TOIMINTAKERTOMUS Yleinen kehitys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TOIMINTAKERTOMUS 2011. Yleinen kehitys"

Transkriptio

1 TOIMINTAKERTOMUS 2011 Yleinen kehitys Kainuun Museon kävijämäärä kasvoi voimakkaasti kuluneena vuonna erityisesti alkuvuoden 1950-luku näyttelyn ansiosta. Se oli moneen vuoteen museon suosituin näyttely: 2436 kävijää. Museokävijät ovat olleet edellisvuosien tapaan myös tyytyväisiä näyttelyihin ja asiakaspalveluun. Museo osallistui kaupungin kulttuuritoimijoiden yhteismarkkinointiin Kulttuuri Kajaani otsikon alla, mikä on yksi uusi yhteistyömuoto vuoden aikana valmistuneen kaupungin kulttuuristrategian toimenpiteistä. Koululaisryhmille tilauksesta annettavien näyttelyopastusten rinnalle saatiin Tapiolan päiväkodin alaisen leikkikerho Silmun järjestämiä päiväkotiryhmille suunnattuja näyttelyopastuksia. Kokoelmahallinnan WebMusketti-ohjelma saatiin vihdoin käyttöön loppukeväällä. Sen täysi hyödyntäminen vaatii vielä opettelua. Museon sisäistä yhteistyötä, viestintää ja suunnitelmallisuutta lisättiin näyttelytoiminnassa. Museo sai tiedon, että kaupunki aikoo myydä Varastokadulla sijaitsevan kokoelmien säilytykseen käytetyn rakennuksen. Tilanteeseen etsittiin ratkaisua, mutta sopivia korvaavia tiloja ei löytynyt vuoden loppuun mennessä. Antti Mäkinen museonjohtaja I Museon hallinto 1. Omistus ja hallinto Kainuun museon omistaa Kajaanin kaupunki, jolle museo siirtyi Kainuun museoyhdistys ry:ltä (perustettu 1930, nyk. Kainuun museo- ja kotiseutuyhdistys). Opetusministeriö on nimennyt Kainuun Museon valtioneuvoston päätöksen 404/79 tarkoittamaksi maakuntamuseoksi alkaen. Museolla on voimassa oleva sopimus Museoviraston ja Kainuun Museon yhteistyöstä ja työnjaosta kulttuuriympäristön vaalimisessa. Samoin Museoviraston kanssa on sovittu alueellisesta toiminnasta kaudella Museon hallinnosta vastasi vuoden 2009 alussa toimikautensa aloittanut sivistyslautakunta (johtosääntö vahvistettu ), jonka puheenjohtajana toimi Raimo Tornberg. 2. Jäsenyydet Suomen museoliitto, alkaen Kainuun museo- ja kotiseutuyhdistys, alkaen.

2 II Museon henkilökunta 1. Henkilökunta Vakinainen henkilökunta (suluissa työn alkamisvuosi): Kauppila Raili, amanuenssi (1990) Kinnunen Ritva, toimistosihteeri (2001) Kovalainen Tuula, siivooja (2006) Laukkanen Rauni, rakennustutkija (2008) Lonkila Helena, tekstiilikonservaattori (1986), tutkija-konservaattori (2005) Mäkinen Antti, tutkija-valokuvaaja (1993), museonjohtaja (1996) Peltola Ossi, nuorempi ammattimies (1990), museomestari (1997) Piirainen Aino, valokuvauslaborantti (1994) Suominen Esa, arkeologi (1986 määräaik., 1990 vak.) Säkkinen Senja, maakuntatutkija (1984 määräaik., 1990 vak., 2004 osa-aikainen) Välisaari Kristiina, museoassistentti (2005 määräaik., 2006 vak.) Kuukausipalkkaiset museovalvojat: Kemppainen Linda, museovalvoja (2008) Laakkonen Anna, museovalvoja alkaen Leinonen Tarja, museovalvoja (2008) saakka Määräaikainen henkilökunta: Anttalainen Tommi, valvoja-opas Luostarinen Annina, valvoja-opas Kesätyöntekijät: Anttalainen Tommi, Kajaanin kaupungin kesätyöseteli 2011, Luostarinen Annina, museoharjoittelija, Työelämään tutustuminen: Anni Heikkinen, Hauholan koulu, Koulutukset ja seminaarit Työntekijät ovat osallistuneet seuraaviin koulutuksiin ja seminaareihin: Hyvän työyhteisön pelisäännöt, Kajaani 4.1. Rakennussuojelulaki -koulutus, Oulu Toimivan työyhteisön pelisäännöt, Kajaani 7.2. Ekomuseo-hankkeen esittely, Mieslahti WebMusketti pääkäyttäjäkoulutus, Museovirasto, Helsinki Kajaanin ammattikorkeakoulun, KAOn ja Kajaanin sivistystoimialan varautumiskoulutus, Kajaani WebMusketti-koulutus, Kajaani Rakennettu hyvinvointi -seminaari, Lahti Rakennusperinnön hoidon ja korjausrakentamisen neuvottelupäivät, Helsinki Ilmastoseminaari, Kajaani 6.5. Maaseudun asutushistoriallisia muinaisjäännöksiä käsittelevä työseminaari, Helsinki Valtakunnalliset museopäivät, Turku

3 Rakennetun ympäristön neuvottelupäivät, Espoo Siivouskoulutuspäivä, Oulu 7.6. SAP BI raportointikoulutus, Kajaani, Talousarvion infotilaisuus, Kajaani Kainuun kulttuurifoorumi, Puolanka 1.7. Henkilötietojen suoja kunnassa, Kajaani Budjettikoulutus, Kajaani Julkisuusperiaate ja sen toteuttaminen kunnassa, Kajaani Kulttuurimaiseman hoidon neuvottelupäivät, Heinola Tehokkuutta ajanhallintaan - tuottavuutta toimistotyöhön, Kajaani Photoshop kurssi, Kajaani 19.9., 26.9., ja Terva - Pohjolan musta kulta -seminaari, Oulu Rakentamisen ohjauksen neuvottelupäivä, Kajaani Pohjois-Suomen kulttuurista vastaavien lautakuntien tapaaminen, Oulu Riskienhallinta ja sisäinen valvonta kunnallishallinnossa, Kajaani Pohjoisten metsien kulttuuriperintö seminaari, Rovaniemi Tietohallinnon- ja asianhallinnan kehityspäivä, Kajaani ICOM / Demhist.komitean kokous, Antwerpen, Belgia Moninaisuus ja monialaisuus kulttuuriympäristö yhteistyöhaasteena seminaari, Vaasa Tulevaisuuden museo -seminaari, Kangasala ja Tampere TAKO raporttipäivä, Museovirasto, Helsinki Ostolaskujen käsittely - Rondo R8, Kajaani Tekniikan alan museopäivä, Tekniikan museo, Helsinki Matkat ja muu toiminta Henkilökunta teki tutustumismatka Joensuuhun Lisäksi henkilökuntaa osallistui seuraaviin tilaisuuksiin: Näyttely-yhteistyön neuvottelu, Helsinki ja 7.3., Kuopio 12.4., ja Oulujoen pääuoman kalateiden suunnittelu ja tukitoimenpiteet -hankkeen kokous, Oulu Maakuntamuseoiden, aluetaidemuseoiden ja valtakunnallisten erikoismuseoiden johtajien tapaaminen, Hämeenlinna 2.2. ja Helsinki Arkistotutkimusta (Hövelö), Oulun maakunta-arkisto ja Kuopion museo Arkistotutkimus, Jyväskylä TAKO-yhteistyön Pooli 1:n kokous, Helsinki 8.3., 2.5., 7.6. Kajaanin keskustaajaman oas, viranomaisneuvottelu Arkistotutkimus, Helsinki Linnojen neuvottelukunnan kokous, Turku ja Hämeenlinna Ota sielusi täyteen! -teoksen julkistamistilaisuus Gallen-Kallelan Museo, Espoo Alueellisen museotyön teemapäivä, Helsinki Flora & Fauna -yhteistyöryhmän kokous, Kuopio Kajaanin keskustan kehittämisprojektiin liittyen tutustumismatka Mikkeliin ja Kuopioon Salonki- ja ArtHelsinki-messut, Helsinki Maakuntatutkijoiden tapaaminen, Joensuu WebMusketti kokous, Lahti Istekin ohjausryhmän kokous, Kuopio Sivistysjohtoryhmän tutustumismatka, Kostamus Kokoelmien kuljetus ja arkistotutkimus. Kanavuori ja Jyväskylä Arkistotutkimus, Oulu 2.12.

