TOIMINTAKERTOMUS Yleinen kehitys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TOIMINTAKERTOMUS 2011. Yleinen kehitys"

Transkriptio

1 TOIMINTAKERTOMUS 2011 Yleinen kehitys Kainuun Museon kävijämäärä kasvoi voimakkaasti kuluneena vuonna erityisesti alkuvuoden 1950-luku näyttelyn ansiosta. Se oli moneen vuoteen museon suosituin näyttely: 2436 kävijää. Museokävijät ovat olleet edellisvuosien tapaan myös tyytyväisiä näyttelyihin ja asiakaspalveluun. Museo osallistui kaupungin kulttuuritoimijoiden yhteismarkkinointiin Kulttuuri Kajaani otsikon alla, mikä on yksi uusi yhteistyömuoto vuoden aikana valmistuneen kaupungin kulttuuristrategian toimenpiteistä. Koululaisryhmille tilauksesta annettavien näyttelyopastusten rinnalle saatiin Tapiolan päiväkodin alaisen leikkikerho Silmun järjestämiä päiväkotiryhmille suunnattuja näyttelyopastuksia. Kokoelmahallinnan WebMusketti-ohjelma saatiin vihdoin käyttöön loppukeväällä. Sen täysi hyödyntäminen vaatii vielä opettelua. Museon sisäistä yhteistyötä, viestintää ja suunnitelmallisuutta lisättiin näyttelytoiminnassa. Museo sai tiedon, että kaupunki aikoo myydä Varastokadulla sijaitsevan kokoelmien säilytykseen käytetyn rakennuksen. Tilanteeseen etsittiin ratkaisua, mutta sopivia korvaavia tiloja ei löytynyt vuoden loppuun mennessä. Antti Mäkinen museonjohtaja I Museon hallinto 1. Omistus ja hallinto Kainuun museon omistaa Kajaanin kaupunki, jolle museo siirtyi Kainuun museoyhdistys ry:ltä (perustettu 1930, nyk. Kainuun museo- ja kotiseutuyhdistys). Opetusministeriö on nimennyt Kainuun Museon valtioneuvoston päätöksen 404/79 tarkoittamaksi maakuntamuseoksi alkaen. Museolla on voimassa oleva sopimus Museoviraston ja Kainuun Museon yhteistyöstä ja työnjaosta kulttuuriympäristön vaalimisessa. Samoin Museoviraston kanssa on sovittu alueellisesta toiminnasta kaudella Museon hallinnosta vastasi vuoden 2009 alussa toimikautensa aloittanut sivistyslautakunta (johtosääntö vahvistettu ), jonka puheenjohtajana toimi Raimo Tornberg. 2. Jäsenyydet Suomen museoliitto, alkaen Kainuun museo- ja kotiseutuyhdistys, alkaen.

2 II Museon henkilökunta 1. Henkilökunta Vakinainen henkilökunta (suluissa työn alkamisvuosi): Kauppila Raili, amanuenssi (1990) Kinnunen Ritva, toimistosihteeri (2001) Kovalainen Tuula, siivooja (2006) Laukkanen Rauni, rakennustutkija (2008) Lonkila Helena, tekstiilikonservaattori (1986), tutkija-konservaattori (2005) Mäkinen Antti, tutkija-valokuvaaja (1993), museonjohtaja (1996) Peltola Ossi, nuorempi ammattimies (1990), museomestari (1997) Piirainen Aino, valokuvauslaborantti (1994) Suominen Esa, arkeologi (1986 määräaik., 1990 vak.) Säkkinen Senja, maakuntatutkija (1984 määräaik., 1990 vak., 2004 osa-aikainen) Välisaari Kristiina, museoassistentti (2005 määräaik., 2006 vak.) Kuukausipalkkaiset museovalvojat: Kemppainen Linda, museovalvoja (2008) Laakkonen Anna, museovalvoja alkaen Leinonen Tarja, museovalvoja (2008) saakka Määräaikainen henkilökunta: Anttalainen Tommi, valvoja-opas Luostarinen Annina, valvoja-opas Kesätyöntekijät: Anttalainen Tommi, Kajaanin kaupungin kesätyöseteli 2011, Luostarinen Annina, museoharjoittelija, Työelämään tutustuminen: Anni Heikkinen, Hauholan koulu, Koulutukset ja seminaarit Työntekijät ovat osallistuneet seuraaviin koulutuksiin ja seminaareihin: Hyvän työyhteisön pelisäännöt, Kajaani 4.1. Rakennussuojelulaki -koulutus, Oulu Toimivan työyhteisön pelisäännöt, Kajaani 7.2. Ekomuseo-hankkeen esittely, Mieslahti WebMusketti pääkäyttäjäkoulutus, Museovirasto, Helsinki Kajaanin ammattikorkeakoulun, KAOn ja Kajaanin sivistystoimialan varautumiskoulutus, Kajaani WebMusketti-koulutus, Kajaani Rakennettu hyvinvointi -seminaari, Lahti Rakennusperinnön hoidon ja korjausrakentamisen neuvottelupäivät, Helsinki Ilmastoseminaari, Kajaani 6.5. Maaseudun asutushistoriallisia muinaisjäännöksiä käsittelevä työseminaari, Helsinki Valtakunnalliset museopäivät, Turku

