiin opintoihin 3.9.2012 Kuopion kampus Opinto- ja opetusjohtaja Tuula Heide Opiskelijapalvelun

Lisätiedot

ARVOKAS ELÄMÄ lastensuojelu ja perhehoito vammaisten lasten kehityksen tukena

ARVOKAS ELÄMÄ lastensuojelu ja perhehoito vammaisten lasten kehityksen tukena ARVOKAS ELÄMÄ lastensuojelu ja perhehoito vammaisten lasten kehityksen tukena TOIMINTAA JA TAPAHTUMIA kevät 2013 Hyvä lukija Olemme koonneet tähän vihkoseen kevään 2013 toimintaa. Kevään aikana mm. hankkeen

Lisätiedot

Tampereen kesäyliopisto

Tampereen kesäyliopisto Tampereen kesäyliopisto Avoin kaikille 11 Yhteistyökorkeakoulua 10 000 opintopistettä 5000 opiskelijaa 30 oppiainetta 12 kieltä Ilman opiskelupaikkaa? vietä välivuosi avoimen yliopiston opintojen parissa!

Lisätiedot

Kaukaa viisaaksi! yleistä Itä-Suomen yliopistosta yleistä avoimesta yliopistoopiskelusta. opintojen suunnittelusta ohjaus- ja neuvontapalvelut

Kaukaa viisaaksi! yleistä Itä-Suomen yliopistosta yleistä avoimesta yliopistoopiskelusta. opintojen suunnittelusta ohjaus- ja neuvontapalvelut Kaukaa viisaaksi! yleistä Itä-Suomen yliopistosta yleistä avoimesta yliopistoopiskelusta opintojen suunnittelusta ohjaus- ja neuvontapalvelut ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO Monialainen, kansainvälinen tiedeyliopisto

Lisätiedot

KYSELY YHDYSKUNTATEKNIIKKA NÄYTTELYN KÄVIJÖILLE

KYSELY YHDYSKUNTATEKNIIKKA NÄYTTELYN KÄVIJÖILLE KYSELY YHDYSKUNTATEKNIIKKA 2019 -NÄYTTELYN KÄVIJÖILLE Sivu 1 / 7 Kyselyn avulla selvitettiin Yhdyskuntatekniikka 2019 -näyttelyn kävijärakennetta, kävijöiden tyytyväisyyttä ja mielipiteitä näyttelystä.

Lisätiedot

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut Euroopan unionin poikittaisohjelma opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut-ohjelma Opintovierailut on osa Elinikäisen oppimisen ohjelman poikittaisohjelmaa. Ohjelman

Lisätiedot

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi?

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Tiina Nyyssönen, koulutussuunnittelija OKL tiina.m.nyyssonen@jyu.fi JYU. Since 1863. 12.11.2018 1 Millainen OKL on? Luokanopettajakoulutus =>

Lisätiedot

RAVITSEMUSTIEDE PERUSOPINNOT 25 OP

RAVITSEMUSTIEDE PERUSOPINNOT 25 OP 1 (5) RAVITSEMUSTIEDE PERUSOPINNOT 25 OP Ravitsemustiede selvittää ravitsemuksen merkitystä terveyden edistämisessä ja sairauksien hoidossa sekä tutkii syömisen merkitystä hyvinvoinnin osatekijänä. Perusopinnoissa

Lisätiedot

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen)

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen) Näin homma toimii seminaari sekä Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry 15 - vuotta Aika: Torstai 31.10.2013 Paikka: Wegeliussali, ODL, Albertinkatu 16, 90100 Oulu 9.30 Aamukahvi 10.00 Musiikkiesitys

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

Lukioiden kansainvälistä tiedeopiskelua

Lukioiden kansainvälistä tiedeopiskelua Lukioiden kansainvälistä tiedeopiskelua CERN? Lyhenne CERN tulee ranskankielisestä nimestä Conseil Européenpourla RechercheNucléaireeli European Council for Nuclear Research. CERN on maailman suurin hiukkasfysiikan