4 III Toimitilat ja varusteet Museon näyttelytilat sekä pääosa työskentely- ja varastotiloista sijaitsevat Kajaanin kaupungin keskustassa entisessä liike- ja varastorakennuksessa Asemakatu 4:ssä. Pää- ja piharakennus ovat kokonaan museotoimen käytössä. Museoesineitä säilytetään lisäksi Varastokatu 7 (n. 184 m 2) ja Vienankatu 5 (n. 337 m 2) kiinteistöissä. Museon käyttämät kiinteistöt on vuokrattu Kajaanin kaupungin toimi-tilapalveluilta ja ne on vakuutettu. IV Esinekokoelmat 1. Kokonaismäärä ja kartunta Esinekartunta vuonna 2011 oli 94 kpl (kaikki lahjoituksia). Vuoden 2011 kartunnasta vähennettiin 6 kpl. Esineiden kokonaismäärä esinediaarin mukaan vuoden 2011 lopussa kpl. Esinekokoelmatiedot on vuonna 2011 siirretty museotietojärjestelmä WebMuskettiin, joka on korvannut aiemman Antikvaria-tietojärjestelmän. Konversion valmistelun ja konversion aikaisen yhteydenpidon toimittajaan sekä palvelimen tarjoajaan hoiti museoassistentti Kristiina Välisaari. Amanuenssi Raili Kauppila tarkasti konversion eri vaiheissa kokoelmatietojen siirtymisen. Henkilöstö on käynyt läpi WebMusketin kuvasovelluksen museokohtaista käyttöä. Uudessa ohjelmassa on vuoden 2011 lopussa luetteloituna kaikkiaan esinettä. Näistä Kainuun Museon kokoelmaan kuuluvia on Järjestelmään tallennettuna on myös RIHMA-käsityöperinneprojektin aikana museolle kerätty esinekokoelma, yhteensä 89 esinettä, sekä museon kokoelmiin liitetty Uutelan esineistö Säräisniemen Jylhämästä, yhteensä 271 esinettä. Kainuun Museon kokoelmiin kuuluu myös vuonna 2009 liitetty Rautaruukki Oy:n Otanmäen kaivosesinekokoelma Vuolijoelta, noin 270 esinettä. Näitä ei ole vielä siirretty museon kokoelmatietokantaan. Paikallismuseoiden kokoelmista WebMuskettiin on siirretty Suomussalmella sijaitsevan Turjanlinnan esineistö, kaikkiaan 414 kpl. Säräisniemen kotiseutumuseon esinekokoelmasta WebMuskettiin on tallennettu 186 kpl (esinetietojen siirto kesken, kokonaismäärä 880 kpl.) Uusia deponointeja vuonna 2011 oli 2 kpl. Deponointien lukumäärä vuoden 2011 lopussa 1081 kpl. Museolle on lisäksi saatu lyhytaikaisia esinelainoja vaihtuviin näyttelyihin. Arkiston kartunta vuonna 2011 oli 17 numeroa (arkisto II). Arkisto I:n kokonaismäärä vuoden 2011 lopussa 108 numeroa ja arkisto II:n kokonaismäärä vuoden 2011 lopussa 652 numeroa. Arkistokirjastoon lisätty 8 nidosta. 2. Konservointi Koska kokoelmien säilytysongelmaa ja konservointitilojen puutetta ei ole pystytty ratkaisemaan, konservointi keskittyi edelleen uushankintoihin ja vaihtuvien näyttelyiden esineturvallisuuteen. Paltaniemen kotiseutuyhdistyksen jäsenet puhdistivat, kuvasivat ja listasivat Paltaniemen museoaittojen esineistön tutkijakonservaattorin ohjaamana. Lonkila teki myös tulo- ja lähtötarkastuksen Kajaanin taidemuseossa esillä olleille Kiasma ARS 11 -satelliittinäyttelyn teoksille.

5 V Valokuva-arkisto 1. Yleistä Kuva-arkiston kartunta lisääntyi lainaajien ja lahjoitusten ansiosta oikein hyvin. Suuristakin lahjoituksista on pystytty vähitellen tekemään kuvaluetteloita. Kuvia skannattiin sekä omiin että asiakkaiden näyttelyihin ja muihin käyttötarkoituksiin. Vanhoja valokuvia tallennettiin digitoimalla ja museon henkilökunta dokumentoi maakunnan juhlia, tapahtumia ja arkielämää digitaalisesti ja myös filmille. Kuvatietoja luetteloitiin Webmuskettiin. Kokoelmien kokonaismäärä ja kartunta: Kuvakartunta vuonna 2011 omat kuvaukset/tallenteet saadut lahjoitukset lainausten reprokuvaukset kpl kpl kpl 34 kpl Luetteloitujen kuvatallenteiden kokonaismäärä vuoden 2011 lopussa kpl Deponoinnit vuoden 2011 lopussa oli kpl. VI Käsikirjasto Käsikirjaston julkaisujen kartunta oli 165 kpl ja kokonaismäärä vuoden 2011 lopussa oli 6345 kpl. VII Näyttelytoiminta 1. Perusnäyttely Museon perusnäyttely esittelee Kainuun historiaa ja kulttuuria. 2. Vaihtuvat ja tilapäiset näyttelyt Yhtiön kuvia 447 kävijää luku 2436 kävijää Enteet ja ennusteet Koiramäen tapaan 1607 kävijää Hövelö 820 kävijää Tontut ja haltijat 1168 kävijää Museon galleriahuoneessa on toteutettu seuraavat pienoisnäyttelyt: Kirjoja museon kokoelmista Taiteilija Niilo Hyttinen Nyíregyháza Unkarissa

6 Kasari Kalevan uutiskuvia 1980-luvulta vuotta sähkövaloa Kajaanissa Parta VIII Tutkimus- ja viranomaistyö A. Museonjohtaja Museonjohtaja osallistui kaikkien vuoden aikana järjestettyjen näyttelyiden toteutukseen henkilöstön kanssa ja suunnitteli pääosan galleriahuoneen pienoisnäyttelyistä. Museonjohtaja osallistui myös näyttelyopastusten järjestämiseen. Museonjohtajan tutkimustyö liittyi edelleen suuriin valokuvalahjoituksiin, joista Kainuun Osuusmeijerin lahjoitus vuodelta 2010 tuli luetteloitua. UPM-Kymmenen vuonna 2009 lahjoittaman kuva-aineiston luettelointi kestää vielä pitkään. Museonjohtaja osallistui sivistystoimialan strategiseen suunnitteluun sekä Kajaanin kaupungin kulttuuristrategian laatimiseen. Sivistyslautakunnan esityslistalle museonjohtaja valmisteli Kajaanin kaupungin kulttuuripalkinnon päättämisen. Museonjohtaja osallistui kulttuuriperintöä koskevien lausuntojen laatimisiin ja vastasi pääosin museon tiedotuksesta. B. Amanuenssi Museokokoelmien suhteen rutiinitehtävien esineiden vastaanotto ja luettelointi lisäksi on vuonna 2011 otettu käyttöön uusi kokoelmahallintajärjestelmä WebMusketti, mikä on vaatinut paljon töitä. Tarvittavat kirjalliset ohjeet valmistuvat vuoden 2012 aikana. Museon vaihtuvien näyttelyjen suunnittelu, näyttelyopastukset sekä tietopalvelu eri muodoissaan ovat olleet merkittävä osa amanuenssi Raili Kauppilan tehtäväkenttää. Amanuenssi on myös valmistellut tekstejä museon kotisivuja varten. C. Tutkija-konservaattori Tutkija-konservaattori Helena Lonkilan työ painottui taiteilijakareliaanien Kainuun matkoja koskevaan arkisto-, museo- ja kenttätutkimukseen. Lonkila kirjoitti Gallen-Kallelan museon kutsumana artikkelin kainuulaisista ja karjalaisista vaikutteista Axel Gallénin naiskuvissa. Tutkija-konservaattori vastasi myös 1950-luku -näyttelyn käsikirjoituksesta ja suunnittelusta, 100 vuotta sähkövaloa Kajaanissa -näyttelyn käsikirjoituksesta ja aineistonhankinnasta yhdessä E.On:in henkilökunnan kanssa ja Hövelö -näyttelyn tekstiilivitriinistä. Lonkila luetteloi, valokuvasi ja pakkasi vuoden 2011 uushankintaesineitä ja täydensi esineistön kontekstitietoja sekä osallistui WebMusketti -ohjelman käyttöönottoon. Tutkija-konservaattori opasti ja luennoi ryhmille kulttuurisen lukutaidon näkökulmasta. Näyttelykohtaisen asiasisällön lisäksi opastuksissa käsiteltiin museon erityistä tapaa esittää menneisyyttä ja museonäyttelyn sisältämiä erilaisia aika- ja paikkakäsityksiä. D. Maakuntatutkija Kaikki Kainuun alueen paikallismuseot olivat kesäkautena avoinna yleisölle. Sotkamon Makasiinimuseo on toiminut 60 vuotta ja Vuolijoen Riihipiha-museo vietti 20-vuotisjuhliaan. Museotoimintaan liittyvää yhteistyötä tehtiin paikallismuseoiden lisäksi kuntien, kotiseutuyhdistysten sekä yksityisten henkilöiden kanssa.