3 Rakennetun ympäristön neuvottelupäivät, Espoo Siivouskoulutuspäivä, Oulu 7.6. SAP BI raportointikoulutus, Kajaani, Talousarvion infotilaisuus, Kajaani Kainuun kulttuurifoorumi, Puolanka 1.7. Henkilötietojen suoja kunnassa, Kajaani Budjettikoulutus, Kajaani Julkisuusperiaate ja sen toteuttaminen kunnassa, Kajaani Kulttuurimaiseman hoidon neuvottelupäivät, Heinola Tehokkuutta ajanhallintaan - tuottavuutta toimistotyöhön, Kajaani Photoshop kurssi, Kajaani 19.9., 26.9., ja Terva - Pohjolan musta kulta -seminaari, Oulu Rakentamisen ohjauksen neuvottelupäivä, Kajaani Pohjois-Suomen kulttuurista vastaavien lautakuntien tapaaminen, Oulu Riskienhallinta ja sisäinen valvonta kunnallishallinnossa, Kajaani Pohjoisten metsien kulttuuriperintö seminaari, Rovaniemi Tietohallinnon- ja asianhallinnan kehityspäivä, Kajaani ICOM / Demhist.komitean kokous, Antwerpen, Belgia Moninaisuus ja monialaisuus kulttuuriympäristö yhteistyöhaasteena seminaari, Vaasa Tulevaisuuden museo -seminaari, Kangasala ja Tampere TAKO raporttipäivä, Museovirasto, Helsinki Ostolaskujen käsittely - Rondo R8, Kajaani Tekniikan alan museopäivä, Tekniikan museo, Helsinki Matkat ja muu toiminta Henkilökunta teki tutustumismatka Joensuuhun Lisäksi henkilökuntaa osallistui seuraaviin tilaisuuksiin: Näyttely-yhteistyön neuvottelu, Helsinki ja 7.3., Kuopio 12.4., ja Oulujoen pääuoman kalateiden suunnittelu ja tukitoimenpiteet -hankkeen kokous, Oulu Maakuntamuseoiden, aluetaidemuseoiden ja valtakunnallisten erikoismuseoiden johtajien tapaaminen, Hämeenlinna 2.2. ja Helsinki Arkistotutkimusta (Hövelö), Oulun maakunta-arkisto ja Kuopion museo Arkistotutkimus, Jyväskylä TAKO-yhteistyön Pooli 1:n kokous, Helsinki 8.3., 2.5., 7.6. Kajaanin keskustaajaman oas, viranomaisneuvottelu Arkistotutkimus, Helsinki Linnojen neuvottelukunnan kokous, Turku ja Hämeenlinna Ota sielusi täyteen! -teoksen julkistamistilaisuus Gallen-Kallelan Museo, Espoo Alueellisen museotyön teemapäivä, Helsinki Flora & Fauna -yhteistyöryhmän kokous, Kuopio Kajaanin keskustan kehittämisprojektiin liittyen tutustumismatka Mikkeliin ja Kuopioon Salonki- ja ArtHelsinki-messut, Helsinki Maakuntatutkijoiden tapaaminen, Joensuu WebMusketti kokous, Lahti Istekin ohjausryhmän kokous, Kuopio Sivistysjohtoryhmän tutustumismatka, Kostamus Kokoelmien kuljetus ja arkistotutkimus. Kanavuori ja Jyväskylä Arkistotutkimus, Oulu 2.12.

4 III Toimitilat ja varusteet Museon näyttelytilat sekä pääosa työskentely- ja varastotiloista sijaitsevat Kajaanin kaupungin keskustassa entisessä liike- ja varastorakennuksessa Asemakatu 4:ssä. Pää- ja piharakennus ovat kokonaan museotoimen käytössä. Museoesineitä säilytetään lisäksi Varastokatu 7 (n. 184 m 2) ja Vienankatu 5 (n. 337 m 2) kiinteistöissä. Museon käyttämät kiinteistöt on vuokrattu Kajaanin kaupungin toimi-tilapalveluilta ja ne on vakuutettu. IV Esinekokoelmat 1. Kokonaismäärä ja kartunta Esinekartunta vuonna 2011 oli 94 kpl (kaikki lahjoituksia). Vuoden 2011 kartunnasta vähennettiin 6 kpl. Esineiden kokonaismäärä esinediaarin mukaan vuoden 2011 lopussa kpl. Esinekokoelmatiedot on vuonna 2011 siirretty museotietojärjestelmä WebMuskettiin, joka on korvannut aiemman Antikvaria-tietojärjestelmän. Konversion valmistelun ja konversion aikaisen yhteydenpidon toimittajaan sekä palvelimen tarjoajaan hoiti museoassistentti Kristiina Välisaari. Amanuenssi Raili Kauppila tarkasti konversion eri vaiheissa kokoelmatietojen siirtymisen. Henkilöstö on käynyt läpi WebMusketin kuvasovelluksen museokohtaista käyttöä. Uudessa ohjelmassa on vuoden 2011 lopussa luetteloituna kaikkiaan esinettä. Näistä Kainuun Museon kokoelmaan kuuluvia on Järjestelmään tallennettuna on myös RIHMA-käsityöperinneprojektin aikana museolle kerätty esinekokoelma, yhteensä 89 esinettä, sekä museon kokoelmiin liitetty Uutelan esineistö Säräisniemen Jylhämästä, yhteensä 271 esinettä. Kainuun Museon kokoelmiin kuuluu myös vuonna 2009 liitetty Rautaruukki Oy:n Otanmäen kaivosesinekokoelma Vuolijoelta, noin 270 esinettä. Näitä ei ole vielä siirretty museon kokoelmatietokantaan. Paikallismuseoiden kokoelmista WebMuskettiin on siirretty Suomussalmella sijaitsevan Turjanlinnan esineistö, kaikkiaan 414 kpl. Säräisniemen kotiseutumuseon esinekokoelmasta WebMuskettiin on tallennettu 186 kpl (esinetietojen siirto kesken, kokonaismäärä 880 kpl.) Uusia deponointeja vuonna 2011 oli 2 kpl. Deponointien lukumäärä vuoden 2011 lopussa 1081 kpl. Museolle on lisäksi saatu lyhytaikaisia esinelainoja vaihtuviin näyttelyihin. Arkiston kartunta vuonna 2011 oli 17 numeroa (arkisto II). Arkisto I:n kokonaismäärä vuoden 2011 lopussa 108 numeroa ja arkisto II:n kokonaismäärä vuoden 2011 lopussa 652 numeroa. Arkistokirjastoon lisätty 8 nidosta. 2. Konservointi Koska kokoelmien säilytysongelmaa ja konservointitilojen puutetta ei ole pystytty ratkaisemaan, konservointi keskittyi edelleen uushankintoihin ja vaihtuvien näyttelyiden esineturvallisuuteen. Paltaniemen kotiseutuyhdistyksen jäsenet puhdistivat, kuvasivat ja listasivat Paltaniemen museoaittojen esineistön tutkijakonservaattorin ohjaamana. Lonkila teki myös tulo- ja lähtötarkastuksen Kajaanin taidemuseossa esillä olleille Kiasma ARS 11 -satelliittinäyttelyn teoksille.

