Välimaan perinnetorppa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Välimaan perinnetorppa"

Transkriptio

1 Välimaan perinnetorppa

2 Välimaan torpan historia Eurajoella, Tarvolan kylässä sijaitseva Välimaan torppa rakennettiin vuonna 1853 Lavilan kartanon metsän puista. Lavilan kartano, nykyinen Eurajoen kristillinen opisto, oli osa Vuojoen kartanoa. Ensimmäinen Välimaalle asettunut torppari tuli Raumalta. Hänen jälkeensä Välimaan torpassa on asunut poikkeuksellisen monta eri perhettä. Vuoden 1922 jälkeen torpparit saivat ostaa torppansa omakseen. Silloin isäntänä oli Jalmari Välimaa ja juuri hän sai kokeilla ensimmäisenä Välimaan talossa itsenäisen maanviljelijän elämää. Myöhemmin talo on ollut myös kesämökkinä. Nykyisin se toimii elävänä perinnekohteena, jossa lapset voivat itse kokeillen oppia torppariajan elämästä. Torppa oli suuren talon tai kartanon mailla oleva tila, johon kuului talousrakennus ja maata viljelyksiä varten. Tilan asukkaita kutsuttiin torppareiksi. He olivat kodissaan vuokralla ja maksoivat isännilleen rahalla, viljalla, luonnontuotteilla tai päivätöillä. Päivätöitä kutsuttiin taksvärkiksi. Myös Välimaan torpparit tekivät useamman päivän viikossa töitä Vuojoen kartanolle. Taksvärkkipäivät olivat pitkiä ja monissa töissä tarvittiin apuna torppareiden hevosia. Tämän lisäksi he viljelivät torppansa maita, hoitivat eläimet ja huolehtivat rakennusten kunnosta.

3 Pohjapiirros torpasta

4 Työ Välimaan lapset auttoivat jo pieninä torpan töissä. Työt vaihtelivat vuodenajan mukaan ja olivat raskaita ja väsyttäviäkin. Lasten töitä saattoivat olla vaikkapa puiden ja veden hakeminen, laskiämpärin tyhjentäminen sekä torpan eläimistä ja pikkusisaruksista huolehtiminen. He myös auttoivat aikuisten töissä. Jo hyvin nuorina tytöt esimerkiksi jauhoivat kahvia, parsivat sukkia, leikkasivat matonkuteita, karstasivat villaa, kehräsivät ja auttoivat leipomisessa. Pojat taas oppivat valjastamaan hevosen ja käsittelemään työkaluja. Keväällä kylvettiin viljat ja perunat peltoon. Syksyllä korjattiin ja säilöttiin sato, sekä valmistauduttiin talven varalle. Yhdistä kuvat viivalla Rusko- hevosta tarvitaan monissa töissä, niin myös kesällä heinäaikaan. Silloin Ruskon pitää jaksaa seistä paikallaan kuumalla pellolla ja siirtyä aina käskystä sopiva matka eteenpäin. Lopuksi se vetää painavan heinäkuorman kotiin. Kynttilöitä ja kynttilänjalka Leipävarras Peruna

5 Välimaan torpassa on pärekatto. Hyvin tehty pärekatto kestää kymmeniä vuosia. Eräänä kesänä katto päätettiin uusia ja Jalmari ja Juho- isä valmistivat ensin suuret määrät tasakokoisia päreitä. Sitten he naputtelivat katolla niitä paikoilleen monet päivät. Kesällä tehtiin monenlaisia ulkotöitä. Paimennettiin karjaa, rakennettiin uutta ja korjattiin vanhaa. Eläimet lihoivat ja voivat hyvin kun saivat tuoretta ruohoa. sopivaan vuodenaikaan. Rukki Talvella lämmitettiin torppaa ja tehtiin sisällä sellaisia puhdetöitä, joita ei muina vuodenaikoina ehtinyt tehdä. Miehet esimerkiksi vuolivat puuesineitä ja koristelivat monet arjen esineet kauniin puuleikkauksin. Naiset kutoivat kankaita, parsivat ja kehräsivät. Joulua valmisteltiin pitkään ja huolellisesti. Heinäseiväs