7 Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaan ja Museoviraston organisoimaan Paikallismuseotoiminnan kehittäminen hankkeeseen liittyvä kysely lähetettiin Kainuussa 39 paikallismuseolle ja yksityiskokoelmalle. Kyselyssä kerättiin museoiden ja kokoelmien perustietoja vuodelta Kainuun alueen kotiseutumuseoista ja museaalisista näyttelyistä laadittu yhteinen esite päivitettiin ja painatettiin kesän alussa. Maakunnalliseen museotyöhön liittyviä matkoja Kainuun kuntiin oli toimintavuonna yhteensä 33. Museoviraston harkinnanvaraista avustusta sai viisi paikallismuseota - Hyrynsalmen kunta, Kaunislehdon talomuseon kokoelmien luettelointiin ja hoitoon - Kuhmon kaupunki, Kuhmon museon kokoelmien luettelointityöhön - Paltamo-Seura ry, Paltamon kotiseutumuseon perusnäyttelyn uusimiseen. - Sotkamon kunta, Tervajärven talomuseon päärakennuksen pärekaton korjaamiseen. - Suomussalmen kunta, Suomussalmen kotiseutumuseon näyttelysuunnitelmaan ja näyttelyn uusimiseen Kainuun Museo järjesti maakunnallisen museopäivän paikallismuseoiden työntekijöille ja vastuuhenkilöille. Päivän teemoina olivat: museoiden harkinnanvaraiset avustukset vuodelle 2011, valtakunnallinen paikallismuseoiden kehittämishanke, paikallismuseoiden työkirja ja kokoelmien sähköinen luettelointi sekä maakunnallisen museoviikon järjestäminen kesäkuussa Kolmas maakunnallinen museoviikko Käö kahtomassa pidettiin Museoviikon aikana yhdeksän paikallismuseota järjesti erilaisia tilaisuuksia ja työnäytöksiä. Kainuun Museon näyttelyitä oli esillä seuraavasti: Kahvitauko Suomussalmen kotiseutumuseo, (n kävijää) Ristijärven kirjasto, (n. 280 kävijää) Nallepäivä Ristijärven kirjasto, (n. 110 kävijää) Uitossa Paltamon kotiseutumuseo, (n. 720 kävijää) Kiertonäyttelyissä yhteensä noin kävijää. E. Maakunnallinen arkeologi Museoviraston ja Kainuun Museon välille on tehty sopimus yhteistyöstä ja työnjaosta arkeologisen kulttuuriperinnön suojelussa ja hoidossa. Tämän sopimuksen mukaisesti museon vastuulle tulleet lausunnot, kokoukset ja muut viranomaistyöt ovat nykyään arkeologin suurin työllistäjä. Vuoden 2011 aikana Kainuun Museo ei järjestänyt arkeologisia kaivauksia. Maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää, että kaavoitus ja muu maankäyttö perustuu riittäviin selvityksiin. Tämä tarkoittaa muun kulttuuriympäristön ohella myös muinaisjäännöksiä. Kainuun Museo teki tähän liittyviä maastoselvityksiä Puolangalla, Ristijärvellä, Sotkamossa ja Suomussalmella. Ristijärvellä museo inventoi Uva Ristijärvi 110kv johtoreitin sekä Tervajärvellä sijaitsevan kaava-alueen. Puolangalla inventoitiin Pikku Puution pohjoispuolinen kaava-alue. Suomussalmella museo inventoi pienehköt kaava-alueet Piispajärvellä ja Näljängässä. Sotkamossa inventoitiin pieni kaava-alue Kontinjoella sekä Taivaljärven hopeakaivoksen kaivospiirin alue. Kaikista inventointikohteista löytyi tervahautoja, Piispajärveltä lisäksi salmen poikki tehdyn kalapadon jäännökset sekä tarkoitukseltaan epävarma kiviröykkiö. Vuoden aikana tehtiin runsaasti yksittäisiä kenttätyömatkoja Kainuussa sekä välitettiin arkeologisia löytöjä Museovirastoon. Merkittävin löydöistä oli kaksi ehjää pronssikautista Ananjinon kirveen valinmuottia Suomussalmen Vuokkijärveltä. Ne olivat rantahiekassa vierekkäin parinkymmenen sentin läpimittaisella alueella.

8 Inventoinnit, samoin kuin useat maastotyömatkat liittyivät muinaisjäännösten suojeluun. Kaavoitukseen arkeologi osallistui inventointien lisäksi antamalla tietoja muinaisjäännösten sijainnista ja merkityksestä, osallistumalla kaavoja koskeviin kokouksiin ja viranomaisneuvotteluihin sekä antamalla lausuntoja kaavaluonnoksista ja -ehdotuksista. Lisäksi arkeologi osallistui maankäyttö- ja rakennuslain mukaisiin ympäristöviranomaisten ja kuntien välisiin kehittämiskeskusteluihin. Myös muuten tiedotettiin ja neuvottiin muinaisjäännöksiä, muinaismuistolakia ja arkeologisia tutkimuksia koskevissa asioissa. F. Rakennustutkija Rakennustutkija on vuoden 2011 aikana jatkanut tutustumista Kainuun kuntiin ja kulttuurihistoriallisesti ja rakennushistoriallisesti merkittäviin kohteisiin. Tutkija on dokumentoinut valokuvaamalla Kajaanin keskustan uusien kerrostalojen rakentamista ja tietoon tulleita purettavia rakennuksia. Museoviraston kanssa solmitun sopimuksen mukaisesti museon vastuulle tulleet lausunnot, kokoukset ja muu viranomaistyö ovat olleet keskeisimpiä työtehtäviä. Rakennustutkija on osallistunut Kainuun ympäristökeskuksen kunnille järjestämiin kehittämiskeskusteluihin (5) ja kaavoihin liittyviin viranomaisneuvotteluihin (3). Vanhoihin rakennuksiin liittyvä kunnostuksen ohjaus ja korjausneuvonta sekä rakennetun ympäristön kunnostus ovat olleet keskeisimpiä työmuotoja (47). Neuvonnan kohteita ovat olleet pääasiassa kattojen, ikkunoiden ja julkisivujen korjaukset sekä avustusten hakeminen korjauskohteisiin. Rakennustutkija on ollut valvojana kolmessa museoviraston entistämisavustuskohteessa (Vaala: Kankarin koulu, Puolanka: Pikku-Niska ja Kajaani: Setlementti Kainula). Tutkija dokumentoi Renforsin Rannassa (entinen UPM:n tehdasalue) sijaitsevan arkkitehti Eino Pitkäsen suunnitteleman omakotitalon, joka purettiin. Suomen Kotiseutuliiton pääsihteeri Lassi Saresalo, rakennustutkija Leni Pakkala ja tiedottaja Liisa Lohtander tutustuivat tutkijan johdolla Ristijärven keskustassa Pyrylän taloon ja Pyhännän kylätaloon sekä talojen tuleviin kunnostushankkeisiin Museoviraston intendentti Johanna Forsiukselle tutkija esitteli Kainuun ELY-keskuksen tarkastaja Sirpa Lyytisen kanssa Kajaanin VR:n alueella sijaitsevan suojeluun haetun pihapiirin sekä Seppälän, seminaarin ja rajavartioston alueet Tutkija on mukana Kainuun ELY-keskuksen työryhmässä, joka suunnittelee Kainuussa elokuussa 2012 järjestettävää Kulttuurimaiseman hoito -seminaaria. Kainuun Viiskanta-palkinnon ehdokaskohteisiin tutkija tutustui Kainuun ELY-keskuksen kanssa 2. ja Tutkija on osallistunut Kajaanin varuskunnan maankäyttö- ja maisemasuunnitelma -työryhmän kokouksiin(4). Rakennustutkija osallistui 1950-luku -näyttelyn tekemiseen toteuttamalla nykyajan osion Ajatonta sekä kokosi Tontut ja haltijat -näyttelyn. Rakennustutkija on opastanut ryhmiä perusnäyttelyssä ja vaihtuvissa näyttelyissä. G. Kainuun Museon antamat lausunnot Kainuun Museo antoi vuoden aikana 59 lausuntoa, jotka liittyivät pääasiassa erilaisiin kaavoituksiin ja suunnitelmiin. IX Museo ja yleisö 1. Aukioloajat Näyttelyt olivat yleisesti avoinna: ma, ti, pe, su klo 12 16, ke, to 12 19, la suljettu ma, ti, pe, la, su klo 12 16, ke, to Ryhmävierailuja on otettu vastaan myös muina aikoina. Toimisto on ollut avoinna virka-aikana.

9 2. Museonäyttelyiden kävijät Perusnäyttely ja vaihtuvat näyttelyt.: yhteensä kävijää (v ) näistä ryhmäkäyntien kävijöitä (v ) Lainattavat näyttelyt muualla: yhteensä kävijää (v ) 3. Esitelmät ja luennot Näyttelyiden avajaistilaisuuksien ja näyttelyopastusten lisäksi on pidetty seuraavia esitelmiä: Museonjohtaja Antti Mäkinen Luonto Kainuun suurten kirjailijoiden teoksissa, Kulttuurifoorumi Puolanka 1.7. Kajaaninjoki Renforsin valokuvissa, Kajaanin seudun luonto ry:n yleisötilaisuus, pääkirjasto Amanuenssi Raili Kauppila Mitä muistista katoaa mitä muistiin jää. Kokoelmatyön periaatteita. Seminaari, Kajaanin kaupunginkirjasto 2.3., museon puheenvuoro. Tutkija-konservaattori Helena Lonkila Ikkuna itäiseen kansanihmisen heijastuksia Gallen-Kallelan taiteeseen, Gallen-Kallelan Museo, Espoo Renne Haverisen matkassa Kalevalan laulumaille. Kalevala Granàina, Kajaanin taidemuseo Ikkuna itäiseen kuinka karjalainen nainen piirtyy esiin Axel Gallenin Madonna -maalauksessa, Evakon praasniekka, Iisalmi Kuvia käsitöistä käsitöiden kansallista tulkintaa. Paltaniemi, Kylätalo Välitiloja kuinka itäinen ihminen piirtyy suomalaisessa kuvastossa. Переходные состояния - как восточный человек изображается в финском искусстве, II International scientific and practical conference Museums in the Northern Dimension. Petroskoi, Venäjän Karjala Maakuntatutkija Senja Säkkinen Oulujärven vesistön tervavene, Terva-seminaari, Oulu Rakennustutkija Rauni Laukkanen Rakennustutkijan työn esittely, AMK:n talonrakennuskurssi, Kajaani Rakennustutkijan tervehdys Suomen Kotiseutuliiton Hyvän rakentamisen palkinnon luovutusjuhlassa Iskun talolle, Hyrynsalmi X Yhteistyö koulujen kanssa Opetuskäyntejä museossa: päiväkodit 472 alakoulu 770 yläkoulu 397 lukiot 43 ammatilliset oppil. 614 yhteensä 2 296