5 V Valokuva-arkisto 1. Yleistä Kuva-arkiston kartunta lisääntyi lainaajien ja lahjoitusten ansiosta oikein hyvin. Suuristakin lahjoituksista on pystytty vähitellen tekemään kuvaluetteloita. Kuvia skannattiin sekä omiin että asiakkaiden näyttelyihin ja muihin käyttötarkoituksiin. Vanhoja valokuvia tallennettiin digitoimalla ja museon henkilökunta dokumentoi maakunnan juhlia, tapahtumia ja arkielämää digitaalisesti ja myös filmille. Kuvatietoja luetteloitiin Webmuskettiin. Kokoelmien kokonaismäärä ja kartunta: Kuvakartunta vuonna 2011 omat kuvaukset/tallenteet saadut lahjoitukset lainausten reprokuvaukset kpl kpl kpl 34 kpl Luetteloitujen kuvatallenteiden kokonaismäärä vuoden 2011 lopussa kpl Deponoinnit vuoden 2011 lopussa oli kpl. VI Käsikirjasto Käsikirjaston julkaisujen kartunta oli 165 kpl ja kokonaismäärä vuoden 2011 lopussa oli 6345 kpl. VII Näyttelytoiminta 1. Perusnäyttely Museon perusnäyttely esittelee Kainuun historiaa ja kulttuuria. 2. Vaihtuvat ja tilapäiset näyttelyt Yhtiön kuvia 447 kävijää luku 2436 kävijää Enteet ja ennusteet Koiramäen tapaan 1607 kävijää Hövelö 820 kävijää Tontut ja haltijat 1168 kävijää Museon galleriahuoneessa on toteutettu seuraavat pienoisnäyttelyt: Kirjoja museon kokoelmista Taiteilija Niilo Hyttinen Nyíregyháza Unkarissa

6 Kasari Kalevan uutiskuvia 1980-luvulta vuotta sähkövaloa Kajaanissa Parta VIII Tutkimus- ja viranomaistyö A. Museonjohtaja Museonjohtaja osallistui kaikkien vuoden aikana järjestettyjen näyttelyiden toteutukseen henkilöstön kanssa ja suunnitteli pääosan galleriahuoneen pienoisnäyttelyistä. Museonjohtaja osallistui myös näyttelyopastusten järjestämiseen. Museonjohtajan tutkimustyö liittyi edelleen suuriin valokuvalahjoituksiin, joista Kainuun Osuusmeijerin lahjoitus vuodelta 2010 tuli luetteloitua. UPM-Kymmenen vuonna 2009 lahjoittaman kuva-aineiston luettelointi kestää vielä pitkään. Museonjohtaja osallistui sivistystoimialan strategiseen suunnitteluun sekä Kajaanin kaupungin kulttuuristrategian laatimiseen. Sivistyslautakunnan esityslistalle museonjohtaja valmisteli Kajaanin kaupungin kulttuuripalkinnon päättämisen. Museonjohtaja osallistui kulttuuriperintöä koskevien lausuntojen laatimisiin ja vastasi pääosin museon tiedotuksesta. B. Amanuenssi Museokokoelmien suhteen rutiinitehtävien esineiden vastaanotto ja luettelointi lisäksi on vuonna 2011 otettu käyttöön uusi kokoelmahallintajärjestelmä WebMusketti, mikä on vaatinut paljon töitä. Tarvittavat kirjalliset ohjeet valmistuvat vuoden 2012 aikana. Museon vaihtuvien näyttelyjen suunnittelu, näyttelyopastukset sekä tietopalvelu eri muodoissaan ovat olleet merkittävä osa amanuenssi Raili Kauppilan tehtäväkenttää. Amanuenssi on myös valmistellut tekstejä museon kotisivuja varten. C. Tutkija-konservaattori Tutkija-konservaattori Helena Lonkilan työ painottui taiteilijakareliaanien Kainuun matkoja koskevaan arkisto-, museo- ja kenttätutkimukseen. Lonkila kirjoitti Gallen-Kallelan museon kutsumana artikkelin kainuulaisista ja karjalaisista vaikutteista Axel Gallénin naiskuvissa. Tutkija-konservaattori vastasi myös 1950-luku -näyttelyn käsikirjoituksesta ja suunnittelusta, 100 vuotta sähkövaloa Kajaanissa -näyttelyn käsikirjoituksesta ja aineistonhankinnasta yhdessä E.On:in henkilökunnan kanssa ja Hövelö -näyttelyn tekstiilivitriinistä. Lonkila luetteloi, valokuvasi ja pakkasi vuoden 2011 uushankintaesineitä ja täydensi esineistön kontekstitietoja sekä osallistui WebMusketti -ohjelman käyttöönottoon. Tutkija-konservaattori opasti ja luennoi ryhmille kulttuurisen lukutaidon näkökulmasta. Näyttelykohtaisen asiasisällön lisäksi opastuksissa käsiteltiin museon erityistä tapaa esittää menneisyyttä ja museonäyttelyn sisältämiä erilaisia aika- ja paikkakäsityksiä. D. Maakuntatutkija Kaikki Kainuun alueen paikallismuseot olivat kesäkautena avoinna yleisölle. Sotkamon Makasiinimuseo on toiminut 60 vuotta ja Vuolijoen Riihipiha-museo vietti 20-vuotisjuhliaan. Museotoimintaan liittyvää yhteistyötä tehtiin paikallismuseoiden lisäksi kuntien, kotiseutuyhdistysten sekä yksityisten henkilöiden kanssa.