6 Koulunkäynti luvulla Välimaan torpan lapset kävivät koulua Eurajoen kirkonkylässä. Kouluun oli matkaa muutamia kilometrejä. Lumiseen aikaan matka taittui suksilla tai potkukelkalla, muuten kävellen. Koulussa oli vain yksi opettaja ja eri-ikäiset oppilaat olivat samassa luokassa. Tunneilla istuttiin hiljaa, kädet kuului pitää ristissä pulpetilla. Koulupäivä alkoi virren veisuulla, jonka jälkeen siirryttiin laskuoppiin ja tavaamisharjoituksiin. Oppilaat saivat tehtävän myös kesäksi; he keräsivät ja kuivattivat erilaisia kukkia kasvioihinsa. Kasviot tehtiin huolella ja kukkien nimet kirjoitettiin sekä suomeksi että latinaksi. Kirjeen kirjoittamistehtävä Harjoitelkaa vanhanmallisten mustekynien käyttöä. Kynien päät kastetaan musteeseen, ja lopuksi kirjeiden sivut kuivataan imupaperiin, jotta jälki olisi siistiä. Taidon oppiminen vaatii hieman kärsivällisyyttä. Jokainen voi kirjoittaa kirjeen haluamalleen sukulaiselle. Erityisesti isovanhemmat ilahtuvat kuullessaan lastenlapsistaan. Kirjoittakaa myös osoite musteella kirjekuoreen.

7 Tiedonkulku luvulla tiedonkulku on ollut paljon hitaanpaa kuin nykyään. Kun Välimaalaiset halusivat kuulla Raumalla asuvan Anna- tädin kuulumisia, hänelle kirjoitettiin kirje. Eurajoella ei tuolloin ollut vielä postilaatikkoja, vaan kirje vietiin kyläkaupalle, jossa oli ruokakaupan lisäksi myös postikonttori. Kirje lähti postilinja-auton kyydissä Raumalle, ja kaupungissa postinkantaja vei kirjeen Anna- tädin kotiin asti. Kirje meni yleensä perille alle viikossa. Anna- tädin vastauskirje saapui sitten aikanaan Eurajoen kaupalle. Lapset Hilma ja Jalmari lähetettiin aika ajoin kyselemään, oliko tädin vastauskirje jo saapunut. Arjen matematiikkaa Välimaan torppa on rakennettu vuonna Kuinka vanha torppa on tänä vuonna?

8 Ruoka Välimaan asukkaat saivat ruokansa omista pelloista, joissa kasvatettin muun muassa viljoja, perunaa ja pellavaa. Lehmistä saadusta maidosta kirnuttiin voita ja tehtiin juustoa. Syksyisin teurastettiin sika, jonka lihaa suolattiin myös talven varalle. Eurajoesta kalastettu kala antoi ruokavalioon oman lisänsä. Myös metsien antimet, kuten marjat ja sienet käytettiin hyödyksi. Viljojentunnistustehtävä, merkitse nimet alla oleville viivoille.