10 Tarvittaessa museon työntekijät ovat toimineet ryhmien oppaina. XI Tiedotus ja julkaisutoiminta Tiedotusvälineitä on informoitu jatkuvasti museotoimintaan liittyvistä tapahtumista ja museotyö on saanut niissä hyvin julkisuutta. Lisäksi tiedotusvälineitä on autettu historiallisten tietojen välittämisellä ja esittelyllä. Julkaistut painotuotteet Museoiden yhteinen toimintakertomus vuodelta 2010 Esite Kainuun museot ja kokoelmia 2011 Artikkelit ja teokset Museonjohtaja Antti Mäkinen Brahen perustama Kajaani 360 vuotta, Pohjoisen opas lehti Tutkija-konservaattori Helena Lonkila Ikkunoita itäiseen, yksityiskohtien etnografista tulkintaa. Artikkeli. Ota sielusi täyteen, tutkimuksellisia polkuja Akseli Gallen-Kallelan taiteeseen. Gallen-Kallelan museo 2011, s Easter perspectives, ethnographic interpretations of details. Artikkeli. Fill your Soul. Paths of research into the Art of Akseli Gallen-Kallela. Gallen-Kallelan museo 2011,s Переходные состояния - как восточный человек изображается в финском искусстве. (Välitiloja - kuinka itäinen ihminen piirtyy suomalaisessa kuvastossa). Karjalan kansallismuseo. Petroskoi, Venäjän Karjala. XII Muuta toimintaa Seija Mustanevan runoesitys 1950-luku -näyttelyssä Koko Kajjaani meni aivan ulalle Maakunnallinen museopäivä paikallismuseoiden toimijoille Maakunnallinen museoviikko Käö kahtomassa XIII Talous Talousarvio 2011 Toteutunut 2011 Toteutunut 2010 Menot , , ,58 Tulot , , ,82 Netto , , ,76 Vuoden 2011 lakisääteinen valtionosuuden määrä oli Talousarvioin ylitys oli 8655,43 eli 1,4 %.

II Museon henkilökunta

II Museon henkilökunta TOIMINTAKERTOMUS 2010 Yleinen kehitys Toimintavuosi oli kainuulaisen museotoiminnan juhlavuosi, sillä Kainuun Museoyhdistys perustettiin 80 vuotta aiemmin maaliskuussa 1930. Museossa juhlavuosi huomioitiin

Lisätiedot

Satakunnan Museo Satakunnan Museo Rosenlew-museo Luontotalo Arkki Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo Satakunnan kulttuurifoorumi 12.3.

Satakunnan Museo Satakunnan Museo Rosenlew-museo Luontotalo Arkki Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo Satakunnan kulttuurifoorumi 12.3. Satakunnan Museo Satakunnan Museo Rosenlew-museo Luontotalo Arkki Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo Satakunnan kulttuurifoorumi 12.3.2014 Satakunnan Museon tehtävä ja vastuualue Satakunnan

Lisätiedot

Liite 2 Maakuntamuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä

Liite 2 Maakuntamuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Paikallismuseotoiminnan kehittäminen ja aktivointi viemällä eteenpäin suunnitelmista esiin nousseita kehittämistavoitteita 2. Kulttuuriympäristöön

Lisätiedot

Liite 2 Maakuntamuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä

Liite 2 Maakuntamuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Yhteistyön tiivistäminen ja kehittäminen kulttuuriympäristön vaalimisessa muiden toimijoiden kanssa: yhteistyösopimuksen toteuttaminen nykytasolla

Lisätiedot

Tavoite Alueelliset palvelut Alueelliset yleisöt Alueelliset sidosryhmät

Tavoite Alueelliset palvelut Alueelliset yleisöt Alueelliset sidosryhmät Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Kulttuuriperinnön ja siihen liittyvän tiedon tallentamisen ja saavutettavuuden edistäminen 2. Kulttuuriperinnön arvostuksen lisääminen Alueellisen

Lisätiedot

Historian ilmiöitä & rakennetun ympäristön piirteitä

Historian ilmiöitä & rakennetun ympäristön piirteitä Historian ilmiöitä & rakennetun ympäristön piirteitä Kulttuuriympäristöt huomion kohteena eri mittakaavoissa MRL-neuvottelupäivät 7.-8.9.2016 Muonio, Olos Mikko Mälkki Intendentti MUSEOVIRASTO Kulttuuriympäristö:

Lisätiedot

6 Kainuu. 6.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

6 Kainuu. 6.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 6 Kainuu 6.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 6.1. KAINUU Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 1 kpl Taajaan asutut: 1 kpl Maaseutumaiset: 7 kpl Kainuun maakuntaan

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden Painopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan ja yhteistyön

Lisätiedot

SUOMEN KOTISEUTULIITTO PÖYTÄKIRJA 2016/9 Hallitus Sivu 1 / 5

SUOMEN KOTISEUTULIITTO PÖYTÄKIRJA 2016/9 Hallitus Sivu 1 / 5 Hallitus 2.12.2016 Sivu 1 / 5 Aika: pe 2.12.2016 klo 12.30-14.15 Paikka: Suomen Kotiseutuliiton toimisto, Kalevankatu 13 A, Helsinki Läsnä Puheenjohtaja: Kirsi Moisander Varapuheenjohtaja: Raimo Sailas

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2015

TOIMINTAKERTOMUS 2015 TOIMINTAKERTOMUS 2015 1. JOHDANTO Paltamo-Seuran tarkoituksena on kotiseudun kulttuurien vaaliminen ja edistäminen, kotiseututietouden lisääminen, kotiseutuhengen ylläpitäminen sekä omatoimisuuden voimistaminen.

Lisätiedot

Osallistuminen oman erikoisalan keskusteluun

Osallistuminen oman erikoisalan keskusteluun Kauden 2012 2014 valtakunnallisen toiminnan päätavoitteet: 1. Oman erikoisalan museo- ja tallennustoiminnan kehittäminen valtakunnallisesti 2. Oman erikoisalan museoiden keskinäisestä yhteistoiminnasta

Lisätiedot

Koulupsykologipalvelut Kainuun soten alueella

Koulupsykologipalvelut Kainuun soten alueella Koulupsykologipalvelut Kainuun soten alueella Kainuun lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteutuminen -seminaari 4.6.2015 / Markku Herrala / perheneuvolan päällikkö Lainsäädäntötaustaa Koulupsykologipalvelujen

Lisätiedot

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta 30.11.2012

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta 30.11.2012 OIKARISTEN sukuseura ry:n Toimintakertomus vuodelta 2012 Kuva Sirpa Heikkinen 2012 OIKARISTEN SUKUSEURA RY TOIMINTAKERTOMUS 30.11.2012 Oikaristen 12-vuotiaan sukuseuran toiminta jatkui edelleen aktiivisena.

Lisätiedot

MARU hankkeen tiedotustilaisuus Naapurinvaara 2.9.2014 Aili Jussila/Kainuun ELY keskus

MARU hankkeen tiedotustilaisuus Naapurinvaara 2.9.2014 Aili Jussila/Kainuun ELY keskus Kooste MARU hankkeen Kainuun tapahtumista MARU hankkeen tiedotustilaisuus Naapurinvaara 2.9.2014 Aili Jussila/Kainuun ELY keskus Kainuun tapahtumia Kyläkävelyt Maisemanhoitotöiden organisointi, talkoot

Lisätiedot

Avustukset rakennusperinnön hoitoon:

Avustukset rakennusperinnön hoitoon: AVUSTUKSET RAKENNUSPERINNÖN HOITOON Ympäristöhallinnon määrärahoista myönnettävät harkinnanvaraiset valtion avustukset Jämsä, Rakennusperintöilta 23.9.2013 Arkkitehti Liisa Bergius Avustukset rakennusperinnön

Lisätiedot

(Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 27.10.2008. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.)

(Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 27.10.2008. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.) KULTTUURITOIMEN J O H T O S Ä Ä N T Ö (Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 27.10.2008. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.) I LUKU KULTTUURILAUTAKUNTA Toiminta-ajatus Toimiala

Lisätiedot

Saamelainen maisema. Valtakunnalliset museopäivät Anár Inari. Päivi Magga, tutkija Saamelaismuseo Siida

Saamelainen maisema. Valtakunnalliset museopäivät Anár Inari. Päivi Magga, tutkija Saamelaismuseo Siida Saamelainen maisema Valtakunnalliset museopäivät 25.5.2016 Anár Inari Päivi Magga, tutkija Saamelaismuseo Siida Esityksen rakenne Saamelaismuseo Siida hankepolku => Siidan saamelainen kulttuuriyksikkö

Lisätiedot

Sosiaalipalvelujen valvonta Kainuussa vanhuspalvelujohtaja Eija Tolonen. Eija Tolonen 7.12.2010 1

Sosiaalipalvelujen valvonta Kainuussa vanhuspalvelujohtaja Eija Tolonen. Eija Tolonen 7.12.2010 1 Sosiaalipalvelujen valvonta Kainuussa vanhuspalvelujohtaja Eija Tolonen Eija Tolonen 7.12.2010 1 Ivalo 625 km Kainuun väkiluku v. 2009 Kainuu 83160 henkilöä Oulu 181 km SUOMUSSALMI PUOLANKA 9435 3183 HYRYNSALMI