7 Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaan ja Museoviraston organisoimaan Paikallismuseotoiminnan kehittäminen hankkeeseen liittyvä kysely lähetettiin Kainuussa 39 paikallismuseolle ja yksityiskokoelmalle. Kyselyssä kerättiin museoiden ja kokoelmien perustietoja vuodelta Kainuun alueen kotiseutumuseoista ja museaalisista näyttelyistä laadittu yhteinen esite päivitettiin ja painatettiin kesän alussa. Maakunnalliseen museotyöhön liittyviä matkoja Kainuun kuntiin oli toimintavuonna yhteensä 33. Museoviraston harkinnanvaraista avustusta sai viisi paikallismuseota - Hyrynsalmen kunta, Kaunislehdon talomuseon kokoelmien luettelointiin ja hoitoon - Kuhmon kaupunki, Kuhmon museon kokoelmien luettelointityöhön - Paltamo-Seura ry, Paltamon kotiseutumuseon perusnäyttelyn uusimiseen. - Sotkamon kunta, Tervajärven talomuseon päärakennuksen pärekaton korjaamiseen. - Suomussalmen kunta, Suomussalmen kotiseutumuseon näyttelysuunnitelmaan ja näyttelyn uusimiseen Kainuun Museo järjesti maakunnallisen museopäivän paikallismuseoiden työntekijöille ja vastuuhenkilöille. Päivän teemoina olivat: museoiden harkinnanvaraiset avustukset vuodelle 2011, valtakunnallinen paikallismuseoiden kehittämishanke, paikallismuseoiden työkirja ja kokoelmien sähköinen luettelointi sekä maakunnallisen museoviikon järjestäminen kesäkuussa Kolmas maakunnallinen museoviikko Käö kahtomassa pidettiin Museoviikon aikana yhdeksän paikallismuseota järjesti erilaisia tilaisuuksia ja työnäytöksiä. Kainuun Museon näyttelyitä oli esillä seuraavasti: Kahvitauko Suomussalmen kotiseutumuseo, (n kävijää) Ristijärven kirjasto, (n. 280 kävijää) Nallepäivä Ristijärven kirjasto, (n. 110 kävijää) Uitossa Paltamon kotiseutumuseo, (n. 720 kävijää) Kiertonäyttelyissä yhteensä noin kävijää. E. Maakunnallinen arkeologi Museoviraston ja Kainuun Museon välille on tehty sopimus yhteistyöstä ja työnjaosta arkeologisen kulttuuriperinnön suojelussa ja hoidossa. Tämän sopimuksen mukaisesti museon vastuulle tulleet lausunnot, kokoukset ja muut viranomaistyöt ovat nykyään arkeologin suurin työllistäjä. Vuoden 2011 aikana Kainuun Museo ei järjestänyt arkeologisia kaivauksia. Maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää, että kaavoitus ja muu maankäyttö perustuu riittäviin selvityksiin. Tämä tarkoittaa muun kulttuuriympäristön ohella myös muinaisjäännöksiä. Kainuun Museo teki tähän liittyviä maastoselvityksiä Puolangalla, Ristijärvellä, Sotkamossa ja Suomussalmella. Ristijärvellä museo inventoi Uva Ristijärvi 110kv johtoreitin sekä Tervajärvellä sijaitsevan kaava-alueen. Puolangalla inventoitiin Pikku Puution pohjoispuolinen kaava-alue. Suomussalmella museo inventoi pienehköt kaava-alueet Piispajärvellä ja Näljängässä. Sotkamossa inventoitiin pieni kaava-alue Kontinjoella sekä Taivaljärven hopeakaivoksen kaivospiirin alue. Kaikista inventointikohteista löytyi tervahautoja, Piispajärveltä lisäksi salmen poikki tehdyn kalapadon jäännökset sekä tarkoitukseltaan epävarma kiviröykkiö. Vuoden aikana tehtiin runsaasti yksittäisiä kenttätyömatkoja Kainuussa sekä välitettiin arkeologisia löytöjä Museovirastoon. Merkittävin löydöistä oli kaksi ehjää pronssikautista Ananjinon kirveen valinmuottia Suomussalmen Vuokkijärveltä. Ne olivat rantahiekassa vierekkäin parinkymmenen sentin läpimittaisella alueella.