9 Marjapuuro, Maripuuro ½ l puolukkasurvosta 2 l vettä 1-2 dl sokeria 1 tl suolaa 4 dl ruisjauhoja Puolukkasurvosta keitetään vedessä niin kauan, että marjat muuttuvat vaaleiksi. Sitten puolukat siivilöidään pois, ja liemeen laitetaan suola. Ruisjauhot vispataan kiehuvaan liemeen. Puuro saa kiehua hiljalleen 1-2 tuntia. Maustetaan sokerilla. Puuro kaadetaan tarjoiluastiaan ja pinta sokeroidaan. Syödään maidon kera. Maripuuro oli Sualpualikkaiden jälkiruoka. Hilma ja Jalmari pääsivät joskus kesäisin poimimaan pieniä, punaisia ja herkullisia ahomansikoita. Mansikat kerättiin heinänkorteen, jolla ne oli helppo kuljettaa kotiin. Herkkuhetken kruunasi maito, jota äiti antoi mansikoiden kanssa. Mansikkamaito tuoreita mansikoita, puoli mukillista kylmää maitoa, joka kaadetaan mansikoiden päälle, lusikka syömistä varten Hapanleipä Hapanleipää varten valmistetaan ensin taikinajuuri. Juureen käytetään vastalypsetyn maidon lämpöistä vettä. Veteen sekoitetaan ruisjauhoja. Jauhoja laitetaan niin paljon, että juuresta tulee sakeaa. Juuri jätetään käymään pariksi vuorokaudeksi. Juurta voidaan elvyttää välillä lisäämällä jauhoja. Kun juuri on lakannut käymästä, se on sopivan hapanta taikinaksi valmistettavaksi. Taikinaan lisätään ruisjauhoja ja suolaa ja se vaivataan hyvin. Pinta tasoitetaan ja jauhotetaan. Taikina saa nousta muutaman tunnin. Taikina vaivataan taas hyvin, leivotaan mataliksi leiviksi, pistellään ja keskelle leipää painetaan reikä. Kypsennetyt leivät jäähdytetään. Leivät kuivataan ja säilytetään vartaissa. Leipomispäivänä on ollut tapana viedä lämpimäiset naapuriin. Hapanleipää leivottiin yleisesti keväällä ja syksyllä. Oikeat vastaukset viljojen tunnistustehtävään: ohra, vehnä, kaura ja ruis

10 Leikki ja vapaa- aika Koska lapset tekivät töitä pienestä pitäen, aikaa leikeille jäi vain vähän. Leluja valmistettiin itse ja ne olivat todellisia aarteita. Tyttö saattoi saada lahjaksi nuken pään, jolle tehtiin yhdessä äidin kanssa kangasvartalo ja vaatteet. Miehet ja pojat tekivät puhdetöinä monenlaisia puisia esineitä. Knapphyrrä Lapset saivat napit ja langat knapphyrrään, kun äiti leikkasi matonkuteita vanhoista vaatteista. Voit tehdä knapphyrrän itsekin. Pujota paksuun lankaan iso nappi ja laita langan pää solmuun. Pujota peukalosi lenkkeihin, pidä lanka tiukalla niin, että nappi jää keskelle ja pyöritä lanka kierteille. Kun kierteitä on tarpeeksi, liikuttele käsiä hitaasti yhteen ja erikseen. Nappi alkaa ulista ja pyöriä vauhdilla. Lumienkeli Etsi tasainen paikka ja käy selällesi makaamaan lumihankeen. Heiluttele käsiäsi ja jalkojasi maata pitkin laajoissa kaarissa. Nouse varovasti, ettet riko syntynyttä kuviota. Astu vähän kauemmaksi ja näet maassa lumienkelin.

11 Pikipata Leikkialueelle piirretään ympyrä ja ympyrän kehälle jokaiselle leikkijälle puoliympyrän muotoinen oma paikka. Ympyrän keskelle piirretään pieni ympyrä, pikipata. Leikkijät asettuvat omille paikoilleen, paitsi yksi, joka jää kiertäjäksi. Kiertäjä lähtee kiertämään ympyrää tikku kädessään pudottaen matkalla sen jonkun taakse. Se, jonka taakse hän tikun pudottaa, ottaa tikun maasta ja lähtee juoksemaan vastakkaiseen suuntaan piirin ympäri. Leikkijät kilpailevat siitä, kumpi ehtii ensin tyhjäksi jääneelle paikalle. Ilman paikkaa jäänyt jatkaa kiertäjänä. Pikipataan piirin keskelle joutuu, jollei huomaa tikkua eikä ehdi lähteä paikastaan siihen mennessä, kun kiertäjä on kiertänyt kierroksen. Pikipadasta pääsee pois, kun seuraava joutuu sinne tai ennalta sovitun ajan jälkeen. Rakastaa, ei rakasta Poimi päivänkakkara ja ajattele henkilöä johon olet ihastunut. Nypi terälehtiä yksi kerrallaan. Sano ensimmäisen lehden kohdalla: rakastaa ja toisen lehden kohdalla: ei rakasta. Jatka näin, kunnes kukan terälehdet on nypitty. Jos sanoit viimeisen lehden kohdalla rakastaa, ihastuksesi vastaa tunteisiisi. Jos viimeinen lehti toi vastauksen ei rakasta, kannattaa ottaa uusi kukka ja yrittää uudelleen. Leikin nimi on englanniksi She loves me, she loves me not, saksaksi Sie liebt mich, sie liebt mich nicht ja ranskaksi Elle m aime, elle ne m aime pas. Torpparin emännän kauneusvinkki Poskia nipistelemällä saat terveen punan kasvoille. Kesällä voit laittaa hiustesi väriin sointuvan kukan korvan taakse.