Lisätiedot

Suomen kirjainstituutin säätiö sr OSAVUOSIKATSAUS

Suomen kirjainstituutin säätiö sr OSAVUOSIKATSAUS Suomen kirjainstituutin säätiö sr OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.4.2016 KÄVIJÄMÄÄRÄT Kävijämäärä on yhteensä 2 636 Kaikki käynnit yhteensä 1841 henkilöä (Tästä maksulliset ja ilmaiset museokäynnit 865 henkilöä)

Lisätiedot

Aikuiskoulutuksen haasteet ja verkostoyhteistyö

Aikuiskoulutuksen haasteet ja verkostoyhteistyö Aikuiskoulutuksen haasteet ja verkostoyhteistyö Kaukametsä, Kouta-sali Kajaani ti 1.6.2010 Anssi Tuominen koulutustoimialan johtaja Kainuun maakunta -kuntayhtymä KAINUUN TOISEN ASTEEN KOULUTUKSEN KOULUTUS-

Lisätiedot

Lisäksi puheenjohtaja kutsuu tarpeelliset kokousavustajat. 3 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen

Lisäksi puheenjohtaja kutsuu tarpeelliset kokousavustajat. 3 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen SUOMEN LÄHETYSSEURA RY:N VUOSIKOKOUS Aika lauantai 13.6.2015 klo 9.00 Paikka Rovaniemen kirkko, Yliopistonkatu 2, Rovaniemi ESITYSLISTA 1 Kokouksen avaus Kokouksen avaa hallituksen puheenjohtaja Matti

Lisätiedot

Kymenlaakson museotoimikunta

Kymenlaakson museotoimikunta Kymenlaakson museotoimikunta toiminut vuodesta 1988 tuki maakuntamuseolle valmistee mm. maakunnallisen koulutus- ja museopäivän toimikunnan rooli muutoksessa -> aktiivisempi ja tavoitteellisempi ote (2/vuosi,

Lisätiedot

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä 1(7) Viestitie 2 87700 KAJAANI Hallituksen kokous 8.8.2014 nro 3/2014

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä 1(7) Viestitie 2 87700 KAJAANI Hallituksen kokous 8.8.2014 nro 3/2014 Kainuun jätehuollon kuntayhtymä 1(7) KOKOUSAIKA Perjantai 8.8.2014 kello 13.00 14.20 KOKOUSPAIKKA Kainuun jätehuollon kuntayhtymä 87700 KAJAANI SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä kuka toimi puheenjohtajana)

Lisätiedot

Sivistystoimen yhteistyörakenne Kainuun maakunnassa. Kongressikeskus Fellmanni, Lahti. ke 1.4.2009

Sivistystoimen yhteistyörakenne Kainuun maakunnassa. Kongressikeskus Fellmanni, Lahti. ke 1.4.2009 Sivistystoimen yhteistyörakenne Kainuun maakunnassa Kongressikeskus Fellmanni, Lahti ke 1.4.2009 Anssi Tuominen Koulutustoimialan johtaja Kainuun maakunta -kuntayhtymä MAAKUNTAKOKEILUN MERKKIPAALUT pääministeri

Lisätiedot

Raision museo Harkko Toimintakertomus 2015

Raision museo Harkko Toimintakertomus 2015 Raision museo Harkko Toimintakertomus 2015 Sisällysluettelo 1. KATSAUS VUOTEEN 2015 2 2. TOIMINTA-AJATUS 3 3. NÄYTTELYT JA TOIMINTA VUONNA 2015 3 3.1. Näyttelyt 3 3.2. Toiminta 3 Pedagoginen toiminta 3

Lisätiedot

Taidetta Turun taidemuseossa

Taidetta Turun taidemuseossa Taidetta Turun taidemuseossa Turun taidemuseon toimintaa ylläpitää Konstföreningen i Åbo - Turun Taideyhdistys ry. Vuonna 1891 toimintansa aloittanut Taideyhdistys on perustettu edistämään taiteen harrastusta,

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Kuvataidetta ja visuaalista kulttuuria koskevan tiedon saavutettavuutta, saatavuutta ja välittämistä edistetään laadukkailla ja monipuolisilla museopedagogisilla

Lisätiedot

ProConsona toimeentuloturvarekisterin rekisteriseloste

ProConsona toimeentuloturvarekisterin rekisteriseloste Kainuun maakunta -kuntayhtymä Rekisteriseloste ProConsona toimeentuloturvarekisterin rekisteriseloste Kainuun maakunta -kuntayhtymä Rekisteriseloste SISÄLTÖ 1. REKISTERIN NIMI 2. REKISTERINPITÄJÄ 3. REKISTERIN

Lisätiedot

Lasten museokesä 2013

Lasten museokesä 2013 Lasten museokesä 2013 Museoiden kesä on täynnä tapahtumia, ja moni niistä on tarkoitettu erityisesti lapsille. Haluaisitko kehrätä, oppia vanhan ajan valokuvauksesta ja otattaa itsestäsi visiittikorttikuvan

Lisätiedot

Kainuun Jätehuollon kuntayhtymä 1(8) Varastokatu 2 87100 KAJAANI Hallituksen kokous 11.5.2007 nro 4/2007

Kainuun Jätehuollon kuntayhtymä 1(8) Varastokatu 2 87100 KAJAANI Hallituksen kokous 11.5.2007 nro 4/2007 Kainuun Jätehuollon kuntayhtymä 1(8) KOKOUSAIKA Perjantai 11.5.2007 kello 13.00 14.50 KOKOUSPAIKKA Kainuun Jätehuollon kuntayhtymän toimisto 87100 KAJAANI SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä kuka

Lisätiedot

ARVOTTAMINEN OSANA KULTTUURIPERINNÖN HOITOA JA SUOJELUA!

ARVOTTAMINEN OSANA KULTTUURIPERINNÖN HOITOA JA SUOJELUA! ARVOTTAMINEN OSANA KULTTUURIPERINNÖN HOITOA JA SUOJELUA! Korjausrakentamisen seminaari 1, rakennusvalvonta, Oulu 2013! Helena Hirviniemi" arkkitehti, Arkkitehtitoimisto Helena Hirviniemi" tutkija, Oulun

Lisätiedot

Raision museo Harkko Toimintakertomus 2014

Raision museo Harkko Toimintakertomus 2014 Raision museo Harkko Toimintakertomus 2014 Sisällysluettelo 1. KATSAUS VUOTEEN 2013 2 2. TOIMINTA-AJATUS 3 3. NÄYTTELYT JA TOIMINTA VUONNA 2013 3 3.1. Näyttelyt 3 3.2. Toiminta 4 Pedagoginen toiminta 4

Lisätiedot

Osaamisen kehittäminen Kainuussa

Osaamisen kehittäminen Kainuussa Osaamisen kehittäminen Kainuussa Sokos Hotel Vuokatti ke 3.9.2008 Anssi Tuominen Koulutustoimialan johtaja Kainuun maakunta -kuntayhtymä Koulutustoimiala 2008 toisen asteen koulutus Opiskelijoita noin

Lisätiedot

Museoviraston näkökulma tutkimuksen tulevaisuuden vaihtoehtoihin

Museoviraston näkökulma tutkimuksen tulevaisuuden vaihtoehtoihin Museoviraston näkökulma tutkimuksen tulevaisuuden vaihtoehtoihin Juhani Kostet Museovirasto 12.11.2016 6.12.2016 Juhani Kostet Museoviraston tutkimustehtävät Laki Museovirastosta Huolehtia kulttuurihistoriallisen

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen.

VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen. VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen. I luku Tehtäväalue 1 Tehtäväalue Sivistystoimen toimialan tehtävänä

Lisätiedot

Kauden museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden Painopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan ja yhteistyön

Lisätiedot

Paikan identiteetti, paikan tuntu

Paikan identiteetti, paikan tuntu Paikan identiteetti, paikan tuntu Mitä se on, mistä se syntyy? Voiko siihen vaikuttaa? Voiko olla suhdetta paikkaan, jossa ei ole käynyt? Mielipaikat / inhokkipaikat / epäpaikat? Kohteen adoptio Mitä kohteen

Lisätiedot

Kansalaisten vaikutusmahdollisuudet kulttuuriympäristön suojelussa ja kaavoituskysymyksissä. Kulttuuriympäristö kunniaan

Kansalaisten vaikutusmahdollisuudet kulttuuriympäristön suojelussa ja kaavoituskysymyksissä. Kulttuuriympäristö kunniaan Kansalaisten vaikutusmahdollisuudet kulttuuriympäristön suojelussa ja kaavoituskysymyksissä Kulttuuriympäristö kunniaan 23.4.2012 1 SISÄLTÖ ELY-keskuksen tehtävät VAT ja kaavoitusjärjestelmä VAT ja kulttuuriympäristö

Lisätiedot

Maisema-alueet maankäytössä

Maisema-alueet maankäytössä Maisema-alueet maankäytössä Anna-Leena Seppälä Varsinais-Suomen ELY/ Anna-Leena Seppälä 26.11.2013 1 Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Kulttuuriympäristöä koskevien valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden

Lisätiedot

Valtionavustus rakennusperinnön hoitoon 2014

Valtionavustus rakennusperinnön hoitoon 2014 2014 Mihin voidaan hakea avustusta? Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden ja niiden välittömän ympäristön parantaminen Valtakunnallisesti, seudullisesti tai paikallisesti merkittävä rakennus

Lisätiedot

JOENSUU Rauanjärven ja ympäristön pienten vesistöjen rantaasemakaava

JOENSUU Rauanjärven ja ympäristön pienten vesistöjen rantaasemakaava FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (7) JOENSUU Rauanjärven ja ympäristön pienten vesistöjen rantaasemakaava ja ranta-asemakaavan muutos, UPM-Kymmene Oyj Osallistumis-