8 Inventoinnit, samoin kuin useat maastotyömatkat liittyivät muinaisjäännösten suojeluun. Kaavoitukseen arkeologi osallistui inventointien lisäksi antamalla tietoja muinaisjäännösten sijainnista ja merkityksestä, osallistumalla kaavoja koskeviin kokouksiin ja viranomaisneuvotteluihin sekä antamalla lausuntoja kaavaluonnoksista ja -ehdotuksista. Lisäksi arkeologi osallistui maankäyttö- ja rakennuslain mukaisiin ympäristöviranomaisten ja kuntien välisiin kehittämiskeskusteluihin. Myös muuten tiedotettiin ja neuvottiin muinaisjäännöksiä, muinaismuistolakia ja arkeologisia tutkimuksia koskevissa asioissa. F. Rakennustutkija Rakennustutkija on vuoden 2011 aikana jatkanut tutustumista Kainuun kuntiin ja kulttuurihistoriallisesti ja rakennushistoriallisesti merkittäviin kohteisiin. Tutkija on dokumentoinut valokuvaamalla Kajaanin keskustan uusien kerrostalojen rakentamista ja tietoon tulleita purettavia rakennuksia. Museoviraston kanssa solmitun sopimuksen mukaisesti museon vastuulle tulleet lausunnot, kokoukset ja muu viranomaistyö ovat olleet keskeisimpiä työtehtäviä. Rakennustutkija on osallistunut Kainuun ympäristökeskuksen kunnille järjestämiin kehittämiskeskusteluihin (5) ja kaavoihin liittyviin viranomaisneuvotteluihin (3). Vanhoihin rakennuksiin liittyvä kunnostuksen ohjaus ja korjausneuvonta sekä rakennetun ympäristön kunnostus ovat olleet keskeisimpiä työmuotoja (47). Neuvonnan kohteita ovat olleet pääasiassa kattojen, ikkunoiden ja julkisivujen korjaukset sekä avustusten hakeminen korjauskohteisiin. Rakennustutkija on ollut valvojana kolmessa museoviraston entistämisavustuskohteessa (Vaala: Kankarin koulu, Puolanka: Pikku-Niska ja Kajaani: Setlementti Kainula). Tutkija dokumentoi Renforsin Rannassa (entinen UPM:n tehdasalue) sijaitsevan arkkitehti Eino Pitkäsen suunnitteleman omakotitalon, joka purettiin. Suomen Kotiseutuliiton pääsihteeri Lassi Saresalo, rakennustutkija Leni Pakkala ja tiedottaja Liisa Lohtander tutustuivat tutkijan johdolla Ristijärven keskustassa Pyrylän taloon ja Pyhännän kylätaloon sekä talojen tuleviin kunnostushankkeisiin Museoviraston intendentti Johanna Forsiukselle tutkija esitteli Kainuun ELY-keskuksen tarkastaja Sirpa Lyytisen kanssa Kajaanin VR:n alueella sijaitsevan suojeluun haetun pihapiirin sekä Seppälän, seminaarin ja rajavartioston alueet Tutkija on mukana Kainuun ELY-keskuksen työryhmässä, joka suunnittelee Kainuussa elokuussa 2012 järjestettävää Kulttuurimaiseman hoito -seminaaria. Kainuun Viiskanta-palkinnon ehdokaskohteisiin tutkija tutustui Kainuun ELY-keskuksen kanssa 2. ja Tutkija on osallistunut Kajaanin varuskunnan maankäyttö- ja maisemasuunnitelma -työryhmän kokouksiin(4). Rakennustutkija osallistui 1950-luku -näyttelyn tekemiseen toteuttamalla nykyajan osion Ajatonta sekä kokosi Tontut ja haltijat -näyttelyn. Rakennustutkija on opastanut ryhmiä perusnäyttelyssä ja vaihtuvissa näyttelyissä. G. Kainuun Museon antamat lausunnot Kainuun Museo antoi vuoden aikana 59 lausuntoa, jotka liittyivät pääasiassa erilaisiin kaavoituksiin ja suunnitelmiin. IX Museo ja yleisö 1. Aukioloajat Näyttelyt olivat yleisesti avoinna: ma, ti, pe, su klo 12 16, ke, to 12 19, la suljettu ma, ti, pe, la, su klo 12 16, ke, to Ryhmävierailuja on otettu vastaan myös muina aikoina. Toimisto on ollut avoinna virka-aikana.

9 2. Museonäyttelyiden kävijät Perusnäyttely ja vaihtuvat näyttelyt.: yhteensä kävijää (v ) näistä ryhmäkäyntien kävijöitä (v ) Lainattavat näyttelyt muualla: yhteensä kävijää (v ) 3. Esitelmät ja luennot Näyttelyiden avajaistilaisuuksien ja näyttelyopastusten lisäksi on pidetty seuraavia esitelmiä: Museonjohtaja Antti Mäkinen Luonto Kainuun suurten kirjailijoiden teoksissa, Kulttuurifoorumi Puolanka 1.7. Kajaaninjoki Renforsin valokuvissa, Kajaanin seudun luonto ry:n yleisötilaisuus, pääkirjasto Amanuenssi Raili Kauppila Mitä muistista katoaa mitä muistiin jää. Kokoelmatyön periaatteita. Seminaari, Kajaanin kaupunginkirjasto 2.3., museon puheenvuoro. Tutkija-konservaattori Helena Lonkila Ikkuna itäiseen kansanihmisen heijastuksia Gallen-Kallelan taiteeseen, Gallen-Kallelan Museo, Espoo Renne Haverisen matkassa Kalevalan laulumaille. Kalevala Granàina, Kajaanin taidemuseo Ikkuna itäiseen kuinka karjalainen nainen piirtyy esiin Axel Gallenin Madonna -maalauksessa, Evakon praasniekka, Iisalmi Kuvia käsitöistä käsitöiden kansallista tulkintaa. Paltaniemi, Kylätalo Välitiloja kuinka itäinen ihminen piirtyy suomalaisessa kuvastossa. Переходные состояния - как восточный человек изображается в финском искусстве, II International scientific and practical conference Museums in the Northern Dimension. Petroskoi, Venäjän Karjala Maakuntatutkija Senja Säkkinen Oulujärven vesistön tervavene, Terva-seminaari, Oulu Rakennustutkija Rauni Laukkanen Rakennustutkijan työn esittely, AMK:n talonrakennuskurssi, Kajaani Rakennustutkijan tervehdys Suomen Kotiseutuliiton Hyvän rakentamisen palkinnon luovutusjuhlassa Iskun talolle, Hyrynsalmi X Yhteistyö koulujen kanssa Opetuskäyntejä museossa: päiväkodit 472 alakoulu 770 yläkoulu 397 lukiot 43 ammatilliset oppil. 614 yhteensä 2 296