12 Kuivalahti Olkiluoto Raunelan Kalastajatila Vuojoen Kartano Irjanne Välimaan Torppa Eurajoki Lapijoki 8 Tiedustelut ja lisätiedot: EURAJOEN MATKAILUNEUVONTA VÄLIMAAN PERINNETORPPA Puh Tarvolantie Eurajoki Käsikirjoitus ja aineisto: Elina Basten ja Hanna Elo Kirjalliset lähteet: Kaarlo Pere (1984): Entisen Välimaan torpan, nykyisen Keskimäen tilan, vaiheita ja Julkaisija: Historiapäivä-hanke / Wuojokiseura ry Taitto: Avaindomain / Markku Jokinen Painopaikka: Euraprint 2009 Hanketta on rahoittanut Satakunnan TE-keskus Ravakan Kolmen Ajan Rannikon kehittämisohjelmasta.

Denise Bellon (1902-1999) oli kuuluisa ranskalainen naisvalokuvaaja,

Denise Bellon (1902-1999) oli kuuluisa ranskalainen naisvalokuvaaja, Vasemmalla koivupinot suksia varten ja oikealla naiset puleeraamassa eli kiillottamassa suksia 1939. (Denise Bellon) Denise Bellon (1902-1999) oli kuuluisa ranskalainen naisvalokuvaaja, joka kiersi vuonna

Lisätiedot

Liikkumismuistoja. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto.

Liikkumismuistoja. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto.fi Liikkumismuistoja Suomen Vanhempainliitto järjesti keväällä 2004 liikuntamuistokyselyn,

Lisätiedot

O Zoni miten maailma toimii? Ville Stambej 2007

O Zoni miten maailma toimii? Ville Stambej 2007 O Zoni miten maailma toimii? Ville Stambej 2007 Ihminen muuttaa ympäristöä 1: Raaka-aine ja jäte ( Daniel Forsman) Aine ei synny tyhjästä eikä aine voi hävitä. Palaessaankaan aine ei katoa, vaan se muuttuu

Lisätiedot

Pentti Nuikan muistot sota- ajasta, evakkomatkasta ja Merijärveltä

Pentti Nuikan muistot sota- ajasta, evakkomatkasta ja Merijärveltä Pentti Nuikan muistot sota- ajasta, evakkomatkasta ja Merijärveltä Talvisota päättyi maaliskuun alussa aselepoon. Vihollinen jatkoi vielä aselevon jälkeen vuorokauden. Suomalaisilla oli ampumakielto mutta

Lisätiedot

Luoman kyläkirja 1 6.4.2014

Luoman kyläkirja 1 6.4.2014 Luoman kyläkirja 1 Sisällysluettelo Kylän sijainti Kylän historiaa Kylä koostuu monesta pienemmästä kylästä Kylissä ennen olleita taloja ja ihmisiä Juottokujat Tuulimyllyjä Elinkeinotoimintaa Talot Ilmasta

Lisätiedot

ENTISEN RAUDUN KANSANELÄMÄSTÄ

ENTISEN RAUDUN KANSANELÄMÄSTÄ 455 PIRJO HAUTALA: ENTISEN RAUDUN KANSANELÄMÄSTÄ Raudun rakennuksista Entinen rautulainen, kuten karjalainen ylipäätään rakensi asumuksensa mieluimmin kylään, tien varrelle, jos hänen maansa vain sijaitsivat

Lisätiedot

Lumivaaralaisia evakkotarinoita

Lumivaaralaisia evakkotarinoita Lumivaaralaisia evakkotarinoita LUMIVAARALAISIA EVAKKOTARINOITA Etelä-Suomen Lumivaaralaiset ry. toimittanut Kalevi Rapo 4 Kansikuvassa ollaan evakkoon lähdössä. Takakannessa Lumivaaran kirkko 90-luvulla.