Lisätiedot

IT2010 Korkeakoulujen IT-päivät Joensuussa 12. 13.10.2010

IT2010 Korkeakoulujen IT-päivät Joensuussa 12. 13.10.2010 IT2010 Korkeakoulujen IT-päivät Joensuussa 12. 13.10.2010 TIETOA KÄYTÄNNÖN JÄRJESTELYISTÄ Järjestäjä Korkeakoulujen vuoden 2010 valtakunnalliset IT-päivät toteutetaan Itä-Suomen yliopiston, Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Eurooppalainen dysleksiaviikko 3.10. - 9.10.2016

Eurooppalainen dysleksiaviikko 3.10. - 9.10.2016 21.6.2016 Eurooppalainen dysleksiaviikko 3.10. - 9.10.2016 Teema: Oppimisen apuvälineet, lukijärjestöjen vertais- ja neuvontatoiminta VARASLÄHTÖ VIIKKOON Kouvola 30.9. Apuvälinepäivä kunnan työntekijöille

Lisätiedot

JOENSUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 8/ Koivupihan Palvelukeskus, Kirkkokatu 13, Joensuu (4. krs, Tupasvilla) Sivu 76 Kokouksen avaus 3

JOENSUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 8/ Koivupihan Palvelukeskus, Kirkkokatu 13, Joensuu (4. krs, Tupasvilla) Sivu 76 Kokouksen avaus 3 JOENSUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 8/2018 1 Vanhusneuvosto Aika 13.11.2018 klo 10:00-11:53 Paikka Koivupihan Palvelukeskus, Kirkkokatu 13, 80100 Joensuu (4. krs, Tupasvilla) Käsitellyt asiat Sivu 76 Kokouksen

Lisätiedot

INFO AVOIMEN YLIOPISTON OIKEUSTIETEEN OPINNOT

INFO AVOIMEN YLIOPISTON OIKEUSTIETEEN OPINNOT INFO AVOIMEN YLIOPISTON OIKEUSTIETEEN OPINNOT 8.6.2015 Avoin yliopisto 1 INFON SISÄLTÖ Tutustut oikeustieteen opintoihin ja opiskeluun Avoimessa yliopistossa Mahdollisuus kysyä: paikalla myös tiedekunnan

Lisätiedot

TILASTOTIETOJA KESÄYLIOPISTOJEN VUODEN 2011 TOIMINNASTA

TILASTOTIETOJA KESÄYLIOPISTOJEN VUODEN 2011 TOIMINNASTA TILASTOTIETOJA KESÄYLIOPISTOJEN VUODEN 2011 TOIMINNASTA Suomen kesäyliopistot r.y. Finlands sommaruniversitet r.f. The Association of Summer Universities in Finland Sisällysluettelo: Sivu 3 Kesäyliopiston

Lisätiedot

Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin

Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin Tervetuloa opiskelemaan Helsingin yliopiston Avoimeen yliopistoon! 1 Ennen opiskelua Tutustu hyvin opinto-ohjelmaan verkkopalvelussa: luentojen ajat ja

Lisätiedot

YLIOPISTO-LEHDEN IDEA

YLIOPISTO-LEHDEN IDEA YLIOPISTO-LEHDEN IDEA Tiedeviestinnän instituutiot ja käytännöt luentosarja Päätoimittaja Marja Pemberton 18.2.2014 Viestintä ja yhteiskuntasuhteet Kommunikation och samhällsrelationer University University

Lisätiedot

Tervetuloa Geriatripäiville Kuopioon !