10 Tarvittaessa museon työntekijät ovat toimineet ryhmien oppaina. XI Tiedotus ja julkaisutoiminta Tiedotusvälineitä on informoitu jatkuvasti museotoimintaan liittyvistä tapahtumista ja museotyö on saanut niissä hyvin julkisuutta. Lisäksi tiedotusvälineitä on autettu historiallisten tietojen välittämisellä ja esittelyllä. Julkaistut painotuotteet Museoiden yhteinen toimintakertomus vuodelta 2010 Esite Kainuun museot ja kokoelmia 2011 Artikkelit ja teokset Museonjohtaja Antti Mäkinen Brahen perustama Kajaani 360 vuotta, Pohjoisen opas lehti Tutkija-konservaattori Helena Lonkila Ikkunoita itäiseen, yksityiskohtien etnografista tulkintaa. Artikkeli. Ota sielusi täyteen, tutkimuksellisia polkuja Akseli Gallen-Kallelan taiteeseen. Gallen-Kallelan museo 2011, s Easter perspectives, ethnographic interpretations of details. Artikkeli. Fill your Soul. Paths of research into the Art of Akseli Gallen-Kallela. Gallen-Kallelan museo 2011,s Переходные состояния - как восточный человек изображается в финском искусстве. (Välitiloja - kuinka itäinen ihminen piirtyy suomalaisessa kuvastossa). Karjalan kansallismuseo. Petroskoi, Venäjän Karjala. XII Muuta toimintaa Seija Mustanevan runoesitys 1950-luku -näyttelyssä Koko Kajjaani meni aivan ulalle Maakunnallinen museopäivä paikallismuseoiden toimijoille Maakunnallinen museoviikko Käö kahtomassa XIII Talous Talousarvio 2011 Toteutunut 2011 Toteutunut 2010 Menot , , ,58 Tulot , , ,82 Netto , , ,76 Vuoden 2011 lakisääteinen valtionosuuden määrä oli Talousarvioin ylitys oli 8655,43 eli 1,4 %.

SUOMEN METSÄSTYSMUSEO. Suomen Metsästysmuseo - Finlands Jaktmuseum ry.

SUOMEN METSÄSTYSMUSEO. Suomen Metsästysmuseo - Finlands Jaktmuseum ry. SUOMEN METSÄSTYSMUSEO Suomen Metsästysmuseo - Finlands Jaktmuseum ry. TOIMINTAKERTOMUS 2012 Kannen kuva: Juha Mälkönen, 2011. Taitto: Henry Forssell. Paino: tt-urex, Porvoo 2013. 1 Sisällysluettelo 2 Museonjohtajan

Lisätiedot

Nykytilanne Museoiden tilakulut ja %-osuus vuonna 2010

Nykytilanne Museoiden tilakulut ja %-osuus vuonna 2010 Jyväskylän museoverkkoselvitys Liite 1 Nykytilanne Museoiden tilakulut ja %-osuus vuonna 2010 Museo Tilat m2 Vuokrat /vuosi /m2 Menot vuonna 2010 Tulot vuonna 2010 Henkilöstökulut Toimintamenot Menot yht

Lisätiedot

HALLINTO 5 KULTTUURILAUTAKUNTA 5 MUUT LÄSNÄOLIJAT LAUTAKUNNAN KOKOUKSISSA 5

HALLINTO 5 KULTTUURILAUTAKUNTA 5 MUUT LÄSNÄOLIJAT LAUTAKUNNAN KOKOUKSISSA 5 SISÄLLYSLUETTELO YLEISKUVAUS TOIMINNASTA 5 HALLINTO 5 KULTTUURILAUTAKUNTA 5 MUUT LÄSNÄOLIJAT LAUTAKUNNAN KOKOUKSISSA 5 MUSEON JÄSENYYDET 6 TUNNUSTUSPALKINNOT 6 HENKILÖKUNTA 6 SATAKUNNAN MUSEO 6 LUONTOTALO

Lisätiedot

SUOMEN KÄSITYÖN MUSEO TOIMINTAKERTOMUS 2012

SUOMEN KÄSITYÖN MUSEO TOIMINTAKERTOMUS 2012 SUOMEN KÄSITYÖN MUSEO TOIMINTAKERTOMUS 2012 2 SUOMEN KÄSITYÖN MUSEO Suomen käsityön museo on käsityön ja käsiteollisuuden valtakunnallinen erikoismuseo - ihmisten ja tiedon kohtauspaikka. Museossa on myös

Lisätiedot

SUOMEN METSÄSTYSMUSEO. Suomen Metsästysmuseo - Finlands Jaktmuseum ry.

SUOMEN METSÄSTYSMUSEO. Suomen Metsästysmuseo - Finlands Jaktmuseum ry. SUOMEN METSÄSTYSMUSEO Suomen Metsästysmuseo - Finlands Jaktmuseum ry. TOIMINTAKERTOMUS 2011 Kannen kuva: Juha Mälkönen. Taitto: Studio Henry Forssell. Paino: tt-urex, Porvoo 2012. 1 Sisällysluettelo 2

Lisätiedot

Savonlinnan kaupungin kulttuuripalvelujen

Savonlinnan kaupungin kulttuuripalvelujen Savonlinnan kaupungin kulttuuripalvelujen TOIMINTAKERTOMUS 2013 1 SISÄLTÖ KULTTUURIJAOSTO JA SIVISTYSLAUTAKUNTA KULTTUURITOIMI 1. Katsaus vuoteen 2013 2 2. Henkilökunta 4 3. Tiimit ja työryhmät 4 4. Järjestetyt

Lisätiedot

Kotiseutukasvatus. 29.6.2014 Ann-Mari Karvinen. Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liitto ry. www.kotipihlaja.fi

Kotiseutukasvatus. 29.6.2014 Ann-Mari Karvinen. Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liitto ry. www.kotipihlaja.fi Kotiseutukasvatus Esiselvitys Pohjois-Savon koulujen kotiseutukasvatuksen lisäämiseksi ja kotiseutuyhdistyksillä olevan tiedon saattamiseksi nykyistä paremmin koulujen käyttöön. 29.6.2014 Ann-Mari Karvinen

Lisätiedot

SUOMEN METSÄSTYSMUSEO. Suomen Metsästysmuseo - Finlands Jaktmuseum ry.

SUOMEN METSÄSTYSMUSEO. Suomen Metsästysmuseo - Finlands Jaktmuseum ry. SUOMEN METSÄSTYSMUSEO Suomen Metsästysmuseo - Finlands Jaktmuseum ry. TOIMINTAKERTOMUS 2010 Sisällysluettelo 1 Suomen Metsästysmuseon toiminta-ajatus ja strategia 2 Suomen Metsästysmuseo 2010 Museonjohtajan

Lisätiedot

SUOMEN METSÄSTYSMUSEO. Suomen Metsästysmuseo - Finlands Jaktmuseum ry.