Lisätiedot

Sote-uudistus ja Pohjois- Pohjanmaan sote-hanke Kuntajohtajien ja sosiaali- ja terveysjohdon tapaaminen Riitta Pitkänen Projektijohtaja

Sote-uudistus ja Pohjois- Pohjanmaan sote-hanke Kuntajohtajien ja sosiaali- ja terveysjohdon tapaaminen Riitta Pitkänen Projektijohtaja Sote-uudistus ja Pohjois- Pohjanmaan sote-hanke Kuntajohtajien ja sosiaali- ja terveysjohdon tapaaminen 8.12.2014 Riitta Pitkänen Projektijohtaja Pohjois-Pohjanmaan SOTE-hanke Sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Kemiönsaaren kulttuuriympäristöprojekti

Kemiönsaaren kulttuuriympäristöprojekti Kemiönsaaren kulttuuriympäristöprojekti Kemiönsaaren kulttuuriympäristöprojekti Projektia hallinnoi Varsinais-Suomen maakuntamuseo ja se toteutetaan yhteistyössä Kemiönsaaren kunnan, Varsinais-Suomen liiton,

Lisätiedot

VALKEAKOSKEN KAUPUNKI Kulttuuritoimisto

VALKEAKOSKEN KAUPUNKI Kulttuuritoimisto VALKEAKOSKEN KAUPUNKI Kulttuuritoimisto VUOSIKERTOMUS vuodelta 2016 VALKEAKOSKEN KAUPUNKI VUOSIKERTOMUS 2/7 I TILAISUUDET 3 A. Kulttuuritoimiston järjestämät tilaisuudet 3 B. Viralliset juhlat 4 C. Yhteistyössä

Lisätiedot

Salon paikallismuseot - onko visiota?

Salon paikallismuseot - onko visiota? Salon paikallismuseot - onko visiota? Mikä on Salon historiallinen museo? Se on elektroniikkamuseo sekä paikallismuseot. Millaisena näemme Salon historiallisen museon tulevaisuuden? Minkä luonteisena kaupunkimme

Lisätiedot

Kainuun työllisyyskatsaus, toukokuu 2015

Kainuun työllisyyskatsaus, toukokuu 2015 NÄKYMIÄ KAINUUN ELY-KESKUS Kainuun työllisyyskatsaus, kuu Julkistettavissa 24.6. klo 9.00 Työttömyys painui Kainuussa vuoden takaista alemmaksi Kainuu pyristelee muuhun maahan nähden vastavirtaan työttömyyden

Lisätiedot

VAPAA-AIKAPALVELUJEN TILAUS VUOSI 2016 As. luku Joensuun kaupunki 2015 (tp) Vastuuhenkilö: vapaa-aikajohtaja

VAPAA-AIKAPALVELUJEN TILAUS VUOSI 2016 As. luku Joensuun kaupunki 2015 (tp) Vastuuhenkilö: vapaa-aikajohtaja VAPAA-AIKAPALVELUJEN TILAUS VUOSI 2016 As. luku 2016 75759 Joensuun kaupunki 2015 (tp) 75572 Vastuuhenkilö: vapaa-aikajohtaja 610 Hallintopalvelut Vastuuhenkilö: vapaa-aikajohtaja Sisältää vapaa-aikakeskuksen

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) OAS 1 (6) TURUNKANKAAN ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 7.2.2014 MIKÄ ON OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA? Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee kaavoitustyöhön sisällyttää

Lisätiedot

MÄÄRÄAIKARAPORTTI Hyrynsalmen aineisto 8.1. - 22.1.2015 22.01.2015

MÄÄRÄAIKARAPORTTI Hyrynsalmen aineisto 8.1. - 22.1.2015 22.01.2015 08.04.2015 12.04.2015 Hallintopalvelut/Pirkko Ohtonen 08.01.2015 3/60.600/2015 Hyrynsalmen kunta Lausuntopyyntö Iso Tuomivaaran tuulivoimahankkeen osayleiskaavaehdotuksesta Hallintopalvelut/Pirkko Ohtonen

Lisätiedot

Oikaristen sukuseura ry:n

Oikaristen sukuseura ry:n Oikaristen sukuseura ry:n toimintakertomus 2015 Kuva: Sirpa Heikkinen 2015 OIKARISTEN SUKUSEURA RY TOIMINTAKERTOMUS 24.11.2015 Oikaristen 16-vuotias sukuseura toimi aktiivisesti. Seuran tavoitteena on

Lisätiedot

Sääntömääräinen syyskokous

Sääntömääräinen syyskokous Sääntömääräinen syyskokous Aika: 28.11.2009 klo 9.00 Paikka: Läsnä: Luontokapinetti Kopan koulu Jorma Kaarto (Viikkolehti), Päivi Erävesi, Ulla Helmisaari, Jari Helmisaari, Arimo Helmisaari, Timo Hämäläinen,

Lisätiedot

Avustukset rakennusperinnön hoitoon miksi, paljonko ja millä perusteella myönnetään? Henrik Wager

Avustukset rakennusperinnön hoitoon miksi, paljonko ja millä perusteella myönnetään? Henrik Wager Avustukset rakennusperinnön hoitoon miksi, paljonko ja millä perusteella myönnetään? Henrik Wager 26.10.2016 15 Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusta edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla

Lisätiedot

TEHY RY:N AY-KOULUTUSTILAISUUDET VUONNA 2008

TEHY RY:N AY-KOULUTUSTILAISUUDET VUONNA 2008 KT 1 TEHY RY:N AY-KOULUTUSTILAISUUDET VUONNA 2008 Luottamusmieskoulutus Tehy 14.-16.4. Vantaa Luottamusmiesten perusopinnot 3-jakso (3/07) Tehy 4.-6.2. Vantaa Luottamusmiesten perusopinnot 1-jakso (1/08)

Lisätiedot

Tallennustyönjako Suomessa: rakenne ja tämän hetkinen tilanne

Tallennustyönjako Suomessa: rakenne ja tämän hetkinen tilanne Tallennustyönjako Suomessa: rakenne ja tämän hetkinen tilanne Teemu Ahola Digitaaliset kokoelmat Avoimempi Pohjola seminaari 10.2.2016 Suomen kansallismuseo Valtakunnallinen tallennustyönjako: tausta ja

Lisätiedot

Yhteistyöseminaari. Opetusalan täydennyskoulutuksen koordinointi Kainuussa Tuula Honkanen johtaja. Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut

Yhteistyöseminaari. Opetusalan täydennyskoulutuksen koordinointi Kainuussa Tuula Honkanen johtaja. Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Yhteistyöseminaari Opetusalan täydennyskoulutuksen koordinointi Kainuussa 25.11.2010 Tuula Honkanen johtaja Kajaanin ammattikorkeakoulu ja Oulun yliopisto/ Kajaanin yliopistokeskus. Henkilöstöä 19 Budjetti

Lisätiedot

KAINUUN YLEISURHEILU VUODEN 2013 TILASTOT (vain yu-passin omaavat urheilijat)

KAINUUN YLEISURHEILU VUODEN 2013 TILASTOT (vain yu-passin omaavat urheilijat) KAINUUN YLEISURHEILU VUODEN 2013 TILASTOT (vain yu-passin omaavat urheilijat) NAISET 100 m 12,55-1,5 Kotka 29.8. 12,42 +2,9 Espoo 2.6. 100m aj 13,50 +0,3 Jyväskylä 28,5, 13,64-1,8 Regensburg, GER 8.6.

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Materia ry

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Materia ry TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Materia ry SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 2. Hallitus ja hallituksen kokoukset 3. Jäsenet 4. Yhdistyksen toiminta 5. Näyttelyt, seminaarit ja muut tapahtumat 6. Muut toiminta 5.1

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden iite 2 ainopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan

Lisätiedot

Kainuun työllisyyskatsaus, joulukuu 2014

Kainuun työllisyyskatsaus, joulukuu 2014 NÄKYMIÄ KAINUUN ELY-KESKUS Kainuun työllisyyskatsaus, kuu Julkistettavissa 20.1.2015 klo 9.00 Työttömyys kasvoi Kainuussa rajusti vuoden lopulla Lomautukset lisääntyivät ja uuden työvoiman tarve oli lähes

Lisätiedot

Aikuistoiminta Satakunnan Museossa

Aikuistoiminta Satakunnan Museossa Aikuistoiminta Satakunnan Museossa 15.12.2009 Museolehtori Carita Tulkki Satakunnan Museo www.pori.fi/smu 15.12.2009 1 Satakunnan Museon toimipisteet Satakunnan Museo v. 1888 Perusnäyttely Vesien sylistä

Lisätiedot

SUOMEN KOTISEUTULIITTO PÖYTÄKIRJA 2016/5 Hallitus 27.5.2016 Sivu 2 / 6

SUOMEN KOTISEUTULIITTO PÖYTÄKIRJA 2016/5 Hallitus 27.5.2016 Sivu 2 / 6 Hallitus 27.5.2016 Sivu 1 / 6 Aika: 27.5.2016 klo 12.30-15.15 Paikka: Suomen Kotiseutuliiton toimisto, Kalevankatu 13 A, Helsinki Läsnä Puheenjohtaja: Kirsi Moisander (x) Varapuheenjohtaja: Raimo Sailas

Lisätiedot

Opetushallitus - rahoitus- ja kustannustietopalvelut

Opetushallitus - rahoitus- ja kustannustietopalvelut mhtml:file://f:\opetushallitus20-20rahoitus-20ja20kustannustietopalvelut20h-salm... @ 001056 Kainuun maakunta-kuntayhtymä / Hyrynsalmi 07.11.2008 sivu 63 Lukion opiskelijamäärä: 38 Yli 18 v. aloitt. opiskelijoiden

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 13 päivänä toukokuuta /2011 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 13 päivänä toukokuuta /2011 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 13 päivänä toukokuuta 2011 433/2011 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus radiotaajuuksien käyttösuunnitelmasta annetun liikenne- ja viestintäministeriön

Lisätiedot

Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402

Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402 Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402 2 Sisällysluettelo: 1. SUUNNITTELUALUE... 3 2. LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET... 4 3. SUUNNITTELUTILANNE...