Lisätiedot

Muisteluita Koijärven alueen kylillä. Anne Kettunen Hämeen Kylät ry / Aistien-hanke

Muisteluita Koijärven alueen kylillä. Anne Kettunen Hämeen Kylät ry / Aistien-hanke Muisteluita Koijärven alueen kylillä Anne Kettunen Hämeen Kylät ry / Aistien-hanke Tervetuloa moniaistiseen tilaan, joka saattelee sinut kylien historiaan, nykypäivän elämään ja tulevaisuuden tunnelmiin!

Lisätiedot

SÄÄTIÖN PALSTA. jäsenenä Paavo Määttänen sekä asiamiehenä Marjaana Lumme.

SÄÄTIÖN PALSTA. jäsenenä Paavo Määttänen sekä asiamiehenä Marjaana Lumme. 1 SÄÄTIÖN PALSTA Kädessäsi on ensimmäinen säännöllisesti ilmestyvä Kanneljärveä koskeva pitäjäjulkaisu. Riippuen Sinun, lukijamme, mielenkiinnosta ja aktiivisuudesta Kannel-Säätiö tulee julkaisemaan tätä

Lisätiedot

Pikareseptejä luokanopettajille raamatunkerrontaan

Pikareseptejä luokanopettajille raamatunkerrontaan Pikareseptejä luokanopettajille raamatunkerrontaan Uskonnonpedagoginen instituutti 2005 Vanha Testamentti: Luominen 1.Moos. 1-2:4... 3 Syntiinlankeemus 1. Moos.3:1-2:4... 5 Kain ja Abel 1. Moos. 4: 1-16...

Lisätiedot

2/2009 24.5.2009. Onnea Annalle! Vantaan kansanperinteen ystävät ry:n sisäinen tiedotuslehti

2/2009 24.5.2009. Onnea Annalle! Vantaan kansanperinteen ystävät ry:n sisäinen tiedotuslehti 2/2009 24.5.2009 Onnea Annalle! Vantaan kansanperinteen ystävät ry:n sisäinen tiedotuslehti Hurakka on Vantaan kansanperinteen ystävät ry:n sisäinen tiedotuslehti. Toimintasuunnitelmassa on sovittu, että

Lisätiedot

Kuolemajärven Inkisten sukuseura Nro 10 * 2004 * 10. vuosikerta

Kuolemajärven Inkisten sukuseura Nro 10 * 2004 * 10. vuosikerta Kuolemajärven Inkisten sukuseura Nro 10 * 2004 * 10. vuosikerta Vilhelmiina ja Vilhelm Inkisen perhe v. 1920 Kuolemajärven Karjalaisten kylästä. Vanhempien kera kuvassa ovat lapset vas. Tyyne, Väinö äidin

Lisätiedot

SAIMAAN ALUEEN RUOKAKULTTUURIA JA RUOALLISTA KULTTUURIHISTORIAA. Maarit Knuuttila

SAIMAAN ALUEEN RUOKAKULTTUURIA JA RUOALLISTA KULTTUURIHISTORIAA. Maarit Knuuttila SAIMAAN ALUEEN RUOKAKULTTUURIA JA RUOALLISTA KULTTUURIHISTORIAA Maarit Knuuttila SAIMAAN ALUEEN RUOKAKULTTUURIA JA RUOALLISTA KULTTUURIHISTORIAA Maarit Knuuttila 1 Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti

Lisätiedot

Peni...66 Kummitätini...68 Ukki...69 Aamuherätys...70 Lepakko...71 Tatu...73 Radio...74 Yksinkertaista elämää...75 Isänmaani...