SUOMEN METSÄSTYSMUSEO. Suomen Metsästysmuseo - Finlands Jaktmuseum ry. SUOMEN METSÄSTYSMUSEO Suomen Metsästysmuseo - Finlands Jaktmuseum ry. TOIMINTAKERTOMUS 2009 Sisällysluettelo 1 Toiminta-ajatus 2 Suomen Metsästysmuseo 2009 2 Museonjohtajan vuosikatsaus 5 SUOMEN METSÄSTYSMUSEON

Lisätiedot

Suunnitelma Pohjois-Karjalan maakuntamuseon alueellisesta toiminnasta 2014-2017

Suunnitelma Pohjois-Karjalan maakuntamuseon alueellisesta toiminnasta 2014-2017 Suunnitelma Pohjois-Karjalan maakuntamuseon alueellisesta toiminnasta 2014-2017 I Johdanto Maakuntamuseon toiminta-ajatus ja yleiskatsaus toimintaan Pohjois-Karjalan museon tehtävänä on museolain ja asetusten

Lisätiedot

Toimintakertomus 2013

Toimintakertomus 2013 Toimintakertomus 2013 HOTELLI- JA RAVINTOLAMUSEOSÄÄTIÖ HRM TALLBERGINKATU 1 G 60 00180 HELSINKI SISÄLLYS 1. HALLINTO 3 1.1. Hotelli- ja ravintolamuseosäätiön edustajisto, taustayhteisöt ja henkilökohtaiset

Lisätiedot

SUOMEN METSÄSTYSMUSEO. S u o m e n M e t s ä s t y s m u s e o - Fi n l a n d s J a k t m u s e u m r y.

SUOMEN METSÄSTYSMUSEO. S u o m e n M e t s ä s t y s m u s e o - Fi n l a n d s J a k t m u s e u m r y. SUOMEN METSÄSTYSMUSEO S u o m e n M e t s ä s t y s m u s e o - Fi n l a n d s J a k t m u s e u m r y. TOIMINTAKERTOMUS 2013 Kannen kuva: Juha Mälkönen, 2009. Muut kuvat: Suomen Metsästysmuseo kuvaarkisto,

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, Museopalvelut

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, Museopalvelut JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI MUSEOPALVELUT TOIMINTAKERTOMUS 2009 JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, Museopalvelut Hallintokatu 2, 4krs. PL 41, 04401 Järvenpää Puhelin (09) 27 191 Faksi (09) 2719 2835 www.jarvenpaa.fi Sivu 2

Lisätiedot

SUOMEN KÄSITYÖN MUSEO

SUOMEN KÄSITYÖN MUSEO SUOMEN KÄSITYÖN MUSEO TOIMINTAKERTOMUS 2008 2 SUOMEN KÄSITYÖN MUSEO Suomen käsityön museo on käsityön ja käsiteollisuuden valtakunnallinen erikoismuseo - ihmisten ja tiedon kohtauspaikka. Museossa on myös

Lisätiedot

Suomen kansallismuseon. kokoelmapoliittinen. ohjelma

Suomen kansallismuseon. kokoelmapoliittinen. ohjelma Suomen kansallismuseon kokoelmapoliittinen ohjelma Työryhmä Ritva Wäre, puheenjohtaja, 31.3.2009 asti Outi Järvinen, jäsen ja työtä koordinoinut sihteeri Elina Anttila, 30.11.2008 asti Helena Edgren Outi

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS 2013

TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS 2013 Suomen kirjainstituutin säätiö TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS 2013 Suomen kirjainstituutin säätiön hallitus 6.3.2014 ja 12.4.2014. Hurjaa menoa! Kiljusen herrasväen vallaton maailma. Hulvaton perhe merihädässä

Lisätiedot

Liite A/ 28. Savonlinnan kaupungin kulttuuripalvelujen

Liite A/ 28. Savonlinnan kaupungin kulttuuripalvelujen Liite A/ 28 Savonlinnan kaupungin kulttuuripalvelujen TOIMINTAKERTOMUS 2010 SISÄLTÖ KULTTUURILAUTAKUNTA KULTTUURITOIMI 1. Katsaus vuoteen 2010 2 2. Henkilökunta 3 3. Järjestetyt tapahtumat 3 4. Avustukset,

Lisätiedot

Toimintakertomus 2014

Toimintakertomus 2014 Toimintakertomus 2014 HOTELLI- JA RAVINTOLAMUSEOSÄÄTIÖ TALLBERGINKATU 1 G 60 00180 HELSINKI SISÄLLYS 1. HALLINTO 3 1.1. Hotelli- ja ravintolamuseosäätiön edustajisto, taustayhteisöt ja henkilökohtaiset

Lisätiedot

Kannen kuvat: Taustakuva: Näyttelijän kengissä -näyttely. Kuva: Ilona Kemppainen. Lapsia näyttämöllä. Kuva: Ilona Kemppainen. Teatteri Tuulettimen

Kannen kuvat: Taustakuva: Näyttelijän kengissä -näyttely. Kuva: Ilona Kemppainen. Lapsia näyttämöllä. Kuva: Ilona Kemppainen. Teatteri Tuulettimen teatterimuseo 2013 Kannen kuvat: Taustakuva: Näyttelijän kengissä -näyttely. Kuva: Ilona Kemppainen. Lapsia näyttämöllä. Kuva: Ilona Kemppainen. Teatteri Tuulettimen demot Kuvia nyky-suomesta -näyttelyssä

Lisätiedot

Lusto - Sarka -työryhmä Suomen metsämuseo Luston ja Suomen Maatalousmuseo Saran siirto maa- ja metsätalousministeriöltä opetusministeriölle