Lisätiedot

Kainuun piirinmestaruushiihdot, maakuntahiihto ja hopeasomman aluekilpailu Kajaanissa 14.2.2015

Kainuun piirinmestaruushiihdot, maakuntahiihto ja hopeasomman aluekilpailu Kajaanissa 14.2.2015 M12 11:00:00 3 Eetu Vimpari 40145859 Kajaanin Hiihtäjät 11:00:00 4 Konsta Korhonen 40129190 Kainuun Hiihtoseura 11:00:00 5 Topias Törmäkanga 40114888 Sotkamon Jymy 11:00:00 6 Tommi Huusko 40082728 Ristijärven

Lisätiedot

Kainuun työllisyyskatsaus, marraskuu 2014

Kainuun työllisyyskatsaus, marraskuu 2014 NÄKYMIÄ KAINUUN ELY-KESKUS Kainuun työllisyyskatsaus, kuu Julkistettavissa 23.12. klo 9.00 Työttömyys kasvoi Kainuussa kuussa selvästi vähemmän kuin koko maassa keskimäärin Uusia työttömiä on aiempaa vähemmän,

Lisätiedot

Miten saamme vesistöt yhdessä hyvään tilaan? Projektipäällikkö Riina Rahkila, VYYHTI-hanke Vesistökunnostusverkoston seminaari Iisalmi 12.6.

Miten saamme vesistöt yhdessä hyvään tilaan? Projektipäällikkö Riina Rahkila, VYYHTI-hanke Vesistökunnostusverkoston seminaari Iisalmi 12.6. Miten saamme vesistöt yhdessä hyvään tilaan? Projektipäällikkö Riina Rahkila, VYYHTI-hanke Vesistökunnostusverkoston seminaari Iisalmi 12.6.2014 Vesistö on valuma-alueensa summa Kaikki valuma-alueen toiminta

Lisätiedot

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) OAS 1 (5) 8.5.2013 Haukiveden Haapaselän rantaosayleiskaavan muutos RANTASALMEN KUNTA HAUKIVEDEN HAAPASELÄN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 8.5.2013 MIKÄ ON OSALLISTUMIS

Lisätiedot

SOPIMUS MUSEOVIRASTON JA SAAMELAISMUSEO SIIDAN YHTEISTYÖSTÄ JA TYÖNJAOSTA KULTTUURIYMPÄRISTÖN VAALIMISESSA

SOPIMUS MUSEOVIRASTON JA SAAMELAISMUSEO SIIDAN YHTEISTYÖSTÄ JA TYÖNJAOSTA KULTTUURIYMPÄRISTÖN VAALIMISESSA SOPIMUS MUSEOVIRASTON JA SAAMELAISMUSEO SIIDAN YHTEISTYÖSTÄ JA TYÖNJAOSTA KULTTUURIYMPÄRISTÖN VAALIMISESSA Diaarinumero: 148/005/2010 Sopijapuolet: Museovirasto ja Sámi Museum - Saamelaismuseosäätiö, jota

Lisätiedot

Kainuun työllisyyskatsaus, kesäkuu 2014

Kainuun työllisyyskatsaus, kesäkuu 2014 NÄKYMIÄ KAINUUN ELY-KESKUS Kainuun työllisyyskatsaus, kuu Julkistettavissa 22.7. klo 9.00 Uuden työvoiman tarve hiipui selvästi kuussa Kainuussa Lomautukset ja oppilaitoksista valmistuneet kohottivat työttömyyttä

Lisätiedot

Alueidenkäyttö ja maakuntauudistus

Alueidenkäyttö ja maakuntauudistus Alueidenkäyttö ja maakuntauudistus ELY-keskusten roolista uusien maakuntien rooliin Jyrki Palomäki, yksikönpäällikkö 1.12.2016 Maakuntauudistus (sekä maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) muutokset) Alueidenkäytön

Lisätiedot

KITEEN KAUPUNKI Tekninen lautakunta KITEEN KAUPUNKI. Tekninen lautakunta 5.2.2015 14

KITEEN KAUPUNKI Tekninen lautakunta KITEEN KAUPUNKI. Tekninen lautakunta 5.2.2015 14 1 KITEEN KAUPUNKI AVUSTUSOHJEET YKSITYISTIEKUNNILLE 2015 5.2.2015 14 2 1 YLEISTÄ ------------------------------------------------------------------------------------------------------- 3 1.1 KUNNOSSAPIDON

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN museot. Palveluhinnasto

LAPPEENRANNAN museot. Palveluhinnasto LAPPEENRANNAN museot Palveluhinnasto 2014 1 2 LAPPEENRANNAN museot Palveluhinnasto 2014 Sisältö Avoinnaoloajat ja lippujen hinnat... 4 Ilmaiskävijät... 5 Opastusmaksut... 5 Kuvapalveluhinnasto... 6 Tilavuokrat...

Lisätiedot

Raision museo Harkko Toimintakertomus 2012

Raision museo Harkko Toimintakertomus 2012 Raision museo Harkko Toimintakertomus 2012 Sisällysluettelo 1. KATSAUS VUOTEEN 2012 2 2. TOIMINTA-AJATUS 3 3. NÄYTTELYT JA TOIMINTA VUONNA 2012 3 Pedagoginen toiminta 4 Sijoitukset 4 Tapahtumat 4 4. KOKOELMA

Lisätiedot

Kainuun työllisyyskatsaus, heinäkuu 2014

Kainuun työllisyyskatsaus, heinäkuu 2014 NÄKYMIÄ KAINUUN ELY-KESKUS Kainuun työllisyyskatsaus, kuu Julkistettavissa 26.8. klo 9.00 Uutta työvoimaa tarvitaan Kainuussa niukasti Pitkäaikaistyöttömyys kasvoi kuussa lähes kolmanneksen vuoden takaisesta

Lisätiedot

Kuntien ja alueiden Venäjä-yhteistyö

Kuntien ja alueiden Venäjä-yhteistyö Kuntien ja alueiden Venäjä-yhteistyö Suomussalmen kunnan ja Karjalan tasavallan / Kalevalanpiirin välinen kulttuuri-, nuoriso ja opetusyhteistyö 14.4.2016 Suomussalmen kunta / Asta Tolonen Kalevalan piiri

Lisätiedot

Siniset ajatukset Kainuun malliksi - tähän on tultu. Kaukametsä, Kajaani ke 25.11.2009. Anssi Tuominen Koulutustoimialan johtaja

Siniset ajatukset Kainuun malliksi - tähän on tultu. Kaukametsä, Kajaani ke 25.11.2009. Anssi Tuominen Koulutustoimialan johtaja Siniset ajatukset Kainuun malliksi - tähän on tultu Kaukametsä, Kajaani ke 25.11.2009 Anssi Tuominen Koulutustoimialan johtaja MAAKUNTAKOKEILUN MERKKIPAALUT pääministeri Paavo Lipponen 16.10.2001 selvitysmies

Lisätiedot

Suomen Kotiseutuliiton vuosikokous 5.8.2016

Suomen Kotiseutuliiton vuosikokous 5.8.2016 KOKOUSKUTSU Helsinki 19.5.2016 Suomen Kotiseutuliiton vuosikokous 5.8.2016 Suomen Kotiseutuliiton vuosikokous pidetään perjantaina 5.8.2016 klo 14.00 Kajaanissa. Kokouspaikka on Kaukametsän kongressi-

Lisätiedot

Pöytäkirja. Pirjo Riskilä (vara) x Mervi Kestilä Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lapin piiri ry Mira Uusiportimo (vara)

Pöytäkirja. Pirjo Riskilä (vara) x Mervi Kestilä Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lapin piiri ry Mira Uusiportimo (vara) LAPIN LIITTO Pöytäkirja 5.4.2013 Järjestöneuvottelukunnan 2. kokous Aika: 5.4.2013 klo 9.00-11.00 Paikka: Lapin liitto Osallistujat: Läsnä Poissa Nimi Järjestö x Raili Kerkelä Kemijärven Järjestökiehinen

Lisätiedot

Kainuun Jätehuollon kuntayhtymä 1(7) Varastokatu 2 87100 KAJAANI Hallituksen kokous 17.3.2006 nro 2/2006

Kainuun Jätehuollon kuntayhtymä 1(7) Varastokatu 2 87100 KAJAANI Hallituksen kokous 17.3.2006 nro 2/2006 Kainuun Jätehuollon kuntayhtymä 1(7) KOKOUSAIKA Perjantai 17.3.2006 kello 13.00 15.10 KOKOUSPAIKKA Kainuun Jätehuollon kuntayhtymän toimisto 87100 KAJAANI SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä kuka

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen ja toimeenpano Kainuussa. Annikki Aitoaho Kainuun maakunta-kuntayhtymä