Peni...66 Kummitätini...68 Ukki...69 Aamuherätys...70 Lepakko...71 Tatu...73 Radio...74 Yksinkertaista elämää...75 Isänmaani... 2 HAKEMISTO Karjalan kunnailla...5 Kotiväki...8 Kiitos lapsuuskodille...9 Lapsuuskotini...11 Isä ja äiti...13 Entisajan elämää...15 Kesällä kerran...16 Äiti huolehtii...18 Mummon askareet...20 Lapsi sairastaa...21

Lisätiedot

Marjukka Kenttälä SUOMI SUJUVAKSI 1. Harjoitusten vastauksia

Marjukka Kenttälä SUOMI SUJUVAKSI 1. Harjoitusten vastauksia Marjukka Kenttälä SUOMI SUJUVAKSI 1 Harjoitusten vastauksia KAPPALE 1 Harjoitus 1 sivu 20 1. Isabelita on filippiiniläinen. 2. Halvar on islantilainen. 3. Pavel on tšekkiläinen. 4. Susanne on sveitsiläinen.

Lisätiedot

Lantula on Vuoden kylä. Suklaatilan herkkuja. Ahlman tuo maaseudun kaupunkiin. Kuivakäymälät DT-keskuksesta. Pirkanmaalla on Vihreä Sydän

Lantula on Vuoden kylä. Suklaatilan herkkuja. Ahlman tuo maaseudun kaupunkiin. Kuivakäymälät DT-keskuksesta. Pirkanmaalla on Vihreä Sydän Lantula on Vuoden kylä Suklaatilan herkkuja Ahlman tuo maaseudun kaupunkiin Kuivakäymälät DT-keskuksesta Sari ja Matti toivottavat tervetulleeksi Ystäväkylän toimintaan Pirkanmaalla on Vihreä Sydän Matka-Suni

Lisätiedot

AIKAMATKA KAUPUNKIIN SUUNNISTUS PORIN KAUPUNGIN HISTORIAAN Kaupunkisuunnistuksessa tutustutaan Porin historiaan tarinoiden, esimerkkien ja valokuvien avulla. Oppainamme toimivat 11-12-vuotiaat tavalliset

Lisätiedot

Luoman kyläkirja 1 26.11.2014

Luoman kyläkirja 1 26.11.2014 Luoman kyläkirja 1 Sisällysluettelo Kylän sijainti Kylän historia Kylä koostuu monesta pienemmästä kylästä Kylässä aikaisemmin olleita taloja ja ihmisiä Juottokujat Tuulimyllyt Elinkeinotoimintaa Talot

Lisätiedot

Vihdoinkin Nettiputiikin ensimmäinen

Vihdoinkin Nettiputiikin ensimmäinen Tervetuloa tutustumaan! Vihdoinkin Nettiputiikin ensimmäinen lehti on valmis! Kun aloitimme verkkokaupan vuonna 2005, suunnitelmiin kuului perustaa verkkoon pieni inspiraation lähteitä pursuava sisustuslehti.

Lisätiedot

Sisältö. Pari sanaa päätoimittajalta. Työ / Lepo

Sisältö. Pari sanaa päätoimittajalta. Työ / Lepo Pari sanaa päätoimittajalta Työ / Lepo Kymmenkunta vaunukuntaa aloitti Hämeenhelmen rakentamisen kesällä 2013. Alkuinnostus oli valtaisa ja innostunutta työntekoa jatkui vielä pitkin syksyä. Joka ikinen

Lisätiedot

kuva:tuula Hortamo ... vuotta Kauppisten Sukuseura ry:n tiedotuslehti Nro 2 / 2006

kuva:tuula Hortamo ... vuotta Kauppisten Sukuseura ry:n tiedotuslehti Nro 2 / 2006 auppisviesti kuva:tuula Hortamo.. 50 vuotta.kauppisten su kuseura..... Kauppisten Sukuseura ry:n tiedotuslehti Nro 2 / 2006 2 KauppisViesti SISÄLLYS SIVU Pääkirjoitus...3 Marjatta Teittinen, 40 vuotta

Lisätiedot

TARINOITA RADANVARREN KYLISTÄ RAIPOSTA RAJALLE

TARINOITA RADANVARREN KYLISTÄ RAIPOSTA RAJALLE TARINOITA RADANVARREN KYLISTÄ RAIPOSTA RAJALLE Lukijalle Voimaa Vainikkalasta Sisua Simolasta hankkeen toimesta on kerätty tarinoita, muisteloita ja sattumuksia, joita eri henkilöt ovat taakse jääneiden

Lisätiedot

Earth Hour -tapahtuma on symbolinen. Pelkästään valoja sammuttamalla ei ilmastonmuutosta saada pysäytettyä. Muistakaa maapalloa joka päivä!