Lusto - Sarka -työryhmä Suomen metsämuseo Luston ja Suomen Maatalousmuseo Saran siirto maa- ja metsätalousministeriöltä opetusministeriölle Opetusministeriö Undervisningsministeriet Kulttuuri Lusto Sarka työryhmä Suomen metsämuseo Luston ja Suomen Maatalousmuseo Saran siirto maa ja metsätalousministeriöltä opetusministeriölle Opetusministeriön

Lisätiedot

Museovirastosta Suomen kulttuuriperintökeskus

Museovirastosta Suomen kulttuuriperintökeskus Opetusministeriö Undervisningsministeriet Kulttuuri Museovirastosta Suomen kulttuuriperintökeskus Museovirasto-selvityksen seurantaryhmän raportti ja kehittämisehdotukset Opetusministeriön työryhmämuistioita

Lisätiedot

P O R I N T A I D E M U S E O N T O I M I N T A K E R T O M U S 2012

P O R I N T A I D E M U S E O N T O I M I N T A K E R T O M U S 2012 P O R I N T A I D E M U S E O N T O I M I N T A K E R T O M U S 2012 1 KATSAUS VUOTEEN 2012... 3 Toiminta-ajatus... 8 Hallinto... 11 Henkilökunta... 12 Toimitilat ja varusteet... 21 KULTTUURIVARALLISUUS,

Lisätiedot

Suomen museoliitto edustaa. Tulot. Suomen museoliiton teema vuodelle 2012 oli Positiivisesti. mukana museoiden arjessa.

Suomen museoliitto edustaa. Tulot. Suomen museoliiton teema vuodelle 2012 oli Positiivisesti. mukana museoiden arjessa. Vuosikertomus 2012 Edunvalvontapalvelut 3 Koulutus- ja kehittämispalvelut 5 Museo 2015 9 Viestintäpalvelut 9 Tukipalvelut 11 Jäsenet 14 Tilinpäätös 18 Suomen museoliitto kuvina 23 Muu varainhankinta 1%

Lisätiedot

TYÖVÄENMUSEO WERSTAS KOKOELMAPOLIITTINEN OHJELMA

TYÖVÄENMUSEO WERSTAS KOKOELMAPOLIITTINEN OHJELMA TYÖVÄENMUSEO WERSTAS KOKOELMAPOLIITTINEN OHJELMA Voimassa 7.4.2014 PÄIVITYSTYÖRYHMÄ Teemu Ahola Leena Ahonen Mia Heinimaa Kalle Kallio Kimmo Kestinen Tiina Naukkarinen Marita Viinamäki 2 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin talouden tasapainottamisohjelma ja Suomen käsityön museo

Jyväskylän kaupungin talouden tasapainottamisohjelma ja Suomen käsityön museo 26.3.2014 Suomen käsityön museon ylläpidosta luopumisen vaikutukset Jyväskylän kaupungin talouteen ja museotoimintaan Jyväskylän kaupungin talouden tasapainottamisohjelmaan 2014 liittyvä selvitys 1 Jyväskylän

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan katsaus

Kaupunginjohtajan katsaus Kaupunginjohtajan katsaus Koko Suomen väkiluku kasvoi vuonna 2003 edellisvuotta nopeammin. Väestö kuitenkin väheni yhdeksässä maakunnassa, joukossa Kainuu. Vaikka väen vähentyminen on hidastunut, on Kainuun

Lisätiedot

KATSAUS VUOTEEN 2008... 3 TOIMINTA-AJATUS... 11 HENKILÖKUNTA... 19 TOIMITILAT JA VARUSTEET... 27 TAIDEKOKOELMAT... 29

KATSAUS VUOTEEN 2008... 3 TOIMINTA-AJATUS... 11 HENKILÖKUNTA... 19 TOIMITILAT JA VARUSTEET... 27 TAIDEKOKOELMAT... 29 P O R I N T A I D E M U S E O N T O I M I N T A K E R T O M U S 2008 KATSAUS VUOTEEN 2008... 3 TOIMINTA-AJATUS... 11 1 HALLINTO... 17 HENKILÖKUNTA... 19 TOIMITILAT JA VARUSTEET... 27 TAIDEKOKOELMAT...

Lisätiedot

Kotiseutuposti. Seinäjoen rytmiin. Parasta eteläpohjalaisuudessa? s. 6 7. Palkinnot Helsinkiin ja Yläneelle s. 4 5 2/ 2013

Kotiseutuposti. Seinäjoen rytmiin. Parasta eteläpohjalaisuudessa? s. 6 7. Palkinnot Helsinkiin ja Yläneelle s. 4 5 2/ 2013 Kotiseutuposti Suomen Kotiseutuliiton jäsenlehti 15.5.2013 2/ 2013 Seinäjoen rytmiin Parasta eteläpohjalaisuudessa? s. 6 7 Palkinnot Helsinkiin ja Yläneelle s. 4 5 PÄÄSIHTEERIN KYNÄSTÄ Kotiseutuposti 2

Lisätiedot

MUSEOVIRASTON TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA -EHDOTUS 2014-2017

MUSEOVIRASTON TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA -EHDOTUS 2014-2017 MUSEOVIRASTON TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA -EHDOTUS 2014-2017 Tarkistettu 6.11.2012 1 SISÄLTÖ 1. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS... 3 2. MUSEOVIRASTON TOIMINNAN PAINOPISTEALUEET 2014-2017... 5 3. SUOMEN KANSALLISMUSEO...

Lisätiedot

KOKOELMAPOLIITTINEN OHJELMA

KOKOELMAPOLIITTINEN OHJELMA S A L O N T A I D E M U S E O V E T U R I T A L L I KOKOELMAPOLIITTINEN OHJELMA RC 1.0 8.3.2010 TYÖRYHMÄ: Pirjo Juusela-Sarasmo Ulla Leino Jonni Saloluoma SISÄLLYS: 1. JOHDANTO 4 1.1 Museotoiminnan perusteet

Lisätiedot