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen ja toimeenpano Kainuussa. Annikki Aitoaho Kainuun maakunta-kuntayhtymä Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen ja toimeenpano Kainuussa Annikki Aitoaho Kainuun maakunta-kuntayhtymä 2 Ivalo 625 km Kainuun sijainti ja väkiluku kunnittain 2009 Kainuu 82 634 henkilöä

Lisätiedot

TAKO-verkoston toimintavuosi ja tulevaisuuden strategia. Johanna Lehto-Vahtera TAKO-seminaari

TAKO-verkoston toimintavuosi ja tulevaisuuden strategia. Johanna Lehto-Vahtera TAKO-seminaari TAKO-verkoston toimintavuosi ja tulevaisuuden strategia Johanna Lehto-Vahtera TAKO-seminaari 8.2.2017 Vastuu kulttuuriperinnöstä kuuluu aidosti kaikille Kulttuuriperinnön säilyttäminen on kaikkien asia

Lisätiedot

Kuntien kirjastotoimenjohtajat, lääninhallitusten kirjastoista vastaavat sivistystoimentarkastajat ja yhteispalvelualuevastaavat

Kuntien kirjastotoimenjohtajat, lääninhallitusten kirjastoista vastaavat sivistystoimentarkastajat ja yhteispalvelualuevastaavat 14.6.2005 VNK008:00/2003 Kuntien kirjastotoimenjohtajat, lääninhallitusten kirjastoista vastaavat sivistystoimentarkastajat ja yhteispalvelualuevastaavat YHTEISTYÖKUTSU: SUOMI VERKOSSA KAMPANJA KIRJASTOISSA

Lisätiedot

Kainuun työllisyyskatsaus, lokakuu 2015

Kainuun työllisyyskatsaus, lokakuu 2015 NÄKYMIÄ KAINUUN ELY-KESKUS Kainuun työllisyyskatsaus, kuu Julkistettavissa 24.11. klo 9.00 Työttömyys vähenee Kainuussa Työttömyyden muuta Suomea suotuisampi kehitys jatkuu. Kainuu on edelleen ainoa manner-

Lisätiedot

Työvoiman ja opiskelijoiden liikkuvuutta Itä-Suomen ja Karjalan Tasavallan välillä edistävä Petroskoin neuvontapiste.

Työvoiman ja opiskelijoiden liikkuvuutta Itä-Suomen ja Karjalan Tasavallan välillä edistävä Petroskoin neuvontapiste. Työvoiman ja opiskelijoiden liikkuvuutta Itä-Suomen ja Karjalan Tasavallan välillä edistävä Petroskoin neuvontapiste Joensuu, 2013 Historia 3.9.2009 Seminaari Sortavalassa projektin perustamisesta, jonka

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on liitteenä 1.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on liitteenä 1. RANTA-ASEMAKAAVA JA MUUTOS / JOKILAN ALUE Kunnanhallitus 17.12.2007 ( 380): Vantaan kaupunki on toimittanut Lopen kunnalle 9.11.2007 päivätyn osallistumis- ja arviointisuunnitelman koskien Jokilan ranta-asemakaavaa

Lisätiedot

Perhetyön ja lapsiperheiden kotipalvelun asiakasrekisterin rekisteriseloste

Perhetyön ja lapsiperheiden kotipalvelun asiakasrekisterin rekisteriseloste Kainuun sosiaali- ja Rekisteriseloste Perhetyön ja lapsiperheiden kotipalvelun asiakasrekisterin rekisteriseloste Kainuun sosiaali- ja Rekisteriseloste SISÄLTÖ 1. REKISTERIN NIMI 2. REKISTERINPITÄJÄ 3.

Lisätiedot

Pyyrinlahden kylän tiloille Käpykolo 5:29, Lisäkolo 5:33, Mäkikolo 5:41 ja Kallionkolo 14:1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Pyyrinlahden kylän tiloille Käpykolo 5:29, Lisäkolo 5:33, Mäkikolo 5:41 ja Kallionkolo 14:1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI Konginkangas Käpykolon ranta-asemakaava Pyyrinlahden kylän tiloille Käpykolo 5:29, Lisäkolo 5:33, Mäkikolo 5:41 ja Kallionkolo 14:1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) LUONNOSVAIHE

Lisätiedot

Lapinlahden kirkonseudun kortteleiden 61, 65, 67, 68 ja 255 asemakaavan muutos.

Lapinlahden kirkonseudun kortteleiden 61, 65, 67, 68 ja 255 asemakaavan muutos. Tekninen lautakunta 20 03.04.2014 Tekninen lautakunta 33 27.05.2014 Tekninen lautakunta 47 11.09.2014 Tekninen lautakunta 7 29.01.2015 Tekninen lautakunta 26 16.06.2015 Lapinlahden kirkonseudun kortteleiden

Lisätiedot

Ryhmä. Pistemäärä yht. Mittariarvo. Museo

Ryhmä. Pistemäärä yht. Mittariarvo. Museo t Alaraja: % Min: 38.87 3.7 4.4 67 99 Tuloksellisuus Yläraja: 9 % Max: 8 8 8.66 3859 4 kulmakerroin.5..5 8 4 Max. pistemäärä: 6 M - M Omien tulojen M Kävijät / M3 n M Kävijämäärä max: ammatillinen osuus

Lisätiedot

6.4.2010. Tornion Järjestöyhdistys ry Kemintie 53 95420 Tornio

6.4.2010. Tornion Järjestöyhdistys ry Kemintie 53 95420 Tornio LOPPURAPORTTI 1 / 5 MAHIS PROJEKTIN LOPPURAPORTTI AJALTA 1.4.2007 30.3.2010 Projektin nimi Projektipäällikkö Ohjausryhmä Mahis projekti Tornion Järjestöyhdistys ry Kemintie 53 95420 Tornio Sauli Hyöppinen

Lisätiedot

Asemakaavan muutos ja tonttijako 224 Rauha, kortteli 276, tontti 2 ja osa katualuetta (Entinen Rauhan keskuskeittiön tontti)

Asemakaavan muutos ja tonttijako 224 Rauha, kortteli 276, tontti 2 ja osa katualuetta (Entinen Rauhan keskuskeittiön tontti) Tekninen lautakunta 94 19.03.2014 Kaupunginhallitus 131 24.03.2014 Kaupunginhallitus 235 19.05.2014 Kaupunginvaltuusto 44 02.06.2014 Asemakaavan muutos ja tonttijako 224 Rauha, kortteli 276, tontti 2 ja

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma NURMEKSEN KAUPUNKI Läntisen 111 kaupunginosan asemakaavamuutos (Läntisen puurivikadut) Kuva 1: Kaavamuutoksen tarkastelualue Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Nurmeksen kaupunki Lieksan ja Nurmeksen

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTO PÖYTÄKIRJA C 7/99 KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Juhani Lehtimäki, puh

OULUN YLIOPISTO PÖYTÄKIRJA C 7/99 KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Juhani Lehtimäki, puh OULUN YLIOPISTO PÖYTÄKIRJA C 7/99 KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Juhani Lehtimäki, puh. 5533605 Kokous nro 10/99 tiistaina 31.8.1999 klo 12.15 Lauriala Anneli, professori (ryhmä II) Karppanen Irene, kirjastosihteeri

Lisätiedot

Kehityspolitiikka uudistuu jatkuvasti, joten kurssi on hyödyllistä suorittaa uudelleen noin neljän vuoden välein.

Kehityspolitiikka uudistuu jatkuvasti, joten kurssi on hyödyllistä suorittaa uudelleen noin neljän vuoden välein. KEHITYSPOLITIIKAN JA KEHITYSYHTEISTYÖN VALMENNUSKURSSI / Osiot I-III 25.10.2012 Ohjelma 5-15.11.2012 Kurssi on suunnattu kaikille kehitysyhteistyötehtäviä hoitaville kv. järjestöjen ja kansalaisjärjestöjen

Lisätiedot

Opetushallitus - http://vos.uta.fi/cgi-bin/tiedot2.cgi?saaja=1056;tnimi=vos/v10/v06yt7s10.lis @ 001056 Kainuun maakunta-kuntayhtymä / Hyrynsalmi 04.11.2009 sivu 63 Lukion opiskelijamäärä: 45 Yli 18 v.

Lisätiedot

Salla Vaadinselän Lakilampien ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Salla Vaadinselän Lakilampien ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Salla Vaadinselän Lakilampien ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 26.07.2010 Seitap Oy 2010 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Viranomaisneuvottelun muistio

Viranomaisneuvottelun muistio 1 (5) Pasi Ronkainen UPM-Kymmene Oyj Jänisjoen ranta-asemakaava, Tohmajärvi UPM-Kymmene Oyj, Kyyrönlammen ja Mäntylammen ympäristöjen ranta-asemakaava, Joensuu Tornator Oyj, Palojärven, Tekojärven ja Ala-Koitajoen

Lisätiedot

SBL:N KILPAILUKALENTERI VUODELLE 2012

SBL:N KILPAILUKALENTERI VUODELLE 2012 SBL:N KILPAILUKALENTERI VUODELLE 2012 Ota yhteyttä muutosehdotuksissa/korjauksissa Kilpailutoimikunnan puheenjohtajaan: Mauri Saastamoinen 050 57 47 557 / competition@bridgefinland.com SBL:n hallitus on

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Nurmeksen kaupungin Pielisen - Kuokkastenjärven rantaosayleiskaavan osittainen muutos (Vihtorila ja Koivula) Kuva 1: Sijainti Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Nurmeksen kaupunki Lieksan ja Nurmeksen

Lisätiedot