Earth Hour -tapahtuma on symbolinen. Pelkästään valoja sammuttamalla ei ilmastonmuutosta saada pysäytettyä. Muistakaa maapalloa joka päivä! 1 Earth Hour on WWF:n järjestämä maailmanlaajuinen ilmastotapahtuma, jossa yksityiset ihmiset, yritykset, kaupungit, koulut, kunnat ja erilaiset yhteisöt eri puolilla maapalloa sammuttavat valonsa tunniksi

Lisätiedot

YRITYS HYVÄ 2012 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT

YRITYS HYVÄ 2012 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT YRITYS HYVÄ 2012 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT Yritys Hyvä 2012 Voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt Toimitus ja taitto Annika Jokinen, Kerhokeskus - koulutyön tuki ry Kirjoitusten luonnehdinnat Anne

Lisätiedot

Savonlinnan LinnaKlubi Kolomaskymmenesnelejäs Joulukuu 2014 JOULULEHTI

Savonlinnan LinnaKlubi Kolomaskymmenesnelejäs Joulukuu 2014 JOULULEHTI Savonlinnan LinnaKlubi Kolomaskymmenesnelejäs Joulukuu 2014 JOULULEHTI JOULUKUUN 1. PÄIVÄ, MAANANTAI ELÄMÄNI TOINEN PROOSARUNO Hienovaraisesti liukuen alas mäkeä hän päätti aloittaa uuden tahmean päivän.

Lisätiedot

Joululehti Tervakset 2010

Joululehti Tervakset 2010 Joululehti Tervakset 2010 Sukuseura Tervo-Tervonen ry:n jäsenlehti Seuran sukukokous Kainuun Opistossa Mieslahdessa Lauantaina 7.8. ohjelmassa oli Päivi Tervosen (kuva oikealla) esitelmä Kainuulaisen rakennusperinnön

Lisätiedot

Korliki erään Vahin hantin nykytilanne

Korliki erään Vahin hantin nykytilanne Sachiko SOSA (Helsinki) SUSA/JSFOu 92, 2009 Korliki erään Vahin hantin nykytilanne Johdanto Vuoden elokuussa 2006 kävimme vahinhantilaisessa Korlikin kylässä FM Susanna Virtasen 1 kanssa; oppaanamme toimi

Lisätiedot

YRITYS HYVÄ 2013 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT

YRITYS HYVÄ 2013 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT YRITYS HYVÄ 2013 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT Yritys Hyvä 2013 Voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt Toimitus ja taitto Annika Jokinen, Kerhokeskus - koulutyön tuki ry Kirjoitusten luonnehdinnat Anne

Lisätiedot

Joulua odotellessa (kts. jutut s. 8-11) Loppukesän hämyä Inarinjärvellä Ville Palolan mökin venerannassa Kuva: Jaakko Pihlaja

Joulua odotellessa (kts. jutut s. 8-11) Loppukesän hämyä Inarinjärvellä Ville Palolan mökin venerannassa Kuva: Jaakko Pihlaja Stenroth sukuseura ry:n jäsenlehti N:o 27 Maanantaina 21. marraskuuta 2011 Joulua odotellessa (kts. jutut s. 8-11) Loppukesän hämyä Inarinjärvellä Ville Palolan mökin venerannassa Kuva: Jaakko Pihlaja

Lisätiedot

Karkkilan Kotiseutuyhdistys ry:n jäsenlehti n:o 7

Karkkilan Kotiseutuyhdistys ry:n jäsenlehti n:o 7 1 Karkkilan Kotiseutuyhdistys ry:n jäsenlehti n:o 7 Toukokuu 2002 Tämän lehden toimituskunta: Toimituksen osoite: Juhani Silván (vastaava) Risto Hakomäki ja Pekka Wikberg Karkkilan Kotiseutuyhdistys ry.

Lisätiedot