Tervetuloa Geriatripäiville Kuopioon ! Tervetuloa Geriatripäiville Kuopioon 12. 13.2.2019! Hyvää huomenta hyvät kollegat! Eija Lönnroos Suomen Geriatrit ry:n puheenjohtaja Geriatrian professori Itä-Suomen yliopisto MUUTAMA KYSYMYS Oletko Suomen

Lisätiedot

VI Pohjoinen varhaiskasvatuspäivä 2010 RAKENNETAAN LAPSEN HYVÄÄ ARKEA. TORSTAINA 6.5.2010 Oulun yliopisto, Saalastinsali Pentti Kaiterankatu 1

VI Pohjoinen varhaiskasvatuspäivä 2010 RAKENNETAAN LAPSEN HYVÄÄ ARKEA. TORSTAINA 6.5.2010 Oulun yliopisto, Saalastinsali Pentti Kaiterankatu 1 VI Pohjoinen varhaiskasvatuspäivä 2010 RAKENNETAAN LAPSEN HYVÄÄ ARKEA TORSTAINA 6.5.2010 Oulun yliopisto, Saalastinsali Pentti Kaiterankatu 1 YHTEISTYÖKUMPPANIT SEKÄ VARHAISKASVATUSPÄIVIEN SUUNNITTELURYHMÄ

Lisätiedot

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ PL 29 00023 VALTIONEUVOSTO AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS Espoon kaupunki, sivistystoimi, luopuu aikuisten lukiokoulutuksen järjestämisestä.

Lisätiedot

Tule tutustumaan AMK opintoihin! AMK-tutuksi opintojakso (2op) ma 20.- pe Metropolia Ammattikorkeakoulussa

Tule tutustumaan AMK opintoihin! AMK-tutuksi opintojakso (2op) ma 20.- pe Metropolia Ammattikorkeakoulussa Tule tutustumaan AMK opintoihin! AMK-tutuksi opintojakso (2op) ma 20.- pe 24.3.2017 Metropolia Ammattikorkeakoulussa Aika Paikka: Metropolian toimipiste Sisältö (HUOM! Muutokset mahdollisia) Ma 20.3. klo

Lisätiedot

Opiskeluvaihtoehtoja Pohjois-Karjalassa

Opiskeluvaihtoehtoja Pohjois-Karjalassa Opiskeluvaihtoehtoja Pohjois-Karjalassa Pohjois-Karjalan aikuisopisto, Karelia-amk ja Itä-Suomen yliopisto/avoin yliopisto Aducate www.aikuiskoulutuksenvoima.fi www.facebook.com/aikuiskoulutuksenvoima

Lisätiedot

1 of :06

1 of :06 1 of 6 28.03.2008 21:06 TIETEELLISTEN SEURAIN VALTUUSKUNTA VALTIONAVUSTUSHAKEMUS: KANSAINVÄLISET KONFERENSSIT JA KANSALLISET SEMINAARIT gfedc Kansainvälinen konferenssi Kansallinen seminaari Rahoitusaika

Lisätiedot

Finanssioikeus 25 op (Itä-Suomen yliopisto)

Finanssioikeus 25 op (Itä-Suomen yliopisto) Finanssioikeus 25 op (Itä-Suomen yliopisto) Finanssioikeus, perusopinnot 25 op (opinto-oikeus 1.8.2011 31.12.2012) Finanssioikeuden perusopinnot (25 op) muodostuvat seuraavista pakollisista opintojaksoista:

Lisätiedot

- Kaikukortilla maksuttomia kulttuurielämyksiä Kempeleessä

- Kaikukortilla maksuttomia kulttuurielämyksiä Kempeleessä 2019 - Kaikukortilla maksuttomia kulttuurielämyksiä Kempeleessä Kiinnostaako kulttuuri? Kulttuuri kuuluu kaikille. Kaikilla on oikeus käydä konserteissa, festivaaleilla, museoissa ja teattereissa vaikka

Lisätiedot

LOKAKUU Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry:n jäsenyhdistysten tapahtumia. Lounais-Suomen Diabetes ry. Päivityspäivä ja pienoismessut

LOKAKUU Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry:n jäsenyhdistysten tapahtumia. Lounais-Suomen Diabetes ry. Päivityspäivä ja pienoismessut Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry:n jäsenyhdistysten tapahtumia LOKAKUU 2017 Lounais-Suomen Diabetes ry Päivityspäivä ja pienoismessut Järjestäjä: Lounais-Suomen Diabetesyhdistys ry Aika: lauantai 11.11.2017

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot

Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot OPINTO-OPAS 2007 2008 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan laitos Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot ERITYISKASVATUKSEN ERIKOISTUMISOPINNOT, TUKEA LAPSELLE KUMPPANUUTTA KASVATTAJALLE

Lisätiedot

Tampereen kesäyliopisto

Tampereen kesäyliopisto Tampereen kesäyliopisto Avoin kaikille 11 Yhteistyökorkeakoulua 10 000 opintopistettä 5000 opiskelijaa 26 oppiainetta Miksi opiskella avoimia yliopisto-opintoja voit hyödyntää välivuoden pääset elämässä

Lisätiedot

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Opintojaksolla tutustutaan nykyaikaisen, joustavan, oppivana organisaationa toimivan työyhteisön tunnusmerkkeihin ja toimintaperiaatteisiin. Samalla opitaan

Lisätiedot

62. Työterveyspäivät - Tositarkoituksella työstä

62. Työterveyspäivät - Tositarkoituksella työstä 8.6.2016 62. Työterveyspäivät - Tositarkoituksella työstä Ajankohta 13.9.2016-14.9.2016 Aika 9:00-16:00 Kesto 2 päivää Paikka Tampere Ilmoittautumisaika 7.9.2016 mennessä Miksi osallistua Tavoite Tavoitteena

Lisätiedot

VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN OPISKELU SUOMESSA. Helmikuu 2015 Koonnut Irma Kettunen

VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN OPISKELU SUOMESSA. Helmikuu 2015 Koonnut Irma Kettunen VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN OPISKELU SUOMESSA Helmikuu 2015 Koonnut Irma Kettunen Sisällysluettelo 1. Opiskelu peruskouluissa... 3 2. Opiskelu lukioissa... 4 3. Opiskelu korkeakouluissa... 6 4. Opiskelu

Lisätiedot

Kasvatustiede (luokanopettaja/varhaiskasvatus) perusopinnot (25 op)

Kasvatustiede (luokanopettaja/varhaiskasvatus) perusopinnot (25 op) Kasvatustiede (luokanopettaja/varhaiskasvatus) perusopinnot (25 op) Alkuinfo 8.9.2015 1 OPINNOISTA Luokanopettaja perusopinnot (25 op) sisältää 6 opintojaksoa. Varhaiskasvatus perusopinnot (25 op): sisältää

Lisätiedot

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Valtakunnalliset Vapaan sivistystyön päivät 2018 Sivistys, kulttuuri ja seikkailu Tiina Silander Uusi lukio tukee ja innostaa! Lukiouudistus on

Lisätiedot

Opintoihin orientointi

Opintoihin orientointi Opintoihin orientointi Tervetuloa opiskelemaan fysiikkaa Helsingin yliopiston Avoimeen yliopistoon! 2.9.2014 1 Ennen opintojen alkua Tutustu huolellisesti ja hyvin opinto-ohjelmaan. Tee HOPS eli henkilökohtainen

Lisätiedot

Kasvatustieteet, välivuosi ja avoimen yliopiston opinnot. Anita Soppi Anna Slunga Jyväskylän yliopisto

Kasvatustieteet, välivuosi ja avoimen yliopiston opinnot. Anita Soppi Anna Slunga Jyväskylän yliopisto Kasvatustieteet, välivuosi ja avoimen yliopiston opinnot Anita Soppi Anna Slunga Jyväskylän yliopisto Alkutehtävä Valitse kortti, joka kuvastaa fiiliksiäsi/mietteitäsi/suhtautumistasi elämään lukion jälkeen

Lisätiedot

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja!

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Akateemiselta asiantuntijalta edellytetään monipuolista viestintä-osaamista. Kansainvälinen

Lisätiedot

ENG3042.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) ENY ENG3044.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) RYM Saija Toivonen

ENG3042.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) ENY ENG3044.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) RYM Saija Toivonen ENG3042.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) ENY ENG3044.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) RYM Henkilökunta Koordinaattori: Opintosihteeri Tiina Nikander Aikatauluun, ohjelmaan, suorituskirjauksiin

Lisätiedot